Natur & Kultur Läromedel Åk 7-9 2023

Page 1

Åk
2023 Läromedelskatalogen från Natur & Kultur
7–9
Natur & Kultur är inte som andra bokförlag. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande använder vi vårt överskott till att stärka röster i det demokratiska samtalet. Läs mer om hur vi ger ordet till fler tillsammans med Svenska Pen, Expo, Höj Rösten Politikerskola och många andra på nok.se

Bildning, utbildning och inspiration

Under ett och samma tak erbjuder vi allt från barn- och ungdomslitteratur till sakprosa, skönlitteratur och illustrerade faktaböcker som t ex kok böcker. Vi har även litteratur för högskolestudier och för yrkesmässig och personlig utveckling inom ledarskap, pedagogik och psykologi. Och inte minst – vi har kvalitetssäkrade läromedel för alla åldrar – tryckt, blended och heldigitalt. Välkommen till oss!

Beställ!

Skola/kommun/utbildningsföretag: Beställ på nok.se. Har din skola/kommun återförsäljaravtal? Beställ via er läromedelsdistributör. Privatkund: Beställ på nok.se.

Priser

De angivna priserna gäller till och med 31/12 2023 och är förlagsnettopriser (f-priser) exklusive moms. Vi reserverar oss för eventuella justeringar. llständiga försäljningsvillkor finns på nok.se villkor.

Kontakta oss

Epost: kundsupport@nok.se Telefon: 08-453 87 00 ler kontakt ppgifter finns på sista sidan.

Vi är ett klimatneutralt förlag

Under 2020 nådde vi vårt mål att bli ett klimatneutralt förlag, något vi tänker förbli kommande år. Vi fortsätter arbetet med att minska vår klimatpåverkan, öka medvetenheten om klimatkrisen genom vår utgivning och göra vad vi kan för att tillsammans med kunder, samarbetspartners och hela branschen arbeta för en hållbar framtid. Läs mer på nok.se/klimat

Innehåll INLEDNING SVENSKA SVA FÖR NYBÖRJARE ENGELSKA MODERNA SPRÅK SPANSKA TYSKA FRANSKA SPRÅK ÖVRIGT SO MATEMATIK NO OCH TEKNIK PRAKTISK-ESTETISKA ÄMNEN KOMPETENSUTVECKLING 2 6 12 18 22 24 28 32 35 36 44 50 57 62

Natur & Kultur ger inte bara ut böcker. Vi finns till för att fler ska kunna engagera sig i samhället.

Natur & Kultur är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande använder vi vårt överskott till att stärka röster i det demokratiska samtalet. Så när du väljer Natur & Kultur är du del av något större.

Läs mer på nok.se

Röster för demokratiskt deltagande

Natur & Kultur stödjer Förenade Förorter, en kulturoch gräsrotsrörelse som arbetar med kultur och folkbildning med målet att stärka unga och unga vuxnas engagemang. Ett viktigt fönster för verksamheten är den uppmärksammade poesitävlingen Ortens Bästa Poet, som bidrar till att fler röster hörs. Tillsammans ger vi ordet till fler.

Pedagogikwebben

Kompetensutveckling och inspiration för dig som är lärare och pedagog. pedagogikwebben.se

Lärarkvällar, lektionstips och nyheter

Prenumerera på våra nyhetsbrev och följ oss på Facebook och Instagram för att få inbjudningar, lektionstips och den senaste informationen om vår utgivning.

@naturochkultur_skola /nokskola nok.se/nyhetsbrev
2

Alla kan bli bättre i matematik!

Blir du ledsen om jag dör?

Nicolas Lunabbas hyllade debutbok är en berättelse om sorg, hopp och förvandling – och om Sverige. En ömsint skildring av den enorma kraften i att li sedd. ill oken finns en kostnadsfri lärarhandledning att ladda ner på nok.se/lhl

Möt vårt forskarråd

För att följa den bästa forskningen och stärka den vetenskapliga förankringen i vår utveckling av digitala läromedel har vi satt samman ett konsultativt forskarråd, som består av Sveriges ledande forskare inom utbildning och digitalisering. På nok.se kan du läsa mer om dem.

Foto: Jesper Klemedsson Sotomayor

Provläs och prova!

Bläddra i våra tryckta läromedel på webben. Där hittar du smakprov på det mesta. Vill du prova våra heldigitala läromedel går det också bra – helt utan kostnad. Välkommen in på nok.se!

Yani

Debutroman som med varm humor, träffsäker samhällskritik och klockren gestaltning skildrar stark vänskap, mellanförskap, saknad, sorg och samhörighet. ill oken finns en kostnadsfri lärarhandledning att ladda ner på nok.se/lhl

Foto: Jesper Klemedsson Sotomayor
Foto: Marit Solblad
Stina Aglander och Daniel Barker är författarna bakom nya Scala Matematik. De har skapat ett läromedel som bygger på didaktisk forskning och undervisningserfarenhet. De menar att alla elever kan bli bättre med rätt stöttning. I läromedlet visar de både hur grundläggande problem kan lösas och hur man kan tänka vid mer utmanande uppgifter. Läs mer på sid 44. 3
Foto: Daniela Spiroska

Fortbildning och inspiration

Natur & Kultur erbjuder mängder av fortbildning. Både kostnadsfria event och betalutbildningar. Vi har även flera populära poddar. På nok.se/kurser-och-event ser du vad som är på gång. Vi ses och hörs!

