Page 1

NELSON GARDENS BLAD OG FRØKATALOG 2017

Naturligevalg Signe Wenneberg Forfatteren har fundet ro i sin uperfekte have

Stor gødningsskole Sådan vælger du den rigtige!

Den lille have Dyrkning på lidt plads er årets trend

582

FRØSORTER I KATALOGET


Zinniaen er årets blomst i 2017. Med sin lange blomstringstid ­giver den et fantastisk farvestænk i haven, den er enkel at dyrke og er meget smuk som snitblomst i buketter. En storfavorit hos vores ­sommerfugle, der giver en dejlig mangfoldighed i vores haver.

2

FOTO: Markus Danielsson

Zinnia

NATURLIGE VALG 2017

Naturlige Valg Framvagn_Sid2-7.indd 2

2016-11-01 11:09


INDHOLD

K

ære læser. Vi gør os meget umage med at skabe et blad der både kan inspirere og hjælpe dig i dit havearbejde. I artiklen om og med Signe Wenneberg er det super inspirerende at læse om hvordan Signe har skabt ”Brombærhuset”, verdens første FSC-certificerede træhus, samtidig er der tips til genbrug i haven. Har du lidt mindre plads viser Marie og Julia hvordan de alligevel får en overdådig høst. De kan ligefrem forære væk af den. Marie og Julia viser at hvor der er vilje, er der vej. Vores gødningsskole håber vi du får glæde af. Du kan virkelig optimere din dyrkning ved at bruger den rette gødning, i rette mængde og på rette tidspunkt. Trenden i madlavning siger, at det meget gerne må være hjemmedyrket og sundt med masser af vitaminer og farver. I vort blad finder du flere små tips, tricks og opskrifter der viser dig hvordan du kan opnå dette. Apropos madlavning, så er det også værd at lægge mærke til Paul Svenssons tips og læse det udvidede interview med den svenske stjernekok.

4 SPISELIGE BLOMSTER Hvilke blomster kan du bruge i maden?

5 LIGE NU

Nyheder, opskrift, populære grøntsager og zinnia, årets blomst 2017.

7 STJERNEKOKKEN

Paul Svensson: ”Hvis jeg kun skulle dyrke én ting, så blev det salat”.

8 PORTRÆT

Forfatter og journalist Signe Wenneberg har fundet roen i haven.

12 GØDNINGSSKOLE

Eksperterne hjælper dig med at finde den rigtige gødning.

16 REPORTAGE

Mød Marie og Julia i ”Den lille have”.

”Stor smagsforskel” 23 FRØKATALOG

Den nemme dyrkning og alle frø og løg 2017.

24 LETDYRKET

Gør det nemt med Micro Leaf, Easy to Grow, spirer og såbånd.

33 ØKOLOGISKE FRØ

God læselyst.

Nye, spændende sorter.

Anders Vexøe Direktør Nelson Garden Danmark

Fire tips til at lykkes med tomaterne.

38 GRØNTSAGER 59 BLOMSTER

Lad solsikken lyse din have op.

MILJØMÆ R

ING

N OR D I

SK

KN

Naturlige Valg er produceret af Chiffer AB for Nelson Garden AB, Lokgatan 11, 362 31 Tingsryd, Sverige, 0477-55200, nelsongarden.se ANSVARSHAVENDE REDAKTØR: Kristina Niesel, kristina.niesel@nelsongarden.se. PROJEKTLEDER/REDAKTØR: Andreas Björkman I REDAKTIONEN: Anders Vexøe ART DIRECTOR: Sara Åström LAYOUT: Fredrik Forsell REPRO: Italgraf Media TRYK: Löwex Trycksaker AB, Växjö FOTO: Klas Sjöberg, Emelie Otterbeck, Annika Christensen, Thomas van der Veer, Markus Danielsson, Scandinav, Shutterstock, m.fl. Gengivelse af tekst eller billeder er ikke tilladt uden redaktionens samtykke. Alle materialer gemmes og kan offentliggøres elektronisk. En sådan oplagring og offentliggørelse skal godkendes af tidsskriftet.

3041 0078 TRYKSAG

2017 NATURLIGE VALG 

Naturlige Valg Framvagn_Sid2-7_NY.indd 3

3

2016-11-08 18:04


PÅ TALLERKENEN

Spiselige blomster 1

HJULKRONENS kølige blå farve giver et friskt islæt med en mild agurkesmag. Både blade og blomster kan med fordel anvendes som dekoration på salater, men passer mindst lige så godt til asparges, som drys på pastasovsen eller i en kold sommerdrink.

2

KARSE smager lidt som radise, og man kan spise hele planten. Både tallerkensmækker og blomsterkarse kan fint anvendes i salater og som dekoration – og er desuden virkelig fine i haven og på altanen. Hvis man ønsker at prøve noget nyt, kan man anvende de umodne frø fra tallerkensmækker som kapers.

3

KRYDDERTAGETES er med sine citrusnoter en spændende smagsgiver i madlavningen. Du kan strimle bladene og blomsterne, og strø det over laks eller sild. Hvis du blander det med olie og eddike, får du en god dressing til salaten.

4

STEDMODERBLOMST stammer fra violslægten og anvendes primært som kandiserede eller friske som pynt på salat eller desserter. Bland gerne blomsterne med lidt citron, nødder og urter i en dejlig sommersalat. Blomsten smager ikke af så meget, men den giver en fantastisk farve og siges at være slimløsnende og have anti-inflammatoriske egenskaber.

5

MORGENFRUE er mildt bitter i smagen og findes ofte i vores haver. Den forekommer mest almindeligt i gule eller orange toner, og da farven gul siges at øge appetitten, er morgenfrue specielt velegnet til at bruge i mad. Den kan enten anvendes hel, eller også tager man kronbladene af og dekorerer salaten eller desserten med dem. Du kan endda farve ris med morgenfrue eller anvende den i te.

Ostemuffins krydrede med sar, kommen og en chiliglace toppet med spiselig stedmoderblomst.

4

NATURLIGE VALG 2017

Naturlige Valg Framvagn_Sid2-7_NY.indd 4

2016-11-03 09:08


LIGE NU POPULÆRE KRYDDERURTER DILD kan ikke lide tør jord og trives derfor udmærket, når den kan vokse tæt sammen med andre planter, som hjælper med at holde på fugten både i krukke og i køkkenhave. PERSILLE er også en umådelig populær krydderurt, som kan vokse til langt ind i oktober. Tag den derefter ind, og sæt den i en krukke, så kan du høste hele vinteren. KARSE er en vitaminrig klassiker og bestseller, som kan sås indendørs hele året. Kan høstes efter nogle få dage! BASILIKUM er meget populært at dyrke og kan sås indendørs hele året – om vinteren med lidt plantelys.

MORGENFRUE

Morgenfruen har længe været en meget populær blomst. Den er let at dyrke og bruges flittigt både i krukker og bede, men også sammen med grøntsagerne i pallerammen. Som regel praler den i gule og orange toner, men i 2017 er der i sortimentet en smuk lysegul, næsten hvid morgenfrue, som hedder ”Snow Princess”. Den lever til fulde op til navnet, og lige som sine slægtninge er den spiselig og kan derfor anvendes både som dekoration på bordet og som pynt på salaten.

TIP!

Beskyt planterne Den nye måltilpassede fiberdug med indsyede elastikker er specielt tilpasset til pallerammer og giver planterne en velkommen beskyttelse mod vind, stærk sol og insekter, som ellers kan skade dine planter. Den kan også bruges til at skabe et gunstigere klima for frøene tidligt om foråret, lige når du har sået i pallerammen. Fiberdugen måler 1,4 x 1,8 meter.

Tre søstre

Hopiindianerne i USA begyndte tidligt at dyrke majs, bønner og squash sammen, fordi de vidste, at de gavner hinanden og giver en god høst – de kaldte dem for ”The three sisters”. Bønnerne får støtte af majsen og giver kvælstof og anden næring retur. Squashen fungerer som et fugtighedsbevarende bunddække.

Micro Leaf karsesmør Micro Leaf salatkarse, som er vokset op i din dyrkningsbakke, eller en håndfuld af de små blade. 4 portioner DU SKAL BRUGE:

100 g stuetempereret smør ¼ Micro Leaf salatkarse salt og peber SÅDAN GØR DU:

Hak bladene fint, og bland med det stuetempererede smør. Man kan også blande det hele i en blender, så går det hurtigt og let.

2017 NATURLIGE VALG 

Naturlige Valg Framvagn_Sid2-7_NY.indd 5

5

2016-11-03 09:18


FOTO: Annika Christensen

Letdyrket

Basilikum er en utrolig populær krydderurt, og i år har vi fundet en skøn basilikumblanding frem, som kombinerer mørkelilla og grønne blade. Er perfekt til pestoen og salaten, eller hvorfor ikke med olivenolie i en sommerlig dressing.

Basilikumdressing Super enkel at lave, og den holder sig længe. Men da den er så let at lave, er det altid bedst at lave en ny. Er også god som sovs. DU SKAL BRUGE:

2 dl basilikum – eller så mange blade, som der er i en købt potte. ½ dl hvid balsamicoeddike 2 dl olivenolie Hvidløg efter behag (1-4 fed) Salt SÅDAN GØR DU:

Kør basilikum, olie og vineddike i en blender. Pres hvidløget, og rør det i. Til sidst tilsættes salt. Dressingen kan laves af både grøn og rød basilikum. Man kan også sagtens blande rød og grøn. Den røde basilikum giver en lidt fyldigere smag. God at fylde i små flasker. Ved opbevaring er det godt med et tætsluttende låg eller en prop.

6

NATURLIGE VALG 2017

Naturlige Valg Framvagn_Sid2-7_NY.indd 6

2016-11-03 09:13


KOKKENS VALG

HJEMMEDYRKET SMAGER BEDRE Da stjernekokken Paul Svensson flyttede i hus for syv år siden, kunne han endelig få afløb for sin store interesse for at dyrke. Erfaringen er kommet undervejs, og i dag bugner pallerammerne af rod­ frugter, bønner og salat. Smagen af hjemmedyrket er uovertruffen. – Der er så utrolig stor smags­ forskel, når man dyrker sine egne grønne bønner, voksbønner og hestebønner. Man kan høste dem sent i modningsprocessen, hvilket giver et helt andet vandindhold og saftighed. Det oplever man ikke, hvis man ikke selv dyrker, forklarer han. Det samme gælder for salaten, som han dyrker hjemme i haven. Den salat, man kan få i butikkerne, drives så hurtigt frem, at den taber meget smag undervejs. – Forskellen mellem købt og hjemmedyrket er allerstørst for sa­ lat, det kan alle mennesker smage. Hvis jeg kun skulle dyrke én ting, så blev det salat. Paul Svensson har haft mange ­fiaskoer i køkkenhaven. En ting, han har lært, er at følge anvisning­ erne på frøposen. – Strø ikke om dig med frøene. Der er en grund til, hvorfor der står en bestemt afstand på frøposerne. Bliv ikke grådig, når du dyrker. Lad planterne få plads til at vokse. Det er bedre med færre rigtig gode produkter, end at de står og skygger for hinanden.

Tre hurtige dyrkningstips:

FOTO: Håkan Gustafsson

for hele tiden at have godt med • Sørg høstklare grøntsager, ikke for lidt og heller ikke for meget, så du kan nå at spise det hele. Læs på frøposerne, og så i omgange. Vær generøs med pladsen. Se køkkenhaven som en del af haven, den er smuk. 


• •

Læs et længere interview med Paul Svensson på dinodlarvan.nelsongarden.se.

2017 NATURLIGE VALG 

Naturlige Valg Framvagn_Sid2-7.indd 7

7

2016-11-01 11:25


8

NATURLIGE VALG 2017

Naturlige Valg _Porträtt_Sid8-12.indd 8

2016-11-01 10:54


Portræt

Signe Wenneberg – frøfanatiker, økolog og miljøaktivist

”Den perfekte have er den, som ikke er perfekt!” Ordene er Signe Wennebergs og til trods for hendes store erfaring som haveejer og havebogsforfatter, er hendes tilgang til haven alt andet end perfektionistisk. Tværtimod er haven det sted, hun slapper af og det er en nødvendighed for hende, at den på ingen måde bliver en sur pligt. TEKST: Charlotte Ewald Sandberg FOTO: Thomas van der Veer

Når man taler med Signe Wenneberg, er man ikke i tvivl om, at hun er et menneske, der er vant til at have mange jern i ilden. Hun kan både fortælle og formidle, tjekke sociale medier og ompotte et par planter - altsammen på en gang! Og netop det er kendetegnene for en af ­Danmarks flittigste havebogsforfattere og foredragsholdere - hun kan tale i timevis om bæredygtighed, økologi, klima og genbrug – ­altsammen fokusområder, som indgår i hendes liv på alle planer, også når det gælder hendes have. FOR NOGLE ÅR siden købte Signe en stor tilgroet grund i Nordsjælland og derefter fulgte første spadestik til hendes husdrøm: At bygge verdens første FSC-certificerede træhus. Efter ca. et års arbejde, stod ”Brombærhuset” færdigt. Det er opført på pæle og består af 95 % træ – lige fra stolperne under huset til det smukke tag af træshingles, der kan holde helt op til 50 år. I ­byggeriet er der bl.a. brugt bæredygtigt træ, papirdampspærre og træfiberisolering, som altsammen kan nedbrydes og indgå i et nyt naturligt kredsløb. Under opførelsen blev det til en lang række foredrag, tv-programmer, artikler,

samt en bog om projektet. Massekommunikation - for på den måde at sprede budskabet til flest muligt, og dermed forsøge at forandre vores tilgang til tingene til det mere bæredygtige. ALLE MATERIALER ER nøje udvalgt i opførelsen af huset og det er placeret, sådan så mange af grundens gamle træer kune bevares. Her ­finder man bl.a to smukke magnolietræer – det ene er en såkaldt åkande-magnolie, der blomstrer med kridhvide blomster det meste af sommeren, for derefter at stå med lysende pink frugter. På den modsatte side af huset, domineres ­haven af et kæmpe staudebed og et meget harmonisk ægte kastanjetræ med ­spisekastanjer. Oprindeligt voksede her også et kæmpe birketræ, men da birkens pollen vil ødelægge husets trætag, blev det fældet. Den enes brød, den andens død – efter birketræet forsvandt, fik det gamle kastanjetræ et nyt liv og er siden da vokset op til flere meter i både højde og ­omkreds. Kastanje­træet er et af Signes stoltheder på ­grunden, og hun glæder sig over, at hendes fremtidige børnebørn skal op og klatre i netop dette træ.

2017 NATURLIGE VALG 

Naturlige Valg _Porträtt_Sid8-12.indd 9

9

2016-11-01 10:54


Det smukke drivhus i cedertræ, blev etableret som noget af det første på grunden. Her bruges mange timer på at forspire og dyrke afgrøder til hele sommeren – og på det stille driverliv med en kop te i hånden.

GENBRUG FYLDER RIGTIG meget i Signes have. Midt på grunden ligger et stor, rektangulært staudebed, som er opstået af de planter og krydderurter, som dels voksede rundt omkring på grunden og dels stammer fra hendes - og hendes forældres gamle haver. Alt er blevet flyttet, samlet og plantet på ny, og hen over sommeren blomstrer både buske, stauder og krydderurter på skift mellem hinanden. Med tiden er det meningen, at der skal etableres mange flere kvadratiske bede, så der til sidst kun er stier af græs tilbage. Stauderne til disse bede skal primært skaffes ved at dele de nuværende planter, fra plantebyttemarkeder og fra frø - netop fordi tanken om genbrug ligger så dybt begravet i Signe. Der er flere flere områder i haven, hvor genbrugs- og miljøtanken har fået frit spil. Det mest markante er den brede indkørsel på grunden, hvis belægning består af flisebrud fra en skaterbane. Fliserne er lagt i et mosaikmønster

10

med græs imellem, så underlaget bliver permeabelt for vand. Belægningen leder vandet væk fra overfladen efter f.eks. monsterregn - til gavn for både hus og have. Et af de nyeste tiltag i haven er hønsegården, hvor fem høns dækker familiens behov for æg. Hønsene går frit omkring i haven om dagen og fodres med husets køkkenaffald. Til gengæld kvitterer de med naturlig gødning og masser af friske æg, hvis skaller efterfølgende knuses og bruges i jorden i haven – og således indgår ­hønseholdet i et naturligt kredsløb. En have skal have et drivhus, så det smukke Gabriel Ash cedertræsdrivhus var noget af det første, Signe etablerede her. ”Drivhuset er til at drive den af i”, siger Signe og her tænkes der mange tanker, når hun står og potter om. Udover plantebordet i hele drivhusets længde, findes her et bord og et par bænke med plads til at slå sig ned , samt et stort højbed til tomater, hun selv har bygget af bæredygtigt træ.

NATURLIGE VALG 2017

Naturlige Valg _Porträtt_Sid8-12.indd 10

2016-11-03 09:04


Portræt

Brombærhuset er verdens første FSC-certifice ede træhus og det består af 95 % bæredygtigt træ. Det er her Signe tilbringer det meste af sin tid – både med workshops og kurser, og når hun skriver bøger eller holder fri. Signe vælger så vidt muligt altid at plante i genbrugspotter. Derudover er det også vigtigt for hende, at bruge materialer, der kan nedbrydes – for eksempel træ, tørv, bambus og papir.

I drivhuset hersker genbrugsglæden på lige fod med resten af huset og haven. Signe vælger bevidst genbrugspotter af plast til forspiring af frø, så de kan anvendes år efter år. Frøposerne holdes fast af bambusspisepinde fra den lokale sushi-­restaurant, som ellers ville blive smidt ud. Når det gælder gødning til tomaterne, får de en omgang kaffegrums ca. en gang om måneden. ”Vi bruger kun ca. 10 procent af de gavnlige ­stoffer, der er i kaffebønnerne, når vi brygger kaffe. Derfor bruger jeg de resterende 90 ­procent i tomatbedet, i stedet for at hælde dem i ­skraldespanden.” FRØ-FORMERING BETYDER MEGET for Signes måde at dyrke haven på. Selv kalder hun sig for frøfanatiker. ”Hvor andre mennesker tager forskellige souvenirs med hjem fra rejser til ud­landet, køber jeg forskellige spændende og anderledes frø, der kan sås i min have,” fortæller hun. Signe er åben for at afprøve de fleste frø,

men har selvfølgelig sine favoritter, hun vender tilbage til gang på gang. Det er især ærteblomsterne, hendes hjerte banker for. Ingen sommer uden ærteblomster, som kan plukkes i en uendelighed til naturlige havebuketter. Derudover skal der naturligvis være forskellige tomater i drivhuset. Produktionen af tomatplanterne starter i ­Brombærhusets vindueskarm, allerede i begyndelsen af marts. Et par måneder senere, i midten af maj, når der ikke længere er fare for nattefrost, bliver tomaterne plantet ud i det store højbed i drivhuset og herfra er familien selvforsynende med tomater hele sommeren. FOR SIGNE BETYDER haven omkring Brombærhuset alt. Hun og hendes drenge bruger den året rundt. Fra de første frø kan sås i januar og henover foråret, hvor varmen begynder at vende tilbage, kan man finde hende enten i drivhuset eller godt pakket ind i tæpper og skind på den

OM SIGNE WENNEBERG Forfatter, journalist, blogger, foredragsholder og selvstændig rådgiver. Medlem af Etisk Råd 48 år og mor til to drenge på 16 og 20 år. Ejer Brombærhuset, verdens første FSC-certificerede træhus, hvor privatpersoner med interesse i bæredygtigt byggeri kan tilmelde sig en gratis workshop. Læs mere på www. signewenneberg.dk

2017 NATURLIGE VALG  

Naturlige Valg _Porträtt_Sid8-12.indd 11

11

2016-11-03 09:05


overdækkede terrasse. Om efteråret tænder familien bål i haven og de samles for at lave mad og riste kastanjer over den åbne ild. Kastanjerne plukker de naturligvis på det store kastanjetræ midt i haven. Selv i de kolde måneder er Signe i haven meget af tiden – hvad enten det er med en kop te på terrassen eller når hun går rundt mellem træer og stauder og fjerner lidt ukrudt, stresser ned efter dagens gøremål eller udvikler nye ideer i hovedet. Ofte er haven også samlingspunkt, når Signe inviterer til en uformel kom-sammen med vin og enkel mad – så indbyder det rustikke langbord og tæpperne på den overdække terrasse til at slå sig ned. Selv da hun holdt ­housewarming i ­november for et par år siden, endte hele selskabet udendørs! Hun kalder haven sit ”årstidshjul”, fordi hun ved at opholde sig her - og naturen i øvrigt - hele tiden kan holde styr på årstiderne. Hun mener, at det er 12

vigtigt for vores velbefindende at være i sync med årstiderne. ”Det er ikke så mange generationer siden, at vi danskere var bønder og fiskere, der dagligt holdt øje med vejr og vind. Det, at vende tilbage til det stof, vi oprindeligt er gjort af, er med til at vi holder fødderne på jorden og til at bevidstgøre os om alting omkring os.” ”Og så er haven simpelthen miraklernes holdeplads. Det er her, man kan se et lillebitte tomatfrø udvikle sig til en tre meter høj plante, der er ved at vokse ud gennem drivhusets tag, og det synes jeg er helt fantastisk.” At overtage grunden, bygge Brombærhuset og ikke mindst leve et liv, hvor hus, have og genbrug går op i en højere enhed, handler for Signe om at være drevet af ønsket om at forandre verden til det bedre. At føre gamle drømme ud i livet og betragte sine omgivelser som en gave til sig selv og sine børn.

SIGNES BEDSTE GENBRUGS-HAVETIPS: FORKULTIVER frø i plast-beholdere, der kan genbruges år efter år. BRUG bl.a. spisepinde til at holde frøposer ne på plads i spirepotterne. SÅ flere potter til med blomster og krydderurter og giv dem væk som gave . SAML kaffegrums og hæld den ud i (nytte-)bedene som gødning. DEL dine stauder og byt til nye ­varianter med naboer og venner. GÅ på plantemarked og køb billige aflæggere fra andre private haver. BRUG (kasserede) fliser fra f.eks. naboer eller kommunen til ­indkørsler og bedkanter.

NATURLIGE VALG 2017

Naturlige Valg _Porträtt_Sid8-12.indd 12

2016-11-03 09:06


SANDET ELLER LERET JORD?

Sådan finder du ud af det HAR JEG EN LERET ELLER SANDET JORD?

I stedet for at sende jorden til analyse, er det en god metode at tage lidt jord op i hånden. Gør jorden lidt våd, og se, om man kan rulle små pølser af jorden i hånden. Jo tyndere pølser man kan rulle, jo mere leret er jorden. Kan man ikke forme en pølse, har man en sandet jord, som har brug for at blive gødet ofte, men med mindre gødning ad gangen, da næring og vand lettere løber gennem sandet. En leret jord kan gødes mindre hyppigt. HAR MAN meget leret jord, anbefales det at man om efteråret vender jorden, så frosten kan fryse lerklumperne i stykker. Hvis ikke, høster man det, der skal høstes om efteråret og venter til foråret med at vende jorden og gøde.

Gødningsskole Set i et større perspektiv er gødning en måde, hvorpå man kan give næring tilbage til den jord, man har brugt. I et lidt mindre perspektiv giver man helt enkelt bare planterne et velment spark bagi, som kan mere end fordoble høsten. TEKST: Andreas Björkman FOTO: Klas Sjöberg, Scandinav, Karl-Johan Bergstrand

Naturlige Valg _Gödselskola_Sid13-15.indd 13

2016-11-01 09:24


Håkan Asp er ekspert i plantenæring ved SLU, Sveriges Landbrugsuniversitet, og han mener, at gødning øger grøntsagshøsten med mindst 50 procent. En lille indsats gør en stor forskel, og du kan for eksempel bruge afklippet græs eller bladmuld fra din egen have.

NATURLIG GØDNING BLADMULD, riv bladene sammen om efteråret, og kør dem over med plæneklipperen. Gem det i en sæk, og brug det næste år. AFKLIPPET GRÆS, er rigt på næring og kan både anvendes til at kompostere ned i jorden og som dækningsmateriale om efteråret og vinteren. NÆLDEVAND, læg nælder i blød, og lad det gære en uge med låg på. Det lugter slemt, men planterne elsker det. PLANTERESTER

fra have og kompost.

14

P

lanter har i tusinder og atter tusinder år spiret og vokset uden menneskets indvirkning. Takket være adgang til vand, kuldioxid og mineraler i jorden, har planterne trivedes i deres eget tempo og har både blomstret og båret frugt. Men hvis vi vil optimere blomstring og høst i vores haver, er der en hel del, vi kan gøre for at skabe de betingelser, hvor planterne har det godt. Grundregel nummer et er at vande. Uden vand kan planterne hverken udføre fotosyntese eller optage nødvendige stoffer fra jorden. Mineraler er også nødvendige og må enten forefindes naturligt i jorden eller tilføres med gødning. – Kvælstof, fosfor og kalium – som mærkes NPK på gødningsemballagen – er stoffer, som er vigtige for planterne, og som findes i så godt som alle gødningsmidler, forklarer Håkan Asp, som er universitetslektor med plantenæring som speciale ved SLU i Alnarp. Det er vigtigt at huske, at vores planter i haven, på altanen eller i pallerammer og krukker ikke behøver gødning for at kunne overleve. De vokser alligevel ved hjælp af de mineraler, som findes naturligt i jorden. Men hvis vi vil udnytte vores planter, buske og træers vækstpotentiale

optimalt, er gødning en vigtig komponent. – Hvis du for eksempel dyrker grøntsager, bliver høsten mindst 50 procent større, hvis du har gødet. Vil man dyrke grøntsager, skal man helt sikkert gøde, understreger Håkan Asp. DER FINDES FORSKELLIGE måder at give jorden ny næring. Ved vekseldrift skifter planterne plads, for at jorden ikke skal blive udpint, så planterne mangler næringsstoffer. En anden måde er at gemme afklippet græs, blade eller kompostere andet organisk materiale fra haven, og på denne måde skabe sit eget lille kredsløb med langtidsvirkende næring. Men det er mindst lige så godt at købe både kunstgødning og organisk gødning. Med gødning bliver dyrkningen både udbytterig og sjov, og man kan se resultater. Det er det vigtigste. – Den absolut største fordel ved at gøde er, at selv en lille indsats gør en forskel. Alle kan jo dyrke noget, hvis man ikke stiller for høje krav. Jo højere krav, desto mere må man vide om gødning. Det er en kunst at kunne gøde optimalt, men på den anden side er det tilfredsstillende at vide, at man altid tilfører noget, selv om det ikke lykkes helt perfekt. Overdosering er det eneste, man skal undgå, afslutter Håkan Asp.

NATURLIGE VALG 2017

Naturlige Valg _Gödselskola_Sid13-15.indd 14

2016-11-03 08:42


Hvilke planter har brug for gødning?

GØDNINGSÅRET

NÆRINGSGIVENDE PLANTER:

Ærter, bønner og andre bælgplanter.

MEGET NÆRINGSKRÆVENDE

PLANTER: Kålplanter, kålrabi, selleri, agurk, squash, græskar, hvidløg, purløg. Disse planter kræver meget gødning. MODERAT NÆRINGSKRÆVENDE

PLANTER: Rodfrugter, salat, løg, persille, dild. Disse planter har kun brug for begrænset næringstilførsel og trives dårligt, hvis de får for meget. LIDT NÆRINGSKRÆVENDE

PLANTER: Kartofler, majs, persille og jordskok. At sætte hestebønner mellem kartoflerne plejer at give et godt resultat.

Hvilken gødning skal jeg vælge? HØNSEGØDNING: Hønsegødning indeholder meget kvælstof og kan bruges til kål, purløg, græskar, squash og hvidløg. KOGØDNING: Grundgødning til eksempelvis rodfrugter, bladgrøntsager og dild, som ikke behøver så meget kvælstof. BENMEL er langtidsvirkende og næringsrigt og passer allerbedst til flerårige planter. Det indeholder meget fosfor og fremmer især blomstring, frugtdannelse og rodudvikling. Gød gerne unge bærbuske og frugttræer med benmel og også forårsblomstrende løg, når de plantes. BLODMEL, indeholder meget kvælstof og passer ekstra godt til blandt andet kål, salat, spinat, purløg og selleri.

PLANLÆG ÅRETS GØDNING Grundgød køkkenhaven i begyndelsen af foråret. Vend gerne velkomposteret organisk materiale i. Hvis det er friskt, er det for stærkt. Så og plant cirka to uger efter, du har grundgødet. Vent med næste gødning, til planterne er blevet et par centimeter høje. Det, som virker bedst nu, er at gøde med nældevand eller vand tilsat flydende gødning, som du køber i en butik. Læs på emballagen, hvor ofte gødningen skal gives. I JUNI OG dele af juli er det fint at give

ny næring cirka hver anden uge, afhængigt af hvad du dyrker. Dyrker du i krukke, kan det være nødvendigt at gøde oftere. Omkring midten af juli (omkring midsommer i de nordlige dele af landet), er det godt at stoppe med at give de

flerårige planter kvælstofgødning, så de kan nå at forberede sig til vinteren. Sen gødning af flerårige planter kan påvirke forberedelsen til vinteren og modstandsdygtigheden over for frost. Etårige grøntsager og blomster, som høstes sent, må få gødning indtil to uger inden høst, da de vokser meget de sidste uger.

Husk: Brug næringsfattig såjord til frø, som du vil forspire indendørs. Tilfør ikke anden næring i begyndelsen. Når planterne er vokset lidt, skal de omplantes i plantejord, som er mere næringsrig end såjord. 2-3 uger efter omplantningen kan du forsigtigt begynde at tilføre gødning med vandet.

2017 NATURLIGE VALG  

Naturlige Valg _Gödselskola_Sid13-15.indd 15

15

2016-11-03 10:40


Den første høst. Efter 12 måneders havearbejde kan Marie Ågren og Julia Engström nyde de grøntsager, som de har dyrket i deres kolonihave i Stockholm. Bolsjebederne blev sået direkte i pallerammer. De blev store, talrige og rigtig gode.

16

NATURLIGE VALG 2017

Naturlige Valg_Lilla trädgården + Fröguiden_Sid16-24.indd 16

2016-11-03 08:18


DYRKNINGSGLÆDE

God høst på lidt plads Det er ikke specielt svært at dyrke, kan Marie Ågren og Julia Engström konstatere efter at have afsluttet det første dyrkningsår i kolonihaven. Fejltagelserne ser de som værdifulde erfaringer, og de har så mange grøntsager, at de kan forære nogle væk. Nu lægger de allerede planer for næste sæson. TEKST: Helena Kaasik FOTO: Klas Sjöberg, Annika Christensen

Det er sensommer i Stockholm, og Marie Ågren har en aftale med sin datter Julia Engström i Söderbrunns kolonihaver. Der er gået et år siden, de kunne overtage en have i området, og nu er det tid til at høste resultatet af 12 måneders havearbejde. Mørke kartofler, spidskål, squash, bolsjebeder, purløg og gulerødder i alle regnbuens farver fylder hurtigt den medbragte kurv op.

Det var nu eller aldrig, hvis deres drømme om at dyrke skulle blive til virkelighed, og de dannede sig hurtigt et tydeligt billede af, hvordan man på sigt kunne indrette haven. Men først måtte skvalderkålen fjernes. – Vi delte haven op i to halvdele. Den ene dækkede vi til med markdug. Vi regner med, at ukrudtet så er forsvundet af sig selv om

”Det har været så sjovt at dyrke, faktisk sjovere end at høste” – Det er fantastisk, at disse store grøntsager for bare nogle måneder siden var bittesmå frø, siger Marie ikke uden en vis stolthed i stemmen, og Julia tilføjer: – Det har været så sjovt at dyrke, faktisk sjovere end at høste. Vi har fået alt dette ved en relativt lille arbejdsindsats. MEN LAD OS begynde med begyndelsen. Det er nemlig ikke særlig længe siden, at de to stod på nogenlunde samme sted og så ud over en mindre mark med skvalderkål. De havde fået valget mellem nogle forskellige kolonihaver. Det var et enkelt valg for Marie og Julia. Udover det frodige ukrudt og nogle bærbuske var den lille have som et ubeskrevet blad.

nogle år. Den anden del tog vi i små bidder. Jeg kunne for eksempel komme ned i haven og optegne en firkant på en halv kvadratmeter. Hvis jeg så rensede det stykke, var jeg tilfreds, fortæller Marie. TIL SIDST FANDT de jorden under ukrudtsjunglen. Haven begyndte at tage form. Nu kunne de for alvor gå i gang med at planlægge, hvad de skulle dyrke i den kommende sæson. At dyrke grøntsager var oplagt, og de havde hver deres metode til at bestemme udvalget. – Vi er begge ret velorganiserede. Vi kan lide at lave lister, skitser og tegninger. Jeg havde et lager af frø, som vi gennemgik, og de blev vores udgangspunkt, fortæller Marie.

OM MARIA OG JULIA

Marie Ågren og datteren Julia Engström har afsluttet deres første dyrkningsår i kolonihaven. De bor begge i lejlighed i nærheden af kolonihaveforeningen Söderbrunn, hvor de dyrker grøntsager. Marie, som arbejder med uddannelsesspørgsmål i finanssektoren, har aldrig dyrket noget før. Julia Engström studerer psykologi, og hun er også nybegynder. Sammen er de nu i gang med at skabe en køkkenhave i deres kolonihave i Djurgården i Stockholm. Det første år har de dyrket mange grøntsager. De har blandt andet kunne høste spidskål, bolsjebeder, forskellige bønner, spinat, salat, squash og purløg. Til næste år vil de fortsætte med grøntsagerne, men også med nogle flere blomster.

2017 NATURLIGE VALG  

Naturlige Valg_Lilla trädgården + Fröguiden_Sid16-24.indd 17

17

2016-11-03 08:24


Det gik fint med at dyrke squash, men nogle gange glemte de at høste dem i tide, og de store squash smagte ikke af så meget. At dyrke i palleramme har været en både nem og sjov måde at dyrke på, og vi vil gøre det igen til næste år. Det er både let at så og høste i dem. Man kan nemt opmåle rækkeafstanden, og da jorden kommer højere op, er det også nemmere at høste grøntsagerne, siger Julia Engström.

VEKSELBRUG Hvis du lader være med at dyrke de samme grøntsager på den samme plads år efter år, sparer du på næringen i jorden og kan slippe for jordbårne sygdomme som svamp og s­ kadelige nematoder (meget små parasitiske orme). Et klassisk s­ ædskifte er, at næringskrævende planter som kål næste år efterfølges af f.eks. gulerødder, som ikke kræver lige så meget næring, derefter kartofler og det fjerde år ærter, som tilfører kvælstof til jorden.

