Issuu on Google+

NEIL GRIFFIN Third Year Architecture Student Illinois Institute of Technology Specialization in Digital Design 2011-2016 847-363-7178 ngriffi2@hawk.iit.edu linkedin.com/in/neilpgriffin

CONTENTS Personal Design Projects - Luxury Kitchen + Temporary Housing Masonry Design Project - Bronzeville Social Housing Wood Design Project - Cabin in the Woods Model Making - Minneapolis Rowing Club Case Study

T E W


LU X U RY KITCHEN

RAIN SCREEN

LOCALLY HARVESTED CEDAR PLANKS

WATERPROOF MEMBRANE

RIGID INSULATION 2 1/2” 12.5 R-VALUE

PRECAST CONCRETE

10’ SLAB, 5 1/2” 7-WIRE LOLAX REBAR FILLED WITH BLOWN INSULATION

COST ANALYSIS STRUCTURE

APPLIANCES+ FIXTURES

CABINETS+ FINISHES

$63,850

$25,274

$46,700

FURNITURE

$23,224

TOTAL

$159,048


ROOF WALLS FRAME FLOOR

19 PLANKS

PERMANENT INSTALLATIONS 36 PLANKS

TEMPORARY INSTALLATIONS 24 PLANKS

BUILT WITH WATER, SEWER, GAS INFRASTRUCTURES CENTRALIZED PUBLIC PLAZAS FOR COMMUNICATION

12 PLANKS

91

PLYWOOD 4’X8’

$1,365

PIPES

FIXTURES

WATER + GAS

+ $175

+ $350

TOTAL PER UNIT

= $1,890

TEMP ORARY H O U S I N G


BRONZEVILLE SOCIAL HOUSING During the fourth semester of schooling at IIT I had the chance to design a multiuse building on the southside of Chicago. Utilizing site research and area precedence the ground floor is retail with the upper floors being residential for people in the community in transition. Residents would work together in a tight knit community as they work to get back on their feet. Shared common areas as the kitchen, excercise room, computer lab, outdoor decks and greenhouse available to all residents creates an atmosphere of collaboration and togetherness. The building is designed to be energy and water efficient, please see the detail and diagrams. The deliverables were completed with Revit, Autocad, Sketchup, Illustrator, and Photoshop.

Public Private Public Retail Circulation


STUDIO TWO BED THREE BED BUNK ROOM KITCHEN DINING/LIVING COMPUTER LAB

SOUTH ELEVATION 1”=15’

BRONZEVILLE SOCIAL HOUSING

CIRCULATION OUTDOOR DECK

1

2

4

VENTILATION DIAGRAM

LONGITUDINAL SECTION 1”=15’

6 5 3

1. Rain water collected 2. Hydroponic garden 3. Greywater Storage 4. Greywater use 5. Excess water runoff 6. Street collection and repurpose

WATER COLLECTION


CABIN IN THE WOODS

CABIN

Decompression from city life through the simple acts of reading, writing, thinking, and daydreaming is the program for this cabin, which separates these spaces through a series of elevation changes. Construction utilizes a rain screen system hung on light wood platform framing system using dimensional lumber which stands on a continuous concrete foundation.


CASE STUDY

CASE STUDY

MILWAUKEE ROWING CLUB

Answering the question “how did they do that?� was a requirement in designing this representational model of the possible construction used in the Minneapolis Rowing Club. Balloon framed glulams support the roof and inner structure, which are tied with a steel cable truss to provide the tension support needed.



Neil Griffin's Design Portfolio