Page 1

maandelijks magazine In deze uitgave... Alles over de liefde... Win een compleet 4-gangen menu bij restaurant Schenck

Februari 2009

Nijmegen Bruist... een sprankelend magazine! www.nederlandbruist.nl

Gratis mee te nemen!


2

Sauna voor jezelf, nieuw en uniek


voor Nijmegen en omgeving!

Beauty.Spa.Health Groesbeekseweg 204 6523 PD Nijmegen

3


4 City Magazijn

Passage Molenpoort 37 Nijmegen

De details van het voorjaar! de sprankelende nieuwe collectie is nu binnen.


Inhoud & voorwoord 5

Culturele koopzondag Nijmegen Centrum: zondag 1 februari Woonboulevard: zondag 15 februari In dit nummer o.a. Voorwoord................................................................................5 EEF over haar ............................................................................7 Nijmegen leeft!..........................................................................9 Horoscoop ..............................................................................10 Puzzel......................................................................................15 Valentijnsdessert ....................................................................17 Alles over valentijn...................................................................20 Trouwen..................................................................................24 De liefde voor eten .................................................................32

Contactgegevens Nijmegen Bruist... Fausto Sassen Tel 077-3200179, Mob. 06-19872572, Fax 077-3210225, nijmegen@nederlandbruist.nl Uitgever Nederland Bruist… C.V. Hoofdredacteur Edwin van de Merwe Franchise Manager Marcel Bossers Acquisitie Fausto Sassen Vormgeving Mirjam Kuus Website www.nederlandbruist.nl Redacteuren Fausto Sassen, Lyon Romijnders communicatie & organisatie Cover foto www.fototeam.nl Fotografie Paul Grefkens, Fausto Sassen, Bob Walker Oplage 10.000 exemplaren Verspreiding DHL Selekt Mail Evenementen Aanmelden via nijmegen@nederlandbruist.nl

Beste lezer, Eindelijk krijgt Nijmegen de titel die het als stad verdient! Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is namelijk gebleken dat Nijmegen de stad is met het meest diverse winkelaanbod van Nederland. Zelfs shopping walhalla’s als Amsterdam, Haarlem of bijvoorbeeld Den Bosch, moesten hun meerdere erkennen in onze oude stad. Eerlijkheid gebied te zeggen dat het vooral de ondernemers zelf zijn die voor dit gevarieerde winkelaanbod zorgen. Vele, vaak kleine eenmanszaken, hebben het de afgelopen jaren aangedurfd om een bijzondere winkel te beginnen. Tel daar de vele kwalitatief hoogwaardige familiebedrijven die Nijmegen nog rijk is bij op, en de optelsom is snel gemaakt. In deze moeilijke tijden is dit een gouden kans voor Nijmegen. De verschillende winkeliersverenigingen en stichtingen, maar ook de politiek in Nijmegen moeten nu de schouders eronder zetten en de stad gaan profileren als nooit tevoren. Wij moeten deze kans met beide handen aangrijpen. Daarom gooi ik er nog maar eens een bekende krachtterm in van de laatste tijd: YES, WE CAN! Veel leesplezier met, deze weer zeer diverse Nijmegen Bruist...!

Copyright Nederland Bruist...C.V. Het overnemen van artikelen als bedoeld in artikel 15 van de auteursrecht is niet toegestaan. © 2009 Nederland Bruist... C.V. Merknaam Nijmegen Bruist... is een merknaam en eigendom van Nederland Bruist...C.V.

Fausto Sassen


6 MediaMail

IDEE ONTWERP DRUKWERK VERSPREIDING COMMUNICATIEDRAGERS K er k e n b o s 13-23, 6546 B G N i j m eg en T. 024 - 3777963 F. 0 2 4 - 3 7 7 0 0 2 2 info@m e di a ma i l. nl w w w.m ed i a m a i l.n l

NU OOK VIA ONZE EIGEN WEBSHOP MAKKELIJK EN SNEL!


Eef over Haar! 7 DUN & FUTLOOS HAAR? Voor velen een dagelijks probleem. Voor de Topstylisten van Eef & Haar een kans om jouw happy te maken. Jouw zogenaamde kansloze haar is voor ons het ideale haar om onze kwaliteit op ´los te laten´. De vrouw of man met dit type haar zijn de meest tevreden klant die de kapper zich kan wensen. Tenminste, als je je als kapper onderscheidt door deze mensen weer vriendjes met de spiegel te maken. HOE WERKT HET? Wij van Eef & Haar bekijken de klant eerst uitvoerig voordat het haar gewassen wordt.Volgens onze filosofie is dit essentieel voor een goeie diagnose. Op dat moment beslissen we of we na de wasmassage het haar nat of juist droog gaan knippen. Dit is per klant verschillend. Desgewenst kan meteen een kleurdiagnose gesteld worden, die als voordeel kan hebben dat het haar ‘vaster aanvoelt’. Het moet echter alleen gekleurd indien dat verantwoord is. PROBEREN? Als je toe bent aan een nieuwe Look,of gewoon eens een advies wilt van Kappers die ECHT weten waar ze hetover hebben moet je ons eens bellen. Onderstaande foto (eigen productie) laat zien wat er allemaal mogelijk is. Do’s voor dun haar! - een bezoek aan Eef & Haar - gebruik de juiste producten,maar niet teveel - een verantwoorde kleuring - perfecte kniptechniek Dont’s voor dun haar! - schuimverstevigers (de meeste zijn verzwarend) - te sterke permanent - zelf je haar kleuren - bezuinigen op de kapper Prijs: 42.00 euro (advies, wasmassage, knippen, styling door Topstylist).

