Page 1

NAYAB KHAN DESIGN PORTFOLIO


TABLE OF CONTENTS

"A great building must begin with the unmeasurable, must go throug

apartments st

14th i use

+ mercato biblioteca i 3

mixed

2

ambrogio

line purple

1

sant

planning urban

farm

Urban

i

i

ingrained

= estimated time spent

4


5 6

i

anguri

7

Personal Work

i

i

+

for

drawing

placemanking

bagh

painting

displacement

tower

thesis:

light

regionalism

the

uprooted

gh measurable means when it is being designed and in the end must be unmeasurable."- Louis Kahn

8


INGRAINED FALL 2016 I ARCH_601 I P. NOONAN 8 WEEKS I TEAM MEMBER: GREGORY GOLDSTEIN

Derived from local lack of community connection in Edgewood, Washington DC, [Ingrained] seeks to serve as an architectural intervention in order to connect the fast paced, Michigan Ave. and 4th st NE, creating a new site for a community assembly building extending the fabric of the existing "Three Part Harmony" urban farm. Integration of nature is seen in various scales of the design from landscape to the structural parti of the building. Utilizing a continuous cross laminated timber frame, communal spaces are open plan allowing poche to be adjusted for a variety of functions. The breakage of communal spaces from the regulated structure directly correlates to the building's position within the site, allowing public spaces to overflow into landscape. Sustainable design is integrated within the built and natural elements to educate and inspire the occupants while harboring an accessible and nourishing environment for the community. Site Strategy

Exterior Perspective from Michigan Ave 1

2

3

4


Environmental Strategies Section

5

6

7

8


INGRAINED FALL 2016 I ARCH_601 I P. NOONAN 8 WEEKS I TEAM MEMBER: GREGORY GOLDSTEIN

Site Plan

connectivity

rill + irrigation

farm density

Concept Sketch + Site Analysis 1

program adjacencies

2

3

4


CROSS LAMINATED TIMBER PERMEABLE PAVERS Allow for filtration and drainage of water while providing a continuous paving pattern linking the primary public way.

FARMLAND Carrots, lettuce, beans and other crops known to grow well together are planted to maximize natural benefits of permaculture.

TREE COVER

PV PANELS

Tree cover and green roofs slow rain allowing for greater on site retention.

Integrated as part of greenhouse roof structure.

A new material currently being introduced to D.C. as an alternate to versatile, sustainable design in timber, manufactured in trees from sustainably harvested forests. Used as the primary structure, CLT correlates to a warmer + pastoral sense of space with regards to the farming landscape.

CONCRETE (BOARD FORMED)

FIBER CEMENT

Heavier concrete columns provide structural support as well as a subterranean atmosphere. A concrete retaining wall lines the ramp connecting the site and the horizontal + vertical circulation.

East Elevation 5

6

7

8


share stations 1 mile stations e

RILL - FARM RILL IRRIGATION - FARM IRRIGATION

FARM DENSITY

INGRAINED

FALL 2016 I ARCH_601 I P. NOONAN

PROGRAM ADJACENCIES

8 WEEKS I TEAM MEMBER: GREGORY GOLDSTEIN

PLAN, GARDEN LVL PROGRAM ADJACENCIES

24'

24'

SITE PLAN

LAND USE & SITE ECOLOGY

FARM DENSITY FARM DENSITY

3

LIGHTING

24'

17

minute walk from local metro

SITE PLAN

3

LAND USE & SITE ECOLOGY

8

bikeshare stations within 1 mile

PROGRAM ADJACENCIES PROGRAM ADJACENCIES

ern

7

HVAC/AIR 24'

PLAN, STREET HVAC/Air PlanLVL 24'

LAND USE & SITE ECOLOGY PLAN, GARDEN LAND USE & SITE ECOLOGY

SITE PLAN SITE PLAN 24'

24'

3

24'

3

LVL

Garden Level Event Space + Community Kitchen

BAF 12' diameter fan

PLAN, GARDEN LVL

philips sync direct/indirect fluorescent 2700 CRI

evirolite recessed light

LIGHT & AIR

t

5

Using both subfloor and conventional

distribution LIGHTING Lighting Plan systems, the building is divided into northern and southern

