Page 1

TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 03 - November 2018:Layout 1

15/11/2018

11:26 ðì

Page 1

ΤΑΝΕΑΤΗΣΦΥΛΗΣ ΤΕΥΧΟΣ 3 | ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018

ΜΗΝΙΑΙΑ FREE PRESS ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΥΛΗΣ

α ι ε δ ι πα

ωρα μηδεν

Κοντέινερς, ελλείψεις, χάρτινοι υπολογιστές, τρόμος και βία στα σχολεία! ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΛΟΧΕΡΗΣ:

«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ» 10

6-7

ΠΑΝΟΡΑΜΑ:

ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΠΟΛΗΣ. ΤΡΙΓΜΟΙ Κραυγή ΣΤΗΝ αγωΠΑΡΑΤΑΞΗ νίας εκπέμ ΠΑΠΠΟΥ 4


TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 03 - November 2018:Layout 1

15/11/2018

11:26 ðì

Page 2

2 | Νοέμβριος 2018 ΘΕΜΑΤΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Ολική αποπεράτωση του Ι.Ν. Παναγίας Γρηγορούσας στο Ζεφύρι

παιδεια ωρα μηδεν

ΣΕΛ. 8-9

ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ «ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΧΑΛΗ»

ΚΙΒΩΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗΣ ΣΤΑ AΝΩ ΛΙΟΣΙΑ ΣΕΛ. 11

Σε ριζική ανακαίνιση του Ιερού Ναού Παναγίας Γρηγορούσας προχωρούν οι αφοί Κουλοχέρη μετά και τη χρηματοδότηση του έργου από τον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο.

Σε αποπεράτωση προχωρά και εξωτερικά ο Ιερός Ναός Παναγίας Γρηγορούσας μετά την παραίνεση του Υποψηφίου Δημάρχου Φυλής κ. Αλέξανδρου Κουλοχέρη στον εφοπλιστή κ. Αθανάσιο Μαρτίνο που ανέλαβε τη πλήρη χρηματοδότηση του έργου. Κατά το κήρυγμα του πατέρα Άγγελου Κανέλλου, στις 8 Σεπτεμβρίου, ανήμερα του εορτασμού της Παναγίας Γρηγορούσας, οι εργασίες στο εσωτερικό του ναού θα αποπερατώνονταν εντός του 2019. Όμως μετά την επίσκεψή του στον εορτασμό του Ιερού Ναού της Παναγίας επεσήμανε την αναγκαιότητα να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό οι εργασίες και στην εξωτερική όψη. Έτσι, οι εργασίες θα αρχίσουν άμεσα και εξωτερικά του Ιερού Ναού, με την τεχνική εταιρεία των Αλέξανδρου και Δημήτρη Κουλοχέρη να βεβαιώνει ότι θα παραδώσει ένα έργο αντάξιο του Αγίου Δημητρίου Άνω Λιοσίων που θα ομορφύνει το Ζεφύρι. Σύντομα ένα όνειρο ετών των κατοίκων του Ζεφυρίου θα γίνει πραγματικότητα.

ΤΑΝΕΑΤΗΣΦΥΛΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑ FREE PRESS ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΥΛΗΣ

Έδρα: Ερμού 56, 10563, Αθήνα E-mail: pressneafylis@gmail.com www.neafylis.gr Σύμβουλος Εκδοσης ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΙΚΑΣ Επιμέλεια & Συντονισμός Έκδοσης ΜΑΡΙΑ ΔΕΔΕ Γράφουν ΑΝΤΖΕΛΑ ΜΑΤΣΑΚΑ ΕΦΗ ΔΕΔΕ ΘΟΔΩΡΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ ΕΡΡΙΚΑ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Δημιουργικό - Εκτύπωση CREATIVE POINT Τα ενυπόγραφα άρθρα, κείμενα, ή Δελτία Τύπου που δημοσιεύουμε εκφράζουν τον υπογράφοντα και όχι απαραίτητα την άποψη της εφημερίδας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ύλης της εφημερίδας χωρίς την άδεια του εκδότη ή την πηγή προέλευσης της αναπαραγόμενης είδησης.

Αγαπητέ αναγνώστη, η εφημερίδα που κρατάς στα χέρια σου τυπώθηκε σε χαρτί που φέρει την οικολογική πιστοποίηση Συμβουλίου Διαχείρισης Δασών FSC (FOREST STEWARDSHIP COUNCIL). Μπορείς και εσύ να βοηθήσεις το περιβάλλον. Θυμήσου όταν νοιώσεις πως δεν την χρειάζεσαι άλλο, να την τοποθετήσεις στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης χαρτιού της περιοχής σου.

editorial

Η αλλαγή που οφείλουμε στον εαυτό μας

Υπάρχει μια φράση που είναι χαρακτηριστική των ημερών που ζούμε: «Είναι ανόητο να παραμένεις ίδιος και απαράλλαχτος, όταν όλα γύρω σου αλλάζουν». Αυτή είναι πλέον η πραγματικότητα στην Ελλάδα και αναδείχθηκε ακόμα πιο έντονα από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα. Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό, αλλάζουν οι επιχειρήσεις, αλλάζουμε οι άνθρωποι συνολικά, στον τρόπο που ζούμε και ενεργούμε καθημερινά. Ο καθένας μας έχει και ένα προσωπικό παράδειγμα από πράγματα που άλλαξε τα τελευταία χρόνια. Ένα από αυτά, είναι η αντίληψή μας για τον πολιτικό λόγο. Για τις θέσεις των ανθρώπων που πολιτεύονται.

Η πιο σωστή έκφραση, είναι ότι άλλαξε η αντίληψη που έχουμε πλέον, σχετικά με το ψεύτικο σε σύγκριση με το αληθινό και για το ουσιαστικό σε σχέση με οτιδήποτε χωρίς περιεχόμενο και μέλλον. Οι υποσχέσεις και τα στερεότυπα λόγια, είναι πλέον ένα παρελθόν και αλίμονο σε αυτόν που τα λέει αλλά και σε αυτόν που τα ακούει με ενδιαφέρον. Ας μάθουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να αναγνωρίζουμε και να υποστηρίζουμε οτιδήποτε πραγματικό, σύγχρονο και ανθρώπινο. Γιατί αν δεν «Μάθουμε», το αμέσως επόμενο βήμα - στην δική μας περίπτωση - είναι... «Να πάθουμε». Και ο τόπος δεν το αντέχει για άλλη μια φορά.


το βήμα του δημότη

TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 03 - November 2018:Layout 1

15/11/2018

11:26 ðì

Page 3

επικαιρότητα | 3

Γιώργος Βελτσίστας:

“Οι ομάδες πρέπει να χτίζονται από τις ακαδημίες τους”

Το πρώτο βασικό πράγμα μιας ομάδας είναι οι βάσεις της, δηλαδή η ακαδημία της. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν το πώς θα λειτουργήσει μια ακαδημία. Κάποια από αυτά που μπορεί να κάνει είναι: να έχει διπλωματούχους προπονητές για την σωστή εκγύμναση των παιδιών. Να υπάρχει σωστός προγραμματισμός σε ότι αφόρα τον αριθμό των προπονήσεων και των παιδιών ανά τμήμα.

Η προπόνηση να γίνεται σε όλο το γήπεδο και το παιδί να έχει συνεχή επαφή με την μπάλα και όχι να κάθεται περισσότερο από ό,τι δουλεύει την ώρα της προπόνησης. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει ο σκοπός της εκμάθησης και όχι ο αυτοσκοπός της νίκης με κάθε τίμημα. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα μια σωστής ακαδημίας. Το ερώτημα είναι αφού γίνουν όλα αυτά κατά πόσο η ομάδα θα βασιστεί στα δικά της παιδιά. Το φαινόμενο που παρατηρούμε από πολλούς τοπικούς συλλόγους είναι να προσπαθούν να φτάσουν στην επιτυχία όσο πιο γρήγορα γίνεται χωρίς να υπάρχει πλάνο και χωρίς να αξιοποιούνται τα παιδιά που μεγαλώνουν και γαλουχούνται στον εκάστοτε σύλλογο. Βλέπουμε ομάδες να ανεβαίνουν κατηγορίες και να μην έχουν ακαδημίες ή να μην παίζει κανένα παιδί από τις ακαδημίες και όταν πλέον πρέπει να γίνει αυτό επειδή δεν υπάρχει άλλος δρόμος (δεν υπάρχουν τα λεφτά για μεταγραφές) τότε παρατηρείτε το φαινόμενο της κατάρρευσης. Είναι σημαντικό λοιπόν όχι απλά να υπάρχει μια καλή ακαδημία, αλλά να υπάρχει κι όλο το πλάνο της εξέλιξης φτάνοντας τα παιδιά να παίξουν στην πρώτη ομάδα! Αυτό θέλει όμως μια συγκεκριμένη φιλοσοφία, δουλειά και μεγάλη υπομονή και όχι κάθε χρόνο να αλλάζει το πλάνο. Πολλές ομάδες πέφτουν σε αυτή την παγίδα γιατί δεν έχουν μια συγκεκριμένη φιλοσοφία στο τι θα κάνουν και πώς θα το κάνουν! Υπομονή λοιπόν γιατί οι ομάδες πρέπει να χτίζονται από τις ακαδημίες τους!!!

