NAWAKA 2018 - MAGAZINE

Page 1

1ORGANISATIE

TEAM

Onvergetelijk

Achterste rij v.l.n.r. Bert, Moeps, Maaike, Sjoerd, Marijn, Martin, Marijke en Manon. Onderste rij: Jeroen, Arnold, Saskia en Carola. Tussen de rijen rechts: Liesbeth en Jos.

Het Organisatieteam

3

Toen de laatste deelnemer op 15 augustus het Scoutinglandgoed Zeewolde verliet, wisten we één ding zeker: Nawaka 2018 is onvergetelijk! Voor deelnemers en medewerkers, maar ook voor ons als Organisatieteam. Het is niet moeilijk om zo’n conclusie te trekken. Want iedereen binnen ons team heeft eerder een Nawaka meegemaakt.En dan weet je: dit vierjaarlijkse Scoutingevenement is altijd onvergetelijk. Of het nu komt door het weer, de activiteiten of de sfeer, iedereen die erbij was, zal het zich altijd herinneren en er nog vaak over napraten met Scoutingvrienden en -vriendinnen. Met dit herinneringsmagazine blikken we in woord en beeld terug. We hebben geprobeerd zo veel mogelijk verschillende kanten van het kamp te laten zien. Het totaalplaatje maakt duidelijk hoeveel plezier we met z’n allen hebben gehad. Maar we beseffen dat lang niet alle activiteiten de aandacht krijgen die ze verdienen. Honderden medewerkers, onder wie heel veel landscouts, hebben bergen werk verzet om Nawaka 2018 tot een succes te maken. En al hun tijd, inzet en energie zit voor een belangrijk deel in kleine, alledaagse, bijna onzichtbare dingen. Bij het afsluiten van het kamp willen wij iedereen die heeft bijgedragen, voor én achter de schermen, bijzonder bedanken. Samen met de deelnemers hebben we ervoor gezorgd dat we ook over Nawaka 2018 kunnen zeggen: onvergetelijk!


INHOUDS

OPGAVE Opbouw Opening Hunted! Op het Rif Zeilwedstrijden Wachtschepen Tien dagen verdwenen Lekker wrikken Emirs en Dirhams Guest from abroad Lekker hiken Thuis op Nawaka Schat zoeken Te water Party time

6 8 11 12 14 19 20 22 24 27 28 30 32 34 36

8 Opening 36 Party time

SCAN VOOR MEER FOTO’S!

Nawaka als on


52 14 Wedstrijden 22 40 Gondelvaart

ntmoetingsplaats

Volop vertier Roeiwedstrijden Lekker bezig Scoutinglandgoed Zeewolde Ouderdag en Bezoekersdag Subkamp Atlantis Het weer van Nawaka 2018 Gondelvaart Nawaka als ontmoetingsplaats Flower power Nawaka bedankt! Woestijnachtig warm Harde werkers Nawaka strijkt de zeilen

38 40 42

Nawakadata

67

44 46 49 51 52 54 56 58 60 62 64

Colofon

54

Dit herinneringsmagazine is samengesteld door het team van de dienst Communicatie. Het team werkte met eigen fotografen, (eind)redacteuren en vormgevers. Het drukwerk is verzorgd door Veldhuis Media BV in Raalte. Zeewolde, augustus 2018


OPBOUW

OMBOUW Even een stad (ver)bouwen ... Lang voordat de eerste Nawakagangers op maandag 6 augustus bepakt en bezakt het terrein op liepen, waren de op- en ombouwers al bezig met de voorbereidingen. Een geweldige uitdaging want net vóór Nawaka 2018 met z’n 5.000 bewoners, was Scoutinglandgoed Zeewolde in gebruik door ruim 4.500 bewoners van het internationale

evenement Roverway. Het werd een extra zware klus door het weer in de aanloop naar Nawaka: gortdroog, zonnig en bloedheet. De steigerbouwers waren eerder al aan het werk geweest om te zorgen voor twee enorme steigers: eentje voor de nautische activiteiten en eentje voor alle vletten en andere schepen. Het was niet eenvoudig om dat goed

geregeld te krijgen, maar uiteindelijk hebben alle vaartuigen een mooi plekje hebben gekregen bij het kampterrein. Bij elk subkamp was de staf juist op tijd klaar met de aankleding en versieringen, zodat ze hun gasten in de sfeer van hun thema konden ontvangen.

6


7


OPENING

NAWAKA 2018

Nawaka 2018 is los! Met de officiële opening aan de met vrolijke lelievletten gevulde passantenhaven in het hart van Zeewolde is Nawaka 2018 los gegaan. Ondanks de hitte werd er door de mensenmassa op de kades flink gehost en gezongen, gedanst en gesprongen.

Gelukkig waren er extra energiedrankjes en waterpistolen om de inwendige en de uitwendige mens nat te houden. Projectleider Carola Luiten heette namens het Organisatieteam iedereen welkom en bedankte de vrijwilligers, de gemeente, het

Scoutinglandgoed en de sponsoren. Sjors & Eef zongen hun Nawaka-lied. En vervolgens werden de subkampen werden één voor één gesymboliseerd met een confettikanonnade in subkampkleur.

8


Elk subkamp z’n eigen opening Naast de centrale opening hebben alle subkampen hun eigen openingsfeestje gevierd. De welpen maakten daarbij kennis met twee bekende bewoners van het Rif: Nemo en Dory. De scouts van Bermuda zagen honderden vliegtuigjes neerstorten. Oase beleefde een oosters vuur- en dansspektakel. Palmeiland verbrak het record palmendoejesamen. Waterval zette een heftige show neer met zwaarden, vuur en een verdwenen schat. De explorers trakteerden het hele kamp op hun luidruchtige aanwezigheid. Aan de Gracht met een lichtblauwe optocht en Aan de Haven met hun Holi Hippie Colorfestival.

