Page 1

Noflik wenje februari 2017


Je slaapt toch het liefst in je eigen Avek bed.

tGratis Lich kket en Zichtpa t.w.v. van

*

â‚Ź310,-

Avek Boxspring Noflik Noflik is het Friese woord voor aangenaam, prettig. En dat is precies wat Noflik wil zijn: een aangename plek waar je heerlijk kunt ontspannen en waar je ‘s nachts geniet van een goede nachtrust. Een comfortabel bed dat past bij jouw slaapwensen is geen overbodige luxe. De verleiding van lekker slapen is door ontwerper Hans Daalder vertaald naar Noflik, waarbij hij zich liet inspireren door de rust en de schoonheid van het Friese land. Dat zie je terug in een heldere, pure vormgeving met subtiele details en hoogwaardige materialen.

Kom nu proefliggen en ervaar het weldadige comfort! * Het Licht- en Zichtpakket bestaat uit een set LED leeslampjes en een set handige sensorlampjes voor in/uitstappen uit je bed. Vraag naar de voorwaarden. De actie is voorbehouden aan Noflik dealers die deelnemen aan deze advertentie campagne.

Dealers: Buitenpost Kapenga Wonen Voorstraaat 2-14 0511 - 544444 www.kapengawonen.nl

Drachten Meulen & Baarsma Drachten M.L. Kingsingel 52 0512 - 548200 www.meulenbaarsma.nl

Sint Nicolaasga Jaring de Wolff Woninginrichting Industrieweg 7a 0513 - 431789 www.jaring.nl

Surhuisterveen Slaapvisie-Folkerts Wooncentrum Molenweg 77 0512 - 3 61199 www.folkertswooncentrum.nl

Dokkum Meulen & Baarsma Dokkum Zuiderschans 8 0519 - 221871 www.meulenbaarsma.nl

Leeuwarden Meulen & Baarsma Leeuwarden Anne Wadmanwei 3 058 - 2166675 www.meulenbaarsma.nl

Sneek Meulen & Baarsma Sneek Smidsstraat 15 0515 - 820230 www.meulenbaarsma.nl

Wolvega Home Center Woonboulevard Frisaxstraat 12 0561-616161 www.homecenter.nl

Avek, Postbus 30, 9230 AA Surhuisterveen, Tel.: 0512 369444, Fax: 0512 362333, info@avek.nl, www.avek.nl


Woon- en tuinbeurzen nog steeds een

inspiratieplek voor liefhebbers Het eerste kwartaal van het jaar, is tradi-

nog even uitgebreid aandacht voor deze

tioneel de tijd van woon- en tuinbeurzen. Een plek om trends, nieuwe accessoires en

Groningse bron van tuininspiratie.

bijzondere wooninspirators te ontmoeten. Helaas moet Friesland het stellen zonder

dan een aaneenschakeling van standjes waar heren in driedelig pak of dames in

De beurs van tegenwoordig is meer

de beurs Rondom Huis die gehouden

mantelpakje afwachtend achter een bakje

zou worden in de WTC Expo. Maar niet getreurd want vlak over de grens in het

thee of koffie naar het voorbij slenterend publiek zitten te staren. Desnoods moesten ze een noviteit aan de man brengen. Een beurs moet minstens het modewoord ‘belevenis’ kunnen bieden en de aankleding moet beslist verrassend en eigentijds zijn. Een beurs of stand inrichten is een vak, dat strategisch inzicht en de nodige creativiteit vergt. Stands die aangekleed zijn met verrassende materialen en kleurgebruik en tevens een sfeervolle en geborgen uitstraling hebben kunnen de sleutel tot een succesvol bezoek zijn. De redactie van Noflik Wenje ging zaterdag 4 februari op bezoek bij De Handelsfabriek in Tolbert waar eigenaar Ronald Hoeksema met zijn team zich uitleeft met bijzondere industriële woonaccessoires, fabriekslampen en originele meubels in een bijzondere setting. Zijn talent voor aankleding van locaties werd ook door de organisatoren van de beurs Wonen & Co onderkend. Ze hebben Ronald en zijn team uitgenodigd om tijdens de twaalfde Wonen&Co de inrichting van de 450 m2 tellende Expo 2 voor hun rekening te nemen. Een goede keuze vindt ook de redactie van Noflik Wenje. In deze februari-editie valt te lezen hoe ze bij de Handelsfabriek aan hun spullen komen. Tussen de eerder genoemde beurzen is aan de overkant van de Afsluit-

Groningse is er van alles te beleven op beursgebied. Vanaf vandaag donderdag 16 februari t/m zondag 19 februari kunnen de liefhebbers van tuin en sfeer op de gelijknamige beurs terecht. Maritiniplaza is de locatie waar al het groen en tuinmeubilair is samengebracht. Precies een maand later is de binnenboel aan de beurt onder de beursnaam Wonen & Co editie 2017 wederom in Martiniplaza. In 2017 viert Tuin & Sfeer haar 25 jarig jubileum! Een bezoek aan het grootste Noordelijke tuinevent biedt u alle inspiratie en informatie voor de tuin van uw dromen en buitenleven. Genieten, ontdekken en beleven. Nergens in het noorden vindt u zoveel over tuinstijlen, voorjaarsbloeiers, de nieuwe collecties terrasmeubelen, nieuwe trends in bestrating, sierhekwerk, overkappingen, tuinhuisjes en blokhutten. Deskundige exposanten zijn u graag van dienst met hun expertise. Verder zijn er diverse themastraatjes, zoals Natuurlijk Tuinieren, De Eetbare Tuin en de Culinaire Proeverij. Op het Tuin- en Woonfestival zijn decoraties te vinden om tuin en huis op te vrolijken. Verderop in deze bijlage

dijk nog volop tulpenpracht te bewonderen bij Lentetuin Breezand - 2 t/m 6 maart 2017 (zie verderop in deze bijlage). Zeker een aanrader.

Het designteam van de Handelsfabriek.

Blijf elke dag op de hoogte van al het Noflike nieuws op onze facebookpagina Noflikwenje. Graag even liken ! Voor de 200-ste ligt weer een leuk promotiepakket klaar.

Alle redenen om voor Hout- en systeembouw Van Lingen te kiezen Je wilt gewoon lekker langer van je tuin te genieten. Of een prima onderkomen voor je paard(en). Maar je kunt ook extra bedrijfsruimte nodig hebben of een bergplaats voor je spullen.En je hebt er de ruimte voor.

Colofon

Tja, dan komt al gauw een tuinhuisje, paardenbox of een bedrijfsschuur in beeld. Van Hout- en systeembouw Van Lingen natuurlijk. Klein of groot, modern of landelijk:altijd zijn ze opgetrokken uit vuren, red cedar, cape cod of larixhout. Hout dat voorzien is van het FSC-keurmerk, en, mits goed geïmpregneerd, ook nog eens bijzonder duurzaam. En of je nu gaat voor een standaard product of je laat een eigen ontwerp bouwen, bij Houtbouw van Van Lingen is het materiaal van zeer hoge kwaliteit en vriendelijk geprijsd. Bovendien volgt Van Lingen de nieuwste trends op de voet: met houtbouw van Van Lingen laat u gewoon een blikvanger op het erf zetten.

De Noflik Wenje is een commerciële uitgave van het

Verkoop & coördinatie: Henk Brinkman Anita van der Ploeg Johannes Schaap Lukky Dijk Siegrid Schuitmaker

Kijk maar op www.houtbouwvanlingen.nl

OPENINGSTIJDEN maandag t/m vrijdag: 09.00 - 12.00 uur en 13.00 - 17.00 uur

Foarwei 257 • 9298 JK Kollumerzwaag • 0511 - 44 62 55 www.houtbouwvanlingen.nl • info@houtbouwvanlingen.nl

zaterdag: 09.00 - 13.00 15.00 uur

Vormgeving: NDC Mediagroep commerciële redactie Redactionele bijdragen: Klasina van der Werf Henk Brinkman


Jacob-Jan en Piet Hoekstra van Warenhuis de Kringloop in Drachten

“Er kan altijd een tussen zitten” Nee de broers Hoekstra hebben geen zelfontdekte Mondriaan aan de muur hangen, maar er is altijd wel een klein sieraad of bijzonder stuk te vinden bij Warenhuis de Kringloop in Drachten. Piet: “We proberen wel eens de achtergrond van een onbekend interessant voorwerp te ontdekken, maar de meeste spullen zetten we zo in de winkel. “Je kunt hier nog echt sneupen en snuffelen en dat tegen een betaalbare prijs. Ons warenhuis is eigenlijk een combinatie van een kringloopwinkel en een sneuphal. Met leuke goederen, meubels, speelgoed, boeken en ander huisraad”. Jan Jacob: “Er is wel eens een gelukszoeker geweest die hier vier schilderijen voor zeven euro per stuk gekocht heeft en er later zevenhonderd per kunstwerk voor terugkreeg. Er kunnen in onze winkel dus best nog unieke spullen staan. En elke dag komen er nieuwe voorraad bij, zodat er steeds weer de kans is om een bijzonder stuk op de kop te tikken.” Twee jaar geleden namen de broers een bestaande kringloopwinkel over. Jan-Jacob: “We zijn een beetje in het diepe gesprongen, maar nu hebben we onze draai gevonden en weten de mensen die op zoek zijn naar goed tweedehands goed ons inmiddels te vinden.” Piet: “Bedden, matrassen, stoelen, tafels,

Mondriaan

boeken voor in de kast. Een nieuwe garderobe of juist oude schoenen, een betere stereoset of speelgoed voor de kids. Je kunt het zo raar niet bedenken of je vindt het bij ons. Steeds meer mensen bieden hun spullen een tweede kans en wij houden het betaalbaar! Goed voor het milieu en uw omgeving. Weggooien is zonde. Kortom een kringloop met betekenis! We zijn trots op onze mooie winkel met leuk ingerichte hoekjes, maar nog trotser zijn we op de maatschappelijke functie en betekenis van onze winkel.” De voormalige gemeentelijke kringloopwinkel is in het verleden geprivatiseerd. Het betekende niet dat de banden met de gemeente Smallingerland zijn verbroken. “Nee, we hebben bijvoorbeeld nog steeds een opslaghuisje bij de gemeentelijke stort. Dagelijks halen we daar spullen vandaan, die te goed zijn om weggegooid te worden.” Andere bronnen van inbreng zijn mensen die opbellen wanneer ze nieuwe meubels hebben gekocht en van de oude (nog bruikbare) inboedel af willen. “We voelen het als een stukje maatschappelijke verantwoording om goed bruikbare spullen weer een tweede kans te bieden, zodat ze niet meteen bij het afval belanden”, legt Jacob-Jan uit.

Vrijwilligers Naast de importantie van het hergebruik van meubels en andere goederen, heeft de kringloopwinkel ook een sociaal-maatschappelijke functie. “Er zijn een kleine vijftien vrijwilligers bij ons werkzaam, die vaak al langere tijd bij ons aan de slag zijn. We hebben regelmatig aanbod van nieuwe vrijwilligers, maar de groep die we hebben is hecht en er is weinig verloop. Wel hebben we regelmatig stagelopers die hier de nodige werkervaring op kunnen doen en ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt vinden bij ons een plek.” Oproep: Piet: “Uw spullen ook een tweede kans? We hebben op de milieustraat van Smallingerland een gebouw waar u de spullen kwijt kunt. U kunt ons natuurlijk ook bellen. We halen door heel de gemeente Smallingerland herbruikbare spullen gratis op. Heeft u hulp nodig bij het leegruimen van uw woning? Wij staan klaar voor u! Voor meer informatie kijk op www.warenhuisdekringloop.nl

Onze kringloopmissie bestaat uit drie delen: Duurzaamheid Iedere dag zetten wij ons in voor een duurzaam milieu. Wij zetten daarom zoveel mogelijk herbruikbare goederen opnieuw in de markt. Hierbij gaat het niet om zoveel mogelijk winst te maken, maar proberen wij te voorkomen dat er te veel spullen worden afgestort. Betaalbaarheid Onze overtuiging is dat iedereen zich alle noodzakelijke spullen die nodig zijn voor een huishouding, moet kunnen betalen. Leuk shoppen voor de kleine beurs is bij ons dus mogelijk. Sociale & Maatschappelijke bewogenheid Wij houden ons niet bezig met onmogelijkheden. Wij bieden mensen een werkplek waar ze hun kwaliteiten kunnen inzetten. Respect en waardering staan bij ons hoog in het vaandel.


Extra Zaterdagopening LYAM ontwerpt sieraden van goud en zilver, vaak met een edelsteen. U bent welkom in ons atelier op: 25 februari van 11.00 tot 17.00 uur

 Vorstelijk wonen op ECR Kening State

Wilt u uw leven voortzetten zoals u gewend bent, zelfs als de dagelijkse zorgvraag toeneemt? Huur dan een appartement op ECR Kening State in Franeker. Hier staat wonen Op Eigen Wijze centraal en is – 24 uur per dag – zorg beschikbaar. Ook kunt u genieten van alle comfort die u van een goed hotel mag verwachten. Dit monumentale – geheel in stijl gerenoveerde – pand ligt in een park met bomen en beschermde waterpartijen. Op dit moment is er ruime keus. De één- en tweepersoons appartementen zijn ruim, rustig en van alle gemakken voorzien. Met en zonder terras. Doordat u alle zorgtaken aan ons kunt overdragen kunt u samen blijven wonen met uw partner en hoeft u nooit meer te verhuizen.

ECR Kening State, Kening State 1, 8802 VG Franeker Meer informatie kunt u vinden op www.ecr.eu/locaties/ecr-kening-state-franeker of via T (088) 3280328

a t e l i e r : D e P ro t t e r 2 8 5 0 2 D G J o u re | 0 5 1 3 - 4 1 8 0 5 3 ma. t/m do. en za.: open op afspraak v r. : 1 4 - 1 8 e n 1 9 - 2 1 u u r

www.lyam.nl

Seerob 7A 9051 VA STIENS Tel: 058-2574111 Info@bronsnijder.nl www.bronsnijder.nl


Beleef het voorjaar in Fryslân met de Stinzenflora-route STIENS (NL) – Op een tiental Friese landgoederen en tuinen van states, stinzen,

Stinzenflora bij het kasteel ‘De Schierstins’ in Veenwouden, de meest oorspronkelijke burcht van Friesland.

en stijlvolle eeuwenoude monumentale panden is de komende weken stinzenflora te bewonderen. Het woord stinsenplant

Kastelenroute: www.frieslandtravel.

(stinzenplant) komt van het Friese woord

com/nl/frisian-castle-tour-noord-

stins, dat stenen huis betekent. Er wordt een versterkt en met stenen gebouwd

friesland

huis mee bedoeld. Dit waren de woningen van adellijke of aanzienlijke heren, die dikwijls landgoederen bezaten. In februari bloeien de Sneeuwklokjes al. Sterhyacint, Longkruid, Holwortel en Bos-

‘Open tuindagen’ 12 februari, 4 maart, 30 april met een ‘Praatsje’ om 13.00 u. in het Pakhûs SOLO (toegang € 5), tuin open: 14.00 – 16.00 u. (toegang gratis), zie voor laatste gegevens de kalender op de Stinzenflora-monitor: www. stinze-stiens.nl/Stinzenflora-monitor.

tulp zijn slechts enkele voorbeelden van deze voorjaarsbloeiers. Elke stinzenplant bloeit op haar eigenwijze tijd, geen seizoen is gelijk en daarom is er in Friesland de Stinzenflora-monitor waarop je kunt zien wanneer wat waar bloeit. Dit is een goed hulpmiddel bij het plannen van een bezoek aan deze terreinen in het noorden van Fryslân. Zie: www.stinze-stiens. nl/stinzenflora-monitor/. De Stinzenfloramonitor geeft wekelijks actuele informatie over Stinzenflora in Nederland en is actief vanaf 11 februari – 14 mei 2017 op de website http://www.stinze-stiens.nl/ nieuws/stinzenflora-kalender/ De stinzenflora routekaart laat zien welke locaties echte bloeiende hotspots van Friesland zijn. In een soort möbius beweging in oostelijke of westelijke richting zijn diverse tochtjes mogelijk. Een struin kan bijvoorbeeld beginnen in Jelsum, gevolgd door Koarnjum, Stiens, Frjentsjer en Easterein. Vandaar richting Raerd, om via Ljouwert, Feanwâlden, Kollum te bezoeken. Een möbius is het symbool van oneindigheid, starten kan op eigen gelegenheid en vanaf elk gewenste locatie. Nieuw dit jaar is de mogelijkheid voor een ontvangst van groepen in het gerenoveerde Pakhûs SOLO in Stiens met een ‘Praatsje oer stinzenblomkes en de Vlaskamptún’ en aansluitend een tocht door de stinzenflora-tuin.

Met paardentram Noteer alvast in uw agenda: 8 april 2017 – StinzenFloraTour met de Friese paardentram, een volledig verzorgd beleefarrangement van Stinze Stiens, Martenastate en Dekema State. Kosten arrangement: € 39,50 per persoon. Reserveren via: www.stinze-stiens.nl/nieuws/agenda/.

Deelnemers Stinzenflora Route 1. Dekema State Jelsum. 8 en 9 april Museumweekend, 22 april Voorjaarsfair. Met een stinzenplantenzoekkaart maakt u tijdens deze evenementen zelf een rondgang. Voor prijzen, openingstijden en activiteiten zie de website www.dekemastate.nl 2. Jongemastate Raerd. Vrij toegankelijk. Info: www.itfryskegea.nl/Natuurgebied/Park-Jongemastate 3. Martenastate Koarnjum. Vrij toegankelijk. Info: www.martenastate.nl

lijk van ‘s morgens 8.00 u tot 18.00 u. Info: www.martenatuin.nl 5. Pastorietuin Easterein. Open op zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur in februari: 25-26, in maart: 4-5 en 11-12. Groepen minimaal 8 pers. op afspraak. Entree € 4, op zaterdagen gratis voor leden van de Nederlandse Tuinenstichting op vertoon van lidmaatschapskaart. Data kunnen wijzigen naar gelang de weersomstandigheden (met name inzake de bollen).

Info: www.philippusfenne.nl 7. Schierstins Feanwâlden. Voor openingstijden en activiteiten zie de website www.schierstins.nl 8. St. Vitus kerkhof Stiens. Vrij toegankelijk. Info: www.pgstiens.nl/Kerkdiensten/ In+de+St.+Vituskerk 9. Stinze Stiens (Doktershûs). Dit jaar voor het eerst op afspraak via stinze. stiens@icloud.com: groepen (vanaf 8 personen), ontvangst met koffie/thee

Activiteiten: Wandelexcursies en cursus Natuurfotografie Stinzenflora. Voor data, prijzen en aanmelding zie de website van It Fryske Gea www.itfryskegea.nl/Excursies-activiteiten/ 4. Martenatuin Frjentsjer. Vrij toeganke-

Laatste info staat op de Facebookpagina van de De Pastorietuin te Easterein: facebook.com/pastorietuineasterein/ 6. Philippusfenne Kollum. Openstelling maart en april na telefonische afspraak: 0511-451461.

en iets erbij in het Pakhûs SOLO voor een ‘Praatsje oer stinzenblomkes en de Vlaskamptún’, met stinzenstruin door de tuin. € 5 pp.

Voor overige terreinen in Fryslân met stinzenflora zie www.stinzenflorafryslan.nl

Tekst & fotografie: Albert Hendriks / Friesland Holland


Via plus.nl je boodschappen in goede handen Bestel nu!

Plus Lunenborg

Kimswerderweg 48 8862 TS Harlingen Tel. 0517-434252 info@pluslunenborg.nl __________________

PLUS Siemonsma Bogermanstraat 32 8561 BL Balk Tel. 0514-524310

PLUS Wolters Markt 53 9251 JR Burgum Tel. 0511-461488

__________________

__________________

PLUS Visser

PLUS Berkenbosch

Lijsterstraat 25 9269 NR Veenwouden Tel. 0511-479900 __________________

Molenlaan 8 9244 EA Beetsterzwaag Tel. 0512-381232 __________________


Online bestellen bij PLUS Je boodschappen in goede handen Bestel je boodschappen makkelijk en snel

gezondheid. Bij het overhandigen van de

diepvriestassen. Wel zo veilig voor de

op plus.nl. De beste en meest verse pro-

boodschappen nemen we de tassen direct

ducten worden speciaal door ons voor jou geselecteerd en bezorgd tot in de keuken

weer mee naar de winkel.

of haal ze op wanneer het jou uitkomt.

Boodschappen in duurzame statiegeldkratten

Bezorgservice: bezorgen wanneer het jou uitkomt

Je bestelling wordt geleverd in stevige statiegeldkratten. Degelijk, hand-

PLUS gaat voor kwaliteit. Dit geldt niet alleen voor onze producten, maar ook

zaam én duurzaam. De kwa-

voor onze service. Wij verzamelen je boodschappen met de grootste zorg en pakken ze netjes in. Je boodschappen worden op het door jou gekozen tijdstip bezorgd tot in de keuken. Zelf hoef je dus niets te tillen.

liteit van je producten blijft zo uitstekend bewaard. De statiegeldkratten (€5,00) staan op de bon en reken je bij je bestelling af. Bij inlevering van de kratten wordt het statiegeld uiteraard weer verrekend.

PLUS Ophaalpunt: Je boodschappen staan voor je klaar Wil je je boodschappen zelf ophalen? Maak dan gebruik van onze ophaalservice. Je online bestelling wordt zorgvuldig verzameld en op het afgesproken tijdstip klaargezet. Gekoelde producten blijven uiteraard gekoeld tot je er bent. Zo blijft de goede kwaliteit gewaarborgd. Kwaliteit gegarandeerd Wat koud is, moet koud blijven. Diepvriesartikelen verpakken we daarom in

Via de PLUS app is het mogelijk om via je smartphone gemakkelijk online boodschappen te bestellen. Naast het plaatsen van een online bestelling kan je een boodschappenlijstje maken, onze wekelijkse aanbiedingen bekijken en lekkere recepten vinden. Download de app via Google Play of App Store.

Kort de voordelen van online bestellen op een rijtje: - Bezorging of ophalen wanneer het jou uitkomt - Iets vergeten? Pas je bestelling eenvoudig aan - Gegarandeerde kwaliteit - Keuze uit ruim 16.000 artikelen - Kwalitatieve versproducten uit jouw supermarkt

Extra aandacht voor biologisch bij PLUS Steeds meer consumenten weten de biologische producten in de schappen van de supermarkt te vinden. Zo was 8 procent van ons eten en drinken in 2015 duurzaam. Een teken dat biologisch eten niet zomaar een trend of keurmerk is. Dat is goed nieuws, want biologisch is beter voor boer, dier en milieu. En het geeft de consument een goed gevoel bij de aanschaf ervan. Daarom investeert PLUS in 2017 extra in haar biologische producten. Zo verdubbelt PLUS het assortiment van het merk Bio+ en geeft ze extra aandacht aan biologische producten. Dat betekent dat je in 2017 kunt kiezen uit meer dan 1.500 biologische producten! Onlangs voegde PLUS al producten als conservenbonen, muesli en deegwaren aan het assortiment

toe van het merk Bio+. In 2017 komen daar onder andere kokosolie en speltpasta bij. Bio-logica PLUS heeft biologisch hoog in het vaandel staan. PLUS was in 2011 de eerste supermarkt die biologische huiswijnen introduceerde. En werd in 2016 voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot meest verantwoorde supermarkt van het jaar. Daarnaast zijn onder meer een groot aantal biologische groenten, fruit en vlees vast onderdeel van het ruime assortiment aan biologische producten. En dat assortiment wordt de komende tijd dus nóg ruimer. Benieuwd naar de ‘bio-logica’ achter elk product? In de winkel vind je volop informatie over de afkomst en keurmerken ervan.

Bio+ in een nieuw jasje Niet alleen het Bio+ assortiment breidt uit; ook worden de Bio+ producten voorzien van een nieuwe verpakking met een frisse look-and-feel. Momenteel heeft zo’n zestig procent van de Bio+ artikelen al zo’n nieuw Bio+ jasje; begin 2017 worden ook producten als zuivel, vlees en vis voorzien van de nieuwe verpakking. De producten blijven herkenbaar als Bio+, maar dan mét een extra moderne, frisse uitstraling. Biologisch betekent overigens niet meteen dat de producten duurder zijn. Bio+ producten hebben over het algemeen dezelfde prijs als A-merkproducten of zijn zelfs iets goedkoper.

Voor meer informatie kijk op: www.plus.nl


Openingstijden

Donderdag: 10.00 - 21.00 uur Vrijdag en zaterdag: 10.00 - 22.00 uur Zondag: 10.00 - 20.00 uur Maandag: 10.00 - 19.00 uur De Voorjaarsbeurs Expo sluit dagelijks een uur eerder

LOCATIE:

Sportcomplex ZAP Ceresplein 1 In Breezand

• BLOEMENSHOW • AGRIBEURS • CONSUMENTENBEURS

De grootste overdekte bolbloemenshow van Nederland in een prachtig decor

Volop entertainment voor onze kleinste bezoekers

Een kop koffie met gebak of een smakelijke maaltijd in het restaurant

Gezellige Voorjaarsbeurs en Agri Vakbeurs

www.lentetuin.nl

EXTRA LAGE PRIJZEN voor ZONWERING , ROLLUIKEN EN OVERKAPPINGEN

Gemakkelijk online uw prijs berekenen!

KNIKARMSCHERMEN

MARKIEZEN

VERTICALE SCREENS

TERRASOVERKAPPINGEN

Kijk snel op onze webshop voor meer info, prijsberekening, of direct online bestellen: SHOWROOM: Multilogo Stores Nij Toerenburg 9 9076 MA St.Annaparochie Tel. 0518-400380 www.multilogo.nl

UITVALSCHERMEN

SERREZONWERING

RITZSCREENS

PERGOLAZONWERING

ROLLUIKEN & ROLPOORTEN

GO OEDKOOPSTE Bij ons N E T E OPM Nederland & Altijd & TAGE k N O M 5 jaar België ogelij m k o elfmontage GRATIS bezorgen! Bij ze GARANTIE o Duss ook op de Waddeneilanden

WWW.ZONWERINGTEKOOP.NL NGTEKO k Bezoe onze ide re uitgebroom show

OPENINGSTIJDEN SHOWROOM: Maandag: alleen op afspraak Dinsdag: 09:00 - 17:00 uur Woensdag: 09:00 - 17:00 uur Donderdag: 09:00 - 17:00 uur Vrijdag: 09:00 - 17:00 uur Zaterdag: 10:00 - 13:00 uur

Onze anderoeps websh

www.overkappingtekoop.nl www.rolluikentekoop.nl www.garagedeurentekoop.nl www.zonwering-onderdelen.nl www.screenstekoop.nl www.ritsscreen.nl www.zonwering.frl


Tijd voor de Lentetuin De lente start dit jaar vroeg. Om precies te zijn: 2 maart 2017 is het zover. Dan gaat de mooiste overdekte bolbloemenshow van Nederland van start: de Lentetuin Breezand. Jong en oud kunnen zoals ieder jaar weer genieten van duizenden kleurrijke bloemen en een rijk gevulde beursvloer.

Vijf dagen lang kunnen bezoekers het huidige en nieuwe aanbod tulpen, narcissen, hyacinten, krokussen, calla’s, irissen, lelies en andere bijzondere bolgewassen zien. Deze voorjaarsbloeiers staan in showkwaliteit op de Lentetuin en laten zich van hun beste kant zien aan de ruim 20.000 bezoekers. In fraaie presentaties, decoraties en bloemstukken zorgen de bloemen voor inspiratie en een ultiem voorjaarsgevoel. Het thema van dit jaar is Volendam. Zo wordt de show aangekleed met een vissersboot, oude visnetten, de visafslag, de dijk, klederdracht, hotel Spaander en paling. Op en top Hollands Elk jaar komen er duizenden toeristen naar het dorpje Volendam om over de dijk te lopen en vis te eten. Een andere Nederlandse trekpleister is de tulp. Door deze

Vele handen maken licht werk. De stichting wordt namelijk ieder jaar geholpen door ruim 160 vrijwilligers. Sterker nog, de hele organisatie van de Lentetuin bestaat uit vrijwilligers.

scala aan artikelen voor eigen huis en tuin. Voor het vakpubliek is een speciale Agri Vakbeurs opgezet. Bekende, maar ook nieuwe standhouders zorgen voor een gevarieerd aanbod aan artikelen voor eigen huis en tuin. Uiteraard is er ook een restaurant voor een lekker versnapering, lunch, diner of gewoon een kopje koffie. Voor de kleintjes is er het gezellige ‘kindertuintje’ waar ze kunnen meedoen met verschillende spelletjes en een kleurwedstrijd. Kortom: de ingrediënten voor een heerlijk dagje uit.

Beurs Naast de bloemenshow is er ook een uitgebreide Voorjaarsbeurs met een breed

Kom ook naar de Lentetuin Breezand en vier de lente! Kijk voor meer informatie op www.lentetuin.nl.

twee oer-Hollandse trekpleisters samen te brengen ontstaat er een ijzersterke combinatie. Deze jaarlijkse voorjaarsshow is te zien in de kop van Noord-Holland op het ZAP-complex in Breezand. Vanaf de afsluitdijk ligt Breezand binnen handbereik.

Stoel of decoratie? Regelmatig doet veilingmeester Machiel Dijkstra voor Veilinghuis Ald Fryslân in IJlst bijzondere vondsten. Stijlvolle objecten waarachter een bijzonder verhaal schuilt gaat. De experts van dit veilinghuis doken in de historie en weten in deze rubriek onder de naam ‘Trends van Toen’ het navolgende op te tekenen. Door Machiel Dijkstra veilingmeester Veilinghuis Ald Fryslân Als taxateur kom je soms voorwerpen tegen waarbij je denkt: waar heeft dit voor gediend? Is dit een halbankje, of heeft deze stoel puur als smaakmaker in een huiskamer gestaan? Is hij door een ontwerper gemaakt, of door de plaatselijke timmerman? Het zou natuurlijk ook een studiemodel kunnen zijn van de kunstacademie. De stoel is geheel van eikenhout gemaakt en met de hand vervaardigd. De opengewerkte armleuningen die doorlopen in de poten kunnen ook prima functi-

ook Amsterdamse en Haagse school. In het begin van de twintigste eeuw kwam er in de samenleving een verandering op gang om Nederland beter te maken. Dit kwam niet alleen uit de politiek, maar werd later ook zichtbaar in het ontwerpen van meubels en gebouwen. Als je een wandeling door steden als Amsterdam en Den Haag maakt zie je daar nog sporen van terug. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan het Olympisch Stadion en de Beurs van Berlage in Amsterdam. Hier zie je allemaal kenmerken van (in dit geval) de Amsterdamse School. Vanuit deze periode zijn vaak mooie lampen, spiegels,

boekensteunen, beelden en reclameuitingen bewaard gebleven. Er zijn liefhebbers die hun huis uit deze periode volledig inrichten met meubels van deze stijlen. Ook sieraden werden aangepast aan de moderne tijd en zijn nog steeds populair onder verzamelaars. De afgebeelde zilveren gehamerde broche is uit de jaren ’20 afkomstig en voorzien van een capuchon geslepen bloedkoraal. Bij welke stijl je deze stoel wilt plaatsen mag je zelf bepalen. Helaas hebben we geen signatuur op de stoel kunnen ontdekken, of andere aanwijzingen van de ontwerper. Hierdoor blijft het een mysterie door wie de stoel gemaakt is. Afgelopen maandag is de stoel onder de hamer geweest en heeft nu een plaats gevonden bij een kunstliefhebber. Met de broche hopen we donderdagavond weer iemand blij te maken.

oneren als wandelstok- of parapluhouder. Dit soort ontwerpen komen vaak uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Dit kunnen we zien doordat meubels in die tijd in bepaalde strakke stijlen gemaakt werden. In die tijd waren er een aantal stromingen: onder andere art deco, maar

Bij de komende inbrengperiode hopen we weer nieuwe ontdekkingen te mogen doen.

De openingstijden van de Lentetuin Breezand: Donderdag Vrijdag en zaterdag Zondag w Maandag

10.00 – 21.00 10.00 – 22.00 10.00 – 20.00 10.00 – 19.00

De Voorjaarsbeurs Expo sluit dagelijks een uur eerder.

Foto: Sfeerimpressie door Rosemarie van Bentum/AP Fotografie


Burgum Streekmuseum - Volkssterrenwacht Burgum

Menno van Coehoornweg 9 Tel. 0511 46 55 44 www.observeum.nl

Openingstijden: Dinsdag t/m zondag 13.00 - 17.00 uur Vrijdagavond 19.00 - 22.00 uur Ook dit jaar doet Streekmuseum Burgum weer mee aan de Friese museale campagne Help pake en beppe de vakantie door! Het thema dit jaar is Reizen. Van 21 t/m 24 februari zijn er weer tal van activiteiten in het museum-sterrenwacht. In het museum reizen we terug naar de Middeleeuwen en kijken we hoe het leven in het klooster was. We leren hoe spiegels gemaakt werden van glasschijven en, als het weer dat toelaat, gaan we met een metaaldetector op zoek naar verborgen schatten. Voor de allerkleinsten hebben we een knutselprogramma opgezet; samen lekker schilderen, kleuren en spelen. En vrijdagavond is er bij de sterrenwacht de thema-avond Machten van 10. We gaan samen ‘op reis’ door het heelal. Eerst kijken we naar onszelf en vervolgens zoomen we steeds verder uit, naar de aarde, de Melkweg, het universum en daar voorbij! Het is een spannende avond waarbij ook pake en beppe nog iets kunnen leren. De toegang voor kinderen is gratis op vertoon van pake en beppe of een andere volwassene.

BURDAARD Ruurd Wiersmapaad

www.ruurdwiersma.nl Ook het Ruurd Wiersmahûs in Burdaard met zijn unieke interieur neemt weer deel aan de Pake& Beppe actie. Van dinsdag 21 tot en met vrijdag 24 februari is het museum geopend van 13.00 – 16.00 uur en dan staan enthousiaste vrijwilligers klaar om alles te vertellen over Ruurd Wiersma. De kinderen tot 12 jaar zijn welkom om een eigen meegebracht voorwerp naar keuze te beschilderen in de stijl van Ruurd. We hebben ook weer een leuke quiz waarmee de kinderen een mooie kaart van Ruurd kunnen winnen. Nog nooit geweest? Grijp je kans, het is leuk.

Damwâld Museum De Sûkerei Trekwei 8a, Tel. 0511 - 420936 info@desukerei.nl www.desukerei.nl

Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag 13.00-17.00 uur. Activiteiten: Los de fotopuzzel op tijdens de speurtocht door het cichoreimuseum, de wâldhuskes en de molen. En raad de zin. Er zijn leuke prijsjes te winnen!

Drachten Museum Dr8888

Museumplein 2, 9203 DD, Drachten Tel. 0512-515647 www.museumdrachten.nl Activiteit: Workshop ‘Stille Wirwar’ ‘Stille wirwar’ is een workshop naar de kunstwerken van duizendpoot César Domela. Uitgangspunt van Domela’s werken zijn landschappen en stillevens, maar het lijkt vaak een ‘stille wirwar’. Met hout, papier en plastic maak je je eigen 3D-schilderij vanuit een stilleven. Woensdag 22 februari, van 14.00 – 16.00 uur.

Dokkum Museum Dokkum

Maandag t/m vrijdag, van 10.00 tot 17.00 uur Diepswal 27, Dokkum www.museumdokkum.nl Hé schatzoeker! Zoek je mee? In het museum krijgt je een kaart van Dokkum uit 1616. Deze kun je mooi inkleuren én onderzoeken op schatten. Kraak jij de code? Weet jij de plek op de kaart aan te wijzen? Hoe moet je lopen? Ga na het museumbezoek meteen op zoek naar ‘de schat van Dokkum’. Je kunt ook de speurtocht langs alle schatten van het museum doen én er zijn leuke weegspelletjes te doen in de expositie over de waag van Dokkum.

Earnewâld Fries Landbouwmuseum

Koaidyk 8b Tel. 0511-539420 info@frieslandbouwmuseum.nl www.frieslandbouwmuseum.nl

Openingstijden: dinsdag 21 t/m vrijdag 24 febr 10:00 tot 17:00 uur Thema is ‘Melk’, Vier dagen lang staat het museum bol van de activiteiten zoals een speurtocht door het museum en een binnenplaats met leuke doe-dingen. Alle dagen zijn er per dag 3 kindertheatervoorstellingen (om 12:30,13:30,14:30, voor kinderen vanaf 4 jaar met als titel: ‘’Tante Jellebel’s toetje’. over een koe die geen melk meer geeft: hoe nu verder?

Feanwâlden De Schierstins

Haadstrjitte 1 Tel. 0511-472937 info@schierstins.nl http://www.schierstins.nl Openingstijden: Dinsdag t/m zondag: 13.30-17.00 uur. Activiteiten: speurtocht gehele vakantie; op do. 23 febr. 14.30 u. Poppentheater Peterselie met ‘Muis zoekt huis’, 3-6 jaar en (groot)ouders.

Franeker Museum Martena

Voorstraat 35 Tel. 0517-392192 info@museummartena.nl www.museummartena.nl Openingstijden Voorjaarsvakantie: Dinsdag tot en met zondag 11-17 uur Elke middag om 14.00 uur mogen kinderen en hun (groot) ouders werken aan een echt kunstwerk dat aan het eind van de week tot volle bloei is gekomen. Daarna is het te zien in de tentoonstellingszaal bij de bloemenschilderijen van Oesje Zegel. Opgeven via info@museummartena/nl of 0517-392 192

Franeker Koninklijk Eise Eisinga Planetarium Eise Eisingastraat 3 Tel. 0517-393070 info@planetarium-friesland.nl www.planetarium-friesland.nl

Grou Commandopost Grou

Burstumerdyk 1 Tel. 058-2332350 historischcentrum@leeuwarden.nl www.museumbeschermingbevolking.nl/commandoposten/commandopost-grou Activiteit: Wist jij dat er in Grou een bunker staat uit de tijd van de Koude Oorlog (1945-1989)? Toen hadden Europa en Amerika grote ruzie met Rusland. En dat dreigde bijna op een kernoorlog uit de draaien. Lange tijd was deze bunker erg geheim en mocht je er niet zomaar in. Maar nu is hij opengesteld voor publiek. Pak je kans en doe mee aan de rondleiding. Je hoort en ziet van alles over de Koude Oorlog. En je ontdekt hoe het was om in geval van nood in de bunker te moeten overleven. Openingstijden: Za. 25 feb. 13.30-16.30 uur

Harkema Themapark “de Spitkeet”

Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag: van 10.00 uur tot 17.00 uur, Zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur Thema is dit jaar ‘Ga mee op reis’. Als extra activiteit kunnen de kinderen kompasjes maken. Elke dag kunnen de kinderen van 11 tot 16 uur terecht in de foyer van De Koonbeurs. Ze kunnen meedoen op vertoon van hun toegangsbewijs van het Planetarium.

De Dunen 3 MOB: 06-83417414 info@despitkeet.nl www.despitkeet.nl Openingstijden: van dinsdag t/m vrijdag 10.00 tot 17.00 uur Activiteit iedere dag één keuze uit vier knutselwerkjes: een potlood met een gezicht, een raceauto van hout, een schaap of een houtontwerp. Woensdagmiddag en vrijdagmiddag kun je een ritje met de bokkenwagen maken.

Gorredijk Museum Opsterlân

Heerenveen Museum Heerenveen

Hoofdstraat 59, 8401 BW Gorredijk www.museumopsterlan.nl Openingstijden: Di. t/m vr .11.00 – 17.00 uur, zat. en zo. 13.00 – 17.00 uur Activiteiten: Voorjaarsvakantie: dinsdag t/m vrijdag 11.00 – 16.00 uur: kennismaken met vilt voor jong en oud. Zelf ervaren hoe je van losse plukken wol, water en groene zeep vilt kunt maken? Dat kan! In Museum Opsterlân ontdek je hoe je van schapenwol iets moois maakt. Ga samen aan de slag en maak een vilten lapje, een armband, een ketting of een bal.

Minckelersstraat 11, 8442 CE Heerenveen info@heerenveenmuseum.nl www.heerenveenmuseum.nl Openingstijden: Di. t/m vr. 11.00 – 17.00 uur, zat. en zo. 13.00 – 17.00 uur Activiteiten de hele week: Ga je mee op reis? Speur in het museum naar vervoersmiddelen van vroeger. Vlieg mee met Van Maasdijk en ontdek een echte Heerenveense tram of een oude Batavus fiets. Hoe gingen pake en beppe vroeger naar school en werk? Ontwerpen: Ben je klaar met speuren, maak dan samen met pake en beppe je eigen paard en wagen. Knippen, kleuren en verven, wat je maakt mag je natuurlijk meenemen naar huis. Deze activiteiten zijn doorlopend van 11:00 tot 16:00 uur.

Hindeloopen Schaatsmuseum Hindeloopen Kleine Weide 3 e-mail: info@schaatsmuseum.nl www.schaatsmuseum.nl Openingstijden: Ma. t/m zat. 11.00 – 17.00 uur Zondags 13.00 – 17.00 uur De activiteiten zijn donderdag 23-2 en vrijdag 24-2 van 13.30 tot 16.30 uur. In het museum is een prachtig kinderboek tentoongesteld met de titel: “Op en Rond het Krabbelbaantje”. Op donderdag en vrijdagmiddag kunnen kinderen een knutsel middag beleven met als thema Op en Rond het Krabbelbaantje. De overige dagen van de voorjaarsvakantie hebben we een quiz over het boekje gemaakt.

Hindeloopen Museum Hindeloopen

Dijkweg 1, Tel. 0514-521420 www.museumhindeloopen.nl

Openingstijden: Ma. t/m zat. 11.00 – 17.00 uur Zo. en feestdagen 13.30 – 17.00 uur Er gebeurt natuurlijk weer van alles in het museum. Wil je mee in een fluitschip naar het verre Rusland, samen met de legendarische schipper Auke Wybesz? De reis gaat langs vele landen. Landen waar de lego vandaan komt, trollen wonen, hout en vis vandaan komen en Pippi Langkous heeft gewoond. Wil je weten wat er met Auke Wybesz in Sint Petersburg gebeurt ? Ben je nieuwsgierig naar de vreemde man en vrouw die hij daar ontmoet? En of hij de gevangenis in moet? Kom dan op dinsdagmiddag 21 en woensdagmiddag 22 februari naar Museum Hindeloopen. Verder bijzondere spelletjes en het versieren van matroesjka’s of het maken van een memobord van een wereldkaart. Kom op tijd! Reserveren mag en vol is vol! E-mail: info@museumhindeloopen.nl of tel. 0514 – 521420


Leeuwarden Elfstedentochtspel bij Tresoar

Pake & Beppe

Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum Boterhoek 1 8911 DH – 8901 AC Ljouwert Tel. 058-7890789 www.tresoar.nl Dinsdag 21 februari 14.00 – 16.00 uur en donderdagochtend 23 februari 10.00 – 12.00 uur organiseert Tresoar een Elfstedentochtspel met allerlei doe- en denkactiviteiten. Wat moet je doen? Trek je schaatstenue aan en kom naar Tresoar! Maak dit gevarieerde Elfstedentochtspel mee; leer klunen op Friese doorlopers (‘houtsjes’), beklim een kistwerk, maak samen met pake en beppe leuke vragen en opdrachten en geniet van koek en zopie. Van tevoren aanmelden (gratis!) via info@tresoar.nl. Vol is vol.

Gratis entree voor kinderen en volop activiteiten bij musea in Fryslân tijdens de voorjaarsvakantie! In de voorjaarsvakantie organiseert Museumfederatie Fryslân samen met de Friese musea en archieven voor de 16e keer ‘Help pake en beppe de vakantie door!’. Vanaf dinsdag 21 februari tot en met vrijdag 24 februari 2017 worden er volop leuke en leerzame activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Kinderen van 4 jaar tot en met 12 jaar hebben gratis toegang , op vertoon van pake en-/of beppe (of een andere volwassene)! Een overzicht van alle activiteiten en de 33 deelnemende Friese musea en archieven is te vinden op de website: www.museum.frl Tijdens vakanties logeren kinderen vaak bij hun grootouders of willen de grootouders een leuk dagje uit met hun kleinkinderen. Voor de pakes en beppes kan het soms moeilijk zijn iets leuks te bedenken om samen met de kleinkinderen te doen. De Friese musea en archieven spelen hier op in met ‘Help pake en beppe de vakantie door!’. Tijdens de voorjaarsvakantie biedt elk deelnemend musea of archief diverse activiteiten aan. Zo komt jong en oud op een boeiende wijze in contact met het cultureel erfgoed in Friesland! Win een lego-pakket! Dit jaar verloten wij onder alle kinderen van 4 t/m 12 jaar een lego-pakket t.w.v. €100,- ! Alle kinderen ontvangen tijdens het museumbezoek een kaartje waarop ouders de contactgegevens in kunnen vullen. Een paar voorbeelden van activiteiten Geef pake en beppe een kleurtje in het Natuurmuseum Fryslân. Kinderen die hier aan mee willen doen, moeten een t-shirt, sok, pet of iets dergelijks van huis meenemen. Tijdens de workshop maken ze een sjabloon met de voorstelling van een dier, die daarna gedrukt wordt op hun meegebrachte kledingstuk. Maak je eigen kompas in het koninklijk Eise Eisinga Planetarium. Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker zorgt ervoor dat je goed uitgerust op reis kunt gaan. Je kunt namelijk je eigen kompas maken. Zo hoef je nooit meer de weg kwijt te raken. Het Planetarium organiseert dit in samenwerking met Theater De Koornbeurs. Doe mee aan een fotopuzzel speurtocht in het openluchtmuseum ‘’De Sûkerei’’. Er is een fotopuzzel speurtocht met foto’s van nu, waarbij je moet uitzoeken hoe het vroeger was. Er zijn leuke prijsjes mee te winnen! Kijk voor het volledige overzicht van de activiteiten op deze pagina op kijk op:

www.museum.frl Joure Museum Joure

Geelgieterstraat 1-11 Tel. 0513-412283 info@museumjoure.nl – www.museumjoure.nl ‘Met Museum Joure op reis van Toen naar Toekomst’ -Voorjaarsvakantie in Museum Joure: In Museum Joure denken we graag met jou na over hoe ons leven hier vroeger was én er in de toekomst uit zal zien. Bij de balie krijgen alle kinderen deze week een speciaal Jourobot Journal. Daarna ga je met pake en beppe (of een andere volwassene) aan de slag. Het Journal leidt je door allerlei plekken in het museum waar je kunt proeven, bedenken, tekenen, ontwerpen, etc. Zo kun je in het museum ouderwetse snoepjes & toetjes proeven, je drinkt kopjes thee met Kapitein Kop en je bedenkt smaken voor de theemachine van de toekomst.Je bekijkt ouderwetse klokken en maakt je eigen design klokkenkast (of tijdmachine…) & meer..! Ondertussen gebruik je je Journal natuurlijk om mooie schetsjes te maken en zoekopdrachten te doen. Ontdek het zelf met pake & beppe ouders & begeleiders in Museum Joure!

Leeuwarden Natuurmuseum Fryslân

Schoenmakersperk 2, Tel. 058-2332244 info@natuurmuseumfryslan.nl www.hetnatuurmuseum.nl Openingstijden tijdens de voorjaarsvakantie (18 februari t/m 5 maart): Dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur, dus extra vroeg en ook op de maandagen. Activiteiten: Geef pake en beppe een kleurtje! Het atrium van het museum is omgetoverd tot een typisch Parijs’ kunstenaarsplein. Kinderen zijn hier zelf de kunstenaar. Bij verschillende ateliers doen ze allerlei tekenopdrachten waarbij verschillende technieken en materialen aan bod komen. Zo gaan ze onder andere een stempel en een grottekening maken, een blad afdrukken en aan de slag met glow-in-the-darkstiften. Als ze alle opdrachten hebben gedaan gaan ze naar huis met een portfolio vol met eigen werk. Op 21 en 22 februari is er een speciale workshop van het Grafisch Atelier Leeuwarden: een sjabloon maken met de voorstelling van een dier en deze afdrukken op een kledingstuk (kinderen moeten zelf een t-shirt meenemen).

Leeuwarden Fries Museum

Wilhelminaplein 92 Tel. 058-2555500 www.friesmuseum.nl Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag van 11.00 uur tot 17.00 uur Workshopdata: 21 t/m 25 februari Tijd: 12.00, 13.15, 14.30 en 15.30 uur Vermaak je met leuke activiteiten in de voorjaarsvakantie! Beschilder net als Victor & Rolf een klomp in je eigen stijl, gebruik een iPad om met geometrische vormen een schilderij te maken, maak bibberbotjes van gerecyclede materialen of leer hoe je een schilderij restaureert.

Leeuwarden Historisch Centrum Leeuwarden

Groeneweg 1 Tel. 058-2332350 historischcentrum@leeuwarden.nl www.historischcentrumleeuwarden.nl Activiteiten: Elke dag een doorlopend programma over de geschiedenis van Leeuwarden voor jong en oud. Ontwerp je eigen autodrop. Maak je familie stamboom. Vul een buisje voor DNALWD2018. Leer Middeleeuws schrijven met ganzenveer. Knutsel een Romeinse mantelspeld. Ontmoet een Liwwadder uit 1880. Ga met een speurkaart op pad in de expo Made in Leeuwarden. Proef, ruik en voel echte Liwwadder producten. Doe mee aan een stadswandeling. Openingstijden: Di. 21 t/m vr. 24 feb.11.00-17.00 uur

Leeuwarden Oldehove

Oldehoofsterkerkhof Tel. 058-2332350 historischcentrum@leeuwarden.nl www.oldehove.eu Activiteit: De Oldehove komt tijdelijk uit haar winterslaap en opent speciaal voor ‘Help Pake & Beppe de Vakantie door’ de deuren. Beklim de toren en ontdek waarom ‘ie zo scheef staat. Let op: de lift is deze dagen helaas niet beschikbaar. Openingstijden: Di. 21 t/m zat. 25 feb: 13.30-16.00 uur

Leeuwarden Grutterswinkel

Nieuwesteeg 5 Tel. 058-2153427 http://www.museum-de-grutterswinkel.nl/ Museum de Grutterswinkel In Leeuwarden bevindt zich aan de Nieuwesteeg 5 een prachtig bewaarde Grutterswinkel uit het begin van de 20ste eeuw. Alsof de tijd heeft stilgestaan, waant u zich terug in grootmoeders tijd. Maar in het 17de eeuwse pand valt meer te zien: een oude bediende kamer in het achterhuis, een wijnkelder. Daarnaast zijn er regelmatig wisselende exposities. Tijdens de voorjaarsvakantie zijn er diverse activiteiten, zo kan men koffie wegen, kunnen de kinderen een kleurplaat maken en is er de expositie Landschap Geweckt te zien.

Leeuwarden Keramiekmuseum Princessehof

Grote Kerkstraat 11, Tel. 058-2948958 www.princessehof.nl Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag van 11.00 uur tot 17.00 uur Workshopdata en -tijden: 1 t/m 4 maart 2016 van 12.15, 13.15, 14,30, 15.30 uur In het Princessehof zijn er elke schoolvakantie creatieve, gratis activiteiten voor kinderen: Maak je eigen grappige, bolle beestfiguur van klei of ga met een mal aan de slag voor een eigenwijs beeldje. Ook kan je je eigen zelfportret maken, in steen!

Leeuwarden Stadsschouwburg De Harmonie

Ruiterskwartier 4 | Tel. 058-2330233 info@harmonie.nl | www.harmonie.nl Openingstijden kassa: ma t/m vr 12.00 – 18.00 en za 14.00 – 18.00 uur Activiteit: Rondleiding door Stadsschouwburg De Harmonie 8+ Woensdag 22 februari van 14.00 tot 15.00 uur. Tijdens de rondleiding krijg je een kijkje achter deuren die anders gesloten blijven en hoor en zie je van alles ove De Harmonie. Activiteit: Op avontuur Special: De Bruiloft van Mozart 8+ Donderdag 23 februari van 14.00 tot 15.15 uur Rudolf Nammensma neemt je mee in het verhaal gebaseerd op de bruiloft van Figaro. Uitgebreide info vind je op onze website.

Moddergat Museum ‘t Fiskershúske

Maandag t/m vrijdag, van 10.00 tot 17.00 uur Fiskerspaad 4-8a, Moddergat www.museummoddergat.nl Ontdek het museum! We hebben een leuke speurtocht die je de vissershuisjes laat zien. Of help mee een nieuwe tegeltjeswand te maken. Je krijgt een tegeltje om zelf te schilderen. Die krijgt een plek op de muur. Op donderdag is er een knopenworkshop. Leer de de 8-knoop, paalsteek of mastworp?

Noordwolde Nationaal Vlechtmuseum Mandehof 7 Tel. 0561-431885 www.vlechtmuseum.nl

Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 10:30 tot 17:00 uur. Activiteiten: Wil je een mandje of hartje vlechten van pitriet? Of een dromenvanger van wilgenteen? Of bouw je toch liever iets van bamboestokjes? Het kan allemaal in de voorjaarsvakantie. Ook hebben wij een nieuwe spannende speurtocht die je gedaan moét hebben!

Oudemirdum Bezoekerscentrum Mar en Klif De Brink 4 Oudemirdum Tel. 0514-571777 info@marenklif.nl www.marenklif.nl

Openingstijden: Zondag en maandag: 13:00-16:00 uur, dinsdag t/m zaterdag: 11.00-16.00 uur. Neem jij je pake en beppe mee ‘Op reis’ naar Mar en Klif? We hebben een programma vol leuke activiteiten! 20 februari: Workshop lino snijden o.l.v. Lienke Boot 21 februari: Levend Ganzenbord met Staatsbosbeheer 22 februari: Workshop lino snijden o.l.v. Lienke Boot 23 februari: Kleuterverhaal ‘het vogeltje dat te ver vloog’ en knutsel met Do&Wi-Compagnie 23 februari: Vogelvoedermobile knutselen met het IVN 24 februari: Nesten bouwen in bos Elfbergen met de boswachter van Staatsbosbeheer De hele week staat Quest! De kekke tabletroute door het bezoekerscentrum voor je klaar! Kijk voor meer informatie en opgave op ww.marenklif.nl

Sneek Het Nationaal Modelspoor Museum

Dr. Boumaweg 17b, 8601 GM Sneek (station NS) Tel. 0515-430 021, www.modelspoormuseum.nl

Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur, maandag en zondag van 13.00-17.00 uur Activiteiten: “Stoom in het museum”; echte stoomtreinen op schaal met stoom en geluid, SpeelPlein (spelen met hout), expositie Pakes Blik (van voor de oorlog) en een speurtocht door het museum.

Sneek Fries Scheepvaart Museum Kleinzand 16 - Tel. 0515-41 40 57 www.friesscheepvaartmuseum.nl

Alles loopt hier in het HONDerd! Door het hele museum is een route op poten gezet waarin dieren een hoofdrol spelen. Beleef samen met pake & beppe waarom alles hier in het HONDerd loopt en help mee om alle opdrachten tot een goed einde te brengen. Wat weet jij eigenlijk over honden en andere dieren? Test dit in onze grote spelquiz gepresenteerd door een echte dierenvriend! Knutsel je eigen zeemanshondje of potvistand, ga op jacht naar zeemonsters, reis mee met dolfijnen, help mee om een olifant aan boord te krijgen of zorg er voor dat de scheepslading niet opgegeten wordt door al die knagers aan boord. Alle activiteiten zijn doorlopend Zondag 19 februari 12.00-17.00 uur Maandag 20 februari tot en met vrijdag 24 februari 10.00-17.00 uur.

www.museum.frl


Laat u inspireren en adviseren in onze showroom Postma Interieur | Oosterstraat 11 Drachten | T 0512 512 397 | www.postmainterieur.nl


Wees welkom! Iedereen is welkom in de winkel aan de Feithsweg 3 in Tolbert (vlakbij Leek en Groningen). De Handelsfabriek is elke zaterdag en elke laatste zondag van de maand geopend van 10.00 tot 17.00 uur, of op afspraak. De koffie en thee staat voor klaar! Voor meer informatie kijk op www. de-handelsfabriek.nl

Speurneuzen Levi en Ronald van de Handelsfabriek uit Tolbert:

“Wij zijn altijd op zoek naar

verborgen

schatten in Oost-Europa” Wie op een vrije zaterdagmiddag ronddwaalt in het pand van de handelsfabriek, waant zich in een compleet andere wereld. De lampen, meubels en industriele vintage zijn eigenlijk niet onder één noemer te vangen maar hebben vaak een leeftijd van vijftig jaar of ouder. Want oud en nieuw, hout en metaal staan in sfeervolle inspiratieplekken door het hele pand opgesteld. In mei 2015 verwezenlijkte Ronald Hoeksema zijn droom en realiseerde met partner Marjorie en vaste metgezel hond Levi, onder de naam Handelsfabriek Industrieel & Vintage, een verzamelplek van bijzondere meubels en woonaccessoires. Ronald: “Ik verkoop alleen maar spullen die iets met me doen en waar mijn hart een sprong van maakt”. Vaak uniek en elders in Nederland niet verkrijgbaar. Wie Ronald kent, weet dat hij altijd op zoek is naar bijzondere vintage, industriële, brocante, retro en oude meubels. Insiders weten dat Ronald als geen ander deze bijzonder spullen weet te vinden. Ronald: “Mensen blij maken met mooie spullen is mijn passie.” Voor zijn speurtochten belandt de ondernemer uit Tolbert vaak in het voormalige Oostblok. Naast de vaste inkoopadressen, struint Ronald samen met zijn vriendin Marjorie of hond Levi leegstaande fabrieken, scholen, boerderijen en oude gebouwen door heel Europa af om vintage pareltjes op de kop te tikken. Landen waar een schat aan industriële en militaire gebruiksvoorwerpen te vinden is, zijn Hongarije, Polen, Roemenië en Tsjechië. “Ik ga dan niet naar handelaren, maar kijk in oude gebouwen en bezoek verlaten industrie-

terreinen.” Afgelopen week heeft hij een exclusieve deal gemaakt bij een door hem ontdekte verlaten wapenfabriek. “Dat was een mooie vondst met oude lockers en prachtige industriële werkbanken.” Ronald is dan blij dat hij niet alleen door Oost-Europa hoeft te reizen. Trouwe viervoeter Levi is vaak zijn vaste metgezel. Deze vrolijke ‘mascotte’ is ook als ‘vaste kracht in De Handelsfabriek te vinden. “Als ik op pad ben neemt partner Marjorie tegenwoordig de zaken thuis waar.” Om niet de hele tijd heen en weer te hoeven rijden heeft Ronald in Tjechië een grote loods tot zijn beschikking waarin hij alle ‘gevonden’ voorwerpen kan opslaan. “Als die weer goed gevuld is, brengen we met onze vrachtwagen een complete lading naar de provincie Groningen.” Pure passie Of men nou op zoek is naar een eyecatcher in het interieur, een kantoor wilt verfraaien of als onderdeel van het decor bij een fotoshoot, met de producten van De Handelsfabriek kan het allemaal. Elke zaterdag en laatste zondag van de maand is het een drukte van belang in het karakteristieke pand. “Bezoekers vragen constant om advies en willen vaak het verhaal achter een lamp of voorwerp weten. We hebben een bijzonder aanbod in industriële lampen. Die houden we zo authentiek mogelijk, soms met de roestplekken of verfspatten er nog op. Dat geeft echt een bijzonder uitstraling in een interieur.” Tijdens deze drukke dagen is het soms moeilijk om echt een uitgebreid advies te geven omdat de volgende koper alweer staat te dringen. “In 2017 willen

we ons meer gaan richten op uitgebreide stijl- en interieuradviezen. Door de week is het altijd mogelijk om op afspraak zo’n advies te geven.” En hebben ze het niet bij De Handelsfabriek, dan gaat Ronald het speciaal zoeken. “Regelmatig ga ik dan voor klanten op zoek naar een specifiek item, ik ga net zo lang door tot ik het heb.” Meestal is de truck waarmee hij gekomen is niet groot genoeg om mee terug te rijden. “Er is zoveel moois, dat moet ik gewoon meenemen. Blije klanten, daar doe je het voor. Én een voortdurend wisselend assortiment, dat vind ik ook heel belangrijk.” En de trend van 2017. “Dat is een mix van sixties - seventies - industriëel en retro met als basiskleur wit.”


IN HET VOORJAAR WEER SCHILDEREN? Of meteen nieuwe deuren en kozijnen met isolerend dubbelglas.

Kijk online en kom langs in onze showroom in Sneek! WWW.VRIESIAGLAS.NL

Tingietersstraat 20 8601 WJ Sneek E info@vriesiaglas.nl T 088 111 25 11

SUPERIOR WALLCOVERING

eijffinger.com

Behangcollectie Siroc Einte Visser Wenwinkel4jouwer & Schildersbedrijf Haadwei 4 9104 BA Damwâld 0511-423797 www.eintevisser.nl

Piet Karsten van Harlingen Zuiderhaven 17 8861 CK Harlingen 0517 - 414442 www.pkvh.nl

Brattinga’s kleurencentrum Kon Wilhelminalaan 5 8501 KV Joure 0513-414195 www.brattingakleurencentrum.nl

De Verfboer Hendrik de Vosweg 6 8411 KJ Jubbega 0516-462090 www.verfboer.nl


CreativiTIJD met de Bijbel Biblejournaling is een trend en helemaal

gens een werkwijze vindt, maar niet weet

anno nu. Je hoeft maar even te zoeken op Pinterest, Facebook, of Instagram en je

wat de termen betekenen of wat het is. Ook als je denkt ‘Ik kan helemaal niet

ziet de mooiste voorbeelden langskomen. Maar wat is ‘biblejournaling’ nu precies?

tekenen’, ‘Ik vind mijn handschrift niet mooi.’ Of: ‘Ik kan helemaal niet handlette-

vraag je je misschien wel af. Of als je enthousiast bent geworden en aan de slag

ren.’ Goed nieuws voor jou: dat hoeft ook niet. In dit boek staan voorbeelden die je

wilt: Hoe doe je het? En wat heb je nodig om te beginnen? Het antwoord is heel

kunt overtrekken en door de duidelijke stappen en de heldere uitleg, weet je

simpel: PUUR! CreativiTIJD met de Bijbel.

precies wat je moet doen. Ook vind je bij de voorbeelden interessante weetjes over

PUUR! CreativiTIJD met de Bijbel van Linette Trapman is het inspiratie- en doeboek vol voorbeelden, leuke oefeningen,

de bijbeltekst, een korte overdenking en/

overtrekpatronen en eenvoudige stapvoor-stapprojecten. Of je nu pas net om

of vragen die je even stilzetten en laten nadenken over de betekenis van de tekst. Eigenlijk valt er nog veel meer over PUUR! CreativiTIJD met de Bijbel te vertellen,

wat meer ervaring hebt en extra tech-

maar je kunt dit mooie en complete boek beter zelf gaan ontdekken. Om vervolgens gewoon te beginnen en je bijbel tot een

nieken en ideeën wil opdoen – het bevat

uniek bewaarboek vol mooie herinnerin-

genoeg inspiratie.

gen te maken.

Het mooie aan PUUR! CreativiTIJD met de Bijbel is dat het een compleet handboek

Linette Trapman is beeldend kunstenaar.

biblejournaling is, wat de must haves zijn

U een bemoedigend geschenkboek waarin

tot de symbolische betekenis van de kleuren. Met duidelijke uitleg over wat alles

tekst en beeld spreken van de trouw van God. Via een vriendin kwam ze met biblejournaling in aanraking en sinds die

het hoekje komt kijken en wilt beginnen met biblejournaling en handletteren of al

nu precies is, wat je allemaal nodig hebt om te beginnen, maar ook wat je nog meer kunt gebruiken – compleet met alle voordelen en nadelen ervan op een rijtje – tips en handige adviezen. Zo is het ook een praktisch naslagwerk voor als je er-

‘Ga aan de slag en laat de Bijbelteksten leven!’

Eerder verscheen van haar hand Dicht bij

tijd is het een deel van haar geloofsleven

-3PUUR! CreativiTIJD met de Bijbel

-3-

Linette Trapman geworden. Ook wordt Linette regelmatig BW Puur! Creativitijd met de bijbel e.indd 3 paperback met ringband, 104 blz. uitgenodigd als spreekster op vrouwenBW Puur! Creativitijd met de bijbel e.indd 3 € 14,99 conferenties.

05-12-16 14

05-12-16 14

Tuin & Sfeer; Voor iedereen die verlangt naar ‘buitenleven’! Donderdag 16 februari start de 25e editie van de beurs Tuin & Sfeer in Martiniplaza Groningen. Maar het grootste tuinevenement van de drie grootste Noordelijke provincies is zéker niet alleen voor mensen met groene vingers. Bezoekers vinden er compleet aangelegde tuinen, maar ook stands met hekwerk, bestrating, kozijnen en al wat meer dat met buitenleven te maken heeft. De ‘groentjes’ onder ons kunnen vakkundig advies vragen, een tuinontwerp laten maken en interessante tuinlezingen volgen zoals ‘het starten van een succesvolle groentetuin’ of ‘kringlooptuinieren’. Nergens in het noorden vind je zoveel over tuinstijlen, voorjaarsbloeiers en de nieuwste tuintrends. “Je ziet dat de tuin steeds meer de ontmoetingsplek van het huis is geworden. De woonkamer is naar buiten verhuisd! Daarom is er op Tuin & Sfeer ook veel te zien op het gebied van terrasmeubilair, verlichting en outdoor cooking”, aldus Mariëlle Visser, beursmanager van Tuin & Sfeer. Verder zijn er diverse themastraatjes, zoals Natuurlijk Tuinieren; waar biodiversiteit en klimaatbeheersing hoog op de agenda staan. “Wij willen bezoekers graag informeren hoe je biodiversiteit in je tuin verhoogt en hoe je wateroverlast en hittestress kunt tegengaan”, laat tuinadviseur Rixt Langeveld (De Korenbloem) weten, zij is één van de standhouders in dit

moderne straatje. In ‘De Eetbare Tuin’ kunnen bezoekers zich laten inspireren door de diversiteit van ‘vruchten en groenten die zelf zijn gekweekt’ en op het Tuin- en Woonfestival zijn decoraties te vinden om tuin en huis op te vrolijken. Om het beursbezoek ook culinair te veraangenamen is er een Culinaire Proeverij. Hier kunnen bezoekers letterlijk de lente proeven. “Het voorjaar begint op Tuin en Sfeer”, vertelt Mariëlle Visser, “en daarmee gaat ook het nieuwe tuinseizoen weer van start. Daarom is dit het perfecte moment voor exposanten om de laatste trends en meest innovatieve producten te laten zien aan het publiek”. En dit jaar zijn er nogal wat noviteiten te vinden op de beurs. Zo vindt de bezoeker in de stand van Hoveniersbedrijf Marco Bakker een afscheiding waarin een bijzondere manier van tuinieren centraal staat. “Verticaal tuinieren geeft een volledig nieuwe dimensie aan een tuin. Er wordt ruimte gecreëerd voor kruiden, bloemen en planten waar dat eerst niet mogelijk was”, laat standhouder Marco Bakker weten. Quality Veranda Montage BV laat dit jaar op de beurs een bijzondere glazen tuinkamer zien mét geïntegreerde zonnepanelen en iedereen die denkt dat het plaatsen van een schanskorf moeilijk is, kan terecht bij de ‘doehet-zelf-bouw schanskorven’ van Winter Totalflooring –dit product is nieuw op de Nederlandse markt.

16

19

De beurs is de afgelopen T/M FEBRUARI jaren uitgegroeid tot een MARTINIPLAZA GRONINGEN evenement met meer dan do.13.00 - 18.00 uur • vr.13.00 - 21.30 uur za.+zo. 10.00 - 17.00 uur 10.000 bezoekers. Extra www.tuin-sfeerbeurs.nl bijzonder is dat Tuin & Sfeer haar 25-jarig jubileum viert, en dat wordt feestelijk gevierd. Zo is in samenwerking met leerlingen van het Nordwin College uit Leeuwarden en Mirjan Strijker ‘Hollands Beste Bloemstylist Donderdag: 13:00-18:00 uur. 2015’ een prachtig bloemenplein aangeVrijdag: 13.00–21.30 uur. legd - hierbij ligt de nadruk op de voorZaterdag en zondag: jaarsbloem bij uitstek – en wordt het plein 10.00-17.00 uur. een kleurrijk geheel van diverse tulpensoorten.

Openingstijden


advertorial

“Badkamer na 2 jaar nog als nieuw dankzij AquaCell” “Bruinsje Planting (56) woont samen met haar man in het buitengebied van het ZuidFriese Bantega. Toen ze twee jaar geleden de badkamer van hun jaren-30-woning gingen verbouwen, besloten ze meteen een AquaCell te nemen om het water van kalk te ontdoen. “Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar mijn schoonzoon is installateur”, vertelt Bruinsje. “Zij hadden thuis zo’n apparaat dat het water ontkalkt. Dus toen wij gingen verbouwen zei mijn dochter: nooit meer kalk in huis, daar heb je zoveel plezier van. Dus ja, dat leek ons ook wel wat.” Makkelijke installatie De installatie bleek een fluitje van een cent: “Wat ik al zei, mijn schoonzoon is installateur. Hij heeft een eigen zaak en installeert deze apparaten vaker. Bij ons kon hij gemakkelijk geplaatst worden. In de kelder, dus mooi uit het zicht.” Regendouche En het resultaat? “We hebben zo’n regendouche. Nou, met het harde water hier hadden die gaatjes al lang verstopt gezeten. Nu niet. We hebben onze badkamer nu twee jaar en hij is nog gewoon als nieuw. Natuurlijk moet je nog wel eens schoonmaken; maar dat kan nu gewoon met een sopje en dan is het klaar.” Het comfort telt Dat ze dankzij het zachte water op schoonmaakmiddelen bespaart is mooi meegenomen, maar voor

Bruinsje Planting uit Bantega nieuw uitzien. Of laat ik het zo zeggen: als we ooit gaan verhuizen, dan nemen we onze AquaCell zeker mee. Vooral als we in deze omgeving blijven, want we hebben hier erg hard water.”

Bruinsje en haar man telt vooral het comfort: “Zelf werk ik als verkoopster bij een bakkerij in Heerenveen en mijn man is chauffeur op de melkwagen. Soms heb je het allebei zo druk en is het snel even douchen en wegwezen. Als je dan steeds de kalk weer te lijf moet…”

Enthousiaste ambassadeur Gevraagd of ze anderen ook een AquaCell zou aanbevelen, blijkt Bruinsje niet alleen een tevreden gebruiker, maar ook een enthousiaste ambassadeur; ze attendeert andere mensen graag op het bestaan van de AquaCell. “Het schiet

Best een kapitaaltje De investering in de AquaCell is volgens Bruinsje een goede beslissing geweest. “Hij kost ongeveer 2000 euro als ik me niet vergis. Maar ja, het is sowieso best een kapitaaltje, zo’n nieuwe badkamer. Nu blijft ie er ook als

1 KALKVRIJE DOUCHE 2 ENERGIE BESPAREN 3 ZACHTE HUID 4 MAKKELIJK SCHOONMAKEN

me altijd meteen te binnen als ik van iemand hoor dat ze aan het verbouwen zijn. Maar ik weet natuurlijk niet of ze allemaal naar me luisteren.” Het verhaal van de Bruinsje Planting en andere ervaringen leest u op www.aquacell.nl/ervaringen

2

8

ELEN & VOORD N RINGE B E S PA ELL AQ UAC

1 3

5 MINDER (AF)WASMIDDELEN 6 STORINGSVRIJE APPARATEN 7 BETERE THEE 8 STREEPLOZE RAMEN 9 GEEN KALKVLEKKEN 10 ZUINIGE VAATWASSER

MEER INFORMATIE?

6

5 9

AQUACELL.NL

4

7 10

088 98 99 100


Zijden bloemen als kunstwerkjes Wat voor Yfke Blom uit Foudgum ooit als grote hobby begon, is nu haar werk geworden: bloemschikken. ,,Eerst deed ik dat naast mijn werk in de eigen interieurzaak in Marrum en later in Dokkum. Inmiddels ben ik al vijftien jaar interieurs aan het stijlen met mooi zijden bloemwerk, planten en bijpassende potten. Mijn liefde voor het interieur en passie voor bloemschikken is een perfecte combinatie.’’ Atelier Yfke Blom is te vinden in de glooiende terptuin van de voormalige Piet Paaltjenpastorie uit 1723, die nu omgetoverd is tot Bed & Breakfast. In het atelier en de pastorie is veel van haar bloemwerk te bewonderen. ,,Als eerste opdracht mocht ik bloemwerk maken voor Landgoed De Klinze, een prachtig indrukwekkend pand in Aldstjerk. Het was een uitdaging om hier bloemwerken voor te maken’’, vertelt Yfke Blom. Na De Klinze volgden veel bedrijven, overheidsinstellingen, uitvaartcentra en particulieren als klant. Yfke maakt ook wel bruidsboeketten of grafstukken van zijdebloemen. Dit is een mooie aanvulling op de verse bloemen. Bovendien is het duurzaam. Echt of niet? De zijden bloemen van Silka, die Yfke Blom gebruikt, zijn van hoogwaardige kwaliteit en niet van echt te onderscheiden. ,,Deze bloemen zijn zo natuurgetrouw; het zijn kunstwerkjes op zich. Meestal verweef ik natuurlijke elementen door mijn bloemwerk, zodat mensen vragen: is dit echt of niet. Nu het voorjaar er weer aan komt werk ik veel met zijden bloesem, tulpen of magnolia-bloemen. Dit zorgt in combinatie met berkentakken en fruittakken voor een natuurlijk geheel. De kleur en stijl van het interieur zijn voor mij bepalend voor hoe een bloemstuk tot stand komt en welke pot er bij hoort. Het plaatje moet kloppen. Ik gebruik

mooie potten en vazen, liefst in Holland gemaakt. Soms heb je aan één mooie pot en bloem al genoeg. Hier kun je naar mijn mening beter voor kiezen dan voor een heel huis vol goedkope spullen.’’ Veel groen Het is tegenwoordig een trend om veel groene planten in huis te hebben. Na de cactus, vetplant en sanseveria zie je nu ook de planten uit de jaren ’70 helemaal terugkomen in de interieurs, zoals de papyrusplanten, hertshoorn of palmachtige planten. ,,Dat is een goede ontwikkeling. Groen past mooi bij bloemen. Bovendien geeft het rust in een interieur. Het voordeel van planten van zijde is dat je er geen omkijken meer naar hebt. Als alternatief voor echt groen zonder onderhoud werk ik ook veel met mummiegras. Het vocht is uit dit gras gehaald en vervolgens is het bewerkt met een milieuvriendelijke stof. Je kunt er een mooie groene wand van maken of een bak mee vullen. Het mag alleen niet in aanraking komen met vocht of kou.’’ Oog voor detail Inmiddels doet Yfke Blom dit werk al vele jaren met heel veel passie en oog voor detail. ,,Het geeft mij zo’n heerlijk gevoel als je een ruimte mooier maakt met je bloemwerk. Ik kan daar enorm van genieten en ben het liefst de hele dat creatief bezig. Dat is ook weleens vermoeiend hoor want als ik in de natuur loop zie ik

altijd wel iets wat ik kan gebruiken of wat mij inspiratie geeft. Het is een manier van leven geworden en ik hoop dat ik dit nog heel lang kan blijven doen.’’

Open atelier Benieuwd naar de creaties van Yfke Blom? Haar atelier in Foudgum is op afspraak open en ieder laatste weekend van de maand, op zaterdag en zondag, van 13.30 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.yfkeblom.nl Het is ook mogelijk om een afspraak te maken voor een workshop in combinatie met een high tea. Meer informatie: www.pietpaaltjenspastorie.nl

Tekst: Klasina van der Werf. Foto’s: Henk Brinkman


Kunststofvloeren Friesland is gespecialiseerd in het aanleggen van kunststofvloeren van verschillende typen. Wij denken graag met de klant mee en proberen voor ieder een vloer op maat te leveren. De kleinschaligheid van onze onderneming maakt het dat we snel kunnen schakelen en zijn daardoor voor ieder bedrijf en/of particulier de perfecte partner.

Ouderwets vakmanschap Specialist in handgemaakte keukens Voordelig geprijsd

VLOEREN PU Gietvloeren - Troffelvloeren

Sfeervol, rustiek, karakteristiek en eikenhout: allemaal van toepassing op deze prachtige keuken. Schitterende details maken van deze keuken een echte blikvanger van uw woning. Kom langs in onze boerderij en ontdek de voordelen van ouderwets vakmanschap. Wij zijn ook specialist in inbouwaparatuur.

- Epoxy gietvloeren - Epoxy coatings - Siergrind - PMMA (snelsysteem) - ESD vloeren TOEPASSINGEN - Voedingsindustrie - Winkels en Openbare gelegenheden - Luchtvaart en Transport - Onderwijs - Hulpdiensten - Dierenopvang - Productie

WWW.FREERKFEDDEMA-KEUKENS.NL

- Wetenschap en Technologie

Rijksstraatweg 62 | 9257 DV Noardburgum | (gem. Tytsjerksteradiel) | telefoon (0511) 477 919

VERANDAZEILEN Heeft u een mooie veranda of terrasoverkapping, maar wilt u eigenlijk minder afhankelijk zijn van het mooie weer? Misschien is het een idee om uw terrasoverkapping of veranda helemaal wind- en waterdicht te maken. Hierdoor wordt het klimaat sneller warm, zodat u vaker buiten kunt zijn. Deze Veranda Zeilen worden gemaakt van zwaar PVC-doek dat eenvoudig schoon te houden is. Aan de bovenkant worden de zeilen opgehangen d.m.v. caravan-rails en voorzien van riempjes. Met deze riempjes kunt u het opgerolde zeil-deel vast zetten. De zijkanten worden bevestigd met Minax knoppen. De zeilen kunnen voorzien worden van ritsen, zodat u eenvoudig een doorgang kunt maken. Ook is het mogelijke de zeilen aan de onderkant te voorzien van RVS-buis of zeillatten, zodat de zeilen goed strak gespannen kunnen worden en ook gemakkelijk op te rollen zijn.

Vraag nu een oerte aan.

Op de zeilmakerij zijn model -verandazeilen aanwezig ter bezichtiging. Op basis van de afmetingen van uw veranda, kunnen we een offerte maken.

ROLF de Jong ZEILMAKERIJ | Singel 16d, 9001XP Grou 06-81133883 | www.rolfzeilmakerij.nl


Nieuwe winkelruimtes op verfraaide locatie Drachtstervaart DRACHTEN - Aan het Moleneind in het centrum van Drachten is een gerenoveerd winkelpand gerealiseerd voorzien van nieuwe hoogwaardige gevelbekleding. Er kunnen maximaal vier nieuwe winkels in het complex worden gevestigd, variërend van circa 160 tot 200 vierkante meter. De winkelruimtes, grenzend aan de passage tussen het Moleneind en de Markt, zijn gesitueerd in het pand waar voorheen de Kijkshop in was gevestigd en liggen tussen twee grote parkeerterreinen, het Sander Israëlplein en het Marktplein. Tegenover de winkels is een wandelbrug over de Drachtstervaart, die het Moleneind NZ en ZZ met elkaar verbindt. Het winkelpand heeft ingangen aan het Moleneind en de Markt. In de nabije omgeving zijn diverse winkels en bedrijven gevestigd. Door de komst van de Drachtstervaart is de aantrekkingskracht van dit centrumgebied vergroot. Winkels en andere activiteiten Bouwkundig Tekenburo Geert Boer uit Drachten maakte het ontwerp voor het winkelpand. Naast de inmiddels voltooide renovatie van de buitengevels, krijgen de appartementen boven de winkels nog een facelift.

Een combinatie van één of meer units is mogelijk. Omdat er nog geen scheidingswanden zijn aangebracht is het relatief eenvoudig om op maat indelingen op elkaar af te stemmen. Ook kan het pand worden gehuurd als één winkel (totaal circa 715 vierkante meter). Verfraaiing parkeerterrein en steeg De omgeving van het winkelpand ondergaat binnenkort een kwaliteitsimpuls. De gemeente Smallingerland wil het parkeerterrein aan de Markt renoveren, waardoor

het gebied een positievere uitstraling krijgt voor het publiek in dit winkelgebied. Ook zal de steeg naast het winkelpand, tussen het Moleneind Noordzijde en de Markt, worden opgeknapt en visueel verfraaid, waardoor deze doorlooppassage voor het publiek aantrekkelijker wordt. Voor bezichtigingen en/of aanvullende informatie kan men contact opnemen met Hoekstra Bedrijfsmakelaars, telefoonnummer 058-2337337.

De gerenoveerde bedrijfsruimte is uitermate geschikt voor bedrijven in de detailhandelsbranche, dienstverlening in de profit en non/profit sector, horecabedrijven.

Verandazeilen een mooie oplossing

voor een wind- en waterdichte overkapping In het waterrijke gebied van Grou zijn veel activiteiten gericht op het watersport- en zeilseizoen. Bij Rolf Zeilmakerij kwam men op het idee om het hele jaar actief te zijn met verandazeilen. Je hoeft dus niet in het bezit van een boot te zijn om te genieten van de voordelen van Varanda Zeilen. Al decennia lang weet men in de campeer-wereld dat een zwaar

Deze Veranda Zeilen worden gemaakt van zwaar PVC-doek dat eenvoudig schoon te houden is. Aan de bovenkant worden de zeilen opgehangen d.m.v. caravan-rails en voorzien van riempjes. Rolf: “Met deze riempjes kunt u het opgerolde zeil-deel vast zetten. De zijkanten worden bevestigd met Minax knoppen. De zeilen kunnen voorzien worden van ritsen, zodat

pvc-doek bestand is tegen alle weersomstandigheden. De vertaling naar het gebruik bij een overkapping bleek een gouden vondst. Rolf: “Heeft u een mooie veranda of terrasoverkapping, maar wilt u eigenlijk minder afhankelijk zijn van het mooie weer? Misschien is het een idee om uw terrasoverkapping of veranda helemaal wind- en waterdicht te maken. Hierdoor wordt het klimaat sneller warm, zodat u vaker buiten kunt zijn.”

u eenvoudig een doorgang kunt maken.” Ook is het mogelijke de zeilen aan de onderkant te voorzien van RVS-buis of zeillatten, zodat de zeilen goed strak gespannen kunnen worden en ook gemakkelijk op te rollen zijn. Op de zeilmakerij zijn model -verandazeilen aanwezig ter bezichtiging. Op basis van de afmetingen van uw veranda, kan een offerte gemaakt worden. Vraag nu een offerte aan.

ROLF de Jong ZEILMAKERIJ Singel 16d 9001XP Grou 06-81133883 www.rolfzeilmakerij.nl

Voor intensief gebruik is een kunststof vloer de ideale oplossing Kunststofvloeren Friesland uit Zweins is gespecialiseerd in het aanleggen van kunststofvloeren met verschillende doeleinden. Want elk gebruik vergt een speciale vloer. Vele branches hebben namelijk hun eigen eisen aan een vloer, zodat deze optimaal gebruikt en belast kan worden. Ook particulieren hebben de laatste jaren ontdekt dat een kunststof vloer een duurzame investering is die jarenlang woonplezier geeft Met Eelke Idsardi en Mark de Boer heeft Kunststofvloeren Friesland twee specialisten in huis die jarenlange ervaring hebben in de vloerenbranche. Hun kennis en ervaring staat garant voor een uitstekende kwaliteit. Eelke: “Wij denken graag met de klant mee en proberen voor iedereen een vloer op maat te leveren. De kleinschaligheid van onze onderneming maakt het dat we snel kunnen schakelen en daardoor zijn we voor ieder bedrijf en/of particulier de perfecte partner.” Wij hebben een jarenlange ervaring, die gebaseerd is op vakmanschap, als het

www.kunststofvloerenfriesland.nl

gaat om het aanbrengen van diverse soorten kunststof vloeren in de zuivel, botenbouw, automotive, bouw, bakkerijen en vele andere sectoren. Eelke: “Want elke branche stelt haar eigen eisen aan het vloeroppervlak. Niet alleen moet de vloer duurzaam en slijtage-vast zijn, ook moet een bodemoppervlak hygiënisch goed behandelbaar te zijn.” “Maar ook in de particuliere sector hebben wij al vele vloeren aangebracht”, vult Mark zijn compagnon aan. “Wilt u een vloer in de keuken, badkamer, garage ? Welke kunststofvloer u ook zoekt, bij Kunststofvloeren Friesland bent u aan het juiste adres. Informeer vrijblijvend naar de bijna onbeperkte mogelijkheden en praktische voordelen. Nieuwsgierig geworden? Bel ons op telefoonnummer 0616560485. Graag maken we met u een afspraak om op locatie de mogelijkheden te bespreken. Of kijk op onze website: www.kunststofvloerenfriesland.nl


Dichtbij en toch op jezelf Als je mantelzorg verleent is het handig dat je dichtbij bent. Dan kun je snel bijspringen, klaarstaan voor de ander wanneer het nodig is. Maar je wilt ook weleens op jezelf zijn. Een boek lezen, televisie kijken of bijpraten met vrienden. Daarom is een eigen verblijf van Houtbouw de Vries ideaal: het past in vrijwel iedere tuin en is razendsnel te realiseren. Desgewenst compleet met stromend water, elektriciteit en WiFi.

GROOTE COLLECTIE LAMINAAT UIT VOORRAARD LEVERBAAR

ALTIJD BIJ ALLE LAMINAAT

GRATIS PLINTEN & GRATIS ONDERVLOER

Er is keus uit verschillende modellen. Meer weten? Kijk snel op www.houtbouwdevries.nl

DEALER VAN ALLE GROTE MERKEN

OOK GROOT IN:

PVC - KURK - TAPIJT - VINYL Harm Smidswei 23 9298 RE Kollumerzwaag t (0511) 820 380 m 06 13 140 141 e info@houtbouwdevries.nl

houtbouwdevries.nl

Voor elke plek, voor elk gebruik

ZUIDERSCHANS 1C | 9101PZ | DOKKUM 0519 22 00 42 | WWW.VLOERENXXLDOKKUM.NL

*vraag naar de voorwaarden in de winkel, prijzen zijn incl. btw.


Blikvanger Waar zet je zo’n waanzinnig kunstwerk eigenlijk neer? Prachtige, verse bloemen misstaan nergens. Maar een boeket komt pas écht tot z’n recht met een beetje ruimte. Op een leeggeruimde eettafel, in de hal op het sleuteltafeltje of misschien wel als statement piece op het dressoir.

Met de alstroemeria vieren we in februari de liefde In februari vieren we de liefde. Ook na Valentijnsdag zegt een bloemetje meer dan duizend woorden. Die liefde kan je vieren met je partner, maar ook die met familie en vrienden. Alstroemeria is met haar symboliek de uitgelezen kandidaat om vriendschappen mee te bevestigen. De exotische alstroemeria wordt ook wel incalelie genoemd. Het is een verwijzing naar haar natuurlijke habitat: de koele gebergten van de Andes in Chili, Brazilië en Peru. De bloem werd daar in de achttiende eeuw ontdekt door de Zweedse onderzoeker Clas Alströmer. Hij was het die de bloem haar huidige naam gaf. Kleuren en vormen De alstroemeria blijft in de winkel nog ietwat verlegen in haar bloemknop schuilen. Maar olala, wat een verrassing als ze thuis haar knoppen opent. Dan zie je zes tot acht bloemen aan haar steel, met een vlammende binnenkant in het wit, geel,

rood, oranje, paars of roze waar je volop van kunt genieten. Helemaal omdat deze bloemen zo lekker lang staan. Verzorging Lang van je alstroemeria’s genieten? Dat lukt met deze tips: • Snij de stelen schuin af en haal de onderste bladeren weg zodat die niet in het water hangen. • Schik de alstroemeria’s in een schone vaas met vers water en wat snijbloemenvoedsel. • Zet de vaas liever niet in de volle zon, in de buurt van een fruitschaal of in de buurt van de verwarming. • Verwijder uitgebloeide bloemen en vul de vaas regelmatig bij met kraanwater. Symboliek De alstroemeria staat symbool voor een langdurige vriendschap. Het is dan ook het perfecte cadeau om een mooie vriendschap mee te vieren. Alle zes de bloemblaadjes van de alstroemeria staan voor een waardevolle eigenschap; begrip, humor, geduld, medeleven, daadkracht en respect. Welk blaadje voor welke betekenis staat, mag je zelf kiezen. Kleur bekennen “Less is more”, roept men vaak. Daar sta je dan met je overdadige boeket. Gelukkig kun je de boel een beetje bedwingen door niet uit de bocht te schieten met teveel kleur. In dit boeketrecept hebben alle bloemen een (diep)rode basis en alleen alstroemeria springt er tussenuit. Met een te groot kleurenpalet maak je het als snel te bont. Ach, waarom ook niet?

Boeketrecept: de hoogte in met de alBoeketrecept: stroemeria Een kunstig boeket, gewoon voor thuis Dit heb je nodig: Alstroemeria Anigozanthos takken, ook bekend als Kangoeroepoot Leucadendron Rode rozen We gaan de hoogte in! Zorg er voor dat je een stevige vaas als basis neemt die wat gewicht kan hebben. Je wilt natuurlijk niet dat je kunstwerk van tafel kukelt. De takken van de Anigozanthos houd je zo lang mogelijk en staan fier flinke fi er rechtop. De laag eronder wordt een fl inke bos met alstroemeria in een frisse kleur. Wij kozen voor oranje en gele tinten. Na een laagje vol intrigerende kleuren van de Leucadendrom is het aan de rode rozen om de boel af te sluiten. Het resultaat: vier lagen pracht en praal met alstroemeria als stralend middelpunt.


W

e n e o r G Actieweek!

15.000 stuks gepla

Eindelijk is het zover. De ingebruikname van het grootste zonnedak van Nederland! In totaal zijn er 15.000 zonnepanelen op de daken van Home Center geplaatst. We zijn supertrots dat dit zonne-energiesysteem ons voorziet van groene stroom en dat we daarmee een steentje bijdragen aan een schoner milieu.

Wij vieren dit van zaterdag 18 t/m zaterdag 25 februari! Unieke

aanbiedingen!

Nieuwe voorjaarscollecties!

“Groen cadeau” bij aankoop v.a. € 100,15% korting op duurzame verlichting! 15% korting op woonaccessoires! Uw oude meubelen een 2e

leven*

oo p k kr ijg je bi j aa nk Ti jd en s de ac tie w ee n ee to eg an gs ka ar te va na f € 1. 00 0, - tw n va n SC H ee re nv ee vo or ee n w ed st ri jd

E

Kijk voor meer informatie op Homecenter.nl * Het is mogelijk uw oude meubelen in te leveren bij uw aankoop, deze worden beschikbaar gesteld aan Kringloop organisatie

De grootste wooninspiratie van Nederland

Alles op gebied van

wonen onder één

dak

Meer dan

lamp tot

woonstijl

50 woon-

en

afdelingen

Frisaxstraat 12 (ind. Schipsloot) Wolvega

van

in elke

vaas, van keuken

prijsklasse

zeer ruim aanbod

|

tel (0561) 61 61 61

tot

|

slaapkamers

www.homecenter.nl

Gratis

oplaadpunten voor

elektrische auto & fiets

atst

Noflik wenje  

Bijlage in het Friesch Dagblad van 16 februari 2017

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you