Page 1

ΑΠΡΙΛΙΟΣ | ΜΑΪΟΣ 2017 | ΤΕΥΧΟΣ 25

ISLAND

Ανακύκλωσέ µε!


ISLAND


ΜΕΛΕΤΗ - ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ - ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - ΔΙΑΡΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ | ΘΕΡΜΑΝΣΗ | ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΚΕΝΤΡΙΚA ΣΥΣΤΗΜΑTA ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Split Μulti

Ενδοδαπέδια Αντλίες Θερµότητας

ΚΕΝΤΡΙΚA ΣΥΣΤΗΜΑTA ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ VRV / FCU

ΗΛΙΑΚΑ Ηλιοθερµία Ηλιακοί Θερµοσίφωνες

ΝΕΡΑ Φίλτρα Αποσκλυρηντές

ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ Με ή χωρίς Εναλλάκτες

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Αυτόνοµα ∆ιασυνδεδεµένα

ΗΛΙΑΚΟΣ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑΣ 120LT ΑΠΟ 450€

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΧΩΡΑ ΝΑΞΟΣ | ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΟΥΚΑΚΗ

2285 400 400

KΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ 9000BTU/H A++ ΑΠΟ 340€

www.technosy.gr


+

α ρ δ ν ά ξ ε λ Α


Κυριακή Μαργαρίτη

WILD DRAWING DRAWING WILD Τα σπρέι του WD

έγραψαν ιστορίες στο Αλυκό Από το Μπαλί στη Νάξο Ο WD είναι ένας καλλιτέχνης του δρόµου που καταφέρνει να µετατρέπει έναν ψυχρό τοίχο σε έργο τέχνης. Πρόσφατα η εικόνα της κουκουβάγιας που ζωγράφισε σε ένα παλιό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας έκανε το γύρο του κόσµου προκαλώντας παγκόσµιο θαυµασµό. Για εκείνον, ο δρόµος είναι ελευθερία, ζωντάνια, επικοινωνία και ρίσκο. Και έχει ακολουθήσει χιλιάδες δρόµους µέχρι σήµερα. Με καταγωγή από το Μπαλί της Ινδονησίας, ο WD έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσµο. Η Νάξος ήταν ένας από τους σταθµούς του.

«Στη Νάξο ήρθα για διακοπές. Γενικά όπου πάω βάφω. Έτσι βρέθηκα στο Αλυκό και τελικά έµεινα, φοβερό spot! Τέτοια µέρη είναι δηµιουργική πρόκληση για έναν καλλιτέχνη. Από ό,τι ξέρω τώρα έχει κι άλλα έργα και φίλοι από Αθήνα πήγαν κι έβαψαν εκεί. Το µόνο σίγουρο είναι ότι έχω πολύ ωραίες αναµνήσεις από τη Νάξο» λέει.

μέσα στο κεδροδάσος, ένα μισοτελειωμένο και ερειπωμένο ξενοδοχείο αποκτά ζωή. Οι τοίχοι του γίνονται ο καμβάς για τον παγκοσμίου φήμης street artist, Wild Drawing (WD), που γέμισε με χρώμα και συμβολισμούς το εγκαταλελειμμένο κτίριο. Ο σπουδαίος καλλιτέχνης του δρόμου μιλά αποκλειστικά στο My Naxos για το νησί, τα έργα του και τις «κραυγές» που βγάζει μέσα από τα σπρέι του.


Σ

την ταράτσα του µισοερειπωµένου ξενοδοχείου στο Αλυκό ο WD έφτιαξε το έργο «Screams from the Seabed», κραυγές από το βυθό της θάλασσας, αφιερωµένο στους πρόσφυγες που χάθηκαν στο Αιγαίο, προσπαθώντας να αγγίξουν το όνειρο της Ευρώπης. Ένας άλλος τοίχος είναι αφιερωµένος στην άνευ όρων αγάπη, µε το έργο του «Unconditional Love» που απεικονίζει δύο χιµπατζήδες σε τρυφερό τετ α τετ. Συνολικά ο WD έχει βάψει έξι τοίχους στο συγκεκριµένο σηµείο. «Πήρα πολύ ωραίες φωτογραφίες στη σελίδα µου στο Facebook! Από πιτσιρίκια να παίζουν µε τον αναµορφικό χαρακτήρα των έργων, µέχρι ένα γαµπρό µε µια νύφη να ποζάρουν µπροστά από τα έργα εκεί» λέει.

Ποιος είναι ο WD O Wild Drawing έχει πτυχίο στις Καλές Τέχνες και στις Εφαρµοσµένες Τέχνες. Η δράση του στο δρόµο ξεκινάει το 2000, παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν έπαψε να δουλεύει στο εργαστήριο του. Έχει πραγµατοποιήσει ατοµικές εκθέσεις και έχει λάβει µέρος σε οµαδικές εκθέσεις ή φεστιβάλ σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ έργα του έχουν συµπεριληφθεί σε διεθνείς εκδόσεις για τη street art. Το καλλιτεχνικό και κοινωνικό του background Ανατολής-∆ύσης συνδυάζεται µε µοναδικό τρόπο και αυτό είναι που κάνει τα έργα του ιδιαίτερα αναγνωρίσιµα. Εστιάζει στις µεγάλης κλίµακας τοιχογραφίες µε κύριο µέσο για τη δηµιουργία τους ρολό και spray. Επιλέγει σηµεία που είναι ήδη κατεστραµµένα, µε τον ένα ή µε τον άλλο τρόπο και προσπαθεί πάντα να αλληλεπιδρά µε το σηµείο όπου εργάζεται -µε τη χρήση διαφόρων στοιχείων που υπάρχουν σε αυτό- έτσι ώστε να υπάρχει αρµονία ανάµεσα στο έργο και το χώρο που αυτό δηµιουργείται. Η δουλειά του, που χαρακτηρίζεται από στοιχεία ρεαλισµού, συχνά αναµορφική, είναι επηρεασµένη από comics και graphic novels. Κοινωνικά φαινόµενα, lifestyle, φύση και τέχνη αποτελούν πηγές έµπνευσής του. Ο WD ζει κι εργάζεται στην Αθήνα.

Οι «κραυγές» μέσα από τα έργα του Ο WD µοιράζεται τις ιδέες του µε τον κόσµο, θέλει να τον κάνει να γελάσει, να θυµώσει, να προβληµατιστεί ή να µελαγχολήσει. Μα πάνω από όλα θέλει να εκφραστεί και να δείξει πως η Τέχνη µπορεί να γίνει κοµµάτι της καθηµερινότητά µας. «Αυτό που θέλω βασικά είναι να εκφραστώ και να µοιραστώ τις ιδέες µου µε τον κόσµο. Και να δείξω ότι η Τέχνη δεν απευθύνεται σε καµία ελίτ, ούτε χρειάζεται κάποιος να πληρώσει για να τη δει - η Τέχνη µπορεί να είναι απλά µέρος της καθηµερινότητάς µας. Από την άλλη, τα περισσότερα από τα έργα µου έχουν κάποιο µήνυµα, µου αρέσει να επικοινωνώ µε τον κόσµο για όλα όσα συµβαίνουν γύρω µας, κοντά µας ή πιο µακριά. Αυτό το µήνυµα µπορεί να έχει να κάνει είτε µε τη φύση, είτε µε την τέχνη, είτε µε την κοινωνία γενικά και την καθηµερινότητά µας». wdstreetart.com facebook.com/wd.street.art instagram.com/wd_wilddrawing

η Τέχνη δεν απευθύνεται σε καμία ελίτ, ούτε χρειάζεται κάποιος να πληρώσει να τη δει για

η Τέχνη δεν απευθύνεται σε καμία ελίτ, ούτε χρειάζεται κάποιος να πληρώσει για να τη δει


Ο WD μοιράζεται τις ιδέες του με τον κόσμο, θέλει να κάνει να γελάσει, να θυμώσει, να προβληματιστεί ή ναεκφραστεί μελαγχολήσει. Μα πάνω από όλα θέλει να και να δείξει πως η Τέχνη μπορεί να γίνει κομμάτι της καθημερινότητά μας

Ο WD μοιράζεται τις ιδέες του με τον κόσμο, θέλει να τον κάνει να γελάσει, να θυμώσει, να προβληματιστεί ή να μελαγχολήσει. Μα πάνω από όλα θέλει να εκφραστεί και να δείξει πως η Τέχνη μπορεί να γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας


«Εδώ είναι το μέλλον»

Κατερίνα

Φουτάκογλου

,

Συμβολαιογράφος

Α

πό την Νάξο, στην Θεσσαλονίκη, από εκεί στη Γλασκώβη και μετά στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Η Κατερίνα Φουτάκογλου, αν και νεαρή στην ηλικία, έχει κάνει ήδη σπουδαία διαδρομή. Και ο κύκλος που άνοιξε με τη Νάξο έκλεισε εκεί. Η Κατερίνα σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε για μεταπτυχιακό στο University of Glasgow πάνω στο Εμπορικό και Περιβαλλοντικό Δίκαιο. Το 2007 έκανε την άσκησή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο στο τμήμα Περιβάλλοντος. Αν και εκκρεμεί η έναρξη της διδακτορικής της διατριβής στον τομέα του Περιβαλλοντικού Δικαίου στη Νομική Αθηνών, την κέρδισε κατά κράτος η επιστροφή της στη Νάξο όπου εργάζεται ως συμβολαιογράφος από το καλοκαίρι του 2010. Οι επιλογές της Κατερίνας όταν τελείωσε τις σπουδές της ήταν δύο: Ή εξωτερικό ή Νάξος. Τελικά η ζυγαριά έγειρε προς το νησί. «Αγαπώ την οικογένεια και τον τόπο μου. Και υπήρχαν αναμφισβήτητα οι συγκυρίες αλλά και οι υποδομές από την οικογένεια μου για την επιστροφή μου στο νησί». Η ίδια πιστεύει πως δεν δίνουν όλες οι τοπικές κοινωνίες ευκαιρίες στους νέους επιστήμονες.

Εξαρτάται, όπως λέει, από τις δυνατότητες που προσφέρει ο τόπος, το δυναμισμό, το όραμα και το έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ανεκτικότητα και τη συμβολή των κατοίκων, το ήθος και τον πολιτισμό της εκάστοτε κοινωνίας. Στη Νάξο νιώθει τυχερή και ευλογημένη που σε μια τέτοια δύσκολη και μεταβατική περίοδο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την παγκόσμια κοινωνία, ζει σε έναν τόπο που παρέχει ασφάλεια και έναν αξιοπρεπή τρόπο διαβίωσης. «Αυτός ο τόπος είχε και έχει δυναμισμό και δυναμικό, συνεχή και διαρκή παρουσία στην αρχαία αλλά και νεότερη ιστορία. Η εξωστρέφεια, η ευγένεια, η καλαισθησία, η συλλογικότητα, η διάθεση προσφοράς, η συνέπεια με ακολουθούν στις πράξεις και ενέργειές μου αλλά και στα τυχόν λάθη μου, σκεπτόμενη αυτά. Αυτό που με κάνει να χαίρομαι και να αντλώ τη θετικότητα μου είναι η δραστηριοποίηση ταλαντούχων, δυναμικών με όραμα νέων, και όχι μόνον, ανθρώπων στο νησί μας σε διάφορους τομείς». Αυτό που δίνει δύναμη στην Κατερίνα για να συνεχίσει είναι οι καλοί της συνεργάτες, οι ευγενικοί της πελάτες, οι φίλοι της, η οικογένειά της, ο σύντροφός της και πάνω από όλα ο ερχομός του Στρατή, του 14 μηνών γιου της. «Αυτό είναι το μέλλον και η ελπίδα…».


Σέ ρ γ η ς

Χρόνια Πολλά!


