Page 1


Udgivet af De grønne pigespejdere ISSN 0901 - 3024 Forsidefoto: Monica Lausten Redaktion Louise Andreasen (ansvarshavende) Skejbyvej 137, 8240 Risskov tlf. 32 11 22 60 / 20 62 73 83 e-mail: la@pigespejder.dk

4

Maja Brandstrup Andersen Løkkegade 21, 1. th., 9000 Aalborg tlf. 60 77 22 28 e-mail: majabrandstrup@gmail.com Marie Borregaard Vinther Søkildevej 62, 8680 Ry tlf. 29 92 66 19 e-mail: mariebvinther@hotmail.com

Genoplev lejren og se, om du kan finde dig selv eller nogen, du kender

Back stage hos Alphabeat

8

Pernille Skovgaard Poulsen Skolegade 20, 1-2, 6700 Esbjerg tlf: 51921987 e-mail: pernillepigespejder@gmail.com Monica Lausten Snehvidevej 3, 9700 Brønderslev tlf. 27 28 23 97 e-mail: monica@pigespejder.dk

Spejdernes Lejr i glimt

10

Læs, hvordan orden i teltet skaffede de to patruljer Enhjørningen og Flyvefiskene adgang til stjernerne fra lejrens afslutningskoncert

Glimmer og bløde læber Make Up på spejderlejr. Kan man nu det?

Mette Marie Burgwald Rådmandsgade 42 B, 4. th., 2200 København N tlf. 20 56 01 11 e-mail: mmb@pigespejder.dk Inge Ansine Jensen Grenåvej 681 A nr. 7, 8541 Skødstrup tlf. 22 97 62 83 e-mail: ingeansine@yahoo.dk Layout Omedia Grafisk, 9000 Aalborg Tryk

one2one Odense a/s

12

Denne sommer blev sommeren, hvor 35.000 spejdere fra alle landets spejderkorps slog telte op på markerne uden for Holstebro og sammen skabte den største fælles spejderlejr i Danmarkshistorien!

Tips og tricks Fest og farver på pigespejdermaner

Oplag 5.000 stk. Spejderi er trykt på 115 g svanemærket papir. Indsendelsesfrist for stof til næste nummer er den 10. november 2012. Indlæg bedes sendt som e-mail eller på cd-rom. Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte eller afvise indlæg.

14

Artikler må citeres med kildeangivelse. Fotos og illustrationer må kun benyttes efter aftale med redaktørerne. Bladbestilling De grønne pigespejdere Arsenalvej 10, 1436 København K tlf. 33 12 95 38 info@pigespejder.dk www.pigespejder.dk

16 18

Den største spejderlejr nogensinde!

Årsmærket 2012: Hvor kommer det fra? Skraldine giver tips og tricks til hjemmelavet urtete

Alle vores ungleder­ veninder Ungleder 2012 er lige på trapperne. Efteråret er kursustid – og tid til at møde nye veninder fra hele landet

QUIZZEN Gæt med og deltag i konkurrencen om en præmie fra Webfryd.

I dette nummer af Spejderi kan du se billeder fra lejren og måske finde dig selv? Du kan også læse om to grønne pigespejderpatruljer, som fik lov at komme back stage efter den store afslutningskoncert og møde stjernerne fra bandet Alphabeat. Endelig finder du tips og tricks til, hvordan man bliver spejderklar til at holde fest. Og så er der selvfølgelig nye klimafiduser fra Skraldine.

Rigtig god fornøjelse!


