Trä & Möbelforum #1 2016

Page 1

FÖR DIG SOM VILL UTVECKLAS NR 1 • FEBRUARI 2016 • TEMA FRAMTID

Så kan inredningen påverka målen Möbelfakta fyller fem år Tom Österman leder auktion med gott syfte

Rum för idéer

Microsoft skrotade det klassiska kontoret och blev populärare som arbetsplats

5

auktionsfynd du kan göra just nu

”Idén är att arbete inte är en plats utan något du gör.” Karin Zingmark guidar oss på Microsoft Sveriges kontor i Akalla utanför Stockholm.

+

VI MINNS SVEN LUNDH


Säkra datorskåp för industri och offentlig miljö. Småländska Eventus Design AB har mångårig erfarenhet av att tillverka kapslingsklassade skåp och pulpeter för IT-utrustning i krävande miljöer. Produkter från Eventus kännetecknas av hög kvalitet och slitstyrka samtidigt som våra produkter prismässigt är

Utvägen 6 SE-361 31 Emmaboda

mycket konkurrenskraftiga. Har du miljön och behoven, ring oss

Tel: 0471 466 00 Fax: 0471 134 25

- vi vet var skåpet ska stå.

e-post: info@eventus.se • www.eventus.se


Innehåll nummer 1 • 2016

Hej!

Trä & Möbelforum ärTMF:s medlems­tidning värde till dig som öra där vi vill tillf­ bidra med medlem genom att ation. pir ins h oc yg rkt ve vi ska Vad tycker du att redaktionen skriva om? Mejla och berätta! tomf@tmf.se

Trä & Möbelforum ges ut av TMF – en del av Arbio AB tel: 08-762 72 50 Storgatan 19, 102 04 Stockholm Ansvarig utgivare: David Johnsson tomf@tmf.se Projektledare: Cecilia Uhler (CU) cecilia.uhler@tmf.se Produktion: Navii Redaktör: Peder Edvinsson tel: 070-209 24 49 peder.edvinsson@navii.se Layout: Jesper Möller Adressregister: Ingela Bogic tel: 08-762 72 47 sofia.stensson@tmf.se Annons: Lime AB tel: 040-40 86 80 Tryck: Trydells Tryckeri Omslagsfoto: Camilla Lindqvist

10 Rätt inrett

Microsoft hoppades att nöjdhetskänslan hos de anställda skulle stiga från 59 till 77 procent när företaget förändrade kontorets inredning från grunden. Det blev bättre än så – i dag är 91 procent nöjda.

4 Aktuellt Rapport från Möbelriksdagen, Stolab växer och hyreshus i trä. 6 Spaningen Fem svenska möbler som det är fyndläge på just nu.

16 Småhusen bör få ta plats

För en majoritet av Sveriges befolkning är drömbostaden en egen villa, men krångliga byggregler och liten tilldelning av mark gör drömmen svårare att nå. TMF:s Gustaf Edgren har börjat knåpa på en lösning.

7 Hallå där! Tom Österman leder auktionen som ger pengar till Tanzania. 8 Perspektiv De offentliga rummen individanpassas och förändras allt oftare.

18 Insikt TMF:s vd välkomnar att rättsväsendet tar ställning mot piratkopiorna. 22 Profilen Minnesord över Sven Lundh, Källemos skapare.

TMF är bransch- och arbetsgivarorganisationen för hela den träförädlande industrin och möbelindustrin i Sverige, och företräder cirka 700 ­medlemsföretag med över 30 000 anställda. Med fokus på medlemsnytta skall TMF ständigt arbeta för att främja företagandet inom svensk trä- och möbelindustri, visionen är att TMF skall vara en självklar företrädare för den svenska trä- och möbelindustrin i alla företagarfrågor.

PRAKTIK

UTBILDNING NYTT JOBB

Jobba med möbler och inredning Arbetsuppgifterna inom trä-, möbel- och inredningsindustrin varierar stort – från hantverksinriktad produktion av möbler och inredning till att kunna använda 3D-printers eller skapa underlag för avancerade CNC-maskiner med hjälp av Cad/Cam-teknik. Vi utbildar och hjälper dig hitta ett nytt jobb.

r ä t e RT rkMA y ä Tr TT s dsval e mTI fra TA

Y YTT TT N LL E PÅ TTC TI GET S Oß STE O STA JOBB H FÖR

RKE

Det finns jobb inom träindustrin!

OC H

KONTAKTA OSS PÅ 0504 -182 47 | WWW. WWW.TIBRO.SE/TTC


Aktuellt

F

” Jag slutade med frukostpizza dag 4.”

Peder Edvinsson, redaktör

4

TRÄ&MÖBELFORUM FEBRUARI 2016

FOTO MAJA SJÖBERG

Trivsel en väg för att nå målen ler företag ser vikten av ett kontor som inte bara är funktionellt, det ska också se bra ut. Rätt inredning kan göra att personalen trivs bättre, och till en sådan arbetsplats kan man locka gräddan av kompetens – och därmed lättare nå uppsatta affärsmål. Min första jobbansökan såg bortom ovanstående. I sjuan skulle vi ut på praktik och likt många andra sökte jag till det Östersundsföretag som då förkroppsligade paradiset: godisfabriken JämtGott. Här tillverkades Sveriges saltaste och suraste skumgodis samt storfavoriten Dragster 3000, supersalta lakritshjul i prasslig plastpåse. Det enda som behövdes för att JG skulle vara allas favorit var en antydan om att du fick proppa i dig hur mycket du ville av utsorterat och osäljbart godis: hjul som såg ut som punkterade badbollar och sura skumbananer som fastnat med 30 andra skumbananer. Men jag kom aldrig till JG. Jag hamnade i stället på en pizzeria, vilket på sätt och vis blev lite av en revansch för det uteblivna frossandet på JG, även om jag slutade med frukostpizza redan dag fyra. Inredning är en kombination av rum, möbler, färger och funktion och utgör en stor del av arbetsmiljön. Om givande arbetsuppgifter ligger överst på kravlistan för någon som tänkt byta jobb, så kommer en god arbetsmiljö strax efter, enligt en undersökning som HR-koncernen Wise gjorde 2012 – till och med före en hög lön. Med det i minnet förstår man att TMFmedlemmarna spelar en stor roll i arbetslivet. De möbler och inredningssnickerier som produceras ute i landet har inte bara betydelse för hur folk trivs på jobbet – det påverkar också Sveriges BNP.

STOLAB FÖRVÄRVAR ALBIN I HYSSNA

12 januari, Växjö

” Mitt råd är att jobba med det svenska” Nyhet Den 12 januari arrangerades Möbelriksdagen

på Linnéuniversitet i Växjö – ett evenemang som samlar beslutsfattare och stora delar av möbelbranschen. Under 2016 års upplaga, med cirka 300 deltagare, var det framförallt två av branschens utmaningar som stod i fokus - internationalisering och kompetensförsörjning – och gästande Kristian Elvefors, vd Volvo Car Sverige, betonade vikten om att värna det svenska arvet för att kunna sälja mer utomlands. – Mitt råd är att jobba med det svenska, det är väldigt säljbart. Vi har gjort fantastiska skandinaviska möbler i många år och det går inte att kopiera, sade Kristian Elvefors. TMF:s vd David Johnsson deltog i paneldebatten om internationalisering.

