Page 1

Concerten seizoen 2018/19

Bestel nu uw serie met 35% korting www.orkest.nl


Gordan Nikolić


Seizoen 2018/19 Inhoudsopgave Ouverture 4 6 7

Twee toporkesten in ĂŠĂŠn huis Nederlands Philharmonisch Orkest Nederlands Kamerorkest

Concertagenda 10 Concerten 36 De Nationale Opera 44 46 48 50

Rondom het orkest

56 60 62

Praktische informatie

Extra bij het concert NedPhO GO! De partners van het orkest Orkest en staf

Maandoverzicht Bestelinformatie Plattegrond Grote Zaal Het Concertgebouw


Nederlands Philharmonisch Orkest in Het Concertgebouw


Ouverture


2 toporkesten in 1 huis Het Nederlands Philharmonisch Orkest, onder de bezielende leiding van maestro Marc Albrecht, en het Nederlands Kamerorkest, geleid door meesterviolist Gordan Nikolić, zijn te horen op het mooiste klassieke concertpodium van de wereld: Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Maar ook op andere belangrijke concertpodia van Nederland en bijzondere plekken zoals Paradiso, De School en musea als de Hermitage en De Nieuwe Kerk tijdens Museumnacht. Als vaste orkestpartner spelen de orkesten een hoofdrol bij De Nationale Opera.

De NedPhO-Koepel, daar zit muziek in Sinds 2012 is dit ons thuis in Amsterdam-Oost. Kom binnen en geniet van openbare repetities, concerten op zondag en kinderconcerten op woensdag. Of huur onze bijzondere zaal voor uw evenement.

Orkestpartner van De Nationale Opera Grote werken en sfeervolle kamerorkestproducties op topniveau. Beide orkesten worden internationaal gerekend tot de beste operaorkesten.

Onze concerten, overal in Amsterdam

45 x Het Koninklijk Concertgebouw

56 x Nationale Opera & Ballet

4 x Muziekgebouw aan ’t IJ

We spelen ook ‘uit’

6 x Philharmonie Haarlem

4

Ouverture

3 x Paradiso

EN op onverwachte plekken

NedPhO GO! bereikt 21824 jonge mensen

4 x TAQA Theater De Vest, Alkmaar

2 x TivoliVredenburg, Utrecht

Ruim 200 keer per jaar geven wij een ‘GO!’ op het gebied van muziekonderwijs en profes­sionele talent­­ontwikkeling. We spelen daarnaast 90 concerten in de wijk.


Iedereen is van harte welkom U kwam met 169.561 andere muziekliefhebbers naar onze concerten afgelopen seizoen. Onze jongste abonnementhouder is 18 (Hoi Levien), onze oudste 96 (Dag meneer van Zadel) en hij komt al jaren. Klassiek is gewoon van iedereen.

Levien Stevense

Meneer van Zadel

Grote werken Het werk der werken: Sinfonie der Tausend, Symfonie nr. 8 van Mahler met 123 musici, 5 koren en 8 solisten op het podium. Ook op de lessenaars: De Vuurvogel en Le Sacre du Printemps van Stravinsky, Gershwins Pianoconcert, een nieuw viool­concert van Robin de Raaff en chef-dirigent Marc Albrecht dirigeert voor het eerst de Matthäus-Passion.

Klinkende namen Ook dit seizoen verwelkomen onze beide orkesten vermaarde topmusici en talentvolle jonge sterren. Denk aan pianist Martin Helmchen en violiste Arabella Steinbacher, maar ook de nieuwe generatie musici zoals Arthur en Lucas Jussen en accordeonist Vincent van Amsterdam. En speciale gasten! De cellist én BBC Young Musician of the Year Sheku Kanneh-Mason en de pianozussen Labèque die Le carnaval des animaux komen spelen.

‘Ik verheug mij op elk concert: de live-ervaring is uniek, de klank van het orkest ‘voel’ je in de zaal en geen uitvoering is hetzelfde. Bovendien ervaar ik de verbindende kracht van de muziek: in de concertzaal geniet je nooit alleen.’ Rob Streevelaar Algemeen directeur

Orkest.nl, dat zegt zo ongeveer alles.

Ouverture

5


Nederlands Philharmonisch Orkest

Onder leiding van maestro Marc Albrecht speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest op het hoogste niveau de grote klassieke symfonieën van componisten als Mahler, Brahms en Bruckner. Het orkest overrompelt keer op keer. In het prachtige Concertgebouw in Amsterdam, maar ook in de concertzalen van Utrecht, Haarlem en Alkmaar. Klassieke muziek voor iedereen.

Chef-dirigent Marc Albrecht, sinds 2011. Ook bij De Nationale Opera.

Nieuw bij het orkest Cellist Björn Schwarze (1990), sinds 2017.

De nestor

Populaire componisten Brahms, Bruckner en Mahler.

Online/offline De livestream van Star Wars in Het Concertgebouw was ongeëvenaard populair op Facebook. Maar liefst 60.000 mensen bekeken het event van over de hele wereld. Veel lof kreeg het Nederlands Philharmonisch Orkest voor zijn topprestaties bij De Nationale Opera. Over Gianni Schicchi van Giacomo Puccini en Eine Florentinische Tragödie van Alexander von Zemlinsky schreef NRC: ‘Na afloop overheerst de bewondering voor dirigent Marc Albrecht, die beide muzikale werelden even sfeervol en eigen tot leven wekt.’

6

Ouverture

Altviolist en aanvoerder Janos Konrad (1953), in 1980 begonnen bij het Amsterdams Philharmonisch Orkest.


Nederlands Kamerorkest

Het Nederlands Kamerorkest speelt muziek uit alle tijden, van barok tot hedendaags. Meesterviolist Gordan Nikolić leidt het energieke en veelzijdige orkest vanaf de eerste stoel. De musici luisteren vanwege dit intieme samenspel altijd open en nieuwsgierig naar elkaar. Elk concert heeft iets speciaals: het gaat nooit om ‘de noten’, maar altijd om betekenis en emotie. Dat voel je in de zaal.

Muzikaal leider Meesterviolist Gordan Nikolić, sinds 2004.

De grande dame Contrabassiste Annette Zahn (1958), sinds 1991 bij het orkest.

Populaire componisten Sjostakovitsj, Mozart en Beethoven.

Nieuw bij het orkest Violiste Lonneke van Straalen (1985), sinds 2018.

Online/offline Het Nederlands Kamerorkest kom je overal tegen. Bij Podium Witteman met Stravinsky, de favoriete componist van filmmaker Paul Verhoeven. Of op Facebook, live vanuit het Centraal Station, in de nu-echt-bijna-voltooide Noord-Zuidlijn met – hoe toepasselijk – de Onvoltooide van Schubert. Maar natuurlijk ook in de bak bij de opera. Volgens NRC is het Nederlands Kamerorkest een ‘uitstekend, geïnformeerd en actief spelend Mozart-ensemble.’

Ouverture

7


Nederlands Kamerorkest in het Muziekgebouw aan ’t IJ


Concert agenda


za 15 september 2018, 20.15 u zo 16 september 2018, 14.15 u Het Concertgebouw

Janáček – Sinfonietta Rachmaninoff – Pianoconcert nr. 2 Stravinsky – De Vuurvogel suite 1919 Marc Albrecht, dirigent Dejan Lazić, piano

Muzikaal vuurwerk Met Janáčeks Sinfonietta opent chef-dirigent Marc Albrecht het concertseizoen feestelijker dan ooit. En u hoort meteen dat het Nederlands Philharmonisch Orkest over uitstekende blazers beschikt: een enorm koperensemble met maar liefst 12 trompetten opent en sluit af met een juichende fanfare. Met de over­ dadige harmonieën, briljante melodieën en fluwelen klanken van het Pianoconcert nr. 2 revancheerde Rachmaninoff zich na een ‘writer’s block’ van drie jaar. En hoe: het werd een van zijn meest geliefde composities. Pianist Dejan Lazić speelt al meer dan 10 jaar met onze beide orkesten en was artist-inresidence van het Nederlands Kamerorkest. Met chef-dirigent Marc Albrecht deelt hij voor het eerst het podium. Het ballet De Vuurvogel maakte Igor Stravinsky in één klap dé componist van Parijs en omstreken. De romantische invloed van leermeester Rimski-Korsakov is nog duidelijk hoorbaar, maar in de Danse infernale neemt Stravinsky alvast een voorschot op zijn meesterwerk Le Sacre du Printemps. Kortom: vuurwerk!

Extra Openbare repetitie in de NedPhO-Koepel   vr 14 september, 12.00 u De Verdieping  za 15 september, 19.30 u

Dejan Lazić

10

september


do 4 oktober 2018, 20.15 u TAQA Theater De Vest, Alkmaar vr 5 oktober 2018, 20.15 u Philharmonie Haarlem za 6 oktober 2018, 20.15 u zo 7 oktober 2018, 14.15 u Het Concertgebouw

Tsjaikovski – Souvenir d’un lieu cher arr. A. Glazunov Saint-Saëns – Pianoconcert nr. 3 Tsjaikovski – Souvenir de Florence o.l.v. Gordan Nikolić, viool Alexandre Kantorow, piano

Tsjaikovski’s Souvenirs Als zoon van een beroemde violist kreeg Alexandre Kantorow de klassieke muziek al met de paplepel ingegoten. Nu schittert deze Fransman zelf aan het firmament als een van de meest veelbelovende jonge pianisten van onze tijd. Hij werd door de pers zelfs geprezen als de ‘nieuwe tsaar van de piano’. In dit concert speelt hij een van de minder bekende piano­ concerten van zijn landgenoot Saint-Saëns, die het zelf bestempelde als een echt klassiek soloconcert. Verder is dit programma geheel Russisch van aard. Hoe vaak dacht Tsjaikovski niet terug aan de plekken in de wereld waar hij even rust vond voor zijn vaak zo getergde ziel. Een aantal van die herinneringen zette hij om in muziek en zo gaf hij ons enkele van zijn mooiste weemoedige composities. Voor de pauze zijn het souvenirs uit Zwitserland en Oekraïne die het Nederlands Kamerorkest met artistiek leider Gordan Nikolić als solist laat horen, na de pauze de meest gevoelige mijmeringen uit Florence.

Extra Muziekcafé  do 4, vr 5 oktober, 19.40 u Inleiding  zo 7 oktober, 13.30 u

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

oktober

11


za 13 oktober 2018, 20.15 u ma 15 oktober 2018, 20.15 u Het Concertgebouw

Schubert – Ouverture ‘Die Zauberharfe’ Dvořák – Vioolconcert Brahms – Symfonie nr. 2 Karl-Heinz Steffens, dirigent Alena Baeva, viool

Alena Baeva

Zomersymfonie Schuberts opera Die Zauberharfe flopte, net als eigenlijk al zijn andere opera’s (hij schreef er talloze). Maar hij was zo tevreden over de ouverture dat hij die opnieuw gebruikte. Zo klinkt de prachtige, dramatische muziek gelukkig toch nog geregeld. Met zijn combinatie van lyrische vioolmelodieën, rijke orkestklanken en opzwepende Tsjechische volksmuziek is het Vioolconcert het hoogtepunt van Dvořáks ‘Slavische periode’, waarin ook de Slavische dansen en de Tsjechische suite het licht zagen. Het is de jonge violiste Alena Baeva én haar prachtige Stradivarius op het lijf geschreven. Brahms worstelde meer dan 14 jaar met zijn eerste symfonie. Zijn Symfonie nr. 2 schreef hij in één zomervakantie. Brahms’ zelfvertrouwen en zonnige gemoed zijn vanaf de allereerste noten hoorbaar. Natuurlijk ontbreekt Brahms’ heerlijk bitterzoete signatuur niet, maar van zijn 4 symfonieën is het de warmste, mildste en meest positieve.

12

oktober

Extra Openbare repetitie in de NedPhO-Koepel   vr 12 oktober, 12.00 u De Ontmoeting   za 13, ma 15 oktober, 19.40 u


zo 28 oktober 2018, 15.00 u TivoliVredenburg, Utrecht ma 29 oktober 2018, 20.15 u Het Concertgebouw

Marcos Fernández – Hommage to Bernstein Gershwin – Pianoconcert Prokofjev – Delen uit de suites ‘Romeo en Julia’ Alexander Joel, dirigent Frank Braley, piano

Klassiek en Swing Er zijn maar weinig pianisten die de mix van klassiek en swing in Gershwins Pianoconcert tot in de finesses aanvoelen. Frank Braley, in 1991 winnaar van de befaamde Koningin Elisabethwedstrijd, is er een van. Hij is een rasechte Gershwin­kenner, gezien zijn geprezen opname van diens com­plete piano-oeuvre. Om in de stemming te komen klinkt daarvoor een splinternieuw wervelend orkestwerk van de Spaanse Marcos Fernández met een eerbetoon aan die andere grote Amerikaanse componist: Bernstein. Na de pauze laat Alexander Joel zijn licht schijnen over de mooiste delen uit Prokofjevs ballet Romeo en Julia. Het is zonder twijfel de mooiste verbeelding van Shakespeares toneelstuk over de onwrikbare hartstocht tussen twee geliefden, tegen alle weer­stand in. De verbeeldingskracht van Prokofjevs muziek is zo groot dat je zelfs zonder het ballet de tragiek van het verhaal volledig kunt meebeleven. Alexander Joel

Extra Muziekcollege in de NedPhO-Koepel  za 27 oktober, 14.00 u Muziekcafé  ma 29 oktober, 19.40 u

oktober

13


vr 9 november 2018, 20.15 u TivoliVredenburg, Utrecht Serie AVROTROS za 10 november 2018, 20.15 u zo 11 november 2018, 14.15 u Het Concertgebouw

Brahms – Vioolconcert Zemlinsky – Die Seejungfrau Marc Albrecht, dirigent Arabella Steinbacher, viool

De Zeemeermin Wenen was rond 1900 de stad van het fin de siècle en de stad van de jugendstil. Hier voelde Alexander Zemlinsky zich als een vis in het water. Hij was een van de weinigen die de befaamde Wiener Secession, de Oostenrijkse jugendstil-variant van Gustav Klimt en Otto Wagner, naar muziek wist te vertalen. Hiermee verwierf hij zich een bijzondere plek in de muziek­ geschiedenis. Het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van chef Marc Albrecht ontfermt zich over Die Seejungfrau. Het vertelt in soms tere, soms overweldigende, soms weelderige klanken het befaamde sprookje ‘De Zeemeermin’ van Andersen. Past daar de sonore, klassieke Brahms bij? Zonder twijfel, want Zemlinsky had grote bewondering voor zijn oudere stadsgenoot. Brahms’ beroemde Vioolconcert wordt gespeeld door de Duits-Japanse Arabella Steinbacher, al eerder te gast bij het orkest. Zij maakte samen met de Wiener Symphoniker een alom bejubelde opname van het Vioolconcert en kan het werk van de Weense grootmeester als geen ander vertolken.