Tak for 9 forrygende dage i Holstebro! 35.000 deltagere

30.000 kg kød

2.640 km toiletpapir

FOTO: THOMAS HEIE NIELSEN

FOTO: TROELS LUND

4

Spejderi

5

Spejderi

FOTO: MADS H-DANQUAH

Hendes kongelige højhed Prinsesse Benedikte, som er protektor for De grønne pigespejdere, besøgte pigespejderne fra Ukraine


50.000 kg gulerødder

10.000 breve til

4.000 spejdere fra andre lande

FOTO: ANDERS KONGSTED

Statsminister Helle Thorning Schmidt lagde vejen forbi lejren og lærte om, hvad det vil sige at være spejder

Der var 20 km rundt om lejren 6

Spejderi

7

Spejderi

lejren


“JAAAAA!”

lød det fra to af Vorup-Kristrup gruppes patruljer under Spejdernes Lejr 2012, da vinderne af gruppens konkurrence i teltorden blev udråbt. Præmien lød nemlig på backstagepas til Alphabeat, og da disse to patruljer havde klaret sig lige godt i konkurrencen, skulle de naturligvis dele den – og min patrulje var den ene af de to!

Styr på sko og soveposer og orden i teltene betød, at de to patruljer Enhjørningen og Flyvefiskene fik lov at møde stjernerne fra lejrens store afslutningskoncert.

BACKSTAGE Som Emilie Szczurek Poulsen fra patruljen Flyvefiskene sagde: ”Vi var alle helt oppe at køre, så det var bare SÅ fedt!” Efter koncerten skulle vi alle mødes et bestemt sted på pladsen og gik så i samlet flok. Alphabeat virkede supersøde og kom både ud og stillede op til fotografering og signerede alle vores tørklæder.

Backstage hos ....

“Jeg har verdens fedeste tørklæde fyldt med autografer af Alphabeat medlemmer, så det skal i hvert fald hjem og indrammes!” sagde Johanne Hansen Baadsgaard begejstret.

Tekst: Mitzi Larsen · Foto: Monica Lausten

8

Spejderi

9

Spejderi


W

ebfryd inviterede onsdag eftermiddag alle lejrens piger på en gratis make over. Det var to medarbejdere fra Body Shop, der svang penslerne og sørgede for, at de unge i køen fik lagt en fin make up.

Glimmer & bløde læber

Pia Lunde fra Body Shop i Holstebro svinger penslerne over endnu en pigespejders ansigt. Selv om hun jævnligt rykker ud til events og tilbyder make overs, er det første gang, at hun lægger make up på spejdere midt på en mark. ”Det har sin charme, og bållugten er ikke så slem, som jeg havde regnet med,” fortæller hun og forklarer, at pigernes solbrune hud betyder, at de kan bære flere farver, end man normalt kan, og at man kan bruge glitter til at fremhæve hudens glød. ”Det er fedt, at der er så stor opbakning, at pigerne står i kø. Vi har allerede haft mere end 50 igennem,” siger hun, mens hun omhyggeligt smører ansigtscreme i hovedet på spejderpigen foran sig.

Spejderi spurgte fem piger, hvorfor de ville have en make over? Og om hvordan make up og spejderlejr overhovedet hænger sammen?

Lise Madsen Sascha 14 år, DDS Sønder-Omme Skovboel

››

Jeg ville have en make over, fordi mine veninder sagde, at man kunne – og fordi vi skal til fest ved scenen i aften. Det er anderledes at få lagt make up, når man er på spejderlejr, men også dejligt, for jeg synes, at jeg er grim uden, og fordi jeg nok kun ville have taget mascara på ellers.

14 år, KFUM-spejderne Vestamager Det er fedt, fordi jeg går meget op i make up og også er model. Men også fordi jeg savner det og ikke selv har noget med på lejren, da jeg gerne ville være mere neutral. Det er fint med make up på spejderlejr, selv om spejder er vildmarksagtigt og make up er luksus, men samtidigt hverdagsagtigt. Jeg ville gerne have make up på hver dag på spejderlejr, men jeg har ikke tid til det om morgenen.

