__MAIN_TEXT__

Page 1

din

MAGASIN OCH FRÖKATALOG FRÅN NELSON GARDEN 2020 – PRIS 20 KR

odlarvän BLOMSTERBÖNDER

NÄRODLADE SNITTBLOMMOR

STOR SÅGUIDE

LYCKAS MED FRÖSÅDDEN

ODLA GURKA

SÅ KOMMER DU IGÅNG

LINDA SCHILÉN

MÅLA MED BLOMMOR

DIN ODLARVÄN  2020

GRATIS FRÖPÅSE

632

FRÖSORTER

I KATALOGEN


1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

1. Aubergin, ’Teresa’ F1 2. Brytböna, ’Mistik’ 3. Kokböna, ’Flambo’ 4. Grönkål, ’Emerald Ice’ 5. Vattenmelon, ’Little Darling’ F1 6. Rädisa, ’Amethyst’ 7. Luktärt, ’Spencer Arthur Hellyer’ 8. Lejongap, ’Lipstick Silver’ 9. Röllika, ’Summer Pastels’ F2 10. Zinnia, Takii’s Choice 11. Grönkål, ’Westlandse Winter’ 12. Frilandsgurka, ’Gele Tros’ 13. Spritärt, ’Blauwschokker’ 14. Chilipeppar, ’Westlandse Lange Rode’


INNEHÅLL

K

an odling läka? Det tror i alla fall jag och mina kollegor här på Nelson Garden. Trots att vi jobbar med frö och odling, är det hemma i våra egna odlingar som vi hämtar nya krafter. Det är dessutom genom odlingen som vi connectar med vänner och familj, vilket Anna beskriver så fint på sidan 6. Oavsett om du har en egen odling eller inte, är det trevligt att kunna ta med det gröna inomhus. Vi håller tummarna för att det ska bli ännu lättare att hitta lokalt odlade blommor i säsong! De närodlade buketterna inspirerar och ger en fingervisning om vilka blommor som passar bra att odla där just du bor. På sidan 10 tipsar våra odlarvänner Lovisa och Cilla om sina favoritblommor som du kan odla själv. Vill du odla dina egna snittblommor, som dessutom håller hela vintern? Bläddra fram till sidan 35. Där hittar du en påse frö till sideneternell i rosa och vitt! Sorten är lättodlad och går att så på friland en bit in i juni. Liksom andra blommor gillar den sol och värme, men är anspråkslösa. Blommorna plockas nyutslagna och torkar snabbt!

6 FRÖNYHETER 2020

Hortonom Anna Lindeqvist berätta om årets frönyheter.

8 AKTUELLT

Så krukväxter, om medicinalväxter och tips för att lyckas med övervintringen.

10 ODLA SNITTBLOMMOR

Hemma hos blomsterbönderna på Fiddekulla Trädgård blomstrar åkern.

15 JORDFÖRBÄTTRING

Jordexperten Anton Sundin hjälper dig att hålla jorden frisk.

18 ODLA DIN EGEN MAT Odla, skörda och tillaga på Ekoforiskt vis.

20 ODLA FÖR HÄLSA

På Lilla Hälsoträdgården får den som behöver en meningsfull vistelse med rogivande aktivitet.

21 GURKGUIDE

Sorttips och råd för att lyckas med gurka.

24 KONSTNÄRENS TRÄDGÅRD För trädgårdsmästare Linda Schilén är sommarblommor en del av färgpaletten.

26 SÅ ENKELT

Guide för sådd av grönsaker och blommor.

”Utgå alltid från den befintliga jorden och jordförbättra.” 29 FRÅGA EXPERTEN

Trädgårdsmästare Veronika N. Steinsholt svarar på vanliga frågor om fröer och sådd.

30 OM VÅRA FRÖER

Så jobbar vi med urval och kvalitet.

31 FRÖKATALOG Våra fröer och lökar 2020.

Lovisa Back Ansvarig utgivare och odlarvän, Nelson Garden Din Odlarvän är producerad av Nelson Garden AB, Lokgatan 11, 362 31 Tingsryd, Sverige, 0477-552 00, nelsongarden.se ANSVARIG UTGIVARE: Lovisa Back, lovisa.back@nelsongarden.se PROJEKTLEDARE/CHEFREDAKTÖR: Lovisa Back ART DIRECTOR/LAYOUT: Markus Danielsson, markus.danielsson@nelsongarden.se ANNONSBOKNING: Ingrid Johansson, ingrid.johansson@nelsongarden.se TRYCK: Löwex Trycksaker AB, Växjö FOTO: Markus Danielsson, Anna Lindeqvist, Lovisa Back, Lovisa Wendt, Marta Dell’Anna, m.fl. Eftertryck av text eller bilder är förbjudet utan överenskommelse med redaktionen. Allt material lagras och kan publiceras elektroniskt. Förbehåll mot sådan lagring och publicering förutsätter tidskriftens godkännande. Trycksaken är tryckt på ett FSC-certifierat tryckeri.

Trycksak 3041 0083

DIN ODLARVÄN  2020

3


VI SKAPAR DITT RUM I TRÄDGÅRDEN! Se kampanjerbjudanden på willabgarden.se

FRI FRAKT

Bygg och köp ditt unika växthus i 3D – direkt på willabgarden.se 4

DIN ODLARVÄN  2020

Alltid fri frakt i Sverige


m o s g i d r ö f n e Podd ! t e v i l s d r å g d älskar trä

växthus

uterum • pooler

uteplats

willabgarden.seDIN ODLARVÄN  2020

5


FRÖEXPERT

hej odlarvän Med årets frönyheter vill jag att fler ska få upptäcka hur avkopplande och välgörande en odling kan vara. Min egen trädgård är mitt andrum där jag gärna tillbringar en stund för mig själv, men också en plats där jag och min dotter Ellen kan spela in videos till hennes fiktiva YouTubekanal. Jag tror definitivt inte att du behöver ha en särskilt stor yta att odla på för att uppnå fördelarna av att odla! Under sena sommarkvällar vänder jag ogräset ryggen och går istället runt och pillar med mina blombuketter. Lejongap ’Lipstick Silver’ blev snabbt en favorit, liksom luktärten ’Spencer Arthur Hellyer’ som med sina långa stjälkar är som gjord för buketter. Jag har aldrig skördat aubergine så tidigt som jag gjorde med nyheten ’Teresa’ F1. Sorten klarade sig dessutom genom sommaren helt utan bladlöss, vilket brukar vara mitt bekymmer med just aubergine. Vädret gjorde säkert sitt – både auberginer och gurkor växte på bra under 2019 – men det är definitivt en sort som kommer att återkomma även hemma i min egen odling. Det tog ett tag innan jag lät fröbaljorna på ’Blauwschokker’ utvecklas helt. De flesta skördades redan som späda baljor och åts upp likt sockerärtor. Det är en riktig multigrönsak som kan ätas i flera växtstadier – på sidan hintill ger vi tips på ännu fler. Avslutningsvis vill jag slå ett slag för odling av de där lite knepigare grödorna. Vattenmelonen ’Little Darling’ F1 blir inte så stor och hinner därför mogna även i skyddade lägen här uppe i norr. Härodlat kan definitivt bjuda på smakupplevelser från hela världen! ANNA LINDEQVIST

Hortonom och odlarvän, Nelson Garden

6

DIN ODLARVÄN  2020


SÅ I TID BEHÖVER LITE LÄNGRE TID PÅ SIG OCH SÅS DÄRFÖR TIDIGT PÅ VÅREN. Aubergine Chili

SÅ I OMGÅNGAR UNDER SOMMAREN VÄXER SNABBT OCH HINNER GE SKÖRD I FLERA OMGÅNGAR. Grönkål Brytböna Rädisa

SPRITÄRT ’BLAUWSCHOKKER’

’Blauwschokker’ är en högväxande ärt med lila baljor som ger flera möjligheter till skörd! Skörda de platta skidorna som sockerärt Låt baljan svälla upp och skörda färska ärtor Låt baljan torka och skörda torra ärtor Färska blomskott är dekorativa och goda i sallader

RÖLLIKA ’SUMMER PASTELS’ F2

Röllika är en riktig fjärilsmagnet och fungerar som värdväxt för larver av många dagfjärilar och nattfjärilar. Eftersom den blommar större delen av sommaren och dessutom är perenn, är den en bra växt för dig som vill göra din odling till ett paradis för pollinerande insekter. I torra lägen gör sig röllika alldeles utmärkt! Andra sorter som fungerar bra där det är torrt är salvia, timjan, blå bolltistel och lavendel. TIPS! Se till att du har gott om plats för röllikan – den breder gärna ut sig.

LUKTÄRT,

’SPENCER ARTHUR HELLYER’ Luktärter med namnet Spencer i sortnamnet hör till de lite nyare sorterna. De blommar med stora blommor på långa stjälkar och har inte lika stark doft som de äldre sorterna. Särskilt bra för dig som vill plocka buketter att ställa inomhus!

FRILANDSGURKA, ’GELE TROS’ Äntligen en gul gurka från ekologiskt odlat frö! Om frukten skalas är den god att äta färsk, annars är sorten främst tänkt för inläggning och bör skördas fullt mogen. Sorten kan odlas på friland, bänk och i växthus. Tänk på att låta steklar, bin och andra pollinerare få flyga in och ut ur växthuset – annars behöver du pollinera dessa gurkplantor för hand.

DIN ODLARVÄN  2020

7


AKTUELLT SÅ KRUKVÄXTER BLOMSTERLÖNN kallas också klockmalva. Bladen ser ut som små lönnlöv och blommorna påminner om hibiskus. Ser exotisk ut men är mycket lättodlad! MALABARSPENAT klättrar och är mycket dekorativ. Dessutom ätbar! Använd likt spenat. PALETTBLAD är med sina färgstarka blad svår att missa! Lätta att odla upp från frö och bland de enklaste växterna du kan ta sticklingar från. SENSITIVA brukar kallas Rör mig ej eftersom den fäller ihop sina blad vid beröring. Mycket rolig växt att odla!

MEDICINALVÄXTER...

...eller läkeväxter är ett samlingsnamn för växter som har använts som läkemedel eller för framställning av läkemedel. Ofta är det just dessa växter vi hittar i traditionella örtagårdar, såsom röllika, rödmalva, rudbeckia, fänkål, rosmarin och salvia. En del växter ingår än idag i växtbaserade läkemedel som blivit godkända av Läkemedelsverket. OBS! Använd aldrig en växt i medicinskt syfte utan att rådfråga din läkare!

TIPS

Smaka på svedjerova

Svedjerovan har fått sitt namn av att den förr odlades där man nyligen röjt och bränt mark. Den är särskilt lämplig för gratänger, grytor och soppor, men fungerar också briljant rå, exempelvis tunt skivad i en sallad.

FROSTSÄKER ÖVERVINTRING

Har du krukodlade perenner som ska stå ute över vintern? Välj en frosttålig kruka som inte riskerar att frysa sönder. Det är också en god idé att klä in krukan i ett krukskydd som skyddar rotsystemet mot frost och kalla vindar. 8

DIN ODLARVÄN  2020

VARDE LJUS

Bra riktvärden för växter som övervintras inomhus är belysning i 8–10 timmar per dygn, gärna mer. För frösådder och sticklingar brukar 12–16 timmar vara lagom. Det är alltså en bra idé att koppla en timer till din växtbelysning. Om dina plantor står i ett fönster där ljusinsläppet under dagen är bra, är det dessutom smart att låta den vara släckt en stund mitt på dagen. På så sätt värnar du om både miljön och plånboken.


Foto: Joel Wåreus

BLOMSTERTiD. DEN KOMMER. TRÄDGÅRDSMÄSSAN 26–29 MARS

DIN ODLARVÄN  2020

9


10

DIN ODLARVÄN  2020


blomsterbönderna i fiddekulla Blomsterbönderna Lovisa och Cilla Wendt är odlarna bakom den småskaliga snittblomsodlingen Fiddekulla Trädgård. Med sina vackra och hållbart odlade buketter, kreativa workshops och självplock vill de dela glädjen och inspirationen med resten av världen. TEXT: Maria Fors Östberg FOTO: Lovisa Wendt, Markus Danielsson, Lovisa Back

D

et är precis så vackert som man föreställer sig. En Smålandsidyll med faluröda trähus, ringlande stengärden och ett ljuvligt hav av blommor, odlade med slit och kärlek och egen hönsskit. Här möter vi mor och dotter Wendt i det lilla familjeföretaget som producerar svenskodlade blommor i säsong, hållbart odlade och garanterat giftfria. Småskalighet i långsamhetens lov. KONTRASTER

När Lovisa avslutade utbildningen i trädgårdsgestaltning och ekologisk odling på Capellagården visste hon att hon skulle starta ett eget företag hemma på gården. Eftersom även Cilla är trädgårdsutbildad föll det sig naturligt med en grön inriktning. Trädgårdsintresset har alltid funnits och så länge de bott på gården har de odlat ihop. Men trots den gemensamma nämnaren har de helt olika personligheter, mor och dotter. Cilla beskriver sig som den praktiska realisten, en arbetsmyra med båda fötterna på jorden som ibland drar i nödbromsen. Lovisa är en sann konstnärssjäl, med öga för form och detaljer, som älskar att nörda ner sig i växtkunskap. Dessutom en idealist, som fylls av visioner snarare än hinder. – Så många människor har bra idéer, säger Lovisa. Tänk vad många häftiga saker som hade skapats om vi inte låtit våra begränsningar styra. Jag har inte den spärren,

för mig är ingenting omöjligt. Det kan vara både en styrka och en förbannelse. Hon berättar att det fanns en stor längtan att öppna upp gården för allmänheten. En längtan om att få dela det med andra, att få inspirera. 2017 öppnade de trädgårdsbutiken med egenodlade plantor av grönsaker, örter och perenner samt ett urval av trädgårdstillbehör. Det är coolt att odla sin egen mat. Men det är inte tomatplantorna eller kålen Lovisa går igång på. Det är blommorna som är hennes passion. – Jag älskar blommor, säger hon med eftertryck. De väcker något speciellt i mig och är det vackraste jag vet. Det är med blommorna jag får utlopp för min lekfulla och konstnärliga sida. Jag tycker om de vackra färgerna, jag njuter av skönheten och älskar att fotografera dem.

DIN ODLARVÄN  2020

11


– Med våra färskplockade buketter av egenodlade blommor i säsong önskar vi ge ett alternativ till alla blomsterälskare, förklarar Lovisa, som tillsammans med Cilla driver Fiddekulla Trädgård. Redan till påsk öppnar gårdsbutiken med egenodlade penséer, narcisser, tête-à-têteer, tomatplantor samt lite hantverk och trädgårdstillbehör, för att så småningom fyllas upp med tulpaner i alla möjliga färger och former.

EN DAG PÅ GÅRDEN

Dagarna på Fiddekulla börjar med att de släpper ut hönsen i gröngräset och Lovisa och Cilla går tillsammans igenom odlingarna. Efter ett morgonmöte börjar de skörda dagens blommor. De plockar allting som är i ett precis perfekt stadium, om någon blomma är för utslagen får den stå kvar och förgylla platsen. Därefter öppnar de butiken och fortsätter med dagens många sysslor. Vattna, så frön, plantera om sådder, gå igenom Nelson Gardens provodling, preparera bäddar ute på åkern, både med handkraft och med hjälp av traktor. Dagarnas innehåll växlar med säsongen och ingen dag är den andra lik. ÅRET RUNT

Från vår till höst levererar Fiddekulla säsongens vackraste blommor. Frilandsodlingarna på drygt 1 000 kvadratmeter ger allt från tulpaner till dahlior, från snödroppar till solrosor. Dessutom finns det två glasväxthus samt två odlingstunnlar med en sammanlagd yta på runt 200 kvadratmeter. Ute på blomsteråkern har Fiddekulla Trädgård i uppdrag att testodla det stora lök- och knölsortimentet från Nelson Garden, en viktig del av deras kvalitetsarbete. 12

DIN ODLARVÄN  2020

Att vara blomsterbonde är ett heltidsjobb året om. Redan i november och december påbörjas planeringen av nästa säsong, och de första fröbeställningarna läggs. Vill man ha ovanliga sorter, och det vill Fiddekulla, måste man vara ute i god tid. Årets två första månader bjuder på ett välbehövligt lugn även om förberedelserna puttrar på. De fixar och renoverar. På vårkanten myllas de första fröerna ner i jorden. Gårdsbutiken öppnar till påsk med en palett av egenodlade penséer, narcisser, tête-à-têteer, tomatplantor samt lite hantverk och trädgårdstillbehör. På våren, när det är högsäsong för tulpaner, löper Lovisa som en vettvilling mellan butik och kylrum. Sorterna är ovanliga – dubbla, fyllda, fransiga och väldoftande. Lyxtulpaner som känns spännande och kul och har det där lilla extra. – Med våra färskplockade buketter av egenodlade blommor i säsong önskar vi ge ett alternativ till alla blomsterälskare, förklarar Lovisa. Vi hoppas att våra buketter utstrålar något speciellt, vi lägger till exempel gärna till bärkvistar, myntakvistar eller någon ovanlig frökapsel. Eller varför inte någon tomatkvist som hänger ut?


DIN ODLARVÄN  2020

13


Från vår till höst levererar Fiddekulla säsongens vackraste blommor. Frilandsodlingarna på drygt 1 000 kvadratmeter ger allt från tulpaner till dahlior, från snödroppar till solrosor.

På sensommaren, när den stora blomningen exploderar på åkern är högsäsongen igång för fullt. Då levererar de hinkvis med blommor och säljer både buntar, hinkar och buketter med blommor från gården. Dagarna fylls med självplock och kreativa workshops. Höstlöken kommer i tusental, vårens blomning förbereds och de börjar redan längta efter nästa vår! RART OCH LÄTTPLOCKAT

Hur väljer man ut vad som ska odlas? Lovisa berättar att snittblomssortiment väljs med omsorg. Det ska helst innehålla ovanligare sorter som man inte finner överallt. Det blir ungefär 100–150 olika sorter varje år. De ska vara lätta att plocka och vara villiga att blomma om och om igen ju mer man plockar. De flesta av våra klassiska sommarblommor som zinnior, astrar, luktärter med flera är sådana, och även dahlian. Dahlian är inte bara Lovisas favoritblomma, det är även en återkommande storfavorit hos kunderna.

14

DIN ODLARVÄN  2020

– Lejongap är en annan favorit. Den är pålitlig, lättplockad och finns i många färger, säger Lovisa. Förra säsongen valde vi sorter ur serierna Chantilly och Madame Butterfly. Rosenskära tycker vi också mycket om, och även om den inte står i blom är den fin med sitt dilliknande bladverk att använda som grönt i buketterna. DELAD GLÄDJE

Självplockningen på blomsteråkern är speciell. Från början hade de inte en tanke på att erbjuda det, den kom till på förfrågan. Så det var med viss tvekan de öppnade grindarna men när de kunde se all glädje hos människorna ute på fältet visste de att de hade tänkt rätt. Det blev verkligen hur lyckat som helst. Den glada nyheten om självplock på Fiddekulla spred sig snabbt på sociala medier. – Jag kan fortfarande leva på glädjen från när vi för första gången öppnade upp självplockningen, säger Lovisa. Det är något speciellt med att få dela lyckan med andra, det är det bästa! Kanske är det det jag tycker om mest av allt i hela världen, att dela glädjen.

Namn: Lovisa och Cecilia Wendt Ålder: 27 och 59 år Bor: Fiddekulla i södra Småland Gör: Blomsterbönder, odlar snittblommor Drömmer om: – Att utveckla vår plats ännu mer, göra den till ett mysigt utflyktsmål, kanske med en damm och bygga ett nytt, stort glasväxthus. Vi vill hålla ännu fler workshops och bjuda in och samarbeta med andra spännande personligheter och skapare. Vi vill nå ut med det vi odlar och glädja fler människor med våra blommor i säsong. Göra det vi gör, fast ännu bättre och finare och smidigare helt enkelt. Fiddekulla Trädgård finns på Facebook eller som @fiddekullatradgard på Instagram.


hellre jordförbättrare än flitig gödslare En frisk jord är en förutsättning för en frisk odling – men vad innebär det? Vi tog ett snack med jordexperten Anton Sundin. TEXT: Thérése Larsson FOTO: Elisabeth Svalin Gunnarsson/Bokförlaget Langenskiöld, Lovisa Back

DIN ODLARVÄN  2020

15


E

n frisk jord är en förutsättning för liv. Vi kan varken andas, äta eller dricka om vi inte sköter våra jordar på ett hållbart sätt. Men vad är en frisk jord? Och hur gör man för att skapa den? Enligt Anton Sundin, en av författarna till Trädgårdsboken om jord, handlar det om att skapa fina förutsättningar för mikroorganismer och daggmaskar.

ner och omvandlar till näring åt växterna. Ju mer organiskt material desto fler maskar och mikroorganismer som ökar mullhalten och jordens fruktbarhet. I Sverige finns tre huvudsakliga jordarter; lerjord, siltjord och sandjord, där lerjorden har minst kornstorlek och sandjorden störst. – Utgå alltid från den befintliga jorden och jordförbättra. När du vet vilken jord du har är det lätt att ta nästa steg, säger Anton Sundin.

ODLANDET LUGNAR

Anton Sundin är uppvuxen på 90-talet med en oro för planeten och ett stort intresse för hållbarhet. Trädgårdsodlandet sprang han på av en slump och insåg snart att det var ett utmärkt sätt att tackla sin klimatoro. Genom att skapa en frisk jord och odla kunde han göra något konkret som gör skillnad. I dag är han utbildad trädgårdsmästare och författare till en bok om ormbunkar och en om jord. – Min generation är uppvuxen med en ständig oro för planeten. Odlandet har gett mig ett lugn. Jag älskar att skapa vackra miljöer som gör att människor trivs och mår bra och en frisk jord är en förutsättning, säger Anton. JORDENS FRUKTBARHET

För att skapa en frisk jord behöver mikroorganismerna i jorden få tillgång till löv, gräs, gödsel, halm och kompost som de bryter

16

DIN ODLARVÄN  2020

VIKTIGA HÅLRUM

En lerjord klumpar ihop sig och är relativt tungarbetad. Fördelen är att lerjorden bildar s.k. aggregat fulla med porer och hålrum där vatten och näring kan bindas vilket gynnar växterna. Genom att kontinuerligt tillföra organiskt material får organismerna vad de behöver, vilket skapar välmående och bördiga jordar, vilket i sin tur ger mer näringsrika grönsaker. Det organiska materialet gör dessutom lerjorden mer lättarbetad. Sandjorden är lättbrukad, luftrik och blir snabbt varm på våren. Den saknar dock aggregat vilket gör att den släpper igenom både vatten och näring och snabbt blir både vattenoch näringsfattig. Men genom att tillsätta organiskt material kan sandjorden med hjälp av mullämnena bilda aggregat och därmed bli bättre på att hålla vatten och näring.

Namn: Anton Sundin Ålder: 28 år Bor: i 50-tals villa i Skellefteå Favoritgrönsak att odla: palsternackan som är god både i soppa och att rosta i ugn tillsammans med olivolja och salt Bästa musiken i trädgårdslandet: Bruce Springsteen Odlandets baksida: intensiva och tröttsamma vårar Bästa odlingstips: odla det du hinner med Hemligheten bakom lyckad odling på kallare breddgrader: mycket stenar i trädgården som lagrar och avger värme Favoritväxt: den färgsprakande ormbunken blodbräken Gör: trädgårdsmästare och författare Böcker: Trädgårdsboken om jord (2016) och Ormbunkar (2019) som givits ut av Bokförlaget Lagenskiöld


SÅ TAR DU REDA PÅ VILKEN JORD DU HAR

1. Gräv en 20 centimeter djup grop i jorden. 2. Ta en näve jord och lägga den i en glasburk. Fyll på med vatten, häll i några droppar diskmedel och låt stå i minst två timmar. 3. G ranska hur jorden delat upp sig för att se vilken mineral (kornstorlek) som dominerar. Det behövs mycket sand för att jorden ska kallas sandjord medan det krävs relativt lite lermineral för att den ska bli en styrande faktor. 4. Du kan även blöta händerna och rulla jorden till en lång ”korv” mellan handflatorna. Om jorden håller ihop innehåller den mycket lera. Om den faller isär är det sandjord.

NATUREN SOM FÖREBILD

I naturen finns ingen bar jord. Där samlas organiskt material naturligt på toppen. Anton tipsar om att följa samma princip i trädgårdslandet: – En oskyddad jord torkar ut snabbare och näringen försvinner. Dessutom kan sol och blåst förstöra det översta jordlagret – så lägg det organiska materialet på toppen istället för att gräva ner det i jorden. Att gräva ner mycket växtdelar under jorden kan dessutom sätta igång en rötningsprocess och gasbildning som inte är bra för växtrötterna. Om du laddar en pallkrage med köpjord bör du göra på samma sätt. – Köpejord innehåller i regel mycket torv som snabbt bryts ner och försvinner. Fyll gärna på med ett 5-10 centimeter tjockt lager gräsklipp på toppen med jämna mellanrum, säger Anton. ANLÄGGA TRÄDGÅRDSLAND

Anton är nybliven husägare och i full färd med att skapa förutsättningar för framgångsrik odling i Skellefteå.

– Man vill ju gärna komma i gång med grönsaker, blommor och perenner på en gång men det första året fokuserar jag på gröngödsling, säger Anton. Han har grävt upp ett trädgårdsland, lagt på kompostjord och sått klöver och andra örter för gröngödsling. När växterna senare vissnar blir de ett snabbt och värdefullt tillskott till mikroorganismerna, och rötterna lättar upp den kompakta jorden. – Att få till en bra jord kan ta väldigt många år vilket är frustrerande när odlingssuget är starkt. Men att börja med jordförbättring lönar sig i längden, säger Anton. Han har dessutom startat en kompost som ökar oddsen för en spirande odling runt hörnet. – Det är mycket mer hållbart att satsa på en frisk jord av naturligt material från trädgården än att köpa gödsel i affären som rinner rakt igenom jorden om den inte är tillräckligt mullhaltig, säger Anton. Tips på hur du anlägger en kompost på s.49.

DIN ODLARVÄN  2020

17


odla din egen mat Nära Söderåsens Nationalpark i södra Sverige odlar Rikard och Mikaela grönsaker till sig själva, till barnen och till hungriga gäster. I Ekoforias utomhusrestaurang Härligheten serveras det vedugnsbakad pizza på löpande band, garnerad med vad som finns tillgängligt på gården och i dess omgivning. Genom sin odling vill de inspirera alla besökare till ett hälsosamt liv för oss själva och vår planet och – inte minst – bjuda på fantastiskt god mat. TEXT: Lovisa Back FOTO: Markus Danielsson

VARFÖR ODLAR NI OCH HUR?

Vi odlar maten vi vill äta, helt naturligt och med stor kärlek och respekt för Moder Jord. Innan vi kom hit till gården hade den stått tom. Där det tidigare var kohage odlar vi nu grönsaker på vad vi själva kallar Ekoforiskt vis. Under de 6 år vi har bott här har odlingen vuxit fram och vi odlar bland annat olika sorters kål, sallat, bönor, majs, squash, rödbetor, morötter, potatis och kryddor. Även de två växthusen har fått växa fram bit för bit och är byggda av återbrukat material. Där odlar vi mest tomater och chili, men även melon och gurka. 18

DIN ODLARVÄN  2020

EKOFORISK ODLING – BERÄTTA MER!

Vi vill värna om det naturliga kretsloppet och strävar efter att bara använda gårdens egna resurser. En stor del av trädgården täckodlas. Vi tillför organiskt material ovanifrån, vilket bidrar med näring samtidigt som vi låter jorden under vara orörd. På så vis stör vi inte de mikroorganismer som lever där. För en så liten verksamhet som vår är det inte lönsamt med en ekologisk certifiering. Vi tycket dessutom det är orimligt att vårt sätt att odla – utan bekämpningsmedel och konstgödsel – är det som ska märkas upp. Borde det inte vara det omvända? ODLAR NI VINTERTID?

När hösten – och rådjuren – kommer flyttar vi in en del kålplantor till växthuset som hålls frostfritt tack vare spillvärme från en värmepanna. Eftersom vi odlar vårt eget utsäde övervintrar vi även tvååriga grönsaker som morötter och rödbetor, som sätter frö först år två. I vårt varmväxthus odlar vi mikroblad året runt. Det är små näringsrika skott av olika grönsaker, exempelvis olika sorters kål, amarant och rädisa. Mikroblad är fantastiskt smakrika och passar bra till att laga goda och varierade sallader, alla dagar på året.


RECEPT:SQUASHROSOR Namn: Rikard, Mikaela, Rio och Aimo Bor: Utanför Perstorp i Skåne Gör: Odlar och driver Ekoforia med sommarcafé/restaurang. De arrangerar även aktiviteter såsom skördefester och Valborgsfirande, samt tar emot förbokade sällskap. Ekoforia finns på Facebook eller som @Ekoforia samt på Ekoforia.se

INGREDIENSER SQUASHROSOR 1 stor squash 1 msk honung 1 msk valnötter

INGREDIENSER RÖDBETSKRÄM (FYLLNING) 1 stor rödbeta eller 2 mindre 3 - 4 jordärtskockor 2 vitlöksklyftor 1 chèvreost (kan uteslutas eller ersättas med mjölkfritt alternativ) 2 - 5 shiitakesvampar GÖR SÅ HÄR 1. Hyvla squashen tunt med en osthyvel eller mandolin. 2. Skala, dela och koka rödbetorna mjuka. Ju mindre bitar, desto snabbare går det. 3. Skala och stek jordärtskockorna tillsammans med vitlök tills de blivit mjuka. Skiva shiitakesvampen och vänd ner mot slutet. Svampen behöver bara få lite färg. 4. Mixa rödbetsbitar och jordärtskocksfräset till en slät röra. Tillsätt chèvreosten och mixa lite till. 5. Bred ut rödbetsröran på dina squashrämsor och rulla ihop. Ställ rullarna i en smord form. Baka i ungen tills de har fått färg, ca 20 minuter i 200 grader. 6. Toppa squashrosorna med honung och valnötter.

Besök Ekoforia i sommar! Håll utkik på hemsidan ekoforia.se efter öppettider samt gårdens pizzakvällar och fester.

Tips! Servera gärna squashrosorna med bondbönskräm, picklad kålrabbi och rostad potatis. Rikards recept hittar du på dinodlarvän.se. Där visar vi också bilder på hur du rullar ihop dina squashrosor.

DIN ODLARVÄN  2020

19


Suset från vajande björkar och knastret från gårdsgrus ramar väl in vårt besök på den lilla gården i Heberg. Lilla Hälsoträdgården erbjuder Grön Rehab, vilket handlar om att erbjuda en meningsfull vistelse och rogivande aktivitet i odlingen och i naturen runt ikring.

odla för hälsa TEXT OCH FOTO: Lovisa Back

– Vi vänder oss till personer sjukskrivna för stressrelaterad eller psykisk ohälsa, såsom depression och utmattningssyndrom, men givetvis behöver de välgörande effekterna av odling och trädgård inte vara begränsade till sjuka personer, berättar Josefin Gavie, verksamhetschef och trädgårdsterapeut på Lilla Hälsoträdgården. Lilla Hälsoträdgården har sedan tre år tillbaka vårdavtal med Region Halland och tar emot remisser från Hallands vårdcentraler. Verksamheten bygger på naturens positiva betydelse för vår hälsa, odlingsglädje och vikten av att sakta ner tempot. Och det är inte bara personer som lider av en sjukdom som kan gynnas av just trädgård och odling. – Att vistas och arbeta i trädgården är en stor kontrast mot det allt snabbare tempo vi upplever i samhället. Mitt i all stress glömmer vi att återhämta oss och riskerar att tappa kontakt med lugnet, och även med naturen. I odlingen saktar vi ner farten och får dessutom ökad förståelse för exempelvis var vår mat kommer ifrån, förklarar Josefin. Eivor Gavie, som är undersköterska och dessutom utbildad i naturunderstödd rehabilitering och trädgårdsterapi, förklarar att hälsoträdgårdens design bygger på miljöpsykologiska teorier. Beroende på mentalt tillstånd söker vi oss till olika typer av naturmiljöer och aktiviteter, vilket Lilla Hälsoträdgården har tagit i beaktning. Hälsoträdgården består av flera rum, där vart och ett fyller en funktion för exempelvis 20

DIN ODLARVÄN  2020

återhämtning eller aktivitet. Det är också någonting du kan låta dig inspireras av i din egen odling. – Att få ge näring åt och vårda det som växer skapar en känsla av meningsfullhet i att också vårda sig själv. Att se någonting en själv sått från frö växa väcker både glädje och förundran för den växtkraft som finns i det lilla fröet. Att plantera är att ha hopp om framtiden! avslutar Josefin.

Tips till din egen hälsoträdgård

1. Aktivitet och vila Se till att det finns utrymme för både och – att bara vara är otroligt viktigt! 2. Odla med dina sinnen Plantera växter som doftar eller är spännande att känna på. Gräs som susar i vinden är också mycket rogivande. 3. Naturligt skydd Låt träd och buskar ge skydd mot starka solstrålar. Odla blommor som uppskattas av pollinatörer och ge dina fröer bästa förutsättningar genom att använda bra jord och organisk gödsel. 4. Gör det enkelt för dig själv Skippa hetsen – missar du en försådd är det inte hela världen. Det finns massor som går att så resten av sommaren! Upphöjda bäddar spar grävarbete och växterna trivs utmärkt. 5. Njut och ha roligt Odla grönsaker som du tycker om att äta och blommor som du älskar att förgylla din vardag med.

Namn: Josefin Gavie och Eivor Gavie, dotter och mor Bor: Heberg, strax söder om Falkenberg Gör: Driver Lilla Hälsoträdgården med Grön Rehabilitering i Halland. Josefin är beteendevetare och Eivor undersköterska med utbildning inom naturunderstödd rehabilitering, trädgårdsterapi och hälsoträdgårdens design. Lilla Hälsoträdgården driver dessutom en småskalig odling av snittblommor i säsong och arrangerar kreativa workshops i hälsoträdgårdens lugn. Läs mer på lillahalsotradgarden.se och följd dem på Instagram som @lillahalsotradgarden.


GURKGUIDE

gurka Gurka en av de mest populära grönsakerna i grönsaksdisken. Precis som med tomat är det stor skillnad i smak på egenodlad gurka och den du hittar i butik. Odla själv och prova! TEXT: Lovisa Back FOTO: Anna Lindeqvist, Lovisa Back, Markus Danielsson

DIN ODLARVÄN  2020

21


VÄXTHUS ELLER FRILANDSGURKA?

Gurkor är lätta att lyckas med, under förutsättning att de odlas där de trivs. En frilandssort är härdigare och klarar av en del väderomslag och kyla. Många av frilandssorterna behöver dessutom pollineras för att sätta frukt, vilket sker bäst utomhus där insekterna trivs. Det omvända gäller också – en växthusgurka mår sällan bra utomhus då det är alldeles för stora väderomslag och kyla. Se symboler för friland respektive växthus i vår fröpåseguide på s.44.

VÄXTHUSGURKA

ODLA GURKA FRÅN FRÖ

GURKOR ÄLSKAR VÄRME och växer

fort. Det är bäst att inte så dem för tidigt, ungefär en månad innan utplantering brukar vara lagom. Så gärna dina gurkfröer i kärl som kan brytas ner i jorden för att slippa ta dem ur krukan vid utplantering. Gurkor har nämligen känsliga rötter och vill inte ha för mycket beröring. DET GÅR ÄVEN ATT DIREKTSÅ GURKA

ute i trädgårdslandet. Vänta tills jorden har hunnit bli tillräckligt varm, gärna omkring 15 grader. Har du problem med sniglar kan det dock vara bra att förodla eftersom de små plantorna är känsliga för snigelangrepp.

NÄR DU PLANTERAR OM GURKAN ska jordytan alltid nå samma nivå på stjälken som innan, inte djupare. Gurkplantan kan nämligen få rothalsröta, en sjukdom som leder till att stammen ruttnar och går av, om stammen blir för blöt.

GURKOR GILLAR GOTT OM

UTRYMME och massor med sol. Plantera gurkplantorna med rejäla avstånd för att minska risken för sjukdomar. Ska gurkan stå i kruka på balkongen eller uteplatsen kan du sätta plantorna i en djup kruka som rymmer minst 10 liter jord. Det är viktigt med hål i krukans botten för att överflödigt vatten ska kunna rinna ut. NÄR GURKAN BÖRJAR VÄXA TILL SIG

ytterligare är det bra att ge de slingrande rankorna stöd och även binda upp dem. På så vis undviker du att plantan bryts och det blir lättare att skörda gurkorna så småningom.

