Page 10

PLANTENWERKGROEP We inventariseren zoveel mogelijk planten in een kilometerhok. Daarbij steunen we enerzijds op de aanwezige kennis van de deelnemers en maken we anderzijds gebruik van flora’s en eventuele andere naslagwerken. Iedereen met een grote belangstelling voor planten is welkom! Laarzen en lange broek zijn vaak handig, loepjes en flora’s altijd. We vertrekken stipt op het afgesproken uur en eindigen bij het invallen van de duisternis.

Streeptocht in het Parkbos in Zwijnaarde 15.06 We inventariseren de planten in hok D3 31 24. Om 19.00 uur tegenover Aveve De Pinte, Klossestraat 44.

Streeptocht in de Latemse Meersen 27.06 We inventariseren de planten in hok D2 28 42. Om 19.00 uur aan de Latemse Meersen, einde van Baarle-Frankrijkstraat aan ’t Veer, Sint-Martens-Latem.

Streeptocht in Ovenveld, Melle 13.07 We inventariseren de planten in hok D3 34 31. Om 19.00 uur aan de parking voor het Gemeentelijk Atelier voor Beeldende Kunsten, Ovenveldstraat 2 in Melle.

Streeptocht aan de Neermeerskaai 10.08 We inventariseren de planten in hok D3 22 14. Om 19.00 uur aan de parking Yachtdreef, aan de Watersportbaan in Gent.

Streeptocht in het Keizerspark 22.08 We inventariseren de planten in hok D3 22 24. Om 19.00 uur aan de Aldi, Brusselsesteenweg 4 in Ledeberg.

aan de educatieve zone Jan Hublé, 07.09 Streeptocht Bourgoyen-Ossemeersen

Streeptocht in het parkje aan de Wielewaalstraat 03.08 We inventariseren de planten in hok D3 12 31.

We inventariseren de planten in hok D3 11 42. Om 19.00 uur aan de NMC De Bourgoyen.

Om 19.00 uur aan de parking in de Wielewaalstraat in Gent.

NATUURWEETJE!

Groot glaskruid ’t Moet niet altijd over plantjes met kleurige bloemen of zoetsmakende bessen gaan... In onze stedelijke natuur zien we steeds vaker het onopvallende groot glaskruid opduiken, een reden om ook dit plantje even in de kijker te stellen.

© PETER DE DAUW

Agenda

10

S N E P ! 2017 NUMMER 2

Groot glaskruid vind je in het bos op steenrijke plaatsen, in steden zie je het vooral vaak op muren. Het eerste deel van de wetenschappelijke naam Parietaria officinalis is dan ook afgeleid van het Latijnse woord paries, wat muur of wand betekent. Officinalis slaat net zoals bij veel andere plantennamen op een mogelijke geneeskrachtige werking. Zweren, puisten, blaasontstekingen, nierstenen, … ze werden en worden soms nog behandeld met dit plantje. In de middeleeuwen werd groot glaskruid verbrand om de duivel te bezweren. De rook verdreef de gevreesde kwade geesten, een preventieve behandeling voor allerlei onheil. De kleine en harige bloemen verschijnen de hele zomer in de bladoksels en groeien uit tot oliehoudende zaden, een lekkernij voor mieren, die zo meteen bijdragen aan de verspreiding. Oh ja, voor wie houdt van een beetje orde op zaken: groot glaskruid hoort samen met zijn neefje klein glaskruid en de grote en kleine brandnetel tot de brandnetelfamilie.

Snep! zomer 2017  

Afdelingstijdschrift van Natuurpunt Gent. Jaargang 16, nr. 2.