__MAIN_TEXT__

Page 1

7 t/m 10 september 2017

Historisch straattheater

Foodfestival

Spectaculaire actvititeiten

Diverse artiesten

Bijzondere schepen


Dokkum. Dokkum is oud. Er doen zelfs verhalen de ronde dat de stad al in 248 werd gesticht. Over zo’n oude stad valt héél veel te vertellen! En te ontdekken… want Dokkum is nog steeds een goed bewaard geheim. Het beschermde stadsgezicht en de gezellige winkeltjes zorgen voor een mooie beleving. Langs de grachten proeft u de sfeer van Dokkum als vroegere havenstad. Ook de vaartoerist wordt goed bediend, met kwalitatief sterke voorzieningen aan wal.

Voor de zevende keer is de historische binnenstad van Dokkum het sfeervolle decor voor de Admiraliteitsdagen. Een fantastisch meerdaags evenement bij het beroemde keerpunt van de Elfstedentocht met vele activiteiten op en langs het water, bekende artiesten en vooral veel gezelligheid voor jong en oud uit de hele regio.


Een maritiem festival voor iedereen

Extra bussen Arriva zet dit jaar tijdens het Admiraliteitsweekend twee extra bussen in vanaf Dokkum. Deze bussen vertrekken na de muziekavonden van vrijdag 8 en zaterdag 9 september om 00.30 uur vanaf het busstation. De ene bus gaat via Feanwâlden richting Leeuwarden en de andere bus rijdt via Holwerd richting Leeuwarden.

Vlaggenactie Dit jaar is er een leuke competitie aan de vlaggenactie gekoppeld voor alle inwoners van Dokkum en omstreken. Deelnemende straten die volledig blauw kleuren met Admiraliteitsvlaggen maken kans op een feestelijke Burger Party voor de hele buurt, compleet verzorgd door Albert Heijn en de Dokkumer Vlaggen Centrale (zie www.dvc.nl/burgerparty).

Het bestuur van de Admiraliteitsdagen in Dokkum, met van links naar rechts: Jelke Krol, Willem Verbeek, Margreeth Zuiderhof, Gerke Teitsma, Jan-Michiel van der Gang, Bert Reinders en Eelke Zwart. Foto: Bote Sape Schoorstra.

Ze zijn allebei wereldberoemd in Dokkum en delen één gezamenlijke passie: de Admiraliteitsdagen. Burgemeester Marga Waanders van de gemeente Dongeradeel en voorzitter Jan-Michiel van der Gang van de Stichting Admiraliteitsdagen stonden samen aan de wieg van hét maritieme festival van het Noorden. Dat schept een band. ,,Wat betekenen de Admiraliteitsdagen eigenlijk voor onze regio, of is het gewoon een leuk feestje op het water?’’ Marga Waanders: ,,Het is meer. Veel meer. Het is een unieke beleving van Dokkum en we leren

Colofon De bijlage Admiraliteitsdagen is een commerciële uitgave van het Friesch Dagblad, Leeuwarder Courant, Nieuwe Dockumer Courant in opdracht van Stichting Stadsmarketing Dokkum/ Dokkumer Admiraliteitsdagen. Oplage: 120.000 Redactionele bijdrage: Klasina van der Werf Fotografie: Marit Anker, Bote Sape Schoorstra, Nanne Nicolai en Klasina van der Werf Verkoop: Johannes Schaap, Anita van der Ploeg, Henk Brinkman en Theo Wijbenga Druk: NDC Print, Leeuwarden Vormgeving NDC mediagroep Advertenties: 058-2987654 Commerciële redactie: verkoop@frieschdagblad.nl

er veel van. Niet alleen tijdens de Admiraliteitsdagen zelf, maar juist ook in aanloop naar het evenement toe. Vooral in de laatste weken voel je de spanning stijgen. Mensen hebben het erover. En je ziet hoe het bijzondere podium op het water steeds groter wordt. Dus, om op je vraag terug te komen. De Admiraliteitsdagen beteken veel voor deze regio. Het geeft ons zelfvertrouwen.’’ Jan-Michiel: ,,Je merkt ook dat het een feest voor iedereen is. Laatst zag ik een man met een vlaggetje van de Admiraliteitsdagen op zijn scootmobiel. ‘It is ús feest’, zei hij. Dat vind ik prachtig.’’ Marga Waanders: ,,Het is echt een feest voor iedereen, want iedereen wordt er bij betrokken. De kinderen gaan samen een lied zingen, de dorpen doen mee met de Dorpenslag en de Markol is er weer bij, het schip voor mensen met een beperking. Ik krijg ook heel veel positieve reacties van collega’s uit de rest van de provincie. Steeds meer mensen weten dat er in september wat bijzonders gebeurt in Dokkum. En het mooie is, het decor is er al, je hoeft niks aan te kleden. Want deze unieke locatie in de binnenstad, daar kan niks tegenop.’’ Jan-Michiel: ,,Ook het bedrijfsleven gelooft er in. Meer dan 200 bedrijven steunen ons.’’ Marga Waanders: ,,Dat heeft denk ik met het sterke imago van de Admiraliteitsdagen te maken. We onderscheiden ons met de kwaliteit van het festival. Ieder jaar wordt er weer iets nieuws aan het programma toegevoegd. Ook overdag. Ik ben wel benieuwd, wat is er dit jaar nieuw?’’ Jan-Michiel: ,,De Markt wordt dit jaar heel bijzonder. Zo is er een reuzenrad en een circustent met een tweede podium. Hier treden bands op die ook op Lowlands staan en daaromheen zijn diverse foodtrucks te vinden waar mensen terecht kunnen voor lekker eten.’’ Marga Waanders: ,,Dat tweede podium is voor ons erg belangrijk vanwege de veiligheid. Op die manier verspreiden de mensen zich meer door de stad. We proberen de veiligheid van de bezoekers zo goed mogelijk te borgen, zonder afbreuk te doen aan het feestelijk karakter. Natuurlijk kan er altijd iets gebeuren, maar dat risico loop je altijd en overal. Als je geen risico wilt lopen, kun

je nooit meer iets organiseren. Dat kan niet de bedoeling zijn.’’ Jan-Michiel: ,,Volgens de politie verlopen de Admiraliteitsdagen altijd zo goed, omdat het een soort familiefeest is voor alle generaties. De sociale controle is daardoor hoog. We vieren dit feest met elkaar, maar ook onafhankelijk van elkaar. De kinderen slapen bij opa’s en oma’s, zodat de papa’s en mama’s nog naar de afterparty kunnen om weer even jong te zijn. En de volgende ochtend zie je de grootouders weer met hun kleinkinderen naar de openluchtdienst gaan. De bezoekers ervaren dat misschien als vanzelfsprekend, maar eigenlijk is die saamhorigheid tijdens zo’n weekend heel bijzonder.’’ Marga Waanders: ,,Juist omdat het maar één weekend per jaar is, blijft het bijzonder. Mensen moeten het echt jammer vinden dat het afgelopen is. Dan ben je op het hoogtepunt gestopt. En als ze dat gevoel vasthouden, komen ze graag naar Dokkum terug.’’ Jan-Michiel: ,,En dát is onze opzet. Iedereen is hier welkom. Tijdens de Admiraliteitsdagen… en de rest van het jaar.’’

Gratis parkeren De Admiraliteitsdagen is een gratis festival, dus ook het parkeren is gratis. Uitzendbureau AB Vakwerk zorgt ervoor dat bezoekers vanaf de parkeerplaats bij het voormalig AZC aan de Parklaan kosteloos met bussen van Bourguignon naar en van de stad worden gebracht. De gratis parkeerplaats aan de rand van de stad is te herkennen aan de opblaasbare reclameboog in de groen-witte kleuren van AB Vakwerk.

Muntverkoop De Admiraliteitsdagen in Dokkum worden steeds groter en professioneler. Daarom heeft de organisatie ervoor gekozen dit jaar over te gaan op muntverkoop voor de horeca. De munten worden op zeven verschillende locaties door de hele stad verkocht. De munten – die €2,50 per stuk kosten - kunnen zowel contant als met pin worden betaald. Naast het gemak dat het oplevert is een bijkomend voordeel dat een deel van de opbrengst ten goede komt aan de Stichting Admiraliteitsdagen. Op deze manier kunnen we dit evenement ook in de toekomst blijven organiseren. Bijzonder is dat de munten ‘breekbaar’ zijn. Een halve munt is €1,25 waard.

’Nooit vergeten’

Dokkum was de eerste Admiraliteitsstad van Friesland waar ik – Adje de Admiraal – mij mocht vestigen. Dat was in 1596, in de tijd dat Dokkum nog aan zee lag. De admiraliteit zorgde voor de beveiliging van de scheepsvaart en de bescherming van de kust van Friesland en Groningen. Met de komst van de admiraliteit werd Dokkum een levendige handelsstad. Maar… Langzaamaan slibde het water rondom de stad dicht en daarom verhuisde ik in 1645 naar de zeehaven van Harlingen. Het Admiraliteitshuis, de scheepshelling én de Admiraliteitsdagen herinneren ons nog aan het maritieme verleden dat Dokkum heeft. Gelukkig maar, want zo zullen jullie mij nooit vergeten!


