__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Hagegleder NELSON GARDENS FRØKATALOG OG MAGASIN TIL INSPIRASJON 2018

Besøk hos Nygård Hagebruk En kjøkkenhage mellom fjell og hav

Forkultivering Få en flying start

Stor tomatguide Velg rett sort og smak

562

FRØSORTER I KATALOGEN

Hagegleder_Nelson_2018_B4.indd 1

2017-11-22 11:07


FOTO: Annika Christensen

Oregano

Oregano er en helt perfekt urteplante å så om du vil nyte av egendyrket hele året. I år har vi en ny økologisk oregano som smaker helt fantastisk fersk, og som beholder mengder av smak og duft om du tørker den selv. Bon appétit!

Tørket oregano Oregano beholder smaken meget godt om du tørker den. GJØR SLIK:

Høst i flere omganger etter hvert som nye blader vokser frem, og klipp av stilkene om formiddagen etter at duggen har tørket opp. La stilkene ligge å tørke på for eksempel avispapir. Du kan også henge dem opp ned i små buketter. Lag heller flere småbuketter enn en stor, så tørker de bedre. Heng dem på et varmt og tørt sted, men unngå direkte sollys. Sollyset gjør at de mister både smak og duft. Akkurat som annet krydder bør oregano oppbevares tørt og mørkt for å beholde smaken. Da kan du nyte smaken av sommer hele vinteren!

2

HAGEGLEDER 2018

Hagegleder_Nelson_2018_B4.indd 2

2017-11-01 10:45


G

leden av å dyrke selv behøver ikke ta slutt når høsten står for døren. Den gode følelsen kan enkelt forlenges ved å konservere egen avling. I årets Hagegleder gir vi deg tips til hvordan du kan forlenge livet til plantene dine og det du høster av dem. Vi har besøkt Nygård Hagebruk på Kvaløya utenfor Tromsø og fått deres historier om det å drive et hagesenter nord for polarsirkelen. Klima er en utfordring, men ikke et hinder for dem. Les om deres gode tips om forkultivering, dyrking og bevaring av det som er høstet. I årets magasin finner du forslag til oppskrifter der våre frønyheter spiller en sentral rolle. For at avlingene dine skal bli best mulig gir vi deg også hjelp til hvordan du finner metoder å forkultivere som passer akkurat deg best. Fra enkle, ferdigsådde plugger til vår egen multifunksjonelle Rootmaster. Vi vil hjelpe deg å lykkes med ditt hagearbeid – uansett hvem du er eller hvor du bor. Vi er din hagevenn. Lykke til med årets hagesesong! Dag Klevedal Salgssjef Nelson Garden AS

INNHOLD

4 FRØEKSPERTEN

Hortonom Anna Lindeqvist presenterer spennende frønyheter.

5 AKTUELT

Kaidyrking, nyheter, oppskrifter, barnas favoritter og trenden med å dyrke sammen.

7 ÅRETS BLOMST

Klassikeren har fått sin renessanse.

8 PORTRETTET

På besøk hos Bjørn og Anita på Nygård Hagebruk på Kvaløya.

10 OPPSKRIFTER

Annika Christensen byr på kimchi, syltet gresskar og gjæret rødkål.

11 FORKULTIVERING

Jessica Lyon tipser om fem måter å lykkes.

15 TOMATGUIDE Hvilken tomat skal jeg velge?

18 PEPPERFRUKTER Årets grønnsak er en frukt.

19 FRØKATALOG Alle våre frø og løker 2018.

20 ENKEL DYRKING

Enkelt og raskt med Micro Leaf, Easy to Grow, spirer og såbånd.

”Jeg samdyrker hele tiden” 29 GRØNNSAKER

Tomat, chili eller kanskje grønnkål? Her finner du alle våre grønnsaker og krydder.

52 BLOMSTER

Her finner du blant annet årets blomst, Fløyelsblomst, og mange andre sorter.

70 BLOMSTERLØK

Velg mellom våre fantastiske georginer, liljer og anemoner blant mye annet.

Hagegleder er produsert av Chiffer AB for Nelson Garden AS, Postboks 3723 Fyllingsdalen, 5845 Bergen, Norge, +47 55176160, nelsongarden.no ANSVARLIG UTGIVER: Amund Aarseth, amund.aarseth@nelsongarden.no PROSJEKTLEDER/SJEFSREDAKTØR: Andreas Björkman ART DIRECTOR: Sara Åström LAYOUT: Beatrice Edling REPRO: Italgraf Media TRYKK: Löwek Trycksaker AB, Växjö FOTO: Klas Sjöberg, Simen G. Fangel, Annika Christensen, Scandinav m.fl. Kopiering av tekst eller bilder er forbudt uten samtykke fra redaksjonen. Alt materiale lagres og kan bli publisert digitalt, men forutsetter redaksjonens samtykke. Trykket på et FSC-sertifisert trykkeri.

M

Ø M E R KE ILJ T

5041-0004 TRYKKSAK

2018  HAGEGLEDER  

Hagegleder_Nelson_2018_B4.indd 3

3

2017-11-01 10:45


FRØEKSPERTEN

ÅRETS NYHETER

Fra det øyeblikket du høster din første egendyrkede grønnsak er du for alltid en hagevenn. Tilfredsstillelsen av å kunne høste og spise sine egne grønnsaker er helt enkelt unik – en følelse som vi mer enn gjerne tar med oss inn i vinterhalvåret. Ved å lære deg å tørke, salte, sylte og fryse får du råvarer som smaker godt og holder lenge. Til denne dyrkingssesongen har vi på Nelson Garden fokusert på å finne frønyheter som passer til akkurat å forvare og foredle. Vår nye tomat 'Tiger' vant Nelson Gardens 30-sorters tomattest. 'Tiger' har kraftig fruktkjøtt og tykt skall som gjør at den holder lenge på kjøkkenbenken. Som tørket kan den oppbevares i en evighet. Vi har utvidet chili-sortimentet med den oransje chilien 'Erotica'. Den har en syrlig, gulrotaktig smak og kan fint tørkes for å males til pulver. Vi har nå også forhåndssådde plugger med chili i vårt Easy to Grow-sortiment.  Etterspørselen av økologiske frøsorter øker, og det er gøy å kunne presentere økonyhetene rødkålen 'Langedijker Bewaar 2' og fennikelen 'Finale'. Like gode ferske som tilberedt. Passende nok har vi ikke mindre enn tre nye sorter å presentere av årets blomst fløyelsblomst. Av de stikker 'Strawberry Blonde' frem med sine blomster i rosatoner. Tørkede kronblad blir en fargebombe i müslien. Like vakker i hagen som på tallerkenen! Ha en lang og vidunderlig hagesesong både i hagen og på kjøkkenet! ANNA LINDEQVIST

Hortonom og hagevenn, Nelson Garden

4

HAGEGLEDER 2018

Hagegleder_Nelson_2018_B4.indd 4

2017-11-01 10:45


AKTUELT BARNAS FAVORITTER SOLSIKKEN vokser hurtig slik at barna kan se resultatet av dyrkingen nesten med det samme. Mange barn liker solsikkens store, fargesterke blomster. SUKKERERTER er perfekte å dyrke sammen med barna. Belgene vokser hurtig, og etter at man plukker og spiser dem dukker det opp flere. Enkelt, raskt og kjempegodt! GRESSKAR er artig å dyrke. Bruk en avkuttet plastflaske som minidrivhus når dere forkultiverer og se planten vokse under den. Gresskar varierer i farge, form og størrelse, noe som barna syns er ekstra gøy.

RØDKÅL

En fantastisk økologisk rødkål er en av våre nyheter i frøsortimentet 2018. 'Langedijker Bewaar 2' heter sorten og gir dypt mørkerøde kålhoder som kan høstes omtrent fire måneder etter såing. Du kan både forkultivere og så direkte, uavhengig av hvor i landet du holder til. Når du har høstet rødkålen er den like god å spise rå som syltet. Beskytt kålen med kålnett hele sesongen – det er det sikreste tipset for å holde kålsommerfuglen og dens larver borte.

TIPS!

Gi plantene næring Plantene dine behøver næring for å kunne utvikles på best måte, og gi rikelig med blomster og avling. Får plantene jevn tilgang til næring, lys, varme og vann i sesongen trives de aller best. Et godt tips er å grunngjødsle om våren og deretter tilsette flytende, organisk næring. Velger du Biobact får du en plantenæring som er godkjent for økologisk dyrking, og som tilfredsstiller plantenes behov.

Kaidyrking i Gøteborg

I Frihamnen i Gøteborg har Jonas Lindh og William Bailey forandret en ubrukt asfaltflekk til en grønn oase midt i havnen, med bladgrønt, urter, reddiker og andre grønnsaker. Råvarene leveres med sykkel til flere av Gøteborgs restauranter. Havnehagen er også åpen for selvplukk. Nygjerrig? På kajodlingen.se kan du lese mer om hva de gjør.

Syltet fennikel DU TRENGER:

4 mellomstore fennikler 1 mellomstor rød chili Skallet av 1 sitron 1 dl vann 1 dl sukker ½ dl eddik (7 %) GJØR SLIK:

Del fenniklene tynt. Del chilien i skiver og riv sitronskallet fint. Kok opp vann, sukker og eddik. La blandingen småkoke til sukkeret har løst seg opp i vannet. Legg fennikel, chili og sitronskallet på et godt rengjort glass. Hell over den varme laken og skru på lokket. La stå til det kjølner. Sett glasset i kjøleskap over natten. Uåpnet glass holder i minst ett år.

2018  HAGEGLEDER  

Hagegleder_Nelson_2018_B4.indd 5

5

2017-11-01 10:45


AKTUELT DYRK FOR SOMMERFUGLER Sommerfugler og andre pollinerere er livsviktige for at ulike planter skal kunne leve. Når enger forsvinner ut av vårt landskap blir det vanskeligere for pollinererne å overleve. Gi pollinererne en hjelpende hånd ved å dyrke planter som de liker.

URTEPLANTER som oregano, salvie og timian er herlige å ha i hagen av flere årsaker. De lokker til seg sommerfugler samtidig som det er fantastisk å kunne benytte nyhøstede urter i matlagingen. KJEMPEVERBENA er en annen sommerfuglmagnet med sine staslige stengler og vakkert lilla blomster. Den blomstrer lenge, noe sommerfuglene kan nyte av. SOLHATT er en gammel kultursort som blomstrer lenge og har store, vakre blomster som sommerfugler og bier elsker.

NYHET

TREND: ANDELSLANDBRUK

Flere og flere ønsker å dyrke sammen. Andelslandbruk er en fin måte å øke produksjonen av norsk mat der forbrukere kommer i direkte kontakt med produksjonen. I Norge ble det første andelslandbruket åpnet i 2005, og antallet har økt kraftig siden 2015 – i dag finnes det 72 bruk fordelt over 19 fylker! Les mer om initiativet og finn bruk i nærheten av deg på andelslandbruk.no.

Så med såbånd Med såbånd får du enkelt riktig avstand mellom frøene du sår i hagen og i pallekarmen. Det er en enkel og smart løsning som gir plantene plass til å vokse på best mulig måte. Om du syns det er vanskelig å så små frø med rett avstand og vil slippe å tynne gulrøttene, salatene og rødbetene dine er såbånd verdt å prøve. Se hele vårt sortiment av grønnsaksfrø med såbånd fra side 28.

Lilla paprika En av våre mest fargesterke og spennende nyheter i frøsortimentet for 2018 er denne lilla paprikaen, 'Snacking Purple'. Som navnet antyder er det en snackpaprika som blir mindre enn vanlige paprikaer. Som kompensasjon for sine mindre frukter har den mer sødme og mindre beskhet og gir veldig mye frukt. Den kan dyrkes helt utmerket i potte, og den dype lillafargen lokker deg snart til å plukke den fra planten. 6

Løktips

Ferskere og bedre løk enn den du dyrker selv finnes knapt nok ikke. Det er dessuten enkelt å lykkes. Velg varmebehandlet setteløk så minsker risikoen for at løken går i blomst og får dårlig smak. Vil du lagre den tørker du den nyhøstede løken på et varmt og tørt sted i noen uker for bedre holdbarhet. Oppbevares siden mørkt, svalt og tørt.

HAGEGLEDER 2018

Hagegleder_Nelson_2018_B4.indd 6

2017-11-01 10:45


ÅRETS BLOMST

Fløyelsblomst

Fløyelsblomst er igjen blitt en populær sort. Det er en blomst med mange bruksområder. Den er både vakker, holdbar, lettdyrket og har spiselige kronblader. Den passer kjempegodt i blomsterbedet, potter og balkongkasser og er fin å kombinere med for eksempel bladgrønnsaker. Nå kan den også titulere seg årets blomst 2018. Forkultiveres i minidrivhus eller småpotter med såjord 3 – 6 uker før utplanting, og hold såingen fuktig. La den spire i romtemperatur og sett den siden svalt og lyst. Plant ut når risikoen for nattefrost er over og knip bort de første knoppene, det gir tettere planter. Vi har tre nye, spennende sorter fløyelsblomst i sortimentet i år: 'Strawberry Blonde', 'Alumia Vanilla Cream' og 'Taishan Orange'. Du finner dem på side 57.

2018  HAGEGLEDER  

Hagegleder_Nelson_2018_B4.indd 7

7

2017-11-01 10:45


Tilbake til røttene En ny vind blåser over gamle tradisjonene – gleden over egen kjøkkenavling.

TEKST OG FOTO: Simen G. Fangel

ANITA OG BJØRNS

6 Gode tips

Ikke gå for hardt ut, men prøv med noen planter eller grønnsaker i det små, og øk heller på etter hvert som du lærer. Gi røttene plass, bruk store potter. Sett gjerne plantene i vinduskarmen i et østvendt vindu. Da minsker faren for at sola tørker dem ut. Vend plantene ofte. Vær nøye med vanning og gjødsling. Bruk gjerne et eget plantelys i vinterhalvåret.

8

HAGEGLEDER 2018

Hagegleder_Nelson_2018_B4.indd 8

2017-11-01 10:46


Nygård hagebruk ligger vakkert til ved Sandnessundet mellom Tromsøya og Kvaløya. Den sandholdige jorda har båret gode avlinger gjennom generasjoner. Gulrøttene tar seg god tid i vekstperioden på nesten 70 grader nord. Til gjengjeld er de uslåelige på smak.

Kjør over brua fra Tromsøya til Kvaløya og sving nordover, der landskapet åpner seg. Her har landbruk og fiske levd side om side gjennom generasjoner. En gang lå gårdene tett her på østsida av vakre Kvaløya. Nå ligger Nygård hagebruk i ensom majestet nord for brua. Likevel er aktiviteten større enn noen gang. – Livet her har endret seg mye de siste 50 årene. Før i tida – før brua kom – rodde bøndene over sundet til sentrum med avlingene sine og solgte dem på torget. Nå selger vi alt vi dyrker direkte fra gartneriet og til butikker som satser på lokal mat, forteller Bjørn Kristoffersen, 3. generasjon gartner på gården. NÅ KOMMER FOLK til gården deres for å handle frø og gjødsel, stauder og blomster, neper og gulrøtter, og for å søke kunnskap om spiselige avlinger. En gang var det å lykkes med egne grønnsaker helt avgjørende for å få tilstrekkelige inntekter til familien og gården. Nå er det Bjørns far Kjell som sår kunnskap til en ny generasjon. Senvinteren er tenketid og såtid for egen kjøkkenhage, og da hjelper det godt med kunnskap høstet gjennom generasjoner. – De siste 3-4 årene har vi hatt fullsatte temakvelder. Det er noe i tiden som gjør at stadig flere

søker seg tilbake til røttene – bokstavelig talt. Jeg tror flere og flere oppdager gleden av kortreist mat, og roen og gleden det gir å så og høste en egen liten avling, forteller Anita Kristoffersen. En gang var det ikke uvanlig å se hager med oppløyde hjørner, eller at folk hadde tilgang til en jordlapp innen gåavstand. Dagens tomtepriser og byfortetting har drevet den klassiske kjøkkenhagen på flukt. Likevel er det fullt mulig å dyrke egen liten avling innenfor eller rett utenfor hjemmets fire vegger. – Det er utrolig mye spennende man enkelt får til innendørs, selv i vinduskarmen; tomater, squash, paprika og chili. For ikke å snakke om alle krydderplantene. Det eneste som kreves er godt lys, spesielt i de mørke månedene i året. Og å være nøye med vanning, forklarer Anita. Er du så heldig å ha en jordflekk disponibel eller plass til et lite drivhus i hagen, kan det være lurt å så innendørs i mars og april, slik av plantene kan settes ut når vårvarmen er tilbake. Og selv her hos Bjørn og Anita, på nesten 70 grader nord, kan alt vokse og gro hvis det får et forsprang innendørs. – Vi dyrker nesten alt mulig; salater, gulrøtter, en rekke kålarter og rotgrønnsaker. Og siden vekstene vokser saktere, blir grønnsakene mye mer smakfulle. Det man dyrker selv blir alltid bedre, smiler Anita.

ENKLE OG GODE RÅD

Ifølge Anita og Bjørn er ikke plantene det største problemet, men trua på at man ikke får det til. Ifølge paret kan man få til alt som hobbygartner, selv uten medfødt grønskjær på fingrene. Før en avlingsdagbok der du skriver datoen når du sår, størrelse på potte, vanning, lysforhold, hvor ofte du gjødsler og hvor mye avling du får. Da kan du gå tilbake og finne ut hva du gjorde rett og hva du eventuelt kan endre til neste sesong.

2018  HAGEGLEDER  

Hagegleder_Nelson_2018_B4.indd 9

9

2017-11-01 10:46


Koreansk kimchi

Syltet gresskar

DU TRENGER:

DU TRENGER:

1 ½ mellomstor kinakål 2 dl grovt salt uten jod Vann 2 gulrøtter 2 dl finhakket purre ½ dl gochugaru (Koreansk chilipulver som ikke er så sterkt men har mye smak. Mengden dobles om man vil ha litt mer styrke. Alternativt 5 ss chilipulver). 3 ss presset hvitløk 2 ss revet ingefær 1 ss fiskesaus 2 ss salt 1 ss sukker

1 liter gresskarkuler eller -terninger uten skall. 3 dl vann 1 dl eddik (7 %) 3 dl sukker

GJØR SLIK:

Skyll kinakålen og del den i passe store biter (ca. 2-5 cm). Legg kålen i en stor skål med 2 dl grovt salt og hell over vann slik at det dekker kålen. Legg en tallerken over med noe tungt oppå slik at kålen er under vannet. La stå i et døgn i romtemperatur. Hell av vannet og skyll kålen i rent vann. Kinakålen skal være salt, så smak gjerne. Del gulrøtter i tynne skiver (bruk gjerne mandolin) og finhakk purre. Bland gulrøtter og purre sammen med kålen. Bruk en ny skål og visp sammen en marinade av gochugaru eller chilipulver, presset hvitløk, revet ingefær, fiskesaus, salt og sukker. Hell over og masser inn i grønnsakene. Legg alt sammen på et glass med tett lokk. La stå i romtemperatur i 3-5 dager på et fat. Lokket holdes stengt hele tiden. Sett så glasset i kjøleskapet i noen uker slik at smaken får utvikles litt før den spises. 10

Melkesyregjæret rødkål DU TRENGER:

1 ½ kg kål (ca. ett mellomstort kålhode) Ett stort kålblad 1 ss salt uten jod GJØR SLIK:

VELG KRYDDER AV FØLGENDE:

10 stk nelliker 5 stk stjerneanis Små biter av fersk, skrellet ingefær 1 kanelstang 1 vanlijestang GJØR SLIK:

Grav ut gresskaret med en isskje eller skjær gresskaret i terninger (ca. 2 cm store). Kok opp krydder, vann, sukker og eddik i en rustfri kasserolle. Kok gresskarbitene i laken til de er en anelse myke, ca. 30-45 minutter. Legg bitene over i rene syltetøyglass. Kok laken i ytterligere 10 minutter og hell over i glassene slik at gresskarbitene dekkes. God som tilbehør til høstens middager. Uåpnet glass holder i minst ett år, så lenge det er benyttet rene glass og utstyr ved tilberedningen.

Benytt rene glass og utstyr!

Del kålen i tynne skiver, gjerne med mandolin (ikke glem å spare på et kålblad!). Legg skivene i en stor skål. Strø over salt og masser kålen med hendene. Jo mer du masserer, jo mer væske siver ut av kålen. Legg en tallerken med tyngde over og la kålen hvile i 15 minutter. Du gjør dette for å få ut så mye av væsken i kålen som mulig. Legg kålen i et godt rengjort glass, pakk den godt og tett nedi. La det være et par centimeter opp til kanten. Hell på væsken fra skålen slik at det dekker kålen. Om det skulle være for lite væske kan du fylle på med saltlake (1 ss salt varmes og løses opp i 1 liter vann, og avkjøl til romtemperatur). Legg kålbladet over strimlene som et lokk, slik at kålen holder seg under væsken, og skru på lokket. La glasset stå i romtemperatur i en uke. Sett det på et fat i tilfelle lokket begynner å lekke ut væske. Det viktigste av alt er at kålen er helt dekket av væske og at du bruker helt rene redskaper. Uåpnet glass holder i minst ett år, så lenge det er benyttet rene glass og utstyr ved tilberedningen.

HAGEGLEDER 2018

Hagegleder_Nelson_2018_B4.indd 10

2017-11-01 10:46


Forkultivering med Jessica Lyon Hun kaller seg idealist og lobbyist, men vil egentlig bare at så mange som mulig skal dyrke selv og tenke over hva de putter i munnen. I sitt hjem på Vendelsö forkultiverer hageprofilen Jessica Lyon i mengder, hele året. Vi blir med i en dag fylt med dyrkingskar og pluggbokser. TeKSt: Andreas Björkman FOTO: Klas Sjöberg, Annika Christensen

Vi er i mai. Knapt en krusning vises på vannet. Ved innsjøens søndre strand finner en hengslete brygge veien opp mot et hvitt 1940-talls hus. En oppdratt seilbåt som brukes alt for sjeldent ligger i skråningen. Fuglenes ivrige stemmer er et tegn på at våren er her, den litt varmere morgenluften likeså. Døgn med iskalde netter og snøfall om dagene har satt sine spor og det er ikke bare fuglene som verdsetter den midlere luften. I

om dyrking og hage. Hele idéen om å inspirere og demonstrere med videoklipp er noe som har utgangspunkt i en større tanke. - Jeg er en idealist og en lobbyist. Jeg vil at så mange som mulig begynner å dyrke selv som et ledd i en større tanke om bærekraftighet. OdlingsTV blir et bibliotek der man kan finne kunnskap og inspirasjon om hage og dyrking, uansett om du er nybegynner eller mangeårig

”Jeg vil at så mange som mulig begynner å dyrke selv som et ledd i en større tanke om bærekraftighet.”  huset ved innsjøen venter hageprofilen Jessica Lyon på at hennes forkultiverte frø skal slutte å leke gjemsel og våge å spire. I 20 år har hun hatt glede av livet på Vendelsö utenfor Stockholm. – Akkurat nå er det vanskelig å fatte at det kommer til å være en jungel av blomster og grønnsaker her om noen måneder. Mine forkultiverte planter har knapt beveget seg en millimeter den siste måneden. I mai er det normalt sett betydelig grønnere i drivhuset enn det er nå, men i natt var det minus seks grader, sier Jessica og peker på sine spirebrett med kålplanter som absolutt skulle hatt godt av litt voksesmerter. Mange hageentusiaster, også i Norge, kjenner Jessica Lyon fra OdlingsTV. Der når hun ut til 100 000-talls personer månedlig med sine filmer

hobbydyrker. Samtidig ønsker jeg at vi stopper opp og tenker over hva vi putter i munnen. Skal vi dyrke tomaten selv og nyte opplevelsen som det gir? Eller skal vi nøye oss med en tomat som ikke smaker like godt, som er transportert langt med fly, og som heller ikke har samme næringsinnhold?

PERSONLIG

NAVN: Jessica Lyon ALDER: 44 FAMILIE: Ja BOR: Hus på Vendelsö utenfor Stockholm. YRKE: Strategisk markedskommunikatør, moderator og foreleser. Har eget produksjonsselskap og har startet og driver OdlingsTV. AKTUELL MED: Fortsetter å portrettere flere fantastiske dyrkere på OdlingsTV. Følg med på odlingstv.se.

TANKEN OM BÆREKRAFTIGHET vises i Jessicas valg av planter. Det handler om å dyrke etter hagens komplekse vekstvilkår. I Jessicas hage har hun en solvegg som ligger i le for vinden, og på andre siden et kjølig sted der vinden alltid står på og jorden er tung og leirete. Hun velger planter etter voksested og planter som hjelper hverandre til å forbedre forutsetningene for å vokse godt og ha det bra.

2018  HAGEGLEDER  

Hagegleder_Nelson_2018_B4.indd 11

11

2017-11-01 10:46


Fine, fargesterke krakker står stablet i et hjørne og gir en velkommen kontrast til de øvrige jordfargene i drivhuset. Det er viktig å få hvilt litt innimellom dyrkingsøktene. Jessica dyrker det meste i sine pluggbrett om våren og sommeren. Så snart det blir tomrom i pallekarmene og i kjøkkenhagen fyller hun på med nye, forkultiverte planter.

EASY TO GROW Vil du komme i gang enkelt og raskt med god forkultivering? Prøv Easy to Grow. Det er enklere minidrivhus som består av seks plugger av komposterbar kokosfiber, torv og næring. I hver plugg er det også frø. Det er bare å løfte på lokket og vanne! Etter 3-5 uker, når de små plantene viser seg, planter du pluggene i større potter. Velg mellom plugger med chili eller tomat.

12

–Man kan utvikle dyrkingen i det uendelige, det er det som gjør det så interessant. Jeg samdyrker hele tiden ulike planter for å ikke utmagre jorden. Variasjonen har dessuten gjort at jeg slipper skadedyr nesten helt. Jeg kan hele tiden fylle på med nye grønnsaker når noe høstes. Det blir som en stafettdyrking, en raskt og etter min mening en mer effektiv måte, sier Jessica. SOLSTRÅLENES IVER ETTER å finne veien inn i drivhuset høyner raskt temperaturen. Jessica dyrker hele året. Erteskudd innendørs om vinteren etterfølges med forkultivering av tomater, chili, artisjokk og kjempeverbena tidlig vår, og sinnia og ulike sorter kål senere om våren. Salat og spinat forkultiverer hun i omganger omtrent hele tiden. Spirebrettene gir mange planter på liten plass, og er alltid fullstappet inne i drivhuset. Når det som høstes lager tomrom i pallekarmer og hageflekker fyller Jessica på med nye, forkultiverte planter. – Det finnes to gode grunner til hvorfor jeg

forkultiverer. Enkelte planter må forkultiveres fordi de har lang utviklingstid. Andre planter blir mer motstandsdyktige mot tørke og angrep om de først dyrkes innendørs og plantes ut siden. Kål, for eksempel, er veldig bra å forkultivere. Det gjør at planten mer effektivt kan stå imot angrep fra snegler når den plantes ut i hagen. Forkultiveringen gir også plantene et kontrollert klima med optimale forhold for spiring og rask vekst. Plantene rekker å danne større og dypere rotsystemer som igjen tjener plantene når de plantes ut. Direktesår man i juni og drar bort noen dager strekker ikke røttene langt nok ned i jorden, hvilket gjør plantene mer sensitiv for blant annet tørke, forklarer Jessica. Jessica dyrker overalt i hagen, men drivhuset er stedet for forkultiveringen. Rad på rad av spisskål, salat, spinat og rød ruccola spirer i pluggsett langs ene glassveggen. Vi finner en liten chili som heter Maresca som er oppkalt etter en liten by i Italia. Den har i selskap av

HAGEGLEDER 2018

Hagegleder_Nelson_2018_B4.indd 12

2017-11-01 10:46


FORKULTIVERING

FAKTARUTE: ROOTMASTER

Slik gjør du 1.

DET SMARTE MINIDRIVHUSET ROOTMASTER

har ekstra dype celler og en unik vanningsfunksjon. Plantene dine utvikler fine og dype røtter og såjorden holder fukten meget godt. kan åpnes 2. som en bok, noei Rootmaster som gjør omplantingen PLUGGCELLENE

veldig enkel. Det tjener ikke minst planter med sensitive rotsystemer på.

VANNINGSSYSTEMET i Rootmaster er perfekt for den som vil være fleksibel med dyrkingen sin og som vil kunne dra bort i noen dager uten at plantene tørker ut. Minidrivhuset passer både nybegynnere og den erfarne hobbydyrkeren og du kan så nesten hvilke frø som helst i den. Tomater, erter, bønner, mais, jordbær, solsikker og blomstererter er ekstra passende.

3.

2018  HAGEGLEDER  

Hagegleder_Nelson_2018_B4.indd 13

13

2017-11-01 10:46


Tomatene og chiliplantene trives utmerket i solfylte og varme forhold, og trenger en god del næring og vann for å vokse seg store og kraftige. Pluggsett Water er et spirebrett med 84 celler for deg som virkelig vil maksimere din forkultivering og dyrke mye. Med ett eneste brett kan du i praksis forkultivere hele kjøkkenhagen samtidig. Brettet fungerer aller best om du vil så mange planter av samme sort. Pluggsett Water har et bunntrau med en vanningsmatte som hjelper med å holde såingen fuktig og de smidige cellene gjør håndteringen av hver enkelt plante enkel.

PLUGGBOX Pluggboxen er bra for deg som vil forkultivere mye på liten plass og få mange planter av samme sort. Ettersom pluggene sitter fast er det best å velge frø som vokser i noenlunde samme tempo. Det gjør håndteringen enklere når du skal plante dem om til større potter. Salat og sommerblomster passer veldig godt i pluggboxen. Vann ofte.

14

tomatplantene fått vokse opp i romtemperatur i vinduskarmen i huset. Helt nylig måtte de flytte hjemmefra og inn i drivhuset der de nå står og vaier i avskårne melkekartonger og Paper Pots. De er straks klare for den siste omplantingen til større potter. – Jeg starter med å dyrke tomatene i en pluggbox og flytter dem videre over i potter så store som melkekartonger. Ganske ofte er det nettopp melkekartonger som blir brukt. Til slutt ender de i potter som holder ca. 20 liter jord, slik at jeg kan flytte dem ut av drivhuset om jeg skulle få problemer med skadedyr. PLUGGBOX, ROOTMASTER,SPIREBRETT OG bredsåing. Jessica forkultiverer på mange ulike måter og tar alltid utgangspunkt i planten når hun velger metode. En Rootmaster har fått små salatspirer som snart skal plantes om. En annen fyller hun så godt hun kan med frø av blomsterert og fløyelsblomst. Løk, basilikum, plukksalat og spinat bredsår hun heller ettersom plantene

har røtter som er enkle å separere. Røtter som vikler seg inn i hverandre er vanskelige å dele, og det er stor risiko for å skade planten når man planter om. – For meg er det vanligvis rotsystemet som avgjør om jeg bredsår sorten eller ikke. Bra tips når man bredsår er å vanne før man sprer ut frøene. Om man ikke vanner først kan frøene legge seg på sidene og klumpe seg sammen. En jevn jordoverflate er også viktig når man bredsår. Om få uker kommer kålen, spinaten og salaten, som nå står som beskjedne skudd i spirekasser og pluggboxer, til å ha vokst seg store nok og får flytte ut i hagen. Klare for den store verden. – Mange som kommer til hagen min tror at alt gjøres så perfeksjonistisk, men slik er det absolutt ikke, sier Jessica og ler. For meg er hagen et lite økosystem der plantene skal få leve sammen med hverandre og med insektene. Dyrkingen er en liten men viktig puslebit i hele tanken om bærekraftighet.

HAGEGLEDER 2018

Hagegleder_Nelson_2018_B4.indd 14

2017-11-01 10:46


TOMATGUIDEN TOMATSIDENE

tomat

Høye og lave. Cum Søte experro eller syrlige. maionIcuptiberum drivhus elleretpå faceseque friland. platur Uavhengaut ig om du erexpero nybegynner ium eteller everis ekspert ad mossus hjelper magnatur vi deg med atetåoffici komme ve-i litia audaeresedis gang og cus å finne quatiatus sortene osanienia som passer tenlkdeg quatqui best. cumAnna enti re volorunt quae. TEKST: Andreas Björkman FOTO: Lindeqvist, Annika Christensen TEXT: Förnamn Efternamn FOTO: Förnamn Efternamn

2018  HAGEGLEDER  

Hagegleder_Nelson_2018_B4.indd 15

15

2017-11-01 10:47


Tomatsorter som tar mindre plass

Velg lavtvoksende og kompakte tomatplantesorter om du har begrenset med dyrkingsplass eller vil dyrke tomater i potter som du enkelt kan flytte på. BUSK- OG POTTETOMATER:

’Ildi' og 'Maskotka' gir lave planter på 75 – 120 cm. 'Bitonto' og den økologiske tomaten 'Ace 55 VF' gir enda lavere planter på 50 - 90 cm. AMPELTOMATER: Perfekte om du har dårlig med gulvplass. 'Losetto' gir rikelig med tomater. Av våre forsådde plugger Easy to Grow finnes 'Tumbeling Tom Yellow' og 'Gartenperle'’. CHERRY- OG PLOMMETOMATER:

Busktomatene 'Bitonto' og 'Tiny Tim' som vi allerede har tipset om gir små tomater av typen cherrytomat. En lavtvoksende plommetomat er 'Incas' F1.

Tomater for deg som har større plass

FORKULTIVERING Fra mars til april er det tid for å forkultivere tomater. Sett frøene i en Rootmaster, pluggbox, små potter eller om du vil komme raskt i gang: bruk forhåndssådde plugger som Easy to Grow. Hold såingen fuktig og la den stå i romtemperatur 20 – 22 °C, gjerne på et varmt underlag. Sår du i minidrivhus må du passe på å løfte lokket daglig for å lufte. Når tomatfrøene har spirt vil plantene ha mye lys men gjerne litt svalere romtemperatur om mulig. Behold lokket på minidrivhuset så lenge plantene får nok plass.

med tomatgjødsel. Vær forsiktig, og følg doseringen på flasken nøye. Ved siste omplanting vil de lavtvoksende sortene ha potter på ca. 5 – 10 liter og høye sorter minst 20 liter jord. Vann med næring hele sesongen. Sett ut tomatplantene i drivhus eller på et solfylt og rolig sted når nattetemperaturen ikke går under åtte grader. La den først stå ute i noen timer om ganger over noen dager, og unngå å sette dem i direkte sollys i starten.

