Din odlarvän 2021

Page 1

din

MAGASIN OCH FRÖKATALOG FRÅN NELSON GARDEN 2021 – PRIS 20 KR

odlarvän

BESÖK HOS EN

FRÖODLARE

SÅ ENKELT LYCKAS MED FRÖSÅDDEN ODLA PUMPA

SÅ, SKÖRDA OCH TILLAGA

FLER EKOLOGISKA BLOMSTERFRÖER

GRATIS FRÖPÅSE

669

FRÖSORTER

I KATALOGEN


på omslaget Krassen är lättodlad, ätbar och otroligt användbar för att skapa liv i dina buketter. Enlig Emma Johansson påminner blomsterkrassen om barndomen – ett minne som många av oss delar. När Emma inte är i trädgården arbetar hon som digital kreatör och har bland annat skapat livsjournalen.se.

FOTO: Emma Johansson

För tips och inspiration från Emma, besök Instagramkontot @whatdecoratesmyday samt bloggen lovelylife.se/whatdecoratesmyday


S

om odlare är du väl medveten om hur en morot, solros eller gurka blir till. Ett frö ner, en planta upp. Men var kommer fröet ifrån? I årets Din odlarvän besöker vi Olof H. Christerson på Agortus utanför skånska Svalöv. Här odlas bland annat den kryddtimjan som du får med i det här magasinet. Följ med till en fröodlare på sidan 11! I somras odlade jag alla frönyheter på min kolonilott (det blev trångt) och samtliga sorter kan jag tänka mig att odla igen. Linsen ’Anicia’ är en nyfunnen favorit. Ljuvlig när den blommar, men kanske inte den vackraste plantan när fröbaljorna torkar inför skörd. Mitt tips är att odla linserna tillsammans med någon av de lite högre sommarblommorna, till exempel zinnia ’Cresto! Violet’, rosenskära ’Fizzy Pink Dark Center’ eller solros ’Velvet Queen’ som blommar fint på sensommaren. Det kommer jag att prova i år! På sidan 20 svarar min trädgårdsmästarkollega Veronika på några vanliga frågor om odling. Det är även Veronika som har skrivit guiden för pumpaodling – från frö till skörd – på sidan 15. Missa inte denna!

INNEHÅLL 4 FRÖNYHETER 2021

Hortonom Anna Lindeqvist berätta om årets frönyheter.

7 AKTUELLT

Plantera för framtiden.

8 HEMMA HOS EN ODLARVÄN Vi hälsar på hos odlarna Freja och Martin.

10 FRÅN FRÖ TILL PLANTA På den skånska slätten odlas frö till din örtagård.

15 ODLA PUMPA

Sorttips och råd för att lyckas med pumpa.

18 SÅ ENKELT

Guide för sådd av grönsaker och blommor.

20 FRÅGA EXPERTEN

Trädgårdsmästaren Veronika ger svar på frågor om fröer och sådd.

21 FRÖKATALOG Våra fröer och lökar 2021.

”Det är viktigt att vi gynnar våra svenska frösorter för ett hållbart och rikt ekosystem.”

N VA

ENMÄRK

E T

Din Odlarvän är producerad av Nelson Garden AB, Lokgatan 11, 362 31 Tingsryd, Sverige, 0477-552 00, nelsongarden.se ANSVARIG UTGIVARE: Lovisa Back, lovisa.back@nelsongarden.com PROJEKTLEDARE/CHEFREDAKTÖR: Lovisa Back ART DIRECTOR/LAYOUT: Markus Danielsson, markus.danielsson@nelsongarden.com TRYCK: Löwex Trycksaker AB, Växjö FOTO: Markus Danielsson, Anna Lindeqvist, Lovisa Back, m.fl. Eftertryck av text eller bilder är förbjudet utan överenskommelse med redaktionen. Allt material lagras och kan publiceras elektroniskt. Förbehåll mot sådan lagring och publicering förutsätter tidskriftens godkännande. Trycksaken är tryckt på ett FSC-certifierat tryckeri.

S

Lovisa Back Ansvarig utgivare och odlarvän, Nelson Garden

Trycksak 5041 0004

DIN ODLARVÄN  2021

3


frönyheter 2021

4

DIN ODLARVÄN  2021


quinoa ’Vikinga’ Quinoa är en glutenfri och näringsrik ört med ursprung i Sydamerika. Lättodlad men något frostkänslig just vid blomningen. God att använda i sallader och biffar eller istället för ris eller pasta.

GRÖNSAKER

BLOMMOR

Bifftomat, ’Canestrino’ Dill Ursprung Sverige Edamameböna, ’Summer Shell’ Grön lins, ’Anicia’ Ursprung Sverige Krispsallat, ’Skilton’ Kryddtimjan, ’German Winter’ Ursprung Sverige Körsbärstomat, ’Sunpeach’ F1 Quinoa, ’Vikinga’ Sockerärt, ’Delikata’ Spenat, ’Matador’ Ursprung Sverige Tefatspumpa, ’Sunseanse’ F1 Vitkål, ’Beatrix’ F1

Blårisp, ’Cutie Apricot’ Kinesisk Förgätmigej, ’Mystery Rose’ Ringblomma, ’Cantaloupe’ Rosenskära, ’Fizzy Pink Dark Center’ Sömntuta, ’Candy mix’ Zinnia, ’Cresto! Violet’ Ängsblommor Mix Ursprung Sverige

Bondböna, ’Express’ Organic Brysselkål, ’Igor’ F1 Organic Körsbärstomat, ’Rotkäppchen’ Organic Rödbeta, ’Chioggia’ Organic Squash, ’Ola Escaladora’ Organic Vaxböna, ’Dior’ Organic

Blåklint, Organic Lejongap Mix, Organic Nektar Mix, Organic Solros, ’Velvet Queen’ Organic Sommaraster Mix, Organic

DIN ODLARVÄN  2021

5


FRÖEXPERT

hej odlarvän I år har vi frönyheter för alla smaker! Gemensamt för dem alla är att de är lättodlade, och både blommor och grönsaker passar vår ganska korta sommarsäsong. Flera går dessutom utmärkt att direktså. I somras plockade jag minst en bukett varje kväll. Det är en rofylld aktivitet att avrunda dagen med. Bland våra blomsterfrönyheter blev rosenskäran ’Fizzy Pink Dark Center’ en favorit. Var inte rädd för att klippa av stjälken en bit ner på plantan för att få med bladverket. Det lite spretiga växtsättet ger buketten ett busigt intryck. En blomstermix, där du i samma fröpåse får olika färger av en blomma, är utmärkt för dig som vill plocka många färgglada buketter. I år utökar vi de ekologiska blomsterfröerna med just sådana frömixar av aster och lejongap. Bland grönsaksnyheterna finns flera sorter i ett nätt och praktiskt format. Den lilla tefatspumpan ’Sunseanse’ F1 är exempelvis enkel att använda i köket då den skördas i perfekt portionsstorlek. Vitkål ’Beatrix’ F1 bildar relativt snabbt ett huvud, stort som en knytnäve. Den tar därmed inte lika mycket plats som andra kålhuvuden – perfekt för en mindre trädgård eller en pallkrageodling! ANNA LINDEQVIST

Hortonom och odlarvän, Nelson Garden

Ellen med sin mamma Anna.

6

DIN ODLARVÄN  2021


FÖR BALKONG OCH TERRASS BEGRÄNSAD PLATS BEHÖVER INTE BETYDA BEGRÄNSADE MÖJLIGHETER! KRYDDOR, GRÖNSAKER OCH SOMMARBLOMMOR KAN TRIVAS FINT I KRUKOR OCH HINKAR. Sallat, blomsterkrasse och tagetes har relativt grunda rotsystem och kan därför odlas tillsammans med andra plantor. Prova gärna smultron, de ger bär från juni till oktober. Utmärkt i kruka eller ampel! Squash, pumpa och gurka kan odlas i kruka och pallkrage med gott resultat.

GE DINA KLÄTTRANDE VÄXTER ETT STÖD I LIVET

Klätterväxter med hängen (t.ex. ärtväxter) behöver någonting att gripa tag i, som en spaljé eller snören. Växter som slingrar sig fast (t.ex. klockranka, bönor och humle) kan växa på en stör eller påle. Rankande växter (t.ex. gurkväxter) behöver bindas upp försiktigt så att stjälkarna inte tar skada. De kan också stöttas upp med exempelvis en lutande armeringsmatta eller ledas upp över en mur. Växter med sugkoppar (t.ex. murgröna) kan ta sig upp på väggar och murar. Håll lite koll – ibland tar underlaget skada. Tips! Vårt jutenät är nedbrytbart och i slutet av säsongen går det att lägga både nät och plantor på komposten.

PLANTERA ETT TRÄD FÖR PLANETEN Ett träd höjer inte bara trivselfaktorn för dig, det gynnar även den biologiska mångfalden i din trädgård och bidrar till att försörja planeten med syre. Tips! Skydda rotsystemet, bevara fukten och håll ytan runt ditt nyplanterade träd ogräsfritt med en matta av kokosfiber.

HÅLL KOLL PÅ DIN ODLING Gör ditt framtida jag en tjänst och märk upp dina sådder. Sticketiketterna av bambu är obehandlade men naturligt vattenavstötande, vilket gör att texten sitter kvar även efter en hel sommar i odlingen.

Tips! Skriv med blyerts och sudda, eller slipa lätt, för att kunna använda etiketterna om och om igen.

DIN ODLARVÄN  2021

7


hemma hos

VI STÄLLDE FRÅGAN ”VARFÖR ODLAR DU?” TILL NÅGRA AV VÅRA ODLARVÄNNER. HÄR DELAR MARTIN OCH FREJA MED SIG AV SINA ODLINGSBERÄTTELSER!

odling för att förändra världen

Vi odlar för att må bra, för att få en relation till det vi äter och för att – i den mån vi kan – förändra världen.

J

ag vill förändra världen! Så brukar jag, Martin Björgell, presentera mig för de som inte känner mig sedan tidigare. Till vardags jobbar jag som kontorschef på en bank och fritiden spenderas till stor del på mitt engagemang i Scouterna. Jag vill utmana andra att växa och bli det mesta de kan bli! En del av det handlar om att må bra och att vara hållbar med en själv, sina medmänniskor och naturen.

bondbönor och mycket mer. Tack vare regntunnor med solcellsdriven bevattning överlever odlingarna under de perioder vi inte är på plats.

Vi odlar för att det ger en relation till det vi äter. Med detta kommer en förståelse för hur vi behöver förhålla oss till hållbarhet och livsmedel. Vi odlar också för att återskapa en gammal torpmiljö, med klassiska växter och en biologisk mångfald. Hellre många olika För några år sedan hittade jag och min man sorters växter än en monokultur där allt har Gustav till Stenbacken i Roslagen. Med samma färg och form. Vi försöker också ta vara Stenbacken kom 2500 kvadratmeter tomt. Som på växter och i våras planterade vi hundratals namnet antyder är det fullt av sten i marken, lökar som räddats från soptunnor. precis överallt! Vi gör vad vi kan för att förändra världen i Fastigheten är avstyckad från odlingsmark det lilla och för att skapa en plats med stor som ägs i sjätte generationen. Efter fler biologisk mångfald där både människor, djur om- och utbyggnader har sportstugan från och natur kan leva i harmoni med varandra. 1950-talet förvandlats till ett klassiskt rött torp med en stor naturtomt som smälter ihop På tomten finns numera en stor äng där vi med omgivande fält och skog. Närheten till låtit ängsblommor få ta plats. Vi njuter av rik Väddö kanal ger speciella förutsättningar blomning, insekter och gratis träningspass när för odling med många olika mikroklimat. det blir dags att plocka fram lien. Vindarna från Ålands hav ger dessutom en extra utmaning! Vi odlar också ganska mycket ogräs. Dels för att naturen ofta är väldigt vacker, dels för På Stenbacken kombinerar vi odling som är att det är lönlöst att göra motstånd. Vi väljer vacker med köksträdgård. I köksträdgården att vara ödmjuka inför att naturen oftast vet finns en örtrabatt och förra året rymdes bäst själv. I det stora är vi ändå bara med som även kronärtskocka, kål, lök, flera sorters åskådare en liten stund. 8

DIN ODLARVÄN  2021


hemma hos

odling för mat och gemenskap Jag älskar att odla på min fritid både i växthus och i friland, samt att få bjuda min familj på det jag odlat.

F

reja Axelsson heter jag – en 19-åring som älskar att odla! Jag odlar i min grannes växthus och på friland vid sommarstugan. Där växer bland annat tomater, gurka, rödbetor, morötter, zucchini, sallad, sockerärter, paprika och chili. Jag odlar framförallt för att kunna njuta av egenodlade grönsaker, där jag vet exakt hur de har odlats och vuxit. Något av det bästa jag vet är att bjuda min familj på det jag har odlat. Det finns helt enkelt ingenting mer tillfredsställande än att kunna plocka mina egna grönsaker direkt från odlingen och dela med mig av till mina närmaste!

DIN ODLARVÄN  2021

9


Alla som gillar att odla vill ha frön av hög kvalité som gror och ger livskraftiga plantor. Men hur fixar man det? Möt Olof H. Christerson och företaget Agortus på den skånska slätten. TEXT: Thérése Larsson FOTO: Lovisa Back

hållbar fröodling 10

DIN ODLARVÄN  2021


SVENSKODLADE FRÖER

SVENSKODLAT FRÖ

A

tt så frön och sedan gå och vänta på att de ska gro är häftigt. Och besvikelsen när inget, eller endast något enstaka frö börjar spira, kan vara stor. Alla som gillar att odla vill därför ha frön som håller måttet för odlingsdrömmarna, något som ställer höga krav på våra fröproducenter. Kraven och förväntningarna på det vi odlar förändras dessutom med tiden. För våra förfäder var det viktigt att till exempel palsternackan var hållbar så att skörden räckte under en hel vinter. Idag bryr vi oss mer om smaken. BRA FRÖN

Olof H. Christerson och företaget Agortus odlar och producerar frön för såväl den lokala som den internationella marknaden med basen på Olma Gård. Timjanfröet ’German Winter’ som du får med det här magasinet är ett exempel. – Varje frösort har unika egenskaper och i och med att det inte finns några instruktioner att följa får vi som fröproducenter prova oss fram. Det kräver tid, tålamod och framförhållning. Timjanfröna kommer från plantor som vi sådde 2017, säger Olof H. Christerson. Det finns många olika timjansorter att välja på. Olof valde ’German Winter’ då den är tålig

Grönlinsen ’Anicia’, spenaten ’Matador’ och gråärten ’Bruno’ är några av årets frönyheter som odlas i Sverige.

och passar vårt klimat. Men timjanfrön är överlag svåra att skörda och att processa. – I och med att plantan växer endast cirka 20 centimeter ovan mark är det lätt att få in sten i skördetröskan så vi valde att skörda alla frön för hand, säger Olof. Även ogräsrensningen av den två hektar stora odlingsytan har varit en utmaning: – Radhackan som vi använder för ogräsrensning kan urskilja odlingsraderna med hjälp av en kamera vilket är jättebra. Men i och med att det tog en månad innan plantorna tittade upp ur jorden, till skillnad från ogräset som kom på tre dagar, fick vi styra maskinen för hand. FÖDD I MYLLAN

Olof är född på den skånska slätten utanför Svalöv. I dag är han 59 år, utbildad agronom och cv:t rymmer titlar som affärsområdeschef, marknadsförare inom växtförädling och vd. – Jag har insett att jag är entreprenör och därmed utrustad med ett sinne som ser möjligheter, lyckligtvis är jag samtidigt tillräckligt blind för att inte fokusera på hindren, säger Olof.

DIN ODLARVÄN  2021

11


Anna Lindeqvist, fröansvarig på Nelson Garden, och Olof H. Christerson på timjanåkern. Plantorna sattes år 2017 och 2021 finns fröer från dessa plantor i fröpåsar från Nelson Garden.

Fröodlandet startade 1992. Förutom odlingen och fröproduktionen på Olma Gård samarbetar Olof och hans fem kollegor med odlare på olika håll i Europa. Kunderna finns bland annat i Sverige, Holland och England. – Vi odlar och utvecklar det som efterfrågas och är alltid öppna för samarbete med andra odlare för kunskapsutbyte, samverkan och effektiv produktion, säger Olof. UNIKA EGENSKAPER

I dagsläget erbjuder Agortus sju olika frösorter. Vissa är framodlade för det svenska klimatet, andra för en internationell marknad och ett varmare klimat. Ett trädgårdsfrö av bra kvalité ska ha minst 70 procents grobarhet enligt det globala nätverket Seed Testing Association (ISTA). Det kräver kunskap och erfarenhet av fröproducenterna. Ett frö kan vara dåligt av många anledningar. Inte minst på grund av svamp som finns överallt i vårt ekosystem. Med rätt hantering av fröna minskar risken för angrepp. Även rensningsprocessen är viktig. – Den som köper gula solrosfrön blir inte glad om det även börjar spira röda blommor i rabatten. Just nu utvecklar vi en modern 12

DIN ODLARVÄN  2021

rensanläggning som med hjälp av scanning rensar bort såväl felaktiga som dåliga fröer, säger Olof. ANALYSERA UTFALLET

Även om du har frön av bra kvalité kan du misslyckas med din odling. Olof poängterar vikten av att analysera och samla erfarenheter efter hand – att inte bara förklara en missväxt med dåliga frön. Du kan till exempel ha förvarat din fröpåse fuktigt eller sått fröna för djupt så att de förbränner energi i onödan och blir extra känsliga för svampangrepp. Eller så kanske fröna råkat ut för skadeinsekter eller hamnat i fel typ av jord. – Som odlare gäller det att gräva där du står och att bemästra de förutsättningar som råder, säger Olof. Att odla timjan på Olma Gård som ligger mitt i den baltiska sydvästmoränen är ett taktiskt drag. Timjanfrön trivs bra i mullhaltig och alkalisk jord med ett pH-värde över sju. På de två hektar som vigts åt timjanplantor räknar Olof med att årligen kunna skörda mellan 300 och 500 kilo timjanfrö.


SKÖRDA EGNA FRÖER 1. Så frön. Spenat och kålväxter är enkla sorter att börja med. 2. När blommorna fallit av återstår en frökapsel, eller liknande beoende på art, som sakta men säkert torkar. 3. Skörda kapslarna en solig och torr dag när de börjar spricka upp.

4. Lägg de torra kapslarna i en påse och krossa dem försiktigt. Skaka sedan runt kapslarna så att fröna trillar ut. 5. Paketera fröerna först när de är helt torra. Bit i fröet – om det är hårt är det torrt. 6. Provså inomhus och undersök grobarheten.

DIN ODLARVÄN  2021

13


På Olma gård odlas bland annat dill, linser och timjan, men på gården tröskas och rensas även fröer som har odlats på andra håll i landet.

TÄNKER HÅLLBART

Olof och hans kollegor brinner för hållbarhet och att bevara den svenska faunan. – Det är viktigt att vi gynnar våra svenska frösorter för ett hållbart och rikt ekosystem. Just nu planerar vi att utveckla verksamheten genom företagen AxiQS och Proteinskiftet AB. Olof ser många fördelar med kunskapsläget i det svenska odlarledet. – Överlag är odlarna välutbildade, har god infrastruktur och det vi producerar håller hög kvalité. Han ser dock att regelverket sätter käppar i hjulen för utvecklingen av svensk fröproduktion: – Våra svenska regler för utsäde är bra på många sätt. Men det är svårt att hålla samma prisnivå som producenter i länder med fler soltimmar som dessutom saknar de begränsningar som vi har i Sverige vid till exempel bekämpning av ogräs och skadegörare.

14

DIN ODLARVÄN  2021

Men han hoppas och tror att allt fler kunder tänker långsiktigt och väljer svenska fröer i allt större utsträckning: – Jag förstår att billiga fröer lockar konsumenter men allt fler inser tack och lov att långa frakter av fröer och utarmning av vår svenska fauna inte är särskilt hållbart eller vidare smart, säger Olof. Odling har alltid betytt mycket för denne man. Inte minst privat. – Jag älskar att gå ut i trädgården, luka lite ogräs, kanske plocka bort en och annan snigel och njuta av den härligt självförverkligande känslan som jag får av att kunna klippa lite egenodlad gräslök till lunch. Har du något tips på en god maträtt att krydda med timjan? – Prova att repa av bladen på en timjanplanta och strö dessa över din nystekta bondomelett, säger Olof.

Mer om Olof Namn: Olof H. Christerson Bor: Olma Gård, Svalöv Gör: fröproducent En grönsak jag gärna odlar: grönkål Favoritbok: Eftersom Min Lada Har Brunnit Ner Kan Jag Nu Se Månen av Bengt Jacobsson Lyssnar gärna på: inslag på Youtube Favoritställe: framför bikupan, se alla bin som flyger in med sin skörd Min förebild: Alfred Nobel Favoritverktyg i kryddlandet: skyffeljärnet


PUMPAGUIDE

pumpa Fler borde prova att odla pumpa! Det stora fröet gror snabbt och under sommaren växer plantan i en imponerande takt för att i september bjuda på stora och ofta färgglada frukter. Det är fascinerande att följa för både stora och små odlarvänner! TEXT: Veronika Nauf Steinsholt FOTO: Anna Lindeqvist, Lovisa Back

DIN ODLARVÄN  2021

15


NÄR KAN JAG BÖRJA SKÖRDA? Normalt kan du börja skörda pumpa under sista halvan av september. Bor du i söder och förodlar dina plantor kan du troligtvis skörda din första pumpa tidigare än så. Frukten är mogen när du knackar på den och hör ett ihåligt ljud, eller om du försiktigt skrapar på skalet och det är helt hårt. Mogna pumpor kan förvaras på en sval och frostfri plats i flera månader.

SOMMARPUMPA

ODLA PUMPA FRÅN FRÖ UTBUDET AV OLIKA SORTERS

PUMPOR ÄR STORT, sett till färg,

DU KAN OCKSÅ DIREKTSÅ

smak, form och storlek. Välj bland stora halloweenpumpor, goda matpumpor och vackra prydnadspumpor. Det finns en pumpa för alla smaker!

pumpa utomhus i slutet av maj eller början av juni när jordtemperaturen har nått ungefär 15 grader. Har du problem med sniglar är det dock bäst att förså.

SÅ INTE FRÖERNA FÖR TIDIGT

PLANTERA PUMPAPLANTORNA MED

på våren. Det räcker att så pumpa inomhus ungefär tre till fyra veckor innan du sätter ut plantorna. Fröerna gror bäst i 20–25 grader och när de har grott behöver plantorna ordentligt med ljus. Använd gärna en värmematta för att hålla jämn temperatur under grotiden.

GOTT AVSTÅND, ungefär 40–50 centimeter. Tillräckligt avstånd ger dem möjlighet att utvecklas, motstå torka samt vara bättre rustade för sjukdomar och mjöldagg. Vill du odla pumpa i kruka bör du använde en så stor kruka som möjligt och gärna välja en pumpasort som ger lite mindre frukter.

DE FÖRODLADE PUMPAPLANTORNA

KAN FLYTTA UT när risken för nattfrost är över. Det är värmekrävande växter så välj en plats med mycket sol. För att plantorna ska få en god start är det viktigt att plantera dem i näringsrik jord, gärna kompostjord. Skydda dem med en fiberduk för att ge dem en extra god start i ett jämnt och stabilt klimat.

16

DIN ODLARVÄN  2021

PUMPA HAR EN ENORM TILLVÄXT.

Plantorna får långa stjälkar, stora blad och oftast många frukter. Det är viktigt att tillföra rikligt med vatten och näring under hela säsongen. Gödsel främjar tillväxt, fruktsättning, smak och färg, samt ger robusta och motståndskraftiga plantor. Se alla våra pumpafröer på s.55.

Sommarpumpor är sorter som inte tål att lagras så länge. De avnjuts ofta under hela säsongen och kan ätas råa eller kokas med skalet på. Om de skördas tidigt har de ett ganska tunt skal och kan enkelt skivas och tärnas i småbitar. ’LONG WHITE BUSH 2’ Snabbväxande pumpa med avlånga frukter. ’SUNSEANSE’ F1 Musselformade frukter med tunt skal.

VINTERPUMPA

Vinterpumpor, som exempelvis jättepumporna, har hårdare skal än sommarpumporna Fruktköttet har ofta en lite grövre textur och används i paj, soppa, bakverk och grytor. En del sorter har en smak som påminner om sötpotatis när de kokas eller ugnsbakas. ’UCHUKI KURI’ Orange frukter med nötaktig smak. ’GELE REUZEN’ Riktigt stor och snabbväxande pumpa. ’DELICA’ F1 Mörkgrön med orange och fast fruktkött.


1

2

3

4

5

6

FAVORITSORTER

1. ’ESO’ Nakenfröpumpa, alltså fröer helt utan skal. 2. ’NELSON’ F1 Vacker blåvit pumpa med god smak.

3. ’SUNSEANSE’ F1 Ger många frukter under lång tid.

4. ’VEGETABLE SPAGETTI’ Fruktkött som påminner om spagetti i formen. 5. ’TOM FOX’ Klassisk Halloween-pumpa till lyktor och matlagning.

6. ’TURK’S TURBAN’ Vackra pumpor, ätbara men främst för dekoration.

PUMPA I MATLAGNING Pumpa är en viktig grönsak som har använts i matlagning sedan 1800-talet här i Europa. Oftast steks, kokas eller ugnsbakas fruktköttet och används i soppor, grytor, pajer, kakor och inläggningar. Pumpafröet är också mycket näringsrikt och kan rostas i ugnen för att användas i bakverk, müsli eller som topping på sallader.

RECEPT

PUMPASOPPA DU BEHÖVER

Ca 1 kg pumpa 1 gul lök 8 dl vatten 2 dl valfri grädde 1 msk färskriven ingefära 1 msk olja Salt, svartpeppar och chili efter smak

HAN- ELLER HONBLOMMA?

Visste du att det finns hon- och hanblommor på pumpaplantan? En honblomma känner du lättast igen genom det fruktämne som sitter bakom blomman. Om honblomman inte blir befruktad av pollen från en hanblomma kommer frukten att trilla av. Har du få pollinerande insekter i trädgården kan du själv föra över pollen från en hanblomma till en honblomma, exempelvis med hjälp av en pensel. Oftast behövs inte detta utan insekterna gör jobbet!

GÖR SÅ HÄR

1. Hacka lök och fräs tillsammans med chili, svartpeppar och ingefära i olja. 2. Skala, kärna ur och hacka pumpan. Ju mindre bitar, desto snabbare går det att koka. 3. Tillsätt pumpa, vatten och grädde i grytan. Koka tills bitarna är mjuka. 4. Mixa soppan i blender eller med stavmixer. Smaka av med salt. DIN ODLARVÄN  2021

17


så enkelt Att odla från frö ger stor variation och mångfald i din odling. Dessutom är det riktigt kul! Här har vi samlat handfasta tips för hur du kommer igång med dina sådder, oavsett om det är i trädgården, på balkongen, på fönsterbrädan eller på köksbänken. Varje plats kan spira! FOTO: Andrea Turander

FÖRSÅ INOMHUS

DIREKTSÅ UTOMHUS

Fröer med lång utvecklingstid behöver sås tidigt på året, exempelvis aubergin, chili och paprika liksom jätteverbena, klockranka och heliotrop. Det passar också dig som vill kunna skörda grönsaker och blommor tidigt.

Direktsådd ute på friland eller i pallkrage passar fröer som tål kyla eller växer snabbt. Det mesta går emellertid att direktså och det underlättar för dig som inte har plats för sådderna inomhus.

Så gör du: 1. Fyll odlingskärlet med såjord och vattna. Så enligt anvisningen på fröpåsen. 2. Plantera om i större krukor med planteringsjord när fröerna grott och plantorna blivit några centimeter. 3. Vänj plantorna vid utomhuslivet (avhärda) när risken för nattfrost är över.

Så gör du: 1. Rensa bort stenar och ogräs. Gödsla jorden och vattna så att jorden är fuktig. 2. Gör små hål eller dra upp en fåra i jorden. Så fröerna enligt anvisningarna på fröpåsen. 3. Vattna ytterligare en gång, försiktigt så att fröerna inte flyter iväg. Håll sådden fuktig tills den har grott.

TIPS!

Håll sådden fuktig genom att täcka den med någonting som släpper igenom ljus och luft. Ett minidrivhus i glas eller plast, eller plastfolie med små hål i fungerar bra.

18

DIN ODLARVÄN  2021

TIPS!

Fiberduk i början av säsongen skapar ett bra mikroklimat som ger en god start för groningen. Duken skyddar också mot skadedjur, håller kvar fukten och ger en jämnare temperatur.


ORDLISTA AVHÄRDA innebär att du stegvis vänjer plantan vid utomhuslivets kalla vindar och starka solstrålar. FÖRSÅ, FÖRODLA, FÖRKULTIVERA – alla tre innebär att du sår fröer i små tråg eller odlingspluggar inomhus för att senare plantera ut. GÖDSLA är när du fyller på jorden med näring i form av exempelvis kompost eller växtnäring. ODLINGSPLUGG är en liten kub av exempelvis kokosfiber eller torv som du kan förodla i. PLANTERINGSJORD/BLOMJORD är kraftigare och mer näringsrik jord som passar lite större plantor. STRATIFIERA innebär att köldbehandla fröerna genom att låta sådden stå kallt (helst minusgrader) under en tid. SÅJORD är finfördelad och näringsfattig jord som främjar rotutvecklingen från start.

TIPS!

När du sår med såband får du rätt avstånd mellan plantorna redan från början. Gör en fåra i jorden, lägg ner såbandet och vattna ordentligt innan du täcker med jord. Vattna därefter lite till! Fröerna håller sig på plats och du slipper gallra.

DIN ODLARVÄN  2021

19


FRÅGA EXPERTEN

NÄR SKA JAG SÅ GURKA?

EXPERTEN: Gurka är en planta som växer förhållandevis snabbt. Om du vill plantera

dem utomhus är det lämpligt att så fröerna ungefär en månad innan utplantering. Gurklplantor kan planteras ut i trädårdsland eller kruka så snart risken för frost är över. Vill du kunna skörda gurka året om? I Så året runt (s. 23) finns sorter som passar bra att odla inomhus med växtbelysning.

KAN JAG SÅ FRÖER TROTS ATT DATUMET FÖR SISTA FÖRSÄLJNINGSDAG HAR PASSERAT? EXPERTEN: Så länge fröerna har förvarats torrt, mörkt och svalt kan de behålla

grobarheten långt efter det datum som står stämplat på fröpåsen. Palsternacka, sallat, aster och petunia är fröer som lätt tappar grobarhet, medan tomatfröer brukar kunna gro efter många år. Grotesta dina fröer genom att lägga dem mellan fuktigt hushållspapper eller en disktrasa. Låt sedan testet stå i rumsteperatur, håll jämn fuktighet och vänta tills du ser om fröerna börjar gro. Vissa fröer, till exempel persilja, kan ta upp till ett par veckor på sig att gro. De fröer som gror kan du flytta över i en kruka med jord. 20

DIN ODLARVÄN  2021

JAG SKULLE VILJA HA TULPANER SOM BLOMMAR PÅ VÅREN. HUR GÖR JAG?

EXPERTEN: Tulpaner och andra vårblommande lök- och knölväxter som till exempel påskliljor och krokus planteras på hösten. Håll utkik i trädgårdsbutiker från och med slutet av augusti.

KONTAKTA OSS

Här svarar vår odlarvän tillika trägårdsmästare Veronika Nauf Steinsholt på era vanliga frågor om just fröer och sådd. Vi finns här för att hälpa dig att lyckas med din odling – året om. Våra erfarna experter på Nelson Garden ger svar på vanliga frågor om odling, allt ifrån frösådd till skötsel av din gräsmatta. Har du odlingsfrågor? Kontakta konsument@nelsongarden.se


frökatalog

FRÖER OCH LÖK ATT SÅ OCH SÄTTA SOM DU VILL

22 OM VÅRA FRÖER

Så jobbar vi med hållbarhet, urval och kvalitet.

23 SÅ ÅRET RUNT

Odlaren Sara Bäckmo har valt ut fröer för en oändlig odlingssäsong.

30 ODLA I VATTEN

Med odlingslådan Harvy odlar du din egen mat helt utan jord.

34 ODLA INOMHUS

Ätbart i litet format med Micro Leaf och groddar.

38 GRÖNSAKER

Mixa färgsprakande grönsaker och skörda ätbart i alla regnbågens färger.

51 SÄTTLÖK

Upptäck smakvariationen hos olika sorters lök.

63 BLOMMOR

Låt blommorna få ta plats i din odling och välj ut vilka sorter du vill använda i sommarens buketter.

81 BLOMSTERLÖK

FOTO: Anna Lindeqvist

Den enklaste vägen till en odling full av blomster.

DIN ODLARVÄN  2021

21


våra fröer och lökar PROVODLING OCH URVAL

Vi provodlar mängder av blommor och grönsaker – ca 200 sorter varje år – av sorter som våra leverantörer rekommenderar för odling på nordliga breddgrader. Vi odlar främst sorter som är framtagna för hobbyodlare men sneglar även på sorter för proffssegmenten (framförallt när det gäller snittblommor). För att en sort ska ta sig in i sortimentet krävs att den fungerar bra i nordiska förhållanden, är motståndskraftig mot sjukdomar och ger en fin skörd! GROBARHET

Alla fröer grotestas så fort vi får in ett nytt parti. På fröpåsen trycker vi den grobarhet som enligt lagstiftningen är minimum för vad som får säljas. Nästan alla fröer vi grotestar har betydligt högre grobarhet än så och givetvis aldrig lägre. Det innebär att du ofta får fler plantor än vi utlovar på påsen.

maskinerna och dammsugs noga för att olika sorter inte ska blandas ihop. Det händer att vi får fel frö från leverantören och då är feedback från våra odlarvänner guld värd! Med uppbackning av era bilder kan vi då reklamera sorten och även minska risken för att en sådan felleverans sker i framtiden. IBLAND BLIR DET FEL

Om du inte är nöjd eller om fröerna inte beter sig som väntat trots att du har följt odlingsanvisningarna på fröpåsen, kan du givetvis reklamera fröpåsen och få ersättning i form av nya fröer. Kontakta vår konsumentkontakt på konsument@ nelsongarden.se och uppge fröpåsens parti som du hittar stämplat på fröpåsens nederdel. Vi utför nya tester på dessa fröer och undersöker vad som kan ha gått snett för att undvika att felet upprepas. HÅLLBRHET OCH ANSVAR

HÅLLBARHET OCH FÖRVARING

Vi följer EU:s och Jordbruksverkets regler för datummärkning av fröer. Om du förvarar fröerna mörkt, torrt och svalt, håller de oftast betydligt längre än vad som stämplats på påsen och du kan så de flesta fröer under många år framöver. Palsternacka, sallat, aster och petunia är exempel på fröer som generellt tappar grobarheten ganska snabbt. RÄTT FRÖ I PÅSEN

Vi gör allt vi kan för att rätt sort ska packas i rätt påse. Mellan varje sort vi packar rengörs 22

DIN ODLARVÄN  2021

En sund planet är en förutsättning för att kunna odla. Vi är också övertygade om att odling i sin tur kan ha en positiv verkan på både planet och människa. Som leverantör av odlingsprodukter har vi ett ansvar att genom design, materialval och produktion, göra det vi kan för att minimera vårt miljömässiga fotavtryck och se till så att ingen tar skada på vägen. Det gör vi genom att lära, anpassa och utveckla, samt genom att välja samarbetspartners som delar våra värderingar. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på nelsongarden.se.