KENNIS IS KUNNEN

Wij wensen Dokkum ijzersterke

Admiraliteitsdagen

BEVESTIGINGEN

VEILIGHEID

GEREEDSCHAPPEN

POSTBOXEN

GROENVOORZIENING

Dokkum . Heerenveen . Leeuwarden . Groningen . t. (0519) 29 23 25 . www.raadsma.nl


Dokkum dé maritieme avonturenstad van het Noorden Start met Dorpenslag De Admiraliteitsdagen in Dokkum worden donderdagavond om 18.00 uur geopend met een zogenaamde Dorpenslag in het Grootdiep. Deze slag vindt plaats tussen twee teams die plaatsnemen in één boot. De teams roeien elk een andere kant op, waarbij het de bedoeling is de boot zover mogelijk in een bepaalde richting te krijgen. Een soort touwtrekken op het water dus. Zestien teams uit de dorpen van Noordoost-Friesland doen mee aan deze wedstrijd. Teamspirit, kracht, techniek, souplesse en spektakel staan centraal tijdens deze race. De hoop is dat elk team haar achterban uit de dorpen mee zal nemen. Voor het publiek is het een mooie wedstrijd om te zien. De deelnemers moeten namelijk tot het uiterste gaan en het grachtwater zal dan ook ongecontroleerd door de lucht vliegen.

Foto: Nanne Nicolai

Kaatsen, fierljeppen rolstoelparcours en winactie Voor het eerst dit jaar is er ook op zondag van alles te doen bij De Helling. Naast de kermis – die het hele weekend blijft staan – geeft Sport Fryslân met sportbonden en sportverenigingen hier onder andere clinics kaatsen, fierljeppen en skeeleren. Door de snelste tijd bij het rolstoelparcours neer te zetten, kun je een jaar lang gratis sporten winnen voor iemand met een handicap. Rienk Rozema uit De Falom – die sinds 2016 in een rolstoel zit door een auto-ongeluk - begeleidt een deel van de middag het rolstoelparcours. Ook kunnen sportverenigingen hun sportwens alleen op deze dag bij Sport Fryslân inleveren.

bij De Helling aanwezig met allerhande materieel, spectaculaire demonstraties en leuke (kinder)activiteiten. Ook is de Vloot en Roadshow van de Marine hier te vinden met onder andere een grote klimtoren, een duikcontainer en brugsimulator. Grootste trampoline van Nederland Bij het Bungee Circus kunnen waaghalzen – vastgesnoerd aan een bungee-elastiek – spectaculaire sprongen maken. Dit is niet alleen leuk voor de deelnemers, maar ook voor het publiek. Voor het eerst is er dit jaar de XXL-variant van het Bungee Circus aanwezig. Oftewel: de grootste trampline van Nederland. Reactietest en BOB-auto Veilig Verkeer Nederland en het BOB-campagneteam zijn aanwezig om mensen bewust te maken van hun eigen verkeersgedrag. Dit doen zij onder andere door middel van een ogen- en reactietest en een BOB-auto waarbij voorlichting wordt gegeven over alcohol en verkeer.

Kabelbaan, suppen en waterballen De scouting van Dokkum is terug van weggeweest. Op zaterdag en zondag maken zij bij het Oosterbolwerk een kabelbaan over de Harddraversgracht. Bezoekers mogen van de ene naar de andere kant glijden. Onder leiding van de scoutingclub kunnen liefhebbers bij het Oosterbolwerk ook vlotten bouwen. Verder zijn in de Harddraversgracht kanoërs, suppers en kinderen in waterballen in actie. Een mooi gezicht vanaf de brug.

Porsche Parade Autoliefhebbers opgelet: Van de Altenastreek tot aan de brug zijn op zaterdag 9 september van 10.00 tot 18.00 uur zo’n vijftig prachtige Porsches te bewonderen. Het gaat om verschillende soorten bijzondere bolides door de jaren heen.

Spectaculaire activiteiten De spektakelzone met het snelvaargebied is dit jaar te vinden tussen de Eebrug en de Altenabrug. Hier zijn diverse spectaculaire activiteiten te doen met snelle boten. Zo is er tussen de Altenbrug en molen Zeldenrust een jetski-stuntshow te zien. De hulpverleners van de brandweer, politie, ambulance en KNRM zijn weer

Bungeeroeien: een echte publiekstrekker

Foto Martin de Jong

De bezoeker

Marnix Vandenberghe uit Oostende

Foto: Marit Anker

Een echte publiekstrekker tijdens de Admiraliteitsdagen is het bungeeroeien: roeien in een sloep aan een bungee-elastiek. De start vindt plaats op zaterdag 9 september om 15.00 uur aan de voorkant van het hoofdpodium.

Ik heb via internet twee vrienden ontmoet (10 jaar terug) die in het mooie Dokkum wonen, te weten Douwe Merkus en Theo Boonstra. Zij komen in juli elk jaar naar Oostende (Belgische kust) logeren en ik kom steeds met de Admiraliteitsdagen naar Dokkum toe. De sfeer bij jullie is super, ongedwongen en de optredens ‘s avonds zijn heeeeeeeeel leuk. Ook de activiteiten overdag zijn super. Vorig jaar vond ik de reddingsoefening van de brandweer – waarbij het dak van de auto werd geknipt – erg bijzonder. Kortom een echte aanrader voor iedereen. Leve de Admiratiteitsdagen in Dokkum!


koning, keizer, admiraal pakken dragen ze allemaal

Admiraliteitsdagen Dokkum


VRIJDAG De Admiraliteitsdagen worden vrijdagavond 8 september om 21.00 uur op een bijzondere manier geopend tijdens de Night of the Praams. Bijna honderd kinderen van negen basisscholen zingen samen met het Admiraliteitsorkest mee op het unieke podium op het water tussen tientallen authentieke schepen in de historische binnenstad van Dokkum.

Night of the Praams

Het concert staat deze avond voor een deel in het teken van de vier popiconen die vorig jaar overleden zijn: Prince, David Bowie, Leonard Cohen en George Michael. Tijdens het nummer ‘Faith’ van George Michael laten de dansers van dansschool eMotion van Palestra hun danskunsten zien. ‘Hallelujah’ van Leonard Cohen wordt uitgevoerd met het popkoor van Opus 3. Van David Bowie wordt het lied ‘Heroes’ ten gehore gebracht, ondersteund door een bijzondere lichtshow en Van Prince wordt ‘Purple Rain’ op een bijzondere manier uitgevoerd. ,,Het wordt een tribute aan deze vier popsterren waarbij we tijdens de muziek beelden laten zien van het leven van de artiesten’’, aldus artistiek leider Sjoek Nutma. Spectaculaire lichtshow Het concert wordt ook gebruikt om een statement te maken aan de hand van protestsongs, zoals Zwart Wit en Earth Song. De verhalen worden in beeld gebracht op de grote schermen op het podium. ,,Elk nummer moet een act worden en over elke song is nagedacht’’, stelt de artistiek leider. De indeling van het podium is dit keer anders dan voorgaande jaren. De artiesten kunnen nu ook achter het Admiraliteitsorkest komen. Daardoor is er qua belichting meer mogelijk. De lichtshow zal dit jaar spectaculairder zijn dan ooit. Sharon en Xander Hoofdartiesten op de vrijdagavond zijn Sharon Doorson en Xander de Buisonjé. Sjoek Nutma: ,,Twee heel verschillende artiesten qua stijl. Sharon spreekt met haar moderne pop- en dancemuziek vooral een jongere doelgroep aan en Xander valt met zijn herkenbare Nederlandse songs – zoals Hou me vast - vooral bij ‘ouderen’ in de smaak. Het leuke is dat ze deze avond ook samen een nummer gaan zingen. Verder zijn er veel verrassende artiesten, zoals DJ Gregory White en de BoniBeatz.’’ Foto: Marit Anker

Xander de Buisonjé: ‘Optreden in Dokkum is extra gaaf’

‘Zingen vanuit je hart‘

Zanger Xander de Buisonjé kijkt uit naar zijn optreden tijdens de Admiraliteitsdagen in Dokkum. Hij treedt vrijdagavond 8 september op tijdens de Night of the Praams. Speciaal voor deze avond zingt hij zelfs een beetje in het Frysk. Wat vind je ervan om op te treden tijdens de Admiraliteitsdagen? ,,Ik vind het sowieso leuk om op te treden, maar een concert met zo’n groot orkest, op zo’n mooi podium op het water is extra gaaf. Door muziek te maken met echte instrumenten en zoveel strijkers komt alles tot leven. Het blijft voor mij speciaal dat al die muzikanten mijn liedjes spelen die ik zelf geschreven heb. Dan voel je je heel klein, maar het maakt me tegelijkertijd ook trots. Dat is ongelofelijk. Het zijn unieke momenten. Het optreden in Dokkum zal dan ook geen doorsnee optreden worden.’’ Wat vind je van de Friezen? ,,Ze zeggen dat Friezen nuchter zijn, maar dat vind ik wel meevallen. Friezen zijn vooral heel puur. Je moet ze eerst wel veroveren, maar als dat lukt krijg je er veel voor terug. Wat je ervoor terug krijgt? Heel veel warmte en gezelligheid. Friezen zijn altijd in voor een feestje. Ik kan me nog goed herinneren dat ik een Fries nummer heb gezongen tijdens de Fryske Music Night. Syb van der Ploeg had mijn eigen nummer ‘Hou me vast’ vertaald in ‘Hâld my fêst’. Als ik in Friesland ben zing ik dat refrein nog altijd in het Fries. Veel Friezen weten dat inmiddels en reageren daar heel leuk op. Dat is echt een gaaf extraatje. Friezen zijn trots op hun taal, daar hou ik wel van.’’ Wat kunnen we van jou verwachten tijdens de Admiraliteitsdagen? ,,In elk geval ga ik ‘Hou me vast’ voor de helft in het Fries zingen. Verder treed ik ook samen met Sharon Doorson op. en ik zal deze avond feestnummers afwisselen met rustige songs. Ik ga mijn stinkende best doen om er een gezellige avond van te maken in Dokkum. Maar dat kan haast niet anders op zo’n unieke locatie met het Admiraliteitsorkest erbij!’’ Foto: Liselore Chevalier Photography

Sharon Doorson uit Utrecht Ik heb er superveel zin in om op het podium te staan van de Admiraliteitsdagen. We gaan lekker een energieke show geven met heel veel toffe songs. Mijn sound omschrijf ik als moderne popmuziek, met elektronische invloeden en krachtige/gevoelige R&B vocalen. Het is heerlijk om te zingen vanuit je hart. Passie is voor mij het woord dat mijn muziek het beste omschrijft: kwetsbaar, puur, maar toch ook sterk. Ik hoop jullie vrijdagavond 8 september allemaal te zien!