PLANT OM TOMATENE i mindre potter med

Enkelte tomatsorter må ”tyves” for å gi større avlinger. Da kniper du av ”tyvene”, de små skuddene som vokser frem mellom plantens stamme og bladgrenene. På høytvoksende tomatplanter er det viktig å tyve for at plantene skal orke å sette frukter. Busktomater, ampeltomater og pottetomater behøver ikke å tyves.

plantejord når de har fått sine fire første blader. Sett en plante per potte, dypt nede i potten slik at nesten bare bladene stikker opp – da danner planten røtter fra stammen og utvikles enda bedre. Etter to uker kan du begynne å vanne 16

Tyve tomatene dine

De høytvoksende tomatplantene trives best i drivhus, men kan også leve godt ute på et solfylt og rolig sted. Sortene kan bli 1,5-2 meter høye og trenger støtte. 'Hildares' er en høytvoksende tomat som fungerer særlig fint utendørs i f.eks. kjøkkenhagen. CHERRY-, DRUE- OG PLOMMETO-

MATER: ’Gardener’s Delight’ er en smakfull cherrytomat. Den økologiske druetomaten 'Golden Currant' gir små, gyldne tomater. Vil du dyrke en plommetomat velger du 'Olivade' F1. HALVSTORE TOMATER OG

BIFFTOMATER: For en tidlig tomatsort kan du dyrke 'Tigerella' med vakre striper. Er du sugen på en bifftomat finnes 'Marmandino One' F1.

HAGEGLEDER 2018

Hagegleder_Nelson_2018_B4.indd 16

2017-11-01 10:47


1

2

4

5

3

6

5 FAVORITTER OG 1 NYHET

1. ’CHOCOLATE CHERRY’ Små, søte tomater med mørke striper. Gir mye frukt.

Smaksrike tomater

Sorter fremdyrket for drivhus kan være vanskelig å få til utendørs. Flere tomatsorter får derimot en mer intens tomatsmak om de dyrkes ute på et rolig, sørvendt sted. Der finnes det ingen vindusrute som stopper solstrålene. Kontrasten mellom dag- og nattetemperaturene kan også bidra til søtere frukter, men risikoen for at avlingene skal påvirkes negativt av været er mye større utendørs. Satser du på en sikker avling eller en uovertruffen smak?

TIPS!

2. ’GREEN ENVY’ Vakkert grønne tomater. Smaker guddommelig. 3. ’SHIRLEY’ F1 Modner tidlig, mellomstore tomater.

4. ’SUNGOLD’ F1 En av verdens søteste tomater. Meget tynt skall.

5. ’GOLDEN CURRANT’ Økologisk druetomat. Gir flere hundre små gullgule tomater.

6. ’ TIGER’ Nyhet 2018. Meget god tomat. Kan oppbevares lenge etter innhøsting. Bra

konsistens for tørking.

Tørkede tomater DU TRENGER:

Tomat Tørket eller fersk oregano GJØR SLIK:

Tomater elsker næring

Tomatplanter vil ha masse næring for at de skal orke å produsere mange tomater. Der er derfor bra å ha en liten skvett med tomatgjødsel i vannkannen hver gang du vanner plantene. Prøv for eksempel Biobact. Det er en organisk plantenæring som i tillegg fungerer som en jordforbedrer. Biobact er også godkjent for økologisk dyrking. Dosér etter anvisningene på flasken.

Del tomatene i skiver og legg dem side om side i en tørkeovn. Strø over blad av fersk eller tørket oregano. Tørk på ca 40° C i 4-5 timer. Tiden vil variere avhengig av tomatens størrelse, tykkelse, og vanninnhold. De skal bli tørre og sprø – som tomatchips! Legg de tørkede tomatene i en tørr og lufttett boks eller glass. Oppbevares i romtemperatur. Om glasset eller boksen er gjennomsiktig bær den stå mørkt, så holder tomatene lengre.

2018  HAGEGLEDER  

Hagegleder_Nelson_2018_B4.indd 17

17

2017-11-01 10:47


ÅRETS GRØNNSAK

Pepperfrukt Chilien og paprikaens popularitet har ingen grenser og det finnes i dag hundrevis av ulike sorter å dyrke selv. Det er lett å forstå at pepperfrukten er årets grønnsak 2018. Tørk dine egendyrkede chilier om du vil kunne nyte dem hele året. Tørkingen gir både en konserverende effekt og den påvirker smaken. Nye smaker og mer sødme kommer frem når væsken forsvinner. Tørket chili er både sterk og søt og kan brukes hakket eller hel i gryteretter eller oljer. Den kan også brukes i frokostblandinger eller i både sjokoladedesserter og i hete krydderblandinger, blant veldig mye annet. På side 37 kan du finne din egen favorittsort!

18

HAGEGLEDER 2018

Hagegleder_Nelson_2018_B4.indd 18

2017-11-22 11:10


Frøkatalog Frø, løk og spirer

20 DYRK ÅRET RUNDT

Spiselig i vinduskarmen med Micro Leaf, Kjøkkenets Urter og spirer.

26 ENKEL FORKULTIVERING Få hurtig igang tomat- eller chilidyrkingen med Easy to Grow.

28 SÅ MED RIKTIG AVSTAND Med såbånd slipper du å tynne såradene.

29 GRØNNSAKER

Forlenge, foredle og oppbevare avlingene.

52 BLOMSTER

Så blomster til dekorasjon og matlaging.

70 BLOMSTERLØK

Nå kan du få praktfulle blomster i potter og

FOTO: Annika Christensen

blomsterbed med økologiske georgineknoller.

2018 HAGEGLEDER

19-29-Odla hela året_2018-No.indd 19

19

2017-10-23 11:53


DYRK ÅRET RUNDT

Micro Leaf

FOTO: Annika Christensen

Micro Leaf er små, sprø og meget næringsrike mikroblader som kan dyrkes innedørs uansett årstid. Skuddene blir ferdige på bare noen få uker. De tilfører en fantastisk knasende smak til dine matretter. Med Micro Leaf dyrker du altså raskt og enkelt grønnsaker i vinduskarmen – hele året!

20

HAGEGLEDER 2018

19-29-Odla hela året_2018-No.indd 20

2017-10-23 11:53


Bønnevikke En bønnevikke med herlig sprø smak, som gir rikelig avling. Sorten er en såkalt ”cut-and-come-again” - etter høsting vokser nye blad ut.

Salatkarse Denne fine karsen gir små, mørkegrønne blader med sterk smak. Meget dekorativ i salater. Sorten er en såkalt ”cutand-come-again” - etter høsting vokser nye blad ut.

Grønnkål Grønnkål er rik på antioksidanter, C- og E-vitamin. Gir blågrønne, sprø blader med en mild kålsmak. Dyrkes innendørs hele året.

Agurkurt Agurkurt har fyldige blad med smak av agurk. Gode i f.eks. salater. Ikke la bladene bli for store, for da blir de lett ”hårete”.

56866

56868

56850

56852

Koriander Koriander brukes i det asiatiske og det søramerikanske kjøkkenet. Gir frodige, friske blad. Sorten er en såkalt ”cutand-come-again” - etter høsting vokser nye blad ut.

Pak Choi Denne Pak Choy-sorten gir vakkert røde, spenstige blad. Topp med noen blad på salat eller fisk. Sorten er en såkalt ”cut-and-come-again” - etter høsting vokser nye blad ut.

Bladreddik Bladreddik utvikler raskt blad med en god del styrke. Får blad med vakker grønnfarge og rosa bladnerver. Spis de første og andre bladparet.

Sareptasennep Sareptasennep er et miniblad med snert i! Får en herlig farge og en fin frynsete bladform. En heftig smakskombinasjon er små, små blader til en mild pannacotta.

56854

56856

56858

56860

Micro Leaf Basic Enkelt minidrivhus for hurtig spiring av skudd med høyt næringsinnhold, året rundt. Består av spiretrau, lokk, og bunntrau av plast. 23 x 16 x 18 cm.

Micro Leaf 1-boks Funksjonell Micro Leaf-boks av hardplast i diskret design for dyrking av mikroblader innendørs året rundt. Lokk med ventilasjon. Bunntrau og dyrkingskar tåler oppvaskmaskin. 21 x 17 x 12 cm.

Solsikke Solsikkeskudd på smørbrødet gir mengder av vitaminer og mineraler i hvert tygg. Skuddene blir tykke og sprø, med en nøtteaktig og mild smak. Kan også wokes lett.

Ert Friske erteskudd er enkle å dyrke! Gode på smørbrødet, til dampet fisk, eller til grillmat. Sorten er en såkalt ”cut-andcome-again” - etter høsting vokser nye blad ut.

56862

56864

FOTO: Annika Christensen

5680

5792

Micro Leaf 3-boks Tre smarte Micro Leaf-bokser av hardplast og i diskret design for dyrking av mikroblader innendørs året rundt. Lokk med ventilasjon. Bunntrau og dyrkingskar tåler oppvaskmaskin. 65 x 20 x 14 cm.

5794

2018 HAGEGLEDER

19-29-Odla hela året_2018-No.indd 21

21

2017-10-23 11:53


DYRK ÅRET RUNDT

Kjøkkenets Urter

FOTO: Annika Christensen

Utnytt lyset som finner veien gjennom kjøkkenvinduet, og dyrk urtene dine så nære måltidet som mulig. Med Kjøkkenets Urter kan du dyrke frem mengder av smak på liten plass. Det er kanskje den enkleste måten å lage egen urtehage i vinduskarmen. Ferskere enn det blir det ikke!

22

HAGEGLEDER 2018

19-29-Odla hela året_2018-No.indd 22

2017-10-23 11:53


Kjøkkenets urter, dill

Kjøkkenets urter, kruspersille

Fint og funksjonelt trau for innendørsdyrking av grønne bladvekster hele året. Dill til 3 dyrkingsomganger er inkludert. Bunntrau og dyrkingskar tåler oppvaskmaskin. 21 x 17 x 12 cm. 5800

Fint og funksjonelt trau for innendørsdyrking av grønne bladvekster hele året. Kruspersille til 3 dyrkingsomganger er inkludert. Bunntrau og dyrkingskar tåler oppvaskmaskin. 21 x 17 x 12 cm. 5801

Kjøkkenets urter, basilikum

Kjøkkenets urtesaks

Fint og funksjonelt trau for innendørsdyrking av grønne bladvekster hele året. Bladpersille til 3 dyrkingsomganger er inkludert. Bunntrau og dyrkingskar tåler oppvaskmaskin. 21 x 17 x 12 cm. 5802

Fint og funksjonelt trau for innendørsdyrking av grønne bladvekster hele året. Basilikum til 3 dyrkingsomganger er inkludert. Bunntrau og dyrkingskar tåler oppvaskmaskin. 21 x 17 x 12 cm. 5803

Liten og smidig urtesaks. De lange bladene gjør det enkelt å høste urter og et hull til pekefingeren gir et meget godt grep. L 15 cm. 5985

FOTO: Annika Christensen

Kjøkkenets urter, bladpersille

2018 HAGEGLEDER

19-29-Odla hela året_2018-No.indd 23

23

2017-10-23 11:53


Spirer

Det er ren luksus å servere noe man nettopp har høstet på tallerkenen – spesielt om vinteren. Med spiring har du på kort tid og med minimal arbeidsinnsats alltid ferske grønnsaker. Nøtteaktige, sterke eller med smak av lakris. Hvite, grønne eller knall rosa. Variasjonen mellom de ulike spirene er enorm! Alle våre spirefrø er dessuten økologiske. 24

FOTO: Annika Christensen

DYRK ÅRET RUNDT

HAGEGLEDER 2018

19-29-Odla hela året_2018-No.indd 24

2017-10-23 11:54


Alfalfa En sprø spire med mild nøttesmak. Passer på smørbrød og i salater.

Brokkoli En sprø spire med spennende brokkolismak som passer i salater, supper og på smørbrød.

5651

5656

Reddik, VinterFennikel En spire med smak av nøtter og et snev av lakris. Passer i sa- En hurtigvoksende spire i rosa toner. Gir en spennende smak til later, supper og på smørbrød. Kan både spire- og skuddyrkes. salater og kjøtt. Inneholder et høyt nivå av vitaminer og mineraler.

5657

5658

Karse En lettdyrket og dekorativ spire med mild peppersmak. Passer på skiven og i salater.

Reddik En lettdyrket spire som gir en krydret smak til salater og wokede retter. Kan utvikles til skudd.

5659

5662

HotMix En sterk miks av krydrede spirer: rød reddik og sennep. Gir en spennende kryddersmak til salater, smørbrød og diverse matretter.

LinsMix En spennende miks av linsespirer. Garanterer en god smaksopplevelse.

FOTO: Annika Christensen

5665

5666

Spireboks Med hjelp av spireboksen er det enkelt å spire ulike sorter frø, f.eks alfalfaspirer. 15 x 15 cm.

5670

Spiretrau 2 pk Spiretrauet gjør det enkelt å spire/gro frem spirer av ulike frø. Spesielt egnet til små frø, f.eks karse. 10 x 15,5 cm

Spiretrau med karsefrø Spirekit som inneholder et spiretrau og fire poser karsefrø. Karse er enkel å få til og har en mild smak av pepper. 10 x 15,5 cm

5674

5672

2018 HAGEGLEDER

19-29-Odla hela året_2018-No.indd 25

25

2017-10-23 11:54


ENKEL FORKULTIVERING

Easy to Grow

FOTO: Annika Christensen

Søte tomater passer fint sammen med het chili. Nå er det enklere enn noensinne å dyrke disse favorittene selv. Med hjelp av plugger i kokosfiber og torv, som inneholder både næring og frø, er vann alt du behøver å tilsette for å få igang spiringen. Få en knallstart på din tomat- og chilidyrking med Easy to Grow!

26

HAGEGLEDER 2018

19-29-Odla hela året_2018-No.indd 26

2017-10-23 11:54


FOTO: Annika Christensen

DYRK MED EASY TO GROW :

Slik gjør du

1 uke

2 uke

3 uke

DET ENESTE DU trenger å gjøre er å tilsette litt vann nå og da i de smarte forkultiveringssettene. Da får tomatene og chilien en perfekt start. Etter bare noen uker er de store nok til å plantes om i potter.

Ampeltomat Inneholder frø av to ulike sorter ampeltomater: 3 plugger med ’Tumbeling Tom Yellow’ og 3 plugger med ’Gartenperle’.

5519

Paper Pot 1,1 l Miljøvennlig papirpotte for første og andre omplanting. Utmerket til tomat, agurk, squash, paprika, chili, og slyngplanter. Mål: B 8 x 9 cm. H 15 cm. 8 stk/fp.

5716

Paper Pot 0,5 l Miljøvennlig papirpotte som brukes ved første omplanting. Potten er ekstra dyp, og passer dermed utmerket til tomat, chili, og slyngplanter. Mål: B 6,5 x 6,5 cm. H 12 cm. 10 stk./fp.

5715

Pottetomat Inneholder frø av to ulike sorter lave tomater: 3 plugger med ’Balkonstar’, og 3 plugger med ’Bitonto F1’.

Busktomat Inneholder frø av to ulike sorter frilandstomater: 3 plugger med ’Roma’, og 3 plugger med ’Red Pear’.

5520

5521

Chili Inneholder frø fra to ulike chilisorter: 3 plugger med cayennepepper ’Golden Cayenne’ og 3 plugger med jalapeño ’Forajido F1’.

Omplantingssett Flott omplantingsett. Inneholder minispade, minirive, og priklepinne.

5523

5983

Chili er hett! Interessen for chili bare øker. Med det i tankene har vi laget det nye Easy to Growsettet som inneholder en litt mildere jalapeño og en cayennepepper med litt mer kraft i.

2018 HAGEGLEDER

19-29-Odla hela året_2018-No.indd 27

27

2017-10-23 11:55


SÅBÅND SÅ MED SÅBÅND: 1. Lag en 2 centimeter dyp fure i jorden. 2. Riv av en remse fra såbåndet

og plasser i furen. 3.  Vann godt, og dekk med 1 centi-

meter jord. Pass på at ingen ender stikker opp for å unngå at fugler drar opp båndet. 4. Hold såingen fuktig og dekk

gjerne med fiberduk.

VÅRE SÅBÅND Reddik (Saxa 2) Dill (Como) Koriander (’Micro Splits’) Salatløk (White Lisbon) Kruspersille (Moss curled 2) Rødbete (Moulin Rouge) Salat (Baby Leaf mix) Hodesalat (Hilde II) Plukksalat (Australischer Gele) Ruccola (salatsennep) Sommergulrot (Nantaise 2) Vintergulrot (Flakkée 2) Asiatisk kål (Mix)

Gulrøtter, rødbeter og reddiker er bare noen av grønnsakene som med fordel plantes med en viss avstand for å slippe å tynne senere i sesongen. Såbåndene inneholder frø med akkurat passe planteavstand. Hvert frø vokser da med god avstand til neste plante, og hver plante får tilstrekkelig med plass for å vokse seg store. Rette rader får du også! For en beskrivelse av hvordan du går frem når du dyrker med såbånd, besøk vår Hageskole på nelsongarden.no og søk på såbånd.

28

FOTO: Lovisa Back

Såbånd HAGEGLEDER 2018

19-29-Odla hela året_2018-No.indd 28

2017-10-23 11:55


Spørsmålet er ikke lenger om du skal dyrke, men hvordan og hvilke grønnsaker du vil dyrke akkurat i år. Uansett om du dyrker i potter innendørs, på balkongen eller i kjøkkenhagen har du nå et bredt sortiment av økologiske frø å velge mellom. Blandt årets økonyheter finner vi den fargesterke rødkålen ’Langedijker Bewaar 2’ og den smakfulle fennikelen ’Finale’. Disse kålsortene er like gode ferske som tilberedt. På de følgende sidene gir vi deg tips om hvordan du kan bevare og foredle avlingene dine, for å forlenge gevinsten av din egen dyrking.

FOTO: Annika Christensen

FOTO: Lovisa Back

Grønnsaker

2018 HAGEGLEDER

19-29-Odla hela året_2018-No.indd 29

29

2017-10-23 11:55


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Økologiske grønnsaksfrø

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk, FrilandsCucumis sativus

Våre økologisk dyrkede grønnsaksfrø finner du i frøposer merket med EUs Organic-symbol. Disse frøene er sertifisert og oppfyller EUs krav for økologisk jordbruk. Sertifiseringen garanterer også opprinnelse og kvalitet.

Agurk, FrilandsCucumis sativus

30 cm

Agurk,PotteCucumis sativus

12 cm

10 cm

'Marketer' Frisk og hardfør agurk som gir rikelig avling av lange mørkegrønne frukter med et noe ruglete skall. Denne sorten er deilig å spise fersk, rett fra planten.

'Profi' F1 Fin sort agurk til sylting som gir mørkegrønne, knudrete frukter. Høstes etter hvert. Setter bare hunnblomster. Legg gjerne frøene i bløt et par timer før såing.

'Picolino' F1 Delikat miniagurk som gir svært gode, sprø frukter med glatt skall. Agurkene må ikke få vokse seg for store, høstes etter hvert. Denne sorten er god å spise fersk, rett fra planten.

4 85329

5 85340

5 85308

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

For å se vårt utvalg av økologiske blomsterfrø, bla til side 53. J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurkurt Borago officinalis

50 cm Agurkurt er en søt blåblomstrende vekst som lett frøsår seg og dermed blir flerårig. Blomstene brukes til dekorasjon og blir svært vakre ved kandisering. De mildt agurksmakende bladene brukes i salater eller kokes som spinat.

5 85363

Aubergine Solanum melongena

50 cm

Basilikum Ocimum basilicum L.

20 cm

'Black Beauty' Aubergine er en svært varmekrevende vekst. De avlange og mørkt lilla fruktene høstes etterhvert, drøyt 5 mnd etter sådd. Nydelige å steke i litt olivenolje og strø flaksalt over, eller i moussaka.

25 cm

'Emily' Basilikum er en dekorativ og aromatisk krydderplante som elsker varme. Plant basilikum i en potte på en varm og solfylt plass. Bladene som høstes etter hvert passer utmerket i en deilig pesto eller sammen med tomater og litt revet parmesan.

5 85028

4 85041

FOTO: Annika Christensen

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Basilikum, Rød Ocimum basilicum var. purpurascens 25-30 cm

Bladbete Beta vulgaris

'Rosie' En svært dekorativ rød basilikum som elsker varme. Plant gjerne basilikum i en potte på en varm og solfylt plass. Bladene som høstes etter hvert passer utmerket i en smakfull rød pesto eller sammen med tomater og litt revet parmesan.

4 85047

30

HAGEGLEDER 2018

'Whity' Lettdyrket bladbete som gir rikelig avling. Høst enstilkede blad, eller skjær av hele planter etterhvert. I Italia forvelles bladbeten ofte, og stekes siden sammen med olivenolje, salt, og pepper – nydelig.

4 85629

1

Brokkoli Brassica oleracea

2-årig

2

3

4

Bønne, BrekkPhaseolus vulgaris

40 cm

'Calabrese natalino' Brokkoli er svært lett å få til. Takket være den rikelige avlingen er den perfekt for en liten grønnsakshage. En av våre mest næringsrike grønnsaker med mild, utsøkt smak.

'Maxi' En ekstra tidlig sort som gir vakre grønne belger. Høstes etter hvert. Ikke la belgene bli for store, ca 18 cm er bra. Kokes og spises som delikatesse.

3 85079

5 85139

Bønne, PrydPhaseolus coccineus

200 cm 'Lady Di' En motstandsdyktig prydbønne med vakre, røde blomster. Fin å dyrke ved f.eks. en espaljé på lunt sted. Gir rikelig avling med smakfulle grønne belger som kan brukes kokte som snittbønne.

5 85104

J F M A M J J A S O N D

5 Prisgruppe

30-33-Eko-Grönsaker_2018-No.indd 30

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2017-10-30 15:19


irekte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, StangbrekkPhaseolus vulgaris 200 cm

Bønnevikke Vicia faba

60-90 cm

'Markant' En fin sort som gir rikelig avling av lange, helt trådfrie belger. Plantes f.eks. ved en espaljé på et lunt sted. Høstes etter hvert. Kokes og spises, kan med fordel fryses.

Scoville°

'Express' En tidlig sort som høstes etter hvert. Spises lett kokte eller la dem modne og tørke på planten for vinterlagring. Plantene behøver påfyll med jord når de er ca 10 cm høye. På vindfulle steder kan de trenge støtte.

5 85187

Chilipepper Capsicum annuum

4 85115

35-50 cm

Dill, BladAnethum graveolens L.

20-30 cm

4.000 ° 'Hungarian Hot Wax' Varmekrevende chilipepper som kan variere i styrke avhengig av når man høster dem. Brukes ferske eller tørkede i matlaging. Vask alltid hendene etter at du har håndtert fersk chili.

'Gold Crown' En sort med aromatiske, mørkegrønne og finflikede blad. Sorten går i blomst senere enn vanlig dill, noe som gjør den egnet å høstes som bladdill. Pynt nypoteter med dill eller la den smaksette fiske- og skalldyrssuppen. Bytt voksested hvert år.

4 85236

Ert, MargPisum sativum 65 cm

'Karina' Tidlig og varmeelskende sort som gir rikelig avling, 7-9 erter per stilk. Resistent mot sykdommer. Høstes for hånd, skallet fjernes for å nå de søte og smaksrike ertene. Dyrk gjerne erter på ulikt sted hvert år; de gjødsler jorden.

4 86400

4 85275

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ert, SukkerPisum sativum 60-65 cm

Fennikel Foeniculum vulgare

'Norli' Lettdyrket og deilig sukkerert som gir rikelig avling av møre belger med søt smak. Høstes etter hvert, før belgene blir runde. Spises som ferske delikatesser eller lett forvellet. Så i omganger for jevn tilgang. Dyrk gjerne erter på ulikt sted hvert år; de gjødsler jorden.

60 cm

Grasløk Allium schoenoprasum

30-40 cm

'Finale' Sprø grønnsak med lekker smak av lakris. De oppsvulmede bladslirene og skuddene er gode å bruke både rå og tilberedt. Prøv ovnsbakt sammen med rotfrukt.

Flerårig

'Staro' Denne sorten gir smale blad med fantastisk aroma og mild løksmak. Blomstrer med lilla, små blomster. Bladene høstes etter hvert. Blomstene kan også spises og er svært fine å dekorere med. Økologisk risikokategori: HI. Se Artsdatabanken.no

4 85285

4 86431

Gresskar, KjempeCucurbita maxima

4 85829

4 /5

1-3 Kg.

'Uchiki Kuri' Gresskar med runde, orangerøde frukter. Fruktkjøttet er mørkt gult. Halmodne frukter passer godt til sylting, men om gresskaret skal lagres må det være modent når det høstes. God å spises ovnsbakt.

4 85290

Gulrot, SommerDaucus carota L

'Berlicum 2' Tidlig gulrotsort med glatte røtter. Høstes etter hvert - fantastisk gode å spise ferske, rett fra hagen. Gulrøtter kan også brukes i brød eller kaker for å øke saftigheten og hjemmelaget gulrotmarmelade er en skikkelig delikatesse. Gjenta gjerne såingen. Kan vinterlagres.

4 85660

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gulrot, VinterDaucus carota L

Karse, KrydderLepidium sativum

3 /5

'Rothild' En saftig høst- og vintergulrot med høyt innhold av karoten. Roten blir ganske stor, 2025 cm. God å spise lettkokte med en smørklatt og persille. Er egnet til både å spises fersk og til vinterlagring. Oppbevares svalt og fuktig.

4 85658

1-5 cm

Knutekål Brassica oleracea

Velkjent og svært lettdyrket krydder. Kan plantes inne hele året, for så å høste med jevne mellomrom. Hvert frø gir bare en spire, så det går med relativt mye frø. Brukes fersk til smaksetting og dekorasjon.

4 85404

'Azur-Star' Fin knutekål med sprø og søt smak. Den er god revet fersk i salater, eller stekt i smør og salt. Tynnes tidlig.

5 85520

Koriander Coriandrum sativum L.

Kål, BlomBrassica oleracea

60 cm 'Marino' Koriander er en dekorativ krydderplante med mild karrismak som får tankene til det nordafrikanske kjøkkenet. Såes i flere omganger for jevn tilgang, høst bladene etter hvert. Frøene høstes ved at hele planten klippes av og deretter henges opp-ned for å tørke. Samle sammen frøene og bruk dem som krydder.

'Javel' F1 En blomkål som gir rikelig avling av store og vakre hvite hoder. Like god rå som tilberedt blomkålsuppe med hvitløksristede krutonger er et deilig tips!

5 85432

4 85393

3 /5

Høyde

30-33-Eko-Grönsaker_2018-No.indd 31

Krydderplanter

Bladsalat

Hodesalat

Sødme

Scoville° 2018 HAGEGLEDER

Styrke

Størrelse

Lengde

31

Vekt

2017-10-30 15:19


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, Japansk, Tatsoi Brassica rapa

Kål, RosenBrassica oleracea

Tatsoi Herlig asiatisk bladgrønnsak. De mørkegrønne bladene vokser i en lav, kompakt rosett. Høst enkle blad eller hele planter. Gode å steke med hvitløk og servere til fisk eller kjøtt. For jevn tilgang bør man så med noen ukers mellomrom. Dekk gjerne med fiberduk for å beskytte mot skadeinsekter. Tåler en del frost om høsten.

Kål, RødBrassica oleracea

Løk, KepaAllium cepa

'Igor' F1 Rosenkål som gir rikelig avling. Høstes etter hvert og spises lett kokte. Dekkes med fiberduk, planten toppes i slutten av august.

'Langedijker Bewaar 2' Vakkert røde hoder med fin kålsmak. Høstes når hodet kjennes fast ut. God finstrimlet i salat med fetaost og ristede solsikkefrø.

4 85460

4 85500

Mais, SukkerZea mays 150 cm

'Stuttgarter Riesen' Svært god og smaksrik gul løk. Høst løken når toppen bøyer seg, legges deretter tørt. Gul løk brukes både fersk som tilberedt. Nyt den første løken i tynne skiver på en sommersalat eller i en fransk løksuppe.

4 85560

'Golden Bantam' Gammel, klassisk sort av mais, som gir normalsøte kolber. Høstes etter hvert når "skjegget" i enden begynner å visne. God å grille, eller å koke og spise sammen med smør.

5 85615

4 85414

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Oregano/Bergmynte Origanum vulgare L.

Flerårig 40 cm Oregano er en aromatisk kryddervekst med blå blomster. Høst bladene etter hvert og bruk dem ferske eller høst hele kvister og la dem tørke. Deilig på tomater og fetaost.

Paprika Capsicum annuum

Paprika Capsicum annuum

60-80 cm

60-90 cm

9 cm

4 85722

'Olly' F1 Deilig paprika som høstes grønn eller rød - de røde fruktene har søtere smak. Tilberedes i ovnen sammen med løk, squash, tomater og urtekrydret olivenolje. Dusj planten ofte for å forhindre skadedyrsangrep

5 85739

Persille Petroselinum crispum

25 cm

25 cm

2-årig

Persille Petroselinum crispum

2-årig 35 cm 'Gigante d'Italia' Sort med sterkere smak enn kruspersille. Høstes etter hvert, langt ut på høsten. Godt krydder til grillet fisk og grillet lam.

'Zazu' En søt og god spisspaprika. God å nytes fersk eller i matlaging. Dyrkes på et varmt og rolig sted, gjerne i store potter. Dusj ofte, det forhindrer insektsangrep.

'Grüne Perle' Persille med ekstra krusete blad. Høstes etter hvert, langt ut på høsten. Velegnet til grillet fisk. Lag gjerne tabbouleh med couscous, tomater og persille.

5 85247

4 85780

4 85792

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Purre Allium ampeloprasum

Reddik Raphanus sativus

'Herfstreuzen 3' Lettdyrket purreløk med tykk hals og mørkegrønne blad. Strimles tynt og brukes i salater eller hvorfor ikke marineres og grilles? Sped på med ny jord for å få lange hvite halser.

4 85576

32

HAGEGLEDER 2018

Reddik Raphanus sativus

'Saxa 2' Smaksfull reddik som gir runde, helt røde reddiker. Høst de spede reddikene etter hvert og spis dem ferske - de er utrolig god i salater, tynt skivet på smørbrød eller som tilbehør på diptallerken. For å få jevn tilgang bør man så med noen ukers mellomrom. Dekk gjerne med fiberduk.

4 85884

4 85904

1

2

3

4

Ruccola Diplotaxis tenufolia

'Flamboyant 2' Smaksrik reddik som gir avlange røde frukter med hvit spiss. Høst de spede reddikene etter hvert og spis dem ferske - de er fantastisk god i salater, tynt skivet på smørbrød eller som tilbehør på en diptallerken. For å få jevn tilgang til sprø reddiker bør man så med noen ukers mellomrom. Dekk gjerne med fiberduk

Rødbete Beta vulgaris

Flerårig

Også kjent under navnet salatsennep og har en kraftig og krydret smak. Fantastisk god i salater, gjerne sammen med chèvre, melon og valnøtter. Ved midtsommer går planten lett i blomst - fjern eventuelle blomsterstengler. Dekk med fiberduk for å forhindre angrep av skadedyr.

'Detroit 2' Populær rødbete som gir runde og mørkt røde beter. Svært velsmakende - spises kokt med litt smør. Kok rødbeten med litt av toppen og hele skallet på, slik at den røde saften ikke forsvinner. Kan også rives til råkost. Så ikke for tidlig; ved frost kan planten gå i blomst.

5 86081

4 85949

J F M A M J J A S O N D

5 Prisgruppe

30-33-Eko-Grönsaker_2018-No.indd 32

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2017-10-30 15:19


irekte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salat, EskarollCichorium endivia

Salat, HodeLactuca sativa

'Nuance' En type sikori med lekkert flikete og frynsete blad. Dette er en fin sort med velfylt bladrosett. Tåler mye frost.

Salat, PlukkLactuca sativa

'Matilda' Fin sort hodesalat som gir store, jevne hoder med sprø blad. Tynningshøst før plantene blir for tette. Høst hele planter etter hvert. For kontinuerlig tilgang til salat bør såingen gjentas annenhver uke.

'Hardy' Svært velsmakende plukksalat med eikebladlignende, finflikede og krusete blad. Høstes etter hvert. For kontinuerlig tilgang til frisk salat hele sommeren bør såingen gjentas annenhver uke.

4 85995

5 86031

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

3 85988

Salvie Salvia officinalis L.

Flerårig 40 cm Salvie er en aromatisk kryddeplante med sølvgrønne, litt lodne, blader. Høst bladene etterhvert, og bruk dem ferske eller tørkede, kanskje til en god kyllingfilet med bacon.

Selleri, KnollApium graveolens

Salat, RomanoLactuca sativa

'Vit' En meget hardfør salatsort som egner seg for innhøsting høst og vinter. Plukk blader etter hvert eller skjær av hele planten. Meget god på smak. Kan fryses og tines noen ganger uten at bladene blir ødelagt. Spises fersk som salat eller serveres som spinat. En delikatesse.

4 86057

3 86021

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sitronmelisse Melissa officinalis L.

Spinat Spinacia oleracea L.

'Prinz' Delikat rotfrukt som får store, runde og jevne røtter. Bladverket er mørkegrønt. Lettdyrket, men tar lang tid. God i gratenger eller smørdampet. Tåler kulde om høsten, men ikke om våren, så ikke sett ut plantene for tidlig.

4 86096

4 85259

'Vroeg Reuzenblad' Spinat er en næringsrik og lettdyrket bladgrønnsak med mørkegrønne blad. Denne sorten går ikke i blomst så lett. Studet spinat er en klassiker, men bladene er også god i fersk salat eller til pasta - høst tidlig for å få sped babysalat. Så i omganger, med et opphold midt på sommeren når plantene lettere går i blomst.

4 86070

Squash Cucurbita pepo

Flerårig 50 cm 'Lemona' Sitronmelisse er en dekorativ krydderplante med vakkert grønt bladverk og hvite blomsterspirer. Dyrkes i potte eller i staudebed. Sitronduftende blader høstes etter hvert og brukes til smakssetting eller dekorasjon.

'Tantan' Romersk salat og bindsalat er andre navn på denne sorten. Gir jevne hoder med søt smak og sprø blader. Tynningshøstes før plantene får det for trangt. Høstes etter hvert. For kontinuerlig tilgang bør såingen gjentas annenhver uke.