18

– JEG SURFEDE på frøfirmaernes ­hjemmesider og gennemgik alle kategorierne. Så skrev jeg en liste på nok 40 forskellige planter og ­grøntsager, som jeg ville dyrke. Helt enkelt en drømmeliste, siger Julia og ler. Listen blev dog slanket meget, og til sidst havnede frø af fennikel, purløg og borlotti­ bønner i Julias minidrivhus, der blev sat på en bakke med en måtte under, som hjalp med at holde fugtigheden i jorden jævnt fordelt. – Jeg såede i slutningen af april, og i begyn­ delsen var der ingen problemer. De spirede planter placerede jeg i soveværelset, og jeg fik for vane at se til dem hver morgen, når jeg ­vågnede, fortæller Julia. DET VAR FØRST DA ddet blev tid til omplantning, at det blev sværere. Da planterne blev plantet om i større krukker, voksede dyrkningsarealet meget, og der var ikke længere plads nok i en vindueskarm. – Det var en evig flytten rundt på krukker.

Når jeg fik gæster, måtte jeg flytte dem væk, og når de var gået, måtte jeg flytte dem tilbage igen, fortæller Marie, som mest dyrkede zinnia og squash derhjemme. Planterne voksede, og til slut blev det tid til den næste fase, afhærdning. Da Marie har en altan, flyttede alle planterne hjem til hende for at vænne sig til udendørslivet. I begyndelsen blev de flyttet ud om dagen og ind igen om aftenen, men efter et stykke tid lod Marie dem stå udendørs døgnet rundt. SAMTIDIG BEGYNDTE MARIE og Julia at for­ berede udplantningen. De købte jord, gødning og værktøj. Spader, en greb, håndredskaber og lugejern blev sammen med vandslangen til de to kolonihaveejeres grundudstyr. På den del, som de havde dækket med dug, besluttede de sig for at dyrke i palleramme. Efter al sliddet med at fjerne skvalderkålen, kunne de nu starte fra begyndelsen med ny jord og gød­ ning, og i slutningen af maj blev de første planter plantet i højbedene.

NATURLIGE VALG 2017

Naturlige Valg_Lilla trädgården + Fröguiden_Sid16-24.indd 18

2016-11-03 08:26


DYRKNINGSGLÆDE

DYRK I HØJDEN:

Sådan gør du

1.

UDNYT AREALET i krukker, pallerammer og dyrkningskar ved at dyrke både højt og lavt. Det er også fint at blande grøntsager med blomster. I en palleramme kan du for eksempel lade bønner sno sig op ad et espalier og kombinere med lavere grøntsager som forskellige former for salat, bladbede eller radiser. Bland med etårige blomster som morgenfruer og kryddertagetes samt karse.

kan du dyrke 2. tomater og plante forskellige kryddeI EN STOR KRUKKE

rurter rundt om, for eksempel persille, koriander og basilikum. Chili og persille er en anden fin kombination, ligesom bønner og morgenfrue. DU KAN OGSÅ lade blomster som ærteblomst, blomsterkarse eller pragtsnerle klatre op ad et espalier og plante lavere grøntsager eller krydderurter rundt om.

3.

2017 NATURLIGE VALG  

Naturlige Valg_Lilla trädgården + Fröguiden_Sid16-24.indd 19

19

2016-11-01 10:58


DYRK I PALLERAMME:

Sådan gør du VÆLG EN PALLERAMME, , gerne af miljøcertificeret træ. Tilpas højden på pallerammen til det, du vil dyrke. Til planter med korte rødder, som salat, er det nok med en enkelt palleramme, men hvis du for eksempel vil dyrke gulerødder og rødbeder, skal du anbringe to pallerammer oven på hinanden. Placér pallerammen et solrigt sted. Dæk bunden med markdug.

1.

af halvt plantejord 2. og halvt komposteret kogødning. Det LAV EN BLANDING

kogødning, som du køber i sække i butikker, er altid komposteret. Læg gerne planterester og blade i bunden. Når planterne er blevet nogle centimeter høje, er det godt at begynde på at tilføre gødning med vandet og derefter fortsætte med det regelmæssigt resten af vækstsæsonen. Der findes flere forskellige slags flydende gødning, som skal blandes med vand. Det står altid på emballagen, hvor meget, du skal bruge.

20

NATURLIGE VALG 2017

Naturlige Valg_Lilla trädgården + Fröguiden_Sid16-24.indd 20

2016-11-01 10:58


DYRKNINGSGLÆDE

Tre generationer kan nu høste saftige grøntsager, som for bare nogle måneder siden var bittesmå frø. Efter måneders forspiring, udplantning og pasning af kolonihaven kom den store høstdag endelig i august. Gulerødder, rødbeder og squash var bare nogle af de grøntsager, som kunne tages med hjem i køkkenet.

– Alt for tidligt, sagde mange af vores naboer, men vi var for ivrige efter at komme i gang til at lytte til deres råd, siger Marie. – Jeg følger nogle instagrammere i Norrland, som dyrker grøntsager, og en af dem havde sat fenniklen ud en uge før, så jeg mente, at det også burde kunne fungere her, fortæller Julia. Men for en sikkerheds skyld blev der købt en fiberdug, som kunne lægges over planterne, hvis Onkel Frost alligevel skulle kigge forbi. DIREKTE SÅNING VENTEDE DE med til de kolde nætter var ovre i begyndelsen af juni. Frø af salat, bolsjebeder, gulerødder og hestebønner måtte deles om pladsen med de fremdrevne planter. Bønnerne skulle vokse op ad et espalier af armeringsjern over rucola og andre lave grøntsager. På denne måde kunne de udnytte pladsen i rammen optimalt. – Det har været nemt at dyrke i palleramme, idet det var let at måle rækkeafstanden, samtidigt med at det er en bekvem måde at dyrke på,

da bedene kommer højere op end i en almindelig køkkenhave, siger Marie. I sommermåneden juli var det Julia, som havde ansvaret for haven. Marie havde bestemt sig for at rejse fra byen i nogle uger, men inden hun rejste i slutningen af juni, gødede hun planterne med lidt kogødning. Det gav planterne et ekstra skub, og Julia skulle så bare luge, tynde ud i planterne og holde jorden fugtig. – Jeg synes, det forløb helt udramatisk. Det var solrigt og fint vejr her i Stockholmsområdet, men jeg behøvede kun at vande 3 gange om ugen. HUN KUNNE OGSÅ sregelmæssigt høste salat og radiser i denne periode. Men hun er allermest stolt over fenniklerne. De var blandt de planter, som ifølge mange blev sat for tidligt i jorden. Bare det at se dem vokse til buttede grøntsager har betydet meget for selvtilliden. – Jeg har vist dem til havefolk, der er langt mere erfarne, end jeg er, og der er mange, som er blevet imponerede, stråler Julia, som allerede har

DYRK I AMPEL Hæng amplen et beskyttet sted uden al for megen blæst. Der skal være hul i bunden, så vandet kan løbe ud. Amplen må gerne hænge solrigt – men det er selvfølgelig afhængigt af planten. Tomat, agurk, jordbær, skovjordbær, romainesalat, persille og andre krydderurter fungerer fint i en ampel, ligesom blomster som petunia, pelargonie og blomsterkarse.

2017 NATURLIGE VALG  

Naturlige Valg_Lilla trädgården + Fröguiden_Sid16-24.indd 21

21

2016-11-03 08:26


Marie Ågren er tilfreds med purløgsdyrkningen. Purløg, bønner og fennikel blev alle drevet frem indendørs fra frø. Det har været et lærerigt dyrkningsår for de to førstegangs-­ dyrkere. Nogle grøntsager blev drevet frem indendørs fra frø, men til næste år vil de nok i større udstrækning så direkte.

besluttet sig for også at dyrke fennikel til næste år. Det har derimod været lidt sværere at få høstet i rette tid. Den røde rucola, som blev sået tidligere på sommeren, gik i blomst. Vist var det smukt med de små blomster, men den smagte temmelig kedeligt. Det var det samme med spinaten. SQUASH VAR EN anden grøntsag, som blev disku­ teret. En beslutning om at vente bare et par dage med at høste førte til, at den kurvede grøntsag lige pludselig blev meget større og dermed også mindre smagfuld. – Senere hen kan man jo tage sig af det hele. Vores mål har ikke været at blive selvforsynende med grøntsager. Vi dyrker grøntsager, fordi det er virkelig sjovt. Men derfor vil man jo ikke have, at noget skal mislykkes, siger Marie, som ofte forærer grøntsager væk. Høsttiden giver jo også mulighed for at ­reflektere over og opsummere dyrknings­ sæsonen. De har begge fået blod på tanden. I begyndelsen var det et slid med lugningen, men eftersom anstrengelserne bar frugt, er det ikke noget, de nu tænker på som noget besværligt. Herefter gik alt godt. Godt nok har de lavet fejl,

22

men dem ser de som erfaringer, de kan tage med sig til næste sæson. Spidskål er et eksempel på en grøntsag, hvor man nok bør have et par sæsoners erfaring for at lykkes med dyrkningen. Det gik fint, så længe ­solen skinnede, men da regnen kom, kom sneg­ lene også. Selvom man kunne fjerne de yderste blade, er begge haveejerne enige om, at de skal overlade pladsen til andre grøntsager i den næste sæson. AT ANVISNINGERNE PÅ FRØPOSEN om plante­ afstand skal følges er en anden erfaring, som de har taget med sig efter en mislykket jordbær­ dyrkning. Planterne stod klemt inde mellem squash og kartofler, hvilket betød, at de ikke fik nok sol til at kunne sætte bær. – Jeg ville aldrig have troet, at det var nød­ vendigt med så meget som 50 cm mellem visse planter. Men nu ved jeg bedre, siger Julia. – Vi er også enige om, at vi skal satse på at have flere blomster til næste år, både stauder og enårige planter. Jeg vil skabe mere rummelighed her i haven, siger Marie, og de ser begge ud som om, de ville ønske, at det allerede nu var tid for den nye sæson.

NATURLIGE VALG 2017

Naturlige Valg_Lilla trädgården + Fröguiden_Sid16-24.indd 22

2016-11-01 10:58


Frøkatalog FRØ, LØG OG SPIRER

24 LETDYRKET

Gør det nemt med Micro Leaf, Easy to Grow, spirer og såbånd.

33 ØKOLOGISKE FRØ

Nye, spændende sorter.

38 GRØNTSAGER

Fire tips til at lykkes med tomaterne.

59 BLOMSTER

Lad solsikken lyse din have op.

2017 NATURLIGE VALG  

Naturlige Valg_Lilla trädgården + Fröguiden_Sid16-24.indd 23

23

2016-11-01 10:58


DYRK ÅRET RUNDT

Letdyrket

Det skal være nemt og sjovt at dyrke hele året. Derfor har vi udviklet nogle produkter, der hjælper dig til at lykkes både sommer og vinter. Med Easy to Grow og såbånd kommer du hurtigt i gang om foråret, og de vitaminrige mikroblade og spirer kan dyrkes indendørs året rundt. Hvad vælger du? FOTO: Annika Christensen

24

Naturlige Valg_red sidor i frödel.indd 24

2016-11-01 15:49


FOTO: Lennart Weibull

Koreansk agurkesalat med spirer DU SKAL BRUGE:

300 g spirede mungbønner 1 agurk 1 fed hvidløg 1 tsk. srirachasovs (eller 1 tsk. chiliflakes) ½ spsk. sesamolie ½ spsk. fiskesovs (eller japansk soja) 1 spsk. risvineddike 1 spsk. ristede sesamfrø

Bring letsaltet vand i kog. Læg spirerne i, lad det koge op igen, og hæld straks spirerne over i en si. Skyl med koldt vand, og lad dem dryppe af. Skær agurken i skrå skiver med en ostehøvl. Læg agurkeskiverne i et dørslag, og pres væsken ud med hånden. Skræl hvidløget, og hak det fint. Bland hvidløg, srirachasovs, sesamolie, fiskesovs og vineddike. Bland spirerne og agurkeskiverne med dressingen. Drys med sesamfrø. Lad gerne salaten stå en halv time.

SPIRER I DRIKKE

Maksimér dit indtag af vitaminer og mineraler ved at blande dine hjemmedyrkede spirer i en sund og velsmagende smoothie. Med en håndfuld spirer sammen med for eksempel banan, æble, ananas eller kiwi får du en skøn sommerfornemmelse året rundt.

NYHED SPIRING Vitamin- og mineralindholdet i spirer er helt fænomenalt, og smagene giver salaten, wokretten eller sovsen et ekstra løft. Spirerne er klar inden for en uges tid afhængigt af arten, og man kan vælge spirer, der smager af broccoli, ræddike eller fennikel. Karse er en anden favorit, der selvfølgelig er speciel god på smørrebrød. HotMix smager af en blanding af radise og sennep og er god til dem, der godt kan lide lidt bid i maden.

Spray op og ned Opskriften er taget fra bogen Groddar, skott & mikrogrönt af Lina Wallentinson.

Har du også problemer med at få det sidste vand ud af sprayflasken, når du vander dine frø eller planter? Denne nye flaske kan – takket være et lod, der sidder for enden af slangen – anvendes, både når du sprayer op og ned. Nemt og superpraktisk!

3 /5

Höjd

Kryddväxt

Naturlige Valg_red sidor i frödel.indd 25

Bladsallat

Huvudsallat

Sötma

Scoville° 2017 NATURLIGE VALG  

Styrka

Storlek

Längd

25

Vikt

2016-11-07 08:54


Lucernespirer En sprød spire med frisk og mild nøddesmag. God på smørebrødet og i salater.

Brokkolispirer En sprød spire med en spændende kål smag, er fremragende i salater, supper og sandwich.

Fennikelspirer En spireplante med nøddeagtig smag og et strejf af lakrids. Velegnet i salater og sandwich. Kan både spire- og skuddyrkes.

Ræddikespirer En hurtigtvoksende spireplante i en rosa tone. Giver en spændende smag til salater og kød. Har et højt indhold af vitaminer og mineraler.

5651

5656

5657

5658

Karse En meget hurtig voksende og dekorativ spire, som har en mild pebret smag. Perfekt i sandwich og salater.

Linsemix En spændende blanding af vitaminrige linsespirer. Tilfører en ekstra smagsoplevelse.

Radisespirer En let dyrket spire der giver en krydret smag til salater og wok retter. Kan udvikles til skud.

Hot mix En hot blanding af krydret spirer: radise og sennep. Tilfører et ekstra krydderi til salater, sandwich og spændende retter.

5659

5666

5662

5665

Bønnespirer En sprød og knasende spire med en mild smag af friske ærter. En traditionel ingrediens i det asiatiske køkken.

Spireboks Ved hjælp af sprieboksen er det enkelt at dyrke spirer, f.eks bønnespirer og lucernespirer. 15 x 15 cm

5661

5670

Spirebakke 2-pak Ved hjælp af spirebakken er det enkelt at dyrke spirer. Specielt egnet til små frø, f.eks karse og broccoli. 10 x 15,5 cm.

Spirebakke med karsefrø Spirekit som indeholder en spirebakke og ÿ re poser karsefrø. Karse er let og dyrke, har en mild smag af peber. 10 x 15,5 cm

5674

5672

26

NATURLIGE VALG 2017

J F M AM J J A S O N D Förodling

Naturlige Valg_red sidor i frödel.indd 26

Direktsådd

Skörd

2016-11-07 08:51


FOTO: Annika Christensen

Micro Leaf

Micro Leaf er små, sprøde og meget næringsrige skud og blade, der kan dyrkes indendørs året rundt. Skuddene er klar på nogle uger, og de giver en fantastisk sprødhed og smag til salat, kød, fisk eller i wokretter. Med Micro Leaf kan du altså hurtigt og nemt dyrke dine egne grøntsager i vindueskarmen året rundt – det er en helt speciel fornemmelse!

Naturlige Valg_red sidor i frödel.indd 27

2016-11-01 15:49


MICRO LEAF

Smart kryddersaks Plej dine hjemmedyrkede krydderurter med stil. Denne urtesaks i fine pastelfarver er lille og handy og er perfekt til både at høste skud og krydderurter samt til at klippe visne blomster af.

Giv planterne lys I de mørke måneder har planterne brug for lidt ekstra lys. Med god plantebelysning kan du give dine indendørsplanter en hjælpende hånd. En vækstlampe kan give de overvintrende middelhavsplanter og planter i krukker det nødvendige lys. Den kan også bruges som almindelig belysning til potteplanter indendørs og give spirende planter ekstra lys i starten af foråret.

MIKRONYT

Smoothie

Giv vintermorgenen en superstart med en smoothie, som indeholder både frugt og Micro Leaf. 1 portion.

Dyrk indendørs Flere og flere har opdaget charmen ved at kunne spise deres egne sprøde, indendørs dyrkede grøntsager året rundt. Prøv mikroblade, spirer eller hvorfor ikke lidt dejlige krydderurter i vindueskarmen om vinteren.

28

NATURLIGE NATURLIGEVALG 2017 VALG 2017

DU SKAL BRUGE:

½ bakke Micro Leaf-skud af grønkål, ært eller hjulkrone ½ avocado 150 g ananas ½ appelsin

Kør alle ingredienserne i en blender til en ”glat” konsistens, og pynt med nogle ekstra blade.

J F M AM J J A S O N D Förodling

Naturlige Valg_red sidor i frödel.indd 28

Direktsådd

Skörd

2016-11-07 08:52


Valskbønne En valskbønne, som giver en rig høst og har en herlig sprød smag. Sorten er en såkaldt ”cut-and-come-again” – efter høst vokser nye blade ud igen.

Salat-Nasturtium Denne gode karse giver små, mørkegrønne blade med pebret smag. Meget dekorativ i salater. Sorten er en såkaldt ”cutand-come-again” – efter høst vokser nye blade ud igen.

Grønkål Grønkål er rig på antioxidanter, C- og E-vitaminer. Giver blågrønne blade med ÿ n sprødhed og mild kålsmag. Dyrkes indendørs hele året.

Hjulkrone Hjulkrone har fyldige blade med smag af agurk, der smager godt i bl.a. salat. Lad ikke bladene blive for store for så bliver de nemt ”behårede”.

56866

56868

56850

56852

Koriander Koriander er almindeligt anvendt i det asiatiske og sydamerikanske køkken. Giver frodige, friske blade. Klip oven for det første bladpar, så vokser der nye blade ud.

Pak Choi Denne Pak Choi-sort giver smukke røde, spændstige blade. Pynt med et par blade på en salat eller ÿ sk. Klip oven for det første bladpar, så vokser der nye blade ud.

Bladradise Bladradise udvikler hurtigt blade og giver kraft. Får blade med en smuk grøn farve og rosa bladnerve. Spis det første og andet bladpar.

Sareptasennep Sareptasennep er et miniblad med en distinkt smag! Får en herlig farve og en ÿ n ° osset form på bladene. En herlig smagkombination er bittesmå skud på en ° øjlsblød panna cotta.

56854

56856

56858

56860

Micro Leaf Basic Enkelt minidrivhus til hurtig høst af skud med højt næringsindhold året rundt. Består af dyrkningsbakke, bund og låg af plast. Mål: 23x16x18 cm.

Micro Leaf 1-boks Funktionel Micro Leaf-boks af hård plast og i diskret design til dyrkning af grønne blade indendørs året rundt. Låg med ventilation. Bunddel og dyrkningsbakke tåler maskinopvask. 21 x 17 x 12 cm

Solsikke, Organic Solsikkespirer på sandwich giver masser af vitaminer og mineraler i hver en bid. Skuddet bliver tykt og sprødt med en nøddeagtig og mild smag. Kan også steges let i wokken.

Micro Leaf, Ært, Organic Friske ærteskud er nemme at dyrke! Velsmagende på brød, til en dampet ÿ sk eller på en nygrillet bøf. Klip oven for det første bladpar, så vokser der nye blade ud.

56862

56864

5680

5792

Micro Leaf 3-boks Tre smarte Micro Leaf-bokse af hård plast og i diskret design til dyrkning af grønne blade indendørs året rundt. Låg med ventilation. Bunddel og dyrkningsbakke tåler maskinopvask. 65 x 20 x 14 cm

5794

3 /5

Höjd

Kryddväxt

Naturlige Valg_red sidor i frödel.indd 29

Bladsallat

Huvudsallat

Sötma

Scoville° 2017 NATURLIGE VALG  

Styrka

Storlek

Längd

29

Vikt

2016-11-07 08:52


FOTO: Annika Christensen

Easy to Grow Mange drømmer om at have flotte, bugnende tomatplanter i sensommeren. Nu er det lettere end nogensinde at komme i gang med sin egen dyrkning. Ved hjælp af færdige briketter af kokosfibre og tørv, som endda også indeholder næring og frø, skal du kun tilsætte vand. Få en flyvende start på tomatdyrkningen!

30

NATURLIGE VALG 2017

Naturlige Valg_red sidor i frödel.indd 30

2016-11-01 15:50


DYRK MED EASY TO GROW:

Sådan gør du

1 uge

2 uger

3 uger

DET ENESTE, DU skal gøre, er af og til at vande de små, smarte forspiringssæt. Så får tomaterne, kålen, salaten og krydderurterne en perfekt start. Efter nogle få uger har de vokset sig så store, at de kan plantes om i potter.

Paper Pot, 1,1 l Miljøvenlig pap-urtepotte til første og anden omplantning. Udmærket til tomat, agurk, squash, paprika, chili og ærteblomst. Mål: B 8 x 9 cm, H 15 cm. 8 stk./fp.

Paper Pot, 0,5 l Miljøvenlig pap-urtepotte til den første omplantning. Potten er ekstra dyb, hvilket passer udmærket til tomater, chili og klatreplanter. Mål: B 6,5 x 6,5 cm, H 12 cm. 10-pak.

5716

5715

Ampeltomat 3x2 sorter Indeholder frø til to sorter ampeltomater. 3 briketter med ’Tumbeling Tom Yellow’ og 3 briketter med ’Gartenperle’.

Pottetomat 3x2 sorter Indeholder frø til to sorter lave pottetomater: 3 briketter med ’Balkonstar ’ og 3 briketter 'Bitonto' F1.

Busktomat 3x2 sorter Indeholder frø til to forskellige sorter udendørs tomater: 3 briketter med ’Roma ’ og 3 briketter med ’Red Pear.

Basilikum&Oregano 3x2sorte Indeholder frø til to forskellige typer af krydderier: 3 briketter med basilikum og 3 briketter med oregano.

5519

5520

5521

5522

Romainesalat 3x2 sorter Indeholder frø til to forskellige sorter salater: 3 briketter med ’Lobjoits Green Cos’, og 3 briketter med ’Ovired’.

Grønkål&Palmkål 3x2 sorter Indeholder frø til to forskellige sorter grønkål: 3 briketter med grønkål, ’Half Tall’, og 3 briketter med såkaldt sortkål, 'Black Magic'

5525

5526

3 /5

Höjd

Kryddväxt

Naturlige Valg_red sidor i frödel.indd 31

Bladsallat

Huvudsallat

Sötma

Rucola 3x2 sorter Indeholder frø til to sorter rucola (salatsennep): 3 briketter med ’Victoria’ og 3 briketter med ’Dentellata’.

Omplantningssæt Flot omplantnings-sæt. Indeholder minispade, minirive og priklepind.

5527

5983

Scoville° 2017 NATURLIGE VALG  

Styrka

Storlek

Längd

31

Vikt

2016-11-07 08:54


FOTO: Anna Forslund

SÅ MED SÅBÅND: 1. Lav en 2 centimeter dyb sårille i jorden. 2. Riv et stykke af såbåndet, og læg

det i sårillen. 3. Vand grundigt, inden såbåndet

dækkes med 1 cm jord. Sørg for, at der ikke stikker nogen ender op, ellers kan fuglene hive båndet op. 4. Hold såningen fugtig, og dæk

gerne med fiberdug.

VORES SÅBÅND Sommergulerod (Nantaise 2) Radise (Saxa 2) Dild (Como) Koriander (Micro Splits) Forårsløg (White Lisbon) Kruspersille (Moss curled 2) Rødbede (Moulin Rouge) Salat (Baby Leaf mix) Hovedsalat (Hilde II) Pluksalat (Australischer Gele) Rucola (Senapskål) Vintergulerod (Flakkée 2) Japansk kål (Mix)

Såbånd Såbånd er en drøm for dyrknings-entusiasten, som holder af sirlige rækker i haven med for eksempel koriander, dild, gulerødder eller radiser. De nemme bånd er forsåede med frø i den rigtige planteafstand, hvilket giver hver enkelt plante bedre mulighed for at vokse. 32

NATURLIGE VALG 2017

J F M AM J J A S O N D Förodling

Naturlige Valg_red sidor i frödel.indd 32

Direktsådd

Skörd

2016-11-01 15:50


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

økologiske frø

Agurk, FrilandsCucumis sativus

sid 33-37

33-37-Organic_2017-Dk.indd 33

Krydderurt

Pluksalat

Hovedsalat

Agurk, FrilandsCucumis sativus

30 cm

12 cm

Agurk, MiniCucumis sativus

10 cm

'Marketer' Frisk og hærdet agurk som giver stor høst af lange mørkegrønne frugter med en lidt grov skal. Denne sort er dejlig at spise fersk, direkte fra dine egne planter.

'Diamant' F1 Fin sort af sylteagurk, som giver mørkegrønne frugter med grov skal. Høst efter behov. Kun hunblomster. Læg gerne frøene i blød et par timer før såning.

'Picolino' F1 Delikat miniagurk som giver dejlige sprøde frugter, med glat skal. Lad ikke agurkerne blive alt for store men høst løbende. Denne sort er dejlig at spise fersk, direkte fra planten.

4 85329

5 85340

5 85308

3 /5

Højde

Sødme

Scoville° 2017 NELSON GARDEN

Styrke

Størrelse

Længde

33

Vækt

2016-10-24 14:58


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Aubergine Solanum melongena

50 cm 20 cm 'Black Beauty' Aubergine er en meget varmeelskende plante. De aflange og mørkt violette frugter høstes efter behov, lidt over fem måneder efter såning. Herlige at stege i lidt olivenolie og at strø saltflager over eller bruge til musaka.

'Emily' Basilikum er en dekorativ og aromatisk krydderurt som elsker varme. Dyrk basilikum i en krukke på en varm og solrig plads. Bladene som høstes løbende, bruges f.eks. til en dejlig pesto eller sammen med tomater og lidt høvlet parmesan.

5 85028

4 85041

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

25-30 cm

40 cm 'Maxi' En tidlig sort af krybebønne, med flotte grønne bælge. Høstes løbende; lad ikke bælgene blive for store ca. 18 cm lange. Bælgene koges og spises hele, en rigtig delikatesse.

5 85139

200 cm

Citronmelisse Melissa officinalis L.

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, StangPhaseolus vulgaris

60-90 cm

5 85187

J F M A M J J A S O N D

'Gold Crown' En dildsort med aromatiske, mørkegrønne og fintfligede blade. Særlig velegnet til høst som bladdild. Dejlig på kogte kartofler eller som krydderi til fiske- og skaldyrssuppen. Skift voksested hvert år.

'Uchiki Kuri' Græskar med runde, orange-røde frugter. Frugtkødet er mørkt gult. Halvmodne frugter er velegnet til syltning, mens et græskar, der skal gemmes, skal være moden ved høst. God at spise ovnristet.

4 85259

4 85275

4 85829

Chilipeber Capsicum annuum 35-50 cm

J F M A M J J A S O N D

Gulerod, SommerDaucus carota L 4 /5

4 85236

J F M A M J J A S O N D

1-3 Kg.

4.000 ° 'Hungarian Hot Wax' Varmeelskende chilipeber, som kan variere lidt i styrke, afhængig af hvornår man høster. Brug friske eller tørrede frugter til din madlavning. Vask altid hænderne, når du har håndteret frisk chili.

Græskar, KæmpeCucurbita maxima

J F M A M J J A S O N D

Scoville°

'Express' En meget tidlig valskbønne, som høstes løbende. Spises let kogte eller også lader man dem modne og tørre på planten; så kan de gemmes vinteren over. Når planterne er ca. 10 cm høje, hyppes de. Kan kræve støtte på blæsende steder.

3 85079

4 85115

Dild, BladAnethum graveolens L. 20-30 cm

Bønne, ValskVicia faba

'Calabrese natalino' Broccoli er meget nem at dyrke. Takket være den rigelige høst, er den perfekt til den lille køkkenhave. En af vores mest nærende grøntsager med en mild, delikat smag.

Staude / flerårig 50 cm 'Lemona' Citronmelisse er en dekorativ krydderurt med smukt grønt bladnet og hvide blomsterspirer. Dyrk i potte eller i urtehaven. Høst de citronduftende blade løbende og brug dem som smagsstof eller dekoration.

4 85629

'Markant' En fin sort af stangbønne. Giver stort udbytte på lille dyrkningsareal. Dyrkes op ad et espalier på en beskyttet plads, høstes løbende. Gode at koge og kan med fordel fryses.

J F M A M J J A S O N D

Broccoli Brassica oleracea

2-årig

4 85047

200 cm

'Lady Di' En modstandsdygtig pralbønne med flotte røde blomster. Skøn at dyrke op ad et espalier på et beskyttet sted. Giver stor høst af smagfulde grønne bælge, kan koges som alm. snittebønner.

'Whity' En letdyrket bladbede, der giver en rigelig høst. Høst enkelte blade, eller skær hele planter af efter behov. I Italien blancheres bladbede ofte og får derefter lov til at syde lidt sammen med olivenolie, salt og peber - herligt.

'Rosie' En dekorativ rød basilikum som elsker varme. Dyrk basilikum i en krukke på en varm og solrig plads. Bladene som høstes løbende, bruges f.eks. til en dejlig rød pesto eller sammen med tomater og lidt høvlet parmesan.

5 85104

J F M A M J J A S O N D

Bladbede Beta vulgaris

Bønne, PralPhaseolus coccineus

J F M A M J J A S O N D

Basilikum Ocimum basilicum var. purpurascens

Bønne, KrybPhaseolus vulgaris

25 cm

J F M A M J J A S O N D

Basilikum Ocimum basilicum L.

J F M A M J J A S O N D

Gulerod, VinterDaucus carota L

'Berlicum 2' Tidlig gulerods-sort med glatte rødder. Høstes løbende - dejlige at spise direkte fra sin egen køkkenhave. Gulerødderne kan bruges i både brød og kager, for at give mere saftighed, hjemmelavet gulerodsmarmelade er en rigtig delikatesse. Gentag gerne såningen. Egnet til vinteropbevaring.

3 /5

'Rothild' En saftig efterårs- og vintergulerod med højt karotenindhold. Roden bliver ganske stor, 20-25 cm. Velegnet at spise letkogte med en klat smør og persille. Kan både spises frisk og vinteropbevares. Opbevares køligt og fugtigt.

4 85658

4 85660

34

NELSON GARDEN 2017

33-37-Organic_2017-Dk.indd 34

1

2

3

4

5

J F M A M J J A S O N D Prisgruppe

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2016-10-24 14:58


kte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Hjulkrone Borago officinalis

70-80 cm

50 cm Hjulkrone er en sød plante med blå blomster, der let frøsår sig og den måde bliver flerårig. Blomsterne kan bruges til dekoration og bliver meget flotte når de kandiseres. De milde agurkesmagende blade er gode i salat eller kogt som spinat. Er god som bifoderplante.

J F M A M J J A S O N D

Honningurt Phacelia tanacetifolia

J F M A M J J A S O N D

Japanske bladgrønsager Brassica rapa

4-5 cm

Smuk plante til at bruge i sommerbedet. Lokker masser af sommerfugle og bier til haven. Perfekt som grøngødningsplante til køkkenhaven.

Tatsoi Herlig asiatisk bladgrønsag. De mørkegrønne blade vokser i en lav, kompakt rosette. Høst enkelte blade eller hele planten. Velegnet til stegning m/hvidløg, serveret til fisk/kød. For jævnt udbytte bør såning ske med nogle ugers mellemrum. Dæk evt. med fi erdug for beskyttelse mod skadeinsekter. Tåler en del frost om efteråret.

4 87555

5 85363

Karse Lepidium sativum

1-5 cm

J F M A M J J A S O N D

Kornblomst Centaurea cyanus

70 cm

3 cm

4 85404

1-årig

4 85393

Kål, RosenBrassica oleracea

'Javel' F1 Et blomkål som giver stort udbytte af store og flotte hvide hoveder. Smager skønt såvel rå som tilberedt - blomkålssuppe med hvidløgsristede krutonner er et lækkert tips.

'Igor' F1 Robust rosenkål, som giver rigelig høst. Klarer frost godt. Høst efter behov og spis kålen let kogt. Dæk med fiberdug og top planten i slutningen af august.

3 87297

5 85432

4 85460

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Løg, KepaAllium cepa

'Stuttgarter Riesen' Dejligt og smagfuldt gult løg. Høst løget når toppen bukker, opbevares tørt. Zittauerløg bruges såvel ferskt som tilberedt. Nyd den første forårsdag med tyndt skivede løgringe over en skøn sommersalat eller i en fransk løgsuppe.

4 85560

Højde

33-37-Organic_2017-Dk.indd 35

Krydderurt

1-årig 60 cm 6 cm 'Loveliness' Elegant sommerkatost med store blomster i cerise. Denne sort er meget letdyrket og blomstrer rigeligt med let tragtformede blomster i løbet af sensommeren. Flot i alle bede og buketter.

5 85615

4 87834

Pluksalat

Hovedsalat

Sødme

40 cm

Staude / flerårig

Romantisk og velduftende lavendel med lavendelblå blomster, som elskes af sommerfugle og bier. Bruges også til gammeldags lavendelposer og potpourrier – høstes, når blomsterne springer ud. Blomstrer året efter såning.

5 85520

150 cm 'Golden Bantam' Gammel klassisk sort af majs, som giver normalsøde kolber. Høst kolberne efter behov, når "skægget" i enden begynder at visne. Velegnet til at grille eller koge og spise sammen med smør.

3 /5

Lavendel Lavandula angustifolia

4 87684

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mamelukærme Lavatera trimestris L.

'Azur-Star' Fin kålrabi med sprød og sød smag. Den friske kålrabi er god rå revet i salater eller stegt i smør og salt. Udtyndes tidligt.

Majs, SukkerZea mays

Kålrabi Brassica oleracea

J F M A M J J A S O N D

Mix Kornblomst er en velkendt blomst - smuk i buket og bed. Denne sort bliver høj og har blandede farver. Kan også sås i efteråret for blomstring til sommeren efter.

J F M A M J J A S O N D

Kål, BlomBrassica oleracea

60 cm 'Marino' Koriander er en dekorativ krydderurt med mild tone af karry som for tankerne til det nordafrikanske køkken. Så flere omgange så kan du høste bladende løbende. Frøene høstes ved at klippe hele planten af og herefter hænge planten med hovedet nedad for at tørre. Frøene samles op og bruges som et dejligt krydderi.

Velkendt og meget letdyrket krydderurt. Kan dyrkes indendørs året rundt, så og høst med jævne mellemrum. Hvert frø giver kun 1 spire, så der går relativt mange frø til. Skøn at bruge frisk som smagsforstærker og dekoration.

J F M A M J J A S O N D

Koriander Coriandrum sativum L.

4 85414

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Morgenfrue Calendula officinalis

1-årig 50 cm 7 cm F.eks. er morgenfrue helt vidunderligt i køkkenhaven. Denne blanding giver blomster i nuancer af gul, abrikos og orange. De smukke kronblade er spiselige og er dekorative i f.eks salater. Klip visne blomster af, eller lad frøene udvikle til frøsåning. Planten kan også fræses ned som grøngødning i efteråret.