SÅ ÅRET RUNT

välkommen till en oändlig odlingssäsong Genom att så under årets alla månader får du inte bara en oändlig skördesäsong, du sprider också ut odlingsarbetet över året så att det kan passa in i din vardag. Du kan dessutom välja att så dina fröer när förutsättningarna för att lyckas är som allra bäst för varje grönsak. Sorterna på sida 24-27 är utvalda av trädgårdsbloggaren Sara Bäckmo. På påsen finns såanvisningar för fyra olika årstider, för att du ska kunna sätta ett frö i jorden precis när du vill.

FOTO: Markus Danielsson Lovisa Back

På sida 28-29 finns lågväxta tomat- och gurkplantor som lämpar sig för inomhusodling, grönsaker som behöver förodlas redan på vintern för att hinna ge skörd, samt blommor som kan höst- och vintersås utomhus.

DIN ODLARVÄN  2021

23


Allium

Broccoli, Dagg-

Böna, Bond-

Daggkål, Kailaan

Dill, Blad-

'Quattro' F1 En bladlök med breda kraftiga blad som används likt gräslök. Smaken påminner om vitlök. Både blad, blommor och knoppar är ätliga. Växten är flerårig och blir större för varje år. Värdefull tidig vår då ubudet i köksträdgården ännu inte är så stort.

'CN 7006' F1 En läcker broccoli med små buketter och långa stjälkar. Passar för odling under lång säsong och kan drivas fram tidigt och sent för skörd i växthus. Både buketter och blad är goda. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Witkiem Manita' God bondböna som ger stor och tidig skörd. Kan sås i kall jord till skillnad från andra bönor. Toppa gärna plantorna efter några kluster av baljor för snabbare skörd. Både skott och toppar kan ätas som bladgrönsak, färska eller tillagade.

'Kichi' En mild och snabbväxande kål som odlas främst på hösten. Blomknoppar, blad och de saftiga stjälkarna skördas och det växer snart ut nya. Påminner om broccoli i smak och utseende. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Bouquet' Dill är mer än en krydda, rent av en bladgrönsak. Den passar utmärkt att odla mycket av för vårskörd och kan användas både färsk och tillagad. Den här låga sorten ger tidig skörd från kompakta plantor.

11512

11554

11525

11544

Haverrot

Kål, Asiatisk-, Tatsoi

Kål, Blomster-

Kål, Bryssel-

Kål, Grön-

En utomordentligt läcker rotsak, bland de godaste. Smaken är mild och mycket fin, påminner om kronärtskocka. Stort värde i trädgården eftersom den är mycket härdig och överlever vintern på odlingsplatsen. 11547

Tatsoi En asiatisk kålsort som är extremt köldtålig. Den bildar en låg bladrosett, som skördas blad för blad eller hela på en gång. Bladen kan användas färska eller tillagade likt spenat. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

Kalette 'Autumn Star' F1 En mycket god och vacker högväxt kål. Alla bladen kan ätas men det är främst de små rosetterna längs stjälken som skördas. Plantorna har lång utvecklingstid men är köldtåliga. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Igor' F1 En smakrik kål som bildar små kålhuvuden direkt på den höga stammen. Mycket värdefull i vinterträdgården då plantorna växer bra på hösten och kan stå kvar ute länge. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Half Tall' En uppskattad vintergrönsak i trädgården. Använd bladen färska i sallad eller i matlagning likt spenat. En låg sort som är enkel att skydda från rådjur och harar. Skydda också med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

11524

11511

11520

11516

Kål, Grön-

Kål, Komatsuna

Kål, Pak Choi

Kål, Pak Choi

Kål, Palm-

'Scarlet' En uppskattad vintergrönsak i trädgården. Använd färsk i sallad eller i matlagning likt spenat. De krusiga, nästan lila bladen har en vacker färg. Rödbladig kål är inte lika begärlig för sniglar. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Malachai' F1 En god och snabbväxande asiatisk bladgrönsak. Den är mild i smaken och producerar mycket blad. Liksom andra asiatiska kålsorter trivs den bäst tidigt på våren och på hösten. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Bonsai' F1 En läcker snabbväxande kål med kraftiga, krispiga stjälkar och milda blad. Detta är en liten sort som utvecklar små kålplantor på bara några veckor. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

Colour Crunch Blend En mix av snabbväxande kål med krispiga stjälkar och milda blad. Bladen har olika färger som passar fint att odla för skörd av små blad tidigt och sent på säsongen. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Nero di Toscana' En uppskattad kål vars blad äts tillagade eller färska. Växer likt en palm och kallas både palmkål och svartkål. Skördas blad för blad. Kan odlas för skörd av små blad tidigt och sent. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

11523

11513

Allium hybrida

Brassica oleracea

11557

Tragopogon porrifolius

Brassica oleracea

11517

24

DIN ODLARVÄN  2021

Brassica rapa

Brassica rapa

11526

Vicia faba

Brassica oleracea

Brassica rapa

11522

Brassica oleracea

Brassica oleracea

Brassica rapa

Anethum graveolens L.

Brassica oleracea

Brassica oleracea


Kål, Röd-

Kål, Sallads-

Kål, Savoy-

Kål, Spets-

Kål, Spets-

'Langedijker Bewaar 2' Kål i underbar färg som äts både färsk och tillagad. Extra uppskattad då kålhuvudena kan skördas sent och dessutom lagras en tid. Rödbladig kål anses inte lika begärlig för sniglar. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Vorbote 3' En mycket snabbväxande huvudkål som kan ätas både färsk och tillagad. Perfekt för tidig skörd i växthus på våren men kan lika gärna odlas för skörd sommar, höst och vinter. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Kalibos' En röd, toppig spetskål med mild kålsmak och krispiga blad. För extra lång skördetid kan kålbladen skördas blad för blad från huvudet medan plantan växer vidare i landet. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Filderkraut' En synnerligen toppig spetskål med mild smak och krispiga blad. Passar att odla för höstskörd. Tål kyla bra och kan stå kvar länge i landet. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

11518

'Natsuki' F1 En kålsort med krispiga ljust gröna blad med kraftiga vita mittnerver. Just denna sort utvecklas snabbt och kan skördas som mycket små huvuden. Passar att odla tidigt och sent på säsongen. Både de yttre foderbladen och det slutna huvudet kan ätas.

11514

11509

Kålrabbi

Lök, Purjo-

Lök, Sallads-

Lök, Sallads-

Mangold

'Blaro' En snabbväxande och god kålväxt där den uppsvällda stammen samt bladen används. Sorten är vackert lila i skal och blad, köttet är vitt. Passar utmärkt att skörda vår, sommar och höst. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Blaugrüner Winter' En odlingsvärd lök som övervintrar utomhus milda vintrar. Gräv upp och plantera om i växthus för enklare skörd under vinter och vår. Är jorden frusen kan löken klippas av vid marken. Löken växer på nytt när jorden tinat innan den går i blom.

'White Lisbon' En god snabbväxande lök som är lätt att odla. Kan skördas i många olika stadier och därmed stå länge i landet. Ät gärna både lökbasen och den smakrika blasten. Överskott kan frysas.

'Apache' En mörkt lila salladslök som är lätt att odla. Kan skördas i flera olika stadier och därmed ge mat under lång tid. Ät gärna både lökbasen och den smakrika blasten. Överskott kan frysas.

'Perpetual Spinach' En snabbväxande mangold med tunna blad och stjälkar. Mycket god att använda likt spenat. Klarar kyligt klimat fint och kan övervintra på skyddad plats för skörd vinter och vår.

11542

11543

11535

11521

11540

Morot, Sommar-

Morot, Sommar-

Morot, Vinter-

Palsternacka

Persilja, Blad-

Harlequin Mix F1 En härlig mix av tunna flerfärgade morötter. Växer snabbt för skörd under hela året. Kan odlas på flera sätt beroende på hur odlingsytan ser ut; i rader, i stora krukor och i bredsådd då fröerna strösslas ut över ytan och täcks med jord.

'Nantaise 2' Mycket god morot som växer snabbt och ger fin skörd under hela året. Kan odlas på flera sätt beroende på hur odlingsytan ser ut; i rader, i stora krukor och i bredsådd då fröerna strösslas ut över ytan och täcks med jord.

'Rothild' En god och saftig morot som har fina kvaliteter för skörd när det är kallt. Kan stå kvar länge i kall jord utan att bli dålig och dessutom övervintra för tidig skörd året därpå. Täck med halm eller löv för att skydda mot djup tjäle.

'White Gem' En av vinterns bästa rotsaker med mild smak och stor skörd. Koniska vita rötter. Tål kall och frusen jord och övervintrar fint på de flesta platser utan att skyddas särskilt. Så alltid 3-5 frön på samma plats för bästa resultat.

'Laura' Bladpersilja har platta smakrika blad som passar fint till de flesta maträtter. Både blad och stjälk kan användas. Den lättodlade bladgrönsaken är tålig i kallt väder och kan övervintra på skyddad plats för skörd kommande vår.

11550

11551

11552

11548

11546

Brassica oleracea

Brassica oleracea

Daucus carota L

Brassica rapa

11555

Allium ampeloprasum

Daucus carota L

Brassica oleracea

Allium cepa

Daucus carota L

Brassica oleracea

Allium cepa

Pastinaca sativa

Brassica oleracea

11510

Beta vulgaris

Petroselinum crispum

DIN ODLARVÄN  2021

25


Persilja, Krus-

Portlak, Vinter-

Rova, Maj-

Rucola / Senapskål

Rädisa

'Grüne Perle' Kruspersilja har krusiga blad. Både blad och stjälk kan användas och smaken passar fint till de flesta maträtter. Den lättodlade bladgrönsaken är tålig i kallt väder och kan övervintra på skyddad plats för skörd kommande vår.

En av vinterns viktigaste bladgrönsaker. Bildar tuvor av mycket goda blad på späda stjälkar att skörda vinter och vår. Växer bra trots mörker och kyla. Odla helst på skyddad växtplats då plantan kan skadas av regn och snö.

Smakrika blad med mild pepprig smak att använda i sallader, på smörgås och i matlagningen. Växer fint framförallt på våren och på hösten. Vattna regelbundet för goda blad. Enkel att odla på alla växtplatser med fint resultat.

11533

'Golden Ball' Vackra gyllene klot som påminner om stora rädisor. En snabbväxande kålväxt där den uppsvällda roten används. Passar utmärkt att skörda vår, sommar och höst. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

11534

'De dix-huit jours' En supersnabb rädisa, skördeklar efter ca 18 dagar. Rädisor behöver mycket vatten för att bli krispiga och goda. De växer allra bäst på våren och hösten, undvik att odla på sommaren då de lätt går i blom. Så ofta för skörd under lång tid.

Rädisa

Rädisa

Rödbeta, Blad-

Sallat

Sallat, Huvud-

'French Breakfast 3' En avlång och mycket god rädisa. Rädisor behöver mycket vatten för att bli krispiga och goda. De växer allra bäst på våren och hösten, undvik att odla på sommaren då de lätt går i blom. Så ofta för skörd under lång tid.

'Burro Gigante' En knallröd och jättestor rädisa. Rädisor behöver mycket vatten för att bli krispiga och goda. De växer allra bäst på våren och hösten, undvik att odla på sommaren då de lätt går i blom. Så ofta för skörd under lång tid.

'Bull´s Blood' Vacker rödbeta att odla för de djupt röda bladens skull. De milda bladen ger fin kontrast till sallader och kan användas i matlagningen likt spenat. Passar fint att odla för skörd av blad under sen höst. Kan övervintra i skyddad odling.

'Merveille des quatre saisons' Vacker sallat med rödtonade buckliga blad i lösa huvuden. Växer fint i kyliga temperaturer. Skydda med fiberduk på hösten för lång skördeperiod. Tänk på att sallat gror bäst i sval jord och att bladen blir godast om plantorna vattnas rikligt.

11528

11529

11549

Baby Leaf mix Mix av 'Amerikanischer Brauner', 'Salad Bowl', 'Red Salad Bowl', 'Lollo rossa', 'Australische Gele' och 'Rouge Grenobloise'. Gror bäst i sval jord, växer fint i kyla. Rikligt med vatten ger godare blad. Skydda med fiberduk på hösten för lång skörd.

Sallat, Plock-

Sallat, Plock-

Sallat, Plock-

Sallat, Plock-

Sallat, Romersk

'Lollo Bionda' Krispig sallat som kan skördas blad för blad. Växer fint i kyliga temperaturer. Skydda med fiberduk på hösten för lång skördeperiod. Tänk på att sallat gror bäst i sval jord och att bladen blir godast om plantorna vattnas rikligt.

'Red salad bowl' Sallat med löst knutna huvuden i vacker röd färg. Växer fint i kyliga temperaturer. Skydda med fiberduk på hösten för lång skördeperiod. Tänk på att sallat gror bäst i sval jord och att bladen blir godast om plantorna vattnas rikligt.

'Salad Bowl' Sallat med löst knutna huvuden i vacker grön färg. Växer fint i kyliga temperaturer. Skydda med fiberduk på hösten för lång skördeperiod. Tänk på att sallat gror bäst i sval jord och att bladen blir godast om plantorna vattnas rikligt.

'Cerbiatta' Flikig ekbladsallat som står sig mycket bra i kyla. Skydda med fiberduk på hösten för lång skördeperiod. Tänk på att sallat gror bäst i sval jord och att bladen blir godast om plantorna vattnas rikligt.

'Little Gem' Små kompakta huvuden som kan odlas tätt. Växer fint i kyliga temperaturer. Skydda med fiberduk på hösten för lång skördeperiod. Tänk på att sallat gror bäst i sval jord och att bladen blir godast om plantorna vattnas rikligt.

11501

11502

11503

Petroselinum crispum

11545

Raphanus sativus

Lactuca sativa

26

DIN ODLARVÄN  2021

Claytonia perfoliata

Raphanus sativus

Lactuca sativa

Brassica rapa L.

11519

Beta vulgaris

Lactuca sativa

Eruca sativa

Lactuca sativa

11507

Lactuca sativa

11504

Raphanus sativus

11527

Lactuca sativa

11500

Lactuca sativa

11505


Sallat, Romersk

Sallat, Vinter-/Mâche-

Sibirisk bladraps

Spenat

Spenat

'Intred' Små rödbladiga kompakta huvuden som kan odlas tätt. Växer fint i kyliga temperaturer. Skydda med fiberduk på hösten för lång skördeperiod. Tänk på att sallat gror bäst i sval jord och att bladen blir godast om plantorna vattnas rikligt.

'Vit' Vinterns kanske viktigaste bladgrönsak. Mycket köldtålig. Odla med fördel i växthus för lång skördeperiod. Var noga med ventilationen då vintersallat kan drabbas av gråmögel på hösten och vintern. Kan också övervintra på friland.

'Red Russian' En kål vars flikiga blad används likt grönkål. Mycket god att äta färsk, men också tillagad likt spenat. Växer snabbt och är lätt att odla för skörd av små och stora blad. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

11506

11532

11508

'Palco' F1 En av de mest användbara bladgrönsakerna, som kan användas både färsk och tillagad. Dessutom kan överskottet frysas. Ger skörd mycket snabbt efter sådd och kan odlas på flera olika sätt beroende på växtplats och säsong. Gillar näringsrik jord.

'Butterflay' En av de mest användbara bladgrönsakerna, som kan användas både färsk och tillagad. Dessutom kan överskottet frysas. Ger fin skörd av stora blad och kan odlas på flera olika sätt beroende på växtplats och säsong. Gillar näringsrik jord.

11530

11531

Spenat, Nyzeeländsk

Svartrot

Trädgårdsmålla

Ärt, Brytsocker-

Ärt, Socker-

Neuseelaender Mycket användbar bladgrönsak som ger stor skörd att använda likt spenat. Bildar en stor krypande växt som kan väga 10 kilo. Växer fint under sommar, sensommar och höst. Skörda toppar och blad, nya skott växer ut efterhand.

'Duplex' En rotsak utöver det vanliga. Bildar en flera decimeter lång svart rot, som är vit inuti, från varje frö. Mild smak och mycket lätt att använda i köket. Mycket härdig och överlever vintern på odlingsplatsen. Kan skördas våren därpå.

'Tom Thumb' Mycket låg brytsockerärt som passar perfekt att odla i krukor eller som kantväxt. Ärtskidorna är saftiga och mognar tidigt. Extra fin att odla för tidig skörd i växthus, skyddade pallkragar, uterum och på balkonger.

'Norli' Lågväxt och snabb sockerärt med små goda ärtskidor. Perfekt att så tidigt på våren i växthus för tidig skörd. Blir endast 60 cm hög och behöver bara ett enkelt stöd för att hållas upprätt.

11536

11556

'Rubra' Vacker bladgrönsak som med sina röda blad sätter färg på salladsblandningar. Kan användas likt spenat i matlagning. Trädgårdsmålla är också ett av trädgårdens ogräs som lätt frösår sig där den växer. I odlad form är den mycket uppskattad.

Lactuca sativa

Tetragonia tetragonioides

Valerianella locusta

Scorzonera hispanica L.

Brassica napus

Atriplex hortensis

11537

Spinacia oleracea L.

Pisum sativum

11539

Spinacia oleracea L.

Pisum sativum

11538

Pisum sativum

Perfekt bladgrönsak att odla mycket av och ofta. Späda ärtskott smakar ljuvligt och kan växa både inomhus i fönstret, i växthus och på friland. Upprepa sådden med några veckors mellanrum för jämn tillgång. Skörda skotten när de blivit ca 10 cm. 11553

FOTO: Markus Danielsson

Ärt, till skott

så i snö

Sådden hålls fuktig av snö eller regn och gror först då jorden värmts upp av vårsolen. Vintersådd ger tidig skörd på våren!

DIN ODLARVÄN  2021

27


Läs mer om växtbelysning på s.33.

odla tomater och chili inomhus Att odla fruktsättande grönsaker som gurka och tomat inomhus går alldeles utmärkt, i synnerhet om du väljer sorter som håller sig ganska små.På fröpåsarna ger vi tips om hur du bäst lyckas med din inomhusodling. Gurkor mår exempelvis bra av en försiktig dusch då och då, och växtbelysning är ett måste för ett lyckat resultat. Skörden blir kanske inte lika stor som utomhus, men det är ett roligt odlingsprojekt. Och visst känns det lyxigt att kunna njuta av egenodlad tomat och gurka mitt i vintern!

Aubergin

Blåklint

Chilipeppar

'Jewel Amethyst' F1 Tidig sort med ca 10 cm långa frukter för fönster, växthus eller skyddat läge. Börja skörda ca 4mån efter sådd. Förodla i såjord inomhus, med växtbelysning. Låt gro i rumstemp. Ställ sedan svalare. Plantera om till en per kruka i gödslad jord när plantorna kan hanteras.

'Blue Boy' Anspråkslös sommarblomma. Blommar ca 3mån efter groning och sedan länge om vissna blommor tas bort. Fin till snitt, som eternell eller som ätligt strössel. Direktså på växtplatsen eller förodla inomhus och plantera ut när plantorna går att hantera. Så/plantera glest för att få grenigare plantor.

'Hot Lemon' Het sort med smak av citrus. Börja skörda ca 4mån efter sådd. Förodla i såjord inomhus, med växtbelysning. Låt gro i 25°C. Ställ sedan i rumstemp. Plantera om till en per kruka i gödslad jord när plantorna kan hanteras. Tvätta händerna noga när du handskats med frukterna.

Solanum melongena

11558

28

DIN ODLARVÄN  2021

Centaurea cyanus

11575

Capsicum baccatum

11565


Chilipeppar

Chilipeppar

Gurka, Kruk-

Gurka, Kruk-

Gurka, Kruk-

'Jamaican Bell' Mild sort med klockformade frukter. Börja skörda ca 5mån efter sådd. Förodla i såjord inomhus, med växtbelysning. Låt gro i 25°C. Ställ sedan i rumstemp. Plantera om till en per kruka i gödslad jord när plantorna kan hanteras. Tvätta händerna noga när du handskats med frukterna.

'Pikito' Liten, rikbärande sort med små frukter. Börja skörda ca 4mån efter sådd. Förodla i såjord inomhus, med växtbelysning. Låt gro i 25°C. Ställ sedan i rumstemp. Plantera om till en per kruka i gödslad jord när plantorna kan hanteras. Tvätta händerna noga när frukterna har hanterats. 11567

'Picolino' F1 Liten gurka med slätt skal. Får endast honblommor. Börja skörda ca 3mån efter sådd. Förodla inomhus, med växtbelysning, 1 frö/kruka med 2/3 gödslad jord och 1/3 såjord överst. Låt gro i 25°C. Ställ sedan i rumstemp. Vid omplantering sätt plantan på samma djup som i såkrukan, ej djupare. Behöver stöd.

'Baby' F1 Minigurka med slätt skal. Får endast honblommor. Börja skörda ca 3mån efter sådd. Förodla inomhus, med växtbelysning, 1 frö/kruka med 2/3 gödslad jord och 1/3 såjord överst. Låt gro i 25°C. Ställ sedan i rumstemp. Vid omplantering sätt plantan på samma djup som i såkrukan, ej djupare. Behöver stöd.

'Formule' F1 Gurka med slätt skal. Får endast honblommor. Börja skörda ca 3mån efter sådd. Förodla inomhus, med växtbelysning, 1 frö/kruka med 2/3 gödslad jord och 1/3 såjord överst. Låt gro i 25°C. Ställ sedan i rumstemp. Vid omplantering sätt plantan på samma djup som i såkrukan, ej djupare. Behöver stöd.

11559

11560

11561

Klockranka

Kronärtskocka

Paprika, Snack-

Ringblomma

Selleri, Rot-

Slingerväxt för soligt läge. De långa rankorna behöver stadigt stöd. Blommar ca 20v efter sådd. Förodla inomhus, med växtbelysning. Blötlägg fröna 1 tim och så glest i fuktad såjord. Låt gro i rumstemp. Ställ sedan svalare. Plantera om till en per kruka i gödslad jord när plantorna kan hanteras.

'Vert de Provence' Pampig grönsak där knoppen skördas. Odlas på friland eller i stor kruka i varmt läge. Skördas ca 6mån efter sådd. Förodla i såjord inomhus, med växtbelysning. Låt gro i rumstemp. Ställ sedan svalare. Plantera om till en per kruka i gödslad jord när plantorna kan hanteras.

Lättodlad och anspråkslös blomma som är fin till snitt. Blommar ca 3mån efter groning. Klipp bort vissna blommor för längre blomning. Frösår sig om fröna får utvecklas. Kan brukas ner som gröngödsling. Direktså på växtplatsen eller förodla inomhus och plantera ut när plantorna går att hantera.

11576

11562

'Cupid' F1 Kompakt sort för fönster, växthus eller skyddat läge. Börja skörda ca 3mån efter sådd. Förodla i såjord inomhus, med växtbelysning. Låt gro i rumstemp. Ställ sedan svalare. Plantera om till en per kruka i gödslad jord när plantorna kan hanteras. Duscha ofta. Ta bort 1:a fruktämnet för större skörd.

11579

'Mars' Stor och slät rotfrukt. Upprätt bladverk, motståndskraftigt mot sjukdomar. Skördas ca 6mån efter sådd. Lagringsduglig. Förodla inomhus, med växtbelysning. Så glest på fuktad såjord. Låt gro och växa till i ca 20°C. Groningen tar tid. Plantera om i gödslad jord när plantorna kan hanteras.

Timjan, Krydd-

Tomat, Kruk-

Tomat, Kruk-

Tomat, Kruk-

Verbena, Jätte-

'German Winter' Vintergrön, flerårig kryddväxt som tål torka. Bladen används färska eller torkade. Börja skörda ca 10v efter sådd. Förodla i såjord inomhus, med växtbelysning. Låt gro i rumstemp. Ställ sedan svalare. Plantera om till ett par plantor per kruka när plantorna kan hanteras. Kan direktsås på friland.

'Siderno' F1 Rikbärande sort för fönster, växthus eller utomhus i skyddat läge. Börja skörda ca 3mån efter sådd. Ta ej bort skotten i bladvecken, "tjuvarna". Förodla i såjord inomhus, med växtbelysning. Låt gro i rumstemp. Ställ sedan svalare. Plantera om till en per kruka i gödslad jord när plantorna kan hanteras.

'Tiny Tim' Lättodlad sort för fönster, växthus eller utomhus i skyddat läge. Börja skörda ca 3mån efter sådd. Ta ej bort skotten i bladvecken, "tjuvarna". Förodla i såjord inomhus, med växtbelysning. Låt gro i rumstemp. Ställ sedan svalare. Plantera om till en per kruka i gödslad jord när plantorna kan hanteras.

'Balkonzauber' Klassisk sort för fönster, växthus eller utomhus i skyddat läge. Börja skörda ca 3mån efter sådd. Ta ej bort skotten i bladvecken, "tjuvarna". Förodla i såjord inomhus, med växtbelysning. Låt gro i rumstemp. Ställ sedan svalare. Plantera om till en per kruka i gödslad jord när plantorna kan hanteras.

Söta lilavioletta blommor på höga stänglar. Odlas på friland eller i stor kruka. Förodla inomhus, med växtbelysning. Så glest på fuktad såjord. Låt gro i rumstemp. 3-4v. Om fröna ej gror ställ i kylskåp 4-6v. Plantera om till en per kruka i gödslad jord när plantorna kan hanteras. Ställ svalare.

11574

11569

11571

11572

Capsicum baccatum

11566

Cobaea scandens

Thymus vulgaris L.

Capsicum frutescens

Cynara cardunculus

Solanum lycopersicum

Cucumis sativus

Capsicum annuum

11563

Solanum lycopersicum

Cucumis sativus

Calendula officinalis

Solanum lycopersicum

Cucumis sativus

Apium graveolens

11568

Verbena bonariensis

11580

DIN ODLARVÄN  2021

29


ODLA I VATTEN

Med hjälp av odlingslådan Harvy kan du enkelt odla utan jord. Allt du behöver för att komma igång är vatten och en ledig yta. Resten ingår i startpaketet för hydroponisk odling. När du fyllt lådan med vatten sätter du de försådda pluggarna i locket. Kolla vattennivån efter ett par veckor. Efter ytterligare några veckor är det dags att skörda.

30

DIN ODLARVÄN  2021

FOTO: Anna Llindeqvist

utan jord i hydroponisk odling


Harvy, startpaket Startpaket för hydroponisk odling. Låda med lock för 6 plantor + 6 försådda pluggar (3 x sallat, 3 x basilika) + 6 pluggkorgar + 250 ml specialnäring. Låda och lock av PS, korgar av PE. Tillverkad i Sverige. 795 x 160 x 150 mm. Lock finns i tre färger, vitt, brunt och blått.

Vitt lock 5551 Brunt lock 5552 Blått lock 5553

Hållare för LED-ramp till Harvy

3 FAVORITKRYDDOR

Hållare till växtbelysning LED Small (art. 5564) för odlingslådan Harvy 3 (art. 5541). Fästs på lådan och möjliggör därför valfri placering. Mycket enkel höjdjustering från 18 cm till 35 cm. LED-rampen fäst med sina clips i hållarens vinklade övre del. Av transparent PC/PMMA.

I HARVY!

1. Basilika 2. Bladselleri 3. Koriander

5608

Hydroponisk näring 250 ml / 750 ml Växtnäring, specialanpassad för hydroponisk odling, d.v.s. odling i vatten. Behändig flaska med praktisk skala i korken som gör näringen lätt att dosera. Räcker till flera odlingsomgångar.

6765 / 6767

Vill du odla i vintermörkret? Glöm inte växtbelysning! Harvy 3 Presentförpackning 3 delar En komplett lösning för hydroponisk odling inkl. växtbelysning och hängare. Innehåll: startpaket för hydroponisk odling Harvy 3 art. 5541; LED-ramp Small 15 W art. 5564 och hängare med sugproppar art. 5604.

5546

Plugg utan frö 6 odlingspluggar för hydroponisk odling. Av komposterbar kokosfiber och torv samt lite näring. Tillsätt eget frö.

5537

Harvy 3, vit, startpaket Startpaket för hydroponisk odling. Låda med lock för3 plantor + 6 försådda pluggar (3 x sallat, 3 x basilika) + 3 pluggkorgar + 250 ml specialnäring. Låda och lock av PS, korgar av PE. Tillverkad i Sverige. 39 x 15 x 14 cm

5541

DIN ODLARVÄN  2021

31


FOTO: Markus Danielsson

ODLA I VATTEN

Läs mer på harvy.se

32

DIN ODLARVÄN  2021


ODLA BLOMMOR I HARVY Visst går det att odla blommor i Harvy! Vi har experimenterat vilt med allt från fjärilsblomster till jätteeternell. Några av våra blomsterfavoriter i Harvy är:

KLOCKMALVA med sina färgstarka blommor. TÖRNROSAS SKJORTEL som blir vackrast om den får någonting att klättra på. PELARGON som sås från frö eller planteras som stickling.

Vi har också med goda resultat sått penséer och satt sticklingar från passionsblomma. Just nu testar vi solros och luktärt!

TIPS

Med eller utan växtbelysning?

Även under årets ljusaste månader kommer du att se skillnad på din odling med och utan växtbelysning. Dagsljuset som når in genom fönstret är helt enkelt svagare än det direkta ljuset från en lampa. Med det sagt, går det oftast fint att odla med hjälp av dagsljuset under maj-augusti. Vill du lyckas med din odling under vintern är extra belysning ett måste. Använd gärna en timer och låt lampan vara tänd 12 – 16 timmar. Vår LED-ramp finns i tre längder; 40, 60 och 85 cm. Till 60 cm-rampen med adapter (No. 1) kan du koppla till ytterligare två 60 cm-ramper (No.2). Till 85 cm-rampen med adapter (No. 1) kan du koppla till ytterligare en 85 cm-ramp (No.2).

ODLARGLÄDJE ÅRET OM Emelie Amcoff delar med sig av sina odlingsäventyr via kontot @odlargladje. Förutom att odla vid sitt radhus och i en kolonilott, är hon en flitig Harvy-odlare. - Harvy är ett perfekt komplement, speciellt under vinterhalvåret! berättar Emelie. EMELIES 3 FAVORITER ATT ODLA HYDROPONISKT:

Persilja Gurka ’Baby’ F1 Basilika ’Emily’

Var inte rädd för att sänka rampen. Låt den gärna hänga ca 10 cm ovanför bladverket. På så vis får dina plantor mer ljus och växer bättre.

Ett samarbete

Harvy är utvecklad tillsammans med (den svenska) föreningen Hemmaodlat, som har sin verksamhet på Grohuset vid Sveriges Lantbruksuniversitet, Alnarp.

HEMMAODLAT EN GRÖNARE VARDAG

Grohuset är en testbädd och mötesplats för framtidens hälsosamma matkonsumtion. Här arrangeras kurser, konferenser och föreläsningar. En del av verksamheten sker också digitalt. Läs mer på grohuset.se

Grohuset

DIN ODLARVÄN  2021

33


ODLA INOMHUS

MicroLeaf och groddar

FOTO: Lovisa Back

Snabbaste vägen till en egen grönsaksodling är med groddar och Micro Leaf. De näringsrika groddarna är klara på bara några dagar och med Micro Leaf odlar du snabbt och enkelt egna bladgrönsaker på fönsterbrädan. Vilken sort blir din favorit?

34

DIN ODLARVÄN  2021


Bondböna En bondböna som ger en rik skörd och har en härligt krispig smak. Sorten är en s.k. ”cut-and-come-again” – efter skörd växer nya blad ut igen.

Salladskrasse Denna goda krasse ger små, mörkgröna blad med pepprig smak. Mycket dekorativ i sallader. Sorten är en s.k. ”cutand-come-again” – efter skörd växer nya blad ut igen.

Grönkål Grönkål är rik på antioxidanter, C- och E-vitamin. Ger blad i blågrön ton med fin krispighet och en mild kålsmak. Odla inomhus hela året.

Gurkört Gurkört har ett matigt blad med smak av gurka. Det är gott på bl.a. sallad. Låt inte bladen bli för stora för då blir de lätt ”håriga”.

56866

56868

56850

56852

Koriander Koriander används ofta i det asiatiska och det sydamerikanska köket. Ger frodiga, fräscha blad. Sorten är en s.k. ”cut-and-come-again” – efter skörd växer nya blad ut igen.

Pak Choi Den här Pak Choi-sorten ger vackert röda, spänstiga blad. Toppa med några blad på en sallad eller fisk. Sorten är en s.k. ”cut-and-come-again” – efter skörd växer nya blad ut igen.

Bladrädisa Bladrädisa utvecklar snabbt blad och ger en hel del styrka. Får blad med en vacker grön färg och rosa bladnerv. Ät det första och andra bladparet.

Bladsarepta Bladsarepta är ett miniblad med sting! Får en härlig färg och en fin fransig form på bladen. En häftig smakkombination är små, små skott till en len pannacotta.

56858

56860

56854

56856

Solros Solrosskott på smörgåsen ger mängder av vitaminer och mineraler i varje tugga. Skottet blir tjockt och krispigt med en nötig och mild smak. Går även att woka lätt.

Ärta Fräscha ärtskott är lätta att odla! Goda på smörgåsen, till en ångad fisk eller på den nygrillade biffen. Sorten är en s.k. ”cut-and-come-again” – efter skörd växer nya blad ut igen.

56862

56864

Micro Leaf 3-box Tre smarta Micro Leaf-boxar av hårdplast och i diskret design för odling av gröna blad inomhus året runt. Lock med ventilation. Bottentråg och odlingstråg kan maskindiskas. 65x20x14 cm

5794

Micro Leaf 1-box Funktionell Micro Leaf-box av hårdplast och i diskret design för odling av gröna blad inomhus året runt. Lock med ventilation. Bottentråg och odlingstråg kan maskindiskas. 21x17x12 cm

5792

DIN ODLARVÄN  2021

35


Broccoli En krispig grodd med spännande kålsmak. Kan utvecklas till skott. Passar utmärkt i sallader, soppor och på smörgås.

5651

5656

Fänkål En grodd med nötig smak och en touch av lakrits. Passar i sallader och på smörgås. Kan både grodd- och skottodlas.

Rättika En snabbväxande grodd i en rosa ton. Ger en spännande smak till sallader och kött. Innehåller höga halter av vitaminer och mineraler.

5657

5658

Smörgåskrasse En mycket lättodlad och dekorativ grodd som har en mild pepparsmak. Passar utmärkt på smörgås och i sallader.

Rädisa En lättodlad grodd som ger en kryddig smak åt sallader och wokade rätter. Kan utvecklas till skott.

5659

5662

HotMix En het mix av kryddiga groddar: rädisa och senap. Tillför en extra krydda till sallader, smörgåsar och spännande maträtter.

LinsMix En spännande mix av vitaminrika linsgroddar. Kombinationen ger en förhöjd smakupplevelse.

5665

5666

Groddbox Med hjälp av groddboxen är det enkelt att grodda olika sorters fröer, t.ex. alfalfa. 15 x 15 cm

5670

36

DIN ODLARVÄN  2021

FOTO: Annika Christensen

Alfalfa En krispig grodd som har en frisk och mild nötsmak. Passar utmärkt på smörgås och i sallader.