KUNSTSTOF VAN JANSMA BURDAARD

DA’S GOED BEKEKEN! ✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔ Tijd voor kunststofkozijnen, een nieuwe deur of dakkapel? Wanneer u zeker wilt zijn van de beste kwaliteit, vertrouwde service en een scherpe prijs, ga dan in zee met Jansma Burdaard, al meer dan 30 jaar een begrip in noord Nederland! Onze vertegenwoordigers komen graag bij u langs met

UITSTEKENDE KWALITEIT ONDERHOUDSARM ENERGIE BESPAREND IN ELKE STIJL EN KLEUR EIGEN FABRICAGE 10 JAAR VOLLEDIGE GARANTIE VAKKUNDIGE EIGEN MONTEURS UITSTEKENDE SERVICE GOED BOUWKUNDIG ADVIES SCHERP GEPRIJSD

een passend advies en een scherpe offerte. Uiteraard verwelkomen we u ook graag in onze riante showroom, waar we uitgebreid de tijd nemen om u te vertellen én te tonen waar u goed op moet letten bij de aanschaf van uw kozijnen of andere kunststofproducten. Tot ziens dus in Burdaard!

JISLUMERDIJK 15-2, 9111 HC BURDAARD (FRL) INFO@JANSMABURDAARD.NL

INFOLIJN 0519 332553

JANSMABURDAARD.NL

EEN KLASSE APART IN: KUNSTSTOF ■ KOZIJNEN ■ DAKKAPELLEN ■ SCHUIFPUIEN ■ DEUREN ■ GEVELBEKLEDING ■ ZONWERING

Wij wensen u

feestelijke Admiraliteitsdagen

VERKOOP

WERKPLAATS

CARWASH

24 UURS SERVICE

AUTO’S NIEUWEASIONS EN OCC

Rondweg West 160 9101 BG Dokkum

TANKSTATION

T (0519) 29 23 03 E info@autobedrijfstellema.nl

www.autobedrijfstellema.nl


ZATERDAG

Dokkum op z’n kop

Foto: Marit Anker Jeroen van der Boom, Nielson en Miss Montreal treden dit jaar alle drie op met band. Tussen de artiesten door zorgen DJ’s/MC voor een goede afwisseling. Samen zullen zij Dokkum op z’n kop zetten. Kortom, de bezoekers hoeven zich op zaterdagavond 9 september geen minuut te vervelen. Miss Montreal: Waar wij zijn, is het feest! De Facebooksite van de Admiraliteitsdagen ‘ontplofte’ bijna toen bekend werd gemaakt dat Miss Montreal op 9 september in de oude haven van Dokkum zal optreden. Het filmpje waarop

zangeres Sanne Hans iedereen oproept om er bij te zijn (‘want waar wij zijn is het feest’) werd ruim 1500 keer geliket en bijna 500 keer gedeeld. De band die rockt en rolt sluit de zaterdagavond af. Miss Montreal is vooral bekend van hits als ‘Wonderful Days’, ‘Say Heaven Say Hell’ en ‘Hoe’ (met Nielson).

nog op zijn lijstje! Nielson werd bekend dankzij het bekende programma ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’. Hij behaalde platina met zijn singles ‘Beauty & The Brains’, ‘Hoe’ (met Miss Montreal) en ‘Mannenharten’ (met Bløf). Met zijn zomerhit ‘Sexy Als Ik Dans’ brak hij zelfs internationaal door.

Nielson: Sexy als ik dans De 27-jarige Nielson is met zijn geheel eigentijdse nederpop niet weg te denken van alle Nederlandse festivals. Alleen de Admiraliteitsdagen ontbraken

Jeroen zorgt voor kippenvel Wie herinnert zich hét kippenvelmoment van de Admiraliteitsdagen 2016 nog? Zanger Jeroen van der Boom wenkte de schipper van de Markol – de

‘De sfeer is ongelooflijk‘

ZONDAG Verbinding centraal tijdens openluchtdienst ‘Een ontmoeting met Jezus heeft grote gevolgen’. Dat is het thema van de interkerkelijke openluchtdienst die zondagochtend 10 september vanaf 10.00 uur op het hoofdpodium van de Admiraliteitsdagen plaatsvindt. Ook dit jaar werken de verschillende kerken uit Dokkum weer samen om er een prachtige dienst van te maken. Bijzonder is dat tijdens deze kerkdienst vanaf het water drie getuigenissen worden afgenomen. Dit wordt op grote beeldschermen getoond. Vervolgens vetellen de drie predikanten daarover, te weten Kees Postma van de Vrije Baptisten Gemeente Nehemia, Ton van der Wekken van de Christelijke Gereformeerde Kerk en Sietske Koole-de Boer van de Protestantse gemeente. Het muziekteam staat onder leiding van Egon van der Meulen. Verder levert de Sportkerk Dokkum een bijzondere bijdrage op het water. Tot slot komen alle kinderen het podium op om met elkaar een lied te zingen. Doel van deze ochtend is dat de kerken samen een prachtige dienst neerzetten, waarbij de verbinding centraal staat. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar de Bonifatiuskapel. Niet onbelangrijk: er wordt na de dienst voor gratis koffie gezorgd! Aansluitend (11.15 uur) verzorgt het orkest Stedelijke Harmonie Dockum samen met CMV Oranje een koffieconcert met als thema Maritiem, geïnspireerd op de nieuwe film van Pirates of the Caribbean.

boot met mensen met een beperking aan boord – om dichter naar het podium te varen. Terwijl hij het nummer ‘Betekenis’ zong, voer de schipper naar de enthousiaste zanger toe. Dit jaar zal Jeroen mét zijn band het concert van de zaterdagavond 20.30 uur openen. We zullen zien of we het deze keer droog houden!

Sing a Long met Johannes Rijpma en Jelle B Meezingen is het belangrijkste tijdens de Sing a Long die op zondagmiddag 10 september vanaf 15.00 uur wordt gehouden. Het repertoire bestaat uit een mix van schitterende medleys die gezongen worden door Johannes Rijpma, Jelle B en de leden van de coverband Boulevard. Het wordt een feest van herkenning met verschillende muziekstijlen, van Rock’n Roll tot Hollandstalige krakers en van hedendaagse hits tot gevoelige meezingballads. En het mooie ten opzichte van vorig jaar is: na de afsluiting om 18.00 uur door burgemeester Marga Waanders gaat het feest nog even verder op het kleinere podium op de Markt.

Jelle B uit Wytgaard Als rasechte Dokkumer ben ik blij dat ik net als vorig jaar weer bij de Admiraliteitsdagen aanwezig mag zijn. Van de 180 optredens die ik per jaar doe, is dit wel de meest bijzondere. Niet alleen omdat het in Dokkum is, maar ook de sfeer en de setting tijdens de Admiraliteitsdagen is uniek. Het podium op het water met daaromheen de kade als een soort arena, dat is echt ongelooflijk. Optreden in Dokkum voelt voor mij als thuiskomen. Nu ik in Wytgaard woon kom ik minder vaak in Dokkum en daardoor zie ik nu pas echt hoe mooi deze stad eigenlijk is!


Koning... Keizer...Admiraal.... In Dokkum komen ze allemaal ! gedekte tafel, koken en wonen

Welcome hand finished floral jewellery in sterling silver from €29

Evangelische Boektiek DOKKUM

* De nieuwste * De leukste * De mooiste * De warmste

chr. boeken cadeau-artikelen wenskaarten muziek

Ook algemene boeken kunnen wij voor u bestellen en meestal binnen 24 uur leveren Keppelstraat 30, 9101 MV, tel 0519.221759 Prijzen zijn incl. montage balanceren btw en verw. bijdrag e Prijswijzigingen onder voorbehoud.

30 JAAR PD AUTOMATERIALEN

UW WERKPLAATS VOOR: APK AIRCO BANDEN REMMEN TREKHAKEN

UITLATEN DISTRIBUTIESETS SCHOKDEMPERS KLEINE BEURT GROTE BEURT

PD

OLIE VERVERSEN STARTERS EN DYNAMO’S Incl. afmelden en roetmeting

APK 30.00 diesel . . . . 35.00 benzine. . .

Automaterialen en Auto onderhoud

Doorvaart 2 9101 RE Dokkum Ind. ter. Hogendijken 0519-293506

www.pdautomaterialen.nl

Admiraliteitsdagen Dokkum 2017

ROSIER

Dokkum . Grote Breedstraat 16

www.woudstra.nl

www.de-ijsherberg.nl – info@de-ijsherberg.nl

Aan de rand van de binnenstad ligt een monumentale herberg die al eeuwen de tand des tijds heeft doorstaan. Een plaats waar het goed toeven is onder genot van verschillende klassieke en eigentijdse dranken en spijzen. Als de Heilige Bonifatius toen hier niet was vermoord en nu wel had geleefd, was hij geheid een vaste gast van ‘De IJsherberg’.