Nyhet I mitten av januari offentliggjordes Stolabs förvärv av albin i Hyssna. Köpet innebär att Stolab och albin i Hyssna blir ”syskon” i en familjekoncern ägd av Martin Johansson, vd på Stolab, och Göran Martinsson. Företagen kommer att drivas som separata bolag under respektive varumärke. – Vi hyser stor respekt för albin i Hyssna, som är ett oerhört starkt varumärke inom offentlig miljö. Bolaget har drivits som ett familjeföretag sedan starten 1920 och vår ambition är att behålla den fina anda som finns i företaget genom ett nära samarbete med Anna-Lena, Sven-Olof och Lennart, säger Martin Johansson, vd och del­ägare i Stolab Möbel AB.

FOTO DEROMEGRUPPEN

REDAKTÖREN

Möbelriksdagen

30 miljoner

kronor

Så mycket ska regeringen tillsammans med bland annat LO och Svenskt näringsliv satsa på gymnasiets yrkesutbildningar. Enligt SCB har sju av tio jobb ett år efter att de slutfört en yrkesexamen på gymnasiet.

Fabriksnya hyreshus Nyhet Derome i Halland investerar 200 miljoner kronor i en ny fabrik som ska producera 200 hyreslägenheter per år. Derome är en av få aktörer som bygger flervåningshus i trä och med ett byggsystem de själva utvecklat säger de sig kunna skapa unika boenden med hög kva-

litet till en rimlig kostnad. Koncernchefen Karl-Erik Andersson ser en framtid i industriellt producerade husmoduler och säger i ett pressmeddelande: ”Genom att arbeta mer med industriellt byggande kan vi dra ned byggherrens kostnader och det gynnar i slutändan hyresgästen.”


Aktuellt

TRÄINDUSTRIN

ÄR GENOM SINA OÖVERTRÄFFADE

EKOLOGISKA FÖRDELAR

EN AV FRAMTIDENS

VIKTIGASTE BRANSCHER!

BOKA DIN MONT ER www.tr aoc h teknik

E T T A R R A N G E M A N G AV S V E N S K A M Ä S S A N I G Ö T E B O R G

Svenska Mässan, Göteborg

DEN NORDISKA TRÄBRANSCHENS MÖTESPLATS SEDAN 1982

6-9 SEPTEMBER 2016

.se


Spaningen

Fynd under klubban Bra kvalitet, tidlös design och ett värde som står sig över tid. Allt fler väljer att klubba hem sin inredning på auktion. Vi har spanat in fem svenska auktionsfynd som får oss att höja budet. TEXT HENRIK BLOMGREN

Jani Andersson: ”Designades av Yngve Ekström för Swedese och lanserades 1956. Att den fortfarande är så populär på auktion beror på att den är av hög kvalitet i konstruktionen och att den har en helt egen design. Men det främsta skälet är kanske att den faktiskt är skön att sitta i. Lamino, med tillhörande fotpall, kostar 3 000–10 000 kronor på auktion beroende på skick.”

Karin Pontus Silfverstolpe: ”Bruno Mathssons fåtölj Karin från 1900-talets andra hälft är en bekväm svensk klassiker, som jag tror kommer att öka i pris. Helst ska den vara klädd i brunt eller svart skinn, men även tidstypiska tyg går bra. Det här exemplaret såldes på Bukowskis Market för 2 000 kronor.”

Vår fru

Spegellampetter Pontus Silfverstolpe: ”Ett par spegellampetter från 1800-talets mitt i senempire. Troligtvis tillverkade i Göteborg. Träramar med förgylld och bronserad dekor. Klubbade på Uppsala Auktionskammare för 7 500 kronor. Alla vill ha speglar, och vill man dessutom ha snygga speglar med belysning och i par, så är denna så kallade ’Göteborgsmodell’ bland det mesta prisvärda.”

6

Jani Andersson: ”Carl Malmstens sittmöbler håller oftast fantastisk kvalitet och är sköna att sitta i. Men eftersom de ofta är klädda med, för dagens smak, trista tyger blir de inte särskilt dyra på auktion. Många som köper en skön Malmsten-fåtölj väljer att klä om den i ett fräckt tyg. Vår fru kostade 12 500 kronor i fräscht skick med Stig Lindbergs tyg Lustgården. Med klassiskt tyg brukar den gå för 2 000–4 000 kronor.”

Arabesk

Pontus Silfverstolpe: ”Folke Janssons Arabesk är en svensk klassiker som fortfarande är lite ’oupptäckt’, men som är väldigt djärv för att vara formgiven 1955. Jag tror att intresset kommer öka framöver, och därmed priset. Den här med stoppad rygg och sits i tegelrött tonustyg och bakstycket med originaltyg i grått och svärtade träben klubbades hos Jani Andersson är vd Stockholms på Metropol Auktioner. Pontus Silfverstolpe är Auktionsverk för grundare av Barnebys, 8 000 kronor.” världens största söksajt för auktioner.

TRÄ&MÖBELFORUM FEBRUARI 2016

FOTO BUKOWSKIS, STOCKHOLMS AUKTIONSVERK, METROPOL AUKTIONER, UPPSALA AUKTIONSKAMMARE

Lamino

12 34 5


Hallå där! Fair For Hope Stockholm Furniture Fair pågår den 9–13 februari. Lördag den 13 februari öppnar mässan för allmänheten och auktionen inleds kl 13 på stora scenen i Hall Cedar.

Auktion med gott syfte Stockholm Furniture Fair avslutas med en publikfriande välgörenhetsauktion. Objekten kommer från mässans utställare och alla intäkter går till Econefs barncenter i norra Tanzania.

T

om Österman gjorde sitt första auktionsfynd som femåring och har varit i branschen sedan 1987. När han blev tillfrågad om att hålla i Fair For Hope tyckte han att det lät som ett behjärtansvärt projekt. När auktionen hålls på mässans sista dag, när allmänheten också är inbjuden, är det han som ropar ut objekten. Vilken är din uppgift som auktionsförrättare?

– Min uppgift är att hålla i taktpinnen under hela auktionen. Det måste vara lite allvar i botten eftersom det är så fina saker, men samtidigt ska det vara lite uppsluppen stämning så att folk budar lite extra. Det blir en rolig timme med skratt och stoj som både genererar pengar till en god sak och ger folk en chans att fynda. Vad kan vi vänta oss för objekt?

– Av det jag har sett är det väldigt blandat. Allt från tuffa designklassiker som bokhyllan Pilaster av Kandell, som går för några tusen, till lite dyrare saker för 10 000–12 000 kronor. Det blir runt 25 objekt och det är nog lagom. Om företagen vill skänka fler föremål kommer de att publiceras på Auctionet.com där budgivningen kommer att pågå i tio dagar och avslutas online. Har du någon personlig favorit?

TOM ÖSTERMAN BAKGRUND: Auktionsnörd sedan barnsben. Aktiv i branschen sedan 1987. GÖR: Driver Auctionet.com som hjälper auktionshus att sälja sina saker online. AKTUELL SOM: Auktionsförrättare på Fair For Hope. En välgörenhetsauktion där alla intäkter går till byggandet av Econefs barncenter för föräldralösa barn i norra Tanzania.