Groddtråg 2-pack Groddtråget gör det enkelt att grodda/odla skott av olika sorters fröer. Speciellt lämpligt till små frön, t.ex. krasse. 10 x 15,5 cm

Odlingskit med groddtråg och krassefrön Odlingskit som innehåller groddtråg och fyra påsar krassefröer. Krasse är mycket lättodlat och har en mild smak av peppar. 10 x 15,5 cm

5674

5672


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

fröpåseguide

Artikelnummer

Prisgrupp med både färg och bokstavskod

Sortnamn

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Latinskt namn

Utförlig information på fyra språk

Plusmärken som t.ex. berättar om sorten passar för utomhusodling eller är en klätterväxt

Plant- och radavstånd, samt sådjup

Guidemärken berättar om t.ex. sort, storlek och styrka/sötma

Hur mycket fröna räcker till: antal plantor/antal meter

1-årig, 2-årig eller flerårig Kalender som visar tidpunkter för förodling och direktsådd samt blomning/skörd

Namn på fyra språk

J F M A M J J A S O N D

Tilläggsmärke som t.ex. berättar Höjd i cm J F M A M J J A S O N D J F M A M J J A S O N D om sorten måste förodlas eller kan direktsås

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Smart märkning gör det enkelt för dig Guidemärken

kg

Blomstorlek

Tomatstorlek

Styrka

Längd

Slinger/klätterväxt

Växthus

Utomhusodling

Pollinatörer

Vikt

Kryddväxt

Plusmärken

Annuals

Tilläggsmärken

1-year

Förodling eller direktsådd

Livslängd

Såband

Väldoftande

Big Pack

Höjd i cm

kg Höjd

Blomstorlek

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

Vikt

Svenkodlat frö

Ekologiska frö

DIN DINODLARVÄN ODLARVÄN 2021  2021

37 37


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

grönsaker Roligt, vackert och gott – tre ord som sammanfattar grönsaksodling. Oavsett om du odlar i kruka inomhus, på balkongen eller i grönsakslandet har du ett växande sortiment av ekologiska fröer att välja mellan.

38

DIN ODLARVÄN  2021

1

2

3

4

Prisgrupper

5

J F M A M J J A S O N D Förodling

Direktsådd

Skörd

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

ekologiska grönsaksfröer

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Basilika Ocimum basilicum L.

Våra ekologiskt odlade grönsaksfröer hittar du i fröpåsar med EU:s Organic-symbol. Dessa fröer är certifierade och produktionen uppfyller EU:s regler för ekologiskt jordbruk. Certifieringen garanterar även ursprung och kvalitet. För att se vårt sortiment av ekologiska blomfröer, bläddra till sidan 64.

25 cm

Basilika, Röd Ocimum basilicum var. purpurascens

25-30 cm

'Emily' Ekologiskt frö. Basilika är en dekorativ och aromatisk krydda som älskar värme. Odla gärna basilika i kruka på en varm och solig plats. Bladen som skördas efter hand passar utmärkt till en ljuvlig pesto eller tillsammans med tomater.

'Rosie' Ekologiskt frö. En dekorativ röd basilika som älskar värme. Odla gärna basilika i kruka på en varm och solig plats. Bladen som skördas efter hand passar utmärkt till en smakrik röd pesto eller tillsammans med tomater och lite hyvlad parmesan.

4 85041

4 85047

FOTO: Annika Christensen

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Broccoli Brassica oleracea

Böna, BondVicia faba

60-90 cm

'Calabrese natalino' Ekologiskt frö. Broccoli är mycket lättodlad. Ger riklig skörd och är perfekt för den lilla odlingsytan. En av våra mest näringsrika grönsaker med en mild, utsökt smak.

Böna, BrytPhaseolus vulgaris

40 cm

Böna, RosenPhaseolus coccineus

200 cm

Böna, StörbrytPhaseolus vulgaris

200 cm

'Express' Ekologiskt frö. En mycket tidig bondböna som skördas efter hand. Ät dem lätt kokta eller låt dem mogna och torka på plantan för vinterlagring. Plantorna kupas då de är ca 10 cm höga. I blåsiga lägen behöver de stöd.

'Maxi' Ekologiskt frö. En extra tidig sort av brytböna som ger vackert gröna baljor. Skörda efter hand, låt inte baljorna bli för stora, ca 18 cm är lagom. Utsökta att koka och äta som ljuvlig delikatess.

'Lady Di' Ekologiskt frö. En motståndskraftig blomsterböna med vackra, röda blommor. Odla gärna vid en spaljé i skyddat läge. Ger riklig skörd av smakfulla gröna baljor som likt skärbönor går att använda kokta.

'Markant' Ekologiskt frö. En fin sort av störbrytböna som ger riklig skörd av långa och helt trådfria baljor. Odla vid t.ex. en spaljé i skyddat läge och skörda efter hand. Utsökta att koka och kan med fördel frysas in.

4 85115

5 85139

5 85104

5 85187

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

3 85079

Böna, VaxPhaseolus vulgaris

40 cm

Chilipeppar Capsicum annuum

40-60 cm

Citronmeliss Melissa officinalis L.

50 cm

Perenn / flerårig

'Dior' Ekologiskt frö. Välsmakande vaxböna där större delen av baljorna sitter ovanför bladverket, vilket gör dem lättplockade. Skörda efter hand, flera gånger i veckan. God att koka och äta med smör.

'Westlandse Lange Rode' Ekologiskt frö. En chili som bär mycket frukt. Skörda gärna efter hand. Röda frukter har angiven styrka, gröna är mildare. Använd dem färska eller torkade. Tvätta alltid händerna när du har hanterat färsk chili.

'Lemona' Ekologiskt frö. Citronmeliss är en dekorativ kryddväxt med vackert grönt bladverk och vita blomspiror. Odla i kruka eller i perennrabatten. Skörda de citrondoftande bladen efter hand. Använd till smaksättning och dekoration.

5 85188

4 85237

4 85259

Dill, BladAnethum graveolens L. 20-30 cm

Fänkål, SötFoeniculum vulgare

'Gold Crown' Ekologiskt frö. En dillsort med aromatiska, mörkgröna och finflikiga blad. Sorten går i blom senare än vanlig dill, vilket gör den speciellt lämplig att skörda som bladdill. Förgyll färskpotatisen med några knippen dill eller låt den smaksätta fisk- och skaldjurssoppan. Byt växtplats varje år.

60 cm

'Finale' Ekologiskt frö. Krispig grönsak med läcker smak av lakrits. De uppsvällda bladfästena och "dillen" är god att använda såväl rå som tillagad. Ugnsrosta gärna tillsammans med rotfrukter.

4 85285

4 85275

kg Höjd

Blomstorlek

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

Vikt

DIN ODLARVÄN  2021

39


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gräslök Allium schoenoprasum 30-40 cm

Perenn / flerårig

Gurka, FrilandsCucumis sativus

30 cm

Gurka, FrilandsCucumis sativus

12 cm

Gurka, FrilandsCucumis sativus

Gurka, KrukCucumis sativus

12 cm

10 cm

'Marketer' Ekologiskt frö. Frisk och härdig gurka som ger riklig skörd av långa mörkgröna frukter med ett något knottrigt skal. Denna sort är ljuvlig att äta färsk, direkt från de egna odlingarna.

'Gele Tros' Ekologiskt frö. Gurka som får ett vackert guldgult skal när den blir mogen. Används främst till inläggning. Kan ätas färsk men bör då skalas.

'Profi' F1 Ekologiskt frö. Inläggningsgurka som ger mörkgröna, knottriga frukter. Skörda efter hand. Får bara honblommor. Lägg gärna fröna i blöt ett par timmar innan sådd.

4 85329

5 85336

5 85340

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

'Staro' Ekologiskt frö. Denna sort ger smala blad med underbar arom och mild löksmak. Blommar med runda lila blommor. Skörda bladen efter hand och använd dem färska i sallader eller kalla såser. Blommorna går att äta och är vackra att dekorera med.

5 85308

4 85290

Gurkört Borago officinalis

50 cm

Gyllenbär Physalis grisea

70-100 cm

Ekologiskt frö. Gurkört är en söt blåblommande växt som lätt frösår sig och på så vis blir flerårig i trädgården. Mycket omtyckt av fjärilar, humlor och bin. En bra gröngödselväxt med stor mängd bladmassa, vänd ner i jorden innan växten sätter frö.

2 cm

20-40 cm

Ekologiskt frö. Ett sötsmakande bär. Omsluts av blekt gula, pappersliknande lyktskal och skördas då de fått en gul ton. Eftermogna inomhus. Bären äts med fördel färska som små delikatesser eller används i efterrätter.

Krasse, SmörgåsLepidium sativum

'Cadiz' Ekologiskt frö. Koriander är en dekorativ kryddväxt. Så i flera omgångar för jämn tillgång och skörda bladen efter hand. Fröna skördas genom att hela plantan klipps av och därefter hängs upp och ner för att torka. Samla upp fröna och använd dem som ljuvlig krydda.

5 85369

5 85363

Koriander Coriandrum sativum L.

1-5 cm

'Picolino' F1 Ekologiskt frö. Delikat minigurka som ger krispiga frukter med slätt skal. Låt inte gurkorna bli alltför stora utan skörda efter hand. Denna sort är god att äta färsk, direkt från de egna odlingarna. Ger endast honblommor.

Kål, Asiatisk-, Tatsoi Brassica rapa

Ekologiskt frö. Välkänd och mycket lättodlad krydda. Kan odlas inomhus året om, så och skörda med jämna mellanrum. Varje frö ger endast en "grodd", så det går åt relativt mycket frö. Underbar att använda färsk.

4 85404

4 85393

Tatsoi Ekologiskt frö. Asiatisk bladgrönsak. De mörkt gröna bladen växer i en låg, kompakt rosett. Skörda enskilda blad eller hela plantan. Goda att steka med vitlök och servera till fisk eller kött. För jämn tillgång så med några veckors mellanrum. Täck gärna med fiberduk för skydd mot skadeinsekter. Tål en hel del frost på hösten.

4 85414

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, BlomBrassica oleracea

Kål, BrysselBrassica oleracea

Kål, GrönBrassica oleracea

Kål, RödBrassica oleracea

'Janvel' F1 Ekologiskt frö. En blomkål som ger riklig skörd av stora och vita huvuden. God såväl rå som tillagad - blomkålssoppa med vitlöksrostade krutonger är ett läckert tips.

'Igor' F1 Ekologiskt frö. Robust brysselkål som ger riklig skörd. Klarar frost bra. Skörda efterhand och ät kålen lätt kokt. Täck med fiberduk och toppa plantan i slutet av augusti.

'Westlandse Winter' Ekologiskt frö. Lättodlad grönkål som kan skördas efter hand. God i sallad och stuvning. Kan stå kvar ute under vintern, blir något krusigare efter frost.

'Langedijker Bewaar 2' Ekologiskt frö. Vackert röda huvuden med fin kålsmak. Skörda då huvudet börjar kännas fast. God finstrimlad i sallad med fetaost och rostade solrosfrön.

5 85432

4 85460

4 85465

4 85500

40

DIN ODLARVÄN  2021

1

2

3

4

Prisgrupper

5

Kålrabbi Brassica oleracea

'Azur-Star' Ekologiskt frö. Fin kålrabbi med krispig och söt smak. Den färska kålrabbin är god råriven i sallader eller stekt i smör och salt. Gallra tidigt.

5 85520

J F M A M J J A S O N D Förodling

Direktsådd

Skörd

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lök, Gul Allium cepa

Lök, PurjoAllium ampeloprasum

'Stuttgarter Riesen' Ekologiskt frö. Smakrik gul lök. Skörda löken då blasten viker sig och lagra torrt. Gul lök används såväl färsk som tillagad. Njut av den första primörens tunt skivade lökringar över en sommarsallad eller i en fransk löksoppa.

4 85560

Majs Zea mays

150 cm

'Herbstriesen 2' Ekologiskt frö. Lättodlad purjolök med tjock hals och mörkgröna blad. Strimla tunt och använd i sallader, marinera eller grilla, Kupa plantorna för långa vita halsar.

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

'Golden Bantam' Ekologiskt frö. Gammal klassisk sort av majs som ger normalsöta kolvar. Skörda kolvarna efter hand när "skägget" i änden börjar vissna. God att grilla eller koka och äta tillsammans med smör.

4 85576

5 85615

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mangold Beta vulgaris

Oregano / Kungsmynta Origanum vulgare L.

2-årig

'White silver 3' Ekologiskt frö. En lättodlad mangold som ger riklig skörd. Skörda enstaka blad eller skär av hela plantor efter hand. I Italien förvälls ofta mangolden och får puttra ihop en liten stund med olivolja, salt och peppar.

40 cm

Perenn / flerårig

Ekologiskt frö. Oregano är en aromatisk kryddväxt som blommor med blå blommor. Skörda bladen efter hand och använd dem färska eller skörda hela kvistar för torkning. God till tomater och fetaost.

Morot, SommarDaucus carota L

'Rothild' Ekologiskt frö. En saftig höst- och vintermorot med högt karoteninnehåll. Roten blir ganska stor, 20-25 cm. Goda att äta lätt kokta med en smörklick och persilja. Är lämplig både att äta färsk och att vinterlagra. Förvaras svalt och fuktigt.

4 85722

4 85629

Morot, VinterDaucus carota L

'Berlicum 2' Ekologiskt frö. Tidig morotssort med släta rötter. Skördas efter hand - underbart goda att äta direkt från de egna odlingarna. Morötter kan även användas i såväl bröd- som kakbak för att förhöja saftigheten och hemgjord morotsmarmelad är en riktig delikatess. Upprepa gärna sådden. Går att vinterlagra.

4 85660

4 85658

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Palsternacka Pastinaca sativa

Paprika Capsicum annuum

'White King' Ekologiskt frö. Palsternacka är en lättodlad och användbar rotfrukt. Roten växer främst på sensommaren, och bör därför skördas sent. Sorten har spetsiga, släta och vita rötter. Underbart god att rosta i ugn med olivolja och flingsalt. Kan sås på hösten för tidigare skörd året därpå.

60-90 cm

Paprika Capsicum annuum

9 cm

60-80 cm

'Olly' F1 Ekologiskt frö. Ljuvlig paprika som skördas grön eller röd. Röda frukter har sötare smak. Rosta i ugn tillsammans med lök, zucchini, tomater och olivolja. Duscha plantan ofta för att förhindra skadedjursangrepp.

5 85739

Persilja, BladPetroselinum crispum

25 cm

35 cm

Persilja, KrusPetroselinum crispum

2-årig

25 cm

2-årig

'Zazu' Ekologiskt frö. En söt spetspaprika. God att äta färsk eller att använda i matlagning. Odla i skyddat och varmt läge, gärna i stora krukor. Duscha ofta, vilket förhindrar insektsangrepp.

'Gigante d'Italia' Ekologiskt frö. Persilja med starkare smak än de krusbladiga. Skörda efter hand, långt in på hösten. God krydda till grillad fisk och grillat lamm.

'Grüne Perle' Ekologiskt frö. Persilja med extra mosskrusiga blad. Skördas efter hand, långt in på hösten. God till grillad fisk eller till egen tabuleh med couscous, tomater och persilja?

5 85247

4 85792

4 85780

4 85735

kg Höjd

Blomstorlek

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

Vikt

DIN ODLARVÄN  2021

41


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pumpa, JätteCucurbita maxima

kg

Pumpa, NakenfröCucurbita pepo

1-3 Kg.

kg

3-5 Kg.

Rucola / Sandsenap Diplotaxis tenufolia

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Perenn / flerårig

'Uchiki Kuri' Ekologiskt frö. Pumpa med runda, orange-röda frukter och gult fruktkött. Halvmogna frukter passar till inläggning, medan en pumpa som ska lagras måste vara mogen vid skörd. God att äta ugnsrostad.

'Eso' Ekologiskt frö. Fin, rund pumpa med frön utan skal. Perfekt att rosta och använda i matlagningen. Fruktköttet är trådfritt och smakrikt och kan också användas. Kräver stor odlingsplats.

4 85829

5 85826

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rädisa Raphanus sativus

5 86081

Rädisa Raphanus sativus

Rödbeta Beta vulgaris

Ekologiskt frö. Sandsenap som även kallas vild rucola har en kraftfull och kryddig smak. Underbart god till sallader, gärna tillsammans med lite chèvre, melon och valnötter. Under högsommaren går plantan lätt i blom - nyp av eventuella blomstänglar. Täck med fiberduk för att förhindra angrepp av skadeinsekter.

Rödbeta Beta vulgaris

'Saxa 2' Ekologiskt frö. Smakfull rädisa som ger runda, helt röda rädisor. Skörda de späda rädisorna efter hand och ät dem färska - de är underbart goda i sallader, tunt skivade på smörgås eller som tillbehör på en diptallrik. För att få jämn tillgång av krispiga rädisor bör sådd ske med några veckors mellanrum. Täck gärna med fiberduk.

'Flamboyant 2' Ekologiskt frö. Smakfull rädisa som ger avlånga röda rädisor med vit spets. Skörda späda rädisor efter hand och ät dem färska - de är goda i sallader, tunt skivade på smörgås eller som tillbehör på en diptallrik. För att få jämn tillgång av krispiga rädisor bör sådd ske med några veckors mellanrum. Täck gärna med fiberduk.

4 85904

4 85884

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sallat, EscaroleCichorium endivia

Sallat, HuvudLactuca sativa

'Nuance' Ekologiskt frö. Escarolesallat är en typ av cikoria med läckert flikiga blad. Detta är en fin sort med välfylld bladrosett. Klarar en hel del frost.

3 85988

DIN ODLARVÄN  2021

1

2

3

4

Prisgrupper

5 85945

5 86031

5

Sallat, Romersk Lactuca sativa

'Plezir' Ekologiskt frö. Mycket välsmakande plocksallat med eklövsliknande, finflikiga och krusiga blad. Skörda efter hand. För kontinuerlig tillgång av fräsch sallat hela sommaren bör sådden upprepas varannan vecka.

4 85995

42

Sallat, PlockLactuca sativa

'Matilda' Ekologiskt frö. Fin sort av huvudsallat som ger stora, jämna huvuden med spröda blad. Gallringsskörda innan plantorna börjar trängas. Skörda hela plantor efter hand. För kontinuerlig tillgång bör sådden upprepas varannan vecka.

'Chioggia' Ekologiskt frö. Polkagrisrandig beta med söt smak. God att äta kokt eller lägga in. Kan även rivas till råkost. Så inte för tidigt; vid frost kan plantan gå i blom.

4 85949

'Detroit 2' Ekologiskt frö. Populär rödbeta som ger runda och mörkt röda betor. Mycket välsmakande primör, ät den kokt med smör. Koka med lite av blasten och hela skalet kvar så att den röda saften inte försvinner. Kan även rivas till råkost. Så inte för tidigt; vid frost kan plantan gå i blom.

Sallat, Vinter-/MâcheValerianella locusta

'Tantan' Ekologiskt frö. Kallas även romansallat, cossallat och bindsallat. Denna sort ger jämna huvuden med söt smak och krispiga blad. Gallringsskörda innan plantorna börjar trängas. Skörda efter hand. För jämn tillgång bör sådden upprepas varannan vecka.

4 86057

'Vit' Ekologiskt frö. En mycket köldtålig sallatstyp, som lämpar sig för höst- och vinterskörd. Kallas även vintersallat. Plocka blad efter hand eller skär av hela plantan. Den har mycket god smak och plantorna tål att frysa och tina några gånger. Äts färsk som sallat eller anrättas som spenat. En delikatess.

3 86021

J F M A M J J A S O N D Förodling

Direktsådd

Skörd

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salvia, KryddSalvia officinalis L.

40 cm

Perenn / flerårig

Selleri, RotApium graveolens

Ekologiskt frö. Salvia är en aromatisk kryddväxt med silvergröna, något ludna blad. Skörda bladen efter hand och använd dem färska eller torkade, kanske till en god kycklingfilé med bacon.

4 86070

Spenat Spinacia oleracea L.

'Prinz' Ekologiskt frö. Delikat rotfrukt som får runda, jämna rötter. Lättodlad, men tar lång tid. Underbart god i gratänger eller gräddkokt. Tål kyla på hösten men ej på våren, sätt inte ut plantorna för tidigt.

150-500 cm

'Vroeg Reuzenblad' Ekologiskt frö. Spenat är en näringsrik och lättodlad bladgrönsak med mörkgröna blad. Ger riklig skörd under lång tid. Stuvad spenat är en klassiker, men bladen är även goda färska i sallader eller till pasta - skörda tidigt för späd babyspenat. Så i omgångar, gör ett uppehåll under högsommaren då plantorna lättare går i blom.

4 86096

Squash Cucurbita pepo

Squash Cucurbita pepo

'Ola Escaladora'' Ekologiskt frö. En klättrande squash som ger riklig skörd av gröna, ca 20cm långa frukter. Skörda regelbundet. Behöver stöd. Toppa ev. sidoskotten.

'Black Beauty' Ekologiskt frö. En vackert mörkgrön squash som ger riklig skörd. Används färsk likt gurka eller tillagad i olika maträtter.

4 86133

5 86148

4 86119

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Timjan, KryddThymus vulgaris L.

25 cm

Perenn / flerårig

Tomat, BuskSolanum lycopersicum 60-75 cm

Tomat, Hög Solanum lycopersicum

6 cm

150-200 cm

Tomat, Hög Solanum pimpinellifolium

3 cm

150-200 cm

Tomat, Hög Solanum lycopersicum

1 cm

150-200 cm

8 cm

'German Winter' Ekologiskt frö. Kryddtimjan är en lättodlad och vintergrön kryddväxt med aromatiska blad. De rosalila blommorna lockar till sig bin. Bladen skördas efter hand och används färska eller torkade.

'Ace 55 VF' Ekologiskt frö. Kompakt och kraftfull sort som ger stora och smakrika tomater. Mycket goda till bruschetta - hackade med lite basilika. Skörda efter hand. Skotten i bladvecken, "tjuvarna", ska ej tas bort.

'Zuckertraube' Ekologiskt frö. Lättodlad körsbärstomat som ger riklig skörd av små röda tomater. Underbart goda att äta solvarma, direkt från de egna odlingarna. Skörda efter hand. Skotten i bladvecken, "tjuvarna", ska tas bort.

4 86191

4 86355

4 86337

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, KrukSolanum lycopersicum

55 cm

5 cm

'Rotkäppchen' Ekologiskt frö. Tomatsort som ibland kallas rödluvan och är perfekt att odla i kruka. Skörda efter hand. Skotten i bladvecken, "tjuvarna", ska ej tas bort.

4 86255

Tomat, KrukSolanum lycopersicum 50-60 cm

Ärt, MärgPisum sativum

5 cm

65 cm

'Golden Currant' Ekologiskt frö. Liten vinbärstomat som ger stor skörd av små guldorange tomater. Perfekta att äta som "godis". Skörda efterhand. Skotten i bladvecken, "tjuvarna", ska ej tas bort.

5 86370

60-65 cm

'Tigerette Cherry' Ekologiskt frö. En gulbladig variant av 'Tigerette Cherry'. Uppstod som en gul mutation hos tomatkungen Åke Truedsson på 1980-talet. Perfekt att odla i kruka. Skörda efter hand. Skotten i bladvecken, "tjuvarna", ska ej tas bort.

'Karina' Ekologiskt frö. Tidig och värmeälskande märgärt som ger riklig skörd, 7-9 ärter per skida. Motståndskraftig mot sjukdomar. Skörda efter hand och sprita skalet för att nå de söta och smakrika ärterna. Odla gärna ärter på olika ställen varje år; de gödslar jorden.

5 86254

4 86400

Blomstorlek

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Ärt, SpritPisum sativum

200 cm

'Norli' Ekologiskt frö. Lättodlad och god sockerärt som ger riklig skörd av mjälla baljor med söt smak. Skörda efter hand, innan baljorna blir runda. Äts som färska delikatesser eller lätt förvällda. Så i omgångar för jämn tillgång. Odla gärna ärter på olika ställen varje år; de gödslar jorden.

'Blauwschokker' Ekologiskt frö. Blålila spritärt/blåärt. Mogna skidor spritas (öppnas) och de söta ärtorna äts färska eller lätt förvällda. Späda skidor kan ätas som sockerärtor. För lagring, låt torka på plantan. Så i omgångar för jämn tillgång. Ärtor gödslar jorden. Odla dem gärna på olika ställen varje år.

4 86431

5 86445

kg Höjd

'Bolstar Granda' Ekologiskt frö. Ypperlig sort som ger riklig skörd av vackert röda tomater. Skörda efter hand. Fantastiska till tomat- och mozzarellasallad. Plantan behöver stöd och skotten i bladvecken, "tjuvarna", ska tas bort.

5 86205

Ärt, SockerPisum sativum

Längd

Vikt

DIN ODLARVÄN  2021

43


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Aubergin

Solanum melongena

grönsaksfröer

30 cm

Aubergin Solanum melongena

20 cm

60 cm

30 cm

'Moneymaker No.2' F1 Avlånga, mörkt violetta frukter med delikat smak. Odlas lämpligen i växthus eller utomhus i mycket skyddat läge. Skörda drygt 5 mån. efter sådd. Trivs i näringsrik och väldränerad jord. Vattna regelbundet. 90054

'Teresa' F1 Tidig aubergin med violetta frukter, ca 20 cm långa. Används till moussaka och grönsaksrätter. Älskar värme och odlas i växthus eller i mycket skyddat läge. Vattna regelbundet. Skörda efter hand, drygt 4 mån. efter sådd. 90057

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Basilika

Ocimum basilicum L.

25 cm

Basilika

Ocimum basilicum L.

30-40 cm

Basilika

Ocimum basilicum L.

25 cm

Basilika, Citron-

Ocimum basilicum L.

30-40 cm

Basilika, Kanel-

40 cm

'Siam Queen' Vacker och väldoftande, prydnadsväxt och kryddväxt. De avlånga bladen har en något lätt ton av purpur i det gröna, blomställningen är purpurfärgad. Värmeälskande växt, passar att odlas i kruka i soligt, varmt läge. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 90110

'Emily' Ekologiskt frö. Basilika är en dekorativ och aromatisk krydda som älskar värme. Odla gärna basilika i kruka på en varm och solig plats. Bladen som skördas efter hand passar utmärkt till en ljuvlig pesto eller tillsammans med tomater och lite hyvlad parmesan. 90099

'Lemon scent' Citronbasilika med gröna spetsiga blad som har en kryddig citronsmak. God till sallader och maträtter. Bladen kan även användas till te. Basilika är en värmeälskande växt som passar att odlas i kruka i soligt och varmt läge. Trivs i näringsrik, väldränerad jord.

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ocimum basilicum var. purpurascens 25-30 cm

'Round Midnight' Aromatiskt doftande basilika med dekorativa, stora, mörkt röda blad. Delikat i maträtter men även som dekoration. Värmeälskande växt och passar därför att odla i kruka i soligt och varmt läge. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 90098

44

Basilika, Sallads-

Ocimum basilicum L. 35-45 cm

Basilika, Småbladig

Ocimum basilicum L. ssp. minimum

30-40 cm

Large leaved Aromatiskt doftande basilika med stora, gröna, buckliga blad och mycket smak. Delikat i maträtter men även som dekoration. Värmeälskande växt och passar därför att odla i kruka i soligt och varmt läge. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 90104

Broccoli

Brassica oleracea

'Balkon Star' Dekorativt, klotformigt växtsätt, ser ut som ett litet träd. Lämplig för odling i kruka inomhus och utomhus i soliga, varma lägen. Små, gröna blad som används färska eller torkade. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 90092

'Cinnamon' Kaneldoftande blad. Toppa ofta och använd de goda bladen och späda skotten efter hand. Basilika är en värmeälskande växt och passar därför att odla i kruka i soligt och varmt läge. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 90086

90068

Ocimum basilicum L.

Ordinary Ger hög skörd av släta, gröna blad med stark och aromatisk doft. Använd de färska bladen i tomatsåser, sallader m.m. Värmeälskande växt och passar därför att odla i kruka i soligt och varmt läge. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 90074

Basilika, Röd

Broccoli

Brassica oleracea

'Apollo' F1 Fantastisk broccoli som får extra många sidogrenar. Ger därför hög skörd, under lång tid, av små, mjälla huvuden. En delikatess lätt förvällda med smör. Förodling rekommenderas. Trivs i lerhaltig, mullrik och väldränerad jord. 90153

'Atlantis' F1 Fin och pålitlig sort. Ger stora kupolformade huvuden med relativt kort huvudstjälk. Senare på säsongen kan även en del små sidoskott skördas. Trivs i en något lerhaltig, mullrik och väldränerad jord, men även lättare jordar går bra. Vattna vid torka. 90159

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2021

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Böna, Bond-

Vicia faba

60-90 cm

Böna, Bond-

Vicia faba

60-90 cm

Böna, BondVicia faba

50-90 cm

Böna, Bryt-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Böna, BrytPhaseolus vulgaris

40 cm

'Red Epicure' Får baljor som innehåller stora, vackert röda bönor. Bönorna äts färska (kokta) så fort de är utvecklade eller så låter man dem hänga kvar tills de mognar och blir torra och kan då sparas över vintern. 90140

'Express' Ekologiskt frö. En mycket tidig bondböna som skördas efter hand. Ät dem lätt kokta eller låt dem mogna och torka på plantan för vinterlagring. Plantorna kupas då de är ca 10 cm höga. I blåsiga lägen behöver de stöd. 90141

'Threefold White' Traditionell och lättodlad böna. Baljorna är stora och innehåller medelstora, platta bönor som används som kokt grönsak eller till soppa. Trivs bäst i en något lerhaltig, mullrik och väldränerad jord. Storpåse. 90146

'Ferrari' Extra fin och god sort av brytböna. Ger riklig skörd. Skörda ofta, låt baljorna bli ca 12 cm. Baljorna äts kokta. Utmärkta att frysa, lätt förvällda. Trivs i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. 90171

'Maxi' Ekologiskt frö. En extra tidig sort av brytböna som ger vackert gröna baljor. Skörda efter hand, låt inte baljorna bli för stora, ca 18 cm är lagom. Utsökta att koka och äta som ljuvlig delikatess. 90185

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Böna, Bryt-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Böna, Bryt-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Böna, BrytPhaseolus vulgaris

40 cm

Böna, Edamame-

Glycine max

40-60 cm

Böna, Kok-

Phaseolus vulgaris

40 cm

'Saxa' Fin och tidig sort. Ger riklig skörd av mörkt gröna baljor. Skörda baljorna ofta, ca 12 cm långa och slanka. Baljorna äts kokta. Utmärkta att frysa, lätt förvällda. Trivs i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. 90199

'Saxa' Fin och tidig sort. Ger riklig skörd av mörkt gröna baljor. Skörda baljorna ofta, ca 12 cm långa och slanka. Baljorna äts kokta. Utmärkta att frysa, lätt förvällda. Trivs i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. Storpåse. 90200

'Mistik' Böna med lättplockade, lila baljor som utvecklas ovanför bladverket. Ät dem kokta eller förväll och frys in. Odlas i skyddat läge. Vattna rikligt. Skörda efter hand, låt inte baljorna bli för stora, ca 14 cm är lagom. 90201

'Summer Shell' Edamameböna är en sojaböna som främst äts färsk, ej torkad. Hela baljan kokas innan bönorna äts. Kan frysas, lätt förvällda. Trivs bäst i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. Vattna rikligt. 90147

'Flambo' Vacker böna, ibland kallad borlottoböna, med dekorativa baljor i rosa och vitt. Mogna baljor kan torkas och bönorna användas som kokbönor. Späda baljor kan kokas och ätas som brytbönor. Odlas i skyddat läge. Vattna rikligt. 90203

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Böna, RosenPhaseolus coccineus

45 cm

'Hestia' Vackert tvåfärgad rosenböna. Fin som prydnad i t.ex. kruka på balkong/altan, men även utmärkt att använda som kokt grönsak. Skörda baljorna slanka. Trivs i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord samt i skyddat läge. Vattna rikligt. 90122

Böna, Rosen-

Phaseolus coccineus 200 cm

Böna, RosenPhaseolus coccineus

200 cm

'Celebration' Snabbväxande rosenböna med laxfärgade blommor. Ger hög skörd av 25 cm långa baljor som skördas slanka. Odla gärna mot en spaljé. Trivs bäst i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord samt i skyddat läge. Vattna rikligt. 90127

Böna, SkärPhaseolus vulgaris

'Preisgewinner' Snabbväxande och vacker rosenböna. Fin som prydnad och grönsak. Ger riklig skörd av smakrika, trådfria baljor. Skördas slanka och äts kokta. Trivs bäst i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord samt i skyddat läge. Vattna rikligt. 90128

40 cm

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

'Admires' Delikat skärböna med platta, ca 18 cm långa, 2 cm breda och trådfria baljor. Skörda ofta. Baljorna äts kokta. Utmärkta att frysa, lätt förvällda. Trivs i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. Vattna rikligt. 90207

kg Höjd

Vikt

Böna, SkärPhaseolus vulgaris

40 cm

'Serpedor' Låg skärböna med platta, ca 14 cm långa och 8 mm breda baljor. Helt trådfria. Skörda ofta. Baljorna äts kokta och behåller sin vackra färg. Kan med fördel frysas, lätt förvällda. Trivs bäst i skyddat läge. 90208

DIN ODLARVÄN  2021

45


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Böna, Störbryt-

Phaseolus vulgaris 200 cm

Böna, StörbrytPhaseolus vulgaris

200 cm

Böna, StörbrytPhaseolus vulgaris

200 cm

Böna, StörvaxPhaseolus vulgaris

200 cm

Böna, VaxPhaseolus vulgaris

40 cm

'Monte Cristo' Hög sort. Lämplig att odla vid spaljé i en lite större kruka på en balkong. Ger ca 18 cm långa, slanka baljor som äts kokta. Bra att frysa, lätt förvällda. Trivs bäst i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. Vattna rikligt. 90227

'Blue Lake' Ger stor skörd på liten odlingsyta. Skörda ofta. Baljan ska ha vuxit ut, men fortfarande vara slank. Baljorna äts kokta. Kan med fördel frysas, lätt förvällda. Trivs bäst i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. 90228

'Carminat' Ger stor skörd på liten odlingsyta. Skörda ofta. Baljan ska ha vuxit ut, men fortfarande vara slank. Baljorna äts kokta. Kan med fördel frysas, lätt förvällda. Trivs bäst i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. 90230

'Neckargold' Ger stor skörd på liten odlingsyta. Skörda ofta, låt inte baljorna bli för stora. Baljorna äts kokta. Kan med fördel frysas, lätt förvällda. Trivs bäst i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. Behöver stöd. 90235

'Maxidor' Mycket odlingsvärd och god sort av vaxböna. Skörda ofta, låt inte baljorna bli för stora. Smakar bäst 12-15cm långa och slanka. Baljorna äts kokta. Kan med fördel frysas, lätt förvällda. Trivs bäst i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. 90242

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Böna, Vax-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Böna, VaxPhaseolus vulgaris

40 cm

Chilipeppar Capsicum chinense

60-90 cm

Chilipeppar

Capsicum chinense

60-80 cm 500-1000 °

1,5 milj °

Chilipeppar

Capsicum annuum

40-60 cm

1500 °

'Maxidor' Mycket odlingsvärd och god sort. Skörda ofta, låt dem inte bli för stora. Smakar bäst ca 12-15 cm långa och slanka. Baljorna äts kokta. Kan med fördel frysas, lätt förvällda. Trivs bäst i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord samt i skyddat läge. Storpåse. 90243

'Dior' Ekologiskt frö. Lättplockad vaxböna där större delen av baljorna växer ovanför bladverket. Skörda ofta, låt inte baljorna bli för stora. Baljorna kokas. Trivs bäst i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. Vattna rikligt. 90244

'Trinidad Scorpion' Önskar man det starkaste av det starka har man hittat rätt med denna chili! Styrkan är uppmätt en bra bit över en miljon scoville. Tvätta händerna ordentligt direkt efter kontakt med frukterna. 90940

'Biquinho' Spännande chili som är smakrik utan att vara het. Mycket god i matlagning. Ger rikligt med vackra frukter som blir röda när de mognat. De skördas i vilket mognadsstadium man vill. 90939

'Piment d'Espelette' Utmärkt sort för utomhusodling, men går även bra i växthus. C-vitaminrika frukter som kan mixas till chilipulver eller avnjutas färska, torkade och djupfrysta. Gödsla och vattna regelbundet. 90936

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Chilipeppar Capsicum annuum

40-60 cm 1000-8000 °

Chilipeppar Capsicum annuum

'Padron' En tapaschili som höjer spänningen... Smaken är fruktig och god men var tionde chili är riktigt stark, sorten kallas rysk roulette! Skördas traditionellt då frukten är ljusgrön, steks i olivolja och flingsalt. Som mogen blir chilin röd, kan skördas i alla mognadsstadium. 90932

46

60-80 cm

500 °

'Lombardo' Mild, med aromatisk och sötaktig smak. 12-16 cm långa, slanka frukter, ljusgröna som omogna och röda som mogna. Så tidigt och odla som krukväxt tills utplantering i växthus/balkong är möjlig. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 90929

Chilipeppar

Capsicum baccatum 100-125 cm

14000 °

Chilipeppar

Capsicum annuum

60-80 cm

'Jamaican Bell' Välsmakande och mild. Klarröda, mycket vackra frukter, vars klockform givit växten dess namn. Doftar friskt och syrligt, påminner om rabarberdoft. Växer kraftigt och kan bilda en hög buske. 90922

Chilipeppar

Capsicum baccatum

5000 °

'Fundador' F1 Sorten är en typ av Jalapeño och känd för sin släta/jämna frukt. Frukterna är slanka, ca 7 cm långa, drygt 2 cm diameter. Odlas i växthus eller i skyddat läge ute. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 90915

50 cm

30000 °

'Hot Lemon' Spännande sort med doft och smak av citrus! Får ca 4 cm långa, gula frukter med stark hetta. Ypperlig till heta räkrätter. Avlägsna de heta fröna innan förtäring. Bra i kruka på altan, balkong eller i växthus. Gödsla och vattna regelbundet. 90908

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2021

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Chilipeppar

Capsicum baccatum

70-90 cm 3000-10000 °

Chilipeppar

Capsicum chinense

60-70 cm

Chilipeppar

Capsicum annuum

200000 °

40-60 cm

Chilipeppar

Capsicum annuum

3000 °

60-90 cm

Citronmeliss Melissa officinalis L.