Extra De Verdieping  za 10 november, 19.30 u Inleiding  zo 11 november, 13.30 u

Arabella Steinbacher

14

november


za 1 december 2018, 20.15 u ma 3 december 2018, 20.15 u Het Concertgebouw

Britten – Simple Symphony        Britten – Phaedra Beethoven – Strijkkwartet nr. 14, op. 131 arr. voor strijkorkest     o.l.v. Gordan Nikolić, viool Virpi Räisänen, mezzosopraan

Simpelweg briljant Benjamin Britten was de grootste componist die Engeland sinds Purcell voortbracht. Zijn Simple Symphony markeert het einde van zijn jeugd: van een aantal ‘simpele’ jeugdwerkjes smeedde hij – zeer vakkundig – een heerlijk onbevangen strijkerssymfonie vol energie en plezier. De legendarische Engelse zangeres Janet Baker was een van de grote voorvechters van Brittens muziek. De componist wilde dolgraag een groot werk voor haar schrijven, maar na een hartaanval was het schrijven van een avondvullende compositie voor hem geen optie meer. Het werd Phaedra. Britten wist een levenslange ervaring met opera in een solocantate van een kwartier te vatten. Beethovens late strijkkwartetten vormen nog steeds het absolute hoogtepunt in de kamermuziek. Tot op de dag van vandaag klinken ze modern en relevant. Het Strijkkwartet nr. 14 is van die late kwartetten misschien wel het meest geliefd. Franz Schubert verzuchtte: ‘Wat kun je hierna nog componeren?’

Benjamin Britten

Extra Openbare repetitie in de NedPhO-Koepel   do 29 november, 12.00 u Muziekcollege in de NedPhO-Koepel  za 1 december, 14.00 u Muziekcafé  za 1, ma 3 december, 19.40 u

december

15


do 13 december 2018, 20.15 u TAQA Theater De Vest, Alkmaar vr 14 december 2018, 20.15 u Muziekgebouw aan ’t IJ

Vivaldi – L’estro armonico: Concert voor 4 violen en cello in b en Concert voor 2 violen en echo in A; Concert in E ‘Il Riposo, per il Santissimo Natale’; Fagotconcert in Bes; Salve Regina; Nulla in mundo pax sincera; Laudate pueri Dominum o.l.v. Gordan Nikolić, viool Silvia Frigato, sopraan Margreet Bongers, fagot Solisten uit het orkest

Antonio Vivaldi

Viva Vivaldi Wie een concert met muziek van Vivaldi programmeert, heeft het voor het uitkiezen. Meer dan 500 soloconcerten schreef de rode priester voor de leerlingen van het meisjes­weeshuis waar hij muziekleraar was. En voor de stem componeerde hij tientallen opera’s, cantates en schitterende kerkmuziek. Het Nederlands Kamerorkest neemt u mee tijdens dit afwisselende concert in Italiaans barokke sfeer. Natuurlijk brengt meesterviolist Gordan Nikolić u in kerststemming met een heerlijk vioolconcert, dat met zijn zachte geluiden van gedempte strijkers de stilte van de Kerstnacht ver­beeldt. Sopraan Silvia Frigato laat Vivaldi’s vocale compositietalent horen in onder meer het Salve Regina en het schitterende, uiterst virtuoze Laudate pueri Dominum. Maar ook diverse orkestleden treden op in enkele van de mooiste soloconcerten die Vivaldi geschreven heeft. In een daarvan kwinkeleren er maar liefst 4 violisten om elkaar heen. Mooier dan dit flonkerende Vivaldi-concert kan de aanloop naar Kerst niet zijn…

16

december

Extra Muziekcafé   do 13 december, 19.40 u


za 22 december 2018, 20.15 u Het Concertgebouw zo 23 december 2018, 14.30 u Philharmonie Haarlem

Feestconcert Jan Wierzba, dirigent Lucienne Renaudin Vary, trompet

Wonderkind op trompet Het einde van het jaar betekent altijd feest met het Nederlands Philharmonisch Orkest. En wat is er feestelijker dan het geschal van koperblazers. Met glimmende hoorns, trompetten, trombones en tuba verlenen zij aan menige compositie een stralende glans. Al heel wat componisten hebben daar dankbaar gebruik van gemaakt en schreven de mooiste composities voor deze blazers. Vandaag wordt de kopergroep van het Nederlands Philharmonisch Orkest eens extra in het zonnetje gezet. Niet alleen in het orkest, maar ook als groep en solistisch laten zij zich van hun beste kant horen. Een speciale plaats is ingeruimd voor trompettiste Lucienne Renaudin Vary, die, nog maar 20 jaar jong, een absolute meester op haar instrument is. Dat bewijst ze met de halsbrekende toeren in het beroemde Carnaval de Venise van Arban. Maar ook krijgt u het ultieme decembergevoel met Tsjaikovski’s Notenkraker voor de Kerst en een paar heerlijke Weense walsen in Nieuwjaarsstemming.

Extra Openbare repetitie in de NedPhO-Koepel   wo 19 december, 12.00 u

december

17


za 5 januari 2019, 20.15 u zo 6 januari 2019, 14.15 u Het Concertgebouw

Stravinsky – Symfonie in 3 delen R. Strauss – Hoornconcert nr. 1 Dvořák – Symfonie nr. 9 ‘Uit de Nieuwe Wereld’ Daniele Rustioni, dirigent Rob van de Laar, hoorn

Daniele Rustioni

Uit de Nieuwe Wereld Richard Strauss groeide op te midden van hoornklanken: zijn vader was een gevierd hoornist. Het oeuvre van Strauss zit dan ook boordevol schitterende koperklanken. Al op 18-jarige leeftijd componeerde hij Hoornconcert nr. 1. Het warmbloedige, romantische werk is nog altijd een van de topfavorieten uit het genre. Antonín Dvořák was nog geen 3 jaar directeur van het conservatorium in New York, maar zijn invloed op het Amerikaanse muziekleven was al onvoorstelbaar groot. Zijn Symfonie nr. 9 is daar de mooiste illustratie van: Dvořák creëerde met ‘Uit de Nieuwe Wereld’ een nieuw muzikaal universum. Niet voor niets nam Neil Armstrong een opname mee in de spaceshuttle, toen hij als eerste mens voet zette op de maan. Werkelijk elke melodie en ieder thema in de symfonie is een ‘hit’, die in ons collectieve geheugen gebeiteld lijkt. Een waar feest der herkenning.

18

januari


do 17 januari 2019, 20.15 u Philharmonie Haarlem za 19 januari 2019, 20.15 u ma 21 januari 2019, 20.15 u Het Concertgebouw

Prokofjev – Symfonie nr. 1 ‘Klassieke’ Mozart – Fluitconcert nr. 2 arr. voor cello Rachmaninoff – ‘Vocalise’ voor cello en strijkers arr. voor strijkers M. van Proijen Mozart – Symfonie nr. 41 ‘Jupiter’ o.l.v. Gordan Nikolić, viool Quirine Viersen, cello

Olympische klanken Mozart schreef concerto’s voor de meest uiteen­ lopende instrumenten, van piano tot fagot, van (alt)viool tot fluit. Maar niet voor de cello. Voor cellisten is dat natuurlijk een groot gemis. Gelukkig weet Quirine Viersen daar wel een mouw aan te passen: ze speelt het Fluitconcert nr. 2 gewoon op de cello. Het fluit­concert is overigens ook weer een bewerking van Mozarts hoboconcert, dus zo vreemd is het helemaal niet om het solo-instrument te veranderen. Het concerto past de cello als een handschoen, je zou Mozart bijna vergeven dat hij nooit speciaal voor de cello schreef. Aan Mozarts Symfonie nr. 41 wordt natuurlijk niet gesleuteld, dat is nergens voor nodig. Zijn laatste symfonie – in opgewekt en grandioos C-groot – is inderdaad van Olympische proporties, vandaar de bijnaam Jupiter, naar de Romeinse oppergod. Rachmaninoffs Vocalise en Prokofjevs Symfonie nr. 1 ‘Klassieke’ geven het concert met hun herfstige melancholie een romantisch randje.

Extra Openbare repetitie in de NedPhO-Koepel   wo 16 januari, 12.00 u De Ontmoeting do 17 januari, 19.40 u Inleiding  do 17 januari, 19.15 u

Gordan Nikolić

januari

19


za 9 februari 2019, 20.15 u Het Concertgebouw zo 10 februari 2019, 14.30 u Philharmonie Haarlem ma 11 februari 2019, 20.15 u Het Concertgebouw

Tsjaikovski – Ouverture ‘Romeo & Julia’ Saint-Saëns – Vioolconcert nr. 3 Mozart – Sinfonia Concertante  Smetana – Moldau Karel Deseure; Jan Wierzba, dirigent Rosanne Philippens; Frederieke Saeijs, viool Dana Zemtsov, altviool

Jubileum Anton Kersjes Fonds Het Kersjes Fonds bestaat 25 jaar. En bij dat jubileum mag het Nederlands Philharmonisch Orkest natuurlijk niet ontbreken. Dirigent Anton Kersjes was tenslotte jarenlang dirigent van het Amsterdams Philharmonisch Orkest, het ensemble waar het Nederlands Philhar­ monisch Orkest deels uit voortkomt. Het fonds maakt zich hard voor veelbelovende musici en geeft, naast de Kersjes Prijs, beurzen aan talentvolle jonge dirigenten en violisten. Enkele van de gelukkigen die sinds het ontstaan van het fonds een beurs hebben ontvangen, maken hun opwachting in dit feestelijke concert. Want dankzij die beurs zijn zij uitgegroeid tot gerenommeerde musici op de internationale concert­podia. Ook is er talent uit eigen gelederen, want een gedeelte van het programma zal geleid worden door Jan Wierzba, dit seizoen assistent-dirigent bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Een positie die mogelijk gemaakt wordt door Het Kersjes Fonds. Dit jubileumconcert is het mooiste bewijs dat Kersjes bij leven, maar ook in zijn nalatenschap met zijn fonds, zich met hart en ziel inzette voor nieuwe generaties klassieke musici.

Extra Muziekcafé  za 9 februari, 19.40 u, zo 10 februari, 13.40 u

20

februari

Anton Kersjes


Volksheld Anton Kersjes Jarenlang was Anton Kersjes een begrip in klassiek Neder­land. Hij was de drijvende kracht achter het in 1953 opgerichte Kunst­ maandorkest, later het Amsterdams Phil­harmo­nisch Orkest. Het werd als ‘volksorkest’ de lieveling van het grote Amsterdamse en Nederlandse publiek. Na de overgang naar het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft Kersjes er nog jarenlang als gast­dirigent gedirigeerd. Enkele orkestleden van de oude garde kunnen zich Kersjes nog goed herinneren. Een van hen is violist Guillaume Serpenti: ‘Kersjes zocht altijd direct contact met het publiek. Als hij opkwam gaf hij eerst een kleine uitleg over de te spelen stukken. De manier waarop hij “Goedenavond, dames en heren” uitsprak en het “Goeienavond” dat uit de zaal terugkwam, was legendarisch.’ Onder zijn leiding kwam het Kunstmaandorkest in de jaren ’50 als eerste orkest op de televisie. Ook ontstond in die tijd het idee zegeltjes voor een concertkaartje te sparen bij de Albert Heijn om zo een breed publiek in de concertzaal te krijgen. Dat werd nog versterkt door een serie met ‘Gouden meesterwerken’. Voor het orkest was Kersjes een inspirerende dirigent die vooral samen met de musici mooie muziek wilde maken. Hij doorspekte zijn repetities vaak met humoristische beeldspraken: ‘Is hier een allegro in de buurt?’ of ‘Slagwerk: u bent het peper en zout van het orkest; dus niet te veel.’ Volgens Serpenti hield Kersjes van het brede gebaar van Beethoven, Bruckner en Tsjaikovski. ‘Geliefd was hij om zijn zorgvuldige begeleidingen. Beroemde solisten werkten daarom graag met hem samen, zoals Aafje Heynis en Elisabeth Schwarzkopf.’ Ook werkte hij mee aan het kortestukkenplan, waarin jonge componisten zich als ouverture van een concert konden presenteren met een compositie van maximaal 5 minuten. Bijzonder was de band van Kersjes met de Sovjet-Unie. Hij bracht niet alleen de muziek van Sjostakovitsj naar Nederland, maar ook grote solisten zoals cellist Mstislav Rostropovitsj. Hij ging met het Amsterdams Philharmonisch Orkest zelfs op tournee naar de SovjetUnie en trad op als gastdirigent bij het orkest van Leningrad. Maar het liefst bleef hij bij zijn eigen Amsterdamse orkest, waarvan hij vrijwel alle concerten leidde. In het Nederlands Phil­har­monisch Orkest| Nederlands Kamerorkest klinken de liefde voor Russische muziek en zijn laagdrempelige benadering van klassieke muziek nog steeds door.

februari

21


do 14 februari 2019, 20.15 u TAQA Theater De Vest, Alkmaar za 16 februari 2019, 20.15 u Het Concertgebouw

Saint-Saëns – Le carnaval des animaux Poulenc – Concert voor 2 piano’s en orkest Mozart – Symfonie nr. 39 o.l.v. Gordan Nikolić, viool Katia en Marielle Labèque, piano Midas Dekkers, verteller

Katia en Marielle Labèque

Pianistes Labèque De Franse zussen Katia en Marielle Labèque zijn al jaren een gouden duo. Met het Nederlands Kamer­orkest spelen ze maar liefst twee stukken van componisten uit hun geboorteland. In Le carnaval des animaux is hun rol misschien minder prominent, maar onmisbaar en vaak heel geestig. In Pianistes bijvoorbeeld, waarin ze als oefenende pianisten opgevoerd worden tussen de kippen, olifanten, schildpadden en andere dieren die Saint-Saëns zo treffend en humoristisch schetst. Dat het hem tegelijkertijd ernst is, bewijst hij met de overbekende maar prachtige Zwaan voor cello en piano. Ook Poulencs neoklassieke Concert voor twee piano’s en orkest is humoristisch en serieus tegelijk. Citeert hij daar Mozart? Of steekt hij de draak met de klassieke tradities? In elk geval zet hij ons steeds heerlijk op het verkeerde been. Het Larghetto is prachtig elegant, de energieke finale een waar feest. Mozarts Symfonie nr. 39, een van zijn laatste symfonieën, is een grandioze afsluiter.