FOTO AUCTIONET

– Just Pilaster av Kandell är en en klassisk designpryl som jag gillar. Den har levt länge och den är både snygg och funktionell till ett vettigt pris. Sen är det ju ganska riskfritt att köpa en inarbetad designklassiker som den. Om du tröttnar kan du alltid sälja den på auktion och få tillbaka pengarna. Men det är väl inte bara klassiker på auktionen?

– Nej, det kommer att vara väldigt mycket ny design också. Det är kul, för det som är nytt och spännande idag är framtidens designklassiker. Här finns det chans att vara tidigt ute och köpa något till ett vettigt pris, som senare kan bli en designikon. HENRIK BLOMGREN FEBRUARI 2016 TRÄ&MÖBELFORUM

7


FOTO JONAS LINDSTRÖM / KÄHRS

Perspektiv

Klädbutiken Haberdash på Upplandsgatan i Stockholm valde Kährs golv Sandvig 2 i aske.

Föränderliga rum En mer individanpassad produktion är en tydlig trend i inredningsbranschen. De offentliga rummen har också blivit mer föränderliga, något som till exempel golvtillverkaren Kährs lagt märke till. TEXT: ANDERS LANDÉN

8

TRÄ&MÖBELFORUM FEBRUARI 2016

F

lera företag i inredningsbranschen har lagt märke till att det i dag läggs krut på utformningen av butiker, restauranger och kontor. Den småländska trägolvsleverantören Kährs vände sig fram till 2010 framförallt till privatpersoner, men för att bredda verksamheten har man nu


”Sverige har influerats av andra delar av världen och trägolv räknas i dag som en inredningsdetalj.”

lyckad och företagets golv är i dag vanliga i offentliga miljöer och i både butiker, kontor och på hotell. Inredningsarkitektens

börjat närma sig arkitekter, designers, byggherrar och golvläggare. – Hela vårt sortiment är Svanenmärkt och en av anledningarna till riktningsförändringen var att vi såg att fler företag såg det som en konkurrensfördel att bygga miljö­ vänligt och hållbart. Dessutom har Sverige influerats av andra delar av världen och trägolv räknas i dag som en inredningsdetalj, säger Lisa Holmlund, produktkommunikatör på Kährs. För Kährs är satsningen

uppdrag är att gestalta ytor utifrån de behov som uppdragsgivare har på upplevelse och funktion. Vilka behov kontor, hotell och butiker har skiljer sig givetvis från varandra. Men samhälleliga förändringar påverkar både kraven och önskemålen. Och kanske passar de inredningsbranschen extra bra just nu? Till exempel har kvadratmeterpriset och hyror blivit allt högre i städerna och företag försöker nyttja så få som möjligt. Något som gjort att så kallade kontorslandskap där många delar yta har blivit populärt. Medarbetare får mindre egna ytor vilket ställer krav på inredningen ur både funktion- och ljudmiljöaspekter. Dessutom har det skapat ett behov av separata mötesrum och platser där man kan arbeta ostört. – Textilgolv har ökat tack vare sin akustiska förmåga. Vi som enbart arbetar med trägolv märker att vackra mönstergolv, fiskbensparkett och stavparkett är intressanta för kunderna – det är ju ett sätt att lyfta upplevelsen i en lokal. Ofta önskar man det i naturliga träfärger, säger Lisa Holmlund. Användandet av internet har ökat de anställdas rörlighet och gett företagen möjlig-

Lisa Holmlund, produktkommunikatör på Kährs

het att minska antalet kvadrat ytterligare. Vissa företag har till exempel utformat arbetsplatser utan fasta kontorsplatser som dessutom inte skulle räcka till om alla anställda är på plats samtidigt. Tack vare internet är det också möjligt att minska ytan för förvaringsutrymmen när dokument och material kan sparas på nätet. Utformandet av kontor,

butiker och allmänna platser kan också påverkas av företags och organisationers vilja att med hjälp av profilering stärka bilden av varumärket. För golvföretaget Kährs är den typen av beställningarna spännande, då får företaget möjlighet att pröva sitt sortiment och se resultatet av nya satsningar som kan göra

dem ensamma om lukrativa produkter. – Vi har daglig kontakt med byggherrar och beställare under hela byggprocessen. Vi är delaktiga med vår kompetens och hjälper inredningsarkitekterna att hitta rätt – träslag, nyanser och ytbehandlingar, säger Lisa Holmlund. Och profileringen kan också stärka affärerna för branschen. Kährs levererar bland annat till en stor hotellkedja och för dem är det viktigt att golvet ser likadant ut var man än befinner sig hela landet. – Vi får etablerade relationer där vi tillsammans kan hitta produkter som passar företagets profil och nisch. Det blir vackert, unikt och ger oss återkommande uppdrag, säger Lisa Holmlund.

ILLUSTRATION ISTOCKPHOTO

FEBRUARI 2016 TRÄ&MÖBELFORUM

9


MÖBLER & INREDNING

SITT FRITT

Arbete är något man gör, inte en plats. Det var filosofin när Microsoft Sverige tog bort alla fasta skrivbordsplatser och i stället skapade en miljö för möten och kreativitet. TEXT MAGNUS HAGSTRÖM FOTO CAMILLA LINDQVIST


MÄNNISKAN FÖRST. Människan – platsen – tekniken är de tre parametrarna i Microsofts kontorsfilosofi.


’’F

öre 2012 såg det ut som ett helt vanligt tråkigt kontor.” Vi befinner oss i det som Microsoft Sverige kallar ”Parken”, ett av fem våningsplan i företagets huvudkontor i Akalla. Marknadschefen Karin Zingmark blickar ut över det nya kontorslandskapet där alla individuella arbetsplatser är helt försvunna. I stället för överbelamrade skrivbord vandrar vi i luftiga miljöer där arbetsplatserna skapas för stunden. Någon sitter bekvämt tillbakalutad i en skön soffa med sin dator, vid ett bord för åtta personer befinner sig några medarbetare i ett engagerat samtal och en bit bort har en medarbetare tagit plats bakom en skärm för att prata i mobilen. 650 personer arbetar på Microsoft Sverige, men det är sällan alla är på plats samtidigt och det nya sättet att inreda kontorsbyggnaden har gjort att man kunnat gå från en yta på 11 600 kvadratmeter till 8 500 (egentligen 7 800 eftersom bara fyra av fem våningsplan används). Samtidigt har de 650 skrivbordsplatserna blivit 1 800 sittplatser. Det är vad Microsoft kallar DNA – Det Nya Arbetslivet. Nytänkandet när det gäller att inreda ett kontor handlar inte bara om att skapa en annan fysisk miljö, det här projektet syftar lika mycket till att skapa en ny syn på vad arbete är. – Det vi gjort är att förändra lokalerna från en arbetsplats till en mötesplats. Vi har också gått från kontroll till tillit, idén är att arbete inte är en plats utan något du gör, säger Karin Zingmark. Som sig bör när det gäller Microsoft började det

med en text av Bill Gates, ”The New World of Work” som publicerades 2005. Där lanserades idén om att ny teknik gör det möjligt att samarbeta med kollegor oavsett tid, rum och plats i avsikten att få mer gjort, tillsammans. Det är lite av Microsofts affärsidé att påvisa dessa möjligheter och att man själv går i bräschen blir då naturligt. – Microsofts kontor i Amsterdam var först ut i världen, vi var lite långsammare men det gjorde att vi kunde använda oss av deras erfarenheter, säger Karin Zingmark. Nu valde man att hämta konceptet ganska rakt av, men i ett avseende hade man stor nytta av att Amsterdam gått före. – De hade upptäckt att man behöver budgetera för att ta hand om ett sådant här kontor. Vi behövde alltså investera resurser för att hålla miljön fräsch. Det finns en ”clean desk policy” som innebär att ingen lämnar något efter sig när de lämnar en plats, men vi har också säkerställt att det är städat genom att anställa personal som hjälper oss. 12

TRÄ&MÖBELFORUM FEBRUARI 2016

RÖRLIGHET. 650 skrivbordsplatser blev 1 800 arbetsytor när Microsoft Sverige genomförde Bill Gates idé om Det Nya Arbetslivet.