Ο πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης της πόλης Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

H

οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων και η επακόλουθη κοινωνική και πολιτιστική της χροιά, απαιτούν την ενεργοποίηση σε θέματα πολιτισμού και τον κατάλληλο σχεδιασμό της πολιτιστικής πολιτικής από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εφόσον μάλιστα είναι αποδεδειγμένο ότι μια τέτοια προσέγγιση ενιτου ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΟΣΗ σχύει την τοπική κοινωνική και Αρχιτέκτων - Μηχανικού οικονομική ανάπτυξη, η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να καθορίσει το όραμα της για τον πολιτισμό. Ο σωστός σχεδιασμός σε θέματα πολιτισμού αναπτύσσεται παράλληλα και ισοβαρώς σε δύο κατευθύνσεις. Από τη μία οφείλει να συγκεντρώσει το σύνολο των απόψεων και θέσεων του πληθυσμού στην αξιολόγηση των πολιτιστικών αξιών (έρευνα των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών της τοπικής κοινωνίας, στόχευση σε ποιοτικές και οικονομικά μη δαπανηρές δραστηριότητες, υποστήριξη πολιτιστικών φορέων κ.λπ.), ώστε να διαμορφωθούν τα εκάστοτε πολιτιστικά πρότυπα. Στην κατεύθυνση αυτή πιστοποιείται το πως η τοπική κοινωνία αντιλαμβάνεται και εκφράζει τον πολιτισμό της θέτοντας την τοπική ταυτότητά της. Παράλληλα ο προγραμματισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα πολιτιστικής ανάπτυξης οφείλει να εντάξει στον ευρύτερο αστικό σχεδιασμό τον πολιτιστικό χώρο, στον οποίο οι πολίτες θα αφιερώσουν τον ελεύθερο χρόνο τους σε ψυχαγωγία και πολιτιστικές δραστηριότητες. Ο σχεδιασμός, η κατασκευή ή και η επανάχρηση κατάλληλων χώρων (υπαίθριων και στεγασμένων) για τις εξυπηρετήσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας αποτελεί μια όψη της ζωής στην πόλη, εξαιρετικά σημαντική για τη λειτουργία της. Ένα παράδειγμα σύμπραξης των δύο βασικών αυτών κατευθύνσεων, που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη μιας πόλης, αποτελούν τα πολιτιστικά φεστιβάλ, τα οποία σωστά προγραμματισμένα και χρονικά επαναλαμβανόμενα σε σταθερή ετήσια βάση, αλλά και σαφώς και με τον απαιτούμενο σχεδιασμό χωροθετημένα σε κομβικά σημεία του αστικού χώρου, αποτελούν την πολιτιστική ατζέντα μιας πόλης, εντάσσονται στο πολιτιστικό περιεχόμενό της και τελικά γίνονται πόλος έλξης και επομένως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης, ξεφεύγοντας από το πρόσκαιρο και τυχοδιωκτικό σύνηθες του «άρτον και θεάματα».


TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 03 - November 2018:Layout 1

15/11/2018

11:27 ðì

Page 4

δημοτικά Επιστολή παραίτησης Αντιδημάρχου Δ. Καμπόλη Δήμαρχε, Με αυτή την επιστολή, θέλω να σε ενημερώσω για την απόφασή μου να αποχωρήσω από την δημοτική παράταξη «Νέα εποχή». Το βάρος μιας τέτοιας απόφασης είναι τόσο μεγάλο, όσο σημαντικοί είναι και οι λόγοι που με οδηγούν σε αυτή μου την κίνηση. Ξεκίνησα την πολιτική μου καριέρα το 1990 και πάντοτε οι δημότες με τιμούσαν με την ψήφο τους, τοποθετώντας με ανάμεσα στους πρώτους σε ψήφους δημοτικούς συμβούλους. Το 2006, ως επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Αναγέννηση», ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την «Νέα εποχή» και στις εκλογές αναλάβαμε τα ηνία του Δήμου. Από αυτή την Διοίκηση, δεν έλειψαν τα προβλήματα που κατέληξαν να είναι τεράστια - ούτε οι συνεχείς διαφωνίες. Υπήρξαν μονομερείς αποφάσεις – άκαιρες σε πολλά θέματα – με αποκορύφωμα την υπόθεση των 43 εργαζομένων και τα προβλήματα στον «Ξένιο», που είχαν σαν αποτέλεσμα να παραμένουμε μέχρι και σήμερα απολογούμενοι. Οι συνεχείς επισημάνσεις μου για αλλαγή αυτής της πορείας, έπεφταν στο κενό και ο δήμος – όπως ήταν επόμενο – χάνεται στις εκλογές του 2010. Δήμαρχε, γνωρίζεις πολύ καλά, πόσο στήριξα προεκλογικά την κίνηση της παράταξης, και φυσικά εσένα τον ίδιο. Δίνοντας – όπως όφειλα – όσες γνώσεις και εμπειρία είχα αποκτήσει στην πορεία μου όλα αυτά τα 30 χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά του Δήμου. Το έκανα γιατί πίστεψα ότι έχει έρθει προ πολλού ο καιρός να αλλάξει συνολικά το μοντέλο Διοίκησης στον Δήμο, να εφαρμοστούν εντελώς νέες τακτικές και νοοτροπίες και να αφήσουμε πίσω μας δεκαετίες κακής και προβληματικής διαχείρισης. Κυρίως, πίστεψα σε ένα κοινό Όραμα, που είχε όνομα, περιεχόμενο και σχέδιο για την «επόμενη ημέρα» ως Διοίκηση. Από τότε, πέρασαν σχεδόν πέντε χρόνια και εργάστηκα μόνο σε αυτή την κατεύθυνση, δίπλα σου και πάντα πιστός σε αυτό το αρχικό όραμα. Δηλαδή, να κάνουμε χρηστή διαχείριση, με σκληρή καθημερινή δουλειά και να φέρουμε μετρήσιμα αποτελέσματα στην καθημερινότητα του δημότη. Αλλά να τα κάνουμε όλα αυτά χωρίς αλαζονεία, χωρίς ιδιοτέλεια και χωρίς ακρότητες που κάνουν την Διοίκηση «Δημαρχοκεντρική» αντί να εστιάζει στον κάθε δημότη της πόλης μας με ουσία. Δυστυχώς, τα περισσότερα από αυτά που είχαμε σχεδιάσει, υποσχεθεί και συμφωνήσει να κάνουμε, στην διάρκεια αυτών των κρίσιμων χρόνων, άλλαξαν μορφή. Γνωρίζεις καλά, ότι έχω εκθέσει δημόσια τις διαφωνίες μου, τόσο για την διαχείριση των οικονομικών στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, όσο και για τις αλλαγές αιρετών για το καλό του τόπου και της παράταξης. Γνωρίζουμε όλοι ότι για να καταπολεμηθεί η διαφθορά του Δήμου μας η μόνη λύση είναι έλεγχος – έλεγχος –έλεγχος. Η δική σου πολιτική όμως ήταν και είναι ασυδοσία με απώτερο σκοπό να διατηρήσεις την καρέκλα σου. Δεν εισακούστηκα, εισπράττοντας ειρωνεία και απαξία. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να επικοινωνούμε πλέον μόνο με επιστολές, αντί για την απαραίτητη προσωπική επαφή στην συνεργασία. Έτσι διαμορφώθηκε ένα κλίμα κάτω από το οποίο ουδείς θα κατάφερνε να συνεχίσει την συνεργασία του και κυρίως την δουλειά του. Κάθε παραίτηση και κάθε αποχώρηση, «πονάει». Μοιραία δημιουργεί αισθήματα οργής, λύπης και έντασης. Το ξέρω και το περιμένω. Όμως το ποιος είμαι αλλά και το «τι δεν είμαι» το αφήνω να το κρίνουν μόνοι τους όλες αυτές οι χιλιάδες άνθρωποι που με τιμούν με την ψήφο τους, εδώ και 30 χρόνια. Και είμαι σίγουρος, ότι θα το κάνουν και τώρα. Μετά από αυτά τα 30 χρόνια επιτυχημένης Αυτοδιοικητικής πορείας, είμαι σε θέση να αναγνωρίζω ότι οι καιροί έχουν αλλάξει. Η ίδια η χώρα μας έχει αλλάξει, κάτι που όλοι το ζούμε στο πετσί μας. Παρακολουθώ τι γίνεται σε άλλους Δήμους και προς τα πού βαδίζουν τα νέα Αυτοδιοικητικά μοντέλα. Και μετά από αυτά τα 30 χρόνια έχω την προσωπική ανάγκη να ορίσω την τελευταία περίοδο της πολιτικής μου ζωής με νέα μέτρα και σταθμά. Το χρωστάω τόσο στους δημότες, όσο και στην ίδια μου την συνείδηση. Θα είμαι δίπλα σε κάθε δημότη, από την - όποια - θέση βρεθώ στο μέλλον. Άλλωστε, από την αρχή της αυτοδιοικητικής μου πορείας, γνώμονας μου ήταν η ετυμηγορία και η εμπιστοσύνη που προέρχεται μόνο από τους δημότες και από κανέναν άλλον.

