freeze festival krant

Page 10

Projecten

Op Freeze steken we steeds meer moeite in het tot stand (laten) komen van mooie projecten. Zo waren we vorig jaar getuige van een wel hele vette kruisbestuiving tussen DIFF en Town of Saints, en gruwelden we tijdens de Fryske Horrorjûn. Dit jaar pakken we uit met nóg meer projecten, die stuk voor stuk de moeite waard zijn om te checken. Komen ze:

nOOrdPOOL trOUPe Weet je wat? We zetten gewoon een orkest neer op Freeze! En niet zomaar eentje: Noordpool Troupe is het jonge broertje van het Noordpool Orkest. Ze maken op Freeze hun festivaldebuut en hebben iets heel tofs voor je in petto. Het orkest treedt tijdens Freeze op als begeleider van (hou je vast) Elske deWall, Ella & her man, Miniflower, Sido Martens en A Given Horse. Het orkest staat onder de meer dan deskundige leiding van Reinout Douma van het Noordpool Orkest en bestaat uit louter jonge muzikale talenten. De globale leeftijd

BrOKen Brass enseMBLe 2.0

Orleans brass met muziekgenres als hiphop, balkan, funk, blues en fanfare tot een eigen herkenbare en explosieve mix. Een opzwepende en wervelende brok energie, waarmee ze festival na festival platspelen. Zo ook Freeze: in de foyer pakken ze groots uit in een 2.0 versie! Wat dat inhoudt? Wacht maar :)

Natuurlijk ken je ze. Die te gekke Friese brassband gebaseerd op de New Orleans traditie. Een goudeerlijke combinatie van opzwepende blazers en retestrakke percussie. Broken Brass Ensemble combineert invloeden van de traditionele New

23:45 FOYer

van de muzikanten ligt tussen 16 en 25 jaar, die behalve goed muziek kunnen maken ook het notenschrift goed beheersen. Ze gaan met prachtige arrangementen ervaren hoe het is om in een orkest met metropool-bezetting te spelen. Reinout Douma is naast pianist bij cabaretprogramma’s van Vrouw Holland en Jochem Myjer ook muzikaal leider van het Noordpool Orkest. Mede aanstichter van dit alles is het fulkaan-project van Keunstwurk; vorig jaar ook nauw betrokken bij het succesvolle Yakumo Orchestra op Freeze. Alle reden voor ons natuurlijk om deze samenwerking met fulkaan voort te zetten. Speciaal voor Freeze heeft het orkest arrangementen gemaakt van nummers van Friese artiesten.

20:05 raBOBanK ZaaL

CYBer COMMandO “Het jaar is 2020. De verre toekomst. In de as van de laatste Grote Oorlog is er nog maar één held die de normen en waarden van de wet handhaaft. Wanneer er door cyberbedrog een einde word gemaakt aan zijn leven lijkt de wereld ten onder te gaan aan de corruptie die heerst binnen de cyberpolitie. Maar zelfs de dood kan deze held niet stoppen. Terug als cyborg zint hij op wraak en is er niets en niemand die hem tegen kan houden!”

rsF Heel vet: de hiphophelden van RSF zijn terug! Daan en Rico braken ruim tien jaar geleden behoorlijk door in de Friese muziekwereld. De ‘Rap Squad Friesland’ maakte vlak na hun oprichting al snel flink indruk in het voorprogramma van nationale toppers als Extince, Opgezwolle, Typhoon en The Opposites. In 2007 debuteerden Daan en Rico met hun debuut album Teken Van Groei. “Naar Friese maatstaven een sterke debuut plaat” aldus 3voor12.

Marcel Caron en Richard Toepoel hebben de handen wederom ineen geslagen om op Freeze te debuteren met hun nieuwe project Cyber Commando. Geïnspireerd op de epische actieseries en soundtracks van de jaren 80 brengen zij een audiovisuele show boordevol stampende beats, snijdende synthsolo's en de keiharde visuele actie waar we tegenwoordig nog zo naar verlangen.

03:20 raBOBanK ZaaL

Maar de echte groei bleef uit, waardoor RSF stopte. Deze breuk heeft in totaal zes jaar geduurd, maar op basis van een simpel telefoontje gingen de beide heren het muzikaal partnerschap weer met elkaar aan. Later dit jaar komen ze met een gloednieuwe EP en dat is fantastisch nieuws. Nog mooier: Op Freeze vieren de boys hun rentree! Met live band!

20:35 aegOn ZaaL

svÄva Leeuwarder dreamy darkwaveband Sväva heeft al mooie ervaringen op haar naam staan. Zo nam de band in 2014 deel aan Popronde en de Grote Prijs van Nederland, tourde ze door Engeland en Zweden en bracht ze debuut EP We Have Just The Life We Want uit, waarmee het viertal in januari dit jaar op Noorderslag stond. Na een relatief rustig jaar, wordt de draad in 2016 weer opgepakt met een debuutalbum. Hoe dat gaat klinken?

Dromerig, dynamisch en met her en der flink wat ballen. Nummers van dit album hoor je voor het eerst live op Freeze Festival, maar niet zomaar. Sväva gaat een spannende samenwerking aan met kunstenaars Bouke Groen en Richard Toepoel, waarmee ze naast muzikaal, ook op visueel gebied een bijzondere show neerzetten. Het totaalplaatje is surrealistisch, vervreemdend en nogal psychedelisch. En vooral bijzonder mooi.

21:55 aegOn ZaaL

De negentiende editie van het Freeze Festival wordt georganiseerd door stichting Friesland Pop en stadsschouwburg De Harmonie. Programmering Titus van ’t Veer

Huisstijl en vormgeving Chris Hempenius (1971dsgn)

advertentieverkoop Devea/Doede Vellema

Projectcoördinatoren Titus van ’t Veer (Friesland Pop) Gretha Bakker (Harmonie)

Locatievormgeving Jered Boxman, Arjen van der Zwaag, Tiffany Peters, Nine Boersma

druk NDC Mediagroep

Productie Wiebe Kootstra, Johan Koopen Promotie & marketing Martin van der Meer

interviews Sjoukje Werkman (Rondé) Theo van der Veer (Seewolf)

verspreiding promotiemateriaal Spam Promotions

COLOFOn

danK! Iedereen die in Friesland bijdraagt aan het bruisende popklimaat. Alle bands, podia, vrijwilligers, radiomakers, ambtenaren, fotografen etc. Zonder jullie zou Freeze niet al 19 jaar lang zo’n mooi talentvol programma kunnen bieden!