Att motverka

rasism

Få kunskaper och perspektiv som hjälper dig att motverka rasism i skolan. Lär dig om:

• Förskolans och skolans uppdrag

• Att förstå och analysera rasism

• Olika arbetssätt för att motverka rasism

• Metoder och kartläggningsstrategier

Vårt samarbete med Forum för levande historia ger oss möjlighet att erbjuda den här onlinekursen kostnadsfritt för alla användare.

Kostnadsfri onlinekurs

Inti Chavez Perez om sexualitet, samtycke och relationer

I avsnitt nr 30 av podcasten Akademiska kvarten berättar sexualupplysaren och författaren Inti Chavez Perez vad ändringen i läroplanen kring sexualitet, samtycke och relationer innebär för dig som är lärare. Lyssna på nok.se/poddar eller i valfri podcastapp.

Vill du arbeta blended ...

Känner du till att kostnadsfritt digitalt extramaterial ingår till de flesta av dina tryckta läromedel? Det kan vara självrättande webb- och hörövningar, bedömningsunderlag, länksamlingar eller filmer. Dessutom kan du få statistik över utförda övningar och har möjlighet att kommentera elevens svar. Du hittar allt tillgängligt material på

nok.se/extramaterial

... eller heldigitalt?

Med Natur & Kulturs heldigitala läromedel får du allt du behöver för din undervisning samlat på ett ställe: aktuellt innehåll, individanpassningar, elevövningar och lärarstöd i vår pris belönta plattform digiNOK.

Prova direkt på nok.se/ prova

Kom direkt till extramaterialet här

Cajsa Jahn Samtalsmetoder i skolan David Edfelt Specialpedagogik Malin Gren Landell Närvaro i skolan
4

Nyheter!

Nytt läromedel i matematik för högstadiet Scala Matematik 7–9 är ett helt nytt läromedel som bygger på didaktisk forskning och undervisningserfarenhet. Läs mer på sid 44.

På nästa sida börjar katalogen

Nytt basläromedel i tyska för åk 6–9 l Auf geht’s! varvas språkinlärning med läsupplevelser när vi följer ungdomar som reser i den tysktalande världen. Läs mer på sid 28.

Rolig och effektiv interaktion på målspråket!

Med interaktionskorten i moderna språk kan alla elever vara med och samtala på sin nivå. Läs mer på sid 27, 31 och 35.

Nu finns Digilär som paketlösningar Digilär ger dig kvalitetssäkrat innehåll för din undervisning. Välj Högstadiepaket för 14 heldigitala läromedel eller NO/Teknik- och SOpaketet. Läs mer på sid. 41 och 54.

Auf geht’s! Auf geht’s! 6
5

Bästa läromedlet jag har använt. Intressant, nytänkande och fantasifullt. Undervisningen blir lustfylld både för mig och eleverna.

I ÅK 7–9

Kontakt

Heltäckande stadiebok för svenska och sva för Lgr22

Kontakt innehåller 26 arbetsområden som tydligt vägleder eleven från början till slut.

Arbetsområdena i Kontakt är helt fristående från varandra vilket gör det möjligt för dig som lärare att använda läromedlet som det passar dig. Arbeta i huvudsak med boken eller kombinera arbetsområdena med ditt eget material. Kontakt hjälper dig att spara tid då arbetsområdet är färdigplanerat åt dig, från början till slut. Varje arbetsområde är strukturerat utifrån en tydlig arbetsmodell som är förankrad i genrepedagogiken. Med hjälp av arbetsmodellen guidas eleven från vad som ska tränas, genom texter och övningar till slutuppgiften där allt knyts ihop.

Innehåll som engagerar och utmanar En av Kontakts styrkor är att innehållet ligger nära eleverna. Det är ett innehåll som skapar diskussion, utmanar elevernas tankar och kunskaper och plockar upp deras intressen. Här är några exempel:

• Läsa kritiskt och värdera olika källor och åsikter i teman som engagerar: varför säger vi hen och inte hon eller han?

• Sälja det osäljbara: lär dig konsten att argumentera!

• Testa din danska: om nordiska språk, minoritetsspråk och dialekter.

• Tolka, tänka, tokhylla: Tranströmer.

• Lyssna på en sommarpratare: gör ett eget sommarprat.

• Diskutera svenska språkets framtid: det var inte bättre förr (?)

• Närläsa en låttext av Veronica Maggio och jämföra med en låttext av Cornelis Vreeswijk: diskutera tidens kvinnosyn utifrån detta.

Grammatik och sva

Det finns två arbetsområden som innehåller ord och ordbildning, språkliga strategier, uttal och grammatik. Dessa delar är särskilt relevanta för elever som läser svenska som andraspråk.

Webbaserad lärarhandledning

Kontakt kompletteras med en webbaserad lärarhandledning som bland annat innehåller förslag på hur du introducerar arbetsområdet och fördjupande extraövningar. Den innehåller även tips på hur du arbetar med att öka elevernas digitala kompetens. Lärarhandledningens licens gäller för en lärare i 12 månader.

Digitalt extramaterial ingår Kontakt fortsätter på webben! Här finns extramaterial till samtliga arbetsområden. Eleverna kan till exempel öva extra på hörförståelse, läsförståelse och ordkunskap.

Digitalbok

Digitalboken är en kopia av den tryckta boken. I Kontakt digitalbok ingår webbövningar som bland annat tränar elevens hörförståelse, läsförståelse och ordkunskap.