Harddraversdijk 1 – 9101 XA – Dokkum

- Tel. 0519-229500

Ga lekker shoppen in Dokkum en win een WAARDEBON van e 50,Wie in de maand september 2017 bij de ondernemers op deze pagina winkelt en een kopie of foto van zijn of haar kassabon opstuurt naar: verkoop@frieschdagblad.nl maakt kans op een shoptegoed van e 50,te besteden bij één van de ondernemers op deze pagina.

2003-2017 p

Het gaat over vakmanscha

Laat je weer fietsen! Fietsherstel Jitze Wijnberg Oostersingel 27,9101 KL Dokkum, Tel. 0519 - 22 26 33 wijnberg@fietsherstel.net


Op de Markt heerst het échte festivalgevoel Voor het eerst dit jaar zijn er twee muziekpodia in Dokkum te vinden tijdens de Admiraliteitsdagen. Op het tweede podium op de Markt treden zowel lokale talenten als grotere bands op. Hier heerst het echte festivalgevoel met het alternatieve geluid, loungebankjes en sfeervolle verlichting. Ondertussen zijn er lekkere hapjes en drankjes verkrijgbaar bij de verschillende foodtrucks. De optredens vinden plaats in de opvallende blauwe circustent waarvan de zijkanten ’s avonds na 23.00 uur dichtgaan. ,,Qua bands is de vergelijking met Noorderslag in Groningen al gemaakt, met als verschil dat dit festival gratis voor iedereen is’’, vertelt Gerke Teitsma van de activiteitencommissie van de Admiraliteitsdagen trots. ,,We hebben het geluk gehad dat bassist Jaap van der Velde – afkomstig uit Dokkum – van de populaire band The Homesick goede connecties in de muziekwereld heeft. In nauwe samenwerking met Gert Jan de Beer van de activiteitencommissie heeft hij de bands op vrijdag geregeld en dat zijn niet de minsten. Elke band is de sporen langzamerhand aan het verdienen in de alternatieve festivalwereld met optredens op Lowlands, Best Kept Secret, Glastonbury en Welcome to the Village. Vrijdag van half zes ‘s middags tot twee uur ’s nachts zijn ze te zien en te horen op de Markt.’’

Noardewyn Live

van Opus 3 onderdeel van uitmaakt. Pendants werd vorig jaar de winnaar van de Kleine Prijs van Fryslân. Jetset: Entertainment op topniveau

Omrop Fryslân zet Dokkum in de spotlights met de aftrap van een splinternieuw seizoen Noardewyn Live tijdens de Admiraliteitsdagen. Willem de Vries verwacht voor deze eerste uitzending op vrijdagmiddag 8 september de volgende artiesten op het podium op de Markt: Jelle B, The Bounty Hunters (Johannes Rypma), Caroline in ’t veld en haar INSPIRATIE INC Band In’t Veld, ft. Madhat Quattaf en een kinderkoor, Gaatze Bosma, de Spaans-Friese groep Xera, het duo Wildwood uit Engeland en Las Bandidas uit Fryslân. Tot slot is er een zeer speciaal optreden van basisschoolkinderen uit Dokkum.

Nadat Miss Montreal zaterdagavond op het hoofdpodium is afgelopen gaat Jetset op de Markt door. Deze coverband bestaat uit een gedreven zanger, een spetterende zangeres en vier energieke topmuzikanten. Jetset staat garant voor een energieke en interactieve show met up-to-date repertoire voorzien van de vetste mash-ups en medleys. Outfits, uitstraling, repertoire en podiumpresentatie zijn tot in de puntjes verzorgd. Dit alles aangevuld met live VJ-beelden op LED screen. Kortom, een genot om naar te kijken. Bonifacius Band levendiger dan ooit

Piratenfestival Leerlingen van negen basisscholen doen vrijdagmiddag 8 september vanaf 16.00 uur mee met het Piratenfestival op de Markt in Dokkum. Elke school heeft een eigen koor samengesteld. De kinderen brengen – verkleed als piraten – elk hun eigen maritieme lied ten gehore. De koren worden begeleid door een liveband, bestaande uit muziekdocenten van Opus 3. Hoogtepunt van het Piratenfestival wordt het nummer dat al deze ‘piraten’ samen zingen: ‘What shall we do with the drunken sailor’. Podium voor lokaal talent

De jongens van The Homesick - Jaap van der Velde (bass), Erik Woudwijk (drums) en Elias Elgersma (gitaar) – komen uit Dokkum maar touren door heel Nederland. Ze zijn inmiddels bekend van De Wereld Draait Door en stonden op festivals als Le Guess Who? en Where The Wild Things Are. Dankzij het nieuwe podium op de Markt in Dokkum kunnen ze vrijdag 8 september tijdens de Admiraliteitsdagen dicht bij huis blijven. Foto: Isolde Woudstra

Muziekschool Opus 3 uit Dokkum laat zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur van zich horen. Verschillende groepen van de muziekschool - waaronder de Bigband, de Saksenbende en een popgroep – geven deze middag een optreden op het podium op de Markt. Dit alles wordt aangevuld met een optreden van de band Pendants waar slagwerkdocent Anne Martin Koree

VRIJDAG 13.00-16.00 uur: Noardewyn Live, it muzykprogramma fan Willem de Vries op Omrop Fryslân 16.00-17.30 uur: Piratenfestival waarbij basisschoolkinderen uit Dokkum een Piratenlied ten gehore brengen in i.s.m. Syncoop 17.30-02.00 uur: ‘Alle hens aan dek’ met Canshaker Pi, Rats on Rafts, Iguana Death Cult, The Homesick, OOO, Kinoo en Exitlight Empire ZATERDAG 10.00-17.00 uur: Programma muziekschool Opus 3 18.00-22.00 uur: Diverse optredens ‘Lân fan Taal’ 22.15-02.00 uur: Coverband Jetset ZONDAG 13.00-15.00 uur: Adjes CoolKids Party (Kindershow) 15.00-19.00 uur: Lokale favoriete bands: Progress, Bonifacius Band en Nancy and the Sinatras. Muziek uit de jaren ’60 en ’70, van jazz tot blues en van de Stones tot de Beatles 19.00-20.00 uur: Lytse Hille

De Bonifacius Blues Band uit Dokkum is na bijna vijftig jaar terug van weggeweest. Jan Dijkstra, Gert Priem, Rein Smallenbroek, Sjoerd Stienstra, Freerk Bosgraaf en Willem Vis hebben een bredere muzieksmaak gekregen en noemen zichzelf nu de Bonifacius Band. De bandleden spelen hoofdzakelijk muziek uit de jaren ’60 en ’70. De verwachting is dat de vele fans van toen het optreden zondagmiddag 10 september tijdens de Admiraliteitsdagen voor geen goud willen missen. Foto: Lia van der Weg

De bezoeker

Welmoed Sijtsma uit Groningen (links) Dokkum is nostalgie, ik ben hier grotendeels opgegroeid en ook al woon ik al een tijd in een andere stad, het blijft trekken. De Admiraliteitsdagen lenen zich er uitstekend voor om die nostalgie te beleven. De bolwerken en de binnenstad waar van alles te doen is en waar je de sfeer van de Admiraliteit van weleer voelt. De prachtige panden en de boten voor het schitterende podium waar ‘s avonds de sterren van de hemel gespeeld en gezongen wordt, niet alleen door de artiesten en het koor... Of het nou pijpenstelen regent of de zon schijnt, iedereen gaat los!


ZOMER

ACTIE

ONZE NIEUWSTE AANWINSTEN

NIEUWE CROSSLAND X Rijklaar vanaf

NIEUWE MOKKA X Private Lease vanaf

€ 19.999 € 319/mnd

Rijklaar vanaf

NIEUWE INSIGNIA Private Lease vanaf

€ 24.499 € 399/mnd

Rijklaar vanaf

Lease ‘m zakelijk v.a.

€ 33.695 € 449/mnd

HEEFT U AL EEN KEUZE GEMAAKT?

Zie hier onze nieuwste aanwinsten: de MOKKA X, CROSSLAND X en de nieuwe Insignia. Welk toonaangevend model past het beste bij uw persoonlijkheid en levensstijl? U bent van harte welkom voor een uitgebreide proefrit. Stapt u liever in de één van de andere Opel modellen? Dan hebben wij goed nieuws voor u! Het is Summer Sale in onze showroom en dat betekent tot € 3.000 voorraadvoordeel op vele Opel modellen.

Franeker - Edisonstraat 1 Tel. (0517) 39 56 65

Sneek - Edisonstraat 1 Tel. (0515) 42 20 55

www.deinumopel.nl

Leo Twijnstrastraat 2 Tel. (058) 266 62 55

www.engelsmawijnia.nl

De genoemde consumentenprijzen zijn de adviesprijzen van de auto’s, inclusief btw en bpm en alle kosten die gemaakt moeten worden om uw auto rijklaar te maken. Afgebeelde modellen kunnen afwijken van de werkelijkheid. Wijzigingen en typefouten voorbehouden. Ga naar een vestiging van Engelsma en Wijnia of Deinum voor meer informatie en vraag naar de voorwaarden. Acties geldig t/m 30 september 2017 tenzij anders vermeld. *De €1.000 cashback actie geldt op alle Opel personenauto’s met uitzondering van de KARL (ROCKS), ADAM ADAM, Ampera-e, Selection, Business+, Business Executive uitvoeringen.