Σήμερα, είναι μια μεγάλη μέρα για μένα. Μετά από 30 χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, έχω την αξιοπρέπεια και την προσωπική ανάγκη να ορίσω την τελευταία περίοδο της πολιτικής μου ζωής με νέα μέτρα. Το χρωστάω στον τόπο και στην ίδια μου την συνείδηση. Θα Εξακολουθώ να είμαι δίπλα σε κάθε συμπολίτη μου. Δ. Καμπόλης

Αποχωρεί κ Είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα σημαντικό στέλεχος της διοίκησης Παππού. Ο Δημήτρης Καμπόλης για πολλούς θεωρείται ο στυλοβάτης της παράταξης Παππού και μην ξεχνάμε ότι στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έλαβε περίπου 2.000 σταυρούς έναντι 6.000 που έλαβε συνολικά η παράταξη. Σε συνεχή κατάρρευση οδηγείται η διοικούσα παράταξη του Χρήστου Παππού, με τις διαρροές στελεχών να συνεχίζονται και το μέλλον της να προδιαγράφεται δυσοίωνο. Η πιο πρόσφατη παραίτηση, ήταν η πολυσυζητημένη κίνηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Δημήτρη Καμπόλη, με την ανεξαρτοποίησή του να πυροδοτεί σενάρια, συζητήσεις και τριγμούς που είναι αδύνατον να μειωθούν ή να κοπάσουν.


TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 03 - November 2018:Layout 1

15/11/2018

11:27 ðì

Page 5

στο μικροσκόπιο | 4-5

Καταποντίζεται η παράταξη Παππού

εί και ο Καμπόλης!

Σ

το γεγονός της αποχώρησης, έρχεται να προστεθεί και η ιστορική πορεία του Δημήτρη Καμπόλη, μιας και όλοι οι δημότες γνωρίζουν ότι πρόκειται για έναν «μπαρουτοκαπνισμένο» αιρετό με τρείς δεκαετίες εμπειρίας στη Διοίκηση και τα τεκταινόμενα του Δήμου. Πρόκειται για έναν άνθρωπο – κλειδί σε όποια θέση και αν βρέθηκε, η παρουσία του οποίου αποτέλεσε βαρόμετρο, τόσο στην έκβαση του αποτελέσματος στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, όσο και καταλύτη στην καθημερινότητα του Δήμου μέχρι και σήμερα. Από το διάστημα που άρχισαν να ακούγονται οι πρώτοι ψίθυροι για διαζύγιο Παππού –Καμπόλη, στην πόλη ξεκινησε ένας πόλεμος λάσπης και απαξίωσης του ιστορικού στελέχους της, δημιουργώντας μια σειρά από αναρτήσεις σε ανώνυμα – κυρίως – blogs, με σκοπό να δημιουργηθεί μια απαξιωτική εικόνα για τον Καμπόλη. Υβριστικά, ειρωνικά και πολλές φορές καταγγελτικά άρθρα, άρχισαν να εμφανίζονται στο διαδίκτυο, πράγμα που ελάχιστα πέρασε στον κόσμο, μιας και τα blogs που αναρτήθηκαν κραυγάζουν για την έλλειψη αντικειμενικότητας, είναι ανώνυμα και δεν δίνουν την παραμικρή δυνατότητα διαλόγου με τους αναγνώστες. Διαβάζοντας κανείς την επιστολή του, νομίζουμε ότι το πιο σημαντικό σημείο, είναι αυτό που ακολουθεί: «…Μετά από 30 χρόνια επιτυχημένης Αυτοδιοικητικής πορείας, είμαι σε θέση να αναγνωρίζω ότι οι καιροί έχουν αλλάξει. Η χώρα μας έχει αλλάξει, κάτι που όλοι το ζούμε στο πετσί μας. Παρακολουθώ τι γίνεται σε άλλους Δήμους και προς τα πού βαδίζουν τα νέα Αυτοδιοικητικά μοντέλα. Και μετά από αυτά τα 30 χρόνια έχω την προσωπική ανάγκη να ορίσω την τελευταία περίοδο της πολιτικής μου ζωής με νέα μέτρα. Το χρωστάω τόσο στους δημότες, όσο και στην ίδια μου την συνείδηση». Ελάχιστα καταγγελτικός – όπως ίσως θα περίμεναν πολλοί – κάνει κάτι παραπάνω από σαφές ότι έχει κάνει προ πολλού την αυτοκριτική του όπως και δείχνει οτι έχει πάρει μια νέα πορεία «προς την Αυτοδιοίκηση που έρχεται» και όχι προς το πεπαλαιωμένο που αργά ή γρήγορα αποχωρεί.

Μόλις 7 μήνες πριν τις εκλογές, το σημείο είναι εξαιρετικά κρίσιμο με την παράταξη του δημάρχου Χρήστου Παππού να παρουσιάζεται προβληματική και κατώτερη των περιστάσεων, καθώς η αποχώρηση Καμπόλη έχει δημιουργήσει και εσωκομματικούς τριγμούς, με τα στελέχη της να παρακολουθούν μια συνεχόμενη κατάρρευση χωρίς ορατό τέλος.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πλέον συγκεκριμένο:

Θα ακολουθήσουν κι άλλα στελέχη την αποχώρηση με ψηλά το κεφάλι, ή θα συνεχίσουν την κοροϊδία κρατώντας αγκαλιά τη καρέκλα για τους 6 μήνες που απομένουν;

Πρόκειται για έναν άνθρωπο – κλειδί σε όποια θέση και αν βρέθηκε, η παρουσία του οποίου αποτέλεσε βαρόμετρο, τόσο στην έκβαση του αποτελέσματος στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, όσο και καταλύτη στην καθημερινότητα του Δήμου μέχρι και σήμερα.


TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 03 - November 2018:Layout 1

15/11/2018

11:28 ðì

Page 6

Βομβαρδισμένο τ ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟ Τ

T

ο Πανόραμα είναι μια περιφερειακή γειτονιά του Δήμου Φυλής, στους πρόποδες της Πάρνηθας, με πολλές δυνατότητες για να εξελιχθεί σε μια πρότυπη ευρωπαϊκή συνοικία. Σήμερα, στα τέλη του έτους 2018, παραμένει στην απομόνωση, με τους δημότες να διαβιούν σε μια εξαθλιωμένη καθημερινότητα με ελλιπείς παροχές από το Δήμο Φυλής σε ασφάλεια, καθαριότητα, συγκοινωνία. Στη προεκλογική περίοδο του 2014, ο τότε υποψήφιος και νυν Δήμαρχος, κ. Χρήστος Παππούς διατυμπάνισε σε περιοδεία στη συνοικία ότι “Θα την περάσω σε άλλη διάσταση”. Πρόσφατα δε, μετά από τέσσερα χρόνια, ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας κ. Οικονομάκης, δεν έχουν κάνει τίποτα στην περιοχή του Πανοράματος η οποία θυμίζει χωματερή με σωρούς, σκουπιδιών στους δρόμους, ενώ κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις και σχολεία σαπίζουν ανήμπορα να αντισταθούν στο χρόνο.

ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

(Αν)ασφάλεια

Η... ανασφάλεια επικρατεί στο Πανόραμα με πλήθος κατοίκων να εξοργίζονται με την αδιαφορία της διοίκησης Παππού και της ελληνικής αστυνομίας. Η ανομία και η παραβατικότητα βρίσκεται καθημερινά στο κατώφλι τους, ενώ τη νύχτα κλειδαμπαρώνονται για να μη βρεθούν στο λάθος σημείο, τη λάθος ώρα.

ΤΟ ΜΠΑΖΩΜΕΝΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ

Οικόπεδο και Ρομά

Το περιβόητο οικόπεδο που βρίσκεται επί των οδών Κυδωνίας και Μενεξέδων έχει απασχολήσει έντονα τα τελευταία χρόνια την τοπική κοινωνία. Το συγκεκριμένο ακίνητο αγοράστηκε από τον πρώην δήμο Ανω Λιοσίων, επί δημαρχίας Νίκου Παπαδήμα, το 2001. Ιδιοκτήτες του ήταν οικογένεια Ρομά, οι οποίοι δεν έφυγαν ποτέ από αυτό μέχρι και σήμερα. Επί 17 ολόκληρα χρόνια, ο δήμος δε μπήκε καν στη διαδικασία να διεκδικήσει το ακίνητο που του ανήκει από την οικογένεια των Ρομά, ούτε να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο, προς όφελος των κατοίκων του Πανοράματος ή προς δικό του οικονομικό όφελος. Σήμερα, σε αυτό το οικόπεδο ζουν 17 άτομα με την πλειοψηφία αυτών να δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στο Πανόραμα με τη διατάραξη της κοινής ησυχίας, τους τραμπουκισμούς και τις συνήθεις κλοπές να είναι μερικά από τα φαινόμενα. Πάντως το οικόπεδο είναι χαρακτηρισμένο ως πλατεία και ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Πανοράματος διεκδικεί την δικαστική αποβολή του ακινήτου.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ;


TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 03 - November 2018:Layout 1

15/11/2018

11:28 ðì

Page 7

ρεπορτάζ | 6-7

ο τοπίο το Πανόραμα Ο ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΠΠΟΥ Χώροι άθλησης

Τα “νεκρά” γήπεδα, οι εκτεταμένες φθορές, οι υποβαθμισμένες εγκαταστάσεις δεν προδιαθέτουν σε καμία περίπτωση τα νέα παιδιά να αθληθούν σε αυτούς τους χώρους. Η δημοτική αρχή δεν έχει προβεί σε κάποιο έργο αναβάθμισης των χώρων που καθίσταται ακόμη και επικίνδυνο για τα μικρά παιδιά της περιοχής.

ΧΩΡΟΙ ΑΘΛΗΣΗΣ

Καθαριότητα

Οι γειτονιές του Πανοράματος “φωνάζουν” από την ασυναίσθητη εναπόθεση μπάζων και τη γενική εικόνα των σκουπιδιών που κυριαρχούν στους δρόμους. Εκτός αυτού, το ποτάμι του Μόρνου και το ρέμα της Γιαννούλας είναι δυο νευραλγικά σημεία που χρειάζονται επειγόντως καθαρισμό. Στη δεύτερη περίπτωση, οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι με την κακοκαιρία πλημμυρίζουν οι δρόμοι.

Δημοτική Συγκοινωνία

Τα αραιά δρομολόγια της λεωφορειακής γραμμής 713 και η επικινδυνότητα από τους Ρομά στη περιοχή, έχει αναγκάσει τους κατοίκους να ζητούν απεγνωσμένα η λεωφορειακή γραμμή του Β12 να περνά από τον Μόρνο και να κάνει τερματικό σταθμό στο αμαξοστάσιο.

Οδοποιία

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΩΡΟΙ ΑΘΛΗΣΗΣ

Λακκούβες-χαντάκια που αποτελούν παγίδες θανάτου, αλλά και χωματόδρομοι κυριαρχούν στο οδικό δίκτυο του Πανοράματος που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο του Δήμου. Η ελλιπής οδική σήμανση, η μηδαμινή ασφάλεια εκτός των σχολικών κτιρίων όπου περπατούν καθημερινά μικρά παιδιά συνθέτουν την εικόνα εγκατάλειψης στους δρόμους της συνοικίας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Η πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Πανοράματος, κα. Αντωνία Μπλέτσα, τονίζει στα “ΝΕΑ της Φυλής” τα εξής: “Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω μέχρι σήμερα στο Πανόραμα. Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια δεν έχει προηγούμενο! Ζούμε με τον φόβο, την εγκληματικότητα αλλά και την αδιαφορία των τοπικών αρχόντων. Με λύπη παρατηρώ αιρετούς από το Πανόραμα να μην ασχολούνται καθόλου με τη γειτονιά τους. Καθημερινά γίνομαι μάρτυρας τραγικών καταστάσεων με πολλούς κατοίκους και φίλους-μέλη του Συλλόγου να καταγγέλλουν κλοπές, ζητήματα καθαριότητας και προβλήματα της καθημερινότητας. Χαρακτηριστικά σε τηλεφώνημα προς το Αστυνομικό Τμήμα για ένα συμβάν κλοπής, οι αστυνομικοί μας απάντησαν κατηγορηματικά ότι μετά τη δύση του ηλίου δεν έρχεται περιπολικό”. “Εμείς ως Σύλλογος ζητάμε τα αυτονόητα από τη δημοτική αρχή και την αστυνομική προστασία. Προσπαθούμε μέσα από καθημερινό αγώνα να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και να ομορφύνουμε τη γειτονιά μας. Το Πανόραμα είναι ένα στολίδι, με ωραία και πανοραμική θέα”.

H ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ


TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 03 - November 2018:Layout 1

15/11/2018

11:29 ðì

Page 8

α ι ε δ ι α π

ΚΟΝΤΕΪΝΕΡΣ, ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ, ΧΑΡΤΙΝΟΙ ΥΠΟΛΟΓ

Σ

ε τριτοκοσμικές χώρες παραπέμπει το επίπεδο της εκπαίδευσης στα σχολεία του Δήμου Φυλής, αφού οι αρμόδιοι επαναπαύονται σε προχειρότητες και πασαλείμματα προκειμένου να κρύψουν κάτω από το... χαλί τα προβλήματα των σχολείων.

Μπήκε ο Νοέμβρης, αποχαιρετάμε σχεδόν το 2018, κι ακόμη στη Φυλή πρωταγωνιστούν οι ελλείψεις στα σχολεία, τα κτιριακά προβλήματα, τα κρούσματα βίας, η ανασφάλεια και ο φόβος που έχει κυριεύσει τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς! Είναι κοινή παραδοχή ότι οι προέδροι των Σχολικών Επιτροπών κ. Κρεμύδας και κ. Χατζητρακόσιας, αλλά και ο Δήμαρχος Φυλής, κ. Παππούς, αδιαφορούν για τα κρίσιμα ζητήματα που απειλούν τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών και δυσχεραίνουν το έργο των εκπαιδευτικών.

Κτιριακό πρόβλημα Την τελευταία δεκαετία υπάρχει έντονο το πρόβλημα έλλειψης σχολικών κτιρίων κυρίως σε δημοτικά και γυμνάσια. Ο μαθητικός πληθυσμός διπλασιάστηκε και δημιουργήθηκαν σχολεία μαμούθ.

