Page 1

TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 02 - September 2018:Layout 1

13/9/2018

4:45 ìì

Page 1

ΤΑΝΕΑΤΗΣΦΥΛΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑ FREE PRESS ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΥΛΗΣ

ΤΕΥΧΟΣ 2 | ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΛΟΧΕΡΗΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΥΛΗΣ

Ένα βήμα μπροστά για την πόλη μας


TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 02 - September 2018:Layout 1

13/9/2018

4:45 ìì

Page 2

2 | Σεπτέμβριος 2018

editorial

ΘΕΜΑΤΑ

Το ταξίδι έχει σημασία, όχι ο προορισμός ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΛΟΧΕΡΗΣ

Υποψήφιος Δήμαρχος Φυλής

«ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ» Συνέντευξη στον ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΙΚΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΕΛ. 6-7

ΕΡΜΑΙΟ ΤΗΣ ΑΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΣΕΛ. 6-7 ΤΟ ΖΕΦΥΡΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΑΠΠΟΥ... ΑΡΑΓΕ ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ;

Βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο τεύχος της μηνιαίας εφημερίδας “Τα ΝΕΑ της Φυλής” και δεν μπορούμε να κρύψουμε την αγάπη και τον σεβασμό που εισπράττουμε σε αυτό το νέο ταξίδι μας. Δείχνει να έχει παλμό, να αποδέχεται το νέο, να έχει ανοιχτές τις κεραίες για μια ανθρώπινη πόλη, μακριά από τη μιζέρια και τη μαυρίλα.

Τα “ΝΕΑ της Φυλής” έχουν ανθρώπους που δεν φοβούνται να βάλουν το όνομά τους και να συγκρουστούν με γνώμονα τη σωστή ενημέρωση του πολίτη. Τα “ΝΕΑ της Φυλής” συνεχίζουν το ταξίδι τους κόντρα στις αντίξοες συνθήκες και φτάνουν κάθε μήνα ΔΩΡΕΑΝ στο κατώφλι, στα χέρια σας με μια μοντέρνα οπτική που αναδεικνύει εύστοχα τα φλέγοντα ζητήματα μέσα από σκληρή δουλειά.

Βάζουμε χρώμα – κυριολεκτικά και μεταφορικά – στη σκοτεινή και μαύρη με αποχρώσεις κίτρινου Φυλή που κάποιοι “οραματίστηκαν”...

Όλο αυτό το διάστημα δεχθήκαμε πληθώρα μηνυμάτων από ανθρώπους όχι μόνο της Φυλής, αλλά και ευρύτερα της Δυτικής Αττικής που αγκαλιάζουν αυτό το νέο εγχείρημα. Που συμπλέουν με τις νέες ιδέες, τη καινοτομία, τη σύγχρονη αντίληψη των πραγμάτων. Έχουν βαρεθεί το παλιό κατεστημένο, το “κίτρινο”, το στρατευμένο, τους ανώνυμους εκβιαστές, μια δημοσιογραφία προϊόν ακραίου λαϊκισμού και συνωμοσίας.

ΣΕΛ. 8-9

Θανάσης Μπίκας

«Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα» Νίκος Καζαντζάκης

ΤΑΝΕΑΤΗΣΦΥΛΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑ FREE PRESS ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΥΛΗΣ

Έδρα: Ερμού 56, 10563, Αθήνα E-mail: pressneafylis@gmail.com www.neafylis.gr Σύμβουλος Εκδοσης ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΙΚΑΣ Επιμέλεια & Συντονισμός Έκδοσης ΜΑΡΙΑ ΔΕΔΕ Γράφουν ΑΝΤΖΕΛΑ ΜΑΤΣΑΚΑ ΕΦΗ ΔΕΔΕ ΘΟΔΩΡΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ ΕΡΡΙΚΑ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Δημιουργικό - Εκτύπωση CREATIVE POINT Τα ενυπόγραφα άρθρα, κείμενα, ή Δελτία Τύπου που δημοσιεύουμε εκφράζουν τον υπογράφοντα και όχι απαραίτητα την άποψη της εφημερίδας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ύλης της εφημερίδας χωρίς την άδεια του εκδότη ή την πηγή προέλευσης της αναπαραγόμενης είδησης.

Αγαπητέ αναγνώστη, η εφημερίδα που κρατάς στα χέρια σου τυπώθηκε σε χαρτί που φέρει την οικολογική πιστοποίηση Συμβουλίου Διαχείρισης Δασών FSC (FOREST STEWARDSHIP COUNCIL). Μπορείς και εσύ να βοηθήσεις το περιβάλλον. Θυμήσου όταν νοιώσεις πως δεν την χρειάζεσαι άλλο, να την τοποθετήσεις στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης χαρτιού της περιοχής σου.

Ένα παιδί μπορεί να διδάξει σε έναν ενήλικο 3 πράγματα: να είναι ευτυχισμένος χωρίς ιδιαίτερο λόγο, να είναι πάντα απασχολημένος με κάτι και να ξέρει να απαιτεί με όλη του τη δύναμη αυτό που θέλει. (Πάουλο Κοέλο)


το βήμα του δημότη

TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 02 - September 2018:Layout 1

13/9/2018

4:45 ìì

Page 3

επικαιρότητα | 3

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΕΙΤΕ... Αναρωτιέμαι αν ζούσε σήμερα ο Κωνσταντίνος Λιάρος θα ήταν υπερήφανος για την πόλη μας;

Περίπου 20 χρόνια χρειάστηκαν να περάσουν από το θάνατο ενός από τους ιστορικότερους ηγέτες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε το Ζεφύρι και ο νυν Δήμος Φυλής, να τιμήσουν τον άνθρωπο που ταύτισε τη ζωή του με το Ζεφύρι και δικαίως θεωρήθηκε δημιουργός-αρχιτέκτονας της πόλης. Το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018, ο Δήμος Φυλής τοποθέτησε στο Πάρκο “Κώστας Λιάρος” την προτομή του λαοφιλέστερου κοινοτάρχη και μετέπειτα Δημάρχου Ζεφυρίου, μια απόφαση που έχει ληφθεί από το 1998. Παρ’ όλα αυτά, στη τελετή τοποθέτηση της προτομής του αείμνηστου Δημάρχου, ακούσαμε βαρύγδουπα λόγια, από όσους αιφνιδίως έδωσε τον λόγο η νυν Διοίκηση, αδιαφορώντας για την ιστορική ευθύνη που τους βαραίνει. Αναρωτιέμαι αν ζούσε σήμερα ο ιστορικός ηγέτης και αρχιτέκτονας του Ζεφυρίου, θα ήταν υπερήφανος για την πόλη του; Μετά από 20 χρόνια το Ζεφύρι έχει τελείως διαφορετική όψη, μια εγκαταλελειμμένη πόλη, χωρισμένη στα δύο. Στη βόρεια πλευρά του Ζεφυρίου – που καλύπτει τα 2/3 της περιοχής – έχουν εδραιωθεί η παραβατικότητα, η ανομία και το εμπόριο ναρκωτικών, ενώ οι υποδομές της περιοχής, τις οποίες ο ιστορικός ηγέτης διεκδίκησε μαζί με τον λαό του Ζεφυρίου, ρημάζουν χρόνο με το χρόνο. Από το 1998 και μετά, το σύνολο της περιοχής παραμένει δίχως μεγάλα έργα ευημερίας και κοινωνικής πολιτικής που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής αλλά και θα πείσουν τους νέους να συνεχίσουν να ζουν στη πόλη τους. Ως Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Φυλής, πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στο Ζεφύρι και τρίτος σε σταυρούς προτίμησης στο σύνολο του Δήμου, νιώθω την υποχρέωση να ζητήσω συγγνώμη από τον ιστορικό ηγέτη αυτής της πόλης, αλλά και κάθε συμπολίτη μου και συμπολίτισσα. ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΔΡΟΛΙΑΣ Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος

ΓΕΜΙΣΑΝ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 18 ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ Μόλις περάσουν 18 μήνες από την ημερομηνία της κατάθεσης (υποβολή δήλωσης ακινησίας οχήματος) οι πινακίδες θα καταστρέφονται. Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη διάταξη προέβλεπε την καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας 24 μήνες μετά από την ημερομηνία της κατάθεσης τους. Στην περίπτωση που οι πινακίδες κυκλοφορίας ενός οχήματος καταστραφούν και δοθούν για ανακύκλωση από την εφορία λόγω της παρέλευσης του 18μήνου και ο ιδιοκτήτης του οχήτου Άρη Μπρέμπου εφοριακού ματος επιθυμεί να το θέσει εκ νέου σε κυκλοφορία τότε θα πρέπει να λάβει μια σχεΠρώην Αντιδήμαρχος ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ τική βεβαίωση από την εφορία και να την υποΠρώην Πρόεδρος ΔΣ βάλλει στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ καταβάλλοντας παράβολο έκδοσης πινακίδων e-mail: brebosaris@gmail.com ύψους 30 ευρώ.

ΤΙΣ ΣΩΖΟΥΝ ΜΕ ΑΡΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Οι ιδιοκτήτες ΙΧ έχουν τη δυνατότητα να ανανεώσουν και να παρατείνουν την προθεσμία των 18 μηνών με άρση της ακινησίας του οχήματος τους για ένα μήνα, για τρείς μήνες ή μέχρι το τέλος του έτους.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΑΚΙΝΗΣΙΑΣ

Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Δηλαδή πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας για 2 μήνες. n Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας. Για τους 3 μήνες θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σε 4 μήνες. n Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος του έτους (31/12/2018), καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών. Δηλαδή καταβάλλεται η αναλογία των τελών για κάθε μήνα, συν τα τέλη δυο μηνών ακόμα. n


TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 02 - September 2018:Layout 1

13/9/2018

4:45 ìì

Page 4

δημοτικές εκλογέ Κώστας Παπαχρήστου πρώην Δήμαρχος Ζεφυρίου

«Στηρίζω ανεπιφύλακτα την υποψηφιότητα του Αλέξανδρου Κουλοχέρη για την Δημαρχία της Φυλής» Με βαθύ αίσθημα ευθύνης και συναίσθηση του χρέους απέναντι στην περιοχή και τους ανθρώπους της και με δεδομένο ότι υπηρέτησα την Τοπική Αυτοδιοίκηση από την θέση του Δημάρχου Ζεφυρίου, θεωρώ ότι αποτελεί υποχρέωσή μου να λάβω θέση για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Αξιολογώντας πρόσωπα και καταστάσεις, έχω διαμορφώσει την άποψη ότι η Φυλή χρειάζεται, αφενός μια νέα εκκίνηση με σκοπό την εφαρμογή ενός οργανωμένου, σύγχρονου και αποτελεσματικού σχεδίου που θα την οδηγήσει σε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, αφετέρου έχω σχηματίσει την βαθιά πεποίθηση ότι ένα νέο πρόσωπο, ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ απαλλαγμένο από τα «βαρίδια» πρώην Δήμαχος Ζεφυρίου του παρελθόντος και ότι αρνητικό έχει παραχθεί μέχρι σήμερα, επιβάλλεται να τεθεί επικεφαλής ενός νέου δημοτικού σχήματος για τη Φυλή. Ένα τέτοιο πρόσωπο που συμπυκνώνει την θέληση να εργαστεί για την Φυλή, την επιστημονική κατάρτιση, την αποφασιστικότητα να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια και κυρίως την καταγεγραμμένη ανεξαρτησία του με οτιδήποτε χαρακτηρίζεται ως δημοτικό παρελθόν, υπάρχει και ακούει στο όνομα του Αλέξανδρου Κουλοχέρη. Επιθυμώ να δηλώσω δημόσια και με τον πλέον εμφανή τρόπο, ότι στηρίζω ανεπιφύλακτα την υποψηφιότητα του Αλέξανδρου Κουλοχέρη για την Περιοχή ΒΙΟ.ΠΑ. Δημαρχία της Φυλής. Στέκομαι στο πλευρό του, στην προσπάθεια που αναλαμβάνει μαζί με τους συνεργάτες του να βγάλουν την Φυλή από το τέλμα των τελευταίων χρόνων, στο νέο ξεκίνημα για την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Καλώ κάθε συμπολίτη μου που επιθυμεί μια νέα Δημοτική Αρχή, σύγχρονη, φιλική, αποτελεσματική, μακριά από μικροπολιτικά συμφέροντα, που θέτει πάνω από όλα και στην κορυφή των προτεραιοτήτων της την πρόοδο και την ανάπτυξη της Φυλής, να δώσει δυναμικό παρόν και να στηρίξει τον Αλέξανδρο Κουλοχέρη και να τον επιλέξει στις επόμενες δημοτικές εκλογές, για νέο Δήμαρχο της Φυλής.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ Συμπολίτισσες, Συμπολίτες, Φίλες και Φίλοι,

Εμείς Πολίτες του Δήμου Φυλής, με δεδομένη την αγάπη μας για την περιοχή που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε και με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον της πόλης μας, εκφράζουμε δημόσια και συλλογικά την αγωνία μας για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, έχοντας την βαθιά πεποίθηση ότι ένα νέο ξεκίνημα είναι αναγκαίο για την πόλη, μια νέα πνοή χρειάζεται ο Δήμος μας. Μακριά από σκοπιμότητες και κομματικά διαχωριστικά τείχη, άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές, αναλαμβάνουμε Πρωτοβουλία με σκοπό να συγκροτηθεί μια μεγάλη ανοιχτή Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση, με την συμμετοχή όλων των υγιών Δημοκρατικών δυνάμεων της πόλης μας. Τα συσσωρευμένα και οξύτατα προβλήματα της περιοχής μας, σε συνδυασμό με την αδυναμία του τοπικού δημοτικού συστήματος να δώσει λύσεις, τέτοιες που αφενός θα αναχαιτίζουν την διαρκή υποβάθμιση και αφετέρου θα δημιουργούν τους όρους για την δημιουργική πορεία της πόλης μας, με προσανατολισμό την Βιώσιμη ανάπτυξη, οδήγησαν τον βηματισμό μας στην ανάληψη αυτής της συλλογικής προσπάθειας. Αυτό το νέο ξεκίνημα είναι απελευθερωμένο από κομματικούς εναγκαλισμούς, απαλλαγμένο από την κάθε είδους υποσχεσιολογία, αλλά και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Είναι Πρωτοβουλία που προέρχεται μέσα από την ίδια την τοπική μας κοινωνία, ανοιχτή σε κάθε έντιμο συμπολίτη μας που επιθυμεί να συμμετέχει ισότιμα και χωρίς προαπαιτούμε να σε αυτή. Φίλες και Φίλοι, Με βάση τα παραπάνω, το προηγούμενο διάστημα, αφού συζητήσαμε, διερευνήσαμε, αξιολογήσαμε και συγκρίναμε, προτείνουμε να τεθεί επικεφαλής αυτής της Πρωτοβουλίας ο αγαπητός συμπολίτης μας Αλέξανδρος Κουλοχέρης. Η αγάπη του για την πόλη, το αδιαμφισβήτητο ήθος του, οι επιστημονικές του γνώσεις, η θέλησή του να εργαστεί με προσήλωση και δυναμισμό για το καλό της πόλης και των ανθρώπων της, αποτελούν τις καλύτερες εγγυήσεις για μια νέα δημιουργική πορεία ανάπτυξης και προόδου της Φυλής. Καλούμε όλες και όλους σας να συμμετέχετε στο νέο ξεκίνημα, εκφράζοντας δημόσια την υποστήριξή σας στο πρόσωπο του συμπολίτη μας Αλέξανδρου Κουλοχέρη. Καλούμε κάθε συμπολίτη μας να γίνει πρωταγωνιστής σε αυτή την πρωτοβουλία, δίνοντας αληθινή δύναμη στη φωνή του, στις αγωνίες του, στις διεκδικήσεις του. Γιατί έτσι θα κρατήσουμε ζωντανό το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο. Για τη Φυλή που θέλουμε για μας και τα παιδιά μας, με ασφάλεια, ανάπτυξη και υψηλή ποιότητα ζωής. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Για την Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Φυλής Η Συντονιστική Επιτροπή


TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 02 - September 2018:Layout 1

13/9/2018

γές 2019

4:45 ìì

Page 5

στο μικροσκόπιο | 4-5

Με αίσθημα ευθύνης αντιμετωπίζω την συγκεκριμένη πρόσκληση – πρόκληση, της συλλογικής πρωτοβουλίας να εργαστούμε με σύνεση, σχέδιο και αποφασιστικότητα για το νέο ξεκίνημα που χρειάζεται η Φυλή. Η σημερινή πραγματικότητα που βιώνει η περιοχή μας, αποτέλεσμα της διαχρονικής κακοποίησης που έχει υποστεί, μας δείχνει τον δρόμο της συντεταγμένης αντιμετώπισης των προβλημάτων στη βάση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού σχεδίου, τέτοιο που θα δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη της Φυλής. Τα προβλήματα της περιοχής μας είναι πολλά και απαιτούνται συντονισμένες κινήσεις για την αντιμετώπιση τους. Κυρίως χρειάζεται μια άλλη Δημοτική Αρχή, αποφασισμένη να εργαστεί με τόλμη αλλά και με σύνεση για τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας, που θα έχει στο κέντρο της δημοτικής της πολιτικής την υγεία και την ασφάλεια των Πολιτών και την προστασία του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος. Η εγκληματικότητα και το αίσθημα ανασφάλειας, η χωματερή, η συνολική περιβαλλοντική υποβάθμιση, το θέμα της ανεργίας και η καθημερινότητα των Πολιτών, είναι κορυφαία ζητήματα που επιβάλλεται να ενταχθούν σε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης, για το οποίο ήδη εργαζόμαστε. Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας και με δεδομένη την απόφασή μου να τεθώ επικεφαλής της συλλογικής προσπάθειας για να αλλάξουμε τη σημερινή κατάσταση και να κάνουμε το νέο ξεκίνημα για την Φυλή.

Καλώ κάθε έντιμο συμπολίτη μου να συσπειρωθεί στη νέα πρωτοβουλία, με σκοπό να δημιουργήσουμε όλοι μαζί τη νικηφόρα δημοτική μας παράταξη.

Αλέξανδρos Κουλοχέρηs Γνωρίζοντας τον νέο υποψήφιο Δήμαρχο

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και δημιούργησε την οικογένεια του στα Άνω Λιόσια. Γεννήθηκε & μεγάλωσε στα Άνω Λιόσια όπου και ζει μαζί με την οικογένειά του. Είναι παντρεμένος με την ψυχολόγο Γεωργία Καμπόλη και έχουν αποκτήσει ένα κοριτσάκι ενός έτους. Ο Αλέξανδρος Κουλοχέρης κατάγεται από τη μεριά του πατέρα του, Βασίλη Κουλοχέρη από τα Άνω Λιόσια, ενώ από τη μεριά της μητέρας του, Μαρίας Κουλοχέρη από τη Φθιώτιδα. Απόφοιτος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης του τμήματος Μαθηματικών, συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων όπου απέκτησε το Master Business Administrator (MBA). Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία απασχολούμενος στον ιδιωτικό τομέα της εμπορίας αυτοκίνητων όπου και διατηρούσε οικογενειακή επιχείρηση. Στη συνέχεια στον τομέα της δόμησης και των κατασκευών δημιούργησε κατασκευαστική εταιρεία, που διατηρεί έως και σήμερα, της οποίας παραδειγματικό έργο αποτελεί η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου του Δήμου Φυλής.


TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 02 - September 2018:Layout 1

13/9/2018

4:45 ìì

Page 6

ΞΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ 4 χρόνια Διοίκησης Παππού... κ Δήμο να τους έχει αφήσει στην τύχη τους. Περίπου 50.000.000 ευρώ ετησίως διαχειρίζεται ο Δήμος , ενώ το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», υπολειτουργεί και ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ (δεν έχουν ούτε τα βασικά: βελόνες- μετρητές σακχάρου, είδη ατομικής υγιεινής) με τους υπαλλήλους να υπερβάλλουν εαυτό προσφέροντας ότι μπορούν στους μόνους και ηλικιωμένους δημότες. ΚΟΙΝΩΝΙΚO ΠΑΝΤΟΠΩΛΕIΟ: Αμφίβολος παραμένει ο ρόλος του κοινωνικού παντοπωλείου για τον οποίο με βάση τον προϋπολογισμό και των αποφάσεων του δημοτικούσυμβουλίου θα περίμενε κανείς ένα τεράστιο έργο δε καταφέρνει ούτε τα αυτονόητα. • Αυτό είναι η κοινωνική πολιτική της διοικησης του Χρ. Παππού, να αφήνουν αβοήθητους τους δημότες μας. Η κοινωνική υπηρεσία δε καταφέρνει ούτε τα αυτονόητα να εξασφαλίσει και περιορίζεται στη διανομή τροφίμων της Περιφέρειας

Το Ζεφύρι έχει χαρακτηριστεί ως μια «αλάνα παραβατικότητας» και έχει αποτυπωθεί στον κόσμο ως μια «απόμακρη γειτονιά» όπου βασιλεύει ο υπόκοσμος και όταν πέσει το σκοτάδι οι κανόνες αλλάζουν.