While 86.5% of the building may be daylit during opperational hours, supplemental lighting is needed for events and tasks.

al

rn

24'

7

24'

environmental zones. As solar heat gain is more severe along the southern exposure, the division of distribution systems compensates for this

PLAN, STREET LVL ENERGY FLOWS & ENERGY FUTURE PLAN, STREET LVL

24'

hern n

LIGHTING

7

PLAN, GARDEN LVL HVAC/AIR PLAN, GARDEN LVL

24' 24'

BAF 12' diameter fan

HVAC/AIR

BAF 12' diameter fan philips sync direct/indirect fluorescent 2700 philips sync CRI direct/indirect fluorescent 2700 CRI evirolite recessed light

5

& AIR AIR % of the building

5

24'

PLAN, STREET LVL

LIGHTING Street Level Public Plaza + Cafe

evirolite recessed light

LIGHTING

Lighting Key

1

Using both subfloor and conventional distribution systems, the building Using both subfloor and conventional 2 southern is divided into northern and distribution systems, the building

BAF 12' diameter fan

3

SITE PLAN

philips sync direct/indirect fluorescent 2700 CRI

4


The community space in presents itself in a manner where occupants experience the structure much like one experiences a tree, from its roots to its canopy. Foundations are constructed of board formed concrete and raised above ground plane to emphasize the connection to CLT members. Broad steps extend from the foundation allowing the occupant to come to a holistic understanding of the foundation's nature as they ascend.

farmer's market

How can the idea of “rootedness� found in nature be applied to the built?

CAFE ENTRY


INGRAINED

EVENT SPACE COLUMN ASSEMBLY

5'

DETAIL SECTION

ELEVATION

FALL 2016 I ARCH_601 I P. NOONAN 8 WEEKS I TEAM MEMBER: GREGORY GOLDSTEIN

Section Key

SECTION 1

SECTION 2

SECTION 3

24'

Longitudinal Section

SECTION 4

South Elevation 1

2

3

4


Elevation

Detail Section 5

6

7

8


PURPLE LINE FALL 2017 I ARCH_700 I C. DUPUY 8 WEEKS I TEAM MEMBERS: WADIAH AKBAR & JIAYU LIN

This project explored the urban development of the Glenridge neighborhood that will soon become a stop along the incoming Purple Line. The proposal seeks to create a new transit oriented development and bring density to the neighborhood. Documentation of the site led to the goal of revitalizing some of the automotive focused businesses to create a well defined edge to Annapolis Rd. Introduction of a grid system allowed each neighborhood quadrant to be linked. The streets were designed to be pedestrian friendly through the intersections of crosswalks and vegetation buffers. A "greenway" was created based on the footprint of the existing Gallatin Street to link the existing communities to the new public gathering plaza and developments created as a result of the Purple Line. The station itself is buried underneath Annapolis road leading to a sunken plaza that provides a space for exhibits as well as an outdoor amphitheater. The masterplan was derived of two different mixed use block types that inspire to accommodate the increasing density and add character and create a sense of imageability for the neighborhood.

Purple Line Stops 1

Interweave: neighborhood quadrants 2

3

4


Proposed Masterplan 5

6

7

8


E X I S T I N G

970 PEOPLE WITHIN 1/4 MILE

P R O P O S E D

FIGURE GROUND

1

2

7,420 PEOPLE WITHIN 1/4 MILE 3

4


SITE DISCONTINUITIES

BUS STOPS AND INTERSECTIONS

5

6

7

8


BLOCK TYPE A

PURPLE LINE

72 APARTMENT UNITS 8 TOWNHOMES 290 PEOPLE PER BLOCK

BLOCK TYPE B

96 APARTMENT UNITS 6 TOWNHOMES 370 PEOPLE PER BLOCK

GLENRIDGE PLAZA SECTIONS 1

2

3

4


REVITALIZE existing

I

INTERWEAVE

infrastructure

neighborhood quadrants

I

ENGAGE commuters

and

community

A

B

5

6

7

8


A

W

A

L

K

annapolis

1

T

H

R

O

U

G

H

G

road

L

E

N

R

I

D

purple

2

3

G line

4

E

.