Foodfestival vol culinaire verrassingen

Eerste Speciaalbierproeverij In de Grote Kerk in Dokkum vindt zaterdag 9 september voor het eerst een Speciaalbierproeverij plaats. Bierbrouwers uit het Noorden zijn uitgenodigd om hun speciale bier te laten proeven aan liefhebbers(18+). Drijvende krachten achter de Speciaalbierproeverij zijn Beau de Bruin en Berend Wouda. In de Grote Kerk is plaats voor zes brouwerijen die elk meerdere soorten bier meenemen. Deze brouwsels kunnen geproefd worden uit een speciaal glas waarop ‘Dockumer biergilde’ staat gedrukt. Het biergilde is vorig jaar onder andere opgericht om de rijke biergeschiedenis van Dokkum te promoten. Deze Speciaalbierproeverij in de Grote Kerk past daar mooi bij. Bonifatiusbier Brouwerij Bonifatius 754 mag tijdens de proeverij uiteraard niet ontbreken met het Dokkumer Bonifatiusbier. Bijzonder is dat het Bonifatiusbier vroeger werd gebrouwen in de Bonifatiusabdij op de Markt, vlakbij de plek waar deze eerste Speciaalbierproeverij wordt gehouden. Ook de Grutte Pier Brouwerij uit Leeuwarden is tijdens de Speciaalbierproeverij in Dokkum van de partij. Dit bier - vernoemd naar onze Friese volksheld - is eveneens met passie gemaakt. Verder laat het Brouwdok uit Harlingen, of zullen ze hun naam deze dag voor één keer veranderen in BrouwDok'm, graag verschillende soorten speciaalbier aan de bezoekers proeven. It lulke wiif, Kâld Kletske, Noarder Dragten en Kleine Beer mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Wat: Speciaalbierproeverij Waar: Grote Kerk, Markt, Dokkum Wanneer: zaterdag 9 september van 16.00 tot 20.00 uur Wie: voor echte bierliefhebbers, 18+ Waarom: Omdat bier weer ‘hot’ is in Dokkum!

Food zal dit jaar een belangrijke plaats innemen tijdens de Admiraliteitsdagen. ,,Vorig jaar is al een kleine aanzet gegeven van het foodtruckfestival. Dit jaar zullen we dat ver overstijgen’’, aldus Bart van der Zant die samen met Berend Wouda verantwoordelijk is voor het lekkere eten en drinken in de stad.

Kinderplein met reuzenrad Voor de (kleine) kinderen is dit jaar een speciaal Kinderplein ingericht, met een reuzenrad, springkussen, ballenbak, schmink, suikerspinnen en een clown met ballonnen. Bijzonder zijn de zogenaamde ponycycles: speelgoedpony’s die automatisch rijden als kinderen op en neer bewegen op het zadel. Op dit plein aan de bovenzijden van de Markt zal Adje de Admiraal opvallend vaak te vinden zijn zodat kinderen met hem op de foto kunnen.

De Diepswal in Dokkum wordt omgetoverd tot een echte Foodboulevard. Tussen de Posthoorn en Artisante komen zes tot zeven kraampjes met onder andere heerlijke biofrietjes, visspecialiteiten, runderhamburgers van de houtskoolgrill en broodjes knakworst. Slagerij Weidenaar is hier aanwezig met een grote smoker. Even verderop – op de Grote Breedstraat – zijn tussen de kraampjes van de kunstmarkt (zaterdag) en de brocante markt (zondag) ook foodtrucks te vinden met onder andere koffie en tapas. Smoothies en fruitijsjes Het eten op De Helling is vergelijkbaar met vorig jaar. Zo zijn de Pit Brothers weer van de partij met hun smoker met broodjes Pulled Pork, de Frietosoof is er met Biofriet en de dames van Vitamine Bo zijn in hun Piaggio aanwezig met smoothies en fruitijsjes. Nieuw is dat bezoekers op deze locatie bij Kopi Koffie terecht kunnen voor bijzondere koffie, bijvoorbeeld voor ‘klapper koffie’: cappuccino bereid met kokosmelk. De

koffie wordt geserveerd vanuit een oude VW-bus. ,,Wij letten niet alleen op de kwaliteit van het eten en drinken, maar ook op de aankleding en uitstraling. Die moet bij de sfeer van het festival passen’’, stellen de organisatoren. Frietje chique en festibowl ,,Op de Markt pakken we dit jaar uit. Daar vindt het echte Foodtruckfestival plaats met tien pachters. Omdat hier ook het tweede podium te vinden is, hebben we er de hele dag muziek bij. Mensen kunnen zitten op strobalen of zitzakken terwijl ze genieten van lekkere hapjes en drankjes. Dat wordt echt een feestje’’, vertelt Bart. Culinair gezien is het volgens hem net even ‘anders dan anders’. Zo bieden Piepers en Rund een frietje chique en een festibowl aan, bij de Java Blusbus zijn traditionele Javaanse gerechten verkrijgbaar en bij Meat at the Bar kun je genieten van wraps met biefstuk terriyaki. Old School pizza’s worden op de Markt vers gebakken in de houtoven die daar staat opgesteld. Tosti’s en crêpes Ook lokale ondernemers zijn tijdens het Foodtruckfestival op de Markt vertegenwoordigd, te weten Restaurette Schierzicht, De Stadshap en de heren van ‘Twisted Tosti & Crazy Crêpes’. Dagelijks vanaf ongeveer 12.00 uur tot ’s avonds laat zijn de foodtrucks geopend. Voor elke portemonnee is er wel iets lekkers verkrijgbaar. De gerechten kunnen dit jaar voor het eerst met de munten van de Admiraliteitsdagen betaald worden.

De bezoeker

Marjanne Kramer (9) uit Dokkum Ik vind de Admiraliteitsdagen leuk omdat er zoveel attracties zijn. Vooral de opblaasbare ballen waarmee je over het water kunt rollen vind ik erg leuk. Vroeger (2011) vond ik het schaken op de Bargemerk mooi om te doen. Het wandelen met papa en mama door de stad vind ik soms wel wat lang duren omdat zij ook allemaal andere dingen willen zien, zoals kraampjes met oudhollandse dingen en de muziek. Ik ben dit jaar benieuwd naar het kinderplein en ik vind het leuk dat Nielson weer komt. Ik doe zelf ook mee aan de Admiraliteitsdagen, maar wat dat is vertel ik nog niet!


Admiraliteitsdagen Dokkum

Donderdag 7 september

4

11

6

7

Vrijdag 8 september 2

5

8 3

1

4

Zondag 10 september 5 2

Zaterdag 9 september 2

3

1 3

4 1

5 8


1

De Zijl

5

Breedstraat

2

De Markt

6

Voorstreek

3

Markt boven

7

Verl. Diepswal

4

De Helling

8

Oosterbolwerk / Hardrijdersgracht

2 3

5

8

4

6

7 1

Historisch straattheater

Foodfestival

Spectaculaire activiteiten

Diverse muziekpodia

Historische schepen


PROBO ALS VOORLOPER IN DIGITALE PRINT(S)

PRINTPRODUCTEN VOOR 1001 DOELEINDEN ‘Ik ken de naam, maar wat doen jullie precies?’ is een veelgehoorde vraag. We nemen je graag mee in de wereld van Probo. Deze wereld is best bijzonder te noemen. Want bij Probo leveren we exclusief online aan (grafische) professionals en we maken alleen datgene wat er kán zijn. Wij zijn dé partner in digitale print(s) voor heel veel professionele partijen in Nederland, België maar ook steeds vaker daarbuiten. Aan ons de taak en missie om onze klant, de professional, te helpen met de productie van alle materialen voor bijvoorbeeld evenementen. Bij de Admiraliteitsdagen kom je veel van deze printproducten tegen. Samen met een klant hebben we de volledige aankleding mogen doen: van mastvlaggen, beachflags en reclamepanelen tot de doeken die je straks ziet rondom de torens op de podia.

PROBO WIL INNOVEREN IN EIGEN REGIO Constant vernieuwen, trends ontdekken en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bij Probo is innovatie waar het om draait. Dit heeft als gevolg dat ons jasje op den duur te klein wordt. Daarom wordt in december gestart met de nieuwbouw van een productiehal, een kantoorpand en een logistieke hal. Dit biedt veel kansen voor deze regio: onder andere het ontstaan van werkgelegenheid. Samen met tal van andere ondernemers uit de buurt zetten we onze regio op de kaart!

