Page 1

l sne Kijk p.18 p o

Najaar & winter 2013

UITGAVE VAN REGIONAAL LANDSCHAP WEST-VLAAMSE HEUVELS VZW (RLWH), VAARTSTRAAT 7, 8902 ZILLEBEKE, T 057 23 08 50, INFO@RLWH.BE, WWW.RLWH.BE, VERANTW. UITGEVER: GUIDO DECORTE – COVERFOTO: TEKENING DOOR LIEVEN STUBBE, INKLEURING DOOR Eva Caulier (11 jaar) uit Wijtschate.

Frui

pt. g 8 thsaeppenin

R E G I O N A A L L A N D S CH A P W E S T- V L A A M S E H E U V E L S

Landschapskrant


Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels… • is een aantrekkelijke streek met een eigen karakter en een duidelijk grote concentratie aan natuur- en landschapswaarden. • is een vzw die zich engageert om de natuurlijke troeven van onze streek te beschermen. Dat doen we door overheid, verenigingen, bewoners en bezoekers van de streek te betrekken in concrete projecten. • valt min of meer samen met de zuidelijke helft van de Westhoek. • is een samenwerking tussen het Vlaams Gewest (Agentschap voor Natuur en Bos, Onroerend Erfgoed), de Provincie WestVlaanderen, de steden en gemeenten Heuvelland, Ieper, Mesen, Poperinge, Vleteren en Zonnebeke, de natuur- en milieuverenigingen, de landbouwverenigingen, de toeristische verenigingen en de wildbeheereenheden. • heeft tot doel via samenwerking de kwaliteit van het landschap en het streekeigen karakter van het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels te bevorderen en te promoten.

Werkten mee: redactie: Korneel Clarysse, Dirk Cuvelier, Nele Saint-Germain, Régine Schollaert, Ann Vansteenhuyse, Xavier Vlaemynck Foto’s: Eva Caulier, Olivier Dochy, Luk Dombrecht, Godecharle, RLIJP, RLWH Tekeningen: Steven Sioen, Magelaan in opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos

Voorwoord Beste lezer, De zomervakantie zit er op. Met het mooie zomerweer werd er opnieuw heel wat genoten in onze streek. Genoten van het weer, genoten door wandelaars, fietsers, ruiters,… Kortom: er werd in onze ruime streek van het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels weer heel wat genoten van het landschap met zijn recreatieve troeven als de wandelnetwerken of de fietsroutes. Over de wandelnetwerken en de recreatieve mogelijkheden in het landschap tout court verneemt u meer in dit nummer. Het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels is al meer dan 20 jaar een belangrijke streekpartner. Vanuit het regionaal landschap wordt het landschap zowel op natuurvlak, op recreatief vlak en op tal van andere vlakken mee vorm gegeven. Sinds mei dit jaar heb ik de eer om de nieuwe voorzitter van het regionaal landschap te mogen zijn. Er staat ons een boeiende periode te wachten met heel wat uitdagingen. Zo wordt het regionaal landschap niet langer een bevoegdheid van de Vlaamse Overheid, maar wel een provinciale bevoegdheid. Vanuit de Provincie West-Vlaanderen willen we via de regionale landschappen nog meer aan landschapswerking te doen. Ik kijk er alvast naar uit om mede met alle medewerkers hieraan te mogen meewerken. Guido Decorte Voorzitter

Vormgeving en druk: www.cuveliergraphics.be

Verken het Helleketelbos

wandeling

Op zaterdag 21 september vertelt boswachter Pierre Hubau van ANB over het vakwerkhuisje en doet hij de plannen voor het bos graag uit de doeken. Het Helleketelbos kent al lang een beheer dat gestoeld is op een evenwicht zoeken tussen natuur, gebruik en recreatie. Pierre vertelt tijdens een ontspannende wandeling hoe dat in zijn werk gaat. > Wanneer: zaterdag 21 september om 17u00. > Waar: Openbare parking Helleketelbos, vlakbij restaurant de Boshoeve, Vijfgemetenstraat te Poperinge > Gratis > Info: Ann Vansteenhuyse, 057 23 08 57, ann.vansteenhuyse@rlwh.be

MESEN


De boom van...

Raymond Bossaerts

Hij speelde Victor in Thuis, André in Wittekerke, maar hij werd bekend als Ben Kurrel (zie foto), de stoutmoedige vriend van Kapitein Zeppos. Acteur Raymond Bossaerts verdiende zijn brood met de tv die hij zelf zo verfoeit. “Mensen praten niet meer met elkaar door dat domme ding.” Raymond ontvangt ons in zijn eigen paradijs op aarde: verscholen tussen kerselaars en wilgen nodigt hij ons uit in zijn heerlijke tuin te Krombeke. We praten er over het mooie landschap dat een geboren Antwerpenaar in 1991 definitief naar de Westhoek lokte. Wat is de aantrekkingskracht van ons landschap voor jou? Als kind maakte het een enorme indruk op mij om uren en uren door de bossen in de Kempen te kunnen lopen zonder iets of iemand tegen te komen. Tegenwoordig vind je dit enkel nog terug in beschermde gebieden, behalve hier in de Westhoek. Dit is een streek waar de mensen eenvoudig, eerlijk en pretentieloos zijn. Het landschap is er open en onaangeroerd. De Westhoek is een streek waar de vinger ’s Gods nog op rust. Het is hier zo prachtig en authentiek.

plekjes waar je een prachtig zicht hebt over Vlaanderen. Hopelijk komen er niet te veel toeristen, zodat dit nog lang bewaard blijft. Welk streekerfgoed is voor jou erg waardevol? Ik vind het landschap op zich zo waardevol dat er eigenlijk niets meer aan mag veranderen, behalve nog meer bebossen. Ik merk dat jongere boeren ook weer meer teruggrijpen naar hagen en heggen rondom velden, en dat vind ik een goede zaak.

Wat is voor jou het mooiste plekje uit de buurt? De omgeving rond ons huis was vroeger zo kaal als de vel- Wat vind je storend in het landschap? den zelf tijdens de winter, maar mijn vrouw toverde dit tot Vroeger stonden er vele lange en smalle huisjes op het een hemels plekje om. In Heuvelland zijn er ook vele mooie platteland. Bij renovatiewerken veranderen die tegenwoordig dikwijls in torenhoge villa’s. Jammer dat die gebouwen niet harmonisch in de omgeving opgaan en er eigenlijk niet in passen. Voor mij mag er gerust meer discipline zijn bij het bouwen van nieuwe woningen. Doe je een inspanning om je ecologische voetafdruk te beperken? In ons moestuintje gebruiken we geen sproeistoffen. En we maken optimaal gebruik van regenwater. Van welk natuurlijk schouwspel krijg je een goed gevoel? Ik bekijk graag vogels. In onze tuin tellen we meer dan 20 verschillende soorten. Vroeger waren er ook reigers, maar vermits er geen vis meer zit in onze poel, blijven die weg. Jammer dat de vissen overal verdwijnen. Staat er ergens een boom waar je aan gehecht bent of mooie herinneringen aan hebt? Toen wij hier kwamen, stond er één appelboom met hele zure, maar lekkere appels. Dat was onze lievelingsboom. Ondertussen is die er niet meer. In 1976 plantten we een treurwilg en tot op vandaag is dat nog steeds een prachtige boom. Bedankt voor dit gesprek.