EEF & Haar, Arksteestraat 8, 6511MZ, Nijmegen 024-3603110 www.eefenhaar.nl

voor na


8 Bruisende zaken...

Gucci - Vogue Versace - DKNY Prego - Mexx - D&G Persol - Ray-Ban Passage Molenpoort 36 Nijmegen T 024 - 323 02 02 www.maalsen.nl


Column Nijmegen leeft... 9

Mede mogelijk gemaakt door

NIJMEGENLEEFT.NL De triomf van de niet-roker: het rookverbod in de horeca. Hoewel het verbod eigenlijk ingesteld is om een rookvrije werkplek voor het horecapersoneel te garanderen, beschermt het tegelijkertijd de zuivere longetjes van de niet-rokende horecagast tegen andermans tabaksdamp… Hoe dan ook, ik vind Nijmegen eigenlijk veel gezelliger geworden sinds het rookverbod! Voor de cafés staan groepjes mensen te kletsen, de t errasse n zitten zelfs in d e winter vol.

Niet roken in Nijmegen Warmtelampen en fleecedekentjes geven er helemaal een kneuterige winterwonderlandsfeer aan. Het rookverbod heeft al geleid tot een nieuw werkwoord: Smirten. Het betekent flirten tijdens het roken voor de deur. Leuk toch? Je zou er bijna bij willen horen! Sommige horecaondernemers zijn recalcitrant en staan binnen roken gewoon toe. Het argument is de omzet. Nou zijn er op het moment best wat ondernemers, ook buiten de horeca, die te klagen hebben over de omzet. Slimme ondernemers schrijven dit toe aan de recessie. Cafébazen geven de schuld aan het rookverbod. Niet dat ik er veel verstand van heb, maar als je het mij vraagt valt er aan niet-rokers meer te verdienen. Die leven namelijk langer, zijn minder vaak ziek, proeven beter en verspillen geen geld aan hun rokertjes en hebben dus meer tijd en geld over om meer te consumeren in de Nijmeegse horeca. Bovendien zijn niet-rokers nog altijd in de meerderheid. Dus als je even rekent, dan weet je wat dat betekent. Verandering is altijd wennen. Strengere handhaving zal de recalcitrante horecaondernemer misschien even moeten helpen. Het rookverbod op het werk en in de trein is toch ook gelukt? Consequent zijn hoort bij opvoeden…. Chris


10 Horoscoop

Februari Ram 21 maart tot 20 april Dit wordt een drukke maand voor jou. Jij bent een echt mensen mens dus wil je elke dag wel mensen ontmoeten. Vooral in de eerste weken van de maand zul je deze behoefte zeer sterk voelen. Jouw behoefte aan praten en gezelligheid zou grenzeloos kunnen zijn.

Leeuw 23 juli tot 22 augustus Dit kan een romantische maand worden, leeuwen weten wat beminnen is en hoe ze zich zo trots mogelijk en op hun mooist kunnen tonen. Zorg dat je onweerstaanbaar bent zodat je de aandacht krijgt die jij verdient maar vooral ook die jou je zo goed laat voelen.

Stier 21 april tot 20 mei Jij kunt je wat bezwaard voelen door de verplichtingen die je hebt. Durf te zeggen wat erop jouw hart drukt zodat anderen rekening kunnen houden met jouw gevoeligheden. Het gaat niet om het gelijk maar om gehoord te worden. Dat maakt het gewoon prettiger.

Maagd 23 augustus tot 22 september Het wordt druk, je bent graag onder vrienden en je voelt je betrokken in jouw sociale omgeving. Je hebt zin om er tegenaan te gaan want lang thuiszitten en op jezelf zijn is niet echt jouw ding. Je wilt je ergens voor in kunnen zetten en nuttig zijn.

Tweelingen 21 tot 20 juni Deze maand voel jij je behoorlijk in balans. Je voelt en ziet de schoonheid om je heen en je zult je thuissituatie misschien wel willen verfraaien. Je hebt behoefte aan fijne contacten. Dat hoeven er niet veel te zijn maar wel intens zodat je je ware belevingen kunt delen.

Weegschaal 23 september tot 22 oktober Maak je niet te verantwoordelijk voor problemen van anderen. Voor je het weet ben je alleen maar bezig met hun moeilijkheden juist nu jij zelf een steuntje in de rug kunt gebruiken. Omdat je weinig energie bezit is het lastig om voor jezelf daadkrachtig op te komen.

Kreeft 21 mei tot 22 juli Jij hebt behoefte om jezelf te ontwikkelen, je wilt meer zien en begrijpen van de wereld. Door je inlevings足 gevoel kun je deze week soms zo getroffen worden door wat je ziet of hoort dat je je geroepen voelt om anderen te helpen. Let wel op je eigen grenzen.

Schorpioen 23 oktober tot 22 november Jij heb de kans om veel goeds op de rails te zetten. Sommigen van jullie zullen fortuinlijk in het gokken kunnen zijn. Maar het is slimmer om juist nu alle zakelijke dingen op de juiste rails te krijgen simpelweg omdat je nu aanvoelt waar het heen moet.