Μάης 1967 – Μάης 2017

50 Νίκος Λεβογιάννης, Φιλόλογος - Συγγραφέας

Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη ζωή του Από μαθητής γυμνασίου στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες 19 Φεβρουαρίου 1928: O Νικηφόρος Mανδηλαράς γεννήθηκε στην Κόρωνο Νάξου, Σε ηλικία 18 ετών έχει ήδη ...φάκελο πολιτικών φρονημάτων στην Ασφάλεια Σύρου, στον οποίο αναφέρεται ότι «εμφορείται υπό κομμουνιστικών φρονημάτων και δη με πλήρη κομμουνιστικήν κατάρτισιν...». 25.3.1947: Με βαθμό 20 σε όλα τα μαθήματα, τελειόφοιτος γυμνασίου, ορίζεται σημαιοφόρος. Επεμβαίνει όμως η… Ασφάλεια και απαιτεί την αντικατάστασή του, διότι εμφορείται από ...κομμουνιστικές ιδέες. Ιανουάριος 1960: Εκδίδει τη 15νθήμερη μαχητική εφημερίδα «Ναξιακά Χρονικά». 9-10 Ιουνίου 1961: Δικάζεται στο Κακουργιοδικείο Σάμου ύστερα από μήνυση του Νομάρχη Κυκλάδων Λεβίδη, για συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση διά του τύπου και αθωώνεται. 1961: Υποψήφιος με το ΠΑΜΕ (ΕΔΑ) στις Κυκλάδες περιοδεύει στα χωριά της Νάξου σε συνθήκες αστυνομοκρατίας και τρομοκρατίας. Στη Σύρο η Ασφάλεια κλείνει τα καταστήματα και απομακρύνει τα ταξί από την πλατεία για εκφοβισμό των πολιτών. 15.6.1966: Δικάζεται με το νόμο περί ...τεντυμποϊσμού για περιΰβριση αστυνομικής αρχής και αθωώνεται.

14.11.1966: Αρχίζει στο στρατοδικείο η δίκη των 28 δημοκρατικών αξιωματικών της σκευωρίας του «ΑΣΠΙΔΑ». Ο Μανδηλαράς ως συνήγορος υπεράσπισης αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή της δίκης, συγκρούεται με τον Πρόεδρο του στρατοδικείου και τους μάρτυρες κατηγορίας-στρατιωτικούς, πολλοί απ’ τους οποίους υπήρξαν στη συνέχεια αρχιπραξικοπηματίες την 21η Απριλίου 1967 (Καρύδας, Σταθόπουλος, Παλαΐνης, Κωτσέλης, Δαμηλάκος κ.α.), αρχιβασανιστές στο ΕΑΤ/ΕΣΑ (Θεοφιλογιαννάκος), υπονομευτές της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Εθνάρχη Μακαρίου (Γρίβας, Σαμψών). 14.12.1966: Εξετάζει τον λοχαγό Δαμηλάκο, από τα πρωτοπαλίκαρα της χούντας, ο οποίος τον απείλησε : «Πρόσεξε. Πρόσεξε πώς μου μιλάς!». 14.12.1966: Εξετάζει τον ταγματάρχη Θεοφιλογιαννάκο, τον μετέπειτα αρχιβασανιστή της ΕΣΑ. Αρχές 1967: Καταθέτει στο στρατοδικείο ιατρικό ντοκουμέντο που πιστοποιεί ότι ο Συνταγματάρχης Γ. Παπαδόπουλος (ο μετέπειτα δικτάτορας) πάσχει από βαρύ ψυχικό νόσημα. Προκαλείται σάλος. 21.4.1967: Με την εκδήλωση του πραξικοπήματος, ο Νικηφόρος καταφεύγει σε φιλικό σπίτι εν ενεργεία αξιωματικού και διαφεύγει τη σύλληψη. Τρεις φορές άλλαξε κρησφύγετο στο διάστημα των 24 ημερών που έμεινε ελεύθερος πολιορκημένος. 16.5.1967: Στις 20:30 αναχωρεί από το τελευταίο κρησφύγετό του στον ΄Άγιο Σώστη Νέας Σμύρνης για το μοιραίο ραντεβού στο Νέο Φάληρο με τον πλοίαρχο του «RITAV» Πέτρο Πόταγα. Τον παρα-

λαμβάνει, για να τον μεταφέρει στο πλοίο στου Σκαραμαγκά, προκειμένου να διανυκτερεύσει εν όψει της αναχώρησης τις πρωινές ώρες της επομένης (17.5.1967) με κατεύθυνση την Κύπρο. Από εκείνη την ώρα παραμένει άγνωστη η τύχη του και απόλυτο σκοτάδι επικρατεί κατά το 6ήμερο από τις 16 μέχρι τις 22 Μαΐου, όταν τις πρωινές ώρες, βρίσκεται το πτώμα του στην ακτή Γενναδίου Ρόδου. Η Ασφάλεια συνεχίζει να τον αναζητεί και αφήνει υπαινιγμούς στην οικογένειά του ότι κάτι έχει συμβεί. Στις 11 το μεσημέρι της επομένης 17 Μαΐου αναχωρεί το πλοίο με προορισμό την Κύπρο. 18 προς 19.5.1967: Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση των Καψάσκη-Αγιουντάνη, ο Μανδηλαράς «πνίγηκε» τις νυκτερινές ώρες στην προσπάθειά του να βγει στις ακτές της Ρόδου, αφού προηγουμένως τραυματίστηκε στο κεφάλι, χτυπώντας στα τοιχώματα του πλοίου «Rita V», έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε στη θάλασσα. 22.5.1967: Τις πρωινές ώρες ντόπιοι ψαράδες βρήκαν στην παραλία Γεννάδι, στη Ν.Δ. πλευρά της Ρόδου το πτώμα του Νικηφόρου Μανδηλαρά σε απόσταση 12 μέτρων από την ακτή, σε σημείο που δεν φθάνει ούτε το χειμέριο κύμα. Ειδοποιήθηκε η Χωροφυλακή, η οποία όμως βρισκόταν ήδη σε …επιφυλακή και αναζητούσε τον Μανδηλαρά!! 23.5.1967: Στις εφημερίδες της Ρόδου αναγράφεται η είδηση: « το πτώμα που εξεβράσθη εικάζεται ότι ανήκει εις τον δικηγόρον Αθηνών Νικηφόρον Μανδηλαρά». Το ίδιο βράδυ ξένοι ραδιοφωνικοί σταθμοί (BBC, Ντόϊτσε Βέλε,


ΘΕΡΟΤΥ ΠΙΑ 13-12-198 4 Πρωτοσέλιδο στην ΕΛΕΥ

ΚΟΥ Ο Τ Ν

ΤΟ ΜΕΝ

του ε λο ου κ ά το φ ε ια π α π ό Ασ φ άλ φο ρ ά α φ η γ γρ α σ τ ην ρώτ Τα έ ηλαρά αι για π δ τ Μαν σιεύον ο µ δη

«Ο λαός, εις την ρεµούλα και την ασυδοσία των πολιτικών έδωσε τον σοφό και επιγραµµατικό τίτλο γούρνα. Οι διαιτώµενοι εις ταύτην, µε την παµφάγον λαιµαργίαν των γνωστών τετραπόδων, επέδειξαν πλήρη περιφρόνησιν και εξοργιστικήν αναλγησίαν προς τον πεινώντα λαόν, τον οποίον µετά µανίας ελεηλάτησαν...». Νικηφόρος Μανδηλαράς Στο βιβλίο του Νίκου Λεβογιάννη «Νεότερη Ιστορία της Νάξου» τόµος Β5, που κυκλοφορεί σε λίγες µέρες, για πρώτη φορά αποκαλύπτεται το περιεχόµενο του φακέλου του Νικηφόρου Μανδηλαρά και δηµοσιεύονται συγκλονιστικά ντοκουµέντα από τις δεκάδες σελίδες εγγράφων που περιέχει.

ε πιθυµ α ς και , ν α ν ο π ό τ µε νον ν τον να τισ µό µέ νον, χαρού σκορπίσ η α φ ε µ υ χισ να ύ µε Κ αι «α γαπο τον δούµε ε υ τ ια τ ης χαράς, ιά µας. ς δ α ύ ίπ ν ο ε ε λ ρ µ υ ε ύ ο α λ υ τ µο ο σ α τ τ σ ω ν πά ν Α ΠΗ ίσου ξα να ν θ και η ε υ τυ χία ή, λέ γε ται ΑΓ ηµά τ ης. ό ικ ιο το γέ λο λέ γε ται πολιτ ο πλα τύ τα το ν τ ν α υ τό δε ώ π ους µ α ς µε ρ ς θ ή ν α ιµ τ ν υ ά σ τών µε τ ά ς» Ευ χαρισ ος Μα νδηλαρ τ ρ ώνε ρ ό φ η τε ς], τα λάβοι] και ικ ά Ν γ ρ ε ι [ο γο νε ε µείς µή χα νοι, οι ε ρ ζύ. Εµείς α ε ύ γο µε ιο «…δουλ αφε ν τικά, οι β ς τα τ ρώµε νε µ σ που θα τά’ Ώ α ω . π [τ ια ί ε ο ίρ ν α βε λέ ευτ α χα ι εσ ύ πίζ ος µ α σ ε τ οί τ α µ σ το τέ λ τα χέ ρια κι’ ε υ ούµασ τε νε . Κ ριν ε αλλιώς έ χοµε ν τοί, ε τσά θα κ τω»!!! ή υ ε τσά κι’ χου νε ε βε], φώναζε Ζ ύ νιος 1960α Ιο [θεοπάλ Χ ρονικά φ. 7, ά (Ναξιακ τικα). κι’ αλλιώ


24.5.1967: Οι Αθηναϊκές εφηµερίδες αναγράφουν σε µονόστηλο την είδηση: «το εκβρασθέν εις Ρόδον πτώµα εξηκριβώθη ότι ανήκει εις τον δικηγόρον Μανδηλαράν». 25.5.1967: Κηδεύεται εσπευσµένα στη Ρόδο παρουσία ελάχιστων φίλων του και µεγάλου αριθµού χωροφυλάκων. ∆εν ανέµεναν καν την παρουσία της συζύγου και των συγγενών του. Μάιος 1967: Η εφηµερίδα Ναξιακόν Μέλλον και Ναξιακή Πρόοδος αναγράφουν υβριστικό για τον δολοφονηµένο αγωνιστή σχόλιο: «Θα ηδύνατο να ευδοκιµήση ως δικηγόρος-ποινικολόγος αν αφωσιώνετο εις την δικηγορίαν και δεν κατελαµβάνετο τόσον ενωρίς από το πάθος της πολιτικής, την οποίαν σηµειωτέον ήσκει µε αδιαλλαξίαν, πείσµα και µαχητικότητα και η οποία τελικώς τον ωδήγησεν τόσον προώρως εις τον θάνατον». Η τύχη όσων προσώπων είχαν άµεση ή έµµεση σχέση µε την απόπειρα διαφυγής στο εξωτερικό του Μανδηλαρά και τη δολοφονία του γεννά ερωτηµατικά (πλοίαρχος Πόταγας, ο πιλότος στρατιωτικού ελικοπτέρου Ελ. ∆ράκος, ο ψυχίατρος που είχε εκδώσει το ιατρικό πιστοποιητικό για τον δικτάτορα). Τους έκλεισε η χούντα το στόµα; 1975-76: Μετά την πτώση της χούντας ξεκινά η δικαστική έρευνα της δολοφονίας του Μανδηλαρά. Έχουν ήδη προκύψει πολλά στοιχεία από τη δηµοσιογραφική έρευνα (Γ. Φάτσης-Βήµα. Αργ. Παναγόπουλος-Απογευµατινή, Λ. ΠαπαδόπουλοςΝέα, Τσαρουχάς-Ελευθεροτυπία, κ.ά.), το στυγερό όµως έγκληµα δεν διαλευκαίνεται και οι φυσικοί αυτουργοί παραµένουν άγνωστοι. 15.6.1983: Γίνεται η µετακοµιδή των οστών του Μανδηλαρά από τη Ρόδο στην Αθήνα και εναποτίθενται σε τάφο δίπλα από εκείνο του Γρ. Λαµπράκη στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών. Με απόφαση της οικογένειάς του ο ιατροδικαστής Κουτσελίνης εξετάζει τα οστά του Μανδηλαρά και διαπιστώνει την ύπαρξη συντριπτικού κατάγµατος κρανίου, τον οποίο δεν…είδε ο ιατροδικαστής Καψάσκης. ∆εκέµβριος 1984: η Ολοµέλεια Εφετών Αθηνών ασκεί ποινική δίωξη για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως» εναντίον των φυλακισµένων ήδη ως πρωταιτίων του πραξικοπήµατος πρώην συνταγµαταρχών Κ. Παπαδόπουλου, αδελφού του δικτάτορα και Ι. Λαδά. Στις 24.4.1986, δύο χρόνια αργότερα το Συµβούλιο Εφετών µε το 731 βούλευµα του χαρακτηρίζει ως ανθρωποκτονία εκ προθέσεως τη δολοφονία του Μανδηλαρά και κατονοµάζει ως ηθικούς αυτουργούς τους Ιω. Λαδά και Κ. Παπαδόπουλο και καταλογίζει ευθύνες στον «Υπουργό» Εµπορικής Ναυτιλίας τον Μάη 1967 Αθανασίου, στους τότε αρχηγούς του Λιµενικού και της ΚΥΠ, στον τότε υπολιµενάρχη Ρόδου Αργ. Τζάνος. Στο βούλευµα επισηµαίνεται η ύπαρξη επαρκών στοιχείων για στοιχειοθέτηση του εγκλήµατος. Τελικά και αυτή η διερεύνηση δεν απέδωσε και η υπόθεση τέθηκε οριστικά στο αρχείο.