3


Wandelen Twee nieuwe wandelnetwerken om te ontdekken In 2005 al had ons regionaal landschap een primeur: het eerste wandelnetwerk van Vlaanderen werd voorgesteld in Heuvelland! Het was de start van een gloednieuw wandelconcept dat garant stond voor ruim 100 km gevarieerd wandelplezier. Er verschenen nog vele nieuwe wandelnetwerken. En ook dit jaar zijn er twee aansluitende wandelnetwerken ontwikkeld: wandelnetwerk IJzervallei en wandelnetwerk Hoppeland.

IJzervallei

Op zondag 26 mei opende het grensoverschrijdende wandelnetwerk ‘IJzervallei’. Het netwerk telt 200 kilometer wandelpaden en 126 knooppunten aan beide kanten van de grens. Het wandelnetwerk ontsluit de grensoverschrijdende vallei van de IJzer tussen Wylder (F) en Reninge (VL). Er zijn 13 instappunten met infoborden waar de wandelaar zijn tocht kan starten.

De wandelaar kan via het wandelnetwerk kennis maken met een verrassende, groene en rustige regio met authentieke Westhoekdorpen als Haringe, Roesbrugge, Krombeke, Beveren, Gijverinkhove, Stavele, Oost- en Westvleteren, Lo, Reninge en Pollinkhove. Net over de grens leidt het netwerk door FransVlaamse dorpen zoals Rexpoëde, West- en Oost-Cappel, Bambecque, Herzeele, Houtkerque en Wylder. Het grensoverschrijdende wandelnetwerk IJzervallei biedt een combinatie van couleur locale, authentieke dorpen, unieke streekproducten en een schitterende natuur.

Hoppeland

Het grensoverschrijdend wandelnetwerk ‘Hoppeland’ opende op vrijdag 14 juni. Het netwerk ontsluit het grensoverschrijdende Hoppeland tussen Winnezeele en Steenvoorde (F) en Poperinge en Vleteren (Vl). Het wandelnetwerk loodst de wandelaar door de glooiende hoppestreek van de Westhoek en Frans-Vlaanderen. Het netwerk onthult het erfgoed en de charmes van de stad Poperinge. Genieters kunnen er in de gastvrije en pittoreske dorpjes aan beide kanten van de grens proeven van gastronomie, de hoppeproducten en de plaatselijke gebrouwen streekbieren. Het wandelnetwerk Hoppeland staat voor ‘joie de vivre’ en levende tradities in het Vlaamse Watou, Proven, Vleteren, Elverdinge, Vlamertinge, Abele, Woesten of in het Franse Winnezeele, Houtkerque en Steenvoorde. Er zijn 10 instappunten met infoborden waar de wandelaar zijn tocht kan starten. Het netwerk sluit in het noorden naadloos aan op het wandelnetwerk IJzervallei en in het zuiden is er een link naar het wandelnetwerk Heuvelland.

De netwerkkaarten met toeristische pocket worden verkocht aan 6 euro in de lokale Diensten voor Toerisme, bij de CDT Nord, bij Westtoer en plaatselijke bezoekerscentra. Neem ook een kijkje op www.fietsen-wandelen.be.

4


in ons landschap Suggestieroutes rond de Rodeberg en de Douvevallei We stelden je zonet twee gloednieuwe wandelnetwerken voor, maar ook het allereerste netwerk in Heuvelland is nog steeds de moeite waard. Wij stippelden twee suggestieroutes uit op en rond de Rodeberg en de Douvevallei.

37 43

41

36

35 38

40

65

46

Suggestie B – 8 km: Start aan knooppunt 34 (parking aan Kosmos, Rodebergstraat 53 te Westouter) Volg knooppunten: 47 46

45

44

64 21 43

41

60

61

39

20

38 65

Op de heuvelflank van de Rodeberg ligt het onheilspellend klinkende Hellegatbos. Laat je niet misleiden door zijn naam: dit bos zal je aangenaam verrassen met zijn natuurpracht, diversiteit en prachtige vergezichten. De naam van het Hellegatbos verwijst naar een diepe kloof onderaan de heuvelflank: ‘het gat onderaan de helle’. Het West-Vlaamse ‘helle’ betekent heuvel. De spelende jeugd is welkom op de benedensite van de Kosmos waar één ieder aan zijn trekken komt, zowel in het speelbos, de speelweide als de zandbak. Op de top van de Rodeberg is de bodem droog en zandig. Hier groeien vooral naaldhout en eik. Langs de hellingen groeit een haagbeukenbos. Nog lager, in de vochtige bronzones en beekvallei, vind je zwarte els en diverse wilgensoorten. De rijke struiklaag bestaat uit hazelaar, sleedoorn, meidoorn, Gelderse roos en vlier.

19 64

fluiter en groene specht. ‘s Nachts gaan grootoor- en baardvleermuizen op zoek naar een stevig ontbijt. Met wat geluk en geduld spot je misschien een hermelijn, steenmarter of wezel.

21

10

20 11

In de Douvevallei baant de Douvebeek zich dapper een weg naar het stroomgebied van de Leie. Langs haar oevers draperen de valleigraslanden en bosjes. Wie dit gebied bezoekt, zou haast geloven dat de tijd er is blijven stilstaan. De holle wegen, knotbomenrijen, houtkanten en hagen ademen een sfeer van lang vervlogen tijden uit. Het samenspel van bos, bloemige weiden en akkertjes is een streling voor het oog. Wie met 32 de hond op stap gaat, hou hem 34 aan de leiband, want regelmatig wandel je in zones met begrazing van runderen of schapen.

De rijkdom aan planten op de Rodeberg trekt heel wat dieren aan. De opmerkelijkste vogelsoorten zijn buizerd, wespendief, wielewaal,

19

26

10 27 11

31

26 27

31

32 34 © Olivier Dochy

Suggestie A – 6 km: Start aan knooppunt 34 (parking aan Kosmos, Rodebergstraat 53 te Westouter) 44 45 Volg knooppunten: 47

5


work shop

Landschap verfraaien Haagvlechten

Ons landschap zag er zo’n honderd jaar geleden nog helemaal anders uit: de meeste hagen en bomen van toen zijn verdwenen door schaalverruiming, uitbreiding van de bewoning, vervanging door prikkeldraad… Met het verdwijnen van die hagen raakte ook de stiel “haagvlechten” in onbruik. In de Westhoek en in het aanpalende Frans-Vlaanderen zagen we het vaakst de gekruiste haag (twee varianten: plak- en kruishaag). Doornstruiken zoals de meidoorn of sleedoorn zijn ideaal hiervoor. Het “leiden” van een haag gebeurt voor de eerste keer een 3-tal jaar na het aanplanten, maar ook bij oudere hagen passen we de techniek toe om de haag opnieuw te “dichten”. Op deze manier verjongt de haag.

30 november tot 1 december te Westouter Dit najaar organiseren we een workshop om het “leiden” van een haag te demonstreren en weer aan te leren. We krijgen de hulp van een ware meester in het vak: Nigel Adams, vicevoorzitter van de Nationale Haagvlechtersvereniging in Groot-Brittannië. In zijn land wordt hij beschouwd als een autoriteit op het vlak van haagvlechten. Hij werkte mee aan diverse radio- en tv-producties. Naast Nigel mogen we ook een Nederlandse delegatie haagvlechters verwachten. De workshop vindt plaats te Westouter in het weekend van 30 november - 1 december. Geïnteresseerden houden best onze website of de Facebookpagina Regionale Landschappen Westhoek in het oog voor meer informatie. Of stuur een mailtje naar info@rlwh.be. Telefonisch zijn we bereikbaar op 057 23 08 50.

