Page 1

ΤΑΝΕΑΤΗΣΦΥΛΗΣ ΤΕΥΧΟΣ 1 | ΙΟΥΛΙΟΣ 2018

ΜΗΝΙΑΙΑ FREE PRESS ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΥΛΗΣ

Η Λ Υ Φ s so Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι κάτοικοι του Δήμου, στο αδιαχείριστο πρόβλημα των απορριμμάτων.

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

5

«ΑΝΑΖΗΤΩ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ»

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΛΟΧΕΡΗΣ

7

«ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ»


2 | Ιούλιος 2018

editorial

ΘΕΜΑΤΑ

Ξεκινάμε μαζί σας ΞΕΡΑ ΧΟΡΤΑ

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΡΘΡΟ ΣΩΤΗΡΗ ΝΤΟΥΡΟΥ:

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ «ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ» ΣΕΛ. 6

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΕΛ. 8-9

Η ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ ΤΑΝΕΑΤΗΣΦΥΛΗΣ

Όποιος έχει δουλέψει σε εφημερίδα, γνωρίζει το συναίσθημα που σε κατακλύζει όταν παίρνεις στα χέρια σου το πρώτο φύλλο. Ίσως με θεωρήσετε υπερβολικό, μα θα το βάλω αμέσως μετά την πρώτη αγκαλιά που έκανα στον γιο μου.

Η κάθε σελίδα που ξεφυλλίζεις, η κάθε φωτογραφία που έχει μπει, ακόμα και η τελεία ή το κόμμα, κρύβουν μικρές ιστορίες μέσα τους. Από φωνές και εντάσεις, αλλά και γέλια μέχρι δακρύων. Ο καθένας από εμάς έχει τη δική του μεγάλη ή μικρή ιστορία στον έντυπο τύπο, κάποιοι έχουν δουλέψει σε εφημερίδες, κάποιοι έχουν μικρότερη ιστορία κυρίως στον ηλεκτρονικό τύπο και υπάρχουν και οι "ερασιτέχνες" του είδους, που δουλεύουν με περισσότερο μεράκι από όλους για τα "ΝΕΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ".

Είναι λοιπόν, μια προσπάθεια καταγραφής όσων συμβαίνουν στην πόλη μας, από ανθρώπους που δεν δηλώνουν δημοσιογράφοι, αλλά είναι απλοί συνεργάτες στα "ΝΕΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ".

Κάνουμε μια προσπάθεια καταγραφής όσων συμβαίνουν στην πόλη μας, από ανθρώπους που δεν δηλώνουν δημοσιογράφοι...

ΣΕΛ. 4

βάσεις-, να αναδεικνύει θέματα και να δημιουργεί θέματα, να επικρίνουμε αλλά και θα επιδοκιμάζουμε. Αυτή είναι η ταυτότητα για "ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ".

Δεν διεκδικούμε δάφνες, δεν "κομίζουμε γλαύκας εις Αθήνας"... Εκείνο που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε μια εφημερίδα, που θα ενημερώνει τους δημότες, να έχει άποψη, αλλά θα δέχεται και τις άλλες απόψεις -χωρίς παρεμ-

Όνειρό μας είναι, μια εφημερίδα γεμάτη καλές ειδήσεις. Θέλουμε να αγκαλιάσετε αυτή μας την προσπάθεια, γιατί έχει μεράκι, κέφι και διάθεση προσφοράς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις απόψεις, τις ιδέες και τις παρατηρήσεις σας.

Καλή ανάγνωση Αποστόλης Θανάσης Άκης Μαρία Έφη Θοδωρής Έρρικα 'Αντζελα

ΜΗΝΙΑΙΑ FREE PRESS ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΥΛΗΣ

Έδρα: Ερμού 56, 10563, Αθήνα E-mail: pressneafylis@gmail.com www.neafylis.gr Σύμβουλος Εκδοσης ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΙΚΑΣ Επιμέλεια & Συντονισμός Έκδοσης ΜΑΡΙΑ ΔΕΔΕ Γράφουν ΑΝΤΖΕΛΑ ΜΑΤΣΑΚΑ ΕΦΗ ΔΕΔΕ ΘΟΔΩΡΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ ΕΡΡΙΚΑ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Δημιουργικό - Εκτύπωση CREATIVE POINT Τα ενυπόγραφα άρθρα, κείμενα, ή Δελτία Τύπου που δημοσιεύουμε εκφράζουν τον υπογράφοντα και όχι απαραίτητα την άποψη της εφημερίδας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ύλης της εφημερίδας χωρίς την άδεια του εκδότη ή την πηγή προέλευσης της αναπαραγόμενης είδησης.

Αγαπητέ αναγνώστη, η εφημερίδα που κρατάς στα χέρια σου τυπώθηκε σε χαρτί που φέρει την οικολογική πιστοποίηση Συμβουλίου Διαχείρισης Δασών FSC (FOREST STEWARDSHIP COUNCIL). Μπορείς και εσύ να βοηθήσεις το περιβάλλον. Θυμήσου όταν νοιώσεις πως δεν την χρειάζεσαι άλλο, να την τοποθετήσεις στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης χαρτιού της περιοχής σου.

«Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί.....υπάρχει ελπίδα»

Στη μνήμη του Μάριου 8/6/2017

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


allaΖωntas

3

ΧΩΜΑΤΕΡΗ: Μια σημαίνουσα λέξη για την περιοχή μας Δεν επιτρέπουμε ολίγοι να παίζουν στη σκακιέρα συμφερόντων την τύχη μας

X

YTA: Ένας βαρύς χαρακτηρισμός για τους κατοίκους. Μάς τρώει ψυχή και σώμα. Όλοι έχουμε ποσοστό ευθύνης για την ύπαρξη και την παραμονή της. Το ερώτημα τώρα πια είναι ...όχι ποιό είναι το ποσοστό της ευθύνης, αλλά ποιό είναι το πλήθος που μπορεί να συσπειρωθεί για να την απομακρύνει. Πάντα πίστευα και πιστεύω ότι στα Άνω Λιόσια υπάρχουν άτομα ενεργά, χωρίς κομματικές αγκυλώσεις, άτομα που ελπίζουν και ονειρεύονται ακόμα. Και είχα την τύχη να έχω γνωρίσει πολλούς: επιστήμονες, καλλιτέχνες, νέους και νέες οργισμένους με την υποβάθμιση της περιοχής, απλούς ανθρώπους και κυρίως γονείς που μοιραζόμαστε την ανησυχία μας για την υγεία των παιδιών μας. Όλοι μας όμως διστάζουμε να γίνουμε ενεργοί δημότες γιατί κουραστήκαμε από τις πολιτικές ταμπέλες και κηδεμονίες. Το γεγονός όμως ότι διανύουμε το 2018 και η χωματερή έχει μετατραπεί σε οροσειρά από την ανεξέλεγκτη διαχείριση των σκουπιδιών. Και επειδή δεν επιτρέπω οι ολίγοι να παίζουν στην σκακιέρα συμφερόντων την

photo: Γεωργία-Κωνσταντίνα Ατζάμπου

n

Στο σπίτι μου, ξερίζωσαν τα δέντρα και τα βράχια και τα βουνά να ρίξουνε σκουπίδια. Στο σπίτι μου, ποτίσανε τα θεμέλιά του βρώμικα νερά από μολυσμένες τάφρους, περιμένοντας τα απορριμματοφόρα στη σειρά, να ξεθαφτούν οι εφέστιοι μαρμάρινοι θεοί των βράχων. Στο σπίτι μου, ήρθανε δόλιοι πολιτικοί και μοιράσανε ψεύτικες υποσχέσεις, την ώρα που η Δήμητρα βούλιαζε στο κλάμα για την κόρη της. Την ώρα που ο Ποσειδώνας γέμιζε με πεθαμένα ψάρια και βούρκο τα μαλλιά της. Την ώρα που έβγαιναν τα στοιχειά του βουνού να κυνηγήσουν τον κόσμο. Γιατί η μαύρη οσμή των σκουπιδιών, μόλυνε τα σωθικά τους... και οι τοξικοί ατμοί, τρέλαιναν τα μυαλά τους... Στο σπίτι μου αλλοιώθηκε το τοπίο. Φύγανε οι κολώνες που το στήριζαν και τα μπαλκόνια που αναβαστούσαν το φώς. Του σπιτιού μου, του τρώνε τα σπλάχνα την ίδια ώρα που επεκτείνουνε σαθρά τον χώρο ταφής των σκουπιδιών. Και με βγαλμένα τα σπλάχνα πρέπει να ζήσει... πρέπει να ζήσουμε κι εμείς μέσα σ' αυτό το σπίτι. Γιατί το σπίτι μου είναι η Δυτική Αττική... Ελένη Λιάσκου

