Issuu on Google+

NICHOLAS BURGER DESIGN PORTFOLIO


[ Haitian Boarding School ] Undergraduate / Clemson University / Fall 2010

[ Spatial Stimulation ] Undergraduate / Clemson University / Spring 2011

[ Woodside Community Care ] Undergraduate / Clemson University / Spring 2012

[ Re-connection ] Graduate / The University of Tennessee / Fall 2012

[ Knox Brew ] Graduate / The University of Tennessee / Fall 2013

[ Thesis - Community Identity ] Graduate / The University of Tennessee / Fall 2013 - Spring 2014

[ Suttree’s High Gravity Tavern ] Graduate / The University of Tennessee / Fall 2012 - Spring 2013

[ Personal Photography ] Selected Travel + Study Abroad Photographs

1-4 5-10 11-22 23-26 27-44 45-46 47-56 57-62


1


[ Haitian Boarding School ] Private Girls Boarding School Port Au Prince, Haiti Professor Bob Hogan Fall 2010

2


[1]

[2]

[2] 3

[2]


To put the pieces b school girls will be

The design is a nex

The main focus wa by means of a stru [3]

The nexus become

The nexus gives ba side of the block to country.

[4] To put the pieces back together and connect the community of Haiti, a boarding school for elementary and middle school girls will be built. This school will be the connecting element that will bring hope back to the country. The design is a nexus, or a means of connection. The main focus was to use a nexus to connect the public and private, teachers to students, as well as spaces to spaces by means of a structural nexus. The nexus becomes the wall, the path, the ceiling, and support while maintaining one continuous nature. The nexus gives back to the public by creating moments of pause provided by the path which takes them from one side of the block to the other where they can experience the life that has been given to the school, community, and country.

[5] [ 1 ] Building Model [ 2 ] Renderings [ 3 ] Parti Model [ 4 ] Curtain Wall Model Detail [ 5 ] Building Model

4


5


[ Spatial Stimulation ] City Block Public Park Barcelona, Spain Professor Toni Montes Spring 2011

6


[1]

[2]

7

The goal of the design is to form a topographically continuous sports park in junction with a transparent screen which creates a stimulated space. Through an extensive series of sun and continuity studies, our aim was to connect and restore the open space of the block in the 22@ District. The public sports park receives optimal sunlight during the winter and summer seasons, allowing for activity throughout all parts of the year.

[3]

In order to analyze the qualities of light within the existing site, we studied the sun patterns during the summer solstice and winter solstice. To resolve the issue of discontinuity between the light and available surfaces for program, we chose to intervene in an area including three spaces with ideal sun exposure. Three spaces with optimal sun exposure were connected to the center of the open space through a series of ramps, varying between 5%-8% grade. These three spaces, with the addition of a fourth at the back, were used as areas for the badminton courts. It provides as a connection to the upper fitness areas and the below-grade pool and spa.


[4]

[5]

The screen acts as a connection between the verticality of the urban context to the lower public sports park in the center of the block. It is mostly composed of transparent and semi-transparent materials that allow for the maximum amount of sunlight to pass through and reach the lower levels.

[ 1 ] Sun + Continuity Studies [ 2 ] Summer + Winter Solstice [ 3 ] Annual Sunlight Average [ 4 ] Topography Creation Diagrams [ 5 ] Circulation Diagrams

8


9

[1]


[4]

[2] [5]

[ 1 ] View from Sports Courts [ 2 ] View from Screen [ 3 ] View from Street

[3]

[ 4 ] Summer Sun Diagram [ 5 ] Winter Sun Diagram

10


11


WOODSIDE COMMUNITY CARE Health Clinic Greenville, South Carolina Professor Lynn Craig, FAIA Spring 2012

12


[ 1 ] Site Model [ 2 ] Site Photo - Looking South [ 3 ] Site Photo - Looking North [ 4 ] Site Photo - At Street Edge 13

[ 5 ] Site Plan

[1]


Looking East down E Brammlet Road

[2]

[3]

[4]

North he site to the South View of the site to the AN STREET EAST MORG

Community Center

HOLIDAY STR

ditions

Looking West down E Brammlet Road

Existing Site Conditions

Existing Conditions 3

WOO

DSID E

AVE N

UE

EET

2

Retail

Community Garden

Recreation Area

4 Residential Homes

he site to the North [5]

1

AD

LETT RO EAST BRAM

14


[1]

[2]

[3]

[5]

[5] [ 1 ] Courtyard Scheme 1 [ 2 ] Courtyard Scheme 2 [ 3 ] Square Scheme

[5] 15

[ 4 ] Linear Scheme [ 5 ] Final Scheme - Site Model

[4]


C

ZONES

FLOOR

PLAN

aiting

iage

xam

ivate

isc.