Perenn / flerårig Dekorativ med vackert grönt bladverk och rosalila blomspiror. Man använder de färska, citrondoftande, aromatiska bladen i maträtter och till te m.m. Lockar till sig bin och är vacker även i rabatten. Trivs på de flesta jordar såväl torra som fuktiga. 90259

35000 °

50 cm

'Erotica' En chili med ett speciellt, fräckt utseende. De orange frukterna blir ca 5-8 cm långa. Toppa gärna plantan för att få den mer buskig. Har en aromatisk, syrlig smak. Avlägsna de heta fröna före förtäring. Gödsla och vattna regelbundet. 90906

'Chocolate Scotch Bonnet' En mycket vacker sort med sina bruna frukter. Smaken är god och fruktig med tydlig styrka. Styrkan är uppmätt till 100 000 - 300 000 scoville. Tvätta händerna ordentligt direkt efter kontakt med frukterna. Bra i kruka på altan, balkong eller i växthus. 90905

'Chiluacle Negro' Mycket lättodlad pepparfrukt som, i torkad form, används i mängder i det mexikanska köket. Läcker i grytor och såser. Ger stora skördar av lagom heta frukter. Trivs i kruka på altanen, i växthus. 90901

'Cayenne long slim' Peperoni. Långa, avsmalnande frukter med mycket stark smak. Kan användas grön eller röd, färsk eller torkad. Odlas i växthus eller i skyddat läge ute. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 90894

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Dill

Anethum graveolens L. 100 cm

Dill

Anethum graveolens L.

100 cm

Dill

Anethum graveolens L.

100 cm

Dill

Anethum graveolens L.

100 cm

Dill, BladAnethum graveolens L. 20-30 cm

'Como' Sorten lämpar sig till både krondill och bladdill. Önskas krondill bör sådd ske senast i maj. Krondill (plantavst 15-20 cm) skördas vid blomningens slut. Trivs i näringsrik, lucker, fuktighetshållande och väldränerad jord. 90277

'Como' Sorten lämpar sig till både krondill och bladdill. Önskas krondill bör sådd ske senast i maj. Krondill (plantavst 15-20 cm) skördas vid blomningens slut. Trivs i näringsrik, lucker, fuktighetshållande och väldränerad jord. Storpåse. 90278

'Como' Sorten lämpar sig till både krondill och bladdill. Önskas krondill bör sådd ske senast i maj. Krondill (plantavst 15-20 cm) skördas vid blomningens slut. Trivs i näringsrik, lucker, fuktighetshållande och väldränerad jord. Påsen innehåller såband. 90284

'Como' Svenskodlat frö. Lämplig både som bladdill och krondill. Plocka efter hand ca 1 mån. efter uppkomst, eller så senast i maj och skörda vid blomningens slut. Trivs bäst i en näringsrik, lucker, fuktighetshållande och väldränerad jord. Byt växtplats varje år. 90285

'Gold Crown' Sorten har aromatiska, doftande, mörkgröna och finflikiga blad. Lämpar sig särskilt väl att skörda som bladdill, går i blom betydligt senare än vanlig dill. Går utmärkt att frysa. Trivs bäst i näringsrik, lucker, fuktighetshållande och väldränerad jord. 90290

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Dill, BladAnethum graveolens L. 20-30 cm

Fänkål, SötFoeniculum vulgare

'Bouquet' Sorten har särskilt aromatiska, doftande, mörkgröna och finflikiga blad. Lämpar sig särskilt väl att skörda som bladdill, går i blom betydligt senare än vanlig dill. Går utmärkt att frysa. Trivs i en näringsrik, lucker, fuktighetshållande och väldränerad jord. 90271

60 cm

Gräslök Allium schoenoprasum

30-40 cm

'Fino' Grönsak och kryddväxt. De uppsvällda bladfästena bildar en sorts knöl som används både rå och tillagad. Torkade frön används som krydda vid matlagning och bak. Kan direktsås i varmt läge, annars förkultivering. Trivs i lucker, mullrik jord. 90308

Perenn / flerårig

'Biggy' Lättodlad, kan direktsås eller förkultiveras. De breda bladen får en mycket fin arom. Används i sallader, till sill, äggrätter m.m. Utmärkt att frysa för vinteranvändning. Trivs bäst på mullrik kalkhaltig jord, gärna lerjord men, anspråkslös. 90317

Gräslök Allium schoenoprasum 30-40 cm

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

Perenn / flerårig

'Twiggy' Lättodlad, kan direktsås eller förkultiveras. Dess smala blad med fin arom och milda löksmak används i sallader, till sill, äggrätter m.m. Utmärkt att frysa för vinteranvändning. Trivs bäst på mullrik kalkhaltig jord, gärna lerjord men, anspråkslös. 90320

kg Höjd

Vikt

Gräslök Allium schoenoprasum 30-40 cm

Perenn / flerårig

'Staro' Ekologiskt frö. Denna sort ger smala blad med underbar arom och mild löksmak. Blommar med runda lila blommor. Skörda bladen efter hand och använd dem färska i sallader eller som dekoration. Även blommorna går att äta och de är mycket vackra att dekorera med. 90824

DIN ODLARVÄN  2021

47


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gräslök, Kinesisk

Allium tuberosum 30-40 cm

Perenn / flerårig

Gröngödsling Mixture

Gurka, Ampel-

Cucumis sativus

Gurka, Asie-

Cucumis sativus

10 cm

Gurka, DjungelMelothria scabra

30 cm

150-250 cm

3 cm

Garlic oriental Delikat variant av gräslök. Lite kryddigare med en tydlig vitlöksarom. De färska bladen används i sallader, såser och många maträtter. Kan direktsås på plats men också förkultiveras. Trivs på mullrik, kalkhaltig jord, gärna lerjord, men anspråkslös. 90314

Blandningen innehåller honungsfacelia, blodklöver och bovete. Honungsfacelia har en frodig grönmassa, blodklöver är en kvävefixerande växt och bovete har en mycket god marktäckande förmåga. 90325

'Hopeline' F1 Läcker minigurka av asiatisk typ med något torrare fruktkött än vanligt och en mer intensiv smak. Växtsättet gör att den passar att odla i ampel. Skörda efterhand då de är 8-10 cm stora och ät dem färska. Sorten behöver ej pollineras. 90395

'Langelands Kaempe' Äldre sort av asiegurka, även kallad jättegurka. Skördas fullt utvecklad, ca 30 cm lång och ca 10 cm i diameter. Mörkgrönt, något knottrigt skal och litet kärnhus. God i sallader och till syltning. 90332

Annorlunda gurkliknande grönsak med mexikanskt ursprung och klängande växtsätt. Ger rikligt med 3 cm långa, randfläckiga frukter. Lämplig i sallader, till inläggningar, i grytor och wok. 90296

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gurka, Frilands-

Cucumis sativus

Gurka, Frilands-

Cucumis sativus

5-7 cm

Gurka, Frilands-

Cucumis sativus

12 cm

Gurka, Frilands-

Cucumis sativus

12 cm

Gurka, Frilands-

30 cm

12 cm

'Profi' F1 Bra sort av frilandsgurka av Västeråstyp. Bitterfri i smaken, motståndskraftig mot sjukdomar. Sätter bara honblommor, odlas ej tillsammans med sorter som ger hanblommor. Trivs i väldränerad, näringsrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. Vattna rikligt. 90340

'Rhensk druv Hg' Snabbväxande, lättodlad frilandsgurka av Västeråstyp. Mörkt gröna och korta gurkor lämpliga för inläggning. Små gurkämnen kan användas som "minigurkor". Trivs bäst i väldränerad, näringsrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. Vattna rikligt. 90348

'Tanja' Delikat frilandsgurka av slanggurketyp. Gurkorna är avsedda för att ätas färska. God i sallader m.m. Skörda ofta och låt ej gurkorna växa sig för stora. Trivs bäst i väldränerad, näringsrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. Vattna rikligt. 90364

'Profi' F1 Ekologiskt frö. Fin sort av inläggningsgurka som ger mörkgröna, knottriga frukter. Skörda efter hand. Får bara honblommor. Lägg gärna fröna i blöt ett par timmar innan sådd. 90375

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Cucumis sativus

10 cm

'Iznik' F1 Läcker minigurka för odling i växthus. Goda, krispiga frukter, ca 10 cm långa med slätt skal, lämpliga att äta färska. Motståndskraftig mot gurkmjöldagg. 90372

48

Gurka, Kruk-

Cucumis sativus

Gurka, VäxthusCucumis sativus

8 cm

'Baby' F1 Utsökt minigurka vars kompakta växtsätt gör den utmärkt att odla i kruka. Ger riklig skörd av smakrika, krispiga gurkor med slätt skal. Låt inte gurkorna bli för stora, en längd på ca 8-10 cm är lagom. Skörda efter hand och ät dem färska, direkt från de egna odlingarna. 90374

16 cm

Gurka, Växthus-

Cucumis sativus

'Delistar' F1 Krispig och aromatisk gurka med söt smak och tunt skal. Ger rik skörd av 16-18 cm långa frukter. Skörda ofta, låt inte gurkorna bli för stora. Vattna regelbundet. Bind upp plantan, toppa när den når taket. Sätter bara honblommor. 90376

35 cm

Cucumis sativus

'Lemon' En rund gurka som ger rikligt med frukt på friland. Kan även odlas i växthus. Bind upp eller låt plantan slingra på marken. Skörda frukten då den är gul i färgen. Låt dem ej växa sig för stora, det ger sämre smak och mindre fortsatt fruktsättning. 90336

Gurka, Kruk-

Gurka, Växthus-

Cucumis sativus

'Louisa' F1 För odling i hobbyväxthus. Motståndskraftig mot gurkmjöldagg. Sätter bara honblommor. Ger fin skörd av långa mörkgröna slanggurkor. Trivs bäst i näringsrik, väldränerad och fuktighetshållande jord. Vattna regelbundet. 90380

15 cm

'Passandra' F1 Växthusgurka. Motståndskraftig mot många sjukdomar. Sätter bara honblommor. Ger rik skörd av ca 15-20 cm långa frukter med något knottrigt skal. Trivs bäst i näringsrik, väldränerad och fuktighetshållande jord. Vattna regelbundet. 90388

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2021

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gyllenbär

Physalis grisea 70-100 cm

Jordgubbe

Fragaria x ananassa

2 cm

30 cm

Fragaria x ananassa

Perenn / flerårig

Jordgubbe

Koriander

Coriandrum sativum L.

Perenn / flerårig

60 cm

Krasse, Grekisk

Lepidium sativum

10-20 cm

För odling i hobbyväxthus eller på solig och skyddad altan/balkong. Gyllenbären är ca 2 cm stora och sitter inneslutet i ett pappersliknande skal. Äts naturella eller används till paj och marmelad. Odlas i stora krukor eller direkt i marken. 90406

'Rainbow Treasure' F1 Vacker jordgubbe som blommar i vitt och olika nyanser av rosa, drar verkligen blickarna till sig! Lämplig att odla i ampel eller i kruka. Har ett buskigt växtsätt och bildar revor. Får röda, ganska stora bär som kan skördas långt in på hösten, remonterande. 90416

'Temptation' Tidig sort med kompakta plantor nästan helt utan revor, särskilt lämplig för amplar, urnor och balkonglådor. Mörkröda, välsmakande bär som kan skördas långt in på hösten, eftersom sorten blommar tills frosten kommer. Trivs i mullrik jord. 90418

Orientalisk krydda, finns bl.a. i curry. De gröna bladen används färska i sallader och maträtter. Fröna används, skördas och torkas. Dekorativ växt med svagt rosa blommor. Trivs på de flesta jordar, gärna torr och lätt jord, skyddad växtplats. 90424

Greek Odla smörgåskrasse i jord, går det? Javisst! Denna typ av smörgåskrasse ger fina blad som till utseendet påminner om rucola eller slätbladig persilja. Smaken är stark och bladen är goda att använda i sallader och soppa. Skörda då bladen är mellan 14-20 cm höga. 90435

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Krasse, Smörgås-

Lepidium sativum

1-5 cm

Krasse, Smörgås-

Lepidium sativum

1-5 cm

Kronärtskocka Cynara cardunculus

100-150 cm

Kål, Asiatisk, Mix

Brassica rapa

Kål, Baby LeafBrassica oleracea

Lättodlat och vitaminrikt smörgåspålägg. Odlas inomhus året om. Så och skörda med jämna mellanrum. Varje frö ger endast en "grodd", så det går åt relativt mycket frö. Roligt och trevligt, lämpligt för barn som vill pröva på någon egen odling. 90436

Ekologiskt frö. Välkänd och mycket lättodlad krydda. Kan odlas inomhus året om, så och skörda med jämna mellanrum. Varje frö ger endast en "grodd", så det går åt relativt mycket frö. Underbar att använda färsk till smaksättning och dekoration. 90437

'Vert de Provence' Läckerhet bland grönsakerna, en utmaning att odla. Ju tidigare sådd desto bättre. Skörda när holkfjällens spetsar börjar vika sig utåt (ett tecken på begynnande blomning). Trivs i näringsrik, väldränerad och djup jord i varmt läge. 90442

Mix Specialblandning av asiatiska bladgrönsaker. Goda i sallad, lätt kokta eller wokade. Trivs bäst i en näringsrik, lucker och väldränerad jord. 90460

'Lord Kale' Grönkål med röda bladnerver som främst skördas som "baby leaf". Smaken är söt och bladen är underbart goda på frukostmackan. Går även att skörda som stora blad. 90490

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, BlomBrassica oleracea

Kål, BlomBrassica oleracea

'Multi Head' F1 Spännande sort som förutom huvudbuketten ger 3-5 sidobuketter. Skörda huvudbuketten så tidigt som möjligt för att ge sidobuketterna tid att utvecklas. Avnjuts rå i sallad eller kokas. 90471

Kål, BlomsterBrassica oleracea

'Idol' Fin sort av tidig blomkål. Ger skörd av vita fasta huvuden ca 9v efter sådd. Njut nyskördad i sallader eller som lätt förvälld primör. Förodla i omgångar för att förlänga skördetiden. Trivs bäst i en något lerhaltig, mullrik och väldränerad jord. 90474

Kål, BrysselBrassica oleracea

Kalette 'Autumn Star' F1 Blomsterkål är en spännande korsning mellan bryssel- och grönkål. Längs stjälken utvecklas en mängd små, blomliknande huvuden med söt och nötaktig smak. Skördas på senhösten, efter hand som huvudena blir klara. 90480

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

Vikt

Kål, Grön-

Brassica oleracea

'Igor' F1 Ekologiskt frö. Robust brysselkål som ger riklig skörd. Klarar frost bra. Har lång utvecklingstid. Skörda på senhösten, vartefter huvudena blir färdiga. Smakar bäst efter några frostnätter. Trivs i en lerhaltig, mullrik och väldränerad jord. Vattna vid torka. 90487

kg Höjd

'Half Tall' Grönkål är en härdig och lättodlad kål. Rik på vitaminer och mineraler. Skördas efter hand, kan stå kvar på växtplatsen och skördas även under vintern. Smakar bäst efter några frostnätter. Trivs i lerhaltig, mullrik och väldränerad jord. 90495

DIN ODLARVÄN  2021

49


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, Grön-

Brassica oleracea

Kål, GrönBrassica oleracea

Kål, Grön-

Brassica oleracea

Kål, Pak Choi

Brassica rapa

Kål, Palm-

Brassica oleracea

'Scarlet' En grönkål med vackert röda blad. Nyttig, lättodlad och dekorativ i rabatten. Skördas efter hand. Kan stå kvar på växtplatsen och skördas även under vintern. Trivs i lerhaltig, mullrik och väldränerad jord, men är anspråkslös. Vattna vid torka. 90508

'Emerald Ice' Dekorativ grönkål med vita mittnerver. Nyttig, lättodlad och fin i rabatt och kruka. Skördas efter hand, som baby leaf och som stora plantor. Anspråkslös. Vattna vid torka. Kan stå kvar ute och skördas även under vintern. 90511

'Westlandse Winter' Ekologiskt frö. Lättodlad grönkål som skördas efter hand. Kan stå kvar på växtplatsen under vintern, smakar bäst efter några frostnätter. God i sallader eller stuvad i lite grädde. 90512

'Summer Breeze' F1 Pak Choi, eller sellerikål som är dess korrekta namn, är en läcker bladgrönsak med kraftiga stjälkar. Späda blad går utmärkt att använda som "baby leaf" i sallader. Större blad är goda stekta, varför inte med vitlök och ingefära? 90513

'Black Magic' En underbart dekorativ palmkål med långa, smala blad som växer likt en palmkrona. Den nyttiga svartkålen används bl a i italiensk matlagning och är ljuvlig i gratänger och pastarätter. Skörda efter hand, ca 3 månader efter sådd. 90510

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, Sallads-

Brassica rapa

Kål, SavoyBrassica oleracea

Kål, Spets-

Brassica oleracea

Kål, Spets-

Brassica oleracea

Kål, VitBrassica oleracea

'Scarvita' F1 En läcker, lila salladskål som bevarar sin vackra färg vid tillagning. Får spröda och krispiga blad, perfekta att använda i t. ex. sallad eller lätt wokade. Fiberduk skyddar mot insektsangrepp och plantorna växer snabbare. 90524

'Aubervilliers' Välsmakande savoykål med vackert buckliga blad. God i sallader och lätt kokt med lite smör, även fin som dekoration. Ger stora plattrunda huvuden, ca 3 mån efter utplantering. Tål endast lätt frost. Trivs i lerhaltig, mull-, näringsrik och väldränerad jord. 90530

'Express' Medeltidig sort som ger spetsiga, spröda och mycket läckra huvuden. Skördas när huvudet är välutvecklat. Används färsk i t ex sallad eller äts lätt förvälld i klyftor. Trivs i en något lerhaltig, mullrik och väldränerad jord. 90537

'Kalibos' Mycket god, krispig och vackert rödfärgad variant av spetskål. Ypperlig som färsk i sallader eller förvälld med smör. Förodling rekommenderas. Trivs i lerhaltig, mullrik och väldränerad jord. Vattna vid torka. 90544

'Beatrix' F1 Minityp av vitkål med små, ganska fasta huvuden. Skörda ca 2,5 mån. efter sådd. Upprepa gärna sådden för att få färska huvuden under lång tid. Trivs bäst i en något lerhaltig, mullrik och väldränerad jord. Vattna vid torka. 90552

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kålrabbi Brassica oleracea

'Blaro' Den mest krispiga av alla rotfrukter. Sorten har ett violett skal. Skörda ca 7 cm stora knölar, ca 14v efter sådd. Trivs i en näringsrik, fuktighetshållande, lucker och väldränerad jord. 90570

50

Kålrabbi

Brassica oleracea

'Delikatess weisser' Den mest krispiga av alla rotfrukter. Det är den uppsvällda stammen strax ovan jordytan som ätes. Sorten har ett vitgrönt skal. Skörda ca 8 cm stora knölar, ca 14v efter sådd. Trivs i en näringsrik, fuktighetshållande, lucker och väldränerad jord. 90576

Kålrot

Brassica napus

Körvel, Dansk

Anthriscus cerefolium

'Wilhelmsburger' Mycket användbar kålväxt. God till grytor, gratänger, rotmos och wok. Börja skörda ca 3 mån efter sådd. Kålrötter för vinterlagring sås sent och skördas i oktober. Trivs i fuktighetshållande och väldränerade jordar. 90588

40 cm

Libbsticka

Levisticum officinale

Perenn / flerårig Stor och praktfull. De sellerismakande bladen, stjälkarna och fröna används färska eller torkade i soppor, såser, till buljong och kötträtter. Lättodlad och härdig. Blommar med gula blommor. Växer på alla jordar, gärna lerjord även i skuggigare lägen. 90600 150-200 cm

'Fijne Krul' Anissmakande blad som används färska klippta i sallader och över mat likt persilja. Extra finflikiga och krusiga blad. Lättodlad, frösår sig lätt. Finklippta blad kan frysas. Trivs i lucker näringsrik jord men är ganska anspråkslös. 90594

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2021

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

NL-BIO-01

Schalottenlök ’Longor’ Ekologiskt odlad sättlök. Den avlånga formen gör den extra lätt att skiva. Aromatisk och god både grillad och rå. Schalottenlök växer i knippen och varje sättlök ger ett nytt knippe lökar. 2925 Nätpåse 200 g.

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gul lök VÄRMEBEHANDLAD Gul lök är lättodlad och kanske den mest klassiska matlöken. Denna plattrunda sort har en mycket bra hållbarhet. Värmebehandlad för säkrare skörd. 2960 Nätpåse 250 g 2980 Nätpåse 500 g

EU Agriculture

EU Agriculture

Vitlök Vitlök är kökets ofta omtvistade smakförhöjare. Av varje klyfta utvecklas en hel lök. Vid vårplantering kan den också skördas som färsk lök under sommaren och blasten kan användas som bladkrydda. 2922 Nätpåse 100-150 g. 2 pack.

Gul lök Ekologiskt odlad sättlök. Gul lök är lättodlad och kanske den mest klassiska matlöken. Denna sort har en lite rundare form och är mycket god i matlagning. 3006 Nätpåse 250 g.

Gul lök ’Keravel’ En rosa, gul lök från Frankrike (”Roscoff Pink”) känd från 1800-talets sjömanskost. Lagringsduglig och c-vitaminrik, mjäll och smakrik. Sötaktig rå, fruktig tillagad. Värmebehandlad för säkrare skörd. 2968 Nätpåse 250 g

J F M A M J J A S O N D

Schalottenlök ’Hermine’ En unik vit schalottenlök från Frankrike. Mycket smakrik. Så mild att den passar rå i sallad, men även god att ugnsrosta och grilla. Varje planterad lök delar sig till ett knippe av ca 5-8 nya lökar. 2928 Nätpåse 250 g.

J F M A M J J A S O N D

Rödlök VÄRMEBEHANDLAD Rödlök är lättodlad och något mildare i smaken än gul lök. Den passar därför utmärkt rå i t. ex. sallader, där den också är mycket dekorativ. Värmebehandlad för säkrare skörd. 2965 Nätpåse 250 g.

J F M A M J J A S O N D

Gul lök, avlång VÄRMEBEHANDLAD Gul lök är lättodlad och kanske den mest klassiska matlöken. Denna sort har en avlång form som gör den extra lätt att skiva. Värmebehandlad för säkrare skörd. 2970 Nätpåse 250 g.

Rödlök Ekologiskt odlad sättlök. Rödlök är lättodlad och något mildare i smaken än gul lök. Den passar därför utmärkt rå i t.ex. sallader, där den också är mycket dekorativ. Värmebehandlad för säkrare skörd. 3008 Nätpåse 250 g.

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gul lök Gul lök är lättodlad och kanske den mest klassiska matlöken. Denna plattrunda sort har en mycket bra hållbarhet. 2910 Nätpåse 250 g 2935 Nätpåse 500 g.

Schalottenlök Schalottenlök växer i knippen och varje sättlök blir ett nytt knippe lökar. Smaken är mild och aromatisk, mycket god i matlagning. Ljuvlig färg som skiftar från vitt till violett. 2930 Nätpåse 250 g.

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Silverlök VÄRMEBEHANDLAD Silverlöken har ett skimrande vitt skal. Smaken är mild och något kryddig. God både tillagad och rå. Små lökar passar för inläggning till syltlök. Värmebehandlad för säkrare skörd. 2975 Nätpåse 250 g.

kg Höjd

Kryddväxt

Styrka

SÄTTLÖK

J F M A M J J A S O N D

NL-BIO-01

NL-BIO-01

EU Agriculture

Schalottenlök ’Longor’ Den avlånga formen gör den extra lätt att skiva. Aromatisk och god både grillad och rå. Schalottenlök växer i knippen och varje sättlök ger ett nytt knippe lökar. Kallas ibland även bananschalottenlök. 2926 Nätpåse 200 g.

J F M A M J J A S O N D

Storlek

Längd

Vikt

Mixad sättlök VÄRMEBEHANDLAD Mix som innehåller gul lök, rödlök och silverlök. En smakrik och färgstark kombination av våra populäraste sorter. Värmebehandlade för säkrare skörd. 2977 Nätpåse 250 g.

DIN ODLARVÄN  2021

51


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lins, Grön

Lens culinaris 40-60 cm

Lök, Gul

Allium cepa

Lök, Purjo-

Allium ampeloprasum

Lök, Purjo-

Allium ampeloprasum

Lök, PurjoAllium ampeloprasum

'Anicia' Svenskodlat frö. Välsmakande grön lins. Kan behöva stöd. Låt linserna torka i sina baljor på plantan före skörd. Används kokta. Trivs i lätt och väldränerad jord. Håll fuktigt i början av odlingen, när plantan väl etablerat sig tål den viss torka. 90553

'Stuttgarter Riesen' I södra Sverige direktsås lök, i övriga landet används sättlök. Rikligt med vatten och gödsel ger hög skörd. När blasten viker sig, låt bladen torka, skörda och lagra sedan löken torrt. Trivs i mullrik och gödslad jord. 90612

'Herbstriesen 2' Ekologiskt frö. Lättodlad purjolök med tjock hals och mörkgröna blad. Strimla tunt och använd i sallader, eller varför inte marinera och grilla? Kupa plantorna för långa vita halsar. 90613

'Blaugrüner Winter' Populär och lättodlad grönsak. Sorten har god vinterhärdighet. Milda vintrar kan den stå kvar länge utomhus och skördas efter hand. 90626

'Herbstriesen 2' Populär och lättodlad grönsak, sorten är kraftigväxande och lämpad för höstskörd. Kupa plantorna för långa vita halsar. Trivs i välgödslad, fukthållande jord, gärna kalkhaltig. 90633

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lök, Sallads-

Allium cepa

Lök, Sallads-

Allium cepa

Lök, Sallads-

Allium cepa

Lök, Schalotten-

Allium cepa

Lök, Silver-

'White Lisbon' Salladslök med mild och fin smak. Kan sås och skördas hela sommaren. Vid sen sådd kan smålökar övervintras för tidig vårskörd. Trivs bäst i mullrik, gärna kalkhaltig jord. Skördas späd hela sommaren, äldre plantor ger små, goda, vita lökar. 90647

'White Lisbon' Delikat salladsgrönsak med mild och fin smak. Kan sås och skördas hela sommaren. Så en rad varannan vecka för att alltid ha tillgång till späd lök. Påsen innehåller såband som ger plantor på lämpligt avstånd. 90648

'Zebrune' Härlig, välsmakande lök som passar bra att använda rå i sallader och andra maträtter. Bildar avlånga lökar. Får ett rosa skal, men vitt kött. Direktsås i södra Sverige, bör förkultiveras i övriga landet. Trivs i mullrik, gärna kalkhaltig jord. 90654

'Pompei' Snabbväxande extra mild matlök med härlig arom. God rå i sallader, till hamburgare och andra maträtter. Direktsås i södra Sverige. Förkultiveras för normalstora lökar i övriga landet. Smålökar fina som syltlök. Trivs i mullrik, gärna kalkhaltig jord. 90661

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Zea mays 150 cm

Malabarspenat

Basella rubra L.

200-300 cm

'Sweet Nugget' F1 Storvuxen och solälskande växt. Ger supersöta kolvar av högsta kvalitet. Olika majssorter skall inte blandas utan skall odlas med minst 100 m avstånd ifrån varandra. Trivs i varma skyddade lägen, vill ha mycket vatten och gödsel. 90675

52

Mangold Beta vulgaris

1-årig

'Rubra' Klättrande bladgrönsak som är vacker och dekorativ med sina röda stjälkar och mörkt gröna blad. Plocka blad efter hand eller skörda hela plantan. Fin i matlagning, både bladen och stjälkarna kan användas. God i gratänger och några blad i en gryta reder den. 90680

Mangold

Beta vulgaris

2-årig

'Bright Yellow' F1 Sort med gula bladstjälkar. Bladen används likt spenat och stjälkarna likt sparris. Tål några minusgrader. Odlas ofta som 1-årig, men övervintrar täckt med t.ex. torra löv i en stor del av landet. Trivs bäst i en mullhaltig, näringsrik och väldränerad jord. 90682

Allium cepa

'Apache' Tilltalande salladslök som är mörkt lila i färgen. Smaken är mild och fin. Kan sås och skördas hela sommaren. Äldre plantor ger flaskformade, lila lökar. Trivs bäst i mullrik, gärna kalkhaltig jord. 90640

Majs

Mangold

Beta vulgaris

2-årig

'Rhubarb Chard' Sort med röda bladstjälkar. Bladen används likt spenat och stjälkarna likt sparris. Tål några minusgrader. Odlas ofta som 1-årig, men övervintrar täckt med t ex torra löv i en stor del av landet. Trivs bäst i en mullhaltig, näringsrik och väldränerad jord. 90689

2-årig

'White silver 3' Ekologiskt frö. En lättodlad mangold som ger riklig skörd. Skörda enstaka blad eller skär av hela plantor efter hand. I Italien förvälls ofta mangolden och får sedan puttra ihop en liten stund med olivolja, salt och peppar - ljuvligt. 90690

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2021

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mangold

Beta vulgaris

Mejram

Origanum majorana L.

2-årig

Cucumis melo

25 cm

Melon

kg

Melon, Vatten-

Citrullus lanatus

0,8-1,2 Kg.

kg

Melon, VattenCitrullus lanatus

2-3 Kg.

kg

2-3 Kg.

