Page 1

Yrityssalo Oy:n asiakaslehti - www.yrityssalo.fi

Helmikuu 2012

HJEISTO 12/2008

YRITYSSALO GRAAFINEN OHJEISTO 12/2008

Yrityssalo mahdollistaa yrityksille ympäristön kasvaa, kehittyä ja kansainvälistyä

Salo tarvitsee aikaansaavia yrityksiä! s. 2

s. 4 Matkalla yrittäjyyteen

s. 6 Tulevaisuuden osaamista

s. 8 Ideasta menestyjäksi

s.12 GO international – ota askel maailmalle! Yrityssalon erilaiset kansainvälistymispalvelut


2

Yrityssalo Oy:n asiakaslehti - www.yrityssalo.fi - Helmikuu 2012

Pääkirjoitus

Yhteistyöllä ja tahdolla eteenpäin

V

iime keskiviikko toi tullessaan Saloon ja koko maakuntaan pysäyttävän uutisen: Nokian Salon tehtaan roolin muuttuminen tarkoittaa massiivista, enintään 1 000 henkilön irtisanomista. Tilanne on vakava niin kaikille irtisanomisuhan alla oleville ja heidän läheisilleen kuin koko kaupungillekin, jossa aikaisempien muutosten seurauksena on ennestään 3 400 työtöntä työnhakijaa. Tilannetta on turha kaunistella, mutta surkeilukaan ei johda mihinkään. Nyt on katsottava entistä tiukemmin eteenpäin. Salossa on maailmanluokan osaajia niin elektroniikkateollisuuden tuotekehityksen kuin tuotannonkin alueilla ja rautaisia ammattilaisia kaikilla toimialoilla. Tämä voimavara on ihmisissä eikä katoa mihinkään. Sen varaan on yhteisellä tahdolla hyvä rakentaa uutta, entistäkin vahvempaa Saloa. Työpaikat syntyvät kasvaviin ja kannattaviin yrityksiin. Tästä on erityisesti Salossa lukuisia esimerkkejä. Uudelle yritystoiminnalle maailma on mahdollisuuksia täynnä ja näihin mahdollisuuksiin tarttui viime vuonna 329 salolaista. Yrityssalon tehtävänä on auttaa eri keinoin uusia yrittäjiä pääsemään liikkeelle ja entisiä kasvamaan, kehittymään ja laajentumaan. Liiketoiminnan eri osa-alueiden kehittämiseen on tarjolla monenlaista apua ja tukea ja uusia asiakkaita

Nyt ei pysähdytä vaan mennään yhdessä eteenpäin entistäkin kovemmin.

paljon muutakin kuin matkapuhelimia!

Kari Vähä

yrityksen avainhenkilö!

Salossa…

Salo on

Kääritään hihat ja jatketaan yhdessä töitä entistä kovemmin !

Hyvä yrittäjä ja

Askeleen edellä

Valoja ei sammuteta Salosta!

haetaan yhdessä kotimaasta ja maailmalta: tästä esimerkkinä Salossa on ensi viikolla korkean tason delegaatio yritysjohtajia Lähi-Idästä, jotka haluavat ostaa tuotteita ”made in Salo”. Asiat, jotka nyt tuntuvat katastrofilta voivat olla myös suurten mahdollisuuksien siemen. Niihin pitää vain tarttua eikä jäädä istumaan paikoilleen. Tässä lehdessä esitellään joitakin työkaluja tämän tarttumisen avuksi: Yrityssalon SaloTech.fi kerää salolaisen maailmanluokan osaamisen yhteen, antaa sille näkyvyyttä ja avaa uusia portteja tulevaisuuteen, Salon Ideatehdas ja Salon Protomo ottavat kiinni uusiin ideoihin ja tukevat niiden kehittymistä uusiksi tuotteiksi ja palveluiksi. Syksyllä käynnistyneessä Ideatehtaassa on jo mukana viitisenkymmentä yritystä kehittämässä uutta ja Protomon jalostamista ideoista on syntynyt toistakymmentä kokonaan uutta yritystä. Parin vuoden takaisten valtakunnallisten yrittäjäjuhlien slogan oli ”vimma ja kipinä”. Sitä ja yhteistä tahtoa tarvitaan ja sitä Salosta löytyy. Tässäkin lehdessä on monta esimerkkiä uskosta, tahdosta ja kovasta työstä joilla on saatu asioita aikaan ja saadaan jatkossakin. Nyt ei pysähdytä vaan mennään yhdessä eteenpäin entistäkin kovemmin. Vaikka pikavoittoja ei olekaan niin onhan se ihme jos homma ei lähde hoitumaan.

Y

rittäjyys ja yritysten rohkeat teot on näkyvä viesti salolaisesta sinnikkyydestä ja aikaansaavasta osaamisesta. Täältä löytyy jo nyt tulevaisuuden suunnannäyttäjiä monessa eri mielessä; palkittuja kasvuyrityksiä, investointeja tekeviä yrityksiä, liiketoimintaansa rohkeasti laajentavia yrityksiä, viennistä eläviä yrityksiä jne. Paljon työmaata on nyt edessä ja uusia kasvun uria on etsittävä! On siis aika kääriä hihat ja ryhtyä yhteistuumin hommiin!

Tervetuloa Yrittäjätreffeille! Valitse itsellesi sopivin ajankohta ja paikka ja ilmoittaudu mukaan viimeistään päivää aikaisemmin yrityssalo@yrityssalo.fi tai p. (02) 778 73/Yrityssalo.

Vain osallistumalla voit vaikuttaa yhteiseen tulevaisuuteen.. Näitä aamuja ja keskusteluja et varmasti halua jättää väliin.

Yrittäjätreffit I Kisko

Yrittäjätreffit II Halikko

Yrittäjätreffit III Perniö

Kelkan suuntaa on käännettävä nyt!

Aika: ke 29.2 klo 8.15-10

Aika: to 1.3 klo 8.15-10

Aika: pe 2.3 klo 8.15-10

Paikka: Juha Punta Oy Teollisuustie 2, Kisko

Paikka: Design Hill Vaskiontie 418/E18, Halikko

Paikka: Teijo-talot Oy Perniö Joutnantie 73, Perniö

Aika:

Ohjelma 29.2:

Ohjelma 1.3:

Ohjelma 2.3:

Paikka:

klo 8 alkaen aamukahvit tarjolla klo 8.15 Hyvää huomenta Salo ja

tervetuloa, Juha Punta Salossa suuntana tulevaisuus, Juhani Nummentalo TE-toimistosta työtä ja tekijöitä, Juha Metsänoja Yrityssalosta tarjolla eväitä arkeen ja kasvuun, Kari Vähä Miten tästä eteenpäin – yrittäjän puheenvuoro, Vesa Harilo Avointa keskustelua. klo 10 yhteinen osio päättyy. klo 10 - 10.45 mahdollisuus tutustua Juha Punta Oy:n tuotantotiloihin

klo 8 alkaen aamukahvit tarjolla klo 8.15 Hyvää huomenta Salo ja

klo 8 alkaen aamukahvit tarjolla klo 8.15 Hyvää huomenta Salo ja

29.3.2012 klo 15-20 Astrum-keskus, Salo

Ohjelma: Julkaistaan karkauspäivänä 29.02.2012 Varaa aika jo kalenterista. Tätä et voi jättää kokematta!

tervetuloa, Tony Pelander Rohkeasti katse tulevaisuuteen, Antti Rantakokko TE-toimistosta työtä ja tekijöitä, Juha Metsänoja Yrityssalosta tarjolla eväitä arkeen ja kasvuun, Kari Vähä Yrittäjän arki ei ole teatteria! Tony Pelander Avointa keskustelua. klo 10 tilaisuus päättyy.

tervetuloa, Lasse Ojanen Muutoksien keskellä katse tulevaisuuteen, Juhani Nummentalo TE-toimistosta työtä ja tekijöitä, Juha Metsänoja Yrityssalosta tarjolla eväitä arkeen ja kasvuun, Kari Vähä Yhteistyöllä rakennetaan uutta, Mari Ojanen Avointa keskustelua. klo 10 tilaisuus päättyy. klo 10 - 10.45 mahdollisuus tutustua Teijo-Talot Oy:n tuotantotiloihin.

Tässä asiakaslehdessä esitellään pk-yrityksille suunnattuja palveluita, joita rahoitetaan osin Yrityssalon hallinnoimien ESR-projektien varoin. Yrityssalon toimintaa rahoittavat myös Salon kaupunki sekä alueen yritykset. ESR-rahoitteisen KV-YPK -projektin tavoitteena on yritysten kansainvälistymisvalmiuksien parantaminen sekä yritysten liiketoimintamahdollisuuksien mahdollistaminen uusille markkina-alueille. ESR-rahoitteisen UKK -projektin tavoitteena on pk-yritysten kasvun ja kehityksen tukeminen, palvelutoimialan vahvistaminen, uusien tulevaisuuden liiketoimintamallien kehittäminen sekä yritysverkostojen vahvistaminen. ESR-rahoitteisten YPK- ja YPK Resurssi –projektien tavoitteena on tarjota vahvaa tukea yrittäjyyteen tähtääville ja vähän aikaa toimineille yrityksille.


3

Yrityssalo Oy:n asiakaslehti - www.yrityssalo.fi - Helmikuu 2012

valokeilassa

Alihankinta 2012 esittelee

teollisuuden alihankinnan osaajat Tampereella

K

ansainvälinen teollisuuden ykköstapahtuma Alihankinta 2012 -messut kokoavat jälleen kerran alihankintateollisuuden parhaat kontaktit Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen 18.-20.9.2012. Alihankintamessut tarjoavat mahdollisuuden tavata nykyisiä ja tulevia asiakkaita sekä antaa mahdollisuuden kansainvälisten verkostojen luomiseen. Yritykset pitävät tätä yhtenä tärkeimpänä vuotuisena verkottumistapahtumana alalla. Messutapahtuma esittelee teollisuuden alihankinnan keskeisimmät alueet eli metalli-, elektroniikka-, muovi- ja kumiteollisuutta sekä teollisuuden ICT-ratkaisuja. Kävijämäärältään Pohjoismaiden suurimmat alihankintamessut järjestetään nyt jo 22. kerran.

Lähde mukaan tutustumaan Yrityssalo tarjoaa salolaisille pk-yrityksille messutarjontaan Lähde mukaan näytteilleasettajaksi

mahdollisuuden osallistua yhteisosastolla tapahtumaan. Varattuun messuosastoon (D-halli 72 m2) mahtuu mukaan noin 8-10 yritystä. Osallistuvat yritykset voivat vaikuttaa osaston ulkoasuun. Osallistuminen näytteilleasettajana on yrityksille maksullista.

Osallistu yhden päivän messumatkalle, joka lähtee Salosta 20.9.2012 klo 8. Messuilla perilläoloaikaa klo 10-18. Paluu Saloon klo 20 mennessä. Yrityssalon järjestämällä bussimatkalla pääset maksutta tutustumaan messujen tarjontaan.

