Page 1

PORTFOLIO NELA NEBOJSOVÁ


WHO AM I?

EDUCATION: CTU IN PRAGUE, FACULTY OF CIVIL ENGINEERING, FIELD OF STUDY ARCHITECTURE AND CIVIL ENGINEERING SOFTWARE: ARCHICAD ARTLANTIS AUTOCAD GOOGLE SKETCHUP ILLUSTRATOR INDESIGN PHOTOSHOP

ARCHITECTURE STUDENT OCCASIONAL PHOTOGRAPHER BOOKWORM STAR WARS FAN


ARCHITECTURE


APARTMENT B U I L D I N G , P R A G U E

(2014)

THE PRIME IDEA FOR DESIGN OF CORNER APARTMENT BUILDNG WAS DIVERSION OF SITE ON A SQUARE NETWORK. I GOT NETWORK OF 4X3 SQUARES. EACH OF THE SQUARES WAS PULL UP TO DIFFERENT HEIGHT, ACCORDING TO SURROUNDING BUILDINGS HEIGH. NEWLY FORMED PRISMS ON THE CORNER OF THE STREET WERE PULLED ASIDE TO COPY A STREET LINE. THE BUILDNG SEEMED TO BE TOO MASSIVE, THEREFORE I REMOVED A FEW MODULES, TO MAKE IT LOOK A LITTLE LIGHTER. FLOORS IN THE APARTMENT BUILDING ARE MOVED AGAINST EACH OTHER ABOUT HALF OF A CONSTRUCTION HEIGHT, BECAUSE OF EASIER ACCESSIBILITY TO THE APARTMENTS. EVERY FLOOR HAS A DIFFERENT PLAN, BECAUSE OF MASS DIVERSITY, THAT’S WHY THERE IS LOT OF TYPES OF APARTMENTS, FROM REALLY SMALL ONE TO TWO LEVELS APARTMENT.


1ST FLOOR PLAN (1:150)

GARDEN

STORAGE

NSK

Á S TRE ET

SPACE FOR RENT

UKR

AJI

TECHNICAL ROOM

GARBAGE

MAIN ENTRANCE

K BOTIČI STREET


2ND FLOOR PLAN (1:200)

3RD FLOOR PLAN (1:200) L

M

P

VL

L

L

M

+5.150

P

P

P

P

P

+3.600

+3.600

M

M

M

VL

+5.150

L

L

6TH FLOOR PLAN (1:200)

7TH FLOOR PLAN (1:200)

L

DO

M

L

M

P

P

P

Sušička

M

L

M

L

P


OPEN A I R C I N E M A , P R A G U E

(2014)


PRINCIPAL IDEA FOR ARCHITECTURAL DESIGN OF OPEN AIR CINEMA WAS WAVE COMING FROM THE RIVER AND TURNING BACK AT THE END OF THE SITE. THE WAVE SERVES MAINLY FOR VISUAL AND NOISE SEPERATION FROM VIBRANT STREET BEHIND CINEMA AND PARTLY ALSO AS ROOFING. IN OPEN AIR CINEMA AREAL CAN BE FOUND ALSO URBAN STYLE RESTAURANT, SEASONAL FOOD COURT AND SKATEPARK. VISITORS OF THE OPEN AIR CINEMA CAN BORROW BLANKETS, PILLOWS AND TULLIBAGS. PART OF THE DESIGN IS ALSO WOODEN PEDESTRIAN BRIDGE CONNECTING TWO PAVED PARTS OF RIVERSIDE.


SITE PLAN FOR OPEN AIR CINEMA

HOŘEJŠÍ NÁBŘEŽÍ STREET

SKATEPARK

SMÍCHOVSKÁ NÁPLAVKA

VLTAVA RIVER

0

10

20

30

40

50

m


CITY HALL, P R A G U E - V R Å O V I C E

(2015)


THE BASIC DESIGN COMES OUT OF URBAN PLANNING. THE MAIN TASK WAS TO CREATE NEW, FUNCTIONAL PARTER, METRO STATION AND PRESERVE THE OLD SCHOOL BUILDING, WHICH IS INCLUDED INTO DESIGN OF A NEW CITY HALL FOR PRAGUE DISTRICT VRŠOVICE. DESIGN OF THE MASS IS BASED ON PARALLEL LINES, REFLEXION, GRADIATION AND DYNAMIC S. PART OF THE DESIGN BESIDE THE CITY HALL IS METRO STATION WITH ROOF ACCESIBLE FOR PEDESTRIANS, WHICH CAN SERVE ALSO AS REALXING AND PUBLIC SPACE, NEW TRAM STATION, LITTLE SHOPS, GALLERY AND COFFEE HOUSE, WHICH IS PARTLY HIDDEN UNDER RISING PARK. THE MAIN ENTRANCE INTO THE CITY HALL IS FROM MRŠTÍKOVA STREET. THE OLD SCHOOL BUILDING IS ALSO USED AS CITY HALL.