Salat, VinterValerianella locusta

'Black Beauty' En vakker mørkegrønn squash som gir rikelig avling. Brukes fersk som agurk eller tilberedt i ulike matretter. Hvorfor ikke prøve pasta av squash?

4 86133

4 86119

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Timian, KrydderThymus vulgaris L.

Flerårig 25 cm German Winter Kryddertimian er en lettdyrket og vintergrønn vekst med aromatiske blad. De vakre rosalilla blomstene lokker til seg bier. Bladene høstes etter hvert og brukes ferske eller tørket.

4 86191

Tomat, BuskSolanum lycopersicum 60-75 cm

Tomat, Høy Solanum pimpinellifolium

6 cm

'Ace 55 VF' Fin sort med kompakt og kraftig voksemåte, gir store og smaksrike tomater. Svært god til bruschetta - hakket med litt basilikum. Høstes etter hvert. Skuddene i bladvikene, "tyvene", fjernes ikke.

4 86355

150-200 cm

Høyde

30-33-Eko-Grönsaker_2018-No.indd 33

Krydderplanter

Bladsalat

Hodesalat

5 86370

Sødme

Tomat, Høy Solanum lycopersicum

1 cm

'Golden Currant' Liten druetomat som gir rikelig avling av små guloransje tomater. Perfekte å spise som snacks. Høstes etter hvert. Skuddene i bladvikene, "tyvene", skal ikke fjernes.

3 /5

150-200 cm

Tomat, Høy Solanum lycopersicum

8 cm

'Ella' F1 Ypperlig sort som gir rikelig avling av vakkert røde tomater. Høstes etter hvert. Fantastisk gode til tomat- og mozzarellasalat. Planten trenger støtte og skuddene i bladvikene, "tyvene", skal fjernes.

5 86205

150-200 cm

'Zuckertraube' Lettdyrket coctailtomat som gir rikelig avling av små røde tomater. Skikkelig god til å spises solvarme, rett fra planten. Høstes etter hvert. Skuddene i bladvikene, "tyvene", fjernes.

4 86337

2018 HAGEGLEDER

Størrelse

Lengde

3 cm

Scoville° Styrke

33

Vekt

2017-10-30 15:19


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Grønnsaksfrø

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk, Ampel-

Cucumis sativus

10 cm

'Hopeline' F1 Lekker miniagurk av asiatisk type med et noe tørrere fruktkjøtt enn vanlig, og en mer intensiv smak. Voksemåten gjør den utmerket å dyrke i ampel. Høstes etter hvert når de er ca 8-10 cm lange, og spises ferske. Sorten skal ikke pollineres. 90395 FOTO: Annika Christensen

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk, Asie-

Cucumis sativus

Agurk, Frilands-

Cucumis sativus

30 cm

'Langelands Kaempe' Eldre sort, ofte kalt kjempeagurk. Høstes fullt utviklet, ca. 30–35 cm lang og ca. 10 cm i Ø. Mørkegrønt og litt knudrete skall, medet lite kjernehus. Utmerket til sylting. 90332

Agurk, Frilands-

Cucumis sativus

5-7 cm

Agurk, Frilands-

Cucumis sativus

12 cm

Agurk, Frilands-

Cucumis sativus

12 cm

30 cm

'Lemon' En rund agurk som gir rikelig med frukt på friland. Kan også dyrkes i drivhus. Bind opp, eller la planten slynge seg på bakken. Høst frukten når den er gul i fargen. La dem ikke vokse seg for store, det gir en dårligere smak og mindre fortsatt fruktsetting. 90336

'Profi' F1 God og motstatndsdyktig frilandsagurk. Setter bare hunblomster, og skal derfor ikke dyrkes sammen med sorter som gir hannblomster. Trives i veldrenert, næringsrik og fuktig jord, på et lunt sted. Vannes regelmessig. 90340

'Rhensk druv Hg' Hurtigvoksende og lettdyrket frilandsagurk. Mørkegrønne og små agurker passende for sylting. Kan brukes som "miniagurker". Trives best i veldrenert, næringsrik og fuktig jord på et lunt sted. Vannes regelmessig. 90348

'Tanja' Delikat frilandsagurk av slangeagurktype. Agurkene er beregnet på å spises ferske. God i salater mm. Høstes ofte og la ikke agurkene vokse seg for store. Trives best i veldrenert, næringsrik og fuktighetsholdende jord på beskyttet sted. Vannes rikelig.

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk, Veksthus

Cucumis sativus

16 cm

'Delistar' F1 Knasende og aromatisk agurk med søt smak og tynt skall. Gir rik avling av 16-18 cm lange frukter. Høstes ofte, ikke la agurkene bli for store. Vann regelmessig. Planten bindes opp, toppes når den når taket. 90376

34

Agurk, Veksthus Cucumis sativus

Agurk, Veksthus Cucumis sativus

35 cm

'Louisa' F1 Til dyrking i hobbydrivhus. Motstandsdykrig mot agurkmeldugg. Setter bare hunnblomster. Gir fin avling av lange, mørkegrønne slangeagurker. Trives best i næringsrik, veldrenert og fuktig jord. Vannes regelmessig. 90380

Agurk,Jungel

Melothria scabra

15 cm

150-250 cm

'Passandra' F1 Drivhusagurk. Motstandsdyktig mot mange sykdommer. Setter bare hunblomster. Gir rik avling av ca 15-20 cm lange frukter med noe knudrete skall. Trives best i næringsrik, veldrenert og fuktig jord. Vannes regelmessig. 90388

Agurk,PotteCucumis sativus

3 cm

Annerledes agurklignende grønnsak med meksikansk opprinnelse og slyngende voksemåte. Gir rikelig med 3cm lange frukter med flekkete mønster. Velegnet i salater, til nedlegning, i gryter og wok. 90296

10 cm

'Iznik' F1 Lekker miniagurk til dyrking i drivhus. Gode, sprøde frukter, ca. 10 cm lange med slett skall, egnet til å spises ferske. Motstandsdyktig mot agurkmeldugg. 90372

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER 2018

Prisgruppe

34-51-Grönsaker_2018-No.indd 34

90364

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2017-10-30 15:21


irekte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk,Potte-

Cucumis sativus

Artiskokk

Cynara cardunculus

8 cm

100-150 cm

Aubergine

Solanum melongena

30 cm

20 cm

Aubergine

Solanum melongena

30 cm

Baby Leaf, Kål Brassica oleracea

8 cm

'Baby' F1 Utsøkt miniagurk med en kompakt voksemåte som gjør den fin i krukke. Gir rikelig avling av smaksrike, sprø agurker med slett skall. Ikke la agurkene bli for store, en lengde på ca 8-10 cm er bra. Høstes etter hvert og spis dem ferske, rett fra hagen. 90374

'Vert de Provence' En riktig lekker grønnsak - men en utfording å dyrke. Jo tidligere den blir sådd, desto bedre. Høstes når dekkbladene begynner å brette seg utover (et tegn på begynnende blomstring). Trives i næringsrik, veldrenert og dyp jord på et varmt sted. 90442

'Moneymaker No.2' F1 Avlange, mørkt fiolette frukter med delikat smak. Dyrkes i drivhus eller utendørs på et godt beskyttet sted. Høstes drøyt 5 mnd etter såing. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vannes regelmessig. 90054

'Ophelia' F1 Tidlig sort. Gir rikelig med lekre, mørkt purpurfargede frukter. Dyrkes i drivhus eller utendørs i krukke på et meget lunt sted. Høstes drøyt 50 dager etter omplanting. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vannes regelmessig. 90056

Baby Leaf Grønnkål med røde bladnerver som primært høstes som "baby leaf". Smaken er søt, og bladene er kjempegode på frokostbrødskiven. Kan også høstes som store blad 90490

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Basilikum

Ocimum basilicum L.

25 cm

Basilikum, KanelOcimum basilicum L.

40 cm

Basilikum, Rød

Ocimum basilicum var. purpurascens

25-30 cm

Basilikum, Salat-

Ocimum basilicum L.

35-45 cm

Basilikum, Sitron-

Ocimum basilicum L.

30-40 cm

Ordinary Gir stor avling av glatte, grønne blader med sterk og aromatisk duft. Bruk de ferske bladene i tomatsaus, eggretter, salater mm. Planten er fin å dyrke i krukker på et varmt og solrikt sted. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90074

'Cinnamon' Kanelduftende blader. Topp planten ofte og bruk de gode bladene og skuddene etter hvert. Basilikum er en plante som er svært glad i varme, og det passer derfor godt å dyrke den i krukker på et solrikt, varmt sted. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90086

'Round Midnight' Aromatisk duftende basilikum med store, dekorative, mørkt røde blader. Delikat i forskjellige matretter og fin som dekorasjon. Knip av hele toppen og bruk bladene. La den ikke blomstre. Basilikum er en varmekjær plante. 90098

Large leaved Aromatisk duftende basilikum med store, grønne, buklete blader med mye smak. Delikat i forskjellige matretter og fin som dekorasjon. Knip av hele toppen og bruk bladene. Ikke la den blomstre. Basilikum er en varmekjær plante. 90104

'Lemon scent' Friske grønne blader med deilig krydret sitronsmak. Utmerket til salater og andre matretter, også bra til te. Basilikum trives i varmen, og passer derfor godt å plante i krukker på et solrikt og varmt sted. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90068

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Basilikum, Småbladet

Basilikum, Thailandsk

Ocimum basilicum L. ssp. minimum 30-40 cm

Ocimum basilicum L. 30-40 cm

'Balkon Star' Dekorativt, kuleformet voksemåte. Ser ut som et lite tre. Passer godt å dyrke i potter innendørs og utendørs på et solrikt, varmt sted. Det er de små, grønne bladene som brukes, ferske eller tørket. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90092

Bladbete Beta vulgaris

'Siam Queen' Vakker og velduftende, prydvekst og krydderplante. Antydning til purpur i de grønne, avlange bladene, purpurfarget blomsterstand. Kan dyrkes i potter på et solrikt, varmt sted. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90110

'Bright Yellow' Gule bladstilker. Bladene brukes som spinat og stilkene som asparges. Tåler noen minusgrader. Dyrkes ofte som ettårig, men overvintrer tildekket i store deler av landet. Trives best i moldholdig, næringsrik og veldrenert jord. 90682

3 /5

Høyde

34-51-Grönsaker_2018-No.indd 35

Krydderplanter

Bladsalat

Hodesalat

2-årig

Sødme

Bladbete

Beta vulgaris

'Rhubarb Chard' Sort med røde bladstilker. Bladene brukes som spinat og stilkene som asparges. Tåler noen minusgrader. Dyrkes ofte som 1-årig, men overvintrer tildekket i store deler av landet. Trives best i moldholdig, næringsrik og veldrenert jord. 90689

'White silver 2' Bladene brukes som spinat og stilkene som asparges. Bladene tåler noen minusgrader. Dyrkes ofte som ettårig, men overvintrer tildekket i store deler av landet, og gir tidlig avling 2. året. Trives i moldholdig, næringsrik og veldrenert jord. 90696

2018 HAGEGLEDER

Størrelse

Lengde

2-årig

Scoville° Styrke

Beta vulgaris

2-årig

Bladbete

35

Vekt

2017-10-30 15:21


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Brokkoli

Brassica oleracea

Brokkoli Brassica oleracea

Brønnkarse

Nasturtium officinalis

20-30 cm

Bønne, Asparges-

Phaseolus vulgaris

200 cm

Bønne, Brekk-

Phaseolus vulgaris

40 cm

’Apollo' F1 Ypperlig broccolisort som gir mengder av små hoder langs den forgrenede stilken. Lang innhøstingsperiode. Hode og stilk er spede og velsmakende. Trives i leirholdig, muldrik jord, men også lettere jord går fint. Vann ved tørke 90153

'Premium Crop' F1 Fin og pålitelig sort. Gir store kuppelformede hoder med relativt kort hovedstilk. Senere i sesongen kan også en del av de små sideskuddene høstes. Trives i noe leireholdig, moldrik og veldrenert jord, men også lettere jord går bra. Vannes ved tørke. 90159

Herlig pepperaktig krydderplante. Behøver et fuktig sted for trives godt. Karsens spede, smakfule blad høstes etter hvert, jo mer du plukker, desto mer vokser den - nye skudd dannes hver dag. Nytes nyhøstet. Kan overvintre på gunstige steder 91517

'Blue Lake' Gir stor avling på liten dyrkningsflate. Høstes ofte. Belgene måvokse helt ut, men være slanke. Spises kokte. Kan med fordel fryses, lett forvellet. Trives best i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. 90228

'Ferrari' Ekstra fin og god sort. Gir rikelig avling. Høstes ofte, la belgene bli ca 12 cm. Belgene spises kokte. Utmerket å fryse lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på lunt sted. 90171

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, Brekk-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, BrekkPhaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, Brekk-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, Pryd-

Phaseolus coccineus

45 cm

Bønne, Pryd-

Phaseolus coccineus

200 cm

'Purple Queen' Toppkvalitetstype som gir rikelig med avling av fiolette belger. Høstes ofte, ca 10cm lange og slanke. Belgene spises kokte, blir grønne når de kokes. Utmerket å fryse lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på lunt sted. 90192

'Saxa' Fin og tidlig sort. Gir rikelig med avling av mørkegrønne belger. Høstes ofte, ca 12cm lange og slanke. Belgene spises kokte. Utmerket å fryse lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. 90199

'Saxa' Fin og tidlig sort. Gir rikelig med avling av mørkegrønne belger. Høstes ofte, ca 12cm lange og slanke. Belgene spises kokte. Utmerket å fryse lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på lunt sted. 90200

'Hestia' Vakker tofarget rosenbønne. Fin i krukker i hagen, men også utmerket å bruke som kokt grønnsak. Belgene høstes slanke. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. Vannes rikelig. 90122

'Celebration' Hurtigvoksende bønne med lakserosa blomster. Gir rikelig avling av 25 cm lange belger som høstes slanke. Dyrkes gjerne mot en espaljé. Trives best i veldrenert, moldrik og fuktighetsbevarende jord på et lunt sted. Vannes rikelig. 90127

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, Pryd-

Phaseolus coccineus 200 cm

'Preisgewinner' Hurtigvoksende og vakker rosenbønne. Fin som pynt og som grønnsak. Gir rikelig med avling av smakfulle, trådfrie belger. Belgene høstes slanke og spises kokte. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. Vannes rikelig. 90128

36

Bønne, SnittePhaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, SnittePhaseolus vulgaris

'Admires' Delikatesse med ca 18cm lange, 20 mm brede og trådfrie belger. Høstes ofte. Belgene spises kokte. Utmerket å fryse lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. Vannes rikelig. 90207

40 cm

Bønne, Snitte-

Phaseolus vulgaris

'Serpedor' Lav snittebønne med trådfrie og flate belger, ca 14 cm lange og 8 mm brede. Høstes ofte. Beholder sin vakre farge når de kokes. Kan gjerne fryses ned lett forvellet. Trives best på lune steder. 90208

40 cm

Bønne, StangbrekkPhaseolus vulgaris 200 cm

'Merveille de Piemonte' Morsom sort der belgene blir gule med lilla striper. Høst inn ofte. La ikke frøene begynne å svelle. Flate belger ca. 18cm lange, 17mm brede og trådfrie. Spises kokte. Kan fryses etter lett forvelling. 90214

'Monte Cristo' Høy sort, passer til dyrking ved espaljé i en større potte på balkongen. Gir ca 18 cm lange, slanke belger som spises kokte. Fine å fryses, lett forvellet. Trives best i veldrenert og moldrik jord som holder på fuktigheten, på lune steder. Vann rikelig. 90227

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER 2018

Prisgruppe

34-51-Grönsaker_2018-No.indd 36

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2017-10-30 15:22


irekte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, Stangbrekk-

Phaseolus vulgaris

Phaseolus vulgaris

200 cm

Bønne, Stangvoks-

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Phaseolus vulgaris

200 cm

Bønne, Voks-

J F M A M J J A S O N D

40 cm

'Carminat' Gir stor avling på liten dyrkningsflate. Høstes ofte. Belgene skal vokse ut, men fortsatt være slanke. Belgene spises kokte. Kan med fordel fryses, lett forvellet. Trives best i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et beskyttet sted. 90230

'Neckargold' Gir stor avling på liten dyrkningsflate. Høstes ofte. Belgene skal ha vokset ut, men være slanke. Spises kokte. Kan gjerne fryses, lett forvellet. Trives best i veldrenert, moldrik og fuktig jord på lunt sted. Trenger støtte. 90235

'Maxidor' Svært dyrkingsverdig og god sort. Høstes ofte, må ikke bli for store. Smaker best 12-15cm lange og slanke. Spises kokte. Kan med fordel fryses, lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på lunt sted. 90242

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, Voks-

Phaseolus vulgaris

Vicia faba

40 cm

Bønnevikke

60-90 cm

Bønnevikke Vicia faba

50-90 cm

Capsicum baccatum Scoville°

Chilipepper 70-90 cm 3000-10000 °

'Maxidor' Svært dyrkingsverdig og god sort. Høstes ofte, må ikke bli for store. Smaker best 12-15cm lange og slanke. Spises kokte. Kan med fordel fryses, lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på lunt sted. 90243

'Red Epicure' Får store og røde bønner. Spises ferske (kokte) så snart de er utviklet. Kan også bli hengende til de modnes og blir tørre, for så å oppbevares gjennom vinteren. 90140

'Threefold White' Tradisjonell og lettdyrket bønne. Belgene er store og inneholder mellomstore, flate bønner som brukes som kokt grønnsak eller i suppe. Trives best i noe leireholdig, moldrik og veldrenert jord. Planten er rik på kalium. 90146

'Erotica' En chili med et spesielt, frekt utseende. De oransje fruktene blir ca 5-8 cm lange. Topp gjerne planten for å gjøre den tettere. Har en aromatisk og syrlig smak. Fjern frøene før fortæring. Gjødsle og vann regelmessig. 90906

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Chilipepper

60-90 cm

Capsicum annuum

Capsicum annuum Scoville°

Chilipepper Scoville°

40-60 cm

35.000 °

'Cayenne long slim' Peperoni. Lange, smale frukter med meget sterk smak. Kan brukes grønn eller rød, fersk eller tørket. Sås i januar og dyrkes som potteplante til utplanting på balkong er mulig. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90894

3.000 °

Chilipepper Capsicum chinense Scoville°

60-70 cm

'Chiluacle Negro' Meget lettdyrket pepperfrukt som i tørket form brukes i mengder i det meksikanske kjøkken. Lekker i gryter og sauser. Gir stor avling av passende hete frukter. Utmerket i potte på altanen og i drivhus. 90901

325.000 °

34-51-Grönsaker_2018-No.indd 37

Krydderplanter

Bladsalat

Hodesalat

'Chocolate Scotch Bonnet' Vakker sort med brune frukter. Smaken er god og fruktig, med tydelig styrke. Styrken er målt opp til 100 000 - 300 000 scoville. Vask hendene godt med en gang etter kontakt med fruktene. Fin i potte på altan, balkong, eller i drivhus. 90905

3 /5

Høyde

Sødme

Chilipepper Capsicum baccatum Scoville°

50 cm

Chilipepper Capsicum annuum Scoville°

30.000 °

60-80 cm

'Hot Lemon' Spennende sort med duft og smak av citrus! Får ca. 4cm lange, gule frukter med sterk smak. Ypperlig til sterke rekeretter. Ta bort de sterke frøene før fortæring. Fin i potte på altan, balkong eller i drivhus. Gjødsle og vann regelmessig. 90908

5.000 °

2018 HAGEGLEDER

Størrelse

Lengde

'Fundador' F1 Sorten er kjent for sin glatte, jevne frukt. Fruktene er slanke, ca 7cm lange, drøyt 2cm i diameter. Sås i januar og dyrkes som potteplante frem til utplanting. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90915

Scoville° Styrke

37

Vekt

2017-10-30 15:22


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Chilipepper

Capsicum baccatum Scoville°

Chilipepper Capsicum annuum Scoville°

Chilipepper Capsicum annuum Scoville°

Capsicum annuum Scoville°

40-60 cm 1.000 ~ 8.000 °

Capsicum chinense Scoville°

60-90 cm 1,500.000 °

'Jamaican Bell' Velsmakende og mild. Klart røde og vakre frukter med en klokkeform som har gitt plantens navn. Dufter friskt og syrlig, minner om rabarbraduft. Vokser kraftig og kan danne en høy busk. 90922

'Lombardo' Mild, aromatisk og søtlig smak. 12-16cm lange, slanke frukter. Lysegrønne som umodne, røde som modne. Sås i januar og dyrkes som potteplante til utplanting. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90929

'Padron' En tapaschili som øker spenningen. Smaken er fruktig og god, men ca hver tiende chili er skikkelig sterk – sorten kalles også russisk roulette! Høstes vanligvis når frukten er lysegrønn. Som moden blir chili rød, men de kan høstes i alle stadier av modningsprosessen. 90932

'Piment d'Espelette' Utmerket sort for dyrking utendørs. C-vitaminrike frukter som kan mikses til chilipulver eller nytes ferske, tørkede eller dypfryste. Varmekrevende plante som trives godt i potte på altan, balkong eller i drivhus. 90936

'Trinidad Scorpion' Ønsker man det sterkeste av det sterke er dette rette chilien! Styrken er målt en god del over en million scoville. Vask hendene godt med en gang etter kontakt med fruktene. 90940

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Anethum graveolens L. 100 cm

Dill

Anethum graveolens L.

100 cm

Dill

Anethum graveolens L.

100 cm

2.000 °

60-80 cm

40-60 cm

Chilipepper

100-125 cm 14.000 °

Dill

500 °

Chilipepper

Dill, Blad-

Anethum graveolens L.

20-30 cm

Dill, Blad-

Anethum graveolens L.

20-30 cm

'Como' Sorten passer både som krondill og til å høstes som bladdill. Ønskes krondill bør den sås senest i mai. Krondill (planteavstand 15-20 cm) høstes når blomstringen er over. Trives i næringsrik, porøs, fuktig og veldrenert jord. 90277

'Como' Sorten passer både som krondill og til å høstes som bladdill. Ønskes krondill bør den sås senest i mai. Krondill (planteavstand 15-20 cm) høstes når blomstringen er over. Trives i næringsrik, porøs, fuktig og veldrenert jord. 90278

'Como' Sorten passer både som krondill og å høste som bladdill. Ønskes krondill bør den sås senest i mai. Krondill (planteavstand 15-20 cm) høstes når blomstringen er over. Trives i næringsrik, porøs, fuktig og veldrenert jord. 90284

'Gold Crown' Sorten har aromatiske, duftende, mørkegrønne og finflikete blad. Passer spesielt godt å høstes som bladdill. Går i blomst betydelig senere enn vanlig dill. Utmerket til frysing. Trives i næringsrik, porøs, fuktig og veldrenert jord. 90290

'Bouquet' Sorten har spesielt aromatiske, duftende, mørkegrønne og finflikete blad. Passer spesielt godt å høste som bladdill, går i blomst betydelig senere enn vanlig dill. Fin å fryse. Trives i næringsrik, porøs, fuktig og veldrenert jord. 90271

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ert, Brytsukker-

Pisum sativum

50 cm

Ert, BrytsukkerPisum sativum

70-90 cm

'Jessy' Svært god type ert som spises hel, omtrent som brekkbønne. Skallet er tykt, saftig og søtt. Høstes når belgene er 9-10cm lange og begynner å bli runde. Kan spises fersk eller lett forvellet med litt smør. Svært god ert. Trives i moldrik, veldrenert jord. 91771

38

Ert, MargPisum sativum

'Sugar Lord' Gir stor mengde søte og sprøde sukkererter som er tykkere enn normalt. Belgene spises hele, ferske eller lett kokt. Høstes etter at belgene begynner å bli runde. Trekk strengene bort fra endene. Så gjerne i omganger for lengre innhøstingstid. 91779

100-150 cm

Ert, Marg-

Pisum sativum

'Alderman' Gir 7-10 gode erter/belger. Høytvoksende, krever støtte. Gir rikelig avling på liten flate. Kan høstes over lang tid. Passende til frysing. Noe søtere enn vanlige erter, men kan ikke sås like tidlig på våren. Trives i porøs jord, er lite krevende. 91795

50 cm

Ert, MargPisum sativum

'Kelvedon Wonder' Tidlig sort som gir god avling. Får knapt 10cm lange belger med 7-9 erter i hver. Trenger ikke støtte. Skal ikke sås for tidlig. Noe varmekrevende sort som er motstandsdyktig mot sykdommer. Trives i porøs jord, er ganske lite krevende. 91803

50 cm

'Kelvedon Wonder' Tidlig sort som gir god avling. Får knapt 10cm lange belger med 7-9 erter i hver. Trenger ikke støtte. Skal ikke sås for tidlig. Noe varmekrevende sort som er motstandsdyktig mot sykdommer. Trives i porøs jord, er ganske lite krevende. 91804

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER 2018

Prisgruppe

34-51-Grönsaker_2018-No.indd 38

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2017-10-30 15:22


irekte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ert, Marg-

Pisum sativum

80 cm

Pisum sativum

Ert, Pill-

50 cm

Ert, SukkerPisum sativum

100-120 cm

Ert, SukkerPisum sativum

60-80 cm

Fennikel Foeniculum vulgare

60 cm

'Markana' Næringsrik og lettdyrket. Gir stor avling av 7-8cm lange belger med velsmakende erter passende for frysing. Motstandsdyktig mot sykdommer. Lett å høste takket være lite bladverk. Trives i porøs jord, og er ganske lite krevende. 91819

'Meteor' Kan sås tidlig, gir tidlig avling. Del belgene og spis kun ertene. Høstes når belgener ca 9cm. Smaken er god, ikke like søt som margerten. Godt egent for nordlige deler av landet. Passer å fryse. Trives i moldrik, veldrenert jord. 91852

'Grijze Roodbloeiende' Gammel sort med store blomster. Belgene er relativt store, med tykt skall. HAr en herlig søt smak. Belgene spises hele, ferske eller lett kokte. Høstes innen belgene blir runde. Trives i moldrik, veldrenert jord. 91836

'Oregon Sugar Pod' God sort som er verdt å dyrke. Passer fint å høste sent på sommeren. Vokser sakte, belgene kan høstes over lang tid. Belgene blir 9-10 cm lange. Motstandsdyktig mot sykdommer. Spises hele, ferske eller lett kokte. Trives i moldrik, veldrenert jord. 91844

'Fino' Grønnsak og krydderplante. De oppsvulmede bladfestene danner en slags knoll som brukes som stangselleri. Trøkede frø brukes som krydder i matlaging og baking. Kan direktesås på varme steder, bør ellers forkultiveres. Trives i porøs, moldrik jord. 90308

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gojibær/Bukketorn

Lycium barbarum 40-50 cm

Grasløk Allium schoenoprasum

Flerårig

30-40 cm

Grasløk Allium schoenoprasum

Flerårig

30-40 cm

Grasløk, Kina-

Allium tuberosum

Flerårig 30-40 cm

Gresskar

0,5-1 Kg.

Gojibär En busk med lange, tynne grener og grågrønne blad. Blomstrer på sensommeren med stjerneformede blomster i lilla og gir vakre oransjefargede bær allerede første året. Bærene er rik på antioksidanter og vitaminer. Kan tørkes. 90150

'Biggy' Lettdyrket, kan sås direkte eller forkultiveres. De brede bladene får en fin aroma. Brukes i salater, til sild, i eggretter, mm. Passer utmerket å fryse til bruk om vinteren. Trives best i moldrik, kalkholdig jord, gjerne i leirejord, men nøysom. 90317

'Twiggy' Lettdyrket, kan sås direkte eller forkultiveres. De smale bladene har en fin aroma og mild løksmak. Brukes i salater, til sild, i eggretter, mm. Passer utmerket å fryse til bruk om vinteren. Trives best i moldrik, kalkholdig jord, gjerne i leirejord. 90320

Garlic oriental Delikat variant av gressløk. Litt mer krydret, og med en tydelig smak av hvitløk. De ferske bladene brukes i salater, sauser og mange matretter. Kan sås direkte på stedet, men kan også forkultiveres. Trives i moldrik, kalkholdig jord, gjerne leirejord. 90314

'Baby Bear' Små, vakre gresskar, ca 1 kg. Intens oransje farge utpå og inni. Godt og trådfritt kjøtt. Hver plante kan gi 6-8 frukter, drøyt 10 cm store. Kan lagres svalt 3-4 måneder. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. 90995

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gresskar

Cucurbita maxima

0,9-1,5 Kg.

Gresskar

Cucurbita pepo

'Delica' F1 Små og vakkert mørkegrønne gresskar på ca. 1,2kg. Oval form, lengde ca. 10–15cm. Godt kjøtt med nøtteaktig smak som kan brueks til pai mm. Hver plante gir 3-6 frukter. Meget god lagringsevne, 3-4mnd. 91019

Gresskar Cucurbita pepo

3-5 Kg.

'Long White Bush 2' Hurtigvoksende med lange, ovale frukter. Når den er moden er fargen på skallet lys gul. Gir god avling. Modne frukter kan lagres svalt ganske lenge, 1-2mnd. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. 91027

34-51-Grönsaker_2018-No.indd 39

Krydderplanter

Bladsalat

Hodesalat

3-6 Kg.

'Tom Fox' Klassisk gresskar for Halloween. Fruktene kan bli opp til 8kg store. De passer utmerket til desserter, supper mm. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i velgjødslet og veldrenert jord. Trenger vann og næring hele vokseperioden. 91051

3 /5

Høyde

Sødme

Gresskar, Kjempe-

Cucurbita maxima

3-5 Kg.

Gresskar, Kjempe-

'Nelson' F1 Et vakkert gresskar perfekt til matlaging. Lik moskusgresskar i fasong. Fantastisk å sylte eller til å brukes i pai. Lettdyrket. Trives i ly på varmt og solrikt sted i velgjødslet og veldrenert jord. Trenger mye vann og næring. 91020

25-50 Kg.

Lengde

'Gele Reuzen' Hurtigvoksende og lettdyrket. Gir store, runde og gule frukter. Kan dyrkes i komposthaugen. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted, i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. Trenger mye vann og næring i hele vokseperioden. 91011

2018 HAGEGLEDER

Størrelse

Cucurbita maxima

Scoville° Styrke

Cucurbita pepo

Flerårig

39

Vekt

2017-10-30 15:22


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gresskar, Spaghetti

Cucurbita pepo

2-4 Kg.

Grønngjødsling Mixture

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L 3 /5

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L

5 /5

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L

3 /5

'Vegetable Spagetti' Spennende, gulfruktig gresskar. Fruktkjøttet ligner og spises som spaghetti. Kan lagres rå, på et svalt sted, 1-2mnd. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. Trenger mye vann og næring. 91043

Blandingen inneholder honningurt, blodkløver, og bokhvete. Honningurt har et frodig grønnfôr, blodkløver er en nitrogenbindende plante, og bokhvete har en god teppedannende egenskap. 90325

Harlequin Mix F1 Fabelaktig miks av gulrøtter i en mengde farger: fiolett, gult, oransje og hvitt. Høst de slanke glatte røttene etter hvert og spis dem direkte. Er også egnet til forvelling og kan fryses. 90739

'Flyaway' F1 Ekstra god smak, samt høyt karoten- og sukkerinnhold. Sorten har en spesielt god smak. Gir avling av 20-25cm lange, glatte røtter, spises direkte eller lagres for vinteren. Kan forvelles og fryses. Trives i dyp, steinfri, moldrik og veldrenert jord. 90750

'Mokum' F1 Ekstra tidlig med utmerket smak. Passer å dyrke i drivhus eller drivbenk. Sorten er beregnet til å spises fersk eller kokes og fryses. Høstes tidlig på høsten, egner seg ikke for vinterlagring. Trives best i dyp, steinfri, moldrik og veldrenert jord. 90764

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L 3 /5

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L

3 /5

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L

3 /5

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L

3 /5

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L

5 /5

'Nantaise 2' Tidlig gulrot med lange, slanke røtter. Sorten er beregnet på å spises fersk eller forvelles og fryses. Høstes tidlig, egner seg ikke for vinterlagring. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. 90771

'Nantaise 2' Tidlig gulrot med lange, slanke røtter. Sorten er beregnet på å spises fersk eller forvelles og fryses. Høstes tidlig, egner seg ikke for vinterlagring. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. 90772

'Nantaise 2' Tidlig gulrot med lange, slanke røtter. Sorten er beregnet på å spises fersk eller forvelles og fryses. Høstes tidlig, egner seg ikke for vinterlagring. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. 90779

'Nantaise 2' Tidlig gulrot med lange, slanke røtter. Sorten er beregnet på å spises fersk eller forvelles og fryses. Høstes tidlig, egner seg ikke for vinterlagring. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. 90782

'Sugarsnax 54' F1 Tidlig sort med høyt karoteninnhold. Meget søt smak, egnet til å spises fersk. Røttene blir lange, 22-25cm, mørkt oransje og slanke. Høstes tidlig, egner seg ikke til vinterlagring. 90786

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L 3 /5

'Jaune du Doubs' En herlig, gammeldags gul sort fra begynnelsen av 1900-tallet. Har et velsmakende, sprøtt fruktkjøtt med frisk sødme. Meget gode lagringsegenskaper. 90793

40

Gulrot, SommerDaucus carota L 3 /5

'Pariser Markt 5' Liten, rund, søt gulrot som er perfekt å dyrke i potter eller lave pallekarmer. Spises fersk, eller kokes og fryses. Høstes tidlig, ikke egnet for vinterlagring. 90798

Gulrot, VinterDaucus carota L 2 /5

Gulrot, Vinter-

Daucus carota L

2 /5

'Chantenay Red Cored 3' Stumpe, kjegleformede røtter, ca 15cm lange. Gode å spise direkte, men kan også vinterlagres. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. Vannes ved tørke. Tynn ut og rens bort ugress når planten er liten. 90729

Gulrot, VinterDaucus carota L 3 /5

'Flakkée 2' Gir rik avling av relativt korte og tykke gulrøtter. Høstes sent og er spesielt egnet for vinterlagring. Kan også forvelles og fryses. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. Bytt vokseplass hvert år. Vannes ved tørke. 90736

'Neptun'F1 Stumpe, kjegleformede røtter, ca 25cm lange. Gode å spise direkte, men kan også vinterlagres. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. Vannes ved tørke. Tynn ut og rens bort ugress når planten er liten. 90738

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER 2018

Prisgruppe

34-51-Grönsaker_2018-No.indd 40

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2017-10-30 15:22


irekte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Japansk sodaurt

Salsola komarovii

30 cm

Jordbær Fragaria x ananassa

30 cm

Jordbær

Fragaria x ananassa

Flerårig

Jordbær, Måneds-

Fragaria vesca var semperflorens

Flerårig

Karse, Greek Lepidium sativum

Flerårig

10-20 cm

Heftig plante fra japan som også kalles "sjøgress på land". De spede skuddene kan brukes i salat, og har en salt og mineralsk smak. Stilkene er gode dampkokt og minner om spinat i smaken. Planten er rik på vitaminer og mineraler. 90413

'Rainbow Treasure' F1 Vakker jordbærplante som blomstrer i hvitt og i ulike nyanser av rosa, og er et virkelig blikkfang! Egnet til å dyrkes i ampler eller potter. Har en buskete voksemåte, og danner utløpere. Får røde, ganske store bær som kan høstes langt ut på høsten 90416

'Temptation' Tidlig sort med kompakte planter, særlig egnet for ampler, urner og balkongkasser. Mørkerøde, velsmakende bær som kan høstes langt ut på høsten, etter som sorten blomstrer til frosten kommer. Trives i moldrik jord. 90418

'Rügen' Gir rikelig med store, røde jordbær hele sommeren. Gir ingen utløpere. Lettdyrket og takknemlig plante. Frøene er svært små og sentvoksende, derfor anbefales forkultivering innendørs. Trives best i porøs jord. 91401

Greek Kan man dyrke krydderkarse i jord? Naturligvis! Denne typen krydderkarse gir fine blad som minner om ruccola i utseende. Smaken er sterk, og bladene er gode å bruke i salater elelr supper. Høstes når bladene er mellom 14 – 20 cm høye. 90435

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Karse, Krydder-

Lepidium sativum

1-5 cm

Kjørvel, Dansk Anthriscus cerefolium

40 cm

Knutekål

Brassica oleracea

Knutekål

Brassica oleracea

Knutekål Brassica oleracea

Lettdyrket og vitaminrik. Godt på brødskiven. Dyrkes innendørs året rundt. Så og høste med jevne mellomrom. Ett frø gir én spire, så det går med en god del frø. Passer for barn som vil prøve å dyrke noe på egenhånd. 90436

'Fijne Krul' Anissmakende blad som brukes ferske i salater og strøs over poteter, supper og sauser på samme måte som persille. Ekstra finflikete og krusete blader. Lettdyrket, frøsår seg lett. Finklippede blader kan fryses. Trives i porøs, næringsrik jord. 90594

'Blaro' Den sprøeste av alle rotfrukter. Det er stammen over jordflaten som spises. Sorten har et fiolett skall. Høstes når knollene er ca 7cm store, ca 3mnd etter den er sådd. Trives i næringsrik, fuktig, porøs og veldrenert jord. 90570

'Delikatess weisser' Den sprøeste av alle rotfruktene. Det er den stammen over jordflaten som spises. Sorten har et hvitgrønt skall. Høstes når knollene er ca 8cm store, ca 2mnd etter den er sådd. Trives i fuktig, porøs og veldrenert jord. 90576

'Superschmelz' Den sprøeste av alle rotfruktene. Det er stammen over jordflaten som spises. Uvanlig storvokst sort. Høstes når knollene er ca 15-20cm store, ca 70dager etter utplanting. Trives i næringsrik, fuktig, porøs og veldrenert jord. 90582

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Koriander

Coriandrum sativum L.