Författare: Tomas Bergsten, Pär Larsson

Kontakt

Kontakt Stadiebok 27-45297-8 384 s 389:-

Kontakt Stadiebok Digitalbok 27-45459-0 12 mån 95:-

Kontakt Stadiebok Lärarhandledning Webb 27-45535-1 12 mån 349:-

SVENSKA OCH SVA | Stadiebok årskurs 7–9
TOMAS BERGSTEN PÄR LARSSON
6 SVENSKA | BASLÄROMEDEL
Digitalt extramaterial till Kontakt.

Samma rubriker och arbetsområden återfinns i både svenska och sva.

Digilär Svenska & Sva

En skönlitterär skatt

Digilär Svenska & Sva är ett komplett och fylligt digitalt läromedel som täcker det centrala innehållet i Lgr22 för svenska och sva för årskurs 7–9.

Digilär Svenska & Sva är ett omfattande och engagerande läromedel. Direkt kopplade till läromedlets arbetsområden och teman finns utvald skönlitteratur och andra autentiska texter. Samtliga texter kommer med en presentation av författaren samt läsförståelsefrågor på, mellan och bortom raderna.

Stöttning i din undervisning Digilär Svenska & Sva ger dig grundläggande delar om litteratur och språk, och en fyllig handbok med övningar och instruktioner för tala, läsa, skriva, källkritik och studieteknik. Dessutom finns flera intresseväckande teman, där olika delar av ämnet vävs samman.

Läromedlet består av två delar – en för svenska och en för sva. Sva-materialet har samma rubriker och arbetsområden, men omarbetat för sva-undervisning.

Samtliga delar av materialet innehåller rikligt med förslag på övningar och analysuppgifter. Du kan dessutom komplettera med eget material. Till delarna om grammatik och språkriktighet, samt till alla sva-delar, finns självrättande språkövningar.

Till både svenska och sva ingår en lärarhandledning som presenterar läromedlets delar och hur de är kopplade till kursplanen.

Motiverar eleven

Intressanta texter, möjlighet att fördjupa sig i innehållet samt mängder av uppgifter ger eleverna möjlighet att färdighetsträna och testa sin förståelse. Den självrättande funktionaliteten med direkt feedback peppar till att lära mer, och klickbara fördjupningar i innehållet ger extra utmaningar. Eleven kan lämna svar i form av film, text, ljudfil eller bild.

Fem snabba om läromedlet

• Självrättande övningar i grammatik och skrivregler.

• All text, uppgifter och instruktioner kan fås uppläst.

• Tematiskt indelade arbetsområden med engagerande texter av olika slag och rikligt med tillhörande övningar och arbetsuppgifter.

• Handbok med övningar och instruktioner för tala, läsa, skriva, källkritik och studieteknik ingår.

• Ett bibliotek med antologi, inspirationsbilder, länkskafferi, övningar och begreppslistor samlade.

nok.se/digilar

Författare svenska: Cecilia Lilja, Anna Björstrand, Jennie Blomkvist, Lisa Lönn-Hopper, Charlotte Nordenfelt, Jakob Harknäs

Författare svenska som andraspråk: Erika Gillblad, Jenny Svensson De Wilde

Digilär Svenska & Sva 7–9 98-30320-9

12 mån 109:-
SVENSKA | BASLÄROMEDEL 7

Lärarhandledningar

Fixa texten

För svenska och sva

I Fixa texten ligger fokus på att läsa, tala och skriva i genrer. Genrerna presenteras på ett tydligt sätt där strukturen är densamma i alla kapitel.

Hur är en faktatext uppbyggd? Vad skiljer en notis från en nyhetsartikel? Vad ska man tänka på när man håller ett informerande tal? Med Fixa texten lär eleverna sig att identifiera ett stort antal genrer – att skriva rätt text vid rätt tillfälle. De förbereds även inför det nationella provet i årskurs 9.

I Fixa texten presenteras vanliga genrer på ett strukturerat sätt. I slutet finns även en uppslagsdel med samlade skrivråd.

Lärarhandledning

Lärarhandledningen är en unik produkt där elevboken är integrerad i lärarmaterialet. Lärarmaterialet ligger som en introduktion till respektive kapitel. Det tar sin

utgångspunkt i respektive genres tre S –syfte, språk och struktur – och hjälper dig att arbeta språk- och kunskapsutvecklande.

Här finns till exempel uppgifter som: • skapar förförståelse • fokuserar på viktiga ord och begrepp • visar på vikten av källkritik.

Med den digitala lärarhandledningen kan du visa mönstertexter på projektor, lyssna på inlästa texter och ladda ner kopieringsunderlag. Välj tryckt eller digital lärarhandledning. Till den tryckta ingår den digitala under 12 månader.

Eleverna arbetar med genrer på ett strukturerat sätt

1

Förförståelse

Aktivera elevernas förkunskaper och skapa förförståelse för såväl genren som den specifika mönstertexten. I lärarhandledningen finns frågor och uppgifter att utgå ifrån.

2

Genren presenteras

En eller flera mönstertexter presenteras och avsnittet "Fakta om" lyfter fram genrespecifika drag. På det sättet blir det tydligt för eleverna vad som är typiskt för genren i fråga.

3

Arbeta med texten

Därefter får eleverna arbeta med genrens tre S: syfte, struktur och språk.

4

Skriv din egen text

Varje kapitel avslutas med att eleverna skriver egna texter, både gemensamt i gruppen och enskilt. I lärarhandledningen finns underlag för den gemensamma texten.

Digitalt extramaterial ingår

Fixa texten fortsätter på webben! Här finns facit och korta filmkurser som du kan inleda lektionen med samt tillhörande övningar.