MRŠTÍKOVA 6 FLOORS COFFEE HOUSE

4 FLOORS

METRO TRAM 4 FLOORS

V OLŠINÁCH


PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

1ST FLOOR PLAN

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT


VISUALIZATION


FAM ILY HOUSE BLEGGSHEL L , P R A G U E - V I N O Ř

(2016)


THE MAIN AIM FOR DESIGN OF FAMILY HOUSE WAS SIMPLICITY. I WANTED TO CREATE A COSY HOME, WHICH WILL BE FULL OF FAMILY LOVE. THIS IDEA IS FORMULATED BY “PROTECTIVE EMBRANCE”, WHICH IS BLACK SHELL HIDDING BRIGHT, COMFY INTERIOR. THE MASS OF THE HOUSE REACTS TO SURROUNDING BUILDINGS. I STARTED WITH RECTANGULAR FLOOR PLAN WITH GABLE ROOF. BECAUSE I WANTED TO CREATE SMALL COSY NOOKS I DIVIDED BUILDING MASS VERTICALLY IN THE MIDDLE AND BOTH PARTS MOVED AGAINST EACH OTHER. MAIN STRUCTURE MATERIAL FOR FAMILY HOUSE IS WOOD WITH WOODEN FACADE, WHERE PLANKS ARE BURNT BY JAPANESE TECHNIQUE SHOUSUGI-BAN. THE HOUSE IS DESIGNED FOR FOUR MEMBER FAMILY. IN FIRST FLOOR IS ENTRANCE, TOILET, STORAGE, STUDY ROOM AND LIVING ROOM WITH KITCHEN. THE LIVING ROOM OFFERS PERFECT VIEW TO THE GARDEN. THE STAIRCASE, WHICH LEADS TO THE SECOND FLOOR, IS DESIGNED SO IT CAN BE USED ALSO FOR READING OR CHILDREN PLAYING. IN THE SECOND FLOOR CAN BE FOUND GALLERY, FROM WHICH IS VIEW TO THE LIVING ROOM, THEN BATHROOM, CHILDREN A PARENTS ROOMS. FROM CHILDREN ROOMS IS ACCES TO UPPER TERRACE, WHICH LEADS STRAIGHT TO GARDEN AND OFFERS NICE VIEW TO NEIGHBOURHOOD.

COS

INE

FA

FAMILY

SS

SAF

TRU

?

ST

BA

:)

E

SU RP RI SE

PL AY FU LL NE SS

LY

ETY

REL

HOM

MI

NOO

SHE LL

PROTECTIVE EMBRANCE

KS

ATI

ONS

HIP

S

CK

GR

OU

ND


PLANS, SECTIONS


VIZUALIZATIONS


OB SE R V A TION TOWER PENTA, PRAGUE - MA S A R Y K R A I L W A Y S T A T I ON (2016)


IDEA,VIEWS


BRE WERY CONVERSION, KR A L U P Y N A D V L T A V O U

(2017)


FIRST IDEA FOR DESIGN OF BREWERY CONVERSION WAS INSPIRED BY THE ORIGINAL BREWERY FUNCTION. DURING BEER PRODUCTION ARE USED NATURAL INGEDIENTS. MY GOAL WAS TO RETURN NATURE ELEMENTS INTO INDUSTRIAL BUILDING AND TO CREATE CONTRAST BETWEEN NATURE AND INDUSTRIAL CHARACTER OF THE BUILDING. PLANTS GROW THROUGH BUILDING TO NEW CREATED ENCLOSED BALCONIES, TO OPEN BALCONIES ON SPECIAL STEEL CONSTRUCTION. BALCONIES AND CONSTRUCTION ARE OVERGROWN WITH LOW AND TALL GRASS AND CLIMBING PLANTS. I ALSO RESPECTED THAT EVERY PLANT NEED A DIFFERENT AMOUNT OF SUNSHINE. ACCORDING TO THIS I USED DIFFERENT PLANTS ON SOUTH AND NORTH FACADE. I USED IVY, HOP, BINDWEED, WISTARIA AND OTHER CLIMBING PLANTS. I ADDED SOME PARTS TO THE ORIGINAL BUILDING AND TO DIFFERENTIATE THE OLD BUILDING FROM NEW PARTS I MADE THE NEW PARTS FROM GLASS. I ADDED GLASSHOUSE IN FRONT OF NEW LIBRARY, WHICH IS NEW ENTRANCE AND ALSO CAN BE USED FOR RELAX AND READING. NEXT EXTENSION OF THE OLD BUILDING IS STAIRCASE, CONNECTING ALL FLOORS AND CREATING NEW ENTRANCE, BECAUSE IN THIS PART OF BUILDING ARE OFFICES, RENTAL SPACES AND RESEARCH INSTITUTE FOR CZECH UNIVERSITY OF LIFE SCIENCES. IN THE INTERIOR I TRIED TO MAKE AS LESS INTERVENTION AS POSSIBLE, BECAUE I WANTED TO PRESERVE INDUSTRIAL CHARACTER AND THE INTEROR WOULD BE DESIGNED WITH AGREEMENT WITH OCCUPIER.