60 cm

Koriander Coriandrum sativum

20-40 cm

Orientalsk krydder som bl.a brukes i curry. De grønne bladene brukes ferske i salater og matretter. Frøene brukes også, de høstes og tørkes. Dekorativ plante med lyserosa blomster. Trives i de fleste typer jord, gjerne tørr og lett jord, på et lunt sted. 90424

Kål, BlomBrassica oleracea

'Micro Splits' Spesielt krydder som gir et snev av det asiatiske og det sydamerikanske kjøkkenet. Denne sorten gir frodige blader som brukes i matlaging. Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 90425

Høyde

34-51-Grönsaker_2018-No.indd 41

Krydderplanter

Bladsalat

Hodesalat

Sødme

Kål, Blom-

Brassica oleracea

'Multih Head' F1 Spennede sort som gir 3-5 sidebuketter i tillegg til hovedbuketten. Høst hovedbuketten så tidlig som mulig for å gi sidebukettene tid til å utvikles. Nytes rå i salat eller kokt. 90471

3 /5

Kål, GrønnBrassica oleracea

'Idol' Fin sort av tidlig blomkål. Gir avling av faste hvite hoder, ca 2mnd etter den er sådd. Nytes fersk i salat eller lett forvellet. Dyrkes i omganger for å forlenge innhøstingstiden. Trives best i en noe leireholdig, moldrik og veldrenert jord. 90474

'Half Tall' Grønnkål er hardfør, lettdyrket og stappfull av vitaminer og mineraler. Høstes ca 3mnd etter den er sådd. Ved sen såing høstes den om høsten/vinteren. Smaker best etter noen frostnetter. Trives i leireholdig, moldrik og veldrenert jord. 90495

2018 HAGEGLEDER

Størrelse

Lengde

Scoville° Styrke

41

Vekt

2017-10-30 15:22


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, Grønn-

Brassica oleracea

Kål, GrønnBrassica oleracea

Kål, Hvit-

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Brassica oleracea

'Scarlet' En grønnkål med vakkert røde blader. Nyttig, lettdyrket, og dekorativ i bedet. Høstes etter hvert. Kan stå igjen på voksestedet og høstes også om vinteren. Trives i leirholdig, moldrik og veldrenert jord, men er ikke kresen. Vann ved tørke. 90508

'Black Magic' En svært dekorativ kål med lange, smale blad som vokser som en palmekrone. Den nyttige kålen brukes blandt annet i italiensk matlaging og er deilig i gratenger og pastaretter. Høstes etter hvert, ca 3 mnd etter såing. 90510

'Amager' kurzstrunkig Store hoder som kan veie opp til 3kg. En meget god vinterkål, kan høstes drøyt 3mnd etter utplanting. For lagring høstes hodene sent på høsten, harde og faste. Trives best i leireholdig, veldrenert, mold- og næringsrik jord. 90551

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, Japansk, Mix

Brassica rapa

Brassica rapa

Kål, Japansk, Mix

Kål, Kina-

Brassica rapa

Kål, Kina-

Brassica rapa

Mix Mix med sortene Komatsuma Green Boy, Mibuna Mizuna Early, Misome og Mustard Red Giant. Bladene brukes som spinat, salat, lett kokte eller wokede. Trivest best i næringsrik, porøs og veldrenert jord. 90460

Mix Blanding av asiatiske bladgrønnsaker. Gode i salat, lett kokte, eller i wok. Gjentatt såing gir tilgang til friske blader over lang tid. Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 90461

'Kasumi' F1 Sorten får sprøde og deilige blader, perfekte å anvende f.eks. i salat eller lett wokede. Gir fine jevnstore hoder ca. to måneder etter såing. Trives i næringsrik, porøs og veldrenert jord. Vann ved tørke. 90523

'Scarvita' F1 En lekker lilla kinakål som bevarer sin vakre farge ved tilberedning. Får sprø blader, perfekt å brukes f.eks. i salat eller lett wokede. Fiberduk beskytter mot insektangrep så plantene vokser fortere. 90524

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, Pak Choi

Brassica rapa

Kål, RosenBrassica oleracea

'Summer Breeze' F1 Pak Choy, eller sellerikål som er dens korrekte navn, er en lekker bladgrønnsak med kraftige stilker. Spede blad kan utmerket brukes som "baby leaf" i salater. Større blader smaker godt stekt, sammen med f.eks ingefær og hvitløk. 90513

42

Kål, RosettBrassica oleracea

'Masterline' F1 Meget velsmakende. Gir en mengde små hoder. Lang utviklingstid, vokser langt ut på høsten. Høstes sent, etter hvert som hodene blir ferdige. Smaker best etter noen frostnetter. Trives i leireholdig, moldrik, veldrenert jord. 90488

Kål, Savoi-

Brassica oleracea

Kalette 'Autumn Star' F1 Blomsterkål er en spennende krysning mellom rosen- og grønnkål. Langs stilken vokser det en mengde små hoder med søt og nøtteaktig smak. Høstes på senhøsten, etterhvert som hodene blir klare. 90480

Kål, SpissBrassica oleracea

'Aubervilliers' Tidlig og velsmakende. Vakre grågrønne, bulkete blader. God i salater, lett kokt med litt smør og som dekorasjon. Gir store runde hoder, drøyt 3mnd etter utplanting. Tåler også litt frost. Trives i leireholdig, moldrik, næringsrik og veldrenert jord. 90530

'Express' Middels tidlig sort som gir spisse, sprø og lekre hoder. Høstes når hodet er velutviklet. Brukes fersk i salat eller spises lett forvellet i båter. Trives i leireholdig, moldrik og veldrenert jord, men utvikles bra også i lett jord. 90537

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER 2018

Prisgruppe

34-51-Grönsaker_2018-No.indd 42

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2017-10-30 15:22


irekte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Setteløk J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

NL-BIO-01

NL-BIO-01

EU Agriculture

J F M A M J J A S O N D

FOTO: Anna Lindeqvist

J F M A M J J A S O N D

Gul løk Gul løk med deilig smak. Veldig enkel å dyrke, noe som gjør den til den mest populære sorten. Rund. 2910 Foliepose 250 g 2935 Foliepose 500 g.

Sjalottløk Sjalottløk er en av de fineste løksortene. Smaken er mild og aromatisk - deilig til matlaging. 2930 Foliepose 250 g.

J F M A M J J A S O N D

Gul løk VARMEBEHANDLET Gul varmebehandlet løk med deilig smak. Veldig enkel å dyrke, noe som gjør den til den mest populære sorten. Rund. 2960 Foliepose 250 g 2980 Foliepose 500 g

Rød løk VARMEBEHANDLET Rød varmebehandlet løk. Rødløk er mildere i smak en gul løk og passer utmerket i salater. 2965 Foliepose 250 g.

Gul avlang løk VARMEBEHANDLET Gul avlang løk med herlig smak. Den avlange formen gjør løken enkel å håndtere, f.eks når den skal skives. Foliepose 250 g. 2970 Foliepose 250 g.

3 /5

34-51-Grönsaker_2018-No.indd 43

Krydderplanter

Bladsalat

Hodesalat

EU Agriculture

Gul løk Gul løk Organic - løken er økologisk dyrket, uten kunstgjødsel og bekjempelsesmiddel. 3006 Foliepose 250 g.

J F M A M J J A S O N D

Høyde

NL-BIO-01

EU Agriculture

Sjalottløk Avlang sjalottløk som er ekstra lett å bruke grunnet formen. Smaken er mild med en fyldig sødme, og den er utsøkt å grille, og også god rå. J F M A M J J A S O N D Økologisk dyrket. 2925 Foliepose 200 g.

J F M A M J J A S O N D

Sødme

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sølvløk VARMEBEHANDLET Varmebehandlet sølvløk Snowball, med mild og noe krydret smak. Herlig i salater eller til sylteløk. 2975 Foliepose 250 g.

Rød løk Rød varmebehandlet løk Organic - løken er økologisk dyrket, uten kunstgjødsel og bekjempelsesmiddel. 3008 Foliepose 250 g.A S O N D J F M A M J J

Hvitløk Hvitløk er en populær matlagningsløk med karakteristisk smak. Denne sorten har veldig lang holdbarhet. 2933 Nettpose 100-150 g. 3 pk.

J F M A M J J A S O N D

Mix setteløk VARMEBEHANDLET Mix med varmebehandlet setteløk: gul, rød og sølvløk. En smaksrik blanding av våre mest populære sorter. 2977 Foliepose 250 g.

Scoville° 2018 HAGEGLEDER

Styrke

Størrelse

Lengde

43

Vekt

2017-10-30 15:22


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, Spiss-

Brassica oleracea

Kålrot Brassica napus

Løk, Kepa-

Allium cepa

Løk, Salat-

Allium cepa

Løk, Salat-

Allium fistulósum

'Kalibos' Smaksrik og vakkert rødfarget variant av spisskål. Meget god i salater eller lett forvellet i båter. Forkultivering anbefales. Trives i leirholdig, moldrik og veldrenert jord. Vann ved tørke. 90544

'Wilhelmsburger' Meget anvendbar kålvekst. God bl.a i gryter, gratenger, rotmos og i wok. Start innhøstingen ca 3mnd etter den er sådd. Kålrot for vinterlagring sås sent og høstes sist. Trives i de fleste typer fuktig og veldrenert jord. 90588

'Stuttgarter Riesen' Rikelig med vann og gjødsel gir stor avling. Løkene har en mild smak og kan spises direkte. Når bladverket begynner å visne, la bladene tørke, høst og lagre deretter løken tørt. Trives i moldrik og gjødlset jord. 90612

'Apache' Tiltalende salatløk med mørkt lilla farge. Smaken er mild og fin. Kan sås og høstes hele sommeren. Eldre planter gir flaskeformede, lilla løker. Trives best i muldrik, gjerne kalkholdig jord. 90640

'White Lisbon' Mild og fin smak. Kan sås og høstes hele sommeren. Ved sen såing kan småløker overvintres for tidlig våravling. Trives best i moldrik, gjerne kalkholdig jord. Høstes hele sommeren, eldre planter gir små, gode, hvite løker. 90647

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Løk, Salat-

Allium fistulósum

Løk, SjalottAllium cepa

'White Lisbon' Delikat salatgrønnsak med mild og fin smak. Kan sås og høstes hele sommeren. Så en rad annenhver uke for jevn tilgang til sped løk.Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand.

Løk, Sølv-

Allium cepa

Løpstikke

Levisticum officinale

150-200 cm

Mainepe

Brassica rapa L.

Flerårig

'Zebrune' Herlig, velsmakende løk som passer fint å anvende rå i salater og andre matretter. Danner avlange løker. Får rosa skall, men hvitt kjøtt. Direktesås i Sør-Norge, bør forkultiveres ellers i landet. Trives i muldrik, gjerne kalkholdig jord. 90654

'Pompei' Hurtigvoksende ekstra mild matløk med herlig aroma. Brukes rå i salater, til hamburger og andre matretter. Direktesås sør i landet, forkultiveres i resten av landet. Småløk er fine som sylteløk. Trives i moldrik, gjerne kalkholdig jord. 90661

Stor og praktfull. De sellerismakende bladene, stilkene og frøene brukes ferske eller tørkede i supper, sauser, til buljong og i kjøttretter. Lettdyrket og herdig. Gule blomster. Vokser i alle typer jord, gjerne leirejord i skyggen. 90600

'Golden Ball' Delikat, hurtigvoksende kålvekst som brukes på samme måte som kålrot eller spises fersk som reddik. Sorten gir gule runde/ovale røtter med søt smak. Trives i de fleste typer jord, gjerne leirejord. Vil, som alle kålvekster, ha realt med gjødsel og vann. 91079

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

90648

Mainepe

Brassica rapa L.

Mainepe Brassica rapa L.

'Snowball' Delikat, hurtigvoksende kålvekst som brukes på samme måte som kålrot eller spises fersk som reddik. Sorten gir hvite, runde røtter med søt smak. Trives i de fleste typer jord, gjerne leirejord. Vil, som alle kålvekster, ha rikelig med gjødsel og vann. 91087

44

Mais, SukkerZea mays

'Enon kanta' En gammel finsk kulturplante. Ble vanligvis dyrket etter bråtebrann. Roten er plattrund og lilla i fargen, med en lys underside. Noen røtter får en annen farge. Saftig trådfritt kjøtt. Ikke la nepen bli for stor, 6-8 cm er passe. 91090

150 cm

Malabarspinat Basella rubra  L.

200-300 cm

'Sweet Nugget' F1 Storvokst og solelskende plante. Gir ekstra søte kolber av høyeste kvalitet. Ulike maissorter må ikke blandes, og må dyrkes med en avstand på minst 100m fra hverandre. Trives på varme steder, vil ha mye vann og gjødsel. 90675

Melon Cucumis melo

1-årig

'Rubra' Klatrende bladgrønnsak som er vakker og dekorativ med sine røde stilker og mørkegrønne blader. Plukk bladene etter hvert, eller høst hele planten. Fin i matlaging, både blad og stilk kan brukes. Også god i gratenger og i gryter 90680

0,8-1,2 Kg.

'Stellio' F1 Delikat melon til drivhus og drivbenk. Kraftigvoksende sort, gir runde frukter som modnes tidlig. Trives i porøs, næringsrik jord. Tåler ikke tørke. Dyrkes liggende eller bundet opp. 90710

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER 2018

Prisgruppe

34-51-Grönsaker_2018-No.indd 44

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2017-10-30 15:23


irekte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Melon, Vann-

Citrullus lanatus

Merian

Origanum majorana L.

2-3 Kg.

25 cm

Mynte, Pepper Mentha x piperita L.

60 cm

Oregano, Gresk

Origanum vulgare ssp. hirtum

Flerårig

30-40 cm

Oregano/Bergmynte Origanum vulgare L.

Flerårig

40 cm

Flerårig

'Sugar Baby' Lekker, tidlig vannmelonsort med rødt kjøtt og grønt skall. Frukten blir ca 2-3kg tung. Trives i porøs, næringsrik jord. Tåler ikke tørke. Hunblomsten befruktes ved å ta pollen fra hanblomsten med en liten pensel og pensle inni hunblomsten. 90717

Lettdyrket og god krydderurt. God i ertesuppe, pizza, kjøttsaus og salater. Liten, lav vekst med små, hvite blomster. Kan sås innendørs året rundt og høstes etter hvert. Trives best i porøs, moldrik jord - men ikke for leirholdig. 90703

Sterkt duftende, aromatiske blad som brukes ferske eller tørkede til te, salater, sauser, søtsaker, drinker mm. Bladene dufter og smaker sterkt av peppermynteolje. Vakre, grønne blader og fine lillarosa blomsterspirer. 90811

Greek Den beste av alle oreganotyper, med en frisk og kraftig smak. Passer utmerket til ulike tomatretter. Med sine hvite blomster passer den også i blomsterbedet. Trives best i veldrenert, lett jord og på et lunt, varmt sted. 90823

Aromatisk, velduftende og lettdyrket. Bladene brukes til pizza, tomatretter, grønnsaks- og kjøttgryter. Små, lyseblå blomster. Tåler tørke. Kan sås innendørs året rundt, men smaken blir ikke så sterk. Lite krevende, gjerne kalkholdig jord. 90829

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Paprika

Capsicum annuum 100 cm

Paprika

Capsicum annuum

25 cm

60-90 cm

Paprika

Capsicum annuum

9 cm

60-90 cm

Paprika

Capsicum annuum

10 cm

60-90 cm

Paprika

Capsicum annuum

10 cm

100 cm

25 cm

'Astor' F1 25-30cm lange frukter med søt smak. Mørkegrønn som modnes til orange, og får da søtere smak. Kan også høstes grønne. Perfekte i store potter med næringsrik jord. Bind gjerne opp mot en bambuspinne. 90847

'California Wonder' Velkjent og velsmakende sort som gir herlige røde frukter. Egnet for dyrking i drivhus og på varme, lune steder utendørs. Avling av grønne frukter gir flere frukter, mens de røde har en søtere smak. Trives i næringsrik, porøs jord. Vannes regelmessig. 90854

'Amyka' F1 Paprika i herlig kremhvit farge. God å spises fersk eller til å tilberedes. Gir tidlig avling. Høstes når frukten har fått ferdig utviklet farge. Sås på et varmt og rolig sted, f.eks. på terrasse, balkong, eller i drivhus. 90858

'Luteus' F1 Mild og saftig smak. Dekorativ i salater med sin herlige gulfarge. Fruktene skal høstes grønne og planten gir da større avling. Kan dyrkes oppbundet som tomat i drivhus eller som busk. Trives i næringsrik og porøs jord, vannes regelmessig. 90868

'Thor' F1 Høy og relativt kraftig voksende sort. Fruktene er intenst røde, avlange og 25–30cm lange med en lekker søt smak. Egnet til dyrking på varme og beskyttede steder f.eks. på altan, balkong eller i drivhus. 90882

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Paprika, Potte-

Capsicum annuum 30-40 cm

Paprika, Potte-

Capsicum annuum

10 cm

30-40 cm

'Redskin' F1 Lav og kompakt. Egnet for dyrking på lunt og solrikt sted på balkong, i drivhus eller som potteplante. Mellomstore frukter med mild, god smak. Avling av grønne frukter gir flere frukter, mens de røde har en søtere smak. Trives i næringsrik, porøs jord. 90861

Paprika, PotteCapsicum annuum

6 cm

30-40 cm

'Hamik' Smaksrik "babypaprika" med små oransje frukter som nesten er kjernefri. De søte fruktene er deilig å spise ferske, rett fra planten. Dyrkes på et lunt og varmt sted, f eks på altan, balkong eller drivhus. Dusj planten ofte for å unngå skadedyrangrep. 90864

Høyde

34-51-Grönsaker_2018-No.indd 45

Krydderplanter

Bladsalat

Hodesalat

Sødme

Pastinakk

Pastinaca sativa

6 cm

'Snacking Purple' Vakker, lilla paprika med små, søte frukter. Passer perfekt i potte. Planten forgrener seg fint uten topping. Dyrk på et lunt og varmt sted, f.eks. på terasse, balkong eller i drivhus. Dusj planten ofte for å hindre skadedyrsangrep. 90865

3 /5

Persille Petroselinum crispum

'White Gem' Lettdyrket og anvendbar rotfrukt. Lange, spisse, glatte, hvite røtter. Det meste av rotens utvikling skjer sent på sommeren. Høstes derfor sent. Vokser best i porøs, mold- og sandrik jord. Så på høsten for tidligere avling neste år. 90835

25 cm

'Grüne Perle' Utmerket som smakstilsetning og dekorasjon i matretter. Samle inn blader til langt ut på høsten. Planten overvintrer ute i noen deler av landet og gir tidlig avling 2. året. Ekstra krusete blader. Kan fryses. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 90948

2018 HAGEGLEDER

Størrelse

Lengde

2-årig

Scoville° Styrke

45

Vekt

2017-10-30 15:23


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Persille

Petroselinum crispum

25 cm

Persille Petroselinum crispum

2-årig

25 cm

Persille

Petroselinum crispum

2-årig

35 cm

Persille, Rot Petroselinum crispum

2-årig

Persilleselleri

Apium graveolens

2-årig

20 cm

'Moss curled 2' Utmerket som smakstilsetning og dekorasjon i matretter. Samle inn blader til langt utpå høsten. Planten overvintrer ute i noen deler av landet og gir tidlig avling 2. året. Ekstra krusete blader. Kan fryses. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 90962

'Moss curled 2' Klassisk krydderplante i matlaging og dekorasjon. Høst inn blader ved behov til langt ut på høsten. Planten overvintrer sør i landet. Gir tidlig avling år 2 før den går i blomst. Passer godt til å fryses. Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 90963

'Comun 3' Glattbladet persille gir mer smak enn kruspersille. Utmerket som smakstilsetning og dekorasjon i matretter. Planten overvintrer ute i noen deler av landet og gir tidlig avling 2. året. Kan fryses. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 90976

'Halblange' Roten, som først og fremst benyttes, kan brukes som pastinakk, og de glatte, grønne bladene brukes som vanlig persille. Høst bladene etter hvert, og røttene sent på høsten. Trives best i porøs, næringsrik, dyp og moldrik jord. 90969

'Gewone Snij' Frisk, aromatisk sellerismak. Bladene høstes etter hvert, på samme måte som persille, og brukes som krydder i f.eks. saus, suppe, grønnsaksblandinger og salat. Kan tørkes. Trives i næringsrik og moldrik jord. Vannes rikelig. 91377

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Physalis

Physalis grisea 70-100 cm

2 cm

Portulakk, Hage-

Portulaca oleracea L.

15 cm

Purre

Allium ampeloprasum

Purre

Allium ampeloprasum

Ramsløk

Allium ursinum L

20-30 cm

Flerårig

Til dyrking i hobbydrivhus eller på en solrik, lun altan/balkong. Bærene er ca 2cm store og er innkapslet i et tørket blad liknende japanske lykter. Brukes som frukt, naturell, til pai og marmelade. Dyrkes i store krukker eller direkte i bakken. 90406

Yellow Gammel kulturplante. Bladene er rike på omega 3 fettsyrer og E-vitamin. De mildt syrlige bladene kan brukes som spinat, i supper eller i salater. Kan fryses etter forvelling. Trives best i næringsrik, moldrik og porøs jord, på et varmt sted. 90983

'Blaugrüner Winter' Populær og lettdyrket grønnsak. Sorten er en staselig og kraftig, egnet til innhøsting om vinteren. I milde vintre kan den bli stående lenge ute og høstes inn etter hvert. 90626

'Herbstriesen 2' Svært anvendbar og lettdyrket. Den kan dyrkes langt ut på høsten, tåler kulde, og tas inn innen bakken fryser. Direktesås i de sørlige delene av landet, ellers forkultiveres den. Trives i næringsrik, fuktig jord, gjerne kalkholdig. 90633

Ramsløk regnes som en klosterplante. Bladene har en mild hvitløksmak og brukes som gressløk. Også løken kan brukes. Blomstrer året etter den ble sådd med hvite stjerneliknende blomster. Trives i fuktig jord. Sprer seg der den trives. 91063

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Reddik

Raphanus sativus

Reddik Raphanus sativus

'Saxa 2' Lettdyrket grønnsak, gir raskt avling. Passer fint å dyrke mellom andre grønnsaker som f.eks kål, agurk og squash. Rekker å bli innhøstingsklar innen de andre grønnsakene blir store. Trives best i porøs og fuktig jord. Vannes rikelig. 91123

46

Reddik Raphanus sativus

'Saxa 2' Sort med runde, helt røde, sprø reddiker. Skal høstes møre. Gjenta derfor såingen med 2 ukers mellomrom gjennom hele sommeren. Såbånd gir planter med passende avstand. Trives best i porøs og fuktig jord. Vannes rikelig. 91131

Reddik

Raphanus sativus

'Cherry Belle' Sorten gir runde, helt røde reddiker, som kan stå lenge uten at de blir dårlig. Gjenta såingen annenhver uke, gir bedre resultat i form av spede reddiker. Trives best i porøs, fuktig jord. Vannes rikelig. 91099

Reddik Raphanus sativus

'French Breakfast 3' Gir avlange, sprø reddiker, røde med hvit spiss. Høstes møre. Hurtigvoksende grønnsak, kan dyrkes mellom salat, kål, squash, agurk mm. Rekker å bli innhøstingsklar innen de andre grønnsakene blir store. Trives best i porøs, fuktig jord. 91107

’National 2' Lettdyrket. Gir raskt avling av runde, røde reddiker med hvit spiss. Kan dyrkes mellom andre grønnsaker som kål, agurk og squash. Blir innhøstingsklar før de andre grønnsakene blir store. Trives i porøs og fuktig jord. Vannes rikelig. 91115

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER 2018

Prisgruppe

34-51-Grönsaker_2018-No.indd 46

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2017-10-30 15:23


irekte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Reddik, Blad-

Raphanus sativus

Reddik, VinterRaphanus sativus

Rosmarin

Rosmarinus officinalis L.

40 cm

Ruccola

Diplotaxis tenufolia

Flerårig

Ruccola Diplotaxis tenufolia

Flerårig

Flerårig

’Sangria’ En reddik utviklet for dens vakre og smakfulle blad. De glatte bladene smaker av sterk reddik. Så gjerne i omganger for å ha tilgang til bladene over lengre tid. Utvikler en beskjeden rot. 91120

'Ronde Zwarte' Delikat rotfrukt. Såes tidlig for å spises ferske, senere for vinterlagring, slik at den ikke rekker å bli treete før innhøsting. Tåler en del frost, kan høstes sent. Dekk med fiberduk for å beskytte mot kålfluer. Foretrekker moldrik jord. Vannes ved tørke. 91147

Søt liten busk med duftende, aromatiske furubarliknende blader. Herlig krydder til kjøttretter, grillet kjøtt, potetretter, lam, fugl og vilt. Bladene er også gode til te. Trives i porøs og varm jord. Dyrkes med fordel i stor krukke. 91071

Steinsennep Minner i smaken om sennepskål (også kalt rucola eller roquette), men har en kraftigere og mer krydret smak. Kan dyrkes i potter innendørs året rundt, får da en mildere smak. Trives best i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. 91345

'Dragon's Tongue' En kraftig og krydret smak. Fantastisk god i salater, gjerne sammen med chèvre, melon og valnøtter. Kan dyrkes på friland eller i krukke. Kan utmerket plantes inne året rundt, da får bladene en mildere smak. 91348

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ruccola

Diplotaxis tenufolia

Ruccola Diplotaxis tenufolia

Flerårig

Ruccola

Eruca sativa

Flerårig

Ruccola

Eruca sativa

Rødbete Beta vulgaris

'Wildfire' Smaken på denne sandsennepen blir sammenlignet med wasabi, den er altså svært sterk! Kan sås i friland eller i potte. Kan også dyrkes innendørs hele året, da får bladene en noe mildere smak. Går lett i blomst om sommeren - knip av evt blomsterstengler. 91351

’Speedy’ Ekstra hurtigvoksende ruccola med taggete, smakfulle blad. Kan dyrkes på friland så vel som i potte. Også fin å dyrke innendørs hele året, da vil bladene få en mildere smak. Midt på sommeren går planten lett i blomst - knip av eventuelle blomsterstilker. 91352

Rucola Smaken er krydret og litt pepperaktig. Dyrkes på friland eller i krukke på f.eks balkongen. Kan også dyrkes i potter innendørs året rundt. Innendørs får bladene en mildere smak. Trives best i moldrik, fuktig og veldrenert jord. 91353

Rucola Populær plante, med krydret og litt pepperaktig smak. Gjentatt såing gir tilgang til frisk salat i lang tid. Dekk gjerne med fiberduk. Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 91354

'Chioggia' Lekkert rød- og hvitstripete med noe søtere smak. God fersk, kokt eller syltet. Unge blader kan brukes som bladbete. Så ikke for tidlig, plantene kan gå i blomst om de utsettes for vårfrost. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91159

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rødbete

Beta vulgaris

Rødbete Beta vulgaris

'Burpees Golden' Bete med søt og mild smak. Beholder sin fine farge ved koking. Egnet til sylting og som råkost. De unge bladene brukes på samme måte som bladbete. Så ikke for tidlig 91160

Rødbete Beta vulgaris

'Detroit 2' Jevn rund form og mørkerød tvers gjennom. Spesielt egnet for sylting. Så ikke for tidlig. Tåler vårfrost bedre enn andre sorter, går ikke i blomst like lett. Unge blad kan brukes som mangold. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91167

34-51-Grönsaker_2018-No.indd 47

Krydderplanter

Bladsalat

Hodesalat

Sødme

Rødbete

Beta vulgaris

'Egyptische Platronde' Tradisjonell, oval form. Mørkerød. Egnet for sylting som hel eller spises fersk. Unge blad kan brukes som mangold. Må ikke såes for tidlig, plantene kan gå i blomst. De gir da ingen avling. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91175

3 /5

Høyde

Rødbete

'Forono' Gir stor avling av gjennomrøde rødbeter. Utmerket til sylting takket være sin avlange form. Unge blad kan brukes som mangold. Må ikke såes for tidlig, da kan plantene gå i blomst. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91180

'Forono' Gir stor avling av gjennomrøde rødbeter. Utmerket til sylting takket være sin avlange form. Unge blad kan brukes som mangold. Må ikke såes for tidlig, da kan plantene gå i blomst. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91181

2018 HAGEGLEDER

Størrelse

Lengde

Scoville° Styrke

Beta vulgaris

47

Vekt

2017-10-30 15:23


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rødbete

Beta vulgaris

Rødbete Beta vulgaris

Salat, Baby Leaf

Lactuca sativa

Salat, Baby Leaf

Lactuca sativa

Salat, Blad-

Lactuca sativa

'Moulin Rouge' Jevnt rund form og mørkerød tvers gjennom. Spesielt egnet for sylting. Må ikke såes for tidlig. Tåler vårfrost bedre enn andre sorter, går ikke i blomst like lett. Unge blad kan brukes som bladbete. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91189

'Moulin Rouge' Rund sort, og mørkt rød helt igjennom. Særlig egnet til sylting. Må ikke sås for tidlig. Tåler eventuell vårfrost bedre enn mange andre sorter, går ikke like lett i blomst. Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 91191

Baby Leaf mix Denne blandningen av ulike salatsorter gir en ferdigblandet salat allerede i kjøkkehagen. Passer godt til planting i tette rader. Klipper du bladene noen cm over tilvekstpunktet, kan du høste enda en gang. Kan også plantes i krukke. 91209

Baby Leaf mix Herlig blanding av ulike salatsorter, 'Amerikanischer Brauner', 'Salad Bowl', 'Little Leprechaun', 'Red Salad Bowl', 'Rouge Grenobloise' og 'Favourite'. Hurtigvoksende, lettdyrket og riktytende. Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 91210

'Lollo Rossa' Bladsalat er en mellomting mellom plukksalat og hodesalat. Bladene danner en tett rosett av sprø, krusete grønne blader. Denne sorten får en rød tone, spesielt mot kantene. Trives best i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. 91225

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salat, Hode-

Lactuca sativa

Salat, HodeLactuca sativa

Salat, Hode-

Lactuca sativa

Salat, Hode-

Lactuca sativa

Salat, Is-

Lactuca sativa

'Matilda' Gir fine, jevne hoder med sprø blader. Gjenta såing, gir da avling hele sommeren. Tynn ut tidlig og høst deretter (ca 2 mnd etter såing) hele planter. Trives best i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. 91241

'Hilde II' Gir jevne hoder med sprø blad. Gjentatt såing gir langvarig avling. Tynn ut tidlig og høst deretter (drøyt 2mnd etter såing) hele planter etter hvert. Trives i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. Vannes regelmessig. 91249

'Merville des quatre saisons' Velkjent sort fra 1800-tallet. Rødtonet med bulkete blader. Hodene er relativt løse. Gjentatt såing gir tilgang til frisk salat hele sommeren. Trives best i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. Vannes regelmessig. 91257

'Diana' Jevne og fine hoder med velsmakende og sprø blader. Gjentatt såing gir langvarig avling. Tynn ut tidlig, høst deretter hele planter etter hvert. Trives i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. 91265

'Calmar' Fin sort som gir grønne, faste og tette hoder. Gjentatt såing gir langvarig avling. Tynn ut tidlig og høst deretter hele planter etter hvert. Trives i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. 91273

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salat, Plukk-

Lactuca sativa

Salat, PlukkLactuca sativa

'Amerikanischer brauner' Krusete, lett rødkantede blad. Hurtigvoksende, lettdyrket og riktgivende. Gjentatt såing gir langvarig avling. Tynn ut tidlig og høst deretter blad etter hvert. Kan dyrkes i krukke. Trives i moldrik, fuktig og veldrenert jord. 91289

48

Salat, PlukkLactuca sativa

'Australischer Gele' Gulgrønne og lett krusete blad. Gjentatt såing gir langvarig avling. Tynn ut tidlig og høst deretter hele bladrosetter etter hvert. Trives i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. Vannes regelmessig. 91297

Salat, Plukk-

Lactuca sativa

'Australischer Gele' En velsmakende plukksalat med gulgrønne og lett krusete blader. Gjenta såingen med to ukers mellomrom for å ha tilgang til friske, sprø salatblader hele sommeren. Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 91298

Salat, PlukkLactuca sativa

'Red salad bowl' Rødfarget sort plukksalat. Kan dyrkes på friland og i store krukker på f.eks balkongen. Sorten kan sås og høstes hele sesongen. Trives best i en moldholdig, fuktig og veldrenert jord. Vannes regelmessig. 91313

'Salad Bowl' Lysegrønne, eikebladslignende, finflikete og krusete blad. Gjentatt såing gir langvarig avling. Sorten tåler både varme og kulde, passende for dyrking hele sesongen. Trives i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. Vannes regelmessig. 91321

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER 2018

Prisgruppe

34-51-Grönsaker_2018-No.indd 48

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2017-10-30 15:23


irekte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salat, Romano-

Lactuca sativa

Salat, RosenCichorium intybus

Salat, Vinter-

Valerianella locusta

Salat, Romano-

Lactuca sativa

Salvie Salvia officinalis L.