Η χούντα αποπειράθηκε να παρουσιάσει ως ...πνιγµό τη στυγερή δολοφονία του Νικηφόρου Μανδηλαρά Άσπα Μανδηλαρά: «φαίνεται πως δεν υπήρχε σχέδιο εξαφάνισης του πτώµατος, αλλά ο σύζυγός µου τους ξεγέλασε και νεκρός». Στο χρονικό διάστηµα από 16-22 Μαΐου 1967 όργανα της χούντας δολοφόνησαν τον Νικηφόρο Μανδηλαρά σε συνθήκες που ως σήµερα παραµένουν άγνωστες και το στυγερό αυτό έγκληµα η χούντα το παρουσίασε ως πνιγµό, αλλά τα στοιχεία που υπάρχουν, µε βεβαιότητα οδηγούν στο συµπέρασµα ότι η απόπειρα του Μανδηλαρά να διαφύγει στο εξωτερικό είχε εξ αρχής προδοθεί και ο Μανδηλαράς, αφού συνελήφθη δολοφονήθηκε ύστερα από άγριο βασανισµό. Παραµένουν όµως ως σήµερα άγνωστες οι συνθήκες της δολοφονίας του και οι βασανιστές και δήµιοί του, ενώ βαθύ σκοτάδι εξακολουθεί να καλύπτει το χρονικό διάστηµα από το απόβραδο της 16ης µέχρι το πρωί της 22ας Μαΐου. Αναµφισβήτητο είναι το γεγονός ότι ο ίδιος ο δικτάτορας τον ήθελε νεκρό. Η αποκάλυψη της ιατρικής γνωµάτευσης για την ψυχική του υγεία στη δίκη ΑΣΠΙ∆Α είχε προκαλέσει την οργή του συνωµότη Γ. Παπαδόπουλου. Ο Μανδηλαράς δεν πνίγηκε στη Ρόδο, ούτε βασανίστηκε και δολοφονήθηκε εκεί. Μεταφέρθηκε νεκρός το ξηµέρωµα της 22ας Μαΐου. Ο τόπος του µαρτυρίου του παραµένει άγνωστος, αλλά και νεκρός ο Νικηφόρος τους ξέφυγε, γιατί εκεί που τα όργανα της χούντας άφησαν το πτώµα του… ζεστό ακόµη, στην ακτή Γενναδίου Ρόδου, που τον βρήκαν οι ψαράδες της περιοχής το ξηµέρωµα της 22ας Μαΐου 1967, δεν φθάνει το χειµέριο κύµα και έτσι ο θάνατος από πνιγµό δεν έπεισε κανένα. Το σκοτεινό 6ήµερο (16-22 Μαΐου 1967) τρία µόνο γεγονότα είναι εξακριβωµένα Η προσέλευση του Μανδηλαρά στο ραντεβού µε τον καπετάνιο Π. Πόταγα το απόβραδο της 16ης Μαΐου, η κλήση της συζύγου του Μανδηλαρά Άσπας στην Ασφάλεια Αττικής στο διάστηµα µεταξύ 17 και 19 Μαΐου, στην οποία ο αστυνόµος Λάµπρου, άφησε υπαινιγµούς που την έβαλαν σε υποψίες ότι η Ασφάλεια γνώρισε για τη διαφυγή του συζύγου της στο εξωτερικό και οι µαρτυρίες όσων είδαν το πτώµα του (ψαράδες, γιατροί και µια νοσηλεύτρια του νοσοκοµείου, ο λιµενικός Τρικοίλης), τονίζουν ότι το πτώµα του Μανδηλαρά δεν είχε ενδείξεις πνιγµού. Ακόµη όλα τα υπάρχοντα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το σχέδιο διαφυγής του Μανδηλαρά στο εξωτερικό είχε προδοθεί και από την ώρα που βρέθηκε στο αυτοκίνητο του καπετάνιου, περί τις 20:30 της 16ης Μαΐου, ήταν ουσιαστικά «αιχµάλωτος» της χούντας. Η σύλληψή του πιθανώς έγινε εκείνο το βράδυ µέσα στο πλοίο όπου από νωρίς κυκλοφορούσε γυναίκα πράκτορας της ΚΥΠ (ΕΥΠ) ή πριν επιβιβαστεί σ’ αυτό.

Η συνέχεια µόνο ως σενάριο µπορεί να περιγραφεί: Μπήκε στο πλοίο και όλα συνέβησαν εκεί και στη θαλάσσια περιοχή Γενναδίου της Ρόδου; Βγήκε κολυµπώντας στην ακτή, καταδιώχτηκε από στρατιωτικό απόσπασµα και εκτελέστηκε ή συνελήφθη και πότε; Συνελήφθη πριν µπει στο πλοίο και µεταφέρθηκε σε κάποιο στρατόπεδο στην Αττική (πιθανολογείται στο στρατόπεδο πεζοναυτών στο ∆ιόνυσο, όπου διοικητής ήταν ο αδελφός του δικτάτορα Κ. Παπαδόπουλος), όπου, αφού βασανίστηκε άγρια, δολοφονήθηκε διά στραγγαλισµού, όπως προκύπτει από µαρτυρία της προϊσταµένης νοσηλεύτριας του νοσοκοµείου Ρόδου, που είδε το πτώµα; Εκτός από όσα είπαν εκείνοι που είδαν το πτώµα του Μανδηλαρά, ακόµη και αυτή η ιατροδικαστική έκθεση του Καψάσκη, ο οποίος έσπευσε να κάνει τη νεκροψία µε σκοπό να παρουσιάσει ως πνιγµό τη στυγερή αυτή δολοφονία, όπως επιθυµούσε η χούντα, διατυπώνει τα παρακάτω ερωτήµατα ως πιθανές αιτίες του θανάτου του: 1) Ο θάνατος επήλθε συνεπεία πνιγµού ή προκλήθηκε από άλλη αιτία; 2) Ρίχτηκε στη θάλασσα νεκρός; 3) Προηγήθηκε του πνιγµού κάτι που τον κατέστησε ανίκανον να διασωθεί κολυµπώντας; 4) Έφερε σωσίβιο, πόσο χρόνο έµεινε το πτώµα στη θάλασσα; 5) Ήταν δυνατόν να εκβραστεί το πτώµα στη θέση που βρέθηκε; Στα ερωτήµατα αυτά η ιατροδικαστική έκθεση δεν απαντά και «διαπιστώνει», «θάνατον από πνιγµόν». Είναι παραπάνω από φανερή η προσπάθειά του Καψάσκη να συσκοτίσει την υπόθεση, αποδυναµώνοντας και εξαφανίζοντας όσα από τα ευρήµατα της νεκροψίας θα µπορούσαν στο µέλλον να θέσουν εν αµφιβόλω το αφήγηµα της χούντας και του ίδιου περί πνιγµού. Ο ∆ηµήτρης Σιδερής γιατρός, ξάδελφος του Μανδηλαρά, αναφέρει σε οµιλία του: «Η κάκωση (το κάταγµα στο κεφάλι) κάθε άλλο παρά ελαφριά ήταν. Επρόκειτο για µεγάλο κάταγµα, το οποίο θα µπορούσε να είναι η άµεση αιτία θανάτου από εγκεφαλική αιµορραγία... Η υπόθεση του πνιγµού ως ατυχήµατος στηρίζεται κυρίως στην ιατροδικαστική έκθεση. Οι εσκεµµένες ανακρίβειές της όµως γεννούν αµφιβολίες και την καθιστούν αναξιόπιστη και ύποπτη για σκόπιµη απόπειρα να συγκαλυφθούν τα πραγµατικά αίτια του θανάτου..». Η Άσπα Μανδηλαρά σε γραπτή αναφορά της που κατέθεσε στη δίκη της Ρόδου καταγγέλλει:

«...Είµαι πεπεισµένη ότι πρόκειται περί µιάς στυγερής πολιτικής δολοφονίας, η οποία εσχεδιάσθη, ωργανώθη και εξετελέσθη υπό των πολιτικών του αντιπάλων, εξ αφορµής της γνωστής προ των γεγονότων της 21 Απριλίου, πολιτικής του δραστηριότητος ως πολιτευτού υποψηφίου βουλευτού της Ενώσεως Κέντρου. Παρά ταύτα η ανάκρισις υιοθετεί την πλέον ανώδυνον διά πάντας τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς και συνεργούς εκδοχήν... Ένα µεγάλο πολιτικό έγκληµα παραµένει εισέτι ανεξιχνίαστον και ατιµώρητον. Θεωρώ όθεν καθήκον µου, κ. Πρόεδρε, να υποµνήσω τα ανωτέρω διά την ιστορίαν».

Το πτώµα του Μανδηλαρά όπως το βρήκαν οι ψαράδες στην ακτή Γενάδιου Ρόδου το ξηµέρωµα της 22ας Μαΐου 1967


και µασκότ στην παραλία της Αγίας Άννας. Καθηµερινά το ραντεβού ήταν προγραµµατισµένο... και σε αυτό συνεπείς δεν ήταν µόνο οι φίλοι της, αλλά και η αξιαγάπητη Caretta-Caretta που απολάµβανε την καθηµερινή της τροφή. Το συγκεκριµένο γεγονός έγινε θέµα σε πολλά τηλεοπτικά δίκτυα και άλλα ΜΜΕ σε όλο τον κόσµο. Ο Βραζιλιάνος δηµοσιογράφος Paulo Panayioti αφιέρωσε αρκετό χρόνο σε εκποµπή του σε τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας του, για την Caretta-Caretta “που ευτυχισµένη κολυµπά στα πεντακάθαρα νερά της Αγίας Άννας και γεύεται την τροφή που της δίνουν κάτοικοι και τουρίστες”...