Lintje voor Arnold Voordat burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde de openingshandeling uitvoerde,maakte hij bekend dat Arnold Joosten, hoofd Programma, door Zijne Majesteit de Koning is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij dankt dit aan zijn jarenlange inzet voor Scoutng, lokaal en landelijk.

9


Mogelijk dankzij de gratis pallets van

Distributeur voor Nederland

It Bûtlân 9 • 8621 DV Heeg www.destilleboot.nl

Productieweg 33, 3899 AK Zeewolde +31(0)36 529 39 00 www.dewithpallets.nl


HUN

TED! Jagen of opgejaagd worden de eigen subkampkleur: kameel, geest in de fles, buikdanser(es), slangenbezweerder, piraat, zakenman, sjeik, scheepskok, flamingo, schipbreukeling, badgast, zeemonster, Miami-gangster, piloot, degenslikker, enzovoort. Hoe meer targets de groepen scouts vonden, hoe meer punten ze kregen.

Het werd extra spannend doordat op elk subkamp één van de vijf targets ‘ondersteboven’ was: geen target maar een hunter, op jacht om punten áf te pakken! Ook buiten de subkampen konden de scouts punten verdienen door vragen goed te beantwoorden en opdrachten goed uit te voeren.

11

Op dag twee van Nawaka 2018 zijn alle deelnemers van Oase, Palmeiland, Bermuda en Waterval op jacht gegaan. ‘Hunted’ was speciaal bedacht om iedereen kennis te laten maken met het terrein, de subkampthema’s en de programmaonderdelen. Hunted was in feite een vossenjacht XXL. Op elk subkamp liepen vijf ’targets’ (vossen) rond in


OP HET

RIF

Welpen pakken plasticprobleem aan Ruim 700 welpen hebben zich op Nawaka 2018 prima vermaakt tussen de mooiste zeedieren van het rif. Maar ze ontdekten al gauw dat er elke morgen bergen plastic kwamen bovendrijven. Waar kwam dat vandaan? En wat kunnen we eraan doen? Samen gingen ze op zoek naar een oplossing van het plasticprobleem. Bijvoorbeeld via levend Cluedo en spellen zoals eendjes vissen, spreken onder water en blind voetballen.

Vreemde figuren Op het Rif stonden niet alleen problemen op het programma, ook spannende en grappige dingen. Behalve Nemo en Dory kon je er vreemde figuren tegenkomen, zoals die rare kapitein die ‘s avonds laat de haven uitzeilde en in de morgen weer terugkwam.

Nawaka is geen Nawaka als je alleen maar op het land bent geweest. Veel welpen zijn daarom een paar uurtjes gaan zeilen. Ook zijn ze in de kano gestapt om het water bij het Rif-strandje met een schepnet plasticvrij te maken. Ze konden punten verdienen door schijfjes en flesjes met een opdracht op te vissen. Wie pech had kreeg straf en moest bijvoorbeeld geblinddoekt of zonder peddels verder varen.

12


Eén Nawaka, twee welpenkampen Tien dagen Nawaka is een beetje veel voor de jongste deelnemers. Daarom maakte de eerste groep vrijdag plaats voor de tweede. Rif 1 ging tevreden naar huis. Ze hadden plezier beleefd aan het smokkelspel, het kanoën, de schuimparty en de bonte avond.

Op de eerste avond op hun kamp werden de welpen verrast met een pannenkoekenfestijn in het gezellig versierde Nawakafé op de Grote Markt. Een hele klus om meer dan 300 hongerige welpen te voeden. Iedereen mocht de pannenkoek zelf beleggen, terwijl op het podium nog wat extra pannenkoeken werden gebakken.

13


ZEIL

WEDSTRIJDEN Van Nuldernauw naar Wolderwijd Door team Nautisch zijn bijna elke dag zeilwedstrijden georganiseerd. De teamleden uit verschillende provincies hadden samen al behoorlijk wat ervaring met wedstrijden op eerdere Nawaka’s en de Kaagcup. Er waren wedstrijden voor welpen, scouts en explorers en er is gestreden in vletten of schouwen. Daarnaast was er een open klasse. Voor de wedstrijden gingen de vletten eerst in de sleep naar het Wolderwijd. Daar waren drie redenen voor: het Nuldernauw bij het kampterrein is nauw, het Wolderwijd is wijd en het is leuk voor de inwoners van Zeewolde om het spektakel van dichtbij te zien. Tijdens de wedstrijden zorgde de Havendienst voor de veiligheid en de begeleiding van bijvoorbeeld cameraploegen en fotografen.

14


Primeur: de Nawaka Prestatietocht Voor de echte diehards onder de scouts en explorers was er deze Nawaka voor het eerst een prestatietocht. Op de 23 km lange route moesten ze vier posten aandoen: een boei in het Wolderwijd, Strand Nulde, de Nijkerker Sluizen en Nijkerk (via de Arkervaart). Er waren drie massastarts, waarna de deelnemers mochten roeien, wrikken, jagen, zeilen of zwemmend slepen. Het aantal inschrijvingen was verrassend hoog: 130! Helaas liepen de wachttijden bij de sluizen, ook door drukte met de beroepsvaart, zo lang op dat niet iedereen de hele tocht heeft kunnen doen. Ruim veertig groepen lukte dat wel.

15

WACHT

SCHEPEN

Varende clubhuizen

Dat waterscouts in lelievletten varen, weten de meeste mensen wel. Maar dat sommige groepen beschikken over complete binnenvaartschepen is buiten Scouting minder bekend. Aan de eind van de Nawaka-steiger lag een indrukwekkend rijtje van zulke wachtschepen.

De Batavier

Voor de Steur | John Licher 06 511 085 16 Voor de Batavier | Marc Zegers 06 342 448 41

De groep Mafeking uit Geertruidenberg vaart sinds 2003 met de MS De Steur. Dit wachtschip heeft een ruime, goed uitgeruste keuken aan boord, twee wc’s, een douche en een slaapruim met stapelbedden voor dertig (!) scouts. Op kamp hoeven ze geen tenten op te zetten, maar woont de hele groep aan boord!