EEN PODIUM VOOR (NIEUW) TALENT Economische groei is inherent aan de zoektocht naar nieuw talent! Een groot deel van onze medewerkers komt uit Dokkum en omstreken. Samen vormen zij een onmisbare factor voor Probo. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een bedrijf waar bijna 250 mensen werken! Allemaal met hun eigen specialisme. De zoektocht naar nieuw talent is een continu proces. Dus wil jij werken bij de Friese Onderneming van het Jaar 2017? Kijk dan voor het actuele vacatureoverzicht op werkenbijprobo.nl. Wij wensen iedereen veel plezier toe tijdens de Admiraliteitsdagen 2017!

www.probo.nl


Straattheater brengt oude tijden tot leven Primeur Dokkumer zeeroverslied uit 1630

Het straattheater tijdens de Admiraliteitsdagen wordt steeds professioneler. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal acteurs meer dan verdubbeld, van 25 naar 60 spelers. Er zijn meer rollen en scènes bijgekomen en de kostuums zijn gevarieerder. Nieuw dit jaar is dat de kade langs de haven - van het Admiraliteitshuis tot De Posthoorn - zoveel mogelijk zal worden aangekleed in de stijl van de tijd dat de eerste Friese Admiraliteit in Dokkum gevestigd was (rond 1600). Het uitgangspunt van de regisseurs is om de tijd van de Admiraliteit zo goed mogelijk te benaderen. De scènes spelen zich op zaterdag 9 september door de hele stad af, of zijn geconcentreerd op bepaalde plekken. Zo zal bij het Admiraliteitshuis een chirurgijn actief zijn. In een speciaal daarvoor ontworpen decor, zal deze kwakzalver uit de middeleeuwen mensen uit het publiek ongetwijfeld

van hun kwalen kunnen afhelpen. Ook worden in dit gedeelte van de stad oude ambachten uitgevoerd, zoals de kuiperij en de touwslagerij. Schandpaal, zeerovers en piraten Bij de Sint-Bonifatiuskerk is een schandpaal te vinden. Hier vindt de rechtspraak plaats en worden zeerovers en heksen veroordeeld. Bezoekers zullen alle lagen van de bevolking uit

de tijd van de Middeleeuwen tegenkomen in de stad, van de dieven en de bedelaars tot de top van de Admiraliteit. Ook het water wordt bij de toneelstukken betrokken. Zo zijn er wasvrouwen langs de kade actief en op het water probeert een ontsnapte piraat via een bootje vertwijfeld de kant te bereiken. Overal is over nagedacht, maar hoe de scenes precies zullen verlopen is mede afhankelijk van de reacties uit het publiek.

Het Dokkumer Shantykoor De Admiraliteitssjongers gaat zaterdagmiddag 9 september om 15.00 uur op de Grote Breedstraat een heel bijzonder lied ten gehore brengen. Het gaat om een beklaglied van de vijf Duinkerker zeerovers die in 1930 in Dokkum werden opgehangen. Nykle Dijkstra van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland kwam het eeuwenoude lied via de Nationale Liederenbank (Meertens Instituut) op het spoor. Het originele document met tekst en melodie bleek in een bibliotheek in Londen te liggen. Het zogenaamde ‘Beclach-Liedt’ verhaalt gedetailleerd over Duinkerker zeerovers die rovend langs de Friese kust voeren en uiteindelijk door twee kapiteins van de Dokkumer Admiraliteit door een list gevangen genomen werden. Vijf zeerovers werden uiteindelijk in Dokkum opgehangen. De historische vereniging presenteerde het verhaal van de zeerovers onlangs in het nieuwe nummer van haar magazine De Sneuper dat eind augustus is verschenen en in het teken staat van de Friese Admiraliteit. Piet de Haan van de historische vereniging verzocht Shantykoor De Admiraliteitssjongers om op basis van deze nieuwe informatie over de Duinkerker zeerovers een speciaal Admiraliteitslied te maken. Dirigent Ridzert Beetstra heeft het bestaande ‘Beklach-liedt van de vijf Zee-Roovers’ nauwkeurig bestudeerd en verwerkt in een Ierse melodie. Het verhaal komt in de tekst duidelijk tot zijn recht.

De bezoeker

Geke Zijlstra uit Twijzel

Kunst en brocante

Rondvaarten en Rondleidingen

In de Kleine Breedstraat, Grote Breedstraat en op de Koornmarkt exposeren regionale en landelijke kunstenaars zaterdag 9 september hun werk op de Kunstmarkt. Een dag later vindt hier een Brocante, Retro en Vintage markt plaats. De markt wordt beide dagen opgevuld met foodtrucks en zitjes waar onder andere koffie en lekkere ambachtelijke wafels verkrijgbaar zijn. Beide markten vinden plaats van 10.00 tot 17.00 uur.

Dokkum vanaf het water te bekijken? Dat kan, door een rondvaart te maken met bijvoorbeeld de trekschuit of de Dokkumer Praam. Maar ook is het mogelijk om vol gas mee te varen op een voormalige reddingboot of een marinesloep. ROC Friese Poort geeft demonstraties met solarboten. Daarnaast kan het publiek meevaren op een Friese sloep. Alle rondvaarten starten bij De Helling, naast het pannenkoekschip. Ook gaan verklede stadsgidsen dit jaar weer op pad om mensen te werven voor een rondleiding door Dokkum. Zij wandelen langs plekken die te maken hebben met de historie van de admiraliteit.

Tijdens het Admiraliteitsweekend boeken wij elk jaar twee nachten bij ’t Raedhûs een hotelkamer aan de waterkant, op het hoekje. Zo hoeven we niks van de Admiraliteitsdagen te missen. Samen met mijn vriend Koen, mijn zussen Gerda en Anneke en broer Gerard vind ik het heerlijk om van dit maritieme festival te genieten. Deze foto van mij en mijn zus Gerda is vorig jaar genomen tijdens de afterparty in ’t Raedhûs. Volop genieten!


Koning... Keizer...Admiraal.... In Dokkum komen ze allemaal ! Wij wensen u fijne Admiraliteitsdagen!

Ga lekker shoppen in Dokkum en win een WAARDEBON van e 50,Wie in de maand september 2017 bij de ondernemers op deze pagina winkelt en een kopie of foto van zijn of haar kassabon opstuurt naar: verkoop@frieschdagblad.nl maakt kans op een shoptegoed van e 50,- te besteden bij één van de ondernemers op deze pagina.

PRIMERA DOKKUM Waagstraat 15 DOKKUM

love for... Our most loved demi-padded bra.

Lekker wassen zonder krassen ! T. 0519 – 22 34 99 www.dewasbeer.nl

Admiraliteitsdagen Dokkum 2017

De Kleine Breedstraat 2 9101 LB Dokkum T. 0519 221313 www.vanderzwaagmuziek.nl

Koornmarkt 3 • Dokkum

Verhuur van 6 personen bus | 9 personen bus Dubbele cabine bus | Transport-verhuurbus Informeer ook over onze haal- en breng service! Bel tijdig voor een afspraak

06 - 26080549

Busverhuur Noord Bocksmeulen 43//9101 RA Dokkum (hoofdvestiging)

www.busverhuurnoord.nl SIKKENS VOOR EEN PROFESSIONEEL RESULTAAT

Hendoweg 3-3 - 9101 PC Dokkum 0519- 297409

Moldipaints-dokkum

Dé Erkend Sikkens Specialist van Dokkum en omstreken! www.moldipaints-dokkum.nl


ERIC S CAFE HET GEZELLIGSTE CAFE VAN DOKKUM

DE MARKT 36 IN DOKKUM - WWW.ERICSCAFE.NL

Hogedijken 40 Dokkum 0519 518 563 info@visser-dokkum.nl www.visser-dokkum.nl

VOOR T H U I S . . . OF AAN BOO R D ! Dokkum | Ameland | Schiermonnikoog ● Zwart metaal of RVS pootstel

● Gladde of ingetrokken rug

ONTWERP VANDAAG JE E IG E N BAN K NOG ! KOM NAAR DE SHOWROOM, ONTDEK DE VELE MOGELIJKHEDEN! ● hoekbank ● losse bank ● fauteuil ● U-bank

● 4 armleuningen

● 3 zitdieptes: 52 cm, 54 cm, 56 cm. ● ● ● ●

2 zithardheden Stof, leer of kunstleer in vele kleuren Blokstiksel of enkel stiksel

Eetkamerstoel GAGA ¤99,-

Eetkamerstoel MOTIVE met armleuning ¤129,-

DAMWÂLD, HAADWEI 57 TEL. 0511- 421781 VRIJ. KOOPAVOND WWW.KOOISTRA.NL

Hogepol 18, 9101 LZ Dokkum Tel: 0519 29 49 15 info@hellemanotaris.nl www.hellemanotaris.nl


Nu bij ABD Renault Privé leasen:

Rij voor €259 per maand in de auto van je dromen! Dat is Privé Leasen in Friesland ZONDER KLEINE LETTERS

De CLIO Nu voor

€259

*

per maand

of te koop vanaf: €13.090**

Daar zit alles bij in, u hoeft alleen nog maar te tanken. Én rij met het geld van uw inruilauto op zak de showroom uit!

ik lease pri privé bij ABD! Welkom bij ABD www.abdrenault .nl

www.ikleaseprivebijabd.nl

Heerenveen Dokkum Drachten Sneek Leeuwarden

ikleaseprivebijabd.nl wordt onder het Keurmerk Private Lease aangeboden van van Friesland Lease. *Private Lease bedrag is gebasseerd op: 60 maanden tot 10.000 km p/jr en 6 of meer schadevrije jaren. ** De genoemde vanafprijs is een consumentenadviesprijs en is inclusief onvermijdbare kosten, nodig voor aflevering van de auto aan de consument. Optionele pakketten en/of uitrusting zijn altijd de keuze van de consument en kunnen desgewenst tegen meerprijs geleverd worden. Schrijf- en drukfouten voorbehouden.