Extra Muziekcafé  do 14 februari, 19.40 u; NedPhO Anders  za 16 februari, na afloop van het concert

22

februari


zo 17 februari 2019, 14.00 u en 16.15 u Het Concertgebouw

Kinderconcert 5+ Saint-Saëns – Le carnaval des animaux o.l.v. Gordan Nikolić, viool Katia en Marielle Labèque, piano            ntb, verteller

Het carnaval der dieren Je bent vast wel eens in de dierentuin geweest. Daar hoor je altijd een hoop lawaai van brullende leeuwen, loeiende waterbuffels, tetterende olifanten en krijsende papegaaien. Maar over die dieren met hun geluiden kun je natuurlijk ook leuke muziek schrijven. Camille Saint-Saëns wist dat maar al te goed. Voor carnaval schreef hij een vrolijk stuk met de titel Le carnaval des animaux waarin een echte dierenparade voorbijkomt. Wat je allemaal voorbij hoort komen? Natuurlijk koning leeuw, kangoeroes en schildpadden, maar ook zwanen, ezels en dieren met lange oren. Zelfs een compleet aquarium en een vogelhuis doen mee in de stoet. Als je goed oplet, zijn er ook twee pianisten in de optocht te ontdekken. De beroemde piano-zussen Labèque, die deze bijzondere diersoort in dit concert vertegenwoordigen, spelen zeker beestachtig goed. En als dan alles uitgelegd wordt door door een vrolijke dierenkenner, dan heb je zeker een geweldige middag.

februari

23


24

februari


za 23 februari 2019, 20.15 u zo 24 februari 2019, 14.15 u geen pauze Het Concertgebouw

Mahler – Symfonie nr. 8 ‘Sinfonie der Tausend’ Marc Albrecht, dirigent Camilla Nylund, sopraan Ailish Tynan, sopraan Regula Mühlemann, sopraan Janina Baechle, alt Helena Rasker, alt

Het universum van Mahler God als vrouw, kunnen we ons dat voorstellen? Met Goethes woorden Das Ewig-Weibliche zieht uns hinan roept Mahler in zijn Achtste symfonie deze vraag op. Voor Marc Albrecht een van de fascinerende elementen van deze grootse compositie. Sinds zijn aantreden als chef-dirigent staat elk jaar een Mahlersymfonie op het programma. De ‘Sinfonie der Tausend’ mag – ondanks hoge kosten en inge­ wikkelde logistiek – volgens Marc Albrecht niet ontbreken: ‘Mahlers symfonieën zijn als de Himalaya’s. Met niet alleen de Mount Everest, maar veel meer Achtduizenders. Stuk voor stuk hoge bergen die op zichzelf lijken te staan maar in werkelijkheid een keten vormen. Zo zijn de symfonieën onderdeel van een geheel, de ene symfonie roept vragen op die de volgende beantwoordt. Aan de basis ligt Mahlers spirituele zoektocht naar waarachtigheid, een reis die hem naar steeds een volgend stadium brengt.’

Klaus Florian Vogt, tenor Tommi Hakala, bariton Ain Anger, bas WDR Rundfunkchor Köln, London Symphony Chorus, MDR Rundfunkchor Leipzig, Knabenchor Hannover, Koorschool St. Bavo Haarlem

‘Mahler geeft ons met zijn Achtste ook in de opbouw iets nieuws. De symfonie bestaat uit twee delen. Het eerste is geschreven als oratorium, in het Latijn – een vorm die Mahler nooit eerder gebruikte. Het tweede, dramatische deel is als een Faustiaanse opera die hij nooit schreef. De twee delen vormen samen een eenheid door de thema’s in tekst en muziek: verlossing, de zoektocht naar eeuwige liefde en spirituele wedergeboorte. En uiteindelijk: wat als God geen oude man met lange baard is, maar een vrouwelijke kracht; verlichting als das Ewig-Weibliche? Het universum van Mahlers muziek is onnavolgbaar. Ongelooflijk dat deze rijkdom door één mens geschapen is.’

Extra Muziekcollege in de NedPhO-Koepel   za 23 februari, 14.00 u De Verdieping  za 23 februari, 19.30 u Inleiding  zo 24 februari, 13.30 u

‘De Achtste is Mahlers meest vrolijke en positieve werk. Het is ook de eerste symfonie waarin de menselijke stem echt centraal staat. In eerdere symfonieën voegen de stemmen zich in het laatste deel bij de musici, om met hun tekst uitleg te geven aan de spiritualiteit in de muziek. Hier is het andersom, de stemmen dragen de symfonie, alle ideeën in de muziek zijn gebaseerd op tekst.’ Stichting Sint Nicolaas Gasthuis

februari

25


do 7 maart 2019, 20.15 u TAQA Theater De Vest, Alkmaar za 9 maart 2019, 20.15 u zo 10 maart 2019, 14.15 u Het Concertgebouw ma 11 maart 2019, 20.15 u Musis Arnhem

Wagner – Ouverture ‘Rienzi’   Bruch – Schotse Fantasie Beethoven – Symfonie nr. 6 ‘Pastorale’ Marc Albrecht, dirigent James Ehnes, viool

James Ehnes

Pastorale Max Bruch, onsterfelijk geworden door zijn Vioolconcert nr. 1, was duidelijk in zijn element als hij voor viool en orkest schreef, getuige de Schotse Fantasie. Bruch weet de aaneenschakeling van Schotse volksliedjes tot een coherent quasi-viool­concert te smeden. Met James Ehnes heeft het stuk een droomvertolker: vanwege zijn virtuoze, technische perfectie, lyrische kwaliteiten en grote muzikaliteit wilde het orkest hem al tijden weer graag als gast. Beethoven was dol op de natuur. In Symfonie nr. 6 die hij de titel ‘Pastorale’ meegaf, neemt hij ons mee naar de bloemen, beekjes en vogels die hij zo liefheeft. Voor de vogelaars: u kunt de nachtegaal, de kwartel en – mis het niet – de koekoek spotten. Het is niet alles pais en vree: als het weer omslaat, is het natuurgeweld van een razende storm over­ weldigend. Het daarop volgende ‘lied’ van de herder – dankbaar dat de storm is overgetrokken – is een van de meest indrukwekkende finales van al Beethovens symfonieën.

Extra Muziekcafé  do 7, za 9 maart, 19.40 u

26

maart


vr 15 maart 2019, 20.15 u Philharmonie Haarlem vr 22 maart 2019, 20.15 u Muziekgebouw aan ’t IJ

Mahler – Adagietto Mahler – Lieder eines fahrenden Gesellen arr. A. Schönberg Schönberg – Verklärte Nacht o.l.v. Gordan Nikolić, viool Karin Strobos, mezzosopraan

Verfijnde romantiek We kennen Mahler vooral als de symfonische reus die enorme orkesten van de diepste dalen naar de hoogste toppen beweegt en daarmee de grote emoties aanspreekt. Dat Mahler ook kleinschaliger en intiemer kan zijn, bewijst het Nederlands Kamer­ orkest met het aangrijpende Adagietto. In dit tedere liefdeslied uit Symfonie nr. 5, georkestreerd voor alleen strijkers en één harp, uit Mahler zijn diepste smart. De bewerking van groot orkest naar kamerorkest die Arnold Schönberg maakte van Mahlers Lieder eines fahrenden Gesellen zorgt voor nieuwe schittering en transparantie, en brengt daardoor ver­ borgen schoonheid aan het licht. Met zijn Verklärte Nacht gaat Schönberg verder waar Mahler was gebleven. Op een aangrijpend gedicht van Richard Dehmel over liefde, trouw en zelfopoffering schreef hij een strijksextet dat met al zijn chromatiek vooruitwijst naar zijn atonale werk, maar nog volledig binnen de laatromantische klankwereld blijft.

Karin Strobos

Extra Inleiding  vr 15 maart, 19.15 u De Ontmoeting vr 15 maart, 19.40 u

maart

27


ma 18 maart 2019, 20.15 u Het Concertgebouw

Mendelssohn – Ouverture ‘Das Märchen von der schönen Melusine’ Haydn – Celloconcert in C Schumann – Symfonie nr. 2 o.l.v. Gordan Nikolić, viool Sheku Kanneh-Mason, cello

Sheku Kanneh-Mason

Young Musician of the Year Voor dit concert hebben het Nederlands Kamerorkest en hun leider Gordan Nikolić een nog jonge maar bijzondere solist uit­genodigd. Cellist Sheku KannehMason drong met zijn broers en zussen door tot de halve finale van Britain’s got talent 2015 en won een jaar later de BBC Young Musician of the Year Award. Hoe verfijnd zijn spel is, laat hij horen in Haydns Celloconcert, geen werk van het grote romantische gebaar, maar een concert waarin een solist zich kan profileren met mooie subtiele details. In de rest van het programma krijgt de romantiek ruim baan. Als finale klinkt Symfonie nr. 2 van Schumann, de vrolijkste maar ook innigste symfonie van deze Duitse meester. Niet alleen bewonderaar van Mendelssohn, maar ook van Bach en Beethoven, die in deze symfonie even letterlijk om de hoek komen kijken. Op zijn onnavolgbare wijze leidt Gordan Nikolić ook dit vurig romantische werk spelend vanaf de concertmeesterstoel.

28

maart

Extra Openbare repetitie in de NedPhO-Koepel  do 14 maart, 12.00 u


za 13 april 2019, 19.30 u ma 15 april 2019, 19.30 u Het Concertgebouw

Bach – Matthäus-Passion Marc Albrecht, dirigent Bart Van Reyn, koordirigent Vlaams Radio Koor Nationaal Kinderkoor Wilma ten Wolde, koordirigent Mark Padmore, evangelist Peter Harvey, Christus Sibylla Rubens, sopraan Helena Rasker, alt Kenneth Tarver, tenor Sebastian Noack, bas

Marc Albrecht

Matthäus met Marc Albrecht Het muzikaal-liturgisch jaar heeft twee seizoenen: dat van het Weihnachtsoratorium en dat van de Matthäus-Passion. Bachs toonzetting van de laatste dagen van Christus is liefdevol, aangrijpend, spannend en zit vol opera-achtige dramatiek. Het prachtige openingskoor, het intense koraal O Haupt voll Blut und Wunden, de sopraanaria Blute nur, du liebes Herz, de basaria Mache dich, mein Herze, rein en Christus’ vertwijfelde uitroep Eli, Eli, lama asabthani brengen zelfs de grootste ongelovige in vervoering. De reden dat zoveel Nederlanders elk jaar traditiegetrouw naar een Matthäus-uitvoering gaan. Hoe traditioneel ook, voor Marc Albrecht is het zijn allereerste Matthäus-Passion. Met Mark Padmore als evangelist en de geweldige alt Helena Rasker, die onder meer het diep ontroerende Erbarme dich zal vertolken, wordt het er een die je niet mag missen.

april

29


do 2 mei 2019, 20.15 u Muziekgebouw aan ’t IJ vr 10 mei 2019, 20.15 u Philharmonie Haarlem

Willem Jeths – Bandoneón-concert arr. voor accordeon Bizet/Shchedrin – delen uit ‘Carmen Suite’ Piazzolla – Bandoneón-concert arr. voor accordeon o.l.v. Gordan Nikolić, viool Jan Wierzba, dirigent Vincent van Amsterdam, accordeon

Zeldzaam talent De accordeon is zelden op het concertpodium te horen. Over het instrument bestaan dan ook allerlei vooroordelen. Maar wie Vincent van Amsterdam – winnaar van de Dutch Classical Talent Award 2016 – hoort spelen, is gegarandeerd om. Wat een klank­rijkdom, wat een veelzijdig instrument. Zowel het concert van Willem Jeths als dat van Piazzolla is oorspronkelijk voor de bandoneón gecomponeerd. Piazzolla heeft het kleinere neefje van de accordeon van de Argen­tijnse kroegen en straathoeken eigenhandig naar de concertzaal gepromoveerd. Maar de energie van de trotse tango­dansers zit nog altijd in zijn muziek. En op de accordeon klinkt die alleen maar krachtiger en rijker. Het concerto van Willem Jeths is daar ook bij gebaat. Jeths is een componist van het grote gebaar. En hoewel een groot deel van het concerto zich in een zachte dynamiek afspeelt, wordt er af en toe flink uitgepakt.

Extra Muziekcafé  vr 10 mei, 19.40 u Vincent van Amsterdam

30

mei


za 11 mei 2019, 20.15 u ma 13 mei 2019, 20.15 u Het Concertgebouw

Ligeti – Concerto Românesc Bartók – Concert voor 2 piano’s, slagwerk en orkest Stravinsky – Le Sacre du Printemps Joshua Weilerstein, dirigent Arthur en Lucas Jussen, piano Theun van Nieuwburg, pauken/slagwerk Nando Russo, slagwerk

Stravinsky’s magnum opus Joshua Weilerstein is nog maar 30 jaar oud: jong voor een dirigent. Toch is dit inmiddels zijn vijfde programma met het Nederlands Philharmonisch Orkest. De nóg jongere broers Arthur en Lucas Jussen schitteren in de orkestversie van Bartóks Concert voor 2 piano’s, slagwerk en orkest. Het concert, vol energie en levenslust, is volstrekt origineel en absoluut modern, maar ook zeer toegankelijk en meeslepend: een waar meesterwerk. Dat geldt ook voor Stravinsky’s Le Sacre du Printemps. De première in Parijs mondde uit in een grote rel, maar al snel was vriend en vijand het er wel over eens: ‘Le Sacre’ is met zijn stuwende beweging, ingewikkelde en onregelmatige ritmes en rauwe oerkracht een baanbrekend werk. Bijzonder dat het tegelijkertijd nog steeds een echte publiekslieveling is. Misschien schuilt daar wel de echte kracht van Stravinsky’s magnum opus.