VAR NOGA MED ATT GE ORDENTLIGT

MED NÄRING under hela sommaren. Det finns flytande växtnäring som du kan blanda ner i vattnet lite då och då i samband med bevattning. Gurka behöver massor av vatten för att utvecklas och har ett stort näringsbehov.

Se alla gurkfröer på s.57.

22

DIN ODLARVÄN  2020

Växthusgurkan trivs i det jämna, varma och fuktiga klimatet som är i ditt växthus. Saknar du växthus? Prova ett skyddat läge i trädgården eller på balkongen och håll tummarna för en varm sommar! ’DELISTAR’ F1 Krispig och aromatisk gurka med söt smak och tunt skal. Sätter bara honblommor. ’LOUISA’ F1 Långa, mörkgröna slanggurkor. Sätter bara honblommor. ’PASSANDRA’ F1 Slanggurka med lite mindre gurkor och något knottrigt skal. Sätter bara honblommor.

FRILANDSGURKA

Förr var det i princip bara Västeråsgurkan som odlades på friland men idag finns det betydligt fler sorter att välja mellan. Skörda gärna när de är någon centimeter kortare än du tror att de ska bli – då minskar du risken för att de ska smaka beskt. ’MARKETER’ En frisk och härdig sort med långa, mörkgröna frukter. ’PROFI’ F1 En fin gurka för inläggning. Sätter bara honblommor. ’TANJA’ Sorten ger slanggurkor med tunt skal som är godast färska.


1

2

3

ODLA EN FÖNSTERGURKA

4

5

6

FAVORITSORTER

1. ’PICOLINO’ F1 Minigurka med ett kompakt växtsätt. 2. ’IZNIK’ F1 Mingurka med ett kompakt växtsätt.

3. ’RHENSK DRUV HG’ Lättodlad och snabbväxande gurka för inläggning. 4. ’GELE TROS’ Bäst för inläggning men går att äta färsk.

5. ’LANGELANDS KAEMPE’ Asiegurka/jättegurka med mycket fruktkött och

litet kärnhus. 6. ’LEMON’ Spännande, rund gurka som ger riklig skörd.

Även du som bor i lägenhet kan odla gurka! Sorten ’Hopeline’ F1 är en favorit bland fönsterodlare eftersom den ger små, krispiga gurkor och – inte minst – bildar en fin gardin i ditt fönster. Även ’Baby’ F1 är populär bland inomhusodlare. Tänk på att det torra, mörka inomhusklimatet inte är optimalt för gurkplantan. Risken för ohyra ökar. Störst chans att lyckas har du om du odlar med växtbelysning.

TIPS

RECEPT: DILLGURKA Snabbpicklad gurka! Om du vill, kan du lägga gurkskivorna i press mellan två tallrikar en stund innan de blandas med kryddlagen. Då släpper de ifrån sig vatten, och tar bättre upp smaken från inläggningen.

PARTENOKARP...VADÅ?

INGREDIENSER

Vissa sorter ger bara honblommor och är självpollinerande. Dessa kallas ofta ”helt feminina” eller ”partenokarpa”. Om de odlas med gurksorter som sätter hanblommor kan en självpollinerande honblomma ändå bli pollinerad av en hanblomma från en annan planta. Då riskerar frukten att bli osmaklig.

1 gurka av slangtyp 1/2 dl ättiksprit (12 %) 1 dl strösocker 2 dl vatten 1 msk hackad dill

Läs noga på fröpåsen. På fröpåsen står det om sorten endast sätter honblommor. Denna ska då inte odlas med gurkor som ger hanblommor. Är du osäker? Hör av dig till vår odlarhjälp på konsument@nelsongarden.se.

Skiva gurkan och lägg i en burk. Blanda ättikssprit, socker, vatten och dill. Varva med gurkan och förvara i kylen.

GÖR SÅ HÄR

DIN ODLARVÄN  2020

23


blommor istället för målarfärg Hur skapar man ett blommande konstverk i rabatten? Trädgårdsmästaren och konstnären Linda Schilén tipsar om vackra sommarblomster. TEXT: Thérése Larsson FOTO: Markus Danielsson

FEM SÄKRA SORTER FÖR EN VACKER SOMMARBUKETT 1. Blomstermorot Daucus carota 2. Fjärilsblomster Schizanthus pinnatus 3. Rosenskära Cosmos bipinnatus 4. Rävsvans Amaranthus caudatus L. 5. Ekorrkorn Hordeum jubatum L.

24

DIN ODLARVÄN  2020


L

inda Schilén är uppvuxen i ett kreativt hem fyllt av målarburkar och penslar. Köksbordet var ofta täckt med en tålig vaxduk som skydd för ett ständigt skapande. Men det fanns inte ett överflöd av pengar vilket ställde större krav på kreativitet. – När vänner och grannar köpte tapeter köpte vi färg och mönstermålade väggarna och smyckade hemmet med blommor, säger Linda Schilén. Idag är hon trädgårdsmästare, konstnär, föreläsare och en inspirerande trädgårdsprofil i radio, teve och på mässor. – Jag älskar att skapa. Skillnaden mellan konstnären och trädgårdsmästaren är egentligen bara verktygen och materialen. Som trädgårdsmästare byter jag ut pensel mot spade, målarduk mot jord och färg mot blommor, säger Linda. TON I TON

Linda älskar ettåriga sommarblomster och tipsar om att välja blomsorter som går ton i ton och att bryta av med någon färgstark blomma som konstrasterar för att skapa spänning. Hon jämför med en sjungande kör där det krävs olika stämmor och skalor för att skapa vacker dynamik: – Precis som en kör med endast sopraner blir

en rabatt med bara en sorts blomma enformig och tråkig. En färgstark blomma förhöjer upplevelsen och kan liknas vid körens solist. Vill man gå steget längre med skapandet tipsar hon om att även blanda blommor med olika formspråk: – Blanda knappformade och spiralformade blommor med prydnasgräs och vackra bladverk. Då händer det verkligen något! VÄLJ PLATS

Lindas trädgård norr om Stockholm består av olika ”rum”. Alla med sin egen personliga prägel. – Jag använder aldrig måttband eller ritar upp mina trädgårdsplaner på papper. Jag sätter mig hellre på platsen och känner in vad som behövs för att skapa en mysig och harmonisk atmosfär, säger Linda. Hon vill inte ha det så tillrättalagt utan föredrar när det ser lite vildvuxet ut men ändå format av en mänsklig hand. – Jag älskar att gå runt i trädgården och se vad naturen hittat på när jag varit bortrest ett par dagar. Ibland ser det bara vildvuxet och ovårdat ut, men ofta har naturen passat på att skapa något oväntat och vackert på egen hand.

MER OM LINDA

Bor: Sundbyberg strax norr om Stockholm. Bästa musiken för kreativt trädgårdskapande: Miriam Bryant och Seinabo Sey Drömmer om: Bo på en gård nära Stockholm med stor uppvuxen trädgård, växthus, stall, hagar, insjö och kvällssol. Favoritblomma: blomstermorot Daucus carota Starkt odlingsminne: När jag insåg storheten i brännässlor. Från att ha varit irriterad på dem och sett dem som ett besvärligt ogräs som gjorde mig illa till att de är en bekräftelse på bördig jord och dessutom gynnar fjärilar, är goda att äta och blir till bästa gödselvattnet. Aktuell med: Boken Konsten att skapa trädgårdens rum som släpps våren 2020.

DIN ODLARVÄN  2020

25


så enkelt

Att odla från frö ger stor variation och mångfald i din odling. Dessutom är det riktigt kul! Här har vi samlat handfasta tips för hur du kommer igång med dina sådder, oavsett om det är i trädgården, på balkongen, på fönsterbrädan eller på köksbänken – varje plats kan sprira! FOTO: Anna Lindeqvist, Lovisa Back, Markus Danielsson

BRA-ATT-HA-LISTA FÖRSÅDD Vissa fröer behöver sås inomhus tidigt på året. Frö Odlingskärl som minidrivhus, pluggbrätten, krukor eller matförpackningar Eventuellt plast att täcka med för att göra ditt eget minidrivhus Såjord eller odlingspluggar Näring Vermiculite UTOMHUSSÅDD Vissa fröer går att så utomhus direkt. Frö Någonstans att plantera, t.ex. i en rabatt, kruka, balkonglåda eller pallkrage Näringsrik jord Näring

26

DIN ODLARVÄN  2020


FÖRSÅ INOMHUS

DIREKTSÅ UTOMHUS

Frösorter som har lång utvecklingstid behöver sås tidigt på året. Aubergine, chili och paprika liksom en mängd sommarblommor är exempel på sorter som behöver en tidig start. A tt så inomhus benämns ofta som förså, förodla eller förkultivera.

Direktsådd ute på friland eller i pallkrage är för det mesta inte krångligare än att peta ner några frön i jorden, men om du känner dig osäker kan du ha nytta av dessa enkla tips. SÅ GÖR DU

1. Rensa bort stenar och ogräs. Gödsla

jorden och vattna så att jorden är fuktig.

SÅ GÖR DU 1. Fyll odlingskärlet med såjord och så fröerna enligt anvisningen på fröpåsen. Om du sår direkt i krukor är det bra att täcka krukan med plast som du sticker små hål i. Det ger jämn fuktighet och risken för uttorkning minskar.

2. G ör små hål eller dra upp en fåra i

jorden. Så fröerna och se till att de inte hamnar för tätt. Då kan det bli svårt att gallra och plantorna får slåss om utrymmet.

3. Täck över fröerna med jord, ju större

blivit några centimeter kan de planteras om i större krukor med näringsrik jord.

fröer desto tjockare jordlager. Riktigt små fröer som t.ex. sallat behöver inte täckas med jord för att gro, men jorden skyddar fröerna från hungriga fåglar.

3. När risken för nattfrost är över flyttar du

4. Vattna försiktigt så att fröerna inte

2. När fröerna har grott och småplantorna

ut plantorna dagtid under en period så att de gradvis anpassar sig för utelivet innan de planteras ut.

flyter iväg.

5. Håll sådden fuktig tills den har grott.

Visste du att… …frö till bönor, ärtor och blomsterkrasse bör sköljas innan sådd. Det gör att fröerna gror snabbare.

ODLA SKOTT – ÅRET RUNT

GRODDA – ÅRET RUNT

Micro Leaf, mikroblad eller microgreens är krispiga grönsaksskott som du kan odla hemma i köksfönstret. De blir klara att skörda på bara ett par veckor. SÅ GÖR DU

Groddar är gott, nyttigt och enkelt att odla. De kan beskrivas som nykläckta frön bestående av frö, rot och stam. Du kan odla dem på köksbänken året runt – det enda du behöver är rent vatten och en burk eller groddbox!

2. Vattna igenom jorden och fördela

1. Skölj fröerna och lägg dem i blöt över

1. Fyll ett tråg med blomjord. fröerna jämnt över ytan.

3. Täck fröna med ett tunt lager jord.

Skydda sådden med ett lock som släpper igenom ljus och ventilerar men håller kvar lite fukt.

4. Placera tråget ljust och i rumstemperatur. 5. Duscha sådden varje dag med en sprayflaska. 6. Bladen skördas när de vuxit 5–10 cm,

vilket tar cirka 8–18 dagar beroende på sort. De flesta sorter går att skörda minst två gånger genom att klippa skotten precis ovanför det första bladparet.

SÅ GÖR DU

natten.

2. Skölj de blötlagda fröna igen. 3. Häll bort allt vatten och placera boxen

mörkt i 2–3 dygn. Det räcker att du lägger en handduk eller liknande över boxen.

4. Skölj groddarna 2–3 gånger om dagen. 5. När groddarna börjar titta fram efter 2–3 dygn kan du ställa boxen ljust.

6. Efter 4–6 dagar är groddarna klara. Förvara groddarna i kylskåp i upp till 4–5 dagar.

DIN ODLARVÄN  2020

27


LÄTTODLADE BLOMMOR Ringblomma Tagetes Blomsterkrasse Vallmo Solros Prins Gustafs öga

BALKONG OCH TERRASS

Begränsad plats behöver inte betyda begränsade möjligheter. Kryddor, grönsaker och sommarblommor kan trivas fint i små och stora pallkragar, i stora krukor och i hinkar. Var kreativ!

ÄTBARA BLOMMOR Blomsterkrasse Tagetes Gurkört Tagetes Viol Blåklint Nejlika Lavendel

LÄTTODLADE KRYDDOR OCH GRÖNSAKER Sallat Rädisa (så på våren och sensommar/höst) Rödbeta Sockerärt Basilika Tomat Persilja (gror långsamt)

SKÖRDA SENT PÅ HÖSTEN Grönkål Asiatiska bladgrönsaker som pak choi, salladskål, tatsoi och komatsuna Rotfrukter Vintersallat

DIREKTSÅ Rucola Sockerärt Rosenskära Sallat Ringblomma Luktärt Rädisa (så på våren och sensommar/höst)

Zinnia Solros Rosenskära Brudslöja (blommar året efter sådd) Dahlia Blåklint Ringblomma Atlasblomma

28

DIN ODLARVÄN  2020

FOTO: Markus Danielsson

FÖR BUKETTER


FRÅGA EXPERTEN

NÄR SKA JAG SÅ TOMATER?

KAN JAG ODLA EGNA FRÖER?

EXPERTEN: Klart du kan! Det ger en ny, rolig, dimension till din odling. Fröerna är mogna när plantan har blommat över och frökapseln torkat. Du kan skörda frön från exempelvis tagetes, ringblommor, vallmo och stockros. Så dem nästa säsong, eller ge bort dem som present till en odlarvän. Tänk på att när du odlar sorter märkta med F1 efter sortnamnet, ger dina egenskördade fröer sällan en likadan planta. Det beror på att sorten är en korsning, en hybrid, som inte ger stabila avkommor. Men även sorter som saknar F1 efter namnet kan ge oväntade fröplantor. Exempel är om du odlar olika sorters ringblommor. De korsar sig gärna med varandra på egen hand.

EXPERTEN: Tomater som ska skördas under sommaren kan sås i februari, mars och under första halvan av april. På fröpåsen står rekommenderad såtid och växtplats för respektive sort. Vissa sorter passar bra att odla i ampel och kruka, medan andra bör odlas i växthus eller på friland. För att undvika att plantorna blir långa och svaga, är det bra att använda växtbelysning. Då får du kraftiga och fina plantor!

VILKA BLOMMOR KAN JAG SÅ I JUNI?

VARFÖR VÄXER DET INTE?

EXPERTEN: Det är många saker som påverkar tillväxten hos en planta. Planterar du ut dina plantor för tidigt, eller om det kommer en oväntad köldknäpp, kan kylan få dem att stanna i växten. Täck med fiberduk för att skydda mot kyla. Jorden spelar också roll. En bra jord, gärna med kompost och naturgödsel, bidrar till bättre tillväxt. Att tillföra mer näring under hela säsongen är också viktigt för att få välvuxna och friska plantor. Tänk också på läget där du ska odla, eftersom växter har olika behov. Tomater och basilika trivs i varma och soliga lägen, medan exepelvis majs är tuffare och mer robust.

EXPERTEN: I juni kan du så exempelvis kornvallmo, ringblommor, honungsfacelia, blomsterkrasse och gurkört för blomning samma år. Du kan också så fleråriga blommor som lavendel, stockros och tusensköna. Dessa kommer att bilda en bladrosett på sensommaren eller hösten och blomma först nästa sommar. En av mina favoriter är honungsfacelian. Den är otroligt blomvillig, doftar gott och är älskad av bin och humor. Du kan dessutom gräva ner den på växtplatsen, använda den som gröngödsling och låta näringsämnen återgå till jorden. En riktig kinderäggsplanta!

KONTAKTA OSS

Här svarar vår odlarvän tillika trägårdsmästare Veronika Nauf Steinsholt på era vanliga frågor om just fröer och sådd. Vi finns här för att hälpa dig att lyckas med din odling – året om. Våra erfarna experter på Nelson Garden ger svar på vanliga frågor om odling, allt ifrån frösådd till skötsel av din gräsmatta. Har du odlingsfrågor? Kontakta konsument@nelsongarden.se

DIN ODLARVÄN  2020

29


våra fröer och lökar PROVODLING OCH URVAL

Vi provodlar mängder av blommor och grönsaker – ca 200 sorter varje år – av sorter som våra leverantörer rekommenderar för odling på nordliga breddgrader. Vi odlar främst sorter som är framtagna för hobbyodlare men sneglar även på sorter för proffssegmenten (framförallt när det gäller snittblommor). För att en sort ska ta sig in i sortimentet krävs att den fungerar bra i nordiska förhållanden, är motståndskraftig mot sjukdomar och ger en fin skörd! GROBARHET

Alla fröer grotestas så fort vi får in ett nytt parti. På fröpåsen trycker vi den grobarhet som enligt lagstiftningen är minimum för vad som får säljas. Nästan alla fröer vi grotestar har betydligt högre grobarhet än så och givetvis aldrig lägre. Det innebär att du ofta får fler plantor än vi utlovar på påsen. HÅLLBARHET OCH FÖRVARING

Vi följer EU:s och Jordbruksverkets regler för datummärkning av fröer. Om du förvarar fröerna mörkt, torrt och svalt, håller de oftast betydligt längre än vad som stämplats på påsen och du kan så de flesta fröer under många år framöver. Palsternacka, sallat, aster och petunia är exempel på fröer som generellt tappar grobarheten ganska snabbt. 30

DIN ODLARVÄN  2020

RÄTT FRÖ I PÅSEN

Vi gör allt vi kan för att rätt sort ska packas i rätt påse. Mellan varje sort vi packar rengörs maskinerna och dammsugs noga för att olika sorter inte ska blandas ihop. Det händer att vi får fel frö från leverantören och då är feedback från våra odlarvänner guld värd! Med uppbackning av era bilder kan vi då reklamera sorten och även minska risken för att en sådan felleverans sker i framtiden. IBLAND BLIR DET FEL

Om du inte är nöjd eller om fröerna inte beter sig som väntat trots att du har följt odlingsanvisningarna på fröpåsen, kan du givetvis reklamera fröpåsen och få ersättning i form av nya fröer. Kontakta vår konsumentkontakt på konsument@ nelsongarden.se och uppge fröpåsens parti som du hittar stämplat på fröpåsens nederdel. Vi utför nya tester på dessa fröer och undersöker vad som kan ha gått snett för att undvika att felet upprepas. LÅNG ERFARENHET OCH NYFIKNA PÅ FRAMTIDEN

Sedan vi packade vår första fröpåse år 1933, har vi varit med om eternellhype, apträdstrend och ”Mandelmannseffekten” då alla ville odla djungelgurka. Vi har lyssnat på vad ni vill odla, men också drivit på utvecklingen och föreslagit nya – eller gamla och bortglömda – sorter.


frökatalog FRÖER OCH LÖK ATT SÅ OCH SÄTTA SOM DU VILL

32 SÅ ÅRET RUNT

Odlaren Sara Bäckmo har valt ut fröer för en oändlig odlingssäsong.

38 ODLA I VATTEN

Med odlingslådan Harvy odlar du din egen mat helt utan jord.

40 ODLA INOMHUS

Ätbart i litet format med Micro Leaf och groddar.

45 GRÖNSAKER

Mixa färgsprakande grönsaker och skörda ätbart i alla regnbågens färger.

60 SÄTTLÖK

Upptäck smakvariationen hos olika sorters lök.

74 BLOMMOR

Låt blommorna få ta plats i din odling och välj ut vilka sorter du vill använda i sommarens buketter.

95 BLOMSTERLÖK

FOTO: Lovisa Wendt

Den enklaste vägen till en odling full av blomster.

DIN ODLARVÄN  2020

31


SÅ ÅRET RUNT

välkommen till en oändlig odlingssäsong Genom att så under årets alla månader får du inte bara en oändlig skördesäsong, du sprider också ut odlingsarbetet över året så att det kan passa in i din vardag. Du kan dessutom välja att så dina fröer när förutsättningarna för att lyckas är som allra bäst för varje grönsak.

FOTO: Markus Danielsson Lovisa Back

Sorterna på sidorna 33–37 är utvalda av trädgårdsbloggaren Sara Bäckmo. Hon ger dig också såanvisningar för fyra olika årstider, för att du ska kunna sätta ett frö i jorden precis när du vill.

32

DIN ODLARVÄN  2020


Brokali

Böna, Bond-

Dill, Blad-

'CN 7006' F1 En läcker broccoli med små buketter och långa stjälkar. Passar för odling under lång säsong och kan drivas fram tidigt och sent för skörd i växthus. Både buketter och blad är goda. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Witkiem Manita' God bondböna som ger stor och tidig skörd. Kan sås i kall jord till skillnad från andra bönor. Toppa gärna plantorna efter några kluster av baljor för snabbare skörd. Både skott och toppar kan ätas som bladgrönsak, färska eller tillagade.

'Bouquet' Dill är mer än en krydda, rent av en bladgrönsak. Den passar utmärkt att odla mycket av för vårskörd och kan användas både färsk och tillagad. Den här låga sorten ger tidig skörd från kompakta plantor.

11512

11554

11544

Allium

Haverrot

Kål, Asiatisk-, Tatsoi

Kål, Blomster-

'Quattro' F1 En bladlök med breda kraftiga blad som används likt gräslök. Smaken påminner om vitlök. Både blad, blommor och knoppar är ätliga. Växten är flerårig och blir större för varje år. Värdefull tidig vår då utbudet i köksträdgården ännu inte är så stort.

En utomordentligt läcker rotsak, bland de godaste. Smaken är mild och mycket fin, påminner om kronärtskocka. Stort värde i trädgården eftersom den är mycket härdig och överlever vintern på odlingsplatsen.

En asiatisk kålsort som är extremt köldtålig. Den bildar en låg bladrosett, som skördas blad för blad eller hela på en gång. Bladen kan användas färska eller tillagade likt spenat. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

11547

11524

'Autumn Star' F1 En mycket god och vacker högväxt kål. Alla bladen kan ätas men det är främst de små rosetterna längs stjälken som skördas. Plantorna har lång utvecklingstid men är köldtåliga. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

Brassica oleracea

Allium hybrida

Tragopogon porrifolius

11557

Vicia faba

Brassica rapa

Anethum graveolens

Brassica oleracea

11511

Kål, Bryssel-

Kål, Dagg-, Kailaan

Kål, Grön-

Kål, Grön-

Kål, Komatsuna

'Igor' En smakrik kål som bildar små kålhuvuden direkt på den höga stammen. Mycket värdefull i vinterträdgården då plantorna växer bra på hösten och kan stå kvar ute länge. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Kichi' En mild och snabbväxande kål som odlas främst på hösten. Blomknoppar, blad och de saftiga stjälkarna skördas och det växer snart ut nya. Påminner om broccoli i smak och utseende. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Dwarf Green Curled' En uppskattad vintergrönsak i trädgården. Använd bladen färska i sallad eller i matlagning likt spenat. En låg sort som är enkel att skydda från rådjur och harar. Skydda också med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Malachai' F1 En god och snabbväxande asiatisk bladgrönsak. Den är mild i smaken och producerar mycket blad. Liksom andra asiatiska kålsorter trivs den bäst tidigt på våren och på hösten. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

11520

11525

11516

'Scarlet' En uppskattad vintergrönsak i trädgården. Använd färsk i sallad eller i matlagning likt spenat. De krusiga, nästan lila bladen har en vacker färg. Rödbladig kål är inte lika begärlig för sniglar. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

Brassica oleracea

Brassica oleracea

Brassica oleracea

Brassica oleracea

11517

Brassica rapa

11526

DIN ODLARVÄN  2020

33


Kål, Pak Choi

Kål, Pak Choi

Kål, Palm-

Kål, Röd-

Kål, Sallads-

'Bonsai' F1 En läcker snabbväxande kål med kraftiga, krispiga stjälkar och milda blad. Detta är en liten sort som utvecklar små kålplantor på bara några veckor. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

Colour Crunch Blend En mix av snabbväxande pak choi med krispiga stjälkar och milda blad i olika färger. Passar fint att odla för skörd av små blad tidigt och sent på säsongen. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Nero di Toscana' En uppskattad kål vars blad äts tillagade eller färska. Växer likt en palm och kallas både palmkål och svartkål. Skördas blad för blad. Kan odlas för skörd av små blad tidigt och sent. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Langedijker Bewaar 2' Kål i underbar färg som äts både färsk och tillagad. Extra uppskattad då kålhuvudena kan skördas sent och dessutom lagras en tid. Rödbladig kål anses inte lika begärlig för sniglar. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

11523

11513

11518

'Natsuki' F1 En kålsort med krispiga ljust gröna blad med kraftiga vita mittnerver. Just denna sort utvecklas snabbt och kan skördas som mycket små huvuden. Passar att odla tidigt och sent på säsongen. Både de yttre foderbladen och det slutna huvudet kan ätas.

Kål, Savoj-

Kål, Spets-

Kål, Spets-

Kålrabbi

Lök, Purjo-

'Vorbote 3' En mycket snabbväxande huvudkål som kan ätas både färsk och tillagad. Perfekt för tidig skörd i växthus på våren men kan lika gärna odlas för skörd sommar, höst och vinter. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Kalibos' En röd, toppig spetskål med mild kålsmak och krispiga blad. För extra lång skördetid kan kålbladen skördas blad för blad från huvudet medan plantan växer vidare i landet. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Filderkraut' En synnerligen toppig spetskål med mild smak och krispiga blad. Passar att odla för höstskörd. Tål kyla bra och kan stå kvar länge i landet. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

11514

11509

'Blaro' En snabbväxande och god kålväxt där den uppsvällda stammen samt bladen används. Sorten är vackert lila i skal och blad, köttet är vitt. Passar utmärkt att skörda vår, sommar och höst. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

'Blaugrüner Winter' En odlingsvärd lök som övervintrar utomhus milda vintrar. Gräv upp och plantera om i växthus för enklare skörd under vinter och vår. Är jorden frusen kan löken klippas av vid marken. Löken växer på nytt när jorden tinat innan den går i blom.

11521

11540

Lök, Purjo-

Lök, Sallads-

Lök, Sallads-

Mangold

Morot, Höst/Vinter

'Northern Lights' F1 En vacker purjolök med lila toner. Övervintrar utomhus milda vintrar. Gräv upp och plantera i växthus för enklare skörd under vinter och vår. Är jorden frusen kan löken klippas av vid marken. Löken växer på nytt när jorden tinat innan den går i blom.

'White Lisbon' En god snabbväxande lök som är lätt att odla. Kan skördas i många olika stadier och därmed stå länge i landet. Ät gärna både lökbasen och den smakrika blasten. Överskott kan frysas.

'Apache' En mörkt lila salladslök som är lätt att odla. Kan skördas i flera olika stadier och därmed ge mat under lång tid. Ät gärna både lökbasen och den smakrika blasten. Överskott kan frysas.

'Perpetual Spinach' En snabbväxande mangold med tunna blad och stjälkar. Mycket god att använda likt spenat. Klarar kyligt klimat fint och kan övervintra på skyddad plats för skörd vinter och vår.

11542

11543

11535

'Rothild' En god och saftig morot som har fina kvaliteter för skörd när det är kallt. Kan stå kvar länge i kall jord utan att bli dålig och dessutom övervintra för tidig skörd året därpå. Täck med halm eller löv för att skydda mot djup tjäle.

Brassica rapa

11522

Brassica oleracea

Allium ampeloprasum

11541

34

DIN ODLARVÄN  2020

Brassica rapa

Brassica oleracea

Allium cepa

Brassica oleracea

Brassica oleracea

11510

Allium cepa

Brassica oleracea

Brassica oleracea

Beta vulgaris

Brassica oleracea

11555

Allium ampeloprasum

Daucus carota

11552


så i snö Det går fint att så till exempel sallat, spenat, dill och rucola på kall eller till och med frusen jord. GÖR SÅ HÄR:

1. Skrapa bort en del av snön så att det blir en plan yta. 2. Lägg fröerna i en sträng över ytan. 3. Täck med tinad jord och platta till.

FOTO: Markus Danielsson

Sådden hålls fuktig av snö eller regn och gror först då jorden värmts upp av vårsolen. Vintersådd ger tidig skörd på våren!

DIN ODLARVÄN  2020

35


Morot, Sommar-

Morot, Sommar-

Palsternacka

Persilja, Blad-

Persilja, Krus-

Harlequin Mix F1 En härlig mix av tunna flerfärgade morötter. Växer snabbt för skörd under hela året. Kan odlas på flera sätt beroende på hur odlingsytan ser ut; i rader, i stora krukor och i bredsådd då fröerna strösslas ut över ytan och täcks med jord.

'Nantaise 2' Mycket god morot som växer snabbt och ger fin skörd under hela året. Kan odlas på flera sätt beroende på hur odlingsytan ser ut; i rader, i stora krukor och i bredsådd då fröerna strösslas ut över ytan och täcks med jord.

'White Gem' En av vinterns bästa rotsaker med mild smak och stor skörd. Koniska vita rötter. Tål kall och frusen jord och övervintrar fint på de flesta platser utan att skyddas särskilt. Så alltid 3-5 frön på samma plats för bästa resultat.

'Laura' Bladpersilja har platta smakrika blad som passar fint till de flesta maträtter. Både blad och stjälk kan användas. Den lättodlade bladgrönsaken är tålig i kallt väder och kan övervintra på skyddad plats för skörd kommande vår.

'Grüne Perle' Kruspersilja har krusiga blad. Både blad och stjälk kan användas och smaken passar fint till de flesta maträtter. Den lättodlade bladgrönsaken är tålig i kallt väder och kan övervintra på skyddad plats för skörd kommande vår.

11550

11551

11548

11546

11545

Portlak, Vinter-

Rova, Maj-

Rucola/Senapskål

Rädisa

Rädisa

En av vinterns viktigaste bladgrönsaker. Bildar tuvor av mycket goda blad på späda stjälkar att skörda vinter och vår. Växer bra trots mörker och kyla. Odla helst på skyddad växtplats då plantan kan skadas av regn och snö.

Smakrika blad med mild pepprig smak att använda i sallader, på smörgås och i matlagningen. Växer fint framförallt på våren och på hösten. Vattna regelbundet för goda blad. Enkel att odla på alla växtplatser med fint resultat.

11533

'Golden Ball' Vackra gyllene klot som påminner om stora rädisor. En snabbväxande kålväxt där den uppsvällda roten används. Passar utmärkt att skörda vår, sommar och höst. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga.

11534

'De dix-huit jours' En supersnabb rädisa, skördeklar efter ca 18 dagar. Rädisor behöver mycket vatten för att bli krispiga och goda. De växer allra bäst på våren och hösten, undvik att odla på sommaren då de lätt går i blom. Så ofta för skörd under lång tid.

'French Breakfast 3' En avlång och mycket god rädisa. Rädisor behöver mycket vatten för att bli krispiga och goda. De växer allra bäst på våren och hösten, undvik att odla på sommaren då de lätt går i blom. Så ofta för skörd under lång tid.

11527

11528

Rädisa

Rödbeta, Blad-

Sallat, Huvud-

Sallat, Mix

Sallat, Plock-

'Burro Gigante' En knallröd och jättestor rädisa. Rädisor behöver mycket vatten för att bli krispiga och goda. De växer allra bäst på våren och hösten, undvik att odla på sommaren då de lätt går i blom. Så ofta för skörd under lång tid.

'Bull´s Blood' Vacker rödbeta att odla för de djupt röda bladens skull. De milda bladen ger fin kontrast till sallader och kan användas i matlagningen likt spenat. Passar fint att odla för skörd av blad under sen höst. Kan övervintra i skyddad odling.

'Merveille des quatre saisons' Vacker sallat med rödtonade buckliga blad i lösa huvuden. Växer fint i kyliga temperaturer. Skydda med fiberduk på hösten för lång skördeperiod. Tänk på att sallat gror bäst i sval jord och att bladen blir godast om plantorna vattnas rikligt.

'Lollo Bionda' Krispig sallat som kan skördas blad för blad. Växer fint i kyliga temperaturer. Skydda med fiberduk på hösten för lång skördeperiod. Tänk på att sallat gror bäst i sval jord och att bladen blir godast om plantorna vattnas rikligt.

11529

11549

11500

Mix Mix av 'Amerikanischer Brauner', 'Salad Bowl', 'Red salad bowl', 'Lollo Rossa', 'Australische Gele' och 'Rouge Grenobloise'. Gror bäst i sval jord, växer fint i kyla. Rikligt med vatten ger godare blad. Skydda med fiberduk på hösten för lång skörd.

Daucus carota

Claytonia perfoliata

Daucus carota

Brassica rapa

11519

Raphanus sativus

36

DIN ODLARVÄN  2020

Beta vulgaris

Pastinaca sativa

Eruca sativa

Lactuca sativa

Petroselinum crispum

Raphanus sativus

Lactuca sativa

11507

Petroselinum crispum

Raphanus sativus

Lactuca sativa

11501


Sallat, Plock-

Sallat, Plock-

Sallat, Plock-

Sallat, Romersk-

Sallat, Romersk-

'Red salad bowl' Sallat med löst knutna huvuden i vacker röd färg. Växer fint i kyliga temperaturer. Skydda med fiberduk på hösten för lång skördeperiod. Tänk på att sallat gror bäst i sval jord och att bladen blir godast om plantorna vattnas rikligt.

'Salad Bowl' Sallat med löst knutna huvuden i vacker grön färg. Växer fint i kyliga temperaturer. Skydda med fiberduk på hösten för lång skördeperiod. Tänk på att sallat gror bäst i sval jord och att bladen blir godast om plantorna vattnas rikligt.

'Cerbiatta' Flikig ekbladsallat som står sig mycket bra i kyla. Skydda med fiberduk på hösten för lång skördeperiod. Tänk på att sallat gror bäst i sval jord och att bladen blir godast om plantorna vattnas rikligt.

'Intred' Små rödbladiga kompakta huvuden som kan odlas tätt. Växer fint i kyliga temperaturer. Skydda med fiberduk på hösten för lång skördeperiod. Tänk på att sallat gror bäst i sval jord och att bladen blir godast om plantorna vattnas rikligt.

11502

11503

11504

'Little Gem' Små kompakta huvuden som kan odlas tätt. Växer fint i kyliga temperaturer. Skydda med fiberduk på hösten för lång skördeperiod. Tänk på att sallat gror bäst i sval jord och att bladen blir godast om plantorna vattnas rikligt. 11505

11506

Sallat, Vinter-/Maché-

Sibirisk bladraps

Spenat

Spenat

Spenat, Nyzeeländsk

'Vit' Vinterns kanske viktigaste bladgrönsak. Mycket köldtålig. Odla med fördel i växthus för lång skördeperiod. Var noga med ventilationen då vintersallat kan drabbas av gråmögel på hösten och vintern. Kan också övervintra på friland.

'Red Russian' En kål vars flikiga blad används likt grönkål. Mycket god att äta färsk, men också tillagad likt spenat. Växer snabbt och är lätt att odla för skörd av små och stora blad. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga. 11508

'Butterflay' En av de mest användbara bladgrönsakerna, som kan användas både färsk och tillagad. Dessutom kan överskottet frysas. Ger fin skörd av stora blad och kan odlas på flera olika sätt beroende på växtplats och säsong. Gillar näringsrik jord.

Neuseelaender Mycket användbar bladgrönsak som ger stor skörd att använda likt spenat. Bildar en stor krypande växt som kan väga 10 kilo. Växer fint under sommar, sensommar och höst. Skörda toppar och blad, nya skott växer ut efter hand.

11532

'Palco' F1 En av de mest användbara bladgrönsakerna, som kan användas både färsk och tillagad. Dessutom kan överskottet frysas. Ger skörd mycket snabbt efter sådd och kan odlas på flera olika sätt beroende på växtplats och säsong. Gillar näringsrik jord. 11530

11531

Svartrot

Trädgårdsmålla

Ärt, Brytsocker-

Ärt, Socker-

Ärt, till skott

'Duplex' En rotsak utöver det vanliga. Bildar en flera decimeter lång svart rot, som är vit inuti, från varje frö. Mild smak och mycket lätt att använda i köket. Mycket härdig och överlever vintern på odlingsplatsen. Kan skördas våren därpå.

'Rubra' Vacker bladgrönsak som med sina röda blad sätter färg på salladsblandningar. Kan användas likt spenat i matlagning. Trädgårdsmålla är också ett av trädgårdens ogräs som lätt frösår sig där den växer. I odlad form är den mycket uppskattad.

'Tom Thumb' Mycket låg brytsockerärt som passar perfekt att odla i krukor eller som kantväxt. Ärtskidorna är saftiga och mognar tidigt. Extra fin att odla för tidig skörd i växthus, skyddade pallkragar, uterum och på balkonger.