6


en onderhouden

cursus

Fruitbomen snoeien Tegenwoordig planten heel wat mensen opnieuw een fruitboomgaard aan omwille van de landschappelijke waarde, maar zeker ook om het lekkere fruit! Een goed onderhoud van de bomen is essentieel. Tijdig snoeien geeft de boom een mooie vorm, zorgt voor een rijke oogst en kan heel wat ziektes voorkomen. Tijdens onze 3-delige cursus leer je efficiënt fruitbomen te onderhouden. Deze cursus is voor iedereen die graag zelf wil leren snoeien. De cursus bestaat uit 1 avondles en 2 praktijklessen: één les wintersnoei en één les zomersnoei.

Groep 1

Groep 2

Donderdag 20 februari 2014 (19u00 tot 22u00) - BC De Palingbeek, Vaartstraat 7 te Zillebeke Theorie: basisprincipes, winter- en zomersnoei, snoeien van jonge en oude bomen / Lesgever: Wouter Demey

Zaterdag 22 februari 2014 (9u00 tot 12u00) BC De Palingbeek, Vaartstraat 7 te Zillebeke Praktijk: wintersnoei / Lesgever: Luc Goossens

Zaterdag 1 maart 2014 (9u00 tot 12u00) vzw Matthijs, Vinkenlaan 3 te Ieper Praktijk: wintersnoei / Lesgever: Wouter Demey

Zaterdag 28 juni 2014 (9u00 tot 12u00) Fam. Leyssens-Deboosere, Kerkstraat 3 te Mesen Praktijk: zomersnoei / Lesgever: Wouter Demey

Zaterdag 28 juni 2014 (14u00 tot 17u00) Fam. Leyssens-Deboosere, Kerkstraat 3 te Mesen Praktijk: zomersnoei / Lesgever: Wouter Demey

> Inschrijven kan tot 10 februari 2014 op 057 23 08 59 of bij regine.schollaert@rlwh.be . Het aantal deelnemers is beperkt. De praktijklessen gaan door in kleinere groepen, graag uw voorkeur van groep vermelden bij inschrijving. > Deelname: 15 euro (3 lessen). De inschrijving is definitief na overschrijving op het rekeningnr BE65 0910 1250 0396 van het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels vzw, met vermelding ‘naam + snoeicursus groep 1 of 2’. > Deze activiteit is een samenwerking tussen het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels en vzw ’t Boerenlandschap.

Onderhoud van je haag nodig? Neem dan contact op met ’t Boerenlandschap vzw en één van hun chauffeurs komt bij u langs om de haag machinaal te onderhouden. Daarnaast kunt u steeds de compostkeerder en draadmachine huren bij ’t Boerenlandschap vzw.

Nieuw bij ’t Boerenlandschap vzw: houtsplijtmachine te huur voor het klieven van alle houtsoorten.

> Meer informatie: Régine Schollaert, 057 23 08 59, regine.schollaert@rlwh.be, www.boerenlandschap.be

Met de steun van de provincie West-Vlaanderen

7


Maand van het bos

Supporter mee voor de natuur

Tijdens de maand van het bos duiken we het bos in. Ook in deze regio kun je terecht voor talrijke activiteiten! Thema dit jaar is “natuurdoelen”. Wat zijn dat? In heel Europa worden grote inspanningen geleverd voor soorten en leefgebieden die een bijzonder belang hebben vanwege hun zeldzaamheid en kwetsbaarheid. Dat initiatief heet Natura 2000. Ook in Vlaanderen zorgt Natura 2000 ervoor dat soorten als de boomkikker, de gladde slang en het vliegend hert binnenkort weer in topvorm zijn.

Speuren in het Tortelbos! Zondag 20 oktober oorlopend van 14u00 tot 17u00 te Ieper d

Beheer en gebruik in Galgebossen Zondag 13 oktober - 9u00 en te het Elverdinge De vondsten vondstkaartje krijgen een geschikte verpakking. De

Ontdek zelf enkele van deze diersoorten tijdens de lancering van de nieuwe speurtocht! De speurtochten in de mooiste bossen uit de Westhoek zijn ondertussen wel bekend: verrassende mysteries, leuke weetjes en plezante doe-opdrachten. Met de hulp van de boswachter vind je jouw weg doorheen het bos. Onderweg ontmoet je enkele bosbewoners. Zij helpen je om elk mysterie op te lossen! Op 20 oktober lanceren we een gloednieuwe speurtocht, ditmaal in een heus speelbos: het Tortelbos te Ieper! Deze afsluiter van “de Week van het Bos” mag je onmogelijk missen! Kom de mysterieuze verhalen oplossen in het grootste speelbos van de streek! Speciaal voor de lancering trakteren we op een extraatje. Volg alle speurtochtnieuwtjes via de Facebookpagina “Speuren in het bos”. > Waar: Tortelbos, Pannenhuisstraat te Ieper > Voor wie: gezinnen met kinderen > Organisatie: Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels vzw, Agentschap voor Natuur en Bos > Info: ann.vansteenhuyse@rlwh.be, 0473 81 40 12

Deze zomer werden de Galgebossen opengezet als tijdelijk In de laatste fase worden alle vondsspeelbos voor de kampgaandetenjeugd. Zijn geregistreerd er nog meer in de digitaal plannen voor dit bos? Gaat natuur, gebruik envan recreatie Erfgoeddatabank de Provincie West-Vlaanderen en opgeborgen in hand in hand? Een rustige, deugddoende wandeling met geschikte bakken. boswachter Pierre Hubau van ANB geeft antwoord op al deze vragen en hij luistert ook graag naar jouw mening. > Waar: Openbare parking Galgebossen, vlakbij restaurant de Vuile Seule, Gasthuisstraat te Elverdinge > Info: Ann Vansteenhuyse, 057 23 08 57, ann.vansteenhuyse@rlwh.be

De Kemmelberg, eigenwijs Zondag 27 oktober - doorlopend van 14u00 tot 17u00 De Kemmelberg kent een lange geschiedenis en ondertussen vele verhalen. Stel je verhalenbundel zelf samen en wandel ze aan elkaar. Met je iPhone, iPad of een boekje in de hand ontdek je op eigen tempo de mooiste parels. Stel zelf je route samen of wij doen je een voorstel. Eigenwijzer en wijzer ga je huiswaarts. > Waar: VVV Heuvelland, Sint-Laurentiusplein, 8956 Heuvelland > Organisatie: Gemeente Heuvelland, Provincie West-Vlaanderen en Regionaal landschap West-Vlaamse Heuvels > Info: Ann Vansteenhuyse, ann.vansteenhuyse@rlwh.be


project Registratieproject Archeologisch erfgoed ingepakt en geborgen Archeologen graven letterlijk ‘in’ het verleden. Dankzij de studie van de vondsten en de context ervan helpen zij het verre en dichte verleden reconstrueren. Er is één belangrijke voorwaarde om dit mogelijk te maken: op een goede manier zorg dragen voor het archeologisch erfgoed.

Archeo7, de intergemeentelijke archeologische dienst van de zuidelijke Westhoek, speelt op een zeer concrete manier in op deze nood. In mei 2013 is een verpakkingssite worden de vondsten gesorteerd per Per archeologische site worden de vondsten gesorteerd per en registratieproject van startworden gegaan voor een 20-tal ven aardewerk hier nog eens opgemateriaal. De scherven aardewerk worden hier nog eens opged aardewerk. deeld in grijs en rood aardewerk. archeologische collecties uit de zuidelijke Westhoek, die bewaard worden door Archeo7. De voorwaarde van goede zorg krijgt vorm door het voorzien van een goede verpakking op lange termijn en door een basisregistratie van de sites en alle vondsten. Om dit alles te realiseren, kan Archeo7 rekenen op de helpende handen van enkele toegewijde vrijwilligers.

