Din odlarvän 2019

Page 1

Din

MAGASIN OCH FRÖKATALOG FRÅN NELSON GARDEN 2019 – PRIS 20 KR

odlarvän

Sara Bäckmo Så året runt

Lek med blomblad Hanna Wendelbo skapar mandalas

Växtbelysning Så kommer du igång

GRATIS FRÖPÅSE

617

FRÖSORTER I KATALOGEN 7

312604 010051


VI SKAPAR DITT RUM I TRÄDGÅRDEN! Se kampanjerbjudanden på willabgarden.se

Planeringsverktyget för växthus hittar du på willabgarden.se

FRI FRAKT

Alltid fri frakt i hela Sverige! växthus

uterum • pooler

willabgarden.se

uteplats


INNEHÅLL

O

dla det du gillar. Odla det som trivs. Två klassiska råd till alla odlarvänner. Utmärkta råd som gärna får blandas upp med några osäkra kort. Varför inte så en blomma du aldrig har sett i verkligheten eller en grönsak du aldrig har smakat? Eller så de där säkra korten på en helt ny plats. Eller under en annan årstid. Våga prova – lek – i din odling. Lekfulla odlare är just vad årets nummer av Din odlarvän bjuder på. Bläddra vidare och möt odlarvänner som genom sin nyfikenhet har hittat sitt eget sätt att odla. Hanna, vars trädgård är full av blommor som blir till de mest fantasifulla konstverken. Sara, som odlar för att kunna äta egenodlade grönsaker året runt. Andreas, som sprider odlingsglädje och upptäckarlust till elever och kollegor på Axonaskolan i Tollarp. Alla har de funnit sitt sätt att odla som passar dem för stunden. Det som är så fantastiskt med odling är att det sällan finns endast en väg att gå. Möjligheterna är många och överraskningarna likaså. Med årets frökatalog vill vi på Nelson Garden förenkla, inspirera och hjälpa dig att lyckas med din odling – oavsett om det är i maj eller oktober. Vi är din odlarvän från Småland.

4 FRÖNYHETER 2019

Hortonom Anna Lindeqvist presenterar några spännande frönyheter.

5 AKTUELLT

Nordlig odling, nyheter, recept, barnens favoriter och att våga leka med maten.

9 ÅRETS BLOMMA Knasig och lättodlad krasse.

11 GLÄDJESPRIDANDE BLOMSTERPILL

Hanna Wendelbo kreerar utan ramar.

14 SÅ ÅRET RUNT

Sara Bäckmo sår non stop för en oändlig odlingssäsong.

18 RECEPT

Fyra recept för din skörd.

20 BELYSNING

Kom igång med inomhusodling året runt.

”Så lite men ofta” 22 ODLA I SKOLA

På Axonaskolan odlar barn och vuxna med och utan jord.

25 MOROT

Årets grönsak som håller året om.

28 FRÅGA EXPERTERNA Våra experter besvarar era frågor.

31 FRÖKATALOG Våra fröer och lökar 2019.

N VA

ENMÄRK

E T

Din Odlarvän är producerad av Nelson Garden AB, Lokgatan 11, 362 31 Tingsryd, Sverige, 0477-552 00, nelsongarden.se ANSVARIG UTGIVARE/ CHEFREDAKTÖR: Lovisa Back, lovisa.back@nelsongarden.se ART DIRECTOR/LAYOUT: Markus Danielsson, markus.danielsson@nelsongarden.se ANNONSBOKNING: Ingrid Johansson, ingrid.johansson@nelsongarden.se TRYCK: Löwex Trycksaker AB, Växjö FOTO: Markus Danielsson, Anna Lindeqvist, Lovisa Back, Annika Christensen, Katja Ragnstam, Maria Fors Östberg m.fl. Eftertryck av text eller bilder är förbjudet utan överenskommelse med redaktionen. Allt material lagras och kan publiceras elektroniskt. Förbehåll mot sådan lagring och publicering förutsätter tidskriftens godkännande.

S

Lovisa Back Ansvarig utgivare och odlarvän, Nelson Garden

Trycksak 5041 0004

DIN ODLARVÄN  2019

3


FRÖEXPERT

Med årets nyheter vill vi på Nelson Garden inspirera alla till att med barnets nyfikenhet, kravlöst prova även det som verkar lite knasigt. Vi vill också hjälpa till att få med barnen i odlingen – de egna, barnbarnen eller grannens ungar. Barn älskar färg och i år ger vi alla möjlighet att plocka färgsprakande buketter! Solrosen ’Double Sunking’, krassenyheterna ’Yellow Troika’ och Crazy Jewel liksom zinniamixen Graffiti har dessutom stora fröer som små barnhänder lätt kan hantera. Ringblomman ’Kinglet Yellow’ har taggiga fröer som nästan liknar mumifierade insekter. Varför inte spela luffarschack med dem innan de petas ner i jorden? Oavsett ålder är det härligt att skörda egen mat direkt från plantan. Tomatnyheterna ’Tigerette Cherry’ och ’Romello’ F1 blir inte högre än att de kan nås av små odlarvänner. ’Tigerette Cherry’ kan du också läsa mer om på sidan 5. Den lilla chilipepparn ’Biquinho’ blir översållad av pyttesmå, ilsket röda chilifrukter. Min son Herman packade förtjust matlådan full. Klasskamraterna såg sedan storögt på när han slukade dem en efter en utan att röra en min. Trots sitt eldiga utseende är de nämligen milda och goda. Årets ätbara eko-nyheter är riktiga personligheter. Gyllenbäret, även känt som physalis, är lite exotiskt men betydligt mer lättodlat än man kan tro. Nakenfröpumpan ’Eso’ innehåller frön som helt saknar skal, klara att rostas och ätas direkt. Och av alla grönsaker är palsternackan ’White King’ en av dem som bäst klarar att stå kvar i jorden över vintern för att skördas tidigt nästkommande år. ...och vem gillar inte att dra upp en alldeles färsk morot ur landet? I år har vi inte mindre än tre nya sorter – ingen är den andra lik. Bläddra till katalogsidorna på sidan 31 för att se alla nyheter. ANNA LINDEQVIST

Hortonom och odlarvän, Nelson Garden

4

DIN ODLARVÄN  2019

FOTO: Markus Danielsson

ÅRETS NYHETER


AKTUELLT BARNENS FAVORITER SOCKERÄRT ’NORLI’ ger en riklig skörd av mjälla och söta baljor. De är allra godast direkt från plantan när de fortfarande är små. BUSKTOMAT ’TIGERETTE CHERRY’ ger gott om gyllene tomater i lagom plockhöjd även för de mindre barnen. GYLLENBÄR är omsvept i ett tunt, pappersliknande skal som döljer den guldgula pärlan. Den sötsyrliga smaken för tankarna till exotiska frukter vi hittar i fruktdisken, men smaken hos det nyskördade på hemmaplan är givetvis ännu större!

TUFF TOMAT

’Tigerette Cherry’ sticker tveklöst ut! Det är lätt att bli orolig och tro att plantan mår dåligt när bladverket är gulare än hos de andra små tomatplantorna – men allt är helt i sin ordning. När ’Tigerette Cherry’ vuxit till sig kommer du upptäcka att det täta, ljusgröna bladverket är en av de saker som gör plantan unik. Sorten har dessutom en kul historia! Den uppstod nämligen som en gul mutation hemma hos tomatkungen Åke Truedsson på 1980-talet och är en av få gula busktomater du kan hitta som ekologiskt frö.

TIPS

Snabbstart Saknar du tid, ork eller tålamod att fylla dina pluggbrätten med jord är odlingspluggar ett fiffigt alternativ. De är tillverkade i kokosfiber och torv vilket gör dem till perfekta barnkammare för dina frösådder. I ett litet minidrivhus håller de fukten bättre och fröna gror snabbare. När du och dina plantor är redo går utplanteringen på ett kick!

NORRLÄGE

30 mil norr om polcirkeln är inte kylan den största utmaningen för växterna – det är den långa, mörka vintern. I Tromsø Botaniske Hage finns det trots det nordliga läget en fulländad kryddträdgård med salvia, timjan, dill, persilja, mynta och mycket mer. Där finns också perenna växter som har sitt ursprung på jordens södra halva.

Morotskakssmoothie DU BEHÖVER:

1 banan 2–3 små morötter 2–2 ½ dl valfri mjölk 2 msk valnötter ½ tsk kanel En nypa kardemumma, ingefära eller muskot. GÖR SÅ HÄR:

Riv morötterna grovt. Kör alla ingredienser i en blender, gärna i en höghastighetsblender. Använder du en mixerstav kan du med fördel koka morötterna innan för att få din smoothie riktigt slät. Häll upp i ett glas och servera! DIN ODLARVÄN  2019

5


AKTUELLT ÄTBARA BLOMMOR TUSENSKÖNA må vara liten, men både stjälk, blad, knopp och blomma går att äta. BLÅKLINT är mild i smaken och kronbladen är dekorativa. RINGBLOMMA smakar lite ”blommigt” och sägs ha läkande egenskaper. TAGETES finns både som smakrik kryddtagetes och i mildare varianter. PENSÉ är ljuvligt vacker och utmärkt till din salladsmandala. KRASSE har en lite pepprig smak på både blommor och blad.

LEK MED MATEN NYHET

Varför ställa fram extra bordsdekorationer när det du serverar kan vara dekorativt i sig självt? På sidan 11 inspirerar Hanna Wendelbo till kreativt blomsterpill som hon själv inte kan låta bli att ta med sig in i köket. Det finns gott om ätbara blommor att dekorera sommarens sallader med. Kanske är det favoriter du ändå brukar odla? Ta del av tipsen på ätbara blommor här intill!

...på två sätt.

Bondbönor är en favorit bland våra Micro Leaf-fröer. Under goda förutsättningar kan de ge två, tre och kanske till och med fyra skördar innan det är dags att så nytt! Perfekta att odla inomhus i köksfönstret för att njuta av egenodlat året om. Fler Micro Leaffröer hittar du på sidan 41.

När natten faller Rosenskära är en av våra mest älskade sommarblommor! Årets nyhet ’Gazebo Red’ är med sin ceriseröda färg mörkare än många andra sorter. Stjälken är dessutom aningen kortare vilket ger en lägre planta. Rosenskära är en så kallad kortdagsväxt och vill helst ha mörka nätter för att blomma. Den blommar dessutom som bäst om den får sparsamt med gödsel. Vill din rosenskära inte blomma? Bästa tipset är att minska på näringsgivan och invänta sensommarens längre nätter. 6

DIN ODLARVÄN  2019

Bondbönor...

Frysta eller torkade bondbönor är utmärkta att lagra för att ha till hands under vintern. Till skillnad från andra bönor är bondbönan inte känslig för kall jord utan kan sås så fort jorden har torkat upp på våren. Bönorna behöver kokas före servering och är goda som de är, i grytor eller i en bönröra.


ÅRETS BLOMMA

KRASSE

Krasse finns i allt ifrån ljust krämvita till mörkt vinröda blommor men är vanligast i olika nyanser av orange eller gul. Både blad och blommor är dessutom ätbara och bjuder på mycket smak. Vilken krasse odlar du? BUSKKRASSE

Bildar en liten buske och håller sig oftast på en höjd omkring 30–40 cm. SLINGERKRASSE

Det finns lite lägre sorter som blir knappt en meter, men de flesta slingrar sig lätt ett par meter upp om de får möjlighet. FJÄRILSKRASSE

Blir upp emot tre meter och slingrar sig högt. Den har femflikiga blad och har fått sitt namn efter de fransiga, fjärilslika blommorna. SALLADSKRASSE

Får inga blommor utan odlas endast för bladens skull. Bladen har en pepprig smak och passar utmärkt att skörda från en kruka på fönsterbrädan. Du hittar salladskrasse och andra Micro Leaf-fröer på s.41. VATTENKRASSE OCH SMÖRGÅSKRASSE

FOTO: Annika Christensen

Tillhör en annan familj än krassesorterna här ovan, men är likväl två omtyckta och lättodlade kryddor.

DIN ODLARVÄN  2019

7


MEDKREATÖRER DIN ODLARVÄN 2019 Vad är det knasigaste du har odlat?

I årets Din odlarvän kan du läsa om lekfulla och påhittiga odlare. För att berätta dessa historier har vi tagit hjälp av minst lika entusiastiska – och lekfulla – odlarvänner. Här får du lära känna de som stått bakom kamera och tangentbord lite bättre!

Philip Palmstierna Är eleven som odlar i skola och som dessutom är en duktig fotograf. På sidan 22 kan du se hur han fångade sina klasskamraters äventyr i skolträdgården på Axonaskolan! Philip: Skolan har gett oss elever möjligheter att prova odla spännande grödor, min favorit för tillfället är micro greens.

Katja Ragnstam Är fotografen som en varm sensommarkväll tog med sin kamera hem till Hanna Wendelbo. Resultatet blev de drömlika bilderna i reportaget på sidan 11. Mer från Katja hittar du på klickochklang.se och på Instagram som @katjaragnstam

Ellen Lindeqvist Är blomsterentusiast tillika dotter till vår egen fröexpert Anna Lindeqvist. Förutom att medverka i bild har hon stenkoll på vilken outfit som passar till den blomsterbukett hon just plockat – en äkta fotostylist, helt enkelt! Ellen: Morbror och jag sådde fröer från clementin och äpple. Efter en hel sommar i växthuset har det växt upp en hög, gänglig...asp! Jag har också odlat jordnötter.

8

DIN ODLARVÄN  2019

Katja: Just nu bor jag i ett radhus med en ynka rabatt och två kvadratmeter gräsplätt – men jag odlar som en galning på de där ynka små metrarna! Vi snackar max 8 meter rabatt (80 cm djup på ett ungefär) med blodfläder, rosor, solhatt, luktärt, blåbär, rabarber, lammöron, lavendel, salvia, gräslök, mynta, kärleksört, höstanemon, bolltistel, ramslök m.m. Allt i en härlig blandning! Låter ju inte klokt men det har faktiskt blivit jättefint. Gött när man inte kan någonting om att odla, då är det bara att gå all in med allt, samtidigt.


Annika Christensen Har för andra året i rad odlat upp och fotograferat merparten av årets frönyheter. Du kan också hitta fler bilder från Annika på många av våra fröpåsar! Mer från Annika hittar du på Instagram som @annikasnaurligating

Thérése Larsson Är skribenten som blivit odlingsfrälst och bestämt sig för att gå all in från början med 15 pallkragar och ett stort tunnelväxthus. Med en nybörjares nyfikenhet har hon intervjuat odlarvänner från öst till väst – läs Théréses reportage på sidan 11 och 22. Mer från Thérése hittar du på hennes Instagram @halsojagaren Thérése: Det mest galna och roligaste som jag gjort på det här temat är nog att gräva upp 800 kvadratmeter ängsmark redan första året som nykläckt odlingsentusiast! Blev sugen på att börja odla en höst och gick hela vintern och längtade, smidde planer och väntade på våren. Redan i februari var hemmet fullt av försådder som hela familjen fick trängas med. Beställde snart nog ett tunnelväxthus på drygt 30 kvadratmeter och har inte ångrat mig en sekund.

Annika: Det knasigaste jag har odlat är nog när jag fyllde ett badkar med höstlök för en härlig vårblomning. Jag var så nervös att det inte skulle blomma, så jag planterade extra många lökar – fler än vad som behövdes – men varenda liten lök tittade upp. Det blev enormt uppmärksammat på en utställning på Sofiero.

Maria Fors Östberg Har under flera år följt Sara Bäckmo med kameran och fotograferat till Saras böcker om Skillnadens Trädgård. Maria är också en skicklig skribent och har skrivit och intervjuat Sara om att just så året runt i reportaget på sidan 14. Mer från Maria hittar du på mariaforsostberg.se och på Instagram som @marianyckelpiga Maria: Jag har inte så många knasigheter att berätta om i min köksträdgård, men har kommit till insikten att varje år lyckas en fenomenalt bra med någon grönsak och misslyckas kapitalt med någon annan. Just i år var det broccoli och bönor som blev den stora lyckan, men det blev inte en enda liten ärta. Snopet. DIN ODLARVÄN  2019

9


Spara tid och pengar – förköp din biljett på tradgardsmassan.se

TRÄDGÅRDSMÄSSAN 22–25 MARS Förnya din trädgård och balkong. Välkommen att få inspiration och fynda nya favoriter.

Foto: Joel Wåreus

I samarbete med Fritidsodlingens Riksorganisation

10

DIN ODLARVÄN  2019


Glädjespridande blomsterpill Hanna Wendelbo började skapa mandalas av blommor som skön konstrast till jobbkrav och stress. Nu sprider hon kunskapen och glädjen vidare via workshops över hela Sverige. TEXT: Thérése Larsson FOTO: Katja Ragnstam

DIN ODLARVÄN  2019

11


H

ANNA WENDELBO är formgivare med specialkompetens inom mönsterdesign och ligger bakom många blommiga tapeter på våra väggar. Hennes hjärta har alltid slagit lite extra för blommor och grönska och som designer på Sandbergs och Boråstapeter levererade hon blommiga storsäljare på löpande band. Men för fem år sedan började hon må dåligt av energislukande prestationskrav och kände en växande längtan efter att skapa fritt och kravlöst. På vägen hem från jobbet en fin höstdag fick hon en idé och stannade resolut i en skogsbacke. Där strosade hon runt och plockade på sig vackra frökapslar, löv och kompletterade med blommor som hortensia, rosenskära och rudbeckia. Väl hemma plockade hon sönder allt och skapade vackra formationer. När hon var klar slängde hon sin skapelse på komposten. – Det var så skönt att få kreera utan ramar och att inte behöva leva upp till andras förväntningar. Där och då var det en överlevnadsstrategi.

12

DIN ODLARVÄN  2019

Jag kände mig begränsad på jobbet och behövde hävda mig själv som skapare, säger Hanna Wendelbo. SKÖN KONSTRAST

I tre månader blev de kreativa stunderna på hemmaplan ett andningshål. Och när hon väl lade ut en bild på sitt blomsterpillande i sociala medier jublade omvärlden. Det är fem år sedan nu. – Blompillandet var ju min frizon där jag inte var beroende av omvärldens uppskattning. Men jag upplevde att jag hade knäckt en kod och ville visa omvärlden hur fantastiskt det är, säger Hanna. I dag håller hon populära workshops och berättar att många till en början känner ett motstånd till att ha sönder en vacker blomma. – Men det släpper snart. Trixet är att våga bryta ner blomman till dess minsta beståndsdelar. Då kan du hitta oväntade färger och former som inte är synliga vid första anblicken, säger Hanna.

Mer från Hanna Wendelbo hittar du på hemsidan www.hannawendelbo.com. Förutom att skapa mönster till vackra tapeter och kreera fantasifulla mandalas ligger hon bakom webbkurser där du får hjälp att släppa lös din kreativitet. Du kan också följa Hanna Wendelbo på Instagram som @hannawendelbo.


HANNAS FEM FAVORITER ROSENSKÄRA, gärna sorten Vega Mixture som ger både vita och rosa blommor att jobba med. ZINNIA, gärna i olika färger. Kronbladen är underbara! RINGBLOMMAN ’BRONZED BEAUTY’

som är så himla fin med olika färg på blombladens framoch baksida. BLÅKLINT, gärna en mixad variant för hela färgskalan från vitt till blått, lila och rosa. PRÄSTKRAGE, kan om möjligt vara den perfekta basen för allt blomsterpill!

Koncentrationen måste vara fullständig och alla sinnen är med när Hanna Wendelbos konstverk växer fram. Hon hittar material i sin egen trädgård liksom i naturområden runt omkring. Små penséer, sallat som gått i blom, morotsblast – allt i växtväg går att använda. Genom att bryta ner blomman till dess minsta beståndsdelar har hon de byggstenar som krävs, därefter är det bara att släppa skapandet fritt!

BLOMMA I CENTRUM

Första steget är att lägga ut en blomma i centrum. Sedan fördelar du blomblad och växtdelar symmetriskt runt om. Du jobbar med alla sinnen, inte minst känseln, lukten och synen. – Koncentrationen måste vara fullständig och på så sätt blir det en mindfullnessövning i sig, förklarar Hanna. Nästa steg är att lägga en halv form som du speglar med hjälp av en app i mobilen. – Det är något spännande som händer när man fotar sitt blomsterpill och ser det på sin lilla skärm i mobilen. Då ser du det som du har skapat på ett annat sätt och fylls av ett enormt välbefinnande, säger Hanna. Utöver att hålla workshops och kreera vackra mandalas på uppdrag av företag och parker som till exempel Norrvikens Trädgårdar designar Hanna i dag tapeter i eget namn i samarbete med Midbec Wallpaper.

BRA START

Hon odlar det mesta som hon behöver i sitt skapande själv och tipsar om prästkragar, morotsblast, små penséer, gräslöksbollar, blommande rucola och spenatblom samt mangold som start. – Jag började med blommor och grönsaker som jag hade nära tillhands. I dag provar jag gärna nya blommor och går just nu och väntar på att Tandpetarsiljan ska slå ut. Jag har alltid älskat blommor men nu tittar jag mer på detaljer och upplever dem på ett nytt sätt. Hennes estetiska sinne påverkar även maten på bordet. – Vänner brukar skratta när jag plockar fram sallad. Mina sallader har en tendens att se ut som mandalas. Jag älskar att skapa med blommor och missar inte ett tillfälle, säger Hanna.

DIN ODLARVÄN  2019

13


14

DIN ODLARVÄN  2019


Sara sår och skördar året runt För trädgårdsbloggaren och odlaren Sara Bäckmo har odlingssäsongen varken en början eller ett slut. Den pågår för fullt året om och vintersäsongen är den stora bonusen. Varför begränsa odlingsåret när man kan njuta av härligheten under hela året? TEXT OCH FOTO: Maria Fors Östberg FOTO: Markus Danielsson, Lovisa Back

NAMNET SARA BÄCKMO och hennes Skillnadens trädgård behöver oftast ingen närmare presentation bland odlarvänner. Namnet Skillnaden väcker en nyfikenhet, det är något magiskt och passionerat över det. Det var här, i småländska Bökebacken, som Saras trädgårdspassion väcktes på allvar. Året var 2011 och fram till dess hade tomten bara bestått av sly och snår, brännässlor och ogräs. Grannens grävmaskin räddade henne från ett evighetshelvete med spade och hacka och en 350 kvm stor plätt, som skulle bli hennes framtida köksträdgård, bredde ut sig framför vardagsrumsfönstret.

Redan när Sara köpte det gamla huset hade hon en drömbild av en egen köksträdgård. Hon är uppvuxen med köksträdgård och det var alldeles självklart att det skulle finnas en hos henne med. Vi går i flisgångarna som kantas av yvig sparris, hon slår ut armarna och förklarar: – Jag såg framför mig en sån här levande trädgård fylld av växtlighet men jag hade inte riktigt kunskapen då. Att det skulle vara möjligt att odla mat under hela året var helt obegripligt. DÅ SÅG HON på odling på det traditionella sätt

som många hobbyodlare gör. Man slänger ner några frön i jorden på våren och ser vad

som händer framåt sommaren. Nu är hon betydligt mer beslutsam och motiverad i sin odling. Nu finns varken början eller slut på odlingssäsongen, den pågår hela tiden. ”Så lite men ofta” har blivit något av Saras devis. Erfarenheten har gjort henne orädd. Ett misslyckat odlingsresultat är inte en förlust, hon ser det som en lärdom, eller rentav en vinst som hon tar med sig till nästa säsong. Hela tiden provar hon sig fram med vad som funkar och inte funkar i den egna trädgården. MEN ODLA ÅRET OM, är det verkligen möjligt? Det kan låta som en utopi på våra breddgrader. Visst går det, och det är superlätt att komma igång, menar Sara.

– Det allra enklaste sättet är att så och odla lite mer än vad du behöver och sedan låta grönsakerna stå kvar i landet längre än de brukar. Man behöver inte tänka på att odla något specifikt för vintern, det är bara att köra på med mer av allt. Förutom de värmekrävande grönsakerna som tomat, gurka och baljväxter såklart. De allra flesta av våra grönsaker är mycket köldtåliga och klarar av lagring i jorden. Purjolöken är en helt suverän vintergrönsak, som tål att stå kvar i jorden och även övervintra.

DIN ODLARVÄN  2019

15


SARAS FYRA VINTERFAVORITER Vintersallat Grönkål Purjolök Jordärtskocka

SARA BÄCKMO Familj: Maken Philip och barnen Otto, Viggo, Alba och Loa. Hunden Kapten Kuling och ett gäng katter. Bor: I ett 1800-talshus i byn Bökebacken söder om Växjö. Gör: Självförsörjande odlare, författare, journalist och bloggare. Driver Nordens största trädgårdsblogg sarabackmo.se Har skrivit boken Skillnadens Trädgård - Ett ekologiskt trädgårdsskafferi, samt Skillnadens skörd och till hösten 2018 släpptes en ny bok: Vinterodling – Skörda när det är kallt.

16

DIN ODLARVÄN  2019

Morötterna kan också stå kvar, palsternackan kan klara sig över vintern utan problem och jordärtskockorna likaså. De flesta kålsorter kan stå kvar i princip hur länge som helst. Sara är fullständigt förälskad i kål så det är ingen tillfällighet att det ingår många kålsorter i det nya frösamarbetet. När man väl har upptäckt potentialen i den egna trädgården, hur mycket mat man faktiskt kan få ut och förvånas över hur fint det blir, är det lätt hänt att man vill ha mer. Då kan man ta odlingen ett steg längre och börja så mer specifika vintergrönsaker under sommaren som kan skördas under vintern. SARA SPARAR GÄRNA en del favoriter, som vintersallat, till den kalla årstiden. På sommaren odlar hon så många andra goda sallatssorter och vintersallaten blir en exklusiv delikatess att längta till. Hon sår den på sensommaren och fortsätter i omgångar under hela hösten.

VINTERSÅDD ÄR NÄSTA steg, alltså att så nytt i smällkalla vintern. Sallat och spenat lämpar sig särskilt fint för detta. Det är bara att krafsa ner fröerna i jorden och låta vintern och snötäcket göra sitt.

– Det en sådan grym kick på vårkanten när man skördar allt det där goda som man faktiskt inte behövt jobba särskilt mycket för, säger hon. DET SOM SKILJER vinterodlingen från den traditionella sommarodlingen är den otroligt långa framförhållningen. Under vår och sommar kan du så och skörda med bara några veckors mellanrum, men i vinterodling krävs en annan planering. I november är det inte möjligt att så något som ska skördas i januari. I vissa fall måste planeringen ligga ett helt år fram i tiden, som med purjolök. Det är klokt att ha odlat upp mycket av den eftersom den inte går att så på nytt i augusti, då är det för sent. Det är en utmaning, menar Sara, och det som gör det så himla kul!


Till vänster: Purjolöken som skördas tidigt i april har Sara försått tidigt året innan. Under sommaren växer den ute i trädgårdslandet och skördas allt eftersom. På hösten gräver Sara upp den purjolök som ännu inte ätits upp, planterar om i en stor hink och låter övervintra i tunnelväxthuset. Köldtåliga sorter klarar även perioder med en temperatur under nollan.

DEN AVGÖRANDE FAKTORN för en lyckad vinterodling är att välja sorter som tål kyla. De ska vara härdiga för vårt nordiska klimat, något Sara tänkte särskilt på i urvalet i den nya frökollektionen. – De här fröerna är kanske den puffen rakt in i vinterodlingen som den osäkra behöver, säger hon och fortsätter: – Man behöver inte ta en massa beslut själv, någon annan har gjort urvalet. På påsarnas instruktioner beskrivs mitt sätt att odla, och i mångt och mycket handlar det om att bara strössla ut fröerna och se vad som händer. Befriande, jag vill att vi ska våga experimentera mer. VI KIKAR IN i ett av de två tunnelväxthus som

finns i Skillnadens trädgård. Sara berättar att hon har mött människor som odlat i 40 år och som aldrig hört talas om att man skulle kunna odla på vintern. Människor som tror att man behöver ha uppvärmda växthus med extra ljus för att lyckas. Det är galet att folk är så ovetande om vad man faktiskt kan göra, hur man kan odla under alla säsonger, även på friland. Det mesta av jobbet med vinterodlingen görs ju på sommaren och hösten, när man ändå är igång som bäst. Visst förenklar växthusen odlandet

och ökar möjligheterna, men det är absolut inte nödvändigt. Ta dig en titt på hur din egen odlingsplätt ser ut. Vilka väderstreck? Finns det ett skyddat läge? Det gäller att utnyttja de ytor man har på bästa sätt. Väderstreck har stor betydelse, att odla på norrsidan under den mörka vintern är kanske inte att rekommendera. Ett helt annat resultat uppnås om man odlar i skyddat söderläge och kanske dessutom täcker med pallkragelock eller fiberduk. Gynnsamma förhållanden i kombination med rätt växtval banar vägen för framgång.

SÅ TIDIGT FÖR VINTERSKÖRD: Purjolök Rotselleri Vinterkål Palsternacka – Låt bli att höststäda, låt allt stå kvar i landen så kan du skörda godsaker i december. Värsta skatten!

DET HÄR MED att odla och att arbeta med allt som växer och blommar har inneburit så mycket för Sara. – Jag känner mig inte stressad med trädgården som jag vet att många andra gör. Allt behöver inte vara så perfekt, jag har kommit bortom det. ”Det är det operfekta som är perfekt för mig just nu.” Jag är en person som tycker om att nörda ner mig i saker, och om femton år kanske jag utforskar allt om växtfärgning. Eller något annat. Men grönsaksodling kommer nog alltid att finnas i mitt liv för det skänker mig så otroligt stor glädje.

DIN ODLARVÄN  2019

17


Odla mycket SARAS TIPS FÖR ATT MAXIMERA SKÖRDEN: ODLA MYCKET, mycket mer än vad du behöver. Odlar du ett överflöd så har du det överskott som tillåter dig att skörda och äta och samtidigt låta en del av grödorna stå kvar i landet. På så sätt förlängs säsongen på ett utmärkt sätt utan att egentligen behöva göra särskilt mycket.

Paj med broccoli, majs och purjolök En paj du kan variera i all oändlighet! Broccoli, majs och purjo är en fin smakkombination, men råkar du ha tomater i överflöd kan du slänga i dem också. Pajen går dessutom utmärkt att frysa in. Skär upp i portionsbitar och frys – matlådan är redo. DU BEHÖVER:

PAJSKAL 3 dl dinkelmjöl, fullkorn 125 g kallt smör 2,5 msk kallt vatten några droppar chili eller annan stark sås

GÖR SÅ HÄR:

PAJSKAL Lägg i alla ingredienser i en matberedare och kör till en pulvrig deg. Tryck ut degen i en pajform som är ca 20 cm i diameter. Ställ in i frysen i ca 20 minuter. Värm ugnen till 200 grader. Grädda pajskalet i 20 minuter.

FYLLNING ca 300 g broccoli (buketter, stjälkar eller blad) från frysen 1–2 majskolvar En halv purjolök 2 vitlöksklyftor 4 ägg 2 dl mjölk 2 dl riven ost salt och peppar

FYLLNING Skiva broccolin i mindre bitar och skär av majsen från kolven. Strimla purjolöken och hacka vitlöken. Fräs grönsakerna i ordentligt med olivolja tills de blir mjuka. Lägg i grönsaker varvat med riven ost i pajskalet och häll på äggstanningen.

För alla: Använd glutenfritt mjöl. Använd mjölkfritt margarin och mjölkfritt ostalternativ. Använd mixad tofu istället för ägg. 18

DIN ODLARVÄN  2019


SARAS RECEPT

Enkel pyttipanna med purjolök och dill

Scones med gröna blad

Dressing av ärtskott

Visst är det fantastiskt med recept där du kan anpassa efter vad du har till hands just idag? En pyttipanna kräver lite pyssel men är enkel att laga. Varför inte ta hjälp av familjen när du skär grönsakerna? Dillen sätter pricken över I:t.

Finfrukost med det sköna gröna från trädgården!

Smakrik dressing med ärtskott som alla kan odla, året runt och oavsett var du bor.

DU BEHÖVER:

blandade rotsaker purjolök dill (färsk eller fryst) smör salt och peppar

ca 10 bröd DU BEHÖVER:

2 nävar späda färska blad 8 dl vetemjöl 100 g smör 3 tsk bakpulver 3 dl filmjölk salt

GÖR SÅ HÄR:

GÖR SÅ HÄR:

GÖR SÅ HÄR:

Skala och dela rotsaker i bitar – inte för små. En blandning av rotsaker är godast, till exempel rotselleri, betor, palsternacka, potatis, morot. Koka upp vatten och koka rotsakerna i cirka 5–10 minuter. Putsa en purjolök och skär i skivor. Stek rotsakerna i smör och fräs under tiden purjolöken i smör i en kastrull på mellanvärme. Löken ska bli mjuk men inte hårt stekt. När rotsakerna är nästan färdiga vänds purjolöken ner i pannan. Lägg i ordentligt med hackad dill och vänd om. Pyttipannan kan kompletteras med till exempel skinka eller bitar av gravad lax som får fräsa med purjolöken en stund. Fetaost eller stekt halloumi kan vändas ner i pyttipannan när den nästan är klar, liksom brytbönor, kokbönor eller fräst brysselkål. Låt trädgården bestämma! För alla: Använd mjölkfritt margarin eller en olja som tål hög värme.

DU BEHÖVER:

ärtskott rapsolja salt pressad citron

Värm ugnen till 250 grader. Nyp bort stjälkarna från bladen och repa gärna bort bladnerverna från grövre blad. Strimla fint. Knåda en deg av samtliga ingredienser. Platta ut degen till en ca 2 cm tjock kaka och stansa ut runda kakor med ett uppochnervänt glas. Knåda ihop degen och platta ut på nytt tills alla kakor är gjorda. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i 6–7 minuter.

Hacka ärtskotten grovt. Mixa tillsammans med rapsolja. Blanda i lite salt och eventuellt pressad citron. Dressingen är god på de allra flesta sallader och många varma rätter. Eller varför inte ringla på smörgåsen tillsammans med hela ärtskott?

Servera gärna med färskost och kanske en god marmelad. Ät upp direkt medan smöret smälter på bröden. Mums!

För alla: Använd glutenfritt mjöl. Använd växtbaserad yoghurt.

Fler recept från Sara hittar du i Skillnadens mat som finns på sarabackmo.se

DIN ODLARVÄN  2019

19


BELYSNINGSSKOLAN

växtbelysning Nyckeln till en lyckad odling är ljus. Det är nödvändigt för att dina plantor ska växa och hålla sig friska och frodiga. En stor del av året räcker dagsljuset inte till. Här får du en snabbkurs i växtbelysning. TEXT: Lovisa Back FOTO: Annika Christensen, Markus Danielsson

TIPS FÖR LJUSRAMPER:

Häng upp

DET FINNS FÄRDIGA HÄNGARE SOM INTE KRÄVER ATT DU ÄGER NÅGRA VERKTYG.

En hopfällbar ställning behöver inte fästas i någon vägg och är perfekt för din sådd eller sallatsodling. Med två ställningar kan du hänga flera ljusramper bredvid varandra. Använder du LED-ramper är dessa lätta nog att bäras upp av en sugproppshängare som går att fästa på fönster eller kakel. Se fler fästen för växtbelysning på nelsongarden.se.

20

DIN ODLARVÄN  2019


FORTSÄTTNINGSKURS

MÅTT PÅ LJUS

Lampornas egenskaper går att mäta på många olika vis och vilket mått som är relevant för dig beror på vad du vill veta. Här får du en snabbguide med några vanliga måttenheter för just belysning. WATT (W) Mått på hur mycket elektricitet som din lampa drar – alltså lampans effekt. Energi som går in. LUMEN Det totala ljusflödet från din belysning – hur mycket ljus som strålar åt alla riktningar. Energi i form av ljus som går ut. TIPS: Energin som går in i din belysning går ut i form av både ljus och värme. Två lampor med samma effekt (W) kan alltså ha olika lumen. Du vill välja en belysning som ger så mycket ljus som möjligt med minsta möjliga elförbrukning. PPFD (µmol/m2/s) Hur mycket ljus som träffar en viss yta av växten varje sekund. Vid måttet står också på vilket avstånd belysningen sitter för att uppnå värdet. Sätter du lampan längre ifrån fördelas ljuset över en större yta och blir svagare.