'White silver 2' Bladen används likt spenat och stjälkarna likt sparris. Bladen tål några minusgrader. Odlas ofta som 1-årig, men övervintrar täckt med löv i en stor del av landet och kan då ge tidig skörd år 2. Trivs i mullhaltig, näringsrik och väldränerad jord. 90696

Lättodlad och god kryddört i ärtsoppa men också i maträtter som pizza, köttfärssås och i sallader. Liten, låg växt med oansenliga vita blommor. Skörda blad efterhand. Kan torkas. Trivs bäst i lucker mullrik jord, ej för lerig. 90703

'Stellio' F1 Delikat melon för växthus och drivbänk. Kraftigväxande sort, ger runda frukter som mognar tidigt. Trivs i lucker, näringsrik jord. Tål ej torka. Odlas liggande el. uppbunden. 90710

'Sugar Baby' Läcker, tidig vattenmelonsort med rött kött och grönt skal. Frukten blir ca 2-3 kg tung. Lämplig för odling i växthus eller drivbänk. Trivs i lucker, näringsrik jord. Tål ej torka. Befrukta honblomman. 90717

'Little Darling' F1 Mycket tidig sort med rött, sött kött och något oval form. Odlas i växthus eller drivbänk. Tål ej torka. Befruktning: Ta pollen från hanblomman med en liten pensel och pensla inuti de uppsvällda honblommorna. Lämna endast ett par frukter per planta. 90718

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Morot, Sommar-

Daucus carota L

Morot, Sommar-

Daucus carota L

Daucus carota L

Morot, Sommar-

Morot, Sommar-

Daucus carota L

Morot, Sommar-

'Oxheart' Välkänd gammal morotssort som omtalades redan på slutet av 1800-talet. Roten blir tjock och konisk med en fin morotssmak. 90794

'Jaune du Doubs' En härlig, sommar-/höstmorot från början av 1900-talet med gul färg. Har ett välsmakande, krispigt fruktkött med fräsch sötma. Blir ganska stor när den är färdigutvecklad men kan med fördel skördas tidigare (juli/aug). Mycket bra lagringsegenskaper. 90793

'Cosmic Purple' Läcker morot med lila skal och orange kött. Krispig och god att äta direkt från landet. Kan även förvällas och därefter frysas. 90792

'White Satin' F1 Trevlig vit morot som är söt i smaken och har ett krispigt och saftigt kött. God att äta färsk. Kan även förvällas och därefter frysas. 90790

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Daucus carota L

Morot, SommarDaucus carota L

'Sugarsnax 54' F1 Tidig sort med hög karotinhalt. Mycket söt smak, lämplig att äta färsk. Rötterna blir långa, 22-25 cm, mörkt orange och slanka. Skördas tidigt, ej lämplig för vinterlagring. 90786

Morot, SommarDaucus carota L

'Nantaise 2' Tidig sommarmorot med långa slanka rötter. Sorten är avsedd att ätas färsk eller förvällas och frysas. Skördas tidigt, ej lämplig för vinterlagring. Trivs bäst i stenfri, mullrik och väldränerad jord. 90782

Morot, SommarDaucus carota L

'Nantaise 2' Tidig sommarmorot med långa, slanka rötter. Avsedd att ätas färsk eller förvällas och frysas. Påsen innehåller såband som ger plantor på lämpligt avstånd. Skördas tidigt, ej lämplig för vinterlagring. Trivs bäst i stenfri, mullrik och väldränerad jord. 90779

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

Vikt

Morot, SommarDaucus carota L

'Nantaise 2' Tidig sommarmorot med långa slanka rötter. Sorten är avsedd att ätas färsk eller förvällas och frysas. Skördas tidigt, ej lämplig för vinterlagring. Trivs bäst i stenfri, mullrik och väldränerad jord. Storpåse. 90772

kg Höjd

Daucus carota L

'Pariser Markt 5' Liten rund söt morot som är perfekt att odla i krukor eller låga pallkragar. Ät färsk eller koka och frys in. Skördas tidigt, ej lämplig för vinterlagring. 90798

Morot, Sommar-

'Nantaise 2' Tidig sommarmorot med långa slanka rötter. Sorten är avsedd att ätas färsk eller förvällas och frysas. Skördas tidigt, ej lämplig för vinterlagring. Trivs bäst i stenfri, mullrik och väldränerad jord. 90771

DIN ODLARVÄN  2021

53


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Morot, Sommar-

Daucus carota L

Morot, SommarDaucus carota L

Morot, Sommar-

Daucus carota L

Morot, SommarDaucus carota L

Morot, VinterDaucus carota L

'Mokum' F1 Extra tidig sommarmorot med utmärkt smak. Passar även bra att odla i växthus och drivbänk. Sorten är avsedd att ätas färsk eller förvällas och frysas. Skördas tidigt, ej lämplig för vinterlagring. Trivs bäst i stenfri, mullrik och väldränerad jord. 90764

'Flyaway' F1 Sommarmorot med extra hög karotinoch sockerhalt, framtagen speciellt för smakens skull! Ger skörd av 20-25 cm långa, släta rötter, äts direkt eller vinterlagras. Kan förvällas och frysas. Trivs i stenfri, mullrik och väldränerad jord. 90750

'Berlicum 2' Ekologiskt frö. Tidig morotssort med släta rötter. Skördas efter hand - underbart goda att äta direkt från de egna odlingarna. Morötter kan även användas i såväl bröd- som kakbak. Upprepa gärna sådden. Går att vinterlagra. 90743

Harlequin Mix F1 Sagolik mix av morötter i en mångfald av färger: violett, gult, orange och vitt. Skörda de slanka, släta rötterna efter hand och ät dem direkt från de egna odlingarna. Kan även förvällas och därefter frysas. 90739

'Neptun'F1 Höst/vintermorot med trubbiga, koniska rötter, ca 25 cm långa. God att äta direkt, men går även att vinterlagra. Trivs bäst i stenfri, mullrik och väldränerad jord. Vattna vid torka. Gallra och rensa bort ogräs när plantan är liten, annars kvävs den lätt. 90738

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Oregano / Kungsmynta

Oregano / Kungsmynta

Morot, Vinter-

Daucus carota L

Morot, Vinter-

Daucus carota L

'Chantenay Red Cored 3' Höst/vintermorot med trubbiga, koniska rötter, ca 15 cm långa. God att äta direkt, men går även att vinterlagra. Trivs bäst i stenfri, mullrik och väldränerad jord. Vattna vid torka. Gallra och rensa bort ogräs när plantan är liten, annars kvävs den lätt.

Mynta, Peppar-

Mentha x piperita L.

60 cm

Origanum vulgare L.

Perenn / flerårig

40 cm

Perenn / flerårig

Origanum vulgare L.

40 cm

Perenn / flerårig

Starkt doftande, aromatiska blad som används färska eller torkade till te, sallader, såser, sötsaker, drinkar m.m. Bladen doftar och smakar starkt av pepparmyntsolja. Vackert gröna blad och fina lilarosa blomspiror. Anspråkslös och trivs på de flesta jordar. 90811

Ekologiskt frö. Oregano är en aromatisk kryddväxt som blommor med blå blommor. Skörda bladen efter hand och använd dem färska eller skörda hela kvistar för torkning. Ljuvlig krydda över tomater och fetaost. 90830

Aromatisk, väldoftande och lättodlad. Bladen används till pizza, i tomaträtter, grönsaks- och köttgrytor. Små, ljusblå blommor. Tål torka bra. Anspråkslös att odla, men gärna kalkhaltig torrare jord. 90829

90729

'Flakkée 2' Höst/vintermorot som ger rik skörd av korta och tjocka morötter. Påsen innehåller såband som ger plantor på lämpligt avstånd. Skördas sent och är särskilt lämplig för vinterlagring. Kan också förvällas och frysas. Trivs bäst i stenfri, mullrik och väldränerad jord. 90736

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Oregano, Grekisk

Origanum vulgare ssp. hirtum 30-40 cm

Perenn / flerårig

Greek Grekisk oregano anses vara den godaste av alla oreganosorter. Den har kraftig, utsökt smak. Skörda bladen späda. Utmärkt till bl.a. olika tomaträtter. Med sina vita blommor passar den även i rabatten. Trivs bäst i väldränerad lätt jord och i skyddat varmt läge. 90823

54

Palsternacka

Pastinaca sativa

Paprika Capsicum annuum

60-90 cm

'White Gem' Lättodlad och användbar rotfrukt. Långa, spetsiga, släta, vita rötter. Huvudsakliga tillväxten av roten sker sent på sommaren. Skördas därför sent. Trivs bäst på lucker mull- och sandrik jord men anspråkslös. Så på hösten för tidig skörd nästa år. 90835

Paprika

Capsicum annuum

10 cm

60-90 cm

'Amyka' F1 Paprika i härligt crèmevit färg. God att äta färsk eller att tillaga. Ger tidig skörd. Skörda då frukten har utvecklat sin färg ordentligt. Odla på skyddat och varmt läge, t.ex. på altan, balkong eller i växthus. 90858

Paprika

Capsicum annuum

9 cm

100 cm

'California Wonder' Välkänd och välsmakande sort som ger härligt lackröda frukter. Lämplig för odling i växthus och i varma, skyddade lägen utomhus. Skörd av gröna frukter ger fler frukter men de röda har sötare smak. Trivs i näringsrik och lucker jord, vattna regelbundet. 90854

25 cm

'Astor' F1 25-30 cm långa frukter med söt smak. Mörkgröna frukter som mognar till orange och har då sötare smak. Går även att skörda gröna. Perfekta i stora krukor eller hinkar med näringsrik jord. Bind upp mot t ex bambukäpp. 90847

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2021

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Paprika

Capsicum annuum 100 cm

Paprika

Capsicum annuum

25 cm

60-90 cm

Paprika, Snack-

Capsicum annuum

10 cm

30-40 cm

Persilja, Blad-

Petroselinum crispum

6 cm

35 cm

25 cm

2-årig

'Thor' F1 Hög och relativt kraftigväxande sort. Frukterna är intensivt röda och avlånga, 25-30 cm, med en läcker söt smak. Lämplig att odla i skyddat och varmt läge på t.ex. altan, balkong eller i växthus. 90882

'Luteus' F1 Härligt gul med mild saftig smak. Dekorativ i sallader med sin färg. Frukterna kan skördas gröna, plantan ger då högre skörd. Kan odlas i växthus eller i skyddat läge. Trivs i näringsrik och lucker jord, vattna regelbundet. 90868

'Snacking Purple' Vacker, lila paprika med små, söta frukter. Passar perfekt i kruka. Plantan förgrenar sig bra utan toppning. Odla på skyddat och varmt läge, t.ex. på altan, balkong eller växthus. Duscha plantan ofta för att förhindra skadedjursangrepp. 90865

'Comun 3' Slätbladig sort, ger mer smak än krusig. Utmärkt som smaksättning och dekoration i maträtter. Skörda blad till långt in på hösten. Övervintrar, åtminstone i södra delen av landet och ger tidig skörd år 2. Går bra att frysa. Trivs i näringsrik och väldränerad jord. 90976

'Moss curled 2' Klassisk kryddväxt i matlagning och till dekoration. Skörda blad vid behov långt in på hösten. Plantan övervintrar i söder. Ger då tidig skörd år 2, före blomningen. Bra att frysa. Såband ger plantor på lämpligt avstånd. 90963

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Persilja, Krus-

Petroselinum crispum

25 cm

Petroselinum crispum

2-årig

Persilja, Krus-

25 cm

Petroselinum crispum

2-årig

Persilja, Rot-

Portulaca oleracea L.

2-årig

Portlak, Trädgårds-

15 cm

Pumpa, Halloween-

kg

0,5-1 Kg.

'Moss curled 2' Utmärkt som smaksättning och dekoration i maträtter. Skörda blad till långt in på hösten. Plantan övervintrar, åtminstone i södra delen av landet och ger tidig skörd år 2. Går bra att frysa. Trivs i näringsrik och väldränerad jord. 90962

'Grüne Perle' Ekologiskt frö. Sorten har extra mosskrusiga blad. Utmärkt som smaksättning och dekoration i maträtter. Skörda blad till långt in på hösten. Plantan övervintrar, åtminstone i södra delen av landet och ger tidig skörd år 2. Går bra att frysa. Trivs i näringsrik och väldränerad jord. 90948

'Halblange' Variant av persilja där man i första hand använder roten. Roten är tjock, påminner om en vit morot och användas som palsternacka. De släta, gröna bladen kan också används. Trivs bäst på lucker, näringsrik, djupgrävd och mullrik jord. 90969

Yellow Gammal kulturväxt. Bladen är rika på omega 3-fettsyror och E-vitamin. De milt syrliga bladen används som t.ex. spenat, i soppor eller i sallader. Kan även frysas efter förvällning. Trivs i näringsrik, mullrik och lucker jord i varmt läge. 90983

'Baby Bear' Små och vackra pumpor, ca 1 kg. Intensivt orange både utanpå och inuti. Köttet är gott och trådfritt. Varje planta kan ge 6-8 frukter, drygt 10 cm stora. De kan lagras svalt 3-4 månader. Trivs på en varm och solig plats i välgödslad och väldränerad jord. 90995

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pumpa, HalloweenCucurbita pepo

kg

3-6 Kg.

'Tom Fox' Klassisk pumpa för Halloween. Frukterna kan bli upp till 8 kg tunga. De är även utmärkta till desserter, soppor mm. Trivs på en varm och solig plats i välgödslad och väldränerad jord. Behöver vatten och näring hela växtperioden. 91051

Pumpa, Jätte-

Cucurbita maxima

kg

3-5 Kg.

Pumpa, Jätte-

Cucurbita maxima

'Nelson' F1 En vacker pumpa som passar perfekt till matlagning. Lik myskpumpan i struktur. Underbar att lägga in eller att använda till paj. Lättodlad. Trivs på en varm och solig plats i välgödslad och väldränerad jord. Behöver mycket vatten och näring. 91020

kg

1-3 Kg.

'Uchiki Kuri' Ekologiskt frö. Pumpa med runda, orange-röda frukter. Fruktköttet är mörkt gult. Halvmogna frukter passar utmärkt till inläggning, medan en pumpa som ska lagras måste vara mogen vid skörd. God att äta ugnsrostad. 91012

Pumpa, JätteCucurbita maxima

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

25-50 Kg.

'Gele Reuzen' Mycket stor, snabbvuxen och ger plattrunda, gula frukter. Lättodlad, kan odlas för att täcka komposthögen. Trivs i varm och solig plats i välgödslad och väldränerad jord. Behöver mycket vatten och näring hela växtperioden. 91011

kg Höjd

kg

Vikt

Cucurbita pepo

Petroselinum crispum

2-årig

Persilja, Krus-

Pumpa, KabochaCucurbita maxima

kg

0,9-1,5 Kg.

'Delica' F1 Små och vackert mörkgröna pumpor på ca 1,2 kg. Plattrund form, ca 10-15 cm stora. Gott kött med nötaktig smak som kan användas till paj m.m. Varje planta ger 3-6 frukter. Går mycket bra att lagra. 91019

DIN ODLARVÄN  2021

55


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pumpa, Spagetti-

Cucurbita pepo

kg

Pumpa, Tefats-

2-4 Kg.

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rosmarinus officinalis L.

Cucurbita pepo

Rosmarin

J F M A M J J A S O N D

Perenn / flerårig Söt liten buske med ljuvligt doftande, aromatiska, tallbarrliknande blad. Härlig krydda till kötträtter, potatisrätter, lamm, fågel och vilt. Man kan även göra te av bladen. Trivs i lucker och varm jord. Odlas med fördel i stor kruka. 91071

40 cm

'Vegetable Spagetti' Spännande, gulfruktig pumpa, fruktköttet liknar och äts som spagetti. Kan lagras på sval plats, 1-2 mån. Trivs på en varm och solig plats i välgödslad och väldränerad jord. Behöver mycket vatten och näring. 91043

'Sunseanse' F1 Häftig form och färg! Plantan är rikgivande. Skörda de första frukterna ca 2,5 mån. efter sådd (ca Ø 10 cm). Fin att använda både rå och tillagad. Trivs på en varm och solig plats i välgödslad och väldränerad jord. Behöver mycket vatten och näring hela växtperioden. 91052

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rova, Maj-

Brassica rapa L.

Rova, MajBrassica rapa L.

Rova, Svedje-

Brassica rapa L.

Quinoa

Chenopodium quinoa

80-120 cm

'Golden Ball' Delikat, snabbväxande kålväxt som används på samma sätt som kålrot eller äts färsk som rädisa. Sorten ger runda-plattrunda knölar med söt smak. Trivs på de flesta jordar, gärna lerjord. Vill som alla kålväxter ha rejält med gödsel och vatten. 91079

'Snowball' Delikat, snabbväxande kålväxt som används på samma sätt som kålrot eller äts färsk som rädisa. Sorten ger vita runda-plattrunda knölar med söt smak. Trivs på de flesta jordar, gärna lerjord. Vill som alla kålväxter ha rejält med gödsel och vatten. 91087

'Enon kanta' En gammal finsk kulturväxt. Odlades ofta efter att marken svedjats. Roten är plattrund och violett i färgen med en ljus undersida, vissa rötter kan få andra färger. Saftigt och trådfritt kött, låt inte rovan bli för stor 6-8 cm är lagom. 91090

'Vikinga' Glutenfri och näringsrik ört. Lättodlad men något frostkänslig vid blomningen. Skörda då fröerna ser välutvecklade ut och låt torka. Låg saponinhalt. Skölj fröerna noga före kokning. Trivs bäst i en näringsrik, lucker, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91080

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rucola / Sandsenap Diplotaxis tenufolia

Perenn / flerårig

'Wildfire' Smaken på denna sandsenap jämförs ofta med wasabi, den är alltså riktigt stark! Kan odlas såväl på friland som i kruka. Även utmärkt att odla inomhus året runt, då får bladen en något mildare smak. Under högsommaren går plantan lätt i blom - nyp av ev. blomstänglar. 91351

56

Rucola / Sandsenap Diplotaxis tenufolia

Perenn / flerårig Ekologiskt frö. Påminner i smaken om senapskål, men har kraftfullare och kryddigare smak. Odlas på friland eller i kruka. Kan odlas i kruka inomhus året runt, får då en mildare smak. Trivs i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91345

Rucola / Senapskål

Eruca sativa

Rucola / Senapskål

Eruca sativa

Rucola Smaken är kryddig och lite pepprig. Odlas på friland eller i kruka på t.ex. balkong. Kan även odlas i krukor inomhus året runt. Inomhus får bladen en mildare smak. Trivs i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91353

Perenn / flerårig

'Venetia' Extra snabbgroende rucola med tandade, smakrika blad. Kan odlas såväl på friland som i kruka. Även utmärkt att odla inomhus året runt, då får bladen en mildare smak. Under högsommaren går plantan lätt i blom - nyp av eventuella blomstänglar. 91352

Rädisa

Raphanus sativus

'Saxa 2' Sort med runda, helt röda, spröda rädisor. Skall skördas mjälla. Upprepa därför sådden med 2v mellanrum under hela sommaren. Såband ger plantor med lagom avstånd. Trivs bäst i lucker fuktighetshållande jord. Vattna rikligt. 91131

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2021

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rädisa

Raphanus sativus

Rädisa

Raphanus sativus

Rädisa Raphanus sativus

Rädisa

Raphanus sativus

Rädisa Raphanus sativus

'Saxa 2' Ekologiskt frö. Lättodlad grönsak, ger snabb skörd. Passar fint att odla mellan andra grönsaker som t.ex. kål, gurka och squash. Hinner bli skördefärdig innan de andra grönsakerna breder ut sig. Trivs bäst i lucker fuktighetshållande jord. Vattna rikligt. 91123

'National 2' Lättodlad. Ger snabb skörd av runda, röda rädisor med vit spets. Kan odlas mellan andra grönsaker som kål, sallat, gurka och squash. Hinner bli skördefärdig innan de andra grönsakerna breder ut sig. Trivs i lucker fuktighetshållande jord. Vattna rikligt. 91115

'Amethyst' Lila rädisa med vitt och krispigt kött. Ger snabbt skörd. Upprepa sådden varannan vecka för att ha jämn tillgång på späda rädisor. Undvik sådd under tidig sommar då plantan lätt kan gå i blom. Jämn fuktighet är viktigt. Täck sådden med fiberduk. 91108

'French Breakfast 3' Ger avlånga, spröda rädisor, röda med vit spets. Skall skördas mjälla. Snabbväxande grönsak, kan odlas mellan t.ex. sallat, kål, squash och gurka. Hinner bli skördefärdig innan de andra växterna breder ut sig. Trivs bäst i lucker fuktighetshållande jord. 91107

'Cherry Belle' Sorten ger runda, helt röda rädisor, som kan stå länge utan att bli träiga. Upprepad sådd varannan vecka ger dock bättre resultat i form av späda rädisor. Trivs bäst i lucker fuktighetshållande jord. Vattna rikligt. 91099

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rättika

Raphanus sativus

Rödbeta

Beta vulgaris

Rödbeta Beta vulgaris

Rödbeta

Beta vulgaris

Rödbeta

Beta vulgaris

'Ronde Zwarte' Sorten har ett vitt kött och brun/svart skal. Smaken är som en söt rädisa. God strimlad i sallad eller kokt i soppor. Trivs i näringsrik jord. Vattna vid torka. Rättikor går lätt i blom vid vårsådd. 91147

'Chioggia' Läckert polkagrisrandig, med något sötare smak. God färsk, kokt eller till inläggning. Unga blad kan användas likt mangold. Så ej för tidigt! Plantorna kan gå i blom om de utsätts för vårfrost. Trivs i näringsrik, mullrik och fuktighetshållande jord. 91159

'Detroit 2' Ekologiskt frö. Populär rödbeta som ger runda och mörkt röda betor. Mycket välsmakande som primör - ät kokt med lite smör. Koka rödbetan med lite av blasten och hela skalet kvar så att den röda saften inte försvinner. Så inte för tidigt; vid frost kan plantan gå i blom. 91197

'Moulin Rouge' Jämnt rund sort som är mörkt röd rakt igenom. Särskilt lämplig för inläggning. Så inte för tidigt. Tål eventuell vårfrost bättre än många andra sorter, går inte i blom lika lätt. Påsen innehåller såband som ger plantor på lämpligt avstånd. 91191

'Moulin Rouge' Jämnrund form och mörkröd rätt igenom. Särskilt lämplig för inläggning. Så ej för tidigt. Tål ev. vårfrost bättre än andra sorter, går inte i blom lika lätt. Unga blad kan användas likt mangold. Trivs i näringsrik, mullrik och fuktighetshållande jord. 91189

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rödbeta

Beta vulgaris

'Forono' Avlång, lämpad för lagring. Ger hög skörd av genomröda betor. Utmärkt till inläggning tack vare sin avlånga form. Unga blad kan användas likt mangold. Plantorna kan gå i blom vid för tidig sådd. Trivs i näringsrik, mullrik och fuktighetshållande jord. Storpåse. 91181

Rödbeta

Beta vulgaris

Beta vulgaris

Rödbeta

'Forono' Avlång, lämpad för lagring. Ger hög skörd av genomröda betor. Utmärkt till inläggning tack vare sin avlånga form. Unga blad kan användas likt mangold. Plantorna kan gå i blom vid för tidig sådd. Trivs i näringsrik, mullrik och fuktighetshållande jord. 91180

'Egyptische Platronde' Traditionell, plattrund form. Mörkröd. Lämplig för inläggning som hel eller att äta färsk. Unga blad kan användas likt mangold. Plantorna kan gå i blom vid för tidig sådd. De ger då ingen skörd. Trivs i näringsrik, mullrik och fuktighetshållande jord. 91175

Rödbeta Beta vulgaris

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

'Detroit 2' Rund till formen och mörkt röd rätt igenom. Så ej för tidigt, sorten är känslig för vårfrost. God både som primör, kokt med smör och för inläggning. Unga blad kan användas likt mangold. Trivs i näringsrik, mullrik och fuktighetshållande jord. 91167

kg Höjd

Vikt

Rödbeta Beta vulgaris

'Chioggia' Ekologiskt frö. Polkagrisrandig rödbeta med söt smak. Lämplig att äta färsk. Så inte för tidigt! Vårfrost kan orsaka blomning och utebliven skörd. Trivs i näringsrik, mullrik och fuktighetshållande jord. Gallra tidigt. Luckra jorden runt plantorna. 91162

DIN ODLARVÄN  2021

57


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rödbeta, Gul

Beta vulgaris

Sallat

Lactuca sativa

Sallat

Lactuca sativa

Sallat, Bladbatavia-

Lactuca sativa

Sallat, Huvud-

Lactuca sativa

'Burpees Golden' Gulbeta med söt och mild smak. Behåller sin fina färg vid kokning. Lämplig både att äta som primör, kokt med smör och för inläggning. De unga bladen kan användas på samma sätt som mangold. Så ej för tidigt. 91160

Baby Leaf mix Härlig blandning av olika sallatssorter, 'Amerikanischer Brauner', 'Salad Bowl', 'Red Salad Bowl', 'Lollo rossa', 'Australische Gele' och 'Rouge Grenobloise'. Snabbväxande, lättodlad och rikgivande. Påsen innehåller såband som ger plantor på lämpligt avstånd. 91210

Baby Leaf mix Blandning med 'Amerikanischer Brauner', 'Salad Bowl', 'Red Salad Bowl', 'Lollo rossa', 'Australische Gele' och 'Rouge Grenobloise'. Snabbväxande, lättodlad och rikgivande. Trivs bäst i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91209

'Lollo Rossa' Bladbatavia är ett mellanting mellan plock- och huvudsallat. Bladen bildar täta rosetter av krispiga, krusade gröna blad. Denna sort får en röd ton på kanterna. Trivs i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91225

'Merveille des quatre saisons' Välkänd 1800-talssort, rödtonad med buckliga blad. Huvudena blir relativt lösa. Upprepad sådd ger tillgång till fräsch sallat hela sommaren. Trivs i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. Vattna regelbundet. 91257

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sallat, Huvud-

Lactuca sativa

Sallat, Huvud-

Lactuca sativa

Sallat, Isbergs-

Lactuca sativa

Sallat, Plock-

Lactuca sativa

Sallat, PlockLactuca sativa

'Hilde II' Ger jämna huvuden med spröda blad. Upprepad sådd, ger långvarig skörd. Påsen innehåller såband som ger plantor på lämpligt avstånd. Skörda blad eller hela plantor efter hand. Trivs i mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. Vattna regelbundet. 91249

'Matilda' Ekologiskt frö. Ger fina jämna huvuden med spröda blad. Upprepad sådd ger skörd hela sommaren. Gallringsskörda tidigt och skörda sedan hela plantor efter hand. Trivs i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91241

'Calmar' Fin sort som ger gröna, fasta och täta huvuden. Upprepad sådd ger långvarig skörd. Gallringsskörda tidigt och skörda sedan hela plantor efter hand. Trivs i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91273

'Plezir' Ekologiskt frö. Mycket välsmakande plocksallat med eklövsliknande, finflikiga och krusiga blad. Skörda efter hand. För kontinuerlig tillgång av fräsch sallat hela sommaren bör sådden upprepas varannan vecka. 91322

'Salad Bowl' Ljusgröna, eklövsliknande, finflikiga och krusiga blad. Upprepad sådd ger långvarig skörd. Sorten är tålig både för värme och kyla, lämplig för odling hela säsongen. Trivs i mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. Vattna regelbundet. 91321

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sallat, PlockLactuca sativa

Sallat, Plock-

Lactuca sativa

'Red salad bowl' Rödfärgad sort av plocksallat. Går, förutom på friland, bra att odla i stora krukor på t ex balkongen. Sorten kan sås och skördas hela säsongen. Trivs i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. Vattna regelbundet. 91313

58

Sallat, PlockLactuca sativa

'Australische Gele' En välsmakande plocksallat med gulgröna och lätt krusiga blad. Upprepa gärna sådden med två veckors mellanrum för att ha tillgång till fräscha, spröda sallatsblad hela sommaren. Påsen innehåller såband som ger plantor på lämpligt avstånd. 91298

Sallat, Plock-

Lactuca sativa

'Australische Gele' Gulgröna och lätt krusiga blad. Upprepad sådd ger långvarig skörd. Gallringsskörda tidigt och skörda sedan blad/hela bladrosetter efter hand. Trivs i mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. Vattna regelbundet. 91297

Sallat, Plock-

Lactuca sativa

'Amerikanischer brauner' Krusiga, lätt rödkantade blad. Snabbväxande, lättodlad och rikgivande. Upprepa sådden för långvarig skörd. Gallringsskörda tidigt och skörda sedan blad efter hand. Kan odlas i kruka. Trivs i mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91289

'Skilton' Kompakt plocksallat med krispiga blad. Upprepa gärna sådden med två veckors mellanrum. Skörda blad efter hand. Kan även odlas i kruka på t.ex. balkong. Trivs i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91341

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2021

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sallat, Vinter-/Mâche-

Sallat, Vinter-/Mâche-

Sallat, Plock-

Lactuca sativa

Sallat, Romersk

Lactuca sativa

Sallat, RosenCichorium intybus

Valerianella locusta

Valerianella locusta

'New Red Fire' Vackert glansiga, röda blad. God smak. Går sent i blom och behåller sin fina smak även som stora blad. Upprepa gärna sådden med två veckors mellanrum, för att ha tillgång till fräscha, spröda sallatsblad hela sommaren. 91338

'Lobjoits Green Cos' Romansallat, cossallat och bindsallat är andra namn på denna sallatstyp. Avlånga huvuden med kraftiga, långa och krispiga blad. Klarar odling länge på hösten. Trivs i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91337

'Palla Rossa 5' Typ av cikoria. Kallas även rosésallat eller radiccio. Bildar små huvuden vars inre är intensivt rött med vita nerver. Smaken är något bitter, men spännande i blandad sallad. Trivs i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord, samt i skyddat läge. 91339

'Vit' Ekologiskt frö. En mycket köldtålig sallatstyp, som lämpar sig för höst- och vinterskörd. Kallas även vintersallat. Den har mycket god smak och plantorna tål att frysa och tina några gånger. Äts färsk som sallat eller anrättas som spenat. En delikatess. 91340

'Verte de Cambrai' Köldtålig sallatstyp, lämplig för höst- och vinterskörd. Kallas även mache. Plocka blad efter hand eller skär av hela plantan. Kan odlas i bänk med sådd på hösten för skörd mycket tidig vår nästkommande år. Trivs i mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91281

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salvia, Krydd-

Salvia officinalis L.

40 cm

Sareptasenap

Brassica juncea

Perenn / flerårig

Selleri, BladApium graveolens

20 cm

Selleri, Blek-

Apium graveolens

Selleri, RotApium graveolens

Blåblommande med silvergröna, något ludna, aromatiska blad som används färska eller torkade till fågel, fläskkött, lamm och kålrätter. Vintergrön, kan behöva täckas vintertid. Lockar till sig bin och insekter. Trivs i lucker jord, tål lite torka och mager jord. 91369

'Agano', 'Bloody Mary', 'Frizzy Joe' En mix av olika slags sareptasenap i vackra färger och former. Smaken är lik pepparrot. Skörda små, späda blad som ger sting åt salladen. Odla i grönsakslandet eller i kruka, både dekorativt och gott! Trivs bäst i varm jord. 91358

'Gewone Snij' Frisk aromatisk sellerismak. Bladen skördas efter hand på samma sätt som persilja och används som krydda i t ex sås, soppa, grönsaksblandningar och sallad. Kan även torkas. Trivs i näringsrik och mullrik jord. Vattna rikligt. 91377

'Golden Self Blanching 2' Välsmakande, aromatisk salladsgrönsak som även används som smaksättning i många maträtter. Lättodlad, men tar lång tid. Sorten behöver ej blekas utan får ljust gulgröna stjälkar och blad. Både blad och stjälkar kan användas. Trivs i mullhaltig jord. 91385

'Mars' Delikat rotfrukt som får stora, runda, jämna rötter. Bladverket är mörkgrönt och upprätt, vilket gör det mer motståndskraftigt mot sjukdomar. Trivs i mullrik jord, gärna kalkhaltig. 91393

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Smultron, Månads-

Fragaria vesca var semperflorens

Perenn / flerårig

'Rügen' Ger rikligt med stora, röda smultron under hela sommaren. Ger inga revor eller utlöpare. Lättodlad och tacksam växt. Fröna är mycket små och långsamgroende, så förkultivering inomhus rekommenderas. Trivs bäst på lucker jord. 91401

Spenat

Spinacia oleracea L.

Spinacia oleracea L.

Spenat

'Matador' Svenskodlat frö. Lättodlad bladgrönsak med medelstora, kraftiga blad. Så gärna i omgångar, men gör ett uppehåll under högsommaren då plantorna lättare går i blom. Trivs bäst i mullrik, fuktighetshållande jord men går bra på de flesta jordar. Vattna rikligt. 91418

'Nores' Näringsrik och lättodlad bladgrönsak. Ger medelstora, kraftiga, mörkgröna blad. Går inte i blom så lätt. Så gärna i omgångar för att ha god tillgång till färska blad. Trivs på de flesta jordar men bäst på lucker, mullrik jord. Vattna rikligt. 91417

Spenat

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

'Vroeg Reuzenblad' Ekologiskt frö. Rikt innehåll av mineraler och vitaminer. Sorten ger rikligt med mörkgröna blad. Passar fint till infrysning. Trivs bäst i mullrik, fuktighetshållande jord men går bra på de flesta jordar. 91409

kg Höjd

Spinacia oleracea L.

Vikt

Spenat, Nyzeeländsk Tetragonia tetragonioides

Neuseelaender Tacksam sommargrönsak, som används likt vanlig spenat. Går inte så snabbt i blom, därför bra även under högsommaren. Trivs bäst i en lucker och näringsrik jord. Kan direktsås, men förodling rekommenderas. 91425

DIN ODLARVÄN  2021

59


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Squash

Cucurbita pepo

Squash Cucurbita pepo

Squash

Cucurbita pepo

100-150 cm

Squash

Cucurbita pepo

Squash Cucurbita pepo

'Partenon' F1 Tidig sort, som ger frukter utan pollinering. Ger därför hög skörd även under somrar med sämre väder, då den inte är beroende av pollinerande insekter. Passar därför också bra att odlas i växthus. 91485

'Latino' F1 Omtyckt grönsak som ger hög skörd. Dekorativa frukter med kraftiga åsar. Skördas tidigt med blomman kvar. Används färsk som gurka eller i grytor och wok, även för inläggning. 91477

'Black Forest' F1 En fin sort av sommarsquash som är klättrande. Det blir mycket bekvämt att skörda. Plantan behöver klätterhjälp i form av snöre, eller binds upp mot en käpp eller spaljé. Trivs på varm och solig plats i humusrik, välgödslad och väldränerad jord. 91469

'Soleil' F1 Gul sort som ger hög skörd. Kan användas färsk som gurka eller i matlagning. Bladen är stora och dekorativa, kväver lätt ogräset. Trivs på varm, lugn och solig plats i mullrik, välgödslad och väldränerad jord. 91461

'Eight Ball' F1 Härlig, rund sort med konsistens som liknar fruktköttet hos ett äpple. Smaken är rik och äppelsquashen används i sallader, fylls och gratineras, steks eller kokas lätt. Trivs på varm och solig plats i humusrik, välgödslad och väldränerad jord. 91453

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Squash

Cucurbita pepo

Squash Cucurbita pepo

Squash

Cucurbita pepo

Stevia / Sötflockel

Stevia rebaudiana

40 cm

Timjan, Apelsin-

Thymus 'Fragrantissimus'

Perenn / flerårig

25 cm

Perenn / flerårig

'Pic n Pic' Läckert gul squash. Perfekt för den lilla trädgården eller i en större kruka. Plocka frukterna när de är 10-15 cm stora. Ger frukter hela säsongen. Trivs på varm och solig plats i mullrik, välgödslad och väldränerad jord. Vattna rikligt. 91452

'Diamant' F1 Lättodlad och skörderik. Kan användas färsk som gurka eller i matlagning. Sorten har mellangrönt skal. Bladen är stora och dekorativa, kväver lätt ogräset. Trivs på varm, lugn och solig plats i humusrik, välgödslad och väldränerad jord. 91445

'Black Beauty' Ekologiskt frö. En vackert mörkgrön squash, som kan användas färsk som gurka och även tillagad i olika maträtter. Lättodlad och tacksam grönsak som ger riklig skörd. Trivs på varm, lugn och solig plats i humusrik, välgödslad och väldränerad jord. Vattna rikligt. 91437

Stevia Sötflockel, även kallad stevia, är en vackert dekorativ bladväxt som odlas i kruka, såväl inom- som utomhus. Växten har sitt ursprung i Sydamerika. Där användes de små bladen till naturligt sötningsmedel och de sägs vara ca 300 gånger sötare än socker. 91510

Lättodlad, vintergrön kryddväxt med ljusrosa blommor som lockar till sig bin och andra insekter. De mörkgröna bladen är aromatiska och har en frisk citrussmak. Tål torka; lämplig vid slänter, murar och stenpartier. Bladen används färska eller torkade. 91523

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Timjan, BackThymus serpyllum L.

Perenn / flerårig 3-10 cm Lågväxande dvärgbuske med utbrett växtsätt. Bildar med tiden underbara krydddoftande mattor och är en bra marktäckare. Blommorna är vackert rosafärgade. Trivs på mager, sandig och torr mark i sol. 91513

60

Timjan, Krydd-

Thymus vulgaris L.

Perenn / flerårig 25 cm Vintergrön med små, mörkt gröna, aromatiska blad. Blommar i rosalila och lockar då till sig bin och andra insekter. Bladen används färska eller torkade i kötträtter, potatisrätter, till ärtsoppa och såser. Trivs i lucker, gärna mager jord men anspråkslös. 91521

Timjan, Krydd-

Thymus vulgaris L.