Subcontracting B2B Matchmaking 2012 Enterprise Europe Network järjestää Alihankinta 2012 -messuilla kansainvälisen yrityskontaktitapahtuman Subcontracting B2B Matchmaking. Tapahtuma järjestetään 20.9.2012. Rekisteröimällä yrityksesi etukäteen mukaan Matchmaking tapahtumaan, voit tehostaa messuosallistumistasi sopimalla kahdenkeskisiä tapaamisia kiinnostavien yritysten kanssa. Yritykset, jotka eivät osallistu näytteilleasettajana messuille, voivat rekisteröityä tähän tapahtumaan mukaan. Yrityskontaktitapahtuma on helppo tapa etsiä uusia yhteistyökumppaneita eri maista!

Kiinnostuitko aiheesta? Ota yhteyttä Tommi Virtanen p. 044 547 7711 tai tommi.virtanen@yrityssalo.fi

SALON IKÄINFO 2012 –MESSUT

INNOMOssa tarjolla tilaa ja kumppaneita Innomo tarjoaa yrityksille vuokralle erikokoisia toimitiloja, joissa yritykset voivat parhaiten keskittyä oman liiketoimintansa kehittämiseen. Vuokralaisille Innomo tarjoaa paitsi inspiroivat toimitilat myös yhteiset kokous-, neuvottelu- ja sosiaalitilat. Innomossa on valmiina mm. verkkoyhteydet ja kopiointimahdollisuus. Örninkadulla sijaitsevassa INNOMOssa toimii tällä hetkellä reilun 15 yrityksen muodostama tiivis verkosto. Osa yrityksistä on start-upeja, osa toiminut jo pidemmän ajan. INNOMOssa aistii, millaisiin tuloksiin on päästy yhteistyön ja verkostoitumisen voimalla! Tällä hetkellä INNOMOssa on joitakin vuokrattavia toimistotiloja vapaana alkaen ihan pienistä tiloista (n. 13 m2) suurempiin kokonaisuuksiin. Haluaisitko olla yrittäjänä INNOMOssa?

Ota yhteyttä ja tule tutustumaan

Pekka Kallio p. 044 778 2142 pekka.kallio@yrityssalo.fi

T

ämän päivän ikäihmiset tarvitsevat palveluja ja kuluttavat niitä. He ovat usein terveitä, itsenäisesti selviytyviä ja aikaansa seuraavia aktiivisia senioreita. Tietoa, tuotteita ja uusia ratkaisuja etsivät myös ikäihmiset, jotka eivät enää selviä yksin kaikista arkiaskareista sekä heidän omaisensa ja hoitotyötä tekevät ammattilaiset. Salon Ikäinfo 2012 on messutapah-

tuma, joka kokoaa palveluiden käyttäjinä olevat ikäihmiset, omaiset ja hoitotyön ammattilaiset yhdeksi päiväksi saman katon alle Astrum-keskukseen Salossa. Tule mukaan näytteilleasettajaksi – messuilla tapaat asiakkaita ja saat mahdollisuuden esitellä omaa palvelu- tai tuotevalikoimaasi kasvokkain. Tapahtumassa esittelypisteitä, tietoiskuja ja inspiroivaa ohjelmaa kohderyhmälle.

Aika: ti 17.4. klo 10 - 15 Paikka: Astrum-keskus, Salorankatu 5 – 7, Salo. Osallistuminen on näytteilleasettajille maksutonta. Sitovat ilmoittautumiset 29.2.2012, paikkoja jäljellä vielä jonkin verran. Näytteilleasettajat saavat käyttöönsä esittelypöydän, sähkön ja internetyhteyden. Paikalle voi tuoda myös roll-uppeja. Näytteilleasettajille lähetetään lisätietoa messuista maaliskuun alussa.

Messutapahtuman järjestäjänä toimiva Salon kaupungin vanhuspalvelut toivoo näytteilleasettajiksi yrityksiä, yhdistyksiä ja muita tahoja, jotka järjestävät toimintakykyä edistäviä palveluita ja toimintaa kotona asuville ikäihmisille Salon alueella.

Kiinnostuitko aiheesta?

Lue lisää:

http://www.salo.fi/vanhuspalvelut

Kysy lisää:

Outi Korpelainen, p. 044 778 3281, outi.korpelainen@salo.fi Tuula Suominen, p. 044 772 6347 tuula.suominen@salo.fi

Perinteistä elinkeinoasiamiestoimintaa on elvytetty Salossa

Y

rityssalo on ottanut kaupungin päättäjien toiveesta palvelukonseptiinsa mukaan perinteisemmän elinkeinoasiamiespalvelun. Palvelu täydentää mainiosti elinkeinoelämän kehittämisen kautta nykyistä Yrityssalon ’palvelutarjotinta’, jossa keskiössä ovat alueen yrityspalvelut kasvusta kansainvälistymiseen, sijoittumispalvelut sekä yrittäjiksi aikoville suunnatut palvelut. Elinkeinoasiamies tekee teknisen toimen kumppanina selvityksiä ja taustatyötä lähinnä elinkeinopolitiikan edistämisen

Julkaisija: Yrityssalo Oy, Örninkatu 15, 24100 Salo Toimittajat: Yrityssalo Oy:n henkilöstö, Mainostoimisto Neljä Ulottuvuutta Oy

ja elinkeinorakenteen monipuolistamisen eteen. Alueen yrityksille työ merkitsee esim. infran ajantasaistamista ja yritysten toimintaedellytysten edistämistä. – Kaupungin eri yritysalueiden kehittäminen maankäytön näkökulmasta on erityisen tärkeää vuonna 2012. Olemme valmiita reagoimaan nopeasti hankkeisiin, joihin yrityselämä tarvitsee kaavallisia ratkaisuja, toteaa teknisen toimen toimialajohtaja Mika Mannervesi. Elinkeinoasiamiehenä pitkän uran teh-

Ulkoasu ja taitto: Mainostoimisto Neljä Ulottuvuutta Oy Pidätämme oikeudet muutoksiin

nyt Pekka Kallio toteaa itse, että tehtävän mielekkäimmät painopisteet liittyvät tonttien ja toimitilojen tehokkaampaan käyttöön sekä yritysalueiden saavutettavuuden parantamiseen. Kiinnostuitko aiheesta?

Kysy lisää:

Pekka Kallio, p. 044 778 2142, pekka.kallio@yrityssalo.fi

Painopaikka: Salon Lehtitehdas


4 4

Yrityssalo Oy:n asiakaslehti - www.yrityssalo.fi - Helmikuu 2012

Matkalla yrittäjyyteen

YRITYSSALO ALOITTAVAN YRITTÄJÄN APUNA

Opastamme ja neuvomme yritystoimintaa harkitsevia sekä yritystoiminnan aloittajia henkilökohtaisesti. Voit varata yritysneuvojilta maksuttoman tapaamisajan, joka on luottamuksellinen. Tapaamisen aikana pohditaan juuri sinun liikeideaasi ja käydään läpi sinua askarruttavia kysymyksiä.

Liikeideakilpailu IDEASalo 2012 Kilpailussa etsitään uusia innovatiivisia liikeideoita, joista voidaan jalostaa liiketoimintaa. Kilpailuun voivat osallistua yrittäjyyttä harkitsevat, opiskelijat, hautomoyrittäjät ja vähän aikaa toimineet yrittäjät. Kilpailu on avoin kaikille toimialoille, erityisesti toivotaan terveydenhuoltoalaan liittyviä ideoita. Parhaat ideat palkitaan älypuhelimilla ja yrityskehityspalveluilla. Kilpailuaika päättyy 29.2.2012. Kilpailulomakkeen voi tilata osoitteesta kaapo.seppala@utu.fi tai p. 040 744 4182

• • •

• •

kartoitetaan tilanteesi, osaamisesi ja motivaatiosi keskustelulla ja kysymyksillä täsmennetään, miten olet ajatellut toimia yrittäjänä käydään läpi tekemääsi alustavaa liiketoimintasuunnitelmaa ja laskelmia, arvioidaan toiminnan kannattavuutta ja alkurahoituksen tarvetta sekä mahdollisia rahoituslähteitä selvitetään markkinointia,  vakuutus- ja verotusasioita, yritysmuotoja sekä tarvittavia viranomaisyhteyksiä tarvittaessa sovitaan jatkotapaamisia ja ohjataan sinut Yrityssalon muiden asiantuntijoiden luo.

Start-Up ryhmäneuvontaa Rekisteröi itsesi lähes viikoittaiseen Start-Up -neuvontaan, jossa tapaat yritysneuvojiamme ja muita yrittäjäkandidaatteja. Yhteisneuvonta tarjoaa monipuolista tietoa yrityksen perustamista suunnitteleville ja yrittämisestä kiinnostuneille. Yhteisneuvontatilaisuudessa käsitellään muun muassa yritysmuotoja, rahoitusta sekä verotusta.

Yritystulkki palvelee 24/7 Alkavan yrittäjän apuna on myös Yritystulkki. Sähköinen yritysneuvojamme löytyy osoitteesta www.yrityssalo.fi, jossa palvelu opastaa 24/7 kaikissa yrittämiseen liittyvissä perusasioissa ja tarjoaa oppaita sekä laskentaohjelmia avuksesi.

Päämäärät paperille Yritysneuvojat auttavat mm. yritysidean arvioinnissa, liikeidean kehittämisessä, kannattavuus- ja talouslaskelmien teossa, tuotteiden ja/tai palveluiden hinnoittelussa ja tuotekehityksessä, rahoitusmahdollisuuksien selvittämisessä, yritysmuodon valitsemisessa, verotuskysymyksissä, lupa- ja ilmoitusasioiden selvittämisessä sekä toimitilan haussa.

Ota yhteyttä yritysneuvojiimme! Jari Välimaa

Jukka Heinonen

Riikka Nurmi

alkavan yrityksen neuvonta, yritysneuvonta vähän aikaa toimineille yrityksille

rahoitusneuvonta ja rahoituslaskelmat, omistajanvaihdos ja yrityskaupat

alkavan yrityksen neuvonta, yritysneuvonta erityisesti palvelualan yrityksille SaloShops, SaloFood ja SaloVisit -yritysverkostot

p. 044 546 0039 jari.valimaa@yrityssalo.fi

p. 044 546 0035 jukka.heinonen@yrityssalo.fi

p. 044 546 0043 riikka.nurmi@yrityssalo.fi

Yrittäjäuralle valmennuksen kautta

Yksi tie liiketoiminnan käynnistämiselle on osallistua yrittäjävalmennukseen. Yrittäjävalmennuksissa kohtaavat eri alojen ammattilaiset, jotka ovat yrittäjyyden alkutaipaleella tai joilla on liikeidea tai alustava ajatus oman yritystoiminnan käynnistämisestä. Valmennuksien tavoitteena on antaa perusvalmiuksia yritystoiminnan aloittamiseen ja kannattavaan liiketoimintaan. Valmennusten aikana selvitetään omat yrittäjävalmiudet ja saadaan kokonaiskäsitys yritystoiminnasta. Koulutus toteutetaan iltakoulutuksena kolmena iltana viikossa.

Yrittäjyyden Ykkösvalmennus Salossa

Yrittäjävalmennus työvoimapoliittisena koulutuksena Salossa

Maksuton kaikille avoin yrittäjävalmennus 10.4. -23.5.2012, sisältää 15 koulutusiltaa (klo 17.15-20.15) Yrityssalon koulutustiloissa Örninkatu 15, 2. krs.

Maksuton työvoimapoliittinen yrittäjävalmennus 15.3 – 27.4.2012 (klo 9-15) Yrityssalon koulutustiloissa Örninkatu 15, 2. krs. Valmennus on suunnattu työttömille ja työttömyysuhan alaisille.