Zin om mee te werken aan dit archeologische registratieproject? Neem dan contact op met de deskundige regionale depotwerking van CO7 via e-mail jessy.clynckemaillie@co7.be of telefonisch op het nummer 057/239.319. vondstkaartje krijgen een geschikte De vondsten en het vondstkaartjeverpakkrijgen een geschikte verpakaardewerk worden verpakt king. in geperforeerde De scherven aardewerk worden verpakt in geperforeerde gripzakjes.

In vondst de fase worden alle Iedere of elk laatste ensemble van De scherven worden geteld en In de laatste vondsten fase worden alle vondsten digitaal de Erfgoeddatabank vondsten krijgt een uniekgeregistreerd objectnumgewogen door dein vrijwilligers. digitaal geregistreerd in de Erfgoeddatabank van de West-Vlaanderen opgemer. Alle informatie overProvincie de vondsten van de Provincieen West-Vlaanderen en opgeborgen in geschikte bakken. wordt genoteerd op het vondstkaartje. borgen in geschikte bakken.


Volksliedjes

1ste couplet en refrein van een marktliedje van Achille Coppenolle. Het lied verwijst naar een moord op een jongeman in Rousbrugge op 16 november 1919. Krantenartikels hierover kan je terugvinden op www.historischekranten.be.

In 2012 en 2013 ging Erfgoedcel CO7 in het kader van het LEADER+ project ‘Geheugen van de Westhoek’ op zoek naar oude volksliedjes met een link naar de zuidelijke Westhoek. Naar aanleiding van het project ‘Volksliedjes van onder ‘t stof’ werd hiervoor samengewerkt met Volksmuziek vzw. Een breed gelanceerde oproep naar liedjes werd massaal beantwoord door het publiek. Dit leverde heel wat oude, meestal handgeschreven liedboekjes op. Aangevuld met liedjes uit de collectie van specialist ter zake Roger Hessel, de Universiteitsbibliotheek van Gent, Muziekmozaïek en diverse verzamelaars uit de 19de eeuw, konden we een mooie collectie oude liedjes met een link naar de zuidelijke Westhoek samenstellen. We verzamelden onder andere een aantal marktliedjes, die via artikels uit de krantendatabank www.historischekranten.be gelinkt kunnen worden aan bepaalde gebeurtenissen in de streek. Iets helemaal anders is de serie historieliederen die drukkerij Lambin uit Ieper in de 19de eeuw uitbracht. Erfgoedcel CO7 stapte ook mee in het project Lucie Gelber rond de digitalisering van een collectie veldopnames van voornamelijk kinderliedjes. Deze collectie is in het bezit van de Broeders van Liefde te Gent. Dankzij ‘Benauwd van den Bouwulf’ en ‘Volksliedjes van onder ’t stof’ werd dit immateriële erfgoed vertaald naar de leefwereld van nu.

Benauwd van den Bouwulf Met de steun van Erfgoedcel CO7 zetten Muziekcentrum Dranouter en vzw De Fietseling samen een uniek programma op poten rond het kinderliedrepertoire van Edmond de Coussemaeker. De kinderliedjes werden voor de gelegenheid in een nieuw kleedje gestoken. De familievoorstelling werd gebracht in Muziekcentrum Dranouter op 9 juli 2013 en in De Kinderbrouwerij in Reningelst op 24 augustus 2013. Een filmpje van de voorstelling is te bekijken op http://vimeo. com/user5145855/bouwulf.

Familievoorstelling Benauwd van den Bouwulf op 9 juli 2013 in Muziekcentrum Dranouter.

Volksliedjes van onder ‘t stof Op zaterdag 19 oktober wordt in CC Het Perron in Ieper de CD ‘Volksliedjes van onder ’t stof’ voorgesteld tijdens een wervelend concert. Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Trio VierN sloegen vzw Volksmuziek, Erfgoedcel CO7 en CultuurCentrum Ieper de handen in elkaar. De afgelopen maanden gingen 16 groepen van allerlei pluimage met verzamelde volksliedjes aan de slag. Het resultaat van dit harde labeur is een unieke dubbel-cd. De ene cd bevat tien succesnummers uit het repertoire van Trio Viern, de andere is een mix van groepen en genres, waaronder folk, blues, schlager, reggae, rock, pop… allemaal gebaseerd op een stukje erfgoed uit de streek. Tijdens de voorstelling van de dubbel-cd brengen de 85 uitvoerende artiesten hun nummer. Het wordt een verrassende avond vol muziek en afwisseling! Na de voorstelling is iedereen uitgenodigd op het aansluitend folkbal in de polyvalente zaal van CC Het Perron. PRAKTIsCH: Zaterdag 19 oktober om 20u15 in CC Het Perron, Fochlaan 1, 8900 Ieper Inkom: niet-leden e14,00, leden e10,00, 55+ e10,00, studerende JOC-leden e8,00 Kaarten bestellen kan aan de balie van CC Het Perron, via www.acci.be of via het nummer 057 239 480.


www.erfgoedhaltes.be

De voorbije jaren plaatste Erfgoedcel CO7 en haar voorganger Erfgoedcel Ieper niet minder dan 40 erfgoedhaltes in de zuidelijke Westhoek. De erfgoedhalte is een tijdelijke openluchttentoonstelling. Ze duikt op in het straatbeeld en brengt het verhaal van de verdwenen gebouwen, mensen en gebeurtenissen op die plek. Ze zorgt ervoor dat je plaatsen waar je dagelijks passeert met andere ogen gaat bekijken. De erfgoedhalte blijft enkele maanden staan en verhuist daarna naar een nieuwe locatie. Vanaf 8 september kan je ook online stilstaan bij al dit erfgoed. Op de website www.erfgoedhaltes.be kan je alle teksten van de voorbije haltes nog eens nalezen en de bijhorende foto’s bekijken. Laat je verrassen door het unieke erfgoed van de zuidelijke Westhoek! We proberen de onthulling van een nieuwe erfgoedhalte altijd te koppelen aan een lokaal evenement. Ben jij de organisator van een wijkkermis, dorpsfeest of een ander lokaal evenement en had je graag eens een erfgoedhalte naar jouw gemeente of dorp gehaald, aarzel dan niet om ons te contacteren via erfgoedcel@co7.be of 057 23 93 12.


Open Monumentendag wat zeg je, biodiversiteit ?

Open Monumentendag viert haar 25ste verjaardag Voor deze 25ste Open Monumentendag krijg je de ‘best of’-versie voorgeschoteld. In het zuiden van de Westhoek ontdek je op zondag 8 september de meest uiteenlopende activiteiten voor kinderen en grote mensen.

In Heuvelland keer je een tweetal eeuwen terug. De Blauwpoorthoeve in Westouter getuigt van een tijd toen landbouw nog een ambacht was. Op het domein geniet je doorlopend van muzikale animatie. In Ieper concentreert Open Monumentendag zich op het Provinciaal Domein De Palingbeek. Bij het bezoekerscentrum verneem je via een fototentoonstelling en gegidste wandeling meer over de aanleg van het kanaal Komen-Ieper. De instorting van de sint-Elooisbrug komt hierbij ook aan bod. Kinderen halen hun hartje op, tijdens het avonturenparcours en de fruithappening. De cafetaria vormt het startpunt voor de reliëfwandelingen waarbij een gids je meeneemt naar WOI en wie nieuwsgierig is naar het golfterrein kan er uitzonderlijk een kijkje nemen.

Ondertussen houdt Oostvleteren het ook vroom met een wandeling langs Mariakapelletjes.