Π

έρασαν 4 χρόνια από την ημέρα που ανέλαβε η διοίκηση Παππού και ζητήσαμε από τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο κ. Θεοδόση Δρόλια να κάνουμε ένα οδοιπορικό στην περιοχή και να μας καταθέσει τις απόψεις του. Ο κ. Δρόλιας μας είπε: «Το πρόβλημα της παραβατικότητας παραμένει και συνεχώς διογκώνεται, ενώ το εμπόριο ναρκωτικών στην περιοχή της Λίμνης και στη βόρεια πλευρά του Ζεφυρίου καλά κρατεί. Δεν υπάρχει καΟ κ. Θεοδόσης Δρόλιας, ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος νένα μέτρο πρόληψης

και προστασίας κατά της οπλοχρησίας και της οπλοκατοχής, με τις ριπές των οπλών να ηχούν μέρα και νύχτα στην πόλη. Η ραγδαία αύξηση κλοπών και διαρρήξεων ακόμα και σε πεζούς, οι συνεχείς παραβιάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, τα διπλοπαρκαρίσματα στους κεντρικούς δρόμους πλήττουν θανάσιμα το αίσθημα ασφάλειας και ευημερίας των πολιτών. Ελάχιστες νέες και ελάχιστοι νέοι σκέφτονται να συνεχίσουν την ζωή τους στο Ζεφύρι».

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΖΕΦΥΡΙΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΟΧΗ

Στην περιοχή του Ζεφυρίου υπάρχουν οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχιας, οικογένειες που χρειάζονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με το

ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ - ΚΑΝΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Το «όπλο» απέναντι στην άνομη και άναρχη κατάσταση είναι η παιδεία. Δεν υπάρχει κανένα πλάνο για διεύρυνση της γνώσης, για νέες δομές για χώρους που θα κερδίσουν και θα σφυρηλατήσουν τις προσωπικότητες των νέων πολιτών του Ζεφυρίου. • Υπάρχουν σχολεία στα όρια του γκέτο • Σχολεία δυο ταχυτήτων χωρίς υποδομές, χωρίς οργανωμένο σχέδιο δράσης με ελλιπή καθαριότητα, χωρίς σχολικούς φύλακες • Ενδεικτικό της όλης κατάστασης που επικρατεί στο Ζεφύρι και πρέπει όλους να μας προβληματίσει για το μέλλον αυτής της περιοχής είναι ότι λειτουργεί μόνο ένα Λύκειο με 160 περίπου μαθητές,

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΦΟΒΟΣ, ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΜΙΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΜΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

• Στην περιοχή της Λίμνης έχει δημιουργηθεί ένας μικρός ΧΥΤΑ με μπάζα, ξερά χόρτα, καμένα αυτοκίνητα και παράγκες. Μια τραγική και ανεπίτρεπτη κατάσταση που έχει γίνει τρόπος ζωής για τους κατοίκους. • Από την άλλη, τα μικρά παιδιά στερούνται τους δημόσιους χώρους για να παίξουν ή να αθληθούν,


TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 02 - September 2018:Layout 1

13/9/2018

4:45 ìì

Page 7

ρεπορτάζ | 6-7

ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ! .. και ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ! του ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΙΚΑ

καθώς ακόμη και σήμερα παραμένουν κλειστές οι παιδικές χαρές και οι κοινόχρηστοι χώροι στους οποίους οι παιδικές φωνές έχουν αντικατασταθεί με κάγκελα και λουκέτα. • Η πόλη είναι χωρισμένη στα δύο, η έξαρση της παραβατικότητας κανει τους κατοίκους να κυκλοφορούν μόνο πρωινές ώρες.

ΕΡΓΑ ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ... ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ

Τέσσερα χρόνια μετά και αφού διαχειρίστηκε 200.000.000 ευρώ η σημερινή δημοτική αρχή δεν έκανε ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΖΕΦΥΡΙ. Το μοναδικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη – συγκεκριμένα στο αρχικό στάδιο- είναι ο βρεφονηπιακός σταθμός που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια με τον δήμο να είναι απλός διαχειριστής.

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ & ΦΙΕΣΤΕΣ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΠΠΟΥ Πρώην Γήπεδο Ζεφυρίου

Ποια είναι τα αποτελέσματα που απέφερε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πόλη μας. Οργάνωσαν μια φιέστα για τις φωτογραφήσεις που ειδικεύονται και στην ΠΟΛΗ δεν έγινε τίποτα. Οι κάτοικοι εξακολουθούν να φοβούνται και κανένας νέος δε επενδύει στην πόλη.

Αίθριο Αττικής Οδού

ΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ Έργα υποδομών και κοινωνικής πολιτικής που θα εδραιώσουν το αίσθημα ασφάλειας και ευημερίας δεν κατάφεραν να υλοποιηθούν (σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις). Το περιβόητο πνευματικό κέντρο βιβλιοθήκη. Καμιά αξιοποίηση στο Αίθριο Αττικής Οδού που έχει μετατραπεί σε στέκι τοξικομανών. Γήπεδο Ζεφυρίου: Ο μοναδικός πρώην Δήμος ίσως στην Ελλάδα που δεν έχει γήπεδο. Το Ρέμα Eσχατιάς παραμένει κλειστό, με τμήματα του οδοστρώματος να έχουν υποχωρήσει κατά μήκος δεκάδων μέτρων ενώ μπάζα και σκουπίδια έχουν κατακλύσει κάθε του σημείο. Δεν λειτούργησε ποτέ το αναψυκτήριο στην πλατεία «ΚΩΣΤΑ ΛΙΑΡΟΣ» το οποίο για χρόνια αποτελούσε ένα χώρο ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους. Ούτε ένα ευρώ δεν διέθεσε η δημοτική αρχή για τους ΝΑΟΥΣ Παναγιάς Γρηγορούσης και Αγίου Στυλιανού. Ακόμη και η επαφή με τη θρησκεία έχει υπονομευθεί σε αυτό το τόπο με τις ενορίες να βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλα προβλήματα και σε πολλές περιπτώσεις ναοί να μην μπορούν να υποδεχθούν τους πιστούς. Όσο αφορά στον Ιερό Ναό Παναγίας Γρηγορούσας από το 1999 και μετά το σεισμό έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αποπεράτωσής του. Μέχρι και σήμερα η πρόοδος είναι πολύ μικρή και φυσικά αυτή η πρόοδος δε πιστώνεται στη διοίκηση Παππού. Ένας Δήμος με τόσα έσοδα δε κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο της αποπεράτωσης και έρχεται η ιδιωτική πρωτοβουλία στο πρόσωπο του κ. Μαρτίνου να ολοκληρώσει το έργο μέσα στους επομένους 8μηνες. Παιδικές χαρές: Εικόνες εγκατάλειψης, ελλιπούς καθαριότητας, ανασφάλειας. Παρά τις μελέτες και προμήθειες που έχουν γίνει η εικόνα των παιδικών χαρών είναι απογοητευτική και επικίνδυνη για τα παιδιά. Έκλεισε το δημοτικό γυμναστήριο το οποίο λειτουργούσε στην κεντρική πλατεία της πόλης πλησίον του Δημαρχείου και μεταφέρθηκε σε σημείο μη προσβάσιμο για το ευρύ κοινό για αγνώστους λόγους.