Ilmoittaudu sähköpostilla top@topresurssi.fi tai p. 0400 500 051. Saat sähköpostilla vahvistuksen opiskelupaikastasi. Mukaan otetaan 25 osallistujaa.

Haku 1.3 mennessä TE-toimiston sähköisellä hakulomakkeella. Opiskelupaikkoja on 16.

Kouluttajana TOP-Resurssi Oy yhteistyössä ELY-keskuksen ja Salon TE -toimiston kanssa.

Kouluttajana Työmaa Oy yhteistyössä ELY-keskuksen ja Salon TE-toimiston kanssa. Lisätiedot p. 0400 533 854/Työmaa Oy, Jyrki Sjöholm.

Salon Koirahalli täyttää koiranmentävän aukon Salossa

K

atja Taskiselle on kertynyt työvuosia Nokialla jo viisitoista. Viime vuoden toukokuussa hän lähti puoleksi vuodeksi vuorotteluvapaalle. Katja oli muutama vuosi aikaisemmin innostunut agilityharrastuksesta. Vuorotteluvapaalla energinen nainen treenasi coachasi ja kilpaili. Otto-koiran kanssa käytiin näyttelyissä ja menoa riitti. Hänellä oli myös aikaa miettiä asioita. Mitä tekisi isona?

Loppukesästä ystävä kysyi häneltä: ”Mitä Salosta puuttuu?” – ”No kunnon agility-treenipaikka!” Vastaus ehkä yllätti kysyjän, mutta Katjalle tästä syttyi kipinä. Katja on suorittanut Agilitykoulutusohjaajakurssin, mutta se ei vielä riittänyt yrittäjäksi lähtemiselle. – Kävin Yrityssalossa kuusi viikkoa kestävän yrittäjyyskurssin. Kurssi oli todella hyödyllinen, muiden kurssilaisten tapaaminen

antoi paljon ja kävin vielä perustamisneuvonnassa Jari Välimaan juttusilla. Katja perusti toiminimen, vuokrasi tilat ja hankki sinne kaiken tarvittavan syksyn aikana. Marraskuussa Salon Koirahalli oli jo auki. Hentojen tyttöjen harrastukseksi mielletystä lajista kasvoi riuska ja liikuntaa tarjoava työ vakituisen työn rinnalle. – Agilityn harrastajamäärä kasvaa ja se on virallinen urhei-

lulaji. Opeteltavaa riittää; ensin opetetaan koiraa esteisiin ja sen jälkeen opetetaan ohjaajaa, jotta tämä pysyisi vauhdissa mukana.

Treeni- ja kohtauspaikka Koirahalliin on Salon keskustasta vain 1,5 kilometriä. Halli tarjoaa mainiot puitteet vauhdikkaallekin agilitytreenille tai Toko- ja


Yrityssalo Oy:n asiakaslehti - www.yrityssalo.fi - Helmikuu 2012

5

Pebble Audio Oy rakentaa

vahvaa yritysbrändiä

J

uuri yrityksen käynnistäneillä Harri Walleniuksella ja Esa Härmällä on vahva Nokia-tausta, jolta he ponnistavat. Harri Walleniuksella on 26 vuoden kokemus tuotekehityksen johtamisesta ja Esa Härmällä yli 30 vuoden kokemus tuotekehityksestä ja tuotannosta. Yrityksessä on mukana myös kolmas osakas Tapani Isoranta, jolla on pitkä kokemus alan kaupankäynnistä Suomessa. Pebble Audio Oy on ensimmäinen yritys, joka perustettiin Salon seudulle Nokia Bridge -ohjelman myötävaikutuksella. – Meille annettiin useita kuukausia aikaa miettiä, mitä teemme tulevaisuudessa. Tuloksena oli, että perustimme oman yrityksen, Harri Wallenius kertoo päätöksen taustoista. Nokian tuki uusien yritysten perustamiseksi oli yrittäjille merkittävä asia. Yrittäjät ovat tyytyväisiä Yrityssalon ja Nokia Bridge -hankkeen väliseen yhteistyöhön, joka on toiminut saumattomasti. – Yrityssalon tuki on ollut hyvää ja asiantuntevaa. Aina on löytynyt henkilö, jonka kanssa keskustella yrityksen perustamiseen

salon koulutustarjontaa. Viisitoista iltaa kestänyt yrittäjyysvalmennus oli hyödyllinen ja sitä he suosittelevat kaikille yrittäjiksi aikoville. Lisäksi he osallistuivat intensiiviseen esihautomoviikkoon, jonka aikana viimeisteltiin muun muassa lopullinen liiketoimintasuunnitelma. Esihautomoviikko oli osa Bridge-ohjelman tarjoamaa yrittäjyyskoulutuspakettia. – Saimme yrityksen pystyyn todella nopeasti. Siitä suuri kiitos meitä auttaneille ja Yrityssalolle, Esa Härmä toteaa.

Tuotteet valmiiksi joulumarkkinoille

Harri Wallenius ja Esa Härmä suunnittelevat, Pebble Audion alkuvuosi kuluu tuoteettä ensimmäiset Pebble Audio -tuoteperheen kehityksen parissa, sen jälkeen seuraa tuotteet tulevat myyntiin jo joulumarkkinoille. lanseeraus ja markkinointi. Suunnitelmissa on, että tuoteperheen ensimmäiset tuotteet saadaan myyntiin jo joulumarkkialihankintaa tarjoavien yritysten yhte– Osalle tuotteista löytyy jonkin verran noille 2012. ystiedot ja osaamisalueet. Jatkossa Yri– Valitettavasti emme voi vielä tässä vai- kilpailua, mutta kilpailijoita voisi verrata tyssalolla on suunnitelmissa koota ICTheessa paljastaa yksityiskohtia tuotteistamme. pikemminkin sveitsiläiseen linkkuveitseen, osaajien tiedot SaloTech.fi -portaaliin. jolla voi yleisesti tehdä Tämä tulee helpottamaan myös aloittavähän kaikkea, mutta vien yritysten verkottumista, Harri Walei mitään kovin hyvin, lenius uskoo. Harri Wallenius nauYrityksen tarkoituksena on työllistää rahtaa. lukuisia henkilöitä alihankintaverkoston Pebble Audio -tuotavulla. Muutaman vuoden päästä tavoitteissa painottuvat harkiteena on työllistää myös suoraan yritykSen verran voimme kertoa, että tuotteet ovat tut tuotekokoonpanot, kaunis ja miellyttävä sen kautta useita henkilöitä. korkealaatuisia kuluttajatuotteita ja niitä tul- ulkonäkö sekä nopea käyttöönotto. TuotteilLanseerauksen jälkeen katseet kohlaan myymään ”Pebble Audio” -tuotenimellä, le on ominaista helppo ja intuitiivinen käytdistuvat vientiin. Tähtäimessä ovat Pohjosta on tarkoitus tehdä merkittävä brändi tö, alhainen virrankulutus sekä korkea laatu joismaiden ja valittujen Euroopan maisuhteessa hintaan. alalle, Harri Wallenius paljastaa. den markkinat. Kansainvälistyminen on Oikeiden partnereiden löytäminen on Esa Härmä toteaa, että maailma muutprojekti, johon jatkossa satsataan ja tultuu nopeasti ja yrittäjien pitää myös pystyä yritykselle kriittinen menestystekijä, ja siksi laan käyttämään yrityksen ulkopuolista toimimaan ja reagoimaan nopeasti. Siksi yhteistyökumppaneiden etsimiseen on käyasiantuntemusta. markkina- ja kilpailutilannetta tarkkaillaan tetty paljon aikaa ja energiaa. – Alussa olisimme kaivanneet tietojatkuvasti. Pebble Audio -tuotteet on tähdätty LM pankkia, josta löytyy kaikkien paikallisten selkeästi tietyille markkinasegmenteille.

Maailma muuttuu nopeasti ja yrittäjien pitää myös pystyä toimimaan ja reagoimaan nopeasti. liittyvistä asioista, Harri Wallenius ja Esa Härmä myöntävät. – Myös rahoitus- ja tukiasioissa asiantunteva apu löytyi Yrityssalosta. Jukka Heinonen auttoi tarvittavien papereiden täyttämisessä, sillä hänellä on kokemusta kaikista tuista mitä yrittämiseen liittyy. Hän tuntee byrokratian koukerot tarkalleen ja tietää miten hakemukset pitää tehdä, Harri Wallenius kiittää. Yrittäjät ovat myös hyödyntäneet Yritys-

palvelukoirakoulutukselle. Hallissa on käytettävissä muun muassa täydellinen agilityestesarja, putkia, vinokepit, toko-hyppyeste, rally-tokokyltit ja pöytä näyttelytreeniä varten. Uusin hankinta on Flyball-boksi. Agilityn lisäksi hallissa on muiden kouluttajien kursseja ja tapahtumia. – Hallissa käy 50–100 koiraa viikossa. Omien koulutusten li-

säksi täällä käy Kiskon agilityn ryhmiä, Salon Seudun Palveluskoiraharrastajat sekä yksityisiä agility- ja toko-harrastajia. Hallia käytetään myös näyttelyihin. Koirahalli on avoinna ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä sekä ryhmille että yksityishenkilöille. Hallia voi vuokrata itselleen tuntihinnalla, ohjattuihin treeneihin ei ole pakko tulla. Agilityssä maksuksi käyvät myös Sporttipassi, Smartum sekä Tyky-seteli.

Katja ottaa mielellään vastaan ideoita ja toiveita, sillä halli sopii moneen käyttöön. Tällä hetkellä tilaa on 435 m2, keväällä toisen harjoituskentän myötä 700 m2. – Hallille voivat tulla kaikki, jotka haluavat liikuttaa koiraansa. Tänne voi tulla minkä koiran kanssa tahansa, koiran ei tarvitse olla harrastus- tai rotukoira. LM

Cavalier Kingcharlesinspanieli Otto on Katjan ”markkinointipäällikkö”.


6 6

Yrityssalo Oy:n asiakaslehti - www.yrityssalo.fi - Helmikuu 2012

Tulevaisuuden osaamista

SaloTech.fi

– näkyvyyttä salolaiselle

ICT-osaamiselle

Voimaa ekosysteemistä Elektroniikka-alan muutokset ovat koetelleet Saloa kovalla kädellä. Mutta täälläpä ei kuitenkaan ole jääty apaattisena ihmettelemään eikä todettu ’jottain tarttis tehrä’. Salo, joka on tutkimuksin todettu Suomen yrittäjäystävällisimmäksi seutukunnaksi, on käynnistänyt SaloTech–verkoston, jolla alueen ICT- eli tieto- ja viestintäteknologian yrityksiä patistetaan ja houkutellaan yhteistoimintaan. Verkoston toimintaa koordinoi Yrityssalossa Peter Soinu. - Me Yrityssalossa uskomme vakaasti, että ICT-sektorin murros voidaan kääntää mahdollisuudeksi, toteaa Peter. Siinä taustaa, miksi Yrityssalo on päättänyt vauhdittaa alueen ictsektorin kehittymistä tarjoamalla yrityksille näkyvyyttä ja tunnettuutta! Salo tarvitsee yrittäviä ja aikaansaavia yrityksiä sekä kasvuhakuisuutta.