Karin Zingmark, marknadschef på Microsoft.

Hur har man då tänkt kring utformningen av Det Nya Arbetslivet? Linn Rodesjö, då på teknikkonsultföretaget Ramböll, hade rollen som projektledare. – Framför allt rådde vi Microsoft att låta arkitekterna komma in tidigt i arbetet. Målsättningen var att se hur man kunde utnyttja arbetsytorna på ett bättre sätt. Studier visar att det vanligtvis bara är 50 procent av personalen som sitter vid sitt skrivbord vid ett givet tillfälle. Men på Microsoft var det faktiskt bara 25 procent, lite olika beroende på vilken avdelning det handlade om förstås. Det fanns alltså stora möjligheter att omdisponera ytorna. I projektet identifierades sex olika typer av arbets-

platser som skulle in i det nya tänket:

1  2

Vanligt traditionellt skrivbord som kan vara höj- och sänkbart. Fasta projektbord där flera personer arbetar tillsammans.


” Vi har förändrat lokalerna från en arbetsplats till en mötesplats. Vi har också gått från kontroll till tillit, idén är att arbete inte är en plats utan något du gör.”

3  4  5  6

Fokusrum för den som behöver jobba ostört. Telefonbås där den som vill ringa samtal utan att störa eller störas kan vara. Soffor där några stycken kan jobba ostört tillsammans bakom en vägg. ”Quiet working” – skrivbord som är avskärmat för att signalera ”behöver vara i fred”.

– Allt detta och en social yta med plats för kaffe och

frukt – ”Torget” – skulle finnas på varje våningsplan, och uppbyggt på ett liknande sätt för att man ska hitta, säger Linn Rodesjö. Man valde att kontoret som helhet skulle ha temat ”Staden”; en stads olika funktioner inspirerade till arkitekturen. De fem våningsplanen fick namnen Parken, Hamnen, Centralstationen, Kulturhuset och Flygplatsen och fick delvis olika karaktär med egen färgsättning och detaljer som var unika för respektive våningsplan. – Den här förändringen handlade egentligen mer om Microsofts filosofi kring synen på arbete än om nya möbler. Tekniken har skapat möjligheter att jobba på andra sätt. Men jag vill ändå trycka på att färgsättning och möbler gör väldigt mycket för arbetsmiljön. En inredning ska inspirera och locka till att användas. Samtidigt kan det konstateras att det finns rent

ekonomiska nyttoaspekter också. Att kontorsytan minskat påtagligt är ett tydligt plus, men även att belastningen på miljön minskar när personalen i snitt arbetar på annan plats 1,5 dagar i veckan.

Charlotta Bergius var fastighetschef för Microsoft när DNA iscensattes. Hon framhåller också att det nya kontoret snarare varit ett ledarskapsprojekt än ett fastighetsprojekt, och att man inte ska underskatta att förändringar skapar oro. Men också att företaget hade modet att stå fast vid sin vision. – Det var många frågor i början. Vad ska jag göra med mina skor? En del medarbetare hade flera par skor under sitt skrivbord. Det finns en trygghet i att veta var man ska hänga sin kappa. Sådana delar kunde vi inte ignorera i projektet och därför var alla medarbetare med tidigt i workshops där man satte ord på sin oro och själva blev en del av lösningen, säger Charlotta Bergius. ”Problemet” med personliga tillhörigheter

har man löst genom att var och en har sitt eget skåp – men intressant nog har det visat sig att många av medarbetarna inte ens utnyttjar dem. Ett exempel på att man lyckats skapa den mentalitetsförändring som eftersträvades. Samtidigt finns några självklara invändningar när det gäller visionen om kontoret som en tillfällig mötesplats. Några funktioner lämpar sig helt enkelt inte för att flyta omkring i en idealisk papperslös miljö. Just när det gäller dokument kan det mesta visserligen arkiveras digitalt i molnet men det finns också avtal som måste vara fysiskt underskrivna. Även Microsoft Sverige har en källare med arkiv

Så förändrades Microsofts kontor

FÖRE: MICROSOFT KONTOR

EFTER: MICROSOFT ”STADEN”

Total yta Individuell yta Samarbetsyta Kundyta Supportyta

11 600 kvm 58 % 650 skrivbord 13 % 82 konferensrum 14 % Reception + konferensrum 15 %

8 500 kvm 23 % 300 (1 800 sittplatser) 34 % 136 rum 24 % Reception, kafé, arbets- och mötesytor 18 %

I maj 2013 genomfördes en undersökning på Microsoft för att se hur trivseln påverkades av förändringen. I staplarna nedan gäller första siffran trivseln före förändringen, den andra siffran avser vad man hoppades uppnå och den tredje siffran berättar hur trivseln blev i slutändan. 59

Övergripande trivsel

37

Individuell effektivitet

53 Gruppeffektivitet

77 57 69

81

63 Utrustning

76

48 Supportyta

76

58 Arbetsmiljö

91 81

75

VALFRIHET. Personliga saker i skåp, ute i lokalerna är det ”clean desk policy” som gäller.

81 91 84 FEBRUARI 2016 TRÄ&MÖBELFORUM

13


med viss pappersförvaring men i övrigt jobbar ekonomiavdelningen tillsammans med alla andra i de öppna planlösningarna. Det som fortfarande är fysiskt fasta platser är receptionen, fastighetsservice samt en bemannad godsmottagning – funktioner som inte räknas till kärnverksamheten. Även IT-supporten har fått sin fasta plats i huset. – Det var något vi lärde oss från Amsterdam. Medarbetarna behöver veta vart de ska gå när datorn inte fungerar, konstaterar Charlotta Bergius. När Microsoft bestämde sig för att genomföra kon-

torsrevolutionen i Akalla hade man en vision om att höja den övergripande nöjdhetskänslan hos personalen från 59 procent till 77 procent. Det blev över förväntan; 91 procent säger nu vara generellt nöjda med sin arbetsplats (eller ska vi säga mötesplats …?). Projektledaren Linn Rodesjö, som numera finns på arkitektkontoret Tengbom, kan inte vara annat än nöjd när hon ser siffrorna. – Att få se dessa siffror efter projektet känns som ett jättefint betyg. Vi genomför en liknande förändring hos oss på Tengbom just nu, och jag tror verkligen att den här typen av kontorsmiljöer är något fler företag borde satsa på.