VARFÖR VÄXTBELYSNING? MED VÄXTBELYSNING KAN du odla mer året om och på betydligt fler ställen än precis vid ett fönster. Du kan också driva upp växter som behöver sås tidigt på året när dagarna fortfarande är korta och nätterna mörka. NATURLIGT DAGSLJUS ÄR alltid att föredra, både för sådd och för redan fullvuxna plantor. Under vinterhalvåret är dock dagsljuset inte tillräckligt starkt och varar inte tillräckligt länge. Extra växtbelysning är då nödvändigt för att ge dina plantor tillräckligt med ljus. FÖR LITE LJUS gör nysådda plantor långa, tunna och rangliga. Fullvuxna plantor som får för lite ljus blir dessutom mindre motståndskraftiga mot sjukdomar och växer sämre.

EFTERSOM NATURLIGT DAGSLJUS är allra bäst bör din växtbelysning efterlikna detta i så stor utsträckning som möjligt. En gammal glödlampa räcker inte. Eftersom glödlampan avger mycket värme behöver den hänga en bit från växten och då blir ljuset för svagt. Det är alltså slöseri med energi. ÄVEN OM DINA plantor får tillräckligt med ljus för att utvecklas hyfsat, kan det vara så att de blir snäppet bättre om de får extrabelysning. Låt ambitionsnivå och förutsättningar styra.

Tips Läs ännu mer om växtbelysning i Lilla belysningsskolan på dinodlarvän.se.

KELVIN (K) anger färgtemperaturen och huruvida vi uppfattar ljuset som varmvitt eller kallvitt. Omkring 5 200 K motsvarar dagsljus. Ett högre värde innebär ett kallare – vitare – ljus och ett lägre värde innebär ett varmare – gulare – ljus.

SNABBKURS

NÄR DÅ?

Från oktober till mars (lite längre i norr) behöver dina växter mer ljus än vad dagsljuset kan ge. Odlar du långt ifrån ett fönster eller i norrläge kan växtbelysningen göra nytta året runt.

HUR DÅ?

Det är bra att ha belysningen så nära plantorna som möjligt utan att de riskerar att brännas, cirka 20–40 cm. LED avger mindre strålningsvärme än andra ljuskällor och kan därför placeras närmare.

HUR LÄNGE?

För frösådder och sticklingar bör lampan vara tänd 12–16 h/dygn. För övervintring av exempelvis citrusträd räcker 8–10 h/dygn.

DIN ODLARVÄN  2019

21


Odling i skolan föder framgång På Axonaskolan odlar elever och lärare året runt. På vintern spirar det för fullt med hjälp av hydroponisk odling. Under sommarhalvåret sker odlingen i pallkragar och i en egen köksträdgård. TEXT: Thérése Larsson FOTO: Markus Danielsson, Philip Palmstierna

22

DIN ODLARVÄN  2019


A

NDREAS ANDERSSON är

matte- och NO-lärare på Axonaskolan i skånska Tollarp. Han är dessutom en sprudlande odlingsentusiast vilket gynnar både undervisningen och gemenskapen. Han började med att introducera hydroponisk odling i klassrummet. I dag ståtar skolan med 12 pallkragar och ett hållbart och rejält skolträdgårdsland som en uppskattad kronjuvel mitt på skolgården. – Vi ansökte om pengar från Boverket för utveckling av skolmiljöer och elever och lärare har uträttat stordåd tillsammans. Jag hoppas att vårt arbete inspirerar andra skolor att starta odlingar, säger Andreas Andersson. FRÄMJAR LÄRANDE

Han får ofta frågan om odlingen verkligen har kopplingar till läroplanen och hur tiden räcker till. – Det står inte i läroplanen att eleverna ska lära sig att förgro potatis och gallra morötter. Men skolans uppdrag är att ”främja lärande där individen stimuleras att inhämta kunskaper” och odlingen är ytterst främjande för inlärningen, säger Andreas. I många klassrumsfönster, på flera kateders och i skolmatsalen står lådor fulla av spirande Micro Leaf. När de gröna små skotten är skördeklara ser skolmatspersonalen till att de hamnar i en sallad på lunchbordet. – Att odla tillsammans skapar en fin gemenskap, sammanhållning och stolthet. Många föräldrar har berättat att deras barn

äter mer grönsaker än någonsin. Egenodlade grönsaker är helt enkelt både roligt och gott, säger Andreas. MÅNGA FÖRDELAR

Barnen få ta ut svängarna med sin experimentlusta och lär sig av såväl medsom motgångar. Elever som har höga prestationskrav i skolan gillar att odlingen inte bedöms och ligger som betygsunderlag. De behöver helt enkelt inte vara rädda att blotta sin okunskap och elever som har svårt för traditionella skrivuppgifter tycker det går lättare att skriva om de självupplevda erfarenheterna som odlingen ger. – Vi har nytta av odlingen på många sätt. Både i svenskundervisningen där eleverna får beskriva sina erfarenheter i text, och i bildundervisningen där de får chansen att skildra den på olika sätt, säger Andreas. Han betonar vikten av att inte låta rädsla för att ”fördärva” odlingarna stoppa dig. – Misslyckanden kan föra samman elevgruppen och skolan. Se istället ett eventuellt ”misslyckande” som ett tillfälle att fundera kring vad som gick fel. Så länge vi vuxna är positiva tenderar eleverna också att vara det. HJÄLPS ÅT

I entrén står sex stycken hydroponiska odlingslådor (Harvy) som innebär odling utan jord. Men större delen av odlandet sker i pallkragar. Redan innan snön smälter hjälps elever och lärare åt att fylla pallkragar med

Ovan till vänster: Skolträdgården bidrar till skollunchen. Nova och Alva skördar rödbetor. Ovan till höger: Vid entrén står lådor för hydroponisk odling. Varje klass har varsin Harvy där de får experimentera fritt i valet av sorter. I matsalen står Harvys med basilika och annat bladgrönt – som produktionsenheter till lunchen. Till vänster, stor bild: På Axonaskolan hjälper elever – och vuxna – från alla årskurser till med att sköta odlingen. Här skördar Mille, Caspian och Jill morötter. Till vänster, liten bild: Emil och Frida hjälper till att skörda, ett skönt avbrott från lektionerna inomhus.

Mer från Andreas Andersson och odlingarna på Axonaskolan hittar du på Instagram som @odlaiskola. Sedan februari 2017 delar han även med sig av tankar, tips och projekt på bloggen odlaiskola.blogspot.com.

DIN ODLARVÄN  2019

23


FEM TIPS FÖR ATT STARTA UPP ODLING I SKOLAN SATSA PÅ HYDROPONISK ODLING och lysrör om

1.

ni vill starta upp under vinterhalvåret. Odlingslådan Harvy innebär odling med hjälp av endast vatten och näring vilket gör odlandet enkelt. BÖRJA MED MICRO LEAF. Bladgrönsakerna är

växer snabbt och kan odlas 2. billiga, året runt.

BÖRJA MED NÅGOT HANTERBART som till

3.

exempel ovanstående odlingstekniker, ett par pallkragar eller en rabatt. Låt odlingarna växa efter hand som intresset bland kollegor och elever ökar. VAR INTE RÄDD ATT MISSLYCKAS. Se inte

odlingar i första hand som 4. skolans en produktionsenhet – se dem som

experiment, glädjeämnen och lärotillfällen. FASTNA INTE I REGLER om vad som fungerar

5.

och inte fungerar. Gamla sanningar behöver ibland ifrågasättas och barn älskar att upptäcka på egen hand.

hästdynga och jord. När den första skörden är gjord, och sommarlovet hägrar, åker pumpaoch mangoldfrön ner i jorden. – Odlandet kräver inte så mycket tid. Det finns rätt mycket dold tid att använda under en skoldag. Elever som till exempel blir klara tidigt med ett prov kan vattna, och de som har mycket spring i benen kan få rensa ogräs som positivt avbrott i det traditionella skolarbetet, säger Andreas. STOR GRILLFEST

Innan sommarlovet startar har skolan i regel hunnit skörda tre omgångar rädisor och massor av mangold samt spenat. Terminen brukar avslutas med en stor grillfest med karrékotletter samt färskpotatis från pallkragarna och goda såser smaksatta med chili från köksträdgården. – Efter sista skörden i juni brukar vi så mangold, pumpor och sparris som klarar sig rätt bra till augusti då vi alla är tillbaka från sommarlovet, säger Andreas. Och om något dör är det inte hela världen. – Att misslyckas är en del av resan. Då har vi något att diskutera och försöka lösa. Vi laborerar för att samla på oss kunskap 24

DIN ODLARVÄN  2019

och testar såväl tålighet, grobarhet och näringstillskott i våra experiment, Andreas. INSPIRERANDE FARFAR

Andreas brinnande odlingsintresse började spira på 70-talet. – Jag var ofta hos min farfar och farmor när jag var liten och hängde mycket med farfar i trädgårdslandet. Jag minns att han noggrant kupade sin vita sparris och att han gav mig sättpotatis och lök att sätta i ett eget land, säger Andreas. Han tror stenhårt på att odling skapar positiva ringar på vattnet. – Det är viktigt att vi lär våra barn ta tillvara på det vi har och att värna om mångfalden, och att vi tillsammans hittar nya spännande och hållbara lösningar på våra behov. Han har aldrig träffat på någon som ifrågasatt odlingen eller tyckt att den är onödig och fel. – Alla tycks förstå värdet av att skolan odlar. Dra fördelar av det. Be till exempel om hjälp med att fixa fram pallkragar eller jord, men undvik att be om hjälp med bevattning över sommarlovet. Då riskerar du att göra odlingen till ett problem och en belastning.

Läs mer om hydroponisk odling på harvy.se


MOROTSGUIDE

morot

Rivna, ugnsbakade eller rakt av. Moroten hör till en av våra mest omtyckta grönsaker. Det är dessutom en grönsak du kan odla själv och njuta av hela året.

TEXT: Lovisa Back FOTO: Annika Christensen, Anna Lindeqvist, Lovisa Back

DIN ODLARVÄN  2019

25


SOMMARMORÖTTER Sommarmorötter växer snabbt och passar bra att skörda för att äta direkt. Det finns sommarmorötter som har bra lagringsegenskaper, men oftast inte lika bra som vintermorötterna. 'FLY AWAY' F1

En söt och karotenrik morot som ger långa, släta rötter. 'NANTAISE 2'

Med all rätt en av de vanligaste morotssorterna. Odlingssäker. 'SUGARSNAX 54' F1

Världens sötaste morot? Kanske! Dessa långa, smakrika rötter är perfekta att äta bums efter skörd.

Sommareller vintermorot?

VINTERMORÖTTER SÅGUIDE: FRÖ, PELLETS ELLER SÅBAND MORÖTTER KAN I princip sås året om. På våren passar det bra att så dem när snön har försvunnit och marken börjar torka upp. Fröna gror när jorden får upp lite värme – runt april beroende på var du bor och hur lång vintern har varit. Dessa morötter kan du oftast börja skörda i juli. De snabbväxande morotssorterna kan du med fördel så i omgångar under sommaren. Då får du längre skörd! MOROTSFRÖER ÄR SMÅ och lätta. De

flyger lätt iväg i vinden, passa på att så en vindstilla dag. Fröerna kan med fördel sås i raka rader, då kan du exempelvis så sallat mellan raderna. Försök att så med några centimeters avstånd redan från början – då blir det mindre att gallra. Tycker du det är svårt med små fröer finns det också andra alternativ. 26

DIN ODLARVÄN  2019

PELLETERADE MOROTSFRÖN ÄR lite enklare att hålla reda på och fördela i jorden. Pelletsen är gjorda av lera och bryts snabbt ner. Pelleterade fröer gror lika snabbt som de lösa. Som pellets finns fröer till den populära sorten ’Nantaise 2’. Denna sommarmorot är lättodlad och riktigt god. Även vintermoroten ’Neptun’ F1 finns som pelleterat frö – en sort som dessutom går bra att lagra. SÅBAND PASSAR DIG som vill du göra det ännu enklare och slippa gallring. På såbanden är fröerna utplacerade på lagom avstånd redan från början. ’Nantaise 2’ finns även som såband, liksom vintermoroten ’Flakkée 2’. Se till att såbanden blir ordentligt fuktiga så gror fröerna fint.

Vintermorötterna skördas senare och är oftast inte lika söta som sommarmorötterna. De har god hållbarhet och passar utmärkt att lagra. Det är de här morötterna du sparar för att äta i februari! 'CHANTENAY RED CORED 3'

En lite kortare morot som är lika god att äta direkt som efter några månades lagring på sval plats. 'FLAKEE 2' F1

Kort och tjock rot som skördas sent på året. Fröna är fästa i såband – bara att lägga i jorden och vänta på skörd. 'NEPTUN' F1

En lång vintermorot att äta färsk eller lagra. Lätt att så eftersom fröna finns i pellets.


1

2

3 Rå eller stekt?

4

5

6

3 GAMLA OCH 3 NYA FAVORITER

Morötter är både nyttigt och gott – råa liksom tillagade. De är särskilt rika på karoten, ett förstadium till A-vitamin. Enligt Livsmedelsverket kan tillagning vara positivt för vegetabiliska livsmedel med karoten. Kokning gör nämligen att karotenet blir mer tillgängligt för kroppen. En god anledning till att variera sättet du äter dina morötter på!

1. ’HARLEQUIN MIX' F1 Spännande mix av morötter i violett, gult, orange och vitt.

2 . ’JAUNE DU DOUBS’ Gul morotssort från början av 1900-talet. Kan växa sig stor. 3. ’PARISER MARKT 1’ F1 Kort morot perfekt att odla i kruka eller balkonglåda.

4. ’OXHEART’ Välkänd, gammal morotssort omtalad redan på slutet av 1800-talet.

TIPS

5. ’WHITE SATIN’ Mindre färg men inte mindre smak! En söt, krispig och elegant morot. 6. ’COSMIC PURPLE’ Läcker morot med lila skal och orange kött. Kul att servera!

Morotsblastpesto DU BEHÖVER:

Gallra

Dina morötter behöver tillräckligt med utrymme mellan varandra för att kunna växa. Även om du är noga med att så de små fröerna på lagom avstånd brukar raderna behöva glesas ut. Blasten – liksom dina gallrade minimorötter – går utmärkt att äta. Boosta din morgonsmoothie eller prova receptet på morotsblastpesto här intill. Vill du verkligen inte gallra kan du prova att så dina morötter med såband. Då hamnar fröerna på lagom avstånd redan från start.

1 dl solrosfrön 3 dl hackad morotsblast 2 st vitlöksklyftor 1 dl olivolja 1 tsk citronskal Havssalt Svartpeppar GÖR SÅ HÄR:

Torrosta solrosfrön i en torr stekpanna eller i ugnen. Lägg solrosfrön, morotsblast, citronskal, vitlök och olivolja i en mixer och kör till en röra. Smaka av med havssalt och svartpeppar. DIN ODLARVÄN  2019

27


FRÅGA EXPERTER FRÅN NELSON GARDEN

Börja odla Jag vill börja odla! Jag bor i lägenhet med en solig liten balkong och skulle behöva lite tips. Vad är enklast att börja med att odla på balkongen? EXPERTEN: Vad roligt att du vill börja odla! Basilika är en trevlig krydda att ha på balkongen i en kruka intill en lite lägre tomatsort som exempelvis ’Ace 55 VF’ eller ’Tigerette Cherry’. Både basilika och tomat trivs utomhus under sommarhalvåret men är bra att förså inomhus i mindre krukor i mars-april. Tycker du bättre om koriander och chili? Dessa går också fint att odla i kruka på balkongen! Tänk på att en solig balkong kan bli mycket varm och att du behöver vattna dina krukor ofta. Mangold, sallat och pak choi kan du gott så direkt utomhus i kruka eller balkonglåda. De växer snabbt och du hinner så och skörda flera gånger under våren, sommaren och hösten. Vill du odla inomhus – även under vintern – är våra Micro Leaf ett enkelt sätt att komma igång. Du hittar dessa fröer på sidan 41. Anna Lindeqvist, hortonom och fröexpert

28

DIN ODLARVÄN  2019


Gräva upp dahlior Måste jag gräva upp dahliaknölarna på hösten? EXPERTEN: Dahlior är extremt känsliga för frost och fukt. Sannolikheten att en dahliaknöl ska överleva en svensk vinter är minimal. Med det sagt är det inte omöjligt – det har hänt mig en gång. Det krävs dock ett extremt skyddat läge och en oerhört mild och torr vinter för att det ska ske. Marianne Johansson, lökexpert

Svårt att odla i vatten? Jag har aldrig odlat i hela mitt liv. Skulle jag ändå kunna odla i Harvy eller bör jag prova att odla i jord först? EXPERTEN: Det är faktiskt mycket lättare att odla hydroponiskt i en Harvy än i jord. De enkla pluggarna med försådda fröer gör det nästan omöjligt att misslyckas. Under sen vår, sommar och tidig höst är det ljust nog att odla utan extra belysning, t.ex. i ett fönster. Men att odla egna gröna blad under den mörka årstiden känns fantastiskt – och då märker man hur viktigt ljuset är för växterna. Sallat, basilika och pak choi är bra sorter att börja med. Sallat och pak choi blir skördeklar på 4–5 veckor och sedan kan man plocka och avvända de yttersta bladen i 4–5 veckor. Basilka är lite långsammare, men efter 6–7 veckor kan man toppa dem och sedan blir de yvigare och yvigare och ger massor av basilika i upp till 3 månader. Eftersom man lyckas så bra i den hydroponiska odlingen så blir de egna fingrarna lite grönare för varje gång och då är det inte helt fel att prova på att odla i jord också. Ulf Fransson, produktutvecklare

Ludd på groddar Jag har groddat frön av rädisa och på svansen finns det lite "ludd". Vågar jag äta dem eller kan det vara början till mögel?

Skölja bönor Varför ska jag skölja bön- och ärtfröer innan jag sår dem? EXPERTEN: Bönor och ärtor har en skyddande hinna som hindrar dem från att gro. Det är en överlevnadsmekanism – fröet vilar tills förutsättningarna är optimala för att den nya plantan ska överleva. Sköljer du av dem ordentligt gror de snabbare. Gunilla Gustafsson, testodlare och kvalitetskontrollant

EXPERTEN: Det är ingen fara! Rädisans rötter har tunna rottrådar. På de lite tjockare rötterna ser detta ut som päls. Det är dock alltid viktigt att skölja dina groddar ordentligt med rent vatten, både under groddningen och innan du äter dem. Om de luktar illa ska du inte äta dem. Anna Lindeqvist, hortonom och fröexpert

DIN ODLARVÄN  2019

29


För mycket gödning? Finns det risk att jag gödslar för mycket och hur gör jag i så fall för att undvika det? EXPERTEN: Om du gödslar för mycket finns risk att växten får för mycket näring och dör av saltförgiftning. Tillgängligheten på näringsämnen varierar mellan olika typer av gödsel. Det är lättare att överdosera en mineralgödsel än en organisk gödsel där näringsämnen bryts ner långsamt. Håller du dig till doseringsanvisningarna är det dock ingen fara! Anna Fridvall, agronom och näringsexpert

Blommor i hydroponisk odling Kan jag odla blommor i en hydroponisk odlingslåda som Harvy? EXPERTEN: Förutom de försådda pluggarna har vi osådda pluggar och i dem fungerar det att välja frö själv. Vi har provat många blommor och bäst av dem alla är nog pelargoner. Prova själv! Så 2–3 frön i varje plugg. Vill du hellre ta sticklingar så fungerar det bra. Gör då ett hål i pluggen med en blompinne och stoppa ner stjälken djupt, ta bort merparten av bladen på ovansidan. Att ställa ett upp och nervänt glas över sticklingen och se till att bladen inte torkar är också bra. Andra blommor vi sått med gott resultat är krukväxter som klockmalva/blomsterlönn, balsamin och flera andra ”krukväxtblommor".

Ulf Fransson, produktutvecklare

Kontakta oss Experter från Nelson Garden ger er svar på vanliga frågor om odling. Gunilla Gustafsson, testodlare och kvalitetskontrollant (inte på bild), Ulf Fransson, produktutvecklare, Marianne Johansson, lökexpert, Anna Fridvall, näringsexpert och Anna Lindeqvist, fröexpert. Har du odlingsfrågor? Kontakta konsument@nelsongarden.se

Fler dahlior Jag har en dahliasort som inte längre går att få tag på, men skulle gärna ha flera likadana. Kan jag dela en dahliaknöl? EXPERTEN: Ja, gör gärna det! Vänta tills knölen har blivit stor nog, vanligtvis efter en säsong – att dela en nyinköpt knöl är sällan en god idé. Det viktiga är att varje del av knölen har minst ett så kallat öga, det vill säga punkten där skotten växer. Dahliaknölarna blir större efter varje säsong, med allt fler och kraftigare stänglar. Marianne Johansson, lökexpert

30

DIN ODLARVÄN  2019


Frökatalog FRÖER OCH LÖK ATT SÅ OCH SÄTTA SOM DU VILL

32 SÅ ÅRET RUNT

Storodlaren Sara Bäckmo har valt ut fröer för en oändlig odlingssäsong.

38 ODLA I VATTEN

Med odlingslådan Harvy odlar du din egen mat helt utan jord.

40 ODLA INOMHUS

Ätbart i litet format med Micro Leaf, Kökets kryddor och groddar.

46 SÅ PÅ LAGOM AVSTÅND

Med pelleterade fröer och såband sår du gallringsfria rader.

47 GRÖNSAKER

Mixa färgsprakande grönsaker och skörda ätbart i alla regnbågens färger.

74 BLOMMOR

Låt blommorna få ta plats i din odling och välj ut vilka sorter du vill använda i sommarens mandalas.

95 BLOMSTERLÖK

FOTO: Anna Lindeqvist

Gör plats för nya dahlior med blommor stora som tallrikar.

DIN ODLARVÄN  2019

31


SÅ ÅRET RUNT

Välkommen till en oändlig odlingssäsong

Sorterna på sidorna 33–37 är utvalda av trädgårdsbloggaren Sara Bäckmo. Hon ger dig också såanvisningar för fyra olika årstider, för att du ska kunna sätta ett frö i jorden precis när du vill. På sidan 14 kan du läsa mer om att så året runt med Sara Bäckmo.

32

DIN ODLARVÄN  2019

FOTO: Lovisa Back

Genom att så under årets alla månader får du inte bara en oändlig skördesäsong, du sprider också ut odlingsarbetet över året så att det kan passa in i din vardag. Du kan dessutom välja att så dina fröer när förutsättningarna för att lyckas är som allra bäst för varje grönsak.


Brokali

Böna, Bond-

Dill, Blad-

Haverrot

Kål, Asiatisk-, Tatsoi

'CN 7006' F1 En läcker broccoli med små buketter och långa stjälkar. Passar för odling under lång säsong och kan drivas fram tidigt och sent för skörd i växthus. Både buketter och blad är goda. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Witkiem Manita' God bondböna som ger stor och tidig skörd. Kan sås i kall jord till skillnad från andra bönor. Toppa gärna plantorna efter några kluster av baljor för snabbare skörd. Både skott och toppar kan ätas som bladgrönsak, färska eller tillagade.

'Bouquet' Dill är mer än en krydda, rent av en bladgrönsak. Den passar utmärkt att odla mycket av för vårskörd och kan användas både färsk och tillagad. Den här låga sorten ger tidig skörd från kompakta plantor.

En utomordentligt läcker rotsak, bland de godaste. Smaken är mild och mycket fin, påminner om kronärtskocka. Stort värde i trädgården eftersom den är mycket härdig och överlever vintern på odlingsplatsen.

En asiatisk kålsort som är extremt köldtålig. Den bildar en låg bladrosett, som skördas blad för blad eller hela på en gång. Bladen kan användas färska eller tillagade likt spenat. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

11512

11554

11544

11547

11524

Kål, Blomster-

Kål, Bryssel-

Kål, Dagg-, Kailaan

Kål, Grön-

Kål, Grön-

'Autumn Star' F1 En mycket god och vacker högväxt kål. Alla bladen kan ätas men det är främst de små rosetterna längs stjälken som skördas. Plantorna har lång utvecklingstid men är köldtåliga. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Igor' En smakrik kål som bildar små kålhuvuden direkt på den höga stammen. Mycket värdefull i vinterträdgården då plantorna växer bra på hösten och kan stå kvar ute länge. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Kichi' En mild och snabbväxande kål som odlas främst på hösten. Blomknoppar, blad och de saftiga stjälkarna skördas och det växer snart ut nya. Påminner om broccoli i smak och utseende. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Dwarf Green Curled' En uppskattad vintergrönsak i trädgården. Använd bladen färska i sallad eller i matlagning likt spenat. En låg sort som är enkel att skydda från rådjur och harar. Skydda också med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

11511

11520

11525

11516

'Scarlet' En uppskattad vintergrönsak i trädgården. Använd färsk i sallad eller i matlagning likt spenat. De krusiga, nästan lila bladen har en vacker färg. Rödbladig kål är inte lika begärlig för sniglar. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

Kål, Komatsuna

Kål, Pak Choi

Kål, Pak Choi

Kål, Palm-

Kål, Röd-

'Malachai' F1 En god och snabbväxande asiatisk bladgrönsak. Den är mild i smaken och producerar mycket blad. Liksom andra asiatiska kålsorter trivs den bäst tidigt på våren och på hösten. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Bonsai' F1 En läcker snabbväxande kål med kraftiga, krispiga stjälkar och milda blad. Detta är en liten sort som utvecklar små kålplantor på bara några veckor. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

Colour Crunch Blend En mix av snabbväxande kål med krispiga stjälkar och milda blad. Bladen har olika färger som passar fint att odla för skörd av små blad tidigt och sent på säsongen. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Nero di Toscana' En uppskattad kål vars blad äts tillagade eller färska. Växer likt en palm och kallas både palmkål och svartkål. Skördas blad för blad. Kan odlas för skörd av små blad tidigt och sent. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Langedijker Bewaar 2' Kål i underbar färg som äts både färsk och tillagad. Extra uppskattad då kålhuvudena kan skördas sent och dessutom lagras en tid. Rödbladig kål anses inte lika begärlig för sniglar. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

11523

11513

11518

Brassica oleracea

Brassica oleracea

Brassica rapa

11526

Vicia faba

Brassica oleracea

Brassica rapa

11522

Anethum graveolens

Brassica oleracea

Brassica rapa

Tragopogon porrifolius

Brassica oleracea

Brassica oleracea

Brassica rapa

Brassica oleracea

11517

Brassica oleracea

DIN ODLARVÄN  2019

33


Kål, Savoj-

Kål, Spets-

Kålrabbi

'Vorbote 3' En mycket snabbväxande huvudkål som kan ätas både färsk och tillagad. Perfekt för tidig skörd i växthus på våren men kan lika gärna odlas för skörd sommar, höst och vinter. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Filderkraut' En synnerligen toppig spetskål med mild smak och krispiga blad. Passar att odla för höstskörd. Tål kyla bra och kan stå kvar länge i landet. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Blaro' En snabbväxande och god kålväxt där den uppsvällda stammen samt bladen används. Sorten är vackert lila i skal och blad, köttet är vitt. Passar utmärkt att skörda vår, sommar och höst. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

Brassica oleracea

11514

Brassica oleracea

11510

Brassica oleracea

11521

Lök, Purjo-

Lök, Purjo-

Lök, Sallads-

Kål, Spets-

'Blaugrüner Winter' En odlingsvärd lök som övervintrar utomhus milda vintrar. Gräv upp och plantera om i växthus för enklare skörd under vinter och vår. Är jorden frusen kan löken klippas av vid marken. Löken växer på nytt när jorden tinat innan den går i blom.

'Northen lights' En vacker purjolök med lila toner. Övervintrar utomhus milda vintrar. Gräv upp och plantera i växthus för enklare skörd under vinter och vår. Är jorden frusen kan löken klippas av vid marken. Löken växer på nytt när jorden tinat innan den går i blom.

'White Lisbon' En god snabbväxande lök som är lätt att odla. Kan skördas i många olika stadier och därmed stå länge i landet. Ät gärna både lökbasen och den smakrika blasten. Överskott kan frysas.

'Kalibos' En röd, toppig spetskål med mild kålsmak och krispiga blad. För extra lång skördetid kan kålbladen skördas blad för blad från huvudet medan plantan växer vidare i landet. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

11540

11541

Lök, Sallads-

Mangold

Morot, Höst/Vinter

Morot, Sommar-

Morot, Sommar-

'Apache' En mörkt lila salladslök som är lätt att odla. Kan skördas i flera olika stadier och därmed ge mat under lång tid. Ät gärna både lökbasen och den smakrika blasten. Överskott kan frysas.

'Perpetual Spinach' En snabbväxande mangold med tunna blad och stjälkar. Mycket god att använda likt spenat. Klarar kyligt klimat fint och kan övervintra på skyddad plats för skörd vinter och vår.

11543

11535

'Rothild' En god och saftig morot som har fina kvaliteter för skörd när det är kallt. Kan stå kvar länge i kall jord utan att bli dålig och dessutom övervintra för tidig skörd året därpå. Täck med halm eller löv för att skydda mot djup tjäle.

Harlequin Mix F1 En härlig mix av tunna flerfärgade morötter. Växer snabbt för skörd under hela året. Kan odlas på flera sätt beroende på hur odlingsytan ser ut; i rader, i stora krukor och i bredsådd då fröerna strösslas ut över ytan och täcks med jord.

'Nantaise 2' Mycket god morot som växer snabbt och ger fin skörd under hela året. Kan odlas på flera sätt beroende på hur odlingsytan ser ut; i rader, i stora krukor och i bredsådd då fröerna strösslas ut över ytan och täcks med jord.

11552

11550

11551

Allium ampeloprasum

Allium cepa

34

DIN ODLARVÄN  2019

Allium ampeloprasum

Beta vulgaris

Allium cepa

11542

Daucus carota

Brassica oleracea

11509

Daucus carota

Daucus carota


Så sallat året runt Redo att starta din sådd redan idag?

FOTO: Lovisa Back

Varsågod, här får du en påse sallatsfrö. ’Cerbiatta’ är en ekbladsallat med långa flikiga blad. Sorten är snabbväxande, går inte i blom så lätt och klarar sig bra även under kyliga perioder. På många vis en ultimat sallatssort! Sallatsfrön går att så året runt, utomhus eller inomhus, och är perfekta att börja med om du är nyfiken på vintersådd.

DIN ODLARVÄN  2019

35


Palsternacka

Persilja, Blad-

Persilja, Krus-

Portlak, Vinter-

Rova, Maj-

'White Gem' En av vinterns bästa rotsaker med mild smak och stor skörd. Koniska vita rötter. Tål kall och frusen jord och övervintrar fint på de flesta platser utan att skyddas särskilt. Så alltid 3-5 frön på samma plats för bästa resultat.

'Laura' Bladpersilja har platta smakrika blad som passar fint till de flesta maträtter. Både blad och stjälk kan användas. Den lättodlade bladgrönsaken är tålig i kallt väder och kan övervintra på skyddad plats för skörd kommande vår.

'Grüne Perle' Kruspersilja har krusiga blad. Både blad och stjälk kan användas och smaken passar fint till de flesta maträtter. Den lättodlade bladgrönsaken är tålig i kallt väder och kan övervintra på skyddad plats för skörd kommande vår.

En av vinterns viktigaste bladgrönsaker. Bildar tuvor av mycket goda blad på späda stjälkar att skörda vinter och vår. Växer bra trots mörker och kyla. Odla helst på skyddad växtplats då plantan kan skadas av regn och snö.

11548

11546

11545

11533

'Golden Ball' Vackra gyllene klot som påminner om stora rädisor. En snabbväxande kålväxt där den uppsvällda roten används. Passar utmärkt att skörda vår, sommar och höst. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

Rucola/Senapskål

Rädisa

Rädisa

Rädisa

Rödbeta, Blad-

Smakrika blad med mild pepprig smak att använda i sallader, på smörgås och i matlagningen. Växer fint framförallt på våren och på hösten. Vattna regelbundet för goda blad. Enkel att odla på alla växtplatser med fint resultat. 11534

'De dix-huit jours' En supersnabb rädisa, skördeklar efter ca 18 dagar. Rädisor behöver mycket vatten för att bli krispiga och goda. De växer allra bäst på våren och hösten, undvik att odla på sommaren då de lätt går i blom. Så ofta för skörd under lång tid.

'French Breakfast 3' En avlång och mycket god rädisa. Rädisor behöver mycket vatten för att bli krispiga och goda. De växer allra bäst på våren och hösten, undvik att odla på sommaren då de lätt går i blom. Så ofta för skörd under lång tid.

'Burro Gigante' En knallröd och jättestor rädisa. Rädisor behöver mycket vatten för att bli krispiga och goda. De växer allra bäst på våren och hösten, undvik att odla på sommaren då de lätt går i blom. Så ofta för skörd under lång tid.

'Bull´s Blood' Vacker rödbeta att odla för de djupt röda bladens skull. De milda bladen ger fin kontrast till sallader och kan användas i matlagningen likt spenat. Passar fint att odla för skörd av blad under sen höst. Kan övervintra i skyddad odling.

11527

11528

11529

11549

Sallat, Huvud-

Sallat, Mix

Sallat, Plock-

Sallat, Plock-

Sallat, Plock-

'Merville des quatre saisons' Vacker sallat med rödtonade buckliga blad i lösa huvuden. Växer fint i kyliga temperaturer. Skydda med fiberduk på hösten för lång skördeperiod. Tänk på att sallat gror bäst i sval jord och att bladen blir godast om plantorna vattnas rikligt.

Mix Mix av 'Amerikanischer Brauner', 'Salad Bowl', 'Red Salad Bowl', 'Lollo rossa', 'Australische Gele' och 'Rouge Grenobloise'. Gror bäst i sval jord, växer fint i kyla. Rikligt med vatten ger godare blad. Skydda med fiberduk på hösten för lång skörd.

'Lollo bionda' Krispig sallat som kan skördas blad för blad. Växer fint i kyliga temperaturer. Skydda med fiberduk på hösten för lång skördeperiod. Tänk på att sallat gror bäst i sval jord och att bladen blir godast om plantorna vattnas rikligt.

'Red salat bowl' Sallat med löst knutna huvuden i vacker röd färg. Växer fint i kyliga temperaturer. Skydda med fiberduk på hösten för lång skördeperiod. Tänk på att sallat gror bäst i sval jord och att bladen blir godast om plantorna vattnas rikligt.

'Salad Bowl' Sallat med löst knutna huvuden i vacker grön färg. Växer fint i kyliga temperaturer. Skydda med fiberduk på hösten för lång skördeperiod. Tänk på att sallat gror bäst i sval jord och att bladen blir godast om plantorna vattnas rikligt.

11501

11502

11503

Pastinaca sativa

Eruca sativa

Lactuca sativa

11500

36

Petroselinum crispum

Raphanus sativus

Lactuca sativa

11507

DIN ODLARVÄN  2019

Petroselinum crispum

Raphanus sativus

Lactuca sativa

Claytonia perfoliata

Raphanus sativus

Lactuca sativa

Brassica rapa

11519

Beta vulgaris

Lactuca sativa


Sallat, Plock-

Sallat, Romersk-

Sallat, Romersk-

'Cerbiatta' Flikig ekbladsallat som står sig mycket bra i kyla. Skydda med fiberduk på hösten för lång skördeperiod. Tänk på att sallat gror bäst i sval jord och att bladen blir godast om plantorna vattnas rikligt. 11504

'Little Gem' Små kompakta huvuden som kan odlas tätt. Växer fint i kyliga temperaturer. Skydda med fiberduk på hösten för lång skördeperiod. Tänk på att sallat gror bäst i sval jord och att bladen blir godast om plantorna vattnas rikligt.

'Intred' Små rödbladiga kompakta huvuden som kan odlas tätt. Växer fint i kyliga temperaturer. Skydda med fiberduk på hösten för lång skördeperiod. Tänk på att sallat gror bäst i sval jord och att bladen blir godast om plantorna vattnas rikligt.

11505

11506

Sallat, Vinter-/Maché-

Sibirisk bladraps

Spenat

Spenat

'Vit' Vinterns kanske viktigaste bladgrönsak. Mycket köldtålig. Odla med fördel i växthus för lång skördeperiod. Var noga med ventilationen då vintersallat kan drabbas av gråmögel på hösten och vintern. Kan också övervintra på friland.

'Red Russian' En kål vars flikiga blad används likt grönkål. Mycket god att äta färsk, men också tillagad likt spenat. Växer snabbt och är lätt att odla för skörd av små och stora blad. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Butterflay' En av de mest användbara bladgrönsakerna, som kan användas både färsk och tillagad. Dessutom kan överskottet frysas. Ger fin skörd av stora blad och kan odlas på flera olika sätt beroende på växtplats och säsong. Gillar näringsrik jord.