40 cm

Flerårig

'Chartwell' Romanosalat og bindsalat er andre navn på denne salatsorten. Denne sorten gir middelstore, jevne hoder som står lenge uten å gå i blomst. Ekstra fin smak! 91329

'Palla Rossa 5' En type sikorisalat. Kalles også rosésalat eller radiccio. Danner små hoder med en kjerne som er intenst rød med hvite nerver. Smaken er noe bitter, men spennende i en blandet salat. Trives best i moldholdig, fuktig og veldrenert jord på lunt sted. 91339

'Vert de Cambrai' Hardfør salatsort egnet for høst- og vinteravling. Plukk blader etter hvert eller skjær av hele planten. Kan dyrkes i benk med såing om høsten for innhøsting tidlig neste vår. Trives i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. 91281

'Lobjoits Green Cos' Romersk salat, eller romanosalat som den også kalles, har avlange hoder med kraftige, lange og sprø blad. Kan dyrkes langt ut på høsten. Trives best i en moldrik, fuktig og veldrenert jord. 91337

Blåblomstrende med sølvgrønne, litt lodne, aromatiske blader som brukes ferske eller tørkede. Passer til fugl, svin og lam. Vintergrønn, bør dekkes til på vinterstid. Lokker til seg bier og insekter. Trives i porøs jord, tåler tørke og mager jord. 91369

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sareptasennep

Brassica juncea

Selleri, KnollApium graveolens

Selleri, Stilk-

Apium graveolens

Sitronmelisse

Melissa officinalis L.

50 cm

Skorsonerrot

'Agano', 'Bloody Mary', 'Frizzy Joe' En miks av ulike sorter sareptasennep i vakre farger og former. Smaker som pepperrot. Høst små, spede blad som gir kryddersmak til salaten. Dyrkes i grønnsakshagen eller i potte, både dekorativt og godt. Trives best i varm jord. 91358

'Mars' Delikat rotfrukt som får store, runde og jevne røtter. Bladverket er mørkegrønt og opprett, noe som gjør det mer motstandskraftig mot sykdommer. Trives i muldrik jord, gjerne kalkholdig. 91393

'Golden Self Blanching 2' Velsmakende, aromatisk salatgrønnsak som også brukes som smakstilsetning i mange matretter. Lettdyrket, med tar lang tid. Sorten er selvblekende, og både blad og stilker kan brukes. Trives i moldrik jord. 91385

Dekorativ med vakkert grønt bladverk og rosalilla blomsterspirer. De ferske, sitronduftende, aromatiske bladene brukes i matretter og til te mm. Lokker til seg bier, og er vakker i bedet. Trives i de fleste typer jord, tørre som fuktige. 90259

'Lange Jan' God og litt uvanlig rotfrukt som i riktig type jord kan gi stor avling av lange, svarte røtter. De spises som asparges. Ved dyrking i hard jord grener roten seg og blir mindre anvendbar. Trives i porøs, steinfri, dyp og moldrik jord, ikke i hard leirejord. 91505

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Spinat

Spinacia oleracea L.

Spinat Spinacia oleracea L.

'Vroeg Reuzenblad' Rikt innhold av vitaminer og mineraler. Sorten gir rikelig med mørkegrønne blad uten hanplanter for å gi avling i en lang periode. Kan gjerne fryses. Kan dyrkes i de fleste typer jord, men foretrekker moldrik, fuktig jord. 91409

Spinat, Nyzealandsk Tetragonia tetragonioides

'Nores' Næringsrik og lettdyrket bladgrønnsak. Gir mellomstore, kraftige, mørkegrønne blad. Går ikke så lett i blomst. Trives i de fleste typer jord, men foretrekker porøs, moldrik jord. Vannes rikelig. Så i aug/sept for høstavling og evt overvintring. 91417

Høyde

34-51-Grönsaker_2018-No.indd 49

Krydderplanter

Bladsalat

Hodesalat

Sødme

Squash

Cucurbita pepo

Neuseelaender Takknemlig sommergrønnsak som brukes likt som vanlig spinat. Går ikke lett i blomst, og er derfor bra også på midtsommeren. Trives best i porøs og næringsrik jord. Kan direktesås, men forkultivering anbefales. 91425

3 /5

Squash

'Black Beauty' Vakkert mørkegrønn squash, brukes fersk som agurk eller tilberedt i matretter. Lettdyrket og takknemlig grønnsak som gir rikelig avling. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, gjødslet og veldrenert jord. Vannes rikelig. 91437

'Diamant' F1 Lettdyrket og avlingsrik. Kan brukes fersk som agurk eller i matlaging. Mellomgrønt skall, og store, dekorative blader som lett kveler ugress. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. Vannes rikelig. 91445

2018 HAGEGLEDER

Størrelse

Lengde

Scoville° Styrke

Cucurbita pepo

Scorzonera hispanica L.

Flerårig

49

Vekt

2017-10-30 15:23


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Squash

Cucurbita pepo

Squash Cucurbita pepo

Squash Cucurbita pepo

Squash Cucurbita pepo

100-150 cm

Squash Cucurbita pepo

'Pic n Pic' Lekker gul squash, perfekt for den lille kjøkkenhagen eller i en større potte. Plukk fruktene når de er 10-15 cm store. Gir frukter hele sesongen. Trives på varmt, solfylt og lunt sted i moldrik, velgjødslet og veldrenert jord. Vannes rikelig. 91452

'Eight Ball' F1 Herlig, rund sort med konsistens som likner fruktkjøttet hos et eple. Eplesquashen har en rik smak og brukes i salater, fylles og gratineres, stekes eller kokes lett. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. 91453

'Soleil' F1 Lettdyrket og avlingsrik. Kan brukes fersk som agurk eller i matlaging. Vakker gulfarge og god smak. Store, dekorative blader som lett kveler ugress. Trives på et varmt, lunt, solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. Vannes rikelig. 91461

'Black Forest' F1 En fin sort av sommersquash som er klatrende, noe som gjør den enkel å høste. Planten trenger støtte og noe å vokse mot, f.eks et espalier. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. Vannes rikelig. 91469

'Latino' F1 Populær grønnsak som gir stor avling. Dekorative frukter med kraftige rygger. Høstes tidlig med blomsten på. Brueks frisk som agurk eller i gryter og wok. 91477

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Squash

Cucurbita pepo

Stevia Stevia rebaudiana

40 cm

Timian Thymus 'Fragrantissimus'

Flerårig

25 cm

Timian, KrydderThymus vulgaris L.

Flerårig

25 cm

Timian, SmalThymus serpyllum L.

Flerårig

3-10 cm

Flerårig

'Partenon' F1 Tidlig sort som gir frukter uten pollinering. Gir derfor stor avling selv på en sommer med dårlig vær, da den ikke er avhengig av pollinerende insekter. Passer derfor også fint til å dyrkes i drivhus. 91485

Stevia En vakker dekorativ bladvekst som dyrkes i krukke, både inne og ute. Planten kommer opprinnelig fra Syd Amerika. Der brukes den som naturlig søtningsmiddel og det sies at det er 300 ganger søtere enn sukker. 91510

Lettdyrket, vintergrønn krydderplante med lyserosa blomster som lokker til seg bier og andre instekter. De mørkegrønne bladene er aromatiske og har en frisk sitrussmak. Tåler tørke; egnet for skråninger, murer, og steinpartier. Bladene anvendes ferske eller tørkede. 91523

Vintergrønn med små, mørkegrønne, aromatiske blader og rosalilla blomster. Lokker til seg bier og andre insekter. Bladene brukes ferske eller tørkede i kjøttretter, potetretter, ertesuppe og sauser. Trives i porøs, gjerne mager jord. 91521

Lavtvoksende dvergbusk med utbredt voksemåte. Danner etter hvert herlig krydderduftende matter og er en fin bunndekker. Vakre rosa-purpurfargede blomster. Trives i mager, sandholdig og tørr jord på solrike steder. 91513

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Ampel-

Solanum lycopersicum 30-45 cm

Tomat, BuskSolanum lycopersicum

3 cm

'Losetto' Fin tomatsort med god fruktsetting, spesielt egnet til å dyrkes i ampel på balkong eller altan. Gir rikelig avling av søte, små tomtater. 91539

50

50-60 cm

Tomat, BuskSolanum lycopersicum

6 cm

'Balkonzauber' Utmerket, kompakt og lav sort til krukke på balkong/altan eller friland. Høstes etterhvert, ca 3mnd etter såing. Tomatene er mellomstore, søte og smakfulle. Trives i næringsrik, veldrenert jord og på et lunt sted. Tyvene skal ikke fjernes. 91576

60-90 cm

Tomat, Busk-

Solanum lycopersicum

4 cm

75-100 cm

'Incas' F1 Herlige plommeformede tomater med ekstra mye fruktkjøtt, modnes tidlig. Perfekte til å spises friske, men også i suppe, gryter, til steking. Tyvene skal ikke fjernes. 91596

Tomat, BuskSolanum lycopersicum

5 cm

60-90 cm

'Maskotka' Ypperlig sort, dyrket frem spesielt for dyrking i potte på balkong, altan eller i drivhus. Rik avling av ekstra søte, små tomater fra ca. 3mnd etter såing. Tyvene trenger ikke å fjernes. 91606

4 cm

'Tiny Tim' Lettdyrket sort for krukke på balkong, i vinduskarmen, i drivhus eller utendørs på et ekstra lunt sted. Rikelig med avling ca 2mnd etter såing. Tomatene er små med søt smak. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes ikke. 91726

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER 2018

Prisgruppe

34-51-Grönsaker_2018-No.indd 50

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

2017-10-30 15:23


irekte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Busk-

Solanum lycopersicum 90-120 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

2 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

4 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

3 cm

Tomat, Høy Solanum lycopersicum

150-200 cm

4 cm

3 cm

'Ildi' Gir mengder av tomater med frisk og god smak. Opptil 120 frukter på én og samme klase! Dyrkes i drivhus eller utendørs på et lunt sted. Høstes etterhvert, ca 4mnd etter såing. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91696

'Sungold' F1 Verdens søteste tomat - i følge flere tester. Egnet for dyrking i drivhus eller utendørs på et lunt sted. Rik avling av saftige tomater med tynt skall, ca 4mnd etter såing. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91706

'Supersweet 100' F1 En meget riktbærende og fin sort, først og fremst for drivhus eller utendørs planting på et lunt sted. Høst de ca 4cm store tomatene etterhvert, ca 3,5mnd etter såing. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91716

'Chocolate Cherry' Små, søte tomater med striper av mørk sjokolade. Høst inn etter hvert, ca. 2,5mnd etter såing. Dyrk i næringsrik jord, gjerne i en stor potte. Vann og gjødsle regelmessig. Planten trenger støtte. Skuddene i bladhjørnene, "tyvene", må tas bort. 91666

'Gardener´s Delight' Storfavoritt i mange land. Til dyrking i drivhus eller utendørs på et lunt sted. Rikelig avling ca 2,5 mnd etter såing. Gir tomater med fantastisk god smak. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91676

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum 150-200 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

7 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

7 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

4 cm

Tomat, Høy 150-200 cm

5 cm

8 cm

'Sparta' F1 Meget riktbærende og fin sort, først og fremst for drivhus, men også for dyrking utendørs på et velegnet sted. Gir avling av mellomstore tomater med utmerket smak etter ca 3mnd. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91756

'Green Envy' Når smaken på denne tomaten skal beskrives, hagler superlativene! Spektakulær, vindunderlig, unik... Sorten gir små, litt avlange tomater med smaragdgrønn farge. 91642

'Tiger' F1 Smaksrik tomat med tykt, vakkert skall og mye fruktkjøtt, noe som gjør den ideell til matlaging, og det er den beste sorten å tørke i ovn. Trives i næringsrik og veldrenert jord. Skuddene i bladhjørnene fjernes. 91643

'Shirley' F1 En favorittomat for mange! Gir røde, glatte, og middels store frukter. Modner tidligere enn mange andre sorter. Sås med fordel i drivhus. Motstandsdyktig mot meldugg. Skuddene i bladvikene, "tyvene", skal fjernes. Sorten behøver støtte. 91644

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solanum lycopersicum 150-200 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

7 cm

'Hildares' F1 Klassisk rød tomat som gir tidlig avling. Passer i drivhus eller ute på lunt sted. Trenger støtte. Skuddene i bladhjørnene, "tyvene", skal fjernes. 91645

Tomat, Høy Solanum lycopersicum

150-200 cm

8 cm

'Tigerella' Spennende sort for tidlig avling. Egnet for dyrking i drivhus eller utendørs på et lunt sted. Avling av mellomstore røde tomater med gylne striper, ca 2,5mnd etter såing. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91646

'Indigo Rose' En mørklilla, nesten auberginesvart tomat, stappet av antioksidanter. Høstes når fargen går fra blålilla til rødbrun - tomaten har da en perfekt balanse mellom sødme og syrlighet. 91649

3 /5

Høyde

34-51-Grönsaker_2018-No.indd 51

Krydderplanter

Bladsalat

Hodesalat

4 cm

Sødme

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum 150-200 cm

Tomat, Potte-

9 cm

50-60 cm

'Marmandino One' F1 Uvanlig vakker og velsmakende bifftomat for dyrking utendørs. Tomatene er 7-9cm store med kraftige grønne rygger. Tyvene må fjernes. 91556

3 cm

'Bitonto' Lav og tett sort, utmerket for dyrking i potte. Tomatene er små og kirsebæraktige. 91661

2018 HAGEGLEDER

Størrelse

Lengde

Solanum lycopersicum

Scoville° Styrke

Solanum lycopersicum

'Olivade' F1 Herlig tomat til matlaging. Dyrkes først og fremst i drivhus eller utendørs på et meget velegnet sted. Gir rikelig med avling av store, plommeformede tomater, ca 3,5mnd etter såing. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91746

Tomat, Høy

51

Vekt

2017-10-30 15:24


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

En uregjerlig slyngblomkarse kan forgylle hvilken som helst gammel steinmur. Blomster er imidlertid så mye mer enn ”bare vakre”. En blomstrende hage lokker til seg pollinerere som bier og sommerfugler, som er en forutsetning for at dine grønnsaksplanter skal bære frukt. Flere av våre mest lettdyrkede sommerblomster er dessuten spiselige og blomstrer kraftigere om blomstene blir plukket med jevne mellomrom. All grunn til å dekorere sommerlunsjen med egendyrkede blomster, med andre ord. 52

FOTO: iStock

Blomsterfrø

 2018

52-53-Eko-Blommor_2018-No.indd 52

2017-10-23 12:44


FOTO: iStock

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

FOTO: Annika Christensen

J F M A M J J A S O N D

Blomsterert Lathyrus odoratus L. 125 cm

5 cm

1-årig

Honningurt Phacelia tanacetifolia 70-80 cm

Spencer Blanding av velduftende blomstererter som gir mengder av blomster. Søte i både bed og krukke. Trenger støtte. For rikeligere blomstring bør visne blomster klippes bort. Bløtlegg frøene, ca 1 døgn før såing.

Kornblomst Centaurea cyanus

4-5 cm

Vakker i sommerbedet. Lokker mengder av sommerfugler og bier til hagen. Perfekt som grønngjødslingsplante i kjøkkenhagen.

70 cm

Økologiske blomsterfrø

1-årig 3 cm

Kornblomst er en velkjent blomst - herlig i bukett og bed. Denne sorten blir høy. Kan også sås på høsten for blomstring til midtsommer året etter.

4 87555

Blomster er ikke bare flotte å se på, de lokker også til seg nyttige pollinerere. Inviter naturens egne gartnere til hagen din ved å plante de blomstene de elsker. Våre økologiske blomsterfrø oppfyller EUs krav for et økologisk jordbruk.

3 87297

4 87806

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lavendel Lavandula angustifolia

Månedslavatera Lavatera trimestris L.

Romantisk og velduftende lavendel med lavendelblå blomster som elskes av sommerfugler og bier. Brukes også til duftposer og potpurri - høstes når blomstene slår ut. Blomstrer året etter såing.

1-årig 60 cm 6 cm 'Loveliness' Elegant månedslavatera med store blomster i kirsebærrødt. Denne sorten er svært lettdyrket og blomstrer rikelig på sensommeren. Skinner i hvert bed og bukett.

4 87684

4 87834

40 cm

Flerårig

Ringblomst Calendula officinalis

50 cm

7 cm

1-årig

I kjøkkenhagen er ringblomst helt fantastisk. Denne blandingen gir blomster i ulike nyanser av gult, aprikos og oransje. De vakre kronbladene kan spises og er dekorative i f.eks. salater. Klipp bort visne blomster etter hvert, eller la frøene utvikle seg før frøsåing. Planten kan også vendes ned som grønngjødsling på høsten.

Solsikke Helianthus annuus

150-500 cm

30 cm

1-årig

Valmue, KornPapaver rhoeas L.

40-50 cm

1-årig

6 cm

En kraftigvoksende og praktfull solsikke med store gullgule blomster. Plantes til en staselig hekk eller en vindbeskytter. Også fantastisk i bukett. Frøsettingen kan spares til vintermat til fuglene.

Med sine enkle røde blomster utgjør kornvalmuen et vakkert, lysende innslag på villenger og naturtomter. I vill tilstand ser man den ofte langs åker og veikanter. Frøsår seg gjerne og er godt egnet til forvilling.

4 88358

4 88743

5 88161

1

2

3

Prisgruppe

4

52-53-Eko-Blommor_2018-No.indd 53

5

J F M A M J J A S O N D Forkultur

Såing direkte

Blomstring

2018 HAGEGLEDER

Forkultiveres Såing direkte Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

53

Blomsterstørrelse

2017-11-07 13:04


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blomsterfrø

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Akeleie

Aquilegia × cultorum

70 cm

Akeleie

Aquilegia vulgaris

Flerårig 5 cm

30-35 cm

Flerårig 5 cm

'Mckana Giants' Sped og elegant, trives sammen med roser. Gir store blomster med lange sporer. Fargene er blandede, mange blomster er tofargede. Lite krevende, men ønsker gjerne litt fuktig jord. Gir mer langvarig blomstring i et mindre solrikt område. 93074

'Winky Double Red-White' Den vanlige akeleien er kjent som en gammeldags "bondehageplante". Sorten er meget vakker med doble blomster i hvitt, rosa og vinrødt. Trives i moldrik, veldrenert jord. Blomstrer året etter såing. 93080

FOTO: Annika Christensen

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Asalia, Sommer-

Clarkia amoena

40 cm

Asalia, Sommer-

Clarkia amoena

1-årig 5 cm

45 cm

Asalia, Sommer-

Clarkia amoena

1-årig 5 cm

40 cm

Asters

Callistephus chinensis

1-årig 5 cm

70 cm

Asters

Callistephus chinensis

1-årig 8 cm

50-60 cm

1-årig 8 cm

Mix Riktblomstrende og vakker. Doble blomster med noe krusete kronblad i blandede nyanser av rød, rosa, oransje og hvit. Trives i en næringsrik, moldrik og veldrenert jord i full sol og på et lunt sted. 93194

'Rembrandt' Lekkert kirsebærrosa og hvite, azalealignende blomster på opprette stilker. Fin i bed og til snitt, ekstra holdbar hvis man fjerner bladene under vannflaten. Lettdyrket og riktblomstrende. 93202

'Sybil Sherwood' En vakker sort med store, doble, asalealiknende rosa blomster. Noe krusete kronblad som er lett skimrende. Vakker både i bed og som snittblomst. Trives i næringsrik, moldrik og veldrenert jord, på et lunt sted. Krever mye sol. 93210

American Branching mix Vakker og solid med store, velfylte blomster i varierende farger. Buskformet voksemåte. Fin bed- og snittblomst, lang holdbarhet. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Vannes rikelig. Bytt voksested fra år til år, for å unngå soppangrep. 93098

Semi-Tall mix Blanding av tidlige asterssorter. De er alle doble med både sterke og duse farger. Takknemlig snittblomst som holder lenge i vase. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Bytt voksested fra år til år for å unngå soppangrep. 93106

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Asters

Callistephus chinensis

25 cm

Asters Callistephus chinensis

1-årig 7 cm

Dwarf chrysanthemum mix Lav og buskete med store, doble blomster i blandede farger. Fin som kantvekst og som høstblomst i balkongkassen og i krukker på altanen. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Vannes rikelig. Bytt voksested fra år til år, for å unngå soppangrep. 93114

54

60 cm

Asters Callistephus chinensis

1-årig 8 cm

Chinensis mix Blomstene er store, enkle og åpne med gult senter. Blandingen inneholder mange fine, klare farger. Sorten er motstandsdyktig mot sykdom. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Bytt voksested fra år til år for å unngå sykdommer. 93122

90 cm

Asters

Matador mixed Vakker og stor asters i blandede farger. Fin i bed og til snitt. Har store, doble blomster på stødige stilker. Motstandsdyktig mot soppsykdommer. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Bytt voksested hvert år for å unngå soppangrep. 93130

Callistephus chinensis

1-årig 8 cm

70 cm

Asters

Callistephus chinensis

1-årig 8 cm

Princess mix Gir store, fylte blomster i blandede farger med stødige stilker. Meget holdbar, utmerket til snitt, vakker i bedet. Blomstrer lenge. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Bytt voksested fra år til år for å unngå soppangrep. 93162

60 cm

8 cm

1-årig

'Prinette' mix En fargeflom i rødt, rosa og lilla. Utmerket som sent blomstrende innslag i sommerblomsterbedet. Passer også fortreffelig i sensommerbuketten. Trives best i en næringsrik og veldrenert jord. Bytt vokseplass hvert år for å unngå sykdommer. 93186

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2018

Prisgruppe

54-69-Blommor_2018-No.indd 54

Forkultur

Såing direkte

Blomstring

2017-10-30 15:35


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blodbeger

Rhodochiton atrosanguineum 300 cm

Blomkarse, Kanari-

Tropaeolum peregrinum L.

Flerårig

6 cm

200-300 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig 2 cm

200 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

200 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

30 cm

1-årig 5 cm

Praktfull, gammeldags slyngplante. Dyrkes i stor krukke med støtte av espalier. Rankene kan bli flere meter lange og har spisse, hjerteformede blad og blomster i mørkerødt. Trives i en solrik vinduskarm, vannes med måte. Overvintres svalt. 95733

Fyldig og hurtigvoksende, kan bli svært høy og dekker raskt et stort område. Bladene er femflikete, lyst grønne og utgjør en fin bakgrunn for de gule, sommerfuglliknende blomstene. Trives i velgjødslet og porøs hagejord. 93776

Blomster i gule, oransje og røde nyanser. Fin å dyrke i ampel, balkongkasse, mot espalie og som markdekker. Blomstene kan spises, dekorativ i salater. Trives godt i mager og veldrenert jord. 93784

Blomster i gule, oransje og røde nyanser. Fin å dyrke i f.eks ampel, balkongkasse, mot espalie og som markdekkende vekst. Blomstene kan spises, dekorativ i salater. Trives godt i mager og veldrenert jord. 93785

'Black Velvet' Dramatiske, mørke og fløyelsrøde, Ca 5 cm store blomster med gyllent sentrum og en fin kompakt voksemåte. Fin å dyrke i potte, balkongkasse og som kantplante i bedet. Blomstene kan spises. 93800

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

75 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

30-40 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

200 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

200 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

30-40 cm

1-årig 5 cm

Glorius Gleam Fylte blomster i gule, oransje og røde nyanser på halvlange ranker. Fin å dyrke i ampel, balkongkasse, mot espalie og som markdekkende vekst. Blomstene kan spises, dekorativ i salater. Trives godt i mager og veldrenert jord. 93808

'Golden Globe' Kompakte planter med doble, gule blomster. Meget godt egnet som kantvekst, i balkongkasser, bed og i steinparti. Blomstene kan spises, dekorative i salater. Trives fint i mager og veldrenert jord. 93816

'Milkmaid' Herlig kremgul blomst med gyllent sentrum. Fin å dyrke i ampel, balkongkasse, mot espalier og som markdekker. Blomstene kan spises, dekorative i salater. 93824

'Out of Africa' Fargesterk og kjær sommerblomst i gule, oransje og røde nyanser. Bladverket er lysegrønt med hvite striper. Fin å dyrke i ampel, balkongkasse, mot espalier og som markdekker. Blomstene kan spises, dekorative i salater. 93832

'Peach Melba' Kompakte planter med lyst gule, ferskenfargede blomster med klare røde flekker. Meget godt egnet som kantvekst, i balkongkasser, bed og i steinparti. Blomstene kan spises, dekorative i salater. Trives fint i mager og veldrenert jord. 93840

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tropaeolum majus 30-40 cm

Blomkarse, Stor Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

'Salmon Baby' Kompakte planter med doble, sterkt lakserosa blomster. Meget godt egnet som kantvekst, i balkongkasser, bed og i steinparti. Blomstene kan spises, dekorative i salater. Trives i mager og veldrenert jord. 93848

30-40 cm

Blomkarse, Stor Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

Tom Thumb Kompakte planter med blomster i gule, oransje og røde nyanser. Meget godt egnet som kantvekst, i balkongkasser, bed og i steinparti. Blomstene kan spises, dekorative i salater. Trives fint i mager og veldrenert jord. 93856

30 cm

um rf

Blomsterert Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

'Whirlybird Mahogny' Halvfylte, propellignende, rødbrune blomster på lave buskete planter. Fin i bed og potte. Blomstene kan spises og er dekorative i salater. Frisk fargeklatt i haven eller på altanen. Bløtlegg frøene i 1døgn i lunkent vann før såing. 93864

40 cm

um rf

Blomsterert

Pa

Pa

Blomkarse, Stor

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

Bijou Mix En lavtvoksende og velduftende blanding av blomsterert. Plantene er ganske kompakte og trenger ikke støtte. Blandingen inneholder rosa, røde, blå, fiolette og hvite nyanser. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94018

150 cm

54-69-Blommor_2018-No.indd 55

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

1-årig

4 cm

'Fire and Ice' Spennende farvekombinasjon av hvitt og rosa/lilla. Senere i sesongen blir vingenes dekorative blå kanter bredere og mer markerte. Med sin rike blomstring egner den seg godt til å klynge seg opp på nett eller espalier. Utmerket snittblomst. 94026

2018 HAGEGLEDER

Forkultiveres Såing direkte

55

Blomsterstørrelse

2017-10-30 15:35


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lathyrus odoratus L. 150 cm

Blomsterert

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

150 cm

um rf

Blomsterert

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

25 cm

um rf

Blomsterert

Lathyrus odoratus L.

1-årig 4 cm

25 cm

um rf

Blomsterert

Pa

um rf

Pa

Pa

Pa

Blomsterert

Pa

um rf

Lathyrus odoratus L.

1-årig 4 cm

100-150 cm

1-årig 5 cm

'Lord Nelson' Gammeldags sort fra 1907. Sjarmerende med en mengde mindre blomster i blålilla, med en herlig duft. Egnet både for krukke på balkong og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94034

Old Spice Mix Vidunderlig både når det gjelder duft og fargerikdom. Blomstene er ikke så store, men forekommer rikelig. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94042

'Villa Roma' White & Rose En duftende, lav blomsterert med utbredt voksemåte i søt, romantisk fargeskala. Pen i ampler eller som markdekke. For rikeligere blomstring klippes visne blomster bort etter hvert. Bløtlegg frøene i ett døgn før såing, så spirer de bedre. 94051

'Villa Roma' scarlet En duftende, lav luktert med utbredt voksemåte. Pen i ampler eller som markdekke. Blomstene har en lekker rød farge. Trives i næringsrik og veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. For rikeligere blomstring klippes visne blomster bort etter hvert. 94052

'Royal Rose' Vakker og velkjent slyngplante med mengder av rosa, duftende, langstilkede blomster. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94066

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lathyrus odoratus L. 100-150 cm

Blomsterert

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

100-150 cm

um rf

Blomsterert

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

125 cm

um rf

Blomsterert

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

125 cm

um rf

Blomsterert

Pa

um rf

Pa

Pa

Pa

Blomsterert

Pa

um rf

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

150 cm

1-årig 5 cm

'Royal Scarlet' Vakker og velkjent slyngplante med mengder av lysende røde, duftende, langstilkede blomster. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94074

'Royal White' Vakker og velkjent slyngplante med mengder av hvite, duftende, langstilkede blomster. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94082

Royal Mix Vakker og velkjent slyngplante med mengder av duftende, langstilkede blomster i en flott fargeblanding. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94090

Royal Mix Vakker og velkjent slyngplante med mengder av duftende, langstilkede blomster i en flott fargeblanding. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94091

Stars and Stripes Lekker blanding av blomstererter med striper i ulike nyanser av purpur, rosarødt og lilla. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94106

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Breiskolm Lathyrus latifolius L. 100-150 cm

Brennende kjærlighet Lychnis chalcedonica L.

Flerårig 3 cm

Enestående vakker, flerårig slyngplante. Hurtigvoksende og riktblomstende i rosa nyanser. Søt i buketter. Dufter ikke. 95857

56

90 cm

10 cm

Flerårig

Velkjent, gammeldags og pålitelig plante. Den blomstrer med ildrøde blomster på midtsommeren. Fin i bedet og til snitt. Meget værtålig, blomstrer også dersom sommeren er kald og regnfull. Trives i porøs jord, men er lite krevende. 95476

Brudeslør Gypsophila elegans

40 cm

Brudeslør

Søt plante som brer seg utover, med små blad på tynne stilker, noe som gjør at den ser spinkel men fin ut. De hvite blomstene er små og passer fint i sommerbuketten. Kan også brukes i bedet. Trives i en lett og veldrenert jord med mye sol. 95376

Gypsophila paniculata L.

1-årig 1,5 cm

90 cm

Busknellik

Dianthus barbatus

Flerårig 0,5 cm

Snowflake Lettdyrket. Fin i bed og vakker som snittblomst. Også fin som tørket evighetsblomst. Hvite, doble blomster, nesten som små snøballer. Planten blir etter hvert ganske frodig. Lite krevende når planten har utviklet seg. Blomstrer året etter såing. 93446

40 cm

2 cm

2-årig

Mix Populær, gammeldags plante i nyanser av rødt, rosa, hvitt, og ulike tofargede kombinasjoner. Meget holdbar snittblomst. Blir gjerne flerårig ettersom den sprer seg selv. Pass på så du ikke luker bort selvsådde frøplanter. Trives i næringsrik, fuktig jord. 93422

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2018

Prisgruppe

54-69-Blommor_2018-No.indd 56

Forkultur

Såing direkte

Blomstring

2017-10-30 15:35


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Dianthus barbatus

40 cm

um rf

Dagfiol

Pa

Busknellik

Hesperis matronalis L.

2-årig 2 cm

60 cm

Fagerklokke Campanula persicifolia L.