25 cm

Tomat, Ampel-

Solanum lycopersicum

Perenn / flerårig

'German Winter' Svenskodlat frö. Lättodlad, vintergrön kryddväxt med aromatiska blad. De rosalila blommorna lockar till sig bin och insekter. Skörda efter hand. För torkning plockas hela kvistar innan plantan blommar. Trivs i lucker, gärna mager jord men anspråkslös. 91130

30-45 cm

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum

150-200 cm

3 cm

'Romello' F1 Fin tomatsort med god fruktsättning, speciellt lämplig att odla i ampel på balkong och altan. Ger riklig skörd av små, söta tomater. Plantera 2-3 plantor i en ampel och låt dem hänga ned. Blir ganska stor. 91660

4 cm

'Indigo Rose' En mörklila, nästan auberginsvart tomat fullproppad med antioxidanter. Skördas då färgen går från blålila till rödbrun -tomaten har då har en perfekt balans mellan sötma och syrlighet. Ska tjuvas. 91649

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2021

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum 150-200 cm

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum

150-200 cm

8 cm

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum

150-200 cm

7 cm

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum

150-200 cm

8 cm

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum

150-200 cm

5 cm

7 cm

'Tigerella' Spännande sort för tidig skörd. Passar för odling i växthus eller utomhus i skyddat läge. Sorten ger medelstora röda tomater med gyllene strimmor. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Ska tjuvas. 91646

'Hildares' F1 Klassiskt röd tomat för tidig skörd. Passar för odling utomhus i skyddat läge, men går också bra i växthus. Plantan behöver stöd. Skotten i bladvecken, "tjuvarna", tas bort. 91645

'Shirley' F1 En favorittomat för många! Ger röda, jämna och medelstora frukter. Mognar tidigare än många andra sorter. Odlas med fördel i växthus. Motståndskraftig mot mjöldagg. Skotten i bladvecken, "tjuvarna", ska tas bort. Sorten behöver stöd. 91644

'Tiger' F1 Smakrik tomat som går att lagra en tid i köket. Har tjockt, vackert skal och mycket fruktkött vilket gör den lämplig till matlagning. Bästa sorten att torka i ugn. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Skotten i bladvecken, "tjuvarna", tas bort. 91643

'Sparta' F1 Mycket rikbärande och bra sort, främst för växthus, men även utomhus i mycket goda lägen. Skörd av medelstora tomater med utmärkt smak. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Ska tjuvas. 91756

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum 150-200 cm

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum

150-200 cm

7 cm

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum

150-200 cm

3 cm

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum

150-200 cm

4 cm

Tomat, Hög Solanum lycopersicum

150-200 cm

4 cm

3 cm

'Olivade' F1 / 'Atyliade' F1 Härligt matig plommontomat. Odlas främst i växthus eller utomhus i mycket goda lägen. Ger riklig skörd efter hand av stora plommonformade tomater. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Ska tjuvas. 91746

'Supersweet 100' F1 En mycket rikbärande och bra sort främst för växthus eller utomhus i mycket skyddat läge. Skörda efter hand ca 4 cm stora frukter. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Ska tjuvas. 91716

'Sungold' F1 Världens sötaste tomat, enligt flera tester! Passar för odling i växthus eller utomhus i skyddat läge. Rik skörd av tunnskaliga och saftiga tomater. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Ska tjuvas. 91706

'Sunpeach' F1 Söt, tunnskalig och saftig tomat i orangerosa. Systersort till den populära 'Sungold'. Odlas i växthus. Ger rik skörd. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Behöver stöd. Ska tjuvas (skotten i bladvecken tas bort). Ruska blomklasen så gynnas fruktsättningen. 91705

'Gardener´s Delight' Sortfavorit i många länder. För växthus eller utomhus i skyddat läge. Ger riklig skörd efter hand av tomater med fantastiskt god smak. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Ska tjuvas. 91676

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum 150-200 cm

4 cm

'Chocolate Cherry' Körsbärstomat med annorlunda utseende. Små, söta tomater med strimmor av mörk choklad. Lång skördetid. Plantan behöver stöd. Skotten i bladvecken, tjuvarna, tas bort. Odla i växthus eller skyddat läge utomhus. 91666

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum 150-200 cm

7 cm

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum

150-200 cm

'Canestrino' Klassisk italiensk kultursort. Mognar till rött, men bevarar sin gröna nacke. Trivs i näringsrik, väldränerad jord i skyddat läge. Vattna regelbundet. Behöver stöd. Ska tjuvas (skotten i bladvecken tas bort). Ruska blomklasen så gynnas fruktsättningen. 91663

9 cm

'Marmandino One' F1 Ovanligt vacker och välsmakande bifftomat för odling utomhus. Tomaterna är 7-9 cm stora med kraftiga gröna åsar. Trivs i näringsrik, väldränerad jord i skyddat läge. Ska tjuvas. 91556

Tomat, KrukSolanum lycopersicum 50-60 cm

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

5 cm

'Rotkäppchen' Ekologiskt frö. Låg, kompakt sort för odling i kruka. Ger rik skörd av saftiga, medelstora tomater. Trivs i näringsrik, väldränerad jord i skyddat läge. Vattna regelbundet. Skotten i bladvecken, "tjuvarna", tas ej bort. Ruska lätt på blomklasen så gynnas fruktsättningen. 91662

kg Höjd

Vikt

Tomat, KrukSolanum lycopersicum 50-60 cm

3 cm

'Bitonto' F1 Utmärkt, låg och kompakt sort för odling i kruka. Ger riklig skörd. Tomaterna är små och körsbärslika. Behöver ej tjuvas. 91661

DIN ODLARVÄN  2021

61


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Kruk-

Solanum lycopersicum 30-40 cm

Tomat, KrukSolanum lycopersicum

4 cm

50-60 cm

Vattenkrasse

Nasturtium officinalis

6 cm

20-30 cm

Ärt, Brytsocker-

Pisum sativum

70-90 cm

Ärt, Brytsocker-

Pisum sativum

50 cm

'Tiny Tim' Lättodlad körsbärstomat för odling i kruka på balkong, fönsterkarm, växthus eller utomhus i mycket skyddat läge. Riklig skörd av små tomaterna med söt smak. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Behöver ej tjuvas. 91726

'Balkonzauber' Utmärkt, kompakt och låg sort för kruka på balkong/altan eller friland. Tomaterna blir medelstora, söta och smakrika, skörda efter hand. Trivs i näringsrik, väldränerad jord och i skyddat läge. Behöver ej tjuvas. 91576

Härligt pepprig kryddväxt vars korrekta namn är Källfräne. Behöver en fuktig växtplats för att trivas. Skörda de späda bladen efter hand, ju mer du plockar desto fler blad växer fram - nya skott bildas varje dag. Avnjuts nyskördad. Kan övervintra på gynnsamma platser. 91517

'Sugar Lord' Ger stor mängd söta och krispiga brytsockerärtor som är tjockare än normalt. Baljorna äts hela, färska eller lätt kokta. Skörda efter att baljorna börjar bli runda. Dra bort strängarna från ändarna. Så gärna i omgångar för längre skördetid. 91779

'Jessy' Mycket god variant av brytsockerärt. Skalet är tjockt, saftigt och sött. Skördas när baljorna är 9-10 cm långa och börjar bli trinda. Kan ätas färsk eller förvällas lätt och ätas med lite smör. Trivs i mullrik, väldränerad jord. 91771

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ärt, Grå-

Pisum sativum 120-160 cm

Ärt, MärgPisum sativum

50 cm

Ärt, Märg-

Pisum sativum

50 cm

Ärt, Märg-

Pisum sativum

80 cm

Ärt, MärgPisum sativum

100-150 cm

'Bruno' Svenskodlat frö. Ärta med historiska anor. Tålig och lättodlad. Ät baljorna som sockerärtor eller torka hela växten och spara ärtorna som torkade. Trivs i mullrik, väldränerad jord. Vattna regelbundet. Ge plantorna stöd. Byt växtplats varje år, ärtor gödslar jorden. 91817

'Kelvedon Wonder' Tidig och rikbärande sort. Får knappt 10 cm långa baljor med 7-9 ärtor i varje. Bara själva ärtorna används. Behöver ej stödjas. Något värmekrävande, motståndskraftig mot sjukdomar. Trivs i lucker jord men ganska anspråkslös. Storpåse. 91804

'Kelvedon Wonder' Tidig och rikbärande sort. Den får knappt 10 cm långa baljor med 7-9 ärtor i varje. Behöver ej stödjas. Skall ej sås för tidigt. Något värmekrävande sort som är motståndskraftig mot sjukdomar. Trivs i lucker jord men är ganska anspråkslös. 91803

'Markana' Näringsrik och lättodlad. Ger hög skörd av 7-8 cm långa baljor med välsmakande ärtor lämpliga för djupfrysning. Motståndskraftig mot sjukdomar. Lätt att skörda tack vare mindre bladverk. Trivs i lucker jord men är ganska anspråkslös. 91819

'Alderman' Ger 7-10 goda ärtor/skida. Högvuxen, kräver stöd. Ger riklig skörd på liten yta. Går att skörda under lång tid. Lämplig för infrysning. Något sötare i smaken än vanlig spritärt, men kan inte sås lika tidigt på våren. Trivs i lucker jord men är ganska anspråkslös. 91795

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ärt, Socker-

Pisum sativum 75-90 cm

Pisum sativum

60-80 cm

'Delikata' Stora mörkgröna baljor med söt smak. Äts hela, färska eller lätt kokta. Skörda innan de börjar bli runda. Så i omgångar för längre skördetid. Trivs i mullrik, väldränerad jord. Vattna regelbundet. Behöver stöd. Byt växtplats varje år, ärtor gödslar jorden. 91845

62

Ärt, Socker

Ärt, SockerPisum sativum

100-120 cm

'Oregon Sugar Pod' God och odlingsvärd, lämplig att skörda sent på sommaren. Växer långsammare, baljorna kan skördas under lång tid. Baljorna blir ca 9-10 cm långa. Bra motståndskraft mot sjukdomar. De äts hela, färska eller lätt kokta. Trivs i mullrik, väldränerad jord. 91844

Ärt, Socker-

Pisum sativum

60-65 cm

'Grijze Roodbloeiende' Gammal sort med stora blommor. Baljorna är relativt stora, tjockväggiga och med en härligt söt smak. Baljorna äts hela, färska eller lätt kokta. Skörda innan baljorna börjar bli runda. Trivs i mullrik, väldränerad jord. 91836

Ärt, Sprit-

Pisum sativum

'Norli' Ekologiskt frö. Lättodlad och mycket god sockerärt som ger riklig skörd av mjälla baljor med söt smak. Skörda efter hand, innan baljorna blir runda. Äts som färska delikatesser eller lätt förvällda. Odla gärna ärter på olika ställen varje år; de gödslar jorden. 91796

50 cm

'Meteor' Kan sås tidigt och ger tidig skörd. Man spritar ärtskidan och äter endast ärtorna. Skörda när baljan är ca 9 cm. Smaken är god, inte lika söt som hos märgspritärt. Bra sort i norra Sverige. Lämplig för infrysning. Trivs i mullrik, väldränerad jord. 91852

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2021

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

blommor

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

FOTO: Lovisa Back FOTO: Anna Lindeqvist

Bland våra blomsterfröer hittar du många lättodlade favoriter som trivs bra i vårt klimat. En blomstrande trädgård lockar till sig pollinerare som bin och fjärilar, vilka är en förutsättning för att dina grönsaksplantor ska bära frukt. Flera av våra mest lättodlade J F M A M J J A S O N D J F M A M J J A S O N D J F M A M J J A S O N D J F M A M J J A S O N D sommarblommor blommar kraftigare om vi regelbundet plockar dem. En utmärkt anledning att slösa med buketter!

DIN ODLARVÄN  2021

63


ekologiska blomsterfröer

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Aster Callistephus chinensis

Blommor är inte bara vackra för ögat utan lockar även till sig nyttiga pollinerare. Bjud in naturens trädgårdsmästare till din trädgård genom att plantera blommorna de älskar. Våra ekologiska blomfröer uppfyller EU:s regler för ekologiskt jordbruk.

50-60 cm

8 cm

1-årig

Blåklint Centaurea cyanus

Double mix Ekologiskt frö. Aster med stora, fyllda blommor i olika färger. Fin i rabatt och som snittblomma. Byt odlingsplats varje år för att undvika svampangrepp.

70 cm

3 cm

1-årig

Ekologiskt frö. Blåklint är en välkänd blomma - vacker i bukett och rabatt. Denna sort blir hög. Kan även sås på hösten för blomning till midsommar året efter.

3 87297

5 87079

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Honungsfacelia Phacelia tanacetifolia 70-80 cm

4-5 cm

1-årig

Lavendel Lavandula angustifolia

Ekologiskt frö. Vacker växt att använda i sommarrabatten. Lockar mängder av fjärilar och bin till trädgården. Perfekt som gröngödslingsväxt till köksträdgården.

4 87555

Perenn / flerårig

40 cm

Lejongap Antirrhinum majus

3 cm

1-årig

Ekologiskt frö. Väldoftande lavendel med blå blommor som älskas av fjärilar och bin. Används även till gammaldags lavendelpåsar och potpurrier - skörda när blommorna slår ut. Blommar året efter sådd.

Ekologiskt frö. Ståtlig lejongap i gult, rött, vitt och rosa. Blir ett charmant inslag i den färgstämda rabatten och praktfull i buketten. Mycket små frön; det krävs lite tålamod för att så dem.

4 87684

5 87711

Luktärt Lathyrus odoratus L.

125 cm

5 cm

1-årig

Malva, SommarLavatera trimestris L.

Spencer, Mix Ekologiskt frö. Mix av väldoftande luktärter i olika färger. Ger mängder av långskaftade blommor. Ljuvliga i både rabatt och kruka. Behöver stöd. För rikligare blomning bör vissna blommor klippas bort. Blötlägg fröna ett par timmar före sådd.

4 87806

60 cm

6 cm

1-årig

'Loveliness' Ekologiskt frö. Elegant sommarmalva med stora blommor i cerise. Denna sort är mycket lättodlad och blommar rikligt med lätt trattformade blommor under senare delen av sommaren. Skimrar i varje rabatt och bukett.

4 87834

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mix, Nektar Tübingen Mixture

40-75 cm

1-årig

Ekologiskt frö. Odla för insekterna i sommar! Denna mix ger föda åt trädgårdens viktiga nyttodjur. Blandningen innehåller bl.a. honungsfacelia, bovete, koriander, jungfrun i det gröna och blåklint. Vattna rikligt vid torka.

4 87210

Ringblomma Calendula officinalis

50 cm

1-årig

7 cm

Solros Helianthus annuus 150-500 cm

Ekologiskt frö. Mycket vacker i t.ex. potager. Denna blandning ger ringblommor i olika nyanser av gult, aprikost och orange. De vackra blombladen går att äta och är dekorativa i t.ex. sallader. Klipp bort vissna blommor efter hand, eller låt fröna utvecklas för frösådd. Plantan kan även myllas ner som gröngödsling på hösten.

30 cm

1-årig

Solros Helianthus annuus 200 cm

17 cm

1-årig

Ekologiskt frö. Starkväxande och praktfull solros med stora guldgula blommor. Plantera till en ståtlig häck eller ett vindskydd. Magnifik i bukett. Fröställningen kan sparas till fåglarnas vintermat.

'Velvet Queen' Ekologiskt frö. Högväxt och lättodlad solros med röda blommor. Sorten ger höga välförgrenade plantor med många blommor. Underbar i bukett.

4 88358

4 88391

Vallmo, KornPapaver rhoeas L.

40-50 cm

6 cm

1-årig

Ekologiskt frö. Med sina enkla röda blommor utgör kornvallmon ett vackert, lysande inslag på vildängar och naturtomter. I vilt tillstånd ser man den ofta längs åkerrenar och vägkanter. Frösår sig gärna och är mycket lämplig till förvildning.

4 88743

5 88161

64

DIN ODLARVÄN  2021

1

2

3

4

Prisgrupper

5

J F M A M J J A S O N D Förodling

Direktsådd

Skörd

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd

Höjd

Blomstorlek


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Akleja

Aquilegia vulgaris

blomsterfröer

30-35 cm

5 cm

Akleja, Pastell-

Aquilegia × cultorum Perenn / flerårig

70 cm

5 cm

Aster

Callistephus chinensis

Perenn / flerårig

90 cm

1-årig 8 cm

'Winky Double Red-White' Den vanliga aklejan är känd som en gammaldags torpväxt. Denna sort är mycket vacker med dubbla blommor i vitt, rosa och vinrött. Trivs i mullrik och väldränerad jord. Blommar året efter sådd. 93080

'Mckana Giants' Spröd och elegant, trivs tillsammans med rosor. Ger stora blommor med långa sporrar. Färgerna är blandade, många blommor är tvåfärgade. Anspråkslös, men gärna lite fuktig jord. Även vacker som snittblomma. 93074

Matador mixed Vacker och stor aster med stora dubbla blommor i blandade färger. Fin i rabatt och till snitt. Trivs i välgödslad, väldränerad jord. Växla odlingsplats varje år för att undvika svampangrepp. 93130

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Aster

Callistephus chinensis 50-60 cm

Aster

Callistephus chinensis 1-årig

8 cm

60 cm

Aster

Callistephus chinensis 1-årig

8 cm

60 cm

Aster

Callistephus chinensis 1-årig

8 cm

25 cm

Aster

Callistephus chinensis 1-årig

7 cm

70 cm

1-årig 8 cm

Semi-Tall mix Blandning av tidiga astersorter. De är alla dubbla med många fina färger, både klara och milda. Tacksam snittblomma som håller länge i vas. Trivs i välgödslad, väldränerad jord. Växla odlingsplats varje år för att undvika svampangrepp. 93106

'Prinette' mix Färgkaskad i rött, rosa och lila. Utmärkt som sent blommande inslag i sommarblomsrabatten. Passar dessutom fint i sensommarbuketten. Trivs bäst i en näringsrik och väldränerad jord. Växla odlingsplats varje år för att undvika svampangrepp. 93186

Chinensis mix Blommorna är stora, enkla och öppna med gul mitt. Blandningen innehåller många fina, klara färger. Sorten är extra motståndskraftig mot sjukdomar. Trivs i välgödslad, väldränerad jord. Växla odlingsplats varje år för att undvika sjukdomar. 93122

Dwarf chrysanthemum mix Låg och buskig med stora, dubbla blommor i blandade färger. Fin som kantväxt och som höstblomma i balkonglådor och krukor på altan. Trivs i välgödslad, väldränerad jord. Vattna rikligt. Växla odlingsplats varje år för att undvika svampangrepp. 93114

'Princess' mix Ger stora, fyllda blommor i bl. färger på styva och stadiga stjälkar. Mycket hållbar, utmärkt till snitt, vacker i rabatten. Blommar länge. Trivs i välgödslad, väldränerad jord. Växla odlingsplats varje år för att undvika svampangrepp. 93162

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Aster

Callistephus chinensis

70 cm

8 cm

Atlasblomma

Clarkia amoena 1-årig

American Branching mix Vacker och stadig med stora, välfyllda blommor i varierande färger. Buskformigt växtsätt. Bra rabatt- och snittblomma, lång hållbarhet. Trivs i välgödslad, väldränerad jord. Vattna rikligt. Växla odlingsplats varje år för att undvika svampangrepp. 93098

45 cm

5 cm

Atlasblomma

Clarkia amoena

1-årig

'Rembrandt' Läckert ceriserosa och vita, azalealiknande blommor på upprätta stjälkar. Underbar i rabatter och fin till snitt, extra hållbar om man tar bort bladen under vattenytan. Lättodlad och rikt blommande. 93202

40 cm

5 cm

Atlasblomma

Clarkia amoena

1-årig

Mix Rikblommande och vacker. Blommar i röda, rosa, orange och vita nyanser. Blommorna är dubbla och med något krusiga kronblad. Trivs i en näringsrik, mullrik och väldränerad jord i full sol och lugnt läge. 93194

40 cm

5 cm

1-årig

'Sybil Sherwood' En vacker sort med stora, dubbla, azalealiknande blommor i rosa. Något krusiga kronblad som är lätt skimrande. Vacker både i rabatt och som snittblomma. Trivs bäst i en näringsrik, mullrik och väldränerad jord i full sol och lugnt läge. 93210

Aubrietia Aubrietia x cultorum 10-12 cm

1 cm

Direktsådd

Förodling/Direktsådd

Höjd

Blomstorlek

Perenn / flerårig

'Red Cascade' Rikblommande och vintergrön marktäckare. Ger lysande färgklickar under vår och försommar. Dess honungsdoft drar till sig insekter. Fin i stenparti och slänt. Trivs i näringsrik, sandblandad och väldränerad jord. Blommar året efter sådd. 93226

DIN ODLARVÄN  2021

Förodling

65


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blomman för dagen

Ipomoea tricolor 300 cm

Blomstermorot

Daucus carota

1-årig 7 cm

90 cm

Blomstertobak

Nicotiana x sanderae

2-årig 7 cm

40 cm

Blomstertobak

Nicotiana x sanderae

1-årig 4 cm

25 cm

Blomstertobak

Nicotiana x sanderae

1-årig 4 cm

50 cm

1-årig 5 cm

'Heavenly Blue' Strålande himmelsblå blommor. Varje enskild blomma är bara utslagen en dag. Passar utmärkt i stora krukor på balkong, altan och i uterum. Trivs bäst i en näringsrik, väldränerad jord i varmt och skyddat läge. Ge plantan stöd att klättra på. 93302

'Dara' Dekorativa, skira blommor i rosa, purpur och vitt som fint väver ihop en blomrabatt. Underbar som utfyllnad i buketter. 93319

'Crimson Bedder' Underbart rikblommande och lättodlad blomstertobak som är ganska tålig för regn och blåst. Sorten är mörkt röd utan doft. Mycket vacker både i rabatt och kruka. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 93326

'Avalon Lime/Purple Bicolour' F1 Nyutslagen är blomman ljust limefärgad med lite rosa kanter. Färgas senare rosa för att till sist vara mörkt rosa. Rikblommande med kompakt buskigt växtsätt. Blir översållad av 4-5 cm stora, trumpetformade blommor. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 93320

'Perfume Deep purple' F1 Vacker och rikblommande. Blir översållad av purpurlila, ca 5 cm stora, trumpetformade blommor. Utmärkt att plantera i både kruka och rabatt. Trivs bäst i en näringsrik och väldränerad jord. Vattna vid torka. Klipp bort vissna blommor efterhand. 93338

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blomstertobak

Nicotiana x sanderae 100 cm

Blomstertobak, Stor

Nicotiana alata

1-årig 4 cm

75 cm

Blåklint

Centaurea cyanus

1-årig 4 cm

70 cm

Blåklint

Centaurea cyanus

1-årig 3 cm

60-80 cm

Blåklint

Centaurea cyanus

1-årig 3 cm

40 cm

1-årig 3 cm

'Lime Green' Storvuxen och vacker med dekorativa gulgröna blommor. Utmärkt i samplantering och som bakgrund till andra växter. Bildar en kraftig bladrosett. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna och ge näring regelbundet. 93332

'Grandiflora' Underbart rikblommande och lättodlad. Trivs i både soligt och skuggigt läge, är ganska tålig för regn och blåst. Sorten är vit och ljuvligt doftande. Mycket vacker både i rabatt och kruka. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 93350

Ekologiskt frö. Välkänd sommarblomma. Den växer snabbt, börjar blomma tidigt på säsongen och nya blommor kommer hela sommaren. Så på hösten för blomning nästa midsommar. Trivs i näringsrik, väldränerad jord, men är anspråkslös. Kan användas som eternell. 93365

'Black Boy' Välkänd vildblomma. Trädgårdsformerna finns i olika färger och har större blommor än den vilda. Denna sort har blommor i läckert mörk purpur. Lättodlad med ett gracilt vävande växtsätt. Trivs i näringsrik, väldränerad jord, men är anspråkslös. Fin som eternell. 93362

'Polka Dot' Omtyckt gammaldags sommarblomma, fin även i buketter. Blommor i rosa, röda, violetta och blåa nyanser samt vit. Sorten har ett buskigt växtsätt. Lättodlad och vacker färgklick. Trivs i näringsrik, väldränerad jord, men är anspråkslös. Fin som eternell. 93380

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blåklint Centaurea cyanus

70 cm

3 cm

1-årig

Mix Omtyckt, gammaldags sommarblomma, fin även i buketter. Dubbla blommor i rosa, röda, vita och blåa nyanser. Lättodlad och vacker färgklick i trädgårdslandet. Trivs i näringsrik, väldränerad jord, men är anspråkslös. Fin som eternell. 93374

66

Blåklint

Centaurea cyanus

80 cm

3 cm

Blåklocka, Stor

Campanula persicifolia L.

1-årig

'Blue Boy' Underbar i buketter och lätt att odla. Den är snabbvuxen och börjar blomma tidigt på säsongen. Så på hösten för att få blommor till nästa midsommar. Trivs i näringsrik, väldränerad jord, men är anspråkslös. Fin som eternell. 93368

40-80 cm

5 cm

Bolltistel, Blå Echinops bannaticus

Perenn / flerårig

80-100 cm

Ängarnas och hagarnas blomma. Lagom till midsommarnattens blombukett slår de första klockorna ut i toppen. En självklar växt i naturträdgården, lämplig till förvildning. 93392

5 cm

Perenn / flerårig

Härlig, gammaldags växt som ger klotrunda, silverblå bollar. Robust och dekorativ i rabatt, som solitär och lämplig att torka som eternell. Bladen är mörkgröna med silvervit undersida. Anspråkslös, tål en del torka när plantan väl vuxit upp. 93416

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2021

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Brudslöja Gypsophila paniculata L.

90 cm

0,5 cm

Perenn / flerårig

'Snowflake' Lättodlad. Fin i rabatt och vacker som snittblomma, även som torkad eternell. Vita, dubbla blommor, nästan som små snöbollar. Plantan blir med tiden ganska yvig. Mycket anspråkslös när plantan vuxit till sig. Blommar året efter sådd. 93446


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Chokladkrage

Berlandiera lyrata

30 cm

Dahlia, Sommar-

Dahlia × pinnata

2-årig 4-5 cm

40 cm

Dahlia, Sommar-

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Dahlia × pinnata

1-årig 9 cm

50-60 cm

1-årig 8 cm

'Choko Prince' Läckert lysande gula blommor och stjälkar i en brun nyans. Blommorna har en tydlig doft av choklad. Passar bäst i krukor i varmt och skyddat läge. 93449

'Redskin' Färgstarka, stora, dubbla blommor i blandade färger i vacker kontrast mot ett mörkt rödglänsande bladverk. Tidig och ganska vädertålig. Toppa plantorna och ta bort första blomknoppen så blir de knubbigare. Trivs i mullrik, lucker jord. 93458

'Sunny Reggae' Fräck halskråsdahlia i orange, röda och gula toner. Gör sig i kruka och rabatt, fin som snittblomma. Sorten är tidig och ganska vädertålig, men tål inte frost. Toppa och ta bort första blomknoppen för knubbigare plantor. 93457

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Doroteablomma, Stor

Dorotheanthus bellidiformis 10-15 cm

Eternell, Jätte-

Xerochrysum bracteatum

1-årig 3 cm

80 cm

Eternell, Siden-

4 cm

30-40 cm

Cynoglossum amabile

Rhodanthe manglesii

1-årig

Förgätmigej, Kinesisk

1-årig 2,5 cm

75 cm

1 cm

1-årig

Mix Uppseendeväckande, låg växt för rabatt och stenparti. Små, tjocka blad. Blommorna är i de mest fantastiska nyanser av rosa, gult, orange, rött och vitt. Blommorna är öppna vid solsken och slutna kvällen och vid dålig väderlek. Trivs i lätt jord, tål torka. 93488

Vacker och färgstark i rabatt, som snittblomma och till torkning. Plantorna blir höga med många dubbla blommor i lysande nyanser av gult, rött, rosa, vitt och orange. Trivs i lucker och mullrik jord. Vattna när plantan är liten. 93704

Nätt och lättodlad eternell i en blandning av rosa nyanser. Det sitter flera stycken lätt nickande blommor i toppen av en späd stjälk. Mycket söt i olika typer av arrangemang. Ganska ömtålig, hanteras försiktigt. Anspråkslös men föredrar en lucker jord. 95200

'Mystery Rose' Lättodlad och tacksam växt med små ljust rosa, stjärnlika blommor och ett upprätt växtsätt. Mycket användbar i buketter. Blommar i stort sett hela sommaren. Inte särskilt krävande på jord, trivs även i ett skuggigare läge. Vattna vid torka. 93612

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Fingerborgsblomma Digitalis purpurea L. 80-100 cm

Flaskkurbits / Kalebass Lagenaria siceraria

2-årig 3 cm

Storvuxen och praktfull. Blandningen innehåller rosa och gulvita färgtoner, där blommorna kan vara mer eller mindre tvåfärgade. Vacker även som snittblomma. Trivs på de flesta jordar. Blommar året efter sådd. Giftig. 93524

250 cm

1-årig

Dekorativa frukter som plockas av på hösten och hängs upp att torka för prydnad. Den växer snabbt mot en vägg eller spaljé i soligt läge. Trivs i mullrik och välgödslad jord i varmt läge, gärna i en stor kruka på balkong/altan. 93542

Flitiga Lisa/Impatiens

Impatiens walleriana

30 cm

4 cm

Flox, SommarPhlox drummondii

1-årig

'Cha Cha' F1 mixture Blandning av färger i röda, orange, laxfärgade och vita blommor. Tacksam utplanteringsväxt som blommar rikligt även om den placeras skuggigt. Tål även en regnig och kall sommar. Fin som krukväxt, kan planteras ut efter frost. 93559

30 cm

2 cm

1-årig

Väldoftande sommarflox med stora blommor i blandade färger. Ganska låg och passar utmärkt som kantväxt, i rabatter, stenpartier och balkonglådor. Kan direktsås men förkultivering rekommenderas för tidigare blomning. Trivs i välgödslad, lucker jord. 93590

Förgätmigej Myosotis sylvatica

15 cm

0,7 cm

'Blue Ball' Välkänd och populär växt med blå, stjärnlika blommor och ett lågt, kompakt växtsätt. Trivs i både skuggiga och soliga lägen. Fin som kantväxt och dekorativ tillsammans med tulpaner. Trivs på de flesta jordar, gärna lite fuktigare, men anspråkslös. 93608

DIN ODLARVÄN  2021

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd

Höjd

Blomstorlek

2-årig

67


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Heliotrop

Heliotropium arborescens L.

40 cm

Hjälmböna

Lablab purpureus

1-årig 10 cm

250-300 cm

Honungsfacelia Phacelia tanacetifolia

1-årig

70-80 cm

Husarknappar

Sanvitalia procumbens

1-årig 4-5 cm

15-20 cm

Japansk lykta

Physalis alkekengi franchetii

1-årig 2 cm

60 cm

5 cm

Perenn / flerårig

'Marine' Väldoftande växt med stora, violettblå blomflockar. Bladen är djupt gröna och grova, plantan upprätt med skott från basen. Den måste förkultiveras och det tar ganska lång tid, men är väl värt besväret. Trivs i välgödslad och mullrik jord. 93644

Fascinerande slingerväxt med rosalila, doftande blommor samt dekorativa, mörkt purpurfärgade baljor (kan ätas kokta). Utmärkt spaljéväxt. Trivs i näringsrik, väldränerad jord i soligt, lugnt och skyddat läge. 93656

Ekologiskt frö. Vacker växt att använda i sommarrabatten. Lockar mängder av fjärilar och bin till trädgården. Perfekt som gröngödslingsväxt till köksträdgården. 93657

'Million Suns' En fantastiskt användbar sommarblomma! Bildar översvallande, ständigt blommande plantor, tåliga i alla väder! Klart lysande gula kronblad och mörk mitt. Som en solros i miniatyr. Trivs bäst i en näringsrik och väldränerad jord. 93662

Lättodlad. Får lysande orangeröda "lyktor" som omger de små oansenliga blommorna. Har ett lite spretigt växtsätt. Skörda för torkning när "lyktorna" blivit orange. Mycket anspråkslös men ger flest "lyktor" odlad soligt i kalkhaltig jord. 93692

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Klockmalva / Blomsterlönn

50 cm

4 cm

Perenn / flerårig

Klockranka

Cobaea scandens

200-400 cm

Krasse, Busk-

Tropaeolum majus

1-årig 7 cm

30 cm

Krasse, Busk-

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

30-40 cm

Krasse, BuskTropaeolum majus

1-årig 5 cm

30-40 cm

1-årig 5 cm

Abutilon x hybridum

Omtyckt och snabbväxande. De klocklika blommorna är djupt blåvioletta till färgen och mycket dekorativa. Utmärkt på balkong och altan i soligt läge. Behöver stöd. Kan odlas som krukväxt i ett soligt fönster. Trivs i gödslad, lucker jord. 93752

'Whirlybird Mahogny' Halvfyllda, propellerliknande rödbruna blommor på låga, buskiga plantor. Fin i rabatter och krukor. Blommorna är ätliga och dekorativa i sallader. Fräsch färgklick i trädgården eller på altanen. Blötlägg fröna ett dygn i ljummet vatten före sådd. 93864

Tom Thumb Kompakta plantor med blommor i gula, orange och röda nyanser. Mycket lämplig som kantväxt, i balkonglådor, rabatter och i stenparti. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. Trivs fint i mager och väldränerad jord. 93856

'Salmon Baby' Kompakta plantor med dubbla, starkt laxrosa blommor. Mycket lämplig som kantväxt, i balkonglådor, rabatter och i stenparti. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. Trivs fint i mager och väldränerad jord. 93848

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

En gammaldags, lättodlad, söt krukväxt. Bladen ser ut som små lönnlöv, blommorna påminner om hibiskus men är mer klockliknande. Färgen kan variera från rött till gult med någon orange mellanfärg. Trivs i soligt läge i bra jord. 93746

Krasse, BuskTropaeolum majus 30-40 cm

Krasse, Busk-

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

Crazy Jewel Tuff färgkombination av sorterna 'Primrose Jewel' och 'Mahogany Jewel'. Fin som kantväxt, i balkonglådor och rabatter. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. 93842

68

30 cm

5 cm

Krasse, Busk-

Tropaeolum majus

1-årig

'Black Velvet' Dramatiskt mörkt sammetsröda, Ca 5 cm stora blommor med gyllene mitt och ett fint kompakt växtsätt. Fin att odla i t.ex. kruka, balkonglåda och som kantväxt i rabatten. Ätliga, dekorativa blommor. 93800

30-40 cm

Krasse, Busk-

1-årig 30-40 cm

'Golden Globe' Kompakta plantor med dubbla, gula blommor. Mycket lämplig som kantväxt, i balkonglådor, rabatter och i stenparti. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. Trivs fint i mager och väldränerad jord. 93816

5 cm

1-årig

'Peach Melba' Kompakta plantor med ljust gula, persikofärgade blommor. Mycket lämplig som kantväxt, i balkonglådor, rabatter och i stenparti. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. Trivs fint i mager och väldränerad jord. 93840

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2021

Prisgrupper

Tropaeolum majus

5 cm

Förodling

Direktsådd

Skörd

Krasse, FjärilsTropaeolum peregrinum L.