11532

11508

'Palco' F1 En av de mest användbara bladgrönsakerna, som kan användas både färsk och tillagad. Dessutom kan överskottet frysas. Ger skörd mycket snabbt efter sådd och kan odlas på flera olika sätt beroende på växtplats och säsong. Gillar näringsrik jord.

Spenat, Nyzeeländsk

Trädgårdsmålla

Ärt, Brytsocker-

Ärt, Socker-

Ärt, till skott

Neuseelaender Mycket användbar bladgrönsak som ger stor skörd att använda likt spenat. Bildar en stor krypande växt som kan väga 10 kilo. Växer fint under sommar, sensommar och höst. Skörda toppar och blad, nya skott växer ut efter hand.

'Rubra' Vacker bladgrönsak som med sina röda blad sätter färg på salladsblandningar. Kan användas likt spenat i matlagning. Trädgårdsmålla är också ett av trädgårdens ogräs som lätt frösår sig där den växer. I odlad form är den mycket uppskattad.

'Tom Thumb' Mycket låg brytsockerärt som passar perfekt att odla i krukor eller som kantväxt. Ärtskidorna är saftiga och mognar tidigt. Extra fin att odla för tidig skörd i växthus, skyddade pallkragar, uterum och på balkonger.

'Norli' Lågväxt och snabb sockerärt med små goda ärtskidor. Perfekt att så tidigt på våren i växthus för tidig skörd. Blir endast 60 cm hög och behöver bara ett enkelt stöd för att hållas upprätt.

Perfekt bladgrönsak att odla mycket av och ofta. Späda ärtskott smakar ljuvligt och kan växa både inomhus i fönstret, i växthus och på friland. Upprepa sådden med några veckors mellanrum för jämn tillgång. Skörda skotten när de blivit ca 10 cm.

Lactuca sativa

Valerianella locusta var. oleracea

Tetragonia tetragonioides

11536

Lactuca sativa

Brassica napus

Atriplex hortensis

11537

Lactuca sativa

Spinacia oleracea

Spinacia oleracea

11531

11530

Pisum sativum

11539

Pisum sativum

11538

Pisum sativum

11553

DIN ODLARVÄN  2019

37


ODLA I VATTEN

Med hjälp av odlingslådan Harvy kan du enkelt odla utan jord. Allt du behöver för att komma igång är vatten och en fönsterbräda. Resten ingår i startpaketet för hydroponisk odling. När du fyllt lådan med vatten sätter du de försådda pluggarna i locket. Kolla vattennivån efter ett par veckor. Efter ytterligare några veckor är det dags att skörda. 38

DIN ODLARVÄN  2019

FOTO: Peter Carlsson

Utan jord i hydroponisk odling


Koriander Coriandrum sativum L.

Basilika Ocimum basilicum L.

1 vecka

5 veckor

1 vecka

Sallat Lactuca sativa

5 veckor

’Emily’

6 odlingspluggar, av komposterbar kokosfiber och torv samt lite näring, försådda med basilika. Passar för hydroponisk odling, d.v.s. odling i vatten.

’Marino’ 6 odlingspluggar, av komposterbar kokosfiber och torv samt lite näring, försådda med koriander. Passar för hydroponisk odling, d.v.s. odling i vatten.

5530

5531

1 vecka

Persilja Petroselinum crispum

4 veckor

’Lollo Rossa’ 6 odlingspluggar, av komposterbar kokosfiber och torv samt lite näring, försådda med sallat. Passar för hydroponisk odling, d.v.s. odling i vatten.

5532

2 vecka

Pak Choi Brassica rapa

6 veckor

1 vecka

Grönkål Brassica oleracea

4 veckor

1 vecka

5 veckor

’Gigante d’Italia’ 6 odlingspluggar, av komposterbar kokosfiber och torv samt lite näring, försådda med slätbladig persilja. Passar för hydroponisk odling, d.v.s. odling i vatten.

’Summer Breeze F1’ 6 odlingspluggar, av komposterbar kokosfiber och torv samt lite näring, försådda med pak choi. Passar för hydroponisk odling, d.v.s. odling i vatten.

’Half Tall’ 6 odlingspluggar, av komposterbar kokosfiber och torv samt lite näring, försådda med grönkål. Passar för hydroponisk odling, d.v.s. odling i vatten.

5533

5534

5535

Vill du odla i vintermörkret? Missa inte våra tips om växtbelysning på sidan 20.

Harvy, startpaket Startpaket för hydroponisk odling. Låda med lock för 6 plantor + 6 försådda pluggar (3 x sallat, 3 x basilika) + pluggkorgar + 250 ml specialnäring. Låda och lock av PS, korgar av PE. Tillverkad i Sverige. 795 x 160 x 150 mm.

Vitt lock 5551 Brunt lock 5551 Blått lock 5553

Plugg utan frö

Hydroponisk näring 250 ml

6 odlingspluggar för hydroponisk odling. Av komposterbar kokosfiber och torv samt lite näring. Tillsätt eget frö.

Växtnäring, specialanpassad för hydroponisk odling, d.v.s. odling i vatten. Behändig flaska med praktisk skala i korken som gör näringen lätt att dosera. Räcker till flera odlingsomgångar.

5537

6765

DIN ODLARVÄN  2019

39


ODLA INOMHUS

Micro Leaf

FOTO: Annika Christensen

Micro Leaf är små, spröda och mycket näringsrika mikroblad som kan odlas inomhus oavsett årstid. Skotten blir färdiga på bara några veckor och ger fantastisk krispighet och smak till dina maträtter. Med Micro Leaf odlar du snabbt och enkelt egna bladgrönsaker på fönsterbrädan – året runt!

40

DIN ODLARVÄN  2019


Bondböna En bondböna som ger en rik skörd och har en härligt krispig smak. Sorten är en s.k. ”cut-and-come-again” – efter skörd växer nya blad ut igen.

Salladskrasse Denna goda krasse ger små, mörkgröna blad med pepprig smak. Mycket dekorativ i sallader. Sorten är en s.k. ”cutand-come-again” – efter skörd växer nya blad ut igen.

Grönkål Grönkål är rik på antioxidanter, C- och E-vitamin. Ger blad i blågrön ton med fin krispighet och en mild kålsmak. Odla inomhus hela året.

Gurkört Gurkört har ett matigt blad med smak av gurka. Det är gott på bl.a. sallad. Låt inte bladen bli för stora för då blir de lätt ”håriga”.

56866

56868

56850

56852

Koriander Koriander används ofta i det asiatiska och det sydamerikanska köket. Ger frodiga, fräscha blad. Sorten är en s.k. ”cut-and-come-again” – efter skörd växer nya blad ut igen.

Pak Choi Den här Pak Choi-sorten ger vackert röda, spänstiga blad. Toppa med några blad på en sallad eller fisk. Sorten är en s.k. ”cut-and-come-again” – efter skörd växer nya blad ut igen.

Bladrädisa Bladrädisa utvecklar snabbt blad och ger en hel del styrka. Får blad med en vacker grön färg och rosa bladnerv. Ät det första och andra bladparet.

Bladsarepta Bladsarepta är ett miniblad med sting! Får en härlig färg och en fin fransig form på bladen. En häftig smakkombination är små, små skott till en len pannacotta.

56858

56860

56854

56856

Solros Solrosskott på smörgåsen ger mängder av vitaminer och mineraler i varje tugga. Skottet blir tjockt och krispigt med en nötig och mild smak. Går även att woka lätt.

Ärta Fräscha ärtskott är lätta att odla! Goda på smörgåsen, till en ångad fisk eller på den nygrillade biffen. Sorten är en s.k. ”cut-and-come-again” – efter skörd växer nya blad ut igen.

56862

56864

Micro Leaf 3-box Tre smarta Micro Leaf-boxar av hårdplast och i diskret design för odling av gröna blad inomhus året runt. Lock med ventilation. Bottentråg och odlingstråg kan maskindiskas. 65x20x14 cm

5794

Micro Leaf 1-box Funktionell Micro Leaf-box av hårdplast och i diskret design för odling av gröna blad inomhus året runt. Lock med ventilation. Bottentråg och odlingstråg kan maskindiskas. 21x17x12 cm

5792

DIN ODLARVÄN  2019

41


ODLA INOMHUS

Kökets kryddor

FOTO: Annika Christensen

Ta vara på ljuset som silar in genom köksfönstret och odla dina kryddor så nära måltiden du kan. Med Kökets kryddor kan du odla mycket smak på liten yta. Kanske det enklaste sättet att skapa din egna örtagård på fönsterbrädan. Färskare än så blir det inte!

42

DIN ODLARVÄN  2019


Kökets kryddor

Kökets kryddor, dill

Kökets kryddor, mosskrusig persilja

Kökets kryddor, slätbladig persilja

Kökets kryddor, basilika

Snygg och funktionell box för odling av gröna blad inomhus året runt. Dill i 3 portionspåsar (d.v.s. 3 odlingsomgångar) ingår. Kan maskindiskas. 21 x 17 x 12 cm. 5800

Snygg och funktionell box för odling av gröna blad inomhus året runt. Mosskrusig persilja i 3 portionspåsar (d.v.s. 3 odlingsomgångar) ingår. Kan maskindiskas. 21 x 17 x 12 cm. 5801

Snygg och funktionell box för odling av gröna blad inomhus året runt. Slätbladig persilja i 3 portionspåsar (d.v.s. 3 odlingsomgångar) ingår. Kan maskindiskas. 21 x 17 x 12 cm. 5802

Snygg och funktionell box för odling av gröna blad inomhus året runt. Basilika i 3 portionspåsar (d.v.s. 3 odlingsomgångar) ingår. Kan maskindiskas. 21 x 17 x 12 cm. 5803

Kökets kryddsax

Liten och smidig kryddsax. De långa bladen gör det enkelt att skörda kökets kryddor och handtagets ögla för pekfingret ger ett bra grepp. L 15 cm 5985

DIN ODLARVÄN  2019

43


ODLA INOMHUS

Det är en ren lyx att servera någonting nyskördat på tallriken – särskilt under vintern. Med groddning har du på nolltid och med minimal arbetsinsats alltid färska grönsaker. Nötiga, peppriga eller med smak av lakrits. Vita, gröna eller lila. Variationen mellan de olika groddarna är enorm! Alla våra groddfrön är dessutom ekologiskt odlade.

44

DIN ODLARVÄN  2019

FOTO: Annika Christensen

Groddar


Alfalfa En krispig grodd som har en frisk och mild nötsmak. Passar utmärkt på smörgås och i sallader.

Broccoli En krispig grodd med spännande kålsmak. Kan utvecklas till skott. Passar utmärkt i sallader, soppor och på smörgås.

5651

5656

Fänkål En grodd med nötig smak och en touch av lakrits. Passar i sallader och på smörgås. Kan både grodd- och skottodlas.

Rättika En snabbväxande grodd i en rosa ton. Ger en spännande smak till sallader och kött. Innehåller höga halter av vitaminer och mineraler.

5657

5658

Smörgåskrasse En mycket lättodlad och dekorativ grodd som har en mild pepparsmak. Passar utmärkt på smörgås och i sallader.

Rädisa En lättodlad grodd som ger en kryddig smak åt sallader och wokade rätter. Kan utvecklas till skott.

5659

5662

HotMix En het mix av kryddiga groddar: rädisa och senap. Tillför en extra krydda till sallader, smörgåsar och spännande maträtter.

LinsMix En spännande mix av vitaminrika linsgroddar. Kombinationen ger en förhöjd smakupplevelse.

5665

5666

Groddbox Med hjälp av groddboxen är det enkelt att grodda olika sorters fröer, t.ex. alfalfa. 15 x 15 cm

5670

Groddtråg 2-pack Groddtråget gör det enkelt att grodda/odla skott av olika sorters fröer. Speciellt lämpligt till små frön, t.ex. krasse. 10 x 15,5 cm

Odlingskit med groddtråg och krassefrön Odlingskit som innehåller groddtråg och fyra påsar krassefröer. Krasse är mycket lättodlat och har en mild smak av peppar. 10 x 15,5 cm

5674

5672

DIN ODLARVÄN  2019

45


SÅBAND VÅRA SÅBAND Asiatisk kål (Mix) Dill ('Como') Huvudsallat (’Hilde II’) Koriander (’Micro Splits’)

Persilja mosskrusig (’Moss curled 2’) Plocksallat (’Australischer Gele’) Rucola (Senapskål) Rädisa (’Saxa 2’)

Rödbeta (’Moulin Rouge’) Sallat (’Baby Leaf mix’) Salladslök (’White Lisbon’) Sommarmorot (’Nantaise 2’) Vintermorot (’Flakkée 2’)

VÅRA PELLETERADE FRÖER Sommarmorot (’Nantaise 2’) Vintermorot (’Neptun’)

Såband & pellets Små, flyktiga, morotsfröer finns också som pellets. Varje frö är då omslutet av ett lager lera som bryts ner när du sått fröerna och börjat vattna. I pelletsform är fröerna enklare att hantera – i synnerhet för små barnhänder.

För beskrivning av hur du går till väga för att odla med såband, besök Dinodlarvän.se och sök på ’såband’.

46

DIN ODLARVÄN  2019

FOTO: Lovisa Back

Morötter, rödbetor och rädisor är några av de grönsaksfrön som med fördel kan planteras med ett visst avstånd om du vill slippa gallra lite senare på säsongen. Såbanden är tillverkade av nedbrytbar cellulosa och försedda med frön på ett bra planteringsavstånd. Varje frö gror då på lagom avstånd och får tillräckligt med utrymme för att växa sig stor. Raka rader kommer på köpet.


GRÖNSAKER

FOTO: Annika Christensen

Roligt, vackert och gott – tre ord som sammanfattar grönsaksodling. Oavsett om du odlar i kruka inomhus, på balkongen eller i grönsakslandet har du ett växande sortiment av ekologiska fröer att välja mellan. Bland årets eko-nyheter hittar du bland annat den fräcka nakenpumpan ’Eso’ vars fröer är skalfria och redo att rostas. Missa inte heller tomaten ’Tigerette Cherry’, en gul busktomat med gulgröna blad. Givetvis firar vi också morotens år genom att fylla på med tre nya favoritmorötter i regnbågens färger! Du hittar dessa på sidan 69.

DIN ODLARVÄN  2019

47


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ekologiska grönsaksfröer Våra ekologiskt odlade grönsaksfröer hittar du i fröpåsar med EU:s Organic-symbol. Dessa fröer är certifierade och produktionen uppfyller EU:s regler för ekologiskt jordbruk. Certifieringen garanterar även ursprung och kvalitet. För att se vårt sortiment av ekologiska blomfröer, bläddra till sidan 75.

Aubergin Solanum melongena

50 cm

Basilika Ocimum basilicum L.

20 cm

'Black Beauty' Aubergin är en mycket värmeälskande växt. De avlånga och mörkt violetta frukterna skördas efter hand, drygt 5 månader efter sådd. Ljuvliga att steka i lite olivolja och strö flingsalt över, eller använda till moussaka.

5 85028

25 cm

'Emily' Basilika är en dekorativ och aromatisk krydda som älskar värme. Odla gärna basilika i kruka på en varm och solig plats. Bladen som skördas efter hand passar utmärkt till en ljuvlig pesto eller tillsammans med tomater och lite hyvlad parmesan.

4 85041

FOTO: Annika Christensen

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Basilika, Röd Ocimum basilicum var. purpurascens 25-30 cm

Broccoli Brassica oleracea

'Rosie' En mycket dekorativ röd basilika som älskar värme. Odla gärna basilika i kruka på en varm och solig plats. Bladen som skördas efter hand passar utmärkt till en smakrik röd pesto eller tillsammans med tomater och lite hyvlad parmesan.

Böna, BondVicia faba

60-90 cm

'Calabrese natalino' Broccoli är mycket lättodlad. Tack vare den rikliga skörden är den perfekt för den lilla odlingsytan. En av våra mest näringsrika grönsaker med en mild, utsökt smak.

'Express' En mycket tidig bondböna som skördas efter hand. Ät dem lätt kokta eller låt dem mogna och torka på plantan för vinterlagring. Plantorna kupas då de är ca 10 cm höga. I blåsiga lägen behöver de stöd.

3 85079

40 cm

Böna, RosenPhaseolus coccineus

200 cm

'Maxi' En extra tidig sort av brytböna som ger vackert gröna baljor. Skörda efter hand, låt inte baljorna bli för stora, ca 18 cm är lagom. Utsökta att koka och äta som ljuvlig delikatess.

5 85139

4 85115

4 85047

Böna, BrytPhaseolus vulgaris

'Lady Di' En motståndskraftig blomsterböna med vackra, röda blommor. Underbar att odla vid t ex en spaljé i skyddat läge. Ger riklig skörd av smakfulla gröna baljor som likt skärbönor går att använda kokta.

5 85104

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Böna, StörbrytPhaseolus vulgaris 200 cm

Chilipeppar Capsicum annuum Scoville°

'Markant' En fin sort av störbrytböna som ger riklig skörd av långa och helt trådfria baljor. Odla vid t ex en spaljé i skyddat läge och skörda efter hand. Utsökta att koka och kan med fördel frysas in.

5 85187

48

DIN ODLARVÄN  2019

Citronmeliss Melissa officinalis L.

Perenn / flerårig

'Hungarian Hot Wax' Värmeälskande chilipeppar som kan variera lite i styrka beroende på när man skördar. Använd färska eller torkade frukter till din matlagning. Tvätta alltid händerna när du har hanterat färsk chili.

'Lemona' Citronmeliss är en dekorativ kryddväxt med vackert grönt bladverk och vita blomspiror. Odla i kruka eller i perennrabatten. Skörda de citrondoftande bladen efter hand och använd dem till smaksättning eller dekoration.

4 85236

4 85259

1

2

3

4

Prisgrupper

5

50 cm

35-50 cm 1000-4000 °

Dill, BladAnethum graveolens L. 20-30 cm

Fänkål, SötFoeniculum vulgare

'Gold Crown' En dillsort med aromatiska, mörkgröna och finflikiga blad. Sorten går i blom senare än vanlig dill, vilket gör den speciellt lämplig att skördas som bladdill. Förgyll färskpotatisen med några knippen dill eller låt den smaksätta fisk- och skaldjurssoppan. Byt växtplats varje år.

60 cm

'Finale' Krispig grönsak med läcker smak av lakrits. De uppsvällda bladfästena och "dillen" är god att använda såväl rå som tillagad. Testa att ugnsrosta tillsammans med rotfrukter.

4 85285

4 85275

J F M A M J J A S O N D Förodling

Direktsådd

Skörd

Förkultiveras

Direktsådd

Förkultiveras/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gräslök Allium schoenoprasum 30-40 cm

Perenn / flerårig

Gurka, FrilandsCucumis sativus

'Staro' Denna sort ger smala blad med underbar arom och mild löksmak. Blommar med runda lila blommor. Skörda bladen efter hand och använd dem färska i sallader, kalla såser eller som dekoration. Även blommorna går att äta och de är mycket vackra att dekorera med.

30 cm

Gurka, FrilandsCucumis sativus

12 cm

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

'Marketer' Frisk och härdig gurka som ger riklig skörd av långa mörkgröna frukter med ett något knottrigt skal. Denna sort är ljuvlig att äta färsk, direkt från de egna odlingarna.

'Profi' F1 Fin sort av inläggningsgurka som ger mörkgröna, knottriga frukter. Skörda efterhand. Får bara honblommor. Lägg gärna fröna i blöt ett par timmar innan sådd.

4 85329

5 85340

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

4 85290

Gurka, KrukCucumis sativus

Gurkört Borago officinalis

10 cm

50 cm

Koriander Coriandrum sativum L.

'Picolino' F1 Delikat minigurka som ger mycket goda, krispiga frukter med slätt skal. Låt inte gurkorna bli alltför stora utan skörda efter hand. Denna sort är ljuvlig att äta färsk, direkt från de egna odlingarna. Ger endast honblommor.

Gurkört är en söt blåblommande växt som lätt frösår sig och på så vis blir flerårig i trädgården. Mycket omtyckt av fjärilar, humlor och bin. En bra gröngödselväxt med stor mängd bladmassa, vänd ner i jorden innan växten sätter frö.

5 85308

5 85363

60 cm

Gyllenbär Physalis grisea

70-100 cm

'Cadiz' Koriander är en dekorativ kryddväxt med mild curryton som för tankarna till det nordafrikanska köket. Så i flera omgångar för jämn tillgång och skörda bladen efter hand. Fröna skördas genom att hela plantan klipps av och därefter hängs upp och ner för att torka. Samla upp fröna och använd dem som ljuvlig krydda.

2 cm

Ett utsökt sötsmakande bär. Omsluts av blekt gula, pappersliknande lyktskal och skördas då de fått en gul ton. Eftermogna inomhus. Bären äts med fördel färska som små delikatesser eller används i efterrätter.

5 85369

4 85393

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Krasse, SmörgåsLepidium sativum

1-5 cm

Kål, Asiatisk-, Tatsoi Brassica rapa

Välkänd och mycket lättodlad krydda. Kan odlas inomhus året om, så och skörda med jämna mellanrum. Varje frö ger endast en "grodd", så det går åt relativt mycket frö. Underbar att använda färsk till smaksättning och dekoration.

4 85404

Kål, BlomBrassica oleracea

Tatsoi Härlig asiatisk bladgrönsak. De mörkt gröna bladen växer i en låg, kompakt rosett. Skörda enskilda blad eller hela plantan. Goda att steka med vitlök och servera till fisk eller kött. För jämn tillgång bör sådd ske med några veckors mellanrum. Täck gärna med fiberduk för skydd mot skadeinsekter. Tål en hel del frost på hösten.

Kål, BrysselBrassica oleracea

Kål, RödBrassica oleracea

'Janvel' F1 En blomkål som ger riklig skörd av stora och vackert vita huvuden. Underbart god såväl rå som tillagad - blomkålssoppa med vitlöksrostade krutonger är ett läckert tips.

'Igor' F1 Robust brysselkål som ger riklig skörd. Klarar frost bra. Skörda efterhand och ät kålen lätt kokt. Täck med fiberduk och toppa plantan i slutet av augusti.

5 85432

4 85460

'Langedijker Bewaar 2' Vackert röda huvuden med fin kålsmak. Skörda då huvudet börjar kännas fast. God finstrimlad i sallad med fetaost och rostade solrosfrön.

4 85500

4 85414 Scoville° DIN ODLARVÄN  2019

Höjd

Blomstorlek

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

Vikt

49


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kålrabbi Brassica oleracea

Lök, Gul Allium cepa

'Azur-Star' Fin kålrabbi med krispig och söt smak. Den färska kålrabbin är god råriven i sallader eller stekt i smör och salt. Gallra tidigt.

'Stuttgarter Riesen' Mycket god och smakrik gul lök. Skörda löken då blasten viker sig och lagra torrt. Gul lök används såväl färsk som tillagad. Njut av den första primörens tunt skivade lökringar över en sommarsallad eller i en fransk löksoppa.

5 85520

Lök, PurjoAllium ampeloprasum

4 85560

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

'Herfstreuzen 3' Lättodlad purjolök med tjock hals och mörkgröna blad. Strimla tunt och använd i sallader, eller varför inte marinera och grilla? Kupa plantorna för långa vita halsar.

4 85576

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Majs Zea mays 150 cm

Mangold Beta vulgaris

'Golden Bantam' Gammal klassisk sort av majs som ger normalsöta kolvar. Skörda kolvarna efter hand när "skägget" i änden börjar vissna. God att grilla eller koka och äta tillsammans med smör.

2-årig

'White silver 3' En lättodlad mangold som ger riklig skörd. Skörda enstaka blad eller skär av hela plantor efter hand. I Italien förvälls ofta mangolden och får sedan puttra ihop en liten stund med olivolja, salt och peppar - ljuvligt.

5 85615

Morot, SommarDaucus carota L

'Berlicum 2' Tidig morotssort med släta rötter. Skördas efter hand - underbart goda att äta direkt från de egna odlingarna. Morötter kan även användas i såväl bröd- som kakbak för att förhöja saftigheten och hemgjord morotsmarmelad är en riktig delikatess. Upprepa gärna sådden. Går att vinterlagra.

4 85629

Palsternacka Pastinaca sativa

'White King' Palsternacka är en lättodlad och användbar rotfrukt. Roten växer främst på sensommaren, och bör därför skördas sent. Sorten har spetsiga, släta och vita rötter. Underbart god att rosta i ugn med olivolja och flingsalt. Kan sås på hösten för tidigare skörd året därpå.

4 85735

4 85660

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Morot, VinterDaucus carota L

Oregano / Kungsmynta Origanum vulgare L.

'Rothild' En saftig höst- och vintermorot med högt karoteninnehåll. Roten blir ganska stor, 20-25 cm. Goda att äta lätt kokta med en smörklick och persilja. Är lämplig både att äta färsk och att vinterlagra. Förvaras svalt och fuktigt.

4 85658

50

DIN ODLARVÄN  2019

40 cm

Perenn / flerårig

60-90 cm

Oregano är en aromatisk kryddväxt som blommor med blå blommor. Skörda bladen efter hand och använd dem färska eller skörda hela kvistar för torkning. Ljuvlig krydda över tomater och fetaost.

3

4

Prisgrupper

5

Paprika Capsicum annuum

9 cm

60-80 cm

5 85739

2

'Olly' F1 Ljuvlig paprika som skördas grön eller röd - de röda frukterna har sötare smak. Rosta i ugn tillsammans med lök, zucchini, tomater och lite örtkryddad olivolja. Duscha plantan ofta för att förhindra skadedjursangrepp.

4 85722

1

Paprika Capsicum annuum

Persilja, BladPetroselinum crispum

25 cm

'Zazu' En söt och god spetspaprika. God att äta färsk eller att använda i matlagning. Odla i skyddat och varmt läge, gärna i stora krukor. Duscha ofta, vilket förhindrar insektsangrepp.

5 85247

35 cm

2-årig

'Gigante d'Italia' Persilja med starkare smak än de krusbladiga. Skörda efter hand, långt in på hösten. God krydda till grillad fisk och grillat lamm.

4 85792

J F M A M J J A S O N D Förodling

Direktsådd

Skörd

Förkultiveras

Direktsådd

Förkultiveras/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

ENKLA FRÖN

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Nakenfröpumpan ’Eso’ är en vacker och god pumpa. Både fruktkött och frön är en delikatess! Fruktköttet kan du ugnsrosta, använda i grytor eller koka till puré och använda i kakor. De skalfria fröna är särskilt enkla och goda att använda i din matlagning. Varför inte blanda i dem i dina scones? Sara Bäckmos recept på scones med gröna blad hittar du på sidan 19.

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

FOTO: Annika Christensen

J F M A M J J A S O N D

Scoville° DIN ODLARVÄN  2019

Höjd

Blomstorlek

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

Vikt

51


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Persilja, KrusPetroselinum crispum

25 cm

Pumpa, JätteCucurbita maxima

2-årig

'Grüne Perle' Persilja med extra mosskrusiga blad. Skördas efter hand, långt in på hösten. God krydda till grillad fisk och varför inte göra egen tabuleh med couscous, tomater och persilja?

1-3 Kg.

'Uchiki Kuri' Pumpa med runda, orange-röda frukter. Fruktköttet är mörkt gult. Halvmogna frukter passar utmärkt till inläggning, medan en pumpa som ska lagras måste vara mogen vid skörd. God att äta ugnsrostad.

4 85780

Rucola / Sandsenap Diplotaxis tenufolia

4 85829

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Perenn / flerårig

Sandsenap som även kallas vild rucola har en kraftfull och kryddig smak. Underbart god till sallader, gärna tillsammans med lite chèvre, melon och valnötter. Under högsommaren går plantan lätt i blom - nyp av eventuella blomstänglar. Täck med fiberduk för att förhindra angrepp av skadeinsekter.

5 86081

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rädisa Raphanus sativus

Rädisa Raphanus sativus

'Flamboyant 2' Smakfull rädisa som ger avlånga röda rädisor med vit spets. Skörda de späda rädisorna efter hand och ät dem färska - de är underbart goda i sallader, tunt skivade på smörgås eller som tillbehör på en diptallrik. För att få jämn tillgång av krispiga rädisor bör sådd ske med några veckors mellanrum. Täck gärna med fiberduk.

Rödbeta Beta vulgaris

Pumpa, NakenfröCucurbita pepo

3-5 Kg.

'Saxa 2' Smakfull rädisa som ger runda, helt röda rädisor. Skörda de späda rädisorna efter hand och ät dem färska - de är underbart goda i sallader, tunt skivade på smörgås eller som tillbehör på en diptallrik. För att få jämn tillgång av krispiga rädisor bör sådd ske med några veckors mellanrum. Täck gärna med fiberduk.

'Detroit 2' Populär rödbeta som ger runda och mörkt röda betor. Mycket välsmakande som primör - ät kokt med lite smör. Koka rödbetan med lite av blasten och hela skalet kvar så att den röda saften inte försvinner. Kan även rivas till råkost. Så inte för tidigt; vid frost kan plantan gå i blom.

4 85904

4 85949

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

4 85884

Sallat, EscaroleCichorium endivia

Sallat, HuvudLactuca sativa

'Nuance' Escarolesallat är en typ av cikoria med läckert flikiga blad. Detta är en fin sort med välfylld bladrosett. Klarar en hel del frost.

3 85988

52

DIN ODLARVÄN  2019

Sallat, PlockLactuca sativa

4 85995

5 86031

3

4

Prisgrupper

5

Sallat, Romersk Lactuca sativa

'Plezir' Mycket välsmakande plocksallat med eklövsliknande, finflikiga och krusiga blad. Skörda efter hand. För kontinuerlig tillgång av fräsch sallat hela sommaren bör sådden upprepas varannan vecka.

2

5 85826

'Matilda' Fin sort av huvudsallat som ger stora, jämna huvuden med spröda blad. Gallringsskörda innan plantorna börjar trängas. Skörda hela plantor efter hand. För kontinuerlig tillgång av sallat bör sådden upprepas varannan vecka.

1

'Eso' Fin, rund pumpa med frön utan skal. Perfekt att rosta och använda i matlagningen. Fruktköttet är trådfritt och smakrikt och kan också användas. Kräver stor odlingsplats.

Sallat, Vinter-/MachéValerianella locusta

'Tantan' Kallas även romansallat, cossallat och bindsallat. Denna sort ger jämna huvuden med söt smak och krispiga blad. Gallringsskörda innan plantorna börjar trängas. Skörda efterhand. För jämn tillgång bör sådden upprepas varannan vecka.

4 86057

'Vit' En mycket köldtålig sallatstyp, som lämpar sig för höst- och vinterskörd. Kallas även vintersallat. Plocka blad efterhand eller skär av hela plantan. Den har mycket god smak och plantorna tål att frysa och tina några gånger. Äts färsk som sallat eller anrättas som spenat. En delikatess.

3 86021

J F M A M J J A S O N D Förodling

Direktsådd

Skörd

Förkultiveras

Direktsådd

Förkultiveras/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salvia, KryddSalvia officinalis L.

40 cm

Perenn / flerårig

Selleri, RotApium graveolens

Salvia är en aromatisk kryddväxt med silvergröna, något ludna blad. Skörda bladen efter hand och använd dem färska eller torkade, kanske till en god kycklingfilé med bacon.

'Prinz' Delikat rotfrukt som får runda, jämna rötter. Bladverket är mörkgrönt. Lättodlad, men tar lång tid. Underbart god i gratänger eller gräddkokt. Tål kyla på hösten men ej på våren, sätt inte ut plantorna för tidigt.

4 86070

Spenat Spinacia oleracea L.

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

'Vroeg Reuzenblad' Spenat är en näringsrik och lättodlad bladgrönsak med mörkgröna blad. Denna sort ger riklig skörd under lång tid. Stuvad spenat är en klassiker, men bladen är även goda färska i sallader eller till pasta - skörda tidigt för späd babyspenat. Så i omgångar, gör ett uppehåll under högsommaren då plantorna lättare går i blom.

4 86096

4 86119

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Squash Cucurbita pepo

Timjan, KryddThymus vulgaris L.

'Black Beauty' En vackert mörkgrön squash som ger riklig skörd. Används färsk likt gurka eller tillagad i olika maträtter. Varför inte prova pasta eller plättar av squash?

Tomat, BuskSolanum lycopersicum

Perenn / flerårig

25 cm

60-75 cm

Tomat, KrukSolanum lycopersicum

6 cm

50-60 cm

5 cm

German Winter Kryddtimjan är en lättodlad och vintergrön kryddväxt med aromatiska blad. De vackert rosalila blommorna lockar till sig bin. Bladen skördas efter hand och används färska eller torkade.

'Ace 55 VF' Fin sort med kompakt och kraftfullt växtsätt som ger stora och smakrika tomater. Mycket goda till bruschetta - hackade med lite basilika. Skörda efter hand. Skotten i bladvecken, "tjuvarna", ska ej tas bort.

4 86191

4 86355

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

4 86133

Tomat, Hög Solanum pimpinellifolium

150-200 cm

Tomat, Hög Solanum lycopersicum

1 cm

'Golden Currant' Liten vinbärstomat som ger stor skörd av små guldorange tomater. Perfekta att äta som "godis". Skörda efterhand. Skotten i bladvecken, "tjuvarna", ska ej tas bort.

5 86370

150-200 cm

Tomat, Hög Solanum lycopersicum

8 cm

150-200 cm

'Tigerette Cherry' En gulbladig variant av 'Tigerette Cherry'. Uppstod först som en gul mutation hos tomatkungen Åke Truedsson på 1980-talet. Perfekt att odla i kruka. Skörda efter hand. Skotten i bladvecken, "tjuvarna", ska ej tas bort.

5 86254

Ärt, MärgPisum sativum

3 cm

'Ella' F1 Ypperlig sort som ger riklig skörd av vackert röda tomater. Skörda efter hand. Fantastiskt goda till tomat- och mozzarellasallad. Plantan behöver stöd och skotten i bladvecken, "tjuvarna", ska tas bort.

'Zuckertraube' Lättodlad körsbärstomat som ger riklig skörd av små röda tomater. Underbart goda att äta solvarma, direkt från de egna odlingarna. Skörda efter hand. Skotten i bladvecken, "tjuvarna", ska tas bort.

5 86205

4 86337

65 cm

Ärt, SockerPisum sativum

60-65 cm

'Norli' Lättodlad och mycket god sockerärt som ger riklig skörd av mjälla baljor med söt smak. Skörda efter hand, innan baljorna blir runda. Äts som färska delikatesser eller lätt förvällda. Så i omgångar för jämn tillgång. Odla gärna ärter på olika ställen varje år; de gödslar jorden.

4 86400

4 86431

DIN ODLARVÄN  2019

Blomstorlek

Kryddväxt

Styrka

Storlek

'Karina' Tidig och värmeälskande märgärt som ger riklig skörd, 7-9 ärter per skida. Motståndskraftig mot sjukdomar. Skörda efter hand och sprita skalet för att nå de söta och smakrika ärterna. Odla gärna ärter på olika ställen varje år; de gödslar jorden.

Scoville° Höjd

Längd

Vikt

53


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Grönsaksfröer

Aubergin

Solanum melongena

FOTO: Anna Lindeqvist

30 cm

20 cm

'Moneymaker No.2' F1 Avlånga, mörkt violetta frukter med delikat smak. Odlas lämpligen i växthus eller utomhus i mycket skyddat läge. Skörda drygt 5 mån. efter sådd. Trivs i näringsrik och väldränerad jord. Vattna regelbundet. 90054

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Aubergin

Solanum melongena

30 cm

Basilika

Ocimum basilicum L.

8 cm

25 cm

Basilika

Ocimum basilicum L.

30-40 cm

Basilika, Citron-

Ocimum basilicum L.

30-40 cm

Basilika, KanelOcimum basilicum L.

