Hagegleder 2021

Page 1

MAGASIN OG FRØKATALOG FRA NELSON GARDEN

Hagegleder BESØK HOS EN

FRØDYRKER

SÅ ENKELT

Å LYKKES MED FRØ

DYRK GRESSKAR

SÅ, HØSTE OG TILBEREDE

FLERE ØKOLOGISKE FRØ

669 2021

FRØSORTER I KATALOGEN


La deg inspirere av Nelson Garden sin samarbeidspartner Camilla Anvik. Camilla bor på en gård i idylliske Brunlanes sammen med sin mann og tre barn. Her driver hun Stall Anvik og Skjærgårdshagen hvor hun produserer økologiske grønnsaker, vakre snittblomster og spiselige blomster. Følg gjerne Camilla for inspirasjon og tips på @Stallanvik

FOTO: Skjærgårdshagen Stall Anvik

på forsiden


S

om dyrker er du godt kjent med hvordan en gulrot, solsikke eller agurk blir til. Et frø ned, en plante opp. Men hvor kommer frøet fra? I årets Hagegleder besøker vi Olof H. Christerson på Agortus i sørSverige. Her dyrkes noen av av årets frønyheter. Bli med til en frødyrker på side 11! I sommer dyrket jeg alle frønyhetene i min kolonihage (det ble trangt!) og samtlige sorter kunne jeg tenke meg å dyrke igjen. Linsen ’Anicia’ er en ny favoritt. Den er søt når den blomstrer, men kanskje ikke den vakreste planten når belgene tørker før høsting. Mitt tips er å dyrke linsene sammen med de litt høyere sommerblomstene, for eksempel sinnia ’Cresto! Violet’, pyntekorg ’Fizzy Pink Dark Center’ eller solsikke ’Velvet Queen’ som blomstrer fint på sensommeren. Det kommer jeg å forsøke i år! På side 20 svarer min gartnerkollega Veronika på noen av de vanligste spørsmålene om dyrking. Det er også Veronika som har skrevet guiden for dyrking av gresskar - fra frø til avling - på side 15. Verdt å lese!

INNHOLD 6 FRØNYHETER 2021

Hortonom Anna Lindeqvist presenterer spennende frønyheter.

7 AKTUELT Plant for fremtiden.

8 HJEMME HOS EN HAGEVENN Vi besøker Tony.

10 HVA ER GOD JORD?

En vellykket dyrking starter i jorden.

11 FRA FRØ TIL PLANTE

Frø dyrket med omsorg hos Olof H. Christerson.

15 DYRK GRESSKAR

Sorttips og råd for å lykkes med gresskar.

18 SÅ ENKELT Lynkurs i å så frø.

20 SPØR EKSPERTEN

Gartneren Veronika svarer på spørsmål om frø og såing.

21 FRØKATALOG Våre frø og løk 2021.

”Det er viktig at vi favoriserer våre nordiske frøsorter for et bærekraftig og rikt økosystem. ”

N VA

E MER K

E

T

Hagegleder er produsert av Nelson Garden AS, Postboks 3723 Fyllingsdalen, 5845 Bergen, Norge, +47 55176160, nelsongarden.no ANSVARLIG UTGIVER: Amund Aarseth, amund.aarseth@nelsongarden.no PROSJEKTLEDER/SJEFSREDAKTØR: Lovisa Back ART DIRECTOR LAYOUT: Markus Danielsson TRYKK: Löwex Trycksaker AB, Växjö FOTO: Markus Danielsson, Anna Lindeqvist, Lovisa Back, m.fl. Kopiering av tekst eller bilder er forbudt uten samtykke fra redaksjonen. Alt materiale lagres og kan bli publisert digitalt, men forut­setter redak­sjonens samtykke.

S

Lovisa Back Sjefsredaktør og hagevenn, Nelson Garden

Trykksak 5041 0004

HAGEGLEDER  2021

3


frønyheter 2021

4

HAGEGLEDER  2021


quinoa ’Vikinga’ Quinoa er et frø med opphav fra Sør-Amerika, som er stappfullt av næringsstoffer og naturlig glutenfritt! Enkelt å dyrke, selv på våre breddegrader. Et godt alternativ til ris og pasta som du kan dyrke i din egen kjøkkenhage.

GRØNNSAKER

BLOMSTER

Bifftomat, ’Canestrino’ Bladsalat, ’Skilton’ Cherrytomat, ’Sunpeach’ F1 Dill, Svensk opprinnelse Edamamebønne, ’Summer Shell’ Gresskar, ’Sunseanse’ F1 Grønlinse, ’Anicia’ Svensk opprinnelse Hvitkål, ’Beatrix’ F1 Kryddertimian, ’German Winter’ Svensk opprinnelse Quinoa, ’Vikinga’ Spinat, ’Matador’ Svensk opprinnelse Sukkerert, ’Delikata’

Kinesisk Forglemmegei, ’Mystery Rose’ Engblomster Mix, Svensk opprinnelse Kaliforniavalmue, ’Candy mix’ Knerisp, ’Cutie Apricot’ Pyntekorg, ’Fizzy Pink Dark Center’ Ringblomst, ’Cantaloupe’ Sinnia, ’Cresto! Violet’

Bønnevikke, ’Express’ Organic Cherrytomat, ’Rotkäppchen’ Organic Rosenkål, ’Igor’ F1 Organic Squash, ’Ola Escaladora’ Organic Rødbete, ’Chioggia’ Organic Voksbønne, ’Dior’ Organic

Asters mix, Organic Honningblomster Mix, Organic Kornblomst, Organic Prydløvemunn Mix, Organic Solsikke, ’Velvet Queen’ Organic

HAGEGLEDER  2021

5


FRØEKSPERTEN

hei hagevenn I år har vi nyheter som passer alle! Fellesnevneren for alle er at de er lettdyrket, og både blomstene og grønnsakene passer for vår ganske korte sommersesong. Flere kan også fint direktesås. I sommer plukket jeg minst en bukett hver kveld. Det er en avslappende aktivitet å avslutte dagen med. Blant våre nyheter ble pyntekorgen ’Fizzy Pink Dark Center’ en favoritt. Klipp gjerne av stilken langt nede for å få med bladverket. Den noe spredte voksemåten gir planten et buskaktig uttrykk. En blomstermiks, der du får forskjellige farger av en blomst i en og samme pose, er perfekt for deg som vil plukke mange fargerike buketter. I år øker vi det økologiske frøutvalget med akkurat slike frømikser av asters og prydløvemunn. Blant grønnsaksnyhetene finnes flere sorter i mindre og mer praktisk format. Det lille gresskaret ’Sunseanse’ F1 er for eksempel enkel å bruke på kjøkkenet fordi den høstes i perfekt porsjonsstørrelse. Hvitkål ’Beatrix’ F1 danner raskt hoder på størrelse med en knyttneve. Den tar dermed ikke like mye plass som andre kålhoder – perfekt for en mindre hage eller til dyrking i pallekarm! ANNA LINDEQVIST

Hortonom og hagevenn, Nelson Garden

Ellen med sin mor Anna.

6

HAGEGLEDER  2021


TIL BALKONG OG TERRASSE BEGRENSET MED PLASS TRENGER IKKE BETY BEGRENSEDE MULIGHETER! URTER, GRØNNSAKER OG SOMMERBLOMSTER TRIVES SUPERT I POTTER OG SPANN. Salat, blomkarse og fløyelsblomst har ganske grunne røtter og kan derfor dyrkes sammen med andre planter. Dyrk i ampel for å spare plass. Forsøk gjerne månedsjordbær, de gir bær fra juni til oktober og er perfekt i potte! Squash, gresskar og agurk kan dyrkes i potte og pallekarm med godt resultat.

GI DINE KLATRENDE PLANTER STØTTE I LIVET

Klatreplanter med hengende frukt (f.eks. erteplanter) behøver noe å holde seg fast i, for eksempel et espalier eller et snøre. Planter som slynger seg fast (f.eks. klokkeranke, bønner og humle) kan vokse på en stang eller stolpe. Rankende planter (f.eks. agurkplanter) trenger å bindes opp forsiktig slik at stilkene ikke blir skadet. De kan også støttes opp med et skråstilt armeringsnett eller ledes over en mur.

PLANT ET TRE FOR PLANETEN

Planter med sugekopper (f.eks. eføy) kan ta seg opp på vegger og murer. Pass på – noen ganger kan underlaget ta skade.

Et tre øker ikke bare din trivsel, det gagner også det biologiske mangfoldet i hagen din og bidrar til å forsyne planeten med oksygen.

Tips! Vårt jutenett er nedbrytbart og etter endt sesong kan du legge både nett og plante i komposten.

Tips! Beskytt rotsystemet, bevar fuktigheten og hold området rundt ditt nyplantede tre ugressfritt med en matte av kokosfiber.

HOLD STYR PÅ DYRKINGEN

Gjør din fremtidige jeg en tjeneste og merk såingene dine. Stikketikettene av bambus er ubehandlet men naturlig vannavstøtende, som gjør at teksten sitter på selv etter en hel sommer i hagen. Tips! Skriv med blyant og visk bort, eller slip lett, for å bruke etikettene på nytt.

HAGEGLEDER  2021

7


hjemme hos

En irsk kunstner og ”No Digger”

Tips fra Tony! Lag purè av grønnkål og frys det ned i terninger.

T

ony har bodd i Norge i 27 år og er kjøkkenhage-entusiast. Jordsmonnet i hagen bærer preg av mye sand og mose. Derfor måtte Tony rydde en del skog for å kunne oppfylle sin drøm om dyrking.  Etter Inspirasjon fra Charles Dowding testet Tony å dyrke etter ”No Dig”-prinsippet i sin kjøkkenhage. Kunne det virkelig være sant at han kunne redusere luking og slippe snegler i en uforstyrret jord?  I løpet av koronasesongen fikk Tony mer tid til å utforske dette, og hans erfaring er at denne dyrkingsmetoden fungerer utmerket hos han, og det hadde god effekt på kroppen. I sesongen dyrker han både grønnkål, poteter, plukksalater, sukkererter og spinat. Han trives godt ute i hagen med ullgenseren på, og han kan følge med på hvordan bedene integreres i skogen.

8

HAGEGLEDER  2021

I Lunde i Telemark bor en irsk trebarnsfar, musiker, kunstnersjel og ivrig dyrker som heter Tony Carey.


AKTUELT OM JORD 3 FAVORITTER FRA VÅRT JORDSORTIMENT Alle er spesialkomponert for å gjøre det enklere å lykkes, på naturens premisser.

PREMIUM SÅJORD 10 LITER

En luftig og veldrenert jord med lavt næringsinnhold, velegnet for frø og stiklinger.

GOD JORD GJØR DET ENKLERE Å LYKKES

De fleste planter kan vokse i «nesten hva som helst», men drømmer du om frodige, friske blomster eller en bugnende urte- og grønnsakshage, er det avgjørende å gi plantene gode vekstforhold. God jord kjennetegnes av en porøs struktur slik at den ikke blir for kompakt. Planterøttene er nemlig avhengige av tilgang på luft, slik at de sprer seg for å ta opp næring og fuktighet til planten. Det er også viktig at plantene får jevn tilgang til næring for å fremme rot- og knoppdannelse, bladvekst, fruktsetting og smak. Dette gjør plantene bedre rustet mot sykdommer.

URTE- OG GRØNNSAKSJORD 15 LITER

Næringsrik jord laget av naturlige råvarer. Egnet til økologisk dyrking av urter, grønnsaker, frukt og bær.

Hvordan jorden tar vare på og drenerer vann er også avgjørende. Enkelte vekster trenger mye vann, mens andre planter trives i tørrere vekstforhold.

VELGER DU NELSON GARDEN-JORD … … velger du norskprodusert og kortreist. Jord med Nelson Garden-logo på, er nemlig en nyhet vi er stolte av. Våre produksjonsenheter er KRAVsertifiserte og oppfyller dermed strenge kriterier til fremstilling og klimapåvirkning. Resultatet er bærekraftig, levende jord, tilpasset ulike behov og bruksområder. De ulike sammensetningene påvirker nedbrytningen av organisk materiale, gjør næringsstoffene tilgjengelige for plantene, samt gir økt mikroliv og ideell struktur. I tillegg er jorden kortreist fra produksjonsanlegg med over 40 års erfaring i bransjen. Se hele vårt jordsortiment på NELSONGARDEN.COM

PREMIUM KRUKKEJORD 15/40 LITER

Inneholder biokull (et naturlig jordforbedringsmiddel) samt kompostert hage- og parkavfall, som gir god struktur. Holder godt på fuktighet og gir næring.

HAGEGLEDER  2021

9


Alle som liker å dyrke ønsker frø av høy kvalitet som spirer og gir livskraftige planter. Men hvordan får man det til? Møt Olof H. Christerson og bedriften Agortus som dyrker frø på nordlige breddegrader. TEKST: Thérése Larsson FOTO: Lovisa Back

bærekraftig frødyrking 10

HAGEGLEDER  2021


Å

så frø og deretter vente på at det skal spire er artig. Og skuffelsen når ingen, eller bare et par frø begynner å spire kan være stor. Alle som liker å dyrke ønsker derfor selvsagt frø som kan oppfylle drømmen om dyrking, noe som igjen stiller høye krav til våre frøprodusenter. Kravene og forventningene på det vi dyrker endres også over tid. For våre forfedre var det viktig at for eksempel pastinakken var av høy kvalitet for at avlingene skulle vare hele vinteren. I dag bryr vi oss mer om smaken. GODE FRØ

Olof H. Christerson og bedriften Agortus dyrker og produserer frø for både det lokale og internasjonale markedet ved basen på Olma Gård i Sør-Sverige. Timianfrøet ’German Winter’ i Nelson Gardens sortiment er ett eksempel.

den er motstandsdyktig og passer godt til vårt nordlige klima. Men timianfrø er generelt sett vanskelige å høste og å håndtere. – I og med at planten bare blir cirka 20 centimeter høy er det lett for at det kommer stein i skurtreskeren, og vi valgte derfor å høste alle frøene for hånd, sier Olof. Også lukingen av den to hektar store åkeren har vært en utfordring. – Radrenseren vi bruker til luking kan skille mellom radene ved hjelp av et kamera, noe som er veldig praktisk. Men i og med at det tok en måned før plantene dukket opp, i motsetning til ugresset som kom på tre dager, ble vi nødt til å styre maskinen for hånd. FØDT PÅ ÅKEREN

Olof er vokst opp på de skånske sletter utenfor Svalöv i syd-Sverige. I dag er han 59 år, utdannet agronom, og på CV-en har han titler som forretningsområdesjef, markedsfører innen planteforedling, og administrerende direktør.

– Hver frøsort har unike egenskaper, og siden det ikke finnes noen instruksjoner som kan følges må vi som frøprodusenter prøve oss frem. Det krever tid, tålmodighet og planlegging. Timianfrøene kommer fra planter – Jeg har innsett at jeg er entreprenør og vi sådde i 2017, forteller Olof H. Christerson. derfor utstyrt med en tankegang som ser muligheter, men har heldigvis også evnen til å Det finnes mange ulike timiansorter å velge ikke fokusere på problemer, sier Olof. mellom. Olof valgte ’German Winter’ siden

HAGEGLEDER  2021

11


Anna Lindeqvist, frøansvarlig hos Nelson Garden, og Olof H. Christerson på timianåkeren. Plantene ble satt i 2017, og i 2021 finnes frø fra disse plantene i frøposer fra Nelson Garden.

Frødyrkingen startet i 1992. I tillegg til dyrkingen og frøproduksjonen på Olma Gård samarbeider Olof og hans fem kollegaer med dyrkere i ulike deler av Europa. Kundene finnes blant annet i Sverige, Nederland og England. – Vi dyrker og utvikler det som etterspørres, og er alltid åpne for å samarbeide med andre dyrkere for kunnskapsutvikling, samarbeid og effektiv produksjon, sier Olof. UNIKE EGENSKAPER

Nå for tiden tilbyr Agortus syv ulike frøsorter. Enkelte er dyrket frem for kjøligere klima, andre for det internasjonale markedet og et varmere klima. Et hagefrø av høy kvalitet skal ha minst 70 prosent spiringsdyktighet ifølge det globale nettverket Seed Testing Association (ISTA). Det krever kunnskap og erfaringer av frøprodusentene. Det finnes mange årsaker til at et frø kan være dårlig. Ikke minst på grunn av sopp som finnes overalt i vårt økosystem. Med riktig håndtering av frøene reduseres risikoen for angrep. Også rensingsprosessen er viktig. – De som kjøper gule solsikkefrø blir ikke fornøyde om det også begynner å spire røde 12

HAGEGLEDER  2021

blomster i blomsterbedet. Akkurat nå utvikler vi et moderne rensingsanlegg som ved hjelp av skanning renser bort både dårlige og feil frø, sier Olof. ANALYSER RESULTATET

Selv om du har frø av høy kvalitet kan du mislykkes med dyrkingen din. Olof poengterer viktigheten av å analysere og samle erfaringer i etterkant – og ikke bare bortforklare en misvekst med dårlige frø. Du kan for eksempel ha oppbevart frøposen fuktig, eller satt frøene for dypt i jorden slik at de forbrenner unødvendig mye energi som igjen gir en svakere plante mot soppangrep. Planten kan også ha blitt angrepet av skadedyr, eller frøet satt i feil type jord. – Som dyrker er det viktig å grave der du står, og mestre de forholdene som råder, sier Olof. Å dyrke timian på Olma Gård som ligger midt på den Baltiske landrygg er et taktisk trekk. Timianfrø trives godt i moldholdig og alkalisk jord med pH-verdier over syv. På de to hektarene som er viet timianplanter regner Olof med at de skal kunne høste et sted mellom 300 og 500 kilo timianfrø.


HØST EGNE FRØ 1. Så frø. Spinat og kålplanter er enkle sorter å starte med. 2. Etter at blomstene er falt av gjenstår frøkapselen, eller tilsvarende på andre sorter, som sakte men sikkert tørker. 3. Høst kapslene på en solfylt og tørr dag etter at de har begynt å sprekke opp.

4. Legg de tørre kapslene i en pose og knus dem forsiktig. Rist på frøkapslene slik at frøene faller ut. 5. Pakk frøene først etter at de er helt tørre. Bit i et frø for å teste – er det hardt er det tørt. 6. Prøvedyrk innendørs for å undersøke spiringsdyktigheten.

HAGEGLEDER  2021

13


På Olma gård dyrkes blant annet dill, linser og timian, og de tresker og renser også frø som er dyrket på andre steder i Sverige.

TENKER BÆREKRAFTIGHET

Olof og hans kollegaer brenner for bærekraftighet og for å beholde den nordiske floraen. – Det er viktig at vi favoriserer våre nordiske frøsorter for et bærekraftig og rikt økosystem. Akkurat nå planlegger vi å utvikle bedriften ytterligere med selskapene AxiQS og Proteinskiftet AB. Olof ser mange fordeler med kunnskapen i det nordiske dyrkesamfunnet. – Samlet sett er produsentene godt utdannede, har god infrastruktur og det vi produserer er av høy kvalitet. Han ser samtidig at regelverket stikker kjepper i hjulene for utviklingen av svensk frøproduksjon: – Våre svenske regler for såvare er gode på mange måter. Men det er vanskelig å holde samme prisnivå som land med langt flere soltimer i døgnet og som dessuten ikke har de samme begrensningene som finnes i Sverige når det gjelder for eksempel bekjempelse av ugress og skadegjørere. 14

HAGEGLEDER  2021

Olaf håper og tror likevel at flere kunder vil tenke langsiktig og velger nordiske frø oftere i fremtiden: – Jeg skjønner at billige frø lokker forbrukere, men mange flere innser heldigvis at lange frakter av frø, samt utarming av vår nordiske flora ikke er spesielt bærekraftig eller videre smart, sier Olof. Dyrking har alltid betydd mye for denne mannen. Ikke minst privat. – Jeg elsker å gå ut i hagen, luke litt ugress, kanskje fjerne en og annen snegle, og nyte av den herlige selvforsynsfølelsen som jeg får av å kunne klippe litt selvdyrket gressløk til lunsjen. Har du noen tips til en oppskrift som er god å krydre med timian? – Forsøk å rive bladene fra en timianplante og dryss dem over en nystekt bondeomelett, sier Olof.

Mer om Olof Navn: Olof H. Christerson Bor: Olma Gård, Svalöv Virke: frøprodusent En grønnsak jeg gjerne dyrker: grønnkål Favorittbok: Eftersom Min Lada Har Brunnit Ner Kan Jag Nu Se Månen av Bengt Jacobsson Hører gjerne på: klipp på YouTube Favorittsted: foran bikuben, se på alle biene som flyr inn med sine avlinger. Mitt forbilde: Alfred Nobel Favorittredskap i urtehagen: skyffeljern


DYRKINGSGUIDE

gresskar Gresskar er en favoritt blant mange, og det er ikke rart. Med et stort, voksevillig frø som utgangspunkt, en imponerende vekst i sesong og til slutt de vakre fruktene, er det en fascinerende reise å følge for både store og små! TEKST: Veronika Nauf Steinsholt FOTO: Anna Lindeqvist, Lovisa Back

HAGEGLEDER 2021

15


NÅR KAN JEG HØSTE GRESSKAR?

Normalt kan man begynne å høste gresskar i siste halvdel av september og utover. Gresskaret er modent når man banker på gresskaret og man hører en hul lyd, eller man skraper på skallet og det er helt hardt. Modne gresskar kan lagres i flere måneder på et kjølig sted, men tåler ikke frost.

DYRK GRESSKAR FRA FRØ UTVALGET AV ULIKE GRESSKAR

ER STORT, både i farge, nyanser,

smak, form og størrelse. Noen velger å gå for store Halloweengresskar, andre for gode matgresskar eller vakre små prydgresskar. Det er det som er fint – det er noe for alle, og man kan velge det man liker best selv! SÅ IKKE FRØENE FOR TIDLIG om

våren. Du kan så dem inne ca 3-4 uker før du planter dem ut i kjøkkenhagen. Dette er varmekjære planter som vil ha det varmt under spiring, gjerne 20-25 grader, og rikelig med lys. Du kan også gjerne bruke varmematte som sørger for jevn og stabil varme.

DU KAN OGSÅ SÅ GRESSKARFRØ

DIREKTE ut i kjøkkenhagen i slutten av mai eller begynnelsen av juni når jordtemperaturen har nådd 15 grader. Er du plaget med snegler er det lurt å så inne først, da sneglene dessverre er veldig glad i småplantene. SIDEN GRESSKARPLANTENE OFTE

BLIR STORE i omfang bør du gi dem god planteavstand, ca 40–50 cm, slik at de får utviklet seg godt og ikke tørker ut. De er da bedre rustet mot sykdommer og råte. Ønsker du å dyrke gresskar i potte så er det lurt å velge en så stor potte som mulig for å unngå tørke og å sikre god vekst. Velg gjerne en gresskarsort som gir små frukter.

DU KAN PLANTE DEM UT I

KJØKKENHAGEN etter at faren for nattefrost er over. For at plantene skal få en god start ute i kjøkkenhagen er det viktig å plante dem i næringsrik jord, gjerne kompostjord. Er området utsatt for vind, beskytt dem gjerne den første tiden med en lett fiberduk slik at de får et jevnt, stabilt klima som sikrer en god start.

16

HAGEGLEDER  2021

GRESSKAR HAR EN IMPONERENDE

STOR VEKST. De får lange stilker, store blader og skal bære frem mange frukter. Derfor er det svært viktig å tilføre rikelig med vann og næring igjennom sesongen. Gjødsel fremmer rotveksten, fruktsetting, smak og farge, samt gir robuste og sterke planter.

Se alle våre gresskarfrø på side 50.

SOMMERGRESSKAR

Sommergresskar er sorter som ikke tåler lagring like godt. Sommergresskar nytes ofte underveis igjennom sesongen og kan spises rå eller kokt med skallet på. Mange koker, steker eller ovnsbaker sommergresskar i skiver eller terninger. ’LONG WHITE BUSH 2’ Hurtigvoksende gresskar med avlange frukter. ’SUNSEANSE’ F1 Muslingformede gresskar med tynt skall.

VINTERGRESSKAR

Vintergresskar som f.eks. kjempegresskar har hardere skall og er vanskeligere å dele enn sommergresskar. Fruktkjøttet har ofte en grovere tekstur og brukes ofte i pai, suppe, bakeverk og stuinger. Visste du at kokt vintergresskar kan få en konsistens og smak som minner om søtpotet? ’UCHIKI KURI’ Oransje frukter med nøttaktig smak. ’GELE REUZEN’ Digert og hurtigvoksende gresskar. ’DELICA’ F1 Mørkegrønt skall, og oransje og fast fruktkjøtt.


1

4

2

5

3

6

FAVORITTSORTER

1. ’ESO’ Nakenfrøgresskar, altså frø helt uten skall.

2. ’NELSON’ F1 Vakkert blåhvitt gresskar med god smak. 3. ’SUNSEANSE’ F1 Gir mye frukt over lang tid.

4. ’VEGETABLE SPAGETTI’ Fruktkjøtt med en form som minner om spaghetti. 5. ’TOM FOX’ Klassisk Halloween-gresskar til lykter og matlaging.

6. ’TURK’S TURBAN’ Vakre gresskar, spiselige, men brukes mest til dekorasjon.

GRESSKAR I MATLAGING Gresskar er en viktig frukt som har vært brukt i matlaging i Europa siden 1800 tallet. På grunn av konsistensen er det ikke normalt å spise gresskar i rå form. Vanligvis stekes, kokes eller dampes gresskar, eller brukes i supper, marmelade, pai, kake eller syltet på glass. Gresskarfrøene er også svært næringsrike og mange rister frøene i ovnen og bruker dem i bakst, granola og salat.

OPPSKRIFT

GRESSKARSUPPE DU TRENGER

Ca. 1 kg gresskar 1 gul løk 8 dl vann 2 dl valgfri fløte 1 ss ferskrevet ingefær 1 ts olje Salt, sort pepper og chili etter smak

HANN- ELLER HUNNBLOMSTER?

Visste du at det finnes hann- og hunnblomster på gresskarplanten? En hunnblomst kan du lett kjenne igjen ved at det er en liten begynnende frukt bak blomsten. Dersom ikke hunnblomsten blir bestøvet av en hannblomst, vil den lille frukten råtne og falle av. Har du lite bier og humler i hagen kan du knipe av en hannblomst og stikke den inn i en hunnblomst når den åpner seg, da er du sikret pollinering. Men normalt gjør våre iherdige insektsvenner jobben for oss!

SLIK GJØR DU

1. Hakk løken og fres den i olje sammen med chili, pepper og ingefær. 2. Skrell gresskaret, fjern kjernen, og kutt det i biter. Mindre biter koker hurtigere. 3. Tilsett gresskar, vann og fløte i gryta. Kok til bitene er blitt myke. 4. Hell suppen i en blender eller bruk en stavmikser for å jevne den. Smak til med salt.

HAGEGLEDER 2021

17


så enkelt Å dyrke fra frø gir store variasjoner og mangfold i hagen din. I tillegg til at det er skikkelig gøy! Her har vi samlet noen gode tips for å få i gang såingen, og som gjelder uavhengig av om du dyrker i hagen, på balkongen, eller på kjøkkenbenken. Det spirer overalt! FOTO: Andrea Turander

FORKULTIVERE INNENDØRS

DIREKTSÅ UTENDØRS

Frø med lang utviklingstid må sås tidlig på året, for eksempel aubergin, chili og paprika, kjempeverbena, klokkeranke og heliotrop. Passer også for deg som vil kunne høste grønnsaker og blomster så tidlig som mulig.

Direktesåing ute på friland eller i pallekarm passer for frø som tåler kulde, eller som vokser hurtig. Det meste kan likevel direktesås, noe som gjør det enklere for deg som ikke har plass til alle småplantene innendørs.

Slik gjør du: 1. Fyll dyrkingskaret med såjord. Vann. Så frøene etter anvisningene på frøposen. 2. Plant om i større potter med plantejord når frøene har spirt og plantene er blitt noen centimeter høye. 3. Venn plantene til utemiljøet (herding) etter at risikoen for nattefrost er over.

Slik gjør du: 1. Fjern steiner og ugress. Tilsett gjødsel, og vann godt slik at jorden blir fuktig 2. Lag smågroper eller en fure i jorden. Så frøene som beskrevet på frøposen. 3. Vann en gang til, forsiktig slik at frøene ikke flyter avgårde. Hold såingen fuktig til den spirer.

TIPS!

Hold såingen fuktig ved å dekke den med noe som slipper gjennom lys og luft. Et minidrivhus i glass eller plast, eller plastfolie med små hull i, fungerer fint.

18

HAGEGLEDER  2021

TIPS!

Bruker du fiberduk i begynnelsen av sesongen skaper du et godt mikroklima som gir en god start på spiringen. Duken beskytter også mot skadedyr, holder på fuktigheten og gir en jevnere temperatur.


ORDLISTE HERDING betyr at du litt etter litt venner planten til utendørslivets kaldere luft og sterke solstråler. Sett planten ut på et lunt sted i en liten stund, gjenta hver dag i ca en uke. La den stå ute litt lengre hver dag. FORKULTIVERE, FORSÅ – begge ordene betyr å så frø i mindre beholdere eller planteplugger innendørs, med formål om å plante de ut senere. GJØDSLE er å tilføre næringstoffer til jorden i form av f.eks. kompost eller plantenæring. PLANTEPLUGG er en liten kube eller sylinder laget av for eksempel kokosfiber eller torv som du kan forkultivere i. PLANTEJORD/BLOMSTERJORD er en næringsrik jord som passer for litt større planter. STRATIFISERING er å kuldebehandle frøene ved å la såingen stå kaldt (helst i minusgrader) i en viss tid. SÅJORD er næringsfattig jord med fin fraktur som fremmer rotutviklingen fra starten.

TIPS!

Når du bruker såbånd får du rett avstand mellom plantene med det samme. Lag en fure i jorden, legg ned såbåndet og vann grundig før du dekker med jord. Vann deretter en gang til! Frøene holder seg på plass, og du slipper å tynne plantene senere.

HAGEGLEDER  2021

19


SPØR EKSPERTEN

NÅR SKAL JEG SÅ AGURKENE?

EKSPERTEN: Agurk er en plante som vokser forholdsvis raskt. For utplanting om våren er det gunstig å så agurkene inne ca en måned før utplanting. Plantene kan plantes ut i kjøkkenhage eller potte etter at faren for frost er over. Har du lyst på egenproduserte agurker hele året? Prøv frø fra vårt Så året rundt sortiment, og dyrk agurk på kjøkkenbenken igjennom hele året!

JEG HAR LYST PÅ TULIPANER SOM BLOMSTRER PÅ VÅREN. NÅR SKAL JEG PLANTE DE?

EKSPERTEN: Tulipaner og andre vårblomstrende løkplanter som eks påskeliljer, perleblomster og krokus plantes på høsten fra slutten av august- midten av november.

MINE FRØ HAR GÅTT UT PÅ DATO, KAN JEG BRUKE DEM?

EKSPERTEN: Så lenge frø har blitt oppbevart tørt, mørkt og svalt kan frø spire mange år etter utgåttdato. Man kan enkelt ta en spiretest hjemme og se om det fortsatt er noe futt i frøene. Legg frøene i et glass med vann. De frøene som fortsatt flyter etter et døgn, spirer trolig ikke. De som synker til bunnen av glasset spirer trolig. En annen måte å ta spiretest på er å fukte et kaffefilter, bomull eller kjøkkenpapir. Dette legger du på en skål og dekker med plastfilm. Sett denne skålen ved 20 grader, da vil frøene under plastfilmen ha et optimalt klima for å kunne spire. Frøene som spirer kan du flytte over i jord og følge utviklingen videre.

20

HAGEGLEDER  2021

KONTAKT OSS

Her svarer vår hagevenn og gartner Veronika Nauf Steinsholt på dine vanligste spørsmål om frø, såing og dyrking. Har du spørsmål om dyrking? Kontakt oss på forbruker@nelsongarden.no


frøkatalog FRØ OG LØK DU KAN DYRKE SOM DU SELV VIL

22 OM VÅRE FRØ

Slik jobber vi med bærekraftighet, utvalg og kvalitet.

23 SÅ ÅRET RUNDT

Så i alle årets måneder for en uendelig avlingssesong.

30 DYRK I VANN

Med dyrkingskassen Harvy dyrker du din egen mat helt uten jord.

34 DYRK INNENDØRS

Spiselig i mindre format med Spirer og Micro Leaf.

38 GRØNNSAKER Dyrk det du vil spise.

54 SETTLØK

Opplev smaksforskjellene av ulike løksorter.

63 BLOMSTER

Inviter pollinatorene til hagen med sommerens blomster.

81 BLOMSTERLØK

FOTO: Anna Lindeqvist

Ta den letteste veien til en blomstrende dyrking.

HAGEGLEDER  2021

21


om våre frø TESTDYRKING OG UTVALG

Vi testdyrker mange blomster og grønnsaker – ca 200 sorter hvert år – av sorter som våre leverandører anbefaler til dyrking på nordlige breddegrader. Vi dyrker først og fremst sorter som er til hobbydyrkere, men snuser også på sorter som er beregnet til proffsegmentet (som regel når det gjelder snittblomster). For at en sort skal bli inkludert i sortimentet kreves det at den fungerer godt under nordiske forhold, er motstandsdyktig mot sykdommer, og gir god avling! SPIREDYKTIGHET

Vi spiretester alle frø så snart vi får inn nytt parti. På frøposen trykker vi den spiredyktigheten som er det lovfestede minimumskravet for porsjonsfrø. Nesten alle våre frø vi spiretester har likevel betydelig høyere spireevne og naturligvis aldri lavere. Det betyr at du ofte får flere planter enn vi anslår på posen.