.

station


.

. and

the

plaza

5

6

greenway

7

8


INTERPOLATING THE PUBLIC WAY SPRING 2017 I ARCH_403 I D. SINICROPI + C. ACHILLI TEAM MEMBER I WADIAH AKBAR 6 WEEKS I ILLUSTRATOR I SKETCHUP I PHOTOSHOP I HAND DRAWING

Situated in Firenze, Italy, this urban project was done as part of a semester aboard studio course. Inspiration for the design came from studying and extracting the principals of historical precedents of loggias and courtyards present within the surrounding context. The revitalized piazza is created as a product of space left for circulation and points of stasis that form outdoor public gathering places with relation to built program. The offsetting of grid lines from the major axis of the site generated the location of the biblioteca which harnesses a strong connection to the existing architecture school building. Placement of the market in a more quiet place, opens up to the residences. Natural allees mirror the structural bays in both buildings allowing a blend of indoor and outdoor spaces often experienced in Firenze's urban fabric.

Courtyard Typology

context

Loggia Typology

character

Site Plan

culture

1

Reflecting Gathering Spaces 2

3

4


2 1 3 4

Axis + Access

5

6

Circulation + Colonnades

7

NOLLI PLAN

1 2 3 4 5 6 7

SANT' AMBROGIO ENTRY

BIBLIOTECA VICOLO MULTI-USE PIAZZA OUTDOOR SEATING SCUOLA ARRIVAL POINT ALLEE MERCATO COURT 20m

5

6

7

8


Node+Public Space

Structural Grid

Site Axes

Communal Spaces + Circulation

Poche + Specialized Program

Second Floor Research + Group Study

First Floor Reading Rooms

Biblioteca Atrium

Ground Site Floor PlanLobby + Event Spaces + Pocket Park 1

2

3

4


Biblioteca South/Piazza Elevation

Biblioteca Section 5

10m

6

7

8


INTERPOLATING THE PUBLIC WAY

SYNTHESIZING IMAGEABILITY

b i b l i o t e c a s a n t a m b r o g i o a loggia creates a fitting threshold in a major node on the site. the biblioteca

respects the context with the integration of interior communal spaces defined by the use of terracotta tiles on the facade. the main atrium space reflects the school entrance.

s c u o l a d i a r c h i t e t t u r a a simp

the bib accentu

Site Plan 1

2

3

4


REFLECTING TYPOLOGY

ple modern facade placed on axis with blioteca's atrium acts as a foyer and uates the historic wall and court behind.

5

m e r c at o the principals of the columns and canopy were extracted from the loggia typology studied as a historic

place of commerce. shops are composed of modules that may expand with time and need. the courtyard provides an area of rest in midst of the circuitous nature of the marketplace.

6

7

8


14TH ST. APARTMENTS FALL 2015 I ARCH_401 I F. WEIQING STUDIO 7 WEEKS I SKETCHUP I CHARTPAK ON TRACE I PHOTOSHOP

The site of this mixed-use development is directly off the historic Logan Circle neighborhood. Unlike the other circles in D.C., Logan Circle is the only remaining circle that is surrounded by residential instead of commercial development. Through the use of regulating lines derived from the site located on 14th St Northwest, apartment units were placed within the grid created through the clash of the diagonal and the orthogonal which results in the central gathering space. This gathering space corresponds to how Logan Circle acts as an area of rest and retreat.

P

.

h

t 14

14

Each unit in the development is designed to have natural light, an exterior space, a flexible floor plan, and privacy. The atrium allows all of the units to experience some form of each of these elements and forms the most visible space of the building, a space of activity which mirrors the motion of the ever-changing street and neighborhood.

st

S t.

th st

.

site:

14th St. Northwest D.C.

n circ le

the

14 t h

st.

Loga

P St.

Nodes 1

v. s.

