Page 44

Kern Deurle-Latem

© FREDERIK VAN VLAENDEREN

Bloemenmarkt Op zondag 7 mei 2017 vond in Sint-Martens-Latem de jaarlijkse bloemenmarkt plaats. Voor het eerst werd dit evenement gecombineerd met een biomarkt. In totaal waren ruim dertig standhouders en verenigingen Hoewel het een vrij frisse en winderige meidag was, kon de markt toch rekenen op veel bezoekers. De Bijenwerkgroep wierf de eerste officiële leden sinds de omvorming tot feitelijke vereniging. Ook Natuurpunt kon een handvol extra leden verwelkomen. Voor beide verenigingen vormde de bloemenmarkt een uitstekende gelegenheid om het brede publiek te laten kennismaken met hun algemene visie, de lokale werking en alle initiatieven uit het verleden en voor de toekomst.

Partners leggen eigen klemtonen De gezamenlijke stand symboliseerde de geslaagde kruisbestuiving en multidisciplinaire samenwerking tussen diverse partners van de Bijenwerkgroep. De Imkersbond Deinze vzw wist de mensen te boeien met een toelichting bij de uitgestalde imkeraccessoires en liet de

vertegenwoordigd. Natuurpunt Kern Deurle-Latem deelde de stand met de Bijenwerkgroep van Sint-Martens-Latem. In de namiddag leidde een ervaren natuurgids een groep enthousiaste wandelaars doorheen de Latemse Meersen.

mensen kennismaken met de imkerij als ambacht. Na afloop schonken imker André Decaluwe en zijn echtgenote Agnes een deel van de opbrengst van hun succesvolle honingverkoop aan de Bijenwerkgroep. Dankzij Landelijke Gilde Deurle-Latem werden er heel wat zakjes gratis bloemenzaad verdeeld aan al wie interesse toonde. Op die manier hopen we met hulp van velen een gevarieerde nectar- en stuifmeelrijke omgeving te creëren voor zowel honingbijen als solitaire bijen. Bij LuKiArt vzw, het Latems Kinder-KunstAtelier, lieten kinderen hun creativiteit en fantasie de vrije loop. Zij vereeuwigden tientallen artistieke kleurrijke bijen op één meterslang doek. Prachtig! Natuurpunt Kern Deurle-Latem gaf ter plaatse duiding bij het belang van autochtoon en streekeigen plant- en zaaigoed. ’s

Kern Deurle-Latem

44

S N E P ! 2017 NUMMER 2

Namiddags konden de bezoekers tijdens de natuurwandeling op verkenning in de Latemse Meersen. Samen genoten zij van de natuurpracht die dit reservaat rijk is.

Zelfbestuiving De milde BIJ-drages tijdens de bloemenmarkt betekenen voor de Bijenwerkgroep een goede aanzet om op termijn te slagen in de ambitie om een financieel zelfbestuivend (lees: zelfbedruipend) initiatief uit te bouwen. Ook de Natuurpuntkern Deurle-Latem beschouwt de deelname aan de bloemenmarkt als een succes en dus voor herhaling vatbaar. Graag willen we iedereen die de Bijenwerkgroep en onze lokale Natuurpuntkern genegen is, bedanken voor alle sympathie en steun. Volgend jaar hopen we jullie (opnieuw) te mogen verwelkomen! Tot op onze volgende activiteit!

Snep! zomer 2017  

Afdelingstijdschrift van Natuurpunt Gent. Jaargang 16, nr. 2.