RETT FRØ I POSEN

Vi gjør alt for å pakke rett frø i rett pose. Mellom hver sort vi pakker rengjøres maskinene og dampsuges grundig for å ikke blande ulike sorter. Det hender at vi får feil frø fra leverandørene våre, og da er forbrukertilbakemeldinger gull verdt! Med hjelp av bilder kan vi reklamere sorten, og også redusere risikoen for lignende feil i fremtiden. NOEN GANGER BLIR DET FEIL

Er du ikke fornøyd, eller om frøene ikke oppfører seg som ventet til tross for at anvisningene på posen er fulgt kan du reklamere på frøposen og få erstatning i form av nye frø. Kontakt vår forbrukerkontakt på forbruker@nelsongarden.no og oppgi partinummeret som du finner stemplet nederst på frøposens bakside. Vi gjør nye tester på aktuelt parti, og undersøker hva som kan ha gått galt for å unngå at problemet skjer igjen. BÆREKRAFTIGHET OG ANSVAR

En sunn planet er en forutsetning for å kunne HOLDBARHET OG OPPBEVARING dyrke. Vi er også overbevist om at dyrking igjen Vi følger EUs og Mattilsynets regler for kan ha en positiv innvirkning både på planet datomerking av frø. Om du oppbevarer frøene og mennesker. Som leverandør av hage- og mørkt, tørt og svalt holder de ofte betydelig dyrkingsprodukter har vi et ansvar gjennom lengre enn det stempelet på posen sier, og design, materialvalg og produksjon for å gjøre du kan så de fleste frø i mange år fremover. Pastinakk, salat, asters og petunia er eksempler det vi kan for å minimere vårt klimaavtrykk og sørge for at ingen tar skade på veien. Det gjør på frø som generelt mister spiredyktigheten vi ved å lære, tilpasse og utvikle, og ved å velge ganske fort. samarbeidspartnere som deler våre verdier. Les mer om våre bærekraftighetstiltak på nelsongarden.no. 22

HAGEGLEDER  2021


SÅ ÅRET RUNDT

velkommen til en uendelig dyrkingssesong Sår du i alle årets måneder får du ikke bare en uendelig dyrkingssesong, du sprer også arbeidet ut over hele året slik at det passer bedre inn i din hverdag. Du kan dessuten velge å så frøene dine når forutsetningene for å lykkes er aller best for hver grønnsak. Sortene på side 24-27 er valgt ut av hagebloggeren Sara Bäckmo. På posen finnes såanvisninger for fire ulike årstider, for at du skal kunne sette et frø i jorden akkurat når du selv ønsker det.

FOTO: Markus Danielsson Lovisa Back

På side 28-29 finnes lavtvoksende tomat- og agurkplanter som er godt egnet til innendørsdyrking, grønnsaker som må forkultiveres allerede på vinteren for å rekke å gi avlinger, samt blomster som kan høst- og vintersås utendørs.

HAGEGLEDER  2021

23


Allium

Bladbete

Brokali

Bønnevikke

Dill, Blad-

'Quattro' F1 En bladløk med brede, kraftige blader som brukes som gressløk. Smaken minner om hvitløk. Både blader, blomster og knopper er spiselige. Planten er flerårig og blir større hvert år. Verdifull tidlig vår når utvalget i kjøkkenhagen ennå ikke er stort.

'Perpetual Spinach' En hurtigvoksende bladbete med tynne blad og stilker. Meget god til å brukes som spinat. Tåler kjølig klima godt og kan overvintre på beskyttet sted for høsting vinter og vår. 11735

'CN 7006' F1 En lekker brokkoli med små buketter og lange stilker. Passer til en lang dyrkingssesong og kan drives frem tidlig og sent for høsting i drivhus. Både buketter og blad er gode. Dekk med nett for å hindre angrep fra sommerfugl, møll og fluer.

'Witkiem Manita' God bønnevikke som gir stor og tidlig avling. Kan sås i kald jord i motsetning til andre bønner. Plantene toppes gjerne etter noen klaser med belger for hurtigere avling. Både skudd og topper kan spises som bladgrønnsak, ferske eller tilberedte.

'Bouquet' Dill er mer enn en urt, faktisk en bladgrønnsak. Den passer utmerket til å dyrkes mye av for høsting om våren og kan brukes både fersk og tilberedt. Denne lave sorten gir tildig avling fra kompakte planter.

11712

11554

11744

Ert, Brytsukker-

Ert, Sukker-

Erteskudd

Gulrot, Sommer-

Gulrot, Sommer-

'Tom Thumb' Meget lav brytsukkerert som passer perfekt til å dyrkes i potte eller som kantplante. Belgene er saftige og modner tidlig. Ekstra passende å dyrke for tidlig avling i drivhus, beskyttede pallekarmer og på balkonger.

'Norli' Lavtvoksende og hurtig sukkerert med små gode belger. Perfekt å så tidlig om våren i drivhus for tidlig avling. Blir bare 60 cm høy og trenger bare en eneste plantestøtte for å holdes oppreist. 11738

Perfekt bladgrønnsak å dyrke mye av og ofte. Spede erteskudd smaker godt og kan vokse både innendørs i vinduet, i drivhus og på friland. Repeter såingen med noen ukers mellomrom for jevn tilgang. Høst skuddene når de er ca. 10 cm høye.

Harlequin Mix F1 En herlig miks av tynne gulrøtter i flere farger. Vokser raskt for høsting året rundt. Kan dyrkes på flere måter avhengig av dyrkingsflaten; i rader, i store potter og bredsåing der frøene strøs utover overflaten og dekkes med jord.

'Nantaise 2' Meget god gulrot som vokser raskt og gir god avling hele året. Kan dyrkes på flere måter avhengig av dyrkingsflaten; i rader, i store potter og bredsåing der frøene strøs utover overflaten og dekkes med jord.

11553

11750

11751

Gulrot, Vinter-

Hagemelde

Havrerot

Kinesisk Brokkoli

Knutekål

'Rothild' En god og saftig gulrot som har fine kvaliteter for å høstes når det er kaldt. Kan stå lenge i kald jord uten å bli dårlig, og til og med overvintre for tidlig avling året etter. Dekk med halm eller løv for å beskytte mot tele.

'Rubra' Vakker bladgrønnsak som med sine røde blad setter farge på salater. Kan brukes som spinat i matlaging. Hagemelde er også et av hagens ugress som lett frøsår seg der den vokser. I dyrket form er den meget verdsatt.

En ekstremt lekker rotgrønnsak, blant de aller beste. Smaken er mild og god, minner om artisjokk. Verdifull i hagen siden den er meget hardfør og overlever vinteren på dyrkingsstedet.

11752

11737

'Kichi' En mild og hurtigvoksende kål som først og fremst dyrkes om høsten. Høst knopper, blader og de saftige stilkene, det vokser fort ut nye. Minner om brokkoli på smak og i utseende. Dekk med nett for å hindre angrep fra sommerfugl, møll og fluer.

'Blaro' En hurtigvoksende kålplante der den oppsvulmede stammen og bladene brukes. Sorten er vakkert lilla i skall og blad, kjøttet er hvitt. Passer utmerket til høsting vår, sommer og høst. Dekk med nett for å hindre angrep fra sommerfugl, møll og fluer.

11725

11721

Allium hybrida

Beta vulgaris

11757

Pisum sativum

11739

Daucus carota L

24

H A G E G L E D E R  2021

Pisum sativum

Atriplex hortensis

Brassica oleracea

Pisum sativum

Tragopogon porrifolius

11747

Vicia faba

Daucus carota L

Brassica oleracea

Anethum graveolens L.

Daucus carota L

Brassica oleracea


Kål, Grønn-

Kål, Grønn-

Kål, Grønn-

Kål, Japansk, Tatsoi

Kål, Kina-

'Nero di Toscana' En verdsatt kål hvis blad spises tilberedt eller rå. Vokser som en palme og kalles både for palmekål og svartkål. Høstes blad for blad. Kan dyrkes for å høste små blad tidlig og sent. Dekk med nett for å hindre angrep fra sommerfugl, møll og fluer.

'Half Tall' En verdsatt vintergrønnsak i hagen. Bruk bladene ferske i en salat eller i matlaging som spinat. En lav sort som er enkel å beskytte mot rådyr og harer. Dekk også med nett for å hindre angrep fra sommerfugl, møll og fluer.

Tatsoi En asiatisk kål som er ektremt kulderesistent. Den danner lave bladrosetter som høstes blad for blad eller hele på en gang. Bladene kan brukes ferske eller tilberedt som spinat. Dekk med nett for å hindre angrep fra sommerfugl, møll og fluer.

'Natsuki' F1 En kålsort med sprø, lysegrønne blader med kraftige, hvite nerver. Akkurat denne sorten utvikles raskt og kan høstes som veldig små hoder. Passer til tidlig og sen dyrking. Både ytterbladene og hodet kan spises.

11716

'Scarlet' En verdsatt vintergrønnsak i hagen. Brukes fersk i salat eller i matlaging som spinat. De krusete bladene har en vakker farge. Kål med røde blader er mindre appetittlig for snegler. Dekk med nett for å hindre angrep fra sommerfugl, møll og fluer.

11724

11755

Kål, Komatsuna

Kål, Pak Choi

Kål, Pak Choi

Kål, Rosen-

Kål, Rosett-

'Malachai' F1 En god og hurtigvoksende asiatisk bladgrønnsak. Den er mild i smaken og produserer masse blader. Som andre asiatiske kålsorter trives den best tidlig på våren og om høsten. Dekk med nett for å hindre angrep fra sommerfugl, møll og fluer.

'Bonsai' F1 En lekker og hurtgvoksende kål med kraftige, sprø stilker og milde blad. En liten sort som utvikler små kålplanter på få uker. Dekk med nett for å hindre angrep fra sommerfugl, møll og fluer.

Colour Crunch Blend En miks av hurtigvoksende pak choi med sprø stilker og milde blad i ulike farger. Passer fint å dyrke for å høste små blad tidlig og sent i sesongen. Dekk med nett for å hindre angrep fra sommerfugl, møll og fluer.

'Igor' F1 En smakfull kål som danner små kålhoder rett på den høye stammen. Verdifull i hagen siden plantene vokser godt om høsten og kan stå ute lenge. Dekk med nett for å hindre angrep fra sommerfugl, møll og fluer.

11723

11720

Kalette 'Autumn Star' F1 En meget god og vakker høyvokst kål. Alle bladene kan spises, men det er først og fremst de små rosettene langs stilken som høstes. Plantene har lang utviklingstid men tåler kulde godt. Dekk med nett for å hindre angrep fra sommerfugl, møll og fluer.

Brassica oleracea

11713

Brassica rapa

Brassica oleracea

Brassica rapa

11722

11726

Brassica oleracea

11717

Brassica rapa

Brassica rapa

Brassica oleracea

Brassica rapa

Brassica oleracea

11711

Kål, Rød-

Kål, Savoi-

Kål, Spiss-

Kål, Spiss-

Løk, Salat-

'Langedijker Bewaar 2' Kål med fantastisk farge som spises både fersk og tilberedt. Ekstra satt pris på da hodene kan høstes sent og lagres en stund. Kål med røde blader er mindre appetittlig for snegler. Dekk med nett for å hindre angrep fra sommerfugl, møll og fluer.

'Vorbote 3' En meget hurtigvoksende hodekål som kan spises både fersk og tilberedt. Perfekt for tidlig innhøsting i drivhus om våren, men kan like gjerne dyrkes for å høstes sommer, høst og vinter. Dekk med nett for å hindre angrep fra sommerfugl, møll og fluer.

'Kalibos' En rød spisskål med mild kålsmak og sprø blad. For å få avlinger over lengre tid kan bladene høstes blad for blad mens planten vokser videre i hagen. Dekk med nett for å hindre angrep fra sommerfugl, møll og fluer.

'Filderkraut' Spisskål med mild smak og sprø blad. Fin å dyrke for innhøsting om høsten. Tåler kulde godt og kan stå lenge i jorden. Dekk med nett for å hindre angrep fra sommerfugl, møll og fluer.

'White Lisbon' En god og hurtigvoksende løk som er lettdyrket. Kan høstes i flere ulike stadier og dermed stå lenge i jorden. Spis gjerne både løkbasen og det smakfulle gresset. Overskudd kan fryses.

11710

11742

11718

11714

Brassica oleracea

Brassica oleracea

Brassica oleracea

11709

Brassica oleracea

Allium cepa

HAGEGLEDER  2021

25


Løk, Salat-

Mainepe

Pastinakk

Persille

Persille

'Apache' Mørkelilla salatløk som er lettdyrket. Kan høstes i flere ulike stadier og dermed gi mat i lang tid. Spis gjerne både løkbasen og det smakfulle gresset. Overskudd kan fryses. 11743

'Golden Ball' Vakre, gyldne kuler som minner om reddiker. En hurtigvoksende kålplante der den oppsvulmede roten brukes. Passer utmerket til å høstes vår, sommer og høst. Dekk med nett for å hindre angrep fra sommerfugl, møll og fluer.

'White Gem' En av vinterens beste rotfrukter med mild smak og stor avling. Kjegleformede, hvite røtter. Tåler kald og frossen jord og overvintrer på de aller fleste steder uten å behøve særlig beskyttelse. Så alltid 3-5 frø på samme sted for beste resultat.

'Grüne Perle' Kruspersille har krusete blad. Bruk både blad og stilk, smaken passer de fleste matretter. Den lettdyrkede bladgrønnsaken tåler kaldt vær godt og kan overvintre på beskyttet sted for å høstes kommende vår.

'Laura' Bladpersille har flate, smakfulle blad som passer til de fleste matretter. Bruk både blad og stilk. Den lettdyrkede bladgrønnsaken tåler kaldt vær godt og kan overvintre på beskyttet sted for å høstes kommende vår.

11719

11748

11745

11746

Portulakk, Vinter-

Purre

Reddik

Reddik

Reddik

En av vinterens viktigste bladgrønnsaker. Danner tuer med meget gode blad på tynne stilker som kan høstes vinter og vår. Vokser godt til tross for mørke og kulde. Dyrkes helst på beskyttet sted da planten kan skades av regn og snø. 11733

'Blaugrüner Winter' En dyrkingsverdig løk som overlever milde vintre utendørs. Graves opp og plantes om i drivhus for lettere avling vinter og vår. Er jorden frossen kan løken kuttes ved bakken. Løken vokser videre når jorden er opptint før den går i blomst.

'De dix-huit jours' En superrask reddik, klar for høsting etter ca 18 dager. Reddiker trenger mye vann for å bli sprø og gode. De vokser aller best om våren og høsten, unngå dyrking om sommeren da de går lett i blomst. Så ofte for å høste over lang tid.

'French Breakfast 3' En avlang og meget god reddik. Reddiker trenger mye vann for å bli sprø og gode. De vokser aller best om våren og høsten, unngå dyrking om sommeren da de går lett i blomst. Så ofte for å høste over lang tid.

'Burro Gigante' En knallrød og kjempestor reddik. Reddiker trenger mye vann for å bli sprø og gode. De vokser aller best om våren og høsten, unngå dyrking om sommeren da de går lett i blomst. Så ofte for å høste over lang tid.

11740

11727

11728

11729

Ruccola

Rødbete, Blad-

Salat, Baby Leaf

Salat, Hode-

Salat, Plukk-

Smakfulle blad med mild peppersmak til bruk i salater, på smørbrød og ellers i matlaging. Vokser fint spesielt om våren og høsten. Vann regelmessig for bedre blader. Enkelt å dyrke på alle voksesteder med godt resultat.

'Bull´s Blood' Vakker rødbete å dyrke for de dyprøde bladenes skyld. De milde bladene gir en fin kontrast til salat og kan brukes i matlagingen som spinat. Passer fint til dyrking for avling av blad på senhøsten. Kan overvintre på beskyttet sted.

Baby Leaf mix Miks av 'Amerikanischer Brauner', 'Salad Bowl', 'Red Salad Bowl', 'Lollo Rossa', 'Australische Gele' og 'Rouge Grenobloise'. Spirer best i sval jord, vokser fint i kaldvær. Dekk med fiberduk om høsten for lengre avlingstid.

'Merveille des quatre saisons' Vakker salat med rødlige, bulkete blad i løse hoder. Vokser fint i lave temperaturer. Dekk med fiberduk om høsten for lengre avlingstid. Tenk på at salat vokser best i sval jord og at bladene blir best om plantene vannes rikelig.

'Lollo Bionda' Sprø salat som kan høstes blad for blad. Vokser fint i lave temperaturer. Dekk med fiberduk om høsten for lengre avlingstid. Tenk på at salat vokser best i sval jord og at bladene blir best om plantene vannes rikelig.

11749

11707

11700

11701

Allium cepa

Claytonia perfoliata

Eruca sativa

Allium ampeloprasum

Beta vulgaris

11734

26

Brassica rapa L.

H A G E G L E D E R  2021

Pastinaca sativa

Raphanus sativus

Lactuca sativa

Petroselinum crispum

Raphanus sativus

Lactuca sativa

Petroselinum crispum

Raphanus sativus

Lactuca sativa


Salat, Plukk-

Salat, Plukk-

Salat, Plukk-

Salat, Romano-

Salat, Romano-

'Red salad bowl' Salat med løst knyttede hoder i vakker rød farge. Vokser fint i lave temperaturer. Dekk med fiberduk om høsten for lengre avlingstid. Tenk på at salat vokser best i sval jord og at bladene blir best om plantene vannes rikelig.

'Salad Bowl' Salat med løst knyttede hoder i vakker grønn farge. Vokser fint i lave temperaturer. Dekk med fiberduk om høsten for lengre avlingstid. Tenk på at salat vokser best i sval jord og at bladene blir best om plantene vannes rikelig.

'Cerbiatta' Flikete ekebladsalat som holder seg meget fint i kulden. Dekk med fiberduk om høsten for lengre avlingstid. Tenk på at salat vokser best i sval jord og at bladene blir best om plantene vannes rikelig.

'Intred' Små, rødbladede kompakte hoder som kan dyrkes tett. Vokser fint i lave temperaturer. Dekk med fiberduk om høsten for lengre avlingstid. Tenk på at salat vokser best i sval jord og at bladene blir best om plantene vannes rikelig.

11702

11703

11704

'Little Gem' Små, kompakte hoder som kan dyrkes tett. Vokser fint i lave temperaturer. Dekk med fiberduk om høsten for lengre avlingstid. Tenk på at salat vokser best i sval jord og at bladene blir best om plantene vannes rikelig. 11705

11706

Salat, Vinter-

Sibirsk bladraps

Skorsonerrot

Spinat

Spinat

'Vit' Vinterens kanskje viktigste bladgrønnsak. Tåler kulde meget godt. Dyrkes med fordel i drivhus for lang avlingstid. Vær nøye med ventilasjonen siden vintersalat kan rammes av gråskimmel om høsten og vinteren. Kan også overvintre på friland.

'Red Russian' En kål hvis taggete blad brukes som grønnkål. Meget god fersk, men også tilberedt som spinat. Vokser hurtig og er lett å dyrke for høsting av små og store blad. Dekk med nett for å hindre angrep fra sommerfugl, møll og fluer.

'Duplex' En rotfrukt utenom det vanlige. Danner en flere desimeter lang svart rot som er hvit inni, fra hvert frø. Mild smak og meget lett å bruke i matlaging. Meget herdig og overlever vinteren der den dyrkes. Kan høstes neste vår.

'Palco' F1 En av de mest anvendelige bladgrønnsakene, som kan brukes både fersk og tilberedt, og overskuddet kan fryses. Gir hurtig avling og kan dyrkes på ulike måter avhengig av sted og sesong. Foretrekker næringsrik jord.

'Butterflay' En av de mest anvendelige bladgrønnsakene, som kan brukes både fersk og tilberedt, og overskuddet kan fryses. Gir god avling av store blad og kan dyrkes på ulike måter avhengig av sted og sesong. Foretrekker næringsrik jord.

11732

11708

11756

11730

11731

Lactuca sativa

Valerianella locusta

Lactuca sativa

Brassica napus

Lactuca sativa

Scorzonera hispanica L.

Lactuca sativa

Spinacia oleracea L.

Lactuca sativa

Spinacia oleracea L.

Spinat, Nyzealandsk Neuseelaender Veldig anvendelig bladgrønnsak som gir stor avling som kan brukes som spinat. Danner en stor, krypende plante som kan veie 10 kilo. Vokser fint om sommeren, sensommer og høst. Høst topper og blader, nye skudd vokser ut etter hvert. 11736

FOTO: Markus Danielsson

Tetragonia tetragonioides

så i snø

Det går fint å så for eksempel salat, dill og ruccola på kald eller til og med frossen jord.

HAGEGLEDER  2021

27


Vil du dyrke i vintermørket? Ikke glem plantelyset! Les mer på s.33

Dyrk tomater og paprika innendørs Å dyrke fruktsettende grønnsaksplanter som agurk og tomat innendørs går helt fint, særlig om du velger sorter som holder seg ganske små og kompakte. På frøposene tipser vi om hvordan du best lykkes med din innendørsdyrking. Agurkplanter har for eksempel godt av en forsiktig dusj med jevne mellomrom, og plantelys er en forutsetning for et vellykket resultat. Avlingene blir kanskje ikke like store som utendørs, men det er et artig dyrkingsprosjekt likevel. Og det er veldig stas å kunne nye egne tomater og agurker midt på vinteren!

28

H A G E G L E D E R  2021

Agurk,Potte-

Agurk,Potte-

Agurk,Potte-

'Picolino' F1 Liten agurk med glatt skall. Setter bare hunnblomster. Høstes fra ca 3 mnd etter såing. Forkultiveres med plantelys innendørs, 1 frø/potte med 2/3 gjødslet jord og 1/3 såjord øverst. La spire i 25°C, stilles deretter i romtemp. Ved omplanting sett planten på samme dybde som såpotten, ikke dypere. Trenger støtte.

'Baby' F1 Miniagurk med glatt skall. Setter bare hunnblomster. Høstes fra ca 3 mnd etter såing. Forkultiveres med plantelys innendørs, 1 frø/potte med 2/3 gjødslet jord og 1/3 såjord øverst. La spire i 25°C, stilles deretter i romtemp. Ved omplanting sett planten på samme dybde som såpotten, ikke dypere. Trenger støtte.

'Formule' F1 Agurk med glatt skall. Setter bare hunnblomster. Høstes fra ca 3 mnd etter såing. Forkultiveres med plantelys innendørs, 1 frø/potte med 2/3 gjødslet jord og 1/3 såjord øverst. La spire i 25°C, stilles deretter i romtemp. Ved omplanting sett planten på samme dybde som såpotten, ikke dypere. Trenger støtte.

11559

11560

11561

Cucumis sativus

Cucumis sativus

Cucumis sativus


Artiskokk

Aubergine

Chilipepper

Chilipepper

Chilipepper

'Vert de Provence' Storslått grønnsak der knoppen høstes. Dyrkes på friland eller i stor potte på varmt sted. Høstes ca 6 mnd etter såing. Forkultiveres med plantelys innendørs, i såjord. La spire i romtemp., plasseres deretter svalere. Plant om til en plante/ potte med gjødslet jord når plantene er store nok.

'Jewel Amethyst' F1 Tidlig sort med ca 10 cm lange frukter, til dyrking i vindu, drivhus eller beskyttet plassering. Høstes fra ca 4 mnd etter såing. Forkultiveres med plantelys inne, i såjord. La spire i romtemp., plasseres deretter svalere. Plant om til en plante/ potte med gjødslet jord når plantene er store nok.

'Hot Lemon' Het sort med sitrussmak. Høstes fra ca 4 mnd etter såing. Forkultiveres med plantelys innendørs, i såjord. La spire i 25°C, stilles deretter i romtemp. Plant om til en plante/potte i gjødslet jord når plantene er store nok. Vask hendene godt etter du har tatt i chili.

'Jamaican Bell' Mild sort med klokkeformet frukt. Høstes fra ca 5 mnd etter såing. Forkultiveres med plantelys innendørs, i såjord. La spire i 25°C, stilles deretter i romtemp. Plant om til en plante/potte i gjødslet jord når plantene er store nok. Vask hendene godt etter du har tatt i chili.

'Pikito' Liten sort med mange små frukter. Høstes fra ca 4 mnd etter såing. Forkultiveres med plantelys innendørs, i såjord. La spire i 25°C, stilles deretter i romtemp. Plant om til en plante/potte i gjødslet jord når plantene er store nok. Vask hendene godt etter du har tatt i chili.

11562

11558

11565

11566

11567

Klokkeranke

Kornblomst

Paprika, Potte-

Ringblomst

Selleri, Knoll-

Klatreplante til solfylt sted. De lange rankene trenger stødig støtte. Blomstrer ca 20 uker etter såing. Forkultiveres med plantelys innendørs. Bløtlegg frøene 1 time og så tynt på fuktig såjord. La spire i romtemp., plasseres deretter svalere. Plant om til 1 plante/potte med gjødslet jord når plantene er store nok.

'Cupid' F1 Kompakt sort for vindu, drivhus eller beskyttet sted. Høstes fra ca 3 mnd etter såing. Forkultiveres med plantelys innendørs, i såjord. La spire i romtemp., plasseres deretter svalere. Plant om til en plante/potte med gjødslet jord når plantene er store nok. Dusjes ofte. Fjern første frukter for større avling.

Lettdyrket og kravløs blomst som er fin som snitt. Blomstrer ca 3 mnd etter spiring. Fjern visne blomstrer for lengre blomstringstid. Frøsår seg om frøene får utvikles. Kan vendes ned som grønngjødsel. Direktesås på voksestedet eller forkultiveres og plantes ut når plantene er store nok.

11576

'Blue Boy' Kravløs sommerblomst. Blomstrer ca 3 mnd etter spiring og deretter lenge om visne blomster fjernes. Fin som snitt, evighetsblomt eller som spiselig dekor. Direkteså på voksestedet eller forkultiver inne og plant ut når plantene er store nok. Så/plant spredt for å få mer forgrenede planter. 11575

11563

11579

'Mars' Stor og glatt rotgrønnsak. Oppreist bladverk, motstandsdyktig mot sykdommer. Høstes ca 6 mnd etter såing. Lagringsdyktig. Forkultiveres innendørs, bruk plantelys. Så tynt på fuktig såjord. La spire og gro i ca 20°C. Spiretiden kan være lang. Plant om i gjødslet jord når plantene er store nok.

Timian, Krydder-

Tomat, Potte-

Tomat, Potte-

Tomat, Potte-

Verbena, Kjempe-

'German Winter' Vintergrønn, flerårig urteplante som tåler tørke. Bladene brukes ferske eller tørket. Høstes fra ca 10 uker etter såing. Forkultiveres med plantelys innendørs, i såjord. La spire i romtemp., plasseres deretter svalere. Plant om til et par planter/potte når plantene er store nok. Kan direktesås utendørs.

'Siderno' F1 Riktbærende sort til vindu, drivhus eller utendørs på beskyttet sted. Høstes fra ca 3 mnd etter såing. Skuddene i bladvikene, "tyvene", skal ikke fjernes. Forkultiveres med plantelys innendørs, i såjord. La spire i romtemp., plasseres deretter svalere. Plant 1 plante/potte med gjødslet jord når plantene er store nok.

'Tiny Tim' Lettdyrket sort til vindu, drivhus eller utendørs på beskyttet sted. Høstes fra ca 3 mnd etter såing. Skuddene i bladvikene, "tyvene", skal ikke fjernes. Forkultiveres med plantelys innendørs, i såjord. La spire i romtemp., plasseres deretter svalere. Plant 1 plante/potte med gjødslet jord når plantene er store nok.

'Balkonzauber' Klassisk sort til vindu, drivhus eller utendørs på beskyttet sted. Høstes fra ca 3 mnd etter såing. Skuddene i bladvikene, "tyvene", skal ikke fjernes. Forkultiveres med plantelys innendørs, i såjord. La spire i romtemp., plasseres deretter svalere. Plant 1 plante/potte med gjødslet jord når plantene er store nok.

Søte lillafiolette blomster på høe stilker. Dyrkes på friland eller i stor potte. Forkultiveres med plantelys innendørs. Så tynt på fuktig såjord. La spire i romtemp. i 3-4 uker. Om frøene ikke spirer plasser dem i kjøleskap i 4-6 uker. Plant om til 1 plante/ potte med gjødslet jord når plantene er store nok.

11574

11569

11571

11572

Cynara cardunculus

Cobaea scandens

Thymus vulgaris L.

Solanum melongena

Centaurea cyanus

Solanum lycopersicum

Capsicum baccatum

Capsicum annuum

Solanum lycopersicum

Capsicum baccatum

Calendula officinalis

Solanum lycopersicum

Capsicum frutescens

Apium graveolens

11568

Verbena bonariensis

11580

HAGEGLEDER  2021

29


DYRK I VANN

Ved hjelp av den hydroponiske dyrkingskassen Harvy kan du enkelt dyrke hjemme uten jord. Alt du trenger for å komme i gang er vann og en vinduspost. Resten er inkludert i startpakken. Når kassen er fylt med vann plasserer du de forhåndssådde plantepluggene i lokket. Sjekk vannivået etter et par uker. Etter ytterligere noen uker er det tid for å høste.

30

HAGEGLEDER  2021

FOTO: Anna Lindeqvist

uten jord i hydroponisk dyrking


Harvy, startpakke Startpakke for hydroponisk dyrking. Hvit kasse med lokk for 6 planter + 6 forhåndssådde plugger (3 x salat, 3 x basilikum) + pluggholdere + 250 ml spesialnæring. Kasse av PS og ABS, holdere av PE. Produsert i Sverige. 795 x 160 x 150 mm

Hvitt lokk 5551 Brunt lokk 5552 Blått lokk 5553

Holder for LED-lyslist til Harvy

3 URTEFAVORITTER I

Holder for plantelys LED Small (art. 5564) til dyrkingskassen Harvy 3 (art. 5541). Festes på kassen og muliggjør derfor valgfri plassering. Meget enkel høydejustering fra 18 cm til 35 cm. LED-lyslisten festes med sine clips i holderens øvre, vinklede del. Av gjennomsiktig PC/PMMA.

HARVY

1. Basilikum 2. Persilleselleri 3. Koriander

5608

Hydroponisk næring 250 ml Plantenæring, spesielt tilpasset hydroponisk dyrking, d.v.s. dyrking i vann. Flaske med praktisk skala i korken som gjør det enkelt å dosere næringen. Rekker til flere dyrkingsomganger. 250 ml. NPK 4-0,7-3.

6765

Gavepakningen inkluderer det viktige plantelyset. Harvy 3 Gavepakning 3 deler En komplett løsning for hydroponisk dyrking inkl. plantelys og oppheng. Innhold: Startpakke for hydroponisk dyrking Harvy 3 art. 5541; LED-lyslist Small 15 W art 5564 og opphengstativ med sugekopper art. 5604.

5546

Planteplugg uten frø 6 planteplugger til hydroponisk dyrking. Av kokosfiber og torv pluss litt næring. Tilsett egne frø.

5537

Harvy 3, hvit, startpakke Startpakke for hydroponisk dyrking. Hvit kasse med lokk for 3 planter + 6 forhåndssådde plugger (3 x salat, 3 x basilikum) + pluggholdere + 250 ml spesialnæring. Kasse av PS og ABS, holdere av PE. Produsert i Sverige. 39 x 15 x 14 cm.

5541

HAGEGLEDER  2021

31


FOTO: Markus Danielsson

DYRK I VANN

Les mer på: harvy.no

32

HAGEGLEDER  2021


DYRK BLOMSTER I HARVY Det går veldig fint å dyrke blomster i Harvy! Vi har eksperimentert vilt med alt fra hagesplittblomst til høststråblomst. Noen av våre blomsterfavoritter i Harvy er:

STUELØNN med sine fargerike blomster. BLODBEGER som blir vakrest om den har noe å klatre i. PELARGONIUM om sås fra frø eller plantes som stikling. Vi har også sådd stemorsblomster og satt stiklinger av pasjonsblomst med gode resultater. Akkurat nå tester vi solsikke og blomsterert!

ET SAMARBEID Harvy er utviklet sammen med den svenske foreningen Hemmaodlat, som har sitt virke på Grohuset ved Sveriges Landbruksuniversitet, Alnarp.

Med eller uten plantelys?

Selv i årets lyseste periode vil du kunne se forskjell på dyrkingen din med og uten plantelys. Dagslyset som kommer inn gjennom vinduet er helt enkelt svakere enn det direkte lyset fra en pære. Når det er sagt går det likevel fint å dyrke med bare dagslys som lyskilde fra mai til august. Vil du lykkes med å dyrke om vinteren er plantelys essensielt. Bruk gjerne en timer og la lyset være tent i 12-16 timer. Vår LED-lyslist finnes i tre lengder; 40, 60 og 85 cm. Til 60 cm-lyslisten med adapter (No.1) kan du koble til ytterligere to 60 cm-lyslister (No.2). Til 85 cm-lyslisten med adapter (No.1) kan du koble til ytterligere en 85 cm-lyslist (No.2). HEMMAODLAT EN GRÖNARE VARDAG

Grohuset

Ikke vær redd for å senke lyset. La den gjerne henge 10 cm over bladverket. På den måten får plantene mer lys og vokser bedre.

HAGEGLEDER  2021

33


DYRK INNENDØRS

spirer og MicroLeaf

FOTO: Lovisa Back

Den raskeste veien til en egen grønnsaksdyrking er med spirer og Micro Leaf. De næringsrike spirene er klare på bare noen dager, og med Micro Leaf dyrker du raskt og enkelt egne bladgrønnsaker i vinduskarmen. Hvilken sort blir din favoritt?

34

HAGEGLEDER  2021


Bønnevikke En bønnevikke med herlig sprø smak, som gir rikelig avling. Sorten er en såkalt ”cut-and-come-again” - etter høsting vokser nye blad ut.

Salatkarse Denne fine karsen gir små, mørkegrønne blader med sterk smak. Meget dekorativ i salater. Sorten er en såkalt ”cutand-come-again” - etter høsting vokser nye blad ut.