››

Victoria Veidiksen 13 år, KFUM-spejderne Vestamager Jeg har fået en make over, fordi vi skal til ungdomsfest, og fordi mine veninder syntes, det kunne være sjovt. Det er sjovt og anderledes at have make up på på spejderlejr. Man føler sig fri, og det giver en mulighed for ikke at være beskidt. På spejderlejr foretrækker jeg at være uden make up. Ellers er der for meget, man skal tænke over for ikke at tvære det ud, og det tager tid både at få det af og at tage det på. Men alligevel er det fedt, at man har muligheden, fordi det er anderledes.

››

Ved siden af sidder endnu en spejder på bænken. Hun får lagt make up af Pia Lundes kollega Gitte Dam Dahl, der også er begejstret for at være på arbejde under åben himmel. Mens hun finder den lipgloss, der skal afslutte værket, giver hun et par gode råd til make up på spejderlejren: 10

Spejderi

Anne Lorenz Anna Leed 15 år, De grønne pigespejdere Madsen

Grindsted Nogle af mine venner sagde, at jeg skulle prøve det, og det syntes vores ledere også. Det er meget anderledes, for normalt ville jeg ikke have make up på på spejderlejr – i hvert fald ikke ret meget. Det føles mærkeligt, men det er også rart, fordi man føler sig pæn. Når man er på lejr, er det ellers rarest uden make up og nemmere, fordi man ikke hele tiden skal tænke på det, for eksempel hvis man skal klø sig i øjet. Man kan gøre mere, når man ikke har det på. Men det er rart, fordi jeg føler mig mere normal. Det er lige som derhjemme.

››

13 år, De grønne pigespejdere Valby Vi holder ungefest klokken 20, og jeg har ikke selv taget make up med, så det er en perfekt chance for at blive lidt finere. Og så er det hyggeligt at få lagt make up af professionelle. Jeg vil virkelig passe på med ikke at lave alt for meget (rode i jord og så videre), så jeg ikke ødelægger det. Da jeg også har været i bad, føler jeg mig ekstra ren og fin nu. Normalt ville jeg ikke bruge make up på lejr, for det bliver hurtigt tværet ud og ødelagt. Det ville måske højst blive til lidt mascara. Jeg er heller ikke selv den bedste til at lægge make up, så det er dejligt, at få den lagt af nogen, der har styr på det.

››

GODE RÅD til make up på lejren: • B  rug en god dagcreme med solbeskyttelse. Den beskytter huden mod rødme og udtørring. • Rouge, lipgloss og måske en mascara. Det er alt, du har brug for. • Sørg for sund hud og bløde læber – så kører det 11

Spejderi


on ikke t, men m rs lu s t r a n æste å en er s Sommer e drømmer om n e bliver en k d du allere jr? Selv om der ik det alligevel r e sommerle s Lejr næste år, du skal til e Spejdern re forberedt, hvis med her! e æ godt at v eruniform – så s jd e fest i sp

5 UENS – ENS – ELLER...? Det er aldrig fedt at møde op i det samme tøj – men tag det med et smil! Vi har jo alligevel altid det samme tøj på, når vi er på lejr.

NER

ERMA D J E P S GE

PÅ PI R E V R A T OG F S E F · 3 DEL

4

2

SPEJDERLEJR ER IKKE LIG MED RENLIGHED!

6

Det kan derfor være svært at få barberet ben. Men fortvivl ikke. Når du nu alligevel står ved bålet og rør i kødgryderne, så forsvinder hårene helt at sig selv, hvis benene er tæt på varmen. Men pas på! Du må ikke brænde dig!

1 HUSK DIN SKØNHEDSSØVN

HUSK AT SE DIG SELV I SPEJLET!

– så undgår du sorte rande under øjnene, og du kan holde længere til festen.

SE, ET TØRKLÆDE...

– det er ikke sejt at tage til fest med makrel mellem tænderne.

Er du på en lejr, hvor der er drenge, er det godt at kunne spejde efter tørklæder (= lækre drenge). Det gøres bedst i flok.

SLÅ DIG LØS!

