Page 1

NELSON GARDENS BLAD OG FRØKATALOG 2018

NaturligeValg Dyrk med Christian Bitz

Vil gøre Danmark sundere

Fokus på forspiring Få en flyvende start

Stor tomatguide

Find den rette sort og smag

562

FRØSORTER I KATALOGET

Naturlige Valg _2018_petter.indd 1

2017-11-21 23:46


FOTO: Annika Christensen

Oregano

Oregano er en helt perfekt krydderurt, som du selv kan så, hvis du gerne vil kunne nyde smagen af hjemmedyrket året rundt. I år tilbyder vi en økologisk oregano, som er helt vidunderlig frisk, og som beholder masser af smag og duft, hvis du tørrer den selv!

Tørring af oregano Oregano bevarer sin smag rigtigt godt, når du tørrer den. SÅDAN GØR DU:

Høst i flere omgange, efterhånden som nye blade vokser frem, og klip stilkene af om formiddagen, når duggen er fordampet. Lad stilkene ligge og tørre, f.eks. på en avis. Du kan også hænge dem på hovedet i små buketter. Lav hellere flere små buketter end en stor, så tørrer de bedre. Hæng stilkene på et varmt og tørt sted, men undgå sollys. Sollyset bevirker, at de mister både smag og duft. Præcis som alle andre tørrede krydderier bør oregano opbevares tørt og mørkt for at beholde smagen. Så kan du nyde sommerens smagsnuancer hele vinteren!

2

NATURLIGE VALG 2018

Naturlige Valg _2018_petter.indd 2

2017-11-01 11:05


INDHOLD

S

æt et frø i jorden. Det behøver ikke at være sværere … og det er blot begyndelsen! I årets Naturlige Valg vil vi give dig konkrete tips om, hvordan du kan forlænge livet på dine planter og det, du høster af dem. I dag dyrker jeg året rundt. Om vinteren afløses dyrkningen af mikroblade af nogle omgange med spirer. Alligevel glæder jeg mig til i løbet af det tidligste forår at planlægge og at købe alle de frø, jeg vil dyrke i løbet af sommeren. Ambitionsniveauet er ofte højt. Af nogle frø bliver der ingenting. Af andre bliver der planter, der lægger beslag på hele dyrkningsområdet. Nogle frø sår jeg overhovedet ikke. En dag i august høster jeg årets første modne tomat. Prøver så febrilsk at holde liv i de klatrende ærter på palleramme-espalieret. Squash og græskar bredte sig allerede i juni. Jeg er næsten glad for, at jeg ikke har sået flere planter, som ville have kunnet gå amok i pallerammerne. Måske prøver jeg at så de der usåede frø i efteråret, eller gemmer dem til næste år. Jeg vil i hvert fald benytte mig af Jessicas forspiringstips med start på side 11. Det er nogle af de mange tips, som Nelson Garden gerne vil give videre. Vi vil hjælpe dig med at få succes med din dyrkning – uanset hvor du bor. Vi er din haveentusiast fra Småland.

Drøm, planlæg og nyd! Lovisa Back Ansvarlig udgiver og haveentusiast, Nelson Garden

4 FRØNYHEDER 2018

Hortonomen Anna Lindeqvist præsenterer nogle spændende frønyheder.

5 AKTUELT

Kajdyrkning, nyheder, opskrifter, børnenes favoritter og trenden at dyrke sammen.

7 ÅRETS BLOMST

Klassikeren har fået en renæssance.

8 PORTRÆTTET

Vi er på besøg hjemme hos forfatteren og sundhedspecialisten Christian Bitz.

10 OPSKRIFTER

Annika Christensen byder på kimchi, syltet græskar og sursyltet rødkål.

11 ALT OM FORSPIRING Jessica Lyon giver tips til fem måder at få succes på.

15 TOMATGUIDE

Find de tomatsorter, som passer til din dyrkningsplads og dine smagsløg.

18 CHILIPEBER

Årets grønsag er egentlig en frugt.

19 FRØKATALOG

Den nemme dyrkning og alle frø og løg 2018.

”Jeg samdyrker hele tiden” 20 LET AT DYRKE

Nemt og hurtigt med Micro Leaf, Easy to Grow, spirer og såbånd.

29 GRØNTSAGER

Tomat, chili eller måske grønkål? Her finder du alle vores grønsager og krydderier.

52 BLOMSTER

Her finder du blandt andet årets blomst, Tagetes, og mange andre sorter.

70 BLOMSTERLØG

Vælg mellem vores fantastiske dahliaer, liljer og anemoner blandt meget andet.

MILJØMÆ R ING

N OR D I

SK

5041-0004 TRYKSAG

2018 NATURLIGE VALG

Naturlige Valg _2018_petter.indd 3

KN

Naturlige Valg er produceret af Chiffer AB for Nelson Garden AB, Lokgatan 11, 362 31 Tingsryd, Sverige, 0477-55200, nelsongarden.se ANSVARSHAVENDE REDAKTØR: Lovisa Back, lovisa.back@nelsongarden.se. PROJEKTLEDER/REDAKTØR: Andreas Björkman ART DIRECTOR: Sara Åström LAYOUT: Petter Carlweitz, 46 (0)651-169 8, roger.nilsson@annonskraft.se REPRO: Italgraf Media TRYK: Löwex Trycksaker AB, Växjö FOTO: Klas Sjöberg, Annika Christensen, Thomas van der Veer, Markus Danielsson, Scandinav, Shutterstock, m.fl. Gengivelse af tekst eller billeder er ikke tilladt uden redaktionens samtykke. Alle materialer gemmes og kan offentliggøres elektronisk. En sådan oplagring og offentliggørelse skal godkendes af tidsskriftet. Tryksagen er trykt på et FSC-certificeret trykkeri.

3

2017-11-01 11:05


FRØEKSPERT

ÅRETS NYHEDER

Tilfredsstillelsen ved at kunne høste og spise sine egne grønsager er helt enkelt unik – en følelse, som vi hellere end gerne tager med os ind i vinterhalvåret. Ved at lære at lave pickles, sursylte, tørre, salte og fryse får du råvarer, som smager godt og holder længe. Til denne dyrkningssæson har vi hos Nelson Garden fokuseret på at lancere frønyheder, som har fokus på netop at opbevare og forædle. Vores nye tomat 'Tiger' vandt Nelson Gardens tomattest med 30 sorter. 'Tiger' har et kraftigt frugtkød og en tyk skal, som gør, at den holder længe på køkkenbordet. Tørret kan den opbevares i en evighed. Du kan også marinere dine tørrede tomatskiver. Dæk dem med en god olie, og tilsæt friske eller tørrede krydderier. Vi har udvidet chilisortimentet med den orange chili 'Erotica'. Den har en syrlig, gulerodsagtig smag, og den er god at tørre og male til pulver. Vi har nu også forsåede briketter med chili i vores Easy to Grow-sortiment.  Efterspørgslen på økologiske frøsorter stiger, og det er dejligt at kunne præsentere økonyhederne rødkålen 'Langedijker Bewaar 2' og fenniklen 'Finale'. Lige så lækre friske som tilberedte. Ikke at forglemme har vi ikke mindre end tre nye sorter at præsentere af årets blomst, tagetes. Af dem markerer 'Strawberry Blonde' sig især med dens rosatonede blomster. Tørrede kronblade bliver et farverigt blikfang i myslien. Lige så smuk i haven som på tallerkenen. Hav en lang og vidunderlig dyrkningssæson både i haven og i køkkenet! ANNA LINDEQVIST

Hortonom og dyrkningsentusiast, Nelson Garden

4

NATURLIGE VALG 2018

Naturlige Valg _2018_petter.indd 4

2017-11-01 11:05


AKTUELT BØRNENES FAVORITTER SOLSIKKEN vokser hurtigt, så børnene kan se resultatet af deres dyrkning næsten med det samme. Mange børn synes om solsikkens store, farverige blomster. SUKKERÆRTER er perfekte at dyrke sammen med børnene. Bælgene vokser hurtigt, og i takt med at du plukker og spiser dem, kommer der flere. Nemt, hurtigt og meget lækkert! GRÆSKAR er sjovt for børnene at dyrke. Brug en overskåret plastflaske som minidrivhus, når I forspirer, og se planten vokse derunder. Græskar varierer i farve, form og størrelse, hvilket børnene synes er ekstra sjovt.

RØDKÅL

En fantastisk økologisk rødkål er en af vores nyheder i frøsortimentet i 2018. ’Langedijker Bewaar 2’ hedder sorten, og den giver dybt mørkerøde kålhoveder, som kan høstes omtrent fire måneder efter såning. Du kan både forspire og så rødkålen direkte, uanset hvor du bor i landet. Når du har høstet din rødkål, er den lige så lækker at spise frisk som sursyltet eller pickles. Beskyt kålen med kålnet hele sæsonen – det sikreste tip til at holde kålsommerfuglene og deres larver borte.

TIPS!

Vækstgødning Dine planter har brug for næring for at give rigeligt med blomster og udbytte. Får planterne jævnligt adgang til næring, lys, varme og vand i dyrkningssæsonen, trives de bedst. Grundgød om foråret og tilfør derefter flydende, organisk næring. Vælger du Biobact, får du en plantenæring, som er godkendt til økologisk dyrkning, og som tilgodeser planternes behov.

Kajdyrkning i Göteborg

I Frihamnen i Göteborg har Jonas Lindh og William Bailey forvandlet et ubenyttet asfaltområde til en kajdyrkning med bladgrønt, krydderier, radiser og andre grønsager. Råvarerne leveres med cykel til flere af Göteborgs restauranter. På kajdyrkningen kan du selv plukke det, du vil have, og nyde lokalt dyrkede råvarer. Læs mere på Kajodlingen.se.

Pickles af fennikel DU SKAL BRUGE:

4 mellemstore fennikler 1 mellemstor rød chili 1 citron 1 dl vand 1 dl sukker ½ dl eddike (12 %) SÅDAN GØR DU:

Høvl fenniklen tyndt. Skær chilien i skiver, og striml citronskallen fint. Lav et opkog af vand, sukker og eddike. Lad blandingen simre, indtil sukkeret har opløst sig i vandet. Læg fennikel, chili og citronstrimler i glas. Hæld den varme lage over, og sæt låg på glassene. Stil glassene i køleskabet natten over.

2018 NATURLIGE VALG

Naturlige Valg _2018_petter.indd 5

5

2017-11-01 11:05


AKTUELT DYRK TIL SOMMERFUGLENE Sommerfugle er livsvigtige for, at forskellige planter skal kunne leve videre. Når engene forsvinder, bliver det vanskeligere for de bestøvende insekter at overleve. Du kan give dem en hjælpende hånd ved at dyrke planter, som de kan lide.

KRYDDERURTER som oregano, salvie og timian er dejlige at have i haven af flere grunde. De lokker sommerfugle til og det er vidunderligt at kunne anvende nyhøstede krydderier i madlavningen. KÆMPEJERNURT er en anden sommerfuglemagnet med dens statelige stilke og smukt lilla blomster. Den blomstrer længe, hvilket sommerfuglene kan nyde godt af. SOLHAT blomstrer længe og har store blomster som sommerfugle elsker.

NYHED

TREND: HAVEDELING

Flere og flere ønsker at dyrke sammen. Mange steder startes der dyrkningskooperativer, og forrige forår blev initiativet Co-Grow født. Med mottoet ”Alle kan dyrke mad” ønsker Co-Grow at give dyrkningsinteresserede, som bor i lejlighed, adgang til haver, som af forskellige grunde ikke udnyttes. Så opstår der fællesskab, møde mellem generationer og flere kan dyrke deres egen mad. Det kan både vi mennesker og miljøet få det bedre med. Læs mere på co-grow.se.

Så med såbånd Med såbånd får du den rette afstand mellem frøene, når du sår i haven og i pallerammen. Det er en enkel og smart løsning, som giver planterne plads til at udvikles på den bedste måde. Synes du, at det er svært at så små frø med den rette afstand, og vil du gerne slippe for at udtynde dine gulerødder, rødbeder og salat, er såbånd værd at prøve. Se hele vores sortiment af såbånd blandt vores grønsagsfrø på side 28 og frem.

Lilla peber En af vores mest farverige og spændende nyheder i frøsortimentet 2018 er den lilla peber, ’Snacking Purple’. Som navnet afslører, handler det om en pottepeber, hvis frugter bliver mindre end almindelige peberfrugter. Som kompensation for dens mindre frugter har den mere sødme, er mindre besk og giver masser af frugter. Den er særdeles velegnet til at dyrke i potte, og den dybt lilla farve vil hurtigt lokke dig til at plukke den fra planten. På side 46 finder du alle vores peberfrugtsorter. 6

Løgtips:

Det er nemt at dyrke sine egne løg. Det er en smart idé at sprede flere hundrede sætteløg ud i en palleramme. Udtynd ved at høste løgene, efterhånden som de modner. Vil du gemme løgene, kan du tørre de nyhøstede løg på et varmt og tørt sted nogle uger for bedre holdbarhed. Opbevar dem derefter mørkt, køligt og tørt.

NATURLIGE VALG 2018

Naturlige Valg _2018_petter.indd 6

2017-11-01 11:05


ÅRETS BLOMST

Tagetes

Det er blevet populært at dyrke Tagetes igen. Det er en blomst med fantastisk mange anvendelsesområder. Ikke nok med at den er smuk, robust, letdyrket og har spiselige kronblade. Den er også særdeles velegnet i bedet, potten og altankassen og er fin at kombinere med f.eks. bladgrønt. Nu kan den også titulere sig som årets blomst i 2018. Forspires i minidrivhus eller små potter med såjord 3-6 uger før udplantning. Hold jorden fugtig. Lad den spire ved stuetemperatur, og stil den derefter køligt og lyst. Plantes ud, når risikoen for frost er overstået, og knib de første knopper bort, det giver mere buskede planter. Vi har tre nye, spændende tagetessorter i sortimentet i år: ’Strawberry Blonde’, ’Alumia Vanilla Cream’ og ’Taishan Orange’. Du finder dem på side 57.

2018 NATURLIGE VALG

Naturlige Valg _2018_petter.indd 7

7

2017-11-01 11:05


Glæde i hverdagen Med alderen er der kommet ro på Christian Bitz! At være i nuet, at kunne dyrke noget i haven og at vise sine børn, hvad god kvalitet er – det betyder mere for ham end at lægge store planer for fremtiden. TEKST: Charlotte Ewald Sandberg FOTO: Thomas van der Veer

IFØLGE CHRISTIAN BITZ

5 urter

SKOVSYRE nordens citron og smuk på både terrassen og i bedet. Kan bruges til de fleste retter, men passer især godt sammen med fisk og i salater DILD er en smagsløs omgang, når man køber den i butikkerne. Derfor sår Christian den selv i sin egen have

ESTRAGON krydderurten er obligatorisk, når man laver en bearnaisesauce, så har man den i sin have, forpligter det til en hjemmelavet udgave ROSMARIN en både smuk og nem krydderurt, og så er den et rigtig godt allround krydderi KORIANDER er uundværligt til kærestens skønne asiatiske mad

8

NATURLIGE VALG 2018

Naturlige Valg _2018_petter.indd 8

2017-11-01 11:05


To store højbede er første skud på stammen til Christians køkkenhave. De bugner af jordbær, grønkål, squash, spidskål, spinat og forskellige krydderurter, som bruges i den daglige madlavning. Med tiden er det meningen, at der skal udvides med flere højbede.

D

et er ikke mere end et års tid siden, at Christian Bitz blev ejer af den 600 m2 store have nord for København. Hans køkkenhave består af nogle store højbede i stål, fyldt med kål, salater, jordbær og krydderurter, og det er planen at udvide med flere. Kodeordet er kvalitet - i haven såvel som i livet. ”Mange af de urter, vi kan købe i forretningerne, smager ikke af noget som helst”, siger han, og derfor vil han også langt hellere dyrke sine egne krydderurter og salater. Netop urter betyder rigtig meget for Christian, når det gælder madlavningen. Vi skal gøre os umage med maden, som gerne må være enkle retter med få ingredienser og gode råvarer. Masser af smag og en smuk servering, som tilfredsstiller vores syns- og smagssanser. En lækker salat fyldt med friske krydderurter, lidt fisk og et godt brød – sværere behøver det ikke at være. DET ER ESSENTIELT for Christian, at han har succes i køkkenet. ”Det er vigtigt at erkende sine begrænsninger, og hellere købe sig til de ting, man ikke kan eller gider at lave selv” fortæller han. Han er vild med at lave kryd-

derolier - favoritterne er ramsløg-, dild- eller chiliolie. Fantastiske smagsgivere til både salat og kød, som bruges i store mængder i Christians køkken. Der bliver også lavet pesto af havens krydderurter. Klassikeren er basilikum - men stort set alle grønne urter, f.eks. persille, koriander, kørvel, babyspinat og ramsløg kan bruges. Ind i mellem kaster han og kæresten sig også over at sylte rødbeder og agurker - og så har de en plan om at lave most af havens æbler. HAVEN ER DET sted, hvor Christian kan vise sine børn, at madvarer ikke er noget, som altid kommer fra supermarkedet, og at der ikke er ubegrænsede afgrøder i bedene. Derfor skal man udelukkende plukke det, man har brug for. Han håber, det vil hjælpe dem til at forstå, at vi skal begrænse det gigantiske forbrug og madspild. At vi skal være bevidste om vores ressourcer, så vi med god samvittighed kan hjælpe næste generation med at bevare jorden for eftertiden.

Christian Bitz Forfatter, foredragsholder og sundhedsrealist med en klar mission: At gøre Danmark sundere. Uddannet cand. scient i human ernæring og har arbejdet med folkesundhed i over 10 år. Har skrevet 9 bøger om sundhed. Christian Bitz er fast tilknyttet Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, hvor han er involveret i at forbedre kvaliteten af måltider til patienterne. Bor i hus nord for København med sin kæreste og fire sammenbragte piger.

Læs mere på www.christianbitz.com

2018 NATURLIGE VALG

Naturlige Valg _2018_petter.indd 9

9

2017-11-01 11:05


Koreansk kimchi

Syltet græskar

Sursyltet rødkål

DU SKAL BRUGE:

DU SKAL BRUGE:

DU SKAL BRUGE:

1½ mellemstor salatkål 2 dl groft salt uden jod Vand 2 gulerødder 2 dl finhakket porre 0,5 dl Gochugaru (koreansk chilipulver) 3 spsk. presset hvidløg 2 spsk. revet ingefær 1 spsk. fiskesauce 2 spsk. salt 1 spsk. sukker

1 liter græskarkugler eller -terninger uden skal 3 dl vand 1 dl eddike (12 %) 3 dl sukker

1½ kg kål (et mellemstort kålhoved) Et stort kålblad 1 spsk. jodfrit salt.

SÅDAN GØR DU:

Skyl salatkålen, og del den i tilpas store stykker (ca. 2‑5 centimeter). Læg kålen lagvis i en stor skål med salt, og hæld vand på, så det dækker kålen. Læg en tallerken over kålen, og stil noget tungt på toppen, således at salaten ligger under væsken. Lad det stå et døgn ved stuetemperatur. Hæld vandet fra, og skyl kålen i rent vand. Salatkålen skal være salt. Skær gulerødderne fint i skiver, og hak porren fint. Bland gulerødder og porrer med salatkålen. Tag en ny skål, og pisk en marinade sammen af Gochugaru, presset hvidløg, revet ingefær, fiskesauce, salt og sukker. Massér den ind i salatkålblandingen. Læg salaten over i et glas med tætsluttende låg. Lad glasset stå ved stuetemperatur 3‑5 dage på en tallerken. Hold låget lukket hele tiden. Stil derefter glasset i køleskabet en uges tid, så smagen kan udvikle sig lidt. Uåbnede glas holder i mindst et år. 10

VÆLG ET AF DE FØLGENDE KRYDDERIER EFTER DIN EGEN SMAG:

10 stk. nelliker 5 stk. stjerneanis Små stykker af frisk, skrællet ingefær 1 kanelstang 1 vaniljestang SÅDAN GØR DU:

Udhul græskarret med et såkaldt meloneller kuglejern, eller skær græskarret i terninger (ca. 2 cm store). Lav et opkog af krydderier, vand, sukker og eddike i en rustfri kasserolle. Kog græskarstykkerne i lagen, indtil de bliver en smule bløde, ca. 30 til 45 minutter. Læg derefter græskarstykkerne over i rene syltetøjsglas. Kog lagen i yderligere 10 minutter, og hæld den i glassene med græskarstykkerne, så de dækkes. Lækker som tilbehør til efterårets middage. Uåbnede glas holder i Brug mindst et år.

rene glas og køkkenredskaber!

SÅDAN GØR DU:

Skær kålhovedet tyndt, gerne med et mandolinjern (glem ikke at gemme et kålblad!). Læg strimlerne i en stor skål. Strø saltet over, og massér kålen med hænderne. Jo mere du masserer, desto mere væske afgiver kålen. Læg derefter en tallerken med noget tungt ovenpå, og lad kålen hvile i 15 minutter. Dette gør du for at få så meget væske som muligt ud af kålen. Pak derefter den strimlede kål til et par centimeter fra glassets kant i et godt rengjort syltetøjsglas . Hæld væsken fra skålen over, så det dækker din kål. Hvis væsken ikke dækker helt, fyldes der op med lidt saltlage (varm og opløs 1 spsk. salt pr. 1 liter vand, og lad det køle af ved stuetemperatur). Lad der være nogle centimeter til glassets kant. Tag et stort kålblad, og læg det som et låg over kålstrimlerne i glasset, så de holder sig under væsken, og luk låget i. Lad glasset stå en uge ved stuetemperatur. Stil glasset på en underkop, hvis det begynder at gære (så slipper der væske ud ved låget). Det vigtigste er, at kålen holdes dækket af væsken hele tiden, og at du altid anvender helt rene redskaber. Uåbnede glas holder i mindst et år, forudsat der er blevet brugt rene glas og redskaber ved tilberedningen.

NATURLIGE VALG 2018

Naturlige Valg _2018_petter.indd 10

2017-11-01 11:06


Forspiring med Jessica Hun kalder sig idealist og lobbyist, men ønsker egentlig kun, at så mange som muligt selv skal dyrke og reflektere over, hvad de putter i munden. I sit hjem på Vendelsö forspirer dyrkningsentusiasten Jessica Lyon masser af planter, året rundt. Følg med en dag blandt spirebakker og Pluggboxe. TEKST: Andreas Björkman FOTO: Klas Sjöberg, Annika Christensen

Vi er i maj. Vandet er næsten spejlblankt i Drevviken. Langs søens sydlige strand ses en vakkelvorn bådebro, der viser vejen op til et hvidt hus fra 1940’erne. En sejlbåd, der er blevet brugt alt for sjældent, ligger trukket op på skråningen. Fuglenes ivrige kvidren er et sikkert tegn på, at foråret er kommet, og den lidt varmere morgenluft giver det samme indtryk. Mange døgn med isnende kolde nætter og snefald om dagen har

sine film om dyrkning. Hele idéen om at inspirere og sprede viden med filmede sekvenser om dyrkning er udsprunget af en større tanke. – Jeg er en idealist og lobbyist. Jeg vil gerne have, at så mange som muligt selv begynder at dyrke som et led i et større bæredygtighedsperspektiv. OdlingsTV bliver et bibliotek, hvor man kan finde viden og inspiration om have og dyrkning, uanset om man er nybegynder eller tilhø-

”Jeg vil gerne have, at så mange som muligt selv begynder at dyrke som et led i et større bæredygtighedsperspektiv.”  sat sine spor, og det er ikke blot fuglene, som vejrer morgenluft. I huset ved søen venter dyrkningsentusiasten Jessica Lyon på, at hendes forspirede frø skal spire. I 20 år har hun nydt livet på Vendelsö ved Stockholm. – Netop nu er det svært at tro, at der om nogle måneder vil være en jungle af blomster og grønsager her. Mine forspirede planter er næppe vokset en millimeter den sidste måned. I maj plejer det normalt at være betydeligt grønnere i drivhuset, end der er nu, men i går nat var det minus seks grader, siger Jessica og peger på sine bakker med kålplanter. Mange haveinteresserede kender Jessica Lyon fra det svenske TV-program OdlingsTV. Her når hun hver måned over 100.000 seere med

rer haveamatørerne. Samtidig vil jeg også gerne have, at vi begynder at reflektere over, hvad vi putter i munden. Skal vi dyrke tomaten selv og nyde den oplevelse, som det giver? Eller skal vi lade os nøje med en tomat, som ikke smager lige så godt, som er kommet langvejs fra med fly, og som heller ikke har den samme næringsværdi?

Personligt NAVN: Jessica Lyon ÅLDER: 44 FAMILIE Ja BOR: Hus i Vendelsö udenfor Stockholm. ERHVERV: Strategisk markedskommunikatør, moderator og forelæser. Producerer programmer i sit eget produktionsfirma og har startet og driver OdlingsTV. AKTUELT: Vil fortsætte med at portrættere flere fantastiske dyrkere i OdlingsTV. Følg med på odlingstv.se.

TANKEN OM BÆREDYGTIGHED gennemsyrer Jessicas valg af planter. Det handler om at dyrke efter havens komplekse vækstforhold. I Jessicas have findes der på den ene side en vindbeskyttet husmur i solen, på den anden side en kølig sænkning, hvor vinden altid kommer ind, og hvor jorden er tung og leret. Hun vælger planter efter vækststed og planter, som hjælper hinanden

2018 NATURLIGE VALG

Naturlige Valg _2018_petter.indd 11

11

2017-11-01 11:06


Fine, farverige paller er stablet op i et hjørne og giver en fin kontrast til de i øvrigt jordfarvede toner i drivhuset. Man skal kunne hvile sig lidt en gang imellem, når man dyrker. Jessica dyrker det meste i sit Pluggset om foråret og sommeren. Så snart der bliver huller i pallerammerne og bedene, fylder hun op med nye, forspirede planter.

EASY TO GROW Vil du komme nemt og hurtigt i gang bør du prøve Easy to Grow. Det er et enkelt minidrivhus, som består af seks briketter af komposterbar kokosfiber, tørv og næring. I hver briket er der også frø. Du skal bare løfte låget og hælde vand på! Efter 3–5 uger, når de små planter er kommet op, planter du briketterne om i større potter. Vælg briketter med tomat eller chili – du får altid to forskellige sorter frø i hver pakning.

12

med at forbedre forudsætningerne for at vokse og trives. – Det er muligt at udvikle dyrkningen i det uendelige. Jeg samdyrker hele tiden forskellige planter for ikke at udpine jorden. Variationen har desuden medført, at jeg næsten helt slipper for skadedyr. Jeg kan hele tiden sætte nye grønsager, når noget høstes. Det bliver som stafetdyrkning, en hurtig og efter min mening mere effektiv fremgangsmåde, siger Jessica. JESSICA DYRKER ÅRET RUNDT. Ærteskud indendørs i vinterhalvåret efterfølges af forspiring af tomater, chili og kæmpejernurt tidligt om foråret og zinnia og forskellige sorter af kål senere om foråret. Salat og spinat forspirer hun næsten hele tiden, i flere omgange. Bakkerne giver meget udbytte på et lille areal og er altid proppet til randen inde i drivhuset. Når høsten giver huller i pallerammer og køkkenhave, fylder Jessica op med nye, forspirede planter.

– Der er to vigtige grunde til, at jeg forspirer. Visse planter skal forspires, fordi de har lang udviklingstid. Andre planter modstår tørke og angreb bedre, hvis de først forspires indendørs og derefter plantes ud. Det bevirker, at planterne mere effektivt modstår snegleangreb, når de sættes ud i haven. Forspiringen giver også planterne et kontrolleret klima med optimale forudsætninger for spiring og hurtig vækst. Planterne når at danne større og dybere rodnet, hvilket kommer dem til gode, når de plantes ud i haven. Sår man direkte i juni og rejser væk nogle dage, når rødderne ikke tilstrækkeligt dybt ned i jorden, hvilket blandt andet gør planterne mere følsomme over for tørke, forklarer Jessica. Jessica dyrker overalt i sin have, men drivhuset er det selvfølgelige omdrejningspunkt for forspiringen. Række efter række af spidskål, salat, spinat og rød rucola spirer i minidrivhuset langs den ene glasvæg. Vi finder en lille, lilla chili, som hedder Maresca, og som har fået sit navn efter en lille landsby i Italien. Den har fået

NATURLIGE VALG 2018

Naturlige Valg _2018_petter.indd 12

2017-11-01 11:06


FORSPIRING

DYRK MED ROOTMASTER:

Sådan gør du DET SMARTE minidrivhus Rootmaster har ekstra dybe celler og en unik vandingsfunktion. Dine planter udvikler fine og dybe rodnet, og såjorden holder særdeles godt på fugten.

1.

åbne cellerne i Rootmaster som 2. en bog, hvilket gør omplantningen nem. DU KAN

Dette er ikke mindst en fordel ved planter med følsomme rodnet.

VANDINGSSYSTEMET i Rootmaster er perfekt for den, som gerne vil være fleksibel i sin dyrkning, og som gerne vil kunne være bortrejst et par dage, uden at planterne tørrer ud. Minidrivhuset er udmærket både til nybegyndere og erfarne dyrkere, og du kan så alle de frø, du har lyst til. Tomater, ærter, bønner, majs, jordbær, solsikker og ærteblomster er særdeles velegnede.

3.

2018 NATURLIGE VALG

Naturlige Valg _2018_petter.indd 13

13

2017-11-01 11:06


Tomaterne og chiliplanterne trives bedst under solrige og varme forhold. De har brug for en hel del næring og vand for at kunne vokse sig rigtigt stærke. Pluggset Water er en bakke med 84 celler. Med en eneste bakke kan du i praksis forspire hele køkkenhaven samtidigt. Den har en bundbakke med en vandingsmåtte, som hjælper med at holde jorden fugtig. Romersk salat, kål og forskellige typer af sommerblomster er særdeles velegnede til dyrkning i Pluggset.

PLUGGBOX Pluggboxen er velegnet til dig, der gerne vil forspire meget på et lille areal og få mange planter af samme sort. Eftersom briketterne sidder sammen, er det bedst at vælge frø, som vokser ens. Det gør håndteringen nemmere, når du skal omplante til større potter. Salat og sommerblomster passer særdeles godt i Pluggboxen. Vand ofte.

14

følgeskab af tomatplanterne og er vokset op ved stuetemperatur i vindueskarmen i huset. For nylig måtte de flytte hjemmefra, ind i drivhuset, hvor de nu står og vajer i afklippede mælkekartoner og Paper Pots. De er snart klar til den sidste omplantning til større potter. – Jeg begynder med at dyrke tomaterne i en Pluggbox og flytter dem derefter over i potter, der er store som mælkekartoner. Ganske ofte er det netop mælkekartoner, jeg bruger. Til sidst sætter jeg dem i en potte eller sæk med plads til 20 liter jord, således at jeg kan flytte dem ud af drivhuset, hvis der kommer skadedyr ind. PLUGGBOX, ROOTMASTER, SÅBAKKER og bredsåning. Jessica forspirer på mange forskellige måder og tager altid udgangspunkt i planten, når hun vælger metode. En Rootmaster har fået små salatskud, som snart skal plantes om. En anden er hun netop i færd med at fylde med ærteblomst- og tagetesfrø. Løg, basilikum, pluksalat og spinat bredsår hun hellere, eftersom planter-

ne har rødder, som er nemme at separere. Rødder, som filtrer ind sig i hinanden, er vanskelige at dele, og det giver stor risiko for, at man skader planten ved omplantning. – For mig plejer det at være rodnettet, der afgør, hvilke planter jeg vil bredså. Et godt tip, når man bredsår, er at vande, før man spreder frøene ud. Hvis man ikke vander først, er der stor risiko for, at frøene sætter sig på siderne og klumper sig sammen. En jævn jordflade er også vigtig, når man bredsår. Om blot nogle få uger har kålen, spinaten og salaten, som nu står med spæde skud i bakker og Pluggboxe, fået fart på væksten og kan være blevet flyttet ud i haven. Klar til den store verden. – Mange, der besøger min have, tror, at den skal være perfekt, men sådan er det slet ikke her, siger Jessica og ler. For mig er haven et lille økosystem, hvor planterne skal have lov til at samvirke med hinanden og med insekterne. Dyrkningen er en lille, men vigtig brik i hele bæredygtighedstanken.

NATURLIGE VALG 2018

Naturlige Valg _2018_petter.indd 14

2017-11-01 11:06


TOMATGUIDEN TOMATGUIDEN

tomat

Høje og lave. Cum Søde experro eller syrlige. maion cuptiberum I drivhus eller et faceseque på friland.platur Tomater aut berører. Uanset experoom iumdueter everis nybegynder ad mossus eller magnatur ekspert, hjælper atet offici vi dig vemed at komme litia audaeresedis i gang og finde cus de quatiatus sorter, som osanienia passertenlk til netop quatqui dig. cumAnnika entiChristensen, re volorunt quae. TEKST: Andreas Björkman FOTO: Anna Lindeqvist TEXT: Förnamn Efternamn FOTO: Förnamn Efternamn

SMAGSRIGE TOMATER:

Solrigt og varmt

DEN RETTE TOMATSORT PÅ DET RETTE STED.

Sorter til drivhusdyrkning kan have svært ved at vokse ude. Flere tomatsorter får dog en mere intensiv tomatsmag, hvis de dyrkes udendørs på en beskyttet, sydvendt plads. Der er ingen glasrude, som stopper solens stråler. Kontrasten mellem dag- og nattemperatur kan også bidrage til sødere frugter. Risikoen for, at høsten bliver påvirket negativt af vejret, er dog højere udendørs. Satser du på sikker høst eller uovertruffen smag? Find din favoritsort på side 50.

2018 NATURLIGE VALG

Naturlige Valg _2018_petter.indd 15

15

2017-11-01 11:06


Tomatsorter, som tager mindre plads BUSK- OG POTTETOMATER:

’Ildi’ og ’Maskotka’ giver lave planter på 75-120 cm. ’Bitonto’ og ’ den økologiske tomat 'Ace 55 VF' giver endnu lavere planter på 50-90 cm. AMPELTOMATER: Perfekt, hvis du mangler plads på gulvet. ’Losetto’ giver rigeligt med tomater. Blandt vores forsåede briketter ”Easy to Grow” findes ’Tumbeling Tom Yellow’ og ’Gartenperle’. KIRSEBÆR- OG BLOMME-

TOMATER: Busktomaterne ’Bitonto’ og ’Tiny Tim’, som vi giver et tip om ovenfor, giver små tomater af kirsebærtype. ’Incas’ F1 er en lavtvoksende blommetomat.

Tomatsorter til dig, som har mere plads

FORSPIRING AF TOMATER Fra marts til april er tiden inde til at forspire tomater. Sæt frøene i en Rootmaster, Pluggbox, små potter, eller brug forsåede briketter som Easy to Grow, hvis du vil hurtigt og nemt i gang. Hold jorden fugtig, og lad såningen stå ved stuetemperatur, 20 – 22 °C, gerne på et varmt underlag. Sår du i minidrivhus, skal du hver dag sørge for at løfte låget for at lufte ud. Når tomatfrøene har spiret, vil planterne gerne have meget lys, men gerne lidt køligere stuetemperatur, hvis det er muligt. Behold låget på minidrivhuset, så længe der er plads til planterne. PLANT TOMATERNE om i små potter med plantejord, når de har fået deres første fire blade. Sæt en plante pr. potte dybt ned i jorden, således at

16

næsten kun bladene stikker op – så danner planten rødder langs stammen og udvikles bedre. Begynd at tilsætte tomatnæring ved vanding omtrent to uger efter omplantningen. Vær forsigtig, og følg doseringsanvisningerne på flasken. Ved den sidste omplantning skal lavtvoksende tomater have potter på ca. 5–10 liter og højere tomatsorter mindst 20 liter jord. Næringsvand i hele dyrkningssæsonen. STIL DINE TOMATER i drivhus eller på

et beskyttet, solrigt sted, når nattemperaturen holder sig over otte grader. Lad dem først stå ude nogle timer ad gangen nogle dage, og undgå at stille planterne direkte i solen de første dage. Du finder alle vores 24 tomatsorter med start på side 50.