Grønnkål Grønnkål er rik på antioksidanter, C- og E-vitamin. Gir blågrønne, sprø blader med en mild kålsmak. Dyrkes innendørs hele året.

Agurkurt Agurkurt har fyldige blad med smak av agurk. Gode i f.eks. salater. Ikke la bladene bli for store, for da blir de lett ”hårete”.

56866

56868

56850

56852

Koriander Koriander brukes i det asiatiske og det søramerikanske kjøkkenet. Gir frodige, friske blad. Sorten er en såkalt ”cutand-come-again” - etter høsting vokser nye blad ut.

Pak Choi Denne Pak Choy-sorten gir vakkert røde, spenstige blad. Topp med noen blad på salat eller fisk. Sorten er en såkalt ”cut-and-come-again” - etter høsting vokser nye blad ut.

Bladreddik Bladreddik utvikler raskt blad med en god del styrke. Får blad med vakker grønnfarge og rosa bladnerver. Spis de første og andre bladparet.

56854

56856

56858

Sareptasennep Sareptasennep er et miniblad med snert i! Får en herlig farge og en fin frynsete bladform. En heftig smakskombinasjon er små, små blader til en mild pannacotta.

Solsikke Solsikkeskudd på smørbrødet gir mengder av vitaminer og mineraler i hvert tygg. Skuddene blir tykke og sprø, med en nøtteaktig og mild smak. Kan også wokes lett.

Ert Friske erteskudd er enkle å dyrke! Gode på smørbrødet, til dampet fisk, eller til grillmat. Sorten er en såkalt ”cut-andcome-again” - etter høsting vokser nye blad ut.

56862

56864

Micro Leaf 3-box Tre smarte Micro Leaf-bokser av hardplast og i diskret design for dyrking av mikroblader innendørs året rundt. Lokk med ventilasjon. Bunntrau og dyrkingskar tåler oppvaskmaskin. 65 x 20 x 14 cm

56860

5794

Micro Leaf 1-boks Funksjonell Micro Leaf-boks av hardplast i diskret design for dyrking av mikroblader innendørs året rundt. Lokk med ventilasjon. Bunntrau og dyrkingskar tåler oppvaskmaskin. 21 x 17 x 12 cm

5792

HAGEGLEDER  2021

35


Alfalfa En sprø spire med mild nøttesmak. Passer på smørbrød og i salater.

Brokkoli En sprø spire med spennende brokkolismak som passer i salater, supper og på smørbrød.

5651

5656

Fennikel En spire med smak av nøtter og et snev av lakris. Passer i salater, supper og på smørbrød. Kan både spire- og skuddyrkes.

Reddik, VinterEn hurtigvoksende spire i rosa toner. Gir en spennende smak til salater og kjøtt. Inneholder et høyt nivå av vitaminer og mineraler.

5658

Karse En lettdyrket og dekorativ spire med mild peppersmak. Passer på skiven og i salater.

Reddik En lettdyrket spire som gir en krydret smak til salater og wokede retter. Kan utvikles til skudd.

5659

5662

HotMix En sterk miks av krydrede spirer: rød reddik og sennep. Gir en spennende kryddersmak til salater, smørbrød og diverse matretter.

LinsMix En spennende miks av linsespirer. Garanterer en god smaksopplevelse.

5665

5666

Spireboks Med hjelp av spireboksen er det enkelt å spire ulike sorter frø, f.eks alfalfaspirer. 15 x 15 cm

5670

36

HAGEGLEDER  2021

FOTO: Annika Christensen

5657

Spiretrau 2 pk Spiretrauet gjør det enkelt å spire/gro frem spirer av ulike frø. Spesielt egnet til små frø, f.eks karse. 10 x 15,5 cm

Spiretrau med karsefrø Spirekit som inneholder et spiretrau og fire poser karsefrø. Karse er enkel å få til og har en mild smak av pepper. 10 x 15,5 cm

5674

5672


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

frøposeguide Artikkelnummer

Prisgruppe med både farge- og bokstavkode

Sortsnavn

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Detaljert informasjon på fire språk

Plussmerkene forklarer om sorten f.eks er egnet som evighetsblomst eller for frilandssåing

Plante- og radavstand, samt sådybde

Guidemerker forklarer om f.eks. sort, størrelse og styrke/sødme

Hvor mye frøene rekker til: antall planter/antall meter

Kalender som viser tidspunkter for forkultivering, direktesåing og blomstring/høsting

Navn på fire språk

J F M A M J J A S O N D

Latinsk navn J F M A M J J A S O N D

Tilleggsmerke som f.eks. angir om sorten må J F M A M J J A S O N D J F M A M J J A S O N D forkultiveres eller kan direktesås, hvilke egenskaper

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

planten har, om posen inneholder såbånd eller ekstra mye frø (BigPack).

Smart merkning gjor det lett for deg! Guidemerker

kg

Blomsterstørrelse Tomatstørrelse

Styrke

Lengde

Friland

Pollinatorer

Vekt

Krydderplante

Plussmerker Slyng-/klatreplante

Drivhus Annuals

Tilleggsmerker

1-year

Forkultivere eller direkteså

Levetid

Såbånd

Velduftende

Big Pack

Størrelse

Lengde

Vekt

kg Høyde

Krydderplanter

Styrke

Høyde i cm Svenskdyrket frø Økologiske frø

HAGEGLEDER HAGEGLEDER  2021  2021

37 37


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

grønnsaker Artig, vakkert og godt - tre ord som beskriver grønnsaksdyrking. Uavhengig av om du dyrker i potter innendørs, på balkongen, eller i kjøkkenhagen har du et stadig økende sortiment av økologiske frø å velge mellom.

38

HAGEGLEDER  2021

1

2

3 Prisgruppe

4

5

J F M A M J J A S O N D Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

økologiske grønnsaksfrø

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk, FrilandsCucumis sativus

Våre økologisk dyrkede grønnsaksfrø finner du i frøposer merket med EUs Organic-symbol. Disse frøene er sertifisert og oppfyller EUs krav for økologisk jordbruk. Sertifiseringen garanterer også opprinnelse og kvalitet. For å se vårt utvalg av økologiske blomsterfrø, bla til side 64.

Agurk, FrilandsCucumis sativus

30 cm

12 cm

'Marketer' Økologisk frø. Frisk og hardfør agurk som gir rikelig avling av lange mørkegrønne frukter med et noe ruglete skall. Denne sorten er deilig å spise fersk, rett fra planten.

'Gele Tros' Økologisk frø. Agurk som får et vakkert gullgult skall når den modner. Brukes først og fremst til sylting. Kan spises fersk, men da må den først skrelles.

4 85329

5 85336

FOTO: Annika Christensen

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk, FrilandsCucumis sativus

Agurk,PotteCucumis sativus

12 cm

'Profi' F1 Økologisk frø. Agurk til sylting som gir mørkegrønne, knudrete frukter. Høstes etter hvert. Setter bare hunnblomster. Legg gjerne frøene i bløt et par timer før såing.

Agurkurt Borago officinalis

10 cm

50 cm

'Picolino' F1 Økologisk frø. Delikat miniagurk som gir svært gode, sprø frukter med glatt skall. Agurkene må ikke få vokse seg for store, høstes etter hvert. Denne sorten er god å spise fersk, rett fra planten.

Agurkurt er en søt blåblomstrende plante som frøsår seg lett, og dermed blir flerårig i hagen. Meget godt likt av sommerfugler, humler og bier. En god grønngjødslingsplante med mye bladmasse, vend ned i jorden før planten setter frø.

5 85308

5 85363

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

5 85340

Bladbete Beta vulgaris

Brokkoli Brassica oleracea

2-årig

'White silver 3' En lettdyrket bladbete med hvite bladstilker som gir rikelig avling. Høst bladene enkeltvis eller skjær av hele planter etter hvert. I Italia forvelles bladbeten ofte, og stekes siden sammen med olivenolje, salt, og pepper nydelig.

4 85629

Basilikum Ocimum basilicum L. 25 cm

25-30 cm

'Rosie' En svært dekorativ rød basilikum som elsker varme. Plant gjerne basilikum i en potte på en varm og solfylt plass. Bladene som høstes ved behov passer utmerket i en smakfull rød pesto eller sammen med tomater og litt revet parmesan.

4 85041

4 85047

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, BrekkPhaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, PrydPhaseolus coccineus

200 cm

'Maxi' Økologisk frø. En ekstra tidlig sort som gir vakre grønne belger. Høstes etter hvert. Ikke la belgene bli for store, ca 18 cm er bra. Kokes og spises som delikatesse.

3 85079

5 85139

Styrke

Størrelse

5 85104

Lengde

Vekt

Bønne, StangbrekkPhaseolus vulgaris

'Lady Di' En motstandsdyktig prydbønne med vakre, røde blomster. Fin å dyrke mot f.eks. et espalier på lunt sted. Gir rikelig avling med smakfulle, grønne belger som brukes kokte, som snittbønner.

kg Krydderplanter

Basilikum, Rød Ocimum basilicum var. purpurascens

'Emily' Økologisk frø. Basilikum er en dekorativ og aromatisk krydderplante som elsker varme. Plant basilikum i en potte på en varm og solfylt plass. Bladene som høstes etter hvert passer utmerket i en deilig pesto eller sammen med tomater.

'Calabrese natalino' Økologisk frø. Brokkoli er svært lett å få til. Takket være den rikelige avlingen er den perfekt for en liten grønnsakshage. En av våre mest næringsrike grønnsaker med mild smak.

Høyde

200 cm

'Markant' Økologisk frø.En fin sort som gir rikelig avling av lange, helt trådfrie belger. Plantes f.eks. ved en espaljé på et lunt sted. Høstes etter hvert. Kokes og spises, kan med fordel fryses.

5 85187

HAGEGLEDER  2021

39


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, VoksPhaseolus vulgaris

40 cm

Bønnevikke Vicia faba

60-90 cm

'Dior' Økologiske frø. Velsmakende voksbønne der de fleste belgene vokser ovenfor bladverket, og gjør dem meget lettplukket. Høstes ofte, etter behov. Gode å kokes og spises med smør.

Chilipepper Capsicum annuum 40-60 cm

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

'Express' Økologisk frø. En tidlig sort som høstes etter hvert. Spises lett kokte eller la dem modne og tørke på planten for vinterlagring. Plantene behøver påfyll med jord når de er ca 10 cm høye. På vindfulle steder kan de trenge støtte.

'Westlandse Lange Rode' Økologisk frø. En chili som bærer mye frukt. Høst gjerne etter hvert. Røde frukter har oppgitt styrke, de grønne er mildere. Brukes ferske eller tørkede. Vask alltid hendene etter at du har håndtert fersk chili.

4 85115

4 85237

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

5 85188

Dill, BladAnethum graveolens L. 20-30 cm

Ert, MargPisum sativum

65 cm

Ert, PillPisum sativum

200 cm

Gulrot, SommerDaucus carota L

'Berlicum 2' Økologisk frø. Tidlig gulrotsort med glatte røtter. Høstes etter hvert fantastisk gode å spise ferske, rett fra hagen. Gulrøtter kan også brukes i brød eller kaker for å øke saftigheten og hjemmelaget gulrotmarmelade er en skikkelig delikatesse. Gjenta gjerne såingen. Kan vinterlagres.

'Gold Crown' Økologisk frø. En sort med aromatiske, mørkegrønne og finflikede blad. Sorten går i blomst senere enn vanlig dill, noe som gjør den egnet å høstes som bladdill. Pynt nypoteter med dill eller la den smaksette fiske- og skalldyrssuppen. Bytt voksested hvert år.

'Karina' Økologisk frø. Tidlig og varmeelskende sort som gir rikelig avling, 7-9 erter per stilk. Resistent mot sykdommer. Høstes for hånd, skallet fjernes for å nå de søte og smaksrike ertene. Dyrk gjerne erter på ulikt sted hvert år; de gjødsler jorden.

4 85275

4 86400

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ert, SukkerPisum sativum 60-65 cm

'Norli' Økologisk frø. Lettdyrket og deilig sukkerert som gir rikelig avling av møre belger med søt smak. Høstes etter hvert, før belgene blir runde. Spises som ferske delikatesser eller lett forvellet. Så i omganger for jevn tilgang. Dyrk gjerne erter på ulikt sted hvert år; de gjødsler jorden.

60 cm

4 85660

5 86445

Fennikel Foeniculum vulgare

'Blauwschokker' Økologisk frø. Blålilla pillert/gråert. Modne belger pilles (åpnes) og de søte ertene spises ferske eller lett forvellet. Spede belger kan spises som sukkererter. For lagring, la dem tørke på planten. Så i omganger for jevn tilgang. Erter gjødsler jorden. Dyrkes gjerne på ulike steder hvert år.

Grasløk Allium schoenoprasum

30-40 cm

'Finale' Økologisk frø. Sprø grønnsak med lekker smak av lakris. De oppsvulmede bladslirene og skuddene er gode å bruke både rå og tilberedt. Prøv ovnsbakt sammen med rotfrukt.

4 85285

Gresskar, KjempeCucurbita maxima

Flerårig

'Staro' Økologisk frø. Denne sorten gir smale blad med fantastisk aroma og mild løksmak. Blomstrer med lilla, små blomster. Bladene høstes etter hvert. Blomstene kan også spises og er svært fine å dekorere med.

4 85290

kg

Gresskar, NakenfrøCucurbita pepo

1-3 Kg.

kg

3-5 Kg.

'Uchiki Kuri' Økologisk frø. Gresskar med runde, orangerøde frukter. Fruktkjøttet er mørkt gult. Halvmodne frukter passer til sylting, men om gresskaret skal lagres må det være modent når det høstes.

'Eso' Fint, rundt gresskar med frø uten skall som er perfekte til ristes og brukes i matlaging. Fruktkjøttet er uten tråder og smakfullt, og kan også brukes. Krever mye plass for dyrking.

4 85829

5 85826

4 86431

40

HAGEGLEDER  2021

1

2

3 Prisgruppe

4

5

J F M A M J J A S O N D Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gulrot, VinterDaucus carota L

Karse, KrydderLepidium sativum

1-5 cm Økologisk frø. Velkjent og svært lettdyrket krydder. Kan plantes inne hele året, for så å høste med jevne mellomrom. Hvert frø gir bare en spire, så det går med relativt mye frø. Brukes fersk til smaksetting og dekorasjon.

'Rothild' Økologisk frø. En saftig høst- og vintergulrot med høyt innhold av karoten. Roten blir ganske stor, 20-25 cm. God å spise lettkokte med en smørklatt og persille. Er egnet til både å spises fersk og til vinterlagring. Oppbevares svalt og fuktig.

Knutekål Brassica oleracea

20-40 cm

5 85520

Kål, BlomBrassica oleracea

'Cadiz' Økologisk frø. Koriander er en dekorativ krydderplante. Såes i flere omganger for jevn tilgang, høst bladene etter hvert. Frøene høstes ved at hele planten klippes av og deretter henges opp-ned for å tørke. Samle sammen frøene og bruk dem som krydder.

'Azur-Star' Økologisk frø. Fin knutekål med sprø og søt smak. Den er god revet fersk i salater, eller stekt i smør og salt. Tynnes tidlig.

4 85404

Koriander Coriandrum sativum L.

'Janvel' F1 Økologisk frø. En blomkål som gir rikelig avling av store og vakre hvite hoder. Like god rå som tilberedt - blomkålsuppe med hvitløksristede krutonger er et deilig tips!

5 85432

4 85393

4 85658

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, GrønnBrassica oleracea

Kål, Japansk, Tatsoi Brassica rapa

'Westlandse Winter' Økologisk frø. Lettdyrket grønnkål som kan høstes etter hvert. God i salat og stuing. Kan stå ute om vinteren, blir mer krusete etter frost.

Tatsoi Økologisk frø. Asiatisk bladgrønnsak. De mørkegrønne bladene vokser i en lav, kompakt rosett. Høst enkle blad eller hele planter. Gode å steke med hvitløk og servere til fisk eller kjøtt. For jevn tilgang bør man så med noen ukers mellomrom. Dekk gjerne med fiberduk for å beskytte mot skadeinsekter. Tåler en del frost om høsten.

4 85465

Kål, RosenBrassica oleracea

Kål, RødBrassica oleracea

'Igor' F1 Rosenkål som gir rikelig avling. Høstes etter behov og spises lett kokte. Dekkes med fiberduk, planten toppes i slutten av august.

'Langedijker Bewaar 2' Økologisk frø. Vakkert røde hoder med fin kålsmak. Høstes når hodet kjennes fast ut. God finstrimlet i salat med fetaost og ristede solsikkefrø.

4 85460

Løk, KepaAllium cepa

'Stuttgarter Riesen' Økologisk frø. Svært god og smaksrik gul løk. Høst løken når toppen bøyer seg, legges deretter tørt. Gul løk brukes både fersk som tilberedt. Nyt den første løken i tynne skiver på en sommersalat eller i en fransk løksuppe.

4 85500

4 85560

4 85414

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mais, SukkerZea mays 150 cm

Oregano/Bergmynte Origanum vulgare L.

'Golden Bantam' Økologisk frø. Gammel, klassisk sort av mais, som gir normalsøte kolber. Høstes etter hvert når "skjegget" i enden begynner å visne. God å grille, eller å koke og spise sammen med smør.

5 85615

40 cm

Paprika Capsicum annuum

Flerårig 60-90 cm

Økologisk frø. Oregano er en aromatisk kryddervekst med blå blomster. Høst bladene etter hvert og bruk dem ferske eller høst hele kvister og la dem tørke. Deilig på tomater og fetaost.

4 85722

Paprika Capsicum annuum

9 cm

60-80 cm

'Olly' F1 Økologisk frø. Deilig paprika som høstes grønn eller rød - de røde fruktene har søtere smak. Tilberedes i ovnen sammen med løk, squash, tomater og urtekrydret olivenolje. Dusj planten ofte for å forhindre skadedyrsangrep

5 85739

5 85247

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Pastinakk Pastinaca sativa

25 cm

'Zazu' En søt og god spisspaprika. God å nytes fersk eller i matlaging. Dyrkes på et varmt og lunt sted, gjerne i store potter. Dusj plantene ofte, det forhindrer insektsangrep.

Lengde

Vekt

'White King' Økologisk frø. Pastinakk er en lettdyrket og nyttig rotfrukt. Roten vokser mest på sensommeren, og bør derfor høstes sent. Sorten har spisse, slette og hvite røtter. Deilig å tilberede i ovnen med olivenolje og saltflak. Kan også sås på høsten for tidligere avling året etter.

4 85735

kg Høyde

HAGEGLEDER  2021

41


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Persille Petroselinum crispum

35 cm

Persille Petroselinum crispum

2-årig

25 cm

2-årig

Physalis, Organic Physalis grisea

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

'Gigante d'Italia' Økologisk frø. Sort med sterkere smak enn kruspersille. Høstes etter hvert, langt ut på høsten. Godt krydder til grillet fisk og grillet lam.

'Grüne Perle' Økologisk frø. Persille med ekstra krusete blad. Høstes etter hvert, langt ut på høsten. Velegnet til grillet fisk. Lag gjerne tabbouleh med couscous, tomater og persille.

2 cm Økologisk frø. Et utsøkt søtt bær. Beskyttes av blekt gule, papirlignende lykter og høstes når de har fått en gul farge. Ettermodnes inne. Bærene spises ferske som små delikatesser eller brukes i desserter.

4 85792

4 85780

5 85369

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Purre Allium ampeloprasum

Reddik Raphanus sativus

'Herbstriesen 2' Lettdyrket purreløk med tykk hals og mørkegrønne blad. Strimles tynt og brukes i salater eller hvorfor ikke marineres og grilles? Plantene hyppes for å få lange, hvite halser.

70-100 cm

J F M A M J J A S O N D

'Saxa 2' Økologisk frø. Smaksfull reddik som gir runde, helt røde reddiker. Høst de spede reddikene etter hvert og spis dem ferske - de er utrolig god i salater, tynt skivet på smørbrød eller som tilbehør på diptallerken. For å få jevn tilgang bør man så med noen ukers mellomrom. Dekk gjerne med fiberduk.

4 85576

Reddik Raphanus sativus

4 85904

Rødbete Beta vulgaris

'Flamboyant 2' Økologisk frø. Smaksrik reddik som gir avlange røde frukter med hvit spiss. Høst de spede reddikene etter hvert og spis dem ferske - de er fantastisk god i salater, tynt skivet på smørbrød eller som tilbehør på en diptallerken. For å få jevn tilgang til sprø reddiker bør man så med noen ukers mellomrom. Dekk gjerne med fiberduk

'Chioggia' Økologske frø. Stripete rødbete med søt smak. God som kokt eller syltet. Kan også rives som råkost. Må ikke sås for tidlig; ved frost kan planten gå i blomst.

5 85945

4 85884

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ruccola Diplotaxis tenufolia

Rødbete Beta vulgaris

Flerårig

Økologisk frø. Også kjent under navnet salatsennep og har en kraftig og krydret smak. Fantastisk god i salater, gjerne sammen med chèvre, melon og valnøtter. Ved midtsommer går planten lett i blomst - fjern eventuelle blomsterstengler. Dekk med fiberduk for å forhindre angrep av skadedyr.

'Detroit 2' Økologisk frø. Populær rødbete som gir runde og mørkt røde beter. Svært velsmakende kokt med litt smør. Kok rødbeten med litt av toppen og hele skallet på, slik at den røde saften ikke forsvinner. Kan også rives til råkost. Så ikke for tidlig; ved frost kan planten gå i blomst.

5 86081

4 85949

42

HAGEGLEDER  2021

1

Salat, EskarollCichorium endivia

2

3 Prisgruppe

4

5

Salat, HodeLactuca sativa

'Nuance' Økologisk frø. En type sikori med lekkert flikete og frynsete blad. Dette er en fin sort med velfylt bladrosett. Tåler mye frost.

3 85988

Salat, PlukkLactuca sativa

'Matilda' Økologisk frø. Fin sort hodesalat som gir store, jevne hoder med sprø blad. Tynningshøst før plantene blir for tette. Høst hele planter etter hvert. For kontinuerlig tilgang til salat bør såingen gjentas annenhver uke.

'Plezir' Økologisk frø. Svært velsmakende plukksalat med eikebladlignende, finflikede og krusete blad. Høstes etter hvert. For kontinuerlig tilgang til frisk salat hele sommeren bør såingen gjentas annenhver uke.

4 85995

5 86031

J F M A M J J A S O N D Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salat, RomanoLactuca sativa

Salat, VinterValerianella locusta

'Tantan' Økologisk frø. Romersk salat og bindsalat er andre navn på denne sorten. Gir jevne hoder med søt smak og sprø blader. Tynningshøstes før plantene får det for trangt. Høstes etter hvert. For kontinuerlig tilgang bør såingen gjentas annenhver uke.

'Vit' Økologisk frø. En meget hardfør salatsort som egner seg for innhøsting høst og vinter. Plukk blader etter hvert eller skjær av hele planten. Meget god på smak. Kan fryses og tines noen ganger uten at bladene blir ødelagt. Spises fersk som salat eller serveres som spinat. En delikatesse.

4 86057

Salvie Salvia officinalis L. 40 cm

Flerårig

Selleri, KnollApium graveolens

Salvie er en aromatisk urt med sølvgrønne og litt lodne blader. Høst bladene etter hvert, og bruk dem ferske eller tørket, kanskje til en god kyllingfilet med bacon.

4 86070

Sitronmelisse Melissa officinalis L.

50 cm

Flerårig

'Prinz' Økologisk frø. Delikat rotfrukt som får store, runde og jevne røtter. Lettdyrket, men tar lang tid. God i gratenger eller smørdampet. Tåler kulde om høsten, men ikke om våren, så ikke sett ut plantene for tidlig.

'Lemona' Sitronmelisse er en dekorativ urteplante med vakkert grønt bladverk og hvite blomsterspirer. Dyrkes i potte eller staudebed. Sitronduftende blader høstes etter hvert og brukes til smakssetting eller dekorasjon.

4 86096

4 85259

3 86021

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Spinat Spinacia oleracea L.

Squash Cucurbita pepo

150-500 cm

'Vroeg Reuzenblad' Økologisk frø. Spinat er en næringsrik og lettdyrket bladgrønnsak med mørkegrønne blad. Studet spinat er en klassiker, men bladene er også god i fersk salat eller til pasta - høst tidlig for å få sped babysalat. Så i omganger, med et opphold midt på sommeren når plantene lettere går i blomst.

Squash Cucurbita pepo

'Ola Escaladora'' Økologiske frø. En klatrende squashplante som gir stor avling av grønne, ca 20 cm lange frukter. Høst jevnlig. Trenger støtte. Sideskuddene kan toppes.

'Black Beauty' Økologisk frø. En vakker mørkegrønn squash som gir rikelig avling. Brukes fersk som agurk eller tilberedt i ulike matretter.

4 86133

5 86148

Timian, KrydderThymus vulgaris L. 25 cm

Tomat, BuskSolanum lycopersicum

Flerårig

60-75 cm

6 cm

'German Winter' Økologisk frø. Kryddertimian er en lettdyrket og vintergrønn vekst med aromatiske blad. De vakre rosalilla blomstene lokker til seg bier. Bladene høstes etter hvert og brukes ferske eller tørket.

'Ace 55 VF' Økologisk frø. Fin sort med kompakt og kraftig voksemåte, gir store og smaksrike tomater. Svært god til bruschetta - hakket med litt basilikum. Høstes etter hvert. Skuddene i bladvikene, "tyvene", fjernes ikke.

4 86191

4 86355

4 86119

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Høy Solanum lycopersicum

150-200 cm

Tomat, Høy Solanum pimpinellifolium

3 cm

'Zuckertraube' Økologisk frø. Lettdyrket coctailtomat som gir rikelig avling av små røde tomater. Skikkelig god til å spises solvarme, rett fra planten. Høstes etter hvert. Skuddene i bladvikene, "tyvene", fjernes.

4 86337

150-200 cm

Tomat, Høy Solanum lycopersicum

1 cm

'Golden Currant' Økologisk frø. Liten druetomat som gir rikelig avling av små guloransje tomater. Perfekte å spise som snacks. Høstes etter hvert. Skuddene i bladvikene, "tyvene", skal ikke fjernes.

5 86370

150-200 cm

Tomat, PotteSolanum lycopersicum

8 cm

50-60 cm

'Bolstar Granda' Økologisk frø. Ypperlig sort som gir rikelig avling av vakkert røde tomater. Høstes etter hvert. Fantastisk gode til tomat- og mozzarellasalat. Planten trenger støtte og skuddene i bladvikene, "tyvene", skal fjernes.

5 86205

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

Tomat, PotteSolanum lycopersicum

5 cm

50-60 cm

5 cm

'Rotkäppchen' Økologiske frø. Tomatsort, som også kalles Rødhette, perfekt for dyrking i potte. Høstes etter hvert. Skuddene i bladvikene, "tyvene", skal ikke fjernes.

'Tigerette Cherry' Økologisk frø. En gulbladet variant av 'Tigerette Cherry'. Perfekt til dyrking i potte. Høstes etter hvert. Skuddene i bladvikene, "tyvene", skal ikke fjernes.

4 86255

5 86254

kg Høyde

Vekt

HAGEGLEDER  2021

43


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk, Ampel-

Cucumis sativus

grønnsaksfrø

Agurk, AsieCucumis sativus

10 cm

30 cm

'Hopeline' F1 Lekker miniagurk av asiatisk type med et noe tørrere fruktkjøtt enn vanlig, og en mer intensiv smak. Voksemåten gjør den utmerket å dyrke i ampel. Høstes etter hvert når de er ca 8-10 cm lange, og spises ferske. Sorten skal ikke pollineres. 90395

'Langelands Kaempe' Eldre sort, ofte kalt kjempeagurk. Høstes fullt utviklet, ca. 30 35 cm lang og ca. 10 cm i Ø. Mørkegrønt og litt knudrete skall, medet lite kjernehus. Utmerket til sylting. 90332

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk, Frilands-

Cucumis sativus

Agurk, Frilands-

Cucumis sativus

5-7 cm

Agurk, Frilands-

Cucumis sativus

12 cm

Agurk, Frilands-

Cucumis sativus

12 cm

Agurk, Frilands-

30 cm

12 cm

'Profi' F1 God og motstatndsdyktig frilandsagurk. Setter bare hunblomster, og skal derfor ikke dyrkes sammen med sorter som gir hannblomster. Trives i veldrenert, næringsrik og fuktig jord, på et lunt sted. Vannes regelmessig. 90340

'Rhensk druv Hg' Hurtigvoksende og lettdyrket frilandsagurk. Mørkegrønne og små agurker passende for sylting. Kan brukes som "miniagurker". Trives best i veldrenert, næringsrik og fuktig jord på et lunt sted. Vannes regelmessig. 90348

'Tanja' Delikat frilandsagurk av slangeagurktype. Agurkene er beregnet på å spises ferske. God i salater mm. Høstes ofte og la ikke agurkene vokse seg for store. Trives best i veldrenert, næringsrik og fuktighetsholdende jord på beskyttet sted. Vannes rikelig.

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Melothria scabra 150-250 cm

3 cm

Annerledes agurklignende grønnsak med meksikansk opprinnelse og slyngende voksemåte. Gir rikelig med 3 cm lange frukter med flekkete mønster. Velegnet i salater, til nedlegning, i gryter og wok. 90296

44

Agurk, Veksthus Cucumis sativus

Agurk, Veksthus Cucumis sativus

16 cm

'Delistar' F1 Knasende og aromatisk agurk med søt smak og tynt skall. Setter bare hunnblomster. Gir rik avling av 16-18 cm lange frukter. Høstes ofte, ikke la agurkene bli for store. Vann regelmessig. Planten bindes opp, toppes når den når taket. 90376

'Louisa' F1 Til dyrking i hobbydrivhus. Motstandsdykrig mot agurkmeldugg. Setter bare hunnblomster. Gir fin avling av lange, mørkegrønne slangeagurker. Trives best i næringsrik, veldrenert og fuktig jord. Vannes regelmessig. 90380

'Profi' F1 Økologisk frø. Fin sort agurk til sylting som gir mørkegrønne, knudrete frukter. Høstes etter hvert. Setter bare hunnblomster. Legg gjerne frøene i bløt et par timer før såing. 90375

90364

Agurk, Veksthus

Cucumis sativus

35 cm

Agurk,PotteCucumis sativus

15 cm

'Passandra' F1 Drivhusagurk. Motstandsdyktig mot mange sykdommer. Setter bare hunblomster. Gir rik avling av ca 15-20 cm lange frukter med noe knudrete skall. Trives best i næringsrik, veldrenert og fuktig jord. Vannes regelmessig. 90388

10 cm

'Iznik' F1 Lekker miniagurk til dyrking i drivhus. Gode, sprøde frukter, ca. 10 cm lange med slett skall, egnet til å spises ferske. Motstandsdyktig mot agurkmeldugg. 90372

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2021

Prisgruppe

Forkultur

Såing direkte

Cucumis sativus

'Lemon' En rund agurk som gir rikelig med frukt på friland. Kan også dyrkes i drivhus. Bind opp, eller la planten slynge seg på bakken. Høst frukten når den er gul i fargen. La dem ikke vokse seg for store, det gir en dårligere smak og mindre fortsatt fruktsetting. 90336

Agurk, Jungel-

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk,Potte-

Cucumis sativus

Artiskokk

Cynara cardunculus

8 cm

100-150 cm

Aubergine Solanum melongena

30 cm

20 cm

Aubergine

Solanum melongena

60 cm

Basilikum

Ocimum basilicum L.

30 cm

25 cm

'Baby' F1 Utsøkt miniagurk med en kompakt voksemåte som gjør den fin i krukke. Gir rikelig avling av smaksrike, sprø agurker med slett skall. Ikke la agurkene bli for store, en lengde på ca 8-10 cm er bra. Høstes etter hvert og spis dem ferske, rett fra hagen. 90374

'Vert de Provence' En riktig lekker grønnsak - men en utfording å dyrke. Jo tidligere den blir sådd, desto bedre. Høstes når dekkbladene begynner å brette seg utover (et tegn på begynnende blomstring). Trives i næringsrik, veldrenert og dyp jord på et varmt sted. 90442

'Moneymaker No.2' F1 Avlange, mørkt fiolette frukter med delikat smak. Dyrkes i drivhus eller utendørs på et godt beskyttet sted. Høstes drøyt 5 mnd etter såing. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vannes regelmessig. 90054

'Teresa' F1 Tidlig aubergine med slanke, lilla frukter, ca 20 cm lange. Brukes til moussaka og grønnsaksretter. Elsker varme og dyrkes i drivhus eller på et godt beskyttet sted. Vann regelmessig. Høstes etter hvert, fra omtrent 4 mnd etter såing. 90057

'Emily' Økologisk frø. Basilikum er en dekorativ og aromatisk krydderplante som elsker varme. Plant basilikum i en potte på en varm og solfylt plass. Bladene som høstes etter hvert passer utmerket i en deilig pesto eller sammen med tomater og litt revet parmesan. 90099

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Basilikum

Ocimum basilicum L.

25 cm

Basilikum, Kanel-

Ocimum basilicum L.

40 cm

Basilikum, Rød

Ocimum basilicum var. purpurascens

25-30 cm

Basilikum, Salat-

Ocimum basilicum L.

35-45 cm

Basilikum, Sitron-

Ocimum basilicum L.