2-årig

40-80 cm

Fargekrage

Glebionis carinata

Flerårig 5 cm

55 cm

Fiol, Ampel-

Viola tricolor

1-årig 6 cm

15 cm

2-årig 3 cm

'Herald of Spring' Populær, gammeldags plante i rosa, fløyelsrød, hvit og mange ulike tofargede kombinasjoner. Meget holdbar snittblomst. Blir gjerne flerårig ettersom den sprer seg selv. Pass på så du ikke luker bort selvsådde frøplanter. Trives i næringsrik, fuktig jord. 93428

Vidunderlig velduftende, gammeldags plante. Blomstrer med fiolette blomster på forsommeren. På varme sommerkvelder sprer den deilig duft rundt i hagen. Planten er toårig, men sprer seg selv. Lite krevende og hardfør. 94228

Velkjent blomst for hage og eng. En selvsagt plante på naturtomten, egnet til forvilling. Trives i mager, veldrenert og varm jord. 93392

'German Flag' Lettdyrket, fin i bed og til snitt. Langsom utvikling i starten, men gir vakre buskaktige planter med mørkegrønne, finflikete blader. De tofargede blomstene gir en klar og varm fargeeffekt. Trives best i veldrenert, nærings- og moldrik jord. 94968

'Velour Blue Blotch' Gir en søt samling med fiolblå blomster. Avhengig av såtid kan de brukes sammen med vårblomstrende løk, sommerblomster eller på sensommer/høst. Trives i næringsrik, veldrenert plantejord. 95913

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Fiol, Bukett-

Viola tricolor 12-15 cm

Flaskegresskar

Lagenaria siceraria

2-årig 3 cm

250 cm

Flittig Lise Impatiens walleriana

1-årig

30 cm

Fløyelsblomst

Tagetes erecta

1-årig 4 cm

35 cm

Fløyelsblomst

Tagetes patula

1-årig 7 cm

20 cm

1-årig 4 cm

'Angel Tiger Eye' F1 Herlig fargekombinasjon med unikt mønstrede blomster. Avhengig av såtid kan de brukes sammen med vårblomstrende løk, sommerblomster eller på sensommer/høst. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 95905

Dekorativ med artig form. Plukkes om høsten og henges opp til tørk og til pynt. Den vokser fort mot en vegg eller espalier på et solrikt sted. Trives i moldrik og velgjødslet jord på et varmt sted, gjerne i en stor krukke på balkon/altan. 93542

'Cha Cha' F1 mixture Fargerik blanding av blomster i rødt, oransje, lakserosa og hvitt. Takknemlig utplantingsplante som blomster rikelig selv i skygge. Tåler en regnfull og kald sommer, men er meget følsom for frost. Fin som potteplante. 93559

'Vanilla' F1 Spennende farge på fløyelblomst. De kremhvite blomstene lar seg lett kombinere med andre farger i bed og urner. 95643

'Bolero' Takknemlig og lettdyrket. Gir rustrøde blomster med guloransje kant i varierende bredde rundt kronbladene. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres, er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord. 95571

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Fløyelsblomst Tagetes patula

25 cm

5 cm

1-årig

' Alumia Vanilla Cream' En søt og liten, kremhvit fløyelsblomst. Passer fint i bed og i potter. Planten er lav, og blomster rikelig selv i kaldt og regnfullt vær. Knip bort de første knoppene så blir planten tettere. Trives i velgjødslet jord, men er nøysom. 95572

Fløyelsblomst

Tagetes patula

20 cm

4 cm

Fløyelsblomst

Tagetes patula

1-årig

'Boy o Boy' Takknemlig og lettdyrket. Fyldige blomster, på ca 5cm, i sitrongule, oransje og tofargede nyanser. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres, er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord. 95579

15 cm

2 cm

1-årig

'Mowgli Orange' Søt minifløyelsblomst der blomstene blir ca. 2cm i diameter. Sorten gir fylte blomster i rent oransje. Planten er lav og blomstrer selv om været er kaldt og regnfullt. Utmerket i bed og potte. Blomstrer rikelig hele sommeren. 95589

Fløyelsblomst Tagetes patula

20 cm

4 cm

1-årig

'Panther' Takknemlig og lettdyrket. Sorten gir brunrøde, fyldige blomster på ca 5cm. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres, er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord, men er lite krevende. 95603

Fløyelsblomst Tagetes patula

25 cm

54-69-Blommor_2018-No.indd 57

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

1-årig

4 cm

'Tiger Eyes' Takknemlig og lettdyrket. Vakker med fyldig sentrum i gullgult og med et mahognyrødt "skjørt" av større kronblader. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres, er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord. 95619

2018 HAGEGLEDER

Forkultiveres Såing direkte

57

Blomsterstørrelse

2017-10-30 15:35


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Fløyelsblomst

Tagetes patula

20 cm

Fløyelsblomst

Tagetes patula

1-årig 4 cm

20 cm

Fløyelsblomst

Tagetes erecta

1-årig 4 cm

50 cm

Fløyelsblomst

Tagetes erecta

1-årig 7 cm

50 cm

Fløyelsblomst, BuskTagetes tenuifolia

1-årig 7 cm

20 cm

1-årig 1 cm

'Strawberry Blonde' En fløyelsblomst i rosa toner. Passer i bed og i potter. Planten er lav, og blomster rikelig selv i kaldt vær. Knip bort de første knoppene så blir planten tettere. Trives i velgjødslet jord, men er nøysom. Fjern visne blomster etter hvert for rikeligere blomstring. 95620

'Yellow Boy' Takknemlig og lettdyrket. Sorten gir gule, fyldige blomster på ca 4cm. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres, er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord, men er lite krevende. 95627

'First Lady' F1 Takknemlig og lettdyrket. Gir store, meget fyldige, klargule blomster. Blomstene sitter høyt over bladverket. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres, er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord. 95635

'Taishan Orange' En staselig og robust fløyelsblomst som passer fint i sommerbedet og også i store potter på balkong og terasse. Knip bort de første knoppene så blir planten tettere. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Fjern visne blomster etter hvert. Bør forkultiveres. 95637

'Lemon Star' En herlig sitrongul liten fløyels-blomst (ca. 2 cm brede). Busklignende voksemåte, finflikete bladverk og rikelig blomstring. Utmerket kantplante i bedet og dekorativ som blomstrende lav hekk. 95555

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Fløyelsblomst, SignetTagetes tenuifolia 20-30 cm

Forglemmegei Myosotis sylvatica

1-årig 1 cm

15 cm

Forglemmegei, Kinesisk Cynoglossum amabile

2-årig 0,7 cm

40 cm

Hagepute

1 cm

Aubrietia x cultorum

1-årig 10-12 cm

Hagesplittblomst

Schizanthus pinnatus

Flerårig 1 cm

40 cm

1-årig 3 cm

'Tangerine Gem' De finflikete bladene har en skarp, krydret sitronsmak, og er god i salat og til fisk. Blomsten brukes i salater og som dekorasjon. Vokser puteformet og blir overstrødd med små, enkle, oransje blomster. Hardfør, vannes ved tørke. 95563

'Blue Ball' Små blå, stjerneaktige blomster. Den er lav med en avrundet, kompakt voksemåte. Trives både i skyggefulle og solrike områder. Fin som kantvekst og i framkant av eller under større busker. Trives i de fleste typer jord, gjerne litt fuktig. 93608

'Firmament' Lettdyrket og takknemlig med små, klarblå, stjerneaktige blomster og rak voksemåte. Blomstrer stort sett hele sommeren. Dekorativ som kantvekst i bedet og fin i buketter. Ikke kravstor når det gjelder jord, trives i skyggen. 93614

'Red Cascade' Riktblomstrende og vintergrønn markdekker. Gir flotte fargeklatter på våren og forsommeren. Honningduften lokker til seg insekter. Fin i steinparti. Trives i næringsrik, lett, sandblandet og veldrenert jord. Blomstrer året etter såing. 93226

Dr.Badger´s hybrids Blomstringsvillig. Blanding av fiolette, rosa, gule og hvite toner i ulike kombinasjoner, mange er flerfargede. Lettdyrket bedplante som er penest dyrket i gruppe. Vakker også i krukker, urner og balkongkasser. Trives best i porøs, sandrik og moldrik jord. 93536

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

um rf

Pa

Heliotrop, Duft-

Heliotropium arborescens L.

40 cm

Hjelmbønne Lablab purpureus

1-årig 10 cm

'Marine' Velduftende plante med store, fiolettblå blomsterskjermer. Bladene er dypt grønne og grove. Den må forkultiveres og bruker ganske lang tid på å utvikle seg, men det er verdt det. Trives i velgjødslet og moldrik jord. 93644

58

250-300 cm

1-årig

Fascinerende slyngplante med rosalilla, duftende blomster, samt dekorative, mørkt purpurfargede belger (kan spises kokte). Utmerket espalierplante. Trives i næringsrik, veldrenert jord på et solrikt, rolig og lunt sted. 93656

Høststråblomst Xerochrysum bracteatum

80 cm

Ipomoea

Vakker og fargesterk i bed, som snittblomst og til tørking. Plantene blir høye med mange doble blomster i lyse varianter av gul, rød, rosa, hvit og oransje. Trives i porøs og moldrik jord. Vannes når planten er liten. 93704

Ipomoea tricolor

1-årig 4 cm

300 cm

7 cm

Ipomoea

Ipomoea quamoclit

1-årig

'Heavenly Blue' Strålende himmelblå blomster. Hver enkelt blomst er åpen bare én dag. Passer utmerket i f.eks. i store potter på balkong, altan og innglassede uterom. 93302

200 cm

1-årig

'White Feather' Slyngende klatreplante med tynne, fjærformede blader som kan bli opptil 10cm lange. Klokkeformede blomster med hvite, stjerneaktige kronblader. Besøkes gjerne av fugler og sommerfugler. Utmerket i potte på altanen, i uterommet. 95869

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2018

Prisgruppe

54-69-Blommor_2018-No.indd 58

Forkultur

Såing direkte

Blomstring

2017-10-30 15:36


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ipomoea nil

200-300 cm

Jødekirsebær

Physalis alkekengi franchetii

1-årig 8 cm

60 cm

Kaliforniavalmue

Eschscholzia californica

Flerårig 5 cm

30 cm

Kaliforniavalmue

Eschscholzia californica

1-årig 5 cm

20 cm

um rf

Kattemynte, Hage-

Pa

Ipomoea

Nepeta × faassenii

1-årig 5 cm

30-40 cm

Flerårig 1 cm

'Split Second' Herlig klatreplante med rosa, doble blomster. Passer utmerket i store potter på balkong, altan og i uterom. Trives best i næringsrik, veldrenert jord på varme og beskyttede steder. Gi planten støtte å klatre på. 95877

Lettdyrket. Får lysende, oransjerøde "lykter" som omkranser de små blomstene. Har en litt spredt voksemåte. Høstes for tørking når "lyktene" har blitt oransje. Lite krevende, men gir flest "lykter" når den dyrkes i kalkholdig jord. 93692

Fargesterk med et valmueliknende utseende i oransje nyanser. Vakker i bed, fin til snitt dersom den plukkes i knopp. Blomsten lukker seg om kvelden. Lettdyrket og lite krevende. Trives best i mager jord, vannes ved tørke. 95516

'Rosa Romantica' Vakker sommerblomst i romantiske rosa toner. Den blomstrer rikelig hele sommeren. Blomstene lukker seg mot kvelden. Takknemlig i bed, fin og holdbar som snittblomst hvis den plukkes i knopp. 95524

Velkjent og populær kantvekst med sølvgrønne blad og lavendelblå blomster. Kalles kattemynte fordi katter liker å rulle seg i den. Stort bruksområde i hagen, både som kantvekst og i bedet. Trives i tørre, lette jordtyper. 94284

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kattost, Rød

Malva sylvestris 100 cm

Klokkeranke

Cobaea scandens

2-årig

4 cm

200-400 cm

Kniplingsblomst

Trachymene caerulea (Didiscus

1-årig 7 cm

60 cm

Kornblomst

Centaurea cyanus

1-årig 7-8 cm

60-80 cm

Kornblomst Centaurea cyanus

1-årig 3 cm

80 cm

1-årig 3 cm

'Purple Satin' Satengglinsende og vakre blomster. Passer like bra i bed som i mer naturlige omgivelser. Gammel medisinplante. Trives i næringsrik og veldrenert jord på et lunt sted. 94164

Populær og hurtigvoksende. Dypt blåfiolette, klokkeformede og meget dekorative blomster. Utmerket på balkong og altan, også utendørs på et solrikt sted. Kan dyrkes som potteplante i en solrik vinduskarm. Trives i gjødslet, porøs jord. 93752

caeruleus

'Black Boy' Velkjent plante med lekre blomster i mørk purpur. Lettdyrket, og spinkel, vevende voksemåte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Lite krevende. Fin som evighetsblomst. 93362

'Blue Boy' Vidunderlig i buketter og lett å dyrke. Hurtigvoksende og begynner å blomstre tidlig i sesongen. Sås allerede i aug-sept for å få den klar til neste St. Hans. Trives i næringsrik, veldrenert jord, er lite krevende. Fin som evighetsblomst. 93368

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Centaurea cyanus

70 cm

Kornblomst Centaurea cyanus

1-årig 3 cm

Mix Populær, gammeldags sommerblomst, fin også i buketter. Doble blomster i rosa, røde, hvite og blå nyanser. Lettdyrket og vakker fargeklatt i hagen. Trives i næringsrik, veldrenert jord, er lite krevende. Fin som evighetsblomst. 93374

40 cm

Kornblomst

Centaurea cyanus

1-årig 3 cm

70-80 cm

'Polka Dot' Populær, gammeldags sommerblomst, fin i buketter og som evighetsblomst. Doble blomster i rosa, røde, fiolette, hvite og blå nyanser. Sorten har en buskaktig voksemåte. Lettdyrket og vakker fargeklatt. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 93380

Kuletistel Echinops bannaticus

1-årig 3 cm

'Classic Romantic' Søte blomster i rosa toner flotte i sommerens buketter. Sorten er hurtigvoksende og starter blomstringen tidlig i sesongen. Den enkelte blomsten visner fort, men det dannes nye hele sommeren. Så på høsten for å få blomster til neste sommer. 93387

80-100 cm

um rf

Lavendel

Pa

Kornblomst

Lace Mixture Se gjerne nøye på denne vakre blomsten. Som små blondeparaplyer gir den et romantisk preg til bed og bukett. Dufter nydelig, og lokker til seg både sommerfugler og bier til hagen. Kan behøve støtte. Klipp bort visne blomster etterhvert. 93397

Flerårig 5 cm

Herlig, gammeldags plante som gir kulerunde, sølvblå blomster. Robust og dekorativ i bed, alene eller tørket som evighetsblomst. Bladene er mørkegrønne med sølvhvit underside. Lite krevende, tåler en del tørke når planten er vel utviklet. 93416

54-69-Blommor_2018-No.indd 59

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Lavandula angustifolia

40 cm

Flerårig

Velduftende og vakker. Lokker til seg bier og sommerfugler. Blomstene brukes bl.a i krydderblandingen "Herbes de Provance" og i duftposer. Lavendelblå blomster. Passer fint i staudebed. Trives i porøs og varm jord. 93882

2018 HAGEGLEDER

Forkultiveres Såing direkte

59

Blomsterstørrelse

2017-10-30 15:36


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lavandula angustifolia 30-35 cm

um rf

Levkøy, Sommer-

Pa

Lavendel

Matthiola incana

Flerårig

40 cm

Lin, Spinne-

Linum usitatissimum L.

1-årig 2 cm

70 cm

Lobelia, HengeLobelia erinus

1-årig 2 cm

5-10 cm

Lobelia, HengeLobelia erinus

1-årig 1 cm

5-10 cm

1-årig 1 cm

'Ellagance Ice' Fantastisk velduftende og vakker krydderplante som lokker til seg bier og sommerfugler. Blomstene er hvite og dekorative i salater. Trives i varm og porøs jord. 93888

'Ten Week' Duftende og riktblomstrende, vakker også til snitt. Rake blomsterstengler med blomster tett langs med stilken. En lavtvoksende sort. Blandingen inneholder nyanser av gulhvit, mørk fiolett, rosa og rødt. Trives i velgjødslet, porøs jord. 94140

Nett og lettdyrket, med vakre blå blomster. De brune frøkapslene brukes som evighetsblomst. Stilken er smal med et tynt bladverk. Blomstene sitter i rake, kostliknende samlinger. Nøysom, men trives best i porøs jord. 93954

'Red Cascade' Brukes hovedsaklig som kantvekst i bed, balkongkasser, urner og krukker. Vakker sort med en hengende voksemåte, lysegrønt bladverk og rødfiolette blomster med hvitt øye. Trives best i en næringsrik, veldrenert jord. 93966

'Saphir' Brukes hovedsaklig som kantvekst i bed, balkongkasser, urner og krukker. Vakker sort med en hengende voksemåte, lysegrønt bladverk og klarblå blomster med hvitt øye. Trives best i en næringsrik, veldrenert jord. 93974

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lobelia, KantLobelia erinus

10 cm

Lobelia, KantLobelia erinus

1-årig 1 cm

10 cm

Mariklokke Campanula medium L.

1-årig 1 cm

70 cm

Matrem Tanacetum parthenium

2-årig 6 cm

20 cm

Middagsblomst Dorotheanthus bellidiformis

1-årig 1,5 cm

10-15 cm

1-årig 3 cm

'Crystal Palace' Brukes hovedsaklig som kantvekst i bed, urner og krukker. Populær sort med kompakt voksemåte, mørkt grønt bladverk og rikelig med intenst blå blomster. Trives best i næringsrik, veldrenert jord. 93990

'Snowball' Brukes hovedsaklig som kantvekst i bed, balkongkasser, urner og krukker. Planten har en kompakt voksemåte. Hvit lobelia er dessverre vanskelig å få helt hvit. Bli ikke forundret om noen blomster blir blå. Trives best i næringsrik, veldrenert jord. 94006

Gir en mengde klokker langs en stø og rak stilk. Klokkene i hvitt, rosa og dypblå sitter på korte skaft tett inntil stilken. Blomstrer året etter såing. Holdbar og vakker i bukett. Lite krevende, trives i de fleste typer jord, gjerne porøs og moldrik. 94196

'Snowball' Liten og fin, meget egnet som kantvekst i bed og steinparter. Kompakt og lavtvoksende. Den overstrøs av små, hvite, meget fyldige blomster. Bør forkultiveres, men kan direktesås på solrike steder. Trives best i næringsrik jord. 94204

Mix Oppsiktsvekkende, lav plante som passer i bed og steinparti. Små, tykke blad. Blomster i de nydligste nyanser av rosa, gult, oransje, rødt og hvitt. Blomstene er åpne i sol og lukker seg på kvelden og i dårlig vær. Trives i porøs jord, tåler tørke. 93488

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mix, Evighetsblomster Nelson Mixture

Mix, Honningblomster Nelson Mixture

Mirakelblomst Mirabilis jalapa L.

60 cm

Mix, Engblomster Nelson Mixture

1-årig 4 cm

Store, iøynefallende, trompetaktige blomster i varierende farger. Planten er storvokst og friskt grønn. De duftende blomstene kan være rosa, gule, kirsebærrøde og hvite. Vakker i bed og i store krukker. Trives best i porøs og velgjødslet jord. 95743

60

40-75 cm

Flerårig

Blomster som hører hjemme i blomsterengen, som kløver, prestekrage, blåklint, gul gåseblom, nyseryllik mm. Blomster med ulike krav til voksested. Alle passer derfor ikke på samme voksestedet, det blir et utvalg av dem som er best egnet. 93266

80 cm

1-årig 40-75 cm

Planter egnet for tørking. Fargene og formene er mange, egnet til blandede buketter som skal tørkes. De ulike sortene skal alle høstes når de er nyutsprunget. Trives i velgjødslet og porøs jord. Vannes ved tørke. 93272

1-årig 100-200 cm

Nyttig og vakker blanding med utvalgte sorter som lokker til seg, og mater bier. Bier er nødvendig for pollinering i hagen. Inneholder reseda, agurkurt, ormehode, honningurt, sommermalope mm. Trives i porøs, moldrik jord, men flere sorter er lite krevende. 93254

1-årig

Praktfull blomstrende blanding av høytvoksende slyngplanter med blomsterert, karse mm. Egnet for murer, gjerder og espalier. Kan dyrkes i krukke. Trives best i godt gjødslet, porøs jord, men er lite krevende. 93260

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2018

Prisgruppe

54-69-Blommor_2018-No.indd 60

Mix, Slyngplanter Nelson Mixture

Forkultur

Såing direkte

Blomstring

2017-10-30 15:36


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mix, Sommerblomster Nelson Mixture

Mix, Sommerblomster Nelson Mixture

Mix, Sommerblomster Blue Shades

Mix, Sommerblomster Pink Shades

40-70 cm

1-årig

40-70 cm

1-årig

40-75 cm

1-årig

40-75 cm

Månedslavatera Lavatera trimestris L.

1-årig

60 cm

1-årig 8 cm

Herlig blanding med flere av sommers favorittblomster. F.eks blåklint, ringblomst, asters, zinnia, romersk ridderspore mm. Skikkelig dekorativ i bedet og til å plukke som snittblomster. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 93278

Herlig blanding med flere av sommers favorittblomster. F.eks blåklint, ringblomst, asters, zinnia, romersk ridderspore mm. Skikkelig dekorativ i bedet og til å plukke som snittblomster. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 93279

Fantastisk blanding med blå og fiolette fargetoner. Et herlig innslag i bedet. Inneholder lettdyrkede sorter med ulik blomstringstid for lang blomstring. Trives best i porøs og moldrik jord, men mange av sortene er lite krevende. 93290

Fantastisk blanding med lyse- og mørkerosa fargetoner. Et herlig innslag i bedet. Inneholder lettdyrkede sorter med ulik blomstringstid for lang blomstring. Trives best i porøs og moldrik jord, men mange av sortene er lite krevende. 93296

'Mont Blanc' Kraftig og lettdyrket. Sorten er prisbelønnet for sine gode egenskaper som frodighet, holdbarhet og store, hvite, traktformede blomster. Vakker også i bukett. Lite krevende, trives i de fleste typer jord, gjerne næringsrik og veldrenert. 94172

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Månedslavatera Lavatera trimestris L.

60 cm

Nattlys Oenothera macrocarpa

1-årig 8 cm

15 cm

Nemesia Nemesia strumosa

Flerårig 9 cm

20-30 cm

Nikkesolveng Rhodanthe manglesii

1-årig 2 cm

30-40 cm

Papirblomst Xeranthemum annuum

1-årig 2,5 cm

45 cm

1-årig 3 cm

'Silver Cup' Kraftig og lettdyrket. Sorten er prisbelønnet for sine gode egenskaper som frodighet, holdbarhet og vakre, dypt rosa, traktformede blomster. Vakker i bukett. Lite krevende, trives i de fleste typer jord, gjerne næringsrik og veldrenert. 94180

Liten, med krypende voksemåte. Får rikelig med store, gule, traktformede blomster. Passer fint i steinparter, skråninger og i fremkant av bed. En vakker, intenst gul blomst med mørkt grønne blad. Blomstrer året etter såing. Trives i veldrenert jord. 94220

Carnival mixed Frodig blomstrende og fargesterk. Dekorativ i både bed, krukker og balkongkasser, gjerne sammen med større planter. Blandingen inneholder nyanser i gult, oransje, rødt og rosa. Trives i moldrik, velgjødslet jord. 94260

Nett og lettdyrket evighetsblomst i en blanding av rosa nyanser. Flere, lett nikkende blomster sitter i toppen av en sped stilk. Meget søt i ulike typer arrangement. Ganske ømtålig, håndteres forsiktig. Lite krevende men foretrekker porøs jord. 95200

Meget vakker evighetsblomst med silkeglinsende blomster. Blandingen inneholder rosa, lilla og hvite nyanser av doble blomster. Den spede stilken gjør at blomstene svaier mykt i vinden. Trives i en porøs, sandblandet jord. 94332

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Paradisblomst Cleome hassleriana 90-100 cm

Pelargonium Pelargonium x hortorum

1-årig 12 cm

'Rose Queen' Meget vakker, ganske storvokst, men samtidig spinkel. Blomsterstandene er store og luftige, hele planten gir et forlett inntrykk. Blomstrer lenge. Sorten har en delikat, lys rosa farge. Friskt, lysegrønt bladverk. Trives i næringsrik, porøs jord. 94340

30 cm

Pelargonium Pelargonium x hortorum

1-årig 2,5 cm

'Inspire Pink' F1 Potte- og utplantingsplante. Kan overvintres lyst og svalt, 5°C. Gir rikelig med blomsterstander, kan ha opp til 15-20 blomster samtidig. Kompakt voksemåte, med mange skudd fra basen. Tidligblomstrende. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94384

35 cm

Pelargonium Pelargonium x hortorum

1-årig 2,5 cm

'Inspire Scarlet' F1 Potte- og utplantingsplante. Kan overvintres lyst og svalt, 5°C. Gir rikelig med blomsterstander, kan ha opp til 15-20 blomster samtidig. Kompakt voksemåte, med mange skudd fra basen. Tidligblomstrende. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94400

35 cm

2,5 cm

1-årig

'Inspire White' F1 Potte- og utplantingsplante. Kan overvintres lyst og svalt, 5°C. Gir rikelig med blomsterstander, kan ha opp til 15-20 blomster samtidig. Kompakt voksemåte, med mange skudd fra basen. Tidligblomstrende. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94408

Petunia

54-69-Blommor_2018-No.indd 61

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Petunia hybrida

25 cm

1-årig

9 cm

'Glorius' F1 Populær og velkjent utplantingsplante. Blomstene er store og fyldige med kronblad som har svært krusete kanter. Blomstrer rikelig og er mest egnet til balkongkasser og krukker. Trives i porøs plantejord. 94544

2018 HAGEGLEDER

Forkultiveres Såing direkte

61

Blomsterstørrelse

2017-10-30 15:36


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Petunia

Petunia hybrida

25 cm

Petunia

Petunia hybrida

1-årig 8 cm

30 cm

Petunia

Petunia hybrida

1-årig 9 cm

30 cm

Petunia, Henge-

Petunia hybrida

1-årig 9 cm

30 cm

Petunia, Mini-

Petunia hybrida

1-årig 6 cm

10-15 cm

1-årig 4 cm

'Dreams Wild Rose' F1 Mix Riktblomstrende petunia med en kompakt voksemåte i blandet rosa toner. Egner seg både i bed, urner og ampler. Trives i porøs plantejord med regelmessig næring. 94547

'Purple Pirouette' F1 Velkjent plante som passer i balkongkasser, krukker og ampler. Fargekombinasjon av dypt fiolettblå, doble blomster, ca 10cm, med en rent hvit blondekant. En værtålig og blomsterrik sort. Trives i porøs plantejord. 94616

'Cascade Orchid Mist' F1 Velkjent plante som passer i balkongkasser, potter og ampler. Denne sorten får doble blomster i herlige pastelltoner. Trives i porøs plantejord, gi næring regelmessig. Sorten blomstrer rikelig. 94528

'Showers Burgundy' Vakker og riktblomstrende sort med hardføre blomster i en herlig farge. Vokser først litt opprett, men får med tiden 50-60cm lange skudd og en hengende voksemåte. Fin i ampler, potter, balkongkasser og som markdekker. 94560

'Fantasy' F1 Liten petunia med en kompakt voksemåte. Gir svært rikelig med blomster. Egnet både i bed, balkongkasser, urner og ampler. Blandingen gir minst fem vakre farger. Trives i porøs plantejord og regelmessig næring. 94536

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Portulakk, PrydPortulaca grandiflora

Portulakk, PrydPortulaca grandiflora

Prakttrompet Salpiglossis sinuata

Prestekrage Leucanthemum vulgare

Prydgress Festuca

1-årig 15 cm 3 cm 'Happy Trails' mix Takknemlig plante i en fargerik blanding. Sorten har store og vakkert doble blomster. Hengende voksemåte med små blader. Trives i tørre, nesten umulige steder. Perfekt i steinpartier, og på murer. Blomstrer lenge. Blomsten lukker seg når solen går ned.  94633

1-årig 15 cm 3 cm 'Kariba' F2 Takknemlig plante for tørre områder. Ekstra store, doble blomster i klare farger: gult, rødt, rosa og hvitt. Krypende voksemåte, små blader. Blomstene lukker seg om kvelden. Kan direktesås, men forkultivering anbefales. Trives i de fleste typer jord.  94636

1-årig 50 cm 5 cm 'Bolero' F2 Store petunialignende blomster i en basefarger fra gult, rødt, rosa, lilla, purpur mm. Har dessuten et vakkert åremønster i avvikende farge, vanligvis gult. Kompakt voksemåte. Trives i næringsrik, porøs jord.  95681

Flerårig 70 cm 6 cm 'Maikönigin' Velkjent og tradisjonell. Vakker i bed og i sommerbuketten. Flerårig plante som gjerne kan vokse vilt i et hjørne av hagen. Sorten har uvanlig store, hvite blomster. Ganske lite krevende, tåler tørke når plantene er velutviklet.  94772

Flerårig 15-30 cm Vakkert blågrått, tuedannende prydgress for tørre og solrike områder. Den blågrå nyansen varierer noe fra hver plante. Får skjøre frøklaser i juni-juli. Kan dyrkes de fleste steder i landet, på et veldrenert og lunt sted. Trives i mager, tørr jord.  94708

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Prydgress Hordeum jubatum L.

1-årig 40-60 cm Vakkert og skjørt gress med fjæraktige aks og lange snerp som skifter i fiolett i toppen. Utmerket i bed, krukker, urner og frittstående. Snerpene er harde/skarpe og kan stikke. Dyr må ikke spise dem. Trives i næringsrik, veldrenert jord.  94716

62

Prydgress Panicum elegans 60-80 cm

Prydgress

40 cm

Prydløvemunn

'Pony Tails' Et meget vakkert og skjørt prydgress med sirlige aks og lange snerp. Kan brukes som evighetsblomst. Passer utmerket i bedet, men også i krukker og urner. Trives i næringsrik, veldrenert plantejord, men er lite krevende. 94732

Antirrhinum majus

1-årig 40 cm

Prydløvemunn

Antirrhinum majus

1-årig 3 cm

Cheerio F2 Klassisk sommerblomst. Blandingen inneholder nyanser i gult, rødt, hvitt og rosa. Utmerket å plante både i bed med sommerblomster og i krukker. Fin til snitt. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Vannes ved tørke. 93912

80 cm

3 cm

1-årig

Klassisk sommerblomst. Blandingen inneholder nyanser i gult, rødt, hvitt og rosa. Utmerket å plante både i bed med sommerblomster og i krukker. Fin til snitt. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Vannes ved tørke. 93919

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2018

Prisgruppe

54-69-Blommor_2018-No.indd 62

Nassella tenuissima

1-årig

'Frosted Explosion' Lekker hirsesort med meget dekorative fjærbusker. Pen i bed og potter sammen med andre sommerblomster og stauder eller som solitær. Holdbar i bukett. Trives i næringsrik, veldrenert jord, men er nøysom. 94724

Forkultur

Såing direkte

Blomstring

2017-10-30 15:36


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Nicotiana x sanderae

25 cm

Prydtobakk

Nicotiana x sanderae

1-årig 4 cm

40 cm

Prydtobakk

Nicotiana x sanderae

1-årig 4 cm

100 cm

um rf

Prydtobakk

Nicotiana x sanderae

1-årig 4 cm

50 cm

um rf

Prydtobakk

Pa

Pa

Prydtobakk

Nicotiana alata

1-årig 5 cm

75 cm

1-årig 4 cm

'Avalon Lime/Purple Bicolour' F1 Lyst limefarget med litt rosa kanter som nyutsprunget. Skifter til rosa, blir til slutt mørkerosa. Riktblomstrende. Kompakt, buskaktig voksemåte. Overstrøs av 4-5cm store, trompetformede blomster. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 93320

'Crimson Bedder' Vidunderlig riktblomstrende og lettdyrket. Trives både i solrike og skyggefulle områder, og er ganske hardfør mot regn og vind. Sorten er mørkt rød uten lukt. Meget vakker både i bed og krukke. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 93326

'Lime Green' Storvokst og vakker med dekorative gulgrønne blomster. Bladrosetten er kraftig og sitter samlet ved bakken, bare blomsterstengelen strekker seg over bakken. Takknemlig også på skyggefulle områder. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 93332

'Perfume Deep purple' F1 Vakker og riktblomstrende. Blir overstrødd av purpurlilla, ca 5cm store trumpetformede blomster. Utmerket å plante både i krukke og bed. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Vannes ved tørke. Klipp bort visne blomster etter hvert. 93338

'Grandiflora' Vidunderlig riktblomstrende og lettdyrket. Trives både på solrike og skyggefulle steder, er ganske hardfør mot regn og vind. Sorten er hvit og dufter herlig. Meget vakker både i bed og krukke. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 93350

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Purpurvindel

Ipomoea purpurea 250 cm

Purpurvindel

Ipomoea purpurea

1-årig 5 cm

250 cm

Puslingkrage

Mauranthemum paludosum

1-årig 5 cm

20 cm

Pyntegresskar

Cucurbita pepo

1-årig 2 cm

200 cm

Pyntegresskar Curcubita maxima

1-årig

200 cm

1-årig

'Bohemian Shades' Bedårende miks som blomstrer rikelig i mørkt lilla og kirsebærsrødt. Fin i store krukker på balkong/veranda. Gi plantene støtte, f.eks. en espalje å klatre i. Plantens frø er giftige. 95891

'Star of Yelta' Vidunderlige, silkeaktige og store blomster, ca 7cm. Passer utmerket i store krukker på balkong/altan. Trives best i næringsrik, veldrenert jord. Gi planten støtte i form av espalier, som den kan klatre på. Planten er giftig. 95893

Meget nett, prestekrageliknende sommerblomst. Blomstene er ca 2cm brede og bladverket er vakkert lysegrønt. Passer utmerket i potter og som kantvekst i bed. Trives best i næringsrik, moldholdig og veldrenert jord. 94780

Shenot, 'Crowns of Thorn' Kan vokse mot espalier, men også krypende på bakken. Gule blomster etterfølges av kroneliknende gresskar, mer eller mindre stripete i oransje, rødt, grønt og hvitt. Kan spises, men hovedsaklig til dekorasjon. Nærings- og humusrik jord. 94756

'Turk´s Turban' Kan vokse mot espalier, men også krypende på bakken. Gule blomster etterfølges av store, turbanliknende gresskar mer eller mindre stripete i oransje, rødt, grønt og hvitt. Kan spises, men hovedsaklig til dekorasjon. Næringsog humusrik jord. 94764

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pyntekorg Cosmos bipinnatus

75 cm

Pyntekorg Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

'Candy Stripe' Lettdyrket. Gir store, hvite blomster, enten med en rosarød kant rundt hele kronbladet, eller med dyprosa flekker og prikker mot den hvite bakgrunnen. Vakkert dillaktig bladverk. Fin i bed og til snitt. Trives i porøs kompostblandet jord. 95012

100-120 cm

Pyntekorg Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

120 cm

'Daydream' Lekker fargekombinasjon i hvitt, lyst rosa og mørkt kirsebærrødt. Perfekt for sommerblomstbedet og til snitt. Dyrkes i litt sparsomt næringsrik, moldrik og veldrenert jord. Kan trenge å bindes opp. 95020

Pyntekorg Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

'Double Click' Herlig, riktblomstrende sort med store, halvt og helt fylte blomster i hvitt og ulike rosa nyanser. Perfekt bak i bedet med sommerblomster, og passer fint i buketter. Trives best i sparsomt næringsrik, moldrik og veldrenert jord. 95028

100 cm

Pyntekorg Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

'Early Summer' Lettdyrket blomst i en blanding av hvite, lyserosa og mørkerosa nyanser. Fin i samplantinger og som bakgrunn for lengre blomster. Vakkert dillaktig bladverk. Fin i bed og til snitt. Porøs jord iblandet kompost. 95036

80-100 cm

1-årig 11 cm

'Purity' Lettdyrket blomst i en lysende hvit farge. Hyggelig i samplantinger og som bakgrunn for lengre blomster. Vakkert dillaktig bladverk. Fin i bed og til snitt, holder seg lenge i vasen. Porøs jord iblandet kompost. 95044

2018 HAGEGLEDER

Forkultiveres Såing direkte

54-69-Blommor_2018-No.indd 63

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

63

Blomsterstørrelse

2017-10-30 15:36


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Cosmos bipinnatus 50-60 cm

Pyntekorg

Cosmos bipinnatus

1-årig 8 cm

30-50 cm

Pyntekål

Brassica oleracea

1-årig 11 cm

25 cm

um rf

Reseda, DuftReseda odorata L.