Oregano Origanum vulgare L.

Staude / flerårig 40 cm Oregano er en aromatisk krydderurt som blomstrer med blå blomster. Høst bladene løbende og brug dem ferske eller høst hele kviste til tørring. Skønt krydderi over tomater og fetaost.

4 85722

5 88161

Scoville° 2017 NELSON GARDEN

Styrke

Størrelse

Længde

35

Vækt

2016-10-24 14:58


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Peber, Sød Capsicum annuum 60-90 cm

Persille , BredbladetPetroselinum crispum

4 85792

5 85739

J F M A M J J A S O N D

Porre Allium ampeloprasum

'Herfstreuzen 3' Letdyrket porre med tyk hals og mørkegrønne blade. Strimles tyndt og bruges i salat eller hvorfor ikke marineret og grillet? Hyp planterne for lange hvide halse.

4 85780

4 85576

Purløg Allium schoenoprasum

2-årig 25 cm 'Grüne Perle' Persille med ekstra krusede blade. Høstes løbende, langt ind i efteråret. Dejligt krydderi til fisk og hvorfor ikke lave sin egen tabouleh med couscous, tomater og persille?

Radise Raphanus sativus

30-40 cm

Staude / flerårig

'Staro' Denne sort giver smalle blade med skøn aroma og mild løgsmag. Blomstrer med lilla runde blomster. Høst bladene løbende og brug dem ferske i salat, kolde sovser eller som dekoration. Blomsterne kan også spises og de er meget flotte til dekoration.

4 85884

4 85904

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

'Nuance' Endivie salat er en type af cikorie med lækkert fligede blade. Dette er en fin sort med en velfyldt bladroset. Klarer en hel del frost.

3 85988

4 85924

'Dynamite' Fin sort af hovedsalat som giver store, jævne hoveder med sprøde blade. Udtynd inden planterne vokser for tæt. Høst hele planter løbende. For frisk salat gennem sommeren, gentages såningen hver anden uge.

'Detroit 2' Populær rødbede som giver runde og mørkerøde beder. Meget velsmagende, spis dem kogte med lidt smør. Kog rødbeden med lidt af toppen og hele skallen blivende på, så den røde saft ikke forsvinder. Kan også rives til råkost. Så ikke for tidligt, ved frost kan planten gå i blomst.

'Redlo' Bataviasalat er en mellemting mellem pluk- og hovedsalat. Giver tætte rosetter af sprøde, krusede blade som får en vinrød farve i kanterne. Udtynd inden planterne står for tæt. Høst hele planter løbende.

5 85975

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

5 86031

Salat, RomaineLactuca sativa

'Hardy' Meget lækker salat med egeblads lignende, fint fligede og krøllede blade. Høstes løbende. For frisk salat gennem sommeren, gentages såningen hver anden uge.

4 85995

Salat, BataviaLactuca sativa

Salat, PlukLactuca sativa

4 85949

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rødbede Beta vulgaris

'Ostergruss rosa 2' Denne ræddike har 15-20 cm lange, mørkrosa rødder med smag som minder om radise. Skives og bruges rå i salat eller i gratin med fløde og ost. Bruges også i det Japanske køkken, f. eks. som tilbehør til sushi. Kan høstes langt ind i efteråret. Opbevares som rodfrugter.

Salat, HovedLactuca sativa

Salat, Endivie Cichorium endivia

J F M A M J J A S O N D

Ræddike Raphanus sativus

'Saxa 2' Smagsfuld radise som giver runde, helt røde radiser. Høst de spæde radiser løbende og spis dem rå - de er skønne i salater, tyndt skivede på smørebrødet eller som tilbehør med dip. Så dine radiser med nogle ugers mellemrum, så har du hele tiden friske sprøde radiser. Dæk gerne med fi erdug.

J F M A M J J A S O N D

'Flamboyant 2' Smagfuld radise som giver aflange røde radiser med hvid spids. Høst de spæde radiser løbende og spis dem rå - de er skønne i salater, tyndt skivede på smørebrødet eller som tilbehør med dip. Så dine radiser med nogle ugers mellemrum, så har du hele tiden friske sprøde radiser. Dæk gerne med fi erdug.

Persille, KrusPetroselinum crispum

Radise Raphanus sativus

J F M A M J J A S O N D

4 85290

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

2-årig 35 cm 'Gigante d'Italia' Persille med en kraftigere smag end kruspersille. Høstes løbende, langt ind i efteråret. Dejligt krydderi til grillet fisk og grillet lam.

9 cm

'Dan' F1 Dejlig peberfrugt som høstes grøn eller rød - de røde frugter har sødere smag. Bag dem i ovnen sammen med løg, zucchini, tomater og lidt krydret olivenolie. Brus planten over ofte for at forhindre skadedyrsangreb.

J F M A M J J A S O N D

Salat, VårValerianella locusta

'Tantan' Romaine salat. Denne sort giver ensartede hoveder med sød smag og sprøde blade. Udtyndes før planterne begynder at stå for tæt. Høst efter behov. For jævn forsyning af salat bør såningen gentages hver anden uge.

4 86057

'Vit' En meget kuldetålende salattype, som er velegnet til efterårs- og vinterhøst. Kaldes også vintersalat. Pluk blade efter behov eller skær hele planten af. Den har meget god smag, og planterne tåler frost og optøning nogle gange. Spises frisk som salat eller tillaves som spinat. En delikatesse.

3 86021

36

NELSON GARDEN 2017

33-37-Organic_2017-Dk.indd 36

1

2

3

4

5

J F M A M J J A S O N D Prisgruppe

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2016-10-24 14:58


kte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salvie, LægeSalvia officinalis L.

Staude / flerårig 40 cm Salvie er en aromatisk krydderplante med sølvgrønne, let lodne blade. Høst bladene efter behov, og brug dem friske eller tørrede, måske til en god kyllingefilet med bacon.

4 86070

Sandsennep/Vild rucola Diplotaxis tenufolia

150-500 cm

Sandsennep som også kaldes vild rucola har en kraftig og krydret smag. Skøn til salater, gerne sammen med lidt chèvre, melon og valnødder. I højsommeren går planten let i blomst - nib eventuelle blomsterstilke af. Dæk med fi erdug for at forhindre skadedyrsangreb.

'Prinz' Delikat rodfrugt. Får runde, jævne rødder. Bladene er mørkegrønne. Letdyrket, men tager lang tid. God i gratiner eller flødekogt. Tåler kulde om efteråret, ikke om foråret, sæt ikke planterne ud for tidligt.

5 86081

4 86096

Solsikke Helianthus annuus

J F M A M J J A S O N D

Selleri, KnoldApium graveolens

Staude / flerårig

J F M A M J J A S O N D

Spinat Spinacia oleracea L.

1-årig 30 cm

En stærktvoksende og pragtfuld solsikke med store guldgule blomster. Plant til en flot hæk eller et læhegn. Også pragtfuld i buketter. Frøstanden kan gemmes til fuglenes vinterfoder.

'Monnopa' Spinat er en næringsrig og letdyrket bladgrøntsag med mørkegrønne blade. Denne sort går ikke så let i blomst. Stuvet spinat er en klassiker, men bladene er også dejlige i salater eller til pasta - høst tidligt for at få den spæde babyspinat. Så af flere omgange, hold en pause i højsommeren da planterne let går i blomst.

4 88358

4 86119

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Squash Cucurbita pepo

'Black Beauty' En flot mørkegrøn squash som giver rigeligt udbytte. Bruges rå ligesom en agurk eller tilberedt i forskellige madretter.

4 86133

J F M A M J J A S O N D

25 cm

Staude / flerårig

150-200 cm

Tomat, KirsebærSolanum lycopersicum

8 cm

150-200 cm

60-75 cm

'Sweetbaby' Letdyrket kirsebærtomat. Giver et stort udbytte af små røde tomater. Høstes løbende, Skønt at spise dem solvarme direkte fra planten. Sideskud skal knibes af.

4 86191

5 86205

4 86337

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

40-50 cm

'Golden Currant' Lille ribstomat, som giver et stort udbytte af små guldorange tomater. Perfekt at spise som ”slik”. Høstes løbende. Sideskud skal ikke knibes af.

5 86370

4 88743

65 cm

'Karina' Tidlig og varmeelskende marvært, som giver et stort udbytte, 7-9 ærter pr. bælg. Modstanddygtige overfor sygdomme. Høstes løbende. Dyrk gerne ærter forskellige steder i haven hvert år, de gøder jorden.

4 86400

60-65 cm

Højde

33-37-Organic_2017-Dk.indd 37

Krydderurt

Pluksalat

Hovedsalat

Sødme

J F M A M J J A S O N D

'Norli' Letdyrket og dejlig sukkerært, som giver et stort udbytte af små spæde bælge med en sød smag. Høstes løbende inden bælgene bliver runde. Spises friske eller let dampet. Så af flere omgange, så kan du høste længere. Dyrk gerne ærter forskellige steder i haven hvert år, de gøder jorden.

4 86431

3 /5

6 cm

4 86355

Ært, SukkerPisum sativum

Ærteblomst Lathyrus odoratus L.

1-årig 125 cm 5 cm Spencer Blanding af velduftende ærteblomster i forskellige farver. Giver masser af langstilkede blomster. Glimrende i både bed og potte. Behøver støtte. For rigere blomstring bør visne blomster klippes bort. Læg frøene i blød, ca. 1 døgn før såning.

4 87806

2017 NELSON GARDEN

Størrelse

Længde

Scoville° Styrke

'Ace 55 VF' Fin sort med kompakt og kraftfuld voksemåde som giver store og smagsfulde tomater. Rigtig gode til bruschetta - hakkede med lidt basilikum. Høstes løbende. Sideskud skal ikke knibes væk.

Ært, MarvPisum sativum

1-årig

6 cm Med dens enkle røde blomster udgør kornvalmue et smukt, lysende indslag på udyrket jord og naturarealer. I vild tilstand ser man den ofte langs skel og vejkanter. Frøsår sig gerne og er meget velegnet til forvildning.

Tomat, VæksthusSolanum lycopersicum

3 cm

'Ella' F1 Fremragende sort som giver stort udbytte af flotte røde tomater. Høstes løbende. Dejlige til tomat- og mozzarellasalat. Planten har brug for støtte, sideskud skal knibes af.

Valmue, KornPapaver rhoeas L.

J F M A M J J A S O N D

German Winter Havetimian er en letdyrket og vintergrøn krydderurt med aromatiske blade. De flotte rosalilla blomster lokker bierne til sig. Bladene høstes løbende og bruges friske eller tørret.

1 cm

J F M A M J J A S O N D

Tomat Solanum lycopersicum

Tomat,RibsSolanum pimpinellifolium 150-200 cm

Timian, HaveThymus vulgaris L.

J F M A M J J A S O N D

37

Vækt

2016-10-24 14:58


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk, Asie-

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Cucumis sativus

12 cm

'Rhensk druv Hg' Hurtigt voksende, letdyrket frilandsagurk. Mørkegrønne og korte agurker, velegnede til syltning. Små frugter kan anvendes til ”cornichoner". Trives bedst i en veldrænet, næringsrig og fugtbevarende jord et læfyldt sted. Vandes rigeligt. 90348

38

Cucumis sativus

30 cm

'Sprint' F1 Sund, robust frilandsagurk. Mindre følsom over for koldt og regnfuldt vejr. Kan dyrkes i drivhus. Rigeligt udbytte af mørkegrønne agurker, ca. 20 cm, med en noget knopret skal. Trives i veldrænet, muldrig og fugtbevarende jord et læfyldt sted. Vandes rigeligt. 90356

Agurk, Frilands-

Cucumis sativus

5-7 cm

12 cm

'Profi' F1 God sort af frilandsagurk. Bitterfri i smagen, modstandsdygtig mod sygdomme. Sætter kun hunblomster; dyrk ikke sammen med sorter der giver hanblomster. Trives i veldrænet, muldrig og fugtbevarende jord et læfyldt sted. Vandes rigeligt. 90340

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk, Frilands-

Cucumis sativus

20 cm

'Lemon' En rund agurk, som giver rigeligt med frugt på friland. Bind planten op, eller lad den slynge sig på jorden. Høst frugten, når den er blevet gul i farven. Lad dem ikke blive for store, det giver en dårligere smag, og frugtsætningen kan gå i stå. 90336

Agurk, Jungle

Melothria scabra

30 cm

150-250 cm

'Tanja' Delikat frilandsagurk af slangeagurk art. Agurkerne er beregnet til at spise friske. God i salater, m.m. Høst ofte og lad ikke agurkerne blive for store. Trives i veldrænet, næringsrig og fugtholdig jord på et beskyttet sted. Vandes rigeligt. 90364

Agurk, Mini-

Cucumis sativus

3 cm

Anderledes agurklignende grøntsag med mexicansk oprindelse og klatrende voksemåde. Giver masser af 3 cm lange stribede frugter. Egnet til salater, syltning, gryderetter og wok. 90296

10 cm

'Iznik' F1 Lækker miniagurk til dyrkning i drivhus. Gode, sprøde frugter, ca. 10 cm lange med glat skal, smager godt rå. Modstandsdygtig mod agurkemeldug. 90372

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

38-58-Grönsaker_2017-Dk.indd 38

Agurk, Frilands-

Agurk, Frilands-

'Langelands Kaempe' Ældre sort af asieagurk, også kaldet kæmpeagurk. Høstes fuldt udviklet, ca. 30 cm lang og 10 cm i diameter. Mørkegrøn, noget knopret skal med lille kernehus. God i salater og til syltning. 90332

Cucumis sativus

sid 38-58

Cucumis sativus

Grøntsager & krydderurt

Agurk, Frilands-

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2016-10-27 16:48


kte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk, Potte-

Cucumis sativus

J F M A M J J A S O N D

Agurk, Skole-

10 cm

Cucumis sativus

8 cm

J F M A M J J A S O N D

Agurk, Væksthus

Cucumis sativus

J F M A M J J A S O N D

Agurk, Væksthus

Cucumis sativus

16 cm

Agurk, Væksthus

Cucumis sativus

35 cm

35 cm

'Hopeline' F1 Lækker miniagurk af asiatisk type med lidt tørrere frugtkød end sædvanligt og en mere intensiv smag. Voksemåden bevirker, at den er velegnet til at dyrke i ampel. Høst efter behov, når de er 8-10 cm store og spis dem friske. Sorten skal ikke bestøves. 90395

'Baby' F1 Udsøgt mini agurk, hvis kompakte vækstform gør den ideel at dyrke i potter. Giver rigelig udbytte af velsmagende, sprøde agurker med en glat skal. Lad ikke agurkerne bliver for store, ca 8-10 cm er passende. Høstes løbende og spis dem friske, fra din egen have. 90374

'Delistar' F1 Sprød og aromatisk agurk med sød smak og tynd skal. Giver rigeligt udbytte af 1618 cm lange frugter. Høst ofte, lad ikke agurkerne blive for store. Vand jævnligtt. Planten bindes op og topkappes, når den når loftet. 90376

'Jurassic' F1 Oprindelig form af slangeagurk med et særligt udseende. Lange, tynde og sprøde frugter med masser af smag. Sorten er sund og har god modstandsdygtighed over for agurk meldug. Sætter kun hunblomster. 90378

'Louisa' F1 Til dyrkning i hobbydrivhus. Modstandsdygtig mod agurkemeldug. Sætter kun hunblomster. Giver et fint udbytte af lange mørkegrønne slangeagurker. Trives bedst i en næringsrig, veldrænet og fugtighedsbevarende jord. Vandes jævnligt. 90380

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk, Væksthus

Cucumis sativus

Allium

Amarant

Allium hybrida

15 cm

30 cm

Amaranthus cruentus / tricolor Staude / flerårig

10-30 cm

Artiskok

Cynara cardunculus

100-150 cm

Aubergine

Solanum melongena

50 cm

20 cm

'Passandra' F1 Drivhusagurk. Modstandsdygtig mod mange sygdomme. Sætter kun hunblomster. Giver rigt udbytte af 15-20 cm lange frugter med en noget knopret skal. Trives bedst i en næringsrig, veldrænet og fugtighedsbevarende jord. Vandes jævnligt. 90388

'Quattro' F1 En smuk løgplante, der bruges på samme måde som purløg. Bladene, som minder om påskeliljens blade, bliver ca. 2 cm brede og har en fin løg/hvidløgssmag. Hele planten kan spises, selv de smukke blomster, som også er fin i buketter. 90040

Mix Dekorativt mix af amarant i grønne og røde nuancer. De lækre og næringsrige blade er en værdsat ingrediens i det Caribiske køkken. Hvorfor ikke prøve dem i en varm, fyldig suppe med safran, kokosmælk og måske nogle krabber? Kan også bruges som spinat, frisk eller tilberedt. 90045

'Vert de Provence' Meget delikat grøntsag, en udfordring at dyrke. Jo tidligere såning, desto bedre. Høstes når skællenes spidser begynder at åbne sig udad (et tegn på begyndende blomstring). Trives i næringsrig, veldrænet og dyb jord på et varmt sted. Kan overvintres frostfrit. 90442

'Moneymaker No.2' F1 Aflang, mørk lilla frugt med delikat smag. Dyrkes fortrinsvis i drivhus eller udendørs på et meget beskyttet sted. Høstes ca. 5 måneder efter såning. Trives i frugtbar og veldrænet jord. Vandes regelmæssigt. 90054

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Aubergine

Solanum melongena

30 cm

Basilikum

Basilikum

Ocimum basilicum L.

8 cm

'Ophelia' F1 Tidlig sort. Giver masser af lækre, tommelfingertykke, mørkt purpurfarvede frugter. Dyrkes i drivhus eller udendørs i potte på meget beskyttede steder. Høstes godt 4 måneder efter såning. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Vandes jævnligt. 90056

25 cm

Krydderurt

25-30 cm

Ordinary Giver højt udbytte af glatte, grønne blade med stærk og aromatisk duft. Brug de friske blade i tomatsovse, salater mv. Varmeelskende plante, velegnet til dyrkning i krukke på solrige og varme steder. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 90074

38-58-Grönsaker_2017-Dk.indd 39

Pluksalat

Ocimum basilicum var. purpurascens

Hovedsalat

Sødme

Basilikum, Citron-

Ocimum basilicum L.

30-40 cm

'Round Midnight' Aromatisk duftende basilikum med dekorative store mørkerøde blade. Delikat i madretter men også flot til dekoration. En plante, der elsker varme og derfor velegnet til dyrkning i krukke på solrige og varme steder. Trives i næringsrig og veldrænet jord. 90098 3 /5

Højde

Basilikum, KanelOcimum basilicum L.

'Lemon scent' Citronbasilikum med grønne, spidse blade, der har en krydret citronsmag. God til salater og madretter. Bladene kan også anvendes til te. Basilikum er en varmeelskende plante, velegnet til dyrkning i krukke på solrige og varme steder. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 90068

40 cm

2017 NELSON GARDEN

Størrelse

Længde

'Cinnamon' Kanelduftende blade. Topkap ofte og brug de gode blade og spæde skud løbende. Basilikum er en varmeelskende plante, velegnet til dyrkning i krukke på solrige og varme steder. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 90086

Scoville° Styrke

39

Vækt

2016-10-27 16:48


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Basilikum, Salat-

Ocimum basilicum L. 35-45 cm

Ocimum basilicum L. ssp. minimum 30-40 cm

J F M A M J J A S O N D

Basilikum, Småbladet

J F M A M J J A S O N D

Basilikum, Thailandsk Ocimum basilicum L.

30-40 cm

J F M A M J J A S O N D

Bladbede

Beta vulgaris

Bladbede

Beta vulgaris 2-årig

2-årig

Large leaved Aromatisk duftende basilikum med store grønne krøllede blade og meget smag. Delikat i madretter og fin som dekoration. En plante der elsker varme. Derfor velegnet til dyrkning i krukke på solrige og varme steder. Trives i næringsrig og veldrænet jord. 90104

'Balkon Star' Dekorativ, kugleformet voksemåde; ser ud som et lille træ. Velegnet til dyrkning i potte indendørs og udendørs på solrige, varme steder. Små, grønne blade der bruges friske eller tørrede. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 90092

'Siam Queen' Smuk og velduftende prydplante og krydderurt. De aflange blade har en let nuance af purpur i det grønne, blomsterstanden er purpurfarvet. Varmeelskende plante, velegnet til dyrkning i krukke på solrige, varme steder. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 90110

'Bright Yellow' Sort med gule bladstilke. Bladene anvendes som spinat og stilkene som asparges. Tåler nogle minusgrader. Dyrkes ofte som 1-årig, men kan overvintre dækket med f.eks. tørt løv. Trives bedst i en muldrig, næringsrig og veldrænet jord. 90682

'Rhubarb Chard' Sort med røde bladstilke. Bladene anvendes som spinat og stilkene som asparges. Tåler nogle minusgrader. Dyrkes ofte som 1-årig, men kan overvintre dækket med f.eks. tørt løv. Trives bedst i en muldrig, næringsrig og veldrænet jord. 90689

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bladbede

Beta vulgaris

Broccoli

Brassica oleracea 2-årig

Broccoli

Brassica oleracea

Brøndkarse

Nasturtium officinalis

20-30 cm

Bukketorn, Almindelig Lycium barbarum

40-50 cm

Staude / flerårig

'White silver 2' Bladene anvendes som spinat og stilkene som asparges. Bladene tåler nogle minusgrader. Dyrkes ofte som 1-årig, men kan overvintre dækket med løv og så give en tidlig høst næste år. Trives i muldholdig, næringsrig og veldrænet jord. 90696

'Healthy Option' F1 Fantastisk broccoli som får ekstra mange sidegrene. Giver derfor stort udbytte gennem lang tid af små, spæde hoveder. En delikatesse let dampede med smør. Forspiring anbefales. Trives i lerholdig, muldrig og veldrænet jord. 90153

'Premium Crop' F1 Fin og pålidelig sort. Giver store, kuppelformede hoved med relativt kort hovedstamme. Senere på sæsonen kan der også høstes en del små sideskud. Trives i en noget lerholdig, muldrig og veldrænet jord, men også lettere jordtyper er udmærkede. Vandes ved tørke. 90159

Smuk pebret krydderurt, hvis rigtige navn er brøndkarse. Har behov for et fugtigt levested for at trives. Høst de spæde smagsrige blade løbende, jo mere du plukker jo mere vokser den - nye skud dannes hver dag. Nydes frisk høstet. Kan overvintre under gunstige forhold. 91517

Gojibär Bukketorn, også kendt som goji-bær, en busk med lange, tynde grene og grågrønne blade. Blomstrer i sensommeren med stjerneformede lilla blomster. giver smukke orange, bær det første år. Bærrene er spiselige og fulde af antioxidanter og vitaminer, kan tørres som rosiner 90150

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, Kryb-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, Kryb-

'Ferrari' En ekstra fin sort af brydbønner. Giver stor høst. Høstes ofte. Lad ikke bælgene blive for store, ca. 12 cm er passende. Bælgene koges og spises hele. Kan fryses,let blancherede. Trives i veldrænet, muldrig og fugtholdig jord på et beskyttet sted. 90171

40

Phaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, Kryb-

Phaseolus vulgaris

'Purple Queen' Lækker krybbønne som giver et rigeligt udbytte af violette bælge. Høstes ofte. Bælgene, som spises kogte, bliver grønne ved tilberedning. Glimrende til frysning, let blancherede. Trives i en veldrænet, muldrig og fugtbevarende jord et læfyldt sted. 90192

40 cm

Bønne, Kryb-

Phaseolus vulgaris

'Saxa' Fin og tidlig sort. Giver rigeligt udbytte af mørkegrønne bælge. Høst bælgene ofte, ca. 12 cm lange og slanke. Bælgene spises kogte. Glimrende til frysning, let blancherede. Trives i en veldrænet, muldrig og fugtbevarende jord et læfyldt sted. 90199

40 cm

Bønne, Pral-

Phaseolus coccineus 200 cm

'Saxa' Fin og tidlig sort. Giver rigeligt udbytte af mørkegrønne bælge. Høst bælgene ofte, ca. 12 cm lange og slanke. Bælgene spises kogte. Glimrende til frysning, let blancherede. Trives i en veldrænet, muldrig og fugtbevarende jord et læfyldt sted. Stor pose. 90200

'Celebration' Hurtigt voksende pralbønne med laksefarvede blomster. Giver rigeligt udbytte med 25 cm lange bælge som høstes slanke. Dyrk gerne mod et espalier. Trives bedst i en veldrænet, muldrig og fugtbevarende jord samt et læfyldt sted. Vandes rigeligt. 90127

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

38-58-Grönsaker_2017-Dk.indd 40

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2016-10-27 16:48


kte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, Pral-

Phaseolus coccineus

200 cm

J F M A M J J A S O N D

Bønne, Pral/busk-

45 cm

Phaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, Snitte-

Phaseolus vulgaris

J F M A M J J A S O N D

Bønne, Snitte-

Phaseolus coccineus

J F M A M J J A S O N D

Phaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, Snitte-

40 cm

'Preisgewinner' Hurtigt voksende og smuk pralbønne. God til pryd og som grøntsag. Giver rigeligt udbytte af velsmagende, ribbefri bælge. Høstes slanke og spises kogte. Trives bedst i en veldrænet, muldrig og fugtbevarende jord samt et læfyldt sted. Vandes rigeligt. 90128

'Hestia' Smuk tofarvet pralbønne. Fin til pynt f.eks. i krukke på terrasse/altan, men også udmærket som kogt grøntsag. Høst bælgene slanke. Trives i en veldrænet, muldrig og fugtbevarende jord samt et læfyldt sted. Vandes rigeligt. 90122

'Admires' Delikat snittebønne med flade, ca. 18 cm lange, 20 mm brede og ribbefri bælge. Høstes ofte. Bælgene spises kogte. Glimrende til frysning, let blancherede. Trives i en veldrænet, muldrig og fugtbevarende jord et læfyldt sted. Vandes rigeligt. 90207

'Serpedor' Lav snittebønne med flade, ca. 14 cm lange, 8 mm brede bælge. Helt ribbefri. Høstes ofte. Bælgene spises kogte og beholder da sin smukke farve. Kan med fordel fryses, let blancherede. Trives bedst et læfyldt sted. 90208

'Merveille de Piemonte' Morsom sort, hvor bælgene bliver gule med lilla striber. Kan høstes ofte. Lad ikke frøene begynde at svulme op. De flade bælge er ca. 18 cm. lange og 17 mm. brede og ribbefri. Bælgene spises kogte. Kan fryses efter en let blanchering. 90214

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, Stang-

Phaseolus vulgaris

200 cm

Bønne, Stang-

Bønne, Stang-

Phaseolus vulgaris 200 cm

Phaseolus vulgaris

200 cm

Bønne, Stangvoks-

Phaseolus vulgaris

Vicia faba

200 cm

Bønne, Valsk-

60-90 cm

'Monte Cristo' Høj stangbønne. Velegnet at dyrke ved espalier i en lidt større potte på en altan. Giver ca.18 cm lange, slanke bælge, som spises kogte. Kan med fordel fryses, let blancherede. Trives bedst i en veldrænet, muldrig og fugtbevarende jord et læfyldt sted. Vandes rigeligt. 90227

'Blue Lake' Giver stort udbytte på et lille dyrkningsareal. Høstes ofte. Bælgen skal være udvokset, men stadig slank. Bælgene spises kogte. Kan med fordel fryses, let blancherede. Trives bedst i en veldrænet, muldrig og fugtbevarende jord et læfyldt sted. 90228

'Carminat' Giver en stor høst på et lille areal. Høst ofte. Bælgen skal være udvokset, men slank. Bælgene spises kogte. Kan fryses. Let blancherede. Trives i veldrænet, muldrig og fugtholdig jord på et beskyttet sted. 90230

'Neckargold' Giver stort udbytte på et lille dyrkningsareal. Høst ofte, lad ikke bælgene blive for store. Bælgene spises kogte. Kan med fordel fryses, let blancherede. Trives bedst i en veldrænet, muldrig og fugtbevarende jord et læfyldt sted. Kræver opbinding. 90235

'Red Epicure' Får bælge, der indeholder store, smukt røde bønner. Bønnerne spises friske (kogte), så snart de er udviklede, eller også lader man dem hænge til de er modne og tørre; så kan de gemmes vinteren over. 90140

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, Valsk-

Vicia faba

50-90 cm

Bønne, Voks-

Bønne, Voks-

Phaseolus vulgaris

'Threefold White' Traditionel og letdyrket bønne. Bælgene er store og indeholder middelstore, flade bønner, der bruges som kogte grøntsager eller til suppe. Trives bedst i en noget lerholdig, muldrig og veldrænet jord. Stor pose. 90146

40 cm

Krydderurt

'Maxidor' Meget dyrkningsværdig sort af voksbønne. Høst ofte, lad ikke bælgene blive for store. Smager bedst ca. 12-15 cm lange og slanke. Bælgene spises kogte. Kan med fordel fryses, let blancherede. Trives bedst i en veldrænet, muldrig og fugtbevarende jord et læfyldt sted. 90242

38-58-Grönsaker_2017-Dk.indd 41

Pluksalat

Phaseolus vulgaris 40 cm

Hovedsalat

Sødme

Chilipeber

Capsicum annuum Scoville°

60-90 cm

'Maxidor' Meget dyrkningsværdig sort. Høst ofte, lad dem ikke blive for store. Smager bedst ca. 12-15 cm lange og slanke. Bælgene spises kogte. Kan med fordel fryses, let blancherede. Trives bedst i en veldrænet, muldrig og fugtbevarende jord samt et læfyldt sted. Stor pose. 90243 3 /5

Højde

Chilipeber

Capsicum annuum

35.000 °

Scoville°

40-60 cm

'Cayenne long slim' Chilipeber. Lange, smalle frugter med meget stærk smag. Anvendes grøn eller rød, frisk eller tørret. Dyrkes i drivhus eller udendørs på beskyttede steder. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 90894

'Chiluacle Negro' Meget letdyrket peberfrugt som i tørret form anvendes i store mængder i det mexicanske køkken. Lækker i gryderetter og sovse. Giver stort udbytte af tilpas stærke frugter. Trives i potte på altan og i drivhus. 90901

2017 NELSON GARDEN

Størrelse

Længde

3.000 °

Scoville° Styrke

41

Vækt

2016-10-27 16:48


FOTO: Annika Christensen

TO HOTTE TIPS OM:

Chili 1.

Du vil måske gerne vide, hvor stærk chilien er, inden du krydrer med den? Chilifrugten kan være lidt lumsk, da man ikke altid kan smage styrken i den tynde top. Skær derfor hellere et stykke af i den tykkere ende af chilien lige der, hvor frugten har siddet fast på planten. Der er chilien som regel allerstærkest i smagen. du har en rigtig stærk 2. Hvis chili, kan du nøjes med at

lade hele frugten koge med i gryden et minut eller to, inden du tager den op igen. Chilien vil da give en jævn smag til hele gryden, og du kan lettere prøve dig frem til en passende styrke. På den måde slipper gæsterne også for at få et ekstremt stærkt stykke chili i munden, når de spiser. Dette er et godt tip til alle dem, der interesserede i de lidt stærkere chilisorter – eller hvis du har fremdyrket en chili, som er stærkere, end du havde forestillet dig.

Naturlige Valg_red sidor i frödel.indd 42

2016-11-01 15:50


kte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Chilipeber

Capsicum chinense Scoville°

60-70 cm

J F M A M J J A S O N D

Chilipeber

Scoville°

325.000 °

50 cm

Capsicum annuum Scoville°

30.000 °

125 cm

J F M A M J J A S O N D

Chilipeber

Capsicum baccatum

J F M A M J J A S O N D

Chilipeber

Capsicum baccatum Scoville°

100-125 cm 14.000 °

5.000 °

Chilipeber

Capsicum annuum Scoville°

60-80 cm

500 °

'Chocolate Scotch Bonnet' En meget smuk sort med brune frugter. Smagen er god og frugtig med tydelig styrke. Styrken er målt til 100 000 - 300 000 scoville. Vask hænderne omhyggeligt direkte efter kontakt med frugterne. Velegnet i potte på altan, balkon eller i drivhus. 90905

'Hot Lemon' Spændende sort med duft og smag af citrus! Får ca. 4cm lange, gule frugter, som er meget hotte. Fremragende til krydrede rejeretter. Fjern de brændende frø før spisning. God i potte på altan, balkon eller i drivhus. Gødes og vandes jævnligt. 90908

'Jaladuro' F1 Denne sort er en type af Jalapeño og er kendt for sin glatte/jævne frugt. Frugterne er slanke, ca. 7 cm lange, godt 2 cm i diameter. Dyrkes i drivhus eller udendørs på beskyttede steder. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 90915

'Jamaican Bell' Velsmagende og mild. Klart røde og meget smukke frugter, der har fået navn efter klokkeformen. Dufter frisk og syrligt, minder om duften fra rabarber. Vokser kraftigt og kan blive til en høj busk. 90922

'Lombardo' Mild, med aromatisk og sødlig smag. 1216 cm lange, slanke frugter, lysegrønne som umodne og røde som modne. Sås tidligt og dyrkes som potteplante til udplantning i drivhus/på altan er mulig. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 90929

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Chilipeber

Capsicum annuum Scoville°

Chilipeber

Chilipeber

Capsicum annuum

40-60 cm 1.000 ~ 8.000 °

40-60 cm

Capsicum chinense

Scoville°

Scoville°

60-90 cm 1,500.000 °

2.000 °

Citronmelisse

Melissa officinalis L.

50 cm

Dild, Blad-

Anethum graveolens L. Staude / flerårig

20-30 cm

'Padron' En tapaschili, som forhøjer spændingen. Smagen er frugtig og god, men hver tiende chili er rigtigt stærk – sorten kaldes også russisk roulette! Høstes traditionelt, når frugten er blevet lysegrøn. Som moden bliver chilien rød, kan høstes i alle vækststadier. 90932

'Piment d'Espelette' Glimrende sort til frilandsdyrkning, men kan også bruges i drivhus. C-vitaminrige frugter som kan blandes til chilipulver eller nydes friske, tørrede og dybfrosne. Gødes og vandes jævnligt. 90936

'Trinidad Scorpion' Ønsker man det stærkeste af det stærke, har man fundet det rette med denne chili! Styrken er målt til et godt stykke over en million scoville. Vask hænderne omhyggeligt direkte efter kontakt med frugterne. 90940

Dekorativ med smukt grønt løv og rosa blomsterspirer. Man bruger de friske, citronduftende, aromatiske blade til madlavning, te mv. Tiltrækker bier og er også smuk i bedet. Trives i de fleste jordtyper, både tørre og fugtige. 90259

'Bouquet' Sorten har meget aromatisk duftende, mørkegrønt og fintfliget løv. Særlig velegnet til høst som bladdild, går i blomst betydeligt senere end almindelig dild. Velegnet til frysning. Trives i en næringsrig, porøs, fugtighedsbevarende og veldrænet jord. 90271

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Dild, Blad-

Anethum graveolens L. 20-30 cm

Dild, Skærm-

Dild, Skærm-

Anethum graveolens L. 100 cm

'Gold Crown' Sorten har aromatisk duftende, mørkegrønt og fintfliget løv. Særlig velegnet til høst som bladdild, går i blomst betydeligt senere end almindelig dild. Velegnet til frysning. Trives bedst i en næringsrig, porøs, fugtighedsbevarende og veldrænet jord. 90290

Krydderurt

100 cm

'Como' Sorten egner sig til både krondild og bladdild. Ønskes krondild, sås senest i maj. Krondild (planteafstand 15-20 cm) høstes, når blomstringen er slut. Trives i en næringsrig, porøs, fugtighedsbevarende og veldrænet jord. 90277

38-58-Grönsaker_2017-Dk.indd 43

Pluksalat

Anethum graveolens L.