De højtvoksende trives bedst i drivhus, men kan også trives ude på et beskyttet og solrigt sted. Sorterne kan blive 1,5-2 meter høje og skal have støtte. ’Hildares’ er en højtvoksende tomat, som fungerer ekstra godt udendørs i køkkenhaven. KIRSEBÆR-, RIBS- OG

BLOMMETOMATER: ’Gardener’s Delight’ er en smagfuld kirsebærtomat. Den økologiske ribstomat ’Golden Currant’ giver små, gyldne tomater. Hvis du vil dyrke en blommetomat, bør du så 'Olivade' F1. HALVSTORE TOMATER OG

BØFTOMATER: Ønskes en tidlig tomatsort, kan du dyrke ’Tigerella’ med smukke, mørke striber. Hvis du har lyst til en bøftomat, kan du vælge ’Marmandino One’ F1.

NATURLIGE VALG 2018

Naturlige Valg _2018_petter.indd 16

2017-11-01 11:06


1

3

2

Knib dine tomater

4

5

6

5 FAVORITTER OG 1 NYHED

1. ’CHOCOLATE CHERRY’ Små, søde tomater med mørke striber. Giver meget frugt.

Visse tomatsorter skal ”knibes” for at give en stor høst. Du kniber de små sideskud af, som vokser frem mellem plantens stamme og en bladgren. På højtvoksende tomatplanter er det vigtigt at knibe for at planten skal have kraft til tomaterne. Busktomater, ampeltomater og pottetomater behøver du ikke at knibe.

TIPS!

2 . ’GREEN ENVY’ Smukt grønne tomater. Smager guddommeligt. 3. ’SHIRLEY’ F1 Modner tidligt med mellemstore tomater.

4. ’SUNGOLD’ F1 En af verdens sødeste tomater. Meget tynd skal.

5. ’GOLDEN CURRANT’ Økologisk ribstomat. Giver flere hundrede små, guldgule tomater. 6. ’ TIGER’ Nyhed 2018. Meget lækker tomat. Kan opbevares længe efter høst. God

konsistens og velegnet til at tørre.

Tørring af tomater DU SKAL BRUGE:

Tomater Tørret eller frisk oregano SÅDAN GØR DU:

Tomater elsker næring

Tomatplanter vil gerne have meget næring, så de kan producere mange tomater. Det er derfor en god idé regelmæssigt at tilsætte lidt næring i vandkanden, når du vander dine tomater. Prøv f.eks. Biobact. Det er en organisk plantenæring, som også fungerer som et jordforbedringsmiddel. Biobact er desuden godkendt til økologisk dyrkning. Dosér ifølge anvisningerne på flaskens etikette.

Skær dine tomater i skiver, og læg dem side om side på pladerne til din tørreovn. 3‑4 mm tykke skiver plejer at være tilpas. Strø blade over fra frisk eller tørret oregano. Tør ved ca. 40 °C i 4‑5 timer. Den eksakte tid kan variere afhængigt af tomaternes størrelse, tykkelse og vandindhold. De skal blive tørre og sprøde – som tomatchips! Læg de tørrede tomater i et tørt og lufttæt glas. Opbevar ved stuetemperatur. Hvis dit glas er gennemsigtigt, lader du det stå mørkt, så holder tomaterne sig bedre.

2018 NATURLIGE VALG

Naturlige Valg _2018_petter.indd 17

17

2017-11-01 11:06


ÅRETS GRØNTSAG

Peberfrugter Chiliens og peberfrugtens popularitet finder ingen grænser, og der fås i dag hundredvis af forskellige sorter, man kan dyrke selv. Man kan godt forstå, at peberfrugten er årets grønsag i 2018. Tør dine hjemmedyrkede chilifrugter, hvis du vil kunne nyde dem hele året. Tørringen giver både en konserverende effekt og påvirker smagen. Når væsken er fordampet, kommer der nye smage og mere sødme frem. Tørret chili er både stærk og sød og kan anvendes hakket eller hel i gryderetter og olier. Den kan også anvendes som flager eller malet i både chokoladedesserter, hede krydderiblandinger og meget, meget mere. På side 37 kan du finde din egen favoritsort!

18

NATURLIGE VALG 2018

Naturlige Valg _2018_petter.indd 18

2017-11-21 23:50


Frøkatalog

Frø, løg og spirer 20 DYRK ÅRET RUNDT

Spiseligt i vindueskarmen med Micro Leaf, Køkkenets Krydderier og spirer.

26 NEM FORSPIRING

Giv din tomat- eller chilidyrkning lynstart med Easy to Grow.

28 SÅ MED DEN RIFTIGE

AFSTAND

Med såbånd sår du udtyndingsfrie rækker.

29 GRØNSAGER

Forlæng, forædl og opbevar din høst.

52 BLOMSTER

Så blomster til dekoration og til madlavning.

70 BLOMSTERLØG

Nu kan du endelig få pragtfuld blomstring i

FOTO: Annika Christensen

potte og bed med økologiske dahliaknolde.

2018 NATURLIGE VALG

19-29-Odla hela året_2018-DK.indd 19

19

2017-10-23 13:23


DYRK ÅRET RUNDT

Micro Leaf

FOTO: Annika Christensen

Micro Leaf er små, sprøde og særdeles næringsrige mikroblade, som kan dyrkes indendørs uanset årstiden. Skuddene er spiseklare på blot nogle uger. De giver en fantastisk sprødhed og smag til dine madretter. Med Micro Leaf dyrker du altså hurtigt og nemt dine egne grønsager i vindueskarmen – året rundt!

20

NATURLIGE VALG  2018

19-29-Odla hela året_2018-DK.indd 20

2017-10-23 13:24


Valskbønne En valskbønne, som giver en rig høst og har en herlig sprød smag. Sorten er en såkaldt ”cut-and-come-again” – efter høst vokser nye blade ud igen.

Salat-Nasturtium Denne gode karse giver små, mørkegrønne blade med pebret smag. Meget dekorativ i salater. Sorten er en såkaldt ”cutand-come-again” – efter høst vokser nye blade ud igen.

Grønkål Grønkål er rig på antioxidanter, C- og E-vitaminer. Giver blågrønne blade med fin sprødhed og mild kålsmag. Dyrkes indendørs hele året.

Hjulkrone Hjulkrone har fyldige blade med smag af agurk, der smager godt i bl.a. salat. Lad ikke bladene blive for store for så bliver de nemt ”behårede”.

56866

56868

56850

56852

Koriander Koriander er almindeligt anvendt i det asiatiske og sydamerikanske køkken. Giver frodige, friske blade. Sorten er en såkaldt ”cut-and-come-again” – efter høst vokser nye blade ud igen.

Pak Choi Denne Pak Choi-sort giver smukke røde, spændstige blade. Pynt med et par blade på en salat eller fisk. Sorten er en såkaldt ”cut-and-come-again” – efter høst vokser nye blade ud igen.

Bladradise Bladradise udvikler hurtigt blade og giver kraft. Får blade med en smuk grøn farve og rosa bladnerve. Spis det første og andet bladpar.

56854

56856

Micro Leaf Basic Enkelt minidrivhus til hurtig høst af skud med højt næringsindhold året rundt. Består af dyrkningsbakke, bund og låg af plast. 23 x 16 x 18 cm.

Micro Leaf 1-boks Funktionel Micro Leaf-boks af hård plast og i diskret design til dyrkning af grønne blade indendørs året rundt. Låg med ventilation. Bunddel og dyrkningsbakke tåler maskinopvask. 21 x 17 x 12 cm

FOTO: Annika Christensen

5680

5792

56858

Solsikke Solsikkespirer på sandwich giver masser af vitaminer og mineraler i hver en bid. Skuddet bliver tykt og sprødt med en nøddeagtig og mild smag. Kan også steges let i wokken.

56862

Sareptasennep Sareptasennep er et miniblad med en distinkt smag! Får en herlig farve og en fin flosset form på bladene. En herlig smagkombination er bittesmå skud på en fløjlsblød panna cotta.

56860

Ært Friske ærteskud er nemme at dyrke! Velsmagende på brød, til en dampet fisk eller på en nygrillet bøf. Sorten er en såkaldt ”cut-and-come-again” – efter høst vokser nye blade ud igen.

56864

Micro Leaf 3-boks Tre smarte Micro Leaf-bokse af hård plast og i diskret design til dyrkning af grønne blade indendørs året rundt. Låg med ventilation. Bunddel og dyrkningsbakke tåler maskinopvask. 65 x 20 x 14 cm.

5794

2018 NATURLIGE VALG

19-29-Odla hela året_2018-DK.indd 21

21

2017-10-23 13:24


DYRK ÅRET RUNDT

Køkkenets krydderier

FOTO: Annika Christensen

Udnyt lyset, som stråler ind gennem køkkenvinduet, og dyrk dine krydderier så tæt på måltiderne, som du kan. Med Køkkenets Krydderier kan du dyrke meget smag på et lille areal. Måske den nemmeste måde at skabe din egen urtehave i vindueskarmen. Friskere kan det næppe blive!

22

NATURLIGE VALG  2018

19-29-Odla hela året_2018-DK.indd 22

2017-10-23 13:24


Køkkenets krydderier, dild

Køkkenets krydderier, kruspersille

Flot og funktionel boks til dyrkning af grønne blade indendørs året rundt. Dild i 3 portionsposer (dvs. 3 dyrkningsomgange) indgår. Bunddel og dyrkningsbakke tåler maskinopvask. 21 x 17 x 12 cm. 5800

Flot og funktionel boks til dyrkning af grønne blade indendørs året rundt. Kruspersille i 3 portionsposer (dvs. 3 dyrkningsomgange) indgår. Bunddel og dyrkningsbakke tåler maskinopvask. 21 x 17 x 12 cm 5801

Køkkenets krydderier, basilika

Køkkenets krydderisaks

Flot og funktionel boks til dyrkning af grønne blade indendørs året rundt. Bredbladet persille i 3 portionsposer (dvs. 3 dyrkningsomgange) indgår. Bunddel og dyrkningsbakke tåler maskinopvask. 21 x 17 x 12 cm 5802

Flot og funktionel boks til dyrkning af grønne blade indendørs året rundt. Basilikum i 3 portionsposer (dvs. 3 dyrkningsomgange) indgår. Bunddel og dyrkningsbakke tåler maskinopvask. 21 x 17 x 12 cm 5803

Lille og smidig krydderisaks. De lange skær gør det nemt at høste køkkenets krydderier og håndtagets hul til pegefingeren giver et godt greb. L 15 cm 5985

FOTO: Annika Christensen

Køkkenets krydderier, bredbladet persille

2018 NATURLIGE VALG

19-29-Odla hela året_2018-DK.indd 23

23

2017-10-23 13:24


DYRK HELE ÅRET

Det er en ren luksus at servere nyhøstede spirer på tallerkenen – især om vinteren. Med spirer har du altid friske grønsager på ingen tid og med minimal arbejdsindsats. Nøddeagtige, pebrede eller med smag af lakrids. Hvide, grønne eller knaldrosa. Variationen mellem de forskellige spirer er enorm! Alle vores spirefrø er desuden økologisk dyrkede.

24

FOTO: Annika Christensen

Spirer

NATURLIGE VALG  2018

19-29-Odla hela året_2018-DK.indd 24

2017-10-23 13:24


Lucerne En sprød spire med frisk og mild nøddesmag. God på smørrebrødet og i salater.

Broccoli En sprød spire med en spændende kål smag, er fremragende i salater, supper og sandwich.

5651

5656

Fennikel En spireplante med nøddeagtig smag og et strejf af lakrids. Velegnet i salater og sandwich. Kan både spire- og skuddyrkes.

Ræddike En hurtigtvoksende spireplante i en rosa tone. Giver en spændende smag til salater og kød. Har et højt indhold af vitaminer og mineraler.

5657

5658

Radise En letdyrket spire der giver en krydret smag til salater og wokretter. Kan udvikles til skud.

5659

5662

HotMix En hot blanding af krydrede spirer: radise og sennep. Tilfører et ekstra krydderi til salater, sandwich og spændende retter.

LinsMix En spændende blanding af vitaminrige linsespirer. Tilfører en ekstra smagsoplevelse.

5665

5666

FOTO: Annika Christensen

Karse En meget hurtig voksende og dekorativ spire, som har en mild pebret smag. Perfekt i sandwich og salater.

Spireboks Ved hjælp af spireboksen er det enkelt at dyrke spirer, f.eks lucernespirer. 15 x 15 cm.

5670

Spirebakke 2-pk Ved hjælp af spirebakken er det enkelt at dyrke spirer. Specielt egnet til små frø, f.eks karse. 10 x 15,5 cm

5674

Spirebakke med karsefrø Spirekit som indeholder en spirebakke og fire poser karsefrø. Karse er let og dyrke, har en mild smag af peber. 10 x 15,5 cm

5672

2018 NATURLIGE VALG

19-29-Odla hela året_2018-DK.indd 25

25

2017-10-23 13:24


NEM FORSPIRING

Easy to Grow

FOTO: Annika Christensen

Søde tomater passer fint sammen med stærk chili. Nu er det nemmere end nogensinde før at komme i gang med sin egen dyrkning af disse favoritter. Ved hjælp af brugsklar kokosfiber og tørv, som også indeholder næring og frø, er vand det eneste, du skal tilsætte for at få dem til at spire. Få en lynstart på din tomat- og chilidyrkning med Easy to Grow!

26

NATURLIGE VALG  2018

19-29-Odla hela året_2018-DK.indd 26

2017-10-23 13:24


FOTO: Annika Christensen

DYRK MED EASY TO GROW:

Sådan gør du

1 uge

2 uger

3 uger

DET ENESTE, DU skal gøre, er af og til at vande de små, smarte forspiringssæt. Så får tomaterne og chilien en perfekt start. Efter nogle få uger har de vokset sig så store, at de kan plantes om i potter.

Paper Pot 1,1 l Miljøvenlig pap-urtepotte til første og anden omplantning. Udmærket til tomat, agurk, squash, paprika, chili og ærteblomst. Mål: B 8 x 9 cm, H 15 cm. 8 stk./fp.

Paper Pot 0,5 l Miljøvenlig pap-urtepotte til den første omplantning. Potten er ekstra dyb, hvilket passer udmærket til tomater, chili og klatreplanter. Mål: B 6,5 x 6,5 cm, H 12 cm. 10-pak.

5716

5715

Ampeltomat Indeholder frø til to sorter ampeltomater. 3 briketter med ’Tumbeling Tom Yellow’ og 3 briketter med ’Gartenperle’.

Pottetomat Indeholder frø til to sorter lave pottetomater: 3 briketter med ’Balkonstar ’ og 3 briketter ’Bitonto’ F1.

Busktomat Indeholder frø til to forskellige sorter udendørs tomater: 3 briketter med ’Roma ’ og 3 briketter med ’Red Pear ’.

5519

5520

5521

Chili Indeholder frø til to forskellige chilisorter: 3 propper med cayennepeber ’Golden Cayenne’ og 3 propper med jalapeño ’Forajido’ F1’.

Omplantningssæt Flot omplantningssæt. Indeholder minispade, minirive og priklepind.

Chili er hot! Interessen for at dyrke chili stiger støt. Det har vi taget hensyn til, når vi har valgt det nye Easy to Grow-kit, som indeholder en lidt mildere jalapeño og et mere kraftfuldt cayennepeber.

5523

5983

2018 NATURLIGE VALG

19-29-Odla hela året_2018-DK.indd 27

27

2017-10-23 13:24


SÅBÅND SÅ MED SÅBÅND: 1. Lav en 2 centimeter dyb sårille i jorden. 2. Riv et stykke af såbåndet, og læg

det i sårillen. 3.  Vand grundigt, inden såbåndet

dækkes med 1 cm jord. Sørg for, at der ikke stikker nogen ender op, ellers kan fuglene hive båndet op. 4. Hold såningen fugtig, og dæk

gerne med fiberdug.

VORES SÅBÅND Radise (Saxa 2) Dild (Como) Koriander (Micro Splits) Forårsløg (White Lisbon) Kruspersille (Moss curled 2) Rødbede (Moulin Rouge) Salat (Baby Leaf mix) Hovedsalat (Hilde II) Pluksalat (Australischer Gele)) Rucola (Senapskål)) Sommergulerod (Nantaise 2) Vintergulerod (Flakkée 2) Japansk kål (Mix)

Gulerødder, rødbeder og radiser er nogle af de grønsagsfrø, som med fordel kan plantes med en bestemt afstand, hvis du vil slippe for at tynde ud i rækkerne. Såbåndene er forsynede med frø med en god planteafstand. Hvert frø spirer med tilpas afstand til den næste plante, og de giver hinanden tilstrækkeligt med plads til at vokse sig store. Du får lige rækker med i købet. For beskrivelser af, hvordan du skal dyrke med såbånd, kan du besøge vores haveskole på nelsongarden.dk og søge på ”såbånd”.

28

FOTO: Lovisa Back

Såbånd NATURLIGE VALG  2018

19-29-Odla hela året_2018-DK.indd 28

2017-10-23 13:24


Det er ikke længere et spørgsmål, om du skal dyrke, men hvordan og hvilke grønsager, du vil dyrke netop i år. Uanset om du dyrker i potte indendørs, på altanen eller i køkkenhaven, har du i dag et bredt sortiment af økologiske frø at vælge imellem. Blandt årets økonyheder finder vi den farverige rødkål ’Langedijker Bewaar 2’ og den smagsrige fennikel ’Finale’. Disse kålsorter er lige så lækre friske som tilberedte. På de kommende sider giver vi dig tips om, hvordan du kan opbevare og forædle din høst, så du kan forlænge udbyttet af din hjemmedyrkning.

FOTO: Annika Christensen

FOTO: Lovisa Back

Grønsager

2018 NATURLIGE VALG

19-29-Odla hela året_2018-DK.indd 29

29

2017-10-23 13:24


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Økologiske grønsagsfrø

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ært, SukkerPisum sativum

Vores økologisk dyrkede grønsagsfrø finder du i frøposer med EU’s Organicsymbol. Disse frø er certificerede og opfylder EU’s regler for økologisk landbrug. Certificeringen garanterer også oprindelse og kvalitet.

60-65 cm

Agurk, FrilandsCucumis sativus

'Norli' Letdyrket og dejlig sukkerært, som giver et stort udbytte af små spæde bælge med en sød smag. Høstes løbende inden bælgene bliver runde. Spises friske eller let dampet. Så af flere omgange, så kan du høste længere. Dyrk gerne ærter forskellige steder i haven hvert år, de gøder jorden.

For at se vores sortiment af økologiske blomsterfrø, gå til side 53. J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk, FrilandsCucumis sativus

30 cm

12 cm

'Marketer' Frisk og hærdet agurk som giver stor høst af lange mørkegrønne frugter med en lidt grov skal. Denne sort er dejlig at spise frisk, direkte fra dine egne planter.

'Profi' F1 Fin sort af sylteagurk, som giver mørkegrønne frugter med grov skal. Høst efter behov. Kun hunblomster. Læg gerne frøene i blød et par timer før såning.

4 85329

5 85340

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

4 86431

J F M A M J J A S O N D

Agurk, MiniCucumis sativus

10 cm

Aubergine Solanum melongena

5 85308

50 cm 20 cm 'Black Beauty' Aubergine er en meget varmeelskende plante. De aflange og mørkt violette frugter høstes efter behov, lidt over fem måneder efter såning. Herlige at stege i lidt olivenolie og at strø saltflager over eller bruge til musaka.

25 cm 'Emily' Basilikum er en dekorativ og aromatisk krydderurt som elsker varme. Dyrk basilikum i en krukke på en varm og solrig plads. Bladene som høstes løbende, bruges f.eks. til en dejlig pesto eller sammen med tomater og lidt høvlet parmesan.

'Picolino' F1 Delikat miniagurk som giver dejlige sprøde frugter, med glat skal. Lad ikke agurkerne blive alt for store men høst løbende. Denne sort er dejlig at spise frisk, direkte fra planten.

Basilikum Ocimum basilicum L.

5 85028

4 85041

FOTO: Annika Christensen

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Basilikum Ocimum basilicum var. purpurascens 25-30 cm

Bladbede Beta vulgaris

'Rosie' En dekorativ rød basilikum som elsker varme. Dyrk basilikum i en krukke på en varm og solrig plads. Bladene som høstes løbende, bruges f.eks. til en dejlig rød pesto eller sammen med tomater og lidt høvlet parmesan.

'Whity' En letdyrket bladbede, der giver en rigelig høst. Høst enkelte blade, eller skær hele planter af efter behov. I Italien blancheres bladbede ofte og får derefter lov til at syde lidt sammen med olivenolie, salt og peber - herligt.

4 85047

4 85629

30

NATURLIGE VALG 2018

30-33-Eko-Grönsaker_2018-DK.indd 30

1

Broccoli Brassica oleracea

2-årig

2

3

Prisgruppe

4

5

Bønne, KrybPhaseolus vulgaris

40 cm

'Calabrese natalino' Broccoli er meget nem at dyrke. Takket være den rigelige høst, er den perfekt til den lille køkkenhave. En af vores mest nærende grøntsager med en mild, delikat smag.

'Maxi' En tidlig sort af krybbønne, med flotte grønne bælge. Høstes løbende; lad ikke bælgene blive for store ca. 18 cm lange. Bælgene koges og spises hele, en rigtig delikatesse.

3 85079

5 85139

Bønne, PralPhaseolus coccineus

200 cm 'Lady Di' En modstandsdygtig pralbønne med flotte røde blomster. Skøn at dyrke op ad et espalier på et beskyttet sted. Giver stor høst af smagfulde grønne bælge, kan koges som alm. snittebønner.

5 85104

J F M A M J J A S O N D Prisgruppe

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2017-10-30 14:27


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, StangPhaseolus vulgaris 200 cm

Bønne, ValskVicia faba

60-90 cm

'Markant' En fin sort af stangbønne. Giver stort udbytte på lille dyrkningsareal. Dyrkes op ad et espalier på en beskyttet plads, høstes løbende. Gode at koge og kan med fordel fryses.

5 85187

Chilipeber Capsicum annuum Scoville°

35-50 cm

'Express' En meget tidlig valskbønne, som høstes løbende. Spises let kogte eller også lader man dem modne og tørre på planten; så kan de gemmes vinteren over. Når planterne er ca. 10 cm høje, hyppes de. Kan kræve støtte på blæsende steder.

4 85115

Citronmelisse Melissa officinalis L.

50 cm

Staude / flerårig

Dild, BladAnethum graveolens L. 20-30 cm

4.000 ° 'Hungarian Hot Wax' Varmeelskende chilipeber, som kan variere lidt i styrke, afhængig af hvornår man høster. Brug friske eller tørrede frugter til din madlavning. Vask altid hænderne, når du har håndteret frisk chili.

'Lemona' Citronmelisse er en dekorativ krydderurt med smukt grønt bladnet og hvide blomsterspirer. Dyrk i potte eller i urtehaven. Høst de citronduftende blade løbende og brug dem som smagsstof eller dekoration.

'Gold Crown' En dildsort med aromatiske, mørkegrønne og fintfligede blade. Særlig velegnet til høst som bladdild. Dejlig på kogte kartofler eller som krydderi til fiske- og skaldyrssuppen. Skift voksested hvert år.

4 85236

4 85259

4 85275

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Fennikel, KnoldFoeniculum vulgare

60 cm

Græskar, KæmpeCucurbita maxima

'Finale' Sprød grønsag med lækker smag af lakrids. De opsvulmede bladfæster og "dilden" er god at bruge såvel rå som tilberedt. Prøv at ovnriste den sammen med rodfrugter.

Hjulkrone Borago officinalis

'Rothild' En saftig efterårs- og vintergulerod med højt karotenindhold. Roden bliver ganske stor, 20-25 cm. Velegnet at spise letkogte med en klat smør og persille. Kan både spises frisk og vinteropbevares. Opbevares køligt og fugtigt.

50 cm Hjulkrone er en sød plante med blå blomster, der let frøsår sig og den måde bliver flerårig. Blomsterne kan bruges til dekoration og bliver meget flotte når de kandiseres. De milde agurkesmagende blade er gode i salat eller kogt som spinat. Er god som bifoderplante.

4 85658

5 85363

3 /5

'Berlicum 2' Tidlig gulerods-sort med glatte rødder. Høstes løbende - dejlige at spise direkte fra sin egen køkkenhave. Gulerødderne kan bruges i både brød og kager, for at give mere saftighed, hjemmelavet gulerodsmarmelade er en rigtig delikatesse. Gentag gerne såningen. Egnet til vinteropbevaring.

4 85829

Gulerod, VinterDaucus carota L

4 /5

1-3 Kg.

'Uchiki Kuri' Græskar med runde, orange-røde frugter. Frugtkødet er mørkt gult. Halvmodne frugter er velegnet til syltning, mens et græskar, der skal gemmes, skal være moden ved høst. God at spise ovnristet.

4 85285

Gulerod, SommerDaucus carota L

4 85660

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Japanske bladgrønsager Brassica rapa

Tatsoi Herlig asiatisk bladgrønsag. De mørkegrønne blade vokser i en lav, kompakt rosette. Høst enkelte blade eller hele planten. Velegnet til stegning m/hvidløg, serveret til fisk/kød. For jævnt udbytte bør såning ske med nogle ugers mellemrum. Dæk evt. med fiberdug for beskyttelse mod skadeinsekter. Tåler en del frost om efteråret.

Karse Lepidium sativum 1-5 cm Velkendt og meget letdyrket krydderurt. Kan dyrkes indendørs året rundt, så og høst med jævne mellemrum. Hvert frø giver kun 1 spire, så der går relativt mange frø til. Skøn at bruge frisk som smagsforstærker og dekoration.

4 85404

4 85414

Koriander Coriandrum sativum L.

60 cm 'Marino' Koriander er en dekorativ krydderurt med mild tone af karry som for tankerne til det nordafrikanske køkken. Så flere omgange så kan du høste bladende løbende. Frøene høstes ved at klippe hele planten af og herefter hænge planten med hovedet nedad for at tørre. Frøene samles op og bruges som et dejligt krydderi.

Kål, BlomBrassica oleracea

Kål, RosenBrassica oleracea

'Javel' F1 Et blomkål som giver stort udbytte af store og flotte hvide hoveder. Smager skønt såvel rå som tilberedt - blomkålssuppe med hvidløgsristede krutonner er et lækkert tips.

'Igor' F1 Robust rosenkål, som giver rigelig høst. Klarer frost godt. Høst efter behov og spis kålen let kogt. Dæk med fiberdug og top planten i slutningen af august.

5 85432

4 85460

4 85393

3 /5

Højde

30-33-Eko-Grönsaker_2018-DK.indd 31

Krydderurt

Pluksalat

Hovedsalat

Sødme

Scoville° 2018 NATURLIGE VALG

Styrke

Størrelse

Længde

31

Vækt

2017-10-30 14:27


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, RødBrassica oleracea

Kålrabi Brassica oleracea

'Langedijker Bewaar 2' Smukt røde hoveder med fin kålsmag. Høstes, når hovedet begynder at føles fast. God finstrimlet i salat med fetaost og ristede solsikkefrø.

'Azur-Star' Fin kålrabi med sprød og sød smag. Den friske kålrabi er god rårevet i salater eller stegt i smør og salt. Udtyndes tidligt.

5 85520

4 85500

Løg, KepaAllium cepa

Majs, SukkerZea mays 150 cm

'Stuttgarter Riesen' Dejligt og smagfuldt gult løg. Høst løget når toppen bukker, opbevares tørt. Zittauerløg bruges såvel friske som tilberedt. Nyd den første forårsdag med tyndt skivede løgringe over en skøn sommersalat eller i en fransk løgsuppe.

Staude / flerårig 40 cm Oregano er en aromatisk krydderurt som blomstrer med blå blomster. Høst bladene løbende og brug dem friske eller høst hele kviste til tørring. Skønt krydderi over tomater og fetaost.

'Golden Bantam' Gammel klassisk sort af majs, som giver normalsøde kolber. Høst kolberne efter behov, når "skægget" i enden begynder at visne. Velegnet til at grille eller koge og spise sammen med smør.

4 85722

5 85615

4 85560

Oregano Origanum vulgare L.

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Peber, Sød Capsicum annuum 60-90 cm

Peber, Sød Capsicum annuum

60-80 cm

9 cm

'Olly' F1 organic Dejlig peberfrugt som høstes grøn eller rød - de røde frugter har sødere smag. Bag dem i ovnen sammen med løg, zucchini, tomater og lidt krydret olivenolie. Brus planten over ofte for at forhindre skadedyrsangreb.

25 cm

'Zazu' En sød og god peberfrugt. God at spise frisk eller at bruge i madlavning. Dyrkes et beskyttet og varmt sted, gerne i store potter. Spray ofte, hvilket forhindrer insektangreb.

35 cm

2-årig

Persille, KrusPetroselinum crispum

4 85792

Porre Allium ampeloprasum

2-årig 25 cm 'Grüne Perle' Persille med ekstra krusede blade. Høstes løbende, langt ind i efteråret. Dejligt krydderi til fisk og hvorfor ikke lave sin egen tabouleh med couscous, tomater og persille?

'Herfstreuzen 3' Letdyrket porre med tyk hals og mørkegrønne blade. Strimles tyndt og bruges i salat eller hvorfor ikke marineret og grillet? Hyp planterne for lange hvide halse.

4 85780

4 85576

'Gigante d'Italia' Persille med en kraftigere smag end kruspersille. Høstes løbende, langt ind i efteråret. Dejligt krydderi til grillet fisk og grillet lam.

5 85247

5 85739

Persille , BredbladetPetroselinum crispum

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Purløg Allium schoenoprasum 30-40 cm

Staude / flerårig

'Staro' Denne sort giver smalle blade med skøn aroma og mild løgsmag. Blomstrer med lilla runde blomster. Høst bladene løbende og brug dem friske i salat, kolde sovser eller som dekoration. Blomsterne kan også spises og de er meget flotte til dekoration.

4 85290

32

NATURLIGE VALG 2018

30-33-Eko-Grönsaker_2018-DK.indd 32

Radise Raphanus sativus

Radise Raphanus sativus

Rødbede Beta vulgaris

'Saxa 2' Smagsfuld radise som giver runde, helt røde radiser. Høst de spæde radiser løbende og spis dem rå - de er skønne i salater, tyndt skivede på smørebrødet eller som tilbehør med dip. Så dine radiser med nogle ugers mellemrum, så har du hele tiden friske sprøde radiser. Dæk gerne med fiberdug.

'Detroit 2' Populær rødbede som giver runde og mørkerøde beder. Meget velsmagende, spis dem kogte med lidt smør. Kog rødbeden med lidt af toppen og hele skallen blivende på, så den røde saft ikke forsvinder. Kan også rives til råkost. Så ikke for tidligt, ved frost kan planten gå i blomst.

4 85884

4 85904

4 85949

2

3

Prisgruppe

4

5

Salat, Endivie Cichorium endivia

'Flamboyant 2' Smagfuld radise som giver aflange røde radiser med hvid spids. Høst de spæde radiser løbende og spis dem rå - de er skønne i salater, tyndt skivede på smørebrødet eller som tilbehør med dip. Så dine radiser med nogle ugers mellemrum, så har du hele tiden friske sprøde radiser. Dæk gerne med fiberdug.

1

'Nuance' Endivie salat er en type af cikorie med lækkert fligede blade. Dette er en fin sort med en velfyldt bladroset. Klarer en hel del frost.

3 85988

J F M A M J J A S O N D Prisgruppe

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2017-10-30 14:27


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salat, HovedLactuca sativa

Salat, PlukLactuca sativa

'Matilda' Fin sort af hovedsalat som giver store, jævne hoveder med sprøde blade. Udtynd inden planterne vokser for tæt. Høst hele planter løbende. For frisk salat gennem sommeren, gentages såningen hver anden uge.

'Hardy' Meget lækker salat med egeblads lignende, fint fligede og krøllede blade. Høstes løbende. For frisk salat gennem sommeren, gentages såningen hver anden uge.

Salat, VårValerianella locusta

'Tantan' Romaine salat. Denne sort giver ensartede hoveder med sød smag og sprøde blade. Udtyndes før planterne begynder at stå for tæt. Høst efter behov. For jævn forsyning af salat bør såningen gentages hver anden uge.

5 86031

4 85995

Salat, RomaineLactuca sativa

'Vit' En meget kuldetålende salattype, som er velegnet til efterårs- og vinterhøst. Kaldes også vintersalat. Pluk blade efter behov eller skær hele planten af. Den har meget god smag, og planterne tåler frost og optøning nogle gange. Spises frisk som salat eller tillaves som spinat. En delikatesse.

4 86057

Salvie, LægeSalvia officinalis L.

Staude /

flerårig 40 cm Salvie er en aromatisk krydderplante med sølvgrønne, let lodne blade. Høst bladene efter behov, og brug dem friske eller tørrede, måske til en god kyllingefilet med bacon.

4 86070

3 86021

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sandsennep/Vild rucola Diplotaxis tenufolia

Staude / flerårig

Selleri, KnoldApium graveolens

Sandsenap Sandsennep som også kaldes vild rucola har en kraftig og krydret smag. Skøn til salater, gerne sammen med lidt chèvre, melon og valnødder. I højsommeren går planten let i blomst - nib eventuelle blomsterstilke af. Dæk med fiberdug for at forhindre skadedyrsangreb.

5 86081

Spinat Spinacia oleracea L.

'Prinz' Delikat rodfrugt. Får runde, jævne rødder. Bladene er mørkegrønne. Letdyrket, men tager lang tid. God i gratiner eller flødekogt. Tåler kulde om efteråret, ikke om foråret, sæt ikke planterne ud for tidligt.

4 86096

Squash Cucurbita pepo

'Vroeg Reuzenblad' Spinat er en næringsrig og letdyrket bladgrøntsag med mørkegrønne blade. Denne sort går ikke så let i blomst. Stuvet spinat er en klassiker, men bladene er også dejlige i salater eller til pasta - høst tidligt for at få den spæde babyspinat. Så i flere omgange, hold en pause i højsommeren da planterne let går i blomst.

Timian, HaveThymus vulgaris L.

Staude / flerårig 25 cm German Winter Havetimian er en letdyrket og vintergrøn krydderurt med aromatiske blade. De flotte rosalilla blomster lokker bierne til sig. Bladene høstes løbende og bruges friske eller tørret.

'Black Beauty' En flot mørkegrøn squash som giver rigeligt udbytte. Bruges rå ligesom en agurk eller tilberedt i forskellige madretter.

4 86133

4 86191

4 86119

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat Solanum lycopersicum 150-200 cm

Tomat, KirsebærSolanum lycopersicum

8 cm

150-200 cm

Tomat, VæksthusSolanum lycopersicum

3 cm

'Ella' F1 Fremragende sort som giver stort udbytte af flotte røde tomater. Høstes løbende. Dejlige til tomat- og mozzarellasalat. Planten har brug for støtte, sideskud skal knibes af.

'Zuckertraube' Letdyrket kirsebærtomat. Giver et stort udbytte af små røde tomater. Høstes løbende, Skønt at spise dem solvarme direkte fra planten. Sideskud skal knibes af.

5 86205

4 86337

60-75 cm

30-33-Eko-Grönsaker_2018-DK.indd 33

Krydderurt

Pluksalat

4 86355

Hovedsalat

Sødme

Tomat,RibsSolanum pimpinellifolium

6 cm

'Ace 55 VF' Fin sort med kompakt og kraftfuld voksemåde som giver store og smagsfulde tomater. Rigtig gode til bruschetta - hakkede med lidt basilikum. Høstes løbende. Sideskud skal ikke knibes væk.

3 /5

Højde

150-200 cm

1 cm

'Golden Currant' Lille ribstomat, som giver et stort udbytte af små guldorange tomater. Perfekt at spise som slik. Høstes løbende. Sideskud skal ikke knibes af.

5 86370

Ært, MarvPisum sativum

65 cm 'Karina' Tidlig og varmeelskende marvært, som giver et stort udbytte, 7-9 ærter pr. bælg. Modstanddygtige overfor sygdomme. Høstes løbende. Dyrk gerne ærter forskellige steder i haven hvert år, de gøder jorden.