30-40 cm

Ordinary Gir stor avling av glatte, grønne blader med sterk og aromatisk duft. Bruk de ferske bladene i tomatsaus, eggretter, salater mm. Planten er fin å dyrke i krukker på et varmt og solrikt sted. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90074

'Cinnamon' Kanelduftende blader. Topp planten ofte og bruk de gode bladene og skuddene etter hvert. Basilikum er en plante som er svært glad i varme, og det passer derfor godt å dyrke den i krukker på et solrikt, varmt sted. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90086

'Round Midnight' Aromatisk duftende basilikum med store, dekorative, mørkt røde blader. Delikat i forskjellige matretter og fin som dekorasjon. Knip av hele toppen og bruk bladene. Ikke la den blomstre. Basilikum er en varmekjær plante. 90098

Large leaved Aromatisk duftende basilikum med store, grønne, buklete blader med mye smak. Delikat i forskjellige matretter og fin som dekorasjon. Knip av hele toppen og bruk bladene. Ikke la den blomstre. Basilikum er en varmekjær plante. 90104

'Lemon scent' Friske grønne blader med deilig krydret sitronsmak. Utmerket til salater og andre matretter, også bra til te. Basilikum trives i varmen, og passer derfor godt å plante i krukker på et solrikt og varmt sted. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90068

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Basilikum, Småbladet

Basilikum, Thailandsk

Ocimum basilicum L. ssp. minimum 30-40 cm

'Balkon Star' Dekorativt, kuleformet voksemåte. Ser ut som et lite tre. Passer godt å dyrke i potter innendørs og utendørs på et solrikt, varmt sted. Det er de små, grønne bladene som brukes, ferske eller tørket. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90092

Ocimum basilicum L. 30-40 cm

Bladbete Beta vulgaris

'Siam Queen' Vakker og velduftende, prydvekst og krydderplante. Antydning til purpur i de grønne, avlange bladene, purpurfarget blomsterstand. Kan dyrkes i potter på et solrikt, varmt sted. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90110

Bladbete Beta vulgaris

2-årig

'Bright Yellow' F1 Gule bladstilker. Bladene brukes som spinat og stilkene som asparges. Tåler noen minusgrader. Dyrkes ofte som ettårig, men overvintrer tildekket i store deler av landet. Trives best i moldholdig, næringsrik og veldrenert jord. 90682

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

2-årig

'Rhubarb Chard' Sort med røde bladstilker. Bladene brukes som spinat og stilkene som asparges. Tåler noen minusgrader. Dyrkes ofte som 1-årig, men overvintrer tildekket i store deler av landet. Trives best i moldholdig, næringsrik og veldrenert jord. 90689

kg Høyde

Vekt

Bladbete Beta vulgaris

2-årig

'White silver 3' Økologisk frø. Lettdyrket bladbete som gir rikelig avling. Høst enstilkede blad, eller skjær av hele planter etterhvert. I Italia forvelles bladbeten ofte, og stekes siden sammen med olivenolje, salt, og pepper - nydelig. 90690

HAGEGLEDER  2021

45


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bladbete

Beta vulgaris

Brokkoli Brassica oleracea

2-årig

Brokkoli Brassica oleracea

Brønnkarse Nasturtium officinalis

20-30 cm

Bønne, AspargesPhaseolus vulgaris

200 cm

'White silver 2' Bladene brukes som spinat og stilkene som asparges. Bladene tåler noen minusgrader. Dyrkes ofte som ettårig, men overvintrer tildekket i store deler av landet, og gir tidlig avling 2. året. Trives i moldholdig, næringsrik og veldrenert jord. 90696

'Apollo' F1 Ypperlig broccolisort som gir mengder av små hoder langs den forgrenede stilken. Lang innhøstingsperiode. Hode og stilk er spede og velsmakende. Trives i leirholdig, muldrik jord, men også lettere jord går fint. Vann ved tørke 90153

'Atlantis' F1 Fin og pålitelig sort. Gir store kuppelformede hoder med relativt kort hovedstilk. Senere i sesongen kan også en del av de små sideskuddene høstes. Trives i noe leireholdig, moldrik og veldrenert jord, men også lettere jord går bra. Vannes ved tørke. 90159

Herlig pepperaktig krydderplante. Behøver et fuktig sted for trives godt. Karsens spede, smakfule blad høstes etter hvert, jo mer du plukker, desto mer vokser den - nye skudd dannes hver dag. Nytes nyhøstet. Kan overvintre på gunstige steder 91517

'Blue Lake' Gir stor avling på liten dyrkningsflate. Høstes ofte. Belgene måvokse helt ut, men være slanke. Spises kokte. Kan med fordel fryses, lett forvellet. Trives best i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. 90228

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, Borlotti-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, BrekkPhaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, Brekk-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, Brekk-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, Brekk-

40 cm

'Ferrari' Ekstra fin og god sort. Gir rikelig avling. Høstes ofte, la belgene bli ca 12 cm. Belgene spises kokte. Utmerket å fryse lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på lunt sted. 90171

'Maxi' Økologisk frø. En ekstra tidlig sort som gir vakre grønne belger. Høstes etter hvert. Ikke la belgene bli for store, ca 18 cm er bra. Kokes og spises som delikatesse. 90185

'Saxa' Fin og tidlig sort. Gir rikelig med avling av mørkegrønne belger. Høstes ofte, ca 12cm lange og slanke. Belgene spises kokte. Utmerket å fryse lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. 90199

'Saxa' Fin og tidlig sort. Gir rikelig med avling av mørkegrønne belger. Høstes ofte, ca 12cm lange og slanke. Belgene spises kokte. Utmerket å fryse lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på lunt sted. 90200

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Phaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, EdamameGlycine max

40-60 cm

'Mistik' Bønne med lilla belger som utvkles over bladverket og er derfor lett å plukke. Spises kokte. Kan gjerne fryses ned, lett forvellet. Dyrkes på beskyttede steder. Vann rikelig. Høstes etter hvert, ikke la belgene bli for store, ca 14 cm er passe. 90201

46

'Summer Shell' Edamamebønne er en soyabønne som først og fremst spises fersk, ikke tørket. Hele belger kokes før bønnene spises. Kan fryses, lett forvellet. Trives best i veldrenert, moldrik og fuktighetsbevarende jord, på lune steder. Vann rikelig. 90147

Bønne, Pryd-

Phaseolus coccineus

45 cm

'Hestia' Vakker tofarget rosenbønne. Fin i krukker i hagen, men også utmerket å bruke som kokt grønnsak. Belgene høstes slanke. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. Vannes rikelig. 90122

Bønne, Pryd-

Phaseolus coccineus 200 cm

Bønne, PrydPhaseolus coccineus

200 cm

'Celebration' Hurtigvoksende bønne med lakserosa blomster. Gir rikelig avling av 25 cm lange belger som høstes slanke. Dyrkes gjerne mot en espaljé. Trives best i veldrenert, moldrik og fuktighetsbevarende jord på et lunt sted. Vannes rikelig. 90127

'Preisgewinner' Hurtigvoksende og vakker rosenbønne. Fin som pynt og som grønnsak. Gir rikelig med avling av smakfulle, trådfrie belger. Belgene høstes slanke og spises kokte. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. Vannes rikelig. 90128

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2021

Prisgruppe

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Phaseolus vulgaris

'Flambo' Vakker bønne med dekorative belger i rosa og hvitt. Modne belger kan tørkes og bønnene kokes. Spede belger kan kokes og spises som brekkbønner. Dyrkes på beskyttede steder. Vann rikelig. 90203

Bønne, Brekk-

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, Snitte-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, Snitte-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, StangbrekkPhaseolus vulgaris

200 cm

Bønne, Stangbrekk-

Phaseolus vulgaris

200 cm

Bønne, StangvoksPhaseolus vulgaris

200 cm

'Admires' Delikatesse med ca 18 cm lange, 2 cm brede og trådfrie belger. Høstes ofte. Belgene spises kokte. Utmerket å fryse lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. Vannes rikelig. 90207

'Serpedor' Lav snittebønne med trådfrie og flate belger, ca 14 cm lange og 8 mm brede. Høstes ofte. Beholder sin vakre farge når de kokes. Kan gjerne fryses ned lett forvellet. Trives best på lune steder. 90208

'Monte Cristo' Høy sort, passer til dyrking ved espaljé i en større potte på balkongen. Gir ca 18 cm lange, slanke belger som spises kokte. Fine å fryses, lett forvellet. Trives best i veldrenert og moldrik jord som holder på fuktigheten, på lune steder. Vann rikelig. 90227

'Carminat' Gir stor avling på liten dyrkningsflate. Høstes ofte. Belgene skal vokse ut, men fortsatt være slanke. Belgene spises kokte. Kan med fordel fryses, lett forvellet. Trives best i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et beskyttet sted. 90230

'Neckargold' Gir stor avling på liten dyrkningsflate. Høstes ofte. Belgene skal ha vokset ut, men være slanke. Spises kokte. Kan gjerne fryses, lett forvellet. Trives best i veldrenert, moldrik og fuktig jord på lunt sted. Trenger støtte. 90235

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, Voks-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, Voks-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, VoksPhaseolus vulgaris

40 cm

Bønnevikke

Vicia faba

60-90 cm

Bønnevikke Vicia faba 60-90 cm

'Maxidor' Svært dyrkingsverdig og god sort. Høstes ofte, må ikke bli for store. Smaker best 12-15cm lange og slanke. Spises kokte. Kan med fordel fryses, lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på lunt sted. 90243

'Dior' Økologiske frø. Lettplukket voksbønne der de fleste belgene vokser ovenfor bladverket. Høstes ofte, må ikke bli for store. Belgene kokes. Trives best i veldrenert og moldrik jord som holder på fuktigheten, på lune steder. Vann rikelig. 90244

'Red Epicure' Får store og røde bønner. Spises ferske (kokte) så snart de er utviklet. Kan også bli hengende til de modnes og blir tørre, for så å oppbevares gjennom vinteren. 90140

'Express' Økologiske frø. En tidlig sort som høstes etter hvert. Spises lett kokte eller la dem modne og tørke på planten for vinterlagring. Plantene behøver påfyll med jord når de er ca 10 cm høye. På vindfulle steder kan de trenge støtte. 90141

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

50-90 cm

Chilipepper Capsicum chinense

'Threefold White' Tradisjonell og lettdyrket bønne. Belgene er store og inneholder mellomstore, flate bønner som brukes som kokt grønnsak eller i suppe. Trives best i noe leireholdig, moldrik og veldrenert jord. Planten er rik på kalium. 90146

60-90 cm

1,5 milj °

'Trinidad Scorpion' Ønsker man det sterkeste av det sterke er dette rette chilien! Styrken er målt en god del over en million scoville. Vask hendene godt med en gang etter kontakt med fruktene. 90940

Chilipepper Capsicum chinense 60-80 cm 500-1000 °

Chilipepper Capsicum annuum

40-60 cm

'Biquinho' Spennende chili som er smakfull uten å være het. Meget god i matlaging. Gir rikelig med vakre frukter som blir røde når de modner. Kan høstes i hvilket modningsstadie man ønsker. 90939

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

1500 °

'Piment d'Espelette' Utmerket sort for dyrking utendørs. C-vitaminrike frukter som kan mikses til chilipulver eller nytes ferske, tørkede eller dypfryste. Varmekrevende plante som trives godt i potte på altan, balkong eller i drivhus. 90936

kg Høyde

Vekt

'Maxidor' Svært dyrkingsverdig og god sort. Høstes ofte, må ikke bli for store. Smaker best 12-15cm lange og slanke. Spises kokte. Kan med fordel fryses, lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på lunt sted. 90242

Bønnevikke Vicia faba

Chilipepper Capsicum annuum

40-60 cm 1000-8000 °

'Padron' En tapaschili som øker spenningen. Smaken er fruktig og god, men ca hver tiende chili er skikkelig sterk - sorten kalles også russisk roulette! Høstes vanligvis når frukten er lysegrønn. Som moden blir chili rød, men de kan høstes i alle stadier av modningsprosessen. 90932

HAGEGLEDER  2021

47


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Chilipepper

Capsicum annuum 60-80 cm

500 °

Chilipepper Capsicum baccatum 100-125 cm

Chilipepper

Capsicum annuum

14000 °

60-80 cm

Chilipepper

Capsicum baccatum

5000 °

50 cm

Chilipepper Capsicum baccatum

70-90 cm 3000-10000 °

30000 °

'Lombardo' Mild, aromatisk og søtlig smak. 12-16 cm lange, slanke frukter. Lysegrønne som umodne, røde som modne. Sås i januar og dyrkes som potteplante til utplanting. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90929

'Jamaican Bell' Velsmakende og mild. Klart røde og vakre frukter med en klokkeform som har gitt plantens navn. Dufter friskt og syrlig, minner om rabarbraduft. Vokser kraftig og kan danne en høy busk. 90922

'Fundador' F1 Sorten er kjent for sin glatte, jevne frukt. Fruktene er slanke, ca 7cm lange, drøyt 2cm i diameter. Sås i januar og dyrkes som potteplante frem til utplanting. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90915

'Hot Lemon' Spennende sort med duft og smak av citrus! Får ca. 4 cm lange, gule frukter med sterk smak. Ypperlig til sterke rekeretter. Ta bort de sterke frøene før fortæring. Fin i potte på altan, balkong eller i drivhus. Gjødsle og vann regelmessig. 90908

'Erotica' En chili med et spesielt, frekt utseende. De oransje fruktene blir ca 5-8 cm lange. Topp gjerne planten for å gjøre den tettere. Har en aromatisk og syrlig smak. Fjern frøene før fortæring. Gjødsle og vann regelmessig. 90906

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Chilipepper

Capsicum chinense 60-70 cm

Chilipepper

Capsicum annuum

200000 °

40-60 cm

Chilipepper

Capsicum annuum

3000 °

60-90 cm

Dill

Anethum graveolens L.

35000 °

100 cm

Dill

100 cm

'Chiluacle Negro' Meget lettdyrket pepperfrukt som i tørket form brukes i mengder i det meksikanske kjøkken. Lekker i gryter og sauser. Gir stor avling av passende hete frukter. Utmerket i potte på altanen og i drivhus. 90901

'Cayenne long slim' Peperoni. Lange, smale frukter med meget sterk smak. Kan brukes grønn eller rød, fersk eller tørket. Sås i januar og dyrkes som potteplante til utplanting på balkong er mulig. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90894

'Como' Sorten passer både som krondill og til å høstes som bladdill. Ønskes krondill bør den sås senest i mai. Krondill (planteavstand 15-20 cm) høstes når blomstringen er over. Trives i næringsrik, porøs, fuktig og veldrenert jord. 90277

'Como' Sorten passer både som krondill og til å høstes som bladdill. Ønskes krondill bør den sås senest i mai. Krondill (planteavstand 15-20 cm) høstes når blomstringen er over. Trives i næringsrik, porøs, fuktig og veldrenert jord. 90278

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Anethum graveolens L. 100 cm

Anethum graveolens L.

'Como' Sorten passer både som krondill og å høste som bladdill. Ønskes krondill bør den sås senest i mai. Krondill (planteavstand 15-20 cm) høstes når blomstringen er over. Trives i næringsrik, porøs, fuktig og veldrenert jord. 90284

48

Dill

100 cm

Dill, BladAnethum graveolens L.

20-30 cm

'Como' Egnet både som bladdill og krondill. Plukkes etter hvert, ca. 1 mnd. etter oppkomst, eller så senest i mai og høst når blomstringen er over. Trives best i næringsrik, løs, fuktighetsbevarende og veldrenert jord. Bytt voksested hvert år. 90285

'Gold Crown' Økologisk frø. Sorten har aromatiske, duftende, mørkegrønne og finflikete blad. Passer spesielt godt å høstes som bladdill. Går i blomst betydelig senere enn vanlig dill. Utmerket til frysing. Trives i næringsrik, porøs, fuktig og veldrenert jord. 90290

Dill, Blad-

Anethum graveolens L. 20-30 cm

Ert, BrytsukkerPisum sativum

70-90 cm

'Bouquet' Sorten har spesielt aromatiske, duftende, mørkegrønne og finflikete blad. Passer spesielt godt å høste som bladdill, går i blomst betydelig senere enn vanlig dill. Fin å fryse. Trives i næringsrik, porøs, fuktig og veldrenert jord. 90271

'Sugar Lord' Gir stor mengde søte og sprøde sukkererter som er tykkere enn normalt. Belgene spises hele, ferske eller lett kokt. Høstes etter at belgene begynner å bli runde. Trekk strengene bort fra endene. Så gjerne i omganger for lengre innhøstingstid. 91779

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2021

Prisgruppe

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Anethum graveolens L.

'Chocolate Scotch Bonnet' Vakker sort med brune frukter. Smaken er god og fruktig, med tydelig styrke. Styrken er målt opp til 100 000 - 300 000 scoville. Vask hendene godt med en gang etter kontakt med fruktene. Fin i potte på altan, balkong, eller i drivhus. 90905

Dill

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ert, Brytsukker-

Pisum sativum

50 cm

Ert, Grå-

Pisum sativum

120-160 cm

Ert, MargPisum sativum

50 cm

Ert, Marg-

Pisum sativum

50 cm

Ert, Marg-

Pisum sativum

80 cm

'Jessy' Svært god type ert som spises hel, omtrent som brekkbønne. Skallet er tykt, saftig og søtt. Høstes når belgene er 9-10 cm lange og begynner å bli runde. Kan spises fersk eller lett forvellet med litt smør. Svært god ert. Trives i moldrik, veldrenert jord. 91771

'Bruno' Ert med historiske aner. Holdbar og lettdyrket. Spis belgene som sukkererter, eller tørk hele planten og for å vinterlagre ertene. Trives i moldrik og veldrenert jord. Vann regelmessig. Gi plantene støtte. Bytt dyrkested årlig, erter gjødsler jorden. 91817

'Kelvedon Wonder' Tidlig sort som gir god avling. Får knapt 10 cm lange belger med 7-9 erter i hver. Trenger ikke støtte. Skal ikke sås for tidlig. Noe varmekrevende sort som er motstandsdyktig mot sykdommer. Trives i porøs jord, er ganske lite krevende. 91804

'Kelvedon Wonder' Tidlig sort som gir god avling. Får knapt 10 cm lange belger med 7-9 erter i hver. Trenger ikke støtte. Skal ikke sås for tidlig. Noe varmekrevende sort som er motstandsdyktig mot sykdommer. Trives i porøs jord, er ganske lite krevende. 91803

'Markana' Næringsrik og lettdyrket. Gir stor avling av 7-8 cm lange belger med velsmakende erter passende for frysing. Motstandsdyktig mot sykdommer. Lett å høste takket være lite bladverk. Trives i porøs jord, og er ganske lite krevende. 91819

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ert, Marg-

Pisum sativum 100-150 cm

Ert, Pill-

Pisum sativum

50 cm

Ert, SukkerPisum sativum

75-90 cm

Ert, Sukker-

Pisum sativum

60-80 cm

Ert, SukkerPisum sativum

100-120 cm

'Alderman' Gir 7-10 gode erter/belger. Høytvoksende, krever støtte. Gir rikelig avling på liten flate. Kan høstes over lang tid. Passende til frysing. Noe søtere enn vanlige erter, men kan ikke sås like tidlig på våren. Trives i porøs jord, er lite krevende. 91795

'Meteor' Kan sås tidlig, gir tidlig avling. Del belgene og spis kun ertene. Høstes når belgene er ca 9cm. Smaken er god, ikke like søt som margerten. Godt egent for nordlige deler av landet. Passer å fryse. Trives i moldrik, veldrenert jord. 91852

'Delikata' Store, mørkegrønne belger med søt smak. Spises hele, ferske eller lett kokt. Høstes før de begynner å bli runde. Så i omganger for lengre avlingstid. Trives i moldrik og veldrenert jord. Vann regelmessig. Trenger støtte. Bytt dyrkested årlig, erter gjødsler jorden. 91845

'Oregon Sugar Pod' God sort som er verdt å dyrke. Passer fint å høste sent på sommeren. Vokser sakte, belgene kan høstes over lang tid. Belgene blir 9-10 cm lange. Motstandsdyktig mot sykdommer. Spises hele, ferske eller lett kokte. Trives i moldrik, veldrenert jord. 91844

'Grijze Roodbloeiende' Gammel sort med store blomster. Belgene er relativt store, med tykt skall. HAr en herlig søt smak. Belgene spises hele, ferske eller lett kokte. Høstes innen belgene blir runde. Trives i moldrik, veldrenert jord. 91836

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ert, SukkerPisum sativum 60-65 cm

Fennikel Foeniculum vulgare

'Norli' Økologisk frø. Lettdyrket og deilig sukkerert som gir rikelig avling av møre belger med søt smak. Høstes etter hvert, før belgene blir runde. Spises som ferske delikatesser eller lett forvellet. Dyrk gjerne erter på ulikt sted hvert år; de gjødsler jorden. 91796

60 cm

Grasløk Allium schoenoprasum

30-40 cm

'Fino' Grønnsak og krydderplante. De oppsvulmede bladfestene danner en slags knoll som brukes som stangselleri. Trøkede frø brukes som krydder i matlaging og baking. Kan direktesås på varme steder, bør ellers forkultiveres. Trives i porøs, moldrik jord. 90308

Grasløk

'Biggy' Lettdyrket, kan sås direkte eller forkultiveres. De brede bladene får en fin aroma. Brukes i salater, til sild, i eggretter, mm. Passer utmerket å fryse til bruk om vinteren. Trives best i moldrik, kalkholdig jord, gjerne i leirejord, men nøysom. 90317

30-40 cm

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

Flerårig

'Twiggy' Lettdyrket, kan sås direkte eller forkultiveres. De smale bladene har en fin aroma og mild løksmak. Brukes i salater, til sild, i eggretter, mm. Passer utmerket å fryse til bruk om vinteren. Trives best i moldrik, kalkholdig jord, gjerne i leirejord. 90320

kg Høyde

Allium schoenoprasum

Flerårig

Vekt

Grasløk Allium schoenoprasum 30-40 cm

Flerårig

'Staro' Økologisk frø. Denne sorten gir smale blad med fantastisk aroma og mild løksmak. Blomstrer med lilla, små blomster. Bladene høstes etter hvert. Blomstene kan også spises og er svært fine å dekorere med. 90824

HAGEGLEDER  2021

49


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Grasløk, Kina-

Allium tuberosum 30-40 cm

Gresskar Cucurbita pepo

Flerårig

kg

Gresskar

Cucurbita pepo

0,5-1 Kg.

Gresskar Cucurbita pepo

kg

Gresskar

Cucurbita maxima

3-6 Kg.

kg

0,9-1,5 Kg.

Garlic oriental Delikat variant av gressløk. Litt mer krydret, og med en tydelig smak av hvitløk. De ferske bladene brukes i salater, sauser og mange matretter. Kan sås direkte på stedet, men kan også forkultiveres. Trives i moldrik, kalkholdig jord, gjerne leirejord. 90314

'Baby Bear' Små, vakre gresskar, ca 1 kg. Intens oransje farge utpå og inni. Godt og trådfritt kjøtt. Hver plante kan gi 6-8 frukter, drøyt 10 cm store. Kan lagres svalt 3-4 måneder. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. 90995

'Sunseanse' F1 Heftig form og farge! Planten gir mye frukt. Høst de første fruktene ca 2,5 mnd etter såing (ca Ø 10 cm). Fine å bruke både rå og tilberedt. Trives på varmt og solrikt sted i velgjødslet og veldrenert jord. Trenger mye vann og næring i hele tilvekstperioden. 91052

'Tom Fox' Klassisk gresskar for Halloween. Fruktene kan bli opp til 8 kg store. De passer utmerket til desserter, supper mm. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i velgjødslet og veldrenert jord. Trenger vann og næring hele vokseperioden. 91051

'Delica' F1 Små og vakkert mørkegrønne gresskar på ca. 1,2 kg. Oval form, lengde ca. 10 15 cm. Godt kjøtt med nøtteaktig smak som kan brueks til pai mm. Hver plante gir 3-6 frukter. Meget god lagringsevne, 3-4mnd. 91019

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gresskar, Kjempe-

Cucurbita maxima

kg

Gresskar, Kjempe-

Cucurbita maxima

1-3 Kg.

kg

Gresskar, Kjempe-

Cucurbita maxima

25-50 Kg.

kg

Gresskar, Spaghetti

Cucurbita pepo

3-5 Kg.

kg

Grønngjødsling Mixture

2-4 Kg.

'Uchiki Kuri' Økologisk frø. Gresskar med runde, orangerøde frukter. Fruktkjøttet er mørkt gult. Halvmodne frukter passer godt til sylting, men om gresskaret skal lagres må det være modent når det høstes. God å spises ovnsbakt. 91012

'Gele Reuzen' Hurtigvoksende og lettdyrket. Gir store, runde og gule frukter. Kan dyrkes i komposthaugen. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted, i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. Trenger mye vann og næring i hele vokseperioden. 91011

'Nelson' F1 Et vakkert gresskar perfekt til matlaging. Lik moskusgresskar i fasong. Fantastisk å sylte eller til å brukes i pai. Lettdyrket. Trives i ly på varmt og solrikt sted i velgjødslet og veldrenert jord. Trenger mye vann og næring. 91020

'Vegetable Spagetti' Spennende, gulfruktig gresskar. Fruktkjøttet ligner og spises som spaghetti. Kan lagres rå, på et svalt sted, 1-2mnd. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. Trenger mye vann og næring. 91043

Blandingen inneholder honningurt, blodkløver, og bokhvete. Honningurt har et frodig grønnfôr, blodkløver er en nitrogenbindende plante, og bokhvete har en god teppedannende egenskap. 90325

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gulrot, SommerDaucus carota L

'Pariser Markt 5' Liten, rund, søt gulrot som er perfekt å dyrke i potter eller lave pallekarmer. Spises fersk, eller kokes og fryses. Høstes tidlig, ikke egnet for vinterlagring. 90798

50

Gulrot, SommerDaucus carota L

'Oxheart' Kjent gammel gulrotsort som er nevnt så tidlig som på slutten av 1800-tallet. Roten er tykk og kjegleformet med en god gulrotsmak. Er også egnet til forvelling og frysing. 90794

Gulrot, SommerDaucus carota L

'Jaune du Doubs' En herlig, gammeldags gul sort fra begynnelsen av 1900-tallet. Har et velsmakende, sprøtt fruktkjøtt med frisk sødme. Meget gode lagringsegenskaper. 90793

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L

Gulrot, SommerDaucus carota L

'Cosmic Purple' Lekker gulrot med lilla skall og oransje kjøtt. Sprø og god å spise direkte fra kjøkkenhagen. Er også egnet til forvelling og frysing. 90792

'White Satin' F1 Fin, hvit gulrot som er søt i smaken og har et sprøtt og saftig kjøtt. God å spises fersk. Er også egnet til forvelling og frysing. 90790

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2021

Prisgruppe

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L

Gulrot, SommerDaucus carota L

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L

Gulrot, SommerDaucus carota L

'Sugarsnax 54' F1 Tidlig sort med høyt karoteninnhold. Meget søt smak, egnet til å spises fersk. Røttene blir lange, 22-25 cm, mørkt oransje og slanke. Høstes tidlig, egner seg ikke til vinterlagring. 90786

'Nantaise 2' Tidlig gulrot med lange, slanke røtter. Sorten er beregnet på å spises fersk eller forvelles og fryses. Høstes tidlig, egner seg ikke for vinterlagring. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. 90782

'Nantaise 2' Tidlig gulrot med lange, slanke røtter. Sorten er beregnet på å spises fersk eller forvelles og fryses. Høstes tidlig, egner seg ikke for vinterlagring. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. 90779

'Nantaise 2' Tidlig gulrot med lange, slanke røtter. Sorten er beregnet på å spises fersk eller forvelles og fryses. Høstes tidlig, egner seg ikke for vinterlagring. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. 90772

'Nantaise 2' Tidlig gulrot med lange, slanke røtter. Sorten er beregnet på å spises fersk eller forvelles og fryses. Høstes tidlig, egner seg ikke for vinterlagring. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. 90771

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L

Gulrot, SommerDaucus carota L

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L

Gulrot, Vinter-

Daucus carota L

'Mokum' F1 Ekstra tidlig med utmerket smak. Passer å dyrke i drivhus eller drivbenk. Sorten er beregnet til å spises fersk eller kokes og fryses. Høstes tidlig på høsten, egner seg ikke for vinterlagring. Trives best i dyp, steinfri, moldrik og veldrenert jord. 90764

'Flyaway' F1 Ekstra god smak, samt høyt karoten- og sukkerinnhold. Sorten har en spesielt god smak. Gir avling av 20-25 cm lange, glatte røtter, spises direkte eller lagres for vinteren. Kan forvelles og fryses. Trives i dyp, steinfri, moldrik og veldrenert jord. 90750

'Berlicum 2' Økologisk frø. Tidlig gulrotsort med glatte røtter. Høstes etter hvert fantastisk gode å spise ferske, rett fra hagen. Gulrøtter kan også brukes i brød eller kaker. Gjenta gjerne såingen. Kan vinterlagres. 90743

Harlequin Mix F1 Fabelaktig miks av gulrøtter i en mengde farger: fiolett, gult, oransje og hvitt. Høst de slanke glatte røttene etter hvert og spis dem direkte. Er også egnet til forvelling og kan fryses. 90739

'Neptun'F1 Stumpe, kjegleformede røtter, ca 25 cm lange. Gode å spise direkte, men kan også vinterlagres. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. Vannes ved tørke. Tynn ut og rens bort ugress når planten er liten. 90738

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gulrot, Vinter-

Daucus carota L

Gulrot, VinterDaucus carota L

'Chantenay Red Cored 3' Stumpe, kjegleformede røtter, ca 15 cm lange. Gode å spise direkte, men kan også vinterlagres. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. Vannes ved tørke. Tynn ut og rens bort ugress når planten er liten. 90729

Jordbær Fragaria x ananassa

'Flakkée 2' Gir rik avling av relativt korte og tykke gulrøtter. Høstes sent og er spesielt egnet for vinterlagring. Kan også forvelles og fryses. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. Bytt vokseplass hvert år. Vannes ved tørke. 90736

30 cm

Jordbær Fragaria x ananassa

Flerårig

'Rainbow Treasure' F1 Vakker jordbærplante som blomstrer i hvitt og i ulike nyanser av rosa, og er et virkelig blikkfang! Egnet til å dyrkes i ampler eller potter. Har en kompakt voksemåte, og danner utløpere. Får røde, ganske store bær som kan høstes langt ut på høsten 90416

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

Vekt

Jordbær, Måneds-

Fragaria vesca var semperflorens

Flerårig

'Temptation' Tidlig sort med kompakte planter, særlig egnet for ampler, urner og balkongkasser. Mørkerøde, velsmakende bær som kan høstes langt ut på høsten, etter som sorten blomstrer til frosten kommer. Trives i moldrik jord. 90418

kg Høyde

Flerårig

'Rügen' Gir rikelig med store, røde jordbær hele sommeren. Gir ingen utløpere. Lettdyrket og takknemlig plante. Frøene er svært små og sentvoksende, derfor anbefales forkultivering innendørs. Trives best i porøs jord. 91401

HAGEGLEDER  2021

51


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Karse, Greek

Lepidium sativum 10-20 cm

Karse, KrydderLepidium sativum

1-5 cm

Karse, KrydderLepidium sativum

1-5 cm

Kjørvel, Dansk

Anthriscus cerefolium

40 cm

Knutekål Brassica oleracea

Greek Kan man dyrke krydderkarse i jord? Naturligvis! Denne typen krydderkarse gir fine blad som minner om ruccola i utseende. Smaken er sterk, og bladene er gode å bruke i salater elelr supper. Høstes når bladene er mellom 14 - 20 cm høye. 90435

Lettdyrket og vitaminrik. Godt på brødskiven. Dyrkes innendørs året rundt. Så og høste med jevne mellomrom. Ett frø gir én spire, så det går med en god del frø. Passer for barn som vil prøve å dyrke noe på egenhånd. 90436

Økologisk frø. Velkjent og svært lettdyrket krydder. Kan plantes inne hele året, for så å høste med jevne mellomrom. Hvert frø gir bare en spire, så det går med relativt mye frø. Brukes fersk til smaksetting og dekorasjon. 90437

'Fijne Krul' Anissmakende blad som brukes ferske i salater og strøs over poteter, supper og sauser på samme måte som persille. Ekstra finflikete og krusete blader. Lettdyrket, frøsår seg lett. Finklippede blader kan fryses. Trives i porøs, næringsrik jord. 90594

'Blaro' Den sprøeste av alle rotfrukter. Det er stammen over jordflaten som spises. Sorten har et fiolett skall. Høstes når knollene er ca 7 cm store, ca 3mnd etter den er sådd. Trives i næringsrik, fuktig, porøs og veldrenert jord. 90570

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Knutekål

Brassica oleracea

Coriandrum sativum L.

Koriander

60 cm

Kål, Baby Leaf

Brassica oleracea

Kål, Blom-

Brassica oleracea

Kål, Blom-

Orientalsk krydder som bl.a brukes i curry. De grønne bladene brukes ferske i salater og matretter. Frøene brukes også, de høstes og tørkes. Dekorativ plante med lyserosa blomster. Trives i de fleste typer jord, gjerne tørr og lett jord, på et lunt sted. 90424

'Lord Kale' Grønnkål med røde bladnerver som primært høstes som "baby leaf". Smaken er søt, og bladene er kjempegode på frokostbrødskiven. Kan også høstes som store blad 90490

'Multi Head' F1 Spennede sort som gir 3-5 sidebuketter i tillegg til hovedbuketten. Høst hovedbuketten så tidlig som mulig for å gi sidebukettene tid til å utvikles. Nytes rå i salat eller kokt. 90471

'Idol' Fin sort av tidlig blomkål. Gir avling av faste hvite hoder, ca 2mnd etter den er sådd. Nytes fersk i salat eller lett forvellet. Dyrkes i omganger for å forlenge innhøstingstiden. Trives best i en noe leireholdig, moldrik og veldrenert jord. 90474

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Brassica oleracea

Kål, GrønnBrassica oleracea

'Half Tall' Grønnkål er hardfør, lettdyrket og stappfull av vitaminer og mineraler. Høstes ca 3mnd etter den er sådd. Ved sen såing høstes den om høsten/vinteren. Smaker best etter noen frostnetter. Trives i leireholdig, moldrik og veldrenert jord. 90495

52

Kål, GrønnBrassica oleracea

'Scarlet' En grønnkål med vakkert røde blader. Nyttig, lettdyrket, og dekorativ i bedet. Høstes etter hvert. Kan stå igjen på voksestedet og høstes også om vinteren. Trives i leirholdig, moldrik og veldrenert jord, men er ikke kresen. Vann ved tørke. 90508

Kål, Grønn-

'Black Magic' En svært dekorativ kål med lange, smale blad som vokser som en palmekrone. Den nyttige kålen brukes blandt annet i italiensk matlaging og er deilig i gratenger og pastaretter. Høstes etter hvert, ca 3 mnd etter såing. 90510

Brassica oleracea

Kål, Grønn-

Prisgruppe

Forkultur

Såing direkte

'Emerald Ice' Dekorativ grønnkål med hvite nerver. Nyttig, lettdyrket, og fin i bed og potte. Høstes etter hvert, som baby leaf og som store planter. Lite krevende. Vann ved tørke. Kan stå igjen på voksestedet og høstes også om vinteren.