40 cm

'Ophelia' F1 Tidig sort. Ger rikligt med läckra, tumstora, mörkt purpurfärgade frukter. Odlas i växthus eller utomhus i kruka i mycket skyddat läge. Skörda drygt 4 mån. efter sådd. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna regelbundet. 90056

Ordinary Ger hög skörd av släta, gröna blad med stark och aromatisk doft. Använd de färska bladen i tomatsåser, sallader m.m. Värmeälskande växt och passar därför att odla i kruka i soligt och varmt läge. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 90074

'Siam Queen' Vacker och väldoftande, prydnadsväxt och kryddväxt. De avlånga bladen har en något lätt ton av purpur i det gröna, blomställningen är purpurfärgad. Värmeälskande växt, passar att odlas i kruka i soligt, varmt läge. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 90110

'Lemon scent' Citronbasilika med gröna spetsiga blad som har en kryddig citronsmak. God till sallader och maträtter. Bladen kan även användas till te. Basilika är en värmeälskande växt som passar att odlas i kruka i soligt och varmt läge. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 90068

'Cinnamon' Kaneldoftande blad. Toppa ofta och använd de goda bladen och späda skotten efterhand. Basilika är en värmeälskande växt och passar därför att odla i kruka i soligt och varmt läge. Trivs i näringsrik, väldränerad jord.

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Basilika, Röd

Ocimum basilicum var. purpurascens 25-30 cm

'Round Midnight' Aromatiskt doftande basilika med dekorativa, stora, mörkt röda blad. Delikat i maträtter men även som dekoration. Värmeälskande växt och passar därför att odla i kruka i soligt och varmt läge. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 90098

54

Basilika, Sallads-

Ocimum basilicum L. 35-45 cm

Basilika, Småbladig

Ocimum basilicum L. ssp. minimum

30-40 cm

Large leaved Aromatiskt doftande basilika med stora, gröna, buckliga blad och mycket smak. Delikat i maträtter men även som dekoration. Värmeälskande växt och passar därför att odla i kruka i soligt och varmt läge. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 90104

'Balkon Star' Dekorativt, klotformigt växtsätt, ser ut som ett litet träd. Lämplig för odling i kruka inomhus och utomhus i soliga, varma lägen. Små, gröna blad som används färska eller torkade. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 90092

Bocktörne/Gojibär

90086

Lycium barbarum

Perenn / flerårig 40-50 cm Bocktörne, även kallad Goji-bär, är en buske med långa, tunna grenar och grågröna blad. Blommar på sensommaren med stjärnformiga blommor i purpur och ger vackert orangefärgade bär redan första året. Bären är fyllda av antioxidanter och vitaminer. Kan torkas likt russin. 90150

Broccoli

Brassica oleracea

'Apollo' F1 Fantastisk broccoli som får extra många sidogrenar. Ger därför hög skörd, under lång tid, av små, mjälla huvuden. En delikatess lätt förvällda med smör. Förodling rekommenderas. Trivs i lerhaltig, mullrik och väldränerad jord. 90153

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2019

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förkultiveras

Direktsådd

Förkultiveras/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Broccoli

Brassica oleracea

Böna, Bond-

Vicia faba

60-90 cm

Böna, BondVicia faba

50-90 cm

Böna, Bryt-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Böna, Bryt-

Phaseolus vulgaris

40 cm

'Premium Crop' F1 Fin och pålitlig sort. Ger stora kupolformade huvuden med relativt kort huvudstjälk. Senare på säsongen kan även en del små sidoskott skördas. Trivs i en något lerhaltig, mullrik och väldränerad jord, men även lättare jordar går bra. Vattna vid torka. 90159

'Red Epicure' Får baljor som innehåller stora, vackert röda bönor. Bönorna äts färska (kokta) så fort de är utvecklade eller så låter man dem hänga kvar tills de mognar och blir torra och kan då sparas över vintern. 90140

'Threefold White' Traditionell och lättodlad böna. Baljorna är stora och innehåller medelstora, platta bönor som används som kokt grönsak eller till soppa. Trivs bäst i en något lerhaltig, mullrik och väldränerad jord. Storpåse. 90146

'Ferrari' Extra fin och god sort av brytböna. Ger riklig skörd. Skörda ofta, låt baljorna bli ca 12 cm. Baljorna äts kokta. Utmärkta att frysa, lätt förvällda. Trivs i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. 90171

'Purple Queen' Läcker brytböna som ger riklig skörd av violetta baljor. Skörda ofta. Baljorna, som äts kokta, blir gröna vid tillagningen. Utmärkta att frysa, lätt förvällda. Trivs i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. 90192

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Böna, Bryt-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Böna, Bryt-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Böna, RosenPhaseolus coccineus

45 cm

Böna, Rosen-

Phaseolus coccineus

200 cm

Böna, Rosen-

Phaseolus coccineus

200 cm

'Saxa' Fin och tidig sort. Ger riklig skörd av mörkt gröna baljor. Skörda baljorna ofta, ca 12 cm långa och slanka. Baljorna äts kokta. Utmärkta att frysa, lätt förvällda. Trivs i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. 90199

'Saxa' Fin och tidig sort. Ger riklig skörd av mörkt gröna baljor. Skörda baljorna ofta, ca 12 cm långa och slanka. Baljorna äts kokta. Utmärkta att frysa, lätt förvällda. Trivs i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. Storpåse. 90200

'Hestia' Vackert tvåfärgad rosenböna. Fin som prydnad i t ex kruka på balkong/altan, men även utmärkt att använda som kokt grönsak. Skörda baljorna slanka. Trivs i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord samt i skyddat läge. Vattna rikligt. 90122

'Celebration' Snabbväxande rosenböna med laxfärgade blommor. Ger hög skörd av 25 cm långa baljor som skördas slanka. Odla gärna mot en spaljé. Trivs bäst i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord samt i skyddat läge. Vattna rikligt. 90127

'Preisgewinner' Snabbväxande och vacker rosenböna. Fin som prydnad och grönsak. Ger riklig skörd av smakrika, trådfria baljor. Skördas slanka och äts kokta. Trivs bäst i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord samt i skyddat läge. Vattna rikligt. 90128

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Böna, Skär-

Phaseolus vulgaris

40 cm

'Admires' Delikat skärböna med platta, ca 18 cm långa, 20 mm breda och trådfria baljor. Skörda ofta. Baljorna äts kokta. Utmärkta att frysa, lätt förvällda. Trivs i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. Vattna rikligt. 90207

Böna, Skär-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Böna, SkärPhaseolus vulgaris

'Serpedor' Låg skärböna med platta, ca 14 cm långa och 8 mm breda baljor. Helt trådfria. Skörda ofta. Baljorna äts kokta och behåller sin vackra färg. Kan med fördel frysas, lätt förvällda. Trivs bäst i skyddat läge. 90208

40 cm

Böna, StörbrytPhaseolus vulgaris

200 cm

'Merveille de Piemonte' Rolig sort där baljorna blir gula med lila strimmor. Skörda ofta. Låt inte fröna börja svälla. Platta baljor, ca 18 cm långa, 17 mm breda och trådfria. Baljorna äts kokta. Kan frysas, lätt förvällda. 90214

'Monte Cristo' Hög sort. Lämplig att odla vid spaljé i en lite större kruka på en balkong. Ger ca 18 cm långa, slanka baljor som äts kokta. Bra att frysa, lätt förvällda. Trivs bäst i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. Vattna rikligt. 90227

Böna, StörbrytPhaseolus vulgaris 200 cm

'Blue Lake' Ger stor skörd på liten odlingsyta. Skörda ofta. Baljan ska ha vuxit ut, men fortfarande vara slank. Baljorna äts kokta. Kan med fördel frysas, lätt förvällda. Trivs bäst i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. 90228

Scoville° DIN ODLARVÄN  2019

Höjd

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

Vikt

55


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Böna, Störbryt-

Phaseolus vulgaris

Phaseolus vulgaris

200 cm

Böna, Störvax-

Phaseolus vulgaris

200 cm

Böna, Vax-

40 cm

Böna, VaxPhaseolus vulgaris

Scoville°

60-90 cm

35000 °

'Carminat' Ger stor skörd på liten odlingsyta. Skörda ofta. Baljan ska ha vuxit ut, men fortfarande vara slank. Baljorna äts kokta. Kan med fördel frysas, lätt förvällda. Trivs bäst i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. 90230

'Neckargold' Ger stor skörd på liten odlingsyta. Skörda ofta, låt inte baljorna bli för stora. Baljorna äts kokta. Kan med fördel frysas, lätt förvällda. Trivs bäst i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. Behöver stöd. 90235

'Maxidor' Mycket odlingsvärd och god sort av vaxböna. Skörda ofta, låt inte baljorna bli för stora. Smakar bäst 12-15cm långa och slanka. Baljorna äts kokta. Kan med fördel frysas, lätt förvällda. Trivs bäst i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. 90242

'Maxidor' Mycket odlingsvärd och god sort. Skörda ofta, låt dem inte bli för stora. Smakar bäst ca 12-15 cm långa och slanka. Baljorna äts kokta. Kan med fördel frysas, lätt förvällda. Trivs bäst i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord samt i skyddat läge. Storpåse. 90243

'Cayenne long slim' Peperoni. Långa, avsmalnande frukter med mycket stark smak. Kan användas grön eller röd, färsk eller torkad. Odlas i växthus eller i skyddat läge ute. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 90894

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Chilipeppar

Capsicum annuum Scoville°

40-60 cm

Chilipeppar

Capsicum chinense Scoville°

3000 °

60-70 cm

Chilipeppar

Capsicum baccatum Scoville°

70-90 cm 3000-10000 °

200000 °

Chilipeppar

Capsicum baccatum Scoville°

50 cm

Chilipeppar Scoville°

30000 °

60-80 cm

5000 °

'Chocolate Scotch Bonnet' En mycket vacker sort med sina bruna frukter. Smaken är god och fruktig med tydlig styrka. Styrkan är uppmätt till 100 000 - 300 000 scoville. Tvätta händerna ordentligt direkt efter kontakt med frukterna. Bra i kruka på altan, balkong eller i växthus. 90905

'Erotica' En chili med ett speciellt, fräckt utseende. De orange frukterna blir ca 5-8 cm långa. Toppa gärna plantan för att få den mer buskig. Har en aromatisk, syrlig smak. Avlägsna de heta fröna före förtäring. Gödsla och vattna regelbundet. 90906

'Hot Lemon' Spännande sort med doft och smak av citrus! Får ca 4cm långa, gula frukter med stark hetta. Ypperlig till heta räkrätter. Avlägsna de heta fröna innan förtäring. Bra i kruka på altan, balkong eller i växthus. Gödsla och vattna regelbundet. 90908

'Fundador' F1 Sorten är en typ av Jalapeño och känd för sin släta/jämna frukt. Frukterna är slanka, ca 7 cm långa, drygt 2 cm diameter. Odlas i växthus eller i skyddat läge ute. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 90915

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Capsicum baccatum Scoville°

100-125 cm

14000 °

'Jamaican Bell' Välsmakande och mild. Klarröda, mycket vackra frukter, vars klockform givit växten dess namn. Doftar friskt och syrligt, påminner om rabarberdoft. Växer kraftigt och kan bilda en hög buske. 90922

56

Chilipeppar Capsicum annuum Scoville°

60-80 cm

500 °

'Lombardo' Mild, med aromatisk och sötaktig smak. 12-16cm långa, slanka frukter, ljusgröna som omogna och röda som mogna. Så tidigt och odla som krukväxt tills utplantering i växthus/balkong är möjlig. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 90929

Chilipeppar

Capsicum annuum Scoville°

40-60 cm 1000-8000 °

Chilipeppar

Capsicum annuum Scoville°

40-60 cm

'Padron' En tapaschili som höjer spänningen... Smaken är fruktig och god men var tionde chili är riktigt stark -sorten kallas rysk roulette! Skördas traditionellt då frukten är ljusgrön, steks i olivolja och flingsalt. Som mogen blir chilin röd, kan skördas i alla mognadsstadium. 90932

1500 °

Capsicum annuum

'Chiluacle Negro' Mycket lättodlad pepparfrukt som, i torkad form, används i mängder i det mexikanska köket. Läcker i grytor och såser. Ger stora skördar av lagom heta frukter. Trivs i kruka på altanen, i växthus. 90901

Chilipeppar

Capsicum annuum

40 cm

Chilipeppar

Chilipeppar Capsicum chinense Scoville°

60-80 cm 500-1000 °

'Piment d'Espelette' Utmärkt sort för utomhusodling, men går även bra i växthus. C-vitaminrika frukter som kan mixas till chilipulver eller avnjutas färska, torkade och djupfrysta. Gödsla och vattna regelbundet. 90936

'Biquinho' Spännande chili som är smakrik utan att vara het. Mycket god i matlagning. Ger rikligt med vackra frukter som blir röda när de mognat. De skördas i vilket mognadsstadium man vill. 90939

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2019

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förkultiveras

Direktsådd

Förkultiveras/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Chilipeppar

Capsicum chinense Scoville°

60-90 cm

Citronmeliss

Melissa officinalis L.

1,5 milj °

50 cm

Anethum graveolens L.

Perenn / flerårig

Dill

100 cm

Dill

Anethum graveolens L.

100 cm

Dill

Anethum graveolens L.

100 cm

'Trinidad Scorpion' Önskar man det starkaste av det starka har man hittat rätt med denna chili! Styrkan är uppmätt en bra bit över en miljon scoville. Tvätta händerna ordentligt direkt efter kontakt med frukterna. 90940

Dekorativ med vackert grönt bladverk och rosalila blomspiror. Man använder de färska, citrondoftande, aromatiska bladen i maträtter och till te mm. Lockar till sig bin och är vacker även i rabatten. Trivs på de flesta jordar såväl torra som fuktiga. 90259

'Como' Sorten lämpar sig till både krondill och bladdill. Önskas krondill bör sådd ske senast i maj. Krondill (plantavst 15-20cm) skördas vid blomningens slut. Trivs i näringsrik, lucker, fuktighetshållande och väldränerad jord. 90277

'Como' Sorten lämpar sig till både krondill och som bladdill. Önskas krondill bör sådd ske senast i maj. Krondill (plantavst 15-20cm) skördas vid blomningens slut. Trivs i näringsrik, lucker, fuktighetshållande och väldränerad jord. Storpåse. 90278

'Como' Sorten lämpar sig till både krondill och bladdill. Önskas krondill bör sådd ske senast i maj. Krondill (plantavst 15-20cm) skördas vid blomningens slut. Trivs i näringsrik, lucker, fuktighetshållande och väldränerad jord. Påsen innehåller såband. 90284

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Dill, Blad-

Anethum graveolens L. 20-30 cm

Dill, Blad-

Anethum graveolens L.

20-30 cm

Fänkål, SötFoeniculum vulgare

60 cm

Gräslök Allium schoenoprasum

30-40 cm

30-40 cm

Perenn / flerårig

'Gold Crown' Sorten har aromatiska, doftande, mörkgröna och finflikiga blad. Lämpar sig särskilt väl att skörda som bladdill, går i blom betydligt senare än vanlig dill. Går utmärkt att frysa. Trivs bäst i näringsrik, lucker, fuktighetshållande och väldränerad jord. 90290

'Bouquet' Sorten har särskilt aromatiska, doftande, mörkgröna och finflikiga blad. Lämpar sig särskilt väl att skörda som bladdill, går i blom betydligt senare än vanlig dill. Går utmärkt att frysa. Trivs i en näringsrik, lucker, fuktighetshållande och väldränerad jord. 90271

'Fino' Grönsak och kryddväxt. De uppsvällda bladfästena bildar en sorts knöl som används både rå och tillagad. Torkade frön används som krydda vid matlagning och bak. Kan direktsås i varmt läge, annars förkultivering. Trivs i lucker, mullrik jord. 90308

'Biggy' Lättodlad, kan direktsås eller förkultiveras. De breda bladen får en mycket fin arom. Används i sallader, till sill, äggrätter m.m. Utmärkt att frysa för vinteranvändning. Trivs bäst på mullrik kalkhaltig jord, gärna lerjord men, anspråkslös. 90317

'Twiggy' Lättodlad, kan direktsås eller förkultiveras. Dess smala blad med fin arom och milda löksmak används i sallader, till sill, äggrätter m.m. Utmärkt att frysa för vinteranvändning. Trivs bäst på mullrik kalkhaltig jord, gärna lerjord men, anspråkslös. 90320

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gräslök, Kinesisk Allium tuberosum 30-40 cm

Perenn / flerårig

Garlic oriental Delikat variant av gräslök. Lite kryddigare med en tydlig vitlöksarom. De färska bladen används i sallader, såser och många maträtter. Kan direktsås på plats men också förkultiveras. Trivs på mullrik, kalkhaltig jord, gärna lerjord, men anspråkslös. 90314

Gröngödsling Mixture

Cucumis sativus

Gurka, Ampel-

Blandningen innehåller honungsfacelia, blodklöver och bovete. Honungsfacelia har en frodig grönmassa, blodklöver är en kvävefixerande växt och bovete har en mycket god marktäckande förmåga. 90325

10 cm

'Hopeline' F1 Läcker minigurka av asiatisk typ med något torrare fruktkött än vanligt och en mer intensiv smak. Växtsättet gör att den passar att odla i ampel. Skörda efterhand då de är 8-10 cm stora och ät dem färska. Sorten behöver ej pollineras. 90395

Gurka, AsieCucumis sativus

Gurka, DjungelMelothria scabra

30 cm

'Langelands Kaempe' Äldre sort av asiegurka, även kallad jättegurka. Skördas fullt utvecklad, ca 30cm lång och ca 10 cm i diameter. Mörkgrönt, något knottrigt skal och litet kärnhus. God i sallader och till syltning. 90332

150-250 cm

3 cm

DIN ODLARVÄN  2019

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

Vikt

Annorlunda gurkliknande grönsak med mexikanskt ursprung och klängande växtsätt. Ger rikligt med 3cm långa, randfläckiga frukter. Lämplig i sallader, till inläggningar, i grytor och wok. 90296

Scoville° Höjd

Allium schoenoprasum

Perenn / flerårig

Gräslök

57


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gurka, Frilands-

Cucumis sativus

Gurka, Frilands-

Cucumis sativus

5-7 cm

Gurka, Frilands-

Cucumis sativus

12 cm

Gurka, Frilands-

Cucumis sativus

12 cm

Gurka, KrukCucumis sativus

30 cm

10 cm

'Lemon' En rund gurka som ger rikligt med frukt på friland. Kan även odlas i växthus. Bind upp eller låt plantan slingra på marken. Skörda frukten då den är gul i färgen. Låt dem ej växa sig för stora, det ger sämre smak och mindre fortsatt fruktsättning. 90336

'Profi' F1 Bra sort av frilandsgurka av Västeråstyp. Bitterfri i smaken, motståndskraftig mot sjukdomar. Sätter bara honblommor, odlas ej tillsammans med sorter som ger hanblommor. Trivs i väldränerad, näringsrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. Vattna rikligt. 90340

'Rhensk druv Hg' Snabbväxande, lättodlad frilandsgurka av Västeråstyp. Mörkt gröna och korta gurkor lämpliga för inläggning. Små gurkämnen kan användas som "minigurkor". Trivs bäst i väldränerad, näringsrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. Vattna rikligt. 90348

'Tanja' Delikat frilandsgurka av slanggurketyp. Gurkorna är avsedda för att ätas färska. God i sallader mm. Skörda ofta och låt ej gurkorna växa sig för stora. Trivs bäst i väldränerad, näringsrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. Vattna rikligt. 90364

'Iznik' F1 Läcker minigurka för odling i växthus. Goda, krispiga frukter, ca 10cm långa med slätt skal, lämpliga att äta färska. Motståndskraftig mot gurkmjöldagg. 90372

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gurka, Kruk-

Cucumis sativus

Gurka, Växthus-

Cucumis sativus

8 cm

Gurka, Växthus-

Cucumis sativus

16 cm

Gurka, Växthus-

Cucumis sativus

35 cm

Gyllenbär

15 cm

70-100 cm

2 cm

'Delistar' F1 Krispig och aromatisk gurka med söt smak och tunt skal. Ger rik skörd av 16-18 cm långa frukter. Skörda ofta, låt inte gurkorna bli för stora. Vattna regelbundet. Bind upp plantan, toppa när den når taket. 90376

'Louisa' F1 För odling i hobbyväxthus. Motståndskraftig mot gurkmjöldagg. Sätter bara honblommor. Ger fin skörd av långa mörkgröna slanggurkor. Trivs bäst i näringsrik, väldränerad och fuktighetshållande jord. Vattna regelbundet. 90380

'Passandra' F1 Växthusgurka. Motståndskraftig mot många sjukdomar. Sätter bara honblommor. Ger rik skörd av ca 15-20cm långa frukter med något knottrigt skal. Trivs bäst i näringsrik, väldränerad och fuktighetshållande jord. Vattna regelbundet. 90388

För odling i hobbyväxthus eller på solig och skyddad altan/balkong. Gyllenbären är ca 2cm stora och sitter inneslutet i ett pappersliknande skal. Äts naturella eller används till paj och marmelad. Odlas i stora krukor eller direkt i marken. 90406

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salsola komarovii

30 cm

Jordgubbe

Fragaria x ananassa

Häftig växt från japan som ibland kallas "sjögräs på land". De späda skotten kan användas i sallad och har en salt och lite mineralisk smak. Stjälkarna är goda att ångkoka och påminner om spenat i smaken. Växten är rik på vitaminer och mineraler. 90413

58

30 cm

Perenn / flerårig

'Rainbow Treasure' F1 Vacker jordgubbe som blommar i vitt och olika nyanser av rosa, drar verkligen blickarna till sig! Lämplig att odla i ampel eller i kruka. Har ett buskigt växtsätt och bildar revor. Får röda, ganska stora bär som kan skördas långt in på hösten, remonterande. 90416

Jordgubbe

Fragaria x ananassa

Koriander

Coriandrum sativum L.

Perenn / flerårig

'Temptation' Tidig sort med kompakta plantor nästan helt utan revor, särskilt lämplig för amplar, urnor och balkonglådor. Mörkröda, välsmakande bär som kan skördas långt in på hösten, eftersom sorten blommar tills frosten kommer. Trivs i mullrik jord. 90418

60 cm

Physalis grisea

'Baby' F1 Utsökt minigurka vars kompakta växtsätt gör den utmärkt att odla i kruka. Ger riklig skörd av smakrika, krispiga gurkor med slätt skal. Låt inte gurkorna bli för stora, en längd på ca 8-10 cm är lagom. Skörda efter hand och ät dem färska, direkt från de egna odlingarna. 90374

Japansk sodaört

Koriander Coriandrum sativum

20-40 cm

Orientalisk krydda, finns bl a i curry. De gröna bladen används färska i sallader och maträtter. Fröna används, skördas och torkas. Dekorativ växt med svagt rosa blommor. Trivs på de flesta jordar, gärna torr och lätt jord, skyddad växtplats. 90424

'Micro Splits' Speciell krydda som ger en touch av det asiatiska och det sydamerikanska köket. Denna sort ger frodiga blad att klippa till matlagningen. Påsen innehåller såband som ger plantor på lämpligt avstånd. 90425

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2019

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förkultiveras

Direktsådd

Förkultiveras/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Krasse, Grekisk

Lepidium sativum 10-20 cm

Krasse, Smörgås-

Lepidium sativum

1-5 cm

Kronärtskocka Cynara cardunculus

100-150 cm

Kål, Asiatisk, Mix

Brassica rapa

Kål, Baby LeafBrassica oleracea

Greek Odla smörgåskrasse i jord, går det? Javisst! Denna typ av smörgåskrasse ger fina blad som till utseendet påminner om rucola eller slätbladig persilja. Smaken är stark och bladen är goda att använda i sallader och soppa. Skörda då bladen är mellan 14-20 cm höga. 90435

Lättodlat och vitaminrikt smörgåspålägg. Odlas inomhus året om. Så och skörda med jämna mellanrum. Varje frö ger endast en "grodd", så det går åt relativt mycket frö. Roligt och trevligt, lämpligt för barn som vill pröva på någon egen odling. 90436

'Vert de Provence' Läckerhet bland grönsakerna, en utmaning att odla. Ju tidigare sådd desto bättre. Skörda när holkfjällens spetsar börjar vika sig utåt (ett tecken på begynnande blomning.) Trivs i näringsrik, väldränerad och djup jord i varmt läge. 90442

Mix Specialblandning av asiatiska bladgrönsaker. Goda i sallad, lätt kokta eller wokade. Trivs bäst i en näringsrik, lucker och väldränerad jord. 90460

'Lord Kale' Grönkål med röda bladnerver som främst skördas som "baby leaf". Smaken är söt och bladen är underbart goda på frukostmackan. Går även att skörda som stora blad. 90490

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, Blom-

Brassica oleracea

Kål, Blom-

Brassica oleracea

Kål, BlomsterBrassica oleracea

Kål, Bryssel-

Brassica oleracea

Kål, Grön-

Brassica oleracea

'Multih Head' F1 Spännande sort som förutom huvudbuketten ger 3-5 sidobuketter. Skörda huvudbuketten så tidigt som möjligt för att ge sidobuketterna tid att utvecklas. Avnjuts rå i sallad eller kokas. 90471

'Idol' Fin sort av tidig blomkål. Ger skörd av vita fasta huvuden ca 9v efter sådd. Njut nyskördad i sallader eller som lätt förvälld primör. Förodla i omgångar för att förlänga skördetiden. Trivs bäst i en något lerhaltig, mullrik och väldränerad jord. 90474

Kalette 'Autumn Star' F1 Blomsterkål är en spännande korsning mellan bryssel- och grönkål. Längs stjälken utvecklas en mängd små, blomliknande huvuden med söt och nötaktig smak. Skördas på senhösten, efter hand som huvudena blir klara. 90480

'Masterline' F1 Mycket välsmakande. Ger en mängd små huvuden utefter stjälken. Lång utvecklingstid och växer långt in på hösten. Skörda på senhösten, vartefter huvudena blir färdiga. Smakar bäst efter några frostnätter. Trivs i en lerhaltig, mullrik och väldränerad jord. 90488

'Half Tall' Grönkål är en härdig och lättodlad kål. Rik på vitaminer och mineraler. Skördas efterhand, kan stå kvar på växtplatsen och skördas även under vintern. Smakar bäst efter några frostnätter. Trivs i lerhaltig, mullrik och väldränerad jord. 90495

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, Grön-

Brassica oleracea

'Scarlet' En grönkål med vackert röda blad. Nyttig, lättodlad och dekorativ i rabatten. Skördas efter hand. Kan stå kvar på växtplatsen och skördas även under vintern. Trivs i lerhaltig, mullrik och väldränerad jord, men är anspråkslös. Vattna vid torka. 90508

Kål, Pak Choi

Brassica rapa

Kål, PalmBrassica oleracea

'Summer Breeze' F1 Pak Choi, eller sellerikål som är dess korrekta namn, är en läcker bladgrönsak med kraftiga stjälkar. Späda blad går utmärkt att använda som "baby leaf" i sallader. Större blad är goda stekta, varför inte med vitlök och ingefära? 90513

'Black Magic' En underbart dekorativ palmkål med långa, smala blad som växer likt en palmkrona. Den nyttiga svartkålen används bl a i italiensk matlagning och är ljuvlig i gratänger och pastarätter. Skörda efter hand, ca 3 månader efter sådd. 90510

Kål, Sallads-

Brassica rapa

'Scarvita' F1 En läcker, lila salladskål som bevarar sin vackra färg vid tillagning. Får spröda och krispiga blad, perfekta att använda i t. ex. sallad eller lätt wokade. Fiberduk skyddar mot insektsangrepp och plantorna växer snabbare. 90524

Kål, SavoyBrassica oleracea

Scoville° DIN ODLARVÄN  2019

Höjd

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

Vikt

'Aubervilliers' Välsmakande savoykål med vackert buckliga blad. God i sallader och lätt kokt med lite smör, även fin som dekoration. Ger stora plattrunda huvuden, ca 3 mån efter utplantering. Tål endast lätt frost. Trivs i lerhaltig, mull-, näringsrik och väldränerad jord. 90530

59


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, Spets-

Brassica oleracea

Kål, SpetsBrassica oleracea

Kål, Vit-

Brassica oleracea

Kålrabbi Brassica oleracea

Kålrabbi

Brassica oleracea

'Express' Medeltidig sort som ger spetsiga, spröda och mycket läckra huvuden. Skördas när huvudet är välutvecklat. Används färsk i t ex sallad eller äts lätt förvälld i klyftor. Trivs i en något lerhaltig, mullrik och väldränerad jord. 90537

'Kalibos' Mycket god, krispig och vackert rödfärgad variant av spetskål. Ypperlig som färsk i sallader eller förvälld med smör. Förodling rekommenderas. Trivs i lerhaltig, mullrik och väldränerad jord. Vattna vid torka. 90544

'Amager kurzstrunkig' Stora plattrunda huvuden som kan väga upp till 3 kg. En härligt god vinterkål, kan skördas drygt 3 mån efter utplantering. För lagring skördas huvudena sent på hösten, då de är hårda och fasta. Trivs bäst i en lerhaltig, mull-, näringsrik och väldränerad jord. 90551

'Blaro' Den mest krispiga av alla rotfrukter. Sorten har ett violett skal. Skörda ca 7cm stora knölar, ca 14v efter sådd. Trivs i en näringsrik, fuktighetshållande, lucker och väldränerad jord. 90570

'Delikatess weisser' Den mest krispiga av alla rotfrukter. Det är den uppsvällda stammen strax ovan jordytan som ätes. Sorten har ett vitgrönt skal. Skörda ca 8 cm stora knölar, ca 14v efter sådd. Trivs i en näringsrik, fuktighetshållande, lucker och väldränerad jord. 90576

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kålrot

Brassica napus

Körvel, Dansk

Anthriscus cerefolium

Libbsticka

Levisticum officinale

Lök, Gul

Allium cepa

Lök, PurjoAllium ampeloprasum

'Wilhelmsburger' Mycket användbar kålväxt. God till grytor, gratänger, rotmos och wok. Börja skörda ca 3 mån efter sådd. Kålrötter för vinterlagring sås sent och skördas i oktober. Trivs i fuktighetshållande och väldränerade jordar. 90588

'Fijne Krul' Anissmakande blad som används färska klippta i sallader och över mat likt persilja. Extra finflikiga och krusiga blad. Lättodlad, frösår sig lätt. Finklippta blad kan frysas. Trivs i lucker näringsrik jord men är ganska anspråkslös. 90594

Perenn / flerårig 150-200 cm Stor och praktfull. De sellerismakande bladen, stjälkarna och fröna används färska eller torkade i soppor, såser, till buljong och kötträtter. Lättodlad och härdig. Blommar med gula blommor. Växer på alla jordar, gärna lerjord även i skuggigare lägen. 90600

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lök, PurjoAllium ampeloprasum

'Herbstriesen 2' Populär och lättodlad grönsak, sorten är kraftigväxande och lämpad för höstskörd. Kupa plantorna för långa vita halsar. Trivs i välgödslad, fukthållande jord, gärna kalkhaltig. 90633

60

40 cm

Lök, SalladsAllium cepa

Lök, Sallads-

Allium fistulósum

'Apache' Tilltalande salladslök som är mörkt lila i färgen. Smaken är mild och fin. Kan sås och skördas hela sommaren. Äldre plantor ger flaskformade, lila lökar. Trivs bäst i mullrik, gärna kalkhaltig jord. 90640

'Stuttgarter Riesen' I södra Sverige direktsås lök, i övriga landet används sättlök. Rikligt med vatten och gödsel ger hög skörd. När blasten viker sig, låt bladen torka, skörda och lagra sedan löken torrt. Trivs i mullrik och gödslad jord. 90612

'Blaugrüner Winter' Populär och lättodlad grönsak. Sorten har god vinterhärdighet. Milda vintrar kan den stå kvar länge utomhus och skördas efterhand. 90626

Lök, Sallads-

Allium fistulósum

'White Lisbon' Salladslök med mild och fin smak. Kan sås och skördas hela sommaren. Vid sen sådd kan smålökar övervintras för tidig vårskörd. Trivs bäst i mullrik, gärna kalkhaltig jord. Skördas späd hela sommaren, äldre plantor ger små, goda, vita lökar. 90647

Lök, SchalottenAllium cepa

'White Lisbon' Delikat salladsgrönsak med mild och fin smak. Kan sås och skördas hela sommaren. Så en rad varannan vecka för att alltid ha tillgång till späd lök. Påsen innehåller såband som ger plantor på lämpligt avstånd. 90648

'Zebrune' Härlig, välsmakande lök som passar bra att använda rå i sallader och andra maträtter. Bildar avlånga lökar. Får ett rosa skal, men vitt kött. Direktsås i södra Sverige, bör förkultiveras i övriga landet. Trivs i mullrik, gärna kalkhaltig jord. 90654

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2019

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förkultiveras

Direktsådd

Förkultiveras/Direktsådd


LÖK

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

LÖK

Att odla från sättlök är den snabbaste vägen till skördeklar lök. Den är dessutom enkel att lagra och du kan äta din egenodlade lök långt in på vintern.

FOTO: Anna Lindeqvist

När du sätter en liten gul sättlök kan du så småningom skörda en stor lök. Samma princip gäller om du odlar rödlök eller silverlök. Sätter du däremot en scharlottenlök kan du förvänta dig ett knippe på upp till åtta schalottenlökar. ’Hermine’ är en ny sort med runda, vita lökar. Den har en mild smak och är lätt att tycka om! Scoville° DIN ODLARVÄN  2019

Höjd

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

Vikt

61


SÄTTLÖK

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

NL-BIO-01

NL-BIO-01

EU Agriculture

FOTO: Markus Danielsson

J F M A M J J A S O N D NL-BIO-01

EU Agriculture

EU Agriculture

Schalottenlök ’Longor’ Avlång schalottenlök vars form gör den extra lätt att använda. Smaken är mild med en fyllig sötma och den är utsökt att grilla men god även rå. Ekologiskt odlad. 2925 Foliepåse 200 g.

Gul lök Gul lök Organic - löken är ekologiskt odlad; utan konstgödsel och bekämpningsmedel. 3006 Foliepåse 250 g.

Rödlök Röd värmebehandlad lök Organic - löken är ekologiskt odlad; utan konstgödsel och bekämpningsmedel. 3008 Foliepåse 250 g.

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gul lök ’Keravel’ Rosa sättlök från Frankrike (även känd som ”Roscoff Pink”) med lång historia eftersom den är lagringsduglig och c-vitaminrik och uppskattades av 1800-talets sjömän. Mycket smakrik, aningen sötaktig rå, mjäll och fruktig tillagad. 2968 Foliepåse 250 g

Schalottenlök ’Hermine’ En unik vit schalottenlök från Frankrike. Mycket smakrik men också så mild att den kan ätas rå i sallad. Oslagbar som ugnsrostad eller grillad. Varje planterad lök delar sig till ett knippe av ca 5-8 nya lökar. 2928 Foliepåse 250 g.

Gul lök Gul lök med underbar smak. Mycket lättodlad vilket gör den till den mest populära sorten att odla. Plattrund. 2910 Foliepåse 250 g 2935 Foliepåse 500 g.

Schalottenlök Schalottenlök är en av de finaste löksorterna. Smaken är mild och aromatisk – underbar i matlagning. 2930 Foliepåse 250 g.

Vitlök Vitlök är en populär matlagningslök med karaktäristisk smak. 2933 Nätpåse 100-150 g. 3 pack.

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gul lök VÄRMEBEHANDLAD Gul värmebehandlad lök med underbar smak. Den mest populära sorten att odla. Plattrund. 2960 Foliepåse 250 g 2980 Foliepåse 500 g

Rödlök VÄRMEBEHANDLAD Röd värmebehandlad lök. Rödlök är mildare i smaken än gul lök och passar utmärkt i t ex sallader. 2965 Foliepåse 250 g.

Gul lök, avlång VÄRMEBEHANDLAD Gul avlång lök med ljuvlig smak. Den avlånga formen gör löken enkel att hantera, t ex då den ska skivas. 2970 Foliepåse 250 g.

62

Silverlök VÄRMEBEHANDLAD Värmebehandlad silverlök Snowbal med mild och något kryddig smak. Ljuvlig i sallad eller till syltlök. 2975 Foliepåse 250 g.

Mixad sättlök VÄRMEBEHANDLAD Mix av värmebehandlad lök: gul, röd och silverlök - en smakfull blandning av våra populäraste sorter. 2977 Foliepåse 250 g.

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2019

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förkultiveras

Direktsådd

Förkultiveras/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lök, Silver-

Allium cepa

Majs

Zea mays

150 cm

Malabarspenat

Basella rubra L.