Hovedsalat

Sødme

Dild, Skærm-

Anethum graveolens L. 100 cm

'Como' Sorten egner sig til både krondild og bladdild. Ønskes krondild, sås senest i maj. Krondild (planteafstand 15-20 cm) høstes, når blomstringen er slut. Trives i en næringsrig, porøs, fugtighedsbevarende og veldrænet jord. Stor pose. 90278

3 /5

Højde

Esdragon, Russisk Artemisia dracunculus L.

'Como' Sorten egner sig til både krondild og bladdild. Ønskes krondild, sås senest i maj. Krondild (planteafstand 15-20 cm) høstes, når blomstringen er slut. Trives i en næringsrig, porøs, fugtighedsbevarende og veldrænet jord. Posen indeholder såbånd. 90284

75 cm

Russian God krydderurt til bearnaisesauce, gryderetter, supper mv. Den får små, uanselige blomster. Det er bladene, der bruges friske eller tørrede. Nøjsom, trives i de fleste jordtyper. Hårdfør og let at dyrke. 90302

2017 NELSON GARDEN

Størrelse

Længde

Staude / flerårig

Scoville° Styrke

43

Vækt

2016-10-27 16:48


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Fennikel, Knold-

Foeniculum vulgare

60 cm

Cucurbita pepo

J F M A M J J A S O N D

Græskar

J F M A M J J A S O N D

Græskar

Cucurbita pepo

0,5-1 Kg.

J F M A M J J A S O N D

Græskar, Kæmpe-

Cucurbita maxima

3-6 Kg.

Græskar, Kæmpe-

Cucurbita maxima

25-50 Kg.

0,9-1,5 Kg.

'Fino' Grøntsag og krydderurt. De opsvulmede bladskeder danner en slags knold, som anvendes både rå og tilberedt. De tørrede frø anvendes som krydderi ved madlavning og bagning. Kan sås på friland på varme steder, ellers må den forspires. Trives i porøs, muldrig jord. 90308

'Baby Bear' Små og smukke græskar, ca. 1 kg. Intenst orange, både udenpå og indeni. Kødet er godt og trådfrit. Hver plante kan give 6-8 frugter, godt 10 cm store. De kan lagres køligt i 3-4 måneder. Trives et varmt og solrigt sted i velgødet og veldrænet jord. 90995

'Tom Fox' Klassisk græskar til Halloween. Frugterne kan blive op til 8 kg tunge. De er også udmærkede til desserter, suppe mv. Trives et varmt og solrigt sted i velgødet og veldrænet jord. Kræver vand og gødning i hele vækstperioden. 91051

'Gele Reuzen' Meget stort, hurtigt voksende græskar som giver fladrunde, gule frugter. Letdyrket, kan dyrkes oven på kompostbunken. Trives et varmt og solrigt sted i velgødet og veldrænet jord. Kræver meget vand og gødning i hele vækstperioden. 91011

'Delica' F1 Små og smukt mørkegrønne græskar på ca. 1,2 kg. Flade og runde, ca. 10-15 cm store. Godt kød med nøddeagtig smag, som kan anvendes til tærter mv. Hver plante giver 3-6 frugter. Vældig god til lagring. 91019

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Græskar, Olie

Cucurbita pepo

Græskar, Sommer-

Cucurbita pepo

3-5 Kg.

Græskar, Spagetti-

Cucurbita pepo

3-5 Kg.

Grøngødning

Phacelia tanacetifolia

2-4 Kg.

Grøngødning Mixture

'Gleisdorfer Ölkurbis' Meget fine, runde græskar på ca. 2-3 kg. Gule med dekorative grønne striber. Speciel sort hvor frøene anvendes til olieudvinding. Også til pynt. De tørrede frø er lækre som snacks. Meget kraftigt voksende, kræver god plads. 91035

'Long White Bush 2' Hurtigt voksende med langstrakte, ovale frugter. Når de er modne, er skallen bleggul. Højtydende. Modne frugter kan opbevares køligt i 1-2 måneder. Trives et varmt og solrigt sted i velgødet og veldrænet jord. Kræver meget vand og gødning. 91027

'Vegetable Spagetti' Spændende, gult græskar; frugtkødet ligner og spises som spaghetti. Kan lagres et køligt sted i 1-2 mdr. Trives et varmt og solrigt sted i velgødet og veldrænet jord. Kræver meget vand og gødning. 91043

Phacelia En særdeles smuk og blomstrende urt, der udkonkurrerer ukrudtet. Honningurt er hurtigtvoksende og har en frodig grønmasse. Blomstrer utroligt rigeligt hele sommeren og lokker bierne til sig. 90324

Blandingen indeholder honningurt, blodkløver og boghvede. Honningurt har en frodig grønmasse og kraftig pælerod, blodkløver er en kvælstoffikserende plante og boghvede har en god jorddækkende evne. 90325

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Grøngødning Tagetes patula

Grøngødning

Tagetes En smukt gul tagetes, som bliver cirka 80 cm høj og blomstrer hele sommeren. Tagetes har en frodig grønmasse, der forbedrer jordstrukturen. Kan tillige bruges som en biologisk bekæmpningsmetode mod jordnematoder. 90326

44

Trifolium repens L.

Gulerod, Sommer-

Daucus carota L

White Clover En hvidblomstrende urt med god udbredelsesevne. Hvidkløver er kvælstoffikserende og blomstrer fra juni til september. Lokker bierne til sig. 90327

3 /5

Gulerod, Sommer-

Daucus carota L

5 /5

Harlequin Mix F1 Fabelagtig blanding af gulerødder i et væld af farver: violet, gul, orange og hvid. Høst de slanke, glatte rødder løbende og spis dem direkte fra køkkenhaven. Kan også blancheres og fryses. 90739

Gulerod, SommerDaucus carota L 3 /5

'Flyaway' F1 Sommergulerod med ekstra højt karotinog sukkerindhold, udviklet specielt for smagens skyld! Giver 20-25 cm lange, glatte rødder som spises straks eller gemmes til vinteren. Kan blancheres og fryses. Trives i stenfri, muldrig og veldrænet jord. 90750

'Mokum' F1 Ekstra tidlig sommergulerod med glimrende smag. Passer også godt til dyrkning i drivhus og mistbænk. Sorten er beregnet til at spises frisk eller blancheres og fryses. Høstes tidligt, ikke egnet til vinterlagring. Trives i stenfri, muldrig og veldrænet jord. 90764

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

38-58-Grönsaker_2017-Dk.indd 44

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2016-10-27 16:48


kte

J F M A M J J A S O N D

Daucus carota L

J F M A M J J A S O N D

Gulerod, Sommer3 /5

J F M A M J J A S O N D

Gulerod, Sommer-

3 /5

Daucus carota L

Gulerod, Sommer-

Daucus carota L

3 /5

J F M A M J J A S O N D

Gulerod, Sommer-

Daucus carota L

J F M A M J J A S O N D

Daucus carota L

5 /5

Gulerod, Sommer

3 /5

'Nantaise 2' Tidlig sommergulerod med lange, slanke rødder. Sorten er beregnet til at spises frisk eller blancheres og fryses. Høstes tidligt, ikke egnet til vinterlagring. Trives i stenfri, muldrig og veldrænet jord. 90771

'Nantaise 2' Tidlig sommergulerod med lange, slanke rødder. Sorten er beregnet til at spises frisk eller blancheres og fryses. Høstes tidligt, ikke egnet til vinterlagring. Trives i stenfri, muldrig og veldrænet jord. Stor pose. 90772

'Nantaise 2' Tidlig sommergulerod med lange, slanke rødder. Beregnet til at spises frisk eller blancheres og fryses. Posen indeholder såbånd, som giver planter i passende afstand. Høstes tidligt, ikke egnet til vinterlagring. Trives i stenfri, muldrig og veldrænet jord. 90779

'Sugarsnax 54' F1 Tidlig sort med højt karotinindhold. Meget sød smag, velegnet til at spise rå. Rødderne bliver lange - ca. 22-25 cm., mørkorange og slanke. Høstes tidligt, ikke egnet til vinterlagring. 90786

'Jaune du Doubs' En herlig, sommer-/efterårsgulerod fra starten af 1900-tallet med gul farve. Har et velsmagende, sprødt frugtkød med en frisk sødme. Bliver ganske stor, når den er færdigudviklet, men kan med fordel høstes tidligere (juli/aug). Særdeles gode lagringsegenskaber. 90793

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gulerod, Sommer-

Daucus carota L 4 /5

Gulerod, Sommer-

Gulerod, Vinter-

Daucus carota L

3 /5

Daucus carota L

Gulerod, Vinter-

Daucus carota L

2 /5

Borago officinalis

2 /5

Hjulkrone

50 cm

'Red Samurai F1' En rød sommergulerod med lyst rosa frugtkød. De lange, slanke rødder høstes efter behov – de er herlige at spise direkte fra bedet! Gulerødderne kan også bruges i såvel brød- som kagebagning for at forhøje saftigheden. Hjemmelavet gulerodsmarmelade er en delikatesse. 90796

'Pariser Markt 5' Lille, rund, sød gulerod, der er perfekt at dyrke i urtepotter eller lave pallerammer. Spises frisk eller koges og fryses ind. Høstes tidligt, ikke egnet til vinteropbevaring. 90798

'Chantenay Red Cored 3' Efterårs-/vintergulerod med stumpe, koniske rødder, ca. 15 cm lange. God at spise straks, men kan også gemmes til vinteren. Trives bedst i stenfri, muldrig og veldrænet jord. Vandes ved tørke. Udtynd og fjern ukrudt, mens planterne er små, ellers bliver de let kvalt. 90729

'Flakkée 2' Efterårs-/vintergulerod med stort udbytte af relativt korte og tykke gulerødder. Posen indeholder såbånd, som giver planter i passende afstand. Høstes sent, specielt velegnet til vinterlagring. Kan også blancheres og fryses. Trives i stenfri, muldrig og veldrænet jord. 90736

Smukt blomstrende plante med anvendelige blade og blomster med en mild agurkesmag. Blomsterne anvendes til dekoration af salater, smørrebrød og i drinks. De ru blade anvendes spæde i salater. Frøsår sig let. God bifoderplante. 90400

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Japanske bladgrønsager

Japanske bladgrønsager

Brassica rapa

Mix Specialblanding af asiatiske bladgrøntsager. Gode i salater, let kogte eller lynstegte. Trives bedst i en næringsrig, porøs og veldrænet jord. 90460

Jordbær, Have-

Krydderurt

30 cm

Mix En blanding af asiatiske bladgrøntsager. God i salater, let dampede eller lynstegte. Gentag såningen, så giver det adgang til friske blade i lang tid. Posen indeholder såbånd, som giver planter på egnet afstand. 90461

38-58-Grönsaker_2017-Dk.indd 45

Hovedsalat

Staude / flerårig

Sødme

Jordbær, Have-

Fragaria x ananassa

'Rainbow Treasure' F1 Smuk jordbærplante som blomstrer i hvidt og nuancer af rosa, tiltrækker sig virkelig opmærksomhed! Velegnet til at dyrke i ampel eller i potte. Har en busket voksemåde og danner udløbere. Får røde, ganske store bær, som kan høstes langt ud på efteråret, remonterende. 90416

Brassica rapa

Pluksalat

Fragaria x ananassa

3 /5

Højde

Jordbær, Måneds-

Fragaria vesca var semperflorens Staude / flerårig

'Temptation' Tidlig sort med kompakte planter næsten helt uden udløbere, særligt velegnet til ampler, krukker og altankasser. Mørkerøde, velsmagende bær som kan høstes til langt ud på efteråret, eftersom denne sort blomstrer til frosten kommer. Trives i muldrig jord. 90418

'Rügen' Giver rigeligt med store, røde skovjordbær gennem hele sommeren. Danner ikke udløbere. Letdyrket og taknemmelig plante. Frøene er meget små og langsomt spirende, så forspiring inden døre anbefales. Trives bedst i porøs jord. 91401

2017 NELSON GARDEN

Størrelse

Længde

Staude / flerårig

Scoville° Styrke

45

Vækt

2016-10-27 16:48


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Jordbærtomat

Physalis grisea 70-100 cm

Karse

Lepidium sativum

2 cm

1-5 cm

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Karse, Greek

Lepidium sativum 10-20 cm

J F M A M J J A S O N D

Kinaløg

Allium tuberosum

30-40 cm

Komarovsodaurt

Salsola komarovii Staude / flerårig

30 cm

Til dyrkning i hobbydrivhus eller på solrig og beskyttet altan/terrasse. Ananaskirsebær er ca 2 cm store og sidder omgivet af en papirlignende skal. Spises rå eller anvendes til tærter og marmelade. Dyrkes i store krukker eller direkte på jorden. 90406

Letdyrket og vitaminrigt pålægspynt. Dyrkes inden døre året rundt. Så og høst med jævne mellemrum. Hvert frø giver kun en ”spire”, så der skal bruges relativt mange frø. Morsomt og hyggeligt, velegnet til børn der vil prøve at dyrke noget selv. 90436

Greek Kan karse dyrkes i jord? Ja, selvfølgelig! Denne type af karse får fine blade, hvis udseende minder om rucola eller glatbladet persille. Smagen er stærk, og bladene er velegnet til at bruge i salater og supper. 90435

Garlic oriental Delikat variant af purløg. Lidt mere krydret med en tydelig hvidløgsaroma. De friske blade anvendes i salater, sovse og mange madretter. Kan sås på friland, men også forspires. Trives bedst i muldrig, kalkholdig jord, gerne lerjord, men er nøjsom. 90314

Lækker plante fra Japan som somme tider kaldes "søgræs på land". De spæde skud kan bruges i salat og har en salt og lidt mineralsk smag. Stilkene er velegnet til at dampkoge og minder om spinat i smagen. Planten er rig på vitaminer og mineraler. 90413

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Koriander

Coriandrum sativum L.

60 cm

Koriander

Coriandrum sativum

20-40 cm

Koriander

Coriandrum sativum 20-40 cm

Kål, Blom-

Brassica oleracea

Kål, Blom-

Brassica oleracea

Orientalsk krydderurt, findes bl.a. i karry. De grønne blade anvendes friske i salater og madretter. Frøene anvendes også, høstes og tørres. Dekorativ plante med svagt rosa blomster. Trives på de fleste jorde, gerne tør og let jord, et beskyttet sted. 90424

'Micro Splits' Et specielt krydderi med indslag af det asiatiske og sydamerikanske køkken. Denne sort giver fyldige blade, der klippes til madlavningen. Posen indeholder såbånd, som giver planter på egnet afstand. 90425

'Confetti' En af verdens mest anvendte krydderurter. Sort med usædvanligt fi tfli et løv samt distinkt og aromatisk smag. Kan også dyrkes i potte inden døre året rundt. 90430

'Multih Head' F1 Spændende sort, som ud over hovedbuketten giver 3-5 side buketter. Høst hovedbuketten så tidligt som muligt, for at give sidebuketterne tid til at udvikle sig. Nydes rå i salat eller kogt. 90471

'Idol' Fin sort af tidlig blomkål. Giver hvide, faste hoveder, ca. 9 uger efter såning. Nydes nyhøstet i salater eller som let dampet tidlig grøntsag. Forspires i flere omgange for at forlænge indhøstningsperioden. Trives bedst i en noget lerholdig, muldrig og veldrænet jord. 90474

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, Blomster-

Brassica oleracea

Kål, Grøn-

Autumn Star F1 Blomsterkål er en spændende krydsning mellem rosen- og grønkål. Langs stilken udvikles en række små, blomster-lignende hoveder med en sød og nøddeagtig smag. Høstes i slutningen af efteråret, efter hånden som hovederne bliver klar. 90480

46

Brassica oleracea

Kål, Grøn-

Brassica oleracea

'Lord Kale' Grønkål med røde bladnerver, som først og fremmest høstes som "baby leaf". Smagen er sød, og bladene smager vidunderligt godt på sandwichen. Kan også høstes som store blade. 90490

Kål, Grøn-

Brassica oleracea

'Half Tall' Grønkål er en hårdfør og letdyrket kål. Rig på vitaminer og mineraler. Høstes løbende, kan blive stående på voksestedet og også høstes i løbet af vinteren. Smager bedst efter nogle frostnætter. Trives i lerholdig, muldrig og veldrænet jord. 90495

Kål, Grøn-

Brassica oleracea

'Kale Fizz' Grønkål med fligede, mørkt grønne blade, som først og fremmest høstes som "baby leaf". Smagen er sød og bladene smager vidunderligt godt i salaten. Kan også høstes som store blade. 90500

'Scarlet' En grønkål med smukke røde blade. Nyttig, letdyrket og dekorativ i bedet. Høstes løbende. Kan blive stående på voksestedet og høstes i løbet af vinteren. Trives i en lerholdig, muldrig og veldrænet jord, men er ellers nøjsom. Vandes ved tørke. 90508

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

38-58-Grönsaker_2017-Dk.indd 46

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2016-10-27 16:48


kte

J F M A M J J A S O N D

Brassica oleracea

J F M A M J J A S O N D

Kål, Grøn-

J F M A M J J A S O N D

Kål, Hvid-

Kål, Japansk

Brassica oleracea

J F M A M J J A S O N D

Brassica rapa

Kål, Kina-

Brassica rapa

J F M A M J J A S O N D

Kål, Pak Choi

Brassica rapa

'Black Magic' Et vidunderligt dekorativt sortkål med lange, smalle blade, der vokser som en palme krone. Den sunde sorte kål bruges blandt andet i italiensk madlavning og er lækker i gryderetter og pastaretter. Høstes løbende, omkring 3 måneder efter såning. 90510

'Amager' kurzstrunkig Store, fladrunde hoveder, som kan veje op til 3 kg. En herlig vinterkål, kan høstes godt 3 måneder efter udplantning. Til lagring høstes hovederne sent om efteråret, når de er hårde og faste. Trives bedst i en lerholdig, muld- og næringsrig samt veldrænet jord. 90551

'Mizuna' Taknemmelig og let at dyrke. Kan høstes hele sommeren og langt ud på efteråret. Trives bedst i en næringsrig, porøs og veldrænet jord. Det er vigtigt at holde jorden fugtig, ellers kan planterne gå i blomst. 90467

'Kasumi' F1 Sorten får sprøde blade som er gode i salater eller i wokken. Giver fin , ensartede hoveder, ca. 2 måneder efter såning. Trives i næringsrig, porøs og veldrænet jord. Vandes ved tørke. 90523

'Summer Breeze' F1 Pak Choi, eller kinesisk kål som er dens korrekte navn, er en lækker bladgrønsag med kraftige stilke. De spæde blade er udmærket at bruge som "baby leaf" i salater. Større blade smager godt stegte, hvorfor ikke med hvidløg og ingefær? 90513

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, Rosen-

Brassica oleracea

Kål, Savoy-

Kål, Spids-

Brassica oleracea

Brassica oleracea

Kål, Spids-

Brassica oleracea

Kålrabi

Brassica oleracea

'Masterline' F1 Meget velsmagende. Giver en masse små hoveder langs stokken. Lang udviklingstid og vokser til langt ud på efteråret. Høstes sidst på efteråret, i takt med at hovederne bliver klar. Smager bedst efter nogle frostnætter. Trives i en lerholdig, muldrig og veldrænet jord. 90488

'Aubervilliers' Velsmagende savojkål med smukt krøllede blade. Glimrende i salater og let kogt med lidt smør, også fin som dekoration. Giver store, flade, runde hoveder ca. 3 måneder efter udplantning. Tåler kun let frost. Trives i lerholdig, muld- og næringsrig samt veldrænet jord. 90530

'Express' Middeltidlig sort som giver spidse, sprøde og meget lækre hoveder. Høstes når hovedet er veludviklet. Bruges frisk f.eks. i salater, eller skæres i kvarte og dampes. Trives i en noget lerholdig, muldrig og veldrænet jord. 90537

'Kalibos' Vældig god, sprød og smukt rødfarvet variant af spidskål. Glimrende rå i salater eller dampet med smør. Forspiring anbefales. Trives i lerholdig, muldrig og veldrænet jord. Vandes ved tørke. 90544

'Blaro' Den sprødeste af alle rodfrugter. Sorten har violet skal. Høst ca. 7 cm store knolde ca. 14 uger efter såning. Trives i en næringsrig, fugtighedsbevarende, porøs og veldrænet jord. 90570

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kålrabi

Brassica oleracea

Kålrabi

Kålroe

Brassica oleracea

'Delikatess weisser' Den sprødeste af alle rodfrugter. Det er den opsvulmede stamme lige over jorden der spises. Sorten har hvidgrøn skal. Høst ca. 8 cm store knolde ca. 14 uger efter såning. Trives i en næringsrig, fugtighedsbevarende, porøs og veldrænet jord. 90576

Krydderurt

'Superschmelz' Den sprødeste af alle rodfrugter. Det er den opsvulmede stamme lige over jorden der spises. Usædvanlig stor sort. Høst ca. 15-20 cm store knolde ca. 14 uger efter såning. Trives i en næringsrig, fugtighedsbevarende, porøs og veldrænet jord. 90582

38-58-Grönsaker_2017-Dk.indd 47

Pluksalat

Brassica napus

Hovedsalat

Sødme

Kørvel, Have-

Anthriscus cerefolium

'Wilhelmsburger' Meget anvendelig kålplante. God til gryderetter, gratiner, mos og wok. Kan høstes løbende ca. 3 måneder efter såning. Kålroer til vinterlagring sås sent og høstes i oktober. Trives i fugtbevarende og veldrænede jordtyper. 90588

3 /5

Højde

40 cm

Løg, KepaAllium cepa

'Fijne Krul' Anissmagende blade som anvendes friske i salater og på mad ligesom persille. Ekstra fintfligede og krusede blade. Letdyrket, frøsår sig let. Fintklippede blade kan fryses. Trives i porøs, næringsrig jord, men er ganske nøjsom. 90594

2017 NELSON GARDEN

Størrelse

Længde

'Stuttgarter Riesen' På beskyttede steder kan løg sås, andre steder bruges sætteløg. Masser af vand og gødning giver højt udbytte. Når toppen lægger sig ned, lader man bladene tørre, høster løgene og opbevarer dem tørt. Trives i muldrig og gødet jord. 90612

Scoville° Styrke

47

Vækt

2016-10-27 16:48


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Løg, Kepa-

Allium cepa

Allium cepa

Allium cepa

J F M A M J J A S O N D

Løg, Salat-

J F M A M J J A S O N D

Løg, Kepa-

J F M A M J J A S O N D

Løg, Salat-

Allium fistulósum

Løg, Salat-

Allium fistulósum

'The Kelsae' Sorten har flere gange vundet titlen verdens største løg! Kan blive rigtig stor også i Danmark. For at få store løg, skal de forspires tidligt. Mild og god smag. Glimrende til salater. Store løg egner sig ikke til lagring. Trives i muldrig og veldrænet jord. 90619

'Pompei' Hurtigt voksende, ekstra mildt løg med herlig aroma. Godt råt i salater, til bøfsandwich og andre madretter. Kan sås på friland. Forspires for at få større løg. Småløgene er fin til syltning. Trives i muldrig, gerne kalkholdig jord. 90661

'Lilia' Dejligt forårsløg med en mørklilla farve. Mild og fin smag. Kan sås og høstes gennem hele sommeren. Ældre planter giver flaskeformede, lilla løg. Trives bedst i muldrig, gerne kalkholdig jord. 90640

'White Lisbon' Forårsløg med mild og fin smag. Kan sås og høstes gennem hele sommeren. Ved sen såning kan forårsløg overvintre til tidlig forårshøst. Trives bedst i muldrig, gerne kalkholdig jord. Høstes spæde gennem hele sommeren, ældre planter giver små, gode, hvide løg. 90647

'White Lisbon' Delikat salatgrøntsag med mild og fin smag. Kan sås og høstes hele sommeren. Så en række hver anden uge for altid at have adgang til spæde løg. Posen indeholder såbånd, som giver planter på egnet afstand. 90648

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Løg, Skalotte-

Allium cepa

Løvstikke

Levisticum officinale

150-200 cm

Majroe

Brassica rapa L. Staude / flerårig

Majroe

Brassica rapa L.

Majs, Sukker-

Zea mays

150 cm

'Zebrune' Herligt, velsmagende løg, godt råt i salater og i andre retter. Danner aflange løg. Får rosa skal, men hvidt kød. Kan sås på friland. Trives i muldrig, gerne kalkholdig jord. 90654

Stor og pragtfuld. De sellerismagende blade, stilkene og frøene anvendes friske eller tørrede i supper, sovse, til bouillon og kødretter. Letdyrket og hårdfør. Gule blomster. Vokser i alle typer jord, gerne lerjord, også på mere skyggefulde steder. 90600

'Golden Ball' Delikat, hurtigt voksende kålplante, som bruges på samme måde som kålroe eller spises rå som radiser. Sorten giver runde, flade knolde med en sødlig smag. Trives i de fleste jordtyper, gerne lerjord. Vil som alle kålplanter gerne have masser af gødning og vand. 91079

'Snowball' Delikat, hurtigt voksende kålplante, som bruges på samme måde som kålroe eller spises rå som radiser. Sorten giver hvide, runde/flade knolde med en sødlig smag. Trives i de fleste jordtyper, gerne lerjord. Vil som alle kålplanter gerne have masser af gødning og vand. 91087

'Sweet Nugget' F1 En stor herlig sol elskende plante. Giver supersøde kolber af høj kvalitet. Forskellige sorter skal ikke blandes, men skal dyrkes mindst 100 m fra hinanden. Trives på varme beskyttede områder, vil have meget vand og gødning. 90675

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Malabarspinat

Basella rubra  L. 200-300 cm

Melon

'Rubra' Klatrende bladgrønsag som er smuk og dekorativ med røde stilke og mørkt grønne blade. Pluk blade efter behov eller høst hele planten. Fin i madlavning, både blade og stilkene kan bruges. God i gratiner og nogle blade i en gryderet jævner den. 90680

48

Cucumis melo 1-årig

Melon, Vand-

Citrullus lanatus

0,8-1,2 Kg.

'Stellio' F1 Delikat melon til drivhus og mistbænk. Kraftigt voksende sort, giver runde frugter, der modner tidligt. Trives i porøs, næringsrig jord. Tåler ikke tørke. Dyrkes liggende eller espalieret. 90710

Merian, Have-

Origanum majorana L.

2-3 Kg.

'Sugar Baby' En lækker, tidlig vandmelonsort med rødt kød og grøn skal. Frugten bliver ca. 2-3 kg tung. Velegnet til dyrkning i drivhus eller bænk. Trives i porøs, næringsrig jord. Tåler ikke tørke. Befrugt hunblomsten. 90717

25 cm

Mynte, Peber-

Mentha x piperita L.

Letdyrket og god krydderurt til gule ærter, men også i retter som pizza, kødsovs og i salater. Lille, lavstammet vækst med uanselige hvide blomster. Bladene høstes løbende. Kan tørres. Trives bedst i porøs, muldrig jord, ikke for leret. 90703

60 cm

Staude / flerårig

Stærkt duftende, aromatiske blade, som anvendes friske eller tørrede til te, salater, sovse, kager, drinks mv. Bladene dufter og smager kraftigt af pebermynteolie. Smukke grønne blade og fine rosa blomsterspirer. Nøjsom, trives i de fleste jordtyper. 90811

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

38-58-Grönsaker_2017-Dk.indd 48

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2016-10-27 16:48


e

J SÆTTELØG F M AM J J A S O N D

J F M AM J J A S O N D

J F M AM J J A S O N D

NL-BIO-01

NL-BIO-01

EU Agriculture

J F M AM J J A S O N D

J F M AM J J A S O N D

J F M AM J J A S O N D

J F M AM J J A S O N D

NL-BIO-01

EU Agriculture

EU Agriculture

Skalotteløg Aflangt skalotteløg, hvis form gør det ekstra nemt at bruge. Smagen er mild med en fyldig sødme, og det er udsøgt at grille, men også velegnet råt. Økologisk dyrket. 2925 Foliepose 200 g.

Gul løg Gul løg Organic – løget er økologisk dyrket; uden kunstgødning eller bekæmpelse. 3006 Foliepose 250 g.

Rødløg Rød løg Organic – løget er økologisk dyrket; uden kunstgødning eller bekæmpelse. 3008 Foliepose 250 g.

J F M AM J J A S O N D

J F M AM J J A S O N D

J F M AM J J A S O N D

Gul løg VARMEBEHANDLET Gul varmbehandlet løg med god smag. Den mest populær sort at sætte. Runde og flad . 2960 Foliepose 250 g. 2980 Foliepose500 g.

Rødløg VARMBEHANDLET Rødt varmbehandlet løg. Rødlæg er mildere i smagen end gul løg og er ideelle i f.eks. salat. 2965 Foliepose 250 g.

Gul løg, avlang VARMBEHANDLET Gul løg med en sød smag. Den aflange form gør løget nemt at håndtere, f.eks. når det skal skæres. 2970 Foliepose 250 g.

J F M AM J J A S O N D

Nemme løgtips Det er ganske let at lykkes med sætteløg, så længe løgene ikke står for fugtigt om foråret. Sæt de varmebehandlede løg i jorden, når jordtemperaturen er mindst 10 grader, gerne på en solrig plads.

KOMBINER: Hvis du vil dyrke gulerødder, er det en virkelig god idé at dyrke dem sammen med løg. Ved at sætte hver anden række med løg og hver anden med gulerødder, kan du mindske risikoen for, at gulerodsfluer lægger deres æg, hvor gulerødderne vokser. J F M AM J J A S O N D

J F M AM J J A S O N D

J F M AM J J A S O N D

J F M AM J J A S O N D

Salatløg VARMEBEHANDLET Varmbehandlet salatløg Snowball, med mild og lidt krydret smag. God i salat eller til syltning. 2975 Foliepose 250 g.

Mixløg VARMEBEHANDLET Mix af varambehandlet løg. Gul1, rød2, og salatløg - en smagfuld blanding af vores mest populære sorter. 2977 Foliepose 250 g.

Gul løg Gul løg med god smag. Meget let at dyrke, hvilket gør den til den mest populær sort at sætte. Runde og flad . 2910 Foliepose 250 g. 2935 Foliepose 500 g.

Skalotteløg Skalotteløg er en af de fines e løgsorter. Smagen er mild og aromatisk - god til madlavning. 2930 Foliepose 250 g.

3 /5

Højde

Krydderurt

Naturlige Valg_red sidor i frödel.indd 49 38-58-Grönsaker_2017-Dk.indd 49

Pluksalat

Hovedsalat

Sødme

Hvidløg Hvidløg er et populært madlavningsløg med karakteristisk smag. Denne sort har meget lang holdbarhed. 2933 Netpose 100-150 g. 3 pk.

Scoville° 2017 NELSON GARDEN

Styrke

Størrelse

Længde

49

Vækt

2016-11-02 16:06 2016-10-27 16:54


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Nasturtium, Salat-

Tropaeolum majus 20-30 cm

Origanum vulgare L.

40 cm

Oregano Græsk

30-40 cm

J F M A M J J A S O N D

Origanum vulgare ssp. hirtum Staude / flerårig

J F M A M J J A S O N D

Oregano

J F M A M J J A S O N D

Pastinak

Pastinaca sativa

Staude / flerårig

Peber, PotteCapsicum annuum

30-40 cm

10 cm

Blue Pepe Denne gode karse giver små, mørkegrønne blade med pebret smag. Høstes, når bladene er 2-3 cm store. Planterne får enkelte blomster, og de kan også spises. Hvorfor ikke lave en lækker salat? 90433

Aromatisk, velduftende og letdyrket. Bladene anvendes til pizza, i tomatretter, grøntsags- og kødgryder. Små, lyseblå blomster. Tåler tørke godt. Nøjsom, men foretrækker kalkholdig, noget tør jord. 90829

Greek Græsk oregano regnes for den bedste af alle sorter. Den har en kraftig smag. Bladene høstes spæde. God krydderurt, bl.a. til forskellige tomatretter. Med sine hvide blomster passer den også godt i bedet. Trives bedst i veldrænet, let jord på et beskyttet, varmt sted. 90823

'White Gem' Letdyrket og anvendelig rodfrugt. Lange, spidse, glatte, hvide rødder. Hovedparten af rodens tilvækst sker sidst på sommeren. Høstes derfor sent. Trives bedst i porøs, muld- og sandrig jord, men ellers nøjsom. Så om efteråret for tidlig høst næste år. 90835

'Redskin' F1 Lav og kompakt. Egnet til dyrkning på beskyttede steder, i drivhus eller som potteplante. Mellemstore frugter med mild og god smag. Høst af grønne frugter giver større udbytte, men de røde har en sødere smag. Trives i næringsrig og porøs jord. 90861

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Peber, Potte-

Capsicum annuum 30-40 cm

Peber, Sød

Capsicum annuum

6 cm

60-90 cm

Peber, Sød

Capsicum annuum

10 cm

100 cm

Peber, Sød

Capsicum annuum

25 cm

100 cm

Peber, Sød

Capsicum annuum

25 cm

60-90 cm

9 cm

'Hamik' Smagsrig "baby peberfrugt" med små orange frugter, der er næsten uden kerner. De søde frugter er lækkert at spise direkte fra din egen have. Dyrkes et varmt sted i læ, som terrassen, altanen eller drivhus. Sprøjt planten ofte for at hindre angreb af skadedyr. 90864

'Luteus' F1 Herligt gul med mild, saftig smag. Dekorativ i salater med sin farve. Frugterne kan høstes grønne, så giver planten højere udbytte. Dyrkes i drivhus eller på beskyttede steder. Trives i næringsrig og porøs jord, vandes regelmæssigt. 90868

'Thor' F1 Høj og relativt kraftigt voksende sort. Frugterne er intenst røde og aflange, ca. 25-30 cm, med en lækker, sød smag. Velegnet til dyrkning på beskyttede og varme steder, f.eks. altaner, terrasser eller drivhuse. 90882

'Astor' F1 25-30 cm lange frugter med sød smag. Mørkegrønne frugter som modner til orange og så har en sødere smag. Kan også høstes grønne. Perfekte i store potter eller baljer med næringsrig jord. Bindes op f.eks. til en bambusstok. 90847

'California Wonder' Velkendt og velsmagende sort, som giver herligt lakrøde frugter. Velegnet til dyrkning i drivhus og på varme, læfyldte steder udendørs. Høst af grønne frugter giver større udbytte, men de røde har en sødere smag. Trives i næringsrig og porøs jord, vandes regelmæssigt. 90854

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Peber, Sød

Capsicum annuum 60-90 cm

Persille , Bredbladet-

Petroselinum crispum

10 cm

'Amyka' F1 Peber i smuk cremehvid farve. Smager godt friske eller tilberedt. Giver tidlig høst. Høstes når frugten har udviklet sin farve korrekt. Dyrkes på et beskyttet og varmt sted, såsom terrassen, altanen eller i drivhuset. 90858

50

35 cm

Persille, Krus-

25 cm

Persille, Krus-

Petroselinum crispum 2-årig

'Grüne Perle' Sorten har ekstra krusede blade. Glimrende som smagstilsætning og dekoration af madretter. Høst blade til langt ud på efteråret. Planten overvintrer (undtagen i strenge vintre) og giver tidlig høst 2. år. Velegnet til frysning. Trives i næringsrig og veldrænet jord. 90948

25 cm

Persille, Krus-

Petroselinum crispum 2-årig

'Clivi' Rigtig kruset bladpersille med stærke stilke. Høst blade til langt ud på efteråret. Planten overvintrer (undtagen i strenge vintre) og giver tidlig høst 2. år. Velegnet til frysning. Trives i næringsrig og veldrænet jord. 90955

25 cm

2-årig

'Moss curled 2' Glimrende som smagstilsætning og dekoration af madretter. Høst blade til langt ud på efteråret. Planten overvintrer (undtagen i strenge vintre) og giver tidlig høst 2. år. Velegnet til frysning. Trives i næringsrig og veldrænet jord. 90962

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

38-58-Grönsaker_2017-Dk.indd 50

Petroselinum crispum

2-årig

'Comun 3' Glatbladet sort, mere smag end den krusede. Glimrende som smagstilsætning og dekoration af madretter. Høst blade til langt ud på efteråret. Overvintrer (undtagen i strenge vintre) og giver tidlig høst 2. år. Velegnet til frysning. Trives i næringsrig og veldrænet jord. 90976

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2016-10-27 16:54


kte

J F M A M J J A S O N D

Petroselinum crispum

25 cm

J F M A M J J A S O N D

Persille, Krus-

J F M A M J J A S O N D

Persille, Rod-

Porre

Petroselinum crispum 2-årig

J F M A M J J A S O N D

Allium ampeloprasum 2-årig

Porre

Allium ampeloprasum

J F M A M J J A S O N D

Portulakk, Have-

Portulaca oleracea L.

