Reis&Co bijlage Friesch Dagblad 3 januari 2019

Page 35

Pagina 35

Stedentrip naar bruisend

Tel Aviv

Tel Aviv

Een vakantie naar Israël is voor velen een droomreis. Voor inwoners van Friesland die de bijbelse verhalen kennen, zijn er tal van bestemmingen die tot de verbeelding spreken. Jeruzalem, het Meer van Galilea, de Dode Zee, Nazareth en De Klaagmuur staan op ieders schema tijdens een bezoek aan Israël. Maar dit boeiende land in het Midden-Oosten heeft meer te bieden. Zo laat een combinatiereis naar Jeruzalem en Tel Aviv alle kanten van het land aan de Middellandse Zee zien.

Wie inzoomt op Tel Aviv ontdekt een stad met moderne wolkenkrabbers, traditionele markten en een oude haven. Een vakantie in Tel Aviv, aan de westkust van Israël, is erg veelzijdig. Aanrader is een stedentrip die tot in de puntjes georganiseerd wordt door Isropa. Tel Aviv biedt enorm veel; voor zowel kunsten cultuurliefhebbers, als voor zon- en strandaanbidders die zichzelf een paar dagen willen onderdompelen in deze metropool. De stedentrip begint in Jaffa. Dit is één van de oudste havenplaatsen in het oostelijk Middellandse Zeegebied, en inmiddels een wijk van Tel Aviv. Deze historische plek is compleet gerenoveerd en spreekt enorm tot de verbeelding. Je kunt er genieten van een lekker kopje koffie op een zonnig terras. Na een blik op Google Maps is het voor ons tijd om op pad te gaan. Via kronkelige straatjes met pittoreske restaurants dalen we af naar de oude haven. Deze plek doet denken aan Amsterdam-Noord: daar zijn ook zoveel leuke, industriële plekken ontstaan. Hier in Jaffa is het ’s ochtends rustig, maar kun je ’s avonds genieten van de ene na de andere hotspot.

Huurfiets Op een huurfiets rijden we omhoog naar de Carmel Markt. De hoeveelheid kruiden en specerijen die hier wordt aangeboden

is verbazingwekkend. We onderhandelen tevergeefs met een verkoper over saffraan. Rustig vervolgen we onze fietstocht langs de Petruskerk en over de boulevard, op naar het oude treinstation Hatachana. De terrasjes lonken en we drinken een lekkere cappuccino. Inmiddels stroomt het strand al aardig vol en valt het op dat er, ondanks de warmte, zoveel sporters zijn.

Jeruzalem

Neve Tzedek

Bauhaus Langzaam fietsend vervolgen we onze weg over de befaamde Rotschild Boulevard, we genieten van de vele typerende gebouwen in Bauhaus-stijl. De wijk Sarona, waar een voormalige militaire kazerne is omgebouwd tot ‘food&drink hall’, is ideaal voor een pitstop. Alles op het gebied van eten en drinken is hier te krijgen: van falafel tot sushi en van een gezonde smoothie tot de meest exclusieve whisky. Na een voedzame salade en frisse witte wijn vervolgen we onze fietstocht: we gaan terug naar de kust.

Hip & happening We rijden langs het opvallend vormgegeven theater, en via rustige straatjes met veel leuke barretjes en terrassen komen we weer op de boulevard langs het strand. We nemen een verfrissende duik en luieren bij een hippe strandtent waar ze verse cocktails maken. Als de zon langzaam ondergaat, fietsen we enigszins rozig terug naar ons hotel.

Nachtleven Na een heerlijke siësta en douche zijn we helemaal klaar voor de avond. We nemen dit keer een taxi terug naar Jaffa en besluiten tot een aperitief bij één van de barretjes in het trendy Neve Tzedek. Dat was een goede keuze, want langzaam maar zeker stroomt alles vol. Omstreeks tien uur gaan we eten bij een visrestaurant aan het strand – helemaal top. Daarna slenteren we door de gezellige straatjes en bezoeken we nog een aantal bars en nachtclubs die tot in de vroege uren open blijven. De temperatuur blijft heerlijk, waardoor de meeste feesten zich in rooftopbars in de openlucht afspelen. Wat is Tel Aviv een fantastische stad. Wil jij ook op stedentrip naar Tel Aviv? Kijk dan op www.isropa.nl of neem contact op via 088 1900 300 of: info@isropa.nl.