4 86400

Scoville° 2018 NATURLIGE VALG

Styrke

Størrelse

Længde

33

Vækt

2017-10-30 14:27


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Grønsager

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk, Asie-

Cucumis sativus

30 cm

'Langelands Kæmpe' Ældre sort af asieagurk, også kaldet kæmpeagurk. Høstes fuldt udviklet, ca. 30 cm lang og 10 cm i diameter. Mørkegrøn, noget knopret skal med lille kernehus. God i salater og til syltning. 90332 FOTO: Annika Christensen

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk, Frilands-

Cucumis sativus

Agurk, Frilands-

Cucumis sativus

5-7 cm

Agurk, Frilands-

Cucumis sativus

12 cm

Agurk, Frilands-

Cucumis sativus

12 cm

Agurk, Jungle

Melothria scabra

30 cm

150-250 cm

3 cm

'Lemon' En rund agurk, som giver rigeligt med frugt på friland. Bind planten op, eller lad den slynge sig på jorden. Høst frugten, når den er blevet gul i farven. Lad dem ikke blive for store, det giver en dårligere smag, og frugtsætningen kan gå i stå. 90336

'Profi' F1 God sort af frilandsagurk. Bitterfri i smagen, modstandsdygtig mod sygdomme. Sætter kun hunblomster; dyrk ikke sammen med sorter der giver hanblomster. Trives i veldrænet, muldrig og fugtbevarende jord et læfyldt sted. Vandes rigeligt. 90340

'Rhensk druv Hg' Hurtigt voksende, letdyrket frilandsagurk. Mørkegrønne og korte agurker, velegnede til syltning. Små frugter kan anvendes til ”cornichoner". Trives bedst i en veldrænet, næringsrig og fugtbevarende jord et læfyldt sted. Vandes rigeligt. 90348

'Tanja' Delikat frilandsagurk af slangeagurk art. Agurkerne er beregnet til at spise friske. God i salater, m.m. Høst ofte og lad ikke agurkerne blive for store. Trives i veldrænet, næringsrig og fugtholdig jord på et beskyttet sted. Vandes rigeligt. 90364

Anderledes agurklignende grøntsag med mexicansk oprindelse og klatrende voksemåde. Giver masser af 3 cm lange stribede frugter. Egnet til salater, syltning, gryderetter og wok. 90296

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk, Mini-

Cucumis sativus

10 cm

'Iznik' F1 Lækker miniagurk til dyrkning i drivhus. Gode, sprøde frugter, ca. 10 cm lange med glat skal, smager godt rå. Modstandsdygtig mod agurkemeldug. 90372

34

Agurk, PotteCucumis sativus

Agurk, Skole-

'Hopeline' F1 Lækker miniagurk af asiatisk type med lidt tørrere frugtkød end sædvanligt og en mere intensiv smag. Voksemåden bevirker, at den er velegnet til at dyrke i ampel. Høst efter behov, når de er 8-10 cm store og spis dem friske. Sorten skal ikke bestøves. 90395

Cucumis sativus

10 cm

Agurk, Væksthus Cucumis sativus

8 cm

'Baby' F1 Udsøgt mini agurk, hvis kompakte vækstform gør den ideel at dyrke i potter. Giver rigelig udbytte af velsmagende, sprøde agurker med en glat skal. Lad ikke agurkerne bliver for store, ca 8-10 cm er passende. Høstes løbende og spis dem friske, fra din egen have. 90374

16 cm

'Delistar' F1 Sprød og aromatisk agurk med sød smak og tynd skal. Giver rigeligt udbytte af 1618 cm lange frugter. Høst ofte, lad ikke agurkerne blive for store. Vand jævnligtt. Planten bindes op og topkappes, når den når loftet. 90376

Agurk, Væksthus

Cucumis sativus

35 cm

'Louisa' F1 Til dyrkning i hobbydrivhus. Modstandsdygtig mod agurkemeldug. Sætter kun hunblomster. Giver et fint udbytte af lange mørkegrønne slangeagurker. Trives bedst i en næringsrig, veldrænet og fugtighedsbevarende jord. Vandes jævnligt. 90380

J F M A M J J A S O N D

NATURLIGE VALG  2018

Prisgruppe

34-51-Grönsaker_2018-DK.indd 34

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2017-10-30 14:29


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk, Væksthus

Cucumis sativus

Artiskok

Cynara cardunculus

15 cm

100-150 cm

Aubergine

Solanum melongena

30 cm

Aubergine

Solanum melongena

20 cm

30 cm

Basilikum

Ocimum basilicum L.

8 cm

25 cm

'Passandra' F1 Drivhusagurk. Modstandsdygtig mod mange sygdomme. Sætter kun hunblomster. Giver rigt udbytte af 15-20 cm lange frugter med en noget knopret skal. Trives bedst i en næringsrig, veldrænet og fugtighedsbevarende jord. Vandes jævnligt. 90388

'Vert de Provence' Meget delikat grøntsag, en udfordring at dyrke. Jo tidligere såning, desto bedre. Høstes når skællenes spidser begynder at åbne sig udad (et tegn på begyndende blomstring). Trives i næringsrig, veldrænet og dyb jord på et varmt sted. Kan overvintres frostfrit. 90442

'Moneymaker No.2' F1 Aflang, mørk lilla frugt med delikat smag. Dyrkes fortrinsvis i drivhus eller udendørs på et meget beskyttet sted. Høstes ca. 5 måneder efter såning. Trives i frugtbar og veldrænet jord. Vandes regelmæssigt. 90054

'Ophelia' F1 Tidlig sort. Giver masser af lækre, tommelfingertykke, mørkt purpurfarvede frugter. Dyrkes i drivhus eller udendørs i potte på meget beskyttede steder. Høstes godt 4 måneder efter såning. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Vandes jævnligt. 90056

Ordinary Giver højt udbytte af glatte, grønne blade med stærk og aromatisk duft. Brug de friske blade i tomatsovse, salater mv. Varmeelskende plante, velegnet til dyrkning i krukke på solrige og varme steder. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 90074

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Basilikum

Ocimum basilicum var. purpurascens 25-30 cm

Basilikum, CitronOcimum basilicum L.

30-40 cm

Basilikum, Kanel-

Ocimum basilicum L.

40 cm

Basilikum, SalatOcimum basilicum L.

35-45 cm

Basilikum, Småbladet

Ocimum basilicum L. ssp. minimum

30-40 cm

'Round Midnight' Aromatisk duftende basilikum med dekorative store mørkerøde blade. Delikat i madretter men også flot til dekoration. En plante, der elsker varme og derfor velegnet til dyrkning i krukke på solrige og varme steder. Trives i næringsrig og veldrænet jord. 90098

'Lemon scent' Citronbasilikum med grønne, spidse blade, der har en krydret citronsmag. God til salater og madretter. Bladene kan også anvendes til te. Basilikum er en varmeelskende plante, velegnet til dyrkning i krukke på solrige og varme steder. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 90068

'Cinnamon' Kanelduftende blade. Topkap ofte og brug de gode blade og spæde skud løbende. Basilikum er en varmeelskende plante, velegnet til dyrkning i krukke på solrige og varme steder. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 90086

Large leaved Aromatisk duftende basilikum med store grønne krøllede blade og meget smag. Delikat i madretter og fin som dekoration. En plante der elsker varme. Derfor velegnet til dyrkning i krukke på solrige og varme steder. Trives i næringsrig og veldrænet jord. 90104

'Balkon Star' Dekorativ, kugleformet voksemåde; ser ud som et lille træ. Velegnet til dyrkning i potte indendørs og udendørs på solrige, varme steder. Små, grønne blade der bruges friske eller tørrede. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 90092

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Basilikum, Thailandsk Ocimum basilicum L. 30-40 cm

Bladbede Beta vulgaris

'Siam Queen' Smuk og velduftende prydplante og krydderurt. De aflange blade har en let nuance af purpur i det grønne, blomsterstanden er purpurfarvet. Varmeelskende plante, velegnet til dyrkning i krukke på solrige, varme steder. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 90110

2-årig

'Bright Yellow' Sort med gule bladstilke. Bladene anvendes som spinat og stilkene som asparges. Tåler nogle minusgrader. Dyrkes ofte som 1-årig, men kan overvintre dækket med f.eks. tørt løv. Trives bedst i en muldrig, næringsrig og veldrænet jord. 90682

Bladbede Beta vulgaris

34-51-Grönsaker_2018-DK.indd 35

Krydderurt

Pluksalat

Hovedsalat

2-årig

Sødme

Bladbede

Beta vulgaris

'Rhubarb Chard' Sort med røde bladstilke. Bladene anvendes som spinat og stilkene som asparges. Tåler nogle minusgrader. Dyrkes ofte som 1-årig, men kan overvintre dækket med f.eks. tørt løv. Trives bedst i en muldrig, næringsrig og veldrænet jord. 90689

3 /5

Højde

Broccoli

2-årig

'White silver 2' Bladene anvendes som spinat og stilkene som asparges. Bladene tåler nogle minusgrader. Dyrkes ofte som 1-årig, men kan overvintre dækket med løv og så give en tidlig høst næste år. Trives i muldholdig, næringsrig og veldrænet jord. 90696

Længde

Apollo' F1 Fantastisk broccoli som får ekstra mange sidegrene. Giver derfor stort udbytte gennem lang tid af små, spæde hoveder. En delikatesse let dampede med smør. Forspiring anbefales. Trives i lerholdig, muldrig og veldrænet jord. 90153

2018 NATURLIGE VALG

Størrelse

Brassica oleracea

Scoville° Styrke

35

Vækt

2017-10-30 14:29


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Broccoli

Brassica oleracea

Brøndkarse Nasturtium officinalis

20-30 cm

Bukketorn, Almindelig Lycium barbarum

40-50 cm

Bønne, Kryb-

Phaseolus vulgaris

Staude / flerårig

40 cm

Bønne, Kryb-

Phaseolus vulgaris

40 cm

'Premium Crop' F1 Fin og pålidelig sort. Giver store, kuppelformede hoved med relativt kort hovedstamme. Senere på sæsonen kan der også høstes en del små sideskud. Trives i en noget lerholdig, muldrig og veldrænet jord, men også lettere jordtyper er udmærkede. Vandes ved tørke. 90159

Smuk pebret krydderurt, hvis rigtige navn er brøndkarse. Har behov for et fugtigt levested for at trives. Høst de spæde smagsrige blade løbende, jo mere du plukker jo mere vokser den - nye skud dannes hver dag. Nydes frisk høstet. Kan overvintre under gunstige forhold. 91517

Gojibär Bukketorn, også kendt som goji-bær, en busk med lange, tynde grene og grågrønne blade. Blomstrer i sensommeren med stjerneformede lilla blomster. giver smukke orange, bær det første år. Bærrene er spiselige og fulde af antioxidanter og vitaminer, kan tørres som rosiner 90150

'Ferrari' En ekstra fin sort af brydbønner. Giver stor høst. Høstes ofte. Lad ikke bælgene blive for store, ca. 12 cm er passende. Bælgene koges og spises hele. Kan fryses,let blancherede. Trives i veldrænet, muldrig og fugtholdig jord på et beskyttet sted. 90171

'Purple Queen' Lækker krybbønne som giver et rigeligt udbytte af violette bælge. Høstes ofte. Bælgene, som spises kogte, bliver grønne ved tilberedning. Glimrende til frysning, let blancherede. Trives i en veldrænet, muldrig og fugtbevarende jord et læfyldt sted. 90192

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, Kryb-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, KrybPhaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, PralPhaseolus coccineus

200 cm

Bønne, Pral-

Phaseolus coccineus

200 cm

Bønne, Pral/busk-

Phaseolus coccineus

45 cm

'Saxa' Fin og tidlig sort. Giver rigeligt udbytte af mørkegrønne bælge. Høst bælgene ofte, ca. 12 cm lange og slanke. Bælgene spises kogte. Glimrende til frysning, let blancherede. Trives i en veldrænet, muldrig og fugtbevarende jord et læfyldt sted. 90199

'Saxa' Fin og tidlig sort. Giver rigeligt udbytte af mørkegrønne bælge. Høst bælgene ofte, ca. 12 cm lange og slanke. Bælgene spises kogte. Glimrende til frysning, let blancherede. Trives i en veldrænet, muldrig og fugtbevarende jord et læfyldt sted. Stor pose. 90200

'Celebration' Hurtigt voksende pralbønne med laksefarvede blomster. Giver rigeligt udbytte med 25 cm lange bælge som høstes slanke. Dyrk gerne mod et espalier. Trives bedst i en veldrænet, muldrig og fugtbevarende jord samt et læfyldt sted. Vandes rigeligt. 90127

'Preisgewinner' Hurtigt voksende og smuk pralbønne. God til pryd og som grøntsag. Giver rigeligt udbytte af velsmagende, ribbefri bælge. Høstes slanke og spises kogte. Trives bedst i en veldrænet, muldrig og fugtbevarende jord samt et læfyldt sted. Vandes rigeligt. 90128

'Hestia' Smuk tofarvet pralbønne. Fin til pynt f.eks. i krukke på terrasse/altan, men også udmærket som kogt grøntsag. Høst bælgene slanke. Trives i en veldrænet, muldrig og fugtbevarende jord samt et læfyldt sted. Vandes rigeligt. 90122

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, Snitte-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, SnittePhaseolus vulgaris

'Admires' Delikat snittebønne med flade, ca. 18 cm lange, 20 mm brede og ribbefri bælge. Høstes ofte. Bælgene spises kogte. Glimrende til frysning, let blancherede. Trives i en veldrænet, muldrig og fugtbevarende jord et læfyldt sted. Vandes rigeligt. 90207

36

40 cm

Bønne, Snitte-

'Serpedor' Lav snittebønne med flade, ca. 14 cm lange, 8 mm brede bælge. Helt ribbefri. Høstes ofte. Bælgene spises kogte og beholder da sin smukke farve. Kan med fordel fryses, let blancherede. Trives bedst et læfyldt sted. 90208

Phaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, StangPhaseolus vulgaris

200 cm

'Merveille de Piemonte' Morsom sort, hvor bælgene bliver gule med lilla striber. Kan høstes ofte. Lad ikke frøene begynde at svulme op. De flade bælge er ca. 18 cm. lange og 17 mm. brede og ribbefri. Bælgene spises kogte. Kan fryses efter en let blanchering. 90214

Bønne, StangPhaseolus vulgaris

200 cm

'Monte Cristo' Høj stangbønne. Velegnet at dyrke ved espalier i en lidt større potte på en altan. Giver ca.18 cm lange, slanke bælge, som spises kogte. Kan med fordel fryses, let blancherede. Trives bedst i en veldrænet, muldrig og fugtbevarende jord et læfyldt sted. Vandes rigeligt. 90227

'Blue Lake' Giver stort udbytte på et lille dyrkningsareal. Høstes ofte. Bælgen skal være udvokset, men stadig slank. Bælgene spises kogte. Kan med fordel fryses, let blancherede. Trives bedst i en veldrænet, muldrig og fugtbevarende jord et læfyldt sted. 90228

J F M A M J J A S O N D

NATURLIGE VALG  2018

Prisgruppe

34-51-Grönsaker_2018-DK.indd 36

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2017-10-30 14:29


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, Stang-

Phaseolus vulgaris

Phaseolus vulgaris

200 cm

Bønne, Stangvoks-

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Vicia faba

200 cm

Bønne, Valsk-

J F M A M J J A S O N D

60-90 cm

'Carminat' Giver en stor høst på et lille areal. Høst ofte. Bælgen skal være udvokset, men slank. Bælgene spises kogte. Kan fryses. Let blancherede. Trives i veldrænet, muldrig og fugtholdig jord på et beskyttet sted. 90230

'Neckargold' Giver stort udbytte på et lille dyrkningsareal. Høst ofte, lad ikke bælgene blive for store. Bælgene spises kogte. Kan med fordel fryses, let blancherede. Trives bedst i en veldrænet, muldrig og fugtbevarende jord et læfyldt sted. Kræver opbinding. 90235

'Red Epicure' Får bælge, der indeholder store, smukt røde bønner. Bønnerne spises friske (kogte), så snart de er udviklede, eller også lader man dem hænge til de er modne og tørre; så kan de gemmes vinteren over. 90140

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, Valsk-

Vicia faba

50-90 cm

Bønne, VoksPhaseolus vulgaris

Phaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, Voks-

Capsicum baccatum Scoville°

40 cm

Chilipeber 70-90 cm 3000-10000 °

'Threefold White' Traditionel og letdyrket bønne. Bælgene er store og indeholder middelstore, flade bønner, der bruges som kogte grøntsager eller til suppe. Trives bedst i en noget lerholdig, muldrig og veldrænet jord. Stor pose. 90146

'Maxidor' Meget dyrkningsværdig sort af voksbønne. Høst ofte, lad ikke bælgene blive for store. Smager bedst ca. 12-15 cm lange og slanke. Bælgene spises kogte. Kan med fordel fryses, let blancherede. Trives bedst i en veldrænet, muldrig og fugtbevarende jord et læfyldt sted. 90242

'Maxidor' Meget dyrkningsværdig sort. Høst ofte, lad dem ikke blive for store. Smager bedst ca. 12-15 cm lange og slanke. Bælgene spises kogte. Kan med fordel fryses, let blancherede. Trives bedst i en veldrænet, muldrig og fugtbevarende jord samt et læfyldt sted. Stor pose. 90243

'Erotica' En chili med et specielt, tjekket udseende. De orange frugter bliver ca. 5-8 cm lange. Top gerne planten for at få den mere busket. Har en aromatisk, syrlig smag. Fjern de brændende frø før spisning. Gødes og vandes jævnligt. 90906

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Chilipeber

Capsicum annuum Scoville°

40-60 cm

3.000 °

Chilipeber

Capsicum chinense Scoville°

60-70 cm

'Chiluacle Negro' Meget letdyrket peberfrugt som i tørret form anvendes i store mængder i det mexicanske køkken. Lækker i gryderetter og sovse. Giver stort udbytte af tilpas stærke frugter. Trives i potte på altan og i drivhus. 90901

Chilipeber Capsicum annuum Scoville°

60-90 cm

325.000 °

'Chocolate Scotch Bonnet' En meget smuk sort med brune frugter. Smagen er god og frugtig med tydelig styrke. Styrken er målt til 100 000 - 300 000 scoville. Vask hænderne omhyggeligt direkte efter kontakt med frugterne. Velegnet i potte på altan, balkon eller i drivhus. 90905

34-51-Grönsaker_2018-DK.indd 37

Krydderurt

Pluksalat

Hovedsalat

Sødme

Chilipeber

Capsicum baccatum Scoville°

35.000 °

'Cayenne long slim' Chilipeber. Lange, smalle frugter med meget stærk smag. Anvendes grøn eller rød, frisk eller tørret. Dyrkes i drivhus eller udendørs på beskyttede steder. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 90894

3 /5

Højde

50 cm

30.000 °

Chilipeber Capsicum annuum Scoville°

60-80 cm

'Hot Lemon' Spændende sort med duft og smag af citrus! Får ca. 4cm lange, gule frugter, som er meget hotte. Fremragende til krydrede rejeretter. Fjern de brændende frø før spisning. God i potte på altan, balkon eller i drivhus. Gødes og vandes jævnligt. 90908

5.000 °

2018 NATURLIGE VALG

Størrelse

Længde

'Fundador' F1 Denne sort er en type af Jalapeño og er kendt for sin glatte/jævne frugt. Frugterne er slanke, ca. 7 cm lange, godt 2 cm i diameter. Dyrkes i drivhus eller udendørs på beskyttede steder. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 90915

Scoville° Styrke

37

Vækt

2017-10-30 14:30


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Chilipeber

Capsicum baccatum Scoville°

100-125 cm 14.000 °

Chilipeber

Capsicum annuum Scoville°

60-80 cm

Chilipeber

Capsicum annuum Scoville°

Capsicum annuum

Scoville°

40-60 cm 1.000 ~ 8.000 °

500 °

Chilipeber

40-60 cm

Chilipeber

Capsicum chinense

Scoville°

60-90 cm 1,500.000 °

2.000 °

'Jamaican Bell' Velsmagende og mild. Klart røde og meget smukke frugter, der har fået navn efter klokkeformen. Dufter frisk og syrligt, minder om duften fra rabarber. Vokser kraftigt og kan blive til en høj busk. 90922

'Lombardo' Mild, med aromatisk og sødlig smag. 1216 cm lange, slanke frugter, lysegrønne som umodne og røde som modne. Sås tidligt og dyrkes som potteplante til udplantning i drivhus/på altan er mulig. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 90929

'Padron' En tapaschili, som forhøjer spændingen. Smagen er frugtig og god, men hver tiende chili er rigtigt stærk – sorten kaldes også russisk roulette! Høstes traditionelt, når frugten er blevet lysegrøn. Som moden bliver chilien rød, kan høstes i alle vækststadier. 90932

'Piment d'Espelette' Glimrende sort til frilandsdyrkning, men kan også bruges i drivhus. C-vitaminrige frugter som kan blandes til chilipulver eller nydes friske, tørrede og dybfrosne. Gødes og vandes jævnligt. 90936

'Trinidad Scorpion' Ønsker man det stærkeste af det stærke, har man fundet det rette med denne chili! Styrken er målt til et godt stykke over en million scoville. Vask hænderne omhyggeligt direkte efter kontakt med frugterne. 90940

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Citronmelisse

Melissa officinalis L.

50 cm

Anethum graveolens L.

Staude / flerårig

Dild, Blad-

20-30 cm

Dild, BladAnethum graveolens L.

20-30 cm

Dild, SkærmAnethum graveolens L.

100 cm

Dild, SkærmAnethum graveolens L.

100 cm

Dekorativ med smukt grønt løv og rosa blomsterspirer. Man bruger de friske, citronduftende, aromatiske blade til madlavning, te mv. Tiltrækker bier og er også smuk i bedet. Trives i de fleste jordtyper, både tørre og fugtige. 90259

'Bouquet' Sorten har meget aromatisk duftende, mørkegrønt og fintfliget løv. Særlig velegnet til høst som bladdild, går i blomst betydeligt senere end almindelig dild. Velegnet til frysning. Trives i en næringsrig, porøs, fugtighedsbevarende og veldrænet jord. 90271

'Gold Crown' Sorten har aromatisk duftende, mørkegrønt og fintfliget løv. Særlig velegnet til høst som bladdild, går i blomst betydeligt senere end almindelig dild. Velegnet til frysning. Trives bedst i en næringsrig, porøs, fugtighedsbevarende og veldrænet jord. 90290

'Como' Sorten egner sig til både krondild og bladdild. Ønskes krondild, sås senest i maj. Krondild (planteafstand 15-20 cm) høstes, når blomstringen er slut. Trives i en næringsrig, porøs, fugtighedsbevarende og veldrænet jord. 90277

'Como' Sorten egner sig til både krondild og bladdild. Ønskes krondild, sås senest i maj. Krondild (planteafstand 15-20 cm) høstes, når blomstringen er slut. Trives i en næringsrig, porøs, fugtighedsbevarende og veldrænet jord. Stor pose. 90278

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Dild, Skærm-

Anethum graveolens L. 100 cm

Fennikel, KnoldFoeniculum vulgare

'Como' Sorten egner sig til både krondild og bladdild. Ønskes krondild, sås senest i maj. Krondild (planteafstand 15-20 cm) høstes, når blomstringen er slut. Trives i en næringsrig, porøs, fugtighedsbevarende og veldrænet jord. Posen indeholder såbånd. 90284

38

60 cm

Græskar Cucurbita pepo

'Fino' Grøntsag og krydderurt. De opsvulmede bladskeder danner en slags knold, som anvendes både rå og tilberedt. De tørrede frø anvendes som krydderi ved madlavning og bagning. Kan sås på friland på varme steder, ellers må den forspires. Trives i porøs, muldrig jord. 90308

Græskar Cucurbita pepo

0,5-1 Kg.

'Baby Bear' Små og smukke græskar, ca. 1 kg. Intenst orange, både udenpå og indeni. Kødet er godt og trådfrit. Hver plante kan give 6-8 frugter, godt 10 cm store. De kan lagres køligt i 3-4 måneder. Trives et varmt og solrigt sted i velgødet og veldrænet jord. 90995

Græskar, KæmpeCucurbita maxima

3-6 Kg.

'Tom Fox' Klassisk græskar til Halloween. Frugterne kan blive op til 8 kg tunge. De er også udmærkede til desserter, suppe mv. Trives et varmt og solrigt sted i velgødet og veldrænet jord. Kræver vand og gødning i hele vækstperioden. 91051

25-50 Kg.

'Gele Reuzen' Meget stort, hurtigt voksende græskar som giver fladrunde, gule frugter. Letdyrket, kan dyrkes oven på kompostbunken. Trives et varmt og solrigt sted i velgødet og veldrænet jord. Kræver meget vand og gødning i hele vækstperioden. 91011

J F M A M J J A S O N D

NATURLIGE VALG  2018

Prisgruppe

34-51-Grönsaker_2018-DK.indd 38

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2017-10-30 14:30


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Græskar, Kæmpe-

Cucurbita maxima

Græskar, Kæmpe-

Cucurbita maxima

0,9-1,5 Kg.

Græskar, Sommer-

Cucurbita pepo

3-5 Kg.

Græskar, Spagetti-

Cucurbita pepo

3-5 Kg.

Grøngødning Mixture

2-4 Kg.

'Delica' F1 Små og smukt mørkegrønne græskar på ca. 1,2 kg. Flade og runde, ca. 10-15 cm store. Godt kød med nøddeagtig smag, som kan anvendes til tærter mv. Hver plante giver 3-6 frugter. Vældig god til lagring. 91019

'Nelson' F1 Et smukt græskar, som passer perfekt til madlavning. Som moskusgræskar i struktur. Vidunderlig til syltning eller at bruge til pie. Letdyrket. Trives på et varmt og solrigt sted i velgødet og veldrænet jord. Kræver meget vand og næring. 91020

'Long White Bush 2' Hurtigt voksende med langstrakte, ovale frugter. Når de er modne, er skallen bleggul. Højtydende. Modne frugter kan opbevares køligt i 1-2 måneder. Trives et varmt og solrigt sted i velgødet og veldrænet jord. Kræver meget vand og gødning. 91027

'Vegetable Spagetti' Spændende, gult græskar; frugtkødet ligner og spises som spaghetti. Kan lagres et køligt sted i 1-2 mdr. Trives et varmt og solrigt sted i velgødet og veldrænet jord. Kræver meget vand og gødning. 91043

Blandingen indeholder honningurt, blodkløver og boghvede. Honningurt har en frodig grønmasse og kraftig pælerod, blodkløver er en kvælstoffikserende plante og boghvede har en god jorddækkende evne. 90325

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gulerod, Sommer-

Daucus carota L

Daucus carota L

3 /5

Gulerod, Sommer5 /5

Gulerod, Sommer-

Daucus carota L

Daucus carota L

3 /5

Gulerod, Sommer3 /5

Gulerod, Sommer

3 /5

'Flyaway' F1 Sommergulerod med ekstra højt karotinog sukkerindhold, udviklet specielt for smagens skyld! Giver 20-25 cm lange, glatte rødder som spises straks eller gemmes til vinteren. Kan blancheres og fryses. Trives i stenfri, muldrig og veldrænet jord. 90750

'Mokum' F1 Ekstra tidlig sommergulerod med glimrende smag. Passer også godt til dyrkning i drivhus og mistbænk. Sorten er beregnet til at spises frisk eller blancheres og fryses. Høstes tidligt, ikke egnet til vinterlagring. Trives i stenfri, muldrig og veldrænet jord. 90764

'Nantaise 2' Tidlig sommergulerod med lange, slanke rødder. Sorten er beregnet til at spises frisk eller blancheres og fryses. Høstes tidligt, ikke egnet til vinterlagring. Trives i stenfri, muldrig og veldrænet jord. 90771

'Nantaise 2' Tidlig sommergulerod med lange, slanke rødder. Sorten er beregnet til at spises frisk eller blancheres og fryses. Høstes tidligt, ikke egnet til vinterlagring. Trives i stenfri, muldrig og veldrænet jord. Stor pose. 90772

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Daucus carota L

Daucus carota L

3 /5

Gulerod, Sommer-

3 /5

'Nantaise 2' Tidlig sommergulerod med lange, slanke rødder. Beregnet til at spises frisk eller blancheres og fryses. Posen indeholder såbånd, som giver planter i passende afstand. Høstes tidligt, ikke egnet til vinterlagring. Trives i stenfri, muldrig og veldrænet jord. 90779

'Nantaise 2' Tidlig sommergulerod med lange, slanke rødder. Sorten er beregnet til at spises frisk eller blancheres og fryses. Høstes tidligt, ikke egnet til vinterlagring. Trives i stenfri, muldrig og veldrænet jord. 90782

Gulerod, SommerDaucus carota L

34-51-Grönsaker_2018-DK.indd 39

Krydderurt

Pluksalat

Hovedsalat

Daucus carota L 3 /5

'Sugarsnax 54' F1 Tidlig sort med højt karotinindhold. Meget sød smag, velegnet til at spise rå. Rødderne bliver lange - ca. 22-25 cm., mørkorange og slanke. Høstes tidligt, ikke egnet til vinterlagring. 90786

Sødme

Gulerod, Sommer-

5 /5

3 /5

Højde

Gulerod, Sommer-

'Pariser Markt 5' Lille, rund, sød gulerod, der er perfekt at dyrke i urtepotter eller lave pallerammer. Spises frisk eller koges og fryses ind. Høstes tidligt, ikke egnet til vinteropbevaring. 90798

2018 NATURLIGE VALG

Længde

3 /5

'Jaune du Doubs' En herlig, sommer-/efterårsgulerod fra starten af 1900-tallet med gul farve. Har et velsmagende, sprødt frugtkød med en frisk sødme. Bliver ganske stor, når den er færdigudviklet, men kan med fordel høstes tidligere (juli/aug). Særdeles gode lagringsegenskaber. 90793

Størrelse

Daucus carota L

Scoville° Styrke

Daucus carota L

Harlequin Mix F1 Fabelagtig blanding af gulerødder i et væld af farver: violet, gul, orange og hvid. Høst de slanke, glatte rødder løbende og spis dem direkte fra køkkenhaven. Kan også blancheres og fryses. 90739

Gulerod, Sommer-

39

Vækt

2017-10-30 14:30


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Japanske bladgrønsager

Japanske bladgrønsager

Gulerod, Vinter-

Daucus carota L

Daucus carota L

2 /5

Gulerod, Vinter

Daucus carota L

2 /5

Gulerod, Vinter3 /5

Brassica rapa

Brassica rapa

'Chantenay Red Cored 3' Efterårs-/vintergulerod med stumpe, koniske rødder, ca. 15 cm lange. God at spise straks, men kan også gemmes til vinteren. Trives bedst i stenfri, muldrig og veldrænet jord. Vandes ved tørke. Udtynd og fjern ukrudt, mens planterne er små, ellers bliver de let kvalt. 90729

'Flakkée 2' Efterårs-/vintergulerod med stort udbytte af relativt korte og tykke gulerødder. Posen indeholder såbånd, som giver planter i passende afstand. Høstes sent, specielt velegnet til vinterlagring. Kan også blancheres og fryses. Trives i stenfri, muldrig og veldrænet jord. 90736

'Neptun'F1 Efterårs-/vintergulerod med stumpe, koniske rødder, ca. 25 cm lange. God at spise straks, men kan også gemmes til vinteren. Trives bedst i stenfri, muldrig og veldrænet jord. Vandes ved tørke. Udtynd og fjern ukrudt, mens planterne er små, ellers bliver de let kvalt. 90738

Mix Specialblanding af asiatiske bladgrøntsager. Gode i salater, let kogte eller lynstegte. Trives bedst i en næringsrig, porøs og veldrænet jord. 90460

Mix En blanding af asiatiske bladgrøntsager. God i salater, let dampede eller lynstegte. Gentag såningen, så giver det adgang til friske blade i lang tid. Posen indeholder såbånd, som giver planter på egnet afstand. 90461

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Jordbær, Have-

Fragaria x ananassa

30 cm

Fragaria x ananassa

Staude / flerårig

Jordbær, Have-

Jordbær, Måneds-

Fragaria vesca var semperflorens

Staude / flerårig

Jordbærtomat

Physalis grisea

Staude / flerårig

70-100 cm

2 cm

Karse

Lepidium sativum

1-5 cm

'Rainbow Treasure' F1 Smuk jordbærplante som blomstrer i hvidt og nuancer af rosa, tiltrækker sig virkelig opmærksomhed! Velegnet til at dyrke i ampel eller i potte. Har en busket voksemåde og danner udløbere. Får røde, ganske store bær, som kan høstes langt ud på efteråret, remonterende. 90416

'Temptation' Tidlig sort med kompakte planter næsten helt uden udløbere, særligt velegnet til ampler, krukker og altankasser. Mørkerøde, velsmagende bær som kan høstes til langt ud på efteråret, eftersom denne sort blomstrer til frosten kommer. Trives i muldrig jord. 90418

'Rügen' Giver rigeligt med store, røde skovjordbær gennem hele sommeren. Danner ikke udløbere. Letdyrket og taknemmelig plante. Frøene er meget små og langsomt spirende, så forspiring inden døre anbefales. Trives bedst i porøs jord. 91401

Til dyrkning i hobbydrivhus eller på solrig og beskyttet altan/terrasse. Ananaskirsebær er ca 2 cm store og sidder omgivet af en papirlignende skal. Spises rå eller anvendes til tærter og marmelade. Dyrkes i store krukker eller direkte på jorden. 90406

Letdyrket og vitaminrigt pålægspynt. Dyrkes inden døre året rundt. Så og høst med jævne mellemrum. Hvert frø giver kun en ”spire”, så der skal bruges relativt mange frø. Morsomt og hyggeligt, velegnet til børn der vil prøve at dyrke noget selv. 90436

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Karse, Greek

Lepidium sativum 10-20 cm

Kinaløg Allium tuberosum

30-40 cm

Greek Kan karse dyrkes i jord? Ja, selvfølgelig! Denne type af karse får fine blade, hvis udseende minder om rucola eller glatbladet persille. Smagen er stærk, og bladene er velegnet til at bruge i salater og supper. 90435

40

Staude / flerårig

Garlic oriental Delikat variant af purløg. Lidt mere krydret med en tydelig hvidløgsaroma. De friske blade anvendes i salater, sovse og mange madretter. Kan sås på friland, men også forspires. Trives bedst i muldrig, kalkholdig jord, gerne lerjord, men er nøjsom. 90314

Komarovsodaurt Salsola komarovii

30 cm

Koriander Coriandrum sativum L.