15 cm

'Moss curled 2' Klassisk krydderurt til madlavning og dekoration. Høstes efter behov og til langt ud på efteråret. Planten overvintrer, undtagen i meget strenge vintre. Giver så en tidlig høst 2. år, inden den går i blomst. Velegnet til frysning. Såbånd giver planter på egnet afstand. 90963

'Halblange' Variant af persille hvor man i første række anvender roden. Roden er tyk, minder om en hvid gulerod og bruges ligesom pastinak. De glatte, grønne blade kan også anvendes. Trives bedst i en porøs, næringsrig, dybtgravet og muldrig jord. 90969

'Blaugrüner Winter' Populær og letdyrket grøntsag. Sorten har god vinterbestandighed. I milde vintre kan den stå ude længe og høstes løbende. 90626

'Herbstriesen 2' Populær og letdyrket grøntsag; sorten er kraftigt voksende og egnet til efterårshøst. Hyp planterne for at få lange hvide skafter. Trives i velgødet, fugtbevarende jord, gerne kalkholdig. 90633

Yellow Gammel kulturplante. Bladene er rige på omega 3-fedtsyrer og E-vitamin. De mildt syrlige blade anvendes f.eks. som spinat, i supper eller salater. Kan også fryses efter blanchering. Trives i næringsrig, muldrig og porøs jord på et varmt sted. 90983

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Purløg

Allium schoenoprasum 30-40 cm

Purløg

Radise

Allium schoenoprasum Staude / flerårig

30-40 cm

Raphanus sativus Staude / flerårig

Radise

Raphanus sativus

Radise

Raphanus sativus

'Biggy' Letdyrket, kan sås på friland eller forspires. Dens smalle blade med fin aroma og mild løgsmag anvendes i salater, til sild, æggeretter mv. Fryseegnet til vinterbrug. Trives bedst i muldrig, kalkholdig jord, gerne lerjord, men er nøjsom. 90317

'Twiggy' Letdyrket, kan sås på friland eller forspires. Dens smalle blade med fin aroma og mild løgsmag anvendes i salater, til sild, æggeretter mv. Fryseegnet til vinterbrug. Trives bedst i muldrig, kalkholdig jord, gerne lerjord, men er nøjsom. 90320

'Cherry Belle' Sorten giver runde, helt røde radiser, som kan stå længe uden at blive træede. Gentaget såning hver anden uge giver dog bedre resultat i form af spæde radiser. Trives bedst i porøs jord, der holder på fugten. Vandes rigeligt. 91099

'French Breakfast 3' Giver aflange, sprøde radiser, røde med hvid spids. Skal høstes spæde. Hurtigt voksende grøntsag, kan dyrkes mellem f.eks. salat, kål, courgette og agurk. Når at blive klar til høst, før de andre planter breder sig. Trives bedst i porøs jord, der holder på fugten. 91107

'National 2' Let at dyrke. Giver hurtig høst af runde, røde radiser med hvid spids. Kan dyrkes mellem andre grøntsager som f.eks. kål, salat, agurk og courgette. Når at blive klar til høst, før andre grøntsager breder sig. Trives i porøs, fugtighedsbevarende jord. Vandes rigeligt. 91115

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Radise

Raphanus sativus

Radise

Radise, Blad-

Raphanus sativus

'Saxa 2' Letdyrket grøntsag, giver hurtigt udbytte. Passer fint mellem andre grøntsager som f.eks. kål, agurk og courgette. Når at blive klar til høst, før de andre grøntsager breder sig. Trives bedst i porøs jord, der holder på fugten. Vandes rigeligt. 91123

Krydderurt

'Saxa 2' Sort med runde, helt røde, sprøde spidser. Skal høstes spæde. Gentag derfor såningen med 2 ugers mellemrum gennem hele sommeren. Såbånd giver planter med passende afstand. Trives bedst i porøs jord, der holder på fugten. Vandes rigeligt. 91131

38-58-Grönsaker_2017-Dk.indd 51

Pluksalat

Raphanus sativus

Hovedsalat

Sødme

Ræddike

Raphanus sativus

Sangria En radise udviklet for sine smukke og smagfuld blade. De glatte blade smager kraftigt af radise. Så gerne af flere omgange, så der er spæde blade i lang tid. Udvikler en ubetydelig rod. 91120

3 /5

Højde

Ramsløg Allium ursinum L

20-30 cm

'Ronde Zwarte' Sorten har hvidt kød og brun/sort skræl. Smagen er som en sød radise. God strimlet i salater eller kogt i supper. Trives i næringsrig jord. Vandes ved tørke. Ræddiker går let i blomst ved forårssåning. 91147

Ramsløgets blade har en mild hvidløgssmag og anvendes om foråret ligesom purløg. Også løgene kan anvendes. Blomstrer året efter såning med hvide stjerneformede blomster. Trives i fugtig jord. Spreder sig, når den trives. Frøet kræver kuldebehandling. 91063

2017 NELSON GARDEN

Størrelse

Længde

Staude / flerårig

Scoville° Styrke

51

Vækt

2016-10-27 16:55


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rosmarin

Rosmarinus officinalis L.

40 cm

Rødbede

J F M A M J J A S O N D

Beta vulgaris Staude / flerårig

J F M A M J J A S O N D

Rødbede

Beta vulgaris

J F M A M J J A S O N D

Rødbede

Beta vulgaris

Rødbede

Beta vulgaris

Sød lille busk med herligt duftende, aromatiske, grannålelignende blade. Herlig krydderurt til kødretter, kartoffelretter, lam, fjerkræ og vildt. Man kan også lave te på bladene. Trives i porøs og varm jord. Kan med fordel dyrkes i stor krukke. 91071

'Chioggia' Lækker bolsjestribet, med en noget sødere smag. God rå, kogt eller syltet. Unge blade kan anvendes som bladbede. Så ikke for tidligt! Planterne kan gå i frø, hvis de udsættes for frost om foråret. Trives i næringsrig, muldrig og fugtighedsbevarede jord. 91159

'Burpees Golden' Gulbede med sød og mild smag. Beholder den fine farve ved kogning. Velegnet både til at spise som forårsgrønsag, kogt med smør og til syltning. De unge blade kan bruges på samme måde som mangold. Sås ikke for tidligt. 91160

'Detroit 2' Rund form og mørkerød hele vejen igennem. Så ikke for tidligt, følsom for forårsfrost. God både som tidlig grøntsag, kogt med smør og til syltning. Unge blade kan anvendes som bladbede. Trives i næringsrig, muldrig og fugtighedsbevarede jord. 91167

'Egyptische Platronde' Traditionel, fladrund form. Mørkerød. Velegnet til syltning hel eller til at spise rå. Unge blade kan anvendes som bladbede. Planterne kan gå i blomst ved for tidlig såning. Så giver de intet udbytte. Trives i næringsrig, muldrig og fugtighedsbevarede jord. 91175

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rødbede

Beta vulgaris

Rødbede

Beta vulgaris

Rødbede

Beta vulgaris

Rødbede

Beta vulgaris

Salat, Asparges-

Lactuca sativa

'Forono' Aflang, egnet til lagring. Giver højt udbytte af gennemrøde beder. God til syltning takket være sin aflange form. Unge blade kan anvendes som bladbede. Planterne kan gå i blomst ved for tidlig såning. Trives i næringsrig, muldrig og fugtighedsbevarede jord. 91180

'Forono' Aflang, egnet til lagring. Giver højt udbytte af gennemrøde beder. God til syltning takket være sin aflange form. Unge blade kan anvendes som bladbede. Planterne kan gå i blomst ved for tidlig såning. Trives i næringsrig, muldrig og fugtighedsbevarede jord. 91181

'Moulin Rouge' Jævnt rund from og mørkerød helt igennem. Specielt velegnet til syltning. Så ikke for tidligt. Tåler evt. forårsfrost bedre end mange andre sorter, går ikke så let i blomst. Unge blade kan anvendes som bladbede. Trives i næringsrig, muldrig og fugtighedsbevarede jord. 91189

'Moulin Rouge' Ensartet rund sort, som er mørkerød hele vejen igennem. Specielt velegnet til syltning. Så ikke for tidligt. Tåler eventuel forårsfrost bedre end mange andre sorter, går ikke så let i blomst. Posen indeholder såbånd, som giver planter på egnet afstand. 91191

'Celtuce' Det er stammen med dens saftige midte, der er en delikatesse, frisk eller kogt. Bladene kan høstes nedefra, mens planten vokser, men kun nogle få stykker, for ellers holder stammen op med at vokse. Trives i muldholdig, fugtbevarende og veldrænet jord. 91361

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salat, Baby Leaf

Lactuca sativa

Salat, Baby Leaf Lactuca sativa

Baby Leaf mix Blanding af 'Amerikanischer Brauner', 'Salad Bowl', 'Little Leprechaun', 'Red Salad Bowl', 'Rouge Grenobloise' og 'Favourite'. Hurtigt voksende, letdyrket og højtydende. Trives bedst i en muldrig, fugtighedsbevarende og veldrænet jord. 91209

52

Salat, Batavia-

Salat, Cikorie-

Cichorium intybus

'Lollo Rossa' Bataviasalat er en mellemting mellem pluk- og hovedsalat. Bladene danner tætte rosetter af sprøde, krusede, grønne blade. Denne sort får en rød tone i kanterne. Trives i muldholdig, fugtbevarende og veldrænet jord. 91225

Salat, Hoved-

Lactuca sativa

'Palla Rossa 5' En type cikoriesalat. Kaldes også rosésalat eller radiccio. Danner små hoveder med en kærne, som er intens rød med hvide tråde. Smagen er noget bitter men spændende i en blandet salat. Trives bedst i fugtig, veldrænet muldjord på et behageligt sted. 91339

'Dynamite' Giver fine ensartede hoveder med sprøde blade. Så flere gange, og høst hele sommeren. Udtynd tidligt, og høst derefter hele planter løbende. Trives i muldholdig, fugtbevarende og veldrænet jord. 91241

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

38-58-Grönsaker_2017-Dk.indd 52

Lactuca sativa

Baby Leaf mix Herlig blanding af forskellige salatsorter, 'Amerikanischer Brauner', 'Salad Bowl', 'Little Leprechaun', 'Red Salad Bowl', 'Rouge Grenobloise' og 'Favourite'. Hurtigt voksende, letdyrket og højtydende. Posen indeholder såbånd, som giver planter på egnet afstand. 91210

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2016-10-27 16:55


kte

J F M A M J J A S O N D

Lactuca sativa

J F M A M J J A S O N D

Salat, Hoved-

J F M A M J J A S O N D

Salat, Hoved-

Lactuca sativa

Salat, Iceberg-

Lactuca sativa

J F M A M J J A S O N D

Salat, Hoved-

Lactuca sativa

J F M A M J J A S O N D

Salat, Pluk-

Lactuca sativa

'Hilde II' Giver ensartede hoveder med sprøde blade. Gentagen såning giver langvarig høstperiode. Posen indeholder såbånd, som giver planter i passende afstand. Høst blade eller hele planter løbende. Trives i muldholdig, fugtbevarende og veldrænet jord. Vandes jævnligt. 91249

'Merville des quatre saisons' Velkendt 1800-tals sort, rødlig med krøllede blade. Hovederne bliver relativt løse. Så flere gange, så har du frisk salat hele sommeren. Trives i muldholdig, fugtbevarende og veldrænet jord. Vandes jævnligt. 91257

'Oliver' Jævne og fin hoveder med velsmagende og sprøde blade. Gentagende såninger giver langvarig høst. Tynd ud tidligt og høst derefter hele planter efterhånden. Trives godt i fugtig, veldrænet muldjord. Pelleterede frø er lettere at administrere. 91265

'Calmar' Fin sort som giver grønne, faste og tætte hoveder. Gentagen såning giver langvarig høstperiode. Udtynd tidligt, og høst derefter hele planter løbende. Trives i muldholdig, fugtbevarende og veldrænet jord. 91273

'Amerikanischer brauner' Krusede, let rødkantede blade. Hurtigt voksende, letdyrket og højtydende. Så flere gange for langvarig høst. Udtynd tidligt, og høst derefter blade løbende. Kan dyrkes i krukke. Trives i muldholdig, fugtbevarende og veldrænet jord. 91289

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salat, Pluk-

Lactuca sativa

Salat, Pluk-

Salat, Pluk-

Lactuca sativa

Lactuca sativa

Salat, Pluk-

Lactuca sativa

Salat, Romaine-

Lactuca sativa

'Australischer Gele' Gulgrønne og let krusede blade. Gentagen såning giver langvarig høstperiode. Udtynd tidligt, og høst derefter blade/ bladrosetter løbende. Trives i muldholdig, fugtbevarende og veldrænet jord. Vandes jævnligt. 91297

'Australischer Gele' En velsmagende pluksalat med gulgrønne og let krusede blade. Gentag gerne såningen med to ugers mellemrum for at have friske, sprøde salatblade hele sommeren. Posen indeholder såbånd, som giver planter på egnet afstand. 91298

'Red salad bowl' Smuk rødfarvet sort af pluksalat. Ud over på friland kan den også dyrkes i store potter f.eks. på altanen. Sorten kan sås og høstes hele sæsonen. Trives i muldholdig, fugtbevarende og veldrænet jord. Vandes jævnligt. 91313

'Salad Bowl' Lysegrønne, egeløvslignende, fi tfli ede og krusede blade. Gentagen såning giver langvarig høstperiode. Sorten er robust både over for varme og kulde, velegnet til dyrkning hele sæsonen. Trives i muldholdig, fugtbevarende og veldrænet jord. Vandes jævnligt. 91321

'Chartwell' Romersalat, cossalat og bindsalat er andre navne på denne salattype. Denne sort giver middelstore, ensartede hoveder, der står længe uden at løbe i stok. Ekstra god smag! 91329

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salat, Romaine-

Lactuca sativa

Salat, Vår-

Salatsennep

Valerianella locusta

'Lobjoits Green Cos' Romersalat, cossalat og bindsalat er andre navne på denne salattype. Aflange hoveder med kraftige, lange og sprøde blade. Tåler dyrkning til langt ud på efteråret. Trives i muldholdig, fugtbevarende og veldrænet jord. 91337

Krydderurt

'Vert de Cambrai' Kuldetålende salattype, velegnet til høst efterår/vinter. Salade mâche på fransk. Bladene plukkes løbende, eller hele planten skæres af. Kan dyrkes i bænk med såning om efteråret og høstes tidligt næste forår. Trives i muldholdig, fugtbevarende og veldrænet jord. 91281

38-58-Grönsaker_2017-Dk.indd 53

Pluksalat

Eruca sativa

Hovedsalat

Sødme

Salatsennep

Eruca sativa

Rucola Smagen er krydret og lidt pebret. Kan dyrkes på friland eller i potte, f.eks. på altanen. Kan også dyrkes i potter inden døre året rundt. Inden døre får bladene en mildere smag. Trives i muldholdig, fugtbevarende og veldrænet jord. 91353

3 /5

Højde

Salvie, LægeSalvia officinalis L.

Rucola Populær plante, krydret og lidt pebret smag. Gentagen såning giver adgang til friske blade i lang tid. Dæk evt. med fiberdug. Posen indeholder såbånd, som giver planter på egnet afstand. 91354

40 cm

Blåblomstrende med sølvgrønne, noget lodne, aromatiske blade, som anvendes friske eller tørrede til fjerkræ, svinekød, lam og kålretter. Stedsegrøn, kan kræve vinterdækning. Tiltrækker bier og insekter. Trives i porøs jord, tåler lidt tørke og mager jord. 91369

2017 NELSON GARDEN

Størrelse

Længde

Staude / flerårig

Scoville° Styrke

53

Vækt

2016-10-27 16:55


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sandsennep/Vild rucola

J F M A M J J A S O N D

Sandsennep/Vild rucola

Staude / flerårig

J F M A M J J A S O N D

Sandsennep/Vild rucola

J F M A M J J A S O N D

Sandsennep/Vild rucola

Sareptasennep

Brassica juncea

Minder i smag om rucola, men har kraftigere og mere krydret smag. Dyrkes på friland eller i potte. Kan dyrkes i potte indendørs året rundt, får da en mildere smag. Trives i muldholdig, fugtbevarende og veldrænet jord. 91345

Diplotaxis tenufolia

'Dragon’s Tongue' Sandsennep, også kendt som vild rucola, har en stærk og krydret smag. Lækker i salater, gerne sammen med Chèvre, melon, og valnødder. Kan dyrkes i krukker og friland. Kan dyrkes indendørs hele året rundt, så får bladene en mildere smag. 91348

Diplotaxis tenufolia

Diplotaxis tenufolia

'Agano', 'Bloody Mary', 'Frizzy Joe' Et mix af forskellige slags sareptasennep i flotte farver og former. Smagen minder om peberrod. Høst de små spæde blade som giver et pift til salaten. Dyrkes i køkkenhaven eller i krukker, er dekorativ og smager godt. Trives bedst i varm jord. 91358

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Diplotaxis tenufolia

Selleri, Blad-

Apium graveolens

Apium graveolens

Speedy Ekstra hurtigt spirende sandsennep med tandede, smagsrige blade. Kan dyrkes både på friland og i potte. Også udmærket at dyrke indendørs året rundt, så får bladene en mildere smag. Midt om sommeren går planten nemt i blomst – knib evt. blomsterstilke af. 91352

Selleri, Knold-

'Wildfire' Smagen af denne sandsennep sammenlignes ofte med wasabi, den er virkelig stærk! Kan dyrkes på friland eller i krukker. Kan dyrkes indendørs hele året rundt, så får bladene en lidt mildere smag. I højsommeren går planten let i blomst, knib eventuelle blomsterstængler af. 91351

Skorzonerrod

Scorzonera hispanica L.

Skræppe, Skov-

Rumex sanguineus

30 cm

Snitselleri

Apium graveolens Staude / flerårig

20 cm

'Golden Self Blanching 2' Velsmagende, aromatisk salatgrøntsag, som også anvendes til at give smag i mange madretter. Let at dyrke, men tager lang tid. Sorten behøver ikke at blive bleget, men får lyse, gulgrønne stilke og blade. Både blade og stilke kan anvendes. Trives i muldholdig jord. 91385

'Mars' Delikat rodfrugt som får store, runde, ensartede rødder. Løvet er mørkegrønt og opretstående, hvilket gør det mere resistent mod sygdomme. Trives i muldrig, gerne kalkholdig jord. 91393

'Lange Jan' God og lidt usædvanlig rodfrugt, som i god jord kan give stort udbytte af lange, sorte rødder. Spises som asparges. Ved dyrkning i hård jord forgrener roden sig og bliver mindre anvendelig. Trives bedst i en porøs, stenfri, dybtgravet og muldrig jord, ikke stiv lerjord. 91505

Skov-Skræppe, også kendt som syre, er en dekorativ plante. Bladene er grønne med smukke lyse røde årer. Planten er dekorativ i alle bede og de stærkt syrlige blade kan bruges i små mængder i salat 91508

'Gewone Snij' Frisk aromatisk sellerismag. Bladene høstes løbende på samme måde som persille og anvendes til krydring af f.eks. sovse, supper, grøntsagsblandinger og salater. Kan også tørres. Trives i næringsrig og muldrig jord. Vandes rigeligt. 91377

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Spinat

Spinacia oleracea L.

Spinat

'Monnopa' Rigt indhold af mineraler og vitaminer. Denne sort giver masser af mørkegrønne blade, uden hanplanter, der sikrer udbytte gennem en lang periode. Velegnet til frysning. Trives bedst i muldrig, fugtighedsbevarende jord, men kan dyrkes på de fleste jorder. 91409

54

Spinacia oleracea L.

Spinat, Newzealandsk Tetragonia tetragonioides

'Nores' Næringsrig og letdyrket bladgrøntsag. Giver middelstore, kraftige, mørkegrønne blade. Går ikke så let i blomst. Så evt. i flere omgange for altid at have friske blade. Trives i de fleste jordtyper, men bedst i porøs, muldrig jord. Vandes rigeligt. 91417

Squash

Cucurbita pepo

Neuseelaender Taknemmelig sommergrøntsag, der anvendes ligesom almindelig spinat. Går ikke så hurtigt i blomst, derfor også god om højsommeren. Trives bedst i en porøs og næringsrig jord. Kan sås på friland, men forspiring anbefales. 91425

Squash

Cucurbita pepo

'Black Beauty' En smukt mørkegrøn squash, som kan bruges frisk som agurk eller tilberedt i forskellige retter. Letdyrket og taknemmelig grøntsag, som giver rigeligt udbytte. Trives et varmt, læfyldt og solrigt sted i humusrig, velgødet og veldrænet jord. Vandes rigeligt. 91437

'Diamant' F1 Letdyrket og udbytterig. Kan bruges frisk som agurk eller i madlavning. Sorten har mellemgrøn skal. Bladene er store og dekorative, kvæler let ukrudtet. Trives et varmt, læfyldt og solrigt sted i humusrig, velgødet og veldrænet jord. 91445

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

38-58-Grönsaker_2017-Dk.indd 54

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2016-10-27 16:55


kte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Squash

Cucurbita pepo

Squash

Cucurbita pepo

J F M A M J J A S O N D

Squash

J F M A M J J A S O N D

Cucurbita pepo

Squash

Cucurbita pepo 100-150 cm

J F M A M J J A S O N D

Squash Cucurbita pepo

'Pic n Pic' Lækkert gul squash. Perfekt til den lille have eller i en større potte Pluk frugterne, når de er 10-15 cm store. Giver frugter hele sæsonen. Trives et varmt og solrigt sted i muldrig, velgødet og veldrænet jord. Vandes rigeligt. 91452

'Eight Ball' F1 Herlig, rundt sort med konsistens ligesom frugtkødet i et æble. Smagen er rig, og græskaret anvendes i salater, fyldes og gratineres, steges eller koges let. Trives et varmt, solrigt sted i humusrig, velgødet og veldrænet jord. 91453

'Gold Rush' F1 Gul sort med højt udbytte. Kan bruges frisk som agurk eller i madlavning. Bladene er store og dekorative, kvæler let ukrudtet. Trives et varmt, læfyldt og solrigt sted i muldrig, velgødet og veldrænet jord. 91461

'Black Forest' F1 En fin sort af mandelgræskar som er klatrende. Den er meget nem at høste. Planten skal have hjælp til at klatre i form af snore eller bindes op mod en pæl eller et espalier. Trives et varmt, solrigt sted i humusrig, velgødet og veldrænet jord. 91469

'Latino' F1 Populær grøntsag med højt udbytte. Dekorative frugter med kraftige volde. Høstes tidligt med blomsten på. Anvendes frisk som agurk eller i gryderetter og wok. Kan også syltes. 91477

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Squash

Cucurbita pepo

Stevia, Sød

40 cm

Timian

Stevia rebaudiana

Thymus fragrantissimus L. Staude / flerårig

25 cm

Timian, Have-

Thymus vulgaris L.

Staude / flerårig

25 cm

Thymus serpyllum L. Staude / flerårig

Timian, Smalbladet

3-10 cm

Staude / flerårig

'Partenon' F1 Tidlig sort, som giver frugter uden bestøvning. Giver derfor højt udbytte også i somre med dårligt vejr, eftersom den ikke er afhængig af insekter for bestøvning. Derfor også velegnet til dyrkning i drivhus. 91485

Stevia Sukkerplante, også kaldet stevia, er en smuk dekorativ blad plante, dyrkes i potter, indendørs og udendørs. Planten har sin oprindelse i Sydamerika. Der bruges de små blade som naturlige sødemidler, og de siges at være omkring 300 gange sødere end sukker. 91510

Nem at dyrke, stedsegrøn urt med lyserøde blomster, der tiltrækker bier og andre insekter. De mørkegrønne blade er aromatiske og har en frisk citrus smag. Tåler tørke velegnet ved skrænter, mure og stensætninger. Bladene anvendes friske eller tørrede. 91523

Stedsegrøn med små, mørkegrønne, aromatiske blade. Blomstrer i rosalilla og tiltrækker bier og andre insekter. Bladene anvendes friske eller tørrede til kødretter, kartoffelretter, ærtesupper og sovse. Trives i porøs, gerne mager jord, men er nøjsom. 91521

Lavtvoksende dværgbusk med udbredt voksemåde. Danner med tiden vidunderlige krydret duftende puder og er en god bunddækker. Blomsterne er smukt rosafarvede. Trives på magre, sandede og tørre jorder i sol. 91513

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat

Solanum lycopersicum 150-200 cm

Tomat

Tomat

Solanum lycopersicum

150-200 cm

7 cm

'Andine Cornue' Spændende tomat, der ligner en lang spids peber. Kødet modnes tidligt og er fyldigt med få frø. Dejligt at spise direkte fra haven eller hvorfor ikke grille dem, dryp med olivenolie og top med lidt saltflager? 91635

Krydderurt

150-200 cm

8 cm

'Green Zebra' Sort med et spændende udseende. Dyrkes med fordel i væksthuse. Sorten giver middelstore gulgrønne tomater med grønne striber. Trives i næringsrig og veldrænet jord. Vandes regelmæssigt. Skal knibes. 91640

38-58-Grönsaker_2017-Dk.indd 55

Pluksalat

Solanum lycopersicum

Hovedsalat

Sødme

Tomat

Solanum lycopersicum

150-200 cm

4 cm

'Green Envy' Når smagen på denne tomat skal beskrives, regner det med lovord! Spektakulær, vidunderlig, mageløs … Sorten giver små, lidt aflange tomater med smaragdgrøn farve. 91642

3 /5

Højde

Tomat

Solanum lycopersicum

8 cm

'Shirley' F1 En favorit tomat for mange! Giver røde, glatte og mellemstore frugter. Modnes tidligere end mange andre sorter. Dyrkes med fordel i drivhus. Resistent over for meldug. Skud i bladhjørner, skal knibes af. Sorten har brug for støtte. 91644

150-200 cm

4 cm

'Indigo Rose' En mørklilla, næsten auberginesort tomat, fyldt med antioxidanter. Høstes, når farven går fra blålilla til rødbrun – tomaten har da en perfekt balance mellem sødme og syrlighed. 91649

Scoville° 2017 NELSON GARDEN

Styrke

Størrelse

Længde

55

Vækt

2016-10-27 16:55


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Busk-

Solanum lycopersicum 50-60 cm

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Busk-

Solanum lycopersicum

6 cm

75-100 cm

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Busk-

Solanum lycopersicum

4 cm

60-90 cm

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Busk-

Solanum lycopersicum

4 cm

75-100 cm

Tomat, Busk-

Solanum lycopersicum

5 cm

50-60 cm

5 cm

'Balkonzauber' Glimrende, lav og kompakt sort til potte på terrasse/altan eller på friland. Tomaterne er middelstore, søde og fulde af smag. Høstes løbende. Trives i næringsrig, veldrænet jord et læfyldt sted. Skal ikke knibes. 91576

'Gold Nugget' Tidlig sort med kirsebær store, gylden gule tomater. Frugten er saftig og sød, bristede ikke så let. Velegnet til dyrkning udendørs på et beskyttet sted. Trives i næringsrig og veldrænet jord. Skal ikke knibes. 91586

'Incas' F1 Herlige blommeformede tomater med ekstra ”fyldigt” frugtkød, modner tidligt. Perfekte rå, men også til supper, gryderetter og stegning. Skal ikke knibes. 91596

'Maskotka' Glimrende sort specielt udviklet til dyrkning i krukker på terrassen, altanen eller i drivhus. Rigeligt udbytte af supersøde, kirsebærstore tomater. Skal ikke knibes. 91606

'Heartbreaker' F1 Vidunderlig, lille hjerteformet tomat i rødeste rød med en smuk voksemåde Egnet til dyrkning i krukker, da den ikke bliver så høj. Klarer sig godt mod meldug. Skud i bladhjørner, bør ikke fjernes. Sorten behøver ikke støtte. 91618

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Bøf-

Solanum lycopersicum

Tomat, Bøf-

Solanum lycopersicum

150-200 cm

150-200 cm

9 cm

Tomat, Frilands-

Solanum lycopersicum

150-200 cm

9 cm

Tomat, Frilands-

Solanum lycopersicum

150-200 cm

7 cm

Tomat, Kirsebær-

Solanum lycopersicum

150-200 cm

8 cm

4 cm

'Marmandino One' F1 Ualmindeligt smuk og velsmagende bøftomat til frilandsdyrkning. Tomaterne er 7-9 cm store med kraftige grønne volde. Trives i næringsrig, veldrænet jord på et beskyttet sted. Skal knibes. 91556

'Orange Queen' Fin sort af bøftomat, primært til dyrkning i drivhus, men også udendørs på meget beskyttede steder. Rigeligt udbytte af store, herlige bøftomater. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Skal knibes. 91566

'Hildares' F1 Klassisk rød tomat, der giver tidligt udbytte. Velegnet til dyrkning udendørs på beskyttede steder, men er også god i drivhuset. Planten kræver støtte. Skuddene i bladhjørnerne knibes. 91645

'Tigerella' Spændende sort, der giver tidligt udbytte. Velegnet til dyrkning i drivhus eller udendørs på beskyttede steder. Giver middelstore, røde tomater med gyldne striber. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Skal knibes. 91646

'Chocolate Cherry' Cherrytomat med et anderledes udseende. Små, søde tomater med striber af mørk chokolade. Lang høstperiode. Planten kræver støtte. Skuddene i bladhjørnerne knibes. Dyrkes i drivhus eller udendørs på beskyttede steder. 91666

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Kirsebær-

Solanum lycopersicum

Tomat, KirsebærSolanum lycopersicum

150-200 cm

3 cm

'Gardener´s Delight' Favoritsorten i mange lande. Til drivhus eller udendørs på beskyttede steder. Giver rigeligt løbende udbytte af tomater med fantastisk god smag. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Skal knibes. 91676

56

90-120 cm

2 cm

'Ildi' Giver masser af tomater med frisk og god smag. Op til 120 frugter i en og samme klase! Dyrkes i drivhus eller udendørs på beskyttede steder. Høst løbende. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Skal knibes. 91696

Tomat, Væksthus-

Solanum lycopersicum 150-200 cm

Tomat, Kirsebær-

Solanum lycopersicum

150-200 cm

7 cm

'Sparta' F1 Meget højtydende og god sort, primært til drivhus, men også udendørs på meget beskyttede steder. Udbytte af middelstore tomater med god smag. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Skal knibes. 91756

Tomat, KirsebærSolanum lycopersicum 150-200 cm

4 cm

'Sungold' F1 Verdens sødeste tomat, ifølge flere tests! Velegnet til dyrkning i drivhus eller udendørs på beskyttede steder. Rigt udbytte af tyndskallede og saftige tomater. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Skal knibes. 91706

3 cm

'Supersweet 100' F1 En meget højtydende og god sort, primært til drivhus eller udendørs på meget beskyttede steder. Høst løbende ca. 4 cm store frugter. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Skal knibes. 91716

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

38-58-Grönsaker_2017-Dk.indd 56

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2016-10-27 16:55


FOTO: Anna Forslund

SÅDAN LYKKES DU MED TOMATERNE:

Fire tips 1.

VÆLG SORT EFTER, HVOR MEGET PLADS DU HAR

Har du ikke så meget plads, er pottetomater eller busktomater et godt valg. De kan vokse i en krukke, i et vindue eller på altanen. Ampeltomater er også gode, hvis du har begrænset plads. Har du god plads, for eksempel et drivhus, kan du også vælge de mere højtvoksende tomatsorter.

2. Begynd at forspire indendørs i martsSÅ TOMATFRØENE INDENDØRS

april. Anvend eksempelvis et minidrivhus som Rootmaster eller Pluggbox. Eller så direkte i små potter. Anvend såjord. Vil du gerne komme ekstra hurtigt og nemt i gang, er de forsåede briketter Easy to Grow et godt alternativ. Læs mere om Easy to Grow på side 30.

3.

PLANT TOMATPLANTERNE OM

Når tomatplanterne begynder at spire, vil de få meget lys, men ikke så meget varme. De skal plantes om i pottemuld, når de første små blade kigger frem. Sæt hele planten i en potte med jord og gerne så dybt, at det nederste bladpar kun lige er oven for jorden. Så danner planten nemlig rødder langs med stammen og kan derved udvikle sig bedre. Hold jorden fugtig, og giv lidt tomatgødning ved vanding fra og med uge to efter omplantningen. Plant planterne om igen, når de er blevet større, og fyld jord helt op til det nederste bladpar.

4. Når nattemperaturen er cirka 8 grader

VÆN DINE PLANTER TRINVIS TIL UDELIVET

eller mere, kan du sætte dine tomater ud i drivhus eller på en beskyttet og solrig plads ved husvæggen eller på altanen. Væn tomaterne til udelivet ved at stå ude nogle timer ad gangen et par dage, dog ikke i for stærkt sollys. Skal dine tomatplanter stå i krukke, vil hver plante snart få brug for en større potte. Mindre busk- og pottetomater skal have krukker på ca. 5-10 liter, én plante i hver krukke, mens de højere tomatsorter skal have mindst 20 liter jord. Vand og gød gennem hele dyrkningssæsonen for at få stærkere planter og flere og bedre tomater.