Salo tarvitsee yrittäviä ja aikaansaavia yrityksiä sekä kasvuhakuisuutta.

SaloTech.fi on alueen ICT-yritysten uusi kanava, joka mahdollistaa alueen ICT-yrityksille uudenlaisen yhteistyön, osaamisen kasvattamisen sekä myynnin. Tämä kanava tarjoaa myös Nokian Bridge -tukiohjelmassa mukanaoleville hyvän kontaktiverkon alueen pk-yrityksiin. - Me Yrityssalossa uskomme vakaasti siihen, että ICT-yritysten kasvusysäys lähtee pk-yrittäjien verkottumisesta, yhteistyöstä sekä ratkaisemalla osaamisen ´aukot´, toteaa ohjelmapäällikkö Peter Soinu.

SaloTech kannustaa kasvuun SaloTechin toimenpiteiden tavoitteena on saada näkyvyyttä ja tunnettuutta Salon ICT-osaamiselle, kannustaa ja tukea pk-yrityksiä kasvussa ja kehityksessä sekä päästä yhtenä suurempana kokonaisuutena yhdeksi kiinnostavaksi teknologiayhteisöksi maailmalla. Yritysten ja verkoston kasvuun tarvitaan innovaatioita ja sitä kehitetäänkin nyt yhdessä! Toimialan ja yritysten toimiessa tiiviissä yhteistyössä, mahdollisuudet IT-toimialan uudistumiseen ovat paremmat. Verkostoon on liitetty mukaan korkeakouluja ja tutkimuslaitoksia – niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Turun yliopiston erillislaitos BID edistää yliopiston tutkimustiedon ja osaamisen kaupallistamisessa ja muussa hyödyntämisestä alueella. Salossa toimii iso joukko langattomaan tiedonsiirtoon erikoistuneita yrityksiä, joiden tuotteet ovat jopa maailmanlaajuisesti tunnettuja. ICT-

alan sijoittuminen Saloon perustuu pitkään historiaan ja vahvaan tuotetekniseen osaamiseen.

SaloTech.fi lanseerattiin 19.01 Astrum-keskuksessa SaloTech.fi lanseerattiin Astrum-keskuksessa järjestetyssä tilaisuudessa, jossa paikalla oli reilu 150 henkilöä. Antti Rantakokko avasi tilausuuden, jonka jälkeen EVAn Matti Apunen kannusti Saloa Suomen Koreaksi. Etlan Jyrki Ali-Yrkkö korosti omassa puheenvuorossaan ohjelmistojen merkityksen kasvua laitevalmistuksessa. Futurologi Risto Linturi kertoi tulevaisuuden tuotteista ja keksinnöistä..

Mitä SaloTech.fi on yrityksille? Myyntiä • Näkyvyyttä ja tunnettuutta yhteisen portaalin avulla => www.salotech.fi • ICT Industry katalogi • Match making -tapahtumia • Uusia kasvun mahdollisuuksia esim. terveysteknologian sekä peli- ja elämysteknologian sektorilla Yhteistyötä • Yhteisiä ICT –aamuja, sosiaalista mediaa, toimialavaikuttamista, yhteisiä keskusteluja ja aloitteentekoja • Luottamusta ja uskoa tulevaisuuteen Osaamisen kehittämistä • Kansainvälistymiseen osaamista ja tukea • Windows -koulutusohjelma 2012 • Innovaattori – ICT-yrityksille räätälöity liiketoiminnan kehittämisohjelma Palvelua • Kontakteja oikeille tahoille ja aitoa vuoropuhelua Näkyvyyttä salolaiselle ICT-osaamiselle!

?


Yrityssalo Oy:n asiakaslehti - www.yrityssalo.fi - Helmikuu 2012

ICT-aamu powered by SaloTech.fi Aika: 6.3.2012 klo 8.15-10.15 Paikka: Yrityssalon koulutustilat, Örninkatu 15, Salo Aamun aiheita mm. • • • • •

SaloTech.fi kuulumisia ja palautetta Hyvinvointiteknologian uudet mahdollisuudet Salossa ICT Industry katalogi työn alle keväällä 2012 Alihankinta 2012, Tampere – mahdollisuus lähteä näyteilleasettajaksi Koulutusta ja valmennusta ICT-alalle: Windows ja Innovaattori 2012

Kiinnostuitko SaloTech.fi:stä ja aiheista? Ota yhteyttä Peter Soinu p. 044 521 5845, peter.soinu@yrityssalo.fi Ville Koskinen p. 044 532 0088, ville.koskinen@yrityssalo.fi

Tarjolla uudenlaisia näkemyksiä

ohjelmoinnista Uutta teknologiaa! Windows Phone ohjelmointikurssi!

Windows Phone 7 on uudenlainen kehitysalusta Windows Phone ohjelmointikurssi on tarkoitettu kehittäjille, jotka osaavat perusteet sovelluskehityksestä. Kurssilla opit tekemään Windows Phone Silverlight-sovelluksia käyttäen erilaisia tekniikoita. Windows Phone 7 on uusi matkapuhelinalusta, joka on käytön helppoudessa ja sovelluskehityksessä edellä muita. Windows Phonen alustarakenne poikkeaa täysin muiden laitevalmistajien alustoista.

Ennen kurssin alkamista, osallistujan pitää asentaa Windows Phonen sovelluskehitystyökalut. Oma läppäri mukaan! Asennusohjeet, kysy lisää ville.koskinen@yrityssalo.fi Kenelle: Yrittäjälle/yritysten avainhenkilöille sekä Bridge –tukiohjelmassa mukanaoleville, jotka ovat kiinnostuneita sovelluskehityksestä

Windows Phone ohjelmointikurssin sisältö: Ohjelmassa mm. Windows Phone perusteet sovelluskehityksessä Ohjelmointia Silverlightin kanssa

Osallistuminen: Osallistuminen veloituksetta, mutta edellyttää ennakkoon ilmoittautumista.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: Aika: 15.3 – 16.3.2012, klo 8.00 – 16.00 Paikka: Yrityssalon koulutustilat/ Innomo (Örninkatu 15 b, Salo) Ilmoittautumiset: yrityssalo@yrityssalo.fi merkinnällä ’ohjelmointikurssi’ Osallistuminen Windows Phone kurssille veloituksetta

Yhteistyössä mukana:

Yrityssalo Oy, Örninkatu 15, Salo www.yrityssalo.fi

Ole ensimmäisten joukossa hyödyntämässä mahdollisuus tulevaisuuden mobiilisovelluksiin!

Tervetuloa Windows Phone demopäivään! Aika: perjantai 2.3.2012, klo 12.00 – 16.00 Paikka: Yrityssalon koulutustilat, Innomo (örninkatu 15 b, Salo)

-

Päivän agenda: Käyttöjärjestelmä 7.5 Mango Windows Phone sovelluskehitys Pelikehitys Kartat ja palvelut Ilmoittautumiset: ville.koskinen@yrityssalo.fi / 044 532 0088

Tule seuraamaan uuden Windows Phonen demopäivää ja miten yritys ja ICTalan osaajat pystyvät hyödyntämään ja rakentamaan tulevaisuutta mobiilisovelluksen avulla! Demopäivä sisältää mielenkiintoisia aiheita ja uusia elämyksiä mobiilista. Osallistuminen veloituksetta, mutta edellyttää ennakkoon ilmoittautumista kaksi päivää aikaisemmin 29.2.2012.

7


Yrityssalo Oy:n asiakaslehti - www.yrityssalo.fi - Helmikuu 2012

Ideasta menestyjäksi

Protomossa kirkastetaan ideat bisnekseksi

P

rotomo on monialainen ja yhteisöllinen innovaatio- ja yrittäjäympäristö, joka tarjoaa yrittäjäurasta kiinnostuneille osaajille maksuttomat fasiliteetit, täydentävää osaamista, yhteisön tuen ja asiantuntijoiden sparrausta uusien tuotteiden ja palvelujen markkinoille viemisen tueksi. Protomon palveluista hyötyvät niin yritysideoiden kehittäjät kuin eri alojen nuoret osaajat ja kokeneet ammattilaiset. Protomo-ohjelma voidaan käydä myös työvoimapoliittisena koulutuksena. Sinulla on aikaa, osaamista ja ehkä jo oma idea, jota haluat lähteä edistämään. Tervetuloa Protomoon! Protomoon voi tulla yksin, kaksin tai oman porukan kanssa. Protomon tehtävänä on yhdistää eri alojen osaajat tiimeihin, joiden yhteisenä päämääränä on tehdä jotain uutta; ideoida Suomeen uusia rahoituskelpoisia yrityksiä, innovaatioita, työllistyä omaan yritykseen ja työllistää muita. Protomossa voit suunnitella yrittäjäksi ryhtymistä ohjatusti ja ilman välitöntä yrittäjäriskiä. Vasta, kun kehitysprojekti on viety loppuun ja nähdään, onko suunniteltu toiminta kannattavalla pohjalla, on aika perustaa yritys. Protomo on laukaisualusta uusille kasvuyrityksille ja Protomolla on jo lähes koko maan kattava verkosto. Varsinais-Suomessa Protomoja on Salossa ja Turussa, ja niiden toiminnasta vastaa Yrityssalo Oy.

Lisätietoja:

Tervetuloa Ideakaffeille! Tule ja tutustu Protomon toimintaan, tekijöihin, verkostoihin sekä tapaan yhdistää eri alan osaajia avoimessa ympäristössä.

Protomo Salo

PROTOMO SALO

PROTOMO TURKU

Protomo Turku

IDEAKAFFET torstaisin klo 9.30

IDEAKAFFET tiistaisin klo 9.30

Tanja Kiviniemi, p. 044 546 0034 tanja.kiviniemi@yrityssalo.fi

Yrityssalo, Örninkatu 15, 2. krs

Electrocity, Tykistökatu 4 D, 4. krs

Oletko vapaana oleva kädentaitaja, juristi, insinööri, muotoilija, markkinointi-ihminen, taloustaitaja, keksijä, minkä vaan ammattityön etsijä?

Keksi parempaa tekemistä Työllistä itsesi unelmaduuniin

Elina Rantamäki, p. 044 773 9319 elina.rantamaki@yrityssalo.fi

Protomo rekrytoi uusia osaajia Salon Protomossa on nyt avoinna haku uusiin innovaatiotiimeihin. Haemme eri alojen vapaita osaajia ja ammattilaisia, joilla on halu luoda jotain uutta ja edetä omalla urallaan. Tarjoamme uusille Protomolaisille maksuttomat fasiliteetit, yhteisön tuen ja asiantuntijoiden sparrausta uusien tuotteiden ja palveluiden markkinoille viemisen tueksi. Protomo-ohjelma voidaan käydä myös työvoimapoliittisena koulutuksena, seuraava koulutusohjelma alkaa 12.3.

Tule Miten ideasta yritys -tapahtumaan 7.3. Kuulet miten Protomossa ideasta syntyy yritys, solmit kontakteja ja voit astua unelmaduunisi laukaisualustalle.

):

8 8

Protomo on laukaisualusta uusille kasvuyrityksille.

