Page 1

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ • ΤΡΙΤΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 • ΕΤΟΣ 1 • ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 13 • ΤΙΜΗ 1,00 €

ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ Δυστυχώς οι “Κασσάνδρες” δεν διαψεύσθηκαν και η τραγωδία για την πατρίδα μας αρχίζει. Μπήκαμε υπό καθεστώς αυστηρής επιτήρησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και την “τεχνική υποστήριξη” του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών για πολιτική στήριξη της χώρας μας αλλά και του συνόλου των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν αναμενόμενη και δεν οφείλεται σε καμία επιτυχία της πολιτικής μας, παρά αποβλέπει στην στήριξη του κοινού νομίσματος μας του Ευρώ. Η από κοινού επιτήρηση (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δ.Ν.Τ.) γίνεται για πρώτη φορά. Η χώρα μας θα αντιμετωπιστεί ως “πειραματόζωο” μια που είναι η πρώτη που μπαίνει σε τέτοιο ιδιότυπο καθεστώς. Θα αποτελέσει το παράδειγμα και για άλλες χώρες -μέλη και η Ευρωπαϊκή Ένωση διακινδυνεύοντας το μέλλον του Ευρώ αλλά και την ίδια την ύπαρξη της θα είναι αμείλικτη στα μέτρα που θεωρεί “επιβεβλημένα”. Κάθε μήνα όλοι οι δείκτες της οικονομίας μας θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της τριμερούς επιτήρησης η οποία θα επιβάλλει συνεχώς νέα και σκληρότερα μέτρα κάθε φορά που θα διαπιστώνει παρεκκλίσεις από το σταθεροποιητικό πρόγραμμα και των προσδοκώμενων οικονομικών αποτελεσμάτων. Η επιτήρηση θα είναι μόνιμη (γιατί είναι αδύνατο να γίνει απόσβεση του χρέους μας) και ήδη χάσαμε μέρος της ανεξαρτησίας μας σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού μας. Ο Ευρωπαϊκός τύπος θεωρεί το ασφαλιστικό μας σύστημα πολυτελές και τους μισθούς υψηλούς και αυτοί θα είναι οι επόμενοι στόχοι. Οι πρωτοβουλίες για τα οικονομικά μέτρα πέρασαν στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δ.Ν.Τ. Ευρωπαϊκή Ένωση και Δ.Ν.Τ. δεν είναι φιλανθρωπικά σωματεία (σας το τονίζουμε επανειλημμένα). Αυτοί θέλουν μέτρα, νούμερα, έσοδα και διασφάλιση των χρημάτων που θα μας δανείσουν. Η τραγωδία μόλις άρχισε.

Ηρώ Διώτη: «Να βγει η Ελασσόνα από την απομόνωση» Μείζονα θέματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ελασσόνας, με κυριότερα τον περιμετρικό δρόμο και την παράκαμψη Ελασσόνας, την κατασκευή του φράγματος Αγιονερίου, την επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου καθώς και τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας, είχε την ευκαιρία να συζητήσει, με τον δήμαρχο κ. Γιώργο Πασχόπουλο κι εκπροσώπους τοπικών φορέων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, σε περιοδεία που πραγματοποίησε εκεί.

σελ. 7

“Φάκελος” Όλυμπος! Να λάμψει η αλήθεια!!! σελ. 3

Μέσα Μαΐου το πιθανότερο πλέον σενάριο για να ανοίξουν τα Τέμπη ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ σελ.4

Γιόρτασε η Επαρχία Ελασσόνας της Απόκριες! Και υποδέχτηκε τη Σαρακοστή! Τι έγινε σε όλη την περιοχή! Ποιες ήταν οι εκδηλώσεις!

σελ. 14, 15, 23, 24

Αποκλειστικές συνεντεύξεις!

Μιλάνε στα Νέα του Ολύμπου Αντώνης Αντωνιάδης και Γιάννης Διακογιάννης! σελ. 12-13

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΕΛΟΣ; Έχει ενημερώσει κανείς τους αγρότες μας τι έρχεται μετά το 2013;

σελ. 5


2

ΤΡΙΤΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

ΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Τρι, 16 Φεβρ.

Τετ, 17 Φεβρ.

Συννεφιά το πρωί,

Ασθενής βροχή το

συννεφιά με βροχές

πρωί, αυξημένη συν-

για το υπόλοιπο της

νεφιά για το υπόλοι-

ημέρας.

πο της ημέρας.

Θερμοκρασία: Υψηλή:

Θερμοκρασία:

9o C

Υψηλή:

16oC

Πεμ, 18 Φεβρ. Αυξημένη συννεφιά. Θερμοκρασία: Υψηλή: 16oC Χαμηλή: 10oC

Χαμηλή: 4oC

Χαμηλή: 9oC

Μέγιστος Άνεμος:

Μέγιστος Άνεμος:

Μέγιστος Άνεμος:

ΑΝΑ με 11 km/h

ΑΝΑ με 12 km/h

ΝΔ με 13 km/h

Παρ, 19 Φεβρ.

