Page 1

2012. május 23. szerda www.metropol.hu

kkv-flotta 18

2

A válság előtti évekhez képest egyre nagyobb az autópiacon a jogi személy nevére vásárolt, azaz a cégautók aránya. A LeasePlan Hungária Zrt.-nek, hazánk vezető flotta- és gépjárműkezelőjének kereskedelmi igazgatóját kérdeztük a személy- és kishaszonjármű-piac tavalyi nyolc legnépszerűbb modelljéről. Pesti Tímea optimista az idei évet tekintve, és kismértékű növekedésre számít. Bár néhány cégnél költséghatékonyság miatt az utóbbi években kevesebb cégautót használnak, ez évtől a tartós bérlet áfájának visszaigényelhetősége élénkítőleg hathat.

1

Skoda Octavia – A Skoda kiváló érzékkel építette fel a modell hírnevét. A Volkswagenhez hasonló minőség és ár-érték arány emeli az első helyre – mondta Pesti Tímea. A magán- és állami szektorban is kedvelt az Octavia. Rendőrségi járőrautóként és minisztériumi alkalmazottak használatában is találkozhatunk vele az utakon. Széles a motorválasztéka, jó a maradványértéke, és átlagos a karbantartási költsége.

8

Ford Focus

Megbízható, jó ár-érték arányt képvisel, a LeasePlan szerint az új modell is megtalálja majd célközönségét a piacon. Széles felszereltség- és motorpaletta, valamint számos biztonsági extra között válogathatnak az érdeklődők. A kombi verzió rendkívül tágas, családosoknak is megfelelő választás. Olyan flottapolitikájú cégek választják elsősorban, ahol a költséghatékonysági szempontokat helyezik előtérbe. Nagy cégek, valamint a kkv-k is kedvelik ezt a modellt.

Opel Astra

3

Főleg a kifutó Astra modell hihetetlenül jó ára miatt került a 3. helyre, hiszen nagy flottakedvezménnyel kínálták a H-sorozatot. Az új Astra J sikeres lehet a flottapiacon, hiszen ez az alsó-közép kategóriás gépkocsi alkalmas arra, hogy megfelelő árazással sikeres és népszerű cégautóvá váljon.

8 4

Áfa: a teljes havidíj az alap Az operatív lízing (tartós bérleti konstrukciók) áfájának visszaigényelhetősége körül számos kérdés felmerült. Az egyik a munkáltatók által a dolgozóknak, főleg vezetőknek juttatásként is adott cégautók használati módjával, a másik az adózás alapjával volt kapcsolatos. Flottaautó-rangsor

2011-ben a Skoda Octavia volt a legnépszerűbb modell a jogi személy nevére forgalomba helyezett autók közül Magyarországon, a személy- és kishaszonjárművek piacán.

2569

Skoda Octavia

Ford Transit

Volkswagen Golf

Még mindig sokan mondják előnyének, hogy kategóriát teremtett, megbízható a minősége és kiváló a hírneve. Kategóriájában az ára némileg meghaladja a piaci átlagot, ezért ott preferálják elsősorban, ahol a cégautó választásánál a munkavállalói elégedettség a legfontosabb szempont. Főleg azoknál a cégeknél népszerű, amelyeknél a cégautó elsősorban juttatás és csak másodsorban munkaeszköz.

Renault Master

7

A Master tavaly csupán tizenegy értékesített darabbal maradt el a Ducato mögött. Sokan az éppen aktuális kedvezmények alapján választanak a kishaszonjárművek közül, így a kínált flottakedvezményeknek köszönhetően ez a megbízható modell is népszerű a kereskedelemmel, logisztikával foglalkozó kkv-k és nagyvállalatok körében.

legkedveltebb flottaautó Fiat Ducato

6

A LeasePlan tapasztalata, hogy az olasz márkánál tudatosan figyelnek a flottapiaci értékesítések növelésére. A Fiat Ducato ár-érték aránya vonzóvá teszi a modellt, különösen a kétliteres dízelmotort kedvelték a flottavásárlók. A teljes futamidőre vetítve is kedvezően alakulnak a karbantartási költségek. Mindezek vonzó tartós bérleti díjban összegződnek, amely sok logisztikai cég számára teszi elérhetővé a modellt.

A céges kishaszonjárművek között a tavalyi évben a legnépszerűbb modell volt. Széles a motor- és felépítményválasztéka és kiváló a teherbírása. A Ford hangsúlyt fektet a modell megfelelő promóciójára és vonzó árazására is. A közüzemi és ipari szolgáltató vállalatoknál, valamint a szállítmányozó és kereskedelmi cégeknél az egyik legnépszerűbb modell. A kkv-k és a nagyobb vállalatok egyaránt kedvelik. Kedvezőek a karbantartási költségei.

Volkswagen Passat

5

A 2011-es év első nyolc flottaautója között ez a modell rendelkezik a legjobb hírnévvel. A felső-közép kategória népszerű autója, nagyon sok a választható extra. Takarékos dízelmotorjait a piac is elismeri, ami cégautó vásárláskor mindenképpen előnyt jelent, ha a cégautó-szabályzat a szén-dioxid-kibocsátás alapján korlátozza a modellválasztékot.

kkv-flotta 19

KERESKEDELMI MELLÉKLET

2194

Ford Focus

1098 Opel Astra

982

Ford Transit

930

Volkswagen Passat

883

Fiat Ducato

872

Renault Master

854

Volkswagen Golf Forrás: LeasePlan

Utóbbinál felmerült, hogy az áfa csak a havi bérleti díj finanszírozására vonatkozó hányad, vagy a teljes havidíj után igényelhető-e vissza? A kettő közti különbséget a szervizelés, szolgáltatási díj és egyéb más költségek adják. – A NAV szóban már állást foglalt,

mely szerint az adó alapja a teljes havi bérleti díj lesz – mondta Pesti Tímea, a LeasePlan Hungária Zrt. kereskedelmi igazgatója. A használat módjával kapcsolatban kialakult egy 70/30-as fix megosztási arány lehetősége. Ilyet a céges mobiltelefonok magáncélú felhasználásánál

Cégautópiac. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóban már elkezdte tisztázni az áfa visszaigényelhetősége kapcsán felmerülő kérdéseket is alkalmaznak. Információk szerint az Európai Unió véleményét is megvárják ezzel kapcsolatban, azaz egy ideig még nem várható döntés az ügyben. Egyelőre útnyilvántartás

alapján lehet elkülöníteni a kétféle használati módot. Az adminisztráció miatt a kisebb cégeknél kezdtek el élni a visszaigénylési lehetőséggel. metropol HIRDETÉS

Kkv flotta 20120523 4 5  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you