19

Beide schepen zijn te huur

De Steur

De Batavier is gebouwd in 1925 en 70 jaar later gekocht door De Batavieren uit Nijmegen. “In ons schip is vroeger vee vervoerd, dus de doelgroep is eigenlijk niet veranderd”, grapte groepslid Bastiaan. Het schip heeft tegenwoordig een keuken, toiletten en heel veel laadruimte. Aan zo’n oud schip is altijd wel iets te klussen, zeker nadat het is gezonken, zoals De Batavier in 2016 overkwam. Twee jaar later lag hij weer keurig afgemeerd bij Nawaka 2018.


TIEN DAGEN

VERDWENEN Gestrand in de Bermudadriehoek Op 4 maart 1918 verdween de USS Cyclops ergens tussen Miami, Bermuda en Puerto Rico, een stukje Atlantische Oceaan, beter bekend als de Bermudadriehoek. Een schip met een 305-koppige bemanning was in ĂŠĂŠn keer verdwenen. En daar bleef het niet bij. Door de jaren heen zijn vaker schepen en zelfs vliegtuigen juist in dit gebied op mysterieuze wijze verdwenen.

Oranje boven Tijdens Nawaka 2018 waren de scouts in de Bermudadriehoek van Zeewolde gestrand tussen de wrakken van gestrande schepen en gecrashte vliegtuigen. Maar het was er niet alleen ellende, vooral dankzij de vrolijke subkampkleur oranje en mooie (zeil) spellen als de Big Bermuda Balloon Bash en Big Bermuda Business Bonanza.

20


Aan tafel! Tweemaal is Bermuda de dag extra gezellig begonnen met een gezamenlijk ontbijt van alle subkampgroepen aan één lange tafel. Goed voor de sfeer en de teamgeest. Er was wel een drone voor nodig om het megaontbijt een beetje aardig in beeld te krijgen.

Ondersteboven Casino Binnen de Bermudadriehoek is het hele kamp door van alles verdwenen, maar gelukkig ook teruggevonden. Zo waren zondag veel broeken en rokken, jurken en shirts onvindbaar. Toen ze weer boven water waren, bleken alle jongens meisjeskleren te hebben en andersom. Maar wat maakt het uit als ’s avonds het Ondersteboven Casino op het programma staat? Daar konden de scouts hun zuurverdiende bermeuro’s vergokken. De gokspellen werden afgewisseld met feestelijke optredens.

21


LEKKER

WRIKKEN Oude techniek met hightech tijdmeting Wrikken is een oude techniek, die in de binnenvaart en in havens werd gebruikt op de korte afstand en als er geen ruimte was om te roeien. Op dag twee van Nawaka vonden de eerste wrikwedstrijden plaats bij de speciale steiger voor nautische activiteiten. In keurig uitgelegde banen streden de groepen van Bermuda tegen elkaar. De banen waren voorzien van

een hightech tijdsregistratiesysteem. Het roei- en wrikteam heeft het zelf ontwikkeld, omdat zo’n systeem kopen ‘niet scoutingbudgetvriendelijk’ was. Een startknop, gekoppeld aan een toeter, zette het systeem in werking. Zodra de vletten in hun baan langs de sensoren voeren, werd hun tijd automatisch geregistreerd. Dit zorgde voor extra

motivatie om in een rechte lijn te varen, want raakte je het sensorpaaltje, dan was je gediskwalificeerd. Later in de week hebben de andere subkampen op de roei- en wrikbaan laten zien wat ze waard zijn. Per subkamp plaatsten de beste drie zich voor de finales.

22


23


EMIRS EN

DIRHAMS

Palmeiland in de oliehandel

Op Palmeiland is het beste van Flevoland gecombineerd met het mooiste van de Verenigde Emiraten. De scouts die hier waren neergestreken, verbleven tien dagen in een wereld van geld, dure auto’s en luxe. Het echte Palmeiland, waar het subkamp naar is vernoemd, ligt in Dubai, een van de Verenigde Arabische Emiraten. Er wonen veel ontzettend rijke mensen. Tijdens Nawaka 2018 streden de Emiraten (groepen) tegen elkaar om zo veel mogelijk olie te bemachtigen. Olie konden de emirs (bootjes) alleen kopen met Palmeiland dirhams (valuta), die ze met allerlei spellen moesten verdienen. Lastig was dat de prijs van olie gedurende de week steeds veranderde. Wie is de rijkste oliebaron van Palmeiland geworden Mathijs is met vier collega’s van de subkampstaf naar Dubai geweest om de sfeer te proeven: “We hebben er meteen onze kampkleding gekocht; dishdash heten die pakken.”

Geen kampvuur, wat dan?

Wat doe je als je ‘kampvuur’ op je programma hebt gezet en dan blijkt dat helemaal niet te mogen? Dan organiseer je gewoon even een spelshow! De subkampstaf van Palmeiland draaide er zijn hand niet voor om. Op woensdagavond zetten ze op het hoofdpodium aan de dijk een hilarische show neer, onder toeziend oog van sjeik emir. Er liepen constant drie of vier spelletjes door elkaar. Het langst op één been staan. Je evenwicht bewaren op een liggend olievat. De mooiste mentos/colafontein. De meeste kleren aan. Een watergevecht. En hoeveel scouts passen er eigenlijk in een lelievlet? Chaotisch maar leuk!

24


25GUEST FROM

ABROAD

2 out of 16 foreign groups at Nawaka

41st Dublin - 3rd Port Dalkey Seascout troop at Oase

Seascouts Zürich at Bermuda The Sea Scout troop from Zürich – 75 scouts and leaders – had travelled all the way from Switzerland to Zeewolde by coach. At home they sail on lake Zürich with their ten sailing boats. Due to a limited amount of wind on lake Zürich they are often not able to go sailing, and have to resort to rowing boats, kayaks, and a gondola. Valeria, the group leader, took part in Nawaka 2006 and subsequently convinced her group to come this year to Zeewolde. Their youngest participant Fuerte (11) has enjoyed interacting with other water scouts. This is relatively unique to them, as the Zurich Sea Scout group is the only water scout group in the whole of Switzerland.