Lækker plante fra Japan som somme tider kaldes "søgræs på land". De spæde skud kan bruges i salat og har en salt og lidt mineralsk smag. Stilkene er velegnet til at dampkoge og minder om spinat i smagen. Planten er rig på vitaminer og mineraler. 90413

60 cm

Koriander Coriandrum sativum

20-40 cm

Orientalsk krydderurt, findes bl.a. i karry. De grønne blade anvendes friske i salater og madretter. Frøene anvendes også, høstes og tørres. Dekorativ plante med svagt rosa blomster. Trives på de fleste jorde, gerne tør og let jord, et beskyttet sted. 90424

'Micro Splits' Et specielt krydderi med indslag af det asiatiske og sydamerikanske køkken. Denne sort giver fyldige blade, der klippes til madlavningen. Posen indeholder såbånd, som giver planter på egnet afstand. 90425

J F M A M J J A S O N D

NATURLIGE VALG  2018

Prisgruppe

34-51-Grönsaker_2018-DK.indd 40

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2017-10-30 14:30


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, Baby Leaf-

Brassica oleracea

Kål, BlomBrassica oleracea

Kål, Blom-

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Brassica oleracea

Baby Leaf Grønkål med røde bladnerver, som først og fremmest høstes som "baby leaf". Smagen er sød, og bladene smager vidunderligt godt på sandwichen. Kan også høstes som store blade. 90490

'Multih Head' F1 Spændende sort, som ud over hovedbuketten giver 3-5 side buketter. Høst hovedbuketten så tidligt som muligt, for at give sidebuketterne tid til at udvikle sig. Nydes rå i salat eller kogt. 90471

'Idol' Fin sort af tidlig blomkål. Giver hvide, faste hoveder, ca. 9 uger efter såning. Nydes nyhøstet i salater eller som let dampet tidlig grøntsag. Forspires i flere omgange for at forlænge indhøstningsperioden. Trives bedst i en noget lerholdig, muldrig og veldrænet jord. 90474

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, Blomster-

Brassica oleracea

Kål, GrønBrassica oleracea

Kål, Grøn-

Brassica oleracea

Kål, KinaBrassica rapa

Kalette 'Autumn Star' F1 Blomsterkål er en spændende krydsning mellem rosen- og grønkål. Langs stilken udvikles en række små, blomster-lignende hoveder med en sød og nøddeagtig smag. Høstes i slutningen af efteråret, efter hånden som hovederne bliver klar. 90480

'Half Tall' Grønkål er en hårdfør og letdyrket kål. Rig på vitaminer og mineraler. Høstes løbende, kan blive stående på voksestedet og også høstes i løbet af vinteren. Smager bedst efter nogle frostnætter. Trives i lerholdig, muldrig og veldrænet jord. 90495

'Scarlet' En grønkål med smukke røde blade. Nyttig, letdyrket og dekorativ i bedet. Høstes løbende. Kan blive stående på voksestedet og høstes i løbet af vinteren. Trives i en lerholdig, muldrig og veldrænet jord, men er ellers nøjsom. Vandes ved tørke. 90508

'Scarvita' F1 En lækker, lilla kinakål, som bevarer sin smukke farve ved tilberedning. Får sprøde blade, perfekt at anvende i f.eks. salat eller let wokkede. Fiberdug beskytter mod insektangreb, og planterne vokser hurtigere. 90524

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, Grøn-

Brassica oleracea

Kål, HvidBrassica oleracea

'Black Magic' En vidunderlig dekorativ sort kål med lange, smalle blade, der vokser som en palme krone. Den sunde sorte kål bruges blandt andet i italiensk madlavning og er lækker i gryderetter og pastaretter. Høstes løbende, omkring 3 måneder efter såning. 90510

Kål, KinaBrassica rapa

'Amager' kurzstrunkig Store, fladrunde hoveder, som kan veje op til 3 kg. En herlig vinterkål, kan høstes godt 3 måneder efter udplantning. Til lagring høstes hovederne sent om efteråret, når de er hårde og faste. Trives bedst i en lerholdig, muld- og næringsrig samt veldrænet jord. 90551

34-51-Grönsaker_2018-DK.indd 41

Krydderurt

Pluksalat

Hovedsalat

Sødme

Kål, Pak Choi

Brassica rapa

'Kasumi' F1 Sorten får sprøde blade som er gode i salater eller i wokken. Giver fine, ensartede hoveder, ca. 2 måneder efter såning. Trives i næringsrig, porøs og veldrænet jord. Vandes ved tørke. 90523

3 /5

Højde

Kål, RosenBrassica oleracea

'Summer Breeze' F1 Pak Choi, eller kinesisk kål som er dens korrekte navn, er en lækker bladgrønsag med kraftige stilke. De spæde blade er udmærket at bruge som "baby leaf" i salater. Større blade smager godt stegte, hvorfor ikke med hvidløg og ingefær? 90513

'Masterline' F1 Meget velsmagende. Giver en masse små hoveder langs stokken. Lang udviklingstid og vokser til langt ud på efteråret. Høstes sidst på efteråret, i takt med at hovederne bliver klar. Smager bedst efter nogle frostnætter. Trives i en lerholdig, muldrig og veldrænet jord. 90488

2018 NATURLIGE VALG

Størrelse

Længde

Scoville° Styrke

41

Vækt

2017-10-30 14:30


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, Savoy-

Brassica oleracea

Kål, SpidsBrassica oleracea

Kål, Spids-

Brassica oleracea

Kålrabi Brassica oleracea

Kålrabi

Brassica oleracea

'Aubervilliers' Velsmagende savoykål med smukt krøllede blade. Glimrende i salater og let kogt med lidt smør, også fin som dekoration. Giver store, flade, runde hoveder ca. 3 måneder efter udplantning. Tåler kun let frost. Trives i lerholdig, muld- og næringsrig samt veldrænet jord. 90530

'Express' Middeltidlig sort som giver spidse, sprøde og meget lækre hoveder. Høstes når hovedet er veludviklet. Bruges frisk f.eks. i salater, eller skæres i kvarte og dampes. Trives i en noget lerholdig, muldrig og veldrænet jord. 90537

'Kalibos' Vældig god, sprød og smukt rødfarvet variant af spidskål. Glimrende rå i salater eller dampet med smør. Forspiring anbefales. Trives i lerholdig, muldrig og veldrænet jord. Vandes ved tørke. 90544

'Blaro' Den sprødeste af alle rodfrugter. Sorten har violet skal. Høst ca. 7 cm store knolde ca. 14 uger efter såning. Trives i en næringsrig, fugtighedsbevarende, porøs og veldrænet jord. 90570

'Delikatess weisser' Den sprødeste af alle rodfrugter. Det er den opsvulmede stamme lige over jorden der spises. Sorten har hvidgrøn skal. Høst ca. 8 cm store knolde ca. 14 uger efter såning. Trives i en næringsrig, fugtighedsbevarende, porøs og veldrænet jord. 90576

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kålrabi

Brassica oleracea

Kålroe Brassica napus

Kørvel, Have-

Anthriscus cerefolium

40 cm

Løg, Kepa-

Allium cepa

Løg, Kepa-

Allium cepa

'Superschmelz' Den sprødeste af alle rodfrugter. Det er den opsvulmede stamme lige over jorden der spises. Usædvanlig stor sort. Høst ca. 15-20 cm store knolde ca. 14 uger efter såning. Trives i en næringsrig, fugtighedsbevarende, porøs og veldrænet jord. 90582

'Wilhelmsburger' Meget anvendelig kålplante. God til gryderetter, gratiner, mos og wok. Kan høstes løbende ca. 3 måneder efter såning. Kålroer til vinterlagring sås sent og høstes i oktober. Trives i fugtbevarende og veldrænede jordtyper. 90588

'Fijne Krul' Anissmagende blade som anvendes friske i salater og på mad ligesom persille. Ekstra fintfligede og krusede blade. Letdyrket, frøsår sig let. Fintklippede blade kan fryses. Trives i porøs, næringsrig jord, men er ganske nøjsom. 90594

'Stuttgarter Riesen' På beskyttede steder kan løg sås, andre steder bruges sætteløg. Masser af vand og gødning giver højt udbytte. Når toppen lægger sig ned, lader man bladene tørre, høster løgene og opbevarer dem tørt. Trives i muldrig og gødet jord. 90612

'Pompei' Hurtigt voksende, ekstra mildt løg med herlig aroma. Godt råt i salater, til bøfsandwich og andre madretter. Kan sås på friland. Forspires for at få større løg. Småløgene er fine til syltning. Trives i muldrig, gerne kalkholdig jord. 90661

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Løg, Salat-

Allium cepa

Løg, SalatAllium fistulósum

'Apache' Dejligt forårsløg med en mørklilla farve. Mild og fin smag. Kan sås og høstes gennem hele sommeren. Ældre planter giver flaskeformede, lilla løg. Trives bedst i muldrig, gerne kalkholdig jord. 90640

42

Løg, SalatAllium fistulósum

'White Lisbon' Forårsløg med mild og fin smag. Kan sås og høstes gennem hele sommeren. Ved sen såning kan forårsløg overvintre til tidlig forårshøst. Trives bedst i muldrig, gerne kalkholdig jord. Høstes spæde gennem hele sommeren, ældre planter giver små, gode, hvide løg. 90647

Løg, SkalotteAllium cepa

'White Lisbon' Delikat salatgrøntsag med mild og fin smag. Kan sås og høstes hele sommeren. Så en række hver anden uge for altid at have adgang til spæde løg. Posen indeholder såbånd, som giver planter på egnet afstand. 90648

Løvstikke Levisticum officinale

Staude / flerårig Stor og pragtfuld. De sellerismagende blade, stilkene og frøene anvendes friske eller tørrede i supper, sovse, til bouillon og kødretter. Letdyrket og hårdfør. Gule blomster. Vokser i alle typer jord, gerne lerjord, også på mere skyggefulde steder. 90600 150-200 cm

'Zebrune' Herligt, velsmagende løg, godt råt i salater og i andre retter. Danner aflange løg. Får rosa skal, men hvidt kød. Kan sås på friland. Trives i muldrig, gerne kalkholdig jord. 90654

J F M A M J J A S O N D

NATURLIGE VALG  2018

Prisgruppe

34-51-Grönsaker_2018-DK.indd 42

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2017-10-30 14:31


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sætteløg J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

NL-BIO-01

NL-BIO-01

EU Agriculture

J F M A M J J A S O N D

FOTO: Anna Lindeqvist

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gule løg VARMBEHANDLET Gul varmbehandlet løg med god smag. Den mest populær sort at sætte. Runde og flade. 2960 Foliepose 250 g 2980 Foliepose 500 g

Rødløg VARMBEHANDLET Rødt varmbehandlet løg. Rødlæg er mildere i smagen end gul løg og er ideelle i f.eks. salat. 2965 Foliepose 250 g.

34-51-Grönsaker_2018-DK.indd 43

Krydderurt

Pluksalat

Hovedsalat

NL-BIO-01

EU Agriculture

EU Agriculture

Skalotteløg Aflangt skalotteløg, hvis form gør det ekstra nemt at bruge. Smagen er mild med en fyldig sødme, og det erA S O N D udsøgt at grille, J F M A M J J men også velegnet råt. Økologisk dyrket. 2925 Foliepose 200 g.

Gule løg Gul løg Organic – løget er økologisk dyrket, uden kunstgødning eller bekæmpelse. 3006 Foliepose 250 g.A S O N D J F M A M J J

Rødløg Rød løg Organic – løget er økologisk dyrket; uden kunstgødning eller bekæmpelse. 3008 Foliepose 250 g.A S O N D J F M A M J J

Gule løg Gul løg med god smag. Meget let at dyrke, hvilket gør den til den mest populære sort at sætte. Runde og flade. 2910 Foliepose 250 g 2935 Foliepose 500 g.

Skalotteløg Skalotteløg er en af de fineste løgsorter. Smagen er mild og aromatisk - god til madlavning. 2930 Foliepose 250 g.

Hvidløg Hvidløg er et populært madlavningsløg med karakteristisk smag. Denne sort har meget lang holdbarhed. 2933 Netpose 100-150 g. 3 pk.

Gule løg VARMBEHANDLET Gul løg med en sød smag. Den aflange form gør løget nemt at håndtere, f.eks. når det skal skæres. 2970 Foliepose 250 g.

Salatløg VARMBEHANDLET Varmbehandlet salatløg Snowball, med mild og lidt krydret smag. God i salat eller til syltning. 2975 Foliepose 250 g.

J F M A M J J A S O N D

3 /5

Højde

J F M A M J J A S O N D

Sødme

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mix sætteløg VARMBEHANDLET Mix af varambehandlet løg. Gul1, rød2, og salatløg - en smagfuld blanding af vores mest populære sorter. 2977 Foliepose 250 g.

Scoville° 2018 NATURLIGE VALG

Styrke

Størrelse

Længde

43

Vækt

2017-10-30 14:31


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Majroe

Brassica rapa L.

Majroe Brassica rapa L.

Majroe Brassica rapa L.

Majs, SukkerZea mays

150 cm

Malabarspinat Basella rubra  L.

200-300 cm

1-årig

'Golden Ball' Delikat, hurtigt voksende kålplante, som bruges på samme måde som kålroe eller spises rå som radiser. Sorten giver runde, flade knolde med en sødlig smag. Trives i de fleste jordtyper, gerne lerjord. Vil som alle kålplanter gerne have masser af gødning og vand. 91079

'Snowball' Delikat, hurtigt voksende kålplante, som bruges på samme måde som kålroe eller spises rå som radiser. Sorten giver hvide, runde/flade knolde med en sødlig smag. Trives i de fleste jordtyper, gerne lerjord. Vil som alle kålplanter gerne have masser af gødning og vand. 91087

'Enon kanta' En gammel finsk kulturplante. Dyrkedes ofte ved svedjebrug. Roden er skiverund og violet i farven med en lys underside, visse rødder kan få andre farver. Saftigt og trådfrit kød, lad ikke roen blive for stor, 6-8 cm er tilpas. 91090

'Sweet Nugget' F1 En stor herlig sol elskende plante. Giver supersøde kolber af høj kvalitet. Forskellige sorter skal ikke blandes, men skal dyrkes mindst 100 m fra hinanden. Trives på varme beskyttede områder, vil have meget vand og gødning. 90675

'Rubra' Klatrende bladgrønsag som er smuk og dekorativ med røde stilke og mørkt grønne blade. Pluk blade efter behov eller høst hele planten. Fin i madlavning, både blade og stilkene kan bruges. God i gratiner og nogle blade i en gryderet jævner den. 90680

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Melon

Cucumis melo

Melon, Vand-

Citrullus lanatus

0,8-1,2 Kg.

2-3 Kg.

Merian, Have-

Origanum majorana L.

25 cm

Mentha x piperita L.

Mynte, Peber-

Oregano

Origanum vulgare L.

Staude / flerårig

Staude / flerårig 60 cm Stærkt duftende, aromatiske blade, som anvendes friske eller tørrede til te, salater, sovse, kager, drinks mv. Bladene dufter og smager kraftigt af pebermynteolie. Smukke grønne blade og fine rosa blomsterspirer. Nøjsom, trives i de fleste jordtyper.  90811

Aromatisk, velduftende og letdyrket. Bladene anvendes til pizza, i tomatretter, grøntsags- og kødgryder. Små, lyseblå blomster. Tåler tørke godt. Nøjsom, men foretrækker kalkholdig, noget tør jord. 90829

40 cm

'Stellio' F1 Delikat melon til drivhus og mistbænk. Kraftigt voksende sort, giver runde frugter, der modner tidligt. Trives i porøs, næringsrig jord. Tåler ikke tørke. Dyrkes liggende eller espalieret. 90710

'Sugar Baby' En lækker, tidlig vandmelonsort med rødt kød og grøn skal. Frugten bliver ca. 2-3 kg tung. Velegnet til dyrkning i drivhus eller bænk. Trives i porøs, næringsrig jord. Tåler ikke tørke. Befrugt hunblomsten. 90717

Letdyrket og god krydderurt til gule ærter, men også i retter som pizza, kødsovs og i salater. Lille, lavstammet vækst med uanselige hvide blomster. Bladene høstes løbende. Kan tørres. Trives bedst i porøs, muldrig jord, ikke for leret. 90703

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Oregano Græsk

Origanum vulgare ssp. hirtum 30-40 cm

Staude / flerårig

Greek Græsk oregano regnes for den bedste af alle sorter. Den har en kraftig smag. Bladene høstes spæde. God krydderurt, bl.a. til forskellige tomatretter. Med sine hvide blomster passer den også godt i bedet. Trives bedst i veldrænet, let jord på et beskyttet, varmt sted. 90823

44

Pastinak Pastinaca sativa

Peber, Potte-

30-40 cm

'White Gem' Letdyrket og anvendelig rodfrugt. Lange, spidse, glatte, hvide rødder. Hovedparten af rodens tilvækst sker sidst på sommeren. Høstes derfor sent. Trives bedst i porøs, muld- og sandrig jord, men ellers nøjsom. Så om efteråret for tidlig høst næste år. 90835

Capsicum annuum

Peber, PotteCapsicum annuum

10 cm

30-40 cm

'Redskin' F1 Lav og kompakt. Egnet til dyrkning på beskyttede steder, i drivhus eller som potteplante. Mellemstore frugter med mild og god smag. Høst af grønne frugter giver større udbytte, men de røde har en sødere smag. Trives i næringsrig og porøs jord. 90861

Peber, PotteCapsicum annuum

6 cm

30-40 cm

'Hamik' Smagsrig "baby peberfrugt" med små orange frugter, der er næsten uden kerner. De søde frugter er lækkert at spise direkte fra din egen have. Dyrkes et varmt sted i læ, som terrassen, altanen eller drivhus. Sprøjt planten ofte for at hindre angreb af skadedyr. 90864

6 cm

'Snacking Purple' Smuk, lilla peberfrugt med små, søde frugter. Passer perfekt i potte. Planten forgrener sig godt uden topning. Dyrkes på et beskyttet og varmt sted, f.eks. på terrassen, altanen eller i drivhuset. Spray planten ofte for at forhindre skadedyrsangreb. 90865

J F M A M J J A S O N D

NATURLIGE VALG  2018

Prisgruppe

34-51-Grönsaker_2018-DK.indd 44

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2017-10-30 14:31


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Peber, Sød

Capsicum annuum 60-90 cm

Peber, Sød

Capsicum annuum

10 cm

100 cm

Peber, Sød

Capsicum annuum

25 cm

100 cm

Peber, Sød

Capsicum annuum

25 cm

60-90 cm

Peber, Sød Capsicum annuum

9 cm

60-90 cm

10 cm

'Luteus' F1 Herligt gul med mild, saftig smag. Dekorativ i salater med sin farve. Frugterne kan høstes grønne, så giver planten højere udbytte. Dyrkes i drivhus eller på beskyttede steder. Trives i næringsrig og porøs jord, vandes regelmæssigt. 90868

'Thor' F1 Høj og relativt kraftigt voksende sort. Frugterne er intenst røde og aflange, ca. 25-30 cm, med en lækker, sød smag. Velegnet til dyrkning på beskyttede og varme steder, f.eks. altaner, terrasser eller drivhuse. 90882

'Astor' F1 25-30 cm lange frugter med sød smag. Mørkegrønne frugter som modner til orange og så har en sødere smag. Kan også høstes grønne. Perfekte i store potter eller baljer med næringsrig jord. Bindes op f.eks. til en bambusstok. 90847

'California Wonder' Velkendt og velsmagende sort, som giver herligt lakrøde frugter. Velegnet til dyrkning i drivhus og på varme, læfyldte steder udendørs. Høst af grønne frugter giver større udbytte, men de røde har en sødere smag. Trives i næringsrig og porøs jord, vandes regelmæssigt. 90854

'Amyka' F1 Peber i smuk cremehvid farve. Smager godt friske eller tilberedt. Giver tidlig høst. Høstes når frugten har udviklet sin farve korrekt. Dyrkes på et beskyttet og varmt sted, såsom terrassen, altanen eller i drivhuset. 90858

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Persille , Bredbladet-

Petroselinum crispum

35 cm

Persille, KrusPetroselinum crispum

2-årig

25 cm

Persille, Krus-

Petroselinum crispum

2-årig

25 cm

Persille, Krus-

Petroselinum crispum

2-årig

25 cm

Persille, Rod-

Petroselinum crispum

2-årig

2-årig

'Comun 3' Glatbladet sort, mere smag end den krusede. Glimrende som smagstilsætning og dekoration af madretter. Høst blade til langt ud på efteråret. Overvintrer (undtagen i strenge vintre) og giver tidlig høst 2. år. Velegnet til frysning. Trives i næringsrig og veldrænet jord. 90976

'Grüne Perle' Sorten har ekstra krusede blade. Glimrende som smagstilsætning og dekoration af madretter. Høst blade til langt ud på efteråret. Planten overvintrer (undtagen i strenge vintre) og giver tidlig høst 2. år. Velegnet til frysning. Trives i næringsrig og veldrænet jord. 90948

'Moss curled 2' Glimrende som smagstilsætning og dekoration af madretter. Høst blade til langt ud på efteråret. Planten overvintrer (undtagen i strenge vintre) og giver tidlig høst 2. år. Velegnet til frysning. Trives i næringsrig og veldrænet jord. 90962

'Moss curled 2' Klassisk krydderurt til madlavning og dekoration. Høstes efter behov og til langt ud på efteråret. Planten overvintrer, undtagen i meget strenge vintre. Giver så en tidlig høst 2. år, inden den går i blomst. Velegnet til frysning. Såbånd giver planter på egnet afstand. 90963

'Halblange' Variant af persille hvor man i første række anvender roden. Roden er tyk, minder om en hvid gulerod og bruges ligesom pastinak. De glatte, grønne blade kan også anvendes. Trives bedst i en porøs, næringsrig, dybtgravet og muldrig jord. 90969

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Porre

Allium ampeloprasum

Porre

Allium ampeloprasum

'Blaugrüner Winter' Populær og letdyrket grøntsag. Sorten har god vinterbestandighed. I milde vintre kan den stå ude længe og høstes løbende. 90626

Portulakk, HavePortulaca oleracea L.

'Herbstriesen 2' Populær og letdyrket grøntsag; sorten er kraftigt voksende og egnet til efterårshøst. Hyp planterne for at få lange hvide skafter. Trives i velgødet, fugtbevarende jord, gerne kalkholdig. 90633

15 cm

34-51-Grönsaker_2018-DK.indd 45

Krydderurt

Pluksalat

Hovedsalat

Sødme

Purløg

Allium schoenoprasum 30-40 cm

Yellow Gammel kulturplante. Bladene er rige på omega 3-fedtsyrer og E-vitamin. De mildt syrlige blade anvendes f.eks. som spinat, i supper eller salater. Kan også fryses efter blanchering. Trives i næringsrig, muldrig og porøs jord på et varmt sted. 90983

3 /5

Højde

Purløg Allium schoenoprasum

Staude / flerårig

'Biggy' Letdyrket, kan sås på friland eller forspires. Dens smalle blade med fin aroma og mild løgsmag anvendes i salater, til sild, æggeretter mv. Fryseegnet til vinterbrug. Trives bedst i muldrig, kalkholdig jord, gerne lerjord, men er nøjsom. 90317

30-40 cm

'Twiggy' Letdyrket, kan sås på friland eller forspires. Dens smalle blade med fin aroma og mild løgsmag anvendes i salater, til sild, æggeretter mv. Fryseegnet til vinterbrug. Trives bedst i muldrig, kalkholdig jord, gerne lerjord, men er nøjsom. 90320

2018 NATURLIGE VALG

Størrelse

Længde

Staude / flerårig

Scoville° Styrke

45

Vækt

2017-10-30 14:32


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Radise

Raphanus sativus

Radise Raphanus sativus

Radise

Raphanus sativus

Radise Raphanus sativus

Radise Raphanus sativus

'Saxa 2' Letdyrket grøntsag, giver hurtigt udbytte. Passer fint mellem andre grøntsager som f.eks. kål, agurk og courgette. Når at blive klar til høst, før de andre grøntsager breder sig. Trives bedst i porøs jord, der holder på fugten. Vandes rigeligt. 91123

'Saxa 2' Sort med runde, helt røde, sprøde spidser. Skal høstes spæde. Gentag derfor såningen med 2 ugers mellemrum gennem hele sommeren. Såbånd giver planter med passende afstand. Trives bedst i porøs jord, der holder på fugten. Vandes rigeligt. 91131

'Cherry Belle' Sorten giver runde, helt røde radiser, som kan stå længe uden at blive træede. Gentaget såning hver anden uge giver dog bedre resultat i form af spæde radiser. Trives bedst i porøs jord, der holder på fugten. Vandes rigeligt. 91099

'French Breakfast 3' Giver aflange, sprøde radiser, røde med hvid spids. Skal høstes spæde. Hurtigt voksende grøntsag, kan dyrkes mellem f.eks. salat, kål, courgette og agurk. Når at blive klar til høst, før de andre planter breder sig. Trives bedst i porøs jord, der holder på fugten. 91107

’National 2' Let at dyrke. Giver hurtig høst af runde, røde radiser med hvid spids. Kan dyrkes mellem andre grøntsager som f.eks. kål, salat, agurk og courgette. Når at blive klar til høst, før andre grøntsager breder sig. Trives i porøs, fugtighedsbevarende jord. Vandes rigeligt. 91115

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Radise, Blad-

Raphanus sativus

Ræddike Raphanus sativus

Ramsløg

Allium ursinum L

20-30 cm

Rosmarin

Rosmarinus officinalis L.

Staude / flerårig

40 cm

Rødbede

Beta vulgaris

Staude / flerårig

’Sangria’ En radise udviklet for sine smukke og smagfuld blade. De glatte blade smager kraftigt af radise. Så gerne af flere omgange, så der er spæde blade i lang tid. Udvikler en ubetydelig rod. 91120

'Ronde Zwarte' Sorten har hvidt kød og brun/sort skræl. Smagen er som en sød radise. God strimlet i salater eller kogt i supper. Trives i næringsrig jord. Vandes ved tørke. Ræddiker går let i blomst ved forårssåning. 91147

Ramsløgets blade har en mild hvidløgssmag og anvendes om foråret ligesom purløg. Også løgene kan anvendes. Blomstrer året efter såning med hvide stjerneformede blomster. Trives i fugtig jord. Spreder sig, når den trives. Frøet kræver kuldebehandling. 91063

Sød lille busk med herligt duftende, aromatiske, grannålelignende blade. Herlig krydderurt til kødretter, kartoffelretter, lam, fjerkræ og vildt. Man kan også lave te på bladene. Trives i porøs og varm jord. Kan med fordel dyrkes i stor krukke. 91071

'Chioggia' Lækker bolsjestribet, med en noget sødere smag. God rå, kogt eller syltet. Unge blade kan anvendes som bladbede. Så ikke for tidligt! Planterne kan gå i frø, hvis de udsættes for frost om foråret. Trives i næringsrig, muldrig og fugtighedsbevarede jord. 91159

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rødbede

Beta vulgaris

Rødbede Beta vulgaris

'Burpees Golden' Gulbede med sød og mild smag. Beholder den fine farve ved kogning. Velegnet både til at spise som forårsgrønsag, kogt med smør og til syltning. De unge blade kan bruges på samme måde som mangold. Sås ikke for tidligt. 91160

46

Rødbede Beta vulgaris

'Detroit 2' Rund form og mørkerød hele vejen igennem. Så ikke for tidligt, følsom for forårsfrost. God både som tidlig grøntsag, kogt med smør og til syltning. Unge blade kan anvendes som bladbede. Trives i næringsrig, muldrig og fugtighedsbevarede jord. 91167

Rødbede Beta vulgaris

'Egyptische Platronde' Traditionel, fladrund form. Mørkerød. Vel-egnet til syltning hel eller til at spise rå. Unge blade kan anvendes som bladbede. Planterne kan gå i blomst ved for tidlig såning. Så giver de intet udbytte. Trives i næringsrig, muldrig og fugtighedsbevarede jord. 91175

Rødbede Beta vulgaris

'Forono' Aflang, egnet til lagring. Giver højt udbytte af gennemrøde beder. God til syltning takket være sin aflange form. Unge blade kan anvendes som bladbede. Planterne kan gå i blomst ved for tidlig såning. Trives i næringsrig, muldrig og fugtighedsbevarede jord. 91180

'Forono' Aflang, egnet til lagring. Giver højt udbytte af gennemrøde beder. God til syltning takket være sin aflange form. Unge blade kan anvendes som bladbede. Planterne kan gå i blomst ved for tidlig såning. Trives i næringsrig, muldrig og fugtighedsbevarede jord. 91181

J F M A M J J A S O N D

NATURLIGE VALG  2018

Prisgruppe

34-51-Grönsaker_2018-DK.indd 46

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2017-10-30 14:32


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rødbede

Beta vulgaris

Rødbede Beta vulgaris

Salat, Baby Leaf

Lactuca sativa

Salat, Baby Leaf Lactuca sativa

Salat, Batavia-

Lactuca sativa

'Moulin Rouge' Jævnt rund form og mørkerød helt igennem. Specielt velegnet til syltning. Så ikke for tidligt. Tåler evt. forårsfrost bedre end mange andre sorter, går ikke så let i blomst. Unge blade kan anvendes som bladbede. Trives i næringsrig, muldrig og fugtighedsbevarede jord. 91189

'Moulin Rouge' Ensartet rund sort, som er mørkerød hele vejen igennem. Specielt velegnet til syltning. Så ikke for tidligt. Tåler eventuel forårsfrost bedre end mange andre sorter, går ikke så let i blomst. Posen indeholder såbånd, som giver planter på egnet afstand. 91191

Baby Leaf mix Blanding af 'Amerikanischer Brauner', 'Salad Bowl', 'Little Leprechaun', 'Red Salad Bowl', 'Rouge Grenobloise' og 'Favourite'. Hurtigt voksende, letdyrket og højtydende. Trives bedst i en muldrig, fugtighedsbevarende og veldrænet jord. 91209

Baby Leaf mix Herlig blanding af forskellige salatsorter, 'Amerikanischer Brauner', 'Salad Bowl', 'Little Leprechaun', 'Red Salad Bowl', 'Rouge Grenobloise' og 'Favourite'. Hurtigt voksende, letdyrket og højtydende. Posen indeholder såbånd, som giver planter på egnet afstand. 91210

'Lollo Rossa' Bataviasalat er en mellemting mellem pluk- og hovedsalat. Bladene danner tætte rosetter af sprøde, krusede, grønne blade. Denne sort får en rød tone i kanterne. Trives i muldholdig, fugtbevarende og veldrænet jord. 91225

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salat, Cikorie-

Cichorium intybus

Salat, HovedLactuca sativa

Salat, Hoved-

Lactuca sativa

Salat, HovedLactuca sativa

Salat, Hoved-

Lactuca sativa

'Palla Rossa 5' En type cikoriesalat. Kaldes også rosésalat eller radiccio. Danner små hoveder med en kærne, som er intens rød med hvide tråde. Smagen er noget bitter men spændende i en blandet salat. Trives bedst i fugtig, veldrænet muldjord på et behageligt sted. 91339

'Matilda' Giver fine ensartede hoveder med sprøde blade. Så flere gange, og høst hele sommeren. Udtynd tidligt, og høst derefter hele planter løbende. Trives i muldholdig, fugtbevarende og veldrænet jord. 91241

'Hilde II' Giver ensartede hoveder med sprøde blade. Gentagen såning giver langvarig høstperiode. Posen indeholder såbånd, som giver planter i passende afstand. Høst blade eller hele planter løbende. Trives i muldholdig, fugtbevarende og veldrænet jord. Vandes jævnligt. 91249

'Merville des quatre saisons' Velkendt 1800-tals sort, rødlig med krøllede blade. Hovederne bliver relativt løse. Så flere gange, så har du frisk salat hele sommeren. Trives i muldholdig, fugtbevarende og veldrænet jord. Vandes jævnligt. 91257

'Diana' Jævne og fine hoveder med velsmagende og sprøde blade. Gentagende såninger giver langvarig høst. Tynd ud tidligt og høst derefter hele planter efterhånden. Trives godt i fugtig, veldrænet muldjord. Pelleterede frø er lettere at administrere. 91265

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salat, Iceberg-

Lactuca sativa

Salat, PlukLactuca sativa

'Calmar' Fin sort som giver grønne, faste og tætte hoveder. Gentagen såning giver langvarig høstperiode. Udtynd tidligt, og høst derefter hele planter løbende. Trives i muldholdig, fugtbevarende og veldrænet jord. 91273

Salat, PlukLactuca sativa

'Amerikanischer brauner' Krusede, let rødkantede blade. Hurtigt voksende, letdyrket og højtydende. Så flere gange for langvarig høst. Udtynd tidligt, og høst derefter blade løbende. Kan dyrkes i krukke. Trives i muldholdig, fugtbevarende og veldrænet jord. 91289

34-51-Grönsaker_2018-DK.indd 47

Krydderurt

Pluksalat

Hovedsalat

Sødme

Salat, Pluk-

Lactuca sativa

'Australischer Gele' Gulgrønne og let krusede blade. Gentagen såning giver langvarig høstperiode. Udtynd tidligt, og høst derefter blade/ bladrosetter løbende. Trives i muldholdig, fugtbevarende og veldrænet jord. Vandes jævnligt. 91297

3 /5

Højde

Salat, PlukLactuca sativa

'Australischer Gele' En velsmagende pluksalat med gulgrønne og let krusede blade. Gentag gerne såningen med to ugers mellemrum for at have friske, sprøde salatblade hele sommeren. Posen indeholder såbånd, som giver planter på egnet afstand. 91298

'Red salad bowl' Smuk rødfarvet sort af pluksalat. Ud over på friland kan den også dyrkes i store potter f.eks. på altanen. Sorten kan sås og høstes hele sæsonen. Trives i muldholdig, fugtbevarende og veldrænet jord. Vandes jævnligt. 91313

2018 NATURLIGE VALG

Størrelse

Længde

Scoville° Styrke

47

Vækt

2017-10-30 14:32


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salat, Pluk-

Lactuca sativa

Salat, RomaineLactuca sativa

Salat, Romaine-

Lactuca sativa

Salat, Vår-

Valerianella locusta

Salatsennep

Eruca sativa

'Salad Bowl' Lysegrønne, egeløvslignende, fintfligede og krusede blade. Gentagen såning giver langvarig høstperiode. Sorten er robust både over for varme og kulde, velegnet til dyrkning hele sæsonen. Trives i muldholdig, fugtbevarende og veldrænet jord. Vandes jævnligt. 91321

'Chartwell' Romersalat, cossalat og bindsalat er andre navne på denne salattype. Denne sort giver middelstore, ensartede hoveder, der står længe uden at løbe i stok. Ekstra god smag! 91329

'Lobjoits Green Cos' Romersalat, cossalat og bindsalat er andre navne på denne salattype. Aflange hoveder med kraftige, lange og sprøde blade. Tåler dyrkning til langt ud på efteråret. Trives i muldholdig, fugtbevarende og veldrænet jord. 91337

'Vert de Cambrai' Kuldetålende salattype, velegnet til høst efterår/vinter. Salade mâche på fransk. Bladene plukkes løbende, eller hele planten skæres af. Kan dyrkes i bænk med såning om efteråret og høstes tidligt næste forår. Trives i muldholdig, fugtbevarende og veldrænet jord. 91281

Rucola Smagen er krydret og lidt pebret. Kan dyrkes på friland eller i potte, f.eks. på altanen. Kan også dyrkes i potter inden døre året rundt. Inden døre får bladene en mildere smag. Trives i muldholdig, fugtbevarende og veldrænet jord. 91353

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sandsennep/Vild rucola

Sandsennep/Vild rucola

Sandsennep/Vild rucola

Salatsennep

Eruca sativa

Salvie, Læge-

Salvia officinalis L.

Diplotaxis tenufolia

Staude / flerårig

Diplotaxis tenufolia

Staude / flerårig

Diplotaxis tenufolia

Staude / flerårig

Staude / flerårig 40 cm Blåblomstrende med sølvgrønne, noget lodne, aromatiske blade, som anvendes friske eller tørrede til fjerkræ, svinekød, lam og kålretter. Stedsegrøn, kan kræve vinterdækning. Tiltrækker bier og insekter. Trives i porøs jord, tåler lidt tørke og mager jord.  91369

Sandsenap Minder i smag om rucola, men har kraftigere og mere krydret smag. Dyrkes på friland eller i potte. Kan dyrkes i potte indendørs året rundt, får da en mildere smag. Trives i muldholdig, fugtbevarende og veldrænet jord. 91345

'Dragon's Tongue' Sandsennep, også kendt som vild rucola, har en stærk og krydret smag. Lækker i salater, gerne sammen med Chèvre, melon, og valnødder. Kan dyrkes i krukker og friland. Kan dyrkes indendørs hele året rundt, så får bladene en mildere smag. 91348

'Wildfire' Smagen af denne sandsennep sammenlignes ofte med wasabi, den er virkelig stærk! Kan dyrkes på friland eller i krukker. Kan dyrkes indendørs hele året rundt, så får bladene en lidt mildere smag. I højsommeren går planten let i blomst, knib eventuelle blomsterstængler af. 91351

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rucola Populær plante, krydret og lidt pebret smag. Gentagen såning giver adgang til friske blade i lang tid. Dæk evt. med fiberdug. Posen indeholder såbånd, som giver planter på egnet afstand. 91354

Sandsennep/Vild rucola Diplotaxis tenufolia

Staude / flerårig

Speedy Ekstra hurtigt spirende sandsennep med tandede, smagsrige blade. Kan dyrkes både på friland og i potte. Også udmærket at dyrke indendørs året rundt, så får bladene en mildere smag. Midt om sommeren går planten nemt i blomst – knib evt. blomsterstilke af. 91352

48

Sareptasennep Brassica juncea

Apium graveolens

'Agano', 'Bloody Mary', 'Frizzy Joe' Et mix af forskellige slags sareptasennep i flotte farver og former. Smagen minder om peberrod. Høst de små spæde blade som giver et pift til salaten. Dyrkes i køkkenhaven eller i krukker, er dekorativ og smager godt. Trives bedst i varm jord. 91358

Selleri, Blad-

Selleri, Knold-

Apium graveolens

'Golden Self Blanching 2' Velsmagende, aromatisk salatgrøntsag, som også anvendes til at give smag i mange madretter. Let at dyrke, men tager lang tid. Sorten behøver ikke at blive bleget, men får lyse, gulgrønne stilke og blade. Både blade og stilke kan anvendes. Trives i muldholdig jord. 91385

Skorzonerrod

Scorzonera hispanica L.