Παιδική χαρά

Περιοχή Λίμνης

Κλειστό Γυμναστήριο

Σε αυτό προστίθεται η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ της δημοτικής Αρχής και για αυτήν την γωνιά του Δήμου μας με ηθικούς αυτουργούς τους Παππού-ΜαυροειδάκοΣχίζα-Κούρκουλο, Μπάρα και Αντωνόπουλο οι οποίοι είναι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ για το ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΖΕΦΥΡΙ. του ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΙΚΑ


TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 02 - September 2018:Layout 1

13/9/2018

4:46 ìì

Page 8

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΛΟΧΕΡΗΣ Υποψήφιος Δήμαρχος Φυλής

Τ

ον υποψήφιο Δήμαρχο Φυλής κ. Αλέξανδρο Κουλοχέρη συναντήσαμε λίγες μέρες μετά την αποδοχή εκ μέρους τους της πρότασης από ένα σύνολο πολιτών να τεθεί επικεφαλής. Συνέντευξη στον ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΙΚΑ

- Κύριε Κουλοχέρη, μετά την αποδοχή εκ μέρους σας της δημόσιας πρόσκλησης που σας απεύθυνε η Πρωτοβουλία Πολιτών Φυλής, μέσω της ανοιχτής επιστολής που κυκλοφόρησε, πώς αισθάνεστε με το γεγονός ότι η υποψηφιότητά σας για τη θέση του Δημάρχου προτείνεται από μια μεγάλη ομάδα συμπολιτών σας; Διακατέχομαι από χαρά για την τιμή που μου κάνουν οι συμπολίτες μου να με προτείνουν στην κοινωνία ως υποψήφιο Δήμαρχο και ταυτόχρονα αισθάνομαι τη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνω να ηγηθώ μιας μεγάλης προσπάθειας για το νέο ξεκίνημα που έχει ανάγκη η πόλη μας. Το βάρος είναι μεγάλο. Οι προσδοκίες πολλές. Η αγωνία των συμπολιτών μου για μια άλλη πορεία της Φυλής, δικαιολογημένη και απόλυτα κατανοητή. Πώς θα μπορούσα να απέχω από μια τέτοια προσπάθεια; Είμαι γέννημα-θρέμμα αυτού του Δήμου. Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα, εδώ παντρεύτηκα, εδώ έγινα πατέρας. Το ενδιαφέρον μου για την πόλη ήταν και είναι δεδομένο.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες της Φυλής ότι θα εργαστώ με απόλυτη προσήλωση, με σκοπό να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις για μια άλλη Φυλή, λειτουργική, ασφαλή, σύγχρονη, μακριά από αγκυλώσεις και συμφέροντα. Πράγματι, σχετικά με την επιστολή, συμπολίτες μας με διαφορετική πολιτική αφετηρία, με κοινή όμως την αγωνία για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, βρισκόμαστε, τον τελευταίο χρόνο σε διαδικασία διαβουλεύσεων. Με δημοκρατικές διαδικασίες συγκροτήθηκε πρωτοβουλία με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας δημοτικής κίνησης με βασική κατεύθυνση την έξοδο της Φυλής από την υπανάπτυξη και την περιθωριοποίηση. - Από κάποιους ο τρόπος που προτάθηκε η υποψηφιότητα χαρακτηρίστηκε παρωχημένος και στημένος. Θα μπορούσα ένα βράδυ να θέσω υποψηφιότητα ως είθισται, όμως εγώ προτίμησα το δύσκολο και δημοκρατικό δρόμο. Έθεσα τον εαυτό μου στο μικροσκόπιο της ομάδας που συνεχώς μεγαλώνει, έτσι ώστε να

«Το στίγμα μας είναι η αγά


TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 02 - September 2018:Layout 1

13/9/2018

4:46 ìì

Page 9

συνέντευξη | 8-9 πολίτες. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπίες χρόνων και με υψηλό αίσθημα ευθύνης να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της πόλης και όχι τις ατομικές μας βλέψεις. Με βάση τα παραπάνω μόνο εύκολη δεν ήταν η απόφασή μου, αλλά σίγουρα είναι μεγάλη υποχρέωσή μου απέναντι στους δημότες και τα παιδιά μας.

Ήρθε η στιγμή να αλλάξουμε τον τρόπο που διοικείται αυτός ο Δήμος. Η αλλαγή πρέπει να γίνει και θα γίνει από εμάς τους ίδιους τους πολίτες.

αξιολογηθούν οι δυνατότητές μου, αν μπορώ να κουβαλήσω στους ώμους μου την ιδέα της ομάδας. Σε ένα Δήμο που η διοίκηση είναι όλα αυτά τα χρόνια, ας μου επιτραπεί η έκφραση, «Δημαρχοκεντρική», δηλαδή ένα πρόσωπο αποφάσιζε και αποφασίζει για όλα, είναι επόμενο αυτή η δημοκρατική διαδικασία να ενοχλεί. Βάζει τον κόσμο σε σκέψεις, σε μια διαδικασία συμμετοχής και ενεργοποίησης που δεν είχε συνηθίσει στο παρελθόν. - Ήταν μια δύσκολη απόφαση η ενασχόλησή σας με τα κοινά, δεδομένων των αντίξοων συνθηκών του Δήμου; Γνωρίζω τα προβλήματα της πόλης μας, καθώς και τον τρόπο διοίκησης. Έχουν γαλουχήσει, εκπαιδεύσει ακόμα και «τρομοκρατήσει» τους δημότες να αποδέχονται το μοντέλο διοίκησης που έχουν υιοθετήσει για μικροπολιτικά και προσωπικά συμφέροντα. Η αλλαγή που προσδοκώ πρέπει να γίνει και θα γίνει από εμάς τους ίδιους τους

- Ποια είναι κατά την εκτίμησή σας τα βασικότερα προβλήματα της περιοχής; Είναι γνωστό το πρόβλημα του ΧΥΤΑ και των δυσμενών παρενεργειών που έχει προκαλέσει στην ευρύτερη κοινωνική ζωή της πόλης. Μαζί με την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα το θεωρώ κορυφαίο πρόβλημα, για τη λύση του οποίου θα αξιοποιήσουμε κάθε κοινωνική, πολιτική και νομική δυνατότητα, προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις για το οριστικό κλείσιμό του. Βεβαίως η ανεργία συνιστά ένα μεγάλο πρόβλημα που συμπληρώνει το πλέγμα των βασικών προβλημάτων στην περιοχή, χωρίς να παραβλέπουμε τα ζητήματα των υποδομών, του οδικού δικτύου, αλλά και εκείνα που σχετίζονται με θέματα παιδείας, με τον πολιτισμό και την κοινωνική πολιτική. - Και πώς θα τα πετύχετε όλα αυτά μόνος σας; Μόνος μου δεν θα πετύχω τίποτα! Σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαι μόνος και δεν περισσεύει κανείς. Με την ευκαιρία του βήματος που μου δίνετε θα ήθελα να καλέσω όλους τους συμπολίτες μας να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια. Είναι τιτάνια, όχι εξαιτίας του υψηλού βαθμού δυσκολίας της, αλλά γιατί ορισμένοι πολιτεύονται με μια ξεπερασμένη νοοτροπία. Απώτερος σκοπός και στόχος είναι να εξαλείψουμε τις νοσηρές συνήθειες και να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα συναίνεσης και ευθύνης απέναντι στην περιοχή και στο μέλλον της. - Ποιο είναι το πολιτικό στίγμα της νέας δημοτικής κίνησης; Αμιγώς αυτοδιοικητικό. Η πολιτική μας αναφορά είναι η Φυλή και εκεί εστιάζεται το ενδιαφέρον μας, ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές, κομματικές ή ιδεολογικές προτιμήσεις των μελών της νέας δημοτικής κίνησης. Το στίγμα μας είναι η αγάπη για την πόλη μας. - Αναφερθήκατε στα προβλήματα της περιοχής, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον ΧΥΤΑ. Ποια είναι η θέση σας; Το οριστικό κλείσιμο της χωματερής αποτελεί ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη θέση μας. Η περιοχή μας, χρόνια ολόκληρα. ανέλαβε δυσβάστακτο βάρος, προσφέροντας σε όλη την Αττική. Το αποτέλεσμα είναι η επιβάρυνση τόσο του περιβάλλοντος όσο και της