τύχη μας, αποφασίσαμε να μετέχουμε ενεργά με όποιο τρόπο μπορούμε. Όλοι μπορούμε από όποιο μετερίζι δύναται ο καθένας. Το διαδίκτυο αποτελεί έναν ταχύτατο και άμεσο τρόπο επικοινωνίας και μέσω αυτού του νέου site www.allazwntas.gr δίνεται ένα βήμα να εκφραστούμε, να αντιδράσουμε και να διεκδικήσουμε όσα μας αξίζουν, αναλογούν και μας οφείλουν. Και ξέρετε κάτι ...είναι πολλοί οι τροχοπέδες των συμφερόντων που θα συναντήσουμε μπροστά μας. Μα...θα έχουμε προσπαθήσει... Tην αξία μας πρέπει να αρχίσουμε να την "κοινοποιούμε". Στηριζόμαστε σε μια αμφίδρομη σχέση. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζι μας στο e-mail: allazwntas@gmail.com Γεωργία-Κωνσταντίνα Ατζάμπου Master Kίνησης - Χορού εμπ. Καθηγήτρια Κλασικού μπαλέτου - σύγχρονου Ναυπηγός Ε.Μ.Π. Ιωάννης Δρόλιας Λογιστής, Ασφαλιστικός Σύμβουλος Γιώργος Καρράς Στρατιώτικός - Μέλος Δ.Σ. Σύλλογος Ηπειρωτών Δημήτρης Λιόσης Αρχιτέκτων Ε.Μ.Π.

επικαιρότητα

ΜΠΟΥΡΑΪΜΗΣ - ΜΠΙΖΑΣ ΣΕ ΜΠΑΡΑΖ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ...Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΑΦΑΝΤΟΣ

Σε μπαραζ δηλώσεων προχώρησαν οι κ.κ Μπουραΐμης και Μπίζας μετά την εκδήλωση από το σύλλογο τριτέκνων και όσα θλιβερά συντελέστηκαν εκείνη την ημέρα. του ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΙΚΑ

Στην πρώτη δήλωσή του ο κ. Μπιζάς δηλώνει ξεκάθαρα ότι: n Παππούς, Μπουραΐμης και Ιατρού είναι a la carte «αντιστασιακοί», οι κ.κ. Μπουραΐμης και Ιατρού ψήφισαν την απόφαση της Ε.Ε η οποία είχε ληφθεί και πάλι με την απουσία της κ. Δούρου, ο δε δήμαρχος κ. Παππούς κάπου κρυβόταν για να μην πάει στην συνεδρίαση n Ζητα έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου της Φυλής και να παρθεί απόφαση για την ακύρωση της απόφασης του ΕΔΣΝΑ και ταυτόχρονα να αποφασιστούν τα μέτρα που πρέπει να παρθούν. n Δεν μπορεί ο δήμαρχος της Φυλής (με την ανοχή του κ Μπουραΐμη) από την μία να εξακολουθεί να κρύβει τις μελέτες για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ Φυλής και από την άλλη να παριστάνει και τον αντιστασιακό

κ. Μπουραΐμης στη σύσκεψη του συλλόγου Τριτέκνων δεν με άφησε να μιλήσω για να μην αποκαλύψω την υποκρισία του σχετικά με την μεγάλη επέκταση του ΧΥΤΑ το 2017*.

Ο κ. Μπουραΐμης απάντησε σε ανάρτηση του κ. Μπίζα μεταξύ αλλων τα εξής: Σε ότι αφορά το πρόσωπό μου και τα όσα κακόβουλα μου αποδίδει, δηλώνω υπεύθυνα ότι: Προσωπικά, δεν ψήφισα... Η κόντρα των δημοσιευμάτων συνεχίστηκε με τον κ. Μπιζά να κάνει νέα ανάρτηση στο blog του. n Η σημερινή χωματερή της Φυλής είναι έργο των κυρίων Μπουραΐμη και Παππού που διοικούν τον δήμο Φυλής τα τελευταία 20 χρόνια. Αν δεν ήθελαν αυτοί την χωματερή καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να την κρατήσει ανοιχτή τόσα χρόνια.

n Δεν φτάνουν αυτά αλλά εξακολουθεί να λέει και άλλα

ψέματα στην απάντηση του ο κ. Μπουραΐμης πως τάχα δεν ψήφισε το ΠΕΣΔΑ. n Δημοσιεύουμε λοιπόν και την απόφαση της συνεδρίασης της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ** που ενέκρινε την 2η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση και με την παρουσία των κ.κ. Μπουραΐμη και Παππού για να καταλάβουν πως δεν μπορούν να λένε άλλα ψέματα. Εμείς απλώς παραθέτουμε τις απόψεις και των δύο, τα συμπεράσματα είναι δικά σας... * Δημοσιεύω λοιπόν σήμερα και τις 2 αποφάσεις της Ε.Ε του ΕΣΔΝΑ στις οποίες ήταν παρών και ψήφιζε υπέρ ο κ. Μπουραΐμης. https://et.diavgeia.gov.gr/decision/view/6%CE% 955%CE%A1%CE%9F%CE%A105-%CE%A733 ** http://www.edsna.gr/attachments/article/571/084,2016.pdf


4 | στο μικροσκόπιο

Παιδική Χαρά. Δεν τους ενδιαφέρει η ασφάλεια των παιδιών μας

Περιοχή Κ.Ε.Ν.Ε. Αγίου Νικολάου

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ

ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Περιοχή Λίμνης

ε έκπληξη διαπιστώσαμε ότι φέτος κάτι δεν έχει πάει καλά με τους καθαρισμούς των οικόπεδων με στόχο την πυροπροστασία και την διασφάλιση της υγείας. Σε μια βόλτα που κάναμε στην πόλη μας παρατηρήσαμε ότι δεν έχει γίνει καθαρισμός όλων των σημείων και λόγω της συγκέντρωσης ξερών χόρτων, κλαδιών και εύφλεκτων υλικών, αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Σας παραθέτουμε κάποιες ενδεικτικές φωτογραφίες.

Μ

Στη σελίδα του Δήμου ανακαλύψαμε δελτίο τύπου στις 10 Μαΐου που εκθείαζε το έργο της

Ρεπορτάζ δημοτικής αρχής και του υπεύθυνου Αντιδημάρχου Μ. Οικονομακη. Βέβαια βρισκόματου ΘΑΝΑΣΗ στε στα μέσα της περιόδου και η εικόνα της πόλης αποδεικνύει οτι ο αρμόδιος αντιδήΜΠΙΚΑ μαρχος έχει ολιγωρήσει. Αποτρέπουμε από τις σκέψεις τι μπορεί να συμβεί.