Το πιο πολύτιµο δώρο για την Caretta ... η προστασία της

Για να προστατέψουµε τις θαλάσσιες χελώνες που τόσο απειλούνται σήµερα, υπάρχουν πολλοί και απλοί τρόποι, αρκεί να το θέλουµε. Το πρώτο πράγµα που θα πρέπει να έχουµε στο νου µας είναι η προστασία της περιοχής όπου η Caretta-caretta γεννάει τα αυγά της κατά την περίοδο από τον Μάιο µέχρι τον Αύγουστο. Όπως σηµειώνει στο My Naxos ο πρόεδρος του Συλλόγου «Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου» Γιάννης Ορφανός «αν δούµε χελώνα στην ακτή τη νύχτα, ή ίχνη από χελώνα στην άµµο θα πρέπει άµεσα να ενηµερώσουµε τις αρµόδιες αρχές, αφού κατά πάσα πιθανότητα εκεί θα έχει αφήσει η Caretta τα αυγά της, για να γεννηθούν τα µικρά της». Σύµφωνα µε τη WWF “το πρώτο ταξίδι µιας Caretta caretta από την αµµουδιά όπου σκάει το αυγό της µέχρι την ακροθαλασσιά είναι και το σηµαντικότερο της ζωής της. Στηρίζεται στο ένστικτο και το DNA της για να βρει τον προσανατολισµό της. Μόνο αν τα καταφέρει την πρώτη φορά θα ξαναγυρίσει µετά από µερικές δεκαετίες στην ίδια παραλία για να γεννήσει τα µικρά της και να διαιωνίσει το είδος της”. “Αν δούµε θαλάσσια χελώνα τραυµατισµένη ή νεκρή, το πρώτο πράγµα που θα πρέπει να κάνουµε είναι να ενηµερώσουµε αµέσως το Λιµεναρχείο ή το Σύλλογο “Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου” σηµειώνει ο κ. Ορφανός και διευκρινίζει ότι «πολλές φορές συµβαίνει το ερπετό να φαίνεται νεκρό, αλλά να µην είναι». της στις µέρες µας βρίσκεται υπό απειλή, όχι µόνο στο νησί, αλλά και σε παγκόσµιο επίπεδο. «Είναι ένας µοναδικός κάτοικος των θαλασσών µας και ιδιαίτερα σηµαντικός για τη βιοποικιλότητά της» σηµειώνει στο My Naxos ο πρόεδρος του Συλλόγου «Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου» Γιάννης Ορφανός. Ήρεµη αλλά εντυπωσιακή, προκαλεί δέος σε όποιον κολυµπήσει δίπλα της και δεν είναι λίγες οι εικόνες µε θαλάσσιες χελώνες στις παραλίες της Νάξου που κάνουν το γύρο του κόσµου. «Η προστασία της είναι υποχρέωση όλων µας, δίνοντας λίγο χώρο από τις τεράστιες παραλίες µας να γεννήσει τα αυγά της και να προστατέψουµε τις θαλάσσιες περιοχές που συχνάζει» τονίζει ο κ. Ορφανός. Κάτοικοι και τουρίστες αγαπούν και θαυµάζουν τις θαλάσσιες χελώνες, µια από τις οποίες µάλιστα είχε γίνει

Ένας ακόµη τρόπος προστασίας του συµπαθητικού ζώου είναι η ελάττωση της χρήσης του πλαστικού που καταλήγει στις θάλασσες. Έτσι µπορούµε να µειώσουµε τον αριθµό των θαλάσσιων χελωνών που πεθαίνουν από την κατάποση πλαστικών σακουλών κ.λπ. Φυσικά ιδιαίτερη σηµασία έχει να γίνουµε όλοι µας «ευαισθητοποιηµένοι πολίτες” αλλά και να µεταδώσουµε στα παιδιά µας αυτή την ευαισθησία, για να δηµιουργήσουµε από σήµερα τους αυριανούς προστάτες της Caretta-caretta. Το σίγουρο είναι ότι οι θαλάσσιες χελώνες χρειάζονται πολλούς φίλους για να επιβιώσουν στις θάλασσές µας. Υποστηρίξτε το Σύλλογο “Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου” και τον ΑΡΧΕΛΩΝ (Ελληνικό Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας) και ενισχύστε τις δράσεις τους!


” ς ε ν ά φ ι ρ ε π “

ς ε ν α λ έ Μ στις

*Φωτογραφία: Πέτρος Κονδύλης (STUDIO KOUROS)


Επιλέγω μόνο αγνά ΕΛΛΗΝΙΚΑ προϊόντα! Επιλέγω παραδοσιακά τυριά από την

ΤΥΡΟΚΟΜΙΑ ΝΑΞΟΥ

“Η επιλογή μας στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ προϊόντα κατ' επέκταση των τοπικών, είναι “ψήφος” για την επιβίωση της Ελληνικής οικονομίας. Δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας. Διατήρηση και συνέχιση τεχνογνωσίας και παράδοσης στον τομέα παραγωγής. Η ΤΥΡΟΚΟΜΙΑ Νάξου Εμ. Β. Κουφόπουλου, διαβεβαιώνει και τυπικά τους καταναλωτές - μετά και την απόκτηση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ από τον Ελληνικό Οργανισμό “ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ”ότι όλα τα προϊόντα της παράγονται μόνο με αγνό Ναξιώτικο γάλα”.

Αθήνα Εθνικής Αντιστάσεως 18, Χαλάνδρι Τ 210 68.37.758 • Νάξος Παπαβασιλείου, Χώρα • Τ 22850 26018 • F 22850 29385 • www.tyrokomia-naxou.gr


Τα ζυμαρικά της καρδιάς μας! 6+1 συντα γές για τον …πιστό μα καρονά

{

{

Όπως και να τα μαγειρέψεις είναι υπέροχα! Με ζυμαρικά, μπορείς να αυτοσχεδιάσεις και να δημιουργήσεις τα ωραιότερα και εντυπωσιακότερα πιάτα, που θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπο ακόμα και στο πιο επίσημο τραπέζι!

Ω

Δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη που να μην έχει δοκιμάσει ζυμαρικά! Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, άνθρωποι από διαφορετικές κουλτούρες απολαμβάνουν τις φημισμένες παραδοσιακές συνταγές αλλά και χιλιάδες παραλλαγές, προσαρμοσμένες στις ιδιομορφίες, τα γούστα και την κουλτούρα της κάθε χώρας και περιοχής.

ς αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας δεν είναι τυχαίο ότι τα ζυμαρικά αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής Πυραμίδας Διατροφής, πράγμα που τα καθιστά ως τρόφιμο καθημερινής κατανάλωσης... Ένας ακόμη λόγος που τα κάνει αγαπημένα είναι και το γεγονός ότι μαγειρεύονται πολύ εύκολα και μπορεί άνετα να κάνει ...τον chef και κάποιος που δεν έχει καμία σχέση με την κουζίνα. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι οι συνταγές με ζυμαρικά δε θέλουν τη μαεστρία τους. Με κόκκινες ή λευκές σάλτσες, στο φούρνο ή στην κατσαρόλα, με κρεατικά ή λαχανικά, σκέτα με τυρί ή αυγά... τα ζυμαρικά είναι πάντα επίκαιρα και πεντανόστιμα!

Τα αγαπάμε τα ζυμαρικά! Κι όπως είπε και ο Federico Fellini …

“H ζωή είναι ένας συνδυασμός μαγείας και ζυμαρικών”!

Υπάρχουν άπειρες συνταγές για να τα μαγειρέψεις. Εμείς ξετρυπώσαμε μερικές από αυτές και σας προκαλούμε να τις δοκιμάσετε!

Μακαρονάδα με γεμιστά κεφτεδάκια Τι θα χρειαστούμε

1 κ.σ. γάλα 2 φέτες λευκό ψωμί χωρίς κόρα 700 γρ. κιμά 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες ½ κουταλάκι κύμινο αλάτι και μαύρο πιπέρι 24 κυβάκια (ενός εκατοστού) φέτα 2 κ.σ. ελαιόλαδο 800 γρ. τριμμένη ντομάτα (ή 2 κονσέρβες) 1 κ.γ. ζάχαρη 2 κ.γ. ξύδι ή βαλσάμικο ½ κιλό μακαρόνια 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 1 καυτερή πιπερίτσα χωρίς τα σπόρια, ψιλοκομμένη τριμμένο σκληρό αρσενικό τυρί ή θρυμματισμένη φέτα για το σερβίρισμα 1/2 ματσάκι βασιλικό

Πώς θα το φτιάξουμε

Μουλιάζουμε το ψωμί στο γάλα. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το μισό σκόρδο, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά για να ενωθούν τα υλικά. Πλάθουμε 24 στρογγυλά κεφτεδάκια με το μείγμα μας και τα “γεμίζουμε” βάζοντας στο κέντρο τους από ένα μπαλάκι τυριού. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια μέχρι να ψηθούν. Προσθέτουμε το σκόρδο να σοταριστεί και μετά βάζουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και το ξίδι και μαγειρεύουμε μέχρι η σάλτσα να πήξει ελαφρά. Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Μόλις περάσει ο χρόνος μαγειρέματος τους (ανάλογα με τις οδηγίες της συσκευασίας), σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και το τσίλι, τα ρίχνουμε στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε. Εάν θέλουμε ανακατεύουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα σε πιατέλα και βάζουμε από πάνω τα κεφτεδάκια με μπόλικο τριμμένο τυρί ή θρυμματισμένη φέτα και βασιλικό, ή σερβίρουμε ξεχωριστά σε πιάτα. (κ. Αθηνά)

Κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ Τι θα χρειαστούμε

1 πακέτο κανελόνια 750γρ. κιμά μοσχαρίσιο 1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο 1 ποτηράκι λευκό κρασί 400 γρ. ντομάτα τριμμένη 2 κ. σ. πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε νερό 1 κ.σ. βασιλικό ξερό 1 κουταλάκι ζάχαρη 1 χούφτα βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο αλάτι, πιπέρι *κρέμα μπεσαμέλ

Πώς θα τα φτιάξουμε

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα του κιμά: Σε ένα πλατύ και βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με τον κιμά, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα κάθε τόσο μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί.

Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, τον ξερό βασιλικό, τη ζάχαρη και επιπλέον αλατοπίπερο. Προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο στο νερό, ανακατεύουμε κι αφήνουμε τον κιμά να βράσει μέχρι να μελώσει και να μαγειρευτεί. Στο τέλος ρίχνουμε μέσα το φρέσκο βασιλικό και βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Σε πυρίμαχο σκεύος ρίχνουμε αρχικά μερικές κουταλιές από την μπεσαμέλ, την οποία απλώνουμε να πάει παντού και να δημιουργήσει ένα λεπτό στρώμα. Παίρνουμε τα κανελόνια ένα-ένα και με ένα κουταλάκι τα γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά. Τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο, πάνω από την μπεσαμέλ. Τελειώνουμε απλώνοντας πάνω από τα κανελόνια την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φαγητού με μπόλικο τριμμένο τυρί και ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει ομοιόμορφα. (Κωστίτσα Αξαοπούλου)

Λαζάνια με κοτόπουλο, σπανάκι και γραβιέρα Τι θα χρειαστούμε

12 φύλλα λαζάνια 3 φιλέτα στήθος κοτόπουλου ψιλοκομμένο 1/3 φλ. ελαιόλαδο 1 σκελίδα ολόκληρη σκόρδο 500 γρ. σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο 800 γρ. τριμμένη ντομάτα 1 κ.γ. ζάχαρη 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί 2 φλ. τριμμένη γραβιέρα αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι *κρέμα μπεσαμέλ

Πώς θα το φτιάξουμε

Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι. Το ζεματάμε για δυο λεπτά σε αλατισμένο νερό που βράζει και μετά το μεταφέρουμε σε μπολ με κρύο νερό για να διατηρήσει το πράσινο χρώμα του και στη συνέχεια το σουρώνουμε. Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κοτόπουλο μαζί με τη σκελίδα σκόρδο για 8-10 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Σβήνουμε με το κρασί κι αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και τη ζάχαρη και σκεπάζουμε. Αλατοπιπερώνουμε


και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πήξει η σάλτσα. *Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ Σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος ρίχνουμε μια στρώση μαγειρεμένο κοτόπουλο. Τοποθετούμε από πάνω μια στρώση λαζάνια (6 κομμάτια). Ρίχνουμε μία κουταλιά κρέμα και την απλώνουμε να πάει παντού. Από πάνω τοποθετούμε όλο το σπανάκι σε μία στρώση. Επαναλαμβάνουμε μία στρώση λαζάνια (6 κομμάτια), μία κρέμα και το υπόλοιπο κοτόπουλο. Τελειώνουμε με την υπόλοιπη κρέμα και πασπαλίζουμε την τριμμένη γραβιέρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C (για 50 λεπτά περίπου), μέχρι να ροδίσει και να κάνει κρούστα. (Β. Πολυκρέτη)

