Page 1

Punkers Punkers was een jeugdcultuur in de jaren 80, ze hadden schijt aan de maatschappij en deden waar ze zelf zin in hadden. In Nederland was die jeugdcultuur nog al populair. Maar nu is het nog maar een stijl en geen jeugdcultuur meer. Punkers zijn mensen die overal schijt aan hebben, doen waar ze zelf zin in hebben. In de jaren ’80 begint deze jeugdcultuur populair te worden in Nederland. Nu is het alleen nog maar een stijl. Punkers deden die dingen die niet horen in de maatschappij, een van de manieren was kraken, kraken is illegaal bewonen in leegstaande ruimtes. Hun woonde daar hoe ze zelf wilde dus in hun eigen stijl, tot dat de politie hun der uit kwam halen en dat gebeurde meestal met geweld. De punkers hebben ook een eigen muzikaal geluid, die muziek is vooral bedoelt om te shockeren. Over het algemeen klonk het rauw snel en lelijk met veel gitaren. Het hoefde niet mooi te zijn maar rebels. De bekendste band uit deze punktijd is de Sex Pistols.

Ook met hun kleding onderscheiden punkers zich van anderen. Punkers kochten daarom hun kleding meestal ook niet in gewone winkels maar bijvoorbeeld tweedehands of ze maakte hun kleding zelf. En vaak versierde ze hun kleren met allerlei accessoires zoals buttons, veiligheidsspelden, kettinkjes en jurken waren populair. Wat bijna iedere punker in zijn kast had hangen was een leren jas.


Make-up was bij hun ook heel opvallend vooral meisjes maakten zich heel opvallend op, zwart en paars waren kleuren die ze vaak op deden. De ogen en lippen werden vaak heel heftig opgemaakt. En soms werden er zelfs tekeningen in het gezicht gemaakt, ook jongens deden wel eens make-up op vooral bij concerten.

Het haar van een punker was ĂŠĂŠn van de belangrijkste kenmerken. Niets was te gek sommige punkers zetten hun haar recht overeind in een hanenkam of in verschillende pieken. Vaak ook in de gekste kleuren zoals roze of groen. Punkers gingen ook nooit na de kapper ze knipte hun eigen haar of ze deden het bij elkaar. De punkers gebruikten ook drugs en drank, sommige gebruikte het ook niet maar andere gebruikten het dan weer elke dag, bier was echt een punkersdrankje. Ze dronken het niet alleen maar ze gooide het ook over elkaar heen bijvoorbeeld bij concerten. Het drugs gebruik bij punkers verschilde per persoon en per regio. Blowen, speed en heroĂŻne waren in sommige gebieden erg populair onder punkers. Sommige punkers gingen daar heel erg ver in, sommige zijn der gewoon aan dood gegaan. Tegenwoordig is punk meer een stijl dan een cultuur. Veel jongeren die nu punker zijn, nemen slechts sommige dingen uit de oude punkcultuur over, zoals de haardracht, maar gebruiken geen drugs of drank. Ieder punker is verschillend en gaat op een andere manier met die dingen om.


`punkers  

artikel punk