Fixa texten Digital

Fixa texten 1 och 2 finns även som digitalt läromedel i en plattform med smarta verktyg för planering och funktioner för ett tillgängligt lärande. Prova kostnadsfritt i 30 dagar.

nok.se/fixatexten

Författare: Pär Sahlin

Fixa texten

Fixa texten 1 27-44940-4 136 s 219:-

Fixa texten 1 Digital 27-46415-5 12 mån 109:-

Fixa texten 1 Lärarhandledning 27-45163-6 224 s 399:-

Fixa texten 1 Lärarhandledning

Digitalbok 27-45573-3 12 mån 215:-

Fixa texten 2 27-44941-1 152 s 229:-

Fixa texten 2 Digital 27-46415-5 12 mån 109:-

Fixa texten 2 Lärarhandledning, 27-45254-1 264 s 399:-

Fixa texten 2 Lärarhandledning Digitalbok 27-45575-7 12 mån 215:-

FIXA TEXTEN 1 LÄRARHANDLEDNING Pär Sahlin Pär Sahlin LÄRARHANDLEDNING Läs, skriv och tala i genrer Det här är Fixa texten 1 Lärarhandledning Om du tycker att den påminner om elevboken Fixa texten 1 så stämmer det bra. Mellan de här pärmarna nns nämligen både lärarmaterialet och elevboken. Dessutom fortsätter lärarmaterialet på webben. Lärarmaterialet tar sin utgångspunkt respektive genres tre S – syfte språk och struktur – och hjälper dig att arbeta språk- och kunskapsutvecklande. Här nns till exempel uppgifter som: skapar förförståelse fokuserar på viktiga ord och begrepp visar på vikten av källkritik. Till varje kapitel nns även bedömningsstöd för ett formativt arbetssätt. På nok.se nns dessutom hela lärarhandledningen som digitalbok. Med den digitala versionen kan du bland annat visa mönstertexter på projektor, lyssna på inlästa texter och hämta kopieringsunderlag. Allt för att du som lärare ska kunna hjälpa dina elever att xa texten.
Fixa texten består av: Fixa texten 1 Digitalbok Fixa texten 1 Lärarhandledning Fixa texten 2 Fixa texten 2 Digitalbok Fixa texten 2 Lärarhandledning www.nok.se/ xatexten FIXA TEXTEN 2 FIXA TEXTEN 1 Pär Sahlin Svenska och sva för högstadiet LÄRARHANDLEDNING Fixa texten 1_LHL_cover.indd 1-3
FIXA TEXTEN 1
8 SVENSKA

Öva och pröva

Utveckla dina elevers läsförståelse i svenska och sva

Öva & pröva är ett läromedel med tre övningsböcker som testar elevernas läsförståelse. Använd Öva & pröva i svenska och svenska som andraspråk i årskurs 7, 8 och 9.

Olika läsförståelseprocesser

Läsförståelseuppgifterna i Öva & pröva testar fyra olika läsförståelseprocesser: • uppmärksamma och återge explicit uttryckt information

• dra enkla slutsatser

• tolka och integrera idéer och information

• granska och värdera innehåll, språk och textelement.

Uppgifterna består av såväl flervalsfrågor som öppna frågor.

Sakprosa och skönlitteratur

I Öva & pröva möter eleverna till exempel faktatexter, recensioner, krönikor och nyhetsartiklar. De får även läsa skönlitterära texter som till exempel berättelser, dikter och noveller. Texterna är indelade i tre allmänmänskliga teman per bok. ”Svåra frågor”, ”Utanpå och inuti” och ”Alternativ värld” är exempel på teman.

Varje tema introduceras med en illustration som väcker nyfikenhet och aktiverar elevernas förförståelse.

Arbeta formativt och summativt Använd Öva & pröva formativt och summativt. Det första temat kan användas för att få en bild av elevernas läsförståelse vid skolstarten. Det andra temat kan användas halvvägs in i läsåret för att se hur elevernas läsförståelse har utvecklats. Det sista temat kan användas summativt: hur god är elevernas läsförståelse i slutet av årskursen? Utifrån elevernas resultat kan den fortsatta undervisningen planeras så att elevernas läsförståelse utvecklas.

Digitalt extramaterial

I det digitala extramaterialet finns facit till alla uppgifter samt ett lärarstöd. I lärarstödet finns det gott om uppgifter som kan användas före, under och efter arbetet med texterna i Öva & pröva

Tränar eleverna på samma läsförståelseprocesser som i nationella provet.

nok.se/ovaochprova

Författare: Malin Fransson

Öva och pröva – Läsförståelse i svenska och sva

Öva & pröva, årskurs 7 27-45894-9 40 s 69:-

Öva & pröva, årskurs 8 27-45895-6 40 s 69:-

Öva & pröva, årskurs 9 27-45896-3 40 s 69:-

SVENSKA
ÅRSKURS 9 Malin
SVENSKA
ÅRSKURS 8 Malin
SVENSKA
ÅRSKURS 7 Malin
ÖVA & PRÖVA LÄSFÖRSTÅELSE
OCH SVA
Fransson ÖVA & PRÖVA LÄSFÖRSTÅELSE
OCH SVA
Fransson LÄSFÖRSTÅELSE
OCH SVA
Fransson ÖVA & PRÖVA
9 SVENSKA

Grepp om svenskan

Praktisk handbok i svenska och sva

Grepp om svenskan hjälper eleverna att fördjupa och träna specifika färdighetsområden inom svenskämnet.