Main Roads

commercial

2

v. s.

context

residential

3

4


5

6

7

8


14TH ST. APARTMENTS

Original Volume

Comer Entrance

ground

site plan

floor

1st Floor 1

2

3

4


Interior Street

Establishment of Courtyard

second

Main Spaces

third/fourth

floor

2nd Floor 5

Green Spaces

floor

3rd Floor 6

7

8


C

O

M

M

U

N

A

L

T

O

I

N D

I

V

I

D

U

A

Sectional Perspective of Courtyard + Community Space ModeI Chipboard + Plexi

North

West 1

2

South 3

4

L


Typical 1 Bedroom

Typical Studio

Rendering Sketchup + Photoshop

Each individual unit has access to an exterior space, natural light, and a flexible floor plan. Wood and concrete are used to link the facade with the interior. Wooden louvers wrap the facade to form shade from the sun and act as partitions for privacy for each apartment. Because it is used in a majority of small-scale residential projects, wood creates a more "home-like" feel within the dense urban context.

5

6

7

8


REGIONALISM I ANGURI BAGH FALL 2016 I ARCH_674 I M. LAMPRAKOS SEMESTER I GRAPHITE ON TRACE I ILLUSTRATOR I PHOTOSHOP

Situated in Lahore, Pakistan, the Anguri Bagh housing project designed by architect Yasmeen Lari in 1975 proposes a solution to the problem of adaption of unfit western models in developing countries. The objective of this analysis was to examine how the project was the initial step in Lari's "unlearning" phase. Being both a woman and an insider-outsider due to her ethnicity and religion influenced many of the decisions made during the design process. The utilization of materiality, social use and configuration of outdoor/indoor space, and traditional passive systems allowed the Anguri Bagh housing to be both culturally and physically appropriate to its context. The series of diagrams exemplifies Yasmeen Lari's approach to architecture as at once anthropological and experiential[1], and emphasizes the need for reinterpreting traditional building practices to be appropriately utilized in contemporary design practice. 1. Pavlides, Eleftherios, "Critical Positions in Architectural Regionalism" in Architectural Regionalism: Collected Writings on Place, Identity, Modernity, and Tradition New York: Princeton Architectural Press, 2007.

Anthropological Approach: s o c i a l outdoor living room

1

and

cultural

factors

Basant in Lahore

views in vs views out

2

3

4


C I T Y

P R O J E C T

1 + 2 Bedroom Modules

A

SECOND FLOOR

FIRST FLOOR

0

32

160 FT

ELEVATION-shading devices

SITE PLAN

5

6

SECTION A

7

1' = 1/16"

8


FACETED LUMINANCE SPRING 2016 I ARCH_403 I M. EZBAN 1 WEEK I MIXED MEDIA I RHINO I PHOTOSHOP

This one week project's aim was to create a light tower in the historical site of Fort McHenry in Baltimore, Maryland. The design was based on the form of the bastions in the fort, providing protection while allowing views to the outside. Originally, the pentagon plan of the fort was employed to form the essential layout of structure alluding to the past and the traditional nature of the fort. The distortion of the geometry of the pentagon results in the creation of the observation decks which recall the design of the bows of ships in the harbor as well as the bastions in the fort. In this case, visitors are able to occupy these bastions that read as fragments coming out of a strong central core, representative of the Baltimore community and the many issues it has overcome. The tower is meant to make its presence felt as a beacon of light representative of how Baltimore's tumultuous history has shaped a unique image of the city.

w

at

er

fr

on

t

ft

.m

ch

en

ry

p ata p

iv e r sco r

Site Plan 1

Concept Collage

Section 2

3

4


Top Observation Deck

Mid-Observation Deck

Ground Floor 5

6

7

8


THESIS I DISPLACEMENT : placemaking for the uprooted FALL 2017 - PRESENT I CHAIR: J. VANDERGOOT COMMITTEE: B. KELLY, R. EISENBACH This thesis analyzes how architecture can mediate the process of assimilation into a new geography by creating a sense of place. The proposal does not intend to solve the problem of displacement, but rather open a conversation about belonging, memory, and hybridity as it applies to the migrant and the built environment. When architecture is discussed in relation to migration, it is likely to carry a negative connotation with regards to border walls and barriers. There is a lack of architectural precedent successfully accommodating migrating populations and creating a sense of welcome. To fill this gap, this thesis will propose the design of a dwelling for the displaced. The concept of displacement will be further explored through the design of a museum which will memorialize the remaining fragments of homelands and construe immigrants feelings of deracination to evoke a sense of empathy. The concept of dwelling will be studied programmatically and theoretically. The proposal will be situated in Washington, D.C. so that it may serve as a model for creating similar communities in this age of mass migration.