200-300 cm

Mangold Beta vulgaris

1-årig

Mangold Beta vulgaris

2-årig

2-årig

'Pompei' Snabbväxande extra mild matlök med härlig arom. God rå i sallader, till hamburgare och andra maträtter. Direktsås i södra Sverige. Förkultiveras för normalstora lökar i övriga landet. Smålökar fina som syltlök. Trivs i mullrik, gärna kalkhaltig jord. 90661

'Sweet Nugget' F1 Storvuxen och solälskande växt. Ger supersöta kolvar av högsta kvalitet. Olika majssorter skall inte blandas utan skall odlas med minst 100 m avstånd ifrån varandra. Trivs i varma skyddade lägen, vill ha mycket vatten och gödsel. 90675

'Rubra' Klättrande bladgrönsak som är vacker och dekorativ med sina röda stjälkar och mörkt gröna blad. Plocka blad efterhand eller skörda hela plantan. Fin i matlagning, både bladen och stjälkarna kan användas. God i gratänger och några blad i en gryta reder den. 90680

'Bright Yellow' Sort med gula bladstjälkar. Bladen används likt spenat och stjälkarna likt sparris. Tål några minusgrader. Odlas ofta som 1-årig, men övervintrar täckt med t ex torra löv i en stor del av landet. Trivs bäst i en mullhaltig, näringsrik och väldränerad jord. 90682

'Rhubarb Chard' Sort med röda bladstjälkar. Bladen används likt spenat och stjälkarna likt sparris. Tål några minusgrader. Odlas ofta som 1-årig, men övervintrar täckt med t ex torra löv i en stor del av landet. Trivs bäst i en mullhaltig, näringsrik och väldränerad jord. 90689

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mangold

Beta vulgaris

Mejram

Origanum majorana L.

2-årig

25 cm

Melon Cucumis melo

Melon, Vatten-

Citrullus lanatus

0,8-1,2 Kg.

Morot, Sommar-

2-3 Kg.

Lättodlad och god kryddört i ärtsoppa men också i maträtter som pizza, köttfärssås och i sallader. Liten, låg växt med oansenliga vita blommor. Skörda blad efterhand. Kan torkas. Trivs bäst i lucker mullrik jord, ej för lerig. 90703

'Stellio' F1 Delikat melon för växthus och drivbänk. Kraftigväxande sort, ger runda frukter som mognar tidigt. Trivs i lucker, näringsrik jord. Tål ej torka. Odlas liggande el. uppbunden. 90710

'Sugar Baby' Läcker, tidig vattenmelonsort med rött kött och grönt skal. Frukten blir ca 2-3kg tung. Lämplig för odling i växthus eller drivbänk. Trivs i lucker, näringsrik jord. Tål ej torka. Befrukta honblomman. 90717

'Harlequin' Mix F1 Sagolik mix av morötter i en mångfald av färger: violett, gult, orange och vitt. Skörda de slanka, släta rötterna efter hand och ät dem direkt från de egna odlingarna. Kan även förvällas och därefter frysas. 90739

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Daucus carota L

Morot, SommarDaucus carota L

'Flyaway' F1 Sommarmorot med extra hög karotinoch sockerhalt, framtagen speciellt för smakens skull! Ger skörd av 20-25cm långa, släta rötter, äts direkt eller vinterlagras. Kan förvällas och frysas. Trivs i stenfri, mullrik och väldränerad jord. 90750

Morot, SommarDaucus carota L

'Mokum' F1 Extra tidig sommarmorot med utmärkt smak. Passar även bra att odla i växthus och drivbänk. Sorten är avsedd att ätas färsk eller förvällas och frysas. Skördas tidigt, ej lämplig för vinterlagring. Trivs bäst i stenfri, mullrik och väldränerad jord. 90764

Morot, SommarDaucus carota L

'Nantaise 2' Tidig sommarmorot med långa slanka rötter. Sorten är avsedd att ätas färsk eller förvällas och frysas. Skördas tidigt, ej lämplig för vinterlagring. Trivs bäst i stenfri, mullrik och väldränerad jord. 90771

Morot, Sommar-

DIN ODLARVÄN  2019

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

Vikt

'Nantaise 2' Tidig sommarmorot med långa, slanka rötter. Avsedd att ätas färsk eller förvällas och frysas. Påsen innehåller såband som ger plantor på lämpligt avstånd. Skördas tidigt, ej lämplig för vinterlagring. Trivs bäst i stenfri, mullrik och väldränerad jord. 90779

Scoville° Höjd

Daucus carota L

'Nantaise 2' Tidig sommarmorot med långa slanka rötter. Sorten är avsedd att ätas färsk eller förvällas och frysas. Skördas tidigt, ej lämplig för vinterlagring. Trivs bäst i stenfri, mullrik och väldränerad jord. Storpåse. 90772

Daucus carota L

'White silver 2' Bladen används likt spenat och stjälkarna likt sparris. Bladen tål några minusgrader. Odlas ofta som 1-årig, men övervintrar täckt med löv i en stor del av landet och kan då ge tidig skörd år 2. Trivs i mullhaltig, näringsrik och väldränerad jord. 90696

Morot, Sommar-

63


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Morot, Sommar-

Daucus carota L

Morot, SommarDaucus carota L

Morot, Sommar-

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Daucus carota L

'Nantaise 2' Tidig sommarmorot med långa slanka rötter. Sorten är avsedd att ätas färsk eller förvällas och frysas. Skördas tidigt, ej lämplig för vinterlagring. Trivs bäst i stenfri, mullrik och väldränerad jord. 90782

'Sugarsnax 54' F1 Tidig sort med hög karotinhalt. Mycket söt smak, lämplig att äta färsk. Rötterna blir långa, 22-25cm, mörkt orange och slanka. Skördas tidigt, ej lämplig för vinterlagring. 90786

'White Satin' F1 Trevlig vit morot som är söt i smaken och har ett krispigt och saftigt kött. God att äta färsk. Kan även förvällas och därefter frysas. 90790

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Morot, Sommar-

Daucus carota L

Daucus carota L

Morot, Sommar-

Morot, Sommar-

Daucus carota L

Morot, Sommar-

Daucus carota L

'Jaune du Doubs' En härlig, sommar-/höstmorot från början av 1900-talet med gul färg. Har ett välsmakande, krispigt fruktkött med fräsch sötma. Blir ganska stor när den är färdigutvecklad men kan med fördel skördas tidigare (juli/aug). Mycket bra lagringsegenskaper. 90793

'Oxheart' Välkänd gammal morotssort som omtalades redan på slutet av 1800-talet. Roten blir tjock och konisk med en fin morotssmak. 90794

'Pariser Markt 5' Liten rund söt morot som är perfekt att odla i krukor eller låga pallkragar. Ät färsk eller koka och frys in. Skördas tidigt, ej lämplig för vinterlagring. 90798

'Cosmic Purple' Läcker morot med lila skal och orange kött. Krispig och god att äta direkt från landet. Kan även förvällas och därefter frysas. 90792

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Morot, VinterDaucus carota L

Morot, Vinter-

Daucus carota L

'Chantenay Red Cored 3' Höst/vintermorot med trubbiga, koniska rötter, ca 15cm långa. God att äta direkt, men går även att vinterlagra. Trivs bäst i stenfri, mullrik och väldränerad jord. Vattna vid torka. Gallra och rensa bort ogräs när plantan är liten, annars kvävs den lätt. 90729

64

Morot, VinterDaucus carota L

'Flakkée 2' Höst/vintermorot som ger rik skörd av korta och tjocka morötter. Påsen innehåller såband som ger plantor på lämpligt avstånd. Skördas sent och är särskilt lämplig för vinterlagring. Kan också förvällas och frysas. Trivs bäst i stenfri, mullrik och väldränerad jord. 90736

Mynta, Peppar-

Mentha x piperita L.

'Neptun'F1 Höst/vintermorot med trubbiga, koniska rötter, ca 25cm långa. God att äta direkt, men går även att vinterlagra. Trivs bäst i stenfri, mullrik och väldränerad jord. Vattna vid torka. Gallra och rensa bort ogräs när plantan är liten, annars kvävs den lätt. 90738

Perenn / flerårig 60 cm Starkt doftande, aromatiska blad som används färska eller torkade till te, sallader, såser, sötsaker, drinkar mm. Bladen doftar och smakar starkt av pepparmyntsolja. Vackert gröna blad och fina lilarosa blomspiror. Anspråkslös och trivs på de flesta jordar. 90811

Oregano / Kungsmynta Origanum vulgare L.

Perenn / flerårig Aromatisk, väldoftande och lättodlad. Bladen används till pizza, i tomaträtter, grönsaks- och köttgrytor. Små, ljusblå blommor. Tål torka bra. Anspråkslös att odla, men gärna kalkhaltig torrare jord. 90829

40 cm

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2019

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förkultiveras

Direktsådd

Förkultiveras/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Oregano, Grekisk

Origanum vulgare ssp. hirtum 30-40 cm

Pastinaca sativa

Perenn / flerårig

Palsternacka

Paprika Capsicum annuum 100 cm

Paprika

Capsicum annuum

25 cm

60-90 cm

Paprika Capsicum annuum

9 cm

60-90 cm

10 cm

Greek Grekisk oregano anses vara den godaste av alla oreganosorter. Den har kraftig, utsökt smak. Skörda bladen späda. Utmärkt till bl a olika tomaträtter. Med sina vita blommor passar den även i rabatten. Trivs bäst i väldränerad lätt jord och i skyddat varmt läge. 90823

'White Gem' Lättodlad och användbar rotfrukt. Långa, spetsiga, släta, vita rötter. Huvudsakliga tillväxten av roten sker sent på sommaren. Skördas därför sent. Trivs bäst på lucker mull- och sandrik jord men anspråkslös. Så på hösten för tidig skörd nästa år. 90835

'Astor' F1 25-30cm långa frukter med söt smak. Mörkgröna frukter som mognar till orange och har då sötare smak. Går även att skörda gröna. Perfekta i stora krukor eller hinkar med näringsrik jord. Bind upp mot t ex bambukäpp. 90847

'California Wonder' Välkänd och välsmakande sort som ger härligt lackröda frukter. Lämplig för odling i växthus och i varma, skyddade lägen utomhus. Skörd av gröna frukter ger fler frukter men de röda har sötare smak. Trivs i näringsrik och lucker jord, vattna regelbundet. 90854

'Amyka' F1 Paprika i härligt crèmevit färg. God att äta färsk eller att tillaga. Ger tidig skörd. Skörda då frukten har utvecklat sin färg ordentligt. Odla på skyddat och varmt läge, t ex på altan, balkong eller i växthus. 90858

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Paprika

Capsicum annuum 60-90 cm

Paprika

Capsicum annuum

10 cm

100 cm

25 cm

30-40 cm

'Thor' F1 Hög och relativt kraftigväxande sort. Frukterna är intensivt röda och avlånga, 25-30cm, med en läcker söt smak. Lämplig att odla i skyddat och varmt läge på t ex altan, balkong eller i växthus. 90882

J F M A M J J A S O N D

Petroselinum crispum

25 cm

2-årig

'Grüne Perle' Sorten har extra mosskrusiga blad. Utmärkt som smaksättning och dekoration i maträtter. Skörda blad till långt in på hösten. Plantan övervintrar, åtminstone i södra delen av landet och ger tidig skörd år 2. Går bra att frysa. Trivs i näringsrik och väldränerad jord. 90948

Capsicum annuum

'Luteus' F1 Härligt gul med mild saftig smak. Dekorativ i sallader med sin färg. Frukterna kan skördas gröna, plantan ger då högre skörd. Kan odlas i växthus eller i skyddat läge. Trivs i näringsrik och lucker jord, vattna regelbundet. 90868

Persilja, Krus-

Paprika, Kruk

Paprika, Snack-

Capsicum annuum

10 cm

30-40 cm

Persilja, Blad-

6 cm

35 cm

2-årig

'Snacking Purple' Vacker, lila paprika med små, söta frukter. Passar perfekt i kruka. Plantan förgrenar sig bra utan toppning. Odla på skyddat och varmt läge, t. ex. på altan, balkong eller växthus. Duscha plantan ofta för att förhindra skadedjursangrepp. 90865

'Comun 3' Slätbladig sort, ger mer smak än krusig. Utmärkt som smaksättning och dekoration i maträtter. Skörda blad till långt in på hösten. Övervintrar, åtminstone i södra delen av landet och ger tidig skörd år 2. Går bra att frysa. Trivs i näringsrik och väldränerad jord.

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Petroselinum crispum

25 cm

Petroselinum crispum

2-årig

Persilja, Krus-

'Moss curled 2' Utmärkt som smaksättning och dekoration i maträtter. Skörda blad till långt in på hösten. Plantan övervintrar, åtminstone i södra delen av landet och ger tidig skörd år 2. Går bra att frysa. Trivs i näringsrik och väldränerad jord. 90962

25 cm

2-årig

'Moss curled 2' Klassisk kryddväxt i matlagning och till dekoration. Skörda blad vid behov långt in på hösten. Plantan övervintrar i söder. Ger då tidig skörd år 2, före blomningen. Bra att frysa. Såband ger plantor på lämpligt avstånd. 90963

Persilja, RotPetroselinum crispum

2-årig

'Halblange' Variant av persilja där man i första hand använder roten. Roten är tjock, påminner om en vit morot och användas som palsternacka. De släta, gröna bladen kan också används. Trivs bäst på lucker, näringsrik, djupgrävd och mullrik jord. 90969

90976

Portlak, TrädgårdsPortulaca oleracea L.

15 cm

DIN ODLARVÄN  2019

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

Vikt

Yellow Gammal kulturväxt. Bladen är rika på omega 3-fettsyror och E-vitamin. De milt syrliga bladen används som t ex spenat, i soppor eller i sallader. Kan även frysas efter förvällning. Trivs i näringsrik, mullrik och lucker jord i varmt läge. 90983

Scoville° Höjd

Petroselinum crispum

'Redskin' F1 Låg och kompakt. Lämplig att odla på skyddad och plats ute, i växthus eller som krukväxt. Medelstora frukter med mild och god smak. Skörd av gröna frukter ger fler frukter men de röda har sötare smak. Trivs i näringsrik och lucker jord. 90861

Persilja, Krus-

65


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pumpa, Halloween-

Cucurbita pepo

Pumpa, Halloween-

Cucurbita pepo

0,5-1 Kg.

Pumpa, Jätte-

Cucurbita maxima

3-6 Kg.

Pumpa, Jätte-

Cucurbita maxima

25-50 Kg.

Pumpa, KabochaCucurbita maxima

3-5 Kg.

0,9-1,5 Kg.

'Baby Bear' Små och vackra pumpor, ca 1kg. Intensivt orange både utanpå och inuti. Köttet är gott och trådfritt. Varje planta kan ge 6-8 frukter, drygt 10cm stora. De kan lagras svalt 3-4 månader. Trivs på en varm och solig plats i välgödslad och väldränerad jord. 90995

'Tom Fox' Klassisk pumpa för Halloween. Frukterna kan bli upp till 8kg tunga. De är även utmärkta till desserter, soppor mm. Trivs på en varm och solig plats i välgödslad och väldränerad jord. Behöver vatten och näring hela växtperioden. 91051

'Gele Reuzen' Mycket stor, snabbvuxen och ger plattrunda, gula frukter. Lättodlad, kan odlas för att täcka komposthögen. Trivs i varm och solig plats i välgödslad och väldränerad jord. Behöver mycket vatten och näring hela växtperioden. 91011

'Nelson' F1 En vacker pumpa som passar perfekt till matlagning. Lik myskpumpan i struktur. Underbar att lägga in eller att använda till paj. Lättodlad. Trivs på en varm och solig plats i välgödslad och väldränerad jord. Behöver mycket vatten och näring. 91020

'Delica' F1 Små och vackert mörkgröna pumpor på ca 1,2kg. Plattrund form, ca 10-15cm stora. Gott kött med nötaktig smak som kan användas till paj m.m. Varje planta ger 3-6 frukter. Går mycket bra att lagra. 91019

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pumpa, Sommar-

Cucurbita pepo

Pumpa, Spagetti-

Cucurbita pepo

3-5 Kg.

Ramslök

Allium ursinum L

2-4 Kg.

20-30 cm

Rosmarin

Rosmarinus officinalis L.

Perenn / flerårig

40 cm

Rova, Maj-

Brassica rapa L.

Perenn / flerårig

'Long White Bush 2' Snabbväxande med långsträckta, ovala frukter. Vid mognad är skalfärgen blekgul. Rikgivande. Mogna frukter kan lagras svalt, 1-2 månader. Trivs på en varm och solig plats i välgödslad och väldränerad jord. Behöver mycket vatten och näring. 91027

'Vegetable Spagetti' Spännande, gulfruktig pumpa, fruktköttet liknar och äts som spagetti. Kan lagras på sval plats, 1-2mån. Trivs på en varm och solig plats i välgödslad och väldränerad jord. Behöver mycket vatten och näring. 91043

Ramslök brukar räknas till klosterväxterna. Bladen har en mild vitlökssmak och används under våren likt gräslök. Även löken kan användas. Blommar året efter sådd med vita stjärnlika blommor. Trivs i fuktig jord. Sprider sig där den trivs. Fröet behöver köldbehandling. 91063

Söt liten buske med ljuvligt doftande, aromatiska, tallbarrliknande blad. Härlig krydda till kötträtter, potatisrätter, lamm, fågel och vilt. Man kan även göra te av bladen. Trivs i lucker och varm jord. Odlas med fördel i stor kruka. 91071

'Golden Ball' Delikat, snabbväxande kålväxt som används på samma sätt som kålrot eller äts färsk som rädisa. Sorten ger runda-plattrunda knölar med söt smak. Trivs på de flesta jordar, gärna lerjord. Vill som alla kålväxter ha rejält med gödsel och vatten. 91079

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rova, Maj-

Brassica rapa L.

Brassica rapa L.

'Snowball' Delikat, snabbväxande kålväxt som används på samma sätt som kålrot eller äts färsk som rädisa. Sorten ger vita runda-plattrunda knölar med söt smak. Trivs på de flesta jordar, gärna lerjord. Vill som alla kålväxter ha rejält med gödsel och vatten. 91087

66

Rova, Svedje

Rucola / Sandsenap Diplotaxis tenufolia

Rucola / Sandsenap

Diplotaxis tenufolia

Perenn / flerårig Påminner i smaken om senapskål, men har kraftfullare och kryddigare smak. Odlas på friland eller i kruka. Kan odlas i kruka inomhus året runt, får då en mildare smak. Trivs i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91345

'Enon kanta' En gammal finsk kulturväxt. Odlades ofta efter att marken svedjats. Roten är plattrund och violett i färgen med en ljus undersida, vissa rötter kan få andra färger. Saftigt och trådfritt kött, låt inte rovan bli för stor 6-8 cm är lagom. 91090

Perenn / flerårig

'Dragon's Tongue' Sandsenap, även kallad vild rucola, har en kraftfull och kryddig smak. Fantastiskt god i sallader, gärna tillsammans med lite chèvre, melon och valnötter. Kan odlas såväl på friland som i kruka. Även utmärkt att odla inomhus året runt, då får bladen en mildare smak. 91348

Rucola / Sandsenap

Diplotaxis tenufolia

Perenn / flerårig

'Wildfire' Smaken på denna sandsenap jämförs ofta med wasabi, den är alltså riktigt stark! Kan odlas såväl på friland som i kruka. Även utmärkt att odla inomhus året runt, då får bladen en något mildare smak. Under högsommaren går plantan lätt i blom - nyp av ev. blomstänglar. 91351

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2019

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förkultiveras

Direktsådd

Förkultiveras/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rucola / Sandsenap

Diplotaxis tenufolia

Rucola / Senapskål

Eruca sativa

Perenn / flerårig

Rucola / Senapskål Eruca sativa

Rädisa

Raphanus sativus

Rädisa Raphanus sativus

'Speedy' Extra snabbgroende rucola med tandade, smakrika blad. Kan odlas såväl på friland som i kruka. Även utmärkt att odla inomhus året runt, då får bladen en mildare smak. Under högsommaren går plantan lätt i blom - nyp av eventuella blomstänglar. 91352

Rucola Smaken är kryddig och lite pepprig. Odlas på friland eller i kruka på t ex balkong. Kan även odlas i krukor inomhus året runt. Inomhus får bladen en mildare smak. Trivs i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91353

Rucola Populär växt, med kryddig och lite pepprig smak. Upprepad sådd ger tillgång till fräscha blad under lång tid. Täck gärna med fiberduk. Påsen innehåller såband som ger plantor på lämpligt avstånd. 91354

'Cherry Belle' Sorten ger runda, helt röda rädisor, som kan stå länge utan att bli träiga. Upprepad sådd varannan vecka ger dock bättre resultat i form av späda rädisor. Trivs bäst i lucker fuktighetshållande jord. Vattna rikligt. 91099

'French Breakfast 3' Ger avlånga, spröda rädisor, röda med vit spets. Skall skördas mjälla. Snabbväxande grönsak, kan odlas mellan t ex sallat, kål, squash och gurka. Hinner bli skördefärdig innan de andra växterna breder ut sig. Trivs bäst i lucker fuktighetshållande jord. 91107

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rädisa

Raphanus sativus

Rädisa

Raphanus sativus

Raphanus sativus

Rädisa

Rättika

Raphanus sativus

Rödbeta

'Saxa 2' Lättodlad grönsak, ger snabb skörd. Passar fint att odla mellan andra grönsaker som t ex kål, gurka och squash. Hinner bli skördefärdig innan de andra grönsakerna breder ut sig. Trivs bäst i lucker fuktighetshållande jord. Vattna rikligt. 91123

'Saxa 2' Sort med runda, helt röda, spröda rädisor. Skall skördas mjälla. Upprepa därför sådden med 2v mellanrum under hela sommaren. Såband ger plantor med lagom avstånd. Trivs bäst i lucker fuktighetshållande jord. Vattna rikligt. 91131

'Ronde Zwarte' Sorten har ett vitt kött och brun/svart skal. Smaken är som en söt rädisa. God strimlad i sallad eller kokt i soppor. Trivs i näringsrik jord. Vattna vid torka. Rättikor går lätt i blom vid vårsådd. 91147

'Chioggia' Läckert polkagrisrandig, med något sötare smak. God färsk, kokt eller till inläggning. Unga blad kan användas likt mangold. Så ej för tidigt! Plantorna kan gå i blom om de utsätts för vårfrost. Trivs i näringsrik, mullrik och fuktighetshållande jord. 91159

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Beta vulgaris

Rödbeta Beta vulgaris

'Detroit 2' Rund till formen och mörkt röd rätt igenom. Så ej för tidigt, sorten är känslig för vårfrost. God både som primör, kokt med smör och för inläggning. Unga blad kan användas likt mangold. Trivs i näringsrik, mullrik och fuktighetshållande jord. 91167

Rödbeta Beta vulgaris

'Egyptische Platronde' Traditionell, plattrund form. Mörkröd. Lämplig för inläggning som hel eller att äta färsk. Unga blad kan användas likt mangold. Plantorna kan gå i blom vid för tidig sådd. De ger då ingen skörd. Trivs i näringsrik, mullrik och fuktighetshållande jord. 91175

Rödbeta

'Forono' Avlång, lämpad för lagring. Ger hög skörd av genomröda betor. Utmärkt till inläggning tack vare sin avlånga form. Unga bladen kan användas likt mangold. Plantorna kan gå i blom vid för tidig sådd. Trivs i näringsrik, mullrik och fuktighetshållande jord. 91180

Beta vulgaris

Rödbeta

'Forono' Avlång, lämpad för lagring. Ger hög skörd av genomröda betor. Utmärkt till inläggning tack vare sin avlånga form. Unga bladen kan användas likt mangold. Plantorna kan gå i blom vid för tidig sådd. Trivs i näringsrik, mullrik och fuktighetshållande jord. Storpåse. 91181

Styrka

Storlek

Längd

Vikt

'Moulin Rouge' Jämnrund form och mörkröd rätt igenom. Särskilt lämplig för inläggning. Så ej för tidigt. Tål ev. vårfrost bättre än andra sorter, går inte i blom lika lätt. Unga blad kan användas likt mangold. Trivs i näringsrik, mullrik och fuktighetshållande jord. 91189

DIN ODLARVÄN  2019

Kryddväxt

Beta vulgaris

Scoville° Höjd

Beta vulgaris

'National 2' Lättodlad. Ger snabb skörd av runda, röda rädisor med vit spets. Kan odlas mellan andra grönsaker som kål, sallat, gurka och squash. Hinner bli skördefärdig innan de andra grönsakerna breder ut sig. Trivs i lucker fuktighetshållande jord. Vattna rikligt. 91115

Rödbeta

67


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rödbeta

Beta vulgaris

Rödbeta, Gul

Beta vulgaris

Sallat

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lactuca sativa

'Moulin Rouge' Jämnt rund sort som är mörkt röd rakt igenom. Särskilt lämplig för inläggning. Så inte för tidigt. Tål eventuell vårfrost bättre än många andra sorter, går inte i blom lika lätt. Påsen innehåller såband som ger plantor på lämpligt avstånd. 91191

'Burpees Golden' Gulbeta med söt och mild smak. Behåller sin fina färg vid kokning. Lämplig både att äta som primör, kokt med smör och för inläggning. De unga bladen kan användas på samma sätt som mangold. Så ej för tidigt. 91160

Baby Leaf mix Blandning med 'Amerikanischer Brauner', 'Salad Bowl', 'Red Salad Bowl', 'Lollo rossa', 'Australische Gele' och 'Rouge Grenobloise'. Snabbväxande, lättodlad och rikgivande. Trivs bäst i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91209

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sallat

Lactuca sativa

Sallat, Bladbatavia-

Lactuca sativa

Sallat, Huvud-

Lactuca sativa

Lactuca sativa

Sallat, Plock-

Baby Leaf mix Härlig blandning av olika sallatssorter, 'Amerikanischer Brauner', 'Salad Bowl', 'Red Salad Bowl', 'Lollo rossa', 'Australische Gele' och 'Rouge Grenobloise'. Snabbväxande, lättodlad och rikgivande. Påsen innehåller såband som ger plantor på lämpligt avstånd. 91210

'Lollo Rossa' Bladbatavia är ett mellanting mellan plock- och huvudsallat. Bladen bildar täta rosetter av krispiga, krusade gröna blad. Denna sort får en röd ton på kanterna. Trivs i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91225

'Matilda' Ger fina jämna huvuden med spröda blad. Upprepad sådd ger skörd hela sommaren. Gallringsskörda tidigt och skörda sedan hela plantor efter hand. Trivs i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91241

'New Red Fire' Vackert glansiga, röda blad. God smak. Går sent i blom och behåller sin fina smak även som stora blad. Upprepa gärna sådden med två veckors mellanrum, för att ha tillgång till fräscha, spröda sallatsblad hela sommaren. 91338

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sallat, Huvud-

Lactuca sativa

Lactuca sativa

'Hilde II' Ger jämna huvuden med spröda blad. Upprepad sådd, ger långvarig skörd. Påsen innehåller såband som ger plantor på lämpligt avstånd. Skörda blad eller hela plantor efter hand. Trivs i mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. Vattna regelbundet. 91249

68

Sallat, Huvud

Sallat, HuvudLactuca sativa

'Merville des quatre saisons' Välkänd 1800-talssort, rödtonad med buckliga blad. Huvudena blir relativt lösa. Upprepad sådd ger tillgång till fräsch sallat hela sommaren. Trivs i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. Vattna regelbundet. 91257

Sallat, Isbergs-

Lactuca sativa

'Diana' Jämna och fina huvuden med välsmakande och spröda blad. Upprepad sådd ger långvarig skörd. Gallringsskörda tidigt, skörda sedan hela plantor efter hand. Trivs i mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91265

Sallat, PlockLactuca sativa

'Calmar' Fin sort som ger gröna, fasta och täta huvuden. Upprepad sådd ger långvarig skörd. Gallringsskörda tidigt och skörda sedan hela plantor efter hand. Trivs i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91273

'Amerikanischer brauner' Krusiga, lätt rödkantade blad. Snabbväxande, lättodlad och rikgivande. Upprepa sådden för långvarig skörd. Gallringsskörda tidigt och skörda sedan blad efter hand. Kan odlas i kruka. Trivs i mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91289

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2019

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förkultiveras

Direktsådd

Förkultiveras/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

SÅLD PÅ SALLAT

GRÖNSAKER

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kliv in i en värld av sallat! Från mjuka blad med nötaktig smak till rejält krispiga och aromatiska huvuden – det finns helt enkelt en sallat för alla. Här får du en snabbkurs i de olika typerna. Plocksallat – Bladen sitter så löst att de knappt knyter sig till ett huvud. Bladen passar därför bäst att skörda ett i taget. Allra godast helt nyskördade! Huvudsallat – Sorter vi oftast skördar som hela huvuden. Bladen är mjuka och ganska löst knutna. Bladbatavia – Inte riktigt en huvudsallat, men inte heller en plocksallat. Bladen är lite tjockare och krispigare men fortfarande tillräckligt lösa för att skörda ett och ett om du vill.

Romersk sallat – Romansallat, cossallat eller bindsallat. Kärt J F M A M J J barn har J F M A M J J A S O N D J F M A M J J A S O N D J F M A M J J A S O N D A S O N D många namn! Ger krispiga och avlånga huvuden med mycket smak.

J F M A M J J A S O N D

Isbergssallat – Knyter sig likt huvudsallat men har betydligt krispigare blad. Kanske den vanligaste sallaten i butik, men så mycket godare hemodlad. Sallat är långt ifrån den enda bladgrönsaken. Du kan också odla och skörda blad från olika sorters kål, spenat, mangold och rödbetsblast. Lättodlat och gott!

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

FOTO: Annika Christensen

J F M A M J J A S O N D

Scoville° DIN ODLARVÄN  2019

Höjd

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

Vikt

69


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sallat, Plock-

Lactuca sativa

Sallat, PlockLactuca sativa

Sallat, Plock-

Lactuca sativa

Sallat, Plock-

Lactuca sativa

Sallat, Romersk Lactuca sativa

'Australischer Gele' Gulgröna och lätt krusiga blad. Upprepad sådd ger långvarig skörd. Gallringsskörda tidigt och skörda sedan blad/hela bladrosetter efter hand. Trivs i mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. Vattna regelbundet. 91297

'Australischer Gele' En välsmakande plocksallat med gulgröna och lätt krusiga blad. Upprepa gärna sådden med två veckors mellanrum för att ha tillgång till fräscha, spröda sallatsblad hela sommaren. Påsen innehåller såband som ger plantor på lämpligt avstånd. 91298

'Red salad bowl' Rödfärgad sort av plocksallat. Går, förutom på friland, bra att odla i stora krukor på t ex balkongen. Sorten kan sås och skördas hela säsongen. Trivs i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. Vattna regelbundet. 91313

'Salad Bowl' Ljusgröna, eklövsliknande, finflikiga och krusiga blad. Upprepad sådd ger långvarig skörd. Sorten är tålig både för värme och kyla, lämplig för odling hela säsongen.Trivs i mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. Vattna regelbundet. 91321

'Chartwell' Romansallat, cossallat och bindsallat är andra namn på denna sallatstyp. Denna sort ger medelstora, jämna huvuden som står länge utan att gå i blom. Extra fin smak! 91329

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sallat, Romersk

Lactuca sativa

Sallat, RosenCichorium intybus

Sallat, Vinter-/MachéValerianella locusta

Salvia, Krydd-

Salvia officinalis L.

40 cm

Sareptasenap

'Palla Rossa 5' Typ av cikoria. Kallas även rosésallat eller radiccio. Bildar små huvuden vars inre är intensivt rött med vita nerver. Smaken är något bitter, men spännande i blandad sallad. Trivs i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord, samt i skyddat läge. 91339

'Verte de Cambrai' Köldtålig sallatstyp, lämplig för höst- och vinterskörd. Kallas även mache. Plocka blad efter hand eller skär av hela plantan. Kan odlas i bänk med sådd på hösten för skörd mycket tidig vår nästkommande år. Trivs i mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91281

Blåblommande med silvergröna, något ludna, aromatiska blad som används färska eller torkade till fågel, fläskkött, lamm och kålrätter. Vintergrön, kan behöva täckas vintertid. Lockar till sig bin och insekter. Trivs i lucker jord, tål lite torka och mager jord. 91369

'Agano', 'Bloody Mary', 'Frizzy Joe' En mix av olika slags sareptasenap i vackra färger och former. Smaken är lik pepparrot. Skörda små, späda blad som ger sting åt salladen. Odla i grönsakslandet eller i kruka, både dekorativt och gott! Trivs bäst i varm jord. 91358

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Apium graveolens

20 cm

Apium graveolens

'Gewone Snij' Frisk aromatisk sellerismak. Bladen skördas efterhand på samma sätt som persilja och används som krydda i t ex sås, soppa, grönsaksblandningar och sallad. Kan även torkas. Trivs i näringsrik och mullrik jord. Vattna rikligt. 91377

70

Selleri, Blek

Selleri, RotApium graveolens

'Golden Self Blanching 2' Välsmakande, aromatisk salladsgrönsak som även används som smaksättning i många maträtter. Lättodlad, men tar lång tid. Sorten behöver ej blekas utan får ljust gulgröna stjälkar och blad. Både blad och stjälkar kan användas. Trivs i mullhaltig jord. 91385

Smultron, Månads-

Fragaria vesca var semperflorens

'Mars' Delikat rotfrukt som får stora, runda, jämna rötter. Bladverket är mörkgrönt och upprätt, vilket gör det mer motståndskraftigt mot sjukdomar. Trivs i mullrik jord, gärna kalkhaltig. 91393

Brassica juncea

Perenn / flerårig

'Lobjoits Green Cos' Romansallat, cossallat och bindsallat är andra namn på denna sallatstyp. Avlånga huvuden med kraftiga, långa och krispiga blad. Klarar odling länge på hösten. Trivs i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91337

Selleri, Blad-

Perenn / flerårig

'Rügen' Ger rikligt med stora, röda smultron under hela sommaren. Ger inga revor eller utlöpare. Lättodlad och tacksam växt. Fröna är mycket små och långsamgroende, så förkultivering inomhus rekommenderas. Trivs bäst på lucker jord. 91401

Spenat

Spinacia oleracea L.

'Vroeg Reuzenblad' Rikt innehåll av mineraler och vitaminer. Sorten ger rikligt med mörkgröna blad utan hanplantor för att ge skörd under en lång period. Passar fint till infrysning. Trivs bäst i mullrik, fuktighetshållande jord men går bra på de flesta jordar. 91409

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2019

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förkultiveras

Direktsådd

Förkultiveras/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Spenat

Spinacia oleracea L.

Spenat, Nyzeeländsk

Tetragonia tetragonioides

Squash Cucurbita pepo

Squash

Cucurbita pepo

Squash Cucurbita pepo

'Nores' Näringsrik och lättodlad bladgrönsak. Ger medelstora, kraftiga, mörkgröna blad. Går inte i blom så lätt. Så gärna i omgångar för att ha god tillgång till färska blad. Trivs på de flesta jordar men bäst på lucker, mullrik jord. Vattna rikligt. 91417

Neuseelaender Tacksam sommargrönsak, som används likt vanlig spenat. Går inte så snabbt i blom, därför bra även under högsommaren. Trivs bäst i en lucker och näringsrik jord. Kan direktsås, men förodling rekommenderas. 91425

'Black Beauty' En vackert mörkgrön squash, som kan användas färsk som gurka och även tillagad i olika maträtter. Lättodlad och tacksam grönsak som ger riklig skörd. Trivs på varm, lugn och solig plats i humusrik, välgödslad och väldränerad jord. Vattna rikligt. 91437

'Diamant' F1 Lättodlad och skörderik. Kan användas färsk som gurka eller i matlagning. Sorten har mellangrönt skal. Bladen är stora och dekorativa, kväver lätt ogräset. Trivs på varm, lugn och solig plats i humusrik, välgödslad och väldränerad jord. 91445

'Pic n Pic' Läckert gul squash. Perfekt för den lilla trädgården eller i en större kruka. Plocka frukterna när de är 10-15 cm stora. Ger frukter hela säsongen. Trivs på varm och solig plats i mullrik, välgödslad och väldränerad jord. Vattna rikligt. 91452

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Squash

Cucurbita pepo

Squash

Cucurbita pepo

Squash Cucurbita pepo

100-150 cm

Squash

Cucurbita pepo

Squash

Cucurbita pepo

'Eight Ball' F1 Härlig, rund sort med konsistens som liknar fruktköttet hos ett äpple. Smaken är rik och äpplesquashen används i sallader, fylls och gratineras, steks eller kokas lätt. Trivs på varm och solig plats i humusrik, välgödslad och väldränerad jord. 91453

'Soleil' F1 Gul sort som ger hög skörd. Kan användas färsk som gurka eller i matlagning. Bladen är stora och dekorativa, kväver lätt ogräset. Trivs på varm, lugn och solig plats i mullrik, välgödslad och väldränerad jord. 91461

'Black Forest' F1 En fin sort av sommarsquash som är klättrande. Det blir mycket bekvämt att skörda. Plantan behöver klätterhjälp i form av snöre, eller binds upp mot en käpp eller spaljé. Trivs på varm och solig plats i humusrik, välgödslad och väldränerad jord. 91469

'Latino' F1 Omtyckt grönsak som ger hög skörd. Dekorativa frukter med kraftiga åsar. Skördas tidigt med blomman kvar. Används färsk som gurka eller i grytor och wok, även för inläggning. 91477

'Partenon' F1 Tidig sort, som ger frukter utan pollinering. Ger därför hög skörd även under somrar med sämre väder, då den inte är beroende av pollinerande insekter. Passar därför också bra att odlas i växthus. 91485

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Stevia / Sötflockel

Stevia rebaudiana

40 cm

Perenn / flerårig

Stevia Sötflockel, även kallad stevia, är en vackert dekorativ bladväxt som odlas i kruka, såväl inom- som utomhus. Växten har sitt ursprung i Sydamerika. Där användes de små bladen till naturligt sötningsmedel och de sägs vara ca 300 gånger sötare än socker. 91510

Svartrot

Scorzonera hispanica L.