UTSÄNDA. I snitt arbetar en Microsoftanställd 1,5 dagar i veckan på annan plats än kontoret.

LIKA BARN LEKA BÄST Vi har samlat marknadsledande varumärken under våra fem tak. Om ni, precis som vi, värdesätter bra pris, hög kvalitet och leveranssäkerhet är vi er naturliga samarbetspartner. www.fredricsons.com


Låsklass 5

Kollar du om ytterdörren är låst, genom att trycka ner handtaget och rycka i dörren? Då tillhör du en vanlig kategori. ASSA Connect 2500-50 är en ny generation lås med användarvänlighet i fokus och många helt nya funktioner som ger trygghet, säkerhet och tät dörr. Låset kan monteras i alla vanliga ytterdörrarx.

”Lås med helt ny känsla av säkerhet och funktion!”

2

Nyckeln spärrar låset!

4

3

Låst dörr = fixerat handtag

Trygg ”borta-säkert-funktion”

Det nya låset håller dörren helt tät när den är låst. Den skyddar även låsets delar från slitage och kommer förbli lätt och smidigt att låsa upp.

-dörren går inte att öppna inifrån när du är borta.

ASSA Conne c

0

500-5 t2

1

För handtaget uppåt - den kraftiga hakregeln låser dörren.

ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions,


Strategiskt

Ge plats åt småhusen Bostadsbyggandet i Sverige ökar och behöver öka ännu mer de närmsta åren. Men trots att en majoritet av svenskarna vill bo i småhus, är det i första hand lägenheter som byggs. Detta vill Trä- och Möbelföretagen bidra till att förändra. TEXT PER TORBERGER FOTO FREDRIK SANDBERG/TT

”R

open skalla, branschutveckling av träbostad åt alla!” hus på TMF och ansvarig för Ännu en gång bostadsfrågor. står Sverige inför – Kunde fler välja småhus utmaningen att skulle de göra det, och därför få fart på bostadsbyggandet. behöver kommunerna plaIdag räknar Boverket med nera för småhusområden. att vi behöver bygga drygt Det gäller även i stor700 000 nya bostäder fram till städerna. 2025 för att klara behoven: för – Villabebyggelsen som att nå dit krävs en fördubbling finns i storstäderna kommer av byggtakten som rådde 2015, att bli en katastrofal bristett år då bygvara. Visst gandet ändå ”Vi borde låta fler ska innerstaökade kraftigt. den vidgas privatpersoner När målet utåt, men vi vara byggherrar blir att maximåste också och bygga sitt mera antalet lägga till småeget boende.” på så kort tid husområden som möjligt runt omkring, är risken dock stor att det spå- säger Gustaf Edgren. rar ur; det hände till exempel i miljonprogrammet kring 1970. Han ser flera olika orsaker I dag är risken stor att bygtill att småhusbyggandet inte gandet rusar iväg utan hänökar i tillräcklig takt. Det syn till människors faktiska bristande utbudet gör att allt önskemål. För trots att sju av som byggs går åt, oavsett folks tio svenskar helst bor i småpreferenser. Brist på anvisad hus enligt flera olika undermark och en omfattande och sökningar, så blir bara en av komplicerad byggprocess är tjugo bostäder som byggs andra orsaker. i storstäderna i dag den – Vi har inte markbrist i boendeformen. Sverige, det handlar om vilka Det berättar Gustaf regler vi har. Strandskyddet Edgren, projektledare för är till exempel en jätteviktig

16

TRÄ&MÖBELFORUM FEBRUARI 2016

del i varför det inte byggs mer, säger Gustaf Edgren. – Vad gäller byggplaneprocessen så handlar det i första hand om att processen går väldigt långsamt. Det är vanligt att det tar upp emot åtta år från att byggaren investerar i marken till att bygget kan påbörjas. Bara de riktigt stora aktörerna har förmågan att hantera sådana processer. Som en möjlig lösning på flera

av dessa problem lyfter Gustaf Edgren fram trädgårdsstaden. Han pekar på de trädgårdsstäder som redan finns kring Sveriges storstäder i dag, som Enskede eller Ängby utanför Stockholm och Örgryte trädgårdsstad utanför Göteborg. – De är en populär boendeform, varför inte öppna för fler sådana? menar han. Sådana initiativ skulle också kunna leda till fler aktörer på bostadsmarknaden och lägre kostnader för boendet. – Vi borde låta fler privatpersoner vara byggherrar och bygga sitt eget boende. Det skulle minska kostnaden då dyra mellanhanden försvinner, säger Gustaf Edgren.

De höga priserna på byggbara tomter går också att hantera genom att öka utbudet: – Om alla universitetsstäder – där det finns arbetstillfällen och där det byggs – ser till att det alltid finns lediga tomter tillgängliga, då kanske du kan få ner tomtpriset till betydligt rimligare priser. Fler har insett trädgårdsstadens fördelar, och på vissa platser i landet byggs de i


Så ska fler småhus få plats ■ Sju av tio svenskar vill bo

i småhus. Trots det är det i första hand flerbostadshus som planeras och byggs. ■ Brist på anvisad mark

och en lång och komplicerad byggprocess håller nere antalet aktörer på byggmarknaden och uppe byggkostnader och bostads- och markpriser. ■ Oförmågan att se till hel-

heten och att ha is i magen ökar risken för nya misstag i stil med miljonprogrammets senare del, då mängder av undermåliga bostäder slängdes upp på lösa grunder. ■ Moderna trädgårdsstäder

kan fylla behovet av småhus för att människor ska kunna bo som de önskar, och ge den varierade bebyggelse som är eftersträvansvärd. ■ Får fler privatpersoner

dessutom möjlighet att bygga, leder det till fler aktörer på byggmarknaden och lägre kostnader för boende. ■ Genom att ta fram en skiss

Norra Ängby blev med 1 320 hem Stockholms största småhusområde under 1930-talet. Villorna är idag en mycket populär boendeform och TMF efterlyser nu fler områden med trädgårdsstadskaraktär.

detta nu. Kring Lund uppförs just nu bland annat Norreholms trädgårdsstad i Södra Sandby. Utanför Helsingborg byggs trädgårdsstaden Vasatorp Trädgård. På andra orter är det mer sparsmakat med planerandet av trädgårdsstäder. I presentationen av Malmös stadsplan sägs det uttryckligen att målet är att staden ska ”växa inåt, innanför Yttre ringvägen”

och förtätas. Även i Stockholm står förtätning högt på agendan.

på ett färdigt koncept på trädgårdsstad, vilket med små justeringar skulle kunna användas och återanvändas på många olika platser, sänks tröskeln för kommuner och andra att anlägga denna typ av bostadsbebyggelse.

I projektets ledningsgrupp sitter Erik Barkman, som berättar att de talar mycket om Däremot projekteras ”trädgårdsstad”. en trädgårdsstad – Det handlar nya bostäder är just nu några mil bland annat om att planerade i trädsöder om Stockholm, gårdsstaden Käll- det ska vara hållbart, berga utanför utanför Nynäshamn. Nynäshamn. miljömässigt men Området heter också ur en social Källberga (kallberga.se) och aspekt. Därför skapar vi till projektet drivs av de privata exempel naturliga mötesplatmarkägarna. ser för de boende.