1

2

3

4


spatializing

case

migration:

journey

of

the

migrant

studies

5

6

7

8


THESIS I DISPLACEMENT FALL 2017 - PRESENT I CHAIR: J. VANDERGOOT COMMITTEE: B. KELLY, R. EISENBACH

naylor

site:

blagden

alley

I

void

blagden

spaces

Home to a large migrant population, D.C. was chosen as the site for this thesis due to its population makeup and because it will elevate the issue of migration by becoming an appropriate stage for this dialogue to take place. Although several sites in D.C. were originally analyzed, Blagden Alley was chosen as the site due to its integrated nature within the urban fabric. It is also easily accessible by mass transit coming in and going out of the city. Blagden alley has a rich history of migration with lower income African American populations residing in and being displaced as the block added more commercial landuse. Migration is explored through the creation of the dwelling "sense of place" and the break in urban fabric to displace the dwellers and question the notion of place.

1

2

3

shepherd

4


lots

b

+

alley

volume i frame a

a

public

spaces

circulation

b

initial

section

scheme

ground

floor

a

section

5

6

b

7

8


PAINTING My

pa s s i o n

for

design

is

not

limited

to

Architecture. H

e r e

a r e

s o m e m

I

e

d

ot h e r i

u

use

m

s

for

e x p r e s s i o n

London Rain, Acrylic, 2011 1

2

Amsterdam 3

4


400

iso

film

Fed Hill,

Bmore,

Acrylic, 2014

Oil, 2012

m, Acrylic, 2015 5

6

7

8


TRAVEL SKETCHES

santa

piazza

del

1

signoria,

croce,

firenze

Orsanmichele,

firenze

2

3

firenze

4


San Miniato

al

Monte,

firenze

villa

5

6

7

adriana,

tivoli

8


NAYAB KHAN

nayabk17@gmail.com 240. 593. 0858

Bowie, MD

EDUCA TI O N University of Maryland, College Park, MD

Candidate Masters of Architecture University of Maryland, College Park, MD Bachelors of Science, Architecture Minor in Sustainability Dean's List, Architecture Merit Scholarship, Tau Sigma Delta

May 2018

2016

S KI L L S Software Applications MS Office, SketchUp, Photoshop, AutoCAD, Revit, InDesign, Illustrator Studio Drawing (Graphite+Ink), Painting (Acrylic+Watercolor+Oil) Photography, Drafting, Model-Making Personal Fluent in English + Urdu (Native)

EMPLOYMENT Graduate Teaching Assistant, Design Studio I Spring 2018 University of Maryland, College Park, MD Architectural Intern I May - August 2017 Square134 Architects Washington, D.C. worked in a variety of project stages from schematic design to section detailing (both hand-drawn and in Revit). Participated in meetings with clients and construction team. Site survey and documentation. Graduate Teaching Assistant, Media + Representation I Fall 2016 University of Maryland, College Park, MD Architectural Intern I January - August 2016 SK+I Architecture Bethesda, MD Edited plans on CAD for marketing purposes. Utilized Photoshop and Illustrator for Site Analysis diagrams and exterior perspectives.

LE A D ER S H I P + INVOL VE M E NT National Building Museum volunteer for Design Apprenticeship Program, Leader and instructor for a group of teens designing modular seating AIAS (American Institute of Architecture Students) executive board member + travel chair


t h a n k you

Nayab Khan Design Portfolio  

collection of works from undergraduate/graduate level design studios.

Nayab Khan Design Portfolio  

collection of works from undergraduate/graduate level design studios.

Advertisement