Ook Langemark-Poelkapelle biedt je een blik op ‘de groote oorlog’. Niet alleen leidt een gids je over de Duitse militaire begraafplaats in Langemark, je kunt in sint-Juliaan ook uitzonderlijk een kijkje nemen bij bunker Kazerne 2 Herzog Albrecht. Een vrediger monument om te bezoeken, is de mooi gerestaureerde Beeuwsaertmolen in Bikschote.

Het kasteeldomein in Zonnebeke toont zich op Open Monumentendag van verschillende kanten: een groenarchitect vertelt over het park en de nieuwe uitbreiding, een tweede gids spitst zich toe op de archeologische kant van het domein en een derde brengt de bewoners van het kasteeldomein tot leven.

In Reningelst is er leven in de Kinderbrouwerij terwijl het Poperingse Hopmuseum het decor vormt voor een hopplukwedstrijd, brouwdemonstratie en veel meer. In Talbot House ontmoet je historische bewoners van het huis waar soldaten honderd jaar geleden tot rust kwamen. Rust vinden de zusters Penitenten en de zusters Benedictinessen al enkele eeuwen in hun kloosters. Als je je plek reserveert, neemt een gids je mee doorheen dit stukje religieuze geschiedenis en het leven van de kloosterlingen.

De details van het programma voor de feesteditie van 2013 kun je online raadplegen op www.uitinwesthoekzuid.be. Meer info over de voorbije edities vind je op www.co7.be/omd. Je kunt er ook de regionale brochures (2003-2011) downloaden en op de kaart de monumenten in de regio bekijken.


speciale aandacht voor kinderen en gezinnen

Cursus, werkwinkel of infomoment

Wandeling met begeleiding

Fietsen met begeleiding

Doe-activiteiten

Kindvriendelijke tuin

Wedstrijd

Kalender

BC Palingbeek viert feest

Doorlopend Buitententoonstelling 100-150 jaar Oude Vaart bakens tussen Ieper en Komen Tot 31/10 7 locaties brengen het verhaal van de Oude Vaart in beeld plan downloaden via www.west-vlaanderen.be/palingbeek Doorlopend Buitententoonstelling Het bewogen verleden van een Oude Vaart domein de Palingbeek Tot 31/10 14 historische fotoborden brengen het verhaal van de plan beschikbaar op Oude Vaart opnieuw tot leven verschillende punten in domein Doorlopend Tentoonstelling Op stap in het Toverbos Vaartstraat 7, Zillebeke Tot 30/11 Ga op stap met een toverstokje en ontdek vele bosdieren! Doorlopend Een stapje richting de zon in AstroLAB IRIS Verbrandemolenstraat 5, Zillebeke 14u30 Elke ZO NM Gluur door de telescoop en maak kennis met de sterrenkunde 17u30

BC De Palingbeek Gratis BC De Palingbeek Gratis BC De Palingbeek Gratis

AstroLAB IRIS Gratis

SEPTEMBER

ZO 08/09

FRUITHAPPENING Alle info op pagina 18!

domein de Palingbeek Vaartstraat 7 of Palingbeekstraat 18

13u30 18u00

RLWH Gratis

ZO 08/09

OPEN VAART- EN MONUMENTENDAG Alle info op pagina 18!

domein de Palingbeek Vaartstraat 7 of Palingbeekstraat 18

13u30 18u00

BC De Palingbeek Gratis

ZO 08/09 ZO 15/09 ZO 15/09 ZO 15/09 DO 19/09 ZA 21/09 ZA 28/09 Za 28/09 ZO 29/09

Open Monumentendag in kasteeldomein Zonnebeke kerk Zonnebeke 10u00: groenaanleg kasteeldomein / 14u00: archeologische opgravingen

Dienst Cultuur Zonnebeke Gratis

Dag van de Landbouw Ontdek van heel dichtbij hoe het écht werkt!

Boerenbond, Landelijke Gilden Gratis

3 bedrijven in Poperinge Zie www.dagvandelandbouw.be

10u00 17u00

Grensverleggend fietsten van Palingbeek tot Polygoon Vaartstraat 7, Zillebeke 13u30 24 km, Groot-Zillebeke met vergrootglas: Hill 62, Hoge Crater, Polygoonwood

BC De Palingbeek Gratis, inschrijven!

Fietstocht (30km) op autoluwe wegen in de Oud-strijdersplein, Poperinge 14u30 Natuurpunt Poperinge-Vleteren omgeving van Poperinge € 1, gratis leden NP Met haltes aan o.a. Helleketelbos waar we uitleg krijgen over de fauna en flora Cursus “Natuur In-zicht” CC Ghybe, Sint-Annastraat 19u00 (ook op 19-28/09, 3-12-17-26-31/10, 9-14-23/11) Poperinge 22u00 Vergroot je basiskennis over de natuur uit je buurt met theorie en praktijk!

Natuurpunt Poperinge-Vleteren i.s.m. CVN € 60 voor de hele reeks, inschrijven!

BEHEER EN GEBRUIK IN HET HELLEKETELBOS TE POPERINGE parking bij restaurant “Boshoeve” 17u00 De boswachter neemt jullie mee in het verleden Vijfgemetenstraat, Poperinge en de toekomst van het bos

RLWH Gratis, alle info op pagina 2

Insecteninventarisatie in het Doelbos te Zonnebeke We trekken er op uit om beestjes te zoeken en te determineren

parking nabij café De Dreve, Lange Dreve te Zonnebeke

Startactiviteit JNM Westland Folkcentrum Dranouter We voelen, kijken, ruiken en smaken ons een weg doorheen het bos Dikkebusstraat 234, Dranouter

9u00 Natuurpunt Westland +14u00 Gratis 14u00 16u30

Met gevoel voor paddenstoel infoluifel cafetaria De palingbeek 14u30 Herken paddenstoelen zoals vliegenzwam, eekhoorntjesbrood,… Palingbeekstraat 18

Zaterdag 21 september: Beheer en gebruik in het Helleketelbos te Poperinge

Meer informatie over de activiteiten op www.rlwh.be

JNM Westland Gratis Stichting Marguerite Yourcenar € 2, gratis leden SMY

Zondag 8 september: Open Monumentendag in Kasteeldomein Zonnebeke

13


Kalender

speciale aandacht voor kinderen en gezinnen

Cursus, werkwinkel of infomoment

Wandeling met begeleiding

Fietsen met begeleiding

Doe-activiteiten

Kindvriendelijke tuin

Wedstrijd

BC Palingbeek viert feest

OKTOBER DI 01/10 Zingen in de natuur (ook op 8, 15, 22/10) Vaartstraat 7, Zillebeke 19u30 Een rustgevende natuurbeleving die de weg naar ontspanning opent 21u00 DO 03/10 Herfststuk maken Vaarstraat 7, Zillebeke 19u30 Met materialen uit het bos maken we een herfstkrans op steekschuim 21u30 ZA 05/10 Sofrologie in de natuur Vaartstraat 7, Zillebeke 9u30 Zelf harmonie brengen in lichaam en geest 11u30 Geleide wandeling en vogeltelling in de Verdronken Weide Vijverhuis te Zillebeke 9u30 ZO 06/10 Vogels komen hier bijtanken voor de trek naar het zuiden Culinaire wandeling Vaartstraat 7, Zillebeke 14u00 ZO 06/10 Laat je verrassen met hapjes en drankjes uit de natuur DI 08/10 Cursus ecologisch tuinieren (les 1/4, ook op 15,22,29/10) Cultuurzaal Den Tap Langemark 19u30 Technieken moestuinieren: inrichting, onkruid, compost, Klerkenstraat 37a vruchtwisseling,… WOE 09/10 Koken met stevia Dienstencentrum Poperinge 19u00 Met Velt-lesgeefster Annelies Vanneste Deken De Bolaan 97 DO 10/10 Composteren kan je leren Vaartstraat 7, Zillebeke 19u00 (ook 12/10 om 14u00 en 19/10 om 9u30) 1ste les theorie: wat, waarom, hoe / 2e en 3e les praktijk VR 11/10 Fruitproefavond CC De Rookop, Reningelst 20u00 We proeven verschillende appelsoorten en horen waarop we moeten letten bij de aanplant ervan Paddenstoelenwandeling in Polygoonbos te Zonnebeke parking ANB 9u30 ZA 12/10 Een bos dat de laatste jaren een grote biodiversiteit kreeg Nacht van de Duisternis in Krombeke Parking Sixtusbossen Poperinge 19u30 ZA 12/10 Avontuurlijke tocht voor gezinnen hoek Leeuwerikstraat – Canadaweg