'Mars' Delikat rodfrugt som får store, runde, ensartede rødder. Løvet er mørkegrønt og opretstående, hvilket gør det mere resistent mod sygdomme. Trives i muldrig, gerne kalkholdig jord. 91393

'Lange Jan' God og lidt usædvanlig rodfrugt, som i god jord kan give stort udbytte af lange, sorte rødder. Spises som asparges. Ved dyrkning i hård jord forgrener roden sig og bliver mindre anvendelig. Trives bedst i en porøs, stenfri, dybtgravet og muldrig jord, ikke stiv lerjord. 91505

J F M A M J J A S O N D

NATURLIGE VALG  2018

Prisgruppe

34-51-Grönsaker_2018-DK.indd 48

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2017-10-30 14:32


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Snitselleri

Apium graveolens

20 cm

Spinat Spinacia oleracea L.

Spinat

Spinacia oleracea L.

Spinat Tetragonia tetragonioides

Squash Cucurbita pepo

'Gewone Snij' Frisk aromatisk sellerismag. Bladene høstes løbende på samme måde som persille og anvendes til krydring af f.eks. sovse, supper, grøntsagsblandinger og salater. Kan også tørres. Trives i næringsrig og muldrig jord. Vandes rigeligt. 91377

'Vroeg Reuzenblad' Rigt indhold af mineraler og vitaminer. Denne sort giver masser af mørkegrønne blade, uden hanplanter, der sikrer udbytte gennem en lang periode. Velegnet til frysning. Trives bedst i muldrig, fugtighedsbevarende jord, men kan dyrkes på de fleste jorder. 91409

'Nores' Næringsrig og letdyrket bladgrøntsag. Giver middelstore, kraftige, mørkegrønne blade. Går ikke så let i blomst. Så evt. i flere omgange for altid at have friske blade. Trives i de fleste jordtyper, men bedst i porøs, muldrig jord. Vandes rigeligt. 91417

Neuseelaender Taknemmelig sommergrøntsag, der anvendes ligesom almindelig spinat. Går ikke så hurtigt i blomst, derfor også god om højsommeren. Trives bedst i en porøs og næringsrig jord. Kan sås på friland, men forspiring anbefales. 91425

'Black Beauty' En smukt mørkegrøn squash, som kan bruges frisk som agurk eller tilberedt i forskellige retter. Letdyrket og taknemmelig grøntsag, som giver rigeligt udbytte. Trives et varmt, læfyldt og solrigt sted i humusrig, velgødet og veldrænet jord. Vandes rigeligt. 91437

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Squash

Cucurbita pepo

Squash Cucurbita pepo

Squash

Cucurbita pepo

Squash

Cucurbita pepo

Squash

Cucurbita pepo

100-150 cm

'Diamant' F1 Letdyrket og udbytterig. Kan bruges frisk som agurk eller i madlavning. Sorten har mellemgrøn skal. Bladene er store og dekorative, kvæler let ukrudtet. Trives et varmt, læfyldt og solrigt sted i humusrig, velgødet og veldrænet jord. 91445

'Pic n Pic' Lækkert gul squash. Perfekt til den lille have eller i en større potte Pluk frugterne, når de er 10-15 cm store. Giver frugter hele sæsonen. Trives et varmt og solrigt sted i muldrig, velgødet og veldrænet jord. Vandes rigeligt. 91452

'Eight Ball' F1 Herlig, rundt sort med konsistens ligesom frugtkødet i et æble. Smagen er rig, og græskaret anvendes i salater, fyldes og gratineres, steges eller koges let. Trives et varmt, solrigt sted i humusrig, velgødet og veldrænet jord. 91453

'Soleil' F1 Gul sort med højt udbytte. Kan bruges frisk som agurk eller i madlavning. Bladene er store og dekorative, kvæler let ukrudtet. Trives et varmt, læfyldt og solrigt sted i muldrig, velgødet og veldrænet jord. 91461

'Black Forest' F1 En fin sort af mandelgræskar som er klatrende. Den er meget nem at høste. Planten skal have hjælp til at klatre i form af snore eller bindes op mod en pæl eller et espalier. Trives et varmt, solrigt sted i humusrig, velgødet og veldrænet jord. 91469

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Squash

Cucurbita pepo

Squash Cucurbita pepo

'Latino' F1 Populær grøntsag med højt udbytte. Dekorative frugter med kraftige volde. Høstes tidligt med blomsten på. Anvendes frisk som agurk eller i gryderetter og wok. Kan også syltes. 91477

Stevia, Sød Stevia rebaudiana

'Partenon' F1 Tidlig sort, som giver frugter uden bestøvning. Giver derfor højt udbytte også i somre med dårligt vejr, eftersom den ikke er afhængig af insekter for bestøvning. Derfor også velegnet til dyrkning i drivhus. 91485

40 cm

34-51-Grönsaker_2018-DK.indd 49

Krydderurt

Pluksalat

Hovedsalat

Staude / flerårig

Sødme

Timian

Thymus 'Fragrantissimus' 25 cm

Timian, Have-

Staude / flerårig Stedsegrøn med små, mørkegrønne, aromatiske blade. Blomstrer i rosalilla og tiltrækker bier og andre insekter. Bladene anvendes friske eller tørrede til kødretter, kartoffelretter, ærtesupper og sovse. Trives i porøs, gerne mager jord, men er nøjsom. 91521

25 cm

Scoville° 2018 NATURLIGE VALG

Styrke

Størrelse

Længde

Thymus vulgaris L.

Staude / flerårig Nem at dyrke, stedsegrøn urt med lyserøde blomster, der tiltrækker bier og andre insekter. De mørkegrønne blade er aromatiske og har en frisk citrus smag. Tåler tørke velegnet ved skrænter, mure og stensætninger. Bladene anvendes friske eller tørrede. 91523

Stevia Sukkerplante, også kaldet stevia, er en smuk dekorativ blad plante, dyrkes i potter, indendørs og udendørs. Planten har sin oprindelse i Sydamerika. Der bruges de små blade som naturlige sødemidler, og de siges at være omkring 300 gange sødere end sukker. 91510

3 /5

Højde

49

Vækt

2017-10-30 14:33


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Timian, Smalbladet

Thymus serpyllum L. 3-10 cm

Solanum lycopersicum

Staude / flerårig

Tomat 150-200 cm

Tomat

Solanum lycopersicum

Solanum lycopersicum

150-200 cm

4 cm

Tomat 150-200 cm

8 cm

Tomat, Busk-

Solanum lycopersicum

4 cm

50-60 cm

6 cm

Lavtvoksende dværgbusk med udbredt voksemåde. Danner med tiden vidunderlige krydret duftende puder og er en god bunddækker. Blomsterne er smukt rosafarvede. Trives på magre, sandede og tørre jorder i sol. 91513

'Green Envy' Når smagen på denne tomat skal beskrives, regner det med lovord! Spektakulær, vidunderlig, mageløs … Sorten giver små, lidt aflange tomater med smaragdgrøn farve. 91642

'Shirley' F1 En favorit tomat for mange! Giver røde, glatte og mellemstore frugter. Modnes tidligere end mange andre sorter. Dyrkes med fordel i drivhus. Resistent over for meldug. Skud i bladhjørner, skal knibes af. Sorten har brug for støtte. 91644

'Indigo Rose' En mørklilla, næsten auberginesort tomat, fyldt med antioxidanter. Høstes, når farven går fra blålilla til rødbrun – tomaten har da en perfekt balance mellem sødme og syrlighed. 91649

'Balkonzauber' Glimrende, lav og kompakt sort til potte på terrasse/altan eller på friland. Tomaterne er middelstore, søde og fulde af smag. Høstes løbende. Trives i næringsrig, veldrænet jord et læfyldt sted. Skal ikke knibes. 91576

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Busk-

Solanum lycopersicum 60-90 cm

Tomat, Busk-

Solanum lycopersicum

4 cm

75-100 cm

Tomat, Bøf-

Solanum lycopersicum

150-200 cm

5 cm

Tomat, Frilands-

Solanum lycopersicum

150-200 cm

9 cm

Tomat, Frilands-

Solanum lycopersicum

150-200 cm

7 cm

8 cm

'Incas' F1 Herlige blommeformede tomater med ekstra ”fyldigt” frugtkød, modner tidligt. Perfekte rå, men også til supper, gryderetter og stegning. Skal ikke knibes. 91596

'Maskotka' Glimrende sort specielt udviklet til dyrkning i krukker på terrassen, altanen eller i drivhus. Rigeligt udbytte af supersøde, kirsebærstore tomater. Skal ikke knibes. 91606

'Marmandino One' F1 Ualmindeligt smuk og velsmagende bøftomat til frilandsdyrkning. Tomaterne er 7-9 cm store med kraftige grønne volde. Trives i næringsrig, veldrænet jord på et beskyttet sted. Skal knibes. 91556

'Hildares' F1 Klassisk rød tomat, der giver tidligt udbytte. Velegnet til dyrkning udendørs på beskyttede steder, men er også god i drivhuset. Planten kræver støtte. Skuddene i bladhjørnerne knibes. 91645

'Tigerella' Spændende sort, der giver tidligt udbytte. Velegnet til dyrkning i drivhus eller udendørs på beskyttede steder. Giver middelstore, røde tomater med gyldne striber. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Skal knibes. 91646

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Kirsebær-

Solanum lycopersicum 150-200 cm

5 cm

'Tiger' F1 Smagsrig tomat, som kan lagres en tid i køkkenet. Har tyk, smuk skal og meget frugtkød, hvilket gør den velegnet til madlavning. Den bedste sort at tørre i ovn. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Skuddene i bladhjørnerne knibes. 91643

50

Tomat, KirsebærSolanum lycopersicum 150-200 cm

4 cm

'Chocolate Cherry' Cherrytomat med et anderledes udseende. Små, søde tomater med striber af mørk chokolade. Lang høstperiode. Planten kræver støtte. Skuddene i bladhjørnerne knibes. Dyrkes i drivhus eller udendørs på beskyttede steder. 91666

Tomat, Kirsebær-

Solanum lycopersicum 150-200 cm

Tomat, KirsebærSolanum lycopersicum

3 cm

90-120 cm

'Gardener´s Delight' Favoritsorten i mange lande. Til drivhus eller udendørs på beskyttede steder. Giver rigeligt løbende udbytte af tomater med fantastisk god smag. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Skal knibes. 91676

2 cm

'Ildi' Giver masser af tomater med frisk og god smag. Op til 120 frugter i en og samme klase! Dyrkes i drivhus eller udendørs på beskyttede steder. Høst løbende. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Skal knibes. 91696

Tomat, Kirsebær-

Solanum lycopersicum 150-200 cm

4 cm

'Sungold' F1 Verdens sødeste tomat, ifølge flere tests! Velegnet til dyrkning i drivhus eller udendørs på beskyttede steder. Rigt udbytte af tyndskallede og saftige tomater. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Skal knibes. 91706

J F M A M J J A S O N D

NATURLIGE VALG  2018

Prisgruppe

34-51-Grönsaker_2018-DK.indd 50

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2017-10-30 14:33


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Kirsebær-

Solanum lycopersicum 150-200 cm

Tomat, Kirsebær-

Solanum lycopersicum

3 cm

60-90 cm

Tomat, Potte-

Solanum lycopersicum

4 cm

30-45 cm

Tomat, Potte-

Solanum lycopersicum

3 cm

50-60 cm

Tomat, Væksthus-

Solanum lycopersicum

150-200 cm

3 cm

7 cm

'Supersweet 100' F1 En meget højtydende og god sort, primært til drivhus eller udendørs på meget beskyttede steder. Høst løbende ca. 4 cm store frugter. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Skal knibes. 91716

'Tiny Tim' Letdyrket cherrytomat til dyrkning i potte på altaner, i vindueskarme, drivhus eller udendørs på meget beskyttede steder. Rigeligt udbytte af små, søde tomater. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Skal ikke knibes. 91726

'Losetto' Fin tomatsort med god frugtsætning, særligt velegnet til at dyrke i ampel på terrasse. Giver rigelig høst af små, søde tomater. 91539

'Bitonto' Udmærket, lav og kompakt sort til dyrkning i urtepotte. Giver rigelig høst. Tomaterne er små og kirsebærlignende. 91661

'Olivade' F1 Herligt ”kødfuld” blommetomat. Dyrkes primært i drivhus eller udendørs på meget beskyttede steder. Rigeligt løbende udbytte af store, blommeformede tomater. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Skal knibes. 91746

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Væksthus-

Solanum lycopersicum 150-200 cm

Ært, Marv-

Pisum sativum

7 cm

100-150 cm

Ært, Marv-

Pisum sativum

50 cm

Ært, MarvPisum sativum

50 cm

Ært, Marv-

Pisum sativum

80 cm

'Sparta' F1 Meget højtydende og god sort, primært til drivhus, men også udendørs på meget beskyttede steder. Udbytte af middelstore tomater med god smag. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Skal knibes. 91756

'Alderman' Giver 7-10 gode ærter/bælg. Høj sort, kræver støtte. Giver stort udbytte på lille areal. Lan høstperiode. Velegnet til frysning. Noget sødere i smagen end normal marvært, men kan ikke sås lige så tidligt om foråret. Trives i porøs jord, men er ganske nøjsom. 91795

'Kelvedon Wonder' Velkendt, tidlig og højtydende sort. Den får knap 10 cm lange bælge med 7-9 ærter i hver. Kræver ikke opbinding. Skal ikke sås for tidligt. Noget varmekrævende sort, som er modstandsdygtig mod sygdomme. Trives i porøs jord, men er ganske nøjsom. 91803

'Kelvedon Wonder' Velkendt, tidlig og højtydende sort. Får knap 10 cm lange bælge med 7-9 ærter i hver. Kun selve ærterne anvendes. Kræver ikke opbinding. Noget varmekrævende, resistent mod sygdomme. Trives i porøs jord, men ganske nøjsom. Stor pose. 91804

'Markana' Næringsrig og let at dyrke. Giver stort udbytte af 7-8 cm lange bælge med velsmagende ærter velegnede til dybfrysning. Modstandsdygtig mod sygdomme. Let at høste takket være mindre løv. Trives i porøs jord, men er ganske nøjsom. 91819

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ært, Skal-

Pisum sativum

50 cm

Ært, SlikPisum sativum

70-90 cm

'Meteor' Kan sås tidligt, giver tidligt udbytte. Man åbner ærtebælgen og spiser kun ærterne. Høstes når bælgene er ca. 9 cm. Smagen er god, ikke lige så sød som marvært. God sort til kolde steder. Velegnet til frysning. Trives i muldrig, veldrænet jord. 91852

Ært, SukkerPisum sativum

'Sugar Lord' Giver en stor mængde søde og sprøde brydsukkerærter, som er tykkere end normalt. Bælgene spises hele, rå eller let dampede. Høstes når bælgene begynder at blive runde. Træk strengene væk fra enderne. Så i flere omgange for længere høstperiode. 91779

50 cm

34-51-Grönsaker_2018-DK.indd 51

Krydderurt

Pluksalat

Hovedsalat

Sødme

Ært, Sukker-

Pisum sativum 100-120 cm

'Jessy' Særdeles god variant af brydsukkerært. Skallen er tyk, saftig og sød. Høstes når bælgene er 9-10 cm lange og begynder at blive runde. Kan spises rå eller dampes let og spises med lidt smør. Trives i muldrig, veldrænet jord. 91771

3 /5

Højde

Ært, SukkerPisum sativum

60-80 cm

'Grijze Roodbloeiende' Gammel sort med store blomster. Bælgene er relativt store, tykvæggede og med en herligt sød smag. Bælgene spises hele, rå eller let dampede. Høst dem inden bælgene begynder at blive runde. Trives i muldrig, veldrænet jord. 91836

'Oregon Sugar Pod' God og dyrkningsværdig, velegnet til høst sidst på sommeren. Vokser langsomt, bælgene kan høstes gennem lang tid. Bælgene bliver 9-10 cm lange. God modstandsdygtighed mod sygdomme. De spises hele, friske eller let dampede. Trives i muldrig, veldrænet jord. 91844

2018 NATURLIGE VALG

Størrelse

Længde

Scoville° Styrke

51

Vækt

2017-10-30 14:33


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

En vildtvoksende slyngblomsterkarse kan forgylde en hvilken som helst sandstensmur. Blomster er imidlertid så meget mere end ”blot smukke”. En blomstrende have tiltrækker bestøvende insekter som bier og sommerfugle, som er en forudsætning for, at dine grønsagsplanter bærer frugt. Flere af vores mest letdyrkede sommerblomster er desuden spiselige og blomstrer endnu kraftigere, hvis vi regelmæssigt plukker blomsterne. Der er med andre ord ald mulig grund til at dekorere sommerens kaffepauser med hjemmedyrkede blomster. 52

FOTO: iStock

Blomsterfrø

NATURLIGE VALG 2018

52-53-Eko-Blommor_2018-DK.indd 52

2017-10-23 13:48


FOTO: iStock

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

FOTO: Annika Christensen

J F M A M J J A S O N D

Honningurt Phacelia tanacetifolia 70-80 cm

4-5 cm

Kornblomst Centaurea cyanus

Smuk plante til at bruge i sommerbedet. Lokker masser af sommerfugle og bier til haven. Perfekt som grøngødningsplante til køkkenhaven.

70 cm

3 cm

1-årig

3 87297

4 87555

Lavendel Lavandula angustifolia

Kornblomst er en velkendt blomst - smuk i buket og bed. Denne sort bliver høj. Kan også sås i efteråret for blomstring til sommeren efter.

Økologiske blomsterfrø

40 cm

Staude / flerårig

Blomster er ikke blot smukke for øjet, men lokker også nyttige bestøvende insekter til. Invitér naturens gartnere til din have ved at plante de blomster, de elsker. Vores økologiske blomsterfrø opfylder EU’s regler for økologisk landbrug.

Romantisk og velduftende lavendel med lavendelblå blomster, som elskes af sommerfugle og bier. Bruges også til gammeldags lavendelposer og potpourrier – høstes, når blomsterne springer ud. Blomstrer året efter såning.

4 87684

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mamelukærme Lavatera trimestris L.

60 cm

6 cm

1-årig

'Loveliness' Elegant sommerkatost med store blomster i cerise. Denne sort er meget letdyrket og blomstrer rigeligt med let tragtformede blomster i løbet af sensommeren. Flot i alle bede og buketter.

4 87834

1

2

Morgenfrue Calendula officinalis

50 cm

7 cm

1-årig

F.eks. er morgenfrue helt vidunderligt i køkkenhaven. Denne blanding giver blomster i nuancer af gul, abrikos og orange. De smukke kronblade er spiselige og er dekorative i f.eks salater. Klip visne blomster af, eller lad frøene udvikle til frøsåning. Planten kan også fræses ned som grøngødning i efteråret.

Solsikke Helianthus annuus

150-500 cm

30 cm

1-årig

Valmue, KornPapaver rhoeas L.

40-50 cm

6 cm

Ærteblomst Lathyrus odoratus L.

1-årig

En stærktvoksende og pragtfuld solsikke med store guldgule blomster. Plant til en flot hæk eller et læhegn. Også pragtfuld i buketter. Frøstanden kan gemmes til fuglenes vinterfoder.

Med dens enkle røde blomster udgør kornvalmue et smukt, lysende indslag på udyrket jord og naturarealer. I vild tilstand ser man den ofte langs skel og vejkanter. Frøsår sig gerne og er meget velegnet til forvildning.

4 88358

4 88743

125 cm

3

4

52-53-Eko-Blommor_2018-DK.indd 53

5

4 87806

J F M A M J J A S O N D Forkultur

1-årig

5 cm

Spencer Blanding af velduftende ærteblomster i forskellige farver. Giver masser af langstilkede blomster. Glimrende i både bed og potte. Behøver støtte. For rigere blomstring bør visne blomster klippes bort. Læg frøene i blød, ca. 1 døgn før såning.

5 88161

Prisgruppe

Sås direkte

Blomstring Forkultiveres

2018 NATURLIGE VALG

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

Højde

53

Blomsterstørrelse

2017-11-07 13:03


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blomsterfrø

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

um rf

Pa

Aftenstjerne Hesperis matronalis L.

60 cm

Akeleje Aquilegia × cultorum

2-årig

70 cm

5 cm

Staude / flerårig

Vidunderligt velduftende, gammeldags plante. Blomstrer i løbet af forsommeren med violette blomster. På lune sommeraftener spreder den bølger af skøn duft over haven. Planten er toårig, men spreder sig selv. Meget nøjsom og hårdfør. Blomstrer året efter såning. 94228

'Mckana Giants' Fin og elegant, trives sammen med roser. Giver store blomster med lange sporer. Farverne er blandede, mange blomster er tofarvede. Nøjsom, men gerne lidt fugtig jord. Også smuk som snitblomst. 93074

FOTO: Annika Christensen

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Akeleje

Aquilegia vulgaris 30-35 cm

5 cm

Asters

Callistephus chinensis

Staude / flerårig

70 cm

Asters

Callistephus chinensis

1-årig 8 cm

50-60 cm

Asters

Callistephus chinensis

1-årig 8 cm

25 cm

Asters

Callistephus chinensis

1-årig 7 cm

60 cm

1-årig 8 cm

'Winky Double Red-White' Den almindelige akeleje er kendt som en gammeldags landboblomst. Denne sort er meget smuk med dobbelte blomster i hvidt, rosa og vinrødt. Trives i muldrig og veldrænet jord. Blomstrer året efter såning. 93080

American Branching mix Smuk og stabil med store, velfyldte blomster i varierende farver. Buskagtig voksemåde. God bed- og snitblomst, lang holdbarhed. Trives i velgødet, veldrænet jord. Vandes rigeligt. Skift dyrkningssted hvert år for at undgå svampeangreb. 93098

Semi-Tall mix Blanding af tidlige asterssorter. De er alle dobbelte i mange fine farver, både klare og bløde. Taknemmelig snitblomst som holder længe i vase. Trives i velgødet, veldrænet jord. Skift dyrkningssted hvert år for at undgå svampeangreb. 93106

Dwarf chrysanthemum mix Lav og busket med store, dobbelte blomster i blandede farver. Fin som kantplante og efterårsblomst i altankasser og krukker på altanen. Trives i velgødet, veldrænet jord. Vandes rigeligt. Skift dyrkningssted hvert år for at undgå svampeangreb. 93114

Chinensis mix Blomsterne er store, enkle og åbne med gult centrum. Blandingen indeholder mange fine, klare farver. Sorten er ekstra modstandsdygtig mod sygdomme. Trives i velgødet, veldrænet jord. Skift dyrkningssted hvert år for at undgå sygdomme. 93122

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Asters

Callistephus chinensis

90 cm

Asters Callistephus chinensis

1-årig 8 cm

Matador mixed Smuk og stor asters med store, dobbelte blomster i blandede farver. Fin i bedet og til snit. Trives i velgødet, veldrænet jord. Skift dyrkningssted hvert år for at undgå svampeangreb. 93130

54

70 cm

Asters Callistephus chinensis

1-årig 8 cm

Princess mix Giver store, fyldte blomster i bl. farver på stive og stabile stilke. Meget holdbar, god til snit, smuk i bedet. Blomstrer længe. Trives i velgødet, veldrænet jord. Skift dyrkningssted hvert år for at undgå svampeangreb. 93162

60 cm

Atlaskblomst

'Prinette' mix Farvekaskade i rødt, rosa og lilla. Glimrende som sent blomstrende indslag i sommerblomstbedet. Passer desuden fint i sensommerbuketten. Trives bedst i en næringsrig og veldrænet jord. Skift dyrkningssted hvert år for at undgå svampeangreb. 93186

Prisgruppe

Clarkia amoena

1-årig 8 cm

NATURLIGE VALG  2018

54-69-Blommor_2018-DK.indd 54

40 cm

Atlaskblomst

Clarkia amoena

1-årig 5 cm

Mix Rigt blomstrende og smuk. Blomstrer i røde, rosa, orange og hvide nuancer. Blomsterne er dobbelte og med noget krusede kronblade. Trives i en næringsrig, muldrig og veldrænet jord i fuld sol på et beskyttet sted. 93194

45 cm

5 cm

1-årig

'Rembrandt' Smukt kirsebærrøde og hvide, azalealignende blomster på lodrette stilke. Pragtfuld i staudebedet og fin til snit, ekstra holdbar hvis man fjerner bladene under vandoverfladen. Letdyrket og rigt blomstrende. 93202

J F M A M J J A S O N D Forkultur

Sås direkte

Blomstring

2017-10-30 15:00


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Clarkia amoena

40 cm

um rf

Biblomme

Lobularia maritima

1-årig 5 cm

10 cm

um rf

Biblomme

Pa

Pa

Atlaskblomst

Lobularia maritima

1-årig 0,3 cm

10 cm

Blomsterkarse, Busk-

Tropaeolum majus

1-årig 0,3 cm

30-40 cm

Blomsterkarse, BuskTropaeolum majus

1-årig 5 cm

30-40 cm

1-årig 5 cm

'Sybil Sherwood' En smuk sort med store, dobbelte, azalealignende blomster i rosa. Noget krusede kronblade som er let skinnende. Smuk både i staudebedet og som snitblomst. Trives bedst i en næringsrig, muldrig og veldrænet jord i fuld sol på et beskyttet sted. 93210

'Carpet of Snow' Fin kant- og stenbedsplante. Blomstrer rigeligt med lysende hvide, duftende blomster. Blomsterne er populære hos bier og insekter. Smalle, mørkegrønne blade. Planterne danner gradvist et tæt blomstrende tæppe. Nøjsom. 95448

'Violett Queen' Fin kant- og stenbedsplante. Blomstrer rigeligt med dybviolette, duftende blomster. Blomsterne er populære hos bier og insekter. Smalle, mørkegrønne blade. Planterne danner gradvist et tæt blomstrende tæppe. Nøjsom. 95464

'Peach Melba' Kompakte planter med lysegule, ferskenfarvede blomster. Meget velegnet som kantplante, i altankasser, rabatter og stenbede. Blomsterne kan spises og er dekorative i salater. Trives fint i mager og veldrænet jord. 93840

'Salmon Baby' Kompakte planter med dobbelte, stærkt laksefarvede blomster. Meget velegnet som kantplante, i altankasser, rabatter og stenbede. Blomsterne kan spises og er dekorative i salater. Trives fint i mager og veldrænet jord. 93848

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blomsterkarse, Busk-

Tropaeolum majus 30-40 cm

Blomsterkarse, Busk-

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

30 cm

Blomsterkarse, Busk-

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

30 cm

Blomsterkarse, Busk-

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

30-40 cm

Blomsterkarse, Slyng-

5 cm

200 cm

1-årig 5 cm

'Whirlybird Mahogny' Halvfyldte, propellignende rødbrune blomster på lave, buskede planter. Glimrende i bede og krukker. Blomsterne er spiselige og dekorative i salater. Frisk farveplet i haven eller på altanen. Læg frøene i blød et døgn i lunkent vand før såningen. 93864

'Black Velvet' Dramatiske, mørke, fløjlsrøde, Ca 5 cm store blomster med gyldent centrum og en fin kompakt voksemåde. Fin at dyrke i f.eks. potte, altankasse og som kantplante i bedet. Spiselige, dekorative blomster. 93800

'Golden Globe' Kompakte planter med dobbelte, gule blomster. Meget velegnet som kantplante, i altankasser, rabatter og stenbede. Blomsterne kan spises og er dekorative i salater. Trives fint i mager og veldrænet jord. 93816

'Milkmaid' Herlige cremegule blomster med gyldent centrum. Fin at dyrke i f.eks. ampler, altankasser, op ad espalier og som bunddækkende plante. Blomsterne kan spises og er dekorative i salater. 93824

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tropaeolum majus 200 cm

Blomsterkarse, SlyngTropaeolum majus

1-årig 5 cm

'Out of Africa' Farvestærk og populær sommerblomst i gule, orange og røde nuancer. Bladene er lysegrønne med hvide striber. Fin at dyrke i ampler, altankasser, op ad espalier og som bunddækkende plante. Blomsterne kan spises og er dekorative i salater. 93832

75 cm

Blomsterkarse, SlyngTropaeolum majus

1-årig 5 cm

200 cm

Glorius Gleam Fyldte blomster i gule, orange og røde nuancer på halvlange ranker. Fin at dyrke i ampler, altankasser, op ad espalier og som bunddækkende plante. Blomsterne kan spises og er dekorative i salater. Trives fint i mager og veldrænet jord. 93808

Blomsterkarse, SlyngTropaeolum majus

1-årig 5 cm

Blomster i gule, orange og røde nuancer. Fin at dyrke i f.eks. ampler, altankasser, op ad espalier og som bunddækkende plante. Blomsterne kan spises og er dekorative i salater. Trives fint i mager og veldrænet jord. 93784

200 cm

1-årig 5 cm

Blomster i gule, orange og røde nuancer. Fin at dyrke i f.eks. ampler, altankasser, op ad espalier og som bunddækkende plante. Blomsterne kan spises og er dekorative i salater. Trives fint i mager og veldrænet jord. Stor pose. 93785

Blomsterkarse, Sommerfugl Tropaeolum peregrinum L.

200-300 cm

54-69-Blommor_2018-DK.indd 55

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

Højde

1-årig

2 cm

Herligt frodig og hurtigt voksende, kan blive meget høj og dækker hurtigt et stort areal. Bladende er dybt femtakkede, lysegrønne og udgør en fin baggrund for de klart gule, sommerfuglelignende, lidt frynsede blomster. Trives i velgødet og porøs havejord. 93776

2018 NATURLIGE VALG

Forkultiveres

Tropaeolum majus

1-årig

Tom Thumb Kompakte planter med blomster i gule, orange og røde nuancer. Meget velegnet som kantplante, i altankasser, bede og stenpartier. Blomsterne kan spises og er dekorative i salater. Trives fint i mager og veldrænet jord. 93856

Blomsterkarse, Slyng-

55

Blomsterstørrelse

2017-10-30 15:00


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

um rf

Pa

Blåkant

Nepeta × faassenii 30-40 cm

1 cm

Blåpude

Aubrietia x cultorum

Staude / flerårig

10-12 cm

1 cm

Brændende kærlighed

Lychnis chalcedonica L.

Staude / flerårig

90 cm

10 cm

Brudeslør

Gypsophila elegans

Staude / flerårig

40 cm

Brudeslør

Gypsophila paniculata L.

1-årig 1,5 cm

90 cm

0,5 cm

Staude / flerårig

Velkendt og populær kantplante med sølvgrønne blade og lavendelblå blomster. Kaldes også for kattemynte, fordi katte elsker at rulle sig i den. Stort anvendelsesområde i haven, både som kantplante og i bedene. Trives i tør og let jord. 94284

'Red Cascade' Rigt blomstrende, vintergrøn bunddækker. Giver lysende farvepletter forår og forsommer. Dens honningduft tiltrækker insekter. Fin i stenbedet og på skråninger. Trives i næringsrig, sandblandet og veldrænet jord. Blomstrer året efter såning. 93226

Velkendt, gammeldags og pålidelig plante. Den blomstrer med en samling ildrøde blomster i løbet af højsommeren. Fin i bedet og som snitblomst. Meget vejrbestandig, blomstrer pænt også i kolde og regnfulde somre. Trives i porøs jord, men er meget nøjsom. 95476

Sød og spæd. Planten breder sig med små blade på tynde stilke, hvilket gør den meget yndefuld at se på. De hvide blomster er små og passer fint i bed og potte. Kan også anvendes i sommerbuketter. Trives i en let og veldrænet jord i fuld sol. 95376

Snowflake Let at dyrke. Fin i bedet og smuk som snitblomst, også som tørret evighedsblomst. Hvide, dobbelte blomster, næsten som små snebolde. Planten bliver med tiden ganske frodig. Meget nøjsom, når planten er vokset til. Blomstrer året efter såning. 93446

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

um rf

Pa

Chokoladeblomst

Berlandiera lyrata

30 cm

Dahlia

Dahlia × pinnata

2-årig 4-5 cm

50-60 cm

Dahlia Dahlia × pinnata

1-årig 8 cm

40 cm

Djævlen i busken Nigella hispanica

1-årig 9 cm

90 cm

Dorotheanthus

Dorotheanthus bellidiformis

1-årig 5 cm

10-15 cm

1-årig 3 cm

'Choko Prince' Lækkert lysende gule blomster og stilke i en brun nuance. Blomsterne har en tydelig duft af chokolade. Passer bedst i potter på et varmt og beskyttet sted. 93449

'Sunny Reggae' Farvestærk dahliasort med orange, røde og gule nuancer. Velegnet til potten eller bedet og er fin som snitblomst Sorten er tidlig og ganske robust, men tåler ikke frost. Topkap og fjern den første blomsterknop, så bliver de fyldigere. 93457

'Redskin' Farvestærke, store, dobbelte blomster i blandede farver i smuk kontrast til det mørke rødglinsende løv. Tidlig og ganske robust. Topkap planterne og fjern den første blomsterknop, så bliver de fyldigere. Trives i muldrig, porøs jord. 93458

'African Bride' Med sit sirlige løv og hvide blomster med mørke støvdragere og frøkapsler er blomsten sød og dramatisk på samme tid. Velegnet til såvel bedet som buketten. Frøkapslerne er meget dekorative og anvendelige i tørret tilstand. 95392

Mix Opsigtsvækkende, lav plante til bede og stenpartier. Små, tykke blade. Blomsterne er i de mest fantastiske nuancer af rosa, gult, orange, rødt og hvidt. Blomsterne er åbne i solskin og lukkede om aftenen og i dårligt vejr. Trives i let jord, tåler tørke. 93488

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Edderkoppeplante

Cleome hassleriana 90-100 cm

12 cm

1-årig

'Rose Queen' Meget smuk, ganske stor, men samtidig yndefuld. Blomsterstandene er store og luftige, og hele planten gør et sart indtryk. Blomstrer længe. Sorten har en delikat, lyserød farve. Løvet er frisk lysegrønt. Trives i næringsrig, porøs jord. 94340

56

Enkeblomst Scabiosa atropurpurea

90 cm

3 cm

1-årig

'Snowmaiden', 'Black Knight' Stilfuld kontrast af blomster i hvid og dyb mørk rød, næsten sort. Fantastisk flot i alle sommerens buketter. Duften fra blomsterne tiltrækker humlebier, bier og sommerfugle. Har brug for støtte. Klip visne blomster af, kan også tørres til evighedsblomst. 94655

Evighedsblomst, Kæmpe

80 cm

4 cm

1-årig

Xerochrysum bracteatum

Smuk og farvestærk i bedet, som snitblomst og til tørring. Planterne bliver høje med mange dobbelte blomster i lysende nuancer af gult, rødt, rosa, hvidt og orange. Trives i porøs og muldrig jord. Vandes mens planten er lille. 93704

NATURLIGE VALG  2018

54-69-Blommor_2018-DK.indd 56

Prisgruppe

Fingerbøl

Digitalis purpurea L. 80-100 cm

3 cm

Fladbælg, Flerårig

Lathyrus latifolius L.