Building Zones

Floor Plan

16


17


East Elevation

Longitudinal Section

18


[1]

[2]

[ 1 ] Exam Room [ 2 ] Courtyard [ 3 ] Sub-waiting Room [ 4 ] Reception Area 19

[3]


[4] 20


28’-3” 9’-1”

15’-6” 5”

5’-10”

10’-2” Gravel

Single Ply Membrane

Flashing

Metal Decking

Steel Cap

Metal Stud

2’-6”

4’-0”

3’-0”

Roof Drain

Air space

20” deep steel joist

HVAC

TYVEK

(waterproofing)

Acoustical Ceiling Tile

4’-0”

16’-6”

Sheathing

Fiber Cement Panel W8x15 Steel Column

4’ Flourescent Lighting Plank

Bracket

Metal Stud

Mullion

Drywall

7’-0”

11’-0”

Curtain Wall

Concrete Slab

WALL SECTION 1” = 1’-0” [ 1 ] Wall Section [ 2 ] Section Model Details [ 3 ] HVAC Plan [ 4 ] Drainage Plan 21

[ 5 ] Section Model

Bio-Based Tile

Sand Roof Drain

Concrete Footing

Gravel

Rigid Insulation

[1]


[2]

[2]

VAC

[3]

[4]

[5]

22


23


[ Re-connection ] Transit Node Knoxville, Tennessee Professor Ted Shelton, FAIA Fall 2012

24


Park-and-Ride Lightrail Train Downtown Trolley UT Campus Regional Train Baseball Stadium Farmers Market Zoo

treets ted Streets Train Bike Path

25


26


27


KNOX BREW Urban Craft Brewery Knoxville, Tennessee Professors J. Sanders + B. Pace Fall 2013

28


29

[1]


[2]

[3] Craft Brewing has eluded Knoxville since the movement started. My proposal in the old city of downtown Knoxville, Tennessee calls for an urban brewery that will bring Knoxville into the vibrant industry. The site was once a hub of industrial activity in the growing city. However, with new times this part of Knoxville has become neglected and serves as a barrier for future growth and development to the north of the city. The crux of the design is rooted in creating views to and from the city which will bring people in but also make the craft brewery a place that is an iconic landmark in the surrounding area. The overall strategy of the design was to create a public band along the streets with a manufacturing component to the northwest of the site. There are a number of adjacencies between public and manufacturing components that make the brewery an interesting and exciting place to be.

[ 1 ] Site Plan [ 2 ] Bar / Restaurant above site [ 3 ] Looking East from site

[4]

[ 4 ] Looking South to downtown from site 30


SWITCHGEAR ROOM

TELE COMM.

SPRINK RM.

KEG STORAGE

31

KEG STORAGE

KEG STORAGE

KEG STORAGE

WATER PUMP RM.

KEG STORAGE

Basement Floor Plan


storage racks

alleyway

shipping & receiving

loading dock

packaging

packaging

canning bottling kegging

gift shop

women’s toilet

fermentation

fermentation

brite beer men’s toilet

kitchen

First Floor Plan

restaurant

information & waiting area

32


manufacturing below

classroom men’s toilet

women’s toilet

outdoor terrace (with hanging hops)

33

tasting room

outdoor covered cantilevered terrace

Second Floor Plan


office office

men’s locker room

office

office lab conference room

women’s locker room

pilot testing brew system

office office

lab

office

mill room equipment storage area

equipment storage area

50 barrel brew system

outdoor hvac unit units (open to above)

50 barrel brew system

research garden terrace

Third Floor Plan

34


35

First Floor Framing Plan


Second Floor Framing Plan

36


37

Third Floor Framing Plan


Roof Floor Framing Plan

38


39

Basement Ceiling Plan


ahu 3

ahu 2

ahu 1

First Floor Ceiling Plan

40


ahu 4

41

Second Floor Ceiling Plan


ahu 5

Third Floor Ceiling Plan

42


OGDEN

OGDEN

[1]

1

2

3

4

5

6

1

2

3

4

5

6

OGDEN

[2]

OGDEN

43


[3]

[5] [ 1 ] Longitudinal Section [ 2 ] South Elevation [ 3 ] Bird’s Eye Perspective

[4]

[ 4 ] Street Perspective [ 5 ] Wall Section

44


45


[ Community Identity ] Masters Thesis Knoxville, Tennessee S. Wall, J.Akerman, K. Ambroziak Fall 2013 / Spring 2014

46


47


[ Suttree’s High Gravity Tavern] Steam Bent Wood Bench Installation Knoxville, Tennessee Professor Gregory Spaw Fall 2012 / Spring 2013

48


Spa

Inte (top

Inte seat

Plan figur

Bench Elevation

Bar Elevation

Floor Plan 0

49

3

6

12


C

T in s fr o s o fr o h s c g e

Exploded Axon

50


3”

.125

.75”

1”

13”

8.5”

C

.25”

2.25”

A

B

.75”

4.5”

2”

3.5” 2.25”

51

Construction Detail Axon

B

18.5”

.5”


One of Eight Sections of the bench

52


CNC Mill - Cutting the ribs

Steam box 53

Rib Construction

Nailing the steam bent slats

Applying the steam bent slats


After Installation

Installation 54


ID09.12

Completed Installation View along the length of the bench toward storefront entry

55


56


57

Carmel - Barcelona, Spain


Ciudad de las Artes y las Ciencias - Valencia, Spain

[ Personal Photography] Travel + Study Abroad Images

58


59

Portugal Sunset - Lisbon, Portugal


Jay Pritzker Pavillion - Chicago, Illinois

60


Graffiti Pieces - Berlin Wall 61


Oregon Waterfall

Port Vell - Barcelona, Spain 62


NICHOLAS BURGER nicholas.joseph.burger@gmail.com cargocollective.com/nicholasburger


portfolio