Aika: 7.3. klo 15.00 - 18.00 Paikka: Protomo Salo, Örninkatu 15, 2. krs Ilmoittautuminen: 6.3. mennessä osoitteessa www.keksiparempaatekemista.fi Mikäli et pääse tapahtumaan, tervetuloa torstaisin klo 9.30 Ideakaffeille Salon Protomoon. Lisätietoja elina.rantamaki@yrityssalo.fi p. 044 773 9319

www.keksiparempaatekemista.fi


Yrityssalo Oy:n asiakaslehti - www.yrityssalo.fi - Helmikuu 2012

Virtuaali-ideasta syntyi

todellista bisnestä

P

remode Oy on tuore yritys, jonka perustajat ovat hieman hämillään vauhdista, jolla yritys lopulta syntyi. Melkein kaikki olivat vielä tahoillaan työssä, kun käännekohdaksi muodostui käynti STX:n telakalla. – Kävimme esittelemässä uutta 3Dkonseptia, joka yhdistää insinöörimäisen suunnittelutyön ja tietokonepeleistä tutun helppouden liikkua virtuaalisessa tilassa. Rakennesuunnitelmista tuotetaan näyttäviä 3D-malleja, joita voidaan hyödyntää esimerkiksi laivan suunnitelmia tehtäessä, Aki Vänskä kertoo. STX:n Pekka Puranen antoi tapaamisessa ratkaisevan vinkin, jonka perusteella Aki Vänskä otti yhteyttä Protomoon Tanja Kiviniemeen. Kuukauden päästä tästä tiimi oli jo sisällä Turun Protomossa. Protomossa ideaa päästiin tosissaan kehittämään ja jalostamaan. Töiden takia tiimi tapasi Protomon tiloissa usein iltaisin. Tulevat yrittäjät saivat Protomosta asiantuntijaneuvoja ja apua rahoituksen järjestämiseen. Tanjan ja Jukka Pulkkisen kanssa käytiin keskusteluja ja sparrattiin liikeideaa. Mitä yritys tekee? Mihin se keskittyy? Selkeä käsitys asioista alkoi muodostua varsin nopeasti. Sen jälkeen kun Protomokausi päättyi viime vuoden keväällä, on tapahtunut paljon. – Aika haipakkaa on ollut, vaikka kaikki ei mennytkään kuin Strömsössä, Aki naurahtaa. Jouduimme menemään oman mukavuusalueemme ulkopuolelle, keskittymään yritykseen ja itseemme ihmisinä. Meillä kaikilla on varsin vankat mielipiteet asioista ja erityisesti viestinnästä. Käytimme saamaamme tukea viestinnän kehittämiseen. Viestinnän konsultin avulla löysimme yhteisen sävelen ja tiimi kasvoi yhteen. Yhteistyö Protomon kanssa jatkuu. Sähköpostilla tulee tietoa ja arvokkaita vink-

kejä, muun muassa kimmoke osallistua Älykkäät järjestelmät -teemalla pidettyyn Innosuomi-2011 -kilpailuun tuli tätä kautta. Marraskuussa turkulainen Premode Oy julistettiin Varsinais-Suomen Innosuomi 2011 -kilpailun voittajaksi.

Konseptin avaaminen ja markkinointi vaatii työtä Premoden kehittämä 3D-mallinnustapa on ainutlaatuinen ja siksi juuri tällä hetkellä työ painottuu idean avaamiseen. On jaksettava kertoa kerta toisensa jälkeen mistä on kysymys. 3D-mallinnus helpottaa tuotteen markkinointia jo ennen tuotannon aloittamista. Jos joku tuote tai kokonaisuus pystytään kuvittelemaan, se pystytään myös saamaan näyttölaitteelle virtuaalisesti valmiina tuotteena lähes 100-prosenttisella tarkkuudella, interaktiivisena ja reaaliajassa. Premoden virtuaaliesitykset ovat saaneet hienon vastaanoton ja asiakkaat ihmettelevät, miksei tällaista ole tehty aikaisemmin. – Työtä riittää, sillä liikevaihdon kasvattaminen on edellytys ”päivätöihin” pääsemiselle, Aki toteaa. Tilauskannan hoito on tärkeää ja lisäksi samaan aikaan pitää kehittää omaa markkinointiaineistoa. Jokaisella on oma roolinsa: Aki Vänskä keskittyy konsultointiin ja markkinointiin, Velipekka Kokkonen ohjelmointiin ja tekniikkaan, Henri Tuomisen vastuulla ovat näyttölaitteet ja ratkaisut. Premode Oy on jo nyt kokoonsa nähden edistänyt erittäin merkittävästi työllisyyttä Varsinais-Suomessa. Yritys on tehnyt useita virtuaaliesityksiä suunnitteluvaiheessa olevista meri- ja pientaloteollisuuden rakennuskohteista. Lisäksi apuohjelmistojen kysyntä on ollut positiivinen yllätys.

Mukavuusalueen ulkopuolellakin on kyettävä kommunikoimaan yrityksen kehittämisajatuksista avoimesti ja rakentavasti, Velipekka Kokkonen ja Aki Vänskä muistuttavat.

LM

Vihreä innovaatio kypsyy Protomossa

J

ouni Virtasella on vakuuttava kokemus tuotekehityksestä ja ICT-alasta. Projekteja ei kuitenkaan tahtonut enää syntyä entiseen malliin ja hän päätti lähteä toteuttamaan omaa ideaansa. - Tulin Protomoon vuonna 2010 kuultuani siitä ”puskaradion kautta”. Idean tiimoilta löytyi yhteisiä intressejä ja tiimi syntyi ketterästi, Jouni Virtanen kertoo. Protomossa Virtasen idea sai ilmaa siipiensä alle ja uutta vihreää teknologiaa hyödyntävän kaasunpesurin pilotointi on juuri alkamassa. Kaasunpesurin markkinat ovat maailmanlaajuiset. Vaikka kilpailu markkinoilla onkin tällä hetkellä kireää, niin uudet kiristyneet ympäristödirektiivit auttavat asiaa. - Voin sanoa, että ilman Protomoa pesuria ei olisi syntynyt. Protomo tarjosi kodin tiimiläisille ja suunnittelutukea Protomo-periaatteen mukaan. Suosittelen Protomoa kaikille niille, jotka haluavat toteuttaa bisnesideansa, tai jotka ovat vaikeassa asemassa henkilökohtaisen työllisyystilanteensa kanssa. Uutta ympäristöystävällistä teknologiaa kehittävät Jouni Virtanen, Kalevi Salonen ja Aku Kallioniemi tekivät tiimisopimuksen Salon Protomossa.

9


10 10

Yrityssalo Oy:n asiakaslehti - www.yrityssalo.fi - Helmikuu 2012

Yhteistyöstä uutta liiketoimintaa

Idea löytyy ja jalostuu

eri toimijoiden ja alojen yhteistyöllä

N

iin globaalit kuin paikalliset muutokset toimintaympäristössä sekä entisestään kiristynyt kilpailu edellyttää yrityksiltä radikaaleja muutoksia liiketoiminnan kehittämiseen ja tuotteiden markkinointiin. Aikaisemmasta poiketen toimintatavoissa on siirryttävä kohti avointa innovaatiota. Ideoita ja teknologioiden etsintää on tehtävä oman organisaation ulkopuolelta, sillä tietohan liikkuu jo organisaatioiden ulkopuolelle – nimittäin työnpaikkojen vaihtuessa työntekijät vievät mukanaan tietotaitoa. Millainen on tulevaisuuden menestyjäyritys? Miten innovoida, olla jatkuvasti askeleen edellä muita ja samalla synnyttää siitä kannattavaa liiketoimintaa? Samanaikaisesti pitäisi varmistaa aito vuoropuhelu asiakkaiden, toimittajien, asiantuntijoiden ja sidosryhmien kanssa? Entä onko yrityksellä mahdollisuuksia ohjata kuluttajien käyttäytymistä? Näihin avoinna oleviin kysymyksiin saattaa löytyä vastauksia Salon IDEAtehtaasta! Aikamoinen haaste IDEAtehtaalle, eikö vaan? IDEAtehdas on ollut käynnissä Salossa jo reilun puolen vuoden ajan. Tehdas tarjoaa yrityksille fyysisen ja henkisen tilan, jossa filosofiana on

avoin innovaatio ja tavoitteena löytää ideoida, kehittää, tuotteistaa ja lopulta kaupallistaa tuotteet ja/tai palvelut. IDEAtehdas on myös yritysten välistä yhteistyötä, joka lähtee yritysten yhteisistä näkökulmista. IDEAtehtaan ’isänä’ ja aktivoijana Salossa tunnetuksi tulleen Pekka Järvisen tausta on Aalto-yliopistossa. Jo suunnitteluvaiheessa Pekka totesi näin: ”Toteutuessaan ideatehdas olisi luovuuteen kannustava ja ajankohtainen, uusi oppimisympäristö!” Tästä on Turun yliopiston Innovaatiot ja yrityskehitys (BID) -keskuksen hyvä jatkaa vuonna 2012. Onhan IDEAtehtaalla edelleen paras mahdollinen sparraaja Pekka Järvinen! Tällä hetkellä IDEAtehtaassa toimii 10 aktiivista yritysryhmää, joissa mukana on reilu 50 eri yritystä. Jokaisella ryhmällä on oma idea, omat tavoitteet ja oma tapa toimia. Järvisen Pekka ja BIDin Kaapo Seppälä ovat mukana kaikissa ryhmissä ohjaamassa toimintaa tuloksiin. Tuloksia odotellaankin syntyvän tämän vuoden aikana. IDEAtehdas järjestää kevään aikana vielä muutaman tietoiskun, joka onkin erinomainen väylä tulla tutustutumaan tehtaan toimintaan. Yritys voi liittyä mukaan toimintaan, maksaa liittymismaksun (alk. 1 000 e riippuen yrityksen koosta) ja sitä kautta hyödyntää Turun Yliopisto BIDin maksuttomia ja yrityskohtaisia kehittämispalveluita.

Kiinnostuitko tehtaan toiminnasta? Ota yhteyttä Kaapo Seppälä Turun yliopiston Innovaatiot ja yrityskehitys (BID) p. 040 744 4182 kaapo.seppala@utu.fi

IDEAtehtaan kevään tietoiskut keskittyvät lähitulevaisuuteen IDEAtehdas tarkoittaa uusia ideoita ja innovatiivistä yhteistyötä yrityksiin, kestävää bisnestä ja uudistuneita toimintamalleja. IDEAtehtaassa haluamme hyödyntää yliopiston tutkimustulosten kaupallistamista alueella. Siksi meillä on yhteistyössä mukana BID Business ja BID Technology Turun yliopistosta.

!

Tapahtumapaikka: Salon IDEAtehdas, Örninkatu 15, 2 krs, Salo Kenelle: Yrityksille, jotka tähtäävät tulevaisuudessa menestykseen ja liikevaihdon kasvuun. Yrityksille, joilla on halu ymmärtää uusien liiketoiminta- ja ansaintamallien yhteydet sekä halu parantaa organisaation liiketoimintakyvykkyyttä.

Ke 7.3. klo 8.15 – 10

Ke 16.5. klo 8.15 – 10

Katsaus mobiililiiketoimintaan.Tuomas Ranti, Turun Yliopiston Innovaatiot ja yrityskehitys (BID) -keskus

Kasvuyrittäjyyden haasteet ja mahdollisuudet. Antti Paasio Turun yliopiston Innovaatiot ja yrityskehitys (BID) -keskus

Osallistuminen tietoiskuihin veloituksetta, edellyttää ennakkoilmoittautumista viim. päivää aikaisemmin => ideatehdas@yrityssalo.fi Liity mukaan IDEAtehdas –verkostoon ideatehdas@yritysalo.fi Lisätiedustelut p. 044 547 0064 / Pekka J. Järvinen, Yrityssalo p. 040 744 4182 / Kaapo Seppälä, BID

Tervetuloa vauhdittamaan omaa liiketoimintaasi!