27

Together with 19 others, Sophie (16) and Kathleen (45) came to Zeewolde. Their group is one of many water scouting groups in Ireland. They have made it their tradition to join foreign water scouting events. This was the 4th time they went to Nawaka. Back in Ireland, they have two sailing dinghies that fit three people, as well as a number of kayaks that are used at sea. Sophie has enjoyed the sailing very much, and discovered that she was rather good at skulling (wrikken), which is not traditionally practiced in Ireland. Kathleen was impressed by the hospitality of Nawaka, as well as their buddy troop the A.F. Philips from Eindhoven.


LEKKER

HIKEN

Spannende posten en uitdagende technieken De hike was de leukste manier om Scoutinglandgoed Zeewolde en omgeving te leren kennen. Er waren hikes voor welpen, scouts en explorers. Ze zaten vol spannende posten en uitdagende technieken. Bij de welpen sloten de posten aan op het thema van Rif. Dus hielpen ze mee om plastic uit zee te vissen en afval te scheiden. Ook konden ze

met twee meter lange verfkwasten krabben inkleuren en van gerecyclede materialen Rif-armbandjes maken. Scouts konden kiezen uit Harry’s Hike of De Vloek van de Vliegende Hollander. Onder anderen de scouts van Palmeiland moesten bewijzen dat ze voldeden aan de bemanningseisen voor dit legendarische

schip. Naast kanonschoten lossen, moesten ze een schip bestormen (hindernisbaan) en een schip (kajak) kunnen besturen door ondiepe wateren (slootje). Tot slot moesten ze een schip enteren (tokkelbaan).

28


29 29


THUIS OP

NAWAKA

Kijk, zo wonen wij! Scouts en explorers zijn creatief en ze kunnen met eenvoudige middelen mooie dingen maken. Dat zag je ook aan de nederzettingen die direct na de aankomst op de subkampen verrezen. Natuurlijk werd het in en om veel tenten al snel een behoorlijke bende, maar de bewoners zelf spreken liever van een gezellige boel.

30


31 31


SCHAT

ZOEKEN Spooktocht

In het spoor van Rozkolora Barbo

Woensdagavond laat heeft Waterval een spannende tocht gelopen in het donkere bos. In ditzelfde bos was kapitein Rozcolora Barbo na zijn vlucht verdwaald. Maar hij was er dankzij vuurvliegjes ook weer uit gekomen. De scouts wilden hetzelfde doen, maar het bleken niet alleen vuurvliegjes die de weg wezen, maar ook spoken! Gelukkig wist iedereen de route van Rozcolora Barbo te vinden.

Een jonge waterscout kwam vorig jaar op de proppen met een oud en stoffig scheepsjournaal, gevonden op een rommelmarkt. Het bleek geschreven op 6 augustus 1718 door de kapitein van de Roze Parel, precies 300 jaar vóór Nawaka 2018 dus. Dit stond erin: “Er was geen zuchtje wind en we waren al weken op zee. Er dreef een stuk wrakhout voorbij, met daarop een jongen van een jaar of 15. Hij werd aan boord gehesen. Eenmaal opgeknapt vertelde hij dat zijn schip was vergaan in de buurt de havenstad Seaewald en dat kapitein Rozkolora Barbo mogelijk het strand had bereikt met de schat die ze aan boord hadden gehad. Een mooie uitdaging voor het roze subkamp Waterval.

32


Piratenschepen in aanbouw

Brunch te water

Voordat de piraten van Waterval vrijdag de zeilen konden hijsen, moest er heel wat wgebeuren. De groepen moesten proberen samen het vetste, stoerste of mooiste piratenschip in te richten en aan te kleden. De scouts gebruikten van alles: vlaggetjes, bandana’s, opblaasbare zwaarden en papegaaien. Sommige groepen bonden hun vletten aan elkaar om hun piratenschip nog indrukwekende te maken. In de middag voeren ze uit voor het zeilspel Pirates Setting Sail.

Zondagochtend had Waterval een bijzondere brunch op het programma staan onder de titel Floating Kitchens. Hiervoor creëerden de scouts met hun vletten een kunstmatig eiland met op elke hoek een sleper. Een hele klus. Daarna moesten de scouts flink ‘vlet-hoppen’ om hun brunch op de slepers bij elkaar te shoppen.

33


TE

WATER Zo kan het dus ook! Vanzelfsprekend is er op Nawaka volop gewrikt, geroeid en gezeild. Maar waterscouts bewegen zich ook vaak op heel andere manieren over, op en onder water. Zeker als Nederland een tropische zomer meemaakt.

34


De kleinste, de sterkste Een opmerkelijke uitslag vrijdagavond op het Nuldernauw. Daar hadden enkele groepen spontaan een trekwedstrijd voor sleepboten en andere schepen georganiseerd. De kleinste deelnemer qua vermogen, de Westenwind uit Wassenaar (8 pk), ontwikkelde relatief de grootste trekkracht: 13,75 pk per kilogram. De veel zwaardere Brutus kwam met z’n 100 pk uit op 13,40 pk/kg. Derde werd de Jacobus van 170 pk met 12,94 kg/pk.

Lastig om droog te blijven Creatieve zeilspellen Nawaka 2018 stond bol van de creatieve zeilspellen met al even creatieve namen. Oase speelde onder meer Kamelen GO en De Bruid van Aladdin. Bermuda doopte een handelsspel Big Bermuda Business Bonanza. Palmeiland hield zich op het Wolderwijd en de Zegge bezig met Olie Boren en Raffineren en bij Waterval heetten de spellen onder andere Pirates Setting Sail en Race naar de Schat. Aan de haven maakte er een VOC-handelsspel van en Aan de gracht koos voor de Ultimate Chaos, met alle boten op het water. Op het water zijn de gekste spullen verhandeld, van oude fietsen tot moderne kunst, en er is zaken gedaan in de vreemdste valuta, zoals dirhams en bermeuro’s.