VormingPlus Oostende-Westhoek € 25 voor de hele reeks, inschrijven! BC De Palingbeek € 4 materiaal inbegrepen, inschrijven!

VormingPlus Oostende-Westhoek € 12, inschrijven! Natuurpunt Westland € 1, gratis leden Natuurpunt BC De Palingbeek € 3,5, inschrijven! Milieudienst Langemark-Poelkapelle i.s.m. Velt Gratis inwoners Langemark-Poelkapelle, € 15 leden Velt, € 40 niet-leden Velt Westland € 12, € 8 leden Velt, inschrijven bij Margot Milieudienst Ieper Gratis, inschrijven! Velt Westland € 2, € 1 leden Velt en Gezinsbond Inschrijven bij Leen Paddenstoelenwerkgroep NP De Bron vzw Natuurpunt Poperinge-Vleteren i.s.m. NP De Bron vzw € 1, gratis leden Natuurpunt

Nacht van de Palingbeek Vaartstraat 7, Zillebeke 17u30 BC De Palingbeek ZA 12/10 Avondzoektocht tijdens de Nacht van de Duisternis 21u30 € 5, € 3 -12j, drank en pannenkoek inbegrepen, inschrijven! In het duister zijn de geluiden harder, onze ogen alerter en worden stilte, sterren of mistige nevels onze bondgenoten. Of juist niet? Tijdens deze Nacht van de duisternis zet je de eigen oriëntatie en intuïtie best op scherp want je vertrekt vanuit het bezoekerscentrum voor een spannende maar leerrijke avondzoektocht. Deelnemen kan individueel of in kleine groepjes met jong en oud. Mee te brengen: kompas, stift, lat en zaklamp. Onderweg wacht een warme opkikker. Vrije start tussen 17u30 en 21u30. Za 12/10 Zo 13/10 ZO 13/10

Vleermuizentocht in Kemmel We gaan op zoek naar megavette beesten van de duisternis

Dries, Kemmel

19u00

JNM Westland Gratis

Paddenstoelenwandeling in de Galgebossen Wat rijst daar uit het gras of hangt aan de boom?

Ingang Galgebossen, Gasthuisstraat 14u00 Elverdinge

JNM Westland Gratis

BEHEER EN GEBRUIK IN DE GALGEBOSSEN TE ELVERDINGE Gaan natuur, gebruik en recreatie hand in hand?

Openbare parking nabij restaurant 9u00 “Vuile Seule”, Gasthuisstraat, Elverdinge

RLWH Gratis, alle info op pagina 8!

Bezoekerscentrum De Palingbeek Bibliotheek Zonnebeke Vaartstraat 7, 8902 Zillebeke 051 77 01 58 Sonja.hauspie@zonnebeke.be 057 23 08 40, bc.palingbeek@west-vlaanderen.be Dienst Cultuur Zonnebeke 051 48 00 61 cultuur@zonnebeke.be

VormingPlus Oostende-Westhoek 058 31 14 94, www.vormingplus.be westhoek@vormingplus.be

Milieudienst Ieper 057 23 92 73, duurzaam@ieper.be

Milieudienst Langemark-Poelkapelle Cultuurcentrum Ieper milieu@langemark-poelkapelle.be www.acci.be, 057 23 94 80

Curieus Ieper Milieudienst Poperinge 057 34 62 84, milieu@poperinge.be Gunter.pertry@west-vlaanderen.be 0495 54 50 03

AstroLAB IRIS www.astrolab.be info@astrolab.be


Meer informatie over de activiteiten op www.rlwh.be

ZO 13/10

Dieren verzorgen Verzorging van verschillende dieren, dieren-weetjes

Vaartstraat 7, Zillebeke Stallen van milieuboerderij

14u00 17u00

Landschapswandeling Kemmel kerk Kemmel 14u30 ZO 13/10 VR 18/10 Fruitproefavond Restaurant De Palingbeek 19u30 Palingbeekstraat 18, Zillebeke Dag van de Trage Weg kerk Wijtschate 14u30 ZA 19/10 Geniet van de mooie panorama’s op de hoogte van Wijtschate ZA 19/10 De natuur van Zuid-Marokko, van Atlas tot Zandwoestijn ’t Zonnerad, Tresorierstraat 5 20u00 Fotoreportage/reisverhaal met prachtige beelden van Zonnebeke ruige natuur en schitterende landschappen ZA 19/10 Volksliedjes van onder ’t stof CC Het Perron, Fochlaan 1, Ieper 20u15 Verrassende avond vol muziek en afwisseling SPEUREN IN HET TORTELBOS Tortelbos, Pannenhuisstraat, Ieper 14u00 ZO 20/10 Lancering nieuwe gezinsspeurtocht, alle info op pagina 8! 17u00 Met gevoel voor paddenstoel infoluifel cafetaria De palingbeek 14u00 ZO 20/10 Paddenstoelen en bijgeloof Palingbeekstraat 18 Dag van de Trage Weg kerk Reningelst 14u00 ZO 20/10 Geniet van de trage wegen tussen Reningelst en Westouter Kinderwandeling “Herfst” ingang Parc Yourcenar 14u30 ZO 20/10 Met de gids op stap voor gezinnen met kinderen Zwarteberg WOE 23/10 Bakles (les 1/2, ook 06/11) OC Ieper, Brugseweg 309, Sint-Jan 19u00 DO 24/10 Speuren naar erfgoed: volksliedjes uit de zuidelijke Westhoek CC Ghybe, Sint-Annastraat 13 14u00 Geschiedenis van het volkslied en de volksmuziek in Vlaanderen Poperinge 16u15 ZA 26/10 Verhalen op het kerkhof kerkhof Geluveld 19u00 Mooie, meeslepende, nu eens triestige maar ook grappige verhalen over leven en dood ZO 27/10 Verjaarwandeling 50/40 jaar provinciedomein met gids Vaartstraat 7, Zillebeke 9u30 Een jarig domein in de kijker. Afsluit met een feestelijk toetje. DE KEMMELBERG, EIGENWIJS VVV Heuvelland, Sint-Laurentiusplein 14u00 ZO 27/10 Stel zelf je verhalenbundel samen en wandel ze aan elkaar Heuvelland 17u00 ZO 27/10 Met gevoel voor paddenstoel infoluifel cafetaria De palingbeek 14u00 Met het gezin op een grote paddenstoel Palingbeekstraat 18 Zo 27/10 Op zoek naar muizensporen Muziekcentrum Dranouter 14u00 We timmeren nestkasten en zoeken fijne plekjes om ze op te hangen Dikkebusstraat 234, Dranouter WOE 30/10 Over feeën en heksen Vaartstraat 7, Zillebeke 13u30 Tover er op los en klus met pompoenen 16u00 Velt Westland Margot 057 20 41 26 Dirk 057 33 60 63 Leen 057 33 94 81