'Norli' Lågväxt och snabb sockerärt med små goda ärtskidor. Perfekt att så tidigt på våren i växthus för tidig skörd. Blir endast 60 cm hög och behöver bara ett enkelt stöd för att hållas upprätt.

Perfekt bladgrönsak att odla mycket av och ofta. Späda ärtskott smakar ljuvligt och kan växa både inomhus i fönstret, i växthus och på friland. Upprepa sådden med några veckors mellanrum för jämn tillgång. Skörda skotten när de blivit ca 10 cm.

Lactuca sativa

Valerianella locusta var. oleracea

Scorzonera hispanica

11556

Lactuca sativa

Brassica napus

Atriplex hortensis

11537

Lactuca sativa

Spinacia oleracea

Pisum sativum

11539

Lactuca sativa

Spinacia oleracea

Pisum sativum

11538

Lactuca sativa

Tetragonia tetragonioides

11536

Pisum sativum

11553

DIN ODLARVÄN  2020

37


ODLA I VATTEN

Med hjälp av odlingslådan Harvy kan du enkelt odla utan jord. Allt du behöver för att komma igång är vatten och en fönsterbräda. Resten ingår i startpaketet för hydroponisk odling. När du fyllt lådan med vatten sätter du de försådda pluggarna i locket. Kolla vattennivån efter ett par veckor. Efter ytterligare några veckor är det dags att skörda.

38

DIN ODLARVÄN  2020

FOTO: Markus Danielsson

utan jord i hydroponisk odling


Harvy, startpaket

Vitt lock 5551

Startpaket för hydroponisk odling. Låda med lock för 6 plantor + 6 försådda pluggar (3 x sallat, 3 x basilika) + 6 pluggkorgar Brunt lock + 250 ml specialnäring. Låda och lock av PS, korgar av PE. 5552 Tillverkad i Sverige. 795 x 160 x 150 mm. Lock finns i tre färger, vitt, brunt och blått.

Blått lock 5553

Hydroponisk näring 250 ml

Plugg utan frö

Växtnäring, specialanpassad för hydroponisk odling, d.v.s. odling i vatten. Behändig flaska med praktisk skala i korken som gör näringen lätt att dosera. Räcker till flera odlingsomgångar.

6 odlingspluggar för hydroponisk odling. Av komposterbar kokosfiber och torv samt lite näring. Tillsätt eget frö.

6765

5537

Harvy 3, vit, startpaket Startpaket för hydroponisk odling. Låda med lock för3 plantor + 6 försådda pluggar (3 x sallat, 3 x basilika) + 3 pluggkorgar + 250 ml specialnäring. Låda och lock av PS, korgar av PE. Tillverkad i Sverige. 39 x 15 x 14 cm

5541

Vill du odla i vintermörkret? Glöm inte växtbelysning!

DIN ODLARVÄN  2020

39


ODLA INOMHUS

micro leaf

FOTO: Annika Christensen

Micro Leaf är små, spröda och mycket näringsrika mikroblad som kan odlas inomhus oavsett årstid. Skotten blir färdiga på bara några veckor och ger fantastisk krispighet och smak till dina maträtter. Med Micro Leaf odlar du snabbt och enkelt egna bladgrönsaker på fönsterbrädan – året runt!

40

DIN ODLARVÄN  2020


Bondböna En bondböna som ger en rik skörd och har en härligt krispig smak. Sorten är en s.k. ”cut-and-come-again” – efter skörd växer nya blad ut igen.

Salladskrasse Denna goda krasse ger små, mörkgröna blad med pepprig smak. Mycket dekorativ i sallader. Sorten är en s.k. ”cutand-come-again” – efter skörd växer nya blad ut igen.

Grönkål Grönkål är rik på antioxidanter, C- och E-vitamin. Ger blad i blågrön ton med fin krispighet och en mild kålsmak. Odla inomhus hela året.

Gurkört Gurkört har ett matigt blad med smak av gurka. Det är gott på bl.a. sallad. Låt inte bladen bli för stora för då blir de lätt ”håriga”.

56866

56868

56850

56852

Koriander Koriander används ofta i det asiatiska och det sydamerikanska köket. Ger frodiga, fräscha blad. Sorten är en s.k. ”cut-and-come-again” – efter skörd växer nya blad ut igen.

Pak Choi Den här Pak Choi-sorten ger vackert röda, spänstiga blad. Toppa med några blad på en sallad eller fisk. Sorten är en s.k. ”cut-and-come-again” – efter skörd växer nya blad ut igen.

Bladrädisa Bladrädisa utvecklar snabbt blad och ger en hel del styrka. Får blad med en vacker grön färg och rosa bladnerv. Ät det första och andra bladparet.

Bladsarepta Bladsarepta är ett miniblad med sting! Får en härlig färg och en fin fransig form på bladen. En häftig smakkombination är små, små skott till en len pannacotta.

56858

56860

56854

56856

Solros Solrosskott på smörgåsen ger mängder av vitaminer och mineraler i varje tugga. Skottet blir tjockt och krispigt med en nötig och mild smak. Går även att woka lätt.

Ärta Fräscha ärtskott är lätta att odla! Goda på smörgåsen, till en ångad fisk eller på den nygrillade biffen. Sorten är en s.k. ”cut-and-come-again” – efter skörd växer nya blad ut igen.

56862

56864

Micro Leaf 3-box Tre smarta Micro Leaf-boxar av hårdplast och i diskret design för odling av gröna blad inomhus året runt. Lock med ventilation. Bottentråg och odlingstråg kan maskindiskas. 65x20x14 cm

5794

Micro Leaf 1-box Funktionell Micro Leaf-box av hårdplast och i diskret design för odling av gröna blad inomhus året runt. Lock med ventilation. Bottentråg och odlingstråg kan maskindiskas. 21x17x12 cm

5792

DIN ODLARVÄN  2020

41


ODLA INOMHUS

groddar

FOTO: Lovisa Back

Det är en ren lyx att servera någonting nyskördat på tallriken – särskilt under vintern. Med groddning har du på nolltid och med minimal arbetsinsats alltid färska grönsaker. Nötiga, peppriga eller med smak av lakrits. Vita, gröna eller lila. Variationen mellan de olika groddarna är enorm! Alla våra groddfrön är dessutom ekologiskt odlade.

42

DIN ODLARVÄN  2020


Broccoli En krispig grodd med spännande kålsmak. Kan utvecklas till skott. Passar utmärkt i sallader, soppor och på smörgås.

5651

5656

Fänkål En grodd med nötig smak och en touch av lakrits. Passar i sallader och på smörgås. Kan både grodd- och skottodlas.

Rättika En snabbväxande grodd i en rosa ton. Ger en spännande smak till sallader och kött. Innehåller höga halter av vitaminer och mineraler.

5657

5658

Smörgåskrasse En mycket lättodlad och dekorativ grodd som har en mild pepparsmak. Passar utmärkt på smörgås och i sallader.

Rädisa En lättodlad grodd som ger en kryddig smak åt sallader och wokade rätter. Kan utvecklas till skott.

5659

5662

HotMix En het mix av kryddiga groddar: rädisa och senap. Tillför en extra krydda till sallader, smörgåsar och spännande maträtter.

LinsMix En spännande mix av vitaminrika linsgroddar. Kombinationen ger en förhöjd smakupplevelse.

5665

5666

Groddbox Med hjälp av groddboxen är det enkelt att grodda olika sorters fröer, t.ex. alfalfa. 15 x 15 cm

5670

FOTO: Marta Dell’Anna

Alfalfa En krispig grodd som har en frisk och mild nötsmak. Passar utmärkt på smörgås och i sallader.

Groddtråg 2-pack Groddtråget gör det enkelt att grodda/odla skott av olika sorters fröer. Speciellt lämpligt till små frön, t.ex. krasse. 10 x 15,5 cm

Odlingskit med groddtråg och krassefrön Odlingskit som innehåller groddtråg och fyra påsar krassefröer. Krasse är mycket lättodlat och har en mild smak av peppar. 10 x 15,5 cm

5674

5672

DIN ODLARVÄN  2020

43


FRÖPÅSAR

Artikelnummer

Prisgrupp med både färg och bokstavskod

Sortnamn

Latinskt namn

Utförlig information på fyra språk

Plusmärken som t.ex. berättar om sorten passar för utomhusodling eller är en klätterväxt

Plant- och radavstånd, samt sådjup

Guidemärken berättar om t.ex. sort, storlek och styrka/sötma

Hur mycket fröna räcker till: antal plantor/antal meter

1-årig, 2-årig eller flerårig Kalender som visar tidpunkter för förodling och direktsådd samt blomning/skörd

Namn på fyra språk Höjd i cm

Tilläggsmärke som t.ex. berättar om sorten måste förodlas eller kan direktsås

Smart märkning gör det enkelt för dig Guidemärken

kg

Blomstorlek

Tomatstorlek

Styrka

Slinger/klätterväxt

Växthus

Utomhusodling

Längd

Vikt

Kryddväxt

Plusmärken Annuals

Tilläggsmärken

1-year

Förodling eller direktsådd Livslängd

44

DIN ODLARVÄN  2020

Såband

Väldoftande

Ekologiska frö

Internationellt prisbelönt


FOTO: Lovisa Wendt

grönsaker Roligt, vackert och gott – tre ord som sammanfattar grönsaksodling. Oavsett om du odlar i kruka inomhus, på balkongen eller i grönsakslandet har du ett växande sortiment av ekologiska fröer att välja mellan.

DIN ODLARVÄN  2020

45


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Basilika Ocimum basilicum L.

ekologiska grönsaksfröer

25 cm

Våra ekologiskt odlade grönsaksfröer hittar du i fröpåsar med EU:s Organic-symbol. Dessa fröer är certifierade och produktionen uppfyller EU:s regler för ekologiskt jordbruk. Certifieringen garanterar även ursprung och kvalitet. För att se vårt sortiment av ekologiska blomfröer, bläddra till sidan 75.

'Emily' Basilika är en dekorativ och aromatisk krydda som älskar värme. Odla gärna basilika i kruka på en varm och solig plats. Bladen som skördas efter hand passar utmärkt till en ljuvlig pesto eller tillsammans med tomater och lite hyvlad parmesan.

4 85041 FOTO: Annika Christensen

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Basilika, Röd Ocimum basilicum var. purpurascens 25-30 cm

Broccoli Brassica oleracea

'Rosie' En mycket dekorativ röd basilika som älskar värme. Odla gärna basilika i kruka på en varm och solig plats. Bladen som skördas efter hand passar utmärkt till en smakrik röd pesto eller tillsammans med tomater och lite hyvlad parmesan.

Böna, BondVicia faba

60-90 cm

'Calabrese natalino' Broccoli är mycket lättodlad. Tack vare den rikliga skörden är den perfekt för den lilla odlingsytan. En av våra mest näringsrika grönsaker med en mild, utsökt smak.

40 cm

'Express' En mycket tidig bondböna som skördas efter hand. Ät dem lätt kokta eller låt dem mogna och torka på plantan för vinterlagring. Plantorna kupas då de är ca 10 cm höga. I blåsiga lägen behöver de stöd.

3 85079

Böna, RosenPhaseolus coccineus

200 cm

'Maxi' En extra tidig sort av brytböna som ger vackert gröna baljor. Skörda efter hand, låt inte baljorna bli för stora, ca 18 cm är lagom. Utsökta att koka och äta som ljuvlig delikatess.

5 85139

4 85115

4 85047

Böna, BrytPhaseolus vulgaris

'Lady Di' En motståndskraftig blomsterböna med vackra, röda blommor. Underbar att odla vid t.ex. en spaljé i skyddat läge. Ger riklig skörd av smakfulla gröna baljor som likt skärbönor går att använda kokta.

5 85104

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Böna, StörbrytPhaseolus vulgaris 200 cm

Chilipeppar Capsicum annuum

'Markant' En fin sort av störbrytböna som ger riklig skörd av långa och helt trådfria baljor. Odla vid t ex en spaljé i skyddat läge och skörda efter hand. Utsökta att koka och kan med fördel frysas in.

5 85187

46

DIN ODLARVÄN  2020

Citronmeliss Melissa officinalis L.

Perenn / flerårig

'Westlandse Lange Rode' Ekologiskt frö. En chili som bär mycket frukt. Skörda gärna efter hand. Röda frukter har angiven styrka, gröna är mildare. Använd dem färska eller torkade. Tvätta alltid händerna när du har hanterat färsk chili.

'Lemona' Citronmeliss är en dekorativ kryddväxt med vackert grönt bladverk och vita blomspiror. Odla i kruka eller i perennrabatten. Skörda de citrondoftande bladen efter hand och använd dem till smaksättning eller dekoration.

4 85237

4 85259

1

2

3

4

Prisgrupper

5

50 cm

40-60 cm 1000-1500

Dill, BladAnethum graveolens L. 20-30 cm

Fänkål, SötFoeniculum vulgare

60 cm

'Gold Crown' En dillsort med aromatiska, mörkgröna och finflikiga blad. Sorten går i blom senare än vanlig dill, vilket gör den speciellt lämplig att skörda som bladdill. Förgyll färskpotatisen med några knippen dill eller låt den smaksätta fisk- och skaldjurssoppan. Byt växtplats varje år.

'Finale' Krispig grönsak med läcker smak av lakrits. De uppsvällda bladfästena och "dillen" är god att använda såväl rå som tillagad. Testa att ugnsrosta tillsammans med rotfrukter.

4 85285

4 85275

J F M A M J J A S O N D Förodling

Direktsådd

Skörd

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gräslök Allium schoenoprasum 30-40 cm

Perenn / flerårig

Gurka, FrilandsCucumis sativus

30 cm

Gurka, FrilandsCucumis sativus

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

12 cm

'Marketer' Frisk och härdig gurka som ger riklig skörd av långa mörkgröna frukter med ett något knottrigt skal. Denna sort är ljuvlig att äta färsk, direkt från de egna odlingarna.

'Profi' F1 Fin sort av inläggningsgurka som ger mörkgröna, knottriga frukter. Skörda efterhand. Får bara honblommor. Lägg gärna fröna i blöt ett par timmar innan sådd.

4 85329

5 85340

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

'Staro' Denna sort ger smala blad med underbar arom och mild löksmak. Blommar med runda lila blommor. Skörda bladen efter hand och använd dem färska i sallader, kalla såser eller som dekoration. Även blommorna går att äta och de är mycket vackra att dekorera med.

4 85290

Gurka, KrukCucumis sativus

Gurkört Borago officinalis

10 cm

50 cm

Gyllenbär Physalis grisea

70-100 cm

Gurka, FrilandsCucumis sativus

2 cm

12 cm

'Gele Tros' Ekologiskt frö. Gurka som får ett vackert guldgult skal när den blir mogen. Används främst till inläggning. Kan ätas färsk men bör då skalas.

'Picolino' F1 Delikat minigurka som ger mycket goda, krispiga frukter med slätt skal. Låt inte gurkorna bli alltför stora utan skörda efter hand. Denna sort är ljuvlig att äta färsk, direkt från de egna odlingarna. Ger endast honblommor.

Gurkört är en söt blåblommande växt som lätt frösår sig och på så vis blir flerårig i trädgården. Mycket omtyckt av fjärilar, humlor och bin. En bra gröngödselväxt med stor mängd bladmassa, vänd ner i jorden innan växten sätter frö.

5 85308

5 85363

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Koriander Coriandrum sativum L. 60 cm

Krasse, SmörgåsLepidium sativum

'Cadiz' Koriander är en dekorativ kryddväxt med mild curryton som för tankarna till det nordafrikanska köket. Så i flera omgångar för jämn tillgång och skörda bladen efter hand. Fröna skördas genom att hela plantan klipps av och därefter hängs upp och ner för att torka. Samla upp fröna och använd dem som ljuvlig krydda.

1-5 cm

4 85393

5 85336

5 85369

Kål, Asiatisk-, Tatsoi Brassica rapa

Välkänd och mycket lättodlad krydda. Kan odlas inomhus året om, så och skörda med jämna mellanrum. Varje frö ger endast en "grodd", så det går åt relativt mycket frö. Underbar att använda färsk till smaksättning och dekoration.

4 85404

Ett utsökt sötsmakande bär. Omsluts av blekt gula, pappersliknande lyktskal och skördas då de fått en gul ton. Eftermogna inomhus. Bären äts med fördel färska som små delikatesser eller används i efterrätter.

Kål, BlomBrassica oleracea

Tatsoi Härlig asiatisk bladgrönsak. De mörkt gröna bladen växer i en låg, kompakt rosett. Skörda enskilda blad eller hela plantan. Goda att steka med vitlök och servera till fisk eller kött. För jämn tillgång bör sådd ske med några veckors mellanrum. Täck gärna med fiberduk för skydd mot skadeinsekter. Tål en hel del frost på hösten.

Kål, BrysselBrassica oleracea

'Janvel' F1 En blomkål som ger riklig skörd av stora och vackert vita huvuden. Underbart god såväl rå som tillagad - blomkålssoppa med vitlöksrostade krutonger är ett läckert tips.

'Igor' F1 Robust brysselkål som ger riklig skörd. Klarar frost bra. Skörda efterhand och ät kålen lätt kokt. Täck med fiberduk och toppa plantan i slutet av augusti.

5 85432

4 85460

4 85414

kg Höjd

Blomstorlek

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

Vikt

DIN ODLARVÄN  2020

47


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, RödBrassica oleracea

Kålrabbi Brassica oleracea

Lök, Gul Allium cepa

'Langedijker Bewaar 2' Vackert röda huvuden med fin kålsmak. Skörda då huvudet börjar kännas fast. God finstrimlad i sallad med fetaost och rostade solrosfrön.

'Azur-Star' Fin kålrabbi med krispig och söt smak. Den färska kålrabbin är god råriven i sallader eller stekt i smör och salt. Gallra tidigt.

4 85500

5 85520

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

'Stuttgarter Riesen' Mycket god och smakrik gul lök. Skörda löken då blasten viker sig och lagra torrt. Gul lök används såväl färsk som tillagad. Njut av den första primörens tunt skivade lökringar över en sommarsallad eller i en fransk löksoppa.

4 85560

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lök, PurjoAllium ampeloprasum

Majs Zea mays

150 cm

Mangold Beta vulgaris

Kål, GrönBrassica oleracea

2-årig

'Westlandse Winter' Ekologiskt frö. Lättodlad grönkål som kan skördas efter hand. God i sallad och stuvning. Kan stå kvar ute under vintern, blir något krusigare efter frost.

'Herfstreuzen 3' Lättodlad purjolök med tjock hals och mörkgröna blad. Strimla tunt och använd i sallader, eller varför inte marinera och grilla? Kupa plantorna för långa vita halsar.

'Golden Bantam' Gammal klassisk sort av majs som ger normalsöta kolvar. Skörda kolvarna efter hand när "skägget" i änden börjar vissna. God att grilla eller koka och äta tillsammans med smör.

4 85576

5 85615

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Morot, SommarDaucus carota L

'Berlicum 2' Tidig morotssort med släta rötter. Skördas efter hand - underbart goda att äta direkt från de egna odlingarna. Morötter kan även användas i såväl bröd- som kakbak för att förhöja saftigheten och hemgjord morotsmarmelad är en riktig delikatess. Upprepa gärna sådden. Går att vinterlagra.

Oregano / Kungsmynta Origanum vulgare L.

40 cm

'Rothild' En saftig höst- och vintermorot med högt karoteninnehåll. Roten blir ganska stor, 20-25 cm. Goda att äta lätt kokta med en smörklick och persilja. Är lämplig både att äta färsk och att vinterlagra. Förvaras svalt och fuktigt.

Perenn / flerårig

Oregano är en aromatisk kryddväxt som blommor med blå blommor. Skörda bladen efter hand och använd dem färska eller skörda hela kvistar för torkning. Ljuvlig krydda över tomater och fetaost.

4 85722

4 85658

DIN ODLARVÄN  2020

1

Palsternacka Pastinaca sativa

2

3

4

Prisgrupper

5

Paprika Capsicum annuum

60-90 cm

'White King' Palsternacka är en lättodlad och användbar rotfrukt. Roten växer främst på sensommaren, och bör därför skördas sent. Sorten har spetsiga, släta och vita rötter. Underbart god att rosta i ugn med olivolja och flingsalt. Kan sås på hösten för tidigare skörd året därpå.

4 85735

4 85660

48

4 85465

4 85629

Morot, VinterDaucus carota L

'White silver 3' En lättodlad mangold som ger riklig skörd. Skörda enstaka blad eller skär av hela plantor efter hand. I Italien förvälls ofta mangolden och får sedan puttra ihop en liten stund med olivolja, salt och peppar - ljuvligt.

9 cm

'Olly' F1 Ljuvlig paprika som skördas grön eller röd - de röda frukterna har sötare smak. Rosta i ugn tillsammans med lök, zucchini, tomater och lite örtkryddad olivolja. Duscha plantan ofta för att förhindra skadedjursangrepp.

5 85739

J F M A M J J A S O N D Förodling

Direktsådd

Skörd

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

starta en kompost

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Den bästa näringen är den du gör själv! Småkvistar, vissna blommor och löv. Så här gör jordexperten Anton Sundin. TEXT: Thérése Larsson

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

1. Samla kompostmaterial i ett uppsamlingskärl under

sommaren. Komplettera med vissna blommor och gröna växtdelar framåt hösten.

2. Välj ut en skuggig plats på tomten utan för mycket solgass för din kompost.

3. Fördela kompostmaterial i en bred ”limpa” på marken när J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

hösten kommer. Börja med ett lager brunt och torrt material. Fortsätt med ett lika tjockt lager grönt. Avsluta med kompostjord, köpejord eller lite jord från rabatten för att gynna mikrolivet.

4.. Hoppa runt på de tre lagren och trampa till materialet för

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

att skapa lagom mycket syre i komposten. För mycket luft gör att komposten kyls av. Syre är å andra sidan väldigt viktigt i komposten så blir det för kompakt är det bra att röra runt lite i kompostlimpan.

5. Upprepa de tre varven tills du är nöjd. Bredden på

”kompostlimpan” ska vara dubbelt så stor som höjden.

6.. Täck kompostlimpan med halm som skydd mot vinterkylan. Då kommer nedbrytningsprocessen igång snabbare.

7. Rör om i komposten kommande vår och låt den därefter ligga orörd i ett år framåt. Vattna komposten om den blir för torr.

FOTO: Lovisa Back

8. Hämta spaden och njut av härlig kompostjord full av

mikroorganismer och fyll trädgårdsland, rabatter och pallkragar.

kg Höjd

Blomstorlek

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

Vikt

DIN ODLARVÄN  2020

49


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Paprika Capsicum annuum 60-80 cm

Persilja, BladPetroselinum crispum

25 cm

35 cm

'Zazu' En söt och god spetspaprika. God att äta färsk eller att använda i matlagning. Odla i skyddat och varmt läge, gärna i stora krukor. Duscha ofta, vilket förhindrar insektsangrepp.

2-årig

25 cm

'Gigante d'Italia' Persilja med starkare smak än de krusbladiga. Skörda efter hand, långt in på hösten. God krydda till grillad fisk och grillat lamm.

2-årig

Pumpa, JätteCucurbita maxima

kg

4 85780

Pumpa, NakenfröCucurbita pepo

1-3 Kg.

'Uchiki Kuri' Pumpa med runda, orange-röda frukter. Fruktköttet är mörkt gult. Halvmogna frukter passar utmärkt till inläggning, medan en pumpa som ska lagras måste vara mogen vid skörd. God att äta ugnsrostad.

'Grüne Perle' Persilja med extra mosskrusiga blad. Skördas efter hand, långt in på hösten. God krydda till grillad fisk och varför inte göra egen tabuleh med couscous, tomater och persilja?

4 85792

5 85247

Persilja, KrusPetroselinum crispum

4 85829

kg

3-5 Kg.

'Eso' Fin, rund pumpa med frön utan skal. Perfekt att rosta och använda i matlagningen. Fruktköttet är trådfritt och smakrikt och kan också användas. Kräver stor odlingsplats.

5 85826

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rucola / Sandsenap Diplotaxis tenufolia

Perenn / flerårig

Rädisa Raphanus sativus

Sandsenap som även kallas vild rucola har en kraftfull och kryddig smak. Underbart god till sallader, gärna tillsammans med lite chèvre, melon och valnötter. Under högsommaren går plantan lätt i blom - nyp av eventuella blomstänglar. Täck med fiberduk för att förhindra angrepp av skadeinsekter.

'Flamboyant 2' Smakfull rädisa som ger avlånga röda rädisor med vit spets. Skörda de späda rädisorna efter hand och ät dem färska - de är underbart goda i sallader, tunt skivade på smörgås eller som tillbehör på en diptallrik. För att få jämn tillgång av krispiga rädisor bör sådd ske med några veckors mellanrum. Täck gärna med fiberduk.

5 86081

Rädisa Raphanus sativus

4 85884

Rödbeta Beta vulgaris

Sallat, EscaroleCichorium endivia

'Saxa 2' Smakfull rädisa som ger runda, helt röda rädisor. Skörda de späda rädisorna efter hand och ät dem färska - de är underbart goda i sallader, tunt skivade på smörgås eller som tillbehör på en diptallrik. För att få jämn tillgång av krispiga rädisor bör sådd ske med några veckors mellanrum. Täck gärna med fiberduk.

'Detroit 2' Populär rödbeta som ger runda och mörkt röda betor. Mycket välsmakande som primör - ät kokt med lite smör. Koka rödbetan med lite av blasten och hela skalet kvar så att den röda saften inte försvinner. Kan även rivas till råkost. Så inte för tidigt; vid frost kan plantan gå i blom.

4 85904

4 85949

'Nuance' Escarolesallat är en typ av cikoria med läckert flikiga blad. Detta är en fin sort med välfylld bladrosett. Klarar en hel del frost.

3 85988

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sallat, HuvudLactuca sativa

Sallat, PlockLactuca sativa

'Matilda' Fin sort av huvudsallat som ger stora, jämna huvuden med spröda blad. Gallringsskörda innan plantorna börjar trängas. Skörda hela plantor efter hand. För kontinuerlig tillgång av sallat bör sådden upprepas varannan vecka.

'Plezir' Mycket välsmakande plocksallat med eklövsliknande, finflikiga och krusiga blad. Skörda efter hand. För kontinuerlig tillgång av fräsch sallat hela sommaren bör sådden upprepas varannan vecka.

4 85995

5 86031

50

DIN ODLARVÄN  2020

1

Sallat, Romersk Lactuca sativa

3

4

Prisgrupper

'Tantan' Kallas även romansallat, cossallat och bindsallat. Denna sort ger jämna huvuden med söt smak och krispiga blad. Gallringsskörda innan plantorna börjar trängas. Skörda efterhand. För jämn tillgång bör sådden upprepas varannan vecka.

5

Sallat, Vinter-/MâcheValerianella locusta

4 86057

2

Salvia, KryddSalvia officinalis L.

40 cm

'Vit' En mycket köldtålig sallatstyp, som lämpar sig för höst- och vinterskörd. Kallas även vintersallat. Plocka blad efter hand eller skär av hela plantan. Den har mycket god smak och plantorna tål att frysa och tina några gånger. Äts färsk som sallat eller anrättas som spenat. En delikatess.

Perenn / flerårig

Salvia är en aromatisk kryddväxt med silvergröna, något ludna blad. Skörda bladen efter hand och använd dem färska eller torkade, kanske till en god kycklingfilé med bacon.

4 86070

3 86021

J F M A M J J A S O N D Förodling

Direktsådd

Skörd

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Selleri, RotApium graveolens

Spenat Spinacia oleracea L.

'Prinz' Delikat rotfrukt som får runda, jämna rötter. Bladverket är mörkgrönt. Lättodlad, men tar lång tid. Underbart god i gratänger eller gräddkokt. Tål kyla på hösten men ej på våren, sätt inte ut plantorna för tidigt.

'Vroeg Reuzenblad' Spenat är en näringsrik och lättodlad bladgrönsak med mörkgröna blad. Denna sort ger riklig skörd under lång tid. Stuvad spenat är en klassiker, men bladen är även goda färska i sallader eller till pasta - skörda tidigt för späd babyspenat. Så i omgångar, gör ett uppehåll under högsommaren då plantorna lättare går i blom.

4 86096

Squash Cucurbita pepo

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

'Black Beauty' En vackert mörkgrön squash som ger riklig skörd. Används färsk likt gurka eller tillagad i olika maträtter. Varför inte prova pasta eller plättar av squash?

4 86133

4 86119

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Timjan, KryddThymus vulgaris L. 25 cm

Perenn / flerårig

Tomat, BuskSolanum lycopersicum 60-75 cm

6 cm

150-200 cm

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

8 cm

200 cm

5 86445

4 86355

1 cm

5 86370

4 86191

150-200 cm

Ärt, SpritPisum sativum

'Blauwschokker' Ekologiskt frö. Blålila spritärt/blåärt. Mogna skidor spritas (öppnas) och de söta ärtorna äts färska eller lätt förvällda. Späda skidor kan ätas som sockerärtor. För lagring, låt torka på plantan. Så i omgångar för jämn tillgång. Ärtor gödslar jorden. Odla dem gärna på olika ställen varje år.

'Ace 55 VF' Fin sort med kompakt och kraftfullt växtsätt som ger stora och smakrika tomater. Mycket goda till bruschetta - hackade med lite basilika. Skörda efter hand. Skotten i bladvecken, "tjuvarna", ska ej tas bort.

'Golden Currant' Liten vinbärstomat som ger stor skörd av små guldorange tomater. Perfekta att äta som "godis". Skörda efterhand. Skotten i bladvecken, "tjuvarna", ska ej tas bort.

’German Winter’ Kryddtimjan är en lättodlad och vintergrön kryddväxt med aromatiska blad. De vackert rosalila blommorna lockar till sig bin. Bladen skördas efter hand och används färska eller torkade.

Tomat, Hög Solanum lycopersicum

Tomat, Hög Solanum pimpinellifolium

Tomat, Hög Solanum lycopersicum 150-200 cm

Tomat, KrukSolanum lycopersicum

3 cm

50-60 cm

Ärt, MärgPisum sativum

5 cm

65 cm

'Bolstar Granda' Ypperlig sort som ger riklig skörd av vackert röda tomater. Skörda efter hand. Fantastiskt goda till tomat- och mozzarellasallad. Plantan behöver stöd och skotten i bladvecken, "tjuvarna", ska tas bort.

'Zuckertraube' Lättodlad körsbärstomat som ger riklig skörd av små röda tomater. Underbart goda att äta solvarma, direkt från de egna odlingarna. Skörda efter hand. Skotten i bladvecken, "tjuvarna", ska tas bort.

'Tigerette Cherry' En gulbladig variant av 'Tigerette Cherry'. Uppstod först som en gul mutation hos tomatkungen Åke Truedsson på 1980-talet. Perfekt att odla i kruka. Skörda efter hand. Skotten i bladvecken, "tjuvarna", ska ej tas bort.

5 86205

4 86337

5 86254

Blomstorlek

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Ärt, SockerPisum sativum

60-65 cm

'Karina' Tidig och värmeälskande märgärt som ger riklig skörd, 7-9 ärter per skida. Motståndskraftig mot sjukdomar. Skörda efter hand och sprita skalet för att nå de söta och smakrika ärterna. Odla gärna ärter på olika ställen varje år; de gödslar jorden.

'Norli' Lättodlad och mycket god sockerärt som ger riklig skörd av mjälla baljor med söt smak. Skörda efter hand, innan baljorna blir runda. Äts som färska delikatesser eller lätt förvällda. Så i omgångar för jämn tillgång. Odla gärna ärter på olika ställen varje år; de gödslar jorden.

4 86400

4 86431

kg Höjd

Längd

Vikt

DIN ODLARVÄN  2020

51


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Aubergin

Solanum melongena 30 cm

grönsaksfröer

Aubergin Solanum melongena

20 cm

60 cm

20 cm

'Moneymaker No.2' F1 Avlånga, mörkt violetta frukter med delikat smak. Odlas lämpligen i växthus eller utomhus i mycket skyddat läge. Skörda drygt 5 mån. efter sådd. Trivs i näringsrik och väldränerad jord. Vattna regelbundet. 90054

'Teresa' F1 Tidig aubergin med violetta frukter, ca 20 cm långa. Används till moussaka och grönsaksrätter. Älskar värme och odlas i växthus eller i mycket skyddat läge. Vattna regelbundet. Skörda efter hand, drygt 4 mån. efter sådd. 90057

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Basilika

Ocimum basilicum L. 25 cm

Basilika

Ocimum basilicum L.

30-40 cm

Basilika

Ocimum basilicum L.

25 cm

Basilika, Citron-

Ocimum basilicum L.

30-40 cm

Basilika, Kanel-

40 cm

'Siam Queen' Vacker och väldoftande, prydnadsväxt och kryddväxt. De avlånga bladen har en något lätt ton av purpur i det gröna, blomställningen är purpurfärgad. Värmeälskande växt, passar att odlas i kruka i soligt, varmt läge. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 90110

'Emily' Ekologiskt frö. Basilika är en dekorativ och aromatisk krydda som älskar värme. Odla gärna basilika i kruka på en varm och solig plats. Bladen som skördas efter hand passar utmärkt till en ljuvlig pesto eller tillsammans med tomater och lite hyvlad parmesan. 90099

'Lemon scent' Citronbasilika med gröna spetsiga blad som har en kryddig citronsmak. God till sallader och maträtter. Bladen kan även användas till te. Basilika är en värmeälskande växt som passar att odlas i kruka i soligt och varmt läge. Trivs i näringsrik, väldränerad jord.

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ocimum basilicum var. purpurascens 25-30 cm

'Round Midnight' Aromatiskt doftande basilika med dekorativa, stora, mörkt röda blad. Delikat i maträtter men även som dekoration. Värmeälskande växt och passar därför att odla i kruka i soligt och varmt läge. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 90098

52

Basilika, Sallads-

Ocimum basilicum L. 35-45 cm

Basilika, Småbladig

Ocimum basilicum L. ssp. minimum

30-40 cm

Large leaved Aromatiskt doftande basilika med stora, gröna, buckliga blad och mycket smak. Delikat i maträtter men även som dekoration. Värmeälskande växt och passar därför att odla i kruka i soligt och varmt läge. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 90104

Broccoli

Brassica oleracea

'Balkon Star' Dekorativt, klotformigt växtsätt, ser ut som ett litet träd. Lämplig för odling i kruka inomhus och utomhus i soliga, varma lägen. Små, gröna blad som används färska eller torkade. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 90092

'Cinnamon' Kaneldoftande blad. Toppa ofta och använd de goda bladen och späda skotten efterhand. Basilika är en värmeälskande växt och passar därför att odla i kruka i soligt och varmt läge. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 90086

90068

Ocimum basilicum L.