2-årig

Stor og pragtfuld. Blandingen indeholder rosa og gullighvide farvetoner, hvor blomsterne kan være mere eller mindre tofarvede. Også smuk som snitblomst. Trives i de fleste jordtyper. Blomstrer året efter såning. Giftig. 93524

100-150 cm

3 cm

Staude / flerårig

Fladbælg er nært beslægtet med den etårige ærteblomst, men er flerårig. Enestående smuk, blomstrer i rosa nuancer. Hurtigt voksende og rigt blomstrende. Sød i buketter. Dufter ikke. 95857

J F M A M J J A S O N D Forkultur

Sås direkte

Blomstring

2017-10-30 15:00


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Flaskegræskar

Lagenaria siceraria 250 cm

Flittiglise Impatiens walleriana

1-årig

30 cm

Floks, Sommer-

Phlox drummondii

1-årig 4 cm

30 cm

Fløjlsblomst

Tagetes patula

1-årig 2 cm

20 cm

Fløjlsblomst Tagetes patula

1-årig 4 cm

25 cm

1-årig 5 cm

Dekorative frugter som plukkes om efteråret og hænges til tørring. Den vokser hurtigt op ad en væg eller et espalier på et solrigt sted. Trives i muldrig og velgødet jord et varmt sted, gerne i en stor krukke på terrassen/altanen. 93542

'Cha Cha' F1 mixture Blanding af farver i røde, orange, laksefarvede og hvide blomster. Taknemmelig udplantningsplante. Blomstrer rigeligt selv i skyggen. Tåler også en regnfuld og kold sommer, men ikke frost. Fin som potteplante, kan plantes ud efter frost. 93559

Velduftende sommerfloks med store blomster i blandede farver. Ganske lav og velegnet som kantplante, i bede, stenpartier og altankasser. Kan sås på friland, men forspiring anbefales for at sikre tidligere blomstring. Trives i velgødet, porøs jord. 93590

'Bolero' Taknemmelig og let at dyrke. Giver rustrøde blomster med en varm, gulorange kant i varierende bredde omkring blomsterbladene. Blomstrer rigeligt, også i koldt/regnfuldt vejr, tåler en del frost. Bør forspires, mislykkes sjældent. Trives i velgødet jord, nøjsom. 95571

' Alumia Vanilla Cream' En sød lille fløjlsblomst i cremet hvidt. Passer udmærket i bede og potter. Planten er lav og blomstrer rigeligt også i koldt og regnfuldt vejr. Knib de første blomsterknopper, så bliver planten mere busket. Trives i velgødet jord, men er ganske nøjsom. 95572

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Fløjlsblomst

Tagetes patula

20 cm

Fløjlsblomst

Tagetes patula

1-årig 4 cm

15 cm

Fløjlsblomst

Tagetes patula

1-årig 2 cm

20 cm

Fløjlsblomst

Tagetes patula

1-årig 4 cm

25 cm

Fløjlsblomst

4 cm

20 cm

1-årig 4 cm

'Mowgli Orange' Sød minitagetes hvor blomsterne bliver ca. 2 cm i diameter. Sorten giver fyldige blomster i ren orange. Planten er lav og blomstrer, selv i koldt og regnfuldt vejr. Glimrende i bede og krukker. Blomstrer rigt hele sommeren. 95589

'Panther' Taknemmelig og let at dyrke. Sorten giver bronzerøde, fyldte blomster ca. 5 cm store. Blomstrer rigeligt, også i koldt/ regnfuldt vejr, tåler en del frost. Bør forspires, mislykkes sjældent. Trives i velgødet jord, men nøjsom. 95603

'Tiger Eyes' Taknemmelig og let at dyrke. Smuk med et fyldt, gyldent centrum og en mahognirød "kjole" af større blomsterblade. Blomstrer rigeligt, også i koldt/regnfuldt vejr, tåler en del frost. Bør forspires, mislykkes sjældent. Trives i velgødet jord, men nøjsom. 95619

'Strawberry Blond' En fløjlsblomst i rosa toner. Passer udmærket i bede og potter. Planten er lav og blomstrer rigeligt også i koldt vejr. Knib de første blomsterknopper, så bliver planten mere busket. Trives i velgødet jord, men er nøjsom. Knib alt vissent for rigeligere blomstring. 95620

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tagetes patula

20 cm

4 cm

1-årig

'Yellow Boy' Taknemmelig og let at dyrke. Sorten giver gule, fyldte blomster ca. 4 cm store. Blomstrer rigeligt, også i koldt/regnfuldt vejr, tåler en del frost. Bør forspires, mislykkes sjældent. Trives i velgødet jord, men nøjsom. 95627

Fløjlsblomst, Opret

Tagetes erecta

50 cm

7 cm

Fløjlsblomst, Opret

Tagetes erecta

1-årig

'First Lady' F1 Taknemmelig og let at dyrke. Giver store, meget fyldte og klart gule blomster. Blomsterne sidder godt fri af løvet. Blomstrer rigeligt, også i koldt/regnfuldt vejr, tåler en del frost. Bør forspires, mislykkes sjældent. Trives i velgødet jord, men nøjsom. 95635

50 cm

7 cm

1-årig

'Taishan Orange' En statelig og robust fløjlsblomst, som passer fint i sommerbedet og også i store potter på terrassen og balkonen. Knib de første blomsterknopper, så bliver planten mere busket. Trives bedst i næringsrig og veldrænet jord. Fjern visne blomster efter behov. Bør forkultiveres. 95637

Fløjlsblomst, Opret

Tagetes erecta

35 cm

7 cm

1-årig

'Vanilla' F1 Taknemmelig og let at dyrke. Giver store, fyldte blomster i herlig cremehvid farve. Blomstrer rigeligt, også i koldt/regnfuldt vejr, tåler en del frost. Bør forspires, mislykkes sjældent. Trives i velgødet jord, men nøjsom. 95643

Fløjlsblomst, Smalfliget Tagetes tenuifolia

20 cm

54-69-Blommor_2018-DK.indd 57

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

Højde

1-årig

1 cm

'Lemon Star' En herlig lille tagetes med citrongule blomster, der er ca. 2 cm i diameter. Buskagtig voksemåde, fintfliget løv og rigelig blomstring. Glimrende kantplante og dekorativ som blomstrende lav hæk. 95555

2018 NATURLIGE VALG

Forkultiveres

Tagetes patula

1-årig

'Boy o Boy' Taknemmelig og let at dyrke. Fyldte blomster, 5 cm store, i citrongule, orange og tofarvede nuancer. Blomstrer rigeligt, også i koldt/regnfuldt vejr, tåler en del frost. Bør forspires, mislykkes sjældent. Trives i velgødet jord, men nøjsom. 95579

Fløjlsblomst

57

Blomsterstørrelse

2017-10-30 15:01


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Fløjlsblomst, Smalfliget Tagetes tenuifolia 20-30 cm

Forglemmigej Myosotis sylvatica

1-årig

1 cm

15 cm

Frøkenhat

Zinnia elegans

2-årig 0,7 cm

60 cm

Frøkenhat

Zinnia elegans

1-årig 7 cm

40 cm

Frøkenhat

Zinnia haageana

1-årig 5 cm

45 cm

1-årig 4 cm

'Tangerine Gem' De fintfligede blade har en skarp, krydret citronsmag, gode til salat og fisk. Blomsterne anvendes i salater og til dekoration. Vokser i pudeform og bliver helt dækket med små, enkelte, orange blomster. Robust, vandes ved tørke. 95563

'Blue Ball' Velkendt og populær plante med blå, stjerneformede blomster og en lav, kompakt voksemåde. Trives på både skyggefulde og solrige steder. Fin som kantplante og dekorativ sammen med tulipaner. Trives i de fleste jordtyper, gerne lidt fugtige, men ellers nøjsom. 93608

'Envy' Herlig limegrøn farve. Et pragtfuldt indslag i bedet og flot i samplantninger. Letdyrket og taknemmelig, let at forspire. Pluk visne blomster væk løbende. Trives i næringsrig, porøs plantejord. Vandes ved tørke. 95977

'Sunbow mixed' Stiv, lodret stilk med en eller flere velformede, fyldte blomster i masser af farver i toppen. Et farvestærkt indslag i bede og potter, desuden en fin og meget holdbar snitblomst. Trives i næringsrig, porøs plantejord. 96017

'Soleado' Særdeles rigt blomstrende frøkenhat med enkle blomster. De orange kronblade har guldgule kanter og en intensiv mahognirød ring omkring midten. Et farverigt indslag i bede og potter. Holdbar snitblomst. 96014

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Frøkenhat

Zinnia elegans

80 cm

Frøkenhat

Zinnia elegans

1-årig 7 cm

60 cm

Frøkenhat

Zinnia elegans

1-årig 5 cm

40 cm

Frøkenhat

Zinnia elegans

1-årig 5 cm

70 cm

Gråblad

Senecio cineraria

1-årig 7 cm

20 cm

1-årig

Den har en stiv, lodret stilk med en eller flere velformede fyldte blomster i toppen. Farvestærkt indslag i bede og potter. Fin og holdbar snitblomst. Blanding i mange farver med store georginelignende blomster. Trives i velgødet og næringsrig jord. 95985

'Pop Art Gold & Red' Sej dahliablomstrende Zinnia i gul med røde striber. Flot indslag i bedet også flot i sammenplantninger. Nem at dyrke og taknemmelig, let at forkultivere. Fjern visne blomster løbende så blomstrer den hele sommeren. Trives i næringsrig, løs plantejord. Vand ved tørke. 95997

'Sunbow Purple' Køn sommerblomst med lang blomstringstid. Den har en stiv, lodret stilk med en eller flere fyldte blomster i toppen. Skærer man kviste af, forgrener den sig. Farvestærkt indslag i bede og potter. Holdbar snitblomst. Sorten er lav og har violette blomster. 96009

'Zinderella Peach' Meget dobbelt frøkenhat, som fanger blikket i orange og rosa nuancer. Fin mørk i midten, som skaber kontrast. Visse blomster bliver enkle. Letdyrket og taknemmelig. Udmærket snitblomst. 96010

'Silver Dust' Meget dekorative blade som er ensartet sølvgrå og lodne. Kan kombineres med alle farver og give en fin effekt. Tåler meget sol, velegnet til altankasser, krukker og som kantplante i bede. Trives i velgødet, porøs jord, men er ganske nøjsom. 95208

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Eschscholzia californica

30 cm

Guldvalmue Eschscholzia californica

1-årig 5 cm

Farvestærk med et valmuelignende udseende i orange nuancer. Smuk i bedet og fin til snit, hvis den plukkes i knop. Blomsterne lukker sig, når aftenen falder på. Letdyrket og nøjsom. Trives bedst i mager jord, vil gerne vandes under tørke. 95516

58

20 cm

5 cm

1-årig

'Rosa Romantica' Smuk sommerblomst i romantiske, rosa nuancer. Blomstrer rigeligt hele sommeren. Blomsterne lukker sig om aftenen. Taknemmelig i bede, fin og holdbar som snitblomst, hvis den plukkes i knop. 95524

um rf

Heliotrop

Pa

Guldvalmue

Heliotropium arborescens L.

40 cm

Hindebæger, Vinget

'Marine' Velduftende plante med store, violetblå blomsterklaser. Bladene er dybgrønne og grove, planten lodret med skud fra basis. Den skal forspires og det tager ganske lang tid, men er rigeligt besværet værd. Trives i velgødet og muldrig jord. 93644

Prisgruppe

Limonium sinuatum

1-årig 10 cm

NATURLIGE VALG  2018

54-69-Blommor_2018-DK.indd 58

60 cm

0,5 cm

Hjelmbønne

Lablab purpureus

1-årig

Mix Meget farvestærk, kan anvendes både som frisk snitblomst og tørret som evighedsblomst. Farven er intens, blomsterne er små men samlede og giver et fyldigt indtryk. Kan sås på friland på gode steder, men bør forspires. Trives i sandblandet jord. 94976

250-300 cm

1-årig

Fascinerende slyngplante med rosalilla, duftende blomster samt dekorative, mørke purpurfarvede bælge (kan spises kogte). Glimrende espalierplante. Trives i næringsrig, veldrænet jord på et solrigt, læfyldt, beskyttet sted. 93656

J F M A M J J A S O N D Forkultur

Sås direkte

Blomstring

2017-10-30 15:01


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Husløg

Sempervivum 6-10 cm

Linum usitatissimum L.

Staude / flerårig

Hør, Spind-

70 cm

Ipomoea

Ipomoea quamoclit

1-årig 2 cm

200 cm

Jernurt, KæmpeVerbena bonariensis

1-årig

120 cm

Kinalykt

Physalis alkekengi franchetii

1-årig 5 cm

60 cm

Staude / flerårig

5 cm

Glimrende f.eks. på mure, gærder, stenbede og tørvetage, men også i bede, potter, kummer og store fade med smukke sten. Trives i fuld sol, gerne et åbent sted. Kræver veldrænet jord. Tåler tørke. Blomstrer første gang nogle år efter såning. 95655

Køn og letdyrket evighedsblomst med smukke blå blomster. Det er dog de brune frøkapsler, der bruges som evighedsblomster. Stilken er smal med et tyndt løv. Blomsterne sidder i lodrette, kvastlignende stande. Nøjsom, men gerne porøs jord. 93954

'White Feather' Slyngplante hvis tynde, fjerformede blade kan blive op til 10 cm lange. Klokkeformede blomster med hvide, stjernelignende kronblade. Meget populær hos fugle og sommerfugle. Glimrende i potter på altanen og i udestuen. 95869

Flot sommerblomst, som er en udfordring at dyrke. Er flerårig, men dyrkes her som etårig. Blomstrer med violette blomster på høje stængler. Bladene er lancetformede og mørkegrønne. En favorit sammen med høje georginer 95813

Let at dyrke. Får lysende, orangerøde lygter, som omgiver de små uanselige blomster. Har en lidt diffus voksemåde. Høstes til tørring, når "lygterne" er blevet orange. Meget nøjsom, men giver flest lygter, når den dyrkes et solrigt sted i kalkholdig jord. 93692

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Katost, Almindelig

Malva sylvestris 100 cm

Kattunblomst Schizanthus pinnatus

2-årig 4 cm

40 cm

Kinesisk hundetunge Cynoglossum amabile

1-årig 3 cm

40 cm

Klokke, Smalbladet Campanula persicifolia L.

1-årig 1 cm

40-80 cm

5 cm

Staude / flerårig

Klokkeranke Cobaea scandens

200-400 cm

1-årig 7 cm

'Purple Satin' Katost med glinsende, smukke blomster. Lige velegnet til bede som mere naturlige omgivelser. Gammel lægeplante. Trives i næringsrig og veldrænet jord på et beskyttet sted. Kan dyrkes som staude på lune steder. 94164

Dr.Badger´s hybrids Blomstringsvillig. Blanding af violette, rosa, gule og hvide nuancer i forskellige kombinationer, mange flerfarvede. Letdyrket bedplante, smukkest dyrket i grupper. Også smuk i potter, krukker og altankasser. Trives bedst i en porøs, sandet og muldrig jord. 93536

'Firmament' Letdyrket og taknemmelig med små, klart blå, stjerneformede blomster og en lodret voksemåde. Blomstrer stort set gennem hele sommeren. Dekorativ som kantplante i bedet og anvendelig i buketter. Ikke særligt krævende mht. jord, trives også på skyggefulde steder. 93614

Dejlig eng- og haveblomst. Lige i tide til midsommerens buketter springer de første klokker ud i toppen. En oplagt plante på naturgrunden, velegnet til forvildning. 93392

Populær og hurtigt voksende. De klokkelignende blomster er dybt blåviolette og meget dekorative. Glimrende på terrasse og altan et solrigt sted. Kræver opbinding. Kan dyrkes som potteplante i et solrigt vindue. Trives i gødet, porøs jord. 93752

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Klokketræ Abutilon x hybridum

50 cm

4 cm

Staude / flerårig

En gammeldags, letdyrket, sød potteplante. Bladene minder om små ahornblade, blomsterne om hibiscus, men mere klokkelignende. Farven kan variere fra rødt til gult, med en og anden orange mellemtone. Trives et solrigt sted i god jord. 93746

Kniplingsblomst Trachymene caerulea (Didiscus caeruleus

60 cm

Kornblomst Centaurea cyanus

1-årig 7-8 cm

60-80 cm

Lace Mixture Se gerne nærmere på denne smukke blomst. Ligesom små spidsparasoller giver den en romantisk touch til bede og buketter. Dufter herligt og lokker både sommerfugle og bier til haven. Kan behøve støtte. Klip visne blomster bort efter behov. 93397

Kornblomst Centaurea cyanus

1-årig 3 cm

'Black Boy' Velkendt vild blomst. Havetyperne fås i forskellige farver og har større blomster end den vilde art. Denne sort har blomster i en mørk purpur. Letdyrket med en yndefuld sammenvævet voksemåde. Trives i næringsrig, veldrænet jord, men er nøjsom. Fin som evighedsblomst. 93362

80 cm

Kornblomst Centaurea cyanus

1-årig 3 cm

'Blue Boy' Vidunderlig i buketter og let at dyrke. Den vokser hurtigt og begynder at blomstre tidligt på sæsonen. Så om efteråret for at få blomster til næste midsommer. Trives i næringsrig, veldrænet jord, men er ellers nøjsom. Fin som evighedsblomst. 93368

70 cm

54-69-Blommor_2018-DK.indd 59

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

Højde

1-årig 3 cm

Mix Populær, gammeldags sommerblomst, også fin i buketter. Dobbelte blomster i rosa, røde, hvide og blå nuancer. Letdyrket og smuk farveplet i haven. Trives i næringsrig, veldrænet jord, men er ellers nøjsom. Fin som evighedsblomst. 93374

2018 NATURLIGE VALG

Forkultiveres

59

Blomsterstørrelse

2017-10-30 15:01


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

40 cm

Kornblomst Centaurea cyanus

1-årig 3 cm

70-80 cm

um rf

Lavendel Lavandula angustifolia

1-årig 3 cm

40 cm

Staude / flerårig

Lavendel Lavandula angustifolia 30-35 cm

Staude / flerårig

um rf

Levkøj, SommerMatthiola incana

Pa

Pa

Kornblomst Centaurea cyanus

40 cm

1-årig 2 cm

'Polka Dot' Populær, gammeldags sommerblomst, også fin i buketter. Blomster i rosa, røde, violette og blå nuancer samt hvidt. Sorten har en buskagtig voksemåde. Letdyrket og smuk farveplet. Trives i næringsrig, veldrænet jord, men er ellers nøjsom. Fin som evighedsblomst. 93380

'Classic Romantic' Søde blomster i lyserøde nuancer dejlige i sommerens buketter. Sorten er hurtigt voksende og blomstrer tidligt på sæsonen. De enkelte blomster visner hurtigt, men nye blomster dannes hele sommeren. Så i efteråret for at få blomster til næste midsommer. 93387

Velduftende og smuk. Tiltrækker bier og sommerfugle. Blomsterne anvendes bl.a. i krydderblandingen 'Herbes de Provence' samt i i potpourrier og duftposer. Blomsterne er lavendelblå, fine i staudebedet. Trives i porøs og varm jord. Blomstrer året efter såning. 93882

'Ellagance Ice' Fantastisk velduftende og smuk krydderurt, som tiltrækker bier og sommerfugle. Blomsterne er hvide og dekorative i staudebedet. Trives i porøs og varm jord. 93888

'Ten Week' Duftende og rigt blomstrende, også smuk til snit. Lodrette blomsterstængler med blomsterne tæt langs stilken. En lavt voksende sort. Blandingen indeholder nuancer af gullighvidt, mørkviolet, rosa og rødt. Trives i velgødet, porøs jord. 94140

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lobelie, HængeLobelia erinus 5-10 cm

Lobelie, HængeLobelia erinus

1-årig 1 cm

5-10 cm

Lobelie, KantLobelia erinus

1-årig 1 cm

10 cm

Lobelie, KantLobelia erinus

1-årig 1 cm

10 cm

Løvemund, HaveAntirrhinum majus

1-årig 1 cm

40 cm

1-årig 3 cm

'Red Cascade' Anvendes hovedsageligt som kantplante i bede, altankasser, krukker og potter. Smuk sort med en kraftig, hængende voksemåde, lysegrønt løv og rødviolette blomster med et hvidt øje. Trives bedst i en næringsrig, veldrænet jord. 93966

'Saphir' Anvendes hovedsageligt som kantplante i bede, altankasser, krukker og potter. Smuk sort med en kraftig, hængende voksemåde, lysegrønt løv og klart blå blomster med et hvidt øje. Trives bedst i en næringsrig, veldrænet jord. 93974

'Crystal Palace' Anvendes hovedsageligt som kantplante i bede, altankasser, krukker og potter. Populær sort med kompakt voksemåde, mørkegrønt løv og masser af intenst blå blomster. Trives bedst i en næringsrig, veldrænet jord. 93990

'Snowball' Anvendes hovedsageligt som kantplante i bede, altankasser, krukker og potter. Planten har en kompakt voksemåde. Hvid lobelia er desværre svær at få helt sortsren. Bliv derfor ikke forbavset hvis et par af blomsterne er blå. Trives bedst i en næringsrig, veldrænet jord. 94006

Cheerio F2 Klassisk sommerblomst. Sorten indeholder nuancer af gult, rødt, hvidt og rosa. Glimrende både i krukker og sommerblomstbede. Velegnet til snit. Trives bedst i en næringsrig og veldrænet jord. Vandes ved tørke. 93912

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Løvemund, HaveAntirrhinum majus

80 cm

Mamelukærme Lavatera trimestris L.

1-årig 3 cm

Klassisk sommerblomst. Blandingen indeholder nuancer af gult, rødt, hvidt og rosa. Glimrende både i krukker og sommerblomstbede. Velegnet til snit. Trives bedst i en næringsrig og veldrænet jord. Vandes ved tørke. 93919

60

60 cm

Mamelukærme Lavatera trimestris L.

1-årig 8 cm

'Mont Blanc' Kraftfuld og letdyrket. Sorten er prisbelønnet for sine gode egenskaber såsom blomsterrigdom, holdbarhed og usædvanligt smukke, hvide, store, tragtformede blomster. Smuk i buketter. Nøjsom, trives i de fleste jordtyper, gerne næringsrig og veldrænet. 94172

60 cm

Marieklokke Campanula medium L.

1-årig 8 cm

'Silver Cup' Kraftfuld og letdyrket. Sorten er prisbelønnet for sine gode egenskaber såsom blomsterrigdom, holdbarhed og usædvanligt smukke, dybtrosa, let tragtformede blomster. Smuk i buketter. Nøjsom, trives i de fleste jordtyper, gerne næringsrig og veldrænet. 94180

NATURLIGE VALG  2018

54-69-Blommor_2018-DK.indd 60

Prisgruppe

70 cm

Matrem Tanacetum parthenium

2-årig 6 cm

Giver en masse klokker langs en stabil og lodret stilk. Klokkerne i hvidt, rosa og dybt blå sidder på korte skafter tæt langs stilken. Blomstrer året efter såning. Holdbar og smuk i buketter. Nøjsom, trives i de fleste jordtyper, gerne porøs, muldrig jord. 94196

20 cm

1,5 cm

1-årig

'Snowball' Lille og fin, meget velegnet som kantplante i bede og stenpartier. Kompakt og lavstammet. Den bliver oversået med små, hvide, meget fyldte blomster. Bør forspires, men kan også sås på friland på solrige steder. Trives bedst i næringsrig jord, men er ellers nøjsom. 94204

J F M A M J J A S O N D Forkultur

Sås direkte

Blomstring

2017-10-30 15:01


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mimose, FølsomMimosa pudica

25 cm

Mix, Engblomster Nelson Mixture

1-årig 1,5 cm

40-75 cm

Staude / flerårig

Mix, Evighedsblomster Nelson Mixture

80 cm

Mix, Honningblomster Nelson Mixture

1-årig

40-75 cm

Mix, Slyngplanter Nelson Mixture

1-årig

100-200 cm

1-årig

Køn lille potteplante, som folder sine blade sammen ved berøring, og folder dem ud igen efter nogle minutter. Blomsterne er uldne, lyserøde kugler på korte skafter, bladene er grågrønne. Letdyrket og taknemmelig. Trives i næringsrig jord et lyst sted. 95192

En fin blanding af blomster, som hører hjemme på blomsterenge, bl.a. kløver, margerit, kornblomst, farvegåseurt og nyserøllike. Blomsterne slås først af sidst på sommeren, de skal have lov at kaste deres frø. 93266

Planter der egner sig til tørring; bl.a. solvinge og hindebæger. Farverne og formerne er mange, velegnede til blandede, tørrede buketter. De forskellige sorter skal alle høstes, lige når de er sprunget ud. Trives i velgødet og porøs jord. Vandes ved tørke. 93272

Nyttig og smuk blanding af udvalgte sorter, der kan tiltrække og give nektar til bier. Bier er nødvendige for bestøvning i haven. Indeholder bl.a. reseda, hjulkrone, alm. honningurt og trompetkatost. Trives i porøs, muldrig jord, men flere sorter er nøjsomme. 93254

Pragtfuld blomstrende blanding af højtvoksende slyngplanter med bl.a. ærteblomst, pragtsnerle og blomsterkarse. Velegnet til mure, stakitter og espalierer. Planterne kræver støtte. Kan dyrkes i krukke. Trives bedst i gødet, porøs jord, men er nøjsomme. 93260

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mix, Sommerblomster Nelson Mixture 40-70 cm

Mix, Sommerblomster Nelson Mixture

1-årig

40-70 cm

Mix, Sommerblomster Blue Shades

1-årig

40-75 cm

Mix, Sommerblomster Pink Shades

1-årig

40-75 cm

Morgenfrue Calendula officinalis

1-årig

50 cm

1-årig

Hyggelig blanding med flere af vore elskede sommerblomster som kornblomst, morgenfrue, asters, frøkenhat, romersk ridderspore m.fl. Herligt dekorativ farveplet både i bedet og i vasen. Trives i næringsrig og veldrænet jord. Stor pose. 93279

Fantastisk blanding udelukkende i blå og violette nuancer. Et herligt indslag i et farveafstemt bed. Indeholder letdyrkede sorter med forskellig blomstringstid, hvilket sikrer lang blomstring. Trives bedst i porøs og muldrig jord, men mange af sorterne er nøjsomme. 93290

Fantastisk blanding udelukkende i lyserøde og mørkrosa nuancer. Herligt indslag i et farveafstemt bed. Indeholder letdyrkede sorter med forskellig blomstringstid, hvilket sikrer lang blomstring. Trives i porøs og muldrig jord, men mange af sorterne er nøjsomme. 93296

Blomstringsvillig og letdyrket. Blomster i lysende nuancer af gult, abrikos og orange. Smuk i bedet og køkkenhaven. Velegnet til snit. Spiselige dekorative blomsterblade. Frøsår sig villigt. Trives bedst i næringsrig og veldrænet jord, men er ellers nøjsom. 94876

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

50 cm

Morgenfrue Calendula officinalis

1-årig 7 cm

Blomstringsvillig og letdyrket. Blomster fra lysegul over abrikos til mørk orange. Smuk i bedet og køkkenhaven. Velegnet til snit. Spiselige dekorative blomsterblade. Frøsår sig villigt. Trives bedst i næringsrig og veldrænet jord, men er ellers nøjsom. Stor pose. 94877

45 cm

Morgenfrue Calendula officinalis

1-årig 7 cm

'Bronzed Beauty' Letdyrket, rigt blomstrende morgenfrue med iøjnefaldende farve. Smuk at dyrke i bedet og i køkkenhaven. Velegnet til snit. Kronbladene er spiselige og dekorative i salater og drinks mv. Fin snitblomst. 94892

20 cm

Morgenfrue Calendula officinalis

1-årig 6 cm

Daisy Citrus Mix Herlig farvekombination af sorterne ’Apricot Daisy’, ’Lemon Daisy’ og ’Orange Daisy’. De er lavt voksende og fine i potter og som kantplante i bede, eller hvorfor ikke i køkkenhaven! Spiselige blomsterblade. 94900

30 cm

6 cm

1-årig

'Fiesta Gitana' Blomstringsvillig og letdyrket. Fyldte blomster i nuancer af gul, abrikos og orange. Smuk at dyrke i bedet og i køkkenhaven. Fin til snit. De farvestærke blomsterblade kan spises. Sår sig selv. Trives bedst i næringsrig og veldrænet jord, men er ellers nøjsom. 94908

Morgenfrue

54-69-Blommor_2018-DK.indd 61

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

Højde

Calendula officinalis

60 cm

1-årig

7 cm

'Orange Porcupine' En pragtfuld, fyldtblomstrende sort med lysende farve. Smuk at dyrke i bedet og i køkkenhaven. Ideel til snit. Blomsterbladene kan spises og er dekorative i salater og drinks. 94916

2018 NATURLIGE VALG

Forkultiveres

7 cm

Hyggelig blanding med flere af vores elskede sommerblomster. F.eks. kornblomst, morgenfrue, asters, frøkenhat, romersk ridderspore m.fl. Herligt dekorativ farveplet i bedet og i vasen. Trives i næringsrig og veldrænet jord. 93278

Morgenfrue Calendula officinalis

61

Blomsterstørrelse

2017-10-30 15:01


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Morgenfrue

Calendula officinalis

50 cm

Morgenfrue

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

50-70 cm

Morgenfrue

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

65-75 cm

Morgenfrue

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

50 cm

Natlys, Krybende-

Oenothera macrocarpa

1-årig 7 cm

15 cm

9 cm

Staude / flerårig

'Pacific Beauty' Blomstringsvillig og letdyrket. Fyldte blomster i nuancer af gult, abrikos og orange. Smuk i bedet og køkkenhaven. Velegnet til snit. Spiselige dekorative blomsterblade. Frøsår sig villigt. Trives bedst i næringsrig og veldrænet jord, men er ellers nøjsom. 94924

'Pink Surprise' Blomstringsvillig og letdyrket med blomster, der skifter fra orange til abrikos. Smuk i bedet og køkkenhaven. Velegnet til snit. Spiselige dekorative blomsterblade. Frøsår sig villigt. Trives bedst i næringsrig og veldrænet jord, men er ellers nøjsom. 94932

'Ivory Princess' Dobbelt morgenfrue i lysegule næsten hvide nuancer. Midten er mørk eller kremfarvet. Spiselige kronblade, dekorative i salater. Trives i næringsrig og veldrænet jord, men er nøjsom. 94933

'Radio' Blomstringsvillig og letdyrket. Fyldte blomster med lange kronblade i ren orange. Smuk at dyrke i bedet og i køkkenhaven. Velegnet til snit. Spiselige dekorative blomsterblade. Frøsår sig villigt. Trives bedst i næringsrig og veldrænet jord, men er ellers nøjsom. 94940

Lille, flerårig plante med krybende voksemåde. Planten får masser af store, gule, tragtformede blomster. Velegnet i stenpartier, på skråninger og forrest i bede. Blomstrer som regel året efter såning, men kan blomstre allerede første år ved såning tidligt om foråret. 94220

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Nellike, Studenter-

Dianthus barbatus

40 cm

Nellike, Studenter-

Dianthus barbatus

2-årig 2 cm

40 cm

Nikkeknop

Rhodanthe manglesii

2-årig 2 cm

30-40 cm

Okseøje

Chrysanthemum carinatum

1-årig 2,5 cm

60 cm

Okseøje, Hvid

Leucanthemum vulgare

1-årig 6 cm

70 cm

6 cm

Staude / flerårig

Mix Populær, gammeldags plante i nuancer af rødt, hvidt og rosa, flere tofarvede. Meget holdbar snitblomst. Bliver gerne flerårig, da den sår sig selv. Pas på du ikke luger de selvsåede frøplanter væk. Trives i næringsrig, fugtig jord. 93422

'Herald of Spring' Populær, gammeldags plante i rosa, fløjlsrødt, hvidt og mange forskellige tofarvede kombinationer. Meget holdbar snitblomst. Bliver gerne flerårig, da den sår sig selv. Pas på du ikke luger de selvsåede frøplanter væk. Trives i næringsrig, fugtig jord. 93428

Køn og letdyrket evighedsblomst i en blanding af rosa nuancer. Der sidder flere let nikkende blomster for enden af en spæd stilk. Meget køn i forskellige typer arrangementer. Ganske skrøbelig, håndteres med forsigtighed. Nøjsom, men foretrækker en porøs jord. 95200

Let at dyrke. Bladene er mørkegrønne og fintfligede. Giver en masse farver som gult, rosa, rødt og hvidt i forskellige kombinationer med et dekorativt brunt øje i midten. Fin i bedet og til snit. Trives i de fleste typer jord, gerne porøs og muldrig. 94960

'Maikönigin' Velkendt og traditionel. Smuk i bede og i alle sommerens blomsterbuketter. Flerårig plante som godt kan forvilde sig i et hjørne af haven. Denne sort har usædvanligt store, hvide blomster. Ganske nøjsom, tåler tørke når planterne er vokset godt til. 94772

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Okseøje, Kron-

Glebionis carinata

55 cm

Papirblomst Xeranthemum annuum

1-årig 6 cm

'German Flag' Letdyrket, fin i bedet og til snit. Langsom tilvækst i starten, men giver smukke, fyldige planter med mørkegrønne fintfligede blade. De tofarvede blomster giver en klar og varm farveeffekt. Trives bedst i en veldrænet, nærings- og muldrig jord. 94968

62

45 cm

Pelargonie Pelargonium x hortorum

1-årig 3 cm

Meget smuk evighedsblomst med silkeglinsende blomster. Blandingen indeholder rosa, lilla og hvide nuancer af dobbelte blomster. De vajer blidt i vinden, eftersom stilken er ganske spinkel, men sej. Trives i porøs, sandblandet jord. 94332

30 cm

Pelargonie

'Inspire Pink' F1 Potte- og udplantningsplante. Kan overvintre lyst og køligt (5°C). Giver masser af blomsterstande, kan have op til 15-20 blomster samtidigt. Kompakt voksemåde med mange skud nede fra basis. Tidligt blomstrende. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 94384

Prisgruppe

Pelargonium x hortorum

1-årig 2,5 cm

NATURLIGE VALG  2018

54-69-Blommor_2018-DK.indd 62

35 cm

Pelargonie

Pelargonium x hortorum

1-årig 2,5 cm

'Inspire Scarlet' F1 Potte- og udplantningsplante. Kan overvintre lyst og køligt, ved 5°C. Giver masser af blomsterstande, kan have op til 15-20 blomster samtidigt. Kompakt voksemåde med mange skud nede fra basis. Tidligt blomstrende. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 94400

35 cm

2,5 cm

1-årig

'Inspire White' F1 Potte- og udplantningsplante. Kan overvintre lyst og køligt, ved 5°C. Giver masser af blomsterstande, kan have op til 15-20 blomster samtidigt. Kompakt voksemåde med mange skud nede fra basis. Tidligt blomstrende. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 94408

J F M A M J J A S O N D Forkultur

Sås direkte

Blomstring

2017-10-30 15:02


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Petunia

Petunia hybrida

25 cm

Petunia

Petunia hybrida

1-årig 9 cm

25 cm

Petunia

Petunia hybrida

1-årig 8 cm

30 cm

Petunia

Petunia hybrida

1-årig 9 cm

30 cm

Petunia, Hænge-

Petunia hybrida

1-årig 9 cm

30 cm

1-årig 6 cm

'Glorius' F1 Populær og velkendt udplantningsplante. Blomsterne er store og fyldte, med kronblade der har lidt frynsede og meget krusede kanter. Blomstrer rigeligt og er mest velegnet til altankasser og potter. Trives i porøs plantejord. 94544

'Dreams Wild Rose' F1 Mix Rigt blomstrende petunia med en kompakt voksemåde i blandede rosa toner. Velegnet både i bede, altankasser og ampler. Trives i løs plantejord og jævnlig næring. 94547

'Purple Pirouette' F1 Velkendt udplantningsplante, som passer godt i altankasser, krukker og ampler. Her i en lækker farvekombination af dybt violette blomster med en rent hvid, bølget spidskant. Blomsterne er dobbelte, ca. 10 cm store og meget vejrbestandige. 94616

'Cascade Orchid Mist' F1 Velkendt udplantningsplante, som passer godt i altankasser, krukker og ampler. Denne sort får dobbelte blomster i herlige pastelfarver. Trives i porøs plantejord, gødes jævnligt. Sorten blomstrer rigeligt. 94528

'Showers Burgundy' Smuk og rigt blomstrende sort med vejrbestandige blomster i en herlig farve. Vokser først lidt lodret, men får senere 50-60 cm lange ranker og en hængende voksemåde. Fin i ampler, krukker, altankasser og som bunddække. 94560

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Petunia, Mini-

Petunia hybrida 10-15 cm

Portulak, Sol-

Portulaca grandiflora

1-årig 4 cm

15 cm

Portulak, Sol-

Portulaca grandiflora

1-årig 3 cm

15 cm

Pragtsnerle

Ipomoea tricolor

1-årig 3 cm

300 cm

Prydgræs Festuca

1-årig 7 cm

15-30 cm

Staude / flerårig

'Fantasy' F1 Lille petunia med kompakt voksemåde. Giver masser af blomster. Velegnet både i bede, altankasser, krukker og ampler. Blandingen giver mindst fem smukke farver. Trives i porøs plantejord, der jævnligt gødes. 94536

'Happy Trails' mix Letdyrket plante i en farvestærk blanding. Sorten har store og smukke dobbelte blomster. Hængende vækst med små blade. Trives på tørre, næsten umulige steder. Perfekt i stenpartier og på mure. Blomstrer længe. Blomsten lukker sig, når solen går ned. 94633

'Kariba' F2 Elsker tørre steder. Store, dobbelte blomster i klare farver. Krybende voksemåde med små blade. Blomsten lukker sig, når solen går ned. Kan sås på friland, men giver bedst resultat ved forspiring. Trives i de fleste jordtyper, også sandjord. 94636

'Heavenly Blue' Strålende himmelblå blomster. Hver enkelt blomst springer kun ud en enkelt dag. Passer glimrende i store potter på terrasse, altan og i udestue. Trives bedst i en næringsrig, veldrænet jord et varmt og beskyttet sted. Giv planten noget at klatre op ad. 93302

Smuk, blågrå, tuedannende prydgræs til tørre og solrige steder. Den blågrå nuance varierer noget mellem planterne. Får spæde kvaster i juni-juli. Kan dyrkes i hele landet, på en veldrænet og beskyttet vokseplads. Trives i mager, tør jord. 94708

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Prydgræs

Hordeum jubatum L. 40-60 cm

Prydgræs Panicum elegans

1-årig

Smuk og sart græs med fjerlignende aks og lange børster, der changerer i violet i toppen. God i bede, potter/krukker og som solist. Børsterne er hårde/skarpe og kan stikke, dyr bør ikke spise dem. Trives i næringsrig, veldrænet jord, men nøjsom. 94716

60-80 cm

Prydgræs

Nassella tenuissima

1-årig

'Frosted Explosion' Lækker sort af hirse med meget dekorative fjerduske. Smuk i bede og potter sammen med andre sommerblomster og stauder eller som solist. Holdbar i buketter. Trives i næringsrig, veldrænet jord, men er ellers nøjsom. 94724

40 cm

Prydtobak Nicotiana x sanderae

1-årig

'Pony Tails' Hejregræs er en meget smuk og elegant græs med sirlige aks med lange børster. Kan anvendes som evighedsblomst. Passer glimrende i bedet, men også i potter og krukker. Trives i næringsrig, veldrænet plantejord, men er nøjsom. 94732

25 cm

Prydtobak

'Avalon Lime/Purple Bicolour' F1 Nyudsprunget er blomsten lyst limefarvet med lidt rosa kanter. Skifter senere til rosa og ender som mørkt rosa. Rigt blomstrende med kompakt, busket voksemåde. Bliver oversået af 4-5 cm store, trompetformede blomster. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 93320

40 cm

1-årig 4 cm

'Crimson Bedder' Vidunderligt rigt blomstrende og letdyrket prydtobak, som tåler regn og blæst ganske godt. Sorten er mørkerød uden duft. Meget smuk både i bede og potter. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 93326

2018 NATURLIGE VALG

Forkultiveres

54-69-Blommor_2018-DK.indd 63

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

Højde

Nicotiana x sanderae

1-årig 4 cm

63

Blomsterstørrelse

2017-10-30 15:02


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Nicotiana x sanderae 100 cm

um rf

Prydtobak

Nicotiana x sanderae

1-årig 4 cm

50 cm

um rf

Prydtobak, Jasmin-

Pa

Pa

Prydtobak

Nicotiana alata

1-årig 5 cm

75 cm

Pyntegræskar

Cucurbita pepo

1-årig 4 cm

200 cm

Pyntegræskar Curcubita maxima

1-årig

200 cm

1-årig

'Lime Green' Stor og smuk med dekorative, gulgrønne blomster. Glimrende i samplantninger og som baggrund for andre planter. Danner en kraftig bladroset. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Vandes og gødes jævnligt. 93332

'Perfume Deep purple' F1 Smuk og rigt blomstrende. Bliver oversået af purpurlilla, ca. 5 cm store, trompetformede blomster. Glimrende både i krukker og bede. Trives bedst i en næringsrig og veldrænet jord. Vandes ved tørke. Klip visne blomster væk løbende. 93338

'Grandiflora' Vidunderligt rigt blomstrende og letdyrket. Trives både på solrige og skyggefulde steder, og er ganske robust over for regn og blæst. Sorten er hvid og herligt duftende. Meget smuk både i bede og potter. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 93350

Shenot, 'Crowns of Thorn' Kan vokse op ad espalier eller krybe langs jorden. Gule blomster efterfølges af kroneformede græskar, som er mere eller mindre stribede i orange, grønt og/eller hvidt. Dyrkes til pynt. Trives i nærings- og humusrig jord et varmt sted. 94756

'Turk´s Turban' Kan vokse op ad espalier eller krybe langs jorden. Gule blomster efterfølges af store, turbanlignende græskar, som er mere eller mindre stribede i orange, rødt, grønt og hvidt. Spiselige, men dyrkes mest til pynt. Trives i nærings- og humusrig jord et varmt sted. 94764

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Brassica oleracea

25 cm

Rævehaleamarant Amaranthus caudatus L.