11

Yrityssalo Oy:n asiakaslehti - www.yrityssalo.fi - Helmikuu 2012

Näin pienistä tulee yhdessä suuria SaloShops

SaloFood

SaloVisit

S

S

S

– kaupungin kokoinen kauppapaikka

– tuoreita makuja läheltä

alolla on jo pitkään ollut hyvä maine monipuolisena kauppapaikkana – ja syystäkin! Lukuisissa ns. kivijalkaliikkeissä palvelevat osaavat työntekijät sekä yritteliäs yksityisyrittäjä. Palvelu on yksilöllistä ja asiantuntevaa. Liikkeissä asiointi on mutkatonta. – Salo tunnetaan myös ruuhkattomana paikkana, josta paikoitusalueet löytyvät suhteellisen läheltä. Tänne tullaan kaupoille pidemmänkin matkan päästä. Yrittäjälle SaloShops -verkosto mahdollistaa yhteistyön muiden kivijalkaliikkeiden kanssa. Yhdessä voidaan muodostaa suurempi ja houkuttelevampi kokonaisuus. Ihan niin kuin kauppakeskuksetkin tekevät… Kuluttaja löytää hieman hajallaan olevien erikoisliikkeiden palvelut helpommin nettisivuilta www.saloshops.fi. Pikkuliikkeissä valtteina ovat yksilölliset tuotteet, asioinnin sujuvuus sekä paikoitusjärjestelyt. SaloShops on todellakin kaupungin kokoinen kauppapaikka! Pidetään siis yhdessä kaupat Salossa.

– visiitin arvoinen Salon kaupunki

aloFood tarkoittaa lähiruokaa alueelta. Paikalliset elintarviketuotteet on koottu yhteisen tuotemerkin alle ja tuotteita löytyy jo useasta päivittäistavarakaupasta Salossa ja pian Somerollakin. SaloFood on ’Salon näköistä’ sesonkiruokaa ja peruselintarvikkeita. – Tervetuloa makumatkalle salolaisille lautasille! SaloFood tarjoaa mahdollisuuden esitellä ja myydä omia tuotteita ja saada näkyvyyttä netissä. Kuluttajalle lähellä tuotettu ruoka tarkoittaa kotimaista ja paikallista, tuoretta ja jäljitettävää elintarviketta. Kuluttajan valitessa lähiruokatuotteen, hän toimii vastuullisesti vähentäen ympäristön kuormittumista ja tukee samalla maaseudun yrittäjyyttä. Tutustu tarjontaan www.salofood.fi

aloVisit kokoaa yhteen alueen vapaa-ajan tarjontaan ja matkailuun liittyvät palvelut. SaloVisit-portaalista löydät visiitin arvoisia salaisia mansikkapaikkoja ja saat parhaimmat vinkit vapaa-ajan viettoon. Kannattaa tutustua – salolaisenakin! Yrittäjälle SaloVisit tarjoaa mahdollisuuden koota monipuolisia tuotteita ja värikästä tarjontaa alueelta. Tekemistä riittää matkaseurueen jokaiselle jäsenelle. Testaa Salon visiittikoneesta www.salovisit.fi juuri sinulle sopivat vinkit. Kuluttajalle alueen vapaa-ajan palvelut aukeavat muutamalla näpäytyksellä houkuttelevasti ja reaaliaikaisesti. Nyt kannattaa satsata lähimatkailuun!

SaloShops, SaloFood ja SaloVisit ovat Euroopan Sosiaalirahaston (ESR) myöntämän UKK-hankkeen konkreettisia tuotoksia.

Snob-farkkukaupassa

näkyy muotoilijan luova ote

S

alo on tunnettu erikoiskaupoistaan, joissa palvellaan. Yksi Salon kivijalkamyymälöiden helmistä on Snob Shop, jossa pääosassa ovat farkut ja niihin sopivat teepparit ja colleget. Kun Jonas Jokilehto valmistui Turun ammattikorkeakoulusta muotoilijaksi vuonna 2003, nuorelle vaatesuunnittelijalle oli selvää, että hän ryhtyy yrittäjäksi. Vuonna 2005 hänellä oli jo oma ompelimo. Jonaksen muotoilijavaimo Taija työskenteli farkkukaupassa ja siirtymä kauppiaaksi tapahtui luontevasti vuonna 2008. Farkkukauppa on muotoilijapariskunnalle yhteinen juttu. Vaikka työt kaupassa

vievät aikaa, on tämä juuri sitä mitä Jonas on halunnutkin. Farkkuliikkeessä tila ja pariskunnan yhdessä suunnittelema sisustus on työn luova osa, muu on kaupankäyntiä.

SaloShops ajaa yhteistä hyvää SaloShops on erikoisliikkeiden verkosto, jossa kaikkia yhdistää halu palvella ja tarjota positiivisia kokemuksia asiakkailleen. Yhteinen portaali www.saloshops.fi toimii aktiivisena tiedotuskanavana, jossa yrittäjät kertovat tulevista tempauksista. Farkkukauppias on ollut kaikin puolin tyytyväinen SaloShopsiin. – Syntyy positiivista virettä, kun joku ul-

kopuolinen tulee tsemppaamaan. Yrityssalossa ollaan aktiivisia ja sieltä jaksetaan olla yhteyksissä. Rakennemuutoksen kourissa painivassa kaupungissa kaupan tulevaisuus saa yrittäjän välillä mietteliääksi. Siksi SaloShops-verkoston aktiivinen toiminta on Jonaksesta tervetullutta. – Erikoiskauppaa kannattaa tuoda esille - ja kun joku tekee asioiden eteen jotain, niin siihen pitää ottaa osaa! Tempauksilla ja yhteismarkkinoinnilla saadaan ihmiset liikkeelle.

Munatukku Nikula Oy

tuo lähiruuan

kuluttajan ostoskoriin

M

unatukku Nikulasta Somerolta lähtee vuosittain kauppoihin kaksi miljoonaa kiloa kananmunia. Puolet munista tulee omasta tuotantokalasta, toinen puoli somerolaisilta tuottajilta. Toimitusjohtaja Jukka Nikula on jo kolmannen polven kananmunatuottaja, mutta Taina Skaffari on tehnyt työtä Jukan rinnalla vasta noin neljä vuotta. Vantaalta Somerolle muuttanut Skaffari työskenteli VTT:ssä henkilöstöassistenttina, joten muutos oli suuri, mutta mieluinen. – Virikehäkkikanalan valmistuminen vuonna 2009 oli merkittävä virstanpylväs. Sitten viime vuoden keväällä

tuli mahdollisuus ostaa Munatukku A Tammisen liiketoiminta. Meillä ei ollut kokemusta pakkaamotoiminnasta, mutta ostaessamme heidän liiketoimintansa saimme myös heidän asiakaskuntansa. Tämä helpotti huomattavasti pakkaamotoiminnan aloittamista, Taina Skaffari kertoo. Lisämarkkinoiden suunnittelu oli juuri ajankohtaista, kun uudelle yritykselle tuli sopivasti viesti Yrityssalosta, SaloFoodin ensimmäiset lähiruokaprojektit olivat käynnistymässä. – Vastasimme kutsuun ja kävimme tilaisuuksissa, joissa tapasimme muitakin pienyrittäjiä. Lähiruuan hyllynpää-

typrojekti oli kuin luotu meitä varten. Projekti toi Nikulan pakkaamat munat päivittäistavarakauppoihin. Myynti kehittyi niin hyvin, että S-ryhmä halusi siirtää pakkaamon munat vakiotuotteeksi oikeaan munahyllyyn.

Virikkeellisessä lähiruuassa on tulevaisuus – Lähiruokateemalla mennään. Virike-kananmunat tuotetaan pääosin omassa kanalassa. Lisäksi edustettuna ovat kaikki muut laadut, kuten Vapaan kanan munat sekä Luomu- ja Omega-munat, jotka tulevat muilta lähituottajilta. – Uuden oppiminen vei aikansa, mutta nyt muodostamme Jukan kanssa hyvän tiimin. Minä hoidan pikkutarkkuutta vaativat paperityöt, Jukalla taas on laaja-alainen näkemys ja alan asiantuntemus. Taina Skaffari on tyytyväinen Munatukku Nikulan pakkaamien kananmunien näkyvyyteen Halikon Prisman kananmunahyllyssä.


12 12

Yrityssalo Oy:n asiakaslehti - www.yrityssalo.fi - Helmikuu 2012

Go international!

Ota askel maailmalle! S

uomi elää viennistä. Sama asia voidaan todeta Salostakin. Talouden murroksen myötä liikevaihto on osin romahtanut ja yritysten täytyy etsiä nyt uusia markkinoita ja asiakkaita tilanteen korjaamiseksi ja työpaikkojen turvaamiseksi. Maantieteellinen laajentuminen on yksi yrityskasvun tärkeimmistä väylistä. Uudet markkina-alueet tarjoavat mahdollisuuden laajentaa yritysten asiakaskantaa ja kasvattaa yrityskokoa.

Laajenna markkina-aluetta!

Palvelut kansainvälistyvälle yritykselle • • • • •

neuvonta ja kansainvälistymisvalmiuksien kehittäminen (pääsääntöisesti kansainvälistymisneuvojan maksuton palvelu) on-line yritysneuvonta infot ja teemapäivät valmennukset ja fact and finding matkat kohdemaihin asiakkaan toimeksianto (pääsääntöisesti asiantuntijan toteuttama maksullinen palvelu) markkinaselvitys nimetyssä kohdemaassa markkina-aluekartoitus ja asiakaskartoitus nimetyssä kohdemaassa

Yrityssalo tarjoaa tukea kansainvälistymiseen – oli sitten kyseessä ensiaskeleita ottava tai kansainvälistymistään laajentava pk-yritys. Tähän kaikkeen tarjoamme omaa asiantuntemustamme sekä tukea asiantuntijoiden palveluihin. Olemme verkottuneet tiiviisti luotettavien yhteistyökumppaneiden kanssa. Järjestämme lukuisan määrän infoja eri markkina-alueista, joissa kerromme katsauksen kohdemaiden markkinatilanteeseen ja ajankohtaisiin liiketoimintamahdollisuuksiin.

• •

Alkukevään kansainvälistymisinfoja Salossa:

Kansainvälistymisvalmennuksia 2012:

14.2.