• Σχολεία με προδιαγραφές στέγασης μέχρι 200 μαθητές που ο σχολικός τους πληθυσμός έφτασε και τους 435 μαθητές. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε λόγω μη προγραμματισμού σε βάθος χρόνου από τις εκάστοτε διοικήσεις: • Καταργήθηκαν αίθουσες εκδηλώσεων • Τοποθετηθήκαν αίθουσες προκάτ και κοντέινερς. • Μέχρι και αποθήκες μετατράπηκαν σε σχολικές αίθουσες. Η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας κάθε χρόνο μειώνεται και η συντήρηση των σχολικών κτιρίων είναι πλέον στη δικαιοδοσία του δήμου.

Υπάρχει αδυναμία της διοίκησης να συντηρήσει τα σχολικά κτίρια στα οποία ελλοχεύει ο κίνδυνος τραυματισμού των μαθητών.

Αντισεισμικός έλεγχος δεν έχει γίνει, προφανώς διότι υπάρχουν σχολικά κτίρια που δεν έχουν καν άδεια δόμησης από την Πολεοδομία.

«Πυρ και μανία» γονείς και ε


TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 03 - November 2018:Layout 1

15/11/2018

11:29 ðì

Page 9

πρώτο θέμα | 8-9

Μαρτυρία Σε συνέχεια της προηγούμενης έρευνας, τα «ΝΕΑ της Φυλής» φιλοξενούν την άποψη του γονέα Β.Κ., ο οποίος θέλοντας να τηρήσει την ανωνυμία του αναφέρει τα εξής: «Διαβάζω και παρακολουθώ όλα όσα συμβαίνουν στα σχολεία του τόπου μας. Είναι στο χέρι μας αλλάξουμε την κατάσταση και πιστεύω είναι χρέος μας να δώσουμε τα απαραίτητα εφόδια στα παιδιά μας. Κάθε μέρα τρέμω στην ιδέα ότι θα συμβεί κάτι στο παιδί μου. Ότι θα γυρίσει με σκισμένα ρούχα ή τραυματισμένο. Ακούμε για bullying, για άθλια κτίρια, για ελλείψεις και κακοτεχνίες. Κάθε φορά που πηγαίνω να πάρω το παιδί μου από το σχολείο η κατάσταση είναι τραγική. Απ’ έξω, 18χρονοι Ρομά κάνουν μαγκιές και την πέφτουν σε κοριτσάκια, ο φύλακας απουσιάζει. Από τη μια, τα κοντέινερ το έτος 2018, ένα κλιματιστικό να ζεσταίνει τα παιδιά κι από την άλλη ένα προαύλιο που θυμίζει φυλακή. Σπασμένες μπασκέτες, καμία διαγράμμιση και τσιμέντο παντού! Κρίμα διότι είμαστε ένα όμορφο προάστιο που έχει δυνατότητες να δώσει στα παιδιά μας όλα όσα αξίζουν. Όχι πάντως με τους σημερινούς διοικούντες».

ΟΛΟΓΙΣΤΕΣ, ΤΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ! Φύλαξη και Ασφάλεια Τα πρόσφατα γεγονότα με τον εξωσχολικό που γρονθοκόπησε σχολικό φύλακα και τον κακοποιό που με ιλιγγιώδη ταχύτητα σκότωσε γυναίκα πολύ κοντά σε δυο σχολεία, φέρνουν ξανά στο τραπέζι το θέμα της φύλαξης και της ασφάλειας των μαθητών. Οι συχνές καταστροφές, οι κλοπές και η παρενόχληση των μαθητών, δασκάλων και καθηγητών από συγκεκριμένες εξωσχολικές ομάδες κυριαρχούν στα σχολεία με τον Παππού απλά να αναγγέλλει ότι θα βάλει τρεις σχολικούς φύλακες, την δημοτική αστυνομία και περιπολικό να φρουρούν τα σχολεία-φυλακές.

Ελλείψεις και αντίμετρα Οι διευθυντές των σχολείων καλούνται να διαχειριστούν την μικρή

οικονομική ενίσχυση που δίνεται από το Υπουργείο Παιδείας για να αγοράσουν καθαριστικά, γραφική υλη, εξοπλισμό και φαρμακευτικό υλικό. Σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς καταβάλλουν το χρηματικό ποσό των 50,00 ευρώ, κυρίως στα νηπιαγωγεία για την αγορά χαρτικών και υλικών για κατασκευές. Από την άλλη, οι πρόχειρες κατασκευές, οι κακοτεχνίες και τα αντίμετρα δημιουργούν προαύλια επικίνδυνα για παιδιά και αίθουσες που δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Ενδεικτικά: • Προαύλιοι χώροι χρήζουν ανακατασκευής αφού η φθορά της πίσσας είναι εμφανής( ολισθηρότητα, λακκούβες κ.τ.λ.) και τα ατυχήματα σχεδόν καθημερινά. • Αλεξικέραυνα τα οποία έχουν κλαπεί, δεν έχουν αντικατασταθεί. • Σχολικές αίθουσες χρήζουν βαψίματος. Είναι αρκετά τα σχολεία που έχουν να βαφτούν πάνω από 10 χρόνια.

• Κάθε φορά που βρέχει λόγω κακοτεχνιών, πλημμυρίζουν αίθουσες διδασκαλίας, νερά συγκεντρώνονται μπροστά σε κυλικεία, οι δρόμοι μπροστά στα σχολεία γεμίζουν νερά κάνοντας την πρόσβαση των παιδιών δύσκολη. • Χαλασμένα φωτοτυπικά και δε γίνεται λόγος για αντικατάσταση τους.

Συνεδρίαση για την Παιδεία Οι πορείες διαμαρτυρίας και οι καταλήψεις από τους μαθητές δίνουν και παίρνουν σε Άνω Λιόσια και Ζεφύρι με τον Δήμαρχο να υπόσχεται μια ειδική συνεδρίαση όπου θα συζητηθεί εκτενώς το θέμα της παιδείας. Βέβαια, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ακόμη περιμένουν την πρόσκληση του κ. Παππού, με τη δημοτική αρχή να έχει συνηθίσει σε ένα κρυφτούλι με τους εξαγριωμένους δημότες.

συμπερασμα Η ανικανότητα των διοικήσεων είναι προφανής σε ένα δήμο, ο οποίος έχει τεράστια έσοδα κάθε χρόνο. Έχουν χαθεί κονδύλια από το ΕΣΠΑ, με τα οποία θα μπορούσαν να έχουν κατασκευαστεί υπερσύγχρονα σχολικά κτίρια με τη συνεργασία της Περιφέρειας. Επί του παρόντος, η δημοτική αρχή του κ. Χρήστου Παππού και οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών, κ. Γιάννης Κρεμμύδας και κ. Χατζητρακόσιας εθελοτυφλούν και κωφεύουν σε κρίσιμα ζητήματα της εκπαίδευσης, που με την αδιαφορία της τα διογκώνουν ολοένα και περισσότερο. Η οριστική λύση θα είχε δοθεί αν κάθε χρόνο το 3% ή το 4% του προϋπολογισμού δεσμευόταν για την κάλυψη των αναγκών της Παιδείας.

και εκπαιδευτικοί με την ανυπαρξία του Δήμου


TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 03 - November 2018:Layout 1

15/11/2018

11:29 ðì

Page 10

10 | άρθρο “Αν θέλουμε να κρίνουμε τους εαυτούς μας, τότε πρέπει να κοιτάξουμε στα μάτια των παιδιών μας, κι αν θέλουμε σε αυτά να βλέπουμε το μέλλον του Δήμου μας, τότε πρέπει να φροντίσουμε τα σχολεία μας...”

παιδεια ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΛΟΧΕΡΗΣ Υποψήφιος Δήμαρχος Φυλής

Προτεραιότητα στους νέους, επενδύοντας σε εκείνους Ο Δήμος επιβάλλεται να δημιουργεί τις πλέον κατάλληλες συνθήκες με τη δημιουργία άρτιων σχολικών υποδομών, τέτοιων που θα καθιστούν καθημερινά την εκπαιδευτική διαδικασία ευχάριστη, ασφαλή και αποδοτική για όλους τους παράγοντες που συμμετέχουν σε αυτήν.