Ασθενής βροχή το πρωί, συννεφιά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πιθανή βροχή τη νύχτα. Θερμοκρασία: Υψηλή: 20oC Χαμηλή: 11oC Μέγιστος Άνεμος: ΝΝΔ με 15 km/h

ΔΙΕΘΝΗ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Με λίγα λόγια ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Προσφυγή Τιμοσένκο στη Δικαιοσύνη Στη Δικαιοσύνη δήλωσε ότι θα καταφύγει το κόμμα της ηττημένης των ουκρανικών

Κωδικός ΕΛΤΑ 8529 ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΚΔΟΤΡΙΑ ΡΑΧΗΛ - ΜΑΡΙΑ ΜΩΥΣΙΔΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΑΝΟΣ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΠΕΤΡΟΣ ΜΩΥΣΙΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΜΤΣΙΑ ΜΑΡΙΑ Δ. ΣΚΡΕΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ ΡΑΧΗΛ - ΜΑΡΙΑ ΜΩΥΣΙΔΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΑΝΕΣΤΗΣ ΜΩΥΣΙΔΗΣ ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗ: ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ Α.Ε. ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ: 30€ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: 60€ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: 150€ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ - Α.Ε. - Δ.Υ.: 100€ Οι συνδρομές αποστέλλονται ταχυδρομικώς στη διεύθυνση Καλλιθέα Ολύμπου ΤΚ 402 00 Ν. Λάρισας ή στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αριθ. Λογαρ. 341/763792-60 Παρακαλώ ενημερώστε μας άμεσα μετά την κατάθεση για να σας στείλουμε την απόδειξη.

ΤΗΛ.: 24930 62018 ΦΑΞ: 24930 62113

Email: neaolympou@gmail.com Καλλιθέα Ολύμπου, ΤΚ 402 00 Τα ενυπόγραφα κείμενα εκφράζουν τις απόψεις του γράφοντος και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις απόψεις της εφημερίδας.

εκλογών, κ. Γιούλια Τιμοσένκο, ώστε να αποδείξει ότι ήταν νοθευμένο το αποτέλεσμα που προσέφερε οριακή νίκη στον αντίπαλό της, Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Με προβάδισμα μόλις τριών ποσοστιαίων μονάδων και με τη λαϊκή ετυμηγορία της Κυριακής να στρέφεται κατά των φιλοδυτικών ηγετών της «πορτοκαλί επανάστασης», ο κ. Γιανουκόβιτς θα αναλάβει εκτός απροόπτου την προεδρία της Ουκρανίας. Θα κληθεί πρωτίστως να θεραπεύσει τις οικονομικές και χρόνιες πολιτικές της «ασθένειες», υπό τον όρο ότι θα αποφύγει ενδεχόμενη μετεκλογική ανατροπή ανάλογη εκείνης που του στέρησε την εξουσία το 2004. «Θα κάνουμε τα πάντα για να αποδείξουμε ότι αυτή η εκλογή ήταν πλαστή», δήλωσε ο βουλευτής της Τιμοσένκο, κ. Σέρχι Σομπόλεφ. «Θα καταθέσουμε εφέσεις στα δικαστήρια μέσα στις ερχόμενες ημέρες»... «Δεν πρόκειται να δεχθώ ποτέ τη νομιμότητα της νίκης του Γιανουκόβιτς», φέρεται να δήλωσε η ίδια η Τιμοσένκο. Κατηγορηματικός, ο κ. Σομπόλεφ κατήγγειλε ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι «την ημέρα της ψηφοφορίας εκδηλώθηκε κυνική παραβίαση της ουκρανικής νομοθεσίας από τα επιτελεία του Γιανουκόβιτς, ασκήθηκαν πιέσεις σε εκλογείς και κινητοποιήθηκε ευρείας κλίμακας μηχανισμός νόθευ-

σης του αποτελέσματος προς όφελος του Κόμματος των Περιοχών»... «Κατά συνέπεια, το “μπλοκ Τιμοσένκο” αναγγέλλει ότι θα υπερασπιστεί στο δικαστήριο το δικαίωμα το δικό του και των πολιτών για τίμιες και δίκαιες εκλογές». Η κα. Τιμοσένκο, παρότι έχει προειδοποιήσει με μαζικές κινητοποιήσεις των οπαδών της σε περίπτωση ήττας, φαίνεται ότι προσέχει πολύ τις κινήσεις της, πιθανόν επειδή, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, αντιμετωπίζει εσωκομματικές αντιδράσεις κατά της φιλοπόλεμης στάσης της. Την επομένη των εκλογών, το κόμμα της ανέβαλε όλες τις συνεντεύξεις, επιλέγοντας τη σιωπή, και μόνο την περασμένη Τρίτη πήρε θέση για το αποτέλεσμα χωρίς να σπεύσει να αναγγείλει την έναρξη μιας νέας «πορτοκαλί επανάστασης», όπως η ίδια η ηγέτιδά του είχε προ ημερών υποσχεθεί. Σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία, οι υποψίες για νοθεία πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθούν από τη Δικαιοσύνη. Εάν αποδειχθεί πληθώρα παραβιάσεων, κινείται η διαδικασία δεύτερης καταμέτρησης των ψήφων ή ακόμη και επανάληψης των εκλογών. Εάν η Τιμοσένκο αποδεχτεί την ήττα, ο Γιανουκόβιτς θα ορκιστεί πρόεδρος στα μέσα του Μαρτίου. Επιμέλεια: Ραχήλ - Μαρία Μωυσίδη