Aamukahvit Kiinan riskisijoittajan kanssa klo 8.30 - tilaisuudessa puhumassa riskisijoittaja Pekka Jussila Hermia Yrityskehitys Oy:stä

28.2. Menesty Saksassa ja Ruotsissa klo 8.30 - tilaisuudessa puhumassa Suomalais-Ruotsalainen kauppakamari FINSVE ja Suomalais-Saksalainen kauppakamari AHK 14.3. Huolellinen liikekumppanin valinta kannattaa Intiassa - tilaisuudessa mukana Finpro/Finnpartneship 18.4 Finnveran rahoitusmahdollisuudet Venäjän liiketoiminnassa. - Pk-yrityksen vientitoiminnan käynnistäminen Venäjälle käytännön pk-caset, Sarus Oy

Luotettavat yhteistyökumppanimme maailmalla:

Suomalais-Ruotsalaisen Kauppakamarin jäsenyritys FinSve www.finsve.com Suomalais-Venäläisen Kauppakamarin jäsenyritys SVKK www.svkk.fi Suomalais-Saksalaisen Kauppakamarin jäsenyritys AHK www.dfhk.fi BASIS: Baltian maiden kehittäjäorganisaatioiden yhteisö

Kansainvälistymisohjelma Ruotsin markkinoille hakeutuville yrityksille Mitä: valmennusohjelma Ruotsin markkina-alueesta kiinnostuneille, joka sisältää 2 yhteistä valmennuspäivää Salossa, 2 yrityskohtaista kehittämispäivää yrityksessä sekä 2 päivän Fact and Finding matkan Jönköpingiin ELMIA AUTOMATON -messuille 8.-11.5.2012 Kenelle: perusteollisuus- ja alihankintayritykset, teollisuusautomaatioyritykset, kumi- ja muoviteollisuus, hitsaus ja liittäminen, huonekalu/puusepän- ja sisustusteollisuus Koska alkaa: Valmennus käynnistyy huhtikuun alussa 2012 Kustannus: 1 600 e/yritys/hlö, samasta yrityksestä 2. hlö 400 e. Hintaan sisältyy valmennus, 2 yrityskohtaista päivää, Fact and Finding matka majoituksella (1 hh) ja puolihoidolla Toteuttaja: Seppo Hoffren Consultancy Oy

kaikkien tilaisuuksien ohjelmat kts www.yrityssalo.fi

Kansainvälistymisohjelma Saksan markkinoille hakeutuville yrityksille Mitä: valmennusohjelma Saksan markkina-alueesta kiinnostuneille, joka sisältää 2 yhteistä valmennuspäivää Salossa, 2 yrityskohtaista kehittämispäivää yrityksessä sekä 3 päivän Fact and Finding matkan Hampuriin SMM 2012 LEADING INTERNATIONAL EXHIBITION FOR SHIPBUILDING 4.7.9.2012 Kenelle: laivanrakennus, meriteollisuus, kone- ja meriteknologia Koska alkaa: Valmennus käynnistyy huhtikuun alussa 2012 Kustannus: 1 700 e/yritys/hlö, samasta yrityksestä 2. hlö 400 e. Hintaan sisältyy valmennus, 2 yrityskohtaista päivää, Fact and Finding matka majoituksella (1 hh) ja puolihoidolla

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä Kari Vähä

Jouko Urmas

Maija Pirvola

Heidi Leppimäki

p. 040 517 081 kari.vaha@yrityssalo.fi

p. 044 5157 637 maija.pirvola@yrityssalo.fi

p. 044 778 2115 jouko.urmas@yrityssalo.fi

Kansainvälistymsineuvoja, BASIS -verkosto p. 044 547 3885

Johanna Séren

Kansainvälistymisneuvoja, TURKU p. 0400 247 023 johanna.seren@yrityssalo.fi

HUOM! KV-TIIMIMME TÄYDENTYY MAALISKUUN 2012 AIKANA


13

Yrityssalo Oy:n asiakaslehti - www.yrityssalo.fi - Helmikuu 2012

Kansainvälisillä markkinoilla

tarvitaan toimiva

verkosto

V

uonna 1997 perustettu IT-Line Oy tarjoaa asiakkaidensa tuotantoon ja sen kehitysratkaisuihin tuotteita ja palveluita, teollisuuden kunnossapitoa sekä asennusta. Paperiteollisuuden mekaaninen asennus on yksi yrityksen tukijaloista. Toimitusjohtaja Timo Spännäri kertoo, että IT-Linen pääasiakkaita ovat teollisuuslaitokset, joiden kanssa toiminta perustuu intensiiviseen yhteistyöhön. Yritys on kehittänyt erilaisia järjestelmiä tuotteiden kokoonpanoon ja pakkaukseen. Viime vuosina ergonomiaa sekä työn kulkua parantava BeeWaTec liitin- ja putkijärjestelmäkonsepti on saanut yhä keskeisemmän aseman yrityksen tuote- ja palveluvalikoimassa. Se luo perusrungon toimitettaville tuotantoratkaisuille. – Olemme laajentaneet palveluamme kattamaan myös asiakkaidemme tuotannon analysointia. Paneudumme asiakkaidemme tuotannon nykytilaan ja teemme sen pohjalta ehdotuksen LEAN-filosofiaan perustuvista ratkaisuista tuotannon tehostamiseksi. Tämä pitää useasti sisällään prosessisuun-

nittelua, tuotantoratkaisuja sekä erilaisia tukitoimia. Käytännössä myymme knowhow:ta ja ”rautaa”. Molempia erikseen tai kokonaispakettina, Timo Spännäri toteaa. Työprosessia tehostavaan LEAN-filosofiaan perustuva BeeWaTec yhdistettynä tarjottavaan kokonaispalveluun on konsepti, jolla on mahdollisuuksia pärjätä myös maan rajojen ulkopuolella. Yritys onkin määrätietoisesti lähtenyt etsimään päänavausta Venäjän kasvaville ja kehittyville markkinoille. Pietari on halikkolaiselle IT-Linelle uusi, mutta hyvin luonteva suunta laajentaa markkina-aluettaan. Pietari on lähellä, se on riittävän suuri ja alueella on paljon kokoonpanoteollisuutta. – Venäjän kieli, tulli ja siihen liittyvä byrokratia on mutkikasta. Lisäksi luotettavien kontaktien löytäminen on todella haastavaa. Tässä Yrityssalon asiantuntija-apu on ollut korvaamaton.

Kansainvälistymisohjelmasta kontakteja Yhteistyötä Yrityssalon kanssa on tehty pitkään ja Timo Spännäri on havainnut, että Yrityssalo toimii erittäin yrityslähtöisesti, yhteydenpito on aktiivista ja palvelutarjonta hyvin esillä. – Ilman Yrityssalon apua meille olisi ollut miltei mahdotonta saada luotettavaa tietoja ja löytää oikeita kontakteja Pietarista, Timo Spännäri kertoo. Talvella 2010–2011 IT-Line oli mukana Yrityssalon järjestämässä yrityksen kansainvälistymisohjelmassa. Ohjelma sisälsi valmennusta Salossa sekä Fact and Finding -matkat Tukholmaan, Riikaan ja Pietariin. Matkan antina oli tärkeää tietoa paikallisesta yrityskulttuurista ja lainsäädännöstä. Lisäksi päästiin tutustumaan paikallisiin yrityksiin kohdemaissa. – Lisäksi loppuvuodesta 2011 osallistuimme kuuden kuukauden mittaiseen International Trade Partner -ohjelmaan. Ohjelmassa tehtiin yrityskohtaisesti räätälöity

kohdealueen määrittely ja tarvekartoitus. Saimme myös konsultin tekemän tarkan markkinatutkimuksen Pietarista. Joulukuisella Pietarin-matkalla tavattiin potentiaalisia asiakkaita ja yhteistyökumppaneita. Matka oli menestyksekäs. Nyt projekti etenee valittujen kontaktien kanssa itsenäisesti ja kevättalvella toteutetaan yhdessä jo ensimmäinen vientiprojekti loppuasiakkaalle. – Saamme Yrityssalon oman tarjonnan lisäksi heiltä myös paljon muitakin vinkkejä. Lisäksi osallistumme parhaillaan ELY-keskuksen järjestämään pk-yrityksen kansainvälistymisohjelmaan, joka tarjoaa käytännön tietoa vientitoiminnasta ja kaikesta siihen liittyvästä; esimerkiksi sopimuksista, juridiikasta ja logistiikasta. – Kiinnostavan aiheen tullessa vastaan, osallistumme Yrityssalon järjestämiin koulutuksiin ja infoihin. Lisäksi olemme tehneet messuyhteistyötä Jouko Urmaksen kanssa. Kansainvälistymisprojektissa luottoyhteyshenkilömme on kehittämispäällikkö Maija Pirvola.

Positiivinen yllätys – Yleensä sitä kuulee kaikenlaista venäläisistä kaupantekotavoista, mutta täytyy sanoa, että huhut ovat liioiteltuja. Kauppaa tekee nyt uusi sukupolvi, joka ajattelee melko länsimaisesti. Kumppanimme ovat fiksua porukkaa ja kanssakäyminen on luontevaa. Haastetta tosin löytyy vielä byrokratiasta, pyöreitä leimoja saadaan lyödä papereihin

vielä pitkään, Timo Spännäri toteaa. Kaupanteko vaatii kielitaitoa. IT-Line on teettänyt Venäjän markkinoita varten omat esitteet, mikä tuo yritykselle lisää uskottavuutta. Vaikka englanninkielellä pärjää pitkälle, niin silti kauppaa tehdessä venäjänkielentaitoinen avustaja tai tulkki on välttämätön. IT-Line työllistää tällä hetkellä 35 henkilöä ja Timo Spännäri vakuuttaa kapasiteetin riittävän viennin kasvaessa. Salon seudun alihankkijaverkosto on hyvin hanskassa ja alihankkijoiden avulla lisäkapasiteettia saadaan tarvittaessa nopeasti. LM

Timo Spännäri esittelee Suunnolle tehtyä LEAN-toimintamallia hyödyntävää työpisteratkaisua. Suomen Ergonomiayhdistys myönsi vuoden 2011 Ergonomiapalkinnon Suunto Oy:n Lean 2011 -hankkeelle ergonomian huomioon ottamisesta uuden tuotantotavan ja työpisteratkaisun yhteistoiminnallisessa suunnittelussa.


14 14

Yrityssalo Oy:n asiakaslehti - www.yrityssalo.fi - Helmikuu 2012

Kasvuyrityksen lentoonlähtö

RAHOITUKSELLA

KASVUUN R

ahoitus on keskeisessä osassa yritysten menestymisessä. Yrityssalo neuvoo asiakkaita eri rahoitusvaihtoehtojen arvioinnissa, julkisen rahoituksen hakemisessa sekä yksityisen rahoituksen löytämisessä. Yrityssalo tarjoaa vahvan ja luottamuksellisen avun rahoitusneuvontaan niin alkavalle kuin kasvavalle yritykselle. Arvioimme luottamuksellisissa keskusteluissa yrityksen rahoitustilanteen ja tarvittavan kokonaisrahoituksen tarpeen sekä laadimme rahoitussuunnitelmia yritysten ehdoilla. Pohdimme mahdollisia yrittäjän rahoitusvaihtoehtoja sekä voimme tarvittaessa olla tukena rahoitusneuvotteluissa. Yrityssalon rahoitusyhteistyökumppaneina mm. • Varsinais-Suomen ELY-keskus (avustuksia) • Finnvera (lainaa ja riskirahoitusta) • Tekes (avustuksia ja lainaa) • Keksintösäätiö (avustuksia Tuoteväylä -toiminnan kautta) • paikalliset pankit (lainaa ja takauksia) • pääomasijoittajat ja muut erityisrahoittajat (riskirahoitusta)

Tarjolla rahoitusneuvontaa Yrityksen hallittu investointi- ja rahoitussuunnittelu tukee kannattavaa liiketoimintaa. Yrityssalon rahoitusneuvoja opastaa yritystoiminnan investointisuunnitelman kanssa, jossa lasketaan investoinnin suuruus, takaisinmaksuaika ja kannattavuus. Investointisuunnitelmaan liittyy rahoitussuunnitelma, josta selviää kuukausitasolla, miten yrityksen maksuvelvoitteet hoidetaan. Rahoitussuunnitelman kassavirtalaskelmasta nähdään yrityksen kassaan tulevat rahat ja kassasta maksettavat kulut. Laskelman avulla nähdään kassan kriittiset pisteet, joihin osataan varautua esimerkiksi lisärahoituksella.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Jukka Heinonen p. 044 546 0035, jukka.heinonen@yrityssalo.fi


Yrityssalo Oy:n asiakaslehti - www.yrityssalo.fi - Helmikuu 2012

Yrityksille tarjolla nyt

konkreettisia keinoja kasvuun

Nopeasti muuttuva toimintaympäristö asettaa yrityksen johdon strategisen osaamisen koetukselle. Kaipaatko apua ja ulkopuolisen sparrausta? Uusi Kasvuohjelma 2012 sisältää tukea ja sparrausta sekä avaa suoria pääomasijoittajakontakteja yrityksen hallittuun kasvuun! Vastaavanlainen ohjelma järjestetään uudestaan loppuvuodesta.