Ordinary Ger hög skörd av släta, gröna blad med stark och aromatisk doft. Använd de färska bladen i tomatsåser, sallader m.m. Värmeälskande växt och passar därför att odla i kruka i soligt och varmt läge. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 90074

Basilika, Röd

Brokali

Brassica oleracea

'Premium Crop' F1 Fin och pålitlig sort. Ger stora kupolformade huvuden med relativt kort huvudstjälk. Senare på säsongen kan även en del små sidoskott skördas. Trivs i en något lerhaltig, mullrik och väldränerad jord, men även lättare jordar går bra. Vattna vid torka. 90159

'Apollo' F1 Fantastisk broccoli som får extra många sidogrenar. Ger därför hög skörd, under lång tid, av små, mjälla huvuden. En delikatess lätt förvällda med smör. Förodling rekommenderas. Trivs i lerhaltig, mullrik och väldränerad jord. 90153

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2020

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Böna, Bond-

Vicia faba

60-90 cm

Böna, Bond-

Vicia faba

50-90 cm

Böna, Bryt-

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Phaseolus vulgaris

J F M A M J J A S O N D

40 cm

'Red Epicure' Får baljor som innehåller stora, vackert röda bönor. Bönorna äts färska (kokta) så fort de är utvecklade eller så låter man dem hänga kvar tills de mognar och blir torra och kan då sparas över vintern. 90140

'Threefold White' Traditionell och lättodlad böna. Baljorna är stora och innehåller medelstora, platta bönor som används som kokt grönsak eller till soppa. Trivs bäst i en något lerhaltig, mullrik och väldränerad jord. Storpåse. 90146

'Ferrari' Extra fin och god sort av brytböna. Ger riklig skörd. Skörda ofta, låt baljorna bli ca 12 cm. Baljorna äts kokta. Utmärkta att frysa, lätt förvällda. Trivs i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. 90171

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Böna, Bryt-

Phaseolus vulgaris 40 cm

Böna, Bryt-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Böna, BrytPhaseolus vulgaris

40 cm

Böna, Bryt-

Phaseolus vulgaris

40 cm

'Maxi' Ekologiskt frö. En extra tidig sort av brytböna som ger vackert gröna baljor. Skörda efter hand, låt inte baljorna bli för stora, ca 18 cm är lagom. Utsökta att koka och äta som ljuvlig delikatess. 90185

'Saxa' Fin och tidig sort. Ger riklig skörd av mörkt gröna baljor. Skörda baljorna ofta, ca 12 cm långa och slanka. Baljorna äts kokta. Utmärkta att frysa, lätt förvällda. Trivs i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. 90199

'Saxa' Fin och tidig sort. Ger riklig skörd av mörkt gröna baljor. Skörda baljorna ofta, ca 12 cm långa och slanka. Baljorna äts kokta. Utmärkta att frysa, lätt förvällda. Trivs i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. Storpåse. 90200

'Mistik' Böna med lättplockade, lila baljor som utvecklas ovanför bladverket. Ät dem kokta eller förväll och frys in. Odlas i skyddat läge. Vattna rikligt. Skörda efter hand, låt inte baljorna bli för stora, ca 14 cm är lagom. 90201

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Böna, Kok-

Phaseolus vulgaris 40 cm

'Flambo' Vacker böna, ibland kallad borlottoböna, med dekorativa baljor i rosa och vitt. Mogna baljor kan torkas och bönorna användas som kokbönor. Späda baljor kan kokas och ätas som brytbönor. Odlas i skyddat läge. Vattna rikligt. 90203

Böna, Rosen-

Phaseolus coccineus 45 cm

Böna, RosenPhaseolus coccineus

200 cm

'Hestia' Vackert tvåfärgad rosenböna. Fin som prydnad i t ex kruka på balkong/altan, men även utmärkt att använda som kokt grönsak. Skörda baljorna slanka. Trivs i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord samt i skyddat läge. Vattna rikligt. 90122

Böna, RosenPhaseolus coccineus

200 cm

'Celebration' Snabbväxande rosenböna med laxfärgade blommor. Ger hög skörd av 25 cm långa baljor som skördas slanka. Odla gärna mot en spaljé. Trivs bäst i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord samt i skyddat läge. Vattna rikligt. 90127

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

'Preisgewinner' Snabbväxande och vacker rosenböna. Fin som prydnad och grönsak. Ger riklig skörd av smakrika, trådfria baljor. Skördas slanka och äts kokta. Trivs bäst i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord samt i skyddat läge. Vattna rikligt. 90128

kg Höjd

Vikt

Böna, Skär-

Phaseolus vulgaris 40 cm

'Admires' Delikat skärböna med platta, ca 18 cm långa, 20 mm breda och trådfria baljor. Skörda ofta. Baljorna äts kokta. Utmärkta att frysa, lätt förvällda. Trivs i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. Vattna rikligt. 90207

DIN ODLARVÄN  2020

53


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Böna, Skär-

Phaseolus vulgaris 40 cm

Böna, StörbrytPhaseolus vulgaris

200 cm

Böna, StörbrytPhaseolus vulgaris

200 cm

Phaseolus vulgaris

Böna, Störbryt-

200 cm

Böna, StörvaxPhaseolus vulgaris

200 cm

'Serpedor' Låg skärböna med platta, ca 14 cm långa och 8 mm breda baljor. Helt trådfria. Skörda ofta. Baljorna äts kokta och behåller sin vackra färg. Kan med fördel frysas, lätt förvällda. Trivs bäst i skyddat läge. 90208

'Monte Cristo' Hög sort. Lämplig att odla vid spaljé i en lite större kruka på en balkong. Ger ca 18 cm långa, slanka baljor som äts kokta. Bra att frysa, lätt förvällda. Trivs bäst i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. Vattna rikligt. 90227

'Blue Lake' Ger stor skörd på liten odlingsyta. Skörda ofta. Baljan ska ha vuxit ut, men fortfarande vara slank. Baljorna äts kokta. Kan med fördel frysas, lätt förvällda. Trivs bäst i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. 90228

'Carminat' Ger stor skörd på liten odlingsyta. Skörda ofta. Baljan ska ha vuxit ut, men fortfarande vara slank. Baljorna äts kokta. Kan med fördel frysas, lätt förvällda. Trivs bäst i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. 90230

'Neckargold' Ger stor skörd på liten odlingsyta. Skörda ofta, låt inte baljorna bli för stora. Baljorna äts kokta. Kan med fördel frysas, lätt förvällda. Trivs bäst i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. Behöver stöd. 90235

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Böna, Vax-

Phaseolus vulgaris 40 cm

Böna, VaxPhaseolus vulgaris

40 cm

Chilipeppar Capsicum annuum

60-90 cm

Chilipeppar

Capsicum annuum

35000 °

40-60 cm

60-70 cm 200000 °

3000 °

'Maxidor' Mycket odlingsvärd och god sort av vaxböna. Skörda ofta, låt inte baljorna bli för stora. Smakar bäst 12-15cm långa och slanka. Baljorna äts kokta. Kan med fördel frysas, lätt förvällda. Trivs bäst i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. 90242

'Maxidor' Mycket odlingsvärd och god sort. Skörda ofta, låt dem inte bli för stora. Smakar bäst ca 12-15 cm långa och slanka. Baljorna äts kokta. Kan med fördel frysas, lätt förvällda. Trivs bäst i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord samt i skyddat läge. Storpåse. 90243

'Cayenne long slim' Peperoni. Långa, avsmalnande frukter med mycket stark smak. Kan användas grön eller röd, färsk eller torkad. Odlas i växthus eller i skyddat läge ute. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 90894

'Chiluacle Negro' Mycket lättodlad pepparfrukt som, i torkad form, används i mängder i det mexikanska köket. Läcker i grytor och såser. Ger stora skördar av lagom heta frukter. Trivs i kruka på altanen, i växthus. 90901

'Chocolate Scotch Bonnet' En mycket vacker sort med sina bruna frukter. Smaken är god och fruktig med tydlig styrka. Styrkan är uppmätt till 100 000 - 300 000 scoville. Tvätta händerna ordentligt direkt efter kontakt med frukterna. Bra i kruka på altan, balkong eller i växthus. 90905

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Chilipeppar

Capsicum baccatum

Chilipeppar

Capsicum baccatum 50 cm

'Erotica' En chili med ett speciellt, fräckt utseende. De orange frukterna blir ca 5-8 cm långa. Toppa gärna plantan för att få den mer buskig. Har en aromatisk, syrlig smak. Avlägsna de heta fröna före förtäring. Gödsla och vattna regelbundet. 90906

'Hot Lemon' Spännande sort med doft och smak av citrus! Får ca 4cm långa, gula frukter med stark hetta. Ypperlig till heta räkrätter. Avlägsna de heta fröna innan förtäring. Bra i kruka på altan, balkong eller i växthus. Gödsla och vattna regelbundet. 90908

54

30000 °

Capsicum annuum

70-90 cm 3000-10000 °

Chilipeppar

60-80 cm

Chilipeppar

Capsicum baccatum

5000 °

100-125 cm

'Fundador' F1 Sorten är en typ av Jalapeño och känd för sin släta/jämna frukt. Frukterna är slanka, ca 7 cm långa, drygt 2 cm diameter. Odlas i växthus eller i skyddat läge ute. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 90915

14000 °

Capsicum chinense

Chilipeppar

Chilipeppar

Capsicum annuum

60-80 cm

'Jamaican Bell' Välsmakande och mild. Klarröda, mycket vackra frukter, vars klockform givit växten dess namn. Doftar friskt och syrligt, påminner om rabarberdoft. Växer kraftigt och kan bilda en hög buske. 90922

500 °

'Lombardo' Mild, med aromatisk och sötaktig smak. 12-16 cm långa, slanka frukter, ljusgröna som omogna och röda som mogna. Så tidigt och odla som krukväxt tills utplantering i växthus/balkong är möjlig. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 90929

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2020

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

GRÖNSAKER

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

är det dags att så än?

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Frö till bönor och gurka behöver minst 15° varmt i jorden – är det kallare än så har de svårt att gro. Den lite knepiga uppgiften att bedöma jordens temperatur blir enkel om du använder en jordtermometer.

FOTO: Markus Danielsson

Jordtermometern är också praktisk för att kontrollera temperaturen när du anlägger en varmbädd. Om du varvar färsk hästgödsel med våt halm och täcker med ett tjockt lager jord, kommer förmultningsprocessen att framkalla värme. Värmen gör att dina fröer kan gro tidigare på vårvintern. I en lyckad varmbädd kan temperaturen nå upp till 60-70° och det är först när värmen avtagit som det är dags att så. kg Höjd

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

Vikt

DIN ODLARVÄN  2020

55


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Chilipeppar

Capsicum annuum

40-60 cm 1000-8000 °

Chilipeppar

Capsicum annuum

40-60 cm

Chilipeppar

Capsicum chinense

60-80 cm 500-1000 °

1500 °

Chilipeppar

Capsicum chinense

60-90 cm

Citronmeliss Melissa officinalis L.

Perenn / flerårig Dekorativ med vackert grönt bladverk och rosalila blomspiror. Man använder de färska, citrondoftande, aromatiska bladen i maträtter och till te mm. Lockar till sig bin och är vacker även i rabatten. Trivs på de flesta jordar såväl torra som fuktiga. 90259

1,5 milj °

50 cm

'Padron' En tapaschili som höjer spänningen... Smaken är fruktig och god men var tionde chili är riktigt stark -sorten kallas rysk roulette! Skördas traditionellt då frukten är ljusgrön, steks i olivolja och flingsalt. Som mogen blir chilin röd, kan skördas i alla mognadsstadium. 90932

'Piment d'Espelette' Utmärkt sort för utomhusodling, men går även bra i växthus. C-vitaminrika frukter som kan mixas till chilipulver eller avnjutas färska, torkade och djupfrysta. Gödsla och vattna regelbundet. 90936

'Biquinho' Spännande chili som är smakrik utan att vara het. Mycket god i matlagning. Ger rikligt med vackra frukter som blir röda när de mognat. De skördas i vilket mognadsstadium man vill. 90939

'Trinidad Scorpion' Önskar man det starkaste av det starka har man hittat rätt med denna chili! Styrkan är uppmätt en bra bit över en miljon scoville. Tvätta händerna ordentligt direkt efter kontakt med frukterna. 90940

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Dill

Anethum graveolens L. 100 cm

Dill

Anethum graveolens L.

100 cm

Dill

Anethum graveolens L.

100 cm

Dill, Blad-

Anethum graveolens L.

20-30 cm

Dill, Blad-

Anethum graveolens L.

20-30 cm

'Como' Sorten lämpar sig till både krondill och bladdill. Önskas krondill bör sådd ske senast i maj. Krondill (plantavst 15-20cm) skördas vid blomningens slut. Trivs i näringsrik, lucker, fuktighetshållande och väldränerad jord. 90277

'Como' Sorten lämpar sig till både krondill och bladdill. Önskas krondill bör sådd ske senast i maj. Krondill (plantavst 15-20cm) skördas vid blomningens slut. Trivs i näringsrik, lucker, fuktighetshållande och väldränerad jord. Storpåse. 90278

'Como' Sorten lämpar sig till både krondill och bladdill. Önskas krondill bör sådd ske senast i maj. Krondill (plantavst 15-20cm) skördas vid blomningens slut. Trivs i näringsrik, lucker, fuktighetshållande och väldränerad jord. Påsen innehåller såband. 90284

'Gold Crown' Sorten har aromatiska, doftande, mörkgröna och finflikiga blad. Lämpar sig särskilt väl att skörda som bladdill, går i blom betydligt senare än vanlig dill. Går utmärkt att frysa. Trivs bäst i näringsrik, lucker, fuktighetshållande och väldränerad jord. 90290

'Bouquet' Sorten har särskilt aromatiska, doftande, mörkgröna och finflikiga blad. Lämpar sig särskilt väl att skörda som bladdill, går i blom betydligt senare än vanlig dill. Går utmärkt att frysa. Trivs i en näringsrik, lucker, fuktighetshållande och väldränerad jord. 90271

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Fänkål, SötFoeniculum vulgare 60 cm

Gräslök Allium schoenoprasum

30-40 cm

'Fino' Grönsak och kryddväxt. De uppsvällda bladfästena bildar en sorts knöl som används både rå och tillagad. Torkade frön används som krydda vid matlagning och bak. Kan direktsås i varmt läge, annars förkultivering. Trivs i lucker, mullrik jord. 90308

56

Perenn / flerårig

'Biggy' Lättodlad, kan direktsås eller förkultiveras. De breda bladen får en mycket fin arom. Används i sallader, till sill, äggrätter m.m. Utmärkt att frysa för vinteranvändning. Trivs bäst på mullrik kalkhaltig jord, gärna lerjord men, anspråkslös. 90317

Gräslök Allium schoenoprasum 30-40 cm

Perenn / flerårig

'Twiggy' Lättodlad, kan direktsås eller förkultiveras. Dess smala blad med fin arom och milda löksmak används i sallader, till sill, äggrätter m.m. Utmärkt att frysa för vinteranvändning. Trivs bäst på mullrik kalkhaltig jord, gärna lerjord men, anspråkslös. 90320

Gräslök Allium schoenoprasum Perenn / flerårig 30-40 cm 'Staro' Ekologiskt frö. Denna sort ger smala blad med underbar arom och mild löksmak. Blommar med runda lila blommor. Skörda bladen efter hand och använd dem färska i sallader eller som dekoration. Även blommorna går att äta och de är mycket vackra att dekorera med.  90824

Gräslök, Kinesisk

Allium tuberosum

Perenn / flerårig Garlic oriental Delikat variant av gräslök. Lite kryddigare med en tydlig vitlöksarom. De färska bladen används i sallader, såser och många maträtter. Kan direktsås på plats men också förkultiveras. Trivs på mullrik, kalkhaltig jord, gärna lerjord, men anspråkslös. 90314 30-40 cm

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2020

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gröngödsling Mixture

Gurka, AmpelCucumis sativus

Gurka, Asie-

Cucumis sativus

10 cm

Gurka, Djungel-

Melothria scabra

30 cm

150-250 cm

Gurka, FrilandsCucumis sativus

3 cm

5-7 cm

Blandningen innehåller honungsfacelia, blodklöver och bovete. Honungsfacelia har en frodig grönmassa, blodklöver är en kvävefixerande växt och bovete har en mycket god marktäckande förmåga. 90325

'Hopeline' F1 Läcker minigurka av asiatisk typ med något torrare fruktkött än vanligt och en mer intensiv smak. Växtsättet gör att den passar att odla i ampel. Skörda efterhand då de är 8-10 cm stora och ät dem färska. Sorten behöver ej pollineras. 90395

'Langelands Kaempe' Äldre sort av asiegurka, även kallad jättegurka. Skördas fullt utvecklad, ca 30cm lång och ca 10 cm i diameter. Mörkgrönt, något knottrigt skal och litet kärnhus. God i sallader och till syltning. 90332

Annorlunda gurkliknande grönsak med mexikanskt ursprung och klängande växtsätt. Ger rikligt med 3 cm långa, randfläckiga frukter. Lämplig i sallader, till inläggningar, i grytor och wok. 90296

'Lemon' En rund gurka som ger rikligt med frukt på friland. Kan även odlas i växthus. Bind upp eller låt plantan slingra på marken. Skörda frukten då den är gul i färgen. Låt dem ej växa sig för stora, det ger sämre smak och mindre fortsatt fruktsättning. 90336

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gurka, Frilands-

Cucumis sativus

Gurka, Frilands-

Cucumis sativus

12 cm

Gurka, Frilands-

Cucumis sativus

12 cm

Gurka, Frilands-

Cucumis sativus

30 cm

Gurka, Kruk-

12 cm

10 cm

'Rhensk druv Hg' Snabbväxande, lättodlad frilandsgurka av Västeråstyp. Mörkt gröna och korta gurkor lämpliga för inläggning. Små gurkämnen kan användas som "minigurkor". Trivs bäst i väldränerad, näringsrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. Vattna rikligt. 90348

'Tanja' Delikat frilandsgurka av slanggurketyp. Gurkorna är avsedda för att ätas färska. God i sallader mm. Skörda ofta och låt ej gurkorna växa sig för stora. Trivs bäst i väldränerad, näringsrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. Vattna rikligt. 90364

'Profi' F1 Ekologiskt frö. Fin sort av inläggningsgurka som ger mörkgröna, knottriga frukter. Skörda efter hand. Får bara honblommor. Lägg gärna fröna i blöt ett par timmar innan sådd. 90375

'Iznik' F1 Läcker minigurka för odling i växthus. Goda, krispiga frukter, ca 10cm långa med slätt skal, lämpliga att äta färska. Motståndskraftig mot gurkmjöldagg. 90372

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Cucumis sativus

Gurka, VäxthusCucumis sativus

8 cm

'Baby' F1 Utsökt minigurka vars kompakta växtsätt gör den utmärkt att odla i kruka. Ger riklig skörd av smakrika, krispiga gurkor med slätt skal. Låt inte gurkorna bli för stora, en längd på ca 8-10 cm är lagom. Skörda efter hand och ät dem färska, direkt från de egna odlingarna. 90374

Gurka, VäxthusCucumis sativus

16 cm

'Delistar' F1 Krispig och aromatisk gurka med söt smak och tunt skal. Ger rik skörd av 16-18 cm långa frukter. Skörda ofta, låt inte gurkorna bli för stora. Vattna regelbundet. Bind upp plantan, toppa när den når taket. 90376

Gurka, VäxthusCucumis sativus

35 cm

'Louisa' F1 För odling i hobbyväxthus. Motståndskraftig mot gurkmjöldagg. Sätter bara honblommor. Ger fin skörd av långa mörkgröna slanggurkor. Trivs bäst i näringsrik, väldränerad och fuktighetshållande jord. Vattna regelbundet. 90380

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

Vikt

Gyllenbär Physalis grisea

15 cm

'Passandra' F1 Växthusgurka. Motståndskraftig mot många sjukdomar. Sätter bara honblommor. Ger rik skörd av ca 15-20 cm långa frukter med något knottrigt skal. Trivs bäst i näringsrik, väldränerad och fuktighetshållande jord. Vattna regelbundet. 90388

kg Höjd

Cucumis sativus

'Profi' F1 Bra sort av frilandsgurka av Västeråstyp. Bitterfri i smaken, motståndskraftig mot sjukdomar. Sätter bara honblommor, odlas ej tillsammans med sorter som ger hanblommor. Trivs i väldränerad, näringsrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. Vattna rikligt. 90340

Gurka, Kruk-

70-100 cm

2 cm

För odling i hobbyväxthus eller på solig och skyddad altan/balkong. Gyllenbären är ca 2 cm stora och sitter inneslutet i ett pappersliknande skal. Äts naturella eller används till paj och marmelad. Odlas i stora krukor eller direkt i marken. 90406

DIN ODLARVÄN  2020

57


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Japansk sodaört

Salsola komarovii 30 cm

Fragaria x ananassa

Jordgubbe

30 cm

Jordgubbe

Fragaria x ananassa

Perenn / flerårig

Koriander

Coriandrum sativum L.

Perenn / flerårig

60 cm

Krasse, Grekisk

Lepidium sativum

10-20 cm

Häftig växt från Japan som ibland kallas "sjögräs på land". De späda skotten kan användas i sallad och har en salt och lite mineralisk smak. Stjälkarna är goda att ångkoka och påminner om spenat i smaken. Växten är rik på vitaminer och mineraler. 90413

'Rainbow Treasure' F1 Vacker jordgubbe som blommar i vitt och olika nyanser av rosa, drar verkligen blickarna till sig! Lämplig att odla i ampel eller i kruka. Har ett buskigt växtsätt och bildar revor. Får röda, ganska stora bär som kan skördas långt in på hösten, remonterande. 90416

'Temptation' Tidig sort med kompakta plantor nästan helt utan revor, särskilt lämplig för amplar, urnor och balkonglådor. Mörkröda, välsmakande bär som kan skördas långt in på hösten, eftersom sorten blommar tills frosten kommer. Trivs i mullrik jord. 90418

Orientalisk krydda, finns bl a i curry. De gröna bladen används färska i sallader och maträtter. Fröna används, skördas och torkas. Dekorativ växt med svagt rosa blommor. Trivs på de flesta jordar, gärna torr och lätt jord, skyddad växtplats. 90424

Greek Odla smörgåskrasse i jord, går det? Javisst! Denna typ av smörgåskrasse ger fina blad som till utseendet påminner om rucola eller slätbladig persilja. Smaken är stark och bladen är goda att använda i sallader och soppa. Skörda då bladen är mellan 14-20 cm höga. 90435

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Krasse, Smörgås-

Lepidium sativum 1-5 cm

Krasse, SmörgåsLepidium sativum

1-5 cm

Kronärtskocka

Cynara cardunculus

100-150 cm

Kål, Asiatisk, Mix

Brassica rapa

Kål, Baby LeafBrassica oleracea

Lättodlat och vitaminrikt smörgåspålägg. Odlas inomhus året om. Så och skörda med jämna mellanrum. Varje frö ger endast en "grodd", så det går åt relativt mycket frö. Roligt och trevligt, lämpligt för barn som vill pröva på någon egen odling. 90436

Ekologiskt frö. Välkänd och mycket lättodlad krydda. Kan odlas inomhus året om, så och skörda med jämna mellanrum. Varje frö ger endast en "grodd", så det går åt relativt mycket frö. Underbar att använda färsk till smaksättning och dekoration. 90437

'Vert de Provence' Läckerhet bland grönsakerna, en utmaning att odla. Ju tidigare sådd desto bättre. Skörda när holkfjällens spetsar börjar vika sig utåt (ett tecken på begynnande blomning.) Trivs i näringsrik, väldränerad och djup jord i varmt läge. 90442

Mix Specialblandning av asiatiska bladgrönsaker. Goda i sallad, lätt kokta eller wokade. Trivs bäst i en näringsrik, lucker och väldränerad jord. 90460

'Lord Kale' Grönkål med röda bladnerver som främst skördas som "baby leaf". Smaken är söt och bladen är underbart goda på frukostmackan. Går även att skörda som stora blad. 90490

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, BlomBrassica oleracea

'Multi Head' F1 Spännande sort som förutom huvudbuketten ger 3-5 sidobuketter. Skörda huvudbuketten så tidigt som möjligt för att ge sidobuketterna tid att utvecklas. Avnjuts rå i sallad eller kokas. 90471

58

Kål, BlomBrassica oleracea

Kål, BlomsterBrassica oleracea

'Idol' Fin sort av tidig blomkål. Ger skörd av vita fasta huvuden ca 9v efter sådd. Njut nyskördad i sallader eller som lätt förvälld primör. Förodla i omgångar för att förlänga skördetiden. Trivs bäst i en något lerhaltig, mullrik och väldränerad jord. 90474

Kål, Bryssel-

Brassica oleracea

Kalette 'Autumn Star' F1 Blomsterkål är en spännande korsning mellan bryssel- och grönkål. Längs stjälken utvecklas en mängd små, blomliknande huvuden med söt och nötaktig smak. Skördas på senhösten, efter hand som huvudena blir klara. 90480

Kål, Grön-

Brassica oleracea

'Masterline' F1 Mycket välsmakande. Ger en mängd små huvuden utefter stjälken. Lång utvecklingstid och växer långt in på hösten. Skörda på senhösten, vartefter huvudena blir färdiga. Smakar bäst efter några frostnätter. Trivs i en lerhaltig, mullrik och väldränerad jord. 90488

'Westlandse Winter' Ekologiskt frö. Lättodlad grönkål som skördas efter hand. Kan stå kvar på växtplatsen under vintern, smakar bäst efter några frostnätter. God i sallader eller stuvad i lite grädde. 90512

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2020

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, Grön-

Brassica oleracea

Kål, Grön-

Brassica oleracea

Kål, Pak Choi

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Brassica rapa

J F M A M J J A S O N D

'Half Tall' Grönkål är en härdig och lättodlad kål. Rik på vitaminer och mineraler. Skördas efter hand, kan stå kvar på växtplatsen och skördas även under vintern. Smakar bäst efter några frostnätter. Trivs i lerhaltig, mullrik och väldränerad jord. 90495

'Scarlet' En grönkål med vackert röda blad. Nyttig, lättodlad och dekorativ i rabatten. Skördas efter hand. Kan stå kvar på växtplatsen och skördas även under vintern. Trivs i lerhaltig, mullrik och väldränerad jord, men är anspråkslös. Vattna vid torka. 90508

'Summer Breeze' F1 Pak Choi, eller sellerikål som är dess korrekta namn, är en läcker bladgrönsak med kraftiga stjälkar. Späda blad går utmärkt att använda som "baby leaf" i sallader. Större blad är goda stekta, varför inte med vitlök och ingefära? 90513

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, Palm-

Brassica oleracea

Kål, Sallads-

Brassica rapa

Kål, SavoyBrassica oleracea

Kål, Grön-

Brassica oleracea

'Black Magic' En underbart dekorativ palmkål med långa, smala blad som växer likt en palmkrona. Den nyttiga svartkålen används bl a i italiensk matlagning och är ljuvlig i gratänger och pastarätter. Skörda efter hand, ca 3 månader efter sådd. 90510

'Scarvita' F1 En läcker, lila salladskål som bevarar sin vackra färg vid tillagning. Får spröda och krispiga blad, perfekta att använda i t. ex. sallad eller lätt wokade. Fiberduk skyddar mot insektsangrepp och plantorna växer snabbare. 90524

'Aubervilliers' Välsmakande savoykål med vackert buckliga blad. God i sallader och lätt kokt med lite smör, även fin som dekoration. Ger stora plattrunda huvuden, ca 3 mån efter utplantering. Tål endast lätt frost. Trivs i lerhaltig, mull-, näringsrik och väldränerad jord. 90530

'Emerald Ice' Dekorativ grönkål med vita mittnerver. Nyttig, lättodlad och fin i rabatt och kruka. Skördas efter hand, som baby leaf och som stora plantor. Anspråkslös. Vattna vid torka. Kan stå kvar ute och skördas även under vintern. 90511

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, SpetsBrassica oleracea

'Express' Medeltidig sort som ger spetsiga, spröda och mycket läckra huvuden. Skördas när huvudet är välutvecklat. Används färsk i t ex sallad eller äts lätt förvälld i klyftor. Trivs i en något lerhaltig, mullrik och väldränerad jord. 90537

Kål, Spets-

Brassica oleracea

Kål, VitBrassica oleracea

'Kalibos' Mycket god, krispig och vackert rödfärgad variant av spetskål. Ypperlig som färsk i sallader eller förvälld med smör. Förodling rekommenderas. Trivs i lerhaltig, mullrik och väldränerad jord. Vattna vid torka. 90544

Kålrabbi Brassica oleracea

'Amager kurzstrunkig' Stora plattrunda huvuden som kan väga upp till 3 kg. En härligt god vinterkål, kan skördas drygt 3 mån efter utplantering. För lagring skördas huvudena sent på hösten, då de är hårda och fasta. Trivs bäst i en lerhaltig, mull-, näringsrik och väldränerad jord. 90551

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

Vikt

Kålrabbi

Brassica oleracea

'Blaro' Den mest krispiga av alla rotfrukter. Sorten har ett violett skal. Skörda ca 7 cm stora knölar, ca 14 v efter sådd. Trivs i en näringsrik, fuktighetshållande, lucker och väldränerad jord. 90570

kg Höjd

'Delikatess weisser' Den mest krispiga av alla rotfrukter. Det är den uppsvällda stammen strax ovan jordytan som ätes. Sorten har ett vitgrönt skal. Skörda ca 8 cm stora knölar, ca 14v efter sådd. Trivs i en näringsrik, fuktighetshållande, lucker och väldränerad jord. 90576

DIN ODLARVÄN  2020

59


SÄTTLÖK

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

NL-BIO-01

FOTO: Markus Danielsson

EU Agriculture

J F M A M J J A S O N D

Schalottenlök ’Longor’ Den avlånga formen gör den extra lätt att skiva. Aromatisk och god både grillad och rå. Schalottenlök växer i knippen och varje sättlök ger ett nytt knippe lökar. Kallas ibland även bananschalottenlök. 2926 Foliepåse 200 g.

J F M A M J J A S O N D

Gul lök VÄRMEBEHANDLAD Gul lök är lättodlad och kanske den mest klassiska matlöken. Denna plattrunda sort har en mycket bra hållbarhet. Värmebehandlad för säkrare skörd. 2960 Foliepåse 250 g 2980 Foliepåse 500 g 60

J F M A M J J A S O N D

EU Agriculture

EU Agriculture

Schalottenlök ’Longor’ Ekologiskt odlad sättlök. Den avlånga formen gör den extra lätt att skiva. Aromatisk och god både grillad och rå. Schalottenlök växer i knippen och varje sättlök ger ett nytt knippe lökar. 2925 Foliepåse 200 g.

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gul lök Ekologiskt odlad sättlök. Gul lök är lättodlad och kanske den mest klassiska matlöken. Denna sort har en lite rundare form och är mycket god i matlagning. 3006 Foliepåse 250 g.

J F M A M J J A S O N D

Gul lök ’Keravel’ En rosa, gul lök från Frankrike (”Roscoff Pink”) känd från 1800-talets sjömanskost. Lagringsduglig och c-vitaminrik, mjäll och smakrik. Sötaktig rå, fruktig tillagad. Värmebehandlad för säkrare skörd. 2968 Foliepåse 250 g

Rödlök Ekologiskt odlad sättlök. Rödlök är lättodlad och något mildare i smaken än gul lök. Den passar därför utmärkt rå i t.ex. sallader, där den också är mycket dekorativ. Värmebehandlad för säkrare skörd. 3008 Foliepåse 250 g.

J F M A M J J A S O N D

Schalottenlök ’Hermine’ En unik vit schalottenlök från Frankrike. Mycket smakrik. Så mild att den passar rå i sallad, men även god att ugnsrosta och grilla. Varje planterad lök delar sig till ett knippe av ca 5-8 nya lökar. 2928 Foliepåse 250 g.

J F M A M J J A S O N D

Rödlök VÄRMEBEHANDLAD Rödlök är lättodlad och något mildare i smaken än gul lök. Den passar därför utmärkt rå i t. ex. sallader, där den också är mycket dekorativ. Värmebehandlad för säkrare skörd. 2965 Foliepåse 250 g.

J F M A M J J A S O N D NL-BIO-01

NL-BIO-01

Gul lök Gul lök är lättodlad och kanske den mest klassiska matlöken. Denna plattrunda sort har en mycket bra hållbarhet. 2910 Foliepåse 250 g 2935 Foliepåse 500 g.

J F M A M J J A S O N D

Gul lök, avlång VÄRMEBEHANDLAD Gul lök är lättodlad och kanske den mest klassiska matlöken. Denna sort har en avlång form som gör den extra lätt att skiva. Värmebehandlad för säkrare skörd. 2970 Foliepåse 250 g.

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Silverlök VÄRMEBEHANDLAD Silverlöken har ett skimrande vitt skal. Smaken är mild och något kryddig. God både tillagad och rå. Små lökar passar för inläggning till syltlök. Värmebehandlad för säkrare skörd. 2975 Foliepåse 250 g.

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2020

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

lökblomning Försommarens köldknäpp kan få löken att börja blomma. Skörden blir då mindre eftersom löken lägger mer krut på blomningen än på att bilda en stor lök. En värmebehandlad sättlök går däremot inte i blom lika lätt, vilket i sin tur bäddar för en större skörd. Men om du hellre vill njuta av den vackra lökblomman kan du låta löken stå kvar i landet över vintern. En lök som inte blommar första året går i blom år två, oavsett om den har värmebehandlats eller inte. Då blir även pollinerande insekter glada!

Vitlök Vitlök är kökets ofta omtvistade smakförhöjare. Av varje klyfta utvecklas en hel lök. Vid vårplantering kan den också skördas som färsk lök under sommaren och blasten kan användas som bladkrydda. 2933 Nätpåse 100-150 g. 3 pack.

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

FOTO: Anna Lindeqvist

Schalottenlök Schalottenlök växer i knippen och varje sättlök blir ett nytt knippe lökar. Smaken är mild och aromatisk, mycket god i matlagning. Ljuvlig färg som skiftar från vitt till violett. 2930 Foliepåse 250 g.

Mixad sättlök VÄRMEBEHANDLAD Mix som innehåller gul lök, rödlök och silverlök. En smakrik och färgstark kombination av våra populäraste sorter. Värmebehandlade för säkrare skörd. 2977 Foliepåse 250 g.

kg Höjd

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

Vikt

DIN ODLARVÄN  2020

61


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kålrot

Brassica napus

Körvel, Dansk

Anthriscus cerefolium

Levisticum officinale

Allium cepa

Lök, Purjo-

'Fijne Krul' Anissmakande blad som används färska klippta i sallader och över mat likt persilja. Extra finflikiga och krusiga blad. Lättodlad, frösår sig lätt. Finklippta blad kan frysas. Trivs i lucker näringsrik jord men är ganska anspråkslös. 90594

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

40 cm

Lök, Purjo-

Allium ampeloprasum

Lök, Purjo-

Allium ampeloprasum

Lök, Sallads-

Allium cepa

'Stuttgarter Riesen' I södra Sverige direktsås lök, i övriga landet används sättlök. Rikligt med vatten och gödsel ger hög skörd. När blasten viker sig, låt bladen torka, skörda och lagra sedan löken torrt. Trivs i mullrik och gödslad jord. 90612

'Herfstreuzen 3' Ekologiskt frö. Lättodlad purjolök med tjock hals och mörkgröna blad. Strimla tunt och använd i sallader, eller varför inte marinera och grilla? Kupa plantorna för långa vita halsar. 90613

Lök, Sallads-

Allium fistulósum

Lök, Sallads-

'Herbstriesen 2' Populär och lättodlad grönsak, sorten är kraftigväxande och lämpad för höstskörd. Kupa plantorna för långa vita halsar. Trivs i välgödslad, fukthållande jord, gärna kalkhaltig. 90633

'Apache' Tilltalande salladslök som är mörkt lila i färgen. Smaken är mild och fin. Kan sås och skördas hela sommaren. Äldre plantor ger flaskformade, lila lökar. Trivs bäst i mullrik, gärna kalkhaltig jord. 90640

'White Lisbon' Salladslök med mild och fin smak. Kan sås och skördas hela sommaren. Vid sen sådd kan smålökar övervintras för tidig vårskörd. Trivs bäst i mullrik, gärna kalkhaltig jord. Skördas späd hela sommaren, äldre plantor ger små, goda, vita lökar. 90647

'White Lisbon' Delikat salladsgrönsak med mild och fin smak. Kan sås och skördas hela sommaren. Så en rad varannan vecka för att alltid ha tillgång till späd lök. Påsen innehåller såband som ger plantor på lämpligt avstånd. 90648

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Allium cepa

Lök, SilverAllium cepa

'Zebrune' Härlig, välsmakande lök som passar bra att använda rå i sallader och andra maträtter. Bildar avlånga lökar. Får ett rosa skal, men vitt kött. Direktsås i södra Sverige, bör förkultiveras i övriga landet. Trivs i mullrik, gärna kalkhaltig jord. 90654

62

Majs

Zea mays

150 cm

'Pompei' Snabbväxande extra mild matlök med härlig arom. God rå i sallader, till hamburgare och andra maträtter. Direktsås i södra Sverige. Förkultiveras för normalstora lökar i övriga landet. Smålökar fina som syltlök. Trivs i mullrik, gärna kalkhaltig jord. 90661

Malabarspenat

Basella rubra  L.