Innehållet i Grepp om svenskan utgår från kärnan i svenskämnet och kursplanen. Med stöttande instruktioner, exempeltexter, matriser och övningar får eleven möjlighet att förankra kunskaper i svenskans centrala delar och ta den till en ny nivå. Eleverna får bland annat lära sig att ge respons, citera källor och strategier för att inhämta och komma ihåg information.

Grepp om svenskan går direkt på kärnan. Efter ett tydligt avstamp i kunskapskraven stöttas eleven att utveckla och fördjupa kunskaperna. Instruktioner följs upp med övningar för att garantera att eleven för-

ankrat kunskaperna. Progressionen i kunskapsinhämtningen byggs upp successivt. Ord och begrepp som är extra viktiga är markerade och lyfts med förklaringar i början av kapitlet.

Om du som lärare arbetar med eget material kan Grepp om svenskan fungera som en bas för att säkerställa elevens kunskapsinhämtning. Eleven kan också känna sig trygg med att ha ett material som befäster det ni arbetar med under lektionerna. Eleven kan använda boken på egen hand, tillsammans med dig som lärare eller med sina klasskamrater.

för åk 7–9

SVENSKLÄRARE I ÅK 7–9

Introboken Övningsbok i svenska och sva

Introboken kan du använda när du tar emot en ny klass i årskurs 7 eller när du behöver repetera eller kartlägga elevens kunskaper.

Boken repeterar kunskaper från mellanstadiet, introducerar ett urval av det centrala innehållet samt låter eleverna träna på utvalda kunskapskrav från kursplanen i svenska och sva för åk 7–9. Introboken är en övningsbok som eleverna kan arbeta med i sin egen takt, på egen hand eller tillsammans med en kamrat. Förklarande text blandas med övningar som presenteras i tydliga genomgångar som ger eleverna all den bakgrundskunskap de behöver.

Boken ger eleverna en stabil grund att stå på för att ta sig an svenskan på högstadiet. De får bland annat hjälp att repetera utvalda områden, till exempel de viktigaste ordklasserna och skrivreglerna. De får även en introduktion av nya områden inom svenskämnet, till exempel strategier för att förstå nya ord i språket.

Boken kan även användas som utgångspunkt för genomgångar i klassen.

nok.se/greppomsvenskan

Författare: Marie Wejrum Grepp om svenskan Grepp om svenskan – Praktisk handbok för åk 7–9 27-45287-9 152 s 199:-

nok.se/introboken

Författare: Marie Wejrum Introboken Introboken 27-45286-2 96 s 149:-

OM
GREPP OM SVENSKAN Praktisk
GREPP
är
lyfter kärnan svenskämnet
utgångspunkt
Innehållet
Grepp
Introboken
Marie Wejrum GREPP
SVENSKAN Praktisk handbok
handbok för åk 7–9 Marie Wejrum ISBN 978-91-27-45287-9 9789127452879
OM SVENSKAN
en praktisk handbok som
med
kunskapskraven.
är uppdelat utifrån följande kapitel; Läsa, Respons, Språkriktighet, Skriva, Tala och Söka och använda källor. Varje kapitel innehåller instruerande text med tillhörande elevövningar. Ord och begrepp som är extra viktiga i kapitlet är markerade med färg och förklaringar till orden nns början av varje kapitel. Boken innehåller även gott om mönstermallar och matriser som ger överblick och sammanfattar. www.nok.se/laromedel
om Svenskan_Omslag_180319.indd 1-3 2018-03-21 11:18
Svenska för åk 7–9
SVENSKA
Marie Wejrum
Med grepp om svenskan säkerställer jag elevernas lärande.
10

Emerich är mitt namn

En överlevares vittnesmål

I nästan trettio år reste Emerich Roth runt i svenska skolor för att tala om Förintelsen och hur han överlevde i koncentrationslägret Auschwitz. I Emerich är mitt namn får vi följa hans öde och vittnesskildringar från krigsåren. En berättelse om sorg, hat, förnedring och krig, men också om kärlek och en kamp för överlevnad.

Emerich Roth föddes 1924 i dåvarande Tjeckoslovakien. År 1950 kom han till Sverige efter att ha överlevt fruktansvärda övergrepp i Auschwitz och en lång tids sjukhusvistelse. Han utbildade sig till socialarbetare och ägnade hela sitt liv åt att arbeta med människor och att sprida kunskap om hur vi tillsammans kan motverka hat och att historien upprepar sig. Många är de som berörts och blivit hjälpta av Emerich och hans tro på människan.

I en tid av ökande polarisering i samhället är berättelsen om Emerich Roth viktigare än någonsin. I januari 2022 avled Emerich och hans bortgång innebär att det nu finns ännu färre förintelseöverlevare som kan berätta om övergreppen som skedde under andra världskriget. Med hjälp av hans bok kan vi fortsätta tala om Förintelsen.

Arvet efter Emerich

Nu förs arvet av berättelsen vidare. I slutet av boken finns två nyskrivna kapitel där vi bland annat får möta två personer som Emerich betytt extra mycket för samt ta del av det arbete som Emerich-fonden gör i hans anda.

Kostnadsfritt lärarstöd på webben

Till boken finns extramaterial som riktar sig till lärare. Det kan användas som stöd i arbetet med vittnesskildringen, till exempel i historie- och svenskämnet eller i arbete med värdegrundsfrågor. I lärarstödet finns förslag på hur man kan arbeta med bokens innehåll, diskussionsfrågor,

Svenska ordböcker

Lättbegripliga ordförklaringar

Natur och Kulturs Svenska Ordbok innehåller 32 000 ord och uttryck och har tydliga och lättbegripliga ordförklaringar, cirka 500 teckningar och extra luftig text. För en mer omfattande ordbok, välj Natur och Kulturs Stora Svenska Ordbok med över 50 000 ord och uttryck.