1-årig

80 cm

um rf

Reseda, Have-

Pa

Pyntekål

Reseda odorata L.

1-årig

30 cm

Ridderspore, PragtDelphinium belladonna

1-årig

80-100 cm

3 cm

Ridderspore, SommerConsolida orientalis var. hyacinthi-

Staude / flerårig

35 cm

1-årig 2 cm

Giver store, dekorative, temmelig flade hoveder i rødt og grønt eller hvidt og grønt med krusede bladkanter. Kan anvendes som dekoration ved borddækning, som kantplante i bede og i blomsterarrangementer. Tåler frost. Trives i tungere, lerholdig jord. 94740

Dekorativ med små, vinrøde blomster samlet i lange, hængende, rævehalelignende blomsterstande. Busket voksemåde. Et originalt indslag i bede, krukker eller som en lav, midlertidig hæk. Fin snit- og evighedsblomst. Trives i næringsrig og veldrænet jord. 95128

Uanselige blomster som dufter vidunderligt i de lune sommeraftener. Fin i buketter for sin fine dufts skyld. Tiltrækker bier og insekter. Så den gerne i små pletter på mange steder i haven. Nøjsom plante der tåler tørke ganske godt. 94788

'Blue Donna' Pragtridderspore med gammeldags charme. Blomstrer med dybblå, halvfyldte blomster. Bør støttes eller dyrkes op ad væg. Smuk både alenestående og sammen med andre planter. Trives i muldrig havejord, vandes ved tørke. Planten er giftig. 94840

flora

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ridderspore, Stor

Delphinium elatum 180 cm

2 cm

Staude / flerårig

'Blue Bird' Pragtfuld, stor og rigt blomstrende. Let at dyrke med en gammeldags charme, der pynter i bedet. Bør have støtte eller dyrkes op ad en væg, eftersom planterne bliver meget høje. Smuk som solist. Trives i muldrig havejord. Giftig. 94864

64

Rosenslynger

Rhodochiton atrosanguineum 300 cm

6 cm

Staude / flerårig

Pragtfuld, gammeldags slyngpotteplante. Dyrkes i stor potte med støtte af et espalier. Rankerne kan blive flere meter lange og har spidse, hjerteformede blade og blomster i mørkerødt. Trives i et solfyldt vindue, vandes med måde. Skal overvintre køligt. 95733

Salvie, Blå Salvia patens 60-70 cm

Salvie, Pragt

'Blue Angel' Fin, sammenflettet voksemåde og lysende, klart blå blomster. Glimrende samplantningsplante og farvekontrast, både sammen med stauder og andre sommerblomster. Giver dine kompositioner ”det lille ekstra”! Trives i næringsrig, veldrænet jord. 95148

Prisgruppe

Salvia splendens

1-årig 4 cm

NATURLIGE VALG  2018

54-69-Blommor_2018-DK.indd 64

25 cm

'Dwarf Rocket' En lav, kompakt og rigt blomstrende sort. Smuk i bede og buketter, både frisk og tørret. Blandingen indeholder nuancer af blåt, hvidt, lilla og rosa. Udvikles bedst i en velgødet og muldrig jord. Giftig. 94824

Salvie, Texas-

Salvia farinacea

1-årig

'St. Johns Fire' Blomstrer rigeligt hele sommeren med lodrette, klart røde blomster der er samlet i et aks. Glimrende kantplante i bede, samt i altankasser og krukker. Trives i næringsrig, porøs plantejord. 95180

50 cm

1-årig

'Victoria' Dekorativ til bede og som snitblomst. De mørkeblå blomster sidder samlet i lange aks på forgrenede stilke med grågrønne blade. Planten er frostfølsom, så plant dem ikke ud for tidligt. Trives i næringsrig, porøs plantejord. 95164

J F M A M J J A S O N D Forkultur

Sås direkte

Blomstring

2017-10-30 15:02


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

um rf

Pa

Skærmsløjfeblomst

Iberis umbellata L.

30 cm

Snerle, Pragt-

Ipomoea nil

1-årig

3 cm

200-300 cm

Snerle, Purpurpragt-

Ipomoea purpurea

1-årig 8 cm

250 cm

Snerle, Purpurpragt-

Ipomoea purpurea

1-årig 5 cm

250 cm

Solhat, HavepurpurEchinacea purpurea

1-årig 5 cm

100 cm

Staude / flerårig

9 cm

Fin lille kant- og stenbedsplante. Ensartede, kompakte planter i nuancer af rosa, lilla og hvidt. Letdyrket og nøjsom, kan sås på friland eller bredsås i kasse og udplantes uden prikling. Ønsker jævn temp./fugt under spiring. Trives i veldrænet jord. 94992

'Split Second' Herlig slyngplante med rosa, dobbelte blomster. Passer glimrende i store potter på terrasse, altan og i udestue. Trives bedst i en næringsrig, veldrænet jord et varmt og beskyttet sted. Giv planten noget at klatre op ad. 95877

'Bohemian Shades' Bedårende mix af purpurpragtsnerle blomstrer rigeligt i mørke lilla og pink toner. Fine i store krukker på en altan / terrasse. Giv planten støtte, f.eks. et espalier at klatre på. Plantens frø er giftige. 95891

'Star of Yelta' Vidunderlige, store blomster, ca. 7 cm. Passer glimrende f.eks. i store potter på terrasse/altan. Trives bedst i en næringsrig og veldrænet jord. Giv planten støtte i form af f.eks. espalier at klatre på. Plantens frø er giftige. 95893

'Starlight' Kulturplante som bl.a. anvendes til forkølelsesmedicin. Stabil, kræver ikke opbinding. Sorten har store dybrøde blomster med den typiske opstikkende midterknap. Letdyrket og hårdfør. Holdbar i buketter. Trives et beskyttet sted i veldrænet jord. 95072

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solhat, Havepurpur-

Echinacea purpurea

50 cm

Solhat, Håret

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

9 cm

50 cm

Solhat, Håret

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

10 cm

45-50 cm

Solhat, Håret

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

8 cm

70-80 cm

Solhat, Håret

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

10 cm

25 cm

8 cm

'White Swan' Kulturplante som bl.a. anvendes til forkølelsesmedicin. Stabil bedplante, dekorativ til snit. Store hvide blomster med den typiske opstikkende midterknap. Letdyrket og hårdfør. Holdbar i buketter. Trives et beskyttet sted i veldrænet jord. 95080

'Cherry Brandy' En vidunderlig kirsebærrød solhat, der passer fortrinligt som farveplet i bedet eller i en stor havekrukke. Store blomster, stabile stilke og fint forgrenet voksemåde. 95088

'Maya' Store og fyldte blomster, ca. 8 cm, på stabile stilke. Glimrende i bedet, f.eks. som farvekontrast blandt stauder og andre sommerblomster. Passer også godt f.eks. i store potter på terrasse og altan. Trives bedst i en næringsrig og veldrænet jord. 95096

'Prairie Sun' Herlige, store, brede blomster, ca. 10 cm i diameter. Blomsterbladene er lysegule i yderkanten, gyldne længere inde med et effektfuldt grønt centrum. Velegnet i bede, tåler let frost, herlig til snit. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 95112

'Toto Gold' Kompakt voksemåde og oversået med gyldne blomster med det typiske mørkebrune centrum. Smuk i bede, potter og altankasser. Trives i næringsrig plantejord. Gødes og vandes rigeligt. Selv om planten ser lille ud i starten, vokser den hurtigt til. 95120

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solknap Sanvitalia procumbens 15-20 cm

Solsikke Helianthus annuus

1-årig 2 cm

'Million Suns' En fantastisk anvendelig sommerblomst! Danner overvældende, konstant blomstrende planter, der tåler al slags vejr! Klart lysende, gule kronblade og mørkt centrum. Som en minisolsikke. Trives bedst i en næringsrig og veldrænet jord. 93662

150-200 cm

Solsikke Helianthus annuus

1-årig 100-150 cm

Wilde mixture En herlig blanding i forskellige højder og farver – gylden, bronze og forskellige røde nuancer. Kan bruges som afskærmning, plantes op ad en husvæg eller havemur. Herlige i bedet og pragtfulde til snit. Trives bedst i næringsrig jord, men er nøjsom. 95244

Solsikke Helianthus debilis

1-årig 15 cm

'Golden Hedge' Blomsterne er ca. 15 cm store og smukt gyldne. Forgrener sig godt 50 cm over jorden, og flere planter på række danner en tæt blomstrende hæk. Sorten er pollenfri og blomstrer derfor flere uger længere. Velegnet til snit. Nøjsom, men vandes for god tilvækst. 95252

200 cm

Solsikke Helianthus annuus

1-årig 7 cm

'Ice Cream' Denne art af solsikke får mindre blomster, men blomstrer rigeligt og forgrener sig mere end den klassiske. Lyse vaniljegule/ citrongule blomster med meget mørkt centrum. Herlig i bedet og glimrende til snit. Trives i næringsrig jord, nøjsom. 95260

120 cm

1-årig 13 cm

'Ikarus' Forgrener sig fra basis og blomstrer rigeligt med 12-15 cm store solgule blomster med mørkt centrum. Velegnet til snit, i bedet, som afskærmning, plantes op ad en husvæg eller mur. Trives i næringsrig jord, men er nøjsom. 95268

2018 NATURLIGE VALG

Forkultiveres

54-69-Blommor_2018-DK.indd 65

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

Højde

65

Blomsterstørrelse

2017-10-30 15:02


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solsikke

Helianthus annuus

150-500 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig

30 cm

200-300 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig 20 cm

30-40 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig

10 cm

180-200 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig 20 cm

60 cm

1-årig 17 cm

'Uniflorus' Stærkt voksende, pragtfuld solsikke med en stor, gul blomst. Kan bruges i bede, køkkenhave og som læhegn. Statelig som snitblomst. Gem evt. nogle frøstande til fuglene. Nøjsom, men vokser endnu bedre, hvis den vandes og gødes i løbet af sommeren. 95276

'Moonwalker' Velkendt og letdyrket. Sorten forgrener sig, giver et busket indtryk, og dækkes af 6-10 store, intenst citrongule blomster med chokoladefarvet centrum. Trives i de fleste jordtyper, kræver rigeligt med vand og gødning. 95284

'Pacino Gold' Lysende solgul solsikke, velegnet til dyrkning i krukke. Sorten giver en lav plante med fin forgrening og mange tidlige 10 cm store blomster. Smuk i større krukker, i bede og til snit. Let og taknemmelig at forspire. Trives i de fleste jordtyper. 95292

'Ruby' F1 Den populære solsikke i ny skikkelse: store, dybt rubinrøde blomster der vækker opmærksomhed. Trives i veldrænet jord. Knopperne smager godt let kogte med lidt smør, og også frøene kan spises. Fin snitblomst og et blikfang i bedet. 95316

'Sungold' Lavere end almindelige solsikker, men har lige så store, fine blomster. De er gyldne og helt fyldte, meget dekorative både i bedet og i vasen. Hvis planten topkappes bliver den mere busket og giver 6-7 blomster/plante. Nøjsom, men vil gerne have vand og gødning. 95324

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solsikke

Helianthus annuus 40-50 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig 10 cm

70 cm

Sommeradonis

Adonis aestivalis L.

1-årig 25 cm

30 cm

Sommerfloks

Phlox drummondii

1-årig 3 cm

15 cm

Sommerfugleblomst Nemesia strumosa

1-årig 2 cm

20-30 cm

1-årig 2 cm

'Sunspot' Lysende solsikke som er egnet til såning direkte på voksestedet. Sorten giver en lav plante med fin forgrening og mange tidlige, 10 cm store solgule blomster. 95332

'Zebulon' Smuk, gylden solsikke med en stor, ca. 25 cm, enkelt intenst gul blomst på en for solsikker lille plante. Sorten er smuk i bedet, men er også beregnet til afskæring. Nøjsom, men vokser bedre hvis den vandes og gødes i løbet af sommeren. 95340

Letdyrket med dekorativt dildlignende løv i store mængder. Giver et luftigt, grønt indtryk som krones af små klart røde blomster med et sort øje. Smuk både i bede og stenpartier. Ganske nøjsom plante, som trives i de fleste jordtyper. 95360

Ethnie Pastel Mix Velduftende, tidligt blomstrende sort, der giver blomster i milde og mættede farver. Planten er lav, kompakt og er velegnet som kantplante, i bede og altankasser. Trives i velgødet, porøs jord. 93596

Carnival mixed Farvestærk, dekorativ og anvendelig i såvel bede som krukker og altankasser, gerne i samplantning med større planter. Blandingen indeholder mange nuancer af gult, orange, rødt og rosa. Trives i muldrig, velgødet jord. 94260

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sommermargerit

Mauranthemum paludosum

20 cm

Spansk flag Ipomoea lobata

1-årig 2 cm

Meget køn, margeritlignende sommerblomst. Blomsterne er ca. 2 cm brede og løvet smukt lysegrønt. Passer glimrende i krukker, altankasser og som kantplante i bede. Trives bedst i en næringsrig, muldrig og veldrænet jord. 94780

66

300 cm

Stedmoder Viola x wittrockiana

1-årig

Charmerende med et ganske mørkt løv. Blomsterne sidder på lange stilke. De springer ud i rødt for derefter at blive orange, så gule og til sidst hvide. Alle farver optræder samtidigt. De er meget holdbare som snitblomster. Trives i velgødet jord. 95384

15 cm

Stedmoder

'Florist Strain' Taknemmelig, letanvendelig med store blomster i blandede farver. Afhængigt af såtidspunkt kan de anvendes sammen med f.eks. forårsblomstrende løg, sommerblomster eller i sensommer/efterår, hvor planten tåler en del frost. Trives i næringsrig, veldrænet plantejord. 94452

Prisgruppe

Viola x wittrockiana

2-årig 7 cm

NATURLIGE VALG  2018

54-69-Blommor_2018-DK.indd 66

15 cm

Stedmoder

Viola x wittrockiana

2-årig 6 cm

Hiemalis Taknemmelig og letanvendelig blomst i blandede farver. Afhængigt af såtidspunkt kan de anvendes sammen med f.eks. forårsblomstrende løg, sommerblomster eller i sensommer/efterår, hvor planten tåler en del frost. Trives i næringsrig, veldrænet plantejord. 94460

15 cm

2-årig 6 cm

'Panola Blackberry Sundae' F1 Mix Letdyrket blomst i smuk farveskala. Afhængig af såtid kan blomstringstiden variere. For tidlig forårsblomstring sås i aug.-sep. alt. jan.-feb. Stedmoderblomster er også en udmærket efterårsblomst og tåler en hel del frost. For blomstring sensommer/efterår sås i juni. 94467

J F M A M J J A S O N D Forkultur

Sås direkte

Blomstring

2017-10-30 15:03


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Stedmoder

Viola x wittrockiana

15 cm

Stedmoderblomst

Viola tricolor

2-årig 7 cm

15 cm

Stokrose

Alcea rosea L.

2-årig 3 cm

180 cm

Stokrose

Alcea rosea L.

2-årig 10 cm

180 cm

Stokrose Alcea rosea L.

2-årig 10 cm

150 cm

2-årig 10 cm

'Rococco' Nem og letanvendelig med store krusede blomster i blandede farver. Afhængigt af såtidspunkt kan de anvendes sammen med f.eks. forårsblomstrende løg, sommerblomster eller i sensommer/efterår, hvor planten tåler en del frost. Trives i næringsrig, veldrænet plantejord. 94500

'Velour Blue Blotch' Giver en sværm af søde, små violblå blomster. Afhængigt af såtidspunktet kan de anvendes sammen med f.eks. forårsblomstrende løg, sommerblomster eller sensommer/efterår. Trives i næringsrig, veldrænet plantejord. 95913

'Chaters Double' Meget fyldte, pæonlignende 10 cm store blomster i hvidt, gult, rosa og mørkerødt. Blomstrer normalt året efter såning, men kan ved tidlig såning blomstre samme år. Trives i næringsrig, fugtighedsbevarende jord. 95412

Blomsterne er enkle i rødt, hvidt, gult, og rosa. Bladene er fintfligede. Blomstrer andet år efter såning og kan evt. overleve yderligere vintre. Trives i velgødet, porøs jord. Vandes rigeligt. 95420

'Summer Carnival' Smuk og rigt blomstrende. De fyldte blomster varierer fra hvidt, gult og rosa til mørkerød. Pragtfuld i bedet og som snitblomst. Stokrose blomstrer normalt året efter såning, men kan ved tidlig såning blomstre samme år. Trives i næringsrig, fugtighedsbevarende jord. 95428

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Stokrose

Alcea rosea L. 150 cm

Stolt kavaler

Cosmos bipinnatus

2-årig 10 cm

75 cm

Stolt kavaler

Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

100-120 cm

Stolt kavaler Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

120 cm

Stolt kavaler

Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

100 cm

1-årig 11 cm

'The Watchman' Store enkelte blomster i mørkerødt, næsten sort. Blomstrer normalt året efter såning, men kan ved tidlig såning blomstre samme år (er så 1-årig). Trives i næringsrig, fugtighedsbevarende jord. 95436

'Candy Stripe' Let at dyrke. Giver store hvide blomster med en rosarød kant omkring hele kronbladet eller med dybrosa pletter og prikker. Smukt dildlignende løv. Fin i bedet og til snit. Gødes sparsomt, ellers kommer der flere blade og færre blomster. 95012

'Daydream' Skøn farvekombination af hvid, lys rosa og mørk kirsebærrød. Perfekt i bede og til snit. Gødes sparsomt, ellers kommer der flere blade og færre blomster. Rens visne blomster væk løbende. Kan kræve opbinding. 95020

'Double Click' Herligt, rigt blomstrende sort med store, halv- og helfyldte blomster i hvide og forskellige rosa nuancer. Perfekt til sommerblomstbedet og snit. Gødes sparsomt, ellers kommer der flere blade og færre blomster. Rens visne blomster væk løbende. Kan kræve opbinding. 95028

'Early Summer' Letdyrket sommerblomst i en blanding af hvide, lys- og mørkrosa nuancer. Perfekt til sommerblomstbedet og til snit. Gødes sparsomt, ellers kommer der flere blade og færre blomster. Rens visne blomster væk løbende. Kan kræve opbinding. 95036

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Susanne med det sorte øje

Susanne med det sorte øje

Stolt kavaler Cosmos bipinnatus 80-100 cm

Stolt kavaler Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

'Purity' Letdyrket blomst i rent hvidt. God i samplantninger og som baggrund for lavere planter. Velegnet til snit. Gødes sparsomt, ellers kommer der flere blade og færre blomster. Rens visne blomster væk løbende. Kan kræve opbinding. 95044

50-60 cm

Stolt kavaler Cosmos bipinnatus

1-årig 8 cm

30-50 cm

'Xanthos' Meget smuk og speciel stolt kavaler i lyst guldgult. Bliver lavere end almindelig stolt kavaler og passer udmærket i både bed og potte. Glimrende snitblomst. 95048

Thunbergia alata

1-årig 11 cm

Vega Mixture Herlig sortsblanding med store blomster i hvidt, rosa og forskellige rosarøde nuancer. Relativt lav, fin til såvel bede som potter. Gødes sparsomt, ellers kommer der flere blade og færre blomster. 95052

150 cm

Thunbergia alata

1-årig 3 cm

Letdyrket og hurtigt voksende. Kan anvendes både udendørs på solrige, varme steder, på terrasse, altan og i udestuer samt som potteplante. Kræver opbinding. Blomstrer rigeligt med blomster i bl. farver med sort centrum. Trives i velgødet, porøs jord. 95496

100-150 cm

1-årig 3 cm

'Alba Oculata' Har masser af smukke, hvide blomster. Kræver støtte mod espalier eller pinde. Foruden som sommerblomst udendørs, f.eks. på altan eller terrasse, kan den anvendes som potteplante i et sydvendt vindue. Trives i næringsrig, velgødet jord. 95504

2018 NATURLIGE VALG

Forkultiveres

54-69-Blommor_2018-DK.indd 67

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

Højde

67

Blomsterstørrelse

2017-10-30 15:03


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tidselkugle

Echinops bannaticus 80-100 cm

5 cm

Trompetkatost

Malope trifida

Staude / flerårig

90 cm

Trompettunge

Salpiglossis sinuata

1-årig 5 cm

50 cm

Tusindfryd

Bellis perennis L.

1-årig 5 cm

10 cm

1,5 cm

Tusindfryd

Bellis perennis L.

Staude / flerårig

15 cm

1,5 cm

Staude / flerårig

Herlig, gammeldags plante, som giver kuglerunde, sølvblå blomster. Robust og dekorativ i bede, som solitærplante, og velegnet til tørring som evighedsblomst. Bladene er mørkegrønne med sølvhvid underside. Nøjsom, tåler en del tørke, når planten er vokset til. 93416

Stor og stabil, velegnet i bede. Let at dyrke. Blomsterne er store og silkeglinsende, let tragtformede i dybe cerise, rosa og hvide nuancer. Smuk og holdbar i buketter. Nøjsom plante, som trives i de fleste jordtyper, gerne næringsrig og veldrænet. 94156

'Bolero' F2 Store, lidt petunialignende blomster i en grundfarve, der kan være alt fra gul, rød, rosa, lilla, purpur og mange andre nuancer, samt en smuk ådring i en afvigende farve, normalt gul. Kompakt voksemåde. Trives i næringsrig, porøs jord. 95681

'Meadow Daisy' Små, margeritlignende blomster med hvide kronblade og gult centrum. Køn voksemåde med bladene i en lav roset på jorden. Fin bed- og stenpartiplante som kan sprede sig ud i græsplænen. Blomstrer til efteråret det første år, derefter maj-sept. Meget nøjsom. 95707

'Pomponette' Helt fyldte blomster i nuancer af lyserødt, hvidt og rødt. Køn voksemåde med bladene i en lav roset på jorden. Fin kantog stenbedsplante, gerne plantet i små grupper. Blomstrer til efteråret det første år, derefter maj-sept. Meget nøjsom. 95715

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Valmue

Papaver somniferum

70 cm

Valmue

Papaver somniferum

1-årig 8 cm

70 cm

Valmue, Fjer-

Papaver somniferum

1-årig 8 cm

70 cm

Valmue, Korn-

Papaver rhoeas L.

1-årig 8 cm

40-50 cm

Valmue, Korn-

Papaver rhoeas L.

1-årig 6 cm

40-60 cm

1-årig 6 cm

Store, fyldte, pæonlignende blomster. Blandingen indeholder rosa, hvide og røde nuancer. Meget letdyrket bed- og snitblomst. Så både efterår og forår for at sikre lang blomstringsperiode. Trives i de fleste veldrænede jordtyper. 95777

'Black Peony' Store fyldte blomster i en lækker mørkeviolet farve. Også smuk til snit. Den udviklede, men stadig grønne dekorative frøkapsel kan anvendes som evighedsblomst. Såning om efteråret giver tidligere blomstring. Trives i de fleste veldrænede jordtyper. 95785

'Lilac Pompom' En valmue med fyldte blomster i lyslilla. Passer fint i bede med sommerblomster og blandt stauder. Meget smuk til snit. Så både efterår og forår for at sikre lang blomstringsperiode. Trives i de fleste veldrænede jordtyper. 95793

Med sine enkle røde blomster udgør kornvalmuen et smukt indslag på vilde enge og naturgrunde. Yderst velegnet til forvildning. Ses ofte langs grøfter og vejkanter. 95761

'Bridal Silk' En letdyrket etårig plante, som hører til slægten kornvalmuer. Den er en pryd overalt med sin vidunderlige silkehvide farve. Nøjsom, men trives bedst i næringsrig, fugtbevarende jord. 95769

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Valmue, Orientalsk

Papaver orientale L. 100 cm

10 cm

Staude / flerårig

Pompøs og dekorativ. Fantastisk stærkt orangerød blomst. Kraftige, fligede sølvgrønne blade, der visner tidligt ned. Plant evt. sammen med stauder, der udfylder tomrummet sidst på sommeren. Nøjsom, tåler tørke, men vand planten mens den er lille. 95753

68

Valmue, Sibirisk Papaver croceum

30 cm

5 cm

Staude / flerårig

Lysende gule, orange og røde nuancer. En intens farveplet i haven gennem lang tid. Den kan sprede sig noget og bør have sit eget lille hjørne i bedet. Sås i grupper for optimal effekt. Tåler dyrkning i tør og mager jord. Trives bedst i porøs jord. 95801

Verbena, HaveGlandularia x hybrida

25 cm

Vidunderblomst

'Ideal Florist' Blomsterne er små, i klare nuancer af rødt, rosa, hvidt og purpurblå og samlet i store, rigelige blomsterstande over løvet. Smukt indslag i bede, altankasser og potter. Trives i velgødet, porøs jord; vandes ved tørke. 95829

Prisgruppe

Mirabilis jalapa L.

1-årig 7 cm

NATURLIGE VALG  2018

54-69-Blommor_2018-DK.indd 68

60 cm

Viol, Horn-

Viola tricolor

1-årig 4 cm

12-15 cm

Store, iøjnefaldende, trompetlignende blomster i de mest varierende farver. Planten bliver stor og frodigt grøn. Smuk i bede og store krukker. Trives bedst i en porøs og velgødet jord. Kan overvintres frostfrit. 95743

3 cm

2-årig

'Angel Tiger Eye' F1 Herlig farvekombination med unikt mønstrede blomster. Afhængigt af såtidspunktet kan de anvendes sammen med f.eks. forårsblomstrende løg, sommerblomster eller sensommer/efterår. Trives i næringsrig, veldrænet plantejord. 95905

J F M A M J J A S O N D Forkultur

Sås direkte

Blomstring

2017-10-30 15:03


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lathyrus odoratus L.

40 cm

Ærteblomst

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

150 cm

um rf

Ærteblomst

Lathyrus odoratus L.

1-årig 4 cm

150 cm

um rf

Ærteblomst

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

150 cm

um rf

Ærteblomst

Pa

um rf

Pa

Pa

Pa

Ærteblomst

Pa

um rf

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

25 cm

1-årig 4 cm

Bijou Mix En lavt voksende og velduftende blanding af ærteblomster. Planterne er ganske kompakte og kræver ikke opbinding. Blandingen indeholder rosa, røde, blå, violette og hvide nuancer. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Vandes og gødes jævnligt. 94018

'Fire and Ice' Spændende farvekombination af hvidt og karmoisinrødt. Vingernes dekorative blå kanter bliver bredere og mere markerede senere på sæsonen. Med sin rige blomstring er den velegnet til at slynge sig op ad net eller espalier. Glimrende snitblomst. 94026

'Lord Nelson' Gammeldags sort fra 1907. Charmerende med en masse lidt mindre blomster, herligt duftende i en blålilla nuance. Velegnet til både krukker og bede. Kræver opbinding. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 94034

Old Spice Mix Vidunderlig når det gælder duft og farvepragt. Blomsterne er ikke så store, men forekommer rigeligt og duften er fortryllende. Velegnet både til f.eks. krukker på altanen og i bedet. Kræver opbinding. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 94042

'Villa Roma' White & Rose En duftende, lav ærteblomst med bred voksemåde i skøn romantisk farveskala. Fin i ampler eller som bunddække. For rigere blomstring klippes visne blomster væk løbende. Læg frøene i lunkent vand et døgn før såning, så spirer de bedre. 94051

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lathyrus odoratus L.

25 cm

Ærteblomst

Lathyrus odoratus L.

1-årig 4 cm

100-150 cm

um rf

Ærteblomst

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

100-150 cm

um rf

Ærteblomst

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

100-150 cm

um rf

Ærteblomst

Pa

um rf

Pa

Pa

Pa

Ærteblomst

Pa

um rf

5 cm

125 cm

1-årig 5 cm

'Royal Rose' Smuk og velkendt slyngplante med masser af rosa, duftende, langskaftede blomster. Velegnet både til f.eks. krukker på altanen og i bedet. Kræver opbinding. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Vandes og gødes jævnligt. 94066

'Royal Scarlet' Smuk og velkendt slyngplante med masser af lysende røde, duftende, langskaftede blomster. Velegnet både til f.eks. krukker på altanen og i bedet. Kræver opbinding. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Vandes og gødes jævnligt. 94074

'Royal White' Smuk og velkendt slyngplante med masser af hvide, duftende, langskaftede blomster. Velegnet både til f.eks. krukker på altanen og i bedet. Kræver opbinding. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Vandes og gødes jævnligt. 94082

Royal Mix Smuk og velkendt slyngplante med masser af duftende, langskaftede blomster i en blanding af farver. Velegnet både til f.eks. krukker på altanen og i bedet. Kræver opbinding. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Vandes og gødes jævnligt. 94090

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lathyrus odoratus L. 125 cm

um rf

Ærteblomst Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

Royal Mix Smuk og velkendt slyngplante med masser af duftende, langskaftede blomster i en blanding af farver. Velegnet både til f.eks. krukker på altanen og i bedet. Kræver opbinding. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Vandes og gødes jævnligt. 94091

Pa

Pa

Ærteblomst

150 cm

Øjeblomst

Nemophila menziesii

1-årig 5 cm

15-20 cm

Stars and Stripes Skøn blanding af ærteblomster, som har striber i forskellige nuancer af purpur, rosa, rødt og lilla. Velegnet både til f.eks. krukker på altanen og i bedet. Kræver opbinding. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Vandes og gødes jævnligt. 94106

2,5 cm

1-årig

Køn med skålformede, himmelblå blomster. Passer godt i bede og stenpartier. Planten er ganske yndefuld med fintfligede små blade og en udbredt voksemåde. Nøjsom og let at dyrke. Trives i de fleste lidt porøse jordtyper. 94668

Øjeblomst Nemophila menziesii

15 cm

2,5 cm

1-årig

'Penny Black' Farvestærk sommerblomst som dækker jorden. Sorten har så mørkerøde blomster, at de næsten ser sorte ud. Den mørke farve forstærkes af en sølvhvid kant hele vejen rundt om blomsten. Letdyrket, gammeldags blomst i en usædvanlig farve. Vandes jævnligt. 94676

Øjeblomst, Plettet

54-69-Blommor_2018-DK.indd 69

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

Højde

Nemophila maculata

15 cm

1-årig

2 cm

Skålformede hvide blomster med fem kronblade. I spidsen af hvert kronblad sidder en tydelig, stærkt blåviolet prik. Løvet er fintfliget og dekorativt, med en udbredt voksemåde. Trives i porøs, sandet jord. Tåler en del tørke. 93876

2018 NATURLIGE VALG

Forkultiveres

Lathyrus odoratus L.

1-årig

'Villa Roma' scarlet En duftende, lav Ærteblomst med en bred voksemåde. Flotte i ampler eller som bunddække. Blomsterne har en lækker rød farve. Trives i næringsrig og veldrænet jord. Vandes og gødes jævnligt. For rigere blomstring klippes de visne blomster af. 94052

um rf

69

Blomsterstørrelse

2017-10-30 15:04


Blomsterløg

FOTO: Kristina Geisler Nilsson

Sæt et forårsløg i jorden, og nyd blomstringen fra midt på sommeren til efterårets frostnætter. Forårsløg er nemme at overvintre, og dyrker du i potte, behøver du heller ikke at grave dem op før vinteropbevaringen. Stil potten køligt, tørt og mørkt, når blomstringen er forbi, og tag den frem igen til foråret. Med lidt ny jord og næring kan du se frem til endnu en sæson med blomsterpragt.

70

NATURLIGE VALG  2018

70-82-Lök_2018-DK.indd 70

Højde

Blomstring

2017-10-30 15:03


Økologiske Blomsterløg

1 Dahlia

1 Dahlia

1 Dahlia

1 Dahlia

1 Dahlia

'Duet' En effektfuld økologisk dekorativ dahlia fra John og Johanna Huiberts i Holland. Blomsterne er velfyldte, og de røde kronblade afsluttes i en kridhvid blonde. Det her er et herligt blikfang i et bed eller en stor potte.

'Hartenaas' En økologisk dahlia fra John og Johanna Huiberts i Holland. Blomsterne er romantisk gammelrosa med et lysere frynset parti omkring et åbent, gult øje og er uimodståelig for bier, humlebier og sommerfugle. Til potte eller bed.

'Sweetheart' En lavt voksende økologisk dahlia fra John og Johanna Huiberts i Holland. Bier, humlebier og sommerfugle elsker dahliaer af denne type. De enkle blomster i hvidt, gult og ceriserosa tiltrækker sig opmærksomhed, hvor de end placeres. Velegnet i potte.