Πέρα απο τον κίνδυνο για πυρκαγιά το θέμα έχει και μια άλλη διάσταση. Έχει γίνει ανάθεση σε εργολάβο για αυτούς τους καθαρισμούς με ενα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Εμείς συνεχίζουμε το ρεπορτάζ και στο επόμενο τεύχος ευχόμαστε να μην υπάρχει ανάλογο υλικό.

Περιοχή Αγίου Νικολάου

Περιοχή ΒΙΟ.ΠΑ.

Ακόμα και στο κέντρο της πόλης...

Συγκρότημα σχολείων


άποψη | 5

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΣ:

«Αναζητώ ένα νέο πρόσωπο που θα λύσει τα προβλήματα της πόλης μας» Φυλή έχει υποστεί τις συνέπειες, αφενός της πολιτικής ενός ανάλγητου Κράτους, εφαρμόζοντας ένα περιβαλλοκτόνο σχέδιο συγκέντρωσης όλων των απορριμμάτων της Αττικής στην περιοχή μας, αφετέρου ενός τοπικού πολιτικού συστήματος εξουσίας που λειτουργεί χρόνια τώρα ως τοπική διοίκηση με εναλλαγές μεν στην δημοτική αρχή, με σταθερή όμως στάση και συμπεριφορά στο κορυφαίο ζήτημα της χωματερής, ικανοποιούμενο με τα αντισταθμιστικά οφέλη, αδιαφορώντας για την υγεία των κατοίκων και την λειτουργική και αισθητική βιωσιμότητα της περιοχής.

Η

Ο Πανάγος Στέργιος διετέλεσε Δήμαρχος Άνω Λιοσίων την περίοδο 1982-1986. Μέχρι και σήμερα βρίσκεται στο προσκήνιο με διακριτικές και καιρίες παρεμβάσεις.

Είναι θλιβερό το γεγονός ότι η φυλή έχει ταυτιστεί με τα σκουπίδια και τον ΧΥΤΑ, κάτι που ακυρώνει επί της ουσίας κάθε δημιουργική πρωτοβουλία για ανάταξη της περιοχής με την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης. Αν στο κορυφαίο αυτό ζήτημα, προσθέσουμε μια σειρά προβλημάτων, όπως η εγκληματικότητα,τα θέματα ασφάλειας των πολιτών, η καθαριότητα στην πόλη και κυρίως η έλλειψη προοπτικής για την περιοχή μας, τότε η ανάγκη συγκρότησης ενός ανεξάρτητου, δυναμικού και αποφασισμένου δημοτικού σχήματος, με σκοπό να διεκδικήσει με όρους Νίκης τις επόμενες δημοτικές εκλογές, είναι όσο ποτέ επίκαιρη. Ένα δημοτικό σχήμα με επικεφαλής, που τόσο προεκλογικά, όσο και κυρίως μετεκλογικά, θα θέσουν ως πρώτο και κύριο αίτημα, την οριστική απομάκρυνση της χωματερής από την περιοχή μας, θέτοντας ταυτόχρονα στην δημοτική ατζέντα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την ανάκτηση του αισθήματος ασφάλειας των συμπολιτών μας. Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνω ότι ένα τέτοιο πρόσωπο, απαλλαγμένο από κάθε τι που

θυμίζει παρελθόν, που δεν χρεώνεται με τις παθογένειες του τοπικού δημοτικού πολιτικού συστήματος και κυρίως δεν «χρωστάει» σε κανέναν, ένα τέτοιο πρόσωπο, υπάρχει. Θεωρώ ότι ο Αλέξανδρος Κουλοχέρης, ένας νέος επιστήμονας, που ζει και εργάζεται στην περιοχή, είναι το πρόσωπο που μπορεί να τεθεί επικεφαλής μια πρωτοβουλίας Πολιτών για την συγκρότηση ενός δημοτικού σχήματος, με σκοπό την διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου, θέτοντας νέους όρους και προϋποθέσεις στα τοπικά μας πράγματα. Η πόλη και οι Πολίτες της πρέπει να κλείσουν ερμητικά την πόρτα του Δημαρχείου σε όσες και όσους διοίκησαν την Φυλή και με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους συντέλεσαν στο να διαμορφωθεί η σημερινή κατάσταση. Η Φυλή επιβάλλεται να κάνει το νέο ξεκίνημα, με έναν νέο, δυναμικό και αποφασισμένο άνθρωπο, που μαζί με άλλους ικανούς συμπολίτες θα θέσουν τέρμα στο παλιό σύστημα που οδήγησε την πόλη στην απαξίωση και την υποβάθμιση και με οδηγό ένα σύγχρονο και οραματικό σχέδιο και πρόγραμμα, θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για την ποιοτική αναβάθμιση της Φυλής.

Ας κάνουμε όλοι μαζί το νέο ξεκίνημα με Δήμαρχο τον Αλέξανδρο Κουλοχέρη. Για την Φυλή που μας αξίζει. Για το παρόν & το μέλλον των κατοίκων της

Στέργιος Πανάγος


6 | άρθρο

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΤΟΥΡΟΣ:

Δεν έχουμε άλλο χρόνο «για να παρατηρούμε»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑTΟΥΛΗΣ - Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου

«Αν διαλυθούν οι Δήμοι,

ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΟYΝ

ΟΙ ΖΩEΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Η

Αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια έχει συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη του εθνικού στόχου για δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων. Είμαστε ο μόνος φορέας του Κράτους που λειτουργεί με ισοσκελισμένους ή και πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, όταν το Κεντρικό Κράτος εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να λειτουργεί με τεράστια ελλείμματα, που όμως "κουκουλώνονται" μέσα από τη φορολογική αφαίμαξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Η Αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια είδε να μειώνεται η χρηματοδότησή της από το Κράτος κατά 65%. Και από την άλλη, να στηρίζει αποτελεσματικά, αν και με λιγότερους πόρους και προσωπικό, τα εκατομμύρια των συμπολιτών μας που δοκιμάστηκαν οι αντοχές τους από τις συνέπειες της κρίσης.

Βάζει ταφόπλακα στο μόνον θεσμό του Κράτους που στηρίζει τη δύσκολη καθημερινότητα των τοπικών μας κοινωνιών. Η ψήφιση του Κλεισθένη, ενός νομοσχεδίου που όχι μόνον δεν αποτελεί μεταρρύθμιση, όπως όλοι παραδέχονται πλέον, αλλά ουσιαστικά φέρνει ακυβερνησία στους Δήμους. Αυτό είναι το "δώρο" της σημερινής Κυβέρνησης στην Αυτοδιοίκηση, η οποία πανηγυρίζει ότι μας βγάζει από τα μνημόνια, παραβλέποντας ότι την ίδια ώρα οι νέοι επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό κι όσοι μένουν εδώ, το μέλλον τους είναι οι συμβάσεις των 400 ευρώ. Η Αυτοδιοίκηση δεν θα ανεχτεί το θεσμικό και οικονομικό ακρωτηριασμό της. Με αφετηρία το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ ξεκινούμε τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της αδιέξοδης πολιτικής, με τους πολίτες μπροστά.