35

Woensdag stond voor Aan de haven een vlottenrace op het programma. De teams waren samengesteld uit verschillende groepen, zodat het ook een mooie manier was om elkaar beter te leren kennen en het subkampgevoel te versterken. Zodra de bouwers met pionierpalen, touwen en tonnen iets hadden gemaakt wat op een vlot leek, konden ze te water op de poel naast de Centrale Markt. De race met het hele team en zelfgefabriceerde peddels moest zonder te zwemmen. Droog blijven bleek lastig.


PARTY

TIME

Nawaka = feest ! ! ! Er is veel moois gebeurd op Nawaka 2018. En iedere deelnemer zal op z’n eigen manier aan het kamp terugdenken. Maar de kans is groot dat ze zich de feesten zullen herinneren als een van de hoogtepunten. Openingsfeesten, bonte avonden, een klein feestje tussendoor in een Nawakafé, de Baraza of op het eigen subkamp. En natuurlijk het massale uitbundige vrijdagavondfeest … naar links … naar rechts … en springen!!!

36


37


VOLOP

VERTIER Nachten Aan de gracht Wie op zoek was naar bruisend stadsvertier, de grens van het toelaatbare of nieuwe verhalen, die kon na zonsondergang het best afkoersen op het explorer-subkamp Aan de gracht. Daar vond je terrassen, pakhuizen, kunst, cultuur en grachtenconcerten. Aan de gracht was Hollands Gouden Eeuw weer teruggekeerd. De echte doorzakkers kwamen er in de late uurtjes de nachtburgemeester tegen. Maar bij de eerste zonnestralen waren ze alweer druk in de weer onder het motto: ‘s avonds een vent, ’s ochtends uit je tent! Is dit het beste, tofste en heftigste subkamp van heel Nawaka geworden, zoals de staf het had bedoeld …?

Tinder Live! Maar liefst 75 durfals hadden zich woensdag aangemeld voor levend Tinder. De kandidaten werden één voor één naar voren geroepen en na een korte introductie geblinddoekt. Vervolgens mochten de toeschouwers hun belangstelling tonen. Als er geen enkele match was, moest de kandidaat van de steiger in de ‘gracht’ springen.

38


De subkampstaf had op woensdag een bijna vergeten televisieprogramma uit de mottenballen gehaald en er een mooie draai aan gegeven: Te land, ter zee en in de gracht! Natuurlijk inclusief zeephelling en met het doel om zo snel mogelijk de bel te luiden. Het leverde een mooi spektakel op!

Verpletterende zege De explorers van Aan de gracht en Aan de haven waren op de dag van de centrale opening met hun 400 vletten al vroeg naar Zeewolde gevaren. Daar werd gestreden om QR- en NFC-codes te vinden. De explorers moesten er zo veel mogelijk scannen. Ze konden er punten mee verdienen voor het eigen subkamp of punten kwijtraken aan de overburen. De eindstand: Aan de haven 1.334 en Aan de gracht 3.340 punten.

39


ROEI

WEDSTRIJDEN Wie is de snelste over 300 meter? Naast zeilen en wrikken is roeien een belangrijk onderdeel van elk Nationaal Waterkamp. De wedstrijden voor scouts en explorers bestonden uit een kwalificatiewedstrijd per klasse per subkamp en een finale per klasse per speltak. De beste drie boten per klasse per subkamp plaatsten zich voor de finale. Er waren ook wedstrijden voor leiding en medewerkers.

40


Sfeervol stukje Nawaka-water De roeibaan bevond zich bij de nautische steiger, een sfeervol stukje Nawaka-water, even ten zuiden van de hoofdsteiger. Per wedstrijd gingen vier teams met vier roeiers en een roerganger tegelijkertijd van start om de 300 meter tussen start en finishlijn zo snel mogelijk te overbruggen. De banen waren gescheiden met opvallende boeien. Om mee te mogen doen, moesten de teams aan enkele eisen voldoen. Zo moesten alle boten zijn voorzien van vier kuipvlonders, twee doften, een mast en een roer.

Uitslagen op de website De uitslagen van alle wrik-, roei- en zeilwedstrijden zijn tot enkele jaren na het kamp te vinden op nawaka.scouting.nl

Medailles naar eigen ontwerp Bij wedstrijden horen prijzen. Voor dit jaar had het nautisch team een speciale ‘medaille’ laten maken naar een ontwerp van Jelle van de Havendienst: een harpsleutel in de vorm van een lelievlet.

41


LEKKER

BEZIG

Mudrace, Blij dat ik Glij, Mega Schuim Disco Actie was er uiteraard op het water, maar zeker ook op het land en dan met name op het actieveld. Er waren twee escaperooms, de Escape Challenge, Mudrace, Blij dat ik Glij, Archery Tag en nog veel meer. Wie aan verkoeling toe was, kon meedoen de Waterestafette, Dweilhockey en Tobbesteken. Een echte eyecatcher was de Mega Schuim Disco met een Rad van Fortuin dat de foutste hits genereerde. Last but not least was er actie op grote hoogte met klimmuur. Wie boven was, kon kiezen voor de tokkelbaan of de best wel enge trapezesprong.

42


Allemaal lekker bezig! Er wordt nogal eens gemopperd over jeugd die de hele dag op beeldschermen zit te kijken en te weinig beweegt. Dat geldt in ieder geval niet voor de jongeren op Nawaka. Dit unieke evenement stond tien dagen bol van de actie!

43


SCOUTINGLANDGOED

ZEEWOLDE

Unieke plek in de natuur Scoutinglandgoed Zeewolde is een bijzondere plek. Kinderen en jongeren kunnen er samen uitdagende activiteiten beleven op en rondom het water en in de natuur. Scoutinggroepen, families, scholen, verenigingen en evenementen zijn er van harte welkom. Zo staat het ongeveer op de website en zo hebben veel deelnemers en medewerkers van Nawaka 2018 het ook ervaren. Vooral tijdens de hikes en onderweg naar Zeewolde. Over land of over water hebben ze kennisgemaakt met de pluspunten van deze locatie aan de rand van Flevoland.