Extra Openbare repetitie in de NedPhO-Koepel   vr 10 mei, 12.00 u Muziekcafé   ma 13 mei, 19.40 u

Arthur en Lucas Jussen

mei

31


za 18 mei 2019, 20.15 u ma 20 mei 2019, 20.15 u Het Concertgebouw

Bartók – Suite ‘De wonderbaarlijke Mandarijn’ De Raaff – Vioolconcert nr. 2 ‘North Atlantic Light’ wereldpremière Sjostakovitsj – Symfonie nr. 1 Marc Albrecht, dirigent Tosca Opdam, viool

De eerste Sjostakovitsj Een schitterend concert waar je werkelijk eens goed voor moet gaan zitten. Het concert begint met het uiterst intense ballet in Chinese setting van Bartók. Het concert begint zo heftig dat het lange tijd verboden werd door het naziregime, maar Bartóks door­dringende noten overleefden met overtuiging in de concertzaal. Het programma eindigt met Symfonie nr. 1 van Sjostakovitsj. Met dit afstudeer­project en zijn gedurfde componeerstijl verbijsterde hij het hele conservatorium. Het toont wat voor componist hij had kunnen worden zonder de Sovjet-bemoeienis van later jaren. De avond krijgt een bijzondere glans door de nieuwste compositie van Robin de Raaff, momenteel een van de meest gespeelde Neder­landse componisten. Aanleiding was een viool­sonate met dezelfde titel ‘North Atlantic Light’, die hij transformeerde tot een veel langer vioolconcert met orkest. Soliste Tosca Opdam speelde de wereldpremière van de sonate in Carnegie Hall in New York. Als geen ander kan zij daarom ook de wereld­première van dit bijzondere Vioolconcert nr. 2 vertolken.

32

mei

Tosca Opdam

Extra De Verdieping  ma 20 mei, 19.30 u


za 25 mei 2019, 20.15 u zo 26 mei 2019, 14.15 u Het Concertgebouw

Sjostakovitsj – Celloconcert nr. 2 Rimski-Korsakov – Shéhérazade Stanislav Kochanovsky, dirigent Truls Mørk, cello

Truls Mørk

Russische contrasten Stanislav Kochanovsky is een rijzende ster. Hij debuteert bij het Nederlands Philhar­mo­nisch Orkest met een Russisch programma. Samen met Truls Mørk waagt hij zich aan Sjostakovitsj’ aan­grijpende Celloconcert nr. 2. Ondanks de grote orkest­ bezetting met uitbundig slagwerk, is het een tamelijk ingetogen en introspectief werk. Sjostakovitsj weet met de mooiste melodieën en de wrangste samenklanken de angst maar ook de hoop ten tijde van het Sovjetregime in klank te vatten. Het contrast met Rimski-Korsakovs oriëntalistische sprookje over een kwaadaardige Sultan en de slimme, aantrekkelijke prinses Shéhérezade kan bijna niet groter zijn. Met een warm­ bloedige orkestklank en verleidelijke ‘vioolsolo’ wekt Rimski-Korsakov verhalen uit het boek ‘Duizend-en-één-nacht’ tot leven. Prinsen, prinsessen, zeerovers en feesten in Bagdad passeren de revue in een van de meest geliefde Russische orkestwerken.

Extra De Ontmoeting   za 25 mei, 19.40 u

mei

33


vr 7 juni 2019, 20.15 u za 8 juni 2019, 20.15 u Het Concertgebouw

Mozart – Pianoconcert nr. 22, KV 482 Bruckner – Symfonie nr. 7 Marc Albrecht, dirigent Martin Helmchen, piano

Avontuurlijke Bruckner Dat chef-dirigent Marc Albrecht een zwak heeft voor Bruckner is de afgelopen jaren duidelijk merkbaar geweest bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Het is inmiddels traditie dat er jaarlijks een symfonie van deze orkestrale kathedralenbouwer op de lessenaars verschijnt. En met succes, want de combinatie Bruckner-Albrecht is er een met een gouden rand, waar in het Nederlands muziekleven elk jaar weer naar uitgekeken wordt. Alweer 6 jaar geleden stond Symfonie nr. 7 voor het laatst op het programma. Men was vooral onder de indruk van de transparantie waarmee Albrecht de stevige Bruckner-kost presenteerde. ‘Een Brucknersymfonie als een avontuurlijk jongensboek’, zoals een recensent het kernachtig uitdrukte. En dat jongensachtige past ook schitterend bij het Pianoconcert nr. 22 van de altijd sprankelend en jeugdig klinkende Mozart. Solist is Martin Helmchen, een zeer vertrouwd gezicht bij het Nederlands Philharmonisch Orkest die, net als Bruckner, bijna jaarlijks te gast is bij het orkest.

Extra NedPhO Anders  za 8 juni, na afloop van het concert Martin Helmchen

34

juni


vr 21 juni 2019, 20.15 u Het Concertgebouw zo 23 juni 2019, 14.15 u Het Concertgebouw

Williams – Muziek uit Star Wars en andere werken John Axelrod, dirigent

in Het Concertgebouw May the force be with you Geestelijk vader George Lucas wilde The Planets gebruiken als muziek voor zijn Star Wars-films. Toen hij John Williams vroeg de muziek van Holst te bewerken voor de eerste film van de reeks, stelde Williams voor om nieuwe muziek te componeren, in de stijl van The Planets. Het werd een van de beroemdste en meest geliefde filmpartituren ooit. Niet alleen de muziek van Holst was een inspiratiebron voor de muziek van Star Wars. Met 16 uur aan muziek verspreid over zeven films, verbonden door meer dan vijftig thema’s of ‘Leitmotive’, is Richard Wagner nooit ver weg. En het Oostenrijkse wonderkind Erich Korngold vluchtte voor de nazi’s naar Amerika, waar hij de belangrijkste Hollywoodcomponist van zijn generatie werd. Dat zijn invloed lang voelbaar bleef, wordt wel duidelijk bij de muziek voor de film Kings Row uit 1942, want kennen we dat openingsthema niet ergens van? Een ode dus, aan John Williams’ Star Wars-muziek én zijn inspiratiebronnen.

September juni

35


De Nationale Opera 2018/19

Mozart – Die Zauberflöte


Mozart – Die Zauberflöte

Janáček – Jenůfa

Nederlands Kamerorkest Antonello Manacorda, dirigent Simon McBurney, regie

Nederlands Philharmonisch Orkest Tomáš Netopil, dirigent Katie Mitchell, regie

di 4 september 2018, 19.30 u première vr 7 september 2018, 19.30 u zo 9 september 2018, 14.00 u wo 12 september 2018, 19.30 u vr 14 september 2018, 19.30 u ma 17 september 2018, 19.30 u wo 19 september 2018, 19.30 u zo 23 september 2018, 14.00 u wo 26 september 2018, 19.30 u za 29 september 2018, 19.30 u

za 6 oktober 2018, 20.00 u première di 9 oktober 2018, 20.00 u do 11 oktober 2018, 20.00 u zo 14 oktober 2018, 14.00 u wo 17 oktober 2018, 20.00 u za 20 oktober 2018, 20.00 u ma 22 oktober 2018, 20.00 u do 25 oktober 2018, 20.00 u

Is het een sprookje, een filosofische beschouwing over goed en kwaad, of gewoon een kleurrijk zang­ spel? Mozarts Die Zauberflöte is het allemáál met heerlijke muziek waar je nooit op uitgeluisterd raakt.

Uiterst strenge moraal leidt tot jaloezie, geweld en kindermoord in een kleine dorpsgemeenschap. Jenůfa is een genadeloos verhaal, door Janáček hartverscheurend op muziek gezet.

De Nationale Opera

37


Rossini – Il barbiere di Siviglia

Enescu – Oedipe

Nederlands Kamerorkest Maurizio Benini, dirigent Lotte de Beer, regie

Nederlands Philharmonisch Orkest Marc Albrecht, dirigent La Fura dels Baus, regie

za 10 november 2018, 20.00 u première di 13 november 2018, 20.00 u vr 16 november 2018, 20.00 u zo 18 november 2018, 14.00 u di 20 november 2018, 20.00 u vr 23 november 2018, 20.00 u zo 25 november 2018, 14.00 u wo 28 november 2018, 20.00 u vr 30 november 2018, 20.00 u zo 2 december 2018, 14.00 u

do 6 december 2018, 20.00 u première zo 9 december 2018, 14.00 u wo 12 december 2018, 20.00 u za 15 december 2018, 20.00 u di 18 december 2018, 20.00 u vr 21 december 2018, 20.00 u di 25 december 2018, 14.00 u

Rossini’s Barbiere wordt gezien als dé perfecte opera buffa. Geniet van de komische verwikkelingen van de verliefde graaf Almaviva, geholpen door zijn trouwe kapper Figaro.

38

De Nationale Opera

Met de beroemde Griekse tragedies van Sophocles als inspiratiebron schetst Enescu in zijn opera een schitterend beeld van de beklagenswaardige mythologische Oedipus.


Gershwin – Porgy and Bess

Hamel – Caruso a Cuba

Nederlands Philharmonisch Orkest James Gaffigan, dirigent James Robinson, regie

Nederlands Kamerorkest Otto Tausk, dirigent Johannes Erath, regie

wo 16 januari 2019, 20.00 u première vr 18 januari 2019, 20.00 u zo 20 januari 2019, 14.00 u di 22 januari 2019, 20.00 u vr 25 januari 2019, 20.00 u zo 27 januari 2019, 14.00 u di 29 januari 2019, 20.00 u do 31 januari 2019, 20.00 u

zo 3 maart 2019, 20.30 u wereldpremière di 5 maart 2019, 20.30 u wo 6 maart 2019, 20.30 u vr 8 maart 2019, 20.30 u za 9 maart 2019, 20.30 u

Het was de eerste Amerikaanse opera die wereldwijd succes zou hebben. Een aangrijpend liefdesdrama in een zwarte sloppenwijk, waarmee Gershwin over­ tuigend bewees een groot klassiek componist te zijn.

Micha Hamel vertelt het verhaal over de gedoemde liefde van de beroemde tenor Caruso en de Cubaanse Aida Cheng tegen de achtergrond van Verdi’s Aida en de mytische Afro-Cubaanse godenwereld.

Stadsschouwburg Amsterdam Opera Forward Festival

De Nationale Opera

39


Wagner – Tannhäuser Nederlands Philharmonisch Orkest Marc Albrecht, dirigent Christof Loy, regie za 6 april 2019, 18.30 u première wo 10 april 2019, 18.30 u zo 14 april 2019, 13.30 u do 18 april 2019, 18.30 u zo 21 april 2019, 13.30 u wo 24 april 2019, 18.30 u zo 28 april 2019, 13.30 u wo 1 mei 2019, 18.30 u Een volbloed Wagner-spektakel over de legendarische minnezanger Tannhäuser. Een fascinerend drama rond liefde, schuld, boete en ultieme vergeving dat je bijna 3 uur in zijn greep houdt.

Kaarten www.operaballet.nl

40

De Nationale Opera


Wagner – Tannhäuser

September

41


Met het Leerorkest in Het Concertgebouw


Rondom het orkest


Extra bij het concert Wij bezorgen u graag een onvergetelijk concert met prachtige muziek. Daar draait het natuurlijk om. Daarnaast proberen wij uw concertbezoek zo prettig mogelijk te maken. Vooraf, in de pauze en na afloop. Zo hoeft u nooit te betalen voor uw drankje in de pauze en krijgt u een gratis programmatoelichting. En we organiseren inleidingen, muziekcafĂŠs en ontmoetingen met musici. U bent van harte welkom!

De Verdieping

Drankjes inclusief

Wij ontvangen u in de Spiegelzaal en lichten samen met musici bijzondere muzikale thema’s en fragmenten toe.

Niet meer in de rij tijdens de pauze. In Het Concertgebouw zijn ook voor het concert de drankjes bij de prijs inbegrepen.

De Inleiding Muziekkenner Kees Wisse vertelt u voor het concert over de componisten en hun muziek.

De Ontmoeting Meet and greet met de musici voordat ze het podium opgaan. In de Philharmonie Haarlem, TAQA Theater De Vest en Het Concertgebouw.

De openbare repetitie Eens per maand in de prachtige NedPhO-Koepel. Dicht op het orkest. Kijk en luister mee hoe het concert vorm krijgt.

44

Rondom het orkest


E-mail als opmaat Uw concertbezoek begint thuis met video’s en playlists. Download ook de programmatoelichting.

Muziekcafé Interview met dirigent of solist. Met wisselende presentatoren en optredens van onze musici.

Filmavond in de NedPhO-Koepel De repetitiezaal wordt omgebouwd tot bioscoopzaal met groot scherm. Natuurlijk met popcorn, cola én zakdoekjes!

Jonger dan 30? Voor slechts € 17 welkom in Het Concertgebouw.

Gratis programma­toelichting Informatie over uw concert. U leest over de muziek, de componisten, solisten en meer.

Het Muziekcollege Musicoloog Kees Wisse heeft een schatkist vol kennis over muziek. Voor wie, ook zonder muzikale voorkennis, op een luchtige manier, echt de diepte in wil. In de NedPhO-Koepel.

Orkest.nl, dat zegt zo ongeveer alles.

Parkeren met 25% korting bij Q-Park Museumplein

Rondom het orkest

45


NedPhO GO! Onze orkesten delen hun liefde voor klassieke muziek graag met iedereen. Jong en oud, kenner en nieuwkomer, en dwars door alle culturen heen. Voor muziekeducatie, talentontwikkeling en muziek buiten de concertzaal is er NedPhO GO!, onze klassieke mobiele eenheid van enthousiaste musici die overal spelen voor wie maar horen wil: in het klaslokaal, een ziekenhuis, op pleinen en in parken. Dichtbij, zonder drempels, verrassend en aanstekelijk. Voor iedereen.

In de NedPhO-Koepel

Kinderconcert

Elk seizoen meer dan 90 concerten, repetities en workshops in de NedPhOKoepel.

Op woensdagmiddag in de NedPhO-Koepel. Met komend seizoen onder meer Pluk van de Petteflet. Ook te horen in Paradiso.

Kamermuziek op zondag Eens per maand een prikkelend programma met de keuzes van onze musici.

     Welkom bij het Orkest Schoolprogramma in de NedPhO-Koepel met het complete Nederlands Philharmonisch Orkest. Kinderen uit Amster­dam leren het orkest en de musici van heel dichtbij kennen. Met een livestream van het afsluitende concert.

46

Rondom het orkest

Repetitiebezoek 25 schoolklassen op bezoek bij een echt orkest. De leerlingen ontmoeten de musici en volgen de aan­­wijzingen van de dirigent. Na afloop mogen ze alles vragen.