Horoscoop 11

Door Willem Kunst

Boogschutter 23 november tot 21 december Jij kunt nu allerlei leuke mensen tegenkomen. Je staat open en je bent over het algemeen in een goede bui. Een goede maand om oude banden weer aan te knopen. Door je nieuwsgierigheid en openhartigheid kun je tegen veel leuke en interessante zaken aanlopen. Steenbok 22 december tot 20 januari Zorg dat je deze maand niet alleen maar aan het werken bent neem ook de tijd om je te laten verwennen. Ga leuke dingen doen met vrienden. Wees geen slaaf van je verplichtingen, breek er even uit. Tevens is het een goede tijd om je te oriĂŤnteren op een leuke cursus. Waterman 21 januari tot 19 februari Jij gaat deze maand flierefluiterig door het leven en als je singel bent is dit de tijd om te laten zien wat je in huis hebt. Je bent ondeugend, onderhoudend en je hebt het lef om nieuwe mensen te ontmoeten. Jouw vrijmoedige houding zal aanstekelijk werken. Vissen 20 februari tot 20 maart Jij wilt verandering en vooruit daarom kun je je letterlijk voornemen om het roer om te gooien. Zorg dat je je niet teveel laat remmen door morele verplichtingen. Mensen weten dat ze op jou kunnen bouwen maar dat moet natuurlijk niet vanzelfsprekend zijn.


12 Salsa

Probeer nu de demonstratielessen Salsa bij salsadansschool Amanné Salsa is verreweg de bekendste dans uit het Caraïbisch gebied. Maar Amanné gaat nog een stapje verder door bijvoorbeeld ook lessen in merengue, montuno, wals, tumba, en zelfs de bachata! Zo bestaat er de mogelijkheid uitgebreid kennis te maken met de Caraïbische danscultuur.

Best Salsa Teacher” heeft ontvangen van de Salsa Dancers Union. Zes avonden per week biedt zij met haar lesteam van vijf docenten in drie zalen lessen aan. Ondanks de groei heeft het Caraïbisch Centrum, waar de dansschool deel van uitmaakt, steeds haar intieme karakter weten te behouden.

Wie de salsa goed onder de knie wil krijgen, komt al gauw uit bij Amanné. Er wordt heel veel aandacht besteed aan de basis, want dan zien de variaties er ook veel mooier uit, en gewerkt in alle niveaus, van jong tot oud. Bovendien is een goede basistechniek nodig om subtiel als paar te kunnen dansen. Het motto van Salsadansen in de Caraïben is dan ook dat het voor iedereen bereikbaar moet zijn. Al bijna 25 jaar is salsadansschool Amanné de juiste plek voor salsales, zeker omdat eigenaresse en oprichster Lina Domacassé de “Award voor

Naast de Salsa Atiempo (sinds 1983!) verzorgde Amanné al lessen. Nu wordt het cursusaanbod uitgebreid met het vernieuwende SalsaGroove: een spetterende combinatie van “Salsa Atiempo” met hedendaagse dans, zoals Jazz, Streetjazz, Urban Dance, Hip Hop, enz. Doe daarom nu eens een gratis demonstratieles ter kennismaking! De cursussen starten in de week van maandag 16 februari. Salsadansen in Nijmegen: Gratis Demo-lessen: ma. 9 feb., wo. 11 feb. en vrij. 13 feb. om 19.30 uur, www.amanne.nl


Bruisende zaken... 13

HET FITNESSCENTRUM waar u aandacht krijgt

Sport Gezondheids Centrum

Nog voor de zomer een strakke buik? Schrijf je in februari in en sport de 1e maand gratis!

Thijmstraat 141 (zijstr. St. Annastraat) Nijmegen Tel: 024-3567616 www.nijmegen82.nl

DE ENGELBEWAARDER Lange Hezelstraat 40 6511 CK Nijmegen Telefoon (024) 360 80 04

Speciaalzaak in houten speelgoed, knuffels, muziekdozen en mobiles www.engelbewaarder.nl

Uw speciaalzaak voor :

• • •

Gordijnen Meubelstoffen

Binnenzonwering Vouwgordijnen, Plissés, Panelen, Shutters, etc

Plein 1944-151 Nijmegen tel: 024-3239300 info@ploegkeldertje.nl www.ploegkeldertje.nl


14 Nijmegen culinair...

De tien gebodeN Kerkplein 2a, 6581 AC Malden, Tel: 024-3881311 naast bioscoop Cine Twins

koffie, lunch, borrel, diner gratis draadloos internet Gratis parkeren voor de deur www.detiengeboden.com

eet, drink, proef en geniet! Tijdens Valentijn serveren wij een geweldig 4-gangen menu. U begint de avond met heerlijke bubbels en na het uitgebreide diner serveren wij u koffie met een glaasje likeur. Dit valentijn menu kost € 42,50 p.p. Reserveren is gewenst.

In hartje Molenhoek proeft u de echte authentieke italiaanse keuken van Angelo Petralia, eigenaar/chefkok. Een zaak met vele gezichten: Restaurant • Delicatessen • Catering op maat • Kookworkshops op afspraak Prinsenweg 3a, Molenhoek (Winkelcentrum) • t. 024-3880879 info@da-angelofood.nl • www.da-angelofood.nl

Op vertoon van deze Nijmegen Bruist... een glas prosecco als aperitiefje gratis!