Gevarieerd gebied Scoutinglandgoed Zeewolde is aangelegd in het Horsterwold. Dat was vroeger een eentonig polderbos, maar het is omgevormd tot een gevarieerd natuurgebied met waterpartijen, open plekken, eilandjes en hoogteverschillen. Op de website van het landgoed is meer te lezen over de geschiedenis en de natuur. Over bomen en planten, en over dieren zoals de ijsvogel, roofvogels en vleermuizen.

44


Waar zat jij op Nawaka 2018? Rif deel 1: 21 groepen, Rif deel 2: 23 groepen

29 groepen, incl. één uit Engeland en Zwitserland

38 groepen, incl. één uit Engeland en Ierland

52 groepen, incl. één uit Ierland en uit Frankrijk

32 groepen, incl. één uit Ierland en Engeland

51 groepen, incl. één uit Ierland, Engeland, Oekraïne, Congo en Portugal

Aan de Haven 34 groepen, incl. één uit Turkije, Ierland en

Ongeveer 800 medewerkers

Oostenrijk

45


OUDERDAG EN

BEZOEKERSDAG O jee, daar heb je m’n moeder! Op zaterdag 11 augustus was Nawaka 2018 open voor ouders. Dat hiermee in een behoefte werd voorzien was duidelijk. Nadat er zich ruim 3.000 vaders en moeders hadden aangemeld, moest de organisatie de inschrijving sluiten, omdat met zo’n 1.000 auto’s alle parkeerruimte in de buurt vol zat. De scouts mochten hun ouders laten zien wat er gebeurt in hun subkamp, op de boot, de steigers en de Centrale Markt. Daar was een leuk aanbod aan activiteiten en workshops. Je kon er zelfs duiken in het bassin van Seahorse Diving. Sommige deelnemers zijn met hun ouders gaan zeilen of kijken bij de wrikwedstrijden. Ouders die na hun bezoek in Zeewolde bleven, konden in de avond de gondelvaart meepikken. Zondag volgde de bezoekersdag voor mensen uit Zeewolde en omgeving.

46


Aan de gracht trakteert kinderen uit arme gezinnen Op de ouderdag heeft subkamp Aan de gracht enkele kinderen die nooit op vakantie kunnen een mooi programma aangeboden. De kinderen en een paar ouders werden door Scouting Den Hoorn naar het kampterrein gesleept en daar ontvangen met koffie, thee, taart en lunch. Ook kregen ze een T-shirt en een cadeautje uit de Scoutshop. Deze gastvrije ontvangst is mede mogelijk gemaakt door de Marion Polak Stichting. De naamgeefster is een oud-scout die wilde dat na haar overlijden geld naar goede doelen zou gaan, waaronder Scouting. Kijk voor informatie op de website van de stichting.

47


48


SUBKAMP

ATLANTIS

Fun én rust voor medewerkers Het is altijd maar de vraag of medewerkers tijdens Nawaka toekomen aan activiteiten die speciaal voor hen worden georganiseerd. Hebben ze daar nog tijd en energie voor? Aan het enthousiasme van de Atlantis-staf heeft het niet gelegen. Hun missie was om het medewerkers zo veel mogelijk naar de zin te maken. Als iemand behoefte had aan rust, dan kon hij achter de Atlantis-tent komen chillen. Verder pakte het team uit met een blind date, een Onderwater Toga Schuimparty, cocktail- en koffieworkshops en een pubquiz. Je kon ook aanhaken bij inloopactiviteiten zoals een potje volleybal.

Spelletjes doen De onstuimige avond voor de storm mocht Atlantis tassen vol bordspellen lenen van Olt Skool Games op de Centrale Markt (zij hadden 75 nieuwe spellen van 999 Games in huis!). Er kwamen tientallen medewerkers naar het restaurant om gezellig een spelletje te doen.

Hoofd Gaëlle van Atlantis blikt tevreden terug: “Vooraf was het spannend. Is hier wel behoefte aan? Maar in de loop van de kamp kregen we veel positieve reacties op onze activiteiten. Dit is zeker voor herhaling vatbaar!”

49


School at Sea is een talentontwikkelings- en leiderschapsprogramma, waarbij jongeren leren te werken vanuit creativiteit en verantwoordelijkheid om zo samenwerking te creĂŤren en zichzelf en anderen te inspireren. De kracht van dit programma ligt in ervaringsleren tijdens een zeilexpeditie, gecombineerd met het normale schoolcurriculum. Naast het toepassen van de theoretische kennis in de praktijk, leren de leerlingen het schip te varen en expedities te ondernemen op de plekken waar School at Sea aan land gaat. In oktober van elk kalenderjaar schepen de leerlingen en ons team -eerste graads docenten en gekwalificeerde stuurmannen- in op het Tall Ship van School at Sea voor een zes maanden durende zeilexpeditie, die de historische West-Indische handelsroute naar de Caraiben volgt. De leerlingen hebben om de dag studie- en wachtdag. Tijdens de studiedag werken zij aan hun eigen schoolwerk, tijdens de wachtdag zijn zij verantwoordelijk voor het zeilen van het schip.

stap jij aan boord?

zes maanden aan boord van Tall Ship Thalassa 12.000 zeemijl naar de Cariben en terug Zit jij in de tweede of derde klas van het VWO of Havo? Meld je aan voor onze gratis informatiebijeenkomst op het kantoorschip in Amsterdam. www.schoolatsea.com

Kom langs op de informatiemarkt en maak kennis met onze deelnemers. 11-12 augustus


HET WEER VAN

NAWAKA 2018

Overwegend zonnig met hier en daar een bui In de aanloop naar het kamp had Nederland te maken met extreme droogte, overvloedige zonneschijn en uitzonderlijk hoge temperaturen. Hoe langer dit aanhield, hoe nieuwsgieriger iedereen werd. Hoe zou het tijdens Nawaka uitpakken? Waren er nog zonne-uren over? Of moesten we rekening houden met modderbaden en waterballetten?