Natuurpunt Westland Rudy Claeys 057 20 24 54 natuurpuntwestland@telenet.be

Paddenstoelenwerkgroep Natuurpunt De Bron Ann Top, 057 48 64 11 Ann.top@skynet.be Natuurpunt De Bron 051 54 52 44, info@debron.be

Milieuboederij De Palingbeek Gratis Stichting Marguerite Yourcenar € 2, gratis leden SMY Velt Westland i.s.m. De Volkstuin Ieper € 2,5, gratis leden Velt, inschrijven bij Dirk Stichting Marguerite Yourcenar i.s.m. NP De Bron Gratis Natuurpunt Westland € 5, € 3 leden Natuurpunt Cultuurcentrum Ieper € 14, € 10 leden, inschrijven! RLWH Gratis, alle info op pagina 8! BC De Palingbeek Gratis Natuurpunt Poperinge-Vleteren Gratis Stichting Marguerite Yourcenar € 2, gratis alle kinderen en leden SMY Velt Westland € 6, € 3 leden Velt, inschrijven bij Margot! VormingPlus Oostende-Westhoek € 3, inschrijven! Bibliotheek Zonnebeke Gratis, inschrijven! BC De Palingbeek Gratis RLWH Gratis, alle info op pagina 8! BC De Palingbeek Gratis, inschrijven! JNM Westland i.s.m. NP De Bron Gratis, inschrijven BC De Palingbeek € 5, inschrijven!

Stichting Marguerite Yourcenar Piet Hardeman, 057 44 56 57 Piet.hardeman@telenet.be JNM Westland Margaux Boeraeve, 0486 88 91 45 margaux.boeraeve@gmail.com

Natuurpunt Poperinge-Vleteren Guido Quaghebeur 057 33 79 78 g.quaghebeur@skynet.be


Kalender

speciale aandacht voor kinderen en gezinnen

Cursus, werkwinkel of infomoment

Wandeling met begeleiding

Fietsen met begeleiding

Doe-activiteiten

Kindvriendelijke tuin

Wedstrijd

BC Palingbeek viert feest

NOVEMBER ZA 02/11 Paddenstoeleninventarisatie in de Broekelzen Kerk Westouter, Heuvelland 9u30 Paddenstoelenwerkgroep De Heuvellandse bronbosjes zijn een ideale groeiplaats voor zwammen Natuurpunt De Bron Gratis 6e curieuze wandeling OC ’t Riet, Seelbachdreef 4 7u30 Curieus Ieper ZO 03/11 Verschillende afstanden in het glooiende landschap van Ieper Zillebeke 15u00 € 1,1 Aktivia-leden, € 1,5 niet-leden Geleide wandeling en vogeltelling in de Verdronken Weide Vijverhuis te Zillebeke 9u30 Natuurpunt Westland ZO 03/11 Wintergasten zoals smienten, slobeenden, pijlstaarten,… zijn gearriveerd € 1, gratis leden Natuurpunt DO 07/11 Speuren naar erfgoed: Funerair erfgoed Poperinge begraafplaats Rekhof, Poperinge 14u00 VormingPlus Oostende-Westhoek Architectuur, symboliek op grafstenen, structuur, familiegeschiedenis 16u00 € 3, inschrijven! ZA 09/11 Plantenruilbeurs De Klijte kerk De Klijte 14u30 Stichting Marguerite Yourcenar We ruilen vaste planten, kruiden, allerlei plantgoed en zaad Zwarteberg Gratis Landschapswandeling Vlamertinge kerk Vlamertinge 14u30 Stichting Marguerite Yourcenar ZO 10/11 We wandelen in de omgeving van Vlamertinge € 2, gratis leden SMY

Dag van de Natuur

Jong en oud, gezinnen en verenigingen,… Iedereen is van harte welkom om een handje toe te steken voor meer natuur in je eigen buurt. In het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels zijn er activiteiten in Poperinge, Ieper, Heuvelland en wie weet ook bij jou in de buurt! Kijk op www.west-vlaanderen.be/dagvandenatuur voor een helpende hand in jouw gemeente! ZA 16/11 ZA 16/11 ZA 16/11 ZA 16/11 ZO 17/11 ZO 17/11

Beheerwerken in De Bommelaer Help de Poperingse natuur onderhouden

wandelpad bij bekkens aan De Bommelaer (Provenstraat)

Hagen vrijmaken Help op het pas aangekochte weiland langs de Heidebeek

café “Chez le Voisin” Watou 9u00 Houtkerkestraat 26

Aanplanten houtkant in Bronnen kerk Loker van het Heuvelland We planten een houtkant aan op de Sulferberg, breng spade mee!

9u00 Milieudienst Poperinge 11u30 Gratis

9u00 16u30

Natuurpunt Poperinge-Vleteren Gratis SMY i.s.m. Natuurpunt Westland Gratis, hapje en drankje inbegrepen

Vrijzetten struiken café D’Heybeke, Haringe 14u00 Help opruimen op het perceeltje langs de Heidebeek in Haringe Heybrugstraat

Natuurpunt Poperinge-Vleteren Gratis

Geboortebos in Krombeke aanplanten Barlebuizestraat, Krombeke 10u30 Bomen planten voor en met de allerkleinsten

Milieudienst Poperinge Gratis

Beheerwerken in Fort St. Nicolas Sas van Boezinge, Sasstraat Nadien een drink op de nieuwe aankoop, Boezinge – Ieper kettingzaag en snoeitang meebrengen

Natuurpunt Westland Gratis, drankje inbegrepen

14u00 16u30

ZO 17/11

Proeven van compost Samen ga je aan het werk met de compostmeester

muurserre in tuin milieuboerderij 14u00 Vaartstraat 7, Zillebeke

VR 22/11 Klimaatonderzoek in Antarctica door Koen Meirlaen CC Ghybe, Sint-Annastraat 13 20u00 Boeiende lezing met prachtig beeldmateriaal Poperinge Bezoekerscentrum De Palingbeek Bibliotheek Zonnebeke Vaartstraat 7, 8902 Zillebeke 051 77 01 58 Sonja.hauspie@zonnebeke.be 057 23 08 40, bc.palingbeek@west-vlaanderen.be Dienst Cultuur Zonnebeke 051 48 00 61 cultuur@zonnebeke.be

VormingPlus Oostende-Westhoek 058 31 14 94, www.vormingplus.be westhoek@vormingplus.be

Milieudienst Ieper 057 23 92 73, duurzaam@ieper.be

Milieuboederij De Palingbeek Gratis Natuurpunt Poperinge-Vleteren € 4, € 3 leden NP en studenten, drankje inbegrepen

Milieudienst Langemark-Poelkapelle Cultuurcentrum Ieper milieu@langemark-poelkapelle.be www.acci.be, 057 23 94 80

Curieus Ieper Milieudienst Poperinge 057 34 62 84, milieu@poperinge.be Gunter.pertry@west-vlaanderen.be 0495 54 50 03