Lage markt 47 Nijmegen 024-3226040 info@restaurantschenck.nl

www.restaurantschenck.nl


Sudoku 15

Medium

9 1 2

6

5

7

3

8

7

3

1

8

5

1

3

5

3

7

4

1

3

8

5

9

7

3

8

2

6

9

8

6

5

8

2

4

2

2

5

6

7

Oplossing januari

2

8

7

5

6 9 1 3 www.sudoku-puzzles.net

3

5

6

9

8

1

4

2

7

9

1

7

2

3

4

5

8

6

2

6

5

1

7

3

8

4

5 6 1

6 2 8

1

8

4

8

3

3 www.sudoku-puzzles.net

7

4

Het diner voor twee personen bij Restaurant Appels & Peren is gewonnen door dhr. G. Mangnus uit Nijmegen. Van harte gefeliciteerd!

4

7

4

5

4

2

6

5

4 8

Hard

2

9

7

Mail uw oplossing voor 16 februari o.v.v. uw naam, adres, telefoonnummer en leeftijd naar nijmegen@nederlandbruist.nl (alle cijfers van links naar rechts invullen, beginnende linksboven) en maak kans op een fantastisch 4-gangen verrassingsmenu voor 2 personen van Restaurant Schenck!

4

8 9

3

1

9

2

8

3

7

4

1 7

8

9 6

2

1 3

5 3

4

9

7

6

1

8

6

7

4

2

7

1

9

6

9

5

2

3

5 3

3 9

5www.sudoku-puzzles.net 4 7

5

9

71

5

6

3

2

8

7

4

9

eet, drink, proef en geniet!

6

4

1

8

5

www.restaurantschenck.nl

9

3

2

6

1

2

2 4 5 8


16 Beauty & Health

VINK & JANSSEN TOTAALCONCEPT VOOR UITERLIJKE PRESENTATIE

e e

huidverzorging KLEURENANALYSE kledingadviezen Stijladvies Garderobeplanning Presentatie Sollicitatie advies Personal shopping

IMAGE CONSULTING

e kapsalon

VINK EN JANSSEN Lange Hezelstraat 87 Nijmegen TEL. 024 355 00 88

e

e e e Nu ook INJECTABLES i.s.m. met kliniek ViaSana Voor meer informatie kunt u ons even bellen...


Valentijnsdessert 17

Aardbei in wijnsaus 100 gr aardbeien 100 ml witte wijn 1 eetl suiker chocolade voor garnering 1 Was, droog en halveer de aardbeien. 2 Kook de wijn met de suiker in ca 10 minuten in. Gaar er de aardbeien kort in. 3 Verwijder de aardbeien. Kook de wijn in tot een stroopje. 4 Leg de aardbeien en wat pijnboompitten-ijs in een bakje en serveer met de afgekoelde stroop.

Pijnboompitten-ijs 150 ml melk - 2 eidooiers & 50 gr suiker - 50 ml mascarpone - 2 eetl pijnboompitten 1 Breng de melk met de suiker aan de kook. 2 K  lop de eierdooiers los en meng 3 eetlepels van de warme melk door de eierdooiers. Roer goed. Klop de eierdooiers vervolgens door de melk en verwarm het mengsel al roerend, maar laat het niet koken. 3 Brand de pijnboompitten met 2 eetlepels suiker bruin. 4 Voeg de mascarpone en pijnboompitten toe aan de compositie en doe het ijs in de ijsmachine.

Kijk voor meer informatie ook eens op www.funfoodfactory.nl


nieuw in Nijmegen

a fashionshop for sportitems

Sport+eve is een gloednieuw winkelconcept van Perry, dat inspeelt op jouw steeds wisselende behoeftes. Voor vrouwen, door vrouwen. De winkel en het assortiment zijn gebaseerd op een actieve levensstijl, waarbij gezondheid en balans net zo belangrijk zijn als sportieve prestaties. De nadruk ligt op functionele sportkleding, zonder het modieuze element uit het oog te verliezen. Sport+eve is de ultieme one-stop-shopping experience; hier vind je alle sportieve must-haves van de beste merken onder één dak. Sport+eve is net zo veelzijdig als jij; individualistisch, verleidelijk en sterk maar tegelijk ook sociaal, puur en in balans. Je bent welkom in onze winkel of ga naar www.sporteve.nl Ziekerstraat 44, 6511 LH Nijmegen, 024-3296638

€ 10,- KORTING

bij besteding van minimaal € 50,-

✁ Geldig t/m 31 maart 2009 niet in combinatie met andere prijskortingen of kortingspassen


20 Valentijnsdag

Verras je grote liefde op

g a d s n j i t n ale

V

Op Valentijnsdag geven geliefden elkaar extra aandacht met cadeautjes, bloemen of kaarten. Valentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Waarom die dag? Dat heeft te maken met bisschop Sint Valentijn die eeuwen geleden de trend zette. Volgens de legende stopte hij pal voordat hij ter dood werd gebracht, de dochter van de gevangenisbewaarder een briefje toe. ‘Van je Valentijn’ stond er op. Dit moet de allereerste Valentijnskaart ooit zijn geweest. Overigens was Valentijnsdag oorspronkelijk bedoeld voor mensen die anoniem de liefde wilden verklaren aan iemand. Door middel van een Valentijnskaart! Vooral de laatste jaren is de nadruk steeds meer op ‘liefde’ gelegd en worden er volop cadeautjes gegeven aan. In Nederland wordt Valentijnsdag

met het jaar populairder. En ook commercieel legt deze dag van de liefde de middenstand geen windeieren. Loop de komende weken maar eens een cadeau-, boek- of bloemenwinkel binnen en je weet wat we bedoelen.

Verrast worden met een cadeautje is altijd leuk.