Omistajanvaihdos- ja sukupolvenvaihdostilanteiden

neuvontaa

Yrityssalo opastaa ja ohjaa yrittäjiä omistajanvaihdoksiin liittyvissä tilanteissa. Autamme sekä luopujaa että jatkajaa; olipa kyseessä sitten omistajanvaihdos, sukupolvenvaihdos tai yrityskauppa. Tavoitteenamme on perehdyttää onnistuneeseen omistajanvaihdokseen. Omistajanvaihdosklinikoita järjestetään säännöllisesti. Palvelu on suunnattu pääosin +55 v yrittäjille.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Jukka Heinonen p. 044 546 0035, jukka.heinonen@yrityssalo.fi

Salo jatkaa äkillisenä

rakennemuutosalueena

Salo jatkaa äkillisenä rakennemuutosalueena vuoden 2013 loppuun asti. Yrityksille äkillinen rakennemuutos on positiivinen mahdollisuus siinä mielessä, että yritysten kehittämisavustusta myönnetään normaalia laajemmalle alueelle Salossa sekä hieman erilaisin perustein kuin normaalisti.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen rahoitus

pähkinäkuoressa

Yrityksen kehittämisavustusta voidaan myöntää: • investointeihin (kone-, laite-, kaluste- ja toimitila/rakennusinvestoinnit) • tuotteiden ja tuotannon kehittämiseen • liiketoiminnan kehittämiseen ja kasvattamiseen • vientitoiminnan valmisteluun ja laajentamiseen Yrityksen kehittämisavustus on aina harkinnanvaraista valtionavustusta ja se myönnetään kustakin hankkeesta erikseen tehtävän yritysarvioinnin perusteella. Hankkeella tulee olla merkittävä vaikutus esim. seuraaviin tekijöihin: • yrityksen liikevaihdon kasvu ja/tai liiketoiminnan kehittäminen • uuden teknologian käyttöönotto ja hyödyntäminen • yrityksen kansainvälistyminen • tuottavuus • ympäristömyönteisyys Rahoitettavien hankkeiden tulee olla yritykselle merkittäviä ja avustuksella tulee olla merkittävä vaikutus hankkeen toteutumiseen. Yrityskoon kasvaessa myös hankkeen on kasvettava, jotta se olisi yritykselle merkittävä.

Yritysten käytössä olevat

rahoitusmuodot

1. Yrityksen kehittämisavustus 2. Energiatuki 3. Kehittämisavustus pk-yrityksen tutkimus- ja kehittämistoimenpiteiden valmisteluun

Kuka voi saada rahoitusta? Yrityksen kehittämisavustusta myönnetään Varsinais-Suomessa vain pienille ja keskisuurille yrityksille. pieni ja keskisuuri yritys => työllistää max 249 henkilöä ja vuosiliikevaihto max 50 milj. € tai taseen loppusumma max 43 milj. € pieni yritys => työllistää 10-49 henkilöä ja vuosiliikevaihto tai taseen loppusumma max 10 milj. € mikroyritys => työllistää max 9 henkilöä ja vuosiliikevaihto tai taseen loppusumma max 2 milj. €

Ilmoittautuminen 15.2 klo 10 mennessä osoitteeseen:

15


16 16

Yrityssalo Oy:n asiakaslehti - www.yrityssalo.fi - Helmikuu 2012

Mikä ihmeen Yrityssalo? Me Yrityssalossa teemme työtä yritysten eteen! Yrityssalon tehtävänä on luoda entistä kilpailukykyisempi liiketoimintaympäristö Salossa toimiville ja Saloon sijoittuville kasvuhaluisille ja -kykyisille yrityksille. Menestyvät yritykset ovat alueen elinvoimaisuuden ja kilpailukyvyn perusta. Tuemme Salossa toimivia yrityksiä kasvussa ja autamme liiketoiminnan kehittämisessä Yrittäjyyteen tähtäävä saa meiltä apua ja tukea yrityksen perustamiseen sekä jatkokehittämiseen. Yrityssalo on kaupungin omistama elinkeinoyhtiö, jonka ydintehtävänä on huolehtia yrittäjien ja yrittäjyyttä harkitsevien palveluista. Luottamuksellinen ja pääosin maksuton palvelumme antaa eväät oman liiketoiminnan perustamiseen! Laaja yhteistyöverkostomme mahdollistaa monipuoliset palvelut alueemme yritysten käyttöön

Salo lukuina 2012 •

Yritysten lukumäärä 4 712 kpl (Suomen Asiakastieto

Oy 1.1.2012, aktiiviset yritykset pl. asoy, koy, joilla päätoimipaikka Salossa)

Vuonna 2011 Saloon perustettiin yrityksiä 329 kpl (Suomen Asiakastieto Oy 1.1.2012, kaikki yritykset pl.

• •

Kaupungin pinta-ala 2 168 km², josta vesipinta-ala 181 km², rantaviivaa yli 360 km

Suomen 29. suurin kaupunki pintaalan mukaan (Maanmittauslaitos

asoy, koy)

Väestömäärä 55 292 (Väestörekisterikeskus 31.12.2011)

Väestön ennakoitu ikärakenne Salossa 31.12.2011 (Tilastokeskus 31.12.2011) 0-14 –vuotiaiden osuus väestöstä 16,8 % 15-64 –vuotiaiden osuus väestöstä 63 % 65 vuotta täyttäneiden osuus väestöstä 20,2 %

Suomen 18. suurin kaupunki väestön mukaan

Kesämökkien lukumäärä 7 082 (Tilastokeskus 31.12.2011)

31.12.2011)

• •

Suomen suurin maatalouskaupunki, joista viljanviljelytiloja 54 % 1 200 maatilaa, joiden keskikoko yli 47 hehtaaria

• •

Tuloveroprosentti 2012 19,5 % Työttömyysprosentti 11,5 %

(Salon TE-toimisto 31.12.2011)

(Väestörekisterikeskus 31.12.2011)

Suurimmat työllistävät yritykset Salossa Nokia Oyj Suur-Seudun Osuuskauppa SSO J. Vainion Liikenne Oy Itella Oyj Hella Lighting Finland Oy

Leinovalu Oy Salon Seudun Sanomat Oy Salon Osuuspankki Wipro Infrastructure Engineering Oy DHL Supply Finland Oy

Antti-Teollisuus Oy Arvo Piiroinen Oy Barona Logistiikka Oy Sanmina – SCI Enclosure Systems Oy ISS Palvelut Oy

Halikko Works Oy Satel Oy Lassila & Tikanoja Oyj Kuljetusliike K. Jokinen Oy Salcomp Oyj

RIIKKA NURMI • yritysneuvonta • SaloShops, SaloFood, SaloVisit • yrittäjyyskasvatus • p. 044 546 0043 riikka.nurmi@yrityssalo.fi

YRITYSPALVELUT

MAIJA PIRVOLA • yritysten neuvonta- ja kehittämispalvelut • kansainvälistymispalvelut • p. 044 515 7637 maija.pirvola@yrityssalo.fi

JUKKA HEINONEN • rahoitusneuvonta ja rahoituslaskelmat • omistajan- ja sukupolvenvaihdos • p. 044 546 0035 jukka.heinonen@yrityssalo.fi

JARMO PELTOLA • maatalousyritysten kehittäminen • bioenergiatoiminta • p. 040 845 1667 jarmo.peltola@yrityssalo.fi

KANSAINVÄLISTYMINEN

JOUKO URMAS • sijoittumispalvelu Saloon sijoittuville yrityksille • kansainvälistymispalvelut • p. 044 778 2115 jouko.urmas@yrityssalo.fi

HEIDI LEPPIMÄKI • kansainvälistymispalvelut • Basis -verkosto • p. 044 547 3885 heidi.leppimaki@yrityssalo.fi

PEKKA JÄRVINEN Salon IDEAtehdas • p. 050 338 4360 • ideatehdas@yrityssalo.fi

PETER SOINU • SaloTech.fi • OSKE -ohjelmapäällikkö • p. 044 521 5845 peter.soinu@yrityssalo.fi

TOMMI VIRTANEN • hyvinvointiteknologia • rakennemuutoskoordinointi • p. 044 547 7711 tommi.virtanen@yrityssalo.fi

VILLE KOSKINEN • elämys- ja peliteknologia • ICT ja Osaaminen • p. 044 532 0088 ville.koskinen@yrityssalo.fi

JUKKA PULKKINEN • Protomopäällikkö • IDEAtehdas toiminta • p. 044 778 7710 jukka.pulkkinen@yrityssalo.fi

TANJA KIVINIEMI • Protomokoordinaattori, Tku • p. 044 546 0034 tanja.kiviniemi@yrityssalo.fi

ELINA RANTAMÄKI • Protomokoordinaattori, Salo • p. 044 773 9319 elina.rantamaki@yrityssalo.fi

KARI VÄHÄ • toimitusjohtaja • kansainvälistymispalvelut • p. 040 517 0818 kari.vaha@yrityssalo.fi

LEILA ASIKAINEN • toimisto- ja taloushallinto • viestintä • p. 040 754 1254 leila.asikainen@yrityssalo.fi

MARIT MÄKINEN • ESR-projektien hallinta • asiantuntijapalveluiden välitys • p. 044 546 0041 marit.makinen@yrityssalo.fi

HALLINTO

IDEAtehdas

JARI VÄLIMAA • alkavan yrityksen neuvonta • neuvonta vähän aikaa toimineille yrityksille • p. 044 546 0039 jari.valimaa@yrityssalo.fi

PROTOMO

Örninkatu 15, 24100 Salo Avoinna: ma, ti, to 8-16, ke 8-17 ja pe 8-15 www.yrityssalo.fi

UUDET INNOVAATIOT

Yritysten palveluksessa Salossa

Yrityssalo Oy:n asiakaslehti  

Tässä asiakaslehdessä esitellään pk-yrityksille suunnattuja palveluita, joita rahoitetaan osin Yrityssalon hallinnoimien ESR-projektien varo...