200-300 cm

'Sweet Nugget' F1 Storvuxen och solälskande växt. Ger supersöta kolvar av högsta kvalitet. Olika majssorter skall inte blandas utan skall odlas med minst 100 m avstånd ifrån varandra. Trivs i varma skyddade lägen, vill ha mycket vatten och gödsel. 90675

Allium fistulósum

'Blaugrüner Winter' Populär och lättodlad grönsak. Sorten har god vinterhärdighet. Milda vintrar kan den stå kvar länge utomhus och skördas efterhand. 90626

Lök, Schalotten-

Allium ampeloprasum

'Wilhelmsburger' Mycket användbar kålväxt. God till grytor, gratänger, rotmos och wok. Börja skörda ca 3 mån efter sådd. Kålrötter för vinterlagring sås sent och skördas i oktober. Trivs i fuktighetshållande och väldränerade jordar. 90588

Lök, Gul

Perenn / flerårig 150-200 cm Stor och praktfull. De sellerismakande bladen, stjälkarna och fröna används färska eller torkade i soppor, såser, till buljong och kötträtter. Lättodlad och härdig. Blommar med gula blommor. Växer på alla jordar, gärna lerjord även i skuggigare lägen.  90600

Libbsticka

Mangold

Beta vulgaris

1-årig

'Rubra' Klättrande bladgrönsak som är vacker och dekorativ med sina röda stjälkar och mörkt gröna blad. Plocka blad efterhand eller skörda hela plantan. Fin i matlagning, både bladen och stjälkarna kan användas. God i gratänger och några blad i en gryta reder den. 90680

2-årig

'Bright Yellow' F1 Sort med gula bladstjälkar. Bladen används likt spenat och stjälkarna likt sparris. Tål några minusgrader. Odlas ofta som 1-årig, men övervintrar täckt med t ex torra löv i en stor del av landet. Trivs bäst i en mullhaltig, näringsrik och väldränerad jord. 90682

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2020

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mangold

Beta vulgaris

Mangold

Beta vulgaris

2-årig

Mangold

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Beta vulgaris

2-årig

J F M A M J J A S O N D

2-årig

'Rhubarb Chard' Sort med röda bladstjälkar. Bladen används likt spenat och stjälkarna likt sparris. Tål några minusgrader. Odlas ofta som 1-årig, men övervintrar täckt med t ex torra löv i en stor del av landet. Trivs bäst i en mullhaltig, näringsrik och väldränerad jord. 90689

'White silver 3' Ekologiskt frö. En lättodlad mangold som ger riklig skörd. Skörda enstaka blad eller skär av hela plantor efter hand. I Italien förvälls ofta mangolden och får sedan puttra ihop en liten stund med olivolja, salt och peppar - ljuvligt. 90690

'White silver 2' Bladen används likt spenat och stjälkarna likt sparris. Bladen tål några minusgrader. Odlas ofta som 1-årig, men övervintrar täckt med löv i en stor del av landet och kan då ge tidig skörd år 2. Trivs i mullhaltig, näringsrik och väldränerad jord. 90696

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mejram

Cucumis melo

Origanum majorana L. 25 cm

Melon

kg

0,8-1,2 Kg.

Melon, Vatten-

Citrullus lanatus

kg

2-3 Kg.

Melon, Vatten-

Citrullus lanatus

kg

2-3 Kg.

Lättodlad och god kryddört i ärtsoppa men också i maträtter som pizza, köttfärssås och i sallader. Liten, låg växt med oansenliga vita blommor. Skörda blad efterhand. Kan torkas. Trivs bäst i lucker mullrik jord, ej för lerig. 90703

'Stellio' F1 Delikat melon för växthus och drivbänk. Kraftigväxande sort, ger runda frukter som mognar tidigt. Trivs i lucker, näringsrik jord. Tål ej torka. Odlas liggande el. uppbunden. 90710

'Sugar Baby' Läcker, tidig vattenmelonsort med rött kött och grönt skal. Frukten blir ca 2-3kg tung. Lämplig för odling i växthus eller drivbänk. Trivs i lucker, näringsrik jord. Tål ej torka. Befrukta honblomman. 90717

'Little Darling' F1 Mycket tidig sort med rött, sött kött och något oval form. Odlas i växthus eller drivbänk. Tål ej torka. Befruktning: Ta pollen från hanblomman med en liten pensel och pensla inuti de uppsvällda honblommorna. Lämna endast ett par frukter per planta. 90718

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Morot, SommarDaucus carota L

Morot, SommarDaucus carota L

Harlequin Mix F1 Sagolik mix av morötter i en mångfald av färger: violett, gult, orange och vitt. Skörda de slanka, släta rötterna efter hand och ät dem direkt från de egna odlingarna. Kan även förvällas och därefter frysas. 90739

Morot, SommarDaucus carota L

'Berlicum 2' Ekologiskt frö. Tidig morotssort med släta rötter. Skördas efter hand - underbart goda att äta direkt från de egna odlingarna. Morötter kan även användas i såväl bröd- som kakbak. Upprepa gärna sådden. Går att vinterlagra. 90743

Morot, SommarDaucus carota L

'Flyaway' F1 Sommarmorot med extra hög karotinoch sockerhalt, framtagen speciellt för smakens skull! Ger skörd av 20-25 cm långa, släta rötter, äts direkt eller vinterlagras. Kan förvällas och frysas. Trivs i stenfri, mullrik och väldränerad jord. 90750

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

Vikt

Morot, SommarDaucus carota L

'Mokum' F1 Extra tidig sommarmorot med utmärkt smak. Passar även bra att odla i växthus och drivbänk. Sorten är avsedd att ätas färsk eller förvällas och frysas. Skördas tidigt, ej lämplig för vinterlagring. Trivs bäst i stenfri, mullrik och väldränerad jord. 90764

kg Höjd

'Nantaise 2' Tidig sommarmorot med långa slanka rötter. Sorten är avsedd att ätas färsk eller förvällas och frysas. Skördas tidigt, ej lämplig för vinterlagring. Trivs bäst i stenfri, mullrik och väldränerad jord. 90771

DIN ODLARVÄN  2020

63


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Morot, Sommar-

Daucus carota L

Morot, SommarDaucus carota L

Morot, Sommar-

Daucus carota L

Morot, Sommar-

Daucus carota L

Morot, SommarDaucus carota L

'Nantaise 2' Tidig sommarmorot med långa slanka rötter. Sorten är avsedd att ätas färsk eller förvällas och frysas. Skördas tidigt, ej lämplig för vinterlagring. Trivs bäst i stenfri, mullrik och väldränerad jord. Storpåse. 90772

'Nantaise 2' Tidig sommarmorot med långa, slanka rötter. Avsedd att ätas färsk eller förvällas och frysas. Påsen innehåller såband som ger plantor på lämpligt avstånd. Skördas tidigt, ej lämplig för vinterlagring. Trivs bäst i stenfri, mullrik och väldränerad jord. 90779

'Nantaise 2' Tidig sommarmorot med långa slanka rötter. Sorten är avsedd att ätas färsk eller förvällas och frysas. Skördas tidigt, ej lämplig för vinterlagring. Trivs bäst i stenfri, mullrik och väldränerad jord. 90782

'Sugarsnax 54' F1 Tidig sort med hög karotinhalt. Mycket söt smak, lämplig att äta färsk. Rötterna blir långa, 22-25 cm, mörkt orange och slanka. Skördas tidigt, ej lämplig för vinterlagring. 90786

'White Satin' F1 Trevlig vit morot som är söt i smaken och har ett krispigt och saftigt kött. God att äta färsk. Kan även förvällas och därefter frysas. 90790

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Morot, Sommar-

Daucus carota L

Morot, SommarDaucus carota L

Morot, SommarDaucus carota L

Morot, Sommar-

Daucus carota L

Morot, Vinter-

Daucus carota L

'Cosmic Purple' Läcker morot med lila skal och orange kött. Krispig och god att äta direkt från landet. Kan även förvällas och därefter frysas. 90792

'Jaune du Doubs' En härlig, sommar-/höstmorot från början av 1900-talet med gul färg. Har ett välsmakande, krispigt fruktkött med fräsch sötma. Blir ganska stor när den är färdigutvecklad men kan med fördel skördas tidigare (juli/aug). Mycket bra lagringsegenskaper. 90793

'Oxheart' Välkänd gammal morotssort som omtalades redan på slutet av 1800-talet. Roten blir tjock och konisk med en fin morotssmak. 90794

'Pariser Markt 5' Liten rund söt morot som är perfekt att odla i krukor eller låga pallkragar. Ät färsk eller koka och frys in. Skördas tidigt, ej lämplig för vinterlagring. 90798

'Chantenay Red Cored 3' Höst/vintermorot med trubbiga, koniska rötter, ca 15cm långa. God att äta direkt, men går även att vinterlagra. Trivs bäst i stenfri, mullrik och väldränerad jord. Vattna vid torka. Gallra och rensa bort ogräs när plantan är liten, annars kvävs den lätt. 90729

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Oregano / Kungsmynta

Oregano / Kungsmynta

Morot, Vinter-

Daucus carota L

'Flakkée 2' Höst/vintermorot som ger rik skörd av korta och tjocka morötter. Påsen innehåller såband som ger plantor på lämpligt avstånd. Skördas sent och är särskilt lämplig för vinterlagring. Kan också förvällas och frysas. Trivs bäst i stenfri, mullrik och väldränerad jord. 90736

64

Morot, VinterDaucus carota L

'Neptun'F1 Höst/vintermorot med trubbiga, koniska rötter, ca 25cm långa. God att äta direkt, men går även att vinterlagra. Trivs bäst i stenfri, mullrik och väldränerad jord. Vattna vid torka. Gallra och rensa bort ogräs när plantan är liten, annars kvävs den lätt. 90738

Mynta, Peppar-

Mentha x piperita L.

Origanum vulgare L.

Perenn / flerårig Starkt doftande, aromatiska blad som används färska eller torkade till te, sallader, såser, sötsaker, drinkar mm. Bladen doftar och smakar starkt av pepparmyntsolja. Vackert gröna blad och fina lilarosa blomspiror. Anspråkslös och trivs på de flesta jordar. 90811 60 cm

Perenn / flerårig Aromatisk, väldoftande och lättodlad. Bladen används till pizza, i tomaträtter, grönsaks- och köttgrytor. Små, ljusblå blommor. Tål torka bra. Anspråkslös att odla, men gärna kalkhaltig torrare jord. 90829 40 cm

Origanum vulgare L. 40 cm

Perenn / flerårig

Ekologiskt frö. Oregano är en aromatisk kryddväxt som blommor med blå blommor. Skörda bladen efter hand och använd dem färska eller skörda hela kvistar för torkning. Ljuvlig krydda över tomater och fetaost. 90830

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2020

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Oregano, Grekisk

Origanum vulgare ssp. hirtum 30-40 cm

Pastinaca sativa

Perenn / flerårig

Palsternacka

Paprika Capsicum annuum

100 cm

Paprika

Capsicum annuum

25 cm

60-90 cm

Paprika Capsicum annuum

9 cm

60-90 cm

10 cm

Greek Grekisk oregano anses vara den godaste av alla oreganosorter. Den har kraftig, utsökt smak. Skörda bladen späda. Utmärkt till bl a olika tomaträtter. Med sina vita blommor passar den även i rabatten. Trivs bäst i väldränerad lätt jord och i skyddat varmt läge. 90823

'White Gem' Lättodlad och användbar rotfrukt. Långa, spetsiga, släta, vita rötter. Huvudsakliga tillväxten av roten sker sent på sommaren. Skördas därför sent. Trivs bäst på lucker mull- och sandrik jord men anspråkslös. Så på hösten för tidig skörd nästa år. 90835

'Astor' F1 25-30cm långa frukter med söt smak. Mörkgröna frukter som mognar till orange och har då sötare smak. Går även att skörda gröna. Perfekta i stora krukor eller hinkar med näringsrik jord. Bind upp mot t ex bambukäpp. 90847

'California Wonder' Välkänd och välsmakande sort som ger härligt lackröda frukter. Lämplig för odling i växthus och i varma, skyddade lägen utomhus. Skörd av gröna frukter ger fler frukter men de röda har sötare smak. Trivs i näringsrik och lucker jord, vattna regelbundet. 90854

'Amyka' F1 Paprika i härligt crèmevit färg. God att äta färsk eller att tillaga. Ger tidig skörd. Skörda då frukten har utvecklat sin färg ordentligt. Odla på skyddat och varmt läge, t ex på altan, balkong eller i växthus. 90858

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Paprika

Capsicum annuum 60-90 cm

Paprika

Capsicum annuum

10 cm

100 cm

Paprika, Snack-

Capsicum annuum

25 cm

30-40 cm

Persilja, Blad-

Petroselinum crispum

6 cm

35 cm

Persilja, Krus-

Petroselinum crispum

2-årig 25 cm

2-årig

'Luteus' F1 Härligt gul med mild saftig smak. Dekorativ i sallader med sin färg. Frukterna kan skördas gröna, plantan ger då högre skörd. Kan odlas i växthus eller i skyddat läge. Trivs i näringsrik och lucker jord, vattna regelbundet. 90868

'Thor' F1 Hög och relativt kraftigväxande sort. Frukterna är intensivt röda och avlånga, 25-30cm, med en läcker söt smak. Lämplig att odla i skyddat och varmt läge på t ex altan, balkong eller i växthus. 90882

'Snacking Purple' Vacker, lila paprika med små, söta frukter. Passar perfekt i kruka. Plantan förgrenar sig bra utan toppning. Odla på skyddat och varmt läge, t. ex. på altan, balkong eller växthus. Duscha plantan ofta för att förhindra skadedjursangrepp. 90865

'Comun 3' Slätbladig sort, ger mer smak än krusig. Utmärkt som smaksättning och dekoration i maträtter. Skörda blad till långt in på hösten. Övervintrar, åtminstone i södra delen av landet och ger tidig skörd år 2. Går bra att frysa. Trivs i näringsrik och väldränerad jord. 90976

'Grüne Perle' Ekologiskt frö. Sorten har extra mosskrusiga blad. Utmärkt som smaksättning och dekoration i maträtter. Skörda blad till långt in på hösten. Plantan övervintrar, åtminstone i södra delen av landet och ger tidig skörd år 2. Går bra att frysa. Trivs i näringsrik och väldränerad jord. 90948

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Persilja, Krus-

Petroselinum crispum 25 cm

Persilja, KrusPetroselinum crispum

2-årig

'Moss curled 2' Utmärkt som smaksättning och dekoration i maträtter. Skörda blad till långt in på hösten. Plantan övervintrar, åtminstone i södra delen av landet och ger tidig skörd år 2. Går bra att frysa. Trivs i näringsrik och väldränerad jord. 90962

25 cm

Persilja, RotPetroselinum crispum

2-årig

'Moss curled 2' Klassisk kryddväxt i matlagning och till dekoration. Skörda blad vid behov långt in på hösten. Plantan övervintrar i söder. Ger då tidig skörd år 2, före blomningen. Bra att frysa. Såband ger plantor på lämpligt avstånd. 90963

Portlak, TrädgårdsPortulaca oleracea L.

2-årig 15 cm

'Halblange' Variant av persilja där man i första hand använder roten. Roten är tjock, påminner om en vit morot och användas som palsternacka. De släta, gröna bladen kan också används. Trivs bäst på lucker, näringsrik, djupgrävd och mullrik jord. 90969

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

Yellow Gammal kulturväxt. Bladen är rika på omega 3-fettsyror och E-vitamin. De milt syrliga bladen används som t ex spenat, i soppor eller i sallader. Kan även frysas efter förvällning. Trivs i näringsrik, mullrik och lucker jord i varmt läge. 90983

kg Höjd

Vikt

Pumpa, HalloweenCucurbita pepo

kg

0,5-1 Kg.

'Baby Bear' Små och vackra pumpor, ca 1 kg. Intensivt orange både utanpå och inuti. Köttet är gott och trådfritt. Varje planta kan ge 6-8 frukter, drygt 10cm stora. De kan lagras svalt 3-4 månader. Trivs på en varm och solig plats i välgödslad och väldränerad jord. 90995

DIN ODLARVÄN  2020

65


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pumpa, Halloween-

Cucurbita pepo

kg

Pumpa, Jätte-

Cucurbita maxima

kg

25-50 Kg.

3-6 Kg.

Pumpa, Jätte-

Cucurbita maxima

Pumpa, JätteCucurbita maxima

kg

1-3 Kg.

kg

Pumpa, KabochaCucurbita maxima

kg

0,9-1,5 Kg.

3-5 Kg.

'Tom Fox' Klassisk pumpa för Halloween. Frukterna kan bli upp till 8kg tunga. De är även utmärkta till desserter, soppor mm. Trivs på en varm och solig plats i välgödslad och väldränerad jord. Behöver vatten och näring hela växtperioden. 91051

'Gele Reuzen' Mycket stor, snabbvuxen och ger plattrunda, gula frukter. Lättodlad, kan odlas för att täcka komposthögen. Trivs i varm och solig plats i välgödslad och väldränerad jord. Behöver mycket vatten och näring hela växtperioden. 91011

'Uchiki Kuri' Ekologiskt frö. Pumpa med runda, orange-röda frukter. Fruktköttet är mörkt gult. Halvmogna frukter passar utmärkt till inläggning, medan en pumpa som ska lagras måste vara mogen vid skörd. God att äta ugnsrostad. 91012

'Nelson' F1 En vacker pumpa som passar perfekt till matlagning. Lik myskpumpan i struktur. Underbar att lägga in eller att använda till paj. Lättodlad. Trivs på en varm och solig plats i välgödslad och väldränerad jord. Behöver mycket vatten och näring. 91020

'Delica' F1 Små och vackert mörkgröna pumpor på ca 1,2 kg. Plattrund form, ca 10-15cm stora. Gott kött med nötaktig smak som kan användas till paj m.m. Varje planta ger 3-6 frukter. Går mycket bra att lagra. 91019

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pumpa, Sommar-

Cucurbita pepo

Pumpa, Spagetti-

Cucurbita pepo

Allium ursinum L

Rosmarinus officinalis L.

Rova, Maj

'Vegetable Spagetti' Spännande, gulfruktig pumpa, fruktköttet liknar och äts som spagetti. Kan lagras på sval plats, 1-2mån. Trivs på en varm och solig plats i välgödslad och väldränerad jord. Behöver mycket vatten och näring. 91043

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

3-5 Kg.

Rova, Maj-

Brassica rapa L.

66

2-4 Kg.

Rova, SvedjeBrassica rapa L.

'Snowball' Delikat, snabbväxande kålväxt som används på samma sätt som kålrot eller äts färsk som rädisa. Sorten ger vita runda-plattrunda knölar med söt smak. Trivs på de flesta jordar, gärna lerjord. Vill som alla kålväxter ha rejält med gödsel och vatten. 91087

Rucola / Sandsenap Diplotaxis tenufolia

'Enon kanta' En gammal finsk kulturväxt. Odlades ofta efter att marken svedjats. Roten är plattrund och violett i färgen med en ljus undersida, vissa rötter kan få andra färger. Saftigt och trådfritt kött, låt inte rovan bli för stor 6-8 cm är lagom. 91090

Rucola / Sandsenap

Ekologiskt frö. Påminner i smaken om senapskål, men har kraftfullare och kryddigare smak. Odlas på friland eller i kruka. Kan odlas i kruka inomhus året runt, får då en mildare smak. Trivs i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91345

'Golden Ball' Delikat, snabbväxande kålväxt som används på samma sätt som kålrot eller äts färsk som rädisa. Sorten ger runda-plattrunda knölar med söt smak. Trivs på de flesta jordar, gärna lerjord. Vill som alla kålväxter ha rejält med gödsel och vatten. 91079

Diplotaxis tenufolia

Perenn / flerårig

Brassica rapa L.

Perenn / flerårig 40 cm Söt liten buske med ljuvligt doftande, aromatiska, tallbarrliknande blad. Härlig krydda till kötträtter, potatisrätter, lamm, fågel och vilt. Man kan även göra te av bladen. Trivs i lucker och varm jord. Odlas med fördel i stor kruka.  91071

'Long White Bush 2' Snabbväxande med långsträckta, ovala frukter. Vid mognad är skalfärgen blekgul. Rikgivande. Mogna frukter kan lagras svalt, 1-2 månader. Trivs på en varm och solig plats i välgödslad och väldränerad jord. Behöver mycket vatten och näring. 91027

kg

Rosmarin

Perenn / 20-30 cm flerårig Ramslök brukar räknas till klosterväxterna. Bladen har en mild vitlökssmak och används under våren likt gräslök. Även löken kan användas. Blommar året efter sådd med vita stjärnlika blommor. Trivs i fuktig jord. Sprider sig där den trivs. Fröet behöver köldbehandling.  91063

kg

Ramslök

Perenn / flerårig

'Dragon's Tongue' Sandsenap, även kallad vild rucola, har en kraftfull och kryddig smak. Fantastiskt god i sallader, gärna tillsammans med lite chèvre, melon och valnötter. Kan odlas såväl på friland som i kruka. Även utmärkt att odla inomhus året runt, då får bladen en mildare smak. 91348

Rucola / Sandsenap

Diplotaxis tenufolia

Perenn / flerårig

'Wildfire' Smaken på denna sandsenap jämförs ofta med wasabi, den är alltså riktigt stark! Kan odlas såväl på friland som i kruka. Även utmärkt att odla inomhus året runt, då får bladen en något mildare smak. Under högsommaren går plantan lätt i blom - nyp av ev. blomstänglar. 91351

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2020

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rucola / Senapskål

Eruca sativa

Rucola / Senapskål

Eruca sativa

Perenn / flerårig

Rädisa

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Raphanus sativus

J F M A M J J A S O N D

'Venetia' Extra snabbgroende rucola med tandade, smakrika blad. Kan odlas såväl på friland som i kruka. Även utmärkt att odla inomhus året runt, då får bladen en mildare smak. Under högsommaren går plantan lätt i blom - nyp av eventuella blomstänglar. 91352

Rucola Smaken är kryddig och lite pepprig. Odlas på friland eller i kruka på t ex balkong. Kan även odlas i krukor inomhus året runt. Inomhus får bladen en mildare smak. Trivs i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91353

'Cherry Belle' Sorten ger runda, helt röda rädisor, som kan stå länge utan att bli träiga. Upprepad sådd varannan vecka ger dock bättre resultat i form av späda rädisor. Trivs bäst i lucker fuktighetshållande jord. Vattna rikligt. 91099

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rädisa

Raphanus sativus

Rädisa

Raphanus sativus

Rädisa Raphanus sativus

Rädisa

Raphanus sativus

'French Breakfast 3' Ger avlånga, spröda rädisor, röda med vit spets. Skall skördas mjälla. Snabbväxande grönsak, kan odlas mellan t ex sallat, kål, squash och gurka. Hinner bli skördefärdig innan de andra växterna breder ut sig. Trivs bäst i lucker fuktighetshållande jord. 91107

'National 2' Lättodlad. Ger snabb skörd av runda, röda rädisor med vit spets. Kan odlas mellan andra grönsaker som kål, sallat, gurka och squash. Hinner bli skördefärdig innan de andra grönsakerna breder ut sig. Trivs i lucker fuktighetshållande jord. Vattna rikligt. 91115

'Saxa 2' Ekologiskt frö. Lättodlad grönsak, ger snabb skörd. Passar fint att odla mellan andra grönsaker som t ex kål, gurka och squash. Hinner bli skördefärdig innan de andra grönsakerna breder ut sig. Trivs bäst i lucker fuktighetshållande jord. Vattna rikligt. 91123

'Amethyst' Lila rädisa med vitt och krispigt kött. Ger snabbt skörd. Upprepa sådden varannan vecka för att ha jämn tillgång på späda rädisor. Undvik sådd under tidig sommar då plantan lätt kan gå i blom. Jämn fuktighet är viktigt. Täck sådden med fiberduk. 91108

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rädisa

Raphanus sativus

'Saxa 2' Sort med runda, helt röda, spröda rädisor. Skall skördas mjälla. Upprepa därför sådden med 2v mellanrum under hela sommaren. Såband ger plantor med lagom avstånd. Trivs bäst i lucker fuktighetshållande jord. Vattna rikligt. 91131

Rättika

Raphanus sativus

Beta vulgaris

Rödbeta

'Ronde Zwarte' Sorten har ett vitt kött och brun/svart skal. Smaken är som en söt rädisa. God strimlad i sallad eller kokt i soppor. Trivs i näringsrik jord. Vattna vid torka. Rättikor går lätt i blom vid vårsådd. 91147

'Chioggia' Läckert polkagrisrandig, med något sötare smak. God färsk, kokt eller till inläggning. Unga blad kan användas likt mangold. Så ej för tidigt! Plantorna kan gå i blom om de utsätts för vårfrost. Trivs i näringsrik, mullrik och fuktighetshållande jord. 91159

Rödbeta Beta vulgaris

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

'Detroit 2' Rund till formen och mörkt röd rätt igenom. Så ej för tidigt, sorten är känslig för vårfrost. God både som primör, kokt med smör och för inläggning. Unga blad kan användas likt mangold. Trivs i näringsrik, mullrik och fuktighetshållande jord. 91167

kg Höjd

Vikt

Rödbeta Beta vulgaris

'Egyptische Platronde' Traditionell, plattrund form. Mörkröd. Lämplig för inläggning som hel eller att äta färsk. Unga blad kan användas likt mangold. Plantorna kan gå i blom vid för tidig sådd. De ger då ingen skörd. Trivs i näringsrik, mullrik och fuktighetshållande jord. 91175

DIN ODLARVÄN  2020

67


GRÖNSAKER

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

3 tips för rädisor ädisor är goda tillagade! Skiva dina rädisor och stek eller R ugnsbaka. Tillagningen gör dem dessutom lite sötare och är ett bra sätt ett ”rädda” rädisor som blivit lite väl peppriga i smaken.

FOTO: Anna Lindeqvist

ar du provat att odla rädisa i kruka? Det är helt klart ett bra H alternativ för dig som vill odla på balkongen! m du ivrar efter en snabb skörd kan du så rädisa för att O skörda blasten när den fortfarande är liten och mjäll. Du kan också grodda rädisfröna – då är skörden bara några dagar bort.

68

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2020

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rödbeta

Beta vulgaris

Rödbeta

Beta vulgaris

Rödbeta Beta vulgaris

Rödbeta

Beta vulgaris

Rödbeta Beta vulgaris

'Forono' Avlång, lämpad för lagring. Ger hög skörd av genomröda betor. Utmärkt till inläggning tack vare sin avlånga form. Unga blad kan användas likt mangold. Plantorna kan gå i blom vid för tidig sådd. Trivs i näringsrik, mullrik och fuktighetshållande jord. 91180

'Forono' Avlång, lämpad för lagring. Ger hög skörd av genomröda betor. Utmärkt till inläggning tack vare sin avlånga form. Unga blad kan användas likt mangold. Plantorna kan gå i blom vid för tidig sådd. Trivs i näringsrik, mullrik och fuktighetshållande jord. Storpåse. 91181

'Moulin Rouge' Jämnrund form och mörkröd rätt igenom. Särskilt lämplig för inläggning. Så ej för tidigt. Tål ev. vårfrost bättre än andra sorter, går inte i blom lika lätt. Unga blad kan användas likt mangold. Trivs i näringsrik, mullrik och fuktighetshållande jord. 91189

'Moulin Rouge' Jämnt rund sort som är mörkt röd rakt igenom. Särskilt lämplig för inläggning. Så inte för tidigt. Tål eventuell vårfrost bättre än många andra sorter, går inte i blom lika lätt. Påsen innehåller såband som ger plantor på lämpligt avstånd. 91191

'Detroit 2' Ekologiskt frö. Populär rödbeta som ger runda och mörkt röda betor. Mycket välsmakande som primör - ät kokt med lite smör. Koka rödbetan med lite av blasten och hela skalet kvar så att den röda saften inte försvinner. Så inte för tidigt; vid frost kan plantan gå i blom. 91197

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rödbeta, Gul

Beta vulgaris

Sallat

Lactuca sativa

Sallat Lactuca sativa

Sallat, Bladbatavia-

Lactuca sativa

Sallat, Huvud-

Lactuca sativa

'Burpees Golden' Gulbeta med söt och mild smak. Behåller sin fina färg vid kokning. Lämplig både att äta som primör, kokt med smör och för inläggning. De unga bladen kan användas på samma sätt som mangold. Så ej för tidigt. 91160

Baby Leaf mix Blandning med 'Amerikanischer Brauner', 'Salad Bowl', 'Red Salad Bowl', 'Lollo rossa', 'Australische Gele' och 'Rouge Grenobloise'. Snabbväxande, lättodlad och rikgivande. Trivs bäst i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91209

Baby Leaf mix Härlig blandning av olika sallatssorter, 'Amerikanischer Brauner', 'Salad Bowl', 'Red Salad Bowl', 'Lollo rossa', 'Australische Gele' och 'Rouge Grenobloise'. Snabbväxande, lättodlad och rikgivande. Påsen innehåller såband som ger plantor på lämpligt avstånd. 91210

'Lollo Rossa' Bladbatavia är ett mellanting mellan plock- och huvudsallat. Bladen bildar täta rosetter av krispiga, krusade gröna blad. Denna sort får en röd ton på kanterna. Trivs i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91225

'Matilda' Ekologiskt frö. Ger fina jämna huvuden med spröda blad. Upprepad sådd ger skörd hela sommaren. Gallringsskörda tidigt och skörda sedan hela plantor efter hand. Trivs i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91241

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sallat, Huvud-

Lactuca sativa

Sallat, HuvudLactuca sativa

'Hilde II' Ger jämna huvuden med spröda blad. Upprepad sådd, ger långvarig skörd. Påsen innehåller såband som ger plantor på lämpligt avstånd. Skörda blad eller hela plantor efter hand. Trivs i mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. Vattna regelbundet. 91249

Sallat, IsbergsLactuca sativa

'Merveille des quatre saisons' Välkänd 1800-talssort, rödtonad med buckliga blad. Huvudena blir relativt lösa. Upprepad sådd ger tillgång till fräsch sallat hela sommaren. Trivs i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. Vattna regelbundet. 91257

Sallat, PlockLactuca sativa

'Calmar' Fin sort som ger gröna, fasta och täta huvuden. Upprepad sådd ger långvarig skörd. Gallringsskörda tidigt och skörda sedan hela plantor efter hand. Trivs i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91273

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

Vikt

Sallat, PlockLactuca sativa

'Amerikanischer brauner' Krusiga, lätt rödkantade blad. Snabbväxande, lättodlad och rikgivande. Upprepa sådden för långvarig skörd. Gallringsskörda tidigt och skörda sedan blad efter hand. Kan odlas i kruka. Trivs i mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91289

kg Höjd

Australische Gele' Gulgröna och lätt krusiga blad. Upprepad sådd ger långvarig skörd. Gallringsskörda tidigt och skörda sedan blad/hela bladrosetter efter hand. Trivs i mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. Vattna regelbundet. 91297

DIN ODLARVÄN  2020

69


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

’Sallat, Plock-

Lactuca sativa

Sallat, PlockLactuca sativa

Sallat, Plock-

Lactuca sativa

Sallat, Plock-

Lactuca sativa

Sallat, Plock-

Lactuca sativa

Australische Gele' En välsmakande plocksallat med gulgröna och lätt krusiga blad. Upprepa gärna sådden med två veckors mellanrum för att ha tillgång till fräscha, spröda sallatsblad hela sommaren. Påsen innehåller såband som ger plantor på lämpligt avstånd. 91298

'Red salad bowl' Rödfärgad sort av plocksallat. Går, förutom på friland, bra att odla i stora krukor på t ex balkongen. Sorten kan sås och skördas hela säsongen. Trivs i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. Vattna regelbundet. 91313

'Salad Bowl' Ljusgröna, eklövsliknande, finflikiga och krusiga blad. Upprepad sådd ger långvarig skörd. Sorten är tålig både för värme och kyla, lämplig för odling hela säsongen.Trivs i mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. Vattna regelbundet. 91321

'Plezir' Ekologiskt frö. Mycket välsmakande plocksallat med eklövsliknande, finflikiga och krusiga blad. Skörda efter hand. För kontinuerlig tillgång av fräsch sallat hela sommaren bör sådden upprepas varannan vecka. 91322

'New Red Fire' Vackert glansiga, röda blad. God smak. Går sent i blom och behåller sin fina smak även som stora blad. Upprepa gärna sådden med två veckors mellanrum, för att ha tillgång till fräscha, spröda sallatsblad hela sommaren. 91338

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sallat, Vinter-/Mâche-

Sallat, Vinter-/Mâche-

Sallat, Romersk

Lactuca sativa

Sallat, Romersk Lactuca sativa

Sallat, Rosen-

Cichorium intybus

Valerianella locusta

Valerianella locusta

'Chartwell' Romansallat, cossallat och bindsallat är andra namn på denna sallatstyp. Denna sort ger medelstora, jämna huvuden som står länge utan att gå i blom. Extra fin smak! 91329

'Lobjoits Green Cos' Romansallat, cossallat och bindsallat är andra namn på denna sallatstyp. Avlånga huvuden med kraftiga, långa och krispiga blad. Klarar odling länge på hösten. Trivs i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91337

'Palla Rossa 5' Typ av cikoria. Kallas även rosésallat eller radiccio. Bildar små huvuden vars inre är intensivt rött med vita nerver. Smaken är något bitter, men spännande i blandad sallad. Trivs i en mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord, samt i skyddat läge. 91339

'Vit' Ekologiskt frö. En mycket köldtålig sallatstyp, som lämpar sig för höst- och vinterskörd. Kallas även vintersallat. Den har mycket god smak och plantorna tål att frysa och tina några gånger. Äts färsk som sallat eller anrättas som spenat. En delikatess. 91340

'Verte de Cambrai' Köldtålig sallatstyp, lämplig för höst- och vinterskörd. Kallas även mache. Plocka blad efter hand eller skär av hela plantan. Kan odlas i bänk med sådd på hösten för skörd mycket tidig vår nästkommande år. Trivs i mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. 91281

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salvia, Krydd-

Salvia officinalis L.

Perenn / flerårig Blåblommande med silvergröna, något ludna, aromatiska blad som används färska eller torkade till fågel, fläskkött, lamm och kålrätter. Vintergrön, kan behöva täckas vintertid. Lockar till sig bin och insekter. Trivs i lucker jord, tål lite torka och mager jord. 91369 40 cm

70

Sareptasenap Brassica juncea

'Agano', 'Bloody Mary', 'Frizzy Joe' En mix av olika slags sareptasenap i vackra färger och former. Smaken är lik pepparrot. Skörda små, späda blad som ger sting åt salladen. Odla i grönsakslandet eller i kruka, både dekorativt och gott! Trivs bäst i varm jord. 91358

Selleri, Blad-

Apium graveolens 20 cm

Selleri, Blek-

Apium graveolens

'Gewone Snij' Frisk aromatisk sellerismak. Bladen skördas efter hand på samma sätt som persilja och används som krydda i t ex sås, soppa, grönsaksblandningar och sallad. Kan även torkas. Trivs i näringsrik och mullrik jord. Vattna rikligt. 91377

Selleri, Rot-

Apium graveolens

'Golden Self Blanching 2' Välsmakande, aromatisk salladsgrönsak som även används som smaksättning i många maträtter. Lättodlad, men tar lång tid. Sorten behöver ej blekas utan får ljust gulgröna stjälkar och blad. Både blad och stjälkar kan användas. Trivs i mullhaltig jord. 91385

'Mars' Delikat rotfrukt som får stora, runda, jämna rötter. Bladverket är mörkgrönt och upprätt, vilket gör det mer motståndskraftigt mot sjukdomar. Trivs i mullrik jord, gärna kalkhaltig. 91393

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2020

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Smultron, Månads-

Fragaria vesca var semperflorens

Spenat

Spinacia oleracea L.

Perenn / flerårig

Spenat Spinacia oleracea L.