I båda ordböckerna hittar du bland annat böjnings former och betoningsmarkörer för samtliga ord, över 31 000 språkexempel som visar orden i kontexter och uttal för ord som inte uttalas på vanligt sätt.

Emerich är mitt namn Digital Berättelsen finns också i en digital version i en plattform med digital funktionalitet, smarta läsverktyg och inläst ljud.

Natur och

Natur och

Svenska Ordbok 27-50454-7 1248 s 489:-

Författare: Per Olof Köhler, Ulla Messelius Natur och Kulturs ordböcker Kulturs Svenska Ordbok 27-57062-7 1280 s 469:- Kulturs Stora
Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon i sin närmaste omgivning. Det är där vi alltid måste börja.
Författare: Emerich Roth Emerich är mitt namn 27-46361-5 152 s 89:Emerich är mitt namn Digital 27-46362-2 12 mån 69:nok.se/emericharmittnamn
filmer
för fördjupning m.m. Här finns även bilder och privata foton från Emerich Roths liv att samtala kring.
11 SVENSKA

Basläromedel i sva för nyanlända

Fördel Start är den senaste komponenten i serien. Det är en bildordbok med övningar som eleven kan arbeta med på egen hand.

Nyanlända elever i den svenska skolan behöver få möjlighet att kunskapsmässigt komma ikapp sina jämnåriga kamrater så snabbt som möjligt. För att lyckas med detta behöver de arbeta med språket på flera olika nivåer samtidigt; de behöver utveckla basen och utbyggnaden av språket parallellt. Fördel är ett läromedel i svenska som andraspråk som ger eleven den möjligheten.

Bildordboken, Fördel Start, består av sex kapitel. Varje kapitel inleds med en detaljrik illustration:

• I klassrummet (klassrumsord + verb i skolan)

• I korridoren (substantiv + verb)

• I skolan (idrottssal och hemkunskapskök, substantiv + verb i praktisk-estetiska ämnen)

• På fritiden (fritidsaktiviteter inomhus och utomhus, verb)

• På torget (substantiv + verb)

• En dag (händelser i kronologisk ordning under en dag, verb)

Fördel Start bygger upp basordförrådet.

Textbok 1 och 2

Textböckerna består av tio tematiska kapitel som inleds med en introduktionsbild för eleverna att samlas kring – oavsett språknivå. Varje kapitel innehåller också en språkträningsdel, dialoger och olika texttyper. Fördel 1 avslutas med en skönlitterär följetong, medan Fördel 2 innehåller flera sakprosatexter.

Övningsbok 1 och 2

Övningsböckerna innehåller uppgifter som tränar ord och fraser samt elevens eget skrivande. Här finns även hörövningar och grammatiska moment. Fördel 1 passar för nybörjare i svenska som andraspråk, medan Fördel 2 vänder sig till elever på nybörjar- och mellannivå.

Läs

Fördel Läs består av åtta specialskrivna skönlitterära texter med uppgifter. Texterna berör teman som kärlek, utanförskap, mod och vänskap. Boken kan användas som komplement till Fördel 1 och 2 men fungerar också att arbeta med fristående. Samtliga texter är inlästa och finns på nok.se/ fordel

Digitalbok

Fördels textböcker finns som digitalböcker med inspelade texter. Digitalboken är en kopia av den tryckta boken.

nok.se/fordel

Författare:

Fördel Start – Svenska som andraspråk för nybörjare åk 7–9

Bildordbok 27-45863-5 64 s 169:-

Fördel SVA för nyanlända åk 7–9, 1 Textbok 1 27-42183-7 192 s 279:Textbok 1, Digitalbok 27-43161-4 12 mån 95:-

Övningsbok 1 27-42184-4 192 s 189:-

Lärarhandledning 1 Webb 27-43066-2 12 mån 899:-

Fördel SVA för nyanlända åk 7–9, 2 Textbok 2 27-42230-8 192 s 279:-

Textbok 2, Digitalbok 27-43275-8 12 mån 95:-

Övningsbok 2 27-42231-5 192 s 189:-

Lärarhandledning 2 Webb 27-43067-9 12 mån 899:-

Fördel SVA för nyanlända åk 7–9 LÄS Textbok 27-44681-6 60 s 129:-

Fördel SVA för nyanlända åk 7-9 Övningsbok 1 FÖRDEL • ÖVNINGSBOK SVA FÖR NYANLÄNDA ÅK 7-9 Fördel ÖVNINGSBOK 1 – SVA för nyanlända åk 7-9 högstadiet och gymnasiet. Övningsboken följer textbokens Här finns elevernas egna ordlistor och uppgifter som tränar förekommer skolan, till exempel beskrivande, berättande och instruerande texter. Flera övningar varje kapitel är markerade med en stjärna. Dessa övningar ligger lite över elevernas förväntade språknivå. Det här gör att elever på olika språknivå kan arbeta med materialet samtidigt. Men med rätt stöttning kan alla elever självklart göra alla uppgifter. Sist varje kapitel finns hörövningar. Ljudfilerna till hörövningarna laddas ned tillsammans med lärarhandledningen. Övningsbok 27-42184-4 Textbok Digital Lärarhandledning (nedladdningsbar pdf ljudfiler mp3)
Fördel
Maria Ramsby Guillemain, Jenny Svensson, Ulrika Dahl, Anna Kaya, Monika Gudomlund, Joel Berglund, Emma Frey-Skött, Pär Sahlin, Josefin Schygge
12 SVA FÖR NYBÖRJARE
Jag gillar Fördel för att den har ett driv som får mina elever att känna sig kompetenta.