Thymus 'Fragrantissimus'

Timjan, Apelsin-

Perenn / flerårig Lättodlad, vintergrön kryddväxt med ljusrosa blommor som lockar till sig bin och andra insekter. De mörkgröna bladen är aromatiska och har en frisk citrussmak. Tål torka; lämplig vid slänter, murar och stenpartier. Bladen används färska eller torkade. 91523

'Lange Jan' God och lite ovanlig rotfrukt som på rätt jord kan ge höga skördar av långa, svarta rötter. De äts likt sparris. Vid odling på hård jord grenar sig roten och blir mindre användbar. Trivs på lucker, stenfri, djupgrävd och mullrik jord, ej styv lerjord. 91505

25 cm

Timjan, BackThymus serpyllum L.

Perenn / flerårig Lågväxande dvärgbuske med utbrett växtsätt. Bildar med tiden underbara krydddoftande mattor och är en bra marktäckare. Blommorna är vackert rosafärgade. Trivs på mager, sandig och torr mark i sol. 91513 3-10 cm

Timjan, KryddThymus vulgaris L.

Perenn / flerårig Vintergrön med små, mörkt gröna, aromatiska blad. Blommar i rosalila och lockar då till sig bin och andra insekter. Bladen används färska eller torkade i kötträtter, potatisrätter, till ärtsoppa och såser. Trivs i lucker, gärna mager jord men anspråkslös. 91521

25 cm

Scoville° DIN ODLARVÄN  2019

Höjd

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

Vikt

71


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Ampel-

Solanum lycopersicum 30-45 cm

Tomat, Busk-

Solanum lycopersicum

3 cm

60-90 cm

Tomat, Busk-

Solanum lycopersicum

4 cm

75-100 cm

Tomat, Busk-

Solanum lycopersicum

5 cm

90-120 cm

Tomat, Hög Solanum lycopersicum

150-200 cm

2 cm

4 cm

'Romello' F1 Fin tomatsort med god fruktsättning, speciellt lämplig att odla i ampel på balkong och altan. Ger riklig skörd av små, söta tomater. Plantera 2-3 plantor i en ampel och låt dem hänga ned. Blir ganska stor. 91660

'Incas' F1 Härliga plommonformade tomater med extra "matigt" fruktkött, mognar tidigt. Perfekta till färskkonsumtion men även i soppa, i grytor, till stekning. Behöver ej tjuvas. 91596

'Maskotka' Ypperlig sort speciellt framtagen för odling i kruka på balkong, altan eller i växthus. Riklig skörd av supersöta, körsbärsstora tomater. Behöver ej tjuvas. 91606

'Ildi' Ger mängder av tomater med frisk och god smak. Upptill 120 frukter i en och samma klase! Odlas i växthus eller utomhus i skyddat läge. Skörd efterhand. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Ska tjuvas. 91696

'Sungold' F1 Världens sötaste tomat, enligt flera tester! Passar för odling i växthus eller utomhus i skyddat läge. Rik skörd av tunnskaliga och saftiga tomater. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Ska tjuvas. 91706

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum 150-200 cm

3 cm

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum

150-200 cm

4 cm

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum

150-200 cm

Solanum lycopersicum

5 cm

Tomat, Hög 150-200 cm

Tomat, Hög 150-200 cm

8 cm

7 cm

'Green Envy' När smaken på denna tomat ska beskrivas regnar lovorden! Spektakulär, underbar, makalös Sorten ger små, lite avlånga tomater med smaragdgrön färg. Ska tjuvas. 91642

'Tiger' F1 Smakrik tomat som går att lagra en tid i köket. Har tjockt, vackert skal och mycket fruktkött vilket gör den lämplig till matlagning. Bästa sorten att torka i ugn. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Skotten i bladvecken, "tjuvarna", tas bort. 91643

'Shirley' F1 En favorittomat för många! Ger röda, jämna och medelstora frukter. Mognar tidigare än många andra sorter. Odlas med fördel i växthus. Motståndskraftig mot mjöldagg. Skotten i bladvecken, "tjuvarna", ska tas bort. Sorten behöver stöd. 91644

'Hildares' F1 Klassiskt röd tomat för tidig skörd. Passar för odling utomhus i skyddat läge, men går också bra i växthus. Plantan behöver stöd. Skotten i bladvecken, "tjuvarna", tas bort. 91645

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solanum lycopersicum 150-200 cm

8 cm

'Tigerella' Spännande sort för tidig skörd. Passar för odling i växthus eller utomhus i skyddat läge. Sorten ger medelstora röda tomater med gyllene strimmor. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Ska tjuvas. 91646

72

Tomat, Hög Solanum lycopersicum 150-200 cm

4 cm

'Indigo Rose' En mörklila, nästan auberginsvart tomat fullproppad med antioxidanter. Skördas då färgen går från blålila till rödbrun -tomaten har då har en perfekt balans mellan sötma och syrlighet. Ska tjuvas. 91649

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum 150-200 cm

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum

150-200 cm

4 cm

'Chocolate Cherry' Körsbärstomat med annorlunda utseende. Små, söta tomater med strimmor av mörk choklad. Lång skördetid. Plantan behöver stöd. Skotten i bladvecken, tjuvarna, tas bort. Odla i växthus eller skyddat läge utomhus. 91666

Solanum lycopersicum

'Supersweet 100' F1 En mycket rikbärande och bra sort främst för växthus eller utomhus i mycket skyddat läge. Skörda efterhand ca 4cm stora frukter. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Ska tjuvas. 91716

Tomat, Hög

Tomat, Hög Solanum lycopersicum 150-200 cm

3 cm

'Gardener´s Delight' Sortfavorit i många länder. För växthus eller utomhus i skyddat läge. Ger riklig skörd efterhand av tomater med fantastiskt god smak. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Ska tjuvas. 91676

9 cm

'Marmandino One' F1 Ovanligt vacker och välsmakande bifftomat för odling utomhus. Tomaterna är 7-9 cm stora med kraftiga gröna åsar. Trivs i näringsrik, väldränerad jord i skyddat läge. Ska tjuvas. 91556

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2019

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förkultiveras

Direktsådd

Förkultiveras/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum 150-200 cm

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum

Solanum lycopersicum

150-200 cm

7 cm

Tomat, Kruk-

7 cm

50-60 cm

Tomat, Kruk-

Solanum lycopersicum

6 cm

50-60 cm

Tomat, KrukSolanum lycopersicum

3 cm

30-40 cm

4 cm

'Olivade' F1 Härligt matig plommontomat. Odlas främst i växthus eller utomhus i mycket goda lägen. Ger riklig skörd efterhand av stora plommonformade tomater. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Ska tjuvas. 91746

'Sparta' F1 Mycket rikbärande och bra sort, främst för växthus, men även utomhus i mycket goda lägen. Skörd av medelstora tomater med utmärkt smak. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Ska tjuvas. 91756

'Balkonzauber' Utmärkt, kompakt och låg sort för kruka på balkong/altan eller friland. Tomaterna blir medelstora, söta och smakrika, skörda efterhand. Trivs i näringsrik, väldränerad jord och i skyddat läge. Behöver ej tjuvas. 91576

'Bitonto' Utmärkt, låg och kompakt sort för odling i kruka. Ger riklig skörd. Tomaterna är små och körsbärslika. Behöver ej tjuvas. 91661

'Tiny Tim' Lättodlad körsbärstomat för odling i kruka på balkong, fönsterkarm, växthus eller utomhus i mycket skyddat läge. Riklig skörd av små tomaterna med söt smak. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Behöver ej tjuvas. 91726

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Vattenkrasse

Nasturtium officinalis 20-30 cm

Ärt, Brytsocker-

Pisum sativum

50 cm

Ärt, BrytsockerPisum sativum

70-90 cm

Ärt, Märg-

Pisum sativum

100-150 cm

Ärt, Märg-

50 cm

'Jessy' Mycket god variant av brytsockerärt. Skalet är tjockt, saftigt och sött. Skördas när baljorna är 9-10cm långa och börjar bli trinda. Kan ätas färsk eller förvällas lätt och ätas med lite smör. Trivs i mullrik, väldränerad jord. 91771

'Sugar Lord' Ger stor mängd söta och krispiga brytsockerärtor som är tjockare än normalt. Baljorna äts hela, färska eller lätt kokta. Skörda efter att baljorna börjar bli runda. Dra bort strängarna från ändarna. Så gärna i omgångar för längre skördetid. 91779

'Alderman' Ger 7-10 goda ärtor/skida. Högvuxen, kräver stöd. Ger riklig skörd på liten yta. Går att skörda under lång tid. Lämplig för infrysning. Något sötare i smaken än vanlig spritärt, men kan inte sås lika tidigt på våren. Trivs i lucker jord men är ganska anspråkslös. 91795

'Kelvedon Wonder' Tidig och rikbärande sort. Den får knappt 10cm långa baljor med 7-9 ärtor i varje. Behöver ej stödjas. Skall ej sås för tidigt. Något värmekrävande sort som är motståndskraftig mot sjukdomar. Trivs i lucker jord men är ganska anspråkslös. 91803

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pisum sativum

50 cm

Ärt, MärgPisum sativum

'Kelvedon Wonder' Tidig och rikbärande sort. Får knappt 10cm långa baljor med 7-9 ärtor i varje. Bara själva ärtorna används. Behöver ej stödjas. Något värmekrävande, motståndskraftig mot sjukdomar. Trivs i lucker jord men ganska anspråkslös. Storpåse. 91804

80 cm

Ärt, SockerPisum sativum

100-120 cm

'Markana' Näringsrik och lättodlad. Ger hög skörd av 7-8cm långa baljor med välsmakande ärtor lämpliga för djupfrysning. Motståndskraftig mot sjukdomar. Lätt att skörda tack vare mindre bladverk. Trivs i lucker jord men är ganska anspråkslös. 91819

Ärt, SockerPisum sativum

60-80 cm

'Grijze Roodbloeiende' Gammal sort med stora blommor. Baljorna är relativt stora, tjockväggiga och med en härligt söt smak. Baljorna äts hela, färska eller lätt kokta. Skörda innan baljorna börjar bli runda. Trivs i mullrik, väldränerad jord. 91836

Ärt, SpritPisum sativum

'Oregon Sugar Pod' God och odlingsvärd, lämplig att skörda sent på sommaren. Växer långsammare, baljorna kan skördas under lång tid. Baljorna blir ca 9-10cm långa. Bra motståndskraft mot sjukdomar. De äts hela, färska eller lätt kokta. Trivs i mullrik, väldränerad jord. 91844

50 cm

DIN ODLARVÄN  2019

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

Vikt

'Meteor' Kan sås tidigt och ger tidig skörd. Man spritar ärtskidan och äter endast ärtorna. Skörda när baljan är ca 9cm. Smaken är god, inte lika söt som hos märgspritärt. Bra sort i norra Sverige. Lämplig för infrysning. Trivs i mullrik, väldränerad jord. 91852

Scoville° Höjd

Pisum sativum

Härligt pepprig kryddväxt vars korrekta namn är Källfräne. Behöver en fuktig växtplats för att trivas. Skörda de späda bladen efter hand, ju mer du plockar desto fler blad växer fram - nya skott bildas varje dag. Avnjuts nyskördad. Kan övervintra på gynnsamma platser. 91517

Ärt, Märg-

73


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bland våra blomsterfröer hittar du många lättodlade favoriter. En blommande trädgård lockar till sig pollinerare som bin och fjärilar, vilka är en förutsättning för att dina grönsaksplantor ska bära frukt. Flera av våra mest lättodlade sommarblommor är dessutom ätbara och blommar kraftigare om vi regelbundet plockar dem. All anledning till att dekorera sommarens fika med egenodlade blommor med andra ord.

74

DIN ODLARVÄN  2019

FOTO: Anna Lindeqvist

BLOMMOR


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

FOTO: Anna Lindeqvist

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ekologiska blomsterfröer Blommor är inte bara vackra för ögat utan lockar även till sig nyttiga pollinerare. Bjud in naturens trädgårdsmästare till din trädgård genom att plantera blommorna de älskar. Våra ekologiska blomfröer uppfyller EU:s regler för ekologiskt jordbruk.

Blåklint Centaurea cyanus

70 cm

1-årig

3 cm

Honungsfacelia Phacelia tanacetifolia 70-80 cm

Lavendel Lavandula angustifolia

4-5 cm

Blåklint är en välkänd blomma - vacker i bukett och rabatt. Denna sort blir hög. Kan även sås på hösten för blomning till midsommar året efter.

Vacker växt att använda i sommarrabatten. Lockar mängder av fjärilar och bin till trädgården. Perfekt som gröngödslingsväxt till köksträdgården.

3 87297

4 87555

Perenn / flerårig

40 cm

Romantisk och väldoftande lavendel med lavendelblå blommor som älskas av fjärilar och bin. Används även till gammaldags lavendelpåsar och potpurrier - skörda när blommorna slår ut. Blommar året efter sådd.

4 87684

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Luktärt Lathyrus odoratus L. 125 cm

5 cm

Malva, SommarLavatera trimestris L.

1-årig

60 cm

6 cm

1-årig

Ringblomma Calendula officinalis

Spencer Mix av väldoftande luktärter i olika färger. Ger mängder av långskaftade blommor. Ljuvliga i både rabatt och kruka. Behöver stöd. För rikligare blomning bör vissna blommor klippas bort. Blötlägg fröna ett par timmar före sådd.

'Loveliness' Elegant sommarmalva med stora blommor i cerise. Denna sort är mycket lättodlad och blommar rikligt med lätt trattformade blommor under senare delen av sommaren. Skimrar i varje rabatt och bukett.

4 87806

4 87834

50 cm

7 cm

1-årig

I t ex potager är ringblomma fullkomligt underbar. Denna blandning ger blommor i olika nyanser av gult, aprikost och orange. De vackra blombladen går att äta och är dekorativa i t ex sallader. Klipp bort vissna blommor efter hand, eller låt fröna utvecklas för frösådd. Plantan kan även myllas ner som gröngödsling på hösten.

Solros Helianthus annuus

150-500 cm

30 cm

1-årig

Vallmo, KornPapaver rhoeas L.

40-50 cm

6 cm

1-årig

En starkväxande och praktfull solros med stora guldgula blommor. Plantera till en ståtlig häck eller ett vindskydd. Även magnifik i bukett. Fröställningen kan sparas till fåglarnas vintermat.

Med sina enkla röda blommor utgör kornvallmon ett vackert, lysande inslag på vildängar och naturtomter. I vilt tillstånd ser man den ofta längs åkerrenar och vägkanter. Frösår sig gärna och är mycket lämplig till förvildning.

4 88358

4 88743

5 88161

1

2

3

4

Prisgrupper

5

J F M A M J J A S O N D Förodling

Direktsådd

Skörd

DIN ODLARVÄN  2019

Förkultiveras

Direktsådd Förkultiveras/Direktsådd

Höjd

Blomstorlek

75


Blomsterfröer

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Akleja

Aquilegia vulgaris 30-35 cm

5 cm

Akleja, Pastell-

Aquilegia × cultorum Perenn / flerårig

70 cm

5 cm

Aster

Callistephus chinensis

Perenn / flerårig

70 cm

1-årig 8 cm

'Winky Double Red-White' Den vanliga aklejan är känd som en gammaldags torpväxt. Denna sort är mycket vacker med dubbla blommor i vitt, rosa och vinrött. Trivs i mullrik och väldränerad jord. Blommar året efter sådd. 93080

'Mckana Giants' Spröd och elegant, trivs tillsammans med rosor. Ger stora blommor med långa sporrar. Färgerna är blandade, många blommor är tvåfärgade. Anspråkslös, men gärna lite fuktig jord. Även vacker som snittblomma. 93074

American Branching mix Vacker och stadig med stora, välfyllda blommor i varierande färger. Buskformigt växtsätt. Bra rabatt- och snittblomma, lång hållbarhet. Trivs i välgödslad, väldränerad jord. Vattna rikligt. Växla odlingsplats varje år för att undvika svampangrepp. 93098

FOTO: Anna Lindeqvist

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Aster

Callistephus chinensis 50-60 cm

Aster

Callistephus chinensis 1-årig

8 cm

25 cm

Aster

Callistephus chinensis 1-årig

7 cm

60 cm

Aster

Callistephus chinensis 1-årig

8 cm

90 cm

Aster

Callistephus chinensis 1-årig

8 cm

70 cm

1-årig 8 cm

Semi-Tall mix Blandning av tidiga astersorter. De är alla dubbla med många fina färger, både klara och milda. Tacksam snittblomma som håller länge i vas. Trivs i välgödslad, väldränerad jord. Växla odlingsplats varje år för att undvika svampangrepp. 93106

Dwarf chrysanthemum mix Låg och buskig med stora, dubbla blommor i blandade färger. Fin som kantväxt och som höstblomma i balkonglådor och krukor på altan. Trivs i välgödslad, väldränerad jord. Vattna rikligt. Växla odlingsplats varje år för att undvika svampangrepp. 93114

Chinensis mix Blommorna är stora, enkla och öppna med gul mitt. Blandningen innehåller många fina, klara färger. Sorten är extra motståndskraftig mot sjukdomar. Trivs i välgödslad, väldränerad jord. Växla odlingsplats varje år för att undvika sjukdomar. 93122

Matador mixed Vacker och stor aster med stora dubbla blommor i blandade färger. Fin i rabatt och till snitt. Trivs i välgödslad, väldränerad jord. Växla odlingsplats varje år för att undvika svampangrepp. 93130

Princess mix Ger stora, fyllda blommor i bl. färger på styva och stadiga stjälkar. Mycket hållbar, utmärkt till snitt, vacker i rabatten. Blommar länge. Trivs i välgödslad, väldränerad jord. Växla odlingsplats varje år för att undvika svampangrepp. 93162

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Aster

Callistephus chinensis

60 cm

Atlasblomma

Clarkia amoena 1-årig

8 cm

'Prinette' mix Färgkaskad i rött, rosa och lila. Utmärkt som sent blommande inslag i sommarblomsrabatten. Passar dessutom fint i sensommarbuketten. Trivs bäst i en näringsrik och väldränerad jord. Växla odlingsplats varje år för att undvika svampangrepp. 93186

76

40 cm

Atlasblomma Clarkia amoena

1-årig 5 cm

Mix Rikblommande och vacker. Blommar i röda, rosa, orange och vita nyanser. Blommorna är dubbla och med något krusiga kronblad. Trivs i en näringsrik, mullrik och väldränerad jord i full sol och lugnt läge. 93194

45 cm

Atlasblomma Clarkia amoena

1-årig 5 cm

'Rembrandt' Läckert ceriserosa och vita, azalealiknande blommor på upprätta stjälkar. Underbar i rabatter och fin till snitt, extra hållbar om man tar bort bladen under vattenytan. Lättodlad och rikt blommande. 93202

40 cm

Prisgrupper

Direktsådd

Skörd

Aubrietia x cultorum 10-12 cm

'Sybil Sherwood' En vacker sort med stora, dubbla, azalealiknande blommor i rosa. Något krusiga kronblad som är lätt skimrande. Vacker både i rabatt och som snittblomma. Trivs bäst i en näringsrik, mullrik och väldränerad jord i full sol och lugnt läge. 93210

Förodling

Aubrietia

1-årig 5 cm

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2019

1 cm

Perenn / flerårig

'Red Cascade' Rikblommande och vintergrön marktäckare. Ger lysande färgklickar under vår och försommar. Dess honungsdoft drar till sig insekter. Fin i stenparti och slänt. Trivs i näringsrik, sandblandad och väldränerad jord. Blommar året efter sådd. 93226


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blomman för dagen

Ipomoea tricolor 300 cm

Blomstertobak

7 cm

25 cm

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Nicotiana x sanderae

Nicotiana x sanderae

1-årig

Blomstertobak

J F M A M J J A S O N D

1-årig

4 cm

40 cm

1-årig 4 cm

'Heavenly Blue' Strålande himmelsblå blommor. Varje enskild blomma är bara utslagen en dag. Passar utmärkt i stora krukor på balkong, altan och i uterum. Trivs bäst i en näringsrik, väldränerad jord i varmt och skyddat läge. Ge plantan stöd att klättra på. 93302

'Avalon Lime/Purple Bicolour' F1 Nyutslagen är blomman ljust limefärgad med lite rosa kanter. Färgas senare rosa för att till sist vara mörkt rosa. Rikblommande med kompakt buskigt växtsätt. Blir översållad av 4-5cm stora, trumpetformade blommor. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 93320

'Crimson Bedder' Underbart rikblommande och lättodlad blomstertobak som är ganska tålig för regn och blåst. Sorten är mörkt röd utan doft. Mycket vacker både i rabatt och kruka. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 93326

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Nicotiana x sanderae 100 cm

um rf

Blomstertobak

Nicotiana x sanderae

1-årig 4 cm

50 cm

um rf

Blomstertobak, Stor

Pa

Pa

Blomstertobak

Nicotiana alata

1-årig 5 cm

75 cm

Blomstermorot

Daucus carota

1-årig 4 cm

90 cm

2-årig

'Lime Green' Storvuxen och vacker med dekorativa gulgröna blommor. Utmärkt i samplantering och som bakgrund till andra växter. Bildar en kraftig bladrosett. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna och ge näring regelbundet. 93332

'Perfume Deep purple' F1 Vacker och rikblommande. Blir översållad av purpurlila, ca 5 cm stora, trumpetformade blommor. Utmärkt att plantera i både kruka och rabatt. Trivs bäst i en näringsrik och väldränerad jord. Vattna vid torka. Klipp bort vissna blommor efterhand. 93338

'Grandiflora' Underbart rikblommande och lättodlad. Trivs i både soligt och skuggigt läge, är ganska tålig för regn och blåst. Sorten är vit och ljuvligt doftande. Mycket vacker både i rabatt och kruka. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 93350

'Dara' Dekorativa, skira blommor i rosa, purpur och vitt som fint väver ihop en blomrabatt. Underbar som utfyllnad i buketter. 93319

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blåklint

Centaurea cyanus 60-80 cm

Blåklint Centaurea cyanus

1-årig 3 cm

'Black Boy' Välkänd vildblomma. Trädgårdsformerna finns i olika färger och har större blommor än den vilda. Denna sort har blommor i läckert mörk purpur. Lättodlad med ett gracilt vävande växtsätt. Trivs i näringsrik, väldränerad jord, men är anspråkslös. Fin som eternell. 93362

80 cm

Blåklint

Centaurea cyanus

1-årig 3 cm

'Blue Boy' Underbar i buketter och lätt att odla. Den är snabbvuxen och börjar blomma tidigt på säsongen. Så på hösten för att få blommor till nästa midsommar. Trivs i näringsrik, väldränerad jord, men är anspråkslös. Fin som eternell. 93368

70 cm

Blåklint

Centaurea cyanus

1-årig 3 cm

Mix Omtyckt, gammaldags sommarblomma, fin även i buketter. Dubbla blommor i rosa, röda, vita och blåa nyanser. Lättodlad och vacker färgklick i trädgårdslandet. Trivs i näringsrik, väldränerad jord, men är anspråkslös. Fin som eternell. 93374

40 cm

Blåklocka, Stor Campanula persicifolia L.

1-årig 3 cm

'Polka Dot' Omtyckt gammaldags sommarblomma, fin även i buketter. Blommor i rosa, röda, violetta och blåa nyanser samt vit. Sorten har ett buskigt växtsätt. Lättodlad och vacker färgklick. Trivs i näringsrik, väldränerad jord, men är anspråkslös. Fin som eternell. 93380

40-80 cm

5 cm

Ängarnas och hagarnas blomma. Lagom till midsommarnattens blombukett slår de första klockorna ut i toppen. En självklar växt i naturträdgården, lämplig till förvildning. 93392

DIN ODLARVÄN  2019

Förkultiveras

Direktsådd

Förkultiveras/Direktsådd

Höjd

Blomstorlek

Perenn / flerårig

77


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Trachymene caerulea

60 cm

Bolltistel, Blå

Echinops bannaticus

1-årig 7-8 cm

80-100 cm

5 cm

Brudslöja

Gypsophila paniculata L.

Perenn / flerårig

90 cm

0,5 cm

um rf

Chokladkrage

Pa

Blåparasoll

Berlandiera lyrata

Perenn / flerårig

30 cm

Dahlia, SommarDahlia × pinnata

2-årig 4-5 cm

50-60 cm

1-årig 8 cm

Lace Mixture Titta gärna närmare på denna vackra blomma. Likt små spetsparasoll ger den en romantisk touche till rabatt och bukett. Doftar ljuvligt och lockar till sig både fjärilar och bin till trädgården. Kan behöva stöd. Klipp bort vissna blommor efter hand. 93397

Härlig, gammaldags växt som ger klotrunda, silverblå bollar. Robust och dekorativ i rabatt, som solitär och lämplig att torka som eternell. Bladen är mörkgröna med silvervit undersida. Anspråkslös, tål en del torka när plantan väl vuxit upp. 93416

Snowflake Lättodlad. Fin i rabatt och vacker som snittblomma, även som torkad eternell. Vita, dubbla blommor, nästan som små snöbollar. Plantan blir med tiden ganska yvig. Mycket anspråkslös när plantan vuxit till sig. Blommar året efter sådd. 93446

'Choko Prince' Läckert lysande gula blommor och stjälkar i en brun nyans. Blommorna har en tydlig doft av choklad. Passar bäst i krukor i varmt och skyddat läge. 93449

'Sunny Reggae' Fräck halskråsdahlia i orange, röda och gula toner. Gör sig i kruka och rabatt, fin som snittblomma. Sorten är tidig och ganska vädertålig, men tål inte frost. Toppa och ta bort första blomknoppen för knubbigare plantor. 93457

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Dahlia, Sommar-

Dahlia × pinnata

40 cm

Doroteablomma, Stor

Dorotheanthus bellidiformis

1-årig 9 cm

10-15 cm

Eternell, Jätte-

Xerochrysum bracteatum

1-årig 3 cm

80 cm

Eternell, Siden-

Rhodanthe manglesii

1-årig 4 cm

30-40 cm

Fingerborgsblomma

2,5 cm

80-100 cm

2-årig 3 cm

Mix Uppseendeväckande, låg växt för rabatt och stenparti. Små, tjocka blad. Blommorna är i de mest fantastiska nyanser av rosa, gult, orange, rött och vitt. Blommorna är öppna vid solsken och slutna kvällen och vid dålig väderlek. Trivs i lätt jord, tål torka. 93488

Vacker och färgstark i rabatt, som snittblomma och till torkning. Plantorna blir höga med många dubbla blommor i lysande nyanser av gult, rött, rosa, vitt och orange. Trivs i lucker och mullrik jord. Vattna när plantan är liten. 93704

Nätt och lättodlad eternell i en blandning av rosa nyanser. Det sitter flera stycken lätt nickande blommor i toppen av en späd stjälk. Mycket söt i olika typer av arrangemang. Ganska ömtålig, hanteras försiktigt. Anspråkslös men föredrar en lucker jord. 95200

Storvuxen och praktfull. Blandningen innehåller rosa och gulvita färgtoner, där blommorna kan vara mer eller mindre tvåfärgade. Vacker även som snittblomma. Trivs på de flesta jordar. Blommar året efter sådd. Giftig. 93524

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Schizanthus pinnatus

40 cm

Lagenaria siceraria

1-årig 3 cm

Dr.Badger´s hybrids Blomvillig. Blandning av violetta, rosa, gula och vita toner i olika kombinationer, många är flerfärgade. Lättodlad rabattväxt, vackrast odlad i grupp. Vacker även i krukor, urnor och balkonglådor. Trivs bäst på lucker, sandig och mullrik jord. 93536

78

Flaskkurbits / Kalebass

250 cm

1-årig

Dekorativa frukter som plockas av på hösten och hängs upp att torka för prydnad. Den växer snabbt mot en vägg eller spaljé i soligt läge. Trivs i mullrik och välgödslad jord i varmt läge, gärna i en stor kruka på balkong/altan. 93542

Flitiga Lisa/Impatiens

Impatiens walleriana

30 cm

Flox, SommarPhlox drummondii

1-årig 4 cm

'Cha Cha' F1 mixture Blandning av färger i röda, orange, laxfärgade och vita blommor. Tacksam utplanteringsväxt som blommar rikligt även om den placeras skuggigt. Tål även en regnig och kall sommar. Fin som krukväxt, kan planteras ut efter frost. 93559

30 cm

Prisgrupper

Väldoftande sommarflox med stora blommor i blandade färger. Ganska låg och passar utmärkt som kantväxt, i rabatter, stenpartier och balkonglådor. Kan direktsås men förkultivering rekommenderas för tidigare blomning. Trivs i välgödslad, lucker jord. 93590

Förodling

Förgätmigej Myosotis sylvatica

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2019

1-årig 2 cm

Direktsådd

Skörd

Digitalis purpurea L.

1-årig

'Redskin' Färgstarka, stora, dubbla blommor i blandade färger i vacker kontrast mot ett mörkt rödglänsande bladverk. Tidig och ganska vädertålig. Toppa plantorna och ta bort första blomknoppen så blir de knubbigare. Trivs i mullrik, lucker jord. 93458

Fjärilsblomster

15 cm

0,7 cm

2-årig

'Blue Ball' Välkänd och populär växt med blå, stjärnlika blommor och ett lågt, kompakt växtsätt. Trivs i både skuggiga och soliga lägen. Fin som kantväxt och dekorativ tillsammans med tulpaner. Trivs på de flesta jordar, gärna lite fuktigare, men anspråkslös. 93608


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Cynoglossum amabile

40 cm

um rf

Heliotrop

Pa

Förgätmigej, Kinesisk

Heliotropium arborescens L.

1-årig 1 cm

40 cm

Hjälmböna

Lablab purpureus

1-årig 10 cm

250-300 cm

Husarknappar Sanvitalia procumbens

1-årig

15-20 cm

Japansk lykta

Physalis alkekengi franchetii

1-årig 2 cm

60 cm

5 cm

Perenn / flerårig

'Firmament' Lättodlad och tacksam med små klarblå, stjärnlika blommor och upprätt växtsätt. Blommar i stort sett hela sommaren. Dekorativ som kantväxt i rabatten och användbar i buketter. Inte särskilt krävande på jord, trivs även i ett skuggigare läge. 93614

'Marine' Väldoftande växt med stora, violettblå blomflockar. Bladen är djupt gröna och grova, plantan upprätt med skott från basen. Den måste förkultiveras och det tar ganska lång tid, men är väl värt besväret. Trivs i välgödslad och mullrik jord. 93644

Fascinerande slingerväxt med rosalila, doftande blommor samt dekorativa, mörkt purpurfärgade baljor (kan ätas kokta). Utmärkt spaljéväxt. Trivs i näringsrik, väldränerad jord i soligt, lugnt och skyddat läge. 93656

'Million Suns' En fantastiskt användbar sommarblomma! Bildar översvallande, ständigt blommande plantor, tåliga i alla väder! Klart lysande gula kronblad och mörk mitt. Som en solros i miniatyr. Trivs bäst i en näringsrik och väldränerad jord. 93662

Lättodlad. Får lysande orangeröda "lyktor" som omger de små oansenliga blommorna. Har ett lite spretigt växtsätt. Skörda för torkning när "lyktorna" blivit orange. Mycket anspråkslös men ger flest "lyktor" odlad soligt i kalkhaltig jord. 93692

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Klockmalva / Blomsterlönn

50 cm

4 cm

Perenn / flerårig

Klockranka

Cobaea scandens

200-400 cm

Krasse, Busk-

Tropaeolum majus

1-årig 7 cm

30 cm

Krasse, Busk-

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

30-40 cm

Krasse, BuskTropaeolum majus

1-årig 5 cm

30-40 cm

1-årig 5 cm

Abutilon x hybridum

Omtyckt och snabbväxande. De klocklika blommorna är djupt blåvioletta till färgen och mycket dekorativa. Utmärkt på balkong och altan i soligt läge. Behöver stöd. Kan odlas som krukväxt i ett soligt fönster. Trivs i gödslad, lucker jord. 93752

'Whirlybird Mahogny' Halvfyllda, propellerliknande rödbruna blommor på låga, buskiga plantor. Fin i rabatter och krukor. Blommorna är ätliga och dekorativa i sallader. Fräsch färgklick i trädgården eller på altanen. Blötlägg fröna ett dygn i ljummet vatten före sådd. 93864

Tom Thumb Kompakta plantor med blommor i gula, orange och röda nyanser. Mycket lämplig som kantväxt, i balkonglådor, rabatter och i stenparti. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. Trivs fint i mager och väldränerad jord. 93856

'Salmon Baby' Kompakta plantor med dubbla, starkt laxrosa blommor. Mycket lämplig som kantväxt, i balkonglådor, rabatter och i stenparti. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. Trivs fint i mager och väldränerad jord. 93848

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

En gammaldags, lättodlad, söt krukväxt. Bladen ser ut som små lönnlöv, blommorna påminner om hibiskus men är mer klockliknande. Färgen kan variera från rött till gult med någon orange mellanfärg. Trivs i soligt läge i bra jord. 93746

Krasse, BuskTropaeolum majus 30-40 cm

5 cm

1-årig

Crazy Jewel Tuff färgkombination av sorterna 'Primrose Jewel' och 'Mahogony Jewel'. Fin som kantväxt, i balkonglådor och rabatter. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. 93842

Krasse, Busk-

Tropaeolum majus

30 cm

5 cm

Krasse, Busk-

Tropaeolum majus

1-årig

'Black Velvet' Dramatiskt mörkt sammetsröda, Ca 5 cm stora blommor med gyllene mitt och ett fint kompakt växtsätt. Fin att odla i t ex kruka, balkonglåda och som kantväxt i rabatten. Ätliga, dekorativa blommor. 93800

30-40 cm

5 cm

Krasse, Busk-

Tropaeolum majus

1-årig

'Golden Globe' Kompakta plantor med dubbla, gula blommor. Mycket lämplig som kantväxt, i balkonglådor, rabatter och i stenparti. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. Trivs fint i mager och väldränerad jord. 93816

30-40 cm

5 cm

1-årig

'Peach Melba' Kompakta plantor med ljust gula, persikofärgade blommor. Mycket lämplig som kantväxt, i balkonglådor, rabatter och i stenparti. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. Trivs fint i mager och väldränerad jord. 93840

Krasse, FjärilsTropaeolum peregrinum L.