'Westlandse Winter' Økologisk frø. Økologisk frø. Lettdyrket grønnkål som kan høstes etter hvert. God i salat og stuing. Kan stå ute om vinteren, blir mer krusete etter frost. 90512

90511

Høst

Forkultiveres

Brassica oleracea

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2021

Brassica oleracea

'Delikatess weisser' Den sprøeste av alle rotfruktene. Det er den stammen over jordflaten som spises. Sorten har et hvitgrønt skall. Høstes når knollene er ca 8cm store, ca 2mnd etter den er sådd. Trives i fuktig, porøs og veldrenert jord. 90576

Kål, Grønn-

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, Hvit-

Brassica oleracea

Kål, Japansk, Mix

Brassica rapa

Kål, KinaBrassica rapa

Kål, Pak Choi

Brassica rapa

Kål, RosenBrassica oleracea

'Beatrix' F1 Minivariant av hvitkål med små, ganske faste hoder. Høstes ca 2,5 mnd etter såing. Gjenta gjerne såingen for å få ferske hoder over lang tid. Trives best i litt leirholdig, moldrik og veldrenert jord. Vann ved tørke. 90552

Mix Mix med sortene Komatsuma Green Boy, Mibuna Mizuna Early, Misome og Mustard Red Giant. Bladene brukes som spinat, salat, lett kokte eller wokede. Trivest best i næringsrik, porøs og veldrenert jord. 90460

'Scarvita' F1 En lekker lilla kinakål som bevarer sin vakre farge ved tilberedning. Får sprø blader, perfekt å brukes f.eks. i salat eller lett wokede. Fiberduk beskytter mot insektangrep så plantene vokser fortere. 90524

'Summer Breeze' F1 Pak Choy, eller sellerikål som er dens korrekte navn, er en lekker bladgrønnsak med kraftige stilker. Spede blad kan utmerket brukes som "baby leaf" i salater. Større blader smaker godt stekt, sammen med f.eks ingefær og hvitløk. 90513

'Igor' F1 Økologiske frø. Robust rosenkål som gir rikelig avling. Klarer frosten fint. Har lang utviklingstid. Høstes sent, etter hvert som hodene blir ferdige. Smaker best etter noen frostnetter. Trives best i leirholdig, moldrik og veldrenert jord. Vann ved tørke 90487

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, Rosett-

Brassica oleracea

Kål, Savoi-

Brassica oleracea

Kalette 'Autumn Star' F1 Blomsterkål er en spennende krysning mellom rosen- og grønnkål. Langs stilken vokser det en mengde små hoder med søt og nøtteaktig smak. Høstes på senhøsten, etterhvert som hodene blir klare.

Kål, Spiss-

Brassica oleracea

Kål, Spiss-

Brassica oleracea

Kålrot

Brassica napus

'Aubervilliers' Tidlig og velsmakende. Vakre grågrønne, bulkete blader. God i salater, lett kokt med litt smør og som dekorasjon. Gir store runde hoder, drøyt 3mnd etter utplanting. Tåler også litt frost. Trives i leireholdig, moldrik, næringsrik og veldrenert jord. 90530

'Express' Middels tidlig sort som gir spisse, sprø og lekre hoder. Høstes når hodet er velutviklet. Brukes fersk i salat eller spises lett forvellet i båter. Trives i leireholdig, moldrik og veldrenert jord, men utvikles bra også i lett jord. 90537

'Kalibos' Smaksrik og vakkert rødfarget variant av spisskål. Meget god i salater eller lett forvellet i båter. Forkultivering anbefales. Trives i leirholdig, moldrik og veldrenert jord. Vann ved tørke. 90544

'Wilhelmsburger' Meget anvendbar kålvekst. God bl.a i gryter, gratenger, rotmos og i wok. Start innhøstingen ca 3mnd etter den er sådd. Kålrot for vinterlagring sås sent og høstes sist. Trives i de fleste typer fuktig og veldrenert jord. 90588

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

90480

Linser

Lens culinaris 40-60 cm

Løk, KepaAllium cepa

'Anicia' Velsmakende grønne linser. Planten kan trenge støtte. La linsene tørke på planten før de høstes. Brukes kokte. Trives i lett og veldrenert jord. Hold fuktig i starten, når planter er etablert tåler den litt tørke. 90553

Løk, SalatAllium cepa

'Stuttgarter Riesen' Rikelig med vann og gjødsel gir stor avling. Løkene har en mild smak og kan spises direkte. Når bladverket begynner å visne, la bladene tørke, høst og lagre deretter løken tørt. Trives i moldrik og gjødlset jord. 90612

Løk, SalatAllium cepa

'Apache' Tiltalende salatløk med mørkt lilla farge. Smaken er mild og fin. Kan sås og høstes hele sommeren. Eldre planter gir flaskeformede, lilla løker. Trives best i muldrik, gjerne kalkholdig jord. 90640

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

Vekt

Løk, Salat-

Allium cepa

'White Lisbon' Mild og fin smak. Kan sås og høstes hele sommeren. Ved sen såing kan småløker overvintres for tidlig våravling. Trives best i moldrik, gjerne kalkholdig jord. Høstes hele sommeren, eldre planter gir små, gode, hvite løker. 90647

kg Høyde

'White Lisbon' Delikat salatgrønnsak med mild og fin smak. Kan sås og høstes hele sommeren. Så en rad annenhver uke for jevn tilgang til sped løk.Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 90648

HAGEGLEDER  2021

53


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D EU Agriculture

EU Agriculture

EU Agriculture

J F M A M J J A S O N D

NL-BIO-01

NL-BIO-01

NL-BIO-01

FOTO: Markus Danielsson

SETTELØK

J F M A M J J A S O N D

Hvitløk Hvitløk er kjøkkenets ofte omdiskuterte smaksforsterker. Hvert fedd utvikler en hel løk. Ved planting om våren kan den både høstes som fersk løk om sommeren og hvitløksgresset kan brukes som bladkrydder. 2922 Nettpose 100-150 g. 2 pk.

Sjalottløk ’Longor’ Økologisk dyrket setteløk. Den avlange formen gjør den ekstra lett å skive. Aromatisk og god både tilberedt og rå. Sjalottløk vokser i knipper og hver løk blir til et nytt knippe med løk. 2925 Nettpose 200 g.

Gul løk Økologisk dyrket setteløk. Gul løk er lettdyrket og den mest vanlige matløken. Denne sorten har en litt rundere form og er veldig god i matlaging. 3006 Nettpose 250 g.

Rød løk Økologisk dyrket setteløk. Rødløk er lettdyrket og litt mildere i smaken enn gul løk. Den passer derfor utmerket rå i f.eks. salater der den også er dekorativ. Varmebehandlet for en sikrere avling. 3008 Nettpose 250 g.

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sjalottløk ’Longor’ Den avlange formen gjør den ekstra lett å skive. Aromatisk og god både tilberedt og rå. Sjalottløk vokser i knipper og hver løk blir til et nytt knippe med løk. Kalles også for banansjalottløk. 2926 Nettpose 200 g.

Gul løk ’Keravel’ En rosa, gul løk fra Frankrike (”Roscoff Pink”) kjent fra 1800-tallets sjømannskost. Lagringsdyktig og rik på C-vitaminer, mør og smakfull. Søtaktig rå, saftig tilberedt. Varmebehandlet for en sikrere avling. 2968 Nettpose 250 g

Sjalottløk ’Hermine’ En unik hvit sjalottløk fra Frankrike. Meget smakfull. Så mild at den passer rå i salater, men er også god til å bakes i ovnen eller grilles. Hver løk som plantes deler seg til et knippe med ca. 5-8 nye løk. 2928 Nettpose 250 g.

Gul løk Gul løk er lettdyrket og den mest vanlige matløken. Denne sorten er flatere og har en meget god holdbarhet. 2910 Nettpose 250 g 2935 Nettpose 500 g.

Sjalottløk Sjalottløk vokser i knipper og hver løk blir til et nytt knippe med løk. Smaken er mild og aromatisk, meget god i matlaging. Fin farge som går fra hvitt til lilla. 2930 Nettpose 250 g.

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gul løk VARMEBEHANDLET Gul løk er lettdyrket og den mest vanlige matløken. Denne sorten er flatere og har en meget god holdbarhet. Varmebehandlet for en sikrere avling. 2960 Nettpose 250 g 2980 Nettpose 500 g

Rød løk VARMEBEHANDLET Rødløk er lettdyrket og litt mildere i smaken enn gul løk. Den passer derfor utmerket rå i f.eks. salater der den også er dekorativ. Varmebehandlet for en sikrere avling. 2965 Nettpose 250 g.

Gul avlang løk VARMEBEHANDLET Gul løk er lettdyrket og den mest vanlige matløken. Denne sorten har en avlang form som gjør den ekstra lett å skive. Varmebehandlet for en sikrere avling. 2970 Nettpose 250 g.

Sølvløk VARMEBEHANDLET Sølvløk har et skinnende hvitt skall. Smaken er mild og aromatisk. God både rå og tilberedt. Små løk passer perfekt til sylting. Varmebehandlet for en sikrere avling. 2975 Nettpose 250 g.

Mix setteløk VARMEBEHANDLET Miks som inneholder gul løk, rødløk og sølvløk. En smakfull og fargerik kombinasjon av våre mest populære sorter. Varmebehandlet for en sikrere avling. 2977 Nettpose 250 g.

54

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2021

Prisgruppe

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Løk, Sjalott-

Allium cepa

Løk, SølvAllium cepa

Løpstikke Levisticum officinale

150-200 cm

Mainepe

Brassica rapa L.

Flerårig

Mainepe Brassica rapa L.

'Zebrune' Herlig, velsmakende løk som passer fint å anvende rå i salater og andre matretter. Danner avlange løker. Får rosa skall, men hvitt kjøtt. Direktesås i Sør-Norge, bør forkultiveres ellers i landet. Trives i muldrik, gjerne kalkholdig jord. 90654

'Pompei' Hurtigvoksende ekstra mild matløk med herlig aroma. Brukes rå i salater, til hamburger og andre matretter. Direktesås sør i landet, forkultiveres i resten av landet. Småløk er fine som sylteløk. Trives i moldrik, gjerne kalkholdig jord. 90661

Stor og praktfull. De sellerismakende bladene, stilkene og frøene brukes ferske eller tørkede i supper, sauser, til buljong og i kjøttretter. Lettdyrket og herdig. Gule blomster. Vokser i alle typer jord, gjerne leirejord i skyggen. 90600

'Golden Ball' Delikat, hurtigvoksende kålvekst som brukes på samme måte som kålrot eller spises fersk som reddik. Sorten gir gule runde/ovale røtter med søt smak. Trives i de fleste typer jord, gjerne leirejord. Vil, som alle kålvekster, ha realt med gjødsel og vann. 91079

'Enon kanta' En gammel finsk kulturplante. Ble vanligvis dyrket etter bråtebrann. Roten er plattrund og lilla i fargen, med en lys underside. Noen røtter får en annen farge. Saftig trådfritt kjøtt. Ikke la nepen bli for stor, 6-8 cm er passe. 91090

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mainepe

Brassica rapa L.

Mais, SukkerZea mays

150 cm

Malabarspinat Basella rubra L.

200-300 cm

Melon

Cucumis melo

1-årig

kg

Melon, Vann-

Citrullus lanatus

0,8-1,2 Kg.

kg

2-3 Kg.

'Snowball' Delikat, hurtigvoksende kålvekst som brukes på samme måte som kålrot eller spises fersk som reddik. Sorten gir hvite, runde røtter med søt smak. Trives i de fleste typer jord, gjerne leirejord. Vil, som alle kålvekster, ha rikelig med gjødsel og vann. 91087

'Sweet Nugget' F1 Storvokst og solelskende plante. Gir ekstra søte kolber av høyeste kvalitet. Ulike maissorter må ikke blandes, og må dyrkes med en avstand på minst 100m fra hverandre. Trives på varme steder, vil ha mye vann og gjødsel. 90675

'Rubra' Klatrende bladgrønnsak som er vakker og dekorativ med sine røde stilker og mørkegrønne blader. Plukk bladene etter hvert, eller høst hele planten. Fin i matlaging, både blad og stilk kan brukes. Også god i gratenger og i gryter 90680

'Stellio' F1 Delikat melon til drivhus og drivbenk. Kraftigvoksende sort, gir runde frukter som modnes tidlig. Trives i porøs, næringsrik jord. Tåler ikke tørke. Dyrkes liggende eller bundet opp. 90710

'Sugar Baby' Lekker, tidlig vannmelonsort med rødt kjøtt og grønt skall. Frukten blir ca 2-3 kg tung. Trives i porøs, næringsrik jord. Tåler ikke tørke. Hunblomsten befruktes ved å ta pollen fra hanblomsten med en liten pensel og pensle inni hunblomsten. 90717

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Melon, VannCitrullus lanatus

kg

2-3 Kg.

'Little Darling' F1 Meget tidlig sort med røtt, søtt kjøtt og en noe oval form.Dyrkes i drivhus eller i drivbenk. Tåler ikke tørke.Befruktning: Ta pollen fra hannblomsten med en liten pensel og pensle inni hunnblomstene. La det bare sitte igjen et par frukter pr plante. 90718

Merian Origanum majorana L.

25 cm

Lettdyrket og god krydderurt. God i ertesuppe, pizza, kjøttsaus og salater. Liten, lav vekst med små, hvite blomster. Kan sås innendørs året rundt og høstes etter hvert. Trives best i porøs, moldrik jord - men ikke for leirholdig. 90703

Mynte, Pepper

Mentha x piperita L.

60 cm

Oregano, Gresk

Origanum vulgare ssp. hirtum

Flerårig

Sterkt duftende, aromatiske blad som brukes ferske eller tørkede til te, salater, sauser, søtsaker, drinker mm. Bladene dufter og smaker sterkt av peppermynteolje. Vakre, grønne blader og fine lillarosa blomsterspirer. 90811

30-40 cm

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

Flerårig

Greek Den beste av alle oreganotyper, med en frisk og kraftig smak. Passer utmerket til ulike tomatretter. Med sine hvite blomster passer den også i blomsterbedet. Trives best i veldrenert, lett jord og på et lunt, varmt sted. 90823

kg Høyde

Vekt

Oregano/Bergmynte Origanum vulgare L.

40 cm

Flerårig

Økologisk frø. Oregano er en aromatisk kryddervekst med blå blomster. Høst bladene etter hvert og bruk dem ferske eller høst hele kvister og la dem tørke. Deilig på tomater og fetaost. 90830

HAGEGLEDER  2021

55


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Oregano/Bergmynte

Origanum vulgare L.

40 cm

Paprika Capsicum annuum

Flerårig

60-90 cm

Paprika

Capsicum annuum

10 cm

60-90 cm

Paprika

Capsicum annuum

9 cm

100 cm

Paprika

Capsicum annuum

25 cm

100 cm

25 cm

Aromatisk, velduftende og lettdyrket. Bladene brukes til pizza, tomatretter, grønnsaks- og kjøttgryter. Små, lyseblå blomster. Tåler tørke. Kan sås innendørs året rundt, men smaken blir ikke så sterk. Lite krevende, gjerne kalkholdig jord. 90829

'Amyka' F1 Paprika i herlig kremhvit farge. God å spises fersk eller til å tilberedes. Gir tidlig avling. Høstes når frukten har fått ferdig utviklet farge. Sås på et varmt og rolig sted, f.eks. på terrasse, balkong, eller i drivhus. 90858

'California Wonder' Velkjent og velsmakende sort som gir herlige røde frukter. Egnet for dyrking i drivhus og på varme, lune steder utendørs. Avling av grønne frukter gir flere frukter, mens de røde har en søtere smak. Trives i næringsrik, porøs jord. Vannes regelmessig. 90854

'Astor' F1 25-30 cm lange frukter med søt smak. Mørkegrønn som modnes til orange, og får da søtere smak. Kan også høstes grønne. Perfekte i store potter med næringsrik jord. Bind gjerne opp mot en bambuspinne. 90847

'Thor' F1 Høy og relativt kraftig voksende sort. Fruktene er intenst røde, avlange og 25-30 cm lange med en lekker søt smak. Egnet til dyrking på varme og beskyttede steder f.eks. på altan, balkong eller i drivhus. 90882

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Paprika

Capsicum annuum 60-90 cm

Paprika, Potte-

Capsicum annuum

10 cm

30-40 cm

Pastinakk

Pastinaca sativa

6 cm

Persille Petroselinum crispum

35 cm

Persille Petroselinum crispum

2-årig

25 cm

2-årig

'Luteus' F1 Mild og saftig smak. Dekorativ i salater med sin herlige gulfarge. Fruktene skal høstes grønne og planten gir da større avling. Kan dyrkes oppbundet som tomat i drivhus eller som busk. Trives i næringsrik og porøs jord, vannes regelmessig. 90868

'Snacking Purple' Vakker, lilla paprika med små, søte frukter. Passer perfekt i potte. Planten forgrener seg fint uten topping. Dyrk på et lunt og varmt sted, f.eks. på terasse, balkong eller i drivhus. Dusj planten ofte for å hindre skadedyrsangrep. 90865

'White Gem' Lettdyrket og anvendbar rotfrukt. Lange, spisse, glatte, hvite røtter. Det meste av rotens utvikling skjer sent på sommeren. Høstes derfor sent. Vokser best i porøs, mold- og sandrik jord. Så på høsten for tidligere avling neste år. 90835

'Comun 3' Glattbladet persille gir mer smak enn kruspersille. Utmerket som smakstilsetning og dekorasjon i matretter. Planten overvintrer ute i noen deler av landet og gir tidlig avling 2. året. Kan fryses. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 90976

'Moss curled 2' Klassisk krydderplante i matlaging og dekorasjon. Høst inn blader ved behov til langt ut på høsten. Planten overvintrer sør i landet. Gir tidlig avling år 2 før den går i blomst. Passer godt til å fryses. Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 90963

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Persille Petroselinum crispum

25 cm

2-årig

'Moss curled 2' Utmerket som smakstilsetning og dekorasjon i matretter. Samle inn blader til langt utpå høsten. Planten overvintrer ute i noen deler av landet og gir tidlig avling 2. året. Ekstra krusete blader. Kan fryses. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 90962

56

Persille Petroselinum crispum

25 cm

2-årig

'Grüne Perle' Økologisk frø. Utmerket som smakstilsetning og dekorasjon i matretter. Samle inn blader til langt ut på høsten. Planten overvintrer ute i noen deler av landet og gir tidlig avling 2. året. Ekstra krusete blader. Kan fryses. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 90948

Persille, Rot

Petroselinum crispum

2-årig

'Halblange' Roten, som først og fremst benyttes, kan brukes som pastinakk, og de glatte, grønne bladene brukes som vanlig persille. Høst bladene etter hvert, og røttene sent på høsten. Trives best i porøs, næringsrik, dyp og moldrik jord. 90969

Persilleselleri

Apium graveolens

20 cm

Physalis

Prisgruppe

Forkultur

Såing direkte

70-100 cm

'Gewone Snij' Frisk, aromatisk sellerismak. Bladene høstes etter hvert, på samme måte som persille, og brukes som krydder i f.eks. saus, suppe, grønnsaksblandinger og salat. Kan tørkes. Trives i næringsrik og moldrik jord. Vannes rikelig. 91377

Høst

Forkultiveres

Physalis grisea

2 cm

Til dyrking i hobbydrivhus eller på en solrik, lun altan/balkong. Bærene er ca 2 cm store og er innkapslet i et tørket blad liknende japanske lykter. Brukes som frukt, naturell, til pai og marmelade. Dyrkes i store krukker eller direkte i bakken. 90406

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2021

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Portulakk, Hage-

Portulaca oleracea L.

15 cm

Purre

Allium ampeloprasum

Purre

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Allium ampeloprasum

J F M A M J J A S O N D

Yellow Gammel kulturplante. Bladene er rike på omega 3 fettsyrer og E-vitamin. De mildt syrlige bladene kan brukes som spinat, i supper eller i salater. Kan fryses etter forvelling. Trives best i næringsrik, moldrik og porøs jord, på et varmt sted. 90983

'Herbstriesen 2' Økologisk frø. Lettdyrket purreløk med tykk hals og mørkegrønne blad. Strimles tynt og brukes i salater eller hvorfor ikke marineres og grilles? Sped på med ny jord for å få lange hvite halser. 90613

'Blaugrüner Winter' Populær og lettdyrket grønnsak. Sorten er en staselig og kraftig, egnet til innhøsting om vinteren. I milde vintre kan den bli stående lenge ute og høstes inn etter hvert. 90626

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Purre

Allium ampeloprasum

Reddik

Raphanus sativus

Reddik Raphanus sativus

Quinoa

Chenopodium quinoa

80-120 cm

'Herbstriesen 2' Svært anvendbar og lettdyrket. Den kan dyrkes langt ut på høsten, tåler kulde, og tas inn innen bakken fryser. Direktesås i de sørlige delene av landet, ellers forkultiveres den. Trives i næringsrik, fuktig jord, gjerne kalkholdig. 90633

'Saxa 2' Sort med runde, helt røde, sprø reddiker. Skal høstes møre. Gjenta derfor såingen med 2 ukers mellomrom gjennom hele sommeren. "Såbånd" gir planter med passende avstand. Trives best i porøs og fuktig jord. Vannes rikelig. 91131

'Saxa 2' Økologisk frø. Lettdyrket grønnsak, gir raskt avling. Passer fint å dyrke mellom andre grønnsaker som f.eks kål, agurk og squash. Rekker å bli innhøstingsklar innen de andre grønnsakene blir store. Trives best i porøs og fuktig jord. Vannes rikelig. 91123

'Vikinga' Glutenfri og næringsrik urt. Lettdyrket, men noe sårbar for frost. Planten høstes når frøene ser velutviklet ut, og tørkes. Lavt innhold av saponiner. Skyll frøene grundig før koking. Trives best i næringsrik, porøs, veldrenert og fuktighetsbevarende jord. 91080

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Reddik

Raphanus sativus

Reddik Raphanus sativus

'National 2' Lettdyrket. Gir raskt avling av runde, røde reddiker med hvit spiss. Kan dyrkes mellom andre grønnsaker som kål, agurk og squash. Blir innhøstingsklar før de andre grønnsakene blir store. Trives i porøs og fuktig jord. Vannes rikelig. 91115

Reddik Raphanus sativus

'Amethyst' Lilla reddik med hvitt og sprøtt kjøtt. Gir hurtig avling. Gjentatt såing annehver uke gir jevn tilgang til spede reddiker. Unngå å så tidlig sommer da planten lett går i blomst og fruktene mister kvaliteten. Jevn fuktighet er viktig. Dekk såingen med fiberduk. 91108

Reddik Raphanus sativus

'French Breakfast 3' Gir avlange, sprø reddiker, røde med hvit spiss. Høstes møre. Hurtigvoksende grønnsak, kan dyrkes mellom salat, kål, squash, agurk mm. Rekker å bli innhøstingsklar innen de andre grønnsakene blir store. Trives best i porøs, fuktig jord. 91107

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

Vekt

Reddik, VinterRaphanus sativus

'Cherry Belle' Sorten gir runde, helt røde reddiker, som kan stå lenge uten at de blir dårlig. Gjenta såingen annenhver uke, gir bedre resultat i form av spede reddiker. Trives best i porøs, fuktig jord. Vannes rikelig. 91099

kg Høyde

'Ronde Zwarte' Delikat rotfrukt. Såes tidlig for å spises ferske, senere for vinterlagring, slik at den ikke rekker å bli treete før innhøsting. Tåler en del frost, kan høstes sent. Dekk med fiberduk for å beskytte mot kålfluer. Foretrekker moldrik jord. Vannes ved tørke. 91147

HAGEGLEDER  2021

57


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rosmarin

Rosmarinus officinalis L.

40 cm

Ruccola

Eruca sativa

Flerårig

Ruccola

Eruca sativa

Ruccola

Diplotaxis tenufolia

Flerårig

Ruccola Diplotaxis tenufolia

Flerårig

Flerårig

Søt liten busk med duftende, aromatiske furubarliknende blader. Herlig krydder til kjøttretter, grillet kjøtt, potetretter, lam, fugl og vilt. Bladene er også gode til te. Trives i porøs og varm jord. Dyrkes med fordel i stor krukke. 91071

Rucola Smaken er krydret og litt pepperaktig. Dyrkes på friland eller i krukke på f.eks balkongen. Kan også dyrkes i potter innendørs året rundt. Innendørs får bladene en mildere smak. Trives best i moldrik, fuktig og veldrenert jord. 91353

'Venetia' Ekstra hurtigvoksende ruccola med taggete, smakfulle blad. Kan dyrkes på friland så vel som i potte. Også fin å dyrke innendørs hele året, da vil bladene få en mildere smak. Midt på sommeren går planten lett i blomst - knip av eventuelle blomsterstilker. 91352

'Wildfire' Smaken på denne steinsennepen blir sammenlignet med wasabi, den er altså svært sterk! Kan sås i friland eller i potte. Kan også dyrkes innendørs hele året, da får bladene en noe mildere smak. Går lett i blomst om sommeren - knip av evt blomsterstengler. 91351

Økologisk frø. Kalles også steinsennep eller vill ruccola, og har en kraftfull og krydret smak. Kan dyrkes i potter innendørs året rundt, får da en mildere smak. Trives best i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. 91345

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rødbete

Beta vulgaris

Rødbete

Beta vulgaris

Rødbete

Beta vulgaris

Rødbete

Beta vulgaris

Rødbete

'Moulin Rouge' Rund sort, og mørkt rød helt igjennom. Særlig egnet til sylting. Må ikke sås for tidlig. Tåler eventuell vårfrost bedre enn mange andre sorter, går ikke like lett i blomst. Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 91191

'Moulin Rouge' Jevnt rund form og mørkerød tvers gjennom. Spesielt egnet for sylting. Må ikke såes for tidlig. Tåler vårfrost bedre enn andre sorter, går ikke i blomst like lett. Unge blad kan brukes som bladbete. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91189

'Forono' Gir stor avling av gjennomrøde rødbeter. Utmerket til sylting takket være sin avlange form. Unge blad kan brukes som mangold. Må ikke såes for tidlig, da kan plantene gå i blomst. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91181

'Forono' Gir stor avling av gjennomrøde rødbeter. Utmerket til sylting takket være sin avlange form. Unge blad kan brukes som mangold. Må ikke såes for tidlig, da kan plantene gå i blomst. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91180

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Beta vulgaris

'Egyptische Platronde' Tradisjonell, oval form. Mørkerød. Egnet for sylting som hel eller spises fersk. Unge blad kan brukes som mangold. Må ikke såes for tidlig, plantene kan gå i blomst. De gir da ingen avling. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91175

58

Rødbete Beta vulgaris

'Detroit 2' Jevn rund form og mørkerød tvers gjennom. Spesielt egnet for sylting. Så ikke for tidlig. Tåler vårfrost bedre enn andre sorter, går ikke i blomst like lett. Unge blad kan brukes som mangold. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91167

Rødbete Beta vulgaris

'Chioggia' Økologske frø. Stripete rødbete med søt smak. Egnet til å spises fersk. Må ikke sås for tidlig! Vårfrost kan årsake blomstring og ingen frukt. Trives i næringsrik, moldrik jord som holder på fuktigheten. Tynn tidlig. Løs opp jorden rundt plantene slik at den blir porøs. 91162

Rødbete

Beta vulgaris

Rødbete Beta vulgaris

'Burpees Golden' Bete med søt og mild smak. Beholder sin fine farge ved koking. Egnet til sylting og som råkost. De unge bladene brukes på samme måte som bladbete. Så ikke for tidlig 91160

'Chioggia' Lekkert rød- og hvitstripete med noe søtere smak. God fersk, kokt eller syltet. Unge blader kan brukes som bladbete. Så ikke for tidlig, plantene kan gå i blomst om de utsettes for vårfrost. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91159

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2021

Prisgruppe

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Beta vulgaris

'Detroit 2' Økologisk frø. Populær rødbete som gir runde og mørkt røde beter. Svært velsmakende - spises kokt med litt smør. Kok rødbeten med litt av toppen og hele skallet på, slik at den røde saften ikke forsvinner. Så ikke for tidlig; ved frost kan planten gå i blomst. 91197

Rødbete

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salat, Baby Leaf

Lactuca sativa

Salat, Baby Leaf

Lactuca sativa

Salat, Blad-

Lactuca sativa

Salat, Hode-

Lactuca sativa

Salat, HodeLactuca sativa

Baby Leaf mix Herlig blanding av ulike salatsorter, 'Amerikanischer Brauner', 'Salad Bowl', 'Red Salad Bowl', 'Lollo rossa', 'Australische Gele' og 'Rouge Grenobloise'. Hurtigvoksende, lettdyrket og riktytende. Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 91210

Baby Leaf mix Denne blandningen av ulike salatsorter gir en ferdigblandet salat allerede i kjøkkehagen. Passer godt til planting i tette rader. Klipper du bladene noen cm over tilvekstpunktet, kan du høste enda en gang. Kan også plantes i krukke. 91209

'Lollo Rossa' Bladsalat er en mellomting mellom plukksalat og hodesalat. Bladene danner en tett rosett av sprø, krusete grønne blader. Denne sorten får en rød tone, spesielt mot kantene. Trives best i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. 91225

'Merveille des quatre saisons' Velkjent sort fra 1800-tallet. Rødtonet med bulkete blader. Hodene er relativt løse. Gjentatt såing gir tilgang til frisk salat hele sommeren. Trives best i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. Vannes regelmessig. 91257

'Hilde II' Gir jevne hoder med sprø blad. Gjentatt såing gir langvarig avling. Tynn ut tidlig og høst deretter (drøyt 2mnd etter såing) hele planter etter hvert. Trives i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. Vannes regelmessig. 91249

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salat, Hode-

Lactuca sativa

Salat, Is-

Lactuca sativa

Salat, Plukk-

Lactuca sativa

Salat, Plukk-

Lactuca sativa

Salat, Plukk-

Lactuca sativa

'Matilda' Økologisk frø. Gir fine, jevne hoder med sprø blader. Gjenta såing, gir da avling hele sommeren. Tynn ut tidlig og høst deretter (ca 2 mnd etter såing) hele planter. Trives best i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. 91241

'Calmar' Fin sort som gir grønne, faste og tette hoder. Gjentatt såing gir langvarig avling. Tynn ut tidlig og høst deretter hele planter etter hvert. Trives i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. 91273

'New Red Fire' Vakre, blanke røde blader. God smak. Går sent i blomst, og beholder sin fine smak også når bladene er store. Gjenta såingen med to ukers mellomrom for å ha tilgang til friske, sprø salatblad hele sommeren 91338

'Plezir' Økologisk frø. Svært velsmakende plukksalat med eikebladlignende, finflikede og krusete blad. Høstes etter hvert. For kontinuerlig tilgang til frisk salat hele sommeren bør såingen gjentas annenhver uke. 91322

'Salad Bowl' Lysegrønne, eikebladslignende, finflikete og krusete blad. Gjentatt såing gir langvarig avling. Sorten tåler både varme og kulde, passende for dyrking hele sesongen. Trives i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. Vannes regelmessig. 91321

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salat, PlukkLactuca sativa

Salat, PlukkLactuca sativa

'Red salad bowl' Rødfarget sort plukksalat. Kan dyrkes på friland og i store krukker på f.eks balkongen. Sorten kan sås og høstes hele sesongen. Trives best i en moldholdig, fuktig og veldrenert jord. Vannes regelmessig. 91313

Salat, PlukkLactuca sativa

'Australische Gele' En velsmakende plukksalat med gulgrønne og lett krusete blader. Gjenta såingen med to ukers mellomrom for å ha tilgang til friske, sprø salatblader hele sommeren. Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 91298

Salat, PlukkLactuca sativa

'Australische Gele' Gulgrønne og lett krusete blad. Gjentatt såing gir langvarig avling. Tynn ut tidlig og høst deretter hele bladrosetter etter hvert. Trives i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. Vannes regelmessig. 91297

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

Vekt

Salat, PlukkLactuca sativa

'Amerikanischer brauner' Krusete, lett rødkantede blad. Hurtigvoksende, lettdyrket og riktgivende. Gjentatt såing gir langvarig avling. Tynn ut tidlig og høst deretter blad etter hvert. Kan dyrkes i krukke. Trives i moldrik, fuktig og veldrenert jord. 91289

kg Høyde

'Skilton' Kompakt plukksalat med sprø blader. Gjenta gjerne såingen med to ukers mellomrom. Høst bladene etter hvert. Kan også dyrkes i potte. Trives best i moldholdig og veldrenert jord som holder på fuktigheten. 91341

HAGEGLEDER  2021

59


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salat, Romano-

Lactuca sativa

Salat, RosenCichorium intybus

Salat, VinterValerianella locusta

Salat, Vinter-

Valerianella locusta

Salvie

Salvia officinalis L.