Waterwerken Een schoolproject van 7 weken over de kringloop van het water. Grote finale: samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest en een ‘koor’ van 800 leerlingen zingen in de Grote Zaal van Het Concertgebouw.

Workshop met concert Prachtprogramma voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Samen componeren en zelf voor publiek uitvoeren in het voorprogramma van het concert.

Samen met Cordaan Een heerlijke voorstelling in de Koorzaal van Het Concert­gebouw met heel veel muziek en zonder woorden. Voor jonge en oudere mensen met een verstandelijke beperking.

Talentontwikkeling Wij delen graag onze expertise met jong talent. Masterstudenten van het Conservatorium spelen mee in het orkest en een jonge assistent-dirigent leert het vak van de chef-dirigent.

Samen muziek maken Spelen in het Leerorkest, Klassiek rondom de klas en Amsterdam Young Philharmonic inspireert en motiveert kinderen en jongeren tijdens hun muzikale ontdekkingsreis.

Een speciale band

Altijd in de buurt

Met een aantal Amsterdamse scholen is er een speciale band. Alle leerlingen maken kennis met de orkesten. Op Laterna Magica ontstond zo zelfs een eigen schoolorkest: Orchestra Magica.

Muziek verbindt. Iedereen. Altijd en overal. In de aula van een ziekenhuis of op een zonnig plein.

Orkest.nl, dat zegt zo ongeveer alles.

Rondom het orkest

47


Word orkestpartner op maat Als dank voor uw partnership ontvangt u de volgende exclusieve privileges.

Privileges  Uitnodigingen voor partnerbijeenkomsten  Vermelding van uw bedrijfsnaam � Exemplaar van elke cd-release � De zakelijke nieuwsbrief � De mooiste plaatsen in de zaal

Voor meer informatie of een afspraak om kennis te maken kunt u contact opnemen met:

� �

Naast deze vaste privileges zorgen wij graag samen met u voor een op maat gemaakte invulling of uitbreiding van het partnership. Wij denken graag met u mee.

48

Rondom het orkest

Margreet Troost Manager zakelijke relaties & sponsoring 020 521 75 52 margreettroost@nedpho.nl

www.orkest.nl/steun


Hoofdsponsor

Zakelijke partners

Samenwerkingspartners

Fondsen

Stichting Sint Nicolaas Gasthuis

SubsidiÍnten De Stichting Nederlands Philhar­monisch Orkest wordt structureel ondersteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Rondom het orkest

49


Orkest en staf Voor en achter de schermen wordt hard gewerkt. Wilt u eens kennismaken met de musici van het orkest? Kom dan naar De Ontmoeting, de musici beantwoorden met plezier uw vragen.

Nederlands Philharmonisch Orkest Chef-dirigent Marc Albrecht Assistent-dirigent Jan Wierzba 1e concertmeester Vadim Tsibulevsky vacature 1e viool Saskia Viersen plv. 1e concertmeester Robert Lis 2e concertmeester Tessa Badenhoop Anuschka Franken Hike Graafland Derk Lottman

50

Rondom het orkest

Marina Malkin Paul Reijn plv. aanvoerder 2e viool Mascha van Sloten Henrik Svahnstrรถm 2e viool David Peralta Alegre aanvoerder Mintje van Lier plv. aanvoerder Jeanine van Amsterdam Marieke Boot Cynthia Briggs Jarmila Delaporte Karina Korevaar Lilit Poghosyan Grigoryants Jos Schutjens Emmy Stoel-Mourits Joanna Trzcionkowska Heleen Veder Altviool Janos Konrad aanvoerder Laura van der Stoep plv. aanvoerder

Odile Torenbeek 2e plv. aanvoerder Marjolein de Waart 2e plv. aanvoerder Suzanne Dijkstra Nicholas Durrant Michiel Holtrop Margrietha Isings Avi Malkin Stephanie Steiner Cello Christiaan Louwens aanvoerder Bjรถrn Schwarze plv. aanvoerder Douw Fonda 2e plv. aanvoerder Atie Aarts Mariet van Dijk Nitzan Laster Carin Nelson Rik Otto Anjali Tanna


Contrabas Luis Cabrera Martin aanvoerder JoĂŁo Seara plv. aanvoerder Julien Beijer Felix Lashmar Sorin Orcinschi Peter Rikkers

Wim Hendriks Wouter Iseger bastrombone Tuba David Kutz aanvoerder Pauken Theun van Nieuwburg aanvoerder

Slagwerk Nando Russo aanvoerder Hay Beurskens Paul Lemaire Harp Sandrine Chatron aanvoerder

Fluit Leon Berendse aanvoerder Hanspeter Spannring aanvoerder Ellen Vergunst ook piccolo Hobo Toon Durville aanvoerder Jeroen Soors aanvoerder Anita Janssen althobo Klarinet Leon Bosch aanvoerder Rick Huls aanvoerder Harrie Troquet plv. aanvoerder/ ook es-klarinet Peter Cranen ook basklarinet Herman Draaisma ook basklarinet Fagot Margreet Bongers aanvoerder Remko Edelaar aanvoerder Susan Brinkhof plv. aanvoerder Dymphna van Dooremaal Jaap de Vries ook contrafagot Hoorn Wouter Brouwer aanvoerder Fokke van Heel aanvoerder Stef Jongbloed Miek Laforce Fred Molenaar Trompet Gertjan Loot aanvoerder Ad Welleman aanvoerder Jeroen Botma plv. aanvoerder Marc Speetjens

Nederlands Kamerorkest Concertmeester en muzikaal leider Gordan Nikolić viool 1e viool Maaike Aarts plv. concertmeester Beverley Lunt 2e concertmeester Sergey Arseniev Philip Dingenen Lonneke van Straalen Melissa Ussery 2e viool Bas Treub aanvoerder Laura Oomens plv. aanvoerder Alexandra van Beveren Roosje Reumkens-Dillingh

Altviool Richard Wolfe aanvoerder Anna Magdalena den Herder plv. aanvoerder Berdien Vrijland Cello Sietse-Jan Weijenberg aanvoerder Jan Bastiaan Neven plv. aanvoerder Contrabas Annette Zahn aanvoerder Joaquin Clemente Riera plv. aanvoerder De blazers, harpiste en slagwerkers spelen in het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest.

Trombone Harrie de Lange aanvoerder Gerard Peters aanvoerder

Rondom het orkest

51


Raad van toezicht Voorzitter De heer ir. J.A.M. van Leeuwen Leden De heer mr. J.H.M. Deiters De heer P.B. Mensing Mevrouw drs. H.J. Terwijn (vice­voorzitter) Mevrouw drs. K. Kok-Keizer Mevrouw drs. M.N.E. Mual

Staf Directie Rob Streevelaar algemeen directeur Maria Mennen adjunct-directeur en hoofd interne organisatie en orkestzaken Secretariaat Gitta Kappé assistent algemeen directeur Annemiek Braam receptionist Vanessa Obispa receptionist

52

Rondom het orkest

Artistieke zaken en programmering Vacature hoofd artistieke zaken en programmering Angela Garland coördinator artistieke zaken en programmering Maaike Cammarota planner Iris Oltheten programmeur NedPhO GO! Jacco Minnaard programmeur/ producent NedPhO GO! Frouke Terpstra producent NedPhO GO! Rugiero Vitalis producent NedPhO GO! Paul Schutter senior bibliothecaris Kirsten Gantzert junior bibliothecaris Interne organisatie en orkestzaken Ronald van Gastel personeels­ adviseur Lisette Moons assistent interne organisatie en orkestzaken Marjolein Bolmers orkestmanager Pauline Bruijn orkestmanager Jurrien Loman orkestmanager Aafke Dirckx productieassistent Carolien Rijkmans productie­ assistent Vacature coördinator orkest­ assistenten Josine Straathof orkestassistent Siebe van Schoot orkestassistent Door Verhey orkestassistent

Marketing, verkoop en sponsoring Job Noordhof hoofd marketing, verkoop en sponsoring Margreet Troost manager sponsoring en zakelijke relaties Rebecca Kraanen manager fondsen en donateurs Ciska van der Have trafficmanager Teun Westhoff coördinator ticketing en CRM Patricia Kinds marketeer NedPhOKoepel en randprogrammering Lars Meijer marketeer bijzondere producties en PR Sanne van den Bosch marketeer Financiën en beheer Ernst-Jan Zevering hoofd financiën en beheer Wilko van den Born medewerker salarisadministratie en financiën René van Dijk medewerker financiën en beheer Joost Cransberg medewerker beheer en ICT


Nalaten aan het orkest足 Koestert u mooie herinneringen aan de concerten met Anton Kersjes of, meer recent, aan de Edison winnende opera足-uitvoeringen onder leiding van Marc Albrecht? Met uw steun kunnen wij mensen in en buiten de concert足zaal blijven inspireren en geeft u toekomstige generaties de kans om zelf de magie van klassieke muziek te beleven. Een legaat of erf足stelling, in welke omvang dan ook, is altijd meer dan welkom.

Misschien overweegt u om het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest op te nemen in uw testament. Dit kan op verschillende manieren en door onze anbi-status is uw schenking vrij van erfbelasting. Wij bespreken graag met u welke vorm van schenken het beste bij u past. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rebecca Kraanen: 020 521 75 28 rebeccakraanen@nedpho.nl

Rondom het orkest

53


Concert@Noord/Zuidlijn


xxxxxx Praktische xxxxxx informatie


Maandoverzicht

2018/19

In dit maandoverzicht vindt u alle concerten van het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest, ook de concerten die niet in een serie te bestellen zijn. Bij alle concerten staan maximaal twee composities vermeld. Zie voor het volledige programma www.orkest.nl.

Nederlands Kamerorkest

56

Praktische informatie


Augustus za 25 augustus 2018 Rotterdam Veerhaven Nederlands Philharmonisch Orkest Opera-aria’s Geen onderdeel keuzeserie

za 6, zo 7 oktober 2018 Het Concertgebouw Nederlands Kamerorkest Saint-Saëns – Pianoconcert nr. 3 Tsjaikovski – Souvenir de Florence

za 13, ma 15 oktober 2018

September

Het Concertgebouw Nederlands Philharmonisch Orkest Dvořák – Vioolconcert Brahms – Symfonie nr. 2

za 1 september 2018

vr 19 oktober 2018

Yakult Havenkomconcert, Almere Nederlands Philharmonisch Orkest Opera-aria’s Geen onderdeel keuzeserie

Muziekgebouw aan ’t IJ Cello Biënnale Amsterdam Nederlands Philharmonisch Orkest Dvořák – Celloconcert Sollima – Antidotum Tarantulae XXI voor 2 cello’s en orkest Geen onderdeel keuzeserie

za 15, zo 16 september 2018 Het Concertgebouw Nederlands Philharmonisch Orkest Rachmaninoff – Pianoconcert nr. 2 Stravinsky – De Vuurvogel suite 1919

Oktober

za 27 oktober 2018 Het Concertgebouw Serie Klassieke Meesterwerken Nederlands Philharmonisch Orkest Gershwin – Pianoconcert Prokofjev – delen uit de suites ‘Romeo en Julia’ Geen onderdeel keuzeserie

November vr 9 november 2018 TivoliVredenburg, Utrecht Serie AVROTROS Nederlands Philharmonisch Orkest Brahms – Vioolconcert Zemlinsky – Die Seejungfrau Geen onderdeel keuzeserie

za 10, zo 11 november 2018 Het Concertgebouw Nederlands Philharmonisch Orkest Brahms – Vioolconcert Zemlinsky – Die Seejungfrau

December za 1, ma 3 december 2018 Het Concertgebouw Nederlands Kamerorkest Britten – Simple Symphony Beethoven – Strijkkwartet nr. 14, op. 131 arr. voor strijkorkest

do 13 december 2018 TAQA Theater De Vest, Alkmaar Nederlands Kamerorkest Viva Vivaldi Geen onderdeel keuzeserie

do 4 oktober 2018 TAQA Theater De Vest, Alkmaar Nederlands Kamerorkest Saint-Saëns – Pianoconcert nr. 3 Tsjaikovski – Souvenir de Florence Geen onderdeel keuzeserie

vr 5 oktober 2018 Philharmonie Haarlem Nederlands Kamerorkest Saint-Saëns – Pianoconcert nr. 3 Tsjaikovski – Souvenir de Florence Geen onderdeel keuzeserie

zo 28 oktober 2018

vr 14 december 2018

TivoliVredenburg, Utrecht Nederlands Philharmonisch Orkest Gershwin – Pianoconcert Prokofjev – delen uit de suites ‘Romeo en Julia’ Geen onderdeel keuzeserie

Muziekgebouw aan ’t IJ Nederlands Kamerorkest Viva Vivaldi

za 22 december 2018 Het Concertgebouw Nederlands Philharmonisch Orkest Feestconcert

ma 29 oktober 2018 Het Concertgebouw Nederlands Philharmonisch Orkest Gershwin – Pianoconcert Prokofjev – delen uit de suites ‘Romeo en Julia’

zo 23 december 2018 Philharmonie Haarlem Nederlands Philharmonisch Orkest Feestconcert Geen onderdeel keuzeserie

Praktische informatie

57


Januari

Februari

Maart

za 5, zo 6 januari 2019

za 9, ma 11 februari 2019

do 7 maart 2019

Het Concertgebouw Nederlands Philharmonisch Orkest R. Strauss – Hoornconcert nr. 1 Dvořák – Symfonie nr. 9 ‘Uit de Nieuwe Wereld’

Het Concertgebouw Nederlands Philharmonisch Orkest Saint-Saëns – Vioolconcert nr. 3 Smetana – Moldau

TAQA Theater De Vest, Alkmaar Nederlands Philharmonisch Orkest Bruch – Schotse Fantasie Beethoven – Symfonie nr. 6 ‘Pastorale’ Geen onderdeel keuzeserie

zo 10 februari 2019 do 17 januari 2019 Philharmonie Haarlem Nederlands Kamerorkest Mozart – Fluitconcert nr. 2 arr. voor cello Rachmaninoff – ‘Vocalise’ voor cello en strijkers Mozart – Symfonie nr. 41 ‘Jupiter’ Geen onderdeel keuzeserie

zo 20 januari 2019 Düsseldorf Nederlands Kamerorkest Mozart – Fluitconcert nr. 2 arr. voor cello Rachmaninoff – ‘Vocalise’ voor cello en strijkers Geen onderdeel keuzeserie

za 19, ma 21 januari 2019 Het Concertgebouw Nederlands Kamerorkest Mozart – Fluitconcert nr. 2 arr. voor cello Prokofjev – Symfonie nr. 1 ‘Klassieke’ Mozart – Symfonie nr. 41 ‘Jupiter’