8 3 GIV ET SÆT! En af de gode ting ved at være mange piger sammen er, at der altid er nogen, der er gode til at sætte hår. Sæt håret i en smart og frisk frisure – det får dig til at føle dig mere feminin på trods at sorte tæer og beskidte negle.

12

Spejderi

7

HUSK AT TJEKKE! Når du har spottet et tørklæde, er det godt at tjekke, om musklerne er i orden. Ellers kan han ikke svinge dig i en ordentlig dans.

Er der ingen drenge på din lejr, så fortvivl ikke. Det er mindst lige så sjovt at danse piger sammen. Så find dine bedste dansetrin frem og slå dig løs.


ÅRSMÆRKET 2012

HVOR KOMMER DET FRA? Tekst: Katrine From og Mette Marie Burgwald

HEJ ALLE SEJE GRØNNE PIGER Det er mig Skraldine igen! Ved du godt, at frikadeller er lavet af kød, der kommer fra en lyserød gris? Eller at bananer ikke vokser i Danmark, men bliver fragtet her til langvejs fra? I gamle dage lavede man mad af de råvarer, der var omkring en. Grise, køer, gæs, får og ænder fra gården og kartofler, kål, urter, bær og æbler fra haven og marken. I dag får vi mad fra hele verden hele året rundt, og det er hverken sundt for os eller naturen – det skal vi måske tænke over, når vi handler. Knus fra SKRALDINE

Vidste du, at der findes en madpyramide og en CO2-pyramide? Madpyramiden viser, hvad det er for noget mad, der er godt for dig. CO2 pyramiden viser, hvad for noget mad, der ikke skader naturen, hvis vi spiser det. De to pyramider er ikke helt ens, men for det meste vil det mad, der er bedst for naturen og miljøet også være det, der er bedst for dig, fordi det indeholder en masse gode næringsstoffer.

Lav din egen te af urter og blomster fra naturen Når du laver din egen te, skal du samle urter og blomster fra naturen. Når du har samlet det, du godt kan lide, skal du hakke bladene i små stykker og bagefter tørre dem. Det kan du fx gøre på en avis ude i solen. Du skal bare huske at tage dem ind om aftenen, så de ikke bliver våde igen af duggen. Når bladene er helt tørre, skal du putte dem i en lufttæt beholder, så holder de længere. Du kan fx lave te af:

BRÆNDENÆLDE Brændenælder er fulde af A- og C-vitaminer. Hvis du tager fat ovenpå og under bladene, så brænder du ikke fingrene.

KAMILLE Ifølge den gamle urtemedicin er kamille godt mod søvnløshed og problemer med fordøjelsen. Sammen med honning kan kamilleteen også lindre, hvis du er forkølet.

14

Spejderi

15

Spejderi


for var det vildt fedt, at vi boede tæt på dem på Spejdernes Lejr! Vi havde nogle hyggelige stunder sammen, så nu kan vi slet ikke vente til Ungleder3, som bliver vores næste fælles lejr. Det kan kun blive for vildt!” ... siger Ida fra Hvalsø.

Tr ine fra H va lsø og Lu n a fra Bo rnho lm ha r være t su pe r-ve ni nd er side n UNG le de r201 0

Efteråret er jo kursustid, hvor alle piger fra 13-17 år har mulighed for at komme afsted og danne nye fantastiske venskaber, eller pleje dem der allerede er – det er bare at pakke rygsækken!

en nh olmer pige r i Hv al sø-o g –b or jr Le es rn de Sp ej hygges tu nd på ne , ri a,T ar Kl , Id a,Tea – fra ve ns tre: Lu na og Emm a

H

vis man gerne vil have nye veninder fra hele landet, er det bare med at komme afsted på UNGlederkurserne. Når man har mødt hinanden på UNGlederkurserne, fortsætter venindeskabet nemlig lang tid efter kurset er slut. På Spejdernes Lejr kunne det specielle