40 cm

Flerårig

'Lobjoits Green Cos' Romersk salat, eller romanosalat som den også kalles, har avlange hoder med kraftige, lange og sprø blad. Kan dyrkes langt ut på høsten. Trives best i en moldrik, fuktig og veldrenert jord. 91337

'Palla Rossa 5' En type sikorisalat. Kalles også rosésalat eller radiccio. Danner små hoder med en kjerne som er intenst rød med hvite nerver. Smaken er noe bitter, men spennende i en blandet salat. Trives best i moldholdig, fuktig og veldrenert jord på lunt sted. 91339

'Verte de Cambrai' Hardfør salatsort egnet for høst- og vinteravling. Plukk blader etter hvert eller skjær av hele planten. Kan dyrkes i benk med såing om høsten for innhøsting tidlig neste vår. Trives i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. 91281

'Vit' Økologisk frø. En meget hardfør salatsort som egner seg for innhøsting høst og vinter. Meget god på smak. Kan fryses og tines noen ganger uten at bladene blir ødelagt. Spises fersk som salat eller serveres som spinat. En delikatesse. 91340

Blåblomstrende med sølvgrønne, litt lodne, aromatiske blader som brukes ferske eller tørkede. Passer til fugl, svin og lam. Vintergrønn, bør dekkes til på vinterstid. Lokker til seg bier og insekter. Trives i porøs jord, tåler tørke og mager jord. 91369

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sareptasennep

Brassica juncea

Selleri, KnollApium graveolens

Selleri, StilkApium graveolens

Sitronmelisse

Melissa officinalis L.

50 cm

Spinat Spinacia oleracea L.

Flerårig

'Agano', 'Bloody Mary', 'Frizzy Joe' En miks av ulike sorter sareptasennep i vakre farger og former. Smaker som pepperrot. Høst små, spede blad som gir kryddersmak til salaten. Dyrkes i grønnsakshagen eller i potte, både dekorativt og godt. Trives best i varm jord. 91358

'Mars' Delikat rotfrukt som får store, runde og jevne røtter. Bladverket er mørkegrønt og opprett, noe som gjør det mer motstandskraftig mot sykdommer. Trives i muldrik jord, gjerne kalkholdig. 91393

'Golden Self Blanching 2' Velsmakende, aromatisk salatgrønnsak som også brukes som smakstilsetning i mange matretter. Lettdyrket, med tar lang tid. Sorten er selvblekende, og både blad og stilker kan brukes. Trives i moldrik jord. 91385

Dekorativ med vakkert grønt bladverk og rosalilla blomsterspirer. De ferske, sitronduftende, aromatiske bladene brukes i matretter og til te mm. Lokker til seg bier, og er vakker i bedet. Trives i de fleste typer jord, tørre som fuktige. 90259

'Matador' Lettdyrket bladgrønnsak med mellomstore, kraftige, blader. Så gjerne i omganger, men gjør et opphold midt på sommeren da plantene går lettere i blomst. Trives best i moldrik og fuktighetsbevarende jord, men kan sås i alle jordtyper. Vann rikelig. 91418

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Spinat

Spinacia oleracea L.

'Nores' Næringsrik og lettdyrket bladgrønnsak. Gir mellomstore, kraftige, mørkegrønne blad. Går ikke så lett i blomst. Trives i de fleste typer jord, men foretrekker porøs, moldrik jord. Vannes rikelig. Så i aug/sept for høstavling og evt overvintring. 91417

60

Spinat Spinacia oleracea L.

'Vroeg Reuzenblad' Økologisk frø. Rikt innhold av vitaminer og mineraler. Sorten gir rikelig med mørkegrønne blad. Kan gjerne fryses. Kan dyrkes i de fleste typer jord, men foretrekker moldrik, fuktig jord. 91409

Spinat, Nyzealandsk Tetragonia tetragonioides

Neuseelaender Takknemlig sommergrønnsak som brukes likt som vanlig spinat. Går ikke lett i blomst, og er derfor bra også på midtsommeren. Trives best i porøs og næringsrik jord. Kan direktesås, men forkultivering anbefales. 91425

Squash

Cucurbita pepo

Squash Cucurbita pepo

'Partenon' F1 Tidlig sort som gir frukter uten pollinering. Gir derfor stor avling selv på en sommer med dårlig vær, da den ikke er avhengig av pollinerende insekter. Passer derfor også fint til å dyrkes i drivhus. 91485

'Latino' F1 Populær grønnsak som gir stor avling. Dekorative frukter med kraftige rygger. Høstes tidlig med blomsten på. Brueks frisk som agurk eller i gryter og wok. 91477

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2021

Prisgruppe

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Squash

Cucurbita pepo 100-150 cm

Squash

Cucurbita pepo

Squash Cucurbita pepo

Squash Cucurbita pepo

Squash Cucurbita pepo

'Black Forest' F1 En fin sort av sommersquash som er klatrende, noe som gjør den enkel å høste. Planten trenger støtte og noe å vokse mot, f.eks et espalier. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. Vannes rikelig. 91469

'Soleil' F1 Lettdyrket og avlingsrik. Kan brukes fersk som agurk eller i matlaging. Vakker gulfarge og god smak. Store, dekorative blader som lett kveler ugress. Trives på et varmt, lunt, solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. Vannes rikelig. 91461

'Eight Ball' F1 Herlig, rund sort med konsistens som likner fruktkjøttet hos et eple. Eplesquashen har en rik smak og brukes i salater, fylles og gratineres, stekes eller kokes lett. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. 91453

'Pic n Pic' Lekker gul squash, perfekt for den lille kjøkkenhagen eller i en større potte. Plukk fruktene når de er 10-15 cm store. Gir frukter hele sesongen. Trives på varmt, solfylt og lunt sted i moldrik, velgjødslet og veldrenert jord. Vannes rikelig. 91452

'Diamant' F1 Lettdyrket og avlingsrik. Kan brukes fersk som agurk eller i matlaging. Mellomgrønt skall, og store, dekorative blader som lett kveler ugress. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. Vannes rikelig. 91445

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Squash

Cucurbita pepo

Stevia

Stevia rebaudiana

40 cm

Thymus 'Fragrantissimus'

Flerårig

Timian

25 cm

Thymus vulgaris L.

Flerårig

Timian, Krydder-

25 cm

25 cm

Flerårig

'Black Beauty' Økologisk frø. Vakkert mørkegrønn squash, brukes fersk som agurk eller tilberedt i matretter. Lettdyrket og takknemlig grønnsak som gir rikelig avling. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, gjødslet og veldrenert jord. Vannes rikelig. 91437

Stevia En vakker dekorativ bladvekst som dyrkes i krukke, både inne og ute. Planten kommer opprinnelig fra Syd Amerika. Der brukes den som naturlig søtningsmiddel og det sies at det er 300 ganger søtere enn sukker. 91510

Lettdyrket, vintergrønn krydderplante med lyserosa blomster som lokker til seg bier og andre instekter. De mørkegrønne bladene er aromatiske og har en frisk sitrussmak. Tåler tørke; egnet for skråninger, murer, og steinpartier. Bladene anvendes ferske eller tørkede. 91523

Vintergrønn med små, mørkegrønne, aromatiske blader og rosalilla blomster. Lokker til seg bier og andre insekter. Bladene brukes ferske eller tørkede i kjøttretter, potetretter, ertesuppe og sauser. Trives i porøs, gjerne mager jord. 91521

'German Winter' Lettdyrket, vintergrønn krydderplante med aromatiske blad. De rosalilla blomstene lokker til seg bier og andre insekter. Høstes etter hvert. For tørking plukkes hele kvister før planten blomstrer. Trives i porøs, gjerne mager jord, men er nøysom. 91130

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Timian, SmalThymus serpyllum L. 3-10 cm

Flerårig

Lavtvoksende dvergbusk med utbredt voksemåte. Danner etter hvert herlig krydderduftende matter og er en fin bunndekker. Vakre rosa-purpurfargede blomster. Trives i mager, sandholdig og tørr jord på solrike steder. 91513

Tomat, AmpelSolanum lycopersicum 30-45 cm

3 cm

'Romello' F1 Fin tomatsort med god fruktsetting, spesielt egnet til å dyrkes i ampel på balkong eller terrasse. Gir rikelig avling av søte, små tomtater. Plant 2-3 planter i en ampel og la dem henge ned. Blir ganske stor. 91660

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum 150-200 cm

Tomat, Høy

150-200 cm

'Indigo Rose' En mørklilla, nesten auberginesvart tomat, stappet av antioksidanter. Høstes når fargen går fra blålilla til rødbrun - tomaten har da en perfekt balanse mellom sødme og syrlighet. 91649

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

8 cm

'Tigerella' Spennende sort for tidlig avling. Egnet for dyrking i drivhus eller utendørs på et lunt sted. Avling av mellomstore røde tomater med gylne striper, ca 2,5mnd etter såing. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91646

kg Høyde

Solanum lycopersicum

4 cm

Vekt

Thymus vulgaris L.

Flerårig

Timian, Krydder-

Tomat, Høy Solanum lycopersicum 150-200 cm

7 cm

'Hildares' F1 Klassisk rød tomat som gir tidlig avling. Passer i drivhus eller ute på lunt sted. Trenger støtte. Skuddene i bladhjørnene, "tyvene", skal fjernes. 91645

HAGEGLEDER  2021

61


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum 150-200 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

8 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

5 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

7 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

7 cm

9 cm

'Shirley' F1 En favorittomat for mange! Gir røde, glatte, og middels store frukter. Modner tidligere enn mange andre sorter. Sås med fordel i drivhus. Motstandsdyktig mot meldugg. Skuddene i bladvikene, "tyvene", skal fjernes. Sorten behøver støtte. 91644

'Tiger' F1 Smaksrik tomat med tykt, vakkert skall og mye fruktkjøtt, noe som gjør den ideell til matlaging, og det er den beste sorten å tørke i ovn. Trives i næringsrik og veldrenert jord. Skuddene i bladhjørnene fjernes. 91643

'Sparta' F1 Meget riktbærende og fin sort, først og fremst for drivhus, men også for dyrking utendørs på et velegnet sted. Gir avling av mellomstore tomater med utmerket smak etter ca 3mnd. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91756

'Olivade' F1 / 'Atyliade' F1 Herlig tomat til matlaging. Dyrkes først og fremst i drivhus eller utendørs på et meget velegnet sted. Gir rikelig med avling av store, plommeformede tomater, ca 3,5mnd etter såing. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91746

'Marmandino One' F1 Uvanlig vakker og velsmakende bifftomat for dyrking utendørs. Tomatene er 7 9cm store med kraftige grønne rygger. Tyvene må fjernes. 91556

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum 150-200 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

3 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

4 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

4 cm

Tomat, Høy Solanum lycopersicum

150-200 cm

3 cm

4 cm

'Supersweet 100' F1 En meget riktbærende og fin sort, først og fremst for drivhus eller utendørs planting på et lunt sted. Høst de ca 4 cm store tomatene etterhvert, ca 3,5mnd etter såing. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91716

'Sungold' F1 Verdens søteste tomat - i følge flere tester. Egnet for dyrking i drivhus eller utendørs på et lunt sted. Rik avling av saftige tomater med tynt skall, ca 4mnd etter såing. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91706

'Sunpeach' F1 Søt og saftig oransjerosa tomat med tynt skall. Søstersort til den populære 'Sungold'. Dyrkes i drivhus. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Behøver støtte. Skal tyves (skuddene i bladvikene fjernes). Rist lett i blomstene, da forbedres fruktsettingen. 91705

'Gardener´s Delight' Storfavoritt i mange land. Til dyrking i drivhus eller utendørs på et lunt sted. Rikelig avling ca 2,5 mnd etter såing. Gir tomater med fantastisk god smak. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91676

'Chocolate Cherry' Små, søte tomater med striper av mørk sjokolade. Høst inn etter hvert, ca. 2,5mnd etter såing. Dyrk i næringsrik jord, gjerne i en stor potte. Vann og gjødsle regelmessig. Planten trenger støtte. Skuddene i bladhjørnene, "tyvene", må tas bort. 91666

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum 150-200 cm

7 cm

'Canestrino' Klassisk italiensk kultursort. Modnes til rødt, men beholder sin grønne hals. Trives i næringsrik, veldrenert jord på lune steder. Vannes regelmessig. Behøver støtte. Skal tyves (skuddene i bladvikene fjernes). Rist lett i blomstene, da forbedres fruktsettingen. 91663

62

Tomat, Potte-

Solanum lycopersicum 50-60 cm

5 cm

'Rotkäppchen' Økologiske frø. Lav, kompakt sort for dyrking i potte. Gir rikelig avling av saftige mellomstore tomater. Trives i næringsrik, veldrenert jord, på lune steder. Vannes regelmessig. Skuddene i bladvikene, "tyvene", skal ikke fjernes. Rist lett i blomstene, da forbedres fruktsettingen. 91662

Tomat, PotteSolanum lycopersicum 50-60 cm

3 cm

'Bitonto' F1 Lav og tett sort, utmerket for dyrking i potte. Tomatene er små og kirsebæraktige. 91661

Tomat, Potte-

Solanum lycopersicum 30-40 cm

4 cm

Tomat, PotteSolanum lycopersicum

50-60 cm

'Tiny Tim' Lettdyrket sort for krukke på balkong, i vinduskarmen, i drivhus eller utendørs på et ekstra lunt sted. Rikelig med avling ca 2mnd etter såing. Tomatene er små med søt smak. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes ikke. 91726

6 cm

'Balkonzauber' Utmerket, kompakt og lav sort til krukke på balkong/altan eller friland. Høstes etterhvert, ca 3mnd etter såing. Tomatene er mellomstore, søte og smakfulle. Trives i næringsrik, veldrenert jord og på et lunt sted. Tyvene skal ikke fjernes. 91576

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2021

Prisgruppe

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

blomster Blant våre blomsterfrø finner du mange lettdyrkede favoritter som trives godt i vårt klima. En blomstrende hage lokker til seg pollinatorer som sommerfugler og bier, som er en forutsetning for at dine grønnsaksplanter skal bære frukt. Flere av våre lettdyrkede sommerblomster blomstrer hyppigere om vi plukker dem ofte. En utmerket anledning til å være generøs med bukettene!

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

2021

HAGEGLEDER

63


økologiske blomsterfrø J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Asters Callistephus chinensis

Blomster er ikke bare flotte å se på, de lokker også til seg nyttige pollinatorer. Inviter naturens egne gartnere til hagen din ved å plante de blomstene de elsker. Våre økologiske blomsterfrø oppfyller EUs krav for et økologisk jordbruk.

50-60 cm

8 cm

1-årig

Blomsterert Lathyrus odoratus L.

125 cm

Double mix Økologiske frø. Asters med store, fylte blomster i ulike farger. Fin i bedet og som snittblomst. Bytt vokseplass hvert år for å unngå soppangrep.

5 cm

1-årig

Spencer, Mix Økologisk frø. Blanding av velduftende blomstererter som gir mengder av blomster. Søte i både bed og krukke. Trenger støtte. For rikeligere blomstring bør visne blomster klippes bort. Bløtlegg frøene et par timer før såing.

5 87079

4 87806

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Honningurt Phacelia tanacetifolia 70-80 cm

4-5 cm

1-årig

Kornblomst Centaurea cyanus

Lavendel Lavandula angustifolia

1-årig

70 cm

3 cm

Økologisk frø. Vakker i sommerbedet. Lokker mengder av sommerfugler og bier til hagen. Perfekt som grønngjødslingsplante i kjøkkenhagen.

Økologisk frø. Kornblomst er en velkjent blomst - herlig i bukett og bed. Denne sorten blir høy. Kan også sås på høsten for blomstring til midtsommer året etter.

4 87555

3 87297

40 cm

Flerårig

Mix, Honningblomster

40-75 cm

Økologisk frø. Velduftende lavendel med blå blomster som elskes av sommerfugler og bier. Brukes også til duftposer og potpurri - høstes når blomstene slår ut. Blomstrer året etter såing.

1-årig

Tübingen Mixture Økologiske frø. Dyrk for insektene i sommer! Denne blandingen gir mat til hagens viktigste nyttedyr. Inneholder bl.a. honningurt, bokhvete, koriander, jomfruen i det grønne og kornblomst. Vann godt ved tørke.

4 87684

Månedslavatera Lavatera trimestris L.

60 cm

6 cm

1-årig

'Loveliness' Økologisk frø. Elegant månedslavatera med store blomster i kirsebærrødt. Denne sorten er svært lettdyrket og blomstrer rikelig på sensommeren. Skinner i hvert bed og bukett.

4 87834

4 87210

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Prydløvemunn Antirrhinum majus

60 cm

3 cm

1-årig

Økologiske frø. Staselig prydløvemunn i gult, rødt, hvitt og rosa. Et sjarmerende innslag i det fargerike bedet og praktfull i buketten. Svært små frø; det krever litt tålmodighet for å så dem.

5 87711

Ringblomst Calendula officinalis

50 cm

7 cm

1-årig

Økologiske frø. I kjøkkenhagen er ringblomst helt fantastisk. Denne blandingen gir blomster i ulike nyanser av gult, aprikos og oransje. De vakre kronbladene kan spises og er dekorative i f.eks. salater. Fjern visne blomster etter hvert, eller la frøene utvikle seg til frøsåing. Planten kan også vendes ned som grønngjødsling på høsten.

Solsikke Helianthus annuus

150-500 cm

30 cm

1-årig

Solsikke Helianthus annuus

170-200 cm

17 cm

1-årig

Valmue, KornPapaver rhoeas L.

40-50 cm

6 cm

1-årig

Økologisk frø. En kraftigvoksende, praktfull solsikke med gullgule blomster. Plantes til staselig hekk eller vindbeskytter. Fantastisk i bukett. Frøsettingen kan spares til vintermat til fuglene.

'Velvet Queen' Økologiske frø. Høy og lettdyrket solsikke med røde blomster. Sorten gir høye planter med god forgrening og mange blomster. Fantastisk i bukett.

Økologisk frø. Med sine enkle røde blomster utgjør kornvalmuen et vakkert, lysende innslag på villenger og naturtomter. I vill tilstand ser man den ofte langs åker og veikanter. Frøsår seg gjerne og er godt egnet til forvilling.

4 88358

4 88391

4 88743

5 88161

64

HAGEGLEDER  2021

1

2

3 Prisgruppe

4

5

J F M A M J J A S O N D Forkultur

Såing direkte

Blomstring

Forkultiveres Såing direkte Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Blomsterstørrelse


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Akeleie

Aquilegia vulgaris

blomsterfrø

Aquilegia × cultorum

Flerårig 5 cm

'Winky Double Red-White' Den vanlige akeleien er kjent som en gammeldags "bondehageplante". Sorten er meget vakker med doble blomster i hvitt, rosa og vinrødt. Trives i moldrik, veldrenert jord. Blomstrer året etter såing. 93080

70 cm

Asalia, Sommer-

Clarkia amoena

Flerårig 5 cm

'Mckana Giants' Sped og elegant, trives sammen med roser. Gir store blomster med lange sporer. Fargene er blandede, mange blomster er tofargede. Lite krevende, men ønsker gjerne litt fuktig jord. Gir mer langvarig blomstring i et mindre solrikt område. 93074

40 cm

1-årig 5 cm

'Sybil Sherwood' En vakker sort med store, doble, asalealiknende rosa blomster. Noe krusete kronblad som er lett skimrende. Vakker både i bed og som snittblomst. Trives i næringsrik, moldrik og veldrenert jord, på et lunt sted. Krever mye sol. 93210

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Asalia, Sommer-

Clarkia amoena

30-35 cm

Akeleie

45 cm

Asalia, Sommer-

Clarkia amoena

1-årig 5 cm

40 cm

Asters

Callistephus chinensis

1-årig 5 cm

60 cm

Asters

Callistephus chinensis 1-årig

8 cm

70 cm

Asters

Callistephus chinensis 1-årig

8 cm

90 cm

1-årig 8 cm

'Rembrandt' Lekkert kirsebærrosa og hvite, azalealignende blomster på opprette stilker. Fin i bed og til snitt, ekstra holdbar hvis man fjerner bladene under vannflaten. Lettdyrket og riktblomstrende. 93202

Mix Riktblomstrende og vakker. Doble blomster med noe krusete kronblad i blandede nyanser av rød, rosa, oransje og hvit. Trives i en næringsrik, moldrik og veldrenert jord i full sol og på et lunt sted. 93194

'Prinette' mix En fargeflom i rødt, rosa og lilla. Utmerket som sent blomstrende innslag i sommerblomsterbedet. Passer også fortreffelig i sensommerbuketten. Trives best i en næringsrik og veldrenert jord. Bytt vokseplass hvert år for å unngå sykdommer. 93186

'Princess' mix Gir store, fylte blomster i blandede farger med stødige stilker. Meget holdbar, utmerket til snitt, vakker i bedet. Blomstrer lenge. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Bytt voksested fra år til år for å unngå soppangrep. 93162

Matador mixed Vakker og stor asters i blandede farger. Fin i bed og til snitt. Har store, doble blomster på stødige stilker. Motstandsdyktig mot soppsykdommer. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Bytt voksested hvert år for å unngå soppangrep. 93130

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Asters

Callistephus chinensis

60 cm

Asters

Callistephus chinensis 1-årig

8 cm

Chinensis mix Blomstene er store, enkle og åpne med gult senter. Blandingen inneholder mange fine, klare farger. Sorten er motstandsdyktig mot sykdom. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Bytt voksested fra år til år for å unngå sykdommer. 93122

25 cm

Asters

Callistephus chinensis 1-årig

7 cm

50-60 cm

Dwarf chrysanthemum mix Lav og buskete med store, doble blomster i blandede farger. Fin som kantvekst og som høstblomst i balkongkassen og i krukker på altanen. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Vannes rikelig. Bytt voksested fra år til år, for å unngå soppangrep. 93114

Asters

Callistephus chinensis 1-årig

8 cm

Semi-Tall mix Blanding av tidlige asterssorter. De er alle doble med både sterke og duse farger. Takknemlig snittblomst som holder lenge i vase. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Bytt voksested fra år til år for å unngå soppangrep. 93106

70 cm

Blodbeger

Rhodochiton atrosanguineum 1-årig

8 cm

American Branching mix Vakker og solid med store, velfylte blomster i varierende farger. Buskformet voksemåte. Fin bed- og snittblomst, lang holdbarhet. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Vannes rikelig. Bytt voksested fra år til år, for å unngå soppangrep. 93098

300 cm

Flerårig 6 cm

Praktfull, gammeldags slyngplante. Dyrkes i stor krukke med støtte av espalier. Rankene kan bli flere meter lange og har spisse, hjerteformede blad og blomster i mørkerødt. Trives i en solrik vinduskarm, vannes med måte. Overvintres svalt. 95733

2021 HAGEGLEDER

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Blomsterstørrelse

65


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blomkarse, Kanari-

Tropaeolum peregrinum L.

200-300 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig 2 cm

30 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

30-40 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

30-40 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

30-40 cm

1-årig 5 cm

Fyldig og hurtigvoksende, kan bli svært høy og dekker raskt et stort område. Bladene er femflikete, lyst grønne og utgjør en fin bakgrunn for de gule, sommerfuglliknende blomstene. Trives i velgjødslet og porøs hagejord. 93776

'Whirlybird Mahogny' Halvfylte, propellignende, rødbrune blomster på lave buskete planter. Fin i bed og potte. Blomstene kan spises og er dekorative i salater. Frisk fargeklatt i haven eller på altanen. Bløtlegg frøene i 1døgn i lunkent vann før såing. 93864

Tom Thumb Kompakte planter med blomster i gule, oransje og røde nyanser. Meget godt egnet som kantvekst, i balkongkasser, bed og i steinparti. Blomstene kan spises, dekorative i salater. Trives fint i mager og veldrenert jord. 93856

'Salmon Baby' Kompakte planter med doble, sterkt lakserosa blomster. Meget godt egnet som kantvekst, i balkongkasser, bed og i steinparti. Blomstene kan spises, dekorative i salater. Trives i mager og veldrenert jord. 93848

Crazy Jewel Tøff fargekombinasjon av sortene 'Primrose Jewel' og 'Mahogany Jewel'. Fin som kantplante, i balkongkasse, eller i blomsterbed. Blomstene kan spises, og er dekorative i salater. 93842

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus 30-40 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

200 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

200 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

30-40 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

75 cm

1-årig 5 cm

'Peach Melba' Kompakte planter med lyst gule, ferskenfargede blomster med klare røde flekker. Meget godt egnet som kantvekst, i balkongkasser, bed og i steinparti. Blomstene kan spises, dekorative i salater. Trives fint i mager og veldrenert jord. 93840

'Out of Africa' Fargesterk og kjær sommerblomst i gule, oransje og røde nyanser. Bladverket er lysegrønt med hvite striper. Fin å dyrke i ampel, balkongkasse, mot espalier og som markdekker. Blomstene kan spises, dekorative i salater. 93832

'Milkmaid' Herlig kremgul blomst med gyllent sentrum. Fin å dyrke i ampel, balkongkasse, mot espalier og som markdekker. Blomstene kan spises, dekorative i salater. 93824

'Golden Globe' Kompakte planter med doble, gule blomster. Meget godt egnet som kantvekst, i balkongkasser, bed og i steinparti. Blomstene kan spises, dekorative i salater. Trives fint i mager og veldrenert jord. 93816

Glorius Gleam Fylte blomster i gule, oransje og røde nyanser på halvlange ranker. Fin å dyrke i ampel, balkongkasse, mot espalie og som markdekkende vekst. Blomstene kan spises, dekorativ i salater. Trives godt i mager og veldrenert jord. 93808

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

30 cm

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

'Black Velvet' Dramatiske, mørke og fløyelsrøde, Ca 5 cm store blomster med gyllent sentrum og en fin kompakt voksemåte. Fin å dyrke i potte, balkongkasse og som kantplante i bedet. Blomstene kan spises. 93800

66

Blomkarse, Stor

200 cm

5 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig

'Yellow Troika' En blomkarse med blomster i en intensiv gul farge med røde markeringer ut fra midten. Fin å dyrke i ampel, balkongkasse, mot espaljéer eller som markdekke. 93789

200 cm

Blomkarse, Stor Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

200 cm

Blomster i gule, oransje og røde nyanser. Fin å dyrke i f.eks ampel, balkongkasse, mot espalie og som markdekkende vekst. Blomstene kan spises, dekorativ i salater. Trives godt i mager og veldrenert jord. 93785

Prisgruppe

Såing direkte

Blomstring

Lathyrus odoratus L. 125 cm

Blomster i gule, oransje og røde nyanser. Fin å dyrke i ampel, balkongkasse, mot espalie og som markdekker. Blomstene kan spises, dekorativ i salater. Trives godt i mager og veldrenert jord. 93784

Forkultur

Blomsterert

1-årig 5 cm

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2021

5 cm

1-årig

'Spencer Arthur Hellyer' Lys lilla og en anelse krusete blomster med kraftige stilker og en fantastisk duft. Egnet både til potte og bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik og veldrenert jord. Gi vann og næring regelmessig. 94107


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blomsterert

Lathyrus odoratus L. 150 cm

Blomsterert

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

125 cm

Blomsterert

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

125 cm

Blomsterert

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

100-150 cm

Blomsterert Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

100-150 cm

1-årig 5 cm

Stars and Stripes Lekker blanding av blomstererter med striper i ulike nyanser av purpur, rosarødt og lilla. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94106

Royal Mix Vakker og velkjent slyngplante med mengder av duftende, langstilkede blomster i en flott fargeblanding. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94091

Royal Mix Vakker og velkjent slyngplante med mengder av duftende, langstilkede blomster i en flott fargeblanding. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94090

'Royal White' Vakker og velkjent slyngplante med mengder av hvite, duftende, langstilkede blomster. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94082

'Royal Scarlet' Vakker og velkjent slyngplante med mengder av lysende røde, duftende, langstilkede blomster. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94074

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blomsterert

Lathyrus odoratus L. 100-150 cm

Blomsterert

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

25 cm

Blomsterert

Lathyrus odoratus L.

1-årig 4 cm

150 cm

Blomsterert

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

150 cm

Blomsterert

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

150 cm

1-årig 4 cm

'Royal Rose' Vakker og velkjent slyngplante med mengder av rosa, duftende, langstilkede blomster. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94066

'Villa Roma' White & Rose En duftende, lav blomsterert med utbredt voksemåte i søt, romantisk fargeskala. Pen i ampler eller som markdekke. For rikeligere blomstring klippes visne blomster bort etter hvert. Bløtlegg frøene i ett døgn før såing, så spirer de bedre. 94051

Old Spice Mix Vidunderlig både når det gjelder duft og fargerikdom. Blomstene er ikke så store, men forekommer rikelig. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94042

'Lord Nelson' Gammeldags sort fra 1907. Sjarmerende med en mengde mindre blomster i blålilla, med en herlig duft. Egnet både for krukke på balkong og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94034

'Fire and Ice' Spennende farvekombinasjon av hvitt og rosa/lilla. Senere i sesongen blir vingenes dekorative blå kanter bredere og mer markerte. Med sin rike blomstring egner den seg godt til å klynge seg opp på nett eller espalier. Utmerket snittblomst. 94026

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blomsterert

Lathyrus odoratus L.

40 cm

Breiskolm Lathyrus latifolius L.

1-årig 5 cm

Bijou Mix En lavtvoksende og velduftende blanding av blomsterert. Plantene er ganske kompakte og trenger ikke støtte. Blandingen inneholder rosa, røde, blå, fiolette og hvite nyanser. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94018

100-150 cm

3 cm

Flerårig

Enestående vakker, flerårig slyngplante. Hurtigvoksende og riktblomstende i rosa nyanser. Søt i buketter. Dufter ikke. 95857

Brennende kjærlighet

Lychnis chalcedonica L.

90 cm

Brudeslør Gypsophila elegans

Flerårig 10 cm

Velkjent, gammeldags og pålitelig plante. Den blomstrer med ildrøde blomster på midtsommeren. Fin i bedet og til snitt. Meget værtålig, blomstrer også dersom sommeren er kald og regnfull. Trives i porøs jord, men er lite krevende. 95476

40 cm

1,5 cm

1-årig

Søt plante som brer seg utover, med små blad på tynne stilker, noe som gjør at den ser spinkel men fin ut. De hvite blomstene er små og passer fint i sommerbuketten. Kan også brukes i bedet. Trives i en lett og veldrenert jord med mye sol. 95376

Brudeslør Gypsophila paniculata L.

90 cm

0,5 cm

'Snowflake' Lettdyrket. Fin i bed og vakker som snittblomst. Også fin som tørket evighetsblomst. Hvite, doble blomster, nesten som små snøballer. Planten blir etter hvert ganske frodig. Lite krevende når planten har utviklet seg. Blomstrer året etter såing. 93446

2021 HAGEGLEDER

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Blomsterstørrelse

Flerårig

67


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Busknellik

Dianthus barbatus

40 cm

Busknellik Dianthus barbatus

2-årig

2 cm

40 cm

Dagfiol

Hesperis matronalis L.

2-årig 2 cm

60 cm

Fagerklokke Campanula persicifolia L.