Πένες με λαχανικά και ξινομυζήθρα Τι θα χρειαστούμε

500 γρ. πένες με ρίγα κομμένα τετραγωνάκια από: 1 ξερό κρεμμύδι , 2 κολοκυθάκια, 2 μελιτζάνες, 2 πιπεριές πράσινες, 2 πιπεριές Φλωρίνης, 3 ώριμες ντομάτες 1 φλ. τριμμένες ντομάτες 1/3 φλ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο 4 κ.σ. ξινομυζήθρα ή τρίμματα φέτας αλάτι, πιπέρι

Πώς θα τις φτιάξουμε

*

Κρέμα μπεσαμέλ

Μπορούμε να τηγανίσουμε τα λαχανικά σε ελαιόλαδο, αλλά επειδή απορροφούν πολύ λάδι είναι προτιμότερο να τα ψήσουμε στο φούρνο. Αραδιάζουμε τις κομμένες μελιτζάνες, τις πιπεριές και τα κολοκύθια σε λαμαρίνα, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε μέχρι να μαραθούν. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και την τριμμένη ντομάτα. Βράζουμε τη σάλτσα ντομάτας σε δυνατή φωτιά 5-6 λεπτά να βράσει. Προσθέτουμε τα ψημένα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε στη φωτιά και πάλι τη σάλτσα, μέχρι να πήξει. Πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε και το βασιλικό. Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε και όπως στάζουν τα ρίχνουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για ένα λεπτό να πάρουν όλα μαζί μία βράση. Σερβίρουμε αμέσως τις πένες πασπαλίζοντας ξινομυζήθρα ή τρίμματα φέτας. (κ. Αθηνά)

Τι θα χρειαστούμε

Κόκορας με χοντρά μακαρόνια

6 κ.σ. βούτυρο, 6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 λίτρο γάλα, χλιαρό, 2 κρόκους αβγών, 2 φλιτζάνια διάφορα τυριά τριμμένα. λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι, άσπρο πιπέρι

Πώς θα τη φτιάξουμε

Σε μια μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πάρει το αλεύρι λίγο χρώμα και το κατεβάζουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το γάλα, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, για να μην σβολιάσει. Βάζουμε και πάλι την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Ρίχνουμε και τους κρόκους των αβγών (σιγάσιγά και καλά χτυπημένους) στην κρέμα ανακατεύοντας καλά. Τέλος, ανακατεύουμε μέσα στη μπεσαμέλ και τα τριμμένα τυριά.

Τι θα χρειαστούμε

1 πακέτο μακαρόνια χοντρά No 2 4 μερίδες κόκορα 1 κρεμμύδι 1 σκελίδα σκόρδο 1 ποτήρι κόκκινο κρασί ημίγλυκο 800 γρ. τριμμένη ντομάτα 2 κ.σ. πελτέ 1 κ.γ. ζάχαρη μοσχοκάρυδο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι ελαιόλαδο 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο Νάξου τριμμένη μυζήθρα ξερή λίγα φύλλα βασιλικού

Πώς θα τον φτιάξουμε

Σοτάρουμε τον κόκορα σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο και μόλις ροδοκοκκινίσει καλά το βάζουμε σε μια πιατέλα. Στο ίδιο ελαιόλαδο σοτάρουμε σε μέτρια

φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα, μέχρι να καραμελώσουν (περίπου 4-5 λεπτά). Βάζουμε ξανά μέσα το κοτόπουλο. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Συμπληρώνουμε με το χλιαρό νερό κι αφήνουμε να σιγοβράσει για μια ώρα περίπου. Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια με αλατισμένο νερό (σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας). Σουρώνουμε, πασπαλίζουμε με το βούτυρο (που έχουμε λιώσει πρωτύτερα) και αφήνουμε σε ζεστό μέρος. Σε μια πιατέλα βάζουμε μια στρώση από τη σάλτσα κοτόπουλου. Στρώνουμε από πάνω μια στρώση μακαρόνια και πασπαλίζουμε με μυζήθρα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Πάνωπάνω βάζουμε τον κόκορα και σερβίρουμε με φυλλαράκια βασιλικού... (Βασιλική Ξ.)

Βίδες φούρνου με σάλτσα ντομάτας, ζαμπόν και διάφορα τυριά Τι θα χρειαστούμε

1 πακέτο βίδες 100 ml ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη 300 γρ. ζαμπόν σε μικρούς κύβους ½ καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη 150 γρ. κεφαλοτύρι πικάντικο τριμμένο 150 γρ. τσένταρ τριμμένο 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη 100 ml λευκό ξηρό κρασί 300 ml λιωμένη φρέσκια ντομάτα στο μούλτι 1 κ.γ. θυμάρι φρέσκο αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Πώς θα τις φτιάξουμε

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους, μειώνοντας τον χρόνο βρασμού κατά 2 λεπτά. Κρατάμε ½ φλιτζάνι (100 ml) από το νερό τους και τα στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε αρχικά το κρεμμύδι και στη συνέχεια το σκόρδο, την πιπερίτσα και το ζαμπόν. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τη λιωμένη ντομάτα και το μισό φλιτζάνι νερό που έχουμε κρατήσει από το βράσιμο των ζυμαρικών. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το θυμάρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 8-10 λεπτά (μέχρι να δέσει). Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Ρίχνουμε τα βρασμένα ζυμαρικά σε ένα ταψάκι και προσθέτουμε τη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα, το μισό τσένταρ και το μισό κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε και με τα υπόλοιπα τυριά και ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα τυριά. (Νίκος Δ.)

Και μην ξεχνάτε για να γίνουν πεντανόστιμα τα φαγητά μας, χρησιμοποιούμε πάντοτε αγνά προϊόντα του τόπου μας!


Κυριακή Μαργαρίτη

Η Νάξος στο πιάτο σας Η κουζίνα που εξιτάρει τον ουρανίσκο

Λιτή και ανεπιτήδευτη, αυθεντική και ευωδιαστή. Η κουζίνα της Νάξου μυρίζει γη και θάλασσα και ξεχωρίζει για την ισορροπία των γεύσεων και την αγνότητα των υλικών της.

Η

γαστρονομία του νησιού κουβαλά το απόσταγμα πολλών διαφορετικών στοιχείων με γεύσεις και χρώματα όπως της ελιάς, του σταφυλιού, του θυμαριού και του κίτρου.

Είναι όμως και το καλό κρέας, η πατάτα και τα τυριά της που είναι ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) που θα μπορούσαν να την καταστήσουν ένα μοναδικό γαστρονομικό προορισμό. Η Νάξος σε επίπεδο πρώτων υλών βρίσκεται σε προνομιακή θέση, σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Κι αυτό γιατί δεν έχει αναπτύξει μόνο την αλιεία της, αλλά αποτελεί «μικρογραφία» μιας ολοκληρωμένης αγροτικής παραγωγής που τροφοδοτεί και τα διπλανά της νησιά. Αυτή η αυτάρκεια και η αυτονομία είναι που την κάνουν να ξεχωρίζει. Τα τοπικά προϊόντα της έχουν διαφημιστεί αρκετά στο εξωτερικό και πολλοί από τους τουρίστες που φτάνουν στο νησί ζητούν να δοκιμάσουν συγκεκριμένα πιάτα. «Βλέπω με μεγάλη χαρά ότι μαζί με τον πρωτογενή τομέα που είναι ήδη ανεπτυγμένος, αναπτύσσεται σε σωστές βάσεις και ο τουρισμός, σε αντίθεση με άλλα νησιά που είναι ψηλά στον τουρισμό αλλά ο πρωτογενής τομέας είναι σε πιο χαμηλά επίπεδα. Όμως η Νάξος νομίζω ότι μπορεί να το ισορροπήσει και να πετύχει την καλύτερη δυνατή οικονομική ανάπτυξη προς όφελος της τοπικής κοινωνίας» τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Νοτίου Αιγαίου, Φιλήμονας Ζαννετίδης. Ο Στέλιος Κορρές, που γνωρίζει πιο πολύ από όλους τα μυστικά της ναξιώτικης κουζίνας, ως σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων Δωδεκανήσου αναφέρει ότι στην Νάξο έχουμε ταυτιστεί με τη γαστρονομία και είναι ένας από τους λόγους που επισκέπτεται κάποιος το νησί.

Ευλογημένος τόπος Η Νάξος είναι ένα ευλογημένο νησί αυτόνομο, πλούσιο σε προϊόντα και με ανθρώπους που καλλιεργούν με μεράκι τη γη που γεννά όλα αυτά τα διαμάντια της γαστρονομίας. Οι λάτρεις του καλού και ποιοτικού φαγητού την έχουν λατρέψει. Ο Γιώργος Πίττας, ρομαντικός περιηγητής και άριστος γνώστης της γαστρονομίας έχει γοητευτεί από τα υλικά που παράγει ο τόπος. «Οι κάμποι με τα εσπεριδοειδή, τα κηπευτικά, τα βοσκοτόπια για την εκτροφή των βοειδών, οι ελαιώνες της Τραγαίας, οι αμπελώνες στο βόρειο τμήμα του νησιού, αλλά και οι κτηνοτρόφοι των ορεινών περιοχών του Φιλωτίου και της Απειράνθου, προμηθεύουν εδώ και χρόνια τα ποικίλα προϊόντα τους (μοσχάρια, αιγοπρόβατα,

τυροκομικά, λάδι, ελιές, σταφύλια, μέλι, εσπεριδοειδή, πατάτες, ντομάτες και άλλα κηπευτικά), έτσι ώστε να σχηματισθεί μ’ αυτά η κουζίνα της Νάξου». Ο ίδιος μιλά για έναν τόπο με τρεις διαφορετικές κουζίνες. «Παρ’ ότι η Νάξος δεν είναι κανένα μεγάλο νησί όπως η Κρήτη, έχει ενδιαφέρον να δούμε ότι η κουζίνα της δεν ήταν ενιαία. Στο νησί υπήρχαν τρεις βασικές κατηγορίες ναξιώτικης κουζίνας: των παραλιακών περιοχών, όπου κυριαρχούσαν τα θαλασσινά και τα ψάρια, των πεδινών περιοχών όπου κυριαρχούσαν τα κηπευτικά, τα βοοειδή και το βούτυρο -εφ’ όσον τα βουστάσια υπήρχαν στις πεδιάδες- και τέλος η κουζίνα των ημιορεινών και ορεινών περιοχών, όπου κυριαρχούσαν τα αμνοερίφια και το μαγείρεμα με το λάδι. Αυτό που κάνει τα τοπικά προϊόντα ξεχωριστά είναι, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (ΕΑΣ) Δημήτρης Καπούνης, οι κλιματολογικές συνθήκες, η αλμύρα της θάλασσας και η καλλιέργεια χωρίς φυτοφάρμακα αλλά με φυσική λίπανση από τα ζώα. «Η ιδιαίτερη γεύση στη γραβιέρα μας οφείλεται στην παραδοσιακή τυροκόμιση, την ωρίμανση και τη συντήρηση με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο» εξηγεί. Ο πλέον ειδικός της ναξιώτικης κουζίνας Στέλιος Κορρές, ξεχωρίζει δύο πιάτα: το ρόστο (χοιρινό Απεράθου) και το μπάτουδο (αρνί γεμιστό), φαγητό της ορεινής Νάξου. «Είναι δυο διαφορετικά φαγητά με ξεχωριστή αξία το καθένα. Είμαστε τυχεροί που μπορούμε και παντρεύουμε μεταξύ τους όλες αυτές τις μοναδικές γεύσεις». Ο ίδιος έχει πάρει μέρος σε πολλές διεθνείς εκθέσεις διαφημίζοντας τη γαστρονομία και τα προϊόντα του νησιού. «Αυτό που μου κάνει μεγάλη εντύπωση είναι η αντίδραση των επισκεπτών στα περιπτερά μας στις εκθέσεις που βγάζουν ενθουσιασμό. «Ωωωωωω Νάξος» είναι η συνήθης έκφραση. Όλοι γνωρίζουν και ξέρουν για τη Νάξο και αυτός ο ενθουσιασμός που βγάζουν είναι αυτό που θέλουμε να πετύχουμε όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τη γαστρονομία. Πιστεύω ότι το γαστρονομικό προφίλ της Νάξου το έχουμε αναδείξει σε μεγάλο βαθμό και σε αυτό έχουν βοηθήσει οι επαγγελματίες του νησιού που με τον επαγγελματισμό και τη φιλοξενία τους στον επισκέπτη δίνουν την καλύτερη εικόνα του τόπου». Και η ΕΑΣ συμμετέχει σε πάρα πολλές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (Ευρώπη, Αμερική, Ασία) διαφημίζοντας τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα Νάξου. Ο τουρίστας όπως τονίζει ο κ. Καπούνης θέλει να δοκιμάσει κάτι ποιοτικό με διαφορετική γεύση, αγνό και χωρίς συντηρητικά, όπως ακριβώς τα προϊόντα που παράγει η Νάξος.