υγείας των συμπολιτών μας. Η ίδια της η ύπαρξη στην περιοχή μας ακύρωσε κάθε δυνατότητα για την υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη της Φυλής. Το θέμα αυτό πρέπει να πάρει ένα οριστικό τέλος. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με το παρόν και το μέλλον μας. - Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους συμπολίτες σας; Σε αυτή τη συγκυρία, με έντονα τα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διεξόδου από αυτό που πληγώνει καθημερινά την Φυλή. Όμως, κάθε σχέδιο απαιτεί και τους ανθρώπους που θα εργαστούν για την υλοποίησή του. Για αυτό καλώ τους συμπολίτες μου να δώσουν την ευκαιρία στο νέο ξεκίνημα που έχει ανάγκη η περιοχή μας και να ενταχθούν στη δημοτική κίνηση, ως ισότιμα μέλη, ώστε με υπευθυνότητα και αποφασιστικό βηματισμό να δώσουμε στην πόλη μας τη δυνατότητα για μια βιώσιμη και υγιή ανάπτυξη. Είναι χρέος όλων μας και αυτό το χρέος ήρθε η ώρα να το ξεχρεώσουμε. Προσωπικά, θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι θα σταθώ πρώτος μεταξύ ίσων στις μικρές και μεγάλες μάχες που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί για να βγάλουμε την πόλη μας από το τέλμα και την υποβάθμιση, κτίζοντας μια βιώσιμη προοπτική για τη Φυλή και τους ανθρώπους της. - Μια τελευταία ερώτηση κ. Κουλοχέρη. Τι είναι εκείνο που επέδρασε καταλυτικά στην απόφασή σας να εμπλακείτε στα κοινά της πόλης και μάλιστα διεκδικώντας τον Δημαρχιακό θώκο της Φυλής; Απαντώντας στην ερώτησή σας, νομίζω ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα αφήσεις να ωριμάσουν μέσα σου. Υπήρξε η κατάλληλη χρονική συγκυρία ανάμεσα στα προσωπικά μου θέλω, πρέπει και μπορώ και στη συλλογική πρωτοβουλία, μέσω της οποίας μου προτάθηκε να τεθώ επικεφαλής στην προσπάθεια να κτίσουμε μια νέα δημοτική παράταξη. Βιώνοντας τα τελευταία χρόνια τον τρόπο που διοικείται αυτός ο Δήμος, έχοντας ως επικεφαλής ανθρώπους που θεωρούνται «πολιτικά έμπειροι», φτάσαμε στα σημερινά γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα. Παρατηρούμε ότι τα τελευταία χρόνια το μόνο που αλλάζει είναι τα πρόσωπα, ενώ ο τρόπος διοίκησης παραμένει ο ίδιος. Επιτέλους ήρθε η στιγμή να αλλάξουμε τον τρόπο που διοικείται αυτός ο Δήμος. Για να συντελεστεί αυτή η αλλαγή χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους με καθαρές ιδέες, διάθεση προσφοράς και όραμα για μια ανθρώπινη πόλη για όλους τους δημότες. Δίπλα τους θα σταθεί η εμπειρία των παλαιοτέρων προσώπων της αυτοδιοίκησης. Μόνο με τη συστράτευση αυτών των δυνάμεων θα αλλάξουμε, θα κάνουμε ένα βήμα μπροστά.

γάπη για την περιοχή μας»


TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 02 - September 2018:Layout 1

10

13/9/2018

4:47 ìì

Page 10

….με την προσωπική μας

ματιά

Την υποψηφιότητά του για Δήμαρχος Φυλής ανακοινώσε ο Αλέξανδρος Κουλοχέρης.

Δίπλα στα παιδιά του 4ου Δημοτικού σχολείου βρέθηκε ο Υποψήφιος Δήμαρχος Αλέξανδρος Κουλοχέρης.

Ο επικεφαλής της παράταξης ΕΥΠΟΛΙΣ κ. Γιώργος Αβράμης σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ανακοίνωσε την αυτόνομη κάθοδο του στις δημοτικές εκλογές. Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι: «Ως παράταξη είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συνεργασία αποσκοπεί σε ένα καλύτερο αύριο για τους δημότες Φυλής, είτε αυτή προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από οποιονδήποτε άλλον πολιτικό φορέα».

Στην εκδήλωση του συλλόγου Βορειοηπειρωτών παραβρέθηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Φυλής κ. Αλέξανδρος Κουλοχέρης συνομίλησε με το τον κ. Πάνο Σκουρολιάκο, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Περιφέρειας Αττικής.

«Κόψε τις προεκλογικές μπούρδες, δήμαρχε» είπε ο Μπουραΐμης στον Παππού.

ίου Δημάρχου Αλέξανδρου Με θερμή αποδοχή από τον κόσμο έγινε η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Υποψηφ Κουλοχέρη στα «Ζεφύρια».

Ιλίου και ΠετρουΟ Μητροπολίτης Αχαρνών, με τον εφημέριο πόλεως. κ.κ. Αθηναγόρας γορούσης του Ιερού Ναού Παναγίας Γρη τον Υποψήφιο πατήρ Άγγελο Κανέλλο και χέρη. Δήμαρχο Αλέξανδρο Κουλο


TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 02 - September 2018:Layout 1

13/9/2018

4:48 ìì

Page 11

ψυχολογία - διατροφή | 11

1η ΗΜΕΡΑ στο σχολείο

Η πρώτη ημέρα στο σχολείο είναι τόσο σημαντική για την προσαρμογή, την ανεξαρτητοποίηση και την θετική θέαση του σχολείου από την πλευρά του παιδιού.

Πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Κατά συνέπεια, προτείνεται ένα διάστημα προσαρμογής το οποίο ποικίλλει σε διάρκεια ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν, την ηλικία και την προσωπικότητα του παιδιού. Βασικός στόχος είναι τα παιδιά να μπορέσουν να διατηρήσουν μια αίσθηση ασφάλειας όταν αποχωρίζονται τον γονιό, να καταφέρουν να χειριστούν το άγχος του αποχωρισμού, να μπορέσουν να ζήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα με την υπόσχεση της επανασύνδεσης με το γονιό και να ξεκινήσουν σιγά-σιγά να λειτουργούν πιο ανεξάρτητα

xxz Nα παίξετε μαζί με το παιδί σας το «σχολείο»

Γράφει η ΑΝΤΖΕΛΑ ΜΑΤΣΑΚΑ - Ψυχολόγος

xxz καθρεφτίστε το συναίσθημα του παιδιού σας

"φαίνεσαι αγχωμένος" και αποδεχτείτε το

να αποκτήσει γρήγορα μερικά πρόσωπα αναφοράς για να νιώσει ασφαλές.

xxz Ενημερώστε το παιδί από πριν για το πρόγραμμα

xxz Να είστε πάντοτε στην ώρα σας και συνεπείς για

Προτείνεται:

που θα ακολουθήσει. Πάντοτε να ενημερώνεται το παιδί σας ότι τώρα θα φύγετε

να πάρετε το παιδί από το σχολείο καθώς αυτό τους γεμίσει με το αίσθημα της ασφάλειας.

xxz Κάποιες ημέρες πριν την έναρξη της πρώτης

xxz Φτιάξτε μια ρουτίνα αποχωρισμού

xxz Όταν το παιδί γυρίσει στο σπίτι να ακούσετε με ειλικρινές ενδιαφέρον αυτά που έχει να σας διηγηθεί επικεντρώνοντας στα θετικά συναισθήματά του: «Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή στο σχολείο; Τί σου άρεσε πιο πολύ από την τάξη σου; Με ποια παιδιά έπαιξες; Τι παιχνίδια παίξατε;»

ημέρας να επισκεφθείτε το σχολείο

xxz Αν υπάρχει η δυνατότητα γνωρίστε κάποιο άλλο

παιδί που ξέρετε ότι θα είναι στην ίδια τάξη με το δικό σας και καλέστε το στο σπίτι σας για να παίξουν και να γνωριστούν

xxz Δώστε στο παιδί να φορέσει κάτι αγαπημένο του

(ρούχα, ρολόι)

xxz Συνοδέψτε το την πρώτη μέρα και βοηθήστε το

να γνωρίσει τη δασκάλα και κάποια παιδιά, ώστε

ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αρχίζουν τα Σχολεία!

Γράφει η ΕΦΗ ΔΕΔΕΔιαιτολόγος

Τώρα που αρχίζουν τα σχολεία πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο διαιτολόγιο των παιδιών μας εντάσσοντας στο διαιτολόγιό τους τροφές που τονώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

n Αμύγδαλα: Χάρη στη βιταμίνη Ε που περιέ-

χουν, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ταυτόχρονα ενισχύουν την φυσική άμυνα του οργανισμού μας. Επίσης, περιέχουν μαγνήσιο με αποτέλεσμα να δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας από ιούς και βακτήρια . n Snack για το διάλλειμα: Σε ένα σακουλάκι αναμειγνύουμε αμύγδαλα με κορινθιακές σταφίδες γνωστές για τη μεγάλη περιεκτικό-

τητά τους σε βιταμίνη C και σίδηρο. n Γιαουρτάκι κανείς; Το γιαούρτι λοιπόν, το εφοδιάζει με βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού του συστήματος αλλά και προβιοτικά. Σύμφωνα με το γούστο του. Ανάλογα με τις προτιμήσεις του μικρού μας, είτε το συνοδεύουμε με μέλι, ξηρούς καρπούς, κ.λπ. n Όταν η βρώμη κρύφτηκε στο ψωμί... Από τις πιο αγαπημένες τροφές των παιδιών μας, το ψωμί παίζει και αυτό με τη σειρά του καθοριστικό ρόλο! Πιο συγκεκριμένα, το ψωμί από αλεύρι βρώμης ή κριθαριού, περιέχει μια ειδική κατηγορία φυτικών ινών (β-γλυκάνη) με αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση. Η βρώμη αλλά και το κριθάρι, είναι από τις τροφές που τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στη γρηγορότερη επούλωση των πληγών. n Θα γλύφει τα δάχτυλά του! Τα cookies με δημητριακά ολικής αλέσεως και κομματάκια μαύρης σοκολάτας ή η κρέπα με σοκολάτα, φρέσκα φρούτα κ.λπ.

n Γλυκό σα μέλι! Ιδιαίτερα ωφέλιμο για την καλή

λειτουργία του οργανισμού μας, το μέλι, μας προσφέρει όσα χρειαζόμαστε για να τις ιώσεις του χειμώνα. Χάρη στα ένζυμα, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει, το μέλι αναστέλλει την ανάπτυξη ιών, βακτηρίων και μυκήτων. n Για ακόμα πιο γερό οργανισμό: Το μέλι σε συνδυασμό με την κανέλα μας προσφέρουν μια πραγματικά αποτελεσματική ασπίδα προστασίας της υγείας μας.

Και δεν ξεχνάμε!

n Το γάλα είναι ακόμα ένας πολύτιμος σύμμαχος υγείας σωστής ανάπτυξης. Εκτός από το ασβέστιο που περιέχει , είναι άριστη πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών, βιταμινών ,λιπιδίων και ιχνοστοιχείων. n Οι κρέμες που δίνουμε στο μικρότερο παιδάκι μας εκτός από υπέροχη γεύση, τονώνουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού .Χάρη στην ειδική σύνθεσή τους με σίδηρο, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, βιταμίνες, πρωτεΐνες και πλήθος άλλων πολύτιμων συστατικών είναι ότι καλύτερο για εκείνο.


TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 02 - September 2018:Layout 1

13/9/2018

4:48 ìì

Page 12

12

Παραδοσιακά ελληνικά καφενεία… Tα παραδοσιακά ελληνικά καφενεία… μέρος συνάντησης αποκλειστικά για άντρες, για ξερή, δηλωτή, ποδοσφαιρική και πολιτική συζήτηση, τάβλι αλλά και απόλαυση ελληνικού καφέ, χειροποίητων γλυκών και νόστιμων μεζέδων συνοδεία τσίπουρου. Χώροι ζωντανοί που μπορείς να ακούσεις απίστευτες ιστορίες από τα παλιά, εμπεριστατωμένες πολίτικές αναλύσεις και προπονητικές οδηγίες. Στην πλατεία Μητροπόλεως των Άνω Λιοσίων βρίσκονται δυο παραδοσιακά καφενεία.

ΚΑΦΕΝΕΙΟ του Δημήτρη Παππού

ΚΑΦΕΝΕΙΟ - ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ «Η ΠΛΑΤΕΙΑ» του Δημήτρη Αντωνίου


TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 02 - September 2018:Layout 1

13/9/2018

4:48 ìì

Page 13

must στέκια «Πλατειάζουμε» όμορφα στην πόλη μας...

πάμε πλατεία | 13 Β’ ΜΕΡΟΣ

Άνευ όρων Το Στέκι Το γνωστό μας στέκι από την Αχαρνών μεταφέρθηκε εδώ και κάποιους μήνες στην κεντρική πλατεία χωρίς όμως να χάσει τίποτα από τον χαρακτήρα του. Στο ΣΤΕΚΙ θα βρεις γευστικές ποικιλίες αλλά και καλό μαγειρεμένα φαγητά. Στα τραπεζάκια έξω κάτω από την πέργκολα μπορείς να απολαύσεις Ούζο, κρασί ή μπύρα που θα συνοδέψουν τους μεζέδες. Είναι ανοιχτά από το πρωί για το καφεδάκι σας και μένει μέχρι αργά. Πλατεία Δημαρχείου

ΣΤΟΑ Μουσική Μπακαλοταβέρνα Σε ένα ανακαινισμένο χώρο που έγινε ακόμα ομορφότερος μπορεί κάνεις να απολαύσει εκλεκτικούς μεζέδες από όλη την Ελλάδα σε προσιτές τιμές, υπό την καθοδήγηση του σεφ Γιώργο Τσελεμεντέ. Το χαρούμενο ζευγάρι του Χρήστου και της Βέρας είναι πάντα εκεί να σας υποδεχτούν με το χαμόγελό τους. Έντονα παρεΐστικο κλίμα, δυνατά live... έχουν δώσει στην πλατεία έναν άλλο αέρα. Δημαρχείου 11, Τηλ.: 698 601 3049