Διαβάζουμε κάθε μέρα δεκάδες σχόλια, άρθρα και απόψεις που όλα τους – σχεδόν χωρίς καμία εξαίρεση – περιγράφουν το πρόβλημα, αφήνοντας την λύση… για αργότερα! Το πρόβλημα είναι οτι εμείς, οι άνθρωποι που δέσαμε την ζωή μας με έναν τόπο και τον αγαπήσαμε, έχουμε δικαίωμα στην Λύση. Δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή που πρέπει να απέχει απο τις προεκλογικές ανοησίες και να γίνει ουσιαστική. Πόσο ακόμα θα παρατηρούμε; Δεν θέλω να γράψω άλλη μια άποψη για τον νέο νόμο που έχει το... ιστορικό όνομα «Κλεισθένης». Δεν θέλω για έναν μόνο λόγο: γιατί θέλω να μιλάω και να ζώ με κοινούς ανθρώπους και όχι μόνο με νομομαθείς! Απαραίτητοι για τις γνώσεις τους οι δεύτεροι, αλλά προτιμώ πολύ περισσότερο τους πρώτους... Πρέπει να καταλάβουμε, ότι η αλλαγή στη λειτουργία του Κράτους, είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους και όχι μόνο όσους ασχολούνται με τα δημοτικά ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΤΟΥΡΟΣ πρώην Δήμαχος Αχαρνών πράγματα. Δεν πρόκειται για προΕπικεφαλής συνδυασμού σωπικό ζήτημα δικό μου ή του «Για την πόλη μας» κάθε δημάρχου ή δημοτικού συμβούλου. Το πώς θα λειτουργεί η χώρα και πως θα επηρεάζει τις ζωές του κάθε πολίτη και την καθημερινότητά του, είναι κάτι που αφορά τον κάθε πολίτη και – στην περίπτωσή μας – τον κάθε δημότη. Τον κάθε έναν από εσάς! Αν αυτό γίνει απόλυτα κατανοητό, σειρά έχει να αναβαθμίσουμε την έννοια του όρου «Συμμετέχω»... Αν κάποιος δημότης λοιπόν, θέλει ή ονειρεύεται ο Δήμος του να ανταποκρίνεται στο μέλλον στις προσωπικές ανάγκες του, είναι εντελώς απαραίτητο να κάνει και ο ίδιος μια μεγάλη αλλαγή στο συνολικό μοντέλο, σε σχέση με αυτό που ξέραμε μέχρι σήμερα. Είναι απαραίτητο η μειωθεί η δύναμη της Κεντρικής Εξουσίας και να μετατοπιστεί δυναμώνοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση! Με μια ριζική αλλαγή των εξουσιών, για να υπάρχει ο έλεγχος Τοπικά, απο αυτούς που νοιώθουν την λύση και υπομένουν τα προβλήματα. Όχι απο αυτούς που σχεδιάζουν μέσα απο γραφεία, χωρίς να γνωρίζουν ούτε πρόσωπα, ούτε πράγματα, ούτε τις πραγματικές ζωές. Και κάτι τέτοιο, θέλει τους δημότες να συμμετέχουν στη διαμόρφωση όλων των πολιτικών που αφορούν άμεσα στη ζωή τους. Δεν είναι τόσο η ώρα να μιλήσουμε για τα περιεχόμενα του «Κλεισθένη» αλλά να περιγράψουμε αυτό που θα φέρει. Και ο «Κλεισθένης» δεν θα κοιτάξει το Μέλλον! Γιατί δυστυχώς, δεν σχεδιάστηκε γι΄αυτό! Σήμερα που « Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι», είναι απόλυτα ορατό το ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε και άλλο χρόνο. Ούτε μπορούμε να παρακολουθούμε με απάθεια να εγκαταλείπουν την Ελλάδα τα καλύτερα μυαλά της νέας γενιάς, χωρίς να μπορεί να υπάρξει η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παρατηρούμε την Πατρίδα μας και τον τόπο μας να φθίνουν δημογραφικά και να μην κάνουμε τίποτε γι αυτό, αφήνοντας την φτώχεια να στερεί - από όλο και περισσότερους Έλληνες - την αξιοπρέπεια και το όνειρο για μια καλύτερη ζωή.


άποψη | 7

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΛΟΧΕΡΗΣ

«ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: Ανάγκη για μια

ΑΛΗΘΙΝΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ»

Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΛΟΧΕΡΗΣ Μαθηματικός, ΜΒΑ Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων

Κάλλιστα θα μπορούσε ο φόρος ακίνητης περιουσίας να αποτελέσει τοπικό φόρο, λαμβάνοντας βεβαίως τις ιδιαιτερότητες κάθε Δήμου, ώστε να προωθείται η τοπική ανάπτυξη. Ακόμη, οι πόροι του «Πράσινου Ταμείου» να χρηματοδοτούν έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης στους Δήμους.

Σε κομβικό σημείο βρίσκεται ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα στη σημερινή χρονική συγκυρία, με την Κυβέρνηση να χαρακτηρίζει το νομοθέτημά της, το γνωστό «Κλεισθένης 1» ως μεταρρύθμιση. Οι αντιδράσεις της ΚΕΔΕ και συνολικά του Αυτοδιοικητικού κόσμου είναι πολλές και δικαιολογημένες . Στην προκειμένη περίπτωση η τοποθέτηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη και ο χαρακτηρισμός για τον Κλεισθένη, ότι είναι το «πλυντήριο» της Κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, δεν απέχει από την αλήθεια και από αυτό που αποτελεί την κύρια Κυβερνητική επιδίωξη. Υποθέτω ότι κάθε μεταρρύθμιση του θεσμού πρέπει να στοχεύει στην καλυτέρευση της ζωής των τοπικών κοινωνιών, κάτι που δεν μπορεί να διακριθεί, όσο και προσεχτικά να το αναζητήσει κάποιος, στο εν λόγω νομοθέτημα. Κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, όπως είναι η ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και λειτουργικής αυτοτέλειας των Δήμων, η αποκέντρωση, η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, η ενίσχυση του τοπικού κοινωνικού κράτους, κλπ., παραμένουν ανοιχτά, χωρίς να υπάρχει καμιά πρόβλεψη. Όμως μια αληθινή μεταρρύθμιση επιβάλλεται να εναρμονίζεται με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο, από το οποίο απέχουμε αρκετά, ενώ κυρίαρχα ζητήματα, όπως για παράδειγμα η φορολογική αποκέντρωση δεν απασχολούν την κυβέρνηση .

Αντί στο κέντρο της προσοχής της κεντρικής εξουσίας να είναι η ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του Πολίτη, η σημερινή Κυβέρνηση εξαντλεί τον «μεταρρυθμιστικό της οίστρο» στο εκλογικό σύστημα και αυτό το ονομάζει μεταρρύθμιση.

Μια γενναία και αληθινή μεταρρύθμιση θα ήταν η μεταφορά των ακινήτων του δημοσίου στους δήμους και μέσω ενός επαρκούς χρηματοδοτικού προγράμματος, η αξιοποίηση αυτών για πολιτιστικές, κοινωνικές, αθλητικές ή άλλες δράσεις που θα αναβαθμίζουν την λειτουργική και αισθητική εικόνα των πόλεων. Βεβαίως, η απόδοση όλων των παρακρατηθέντων πόρων που την περίοδο 2010 – 2016 ξεπερνούν τα 13 δις ευρώ, θα ακολουθούσε την Συνταγματική επιταγή για την οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης. Μια οικονομικά ισχυρή Αυτοδιοίκηση συνδέεται με την αναβάθμιση των λειτουργιών της τοπικής Δημοκρατίας, αφού δημοτικά συμβούλια και Πολίτες «παίρνουν στα χέρια τους» κομβικά ζητήματα της καθημερινής ζωής της πόλης, αποφασίζοντας τα τοπικά όργανα για το παρόν και το μέλλον της. Όμως, η φοβική στάση της κεντρικής εξουσίας, όπως εκφράζεται από την σημερινή Κυβέρνηση, κρατά εγκλωβισμένη την Αυτοδιοίκηση, στερώντας την δυνατότητα να αναπτύξει τις πιο δημιουργικές δυνάμεις που διαθέτει. Η νομοθέτηση, έστω κάποιων από τα προαναφερόμενα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βάση ενός ειλικρινούς διαλόγου ανάμεσα στα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης με την Κυβέρνηση, ως βάση για μια αληθινή και σύγχρονη Διοικητική Μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η Αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες . Κάτι τέτοιο με τον «Κλεισθένη», δυστυχώς δεν υφίσταται...