μπάτουδο τη βαριά μας βιομηχανία. Η προσπάθειά μας που τελικά έγινε επιτυχία είναι μια εξωστρεφής και αισιόδοξη απάντηση στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας και έχει να κάνει με το να καταστήσουμε στη συνείδηση των επισκεπτών, ότι τα νησιά μας είναι γαστρονομικός προορισμός» λέει ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμονας Ζαννετίδης. Μέχρι το 2019 θα γίνονται σε όλα τα νησιά δράσεις σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, με τις ενώσεις παραγωγών, με τους εστιάτορες, τους ξενοδόχους, τους παραγωγούς. Πρόκειται για δράσεις εκπαίδευσης, πολιτισμού, αθλητισμού, αλλά κυρίως ανάδειξης των τοπικών προϊόντων. «Η Νάξος είναι η ναυαρχίδα μας στον πρωτογενή τομέα, με προϊόντα μεγάλης διατροφικής αξίας, ζυμωμένα με τον ήλιο και την αύρα της θάλασσας του Αιγαίου. Σίγουρα είναι το νησί που θα πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε» τονίζει ο κ. Ζανεττίδης. Αλλά και ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ετοιμάζει μια σειρά δράσεων στον τομέα του γαστρονομικού πολιτισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων και τους τοπικούς φορείς (σύλλογος μαζικής εστίασης, σύλλογο ξενοδόχων, σύλλογο ενοικιαζόμενων δωματίων κ.λπ).

Η ναυαρχίδα του Νοτίου Αιγαίου στην κουζίνα Η κουζίνα της Νάξου θα πρωταγωνιστήσει στις δράσεις που ετοιμάζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία στέφθηκε «Γαστρονομική Περιφέρεια Ευρώπης» για το 2019. Η εξαιρετική αυτή διάκριση, έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού και των τοπικών προϊόντων των νησιών της. Ένας γαστρονομικός πλούτος και μια κουζίνα, από τις αρχαιότερες και πλουσιότερες του κόσμου, που της δίνεται τώρα η δυνατότητα να τη γνωρίσει όλη η Ευρώπη. «Στρατηγικός στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι η διασύνδεση του πρωτογενή τομέα, δηλαδή των τοπικών προϊόντων που παράγουν οι παραγωγοί των νησιών μας με τον τουρισμό,

«Η εστίαση σαν μια σπουδαία παραγωγική δραστηριότητα αποτελεί συστατικό στοιχείο του τουρισμού, είτε ως υψηλή γαστρονομία είτε ως παραδοσιακή κουζίνα. Η στήριξή της αποτελεί προτεραιότητα για τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και η ενθάρρυνση της συνέργειας γαστρονομίας-οινογευσίας με τον τουρισμό, είναι στρατηγική επιλογή μας» λέει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Δημήτρης Λιανός. Όπως εξηγεί, με πρωτοβουλία του δήμου διοργανώνονται σεμινάρια για τους επαγγελματίες του χώρου, αλλά και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς μέσα στο έτος θα εκπονηθεί ένα σχέδιο γαστρονομίας το οποίο σαν βασικούς στόχους θα έχει τη βελτίωση της ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών μέσω της μεταφοράς καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας γύρω από το γαστρονομικό τουρισμό, την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού, με στόχο την επιστροφή στις διατροφικές γευστικές και υγιεινές συνήθειες του παρελθόντος, την ανάδειξη της αγροτικής παραγωγής και της τοπικής επιχειρηματικότητας, μέσω εκπαίδευσης, κατάρτισης και επιμόρφωσης παραγωγών, καθώς επίσης και την ανάπτυξη κινήτρων και συμβουλευτική για συνεταιριστικές προσπάθειες παραγωγών και τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Τα δειλά βήματα προς την εξωστρέφεια Η καλή κουζίνα είναι μια δυνατότητα που έχει ο κάθε τόπος για να αναπτυχθεί περαιτέρω. Για να γίνει όμως η γαστρονομία ταυτότητα του τόπου χρειάζονται πολλές προσπάθειες, συλλογικότητα, αλληλοστήριξη των τοπικών φορέων και κοινοί στόχοι.

«Χρειάζεται ενότητα, πνεύμα συνεργασίας, προγραμματισμός, προτεραιότητες, marketing. To παν είναι οι δυνατότητες να γίνουν αξίες και ταυτότητα, που θα φέρουν φήμη, έσοδα και υπερηφάνεια. Είναι κουραστικό να μιλάμε χρόνια για δυνατότητες» λέει ο κ. Πίττας. Η Νάξος μπορεί κάλλιστα να γίνει ένας σωστός γαστρονομικός προορισμός, ο οποίος θα φέρει όχι μόνο διευρυμένη τουριστική περίοδο, αλλά και καλύτερο τουρισμό και περισσότερα έσοδα. «Οι γαστροτουρίστες έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να πληρώσουν τη γαστρονομική ποιότητα» τονίζει ο κ. Πίττας. Οι τοπικοί φορείς έχουν ξεκινήσει κάποια δειλά βήματα για την καλύτερη προώθηση της γαστρονομίας του νησιού. Τα περισσότερα εστιατόρια του νησιού μαγειρεύουν με τοπικά προϊόντα, ενώ αρκετά από τα ξενοδοχεία έχουν εντάξει στο πρωινό τους ναξιώτικες γεύσεις. «Τα τοπικά προϊόντα είναι το δυνατό χαρτί της Νάξου και πιστεύουμε πάρα πολύ σε αυτό. Τα ζητάνε οι πελάτες, Έλληνες ξένοι επισκέπτες, οπότε όσο είναι δυνατόν προσπαθούμε όλα τα μαγαζιά να εντάξουν τα τοπικά προϊόντα στα κα-


ταστήματα» λέει ο Αποστόλης Καρεγλάς, πρόεδρος του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης. Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Κατσαράς, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων θέτει ως μεγάλο στοίχημα τη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν. «Την υψηλή σεζόν πάντοτε έχουμε κίνηση και φέτος βλέπουμε ήδη από τις κρατήσεις ότι υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον για το νησί μας. Αλλά εκεί που δυσκολευόμαστε είναι στη χαμηλή σεζόν, οπότε ψάχνουμε τρόπους να δούμε πώς μπορούμε να ενταχθούμε στον εναλλακτικό τουρισμό, όπως ο γαστρονομικός» τονίζει. Και συνεχίζει: «Η Νάξος παράγει πάρα πολλά προϊόντα, όπως τα τυριά που είναι τα πιο φημισμένα γενικότερα, η γραβιέρα Νάξου που είναι ΠΟΠ προϊόν, το ζαμπόνι, που πωλείται και στα κρεοπωλεία. Το νησί γενικά είναι αυτάρκες στο λάδι. Έχουμε περίπου 400.000 ελαιόδεντρα, έχουμε εσπεριδοειδή, βγάζουμε το κίτρο της Νάξου, τη ντόπια πατάτα (8.000 με 10.000 τόνους πατάτας στα Λιβαδοχώρια). Όλα αυτά τα προϊόντα που παράγουμε μας δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τον πρωτογενή τομέα και τον τριτογενή τομέα (τουρισμό). Μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα στον πελάτη να δοκιμάσει την κουζίνα μας».

Η Ένωση Ξενοδόχων ασκεί πιέσεις προς τους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων να εντάξουν το ελληνικό πρωινό με ντόπια προϊόντα στα πρωινά των ξενοδοχείων. «Όταν έχεις για παράδειγμα μία κράτηση μιας εβδομάδας, θα πρέπει κάθε μέρα να δίνεις στον τουρίστα και κάποιο διαφορετικό τοπικό προϊόν να δοκιμάζει. Πολλοί έχουν ξεκινήσει ήδη και το εφαρμόζουν. Εν μέρει το έχουμε πετύχει. Και παρατηρούμε ότι σε σχέση με τα άλλα προϊόντα του πρωινού οι τουρίστες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα ντόπια προϊόντα. Εκείνα θα κινηθούν περισσότερο».

Οι δυσκολίες και οι νέες ιδέες

Όπως επισημαίνει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης Αποστόλης Καρεγλάς πολλά από τα προϊόντα της Νάξου δεν έχουν ακόμη τυποποιηθεί. «Για παράδειγμα υπάρχει πάρα πολύ μέλι, αλλά προς το παρόν είναι σε πολύ ερασιτεχνική παραγωγή, το λάδι δεν τυποποιείται, δεν έχουμε τυποποιημένο κρασί παρά τα τόσα αμπέλια που διαθέτει ο τόπος. Αυτό είναι το βασικό μας πρόβλημα. Θέλουμε πιστοποιημένα και τυποποιημένα προϊόντα με σταθερή ποιότητα που θα τα βρίσκει ο τουρίστας κάθε χρόνο στο εστιατόριο και στην ταβέρνα».

Η ιδέα που ρίχνει στο τραπέζι ο κ. Κατσαράς είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των αγροτουριστικών καταλυμάτων στα οποία θα μπορούσε εύκολα να ενταχθεί και το κομμάτι της γαστρονομίας. «Στο αγροτουριστικό κατάλυμα, παράγεις κάτι και έχεις τη δυνατότητα να δείξεις στον ταξιδιώτη πώς παράγεται το καθετί. Αυτό μπορεί να διευρύνει την τουριστική σεζόν. Έχουμε για παράδειγμα τα ελαιόδεντρα που βγάζουν τόνους λάδι κάθε χρόνο. Είναι μια περίοδος που μαζεύουν τις ελιές. Θα μπορούσαμε εκεί να στοχεύσουμε και να κάνουμε τον πελάτη να έρθει να ασχοληθεί λίγο με τα δέντρα, να δει πώς μαζεύονται. Το ίδιο και με το κρασί». Το μόνο σίγουρο είναι ότι το φαγητό της Νάξου εξιτάρει τον ουρανίσκο. Είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για τον κάθε επισκέπτη. Κι όπως λέει ο περιηγητής των γεύσεων, Γιώργος Πίττας: «Να είσαι στην κεντρική οδό της Νάξου, να σεριανάς και να δοκιμάζεις τυριά...η απόλυτη απόλαυση»…

«Να είσαι στην κεντρική οδό της Νάξου, να σεριανάς και να δοκιμάζεις τυριά...η απόλυτη απόλαυση»…


"ANTE ΓΕΙΑ ΜΑΣ"

Σαρώνει το νέο τραγούδι

Καίτης Λιβανού! της

Ευχάριστο ξάφνιασµα από την καλλιτέχνιδα του νησιώτικου τραγουδιού Καίτη Λιβανού, το νέο της τραγούδι µε τίτλο "Άντε γεια µας" το οποίο µπορεί να µην έχει ακόµα συµπληρώσει ένα µήνα κυκλοφορίας, όµως ήδη έχει γίνει επιτυχία και ακούγεται σε όλη την Ελλάδα!