AstroLAB IRIS www.astrolab.be info@astrolab.be


Meer informatie over de activiteiten op www.rlwh.be DECEMBER Geleide wandeling en vogeltelling in de Verdronken Weide Vijverhuis te Zillebeke 9u30 ZO 01/12 Wintergasten zoals smienten, slobeenden, pijlstaarten,… 08/12 – 28/02 Tentoonstelling Het Bos, een levende gemeenschap Vaarstraat 7, Zillebeke Samengesteld met foto’s van Yann Arthus-Bertrand en andere topfotografen Landschapswandeling De Klijte kerk De Klijte 14u30 ZO 08/12 We wandelen in de omgeving van De Klijte Paddenstoelen inventariseren aan de Scherpenberg parking restaurant Scherpenberg 9u30 ZA 14/12 Ten zuiden van de Scherpenberg gaan we op zoek naar Dikkebusstraat 77, Loker – Heuvelland zwammen in het natuurgebied ZA 14/12 Fotoavond India OC ’t Zonnerad, Tresoriersstraat 20u00 Reisverhaal door onherbergzame gebieden op zoek Zonnebeke naar sneeuwluipaarden Cafetaria De Palingbeek 14u00 ZO 22/12 Verjaarwandeling 50/40 jaar provinciedomein met gids Een jarig domein in de kijker. Afsluit met een feestelijk toetje. Palingbeekstraat 18, Zillebeke

Natuurpunt Westland € 1, gratis leden Natuurpunt BC De Palingbeek Gratis Stichting Marguerite Yourcenar € 2, gratis leden SMY Paddenstoelwerkgroep Natuurpunt De Bron Gratis Natuurpunt Westland € 5, € 3 leden Natuurpunt BC De Palingbeek Gratis

JANUARI 2014 WOE 22/01

Een wilde natuurvriendelijke tuin: hoe begin je er aan? Vaartstraat 7, Zillebeke 20u00 (les 1/3, ook 05/02 en 12/03) 22u00 Voor meer vogels, amfibieën en insecten in je tuin!

Natuurpunt De Bron € 20 voor de hele reeks, € 15 leden NP Inschrijven!

FEBRUARI 2014 ZA 01/02 DO 20/02

10e kaas- en wijnavond van Natuurpunt De Bron Ook voor zij die daar… geen kaas van hebben gegeten!

Parochiecentrum Familiekring 18u30 Crescendostraat 19, Ieper

Cursus fruitbomen snoeien Vaartstraat 7, Zillebeke (les 1/3, ook op 22/02 of 01/03 en 28/06) basisprincipes, winter- en zomersnoei, snoeien van jonge en oude bomen, theorie en praktijk

Natuurpunt De Bron € 16, € 6 - 12j, inschrijven!

19u00 22u00

RLWH € 15 voor de hele reeks, alle info op p. 7

MAART 2014

ZO 30/03

Snoeiles hoogstam appel- en perenbomen Pastoorstraat 38 A, Reningelst 9u00 Met André Houthoofd

Vrijdag 11 oktober: Fruitproefavond

Velt Westland Margot 057 20 41 26 Dirk 057 33 60 63 Leen 057 33 94 81

Natuurpunt Westland Rudy Claeys 057 20 24 54 natuurpuntwestland@telenet.be

Zondag 3 november: Geleide wandeling en vogeltelling in de Verdronken Weide

Paddenstoelenwerkgroep Natuurpunt De Bron Ann Top, 057 48 64 11 Ann.top@skynet.be Natuurpunt De Bron 051 54 52 44, info@debron.be

Velt Westland € 4, € 2 leden Velt, info bij Dirk

Donderdag 20 augustus: Cursus fruitbomen snoeien

Stichting Marguerite Yourcenar Piet Hardeman, 057 44 56 57 Piet.hardeman@telenet.be JNM Westland Margaux Boeraeve, 0486 88 91 45 margaux.boeraeve@gmail.com

Natuurpunt Poperinge-Vleteren Guido Quaghebeur 057 33 79 78 g.quaghebeur@skynet.be


Fruithappening tijdens Open Vaart-

Zondag 8 september

in de Palingbeek - Zillebeke 13u30 tot 18u00 We krijgen rondleidingen in de boomgaard, kunnen vragen stellen aan de boomdokter van dienst, persen en proeven een glaasje appelsap, ontdekken vergeten fruitsoorten en leren wat we ermee moeten aanvangen. Kinderen leren over bijen en imkeren, maken een insectenhotel en kaarsen met was. Er zijn demonstraties schapen drijven en nog talloze andere activiteiten. Kortom, jong en oud komt aan hun trekken tijdens deze fruithappening!


en Monumentendag Uitzonderlijk vertonen we de film “More than Honey”, een internationaal succesvolle documentaire die inzicht geeft in de betoverende wereld van bijen. De film toont aan hoe nauw de mens verbonden is met het lot van bijen. Zoals Einstein het al verwoordde: “Wanneer bijen uitgestorven zijn, zal de mens geen vijf jaar meer leven.” De film van Markus Imhoof, eerder al genomineerd voor een Oscar, is te zien om 13u45 en 16u00 in AstroLAB IRIS.

Een tipje van de sluier: ga terug in de tijd tijdens begeleide wandelingen, geniet van het straattheater of maak een ritje met de ligfiets, paard of ezel…, waag de oversteek van de avonturenbrug, speur naar insecten of bewonder het rijke waterleven, luister naar stoere bosverhalen rond de huifkar, ontdek een heuse vleermuizenkelder, bewonder het boomslepen met paard of schapen drijven met hond…

Naast de fruithappening valt nog veel te beleven in de Palingbeek! Op Open Monumentendag wordt dit de topdag in het feestprogramma van de Palingbeek! En er is reden om te feesten: exact 150 jaar geleden kwam het startschot voor de aanleg van de Oude Vaart. Precies 100 jaar geleden stortte de Sint-Elooibrug boven de Oude Vaart in. Daarnaast vieren we nog het jubileum van “50 jaar Provinciedomeinen” en “40 jaar Palingbeek”. We vieren feest met een hapje, een drankje en een streepje muziek. Ontdek het uitgebreide programma op www.west-vlaanderen.be/palingbeek > de Palingbeek feest!

Open Vaart- en Monumentendag wordt een onvergetelijke namiddag!

Palingbeek © Godecharle

© RLWH

> Onthaal: - Infoluifel aan cafetaria De Palingbeek, Palingbeekstraat 18 te Zillebeke - Inkom in de Oude Vaartstraat ter hoogte van het bezoekerscentrum. > Organisatie: Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels, Provincie West-Vlaanderen, CO7, Inagro, stad Ieper, Agentschap Onroerend Erfgoed, milieuboerderij de Palingbeek, AstroLAB IRIS, BIPS, Velt, Pasar, Natuurpunt Westland, Natuurpunt De Bron, Westerbie, Monumentenwacht vzw,…

19


1 > 26 mei 2013 – Dag van het Park in Poperinge Iedereen bouwde zijn huisje in het groen! 2 > 26 mei 2013 – IJzervallei op z’n Zondags in Vleteren Wie durft over het blote-voeten-pad rennen? 3 > 20 mei 2013 – Zoetebos in Kemmel Met deze mooie dromenvangers zal iedereen zoet slapen. 4 > 22 mei 2013 – Avondwandeling in Gasthuisbossen in Ieper Met Gids Lieven Stubbe op pad.

1

2

3

4

Rebus Los de rebus op en win 5 x een kaart van het wandelnetwerk Hoppeland! Stuur je antwoord vóór 1 november naar RLWH, Vaartstraat 7, 8902 Zillebeke of stuur een mailtje naar info@rlwh.be. Vermeld je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres en wie weet ga jij binnenkort op stap in het Hoppeland!

wedstrijd

Landschapskrant RLWH 2013 najaar  

Krant over het landschap in het zuiden van de Westhoek

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you