1-årig

Pa

Pyntekorg

30 cm

Reveamarant Amaranthus caudatus L.

1-årig

80 cm

1-årig

'Xanthos' Veldig vakker og spesiell pyntekorg i lys gullgul farge. Blir lavere enn vanlig pyntekorg, og passer fint i bed og potte. Søt snittblomst. 95048

Vega Mixture Herlig sortblanding med store blomster i hvit, rosa og ulike rosarøde nyanser. Relativt lav høyde, passer like godt i bed som i krukke. Dyrkes i en litt sparsom næringsrik, moldrik og veldrenert jord. 95052

Gir store, dekorative hoder i rødt og grønt, eller hvitt og grønt, med krusete bladkanter. Kan brukes som dekor ved borddekking, som kantvekst i bedet og i blomsteroppsatser. Frosttålig. Trives i tyngre, leireholdig jord. 94740

Små blomster som dufter deilig på varme sommerkvelder. Fin i bukett med sin deilige duft. Lokker til seg bier og insekter. Så gjerne i små grupper flere steder i hagen. Lite krevende plante som klarer seg bra i tørre perioder. 94788

Dekorativ med vinrøde blomster samlet i lange, hengende, haleliknende blomsterstander. Buskaktig voksemåte. Originalt innslag i bed, krukke eller som en lav, tilfeldig hekk. Fin til snitt og evighetsblomst. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 95128

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Revebjelle

Digitalis purpurea L. 80-100 cm

Ridderspore

Consolida orientalis var. hyacinthi-

2-årig 3 cm

35 cm

Ridderspore

Delphinium belladonna

1-årig 2 cm

80-100 cm

Ridderspore

Delphinium elatum

Flerårig 3 cm

180 cm

Ringblomst

Calendula officinalis

Flerårig 2 cm

50 cm

1-årig 7 cm

Storvokst og praktfull. Blandingen inneholder rosa og gulhvite fargetoner, hvor blomstene er mer eller mindre tofargede. Vakker også som snittblomst. Trives i de fleste jordtyper. Blomstrer året etter såing. Giftig. 93524

flora

'Dwarf Rocket' En lav, kompakt og riktblomstrende sort som også er egnet som evighetsblomst. Vakker i bed og i buketter, både frisk og tørket. Blandingen inneholder nyanser av blått, hvitt, lilla og rosa. Utvikler seg best i velgjødslet, moldrik jord. 94824

'Blue Donna' Praktridderspore med gammeldags sjarme som blomstrer med dypt blå, halvfylte blomster. Bør støttes eller dyrkes mot en vegg. Vakker som solitær og sammen med andre planter. Trives i moldrik gartnerjord, vannes ved tørke. Planten er giftig. 94840

'Blue Bird' Praktfull, storvokst og riktblomstrende. Lettdyrket med gammeldags sjarm som pynter opp i bedet. Bør støttes eller dyrkes mot en vegg da plantene blir høye. Vakker som enkeltstående. Trives i moldrik hagejord. 94864

Blomstringsvillig og lettdyrket. Blomster i lysende nyanser av gult, aprikos og oransje. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spiselige og dekorative kronblad. Frøsår seg gjerne. Trives best i næringsrik og veldrenert jord, men er lite krevende. 94876

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ringblomst Calendula officinalis

50 cm

Ringblomst Calendula officinalis

1-årig 7 cm

Blomstringsvillig og lettdyrket. Blomstrer i lysegul, aprikos og mørk oransje. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spiselig, dekorative kronblad. Frøsår seg gjerne. Trives best i næringsrik og veldrenert jord, men er lite krevende. 94877

64

45 cm

Ringblomst Calendula officinalis

1-årig 7 cm

'Bronzed Beauty' Lettdyrket, riktblomstrende ringblomst med iøynefallende farve. Kronbladene er spiselige og dekorative i salater og drinker mm. Fin snittblomst. 94892

20 cm

Ringblomst

Daisy Citrus Mix Herlig fargekombinasjon av sortene 'Apricot Daisy', 'Lemon Daisy' og 'Orange Daisy'. De er lavtvoksende og passer fint i potte og som kantplante i bedet, og i kjøkkenhagen! Kronbladene kan spises. 94900

Calendula officinalis

1-årig 6 cm

30 cm

Ringblomst

Calendula officinalis

1-årig 6 cm

'Fiesta Gitana' Blomstringsvillig og lettdyrket. Fyldige blomster i gule, aprikose og oransje farger. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spiselige, dekorative kronblad. Frøsår seg lett. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Lite krevende. 94908

60 cm

7 cm

1-årig

'Orange Porcupine' En praktfull og klassisk sommerblomst. Med sin lysende farge er den vakker å dyrke i bed og kjøkkenhage. Ideell til snitt. Kronbladene kan spises, dekorative i salater og drinker. 94916

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2018

Prisgruppe

54-69-Blommor_2018-No.indd 64

Forkultur

Såing direkte

Blomstring

2017-10-30 15:36


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ringblomst

Calendula officinalis

50 cm

Ringblomst

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

50-70 cm

Ringblomst Calendula officinalis

1-årig

7 cm

65-75 cm

Ringblomst

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

50 cm

Ringkrage

Chrysanthemum carinatum

1-årig 7 cm

60 cm

1-årig 6 cm

'Pacific Beauty' Blomstringsvillig og lettdyrket. Fyldige blomster i gult, aprikos og oransje. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spiselige og dekorative kronblad. Frøsår seg gjerne. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Lite krevende. 94924

'Pink Surprise' Blomstringsvillig og lettdyrket med blomster som skifter fra oransje til aprikos. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spiselige, dekorative kronblad. Frøsår seg gjerne. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Lite krevende. 94932

'Ivory Princess' Dobbel ringblomst i lysegule, nesten hvite toner. Midten er møtk eller kremfarget. Kronbladene kan spises, og er dekorative i salater. Trives best i næringsrik og veldrenert jord, men er ikke kravstor. 94933

'Radio' Blomstringsvillig og lettdyrket. Fyldige blomster med lange, oransje kronblad. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spisende, dekorative kronblad. Frøsår seg gjerne. Trives best i næringsrik og veldrenert jord, men er lite krevende. 94940

Lettdyrket. Bladene er mørkegrønne og finflikete. Gir en mengde farger som gult, rosa, rødt og hvitt i ulike kombinasjoner med dekorative brune senter. Fin i bed og til snitt. Trives i de fleste typer jord, gjerne porøs og moldrik. 94960

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Risp, Kne-

Limonium sinuatum

60 cm

Rør meg ikke

Mimosa pudica

0,5 cm

25 cm

Salvie, Blå-

Salvia patens

1,5 cm

60-70 cm

Salvie, Prakt-

Salvia splendens

4 cm

25 cm

Salvie, UllSalvia farinacea

50 cm

Mix Meget fargesterk, kan brukes både som frisk snittblomst og tørket evighetsblomst. Fargen er intens. Blomstene er små, men samlet gir de et fyldig uttrykk. Kan direktesås i gode områder, men bør forkultiveres. Trives i sandblandet jord. 94976

Liten, nett potteplante som folder sammen bladene ved berøring, og folder dem ut etter noen minutter. Blomstene er ullaktig, rosa baller på korte stilker, bladene er grågrønne. Lettstelt og takknemlig. Trives i næringsrik jord på et lyst sted. 95192

'Blue Angel' Fin, vevende voksemåte. Lysende, klarblå blomster. Utmerket med andre planter og fargeaksent både med stauder og andre sommerblomster. Gir bedet det lille ekstra! Trives i næringsrik, veldrenert jord. 95148

'St. Johns Fire' Blomstrer hele sommeren med rake, klarrøde blomster som er samlet i en aks. Utmerket kantvekst i bed, balkongkasser og urner. Fin sammen med pelargonia, da blomstenes fasong er så ulike. Trives i næringsrik, porøs plantejord. 95180

'Victoria' Dekorativ i bed og som snittblomst. De mørkeblå blomstene sitter samlet i lange aks på grenete stilker med grågrønne blader. Planten er følsom for frost, så vær ikke for ivrig med utplantingen. Trives i næringsrik, porøs plantejord. 95164

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sinnia Zinnia elegans

40 cm

Sinnia Zinnia haageana

1-årig 5 cm

'Sunbow mixed' Den har stiv, rak stilk med en eller flere velformede, fyldige blomster i massevis av farger på toppen. Fargesterkt innslag i bed og krukker, samt meget fin og holdbar snittblomst. Trives i velgjødslet og næringsrik jord. 96017

45 cm

Sinnia Zinnia elegans

1-årig 4 cm

'Soleado' En meget riktblomstrende sinnia med enkle blomster. De oransje kronbladene har gullgule kanter og en intenivt mahognyrød ring rundt midten. En fargeklatt i blomsterbed og potter. Holdbar som snittblomst 96014

80 cm

Sinnia

Den har stiv, rak stilk med en eller flere velformede, fyldige blomster på toppen. Fargesterkt innslag i bed og krukker, samt meget fin og holdbar snittblomst. Blanding i mange farger med store blomster. Trives i velgjødslet og næringsrik jord. 95985

Zinnia elegans

1-årig 7 cm

60 cm

Sinnia

1-årig 5 cm

'Pop Art Gold & Red' Herlig limegrønn farge. Et nydelig innslag i bedet og flott i samplantinger. Lettdyrket og takknemlig, enkel å forkultivere. Plukk bort visne blomster etterhvert. Trives i næringsrik, porøs plantejord. Vannes ved tørke. 95997

54-69-Blommor_2018-No.indd 65

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Zinnia elegans

40 cm

1-årig 5 cm

'Sunbow Purple' Den har stiv, rak stilk med en eller flere velformede, fyldige blomster på toppen. Fargesterkt innslag i bed og krukker, samt meget fin og holdbar snittblomst. Sorten er lav med fiolette blomster. Trives i velgjødslet og næringsrik jord. 96009

2018 HAGEGLEDER

Forkultiveres Såing direkte

65

Blomsterstørrelse

2017-10-30 15:37


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Zinnia elegans

70 cm

Sinnia

Zinnia elegans

1-årig 7 cm

60 cm

um rf

Sjokoladeblomst

Berlandiera lyrata

1-årig 7 cm

30 cm

Skabiosa, Sørge-

Scabiosa atropurpurea

2-årig 4-5 cm

90 cm

um rf

Skjermsløyfe

Pa

Pa

Sinnia

Iberis umbellata L.

1-årig 3 cm

30 cm

1-årig 3 cm

'Zinderella Peach' Fylt dobbel sinnia i oransje og rosa toner. Fint og mørkt midtre som skaper kontrast. Enstilkede blomster blir enkle. Lettdyrket og takknemlig. Utmerket som snittblomst. 96010

'Envy' Herlig limegrønn farge. Et nydelig innslag i bedet og flott i samplantinger. Lettdyrket og takknemlig, enkel å forkultivere. Plukk bort visne blomster etterhvert. Trives i næringsrik, porøs plantejord. Vannes ved tørke. 95977

'Choko Prince' Lekkert lysende gule blomster og stilker i en brun nyanse. Blomstene lukter tydelig av sjokolade. Passer best i potter på varmt sted. 93449

'Snowmaiden', 'Black Knight' Lekker kontrast med blomster i hvitt og mørkt rødt, nesten svart. Blomstenes duft trekker til seg humler, bier og sommerfugler. Kan trenge støtte. Klipp bort visne blomster etter hvert eller tørk blomstene til evighetsblomster. 94655

Fin liten plante for kanter og steinparti. Jevne, kompakte planter i nyanser av rosa, lilla og hvit. Lettdyrket og lite krevende plante som kan direktesås. Vil ha jevn temperatur og fuktighet. Trives i veldrenert jord. 94992

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pa

Smådodre

Lobularia maritima

10 cm

um rf

Smådodre

Pa

um rf

Lobularia maritima

1-årig 0,3 cm

10 cm

Solhatt, Rød

Echinacea purpurea

1-årig 0,3 cm

100 cm

Solhatt, Rød

Echinacea purpurea

Flerårig 9 cm

50 cm

Solhatt, Sommer-

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

Flerårig 9 cm

50 cm

1-årig 10 cm

'Carpet of Snow' Nett kant- og steinpartiplante. Blomstrer rikelig med lysende hvite, duftende blomster. Blomstene tiltrekker seg bier og insekter. Smale, mørkegrønne blader. Plantene danner etter hvert et tett, blomstrende teppe. Lite krevende. 95448

'Violett Queen' Nett kant- og steinpartiplante. Blomstrer rikelig med dypt fiolette, duftende blomster. Blomstene er verdsatt av bier og insekter. Smale, mørkegrønne blader. Plantene danner etter hvert et tett, blomstrende teppe. Lite krevende. 95464

'Starlight' Kulturplante som brukes i forkjølelsesmedisiner. Stødig, trenger ikke støtte. Sorten har store, dyprøde blomster med den typiske utstående midtknappen. Lettdyrket og hardfør. Holdbar i bukett. Trives på et lunt sted i veldrenert jord. 95072

'White Swan' Kulturplante, brukes bl.a i forkjølelsesmedisiner. Stødig bedplante, dekorativ til snitt og som evighetsblomst. Store, hvite blomster med typisk utstående midtknapp. Lettdyrket og hardfør. Holdbar i bukett. Trives på et lunt sted i veldrenert jord. 95080

'Cherry Brandy' Denne sorten sommersolhatt har en herlig kirsebærrød farge. Med sine store blomster, stødige stilker og fint forgrenede voksemåte er den fortreffelig i bedet. Passer også i store potter på balkong og altan 95088

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solhatt, Sommer-

Rudbeckia hirta var. pulcherrima 45-50 cm

Solhatt, Sommer-

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

1-årig 8 cm

'Maya' Store, fyldige blomster, ca 8cm, på stødige stilker. Fortreffelig i bedet som kontrast blant stauder og andre sommerblomster. Passer også i store krukker. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. 95096

66

70-80 cm

Solhatt, Sommer-

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

1-årig 10 cm

'Prairie Sun' Herlige, store, vide blomster, ca 10cm. Kronbladene er lysegule i ytterkant, gullgule lengre inne, og med et spesielt grønt senter. Passer utmerket i bed, tåler litt frost. Flott til snitt. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 95112

25 cm

Solknapp

'Toto Gold' Kompakt voksemåte, overstrødd av gyllengule blomster med det typiske mørkebrune senteret. Vakker i bed, krukker og balkongkasser. Trives i næringsrik jord. Gjødsle og vanne rikelig. Ser planten liten ut i starten, vokser den seg snart til. 95120

Sanvitalia procumbens

1-årig 8 cm

15-20 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig 2 cm

150-200 cm

'Million Suns' En fantastisk sommerblomst. Danner overveldende, stødige blomstrende planter som tåler alt slags vær. Klart lysende gule kronblad og mørk i midten. Som en solsikke i miniatyr. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 93662

1-årig

Wilde mixture En herlig blanding i ulike høyder og farger - gyllengul, bronse og ulike rødtoner. Kan brukes til avskjerming, plantes mot husvegg eller mur. Flott i bed og praktfull til snitt. Trives best i næringsrik jord, men er lite krevende. 95244

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2018

Prisgruppe

54-69-Blommor_2018-No.indd 66

Forkultur

Såing direkte

Blomstring

2017-10-30 15:37


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solsikke

Helianthus annuus 100-150 cm

Solsikke

Helianthus debilis

1-årig 15 cm

200 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig 7 cm

120 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig

13 cm

150-500 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig

30 cm

200-300 cm

1-årig 20 cm

'Golden Hedge' Ca 15cm store og vakkert gullgule blomster. Forgrener seg ca 50cm over bakken. Flere planter på rad danner en tett, blomstrende hekk. Pollenfri sort, blomstrer derfor flere uker lenger. Fin til snitt. Hardfør, vannes for bedre tilvekst. 95252

'Ice Cream' Denne solsikken får mindre blomster, men blomstrer rikelig og grener seg mer enn den klassiske varianten. Lyst vaniljegule/sitrongule blomster med meget mørkt senter. Flott i bed og utmerket til snitt. Trives i næringsrik jord, lite krevende. 95260

'Ikarus' Forgrener seg fra basen og blomstrer rikelig med 12-15cm store solgule blomster med mørkt senter. Utmerket til snitt, i bed, som avskjerming, plantes mot husvegg eller mur. Trives i næringsrik jord, men er lite krevende. 95268

'Uniflorus' Praktfull med en fantastisk vekstkraft. Kan plantes i bedet, i åkeren eller som vindstopper. Staselig snittblomst. Sorten gir en stor, gul blomst. Lite krevende, men ønsker gjerne vann og gjødsel om sommeren. Ta vare på frøstillingen til fuglene. 95276

'Moonwalker' Velkjent og lettdyrket. Sorten forgrener seg, gir et buskaktig inntykk, og dekkes med 6-10 store, intenst sitrongule blomster med sjokoladefarget senter. Trives i de fleste typer jord, trenger rikelig med vann og næring. 95284

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solsikke

Helianthus annuus 30-40 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig

10 cm

180-200 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig 20 cm

60 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig 17 cm

40-50 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig 10 cm

70 cm

1-årig 25 cm

'Pacino Gold' Lysende solgul solsikke, egnet for dyrking i krukke. Sorten gir en lang plante med fin forgrening og mange tidlige, 10cm store solgule blomster. Vakker i større krukker, i bed og til snitt. Lett og takknemlig å dyrke. Trives i de fleste jordtyper. 95292

'Ruby' F1 Den populære solsikken i ny skikkelse: Store, dypt rubinrøde blomster som vekker oppmerksomhet. Trives i veldrenert jord. Knoppene smaker godt lettkokte med smør, også frøene kan spises. Fin snittblomst og et blikkfang i bedet. 95316

'Sungold' Lengre enn vanlige solsikker, men har like store, fine blomster. De er gullgule og helt fylte, meget dekorative både i bed og i vase. Planten toppes for å bli mer buskaktig, gir 6-7 blomster/planter. Lite krevende, men ønsker vann og næring. 95324

'Sunspot' Lysende solgul sort som er egnet til såing direkte på voksestedet. Sorten gir en lav plante med fin forgrening og mange tidlige, 10cm store solgule blomster. 95332

'Zebulon' Vakker solsikke med stor, ca 25cm, enkel, intenst gul blomst på en liten plante. Sorten er vakker i bed, men også beregnet til å klippe av og sette i vase. Lite krevende, men vokser bedre med vann og næring om sommeren. 95340

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sommeradonis Adonis aestivalis L.

30 cm

Sommerfloks Phlox drummondii

1-årig 3 cm

Lettdyrket med dekorativt dilliknende blad i stor mengde. Gir et lett og luftig grønt inntrykk som toppes med klart røde, små blomster med svart øye. Vakker både i bed og steinparti. Ganske lite krevende plante som trives i de fleste jordtyper. 95360

30 cm

Sommerfloks Phlox drummondii

1-årig 2 cm

Velduftende i mettede farger som rosa, gul, blå, lilla og rød. Ganske lav, passer utmerket som kantvekst, i bed, steinparti og balkongkasser. Kan direktesås, men forkultivering anbefales for tidligere blomstring. Trives i velgjødslet, porøs jord. 93590

15 cm

Sommergeorgine Dahlia × pinnata

1-årig 2 cm

Ethnie Pastel Mix Velduftende tidligblomstrende sort som gir blomster i lyse og mørke nyanser av rosa, lakserosa og kremgult. Planten er lav og kompakt, og passer utmerket som kantvekst, i bed og balkongkasser. Trives i velgjødslet, porøs jord. 93596

50-60 cm

Sommergeorgine Dahlia × pinnata

1-årig 8 cm

'Sunny Reggae' Halskragegeorgine i oransje, røde og gule toner. Passer i potte eller bed, og er fin som snittblomst. Sorten er tidlig og ganske hardfør, men tåler ikke frost. Topp plantene og ta bort den første blomsterknoppen for fyldigere planter. 93457

40 cm

1-årig 9 cm

'Redskin' Fargesterke, store, doble blomster i ulike farger i vakker kontrast mot mørkt rødglanset bladverk. Tidlig, ganske værtålig. Topp plantene og ta bort de første blomsterknoppene slik at den blir mer fyldig. Trives i moldrik, porøs jord. 93458

2018 HAGEGLEDER

Forkultiveres Såing direkte

54-69-Blommor_2018-No.indd 67

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

67

Blomsterstørrelse

2017-10-30 15:37


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Spansk Flagg

Ipomoea lobata 300 cm

Spansk svartfrø Nigella hispanica

1-årig

90 cm

Stemorsblomst

Viola x wittrockiana

1-årig 5 cm

15 cm

Stemorsblomst

Viola x wittrockiana

2-årig 7 cm

15 cm

Stemorsblomst

Viola x wittrockiana

2-årig 6 cm

15 cm

2-årig 6 cm

Sjarmerende, med et mørkt bladverk. Blomstene sitter på lange stilker. De blir først røde, deretter oransje, gule og til slutt hvite. Alle farger finnes på samme tid. Meget holdbar som snittblomster. Trives i velgjødslet jord. 95384

'African Bride' Med sin vevende voksemåte, sirlige bladverk og store, hvite blomster med mørke støvbærere og frøkapsler er denne blomsten søt og tøff på samme tid. Frøkapslene er anvendelige når de er tørket. 95392

'Florist Strain' Takknemlig. Store blomster i gammeldags blanding. Avhengig av såingstidspunkt, kan de brukes med vårblomstrende løk, sommerblomster eller på sensommer/høst, da planten tåler en del frost. Trives i næringsrik, veldrenert plantejord. 94452

Hiemalis Takknemlig, lettdyrket blomst i ulike farger. Avhengig av såtidspunkt, kan de brukes med vårblomstrende løk, sommerblomster eller om sensommer/ høst, da planten tåler en del frost. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94460

'Panola Blackberry Sundae' F1 Mix Takknemlig blomst i vakre farger. Avhengig av såtid kan blomstringen variere. For tidlig vårblomstring så i augsept eller jan-feb. Ved sen vårsådd kan blomstringen vare store deler av sommeren. Er også en utmerket høstblomst, og tåler en del frost. 94467

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Stemorsblomst

Viola x wittrockiana

15 cm

Stokkrose Alcea rosea L.

2-årig

7 cm

180 cm

Stokkrose

Alcea rosea L.

2-årig 10 cm

180 cm

Stokkrose

Alcea rosea L.

2-årig 10 cm

150 cm

Stokkrose

Alcea rosea L.

2-årig 10 cm

150 cm

2-årig 10 cm

'Rococco' Store, krusete blomster i blandede farger. Avhengig av såingstidspunkt, kan de plantes med vårblomstrende løk, sommerblomster eller på sensommer/ høst, da planten tåler en del frost. Trives i næringsrik, veldrenert plantejord. 94500

'Chaters Double' Meget fyldig og pionlignende. 10cm store blomster i hvitt, gult, rosa og mørkerødt. Blomstrer året etter såing, men kan blomstre samme år ved tidlig såing. Trives i næringsrik, fuktig jord. 95412

Blomstene er enkle i rødt, hvitt, gult og rosa. Bladene er mer flikete enn hos den vanlige stokkrosen. Den blomstrer året etter såing, og kan evt overleve ytterligere vintre. Trives i velgjødslet, porøs jord. Vannes rikelig. 95420

'Summer Carnival' Vakker og riktblomstrende. De fylte blomstene varierer fra hvitt, gult og rosa til mørk rød. Praktfull i bed og til snitt. Kan også dyrkes som toårig, så i juni-juli for blomstring året etter. Trives i næringsrik, fuktig jord. 95428

'The Watchman' Store, enkle blomster i mørkerødt, nesten svart. Blomstrer året etter såing, men kan blomstre samme år ved tidlig såing (er da ettårig). Trives i næringsrik, fuktig jord. 95436

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Stokkrose, SommerMalope trifida

90 cm

Stuelønn Abutilon x hybridum

1-årig 5 cm

Storvokst og stødig, egnet for bed. Lettdyrket. Blomstene er store, silkeglansede og lett traktformede i rosa og hvitt. Vakker og holdbar i buketter. Lite krevende plante som trives i de fleste typer jord, gjerne næringsrik og veldrenert. 94156

68

50 cm

Sukkulenter Sempervivum

Flerårig 4 cm

En gammeldags, lettdyrket, søt potteplante. Bladene ser ut som små lønneblad, og blomstene minner om hibiskus men er mer klokkeaktige. Fargen kan variere fra rødt til gult med noen oransje mellomfarger. Trives på solrikt sted i god jord. 93746

6-10 cm

Sølvkrans

Utmerket til murer, skråninger, steinparti og torvtak med også i bed, potter, trau og på store fat med vakre steiner. Trives i full sol, gjerne i åpent område. Krever veldrenert jord. Tåler tørke. Blomstrer første gang noen år etter såing. 95655

Senecio cineraria

Flerårig 20 cm

Tusenfryd

Bellis perennis L.

1-årig

'Silver Dust' Meget dekorative blad som er jevnt sølvgrå og lodne. Kan kombineres med alle farger og gi fin effekt. Tåler å stå meget solrikt. Egnet for balkongkasser, urner og som kantvekst i bed. Trives i velgjødslet, porøs jord, men er lite krevende. 95208

10 cm

1,5 cm

Flerårig

'Meadow Daisy' Små prestekrageliknende blomster med hvite kronblad og gult senter. Nett voksemåte, blad i en lav rosett på bakken. Fin kant- og steinpartiplante, gjerne plantet i små grupper. Blomstrer til høsten første året, siden i mai-sept. Meget lite krevende. 95707

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2018

Prisgruppe

54-69-Blommor_2018-No.indd 68

Forkultur

Såing direkte

Blomstring

2017-10-30 15:37


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tusenfryd

Bellis perennis L.

15 cm

Valmue

Papaver somniferum

Flerårig 1,5 cm

70 cm

Valmue, Korn-

Papaver rhoeas L.

1-årig 8 cm

40-50 cm

Valmue, Korn-

Papaver rhoeas L.

1-årig 6 cm

40-60 cm

Valmue, Orientalsk Papaver orientale L.

1-årig 6 cm

100 cm

Flerårig 10 cm

'Pomponette' Helt fylte blomster i nyanser av rosa, hvitt og rødt. Nett voksemåte med blad i en lav rosett på bakken. Fin kant- og steinpartiplante, gjerne plantet i små grupper. Blomstrer til høsten første året, siden i mai-sept. Meget lite krevende plante. 95715

'Lilac Pompom' En valmue med fylte blomster i lyst lilla. Passer fint i sommerblomstbedet og blant stauder. Meget vakker til snitt. Så både høst og vår for å få lang blomstringstid. Trives i de fleste typer veldrenert jord. 95793

Med sine enkle røde blomster er kornvalmuen et vakkert innslag i engen og på naturtomten. Ytterst egnet til forvilling. Ses ofte vokse i åkerkanter og veigrøfter. 95761

'Bridal Silk' En lettdyrket ettåring er denne enkle valmuen som tilhører slekten kornvalmue. Den er en pryd overalt, med sin vidunderlige, silkeaktige farge. Nøysom, men trives best i næringsrik og fuktighetsholdende jord. 95769

Stilig og dekorativ. Fantastisk sterkt oransjerød blomst. Kraftig, flikete sølvgrønne blad som visner tidlig. Plant gjerne sammen med stauder som fyller ut tomrommet på sensommeren. Lite krevende, tåler tørke, men vann planten når den er liten. 95753

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Valmue, Pion-

Papaver somniferum

70 cm

Valmue, Pion-

Papaver somniferum

1-årig 8 cm

70 cm

Valmue, Sibir-

Papaver croceum

1-årig 8 cm

30 cm

Verbena, Hage-

Glandularia x hybrida

Flerårig 5 cm

25 cm

Verbena, Kjempe-

7 cm

120 cm

1-årig 5 cm

'Black Peony' Store, fyldige blomster i en lekker mørkt fiolett farge. Vakker til snitt. Den utviklede, men fortsatt grønne, dekorative frøkapselen kan brukes som evighetsblomst. Høstsåing gir tidlig blomstring. Trives i de fleste veldrenerte jordtyper. 95785

Lysende gule, oransje og røde nyanser. En intens fargeklatt i hagen, blomstrer over lang tid. Den kan spre seg noe og bør få et eget lite hjørne av bedet. Så i grupper for best effekt. Tåler å dyrkes i tørr og mager jord. Trives best i porøs jord. 95801

'Ideal Florist' Blomstene er små, i klare farger av rødt, rosa, hvitt og purpurblå nyanser og samlet i store, rikelige blomsterstander over bladverket. Vakkert innslag i bed, balkongkasse og i store krukker. Trives i velgjødslet, porøs jord. Vannes ved tørke. 95829

Flott sommerblomst som det er en utfordring å dyrke. Er flerårig, men dyrkes hos oss som ettårig. Lilla blomster på høye stengler. Bladene er lansettaktige og mørkt grønne. En favoritt sammen med høye georginer. 95813

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Thunbergia alata 150 cm

Vingethunbergia Thunbergia alata

1-årig 3 cm

Lettdyrket og hurtigvoksende. Kan brukes både utendørs på solrike, varme steder - på balkong, altan og uterom, samt som potteplante. Trenger støtte. Vakkert lysegrønt bladverk, solgule blomster med mørkt øye. Trives i velgjødslet, porøs jord. 95496

100-150 cm

Øyeblomst Nemophila menziesii

1-årig 3 cm

15-20 cm

'Alba Oculata' Rikelig med vakre hvite blomster. Trenger støtte mot espalier eller pinner. Foruten å brukes som sommerblomst f.eks på balkong og uterom, kan den brukes som potteplante i sydvent vinduskarm innendørs. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 95504

Øyeblomst Nemophila menziesii

1-årig 2,5 cm

Nett med skålformede, himmelblå blomster. Den passer fint i bed og steinparti. Planten er ganske spinkel med finflikete, små blad og utberedt voksemåte. Lite krevende og lettdyrket. Trives i de fleste litt porøse jordtyper. 94668

15 cm

Øyeblomst, Flekk-

'Penny Black' Fargesterk sommerblomst som dekker bakken. Har så mørkt purpurfargede blomster at de nesten ser svarte ut. Den mørke fargen forsterkes av en sølvhvit kant rundt hele blomsten. Lettdyrket, gammeldags blomst. Vannes regelmessig. 94676

15 cm

1-årig 2 cm

Skålformede, hvite blomster med fem kronblad. På spissen av hvert kronblad sitter en distinkt, kraftig blåfiolett prikk. Bladverket er finfliket og dekorativt, planten vokser utberedt. Trives i porøs, sandig jord. Tåler en del tørke. 93876

2018 HAGEGLEDER

Forkultiveres Såing direkte

54-69-Blommor_2018-No.indd 69

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Nemophila maculata

1-årig 2,5 cm

Verbena bonariensis

1-årig

Store, fyldige, pionliknende blomster. Blandingen inneholder rosa, hvite og røde nyanser. Meget lettdyrket bed- og snittblomst. Så både høst og vår for å få lengre blomstringstid. Trives i de fleste veldrenerte jordtyper. 95777

Vingethunbergia

69

Blomsterstørrelse

2017-10-30 15:37


Blomsterløk

FOTO: Kristina Geisler Nilsson

Sett en vårløk i jorden og nyt blomstringen fra midten av sommeren til høstens frostnetter. Vårløker er enkle å overvintre og dyrker du i potter behøver du ikke engang å grave dem opp før vinteren. Plasser potten svalt, tørt og mørkt når blomstringen har avtatt og ta den frem igjen på vårparten. Med litt ny jord og næring kan du se frem til enda en sesong fylt av blomsterprakt.

70

HAGEGLEDER 2018

70-82-Lök_2018-No.indd 70

Høyde

Blomstring

2017-10-23 12:46


Økologiske Blomsterløk

1 Dekorative georginer

1 Halskragegeorgine

1 Georgine

1 Georgine

1 Dekorative georginer

'Duet' En effektiv økologisk dekorativ georgine fra John og Johanna Huiberts i Nederland. Blomstene er velfylte og de røde kronbladene avsluttes i kritthvite spisser. Det er et herlig blikkfang i bed eller stor potte.

'Hartenaas' En økologisk halskragegeorgine fra John og Johanna Huiberts i Nederland. Blomstene er romantisk gammelrosa med en lysere krage rundt et åpent gult øye og er uimotståelig for bier, humler og sommerfugler. For potter eller blomsterbed.

'Sweetheart' En lavtvoksende økologisk georgine fra John og Johanna Huiberts i Nederland. Bier, humler og sommerfugler elsker denne typen georginer. De enkle blomstene i hvitt, gult og kirsebær trekker til seg blikk hvoren de plasseres. Passer også i potte.

Topmix En lav økologisk georgine fra John og Johanna Huiberts i Nederland. De enkle, benhvite blomstene svever i mengder over det kompakte bladverket. Med sin lange blomstring og passe høyde er den like populær i enden av bedet som i potte.

'Wittem' En pen økologisk dekorativ georgine fra John og Johanna Huiberts i Nederland. De fylte blomstenes delikate farger, hvitt og lyselilla, er en romantisk utsmykking i både potter på balkongen og i blomsterbedet.

80 cm       0615-0930   73510

60 cm       0615-0930   73520

50 cm       0615-0930   73530

50 cm       0615-0930   73540

55 cm       0615-0930   73550

Prisgruppe

Ekstra stor blomst

70-82-Lök_2018-No.indd 71

2018 HAGEGLEDER

Duftende

71

2017-10-23 12:46


Lovely Match

3 Georginer, Magnum

3 Georginer, Nectar

3 Georginer, Pink Diamonds 5 Lilje, Black & White

'Avignon', 'Vancouver', 'Kiev' Med denne kombinasjonen blir du nabolagets georginemester. Her får du tre sorter med enormt store blomster - ca. 20 cm i diameter! Fargespekteret går fra hvitt og pastellrosa til rødt og rødfiolett. Plant i gruppe i bed eller i potte.

'Hartenaas' 'I. Fabula' 'I.Fantastico' Tre søte georginer i rosa og hvitt med doble rader kronblad. De åpne blomstene lokker til seg bier, humler, og sommerfugler. Voksemåten er lav og kompakt, og de passer derfor både i potte og i bed. Med sine lange stilker er de også fine til snitt.