3 /5

Höjd

Kryddväxt

Naturlige Valg_red sidor i frödel.indd 57

Bladsallat

Huvudsallat

Sötma

Scoville° 2017 NATURLIGE VALG  

Styrka

Storlek

Längd

57

Vikt

2016-11-01 15:51


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Kirsebær-

Solanum lycopersicum 60-90 cm

Solanum lycopersicum

4 cm

50-60 cm

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Potte-

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Potte-

Solanum lycopersicum

3 cm

30-45 cm

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Væksthus-

Solanum lycopersicum

150-200 cm

3 cm

Ært, Marv-

Pisum sativum

7 cm

100-150 cm

'Tiny Tim' Letdyrket cherrytomat til dyrkning i potte på altaner, i vindueskarme, drivhus eller udendørs på meget beskyttede steder. Rigeligt udbytte af små, søde tomater. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Skal ikke knibes. 91726

'Bitonto' Udmærket, lav og kompakt sort til dyrkning i urtepotte. Giver rigelig høst. Tomaterne er små og kirsebærlignende. 91661

'Losetto' Fin tomatsort med god frugtsætning, særligt velegnet til at dyrke i ampel på terrasse. Giver rigelig høst af små, søde tomater. 91539

'Olivade' F1 Herligt kødfuld blommetomat. Dyrkes primært i drivhus eller udendørs på meget beskyttede steder. Rigeligt løbende udbytte af store, blommeformede tomater. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Skal knibes. 91746

'Alderman' Giver 7-10 gode ærter/bælg. Høj sort, kræver støtte. Giver stort udbytte på lille areal. Lan høstperiode. Velegnet til frysning. Noget sødere i smagen end normal marvært, men kan ikke sås lige så tidligt om foråret. Trives i porøs jord, men er ganske nøjsom. 91795

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ært, Marv-

Pisum sativum

50 cm

Ært, Marv-

Pisum sativum

50 cm

Ært, Marv-

Pisum sativum

80 cm

Ært, Skal-

Pisum sativum

50 cm

Ært, Slik-

Pisum sativum

50 cm

'Kelvedon Wonder' Velkendt, tidlig og højtydende sort. Den får knap 10 cm lange bælge med 7-9 ærter i hver. Kræver ikke opbinding. Skal ikke sås for tidligt. Noget varmekrævende sort, som er modstandsdygtig mod sygdomme. Trives i porøs jord, men er ganske nøjsom. 91803

'Kelvedon Wonder' Velkendt, tidlig og højtydende sort. Får knap 10 cm lange bælge med 7-9 ærter i hver. Kun selve ærterne anvendes. Kræver ikke opbinding. Noget varmekrævende, resistent mod sygdomme. Trives i porøs jord, men ganske nøjsom. Stor pose. 91804

'Markana' Næringsrig og let at dyrke. Giver stort udbytte af 7-8 cm lange bælge med velsmagende ærter velegnede til dybfrysning. Modstandsdygtig mod sygdomme. Let at høste takket være mindre løv. Trives i porøs jord, men er ganske nøjsom. 91819

'Meteor' Kan sås tidligt, giver tidligt udbytte. Man åbner ærtebælgen og spiser kun ærterne. Høstes når bælgene er ca. 9 cm. Smagen er god, ikke lige så sød som marvært. God sort til kolde steder. Velegnet til frysning. Trives i muldrig, veldrænet jord. 91852

'Jessy' Særdeles god variant af brydsukkerært. Skallen er tyk, saftig og sød. Høstes når bælgene er 9-10 cm lange og begynder at blive runde. Kan spises rå eller dampes let og spises med lidt smør. Trives i muldrig, veldrænet jord. 91771

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ært, Slik-

Pisum sativum 70-90 cm

Ært, Sukker-

'Sugar Lord' Giver en stor mængde søde og sprøde brydsukkerærter, som er tykkere end normalt. Bælgene spises hele, rå eller let dampede. Høstes når bælgene begynder at blive runde. Træk strengene væk fra enderne. Så i flere omgange for længere høstperiode. 91779

58

Pisum sativum

50 cm

Ært, Sukker-

Pisum sativum

'De Grace' Delikat og letdyrket grøntsag, som giver rigeligt udbytte. Kan sås tidligt, giver tidligt udbytte. Bælgene spises hele, rå eller let dampede. Høstes før bælgene bliver runde. Så i flere omgange for længere høstperiode. Trives i muldrig, veldrænet jord. 91827

50 cm

Ært, Sukker-

Pisum sativum 100-120 cm

'De Grace' Delikat og letdyrket sort med rigeligt udbytte af små, spæde bælge med sød smag. Kan sås tidligt, giver tidligt udbytte. Bælgene spises hele, rå eller let dampede. Høstes før bælgene bliver runde. Trives i muldrig, veldrænet jord. Stor pose. 91828

Ært, Sukker-

Pisum sativum 60-80 cm

'Gigante Svizzero' Gammel sort med store blomster. Bælgene er relativt store, tykvæggede og med en herligt sød smag. Bælgene spises hele, rå eller let dampede. Høst dem inden bælgene begynder at blive runde. Trives i muldrig, veldrænet jord. 91836

'Oregon Sugar Pod' God og dyrkningsværdig, velegnet til høst sidst på sommeren. Vokser langsomt, bælgene kan høstes gennem lang tid. Bælgene bliver 9-10 cm lange. God modstandsdygtighed mod sygdomme. De spises hele, friske eller let dampede. Trives i muldrig, veldrænet jord. 91844

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

38-58-Grönsaker_2017-Dk.indd 58

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2016-10-27 16:55


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

um rf

Blomster

Hesperis matronalis L.

J F M A M J J A S O N D

Akeleje

Aquilegia × cultorum

70 cm

5 cm

J F M A M J J A S O N D

Akeleje

Aquilegia vulgaris Staude / flerårig

30-35 cm

5 cm

J F M A M J J A S O N D

Callistephus chinensis Staude / flerårig

70 cm

Asters

Callistephus chinensis 1-årig

8 cm

50-60 cm

2-årig

J F M A M J J A S O N D

Asters

60 cm

Vidunderligt velduftende, gammeldags plante. Blomstrer i løbet af forsommeren med violette blomster. På lune sommeraftener spreder den bølger af skøn duft over haven. Planten er toårig, men spreder sig selv. Meget nøjsom og hårdfør. Blomstrer året efter såning. 94228

sid 59-77

J F M A M J J A S O N D

Pa

Aftenstjerne

Asters

Callistephus chinensis 1-årig

8 cm

25 cm

1-årig 7 cm

'Mckana Giants' Fin og elegant, trives sammen med roser. Giver store blomster med lange sporer. Farverne er blandede, mange blomster er tofarvede. Nøjsom, men gerne lidt fugtig jord. Også smuk som snitblomst. 93074

'Winky Double Red-White' Den almindelige akeleje er kendt som en gammeldags landboblomst. Denne sort er meget smuk med dobbelte blomster i hvidt, rosa og vinrødt. Trives i muldrig og veldrænet jord. Blomstrer året efter såning. 93080

American Branching mix Smuk og stabil med store, velfyldte blomster i varierende farver. Buskagtig voksemåde. God bed- og snitblomst, lang holdbarhed. Trives i velgødet, veldrænet jord. Vandes rigeligt. Skift dyrkningssted hvert år for at undgå svampeangreb. 93098

Semi-Tall mix Blanding af tidlige asterssorter. De er alle dobbelte i mange fine farver, både klare og bløde. Taknemmelig snitblomst som holder længe i vase. Trives i velgødet, veldrænet jord. Skift dyrkningssted hvert år for at undgå svampeangreb. 93106

Dwarf chrysanthemum mix Lav og busket med store, dobbelte blomster i blandede farver. Fin som kantplante og efterårsblomst i altankasser og krukker på altanen. Trives i velgødet, veldrænet jord. Vandes rigeligt. Skift dyrkningssted hvert år for at undgå svampeangreb. 93114

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Asters

Callistephus chinensis

60 cm

Asters

Callistephus chinensis 1-årig

8 cm

Chinensis mix Blomsterne er store, enkle og åbne med gult centrum. Blandingen indeholder mange fine, klare farver. Sorten er ekstra modstandsdygtig mod sygdomme. Trives i velgødet, veldrænet jord. Skift dyrkningssted hvert år for at undgå sygdomme. 93122

90 cm

Asters

Callistephus chinensis 1-årig

8 cm

Matador mixed Smuk og stor asters med store, dobbelte blomster i blandede farver. Fin i bedet og til snit. Trives i velgødet, veldrænet jord. Skift dyrkningssted hvert år for at undgå svampeangreb. 93130

70 cm

Asters

Callistephus chinensis 1-årig

8 cm

Princess mix Giver store, fyldte blomster i bl. farver på stive og stabile stilke. Meget holdbar, god til snit, smuk i bedet. Blomstrer længe. Trives i velgødet, veldrænet jord. Skift dyrkningssted hvert år for at undgå svampeangreb. 93162

60 cm

Asters

Callistephus chinensis 1-årig

9 cm

Ostrich Feather mix Store, dekorative blomster. Kronbladene er lidt længere og let bøjede, minder lidt om strudsefjer. God til snit, dekorativ i bedet. Trives i velgødet, veldrænet jord. Skift dyrkningssted hvert år for at undgå svampeangreb. 93178

60 cm

1-årig 8 cm

'Prinette' mix Farvekaskade i rødt, rosa og lilla. Glimrende som sent blomstrende indslag i sommerblomstbedet. Passer desuden fint i sensommerbuketten. Trives bedst i en næringsrig og veldrænet jord. Skift dyrkningssted hvert år for at undgå svampeangreb. 93186

2017 NELSON GARDEN

Højde

59

Blomsterstørrelse

59-77-Blommor_2017-Dk.indd 59

2016-10-24 18:41


J F M A M J J A S O N D

Atlaskblomst

Clarkia amoena

40 cm

J F M A M J J A S O N D

Atlaskblomst

Clarkia amoena 1-årig

5 cm

45 cm

J F M A M J J A S O N D

Atlaskblomst

Clarkia amoena 1-årig

5 cm

40 cm

J F M A M J J A S O N D

Balsamin, Have-

Impatiens balsamina L. 1-årig

5 cm

40 cm

um rf

Biblomme

Pa

J F M A M J J A S O N D

Lobularia maritima

1-årig 3 cm

10 cm

1-årig 0,3 cm

Mix Rigt blomstrende og smuk. Blomstrer i røde, rosa, orange og hvide nuancer. Blomsterne er dobbelte og med noget krusede kronblade. Trives i en næringsrig, muldrig og veldrænet jord i fuld sol på et beskyttet sted. 93194

'Rembrandt' Smukt kirsebærrøde og hvide, azalealignende blomster på lodrette stilke. Pragtfuld i staudebedet og fin til snit, ekstra holdbar hvis man fjerner bladene under vandoverfladen. Letdyrket og rigt blomstrende. 93202

'Sybil Sherwood' En smuk sort med store, dobbelte, azalealignende blomster i rosa. Noget krusede kronblade som er let skinnende. Smuk både i staudebedet og som snitblomst. Trives bedst i en næringsrig, muldrig og veldrænet jord i fuld sol på et beskyttet sted. 93210

Mix Gammeldags, letdyrket og pragtfuld. Dobbelte blomster i rosa, røde, hvide og orange nuancer. Rigt blomstrende. Kan sås på friland, men bør forspires. Trives i porøs, muldrig jord. Kræver meget vand, ellers nøjsom. 93242

'Carpet of Snow' Fin kant- og stenbedsplante. Blomstrer rigeligt med lysende hvide, duftende blomster. Blomsterne er populære hos bier og insekter. Smalle, mørkegrønne blade. Planterne danner gradvist et tæt blomstrende tæppe. Nøjsom. 95448

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pa

Biblomme

Lobularia maritima

10 cm

um rf

Biblomme

Pa

um rf

Lobularia maritima 1-årig

0,3 cm

10 cm

Blomsterkarse, Busk-

Tropaeolum majus 1-årig

0,3 cm

30 cm

Blomsterkarse, Busk-

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

30-40 cm

Blomsterkarse, BuskTropaeolum majus

1-årig 5 cm

30-40 cm

1-årig 5 cm

Allure Pastel Mix Køn kantplante som også passer godt i stenbede. Den breder sig og blomstrer hele sommeren med duftende blomster i herlige pastelfarver. Blomsterne er populære hos bier og insekter. Nøjsom, tåler tørke når planterne er vokset til. 95456

'Violett Queen' Fin kant- og stenbedsplante. Blomstrer rigeligt med dybviolette, duftende blomster. Blomsterne er populære hos bier og insekter. Smalle, mørkegrønne blade. Planterne danner gradvist et tæt blomstrende tæppe. Nøjsom. 95464

'Black Velvet' Dramatiske, mørke, fløjlsrøde, Ca 5 cm store blomster med gyldent centrum og en fin kompakt voksemåde. Fin at dyrke i f.eks. potte, altankasse og som kantplante i bedet. Spiselige, dekorative blomster. 93800

'Golden Globe' Kompakte planter med dobbelte, gule blomster. Meget velegnet som kantplante, i altankasser, rabatter og stenbede. Blomsterne kan spises og er dekorative i salater. Trives fint i mager og veldrænet jord. 93816

'Peach Melba' Kompakte planter med lysegule, ferskenfarvede blomster. Meget velegnet som kantplante, i altankasser, rabatter og stenbede. Blomsterne kan spises og er dekorative i salater. Trives fint i mager og veldrænet jord. 93840

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blomsterkarse, Busk-

Tropaeolum majus 30-40 cm

Blomsterkarse, BuskTropaeolum majus

1-årig

5 cm

'Salmon Baby' Kompakte planter med dobbelte, stærkt laksefarvede blomster. Meget velegnet som kantplante, i altankasser, rabatter og stenbede. Blomsterne kan spises og er dekorative i salater. Trives fint i mager og veldrænet jord. 93848

60

30-40 cm

Blomsterkarse, Busk-

Tom Thumb Kompakte planter med blomster i gule, orange og røde nuancer. Meget velegnet som kantplante, i altankasser, bede og stenpartier. Blomsterne kan spises og er dekorative i salater. Trives fint i mager og veldrænet jord. 93856

30 cm

Blomsterkarse, SlyngTropaeolum majus

1-årig 5 cm

200 cm

'Whirlybird Mahogny' Halvfyldte, propellignende rødbrune blomster på lave, buskede planter. Glimrende i bede og krukker. Blomsterne er spiselige og dekorative i salater. Frisk farveplet i haven eller på altanen. Læg frøene i blød et døgn i lunkent vand før såningen. 93864

Blomsterkarse, SlyngTropaeolum majus

1-årig 5 cm

200 cm

'Milkmaid' Herlige cremegule blomster med gyldent centrum. Fin at dyrke i f.eks. ampler, altankasser, op ad espalier og som bunddækkende plante. Blomsterne kan spises og er dekorative i salater. 93824

1-årig 5 cm

'Out of Africa' Farvestærk og populær sommerblomst i gule, orange og røde nuancer. Bladene er lysegrønne med hvide striber. Fin at dyrke i ampler, altankasser, op ad espalier og som bunddækkende plante. Blomsterne kan spises og er dekorative i salater. 93832

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

59-77-Blommor_2017-Dk.indd 60

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2016-10-24 18:41


kte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blomsterkarse, SlyngTropaeolum majus

75 cm

J F M A M J J A S O N D

5 cm

Blomsterkarse, SlyngTropaeolum majus

1-årig 200 cm

Blomsterkarse, SlyngTropaeolum majus

1-årig 5 cm

200 cm

1-årig

Blomster i gule, orange og røde nuancer. Fin at dyrke i f.eks. ampler, altankasser, op ad espalier og som bunddækkende plante. Blomsterne kan spises og er dekorative i salater. Trives fint i mager og veldrænet jord. Stor pose. 93785

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

um rf

Pa

Blåkant Nepeta × faassenii 30-40 cm

Aubrietia x cultorum Staude / flerårig

1 cm

10-12 cm

1 cm

10-12 cm

1 cm

2 cm

J F M A M J J A S O N D

Brændende kærlighed

90 cm

10 cm

1-årig 2 cm

J F M A M J J A S O N D

Lychnis chalcedonica L. Staude / flerårig

50 cm

Sød plante, lodret voksemåde med spædt løv og 1-2 cm brede, lyse, lavendelblå blomsterkugler. Kan også sås om efteråret for tidlig blomstring næste år. Bør så vinterdækkes. Trives bedst i veldrænet og velgødet jord, på et solrigt og beskyttet sted. 93410

Blåpude

Gilia capitata

1-årig

Herligt frodig og hurtigt voksende, kan blive meget høj og dækker hurtigt et stort areal. Bladende er dybt femtakkede, lysegrønne og udgør en fin baggrund for de klart gule, sommerfuglelignende, lidt frynsede blomster. Trives i velgødet og porøs havejord. 93776

Aubrietia x cultorum Staude / flerårig

Blåhoved

Tropaeolum peregrinum L.

Blåpude

Blomsterkarse, Sommerfugl 200-300 cm

5 cm

Blomster i gule, orange og røde nuancer. Fin at dyrke i f.eks. ampler, altankasser, op ad espalier og som bunddækkende plante. Blomsterne kan spises og er dekorative i salater. Trives fint i mager og veldrænet jord. 93784

J F M A M J J A S O N D

Glorius Gleam Fyldte blomster i gule, orange og røde nuancer på halvlange ranker. Fin at dyrke i ampler, altankasser, op ad espalier og som bunddækkende plante. Blomsterne kan spises og er dekorative i salater. Trives fint i mager og veldrænet jord. 93808

J F M A M J J A S O N D

Staude / flerårig

Brudeslør

Gypsophila elegans

40 cm

1-årig 1,5 cm

Velkendt og populær kantplante med sølvgrønne blade og lavendelblå blomster. Kaldes også for kattemynte, fordi katte elsker at rulle sig i den. Stort anvendelsesområde i haven, både som kantplante og i bedene. Trives i tør og let jord. 94284

'Blue Cascade' Rigt blomstrende, vintergrøn bunddækker. Giver lysende farvepletter forår og forsommer. Dens honningduft tiltrækker insekter. Fin i stenbedet og på skråninger. Trives i næringsrig, sandblandet og veldrænet jord. Blomstrer året efter såning. 93218

'Red Cascade' Rigt blomstrende, vintergrøn bunddækker. Giver lysende farvepletter forår og forsommer. Dens honningduft tiltrækker insekter. Fin i stenbedet og på skråninger. Trives i næringsrig, sandblandet og veldrænet jord. Blomstrer året efter såning. 93226

Velkendt, gammeldags og pålidelig plante. Den blomstrer med en samling ildrøde blomster i løbet af højsommeren. Fin i bedet og som snitblomst. Meget vejrbestandig, blomstrer pænt også i kolde og regnfulde somre. Trives i porøs jord, men er meget nøjsom. 95476

Sød og spæd. Planten breder sig med små blade på tynde stilke, hvilket gør den meget yndefuld at se på. De hvide blomster er små og passer fint i bed og potte. Kan også anvendes i sommerbuketter. Trives i en let og veldrænet jord i fuld sol. 95376

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gypsophila paniculata L.

90 cm

Chokoladeblomst Berlandiera lyrata

Staude / flerårig

0,5 cm

um rf

Pa

Brudeslør

Snowflake Let at dyrke. Fin i bedet og smuk som snitblomst, også som tørret evighedsblomst. Hvide, dobbelte blomster, næsten som små snebolde. Planten bliver med tiden ganske frodig. Meget nøjsom, når planten er vokset til. Blomstrer året efter såning. 93446

30 cm

Craspedia

'Choko Prince' Lækkert lysende gule blomster og stilke i en brun nuance. Blomsterne har en tydelig duft af chokolade. Passer bedst i potter på et varmt og beskyttet sted. 93449

Craspedia globosa

2-årig 4-5 cm

60 cm

Dahlia

Dahlia × pinnata 1-årig

3 cm

'Billy Buttons' Giver smalle, høje stilke med en klart gul, rund kugle i toppen. Smukke i bedet. God som frisk snitblomst, men kan også tørres. Taknemmelig i arrangementer og buketter, hvor den er meget markant i farve og form. Trives i porøs jord. 95232

50-60 cm

Dahlia Dahlia × pinnata

1-årig 8 cm

'Sunny Reggae' Farvestærk dahliasort med orange, røde og gule nuancer. Velegnet til potten eller bedet og er fin som snitblomst Sorten er tidlig og ganske robust, men tåler ikke frost. Topkap og fjern den første blomsterknop, så bliver de fyldigere. 93457

40 cm

1-årig

9 cm

'Redskin' Farvestærke, store, dobbelte blomster i blandede farver i smuk kontrast til det mørke rødglinsende løv. Tidlig og ganske robust. Topkap planterne og fjern den første blomsterknop, så bliver de fyldigere. Trives i muldrig, porøs jord. 93458

2017 NELSON GARDEN

Højde

61

Blomsterstørrelse

59-77-Blommor_2017-Dk.indd 61

2016-10-24 18:41


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Djævlen i busken

Nigella hispanica

90 cm

Dorotheanthus bellidiformis

5 cm

10-15 cm

J F M A M J J A S O N D

Dorotheanthus

1-årig

J F M A M J J A S O N D

Edderkoppeplante

Cleome hassleriana

1-årig 3 cm

90-100 cm

J F M A M J J A S O N D

Enkeblomst

Scabiosa atropurpurea

1-årig 12 cm

90 cm

Evighedsblomst, Kæmpe-

1-årig 3 cm

80 cm

1-årig 4 cm

'African Bride' Med sit sirlige løv og hvide blomster med mørke støvdragere og frøkapsler er blomsten sød og dramatisk på samme tid. Velegnet til såvel bedet som buketten. Frøkapslerne er meget dekorative og anvendelige i tørret tilstand. 95392

Mix Opsigtsvækkende, lav plante til bede og stenpartier. Små, tykke blade. Blomsterne er i de mest fantastiske nuancer af rosa, gult, orange, rødt og hvidt. Blomsterne er åbne i solskin og lukkede om aftenen og i dårligt vejr. Trives i let jord, tåler tørke. 93488

'Rose Queen' Meget smuk, ganske stor, men samtidig yndefuld. Blomsterstandene er store og luftige, og hele planten gør et sart indtryk. Blomstrer længe. Sorten har en delikat, lyserød farve. Løvet er frisk lysegrønt. Trives i næringsrig, porøs jord. 94340

'Snowmaiden', 'Black Knight' Stilfuld kontrast af blomster i hvid og dyb mørk rød, næsten sort. Fantastisk flot i alle sommerens buketter. Duften fra blomsterne tiltrækker humlebier, bier og sommerfugle. Har brug for støtte. Klip visne blomster af, kan også tørres til evighedsblomst. 94655

Xerochrysum bracteatum

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Fingerbøl

Digitalis purpurea L. 80-100 cm

Fladbælg, Flerårig

Lathyrus latifolius L. 2-årig

3 cm

100-150 cm

3 cm

Flaskegræskar

Lagenaria siceraria

Staude / flerårig

250 cm

Smuk og farvestærk i bedet, som snitblomst og til tørring. Planterne bliver høje med mange dobbelte blomster i lysende nuancer af gult, rødt, rosa, hvidt og orange. Trives i porøs og muldrig jord. Vandes mens planten er lille. 93704

Flittiglise

Impatiens walleriana 1-årig

30 cm

Flittiglise

Impatiens walleriana 1-årig

4 cm

30 cm

1-årig 4 cm

Stor og pragtfuld. Blandingen indeholder rosa og gullighvide farvetoner, hvor blomsterne kan være mere eller mindre tofarvede. Også smuk som snitblomst. Trives i de fleste jordtyper. Blomstrer året efter såning. Giftig. 93524

Fladbælg er nært beslægtet med den etårige ærteblomst, men er flerårig. Enestående smuk, blomstrer i rosa nuancer. Hurtigt voksende og rigt blomstrende. Sød i buketter. Dufter ikke. 95857

Dekorative frugter som plukkes om efteråret og hænges til tørring. Den vokser hurtigt op ad en væg eller et espalier på et solrigt sted. Trives i muldrig og velgødet jord et varmt sted, gerne i en stor krukke på terrassen/altanen. 93542

'Athena' F1 mix Blomstrer rigeligt, også placeret i skygge. Tåler en regnfuld og kold sommer. Dobbelte blomster med lodret voksemåde. Trives i velgødet, porøs jord; vandes rigeligt. Til udplantning eller som potteplante. 93554

'Cha Cha' F1 mixture Blanding af farver i røde, orange, laksefarvede og hvide blomster. Taknemmelig udplantningsplante. Blomstrer rigeligt selv i skyggen. Tåler også en regnfuld og kold sommer, men ikke frost. Fin som potteplante, kan plantes ud efter frost. 93559

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Floks, Sommer-

Phlox drummondii

30 cm

Fløjlsblomst

2 cm

Velduftende sommerflo s med store blomster i blandede farver. Ganske lav og velegnet som kantplante, i bede, stenpartier og altankasser. Kan sås på friland, men forspiring anbefales for at sikre tidligere blomstring. Trives i velgødet, porøs jord. 93590

62

Tagetes patula 1-årig

20 cm

Fløjlsblomst

Tagetes patula 1-årig

4 cm

'Bolero' Taknemmelig og let at dyrke. Giver rustrøde blomster med en varm, gulorange kant i varierende bredde omkring blomsterbladene. Blomstrer rigeligt, også i koldt/regnfuldt vejr, tåler en del frost. Bør forspires, mislykkes sjældent. Trives i velgødet jord, nøjsom. 95571

20 cm

Fløjlsblomst

Tagetes patula 1-årig

4 cm

'Boy o Boy' Taknemmelig og let at dyrke. Fyldte blomster, 5 cm store, i citrongule, orange og tofarvede nuancer. Blomstrer rigeligt, også i koldt/regnfuldt vejr, tåler en del frost. Bør forspires, mislykkes sjældent. Trives i velgødet jord, men nøjsom. 95579

15 cm

Fløjlsblomst

Tagetes patula 1-årig

2 cm

'Mowgli Orange' Sød minitagetes hvor blomsterne bliver ca. 2 cm i diameter. Sorten giver fyldige blomster i ren orange. Planten er lav og blomstre, selv i koldt og regnfuldt vejr. Glimrende i bede og krukker. Blomstrer rigt hele sommeren. 95589

20 cm

1-årig 4 cm

'Panther' Taknemmelig og let at dyrke. Sorten giver bronzerøde, fyldte blomster ca. 5 cm store. Blomstrer rigeligt, også i koldt/ regnfuldt vejr, tåler en del frost. Bør forspires, mislykkes sjældent. Trives i velgødet jord, men nøjsom. 95603

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

59-77-Blommor_2017-Dk.indd 62

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2016-10-24 18:41


kte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Fløjlsblomst

Tagetes patula

25 cm

J F M A M J J A S O N D

Fløjlsblomst

Tagetes patula 1-årig

4 cm

20 cm

J F M A M J J A S O N D

Fløjlsblomst, EstragonTagetes lucida

1-årig 4 cm

40 cm

J F M A M J J A S O N D

Fløjlsblomst, Opret

Tagetes erecta

1-årig 0,5 cm

50 cm

Fløjlsblomst, Opret

Tagetes erecta

1-årig 7 cm

35 cm

1-årig 7 cm

'Tiger Eyes' Taknemmelig og let at dyrke. Smuk med et fyldt, gyldent centrum og en mahognirød "kjole" af større blomsterblade. Blomstrer rigeligt, også i koldt/regnfuldt vejr, tåler en del frost. Bør forspires, mislykkes sjældent. Trives i velgødet jord, men nøjsom. 95619

'Yellow Boy' Taknemmelig og let at dyrke. Sorten giver gule, fyldte blomster ca. 4 cm store. Blomstrer rigeligt, også i koldt/regnfuldt vejr, tåler en del frost. Bør forspires, mislykkes sjældent. Trives i velgødet jord, men nøjsom. 95627

'Sweet Mace' Anvendes som krydderurt og til te. Både blomster og blade har duft og smag af estragon og anvendes friske eller tørrede. Kaldes også mexicansk estragon. Også fin i bedet eller i store krukker på terrasse/ altan. Trives bedst i en næringsrig og veldrænet jord. 95539

'Inca Gold' F1 Taknemmelig og let at dyrke. Giver store, meget fyldte og klart gule blomster. Blomsterne sidder godt fri af løvet. Blomstrer rigeligt, også i koldt/regnfuldt vejr, tåler en del frost. Bør forspires, mislykkes sjældent. Trives i velgødet jord, men nøjsom. 95635

'Vanilla' F1 Taknemmelig og let at dyrke. Giver store, fyldte blomster i herlig cremehvid farve. Blomstrer rigeligt, også i koldt/regnfuldt vejr, tåler en del frost. Bør forspires, mislykkes sjældent. Trives i velgødet jord, men nøjsom. 95643

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Fløjlsblomst, Smalfliget Tagetes tenuifolia

20 cm

Fløjlsblomst, Smalfliget Tagetes tenuifolia

1-årig 1 cm

20-30 cm

Forglemmigej

Myosotis sylvatica

1-årig 1 cm

15 cm

Frøkenhat

Zinnia elegans 2-årig

0,7 cm

60 cm

Frøkenhat

Zinnia elegans 1-årig

7 cm

80 cm

1-årig 7 cm

'Lemon Star' En herlig lille tagetes med citrongule blomster, der er ca. 2 cm i diameter. Buskagtig voksemåde, fi tfli et løv og rigelig blomstring. Glimrende kantplante og dekorativ som blomstrende lav hæk. 95555

'Tangerine Gem' De fintfligede blade har en skarp, krydret citronsmag, gode til salat og fisk. Blomsterne anvendes i salater og til dekoration. Vokser i pudeform og bliver helt dækket med små, enkelte, orange blomster. Robust, vandes ved tørke. 95563

'Blue Ball' Velkendt og populær plante med blå, stjerneformede blomster og en lav, kompakt voksemåde. Trives på både skyggefulde og solrige steder. Fin som kantplante og dekorativ sammen med tulipaner. Trives i de fleste jordtyper, gerne lidt fugtige, men ellers nøjsom. 93608

'Envy' Herlig limegrøn farve. Et pragtfuldt indslag i bedet og flot i samplantninger. Letdyrket og taknemmelig, let at forspire. Pluk visne blomster væk løbende. Trives i næringsrig, porøs plantejord. Vandes ved tørke. 95977

Den har en stiv, lodret stilk med en eller fl re velformede fyldte blomster i toppen. Farvestærkt indslag i bede og potter. Fin og holdbar snitblomst. Blanding i mange farver med store georginelignende blomster. Trives i velgødet og næringsrig jord. 95985

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Frøkenhat

Zinnia elegans

60 cm

Frøkenhat

Zinnia elegans 1-årig

5 cm

'Pop Art Gold & Red' Sej dahliablomstrende Zinnia i gul med røde striber. Flot indslag i bedet også flot i sammenplantninger. Nem at dyrke og taknemmelig, let at forkultivere. Fjern visne blomster løbende så blomstrer den hele sommeren. Trives i næringsrig, løs plantejord. Vand ved tørke. 95997

40 cm

Frøkenhat

Zinnia elegans 1-årig

5 cm

'Sunbow Purple' Køn sommerblomst med lang blomstringstid. Den har en stiv, lodret stilk med en eller flere fyldte blomster i toppen. Skærer man kviste af, forgrener den sig. Farvestærkt indslag i bede og potter. Holdbar snitblomst. Sorten er lav og har violette blomster. 96009

70 cm

Frøkenhat

Zinnia haageana 1-årig

7 cm

'Zinderella Peach' Meget dobbelt frøkenhat, som fanger blikket i orange og rosa nuancer. Fin mørk i midten, som skaber kontrast. Visse blomster bliver enkle. Letdyrket og taknemmelig. Udmærket snitblomst. 96010

45 cm

4 cm

Frøkenhat Zinnia elegans

1-årig

'Soleado' Særdeles rigt blomstrende frøkenhat med enkle blomster. De orange kronblade har guldgule kanter og en intensiv mahognirød ring omkring midten. Et farverigt indslag i bede og potter. Holdbar snitblomst. 96014

40 cm

1-årig

5 cm

'Sunbow mixed' Stiv, lodret stilk med en eller flere velformede, fyldte blomster i masser af farver i toppen. Et farvestærkt indslag i bede og potter, desuden en fin og meget holdbar snitblomst. Trives i næringsrig, porøs plantejord. 96017

2017 NELSON GARDEN

Højde

63

Blomsterstørrelse

59-77-Blommor_2017-Dk.indd 63

2016-10-24 18:42


J F M A M J J A S O N D

Gråblad

Senecio cineraria

20 cm

Eschscholzia californica

30 cm

J F M A M J J A S O N D

Guldvalmue

1-årig

J F M A M J J A S O N D

Guldvalmue

Eschscholzia californica 1-årig

5 cm

20 cm

J F M A M J J A S O N D

um rf

Heliotrop

Pa

J F M A M J J A S O N D

Heliotropium arborescens L. 1-årig

5 cm

40 cm

Hindebæger, Vinget Limonium sinuatum

1-årig 10 cm

60 cm

1-årig 0,5 cm

'Silver Dust' Meget dekorative blade som er ensartet sølvgrå og lodne. Kan kombineres med alle farver og give en fin effekt. Tåler meget sol, velegnet til altankasser, krukker og som kantplante i bede. Trives i velgødet, porøs jord, men er ganske nøjsom. 95208

Farvestærk med et valmuelignende udseende i orange nuancer. Smuk i bedet og fin til snit, hvis den plukkes i knop. Blomsterne lukker sig, når aftenen falder på. Letdyrket og nøjsom. Trives bedst i mager jord, vil gerne vandes under tørke. 95516

'Rosa Romantica' Smuk sommerblomst i romantiske, rosa nuancer. Blomstrer rigeligt hele sommeren. Blomsterne lukker sig om aftenen. Taknemmelig i bede, fi og holdbar som snitblomst, hvis den plukkes i knop. 95524

'Marine' Velduftende plante med store, violetblå blomsterklaser. Bladene er dybgrønne og grove, planten lodret med skud fra basis. Den skal forspires og det tager ganske lang tid, men er rigeligt besværet værd. Trives i velgødet og muldrig jord. 93644

Mix Meget farvestærk, kan anvendes både som frisk snitblomst og tørret som evighedsblomst. Farven er intens, blomsterne er små men samlede og giver et fyldigt indtryk. Kan sås på friland på gode steder, men bør forspires. Trives i sandblandet jord. 94976

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Hjelmbønne

Lablab purpureus 250-300 cm

Husløg

Sempervivum 1-årig

6-10 cm

Linum usitatissimum L. Staude / flerårig

Hør, Spind-

70 cm

2 cm

Ipomoea Ipomoea quamoclit

1-årig 200 cm

Jernurt, Kæmpe-

Verbena bonariensis 1-årig 120 cm

1-årig 5 cm

Fascinerende slyngplante med rosalilla, duftende blomster samt dekorative, mørke purpurfarvede bælge (kan spises kogte). Glimrende espalierplante. Trives i næringsrig, veldrænet jord på et solrigt, læfyldt, beskyttet sted. 93656

Glimrende f.eks. på mure, gærder, stenbede og tørvetage, men også i bede, potter, kummer og store fade med smukke sten. Trives i fuld sol, gerne et åbent sted. Kræver veldrænet jord. Tåler tørke. Blomstrer første gang nogle år efter såning. 95655

Køn og letdyrket evighedsblomst med smukke blå blomster. Det er dog de brune frøkapsler, der bruges som evighedsblomster. Stilken er smal med et tyndt løv. Blomsterne sidder i lodrette, kvastlignende stande. Nøjsom, men gerne porøs jord. 93954

'White Feather' Slyngplante hvis tynde, fjerformede blade kan blive op til 10 cm lange. Klokkeformede blomster med hvide, stjernelignende kronblade. Meget populær hos fugle og sommerfugle. Glimrende i potter på altanen og i udestuen. 95869

Flot sommerblomst, som er en udfordring at dyrke. Er flerårig, men dyrkes her som etårig. Blomstrer med violette blomster på høje stængler. Bladene er lancetformede og mørkegrønne. En favorit sammen med høje georginer 95813

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Jomfruen i det grønne Nigella damascena L.