Η Καίτη Λιβανού κατάγεται από τη Νάξο, απ’ όπου και ξεκίνησε την καριέρα της τραγουδώντας παραδοσιακά νησιώτικα τραγούδια. Από τα πρώτα της βήµατα ακόµα, ξεχώρισε για το ταλέντο, τη µοναδική φωνή, αλλά και για τη ζεστασιά της και την εκπληκτική επαφή που έχει µε τον κόσµο. Τα τελευταία χρόνια, όπως λέει στο My Naxos, κάνει επιλεκτικά εµφανίσεις σε δήµους, σε συλλόγους και γάµους.

Η γνωστή Ναξιώτισσα τραγουδίστρια έχει συνεργαστεί µε πολλούς και αξιόλογους καλλιτέχνες, ενώ έχει διαγράψει και τη δική της επαγγελµατική, αξιόλογη πορεία στο χώρο του νησιώτικου τραγουδιού, ένα είδος µουσικής πολύ ιδιαίτερο, που λίγες φωνές µπορούν να υπηρετήσουν. Έχει εµφανιστεί µε µεγάλη επιτυχία σε πολλές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα, καθώς επίσης και σε πολλά νυχτερινά κέντρα και εκδηλώσεις. Στο ενεργητικό της έχει 9 δισκογραφικές δουλειές. Ποιος δεν τραγούδησε τις µεγάλες επιτυχίες της Καίτης, "Αναπάντητες", "Να µ' αγαπάς", "Τη Νάξο και τα χείλη σου", "Με καράβια τα φιλιά", "Ώρες, ώρες" και "Όταν αγαπάς".

Υποστηρίζει ότι ο κόσµος ζητάει αυτό το είδος µουσικής και στόχος της είναι να το αγαπήσει και η νέα γενιά. "Πιστεύω ότι οι νέοι θα πρέπει να έρθουν κοντά στο νησιώτικο τραγούδι και να το αγαπήσουν. Ο µόνος τρόπος για να συµβεί αυτό είναι να µπει στα club, να το τραγουδήσουν και να το χορέψουν". Η Καίτη Λιβανού - µε συνοδοιπόρους της τον µαέστρο Νίκο ∆ρακάκη στην επιµέλεια και την ενορχήστρωση, τον Μάνο Πρεβενιό στο βιολί και τους δηµιουργούς Μάνο Γιαννούλη και Μάνο Κοντοπίδη (στη µουσική και τους στίχους, αντίστοιχα) - συνεχίζει την αξιόλογη και πολύχρονη πορεία της στο νησιώτικο... Η νέα της επιτυχία "Άντε γεια µας" έχει ήδη κάνει είσοδο στα club και έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους νέους.

ά λ λ ο π α ι ν ό ρ Χ Γαλακτοκοµικά • Φρούτα Λαχανικά • Μέλι & ό,τι παράγει η Νάξος... Aγνά & λαχταριστά στο πιάτο µας!

ΠΑΝΤΕΛΙΑΣ MINI MARKET • ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΡΟΤΤΑ, 843 00 ΝΑΞΟΣ - TΗΛ.: 22850 25061


“Ωραία ποτά, ωραία µουσική, ωραίοι άνθρωποι”! άρχουν µας βράδια υπ Στα νησιώτικα s που δύσκολα µπορούν rd , µερικά standa θούν: βόλτες στην παραλία . τα σ .. ία τα α τρ .. και να αντικ ι ένα... και δυο. καλή παρέα κα µαστε λοιπόν! To Swing εί ν cocktail! Εδώ ό τα πιο ιδιαίτερα µπαρ τω λλά π α α ς α εί έν εµ εί ο ελ όν αποτ λέµε µ το ν δε τό υ α κι Κυκλάδων λα ας ρωτήσαµε! κι εσείς που σ α το ερωτεύεσαι κεραυνοβό οί ή οπ ικ α υ, η µουσ Εκείνα γι ε ερα cocktail το είναι τα ιδιαίτ του και το µπαλκόνι του µ κή τι η θ ισ α α. του, η έα στη θάλασσ τη µαγευτική θ

S wi n g t o go o d t i mes Μοναδική λίστα µε ιδιαίτερα cocktail -σερβιρισµένα ακόµα και σε κοχύλια- σε εξιτάρουν… καθώς το κάθε ένα ξεχωριστά δηµιουργεί και µια διαφορετική εµπειρία… Design πέρα των καθιερωµένων, µε πολύ ευφάνταστες κατασκευές που ξαφνιάζουν! Εναλλακτικά ακούσµατα όπως rock, pop, swing, reggae, disco, hip-hop κ.ά. συνθέτουν µια µουσική ατµόσφαιρα που έρχεται να συµπληρώσει το παζλ της νυχτερινής σου διασκέδασης. Αν δεν το έχεις επισκεφτεί, µπαίνοντας στο Swing θα καταλάβεις πολύ εύκολα ότι εδώ είναι το “δικό σου” µαγαζί! Αν το έχεις επισκεφτεί; Έχεις πολλά να πεις και να θυµάσαι...

Let's swing!

Σπύρος Παπαδόπουλος Swing εε; Ένας από τους λόγους που λατρεύω τη Νάξο! Με πολύ ανεβασµένο τον πήχυ κάθε χρονιά, κρατάει σταθερά τα ηνία του πιο ξεχωριστού µέρους της Ναξιώτικης νύχτας! Τρεις µόνο λέξεις... Ωραία ποτά, ωραία µουσική, ωραίοι άνθρωποι!

Γιάννης Φραγκίσκος Από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω... Εγώ λατρεύω και την πίσω βεράντα του swing... Είναι πιο ήσυχα. Τέλειο design... φωτιστικά µε καπέλα, συρτάρια µε λουλούδια, ευφάνταστα τραπεζάκια και φυσικά το ρητό που λέει: “We don’t have wi-fi, talk to each other”.

Γιώργο Καµβύ ς σης Η θέα τ ου είνα ι

Βάλια Ζαχαρία

η µουσ

χάρµα ική του οφθαλ µών, α γ αλλίασ τα κοκτ η των α έιλ του υτιών κ τέρψη Το swin αι της γεύ g είναι σης. µοναδι κό και µε όλες το νοιώ τις αισθ θεις ήσεις σ ου!

∆ουλεύοντας στο “swing” καταλαβαίνεις πως είναι να είσαι οικογένεια, παρέα και οµάδα! ∆ουλεύουµε και ταυτόχρονα διασκεδάζουµε! Καλοκαίρι χωρίς swing δεν υπάρχει!

∆ηµήτρης Βιτζηλαίος

η Ιδιαίτερα cocktail, κέφι και µια υπέροχ του της κτή βεράντα! Είναι ένα µαγαζί που ο ιδιο και έχει έχει βάλει τις προσωπικές του πινελιές ύ διαφορετικό καταφέρει να δηµιουργήσει κάτι πολ στην και όµορφο, δίνοντας βάση ακόµα και ρεί µπο τελευταία λεπτοµέρεια. Το swing εί και κάνει τον κάθε πελάτη να αισθανθ ξεχωριστός!

Κάτια Τσακωνιάτη Μου αρέσει που είµαι ένα “κοµµάτι” του swing. Oι εργασιακές συνθήκες και το κλίµα είναι ιδανικά... ∆ουλεύω και περνάω ωραία! Γινόµαστε όλοι µαζί µια παρέα... δεν καταλαβαίνω καν πως περνάει η ώρα...

Π α ρ α λία Χώ ρ α Νά ξ ο ς | w w w. s w i n g b a r.g r | E i n f o @ s w i n g b a r.g r | F Sw i n g - B a r Na xo s


υγεία - οµορφιά Κρόκος και µολόχα

Πόπη Μυλωνά, Φαρµακοποιός

Το

φαρµακείο της

φύσης

Κρόκος Η υπερτροφή µε τις "µαγικές" ιδιότητες Ο κρόκος, γνωστός και ως σαφράν ή ζαφορά, είναι µια βολβώδης πόα που απαντάται στα βόρεια ορεινά του νησιού µας. Οι γιαγιάδες µας το χρησιµοποιούσαν στη µαγειρική λογω της εκλεπτυσµένης και πικάντικης γεύσης του. Συλλέγονται οι στήµονες του φυτού και θεωρείται από τα πιο ακριβά µπαχαρικά, αλλά παράλληλα και τα πιο ωφέλιµα για την υγεία µας. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα ενώ λέγεται ότι το χρησιµοποιούσε ο Μέγας Αλέξανδρος ως επουλωτικό αλλά και η Κλεοπάτρα για καλλωπιστικούς λόγους. Ο Ιπποκράτης και ο ∆ιοσκουρίδης το χρησιµοποιούσαν ως επουλωτικό, αντιφλεγµονώδες, αφροδισιακό και διουρητικό. Τα θεραπευτικά συστατικά του είναι η κροκίνη, η πικροκροκίνη, η σαφρανόλη και η κροκετίνη. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιθροµβωτική και αξιοσηµείωτη αντικαρκινική δράση. Σύµφωνα µε έρευνες έχει επίσης αντικαταθλιπτική δράση λόγω της τροποποιηµένης σεροτονίνης. Τα υδατοδιαλυτά καροτενοειδή που περιέχει αναστέλλουν τον πολλαπλασιασµό των λευχαιµικών κυττάρων. Είναι ευστόµαχο, άριστο αντιοξειδωτικό του δέρµατος (κυκλοφορούν πολλά καλλυντικά µε βάση τον κρόκο) και βοηθά κατά την οδοντοφυΐα, καθώς και σε κρίσεις άσθµατος. Ωστόσο, η καθηµερινή του χρήση θα πρέπει να γίνεται µε προσοχή γιατί η υπερδοσολογία ενδέχεται να είναι τοξική.

2

Μολόχα

"παύει τας ωδίνας" "Παύει τας ωδίνας" έλεγε για τη µολόχα ο Ιπποκράτης και οι αρχαίοι... αφού η µολόχα είναι από τα φυτά που αγαπήθηκαν πολύ και χρησιµοποιήθηκαν από τα πολύ µακρινά χρόνια... Η µολόχα (Malva silvestrus) είναι ένα άγριο φυτό γνωστό από την αρχαιότητα. Χρησιµοποιόνταν ως κατάπλασµα η αφέψηµα. Οι γιαγιάδες µας το είχαν ως αντίδοτο στους ερεθισµούς του δέρµατος. Πολλοί από εµάς το έχουµε χρησιµοποιήσει αφού σε περίπτωση ερεθισµού από τσουκνίδα τρίβαµε στην περιοχή φύλλα µολόχας. Όλα τα µέρη του φυτού έχουν αντιφλογιστική, καταπραϋντική, µαλακτική, αποχρεµπτική και καθαρτική δράση. Χρησιµοποιείται στη φωτοθεραπευτική καθώς και στην παρασκευή καλλυντικών. Η κατανάλωση της µολόχας από το στόµα θα πρέπει να γίνεται µε προσοχή, λόγω της καθαρτικής δράσης της. *Τέλος θέλω να υπενθυµίσω ότι οποιαδήποτε χρήση βοτάνου πρέπει να γίνεται µετά από τη συµβουλή και τη σύµφωνη γνώµη του θεράποντα γιατρού µας.

πανίσχυρα “φάρµακα” της φύσης

Χρόνια πολλά! Χώρα Νάξου (Λουκάκη) Τ 22850 23195 www.geoponikovarsou.gr

Το καλύτερο σουβλάκι της Νάξου !