200-300 cm

2 cm

1-årig

Härligt yvig och snabbväxande, kan bli mycket hög och täcker snabbt in en stor yta. Bladen är djupt femflikade, ljust gröna och utgör en fin bakgrund för de klart gula, fjärilslika, lite fransiga blommorna. Trivs i välgödslad och lucker trädgårdsjord. 93776


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Krasse, Slinger-

Tropaeolum majus

75 cm

Krasse, Slinger-

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

200 cm

Krasse, Slinger-

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

200 cm

Krasse, Slinger-

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

200 cm

Krasse, Slinger-

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

200 cm

1-årig 5 cm

Glorius Gleam Fyllda blommor i gula, orange och röda nyanser på halvlånga rankor. Fin att odla i ampel, balkonglåda, mot spaljé och som marktäckande växt. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. Trivs fint i mager och väldränerad jord. 93808

'Yellow Troika' En slingerkrasse som verkligen tar för sig! Blommor i en intensivt gul färg med röda markeringar ut från mitten. Fin att odla i ampel, balkonglåda, mot spaljé och som marktäckare. 93789

Blommor i gula, orange och röda nyanser. Fin att odla i t.ex. ampel, balkonglåda, mot spaljé och som marktäckande växt. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. Trivs fint i mager och väldränerad jord. Storpåse. 93785

Blommor i gula, orange och röda nyanser. Fin att odla i t ex ampel, balkonglåda, mot spaljé och som marktäckande växt. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. Trivs fint i mager och väldränerad jord. 93784

'Milkmaid' Ljuvligt cremegula blommor med gyllene mitt. Fin att odla i t.ex. ampel, balkonglåda, mot spaljé och som marktäckande växt. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. 93824

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Krasse, Slinger-

Tropaeolum majus 200 cm

Kärleksblomster

Nemophila maculata

1-årig 5 cm

15 cm

Lavendel

Lavandula angustifolia

1-årig 2 cm

40 cm

Lavandula angustifolia

Perenn / flerårig

Lavendel

30-35 cm

80 cm

1-årig 3 cm

'Out of Africa' Färgstark och omtyckt sommarblomma i gula, orange och röda nyanser. Bladverket är ljust grönt med vita strimmor. Fin att odla i ampel, balkonglåda, mot spaljé och som marktäckande växt. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. 93832

Skålformade vita blommor med fem kronblad. På spetsen av varje kronblad sitter en distinkt, kraftigt blåviolett prick. Bladverket är finflikigt och dekorativt, plantan växer utbrett. Trivs i lucker, sandig jord. Tål en del torka. 93876

Väldoftande och vacker. Lockar till sig bin och fjärilar. Blommorna används bl a i kryddblandningen 'Herbes de Provence', samt i potpurrier och doftpåsar. Blommorna är lavendelblå, fin i perennarabatten. Trivs i lucker och varm jord. Blommar året efter sådd. 93882

'Ellagance Ice' Fantastiskt väldoftande och vacker kryddväxt som lockar till sig bin och fjärilar. Blommorna är vita och dekorativa i perennarabatten. Trivs i lucker och varm jord. 93888

Klassisk sommarblomma. Blandningen innehåller nyanser i gult, rött, vitt och rosa. Utmärkt att plantera i både kruka och sommarblomsrabatt. Fin till snitt. Trivs bäst i en näringsrik och väldränerad jord. Vattna vid torka. 93919

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lejongap

Antirrhinum majus

40 cm

Lejongap Antirrhinum majus

1-årig 3 cm

'Cheerio' F2 Klassisk sommarblomma. Sorten innehåller nyanser i gult, rött, vitt och rosa. Utmärkt att plantera i både kruka och sommarblomsrabatt. Fin till snitt. Trivs bäst i en näringsrik och väldränerad jord. Vattna vid torka. 93912

40 cm

Lin, Spånads-

Linum usitatissimum L.

1-årig 3 cm

'Lipstick Silver' En unik sort med det klassiska lejongapets eleganta blomspiror i läckert vitt med rosalila kanter. Praktfulla i rabatten och mycket hållbara som snittblommor. Trivs i välgödslad, lucker jord. Vattna vid torka. 95362

70 cm

Lobelia, HängLobelia erinus

1-årig 2 cm

5-10 cm

Nätt och lättodlad eternell med vackra blå blommor. Det är dock de bruna frökapslarna som används som eternell. Stjälken är smal med ett tunt bladverk. Blommorna sitter i upprätta, kvastliknande samlingar. Anspråkslös men gärna lucker jord. 93954

Lobelia, HängLobelia erinus

1-årig 1 cm

'Saphir' Används huvudsakligen som kantväxt i rabatter, balkonglådor, urnor och krukor. Vacker sort med ett kraftigt hängande växtsätt, ljusgrönt bladverk och klarblå blommor med vitt öga. Trivs bäst i en näringsrik, väldränerad jord. 93974

5-10 cm

1-årig 1 cm

'Red Cascade' Används huvudsakligen som kantväxt i rabatter, balkonglådor, urnor och krukor. Vacker sort med ett kraftigt hängande växtsätt, ljusgrönt bladverk och rödvioletta blommor med vitt öga. Trivs bäst i en näringsrik, väldränerad jord. 93966

DIN ODLARVÄN  2021

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd

Höjd

Blomstorlek

Antirrhinum majus

Perenn / flerårig

Lejongap

69


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lobelia, Kant-

Lobelia erinus

10 cm

Lobelia, Kant-

Lobelia erinus

1-årig 1 cm

10 cm

Luktärt

Lathyrus odoratus L.

1-årig 1 cm

25 cm

Luktärt

Lathyrus odoratus L.

1-årig 4 cm

125 cm

Luktärt Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

125 cm

1-årig 5 cm

'Crystal Palace' Används huvudsakligen som kantväxt i rabatter, balkonglådor, urnor och krukor. Populär sort med kompakt växtsätt, mörkt grönt bladverk och rikligt med intensivt blå blommor. Trivs bäst i en näringsrik, väldränerad jord. 93990

'Snowball' Används huvudsakligen som kantväxt i rabatter, balkonglådor, urnor och krukor. Plantan har ett kompakt växtsätt. Vit lobelia är tyvärr svår att få helt sortren. Bli inte förvånad om någon blomma blir blå. Trivs bäst i en näringsrik, väldränerad jord. 94006

'Villa Roma' White & Rose En doftande, låg luktärt med utbrett växtsätt i ljuvligt romantisk färgskala. Fin i amplar eller som marktäckare. För rikligare blomning klipps vissna blommor bort efterhand. Lägg fröna i ljummet vatten ett dygn före sådd, så gror de säkrare. 94051

Royal Mix Vacker och välbekant slingerväxt med mängder av doftande, långskaftade blommor i en blandning av färger. Lämplig både för kruka på t.ex. balkong och i rabatt. Behöver stöd. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna och ge näring regelbundet. 94090

'Spencer Arthur Hellyer' Ljust lila och aningen krusiga blommor med kraftiga stjälkar och en fantastisk doft. Lämpliga både för kruka och rabatt. Behöver stöd. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna och ge näring regelbundet. 94107

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Luktärt

Lathyrus odoratus L. 150 cm

Luktärt

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

100-150 cm

Luktärt

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

100-150 cm

Luktärt

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

100-150 cm

Luktärt

5 cm

150 cm

1-årig 5 cm

'Royal Scarlet' Vacker och välbekant slingerväxt med mängder av lysande röda, doftande, långskaftade blommor. Lämplig både för kruka på t.ex. balkong och i rabatt. Behöver stöd. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna och ge näring regelbundet. 94074

'Royal White' Vacker och välbekant slingerväxt med mängder av vita, doftande, långskaftade blommor. Lämplig både för kruka på t.ex. balkong och i rabatt. Behöver stöd. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna och ge näring regelbundet. 94082

'Royal Rose' Vacker och välbekant slingerväxt med mängder av rosa, doftande, långskaftade blommor. Lämplig både för kruka på t.ex. balkong och i rabatt. Behöver stöd. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna och ge näring regelbundet. 94066

Old Spice Mix Underbar vad gäller doft och färgrikedom. Blommorna är inte så stora, men förekommer rikligt och doften är förtrollande. Lämplig både för kruka på t ex balkong och i rabatt. Behöver stöd. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 94042

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lathyrus odoratus L. 150 cm

Luktärt

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

'Lord Nelson' Gammaldags sort från 1907. Charmfull med en mängd av lite mindre blommor, ljuvligt doftande i blålila färgton. Lämplig både för kruka och i rabatt. Behöver stöd. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 94034

70

150 cm

Luktärt

Lathyrus odoratus L.

1-årig 4 cm

'Fire and Ice' Spännande färgkombination av vitt och karmosinrött. Vingarnas dekorativa blå kanter blir bredare och mer markerade senare på säsongen. Med sin rika blomning lämpar den sig väl till att slingra uppför nät eller spaljé. Utmärkt snittblomma. 94026

40 cm

Luktärt Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

125 cm

Bijou Mix En lågvuxen och väldoftande blandning av luktärt. Plantorna är ganska kompakta och behöver ej stödjas. Blandningen innehåller rosa, röda, blå, violetta och vita nyanser. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna och ge näring regelbundet. 94018

5 cm

1-årig

Royal Mix Vacker och välbekant slingerväxt med mängder av doftande, långskaftade blommor i en blandning av färger. Lämplig både för kruka på t.ex. balkong och i rabatt. Behöver stöd. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna och ge näring regelbundet. Storpåse. 94091

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2021

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Lathyrus odoratus L.

1-årig

Stars and Stripes Läcker blandning av luktärtsblommor med strimmor i olika nyanser av purpur, rosarött och lila. Lämplig både för kruka på t ex balkong och i rabatt. Behöver stöd. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna och ge näring regelbundet. 94106

Luktärt

Lövkoja, SommarMatthiola incana

40 cm

2 cm

1-årig

'Ten Week' Doftande och rikblommande, vacker även till snitt. Upprätta blomstänglar med blommorna tätt utefter stjälken. En lågväxande sort. Blandningen innehåller nyanser av gulvitt, mörkviolett, rosa och rött. Trivs i välgödslad, lucker jord. 94140


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Malva, Prakt-

Malope trifida

90 cm

Malva, Sommar-

Lavatera trimestris L.

1-årig 5 cm

60 cm

Malva, Sommar-

Lavatera trimestris L.

1-årig 8 cm

60 cm

Mariaklocka

Campanula medium L.

1-årig 8 cm

70 cm

Mattram

Tanacetum parthenium

2-årig 6 cm

20 cm

1-årig 1,5 cm

Storvuxen och stadig, lämplig i rabatter. Lättodlad. Blommorna är stora och sidenglänsande, lätt trattformade i djupt ceriserosa, rosa och vitt. Vacker och hållbar i butketter. Anspråkslös växt som trivs på de flesta jordar, gärna en näringsrik och väldränerad. 94156

'Mont Blanc' Kraftfull och lättodlad. Sorten är prisbelönt för sina goda egenskaper som blomrikedom, hållbarhet och ovanligt vackra vita stora, trattformade blommor. Vacker och i bukett. Anspråkslös, trivs på de flesta jordar, gärna näringsrik och väldränerad. 94172

'Silver Cup' Kraftfull och lättodlad. Sorten är prisbelönt för sina goda egenskaper som blomrikedom, hållbarhet och ovanligt vackra, djupt rosa, lätt trattformade blommor. Vacker och i bukett. Anspråkslös, trivs på de flesta jordar, gärna näringsrik och väldränerad. 94180

Ger en mängd klockor längs en stadig och upprätt stjälk. Klockorna i vitt, rosa och djupblått sitter på korta skaft tätt efter stjälken. Blommar året efter sådd. Hållbar och vacker i bukett. Anspråkslös, trivs på de flesta jordar, gärna lucker, mullrik jord. 94196

'Snowball' Liten och fin, mycket lämplig som kantväxt i rabatter och stenpartier. Kompakt och lågvuxen. Den översållas av små vita, mycket fyllda blommor. Bör förkultiveras, men kan direktsås i soligt läge. Trivs bäst i näringsrik jord men är anspråkslös. 94204

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mix, Eterneller

80 cm

Mix, Nektar

1-årig 40-75 cm

Mix, Slingerväxter

1-årig 100-200 cm

Mix, Sommarblommor

1-årig 40-70 cm

Mix, Sommarblommor

1-årig 40-70 cm

1-årig

Nelson Mixture Växter lämpade för torkning med bl a roseneternell, jätteeternell och risp. Färgerna och formerna är många, lämpliga till blandade buketter att torka. De olika sorterna ska alla skördas när de är nyutslagna. Trivs i välgödslad och lucker jord. Vattna vid torka. 93272

Nelson Mixture Nyttig och vacker blandning med utvalda sorter som ska locka till sig och ge nektar åt bin. Bin behövs för pollinering i trädgården. Innhåller bl.a. reseda, gurkört, honungsfacelia och praktmalva. Trivs på lucker mullrik jord, men flera sorter är anspråkslösa. 93254

Nelson Mixture Praktfull blommande blandning av högväxande slingerväxter med bl a luktärt, blomman för dagen och krasse. Lämplig för murar, staket och spaljéer. Växterna behöver stöd. Kan odlas i kruka. Trivs bäst på gödslade, luckra jordar men är anspråkslösa. 93260

Nelson Mixture Trevlig blandning med flera av våra älskade sommarblommor som blåklint, ringblomma, aster, zinnia, romersk riddarsporre m.fl. Härligt dekorativ färgklick både i rabatten och för att plocka som snitt. Trivs i näringsrik och väldränerad jord. Storpåse. 93279

Nelson Mixture Trevlig blandning med flera av våra älskade sommarblommor. T.ex. blåklint, ringblomma, aster, zinnia, romersk riddarsporre m.fl. Härligt dekorativ färgklick i rabatten och för att plocka som snitt. Trivs i näringsrik och väldränerad jord. 93278

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mix, Sommarblommor

40-75 cm

1-årig

Pink Shades Fantastisk blandning i enbart ljust och mörkt rosa färgtoner. Härligt inslag i den färgstämda rabatten. Innehåller lättodlade sorter med olika blomningstid för lång blomning. Trivs på lucker och mullrik jord, men många av sorterna är anspråkslösa. 93296

Mix, Sommarblommor

40-75 cm

Mix, Ängsblommor

1-årig 40-75 cm

Blue Shades Fantastisk blandning i enbart blå och violetta färgtoner. Ett härligt inslag i den färgstämda rabatten. Innehåller lättodlade sorter med olika blomningstid för lång blomning. Trivs bäst på lucker och mullrik jord, men många av sorterna är anspråkslösa. 93290

Perenn / flerårig

Svenskodlat frö. En mix av ängsblommor, t.ex. blåklocka, prästkrage, blåklint och åkervädd. Lockar till sig nyttoinsekter. Så fröna separat, blanda ej med gräsfrö. Undvik att gödsla. Blommorna slås av under sensommaren, de måste få stå kvar och fröa av sig. 93268

Mix, Ängsblommor

40-75 cm

Perenn / flerårig

Nelson Mixture En fin blandning av blommor som hör hemma på blomsterängar bl.a. klöver, prästkrage, blåklint, färgkulla och nysört. Blommorna slås av under sensommaren, de måste få stå kvar och fröa av sig. 93266

Nattljus, Storblommigt Oenothera macrocarpa

15 cm

9 cm

Liten, flerårig växt med krypande växtsätt. Plantan får rikligt med stora gula, trattformade blommor. Passar fint i stenpartier, sluttningar och i framkant av rabatter. Blommar i regel året efter sådd, men kan blomma redan första året vid tidig vårsådd. 94220

DIN ODLARVÄN  2021

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd

Höjd

Blomstorlek

Perenn / flerårig

71


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Nattviol, Trädgårds-

Hesperis matronalis L.

60 cm

Nejlika, BorstDianthus barbatus

2-årig

40 cm

Nejlika, Borst-

Dianthus barbatus

2-årig 2 cm

40 cm

Nemesia Nemesia strumosa

2-årig

2 cm

20-30 cm

Pappersblomster Xeranthemum annuum

1-årig 2 cm

45 cm

1-årig 3 cm

Underbart väldoftande, gammaldags växt. Blommar under försommaren med violetta blommor. Ljumma sommarkvällar sprider den vågor av ljuv doft över trädgården. Växten är tvåårig men sprider sig själv. Mycket anspråkslös och tålig. Blommar året efter sådd. 94228

Mix Populär, gammaldags växt i nyanser av rött, vitt och rosa, flera tvåfärgade. Mycket hållbar snittblomma. Blir gärna flerårig eftersom den sprider sig själv. Se upp så du inte rensar bort självsådda fröplantor. Trivs i näringsrik, fuktig jord. 93422

'Herald of Spring' Populär, gammaldags växt i rosa, sammetsrött, vitt och många olika tvåfärgade kombinationer. Mycket hållbar snittblomma. Blir gärna flerårig eftersom den sprider sig själv. Se upp så du inte rensar bort självsådda fröplantor. Trivs i näringsrik, fuktig jord. 93428

Carnival mixed Färgstark, dekorativ och användbar i såväl rabatter som krukor och balkonglådor, gärna i samplantering med större växter. Blandningen innehåller många nyanser i gult, orange, rött och rosa. Trivs i mullrik, välgödslad jord. 94260

Mycket vacker eternell med sidenglänsande blommor. Blandningen innehåller rosa, lila och vita nyanser av dubbla blommor. De vajar mjukt i vinden eftersom stjälken är ganska späd men seg. Trivs i en lucker, sandblandad jord. 94332

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pelargon

Pelargonium x hortorum

35 cm

Pelargon

Pelargonium x hortorum

1-årig 2,5 cm

35 cm

Pelargon

Pelargonium x hortorum

1-årig 2,5 cm

30 cm

Pensé

Viola x wittrockiana

1-årig 2,5 cm

15 cm

Pensé

6 cm

15 cm

2-årig 6 cm

'Inspire Scarlet' F1 Kruk- och utplanteringsväxt. Kan övervintras ljust och svalt, 5°C. Ger rikligt med blomställningar, kan ha upp till 15-20 blommor samtidigt. Kompakt växtsätt med många skott nerifrån basen. Tidigblommande. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 94400

'Inspire Pink' F1 Kruk- och utplanteringsväxt. Kan övervintras ljust och svalt (5°C). Ger rikligt med blomställningar, kan ha upp till 15-20 blommor samtidigt. Kompakt växtsätt med många skott nerifrån basen. Tidigblommande. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 94384

'Panola Blackberry Sundae' F1 Mix Tacksam blomma i vacker färgskala. Såtiden avgör blomningstiden. För tidig vårblomning så i aug-sep alt. jan-feb. Sen vårsådd kan ge blomning större delen av sommaren. Penséer är utmärkta höstblommor och tål en hel del frost. För blomning på sensommar/höst så i juni. 94467

Hiemalis Tacksam och lättanvänd blomma i blandade färger. Beroende på såtid kan de användas med t.ex. vårblommande lökar, sommarblommor eller under sensommar/höst, då plantan tål en hel del frost. Trivs i näringsrik, väldränerad plantjord. 94460

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Viola x wittrockiana

15 cm

Pensé

Viola x wittrockiana 2-årig

7 cm

'Florist Strain' Tacksam, lättanvänd med stora blommor i blandade färder. Beroende på såtid kan de användas med t ex vårblommande lökar, sommarblommor eller under sensommar/höst, då plantan tål en hel del frost. Trivs i näringsrik, väldränerad plantjord. 94452

72

15 cm

Petunia

Petunia hybrida 2-årig

7 cm

'Rococco' Tacksam, lättanvänd med stora kruskantade blommor i blandade färger. Beroende på såtid kan de användas med t.ex. vårblommande lökar, sommarblommor eller under sensommar/höst, då plantan tål en hel del frost. Trivs i näringsrik, väldränerad plantjord. 94500

30 cm

Petunia

1-årig 10-15 cm

'Purple Pirouette' F1 Välkänd utplanteringsväxt som passar i balkonglådor, krukor och amplar. Här i en läcker färgkombination av djupt violettblå blommor med en rent vit vågad spetskant. Blommorna är dubbla, ca 10cm stora och mycket vädertåliga. 94616

Prisgrupper

Direktsådd

Skörd

Petunia hybrida

'Picobella' F1 Liten petunia med ett kompakt växtsätt. Ger mycket rikligt med blommor. Lämplig både i rabatter, balkonglådor, urnor och amplar. Blandningen ger minst fem vackra färger. Trivs i lucker plantjord och regelbunden näring. 94536

Förodling

Petunia

1-årig 4 cm

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2021

Petunia hybrida

9 cm

Viola x wittrockiana 2-årig

'Inspire White' F1 Kruk- och utplanteringsväxt. Kan övervintras ljust och svalt, 5°C. Ger rikligt med blomställningar, kan ha upp till 15-20 blommor samtidigt. Kompakt växtsätt med många skott nerifrån basen. Tidigblommande. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 94408

Pensé

30 cm

1-årig 9 cm

'Cascade Orchid Mist' F1 Välkänd utplanteringsväxt som passar i balkonglådor, krukor och amplar. Denna sort får dubbla blommor i ljuvliga pastelltoner. Trivs i lucker plantjord, ge näring regelbundet. Sorten blommar rikligt. 94528


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Petunia

Petunia hybrida

25 cm

Petunia, HängPetunia hybrida

1-årig 9 cm

30 cm

Praktvädd

Scabiosa atropurpurea

1-årig 6 cm

90 cm

Prins Gustafs öga

Nemophila menziesii

1-årig 3 cm

15 cm

Prins Gustafs öga Nemophila menziesii

1-årig 2,5 cm

15-20 cm

1-årig 2,5 cm

'Glorius' F1 Populär och välkänd utplanteringsväxt. Blommorna är stora och fyllda med kronblad som har lite fransiga och mycket krusiga kanter. Blommar rikligt och är mest lämpad för balkonglådor och krukor. Trivs i lucker plantjord. 94544

'Showers Burgundy' Vacker och rikblommande sort med vädertåliga blommor i en härlig färg. Växer först lite upprätt men får sedan 50-60 cm långa rankor och ett hängade växtsätt. Fin i amplar, krukor, balkonglådor och som marktäckare. 94560

'Snowmaiden', 'Black Knight' Läcker kontrast av blommor i vitt och mörkaste rött, nästan svart. Förgyller sommarens alla buketter. Blommornas doft attraherar humlor, bin och fjärilar. Kan behöva stöd. Klipp bort vissna blommor efter hand eller torka fröställningen till eternell. 94655

'Penny Black' Färgstark sommarblomma som täcker marken. Sorten har så mörkt purpurfärgade blommor så de ser nästan svarta ut. Den mörka färgen förstärks av en silvervit kant runt hela blomman. Lättodlad gammaldags blomma i ovanlig färg. Vattna regelbundet. 94676

Nätt med skålformade, himmelsblå blommor. Den passar i rabatter och stenparti. Växten är ganska gracil med finflikade små blad och utbrett växtsätt. Anspråkslös och lättodlad. Trivs på de flesta lite luckra jordar. 94668

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Prydnadsgräs, Blåsvingel

Prydnadsgräs, Buketthirs

Festuca

15-30 cm

Panicum capillare 60-80 cm

Prydnadskål

Brassica oleracea

25 cm

Prydnadspumpa

Curcubita maxima

200 cm

Prydnadspumpa

200 cm

'Frosted Explosion' Läcker sort av hirs med mycket dekorativa plymer. Snygg i rabatter och krukor tillsammans med andra sommarblommor och perenner eller som solitär. Hållbar i buketter. Trivs i näringsrik, väldränerad jord, men är anspråkslös. 94724

Ger stora, dekorativa, tämligen platta huvuden i rött och grönt eller vitt och grönt med krusiga bladkanter. Kan användas som dekor vid matuppläggningar, som kantväxt i rabatten och i blomsterarrangemang. Frosttålig. Trivs i tyngre, lerhaltig jord. 94740

'Turk´s Turban' Kan växa mot spaljé eller krypa på marken. Gula blommor efterträds av stora turbanliknande pumpor mer eller mindre randiga i orange, rött, grönt och vitt. Ätbara men odlas huvudsakligen för dekoration. Trivs i närings- och humusrik jord i varmt läge. 94764

Shenot, 'Crowns of Thorn' Kan växa mot spaljé eller krypa på marken. Gula blommor följs av kronliknande pumpor, mer eller mindre randiga i orange, grönt och/eller vitt. Odlas för dekoration. Trivs i närings- och humusrik jord i varmt läge. 94756

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Prydnasgräs, Ekorrkorn

Prydnasgräs, Svansfjäder

Hordeum jubatum L. 40-60 cm

Nassella tenuissima

1-årig

Vackert och skirt gräs med fjäderlika ax och långa borst som skiftar i violett i toppen. Utmärkt i rabatt, krukor/urnor och som solitär. Borsten är hårda/vassa och kan stickas, djur skall inte äta dem. Trivs i näringsrik, väldränerad jord, men anspråkslös. 94716

40 cm

Leucanthemum vulgare

1-årig

'Pony Tails' Svansfjädergräset är ett mycket vackert och skirt gräs med sirliga ax med långa borst. Kan användas som eternell. Passar utmärkt i rabatten men även i krukor och urnor. Trivs i näringsrik, väldränerad plantjord men är anspråkslös. 94732

70 cm

6 cm

Pysslingkrage

Mauranthemum paludosum

Perenn / flerårig

'Maikönigin' Välkänd och traditionell. Vacker i rabatter och i sommarens alla blombuketter. Flerårig växt som gärna kan få förvilda sig i ett hörn av trädgården. Sorten har ovanligt stora vita blommor. Ganska anspråkslös, tål torka när plantorna väl vuxit till sig. 94772

20 cm

Reseda, LuktReseda odorata L.

1-årig 2 cm

Mycket nätt prästkrageliknande sommarblomma. Blommorna är ca 2 cm breda och bladverket vackert ljusgrönt. Passar utmärkt i krukor, balkonglådor och som kantväxt i rabatter. Trivs bäst i en näringsrik, mullhaltig och väldränerad jord. 94780

30 cm

Direktsådd

Förodling/Direktsådd

Höjd

Blomstorlek

1-årig

Oansenliga blommor som doftar underbart under ljumma sommarkvällar. Fin i bukett för sin fina dofts skull. Lockar till sig bin och insekter. Så gärna i små fläckar på många ställen i trädgården. Anspråkslös växt som klarar torka rätt bra. 94788

DIN ODLARVÄN  2021

Förodling

Cucurbita pepo

Vackert blågrått tuvbildande prydnadsgräs för torra och soliga platser. Den blågrå nyansen varierar något mellan plantorna. Får skira vippor i juni-juli. Kan odlas i större delen av Sverige på väldränerad och skyddad växtplats. Trivs i mager, torr jord. 94708

Prästkrage

73


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Riddarsporre, Prakt-

Delphinium belladonna 80-100 cm

3 cm

Riddarsporre, TrädgårdsDelphinium elatum

Perenn / flerårig

180 cm

2 cm

Perenn / flerårig

Ringblomma

Calendula officinalis

20 cm

Ringblomma

Calendula officinalis

1-årig 6 cm

45 cm

Ringblomma

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

50 cm

1-årig 7 cm

'Blue Donna' Praktriddarsporre med gammaldags charm som blommar med djupt blå, halvfyllda blommor. Bör stödjas el. odlas mot en vägg. Vacker som solitär och tillsammans andra växter. Trivs i mullrik trädgårdsjord, vattna vid torka. Växten är giftig. 94840

'Blue Bird' Praktfull, storvuxen och rikblommande. Lättodlad med gammaldags charm som pryder rabatten. Bör stödjas eller odlas mot en vägg, då plantorna blir höga. Vacker som solitär. Trivs i mullrik trädgårdsjord. Giftig. 94864

Daisy Citrus Mix Härlig färgkombination av sorterna 'Apricot Daisy', 'Lemon Daisy' och 'Orange Daisy'. De är lågväxande och fina i kruka och som kantväxt i rabatt och varför inte i ditt grönsaksland! Ätliga blomblad. 94900

'Bronzed Beauty' Lättodlad, rikblommande ringblomma med iögonenfallande färg. Vacker att odla i rabatt och grönsaksland. Fin till snitt. Kronbladen ätliga och dekorativa i sallader och drinkar mm. Fin snittblomma. 94892

Blomvillig och lättodlad. Blommor från ljust gul över aprikos till mörkt orange. Vacker i rabatten och grönsakslandet. Fin till snitt. Ätbara dekorativa blomblad. Frösår sig gärna. Trivs bäst i näringsrik och väldränerad jord, men är anspråkslös. Storpåse. 94877

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ringblomma

Calendula officinalis

50 cm

Ringblomma

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

30 cm

Ringblomma

Calendula officinalis

1-årig 6 cm

60 cm

Ringblomma

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

50 cm

Ringblomma

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

50 cm

1-årig 7 cm

Blomvillig och lättodlad. Blommor i lysande nyanser av gult, aprikos och orange. Vacker i rabatten och grönsakslandet. Fin till snitt. Ätbara dekorativa blomblad. Frösår sig gärna. Trivs bäst i näringsrik och väldränerad jord, men är anspråkslös. 94876

'Fiesta Gitana' Blomvillig och lättodlad. Fyllda blommor i gula, aprikosa och orange färger. Vacker i rabatten och grönsakslandet. Fin till snitt. Ätbara dekorativa blomblad. Frösår sig gärna. Trivs bäst i näringsrik och väldränerad jord, men är anspråkslös. 94908

'Cantaloupe' Stora blommor i vackra färger. Blombladen är ätliga. Trivs i näringsrik och väldränerad jord, dock anspråkslös. Klipp bort vissna blommor för längre blomning. Frösår sig om blommorna får vissna och fröna utvecklas. Kan myllas ner som gröngödsling på hösten. 94901

'Radio' Blomvillig och lättodlad. Fyllda blommor med långa kronblad i rent orange. Vacker att odla i rabatten och grönsakslandet. Fin till snitt. Ätbara dekorativa blomblad. Frösår sig gärna. Trivs bäst i näringsrik och väldränerad jord, men är anspråkslös. 94940

Ekologiskt frö. I t.ex. potager är ringblomma fullkomligt underbar. Denna blandning ger blommor i olika nyanser av gult, aprikost och orange. De vackra blombladen går att äta och är dekorativa i t.ex. sallader. Klipp bort vissna blommor efter hand, eller låt fröna utvecklas för frösådd. 94934

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ringblomma

Calendula officinalis 65-75 cm

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

'Ivory Princess' Dubbel ringblomma i ljusgula nästan vita toner. Mitten är mörk eller cremefärgad. Blombladen går att äta, dekorativa i sallader. Trivs i näringsrik och väldränerad jord, men är anspråkslös. 94933

74

Ringblomma

50-70 cm

Ringblomma

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

'Pink Surprise' Blomvillig och lättodlad med blommor som skiftar från orange till aprikos. Vacker i rabatten och grönsakslandet. Fin till snitt. Ätbara dekorativa blomblad. Frösår sig gärna. Trivs bäst i näringsrik och väldränerad jord, men är anspråkslös. 94932

50 cm

Ringblomma Calendula officinalis

1-årig 7 cm

40-60 cm

'Pacific Beauty' Blomvillig och lättodlad. Fyllda blommor i nyanser av gult, aprikos och orange. Vacker i rabatten och grönsakslandet. Fin till snitt. Ätbara dekorativa blomblad. Frösår sig gärna. Trivs bäst i näringsrik och väldränerad jord, men är anspråkslös. 94924

Prisgrupper

Calendula officinalis

'Kinglet Yellow' Vackert gul ringblomma med fylld mitt. Några blommor kan bli ofyllda. Underbar att använda i buketter. Fin att odla i rabatt och grönsaksland. 94920

Förodling

Ringblomma

1-årig 7 cm

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2021

Direktsådd

Skörd

60 cm

1-årig 7 cm

'Orange Porcupine' En praktfull, fylldblommig sort i lysande färg. Vacker att odla i rabatt och grönsaksland. Idealisk till snitt. Blombladen går att äta, dekorativa i sallader och drinkar. 94916


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ringkrage

Chrysanthemum carinatum

60 cm

Risp, Blå-

Limonium sinuatum

1-årig 6 cm

60 cm

Risp, Blå-

Limonium sinuatum

1-årig 0,5 cm

60 cm

Roseniberis

Iberis umbellata L.

1-årig 0,5 cm

30 cm

Rosenskära Cosmos bipinnatus

1-årig 3 cm

100 cm

1-årig 10 cm

Lättodlad. Bladen är mörkt gröna och finflikiga. Ger en mängd färger som gult, rosa, rött och vitt i olika kombinationer med dekorativa bruna diskblommor i mitten. Fin i rabatt och till snitt. Trivs i de flesta jordar, gärna lucker och mullrik. 94960

Mix Mycket färgstark, kan användas både som färsk snittblomma och torkad som eternell. Färgerna är intensiva, blommorna är små men samlade och ger ett fylligt intryck. Kan direktsås i goda lägen men bör förkultiveras. Trivs i sandblandad jord. 94976

'Cutie Apricot' Söta blommor i aprikos och gult. Använd som snittblomma och eternell. Kan direktsås men bör förodlas. Trivs i sandblandad jord. Gödsla sparsamt. Skörda blommorna fullt utslagna och torka dem upp och ner. Blötlägg fröet 2 dygn före sådd, så gror de snabbare. 94977

Fin liten kant- och stenpartiväxt. Jämna, kompakta plantor i nyanser av rosa, lila och vitt. Lättodlad och anspråkslös, kan direktsås eller bredsås i låda och sättas ut utan omplantering. Vill ha jämn temp/ fukt vid gronig. Trivs på väldränerade jordar. 94992

'Fizzy Pink Dark Center' Vackra halvdubbla blommor i cerise färg med mörkare mitt. Perfekt för sommarblomsrabatt och snitt. Gödsla sparsamt, annars blir det mer blad och färre blommor. Putsa bort vissna blommor efter hand. Kan behöva bindas upp. 95056

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rosenskära

Cosmos bipinnatus 30-50 cm

Rosenskära

Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

50-60 cm

Rosenskära

Cosmos bipinnatus

1-årig 8 cm

100 cm

Rosenskära

Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

75 cm

Rosenskära

10 cm

120 cm

1-årig 11 cm

'Xanthos' Mycket vacker och speciell rosenskära i ljust guldgult. Blir lägre än vanlig rosenskära och passar utmärkt i både rabatt och kruka. Ljuvlig snittblomma. 95048

'Early Summer' Lättodlad blomma i en blandning av vita, ljusrosa och mörkt rosa nyanser. Perfekt för sommarblomsrabatt och till snitt. Gödsla sparsamt, annars blir det mer blad och färre blommor. Putsa bort vissna blommor efter hand. Kan behöva bindas upp. 95036

'Gazebo Red' Lite lägre variant av rosenskära som blommar med stora cerisrosa-röda blommor. Perfekt för sommarblomsrabatt och till snitt. 95029

'Double Click' Härligt, rikblommande sort med stora, halvt och helt fyllda blommor i vitt och olika rosa nyanser. Perfekt för sommarblomsrabatt och snitt. Gödsla sparsamt, annars blir det mer blad och färre blommor. Putsa bort vissna blommor efter hand. Kan behöva bindas upp. 95028

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Cosmos bipinnatus 100-120 cm

Rosenskära Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

'Daydream' Läcker färgkombination i vitt, ljust rosa och mörkt körsbärsrött. Perfekt i rabatt och till snitt. Gödsla sparsamt, annars blir det mer blad och färre blommor. Putsa bort vissna blommor efter hand. Kan behöva bindas upp. 95020

75 cm

Rosenskära

Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

80-100 cm

'Candy Stripe' Lättodlad. Ger stora vita blommor med en rosaröd kant runt hela kronbladet eller med djuprosa fläckar och prickar. Vackert dillikt bladverk. Fin i rabatt och till snitt. Gödsla sparsamt, annars blir det mer blad och färre blommor. 95012

Rudbeckia, Röd Echinacea purpurea

1-årig 11 cm

100 cm

'Purity' Lättodlad blomma i en rent vit färg. Trevlig i samplantering och som bakgrund till lägre blommor. Fin till snitt. Gödsla sparsamt, annars blir det mer blad och färre blommor. Putsa bort vissna blommor efter hand. Kan behöva bindas upp. 95044

9 cm

Perenn / flerårig

'Starlight' Kulturväxt som bl.a. används till förkylningsmediciner. Stadig, behöver ej stödjas. Sorten har stora djupröda blommor med den typiska uppstående mittknappen. Lättodlad och tålig. Hållbar i bukett. Trivs i skyddad plats i väldränerad jord. 95072

Rudbeckia, Sommar-

Direktsådd

Förodling/Direktsådd

Höjd

Blomstorlek

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

25 cm

8 cm

1-årig

'Toto Gold' Kompakt växtsätt och översållad av gyllengula blommor med typisk mörkbrun mitt. Vacker i rabatt, krukor och balkonglådor. Trivs i näringsrik plantjord. Gödsla och vattna rikligt. Även om plantan ser liten ut i början växer den snabbt till sig. 95120

DIN ODLARVÄN  2021

Förodling

Cosmos bipinnatus

1-årig

Vega Mixture Härlig sortblandning med stora blommor i vitt, rosa och olika rosaröda nyanser. Relativt låg höjd, fin i såväl rabatten som i kruka. Gödsla sparsamt, annars blir det mer blad och färre blommor. 95052

Rosenskära

75


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rudbeckia, Sommar-

Rudbeckia hirta var. pulcherrima 70-80 cm

Rudbeckia, Sommar-

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

1-årig

10 cm

45-50 cm

Rudbeckia, Sommar-

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

1-årig 8 cm

50 cm

Rävsvans

Amaranthus caudatus L.