200-300 cm

2 cm

Direktsådd

Förkultiveras/Direktsådd

Höjd

Blomstorlek

1-årig

Härligt yvig och snabbväxande, kan bli mycket hög och täcker snabbt in en stor yta. Bladen är djupt femflikade, ljust gröna och utgör en fin bakgrund för de klart gula, fjärilslika, lite fransiga blommorna. Trivs i välgödslad och lucker trädgårdsjord. 93776

DIN ODLARVÄN  2019

Förkultiveras

79


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Krasse, Slinger-

Tropaeolum majus 200 cm

Krasse, Slinger-

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

200 cm

Krasse, Slinger-

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

200 cm

Krasse, Slinger-

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

200 cm

Krasse, SlingerTropaeolum majus

1-årig 5 cm

200 cm

1-årig 5 cm

Blommor i gula, orange och röda nyanser. Fin att odla i t ex ampel, balkonglåda, mot spaljé och som marktäckande växt. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. Trivs fint i mager och väldränerad jord. 93784

Blommor i gula, orange och röda nyanser. Fin att odla i t ex ampel, balkonglåda, mot spaljé och som marktäckande växt. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. Trivs fint i mager och väldränerad jord. Storpåse. 93785

'Yellow Troika' En slingerkrasse som verkligen tar för sig! Blommor i en intensivt gul färg med röda markeringar ut från mitten. Fin att odla i ampel, balkonglåda, mot spaljé och som marktäckare. 93789

'Milkmaid' Ljuvligt cremegula blommor med gyllene mitt. Fin att odla i t ex ampel, balkonglåda, mot spaljé och som marktäckande växt. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. 93824

'Out of Africa' Färgstark och omtyckt sommarblomma i gula, orange och röda nyanser. Bladverket är ljust grönt med vita strimmor. Fin att odla i ampel, balkonglåda, mot spaljé och som marktäckande växt. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. 93832

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tropaeolum majus

75 cm

Kärleksblomster

Nemophila maculata

1-årig 5 cm

15 cm

Lavendel

Lavandula angustifolia

1-årig 2 cm

30-35 cm

Lavendel

Lavandula angustifolia

Perenn / flerårig

um rf

Pa

Krasse, Slinger-

40 cm

Lejongap

80 cm

1-årig 3 cm

Glorius Gleam Fyllda blommor i gula, orange och röda nyanser på halvlånga rankor. Fin att odla i ampel, balkonglåda, mot spaljé och som marktäckande växt. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. Trivs fint i mager och väldränerad jord. 93808

Skålformade vita blommor med fem kronblad. På spetsen av varje kronblad sitter en distinkt, kraftigt blåviolett prick. Bladverket är finflikigt och dekorativt, plantan växer utbrett. Trivs i lucker, sandig jord. Tål en del torka. 93876

'Ellagance Ice' Fantastiskt väldoftande och vacker kryddväxt som lockar till sig bin och fjärilar. Blommorna är vita och dekorativa i perennarabatten. Trivs i lucker och varm jord. 93888

Väldoftande och vacker. Lockar till sig bin och fjärilar. Blommorna används bl a i kryddblandningen 'Herbes de Provence', samt i potpurrier och doftpåsar. Blommorna är lavendelblå, fin i perennarabatten. Trivs i lucker och varm jord. Blommar året efter sådd. 93882

Klassisk sommarblomma. Blandningen innehåller nyanser i gult, rött, vitt och rosa. Utmärkt att plantera i både kruka och sommarblomsrabatt. Fin till snitt. Trivs bäst i en näringsrik och väldränerad jord. Vattna vid torka. 93919

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lejongap

Antirrhinum majus

40 cm

Linum usitatissimum L.

1-årig 3 cm

'Cheerio' F2 Klassisk sommarblomma. Sorten innehåller nyanser i gult, rött, vitt och rosa. Utmärkt att plantera i både kruka och sommarblomsrabatt. Fin till snitt. Trivs bäst i en näringsrik och väldränerad jord. Vattna vid torka. 93912

80

Lin, Spånads-

70 cm

2 cm

Lobelia, Häng-

Lobelia erinus

1-årig

Nätt och lättodlad eternell med vackra blå blommor. Det är dock de bruna frökapslarna som används som eternell. Stjälken är smal med ett tunt bladverk. Blommorna sitter i upprätta, kvastliknande samlingar. Anspråkslös men gärna lucker jord. 93954

5-10 cm

Lobelia, HängLobelia erinus

1-årig 1 cm

5-10 cm

'Saphir' Används huvudsakligen som kantväxt i rabatter, balkonglådor, urnor och krukor. Vacker sort med ett kraftigt hängande växtsätt, ljusgrönt bladverk och klarblå blommor med vitt öga. Trivs bäst i en näringsrik, väldränerad jord. 93974

1 cm

1-årig

'Red Cascade' Används huvudsakligen som kantväxt i rabatter, balkonglådor, urnor och krukor. Vacker sort med ett kraftigt hängande växtsätt, ljusgrönt bladverk och rödvioletta blommor med vitt öga. Trivs bäst i en näringsrik, väldränerad jord. 93966

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2019

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Antirrhinum majus

Perenn / flerårig

Lobelia, Kant-

Lobelia erinus

10 cm

1 cm

1-årig

'Snowball' Används huvudsakligen som kantväxt i rabatter, balkonglådor, urnor och krukor. Plantan har ett kompakt växtsätt. Vit lobelia är tyvärr svår att få helt sortren. Bli inte förvånad om någon blomma blir blå. Trivs bäst i en näringsrik, väldränerad jord. 94006


BLOMSTERFRÖER

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

FOTO: Annika Christensen

BUSIGA BLAD

Visst är det kul med blommor i olika färger, men glöm inte bort att också bladen kan bjuda på färg! Brokbladig innebär att bladen är flerfärgade. Oftast är det gröna blad med stänk av vitt eller krämgult. Den busiga slingerkrassen ’Yellow Troika’ har inte bara flerfärgade blommor – även bladverket går i två toner. Flerfärgade blad har också slingerkrassen ’Out of Africa’ som blommar i gult, orange och rött.

DIN ODLARVÄN  2019

Förkultiveras

Direktsådd

Förkultiveras/Direktsådd

Höjd

Blomstorlek

81


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lobelia erinus

10 cm

Lathyrus odoratus L.

1-årig 1 cm

150 cm

um rf

Luktärt

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

125 cm

um rf

Luktärt

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

125 cm

um rf

Luktärt

Pa

Luktärt

Pa

um rf

Pa

Pa

Lobelia, Kant-

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

100-150 cm

1-årig 5 cm

'Crystal Palace' Används huvudsakligen som kantväxt i rabatter, balkonglådor, urnor och krukor. Populär sort med kompakt växtsätt, mörkt grönt bladverk och rikligt med intensivt blå blommor. Trivs bäst i en näringsrik, väldränerad jord. 93990

Stars and Stripes Läcker blandning av luktärtsblommor med strimmor i olika nyanser av purpur, rosarött och lila. Lämplig både för kruka på t ex balkong och i rabatt. Behöver stöd. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna och ge näring regelbundet. 94106

Royal Mix Vacker och välbekant slingerväxt med mängder av doftande, långskaftade blommor i en blandning av färger. Lämplig både för kruka på t ex balkong och i rabatt. Behöver stöd. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna och ge näring regelbundet. Storpåse. 94091

Royal Mix Vacker och välbekant slingerväxt med mängder av doftande, långskaftade blommor i en blandning av färger. Lämplig både för kruka på t ex balkong och i rabatt. Behöver stöd. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna och ge näring regelbundet. 94090

'Royal White' Vacker och välbekant slingerväxt med mängder av vita, doftande, långskaftade blommor. Lämplig både för kruka på t ex balkong och i rabatt. Behöver stöd. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna och ge näring regelbundet. 94082

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lathyrus odoratus L. 100-150 cm

Luktärt

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

100-150 cm

um rf

Luktärt

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

25 cm

um rf

Luktärt

Lathyrus odoratus L.

1-årig 4 cm

150 cm

um rf

Luktärt

Pa

um rf

Pa

Pa

Pa

Luktärt

Pa

um rf

5 cm

150 cm

1-årig 5 cm

'Royal Rose' Vacker och välbekant slingerväxt med mängder av rosa, doftande, långskaftade blommor. Lämplig både för kruka på t ex balkong och i rabatt. Behöver stöd. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna och ge näring regelbundet. 94066

'Villa Roma' White & Rose En doftande, låg luktärt med utbrett växtsätt i ljuvligt romantisk färgskala. Fin i amplar eller som marktäckare. För rikligare blomning klipps vissna blommor bort efterhand. Lägg fröna i ljummet vatten ett dygn före sådd, så gror de säkrare. 94051

Old Spice Mix Underbar vad gäller doft och färgrikedom. Blommorna är inte så stora, men förekommer rikligt och doften är förtrollande. Lämplig både för kruka på t ex balkong och i rabatt. Behöver stöd. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 94042

'Lord Nelson' Gammaldags sort från 1907. Charmfull med en mängd av lite mindre blommor, ljuvligt doftande i blålila färgton. Lämplig både för kruka och i rabatt. Behöver stöd. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 94034

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lathyrus odoratus L. 150 cm

Luktärt

Lathyrus odoratus L.

40 cm

um rf

Lövkoja, Sommar-

Pa

um rf

1-årig 4 cm

'Fire and Ice' Spännande färgkombination av vitt och karmosinrött. Vingarnas dekorativa blå kanter blir bredare och mer markerade senare på säsongen. Med sin rika blomning lämpar den sig väl till att slingra uppför nät eller spaljé. Utmärkt snittblomma. 94026

82

Pa

Pa

Luktärt

Matthiola incana

1-årig 5 cm

Bijou Mix En lågvuxen och väldoftande blandning av luktärt. Plantorna är ganska kompakta och behöver ej stödjas. Blandningen innehåller rosa, röda, blå, violetta och vita nyanser. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna och ge näring regelbundet. 94018

40 cm

Malva, PraktMalope trifida

1-årig 2 cm

'Ten Week' Doftande och rikblommande, vacker även till snitt. Upprätta blomstänglar med blommorna tätt utefter stjälken. En lågväxande sort. Blandningen innehåller nyanser av gulvitt, mörkviolett, rosa och rött. Trivs i välgödslad, lucker jord. 94140

90 cm

Prisgrupper

Storvuxen och stadig, lämplig i rabatter. Lättodlad. Blommorna är stora och sidenglänsande, lätt trattformade i djupt ceriserosa, rosa och vitt. Vacker och hållbar i butketter. Anspråkslös växt som trivs på de flesta jordar, gärna en näringsrik och väldränerad. 94156

Förodling

Malva, RödMalva sylvestris 100 cm

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2019

1-årig 5 cm

Direktsådd

Skörd

Lathyrus odoratus L.

1-årig

'Royal Scarlet' Vacker och välbekant slingerväxt med mängder av lysande röda, doftande, långskaftade blommor. Lämplig både för kruka på t ex balkong och i rabatt. Behöver stöd. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna och ge näring regelbundet. 94074

um rf

2-årig 4 cm

'Purple Satin' Rödmalva med glänsande, vackra blommor. Passar lika bra i rabatt som i mer naturnära omgivningar. Gammal medicinalväxt. Trivs i näringsrik och väldränerad jord och i skyddat läge. Kan odlas som perenn i de mildare delarna av landet. 94164


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Malva, Sommar-

Lavatera trimestris L.

60 cm

Malva, Sommar-

Lavatera trimestris L.

1-årig 8 cm

60 cm

Mariaklocka

Campanula medium L.

1-årig 8 cm

70 cm

Mattram

Tanacetum parthenium

2-årig 6 cm

20 cm

Mix, Eterneller Nelson Mixture

1-årig 1,5 cm

80 cm

1-årig

'Silver Cup' Kraftfull och lättodlad. Sorten är prisbelönt för sina goda egenskaper som blomrikedom, hållbarhet och ovanligt vackra, djupt rosa, lätt trattformade blommor. Vacker och i bukett. Anspråkslös, trivs på de flesta jordar, gärna näringsrik och väldränerad. 94180

'Mont Blanc' Kraftfull och lättodlad. Sorten är prisbelönt för sina goda egenskaper som blomrikedom, hållbarhet och ovanligt vackra vita stora, trattformade blommor. Vacker och i bukett. Anspråkslös, trivs på de flesta jordar, gärna näringsrik och väldränerad. 94172

Ger en mängd klockor längs en stadig och upprätt stjälk. Klockorna i vitt, rosa och djupblått sitter på korta skaft tätt efter stjälken. Blommar året efter sådd. Hållbar och vacker i bukett. Anspråkslös, trivs på de flesta jordar, gärna lucker, mullrik jord. 94196

'Snowball' Liten och fin, mycket lämplig som kantväxt i rabatter och stenpartier. Kompakt och lågvuxen. Den översållas av små vita, mycket fyllda blommor. Bör förkultiveras, men kan direktsås i soligt läge. Trivs bäst i näringsrik jord men är anspråkslös. 94204

Växter lämpade för torkning med bl a roseneternell, jätteeternell och risp. Färgerna och formerna är många, lämpliga till blandade buketter att torka. De olika sorterna ska alla skördas när de är nyutslagna. Trivs i välgödslad och lucker jord. Vattna vid torka. 93272

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mix, Nektar Nelson Mixture 40-75 cm

Mix, Slingerväxter Nelson Mixture

1-årig 100-200 cm

Mix, Sommarblommor Nelson Mixture

1-årig 40-70 cm

Mix, Sommarblommor Nelson Mixture

1-årig

40-70 cm

Mix, Sommarblommor Blue Shades

1-årig 40-75 cm

Praktfull blommande blandning av högväxande slingerväxter med bl a luktärt, blomman för dagen och krasse. Lämplig för murar, staket och spaljéer. Växterna behöver stöd. Kan odlas i kruka. Trivs bäst på gödslade, luckra jordar men är anspråkslösa. 93260

Trevlig blandning med flera av våra älskade sommarblommor. T ex blåklint, ringblomma, aster, zinnia, romersk riddarsporre m fl. Härligt dekorativ färgklick i rabatten och för att plocka som snitt. Trivs i näringsrik och väldränerad jord. 93278

Trevlig blandning med flera av våra älskade sommarblommor som blåklint, ringblomma, aster, zinnia, romersk riddarsporre m fl. Härligt dekorativ färgklick både i rabatten och för att plocka som snitt. Trivs i näringsrik och väldränerad jord. Storpåse. 93279

Fantastisk blandning i enbart blå och violetta färgtoner. Ett härligt inslag i den färgstämda rabatten. Innehåller lättodlade sorter med olika blomningstid för lång blomning. Trivs bäst på lucker och mullrik jord, men många av sorterna är anspråkslösa. 93290

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

40-75 cm

Mix, Ängsblommor Nelson Mixture

1-årig

Fantastisk blandning i enbart ljust och mörkt rosa färgtoner. Härligt inslag i den färgstämda rabatten. Innehåller lättodlade sorter med olika blomningstid för lång blomning. Trivs på lucker och mullrik jord, men många av sorterna är anspråkslösa. 93296

40-75 cm

Perenn / flerårig

En fin blandning av blommor som hör hemma på blomsterängar bl a klöver, prästkrage, blåklint, färgkulla och nysört. Blommorna slås av under sensommaren, de måste få stå kvar och fröa av sig. 93266

Nattljus, Storblommigt Oenothera macrocarpa

15 cm

9 cm

Perenn / flerårig

Liten, flerårig växt med krypande växtsätt. Plantan får rikligt med stora gula, trattformade blommor. Passar fint i stenpartier, sluttningar och i framkant av rabatter. Blommar i regel året efter sådd, men kan blomma redan första året vid tidig vårsådd. 94220

um rf

Nattviol, TrädgårdsHesperis matronalis L.

Pa

60 cm

Nejlika, BorstDianthus barbatus

2-årig

Underbart väldoftande, gammaldags växt. Blommar under försommaren med violetta blommor. Ljumma sommarkvällar sprider den vågor av ljuv doft över trädgården. Växten är tvåårig men sprider sig själv. Mycket anspråkslös och tålig. Blommar året efter sådd. 94228

40 cm

2 cm

Direktsådd

Förkultiveras/Direktsådd

Höjd

Blomstorlek

2-årig

Mix Populär, gammaldags växt i nyanser av rött, vitt och rosa, flera tvåfärgade. Mycket hållbar snittblomma. Blir gärna flerårig eftersom den sprider sig själv. Se upp så du inte rensar bort självsådda fröplantor. Trivs i näringsrik, fuktig jord. 93422

DIN ODLARVÄN  2019

Förkultiveras

1-årig

Nyttig och vacker blandning med utvalda sorter som ska locka till sig och ge nektar åt bin. Bin behövs för pollinering i trädgården. Innhåller bl.a. reseda, gurkört, honungsfacelia och praktmalva. Trivs på lucker mullrik jord, men flera sorter är anspråkslösa. 93254

Mix, Sommarblommor Pink Shades

83


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Nejlika, BorstDianthus barbatus

40 cm

Nemesia Nemesia strumosa

2-årig 2 cm

20-30 cm

Pappersblomster Xeranthemum annuum

1-årig 2 cm

45 cm

Pelargon Pelargonium x hortorum

1-årig 3 cm

35 cm

Pelargon Pelargonium x hortorum

1-årig 2,5 cm

35 cm

1-årig 2,5 cm

'Herald of Spring' Populär, gammaldags växt i rosa, sammetsrött, vitt och många olika tvåfärgade kombinationer. Mycket hållbar snittblomma. Blir gärna flerårig eftersom den sprider sig själv. Se upp så du inte rensar bort självsådda fröplantor. Trivs i näringsrik, fuktig jord. 93428

Carnival mixed Färgstark, dekorativ och användbar i såväl rabatter som krukor och balkonglådor, gärna i samplantering med större växter. Blandningen innehåller många nyanser i gult, orange, rött och rosa. Trivs i mullrik, välgödslad jord. 94260

Mycket vacker eternell med sidenglänsande blommor. Blandningen innehåller rosa, lila och vita nyanser av dubbla blommor. De vajar mjukt i vinden eftersom stjälken är ganska späd men seg. Trivs i en lucker, sandblandad jord. 94332

'Inspire White' F1 Kruk- och utplanteringsväxt. Kan övervintras ljust och svalt, 5°C. Ger rikligt med blomställningar, kan ha upp till 15-20 blommor samtidigt. Kompakt växtsätt med många skott nerifrån basen. Tidigblommande. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 94408

'Inspire Scarlet' F1 Kruk- och utplanteringsväxt. Kan övervintras ljust och svalt, 5°C. Ger rikligt med blomställningar, kan ha upp till 15-20 blommor samtidigt. Kompakt växtsätt med många skott nerifrån basen. Tidigblommande. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 94400

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pelargon Pelargonium x hortorum

30 cm

Pensé Viola x wittrockiana

1-årig 2,5 cm

15 cm

Pensé Viola x wittrockiana

2-årig 7 cm

15 cm

Pensé Viola x wittrockiana

2-årig 6 cm

15 cm

Pensé Viola x wittrockiana

2-årig 6 cm

15 cm

2-årig

'Rococco' Tacksam, lättanvänd med stora kruskantade blommor i blandade färger. Beroende på såtid kan de användas med t ex vårblommande lökar, sommarblommor eller under sensommar/höst, då plantan tål en hel del frost. Trivs i näringsrik, väldränerad plantjord. 94500

'Panola Blackberry Sundae' F1 Mix Tacksam blomma i vacker färgskala. Såtiden avgör blomningstiden. För tidig vårblomning så i aug-sep alt. jan-feb. Sen vårsådd kan ge blomning större delen av sommaren. Penséer är utmärkta höstblommor och tål en hel del frost. För blomning på sensommar/höst så i juni. 94467

Hiemalis Tacksam och lättanvänd blomma i blandade färger. Beroende på såtid kan de användas med t ex vårblommande lökar, sommarblommor eller under sensommar/höst, då plantan tål en hel del frost. Trivs i näringsrik, väldränerad plantjord. 94460

'Florist Strain' Tacksam, lättanvänd med stora blommor i blandade färder. Beroende på såtid kan de användas med t ex vårblommande lökar, sommarblommor eller under sensommar/höst, då plantan tål en hel del frost. Trivs i näringsrik, väldränerad plantjord. 94452

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

25 cm

1-årig 8 cm

'Dreams Wild Rose' F1 Mix Rikblommande petunia med ett kompakt växtsätt i blandade rosa toner. Lämplig både i rabatter, balkonglådor och amplar. Trivs i lucker plantjord och regelbunden näring. 94547

84

Petunia Petunia hybrida

25 cm

Petunia Petunia hybrida

1-årig 9 cm

10-15 cm

'Glorius' F1 Populär och välkänd utplanteringsväxt. Blommorna är stora och fyllda med kronblad som har lite fransiga och mycket krusiga kanter. Blommar rikligt och är mest lämpad för balkonglådor och krukor. Trivs i lucker plantjord. 94544

Petunia Petunia hybrida

1-årig 4 cm

’Picobella’ F1 Liten petunia med ett kompakt växtsätt. Ger mycket rikligt med blommor. Lämplig både i rabatter, balkonglådor, urnor och amplar. Blandningen ger minst fem vackra färger. Trivs i lucker plantjord och regelbunden näring. 94536

30 cm

9 cm

1-årig

'Cascade Orchid Mist' F1 Välkänd utplanteringsväxt som passar i balkonglådor, krukor och amplar. Denna sort får dubbla blommor i ljuvliga pastelltoner. Trivs i lucker plantjord, ge näring regelbundet. Sorten blommar rikligt. 94528

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2019

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Petunia Petunia hybrida

30 cm

7 cm

'Inspire Pink' F1 Kruk- och utplanteringsväxt. Kan övervintras ljust och svalt (5°C). Ger rikligt med blomställningar, kan ha upp till 15-20 blommor samtidigt. Kompakt växtsätt med många skott nerifrån basen. Tidigblommande. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 94384

Petunia Petunia hybrida

9 cm

1-årig

'Purple Pirouette' F1 Välkänd utplanteringsväxt som passar i balkonglådor, krukor och amplar. Här i en läcker färgkombination av djupt violettblå blommor med en rent vit vågad spetskant. Blommorna är dubbla, ca 10cm stora och mycket vädertåliga. 94616


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Petunia, HängPetunia hybrida

30 cm

Praktportlak

Portulaca grandiflora

1-årig 6 cm

15 cm

Praktvädd

Scabiosa atropurpurea

1-årig 3 cm

90 cm

Prins Gustafs öga

Nemophila menziesii

1-årig 3 cm

15 cm

Prins Gustafs öga Nemophila menziesii

1-årig 2,5 cm

15-20 cm

1-årig 2,5 cm

'Showers Burgundy' Vacker och rikblommande sort med vädertåliga blommor i en härlig färg. Växer först lite upprätt men får sedan 50-60cm långa rankor och ett hängade växtsätt. Fin i amplar, krukor, balkonglådor och som marktäckare. 94560

'Kariba' F2 Tacksam för torra lägen. Stora, dubbla blommor i klara färger. Krypande växtsätt med små blad. Blomman sluter sig när solen går ner. Kan direktsås men bäst resultat vid förkultivering. Trivs på de flesta jordar, även sandjord. 94636

'Snowmaiden', 'Black Knight' Läcker kontrast av blommor i vitt och mörkaste rött, nästan svart. Förgyller sommarens alla buketter. Blommornas doft attraherar humlor, bin och fjärilar. Kan behöva stöd. Klipp bort vissna blommor efter hand eller torka fröställningen till eternell. 94655

'Penny Black' Färgstark sommarblomma som täcker marken. Sorten har så mörkt purpurfärgade blommor så de ser nästan svarta ut. Den mörka färgen förstärks av en silvervit kant runt hela blomman. Lättodlad gammaldags blomma i ovanlig färg. Vattna regelbundet. 94676

Nätt med skålformade, himmelsblå blommor. Den passar i rabatter och stenparti. Växten är ganska gracil med finflikade små blad och utbrett växtsätt. Anspråkslös och lättodlad. Trivs på de flesta lite luckra jordar. 94668

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Prydnadsgräs

Panicum elegans 60-80 cm

Prydnadsgräs, Blåsvingel Festuca

1-årig 15-30 cm

Perenn / flerårig

Prydnadskål

Brassica oleracea

25 cm

Prydnadspumpa

Curcubita maxima

1-årig 200 cm

Prydnadspumpa

200 cm

1-årig

'Frosted Explosion' Läcker sort av hirs med mycket dekorativa plymer. Snygg i rabatter och krukor tillsammans med andra sommarblommor och perenner eller som solitär. Hållbar i buketter. Trivs i näringsrik, väldränerad jord, men är anspråkslös. 94724

Vackert blågrått tuvbildande prydnadsgräs för torra och soliga platser. Den blågrå nyansen varierar något mellan plantorna. Får skira vippor i juni-juli. Kan odlas i större delen av Sverige på väldränerad och skyddad växtplats. Trivs i mager, torr jord. 94708

Ger stora, dekorativa, tämligen platta huvuden i rött och grönt eller vitt och grönt med krusiga bladkanter. Kan användas som dekor vid matuppläggningar, som kantväxt i rabatten och i blomsterarrangemang. Frosttålig. Trivs i tyngre, lerhaltig jord. 94740

'Turk´s Turban' Kan växa mot spaljé eller krypa på marken. Gula blommor efterträds av stora turbanliknande pumpor mer eller mindre randiga i orange, rött, grönt och vitt. Ätbara men odlas huvudsakligen för dekoration. Trivs i närings- och humusrik jord i varmt läge. 94764

Shenot, 'Crowns of Thorn' Kan växa mot spaljé eller krypa på marken. Gula blommor följs av kronliknande pumpor, mer eller mindre randiga i orange, grönt och/eller vitt. Odlas för dekoration. Trivs i närings- och humusrik jord i varmt läge. 94756

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Prydnasgräs, Ekorrkorn

Prydnasgräs, Svansfjäder

Hordeum jubatum L. 40-60 cm

Nassella tenuissima

1-årig

Vackert och skirt gräs med fjäderlika ax och långa borst som skiftar i violett i toppen. Utmärkt i rabatt, krukor/urnor och som solitär. Borsten är hårda/vassa och kan stickas, djur skall inte äta dem. Trivs i näringsrik, väldränerad jord, men anspråkslös. 94716

40 cm

Leucanthemum vulgare

1-årig

'Pony Tails' Svansfjädergräset är ett mycket vackert och skirt gräs med sirliga ax med långa borst. Kan användas som eternell. Passar utmärkt i rabatten men även i krukor och urnor. Trivs i näringsrik, väldränerad plantjord men är anspråkslös. 94732

70 cm

6 cm

Pysslingkrage

Mauranthemum paludosum

Perenn / flerårig

'Maikönigin' Välkänd och traditionell. Vacker i rabatter och i sommarens alla blombuketter. Flerårig växt som gärna kan få förvilda sig i ett hörn av trädgården. Sorten har ovanligt stora vita blommor. Ganska anspråkslös, tål torka när plantorna väl vuxit till sig. 94772

20 cm

um rf

Reseda, Lukt-

Pa

Prästkrage

Reseda odorata L.

1-årig 2 cm

Mycket nätt prästkrageliknande sommarblomma. Blommorna är ca 2cm breda och bladverket vackert ljusgrönt. Passar utmärkt i krukor, balkonglådor och som kantväxt i rabatter. Trivs bäst i en näringsrik, mullhaltig och väldränerad jord. 94780

30 cm

Direktsådd

Förkultiveras/Direktsådd

Höjd

Blomstorlek

1-årig

Oansenliga blommor som doftar underbart under ljumma sommarkvällar. Fin i bukett för sin fina dofts skull. Lockar till sig bin och insekter. Så gärna i små fläckar på många ställen i trädgården. Anspråkslös växt som klarar torka rätt bra. 94788

DIN ODLARVÄN  2019

Förkultiveras

Cucurbita pepo

1-årig

85


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Riddarsporre, Prakt-

Delphinium belladonna 80-100 cm

3 cm

Riddarsporre, TrädgårdsDelphinium elatum

Perenn / flerårig

180 cm

2 cm

Perenn / flerårig

Ringblomma

Calendula officinalis

50 cm

Ringblomma

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

65-75 cm

Ringblomma

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

50-70 cm

1-årig 7 cm

'Blue Donna' Praktriddarsporre med gammaldags charm som blommar med djupt blå, halvfyllda blommor. Bör stödjas el. odlas mot en vägg. Vacker som solitär och tillsammans andra växter. Trivs i mullrik trädgårdsjord, vattna vid torka. Växten är giftig. 94840

'Blue Bird' Praktfull, storvuxen och rikblommande. Lättodlad med gammaldags charm som pryder rabatten. Bör stödjas eller odlas mot en vägg, då plantorna blir höga. Vacker som solitär. Trivs i mullrik trädgårdsjord. Giftig. 94864

'Radio' Blomvillig och lättodlad. Fyllda blommor med långa kronblad i rent orange. Vacker att odla i rabatten och grönsakslandet. Fin till snitt. Ätbara dekorativa blomblad. Frösår sig gärna. Trivs bäst i näringsrik och väldränerad jord, men är anspråkslös. 94940

'Ivory Princess' Dubbel ringblomma i ljusgula nästan vita toner. Mitten är mörk eller cremefärgad. Blombladen går att äta, dekorativa i sallader. Trivs i näringsrik och väldränerad jord, men är anspråkslös. 94933

'Pink Surprise' Blomvillig och lättodlad med blommor som skiftar från orange till aprikos. Vacker i rabatten och grönsakslandet. Fin till snitt. Ätbara dekorativa blomblad. Frösår sig gärna. Trivs bäst i näringsrik och väldränerad jord, men är anspråkslös. 94932

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ringblomma

Calendula officinalis

50 cm

Ringblomma

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

40-60 cm

Ringblomma

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

60 cm

Ringblomma

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

30 cm

Ringblomma

Calendula officinalis

1-årig 6 cm

20 cm

1-årig 6 cm

'Pacific Beauty' Blomvillig och lättodlad. Fyllda blommor i nyanser av gult, aprikos och orange. Vacker i rabatten och grönsakslandet. Fin till snitt. Ätbara dekorativa blomblad. Frösår sig gärna. Trivs bäst i näringsrik och väldränerad jord, men är anspråkslös. 94924

'Kinglet yellow' Vackert gul ringblomma med fylld mitt. Några blommor kan bli ofyllda. Underbar att använda i buketter. Fin att odla i rabatt och grönsaksland. 94920

'Orange Porcupine' En praktfull, fylldblommig sort i lysande färg. Vacker att odla i rabatt och grönsaksland. Idealisk till snitt. Blombladen går att äta, dekorativa i sallader och drinkar. 94916

'Fiesta Gitana' Blomvillig och lättodlad. Fyllda blommor i gula, aprikosa och orange färger. Vacker i rabatten och grönsakslandet. Fin till snitt. Ätbara dekorativa blomblad. Frösår sig gärna. Trivs bäst i näringsrik och väldränerad jord, men är anspråkslös. 94908

Daisy Citrus Mix Härlig färgkombination av sorterna 'Apricot Daisy', 'Lemon Daisy' och 'Orange Daisy'. De är lågväxande och fina i kruka och som kantväxt i rabatt och varför inte i ditt grönsaksland! Ätliga blomblad. 94900

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ringblomma Calendula officinalis

45 cm

Ringblomma

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

'Bronzed Beauty' Lättodlad, rikblommande ringblomma med iögonenfallande färg. Vacker att odla i rabatt och grönsaksland. Fin till snitt. Kronbladen ätliga och dekorativa i sallader och drinkar mm. Fin snittblomma. 94892

86

50 cm

Ringblomma

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

Blomvillig och lättodlad. Blommor från ljust gul över aprikos till mörkt orange. Vacker i rabatten och grönsakslandet. Fin till snitt. Ätbara dekorativa blomblad. Frösår sig gärna. Trivs bäst i näringsrik och väldränerad jord, men är anspråkslös. Storpåse. 94877

50 cm

Ringkrage Chrysanthemum carinatum

1-årig 7 cm

Blomvillig och lättodlad. Blommor i lysande nyanser av gult, aprikos och orange. Vacker i rabatten och grönsakslandet. Fin till snitt. Ätbara dekorativa blomblad. Frösår sig gärna. Trivs bäst i näringsrik och väldränerad jord, men är anspråkslös. 94876

60 cm

Prisgrupper

Direktsådd

Skörd

Limonium sinuatum

Lättodlad. Bladen är mörkt gröna och finflikiga. Ger en mängd färger som gult, rosa, rött och vitt i olika kombinationer med dekorativa bruna diskblommor i mitten. Fin i rabatt och till snitt. Trivs i de flesta jordar, gärna lucker och mullrik. 94960

Förodling

Risp, Blå-

1-årig 6 cm

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2019

60 cm

1-årig 0,5 cm

Mix Mycket färgstark, kan användas både som färsk snittblomma och torkad som eternell. Färgen är intensiva, blommorna är små men samlade och ger ett fylligt intryck. Kan direktsås i goda lägen men bör förkultiveras. Trivs i sandblandad jord. 94976


BLOMSTERFRÖER

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

FOTO: Katja Ragnstam

NÄR MÖRKRET FALLER… Visste du att rosenskäran är en kortdagsblommande växt? Den börjar alltså blomma först när dagarna blir lite kortare. Ofta står dina plantor gröna i rabatten eller krukan till sensommaren när mörkret återkommer. Är du tidig ute med sådden kan du få dem att blomma innan dagarna blivit för långa men oftast får du vänta till hösten närmar sig. Det är dock sällan något problem, rosenskäran är väl värd att vänta på!

DIN ODLARVÄN  2019

Förkultiveras

Direktsådd

Förkultiveras/Direktsådd

Höjd

Blomstorlek

87


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

um rf

Pa

Roseniberis

Iberis umbellata L.

30 cm

Rosenskära

Cosmos bipinnatus

1-årig 3 cm

30-50 cm

Rosenskära

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

50-60 cm

1-årig 8 cm

Fin liten kant- och stenpartiväxt. Jämna, kompakta plantor i nyanser av rosa, lila och vitt. Lättodlad och anspråkslös, kan direktsås eller bredsås i låda och sättas ut utan omplantering. Vill ha jämn temp/ fukt vid gronig. Trivs på väldränerade jordar. 94992

Vega Mixture Härlig sortblandning med stora blommor i vitt, rosa och olika rosaröda nyanser. Relativt låg höjd, fin i såväl rabatten som i kruka. Gödsla sparsamt, annars blir det mer blad och färre blommor. 95052

'Xanthos' Mycket vacker och speciell rosenskära i ljust guldgult. Blir lägre än vanlig rosenskära och passar utmärkt i både rabatt och kruka. Ljuvlig snittblomma. 95048

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rosenskära

Cosmos bipinnatus 80-100 cm

Rosenskära

Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

100 cm

Rosenskära

Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

120 cm

Rosenskära

Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

75 cm

1-årig

'Purity' Lättodlad blomma i en rent vit färg. Trevlig i samplantering och som bakgrund till lägre blommor. Fin till snitt. Gödsla sparsamt, annars blir det mer blad och färre blommor. Putsa bort vissna blommor efterhand. Kan behöva bindas upp. 95044

'Early Summer' Lättodlad blomma i en blandning av vita, ljusrosa och mörkt rosa nyanser. Perfekt för sommarblomsrabatt och till snitt. Gödsla sparsamt, annars blir det mer blad och färre blommor. Putsa bort vissna blommor efterhand. Kan behöva bindas upp. 95036

'Double Click' Härligt, rikblommande sort med stora, halvt och helt fyllda blommor i vitt och olika rosa nyanser. Perfekt för sommarblomsrabatt och snitt. Gödsla sparsamt, annars blir det mer blad och färre blommor. Putsa bort vissna blommor efterhand. Kan behöva bindas upp. 95028

'Gazebo Red' Lite lägre variant av rosenskära som blommar med stora cerisrosa-röda blommor. Perfekt för sommarblomsrabatt och till snitt. 95029

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rosenskära

Cosmos bipinnatus 100-120 cm

Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

'Daydream' Läcker färgkombination i vitt, ljust rosa och mörkt körsbärsrött. Perfekt i rabatt och till snitt. Gödsla sparsamt, annars blir det mer blad och färre blommor. Putsa bort vissna blommor efterhand. Kan behöva bindas upp. 95020

88

Rosenskära

75 cm

Rudbeckia, Röd

Echinacea purpurea

1-årig 11 cm

'Candy Stripe' Lättodlad. Ger stora vita blommor med en rosaröd kant runt hela kronbladet eller med djuprosa fläckar och prickar. Vackert dillikt bladverk. Fin i rabatt och till snitt. Gödsla sparsamt, annars blir det mer blad och färre blommor. 95012

50 cm

9 cm

Rudbeckia, Röd Echinacea purpurea

Perenn / flerårig

100 cm

'White Swan' Kulturväxt som bl a används till förkylningsmediciner. Stadig rabattväxt, dekorativ till snitt. Stora vita blommor med den typiska uppstående mittknappen. Lättodlad och tålig. Hållbar i bukett. Trivs i skyddad plats i väldränerad jord. 95080

9 cm

Perenn / flerårig

'Starlight' Kulturväxt som bl a används till förkylningsmediciner. Stadig, behöver ej stödjas. Sorten har stora djupröda blommor med den typiska uppstående mittknappen. Lättodlad och tålig. Hållbar i bukett. Trivs i skyddad plats i väldränerad jord. 95072

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2019

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Rudbeckia, Sommar-

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

25 cm

8 cm

1-årig

'Toto Gold' Kompakt växtsätt och översållad av gyllengula blommor med den typisk mörkbrun mitt. Vacker i rabatt, krukor och balkonglådor. Trivs i näringsrik plantjord. Gödsla och vattna rikligt. Även om plantan ser liten ut i början växer den snabbt till sig. 95120


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rudbeckia, Sommar-

Rudbeckia hirta var. pulcherrima 70-80 cm

Rudbeckia, Sommar-

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

1-årig 10 cm

45-50 cm

Rudbeckia, Sommar-

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

1-årig 8 cm

50 cm

Rävsvans

Amaranthus caudatus L.