Philharmonie Haarlem Nederlands Philharmonisch Orkest Saint-Saëns – Vioolconcert nr. 3 Smetana – Moldau Geen onderdeel keuzeserie

do 14 februari 2019 TAQA Theater De Vest, Alkmaar Nederlands Kamerorkest Poulenc – Concert voor 2 piano’s en orkest Mozart – Symfonie nr. 39 Geen onderdeel keuzeserie

za 16 februari 2019 Het Concertgebouw Nederlands Kamerorkest Poulenc – Concert voor 2 piano’s en orkest Mozart – Symfonie nr. 39

zo 17 februari 2019 Het Concertgebouw Nederlands Kamerorkest Kinderconcert Saint-Saëns – Le carnaval des animaux

za 23, zo 24 februari 2019 Het Concertgebouw geen pauze Nederlands Philharmonisch Orkest Mahler – Symfonie nr. 8 ‘Sinfonie der Tausend’ Geen onderdeel keuzeserie

58

Praktische informatie

za 9, zo 10 maart 2019 Het Concertgebouw Nederlands Philharmonisch Orkest Bruch – Schotse Fantasie Beethoven – Symfonie nr. 6 ‘Pastorale’

ma 11 maart 2019 Musis Arnhem Nederlands Philharmonisch Orkest Bruch – Schotse Fantasie Beethoven – Symfonie nr. 6 ‘Pastorale’ Geen onderdeel keuzeserie

vr 15 maart 2019 Philharmonie Haarlem Nederlands Kamerorkest Mahler – Adagietto Schönberg – Verklärte Nacht Geen onderdeel keuzeserie

za 16 maart 2019 Het Concertgebouw Serie Klassieke Meesterwerken Nederlands Kamerorkest Haydn – Celloconcert in C Schumann – Symfonie nr. 2 Geen onderdeel keuzeserie


ma 18 maart 2019 Het Concertgebouw Nederlands Kamerorkest Haydn – Celloconcert in C Schumann – Symfonie nr. 2

vr 22 maart 2019 Muziekgebouw aan ’t IJ Nederlands Kamerorkest Mahler – Adagietto Schönberg – Verklärte Nacht

April za 13, ma 15 april 2019 Het Concertgebouw Nederlands Kamerorkest Bach – Matthäus-Passion

Mei do 2 mei 2019 Muziekgebouw aan ’t IJ Nederlands Kamerorkest Bizet/Shchedrin – Delen uit ‘Carmen Suite’ Piazzolla – Bandoneón-concert arr. voor accordeon

za 11, ma 13 mei 2019 Het Concertgebouw Nederlands Philharmonisch Orkest Bartók – Concert voor 2 piano’s, slagwerk en orkest Stravinsky – Le Sacre du Printemps

za 18, ma 20 mei 2019 vr 10 mei 2019 Philharmonie Haarlem Nederlands Kamerorkest Bizet/Shchedrin – Delen uit ‘Carmen Suite’ Piazzolla – Bandoneón-concert arr. voor accordeon Geen onderdeel keuzeserie

Het Concertgebouw Nederlands Philharmonisch Orkest De Raaff – Vioolconcert nr. 2 ‘North Atlantic Light’ wereldpremière Sjostakovitsj – Symfonie nr. 1

za 25, zo 26 mei 2019 Het Concertgebouw Nederlands Philharmonisch Orkest Sjostakovitsj – Celloconcert nr. 2 Rimski-Korsakov – Shéhérazade

di 16 april 2019 Theater Kerkrade Nederlands Kamerorkest Bach – Matthäus-Passion Geen onderdeel keuzeserie

Juni vr 7, za 8 juni 2019 Het Concertgebouw Nederlands Philharmonisch Orkest Mozart – Pianoconcert nr. 22, KV 482 Bruckner – Symfonie nr. 7

vr 21, z0 23 juni 2019 Het Concertgebouw Nederlands Philharmonisch Orkest Williams – Muziek uit Star Wars

Nederlands Philharmonisch Orkest

Praktische informatie

59


Bestelinformatie Serieverkoop U kunt onze series online, telefonisch of schriftelijk bestellen. In de bijlage van deze brochure vindt u alle informatie over de series, zoals Geliefde klassiekers, Grootse sym­fonieën, De Zondagmatinee en de Keuzeserie. Mocht de seriebijlage ontbreken, dan kunt u een exemplaar aanvragen via info@nedpho.nl of telefoonnummer 020 521 75 00. Ook vindt u alle informatie over de series op www.orkest.nl. Kijk voor de rangindeling van seizoen 2018-19 op pagina 62.

Verwerking bestellingen Schriftelijke, telefonische en onlinebestellingen van series worden ver­werkt door de afdeling Klant­contact en Verkoop van Het Konink­lijk Concertgebouw.

Hulp bij het bestellen Wanneer u vragen heeft over uw bestelling of betaling, helpen de medewerkers van Het Concert­ gebouw u graag verder. ConcertgebouwSerielijn (t/m zaterdag 31 maart 2018): 020 305 99 77 (10-17 u, lokaal tarief) Concertgebouwlijn (vanaf zondag 1 april 2018): 0900 671 83 45 (10-17 u, € 1 per gesprek) E-mail: serie@concertgebouw.nl

Online bestellen Bestel via www.orkest.nl 24 uur per dag voor­delig, makkelijk en snel. U kiest zelf uw favoriete stoel in de zaal. U ontvangt meteen een bevesti­ging per e-mail van uw bestelling. U betaalt met een eenmalige machtiging (incassering in juni 2018), met creditcard of iDEAL. De transactiekosten zijn € 4 per bestelling voor papieren kaarten, of € 2,50 voor e-tickets.

Telefonisch bestellen Tot en met zaterdag 31 maart 2018 kunt u uw series telefonisch bestellen via de Concertgebouw­ Serielijn: 020 305 99 77 (dagelijks 10-17 u, lokaal tarief). Vanaf zondag 1 april belt u de reguliere Concertgebouwlijn: 0900 671 83 45 (dagelijks 10-17 u, € 1 per gesprek). U ontvangt passend advies en kiest samen met de medewerker uw favoriete stoel. Per e-mail of post ontvangt u een bevestiging van uw bestelling. U betaalt met een eenmalige machtiging (incassering in juni 2018) of met creditcard. De transactiekosten zijn € 8 per bestelling.

Schriftelijk bestellen U vult het bestelformulier in en stuurt dit (zonder postzegel) naar: Het Koninklijk Concertgebouw Antwoordnummer 17902 1000 WR Amsterdam Let wel: het bestelformulier is lang onderweg per post en het kost beduidend meer tijd om dit te verwerken.

60

Praktische informatie

U betaalt met een eenmalige machtiging (incassering juni 2018). De transactiekosten per bestel­ formulier zijn € 10.

Losse-kaartverkoop Alle informatie over onze concerten en de concertzalen vindt u vanaf 1 juni 2018 op www.orkest.nl. Het Concertgebouw Losse kaarten kunt u vanaf 1 juni 2018 bestellen via www.orkest.nl, bij de kassa van de concertzaal of via de Concertgebouwlijn: 0900 671 83 45 (dagelijks 10-17 u, € 1 per gesprek). Jonger dan 30 jaar € 17 Iedereen jonger dan 30 jaar kan voor € 17 naar onze concerten in Het Concertgebouw (excl. 23 en 24 feb 2019). Kaarten met dit tarief zijn vanaf 1 juni te koop aan de kassa van Het Concertgebouw. Muziekgebouw aan ’t IJ www.muziekgebouw.nl 020 788 20 00 Philharmonie Haarlem www.theater-haarlem.nl 023 512 12 12 TAQA Theater De Vest Alkmaar www.theaterdevest.nl 072 548 98 88 TivoliVredenburg Utrecht www.tivolivredenburg.nl 030 231 45 44 Nationale Opera & Ballet www.operaballet.nl 020 625 54 55


Bereikbaarheid Informatie over de bereikbaarheid van de concertzalen vindt u op www.orkest.nl of op de website van de betreffende concertzaal.

Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest Wanneer u vragen heeft over de orkesten en onze concerten, kunt u contact opnemen via info@nedpho.nl of telefoon­nummer 020 521 75 00.

Algemene bezoekers­voorwaarden De Algemene Bezoekersvoor­­waar­den van de Vereniging van Schouw­burg en Concertgebouw­ directies zijn van toepassing. Deze zijn gedeponeerd bij de arrondissementsrechtbank te Amsterdam onder nummer 66/2012. Alle genoemde (serie)prijzen zijn afgeronde bedragen. Onder voorbehoud van typ- en drukfouten. Programma­wijzigingen geven geen recht op restitutie.

Colofon Stichting Nederlands Philharmonisch Orkest is gevestigd in de NedPhO-Koepel in Amsterdam-Oost. Publieksingang bij concerten: Batjanstraat 3, 1094 RC Amsterdam Postadres en kantoor: Obiplein 4, 1094 RB Amsterdam 020 521 75 00, info@nedpho.nl www.orkest.nl Redactie Angela Garland, Job Noordhof, Irene Witmer Eindredactie Ciska van der Have Redactionele bijdrage Sanne van den Bosch, Lars Meijer

Nederlands Philharmonisch Orkest

Tekst Marije Bosnak, Alexander Klapwijk, Kasper van Noppen, Kees Wisse Fotografie Giorgia Bertazzi, Kors van Bennekom, Johs. Bøe, Marco Borggreve, Marco Borrelli, Merlijn Doomernik, Ben Eoloviga, Lin Gotoni, Sammy Hart, Keke Keukelaar, Ronald Knapp, Elmer van der Marel, Melle Meivogel, Umberto Nicoletti, Bernd Uhlig, Petrovsky & Ramone, Maarten Schuth e.a. Ontwerp Studio Berry Slok, Amsterdam Drukwerk Wilco Art Books

De illustraties in deze brochure zijn van de hand van Saskia Pfaelzer. www.saskiapfaeltzer.nl

Het NedPhO|NKO heeft getracht alle rechthebbenden te achterhalen. Drukfouten en wijzigingen voorbehouden. Omslag: Marc Albrecht

Praktische informatie

61


Plattegrond Grote Zaal Het Concertgebouw

RANG 1+ RANG 1 RANG 2 RANG 3 ROLSTOELPLAATS

62

Praktische informatie


Series seizoen 2018/19 Het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest presenteert in het nieuwe seizoen weer de vertrouwde series. Op zaterdagavond kunt u als altijd genieten van een afwisselend programma met geliefde componisten en symfonieĂŤn, de zondagmiddagen kiest u om hun traditionele gezelligheid, terwijl de maandag de dag blijft van de ‘gouden klassiekers’. En wegens groot succes ook dit jaar weer de serie Nederlands Kamerorkest, met een divers programma vol hoogtepunten uit het kamerorkestrepertoire. Of stel zelf uw keuzeserie samen met uw favoriete concerten.


Voordelig uit met een serie

Prijzen

Kies voor een serie en u kunt zich al voordat het seizoen daadwerkelijk begint, verheugen op meerdere mooie concerten. Bijkomend voordeel is dat we u bij deze series een aanzienlijk lagere prijs kunnen bieden. Uw korting kan oplopen tot 35% op de prijs van een losse kaart.

De prijs die u voor een serie betaalt, is afhankelijk van het aantal concerten dat u bestelt. Hoe meer concerten in de serie, hoe hoger de korting per concertkaart. Zo loopt uw voordeel op tot 35% korting op de reguliere kaartprijs. Hieronder staat per rang aangegeven wat de hoogte van de korting is bij het aantal concerten in uw serie.

Bestellen Elke serie kent een basisaantal concerten, dat u voordelig kunt uitbreiden met 1 of 2 concerten. U heeft ook dit seizoen de mogelijkheid zelf een keuzeserie samen te stellen. U kunt de concertseries eenvoudig en 24 uur per dag online bestellen via www.orkest.nl. Hierbij kiest u voor elk concert direct uw favoriete plaats in de zaal. Bestel op tijd en u bent verzekerd van de beste plaatsen. Ook kunt u series schriftelijk of telefonisch bestellen. Meer informatie vindt u op pagina 60 t/m 62 van de seizoensbrochure.