Sva för nyanlända Digital

Elevnära material för den första språkinlärningen

Sva för nyanlända Digital är ett digitalt övningsmaterial för den första språkinlärningen. Genom elevnära, korta texter och ett stort bildmaterial lär sig eleven svenska genom en tydlig progression.

Uppdaterat och inspirerande innehåll Sva för nyanlända Digital är ett engagerande läromedel där eleven guidas in i språket genom en tydlig progression i vardagsnära teman om till exempel familj, mat och fritid. Genom bilder visualiseras och konkretiseras det nya språket för eleven. I del 2 av läromedlet får eleven genom den tematiska läsningen med sig grundläggande begrepp och fakta från andra vanliga skolämnen, som samhällskunskapliga och naturvetenskapliga ämnen, för att förbereda inför framtida skolgång.

Läromedlet är anpassat för inlärning på olika nivåer, för att passa nyanlända elever från olika skolbakgrunder.

Stöttning i din undervisning

Varje arbetsområde innehåller en lärarhandledning, skriven av våra erfarna författare med gedigen erfarenhet av att undervisa nyanlända. I slutet av varje arbetsområde finns diagnoser och

slutuppgifter så att du och eleverna kan stämma av deras språkutveckling. I lärarhandledningen finns även stöd för hur du praktiskt arbetar med ett digitalt läromedel, vid och bortom skärmen samt enskilt och i helklass.

Motiverar eleven

Allt material är inläst av röstskådespelare, och ljudet kan spelas upp i alla delar av läromedlet.

Frågor och övningar till innehållet ger eleverna möjlighet att öva och testa sin förståelse inom svenskämnet. Det finns även mängder av självrättande övningar som ger direkt feedback.

Inlärningen av nya ord blir kan göras interaktiv av klickbara ordförklaringar i direkt anslutning till innehållet. Det finns möjlighet att skapa egna ordlistor och starta ett självrättande test på dessa, med talsyntes.

Eleven kan också lämna in svar i form av text, film, ljud eller bild.

Fem snabba om innehållet

• Grundläggande introduktion till samhällsvetenskapliga och naturvetenskapliga ämnen.

• Intresseväckande teman som följer en progression.

• Inläst tal finns till alla delar av läromedlet.

• I varje tema finns språkkapitel där eleven läser om den grammatik som förekommer i området.

• Stort urval av självrättande övningar och inlämningsuppgifter som eleven kan skicka till sin lärare för bedömning.

Författare nivå 1, vardagsspråk: Anna-Karin Bengtsson

Författare nivå 2, skolspråk: Gabrielle Hansen

Sva för nyanlända Digital 98-31550-9 12 mån 129:-

13 SVA FÖR NYBÖRJARE
nok.se/svafornyanlandadigital

Öva svenska 1

Språkträning för nyanlända ungdomar

Öva svenska 1 vänder sig till nyanlända elever som precis börjat lära sig svenska.

Innehållet har en långsam progression med många tillfällen för repetition. Materialet tar avstamp i alfabetet och bygger därefter upp elevens språk genom ord- och frasövningar. Även enkel grammatik presenteras i konkreta övningar. Många och detaljrika illustrationer hjälper eleven att konkretisera innehållet.

Eleverna skriver direkt i boken, vilket underlättar för eleven att fokusera på språket och inlärningen. Öva svenska gör det möjligt för eleverna att arbeta på egen hand och är framtaget för att fungera i klassrum som ofta förändras.

Digitalt extramaterial ingår Öva svenska fortsätter på webben! Här finns extramaterial i form av inlästa texter.

Långsam progression med mycket repetition.

Öva svenska 2

Fortsatt språkträning

Öva svenska 2 tar vid där Öva svenska 1 slutar.

Innehållet har en långsam progression med många tillfällen för repetition. Progressionen mellan böckerna är låg. Materialet tar avstamp i alfabetet och bygger därefter upp elevens språk genom ord- och frasövningar. Även enkel grammatik presenteras i konkreta övningar. Många och detaljrika illustrationer hjälper eleven att konkretisera innehållet.

Eleverna skriver direkt i boken, vilket underlättar för eleven att fokusera på språket och inlärningen. Öva svenska gör det möjligt för eleverna att arbeta på egen hand och är framtaget för att fungera i klassrum som ofta förändras.

Digitalt extramaterial ingår Öva svenska fortsätter på webben! Här finns extramaterial i form av inlästa texter.

nok.se/ovasvenska

Författare: Margaretha Svensson Öva svenska Öva svenska 1 27-45125-4 80 s 115:-

nok.se/ovasvenska

Författare: Margaretha Svensson

Öva svenska Öva svenska 2 27-45126-1 72 s 115:-

2
Språkträning för nyanlända ungdomar Margaretha Svensson
14 SVA FÖR NYBÖRJARE

Lär dig – Ord

Ordförståelse

som utvecklar vardagsspråket

Lär dig – Ord är ett material i ordförståelse för nyanlända elever. Elevernas kunskaper i modersmålet tas tillvara, vilket gör det möjligt för elever med samma modersmål att samarbeta.

I Lär dig – Ord får eleverna arbeta med att bygga ut sitt basordförråd i svenska, hela tiden i anslutning till sitt modersmål. Det sker genom språkövningar där svenska ord och begrepp kopplas till bilder, för att sedan knytas an till vad ordet heter på modersmålet.