Spenat, Nyzeeländsk

Tetragonia tetragonioides

Squash Cucurbita pepo

'Rügen' Ger rikligt med stora, röda smultron under hela sommaren. Ger inga revor eller utlöpare. Lättodlad och tacksam växt. Fröna är mycket små och långsamgroende, så förkultivering inomhus rekommenderas. Trivs bäst på lucker jord. 91401

'Vroeg Reuzenblad' Ekologiskt frö. Rikt innehåll av mineraler och vitaminer. Sorten ger rikligt med mörkgröna blad. Passar fint till infrysning. Trivs bäst i mullrik, fuktighetshållande jord men går bra på de flesta jordar. 91409

'Nores' Näringsrik och lättodlad bladgrönsak. Ger medelstora, kraftiga, mörkgröna blad. Går inte i blom så lätt. Så gärna i omgångar för att ha god tillgång till färska blad. Trivs på de flesta jordar men bäst på lucker, mullrik jord. Vattna rikligt. 91417

’Neuseelaender’ Tacksam sommargrönsak, som används likt vanlig spenat. Går inte så snabbt i blom, därför bra även under högsommaren. Trivs bäst i en lucker och näringsrik jord. Kan direktsås, men förodling rekommenderas. 91425

'Black Beauty' Ekologiskt frö. En vackert mörkgrön squash, som kan användas färsk som gurka och även tillagad i olika maträtter. Lättodlad och tacksam grönsak som ger riklig skörd. Trivs på varm, lugn och solig plats i humusrik, välgödslad och väldränerad jord. Vattna rikligt. 91437

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Squash

Cucurbita pepo

Squash

Cucurbita pepo

Squash Cucurbita pepo

Squash

Cucurbita pepo

Squash

100-150 cm

'Pic n Pic' Läckert gul squash. Perfekt för den lilla trädgården eller i en större kruka. Plocka frukterna när de är 10-15 cm stora. Ger frukter hela säsongen. Trivs på varm och solig plats i mullrik, välgödslad och väldränerad jord. Vattna rikligt. 91452

'Eight Ball' F1 Härlig, rund sort med konsistens som liknar fruktköttet hos ett äpple. Smaken är rik och äppelsquashen används i sallader, fylls och gratineras, steks eller kokas lätt. Trivs på varm och solig plats i humusrik, välgödslad och väldränerad jord. 91453

'Soleil' F1 Gul sort som ger hög skörd. Kan användas färsk som gurka eller i matlagning. Bladen är stora och dekorativa, kväver lätt ogräset. Trivs på varm, lugn och solig plats i mullrik, välgödslad och väldränerad jord. 91461

'Black Forest' F1 En fin sort av sommarsquash som är klättrande. Det blir mycket bekvämt att skörda. Plantan behöver klätterhjälp i form av snöre, eller binds upp mot en käpp eller spaljé. Trivs på varm och solig plats i humusrik, välgödslad och väldränerad jord. 91469

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Cucurbita pepo

Squash Cucurbita pepo

'Latino' F1 Omtyckt grönsak som ger hög skörd. Dekorativa frukter med kraftiga åsar. Skördas tidigt med blomman kvar. Används färsk som gurka eller i grytor och wok, även för inläggning. 91477

Stevia / Sötflockel Stevia rebaudiana

40 cm

'Partenon' F1 Tidig sort, som ger frukter utan pollinering. Ger därför hög skörd även under somrar med sämre väder, då den inte är beroende av pollinerande insekter. Passar därför också bra att odlas i växthus. 91485

Perenn / flerårig

Stevia Sötflockel, även kallad stevia, är en vackert dekorativ bladväxt som odlas i kruka, såväl inom- som utomhus. Växten har sitt ursprung i Sydamerika. Där användes de små bladen till naturligt sötningsmedel och de sägs vara ca 300 gånger sötare än socker. 91510

Svartrot Scorzonera hispanica L.

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

'Lange Jan' God och lite ovanlig rotfrukt som på rätt jord kan ge höga skördar av långa, svarta rötter. De äts likt sparris. Vid odling på hård jord grenar sig roten och blir mindre användbar. Trivs på lucker, stenfri, djupgrävd och mullrik jord, ej styv lerjord. 91505

kg Höjd

Vikt

Cucurbita pepo

'Diamant' F1 Lättodlad och skörderik. Kan användas färsk som gurka eller i matlagning. Sorten har mellangrönt skal. Bladen är stora och dekorativa, kväver lätt ogräset. Trivs på varm, lugn och solig plats i humusrik, välgödslad och väldränerad jord. 91445

Squash

Timjan, Apelsin-

Thymus 'Fragrantissimus'

Perenn / flerårig Lättodlad, vintergrön kryddväxt med ljusrosa blommor som lockar till sig bin och andra insekter. De mörkgröna bladen är aromatiska och har en frisk citrussmak. Tål torka; lämplig vid slänter, murar och stenpartier. Bladen används färska eller torkade. 91523 25 cm

DIN ODLARVÄN  2020

71


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Timjan, Back-

Thymus serpyllum L.

Timjan, Krydd-

Thymus vulgaris L.

Perenn / flerårig 3-10 cm Lågväxande dvärgbuske med utbrett växtsätt. Bildar med tiden underbara krydddoftande mattor och är en bra marktäckare. Blommorna är vackert rosafärgade. Trivs på mager, sandig och torr mark i sol.  91513

25 cm

Solanum lycopersicum

Perenn / flerårig

Tomat, Ampel-

30-45 cm

Tomat, Busk-

Solanum lycopersicum

3 cm

75-100 cm

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum

5 cm

150-200 cm

5 cm

Vintergrön med små, mörkt gröna, aromatiska blad. Blommar i rosalila och lockar då till sig bin och andra insekter. Bladen används färska eller torkade i kötträtter, potatisrätter, till ärtsoppa och såser. Trivs i lucker, gärna mager jord men anspråkslös. 91521

'Romello' F1 Fin tomatsort med god fruktsättning, speciellt lämplig att odla i ampel på balkong och altan. Ger riklig skörd av små, söta tomater. Plantera 2-3 plantor i en ampel och låt dem hänga ned. Blir ganska stor. 91660

'Maskotka' Ypperlig sort speciellt framtagen för odling i kruka på balkong, altan eller i växthus. Riklig skörd av supersöta, körsbärsstora tomater. Behöver ej tjuvas. 91606

'Tiger' F1 Smakrik tomat som går att lagra en tid i köket. Har tjockt, vackert skal och mycket fruktkött vilket gör den lämplig till matlagning. Bästa sorten att torka i ugn. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Skotten i bladvecken, "tjuvarna", tas bort. 91643

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum 150-200 cm

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum

8 cm

150-200 cm

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum

7 cm

150-200 cm

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum

8 cm

150-200 cm

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum

4 cm

150-200 cm

9 cm

'Shirley' F1 En favorittomat för många! Ger röda, jämna och medelstora frukter. Mognar tidigare än många andra sorter. Odlas med fördel i växthus. Motståndskraftig mot mjöldagg. Skotten i bladvecken, "tjuvarna", ska tas bort. Sorten behöver stöd. 91644

'Hildares' F1 Klassiskt röd tomat för tidig skörd. Passar för odling utomhus i skyddat läge, men går också bra i växthus. Plantan behöver stöd. Skotten i bladvecken, "tjuvarna", tas bort. 91645

'Tigerella' Spännande sort för tidig skörd. Passar för odling i växthus eller utomhus i skyddat läge. Sorten ger medelstora röda tomater med gyllene strimmor. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Ska tjuvas. 91646

'Indigo Rose' En mörklila, nästan auberginsvart tomat fullproppad med antioxidanter. Skördas då färgen går från blålila till rödbrun -tomaten har då har en perfekt balans mellan sötma och syrlighet. Ska tjuvas. 91649

'Marmandino One' F1 Ovanligt vacker och välsmakande bifftomat för odling utomhus. Tomaterna är 7-9 cm stora med kraftiga gröna åsar. Trivs i näringsrik, väldränerad jord i skyddat läge. Ska tjuvas. 91556

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum 150-200 cm

4 cm

'Chocolate Cherry' Körsbärstomat med annorlunda utseende. Små, söta tomater med strimmor av mörk choklad. Lång skördetid. Plantan behöver stöd. Skotten i bladvecken, tjuvarna, tas bort. Odla i växthus eller skyddat läge utomhus. 91666

72

Tomat, Hög Solanum lycopersicum 150-200 cm

3 cm

'Gardener´s Delight' Sortfavorit i många länder. För växthus eller utomhus i skyddat läge. Ger riklig skörd efter hand av tomater med fantastiskt god smak. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Ska tjuvas. 91676

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum 150-200 cm

4 cm

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum

150-200 cm

'Sungold' F1 Världens sötaste tomat, enligt flera tester! Passar för odling i växthus eller utomhus i skyddat läge. Rik skörd av tunnskaliga och saftiga tomater. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Ska tjuvas. 91706

3 cm

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum

150-200 cm

'Supersweet 100' F1 En mycket rikbärande och bra sort främst för växthus eller utomhus i mycket skyddat läge. Skörda efter hand ca 4cm stora frukter. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Ska tjuvas. 91716

7 cm

'Olivade' F1 Härligt matig plommontomat. Odlas främst i växthus eller utomhus i mycket goda lägen. Ger riklig skörd efter hand av stora plommonformade tomater. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Ska tjuvas. 91746

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2020

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Hög

Solanum lycopersicum 150-200 cm

Tomat, Kruk-

Solanum lycopersicum

7 cm

30-40 cm

Tomat, KrukSolanum lycopersicum

4 cm

50-60 cm

Tomat, Kruk-

Solanum lycopersicum

6 cm

50-60 cm

Vattenkrasse Nasturtium officinalis

3 cm

20-30 cm

'Sparta' F1 Mycket rikbärande och bra sort, främst för växthus, men även utomhus i mycket goda lägen. Skörd av medelstora tomater med utmärkt smak. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Ska tjuvas. 91756

'Tiny Tim' Lättodlad körsbärstomat för odling i kruka på balkong, fönsterkarm, växthus eller utomhus i mycket skyddat läge. Riklig skörd av små tomaterna med söt smak. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Behöver ej tjuvas. 91726

'Balkonzauber' Utmärkt, kompakt och låg sort för kruka på balkong/altan eller friland. Tomaterna blir medelstora, söta och smakrika, skörda efter hand. Trivs i näringsrik, väldränerad jord och i skyddat läge. Behöver ej tjuvas. 91576

'Bitonto' F1 Utmärkt, låg och kompakt sort för odling i kruka. Ger riklig skörd. Tomaterna är små och körsbärslika. Behöver ej tjuvas. 91661

Härligt pepprig kryddväxt vars korrekta namn är Källfräne. Behöver en fuktig växtplats för att trivas. Skörda de späda bladen efter hand, ju mer du plockar desto fler blad växer fram - nya skott bildas varje dag. Avnjuts nyskördad. Kan övervintra på gynnsamma platser. 91517

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ärt, Brytsocker-

Pisum sativum 50 cm

Ärt, Brytsocker-

Pisum sativum

70-90 cm

Ärt, MärgPisum sativum

100-150 cm

Ärt, Märg-

Pisum sativum

50 cm

Ärt, Märg-

50 cm

'Sugar Lord' Ger stor mängd söta och krispiga brytsockerärtor som är tjockare än normalt. Baljorna äts hela, färska eller lätt kokta. Skörda efter att baljorna börjar bli runda. Dra bort strängarna från ändarna. Så gärna i omgångar för längre skördetid. 91779

'Alderman' Ger 7-10 goda ärtor/skida. Högvuxen, kräver stöd. Ger riklig skörd på liten yta. Går att skörda under lång tid. Lämplig för infrysning. Något sötare i smaken än vanlig spritärt, men kan inte sås lika tidigt på våren. Trivs i lucker jord men är ganska anspråkslös. 91795

'Kelvedon Wonder' Tidig och rikbärande sort. Den får knappt 10 cm långa baljor med 7-9 ärtor i varje. Behöver ej stödjas. Skall ej sås för tidigt. Något värmekrävande sort som är motståndskraftig mot sjukdomar. Trivs i lucker jord men är ganska anspråkslös. 91803

'Kelvedon Wonder' Tidig och rikbärande sort. Får knappt 10 cm långa baljor med 7-9 ärtor i varje. Bara själva ärtorna används. Behöver ej stödjas. Något värmekrävande, motståndskraftig mot sjukdomar. Trivs i lucker jord men ganska anspråkslös. Storpåse. 91804

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pisum sativum 80 cm

Ärt, SockerPisum sativum

'Markana' Näringsrik och lättodlad. Ger hög skörd av 7-8 cm långa baljor med välsmakande ärtor lämpliga för djupfrysning. Motståndskraftig mot sjukdomar. Lätt att skörda tack vare mindre bladverk. Trivs i lucker jord men är ganska anspråkslös. 91819

100-120 cm

Ärt, SockerPisum sativum

60-80 cm

'Grijze Roodbloeiende' Gammal sort med stora blommor. Baljorna är relativt stora, tjockväggiga och med en härligt söt smak. Baljorna äts hela, färska eller lätt kokta. Skörda innan baljorna börjar bli runda. Trivs i mullrik, väldränerad jord. 91836

Ärt, SockerPisum sativum

60-65 cm

'Oregon Sugar Pod' God och odlingsvärd, lämplig att skörda sent på sommaren. Växer långsammare, baljorna kan skördas under lång tid. Baljorna blir ca 9-10 cm långa. Bra motståndskraft mot sjukdomar. De äts hela, färska eller lätt kokta. Trivs i mullrik, väldränerad jord. 91844

Kryddväxt

Styrka

Storlek

Längd

Vikt

Ärt, SpritPisum sativum

'Norli' Ekologiskt frö. Lättodlad och mycket god sockerärt som ger riklig skörd av mjälla baljor med söt smak. Skörda efter hand, innan baljorna blir runda. Äts som färska delikatesser eller lätt förvällda. Odla gärna ärter på olika ställen varje år; de gödslar jorden. 91796

kg Höjd

Pisum sativum

'Jessy' Mycket god variant av brytsockerärt. Skalet är tjockt, saftigt och sött. Skördas när baljorna är 9-10 cm långa och börjar bli trinda. Kan ätas färsk eller förvällas lätt och ätas med lite smör. Trivs i mullrik, väldränerad jord. 91771

Ärt, Märg-

50 cm

'Meteor' Kan sås tidigt och ger tidig skörd. Man spritar ärtskidan och äter endast ärtorna. Skörda när baljan är ca 9 cm. Smaken är god, inte lika söt som hos märgspritärt. Bra sort i norra Sverige. Lämplig för infrysning. Trivs i mullrik, väldränerad jord. 91852

DIN ODLARVÄN  2020

73


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bland våra blomsterfröer hittar du många lättodlade favoriter som trivs bra i vårt klimat. En blomstrande trädgård lockar till sig pollinerare som bin och fjärilar, vilka är en förutsättning för att dina grönsaksplantor ska bära frukt. Flera av våra mest lättodlade sommarblommor blommar kraftigare om vi regelbundet plockar dem. En utmärkt anledning att slösa med buketter! 74

DIN ODLARVÄN  2020

FOTO: FOTO: Lovisa Anna Lindeqvist Back

blommor


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

FOTO: Anna Lindeqvist

J F M A M J J A S O N D

FOTO: Lovisa Wendt

J F M A M J J A S O N D

ekologiska blomsterfröer

Blåklint Centaurea cyanus

Blommor är inte bara vackra för ögat utan lockar även till sig nyttiga pollinerare. Bjud in naturens trädgårdsmästare till din trädgård genom att plantera blommorna de älskar. Våra ekologiska blomfröer uppfyller EU:s regler för ekologiskt jordbruk.

70 cm

1-årig

3 cm

Honungsfacelia Phacelia tanacetifolia 70-80 cm

Lavendel Lavandula angustifolia

4-5 cm

40 cm

Blåklint är en välkänd blomma - vacker i bukett och rabatt. Denna sort blir hög. Kan även sås på hösten för blomning till midsommar året efter.

Vacker växt att använda i sommarrabatten. Lockar mängder av fjärilar och bin till trädgården. Perfekt som gröngödslingsväxt till köksträdgården.

3 87297

4 87555

Perenn / flerårig

Romantisk och väldoftande lavendel med lavendelblå blommor som älskas av fjärilar och bin. Används även till gammaldags lavendelpåsar och potpurrier - skörda när blommorna slår ut. Blommar året efter sådd.

4 87684

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Luktärt Mix Lathyrus odoratus L. 125 cm

5 cm

Malva, SommarLavatera trimestris L.

1-årig

60 cm

6 cm

1-årig

Ringblomma Calendula officinalis

Spencer Mix av väldoftande luktärter i olika färger. Ger mängder av långskaftade blommor. Ljuvliga i både rabatt och kruka. Behöver stöd. För rikligare blomning bör vissna blommor klippas bort. Blötlägg fröna ett par timmar före sådd.

'Loveliness' Elegant sommarmalva med stora blommor i cerise. Denna sort är mycket lättodlad och blommar rikligt med lätt trattformade blommor under senare delen av sommaren. Skimrar i varje rabatt och bukett.

4 87806

4 87834

50 cm 7 cm

1-årig

Solros Helianthus annuus

150-500 cm 30 cm

I t.ex. potager är ringblomma fullkomligt underbar. Denna blandning ger blommor i olika nyanser av gult, aprikost och orange. De vackra blombladen går att äta och är dekorativa i t ex sallader. Klipp bort vissna blommor efter hand, eller låt fröna utvecklas för frösådd. Plantan kan även myllas ner som gröngödsling på hösten.

1-årig

Vallmo, KornPapaver rhoeas L.

40-50 cm 6 cm

1-årig

En starkväxande och praktfull solros med stora guldgula blommor. Plantera till en ståtlig häck eller ett vindskydd. Även magnifik i bukett. Fröställningen kan sparas till fåglarnas vintermat.

Med sina enkla röda blommor utgör kornvallmon ett vackert, lysande inslag på vildängar och naturtomter. I vilt tillstånd ser man den ofta längs åkerrenar och vägkanter. Frösår sig gärna och är mycket lämplig till förvildning.

4 88358

4 88743

5 88161

1

2

3

4

Prisgrupper

5

J F M A M J J A S O N D Förodling

Direktsådd

Skörd

DIN ODLARVÄN  2020

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd

Höjd

Blomstorlek

75


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Akleja

Aquilegia vulgaris

blomsterfröer

30-35 cm

5 cm

Akleja, Pastell-

Aquilegia × cultorum Perenn / flerårig

70 cm

5 cm

Aster

Callistephus chinensis

Perenn / flerårig

70 cm

1-årig 8 cm

'Winky Double Red-White' Den vanliga aklejan är känd som en gammaldags torpväxt. Denna sort är mycket vacker med dubbla blommor i vitt, rosa och vinrött. Trivs i mullrik och väldränerad jord. Blommar året efter sådd. 93080

'Mckana Giants' Spröd och elegant, trivs tillsammans med rosor. Ger stora blommor med långa sporrar. Färgerna är blandade, många blommor är tvåfärgade. Anspråkslös, men gärna lite fuktig jord. Även vacker som snittblomma. 93074

American Branching mix Vacker och stadig med stora, välfyllda blommor i varierande färger. Buskformigt växtsätt. Bra rabatt- och snittblomma, lång hållbarhet. Trivs i välgödslad, väldränerad jord. Vattna rikligt. Växla odlingsplats varje år för att undvika svampangrepp. 93098

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Aster

Callistephus chinensis 50-60 cm

Aster

Callistephus chinensis 1-årig

8 cm

25 cm

Aster

Callistephus chinensis 1-årig

7 cm

60 cm

Aster

Callistephus chinensis 1-årig

8 cm

90 cm

Aster

Callistephus chinensis 1-årig

8 cm

70 cm

1-årig 8 cm

Semi-Tall mix Blandning av tidiga astersorter. De är alla dubbla med många fina färger, både klara och milda. Tacksam snittblomma som håller länge i vas. Trivs i välgödslad, väldränerad jord. Växla odlingsplats varje år för att undvika svampangrepp. 93106

Dwarf chrysanthemum mix Låg och buskig med stora, dubbla blommor i blandade färger. Fin som kantväxt och som höstblomma i balkonglådor och krukor på altan. Trivs i välgödslad, väldränerad jord. Vattna rikligt. Växla odlingsplats varje år för att undvika svampangrepp. 93114

Chinensis mix Blommorna är stora, enkla och öppna med gul mitt. Blandningen innehåller många fina, klara färger. Sorten är extra motståndskraftig mot sjukdomar. Trivs i välgödslad, väldränerad jord. Växla odlingsplats varje år för att undvika sjukdomar. 93122

Matador mixed Vacker och stor aster med stora dubbla blommor i blandade färger. Fin i rabatt och till snitt. Trivs i välgödslad, väldränerad jord. Växla odlingsplats varje år för att undvika svampangrepp. 93130

Princess mix Ger stora, fyllda blommor i bl. färger på styva och stadiga stjälkar. Mycket hållbar, utmärkt till snitt, vacker i rabatten. Blommar länge. Trivs i välgödslad, väldränerad jord. Växla odlingsplats varje år för att undvika svampangrepp. 93162

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Aster

Callistephus chinensis 60 cm

Atlasblomma

Clarkia amoena 1-årig

8 cm

'Prinette' mix Färgkaskad i rött, rosa och lila. Utmärkt som sent blommande inslag i sommarblomsrabatten. Passar dessutom fint i sensommarbuketten. Trivs bäst i en näringsrik och väldränerad jord. Växla odlingsplats varje år för att undvika svampangrepp. 93186

76

40 cm

Atlasblomma Clarkia amoena

1-årig 5 cm

45 cm

Mix Rikblommande och vacker. Blommar i röda, rosa, orange och vita nyanser. Blommorna är dubbla och med något krusiga kronblad. Trivs i en näringsrik, mullrik och väldränerad jord i full sol och lugnt läge. 93194

Atlasblomma Clarkia amoena

1-årig 5 cm

'Rembrandt' Läckert ceriserosa och vita, azalealiknande blommor på upprätta stjälkar. Underbar i rabatter och fin till snitt, extra hållbar om man tar bort bladen under vattenytan. Lättodlad och rikt blommande. 93202

40 cm

Prisgrupper

Direktsådd

Skörd

Aubrietia x cultorum 10-12 cm

'Sybil Sherwood' En vacker sort med stora, dubbla, azalealiknande blommor i rosa. Något krusiga kronblad som är lätt skimrande. Vacker både i rabatt och som snittblomma. Trivs bäst i en näringsrik, mullrik och väldränerad jord i full sol och lugnt läge. 93210

Förodling

Aubrietia

1-årig 5 cm

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2020

1 cm

Perenn / flerårig

'Red Cascade' Rikblommande och vintergrön marktäckare. Ger lysande färgklickar under vår och försommar. Dess honungsdoft drar till sig insekter. Fin i stenparti och slänt. Trivs i näringsrik, sandblandad och väldränerad jord. Blommar året efter sådd. 93226


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blomman för dagen

Ipomoea tricolor 300 cm

Blomstermorot

Daucus carota

1-årig 7 cm

90 cm

Blomstertobak Nicotiana x sanderae

2-årig

7 cm

25 cm

Blomstertobak

Nicotiana x sanderae

1-årig 4 cm

40 cm

Blomstertobak Nicotiana x sanderae

1-årig 4 cm

100 cm

1-årig 4 cm

'Heavenly Blue' Strålande himmelsblå blommor. Varje enskild blomma är bara utslagen en dag. Passar utmärkt i stora krukor på balkong, altan och i uterum. Trivs bäst i en näringsrik, väldränerad jord i varmt och skyddat läge. Ge plantan stöd att klättra på. 93302

'Dara' Dekorativa, skira blommor i rosa, purpur och vitt som fint väver ihop en blomrabatt. Underbar som utfyllnad i buketter. 93319

'Avalon Lime/Purple Bicolour' F1 Nyutslagen är blomman ljust limefärgad med lite rosa kanter. Färgas senare rosa för att till sist vara mörkt rosa. Rikblommande med kompakt buskigt växtsätt. Blir översållad av 4-5 cm stora, trumpetformade blommor. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 93320

'Crimson Bedder' Underbart rikblommande och lättodlad blomstertobak som är ganska tålig för regn och blåst. Sorten är mörkt röd utan doft. Mycket vacker både i rabatt och kruka. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 93326

'Lime Green' Storvuxen och vacker med dekorativa gulgröna blommor. Utmärkt i samplantering och som bakgrund till andra växter. Bildar en kraftig bladrosett. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna och ge näring regelbundet. 93332

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blomstertobak

Nicotiana x sanderae 50 cm

Blomstertobak, Stor

Nicotiana alata

1-årig 5 cm

75 cm

Blåklint

Centaurea cyanus

1-årig 4 cm

60-80 cm

Blåklint

Centaurea cyanus

1-årig 3 cm

80 cm

Blåklint

3 cm

70 cm

1-årig 3 cm

'Grandiflora' Underbart rikblommande och lättodlad. Trivs i både soligt och skuggigt läge, är ganska tålig för regn och blåst. Sorten är vit och ljuvligt doftande. Mycket vacker både i rabatt och kruka. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 93350

'Black Boy' Välkänd vildblomma. Trädgårdsformerna finns i olika färger och har större blommor än den vilda. Denna sort har blommor i läckert mörk purpur. Lättodlad med ett gracilt vävande växtsätt. Trivs i näringsrik, väldränerad jord, men är anspråkslös. Fin som eternell. 93362

'Blue Boy' Underbar i buketter och lätt att odla. Den är snabbvuxen och börjar blomma tidigt på säsongen. Så på hösten för att få blommor till nästa midsommar. Trivs i näringsrik, väldränerad jord, men är anspråkslös. Fin som eternell. 93368

Mix Omtyckt, gammaldags sommarblomma, fin även i buketter. Dubbla blommor i rosa, röda, vita och blåa nyanser. Lättodlad och vacker färgklick i trädgårdslandet. Trivs i näringsrik, väldränerad jord, men är anspråkslös. Fin som eternell. 93374

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Centaurea cyanus 40 cm

Blåklocka, Stor Campanula persicifolia L.

1-årig 3 cm

'Polka Dot' Omtyckt gammaldags sommarblomma, fin även i buketter. Blommor i rosa, röda, violetta och blåa nyanser samt vit. Sorten har ett buskigt växtsätt. Lättodlad och vacker färgklick. Trivs i näringsrik, väldränerad jord, men är anspråkslös. Fin som eternell. 93380

40-80 cm

5 cm

Blåparasoll

Trachymene caerulea

Perenn / flerårig

Ängarnas och hagarnas blomma. Lagom till midsommarnattens blombukett slår de första klockorna ut i toppen. En självklar växt i naturträdgården, lämplig till förvildning. 93392

60 cm

Bolltistel, Blå Echinops bannaticus

1-årig 7-8 cm

80-100 cm

Lace Mixture Titta gärna närmare på denna vackra blomma. Likt små spetsparasoll ger den en romantisk touche till rabatt och bukett. Doftar ljuvligt och lockar till sig både fjärilar och bin till trädgården. Kan behöva stöd. Klipp bort vissna blommor efter hand. 93397

5 cm

Perenn / flerårig

Härlig, gammaldags växt som ger klotrunda, silverblå bollar. Robust och dekorativ i rabatt, som solitär och lämplig att torka som eternell. Bladen är mörkgröna med silvervit undersida. Anspråkslös, tål en del torka när plantan väl vuxit upp. 93416

Brudslöja Gypsophila paniculata L. 90 cm

0,5 cm

Direktsådd

Förodling/Direktsådd

Höjd

Blomstorlek

Perenn / flerårig

'Snowflake' Lättodlad. Fin i rabatt och vacker som snittblomma, även som torkad eternell. Vita, dubbla blommor, nästan som små snöbollar. Plantan blir med tiden ganska yvig. Mycket anspråkslös när plantan vuxit till sig. Blommar året efter sådd. 93446

DIN ODLARVÄN  2020

Förodling

Centaurea cyanus

1-årig

'Perfume Deep purple' F1 Vacker och rikblommande. Blir översållad av purpurlila, ca 5 cm stora, trumpetformade blommor. Utmärkt att plantera i både kruka och rabatt. Trivs bäst i en näringsrik och väldränerad jord. Vattna vid torka. Klipp bort vissna blommor efterhand. 93338

Blåklint

77


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Chokladkrage

Berlandiera lyrata 30 cm

Dahlia, Sommar-

Dahlia × pinnata

2-årig 4-5 cm

50-60 cm

Dahlia, Sommar-

Dahlia × pinnata

1-årig 8 cm

40 cm

Doroteablomma, Stor

Dorotheanthus bellidiformis

1-årig 9 cm

10-15 cm

Eternell, Jätte-

Xerochrysum bracteatum

1-årig 3 cm

80 cm

1-årig 4 cm

'Choko Prince' Läckert lysande gula blommor och stjälkar i en brun nyans. Blommorna har en tydlig doft av choklad. Passar bäst i krukor i varmt och skyddat läge. 93449

'Sunny Reggae' Fräck halskråsdahlia i orange, röda och gula toner. Gör sig i kruka och rabatt, fin som snittblomma. Sorten är tidig och ganska vädertålig, men tål inte frost. Toppa och ta bort första blomknoppen för knubbigare plantor. 93457

'Redskin' Färgstarka, stora, dubbla blommor i blandade färger i vacker kontrast mot ett mörkt rödglänsande bladverk. Tidig och ganska vädertålig. Toppa plantorna och ta bort första blomknoppen så blir de knubbigare. Trivs i mullrik, lucker jord. 93458

Mix Uppseendeväckande, låg växt för rabatt och stenparti. Små, tjocka blad. Blommorna är i de mest fantastiska nyanser av rosa, gult, orange, rött och vitt. Blommorna är öppna vid solsken och slutna kvällen och vid dålig väderlek. Trivs i lätt jord, tål torka. 93488

Vacker och färgstark i rabatt, som snittblomma och till torkning. Plantorna blir höga med många dubbla blommor i lysande nyanser av gult, rött, rosa, vitt och orange. Trivs i lucker och mullrik jord. Vattna när plantan är liten. 93704

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Eternell, Siden-

Rhodanthe manglesii 30-40 cm

Fingerborgsblomma

Digitalis purpurea L.

1-årig 2,5 cm

80-100 cm

Flaskkurbits / Kalebass

Lagenaria siceraria

2-årig 3 cm

250 cm

Flitiga Lisa/Impatiens

Impatiens walleriana

1-årig 30 cm

Flox, SommarPhlox drummondii

1-årig 4 cm

30 cm

1-årig 2 cm

Nätt och lättodlad eternell i en blandning av rosa nyanser. Det sitter flera stycken lätt nickande blommor i toppen av en späd stjälk. Mycket söt i olika typer av arrangemang. Ganska ömtålig, hanteras försiktigt. Anspråkslös men föredrar en lucker jord. 95200

Storvuxen och praktfull. Blandningen innehåller rosa och gulvita färgtoner, där blommorna kan vara mer eller mindre tvåfärgade. Vacker även som snittblomma. Trivs på de flesta jordar. Blommar året efter sådd. Giftig. 93524

Dekorativa frukter som plockas av på hösten och hängs upp att torka för prydnad. Den växer snabbt mot en vägg eller spaljé i soligt läge. Trivs i mullrik och välgödslad jord i varmt läge, gärna i en stor kruka på balkong/altan. 93542

'Cha Cha' F1 mixture Blandning av färger i röda, orange, laxfärgade och vita blommor. Tacksam utplanteringsväxt som blommar rikligt även om den placeras skuggigt. Tål även en regnig och kall sommar. Fin som krukväxt, kan planteras ut efter frost. 93559

Väldoftande sommarflox med stora blommor i blandade färger. Ganska låg och passar utmärkt som kantväxt, i rabatter, stenpartier och balkonglådor. Kan direktsås men förkultivering rekommenderas för tidigare blomning. Trivs i välgödslad, lucker jord. 93590

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Förgätmigej Myosotis sylvatica 15 cm

0,7 cm

2-årig

'Blue Ball' Välkänd och populär växt med blå, stjärnlika blommor och ett lågt, kompakt växtsätt. Trivs i både skuggiga och soliga lägen. Fin som kantväxt och dekorativ tillsammans med tulpaner. Trivs på de flesta jordar, gärna lite fuktigare, men anspråkslös. 93608

78

Heliotrop

Heliotropium arborescens L. 40 cm

10 cm

Hjälmböna

Lablab purpureus

1-årig

'Marine' Väldoftande växt med stora, violettblå blomflockar. Bladen är djupt gröna och grova, plantan upprätt med skott från basen. Den måste förkultiveras och det tar ganska lång tid, men är väl värt besväret. Trivs i välgödslad och mullrik jord. 93644

250-300 cm

Honungsfacelia Phacelia tanacetifolia

1-årig

70-80 cm

Fascinerande slingerväxt med rosalila, doftande blommor samt dekorativa, mörkt purpurfärgade baljor (kan ätas kokta). Utmärkt spaljéväxt. Trivs i näringsrik, väldränerad jord i soligt, lugnt och skyddat läge. 93656

4-5 cm

Ekologiskt frö. Vacker växt att använda i sommarrabatten. Lockar mängder av fjärilar och bin till trädgården. Perfekt som gröngödslingsväxt till köksträdgården. 93657

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2020

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd

Husarknappar Sanvitalia procumbens 15-20 cm

2 cm

1-årig

'Million Suns' En fantastiskt användbar sommarblomma! Bildar översvallande, ständigt blommande plantor, tåliga i alla väder! Klart lysande gula kronblad och mörk mitt. Som en solros i miniatyr. Trivs bäst i en näringsrik och väldränerad jord. 93662


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Japansk lykta

Physalis alkekengi franchetii 60 cm

5 cm

Perenn / flerårig

Klockmalva / Blomsterlönn 50 cm

4 cm

Perenn / flerårig

Klockranka

Cobaea scandens 200-400 cm

Krasse, Busk-

Tropaeolum majus

1-årig 7 cm

30-40 cm

Krasse, BuskTropaeolum majus

1-årig 5 cm

30-40 cm

1-årig 5 cm

Lättodlad. Får lysande orangeröda "lyktor" som omger de små oansenliga blommorna. Har ett lite spretigt växtsätt. Skörda för torkning när "lyktorna" blivit orange. Mycket anspråkslös men ger flest "lyktor" odlad soligt i kalkhaltig jord. 93692

Abutilon x hybridum

Omtyckt och snabbväxande. De klocklika blommorna är djupt blåvioletta till färgen och mycket dekorativa. Utmärkt på balkong och altan i soligt läge. Behöver stöd. Kan odlas som krukväxt i ett soligt fönster. Trivs i gödslad, lucker jord. 93752

'Peach Melba' Kompakta plantor med ljust gula, persikofärgade blommor. Mycket lämplig som kantväxt, i balkonglådor, rabatter och i stenparti. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. Trivs fint i mager och väldränerad jord. 93840

Crazy Jewel Tuff färgkombination av sorterna 'Primrose Jewel' och 'Mahogony Jewel'. Fin som kantväxt, i balkonglådor och rabatter. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. 93842

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Krasse, Busk-

Tropaeolum majus 30-40 cm

En gammaldags, lättodlad, söt krukväxt. Bladen ser ut som små lönnlöv, blommorna påminner om hibiskus men är mer klockliknande. Färgen kan variera från rött till gult med någon orange mellanfärg. Trivs i soligt läge i bra jord. 93746

Krasse, Busk-

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

30-40 cm

Krasse, Busk-

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

30 cm

Krasse, Busk-

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

30 cm

Krasse, Busk-

5 cm

30-40 cm

1-årig 5 cm

Tom Thumb Kompakta plantor med blommor i gula, orange och röda nyanser. Mycket lämplig som kantväxt, i balkonglådor, rabatter och i stenparti. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. Trivs fint i mager och väldränerad jord. 93856

'Whirlybird Mahogny' Halvfyllda, propellerliknande rödbruna blommor på låga, buskiga plantor. Fin i rabatter och krukor. Blommorna är ätliga och dekorativa i sallader. Fräsch färgklick i trädgården eller på altanen. Blötlägg fröna ett dygn i ljummet vatten före sådd. 93864

'Black Velvet' Dramatiskt mörkt sammetsröda, Ca 5 cm stora blommor med gyllene mitt och ett fint kompakt växtsätt. Fin att odla i t ex kruka, balkonglåda och som kantväxt i rabatten. Ätliga, dekorativa blommor. 93800

'Golden Globe' Kompakta plantor med dubbla, gula blommor. Mycket lämplig som kantväxt, i balkonglådor, rabatter och i stenparti. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. Trivs fint i mager och väldränerad jord. 93816

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tropaeolum peregrinum L. 200-300 cm

Krasse, SlingerTropaeolum majus

1-årig 2 cm

Härligt yvig och snabbväxande, kan bli mycket hög och täcker snabbt in en stor yta. Bladen är djupt femflikade, ljust gröna och utgör en fin bakgrund för de klart gula, fjärilslika, lite fransiga blommorna. Trivs i välgödslad och lucker trädgårdsjord. 93776

200 cm

5 cm

Krasse, Slinger-

Tropaeolum majus

1-årig

Blommor i gula, orange och röda nyanser. Fin att odla i t ex ampel, balkonglåda, mot spaljé och som marktäckande växt. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. Trivs fint i mager och väldränerad jord. 93784

200 cm

Krasse, Slinger-

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

200 cm

Blommor i gula, orange och röda nyanser. Fin att odla i t ex ampel, balkonglåda, mot spaljé och som marktäckande växt. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. Trivs fint i mager och väldränerad jord. Storpåse. 93785

5 cm

1-årig

'Yellow Troika' En slingerkrasse som verkligen tar för sig! Blommor i en intensivt gul färg med röda markeringar ut från mitten. Fin att odla i ampel, balkonglåda, mot spaljé och som marktäckare. 93789

Krasse, Slinger-

Direktsådd

Förodling/Direktsådd

Höjd

Blomstorlek

Tropaeolum majus 200 cm

5 cm

1-årig

'Milkmaid' Ljuvligt cremegula blommor med gyllene mitt. Fin att odla i t ex ampel, balkonglåda, mot spaljé och som marktäckande växt. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. 93824

DIN ODLARVÄN  2020

Förodling

Tropaeolum majus

1-årig

'Salmon Baby' Kompakta plantor med dubbla, starkt laxrosa blommor. Mycket lämplig som kantväxt, i balkonglådor, rabatter och i stenparti. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. Trivs fint i mager och väldränerad jord. 93848

Krasse, Fjärils-

79


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Krasse, Slinger-

Tropaeolum majus 200 cm

Krasse, Slinger-

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

75 cm

Kärleksblomster

Nemophila maculata

1-årig 5 cm

15 cm

Lavendel

Lavandula angustifolia

1-årig 2 cm

40 cm

Lavandula angustifolia

Perenn / flerårig

Lavendel

30-35 cm

Perenn / flerårig

'Out of Africa' Färgstark och omtyckt sommarblomma i gula, orange och röda nyanser. Bladverket är ljust grönt med vita strimmor. Fin att odla i ampel, balkonglåda, mot spaljé och som marktäckande växt. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. 93832

Glorius Gleam Fyllda blommor i gula, orange och röda nyanser på halvlånga rankor. Fin att odla i ampel, balkonglåda, mot spaljé och som marktäckande växt. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. Trivs fint i mager och väldränerad jord. 93808

Skålformade vita blommor med fem kronblad. På spetsen av varje kronblad sitter en distinkt, kraftigt blåviolett prick. Bladverket är finflikigt och dekorativt, plantan växer utbrett. Trivs i lucker, sandig jord. Tål en del torka. 93876

Väldoftande och vacker. Lockar till sig bin och fjärilar. Blommorna används bl a i kryddblandningen 'Herbes de Provence', samt i potpurrier och doftpåsar. Blommorna är lavendelblå, fin i perennarabatten. Trivs i lucker och varm jord. Blommar året efter sådd. 93882

'Ellagance Ice' Fantastiskt väldoftande och vacker kryddväxt som lockar till sig bin och fjärilar. Blommorna är vita och dekorativa i perennarabatten. Trivs i lucker och varm jord. 93888

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lejongap

Antirrhinum majus 40 cm

Lejongap

Antirrhinum majus

1-årig 3 cm

80 cm

Lejongap

Antirrhinum majus

1-årig 3 cm

40 cm

Lin, Spånads-

Linum usitatissimum L.