'Santander','Bright Diamond','Le Castel' Hvitt og rosa i en elegant og finstemt, men likevel sprakende balanse. Alle de tre sortene har store, fylte blomster med kremhvit bunnfarge som kompletteres med rosa sjatteringer og stenk.

65 cm       0701-0930   73650

40-55 cm        73660

0615-0930

80-100 cm        73670

0701-0930

'Black Eye', 'Mapira' Den mørkeste liljen, og liljen med de mørkeste øynene er en effektiv kombinasjon. To mesterverk som passer utmerket blant andre stauder eller trær og busker. Etter blomstring kan løken ligge i jorden for blomstring neste år.

90-125 cm        73740

0701-0831

20 Dahlia/Liatris/Oxalis, Purple Mix 'Bayou' Tre blomster i spennende former fra rosa til vinrødt. Bier og sommerfugler elsker den åpne georginen og den rosa akssøyleblomsten, den lave gjøkesyren bidrar med et dramatisk mørkerødt bladverk. Ulike blomstringstider gir lang blomstring.

15-100 cm        73770

0501-0930

BigPack

5 Georginer

5 Georginer

35 Gladiol

5 Hagelilje

Red Skin Vanskelig å velge? Sats heller på en velavveid fargeblanding av georginer som får fylte, store blomster fra juli og fremover. Kan med fordel dyrkes flere i gruppe i potte, men også i bed.

Vanskelig å velge? Sats heller på en velavveid fargeblanding av georginer som får fylte, store blomster fra juli og fremover. Kan med fordel dyrkes flere i gruppe i potte, men også i bed.

Med denne blandingen av storblomstrete gladioler kan du virkelig gå deg vill i hagen. Man blir overøst med disse skjønne plantenes bedøvende fargeprakt og blomsterrikdom. For blandede grupper i bed eller potte. Gir grunnlag til fantastiske buketter.

Eventyrlig blanding av verdens kanskje vakreste planter - liljer. Fyll bed eller potte med disse grasiøse elegant formede blomstene. Glem ikke å høste noen til sjarmerende buketter.

80 cm       0701-0930   73820

72

HAGEGLEDER 2018

70-82-Lök_2018-No.indd 72

80 cm       0701-0930   73825

75-100 cm        73850

Høyde

0701-0930

90-100 cm        73875

0701-0930

Blomstring

2017-10-23 12:46


FOTO: Marianne Johansson

BLOMSTERLØK

5 Skjevkrone Veldig søt, gammeldags potteplante med blå blomster og frodig bladverk.

30 cm       0615-0930   72020

2 Skjermagapant

12 Anemone

'Mister Fokker' Fint bladverk og vakre, statelige blomster En meget vakker, enkel blå anemone i skjerm på høye og ranke stengler. som passer utmerket i bed, men også i Utmerket å dyrke i vakre potter og urner. potter. Lekker sammen med sommerBlomsterstanden er utmerket til snitt. blomster og andre sommerblomstrende løker og knoller.

70-100 cm        72050

Prisgruppe

70-82-Lök_2018-No.indd 73

0701-1015

25-35 cm        72070

0701-0930

10 Anemone

12 Anemone

Enkle anemoner i blandede farger, som er lekre sammen med sommerblomster og andre sommerblomstrende løker og knoller. Fantastisk som snittblomst.

Halvfylte anemoner i blandede farger, lekre sammen med andre sommerblomster i bedet og til snitt! Passer utmerket i bed, men også i potte.

25-35 cm        72080

0701-0930

25-35 cm        72090

2018 HAGEGLEDER

Ekstra stor blomst

Duftende

0701-0930

73

2017-10-23 12:46


2 Villakeleie Populær mormorstaude med vakkert formede blomster i blandede farger. Perfekt bedblomst, men også egnet til forvilling fordi den frøsår seg lett.

40-60 cm        72100

0515-0731

2 Knollbegonia

1 Georgine

1 Knollbegonia

'Sneezy' En søt georgine som blomstrer villig hele sommeren med enkle, snøhvite kronblader rundt et gult midtre. Den passer like godt i en potte på balkongen som i et bed sammen med mer fargesterke sorter.

Bertinii-gruppen En knollbegonia med store, doble Storslått begonia, nær Skaugumbegonia intenst røde blomster. Kan dyrkes både i utseende, for blomsterbed og potter. innendørs som potteplante og utendørs Trives svalt, og passer derfor utendørs. i potter og bed. Tåler en viss skygge, regn og vind. Likes ikke av rådyr eller snegler. Kan være litt treg i starten, men blomstrer helt til frosten kommer. Meget lettstelt.

30-40 cm        72135

0615-0930

40 cm       0615-0930   72232

40 cm       0615-0930   72125

3 Knollbegonia

2 Hengebegonia

7 Montbretia

1 Georgine

1 Georgine

En knollbegonia med store, doble blomster i en mix av tre forskjellige farger. Kan dyrkes innendørs som potteplante og utendørs i potter og bed.

Populær knollbegonia med fylte, røde, hengende blomster og vakkert frodig bladverk. Kan dyrkes innendørs som potteplante og utendørs i potte, balkongkasse og bed.

Lucifer' Meget vakker plante med eksotisk utseende. Rødoransje blomster langs 60 cm høye, stengler bøyd i bue om sensommeren. Til blandede bed med god gartnerjord. Veldig fin i buketter.

'Dragon Ball®' Vakre oransje blomster i myke toner mot bladverk i mørkt grønt - denne lave georginen er en kontrasterende skjønnhet som smykker hvert bed og hver krukke.

'Pretty Woman' Som en bedårende filmstjerne - vår vakre lille georgine i romantiske lilla toner er som sprunget ut av filmens verden. Plantes gjerne i en fin krukke, kanskje med et stilig, svaiende prydgress som kavaler.

60 cm       0715-1031   72190

30 cm       0615-0930   72205

30 cm       0615-0930   72218

30-40 cm        72145

74

0615-0930

HAGEGLEDER 2018

70-82-Lök_2018-No.indd 74

30-40 cm        72155

0615-0930

Høyde

Blomstring

2017-10-23 12:46


1 Dekorative georginer 'Akita'

1 Enkel georgine

1 Halskragegeorgine

Vakker rød georgine med enkle, men smakfulle blomster. Blomstrer rikelig hele sommeren. Lav kompakt voksemåte gjør den egnet til blandede potteplantinger eller bedkanter.

'Pooh' Som andre halskragegeorginer blir Pooh, med sitt åpne midtre, satt pris på av bier, humler og sommerfuler. Gult og rødt er også tiltrekkende farger for alle flyvende velgjørere i hagen. Et fiffig innslag i blomsterbedet.

50 cm       0615-0930   72225

90 cm       0615-0930   72280

90 cm       0615-0930   72300

20 cm

Staselig og høy georgine med store, velfylte blomster i sinoberrødt, som overgår til oransje mot midten. Dekorative hvite spisser på kronbladene. Danner høye, omfangsrike planter som fyller ut i bed og i store potter.

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Anemonegeorgine

'Almands Joy' Denne dekorative georginens kjennetegn er de meget store blomstene, såkalte "dinnerplates". Med sitt overdåd av lillerosa kronblader som går nesten over i lavendelblått er blomsten er imponerende syn i bedet.

'Arabian Night' Kjempestor dekorativ georgine med intenst røde blomster. Pryder sannelig sin plass i den bakre delen av bedet eller i store potter. Fin til snitt.

'Ariko 9707' En georgine i en klasse for seg. Store, velfylte blomster i kraftig rødlilla med hvite spisser på kronbladene. Danner høye, store planter som fyller ut i bed og i store potter. Meget fin snittblomst.

'Poodle Skirt' Javisst er den et blikkfang, denne uvanlige georginen med sin enkle, sjokkrosa kjole rundt en luftig, vinrød topp. Heller ikke bier, humler eller sommerfugler kan motstå dette artige innslaget i blomsterbedet.

90 cm       0615-0930   72310

90 cm       0615-0930   72245

100 cm        72302

0615-0930

1 Dekorative georginer 'Berliner Kleene' Overdådig blomsterrik, lavtvoksende georgine med 10 cm store blomster i en varm, romantisk rosa fargetone. Perfekt som kantplante i bed, men også i lave potter.

50 cm       0615-0930   72320

70-82-Lök_2018-No.indd 75

100 cm        72305

0615-0930

1 Dekorative georginer 'Bluesette'

1 Dekorative georginer

'Caproz Pizzazz' Uimotståelig vakker, lavtvoksende Bakgrunnen for navnet er ukjent for georgine med store blomster i en intens, oss. Kanskje foredleren ville tilegne den purpurrosa til lilla farge. Et ypperlig valg til sin foretrukne pizzabaker? I så fall til forkanten av bedet, men også i potte. ingen dårlig gest, for heftigere georgine må man lete etter. Velfylte lillahvite blomster på røslige stilker vekker må ha-begjæret.

60 cm       0615-0930   72330

90 cm       0615-0930   72345

Prisgruppe

Ekstra stor blomst

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

'Catching Fire' En dekorativ georgine som nesten brenner med en indre glød. Den ildrøde fargen sprer seg over hvite og lett bakoverbøyde kronblader. Et gnistrende innslag i bedet men også en holdbar dekorasjon i vase.

'Crazy Love' En georgine med store hvite blomster med skimrende rosa innslag, som er vel verd å dyrke. Middels høy, stødig voksemåte gjør den perfekt i blandede bed sammen med stauder og sommerblomster. Også fin i potte.

90 cm       0615-0930   72354

60 cm       0615-0930   72355

2018 HAGEGLEDER

Duftende

75

2017-10-23 12:46


1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

'Double Shine' Høyt og vakkert hever denne dekorative georginen seg over blomsterbedet. Kronbladene som er mørkt rosalilla langs ytterkantene blekner noe nærmere midten og avsluttes i et klart lysegult sentrum.

'Ekaterina' Denne middels høye dekorative georginen passer utmerket som snittblomst. På avstand er blomsten nesten helt rødrosa, men ser man nærmere har hvert kronblad en klar gul base som raskt går over i mørkere rødrosa toner.

'Ellen Houston' Lavtvoksende dekorativ georgine med intenst røde blomster og vakkert, mørkt rødaktige blader.

80 cm       0615-0930   72363

40 cm       0615-0930   72365

25 cm

110 cm        72358

0615-0930

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

'Sunexplosion' Som en eksplosjon av solens varme farger lyser denne fantastiske georginen opp høstens bed og buketter - utrolig vakkert! Det er en helt ny georgine forbeholdt Nelson Garden!

'Extase' Lav og kompakt voksende georgine med det særdeles passende navnet 'Extase'. Visst blir man i ekstase av dens intenst laksrosa og gule, velfylte blomster. Meget fin i potte, men også i forkanten av bedet.

'Fleurel®' Her er georginen for den "hvite haven". Gigantisk store, 20-25 cm, fylte blomster i kremaktig hvitt. Passer best i bed sammen med stauder. Kan også plantes i store potter. Fin snittblomst.

'Jowey Cherbourg' En intensiv rød skjønnhet med delikate gullkantede kronblader. Som er dyrbar rubin i en elegant innfatning smykker den hvert bed og hver potte. Dette er en middels høy dekorativ georgine med relativt store blomster.

90 cm       0615-0930   72373

50 cm       0615-0930   72375

90 cm       0615-0930   72380

90 cm       0615-0930   72416

25 cm

22 cm

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

'Heatwave' En ildfull rød georgine som sender en bølge av varme gjennom frosne, norske hjerter. Rødere enn dette kan det knapt bli, og rødt er jo likevel alltid rett. En kompakt voksende sort som passer så vel i bed som i potte og til snitt.

'Kelvin Floodlight' Som frontlys av solskinnsgule blomster sprer denne fantastiske dahliaen lys og glede til hvert bed. Blomstene kan bli opp til 25 cm store og er fantastisk vakre. Hvorfor ikke nyte en dekorativ blomst i et fat fylt med vann?

'Musette' En riktig praktfull, høy georgine med spektakulære blomster i lilla og hvitt. En garantert fulltreffer i bed eller stor potte. Meget fin til snitt.

'Mystery Day' En praktfull høy georgine med spektakulære blomster i hvitt og lilla. En garantert fulltreffer i bed eller i en stor potte. Veldig fin som snitt.

'Myth' En flott georgine med meget store blomster, såkalte "dinnerplates". Med sitt røffe og litt ville utseende kan den minne om en pion. En spennede dekorativ georgine med uvanlig spisse kronblad.

55 cm       0615-0930   72410

90 cm       0615-0930   72417

76

HAGEGLEDER 2018

70-82-Lök_2018-No.indd 76

55 cm       0615-0930   72425

Høyde

90 cm       0615-0930   72430

100 cm        72434

0615-0930

Blomstring

2017-10-23 12:46


1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

'Pink Isa' En virkelig vakker georgine med hvit bakgrunn og rosalilla kanter. Med sin relativt kompakte voksemåte passer den utmerket i bedet, men også i krukke på balkong eller trapp. En høstbukett fylt av denne georginen kan ikke beskrives som annet enn.. uimotståelig!

'Rebecca's World' Herlig georgine med noe polkagrisaktig over seg - og den er akkurat like søt som godteri. En artig detalj er at de intense kirsebærrøde feltene kan variere i form fra blomst til blomst!

'Wittem' Meget søt, lavtvoksende georgine med spede blomster i hvitt og lyslilla. Veldig fin i lave potter på altanen, men også som kantplante i bed.

60 cm       0615-0930   72444

110 cm        72447

0615-0930

55 cm       0615-0930   72455

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

'Go Go Orange' Med et overflod av blomster i en myk oransje, nesten bronseaktig tone, forgyller denne lille georginen både potter og blomsterbed. GoGo-georginen er en dekorativ georgine som er spesielt fremdyrket for sin kompakte voksemåte.

'Go Go Peach' En potte med denne aprikosfargede georginen utgjør en energisk fargeklatt. Sorten er spesielt avlet frem for planting i potte, men den kompakte voksemåten, de store blomstene, og den rikelige blomstringen passer selvsagt også i et lite blomsterbed.

'Go Go Pink' Den lekre ceriserøde Go Go Pinkgeorginen karakteriseres ved sin kompakte voksemåte og sin overdådige blomstring. Passer perfekt i potte eller i et litt mindre blomsterbed. Den dristige rosafargen kompletteres av en anelse gult i midten.

'Go Go Blues' En vidunderlig vakker GoGo-georgine i blå toner med kronblader som veksler mellom rosalilla og lavendelblått. Den kompakte voksemåten gjør den perfekt til å dyrke i både potter og bed, og den rikelige blomstringen er et ekstra pluss.

40 cm       0615-0930   72459

40 cm       0615-0930   72460

40 cm       0615-0930   72463

40 cm       0615-0930   72457

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Pompon-georginer

1 Pompon-georginer

'Go Go Red' Go Go Red har intenst røde blomster, store og fylte, og den blomstrer flittig. Med sin kompakte voksemåte passer den både for dyrking i potte og i blomsterbed. Hvem ville ikke gledet seg over en slik velkomst ved entréen?

'Go Go White' Den hvite Go Go-georginens kronblader har gul base og spisser i lilla nyanser. Med sine store blomster, sin rikelige blomstring, og sin kompakte voksemåte pryder den alle steder den står. Passer perfekt for dyrking i potte, men også i blomsterbed.

'La Recoleta' Sensasjonell georgine med uvanlig farge. De middelstore blomstene er nesten svarte når de slår ut, for deretter å overgå til mørkt sjokoladebrun. Sorten vekket stor oppmerksomhet da den ble lansert på Wisley Show 2009. Et "must" for entusiasten!

'Glow' En georgine med ildrøde, tett fylte og helt runde blomsterkuler. Vidunderlig i bed, gjerne flere i gruppe.

'Snowflake' En såkalt pompong-georgine med snøhvite, tett fylte og helt runde blomsterkuler. Vidunderlig i bed, gjerne flere i gruppe, men også i vakre potter.

40 cm       0615-0930   72466

40 cm       0615-0930   72472

90 cm       0615-0930   72475

Prisgruppe

Ekstra stor blomst

70-82-Lök_2018-No.indd 77

100 cm        72490

0615-0930

80 cm       0615-0930   72495

2018 HAGEGLEDER

Duftende

77

2017-10-23 12:47


15 cm

1 Kaktusgeorginer

1 Kaktusgeorginer

1 Kaktusgeorginer

'Alauna Clair Obscur' Utsøkt formede, 15 cm store blomster i en lysende kombinasjon av purpur og hvitt.

'Chat Noir' Syndig mørkerød kaktusgeorgine som formodentlig er oppkalt etter den berømte nattklubben i Paris. Heldigvis er det ikke syndig å ha den i hagen. Strålende vakker i bed eller potte. Fin til snitt.

'Color Spectacle' Eventyrlig vakker georgine med tett fylte, 20 cm store blomsterkuler i en herlig varm oransjerød farge med hvite spisser på kronbladene. Egner seg i bed, også i store potter. Holdbar snittblomst.

110 cm        72510

0615-0930

100 cm        72530

0615-0930

110 cm        72535

0615-0930

150 cm

1 Kaktusgeorginer

1 Kaktusgeorginer

1 Kaktusgeorginer

1 Kaktusgeorginer

'Jeanne d'Arc' Eksepsjonelt vakker georgine med stråleformede, lysrosa kronblader og kontrasterende gult i midten. Lekker kaktusgeorgine for både bed og potte. God også til snitt.

'Kennemerland' Intenst solgul er denne strålende kaktusgeorginen som lyser opp i hvilket som helst bed. Blir også fin i en stor potte. Fin til snitt.

'Ludwig Helfert' Høy og røslig kaktusgeorgine med velfylte oransjefargede blomster med stor attraksjonskraft. Plantes med fordel i den bakre delen av bedet, alternativt i en stor potte på altanen.

'Miss Sophie' En staselig kaktusgeorgine med eksepsjonelt store, karakteristiske og velfylte blomster. De rosa kronbladene lysner mot midten, og går deretter over i et hint av gult. Strålende vakker fyller den sin plass i blomsterbedet.

120 cm        72540

0615-0930

110 cm        72545

0615-0930

100 cm        72550

0615-0930

100 cm        72552

0615-0930

1 Kaktusgeorginer

1 Kaktusgeorginer

1 Kaktusgeorginer

1 Kaktusgeorginer

1 Kaktusgeorginer

'My Love' Helt hvit georgine av den kaktusblomstrede typen med sine karakteristiske, store, strålende blomster som alltid vekker oppmerksomhet og beundring. Plant i bed eller potte, fin til snitt.

'Park Princess' Lav kaktusblomstret georgine med en intens blomsterprakt som nesten skjuler bladverket. Rosa, sammenrullede kronblader med lyse spisser i skuddene. Meget lekker i en vakker potte, men også flere i gruppe i bedet.

'Preference' Gnistrende korallrosa georgine av den kaktusblomstrede typen med sine karakteristiske, store, strålende blomster som garantert vekker oppmerksomhet. Herlig blikkfang i bed, men også flott i potte og til snitt.

'Vuurvogel' Oppsiktsvekkende og fargesprakende kaktusgeorgine med ildfullt oransjerøde blomster hele sommeren. Pryder sannelig sin plass i bed eller potte. Meget fin til snitt. Kan trenge oppbinding.

'Witteman's Best' Elegant georgine med intense røde blomster og et kraftig bladverk. Dekorativ i bed og er nydelig i buketter.

60 cm       0615-0930   72570

90 cm       0615-0930   72575

120 cm        72555

78

0615-0930

HAGEGLEDER 2018

70-82-Lök_2018-No.indd 78

Høyde

100 cm        72590

0615-0930

120 cm        72593

0615-0930

Blomstring

2017-10-23 12:47


1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

'Bonesta' En romantisk drøm i spraglete rosa er denne georgine med tett fylte, store blomsterkuler.

'Créme de Cassis' Desserten i blomsterbedet, en søt kombinasjon av vinrød og rosa. Kronbladene har mørk, vinrød underside og blek rosa overside. Minner veldig om en vannlilje som flyter på rosa blader når den slår ut. Også fin som snittblomst.

'Gerrie Hoek' Høy og sjarmerende georgine med store, intenst sukkertøyrosa blomster. En suveren sort for store bed, eller hvorfor ikke i en stor potte. Fin til snitt.

100 cm        72625

0615-0930

1 Dekorative georginer 'Pacific Ocean' Denne georginen danner ordentlige busker med overflod av blomster, ofte flere enn 50 stykker samtidig. Blomstene er friskt gule i midten og varmt oransjerøde mot tuppene. Passer både til blomsterbed og potter.

70 cm       0615-0930   72627

110 cm        72630

0615-0930

1 Løytnantshjerte

1 Løytnantshjerte

Løytnantshjerte er meget vakker når den begynner å springe ut i forsommerens første dager. Passer i bedet og utmerket i f.eks. et hageparti med preg av naturtomt, dvs. en noe mer naturlig planting med trær, busker og stauder. Vakker til snitt.

Løytnantshjerte er meget vakker når den begynner å springe ut i forsommerens første dager. Passer i bedet og utmerket i f.eks. et hageparti med preg av naturtomt, dvs. en noe mer naturlig planting med trær, busker og stauder. Vakker til snitt.

75 cm       0615-0930   72633

70-100 cm        72650

0515-0630

1 Dekorative georginer 'Pink Magic' En søt og litt lavere dekorativ georgine som blomstrer lenge på stødige stengler. De mykt avrundede kronbladene har en søt rosa grunntone, gul base, og forseggjorte mørkerosa striper. Magisk i potte, bed, og vase.

50 cm       0515-0630   72655

70 cm       0615-0930   72640

1 Purpursolhatt

1 Ananaslilje

10 Freesia

10 Freesia

12 Freesia

En av hagens vakreste planter, med stødig stilk og mørkegrønne, hårete blader. Blomstene er store og rosafargede med en stor, dekorativ skivekrone. Praktfull fargeklatt i bedet, også i potte. Stilig og holdbar snittblomst. Tiltrekker seg sommerfugler

Særegen og eksotisk plante for den som søker det lille ekstra. Kraftige blomsterstengler prydes i toppen av store, tette, gulgrønne blomsterstander som minner om en liten ananas.

Freesia med doble blomster i rent hvitt. Passer utmerket i bedet som fargekontrast blant stauder, men kanskje enda bedre i potte, så du kan stille den på et sted der du kjenner den søte duften. Plantes gjerne i grupper. Meget fin som snittblomst.

Freesia med doble blomster i forskjellige farger. Passer utmerket i bedet som fargekontrast blant stauder, men kanskje enda bedre i potte, så den kan stilles på et sted der du kjenner den søte duften. Plantes gjerne i grupper. Flott som snittblomst.

Enkle freesiaer i ulike farger. Passer utmerket i bedet som fargekontrast blant stauder, men kanskje enda bedre i potte, så du kan stille den på et sted der du kjenner den søte duften. Plantes med fordel i gruppe. Meget fin som snittblomst.

80-100 cm        72670

0701-0930

40-50 cm        72710

Prisgruppe

70-82-Lök_2018-No.indd 79

0701-0831

30-45 cm        72730

0701-0930

30-45 cm        72735

0701-0930

30-45 cm        72745

2018 HAGEGLEDER

Ekstra stor blomst

Duftende

0701-0930

79

2017-10-23 12:47


12 Duftlilje

7 Sommerfuglgladiol

'Ice Cream' Duften fra blomstene er deilig, spesielt En gladiol så lekker at man nesten vil i skumringen og om natten. Passer ut- spise den opp. Mykt avrundede blomsmerket i bedet, f.eks. som fargekontrast ter i kremaktig hvitt og smørgult. Egner blant stauder, men også i potte. Vakker seg i bed, gjerne flere i gruppe. Også i sammen med sommerblomster og store potter og til snitt. sommerblomstrende løker og knoller. Utmerket snittblomst.

80-100 cm        72765

0801-0930

80-110 cm        72780

0715-0930

7 Sommerfuglgladiol En herlig blanding av herlige sommerfuglgladioler. Rikelig med mykt avrundede blomster i kraftige pastellfarger. Egner seg i bed, gjerne flere i gruppe. Kan også plantes i store potter. Vidunderlig i buketter.

80-110 cm        72785

0715-0930

8 Gladiol

8 Gladiol

7 Gladiol

2 Brudeslør

'Blue Isle' Storblomstret gladiol av aller høyeste klasse. Mørkeblå, elegante blomster på høye stilker. Egner seg i bed, gjerne flere i gruppe. Også i store potter og fremfor alt fantastisk i buketter.

'Espresso' En gladiol med et navn som fører tanken til kaffe, og det kjennes ikke helt feil med tanke på den brunrøde fargen. Opplys gjerne kaffen med melk, dvs. kombiner med planter i lyse farger som forsterker det kraftige inntrykket. Blandede bed og snitt.

'Fiorentina' Storblomstret gladiol med rent hvite blomster med kontrasterende rød flekk i svelget. Egner seg i bed, gjerne flere i gruppe. Også i store potter og fremfor alt fantastisk i buketter.

Med sin overflod av små, rosa blomster er det en meget attraktiv snittblomst. Den er også dekorativ i bedet, der den er luftig og fyldig som en rosa sky. Egnet til tørking som evighetsblomst.

100-120 cm        72820

0715-0930

100-120 cm        72830

0715-0930

100 cm        72835

0715-0930

7 Gladiol

7 Gladiol

'My Love' Byr på romantikk og kjærlighet i overflod - en skjønn gladiol i klare nyanser av hvitt og rosa. La den skinne i bedet langs grusgangen. La den være blikkfanget i den store krukken på balkongen. La den spre videre kjærligheten i en praktfull bukett til din nærmeste venn!

'Traderhorn' Storblomstret gladiol av ypperste kvalitet. Skinnende røde, elegante blomster på høye stilker. Egner seg i bed, gjerne flere i gruppe. Også i store potter og fremfor alt fantastisk i buketter.

'White Friendship' 'White Friendship' er en storblomstret gladiol av høy kvalitet. Utmerket å bruke som snittblomst, og bør da høstes når den nederste blomsten har begynt å springe ut. Kan trenge oppbinding.

80

0715-0930

HAGEGLEDER 2018

70-82-Lök_2018-No.indd 80

80-100 cm        72880

0715-0930

100-120 cm        72890

0701-0831

8 Gladiol

75-120 cm        72850

80-100 cm        72915

0715-0930

Høyde

10 Gladiol

8 Væpnarlilje

Vidunderlig blanding av storblomstrete gladioler i de mest utsøkte farger. Utmerket i bed og som snittblomst, bør da høstes når den nederste blomsten har begynt å springe ut. Kan trenge litt oppbinding.

Væpnerliljen er spinkel med smale blader og traktformede blomster, ca. 8 cm lange. Trives utmerket i potte innendørs, men står gjerne ute på solfylte og varme steder om sommeren.

80-110 cm        72900

0715-0930

20-30 cm        72945

0615-0930

Blomstring

2017-10-23 12:47


1 Hageiris

10 Hollandiris

5 Akssøyleblomst

Hageirisens inntagende blomster hører til forsommerflorets beste. Denne sorten har den klassiske blåfiolette fargen. Staude som er hardfør i hele landet.

Hollandsk iris har utsøkt formede blomster, her i en herlig blanding av matchende farger. Passer utmerket i bedet blant stauder, men også i potte

Nøysom og takknemlig staude for blandede bed. Lilla blomster i kolbelignende ansamlinger på stive, bladkledde stilker fra juli og fremover. Meget attraktive for bier, humler og sommerfugler. Veldig god som snittblomst.

70 cm       0601-0630   73010

50 cm       0701-0830   73040

30-50 cm        73060

0701-0930

2 Hageliljer

2 Hageliljer

2 Hageliljer

2 Hageliljer

'Black-Out' Blendende vakker er denne nye mørkerøde liljen med rødsvart svelg og små svarte flekker. Blomstene gir et blankt, skinnende inntrykk. Dessuten er 'BlackOut' uvanlig riktblomstrende med opptil 8 knopper per stilk. Fin i bed, men aller best i potte.

'Lolly Pop' Middels høy asiatisk lilje med elegante blomster i hvitt og rosa. Passer fint i blandede bed og til snitt. Plant gjerne tre eller flere i gruppe. Eller hvorfor ikke i potte på uteplassen?

'Navona' Det er noe eget med hvite blomster. Denne asiatiske liljen med sine gigantiske, kremhvite blomster med lysegrønt svelg utgjør intet unntak. At den dessuten får opptil 8 knopper per stilk, gjør jo ikke saken verre. Til bed eller i potte.

'Renoir' 'Renoir' - en lilje like vakker som et maleri av kunstneren hvis navn den bærer. De lysrosa blomstene med mørkere rosa striper er uimotståelige. Sorten er også meget riktblomstrende med ca. 8 knopper per stilk. Til bed, potte og snitt.

125 cm        73080

0701-0831

70 cm       0701-0831   73090

100 cm        73095

0701-0831

100 cm        73105

0701-0831

2 Orientlilje

2 Orientlilje

1 Kongelilje

2 Tigerlilje

1 Kongelilje

'Rialto' Ny orientalsk lilje med delikat formede blomster. Fargen er rent hvit og kronbladene har elegant krusete kanter som gir blomstene et spesielt sofistikert inntrykk. Blomstenes duft er bedøvende. Dyrkes i gruppe i bed eller potte, fin til snitt.

'Star Gazer' En av de absolutt mest populære orientalske liljene. De utsøkte blomstene har rosa grunnfarge med mørkere partier og flekker samt hvite kanter. Duften er bedøvende. Dyrk gjerne flere i gruppe i bed eller potte, fin til snitt.

'Golden Splendor' Gullblomstrende variant av den populære kongeliljen. I morgenkulden og om kvelden er luften fylt av den herlige duften. Kan dyrkes i store deler av landet. Passer utmerket i bedet eller mellom busker. Alternativt kan liljene med fordel dyrkes i potte.

De oransjerøde blomstene er meget karakteristiske med sin turbanform og mørke flekker. Kan spre seg der den trives, særlig med yngleknopper. Passer utmerket i bedet, blant busker og i glissent gress og på engen. Anses som mindre appetittlig for rådyr.

Kongeliljen fyller luften med god lukt, både i morgenkulde og om kvelden. Kan dyrkes i store deler av landet. Passer bra i bedet eller mellom busker. Liljene kan også med fordel dyrkes i potte.

120 cm        73135

0801-1030

100 cm        73140

Prisgruppe

70-82-Lök_2018-No.indd 81

0801-1030

100 cm        73165

0701-0831

100-150 cm        73190

0801-0831

80-120 cm        73200

2018 HAGEGLEDER

Ekstra stor blomst

Duftende

0701-0831

81

2017-10-23 12:47


15 Lykkegjøkesyre

6 Sommerfuglgjøkesyre

7 Gjøkesyre

'Iron Cross' Denne takknemlige planten ble før mye dyrket som potteplante, og kalles ofte lykkekløver. Rosettoxalis kan dyrkes innendørs som potteplante, og utendørs i store potter samt i bed, og der gjerne som kantplante.

Snøhvite, flikete blomster mot et mørkegrønt bladverk. Med sin lave voksemåte og lange blomstringstid passer den i potte, steinpartier, og i bed. Flerårig om den overvintrer frostfritt.

Rosa blomster med samme myke form som det lysegrønne bladverket. En plante for potte, steinpartier og bed, som blomstrer lenge. Går i vinterdvale, og må oppbevares frostfritt. Med litt vann, lys og varme kvikner den til igjen på våren.

15 cm       0601-0930   73250

15-20 cm        73253

6 Triangelgjøkesyre

0501-1030

0501-1030

1 Silkepion

100 cm        73275

0615-0730

7 Ranunkel Klassisk hvite, fylte, nesten kuleformede blomster for bed, i potte og gjerne til vakre buketter. Friskt og frodig bladverk som matcher de vakre blomstene.

25 cm       0701-0930   73340

82

HAGEGLEDER 2018

70-82-Lök_2018-No.indd 82

0601-1030

'Sara Bernhardt' Dramatisk mørkerøde og triangelforme- Klassisk hageplante av beste sort som de blader, og søte rosa kronblad. Blom- bør finnes i alle hager. 'Sarah Bernhardt' trer lenge, og med sin lave voksemåte har store, tett fylte, røde blomster og passer den i steinpartier, bed eller potte. dufter herlig. Lettdyrket og bekymFlerårig om den overvintrer frostfritt. ringsløs når den har fått godt feste. Kan trenge støtte.

15-20 cm        73260

10-15 cm        73256

5 Ranunkel

7 Ranunkel

Herlig oransje, fylte, nesten kuleformede blomster som passer utmerket i bedet som en fargeklatt blant stauder, men også i potte. Herlig snittblomst. Betydelig mer robust enn den ser ut til, og tåler temperaturer ned mot nullstreken.

Romantisk rosa, fylte, nesten kuleformede blomster for bed, i potte og gjerne til vakre buketter. Friskt og frodig bladverk som matcher de vakre blomstene.

25 cm       0701-0930   73330

25-30 cm        73335

0701-0930

7 Ranunkel

1 Solhatt

8 Tigerblomst

Fylte, nesten kuleformede blomster i blandede farger for bed, i potte og gjerne til vakre buketter. Friskt og frodig bladverk som matcher de vakre blomstene.

'Black Beauty' Denne veldig spesielle solhatten har frodige grønngrå blader, unik i sitt slag med store, purpursvarte, koniske blomsterknapper utelukkende omgitt av grønne begerblad, og helt uten kantblomster. Passer utmerket i bedet. Meget dekorativ til snitt.

Den store triangulære blomsten er virkelig spesiell med sitt slående flekkete sentrum. Passer utmerket i bed som fargepalett, men også i potte. Lekker sammen med sommerblomster og andre sommerblomstrende løker og knoller.

25 cm       0701-0930   73345

60 cm       0701-0930   73360

Høyde

60-90 cm        73400

1 Kala

0701-0930

'Picasso' Vakker som solitær, men også fin med sommerblomster og andre sommerblomstrende løker og knoller, og i bed blant stauder. Fin også i potte (kan da plantes tettere). Utmerket snittblomst.

30-50 cm        73450

0701-0930

Blomstring

2017-10-23 12:47


FOTO: Lovisa Back 3-4_omslag.indd 3

2017-11-02 09:47


FOTO: Anna Lindeqvist

NELSONGARDEN.NO

3-4_omslag.indd 4

2017-11-02 09:49

Profile for Nelson Garden

Hagegleder 2018  

Nelson Gardens frøkatalog og magasin til inspirasjon 2018.

Hagegleder 2018  

Nelson Gardens frøkatalog og magasin til inspirasjon 2018.

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded