Frieschdagblad 07 12 2017, noflike kryst fd

Page 1

december 2017

N o f l i ke K r y s t


Infraroodfoto’s van een betonvloer

Voor TONZON Koud en klam

TONZON VLOERISOLATIE DE OPLOSSING TEGEN VOCHTPROBLEMEN EN EEN KOUDE VLOER

Na TONZON Warm en droog Bovenstaande infraroodfoto’s laten een duidelijk effect zien. Zonder isolatie is het koud en klam onderin de woning. Met TONZON Vloerisolatie dringt de warmte eindelijk door tot in de vloer. Lees de vele spontane reactie op www.tonzon.nl/facebook

HEEL BETAALBAAR Heeft u een woning van 50 m2 dan krijgt u al een droge kruipruimte en de warmste vloer voor slechts € 1.850,-. Deze adviesrichtprijs is inclusief materiaal, montage, btw en een woninggebonden TONZON certificaat.

Pas op voor namaak Dat kon natuurlijk niet uitblijven. Anderen proberen te profiteren van het succes dat TONZON in 37 jaar heeft opgebouwd. Daarom geeft TONZON een woninggebonden garantie- en echtheidscertificaat af. De volgende eigenaar van uw woning weet dan al bij de aankoop dat de kruipruimte in orde is. Er zijn originele TONZON producten verwerkt door een gespecialiseerd ambachtsman of bedrijf. TONZON folie wordt gemaakt volgens een speciaal recept dat in de praktijk een zeer lange levensduur heeft, zo blijkt uit onafhankelijk onderzoek. Geen enkele andere folie kan laten zien dat het na 32 jaar in de praktijk nog evengoed functioneert als toen het nieuw was. Een betrouwbare verkoper kan u dit certificaat laten zien. Vraag hierom en voorkom teleurstelling door het gebruik van dubieus aangebrachte goedkopere namaak. Ga voor gegarandeerde kwaliteit.

Beter Isolerend effect TONZON Vloerisolatie heeft in een kruipruimte een beter isolerend effect dan andere isolatiematerialen. Dat is te danken aan het unieke Thermoskussen dat in 1980 in Nederland is uitgevonden. Dit is het enige materiaal dat de warmtestraling van de vloer vrijwel tot nul reduceert. De vloer wordt daardoor warmer en de energiebesparing is hoger. Andere isolatiematerialen zoals wol, EPS (polystyreen) of purschuim remmen de warmtestroom wel enigszins, maar de warmte die wordt doorgelaten, wordt aan de onderzijde uitgestraald naar de kruipruimtebodem en de nog koudere funderingsmuren. Door dit permanente warmtelek worden nieuwbouwvloeren niet zo warm en is een vloerverwarmingssysteem bijzonder traag. Het Thermoskussen heeft als bijkomend voordeel dat het volledig opvouwbaar is. Het past door ieder luikje, kan ook in krappe kruipruimtes worden toegepast, het geeft veel minder overlast en er zijn geen vrachtwagens nodig. Dubbele aanpak stopt vocht Een stevige Bodemfolie op de bodem van de kruipruimte stopt de verdamping van vocht. Daardoor kan geen vocht uit de bodem meer doordringen in de woning. De warme vloer en lagere luchtvochtigheid geven schimmels en huisstof mijten nauwelijks nog kans. De muffe geur uit de kruipruimte verdwijnt voorgoed. De gecombineerde aanpak met Thermoskussens en Bodemfolie is de perfecte basis voor een comfortabele, energiezuinige en gezonde woning.

TONZON BV Postbus 1375 7500 BJ Enschede

Meer klimaatinnovaties van TONZON Een snelle omschakeling van fossiel naar duurzaam opgewekte warmte is van levensbelang. Dit wordt echter belemmerd door onnodige warmtelekken tijdens transport en afgifte. Lang niet alle warmte komt terecht op de plek waar we deze willen hebben. Geïsoleerde CV-buizen stralen onnodig warmte uit. Radiatoren warmen buitenmuren op. Bij vloerverwarming lekt zoveel warmte aan de onderzijde weg, dat het systeem zo traag wordt, dat men de verwarming dag en nacht aanlaat en de aarde om het huis letterlijk wordt opgewarmd. Scan de QR-code of type in de browser de URL: q-r.to/bamOvZ en zie hoe simpel het kan zijn om klimaateffectief energie te besparen.

Kosteloze inspectie van uw kruipruimte Waarom nog langer wonen op een koude vloer boven een (vochtig) gat in de grond? Tonzon heeft de beste oplossing met de langste (37 jaar) praktijkervaring. Vraag nu een kosteloze inspectie aan van uw kruipruimte. U ontvangt vrijblijvend een offerte op maat. Kijk snel op tonzon.nl

info@tonzon.nl www.tonzon.nl

0900 - 28 66 966 (0,10 p/min) KvK 06044102


De laatste weken van december staan in het teken van samenzijn, kerstliederen zingen tijdens de kerstmis, gezellig met de familie rond de kerstboom en een rijk overladen dis waarbij culinaire fijnproevers zich in hun keuken flink uit kunnen leven. De afgelopen decennia hebben we wereldkeuken in huis gehaald. In deze Noflike Kryst editie besteden we bijvoorbeeld aandacht aan de Italiaanse kerstdis en nemen we een kijkje in de keuken van de zingende kok Franceso Arriu uit Schalsum. In het dagelijks leven bieden de supermarkten ons de meest exotische maaltijden aan die in een handomdraai op tafel kunnen staan. En op de zondagen zetten we tegenwoordig het liefst Frans afbakstokbrood en een pan met vermicellisoep op tafel.

Het wordt deze winter snertweer Vermicellisoep is een echt traditionele Nederlands soep, die uitstekend past bij de traditionele Hollandse zuinigheid. Tegelijkertijd komt dan de vraag naar boven waar de ‘snertzondagen’, zijn gebleven. Een vraag die een groep 50-plussers ook bezig hield. Ze bedachten samen ‘De Nationale Snertdag’ die komende zaterdag 10 december zal worden gehouden. Deze dag is een initiatief van Klub. Een sociaal netwerk dat 50-plussers middels haar app koppelt met als doel samen leuke activiteiten te ondernemen en nieuwe mensen te ontmoeten. Snertzondag Ontmoeten deden we vroeger op de zondag. Met de hele familie op bezoek bij pake en beppe. Op de zaterdag maakte beppe een heerlijke pan rijkelijk gevulde erwtensoep voor de zondagse maaltijd. ‘Weg met die Hollandse zuinigheid’ hebben ze in Friesland

waarschijnlijk gedacht. Gewoon een stevige pot snert, roggebrood met spek en kaas en als culinair hoogtepunt de heerlijke gekookte krabbetjes die in het groene smaakgenot dreven. Dat waren nog eens tijden waar menigeen met heimwee naar terugkijkt. Snert wordt tegenwoordig alleen nog geassocieerd met slecht weer. Iedereen kent het wel, een druilerige en saaie dag waarvan je later denkt: wat een snertdag! De initiatiefnemers van de Nationale Snertdag geloven dat december echt een feestmaand kan en zou moeten zijn en daarom brengen ze op 10 december zo veel mogelijk mensen samen door middel van snert. Simpel en o zo gezellig! Klub hoort regelmatig van haar gebruikers dat de zondag maar een saaie (snert) dag is. De kids zijn druk en het normale leven ligt even stil.

Met meer dan 6 miljoen 50-plussers zijn er veel mensen die alleen wonen en Klub vraagt zich dan af waarom deze mensen niet met elkaar optrekken en het gezellig hebben.

Zeker in de winter is er niets leuker dan zo nu en dan vrijblijvend samen te komen. Precies dat is voor de initiatiefnemers van Klub de reden geweest om de Nationale Snertdag in het leven te roepen. Op een ludieke en luchtige manier “maken wij samen van je snertdag een feestdag!” Eigenlijk zouden we snertweer als iets positiefs moeten zien. Want als weerman Piet Paulusma voortaan snertweer aankondigt zou de gedachte meteen uit moeten gaan naar een strenge winter. Een winter waarin elke schaatser uitziet naar de koek en zopie kraam om warme choco te drinken en snert te verorberen. Een strenge winter die de Friese weerman inmiddels al voorspeld heeft. Want snertweer brengt niet alleen familie en vrienden bij elkaar om tafel bij een heerlijk bord erwtensoep, ook gaat het gegarandeerd zorgen voor de zo verlangde Elfstedentocht. Maar eerste genieten van de feestelijke kerstmaand een tijd om met familie en vrienden het kerstverhaal te vieren.

Colofon De Noflik Wenje is een commerciële uitgave van het

Verkoop & coördinatie: Henk Brinkman Anita van der Ploeg Lukky Dijk Theo Wijbenga Vormgeving: NDCmediagroep commerciële redactie Redactionele bijdragen: Klasina van der Werf Sanne Eva Dijkstra Persburo - Press4All – Grou Email: noflikwenje@frieschdagblad.nl


Een ontwerp voor een nieuwe keuken vraagt om meer dan een eenvoudige tekening. Bij een ontwerp dient rekening gehouden te worden met uw volledige woonervaring. Al meer dan 35 jaar ontwerpen onze adviseurs droomkeukens en badkamers. Bij ons staat uw woonbeleving altijd centraal bij het maken van een ontwerp. Het karakter van uw woning, uw wensen en stijl spelen daarnaast een belangrijke rol om uw dromen te realiseren. Laat u verrassen door een ontwerp van één van onze professionele adviseurs. Maakt nu een afspraak via onze website.

hummelhaulerwijk.nl

Hummel Keukens, Badkamers en Tegels | Leeksterweg 35-37 8433 KV Haulerwijk hummelhaulerwijk.nl

Wat kiest u: hout of pellets?? Mogen wij aan a u voorstellen:

Heeft u hulp nodig bij het maken van een keuze? Wij denken graag mee: 0513 460575, of kijk op www.jacobus.nl voor meer informatie en dealeradressen of op www.jastore.nl voor bijzondere kachelaccessoires.

JACOBUS Een houtkachel die in elk interieur past, dankzij het tijdloze, strakke design. Hij zorgt voor optimaal comfort, dankzij de effectieve verbranding. Hij is ook nog eens duurzaam, dankzij z’n revolutionaire stooktechniek. Op deze ultraschone en gebruiksvriendelijke houtkachel krijgt u bovendien een levenslange garantie. JANUS PELLET De eerste pelletkachel met een Nederlands design. In andere landen is de pelletkachel aan een linke opmars bezig vanwege het lage brandstofgebruik, de schone en eficiënte verbranding, maar vooral ook vanwege het grote gebruiksgemak. De JAnus pellet is namelijk volledig geautomatiseerd: de kachel start zelf op en vult zelf bij.

Tolbaas 2-10, 8401 GD Gorredijk, 0513 460575, www.jancodejong.nl Twitter: @JAnusJAcobus, Facebook: www.facebook.com/houtkachels


Exclusieve sieraden van LYAM edelsmeden Uit het hele land komen bezoekers naar het atelier van LYAM edelsmeden in Joure. De sieraden van de edelsmeden Lyanne en William Wold zijn dan ook exclusief en bijzonder. Eigen signatuur De gouden en zilveren sieraden van LYAM hebben een duidelijke signatuur. De ontwerpen hebben heldere lijnen, waarbij een edelsteen vaak het middelpunt vormt. De kracht van de eenvoud is daarbij het uitgangspunt. Een sterk ontwerp zonder poespas laat de edelsteen het meest stralen, is het motto van LYAM. Bijzonder is verder dat alle sieraden in het atelier van de hand van het echtpaar zelf zijn. Er worden geen sieraden ingekocht. Collectie edelstenen Kleuredelstenen zijn een specialiteit van LYAM. De stenen worden door William Wold zelf vanuit de hele wereld geïmporteerd. Wold is gediplomeerd edelsteenkundige en kan bepalen of een edelsteen echt of onecht is, wat de eigenschappen zijn en dergelijke. Ook heeft hij een groot internationaal netwerk, waardoor hij de meest bijzondere edelstenen kan inkopen. Topstukken in de collectie zijn volgens hem een roodbruine diamant en een grasgroene granaat (demantoïd genoemd). Pompebledsjes Een andere specialiteit van LYAM is het bewerken van het goud of zilver. Dit wordt met de hand gehamerd of geruwd, waardoor het sieraad een exclusief karakter krijgt. Dit eigen “handschrift” maakt elk sieraad uniek. Lyanne Wold heeft

hierin een aantal eigen technieken ontwikkeld. Een andere specialiteit van haar hand zijn de Pompebledsjes: zilveren en gouden sieraden in de vorm van het Friese symbool. Er zijn hangers, manchetknopen, oorknoppen en spelden. Deze zijn prachtig uitgevoerd in een strakke vorm en met een subtiele bolling. Lyanne Wold geeft desgewenst een deskundig en persoonlijk sieraadadvies en kan veel vertellen over de werking van edelstenen.

Ringen van LYAM met kleuredelstenen

Extra open voor de feestdagen Op de website van LYAM staat de complete collectie sieraden, die ook online kunnen worden gekocht. Nog leuker is het om deze in het echt te bekijken. Dat kan in het atelier, gevestigd in de wijk Wyldehoarne, in het noorden van Joure. Op zaterdag 9 december is er een extra openingsdag van 11.00 tot 17.00 uur. Mocht u dus nog een bijzonder cadeau zoeken voor de feestdagen, dan is een bezoek aan LYAM een aanrader.

Zilveren en gouden hanger “Pompebledsje” van Lyanne Wold

De Protter 2, Joure (parkeren voor de deur) ma. t/m do. en za.: open op afspraak vrijdag: 14.00 – 18.00 en 19.00 tot 21.00 uur zaterdag 9 december extra opening van 11.00 tot 17.00 uur. www.lyam.nl

Blomsterstuga: specialist op Scandinavisch (textiel) gebied en een gezellig wolatelier met Zweedse sfeer Zweden, het land van de eindeloze bossen, vele meren, het midzomerlicht en lange winteravonden. En ook het land van de tradities en de mooi ingerichte huizen. Waar kwaliteit hoog in het vaandel staat. Het land van de houten huizen, mooi linnengoed en het vele handwerk. En niet te vergeten de zelfgebakken koek bij de koffie. Een stukje van dit Zweden is te vinden op het Groninger Hogeland. Dita Blom van Blomsterstuga verzorgt hier cursussen in Zweeds borduren, poppen maken, vilten en verven. In de winkel verkopen we materialen en boeken voor het Zweeds borduren. Er

is een uitgebreid assortiment borduurgarens, er zijn Zweedse stoffen en een collectie Zweeds band. Ook worden er pakketten verkocht van gezellige woonkussens van hoogwaardige wollen en/of linnen materialen. De gehele collectie is te vinden in de webwinkel. Ook organiseert Blomsterstuga (textiel) reizen naar Scandinavië en de Baltische staten. Van 3 t/m 11 juni staat er een reis naar Noorwegen op het programma. We reizen per touringcar met Dalstra reizen en men kan opstappen in Heerenveen, Drachten

en Groningen. Alle informatie en het programma staan op de website. Wil je op de hoogte blijven van cursussen, reizen en leuke aanbiedingen? Meld je dan nu op de website aan voor de nieuwsbrief. Atelier en winkel zijn geopend op woensdag (9.00-17.00), en donderdag- en vrijdagochtend. Industrieweg 19, 9919 JE Loppersum Tel. 0596 571919

www.blomsterstuga.nl


Zondags open van 12 tot 17 uur Groot assor timent kerstbomen Kerststukken uit eigen binderij W inkel in unieke kerstsfeer

Nordmann of Blauwspar(ca 80 cm) van €15,99

Voor €9,99

Ouderwets vakmanschap Specialist in handgemaakte keukens

Kerst boeket van € 9,99 Voor € 6,99

Helleborus van € 6,99 Voor € 3,99

Voordelig geprijsd Sfeervol, rustiek, karakteristiek en eikenhout: allemaal van toepassing op deze prachtige keuken. Schitterende details maken van deze keuken een echte blikvanger van uw woning. Kom langs in onze boerderij en ontdek de voordelen van ouderwets vakmanschap. Wij zijn ook specialist in inbouwaparatuur.

LET OP NIEUWE ROUTE!! Vanaf Leeuwarden bij de stoplichten voor Hurdegaryp links, 1e rechts, 2e rechts.

Tuincentrum

De Florahoek Maandag t/m do van 9 tot 18. vrijdag tot 21, za tot 17 uur

www.lorahoek.com S lachtedijk 8 Hurdegaryp Telefoon 0511474976

Sinds 1976 slaapadvies van A tot Zzzz…

WWW.FREERKFEDDEMA-KEUKENS.NL Rijksstraatweg 62 | 9257 DV Noardburgum | (gem. Tytsjerksteradiel) | telefoon (0511) 477 919

Extra Zaterdagopening Op zoek naar een bijzonder cadeau? Speciaal voor de feestdagen is ons atelier geopend op:

Boxspring Urban

Boxspring Flame

Vast 1395.- nu € 995.Verstelbaar 2399.- nu € 1695.-

Vast 1695.- nu € 1350.Verstelbaar 2595.- nu € 1995.-

Ledikant nature

Eastborn Energy

Massief eiken met nachtkastjes Leverbaar in 4 kleuren 2 pers vanaf € 1199.-

Dekbed dons Tijk 100% katoen Enkel

4 seizoenen

1 pers € 135.-

€ 169.-

2 pers € 179.-

€ 269.-

Litsj

€ 325.-

€ 225.-

zaterdag 9 dec. van 11.00 tot 17.00 uur

Vast 2299.- nu € 1799. Verstelbaar 3299.- nu € 2799.-

Groningerstraatweg 183 Leeuwarden 058 - 215 18 66

www.kreeftbedden.nl

a t e l i e r : D e P ro t t e r 2 8 5 0 2 D G J o u re | 0 5 1 3 - 4 1 8 0 5 3 ma. t/m do. en za.: open op afspraak v r. : 1 4 - 1 8 e n 1 9 - 2 1 u u r

www.lyam.nl


“Alle kalkoanslach ferdwynt!” “Dat is in hiel moaie útfining,” antwurdet Pier Hoekstra (70) op de fraach wat er fan de Aquacell fynt. Hy en syn frou Geertje (67) ha it apparaat no goed in jier. “Alle kalkoanslach ferdwynt út de masines. En as ik út de dûs kom, fielt it krekt as is myn hûd balseme. Neat as lof.” Lês fierder op Aquacell.nl Aquacell.nl...

Pier: “Ik kin neat negatyfs betinke eo oer de Aquacell.”

Pier en Geertje Hoekstra fan ‘e Lemmer

“It wetter yn ’e Lemmer is frij hurd.”

Dûsje is no gewéldich

út te re rekkenjen is. Mar my giet it mear me

Doe’t syn frou yn petear mei in

Sjippe en skjinmakmiddels wurkje

om it gefoel fan sêft wetter: dûsje is

kennis fernaam fan de Aquacell,

folle better yn sêft wetter.. D Dat sjochtst

gewéldich.”

rekke it baltsje oan it roljen. Se

al oan de test mei hurd d en sêft s wetter

begûnen deroer te lêzen en waarden

en in dripke ôfwaskmiddel. Nei it eô

Minsken wurde entûsjast

sa entûsjast dat se net iens mear

skodzjen slacht it skom op it hurde

Yn syn frije tiid helpt Pier yn it âldereinhûs

nei oare appa apparaten ten omsjoen ha.

wetter dea en op it sêfte wetter net.

mei it ompartsjen fan mielen, en ek op

Mear waskmiddel by it hurde wetter

de fuotbalklup is er aktyf. En ien dei

dwaan makket it sels troebel, wylst

de wike passe se op de bern fan syn

sêft wetter helder bliuwt. “Wyy brûke

jongste soan. “As ik minsken fertel oer

yn de ôfwaskmasine gjin sâlt mear en

de Aquacell, wurde se entûsjast. Ik kin

ûnderfinings lêze jo op

gjin glânsmiddel, en kinst ek minder

ek wier neat negatyfs betinke. Twa

aquacell.nl/ervaringen

skjinmakmiddel brûke. Op jierbasis

famyljeleden en in âld-kollega dêr’t ik

skeelt soks, hoewol’t it wat lestich

mei biljert, ha der no ek ien.”

It ferhaal fan Pier en Geertje Hoekstra én oare

Foardiel #8

De dûs bliuwt kalkfrij Besjoch alle foardielen op AquaCell.nl

Gjin kalkoanslach mear en héárlik foar de hûd

088 98 99 100


KRINGLOOP...EINDELOOS GOED Kom lekker Kerstshoppen! Klaar voor de Kerst Kwaliteit in tweedehands

Openingstijden: ma t/m vrij 13.00-17.00 uur en zaterdag 10.00-17.00 uur

DE SNEUPER

De Muldyk 3, 9001 XV Grou • Telefoon: 06-83298146

HELP ONS

www.kringloopwinkelgrou.nl

ROEMENIË HELPEN!

www.dewisseldokkum.nl

• Voor al uw spullen die een tweede kans verdienen • Spullen ophalen? Geen probleem, wij komen graag bij u langs • Voor het opruimen en bezemschoon opleveren van uw woning

Maandag tot en met vrijdag

09.00 uur tot 17.30 uur

Donderdagavond koopavond Zaterdag

18.00 uur tot 21.00 uur 09.00 uur tot 17.00 uur

0512-522526/www.warenhuisdekringloopdrachten.nl

ST.E.F. DE GOEDEN DOELEN TWEEDEHANDS WINKEL ST.E.F. LEEUWARDEN Edisonstraat 14, 8912AW, Leeuwarden Tel. 058-2163360 Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag van 12.00 - 17.00 uur ST.E.F. JISTRUM Rijksstraatweg 13, 9258CX, Jistrum Tel. 0512-471532 Openingstijden: Dinsdag en donderdag van 13.00 - 17.00 uur Onze winkels verkopen tweedehands goederen voor de kleine beurs. Ook verzorgen wij complete huisopruimingen, Tel. 06-53141820.

!!! Wij werken voor goede doelen !!! ST.E.F. MEER DAN ALLEEN TWEEDEHANDS

Openingstijden: maandag van 13.00 tot 17.00 uur dinsdag t/m zaterdag 9.00 tot 17.00 uur Rondweg-West 39 te Dokkum tel: 0519-724647


Hulptransport met schoolspullen weer onderweg door STEF Friesland Het is druk in de winkel van ST. E.F. “Want alle kerstspullen zijn weer uit het magazijn gehaald. En er zijn altijd mensen die daarop afkomen”, legt een van de medewerkers van de winkel uit. “Nee, we zijn beslist geen kringloopwinkel. We verkopen goede tweedehands spullen”, wil de betreffende medewerkster graag nog even kwijt. En dat is te zien. Nette meubels en accessoires staan mooi op kleur en thema in de winkel aan de Edisonstraat 14 in Leeuwarden opgesteld en ook de kerstspullen hebben een mooie plek. Bij ST. E.F. hebben ze een duidelijke missie. “We vinden het altijd belangrijk om arme mensen te helpen. Veel mensen in OostEuropa leven om te overleven. Wij zijn een brede sociale instelling. We kijken niet naar geloof of ras. We zorgen gewoon voor iedereen die hulp nodig heeft.”

ST. E.F. Friesland helpt mensen in nood door middel van hulptransporten met tweedehands goederen, onder ander met meubelen en kleding. In 1994 zijn ze begonnen met het vervoer van hulpgoederen en ze richten zich helemaal op het vervoer naar Oost-Europa. “Ja, in landen zoals Hongarije maar vooral Moldavisch Roemenië zijn nog volop schrijnende toestanden. Daar brengen we bijna maandelijks een lading hulpgoederen naar toe. Gister, woensdag 6 december, hebben we nog een vrachtwagen met schoolmeubels ingeladen bij onze vestiging in Jistrum. We vinden het als stichting namelijk dat elk kind recht heeft op onderwijs, voedsel en een onderdak.”. ST. E.F. brengt met enige regelmaat ook bezoek aan de landen waaraan gedoneerd wordt. “Het is gewoon belangrijk dat je weet wat er speelt en waar de nood het hoogste is.

Van onze contactpersonen daar krijgen we ook door wanneer er een hulpvraag is. Tandartspraktijk Ze zijn er bij ST. E.F. best trots op dat ze met een eerder geleverde tandartsstoel en benodigdheden na twee jaar eindelijk toestemming hebben gekregen om in de school van Barlad een tandartspraktijk te beginnen. “De burgemeester van Barlad gaat zelfs het salaris van de nieuwe tandarts betalen. Hiermee wordt een nieuwe praktijk gecreëerd en alle kinderen kunnen nu naar de tandarts.” Kortom een uniek project voor heel Roemenië waardoor alle kinderen in Barlad gratis naar de tandarts kunnen.

Vrijwilligers laden bij de vestiging van STEF in Jistrum schoolspullen in voor Moldavië.

Vrijwilligers Omdat veel spullen naar een nieuwe eigenaar gaan en ook het aanbod in de winkel regelmatig geactualiseerd wordt, blijft het qua werkzaamheden steeds een drukte van belang. “We zijn dan naarstig op zoek naar bewogen en bevlogen vrijwilligsters die zich in Friesland in willen zetten voor projecten die wij als ST. E.F. in diverse landen ondersteunen.

Voor meer informatie en openingstijden kijk op www.stef-friesland.nl

Vrijehuizenmarkt Noordwest Friesland verder als Miedema Makelaars Na ruim 10 jaar onder de vlag van Vrijhuizenmarkt vinden Gosse Miedema en dochter Tjettje Stoelwinder-Miedema de tijd rijp voor een nieuwe fase. Vanaf 1 december 2017 gaan zij zelfstandig verder onder de logische naam Miedema Makelaars. Een nieuwe naam, maar een vertrouwd gezicht in Noordwest Friesland. Gosse en Tjettje leggen de lat telkens een stukje hoger als het gaat om woonzaken. Eerder dit jaar hebben ze zich al gecertificeerd tot makelaar en zijn VBO makelaar geworden. “Wij willen de beste diensten leveren tegen de scherpste tarieven. VBO is een professionele laagdrempelige brancheorganisatie zonder fratsen. Dat past bij ons, doch mar gewoan. Die aanpak geldt voor alles, zo weet de klant precies waar die aan toe is,” aldus Gosse Miedema. Miedema is geen makelaarskantoor zoals veel anderen. Er wordt een eigen invulling gegeven aan het begrip makelaar. Tjettje: “Ons kantoor staat in Berlikum, hier werken we vol energie aan de aankoop, verkoop en taxaties van woningen. Maar de meeste klanten spreken we gewoon thuis aan de keukentafel of in de woonkamer. Dat is immers de plek waar het om gaat; de woning. Persoonlijk contact staat bij ons altijd voorop.”

Voor zowel particulier als zakelijk Miedema Makelaars is actief in alle segmenten van de particuliere woningmarkt, inclusief huur en verhuur. Maar ook MKB-bedrijven en winkeliers kunnen voor bedrijfsonroerend bij dé makelaar van Noordwest Friesland terecht. Het werkterrein is breed. Dat geld ook voor het werkgebied, dat zich uitstrekt van Harlingen tot Stiens en van St. Annaparochie tot Dronrijp en alles wat daar tussen ligt. Gaat u binnenkort een woning kopen of verkopen? Neem dan eens contact op met Miedema Makelaars. U zult merken dat een makelaar met gedegen vakkennis, die thuis is in de regio, u flink financieel voordeel oplevert. Want niet alleen een scherpe courtage, ook een goede taxatie en effectieve onderhandelingen spelen een belangrijke rol. Nader kennismaken Dat kan geheel vrijblijvend, waar en wanneer u maar wilt. Ook ‘s avonds of in het weekend. Dat is waar Miedema Makelaars voor staat! Ons telefoonnummer is 0518 – 45 1314. Kijk voor meer informatie op de nieuwe website www.miedemamakelaars.nl


Voel je thuis op een vloer van

• Deskundige advies • Grote showroom • Veel uit voorraad leverbaar • Scherpe prijzen

Oudeweg 58 9628 CG Siddeburen| T. 0598 - 43 03 13 www.tegelcentrumsiddeburen.nl

• Gratis bezorging • Tegelzetwerk en vloerverwarming OP MAANDAG GEOPEND Ma. t/m do. 9.00 - 18.00 uur Vrijdag 9.00 - 21.00 uur Zaterdag 9.00 - 17.00 uur

Traditiegetrouw onze jaarlijkse kerstviering Vrijdag 8 december van 18.00 tot 21.00 uur Zaterdag 9 december van 12.00 tot 17.00 uur Live muziek met D&R, hapjes en drankjes. Voor iedere klant ligt er een leuk presentje te wachten

SFEER

GEZELLIGHEID

Beau Nouveau Wonen Stationsweg 25 • 9781 CE Bedum • 050 301 1810 www.beaunouveauwonen.nl


,,We waren meteen verliefd op dit huis. Het staat midden in het beschermde dorpsgezicht van Ee en heeft toch veel ruimte en privacy’’, vertelt Jeannet Sipmade Jong die deze woonboerderij zeventien jaar geleden met haar man Klaas kocht. Samen met ondernemers uit het dorp werd hun huis onlangs compleet opnieuw ingericht: van strak naar landelijk. Vanwaar deze metamorfose? ,,Toen we ons huis kochten was Jan des Bouvrie erg populair. We hadden dan ook gekozen voor een strakke, witte en kale inrichting met een donkerbruine leren bank. Dit zorgde voor een kille sfeer. Wij wilden graag meer gezelligheid in huis. Tijdens een open dag bezochten we de Bed and Breakfast-huisjes van Adrie Smedema in ons dorp en zagen dat deze knus en landelijk waren ingericht. Dat sfeertje zouden we ook graag in ons huis willen,

Van strak naar landelijk vertelde ik aan Adrie. En van het één kwam het ander. Het begon met kleuradvies voor de verf in onze woonkamer en uiteindelijk heeft ze onze hele woonkamer ingericht. Op een manier die ik zelf nooit zou hebben bedacht.’’ Wat is er allemaal veranderd? ,,Ik ben van nature heel netjes. Door onze kinderen die nu 11 en 8 jaar zijn is dat wel veranderd, maar nog steeds verstopte ik alle spullen het liefst achter kastjes. Adrie adviseerde om de middelste deuren van de bedstedewand juist weer open te doen. De boeken in de kast en de persoonlijke spullen zorgen juist voor een huiselijke sfeer. Ook hadden we geen houtkachel in huis vanwege de rieten kap. Nu hebben we een mooie kachel gevonden die lijkt op een houtkachel maar functioneert als een gashaard. Een groot succes, want we zitten hier elke avond lekker bij dit kacheltje.’’ Hoe hebben jullie al deze spullen zo mooi bij elkaar gezocht? ,,Adrie heeft ons geholpen om alle meubels uit te zoeken die bij de grijsgroene kleur van de wand passen. Daarna heeft ze zelf het huis ingericht met accessoires uit haar brocantewinkel. Toen ik ’s avonds thuis kwam was alles aangekleed. Op die

manier kon ik meteen zien wat ik ervan vond en of het in onze kamer paste. Als je in de winkel allemaal losse spullen koopt, is dat soms moeilijk in te schatten. De grote klok boven de schouw en de kroonluchter in de woonkamer zijn echte blikvangers. Bij bepaalde dingen zou ik zelf nooit op het idee zijn gekomen. Bijvoorbeeld dat de vazen in de vensterbank niet precies gelijk zijn. Twee verschillende formaten maken het juist speelser. En dat Mariabeeld? Dat had ik zelf nooit uitgezocht. Maar ik vind het prachtig!’’ En na de kamer volgde de woonkeuken… ,,Ja, dat was weer een nieuw project dat we in samenwerking met meubelmaker Emko Vis en Adrie hebben gedaan. Emko heeft de keuken voor ons op maat gemaakt in de voormalige stal. Dat was nog even passen en meten want de keuken moest om het bintwerk heen worden gebouwd. Het is een royale roomwitte hoekkeuken geworden met een dik aanrechtblad van keramiek, een groot fornuis en meerdere ovens. De greep van de kastjes komt weer terug in de lampen en past mooi bij het keukenblad. De open vakjes zijn voor ons als wijnliefhebbers heel handig. Adrie zorgde weer voor de inrichting. Samen met haar heb ik de robuuste

ovalen teakhouten eethoek met kopse kant uitgezocht. De levertijd voor deze tafel was zestien weken. Net toen we op vakantie waren kreeg Adrie bericht dat de tafel geleverd zou worden. Ze heeft toen met mijn moeder geregeld dat de eethoek in ons huis stond voordat we terug kwamen van vakantie. Ook had ze alles weer aangekleed met leuke schaaltjes, kruidenpotjes en andere praktische accessoires voor in de keuken. Het moment dat we thuiskwamen zal ik nooit vergeten. Het was net als in zo’n televisieprogramma. Vanaf die dag konden we pas écht van onze nieuwe woonkeuken genieten!’’

Tekst en foto’s: Klasina van der Werf


FIJNE FEESTDAGEN! 16 + 17

HANS KLOK Hans Klok’s House of Horror | show, illusie

22 - 29

OLIVER, MET EEN TWIST Ús Olleke, De Lawei Producties | familievoorstelling

OLIVER, MET EEN TWIST 22 - 1 JAN

ZA 23

WINTERMARKT IN DE LAWEI

THE ORIGINALS Eindejaars Songference / muziek

ZA 23

WISHFUL SINGING

THE ORIGINALS

It’s beginning to look a lot like Christmas | muziek

DI 26

KERSTDINER diner / volw. 38,- en kids 18,50 (incl. bier, wijn en fris)

WO 27

BALLET VAN TATARSTAN

HET ZWANENMEER

Het Zwanenmeer | dans, familievoorstelling

DO 28

LENNAERT NIJGH CONCERT Een tip van de sluier | muziek, theaterconcert

VR 29

KIDSDINER

SOUTH AFRICAN ROAD TRIP

diner / volw. 38,- en kids 18,50 (incl. bier, wijn en fris)

VR 29

SOUTH AFRICAN ROAD TRIP Celebrating Life | show, muziek

ZA 30

DE KAST & IRIS KROES

DE KAST & IRIS KROES

Kerst met De Kast | muziek

MA 1

NIEUWJAARSFEEST Samen proosten op het nieuwe jaar! | 3 3,-

NIEUWJAARSFEEST


Met het KRO-NCRV-programma

Joris’ Kerstboom

heeft Joris Linssen een nieuwe traditie in gang gezet Wat betekent Kerst voor jou? De donkere dagen aan het eind van het jaar zijn bij uitstek geschikt om eens goed na te denken over waar je mee bezig bent. Even pas op de plaats maken en bedenken waar het eigenlijk om gaat. En ook eens wat meer tijd doorbrengen met je familie en intieme vrienden, want dat is uiteindelijk het belangrijkste. Voor ons als makers van Joris’ Kerstboom is de productieperiode ook altijd een tijd van bezinning. De Kerstboom is ons laatste project elk jaar en het is heerlijk om zo samen het jaar af te sluiten. Na de uitzending begint mijn kerstvakantie en die vier ik altijd met vrienden en familie aan de kust. We huren met een man of 25 een kampeerboerderij af en dan is het praten, spelletjes doen, strandwandelen en bijtanken. Eerste Kerstdag bereiden we met zijn allen een groots kerstdiner met heel veel gangen en Tweede Kerstdag eten we boerenkool met worst.

mijn band Joris Linssen & Caramba. In de kerstvakantie heb ik wat meer tijd om muziek te luisteren. Ik draai graag ouderwets vinyl platen. Voor de grap zet ik dan ook altijd even een kerstnummer op waar ik zelf op meezing. Toen ik elf was, zat ik in een kinderkoor. We zongen mee op een elpee van Danny Mirror, die man van de wereldhit ‘I remember Elvis Presley’. De afsluiter op die plaat is het kerstlied ‘We Wish You a Merry Christmas’. Dat is natuurlijk mijn all time favorite!

Is Kerst voor jou iets religieus? Nee. Maar het is wel degelijk een periode vol bezinning en reflectie.

Hoe ziet jouw Kerst er dit jaar uit? Meestal gaan we naar de Waddeneilanden, maar dit jaar hebben we een groot huis gehuurd in Zeeland en zullen we daar met vrienden en familie de kerstweek doorbrengen. Al 22 jaar doen we dat elke kerstvakantie. Meestal zijn we met zo’n 20 tot 30 mensen. Het begon toen onze eerste dochter 1 was. Nu is ze al weer 23. Wat een mooie traditie eigenlijk!

Wat is jouw favoriete kerstnummer en waarom? In mijn leven en werk staat muziek centraal. Denk maar aan de prachtige muziek bij Hello Goodbye of aan het feit dat ik meer dan 80 keer per jaar optreed met

Hoe vierden jullie vroeger thuis kerst? Ik herinner me vooral de mooi gedekte tafels, waaraan heel veel vrienden van mijn ouders en hun kinderen aanzaten. Wij als kids maakten dan met veel plaken knipwerk kunstzinnige menukaarten. Ook hadden we altijd een kerstboom met een kerststalletje van Dick Bruna eronder. Ieder jaar werd dat weer uitgepakt en het staat met de feestdagen nog steeds bij mijn moeder in de kamer.

Voor wie heb jij een kerstgedachte? Ik heb heel veel respect voor de vriend van mijn moeder. Louis is nu 80 jaar oud en hij tobt met zijn gezondheid. Louis is altijd een heel zelfstandige man geweest en heeft moeite met zijn nieuwe afhankelijke rol. Vroeger was hij bijvoorbeeld tijdens die kerstvakanties aan zee de spil waar alles om draaide, nu gaan de dingen soms een beetje langs hem heen. Louis heeft heel erg veel meegemaakt en overwonnen, het gaat me aan mijn hart dat zo’n sterke persoonlijkheid uiteindelijk vier versnellingen moet terugschakelen. Hij komt vast nog wel even kijken bij Joris’ Kerstboom en dan krijgt zijn foto van mij een ereplekje! Wat denk je dat Dokkum jou brengt? We zijn er allemaal heel trots op dat de mensen in Dokkum onze traditie zo goed hebben opgepikt. De Dokkumers zijn heel enthousiast en we wilden graag wat terugdoen. Daarom komen we dit jaar ook. Dokkum pakt goed uit in deze tijd van het jaar, eerst de aankomst van Sinterklaas en dan dus deze mooie kersttraditie. Ik ben heel benieuwd naar de verhalen die we daar gaan horen. Ik kom geregeld in Friesland en ik hou erg van de Friese mentaliteit: zorgzaam en recht-door-zee.

De kerstboom van Joris Linssen vrijdag 15 december in Dokkum


Kwaliteit en comfort in

aluminium en kunststof kozijnen Kootstertille I T. 0512-330016 I info@alrako.nl I www.alrako.nl

Pa wa

Getoonde maat en kleurcombinatie nu


Een feest om te geven Door: Sanne Eva Dijkstra Een dochter die dol is op lekker eten? Een man die steeds klaagt over koude voeten? In de leukste (web)winkels van Friesland vind je de perfecte cadeaus voor de hele familie, plus de allermooiste woonaccessoires om je huis feestklaar te maken. Voor een onvergetelijke kerst! Lichtjes in de duisternis Debby van der Henne van Studio 8 Lifestyle in Leeuwarden verkoopt alles wat je nodig hebt om je interieur van wat winterse gezelligheid te voorzien. Met de Lichtjespot – van het Leeuwarder merk Hebbes en Dankjewel – maak je zelf eenvoudig kaarsen in de vorm van een hartje of een ster. Creëer warmte en sfeer, zelfs in de donkerste hoekjes van het huis. (Lichtjesfeest, € 14,99 | Studio 8 Lifestyle, Schrans 16 Leeuwarden) Nooit meer koude voeten De wollen sokken van Soxs zijn niet zomaar wollen sokken. Ze zijn gemaakt van eco-wol van Nieuw-Zeelandse schapen, hebben een ideale pasvorm en zien er dankzij een gekleurd label ook nog eens hartstikke hip uit. Extra fijn: je krijgt er geen zweetvoeten van en ze prikken niet. Soxs zijn er voor mannen, vrouwen, kinderen en baby’s. Voor de allerkleinsten wordt een flesje anti-slip meegeleverd. (Soxs, vanaf € 20,95 | o.a. verkrijgbaar bij Bijzonder en Genieten in Surhuisterveen, Binnen en Buiten in Harlingen en De Steech in Drachten)

De mooiste items voor in, onder of rond de kerstboom Van bijzondere makers De woonaccessoires van Kado en Sa worden gemaakt door speciale handen. De winkel is onderdeel van Middelséhiem, een dagbestedingslocatie van Talant voor mensen met een verstandelijke beperking. Haal een vleugje Scandinavië in huis met een stoere houten kandelaar of borduurringen met een kerstboomprint. Prachtige handgemaakte items met een goed verhaal. (houten kandelaar € 8,50 en borduurring € 9,50 | Kado en Sa, Eeltje Folkerstmawei 7 Leeuwarden) Feest op de ontbijttafel Hét cadeau voor culinaire genieters die op de gezondheid letten: biologische granola met een ‘Fries vleugje oemff’ van Tante Luus uit Lemmer. Glutenarm en met biologische haver van Molen ’t Lam uit Woudsend. De smaak is gebaseerd op Fryske Dúmkes. Elsbeth Duvergé, het brein achter Tante Luus, ontwikkelde de granola als ode aan Friesland. De classic granola smaakt naar appeltaart en binnenkort komen er ook een sportgranola zonder toegevoegde suikers en een variant speciaal voor mannen beschikbaar. Verslavend lekker! (granola 375 gram, vanaf € 5,50 | o.a. verkrijgbaar bij La Cantina in Lemmer, Royaal Belegd in Sneek, Toffe Tante in Grou en via www.tanteluus.com)

Knallen met kleur Ben je dol op kleur en mag het anders dan anders? Petra Brouwers en Miranda Hoogstra van Verrassend Mooi in Dokkum hebben een neusje voor opvallende woonaccessoires die van elk huis in no time een feestje maken. Ga dit jaar eens niet voor ronde kerstballen, maar versier de boom met vrolijk gekleurde vissen, robots en papegaaien van Vondel. Niet voor muurbloempjes… (kersthangers, vanaf € 11,50 | Verrassend Mooi, Hoogstraat 21 Dokkum) Van de tuin tot in de keuken In de Kitchen Garden shop van Agnes Ferwerda uit Leeuwarden vind je een mooie collectie keuken- en tuinartikelen. Veelal uit grootmoeders tijd, maar dan wel in een modern jasje. Deze grote metalen bak is handig om haardhout voor de kachel of vuurkorf in op te slaan. In warmere seizoenen zet je er een plant in. Praktisch en stijlvol! (stalen bak small, €55,- | www.kitchengardenshop.nl) Winterwonderland Tijdens de Flinke Winter Favorieten kun je winters winkelen in het weiland, in de boerderij, op het erf en in de schuren van de Flinkefarm. Je shopt hier onder andere wijn en delicatessen, kerstdecoratie, vintage en brocante, kinderkleding, streekproducten en woonaccessoires. Bijkomen doe je bij een buitenkachel met iets lekkers van één van de vele foodtrucks. Er is live muziek van verschillende singersongwriters en je kunt meedoen aan inspirerende workshops. (Flinke Winter Favorieten, 9 en 10 december van 11.00 tot 18.00 uur | Flinkefarm, Flinkeboskje 2 Hemelum)


Zingende kok Francesc kookt zoals de natuur Van het platteland van het Italiaanse eiland Sardinië naar het dorpje Schalsum lijkt een grote stap. Toch voelt Francesco Arriu zich thuis onder de rook van Franeker. De biologische kok zit nog dagelijks vol inspiratie om de mooiste Italiaanse gerechten en muziek te maken. Francesco heeft zijn wortels op het Italiaanse eiland Sardinië. Hij kent de eetgewoonten, de wijnen, pasta’s en vlees en vissoorten uit die streek als geen ander. Hij kent ook de tradities van de schaapher-

ders zoals die in het bijbelse kerstverhaal omschreven staan. In zijn jeugd leerde hij de herders op Sardinië kennen. Niet alleen tijdens de kerstdagen kookt Francesco

op een natuurlijke biologische manier, het hele jaar door haalt hij inspiratie uit de puur natuurlijke smaak van groenten, vlees, vis en kruiden. Vol passie vertelt Francesco over zijn jeugd op Sardinië. Temperamentvol zoals een echte Italiaan. Bevlogen kan hij ook vertellen over ‘zijn keuken’ waarbij genieten, vers en gezond voorop staan. “Ik gebruik alleen natuurlijke en biologische ingrediënten bij het bereiden van de maaltijd. En voor het vlees absoluut geen marinades dat is echt flauwekul. Marinades bederven de de natuurlijke smaak.” Voor conserveringsmiddelen of kunstmatige toevoegingen heeft de kok al helemaal geen goed woord over. “Kook gewoon met wat de natuur je geeft zo krijg je de lekkerste en meest pure smaak op tafel. En de kruiden, die haalt de Schalsumer kok het liefst uit eigen tuin. Een tuin die een mediterrane uitstraling heeft met artisjokken een olijfboom, verschillende kruiden en een onmisbare open haard voor het grillen van vlees en vis. Francesco: “Die gebruik ik het hele jaar door, want er gaat niets boven een mooi stuk gegrild vlees.” Om dit te demonstreren stookt hij het vuur graag op voor zijn gasten om een paar prachtige spareribs te grillen, natuurlijk van biologische vlees uit Sardinië. Het vuur, de rosemarijn en de

rook geven het vlees de juiste smaak en kleur. Als finishing touch nog wat zout en dan genieten maar. Niet alleen de kerstmaaltijd is een feestelijk gebeuren bij de familie Arriu, eigenlijk is elk diner met gasten een hele happening. Francesco vertelt graag uitgebreid waar hij mee bezig is en waar hij zijn kennis en inspiratie vandaan haalt. Hij herinnert zich nog de herders van Sardinië die tijdens de decemberdagen bij hun kudde bleven en daar het kerstfeest vierden. “Ze zaten daar in de bergen met hun familie bij elkaar en grilden een speenvarken en vis, en bereiden alles in de open haard.” Ook andere streekproducten als tamme kastanjes, artisjokken, olijven, mosselen en mandarijnen waren aanwezig bij de feestelijk dis. Voor de gewone Italiaanse gezinnen wordt elk jaar de kerststal ingericht een traditie die onmisbaar is als voorbereiding van het kerstfeest. “De kinderen zochten dan planten en gras om de stal een mooi en natuurlijke uitstraling te geven.” Van jongs af aan is Francesco al geïnteresseerd in wat er zich in de keuken afspeelt. “Ik hielp mijn moeder en grootmoeder in de keuken, waardoor ik alle geheimen en familierecepten leerde kennen.” Ook bij het personeel dat de familie in dienst had, vanwege het grote familielandgoed, keek Francesco regelmatig de kunst af van het grillen van vis of het bakken van brood. “Als het moest stond ik om twee uur op om te kijken hoe het brood werd gebakken, of ging ik helpen bij de schaapherders met het maken van ricotta.” Ricotta is een sneeuwwitte zachte en frisse Italiaanse kaas van koeien- of schapenmelk met een milde en zacht zoete smaak. Niet alleen tijdens het grillen en in de keuken is Francesco’s afkomst uit Sardinië altijd aanwezig, ook geeft hij met eigen geschreven liedjes kleur aan zijn leven. Sardinië is zowel op tafel als op het muzi-


co Arriu uit Schalsum bedoeld heeft kale podium een onmisbaar ingrediënt. In beide gevallen zal het nooit saai worden. De Italiaan om útens brengt graag met zijn gitaar liedjes ten gehore die geïnspireerd zijn door zijn herinneringen en actuele situaties in zijn vaderland. Op zondag 7 januari 2018 presenteert Francesco Arriu zijn nieuwste cd in Theater de Bres te Leeuwarden.

Voor wie graag een muzikale kookworkshop wil meemaken met de zingende kok uit Schalsum kan meer informatie vinden op www.francesco-artecucina.nl. Francesco brengt tijdens zijn workshop graag zijn gitaar mee. Het zal dan ook beslist niet saai worden tijdens het koken, want zowel zijn handen als mond staan haast nooit stil.

Net als Friesland kent Sardinië een rijk cultureel erfgoed. Een voorbeeld hiervan is La Sartiglia. Een race naar de ster die wordt gehouden op de laatste zondag en dinsdag van carnaval in Oristano , waar carnaval en Sartiglia vrijwel synoniem zijn. Het is een van de oudste hippische evenementen die nog steeds plaatsvinden in het Middellandse Zeegebied en een van de meest spectaculaire en choreografische vormen van carnaval op Sardinië . Het echoot riten van agrarische regeneratie. De term Sartiglia is afgeleid van de Castiliaanse Sortija , die op zijn beurt is afgeleid van de Latijnse sorticula , of ring, en bezit in zichzelf de verkleinwoord, fortuin. De oorsprong van de carrousel daalt weg in de oude militaire riddertoernooien, in de race naar de ring die in Oristano is overgeleverd in de variant van de ster. Het bestaat uit de poging van de renners om het doelwit dat op een groen lint is bevestigd te raken en het lot te trotseren.


QUICKSTEP VLOEREN: BETAALBARE TOPKWALITEIT!

Kom dus quick quick quick naar onze showroom!

QUICKSTEP LAMINAAT WATERVAST, BETAALBAAR MET 25 JAAR GARANTIE! QUICKSTEP PVC VLOER ZOWEL IN KLIK- & PLAKUITVOERING MET 25 JAAR GARANTIE! QUICKSTEP PARKET NU ZWAAR IN PRIJS VERLAAGD EN 50% KORTING OP HET LEGGEN!

LEO VAN DER VEEN interieurspecialist

Wij zijn erkend Quickstep Master Installer!

Schans 3 | 8441 AB Heerenveen | Telefoon (0513) 62 06 08 Fax (0513) 64 52 37 | E-mail leovanderveen@colorsathome.nl www.colorsathome-heerenveen.nl

SUPERIOR WALLCOVERING

eijinger.com Einte Visser Wenwinkel4jouwer & Schildersbedrijf Haadwei 4 9104 BA Damwâld 0511-423797 www.eintevisser.nl

Behangcollectie Reunited Piet Karsten van Harlingen Zuiderhaven 17 8861 CK Harlingen 0517 - 414442 www.pkvh.nl

Brattinga’s kleurencentrum Kon Wilhelminalaan 5 8501 KV Joure 0513-414195 www.brattingakleurencentrum.nl

De Verfboer Hendrik de Vosweg 6 8411 KJ Jubbega 0516-462090 www.verfboer.nl


Wat dragen de dames dit jaar met kerst? We vroegen het Annelies van der Meer van Zensa Moda in Dokkum. Zwart en rood blijven populaire kleuren tijdens de feestdagen. Maar het belangrijkste is volgens Annelies dat de kleding netjes en comfortabel tegelijk is.

Als je kleding maar goed zit ,,De tijd dat we echt een setje alleen voor kerst uitzoeken is voorbij. Tegenwoordig willen we er alle dagen leuk uitzien. Toch zie je dat mensen richting december graag zwarte of donkerblauwe kleding dragen. Zwart is een hele belangrijke kleur en het

Dokkum perfect voor Joris’ Kerstboom ,,Dokkum is de uitverkoren plaats voor het televisieprogramma Joris’ Kerstboom’’, zegt Annelies van der Meer, die voor Dokkum heeft gelobbyd. ,,Twee jaar geleden hebben wij de grote kerstboom die jaarlijks voor het gemeentehuis wordt neergezet al omgetoverd tot lichtboom, net zoals Joris’ Kerstboom in Den Bosch. Nu het programma ook in andere steden wordt opgenomen heb ik gevraagd of ze ook in Dokkum willen komen voor opnames. De programmamakers waren meteen enthousiast over onze stad en wilden graag aanhaken bij ons project. Dat was nog voordat bekend werd dat de landelijke intocht van Sinterklaas hier ook zou plaatsvinden’’, vertelt Annelies. Ze vindt het erg prettig om met de mensen van de NCRV samen te werken. De opnames van Joris’ Kerstboom vinden plaats tijdens de kerstfair in Dokkum die op vrijdag 15 december wordt gehouden. De historische binnenstad is dan helemaal versierd in de sfeer van Charles Dickens. De grote kerstboom is de ontmoetingsplaats voor mensen die als antwoord op de vraag ‘Aan wie denk jij met Kerst?’ een foto in de kerstboom komen hangen. Joris Linssen spreekt met hen over de reden van hun komst en luistert naar de bijzondere en indrukwekkende verhalen van jong en oud. De kerstboom wordt om zeven uur, nadat alle foto’s erin zijn gehangen, in een majestueus licht gezet.

staat bijna iedereen. Zwarte broeken zijn rond de feestdagen niet aan te slepen, maar onderschat ook de jurken en de rokken niet. Het mooie van zwarte rokken is: die kun je eindeloos combineren.’’ Panty’s uit Italië ,,Tijdens de kerstdagen kun je zwarte of donkerblauwe kleding mooi afwisselen met rood en ecru. Deze kleuren doen het altijd goed met kerst. Dit jaar zie je ook veel glimmertjes, printjes of lekkere zachte fluwelen stoffen. Okergeel is ook helemaal hip. Dit kun je weer goed combineren met zwart, maar ook met grijs en groen. Onmisbaar in de garderobe van dames die van rokken en jurken houden zijn de panty’s uit Italië. Deze breisels zijn heel mooi en ijzersterk. Bovendien – en dat is misschien wel het belangrijkste - zakken ze niet af.’’ Comfortabele kleding ,,Kleding moet comfortabel zijn, ook tijdens de feestdagen. We willen ons niet meer in zo’n stijve opgedofte jurk hijsen. Ook moet het makkelijk wasbaar zijn want vrouwen zijn tegenwoordig aan het multitasken. Ze zijn moeder, maar werken ook. In beide gevallen willen ze er leuk

uitzien. Dat geldt ook voor mensen die met pensioen zijn. Zij willen er ook netjes uitzien. Dat hoeft niet superchique te zijn. Je kunt een mooi draagbaar shirt heel goed combineren met een leuk sjaaltje. Dat maakt het compleet.’’ Uit de comfortzone ,,Ik vind het geweldig om in de decembermaand in de winkel te werken. De sfeer rondom kerst is zo gezellig, de winkel is mooi versierd en de mensen zijn vrolijk. Dat heeft invloed op de kleding die ze kiezen. En doordat ze er goed uitzien stralen ze dat ook weer uit. Kleding kan je maken en breken. Als verkoopster vind ik het vooral belangrijk om eerlijk te werk te gaan. Soms is het goed om mensen uit hun comfortzone te halen. Ik vind het heerlijk als klanten tegen mij zeggen: ik ha wat nijs nedich. Dan kan ik me uitleven. En rondom de kerst nét een beetje extra!’’

Tekst en foto’s: Klasina van der Werf


Je slaapt toch het liefst in je eigen Avek bed.

tGratis Lich kket en Zichtpa t.w.v. van

*

€310,-

Avek Boxspring Noflik Noflik is het Friese woord voor aangenaam, prettig. En dat is precies wat Noflik wil zijn: een aangename plek waar je heerlijk kunt ontspannen en waar je ‘s nachts geniet van een goede nachtrust. Een comfortabel bed dat past bij jouw slaapwensen is geen overbodige luxe. De verleiding van lekker slapen is door ontwerper Hans Daalder vertaald naar Noflik, waarbij hij zich liet inspireren door de rust en de schoonheid van het Friese land. Dat zie je terug in een heldere, pure vormgeving met subtiele details en hoogwaardige materialen.

Kom nu proefliggen en ervaar het weldadige comfort! * Het Licht- en Zichtpakket bestaat uit een set LED leeslampjes en een set handige sensorlampjes voor in/uitstappen uit je bed. Vraag naar de voorwaarden. De actie is voorbehouden aan Noflik dealers die deelnemen aan deze advertentie campagne.

Dealers: Dealers: Buitenpost Buitenpost Kapenga Kapenga Wonen Wonen Voorstraaat 2-14 Voorstraaat 2-14 0511 544444 0511 - 544444 www.kapengawonen.nl www.kapengawonen.nl

Surhuisterveen Surhuisterveen Winsum Drachten Drachten Sint Nicolaasga Sint Nicolaasga Winsum Surhuisterveen Meulen & Baarsma Jaring de Slaapvisie-Folkerts Wolff Slaapvisie-Folkerts Van der Velde Van der Velde Meulen & Baarsma Jaring de Wolff Slaapvisie-Folkerts Wooncentrum Slaapcomfort Slaapcomfort ’sinds 1947’ Drachten Drachten Woninginrichting Woninginrichting Wooncentrum’sinds 1947’Wooncentrum M.L. Kingsingel 52 Industrieweg Molenweg 7a 77 77 16 Molenweg 77 Tsjerkebuorren Tsjerkebuorren 16 M.L. Kingsingel 52 Industrieweg 7a Molenweg 0512 548200 0513 431789 0512 3 61199 0512 3 61199 0517 0517 - 341268 0512 - 548200 0513 - 431789 0512 - 341268 3 61199 www.meulenbaarsma.nl www.jaring.nl www.folkertswooncentrum.nl www.beddoloog.nl www.folkertswooncentrum.nlwww.folkertswooncentrum.nl www.beddoloog.nl www.meulenbaarsma.nl www.jaring.nl

Dokkum Dokkum Meulen&&Baarsma Baarsma Meulen Dokkum Dokkum Zuiderschans Zuiderschans 88 0519 221871 0519 - 221871 www.meulenbaarsma.nl www.meulenbaarsma.nl

Leeuwarden Sneek Wolvega Leeuwarden Sneek Meulen & Baarsma Meulen & Baarsma Home Center Meulen & Baarsma Meulen & Baarsma Leeuwarden Sneek Woonboulevard Leeuwarden Sneek Anne Wadmanwei 3 Smidsstraat 15 Smidsstraat Frisaxstraat 15 12 Anne Wadmanwei 3 058 2166675 0515 820230 0561 - 616161 058 - 2166675 0515 - 820230 www.meulenbaarsma.nl www.meulenbaarsma.nl www.homecenter.nl www.meulenbaarsma.nl www.meulenbaarsma.nl

Wolvega Home Center Woonboulevard Frisaxstraat 12 0561-616161 www.homecenter.nl

Avek Boxspring Nolik

Avek, Postbus 30, 9230 AA Surhuisterveen, Tel.: 0512 369444, Fax: 0512 362333, info@avek.nl, www.avek.nl


Maak van de kerst(boom) een bloemenfeest Het is beslist een gedurfde kreet: ‘Dag ballen ! - Hallo bloemen’. Maar wie durft het deze kerst aan om de ballen op zolder te laten. Want het ritueel van de kerstboom optuigen en een kerststal inrichten is ieder jaar weer even spannend. De herinneringen aan antieke kerstornamenten, bijzondere nieuwe aanwinsten en een slinger vol licht tijdens donkere dagen geven deze traditie een magisch gevoel.

‘Dag ballen - Hallo bloemen’ Wat het tijdens deze romantische kerstviering helemaal af maakt? Kerstornamenten rechtstreeks uit de natuur. Fluweelzachte paarse blaadjes, dieprode geurende bloemen en botanische texturen. Piek erop, lichtjes aan en genieten maar. En wie niet genoeg heeft aan een bloemenboom alleen, kan altijd nog de hulp inroepen van de amaryllis, orchideen en lisanthus. Dit zijn namelijk de kerstbloemen bij uitstek. De herkomst van de amaryllis, orchidee en lisianthus Onze amaryllis komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Amerika en het Caribische gebied. De lisianthus komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Daar groeit ze in rivierbeddingen van de woestijn en in prairiegebieden. De orchidee vindt haar oorsprong in de tropische regenwouden.

Kleuren en vormen van de amaryllis, orchidee en lisianthus De bloemblaadjes van de amaryllis zijn heel bijzonder; ze lijken wel van prachtig fluweel. Ze zijn er in het wit, rood, geel, roze, (zalm)roze, paars, oranje en tweekleurig. De lisianthus is er in het wit, crème, blauw, roze, lila, paars en zalmkleurig. Sommige bloemen hebben zelfs bloemblaadjes met meerdere kleuren. Van de orchidee zijn er meer dan 25.000 soorten, maar bij je bloemist zie je vooral de tropische beauty’s. De bloem is er in beeldschone kleuren, van poederige pastels tot candy pink of zenwit. Zelfs aan tijgerprintjes, koeienvlekken en streepjes is gedacht.

Ga voor de vlinderachtige Phalaenopsis, de vampy Vanda, de ranke Cymbidium of ‘venusschoentje’ Paphiopedilum (lees: paafie-joo-pee-di-lum). Symboliek van de amaryllis, orchidee en lisianthus De amaryllis symboliseert trots en betoverende schoonheid, en geeft een gevoel van vriendschap en genegenheid. De lisianthus staat voor waardering, dankbaarheid en charisma. De orchidee staat voor zuivere vriendschap. Als je haar cadeau geeft, doe dan als de Brazilianen en geef een kus voor iedere bloem.

In december staan we stil bij de heerlijke feestdagen. Daar horen niet één, maar wel drie wonderschone bloemen bij! De amaryllis, orchidee en lisianthus worden deze maand extra gevierd.

Verzorging van de kerstbloemen  Snijd een stukje van de bloemsteel schuin af met een scherp mes.  Gebruik een schone (glazen) vaas en vul deze met ± 7 cm kraanwater op kamertemperatuur. Gebruik voor een gemengd boeket snijbloemenvoedsel.  Zorg voor de juiste omgevingstemperatuur (maximaal 20 °C).  Zet de bloemen niet op de tocht, in de volle zon, bij de kachel of naast de fruitschaal.  Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.

Bron en foto’s: Mooiwatbloemendoen.nl


Uw BouwGarant-aannemer Waarom kiezen voor BouwGarant BouwGarant is het grootste keurmerk in de bouw van Nederland met 1425 aangesloten bouwbedrijven. Zij bieden u de volgende zekerheden.

1 Juiste diploma’s en verzekeringen Iedereen kan zich aannemer noemen. Maar BouwGarant-aannemer word je alleen als je over de juiste diploma’s en verzekeringen beschikt. U weet dus zeker dat u een ervaren vakman inschakelt die zijn zaken op orde heeft.

2 Aantoonbare ervaring BouwGarant-aannemers hebben aantoonbare ervaring in de bouw. Daardoor weten zij welke aanpak tot het beste resultaat leidt en kunnen ze u goed adviseren.

3 Duidelijke afspraken De BouwGarant-aannemer zet samen met u alle afspraken op papier. Van offerte tot en met de oplevering. U komt dus niet voor verrassingen te staan.

4 Kwaliteitscontroles BouwGarant-aannemers worden regelmatig getoetst door een onafhankelijke instantie. Alleen bedrijven die aan alle eisen voldoen, mogen het BouwGarant-keurmerk dragen.

5 Garantie U kunt kiezen voor extra zekerheid door garantie af te sluiten. Let op: u bent zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van deze garantie.

Zekerheid met de EnergiePrestatieGarantie U wilt meer comfort én besparen op energie? Bij veel woningen is veel te winnen. Met de EnergiePrestatieGarantie heeft u de zekerheid dat de beoogde besparing daadwerkelijk wordt gehaald en dat de werkzaamheden goed en deugdelijk worden uitgevoerd. Met de EnergiePrestatieGarantie garandeert de ondernemer gedurende maximaal 10 jaar na de oplevering de gebouwgebonden energiebesparing en/of energieopwekking. Daarnaast heeft u garantie op de deugdelijkheid van de energiemaatre-

gelen voor een periode van 10 jaar. Bij actieve energiemaatregelen (bijvoorbeeld warmtepomp of zonnepanelen) is dit beperkt tot 3 jaar na de oplevering.* Als u dat wenst kan onze energiecoach u vroegtijdig waarschuwen als het energiegebruik te hoog is. Uw gedrag is natuurlijk niet verzekerd maar het zou ook kunnen dat de woning niet voldoende presteert. Schakel dan uw bouwbedrijf in voor nader onderzoek en eventueel aanvullende maatregelen om zodoende de beloofde prestatie te realiseren.

Bouwbedrijf de Vries BV Vosseleane 18 8551 RA Woudsend Tel. 0514- 59 13 18

Als uw bouwer geen passende oplossing biedt, kunt u een beroep doen op de EnergiePrestatieGarantie. De garantie van uw bouwer is immers bij ons verzekerd! De EnergiePrestatieGarantie is een module ‘bovenop’ de Verbouwgarantie en Nieuwbouwgarantie. U heeft dus maximale zekerheid tijdens de bouw en na oplevering. Zie voor meer informatie ook www.bouwgarant.nl/garantie. *Kijk voor de exacte voorwaarden op www.bouwgarant.nl.

info@bouwbedrijfdevrieswoudsend.nl www.bouwbedrijfdevrieswoudsend.nl

Greate Buorren 31-A Garyp Tel. 0511 521 287 info@bouwbedrijf-dehaan.nl www.bouwbedrijf-dehaan.nl

7 Geschillencommissie

Grote Hornstweg 19 D Eastermar Tel. 0512-471300 swart@bouwbedrijfswart.nl www.bouwbedrijfswart.nl

Bouwbedrijf van Marrum Voltastraat 6, 8801 PL Franeker Tel: 0517-393836 info@bouwbedrijfvanmarrum.nl www.bouwbedrijfvanmarrum.nl

Samen met de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis heeft BouwGarant de Geschillencommissie Verbouwingen en Nieuwbouw opgericht. Heeft u een probleem met uw aannemer? En u komt er samen niet uit, ook niet na bemiddeling door BouwGarant. Dan kunt u terecht bij deze onafhankelijke geschillencommissie.

berip mer dan 30 jar een Burgemeester Drijberweg 36 9254BJ Hardegarijp / Hurdegaryp 06 54 92 87 26 info@bbhoekstra.nl www.bbhoekstra.nl

6 Uitgebreide klachtregeling BouwGarant kent een uitgebreide regeling waarbij het snel en adequaat oplossen van de klacht centraal staat. De BouwGarant Quick Scan is hier een voorbeeld van, hierbij doet een onafhankelijk deskundige op locatie een bindende uitspraak.


Oud Hollands winterlandschap door Anthonie Beerstraaten 1637 – na 1664

Nu de Sint vertrokken is duikt veilingmeester Machiel Dijkstra van Veilinghuis Ald Fryslân in het winters verleden van de hollandse meesters en het thema sneeuw. We hopen natuurlijk allemaal op een witte kerst, dat zou prachtig zijn. Ondertussen kunnen we genieten van fraai geschilderde winterlandschappen in deze editie van Trends van Toen. Ook volgend jaar zal de IJlster veilingmeester zijn boeiende bijdrages aan Noflik Wenje leveren.

Als DÈ Sint vertrokken is wachten we op een witte kerst Als Sinterklaas en zijn pieten weer vertrokken zijn naar Spanje, komt er een verandering van sfeer in de Nederlandse huizen. De eerste Adventszondag is al geweest, de winkels zijn soms al in één nacht omgetoverd van Pietenpaleis tot Kerststal. En natuurlijk gaan de Nederlanders, vaak vrouwen, aan de slag om het interieur te restylen met decoraties en natuurlijk de bekende kerstboom! Er wordt een mooie kerstboom uitgezocht, sommige mensen gaan naar het bos om zelf de kerstboom uit te zoeken en om te hakken en de ander haalt de oude vertrouwde kerstboom weer van zolder. Ieder jaar zijn er trends te vinden of gecreëerd om natuurlijk zoveel mogelijk nieuwe accessoires voor het kerstfeest te verkopen. In Duitsland zijn de Kerstmarkten een waar begrip en ook bussenvol met Nederlanders trekken ieder jaar naar Duitsland om daar van de kerstsfeer en natuurlijk ook van het goede eten te genieten, waarna de thuisreis wordt gestart en de ruimen van de bus gevuld zijn met nieuwe kerstversieringen. Ook ik als veilingmeester ben natuurlijk wel op de kerstmarkt geweest. Mijn waardering gaat dan vooral uit naar de met de hand vervaardigde kerstdecoraties. Van hout, schors, dennenappels en andere natuurlijke materialen worden soms de leukste en sfeervolste versieringen gemaakt. Ook een geheel met de hand uitgesneden kerstboom in een moderne strakke vorm had mijn bewondering. Een hoofdrol om sfeer te creëren is weggelegd voor sneeuw! En ieder hoopt natuurlijk een witte kerst te kunnen vieren. Een laagje echte witte sneeuw over de landerijen en op de daken, zorgt voor een ultiem kerstgevoel en de dikke pret die de kinderen hebben bij

het maken van de sneeuwpop is onbetaalbaar! Hollandse meesters De sneeuw en het ijs oftewel de winterperiode is ook voor kunstenaars altijd een inspiratiebron geweest. Met een hoofdrol natuurlijk voor de kunstschilders. De oude meesters schilderden al de mooiste besneeuwde stadsgezichten. De landerijen bedekt onder dikke lagen sneeuw waaruit nog net de kerktorens bovenuit staken. Maar ook hedendaagse schilders maken nog mooie werken met als thema sneeuw. Minder bekend maar ook bijzonder zijn de Friese tegels met afbeeldingen van schaatsende mensen. Het fijn beschilderde en gebakken aardewerk laat zien hoe in de 17e en 18e eeuw een echtpaar samen aan de stok over het ijs zwierden. Ook minder bekend bij de mensen maar in de 18e eeuw heel belangrijk is het houtsnijwerk wat in de voorname huizen uit de 18e eeuw is aangebracht rond de bedstee wanden. De bekende prikstok en houten schaatsen zijn fraai uitgesneden en geplaatst in een huis in Woudsend, als onderdeel van vier houtsnijwerken uitbeeldende de vier jaargetijden. Kerstmuziek Ook een belangrijke sfeer creëerder is de muziek die de mensen draaien. Voor de één zal dit “Last Christmas” van Wham! zijn, voor een ander zal het dit traditionele christelijke kerstmuziek zijn. Het afgebeelde schilderij is een groot werk van de Friese kunstenaar Wim van der Veer die dit schitterende Friese landschap bedekt onder een laag sneeuw in acrylverf heeft uitgevoerd. De lagen verf zijn

aangebracht onder anderen door een spatel, de kleurschakeringen die in de frisse blauwe winterlucht zijn aangebracht laten zien dat deze kunstenaar bij machte is een geweldige wintersfeer te creëren. Op de voorgrond staat een sculptuur van een schaatsende man die met de wollen muts de ijzige wind trotseert. Het beeld is aangekocht door museum Houtstad IJlst en zal in het nieuw te openen museum zijn te bewonderen. Op welke manier en met welke voorwerpen of andere sfeer creëerders u uw interieur gaat aan passen voor de komende feestmaand is helemaal afhankelijk van uw eigen smaak en uw eigen stemming. Het mooie daarvan is dat een ieder dit op zijn eigen manier mag invullen. Wij wensen u een fijne Adventstijd en sfeervolle Kerstdagen toe vanuit IJlst.


Feest! I.v.m. opening van ons 35e FILIAAL Neem

offe

Kom langs en proiteer van de vele openingsacties!

uw

rte mee wij z ijn a ltijd goed kop er!

• Gratis 3D tekening van uw droom badkamer • • Diverse feestelijke aanbiedingen en meeneem acties! •

l or a o v Ook s egel t w u r ame k n oo en w ren vloe

• Extra korting aangeboden door bijna alle leveranciers oplopend tot wel 15% •

*TOILETACTIE Villeroy & Boch Wandcloset Compleet met zitting Grohe inbouwreservoir Grohe afdekplaat

6o2rti% ng! k

Normaal €695,-

269,-

*Bij ons bestaat de complete set WEL uitsluitend uit a-merken!

Koopzondag? Kijk voor alle 35 vestigingen en openingstijden op www.sanidump.nl SANIDUMP DRACHTEN M.L. Kingsingel 14

SANIDUMP GRONINGEN Protonstraat 20e

SANIDUMP LEEUWARDEN Alexander Cohenwei 5a

Zondag gesloten

Zondag Open

Zondag Open

Aalsmeer - Almere - Amersfoort - Amsterdam - Bergen op Zoom - Breda - Capelle a/d IJssel - Cruquius - Delft - Den Haag - Dordrecht - Drachten - Geel (België) Groningen - Hoogeveen - Leeuwarden - Leiderdorp - Merksplas (België) - Middelburg - Nuenen - Roelofarendsveen - Roosendaal - Rotterdam - Sliedrecht Spijkenisse - *Terneuzen - Tilburg - Utrecht - Veghel - Volendam - Wijchen - Zaandam - Zaltbommel - Zoetermeer - Zwolle * Terneuzen opening medio december


Kerstkleedje Voor dit kleedje is nodig: Creative Company katoen no 8 ca 165 m per 50 gram – 1 bol in de door u gewenste kleur. Bij afwijkende naalddikte kunt u beter een bolletje extra meenemen. 1 set breinaalden zonder knop 3,5 mm Speciale steken: CDD: 1 steek afhalen met draad achter het werk, 2 steken samenbreien, afgehaalde steek over gebreide steek halen. 1m: 1 steek bijmaken door een gedraaide lus op de rechternaald te plaatsen. Steekverhouding: 30 st en 30 nld = 10 x 10 cm 2 ov sam: 2 steken overgehaald samenbreien. (1 afhalen, 1 recht, afgehaalde steek over gebreide steek halen) 2 sam: 2 steken samenbreien. Herhalen: Herhalen vanaf het begin van de toer, tot het eind van de ronde. Opzetten: 8 steken. Verdeel evenredig over de naalden, en sluit de ronde. Brei 1 ronde recht. Patroon: 1: 1 r, 1m Herhalen. 2: en alle even rondes: alle steken recht. 3: 2r, 1m. Herhalen. 5: 3 r, 1m. Herhalen. 7: 4 r, 1m. Herhalen. 9: 5 r, 1m. Herhalen. 11: 1m, 6 r. Herhalen 13: 1m, 7 r. Herhalen 15: 1m, 8 r. Herhalen 17: 1m, 9 r. Herhalen 19: 1m, 10 r. Herhalen. 21: 1m, 5r, 1 m, 2 ov sam, 4 r. Herhalen 23: 1m, 7 r, 1 m, 2 ov sam, 3r. Herhalen. 25: 1m, 1 recht door achterlus, 8r, 1m, 2 ov sam, 2r. Herhalen. 27: 1m, 1 r, 1 omsl, 1 r door achterlus, 9r, 2 ov sam, 1 r. herhalen 29: 1m, CDD, 1 omsl, 1 r door achterlus, 7r, 1omsl, 2 sam, 2 ov sam. Herhalen. 31: 1m, 1r, [1 omsl, 2 ov sam], 1 omsl, 1 r door achterlus, 5 r, 2 sam, 1 omsl, 1 r, 1 omsl, 2 ov sam, m1. Herhalen. 33: 1m, 1r, [1 omsl, 2 ov sam] x2, 1 omsl, 2 ov sam, 5 r, 1 omsl, 1r, [1 omsl, 2 ov sam] x2, 1 m. Herhalen. 35: 1m, 1r, [1 omsl, 2 ov sam] x3, 1 omsl, 2 ov sam, 4 r, 1 omsl, 1r, [1 omsl, 2 ov sam] x3, 1 m. Herhalen. 37: 1m, 1r, [1 omsl, 2 ov sam] x4, 1 omsl, 2 ov sam, 3 r, 1 omsl, 1r, [1 omsl, 2 ov sam] x4, 1 m. Herhalen. 39: 1m, 1r, [1 omsl, 2 ov sam] x5, 1 omsl, 2 ov sam, 2 r, 1 omsl, 1r, [1 omsl, 2 ov sam] x5, 1 m. Herhalen. 41: 1m, 1r, [1 omsl, 2 ov sam] x6, 1 omsl, 2 ov sam, 1 r, 1 omsl, 1r, [1 omsl, 2 ov sam] x6, 1 m. Herhalen. 43: 1m, 1r, [1 omsl, 2 ov sam] x7, 1 omsl, CDD, [1 omsl, 2 ov sam] x7, 1 m. Herhalen. 45: 1m, 1r, [1 omsl, 2 ov sam] x 16, 1m. Herhalen 47: 1m, 1r, [1 omsl, 2 ov sam] x 17, 1m. Herhalen 49: 1 m, 37 r, 1m 51: afkanten op de volgende wijze: 1 r, * 1 omsl, st overh, 1 r, st overh. Herhalen vanaf *. Draadjes afhechten. Kleedje spannen.

Kerststerren breiwedstrijd met De Breiclub.nl en het Friesch Dagblad Het beroemde breiduo Arne & Carlos heeft veel Friese breisters vorig jaar geïnspireerd om deel te nemen en de ‘brei-je-eigen-vogel-prijsvraag’ van het Friesch Dagblad. Die kropen massaal in de breipen, wat uiteindelijk fraaie creatieve resultaten opleverde. Waren het in 2011 de kerstballen, in 2016 de vogels, dit jaar gaan we de sterren van de hemel breien. Wegens het 1-jarig jubileum van Noflik Wenje online - delen we op deze pagina een handleiding en voorbeeld om zelf een kerstkleed in de vorm van een ster te maken. In de maand december stelt het Friesch Dagblad in samenwerking met Breiclub.nl een aantal creatieve prijzen ter beschikking. Dat zijn zes boeken Vogels breien met Arne en Carlos, vijf prachtige scheurkalenders van Friesch Dagblad journalist Gerbrich van der Meer en 10 exemplaren van het YARNIE, brei-en haak magazine beschikbaar gesteld door Breiclub.nl Meedoen kan via het patroon of via een eigen gebreide fantasiester. Maak een foto van de zelfgemaakte kerstster (al dan niet met de breister erop) en plaats hem op de facebookpagina van Noflik Wenje of stuur per mail naar noflikwenje@ frieschdagblad o.v.v. kerstster. De foto’s die de meeste likes ontvangen winnen het boek van Arne & Carlos of een YARNIE-magazine.

Spelregels: Brei via het patroon of naar eigen fantasie een mooie ster. Maak van het resultaat een foto of een sterselfie en plaats deze als reactie op de pagina van www.facebook.com/noflikwenje bij het artikel van de prijsvraag. Vraag uw familie en vrienden om zowel de pagina als uw inzending te liken. De meeste likes leveren een mooi boek of magazine op. Ook kunt u de per post een (ongevulde) ster of foto inzenden en opsturen naar het Friesch Dagblad o.v.v. Brei en Kerstster t.a.v. de afdeling verkoop. Sixmastraat 15 8932 PA Leeuwarden. Uw sterfoto of sterselfie met uw naam, adres-gegevens en telefoonnummer kunt u ook mailen naar noflikwenje@frieschdagblad.nl Deze plaatsen wij dan voor u op onze facebookpagina - zodat uw vrienden deze kunnen liken. De actie loopt t/m 31 december 2017.


De mooiste wol koop je bij: Wolstudio Fochteloo

Jacobi Hobby & Creatief

Oenema Naaimachines

Stienekamp 20 8428 HA Fochteloo 0516 - 588 515

Houtlaan 7 9203 AN Drachten 0512 - 512 662

Molenstraat 3 8442 CB Heerenveen 0513 - 623 391

www.wolstudio.nl

www.jacobi.nl

www.oenemanaaimachines.nl

Trendywol & Zo

Novy Joustra

Postma Handwerken

Grote Dijlakker 44 8701 KX Bolsward 06 - 39 44 98 85

Van Sminiaweg 4 9064 KA Aldtsjerk 058 - 256 17 30

Gedempte Vaart 9 9231 AS Surhuisterveen 0512 - 36 35 48

www.trendywol.nl

www.novyjoustra.nl

www.postma-handwerken.nl

Sparkelz-Creatief

Warenhuis Pijnacker

CreaMira

Nieuwstraat 2 9801 CS Zuidhorn 0594 - 696 465

Hoofdstraat 46 9172 MP Ferwert 0518 - 412 376

Woensdag, weekmarkt Dokkum Vrijdag, weekmarkt Leeuwarden Zaterdag, weekmarkt Heerenveen

www.sparkelz-creatief.nl

www.pijnackerwarenhuis.nl

www.creamira.nl

Pingouin

Le Pantin

Ornament Kollum

Van Harenstraat 47 8471 JC Wolvega 0561 - 617 170

Dijkstraat 48 8801 LW Franeker 0517 - 397 113

Voorstraat 106 9291 CN Kollum 06 - 14 28 68 30

email: pingouinwolvega@gmail.com

www.lepantin.nl

www.facebook.com/saapke.veld

Atelier Ann 52

Ajoure Breiboutique

Het Nieveen 52 7948 CJ Nijeveen 06 - 24 32 37 92

Midstraat 130 8501 AV Joure 0513 - 413 344

www.atelierann52.nl

www.ajoure.nl


Breien en haken is populairder dan ooit! Jonge meiden die haakgroepjes vormen, brei- en haakpakketjes voor kinderen in winkels en een aantal van de grootste Facebookgroepen in Nederland (soms meer dan 50.000 leden) bestaan uit bevlogen breiers en hakers van alle leeftijden. Weg dus met het suffe imago! Want creatief bezig zijn is ook nog eens goed voor je mentale gezondheid. De DIYtrend (Do It Yourself) vindt zijn weg steeds meer naar een nieuwe generatie hakers en breiers. En ook al kan je het hele jaar door breien en haken, in de winter pakken toch de meeste creatievelingen eerder weer hun brei- en haaknaald erbij. Babette Nijhof, initiatiefneemster van www.breiclub.nl, de 1e online brei- en haakclub, deelt enkele leuke ideeën met ons.

Online breiclub maakt breien bereikbaar voor alle generaties “Minder fysieke brei- en haakplekken, maar wel een 1e online Breiclub” Babette: “Lang niet iedereen heeft tegenwoordig meer tijd of zin om naar een fysieke brei- en haakclub te gaan. De voorgaande generatie breiers en hakers zaten regelmatig bij elkaar maar tegenwoordig zijn er minder fysieke ontmoetingsplekken en wordt er veel meer via het internet opgezocht. Maar het is juist zo gezellig om samen te handwerken! Dat is dan ook de reden dat we sinds drie jaar breiclub.nl hebben opgericht, een exclusieve, online ledenomgeving waar mensen elkaar en nieuwe technieken leren, geïnspireerd worden en vele patronen vinden”. Tip 1: Brei of haak voor een goed doel Als je even inspiratieloos bent of je wilt graag je creativiteit inzetten voor een ander, brei of haak dan eens voor een goed doel. Er zijn er vele te vinden maar we hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet: Stichting Hartendekens: ze bieden kinderen met een ernstige ziekte, een beperking of kinderen die recent iemand verloren hebben een prachtige hartendeken aan. Zij hopen hiermee een beetje troost, geborgenheid en warmte te bieden. Meer info: www.hartendekens.nl Muisje “Jantje” haken voor dementie: het muisje zorgt voor troost in eenzame

momenten. Wil je ook mensen helpen met alzheimer, dementie of parkinson? Dan kan je je aanmelden via de Facebookgroep Muis Jantje of via www.muisjantje.nl Breiboezems breien: Jaarlijks krijgen zo’n 14.500 personen borstkanker waarbij regelmatig een gehele of gedeeltelijk verwijdering van de borst moet plaatsvinden. Breiboezems bieden speciale, met de hand gebreide borstprotheses aan voor vrouwen die mastectomie of andere procedures hebben ondergaan aan de borst. Meer info: www.facebook.com/breiboezems Tip 2: Doe mee aan een Mystery Blanket breien of haken Meedoen aan een Mystery Blanket project houdt in dat je een deken voor jezelf gaat breien of haken waarvan je van te voren nog niet hoe hij er precies uit komt te zien. Je kunt wel een kleurenpakket kiezen maar verder blijft het elke maand weer spannend! Wat ook erg leuk is is dat je een project aangaat waarmee je wel een poosje zoet bent. De jaarlijkse Mystery Blanket van breiclub.nl start altijd op 1 oktober en duurt zes maanden. Elke 1ste van de maand krijg je een deel van het patroon en na zes maanden heb je niet alleen een prachtige deken, maar heb je nieuwe technieken en steken geleerd en heb je samen met enkele andere duizenden deelnemers een half jaar lang veel plezier gehad. Een deken breien of haken

waarvan je het eindresultaat al wel weet kan natuurlijk ook. Wij kunnen ons geen leuker winterproject voorstellen! Tip 3: Word lid van een online brei- en haakclub Handwerken kan ontzettend ontspannend zijn, lekker in je eentje op de bank of voor de tv breien en haken. Maar het is ook leuk om je creaties te delen met medecreatievelingen en weer nieuwe dingen te leren. Als het je leuk lijkt om meer contact te hebben met andere breien en hakers dan kan je lid worden van de 1e online brei- en haalclub: breiclub.nl. Meer informatie kan je vinden op www.breiclub.nl/ lidmaatschap. Je betaalt een kleine, maandelijkse contributie en krijgt daarvoor o.a. toegang tot wekelijkse, exclusieve patronen van de huisontwerpsters, breien haakcursussen, speciale kortingen en misschien wel het leukste…. je kunt je passie delen met ruim 1250 andere leden! Veel brei- en haakplezier weer deze winter!

Heb je interesse om volgend jaar mee te doen aan de speciale jubileum Mystery Blanket 2018 editie? Hou dan www.breiclub.nl in de gaten, de inschrijving start 1 april 2018.


www.blomsterstuga.nl ��_

lndustrieweg 19 9919JE Loppersum Tel. 0596-571919

��.��--

Seerob 7A 9051 VA STIENS Tel: 058-2574111 * kor!ng geldt op de Aanhuis collec!e!

Info@bronsnijder.nl www.bronsnijder.nl


De donkere wintermaanden vragen om extra sfeer en kleur in huis. Gewoon omdat het vrolijk staat of omdat het de warme winterromantiek naar binnen brengt. En of ze nu sneeuwwit, decemberrood, plechtig paars of knalroze zijn, alle Azalea’s hebben gemeen dat je door de bloemen de plant haast niet meer ziet. Deze geheimzinnige geisha brengt het verre oosten bij je binnen, in de vorm van een spannend struikje dat rijkelijk bloeit en toch het toppunt van rust blijft.

Bron: Mooiwatbloemendoen.nl

AZALEA een overvloed aan prachtige bloemen KLEUREN EN VORMEN De vrolijke, flamboyante bloemen van Azalea zijn een prima remedie tegen de donkere dagen voor kerst. Ze bloeien gul en sierlijk, op planten die de bekende struikvorm hebben, maar ook als mini, piramide of op stam verkrijgbaar zijn. De romantische bloemen zijn wit, roze, rood of paarsrood, maar er zijn ook Azalea’s met tweekleurige bloemen. En de bloemvorm kan ook weer verschillen, van groot en klein tot dubbel en enkel. Azalea kan zo’n overvloed aan bloemen geven, dat je de groene blaadjes bijna niet meer kan zien. SYMBOLIEK De naam is afgeleid van het Griekse ‘azaleos’ wat droog betekent en vermoedelijk slaat op de houtachtige takken van de plant. In China staat Azalea bekend als het ‘Ik denk aan thuis-struikje’. Azalea is daarnaast de nationale bloem van Nepal en wordt daar genoemd in oude medische teksten. In Japan staat een Azalea aan iemand schenken symbool voor geluk geven. HERKOMST Herkomst en productie van Azalea Rhododendron kent een groot verspreidingsgebied

in Azië. De oerversie van de woonplant is de Indische Azalea. Deze Azalea R. simsii is voornamelijk afkomstig uit de Chinese provincies Sichuan, Yunnan, Hubei en Guangdong. De plant groeit er op berghellingen als kreupelhout, tussen 1000 en 2600 meter hoogte, en wordt door de plaatselijke bevolking als brandhout

gebruikt. De ondergrond is kalksteen die bedekt is met een humuslaag waar de planten in groeien. In 1578 was er reeds sprake van deze plant in de Chinese literatuur. De eerste planten zijn vanuit China naar Engeland gebracht in 1806 waarna Azalea snel in cultuur is gebracht.

Verzorgingstips: Azalea lust wel een slokje. Geef de plant regelmatig ruim water of dompel de potkluit in een emmer water om de kluit volledig te verzadigen. Voor planten met een grote vochtbehoefte zijn speciale potten verkrijgbaar die de plant vanuit een waterreservoir van het benodigde vocht voorzien. De plant kan niet goed tegen warmte, daar gaat hij slap van hangen. Vermijd om die reden een standplaats in de felle zon of bij een warmtebron, Azalea staat het best op een koele, lichte plek. Geef voor een rijke bloei een keer per twee weken plantenvoeding. Wanneer de plant moet worden overgeplant in een grotere pot is het belangrijk speciale zure potgrond te gebruiken, speciaal voor zuurminnende planten. Is Azalea als woonplant te groot geworden, dan kan die na de bloei buiten op een schaduwrijke, zure vochthoudende grond uitgeplant worden, overwinteren doet Azalea het liefst beschut in een kas of schuur met enige beschutting. Besproei de plant regelmatig al deze in knop. Als de knoppen opengaan niet meer sproeien.


Stihl benzine Stihl elektrische motorzaag MS 170 motorzaag (zaagblad: 30 cm) MSE 141 C-Q Vermogen: 1,6 pk - gewicht: 4,1 kg. Instapmodel voor het zagen van haardhout. Zaagblad 30 cm: Van € 244 voor

E 199.00

(zaagblad: 30 cm) Vermogen: 1.4 kw - gewicht: 4.1 kg. Handig licht instapmodel met een goed zaagvermogen. QuickStop Super kettingrem. Van € 189 voor

E 149.00

Stihl bladblazer BGE 71

Stihl bladblazer BG 56

Vermogen: 1,1 kW gewicht: 3 kg Stille, elektrische bladblazer voor het verwijderen van blad of grasresten rondom het huis met platte blaas-/zuigmond.Comfortabele éénhandbediening.

Cilinderinhoud: 27,2 cm³ gewicht: 4,1 kg Praktische benzinebladblazer met ronde blaasmond en 2-MIX-motor.

Van € 120 voor

E 99.00

Van € 329 voor

E 269.00

tuin- en parktechniek

In België wordt voor RECUPEL een meerprijs van € 0,35 incl. BTW aangerekend op de vermelde catalogusprijs van elektrische machines. Deze actie is geldig van 01/03/2014 tot 30/06/2014.

Tuin en Park machines

Hooghiemstra Hardegarijp

Koperslagerstraat 5 - 8601 WL Sneek (Industriepark de Hemmen) 0515 – 760 006 www.bosmech.nl

Rijksstraatweg 121 9254 DD Hardegarijp 0511 – 473915 www.hooghiemstra.nl

IJzerhandel Raadsma Vestiging Dokkum Pier Prinslaan 15 - 9101 PX Dokkum 0519 – 292325 IJzerhandel Raadsma www.raadsma.nl Vestiging Dokkum Pier Prinslaan 15 9101 PX Dokkum 0519 – 292325 www.raadsma.nl

Hooghiemstra Hardegarijp Rijksstraatweg 121 9254 DD Hardegarijp 0511 – 473915 www.hooghiemstra.nl

A.Th. de Boer en Zn BV Jade 34 tuin- en parktechniek 9207 GL Drachten 0512 – 518205 Vestiging Easterein www.deboerdrachten.nl

Vestiging Heerenveen De Kuinder 10 Vestiging Heerenveen 8444 DC Heerenveen De Kuinder 10 0513 – 631600 8444 DC Heerenveen www.raadsma.nl

Joh Bosgra BV

Sibadawei 24 8734 HE Easterein tuin- en0515 parktechniek – 436699 www.bosmech.nl

Rijksstraatweg 137-139 9254 DD Hardegarijp 0511 – 472025 www.bosgra.nl

Vestiging Easterein Tuin, park en golfequipment Sibadawei 24 8734 HE Easterein 0515 – 436699 tuin- en parktechniek www.bosmech.nl

0513 – 631600 www.raadsma.nl Vestiging Leeuwarden

Rijksstraatweg 139, Hurdegaryp Tel. (0511) 47 20 25 Vrijdag koopavond www.bosgra.nl

Archimedesweg 16 8912 AK Leeuwarden 058 – 2127099 www.raadsma.nl

Joh Bosgra BV Rijksstraatweg 137-139 9254 DD Hardegarijp 0511 – 472025 www.bosgra.nl

Vestiging Groningen Wismarweg 32 Vestiging Leeuwarden 9723 HB Groningen Archimedesweg 16 050 – 5470070 8912 AK Leeuwarden www.raadsma.nl

Kerstma-Heida

Vestiging Harich

Streek 198 8463 NJ Rotsterhaule 0513 – 551216 www.kerstma-heida.nl

Westerein 9 8571 GB Harich Vestiging Harich 0515BV – 602922 Bos Mechanisatie Westerein 9www.bosmech.nl

058 – 2127099 www.raadsma.nl

Kerstma-Heida Streek 198 8463 NJ Rotsterhaule 0513 – 551216 www.kerstma-heida.nl

8571 GB Harich 0515 – 602922 www.bosmech.nl

DEM Van Aylvaweg 42 9105 KT Rinsumageest 0511 – 421911 www.dem.nl

tuin- en parktechniek

Vestiging Sneek DEM Jupiterweg 36 Tuin, park en golfequipment Koperslagerstraat 5 8938 AE Leeuwarden (Hemrik) 8601 WL Sneek 058 – 2882455 0515 760 006 www.dem.nl www.bosmech.nl

WWW

Vestiging Groningen

Kiehoek 26 8801 RD Franeker – 396800 Mechanisatie0517 Franeker Kiehoek 26 www.mechanisatiefraneker.nl

Wismarweg 32 9723 HB Groningen 050 – 5470070 DEM www.raadsma.nl Jupiterweg 36

8801 RD Franeker Tel: 0517-396800 www.mechanisatiefraneker.nl

tuin- en parktechniek

Vestiging Tijnje Bos Mechanisatie Tijnje B.V. It Rak 1 DEM 8406 EX Tijnje Van Aylvaweg 42 0513 571372 9105 KT Rinsumageest www.bosmech.nl

Mechanisatie Franeker

8938 AE Leeuwarden (Hemrik) 058-2882455 www.dem.nl

an maart tot einde juni 20

WWW

0511 – 421941 www.dem.nl

Kuperus Oudehorne bv

Schoterlandseweg 40 - 8413 NB Oudehorne Kuperus Oudehorne bv 051340– 541214 Schoterlandseweg info@kuperus.frl 8413 NB Oudehorne www.kuperus.frl 0513 - 541214 www.kuperus.org Al 60 jaar bijzonder gewoon

KOM ONZE MACHINES TESTEN EN OVERTUIG UZELF ERKEND VAKHANDELAAR

KWALITEIT • ADVIES • SERVICE WWW


ZENSA Moda in Dokkum en Surhuisterveen starten op maandag 11 december as. met de uitverkoop! Kortingsbon

#

30% en

Dokkum / Surhuisterve

Voor de lezers van Friesch Dagblad

Tegen inlevering van de bon in deze advertentie ontvangen de lezers van het Friesch Dagblad maar liefst 30% korting op hun aankoop*

Het ZENSA Moda team heet u van harte welkom in Dokkum (Diepswal 9-11) of Surhuisterveen (De Kolk 11) *Korting is geldig t/m zaterdag 9 december 2017 en niet i.c.m. ander acties en standaard artikelen

De lekkerste en gezelligste markt van het noorden met lokale lekkernijen en ambachtelijke producten.

Expositieboerderij Verhildersum


ZE ZIJN ER WEER! IN DE MAANDEN NOVEMBER EN DECEMBER BORGER TEGELS & SANITAIR PRESENTEERT:

e d n e l l u B rBADKAMER DAGEN

25

KORTING! OP TEGELS EN SANITAIR in onze vernieuwDe showroom

www.BORGER.nl Zoom11 | Surhuisterveen | T0512-361384 | info@borger.nl