Grachtzwemmen voor Tijn

Zwevend podium waar je onderdoor kunt varen Ook dit jaar werken lokale bedrijven weer samen om het bijzondere podium van de Admiraliteitsdagen op te bouwen. Het gaat om een ‘zwevend’ podium van 25 bij 20 meter, waar je onderdoor kunt varen. Het podium is twee jaar geleden zo gebouwd dat het ieder jaar weer gebruikt kan worden. Wel zijn er elke keer enkele verbeterpunten. Zo moesten alle materialen van de bands vorig jaar via de Vleesmarkt naar het podium worden gereden. ,,In deze editie hebben we de route verlegd naar de Legeweg om zowel voor de veiligheid als voor een goed logistiek proces te kunnen zorgen. Bands kunnen nu makkelijker spullen in- en uitladen en ze zijn ook weer sneller weg. Daarnaast hoeven we niet meer door de grote massa heen met dit zware transport’’, legt Jelke Krol uit die verantwoordelijk is voor de op- en afbouw van het podium. Tweede weekend september De opbouw van het podium gaat ieder jaar weer wat sneller dan de voorgaande editie. Maar om een veilige situatie te kunnen realiseren voor alle bezoekers hebben de bedrijven tijd nodig om de constructie goed en deugdelijk op te bouwen. Omdat alle bedrijven die annex zijn met de uitvoering allemaal ‘bouwvak-gebonden’ zijn, heeft de organisatie besloten het evenement een week te verplaatsen. Vandaar dat de Admiraliteitsdagen dit jaar niet in het eerste, maar in het tweede weekend van september worden gehouden. Foto: Marit Anker

Op zondagmiddag 10 september zijn vanaf 11.15 uur overal in de grachten van Dokkum zwemmers te zien die meedoen aan één van de twee zwemtochten van Dokkum: Het Keerpunt en de Nautische Mijl. De opbrengst gaat dit jaar naar Semmy, de stichting die onderzoek doet naar hersenstamkanker bij kinderen. Dit goede doel is bekend geworden van de nagellakactie van Tijn, die in juli op 6-jarige leeftijd overleed. De start en finish is bij het Hellingshûs. Bijzonder is dat de zwemmers onder het hoofdpodium door zwemmen.

SKS-skûtsjes strijden om Bonifatiusbokaal

RTV NOF is er weer live bij Met een team van meer dan dertig vrijwilligers is de streekomroep RTV NOF voor Dongeradeel, Dantumadiel en Kollumerland ook dit jaar weer live aanwezig bij de Admiraliteitsdagen in Dokkum. Ze doen via televisie, radio en online verslag van de vele activiteiten in en rond de binnenstad. ,,Uit de statistieken van vorig jaar bleek dat veel Friezen om utens in onder andere Canada, Amerika en Australië inschakelden op onze livestream. Dat is prachtig en het zegt iets over de populariteit van het evenement’’, aldus voorzitter Herman de Hoop van de omroep. De thuisblijvers hoeven via RTV NOF niets te missen. Sindskort heeft de streekomroep een samenwerking met Omrop Fryslân. Als primeur van deze samenwerking zijn de beelden vanuit Dokkum voor het eerst ook te zien via kanalen van de regionale omroep. De uitzendingen zijn in Noordoost Friesland te beluisteren via FM 105.8, 107.0 en 107.3 en te zien op tv-kanaal 20 van Kabelnoord. Ook via live streams op www.rtvnof. nl in de app en social media (Facebook/Instagram) zijn het gehele weekend updates vanaf de Admiraliteitsdagen.

Twaalf SKS-skûtsjes komen zaterdag 9 september naar het Lauwersmeer om daar voor de vierde keer te strijden om de Bonifatiusbokaal. Na de wedstrijd varen de skûtsjes - als onderdeel van de Admiraliteitsdagen - de binnenstad van Dokkum binnen. Daar krijgt het publiek de gelegenheid om de skûtsjes te bezichtigen. De eerste start op het Lauwersmeer is om 10.30 uur en de tweede start is om 13.30 uur. Klaas Jansma - mister Skûtsjesilen - doet vanaf de pier te Oostmahorn, een deskundig maar vooral ook enthousiast verslag van de verrichtingen op het water. Wedstrijdleider Nico Douma, die samen met de SKS de baan uitzet, zorgt ervoor dat de skûtsjes vlak onder de wal voor Oostmahorn van dichtbij in actie te zien zullen zijn. Vanaf de dijk is

het hele wedstrijdveld goed te overzien. Het Lauwersmeer is voor de schippers iedere keer weer een uitdaging om op te zeilen. Er zijn ondieptes en er staat soms een verraderlijke stroming waardoor boeien net niet gehaald worden. Douwe Visser van de Sneeker Pan is met twee keer winst op het Lauwersmeer de te kloppen man. Na afloop van de wedstrijden (georganiseerd door Stichting Skûtsjesilen Noord Oost Friesland) vertrekt de Skûtsjevloot naar Dokkum waar de Bonifatiusbokaal om 18.00 uur op De Zijl wordt uitgereikt door Klaas Jansma. Dit prachtig bronzen skûtsje - dat door Juwelier Piersma ontworpen en beschikbaar gesteld is – werd in 2004 en 2012 gewonnen door Sneek en in 2008 door Joure.

Ruim 200 sponsoren Het is opvallend hoeveel bedrijven de Admiraliteitsdagen in Dokkum steunen. De ruim 200 sponsoren komen uit heel Friesland, maar ook uit Groningen en zelfs landelijke bedrijven willen hun naam verbinden aan het maritieme festival. Mede dankzij het succes van de voorgaande jaren willen bedrijven er graag ‘bij horen’ en het feest van dichtbij meemaken. Dit betekent niet dat de sponsorcommissie achterover kan leunen. Ze moeten er hard voor werken om het geld bij elkaar te krijgen. Het aantal sponsoren groeit met het evenement mee. De kwaliteit van de Admiraliteitsdagen wordt steeds hoger.

De bezoeker

Anneke en Vera uit Dokkum Ieder jaar houden we de data van de Admiraliteitsdagen vrij om het hele weekend feest te kunnen vieren. Bekenden van nu en van vroeger uit het uitgaansleven zoeken elkaar tijdens deze avonden weer op. Dat maakt het - naast het hele feest, de goede organisatie, bekende en onbekende artiesten - een supergezellig weekend waar je de hele week van moet bijkomen. Ook voor de kinderen is er overdag genoeg te doen. Onze kinderen kijken er ook echt naar uit. Het is een feest voor jong en oud waar Dokkum trots op kan zijn!


Bedrijfswagen

BOURGUIGNON BIEDT U ECONOMISCH DE MÉÉSTE RUIMTE Zowel in volume als in financieel opzicht biedt Auto Bourguignon de zakelijke markt de meeste ruimte. Onze VW bedrijfswagens hebben zich door de jaren heen bewezen als door en door betrouwbare kilometer-vreters en financiele laagverbruikers. Wilt u echt alles uit uw wagenpark halen en uw kosten reduceren, praat dan eens met Bourguignon.

CAREPORT VAN VOLKSWAGEN:  Mobiliteitsgarantie  Aantrekkelijke financiering  Reparatie en onderhoudscontract  Restwaarde garantie  Verzekering

bourguignon www.bourguignon.nl

Dokkum

De Brêge 4, 9101 PW

(0519) 228 090 info@bourguignon.nl


Admiraliteitsdagen Dokkum

NUTMA SCHILDERS

MF UITZENDBUREAU

ADEMA ARCHITECTEN


Rabobank Noordoost Friesland

midden in de samenleving

Stimuleren van het welzijn bij u in de buurt Als Rabobank zijn we altijd bezig om onze omgeving duurzamer, economisch vitaler en sterker te maken. Daarom is Rabobank Noordoost Friesland sponsor van de Admiraliteitsdagen. Zo houden we samen de buurt levendig.

www.noordoostfriesland.rabobank.nl Een aandeel in elkaar

Sorry dat we zoveel keuze hebben...!

Copini heeft de nieuwe collecties monturen van de toonaangevende merken binnen! De nieuwste modetrends zijn er. Heel veel keuze uit monturen van alle toonaangevende merken. Alle actuele vormen, maar ook diverse fijnere monturen van lichtematerialen zoals kunststof, titanium en carbon fiber. Wij helpenumet het vinden vandemontuur die bijupast. En wij testen uiteraard uw ogen. Laat u inspireren tijdens de oogmode-dagen bij Copini OpticiĂŤns.

M E E S T E R O P T I C I E N

Copini Leeuwarden Nieuwestad 55, tel. 058-2124729 | Copini Harlingen Voorstraat 63, tel. 0517-416762 | Copini Sneek Grootzand 29, tel. 0515-434060

w w w. c o p i n i - o p t i c i e n s . n l


LINQUENDA (LO 17) Linquenda (LO 17) Deze garnalenkotter uit 1899 van Meindert Post uit Dokkum is in 1998 vernieuwd. Het schip werd vroeger gebruikt voor de mossel-, tong- en scholvisserij en nu voor de garnalenvisserij. Meindert Post zit al heel wat jaren in het vak en vindt het naar eigen zeggen nog steeds een fascinerend beroep. Bijzonder is dat dit het oudste schip is van de garnalenkotters. Het is 22 meter lang en 5 meter breed en heeft als thuishaven Lauwersoog.

Bijzondere schepen DE NOARDERLING

De Noarderling Skûtsje De Noarderling is definitief terug in Dokkum, waar het in 1907 werd gebouwd. Het nog grotendeels authentieke schip is vorig jaar aangekocht door een speciaal opgerichte stichting. De Noarderling ligt vrijwel het hele jaar afgemeerd in de binnenstad van Dokkum. Hierdoor komen de verhalen weer tot leven en wordt het maritieme verleden weer zichtbaar. Tijdens de Admiraliteitsdagen krijgt De Noarderling een prominente plek bij het podium. De Stichting Noarderling hoopt dat veel mensen een kijkje aan boord komen nemen en dat ze op die manier de nodige nieuwe donateurs kan werven.

Wat zouden de Admiraliteitsdagen zijn zonder schepen? Zo’n zestig authentieke schepen worden door een jury geselecteerd om tijdens dit maritieme festival in de historische binnenstad van Dokkum te liggen. De meeste schippers nodigen belangstellenden graag uit aan boord en laten hun schip vol trots zien. Grote viskotters, tjalken, skûtsjes en sleepboten vormen een prachtig schouwspel en doen de oude zeehaven van Dokkum herleven. We lichten er een aantal uit.