Valentijnsdag 21

Zelf koekjes bakken….

terecht en via het internet zijn de mogelijkheden nog groter. Een muismap, onderzetters of een dienblad met een foto? In een handomdraai besteld. Wil je het nog eenvoudiger? Koop een mooi kussen en een kaartje met de tekst: ‘jij bent om bij weg te dromen’…. Succes verzekerd!

Maak je eigen Valentijnscadeau Wat is er leuker dan je geliefde een zelfgemaakt Valentijnscadeautje te geven. Je hoeft er niet eens zo ontzettend handig voor te zijn. Begin eens simpel. Koop een heerlijke fles wijn en plak er je eigen etiket op. Hoe je dat moet doen? Heel simpel, maak op de computer een leuke tekst, plaats er een feestelijke foto van jezelf bij en print het etiket uit. Het resultaat plak je over het bestaande etiket heen en voila, jouw persoonlijke cadeau is gereed. Ben je niet zo’n liefhebber van wijn, probeer dan eens lekkere koekjes te bakken. Bijvoorbeeld in de vorm van hartjes. Recepten vind je in de winkel of op internet. Ook heel leuk is een ‘fotocadeau’. Bij iedere professionele fotowinkel kun je er voor

Vrouwen zijn romantischer dan mannen Vrouwen zijn romantischer dan mannen. Tenminste, dat bewerend recente onderzoekcijfers. Vrouwen verwennen hun geliefden op Valentijnsdag meer dan mannen dat doen. Ze besteden zelfs twee keer zoveel geld aan cadeautjes. Mannen zijn op hun beurt eerder geneigd iets avontuurlijks voor hun geliefde te kopen. Vrouwen zoeken het vooral in romantische geschenken. Wat ook opvalt, is het verschil in teksten die op de traditionele Valentijnskaarten worden gezet. Vrouwen komen met uitgebreide gedichten en creatieve gedachtespinsels. Ze wijden zinnen lang uit over hun liefde. Mannen houden het daarentegen veel simpeler. Ze geven een cadeautje en schrijven er bij….. Voor mijn lieve


22 Valentijnsdag

A la carte restaurant ook voor feesten-partijen-catering. Diverse kookworkshops mogelijk.

Kom met je geliefde eten op Valentijnsdag! Burgers en Buitenlui 

Eindsestraat 7 Nederasselt, 024 - 622 23 66

www.burgers-buitenlui.nl

Valentijntje... Meer niet. Hoe dan ook. Het gaat om de gedachte die er achter zit! Overigens zitten mannen en vrouwens soms wel weer op één lijn. Een romantisch diner valt bij iedereen goed. En dat hoeft niet per se buiten de deur te gebeuren. Samen koken kan ook heel sfeervol zijn. Flirten is leuk Je bent verliefd, maar weet niet hoe je het contact moet leggen. Hoe moet je eigenlijk flirten. Wij zetten een aantal tips op een rijtje. Zorg voor een vrolijke uitstraling. Ben je positief en enthousiast, dan straal je dat ook uit naar anderen.

Ook tijdens het flirten. Zorg dat de eerste zinnen die je uitspreekt bij een ontmoeting niet negatief zijn. Gedraag je opgewekt en straal plezier uit. En bedenk altijd: flirten is leuk. Maak oogcontact! Zorg alleen dat het niet te lang duurt, zodat het vervelend wordt voor de ander. Ga vooral niet staren. En ben je met elkaar in gesprek, kijk niet alleen maar naar je voeten. Die ken je zo langzamerhand wel. Je hoeft overigens niet te wachten tot je wordt aangesproken. Onderneem zelf actie. Kijk iemand aan, lach en begin te praten. De perfecte openingszin bestaat niet. Gewoon ‘hoi’ of ‘hallo’ is al goed. En komt het gesprek op gang, luister dan goed naar de ander. Toon oprechte interesse en durf ook je eigen emoties bespreekbaar te maken, zodat de ander meer over zichzelf durft te vertellen. Je doorbreekt de spanning die mensen vaak hebben als ze elkaar nog niet kennen door zelf te beginnen met vertellen. Een compliment krijgen is altijd leuk. Durf dan ook een compliment te maken. Wees daar subtiel in. Complimentjes ontvangen is voor veel mensen een kunst. Ze zwakken een leuk compliment af of geven direct een compliment terug. Dit is niet nodig. Als iemand jou complimenteert bedank dan vriendelijk.


MuZIEum 23

Louis Braillejaar en Valentijn in het muZIEum Het Louis Braillejaar 2009 is onlangs wereldwijd geopend. Ook het muZIEum, het ervaringsmuseum over zien- en niet zien, besteed dit jaar extra aandacht aan het brailleschrift. Zo kunnen bezoekers van 28 januari t/m 14 februari een Valentijnskaart schrijven, in braille. En hun geliefde bijvoorbeeld uitnodigen voor het bijzondere Valentijnsdiner - in het donker(!) op 14 februari in het muZIEum. Tevens schrijft het muZIEum een wedstrijd uit: Wie maakt het mooiste braillegedicht of gesproken Valentijnsverhaal? Valentijnskaart Braille lijkt op het eerste oog net een geheimschrift. Uitstekend geschikt voor een verborgen liefdesboodschap met Valentijn! Van woensdag 28 januari t/m zaterdag 14 februari 2008 liggen in het Practicum van het muZIEum gratis mooie Valentijnskaarten klaar, die bezoekers kunnen voorzien van een persoonlijke (liefdes)boodschap in braille. De ontvanger van de kaart kan op de website van het muZIEum (www. muZIEum.nl) het braillealfabet downloaden om zo de tekst te vertalen.