600

I planen finns fristående hus, parhus och flerbostadshus. Under de fem år projektet har pågått har det vuxit. – Från början var det ett hundratal bostäder, i dag planerar vi för 600 totalt. Planen är att bygga ut i etapper på 50–70 enheter per år, berättar Erik Barkman. Ägarna vill behålla kontrollen över projektet: det är inte aktuellt att släppa allt till en byggare. Ambitionen är också att få varierad arkitektur med viss enhetlighet. – Det kan handla om taksättningar, former, volymer och färger. Området får inte bli för brokigt., säger Erik Barkman. Ofta drar planarbetet ut på tiden i en byggprocess. Det har inte hänt i Källberga. – Jag vet att det kan vara så, men för oss har kommunen inte varit något hinder. Går arbetet som det ska kan de första bostäderna stå klara våren 2018. – Men osvuret är bäst när det gäller planer. Gustaf Edgren hoppas att

TMF ska kunna bidra till att fler projekt som Källberga kommer till stånd. Just nu håller han på att skissa upp ett grafiskt exempel på hur en modern trädgårdsstad kan se ut. – Jag leker lite med tanken att vi skulle kunna ta fram ett färdigt koncept för en villastad, säger Edgren. Precis som med trädgårdsstäderna från tidigare decennier tänker sig Gustaf Edgren att det i första hand ska vara de boende själva som bygger. – Vi vill att fler ska få tillgång till marken och att privatpersoner ska få bygga själva. Då kan fler människor skaffa sig det boende de helst vill ha.

FEBRUARI 2016 TRÄ&MÖBELFORUM

17


Insikt

LÄS TIDNINGEN PÅ WEBBEN www.traomobelforum.se

NYTT OCH NYTTIGT FRÅN TMF

Pirater ska straffas Internationella åklagarkammaren i Stockholm har

väckt talan mot företaget Designers revolt samt några av bolagets företrädare. Bolaget krävs på 46 miljoner i skadestånd. Åtalet gäller brott mot upphovsrättslagen, varumärkesintrång samt medhjälp till upphovsrätts­ intrång. Åtalet är det hittills största i Sverige för misstänkta piratkopior av design. På bolagets webb såldes under flera år piratkopior av

designmöbler och lampor, främst till svenska kunder. Bolaget påstod att verksamheten var laglig eftersom bolaget var registrerat i Storbritannien, där upphovsrätten för design endast gäller i 25 år. I Sverige gäller skyddet för brukskonst i 70 år efter ” Affärsidén är designerns död. Bolaget påstod dessutom att man i skydd av den helt enkelt fria rörligheten kunde bearbeta olaglig .” andra marknader inom EU. Det är av flera skäl bra att rättsväsendet agerar. Vad gäller juridiken har Stockholms tingsrätt i mål B 2438-13 konstaterat att den här typen av verksamhet är olaglig. Tingsrätten framhåller att omständigheten att skyddstiden för ett alster gått ut i England inte ger någon rätt att sälja och leverera kopior av alstret till en person som befinner sig i Sverige. Detta är också helt i linje med en dom (C-5/11) från EU domstolen 2012. Det betyder i klartext att man inte i fall som dessa kan gömma sig bakom engelsk upphovsrätt. Affärsidén är helt enkelt olaglig. Även om man bortser från juridiken är det viktigt att piratkopieringen sätts i strålkastarljuset. Bolaget påstår sig tala för designern (i övernaturlig form får man förmoda) och att man i enlighet med deras (outtalade) vilja tillgängliggör design till folket. Man uttalar sig som självpåtaget ombud. Självfallet helt utan stöd från designer, rättighetshavare eller för all del verklighet. Ingenting kunde vara mer felaktigt. I verkligheten handlar det oftast om grov och välorganiserad brottslighet som omsätter mångmiljardbelopp. Hela idén är att tjäna pengar på andras arbete. Piratkopior tillverkas som regel under vidriga förhållanden långt borta från uppförandekoder, socialt ansvar och arbetsmiljölagstiftning. Arbetare ersätts med spottstyvrar och myndigheter mutas. Den som mot all förmodan funderar

på att handla från den här typen av bolag kan ju fundera på om man verkligen vill bidra till och understödja kriminalitet. Det är trots allt skillnad på pris och kostnad. David Johnsson Vd, TMF

18

TRÄ&MÖBELFORUM FEBRUARI 2016

Hållbart och händelserikt TMF:s satsning på Stockholm

Furniture Fair 2016 (9–13 februari) går i hållbarhetens tecken med temat ”Hållbar konkurrens”. Det kommer att uppmärksammas i TMF:s monter AG:04 - till vänster om ingången till A-hallen. Det handlar om exporthjältar, medlemsföretag som vågar göra skillnad och är bra förebilder med sitt hållbarhetsarbete, och en möbelindustri som står stark i den globala konkurrensen och har högt

anseende när det gäller synen på produktionsförhållanden och att återvinna produkter. Givetvis har även 5-årsjubilerande Möbelfakta en plats och Trossa – ny samarbetspartner och tredjepartsgranskare för Möbelfakta – kommer att finnas i TMF:s monter den 10 februari för att svara på frågor gällande deras roll.  Läs mer om satsningen: tmf.se/hallbarkonkurrens

TMF på Stockholm Furniture Fair 2016 Diskutera nya allmänna möbelvillkor Under mässan finns det möjlighet att diskutera TMF:s nya, framtagna allmänna villkor när det gäller försäljning av möbler.

ska man ställa och vad gäller egentligen för inköp av möbler och inredning. Robin Ljungar, miljök ö Bes och hållbarhetschef på :s F TM TMF, reder ut begreppen r! e t mon och ger en initierad över4 AG:0 blick.

Tid: 09–10 samt 11–12 Plats: TMF:s monter Feb Daniel Prawitz och Mattias Sköld från Advokatfirman Vinge finns på plats för att informera och svara på frågor. Passa på att skicka era säljare till oss.

10

SEMINARIUM: Hållbar märkning, så väljer du rätt Tid: 13:00–14:00 Plats: Materialbiblioteket Feb Möbelfakta, Svanen, LEED eller BREAM – idag finns en rad olika märkningssystem och certifieringar för möbler, inredningar och hela hus, men hur kan man som arkitekt, enskild möbelproducent eller upphandlare veta vad som är relevant. Vilka krav

9

!

SEMINARIUM: Hållbar upphandling med Möbelfakta Tid: 14:00–15:00 Plats: M12 Feb Möbelfakta fyller fem år, och märkningssystemet är mer attraktivt än någonsin för upphandlare och producenter. I det här seminariet lyfter vi fram fördelarna för just upphandlare och hur Möbelfakta förbättrar möjligheterna till trygga, hållbara affärer. Seminariet leds av Robin Ljungar, miljö- och hållbarhetschef på TMF (samt ansvarig för Möbelfakta), Anders Rosenkilde, chef teknisk utveckling TMF, samt Sara Gripstrand, konsult på Trossa (Möbelfaktas tredjepartsgranskare)

11

Psst … Glöm inte Stockholm Design Talks – mässans forum för kunskap och diskussioner inom design- och arkitekturområdet. 2016 års tema är Scandinavia Now och bland andra medverkar Jenny B. Osuldsen från den norska internationellt kända och erkända arkitektbyrån Snøhetta. www.stockholmfurniturelightfair.se/program


TMF-­EVENEMANG PÅ GÅNG

1

Stockholm Furniture Fair, Älvsjö 9–13 februari

2

Trähusdagarna, Skövde 16–17 mars

3

TMF:s årsmöte, Stockholm 21 april

Möbelfakta fyller fem och inleder samarbete Lagom till sin femårsdag sker det avgörande förändringar med TMF:s märkningssystem Möbelfakta. Efterfrågan på Möbelfakta-märkning ökar kraftigt och TMF inleder nu ett samarbete med Trossa för bland annat tredjepartskontroll av att Möbelfaktas krav efterföljs.