Μόλις μπαίνεις μέσα στο ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε μια άλλη εποχή. Σαν σκηνικό ταινίας του καλού ελληνικού κινηματογράφου. Τοίχοι γεμάτοι φωτογραφίες, μικροαντικείμενα που ξυπνούν θύμησες. Το μενού περιέχει εκλεκτούς μεζέδες, μαγειρεμένους με μεράκι. Ο κατάλογος ανανεώνεται και σε δυσκολεύει στην επιλογή. Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε: Τορτελίνια φούρνου με κιμά κόκκινη σάλτσα και λιωμένο τυρί, φωλιά, πουγκί αλλά και την υπέροχη σαλάτα του Τον προηγούμενο χειμώνα άλλαξε τις Παρασκευές μας.. με τα όμορφα live του ..αναμένουμε να μας ξεσηκώσει και αυτό το χειμώνα. Δημαρχείου 8, Τηλ.: 21 0248 6797


TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 02 - September 2018:Layout 1

13/9/2018

4:48 ìì

Page 14

μου είπε κάποιος... Αυτό που λες μου το είπε κάποιος αλλά δε θυμάμαι ποιος, πολύ μου αρέσει ...σε βγάζει από σκοτούρες και συνέπειες Περίεργα τα πράγματα στον Δήμο μας. Από τη μια εναγκαλισμοί του Χρήστου με βουλευτή και άτομα της Ελληνικής Αυγής και από την άλλη δημοσιογράφοι κοινοποιούν τοποθετήσεις συμβούλων της Ελληνικής Αυγής. Ο Αβράμης θα κατεβεί ανεξάρτητος και αυτόνομος αλλά άφησε και ένα παραθυράκι στον Σύριζα και σε όλες τις δυνάμεις εντός δημοκρατικού τόξου όπως γράφει. Ευτραφές μέλος της διοίκησης δηλώνει ότι δε θα συνεχίσει μετά τα Χριστούγεννα μαζί με τον Χρήστο. Κουράστηκε; Το CNN αναζητά την έγκριτη και ανεξάρτητη δημοσιογράφο του Ζεφυρίου για να της κάνει πρόταση συνεργασίας. Κάνει τόσο καλά την προπαγάνδα του Χρήστου. Μέλος της διοίκησης απειλεί καταστηματάρχη σε δημοτική ενότητα γιατί δέχθηκε στο μαγαζί του άτομα άλλης παράταξης Τελικά τι έγινε με το γκάλοπ; Είναι αλήθεια ότι σύσσωμη η διοίκηση έκλαιγε γιατί τα ποσοστά ήταν πολύ χαμηλά; Άραγε πόσα 5.000,00 ευρώ θα μοιράσουν; Γράφουν τα blog ότι θα παραιτηθεί πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου και αναρωτιόμαστε ποιος είναι αυτός που πιστεύει ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί το σύλλογο για την προσωπική του προβολή; Κρητικοί, Ηπειρώτες, και Αρβανίτες για ποιον χτυπάει η καμπάνα; Ποιο μέλος της διοίκησης δηλώνει δημοσίως ότι μπορεί να λύσει το θέμα της χωματερής σε μια νύχτα; Και γιατί βρε Γιώργο δε το κάνεις; Ο Τάκης δε φοβάται κανέναν, γύρισε έτοιμος και «ανανεωμένος» από τις διακοπές και αλλάζει φωτο στο facebook να δει ποια του ταιριάζει, γιατί ακούει για νέους και δικαίως φοβάται. Με αυτά ασχολείται... Τους υποψήφιους θα τους παρουσιάσει κάποια στιγμή και όπως ακούγεται έχει σημαντικά πρόσωπα. Μια απλή ενημέρωση: οι εκλογές είναι σε λίγους μήνες. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Έτσι και ο Χρήστος, από τώρα έκανε ανάθεση για τα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Μόνο που την ίδια ανάθεση είχε κάνει και πέρυσι. Χάλασαν όλα; Ο Κουλοχέρης αποδέχτηκε την πρόσκληση των πολιτών και θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος.

ΤΟ ΨΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ


TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 02 - September 2018:Layout 1

13/9/2018

4:48 ìì

Page 15

ταξιδεύοντας | 15

7+1

πανέμορφοι φθινοπωρινοί προορισμοί

[ Ζαγοροχώρια ] Σαράντα έξι γραφικά χωριά, όλα με την ίδια παραδοσιακή αρχιτεκτονική, που περισσότερο από οτιδήποτε άλλο χαρακτηρίζει την περιοχή και της δίνει ένα στοιχείο ομοιομορφίας. [ Πήλιο ] Το βουνό των Κενταύρων έχει κάθε εποχή τη δική του ξεχωριστή ομορφιά. Πορταριά, Μακρυνίτσα, Ζαγορά, Τσαγκαράδα, Μηλιές, Μούρεσι, Βιζίτσα και πολλά πολλά ακόμα χωριά, όλα στολισμένα με πλατάνια, μηλιές, καστανιές, βελανιδιές και οξιές. [ Τρίκαλα Κορινθίας ] Τρεις συνοικίες, τα Κάτω, τα Μεσαία και τα Άνω Τρίκαλα αποτελούν έναν γραφικότατο ορεινό προορισμό στην ανατολική πλευρά της Ζήρειας. Το φυσικό τοπίο είναι μοναδικό, μέσα στη φύση και τα έλατα και οι οικισμοί διαθέτουν όλοι πολύ όμορφες υποδομές με παραδοσιακό χαρακτήρα. [ Λίμνη Πλαστήρα ] Αγαπημένος προορισμός για το φθινόπωρο, η λίμνη Πλαστήρα -αν και τεχνητή- ξεχωρίζει για τη φυσική ομορφιά του τοπίου της. Πλήθος από μικρά χωριουδάκια πλαισιώνονται από τις κορυφές των Αγράφων και αναπτύσσονται γύρω από τη Λίμνη. [ Μετέωρα ] Τα απόκοσμα βράχια των Μετεώρων δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό για τον επισκέπτη κάθε φορά που τα βλέπει. [ Αράχωβα ] Η κοσμική Αράχωβα μπορεί να αποτελεί τον πιο κλασικό χειμερινό προορισμό λόγω του μεγαλύτερου χιονοδρομικού κέντρου της χώρας, δεν υστερεί όμως σε τίποτα σε γραφικότητα και ζωή τους μήνες που δεν είναι ντυμένη στα λευκά. [ Καρπενήσι ] Απόδραση στα έλατα! Το Καρπενήσι, χτισμένο σε υψόμετρο 960 μέτρων στο όρος Βελούχι, είναι ένας μοναδικός φθινοπωρινός και χειμερινός προορισμός για τους φυσιολάτρες! [ Καλάβρυτα ] Η μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα καθιστά τα Καλάβρυτα αγαπημένο προορισμό των Αθηναίων, αλλά όχι μόνο.


TA NEA TIS FYLIS - TEFXOS 02 - September 2018:Layout 1

13/9/2018

4:49 ìì

Page 16

αγοράΖω

στην πόλη μου Στηρίζουμε

την Τοπική Αγορά

της Φυλής


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.