Wedstrijd Valentijnsgedicht/verhaal Wie schrijft het mooiste Valentijnsgedicht in braille? En wie spreekt het mooiste Valentijnsverhaal in? Van 28 januari t/m 14 februari kunnen bezoekers van het muZIEum op woensdag, zaterdag en zondag in het Practicum een Valentijnsgedicht brailleren en in de studio een zelfgeschreven Valentijnsverhaal inlezen. Deelnemers krijgen hun gesproken bijdrage op cd thuisgestuurd. Het beste Valentijnsgedicht in braille en het mooiste gesproken Valentijnsverhaal winnen een bon voor een diner in het donker. Op 14 februari worden de winnaars bekend gemaakt. Kijk voor data en informatie over de wedstrijd op de website www.muZIEum.nl Valentijnsdiner‌ in het donker! Op zaterdag 14 februari 2008 organiseert het muZIEum een bijzonder Valentijnsdiner. Namelijk een diner‌ in het donker! Je ziet niets, maar alle andere zintuigen worden op scherp gezet. Dat wordt een Valentijnsdate om nooit te vergeten. Reserveren is noodzakelijk en kan via 024-3828181. Muzieum, Nieuwe Marktstraat 54a, Nijmegen 024-3828181 www.muZIEum.nl


Ja, ik wil! Je huwelijksdag is de mooiste dag van je leven, maar wordt voorafgegaan door een van de drukste periodes uit je bestaan. Locatie, catering, kleding en uitnodigingen… alles staat of valt met een goede voorbereiding. Ben je snel gestrest of wil je niets aan het toeval overlaten? Neem dan een weddingplanner in de hand. De grootste kans op een gestroomlijnde én onvergetelijke dag voor jou en je prins op het witte paard.

Perfecte bruiloft Of je nu kiest voor een groots feest voor al je familie en vrienden of voor een kleine bijeenkomst met intimi, jij bepaalt – samen met je aanstaande – hoe jullie huwelijk wordt gevierd. Laat je dan ook zo min mogelijk beïnvloeden door alle tradities en de verwachtingen van mensen om jullie heen. Alle goede bedoelingen ten spijt. De perfecte bruiloft vullen jullie met zijn tweetjes in.

Sissi of Courtney Met je trouwjurk kun je alle kanten op. Romantisch à la Sissi of lekker rock-’n-roll zoals Courtney Love. In stijlvol champagne of elegant ivoor met verfijnde, luxe details steel je helemaal de show. Maar ook als je wit draagt, zeegroen, bordeauxrood of zachtroze met blote schouders en een haltertop zijn alle ogen op jou gericht. Een modern polsboeket en een halfrond satijnen tasje maken je jurk helemaal af!


Trendy en hip Wil je helemaal mee in de nieuwste trends? Vier dan je bruiloftsfeest een heel weekend lang, of trouw in het buitenland. En houd je van verrassingen? Nodig dan al je vrienden en familie uit voor een verjaardag of een ander soort feest. Als alle gasten er zijn, vertel je dat om het een trouwfeest gaat. Erg leuk met oudejaarsavond of met kerst! De verrassing is compleet met een asymmetrische bruidstaart in oudroze, mosgroen of sinaasappeloranje. Naast het gelukkige bruidspaar een lust voor het oog.

Valentijnsaktie! Gedurende 6 weken de tweede trouwring gratis!

Ronald Reijnen Goudsmid Kannenmarkt 2, 6511 KC Nijmegen, 024 - 3222985

foto’s www.paulgrefkens.nl


s i e r k j i l e w u De h

Vergeet De Maladiven of de exotische stranden van Thailand, want ver in het diepe Caribische zuiden van Costa Rica, in de natuurparken van Gandoza-Manzanillo, zeer dicht op de grens met Panama, ontdekte Nijmegen Bruist... deze prachtige hotspot voor pasgetrouwde stellen. De door een Nederlander uitgebate Ecologische Beachsuite is een lust voor het oog. Op slechts enkele voetstappen vindt u één van de mooiste en ongerepte stranden van Costa Rica. Veel meer romantiek dan hier zul je zelden vinden. S’avonds val je hier in slaap met de honderden vuurvliegjes flikkerend als lampjes in de bomen en de geluiden van de jungle aan de ene kant en het geruis van de zee aan de andere kant. Maar natuurlijk niet voor eerst een duik te hebben genomen in de prachtige Jacuzzi. Met 800m2 treft u hier niet

alleen de grootste, maar ook nog eens de meest aparte badkamer aan die u ooit te zien zult krijgen. Slapen doet u op de eerste etage van het prachtige appartement met uitzicht op de zee. Een wekker? Die heeft u hier niet nodig! Hier wordt u gewekt door de tientallen brulapen die slingerend over het strand van palm naar palm springen op zoek naar voedsel. Zou u overigens zelf wat willen klaarmaken dan kan dit in de zeer complete open keuken. En zou u dan toch wat schoonfamilie mee willen nemen, dan heeft de Beach Suite nog een apart gedeelte met maar liefst drie ruime slaapkamers en aparte badkamer. De Beach Suite is boekbaar vanaf 390,- Dollar per nacht bij 2 personen. Kijk voor meer informatie op www.costaricatreehouse.com


Partydress / Xing 27

Maar liefst twee verdiepingen bruids-, avond- en herenkleding

Kelfkensbos 31 Nijmegen Tel. 024 323 42 58 www.partydress.nl


28 Living

Fabulous Fabrics and Furniture U vindt ons in de oudste winkelstraat van Nederland in een prachtig pand aan het Glashuiskwartier. - kleurrijke stoffen, beddenspreien en foulards - oude kelims, en kelimmeubelen - kunstzinnige handgemaakte lampen - originele (bed)banken en Indiase meubelen - cadeauartikelen van verre en met allure...