Speciaal voor seriehouders Mahler Symfonie nr. 8 met 10% korting Een langgekoesterde wens van Marc Albrecht gaat in vervulling. Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt Mahlers Achtste symfonie. Met een bezetting van 123 musici, 8 solisten en 5 koren een zeldzaamheid. U kunt daarbij zijn! za 23 februari 2019, 20.15 u zo 24 februari 2019, 14.15 u Het Concertgebouw Nederlands Philharmonisch Orkest Marc Albrecht, dirigent *Let op: Er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Voorbeeld Geliefde klassiekers Bij een serie met 8 concerten ontvangt u 30% korting. Rang 1+ 1 2 3

Serieprijs € 314,00 € 266,00 € 224,00 € 148,00

Reguliere prijs € 448,00 € 380,00 € 320,00 € 212,00

Uw korting € 134,00 € 114,00 € 96,00 € 64,00

Alle prijzen zijn inclusief drankjes voor aanvang en in de pauze. 5 concerten korting 15% Rang Serieprijs 1+ € 238,00 1 € 202,00 2 € 170,00 3 € 113,00

8 concerten korting 30% Rang Serieprijs 1+ € 314,00 1 € 266,00 2 € 224,00 3 € 148,00

6 concerten korting 20% Rang Serieprijs 1+ € 269,00 1 € 228,00 2 € 192,00 3 € 127,00

9 concerten korting 35% Rang Serieprijs 1+ € 328,00 1 € 278,00 2 € 234,00 3 € 155,00

7 concerten korting 25% Rang Serieprijs 1+ € 294,00 1 € 249,00 2 € 210,00 3 € 139,00

10 concerten korting 35% Rang Serieprijs 1+ € 364,00 1 € 309,00 2 € 260,00 3 € 172,00


1 Geniet op zaterdag 1A Geliefde klassiekers Deze serie bestaat uit 8 concerten en is uit te breiden tot 10 concerten.

za 6 oktober 2018, 20.15 u Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić, viool Alexandre Kantorow, piano Tsjaikovski Souvenir d’un lieu cher arr. A. Glazunov Saint-Saëns Pianoconcert nr. 3 Tsjaikovski Souvenir de Florence

za 10 november 2018, 20.15 u Nederlands Philharmonisch Orkest Marc Albrecht, dirigent Arabella Steinbacher, viool Brahms Vioolconcert Zemlinsky Die Seejungfrau

za 1 december 2018, 20.15 u Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić, viool Virpi Räisänen, mezzosopraan Britten Simple Symphony Britten Phaedra Beethoven Strijkkwartet nr. 14, op. 131 arr. voor strijkorkest

za 5 januari 2019, 20.15 u

za 11 mei 2019, 20.15 u

za 13 april 2019, 19.30 u

Nederlands Philharmonisch Orkest Daniele Rustioni, dirigent Rob van de Laar, hoorn Stravinsky Symfonie in 3 delen R. Strauss Hoornconcert nr. 1 Dvořák Symfonie nr. 9 ‘Uit de Nieuwe Wereld’

Nederlands Philharmonisch Orkest Joshua Weilerstein, dirigent Arthur en Lucas Jussen, piano Theun van Nieuwburg, pauken Nando Russo, slagwerk Ligeti Concerto Românesc Bartók Concert voor 2 piano’s, slagwerk en orkest Stravinsky Le Sacre du Printemps

Nederlands Kamerorkest Marc Albrecht, dirigent Bart Van Reyn, koor­dirigent Vlaams Radio Koor Nationaal Kinderkoor Wilma ten Wolde, koor­dirigent Mark Padmore, evangelist Peter Harvey, Christus Sibylla Rubens, sopraan Helena Rasker, alt Kenneth Tarver, tenor Sebastian Noack, bas Bach Matthäus-Passion

za 9 februari 2019, 20.15 u Nederlands Philharmonisch Orkest Karel Deseure; Jan Wierzba, dirigent Rosanne Philippens; Frederieke Saeijs, viool Dana Zemtsov, altviool Tsjaikovski Ouverture ‘Romeo & Julia’ Saint-Saëns Vioolconcert nr. 3 Mozart Sinfonia Concertante Smetana Moldau

za 9 maart 2019, 20.15 u Nederlands Philharmonisch Orkest Marc Albrecht, dirigent James Ehnes, viool Wagner Ouverture ‘Rienzi’ Bruch Schotse Fantasie Beethoven Symfonie nr. 6 ‘Pastorale’

za 25 mei 2019, 20.15 u Nederlands Philharmonisch Orkest Stanislav Kochanovsky, dirigent Truls Mørk, cello Sjostakovitsj Celloconcert nr. 2 Rimski-Korsakov Shéhérazade

Uitbreiding za 15 september 2018, 20.15 u Nederlands Philharmonisch Orkest Marc Albrecht, dirigent Dejan Lazić, piano Janáček Sinfonietta Rachmaninoff Pianoconcert nr. 2 Stravinsky De Vuurvogel suite 1919


1B Grootse symfonieën Deze serie bestaat uit 7 concerten en is uit te breiden tot 9 concerten.

za 15 september 2018, 20.15 u Nederlands Philharmonisch Orkest Marc Albrecht, dirigent Dejan Lazić, piano Janáček Sinfonietta Rachmaninoff Pianoconcert nr. 2 Stravinsky De Vuurvogel suite 1919

za 13 oktober 2018, 20.15 u Nederlands Philharmonisch Orkest Karl-Heinz Steffens, dirigent Alena Baeva, viool Schubert Ouverture ‘Die Zauberharfe’ Dvořák Vioolconcert Brahms Symfonie nr. 2

za 10 november 2018, 20.15 u Nederlands Philharmonisch Orkest Marc Albrecht, dirigent Arabella Steinbacher, viool Brahms Vioolconcert Zemlinsky Die Seejungfrau

za 19 januari 2019, 20.15 u

za 8 juni 2019, 20.15 u

Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić, viool Quirine Viersen, cello Prokofjev Symfonie nr. 1 ‘Klassieke’ Mozart Fluitconcert nr. 2 arr. voor cello Rachmaninoff ‘Vocalise’ voor cello en strijkers arr. voor strijkers M van Proijen Mozart Symfonie nr. 41 ‘Jupiter’

Nederlands Philharmonisch Orkest Marc Albrecht, dirigent Martin Helmchen, piano Mozart Pianoconcert nr. 22, KV 482 Bruckner Symfonie nr. 7

za 16 februari 2019, 20.15 u Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić, viool Katia en Marielle Labèque, piano Midas Dekkers, verteller Saint-Saëns Le carnaval des animaux Poulenc Concert voor 2 piano’s en orkest Mozart Symfonie nr. 39

za 18 mei 2019, 20.15 u Nederlands Philharmonisch Orkest Marc Albrecht, dirigent Tosca Opdam, viool Bartók Suite ‘De wonderbaarlijke Mandarijn’ De Raaff Vioolconcert nr. 2 ‘North Atlantic Light’ wereldpremière Sjostakovitsj Symfonie nr. 1

Uitbreiding za 5 januari 2019, 20.15 u Nederlands Philharmonisch Orkest Daniele Rustioni, dirigent Rob van de Laar, hoorn Stravinsky Symfonie in 3 delen R. Strauss Hoornconcert nr. 1 Dvořák Symfonie nr. 9 ‘Uit de Nieuwe Wereld’

za 9 maart 2019, 20.15 u Nederlands Philharmonisch Orkest Marc Albrecht, dirigent James Ehnes, viool Wagner Ouverture ‘Rienzi’ Bruch Schotse Fantasie Beethoven Symfonie nr. 6 ‘Pastorale’

1C Nederlands Kamerorkest Deze serie bestaat uit 5 concerten en is uit te breiden tot 7 concerten.

za 6 oktober 2018, 20.15 u Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić, viool Alexandre Kantorow, piano Tsjaikovski Souvenir d’un lieu cher arr. A. Glazunov Saint-Saëns Pianoconcert nr. 3 Tsjaikovski Souvenir de Florence

za 1 december 2018, 20.15 u Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić, viool Virpi Räisänen, mezzosopraan Britten Simple Symphony Britten Phaedra Beethoven Strijkkwartet nr. 14, op. 131 arr. voor strijkorkest


2 Ontspan op zondag za 19 januari 2019, 20.15 u

Uitbreiding

Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić, viool Quirine Viersen, cello Prokofjev Symfonie nr. 1 ‘Klassieke’ Mozart Fluitconcert nr. 2 arr. voor cello Rachmaninoff ‘Vocalise’ voor cello en strijkers arr. voor strijkers M. van Proijen Mozart Symfonie nr. 41 ‘Jupiter’

za 9 maart 2019, 20.15 u

za 16 februari 2019, 20.15 u Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić, viool Katia en Marielle Labèque, piano Midas Dekkers, verteller Saint-Saëns Le carnaval des animaux Poulenc Concert voor 2 piano’s en orkest Mozart Symfonie nr. 39

za 13 april 2019, 19.30 u Nederlands Kamerorkest Marc Albrecht, dirigent Bart Van Reyn, koor­ dirigent Vlaams Radio Koor Nationaal Kinderkoor Wilma ten Wolde, koordirigent Mark Padmore, evangelist Peter Harvey, Christus Sibylla Rubens, sopraan Helena Rasker, alt Kenneth Tarver, tenor Sebastian Noack, bas Bach Matthäus-Passion

Nederlands Philharmonisch Orkest Marc Albrecht, dirigent James Ehnes, viool Wagner Ouverture ‘Rienzi’ Bruch Schotse Fantasie Beethoven Symfonie nr. 6

ma 18 maart 2019, 20.15 u Het Concertgebouw Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić, viool Sheku Kanneh-Mason, cello Mendelssohn Ouverture ‘Das Märchen von der schönen Melusine’ Haydn Celloconcert in C Schumann Symfonie nr. 2

De Zondagmatinee Deze serie bestaat uit 6 concerten en is uit te breiden tot 8 concerten.

zo 16 september 2018, 14.15 u Nederlands Philharmonisch Orkest Marc Albrecht, dirigent Dejan Lazić, piano Janáček Sinfonietta Rachmaninoff Pianoconcert nr. 2 Stravinsky De Vuurvogel suite 1919

zo 7 oktober 2018, 14.15 u Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić, viool Alexandre Kantorow, piano Tsjaikovski Souvenir d’un lieu cher arr. A. Glazunov Saint-Saëns Pianoconcert nr. 3 Tsjaikovski Souvenir de Florence

zo 11 november 2018, 14.15 u Nederlands Philharmonisch Orkest Marc Albrecht, dirigent Arabella Steinbacher, viool Brahms Vioolconcert Zemlinsky Die Seejungfrau

zo 6 januari 2019, 14.15 u Nederlands Philharmonisch Orkest Daniele Rustioni, dirigent Rob van de Laar, hoorn Stravinsky Symfonie in 3 delen R. Strauss Hoornconcert nr. 1 Dvořák Symfonie nr. 9 ‘Uit de Nieuwe Wereld’

zo 10 maart 2019, 14.15 u Nederlands Philharmonisch Orkest Marc Albrecht, dirigent James Ehnes, viool Wagner Ouverture ‘Rienzi’ Bruch Schotse Fantasie Beethoven Symfonie nr. 6 ‘Pastorale’

zo 26 mei 2019, 14.15 u Nederlands Philharmonisch Orkest Stanislav Kochanovsky, dirigent Truls Mørk, cello Sjostakovitsj Celloconcert nr. 2 Rimski-Korsakov Shéhérazade


3 Vertrouwd op maandag Uitbreiding ma 15 april 2019, 19.30 u Nederlands Kamerorkest Marc Albrecht, dirigent Bart Van Reyn, koor­dirigent Vlaams Radio Koor Nationaal Kinderkoor Wilma ten Wolde, koor­dirigent Mark Padmore, evangelist Peter Harvey, Christus Sibylla Rubens, sopraan Helena Rasker, alt Kenneth Tarver, tenor Sebastian Noack, bas Bach Matthäus-Passion

ma 13 mei 2019, 20.15 u Nederlands Philharmonisch Orkest Joshua Weilerstein, dirigent Arthur en Lucas Jussen, piano Theun van Nieuwburg, pauken Nando Russo, slagwerk Ligeti Concerto Românesc Bartók Concert voor 2 piano’s, slagwerk en orkest Stravinsky Le Sacre du Printemps

3A Gouden klassiekers Deze serie bestaat uit 6 concerten en is uit te breiden tot 8 concerten.

ma 15 oktober 2018, 20.15 u Nederlands Philharmonisch Orkest Karl-Heinz Steffens, dirigent Alena Baeva, viool Schubert Ouverture ‘Die Zauberharfe’ Dvořák Vioolconcert Brahms Symfonie nr. 2

ma 3 december 2018, 20.15 u Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić, viool Virpi Räisänen, mezzo­ sopraan Britten Simple Symphony Britten Phaedra Beethoven Strijkkwartet nr. 14, op. 131 arr. voor strijkorkest

ma 11 februari 2019, 20.15 u Nederlands Philharmonisch Orkest Karel Deseure, dirigent Jan Wierzba, dirigent Rosanne Philippens; Frederieke Saeijs, viool Dana Zemtsov, altviool Tsjaikovski Ouverture ‘Romeo & Julia’ Saint-Saëns Vioolconcert nr. 3 Mozart Sinfonia Concertante Smetana Moldau

ma 18 maart 2019, 20.15 u

Uitbreiding

Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić, viool Sheku Kanneh-Mason, cello Mendelssohn Ouverture ‘Das Märchen von der schönen Melusine’ Haydn Celloconcert in C Schumann Symfonie nr. 2

ma 29 oktober 2018, 20.15 u

ma 15 april 2019, 19.30 u Nederlands Kamerorkest Marc Albrecht, dirigent Bart Van Reyn, koor­dirigent Vlaams Radio Koor Nationaal Kinderkoor Wilma ten Wolde, koor­dirigent Mark Padmore, evangelist Peter Harvey, Christus Sibylla Rubens, sopraan Helena Rasker, alt Kenneth Tarver, tenor Sebastian Noack, bas Bach Matthäus-Passion

ma 13 mei 2019, 20.15 u Nederlands Philharmonisch Orkest Joshua Weilerstein, dirigent Arthur en Lucas Jussen, piano Theun van Nieuwburg, pauken Nando Russo, slagwerk Ligeti Concerto Românesc Bartók Concert voor slagwerk, 2 piano’s en orkest Stravinsky Le Sacre du Printemps

Nederlands Philharmonisch Orkest Alexander Joel, dirigent Frank Braley, piano Marcos Fernández Hommage to Bernstein Gershwin Pianoconcert Prokofjev Delen uit de suites ‘Romeo en Julia’

ma 21 januari 2019, 20.15 u Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić, viool Quirine Viersen, cello Prokofjev Symfonie nr. 1 ‘Klassieke’ Mozart Fluitconcert nr. 2 arr. voor cello Rachmaninoff ‘Vocalise’ voor cello en strijkers arr. voor strijkers M. van Proijen Mozart Symfonie nr. 41 ‘Jupiter’


3B Solisten op maandag Deze serie bestaat uit 5 concerten en is uit te breiden tot 7 concerten.

ma 29 oktober 2018, 20.15 u Nederlands Philharmonisch Orkest Alexander Joel, dirigent Frank Braley, piano Marcos Fernández Hommage to Bernstein Gershwin Pianoconcert Prokofjev delen uit de suites ‘Romeo en Julia’

ma 3 december 2018, 20.15 u Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić, viool Virpi Räisänen, mezzosopraan Britten Simple Symphony Britten Phaedra Beethoven Strijkkwartet nr. 14, op. 131 arr. voor strijkorkest

ma 21 januari 2019, 20.15 u

Uitbreiding

Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić, viool Quirine Viersen, cello Prokofjev Symfonie nr. 1 ‘Klassieke’ Mozart Fluitconcert nr. 2 arr. voor cello Rachmaninoff ‘Vocalise’ voor cello en strijkers arr. voor strijkers M. van Proijen Mozart Symfonie nr. 41 ‘Jupiter’

ma 15 april 2019, 19.30 u

ma 18 maart 2019, 20.15 u Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić, viool Sheku Kanneh-Mason, cello Mendelssohn Ouverture ‘Das Märchen von der schönen Melusine’ Haydn Celloconcert in C Schumann Symfonie nr. 2

ma 20 mei 2019, 20.15 u Nederlands Philharmonisch Orkest Marc Albrecht, dirigent Tosca Opdam, viool Bartók Suite ‘De wonderbaarlijke Mandarijn’ De Raaff Vioolconcert nr. 2 ‘North Atlantic Light’ wereldpremière Sjostakovitsj Symfonie nr. 1

Nederlands Kamerorkest Marc Albrecht, dirigent Bart Van Reyn, koor­ dirigent Vlaams Radio Koor Nationaal Kinderkoor Wilma ten Wolde, koor­dirigent Mark Padmore, evangelist Peter Harvey, Christus Sibylla Rubens, sopraan Helena Rasker, alt Kenneth Tarver, tenor Sebastian Noack, bas Bach Matthäus-Passion

ma 13 mei 2019, 20.15 u Nederlands Philharmonisch Orkest Joshua Weilerstein, dirigent Arthur en Lucas Jussen, piano Theun van Nieuwburg, pauken Nando Russo, slagwerk Ligeti Concerto Românesc Bartók Concert voor 2 piano’s, slagwerk en orkest Stravinsky Le Sacre du Printemps


4 Keuzeserie Krijgt u bij het zien van ons programma inspiratie voor een eigen concertserie? Dat kan: u kunt zelf een serie samenstellen uit onze concerten in Het Concertgebouw en Muziekgebouw aan ’t IJ (zie pag. 8 t/m 35). Met een keuzeserie bent u verzekerd van de beste plaatsen bij uw favoriete concerten. Vanaf 5 concerten stelt u uw keuzeserie samen. De korting loopt op van 10% (5 concerten) tot 30% (9 of meer concerten) op de prijs van een losse kaart. Hoe meer concerten u bestelt, hoe groter uw voordeel.