2-årig

40-80 cm

Fiol, Bukett-

Viola tricolor

Flerårig 5 cm

12-15 cm

2-årig 3 cm

'Herald of Spring' Populær, gammeldags plante i rosa, fløyelsrød, hvit og mange ulike tofargede kombinasjoner. Meget holdbar snittblomst. Blir gjerne flerårig ettersom den sprer seg selv. Pass på så du ikke luker bort selvsådde frøplanter. Trives i næringsrik, fuktig jord. 93428

Mix Populær, gammeldags plante i nyanser av rødt, rosa, hvitt, og ulike tofargede kombinasjoner. Meget holdbar snittblomst. Blir gjerne flerårig ettersom den sprer seg selv. Pass på så du ikke luker bort selvsådde frøplanter. Trives i næringsrik, fuktig jord. 93422

Vidunderlig velduftende, gammeldags plante. Blomstrer med fiolette blomster på forsommeren. På varme sommerkvelder sprer den deilig duft rundt i hagen. Planten er toårig, men sprer seg selv. Lite krevende og hardfør. 94228

Velkjent blomst for hage og eng. En selvsagt plante på naturtomten, egnet til forvilling. Trives i mager, veldrenert og varm jord. 93392

'Tiger Eye' F1 Herlig fargekombinasjon med unikt mønstrede blomster. Avhengig av såtid kan de brukes sammen med vårblomstrende løk, sommerblomster eller på sensommer/ høst. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 95905

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Flaskegresskar

Lagenaria siceraria 250 cm

Flittig Lise Impatiens walleriana

1-årig

30 cm

Fløyelsblomst

Tagetes erecta

1-årig 4 cm

35 cm

Fløyelsblomst

Tagetes erecta

1-årig 7 cm

50 cm

Fløyelsblomst

Tagetes erecta

1-årig 7 cm

50 cm

1-årig 7 cm

Dekorativ med artig form. Plukkes om høsten og henges opp til tørk og til pynt. Den vokser fort mot en vegg eller espalier på et solrikt sted. Trives i moldrik og velgjødslet jord på et varmt sted, gjerne i en stor krukke på balkon/altan. 93542

'Cha Cha' F1 mixture Fargerik blanding av blomster i rødt, oransje, lakserosa og hvitt. Takknemlig utplantingsplante som blomster rikelig selv i skygge. Tåler en regnfull og kald sommer, men er meget følsom for frost. Fin som potteplante. 93559

'Vanilla' F1 Spennende farge på fløyelblomst. De kremhvite blomstene lar seg lett kombinere med andre farger i bed og urner. 95643

'Taishan Orange' En staselig og robust fløyelsblomst som passer fint i sommerbedet og også i store potter på balkong og terrasse. Knip bort de første knoppene så blir planten tettere. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Fjern visne blomster etter hvert. Bør forkultiveres. 95637

'First Lady' F1 Takknemlig og lettdyrket. Gir store, meget fyldige, klargule blomster. Blomstene sitter høyt over bladverket. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres, er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord. 95635

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Fløyelsblomst

Tagetes patula

20 cm

Tagetes patula

1-årig 4 cm

'Yellow Boy' Takknemlig og lettdyrket. Sorten gir gule, fyldige blomster på ca 4 cm. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres, er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord, men er lite krevende. 95627

68

Fløyelsblomst

20 cm

Fløyelsblomst

Tagetes patula

1-årig 4 cm

'Strawberry Blonde' En fløyelsblomst i rosa toner. Passer i bed og i potter. Planten er lav, og blomster rikelig selv i kaldt vær. Knip bort de første knoppene så blir planten tettere. Trives i velgjødslet jord, men er nøysom. Fjern visne blomster etter hvert for rikeligere blomstring. 95620

25 cm

Fløyelsblomst Tagetes patula

1-årig 4 cm

'Tiger Eyes' Takknemlig og lettdyrket. Vakker med fyldig sentrum i gullgult og med et mahognyrødt "skjørt" av større kronblader. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres, er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord. 95619

20 cm

Prisgruppe

Såing direkte

Blomstring

Tagetes patula

'Panther' Takknemlig og lettdyrket. Sorten gir brunrøde, fyldige blomster på ca 5 cm. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres, er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord, men er lite krevende. 95603

Forkultur

Fløyelsblomst

1-årig 4 cm

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2021

15 cm

1-årig 2 cm

'Mowgli Orange' Søt minifløyelsblomst der blomstene blir ca. 2cm i diameter. Sorten gir fylte blomster i rent oransje. Planten er lav og blomstrer selv om været er kaldt og regnfullt. Utmerket i bed og potte. Blomstrer rikelig hele sommeren. 95589


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Fløyelsblomst

Tagetes patula

20 cm

Fløyelsblomst

Tagetes patula

1-årig 4 cm

25 cm

Fløyelsblomst

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tagetes patula

1-årig 5 cm

20 cm

1-årig 4 cm

'Boy o Boy' Takknemlig og lettdyrket. Fyldige blomster, på ca 5cm, i sitrongule, oransje og tofargede nyanser. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres, er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord. 95579

'Alumia Vanilla Cream' En søt og liten, kremgul fløyelsblomst. Passer fint i bed og i potter. Planten er lav, og blomster rikelig selv i kaldt og regnfullt vær. Knip bort de første knoppene så blir planten tettere. Trives i velgjødslet jord, men er nøysom. 95572

'Bolero' Takknemlig og lettdyrket. Gir rustrøde blomster med guloransje kant i varierende bredde rundt kronbladene. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres, er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord. 95571

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Fløyelsblomst, Busk-

Tagetes tenuifolia

20 cm

Fløyelsblomst, Signet-

Tagetes tenuifolia

1-årig 1 cm

20-30 cm

Forglemmegei

Myosotis sylvatica

1-årig 1 cm

15 cm

Forglemmegei, Kinesisk

Cynoglossum amabile

2-årig 0,7 cm

75 cm

1-årig 1 cm

'Lemon Star' En herlig sitrongul liten fløyelsblomst (ca. 2 cm brede). Busklignende voksemåte, finflikete bladverk og rikelig blomstring. Utmerket kantplante i bedet og dekorativ som blomstrende lav hekk. 95555

'Tangerine Gem' De finflikete bladene har en skarp, krydret sitronsmak, og er god i salat og til fisk. Blomsten brukes i salater og som dekorasjon. Vokser puteformet og blir overstrødd med små, enkle, oransje blomster. Hardfør, vannes ved tørke. 95563

'Blue Ball' Små blå, stjerneaktige blomster. Den er lav med en avrundet, kompakt voksemåte. Trives både i skyggefulle og solrike områder. Fin som kantvekst og i framkant av eller under større busker. Trives i de fleste typer jord, gjerne litt fuktig. 93608

'Mystery Rose' Lettdyrket og takknemlig plante med små lyserosa, stjerneaktige blomster og en opprett voksemåte. Meget fin i buketter. Blomstrer stort sett hele sommeren. Ikke kravstor når det gjelder jord, trives også på mer skyggefulle steder. Vannes ved tørke. 93612

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Hagepute

Aubrietia x cultorum 10-12 cm

Heliotrop, Duft-

Heliotropium arborescens L.

Flerårig 1 cm

'Red Cascade' Riktblomstrende og vintergrønn markdekker. Gir flotte fargeklatter på våren og forsommeren. Honningduften lokker til seg insekter. Fin i steinparti. Trives i næringsrik, lett, sandblandet og veldrenert jord. Blomstrer året etter såing. 93226

40 cm

Hjelmbønne Lablab purpureus

1-årig 10 cm

250-300 cm

'Marine' Velduftende plante med store, fiolettblå blomsterskjermer. Bladene er dypt grønne og grove. Den må forkultiveres og bruker ganske lang tid på å utvikle seg, men det er verdt det. Trives i velgjødslet og moldrik jord. 93644

Honningurt

Phacelia tanacetifolia

1-årig 70-80 cm

Fascinerende slyngplante med rosalilla, duftende blomster, samt dekorative, mørkt purpurfargede belger (kan spises kokte). Utmerket espalierplante. Trives i næringsrik, veldrenert jord på et solrikt, rolig og lunt sted. 93656

4-5 cm

1-årig

Økologisk frø. Vakker i sommerbedet. Lokker mengder av sommerfugler og bier til hagen. Perfekt som grønngjødslingsplante i kjøkkenhagen. 93657

Høststråblomst Xerochrysum bracteatum

80 cm

4 cm

Vakker og fargesterk i bed, som snittblomst og til tørking. Plantene blir høye med mange doble blomster i lyse varianter av gul, rød, rosa, hvit og oransje. Trives i porøs og moldrik jord. Vannes når planten er liten. 93704

2021 HAGEGLEDER

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Blomsterstørrelse

1-årig

69


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ipomoea

Ipomoea nil

200-300 cm

Ipomoea

Ipomoea quamoclit

1-årig 8 cm

200 cm

Ipomoea Ipomoea tricolor

1-årig

300 cm

Japansk lykt

Physalis alkekengi franchetii

1-årig 7 cm

60 cm

Kaliforniavalmue Eschscholzia californica

Flerårig 5 cm

20 cm

1-årig 5 cm

'Split Second' Herlig klatreplante med rosa, doble blomster. Passer utmerket i store potter på balkong, altan og i uterom. Trives best i næringsrik, veldrenert jord på varme og beskyttede steder. Gi planten støtte å klatre på. 95877

'White Feather' Slyngende klatreplante med tynne, fjærformede blader som kan bli opptil 10 cm lange. Klokkeformede blomster med hvite, stjerneaktige kronblader. Besøkes gjerne av fugler og sommerfugler. Utmerket i potte på altanen, i uterommet. 95869

'Heavenly Blue' Strålende himmelblå blomster. Hver enkelt blomst er åpen bare én dag. Passer utmerket i f.eks. i store potter på balkong, altan og innglassede uterom. 93302

Lettdyrket. Får lysende, oransjerøde "lykter" som omkranser de små blomstene. Har en litt spredt voksemåte. Høstes for tørking når "lyktene" har blitt oransje. Lite krevende, men gir flest "lykter" når den dyrkes i kalkholdig jord. 93692

Candy mix Populær sommerblomst i lekker miks. Enkle og doble blomster som lukker seg mot kvelden. Blomstrer rikelig hele sommeren. Planten er lav og kompakt med et dill-lignende bladverk. Holdbar som snittblomst hvis den plukkes i knopp. Trives best i mager jord. 95558

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kaliforniavalmue

Eschscholzia californica

20 cm

Klokkeranke

Cobaea scandens

1-årig

5 cm

200-400 cm

Kornblomst

Centaurea cyanus

1-årig 7 cm

40 cm

Kornblomst

Centaurea cyanus

1-årig 3 cm

70 cm

Kornblomst

3 cm

80 cm

1-årig 3 cm

Populær og hurtigvoksende. Dypt blåfiolette, klokkeformede og meget dekorative blomster. Utmerket på balkong og altan, også utendørs på et solrikt sted. Kan dyrkes som potteplante i en solrik vinduskarm. Trives i gjødslet, porøs jord. 93752

'Polka Dot' Populær, gammeldags sommerblomst, fin i buketter og som evighetsblomst. Doble blomster i rosa, røde, fiolette, hvite og blå nyanser. Sorten har en buskaktig voksemåte. Lettdyrket og vakker fargeklatt. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 93380

Mix Populær, gammeldags sommerblomst, fin også i buketter. Doble blomster i rosa, røde, hvite og blå nyanser. Lettdyrket og vakker fargeklatt i hagen. Trives i næringsrik, veldrenert jord, er lite krevende. Fin som evighetsblomst. 93374

'Blue Boy' Vidunderlig i buketter og lett å dyrke. Hurtigvoksende og begynner å blomstre tidlig i sesongen. Sås allerede i aug-sept for å få den klar til neste St. Hans. Trives i næringsrik, veldrenert jord, er lite krevende. Fin som evighetsblomst. 93368

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Centaurea cyanus

70 cm

Centaurea cyanus

1-årig 3 cm

Økologiske frø. Velkjent sommerblomst. Den er hurtigvoksende, begynner å blomstre tidlig i sesongen, og det kommer nye blomster hele sommeren. Så om høsten for blomstring neste sommer. Trives i næringsrik, veldrenert jord, men er lite kresen. Kan tørkes. 93365

70

Kornblomst

60-80 cm

Kuletistel

Echinops bannaticus

1-årig 3 cm

80-100 cm

'Black Boy' Velkjent plante med lekre blomster i mørk purpur. Lettdyrket, og spinkel, vevende voksemåte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Lite krevende. Fin som evighetsblomst. 93362

Lavendel Lavandula angustifolia

Flerårig 5 cm

30-35 cm

Herlig, gammeldags plante som gir kulerunde, sølvblå blomster. Robust og dekorativ i bed, alene eller tørket som evighetsblomst. Bladene er mørkegrønne med sølvhvit underside. Lite krevende, tåler en del tørke når planten er vel utviklet. 93416

Prisgruppe

Forkultur

Såing direkte

Lavendel Lavandula angustifolia

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2021

Flerårig

'Ellagance Ice' Fantastisk velduftende og vakker krydderplante som lokker til seg bier og sommerfugler. Blomstene er hvite og dekorative i salater. Trives i varm og porøs jord. 93888

Blomstring

Centaurea cyanus

1-årig

'Rosa Romantica' Vakker sommerblomst i romantiske rosa toner. Den blomstrer rikelig hele sommeren. Blomstene lukker seg mot kvelden. Takknemlig i bed, fin og holdbar som snittblomst hvis den plukkes i knopp. 95524

Kornblomst

40 cm

Flerårig

Velduftende og vakker. Lokker til seg bier og sommerfugler. Blomstene brukes bl.a i krydderblandingen "Herbes de Provance" og i duftposer. Lavendelblå blomster. Passer fint i staudebed. Trives i porøs og varm jord. 93882


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Levkøy, Sommer-

Matthiola incana

40 cm

Lin, Spinne-

Linum usitatissimum L.

1-årig 2 cm

70 cm

Lobelia, Henge-

Lobelia erinus

1-årig 2 cm

5-10 cm

Lobelia, Henge-

Lobelia erinus

1-årig 1 cm

5-10 cm

Lobelia, KantLobelia erinus

1-årig 1 cm

10 cm

1-årig 1 cm

'Ten Week' Duftende og riktblomstrende, vakker også til snitt. Rake blomsterstengler med blomster tett langs med stilken. En lavtvoksende sort. Blandingen inneholder nyanser av gulhvit, mørk fiolett, rosa og rødt. Trives i velgjødslet, porøs jord. 94140

Nett og lettdyrket, med vakre blå blomster. De brune frøkapslene brukes som evighetsblomst. Stilken er smal med et tynt bladverk. Blomstene sitter i rake, kostliknende samlinger. Nøysom, men trives best i porøs jord. 93954

'Saphir' Brukes hovedsaklig som kantvekst i bed, balkongkasser, urner og krukker. Vakker sort med en hengende voksemåte, lysegrønt bladverk og klarblå blomster med hvitt øye. Trives best i en næringsrik, veldrenert jord. 93974

'Red Cascade' Brukes hovedsaklig som kantvekst i bed, balkongkasser, urner og krukker. Vakker sort med en hengende voksemåte, lysegrønt bladverk og rødfiolette blomster med hvitt øye. Trives best i en næringsrik, veldrenert jord. 93966

'Snowball' Brukes hovedsaklig som kantvekst i bed, balkongkasser, urner og krukker. Planten har en kompakt voksemåte. Hvit lobelia er dessverre vanskelig å få helt hvit. Bli ikke forundret om noen blomster blir blå. Trives best i næringsrik, veldrenert jord. 94006

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lobelia, KantLobelia erinus

10 cm

Mariklokke Campanula medium L.

1-årig 1 cm

70 cm

Matrem Tanacetum parthenium

2-årig 6 cm

20 cm

Middagsblomst Dorotheanthus bellidiformis

1-årig 1,5 cm

10-15 cm

Mirakelblomst Mirabilis jalapa L.

1-årig 3 cm

60 cm

1-årig

Gir en mengde klokker langs en stø og rak stilk. Klokkene i hvitt, rosa og dypblå sitter på korte skaft tett inntil stilken. Blomstrer året etter såing. Holdbar og vakker i bukett. Lite krevende, trives i de fleste typer jord, gjerne porøs og moldrik. 94196

'Snowball' Liten og fin, meget egnet som kantvekst i bed og steinparter. Kompakt og lavtvoksende. Den overstrøs av små, hvite, meget fyldige blomster. Bør forkultiveres, men kan direktesås på solrike steder. Trives best i næringsrik jord. 94204

Mix Oppsiktsvekkende, lav plante som passer i bed og steinparti. Små, tykke blad. Blomster i de nydligste nyanser av rosa, gult, oransje, rødt og hvitt. Blomstene er åpne i sol og lukker seg på kvelden og i dårlig vær. Trives i porøs jord, tåler tørke. 93488

Store, iøynefallende, trompetaktige blomster i varierende farger. Planten er storvokst og friskt grønn. De duftende blomstene kan være rosa, gule, kirsebærrøde og hvite. Vakker i bed og i store krukker. Trives best i porøs og velgjødslet jord. 95743

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

40-75 cm

Mix, Engblomster Nelson Mixture

Flerårig

En miks av engblomster, bl.a. blåklokke, prestekrage, kornblomst og rødknapp. Lokker til seg nytteinsekter. Så frøene separat, må ikke blandes med plenfrø. Skal ikke gjødsles. Slås på sensommeren etter at blomstene har frøsådd seg. 93268

40-75 cm

Mix, Evighetsblomster Nelson Mixture

Flerårig

Blomster som hører hjemme i blomsterengen, som kløver, prestekrage, blåklint, gul gåseblom, nyseryllik mm. Blomster med ulike krav til voksested. Alle passer derfor ikke på samme voksestedet, det blir et utvalg av dem som er best egnet. 93266

80 cm

Mix, Honningblomster Nelson Mixture

1-årig 40-75 cm

Planter egnet for tørking. Fargene og formene er mange, egnet til blandede buketter som skal tørkes. De ulike sortene skal alle høstes når de er nyutsprunget. Trives i velgjødslet og porøs jord. Vannes ved tørke. 93272

Mix, Slyngplanter Nelson Mixture

1-årig

Nyttig og vakker blanding med utvalgte sorter som lokker til seg, og mater bier. Bier er nødvendig for pollinering i hagen. Inneholder reseda, agurkurt, ormehode, honningurt, sommermalope mm. Trives i porøs, moldrik jord, men flere sorter er lite krevende. 93254

100-200 cm

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Blomsterstørrelse

1-årig

Praktfull blomstrende blanding av høytvoksende slyngplanter med blomsterert, karse mm. Egnet for murer, gjerder og espalier. Kan dyrkes i krukke. Trives best i godt gjødslet, porøs jord, men er lite krevende. 93260

2021 HAGEGLEDER

Forkultiveres

4 cm

'Crystal Palace' Brukes hovedsaklig som kantvekst i bed, urner og krukker. Populær sort med kompakt voksemåte, mørkt grønt bladverk og rikelig med intenst blå blomster. Trives best i næringsrik, veldrenert jord. 93990

Mix, Engblomster

71


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mix, Sommerblomster Pink Shades 40-75 cm

Mix, Sommerblomster Blue Shades

1-årig

40-75 cm

Mix, Sommerblomster Nelson Mixture

1-årig

40-70 cm

Mix, Sommerblomster Nelson Mixture

1-årig

40-70 cm

Månedslavatera Lavatera trimestris L.

1-årig

60 cm

1-årig 8 cm

Fantastisk blanding med lyse- og mørkerosa fargetoner. Et herlig innslag i bedet. Inneholder lettdyrkede sorter med ulik blomstringstid for lang blomstring. Trives best i porøs og moldrik jord, men mange av sortene er lite krevende. 93296

Fantastisk blanding med blå og fiolette fargetoner. Et herlig innslag i bedet. Inneholder lettdyrkede sorter med ulik blomstringstid for lang blomstring. Trives best i porøs og moldrik jord, men mange av sortene er lite krevende. 93290

Herlig blanding med flere av sommers favorittblomster. F.eks blåklint, ringblomst, asters, zinnia, romersk ridderspore mm. Skikkelig dekorativ i bedet og til å plukke som snittblomster. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 93279

Herlig blanding med flere av sommers favorittblomster. F.eks blåklint, ringblomst, asters, zinnia, romersk ridderspore mm. Skikkelig dekorativ i bedet og til å plukke som snittblomster. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 93278

'Silver Cup' Kraftig og lettdyrket. Sorten er prisbelønnet for sine gode egenskaper som frodighet, holdbarhet og vakre, dypt rosa, traktformede blomster. Vakker i bukett. Lite krevende, trives i de fleste typer jord, gjerne næringsrik og veldrenert. 94180

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Månedslavatera Lavatera trimestris L.

60 cm

8 cm

Nattlys Oenothera macrocarpa

15 cm

9 cm

Nemesia Nemesia strumosa 20-30 cm

2 cm

Nikkesolveng Rhodanthe manglesii 30-40 cm

2,5 cm

Papirblomst Xeranthemum annuum

45 cm

3 cm

'Mont Blanc' Kraftig og lettdyrket. Sorten er prisbelønnet for sine gode egenskaper som frodighet, holdbarhet og store, hvite, traktformede blomster. Vakker også i bukett. Lite krevende, trives i de fleste typer jord, gjerne næringsrik og veldrenert. 94172

Liten, med krypende voksemåte. Får rikelig med store, gule, traktformede blomster. Passer fint i steinparter, skråninger og i fremkant av bed. En vakker, intenst gul blomst med mørkt grønne blad. Blomstrer året etter såing. Trives i veldrenert jord. 94220

Carnival mixed Frodig blomstrende og fargesterk. Dekorativ i både bed, krukker og balkongkasser, gjerne sammen med større planter. Blandingen inneholder nyanser i gult, oransje, rødt og rosa. Trives i moldrik, velgjødslet jord. 94260

Nett og lettdyrket evighetsblomst i en blanding av rosa nyanser. Flere, lett nikkende blomster sitter i toppen av en sped stilk. Meget søt i ulike typer arrangement. Ganske ømtålig, håndteres forsiktig. Lite krevende men foretrekker porøs jord. 95200

Meget vakker evighetsblomst med silkeglinsende blomster. Blandingen inneholder rosa, lilla og hvite nyanser av doble blomster. Den spede stilken gjør at blomstene svaier mykt i vinden. Trives i en porøs, sandblandet jord. 94332

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pelargonium Pelargonium x hortorum

35 cm

Pelargonium Pelargonium x hortorum

1-årig 2,5 cm

'Inspire White' F1 Potte- og utplantingsplante. Kan overvintres lyst og svalt, 5°C. Gir rikelig med blomsterstander, kan ha opp til 15-20 blomster samtidig. Kompakt voksemåte, med mange skudd fra basen. Tidligblomstrende. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94408

72

35 cm

Pelargonium Pelargonium x hortorum

1-årig 2,5 cm

'Inspire Scarlet' F1 Potte- og utplantingsplante. Kan overvintres lyst og svalt, 5°C. Gir rikelig med blomsterstander, kan ha opp til 15-20 blomster samtidig. Kompakt voksemåte, med mange skudd fra basen. Tidligblomstrende. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94400

30 cm

Petunia Petunia hybrida

1-årig 2,5 cm

'Inspire Pink' F1 Potte- og utplantingsplante. Kan overvintres lyst og svalt, 5°C. Gir rikelig med blomsterstander, kan ha opp til 15-20 blomster samtidig. Kompakt voksemåte, med mange skudd fra basen. Tidligblomstrende. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94384

25 cm

Prisgruppe

'Glorius' F1 Populær og velkjent utplantingsplante. Blomstene er store og fyldige med kronblad som har svært krusete kanter. Blomstrer rikelig og er mest egnet til balkongkasser og krukker. Trives i porøs plantejord. 94544

Forkultur

Petunia Petunia hybrida

1-årig 9 cm

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2021

Såing direkte

Blomstring

30 cm

1-årig 9 cm

'Purple Pirouette' F1 Velkjent plante som passer i balkongkasser, krukker og ampler. Fargekombinasjon av dypt fiolettblå, doble blomster, ca 10cm, med en rent hvit blondekant. En værtålig og blomsterrik sort. Trives i porøs plantejord. 94616


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Petunia Petunia hybrida

30 cm

Petunia, Henge-

Petunia hybrida

1-årig 9 cm

30 cm

Petunia, Mini-

Petunia hybrida

1-årig 6 cm

10-15 cm

Prestekrage

Leucanthemum vulgare

1-årig 4 cm

70 cm

Prydgress

Nassella tenuissima

Flerårig 6 cm

40 cm

1-årig

'Cascade Orchid Mist' F1 Velkjent plante som passer i balkongkasser, potter og ampler. Denne sorten får doble blomster i herlige pastelltoner. Trives i porøs plantejord, gi næring regelmessig. Sorten blomstrer rikelig. 94528

'Showers Burgundy' Vakker og riktblomstrende sort med hardføre blomster i en herlig farge. Vokser først litt opprett, men får med tiden 50-60 cm lange skudd og en hengende voksemåte. Fin i ampler, potter, balkongkasser og som markdekker. 94560

'Picobella' F1 Liten petunia med en kompakt voksemåte. Gir svært rikelig med blomster. Egnet både i bed, balkongkasser, urner og ampler. Blandingen gir minst fem vakre farger. Trives i porøs plantejord og regelmessig næring. 94536

'Maikönigin' Velkjent og tradisjonell. Vakker i bed og i sommerbuketten. Flerårig plante som gjerne kan vokse vilt i et hjørne av hagen. Sorten har uvanlig store, hvite blomster. Ganske lite krevende, tåler tørke når plantene er velutviklet. 94772

'Pony Tails' Et meget vakkert og skjørt prydgress med sirlige aks og lange snerp. Kan brukes som evighetsblomst. Passer utmerket i bedet, men også i krukker og urner. Trives i næringsrik, veldrenert plantejord, men er lite krevende. 94732

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Prydgress

Panicum capillare 60-80 cm

Prydgress Hordeum jubatum L.

1-årig

40-60 cm

Prydgress Festuca

1-årig

15-30 cm

Prydgulrot Daucus carota

Flerårig

90 cm

Prydløvemunn

Antirrhinum majus

2-årig 7 cm

40 cm

1-årig 3 cm

'Frosted Explosion' Lekker hirsesort med meget dekorative fjærbusker. Pen i bed og potter sammen med andre sommerblomster og stauder eller som solitær. Holdbar i bukett. Trives i næringsrik, veldrenert jord, men er nøysom. 94724

Vakkert og skjørt gress med fjæraktige aks og lange snerp som skifter i fiolett i toppen. Utmerket i bed, krukker, urner og frittstående. Snerpene er harde/skarpe og kan stikke. Dyr må ikke spise dem. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94716

Vakkert blågrått, tuedannende prydgress for tørre og solrike områder. Den blågrå nyansen varierer noe fra hver plante. Får skjøre frøklaser i juni-juli. Kan dyrkes de fleste steder i landet, på et veldrenert og lunt sted. Trives i mager, tørr jord. 94708

'Dara' Dekorative, delikate blomster i rosa, purpur og hvitt som fint binder sammen et blomsterbed. Fantastisk som fyllplante i buketter. 93319

'Lipstick Silver' Unik sort med klassiske, elegante blomsterspirer i lekkert hvitt med rosalilla kanter. Praktfulle i blomsterbedet og meget holdbare som snittblomster. Trives i velgjødslet, porøs jord. Vann ved tørke. 95362

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Prydløvemunn Antirrhinum majus

80 cm

Prydløvemunn Antirrhinum majus

1-årig 3 cm

Klassisk sommerblomst. Blandingen inneholder nyanser i gult, rødt, hvitt og rosa. Utmerket å plante både i bed med sommerblomster og i krukker. Fin til snitt. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Vannes ved tørke. 93919

40 cm

Prydtobakk Nicotiana alata

1-årig 3 cm

'Cheerio' F2 Klassisk sommerblomst. Blandingen inneholder nyanser i gult, rødt, hvitt og rosa. Utmerket å plante både i bed med sommerblomster og i krukker. Fin til snitt. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Vannes ved tørke. 93912

75 cm

Prydtobakk Nicotiana x sanderae

1-årig 4 cm

'Grandiflora' Vidunderlig riktblomstrende og lettdyrket. Trives både på solrike og skyggefulle steder, er ganske hardfør mot regn og vind. Sorten er hvit og dufter herlig. Meget vakker både i bed og krukke. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 93350

50 cm

Prydtobakk Nicotiana x sanderae

1-årig 5 cm

'Perfume Deep purple' F1 Vakker og riktblomstrende. Blir overstrødd av purpurlilla, ca 5cm store trumpetformede blomster. Utmerket å plante både i krukke og bed. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Vannes ved tørke. Klipp bort visne blomster etter hvert. 93338

100 cm

1-årig 4 cm

'Lime Green' Storvokst og vakker med dekorative gulgrønne blomster. Bladrosetten er kraftig og sitter samlet ved bakken, bare blomsterstengelen strekker seg over bakken. Takknemlig også på skyggefulle områder. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 93332

2021 HAGEGLEDER

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Blomsterstørrelse

73


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Prydtobakk

Nicotiana x sanderae

40 cm

Prydtobakk

Nicotiana x sanderae

1-årig 4 cm

25 cm

Purpurvindel

Ipomoea purpurea

1-årig 4 cm

250 cm

Purpurvindel

Ipomoea purpurea

1-årig 5 cm

250 cm

Puslingkrage

Mauranthemum paludosum

1-årig 5 cm

20 cm

1-årig 2 cm

'Crimson Bedder' Vidunderlig riktblomstrende og lettdyrket. Trives både i solrike og skyggefulle områder, og er ganske hardfør mot regn og vind. Sorten er mørkt rød uten lukt. Meget vakker både i bed og krukke. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 93326

'Avalon Lime/Purple Bicolour' F1 Lyst limefarget med litt rosa kanter som nyutsprunget. Skifter til rosa, blir til slutt mørkerosa. Riktblomstrende. Kompakt, buskaktig voksemåte. Overstrøs av 4-5 cm store, trompetformede blomster. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 93320

'Star of Yelta' Vidunderlige, silkeaktige og store blomster, ca 7 cm. Passer utmerket i store krukker på balkong/altan. Trives best i næringsrik, veldrenert jord. Gi planten støtte i form av espalier, som den kan klatre på. Planten er giftig. 95893

'Bohemian Shades' Bedårende miks som blomstrer rikelig i mørkt lilla og kirsebærsrødt. Fin i store krukker på balkong/veranda. Gi plantene støtte, f.eks. en espalje å klatre i. Plantens frø er giftige. 95891

Meget nett, prestekrageliknende sommerblomst. Blomstene er ca 2 cm brede og bladverket er vakkert lysegrønt. Passer utmerket i potter og som kantvekst i bed. Trives best i næringsrik, moldholdig og veldrenert jord. 94780

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pyntegresskar

Curcubita maxima 200 cm

Pyntegresskar Cucurbita pepo

1-årig

200 cm

Pyntekorg Cosmos bipinnatus

1-årig

100 cm

Pyntekorg

Cosmos bipinnatus

1-årig 10 cm

30-50 cm

Pyntekorg

11 cm

50-60 cm

1-årig 8 cm

Shenot, 'Crowns of Thorn' Kan vokse mot espalier, men også krypende på bakken. Gule blomster etterfølges av kroneliknende gresskar, mer eller mindre stripete i oransje, rødt, grønt og hvitt. Kan spises, men hovedsaklig til dekorasjon. Nærings- og humusrik jord. 94756

'Fizzy Pink Dark Center' Vakre, havldoble blomster i kirsebærrødt og et mørkere midtre. Perfekt til sommerbedet og til snitt. Gjødsle forsiktig, ellers blir det mer bladverk og færre blomster. Plukk av visne blomster etter hvert. Kan trenge å bindes opp. 95056

Vega Mixture Herlig sortblanding med store blomster i hvit, rosa og ulike rosarøde nyanser. Relativt lav høyde, passer like godt i bed som i krukke. Dyrkes i en litt sparsom næringsrik, moldrik og veldrenert jord. 95052

'Xanthos' Veldig vakker og spesiell pyntekorg i lys gullgul farge. Blir lavere enn vanlig pyntekorg, og passer fint i bed og potte. Søt snittblomst. 95048

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Cosmos bipinnatus 80-100 cm

Pyntekorg

Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

'Purity' Lettdyrket blomst i en lysende hvit farge. Hyggelig i samplantinger og som bakgrunn for lengre blomster. Vakkert dillaktig bladverk. Fin i bed og til snitt, holder seg lenge i vasen. Porøs jord iblandet kompost. 95044

74

100 cm

Pyntekorg

Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

'Early Summer' Lettdyrket blomst i en blanding av hvite, lyserosa og mørkerosa nyanser. Fin i samplantinger og som bakgrunn for lengre blomster. Vakkert dillaktig bladverk. Fin i bed og til snitt. Porøs jord iblandet kompost. 95036

75 cm

Pyntekorg Cosmos bipinnatus

1-årig 10 cm

120 cm

'Gazebo Red' Litt lavere variant av pyntekorg som blomstrer med store blomster i kirsebær til rødt. Perfekt til sommerbed og som snittblomst 95029

Prisgruppe

'Double Click' Herlig, riktblomstrende sort med store, halvt og helt fylte blomster i hvitt og ulike rosa nyanser. Perfekt bak i bedet med sommerblomster, og passer fint i buketter. Trives best i sparsomt næringsrik, moldrik og veldrenert jord. 95028

Forkultur

Pyntekorg Cosmos bipinnatus 100-120 cm

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2021

1-årig 11 cm

Såing direkte

Blomstring

Cosmos bipinnatus

1-årig

'Turk´s Turban' Kan vokse mot espalier, men også krypende på bakken. Gule blomster etterfølges av store, turbanliknende gresskar mer eller mindre stripete i oransje, rødt, grønt og hvitt. Kan spises, men hovedsaklig til dekorasjon. Næringsog humusrik jord. 94764

Pyntekorg

11 cm

1-årig

'Daydream' Lekker fargekombinasjon i hvitt, lyst rosa og mørkt kirsebærrødt. Perfekt for sommerblomstbedet og til snitt. Dyrkes i litt sparsomt næringsrik, moldrik og veldrenert jord. Kan trenge å bindes opp. 95020


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pyntekorg

Cosmos bipinnatus

75 cm

Pyntekål

Brassica oleracea

1-årig 11 cm

25 cm

Reseda, DuftReseda odorata L.

1-årig

30 cm

Reveamarant Amaranthus caudatus L.

1-årig

80 cm

Revebjelle Digitalis purpurea L.