1-årig 3 cm

70 cm

Lobelia, HängLobelia erinus

1-årig 2 cm

5-10 cm

1-årig 1 cm

'Cheerio' F2 Klassisk sommarblomma. Sorten innehåller nyanser i gult, rött, vitt och rosa. Utmärkt att plantera i både kruka och sommarblomsrabatt. Fin till snitt. Trivs bäst i en näringsrik och väldränerad jord. Vattna vid torka. 93912

Klassisk sommarblomma. Blandningen innehåller nyanser i gult, rött, vitt och rosa. Utmärkt att plantera i både kruka och sommarblomsrabatt. Fin till snitt. Trivs bäst i en näringsrik och väldränerad jord. Vattna vid torka. 93919

'Lipstick Silver' En unik sort med det klassiska lejongapets eleganta blomspiror i läckert vitt med rosalila kanter. Praktfulla i rabatten och mycket hållbara som snittblommor. Trivs i välgödslad, lucker jord. Vattna vid torka. 95362

Nätt och lättodlad eternell med vackra blå blommor. Det är dock de bruna frökapslarna som används som eternell. Stjälken är smal med ett tunt bladverk. Blommorna sitter i upprätta, kvastliknande samlingar. Anspråkslös men gärna lucker jord. 93954

'Red Cascade' Används huvudsakligen som kantväxt i rabatter, balkonglådor, urnor och krukor. Vacker sort med ett kraftigt hängande växtsätt, ljusgrönt bladverk och rödvioletta blommor med vitt öga. Trivs bäst i en näringsrik, väldränerad jord. 93966

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lobelia, HängLobelia erinus 5-10 cm

Lobelia, Kant-

Lobelia erinus

1-årig 1 cm

'Saphir' Används huvudsakligen som kantväxt i rabatter, balkonglådor, urnor och krukor. Vacker sort med ett kraftigt hängande växtsätt, ljusgrönt bladverk och klarblå blommor med vitt öga. Trivs bäst i en näringsrik, väldränerad jord. 93974

80

10 cm

Lobelia, Kant-

Lobelia erinus

1-årig 1 cm

10 cm

'Crystal Palace' Används huvudsakligen som kantväxt i rabatter, balkonglådor, urnor och krukor. Populär sort med kompakt växtsätt, mörkt grönt bladverk och rikligt med intensivt blå blommor. Trivs bäst i en näringsrik, väldränerad jord. 93990

Luktärt

1-årig 40 cm

'Snowball' Används huvudsakligen som kantväxt i rabatter, balkonglådor, urnor och krukor. Plantan har ett kompakt växtsätt. Vit lobelia är tyvärr svår att få helt sortren. Bli inte förvånad om någon blomma blir blå. Trivs bäst i en näringsrik, väldränerad jord. 94006

Prisgrupper

Lathyrus odoratus L. 150 cm

Bijou Mix En lågvuxen och väldoftande blandning av luktärt. Plantorna är ganska kompakta och behöver ej stödjas. Blandningen innehåller rosa, röda, blå, violetta och vita nyanser. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna och ge näring regelbundet. 94018

Förodling

Luktärt

1-årig 5 cm

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2020

Lathyrus odoratus L.

1 cm

Direktsådd

Skörd

1-årig 4 cm

'Fire and Ice' Spännande färgkombination av vitt och karmosinrött. Vingarnas dekorativa blå kanter blir bredare och mer markerade senare på säsongen. Med sin rika blomning lämpar den sig väl till att slingra uppför nät eller spaljé. Utmärkt snittblomma. 94026


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

BLOMSTERFRÖER

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

lejongap J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

lejongap J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lejongap lockar till sig pollinerare och blommar hela sommaren. Söderut kan du direktså lejongap, men för en tidig blomning är det bäst att så inomhus i mars-april. Lejongap är flerårig men det är främst i de södra delarna av Norden som den kan överleva vintern.

FOTO: Anna Lindeqvist

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2020

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd

Höjd

Blomstorlek

81


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lathyrus odoratus L. 150 cm

Luktärt

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

150 cm

Luktärt

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

25 cm

1-årig 4 cm

'Lord Nelson' Gammaldags sort från 1907. Charmfull med en mängd av lite mindre blommor, ljuvligt doftande i blålila färgton. Lämplig både för kruka och i rabatt. Behöver stöd. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 94034

Old Spice Mix Underbar vad gäller doft och färgrikedom. Blommorna är inte så stora, men förekommer rikligt och doften är förtrollande. Lämplig både för kruka på t ex balkong och i rabatt. Behöver stöd. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 94042

'Villa Roma' White & Rose En doftande, låg luktärt med utbrett växtsätt i ljuvligt romantisk färgskala. Fin i amplar eller som marktäckare. För rikligare blomning klipps vissna blommor bort efterhand. Lägg fröna i ljummet vatten ett dygn före sådd, så gror de säkrare. 94051

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Luktärt

Lathyrus odoratus L. 100-150 cm

Luktärt

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

100-150 cm

Luktärt

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

100-150 cm

Luktärt

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

125 cm

1-årig 5 cm

'Royal Rose' Vacker och välbekant slingerväxt med mängder av rosa, doftande, långskaftade blommor. Lämplig både för kruka på t ex balkong och i rabatt. Behöver stöd. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna och ge näring regelbundet. 94066

'Royal Scarlet' Vacker och välbekant slingerväxt med mängder av lysande röda, doftande, långskaftade blommor. Lämplig både för kruka på t ex balkong och i rabatt. Behöver stöd. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna och ge näring regelbundet. 94074

'Royal White' Vacker och välbekant slingerväxt med mängder av vita, doftande, långskaftade blommor. Lämplig både för kruka på t ex balkong och i rabatt. Behöver stöd. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna och ge näring regelbundet. 94082

'Spencer Arthur Hellyer' Ljust lila och aningen krusiga blommor med kraftiga stjälkar och en fantastisk doft. Lämpliga både för kruka och rabatt. Behöver stöd. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna och ge näring regelbundet. 94107

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Luktärt Lathyrus odoratus L. 125 cm

Luktärt

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

Royal Mix Vacker och välbekant slingerväxt med mängder av doftande, långskaftade blommor i en blandning av färger. Lämplig både för kruka på t ex balkong och i rabatt. Behöver stöd. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna och ge näring regelbundet. 94090

82

125 cm

Luktärt

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

125 cm

Royal Mix Vacker och välbekant slingerväxt med mängder av doftande, långskaftade blommor i en blandning av färger. Lämplig både för kruka på t ex balkong och i rabatt. Behöver stöd. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna och ge näring regelbundet. Storpåse. 94091

Luktärt Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

150 cm

Spencer Mix Ekologiskt frö. Mix av väldoftande luktärter i olika färger. Ger mängder av långskaftade blommor. Ljuvliga i både rabatt och kruka. Behöver stöd. För rikligare blomning bör vissna blommor klippas bort. Blötlägg fröna ett par timmar före sådd. 94092

Prisgrupper

Direktsådd

Skörd

Matthiola incana 40 cm

Stars and Stripes Läcker blandning av luktärtsblommor med strimmor i olika nyanser av purpur, rosarött och lila. Lämplig både för kruka på t ex balkong och i rabatt. Behöver stöd. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna och ge näring regelbundet. 94106

Förodling

Lövkoja, Sommar-

1-årig 5 cm

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2020

2 cm

1-årig

'Ten Week' Doftande och rikblommande, vacker även till snitt. Upprätta blomstänglar med blommorna tätt utefter stjälken. En lågväxande sort. Blandningen innehåller nyanser av gulvitt, mörkviolett, rosa och rött. Trivs i välgödslad, lucker jord. 94140

FOTO: Markus Danielsson

Luktärt

J F M A M J J A S O N D


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Malva, Prakt-

Malope trifida 90 cm

Malva, Sommar-

Lavatera trimestris L.

1-årig 5 cm

60 cm

Malva, Sommar-

Lavatera trimestris L.

1-årig 8 cm

60 cm

Mariaklocka

Campanula medium L.

1-årig 8 cm

70 cm

Mattram Tanacetum parthenium

2-årig 6 cm

20 cm

1-årig 1,5 cm

Storvuxen och stadig, lämplig i rabatter. Lättodlad. Blommorna är stora och sidenglänsande, lätt trattformade i djupt ceriserosa, rosa och vitt. Vacker och hållbar i butketter. Anspråkslös växt som trivs på de flesta jordar, gärna en näringsrik och väldränerad. 94156

'Mont Blanc' Kraftfull och lättodlad. Sorten är prisbelönt för sina goda egenskaper som blomrikedom, hållbarhet och ovanligt vackra vita stora, trattformade blommor. Vacker och i bukett. Anspråkslös, trivs på de flesta jordar, gärna näringsrik och väldränerad. 94172

'Silver Cup' Kraftfull och lättodlad. Sorten är prisbelönt för sina goda egenskaper som blomrikedom, hållbarhet och ovanligt vackra, djupt rosa, lätt trattformade blommor. Vacker och i bukett. Anspråkslös, trivs på de flesta jordar, gärna näringsrik och väldränerad. 94180

Ger en mängd klockor längs en stadig och upprätt stjälk. Klockorna i vitt, rosa och djupblått sitter på korta skaft tätt efter stjälken. Blommar året efter sådd. Hållbar och vacker i bukett. Anspråkslös, trivs på de flesta jordar, gärna lucker, mullrik jord. 94196

'Snowball' Liten och fin, mycket lämplig som kantväxt i rabatter och stenpartier. Kompakt och lågvuxen. Den översållas av små vita, mycket fyllda blommor. Bör förkultiveras, men kan direktsås i soligt läge. Trivs bäst i näringsrik jord men är anspråkslös. 94204

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mix, Eterneller Nelson Mixture 80 cm

Mix, Nektar Nelson Mixture

1-årig 40-75 cm

Mix, Slingerväxter Nelson Mixture

1-årig 100-200 cm

Mix, Sommarblommor Nelson Mixture

1-årig 40-70 cm

Mix, Sommarblommor Nelson Mixture

1-årig

40-70 cm

1-årig

Växter lämpade för torkning med bl a roseneternell, jätteeternell och risp. Färgerna och formerna är många, lämpliga till blandade buketter att torka. De olika sorterna ska alla skördas när de är nyutslagna. Trivs i välgödslad och lucker jord. Vattna vid torka. 93272

Nyttig och vacker blandning med utvalda sorter som ska locka till sig och ge nektar åt bin. Bin behövs för pollinering i trädgården. Innhåller bl.a. reseda, gurkört, honungsfacelia och praktmalva. Trivs på lucker mullrik jord, men flera sorter är anspråkslösa. 93254

Praktfull blommande blandning av högväxande slingerväxter med bl a luktärt, blomman för dagen och krasse. Lämplig för murar, staket och spaljéer. Växterna behöver stöd. Kan odlas i kruka. Trivs bäst på gödslade, luckra jordar men är anspråkslösa. 93260

Trevlig blandning med flera av våra älskade sommarblommor. T ex blåklint, ringblomma, aster, zinnia, romersk riddarsporre m fl. Härligt dekorativ färgklick i rabatten och för att plocka som snitt. Trivs i näringsrik och väldränerad jord. 93278

Trevlig blandning med flera av våra älskade sommarblommor som blåklint, ringblomma, aster, zinnia, romersk riddarsporre m fl. Härligt dekorativ färgklick både i rabatten och för att plocka som snitt. Trivs i näringsrik och väldränerad jord. Storpåse. 93279

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mix, Sommarblommor Blue Shades 40-75 cm

Mix, Sommarblommor Pink Shades

1-årig

Fantastisk blandning i enbart blå och violetta färgtoner. Ett härligt inslag i den färgstämda rabatten. Innehåller lättodlade sorter med olika blomningstid för lång blomning. Trivs bäst på lucker och mullrik jord, men många av sorterna är anspråkslösa. 93290

40-75 cm

Mix, Ängsblommor Nelson Mixture

1-årig 40-75 cm

Fantastisk blandning i enbart ljust och mörkt rosa färgtoner. Härligt inslag i den färgstämda rabatten. Innehåller lättodlade sorter med olika blomningstid för lång blomning. Trivs på lucker och mullrik jord, men många av sorterna är anspråkslösa. 93296

Perenn / flerårig

En fin blandning av blommor som hör hemma på blomsterängar bl a klöver, prästkrage, blåklint, färgkulla och nysört. Blommorna slås av under sensommaren, de måste få stå kvar och fröa av sig. 93266

Nattljus, Storblommigt Oenothera macrocarpa 15 cm

9 cm

Perenn / flerårig

Liten, flerårig växt med krypande växtsätt. Plantan får rikligt med stora gula, trattformade blommor. Passar fint i stenpartier, sluttningar och i framkant av rabatter. Blommar i regel året efter sådd, men kan blomma redan första året vid tidig vårsådd. 94220

Nattviol, TrädgårdsHesperis matronalis L. 60 cm

Underbart väldoftande, gammaldags växt. Blommar under försommaren med violetta blommor. Ljumma sommarkvällar sprider den vågor av ljuv doft över trädgården. Växten är tvåårig men sprider sig själv. Mycket anspråkslös och tålig. Blommar året efter sådd. 94228

DIN ODLARVÄN  2020

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd

Höjd

Blomstorlek

2-årig

83


BLOMSTERFRÖER

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

evighetsblommor J F M A M J J A S O N D A S O N D J F M A M J J För oss som inte kanJ F M A M J J få nog av buketter är eterneller det A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

perfekta sättet att ta med sig en liten bit av sommarens färgpalett in i vintern. Hos vallmo och spanska jungfrun är det den vackra frökapseln vi sparar som dekorativt stilleben, men för exempelvis sideneternell vill vi även ta vara på de vackra kronbladen. Skörda blommorna när de precis har slagit ut, då håller de färg och form bättre.

84

FOTO: Anna Lindeqvist

Blå bolltistel Blåklint Brudslöja Jätteeternell Pappersblomster Risp Sideneternell Missa inte fröpåsen på sida 35! Spanska jungfrun Spånadslin Vallmo J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2020

Prisgrupper

Förodling

Direktsådd

Skörd


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Nejlika, BorstDianthus barbatus 40 cm

Nejlika, BorstDianthus barbatus

2-årig 2 cm

40 cm

Nemesia Nemesia strumosa

2-årig 2 cm

20-30 cm

Pappersblomster Xeranthemum annuum

1-årig 2 cm

45 cm

Pelargon Pelargonium x hortorum

1-årig 3 cm

30 cm

1-årig 2,5 cm

Mix Populär, gammaldags växt i nyanser av rött, vitt och rosa, flera tvåfärgade. Mycket hållbar snittblomma. Blir gärna flerårig eftersom den sprider sig själv. Se upp så du inte rensar bort självsådda fröplantor. Trivs i näringsrik, fuktig jord. 93422

'Herald of Spring' Populär, gammaldags växt i rosa, sammetsrött, vitt och många olika tvåfärgade kombinationer. Mycket hållbar snittblomma. Blir gärna flerårig eftersom den sprider sig själv. Se upp så du inte rensar bort självsådda fröplantor. Trivs i näringsrik, fuktig jord. 93428

Carnival mixed Färgstark, dekorativ och användbar i såväl rabatter som krukor och balkonglådor, gärna i samplantering med större växter. Blandningen innehåller många nyanser i gult, orange, rött och rosa. Trivs i mullrik, välgödslad jord. 94260

Mycket vacker eternell med sidenglänsande blommor. Blandningen innehåller rosa, lila och vita nyanser av dubbla blommor. De vajar mjukt i vinden eftersom stjälken är ganska späd men seg. Trivs i en lucker, sandblandad jord. 94332

'Inspire Pink' F1 Kruk- och utplanteringsväxt. Kan övervintras ljust och svalt (5°C). Ger rikligt med blomställningar, kan ha upp till 15-20 blommor samtidigt. Kompakt växtsätt med många skott nerifrån basen. Tidigblommande. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 94384

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pelargon Pelargonium x hortorum 35 cm

Pelargon Pelargonium x hortorum

1-årig 2,5 cm

35 cm

Pensé Viola x wittrockiana

1-årig 2,5 cm

15 cm

Pensé Viola x wittrockiana

2-årig 7 cm

15 cm

Pensé Viola x wittrockiana

2-årig 6 cm

15 cm

2-årig

'Inspire White' F1 Kruk- och utplanteringsväxt. Kan övervintras ljust och svalt, 5°C. Ger rikligt med blomställningar, kan ha upp till 15-20 blommor samtidigt. Kompakt växtsätt med många skott nerifrån basen. Tidigblommande. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 94408

'Florist Strain' Tacksam, lättanvänd med stora blommor i blandade färder. Beroende på såtid kan de användas med t ex vårblommande lökar, sommarblommor eller under sensommar/höst, då plantan tål en hel del frost. Trivs i näringsrik, väldränerad plantjord. 94452

Hiemalis Tacksam och lättanvänd blomma i blandade färger. Beroende på såtid kan de användas med t ex vårblommande lökar, sommarblommor eller under sensommar/höst, då plantan tål en hel del frost. Trivs i näringsrik, väldränerad plantjord. 94460

'Panola Blackberry Sundae' F1 Mix Tacksam blomma i vacker färgskala. Såtiden avgör blomningstiden. För tidig vårblomning så i aug-sep alt. jan-feb. Sen vårsådd kan ge blomning större delen av sommaren. Penséer är utmärkta höstblommor och tål en hel del frost. För blomning på sensommar/höst så i juni. 94467

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

15 cm

Petunia Petunia hybrida

2-årig 7 cm

'Rococco' Tacksam, lättanvänd med stora kruskantade blommor i blandade färger. Beroende på såtid kan de användas med t ex vårblommande lökar, sommarblommor eller under sensommar/höst, då plantan tål en hel del frost. Trivs i näringsrik, väldränerad plantjord. 94500

30 cm

Petunia Petunia hybrida

1-årig 9 cm

10-15 cm

'Cascade Orchid Mist' F1 Välkänd utplanteringsväxt som passar i balkonglådor, krukor och amplar. Denna sort får dubbla blommor i ljuvliga pastelltoner. Trivs i lucker plantjord, ge näring regelbundet. Sorten blommar rikligt. 94528

Petunia Petunia hybrida

1-årig 4 cm

25 cm

'Picobella' F1 Liten petunia med ett kompakt växtsätt. Ger mycket rikligt med blommor. Lämplig både i rabatter, balkonglådor, urnor och amplar. Blandningen ger minst fem vackra färger. Trivs i lucker plantjord och regelbunden näring. 94536

Petunia Petunia hybrida

1-årig 9 cm

'Glorius' F1 Populär och välkänd utplanteringsväxt. Blommorna är stora och fyllda med kronblad som har lite fransiga och mycket krusiga kanter. Blommar rikligt och är mest lämpad för balkonglådor och krukor. Trivs i lucker plantjord. 94544

25 cm

8 cm

Direktsådd

Förodling/Direktsådd

Höjd

Blomstorlek

1-årig

'Dreams Wild Rose' F1 Mix Rikblommande petunia med ett kompakt växtsätt i blandade rosa toner. Lämplig både i rabatter, balkonglådor och amplar. Trivs i lucker plantjord och regelbunden näring. 94547

DIN ODLARVÄN  2020

Förodling

6 cm

'Inspire Scarlet' F1 Kruk- och utplanteringsväxt. Kan övervintras ljust och svalt, 5°C. Ger rikligt med blomställningar, kan ha upp till 15-20 blommor samtidigt. Kompakt växtsätt med många skott nerifrån basen. Tidigblommande. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 94400

Pensé Viola x wittrockiana

85


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Petunia Petunia hybrida 30 cm

Petunia, Häng-

Petunia hybrida

1-årig 9 cm

30 cm

Praktportlak

Portulaca grandiflora

1-årig 6 cm

15 cm

Praktvädd

Scabiosa atropurpurea

1-årig 3 cm

90 cm

Prins Gustafs öga Nemophila menziesii

1-årig 3 cm

15-20 cm

1-årig 2,5 cm

'Purple Pirouette' F1 Välkänd utplanteringsväxt som passar i balkonglådor, krukor och amplar. Här i en läcker färgkombination av djupt violettblå blommor med en rent vit vågad spetskant. Blommorna är dubbla, ca 10cm stora och mycket vädertåliga. 94616

'Showers Burgundy' Vacker och rikblommande sort med vädertåliga blommor i en härlig färg. Växer först lite upprätt men får sedan 50-60cm långa rankor och ett hängade växtsätt. Fin i amplar, krukor, balkonglådor och som marktäckare. 94560

'Kariba' F2 Tacksam för torra lägen. Stora, dubbla blommor i klara färger. Krypande växtsätt med små blad. Blomman sluter sig när solen går ner. Kan direktsås men bäst resultat vid förkultivering. Trivs på de flesta jordar, även sandjord. 94636

'Snowmaiden', 'Black Knight' Läcker kontrast av blommor i vitt och mörkaste rött, nästan svart. Förgyller sommarens alla buketter. Blommornas doft attraherar humlor, bin och fjärilar. Kan behöva stöd. Klipp bort vissna blommor efter hand eller torka fröställningen till eternell. 94655

Nätt med skålformade, himmelsblå blommor. Den passar i rabatter och stenparti. Växten är ganska gracil med finflikade små blad och utbrett växtsätt. Anspråkslös och lättodlad. Trivs på de flesta lite luckra jordar. 94668

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Prydnadsgräs, Blåsvingel

Prydnadsgräs, Buketthirs

Prins Gustafs öga

Nemophila menziesii 15 cm

Festuca

1-årig 2,5 cm

15-30 cm

Perenn / flerårig

Panicum capillare 60-80 cm

Prydnadskål

Brassica oleracea

1-årig 25 cm

Prydnadspumpa

200 cm

1-årig

'Penny Black' Färgstark sommarblomma som täcker marken. Sorten har så mörkt purpurfärgade blommor så de ser nästan svarta ut. Den mörka färgen förstärks av en silvervit kant runt hela blomman. Lättodlad gammaldags blomma i ovanlig färg. Vattna regelbundet. 94676

Vackert blågrått tuvbildande prydnadsgräs för torra och soliga platser. Den blågrå nyansen varierar något mellan plantorna. Får skira vippor i juni-juli. Kan odlas i större delen av Sverige på väldränerad och skyddad växtplats. Trivs i mager, torr jord. 94708

'Frosted Explosion' Läcker sort av hirs med mycket dekorativa plymer. Snygg i rabatter och krukor tillsammans med andra sommarblommor och perenner eller som solitär. Hållbar i buketter. Trivs i näringsrik, väldränerad jord, men är anspråkslös. 94724

Ger stora, dekorativa, tämligen platta huvuden i rött och grönt eller vitt och grönt med krusiga bladkanter. Kan användas som dekor vid matuppläggningar, som kantväxt i rabatten och i blomsterarrangemang. Frosttålig. Trivs i tyngre, lerhaltig jord. 94740

Shenot, 'Crowns of Thorn' Kan växa mot spaljé eller krypa på marken. Gula blommor följs av kronliknande pumpor, mer eller mindre randiga i orange, grönt och/eller vitt. Odlas för dekoration. Trivs i närings- och humusrik jord i varmt läge. 94756

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Prydnasgräs, Ekorrkorn

Prydnasgräs, Svansfjäder

Prydnadspumpa Curcubita maxima 200 cm

Hordeum jubatum L.

1-årig 40-60 cm

'Turk´s Turban' Kan växa mot spaljé eller krypa på marken. Gula blommor efterträds av stora turbanliknande pumpor mer eller mindre randiga i orange, rött, grönt och vitt. Ätbara men odlas huvudsakligen för dekoration. Trivs i närings- och humusrik jord i varmt läge. 94764

86

Nassella tenuissima

1-årig 40 cm

Vackert och skirt gräs med fjäderlika ax och långa borst som skiftar i violett i toppen. Utmärkt i rabatt, krukor/urnor och som solitär. Borsten är hårda/vassa och kan stickas, djur skall inte äta dem. Trivs i näringsrik, väldränerad jord, men anspråkslös. 94716

Prästkrage

70 cm

'Pony Tails' Svansfjädergräset är ett mycket vackert och skirt gräs med sirliga ax med långa borst. Kan användas som eternell. Passar utmärkt i rabatten men även i krukor och urnor. Trivs i näringsrik, väldränerad plantjord men är anspråkslös. 94732

6 cm

Perenn / flerårig

'Maikönigin' Välkänd och traditionell. Vacker i rabatter och i sommarens alla blombuketter. Flerårig växt som gärna kan få förvilda sig i ett hörn av trädgården. Sorten har ovanligt stora vita blommor. Ganska anspråkslös, tål torka när plantorna väl vuxit till sig. 94772

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2020

Prisgrupper

Leucanthemum vulgare

1-årig

Förodling

Direktsådd

Skörd

Cucurbita pepo

1-årig

Pysslingkrage

Mauranthemum paludosum 20 cm

1-årig 2 cm

Mycket nätt prästkrageliknande sommarblomma. Blommorna är ca 2cm breda och bladverket vackert ljusgrönt. Passar utmärkt i krukor, balkonglådor och som kantväxt i rabatter. Trivs bäst i en näringsrik, mullhaltig och väldränerad jord. 94780


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Reseda, Lukt-

Reseda odorata L. 30 cm

Riddarsporre, PraktDelphinium belladonna

1-årig

80-100 cm

3 cm

Riddarsporre, TrädgårdsDelphinium elatum

Perenn / flerårig

180 cm

2 cm

Perenn / flerårig

Ringblomma

Calendula officinalis 50 cm

Ringblomma

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

50 cm

1-årig 7 cm

Oansenliga blommor som doftar underbart under ljumma sommarkvällar. Fin i bukett för sin fina dofts skull. Lockar till sig bin och insekter. Så gärna i små fläckar på många ställen i trädgården. Anspråkslös växt som klarar torka rätt bra. 94788

'Blue Donna' Praktriddarsporre med gammaldags charm som blommar med djupt blå, halvfyllda blommor. Bör stödjas el. odlas mot en vägg. Vacker som solitär och tillsammans andra växter. Trivs i mullrik trädgårdsjord, vattna vid torka. Växten är giftig. 94840

'Blue Bird' Praktfull, storvuxen och rikblommande. Lättodlad med gammaldags charm som pryder rabatten. Bör stödjas eller odlas mot en vägg, då plantorna blir höga. Vacker som solitär. Trivs i mullrik trädgårdsjord. Giftig. 94864

Blomvillig och lättodlad. Blommor i lysande nyanser av gult, aprikos och orange. Vacker i rabatten och grönsakslandet. Fin till snitt. Ätbara dekorativa blomblad. Frösår sig gärna. Trivs bäst i näringsrik och väldränerad jord, men är anspråkslös. 94876

Blomvillig och lättodlad. Blommor från ljust gul över aprikos till mörkt orange. Vacker i rabatten och grönsakslandet. Fin till snitt. Ätbara dekorativa blomblad. Frösår sig gärna. Trivs bäst i näringsrik och väldränerad jord, men är anspråkslös. Storpåse. 94877

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ringblomma

Calendula officinalis 45 cm

Ringblomma

Calendula officinalis

7 cm

20 cm

Ringblomma

Calendula officinalis

6 cm

30 cm

Ringblomma

Calendula officinalis

6 cm

60 cm

Ringblomma Calendula officinalis

7 cm

40-60 cm

7 cm

'Bronzed Beauty' Lättodlad, rikblommande ringblomma med iögonenfallande färg. Vacker att odla i rabatt och grönsaksland. Fin till snitt. Kronbladen ätliga och dekorativa i sallader och drinkar mm. Fin snittblomma. 94892

Daisy Citrus Mix Härlig färgkombination av sorterna 'Apricot Daisy', 'Lemon Daisy' och 'Orange Daisy'. De är lågväxande och fina i kruka och som kantväxt i rabatt och varför inte i ditt grönsaksland! Ätliga blomblad. 94900

'Fiesta Gitana' Blomvillig och lättodlad. Fyllda blommor i gula, aprikosa och orange färger. Vacker i rabatten och grönsakslandet. Fin till snitt. Ätbara dekorativa blomblad. Frösår sig gärna. Trivs bäst i näringsrik och väldränerad jord, men är anspråkslös. 94908

'Orange Porcupine' En praktfull, fylldblommig sort i lysande färg. Vacker att odla i rabatt och grönsaksland. Idealisk till snitt. Blombladen går att äta, dekorativa i sallader och drinkar. 94916

'Kinglet Yellow' Vackert gul ringblomma med fylld mitt. Några blommor kan bli ofyllda. Underbar att använda i buketter. Fin att odla i rabatt och grönsaksland. 94920

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ringblomma

Calendula officinalis 50 cm

Ringblomma Calendula officinalis

1-årig 7 cm

'Pacific Beauty' Blomvillig och lättodlad. Fyllda blommor i nyanser av gult, aprikos och orange. Vacker i rabatten och grönsakslandet. Fin till snitt. Ätbara dekorativa blomblad. Frösår sig gärna. Trivs bäst i näringsrik och väldränerad jord, men är anspråkslös. 94924

50-70 cm

Ringblomma

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

65-75 cm

'Pink Surprise' Blomvillig och lättodlad med blommor som skiftar från orange till aprikos. Vacker i rabatten och grönsakslandet. Fin till snitt. Ätbara dekorativa blomblad. Frösår sig gärna. Trivs bäst i näringsrik och väldränerad jord, men är anspråkslös. 94932

Ringblomma Calendula officinalis

1-årig 7 cm

50 cm

'Ivory Princess' Dubbel ringblomma i ljusgula nästan vita toner. Mitten är mörk eller cremefärgad. Blombladen går att äta, dekorativa i sallader. Trivs i näringsrik och väldränerad jord, men är anspråkslös. 94933

Ringblomma

Ekologiskt frö. I t ex potager är ringblomma fullkomligt underbar. Denna blandning ger blommor i olika nyanser av gult, aprikost och orange. De vackra blombladen går att äta och är dekorativa i t ex sallader. Klipp bort vissna blommor efter hand, eller låt fröna utvecklas för frösådd. 94934

50 cm

1-årig 7 cm

'Radio' Blomvillig och lättodlad. Fyllda blommor med långa kronblad i rent orange. Vacker att odla i rabatten och grönsakslandet. Fin till snitt. Ätbara dekorativa blomblad. Frösår sig gärna. Trivs bäst i näringsrik och väldränerad jord, men är anspråkslös. 94940

DIN ODLARVÄN  2020

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd

Höjd

Blomstorlek

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

87


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ringkrage

Chrysanthemum carinatum 60 cm

Risp, Blå-

Limonium sinuatum

1-årig 6 cm

60 cm

Roseniberis

Iberis umbellata L.

1-årig 0,5 cm

30 cm

Rosenskära

Cosmos bipinnatus

1-årig 3 cm

75 cm

Rosenskära

Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

100-120 cm

1-årig 11 cm

Lättodlad. Bladen är mörkt gröna och finflikiga. Ger en mängd färger som gult, rosa, rött och vitt i olika kombinationer med dekorativa bruna diskblommor i mitten. Fin i rabatt och till snitt. Trivs i de flesta jordar, gärna lucker och mullrik. 94960

Mix Mycket färgstark, kan användas både som färsk snittblomma och torkad som eternell. Färgerna är intensiva, blommorna är små men samlade och ger ett fylligt intryck. Kan direktsås i goda lägen men bör förkultiveras. Trivs i sandblandad jord. 94976

Fin liten kant- och stenpartiväxt. Jämna, kompakta plantor i nyanser av rosa, lila och vitt. Lättodlad och anspråkslös, kan direktsås eller bredsås i låda och sättas ut utan omplantering. Vill ha jämn temp/ fukt vid gronig. Trivs på väldränerade jordar. 94992

'Candy Stripe' Lättodlad. Ger stora vita blommor med en rosaröd kant runt hela kronbladet eller med djuprosa fläckar och prickar. Vackert dillikt bladverk. Fin i rabatt och till snitt. Gödsla sparsamt, annars blir det mer blad och färre blommor. 95012

'Daydream' Läcker färgkombination i vitt, ljust rosa och mörkt körsbärsrött. Perfekt i rabatt och till snitt. Gödsla sparsamt, annars blir det mer blad och färre blommor. Putsa bort vissna blommor efter hand. Kan behöva bindas upp. 95020

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rosenskära

Cosmos bipinnatus 120 cm

Rosenskära

Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

75 cm

Rosenskära

Cosmos bipinnatus

1-årig 10 cm

100 cm

Rosenskära

Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

80-100 cm

Rosenskära Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

50-60 cm

1-årig 8 cm

'Double Click' Härligt, rikblommande sort med stora, halvt och helt fyllda blommor i vitt och olika rosa nyanser. Perfekt för sommarblomsrabatt och snitt. Gödsla sparsamt, annars blir det mer blad och färre blommor. Putsa bort vissna blommor efter hand. Kan behöva bindas upp. 95028

'Gazebo Red' Lite lägre variant av rosenskära som blommar med stora cerisrosa-röda blommor. Perfekt för sommarblomsrabatt och till snitt. 95029

'Early Summer' Lättodlad blomma i en blandning av vita, ljusrosa och mörkt rosa nyanser. Perfekt för sommarblomsrabatt och till snitt. Gödsla sparsamt, annars blir det mer blad och färre blommor. Putsa bort vissna blommor efter hand. Kan behöva bindas upp. 95036

'Purity' Lättodlad blomma i en rent vit färg. Trevlig i samplantering och som bakgrund till lägre blommor. Fin till snitt. Gödsla sparsamt, annars blir det mer blad och färre blommor. Putsa bort vissna blommor efter hand. Kan behöva bindas upp. 95044

'Xanthos' Mycket vacker och speciell rosenskära i ljust guldgult. Blir lägre än vanlig rosenskära och passar utmärkt i både rabatt och kruka. Ljuvlig snittblomma. 95048

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rosenskära Cosmos bipinnatus 30-50 cm

Rudbeckia, Röd

Echinacea purpurea

1-årig 11 cm

Vega Mixture Härlig sortblandning med stora blommor i vitt, rosa och olika rosaröda nyanser. Relativt låg höjd, fin i såväl rabatten som i kruka. Gödsla sparsamt, annars blir det mer blad och färre blommor. 95052

88

100 cm

9 cm

Rudbeckia, Sommar-

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

Perenn / flerårig

'Starlight' Kulturväxt som bl a används till förkylningsmediciner. Stadig, behöver ej stödjas. Sorten har stora djupröda blommor med den typiska uppstående mittknappen. Lättodlad och tålig. Hållbar i bukett. Trivs i skyddad plats i väldränerad jord. 95072

50 cm

Rudbeckia, Sommar-

'Cherry Brandy' En underbar cherryröd Rudbeckia som passar förträffligt som färgsättare i rabatten eller krukan. Stora blommor, stadiga stjälkar och fint förgrenat växtsätt. 95088

45-50 cm

Prisgrupper

Rudbeckia hirta var. pulcherrima 70-80 cm

'Maya' Stora och fyllda blommor, ca 8 cm, på stadiga stjälkar. Förträfflig i rabatten t ex som färgaccent bland perenner och andra sommarblommor. Passar även i stora krukor på balkong och altan. Trivs bäst i en näringsrik och väldränerad jord. 95096

Förodling

Rudbeckia, Sommar-

1-årig 8 cm

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2020

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

1-årig 10 cm

Direktsådd

Skörd

1-årig 10 cm

'Prairie Sun' Härliga, stora, vida blommor, ca 10 cm i diameter. Blombladen är ljust gula i ytterkanten, guldgula längre in och blomman har en effektfull grön mitt. Passar utmärkt i rabatten, tål lättare frost, härlig till snitt. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 95112


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

BLOMSTERFRÖER

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

fiddekullas fem favoriter Blomsterbönderna Lovisa och Cilla Wendt delar sina bästa tips till buketter. TEXT: Maria Fors Östberg

J F M A M J J A S O N D J F M A M J J A S O N D SOLROS . Finns i flera olika

fina varianter, fyllda och enkla. Ingen annan blomma ser så stolt och glad ut! Den sprider en fantastisk energi i ett rum. LEJONGAP. De är lätta att odla och plocka, och de är användbara och hållbara. Raka stjälkar och de finns i många olika färger och sorter. Vi älskar de dubbla sorterna.