Series en losse kaarten voor de concerten in de Philharmonie Haarlem en TAQA Theater De Vest in Alkmaar kunnen vanaf 1 maart 2018 besteld worden via www.orkest.nl of de kassa van de concertzaal. Bestel op tijd via www.orkest.nl zodat u zeker bent van de beste plaatsen. Uiteraard kunt u ook het bestelformulier invullen en opsturen. De plaatsen worden ingedeeld op volgorde van binnenkomst (zie pagina 60).

NB Het concert met Mahler Symfonie nr. 8 kan alleen bij uw serie besteld worden met 10% korting.

Prijzen Keuzeserie Alle prijzen zijn inclusief drankjes in de pauze. In Het Concertgebouw zijn ook de drankjes voor het concert bij de prijs inbegrepen. Prijs per kaart inclusief korting.

Korting

Het Concertgebouw Rang 1+ Rang 1 Rang 2 Rang 3

Muziekgebouw aan ’t IJ Rang 1

9+ concerten 8 concerten 7 concerten 6 concerten 5 concerten

€ 39,00 € 42,00 € 45,00 € 47,50 € 50,50

€ 27,50 € 29,50 € 31,00 € 33,00 € 35,00

30% korting 25% korting 20% korting 15% korting 10% korting

€ 33,50 € 35,50 € 38,00 € 40,50 € 43,00

€ 28,00 € 30,00 € 32,00 € 34,00 € 36,00

€ 18,50 € 20,00 € 21,00 € 22,50 € 24,00


Bestelformulier series 2018/19 Hoe bestellen? U kunt uw series online bestellen via www.orkest.nl. Online kiest u 24 uur per dag zelf uw favoriete plaatsen in de zaal. Bovendien bespaart u € 7,50 transactiekosten per bestelling. Telefonisch bestellen is mogelijk via de Concertgebouw­ Serielijn: 020 305 99 77 (lokaal tarief, dagelijks van 10-17 uur, t/m za 31 maart 2018) of de Concert­gebouwlijn: 0900 671 83 45 (€ 1 per gesprek, dagelijks van 10-17 uur, vanaf zo 1 april 2018). Bestelt u liever schriftelijk, vul dan dit formulier volledig in en stuur het (zonder postzegel) naar Het Koninklijk Concertgebouw, Antwoordnummer 17902, 1000 WR Amsterdam. De formulieren worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Houd rekening met een langere verwerkingstijd.

In drie stappen bestellen

Stap 1 Persoonlijke gegevens invoeren Stap 2 Series bestellen Stap 3 Bestelling afronden

Stap 1 Persoonlijke gegevens s.v.p. invullen in blokletters Naam + voorletters       

               

                    Dhr/Mw

Straat + huisnummer       

               

                       

Postcode + woonplaats      

               

                       

Telefoon                     E-mail 

                  

Geboortedatum 

                  

Speciaal voor seriehouders Mahler Symfonie nr. 8 met 10% korting Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt Mahlers Achtste symfonie. Met een bezetting van 123 musici, 8 solisten en 5 koren een zeldzaamheid.

za 23, zo* 24 februari 2019, 20.15 u | 14.15 u Het Concertgebouw

Een serie: tot 35% korting

Nederlands Philharmonisch Orkest

In de seriebijlage vindt u alle infor­ matie over de series en de prijzen. Wanneer u een serie bestelt, kan uw voordeel oplopen tot 35% op de prijs van een losse kaart.

Mahler Symfonie nr. 8

Tip Kijk voordat u het bestel­ formulier invult eerst op de pagina’s 60 t/m 62 van de seizoensbrochure voor de volledige bestelinformatie en de rangindeling.

Marc Albrecht, dirigent

 Rang 1+  Rang 1  Rang 2  Rang 3

€ 100,80 € 85,50 € 72,00 € 43,20

* Let op: Er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Bedragen zijn inclusief korting.


Stap 2 Series bestellen In de seriebijlage vindt u alle informatie over de series. U kunt kiezen uit de volgende series:

1A 1B 1C 2

Geliefde klassiekers Grootse symfonieën Nederlands Kamerorkest De Zondagmatinee

3A Gouden klassiekers 3B Solisten op maandag 4 Keuzeserie

Hieronder kunt u aangeven welke serie(s) u wilt bestellen. Noteer het aantal personen voor wie u bestelt en kruis de rang van uw keuze aan. U kunt uw serie zeer voordelig uitbreiden met 1 of 2 uitbreidingsconcerten.

1A Geliefde klassiekers

Rang 1+

Rang 1

8 x za  € 314,00 8 x za + 1 concert  € 328,00 8 x za + 2 concerten  € 364,00 Data uitbreidingsconcerten

 € 266,00  € 278,00  € 309,00

 za 15 september

Rang 2  € 224,00  € 234,00  € 260,00

Rang 3  € 148,00  € 155,00  € 172,00

 za 13 april

Aantal personen waarvoor ik de serie Geliefde klassiekers bestel:     

1B Grootse symfonieën

Rang 1+

Rang 1

7 x za  € 294,00 7 x za + 1 concert  € 314,00 7 x za + 2 concerten  € 328,00 Data uitbreidingsconcerten

 € 249,00  € 266,00  € 278,00

 za 5 januari

Rang 2  € 210,00  € 224,00  € 234,00

Rang 3  € 139,00  € 148,00  € 155,00

 za 9 maart

Aantal personen waarvoor ik de serie Grootse symfonieën bestel:     

1C Nederlands Kamerorkest

Rang 1+

Rang 1

5 x za 5 x za + 1 concert 5 x za + 2 concerten

 € 238,00  € 269,00  € 294,00

 € 202,00  € 228,00  € 249,00

Data uitbreidingsconcerten

 za 9 maart

 ma 18 maart

Rang 2  € 170,00  € 192,00  € 210,00

Rang 3  € 113,00  € 127,00  € 139,00

Aantal personen waarvoor ik de serie Nederlands Kamerorkest bestel:     

2 De Zondagmatinee

Rang 1+

Rang 1

6 x zo  € 269,00 6 x zo + 1 concert  € 294,00 6 x zo + 2 concerten  € 314,00 Data uitbreidingsconcerten

 € 228,00  € 249,00  € 266,00

 ma 15 april

Aantal personen waarvoor ik de serie De Zondagmatinee bestel:     

Rang 2  € 192,00  € 210,00  € 224,00  ma 13 mei

Rang 3  € 127,00  € 139,00  € 148,00


3A Gouden klassiekers

Rang 1+

Rang 1

6 x ma  € 269,00 6 x ma + 1 concert  € 294,00 6 x ma + 2 concerten  € 314,00 Data uitbreidingsconcerten

 € 228,00  € 249,00  € 266,00

 ma 29 oktober

Rang 2

Rang 3

 € 192,00  € 210,00  € 224,00

 € 127,00  € 139,00  € 148,00

 ma 21 januari

Aantal personen waarvoor ik de serie Gouden klassiekers bestel:     

3B Solisten op maandag

Rang 1+

5 x ma  € 238,00 5 x ma + 1 concert  € 269,00 5 x ma + 2 concerten  € 294,00 Data uitbreidingsconcerten

 ma 15 april

Rang 1  € 202,00  € 228,00  € 249,00

Rang 2

Rang 3

 € 170,00  € 192,00  € 210,00

 € 113,00  € 127,00  € 139,00

 ma 13 mei

Aantal personen waarvoor ik de serie Solisten op maandag bestel:     

4 Keuzeserie Met minimaal 5 verschillende concerten stelt u zelf een keuze­serie samen. Let op: u kunt uitsluitend concerten kiezen in Het Concert­ gebouw en het Muziek­gebouw aan ’t IJ én vermeld staan in de concertagenda (p. 10 t/m 35).

 9 of meer concerten 30% korting  8 concerten 25% korting � 7 concerten 20% korting � 6 concerten 15% korting � 5 concerten 10% korting � �

Voorbeeld: bestelt u 9 concerten op rang 1+, dan betaalt u € 39,00 per kaart (totaal € 351,00 i.p.v. € 504,00)

NB Het concert met Mahler Symfonie nr. 8 is alleen te bestellen als bonusconcert.

Prijzen Prijs per kaart Het Concertgebouw Muziekgebouw inclusief korting aan ’t IJ (afgeronde bedragen) Rang 1+ Rang 1 Rang 2 Rang 3 Rang 1 9+ concerten 8 concerten 7 concerten 6 concerten 5 concerten

€ 39,00 € 42,00 € 45,00 € 47,50 € 50,50

€ 33,50 € 35,50 € 38,00 € 40,50 € 43,00

€ 28,00 € 30,00 € 32,00 € 34,00 € 36,00

€ 18,50 € 20,00 € 21,00 € 22,50 € 24,00

€ 27,50 € 29,50 € 31,00 € 33,00 € 35,00

Vervolg Keuzeserie


Vervolg Keuzeserie Noteer de data van de concerten en kruis de rang van uw keuze aan. Datum concert

Rang 1+

Rang 1

Rang 2

1                 

2                 

3                 

4                 

5                 

6                 

7                 

8                 

9                 

10                 

Rang 3

Aantal personen waarvoor ik de Keuzeserie bestel:       

Stap 3 Bestelling afronden Keuze alternatieve rang

Mahler Symfonie 8 | 10% korting

Het kan voorkomen dat de rang die u hebt besteld is uitverkocht. Mocht dat het geval zijn, welke rang heeft dan uw voorkeur?

Ik bestel bij mijn serie(s) kaarten voor  za 23 februari   zo 24 februari

 Rang 1+

 Rang 1

 Rang 2

 Rang 3

 Rang 1+  Rang 1  Rang 2  Rang 3

Machtiging Uw bestelling van de serie(s) van het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest wordt verwerkt door Het Koninklijk Concertgebouw.

€ 100,80 € 85,50 € 72,00 € 43,20

NB prijzen incl. korting

Ondergetekende* verleent hierbij een eenmalige machtiging aan Het Koninklijk Concertgebouw om het verschuldigde totaalbedrag voor bovenstaande bestelde serie(s) en bonusconcertkaart(en), vermeerderd met de eenmalige transactiekosten van € 10, af te laten schrijven van IBAN/rekeningnummer:

  * Rekening op naam van kaartkoper

Retouradres (postzegel niet nodig)

Datum 

  

               

Het Koninklijk Concertgebouw Antwoordnummer 17902 1000 WR Amsterdam

Handtekening 

  

               


Het Nederlands

Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest hoort u in het MAX Avondconcert op NPO Radio 4. Omroep MAX is mediapartner van het NedPhO en NKO.

www.maxavondconcert.nl


gratis

Bezoek de Yakult fabriek! in Almere

Bij Yakult in Almere laten we u ons productieproces van begin tot eind uitgebreid zien. Van de zogenaamde kraamkamer van de Lactobacillus casei Shirota bacterie tot het vullen en doppen van de flesjes wat in een razend tempo gebeurt. Ook vertellen we u meer over de verschillende producten en onze fascinerende geschiedenis die al in 1930 begon. Natuurlijk kunt u genieten van een lekker flesje Yakult en u krijgt na afloop een goedgevulde goodiebag mee! Aanmelden De Yakult Tour is gratis (incl. koffie, thee en goodiebag) en duurt circa 1,5 uur. Reserveren via yakult.nl/factorytour U bent van harte welkom. Graag tot ziens bij Yakult!


foto: Raymond van Mil

word lid van 24classics > elke maand 6 concerten voor â‚Ź 8 pm > 24classics.com

luister naar de playlist van het Nederlands Philharmonisch Orkest op 24classics.com

24classics live, Klassiek in de Loods, december 2017


Highlights uit het seizoen Nederlands Philharmonisch Orkest

• Mahler – Symfonie nr. 8 met meer dan 400 musici op het podium • Rachmaninoff – Pianoconcert nr. 2 zijn meest geliefde compositie • John Williams – Star Wars wegens succes in reprise • Stravinsky – Le Sacre du Printemps baanbrekend meesterwerk

Nederlands Kamerorkest

• Saint-Saëns – Le carnaval des animaux muziek met humor en satire • Schönberg – Verklärte Nacht in de voetsporen van de romantische Mahler • Mozart – Symfonie nr. 41 ‘Jupiter’ zijn laatste symfonie is groots • Tsjaikovski – Souvenir de Florence weemoedige mijmeringen uit Italië

Orkestpartner van De Nationale Opera

• Mozart – Die Zauberflöte deze heerlijke muziek verveelt nooit • Gershwin – Porgy and Bess aangrijpend Amerikaans liefdesdrama • Wagner – Tannhäuser spektakel met onze chef-dirigent Marc Albrecht • Rossini – Il barbiere di Siviglia de perfecte komische opera

Seizoensbrochure 2018-2019 - Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest  
Seizoensbrochure 2018-2019 - Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest  
Advertisement