Van hittegolf naar code oranje De organisatie deed er alles aan om goed voorbereid en veilig de stormnacht door te komen. Maar het bleek het een storm in het spreekwoordelijke glas water. De vrijdag was alweer overwegend zonnig. De tweede helft van Nawaka was het weer wisselvallig, maar ruimschoots goed genoeg om te genieten. Of iedereen op 15 augustus z’n tenten droog heeft kunnen inpakken, wisten we nog niet toen dit magazine naar de drukker ging.

51

Het was de eerste dagen flink smeren geblazen, extra water drinken en niet te veel doen op het heetst van de dag. Vooral de dag van de opening in Zeewolde was verzengend. Vanuit de organisatie werd gezorgd voor veel extra water en sportdrank. Na een stevig onweersbuitje in de nacht van dinsdag op woensdag, daalde de temperatuur naar normale waarden. Donderdag dreigde er groot onheil met een weeralarm in de Bermuda-kleuren.


GONDEL

VAART

Zeewolde onthaalt Nawaka-vloot Met een hartelijk applaus en veel gezwaai naar de voorbijvarende vloot hebben de bewoners van Zeewolde zaterdagavond gereageerd op de gondelvaart: de dankbetuiging van Scouting aan de gastgemeente van Nawaka 2018. De havenkades stonden bomvol belangstellenden, die genoten van de vrolijke versierde en verlichte vletten en het enthousiaste gejuich aan boord.

550 lelievletten Aan de gondelvaart deden ongeveer 550 lelievletten, schouwen en motorboten mee. De eerste voeren rond half acht uit vanaf de steiger bij het Scoutinglandgoed; de laatste waren daar pas ver na middernacht terug. De jury vond de aankleding/ verlichting van Doormangroep uit Terneuzen het mooist. De Leeghwatergroep uit Badhoevedorp scoorde het hoogst op ‘gezelligheid’ en de Jutters Willemsoord uit Den Helder op ‘thema’. Zeewolde had zich goed voorbereid op het evenement. Vanaf vijf uur ’s middags was er van alles te doen rond de haven. Het Raadhuisplein was één groot terras met foodtrucks, live muziek, flyboarden en waterballen.

52


53 53


NAWAKA ALS

ONTMOETINGSPLAATS Vrienden voor het leven Een Nationaal Waterkamp is iets geweldigs om samen met vrienden en vriendinnen van je eigen Scoutinggroep te beleven. Maar zo’n landelijk evenement is ook een uitstekende gelegenheid om andere mensen te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken. En misschien nog wel meer ...

54


55


FLOWER

POWER

Love and peace Aan de haven Aan de haven klotsen de golven tegen de stenen en weerspiegelt de laaghangende zon op het water. Wie op dit subkamp woonde, werd al gauw overmand door het gelukzalige gevoel van de zomer. Daar wilde je zijn … blijven praten en dansen, varen en ontdekken. Aan de haven kon je meer dan 50 jaar terug in de tijd, toen ze nog écht wisten hoe je moest relaxen, feesten en genieten. Met een overvloed aan kleur, muziek en zorgeloosheid was dit de tijd van de flowerpower. Hier moest je zijn voor feesten, nieuwe avonturen en socializen met vrienden én vreemden.

Holi Hippie Color Festival 1800 zakjes Het subkamp is maandagavond feestelijk geopend met het Holihippie Color Festival. De staf had in de weken voor het kamp maar liefst 1800 zakjes gevuld met vrolijk gekleurd poeder. Bij de opening strooiden de bewoners van Aan de haven het poeder kwistig uit. Ook wie er chagrijnig naartoe was gegaan, kwam er vrolijk gekleurd weer vandaan.

Aan de Haven 56


Food Festival Voor het Food Festival op woensdagavond hadden alle groepen hun tafels en banken meegesleept naar het centrum van het subkamp. Het was de bedoeling ze zo neer te zetten, dat ze samen het vredesteken zouden vormen. Iedereen had van het Voedselverdeelcentrum ingrediÍnten voor hutspot ontvangen. Maar daarnaast werd een bonte variatie aan tapas bereid, die door een jury beoordeeld werden. Het Food Festival werd compleet gemaakt met chocolade, pindakaas, vruchtenhagel, pannenkoeken, kippenvleugels en hapjes met gekruid gehakt. Het enige wat niet helemaal uit de verf leek te komen was het vredesteken. Maar als ’s avonds de lichtjes brandden, bleek ook dat prima gelukt.

57


58

BEDANKT NAWAKA


Je steunt Scouting in Nederland met je aankoop

14 échte winkels

Producten speciaal getest door en voor scouts

MESSCHERPE ACTIE! Vul bij aankoop van je nieuwe mes de actiecode NAWAKA2018 in en laat GRATIS je mes graveren met een tekst naar keuze!

www.scoutshop.nl/nawakaactie *Deze actie is geldig op een geselecteerd aantal messen tot en met 30 september 2018. Eén gravering per klant. Kijk op www.scoutshop.nl/nawakaactie voor de beschikbare messen en voorwaarden.

59


WOESTIJNACHTIG

WARM

Verkoeling tussen de palmen De vroegste bewoners hadden het blijkbaar voelen aankomen. Al weken van tevoren vroegen ze op Facebook: “Heb jij zin in een woestijnachtig warm Nawaka met verkoeling tussen de palmbomen van subkamp Oase?” De weergoden hebben hen op hun wenken bediend, want woestijnachtig was het!

Levendig marktplein Een verademing om in Oase te zijn, met op het levendige marktplein een paleis met een minaret, een wenslamp en een mengelmoes van geuren. Het was bovendien dé plek voor uitdagende activiteiten, zoals de kamelenrace op het water. Wie op zoek was naar een moment van rust en gezelligheid kon terecht in de khaima-tent.