Lange Hezelstraat 54 Nijmegen Tel: 024-360 06 58 e-mail: abai.nijmegen@betuwe.net Openingstijden: Ma. 12.00-18.00 uur, Di. Wo. Vrij. 10.00-18.00 uur, Do. 10.00-21.00 uur, Za.10.00-17.00 uur

www.aba-i.nl


Living 29


30 Theateragenda

Disney’s High School Musical Stadsschouwburg zon 1 februari 2009 12:00 / 16.00uur Rowwen Hèze Saus Stadsschouwburg di 3 februari 2009 20:00 uur Amsterdam Klezmer Band De Vereeniging INGzaal di 3 februari 2009 20:15 uur Cabarestafette Kees van Amstel, Vincent Geers en Roemer van der Steeg Stadsschouwburg do 5 februari 2009 20:00 uur Boeing Boeing Jon van Eerd, Lone van Roosendaal e.a. Stadsschouwburg vrij 6 februari 2009 20:00 uur Op hoop van zegen, de musical Ellen Pieters, Ben Cramer, Charly Luske e.a. Stadsschouwburg zat 7 februari 2009 20:00 uur Golden Earring In concert De Vereeniging zat 7 februari 2009 20:15 uur Introdans Ensemble voor de Jeugd Slapstripstick Stadsschouwburg zon 8 februari 2009 14:00 uur Hans Teeuwen Zingt Stadsschouwburg di 10 februari 2009 20:00 uur Christiaan Kuyvenhoven, piano De Vereeniging INGzaal di 10 februari 2009 20:15 uur Gerard van Maasakkers en de Vaste Mannen 30-jarig zangersjubileum Stadsschouwburg woe 11 februari 2009 20:00 uur Lebbis Hoe laat begint het schieten? Stadsschouwburg do 12 februari 2009 20:00 uur Toonkunstkoor Nijmegen Requiem (Verdi) De Vereeniging do 12 februari 2009 20:15 uur

Fling / Lost in Dunkineely Stadsschouwburg vrij 13 februari 2009 20:00 uur Nederlands Studenten Orkest / o.l.v. Peter Biloen De Vereeniging vrij 13 februari 2009 20:15 uur Piaf, de musical Liesbeth List e.a. Stadsschouwburg zat 14 februari 2009 20:00 uur KUS KUS voor jou Theatertour 2009 Stadsschouwburg zon 15 februari 2009 14:00 uur Veldhuis & Kemper / We moeten praten Stadsschouwburg di 17 februari 2009 20:00 uur Maggini Quartet De Vereeniging di 17 februari 2009 20:15 uur Motel Westcoast Part 2 / Listen To The Music Stadsschouwburg woe 18 februari 2009 20:00 uur Room Eleven Theatertour mmm … gumbo ? Stadsschouwburg do 19 februari 2009 20:00 uur Het Gelders Orkest Met Haydn de dag door De Vereeniging zon 22 februari 2009 14:15 uur Theater Terra / Kikker en zijn vriendjes Stadsschouwburg woe 25 februari 2009 14:00 uur Rigoletto (Verdi) Nationale Opera van Moldavië Stadsschouwburg do 26 februari 2009 20:00 uur Javier Guzman / Por Dios Stadsschouwburg vrij 27 februari 2009 20:00 uur Stadsschouwburg zat 28 februari 2009 20:00 uur Jack Bruce & Robin Trower ft. Gary Husband on drums De Vereeniging zat 28 februari 2009 20:30 uur voor meer info en beschikbaarheid kijkt u op www.keizerkarelpodia.nl


Dé nieuwe zaak 31

Gelukkig zijn ze er nog... de ondernemers met lef! Afgestudeerd kunstenaar aan de kunstacademie Artez in Arnhem, Paul Beckers, en creatieve geest Femke Schiks, hadden de naam “Atelier Kwestievanlef” dan ook niet beter kunnen kiezen. Door de nieuwste ontwerpcomputers te combineren met een speciale foliepers met flexibele folie, is een ontwerpproces geboren waarvan de mogelijkheden eindeloos zijn. De collectie bestaat dan ook grotendeels uit uniek ontworpen kleding, customized schoenen, canvas kunst, sieraden, gekke horloges. Door de speciale techniek is in principe elke creatie mogelijk. Creatieve geesten kunnen hier rustig met hun eigen ontwerp binnenlopen om samen met Paul hun eigen, unieke stukje mode te creëren. Alles

in deze winkel wordt gelimiteerd uitgebracht, aldus Paul. We kunnen snel schakelen omdat het atelier zich in de winkel bevindt. Wij zijn als een fastfoodketen voor de echte fashion-addicts. Geen rekken vol van hetzelfde, maar iedereen zijn eigen fashion, direct en uniek! Dat hierin in een nieuwe behoefte wordt voorzien blijkt wel uit de bezoekers op de hyves van Kwestievanlef. Deze kent telkens bij lancering van een nieuw ontwerp duizenden bezoekers. Kwestievanlef wil ook als platform dienen voor beginnende kunstenaars en mensen met gekke ideeën. Door deze smeltkroes van ideeën zal het atelier altijd met unieks blijven komen. Atelier Kwestievanlef vind je in de Betouwstraat 40, Nijmegen. Tel 024-3605753 Website: www.kwestievanlef.nl Hyves: www.kwestievanlef.hyves.nl