Σκέφ

τομα ι & γράφ ω... Γράφει η Ραχήλ – Μαρία Μωυσίδη Σκεφτόμουν τελευταία πως μπορεί να προστατευτεί ένας άνθρωπος και ειδικά μια γυναίκα από τη λεκτική βία που ασκείται συχνά από ανθρώπους που ζηλεύουν ή που νιώθουν ότι κάπου μειονεκτούν ή που ενδεχομένως να βιώνουν το δικό τους «προσωπικό δράμα», αλλά που σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται γι’ αυτό το άτομο που βάλλεται. Γεγονός τόσο συνηθισμένο πια, που ίσως και να έχουμε φτάσει στο σημείο να μην μας κάνει καμία εντύπωση, απλά να το αναγνωρίζουμε. Συμβαίνει καθημερινά γύρω μας, το ζούμε, το ακούμε, γινόμαστε μάρτυρες καμιά φορά τέτοιων περιστατικών. Ζευγάρια, φίλοι, συνεργάτες, γείτονες, συγχωριανοί, ακόμη και μικρά παιδιά στο σχολείο απειλούν και βρίζουν ουρλιάζοντας. Συνήθως, η σκηνή διαδραματίζεται μπροστά σε τρίτους. Μα φυσικά, πως αλλιώς! Πώς θα δείξει το κάθε κομπλεξικό ότι «περνάει η μαγκιά του στη δουλειά ή ότι είναι ο άντρας του σπιτιού ή ο νταής του σχολείου»; Γιατί αν δεν ακούσουμε και δεν δούμε τον υπάλληλο να απειλεί την εργοδότριά του, τον καθηγητή να ταπεινώνει την μαθήτρια, τον σύζυγο να βρίζει τη σύζυγο και το κάθε κακομαθημένο να απειλεί το ήσυχο και αγαθό παιδάκι του σχολείου, πώς θα τον «παραδεχτούμε»; Η απάντηση στο «γιατί συμβαίνει πάντα στους ίδιους, μήπως το προκαλούν»; είναι ΟΧΙ! Δεν το προκαλούν, αλλά επειδή είναι ανίσχυροι κι επειδή δεν ανταπαντούν, γι’ αυτό επαναλαμβάνεται. Και ποιος φταίει για όλα αυτά; Φταίει η ανατροφή από την οικογένεια, η παιδεία ή η κοινωνία γενικότερα; Ποιος φροντίζει να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, πού μας μαθαίνουν τρόπους συμπεριφοράς ή αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων; Με ποιους τρόπους μπορεί να αντιμετωπίσει ένας ευαίσθητος άνθρωπος (και λέω ευαίσθητος διότι αυτός ο άνθρωπος επηρεάζεται, σε άλλες περιπτώσεις ανθρώπων και δε θα πω αναίσθητων, αλλά θα προτιμήσω να πω ισχυρών χαρακτήρων, ότι και ν’ ακούσουν δεν θα τους αγγίξουν) τις προσβολές και τις απειλές που μπορεί να δέχεται, χωρίς να φταίει; Όταν ο κάθε «προβληματικός» χαρακτήρας, η κάθε διαταραγμένη προσωπικότητα ξεσπάει σε λάθος ανθρώπους, ξεπερνάει τα όρια και φέρεται απαράδεκτα, το «θύμα» πλημμυρίζει από ανάμεικτα συναισθήματα θυμώνει, θίγεται, πληγώνεται και «καταλαβαίνει» μεν ότι ο άλλος δεν είναι καλά αλλά ξέρει ακόμη καλύτερα ότι είναι άδικο να δέχεται τέτοιες συμπεριφορές. Το πρόβλημα του είναι ότι δεν μπορεί να το αποτρέψει, δεν ξέρει πώς μπορεί να το αποφεύγει, θέλει να είναι σε θέση την επόμενη φορά που κάποιος θα επιχειρήσει να φερθεί με αντίστοιχο τρόπο, να μπορέσει να του εξηγήσει ότι δεν είναι υποχρεωμένος να δείχνει ελαστικότητα, να δέχεται και να τα συγχωρεί όλα αυτά. Καλές οι συζητήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά τα δικαιώματα θα αποδοθούν πλήρως και ίσα σε όλους τους ανθρώπους όταν θα γίνουμε όλοι άνθρωποι.

Τα Νέα Του Ολύμπου  

Ανεξαρτητη Εβδοαδιαία Εφημερίδα Επαρχίας Ελασσόνας