Σ

τις πρόσφατες επισκέψεις μου σε σχολεία στα Άνω Λιόσια και στο Ζεφύρι παρατήρησα ότι παρά την πάροδο τόσων χρόνων η κατάσταση παραμένει απαράλλακτη. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει κατασκευαστεί κανένα νέο σχολείο, με όσα υπάρχουν ήδη να βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Ο μαθητικός πληθυσμός έχει διπλασιαστεί. Οι μαθητές υπεράριθμοι σε κάθε τάξη με αποτέλεσμα τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ, αίθουσες προκάτ ακόμα και σε αίθουσες ψυχαγωγίας. Οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό αρκετές, η ασφάλεια των μαθητών μηδενική.

Φαίνεται πώς η εκπαίδευση και η καλλιέργεια των νέων πολιτών του δήμου μας δεν είναι στις προτεραιότητες της διοίκησης. Ένας πλούσιος δήμος, όπως ο δικός μας, δεν ενδιαφέρεται για τη μόρφωση των νέων δημοτών και αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Όσο λιγότερη μόρφωση και δεξιότητες διαθέτει κάποιος, τόσο περισσότερο παραμένει ευάλωτος και ‘’πελάτης’’ του κατεστημένου βοηθώντας το με αυτό τον τρόπο να αναπαράγεται στο διηνεκές. Ας σταματήσουμε όμως τις περιγραφές για το «τι συμβαίνει σήμερα» και ας περάσουμε σε «Αυτό που πρέπει και θα γίνει αύριο»!

Στόχος μας είναι η κατασκευή νέων και σύγχρονων σχολείων σε όλες τις βαθμίδες, αντάξιων της λειτουργίας που οφείλουν να έχουν. Ουσιαστική συντήρηση-αναβάθμιση των υποδομών που ήδη υπάρχουν. Έχουμε πλήρες σχέδιο για την παιδεία κοστολογημένο και πραγματικό. Μπορούμε να αλλάξουμε σελίδα! Οι πόροι υπάρχουν και μπορούμε να διεκδικήσουμε ακόμη περισσότερους από ΕΣΠΑ και Περιφέρεια. Αρκεί και μόνο να γίνει προτεραιότητά μας η παιδεία, οι νέοι μας που είναι το μέλλον αυτού του τόπου. Στο εύλογο ερώτημά σας, «μα πού θα βρείτε τα χρήματα;» η απάντηση είναι προφανής. Η άκρατη

σπατάλη για ιδιοτελείς σκοπούς, που αποτελεί τη γάγγραινα του δήμου μας, θα σταματήσει με τον πιο απλό τρόπο. Έλεγχος και πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας σε κάθε επίπεδο πληρωμών! Μόνο έτσι θα σταματήσουμε τις σπατάλες και θα εξοικονομήσουμε πόρους και για την παιδεία και για όλα τα άλλα που θα μας καταστήσουν ένα δήμο πρότυπο. Μόνο έτσι θα κάνουμε ένα βήμα μπροστά!

Είναι καθήκον και χρέος μας να παρέχουμε ένα ασφαλές και σύγχρονο περιβάλλον, μόρφωσης-εκπαίδευσης, όπου θα γαλουχηθούν νέοι άνθρωποι ώστε να ενταχθούν με τα απαραίτητα εφόδια στη κοινωνία μας. Τα παιδιά σήμερα είναι ήδη επιφορτισμένα με πλήθος δραστηριοτήτων, έρχονται αντιμέτωπα με ενδοοικογενειακά προβλήματα και το τελευταίο που χρειάζονται είναι ένα σχολείο τριτοκοσμικό και αφιλόξενο που τα απωθεί από τη θέληση για μάθηση. Από τις πρόσφατες συναντήσεις μου με νέους ανθρώπους κρατώ τους βαθείς προβληματισμούς και τις σκέψεις τους και νιώθω το χρέος και το καθήκον να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις προκειμένου να αναβαθμιστούν οι δομές της εκπαίδευσης στο τόπο μας. Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που σέβονται και συμβαδίζουν με σύγχρονες κοινωνικές νόρμες και όχι από αυτούς που ζουν παρασιτικά και επιδοτούν την ανομία.

Για να φτιάξουμε μια όμορφη περιοχή με όμορφους ανθρώπους. Τα παιδιά είναι το μέλλον μας και σε αυτά επενδυουμε.


TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 03 - November 2018:Layout 1

15/11/2018

11:29 ðì

Page 11

Κιβωτός πολιτισμού και γνώσης στα Άνω Λιόσια Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών «Μαρία Γιαχαλή», λειτουργεί τα τελευταία 14 χρόνια με κυριότερο χαρακτηριστικό την αγάπη των εκπαιδευτικών του προς τους μαθητές, που όπως χαρακτηριστικά μας λένε, τους νιώθουν σαν παιδιά τους! Μέσα από έναν σύγχρονο και καινοτόμο χώρο, με διαδραστικές εκδηλώσεις και μια ατμόσφαιρα φιλική για τα μικρά παιδιά, η ιδιοκτήτρια έχει βάλει ως κύριο σκοπό της ζωής της να προσφέρει όχι μόνο γνώσεις, αλλά και εμπειρίες, συναισθήματα και να τους διδάξει την αξία της συνεργασίας κ της αλληλοβοήθειας! Με αμέτρητες δράσεις το Κέντρο Ξένων Γλωσσών βαδίζει πάνω σε αυτόν τον άξονα, με όλα τα μέλη του να παρακολουθούν ανελλιπώς σεμινάρια ποικίλων θεματολογίων!

Μπορούμε με σιγουριά να πούμε: n Έχουμε στρατηγική και στόχο. Άλλωστε στα αποτελέσματα μας μιλάμε με

ποσοστά. Και αυτά είναι 90%, 95%, 100%

n Επενδύουμε στην εκπαίδευση… για τα Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά αλλά

και για την ίδια την ζωή. n Σεβόμαστε την οικονομική κρίση και πάμε κόντρα με ανθρώπινες συνθήκες, σωστά ωράρια και σωστές εργασίες για τα παιδιά ΜΑΣ! n Εδώ μαθαίνουν όλοι και όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι και οι οπτικοί και οι ακουστικοί και οι κιναισθητικοί τύποι EFFORTLESSLY (αβίαστα)!!! Ρωτήσαμε την κα Γιαχαλη πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να είναι επιχειρηματιας; “Ο ρόλος της σύγχρονης γυναίκας - επιχειρηματία είναι δύσκολος, κουραστικος, απαιτητικός, ωστόσο αδιαμφισβήτητα υπέροχος!! Δύσκολος γιατί πρέπει να αποδείξει την αξία της, κουραστικός γιατί είναι πάνω από όλα μαμά και επισης σύζυγος, φίλη, κόρη!! Απαιτητικός γιατί το 24ωρο είναι τόσο λιγο!! Όμως υπέροχος, γιατί τα καταφέρνει σε όλα επάξια και στο τέλος της κάθε ημέρας η ικανοποίηση είναι δεδομένη!! Θεωρω τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών ...φάρους γνώσης στην κάθε περιοχή, καθώς η δημόσια Παιδεία στον τομέα των Ξένων Γλωσσών είναι ακόμα πολυ φτωχή!!”

Κέντρο Ξένων Γλωσσών Μαρία Γιαχαλή Καλλιδρομίου & Αταλάντης, Άνω Λιόσια n Τηλ/Fax: 210 2473423


TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 03 - November 2018:Layout 1

12

15/11/2018

11:31 ðì

Page 12

….με την προσωπική μας

ματιά

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αλέξανδρος Κουλοχέρης με τον πατέρα του Βασίλη, (της γνωστής οικογενείας των Άνω Λιοσίων Ατζάμπου), την μητέρα του και τη σύζυγό του.

Ένα όμορφο ζευγάρι συναντήσαμε στην παρέλαση της 28ης Οκτωβριου. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αλέξανδρος Κουλοχέρης με την σύζυγο του Γεωργία Καμπόλη.

Πολλοί ήταν εκείνοι που δήλωσαν ότι πρώτη φορά βλέπουν τόσους νέους μαζί να ενεργοποιούνται και να ενδιαφέρονται για το μέλλον της πόλη μας. Δίπλα στους νέους της ομάδας, παλιοί και έμπειροι αυτοδιοικητικοί, οι οποίοι χαρήκαν που οι νέοι έκλεψαν την παράσταση. Συνολικά η ανταπόκριση του κόσμου στην επίσκεψη του υποψηφίου Δημάρχου Αλέξανδρου Κουλοχέρι ήταν πολύ θετική.