32

De liefde voor eten... Het is nog vroeg in de ochtend als we vertrekken. Vertrekken met hongerige verwachtingen en fijne beloften op naar ItaliĂŤ. Het land van zon en honing of beter gezegd wijn en spijs. We gaan naar Toscane om de stad Lucca te ontdekken en dan niet eens aan de hand van een reisgids en de vele culturele gebouwen en evenementen die in en om Lucca te genieten zijn. Neen, we zijn onder begeleiding van chefkok Rob Beernink en Wendy Otting en dan gaat het natuurlijk over wijn en spijs en intens genieten. Rob en Wendy hebben voor ons net buiten Lucca een villa gereserveerd bij Marcello Bernardini op zijn domein Fattoria Mansi Bernardini. Het is een plaatje, een monumentale villa, ingericht met in generaties verzameld antiek. We worden verwelkomd door Marcello zelf. De

kamers zijn enorm en tot in de puntjes verzorgd en we voelen ons bijna zelf van adel als we de badkamer ontdekken.Ondertussen zijn de eerste leveranciers gearriveerd, worst en vlees wordt er gebracht, olijfolie en nog warme focaccia uit de houtoven. De eerste flessen wijn gaan open en ik hoor niet eens meer de welkomstwoorden, ik ben al thuis. We gaan dus samen eten en Rob kookt voor ons de eerste avond, met de net geperste olijfolie van Villa Bernardini en Marcello als eregast. Stiekem mee kijken en helpen mag natuurlijk en ik ben niet meer uit de keuken weg te slaan. De openhaard brandt en de heerlijkste geuren verspreiden zich langzaam in de villa. Zo is koken een beleving en leer ik ook nog eens de fijne kneepjes van de meester.


33

Zaterdag staan we vroeg op en gaan we onderweg naar Lucca, we verdelen ons in groepjes en elk groepje krijgt een soort van boodschappenlijstje. Kaas, ja die krijgen wij. Kaas halen en Wendy verteld dat er een hele goede kaaswinkel direct aan het begin van Lucca zit. Je weet alleen niet zeker of ze open zijn en al helemaal niet tot hoe laat. We gaan dus direct kijken. Rob wijst al, ja ze zijn open. Na meer dan een uur en onze buik vol met kaas, worst en ham lopen we weer naar buiten met onze handen vol schatten. De zon schijnt en we moeten opschieten, ik wil nog op een terrasje zitten. Terug op het domein wordt de keukentafel vol gezet met alle gevonden spijzen en Rob loopt met een smile van oor tot oor alles te keuren. Dit moet wel goed komen. En ondanks dat we enkel alleen nog maar met eten bezig zijn geweest heb ik toch al weer trek en zin om te snoepen van de

gerechten die we samen gaan maken. De zondag gaan we weer naar Lucca lopen door de stad of flaneren over de stadswal zoals schijnbaar elke Italiaanse familie dat vandaag moet gaan doen. Maar eerst neemt Wendy ons mee naar een oud cafeetje vol met de heerlijkste koekjes en fijne koffies. Zo wil ik elke zondag. Het besef komt pas ‘s-avonds na onze eigen gemaakte pasta; dit is de laatste maaltijd die we samen nuttigen dit weekend, morgen weer terug, vol met fijne ervaringen, dingen die onstaan als je samen lekker eet en praat en geniet. De Lucca kookreis wordt georganiseerd door de Fun food factory en La Padella. De eerst volgende reis is van 3 t/m 6 april 2009. Voor meer informatie kijk op www. funfoodfactory.com of www.lapadella.nl


34 Stadsplattegrond Waal

Lekker, makkelijk en snel Stel je eigen menu samen in 3 stappen vanaf â‚Ź 5,70


de Heeren Wonen Interieurspeciaalzaak heeft haar deuren geopend Een winkel om in te wonen, zo zien de Heeren Wonen hun onlangs geopende woonwinkel aan de Van Welderenstraat 93 te Nijmegen. De oorspronkelijke woonvertrekken van het herenhuis uit 1895 zijn gerenoveerd en ingericht in de modernklassieke stijl. Van woonhuis naar woonwinkel dus. Bij binnenkomst ademt de speciaalzaak vooral gezelligheid en sfeer uit. Hier is bewust voor gekozen; klanten die bij ons binnenstappen krijgen meteen dat “woonkamergevoel”.

Naast moderne banken, antieke kasten en teak­ houten tuininrichting kunt u bij de Heeren Wonen ook terecht voor unieke woonaccessoires. Inrichting van A tot Z, voor binnen en buiten. De Heeren laten u zien dat gevoel voor smaak en sfeer heel betaalbaar kan blijven. Benieuwd? U bent van harte welkom in de stijlkamers van de Heeren Wonen. de Heeren Wonen Van Welderenstraat 93 Nijmegen www.deheerenwonen.nl


de Heeren Wonen Van Welderenstraat 93 Nijmegen www.deheerenwonen.nl

Nijmegen Bruist...  

Editie Februari 2009

Nijmegen Bruist...  

Editie Februari 2009

Advertisement