MARKOL

MARAYN

Marayn De Marayn is oprecht uniek te noemen. Deze bakdeksalonkruiser is vanaf het casco geheel ontworpen en gebouwd door Roelf Ritsma uit Kornhorn. In de periode 2002 t/m 2013 heeft hij dit gedaan in de vrije uurtjes naast de drukke werkzaamheden binnen zijn confectiebedrijf. Het interieur is adembenemend en een weerspiegeling van vakmanschap. Het casco is gebouwd door de Gebr. Dolman, Jachtwerf IJselmeer in Muiden rond 1934. De vorige eigenaar had geprobeerd er een moderne kruiser van te maken. Ritsma heeft het schip hiervan ontdaan en zelf een teakhouten opbouw ontworpen en gemaakt. De Marayn ligt in een boothuis in Earnewâld.

Markol De Admiraliteitsdagen zijn toegankelijk voor iedereen. Ook voor mensen met een beperking of mensen die slecht ter been zijn. Daarom is de Markol ook dit jaar weer van de partij. Er kunnen ongeveer dertig mensen met een beperking aan boord, waarbij rekening is gehouden met ongeveer vijftien rolstoelgebruikers. Het schip is voorzien van een lift en een invalidentoilet. De Markol ligt tijdens de concerten voor het podium op de vrijdagavond, zaterdagavond en de zondag. Het initiatief is in samenwerking met Stichting Gehandicapten Watersport Grou. De feestelijke tochten worden mogelijk gemaakt door Ziggo, die hiermee vooral het plezier wil uitstralen.

De bezoeker

STÊD DOCKUM BARON VAN KATTENDIJKE

Baron van Kattendijke Dit schip van Dries van der Laag en Karen de Boer is in 1949 gebouwd op Werf het Fort in Nieuwendam door de Vries Lentsch. De eigenaren hebben het schip helemaal opgeknapt en gebruiken het als pleziervaartuig. Bijzonder aan deze voormalige strandreddingboot is dat het vroeger nog met paarden te water werd gebracht. De reddingboot heeft dienst gedaan op verschillende stations aan de kust, waaronder Katwijk , Wijk aan Zee en Scheveningen. Als laatste is de Baron van Kattendijke ingezet als tender tussen Oostmahorn en Lauwersoog voor de bemanning van de Gebroeders Luden. Het schip heeft nu een plekje in de museumhaven in de Ballumerbocht op Ameland.

Stêd Dockum Het skûtsje ‘Stêd Dockum’ - dat officieel voor Dokkum e.o. uitkomt in de IFKS blijkt echt een Dokkumer skûtsje te zijn. Dit nieuws werd in mei 2017 bekend. Niet alleen voor het bestuur, de schipper en de bemanning van ‘Stêd Dockum’ was dit een ‘boppeslach’, maar zeker ook voor de familie Van der Werf, van wie dit skûtsje (toen nog ‘Eben Haëzer’ genaamd) ooit is geweest. Zij hebben altijd gedacht dat ‘hun’ skûtsje gezonken was en niet meer bestond. Voor Kor van der Werf uit Feanwâlden was het dan ook een emotioneel moment dat hij onlangs - samen met zijn oomzeggers Sjoerd, Henk, Sytse en zijn zoon Bram een voet aan boord mocht zetten van het skûtsje.

Sytse van der Werf út Dokkum De Admiraliteitsdagen binne dit jier foar my ekstra bysûnder omdat it skûtsje ‘Stêd Dockum’ te bewûnderjen is. Krektlyn is ûntdutsen dat dit skip ús famyljeskûtsje is en ek noch yn Dokkum boud is. It skûtsje, dêr’t ús heit op berne is en in soad ferhalen oer skreaun hat, kaam nei mear as 80 jier wer boppe wetter. Hiel bysûnder.


Koning.. . Keizer.. .Admiraal. . . In Dokkum komen ze allemaal ! Admiraliteitsdagen Dokkum 2017

BETTERWIRD 2 DOKKUM asdautomaterialen.nl T: 0519 - 297 189

ITALIAANS RESTAURANT - PIZZERIA Ambachtelijk bereidde pizza’s en pasta’s

Hoogstraat 27 9101 LH Dokkum telefoon (0519) 29 50 97 Geopend woensdag t/m zondag van 16.00 - 22.00 uur.

Takel-, berging- en autohulpdienst, 24 uur bereikbaar

Ga lekker shoppen in Dokkum en win een WAARDEBON van e 50,Wie in de maand september 2017 bij de ondernemers op deze pagina winkelt en een kopie of foto van zijn of haar kassabon opstuurt naar: verkoop@frieschdagblad.nl maakt kans op een shoptegoed van e 50,- te besteden bij één van de ondernemers op deze pagina.

BOERSMA

ONGELUKJE? Berging door onze takelwagen is GRATIS

VERTROUWD MET SERVICE

Boersma Sr.

AIRCO STUK?

• Verkoop nieuwe auto’s en occasions met Bovag-garantie

Tijdig onderhoud voorkomt dat uw auto op een warme dag in een sauna verandert.

Bosal fietsendrager € 299,-

• Onderhoud, reparatie en APK-keuring alle personen- en bedrijfswagens, campers en caravans • APK-keuring, gratis bij een grote onderhoudsbeurt • Gratis vervangend vervoer, ook met automaat

ook geschikt voor

• Airco onderhoud en reparatie

elektrische fietsen

n Ge rard

Boersm

a

ep

rij

• Banden uitvoorraad leverbaar tegen scherpe prijzen

er n‘ e

l

ijk

Kee

se

Maak een afspraak voor een GRATIS AIRCOCHECK

Goede service voo

r

AUTOMAAT

CITROËN CACTUS 1.2 PURE TECH SHINE

FORD FIESTA 1.0 ECOBOOST 100PK

RENAULT CLIO ESTATE TCE

RENAULT TRAFIC 2.0 DCI LUXE

TOYOTA VERSO 1.8 16V DYNAMIC

VOLVO V40 T3 150PK MOMENTUM

airco/ecc, Citroën radio, Led verlichting elek.ramen, l.m.velgen, centr.vergrend. bj 2015 - 19.968 km € 15.650,-

TITANIUM 5DRS airco, Ford radio cd, cruise ctrl, elek.ramen, l.m.velgen, enz. bj 2013 - 65.122 km € 12.450,-

DYNAMIQUE airco, Renault radio nav. cruise ctrl, l.m.velgen, mistlampen voor bj 2014 - 17.049 km € 14.350,-

DUBBLE CAB. airco, Ren. radio cd nav. l.m.velgen, cruise ctrl, elek.ramen, enz. bj 2014 - 46.655 km € 16.750,-

airco/ecc, Toyota radio cd nav, elek. ramen, l.m.velgen, luxe uitvoering! bj 2011 - 73.999 km € 16.950,-

airco/ecc, Volvo radio cd groot nav. l.m.velgen, PDC, leer, enz. bj 2013 - 63.183 km € 20.495,-

delingen Klantenbeoor n 8,7. elen ons met ee Klanten beoord n. ons aa 100% beveelt

lf oordeel ons ze rdelingen of be ersma.nl Bekijk de beoo autobedrijfbo w. ww ite bs via onze we

Deze auto’s worden afgeleverd met onderhoudsbeurt, nieuwe APK-keuring, 6 maanden Bovag garantie.

50 OCCASIONS OP VOORRAAD MET LAGE KM STANDEN!

Voorweg 17, Wouterswoude T (0511) 42 20 21 www.autobedrijfboersma.nl AutoBoersma AutoBoersma


IT'S

HOT

DOKKUM

IN

HERE

IS HOT

niet alleen tijdens de admiraliteitsdagen....

ZOMER

Dag van de trends Jaarmarkt Dokkum Beach

HERFST Herfstwandeling over de bolwerken

Paalzitten

Drakenbootrace

Pronkjedei Admiraliteitsdagen Zomeravondmuziek

Intocht Sinterklaas

in de stad

WINTER

Kerstfair

Bonifatiusloop Bevrijdingsdag Lichtkerstwensboom Schaatsen op de grachten

.

.

LENTE

.

Lentekriebelsfestival Step- en fietselfsteden-

Koningsdag

tocht Kermis Dag van het

.

platteland Elfstedenroei- en wandelelf-

&

stedentocht

de gezelligste winkelstad van het Noorden Elke woensdag weekmarkt Elke vrijdagavond koopavond

Elke eerste zondag van de maand koopzondag (apr. t/m dec.)

Gratis randparkeerplaatsen Kijk voor de actuele agenda op: www.dokkum.nl

Visit Dokkum


“Trotse sponsor� van de Admiraliteitsdagen Dokkum 7 t/m 10 september 2017 Ga voor het programma naar www.admiraliteitsdagen.nl

Bouwgroep Dijkstra Draisma wil midden in de maatschappij staan en graag een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in onze samenleving. We stellen daarom bedrijfsmiddelen en tijd van medewerkers ter beschikking aan maatschappelijke projecten. Ook diverse sociale, culturele en maatschappelijke initiatieven dragen we een warm hart toe in de vorm van sponsoring. Begrip in de Bouw; Dijkstra Draisma heeft het, is het en toont het. BG D D .N L BOLSWARD De Marne 120, 8701 MC Bolsward T (0515) 33 40 00 / DOKKUM Bocksmeulen 23, 9101 RA Dokkum T (0519) 22 99 99

Profile for NDC mediagroep

Admiraliteitsbijlage dokkum  

Admiraliteitsbijlage dokkum