1-årig 10 cm

80 cm

Röllika, PastellAchillea

1-årig

60-75 cm

8 cm

Perenn / flerårig

'Prairie Sun' Härliga, stora, vida blommor, ca 10 cm i diameter. Blombladen är ljust gula i ytterkanten, guldgula längre in och blomman har en effektfull grön mitt. Passar utmärkt i rabatten, tål lättare frost, härlig till snitt. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 95112

'Maya' Stora och fyllda blommor, ca 8 cm, på stadiga stjälkar. Förträfflig i rabatten t.ex. som färgaccent bland perenner och andra sommarblommor. Passar även i stora krukor på balkong och altan. Trivs bäst i en näringsrik och väldränerad jord. 95096

'Cherry Brandy' En underbar cherryröd Rudbeckia som passar förträffligt som färgsättare i rabatten eller krukan. Stora blommor, stadiga stjälkar och fint förgrenat växtsätt. 95088

Dekorativ med små vinröda blommor samlade i långa, hängande, svansliknande blomställningar. Buskigt växtsätt. Ett originellt inslag i rabatt, kruka eller som en låg tillfällig häck. Fin snittblomma och eternell. Trivs i näringsrik och väldränerad jord. 95128

'Summer Pastels' F2 Vackra blomställningar i sommarens pastelltoner. Vid tidig sådd blommar plantan redan första året. Fin i rabatter och till snitt. Blommorna kan även torkas. Trivs i lucker jord men är mycket anspråkslös. Tål en del torka när plantan vuxit till sig. 95130

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rör mig ej / Sensitiva

Mimosa pudica

25 cm

Salvia, Blå-

Salvia patens

1-årig 1,5 cm

60-70 cm

Silverek

Senecio cineraria

1-årig 4 cm

20 cm

Solros

Helianthus annuus

1-årig

100-150 cm

Solros

Helianthus annuus 1-årig

15 cm

60 cm

1-årig 17 cm

Liten nätt krukväxt som fäller ihop sina blad vid beröring för att fälla upp dem igen efter några minuter. Blommorna är ulliga, rosafärgade bollar på korta skaft, bladen är grågröna. Lättskött och tacksam. Trivs i näringsrik jord och ljus växtplats. 95192

'Blue Angel' Fint vävande växtsätt och lysande klarblå blommor. Utmärkt samplanteringsväxt och färgaccent både tillsammans med perenner och andra sommarblommor. Ger dina kompositioner "det lilla extra"! Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 95148

'Silver Dust' Mycket dekorativa blad som är jämnt silvergrå och ludna. Kan kombineras med alla färger och ge fin effekt. Tål att stå mycket soligt, lämplig i balkonglådor, urnor och som kantväxt i rabatter. Trivs i välgödslad, lucker jord, men är ganska anspråkslös. 95208

'Golden Hedge' Blommorna är ca 15 cm stora och vackert guldgula. Förgrenar sig ca 50 cm ovan marken och flera plantor i rad bildar en tät blommande häck. Sorten är pollenfri och blommar därför flera veckor längre. Fin till snitt. Tålig, men vattna för bra tillväxt. 95252

'Sungold' Lägre än vanliga solrosor men har lika stora fina blommor. De är guldgula och helt fyllda, mycket dekorativa både i rabatt och i vas. Toppas plantan blir den buskigare och ger 6-7 blommor/ planta. Anspråkslös men vill ha vatten och gödsel. 95324

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solros

Helianthus annuus

180-200 cm

Solros

Helianthus annuus 1-årig

20 cm

'Ruby' F1 Den omtyckta solrosen i ny skepnad: Stora, djupt rubinröda blommor som väcker uppmärksamhet. Trivs i väldränerad jord. Knopparna smakar gott lättkokta med smör, även fröna kan ätas. Fin snittblomma och en blickpunkt i rabatten. 95316

76

70 cm

Solros

Helianthus annuus 1-årig

25 cm

40-50 cm

'Zebulon' Vacker guldgul solros med en stor, ca 25 cm, enkel intensivt gul blomma på en för solros liten planta. Sorten är vacker i rabatt men också avsedd att klippa av och sätta i vas. Anspråkslös men växer bättre med vatten och näring under sommaren. 95340

Solros

Helianthus annuus 1-årig

10 cm

'Sunspot' Lysande solros som är lämplig för sådd direkt på växtplatsen. Sorten ger en låg planta med fin förgrening och många tidiga, 10 cm stora, solgula blommor. 95332

170-200 cm

Prisgrupper

1-årig 15 cm

Direktsådd

Solros

200-300 cm

'Double Sunking' Guldgula fyllda blommor på en fint förgrenad stjälk. Fin snittblomma och ett blickfång i rabatten. Anspråkslös. 95326

Förodling

Helianthus annuus

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2021

Skörd

1-årig 20 cm

'Moonwalker' Välbekant och lättodlad. Sorten förgrenar sig, ger ett buskigt intryck och täcks med 6-10 stora, intensivt citrongula blommor med chokladfärgad mitt. Trivs på de flesta jordar, behöver rikligt med vatten och näring. 95284


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solros

Helianthus annuus 30-40 cm

Solros

Helianthus annuus 1-årig

10 cm

150-200 cm

Solros

Helianthus debilis 1-årig

200 cm

Solros

Helianthus annuus 1-årig

7 cm

150-500 cm

Solros

Helianthus annuus 1-årig

30 cm

120 cm

1-årig 13 cm

'Pacino Gold' Lysande solgul solros, lämplig för odling i kruka. Sorten ger en låg planta med fin förgrening och många tidiga 10 cm stora blommor. Vacker i större krukor, i rabatten och till snitt. Lätt och tacksam att förkultivera. Trivs på de flesta jordar. 95292

Wilde mixture En härlig blandning i olika höjder och färger - gyllengult, brons och i olika röda schatteringar. Kan användas som avskärmning, planteras mot husvägg eller mur. Härliga i rabatt och praktfulla till snitt. Trivs bäst i en näringsrik jord men är anspråkslös. 95244

'Ice Cream' Den här arten av solros får mindre blommor men blommar rikligt och grenar sig mer än den klassiska. Ljust vaniljgula/ citrongula blommor med mycket mörk mitt. Härliga i rabatt och utmärkta till snitt. Trivs i näringsrik jord, anspråkslös. 95260

'Uniflorus' Starkväxande, praktfull solros med en stor, gul blomma. Kan användas i rabatten, grönsakslandet och som vindskydd. Ståtlig som snittblomma. Spara gärna någon fröställning till fårlarna. Anspråkslös, men växer ännu bättre om den får vatten och gödsel under sommaren. 95276

'Ikarus' Förgrenar sig från basen och blommar rikligt med 12-15 cm stora solgula blommor med mörk mitt. Utmärkt till snitt, i rabatt, som avskärmning, planteras mot husvägg eller mur. Trivs i näringsrik jord men är anspråkslös. 95268

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sommaradonis

Adonis aestivalis L.

30 cm

Sommarslöja

Gypsophila elegans

1-årig 3 cm

40 cm

Spanska flaggan

Ipomoea lobata

1-årig 1,5 cm

300 cm

Spanska jungfrun

Nigella hispanica

1-årig

90 cm

Stockros

5 cm

180 cm

2-årig 10 cm

Söt och skir. Plantan breder ut sig, med små blad på tunna stjälkar, vilket gör att den ser mycket gracil ut. De vita blommorna är små och passar fint i rabatt och kruka. Kan även användas i sommarbuketter. Trivs i en lätt och väldränerad jord i full sol. 95376

Charmig med ett ganska mörkt bladverk. Blommorna sitter på långa stjälkar. De slår ut i rött för att därefter bli orange, sedan gula och till slut vita. Alla färger finns på samma gång. De är mycket hållbara som snittblommor. Trivs i välgödslad jord. 95384

'African Bride' Med sitt sirliga bladverk och vita blommor med mörka ståndare och frökapslar är blomman söt och tuff på samma gång. Passar såväl i rabatten som i buketten. Frökapslarna är mycket dekorativa och användbara som torkade. 95392

'Chaters Double' Mycket fyllda, pionliknande, 10 cm stora blommor i vitt, gult, rosa och mörkrött. Blommar normalt året efter sådd, men kan vid tidig sådd blomma samma år. Trivs i näringsrik, fuktighetshållande jord. 95412

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Alcea rosea L. 150 cm

Stockros Alcea rosea L.

2-årig 10 cm

'The Watchman' Stora enkla blommor i mörkt rött, nästan svart. Blommar normalt året efter sådd, men kan vid tidig sådd blomma samma år (är då ett-årig). Trivs i näringsrik, fuktighetshållande jord. 95436

150 cm

Strandkrassing

Lobularia maritima

2-årig 10 cm

'Summer Carnival' Vacker och rikblommande. De fyllda blommorna varierar från vitt, gult och rosa över till mörkaste rött. Praktfull i rabatt och till snitt. Stockros blommar normalt året efter sådd, men kan vid tidig sådd blomma samma år. Trivs i näringsrik, fuktighetshållande jord. 95428

10 cm

Strandkrassing Lobularia maritima

1-årig 0,3 cm

'Violett Queen' Nätt kant- och stenpartiväxt. Den blommar rikligt med djupt violetta, doftande blommor. Blommorna är omtyckta av bin och insekter. Smala, mörkgröna blad. Plantorna bildar så småningom en tät blommande matta. Anspråkslös. 95464

10 cm

Studentnejlika Lychnis chalcedonica L.

1-årig 0,3 cm

'Carpet of Snow' Nätt kant- och stenpartiväxt. Den blommar rikligt med lysande vita, doftande blommor. Blommorna är omtyckta av bin och insekter. Smala, mörkgröna blad. Plantorna bildar så småningom en tät blommande matta. Anspråkslös. 95448

90 cm

10 cm

Direktsådd

Förodling/Direktsådd

Höjd

Blomstorlek

Perenn / flerårig

Välkänd, gammaldags och pålitlig växt. Den blommar med en samling eldröda blommor under högsommaren. Fin i rabatter och till snitt. Mycket vädertålig, blommar snällt även kalla och regniga somrar. Trivs i lucker jord men mycket anspråkslös. 95476

DIN ODLARVÄN  2021

Förodling

Alcea rosea L.

1-årig

Lättodlad med dekorativt dilliknande bladverk i stor mängd. Ger ett fluffigt grönt intryck som kröns med klart röda små blommor med svart öga. Vacker både i rabatt och i stenparti. Ganska anspråkslös växt som trivs på de flesta jordar. 95360

Stockros

77


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Svartöga

Thunbergia alata 150 cm

Svartöga Thunbergia alata

1-årig

3 cm

100-150 cm

Sömntuta

Eschscholzia californica

1-årig 3 cm

20 cm

Sömntuta

Eschscholzia californica

1-årig 5 cm

20 cm

Tagetes, Liten Tagetes tenuifolia

1-årig 5 cm

20 cm

1-årig 1 cm

Lättodlad och snabbväxande. Kan användas både utomhus i soliga, varma lägen, på balkong, altan och i uterum samt som krukväxt. Behöver stöd. Blommar rikligt med blommor i bl. färger med svart mitt. Trivs i välgödslad, lucker jord. 95496

'Alba Oculata' Har rikligt med vackert vita blommor. Behöver stöd mot spaljé eller pinnar. Förutom att användas som sommarblomma utomhus, på t.ex. balkong och uterum, kan den användas som krukväxt i ett söderfönster. Trivs i näringsrik, välgödslad jord. 95504

'Rosa Romantica' Vacker sommarblomma i romantiska rosa toner. Den blommar rikligt hela sommaren. Blommorna sluter sig framåt kvällen. Tacksam i rabatter, fin och hållbar som snittblomma om den plockas i knopp 95524

Candy mix Omtyckt sommarblomma i läcker mix. Enkla och dubbla blommor som sluter sig framåt kvällen. Blommar rikligt hela sommaren. Plantan är låg och kompakt med ett dilliknande bladverk. Hållbar som snittblomma om den plockas i knopp. Trivs bäst på mager jord. 95558

'Lemon Star' En härlig liten tagetes med citrongula blommor som är ca 2 cm i diameter. Busklikt växtsätt, finflikigt bladverk och riklig blomning. Utmärkt kantväxt och dekorativ som blommande låg häck. 95555

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tagetes, Liten

Tagetes tenuifolia 20-30 cm

Tagetes, SammetsTagetes patula

1-årig

1 cm

20 cm

Tagetes, Sammets-

Tagetes patula

1-årig 4 cm

20 cm

Tagetes, Sammets-

Tagetes patula

1-årig 4 cm

25 cm

Tagetes, Sammets-

4 cm

20 cm

1-årig 4 cm

'Yellow Boy' Tacksam och lättodlad. Sorten ger gula, fyllda blommor omkring 4 cm stora. Blommar rikligt även vid kall/regnig väderlek, tål en del frost. Bör förkultiveras, lätt att lyckas med. Trivs i välgödslad jord, men anspråkslös. 95627

'Strawberry Blonde' En tagetes i rosa toner. Passar utmärkt i rabatter och krukor. Plantan är låg och blommar rikligt även vid kall. Nyp bort första blomknopparna så blir plantan buskigare. Trivs i välgödslad jord men är anspråkslös. Nyp bort visset för rikligare blomning. 95620

'Tiger Eyes' Tacksam och lättodlad. Vacker med en fylld mitt i guldgult och en mahognyröd "kjol" av större blomblad. Blommar rikligt även vid kall/regnig väderlek, tål en del frost. Bör förkultiveras, lätt att lyckas med. Trivs i välgödslad jord, men anspråkslös. 95619

'Panther' Tacksam och lättodlad. Sorten ger bronsröda fyllda blommor omkring 5 cm stora. Blommar rikligt även vid kall/ regnig väderlek, tål en del frost. Bör förkultiveras, lätt att lyckas med. Trivs i välgödslad jord, men anspråkslös. 95603

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tagetes patula

15 cm

Tagetes, Sammets-

Tagetes patula

1-årig 2 cm

'Mowgli Orange' Söt minitagetes där blommorna blir ca 2 cm i diameter. Sorten ger fyllda blommor i rent orange. Plantan är låg och blommar även vid kall och regnig väderlek. Utmärkt i rabatter och krukor. Blommar rikligt hela sommaren. 95589

78

20 cm

Tagetes, Sammets-

Tagetes patula

1-årig 4 cm

'Boy o Boy' Tacksam och lättodlad. Fyllda blommor, 5 cm stora, i citrongula, orange och tvåfärgade nyanser. Blommar rikligt även vid kall/regnig väderlek, tål en del frost. Bör förkultiveras, lätt att lyckas med. Trivs i välgödslad jord, men anspråkslös. 95579

25 cm

Tagetes, Sammets-

1-årig

'Alumia Vanilla Cream' En söt liten tagetes i krämigaste gult. Passar utmärkt i rabatter och krukor. Plantan är låg och blommar rikligt även vid kall och regnig väderlek. Nyp bort första blomknopparna så blir plantan buskigare. Trivs i välgödslad jord men är ganska anspråkslös. 95572

20 cm

Prisgrupper

Direktsådd

Skörd

Tagetes erecta

'Bolero' Tacksam och lättodlad. Ger roströda blommor med varmt gulorange kant i varierande bredd runt blombladen. Blommar rikligt även vid kall/regnig väderlek, tål en del frost. Bör förkultiveras och är lätt att lyckas med. Trivs i välgödslad jord, anspråkslös. 95571

Förodling

Tagetes, Stor

1-årig 4 cm

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2021

Tagetes patula

5 cm

Tagetes patula

1-årig

'Tangerine Gem' De finflikade bladen har en skarp kryddig citronsmak goda i sallad och till fisk. Blomman används i sallader och som dekoration. Växer kuddformigt och blir översållad med små, enkla orange blommor. Tålig, vattna vid torka. 95563

Tagetes, Sammets-

35 cm

1-årig 7 cm

'Vanilla' F1 Tacksam och lättodlad. Ger stora, fyllda blommor i en härligt gräddvit färg. Blommar rikligt även vid kall/regnig väderlek, tål en del frost. Bör förkultiveras, lätt att lyckas med. Trivs i välgödslad jord, men anspråkslös. 95643


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tagetes, Stor

Tagetes erecta

50 cm

Tagetes, Stor

Tagetes erecta

1-årig 7 cm

50 cm

Taklöksblandning

Sempervivum

1-årig 7 cm

6-10 cm

Bellis perennis L.

Perenn / flerårig

Tusensköna

15 cm

1,5 cm

Tusensköna

Bellis perennis L.

Perenn / flerårig

10 cm

1,5 cm

Perenn / flerårig

'Taishan Orange' En ståtlig och robust tagetes som passar fint i sommarrabatten och även i stora krukor på balkong och altan. Nyp bort första blomknopparna så blir plantan buskigare. Trivs bäst i näringsrik och väldränerad jord. Putsa bort vissna blommor efterhand. Bör förkultiveras. 95637

'First Lady' F1 Tacksam och lättodlad. Ger stora, mycket fyllda blommor i klargult. Blommorna sitter väl ovan bladverket. Blommar rikligt även vid kall/regnig väderlek, tål en del frost. Bör förkultiveras, lätt att lyckas med. Trivs i välgödslad jord, men anspråkslös. 95635

Utmärkt på t ex murar, slänter, stenpartier och torvtak men också i rabatter, krukor, tråg och på stora fat med vackra stenar. Trivs i full sol, gärna i öppet läge. Kräver väldränerad jord. Tål torka. Blommar första gången några år efter sådd. 95655

'Pomponette' Helt fyllda blommor i nyanser av rosa, vitt och rött. Nätt växtsätt med bladen i en låg rosett på marken. Fin kant- och stenpartiväxt gärna planterad i små grupper. Blommar till hösten första året, sedan i maj-sept. Mycket anspråkslös växt. 95715

'Meadow Daisy' Små, prästkrageliknande blommor med vita kronblad och gul mitt. Nätt växtsätt med bladen i en låg rosett på marken. Fin kant- och stenpartiväxt som kan få sprida sig ut i gräsmattan. Blommar till hösten första året sedan i maj-sept. Mycket anspråkslös. 95707

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Törnrosas Kjortel

Rhodochiton atrosanguineum 300 cm

6 cm

Underblomma

Mirabilis jalapa L.

Perenn / flerårig

60 cm

Vallmo, Fjäder-

Papaver somniferum

1-årig 4 cm

70 cm

Vallmo, Jätte-

Papaver (Orientale-gr.)

1-årig 8 cm

100 cm

10 cm

Vallmo, KornPapaver rhoeas L.

Perenn / flerårig

40-60 cm

1-årig 6 cm

Praktfull, gammaldags slingerkrukväxt. Odlas i stor kruka med stöd av en spaljé. Rankorna kan bli flera meter långa och har spetsigt hjärtformade blad och blommor i mörkrött. Trivs i soligt fönster, vattnas med måtta. Skall övervintras svalt. 95733

Stora, iögonfallande, trumpetlika blommor i de mest varierande färger. Växten är storvuxen och yppigt grön. Vacker i rabatt och i stora krukor. Trivs bäst på en lucker och välgödslad jord. Kan övervintras frostfritt. 95743

'Lilac Pompom' En fjädervallmo med fyllda blommor i ljust lila. Passar fint i sommarblomsrabatter och bland perenner. Mycket vacker till snitt. Så både höst och vår för att få lång blomningstid. Trivs i de flesta väldränerade jordar. 95793

Pampig och dekorativ. Fantastisk starkt orangeröd blomma. Kraftiga, flikiga silvergröna blad som vissnar ned tidigt. Plantera gärna med perenner som fyller ut tomrummet på sensommaren. Anspråkslös, tål torka men vattna plantan när den är liten. 95753

'Bridal Silk' En lättodlad ettåring, är denna enkla vallmo som tillhör släktet kornvallmo. Den är en prydnad överallt, med sin underbara silkesvita färg. Anspråkslös men trivs bäst i näringsrik och fukthållande jord. 95769

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Vallmo, Korn-

Papaver rhoeas L. 40-50 cm

Vallmo, PionPapaver somniferum

1-årig 6 cm

Med sina enkla röda blommor utgör kornvallmon ett vackert inslag på vildängar och naturtomter. Ytterst lämplig till förvildning. Ses ofta växa på åkerrenar och vägkanter. 95761

70 cm

Vallmo, Pion-

Papaver somniferum

1-årig 8 cm

'Black Peony' Stora fyllda blommor i en läckert mörkt violett färg. Vacker även till snitt. Den utvecklade men fortfarande gröna dekorativa frökapseln kan användas som eternell. Höstsådd ger tidigare blomning. Trivs i de flesta väldränerade jordar. 95785

70 cm

Vallmo, Sibirisk Papaver croceum

1-årig 8 cm

Stora, fyllda, pionliknande blommor. Blandningen innehåller rosa, vita och röda nyanser. Mycket lättodlad rabattoch snittblomma. Så både höst och vår för att få lång blomningstid. Trivs i de flesta väldränerade jordar. 95777

30 cm

5 cm

Perenn / flerårig

Lysande gula, orange och röda nyanser. En intensiv färgklick i trädgården under lång tid. Den kan sprida sig något och bör få ett eget litet hörn av rabatten. Så i grupp för bästa effekt. Tål att odlas på torr och mager jord. Trivs bäst i lucker jord. 95801

Verbena, Jätte-

Direktsådd

Förodling/Direktsådd

Höjd

Blomstorlek

Verbena bonariensis 120 cm

5 cm

1-årig

Pampig sommarblomma som är en utmaning att odla. Är flerårig men odlas hos oss som ettårig. Blommar med lilavioletta blommor på höga stänglar. Bladen är lansettlika och mörkt gröna. En favorit tillsammans med höga dahlior. 95813

DIN ODLARVÄN  2021

Förodling

79


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Vial, Rosen-

Lathyrus latifolius L. 100-150 cm

3 cm

Vinda, Fjäderstjärn-

Ipomoea quamoclit

Perenn / flerårig

200 cm

Vinda, KejsarIpomoea nil

1-årig

200-300 cm

Vinda, Purpur-

Ipomoea purpurea

1-årig 8 cm

250 cm

Vinda, PurpurIpomoea purpurea

1-årig 5 cm

250 cm

1-årig 5 cm

Rosenvial är nära släkt med den ettåriga luktärten, men är flerårig. Enastående vacker, blommar i rosa nyanser. Snabbväxande och rikblommande. Söt i bukett. Doftar ej. 95857

'White Feather' Slingrande klätterväxt vars tunna, fjäderformade blad kan bli upp till 10 cm långa. Klockformade blommor med vita, stjärnlika kronblad. Besöks gärna av fåglar och fjärilar. Utmärkt i kruka på altanen och i uterummet. 95869

'Split Second' Ljuvlig klätterväxt med rosa, dubbla blommor. Passar utmärkt i stora krukor på balkong, altan och i uterum. Trivs bäst i en näringsrik, väldränerad jord i varmt och skyddat läge. Ge plantan stöd att klättra på. 95877

'Bohemian Shades' Bedårande mix av purpurvinda. Blommar rikligt i mörkt lila och cerise toner. Mycket fin i stora krukor på balkong/altan. Ge plantan stöd, t.ex. en spaljé att klättra på. Växtens fröer är giftiga. 95891

'Star of Yelta' Underbara, stora blommor, ca 7 cm. Passar utmärkt i t.ex. stora krukor på balkong/altan. Trivs bäst i en näringsrik och väldränerad jord. Ge plantan stöd, i form av t.ex. spaljé, att klättra på. Växtens fröer är giftiga. 95893

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Viol, Brok-

Viola tricolor 12-15 cm

Zinnia

Zinnia elegans

2-årig

3 cm

80 cm

Zinnia

Zinnia elegans 1-årig 7 cm

50-70 cm

Zinnia

Zinnia elegans 1-årig 10 cm

40 cm

Zinnia

5 cm

70 cm

1-årig 7 cm

'Cresto! Violet' Vacker fylld zinnia i mörkt violett färg. Enstaka blommor blir enkla. Lättodlad och tacksam. Plocka bort vissna blommor efter hand så blommar den hela sommaren. Utmärkt snittblomma. Trivs i näringsrik, lucker plantjord. Vattna vid torka. 95988

Takii's Choice Stora och välformade blommor i en färgsprakande mix. Ett underbart inslag i rabatten, läcker i samplantering och hållbar i vas. Lättodlad och frodig. Blommar länge. Trivs i näringsrik och lucker plantjord. Vattna vid torka. 96011

'Sunbow mixed' Styv, upprätt stjälk med en eller flera välformade fyllda blommor i massor av färger i toppen. Färgstarkt inslag i rabatter och krukor, dessutom en fin och mycket hållbar snittblomma. Trivs i näringsrik, lucker plantjord. 96017

'Zinderella Peach' Mycket dubbel zinnia som drar blickarna till sig i orange och rosa toner. Fin mörk mitt som skapar kontrast. Enstaka blommor blir enkla. Lättodlad och tacksam. Utmärkt snittblomma. 96010

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Zinnia elegans

40 cm

Zinnia elegans 1-årig 5 cm

'Sunbow Purple' Trevlig sommarblomma med lång blomningstid. Den har styv, upprätt stjälk med en eller flera fyllda blommor i toppen. Skär man av kvistar, grenar sig plantan. Färgstarkt inslag i rabatter och krukor. Hållbar snittblomma. Sorten är låg och har violetta blommor. 96009

80

Zinnia

60-80 cm

Zinnia

Zinnia elegans 1-årig 7 cm

Graffiti Läcker kombination av olika typer av zinnia. Plocka gärna till buketter, det gör att plantan förgrenar sig. Lättodlad och tacksam. 96008

60 cm

Zinnia

Zinnia elegans 1-årig 5 cm

'Pop Art Gold & Red' En tuff zinnia i gult med röda strimmor. Ett snyggt inslag i rabatten och läcker i samplantering. Lättodlad och tacksam, lätt att förkultivera. Plocka bort vissna blommor efterhand. Trivs i näringsrik, lucker plantjord. Vattna vid torka. 95997

80 cm

Prisgrupper

Zinnia

1-årig 7 cm

Den har styv, upprätt stjälk med en eller flera välformade fyllda blommor i toppen. Färgstarkt inslag i rabatt och kruka. Fin och hållbar snittblomma. Blandning i många färger med stora dahlialiknande blommor. Trivs i välgödslad och näringsrik jord. 95985

Förodling

Zinnia elegans

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2021

Zinnia elegans 1-årig

'Tiger Eye' F1 Härlig färgkombination med unikt mönstrade blommor. Beroende på såtid kan de användas med t.ex. vårblommande lökar, sommarblommor el under sensommar/höst. Trivs i näringsrik, väldränerad plantjord. 95905

Zinnia

Direktsådd

Skörd

60 cm

1-årig 7 cm

'Envy' Härligt limegrön färg. Ett underbart inslag i rabatten och läcker i samplantering. Lättodlad och tacksam, lätt att förkultivera. Plocka bort vissna blommor efterhand. Trivs i näringsrik, lucker plantjord. Vattna vid torka. 95977


blomsterlök

FOTO: Annica Dahlqvist

Sätt en vårlök i jorden och njut av blomning från sommarens mitt till höstens frostnätter. Vårlökar är lätta att övervintra och odlar du i kruka behöver du heller inte gräva upp dem innan vinterförvaringen. Ställ krukan svalt, torrt och mörkt när blomningen är över och ta fram den igen till våren. Med lite ny jord och näring kan du se fram emot ännu en säsong av blomsterprakt.

DIN ODLARVÄN  2020

81


nyheter 2021 Årets dahlianyheter är ett färgsprakande skådespel med djärva kombinationer. ’American Sunset’ liknar en brinnande solnedgång och hur spännande låter inte ’Feline Yvonne’ i rosa och lila med inslag av aprikos? Färgskalan i dessa flerfärgade dahlior hinner skifta från knopp till fullt utslagen, vilket är ett skådespel i sig. Till årets nyheter har vi dessutom valt ut en av de mest populära dahliorna i självplocket i snittblomsodlingen hos Fiddekulla, nämligen ’Wizard of Oz’. Vi har även tagit in en mix med ixia, även kallad afrikansk harlekinblomma. Ixia blir inte så hög och passar därför utmärkt i rabattkanten eller i kruka. Gladioler är fantastiska blommor. Lättodlade och vackra, både på växtplatsen och i buketter. Har du inte odlat dem förut, kan det vara läge att prova den färdigkombinerade mixen Romantica. De tre sorterna ’At Night’, ’White Prosperity’ och ’Wine and Roses’ är storslagna tillsammans!

1 Anemondahlia

1 Dekorativdahlia

1 Dekorativdahlia

1 Dekorativdahlia

’Bayou’ En anemondahlia vars öppna blommor lockar bin och fjärilar. Skirt ljuslila, nästan lavendelfärgade, yttre kronblad runt en fluffig vinröd mitt är en läcker färgkombination. Passar även till snitt.

’Feline Yvonne’ Rikblommande skönhet i en livligt rosa färg som på nära håll blir en palett av nyanser. Knoppen är purpurfärgad, stjälkarna mörka och de utslagna kronbladen intensivt rosa med inslag av aprikos och lila. Förgyller rabatten länge.

’Innocent Silence’ En fantastisk, nästan självlysande, dahlia i en syrligt ljusgul nyans med en liten touch av grönt. En somrig skönhet som är stadig och blommar länge. Den är också enkel att kombinera med andra färger.

’Strawberry Cream’ En klassisk dekorativdahlia, underbar till snitt med mörka stjälkar och smakfulla färger. De rosa strimmorna på kronbladen får med tiden en något djupare färg. En sommarens läckerhet i rabatt och bukett.

100 cm 0615-0930 72242

110 cm 0615-0930 72376

90 cm 0615-0930

90 cm 0615-0930

72412

72451

1 Pompondahlia

1 Dahlia

1 Ixia mix

’Wizard of Oz’ Många har låtit sig trollbindas av denna vackra bolldahlia. Dess mjukt rosa färg ljusnar i takt med att blomman utvecklas och stjälkarna är mörka, nästan lila. Den håller sig fin hela säsongen och blir en underbar snittblomma i lagom höjd.

’American Sunset’ En nätt dahlia där solnedgångens brinnande färger – gult, orange och tegelrött – kombineras på kronbladens fram- och baksidor. Den fyllda blomman påminner om en pompomdahlia och den första följs av många fler.

Ixia, eller afrikansk harlekinblomma, finns i många pigga färger. De skira, klockformade blommorna sitter på långa stjälkar och gör den till en fin snittblomma. Den nätta höjden är perfekt för rabattkanten eller krukan på balkongen.

80 cm 0615-0930 72477

82

DIN ODLARVÄN  2020

80 cm 0615-0930 72603

25-50 cm

3 Lovely Match

0615-0815

73000

Prisgrupper

Romantica En vacker kombo av storblommiga gladioler i intensiva färger. Plantera dem i rabatt eller stor kruka och tveka inte att plocka till snitt när den nedersta blomman slår ut. En ståtligare bukett är svår att hitta.

80-100 cm 73710

Höjd

Blomningsperiod

0615-0930


AKTUELLT Förvara eller låta vara? Flera blomsterlökar och -knölar är fleråriga. Så här övervintrar du dem bäst! Förvara frostfritt Ta in krukan eller gräv upp knölen och förvara svalt under vintern, max 9 °C. Afrikas blå lilja Begonia Crocosmia (Montbretia, kan övervintra i gynnsamt läge) Dahlia Gladiol Kalla Oxalis Väpnarlilja Mindre knölar från t.ex. bukettanemon, freesia och ranunkel kan vara lite knepigare att övervintra, men varför inte prova? Lämna kvar i jorden Täck gärna med exempelvis nedfallna löv eller granris för att skydda mot väta och kyla. Brudslöja Rosenstav Trollrudbeckia Lilja

Kvalitetsarbete i samarbete med blomsterbönder Från och med hösten 2018 provodlas all vår blomsterlök hos de entusiastiska blomsterbönderna Lovisa och Cilla Wendt. Cirka 45 km öster om vårt huvudkontor i Tingsryd, i södra Sverige, driver mor och dotter den småskaliga snittblomsodlingen Fiddekulla Trädgård. Provodlingen är en viktig del av vårt kvalitetsarbete för att säkerställa att blomsterlöken presterar bra i vårt klimat samt stämmer i färg, höjd och form.

BÄST FÖR BINA Bin och andra insekter ser till att växter pollineras så att frön och frukter bildas och är därför en viktig del av ekosystemet. Nektar och pollen är i sin tur insekternas mat. Fyllda blommor har oftast mindre eller saknar helt pollen och nektar. Vill du göra din odling till ett paradis för pollinerare, är detta bra sorter att odla: CROCOSMIA (MONTBRETIA) ’LUCIFER’ DAHLIA ’DRAGON BALL®’ DAHLIA ’BAYOU’ DOFTLILJA ROSENSTAV Se ännu fler sorter på nelsongarden.se

De flesta liljor med Lilium i det latinska namnet går att övervintra, men kejsarliljan och kungsliljan är betydligt säkrare kort på kyligare platser.

TIPS


för odlingstips besök dinodlarvän.se