60


Spellen in Oosterse sferen Uiteraard waren de spellen helemaal in Oosterse sferen gebracht, zoals het postenspel Ali Baba op het water. Wie het snelst een strandje had gevonden, een gekleurde ballon had meegenomen, de bijpassende posten had bereikt en uiteindelijk de schat had gevonden, won het spel en mocht z’n kameel bij de kamelenrace een stapje vooruit zetten.

Arabische bruiloft Nadat de scouts met een handelsspel zo veel mogelijk kamelen hadden verzameld, waren de groepen klaar om hun mooiste bruid (m/v) uit te huwelijken aan Aladdin. De gelukkige werd geleverd door de Cranenborggroep uit Bleiswijk. Zij kreeg 6 punten voor de manier waarop ze zich had aangekleed en haar groep kon haar maar liefst 83 kamelen als bruidsschat meegeven!

61


HARDE

WERKERS Voor en achter de schermen Van de 800 medewerkers waren er honderden elke dag zichtbaar. Ze bemanden het Actieveld en de Grote Markt, schepten maaltijden op, begeleidden wedstrijden of stonden in de Toko, Scoutshop of het museum. Maar er bleven er ook honderden (bijna) onzichtbaar, bijvoorbeeld in de EHBO-tent, bij Beveiliging, Host, Deco, Logistiek, Productie, Ondersteuning of waar dan ook.

22.000 maaltijden De vier koks van warme kant en hun twee collega’s van de saladebar hebben tijdens Nawaka 2018 22.000 maaltijden verzorgd. Ze verwerkten 130 kilo groente per dag en schepten dagelijks 70 liter soep op. Bijna een derde van de medewerkers is bediend door de dieetkeuken, bemand door één kok.

Drie hoeraatjes voor het Voedselverdeelcentrum!

62


Havendienst in het bruisend hart De haven was het bruisende hart van Nawaka en de Havendienst zorgde dat daar niet te veel in het water viel. De dienst (35 man, 5 vrouw) beschikte over 9 slepers, 6 rubberboten en 1 elektrische boot. De mooiste maar ook lastigste klussen waren de opening en de gondelvaart. Maar de dienst was ook niet te beroerd om op de ouderdag je familie op te halen van Strand Nulde. De ‘havenwerkers’ waren goed te spreken over de inzet en discipline van de scouts en explorers. De 4 reddingsboten in de haven waren de KNMR.

Hands on deck Wie houdt van variatie in zijn of haar vrijwilligerswerk, zat op z’n plek bij Hands on deck, het uitzendbureau van Nawaka. Ze sprongen bij waar de nood het hoogst was, ook bij minder leuke klussen en op onmogelijke tijden. De keuken zou het bijvoorbeeld niet hebben gered zonder de zeventien man en vrouw extra per dag via Hands on deck.

Gloednieuwe lelievlet in elkaar gezet Tijdens Nawaka is een gloednieuwe lelievlet in elkaar gelast en geverfd. Iedere groep mocht uitleggen waarom zij die vlet écht nodig hadden en het Organisatieteam heeft aan het eind van het kamp bepaald wie hem kreeg. Voor de vlet is geld beschikbaar gesteld door motorjachtbouwer FeadShip. De verf heeft Sigma Coatings (onderdeel van PPG Industries) voor zijn rekening genomen. Beide bedrijven hebben goede banden met de scheepvaart en dragen waterscouts een warm hart toe.

Eerbetoon Enkele tientallen medewerkers zijn tijdens het kamp geëerd met het Nawaka Waarderingsteken, bedoeld voor medewerkers die boven zichzelf zijn uitgestegen en ook buiten hun functie actief zijn geweest.

63


Wicker Man gaat in vlammen op Burning Man is een jaarlijks festival in de Black Rock Desert in Nevada (VS). Het evenement dankt zijn naam aan de manier waarop het wordt afgesloten: het verbranden van een grote houten pop, de zogenoemde Wicker Man. Aan de haven liet zich hierdoor inspireren voor de subkampsluiting. Een metershoge ‘pop’ werd maandagavond in processie naar het terrein voor het hoofdpodium vervoerd, waar hij rond half tien in vlammen opging.

64


NAWAKA STRIJKT

DE ZEILEN

De stekker eruit Op de vooravond van de grote uittocht op woensdag 15 augustus is Nawaka 2018 feestelijk afgesloten bij het podium aan de dijk. Voor de ceremonie was een hoofdrol weggelegd voor het videoteam. Van al het materiaal dat tijdens het kamp was geschoten, hadden ze een mooie samenvatting gemaakt, met aan het einde dankwoorden van de projectleiders Carola, Liesbeth en Jeroen, en van burgemeester Gerrit Jan Gorter. Bij wijze van officiële sluiting trokken ze gezamenlijk de stekker eruit. Op de valreep kreeg Nawaka groen licht voor de afsluitende vuurwerkshow

Burgemeester: “We hebben enorm van jullie genoten!”

65


66


NAWAKA DATA

Ze keken raar op bij de kassa van Ikea toen de organisatie 300 toiletborstels kwam afrekenen

Er gaan elke dag 1.250 broden doorheen en er zijn 15.180 appels uitgedeeld

De ballenbak van Lounge was gevuld met 15.326

Als je elk product in één keer kocht, koste dat 386,74 euro Team Nautisch heeft 60 skippyballen gekocht; die zijn veel goedkoper dan echte boeien

ballen

Dagelijks worden 24.867 koelelementen ingevroren

In de Toko kon je 191 producten kopen

Op Nawaka is rekening gehouden met 36 allergieën en diëten

Langste afstand van een radioverbinding vanaf Nawaka: 9.175 kilometer (met scouts in Japan)

Op de Centrale Markt vonden deelnemers elke dag 44

inloopactiviteiten

67

Voor Nawaka is 22.050 kilo kaas ingekocht


68

EN TOT ZIENS!

BEDANKT


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.