TULPAN. Så användbar, tidig och älskvärd. Och lättodlad. Vi gillar de lite speciella sorterna, som knappt ser ut som tulpaner. En sann glädjespridare på våren och vissa sorter doftar J F M A M J J A S O N D J F M A M J J A S O N D underbart. En del luktar ros, andra luktar gammalt puder/smink och vissa gammal tapet!

FOTO:Markus Danielsson

ROSENSKÄRA. Fin att använda som ”fyll” i buketter, både det gröna bladverket och blommorna som får fladdra omkring lite bland allt annat. Ger precis den rätta gårdsbukettkänslan! DAHLIA. För att den finns i nästan alla färger och storlekar, lättodlad, fina för sig själva eller som fokusblomma i en bukett. Och så är de SÅ snygga också, unika i blomvärlden.

DIN ODLARVÄN  2020

Förodling

Direktsådd

Förodling/Direktsådd

Höjd

Blomstorlek

89


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rudbeckia, Sommar-

Rudbeckia hirta var. pulcherrima 25 cm

Rävsvans

8 cm

80 cm

1-årig

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mimosa pudica

Amaranthus caudatus L.

1-årig

Rör mig ej / Sensitiva

J F M A M J J A S O N D

25 cm

1-årig 1,5 cm

'Toto Gold' Kompakt växtsätt och översållad av gyllengula blommor med typisk mörkbrun mitt. Vacker i rabatt, krukor och balkonglådor. Trivs i näringsrik plantjord. Gödsla och vattna rikligt. Även om plantan ser liten ut i början växer den snabbt till sig. 95120

Dekorativ med små vinröda blommor samlade i långa, hängande, svansliknande blomställningar. Buskigt växtsätt. Ett originellt inslag i rabatt, kruka eller som en låg tillfällig häck. Fin snittblomma och eternell. Trivs i näringsrik och väldränerad jord. 95128

Liten nätt krukväxt som fäller ihop sina blad vid beröring för att fälla upp dem igen efter några minuter. Blommorna är ulliga, rosafärgade bollar på korta skaft, bladen är grågröna. Lättskött och tacksam. Trivs i näringsrik jord och ljus växtplats. 95192

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salvia, Blå-

Salvia patens 60-70 cm

Silverek

Senecio cineraria

1-årig 4 cm

20 cm

Solros

Helianthus annuus

1-årig

150-200 cm

Röllika, PastellAchillea

1-årig

60-75 cm

8 cm

Perenn / flerårig

'Blue Angel' Fint vävande växtsätt och lysande klarblå blommor. Utmärkt samplanteringsväxt och färgaccent både tillsammans med perenner och andra sommarblommor. Ger dina kompositioner "det lilla extra"! Trivs i näringsrik, väldränerad jord. 95148

'Silver Dust' Mycket dekorativa blad som är jämnt silvergrå och ludna. Kan kombineras med alla färger och ge fin effekt. Tål att stå mycket soligt, lämplig i balkonglådor, urnor och som kantväxt i rabatter. Trivs i välgödslad, lucker jord, men är ganska anspråkslös. 95208

Wilde mixture En härlig blandning i olika höjder och färger - gyllengult, brons och i olika röda schatteringar. Kan användas som avskärmning, planteras mot husvägg eller mur. Härliga i rabatt och praktfulla till snitt. Trivs bäst i en näringsrik jord men är anspråkslös. 95244

'Summer Pastels' F2 Vackra blomställningar i sommarens pastelltoner. Vid tidig sådd blommar plantan redan första året. Fin i rabatter och till snitt. Blommorna kan även torkas. Trivs i lucker jord men är mycket anspråkslös. Tål en del torka när plantan vuxit till sig. 95130

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solros

Helianthus annuus 100-150 cm

Solros

Helianthus debilis 1-årig

15 cm

'Golden Hedge' Blommorna är ca 15 cm stora och vackert guldgula. Förgrenar sig ca 50 cm ovan marken och flera plantor i rad bildar en tät blommande häck. Sorten är pollenfri och blommar därför flera veckor längre. Fin till snitt. Tålig, men vattna för bra tillväxt. 95252

90

200 cm

Solros

Helianthus annuus 1-årig

7 cm

120 cm

'Ice Cream' Den här arten av solros får mindre blommor men blommar rikligt och grenar sig mer än den klassiska. Ljust vaniljgula/ citrongula blommor med mycket mörk mitt. Härliga i rabatt och utmärkta till snitt. Trivs i näringsrik jord, anspråkslös. 95260

Solros

Helianthus annuus 1-årig

13 cm

150-500 cm

'Ikarus' Förgrenar sig från basen och blommar rikligt med 12-15 cm stora solgula blommor med mörk mitt. Utmärkt till snitt, i rabatt, som avskärmning, planteras mot husvägg eller mur. Trivs i näringsrik jord men är anspråkslös. 95268

Prisgrupper

1-årig 30 cm

200-300 cm

'Uniflorus' Starkväxande, praktfull solros med en stor, gul blomma. Kan användas i rabatten, grönsakslandet och som vindskydd. Ståtlig som snittblomma. Spara gärna någon fröställning till fårlarna. Anspråkslös, men växer ännu bättre om den får vatten och gödsel under sommaren. 95276

Förodling

Solros

Direktsådd

Helianthus annuus

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2020

Skörd

1-årig 20 cm

'Moonwalker' Välbekant och lättodlad. Sorten förgrenar sig, ger ett buskigt intryck och täcks med 6-10 stora, intensivt citrongula blommor med chokladfärgad mitt. Trivs på de flesta jordar, behöver rikligt med vatten och näring. 95284


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solros

Helianthus annuus 30-40 cm

Solros

Helianthus annuus 1-årig

10 cm

180-200 cm

Solros

Helianthus annuus 1-årig

20 cm

60 cm

Solros

Helianthus annuus 1-årig

17 cm

170-200 cm

Solros

Helianthus annuus 1-årig

15 cm

40-50 cm

1-årig 10 cm

'Pacino Gold' Lysande solgul solros, lämplig för odling i kruka. Sorten ger en låg planta med fin förgrening och många tidiga 10cm stora blommor. Vacker i större krukor, i rabatten och till snitt. Lätt och tacksam att förkultivera. Trivs på de flesta jordar. 95292

'Ruby' F1 Den omtyckta solrosen i ny skepnad: Stora, djupt rubinröda blommor som väcker uppmärksamhet. Trivs i väldränerad jord. Knopparna smakar gott lättkokta med smör, även fröna kan ätas. Fin snittblomma och en blickpunkt i rabatten. 95316

'Sungold' Lägre än vanliga solrosor men har lika stora fina blommor. De är guldgula och helt fyllda, mycket dekorativa både i rabatt och i vas. Toppas plantan blir den buskigare och ger 6-7 blommor/ planta. Anspråkslös men vill ha vatten och gödsel. 95324

'Double Sunking' Guldgula fyllda blommor på en fint förgrenad stjälk. Fin snittblomma och ett blickfång i rabatten. Anspråkslös. 95326

'Sunspot' Lysande solros som är lämplig för sådd direkt på växtplatsen. Sorten ger en låg planta med fin förgrening och många tidiga, 10cm stora, solgula blommor. 95332

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solros

Helianthus annuus 70 cm

Sommaradonis

Adonis aestivalis L. 1-årig

25 cm

30 cm

Sommarslöja

Gypsophila elegans

1-årig 3 cm

40 cm

Spanska flaggan

Ipomoea lobata

1-årig 1,5 cm

300 cm

Spanska jungfrun

90 cm

1-årig 5 cm

'Zebulon' Vacker guldgul solros med en stor, ca 25 cm, enkel intensivt gul blomma på en för solros liten planta. Sorten är vacker i rabatt men också avsedd att klippa av och sätta i vas. Anspråkslös men växer bättre med vatten och näring under sommaren. 95340

Lättodlad med dekorativt dilliknande bladverk i stor mängd. Ger ett fluffigt grönt intryck som kröns med klart röda små blommor med svart öga. Vacker både i rabatt och i stenparti. Ganska anspråkslös växt som trivs på de flesta jordar. 95360

Söt och skir. Plantan breder ut sig, med små blad på tunna stjälkar, vilket gör att den ser mycket gracil ut. De vita blommorna är små och passar fint i rabatt och kruka. Kan även användas i sommarbuketter. Trivs i en lätt och väldränerad jord i full sol. 95376

Charmig med ett ganska mörkt bladverk. Blommorna sitter på långa stjälkar. De slår ut i rött för att därefter bli orange, sedan gula och till slut vita. Alla färger finns på samma gång. De är mycket hållbara som snittblommor. Trivs i välgödslad jord. 95384

'African Bride' Med sitt sirliga bladverk och vita blommor med mörka ståndare och frökapslar är blomman söt och tuff på samma gång. Passar såväl i rabatten som i buketten. Frökapslarna är mycket dekorativa och användbara som torkade. 95392

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Stockros Alcea rosea L. 180 cm

Stockros Alcea rosea L.

2-årig 10 cm

'Chaters Double' Mycket fyllda, pionliknande, 10 cm stora blommor i vitt, gult, rosa och mörkrött. Blommar normalt året efter sådd, men kan vid tidig sådd blomma samma år. Trivs i näringsrik, fuktighetshållande jord. 95412

150 cm

Stockros

Alcea rosea L.

2-årig 10 cm

150 cm

'Summer Carnival' Vacker och rikblommande. De fyllda blommorna varierar från vitt, gult och rosa över till mörkaste rött. Praktfull i rabatt och till snitt. Stockros blommar normalt året efter sådd, men kan vid tidig sådd blomma samma år. Trivs i näringsrik, fuktighetshållande jord. 95428

Strandkrassing Lobularia maritima

2-årig 10 cm

10 cm

'The Watchman' Stora enkla blommor i mörkt rött, nästan svart. Blommar normalt året efter sådd, men kan vid tidig sådd blomma samma år (är då ett-årig). Trivs i näringsrik, fuktighetshållande jord. 95436

Strandkrassing Lobularia maritima

1-årig 0,3 cm

'Carpet of Snow' Nätt kant- och stenpartiväxt. Den blommar rikligt med lysande vita, doftande blommor. Blommorna är omtyckta av bin och insekter. Smala, mörkgröna blad. Plantorna bildar så småningom en tät blommande matta. Anspråkslös. 95448

10 cm

0,3 cm

Direktsådd

Förodling/Direktsådd

Höjd

Blomstorlek

1-årig

'Violett Queen' Nätt kant- och stenpartiväxt. Den blommar rikligt med djupt violetta, doftande blommor. Blommorna är omtyckta av bin och insekter. Smala, mörkgröna blad. Plantorna bildar så småningom en tät blommande matta. Anspråkslös. 95464

DIN ODLARVÄN  2020

Förodling

Nigella hispanica

1-årig

91


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Studentnejlika

Lychnis chalcedonica L. 90 cm

10 cm

Svartöga

Thunbergia alata

Perenn / flerårig

150 cm

Svartöga

Thunbergia alata

1-årig 3 cm

100-150 cm

Sömntuta

Eschscholzia californica

1-årig 3 cm

20 cm

Tagetes, Liten Tagetes tenuifolia

1-årig 5 cm

20 cm

1-årig 1 cm

Välkänd, gammaldags och pålitlig växt. Den blommar med en samling eldröda blommor under högsommaren. Fin i rabatter och till snitt. Mycket vädertålig, blommar snällt även kalla och regniga somrar. Trivs i lucker jord men mycket anspråkslös. 95476

Lättodlad och snabbväxande. Kan användas både utomhus i soliga, varma lägen, på balkong, altan och i uterum samt som krukväxt. Behöver stöd. Blommar rikligt med blommor i bl. färger med svart mitt. Trivs i välgödslad, lucker jord. 95496

'Alba Oculata' Har rikligt med vackert vita blommor. Behöver stöd mot spaljé eller pinnar. Förutom att användas som sommarblomma utomhus, på t ex balkong och uterum, kan den användas som krukväxt i ett söderfönster. Trivs i näringsrik, välgödslad jord. 95504

'Rosa Romantica' Vacker sommarblomma i romantiska rosa toner. Den blommar rikligt hela sommaren. Blommorna sluter sig framåt kvällen. Tacksam i rabatter, fin och hållbar som snittblomma om den plockas i knopp 95524

'Lemon Star' En härlig liten tagetes med citrongula blommor som är ca 2 cm i diameter. Busklikt växtsätt, finflikigt bladverk och riklig blomning. Utmärkt kantväxt och dekorativ som blommande låg häck. 95555

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tagetes, Liten

Tagetes tenuifolia 20-30 cm

Tagetes, SammetsTagetes patula

1-årig

1 cm

20 cm

Tagetes, Sammets-

Tagetes patula

1-årig 4 cm

25 cm

Tagetes, Sammets-

Tagetes patula

1-årig 5 cm

20 cm

Tagetes, Sammets-

4 cm

15 cm

1-årig 2 cm

'Bolero' Tacksam och lättodlad. Ger roströda blommor med varmt gulorange kant i varierande bredd runt blombladen. Blommar rikligt även vid kall/regnig väderlek, tål en del frost. Bör förkultiveras och är lätt att lyckas med. Trivs i välgödslad jord, anspråkslös. 95571

'Alumia Vanilla Cream' En söt liten tagetes i krämigaste vitt. Passar utmärkt i rabatter och krukor. Plantan är låg och blommar rikligt även vid kall och regnig väderlek. Nyp bort första blomknopparna så blir plantan buskigare. Trivs i välgödslad jord men är ganska anspråkslös. 95572

'Boy o Boy' Tacksam och lättodlad. Fyllda blommor, 5 cm stora, i citrongula, orange och tvåfärgade nyanser. Blommar rikligt även vid kall/regnig väderlek, tål en del frost. Bör förkultiveras, lätt att lyckas med. Trivs i välgödslad jord, men anspråkslös. 95579

'Mowgli Orange' Söt minitagetes där blommorna blir ca 2 cm i diameter. Sorten ger fyllda blommor i rent orange. Plantan är låg och blommar även vid kall och regnig väderlek. Utmärkt i rabatter och krukor. Blommar rikligt hela sommaren. 95589

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tagetes patula 20 cm

Tagetes, Sammets-

Tagetes patula

1-årig 4 cm

'Panther' Tacksam och lättodlad. Sorten ger bronsröda fyllda blommor omkring 5 cm stora. Blommar rikligt även vid kall/ regnig väderlek, tål en del frost. Bör förkultiveras, lätt att lyckas med. Trivs i välgödslad jord, men anspråkslös. 95603

92

25 cm

Tagetes, Sammets-

Tagetes patula

1-årig 4 cm

20 cm

'Tiger Eyes' Tacksam och lättodlad. Vacker med en fylld mitt i guldgult och en mahognyröd "kjol" av större blomblad. Blommar rikligt även vid kall/regnig väderlek, tål en del frost. Bör förkultiveras, lätt att lyckas med. Trivs i välgödslad jord, men anspråkslös. 95619

Tagetes, SammetsTagetes patula

1-årig 4 cm

20 cm

'Strawberry Blonde' En tagetes i rosa toner. Passar utmärkt i rabatter och krukor. Plantan är låg och blommar rikligt även vid kall. Nyp bort första blomknopparna så blir plantan buskigare. Trivs i välgödslad jord men är anspråkslös. Nyp bort visset för rikligare blomning. 95620

Prisgrupper

'Yellow Boy' Tacksam och lättodlad. Sorten ger gula, fyllda blommor omkring 4cm stora. Blommar rikligt även vid kall/regnig väderlek, tål en del frost. Bör förkultiveras, lätt att lyckas med. Trivs i välgödslad jord, men anspråkslös. 95627

Förodling

Tagetes, Stor Tagetes erecta 50 cm

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2020

1-årig 4 cm

Direktsådd

Skörd

Tagetes patula

1-årig

'Tangerine Gem' De finflikade bladen har en skarp kryddig citronsmak goda i sallad och till fisk. Blomman används i sallader och som dekoration. Växer kuddformigt och blir översållad med små, enkla orange blommor. Tålig, vattna vid torka. 95563

Tagetes, Sammets-

1-årig 7 cm

'First Lady' F1 Tacksam och lättodlad. Ger stora, mycket fyllda blommor i klargult. Blommorna sitter väl ovan bladverket. Blommar rikligt även vid kall/regnig väderlek, tål en del frost. Bör förkultiveras, lätt att lyckas med. Trivs i välgödslad jord, men anspråkslös. 95635


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tagetes, Stor

Tagetes erecta 50 cm

Tagetes, Stor

Tagetes erecta

1-årig 7 cm

35 cm

Taklöksblandning

Sempervivum

1-årig 7 cm

6-10 cm

Bellis perennis L.

Perenn / flerårig

Tusensköna

10 cm

1,5 cm

Tusensköna Bellis perennis L.

Perenn / flerårig

15 cm

1,5 cm

Perenn / flerårig

'Taishan Orange' En ståtlig och robust tagetes som passar fint i sommarrabatten och även i stora krukor på balkong och altan. Nyp bort första blomknopparna så blir plantan buskigare. Trivs bäst i näringsrik och väldränerad jord. Putsa bort vissna blommor efterhand. Bör förkultiveras. 95637

'Vanilla' F1 Tacksam och lättodlad. Ger stora, fyllda blommor i en härligt gräddvit färg. Blommar rikligt även vid kall/regnig väderlek, tål en del frost. Bör förkultiveras, lätt att lyckas med. Trivs i välgödslad jord, men anspråkslös. 95643

Utmärkt på t ex murar, slänter, stenpartier och torvtak men också i rabatter, krukor, tråg och på stora fat med vackra stenar. Trivs i full sol, gärna i öppet läge. Kräver väldränerad jord. Tål torka. Blommar första gången några år efter sådd. 95655

'Meadow Daisy' Små, prästkrageliknande blommor med vita kronblad och gul mitt. Nätt växtsätt med bladen i en låg rosett på marken. Fin kant- och stenpartiväxt som kan få sprida sig ut i gräsmattan. Blommar till hösten första året sedan i maj-sept. Mycket anspråkslös. 95707

'Pomponette' Helt fyllda blommor i nyanser av rosa, vitt och rött. Nätt växtsätt med bladen i en låg rosett på marken. Fin kant- och stenpartiväxt gärna planterad i små grupper. Blommar till hösten första året, sedan i maj-sept. Mycket anspråkslös växt. 95715

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Törnrosas Kjortel

Rhodochiton atrosanguineum 300 cm

6 cm

Underblomma

Mirabilis jalapa L.

Perenn / flerårig

60 cm

Vallmo, Fjäder-

Papaver somniferum

1-årig 4 cm

70 cm

Vallmo, Jätte-

Papaver (Orientale-gr.)

1-årig 8 cm

100 cm

10 cm

Vallmo, Korn-

Papaver rhoeas L.

Perenn / flerårig

40-50 cm

1-årig 6 cm

Praktfull, gammaldags slingerkrukväxt. Odlas i stor kruka med stöd av en spaljé. Rankorna kan bli flera meter långa och har spetsigt hjärtformade blad och blommor i mörkrött. Trivs i soligt fönster, vattnas med måtta. Skall övervintras svalt. 95733

Stora, iögonfallande, trumpetlika blommor i de mest varierande färger. Växten är storvuxen och yppigt grön. Vacker i rabatt och i stora krukor. Trivs bäst på en lucker och välgödslad jord. Kan övervintras frostfritt. 95743

'Lilac Pompom' En fjädervallmo med fyllda blommor i ljust lila. Passar fint i sommarblomsrabatter och bland perenner. Mycket vacker till snitt. Så både höst och vår för att få lång blomningstid. Trivs i de flesta väldränerade jordar. 95793

Pampig och dekorativ. Fantastisk starkt orangeröd blomma. Kraftiga, flikiga silvergröna blad som vissnar ned tidigt. Plantera gärna med perenner som fyller ut tomrummet på sensommaren. Anspråkslös, tål torka men vattna plantan när den är liten. 95753

Med sina enkla röda blommor utgör kornvallmon ett vackert inslag på vildängar och naturtomter. Ytterst lämplig till förvildning. Ses ofta växa på åkerrenar och vägkanter. 95761

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Vallmo, KornPapaver rhoeas L. 40-60 cm

Vallmo, PionPapaver somniferum

1-årig 6 cm

'Bridal Silk' En lättodlad ettåring, är denna enkla vallmo som tillhör släktet kornvallmo. Den är en prydnad överallt, med sin underbara silkesvita färg. Anspråkslös men trivs bäst i näringsrik och fukthållande jord. 95769

70 cm

Vallmo, Pion-

Papaver somniferum

1-årig 8 cm

70 cm

Stora, fyllda, pionliknande blommor. Blandningen innehåller rosa, vita och röda nyanser. Mycket lättodlad rabattoch snittblomma. Så både höst och vår för att få lång blomningstid. Trivs i de flesta väldränerade jordar. 95777

Vallmo, Sibirisk Papaver croceum

1-årig 8 cm

30 cm

'Black Peony' Stora fyllda blommor i en läckert mörkt violett färg. Vacker även till snitt. Den utvecklade men fortfarande gröna dekorativa frökapseln kan användas som eternell. Höstsådd ger tidigare blomning. Trivs i de flesta väldränerade jordar. 95785

5 cm

Perenn / flerårig

Lysande gula, orange och röda nyanser. En intensiv färgklick i trädgården under lång tid. Den kan sprida sig något och bör få ett eget litet hörn av rabatten. Så i grupp för bästa effekt. Tål att odlas på torr och mager jord. Trivs bäst i lucker jord. 95801

Verbena, JätteVerbena bonariensis 120 cm

5 cm

Direktsådd

Förodling/Direktsådd

Höjd

Blomstorlek

1-årig

Pampig sommarblomma som är en utmaning att odla. Är flerårig men odlas hos oss som ettårig. Blommar med lilavioletta blommor på höga stänglar. Bladen är lansettlika och mörkt gröna. En favorit tillsammans med höga dahlior. 95813

DIN ODLARVÄN  2020

Förodling

93


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Vial, Rosen-

Lathyrus latifolius L. 100-150 cm

3 cm

Vinda, Fjäderstjärn-

Ipomoea quamoclit

Perenn / flerårig

200 cm

Vinda, KejsarIpomoea nil

1-årig

200-300 cm

Vinda, Purpur-

Ipomoea purpurea

1-årig 8 cm

250 cm

Vinda, Purpur-

Ipomoea purpurea

1-årig 5 cm

250 cm

1-årig 5 cm

Rosenvial är nära släkt med den ettåriga luktärten, men är flerårig. Enastående vacker, blommar i rosa nyanser. Snabbväxande och rikblommande. Söt i bukett. Doftar ej. 95857

'White Feather' Slingrande klätterväxt vars tunna, fjäderformade blad kan bli upp till 10 cm långa. Klockformade blommor med vita, stjärnlika kronblad. Besöks gärna av fåglar och fjärilar. Utmärkt i kruka på altanen och i uterummet. 95869

'Split Second' Ljuvlig klätterväxt med rosa, dubbla blommor. Passar utmärkt i stora krukor på balkong, altan och i uterum. Trivs bäst i en näringsrik, väldränerad jord i varmt och skyddat läge. Ge plantan stöd att klättra på. 95877

'Bohemian Shades' Bedårande mix av purpurvinda. Blommar rikligt i mörkt lila och cerise toner. Mycket fin i stora krukor på balkong/altan. Ge plantan stöd, t ex en spaljé att klättra på. Växtens fröer är giftiga. 95891

'Star of Yelta' Underbara, stora blommor, ca7cm. Passar utmärkt i t ex stora krukor på balkong/ altan. Trivs bäst i en näringsrik och väldränerad jord. Ge plantan stöd, i form av t ex spalje, att klättra på. Växtens fröer är giftiga. 95893

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Viol, Brok-

Viola tricolor 12-15 cm

Zinnia

Zinnia elegans

2-årig

3 cm

60 cm

Zinnia

Zinnia elegans 1-årig 7 cm

80 cm

Zinnia

Zinnia elegans 1-årig 7 cm

60 cm

Zinnia

Zinnia elegans 1-årig 5 cm

60-80 cm

1-årig 7 cm

'Tiger Eye' F1 Härlig färgkombination med unikt mönstrade blommor. Beroende på såtid kan de användas med t ex vårblommande lökar, sommarblommor el under sensommar/höst. Trivs i näringsrik, väldränerad plantjord. 95905

'Envy' Härligt limegrön färg. Ett underbart inslag i rabatten och läcker i samplantering. Lättodlad och tacksam, lätt att förkultivera. Plocka bort vissna blommor efterhand. Trivs i näringsrik, lucker plantjord. Vattna vid torka. 95977

Den har styv, upprätt stjälk med en eller flera välformade fyllda blommor i toppen. Färgstarkt inslag i rabatt och kruka. Fin och hållbar snittblomma. Blandning i många färger med stora dahlialiknande blommor. Trivs i välgödslad och näringsrik jord. 95985

'Pop Art Gold & Red' En tuff zinnia i gult med röda strimmor. Ett snyggt inslag i rabatten och läcker i samplantering. Lättodlad och tacksam, lätt att förkultivera. Plocka bort vissna blommor efterhand. Trivs i näringsrik, lucker plantjord. Vattna vid torka. 95997

Graffiti Läcker kombination av olika typer av zinnia. Plocka gärna till buketter, det gör att plantan förgrenar sig. Lättodlad och tacksam. 96008

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Zinnia

Zinnia elegans 40 cm

Zinnia elegans 1-årig 5 cm

'Sunbow Purple' Trevlig sommarblomma med lång blomningstid. Den har styv, upprätt stjälk med en eller flera fyllda blommor i toppen. Skär man av kvistar, grenar sig plantan. Färgstarkt inslag i rabatter och krukor. Hållbar snittblomma. Sorten är låg och har violetta blommor. 96009

94

Zinnia

70 cm

Zinnia

Zinnia elegans 1-årig 7 cm

50-70 cm

'Zinderella Peach' Mycket dubbel zinnia som drar blickarna till sig i orange och rosa toner. Fin mörk mitt som skapar kontrast. Enstaka blommor blir enkla. Lättodlad och tacksam. Utmärkt snittblomma. 96010

Zinnia

Zinnia elegans 1-årig 10 cm

40 cm

Takii's Choice Stora och välformade blommor i en färgsprakande mix. Ett underbart inslag i rabatten, läcker i samplantering och hållbar i vas. Lättodlad och frodig. Blommar länge. Trivs i näringsrik och lucker plantjord. Vattna vid torka. 96011

Prisgrupper

Zinnia, Guld-

1-årig 5 cm

45 cm

'Sunbow mixed' Styv, upprätt stjälk med en eller flera välformade fyllda blommor i massor av färger i toppen. Färgstarkt inslag i rabatter och krukor, dessutom en fin och mycket hållbar snittblomma. Trivs i näringsrik, lucker plantjord. 96017

Förodling

Zinnia haageana

J F M A M J J A S O N D

DIN ODLARVÄN  2020

Direktsådd

Skörd

1-årig 4 cm

'Soleado' En mycket rikblommande zinnia med enkla blommor. De orange blombladen har guldgula kanter och en intensiv mahognyröd ring runt mitten. Färgstarkt inslag i rabatter och krukor. Hållbar snittblomma. 96014


FOTO: Markus Danielsson

blomsterlök

Sätt en vårlök i jorden och njut av blomning från sommarens mitt till höstens frostnätter. Vårlökar är lätta att övervintra och odlar du i kruka behöver du heller inte gräva upp dem innan vinterförvaringen. Ställ krukan svalt, torrt och mörkt när blomningen är över och ta fram den igen till våren. Med lite ny jord och näring kan du se fram emot ännu en säsong av blomsterprakt. DIN ODLARVÄN  2020

95


i samarbete med naturen Vår ekologiska blomsterlök är odlad av John och Johanna Huiberts i Holland. Sedan 2013 har de odlat blomsterlök i samarbete med naturen.

FOTO: Markus Danielsson

Deras odling utgår från principen att en frisk jord ger en frisk blomsterlök av hög kvalitet. De sår gröngödslingsväxter för att berika jorden och vilda blommor för att locka pollinerare till odlingen. Jorden bearbetas minimalt för att bevara det mikroliv som är unikt för varje jordlager. Odlingen sker alltså på ett sätt som främjar den biologiska mångfalden.

ekologisk blomsterlök

1 Dekorativdahlia

1 Dekorativdahlia

1 Halskråsdahlia

1 Enkel Trädgårdsdahlia

1 Dekorativdahlia

’Duet’ En effektfull ekologisk dekorativdahlia från John och Johanna Huiberts i Holland. Blommorna är välfyllda och de röda kronbladen avslutas i en kritvit spets. Det här är ett härligt blickfång i rabatt eller stor kruka.

’Sandra’ En ekologisk dekorativdahlia från John och Johanna Huiberts i Holland. Den intensivt rosa färgen blir en vacker accent i varje rabatt med vitt, purpurfärgat eller blått inslag. Passar även i stor kruka och är utmärkt som snittblomma.

’Hartenaas’ En ekologisk halskråsdahlia från John och Johanna Huiberts i Holland. Blommorna är romantiskt gammelrosa med ett ljusare krås kring ett öppet, gult öga och oemotståndliga för bin, humlor och fjärilar. För kruka eller rabatt.

’Sweetheart’ En lågväxande ekologisk dahlia från John och Johanna Huiberts i Holland. Bin, humlor och fjärilar älskar dahlior av den här typen. De enkla blommorna i vitt, gult och ceriserosa drar blickarna till sig var de än placeras. Passar även i kruka.

’Wittem’ En nätt ekologisk dekorativdahlia från John och Johanna Huiberts i Holland. De fyllda blommornas skira färger, vitt och ljuslila, blir en romantisk utsmyckning såväl i krukor på altanen som i rabatter.

80 cm

0615-0930

73510

96

90 cm 73515

DIN ODLARVÄN  2020

0615-0930

60 cm 73520

Prisgrupper

0615-0930

50 cm

0615-0930

73530

Höjd

55 cm 73550

Blomningsperiod

0615-0930


AKTUELLT ODLA FÖR BUKETTER Knöl, lök eller rhizom (jordstam) – tre olika växtdelar vi sätter i jorden. Gemensamt är att de bjuder på en fantastisk blomsterprakt. Vilken väljer du?

BUKETTANEMON har skira, men ändå stabila, blommor och är en favorit hos många florister. BUKETTRANUNKEL med sina fyllda, rosliknande blommor är utmärkta till snitt. ROSENSTAV har kolvlika, lila blommor som är lika passande som fjärilsväxt som för bukett. SOLHATT ’GREEN TWISTER’ har kronblad i rosa och grönt – en unik färgkombination som definitivt syns!

Läs mer om olika blomsterlök på dindolarvän.se.

TIPS

Vinterhärdiga

Solhatt, rosenstav, asiatlilja, kungslilja och orientllja överlever vintern i större delen av Norden. Om sommaren är torr och marken täcks innan det blir kallt brukar även holländsk iris klara vintern fint. Crocosmia (montbretia) och fläckig tofslilja kan överleva i södra Norden.

”Stardust” Nyheten ’Milena Fleur’ skimrar som om blomman vore beströdd med glitter! Växtförädlarna – de som jobbar med att ta fram nya namnsorter – kallar detta ”stardust”, stjärnstoff.

Dela dahlior

Om du sparar dina dahliaknölar frostfritt över vintern kommer du märka att knölen blir större och större för varje år som går. Föryngra knölen och få ännu fler plantor genom att dela den. Du kan dela knölen på hösten eller våren. Varje delad knöl måste ha en bit av kronan och en tillväxtpunkt, även kallat öga.

Lyckosam krukväxt

Rosettoxalis, snöoxalis, solxalis och triangeloxalis har alla sitt unika uttryck genom olika färgsättning på bladen. Gemensamt är att de är lättodlade och enkla att övervintra frostfritt inne på fönsterbrädan. Oxalis vissnar oftast ner helt och hållet, men var inte orolig, plantan har inte dött utan kommer att växa upp igen!

DIN ODLARVÄN  2020

97


BLOMSTERLÖK

nyheter 2020 I år har vår lökexpert Marianne valt ut blommor med det där lilla extra. Vad sägs om den glittrande dahlian ’Milena Fleur’ eller den sockervaddssöta liljan ’Lotus Queen’? Och dahlian ’Ambassador’ ser nästan metallisk ut tack vare kronbladens silverskimrande baksida! Vill du satsa på en egen snittblomsodling som Lovisa och Cilla på Fiddekulla Trädgård? Solhatten ’Green Twister’ gör sig utmärkt i bukett, liksom den ekologiskt odlade dahlian ’Sandra’ och den lågväxande ’Red Silence’. De har alla lite längre skaft och passar särskilt bra till snitt. Du kan se all vår blomsterlök på nelsongarden.se.

1 Dekorativdahlia

1 Dekorativdahlia

1 Röd solhatt

’Milena Fleur’ En dekorativdahlia som skimrar som om den vore beströdd med glitter. I romantiska nyanser från laxrosa till lavendelblått passar den perfekt till vita blommor, mörkbladiga växter eller prydnadsgräs. Blommar rikligt och länge på stadiga stjälkar.

’Red Silence’ Klassisk dekorativdahlia i en djupröd färg som mörknar till lila på kronbladens spetsar och ljusnar en aning in mot det gyllene hjärtat. En förstummande skönhet med riklig blomning och lång hållbarhet. Passar utmärkt som snittblomma.

’Green Twister’ En fräckt limegrön och rosalila blomma som älskas av humlor och fjärilar. Den är en härdig perenn för solig plats, ståtlig i rabatten, utmärkt till snitt och fin i torkade buketter. Fröna i dess bronsfärgade mitt gillas av fåglarna om hösten.

72422

80 cm

0615-0930

72449

80 cm

0615-0930

72665

70-90 cm

0701-0930

1 Pompondahlia

1 Orientlilja

3 Kejsar-/asiatlilja

’Ambassador’ En helt ny sort! Denna pompondahlia skiftar från silver och mörklila sammet till rosalila siden. När knoppen slår ut syns kronbladens silverfärgade baksidor mot de dunkla framsidorna, medan den utslagna blomman ljusnar till en vacker sidenkokard.

’Lotus Queen’ En pollenfri lilja ur en ny grupp av dubbla orientliljor som kallas ”lotusliljor”. Den är vacker som en lotusblomma med dubbla kronblad i en bedårande rosa färg. Pollenfri och med lång blomning blir den en självklar drottning i rabatt och bukett.

Midnight Blossom Ett dramatiskt par i rabatten, den ena svart som natten, den andra ljuv som en sommarkväll. Båda har uppåtvända blommor och stadiga stjälkar. Matt rosa i kombination med blank mahogny, vilken bukett de utgör, dessa fina snittblommor.

72480

98

90 cm

DIN ODLARVÄN  2020

0615-0930

73155

Prisgrupper

90-100 cm

73745

0801-0930

Höjd

100-120 cm

Blomningsperiod

0701-0831


FOTO: Lovisa Back


För odlingstips besök Dinodlarvän.se.

Profile for Nelson Garden

Din odlarvän 2020  

Magasin och frökatalog Nelson Garden 2020.

Din odlarvän 2020  

Magasin och frökatalog Nelson Garden 2020.