45 cm

Jomfruskørt

4 cm

'Miss Jekyll' Let at dyrke. Sart løv og kønne, små, blå blomster, der efterfølges af dekorative frøstande, som kan bruges i tørrede buketter. Køn i bede og buketter, også som frisk snitblomst. Nøjsom, men trives bedst i muldrig, porøs jord. 93698

64

Convolvulus tricolor L.

1-årig

20-30 cm

Physalis alkekengi franchetii 1-årig

5 cm

Mix Sød og tuedannende bedplante med trefarvede blomster i milde, fint afstemte farver i lyserødt, lyseblåt og hvidt. Blomsten er tragtformet, ca. 5 cm stor, og lukker sig om natten samt i dårligt vejr. Fin som kantplante. Trives i de fleste jordtyper. 93404

60 cm

5 cm

Kamille

Matricaria chamomilla

Staude / flerårig

Let at dyrke. Får lysende, orangerøde ”lygter”, som omgiver de små uanselige blomster. Har en lidt diffus voksemåde. Høstes til tørring, når "lygterne" er blevet orange. Meget nøjsom, men giver flest ”lygter”, når den dyrkes et solrigt sted i kalkholdig jord. 93692

50 cm

Katost, Almindelig

Malva sylvestris 100 cm

Stærkt aromatisk plante, der frøsår sig let. Dens medicinske effekter er inflammationshæmmende, krampeløsende mv. Forgrenet voksemåde. Blomstrer med små, margeritlignende blomster. Nøjsom, trives i de fleste jordtyper på solrige steder. 93728

4 cm

2-årig

'Purple Satin' Katost med glinsende, smukke blomster. Lige velegnet til bede som mere naturlige omgivelser. Gammel lægeplante. Trives i næringsrig og veldrænet jord på et beskyttet sted. Kan dyrkes som staude på lune steder. 94164

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

59-77-Blommor_2017-Dk.indd 64

Jødekirsebær

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2016-10-24 18:42


kte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kattunblomst

Schizanthus pinnatus

40 cm

J F M A M J J A S O N D

Kinesisk hundetunge

Cynoglossum amabile 1-årig

3 cm

40 cm

J F M A M J J A S O N D

Klokke, Smalbladet

Campanula persicifolia L.

1-årig 1 cm

40-80 cm

5 cm

J F M A M J J A S O N D

Klokkehonningurt

Phacelia campanularia

Staude / flerårig

20 cm

Klokkeranke

Cobaea scandens

1-årig

200-400 cm

2,5 cm

1-årig 7 cm

Dr.Badger´s hybrids Blomstringsvillig. Blanding af violette, rosa, gule og hvide nuancer i forskellige kombinationer, mange flerfarvede. Letdyrket bedplante, smukkest dyrket i grupper. Også smuk i potter, krukker og altankasser. Trives bedst i en porøs, sandet og muldrig jord. 93536

'Firmament' Letdyrket og taknemmelig med små, klart blå, stjerneformede blomster og en lodret voksemåde. Blomstrer stort set gennem hele sommeren. Dekorativ som kantplante i bedet og anvendelig i buketter. Ikke særligt krævende mht. jord, trives også på skyggefulde steder. 93614

Dejlig eng- og haveblomst. Lige i tide til midsommerens buketter springer de første klokker ud i toppen. En oplagt plante på naturgrunden, velegnet til forvildning. 93392

Lille og sød med smukke dybblå blomster. Blomstrer rigeligt og passer glimrende som kantplante, eftersom den har en afrundet, busket voksemåde. Lokker bier og andre insekter til, hvilket giver liv i haven. Trives i de fleste jordtyper, ganske nøjsom. 93740

Populær og hurtigt voksende. De klokkelignende blomster er dybt blåviolette og meget dekorative. Glimrende på terrasse og altan et solrigt sted. Kræver opbinding. Kan dyrkes som potteplante i et solrigt vindue. Trives i gødet, porøs jord. 93752

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Klokketræ

Abutilon x hybridum

50 cm

Kniplingsblomst

Trachymene caerulea (Didiscus Staude / flerårig

4 cm

60 cm

Kornblomst

Centaurea cyanus

1-årig 7-8 cm

60-80 cm

Kornblomst

Centaurea cyanus 1-årig

3 cm

80 cm

Kornblomst

Centaurea cyanus 1-årig

3 cm

70 cm

1-årig 3 cm

En gammeldags, letdyrket, sød potteplante. Bladene minder om små ahornblade, blomsterne om hibiscus, men mere klokkelignende. Farven kan variere fra rødt til gult, med en og anden orange mellemtone. Trives et solrigt sted i god jord. 93746

caeruleus

'Black Boy' Velkendt vild blomst. Havetyperne fås i forskellige farver og har større blomster end den vilde art. Denne sort har blomster i en mørk purpur. Letdyrket med en yndefuld sammenvævet voksemåde. Trives i næringsrig, veldrænet jord, men er nøjsom. Fin som evighedsblomst. 93362

'Blue Boy' Vidunderlig i buketter og let at dyrke. Den vokser hurtigt og begynder at blomstre tidligt på sæsonen. Så om efteråret for at få blomster til næste midsommer. Trives i næringsrig, veldrænet jord, men er ellers nøjsom. Fin som evighedsblomst. 93368

Mix Populær, gammeldags sommerblomst, også fin i buketter. Dobbelte blomster i rosa, røde, hvide og blå nuancer. Letdyrket og smuk farveplet i haven. Trives i næringsrig, veldrænet jord, men er ellers nøjsom. Fin som evighedsblomst. 93374

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lace Mixture Se gerne nærmere på denne smukke blomst. Ligesom små spidsparasoller giver den en romantisk touch til bede og buketter. Dufter herligt og lokker både sommerfugle og bier til haven. Kan behøve støtte. Klip visne blomster bort efter behov. 93397

Kornblomst

Centaurea cyanus

40 cm

Kornblomst

Centaurea cyanus 1-årig

3 cm

70-80 cm

'Polka Dot' Populær, gammeldags sommerblomst, også fin i buketter. Blomster i rosa, røde, violette og blå nuancer samt hvidt. Sorten har en buskagtig voksemåde. Letdyrket og smuk farveplet. Trives i næringsrig, veldrænet jord, men er ellers nøjsom. Fin som evighedsblomst. 93380

Kronokseøje Glebionis coronaria

1-årig 3 cm

'Classic Romantic' Søde blomster i lyserøde nuancer dejlige i sommerens buketter. Sorten er hurtigt voksende og blomstrer tidligt på sæsonen. De enkelte blomster visner hurtigt, men nye blomster dannes hele sommeren. Så i efteråret for at få blomster til næste midsommer. 93387

80 cm

um rf

Lavendel Lavandula angustifolia

1-årig 5 cm

Letdyrket og taknemmelig. Har et fi tfli et, dekorativt løv. Blandingen indeholder mere eller mindre fyldte hvide og gule blomster samt forskellige tofarvede kombinationer. Meget smuk og holdbar snitblomst. Trives bedst i velgødet havejord. 93764

Pa

40 cm

Staude / flerårig

Velduftende og smuk. Tiltrækker bier og sommerfugle. Blomsterne anvendes bl.a. i krydderblandingen 'Herbes de Provence' samt i i potpourrier og duftposer. Blomsterne er lavendelblå, fin i staudebedet. Trives i porøs og varm jord. Blomstrer året efter såning. 93882

Lavendel Lavandula angustifolia 30-35 cm

Staude / flerårig

'Ellagance Ice' Fantastisk velduftende og smuk krydderurt, som tiltrækker bier og sommerfugle. Blomsterne er hvide og dekorative i staudebedet. Trives i porøs og varm jord. 93888

2017 NELSON GARDEN

Højde

65

Blomsterstørrelse

59-77-Blommor_2017-Dk.indd 65

2016-10-24 18:42


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pa

Lavendel, SommerLavandula multifida

um rf

Levkøj, SommerMatthiola incana

1-årig

40 cm

J F M A M J J A S O N D

Pa

um rf

50-70 cm

J F M A M J J A S O N D

Lobelie, HængeLobelia erinus

1-årig 2 cm

5-10 cm

J F M A M J J A S O N D

Lobelie, HængeLobelia erinus

1-årig 1 cm

5-10 cm

Lobelie, KantLobelia erinus

1-årig

1 cm

10 cm

1-årig 1 cm

'Spanish Eyes' En rigt blomstrende sommerlavendel med herlig duft. Blomsterne er smukt blålilla. Trives i næringsrig, sandblandet og veldrænet jord på et beskyttet sted. Dyrkes som etårig. 93900

'Ten Week' Duftende og rigt blomstrende, også smuk til snit. Lodrette blomsterstængler med blomsterne tæt langs stilken. En lavt voksende sort. Blandingen indeholder nuancer af gullighvidt, mørkviolet, rosa og rødt. Trives i velgødet, porøs jord. 94140

'Red Cascade' Anvendes hovedsageligt som kantplante i bede, altankasser, krukker og potter. Smuk sort med en kraftig, hængende voksemåde, lysegrønt løv og rødviolette blomster med et hvidt øje. Trives bedst i en næringsrig, veldrænet jord. 93966

'Saphir' Anvendes hovedsageligt som kantplante i bede, altankasser, krukker og potter. Smuk sort med en kraftig, hængende voksemåde, lysegrønt løv og klart blå blomster med et hvidt øje. Trives bedst i en næringsrig, veldrænet jord. 93974

'Crystal Palace' Anvendes hovedsageligt som kantplante i bede, altankasser, krukker og potter. Populær sort med kompakt voksemåde, mørkegrønt løv og masser af intenst blå blomster. Trives bedst i en næringsrig, veldrænet jord. 93990

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lobelie, Kant-

Lobelia erinus

10 cm

Løvemund, Have-

Antirrhinum majus 1-årig

1 cm

40 cm

Løvemund, Have-

Antirrhinum majus

1-årig 3 cm

80 cm

Mamelukærme

Lavatera trimestris L.

1-årig 3 cm

60 cm

Mamelukærme Lavatera trimestris L.

1-årig

8 cm

60 cm

1-årig 8 cm

'Snowball' Anvendes hovedsageligt som kantplante i bede, altankasser, krukker og potter. Planten har en kompakt voksemåde. Hvid lobelia er desværre svær at få helt sortsren. Bliv derfor ikke forbavset hvis et par af blomsterne er blå. Trives bedst i en næringsrig, veldrænet jord. 94006

Cheerio F2 Klassisk sommerblomst. Sorten indeholder nuancer af gult, rødt, hvidt og rosa. Glimrende både i krukker og sommerblomstbede. Velegnet til snit. Trives bedst i en næringsrig og veldrænet jord. Vandes ved tørke. 93912

Klassisk sommerblomst. Blandingen indeholder nuancer af gult, rødt, hvidt og rosa. Glimrende både i krukker og sommerblomstbede. Velegnet til snit. Trives bedst i en næringsrig og veldrænet jord. Vandes ved tørke. 93919

'Mont Blanc' Kraftfuld og letdyrket. Sorten er prisbelønnet for sine gode egenskaber såsom blomsterrigdom, holdbarhed og usædvanligt smukke, hvide, store, tragtformede blomster. Smuk i buketter. Nøjsom, trives i de fleste jordtyper, gerne næringsrig og veldrænet. 94172

'Silver Cup' Kraftfuld og letdyrket. Sorten er prisbelønnet for sine gode egenskaber såsom blomsterrigdom, holdbarhed og usædvanligt smukke, dybtrosa, let tragtformede blomster. Smuk i buketter. Nøjsom, trives i de fleste jordtyper, gerne næringsrig og veldrænet. 94180

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Marieklokke

Campanula medium L.

70 cm

6 cm

Giver en masse klokker langs en stabil og lodret stilk. Klokkerne i hvidt, rosa og dybt blå sidder på korte skafter tæt langs stilken. Blomstrer året efter såning. Holdbar og smuk i buketter. Nøjsom, trives i de fleste jordtyper, gerne porøs, muldrig jord. 94196

66

Marietidsel

Silybum marianum 2-årig

100-140 cm

Matrem

Tanacetum parthenium 1-årig

8 cm

Smuk og kraftig plante, der giver en flot højde til bedet. Bladene er fint hvidstribede. Kaldes for vild artiskok i Frankrig, da blomsterstandene kan koges og spises. Gammel lægeplante. 94200

20 cm

Mimose, Følsom-

Mimosa pudica 1-årig

1,5 cm

'Snowball' Lille og fin, meget velegnet som kantplante i bede og stenpartier. Kompakt og lavstammet. Den bliver oversået med små, hvide, meget fyldte blomster. Bør forspires, men kan også sås på friland på solrige steder. Trives bedst i næringsrig jord, men er ellers nøjsom. 94204

25 cm

Mix, Engblomster Nelson Mixture

1-årig 1,5 cm

40-75 cm

Køn lille potteplante, som folder sine blade sammen ved berøring, og folder dem ud igen efter nogle minutter. Blomsterne er uldne, lyserøde kugler på korte skafter, bladene er grågrønne. Letdyrket og taknemmelig. Trives i næringsrig jord et lyst sted. 95192

Staude / flerårig

En fin blanding af blomster, som hører hjemme på blomsterenge, bl.a. kløver, margerit, kornblomst, farvegåseurt og nyserøllike. Blomsterne slås først af sidst på sommeren, de skal have lov at kaste deres frø. 93266

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

59-77-Blommor_2017-Dk.indd 66

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2016-10-24 18:42


kte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mix, Evighedsblomster Nelson Mixture

80 cm

40-75 cm

100-200 cm

Mix, Sommerblomster Nelson Mixture

1-årig

J F M A M J J A S O N D

Mix, Slyngplanter Nelson Mixture

1-årig

J F M A M J J A S O N D

Mix, Honningblomster Nelson Mixture

1-årig

J F M A M J J A S O N D

40-70 cm

Mix, Sommerblomster Nelson Mixture

1-årig

40-70 cm

1-årig

Planter der egner sig til tørring; bl.a. solvinge og hindebæger. Farverne og formerne er mange, velegnede til blandede, tørrede buketter. De forskellige sorter skal alle høstes, lige når de er sprunget ud. Trives i velgødet og porøs jord. Vandes ved tørke. 93272

Nyttig og smuk blanding af udvalgte sorter, der kan tiltrække og give nektar til bier. Bier er nødvendige for bestøvning i haven. Indeholder bl.a. reseda, hjulkrone, alm. honningurt og trompetkatost. Trives i porøs, muldrig jord, men flere sorter er nøjsomme. 93254

Pragtfuld blomstrende blanding af højtvoksende slyngplanter med bl.a. ærteblomst, pragtsnerle og blomsterkarse. Velegnet til mure, stakitter og espalierer. Planterne kræver støtte. Kan dyrkes i krukke. Trives bedst i gødet, porøs jord, men er nøjsomme. 93260

Hyggelig blanding med flere af vores elskede sommerblomster. F.eks. kornblomst, morgenfrue, asters, frøkenhat, romersk ridderspore m.fl. Herligt dekorativ farveplet i bedet og i vasen. Trives i næringsrig og veldrænet jord. 93278

Hyggelig blanding med fl re af vore elskede sommerblomster som kornblomst, morgenfrue, asters, frøkenhat, romersk ridderspore m.fl. Herligt dekorativ farveplet både i bedet og i vasen. Trives i næringsrig og veldrænet jord. Stor pose. 93279

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mix, Sommerblomster Blue Shades 40-75 cm

Mix, Sommerblomster Pink Shades

1-årig

40-75 cm

Morgenfrue

Calendula officinalis

1-årig

50 cm

Morgenfrue

Calendula officinalis 1-årig

7 cm

50 cm

Morgenfrue

Calendula officinalis 1-årig

7 cm

45 cm

1-årig 7 cm

Fantastisk blanding udelukkende i blå og violette nuancer. Et herligt indslag i et farveafstemt bed. Indeholder letdyrkede sorter med forskellig blomstringstid, hvilket sikrer lang blomstring. Trives bedst i porøs og muldrig jord, men mange af sorterne er nøjsomme. 93290

Fantastisk blanding udelukkende i lyserøde og mørkrosa nuancer. Herligt indslag i et farveafstemt bed. Indeholder letdyrkede sorter med forskellig blomstringstid, hvilket sikrer lang blomstring. Trives i porøs og muldrig jord, men mange af sorterne er nøjsomme. 93296

Blomstringsvillig og letdyrket. Blomster i lysende nuancer af gult, abrikos og orange. Smuk i bedet og køkkenhaven. Velegnet til snit. Spiselige dekorative blomsterblade. Frøsår sig villigt. Trives bedst i næringsrig og veldrænet jord, men er ellers nøjsom. 94876

Blomstringsvillig og letdyrket. Blomster fra lysegul over abrikos til mørk orange. Smuk i bedet og køkkenhaven. Velegnet til snit. Spiselige dekorative blomsterblade. Frøsår sig villigt. Trives bedst i næringsrig og veldrænet jord, men er ellers nøjsom. Stor pose. 94877

'Bronzed Beauty' Letdyrket, rigt blomstrende morgenfrue med iøjnefaldende farve. Smuk at dyrke i bedet og i køkkenhaven. Velegnet til snit. Kronbladene er spiselige og dekorative i salater og drinks mv. Fin snitblomst. 94892

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Morgenfrue

Calendula officinalis

20 cm

Morgenfrue

Calendula officinalis 1-årig

6 cm

Daisy Citrus Mix Herlig farvekombination af sorterne ’Apricot Daisy’, ’Lemon Daisy’ og ’Orange Daisy’. De er lavt voksende og fine i potter og som kantplante i bede, eller hvorfor ikke i køkkenhaven! Spiselige blomsterblade. 94900

30 cm

Morgenfrue

Calendula officinalis 1-årig

6 cm

'Fiesta Gitana' Blomstringsvillig og letdyrket. Fyldte blomster i nuancer af gul, abrikos og orange. Smuk at dyrke i bedet og i køkkenhaven. Fin til snit. De farvestærke blomsterblade kan spises. Sår sig selv. Trives bedst i næringsrig og veldrænet jord, men er ellers nøjsom. 94908

60 cm

Morgenfrue

Calendula officinalis 1-årig

7 cm

'Orange Porcupine' En pragtfuld, fyldtblomstrende sort med lysende farve. Smuk at dyrke i bedet og i køkkenhaven. Ideel til snit. Blomsterbladene kan spises og er dekorative i salater og drinks. 94916

50 cm

Morgenfrue

Calendula officinalis 1-årig

7 cm

'Pacific Beauty' Blomstringsvillig og letdyrket. Fyldte blomster i nuancer af gult, abrikos og orange. Smuk i bedet og køkkenhaven. Velegnet til snit. Spiselige dekorative blomsterblade. Frøsår sig villigt. Trives bedst i næringsrig og veldrænet jord, men er ellers nøjsom. 94924

50-70 cm

1-årig

7 cm

'Pink Surprise' Blomstringsvillig og letdyrket med blomster, der skifter fra orange til abrikos. Smuk i bedet og køkkenhaven. Velegnet til snit. Spiselige dekorative blomsterblade. Frøsår sig villigt. Trives bedst i næringsrig og veldrænet jord, men er ellers nøjsom. 94932

2017 NELSON GARDEN

Højde

67

Blomsterstørrelse

59-77-Blommor_2017-Dk.indd 67

2016-10-24 18:42


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Morgenfrue

Calendula officinalis 65-75 cm

Calendula officinalis

7 cm

50 cm

J F M A M J J A S O N D

Morgenfrue

1-årig

J F M A M J J A S O N D

Natlys, Krybende-

Oenothera macrocarpa 1-årig

7 cm

15 cm

J F M A M J J A S O N D

9 cm

Nellike, Studenter-

Dianthus barbatus

Staude / flerårig

40 cm

Nellike, StudenterDianthus barbatus

2-årig 2 cm

40 cm

2-årig 2 cm

'Snow Princess' Dobbelt morgenfrue i lysegule næsten hvide nuancer. Midten er mørk eller kremfarvet. Spiselige kronblade, dekorative i salater. Trives i næringsrig og veldrænet jord, men er nøjsom. 94933

'Radio' Blomstringsvillig og letdyrket. Fyldte blomster med lange kronblade i ren orange. Smuk at dyrke i bedet og i køkkenhaven. Velegnet til snit. Spiselige dekorative blomsterblade. Frøsår sig villigt. Trives bedst i næringsrig og veldrænet jord, men er ellers nøjsom. 94940

Lille, flerårig plante med krybende voksemåde. Planten får masser af store, gule, tragtformede blomster. Velegnet i stenpartier, på skråninger og forrest i bede. Blomstrer som regel året efter såning, men kan blomstre allerede første år ved såning tidligt om foråret. 94220

Mix Populær, gammeldags plante i nuancer af rødt, hvidt og rosa, flere tofarvede. Meget holdbar snitblomst. Bliver gerne flerårig, da den sår sig selv. Pas på du ikke luger de selvsåede frøplanter væk. Trives i næringsrig, fugtig jord. 93422

'Herald of Spring' Populær, gammeldags plante i rosa, fløjlsrødt, hvidt og mange forskellige tofarvede kombinationer. Meget holdbar snitblomst. Bliver gerne flerårig, da den sår sig selv. Pas på du ikke luger de selvsåede frøplanter væk. Trives i næringsrig, fugtig jord. 93428

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Nierembergie

Nierembergia linariifolia

20 cm

Nikkeknop

Rhodanthe manglesii 1-årig

1,5 cm

30-40 cm

Okseøje

Chrysanthemum carinatum 1-årig

2,5 cm

60 cm

Okseøje, Hvid

Leucanthemum vulgare

1-årig 6 cm

70 cm

6 cm

Okseøje, Kron-

Glebionis carinata Staude / flerårig

55 cm

1-årig 6 cm

'Purple Robe', 'White Robe' Charmerende sommer blomst med en udbredt voksemåde. Mod et skørte, af smukt grønt løv blomstrer de skålformede blomster i lilla/hvid i efteråret. Lad dem dekorere i hængende potter, kurve og altankasser eller dekorere bedes kant de er søde, uanset hvor de vokser frem. 94295

Køn og letdyrket evighedsblomst i en blanding af rosa nuancer. Der sidder flere let nikkende blomster for enden af en spæd stilk. Meget køn i forskellige typer arrangementer. Ganske skrøbelig, håndteres med forsigtighed. Nøjsom, men foretrækker en porøs jord. 95200

Let at dyrke. Bladene er mørkegrønne og fintfligede. Giver en masse farver som gult, rosa, rødt og hvidt i forskellige kombinationer med et dekorativt brunt øje i midten. Fin i bedet og til snit. Trives i de fleste typer jord, gerne porøs og muldrig. 94960

'Maikönigin' Velkendt og traditionel. Smuk i bede og i alle sommerens blomsterbuketter. Flerårig plante som godt kan forvilde sig i et hjørne af haven. Denne sort har usædvanligt store, hvide blomster. Ganske nøjsom, tåler tørke når planterne er vokset godt til. 94772

'German Flag' Letdyrket, fin i bedet og til snit. Langsom tilvækst i starten, men giver smukke, fyldige planter med mørkegrønne fi tfl gede blade. De tofarvede blomster giver en klar og varm farveeffekt. Trives bedst i en veldrænet, nærings- og muldrig jord. 94968

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Papirblomst

Xeranthemum annuum

45 cm

3 cm

Meget smuk evighedsblomst med silkeglinsende blomster. Blandingen indeholder rosa, lilla og hvide nuancer af dobbelte blomster. De vajer blidt i vinden, eftersom stilken er ganske spinkel, men sej. Trives i porøs, sandblandet jord. 94332

68

Passionsblomst, Blå Passiflora caerulea L.

1-årig

200-300 cm

7 cm

Staude / flerårig

Spændende potteplante. Bør dyrkes op ad espalier eller bue. Blomsterne er store med et usædvanligt udseende, hvide med mørkt centrum og en krans af blåt ”hår”. Vandes rigeligt og gødes gennem hele sommeren. Stilles køligt og lyst om vinteren. 94356

Pelargonie

Pelargonium x hortorum

30 cm

Pelargonie

Pelargonium x hortorum 1-årig

2,5 cm

'Inspire Pink' F1 Potte- og udplantningsplante. Kan overvintre lyst og køligt (5°C). Giver masser af blomsterstande, kan have op til 15-20 blomster samtidigt. Kompakt voksemåde med mange skud nede fra basis. Tidligt blomstrende. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 94384

35 cm

Pelargonie

Pelargonium x hortorum 1-årig

2,5 cm

'Inspire Scarlet' F1 Potte- og udplantningsplante. Kan overvintre lyst og køligt, ved 5°C. Giver masser af blomsterstande, kan have op til 15-20 blomster samtidigt. Kompakt voksemåde med mange skud nede fra basis. Tidligt blomstrende. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 94400

35 cm

1-årig 2,5 cm

'Inspire White' F1 Potte- og udplantningsplante. Kan overvintre lyst og køligt, ved 5°C. Giver masser af blomsterstande, kan have op til 15-20 blomster samtidigt. Kompakt voksemåde med mange skud nede fra basis. Tidligt blomstrende. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 94408

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

59-77-Blommor_2017-Dk.indd 68

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2016-10-24 18:42


kte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Petunia

Petunia hybrida

30 cm

J F M A M J J A S O N D

Petunia

Petunia hybrida 1-årig

9 cm

25 cm

J F M A M J J A S O N D

Petunia

Petunia hybrida 1-årig

9 cm

25 cm

J F M A M J J A S O N D

Petunia

Petunia hybrida 1-årig

8 cm

30 cm

Petunia, Hænge-

Petunia hybrida 1-årig

9 cm

30 cm

1-årig 6 cm

'Cascade Orchid Mist' F1 Velkendt udplantningsplante, som passer godt i altankasser, krukker og ampler. Denne sort får dobbelte blomster i herlige pastelfarver. Trives i porøs plantejord, gødes jævnligt. Sorten blomstrer rigeligt. 94528

'Glorius' F1 Populær og velkendt udplantningsplante. Blomsterne er store og fyldte, med kronblade der har lidt frynsede og meget krusede kanter. Blomstrer rigeligt og er mest velegnet til altankasser og potter. Trives i porøs plantejord. 94544

'Dreams Wild Rose' F1 Mix Rigt blomstrende petunia med en kompakt voksemåde i blandede rosa toner. Velegnet både i bede, altankasser og ampler. Trives i løs plantejord og jævnlig næring. 94547

'Purple Pirouette' F1 Velkendt udplantningsplante, som passer godt i altankasser, krukker og ampler. Her i en lækker farvekombination af dybt violette blomster med en rent hvid, bølget spidskant. Blomsterne er dobbelte, ca. 10 cm store og meget vejrbestandige. 94616

'Showers Burgundy' Smuk og rigt blomstrende sort med vejrbestandige blomster i en herlig farve. Vokser først lidt lodret, men får senere 50-60 cm lange ranker og en hængende voksemåde. Fin i ampler, krukker, altankasser og som bunddække. 94560

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Petunia, Mini-

Petunia hybrida

10-15 cm

Portulak, Sol-

Portulaca grandiflora 1-årig

4 cm

15 cm

Portulak, Sol-

Portulaca grandiflora 1-årig

3 cm

15 cm

Pragtsnerle

Ipomoea tricolor 1-årig

3 cm

300 cm

Prydgræs

Festuca 1-årig

7 cm

15-30 cm

Staude / flerårig

'Fantasy' F1 Lille petunia med kompakt voksemåde. Giver masser af blomster. Velegnet både i bede, altankasser, krukker og ampler. Blandingen giver mindst fem smukke farver. Trives i porøs plantejord, der jævnligt gødes. 94536

'Happy Trails' mix Letdyrket plante i en farvestærk blanding. Sorten har store og smukke dobbelte blomster. Hængende vækst med små blade. Trives på tørre, næsten umulige steder. Perfekt i stenpartier og på mure. Blomstrer længe. Blomsten lukker sig, når solen går ned. 94633

'Kariba' F2 Elsker tørre steder. Store, dobbelte blomster i klare farver. Krybende voksemåde med små blade. Blomsten lukker sig, når solen går ned. Kan sås på friland, men giver bedst resultat ved forspiring. Trives i de fleste jordtyper, også sandjord. 94636

'Heavenly Blue' Strålende himmelblå blomster. Hver enkelt blomst springer kun ud en enkelt dag. Passer glimrende i store potter på terrasse, altan og i udestue. Trives bedst i en næringsrig, veldrænet jord et varmt og beskyttet sted. Giv planten noget at klatre op ad. 93302

Smuk, blågrå, tuedannende prydgræs til tørre og solrige steder. Den blågrå nuance varierer noget mellem planterne. Får spæde kvaster i juni-juli. Kan dyrkes i hele landet, på en veldrænet og beskyttet vokseplads. Trives i mager, tør jord. 94708

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Prydgræs

Hordeum jubatum L. 40-60 cm

Prydgræs

Panicum elegans 1-årig

60-80 cm

Smuk og sart græs med fjerlignende aks og lange børster, der changerer i violet i toppen. God i bede, potter/krukker og som solist. Børsterne er hårde/skarpe og kan stikke, dyr bør ikke spise dem. Trives i næringsrig, veldrænet jord, men nøjsom. 94716

Prydgræs

Nassella tenuissima 1-årig

'Frosted Explosion' Lækker sort af hirse med meget dekorative fjerduske. Smuk i bede og potter sammen med andre sommerblomster og stauder eller som solist. Holdbar i buketter. Trives i næringsrig, veldrænet jord, men er ellers nøjsom. 94724

40 cm

Prydtobak

Nicotiana x sanderae 1-årig

'Pony Tails' Hejregræs er en meget smuk og elegant græs med sirlige aks med lange børster. Kan anvendes som evighedsblomst. Passer glimrende i bedet, men også i potter og krukker. Trives i næringsrig, veldrænet plantejord, men er nøjsom. 94732

25 cm

Prydtobak

Nicotiana x sanderae 1-årig

4 cm

'Avalon Appleblossom' F1 Unik, lækker pastelfarve og kompakt voksemåde. Den blomstrer rigeligt uanset vejret hele sommeren frem til frosten og passer lige godt i krukker og bede. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 93308

25 cm

1-årig 4 cm

'Avalon Lime/Purple Bicolour' F1 Nyudsprunget er blomsten lyst limefarvet med lidt rosa kanter. Skifter senere til rosa og ender som mørkt rosa. Rigt blomstrende med kompakt, busket voksemåde. Bliver oversået af 4-5 cm store, trompetformede blomster. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 93320

2017 NELSON GARDEN

Højde

69

Blomsterstørrelse

59-77-Blommor_2017-Dk.indd 69

2016-10-24 18:42


J F M A M J J A S O N D

Prydtobak

Nicotiana x sanderae

40 cm

Prydtobak

Nicotiana x sanderae 1-årig

4 cm

100 cm

J F M A M J J A S O N D

um rf

Prydtobak

Nicotiana x sanderae 1-årig

4 cm

50 cm

J F M A M J J A S O N D

Pa

J F M A M J J A S O N D

um rf

Prydtobak, Jasmin-

Pa

J F M A M J J A S O N D

Nicotiana alata 1-årig

5 cm

75 cm

Pyntegræskar

Cucurbita pepo

1-årig 4 cm

200 cm

1-årig

'Crimson Bedder' Vidunderligt rigt blomstrende og letdyrket prydtobak, som tåler regn og blæst ganske godt. Sorten er mørkerød uden duft. Meget smuk både i bede og potter. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 93326

'Lime Green' Stor og smuk med dekorative, gulgrønne blomster. Glimrende i samplantninger og som baggrund for andre planter. Danner en kraftig bladroset. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Vandes og gødes jævnligt. 93332

'Perfume Deep purple' F1 Smuk og rigt blomstrende. Bliver oversået af purpurlilla, ca. 5 cm store, trompetformede blomster. Glimrende både i krukker og bede. Trives bedst i en næringsrig og veldrænet jord. Vandes ved tørke. Klip visne blomster væk løbende. 93338

'Grandiflo a' Vidunderligt rigt blomstrende og letdyrket. Trives både på solrige og skyggefulde steder, og er ganske robust over for regn og blæst. Sorten er hvid og herligt duftende. Meget smuk både i bede og potter. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 93350

Shenot, 'Crowns of Thorn' Kan vokse op ad espalier eller krybe langs jorden. Gule blomster efterfølges af kroneformede græskar, som er mere eller mindre stribede i orange, grønt og/eller hvidt. Dyrkes til pynt. Trives i nærings- og humusrig jord et varmt sted. 94756

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pyntegræskar

Curcubita maxima 200 cm

Pyntekål

Brassica oleracea 1-årig

25 cm

Rævehaleamarant

Amaranthus caudatus L. 1-årig

80 cm

um rf

Reseda, Have-

Reseda odorata L.