Αλέξανδρος Κουλοχέρης: Μαζευτήκαμε για μια ακόμα φορά στα γραφεία μας γιατί μας διακατέχει η ίδια αγωνία για το παρόν και το μέλλον της περιοχής μας. Με καρδιά και μυαλό θα τα καταφέρουμε!

αλλάζουμε... πόλη. Ή αλλάζουμε... την πόλη, Ή


TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 03 - November 2018:Layout 1

15/11/2018

11:31 ðì

Η Τρίτη Ηλικία έχει Ψυχή

Page 13

ψυχολογία - διατροφή | 13

Γράφει η ΑΝΤΖΕΛΑ ΜΑΤΣΑΚΑ - Ψυχολόγος

Τα γηρατειά, όπως και κάθε άλλη περίοδος της ζωής, ενέχουν τους δικούς τους κινδύνους, τις δικές τους ασθένειες. Η Τρίτη Hλικία συνδέεται συχνά με καταθλιπτικά συμπτώματα αλλά και προβλήματα μνήμης ή άλλες γνωστικές λειτουργίες. Συμβουλές για τη βελτίωση της διάθεσης των ηλικιωμένων ατόμων: n Προτείνεται να απασχολούνται καθημερινά με κάτι που απαιτεί διανοητική προσπάθεια και χρειάζεται τη συμμετοχή του μυαλού με προσοχή και συγκέντρωση, όχι επειδή είναι κάτι δύσκολο, αλλά επειδή είναι διαφορετικό από αυτό με το οποίο κανείς ασχολείται καθημερινά (π.χ.,σταυρόλεξα, μια ηλεκτρική συσκευή νέας τεχνολογίας, η αυτόματη ανάληψη χρημάτων με κάρτα).

Η άσκηση, είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους -χωρίς προβλήματα υγείας- να αναζωογονηθούν και να αποκτήσουν ποιότητα στη ζωή τους.

n

Τα άτομα τρίτης ηλικίας μπορούν να επιλέξουν τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις και άλλες δράσεις του τόπου που διαβιούν (π.χ. εορτασμός εθνικών επετείων, καλλιτεχνικά δρώμενα, αθλητικές διοργανώσεις), τον εκκλησιασμό, τον προγραμματισμό εξόδων σε αναψυκτήρια, σε καφετέριες της περιοχής τους αλλά και εκτός αυτής, καθώς και προγραμματισμό περιπάτων, διοργάνωση εκδρομών και διακοπών κατά τις ημέρες του καλοκαιριού ή των εορτών.

n

Τελικός στόχος θα πρέπει να είναι η ενεργός γήρανση σε συνδυασμό με την ποιότητα ζωής στην Τρίτη Hλικία.

n

Αξίζει να σημειωθεί πως και “η Τρίτη Hλικία έχει Ψυχή”, αλλά κυρίως να μην λησμονείται πως «και η Τρίτη Ηλικία πονάει στην Ψυχή».

Διατροφή και τρίτη ηλικία Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφική κατάσταση ενός ηλικιωμένου, με τα προβλήματα υγείας, την αλληλεπίδραση φαρμάκων – θρεπτικών συστατικών, τη δυσκολία εύρεσης ποικιλίας τροφών λόγω απομακρυσμένης – απομονωμένης περιοχής διαΓράφει η ΕΦΗ ΔΕΔΕ μονής του ατόμου, το χαμηλό Διαιτολόγος εισόδημα, την κοινωνική απομόνωση και τη δυσθυμία να είναι οι σημαντικότεροι και οι συχνότεροι υπεύθυνοι πρόκλησης ανεπαρκούς κατάστασης θρέψης. Ο σίδηρος, το ασβέστιο, το φυλλικό οξύ (Β9) και η κυανοκοβαλαμίνη (Β12) είναι εκείνα τα μικροθρεπτικά συστατικά τα οποία πρέπει να βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή προσοχής» καθώς στα συγκεκριμένα έχουν παρατηρηθεί οι συχνότερες ελλείψεις.

Το γεγονός αυτό βέβαια, δε σημαίνει ότι τα υπόλοιπα στοιχεία (μαγνήσιο, ψευδάργυρος, φώσφορος, λοιπές βιταμίνες, κ.λπ.) πρέπει να «παραμελούνται». n Εφοδιαστείτε με επαρκή ποσότητα βιταμίνης D. n Καταναλώστε καθημερινά τουλάχιστον 5 μερίδες ποικιλίας φρούτων και λαχανικών. n Καταναλώστε καθημερινά 2 - 3 μερίδες τροφών πλούσιων σε ασβέστιο (σουσάμι, ταχίνι, τυρί, γιαούρτι, κ.λπ.).

n Επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης καθημερινά στο διαιτολόγιό σας. n Καταναλώστε εβδομαδιαία 2 – 3 μερίδες οσπρίων. n Καταναλώστε εβδομαδιαία 1 - 2 μερίδες λιπαρών ψαριών (σαρδέλα, σκουμπρί, κολιός, κ.λπ.). n Προσλάβετε καθημερινά επαρκείς ποσότητες Β9 και Β12. n Κάντε άσκηση. Δεδομένης της αποδεδειγμένης θέσης της άσκησης στη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής, μυϊκής και οστικής υγείας αλλά και την μείωση του κινδύνου εμφάνισης σύγχρονων ασθενειών, συστήνονται τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια σωματική δραστηριότητα (περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι, χορός, κ.λπ.) συνολικά την εβδομάδα. n Πιείτε καθημερινά αρκετό νερό. 8 – 12 ποτηριών καθημερινά ανάλογα με το σωματικό βάρος του κάθε ηλικιωμένου. n Προσέξτε το αλάτι. Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού σε λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα. Σε περίπτωση που ανήκετε στην κατηγορία των υπερτασικών, ιδανικά περιορίστε στο ελάχιστο πρωταρχικά το επιπρόσθετο αλάτι και έπειτα και το κρυμμένο.


TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 03 - November 2018:Layout 1

15/11/2018

11:31 ðì

Page 14

14 | είναι γεγονός....

Δείξε μου τον Γενικό Γραμματέα να σου πω τι Δήμος είσαι! Μια ακόμη αρνητική είδηση με πρωταγωνιστές διοικούντες του Δήμου Φυλής έκανε τον γύρο του διαδικτύου και των τοπικών Μέσων ενημέρωσης. Αυτή τη φορά, σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών καταδικάστηκε ο γ.γ. Δήμου Φυλής, Αργύρης Αργυρόπουλος, για «ψευδή και συκοφαντικό ισχυρισμό» έπειτα από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο πρώην αντιδήμαρχος Αχαρνών Παναγιώτης Γκίκας. Αν και πρωτόδικη απόφαση, η καταδίκη του Αργύρη Αργυρόπουλου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Η μήνυση του κ. Παναγιώτη Γκίκα αφορούσε συκοφαντικά δημοσιεύματα του κατηγορούμενου που δημοσιεύθηκαν στα blogs «ΦΥΛΑΡΧΟΣ» και «ΜΕΝΙΔΙΑΤΗΣ» τα οποία και φαίνεται να επηρεάζει.