Från och med januari 2016 kommer Trossa att hantera alla nya deklarationer och genomföra revisioner samt stickprovskontroller hos de företag som märker möbler med Möbelfakta. Trossa, konsulter inom miljö och hållbar utveckling, har omfattande erfarenhet av liknande samarbeten med ett flertal stora företag och organisationer.

Det lär även att införas en ny betalningsmodell?

– Eftersom vi nu inleder ett samarbete med en extern part som sköter granskning, revisioner och stickprover så kommer den totala avgiften – via Möbelfaktas nya betalningsmodell – att öka för företagen, men i gengäld får vi ett ökat inslag av tredjepartsgranskning som ytterligare förstärker förtroendet. Syftet är att Möbelfakta ska bära sina egna direkta kostnader och borga för en robust finansiering.

TMF kommer fortsatt att

vara huvudman för Möbelfakta och ansvara för innehållet i de tre delarna kvalitet, miljö och socialt ansvar samt sköta rådgivning, utbildning och support. Det nya för 2016 är att kontroll av efterlevnad ska utföras av tredje part. – Tredjepartsgranskning blir allt vanligare när man vill arbeta framgångsrikt med märkningssystem inom hållbarhet. Det är ett sätt att stärka systemets integritet, men hjälper också företagen att utveckla sitt hållbarhetsarbete, säger Robin Ljungar, miljö- och hållbarhetschef på TMF. – Intresset för att få märka

hos möbelföretagen och att genom tredjepartsgranskning säkerställa efterlevnad av de krav som ställs på kvalitet, miljö och socialt ansvar, säger Robin Ljungar.

”Intresset för att få märka sina möbler med Möbelfakta har ökat enormt.” Robin Ljungar, miljö- och hållbarhetschef på TMF.

sina möbler med Möbelfakta har ökat enormt. Det här samarbetet ger oss nu möjligheter, både att kraftigt öka kapaciteten för att möta efterfrågan

Vilken har varit den största förändringen med Möbelfakta under de här fem åren?

– Utan tvekan har de nya kraven inom både miljö och socialt ansvar gjort Möbelfakta till den mest kompletta märkningen för möbler där fokus verkligen ligger på hållbar utveckling för branschen. Vad är du som Möbelfaktaansvarig mest stolt över?

– Att möbelföretagen i Sverige tar ansvar och på allvar lever upp till Möbelfaktas hårda krav på hållbar utveck-

Möbelfakta på 12 sekunder ■ Möbelfakta, som är ett

komplett referens- och märkningssystem för möbler, har sedan nylanseringen 2011 vuxit snabbt, och antalet märkta möbler har nära nog fördubblats varje år. ■ Inom offentlig upphandling har Möbelfakta blivit ett begrepp i det att både Upphandlingsmyndigheten och Kammarkollegiet anger Möbelfakta som ett sätt att verifiera att deras upphandlingskrav är uppfyllda.

ling och faktiskt ser detta som en konkurrensfördel. Vilken är den största utmaningen framöver?

– Vi står inför stora utmaningar när det gäller miljö och hållbarhet – inte minst de åtaganden vi har att minska utsläpp av växthusgaser och minimera kemikalieanvändning. Här kommer Möbelfakta att vara ett viktigt verktyg för att visa att våra branscher är en del av lösningen.  Se Möbelfaktas webbplats, mobelfakta.se, för mer information.

FEBRUARI 2016 TRÄ&MÖBELFORUM

19


Insikt NYTT OCH NYTTIGT FRÅN TMF

JOUR

Fråga oss!

BENGT JOHANSSON CHEFSJURIST

Du ställer frågorna. Vi svarar. Mejla dina frågor till hjalp@tmf.se.

Får jag lägga upp anställdas namn och bild på hemsidan? Får jag som arbetsgivare publicera uppgifter (namn och bild) på de anställda på företagets webbplats? Normalt kan arbetsgivaren publicera uppgifter om de anställdas namn, befattning, telefonnummer, e-postadress och andra arbetsrelaterade uppgifter utan att fråga respek-

tive anställd om lov. Publiceras uppgifterna som löpande text på företagets webbsida behöver arbetsgivaren endast ta ställning till huruvida publiceringen innebär en kränkning av arbetstagarens personliga integritet (den så kallade missbruksregeln i 5 a § personuppgiftslagen). Har en arbetsgivare däremot gjort det möjligt att på olika sätt söka efter uppgifter om de anställda på företagets webbsida så är publiceringen endast tillåten om arbets-

AVTAL 2016

Avtalskrav överlämnade Den 21 december lämnade TMF avtalsyrkanden till GS-facket och mottog samtidigt deras avtalskrav. TMF:s yrkanden bygger på behovet av att skapa modernare kollektivavtal med företagsanpassade lösningar så att konkurrenskraften hos de svenska företagen kan förbättras. En fråga som TMF särskilt kommer att fokusera på i förhandlingarna handlar om att få till stånd en mer behovsstyrd och verklighetsnära förläggning av arbetstiden. Det innebär att ge företagen möjlighet att anpassa arbetstiderna till efterfrågan och därmed rusta för att möta den hårdnande internationella konkurrensen. På så vis ökar även företagens möjlighet att behålla sina anställda, vilket ger större

20

trygghet för medarbetarna. En annan central fråga är att i dialog med facket utveckla ett system för att förbättra de anställdas pensionsvillkor. Därför handlar ett av TMF:s yrkanden om att inom ramen för arbetsförkortningen skapa system som förstärker medarbetarnas pensioner. – Vi ser fram emot konstruktiva förhandlingar, vilket jag också tror att det blir. Men att facken ställer krav på löneökningar på 2,8 % är oroväckande och utan hänsyn till den verklighet vi befinner oss i. Vi har ett gemensamt ansvar att stärka konkurrenskraften och det är svårt att se hur de krav vi nu mottagit bidrar till den utvecklingen. Vi kan inte riskera att prisa ut industrin, säger David Johnsson, vd på TMF.