1-årig

Pa

30 cm

Ridderspore, HaveConsolida ajacis

1-årig

70 cm

1-årig 3 cm

'Turk´s Turban' Kan vokse op ad espalier eller krybe langs jorden. Gule blomster efterfølges af store, turbanlignende græskar, som er mere eller mindre stribede i orange, rødt, grønt og hvidt. Spiselige, men dyrkes mest til pynt. Trives i nærings- og humusrig jord et varmt sted. 94764

Giver store, dekorative, temmelig flade hoveder i rødt og grønt eller hvidt og grønt med krusede bladkanter. Kan anvendes som dekoration ved borddækning, som kantplante i bede og i blomsterarrangementer. Tåler frost. Trives i tungere, lerholdig jord. 94740

Dekorativ med små, vinrøde blomster samlet i lange, hængende, rævehalelignende blomsterstande. Busket voksemåde. Et originalt indslag i bede, krukker eller som en lav, midlertidig hæk. Fin snit- og evighedsblomst. Trives i næringsrig og veldrænet jord. 95128

Uanselige blomster som dufter vidunderligt i de lune sommeraftener. Fin i buketter for sin fin dufts skyld. Tiltrækker bier og insekter. Så den gerne i små pletter på mange steder i haven. Nøjsom plante der tåler tørke ganske godt. 94788

'Giant Imperial' Dekorativ i buketter og bede. Kan desuden tørres og anvendes som evighedsblomst, høstes når toppen er i knop. Blandingen indeholder hvide, rosa og blå nuancer. Trives i velgødet, muldrig jord. Giftig. 94856

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ridderspore, Pragt-

Delphinium belladonna 80-100 cm

3 cm

Staude / flerårig

'Blue Donna' Pragtridderspore med gammeldags charme. Blomstrer med dybblå, halvfyldte blomster. Bør støttes eller dyrkes op ad væg. Smuk både alenestående og sammen med andre planter. Trives i muldrig havejord, vandes ved tørke. Planten er giftig. 94840

70

Ridderspore, SommerConsolida orientalis var. hyacinthi

35 cm

flora

'Dwarf Rocket' En lav, kompakt og rigt blomstrende sort. Smuk i bede og buketter, både frisk og tørret. Blandingen indeholder nuancer af blåt, hvidt, lilla og rosa. Udvikles bedst i en velgødet og muldrig jord. Giftig. 94824

180 cm

2 cm

Rosenslynger

Rhodochiton atrosanguineum

Staude / flerårig

'Blue Bird' Pragtfuld, stor og rigt blomstrende. Let at dyrke med en gammeldags charme, der pynter i bedet. Bør have støtte eller dyrkes op ad en væg, eftersom planterne bliver meget høje. Smuk som solist. Trives i muldrig havejord. Giftig. 94864

300 cm

6 cm

Staude / flerårig

Pragtfuld, gammeldags slyngpotteplante. Dyrkes i stor potte med støtte af et espalier. Rankerne kan blive flere meter lange og har spidse, hjerteformede blade og blomster i mørkerødt. Trives i et solfyldt vindue, vandes med måde. Skal overvintre køligt. 95733

Salvie, Blå

Salvia patens 60-70 cm

4 cm

1-årig

'Blue Angel' Fin, sammenflettet voksemåde og lysende, klart blå blomster. Glimrende samplantningsplante og farvekontrast, både sammen med stauder og andre sommerblomster. Giver dine kompositioner ”det lille ekstra”! Trives i næringsrig, veldrænet jord. 95148

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

59-77-Blommor_2017-Dk.indd 70

Delphinium elatum

1-årig 2 cm

Ridderspore, Stor

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2016-10-24 18:42


kte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salvie, Pragt

Salvia splendens

25 cm

Salvie, Texas-

Salvia farinacea 1-årig

50 cm

um rf

Skærmsløjfeblomst

Iberis umbellata L. 1-årig

J F M A M J J A S O N D

Pa

J F M A M J J A S O N D

30 cm

Snerle, Pragt-

Ipomoea nil

1-årig

200-300 cm

3 cm

J F M A M J J A S O N D

Snerle, Purpurpragt-

Ipomoea purpurea 1-årig

8 cm

250 cm

1-årig 5 cm

'St. Johns Fire' Blomstrer rigeligt hele sommeren med lodrette, klart røde blomster der er samlet i et aks. Glimrende kantplante i bede, samt i altankasser og krukker. Trives i næringsrig, porøs plantejord. 95180

'Victoria' Dekorativ til bede og som snitblomst. De mørkeblå blomster sidder samlet i lange aks på forgrenede stilke med grågrønne blade. Planten er frostfølsom, så plant dem ikke ud for tidligt. Trives i næringsrig, porøs plantejord. 95164

Fin lille kant- og stenbedsplante. Ensartede, kompakte planter i nuancer af rosa, lilla og hvidt. Letdyrket og nøjsom, kan sås på friland eller bredsås i kasse og udplantes uden prikling. Ønsker jævn temp./fugt under spiring. Trives i veldrænet jord. 94992

'Split Second' Herlig slyngplante med rosa, dobbelte blomster. Passer glimrende i store potter på terrasse, altan og i udestue. Trives bedst i en næringsrig, veldrænet jord et varmt og beskyttet sted. Giv planten noget at klatre op ad. 95877

'Bohemian Shades' Bedårende mix af purpurpragtsnerle blomstrer rigeligt i mørke lilla og pink toner. Fine i store krukker på en altan / terrasse. Giv planten støtte, f.eks. et espalier at klatre på. Plantens frø er giftige. 95891

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Snerle, Purpurpragt-

Ipomoea purpurea

250 cm

Solhat, Havepurpur-

Echinacea purpurea

1-årig 5 cm

100 cm

9 cm

Solhat, Havepurpur-

Echinacea purpurea

Staude / flerårig

50 cm

9 cm

Solhat, Håret

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

Staude / flerårig

50 cm

Solhat, Håret

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

1-årig 10 cm

45-50 cm

1-årig 8 cm

'Star of Yelta' Vidunderlige, store blomster, ca. 7 cm. Passer glimrende f.eks. i store potter på terrasse/altan. Trives bedst i en næringsrig og veldrænet jord. Giv planten støtte i form af f.eks. espalier at klatre på. Plantens frø er giftige. 95893

'Starlight' Kulturplante som bl.a. anvendes til forkølelsesmedicin. Stabil, kræver ikke opbinding. Sorten har store dybrøde blomster med den typiske opstikkende midterknap. Letdyrket og hårdfør. Holdbar i buketter. Trives et beskyttet sted i veldrænet jord. 95072

'White Swan' Kulturplante som bl.a. anvendes til forkølelsesmedicin. Stabil bedplante, dekorativ til snit. Store hvide blomster med den typiske opstikkende midterknap. Letdyrket og hårdfør. Holdbar i buketter. Trives et beskyttet sted i veldrænet jord. 95080

'Cherry Brandy' En vidunderlig kirsebærrød solhat, der passer fortrinligt som farveplet i bedet eller i en stor havekrukke. Store blomster, stabile stilke og fi t forgrenet voksemåde. 95088

'Maya' Store og fyldte blomster, ca. 8 cm, på stabile stilke. Glimrende i bedet, f.eks. som farvekontrast blandt stauder og andre sommerblomster. Passer også godt f.eks. i store potter på terrasse og altan. Trives bedst i en næringsrig og veldrænet jord. 95096

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solhat, Håret

Rudbeckia hirta var. pulcherrima 70-80 cm

Solhat, Håret

'Prairie Sun' Herlige, store, brede blomster, ca. 10 cm i diameter. Blomsterbladene er lysegule i yderkanten, gyldne længere inde med et effektfuldt grønt centrum. Velegnet i bede, tåler let frost, herlig til snit. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 95112

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

1-årig 10 cm

25 cm

Solknap

'Toto Gold' Kompakt voksemåde og oversået med gyldne blomster med det typiske mørkebrune centrum. Smuk i bede, potter og altankasser. Trives i næringsrig plantejord. Gødes og vandes rigeligt. Selv om planten ser lille ud i starten, vokser den hurtigt til. 95120

Sanvitalia procumbens

1-årig 8 cm

15-20 cm

Solsikke

Helianthus annuus 1-årig

2 cm

'Aztekengold' En fantastisk anvendelig sommerblomst! Danner overvældende, konstant blomstrende planter, der tåler al slags vejr! Klart lysende, gule kronblade og mørkt centrum. Som en minisolsikke. Trives bedst i en næringsrig og veldrænet jord. 93662

150-200 cm

Solsikke Helianthus annuus

1-årig

Wilde mixture En herlig blanding i forskellige højder og farver – gylden, bronze og forskellige røde nuancer. Kan bruges som afskærmning, plantes op ad en husvæg eller havemur. Herlige i bedet og pragtfulde til snit. Trives bedst i næringsrig jord, men er nøjsom. 95244

100-150 cm

15 cm

1-årig

'Golden Hedge' Blomsterne er ca. 15 cm store og smukt gyldne. Forgrener sig godt 50 cm over jorden, og flere planter på række danner en tæt blomstrende hæk. Sorten er pollenfri og blomstrer derfor flere uger længere. Velegnet til snit. Nøjsom, men vandes for god tilvækst. 95252

2017 NELSON GARDEN

Højde

71

Blomsterstørrelse

59-77-Blommor_2017-Dk.indd 71

2016-10-24 18:42


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solsikke

Helianthus debilis 200 cm

Helianthus annuus

7 cm

120 cm

J F M A M J J A S O N D

Solsikke

1-årig

J F M A M J J A S O N D

Solsikke

Helianthus annuus 1-årig

150-500 cm

13 cm

J F M A M J J A S O N D

Solsikke

Helianthus annuus 1-årig

200-300 cm

30 cm

Solsikke

Helianthus annuus 1-årig

20 cm

30-40 cm

1-årig 10 cm

'Ice Cream' Denne art af solsikke får mindre blomster, men blomstrer rigeligt og forgrener sig mere end den klassiske. Lyse vaniljegule/ citrongule blomster med meget mørkt centrum. Herlig i bedet og glimrende til snit. Trives i næringsrig jord, nøjsom. 95260

'Ikarus' Forgrener sig fra basis og blomstrer rigeligt med 12-15 cm store solgule blomster med mørkt centrum. Velegnet til snit, i bedet, som afskærmning, plantes op ad en husvæg eller mur. Trives i næringsrig jord, men er nøjsom. 95268

'Uniflorus' Stærkt voksende, pragtfuld solsikke med en stor, gul blomst. Kan bruges i bede, køkkenhave og som læhegn. Statelig som snitblomst. Gem evt. nogle frøstande til fuglene. Nøjsom, men vokser endnu bedre, hvis den vandes og gødes i løbet af sommeren. 95276

'Moonwalker' Velkendt og letdyrket. Sorten forgrener sig, giver et busket indtryk, og dækkes af 6-10 store, intenst citrongule blomster med chokoladefarvet centrum. Trives i de fleste jordtyper, kræver rigeligt med vand og gødning. 95284

'Pacino Gold' Lysende solgul solsikke, velegnet til dyrkning i krukke. Sorten giver en lav plante med fi forgrening og mange tidlige 10 cm store blomster. Smuk i større krukker, i bede og til snit. Let og taknemmelig at forspire. Trives i de fleste jordtyper. 95292

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solsikke

Helianthus annuus 180-200 cm

Solsikke

Helianthus annuus 1-årig

20 cm

60 cm

Solsikke

Helianthus annuus 1-årig

17 cm

40-50 cm

Solsikke

Helianthus annuus 1-årig

10 cm

70 cm

Solvinge, Rose-

Rhodanthe chlorocephala 1-årig

25 cm

40 cm

1-årig 3 cm

'Ruby' F1 Den populære solsikke i ny skikkelse: store, dybt rubinrøde blomster der vækker opmærksomhed. Trives i veldrænet jord. Knopperne smager godt let kogte med lidt smør, og også frøene kan spises. Fin snitblomst og et blikfang i bedet. 95316

'Sungold' Lavere end almindelige solsikker, men har lige så store, fine blomster. De er gyldne og helt fyldte, meget dekorative både i bedet og i vasen. Hvis planten topkappes bliver den mere busket og giver 6-7 blomster/plante. Nøjsom, men vil gerne have vand og gødning. 95324

'Sunspot' Lysende solsikke som er egnet til såning direkte på voksestedet. Sorten giver en lav plante med fin forgrening og mange tidlige, 10 cm store solgule blomster. 95332

'Zebulon' Smuk, gylden solsikke med en stor, ca. 25 cm, enkelt intenst gul blomst på en for solsikker lille plante. Sorten er smuk i bedet, men er også beregnet til afskæring. Nøjsom, men vokser bedre hvis den vandes og gødes i løbet af sommeren. 95340

Køn og letdyrket evighedsblomst i en fin blanding af mange rosa og hvide nuancer. Blomsten er dobbelt og sidder alene i toppen af en spæd stilk. Meget køn i forskellige typer arrangementer. Nøjsom, men foretrækker en porøs jord. 94984

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solviser

Dimorphotheca sinuata

25 cm

Sommeradonis

5 cm

Køn og farvestærk, med silkeglinsende blomsterblade. Blomsterne vender sig mod solen. I dårligt vejr lukker de sig. Velegnet som bedplante og bunddække. Kan både sås på friland og forspires. Trives i velgødet, porøs jord. 95352

72

Adonis aestivalis L. 1-årig

30 cm

Sommerfloks

Phlox drummondii 1-årig

3 cm

Letdyrket med dekorativt dildlignende løv i store mængder. Giver et luftigt, grønt indtryk som krones af små klart røde blomster med et sort øje. Smuk både i bede og stenpartier. Ganske nøjsom plante, som trives i de fleste jordtyper. 95360

15 cm

Sommerfugleblomst

Nemesia strumosa 1-årig

2 cm

20-30 cm

Ethnie Pastel Mix Velduftende, tidligt blomstrende sort, der giver blomster i milde og mættede farver. Planten er lav, kompakt og er velegnet som kantplante, i bede og altankasser. Trives i velgødet, porøs jord. 93596

Sommermargerit

Mauranthemum paludosum

1-årig 2 cm

Carnival mixed Farvestærk, dekorativ og anvendelig i såvel bede som krukker og altankasser, gerne i samplantning med større planter. Blandingen indeholder mange nuancer af gult, orange, rødt og rosa. Trives i muldrig, velgødet jord. 94260

20 cm

1-årig 2 cm

Meget køn, margeritlignende sommerblomst. Blomsterne er ca. 2 cm brede og løvet smukt lysegrønt. Passer glimrende i krukker, altankasser og som kantplante i bede. Trives bedst i en næringsrig, muldrig og veldrænet jord. 94780

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

59-77-Blommor_2017-Dk.indd 72

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2016-10-24 18:42


TUSINDKUNSTNEREN 1. De lyser op i haven med deres dejlige farver, giver læ til andre planter, skaber højde og rumfornemmelse og kan blive imponerende store. 2. Solsikker er skønne snitblomster, og de lave sorter står fint i krukker. 3. Kog blomsterknopperne i ca. 5-10 minutter, og spis dem som en dejlig sommerbebuder med smeltet smør og citron. 4. Hæng blomsterne til tørre med hovedet nedad, og sæt dem ud til småfuglene om vinteren, eller anvend dem i kønne blomsterarrangementer indenfor.

HØJDEGUIDE: UNIFLORUS 1,5–5 meter MOONWALKER 2–3 meter ICE CREAM 2 meter RUBY F1 1,8-2 meter WILD MIXTURE 1,5-2 meter GOLDEN HEGDE 1-1,5 meter IKARUS 1,2 meter ZEBULON 0,7 meter SUNGOLD 0,6 meter SUNSPOT 0,4-0,5 meter PACINO GOLD 0,3-0,4 meter

Solsikke

Der findes få blomster, der kan anvendes på så mange måder som solsikken. På den ene side er den en fantastisk smuk blomst med kronblade i det klareste gule til det dybeste røde. På den anden side er den en fødekilde for både vores småfugle og os mennesker. En selvskreven favorit i haven i år. 2017 NATURLIGE VALG  

Naturlige Valg_red sidor i frödel.indd 73

73

2016-11-01 15:51


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Spansk flag

Ipomoea lobata 300 cm

Viola x wittrockiana

15 cm

J F M A M J J A S O N D

Stedmoder

1-årig

J F M A M J J A S O N D

Stedmoder

Viola x wittrockiana 2-årig

7 cm

15 cm

J F M A M J J A S O N D

Stedmoder

Viola x wittrockiana 2-årig

6 cm

15 cm

Stedmoder

Viola x wittrockiana 2-årig

6 cm

15 cm

2-årig 7 cm

Charmerende med et ganske mørkt løv. Blomsterne sidder på lange stilke. De springer ud i rødt for derefter at blive orange, så gule og til sidst hvide. Alle farver optræder samtidigt. De er meget holdbare som snitblomster. Trives i velgødet jord. 95384

'Florist Strain' Taknemmelig, letanvendelig med store blomster i blandede farver. Afhængigt af såtidspunkt kan de anvendes sammen med f.eks. forårsblomstrende løg, sommerblomster eller i sensommer/efterår, hvor planten tåler en del frost. Trives i næringsrig, veldrænet plantejord. 94452

Hiemalis Taknemmelig og letanvendelig blomst i blandede farver. Afhængigt af såtidspunkt kan de anvendes sammen med f.eks. forårsblomstrende løg, sommerblomster eller i sensommer/efterår, hvor planten tåler en del frost. Trives i næringsrig, veldrænet plantejord. 94460

'Panola Blackberry Sundae' F1 Mix Letdyrket blomst i smuk farveskala. Afhængig af såtid kan blomstringstiden variere. For tidlig forårsblomstring sås i aug.-sep. alt. jan.-feb. Stedmoderblomster er også en udmærket efterårsblomst og tåler en hel del frost. For blomstring sensommer/efterår sås i juni. 94467

'Rococco' Nem og letanvendelig med store krusede blomster i blandede farver. Afhængigt af såtidspunkt kan de anvendes sammen med f.eks. forårsblomstrende løg, sommerblomster eller i sensommer/efterår, hvor planten tåler en del frost. Trives i næringsrig, veldrænet plantejord. 94500

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Stedmoderblomst

Viola tricolor

15 cm

Stokrose

Alcea rosea L.

2-årig

3 cm

180 cm

Stokrose

Alcea rosea L. 2-årig

10 cm

180 cm

Stokrose

Alcea rosea L. 2-årig

10 cm

150 cm

Stokrose

Alcea rosea L. 2-årig

10 cm

150 cm

2-årig 10 cm

'Velour Blue' Giver en sværm af søde, små violblå blomster. Afhængigt af såtidspunktet kan de anvendes sammen med f.eks. forårsblomstrende løg, sommerblomster eller sensommer/efterår. Trives i næringsrig, veldrænet plantejord. 95913

'Chaters Double' Meget fyldte, pæonlignende 10 cm store blomster i hvidt, gult, rosa og mørkerødt. Blomstrer normalt året efter såning, men kan ved tidlig såning blomstre samme år. Trives i næringsrig, fugtighedsbevarende jord. 95412

Blomsterne er enkle i rødt, hvidt, gult, og rosa. Bladene er fi tfli ede. Blomstrer andet år efter såning og kan evt. overleve yderligere vintre. Trives i velgødet, porøs jord. Vandes rigeligt. 95420

'Summer Carnival' Smuk og rigt blomstrende. De fyldte blomster varierer fra hvidt, gult og rosa til mørkerød. Pragtfuld i bedet og som snitblomst. Stokrose blomstrer normalt året efter såning, men kan ved tidlig såning blomstre samme år. Trives i næringsrig, fugtighedsbevarende jord. 95428

'The Watchman' Store enkelte blomster i mørkerødt, næsten sort. Blomstrer normalt året efter såning, men kan ved tidlig såning blomstre samme år (er så 1-årig). Trives i næringsrig, fugtighedsbevarende jord. 95436

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Stolt kavaler

Cosmos bipinnatus

75 cm

Stolt kavaler

Cosmos bipinnatus 1-årig

11 cm

'Candy Stripe' Let at dyrke. Giver store hvide blomster med en rosarød kant omkring hele kronbladet eller med dybrosa pletter og prikker. Smukt dildlignende løv. Fin i bedet og til snit. Gødes sparsomt, ellers kommer der flere blade og færre blomster. 95012

74

100-120 cm

Stolt kavaler

Cosmos bipinnatus 1-årig

11 cm

'Daydream' Skøn farvekombination af hvid, lys rosa og mørk kirsebærrød. Perfekt i bede og til snit. Gødes sparsomt, ellers kommer der flere blade og færre blomster. Rens visne blomster væk løbende. Kan kræve opbinding. 95020

120 cm

Stolt kavaler

Cosmos bipinnatus 1-årig

11 cm

100 cm

'Double Click' Herligt, rigt blomstrende sort med store, halv- og helfyldte blomster i hvide og forskellige rosa nuancer. Perfekt til sommerblomstbedet og snit. Gødes sparsomt, ellers kommer der flere blade og færre blomster. Rens visne blomster væk løbende. Kan kræve opbinding. 95028

Stolt kavaler

Cosmos bipinnatus 1-årig

11 cm

80-100 cm

'Early Summer' Letdyrket sommerblomst i en blanding af hvide, lys- og mørkrosa nuancer. Perfekt til sommerblomstbedet og til snit. Gødes sparsomt, ellers kommer der flere blade og færre blomster. Rens visne blomster væk løbende. Kan kræve opbinding. 95036

1-årig 11 cm

'Purity' Letdyrket blomst i rent hvidt. God i samplantninger og som baggrund for lavere planter. Velegnet til snit. Gødes sparsomt, ellers kommer der flere blade og færre blomster. Rens visne blomster væk løbende. Kan kræve opbinding. 95044

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

59-77-Blommor_2017-Dk.indd 74

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2016-10-24 18:42


kte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Stolt kavaler

Cosmos bipinnatus

50-60 cm

J F M A M J J A S O N D

Stolt kavaler

Cosmos bipinnatus 1-årig

8 cm

30-50 cm

Surkløver

Oxalis valdiviensis 1-årig

11 cm

20-30 cm

150 cm

Etårig sommerblomst til bedet og krukker. Små fin gylden gule blomster og blade som kløver. Kan forkultiveres for tidligere blomstring. 94312

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tidselkugle

Echinops bannaticus 80-100 cm

Malope trifida Staude / flerårig

5 cm

90 cm

50 cm

100-150 cm

J F M A M J J A S O N D

Tusindfryd

Bellis perennis L.

5 cm

10 cm

1,5 cm

1-årig 3 cm

'Alba Oculata' Har masser af smukke, hvide blomster. Kræver støtte mod espalier eller pinde. Foruden som sommerblomst udendørs, f.eks. på altan eller terrasse, kan den anvendes som potteplante i et sydvendt vindue. Trives i næringsrig, velgødet jord. 95504

J F M A M J J A S O N D

1-årig

Thunbergia alata

Letdyrket og hurtigt voksende. Kan anvendes både udendørs på solrige, varme steder, på terrasse, altan og i udestuer samt som potteplante. Kræver opbinding. Blomstrer rigeligt med blomster i bl. farver med sort centrum. Trives i velgødet, porøs jord. 95496

Salpiglossis sinuata

5 cm

1-årig 3 cm

Trompettunge

1-årig

Susanne med det sorte øje

Thunbergia alata

Trompetkatost

Susanne med det sorte øje

1-årig 2 cm

Vega Mixture Herlig sortsblanding med store blomster i hvidt, rosa og forskellige rosarøde nuancer. Relativt lav, fin til såvel bede som potter. Gødes sparsomt, ellers kommer der flere blade og færre blomster. 95052

J F M A M J J A S O N D

'Xanthos' Meget smuk og speciel stolt kavaler i lyst guldgult. Bliver lavere end almindelig stolt kavaler og passer udmærket i både bed og potte. Glimrende snitblomst. 95048

J F M A M J J A S O N D

Tusindfryd

Bellis perennis L. Staude / flerårig

15 cm

1,5 cm

Staude / flerårig

Herlig, gammeldags plante, som giver kuglerunde, sølvblå blomster. Robust og dekorativ i bede, som solitærplante, og velegnet til tørring som evighedsblomst. Bladene er mørkegrønne med sølvhvid underside. Nøjsom, tåler en del tørke, når planten er vokset til. 93416

Stor og stabil, velegnet i bede. Let at dyrke. Blomsterne er store og silkeglinsende, let tragtformede i dybe cerise, rosa og hvide nuancer. Smuk og holdbar i buketter. Nøjsom plante, som trives i de fleste jordtyper, gerne næringsrig og veldrænet. 94156

'Bolero' F2 Store, lidt petunialignende blomster i en grundfarve, der kan være alt fra gul, rød, rosa, lilla, purpur og mange andre nuancer, samt en smuk ådring i en afvigende farve, normalt gul. Kompakt voksemåde. Trives i næringsrig, porøs jord. 95681

'Meadow Daisy' Små, margeritlignende blomster med hvide kronblade og gult centrum. Køn voksemåde med bladene i en lav roset på jorden. Fin bed- og stenpartiplante som kan sprede sig ud i græsplænen. Blomstrer til efteråret det første år, derefter maj-sept. Meget nøjsom. 95707

'Pomponette' Helt fyldte blomster i nuancer af lyserødt, hvidt og rødt. Køn voksemåde med bladene i en lav roset på jorden. Fin kantog stenbedsplante, gerne plantet i små grupper. Blomstrer til efteråret det første år, derefter maj-sept. Meget nøjsom. 95715

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Valmue

Papaver somniferum

70 cm

Valmue

Papaver somniferum 1-årig

8 cm

Store, fyldte, pæonlignende blomster. Blandingen indeholder rosa, hvide og røde nuancer. Meget letdyrket bed- og snitblomst. Så både efterår og forår for at sikre lang blomstringsperiode. Trives i de fleste veldrænede jordtyper. 95777

70 cm

Valmue, Fjer-

Papaver somniferum 1-årig

8 cm

'Black Peony' Store fyldte blomster i en lækker mørkeviolet farve. Også smuk til snit. Den udviklede, men stadig grønne dekorative frøkapsel kan anvendes som evighedsblomst. Såning om efteråret giver tidligere blomstring. Trives i de fleste veldrænede jordtyper. 95785

70 cm

Valmue, Korn-

Papaver rhoeas L. 1-årig

8 cm

'Lilac Pompom' En valmue med fyldte blomster i lyslilla. Passer fint i bede med sommerblomster og blandt stauder. Meget smuk til snit. Så både efterår og forår for at sikre lang blomstringsperiode. Trives i de fleste veldrænede jordtyper. 95793

40-50 cm

Valmue, KornPapaver rhoeas L.

1-årig 6 cm

Med sine enkle røde blomster udgør kornvalmuen et smukt indslag på vilde enge og naturgrunde. Yderst velegnet til forvildning. Ses ofte langs grøfter og vejkanter. 95761

40-60 cm

1-årig

6 cm

'Bridal Silk' En letdyrket etårig plante, som hører til slægten kornvalmuer. Den er en pryd overalt med sin vidunderlige silkehvide farve. Nøjsom, men trives bedst i næringsrig, fugtbevarende jord. 95769

2017 NELSON GARDEN

Højde

75

Blomsterstørrelse

59-77-Blommor_2017-Dk.indd 75

2016-10-24 18:42


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Valmue, Orientalsk

Papaver orientale L. 100 cm

10 cm

J F M A M J J A S O N D

Valmue, Sibirisk

Papaver croceum

Staude / flerårig

30 cm

5 cm

J F M A M J J A S O N D

Verbena, Have-

Glandularia x hybrida Staude / flerårig

25 cm

J F M A M J J A S O N D

Vidunderblomst

Mirabilis jalapa L. 1-årig

7 cm

60 cm

Viol, Horn-

Viola tricolor

1-årig 4 cm

12-15 cm

2-årig 3 cm

Pompøs og dekorativ. Fantastisk stærkt orangerød blomst. Kraftige, fli ede sølvgrønne blade, der visner tidligt ned. Plant evt. sammen med stauder, der udfylder tomrummet sidst på sommeren. Nøjsom, tåler tørke, men vand planten mens den er lille. 95753

Lysende gule, orange og røde nuancer. En intens farveplet i haven gennem lang tid. Den kan sprede sig noget og bør have sit eget lille hjørne i bedet. Sås i grupper for optimal effekt. Tåler dyrkning i tør og mager jord. Trives bedst i porøs jord. 95801

'Ideal Florist' Blomsterne er små, i klare nuancer af rødt, rosa, hvidt og purpurblå og samlet i store, rigelige blomsterstande over løvet. Smukt indslag i bede, altankasser og potter. Trives i velgødet, porøs jord; vandes ved tørke. 95829

Store, iøjnefaldende, trompetlignende blomster i de mest varierende farver. Planten bliver stor og frodigt grøn. Smuk i bede og store krukker. Trives bedst i en porøs og velgødet jord. Kan overvintres frostfrit. 95743

'Angel Tiger Eye' F1 Herlig farvekombination med unikt mønstrede blomster. Afhængigt af såtidspunktet kan de anvendes sammen med f.eks. forårsblomstrende løg, sommerblomster eller sensommer/efterår. Trives i næringsrig, veldrænet plantejord. 95905

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lathyrus odoratus L.

40 cm

um rf

Ærteblomst

Lathyrus odoratus L. 1-årig

5 cm

150 cm

um rf

Ærteblomst

Lathyrus odoratus L. 1-årig

4 cm

150 cm

um rf

Ærteblomst

Lathyrus odoratus L. 1-årig

5 cm

150 cm

um rf

Ærteblomst

Pa

Pa

Ærteblomst

Pa

um rf

Pa

Pa

Lathyrus odoratus L. 1-årig

5 cm

25 cm

1-årig 4 cm

Bijou Mix En lavt voksende og velduftende blanding af ærteblomster. Planterne er ganske kompakte og kræver ikke opbinding. Blandingen indeholder rosa, røde, blå, violette og hvide nuancer. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Vandes og gødes jævnligt. 94018

'Fire and Ice' Spændende farvekombination af hvidt og karmoisinrødt. Vingernes dekorative blå kanter bliver bredere og mere markerede senere på sæsonen. Med sin rige blomstring er den velegnet til at slynge sig op ad net eller espalier. Glimrende snitblomst. 94026

'Lord Nelson' Gammeldags sort fra 1907. Charmerende med en masse lidt mindre blomster, herligt duftende i en blålilla nuance. Velegnet til både krukker og bede. Kræver opbinding. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 94034

Old Spice Mix Vidunderlig når det gælder duft og farvepragt. Blomsterne er ikke så store, men forekommer rigeligt og duften er fortryllende. Velegnet både til f.eks. krukker på altanen og i bedet. Kræver opbinding. Trives i næringsrig, veldrænet jord. 94042

'Villa Roma' White & Rose En duftende, lav ærteblomst med bred voksemåde i skøn romantisk farveskala. Fin i ampler eller som bunddække. For rigere blomstring klippes visne blomster væk løbende. Læg frøene i lunkent vand et døgn før såning, så spirer de bedre. 94051

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lathyrus odoratus L.

25 cm

um rf

Ærteblomst

Lathyrus odoratus L. 1-årig

4 cm

'Villa Roma' scarlet En duftende, lav Ærteblomst med en bred voksemåde. Flotte i ampler eller som bunddække. Blomsterne har en lækker rød farve. Trives i næringsrig og veldrænet jord. Vandes og gødes jævnligt. For rigere blomstring klippes de visne blomster af. 94052

76

100-150 cm

um rf

Ærteblomst

Lathyrus odoratus L. 1-årig

5 cm

'Royal Rose' Smuk og velkendt slyngplante med masser af rosa, duftende, langskaftede blomster. Velegnet både til f.eks. krukker på altanen og i bedet. Kræver opbinding. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Vandes og gødes jævnligt. 94066

100-150 cm

um rf

Ærteblomst

Lathyrus odoratus L. 1-årig

5 cm

100-150 cm

'Royal Scarlet' Smuk og velkendt slyngplante med masser af lysende røde, duftende, langskaftede blomster. Velegnet både til f.eks. krukker på altanen og i bedet. Kræver opbinding. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Vandes og gødes jævnligt. 94074

um rf

Ærteblomst

Lathyrus odoratus L. 1-årig

5 cm

125 cm

'Royal White' Smuk og velkendt slyngplante med masser af hvide, duftende, langskaftede blomster. Velegnet både til f.eks. krukker på altanen og i bedet. Kræver opbinding. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Vandes og gødes jævnligt. 94082

1-årig 5 cm

Royal Mix Smuk og velkendt slyngplante med masser af duftende, langskaftede blomster i en blanding af farver. Velegnet både til f.eks. krukker på altanen og i bedet. Kræver opbinding. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Vandes og gødes jævnligt. 94090

J F M A M J J A S O N D

NELSON GARDEN 2017

Prisgruppe

59-77-Blommor_2017-Dk.indd 76

Pa

Pa

Ærteblomst

Pa

um rf

Pa

Pa

Forkultur

Sås direkte

Høst

Forkultiveres

Sås direkte

Forkultiveres/Sås direkte

2016-10-24 18:43


kte

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pa

Ærteblomst

Lathyrus odoratus L. 125 cm

um rf

Ærteblomst

Lathyrus odoratus L. 1-årig

5 cm

150 cm

J F M A M J J A S O N D

Pa

um rf

J F M A M J J A S O N D

Øjeblomst

Nemophila menziesii 1-årig

5 cm

15-20 cm

J F M A M J J A S O N D

Øjeblomst

Nemophila menziesii 1-årig

2,5 cm

15 cm

Øjeblomst, Plettet

Nemophila maculata 1-årig

2,5 cm

15 cm

1-årig 2 cm

Royal Mix Smuk og velkendt slyngplante med masser af duftende, langskaftede blomster i en blanding af farver. Velegnet både til f.eks. krukker på altanen og i bedet. Kræver opbinding. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Vandes og gødes jævnligt. 94091

Stars and Stripes Skøn blanding af ærteblomster, som har striber i forskellige nuancer af purpur, rosa, rødt og lilla. Velegnet både til f.eks. krukker på altanen og i bedet. Kræver opbinding. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Vandes og gødes jævnligt. 94106

Køn med skålformede, himmelblå blomster. Passer godt i bede og stenpartier. Planten er ganske yndefuld med fi tfli ede små blade og en udbredt voksemåde. Nøjsom og let at dyrke. Trives i de fleste lidt porøse jordtyper. 94668

'Penny Black' Farvestærk sommerblomst som dækker jorden. Sorten har så mørkerøde blomster, at de næsten ser sorte ud. Den mørke farve forstærkes af en sølvhvid kant hele vejen rundt om blomsten. Letdyrket, gammeldags blomst i en usædvanlig farve. Vandes jævnligt. 94676

Skålformede hvide blomster med fem kronblade. I spidsen af hvert kronblad sidder en tydelig, stærkt blåviolet prik. Løvet er fintfliget og dekorativt, med en udbredt voksemåde. Trives i porøs, sandet jord. Tåler en del tørke. 93876

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

2017 NELSON GARDEN

Højde

77

Blomsterstørrelse

59-77-Blommor_2017-Dk.indd 77

2016-10-24 18:43


SUPREME

Kvalitetshandske som tåler både vand og slitage!

78

NATURLIGE VALG 2017

Naturlige Valg_annonser.indd 78

www.nelsongarden.dk 2016-11-01 15:55


BIOBACT

I en tid hvor alle er bevidste om oprindelsen af råvarerne i maden, tænk da hvor fantastisk det er at kunne høste solmodne tomater direkte fra altanen eller drivhuset. Biobact er en plantenæring som også fungerer som en jordforbedrer – og den er godkendt til økologisk dyrkning! Biobact – en naturlig del af kredsløbet!

www.nelsongarden.dk


NELSON GARDENS BLAD OG FRØKATALOG 2017 - PRIS 15,-

MICRO LEAF Altid næringsrige grønne blade på bordet!

Micro Leaf er små blade, der hurtigt og nemt kan dyrkes i køkkenvinduet. Næringsindholdet maksimeres, hvis bladene spises lige efter høst. Dyrk meget på lille flade – forskellige sorter eller en sort af forskellige omgange!

www.nelsongarden.dk Naturlige Valg _baksida.indd 80

2016-11-01 15:53

Naturlige Valg  

Nelson Gardens blad og frøkatalog 2017

Naturlige Valg  

Nelson Gardens blad og frøkatalog 2017