VISUALIZATION


VIEWS AND FACADE DETAIL


BUS STATIO N , S Á Z A V A

(VISUALIZATION, 2017)


INTERIOR


STUDY AND COFEE ROOM, PRAGUE - K A R L Í N

(IN COLLABORATION, 2016)


FLOOR PLANS, SECTIONS


VISUALIZATION


MASTERCARD OFFICES, B U D A P E S T

(IN COLLABORATION, 2016)


REALIZATION


MA ST E R CARD LOUNGE, AIRPORT VÁCLAVA H A V L A , P R A G U E

(IN COLLABORATION 2016)


REALIZATION


R E N O V ATION OF STAIRCASE HALL, PALA C E K O R U N A , P R A G U E

(2017)


KONCEPČNÍ ŘEŠENÍ VISUALIZATION

SP A C E O P E NING

CO N N E C T I O N

BR I G H T N E S S


URBAN PLANNING


V IS I O N FOR CITY AND SKODA COMPANY, M L A D A B O L E S L A V

(in

collaboration

2018)

THE MAIN AIM IS TO CREATE NEW POLYFUNCTIONAL CITY CENTRE IN MLADA BOLESLAV, LOWER THE TRAFFIC INTENSITY AND MAKE PUBLIC SPACE BETTER FOR CITIZENS AND EMPL OYEES OF SKODA. THE FIRST ANALYSES SHOWED, THAT THERE IS SEVERAL PROBLEMS, WHICH HAVE NEGATIVE INFLU ENCE FOR CITIZENS AND FOR VISUAL ASPECT OF THE CITY. THE BIGGEST PROBLEM IS TRAFFIC, BECAUSE THERE IS THOUSANDS OF PEOPLE COMING TO INDUSTRIAL PARK AT THE SAME TIME, WHICH CAUSES TRAFFIC COLAPSE AND ALSO ALL THE PEOPLE PARK THEIR CAR IN THE CITY CENTRE. THATS WHY WE DESIGNED PARKHOUSES ALONG SKODA FACTORY AND AT THE CITY BORDER. PARKHOUSES NEAR SKODA FACTORY LOOKS LIKE NATURAL SLOPES AND FROM THE CITY SIDE ARE USED AS RESTAURANTS, SHOPS, BARS, COFEE ROOMS AND OTHER SERVICES AND ALSO SERVE AS VISUAL AND NOISE BARRIER DIVIDING CITY AND SKODA FACTORY. NEXT GOAL WAS TO BRING MORE VEGETATION INTO CITY, NOT ONLY PARKS, BUT ALSO GREEN ROOFS, WATER ELEMENTS AND STREET VEGETATION. WE ALSO WANTED TO CREATE MASS DIVERSITY, VIEWING AXIS, BETTER ORIENTATION IN CITY AND STREETS FOR PEOPLE NOT FOR CARS.


NEW POLYFUNCTIONAL CITY CENTRE

UNIFY PARKING PLACES

VISUAL CONNECTION OF MAIN BUILDINGS

COMFORTABLE STREETS

REMOVE TRAFFIC FROM CITY CENTRE

MORE NATURAL ELEMENTS


LEISURE CENTRE FIRE STATION

LIBRARY

UNIVERSITY CAMPUS

PRIMARY SCHOOL AND KIRDENGARDEN

GALLERY

CHURCH

CITY HALL HOTEL

POLICLINIC

PARKING, SHOPS, RESTAURANTS

BUS AND RAILWAY STATION

Portfolio_ENG  
Portfolio_ENG  
Advertisement