TRÄ&MÖBELFORUM FEBRUARI 2016

Glöm inte att TMF har telefonjour i arbetsgivarfrågor! Ring 08-762 79 70. Det går även bra att mejla info@tmf.se.

bengt.johansson@tmf.se

givaren först gjort en så kal�lad intresseavvägning (10 § punkt f personuppgiftslagen) och kan motivera att fördelarna med att publicera sökbara uppgifter är större än de eventuella nackdelarna för de anställda. Arbetsgivarens intresse handlar då ofta om till exempel att upprätthålla god kundkontakt, marknadsföring eller medlemsservice. För att få publicera bilder på anställda på Internet krävs normalt samtycke, men inte alltid. Om det inte finns ett

behov för arbetsgivaren av att publicera en bild av en anställd kan publiceringen vara kränkande i lagens mening. Verksamheten kan dock vara av sådan art att arbetsgivaren har ett klart behov av att exempelvis kunna marknadsföra sina produkter och tjänster genom att publicera bilder på anställda som har kundorienterade arbetsuppgifter. I sådana fall kan arbetsgivarens intresse av att publicera bilderna väga tyngre än den anställdes intresse av skydd.

Spånskivor - MDF - Plywood - Träfiberskivor - Lamellträ LVL - Limträ - Inredningsskivor - OSB - Laminat - mm

Alla skivor ur en hand

Med kontor och lager i Vittsjö i norra Skåne och i Stockholm har vi löst logistiken för hela landet.

Vittsjö 0451 - 235 00

www.wiwood.se

Älvsjö 08 - 694 0470


Perfekt justering: Quadro 4D fullutdragsskena för trälådor Med de 4 verktygslösa inställningsmöjligheterna- höjd, sido, tilt och djup- ger Quadro 4D en perfekt inställd front och borgar därmed för en möbel i hög kvalitet. Om du vill, finns det också möjlighet att få denna skena med „push to open“ funktion. Quadro 4D är nyckeln till att kunna möta de mest krävande krav på möbeldesign. www.hettich.com

Skenan som erbjuder justering som Du vill ha det med ljudlös och perfekt gång: Quadro 4D


Profilen

Sven Lundh  20 juli 1925 12 november 2015 Design och konst är som olja och vinäger. Omöjliga att blanda, men ändå oemotståndliga i kombination. Sven Lundh visste det. TEXT BO MADESTRAND FOTO CURT EKBLOM

I

SVEN LUNDH FÖDD: 20 juli 1925. DÖD: 12 november 2015. GÄRNING: Grundade möbelföretaget Källemo i Värnamo 1970 där han blev känd för att våga satsa på det oväntade. Tog initiativ till konsthallen Vandalorum i Värnamo som slog upp portarna 2011. OMNÄMNANDEN I URVAL: Utställningen Sven Lundhs öga på Färgfabriken i Stockholm 1998 där några av de möbler han lanserat visades. Boken Personakt Lundh, som gavs ut 2008.

22

trots mot all konventionell visdom lanserade Sven Lundh 1981 Jonas Bohlins betongstol Concrete. Då ett udda projekt utan kommersiell potential, i dag en samtida möbelklassiker och en tidig föregångare till det vi numera kallar konceptdesign, alltså möbler och andra produkter i gränslandet mellan den idébaserade konsten och den bruksorienterade designen. Sven Lundh föddes 1925 i småländska Lagan, och blev trakten trogen till sin död i slutet av förra året. Redan som 15-åring fick han upp ögonen för bildkonsten, när han en dag såg konstnären Sven Ljungberg måla av ett buskage i vägkanten. Han gick själv på målarkurser, och var senare med om att bilda såväl Smålands konstnärsförbund som Smålands konstarkiv. Men det var möblerna som blev hans födkrok. Under 50- och 60-talen arbetade Sven Lundh bland annat som säljare åt Yngve Ekström och som agent för danska formgivare som Hans Wegner. I hemstaden Värnamo lärde han också känna Bruno Mathsson, en annan pionjär i det småländska möbelriket. År 1970 grundade Sven Lundh företaget Källemo.

Här kunde han förverkliga sin vision om en möbelkonst i bokstavlig mening. En av de formgivare han anlitade var John Kandell, känd bland annat för bokhyllan Pilaster. Under 80-talet blev Mats Theselius företagets främsta affischnamn, med sitt klargula National Geographic-skåp och sittmöbler som Älgskinnsfåtöljen och El Rey. Till företagets yngre formgivare hör bland andra Matti Klenell och Anna Kraitz, även de kända för att skapa funktionella möbler på en stark konceptuell grund. Ofta till konkurrenternas illa dolda misstro – än i dag kan man höra företrädare för stora svenska möbelföretag muttra skeptiskt om Källemos konstnärliga experiment. Men det var just den starka til�liten till konstens kraft som fick Sven Lundh att orka lägga 25 år på ett annat vansinnesprojekt –

TRÄ&MÖBELFORUM FEBRUARI 2016

Sven Lundh i stolen Solitär av John Kandell.

konsthallen Vandalorum i en skogsdunge utanför Värnamo. Med bistånd av Pontus Hulthén, tidigare chef för Moderna museet, och den världskända arkitekten Renzo Piano, känd bland annat för Centre Pompidou i Paris, drog Lundh upp planerna för den småländska konsthallen i 1980-talets mitt. Ingen trodde på projektet. För dyrt, för pretentiöst, dessutom på helt fel plats. Men 2011 kunde en då 86-årig Sven Lundh till slut stolt öppna portarna till Vandalorum, lite nedbantat jämfört med de grandiosa ursprungsplanerna, men ändå. I dag är det en av södra Sveriges viktigaste mötesplatser för nyskapande design och samtidskonst, med ett ambitiöst utställningsprogram. Sven Lundh avled 90 år gammal den 12 november

2015. Men Källemo lever vidare i hans anda, sedan ett antal år i syskonen Erik och Karin Lundhs regi.

Bo Madestrand är chefredaktör för tidningen Form


TRÄSKRUV FÖR PROFFS Heco lanserar:

Den perfekta skruven för MDF Undvik sprickor och utbuktningar med HECO-UFIX

®

Ett vanligt problem med pressade träfiberskivor som MDF och HDF är sprickbildning runt skruvar. Det gäller särskilt när man skruvar in hela skruvens längd eller skruvar nära en kant. HECO–UFIX® löser det problemet på ett raffinerat sätt tack vare en smart design med förborrande spets och sågtandad gänga. Det gör att skruven fixeras och centreras så fort den får fäste i materialet. Skruven borrar samtidigt bort överflödigt material och bidrar på så sätt till minskad sprickbildning. Man slipper dessutom utbuktningar i skivans yta tack vare ett skruvhuvud med frästa spår.

www.heco.se

e Nyh

t

0370 - 37 51 00


POSTTIDNING B AVS: Trä och Möbelföretagen Box 55 525 102 04 STOCKHOLM

150 år med kunden i fokus

Sherwin-Williams – Your Coating Solutions Partner På Sherwin-Williams har vi levererat ytbehandlingslösningar till industrin i 150 år. Vi strävar kontinuerligt efter att leverera optimala produkter och tjänster som bygger på de senaste innovationerna. Genom gedigen erfarenhet och genom att vara lyhörd för marknadens behov, kan vi erbjuda dig skräddarsydda lösningar och kvalificerad teknisk support som ger mervärde för din verksamhet. Vill du veta mer är du välkommen att kontakta din lokala representant eller besöka vår hemsida www.sherwin-williams.eu

Sherwin-Williams Sweden AB Industrigatan 5 | SE-195 60 Arlandastad | Sweden Phone +46 (0)381 261 00 | Fax +46 (0)381 261 99 www.sherwin-williams.eu