Σιγή ιχθύος από τον Παππού Η καταδίκη του γ.γ. του Δήμου Φυλής δεν συγκίνησε ιδιαίτερα τον Δήμαρχο, Χρήστο Παππού, που γενικώς κρατά ουδέτερη στάση στα καμώματα του Αργυρόπουλου. Ο κ. Αργυρόπουλος δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, αλλά ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Φυλής ή αν θέλετε ο κ. Αργυρόπουλος είναι ένα τυχαίο πρόσωπο, το οποίο ελέω Δημάρχου Παππού έγινε Γενικός Γραμματέας του Δήμου Φυλής. Πρόκειται για ένα ζήτημα καθαρά ηθικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο δήμαρχος εμπιστεύτηκε την συγκεκριμένη θέση σε ένα άτομο που δεν λειτουργεί πρώτη φορά με την «πένα» του δημοσιογράφου αντί με αυτήν του έμπειρου γνώστη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο δήμαρχος, δηλαδή, εκτίμησε και συνεχίζει να εκτιμά ιδιαίτερα την ικανότητα του Γενικού Γραμματέα στην συγγραφή κειμένων με... κίτρινες αποχρώσεις, αντί να προτιμήσει - για τη συγκεκριμένη θέση – έναν επιστημονικό συνεργάτη με εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση και σπουδές Πολιτικών επιστημών. «Η σιωπή σημαίνει συνενοχή» δηλώνουν δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν από καιρό διαμαρτυρηθεί για δημοσιεύματα από φίλα προσκείμενες ιστοσελίδες με τη διοίκηση. Επιπλέον, φωτογραφίζουν πίσω από τα... κουτσομπολιά και τα fake news ανθρώπους με θεσμικό ρόλο στο Δήμο και με την πλήρη επίγνωση της διοίκησης που εθελοτυφλεί και κωφεύει στον διαδικτυακό οχετό ύβρεων σε βάρος υποψηφίων από αντίπαλα στρατόπεδα. Να θυμίσουμε ότι στο δημοστικό συμβούλιο υπήρξαν καταγγελίες δημοτικών συμβούλων για ανώνυμες συκοφαντικές ιστοσελίδες που παίρνουν γραμμή από τη διοίκηση, ο Χρήστος Παππούς δεν συγκινήθηκε ούτε τότε παρά μόνο τους παρότρυνε να βάλουν και το δικό του όνομα στη μηνυτήρια αναφορά.

Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι ο Δήμαρχος δεν παίρνει θέση για μια δικαστική απόφαση που βαραίνει έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι προσωπική του επιλογή σε μια θέση-κλειδί του Δήμου. Όπως και να ‘χει, πρόκειται για μια ακόμη μαύρη σελίδα για τη διοίκηση του Δήμου που φαίνεται να απασχολεί έντονα τη δικαιοσύνη με τα καμώματά της!

Ο φάκελος «Αργυρόπουλος» Κρατάει χρόνια αυτή η… κολόνια με τον Αργύρη Αργυρόπουλο να έχει ολόκληρο συρτάρι στα αρχεία της δικαιοσύνης. Δεν είναι πρώτη φορά που ο κατηγορούμενος απασχολεί τη δικαιοσύνη. Είναι λυπηρό για έναν Γενικό Γραμματέα ενός Δήμου να κατηγορείται για χυδαίες εκφράσεις, ψευδείς ειδήσεις και συκοφαντικά δημοσιεύματα.

Ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα Τα καθήκοντα ενός Γενικού Γραμματέα σε ένα Δήμο είναι να επικουρεί το Δήμαρχο στην καθημερινή διοικητική λειτουργία του στο Δήμο με σεβασμό και σύνεση προς το έργο της θητείας του. Πρέπει να προγραμματίζει, να οργανώνει, να συντονίζει και να ελέγχει τις επιμέρους δραστηριότητες των δημοτικών υπηρεσιών. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει τα μέγιστα στην εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της δράσης του Δήμου, στη βάση του προγραμματισμού των δράσεων, των έργων και των προγραμμάτων

που αποφασίζει η κάθε δημοτική αρχή. Αυτά είναι άγνωστα μάλλον στο Δήμο Φυλής όπου ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα είναι να διαχειρίζεται σελίδες και να κατασκευάζει συκοφαντικά δημοσιεύματα (σύμφωνα με την μήνυση του Παναγιώτη Γκίκα) και να δημιουργεί για να «προστατεύσει» τον Δήμαρχο και το έργο του. Ο τίτλος «Δείξε μου τον Γενικό Γραμματέα να σου πω τι Δήμος είσαι!» απλά υποδηλώνει ότι το επίπεδο του Γενικού Γραμματέα είναι ανάλογο της διοίκησης και εν συνόλω του Δήμου.

Μιντιάρχες δίχως όνομα Είναι σύνηθες φαινόμενο στη περιοχή μας, ανώνυμοι χρήστες του διαδικτύου, αλλά επώνυμοι ανάμεσά μας, να κατασκευάσουν ψευτοσελίδες με μηδέν ευρώ και να προσπαθούν με μια βρώμικη προπαγάνδα να πλήξουν αξίες και συνειδήσεις. Συγκεκριμένα, με κίτρινα δημοσιεύματα επιτίθενται σε ανθρώπους και οικογένειες, χρησιμοποιώντας προσωπικές τους στιγμές-εικόνες από το διαδίκτυο προκειμένου να πλήξουν την αξιοπρέπεια ατόμων που βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα. Εκτός αυτών, οι μιντιάρχες με τα ανώνυμα blogs που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια δεν διστάζουν παρά την «στεγνή» προπαγάνδα να διαφημίζουν ημετέρους προκειμένου να βγάλουν το χαρτζιλίκι τους. Η πολιτεία και συγκεκριμένα η διαδικτυακή γωνιά φαίνεται όχι μόνο να τους γνωρίζει, αλλά και να τους καταδικάζει για τις βρώμικες τακτικές που έχουν επιφέρει... κουτσομπολιά και ύβρεις σε έναν τόπο που έχει ανάγκη να ανασάνει από τους κακοπροαίρετους και διαπλεκόμενους που τον κρατάνε πίσω.


TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 03 - November 2018:Layout 1

15/11/2018

11:31 ðì

Page 15

μου είπε κάποιος... Αυτό που λες μου το είπε κάποιος αλλά δε θυμάμαι ποιος, πολύ μου αρέσει ...σε βγάζει από σκοτούρες και συνέπειες Κάθε επίσκεψη του Κουλοχέρη στα σχολεία ….κάνει τον Κρεμύδα να τρέχει να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Ο Κουλοχέρης φέρνει αποτελέσματα ως υποψήφιος. Φανταστείτε όταν θα γίνει δήμαρχος ! Έφυγε ο Καμπόλης από τον Χρήστο και δεν άνοιξε ρουθούνι. Τι ξέρει ο Καμπόλης που φοβάται ο Χρήστος και σιωπά; Είναι να γελάς με κάποιες ανεξάρτητες πένες: Γράφουν "αντικειμενικά" ότι το έργο του Παππού είναι τέλειο, ενώ ο σύζυγός υπογράφει συμβάσεις στον Δήμο Φυλής. Ποιον νομίζουν ότι πείθουν; Με τη συμβολή του Κουλοχέρη και της τεχνικής εταιρείας που έχει θα ολοκληρωθεί ο ναός της Παναγίας Γρηγορούσης μέσα στο 2019. Δηλαδή τι θα κάνει όταν βγει δήμαρχος; Ακόμα περιμένουμε με κομμένη ανάσα τα μεγάλα ονόματα που έχει ο Τάκης στην ομάδα του. Τον ξεχασμένο αριστερό κύριο Κώστα εννοούν; Απειλητικά τηλεφωνήματα δέχονται οικογένειες από μητέρα γιατί δε πήγαν με τον γιο της και πήγαν με τον νέο Κουλοχέρη. Σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών για συκοφαντική δυσφήμηση καταδικάστηκε ο αδελφός του αντιδημάρχου Φυλής Σπύρου Μπρέμπου, σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών καταδικάστηκε ο γ.γ. Δήμου Φυλής Αργύρης Αργυρόπουλος. Τι γίνεται ρε παιδιά; Ποιός άλλος έχει σειρά. Σύλλογο εθελοντών φτιάχνουν αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την κοινωνική πολιτική του Δήμου. Δηλ. μέσα από την δομή του Δήμου δε μπορούν να βοηθήσουν. Έπρεπε να ιδρύσουν σύλλογο; Αντιπρόεδρος ακούγεται ότι θα είναι η σύζυγος του Δημάρχου. Μέλη της αριστεράς είναι έτοιμα να ενωθούν με τον δεξιό Χρήστο. Θα τρίζουν τα κόκκαλα των Μαρξ και Λένιν με αυτά που γίνονται στο Δήμο Φυλής. Συνήγορος του γαμπρού (Κιτσάρα), ο γνωστός Κωστάκης τα δίνει όλα για ένα ακόμα δίμηνο της Ελενίτσας. ΤΟ ΨΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ


TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 03 - November 2018:Layout 1

15/11/2018

11:31 ðì

Page 16

Ψωνίζουμε εδώ. Στηρίζουμε την προσπάθεια των δικών μας ανθρώπων

αγοράΖω

στη Φυλή

Αλλάζουμε την πόλη μας


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.