UNGleder-outfit, som afslører deltagelse på et af de to forrige efterårsferiekurser, nemt spottes blandt de mange tusinde forskellige spejdere – først softshell og trøje og til sidst regntøjet - og hver gang to unglederpiger mødtes, var det med hvin og store gensynskrammere. Nogle var så heldige at komme til at bo i 16

Spejderi

samme kvarter og dermed tæt på hinanden, så de kunne ses hele tiden og ikke skulle bruge så lang tid på at gå på besøg. Luna og Emma fra Nexø boede to lejre fra deres rigtig gode veninder fra Hvalsø, som de har kendt siden UNGleder i 2010. ”Vores bornholmer-ungleder-seje-venner havde vi ikke set i alt for lang tid, så der17

Spejderi


5. Spejdernes lejr 2012 1. Sangquiz

... (psssst… Få hjælp ved at kigge dig omkring i Spejderi)

Hvilket ord skal stå på den tomme plads – sæt kryds:

1 2

Løsninger på dette nummers opgaver

2. Pigespejdernes alder Hvem er yngst og hvem er ældst af pigespejderne? Skriv 1 ved den yngste, 2 ved den næstyngste og så videre, indtil der står 6 ved den slags pigespejdere, der er ældst.

Vinderne fra sidste nummer: I sidste nummer var der ingen vindere, da svarblanketterne desværre var blevet væk. Så denne gang er der hele fire vindere af Quizzen fra Spejderis juninummer. Vinderne er: Emma fra Valby, Emilie fra Aakirkeby og Maria og Emilie fra Nykøbing Sjælland. Tillykke til jer! Der er en præmie på vej fra Webfryd.

Send svaret til Louise Andreasen, Skejbyvej 137, 8240 Risskov senest den 1. november 2012, så deltager du i konkurrencen om en gave fra Webfryd.

3

1. Sangquiz:

4

3. Find 6 fejl

2: _____________________

3: _____________________

4: _____________________

2. Spejdernes alder:

5

4. Hvem gemmer sig her?

Kig godt på billederne og sæt ring om de 6 fejl.

Ordet, der mangler er: 1: _____________________

1: _____________________

2: _____________________

3: _____________________

4: _____________________

5: _____________________

6: _____________________

3. Find 6 fejl. (Tegn en ring om fejlene)

Løsninger på opgaverne i sidste nummer: 1. Tip en 5’er om Spejdernes Lejr 1. 2. 3. 4. 5.

1

Holstebro ”Ska’ vi gå udenfor?” De sorte spejdere Spejder Kompastrup

4. Hvem gemmer sig her?

2. Pakkelisten

__________________________________________________

Du skulle pakke: sovepose, lommelygte, dolk, sangbog, tandbørste, bamse og uniform.

5. Spejdernes Lejr 2012 1: _______ 2: _______ 3: _______ 4: _______ 5: _______

3. Find 7 fejl............................. 4. Sangforvirring

2 18

Spejderi

Pigerne ville gerne synge: ”Danmarks glade grønne pi’r”, ”Alverden kalder det væmmeligt”, ”Så længe som kartofler”, ”Min hat, min stok, min paraply”, ”Om bålet samles vi nu i klynge”

Navn:

_________________________________________

Adresse:

_________________________________________

Postnr. og by: _________________________________________ 19

Spejderi


Afsender: De grønne pigespejdere, Arsenalvej 10, 1436 København K

De grønne pigespejderes sangbog 129 kr.

www .web

fryd.

dk

Pigespejder Silly Bandz 25 kr.

Tørklæde 55 kr.

Uniformsskjorte str. 120-160 350 kr.

Foldbar vandflaske 25 kr.

Der tages forbehold for tryk fejl og udsolgte varer

LED-lygte med logo 95 kr.

Spejderi  
Spejderi  

De grønne pigespejderes medemsblad for piger fra 5 til 14 år.

Advertisement