8 | επικαιρότητα

Η ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ Η Αττική των 4 εκατ. κατοίκων και των 66 δήμων εξακολουθεί να εξαρτάται από την ταφή απορριμμάτων και μάλιστα σε έναν μόνο χώρο.

Τ

ο πόσο επικίνδυνο είναι αυτό φάνηκε το προηγούμενο διάστημα, όταν ένα ρήγμα στους λόφους των σκουπιδιών είχε ως συνέπεια χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών να στοιβάζονται σε κάθε γωνιά του λεκανοπεδίου της Αττικής. Ο σκουπιδότοπος της Φυλής «φωνάζει» και όντας πλέον κορεσμένος του απομένει χρόνος ζωής έως το 2019. Η λογική του «όλα στη Φυλή» οδήγησε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, 81% των απορριμμάτων να θάβονται, έναντι 31% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, οι αρμόδιοι προσπαθούν να λύσουν ξανά το πρόβλημα με «μπαλώματα», με την ελπίδα ότι η «περιβαλλοντική βόμβα» δε θα σκάσει στα χέρια τους…

Σημειώνεται ότι ο χώρος της Φυλής είναι πλέον κορεσμένος. Ο χρόνος ζωής του είναι έως το 2019.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Ο χώρος (που βρίσκεται στα σύνορα Ανω Λιοσίων και Φυλής) ξεκίνησε ως μία από τις πολλές χωματερές της πρωτεύουσας, στα μέσα της δεκαετίας του ’60, με τους δήμους να ξεφορτώνουν χύδην κάθε είδους σκουπίδι ή απόβλητο σε ένα παλιό λατομείο. Με τη δημιουργία του ενιαίου συνδέσμου των δήμων, η κατάσταση βελτιώθηκε υποτυπωδώς, καθώς ξεκίνησε το θάψιμο των σκουπιδιών με χώμα. Από το 1991, με το οριστικό κλείσιμο της χωματερής του Σχιστού, η χωματερή των Λιοσίων έμεινε μόνη (με την εξαίρεση μερικών μικρών διάσπαρτων χωματερών) να εξυπηρετεί σχεδόν το σύνολο της Αττικής. Ο πρώτος ΧΥΤΑ (ΧΥΤΑ Ι Ανω Λιοσίων) δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και το 2000 ακολούθησε ο δεύτερος (ΧΥΤΑ ΙΙ Ανω Λιοσίων) σε συνέχειά του. Κατόπιν αποφασίστηκε η επέκταση στον Δήμο Φυλής το 2003 (α΄ φάση ΧΥΤΑ Φυλής) και το 2006 (β΄ φάση ΧΥΤΑ Φυλής).

Το 2012, προκρίθηκε η ανάθεση σε ιδιώτη της διαχείρισης των απορριμμάτων με τέσσερις μονάδες επεξεργασίας, όμως το 2014 η σημερινή ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής ακύρωσε τον σχεδιασμό ως αδιαφανή και ασύμβατο με τις ευρωπαϊκές αρχές της διαχείρισης των απορριμμάτων. Πέρυσι, στον χώρο (108 στρέμματα) που επρόκειτο να γίνει μία από τις μονάδες που ακυρώθηκαν, αποφασίστηκε να επεκταθεί η β΄ φάση του ΧΥΤΑ (συνολικά 358 στρέμματα) και τα έργα βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη: στην «είσοδο» του κυττάρου –που θυμίζει χαράδρα ανάμεσα σε δύο βουνά σκουπιδιών– τα απορριμματοφόρα ξεφορτώνουν, ενώ στο βάθος του ίδιου χώρου οι μπουλντόζες σκάβουν το βουνό για να δημιουργήσουν κι άλλο χώρο. Με άλλα λόγια, η κατασκευή του νέου κομματιού γίνεται παράλληλα με την απόθεση σκουπιδιών, στον ίδιο χώρο.


επικαιρότητα | 9

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΕΡΔΟΣ; Βέβαια για κάποιους ο ΧΥΤΑ Φυλής είναι ευπρόσδεκτος καθώς συνολικά 633.722.047,54 ευρώ έχουν καταβληθεί στον Δήμο Φυλής κατά την περίοδο 1991-2004 (πιο συγκεκριμένα στον Δ. Ανω Λιοσίων και στον Δ. Φυλής, πριν συνενωθούν με τον «Καλλικράτη»), ως αντιστάθμισμα για την περιβαλλοντική όχληση της χωματερής. Κατά έτη 2013 και 2014 ο Δήμος Φυλής λάμβανε 40,3 εκατ. ετησίως, όμως έπειτα από απόφαση του ΕΔΣΝΑ το 2015 για μείωση των αντισταθμιστικών οφελών κατά 10% με αποτέλεσμα να καταβάλλονται ετησίως στον Δήμο Φυλής αντισταθμιστικά ύψους 36.270.000 ευρώ.

Ένας «χορός» εκατομμυρίων για την αποκατάσταση της περιοχής από τη χρόνια επιβάρυνση, με τον Δήμο Φυλής και το ρεσιτάλ κακοδιαχείρισης να διογκώνει τις οφειλές στα 468.000.000 ευρώ στο Δημόσιο και να πρωταγωνιστεί στη μαύρη λίστα με τους υπερχρεωμένους ΟΤΑ της Ελλάδος!

ΥΓΕΙΑ Σύμφωνα με ερευνητές του «Δημόκριτου» στην περιοχή γύρω από την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) τη Φυλής,

ανιχνεύτηκε τοξικό και καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο, και μάλιστα σε συγκεντρώσεις δέκα φορές πάνω από το ασφαλές όριο. Οι επιστήμονες του «Δημόκριτου» συνέλεξαν δείγματα επιφανειακών και υπόγειων υδάτων στις 4 και στις 16 Μαΐου και μέτρησαν το ολικό χρώμιο (520 μg/L) και το επικίνδυνο εξασθενές χρώμιο, του οποίου η συγκέντρωση έφτανε τα 510 μg/L, πολύ πάνω από το όριο των 50 μg/L που ισχύει για το πόσιμο νερό. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε δύο διαπιστευμένα εργαστήρια. Η παρουσία χρωμίου αποδίδεται σε περιστασιακή παράνομη ρίψη αποβλήτων από βυρσοδεψία και μονάδες παραγωγής χρωμάτων και επιμετάλλωσης. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), ο οποίος ενημέρωσε τον Δήμο Ασπροπύργου και την Διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής και κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εκτός των άλλων, ακόμη μια πρόσφατη μελέτη, αυτή της «Asprofos Engineering», που αποκρύπτουν από την κοινωνία η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο Δήμαρχος Φυλής Γιώργος Παππούς κρούει των κώδωνα του κινδύνου.

Ρύποι, βαρέα μέταλλα, ακόμη και ραδιενεργά στοιχεία στον ΧΥΤΑ Φυλής, υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα επιτρεπτά όρια σε ατμόσφαιρα, έδαφος αλλά και υπόγειο νερό. Άλλωστε αυτός ήταν ο λόγος που και η Ευρωβουλευτής του Σύριζα η Σοφία Σακοράφα, κατά της Περιφερειακής αρχής, αλλά και κατά του δημάρχου Φυλής. Η μελέτη που ανατέθηκε στην εταιρεία από τον ίδιο τον δήμαρχο Φυλής, Χρήστο Παππού, αναφέρθηκε σε φυλλάδιο της «Asprofos» στην πρόσφατη διεθνή έκθεση τεχνολογιών περιβάλλοντος «Verde.Tec». Ωστόσο το περιεχόμενό της απεκρύβη από τον δήμαρχο. Δεν μπορεί, όμως, να αποσιωπηθεί η εφιαλτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ήδη από το 2014 η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε έκθεσή της, έχει χαρακτηρίσει τον ΧΥΤΑ Φυλής «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».


10

….με την προσωπική μας

Τον Μάιο είχαμε... τετραήμερο εκδηλώσεων, στον Δήμο Φυλής. Ξεχώρισε η βραδιά με τον Αντύπα, τόσο ο κόσμος όσο και η διοίκηση του Δήμου το διασκέδασαν

ματιά

Βόλτα από όλα τα περίπτερα των συλλόγων πραγματοποίησε ο Αλέξανδρος Κουλοχέρης στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου

Χαμογελαστός ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Μπουραϊμης ανάμεσα σε αγαπημένους φίλους σε εκδήλωση στη Ζωφριά

Η γενιά των 40αρηδων δηλώνει παρούσα

τισμό Η νέα γενιά τιμά την παράδοση και τον πολι Παρούσα η παρέα... σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις


must στέκια «Πλατειάζουμε» όμορφα στην πόλη μας...

πάμε πλατεία | 11 για ποτό Α’ ΜΕΡΟΣ

Σκηνικό

Elbarrio

ΠΟΥ; Φυλής 139, Άνω Λιόσια ΠΟΙΟΙ: Ο Άγγελος και ο Παύλος πλέον έχουν πάρει την σκυτάλη ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΔΩ: Θα δεις όλες τις ηλικίες αλλά κυρίως το σκηνικό "μεγαλώνει" γενιές. Η πρώτη βόλτα των 16χρονων. ΤΙ ΠΙΝΩ: Cocktails, μπύρες, ΠΕΙΝΑΣΕΣ: Τα γνωστά πλέον burger, club και υπέροχο παγωτό ΔΩΔΩΝΗ σε πολλές γεύσεις TIP: Τα Σαββατιάτικα πάρτι του

ΠΟΥ; Στρ. Λιόση 16, Άνω Λιόσια ΠΟΙΟΙ: Τον Μιχάλη και τον Παύλο πια, γιατί το μαγαζί λειτουργεί με νέα διεύθυνση ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΔΩ: Όλες τις ηλικίες ΤΙ ΠΙΝΩ: Cocktails, μπύρες, κρασιά ΠΕΙΝΑΣΕΣ: Βάφλα φτιαγμένη με παραδοσιακή βελγική ζύμη... Μια υπέροχη γεύση, πολλές επιλογές! TIP: Φατσούλες όμορφες και κεφάτες παρέες

Σχοινοβάτης

Τυφλόμυγα

15 Garden

ΠΟΥ; Σωτήρη Πετρούλα 22, Άνω Λιόσια ΠΟΙΟΙ: Ο Γιάννης Καλαμπάκας είναι εκεί να σας καλωσορίσει ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΔΩ: Όλες τις ηλικίες και κόσμος από άλλες περιοχές ΤΙ ΠΙΝΩ: Cocktails, μπύρες, επιλεγμένες ετικέτες κρασιών ΠΕΙΝΑΣΕΣ: Πίτσες,fingerfood TIP: Πολύ καλή μουσική και ανατρεπτικά live

ΠΟΥ; Σωτήρη Πετρούλα 26, Άνω Λιόσια ΠΟΙΟΙ: Η Βίκυ έχει φτιάξει έναν παραμυθένιο χώρο και μια μαγική αυλή ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΔΩ: Άτομα κάθε ηλικίας ΤΙ ΠΙΝΩ: Θα πιούμε μπύρες βαρελίσιες, κρασιά, ούζα, τσιπούρα ΠΕΙΝΑΣΕΣ: Ποικιλίες αλλά και πιάτα ημέρας TIP: Συχνά διοργανώνει live και όλοι γίνονται μια παρέα

ΠΟΥ; Δημαρχείου 15, Άνω Λιόσια ΠΟΙΟΙ: Ο Γιάννης Παπαδήμας μάς υποδέχεται ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΔΩ: Άτομα κάθε ηλικίας ΤΙ ΠΙΝΩ: Παγωμένη μπύρα, εξωτικά cocktails ή ιδιαίτερης ποικιλίας κρασί ΠΕΙΝΑΣΕΣ: Ποικιλίες αλλά και πιάτα ημέρας TIP: Το 15 Garden έχει διαμορφώσει πλήρως τον κήπο του με σκοπό να παρέχει το καλύτερο σε μικρούς και μεγάλους. Ένας καλοκαιρινός χώρος, φαγητό, ροφήματα και ψυχαγωγία για τα παιδιά με έμπειρους εμψυχωτές.


12 | ψυχολογία

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

& ΔΙΑΤΡΟΦΗ για τα παιδιά μας

Γράφει η ΑΝΤΖΕΛΑ ΜΑΤΣΑΚΑ - Ψυχολόγος

Στη σύγχρονη κοινωνία, επιβάλλεται όσο ποτέ η προαγωγή της σωστής διατροφής των παιδιών μας. Η καλή διατροφή βοηθά στην αντίσταση στις ασθένειες, μειώνει τα επίπεδα επιθετικότητας και υπερδραστήριας συμπεριφοράς.Η παχυσαρκία από την άλλη αυξάνει τον κίνδυνο για ιατρικά και ψυχολογικά προβλήματα (χαμηλή αυτοπεποίθηση, κατάθλιψη, θύματα και θύτες bullying), πνευμολογικά προβλήματα (άπνοια στον ύπνο), διαβήτη, πίεση αίματος, χοληστερόλη στο αίμα. Η ποσότητα της τροφής εξαρτάται από τις ενεργειακές ανάγκες οι οποίες μπορεί να διαφέρουν από παιδί σε παιδί.. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα υγιές παιδί έχει την ικανότητα να ρυθμίζει μόνο του την πρόσληψη του φαγητού που χρειάζεται.

Γι’ αυτό αποφύγετε: να κυνηγάτε τα παιδιά σας για να φάνε n να απαγορεύετε τα ανθυγιεινά σνακ καθώς η απαγόρευση αυξάνει την επιθυμία. Αντί για αυτό, ενθαρρύνετε την κατανάλωση υγιεινών τροφών n να απελπίζεστε από την πρώτη προσπάθεια (μην περιμένετε να φάει σπανάκι από την πρώτη δοκιμή) n να χρησιμοποιείτε το φαγητό ως μορφή επιβράβευσης ή τιμωρίας.. n να παρακαλάτε το παιδί σας να φάει ή να το πιέζετε να αδειάσει το πιάτο εντελώς. Αυτό θα του προκαλέσει λαιμαργία, πολυφαγία, απέχθεια. Η πίεση οδηγεί σε στρες και δε βοηθά στην ομαλή ψυχική και σωματική ανάπτυξη. n

Μη δίνετε έμφαση στο φαγητό και μην επιμένετε. Επιλέξτε να απομακρύνετε το φαγητό και αφήστε το παιδί να περιμένει μέχρι το επόμενο γεύμα/σνακ. n τις τροφές «στο πόδι» και τα ταχυφαγεία καθώς το παιδί χρειάζεται ρουτίνα.

Προσπαθήστε να: δοκιμάζετε διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος (αν δε θέλει ψητά καρότα κάντε τα βραστά) n τονίστε ιδιότητες των τροφίμων «το αγγούρι σε δροσίζει», «τα καρότα είναι τραγανά» και όχι «το μπρόκολο σε κάνει δυνατό». n δώστε την αίσθηση ελέγχου «προτιμάς τα λαχανικά βραστά ή ωμά;» Ρωτήστε τα τι θέλουν να φάνε. n

n μην χρησιμοποιείτε το φαγητό για να κάνετε τα παιδιά να συμπεριφέρονται καλά καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην ενήλικο ζωή. Σκεφτείτε ένα γονιό που δίνει ένα γλυκό για να παρηγορήσει το στενοχωρημένο παιδί του. Το παιδί θα νιώσει καλύτερα αλλά θα ξέρει τι να κάνει κάθε φορά που θέλει να κερδίσει ένα γλυκό. Η στενοχώρια επιβραβεύεται και το παιδί τη συνδέει με το φαγητό. n μην παρέχετε κάθε μέρα σνακ γιατί θα νομίζει ότι είναι στοιχείο της διατροφής του (1-2/βδομάδα) n κάνετε τα φαγητα ελκυστικά (πιάτα με αγαπημένους ήρωες, σχέδια προσώπου με φρούτα) χρησιμοποιώντας ποικιλία και χρώματα (αγαπημένο φαγητό με μικρή ποσότητα από το καινούργιο) n μην εισάγετε πολλά νέα φαγητά μαζί. Να φέρνετε νέα φαγητά σε μικρές ποσότητες 1 φορά την εβδομάδα. Προτρέψτε το να δοκιμάσει «σε παρακαλώ φάει 1 μπουκιά, μπορεί να σου αρέσει»-ενθάρρυνση. n μην χρησιμοποιείτε μεγάλο πιάτο γιατί δρα αποθαρρυντικά.

Γίνετε εσεις το καλό παράδειγμα καθώς τα οικογενειακά πρότυπα ακολουθούν το παιδί μέχρι την ενηλικίωση. Αν π.χ. τσιμπολογάτε γλυκά πριν τα γεύματα και το παιδί μαθαίνει το ίδιο. Θα αποκτήσει την ίδια διατροφική συμπεριφορά με εσάς.

Η διατροφή μαθαίνεται στη πράξη και οι διατροφικές συνήθειες από τους γονείς τους ακολουθούν για όλη τη ζωή τους.


διατροφή | 13

Μπρόκολο. Είναι λαχανικό, δεν είναι γλυκό και –το χειρότερο απ’ όλα– είναι πράσινο! Ο συνδυασμός που «σκοτώνει» για ένα παιδί. Άραγε υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν τα φρούτα και τα λαχανικά ανεξάρτητα από το χρώμα τους; Φυσικά και υπάρχει! Να τα πάρουμε μαζί μας για ψώνια και να διαλέξουμε για εκείνα αυτά που έχουν την καλύτερη γεύση! Γράφει η ΕΦΗ ΔΕΔΕ - Διαιτολόγος

ΦΡΟΥΤΑ + ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Διαλέγουμε τα καλύτερα για τους μικρούς μας φίλους! Πάμε για ψώνια ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!

n Σφιχτά ή μαλακά; Η απάντηση

Βάλαμε άνετα ρούχα και παπούτσια, πήραμε το καροτσάκι μας και φύγαμε για τη λαϊκή (ή το μανάβικο της γειτονιάς μας)! Εκεί, θα βρούμε άφθονα φρούτα και λαχανικά, τα οποία αργότερα θα μετατραπούν σε πεντανόστιμα μαγειρευτά, δροσερές σαλάτες και ολόφρεσκούς χυμούς. Αρκεί, φυσικά, να τα διαλέξουμε σωστά! Οι χρήσιμες συμβουλές που ακολουθούν, θα μας βοηθήσουν σίγουρα να πετύχουμε τον στόχο μας. n Έν αρχή, η εποχή! Δεν υπάρχει πιο σημαντικός κανόνας από εκείνον που λέει πως τα φρούτα και τα λαχανικά που επιλέγουμε πρέπει να είναι στην εποχή τους. Τον ακολουθούμε πιστά, λοιπόν, για να μην αποδειχθεί... μάπα το καρπούζι! Παίρνουμε τον χρόνο μας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι διαλέγουμε ένα προς ένα τα φρούτα και τα λαχανικά που μας ενδιαφέρουν. Έτσι, δεν θα αποδειχθεί άνθρακες ο μισός θησαυρός μας... n Η (τέλεια) εμφάνιση δεν μετράει. Όσο πιο μεγάλο, καλοσχηματισμένο και αψεγάδιαστο είναι ένα προϊόν, τόσο πιο ύποπτα θα πρέπει να το δούμε... Βλέπετε, τα φρούτα και τα λαχανικά που μοιάζουν σαν ψεύτικα, συνήθως αποδεικνύεται πως όντως είναι. Δεν έχουν γεύση, καμία νοστιμιά και μας γεμίζουν αμφιβολίες όσον αφορά των τρόπο παραγωγής τους. Γιατί να τα προτιμήσουμε λοιπόν; n

βρίσκεται κάπου στη μέση. Τα φρούτα και τα λαχανικά που θα επιλέξουμε δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σκληρά (γιατί πιθανόν να είναι άγουρα), ούτε πολύ μαλακά (γιατί σημαίνει πως έχουν αρχίσει να χαλάνε). Αυτοί, είναι κάποιοι γενικοί κανόνες οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε σωστά. Ακολουθούν κάποιες πιο «συγκεκριμένες» πληροφορίες για να ελαχιστοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Όσον αφορά τα φρούτα λοιπόν... n Πορτοκάλια. Καλό είναι να επιλέγουμε όσα έχουν ακόμα επάνω το κοτσάνι τους. Αυτό, μας δείχνει πως το χρώμα τους δεν είναι τεχνητό, αλλά είναι όντως δώρο της φύσης. Τn Μήλα. Το χρώμα δεν είναι ο κύριος καθοδηγητής μας, αφού, μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την κάθε ποικιλία. n Καρπούζι. Η σκούρα πράσινη φλούδα και η έντονη κόκκινη σάρκα μας δείχνουν πως είμαστε αρκετά κοντά. Επίσης, το κίτρινο χρώμα στην περιοχή του κοτσανιού είναι ένα ακόμα βασικό στοιχείο, ενώ ο κούφιος ήχος που κάνει όταν το χτυπάμε, μπορεί να μαρτυρήσει την ωριμότητά του. n Πεπόνι. Το έντονο άρωμα και η σκληρή, «καθαρή» επιφάνειά τους είναι αυτά που θα μας κάνουν να τα επιλέξουμε. n Κεράσια. Λαμπερά, στρουμπουλά με έντονο πράσινο κοτσάνι, χωρίς χτυπήματα, βαθουλώματα και χαρακές. Αυτά είναι τα ιδανικά κεράσια. n Ροδάκινα. Το έντονο άρωμα και η τρυφερή σάρκα δηλώνουν την φρεσκάδα. Όσο για το εσω-

τερικό τους; Το ζωηρό κοκκινωπό χρώμα γύρω από το κουκούτσι αποτελεί κι αυτό δείγμα καλής ποιότητας. n Μπανάνες. Όσο πιο μικρές, τόσο πιο καλές. Κι εδώ προσέχουμε να μην έχουν ωριμάσει πολύ, να μην έχουν μαυρίσει και να μυρίζουν... μπανάνα! Και με τα λαχανικά, τι κάνουμε; Ακολουθούμε κι εδώ πιστά κάποια σημάδια τα οποία μπορούν να μας εγγυηθούν την καλή ποιότητα, την φρεσκάδα και τη νοστιμιά τους. n Ντομάτες. Ντομάτα χωρίς σπόρια, δεν είναι ντομάτα. Το χρώμα των σποριών πρέπει να είναι έντονο κίτρινο και όχι πράσινο. Τέλος, αν στη φλούδα της διακρίνουμε κάποια πράσινα στίγματα καλό θα ήταν να την αποφύγουμε. n Αγγούρια. Η έντονη μυρωδιά και τα σπόρια είναι δύο βασικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να αναζητήσουμε. n Κρεμμύδια. Όσο πιο σφιχτά, τόσο πιο καλά. Το μαλακό κρεμμύδι μαρτυρά πως το εσωτερικό του έχει αρχίσει να χαλάει. n Μαρούλι. Προτιμάμε εκείνα που έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα και σκληρά φύλλα. n Καρότα. Σφιχτά, απαλά με έντονο πορτοκαλί χρώμα και «λογικές» διαστάσεις – με λίγα λόγια, όχι υπερτροφικά. Λάχανα. Προτιμούμε τα βαριά λάχανα και προσέχουμε τα φύλλα τους να μην έχουν τρυπίτσες. Βλέπετε, αν έχουν τα εξωτερικά, είναι πολύ πιθανό να έχουν και πιο μέσα. n Φασολάκια. Διαλέγουμε εκείνα με το έντονο πράσινο χρώμα. Γυρίζουμε την πλάτη μας στα κιτρινισμένα, αλλά και σε όσα


μου είπε κάποιος...

14 | μου είπε κάποιος...

Αυτό που λες μου το είπε κάποιος αλλά δε θυμάμαι ποιος, πολύ μου αρέσει ...σε βγάζει από σκοτούρες και συνέπειες Μου είπε κάποιος ότι το όλο τοπικό πολιτικό σκηνικό είναι ¨'' στημένο’’ και από πριν προαποφασισμένο. Φήμες για κρυφές συνεργασίες: Παππού - Μπουραΐμη, Μπουραΐμη Καμπόλη, Καμπόλη - Παππού Και αν έχει δίκιο γιατί όλοι αυτοί τρέχουν, φωνάζουν τσακώνονται... Μου είπε κάποιος ότι έχει εξαφανιστεί ο συμπαθέστατος Γιώργος Αβράμης. Κρίμα είναι, θεωρώ ότι πρόκειται για μια αξιόλογη παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο. Επειδή ο εκλογικός νόμος δεν τον ευνοεί καλό θα ήταν να συνεργαστεί γιατί χρειαζόμαστε αξιόλογους ανθρώπους... Μου είπε κάποιος οτι κάτι έχει πάθει ο Μπουραΐμης, δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς τις απανωτές επικοινωνιακές του γκάφες: τσακώνονται τα στελέχη του στους τρίτεκνους, τα βάζει με την πρόεδρο του συλλόγου Πανοράματος, ενώ πριν ένα μήνα έβρισε χυδαία στην πλατεία πρώην δημοτικό του σύμβουλο. Ξέρω οτι η ήττα φέρνει νεύρα αλλά αυτός δεν έχει να φοβηθεί κάτι. Έξαλλου η παρουσία του στις εκδηλώσεις είναι δυναμική: πεντε ολόκληρα άτομα έχει δίπλα του κάθε φορά, τα δυο δε από αυτά είναι ζευγάρι. Μου είπε κάποιος οτι πέφτουν κορμιά στη Χασιά μεταξύ του εν τύποις Αντιδημάρχου και της Σιδηράς Κυρίας. Παραιτούνται υπάλληλοι, στέλνονται δελτία τύπου από μη αρμοδιους Μου είπε κάποιος οτι έγινε δωρεά σε σύλλογο και η πρόεδρος το αποσιώπησε υπό το φόβο των αντιδράσεων της διοίκησης, δεν έχει ακόμα κατοχυρώσει το κτίριο και φοβάται. Παιδιά το όνομα του θα λέγατε μόνο, δε θα τον ανακηρύττατε δήμαρχο. Τόσος φόβος; Μου είπε κάποιος οτι ο γαμπρός σηκώνει μπαϊράκι και τραβά μόνος του το δρόμο. Να ο γαμπρός που σηκώνει ανάστημα ...αναρωτιέμαι όμως πόσοι απο αυτούς έρχονται για τον γαμπρό και πόσοι για τον πεθερό. Μου είπε κάποιος οτι μεγάλωσε το έργο της κοινωνικής υπηρεσίας, πλέον δεν προσφέρει στους απόρους μια ντομάτα και ένα μπούτι κοτόπουλο, αλλά πληρώνει τα σουβλάκια στις εκδηλώσεις αφού ο Δήμαρχος έχει απαγορέψει ρητά στους συλλόγους να δέχονται χορηγίες από τρίτους. Μου είπε κάποιος οτι μεγάλη βοήθεια πρόσφερε στον Χρήστο, μέλος συλλογου και πρωην μελος της διοικησης Παππου, στο να παραταθεί η εκδίκαση της υπόθεσης των 43. Η μεγάλη παράταση έκανε έξαλλο τον Καμπόλη που ζήτησε μικρότερη ώστε να παρθεί η απόφαση άμεσα. Μου είπε κάποιος οτι αντιδήμαρχος έχει κάνει ραντεβού με αρχηγό παράταξης αλλά αρνήθηκε να φύγει από τώρα γιατί θα χάσει την αντιμισθία.

ΤΟ ΨΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ


Αμοργός

ταξιδεύοντας | 15

7+1 λόγοι για να πας αυτό το καλοκαίρι 4 H Αμοργός... ένα νησί με μια ενέργεια που σου ασκεί μια παράξενη έλξη. Είναι σαν να σε επιλέγει το νησί, αν το καλοσκεφτείς πόσο ξαφνικά πήρες την απόφαση να το επισκεφτείς. 4 Tο νησί που γυρίστηκε η ταινία το « Απέραντο Γαλάζιο» 4 Έχουν καταφέρει να «κλείσουν θύρες» στον μαζικό τουρισμό και το νησί έχει μια ομορφιά που άλλη δε βρίσκεις στην Ελλάδα 4 Διαθέτει τρία camping, αλλά και αρκετές άλλες λύσεις για την διαμονή σας. 4 Μη φύγεις χωρίς να επισκεφτείς το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, σφηνωμένο σε κοφτερά βράχια είναι ένα απίστευτο θέαμα. Μόλις ανέβεις τα 300 σκαλοπάτια θα δεις την μορφή του καλόγερου να σε περιμένει με το νερό και το λουκούμι να φαντάζουν ότι πιο ωραίο έχεις γευτεί. 4 Στην Αμοργό όλοι είναι μια παρέα, μην σου κάνει εντύπωση αν μοιραστείς το τραπέζι σου με αγνώστους, αν σε κεράσει μια ψημένη(ρακή) η απέναντι παρέα. 4 Ίσως μετά τη χώρα της Αστυπάλαιας να είναι η πιο όμορφη Χώρα. Κτισμένη σε υψόμετρο 350 μέτρων, η Χώρα της Αμοργού αγκαλιάζει ένα βενετσιάνικο κάστρο του 13ου αιώνα, κτισμένο επάνω σε έναν απόκρημνο βράχο στο ψηλότερο σημείο της, που στέκει ακοίμητος φρουρός από πάνω της. 4 Επέλεξε αυτό το καλοκαίρι την Αμοργό και εκτός από απίθανες φωτογραφίες θα έχεις τις πιο απίθανες ιστορίες να διηγείσαι από αυτό το ταξίδι στο... μαγικό... ενεργειακό νησί με το απέραντο γαλάζιο.


Κλείσε τα μάτια στον ύπνο, όχι στην ενημέρωση.

Διάβασε και ηλεκτρονικά

το τεύχος μας σκανάροντας το qr-code


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.