Topmix En lav økologisk dahlia fra John og Johanna Huiberts i Holland. De enkle benhvide blomster svæver i mængder over den kompakte bladmasse. Med dens lange blomstring og nette højde er den ligeså populær i potten som i bedkanten.

'Wittem' En net økologisk dekorativ dahlia fra John og Johanna Huiberts i Holland. De fyldte blomsters florlette farver, hvidt og lyslilla, bliver en romantisk udsmykning såvel i potter på balkonen som i bede.

80 cm       0615-0930   73510

60 cm       0615-0930   73520

50 cm       0615-0930   73530

50 cm       0615-0930   73540

55 cm       0615-0930   73550

Prisgruppe

Ekstra stor blomst

70-82-Lök_2018-DK.indd 71

2018 NATURLIGE VALG

Duftende

71

2017-10-30 15:03


Lovely Match

3 Dahlia, Magnum

3 Dahlia, Nectar

3 Dahlia, Pink Diamonds

5 Lilje, Black & White

'Avignon', 'Vancouver', 'Kiev' Med denne kombination bliver du kvarterets dahliamester. Her får du tre sorter med kæmpestore blomster - ca. 20 cm i diameter! Farvespektret går fra hvidt og pastelrosa over rødt til rødviolet. Plantes i grupper i bede eller i potter.

'Hartenaas' 'I. Fabula' 'I.Fantastico' Tre søde dahliaer i rosa og hvidt med to rækker kronblade. De åbne blomster tiltrækker bier, humlebier og sommerfugle. Vokser lavt og kompakt og er derfor velegnet både i potter og som kantplante. De lange stilke gør dem også gode som snitblomster.

'Santander','Bright Diamond','Le Castel' Hvid og rosa i en elegant, velafstemt, men dog farvestrålende balance. Alle tre sorter har store, fyldte blomster med cremehvid bundfarve, der suppleres af rosa farvespil og stænk.

'Black Eye', 'Mapira' Den mørkeste lilje og liljen med de mørkeste øjne er effektfulde sammen. Udmærket blandt stauder eller træer og buske. Efter blomstringen kan løgene blive i jorden for at blomstre igen næste år.

65 cm       0701-0930   73650

40-55 cm        73660

0615-0930

80-100 cm        73670

0701-0930

90-125 cm        73740

0701-0831

20 Dahlia/Liatris/Oxalis, Purple Mix 'Bayou' Tre bladtyper og tre blomster i spændende former fra rosa til vinrød. Bier og sommerfugle elsker den åbne dahlia og den stramme liatris, den lave oxalis bidrager med dramatisk mørkerøde blade. Forskellige blomstringstider giver lang blomstring.

15-100 cm        73770

0501-0930

BigPack

5 Dahlia

5 Dahlia

35 Gladiolus

5 Liljer

Red Skin Svært at vælge? Så sats på en velafstemt farveblanding af dahliaer, som får fyldte, store blomster fra juli og frem. Kan med fordel dyrkes i grupper i potter, men også i bede.

Svært at vælge? Så sats på en velafstemt farveblanding af dahliaer, som får fyldte, store blomster fra juli og frem. Kan med fordel dyrkes i grupper i potter, men også i bede.

Med denne blanding af storblomstrede gladiolus kan du virkelig "gå amok" i haven. Del ud med rund hånd af den bedøvende farvepragt og blomsterrigdom, som disse skønne planter giver. Til blandede grupper i bede eller potter. Fantastisk til buketter.

Eventyrlig blanding af verdens måske smukkeste planter - liljer. Fyld bede eller potter med disse yndefulde elegant formede blomster. Husk også at høste nogle stykker til dejlige buketter.

80 cm       0701-0930   73820

72

NATURLIGE VALG  2018

70-82-Lök_2018-DK.indd 72

80 cm       0701-0930   73825

75-100 cm        73850

Højde

0701-0930

90-100 cm        73875

0701-0930

Blomstring

2017-10-30 15:04


FOTO: Marianne Johansson

BLOMSTERLØG

5 Tallerkenblomst

2 Skærmlilje

12 Fransk anemone

'Mister Fokker' Vældig sød, gammeldags potteplante Fint løv og smukke, statelige blomster En meget smuk, enkel blå anemone, med blå blomster og frodigt løv. i flok på høje og lige stængler. som passer glimrende i bedet, men Glimrende i smukke potter og krukker. også i potter. Flot sammen med somBlomsterstanden er velegnet til snit. merblomster og andre sommerblomstrende løg- og knoldplanter.

30 cm       0615-0930   72020

70-100 cm        72050

Prisgruppe

70-82-Lök_2018-DK.indd 73

0701-1015

25-35 cm        72070

0701-0930

10 Fransk anemone

12 Fransk anemone

Enkle anemoner i blandede farver, som er flotte sammen med sommerblomster og andre sommerblomstrende løg- og knoldplanter. Fantastisk som snitblomst.

Halvfyldte anemoner i blandede farver, flotte sammen med andre sommerblomster i bedet - og til snit! Passer glimrende i bedet, men også i potter.

25-35 cm        72080

0701-0930

25-35 cm        72090

2018 NATURLIGE VALG

Ekstra stor blomst

Duftende

0701-0930

73

2017-10-30 15:04


2 Akeleje Populær mormor-staude med udsøgt formede blomster i blandede farver. Perfekt bedblomst, men også egnet til forvildning, eftersom den frøsår sig let.

40-60 cm        72100

0515-0731

2 Knoldbegonie

1 Dahlia

1 Knoldbegonie

'Sneezy' En sød dahlia, som villigt blomstrer hele sommeren med enkle, snehvide kronblade omkring en gul midte. Den passer lige så godt i en potte på altanen som i et bed sammen med mere farverige sorter.

Bertinii-gruppen En knoldbegonie med store, dobbelte Skøn begonia til bed, potte og ampel. Trives køligt og derfor velegnet udendørs. intenst røde blomster. Kan dyrkes både indendørs, som potteplante, og Tåler let skygge, regn og vind. Rådyr og snegle synes ikke om den. Kan være lidt udendørs i potter og bede. træg i starten, men blomstrer derefter helt til frosten kommer. Meget let at passe.

30-40 cm        72135

0615-0930

40 cm       0615-0930   72232

40 cm       0615-0930   72125

3 Knoldbegonie

2 Hængebegonie

7 Havemontbretia

1 Dahlia

1 Dahlia

En knoldbegonie med store, dobbelte blomster i tre forskellige farver. Kan dyrkes indendørs, som potteplante, og udendørs i potter og bede.

Populær knoldbegonie med fyldte, røde, hængende blomster og smukt, frodigt løv. Kan dyrkes indendørs (potteplante) og udendørs i potter, altankasser, bede.

Lucifer' Meget smuk plante med eksotisk udseende. Rødorange blomster langs 60 cm høje, bueformede stængler sidst på sommeren. Til blandede bede med god havejord. Fin i buketter.

'Dragon Ball®' Smukke orange blomster i bløde toner mod de mørkeste grønne blade denne lave dahlia er en smuk kontrast som pryder i alle bede og krukker.

'Pretty Woman' Nærmest som en filmstjerne - vores dejlige lilla dahlia i romantiske lilla toner er som taget ud af filmens verden. Plant den i en smuk krukke, måske sammen med stiligt, vejende prydgræs som kavaler.

60 cm       0715-1031   72190

30 cm       0615-0930   72205

30 cm       0615-0930   72218

30-40 cm        72145

74

0615-0930

30-40 cm        72155

NATURLIGE VALG  2018

70-82-Lök_2018-DK.indd 74

0615-0930

Højde

Blomstring

2017-10-30 15:04


1 Dahlia

1 Dahlia

1 Dahlia

'Pooh' Vidunderlig rød dahlia med enkle, men Ligesom andre dahliaer er Pooh, med smagfulde blomster. Blomstrer meget dens åbne midterparti, populær hos rigeligt hele sommeren. Lav, kompakt bier, humlebier og sommerfugle. Gult voksemåde gør den velegnet til sam- og rødt er også lokkende farver for plantninger i potte eller i bedkanter. havens flyvende velgørere. Et opfriskende indslag i bedet.

'Akita' Statelig og høj dahlia med store, velfyldte blomster i cinnoberrødt, som skifter til orange mod centrum. Dekorative hvide spidser på kronbladene. Danner høje, omfangsrige planter, der fylder godt i bede og store krukker.

50 cm       0615-0930   72225

90 cm       0615-0930   72280

90 cm       0615-0930   72300

20 cm

1 Dahlia

1 Dahlia

1 Dahlia

1 Dahlia

'Almands Joy' Kendetegnende for denne dekorative dahlia er de meget store blomster, såkaldte "dinnerplates". Med dens overdådige lillarosa kronblade, som næsten går over i lavendelblå, er blomsten et imponerende syn i bedet.

'Arabian Night' Kæmpe dahlia med intenst røde blomster. Udfylder sandelig sin plads i den bageste del af bedet eller i store krukker. God til snit.

'Ariko 9707' En dahlia i særklasse. Store, velfyldte blomster i intens rødlilla med hvide spidser på kronbladene. Danner høje, omfangsrige planter, der fylder godt i bede og store krukker. Særdeles god snitblomst.

'Poodle Skirt' Selvfølgelig tiltrækker den sig opmærksomhed, denne usædvanlige dahlia med dens enkle, chokrosa skørt rundt om en fyldig vinrød top. Bier, humlebier og sommerfugle kan heller ikke modstå dette lokkende tilskud i bedet.

100 cm        72302

0615-0930

1 Dahlia 'Berliner Kleene' Ødselt blomsterrig, lavstammet dahlia med 10 cm store blomster i en varm, romantisk rosa farvenuance. Perfekt som kantplante i bede, men også i lave potter.

50 cm       0615-0930   72320

70-82-Lök_2018-DK.indd 75

100 cm        72305

0615-0930

1 Dahlia 'Bluesette'

90 cm       0615-0930   72310

90 cm       0615-0930   72245

1 Dahlia

1 Dahlia

1 Dahlia

'Caproz Pizzazz' Hvorfor dette navn? Måske ville botanikeren tilegne den til sin yndlingspizzabager. Ingen dårlig kompliment i så fald, for en flottere dahlia skal man lede længe efter. Velfyldte lilla-hvide blomster på langstrakte stilke gør dem attraktive.

'Catching Fire' En dekorativ dahlia, som ser ud til at brænde med en indre glød. Den ildrøde farve spreder sig ud over hvide og let bagudstrøgne kronblade. Et iøjnefaldende indslag i bedet, men også en holdbar dekoration i vase.

'Crazy Love' En særligt dyrkningsværdig dahlia med store, hvide blomster med islæt af glimtende lyserødt. Middelhøj, stabil voksemåde gør den perfekt i blandede bede sammen med stauder og sommerblomster. Også god i potte.

60 cm       0615-0930   72330

90 cm       0615-0930   72345

90 cm       0615-0930   72354

60 cm       0615-0930   72355

Prisgruppe

Ekstra stor blomst

Uimodståeligt smuk, lavstammet dahlia med store blomster i en intens purpurrosa til lilla farve. Et ypperligt valg til forkanten af bedet, men også i potte.

2018 NATURLIGE VALG

Duftende

75

2017-10-30 15:04


1 Dahlia 'Double Shine' Høj og pragtfuld hæver denne smukt tegnede dekorative dahlia sig over bedet. Kronbladene, som er mørkt rosalilla langs yderkanten, blegner en anelse nærmere midten og afsluttes i en klart lysende gul basis.

110 cm        72358

0615-0930

1 Dahlia 'Ekaterina'

1 Dahlia

'Ellen Houston' Denne middelhøje dekorative dahlia Lavstammet dahlia med intenst røde passer udmærket til snit. På afstand er blomster og smukke, mørkt rødlige blomsten næsten helt rosarød, men blade. egentlig har hvert kronblad en klargul basis, som hurtigt går over i stadigt mørkere rosarøde toner.

80 cm       0615-0930   72363

40 cm       0615-0930   72365

25 cm

1 Dahlia

1 Dahlia

1 Dahlia

1 Dahlia

'Sunexplosion' Som en eksplosion af solens varme farver lyser denne fantastiske dahlia op efterårets blomsterbede og buketter - så intensive smukt! Det er en helt ny dahlia - og findes kun i Nelson Gardens sortiment!

'Extase' Lav og kompakt voksende dahlia med det meget passende navn ’Extase’. Man kan bestemt godt komme i ekstase over dens intenst laksefarvede og gule, velfyldte blomster. Meget fin i potter, men også i forkanten af bedet.

'Fleurel®' Her er dahliaen til den "hvide have". Kæmpestore, 20-25 cm, fyldte blomster i cremehvidt. Passer bedst i staudebede. Kan også plantes i store krukker. Fin snitblomst.

'Jowey Cherbourg' En intensivt rød skønhed med florlette guldkantede kronblade. Som en dyrbar rubin i en elegant indfatning smykker den ethvert bed og enhver potte. Dette er en middelhøj dekorativ dahlia med relativt store blomster.

90 cm       0615-0930   72373

50 cm       0615-0930   72375

90 cm       0615-0930   72380

90 cm       0615-0930   72416

25 cm

22 cm

1 Dahlia

1 Dahlia

1 Dahlia

1 Dahlia

1 Dahlia

'Heatwave' En flammende rød dahlia som sender en bølge af varme gennem frosne, danske hjerter. Rødere kan det næppe blive, og rødt passer jo altid godt. En kompakt voksende sort, som er velegnet til både bede og potter. God til snit.

'Kelvin Floodlight' Som en lygte af solskinsgule blomster spreder denne skønne dahlia lys og glæde i ethvert bed. Blomsterne kan blive op til 25 cm store og er fantastisk smukke. Nyd synet af en dekorativ blomst i et fad fyldt med vand.

'Musette' Lav dahlia med røde, fyldte blomster, hvis spidser er dekorativt farvede i hvidt. God som kantplante i bede, men også i potter.

'Mystery Day' En virkelig pragtfuld, høj dahlia med opsigtsvækkende blomster i lilla og hvidt. En garanteret fuldtræffer i bede eller store krukker. Meget velegnet til snit.

'Myth' Flot dahlia med meget store blomster, "dinnerplates". Med sit pjuskede og lidt vilde udseende minder den lidt om en pæon. En spændende dekorativ dahlia med usædvanligt spidse kronblade.

55 cm       0615-0930   72410

90 cm       0615-0930   72417

55 cm       0615-0930   72425

90 cm       0615-0930   72430

76

NATURLIGE VALG  2018

70-82-Lök_2018-DK.indd 76

Højde

100 cm        72434

0615-0930

Blomstring

2017-10-30 15:04


1 Dahlia

1 Dahlia

1 Dahlia

'Pink Isa' En utrolig smuk dahlia med hvid bund og rosalilla kanter. Med sin relativt kompakte voksemåde, er den fantastisk i blomsterbedet, men også i potten på altanen eller terrassen. Og en efterårs buket fyldt af denne dahlia kan ikke betegnes som andet end ... uimodståelig!

'Rebecca's World' Herlig dahlia med noget bolcheagtigt over sig og den er selvfølgelig lige så sød som slik. En iøjnefaldende detalje er, at de intensivt ceriserøde aftegninger kan skifte form mellem forskellige blomster!

'Wittem' Meget sød, lavstammet dahlia med spæde blomster i hvidt og lyslilla. Vældig fin i lave potter på altanen, men også som kantplante i bede.

60 cm       0615-0930   72444

110 cm        72447

0615-0930

55 cm       0615-0930   72455

1 Dahlia

1 Dahlia

1 Dahlia

1 Dahlia

'Go Go Orange' Med en overflod af blomster i en blød orange, næsten bronzeagtig tone, forgylder denne lille dahlia både potten og bedet. GoGo-dahlia er en dekorativ dahlia, som er særligt udviklet for dens kompakte voksemåde.

'Go Go Peach' En potte med denne abrikosfarvede Go Go-dahlia er et opfriskende blikfang. Sorten er specielt udviklet til dyrkning i potter, men den kompakte voksemåde, de store blomster og den rige blomstring passer naturligvis også i et lille bed.

'Go Go Pink' Den lækre ceriserosa Go Go Pinkdahlia er kendetegnet ved sin kompakte voksemåde og sit væld af blomster. Passer perfekt i potten eller i et mindre bed. Den dristige rosa farve er suppleret med en antydning af gul i midten.

'Go Go Blues' En vidunderligt smuk GoGo-dahlia i en blå tone med kronblade, som skifter fra rosalilla til lavendelblåt. Den kompakte voksemåde gør den perfekt til dyrkning i såvel potte som i bedet, og den rigelige blomstring er et ekstra plus.

40 cm       0615-0930   72459

40 cm       0615-0930   72460

40 cm       0615-0930   72463

40 cm       0615-0930   72457

1 Dahlia

1 Dahlia

1 Dahlia

1 Dahlia

1 Dahlia

'Go Go Red' Go Go Red har intense røde blomster, store og fyldte, og den blomstrer ofte. Med sin kompakte voksemåde passer den til dyrkning både i potter og bede. Og hvem ville ikke glæde sig over sådan en varm velkomst ved indgangen?

'Go Go White' Den hvide Go Go-dahlias kronblade har en gul basis og et strejf af lilla på spidsen. Med de store blomster, den rige blomstring og den kompakte voksemåde pryder de ethvert sted. Perfekt til dyrkning i potter, men også i bedet.

'La Recoleta' Sensationel dahlia i usædvanlig farve. De mellemstore blomster er næsten sorte, når de springer ud, for derefter at skifte til mørkt chokoladebrunt. Sorten vakte stor opmærksomhed på Wisley Show 2009. Et must for entusiasten!

'Glow' En dahlia med ildrøde, tæt fyldte og helt runde blomsterkugler. Vidunderlig i bede, gerne flere i grupper.

'Snowflake' En dahlia med snehvide, tæt fyldte og helt runde blomsterkugler. Vidunderlig i bede, gerne plantet i grupper, men også i smukke potter.

40 cm       0615-0930   72466

40 cm       0615-0930   72472

90 cm       0615-0930   72475

Prisgruppe

Ekstra stor blomst

70-82-Lök_2018-DK.indd 77

100 cm        72490

0615-0930

80 cm       0615-0930   72495

2018 NATURLIGE VALG

Duftende

77

2017-10-30 15:04


15 cm

1 Dahlia

1 Dahlia

1 Dahlia

'Alauna Clair Obscur' Udsøgt formede, 15 cm store blomster i en lysende kombination af purpur og hvidt.

'Chat Noir' Syndigt mørkerød kaktusdahlia som formentlig er opkaldt efter den berømte natklub i Paris. Heldigvis er det ingen synd at have den i sin have. Fantastisk smuk i bede eller potter. God til snit.

'Color Spectacle' Eventyrligt smuk dahlia med tæt fyldte, 20 cm store blomsterkugler i en herligt varm orangerød farve med hvide spidser på kronbladene. Velegnet til bede, men også store krukker. Holdbar snitblomst.

110 cm        72510

0615-0930

100 cm        72530

0615-0930

110 cm        72535

0615-0930

150 cm

1 Dahlia

1 Dahlia

1 Dahlia

1 Dahlia

'Jeanne d'Arc' Exceptionelt smuk dahlia med stråleformede, lyserøde kronblade og kontrasterende gult centrum. Flot kaktusdahlia til både bede og potter. Også god til snit.

'Kennemerland' Intenst solgul er denne strålende kaktusdahlia, som kan oplyse et hvilket som helst bed. Også flot i en stor krukke. God til snit.

'Ludwig Helfert' Høj og langstrakt kaktusdahlia med velfyldte orangefarvede blomster, der vækker stor opsigt. Kan med fordel plantes i bagkanten af bedet, eller i en stor krukke på altanen.

'Miss Sophie' En statelig kaktusdahlia med usædvanligt store, særprægede og velfyldte blomster. De rosa kronblade lyser mod midten og overgår derefter i en smule gult. Står strålende smuk i bedet.

120 cm        72540

0615-0930

110 cm        72545

0615-0930

100 cm        72550

0615-0930

100 cm        72552

0615-0930

1 Dahlia

1 Dahlia

1 Dahlia

1 Dahlia

1 Dahlia

'My Love' Ren hvid dahlia af kaktustypen med dens karakteristiske, store, strålende blomster, som altid vækker opmærksomhed og beundring. Plantes i bede eller potter. God til snit.

'Park Princess' Lav kaktusblomstrende dahlia hvis intense blomsterpragt næsten skjuler løvet. Rosa, sammenrullede kronblade med lyse skudspidser. Meget flot i en smuk potte, men også plantet i grupper i bedet.

'Preference' Gnistrende koralrosa dahlia af kaktustypen med dens karakteristiske, store, strålende blomster, som med garanti vækker opmærksomhed. Herligt blikfang i bede, men også pragtfuld i potte og til snit.

'Vuurvogel' Opsigtsvækkende og farvestrålende kaktusdahlia med flammende orangerøde blomster hele sommeren. Bestemt en pryd for bedet eller potten. Meget fin til snit. Kan kræve opbinding.

'Witteman's Best' Elegant dahlia med intense røde blomster og et kraftig bladværk. Pryder på sin plads i haven og er dejlig i buketter.

60 cm       0615-0930   72570

90 cm       0615-0930   72575

120 cm        72555

78

0615-0930

NATURLIGE VALG  2018

70-82-Lök_2018-DK.indd 78

Højde

100 cm        72590

0615-0930

120 cm        72593

0615-0930

Blomstring

2017-10-30 15:04


1 Dahlia

1 Dahlia

1 Dahlia

'Bonesta' En romantisk drøm i spraglet rosa er denne dahlia med tætte, fyldte, store blomsterkugler.

'Créme de Cassis' Desserten i bedet, en herlig kombination af vinrødt og rosa. Kronbladene har en mørk vinrød underside og bleg rosa overside. Den ligner grangiveligt en åkande, som flyder på rosa blade, når den åbner sig. Også god som snitblomst.

'Gerrie Hoek' Høj og charmerende dahlia med store, intenst lyserøde blomster. En suveræn sort til store bede, eller hvorfor ikke i en stor krukke. God til snit.

100 cm        72625

0615-0930

1 Dahlia 'Pacific Ocean' Denne dahlia danner en rigtig busk med et væld af blomster, ofte mere end 50 stk. samtidigt. Blomsterne har en livlig gul farve i midten og varmt orange-røde kanter. Velegnet til både potter og bede.

70 cm       0615-0930   72627

110 cm        72630

0615-0930

1 Løjtnantshjerte

1 Løjtnantshjerte

Løjtnantshjerte er meget smuk, når den begynder at springe ud de første dage af forsommeren. Passer godt i bede og f.eks. i havepartier med naturgrundslook, dvs. en mere naturlig tilplantning med træer, buske og stauder. Smuk til snit.

Løjtnantshjerte er meget smuk, når den begynder at springe ud de første dage af forsommeren. Passer godt i bede og f.eks. i havepartier med naturgrundslook, dvs. en mere naturlig tilplantning med træer, buske og stauder. Smuk til snit.

75 cm       0615-0930   72633

70-100 cm        72650

0515-0630

1 Dahlia 'Pink Magic' En net og lidt lavere dekorativ dahlia, som blomstrer længe og på stabile stilke. De blødt rundede kronblade har en henrivende rosa grundtone, gul basis og sirlige mørkerosa striber. Magisk i potte, bed og vase.

50 cm       0515-0630   72655

70 cm       0615-0930   72640

1 Havepurpursolhat

1 Plettet Ananasblomst

10 Snitfresia

10 Snitfresia

12 Snitfresia

En af havens smukkeste planter med en rank, stabil stilk og mørkegrønne, hårede blade. Blomsterne er store og rosafarvede med en stor dekorativ skive. Pragtfuld farveplet i bedet, men også i potter. Smuk og holdbar snitblomst. Tiltrækker sommerfugle.

Usædvanlig og eksotisk plante til dem, der søger noget helt specielt. Kraftige blomsterstængler prydes i toppen af store, tætte, gulgrønne blomsterstande der minder om en lille ananas.

Fresia med dobbelte blomster i rent hvidt. Velegnede i bedet som farvekontrast blandt stauder, men måske endnu bedre i potter, så du kan stille dem et sted, hvor du kan nyde deres skønne duft. Plant gerne i grupper. Meget fin som snitblomst.

Fresia med dobbelte blomster i forskellige farver. Velegnede i bedet som farvekontrast blandt stauder, men måske endnu bedre i potter, så du kan stille dem et sted, hvor du kan nyde deres skønne duft. Plant gerne i grupper. Meget fin som snitblomst.

Enkle fresier i forskellige farver. Velegnede i bedet som farvekontrast blandt stauder, men måske endnu bedre i potter, så du kan stille dem et sted, hvor du kan nyde deres skønne duft. Kan med fordel plantes i grupper. Meget fin som snitblomst.

80-100 cm        72670

0701-0930

40-50 cm        72710

Prisgruppe

70-82-Lök_2018-DK.indd 79

0701-0831

30-45 cm        72730

0701-0930

30-45 cm        72735

0701-0930

30-45 cm        72745

2018 NATURLIGE VALG

Ekstra stor blomst

Duftende

0701-0930

79

2017-10-30 15:05


12 Sortøje

7 Gladiolus

7 Gladiolus

'Ice Cream' Duften fra blomsterne er herlig, især En gladiolus så lækker, at man næsten i skumringen og om natten. Passer får lyst til at spise den. Blødt afrundede glimrende i bedet, f.eks. som farvekon- blomster i cremehvidt og smørgult. trast blandt stauder, men også i potter. Velegnet i bede, gerne flere i grupper. Smuk sammen med sommerblomster Også i store krukker og til snit. og sommerblomstrende løg- og knoldplanter. Glimrende snitblomst.

80-100 cm        72765

0801-0930

80-110 cm        72780

0715-0930

En herlig blanding af skønne sommerfuglegladiolus. Masser af blødt afrundede blomster i kraftige pastelfarver. Velegnet i bede, gerne flere i grupper. Kan også dyrkes i store krukker. Pragtfuld i buketter.

80-110 cm        72785

0715-0930

8 Gladiolus

8 Gladiolus

7 Gladiolus

2 Brudeslør

'Blue Isle' Storblomstret gladiolus af allerhøjeste klasse. Mørkeblå, elegante blomster på høje stilke. Velegnet i bede, gerne flere i grupper. Også i store krukker og frem for alt fantastisk i kæmpebuketter.

'Espresso' En gladiolus hvis navn leder tankerne hen på kaffe, hvilket ikke er helt skævt med tanke på den brunrøde farve. Du kan evt. lave en ”latte” ved at kombinere med planter i lyse farver, som forstærker det intense indtryk. Blandede bede og snit.

'Fiorentina' Storblomstret gladiolus med rent hvide blomster med kontrasterende rød plet i svælget. Velegnet i bede, gerne flere i grupper. Også i store krukker og frem for alt fantastisk i kæmpebuketter.

Med sin overflod af små, rosa blomster er det en meget værdsat snitblomst. Den er også dekorativ i bede, hvor den som en lyserød sky giver luftighed og fylde. Velegnet som evighedsblomst.

100-120 cm        72820

0715-0930

100-120 cm        72830

0715-0930

100 cm        72835

0715-0930

80-100 cm        72915

0701-0831

8 Gladiolus

7 Gladiolus

7 Gladiolus

10 Gladiolus

8 Væbnerlilje

'My Love' Romantik og kærlighed i overflod byder denne skønhed på - en dejlig Gladiolus i sarte nuancer af hvid og rosa. Lad den blive et blikfang i den store krukke på terrassen. Lad den skinne i bedet langs grusstien. Lad den sprede kærlighed i en pragtfuld buket til din nærmeste ven.

'Traderhorn' Storblomstret gladiolus af ypperste kvalitet. Skinnende røde, elegante blomster på høje stilke. Velegnet i bede, gerne flere i grupper. Også i store krukker og frem for alt fantastisk i kæmpebuketter.

'White Friendship' 'White Friendship' er en storblomstret gladiolus af høj kvalitet. Glimrende som snitblomst, men bør så høstes, når den nederste blomst er begyndt at springe ud. Kan kræve nogen opbinding.

Vidunderlig blanding af storblomstrede gladiolus i de mest udsøgte farver. Glimrende i bedet og som snitblomst, og bør så høstes, når den nederste blomst er begyndt at springe ud. Kan kræve nogen opbinding.

Væbnerlilje er yndefuld med smalle blade og tragtformede blomster, ca. 8 cm lange. Trives glimrende i potte inden døre, men står gerne ude på en varm og solfyldt plet om sommeren.

75-120 cm        72850

80

0715-0930

80-100 cm        72880

NATURLIGE VALG  2018

70-82-Lök_2018-DK.indd 80

0715-0930

100-120 cm        72890

0715-0930

Højde

80-110 cm        72900

0715-0930

20-30 cm        72945

0615-0930

Blomstring

2017-10-30 15:05


1 Haveiris

10 Hollandsk Iris

5 Langakset Praktskær

De skønne blomster på haveiris hører Hollandsk iris har udsøgt formede til forsommerens højdepunkter. Denne blomster, her i en herlig blanding af sort har den klassiske blåviolette farve. matchende farver. Passer fint i bedet blandt stauder eller sommerblomster, men også i potter. Smuk snitblomst.

Nøjsom og taknemmelig staude til blandede bede. Lilla blomster i akslignende blomsterstande på stive, bladklædte stilke fra juli og frem. Meget populær hos bier og sommerfugle. Yderst anvendelig snitblomst.

70 cm       0601-0630   73010

50 cm       0701-0830   73040

30-50 cm        73060

0701-0930

2 Lilje

2 Lilje

2 Lilje

2 Lilje

'Black-Out' Blændende smuk er denne nye mørkerøde lilje med rødsort svælg og små sorte pletter. Blomsterne gør et blankt, skinnende indtryk. Desuden er 'BlackOut' usædvanligt rigt blomstrende med op til 8 knopper pr. stilk. God i bedet, men bedst i potte.

'Lolly Pop' Middelhøj asiatisk lilje med polkagrisfarvede, elegante blomster. Velegnet til blandede bede og snit. Plant evt. tre eller flere i gruppe. Eller hvorfor ikke i en potte på terrassen?

'Navona' Der er noget særligt ved hvide blomster. Denne asiatiske lilje med dens gigantiske, cremehvide blomster med lysegrønt svælg er ingen undtagelse. At den desuden får op til 8 blomster pr. stilk gør jo ikke sagen ringere. Til bede eller potter.

'Renoir' 'Renoir' - en lilje så smuk som et maleri af den kunstner, der har lagt navn til den. De lyserøde blomster med mørkere rosa striber er uimodståelige. Sorten er endvidere meget rigt blomstrende med ca. 8 knopper pr. stilk. Til bede, potter og snit.

125 cm        73080

0701-0831

70 cm       0701-0831   73090

100 cm        73095

0701-0831

100 cm        73105

0701-0831

2 Lilje

2 Lilje

1 Kejserlilje

2 Tigerlilje

1 Kongelilje

'Rialto' Ny orientalsk lilje med delikat formede blomster. Farven er rent hvid og blomsterbladene har elegant krusede kanter, som giver blomsterne et særligt sofistikeret udtryk. Bedøvende blomsterduft. Dyrkes i grupper i bedet eller i potter. God til snit.

'Star Gazer' En af de absolut mest populære orientalske liljer. De udsøgte blomster har en rosa grundfarve med mørkere partier og pletter samt hvide kanter. Duften er bedøvende. Dyrkes gerne i grupper i bedet eller i potter. God til snit.

'Golden Splendor' Gulblomstret variant af den populære og opsigtsvækkende Kejserlilje. Bliver ca. 1 m høj og får store, trompetformede gyldne blomster med mørkerøde striber på ydersiden. Tung og meget behagelig duft. Plantes i blandede bede eller i potter.

De orangerøde blomster er meget karakteristiske med deres turbanform og mørke pletter. Når den trives, spreder den sig, primært ved bulbiller. Meget velegnet i bede, blandt buske, i tyndt græs og på engarealer. Anses for mindre appetitlig for rådyr.

Kongeliljen - den sagnomspundne. I morgenkøligheden og om aftenen er luften fyldt af dens skønne duft. Kan dyrkes i hele landet. Meget velegnet i bede eller blandt buske. Alternativt kan liljerne med fordel dyrkes i potte.

120 cm        73135

0801-1030

100 cm        73140

Prisgruppe

70-82-Lök_2018-DK.indd 81

0801-1030

100 cm        73165

0701-0831

100-150 cm        73190

0801-0831

80-120 cm        73200

2018 NATURLIGE VALG

Ekstra stor blomst

Duftende

0701-0831

81

2017-10-30 15:05


15 Lykkekløver

6 Sommerfuglekløver

7 Surkløver

'Iron Cross' Denne taknemmelige plante blev tidligere dyrket meget som potteplante og kaldtes ofte for lykkekløver. Den kan dyrkes indendørs som potteplante, og udendørs i potte samt i bedet, hvor den er fin som kantplante.

Hvide, fligede blomster og mørkegrønne blade. Med lav voksemåde og lang blomstring god til potte, stenparti og bed. Flerårig, hvis den opbevares frostfrit, pryder den vinduet vintertid.

Rosa blomster med samme bløde form som de lysegrønne blade. En plante til potte, stenparti og bed, blomstrer længe. Skal opbevares frostfrit, men vækkes igen om foråret med lidt vand, lys og varme.

15 cm       0601-0930   73250

15-20 cm        73253

6 Sommerfuglekløver

0501-1030

0501-1030

1 Silkepæon

100 cm        73275

0615-0730

7 Haveranunkel Klassisk hvide, fyldte, næsten kugleformede blomster til bede, potter og smukke buketter. Frisk og frodigt løv der matcher de smukke blomster.

25 cm       0701-0930   73340

82

7 Haveranunkel

5 Haveranunkel

7 Haveranunkel

Herligt orange, fyldte, næsten kugleformede blomster, som passer godt i bedet som farveplet blandt stauder og sommerblomster, men også i potter. Herlig snitblomst. Betydelig mere robust end den ser ud; tåler temperaturer tæt på nul.

Romantisk lyserøde, fyldte, næsten kugleformede blomster til bede, potter og smukke buketter. Frisk og frodigt løv der matcher de smukke blomster.

25 cm       0701-0930   73330

25-30 cm        73335

1 Solhat

25 cm       0701-0930   73345

0701-0930

8 Tigerblomst

'Black Beauty' Fyldte, næsten kugleformede blomster Denne meget specielle solhat har i blandede farver til bede, potter og frodige, grøngrå blade og er unik smukke buketter. Frisk og frodigt løv af sin art med store, purpursorte, der matcher de smukke blomster. koniske blomsterknapper omgivet kun af grønne bægerblade og helt uden kantblomster. Passer glimrende i bedet. Meget dekorativ til snit.

NATURLIGE VALG  2018

70-82-Lök_2018-DK.indd 82

0601-1030

'Sara Bernhardt' Dramatisk mørkerøde, triangelforme- Klassisk haveplante af bedste sort, de blade og rosa kronblade. Blomstrer som bør findes i enhver have. 'Sarah længe og vokser lavt. Udmærket i Bernhardt' har store, tæt fyldte, rosa stenparti, bed og potte. Flerårig, hvis blomster og dufter herligt. Nem plante den opbevares frostfrit, pryder den når den først er etableret. Kan kræve vinduet vintertid. støtte.

15-20 cm        73260

10-15 cm        73256

60 cm       0701-0930   73360

Højde

1 Kalla

Den store, trekantede blomst er virkelig speciel med sit opsigtsvækkende flækkede centrum. Passer glimrende i bedet som farvepalet, men også i potter. Flot sammen med sommerblomster og andre sommerblomstrende løg- og knoldplanter.

60-90 cm        73400

0701-0930

'Picasso' Smuk som solist, men også fin sammen med sommerblomster og andre sommerblomstrende løg- og knoldplanter og i staudebedet. Endvidere god i potter (hvor de kan plantes tættere). Glimrende snitblomst.

30-50 cm        73450

0701-0930

Blomstring

2017-10-30 15:05


FOTO: Lovisa Back 3-4_omslag.indd 3

2017-11-02 09:44


FOTO: Anna Lindeqvist

NELSONGARDEN.DK

3-4_omslag.indd 4

2017-11-02 09:48

Profile for Nelson Garden

Naturlige Valg 2018  

Nelson Gardens blad og frøkatalog 2018.

Naturlige Valg 2018  

Nelson Gardens blad og frøkatalog 2018.