1-årig 10 cm

80 cm

Rör mig ej / Sensitiva Mimosa pudica

1-årig

25 cm

1-årig 1,5 cm

'Prairie Sun' Härliga, stora, vida blommor, ca 10cm i diameter. Blombladen är ljust gula i ytterkanten, guldgula längre in och blomman har en effektfull grön mitt. Passar utmärkt i rabatten, tål lättare frost, härlig till snitt. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 95112

'Maya' Stora och fyllda blommor, ca 8cm, på stadiga stjälkar. Förträfflig i rabatten t ex som färgaccent bland perenner och andra sommarblommor. Passar även i stora krukor på balkong och altan. Trivs bäst i en näringsrik och väldränerad jord. 95096

'Cherry Brandy' En underbar cherryröd Rudbeckia som passar förträffligt som färgsättare i rabatten eller krukan. Stora blommor, stadiga stjälkar och fint förgrenat växtsätt. 95088

Dekorativ med små vinröda blommor samlade i långa, hängande, svansliknande blomställningar. Buskigt växtsätt. Ett originellt inslag i rabatten, kruka eller som en låg tillfällig häck. Fin snittblomma och eternell. Trivs i näringsrik och väldränerad jord. 95128

Liten nätt krukväxt som fäller ihop sina blad vid beröring för att fälla upp dem igen efter några minuter. Blommorna är ulliga, rosafärgade bollar på korta skaft, bladen är grågröna. Lättskött och tacksam. Trivs i näringsrik jord och ljus växtplats. 95192

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salvia, Blå-

Salvia patens 60-70 cm

Salvia, Prakt-

Salvia splendens

4 cm

25 cm

Silverek

Senecio cineraria

20 cm

Solros

Helianthus annuus

70 cm

Solros

25 cm

40-50 cm

10 cm

'St. Johns Fire' Blommar rikligt hela sommaren med upprätta, klarröda blommor som är samlade i ett ax. Utmärkt kantväxt i rabatter, balkonglådor och urnor. Trivs i näringsrik, lucker plantjord. 95180

'Silver Dust' Mycket dekorativa blad som är jämnt silvergrå och ludna. Kan kombineras med alla färger och ge fin effekt. Tål att stå mycket soligt, lämplig i balkonglådor, urnor och som kantväxt i rabatter. Trivs i välgödslad, lucker jord, men är ganska anspråkslös. 95208

'Zebulon' Vacker guldgul solros med en stor, ca 25cm, enkel intensivt gul blomma på en för solros liten planta. Sorten är vacker i rabatt men också avsedd att klippa av och sätta i vas. Anspråkslös men växer bättre med vatten och näring under sommaren. 95340

'Sunspot' Lysande solros som är lämplig för sådd direkt på växtplatsen. Sorten ger en låg planta med fin förgrening och många tidiga, 10cm stora, solgula blommor. 95332

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Helianthus annuus 170-200 cm

Solros

Helianthus annuus 1-årig

15 cm

'Double Sunking' Guldgula fyllda blommor på en fint förgrenad stjälk. Fin snittblomma och ett blickfång i rabatten. Anspråkslös. 95326

60 cm

Solros

Helianthus annuus 1-årig

17 cm

180-200 cm

'Sungold' Lägre än vanliga solrosor men har lika stora fina blommor. De är guldgula och helt fyllda, mycket dekorativa både i rabatt och i vas. Toppas plantan blir den buskigare och ger 6-7 blommor/ planta. Anspråkslös men vill ha vatten och gödsel. 95324

Solros

Helianthus annuus 1-årig

20 cm

30-40 cm

'Ruby' F1 Den omtyckta solrosen i ny skepnad: Stora, djupt rubinröda blommor som väcker uppmärksamhet. Trivs i väldränerad jord. Knopparna smakar gott lättkokta med smör, även fröna kan ätas. Fin snittblomma och en blickpunkt i rabatten. 95316

Solros

Direktsådd

Förkultiveras/Direktsådd

Höjd

1-årig 10 cm

'Pacino Gold' Lysande solgul solros, lämplig för odling i kruka. Sorten ger en låg planta med fin förgrening och många tidiga 10cm stora blommor. Vacker i större krukor, i rabatten och till snitt. Lätt och tacksam att förkultivera. Trivs på de flesta jordar. 95292

Blomstorlek

Helianthus annuus

200-300 cm

1-årig 20 cm

'Moonwalker' Välbekant och lättodlad. Sorten förgrenar sig, ger ett buskigt intryck och täcks med 6-10 stora, intensivt citrongula blommor med chokladfärgad mitt. Trivs på de flesta jordar, behöver rikligt med vatten och näring. 95284

DIN ODLARVÄN  2019

Förkultiveras

Helianthus annuus

'Blue Angel' Fint vävande växtsätt och lysande klarblå blommor. Utmärkt samplanteringsväxt och färgaccent både tillsammande med perenner och andra sommarblommor. Ger dina kompositioner "det lilla extra"! Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 95148

Solros

89


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solros

Helianthus annuus

150-500 cm

Solros

Helianthus annuus 1-årig

30 cm

120 cm

Solros

Helianthus debilis 1-årig

13 cm

200 cm

Solros

Helianthus annuus 1-årig

7 cm

100-150 cm

Solros

Helianthus annuus 1-årig

15 cm

150-200 cm

1-årig

'Uniflorus' Starkväxande, praktfull solros med en stor, gul blomma. Kan användas i rabatten, grönsakslandet och som vindskydd. Ståtlig som snittblomma. Spara gärna någon fröställning till fårlarna. Anspråkslös, men växer ännu bättre om den får vatten och gödsel under sommaren. 95276

'Ikarus' Förgrenar sig från basen och blommar rikligt med 12-15cm stora solgula blommor med mörk mitt. Utmärkt till snitt, i rabatt, som avskärmning, planteras mot husvägg eller mur. Trivs i näringsrik jord men är anspråkslös. 95268

'Ice Cream' Den här arten av solros får mindre blommor men blommar rikligt och grenar sig mer än den klassiska. Ljust vaniljgula/ citrongula blommor med mycket mörk mitt. Härliga i rabatt och utmärkta till snitt. Trivs i näringsrik jord, anspråkslös. 95260

'Golden Hedge' Blommorna är ca 15cm stora och vackert guldgula. Förgrenar sig ca 50cm ovan marken och flera plantor i rad bildar en tät blommande häck. Sorten är pollenfri och blommar därför flera veckor längre. Fin till snitt. Tålig, men vattna för bra tillväxt. 95252

Wilde mixture En härlig blandning i olika höjder och färger - gyllengult, brons och i olika röda schatteringar. Kan användas som avskärmning, planteras mot husvägg eller mur. Härliga i rabatt och praktfulla till snitt. Trivs bäst i en näringsrik jord men är anspråkslös. 95244

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sommaradonis

Adonis aestivalis L.

30 cm

Sommarslöja

Gypsophila elegans

1-årig 3 cm

40 cm

Spanska flaggan

Ipomoea lobata

1-årig 1,5 cm

300 cm

Spanska jungfrun

Nigella hispanica

1-årig

90 cm

Stockros

5 cm

150 cm

2-årig 10 cm

Söt och skir. Plantan breder ut sig, med små blad på tunna stjälkar, vilket gör att den ser mycket gracil ut. De vita blommorna är små och passar fint i rabatt och kruka. Kan även användas i sommarbuketter. Trivs i en lätt och väldränerad jord i full sol. 95376

Charmig med ett ganska mörkt bladverk. Blommorna sitter på långa stjälkar. De slår ut i rött för att därefter bli orange, sedan gula och till slut vita. Alla färger finns på samma gång. De är mycket hållbara som snittblommor. Trivs i välgödslad jord. 95384

'African Bride' Med sitt sirliga bladverk och vita blommor med mörka ståndare och frökapslar är blomman söt och tuff på samma gång. Passar såväl i rabatten som i buketten. Frökapslarna är mycket dekorativa och användbara som torkade. 95392

'The Watchman' Stora enkla blommor i mörkt rött, nästan svart. Blommar normalt året efter sådd, men kan vid tidig sådd blomma samma år (är då ett-årig). Trivs i näringsrik, fuktighetshållande jord. 95436

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Alcea rosea L. 150 cm

Alcea rosea L. 180 cm

um rf

Strandkrassing

Lobularia maritima

2-årig 10 cm

'Chaters Double' Mycket fyllda, pionliknande, 10cm stora blommor i vitt, gult, rosa och mörkrött. Blommar normalt året efter sådd, men kan vid tidig sådd blomma samma år. Trivs i näringsrik, fuktighetshållande jord. 95412

10 cm

um rf

Strandkrassing

Pa

Pa

Stockros

2-årig 10 cm

'Summer Carnival' Vacker och rikblommande. De fyllda blommorna varierar från vitt, gult och rosa över till mörkaste rött. Praktfull i rabatt och till snitt. Stockros blommar normalt året efter sådd, men kan vid tidig sådd blomma samma år. Trivs i näringsrik, fuktighetshållande jord. 95428

90

Lobularia maritima

1-årig 0,3 cm

'Violett Queen' Nätt kant- och stenpartiväxt. Den blommar rikligt med djupt violetta, doftande blommor. Blommorna är omtyckta av bin och insekter. Smala, mörkgröna blad. Plantorna bildar så småningom en tät blommande matta. Anspråkslös. 95464

10 cm

Prisgrupper

'Carpet of Snow' Nätt kant- och stenpartiväxt. Den blommar rikligt med lysande vita, doftande blommor. Blommorna är omtyckta av bin och insekter. Smala, mörkgröna blad. Plantorna bildar så småningom en tät blommande matta. Anspråkslös. 95448

Förodling

Studentnejlika Lychnis chalcedonica L.

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2019

1-årig 0,3 cm

Direktsådd

Skörd

Alcea rosea L.

1-årig

Lättodlad med dekorativt dilliknande bladverk i stor mängd. Ger ett fluffigt grönt intryck som kröns med klart röda små blommor med svart öga. Vacker både i rabatt och i stenparti. Ganska anspråkslös växt som trivs på de flesta jordar. 95360

Stockros

90 cm

10 cm

Perenn / flerårig

Välkänd, gammaldags och pålitlig växt. Den blommar med en samling eldröda blommor under högsommaren. Fin i rabatter och till snitt. Mycket vädertålig, blommar snällt även kalla och regniga somrar. Trivs i lucker jord men mycket anspråkslös. 95476


BLOMSTERFRÖER

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

UPP SOM EN SOL FOTO: Anna Lindeqvist

Det är inte en slump att solrosen har fått sitt namn – den lyser verkligen upp i trädgården! ’Double Sunking’ är med sina fyllda blommor än mer lik en sol! Precis som andra solrosor vill den stå soligt i någorlunda skydd från kraftiga vindar. Den behöver rejält med näring och vatten för att bli stor och fin.

DIN ODLARVÄN  2019

Förkultiveras

Direktsådd

Förkultiveras/Direktsådd

Höjd

Blomstorlek

91


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Svartöga

Thunbergia alata 100-150 cm

Svartöga Thunbergia alata

1-årig

3 cm

150 cm

Sömntuta

Eschscholzia californica

1-årig 3 cm

20 cm

Tagetes, Liten

Tagetes tenuifolia

1-årig 5 cm

20-30 cm

Tagetes, Liten Tagetes tenuifolia

1-årig 1 cm

20 cm

1-årig 1 cm

'Alba Oculata' Har rikligt med vackert vita blommor. Behöver stöd mot spaljé eller pinnar. Förutom att användas som sommarblomma utomhus, på t ex balkong och uterum, kan den användas som krukväxt i ett söderfönster. Trivs i näringsrik, välgödslad jord. 95504

Lättodlad och snabbväxande. Kan användas både utomhus i soliga, varma lägen, på balkong, altan och i uterum samt som krukväxt. Behöver stöd. Blommar rikligt med blommor i bl. färger med svart mitt. Trivs i välgödslad, lucker jord. 95496

'Rosa Romantica' Vacker sommarblomma i romantiska rosa toner. Den blommar rikligt hela sommaren. Blommorna sluter sig framåt kvällen. Tacksam i rabatter, fin och hållbar som snittblomma om den plockas i knopp 95524

'Tangerine Gem' De finflikade bladen har en skarp kryddig citronsmak goda i sallad och till fisk. Blomman används i sallader och som dekoration. Växer kuddformigt och blir översållad med små, enkla orange blommor. Tålig, vattna vid torka. 95563

'Lemon Star' En härlig liten tagetes med citrongula blommor som är ca 2cm i diameter. Busklikt växtsätt, finflikigt bladverk och riklig blomning. Utmärkt kantväxt och dekorativ som blommande låg häck. 95555

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tagetes, Sammets-

Tagetes patula

20 cm

Tagetes, SammetsTagetes patula

1-årig

4 cm

20 cm

Tagetes, Sammets-

Tagetes patula

1-årig 4 cm

25 cm

Tagetes, Sammets-

Tagetes patula

1-årig 4 cm

20 cm

Tagetes, Sammets-

4 cm

15 cm

1-årig 2 cm

'Strawberry Blonde' En tagetes i rosa toner. Passar utmärkt i rabatter och krukor. Plantan är låg och blommar rikligt även vid kall. Nyp bort första blomknopparna så blir plantan buskigare. Trivs i välgödslad jord men är anspråkslös. Nyp bort visset för rikligare blomning. 95620

'Tiger Eyes' Tacksam och lättodlad. Vacker med en fylld mitt i guldgult och en mahognyröd "kjol" av större blomblad. Blommar rikligt även vid kall/regnig väderlek, tål en del frost. Bör förkultiveras, lätt att lyckas med. Trivs i välgödslad jord, men anspråkslös. 95619

'Panther' Tacksam och lättodlad. Sorten ger bronsröda fyllda blommor omkring 5cm stora. Blommar rikligt även vid kall/ regnig väderlek, tål en del frost. Bör förkultiveras, lätt att lyckas med. Trivs i välgödslad jord, men anspråkslös. 95603

'Mowgli Orange' Söt minitagetes där blommorna blir ca 2 cm i diameter. Sorten ger fyllda blommor i rent orange. Plantan är låg och blommar även vid kall och regnig väderlek. Utmärkt i rabatter och krukor. Blommar rikligt hela sommaren. 95589

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tagetes patula

20 cm

Tagetes patula

1-årig 4 cm

'Boy o Boy' Tacksam och lättodlad. Fyllda blommor, 5 cm stora, i citrongula, orange och tvåfärgade nyanser. Blommar rikligt även vid kall/regnig väderlek, tål en del frost. Bör förkultiveras, lätt att lyckas med. Trivs i välgödslad jord, men anspråkslös. 95579

92

Tagetes, Sammets-

25 cm

Tagetes, Sammets-

Tagetes patula

1-årig 5 cm

'Alumia Vanilla Cream' En söt liten tagetes i krämigaste vitt. Passar utmärkt i rabatter och krukor. Plantan är låg och blommar rikligt även vid kall och regnig väderlek. Nyp bort första blomknopparna så blir plantan buskigare. Trivs i välgödslad jord men är ganska anspråkslös. 95572

20 cm

Tagetes, Stor

1-årig

'Bolero' Tacksam och lättodlad. Ger roströda blommor med varmt gulorange kant i varierande bredd runt blombladen. Blommar rikligt även vid kall/regnig väderlek, tål en del frost. Bör förkultiveras och är lätt att lyckas med. Trivs i välgödslad jord, anspråkslös. 95571

35 cm

Prisgrupper

Direktsådd

Skörd

Tagetes erecta

'Vanilla' F1 Tacksam och lättodlad. Ger stora, fyllda blommor i en härligt gräddvit färg. Blommar rikligt även vid kall/regnig väderlek, tål en del frost. Bör förkultiveras, lätt att lyckas med. Trivs i välgödslad jord, men anspråkslös. 95643

Förodling

Tagetes, Stor

1-årig 7 cm

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2019

Tagetes erecta

4 cm

Tagetes patula

1-årig

'Yellow Boy' Tacksam och lättodlad. Sorten ger gula, fyllda blommor omkring 4cm stora. Blommar rikligt även vid kall/regnig väderlek, tål en del frost. Bör förkultiveras, lätt att lyckas med. Trivs i välgödslad jord, men anspråkslös. 95627

Tagetes, Sammets-

50 cm

1-årig 7 cm

'Taishan Orange' En ståtlig och robust tagetes som passar fint i sommarrabatten och även i stora krukor på balkong och altan. Nyp bort första blomknopparna så blir plantan buskigare. Trivs bäst i näringsrik och väldränerad jord. Putsa bort vissna blommor efterhand. Bör förkultiveras. 95637


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tagetes, Stor

Tagetes erecta

50 cm

Taklöksblandning

Sempervivum

1-årig 7 cm

6-10 cm

Salpiglossis sinuata

Perenn / flerårig

Trumpetblomma

50 cm

Tusensköna

Bellis perennis L.

1-årig 5 cm

15 cm

1,5 cm

Tusensköna

Bellis perennis L.

Perenn / flerårig

10 cm

1,5 cm

Perenn / flerårig

'First Lady' F1 Tacksam och lättodlad. Ger stora, mycket fyllda blommor i klargult. Blommorna sitter väl ovan bladverket. Blommar rikligt även vid kall/regnig väderlek, tål en del frost. Bör förkultiveras, lätt att lyckas med. Trivs i välgödslad jord, men anspråkslös. 95635

Utmärkt på t ex murar, slänter, stenpartier och torvtak men också i rabatter, krukor, tråg och på stora fat med vackra stenar. Trivs i full sol, gärna i öppet läge. Kräver väldränerad jord. Tål torka. Blommar första gången några år efter sådd. 95655

'Bolero' F2 Stora, lite petunialiknande blommor i en basfärg som kan vara allt ifrån gul, röd, rosa, lila, purpur och många fler nyanser samt också en vacker ådring i avvikande färg, vanligen gul. Kompakt växtsätt. Trivs i näringsrik, lucker jord. 95681

'Pomponette' Helt fyllda blommor i nyanser av rosa, vitt och rött. Nätt växtsätt med bladen i en låg rosett på marken. Fin kant- och stenpartiväxt gärna planterad i små grupper. Blommar till hösten första året, sedan i maj-sept. Mycket anspråkslös växt. 95715

'Meadow Daisy' Små, prästkrageliknande blommor med vita kronblad och gul mitt. Nätt växtsätt med bladen i en låg rosett på marken. Fin kant- och stenpartiväxt som kan få sprida sig ut i gräsmattan. Blommar till hösten första året sedan i maj-sept. Mycket anspråkslös. 95707

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Törnrosas Kjortel

Rhodochiton atrosanguineum 300 cm

6 cm

Underblomma

Mirabilis jalapa L.

Perenn / flerårig

60 cm

Vallmo, Fjäder-

Papaver somniferum

1-årig 4 cm

70 cm

Vallmo, Jätte-

Papaver (Orientale-gr.)

1-årig 8 cm

100 cm

10 cm

Vallmo, KornPapaver rhoeas L.

Perenn / flerårig

40-60 cm

1-årig 6 cm

Praktfull, gammaldags slingerkrukväxt. Odlas i stor kruka med stöd av en spaljé. Rankorna kan bli flera meter långa och har spetsigt hjärtformade blad och blommor i mörkrött. Trivs i soligt fönster, vattnas med måtta. Skall övervintras svalt. 95733

Stora, iögonfallande, trumpetlika blommor i de mest varierande färger. Växten är storvuxen och yppigt grön. Vacker i rabatt och i stora krukor. Trivs bäst på en lucker och välgödslad jord. Kan övervintras frostfritt. 95743

'Lilac Pompom' En fjädervallmo med fyllda blommor i ljust lila. Passar fint i sommarblomsrabatter och bland perenner. Mycket vacker till snitt. Så både höst och vår för att få lång blomningstid. Trivs i de flesta väldränerade jordar. 95793

Pampig och dekorativ. Fantastisk starkt orangeröd blomma. Kraftiga, flikiga silvergröna blad som vissnar ned tidigt. Plantera gärna med perenner som fyller ut tomrummet på sensommaren. Anspråkslös, tål torka men vattna plantan när den är liten. 95753

'Bridal Silk' En lättodlad ettåring, är denna enkla vallmo som tillhör släktet kornvallmo. Den är en prydnad överallt, med sin underbara silkesvita färg. Anspråkslös men trivs bäst i näringsrik och fukthållande jord. 95769

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Vallmo, Korn-

Papaver rhoeas L. 40-50 cm

Vallmo, PionPapaver somniferum

1-årig 6 cm

Med sina enkla röda blommor utgör kornvallmon ett vackert inslag på vildängar och naturtomter. Ytterst lämplig till förvildning. Ses ofta växa på åkerrenar och vägkanter. 95761

70 cm

Vallmo, Pion-

Papaver somniferum

1-årig 8 cm

'Black Peony' Stora fyllda blommor i en läckert mörkt violett färg. Vacker även till snitt. Den utvecklade men fortfarande gröna dekorativa frökapseln kan användas som eternell. Höstsådd ger tidigare blomning. Trivs i de flesta väldränerade jordar. 95785

70 cm

Vallmo, Sibirisk Papaver croceum

1-årig 8 cm

Stora, fyllda, pionliknande blommor. Blandningen innehåller rosa, vita och röda nyanser. Mycket lättodlad rabattoch snittblomma. Så både höst och vår för att få lång blomningstid. Trivs i de flesta väldränerade jordar. 95777

30 cm

5 cm

Perenn / flerårig

Lysande gula, orange och röda nyanser. En intensiv färgklick i trädgården under lång tid. Den kan sprida sig något och bör få ett eget litet hörn av rabatten. Så i grupp för bästa effekt. Tål att odlas på torr och mager jord. Trivs bäst i lucker jord. 95801

Verbena, Jätte-

Direktsådd

Förkultiveras/Direktsådd

Höjd

Blomstorlek

Verbena bonariensis 120 cm

5 cm

1-årig

Pampig sommarblomma som är en utmaning att odla. Är flerårig men odlas hos oss som ettårig. Blommar med lilavioletta blommor på höga stänglar. Bladen är lansettlika och mörkt gröna. En favorit tillsammans med höga dahlior. 95813

DIN ODLARVÄN  2019

Förkultiveras

93


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Vial, Rosen-

Lathyrus latifolius L. 100-150 cm

3 cm

Vinda, Fjäderstjärn-

Ipomoea quamoclit

Perenn / flerårig

200 cm

Vinda, KejsarIpomoea nil

1-årig

200-300 cm

Vinda, Purpur-

Ipomoea purpurea

1-årig 8 cm

250 cm

Vinda, Purpur-

Ipomoea purpurea

1-årig 5 cm

250 cm

1-årig 5 cm

Rosenvial är nära släkt med den ettåriga luktärten, men är flerårig. Enastående vacker, blommar i rosa nyanser. Snabbväxande och rikblommande. Söt i bukett. Doftar ej. 95857

'White Feather' Slingrande klätterväxt vars tunna, fjäderformade blad kan bli upp till 10cm långa. Klockformade blommor med vita, stjärnlika kronblad. Besöks gärna av fåglar och fjärilar. Utmärkt i kruka på altanen och i uterummet. 95869

'Split Second' Ljuvlig klätterväxt med rosa, dubbla blommor. Passar utmärkt i stora krukor på balkong, altan och i uterum. Trivs bäst i en näringsrik, väldränerad jord i varmt och skyddat läge. Ge plantan stöd att klättra på. 95877

'Star of Yelta' Underbara, stora blommor, ca7cm. Passar utmärkt i t ex stora krukor på balkong/ altan. Trivs bäst i en näringsrik och väldränerad jord. Ge plantan stöd, i form av t ex spalje, att klättra på. Växtens fröer är giftiga. 95893

'Bohemian Shades' Bedårande mix av purpurvinda. Blommar rikligt i mörkt lila och cerise toner. Mycket fin i stora krukor på balkong/altan. Ge plantan stöd, t ex en spaljé att klättra på. Växtens fröer är giftiga. 95891

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Viol, Brok-

Viola tricolor

15 cm

Viol, BrokViola tricolor

2-årig

3 cm

12-15 cm

Zinnia

Zinnia elegans

2-årig 3 cm

40 cm

Zinnia

Zinnia elegans 1-årig 5 cm

70 cm

Zinnia

Zinnia elegans 1-årig 7 cm

40 cm

1-årig 5 cm

'Velour Blue Blotch' Ger en sky av söta, små, violblå blommor. Beroende på såtid kan de användas med t ex vårblommande lökar, sommarblommor el under sensommar/höst. Trivs i näringsrik, väldränerad plantjord. 95913

'Tiger Eye' F1 Härlig färgkombination med unikt mönstrade blommor. Beroende på såtid kan de användas med t ex vårblommande lökar, sommarblommor el under sensommar/höst. Trivs i näringsrik, väldränerad plantjord. 95905

'Sunbow mixed' Styv, upprätt stjälk med en eller flera välformade fyllda blommor i massor av färger i toppen. Färgstarkt inslag i rabatter och krukor, dessutom en fin och mycket hållbar snittblomma. Trivs i näringsrik, lucker plantjord. 96017

'Zinderella Peach' Mycket dubbel zinnia som drar blickarna till sig i orange och rosa toner. Fin mörk mitt som skapar kontrast. Enstaka blommor blir enkla. Lättodlad och tacksam. Utmärkt snittblomma. 96010

'Sunbow Purple' Trevlig sommarblomma med lång blomningstid. Den har styv, upprätt stjälk med en eller flera fyllda blommor i toppen. Skär man av kvistar, grenar sig plantan. Färgstarkt inslag i rabatter och krukor. Hållbar snittblomma. Sorten är låg och har violetta blommor. 96009

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Zinnia

Zinnia elegans 60-80 cm

Zinnia

Zinnia elegans 1-årig 7 cm

'Graffiti' Läcker kombination av olika typer av zinnia. Plocka gärna till buketter, det gör att plantan förgrenar sig. Lättodlad och tacksam. 96008

94

60 cm

Zinnia

Zinnia elegans 1-årig 5 cm

'Pop Art Gold & Red' En tuff zinnia i en gult med röda strimmor. Ett snyggt inslag i rabatten och läcker i samplantering. Lättodlad och tacksam, lätt att förkultivera. Plocka bort vissna blommor efterhand. Trivs i näringsrik, lucker plantjord. Vattna vid torka. 95997

80 cm

Zinnia

Zinnia elegans 1-årig 7 cm

Den har styv, upprätt stjälk med en eller flera välformade fyllda blommor i toppen. Färgstarkt inslag i rabatt och kruka. Fin och hållbar snittblomma. Blandning i många färger med stora dahlialiknande blommor. Trivs i välgödslad och näringsrik jord. 95985

60 cm

Prisgrupper

1-årig 7 cm

'Envy' Härligt limegrön färg. Ett underbart inslag i rabatten och läcker i samplantering. Lättodlad och tacksam, lätt att förkultivera. Plocka bort vissna blommor efterhand. Trivs i näringsrik, lucker plantjord. Vattna vid torka. 95977

Förodling

Zinnia, Guld-

Zinnia haageana

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2019

Direktsådd

Skörd

45 cm

1-årig 4 cm

'Soleado' En mycket rikblommande zinnia med enkla blommor. De orange blombladen har guldgula kanter och en intensiv mahognyröd ring runt mitten. Färgstarkt inslag i rabatter och krukor. Hållbar snittblomma. 96014


FOTO: Marianne Johansson

BLOMSTERLÖK

Sätt en vårlök i jorden och njut av blomning från sommarens mitt till höstens frostnätter. Vårlökar är lätta att övervintra och odlar du i kruka behöver du heller inte gräva upp dem innan vinterförvaringen. Ställ krukan svalt, torrt och mörkt när blomningen är över och ta fram den igen till våren. Med lite ny jord och näring kan du se fram emot ännu en säsong av blomsterprakt.

DIN ODLARVÄN  2019

95


I samarbete med naturen

Deras odling utgår från principen att en frisk jord ger en frisk blomsterlök av hög kvalitet. De sår gröngödslingsväxter för att berika jorden och vilda blommor för att locka pollinerare till odlingen. Jorden bearbetas minimalt för att bevara det mikroliv som är unikt för varje jordlager. Odlingen sker alltså på ett sätt som främjar den biologiska mångfalden.

FOTO: Anna Lindeqvist

Vår ekologiska blomsterlök är odlad av John och Johanna Huiberts i Holland. Sedan 2013 har de odlat blomsterlök i samarbete med naturen.

Ekologisk blomsterlök

1 Dekorativdahlia

1 Halskråsdahlia

1 Enkel Trädgårdsdahlia

1 Enkel Trädgårdsdahlia

1 Dekorativdahlia

'Duet' En effektfull ekologisk dekorativdahlia från John och Johanna Huiberts i Holland. Blommorna är välfyllda och de röda kronbladen avslutas i en kritvit spets. Det här är ett härligt blickfång i rabatt eller stor kruka.

'Hartenaas' En ekologisk halskråsdahlia från John och Johanna Huiberts i Holland. Blommorna är romantiskt gammelrosa med ett ljusare krås kring ett öppet, gult öga och oemotståndliga för bin, humlor och fjärilar. För kruka eller rabatt.

'Sweetheart' En lågväxande ekologisk dahlia från John och Johanna Huiberts i Holland. Bin, humlor och fjärilar älskar dahlior av den här typen. De enkla blommorna i vitt, gult och ceriserosa drar blickarna till sig var de än placeras. Passar även i kruka.

Topmix En låg ekologisk dahlia från John och Johanna Huiberts i Holland. De enkla benvita blommorna svävar i mängd över den kompakta bladmassan. Med sin långa blomning och nätta höjd är den lika omtyckt i kruka som i rabattkant.

'Wittem' En nätt ekologisk dekorativdahlia från John och Johanna Huiberts i Holland. De fyllda blommornas skira färger, vitt och ljuslila, blir en romantisk utsmyckning såväl i krukor på altanen som i rabatter.

80 cm 0615-0930 73510

60 cm 0615-0930 73520

50 cm 0615-0930 73530

50 cm 0615-0930 73540

96

DIN ODLARVÄN  2019

Höjd

Blomningsperiod

Prisgrupper

55 cm 0615-0930 73550


AKTUELLT ODLA BLOMSTERLÖK Knöl, lök eller rhizom (jordstam) – tre olika växtdelar vi sätter i jorden. Gemensamt är att de bjuder på en fantastisk blomsterprakt. Vilken väljer du?

DAHLIA finns i ett oändligt antal variationer, färger och former. Passar i kruka eller rabatt och går att övervintra frostfritt. OXALIS har söta små blommor men odlas framför allt för sitt fantastiska bladverk. LILJA är en mytomspunnen blomma som är fantastiskt hållbar som snittblomma. Är förvånansvärt lättodlad. FREESIA är perfekt att odla i kruka för att komma den ljuvliga doften riktigt nära. Nyfiken på kalla, iris, ranunkel, och begonia? Läs mer om dessa på dindolarvän.se.

NYHET

DAHLIA: DINNERPLATES

Stor, större, störst. Om dahlior är uttrycksfulla i vanliga fall så bjuder sorter med s.k. dinnerplates på än mer dramatik. Med blommor stora som tallrikar tar de plats både ute och inne. Årets dahlianyheter får blommor som blir gott över 20 cm. Medan ’Café au Lait’ är ljust cremerosa bjuder ’Emory Paul’ på färg med sina chockrosa kronblad. Vilken blir din favorit? Tips! När du plockar in stora dinnerplates är det en god idé att korta av stjälken och lägga blomman i en skål med vatten. Då kommer dess skönhet till sin rätt!

Exklusiv nyhet

Gladioler Gladioler ger med sina svärdlika blad och höga blomställningar en exklusiv känsla i din odling. Plantera gärna flera tillsammans för maximal effekt i rabatten eller krukan. De säljs ofta som snittblommor och givetvis kan du passa på att ta in dina egenodlade gladioler och ställa i vas.

Eldig trio

Vill du också kombinera flera sorters blomsterlök? Genvägen till en vinnande kombination där växternas höjd, växtsätt och färg passar är att väja en färdig blomsterlöksblandning ur serien Lovely Match. Den nya blandningen Burning Sunset består av tre pampiga dinnerplate-dahlior i varma färger – från gyllengult till djupaste rött.

I jakten på den perfekta dahlian reser vår lökexpert Marianne till odlare i Holland för att välja ut kommande favoriter. På fälten med frösådda dahlior är ingen planta den andra lik och många har ännu inte namngivits. För några blir det bara ett år på fältet. För andra är det bara början och de kommer snart att blomma i var och varannan rabatt. Sorten ’Red Infusion’ är handplockad av och exklusiv för Nelson Garden säsongen 2019. Vill du också bli först ut att prova denna skönhet?

DIN ODLARVÄN  2019

97


BLOMSTERLÖK

Nyheter 2019 Årets dahlianyheter handlar främst om de stora blommorna, så kallade dinnerplates. Den cremerosa ’Café au Lait’, rosa ’Emory Paul’ och trion Burning Sunset blommar alla tre med riktigt stora blommor. En ensam dinnerplate är minst lika magnifik som en storslagen bukett från en florist – korta ner skaftet och låt blomman flyta på ett fat med vatten. Vår unika ’Red Infusion’ må vara mindre i storlek, men bjuder på en enorm blomsterrikedom. Av den kan du utan dåligt samvete plocka in mängder av blommor till en stor bukett. Även de nya gladiolerna har någonting alldeles särskilt. ’Thalia’ är en storblommig gladiolus vars stänglar fylls av intensivt rosalila blommor . ’Rotary’s solvarma färger gör mig alldeles varm inombords – och full av energi. MARIANNE JOHANSSON

FOTO: Marianne Johansson

Lökexpert och odlarvän, Nelson Garden

Dekorativdahlia

Dekorativdahlia

Gladiolus

'Café au Lait' En stor skönhet med ljust cremefärgade, praktfulla blommor, s.k. dinnerplates, som i snitt kan bli upp till 22 cm i diameter. Fantastisk som solitär i rabatten och en underbar snittblomma som är mycket populär i brudbuketter.

'Emory Paul' Denna höga dahlia får härligt chockrosa blommor med något ljusare kant. De extremt stora blommorna kallas dinnerplates och på just den här sorten kan de bli upp till 27 cm i diameter. Riktigt praktfull som solitär.

'Rotary' Underbar gladiolus med en mångfald av stora blommor i en varmt gyllengul ton med orange kanter och mitt. Ett verkligt blickfång i rabatten där den lyser upp även en mulen dag.

0615-0930

110 cm 72367

0615-0930

100-120 cm 72872

0715-0930

FOTO: Marianne Johansson

100 cm 72335

Dekorativdahlia

Gladiolus

Lovely Match

'Red Infusion' Rikblommande och kompakt dahlia med intensivt röda blommor som ljusnar något längs kanterna mot slutet av blomningen. Ingen bild kan göra den slösande rikedomen av blommor rättvisa, den måste odlas och ses.

'Thalia' En storblommig gladiolus vars stänglar fylls av intensivt rosalila blommor med en något mörkare mitt. En spännande nyhet som verkligen förtjänar sitt namn, ’Thalia’, ”den blomstrande”. Ståtliga i bukett.

'Burning Sunset' Tre pampiga dahlior i glödande färger, från orange över rödgult till djuprött. De stora blommorna, s.k. dinnerplates, kan bli upp till 20 cm i diameter. Magnifika i rabatten och grandiosa i buketten.

60 cm 0615-0930 72448

98

DIN ODLARVÄN  2019

100-120 cm 72877

Höjd

0715-0930

Blomningsperiod

90 cm 0615-0930 73620

Prisgrupper


FOTO: Anna Lindeqvist


För odlingstips, fler expertråd och recept, besök Dinodlarvän.se.