1-årig

80-100 cm

2-årig 3 cm

'Candy Stripe' Lettdyrket. Gir store, hvite blomster, enten med en rosarød kant rundt hele kronbladet, eller med dyprosa flekker og prikker mot den hvite bakgrunnen. Vakkert dillaktig bladverk. Fin i bed og til snitt. Trives i porøs kompostblandet jord. 95012

Gir store, dekorative hoder i rødt og grønt, eller hvitt og grønt, med krusete bladkanter. Kan brukes som dekor ved borddekking, som kantvekst i bedet og i blomsteroppsatser. Frosttålig. Trives i tyngre, leireholdig jord. 94740

Små blomster som dufter deilig på varme sommerkvelder. Fin i bukett med sin deilige duft. Lokker til seg bier og insekter. Så gjerne i små grupper flere steder i hagen. Lite krevende plante som klarer seg bra i tørre perioder. 94788

Dekorativ med vinrøde blomster samlet i lange, hengende, haleliknende blomsterstander. Buskaktig voksemåte. Originalt innslag i bed, krukke eller som en lav, tilfeldig hekk. Fin til snitt og evighetsblomst. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 95128

Storvokst og praktfull. Blandingen inneholder rosa og gulhvite fargetoner, hvor blomstene er mer eller mindre tofargede. Vakker også som snittblomst. Trives i de fleste jordtyper. Blomstrer året etter såing. Giftig. 93524

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ridderspore

Delphinium elatum 180 cm

Ridderspore

Delphinium belladonna

Flerårig 2 cm

80-100 cm

Ringblomst

Calendula officinalis

Flerårig 3 cm

50 cm

Ringblomst

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

50 cm

Ringblomst Calendula officinalis

1-årig 7 cm

65-75 cm

1-årig 7 cm

'Blue Bird' Praktfull, storvokst og riktblomstrende. Lettdyrket med gammeldags sjarm som pynter opp i bedet. Bør støttes eller dyrkes mot en vegg da plantene blir høye. Vakker som enkeltstående. Trives i moldrik hagejord. 94864

'Blue Donna' Praktridderspore med gammeldags sjarme som blomstrer med dypt blå, halvfylte blomster. Bør støttes eller dyrkes mot en vegg. Vakker som solitær og sammen med andre planter. Trives i moldrik gartnerjord, vannes ved tørke. Planten er giftig. 94840

'Radio' Blomstringsvillig og lettdyrket. Fyldige blomster med lange, oransje kronblad. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spisende, dekorative kronblad. Frøsår seg gjerne. Trives best i næringsrik og veldrenert jord, men er lite krevende. 94940

Økologisk frø. I kjøkkenhagen er ringblomst helt fantastisk. Denne blandingen gir blomster i ulike nyanser av gult, aprikos og oransje. De vakre kronbladene kan spises og er dekorative i f.eks. salater. Klipp bort visne blomster etter hvert, eller la frøene utvikle seg før frøsåing. 94934

'Ivory Princess' Dobbel ringblomst i lysegule, nesten hvite toner. Midten er møtk eller kremfarget. Kronbladene kan spises, og er dekorative i salater. Trives best i næringsrik og veldrenert jord, men er ikke kravstor. 94933

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ringblomst Calendula officinalis 50-70 cm

Ringblomst Calendula officinalis

1-årig 7 cm

'Pink Surprise' Blomstringsvillig og lettdyrket med blomster som skifter fra oransje til aprikos. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spiselige, dekorative kronblad. Frøsår seg gjerne. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Lite krevende. 94932

50 cm

Ringblomst Calendula officinalis

1-årig 7 cm

40-60 cm

'Pacific Beauty' Blomstringsvillig og lettdyrket. Fyldige blomster i gult, aprikos og oransje. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spiselige og dekorative kronblad. Frøsår seg gjerne. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Lite krevende. 94924

Ringblomst Calendula officinalis

1-årig 7 cm

'Kinglet Yellow' Ringblomst i vakkert gult med fylt midtre. Noen blomster kan bli ufylte. Fantastisk i buketter. Fin å dyrke i bedet og kjøkkenhagen. 94920

60 cm

Ringblomst

'Orange Porcupine' En praktfull og klassisk sommerblomst. Med sin lysende farge er den vakker å dyrke i bed og kjøkkenhage. Ideell til snitt. Kronbladene kan spises, dekorative i salater og drinker. 94916

30 cm

1-årig 6 cm

'Fiesta Gitana' Blomstringsvillig og lettdyrket. Fyldige blomster i gule, aprikose og oransje farger. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spiselige, dekorative kronblad. Frøsår seg lett. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Lite krevende. 94908

2021 HAGEGLEDER

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Blomsterstørrelse

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

75


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ringblomst

Calendula officinalis

60 cm

Ringblomst

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

20 cm

Ringblomst

Calendula officinalis

1-årig 6 cm

45 cm

Ringblomst

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

50 cm

Ringblomst

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

50 cm

1-årig 7 cm

'Cantaloupe' Store blomster i vakre farger. Spiselige kronblader. Trives i næringsrik og veldrenert jord, men er ikke kravstor. Fjern visne blomster for lengre blomstringsperiode. Frøsår seg om blomstene får visne og frøene utvikles. Kan pløyes ned som grønngjødsling om høsten. 94901

Daisy Citrus Mix Herlig fargekombinasjon av sortene 'Apricot Daisy', 'Lemon Daisy' og 'Orange Daisy'. De er lavtvoksende og passer fint i potte og som kantplante i bedet, og i kjøkkenhagen! Kronbladene kan spises. 94900

'Bronzed Beauty' Lettdyrket, riktblomstrende ringblomst med iøynefallende farve. Kronbladene er spiselige og dekorative i salater og drinker mm. Fin snittblomst. 94892

Blomstringsvillig og lettdyrket. Blomstrer i lysegul, aprikos og mørk oransje. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spiselig, dekorative kronblad. Frøsår seg gjerne. Trives best i næringsrik og veldrenert jord, men er lite krevende. 94877

Blomstringsvillig og lettdyrket. Blomster i lysende nyanser av gult, aprikos og oransje. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spiselige og dekorative kronblad. Frøsår seg gjerne. Trives best i næringsrik og veldrenert jord, men er lite krevende. 94876

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ringkrage

Chrysanthemum carinatum

60 cm

Risp, Kne-

Limonium sinuatum

1-årig 6 cm

60 cm

Risp, Kne-

Limonium sinuatum

1-årig 0,5 cm

60 cm

Ryllik, Bakke-

Achillea

1-årig 0,5 cm

60-75 cm

Rør meg ikke Mimosa pudica

Flerårig 8 cm

25 cm

1-årig 1,5 cm

Lettdyrket. Bladene er mørkegrønne og finflikete. Gir en mengde farger som gult, rosa, rødt og hvitt i ulike kombinasjoner med dekorative brune senter. Fin i bed og til snitt. Trives i de fleste typer jord, gjerne porøs og moldrik. 94960

'Cutie Apricot' Søte blomster i aprikos og gult. Bruk som snittblomst eller evighetsblomst. Trives i sandblandet jord. Gjødsle sparsomt. Blomstene høstes når de er utslått, henges så opp ned til tørking. Bløtlegg frøene 2døgn før såing, så spirer de fortere. 94977

Mix Meget fargesterk, kan brukes både som frisk snittblomst og tørket evighetsblomst. Fargen er intens. Blomstene er små, men samlet gir de et fyldig uttrykk. Kan direktesås i gode områder, men bør forkultiveres. Trives i sandblandet jord. 94976

'Summer Pastels' F2 Vakre blomster i sommerens pastelltoner. Ved tidlig såing blomstrer planten allerede første året. Fin i bedet og til snitt. Blomstene kan tørkes. Trives i porøs jord, men er meget nøysom. Tåler en del tørke når planten har vokst seg til. 95130

Liten, nett potteplante som folder sammen bladene ved berøring, og folder dem ut etter noen minutter. Blomstene er ullaktig, rosa baller på korte stilker, bladene er grågrønne. Lettstelt og takknemlig. Trives i næringsrik jord på et lyst sted. 95192

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salvie, Blå-

Salvia patens 60-70 cm

Zinnia elegans

1-årig 4 cm

'Blue Angel' Fin, vevende voksemåte. Lysende, klarblå blomster. Utmerket med andre planter og fargeaksent både med stauder og andre sommerblomster. Gir bedet det lille ekstra! Trives i næringsrik, veldrenert jord. 95148

76

Sinnia

40 cm

Sinnia

Zinnia elegans 1-årig 5 cm

50-70 cm

'Sunbow mixed' Den har stiv, rak stilk med en eller flere velformede, fyldige blomster i massevis av farger på toppen. Fargesterkt innslag i bed og krukker, samt meget fin og holdbar snittblomst. Trives i velgjødslet og næringsrik jord. 96017

Sinnia

Zinnia elegans 1-årig 10 cm

Takii's Choice Store og velformede blomster i en fargerik blanding. Et fantastisk innslag i bedet, lekker i samplanting og holdbar i vase. Lettdyrket og frodig. Blomstrer lenge. Trives i næringsrik, porøs plantejord. Vann ved tørke. 96011

70 cm

Prisgruppe

Sinnia

1-årig 7 cm

'Zinderella Peach' Fylt dobbel sinnia i oransje og rosa toner. Fint og mørkt midtre som skaper kontrast. Enstilkede blomster blir enkle. Lettdyrket og takknemlig. Utmerket som snittblomst. 96010

Forkultur

Zinnia elegans

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2021

Såing direkte

Blomstring

40 cm

5 cm

1-årig

'Sunbow Purple' Den har stiv, rak stilk med en eller flere velformede, fyldige blomster på toppen. Fargesterkt innslag i bed og krukker, samt meget fin og holdbar snittblomst. Sorten er lav med fiolette blomster. Trives i velgjødslet og næringsrik jord. 96009


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sinnia

Zinnia elegans 60-80 cm

Sinnia

Zinnia elegans 1-årig 7 cm

60 cm

Sinnia

Zinnia elegans 1-årig 5 cm

80 cm

Sinnia

Zinnia elegans 1-årig 7 cm

80 cm

Sinnia

Zinnia elegans 1-årig 7 cm

60 cm

1-årig 7 cm

Graffiti Lekker kombinasjon av ulike typer sinnia. Plukk gjerne til buketter, det gjør at planten forgrener seg. Lettdyrket og takknemlig. 96008

'Pop Art Gold & Red' En tøff sinnia i gult med røde striper. Et nydelig innslag i bedet og flott i samplantinger. Lettdyrket og takknemlig, enkel å forkultivere. Plukk bort visne blomster etterhvert. Trives i næringsrik, porøs plantejord. Vannes ved tørke. 95997

'Cresto! Violet' Vakker fylt, mørkelilla sinnia. Enstilkede blomster blir enkle. Lettdyrket og takknemlig. Plukk bort visne blomster etter hvert, så blomstrer den hele sommeren. Trives i næringsrik, porøs plantejord. Vann ved tørke. 95988

Den har stiv, rak stilk med en eller flere velformede, fyldige blomster på toppen. Fargesterkt innslag i bed og krukker, samt meget fin og holdbar snittblomst. Blanding i mange farger med store blomster. Trives i velgjødslet og næringsrik jord. 95985

'Envy' Herlig limegrønn farge. Et nydelig innslag i bedet og flott i samplantinger. Lettdyrket og takknemlig, enkel å forkultivere. Plukk bort visne blomster etterhvert. Trives i næringsrik, porøs plantejord. Vannes ved tørke. 95977

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sjokoladeblomst

Berlandiera lyrata

30 cm

Skabiosa, Sørge-

Scabiosa atropurpurea

2-årig 4-5 cm

90 cm

Skjermsløyfe

Iberis umbellata L.

1-årig 3 cm

30 cm

Smådodre

Lobularia maritima

1-årig 3 cm

10 cm

Smådodre Lobularia maritima

1-årig 0,3 cm

10 cm

1-årig 0,3 cm

'Choko Prince' Lekkert lysende gule blomster og stilker i en brun nyanse. Blomstene lukter tydelig av sjokolade. Passer best i potter på varmt sted. 93449

'Snowmaiden', 'Black Knight' Lekker kontrast med blomster i hvitt og mørkt rødt, nesten svart. Blomstenes duft trekker til seg humler, bier og sommerfugler. Kan trenge støtte. Klipp bort visne blomster etter hvert eller tørk blomstene til evighetsblomster. 94655

Fin liten plante for kanter og steinparti. Jevne, kompakte planter i nyanser av rosa, lilla og hvit. Lettdyrket og lite krevende plante som kan direktesås. Vil ha jevn temperatur og fuktighet. Trives i veldrenert jord. 94992

'Violett Queen' Nett kant- og steinpartiplante. Blomstrer rikelig med dypt fiolette, duftende blomster. Blomstene er verdsatt av bier og insekter. Smale, mørkegrønne blader. Plantene danner etter hvert et tett, blomstrende teppe. Lite krevende. 95464

'Carpet of Snow' Nett kant- og steinpartiplante. Blomstrer rikelig med lysende hvite, duftende blomster. Blomstene tiltrekker seg bier og insekter. Smale, mørkegrønne blader. Plantene danner etter hvert et tett, blomstrende teppe. Lite krevende. 95448

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solhatt, Rød Echinacea purpurea 100 cm

Solhatt, Sommer-

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

Flerårig 9 cm

'Starlight' Kulturplante som brukes i forkjølelsesmedisiner. Stødig, trenger ikke støtte. Sorten har store, dyprøde blomster med den typiske utstående midtknappen. Lettdyrket og hardfør. Holdbar i bukett. Trives på et lunt sted i veldrenert jord. 95072

25 cm

Solhatt, Sommer-

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

1-årig 8 cm

70-80 cm

'Toto Gold' Kompakt voksemåte, overstrødd av gyllengule blomster med det typiske mørkebrune senteret. Vakker i bed, krukker og balkongkasser. Trives i næringsrik jord. Gjødsle og vanne rikelig. Ser planten liten ut i starten, vokser den seg snart til. 95120

Solhatt, Sommer-

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

1-årig 10 cm

45-50 cm

'Prairie Sun' Herlige, store, vide blomster, ca 10 cm. Kronbladene er lysegule i ytterkant, gullgule lengre inne, og med et spesielt grønt senter. Passer utmerket i bed, tåler litt frost. Flott til snitt. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 95112

Solhatt, Sommer-

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

1-årig 8 cm

'Maya' Store, fyldige blomster, ca 8 cm, på stødige stilker. Fortreffelig i bedet som kontrast blant stauder og andre sommerblomster. Passer også i store krukker. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. 95096

50 cm

1-årig 10 cm

'Cherry Brandy' Denne sorten sommersolhatt har en herlig kirsebærrød farge. Med sine store blomster, stødige stilker og fint forgrenede voksemåte er den fortreffelig i bedet. Passer også i store potter på balkong og altan 95088

2021 HAGEGLEDER

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Blomsterstørrelse

77


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solknapp

Sanvitalia procumbens 15-20 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig 2 cm

70 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig 25 cm

40-50 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig 10 cm

170-200 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig 15 cm

60 cm

1-årig 17 cm

'Million Suns' En fantastisk sommerblomst. Danner overveldende, stødige blomstrende planter som tåler alt slags vær. Klart lysende gule kronblad og mørk i midten. Som en solsikke i miniatyr. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 93662

'Zebulon' Vakker solsikke med stor, ca 25 cm, enkel, intenst gul blomst på en liten plante. Sorten er vakker i bed, men også beregnet til å klippe av og sette i vase. Lite krevende, men vokser bedre med vann og næring om sommeren. 95340

'Sunspot' Lysende solgul sort som er egnet til såing direkte på voksestedet. Sorten gir en lav plante med fin forgrening og mange tidlige, 10 cm store solgule blomster. 95332

'Double Sunking' Gullgule fylte blomster på en fint forgrenet stilk. Fin som snittblomst og et blikkfang i bedet. Nøysom. 95326

'Sungold' Lengre enn vanlige solsikker, men har like store, fine blomster. De er gullgule og helt fylte, meget dekorative både i bed og i vase. Planten toppes for å bli mer buskaktig, gir 6-7 blomster/planter. Lite krevende, men ønsker vann og næring. 95324

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solsikke

Helianthus annuus

180-200 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig 20 cm

30-40 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig

10 cm

200-300 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig

20 cm

150-500 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig 30 cm

120 cm

1-årig 13 cm

'Ruby' F1 Den populære solsikken i ny skikkelse: Store, dypt rubinrøde blomster som vekker oppmerksomhet. Trives i veldrenert jord. Knoppene smaker godt lettkokte med smør, også frøene kan spises. Fin snittblomst og et blikkfang i bedet. 95316

'Pacino Gold' Lysende solgul solsikke, egnet for dyrking i krukke. Sorten gir en lang plante med fin forgrening og mange tidlige, 10 cm store solgule blomster. Vakker i større krukker, i bed og til snitt. Lett og takknemlig å dyrke. Trives i de fleste jordtyper. 95292

'Moonwalker' Velkjent og lettdyrket. Sorten forgrener seg, gir et buskaktig inntykk, og dekkes med 6-10 store, intenst sitrongule blomster med sjokoladefarget senter. Trives i de fleste typer jord, trenger rikelig med vann og næring. 95284

'Uniflorus' Praktfull med en fantastisk vekstkraft. Kan plantes i bedet, i åkeren eller som vindstopper. Staselig snittblomst. Sorten gir en stor, gul blomst. Lite krevende, men ønsker gjerne vann og gjødsel om sommeren. Ta vare på frøstillingen til fuglene. 95276

'Ikarus' Forgrener seg fra basen og blomstrer rikelig med 12-15 cm store solgule blomster med mørkt senter. Utmerket til snitt, i bed, som avskjerming, plantes mot husvegg eller mur. Trives i næringsrik jord, men er lite krevende. 95268

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solsikke

Helianthus debilis 200 cm

Helianthus annuus

1-årig 7 cm

'Ice Cream' Denne solsikken får mindre blomster, men blomstrer rikelig og grener seg mer enn den klassiske varianten. Lyst vaniljegule/sitrongule blomster med meget mørkt senter. Flott i bed og utmerket til snitt. Trives i næringsrik jord, lite krevende. 95260

78

Solsikke

100-150 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig 15 cm

150-200 cm

'Golden Hedge' Ca 15 cm store og vakkert gullgule blomster. Forgrener seg ca 50 cm over bakken. Flere planter på rad danner en tett, blomstrende hekk. Pollenfri sort, blomstrer derfor flere uker lenger. Fin til snitt. Hardfør, vannes for bedre tilvekst. 95252

Sommeradonis Adonis aestivalis L.

1-årig

Wilde mixture En herlig blanding i ulike høyder og farger - gyllengul, bronse og ulike rødtoner. Kan brukes til avskjerming, plantes mot husvegg eller mur. Flott i bed og praktfull til snitt. Trives best i næringsrik jord, men er lite krevende. 95244

30 cm

Prisgruppe

Såing direkte

Blomstring

Phlox drummondii

Lettdyrket med dekorativt dilliknende blad i stor mengde. Gir et lett og luftig grønt inntrykk som toppes med klart røde, små blomster med svart øye. Vakker både i bed og steinparti. Ganske lite krevende plante som trives i de fleste jordtyper. 95360

Forkultur

Sommerfloks

1-årig 3 cm

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2021

30 cm

2 cm

1-årig

Velduftende i mettede farger som rosa, gul, blå, lilla og rød. Ganske lav, passer utmerket som kantvekst, i bed, steinparti og balkongkasser. Kan direktesås, men forkultivering anbefales for tidligere blomstring. Trives i velgjødslet, porøs jord. 93590


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sommergeorgine

Dahlia × pinnata

40 cm

Sommergeorgine

Dahlia × pinnata

1-årig 9 cm

50-60 cm

Spansk Flagg

Ipomoea lobata

1-årig 8 cm

300 cm

Spansk svartfrø Nigella hispanica

1-årig

90 cm

Stemorsblomst Viola x wittrockiana

1-årig 5 cm

15 cm

2-årig 7 cm

'Redskin' Fargesterke, store, doble blomster i ulike farger i vakker kontrast mot mørkt rødglanset bladverk. Tidlig, ganske værtålig. Topp plantene og ta bort de første blomsterknoppene slik at den blir mer fyldig. Trives i moldrik, porøs jord. 93458

'Sunny Reggae' Halskragegeorgine i oransje, røde og gule toner. Passer i potte eller bed, og er fin som snittblomst. Sorten er tidlig og ganske hardfør, men tåler ikke frost. Topp plantene og ta bort den første blomsterknoppen for fyldigere planter. 93457

Sjarmerende, med et mørkt bladverk. Blomstene sitter på lange stilker. De blir først røde, deretter oransje, gule og til slutt hvite. Alle farger finnes på samme tid. Meget holdbar som snittblomster. Trives i velgjødslet jord. 95384

'African Bride' Med sin vevende voksemåte, sirlige bladverk og store, hvite blomster med mørke støvbærere og frøkapsler er denne blomsten søt og tøff på samme tid. Frøkapslene er anvendelige når de er tørket. 95392

'Rococco' Store, krusete blomster i blandede farger. Avhengig av såingstidspunkt, kan de plantes med vårblomstrende løk, sommerblomster eller på sensommer/ høst, da planten tåler en del frost. Trives i næringsrik, veldrenert plantejord. 94500

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Stemorsblomst

Viola x wittrockiana

15 cm

Stemorsblomst

Viola x wittrockiana

2-årig 6 cm

15 cm

Stemorsblomst

Viola x wittrockiana

2-årig 6 cm

15 cm

Stokkrose

Alcea rosea L.

2-årig 7 cm

150 cm

Stokkrose

10 cm

150 cm

2-årig 10 cm

Hiemalis Takknemlig, lettdyrket blomst i ulike farger. Avhengig av såtidspunkt, kan de brukes med vårblomstrende løk, sommerblomster eller om sensommer/ høst, da planten tåler en del frost. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94460

'Florist Strain' Takknemlig. Store blomster i gammeldags blanding. Avhengig av såingstidspunkt, kan de brukes med vårblomstrende løk, sommerblomster eller på sensommer/høst, da planten tåler en del frost. Trives i næringsrik, veldrenert plantejord. 94452

'The Watchman' Store, enkle blomster i mørkerødt, nesten svart. Blomstrer året etter såing, men kan blomstre samme år ved tidlig såing (er da ettårig). Trives i næringsrik, fuktig jord. 95436

'Summer Carnival' Vakker og riktblomstrende. De fylte blomstene varierer fra hvitt, gult og rosa til mørk rød. Praktfull i bed og til snitt. Kan også dyrkes som toårig, så i juni-juli for blomstring året etter. Trives i næringsrik, fuktig jord. 95428

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Alcea rosea L. 180 cm

Stokkrose, SommerMalope trifida

2-årig 10 cm

'Chaters Double' Meget fyldig og pionlignende. 10 cm store blomster i hvitt, gult, rosa og mørkerødt. Blomstrer året etter såing, men kan blomstre samme år ved tidlig såing. Trives i næringsrik, fuktig jord. 95412

90 cm

Stuelønn Abutilon x hybridum

1-årig 5 cm

Storvokst og stødig, egnet for bed. Lettdyrket. Blomstene er store, silkeglansede og lett traktformede i rosa og hvitt. Vakker og holdbar i buketter. Lite krevende plante som trives i de fleste typer jord, gjerne næringsrik og veldrenert. 94156

50 cm

Sukkulenter

Sempervivum

Flerårig 4 cm

6-10 cm

En gammeldags, lettdyrket, søt potteplante. Bladene ser ut som små lønneblad, og blomstene minner om hibiskus men er mer klokkeaktige. Fargen kan variere fra rødt til gult med noen oransje mellomfarger. Trives på solrikt sted i god jord. 93746

Sølvkrans Senecio cineraria

Flerårig

Utmerket til murer, skråninger, steinparti og torvtak med også i bed, potter, trau og på store fat med vakre steiner. Trives i full sol, gjerne i åpent område. Krever veldrenert jord. Tåler tørke. Blomstrer første gang noen år etter såing. 95655

20 cm

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Blomsterstørrelse

1-årig

'Silver Dust' Meget dekorative blad som er jevnt sølvgrå og lodne. Kan kombineres med alle farger og gi fin effekt. Tåler å stå meget solrikt. Egnet for balkongkasser, urner og som kantvekst i bed. Trives i velgjødslet, porøs jord, men er lite krevende. 95208

2021 HAGEGLEDER

Forkultiveres

Alcea rosea L.

2-årig

'Panola Blackberry Sundae' F1 Mix Takknemlig blomst i vakre farger. Avhengig av såtid kan blomstringen variere. For tidlig vårblomstring så i aug-sept eller jan-feb. Ved sen vårsådd kan blomstringen vare store deler av sommeren. Er også en utmerket høstblomst, og tåler en del frost. 94467

Stokkrose

79


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tusenfryd

Bellis perennis L.

15 cm

Tusenfryd

Bellis perennis L.

Flerårig 1,5 cm

10 cm

Valmue

Papaver somniferum

Flerårig 1,5 cm

70 cm

Valmue, Korn-

Papaver rhoeas L.

1-årig 8 cm

40-60 cm

Valmue, KornPapaver rhoeas L.

1-årig 6 cm

40-50 cm

1-årig 6 cm

'Pomponette' Helt fylte blomster i nyanser av rosa, hvitt og rødt. Nett voksemåte med blad i en lav rosett på bakken. Fin kant- og steinpartiplante, gjerne plantet i små grupper. Blomstrer til høsten første året, siden i mai-sept. Meget lite krevende plante. 95715

'Meadow Daisy' Små prestekrageliknende blomster med hvite kronblad og gult senter. Nett voksemåte, blad i en lav rosett på bakken. Fin kant- og steinpartiplante, gjerne plantet i små grupper. Blomstrer til høsten første året, siden i mai-sept. Meget lite krevende. 95707

'Lilac Pompom' En valmue med fylte blomster i lyst lilla. Passer fint i sommerblomstbedet og blant stauder. Meget vakker til snitt. Så både høst og vår for å få lang blomstringstid. Trives i de fleste typer veldrenert jord. 95793

'Bridal Silk' En lettdyrket ettåring er denne enkle valmuen som tilhører slekten kornvalmue. Den er en pryd overalt, med sin vidunderlige, silkeaktige farge. Nøysom, men trives best i næringsrik og fuktighetsholdende jord. 95769

Med sine enkle røde blomster er kornvalmuen et vakkert innslag i engen og på naturtomten. Ytterst egnet til forvilling. Ses ofte vokse i åkerkanter og veigrøfter. 95761

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Valmue, Orientalsk

Papaver (Orientale-gr.) 100 cm

Valmue, Pion-

Papaver somniferum

Flerårig 10 cm

70 cm

Valmue, Pion-

Papaver somniferum

1-årig 8 cm

70 cm

Valmue, Sibir-

Papaver croceum

1-årig 8 cm

30 cm

Verbena, Kjempe-

5 cm

120 cm

1-årig 5 cm

'Black Peony' Store, fyldige blomster i en lekker mørkt fiolett farge. Vakker til snitt. Den utviklede, men fortsatt grønne, dekorative frøkapselen kan brukes som evighetsblomst. Høstsåing gir tidlig blomstring. Trives i de fleste veldrenerte jordtyper. 95785

Store, fyldige, pionliknende blomster. Blandingen inneholder rosa, hvite og røde nyanser. Meget lettdyrket bed- og snittblomst. Så både høst og vår for å få lengre blomstringstid. Trives i de fleste veldrenerte jordtyper. 95777

Lysende gule, oransje og røde nyanser. En intens fargeklatt i hagen, blomstrer over lang tid. Den kan spre seg noe og bør få et eget lite hjørne av bedet. Så i grupper for best effekt. Tåler å dyrkes i tørr og mager jord. Trives best i porøs jord. 95801

Flott sommerblomst som det er en utfordring å dyrke. Er flerårig, men dyrkes hos oss som ettårig. Lilla blomster på høye stengler. Bladene er lansettaktige og mørkt grønne. En favoritt sammen med høye georginer. 95813

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Thunbergia alata 100-150 cm

Thunbergia alata

1-årig 3 cm

'Alba Oculata' Rikelig med vakre hvite blomster. Trenger støtte mot espalier eller pinner. Foruten å brukes som sommerblomst f.eks på balkong og uterom, kan den brukes som potteplante i sydvent vinduskarm innendørs. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 95504

80

Vingethunbergia

150 cm

Øyeblomst

Nemophila menziesii

1-årig 3 cm

Lettdyrket og hurtigvoksende. Kan brukes både utendørs på solrike, varme steder - på balkong, altan og uterom, samt som potteplante. Trenger støtte. Vakkert lysegrønt bladverk, solgule blomster med mørkt øye. Trives i velgjødslet, porøs jord. 95496

15 cm

Øyeblomst Nemophila menziesii

1-årig 2,5 cm

15-20 cm

'Penny Black' Fargesterk sommerblomst som dekker bakken. Har så mørkt purpurfargede blomster at de nesten ser svarte ut. Den mørke fargen forsterkes av en sølvhvit kant rundt hele blomsten. Lettdyrket, gammeldags blomst. Vannes regelmessig. 94676

Prisgruppe

Nett med skålformede, himmelblå blomster. Den passer fint i bed og steinparti. Planten er ganske spinkel med finflikete, små blad og utberedt voksemåte. Lite krevende og lettdyrket. Trives i de fleste litt porøse jordtyper. 94668

Forkultur

Øyeblomst, FlekkNemophila maculata

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2021

1-årig 2,5 cm

Såing direkte

Blomstring

Verbena bonariensis

Flerårig

Stilig og dekorativ. Fantastisk sterkt oransjerød blomst. Kraftig, flikete sølvgrønne blad som visner tidlig. Plant gjerne sammen med stauder som fyller ut tomrommet på sensommeren. Lite krevende, tåler tørke, men vann planten når den er liten. 95753

Vingethunbergia

15 cm

2 cm

1-årig

Skålformede, hvite blomster med fem kronblad. På spissen av hvert kronblad sitter en distinkt, kraftig blåfiolett prikk. Bladverket er finfliket og dekorativt, planten vokser utberedt. Trives i porøs, sandig jord. Tåler en del tørke. 93876


blomsterløk

FOTO: Annica Dahlqvist

Sett en vårløk i jorden og nyt blomstringen fra midten av sommeren til høstens frostnetter. Vårløker er enkle å overvintre og dyrker du i potter behøver du ikke engang å grave dem opp før vinteren. Plasser potten svalt, tørt og mørkt når blomstringen har avtatt og ta den frem igjen på vårparten. Med litt ny jord og næring kan du se frem til enda en sesong fylt av blomsterprakt.

HAGEGLEDER  202 1

81


nyheter 2021 Årets georginenyheter er et fargerikt spill med dristige kombinasjoner. ’American Sunset’ ser ut som en brennende solnedgang, og hvor spennende ut høres ikke ’Feline Yvonne’ i rosa og lilla med innslag av aprikos? Fargeskalaen i disse multifargede georginene rekker å skifte fra knopp til fullt utslått blomst, som er et skuespill i seg selv. For årets nyheter har vi også valgt ut en av de mest populære georginene i selvplukksutsalget på snittblomstgården Fiddekulla, nemlig ‘Wizard of Oz’. Vi har i tillegg inkludert en miks av ixia. Ixia blir ikke så høy, og passer derfor utmerket i kanten av bedet eller i potte. Gladioler er fantastiske blomster. Lettdyrket og vakker, både i jorden og i buketter. Har du ikke dyrket dem før, kan det være passende å forsøke den ferdigkomponerte miksen Romantica. De tre sortene, ’At Night’, ’White Prosperity’ og ’Wine and Roses’ er praktfulle sammen!

1 Anemonegeorgine

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

1 Dekorative georginer

’Bayou’ En åpen anemonegeorgine som lokker til seg bier og sommerfugler. Delikate lyselilla, nesten lavendelfargede ytre kronblad rundt et luftig vinrødt midtre er en lekker fargekombinasjon. Passer godt som snittblomst.

’Feline Yvonne’ Rikblomstrende skjønnhet i en livlig rosa som på nært hold blir en palett av nyanser. Knopper er purpurfarget, stenglene mørke, og de utslåtte kronbladene er knall rosa med innslag av aprikos og lilla. Forskjønner blomsterbedet lenge.

’Innocent Silence’ En fantastisk, nesten selvlysende georgine i en syrlig lysegul nyanse med et hint av grønt. En sommerlig skjønnhet som er holdbar og blomstrer lenge. Den er også veldig enkel å kombinere med andre farger.

’Strawberry Cream’ En klassisk dekorativgeorgine, fantastisk som snittblomst med mørke stengler og smakfulle farger. De rosa stripene på kronbladene får etter hvert en noe mørkere farge. En av sommerens lekreste blomster i bed og bukett.

100 cm 0615-0930 72242

110 cm 0615-0930 72376

90 cm 0615-0930 72412

90 cm 0615-0930 72451

1 Dekorative georginer

1 Georginer

1 Ixia mix

3 Lovely Match

’Wizard of Oz’ Mange lar seg trollbinde av denne vakre ballgeorginen. Dens myke rosafarge lysner i takt med at blomsten utvikles og stenglene er mørke, nesten lilla. Den holder seg fin hele sesongen, og blir en fantastisk snittblomst i passe høyde.

’American Sunset’ En søt georgine der solnedgangens brennende farger - gult, oransje og teglsteinsrødt - samles på kronbladenes frem- og bakside. Den fylte blomsten minner om en pompomgeorgine, og den første etterfølges av mange flere.

Ixia finnes i mange friske farger. De delikate, klokkeformede blomstene sitter på lange stilker og gjør den til en vakker snittblomst. Den fine høyden gjør ixia perfekt som kantplante i blomsterbedet eller i potte på balkongen.

Romantica En vakker kombinasjon av storblomstrede gladioler i sterke farger. Plant dem i bed eller stor potte, og ikke nøl med å plukke til snitt når den nederste blomsten slår ut. En mer staselig bukett er vanskelig å finne.

80 cm 0615-0930 72477

82

HAGEGLEDER  2021

80 cm 0615-0930 72603

25-50 cm

0615-0815

73000

Prisgruppe

80-100 cm 73710

Høyde

Blomstring

0615-0930


AKTUELT Lagre eller la være?

Flere blomsterløker og -knoller er flerårige. Slik overvintrer du dem best! Lagres frostfritt Ta inn potten eller grav opp knollen og lagre den svalt om vinteren, maks 9°C. Skjermagapant Begonia Montbretia Georgine Calla Gladiol Gjøkesyre Væpnarlilje Mindre knoller av f.eks. bukettanemone, fresia og ranunkel kan være litt vanskeligere å overvintre, men du kan godt forsøke! La stå i jorden Dekk gjerne med for eksempel løv eller granbar for å beskytte mot fuktighet og kulde. Brudeslør Akssøyleblomst Solhatt Lilje

Kvalitetsarbeid i samarbeid med blomsterbønder Fra og med høsten 2018 prøvedyrkes all vår blomsterløk hos de entusiastiske blomsterbøndene Lovisa og Cilla Wendt. Ca. 45 km øst for Nelson Gardens hovedkontor i Tingsryd i Sør-Sverige, driver mor og datter den lille snittblomstgården Fiddekulla. Prøvedyrking er en viktig del av vårt kvalitetsarbeid. På denne måten får vi svar på om sortene kan dyrkes i vårt klima, og at de får riktig farge, form og høyde.

BEST FOR BIENE Bier og andre insekter sørger for at planter pollineres, slik at frø og frukt dannes, og er dermed en viktig del av økosystemet. Nektar og pollen er på sin side insektenes mat. Fylte blomster har ofte mindre eller er helt uten pollen og nektar. Vil du gjøre din dyrking til et paradis for pollinatorer er dette fine sorter å dyrke: CROMONTBRETIA ’LUCIFER’ GEORGINE ’DRAGON BALL®’ GEORGINE ’BAYOU’ DUFTLILJE AKSSØYLEBLOMST Se enda flere sorter på nelsongarden.no.

De fleste liljer med Lilium i det latinske navnet kan overvintre, men kongelilje er et betydelig sikrere kort på kaldere steder.


nelsongarden.no