Παραλία Νάξος • T 22850 27110


ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΝΑΞΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ» Νάξος: Τ 22850 22589 & 22850 22830 www.efan-naxou.gr | E agios.xristoforos@gmail.com Αθήνα: Τ 210 4823804 | E efan.naxou@gmail.com Μυτιλήνης 5, Μοσχάτο


2+1

Λάμψτε στη στιγμή με… αισθ ητικές παρεμβάσεις

μόνο σίγουρο είναι ότι το δέρμα είναι ο Ταφούοκαθρέπτης του σώματος και της υγείας μας, αντικατοπτρίζει τη σωματική και την

ψυχική μας ισορροπία... Τα τελευταία χρόνια η Αισθητική Δερματολογία έχει κάνει πάρα πολλά βήματα εξέλιξης και πλέον όλοι μας έχουμε την ευκαιρία να την "εκμεταλλευτούμε" και να φροντίσουμε να βελτιώσουμε την εικόνα του δέρματος μας... Με διάφορες σύντομες, ανώδυνες, αλλά επιστημονικές διαδικασίες, που μπορούν να γίνουν μόνο από έμπειρους γιατρούς, η ομορφιά δεν είναι πλέον προνόμιο των λίγων. Κι επειδή ένα υγιές πρόσωπο και δέρμα βοηθά όχι μόνο στο να φαινόμαστε αλλά και να νιώθουμε νέοι και ωραίοι, όλοι οφείλουμε στον εαυτό μας την κατάλληλη θεραπεία που θα μας συστήσει ο δερματολόγος μας. Το My Naxos ζήτησε από τη Δερματολόγο Σοφία Ιακωβίδου, να μας μιλήσει για τρία από αυτά τα μικρά "θαύματα" που μπορούν να μας ανανεώσουν. Πάμε λοιπόν για botox, δερμοαπόξεση με διαμάντι και μεσοθεραπεία!

1• Δερμοαπόξεση με διαμάντι Ορατά αποτελέσματα από την πρώτη συνεδρία. Με τη δερμοαπόξεση πετυχαίνεται βαθύς καθαρισμός προσώπου, στήθους ή ράχης. Απολέπιση και απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας. Λάμψη και μείωση πανάδων, λείανση των ρυτίδων και λεπτών γραμμών, μείωση των ουλών της ακμής.

2• Ετερόλογη και αυτόλογη (PRP) μεσοθεραπεία Μεσοθεραπεία είναι η εγχυση ουσιών κάτω από την επιδερμίδα. Η μεσοθεραπεία προσώπου διακρίνεται σε ετερόλογη μεσοθεραπεία προσώπου

(με διαλύματα βιταμινών ή υαλουρονικού οξέως) και σε αυτόλογη μεσοθεραπεία προσώπου PRP όπου αντί για εξωγενές διάλυμα χρησιμοποιείται το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα που συλλέγεται μετά από αιμοληψία από τον ενδιαφερόμενο. Εφαρμόζεται μεταξύ άλλων και στο πρόσωπο και στο σώμα και χρησιμοποιείται για να διορθώσει πολλά και διαφορετικά προβλήματα της επιδερμίδας μας. Οι δράσεις της μεσοθεραπείας είναι: • Βαθιά ενυδάτωση • Αντιγήρανση με μείωση των λεπτών ρυτίδων • Πρόληψη εμφάνισης καινούριων ρυτίδων • Βελτίωση των ρυτίδων των ματιών • Φωτεινότητα και υγιή όψη στο δέρμα • ‘Ηπια συσφικτική δράση με ειδικά διαλύματα σύσφιξης

Πρόκειται για μια θεραπεία απλή, γρήγορη (κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά), χωρίς παρενέργειες και σχετικά ανώδυνη. Τα αποτελέσματα φαίνονται άμεσα μετά και από την πρώτη συνεδρία. Το επιθυμητό αισθητικά αποτελέσματα επιτυγχάνεται αθροιστικά και για αυτόν τον λόγο απαιτούνται συνήθως 4-6 συνεδρίες.

3• BOTOX Η θεραπεία με botox προκαλεί προσωρινή μείωση της κινητικότητας των μυών του προσώπου που είναι η αιτία των ρυτίδων έκφρασης. Λίγες ημέρες μετά τη θεραπεία με botox, οι ρυτίδες του προσώπου λειαίνονται σταδιακά ενώ οι φυσιολογικές κινήσεις έκφρασης παραμένουν ανεπηρέαστες. Το αποτέλεσμα διαρκεί 4-6 μήνες, ανάλογα με την εκφραστικότητα του προσώπου μας. Στην κοσμητική δερματολογία, το botox αποτελεί τη δημοφιλέστερη και την πιο εντυπωσιακή θεραπεία αντιγήρανσης.


ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΠΙΡΗΣ Ειδικός Παθολόγος

Χρόνια Πολλά!

Αγία Θεοδοσία, Χώρα Νάξος e. dr.gkapiris@gmail.com Τ. 22850 22007

Αγγελίδης Παντελής MD, MSc. ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ • ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ MASTER ΣΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Κ +30 6932 44 50 77 Μ pantelis.angelidis@gmail.com | W www.gynaikologos-angelidis.gr

∆ηµήτριος Α. Μπούφας MD, MSc. ΕΝ∆ΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ • ∆ΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ MASTER “ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ» Κ +30 6947 84 83 99 | Μ dboufas@endo.gr | W www.dboufas.gr

ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΣ Χώρα, Νάξος Τ +30 22850 23234

Ιακωβίδου Σοφία ∆ερµατολόγος Αφροδισιολόγος Επιστηµονικός Συνεργάτης “ΓΝΑ” Ευαγγελισµός

Ο∆ΟΝΤΙΑΤΡEIO DENTIST

Αισθητική ∆ερµατολογία • Παιδοδερµατολογία Θεραπεία παθήσεων δέρµατος, τριχών, ονύχων ∆ερµατοχειρουργική • Laser αποτρίχωση

Χώρα, Νάξου | Έναντι Νοσοκομείου ∆έχεται κατόπιν ραντεβού Χώρα, Νάξου Τ 22850 25610 Κ 6978 096 270

Τηλ.: 22850 26276, Κιν.: 6946 693.507


Καθαρίστε τα πινέλα σας! Μαρία Γεωργιάδου | Αισθητικός

Και αφού στο προηγούµενο τεύχος εξηγήσαµε ποια είναι τα πινέλα που µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε για το µακιγιάζ µας, ήρθε η ώρα να δούµε πως θα διατηρήσουµε αυτά τα πινέλα σε καλή κατάσταση, ώστε να είναι σύµµαχοι της οµορφιάς µας για πολύ-πολύ καιρό!! Είτε έχετε επιλέξει συνθετική είτε φυσική τρίχα, πρέπει να τα καθαρίζετε αρκετά συχνά για να αποφεύγετε τα µικρόβια που δηµιουργούνται µε τις χρήσεις αλλά και µε το σωστό τρόπο για να µην καταστρέψετε τις τρίχες τους!

Πάρτε τα πινέλα σας! Ξεκινάµε! 1.

∆εν τα αφήνουµε ποτέ να στεγνώσουν κάθετα µε τις τρίχες προς τα πάνω καθώς µπορεί τα περάσει υγρασία στην κόλλα που συγκρατεί τις τρίχες και έτσι το πινέλο να καταστραφεί! Τέλος, σε αυτό το σηµείο του καθαρισµού φροντίζουµε οι τρίχες των πινέλων µας να µην πιέζονται πουθενά διότι όταν στεγνώσουν θα µείνουν σε εκείνη τη θέση, οπότε και θα πρέπει να τις βρέξουµε ξανά για να τις επαναφέρουµε στην αρχική τους κατάσταση!

Βρέχουµε τα πινέλα: Κάτω από τρεχούµενο χλιαρό νερό κρατάµε τα πινέλα µας όλα µαζί, λίγαλίγα ή ένα-ένα µε τις τρίχες να κοιτούν προς τα κάτω µέχρι να υγρανθούν αρκετά. Προσέχουµε το νερό να µην τρέχει πολύ στο σηµείο που ενώνονται οι τρίχες µε τη λαβή, διότι αν είναι από ξύλο µπορεί να φουσκώσει ή αν είναι από µέταλλο να σκουριάσει.

2.

Βάζουµε το καθαριστικό προϊόν: Στο βρεγµένο πινέλο βάζουµε ελάχιστο καθαριστικό και δηµιουργούµε αφρό τρίβοντας το στην παλάµη µας. Προσοχή! ∆εν πιέζουµε τις τρίχες στην παλάµη µας γιατί θα τσαλακωθούν! Κάνουµε κυκλικές κινήσεις ή κινήσεις όπως όταν βάφουµε τοίχο (όχι το µάτι µας). Για πιο λεπτοµερή καθαρισµό µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε τα δάκτυλά µας ή ειδικά αξεσουάρ καθαρισµού!

6.

Φέρνουµε τις τρίχες στη σωστή θέση: Αφού περάσουν οι ώρες (τουλάχιστον 8) και τα πινέλα µας στεγνώσουν εντελώς, τα ξανασκουπίζουµε ελαφρά µε κυκλικές ή ευθείες κινήσεις (ανάλογα το πινέλο) σε µια χαρτοπετσέτα! Υπάρχουν πολλά καθαριστικά πινέλων στο εµπόριο, τα οποία εκτός από καθαριστική προσφέρουν και αντιµικροβιακή δράση και ο τρόπος καθαρισµού µπορεί να διαφέρει, όπως συµβαίνει µε τις πάστες καθαρισµού. Υπάρχουν όµως προϊόντα στο σπίτι που προσφέρουν καθαριστική µόνο δράση, όπως είναι το σαµπουάν µαλλιών, το υγρό πιάτων (ειδικά για το πινελάκι του eyeliner και του κραγιόν) και µπάρα σαπουνιού.

3.

Ξεπλένουµε: Πάλι µε τις τρίχες να κοιτούν προς τα κάτω και µε χλιαρό νερό ξεπλένουµε τα πινέλα. Επαναλαµβάνουµε µε το καθαριστικό προϊόν αν έχουν µείνει υπολείµµατα.

4.

Στεγνώνουµε: Με µια µαλακή πετσέτα, ταµπονάρουµε τα πινέλα µας για να ρουφήξουν την υγρασία και στη συνέχεια τα χτυπάµε ελαφρά πάνω της για να τινάξουµε και τις τελευταίες σταγόνες νερού. ∆εν αφήνουµε ποτέ τα πινέλα µας βρεγµένα γιατί θα χαλάσουν. Επίσης το στέγνωµα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά και χωρίς να τσακίζουµε τις τρίχες.

Όσον αφορά τα σφουγγαράκια του µέικ απ, γεµίστε ένα µπολ µε χλιαρό νερό, βάλτε µερικές σταγόνες καθαριστικό προϊόν και βουτήξτε τα σφουγγαράκια µέσα. Πιέστε τα σφουγγαράκια αρκετές φορές µέσα στο µπολ. Ανάλογα πόσο βρόµικα είναι τα σφουγγαράκια, θα χρειαστεί να βάλετε φρέσκο νερό και ξανά καθαριστικό. Αφού καθαρίσουν εντελώς ξεπλένουµε τα σφουγγαράκια, πιέζοντάς τα ξανά, κάτω από τρεχούµενο χλιαρό νερό. Αφήνουµε σε µια µαλακή πετσέτα για πολλές ώρες.

5.

Αφήνουµε να στεγνώσουν εντελώς: Πάνω σε µια καθαρή πετσέτα τοποθετούµε τα πινέλα το ένα δίπλα στο άλλο και τα αφήνουµε να στεγνώσουν εντελώς για µερικές ώρες.

Τα πινέλα σας είναι έτοιμα προς χρήση!!!

{

{

Μην αµελείτε να καθαρίζετε τα πινέλα σας διότι αφενός ένα καθαρό πινέλο αποδίδει καλύτερα αφετέρου προστατεύετε την επιδερµίδα από τυχόν µολύνσεις!

Αγαπήστε τα πινέλα σας και φροντίστε τα! Καλή επιτυχία!


Καλό Πάσχα ! Μιχάλης Κόρρές

το µπαρ του Γιωργάκη

Νάξος - Παλιά Χώρα • Tηλ.: 22850 25336


my naxos | Τεύχος 25  
my naxos | Τεύχος 25  
Advertisement