Orden presenteras inom olika sammanhållande teman. När eleven byggt upp basordbanken inom ett tema ökar progressionen och orden kopplas till enklare kontexter i läs- och skrivuppgifter.

Lär dig – Ord kan kombineras med Lär dig – Läs . Båda materialen utgår från samma teman och även personerna Selam, Mikael, Elsa och Jonas återkommer.

Lär dig – Läs

Läsförståelse

på tre nivåer för nyanlända elever

Tre olika språkliga nivåer passar ett klassrum med stora språkliga nivåskillnader.

Lär dig – Läs består av korta texter med tillhörande läsförståelseuppgifter. Texterna handlar om ungdomarna Selam, Mikael, Elsa och Jonas. Texterna är indelade i olika teman, till exempel Min bostad, Min familj, Naturen osv.

Inom varje tema finns tre texter på tre olika svårighetsnivåer. Texterna byggs ut med mer information och den språkliga komplexiteten ökar.

Materialets upplägg ger dig som lärare stora möjligheter att arbeta med läsförståelse i grupper där den språkliga nivån skiljer sig mycket åt mellan eleverna.

Digitalt extramaterial ingår Lär dig – Läs fortsätter på webben! Här finns det extramaterial av undervisningstips och samtliga texter inlästa. Till varje tema finns det ordlistor där de svenska orden är översatta till arabiska, persiska, tigrinja, engelska och somaliska.

nok.se/lardig

Lär dig

Lär dig – Ord 27-44817-9 111 s 165:-

nok.se/lardig

Författare: Joel Berglund

Lär dig

Lär dig – Läs 27-44816-2 104 s 165:-

Författare: Joel Berglund
15 SVA FÖR NYBÖRJARE

är nns sva läromedel r alla dina

Förberedelseklass/språkintroduktion

Nybörjare På väg

FÖRDEL

Öva svenska

1 & 2

Ett förstamaterial för nyanlända ungdomar

Fördel Start Bildordbok med övningar för nyanlända ungdomar

Fördel 1 Basläromedel i sva för nyanlända

Lär dig – Ord Grundläggande ordförståelse

Pictogloss Bildserier för språkundervisning

va r n anlända Digital Heldigitalt svaläromedel: nivå 1/ vardagsspråk

va l dan ala 100 kort med muntliga språkövningar

Läsloket åk 4–6 Station 1–2 Övningsböcker där eleverna arbetar med läsning, läsförståelse samt ord och begrepp

13–15 år 15–18 år

Fördel 2 och

Fördel Läs Basläromedel i sva samt berättande texter med tillhörande uppgifter

Lär dig – Läs Grundläggande läsförståelse på tre nivåer

Skrivnyckeln Enkla och tydliga förklaringar till svensk grammatik

Pictogloss Bildserier för språkundervisning

Öva svenska 1 & 2

Ett förstamaterial för nyanlända ungdomar

Fördel 1 Basläromedel i sva för nyanlända

Lär dig – Ord Grundläggande ordförståelse

va r n anlända Digital Heldigitalt sva-läromedel: nivå 1/vardagsspråk

va l dan ala 100 kort med muntliga språkövningar

Läsloket åk 4–6 Station 1–2 Övningsböcker där eleverna arbetar med läsning, läsförståelse samt ord och begrepp

ntera tions ort r s Möjliggör en allsidig träning av den muntliga kommunikationen

Pictogloss Bildserier för språkundervisning

Lär dig – Läs Grundläggande läsförståelse på tre nivåer

Fördel 2 och Fördel Läs Basläromedel i sva samt berättande texter med tillhörande uppgifter

Lär dig – Läs Grundläggande läsförståelse på tre nivåer

Skrivnyckeln Enkla och tydliga förklaringar till svensk grammatik

Fixa texten grund läggande sva Lär eleven vad som skiljer olika texttyper åt

Läspraktik Noveller med yrkestema för kurs B och C

va r n anlända Digital Heldigitalt sva-läromedel: nivå 1/vardagsspråk

Gilla svenska B Flexibelt och genrepedagogiskt med tydliga mål och strategier. Välj tryckt eller digitalt

ntera tions ort r s Möjliggör en allsidig träning av den muntliga kommunikationen

Gilla svenska C Flexibelt och genrepedagogiskt med tydliga mål och strategier

va r n anlända Digital Heldigitalt sva-läromedel: nivå 1/vardagsspråk

Lättlästa romaner Mitt i livet och Livet är härligt handlar om vänskap, kärlek, jobb och familj

Start S e k a d sp åk ö Maria Ramsby Guillemain Åk 7–9 FÖRDEL FÖRDEL FÖRDEL DEL

elever oavsett r uns a er

va h gstadium g mnasium

I ordinarie klass

om i g ng Basläromedel i sva med tydlig struktur

Kontakt stadiebok Basläromedel i svenska och sva med återkommande arbetsgång

Fixa texten 1 & 2 Läs, skriv och tala i genrer

Introboken Övningsbok i svenska och sva för årskurs 7

Bläddra i alla böcker på nok.se

re om svenskan Praktisk handbok i svenska/sva

Öva och pröva Läsförståelse för svenska och sva

Digilär Svenska va r Heldigitalt och komplett svaläromedel med digitala lässtöd

gstadiet mnasiet Övrigt

Vägar till SO Utvecklar nyanlända elevers förmågor i samtliga SOämnen

SOL Fokus Grundböcker i SO-serien SOL 4000 för nyanlända elever

amhälls un skap på lätt svenska Sammanfattar grundskolans kurs i samhällskunskap

PULS NO Fokus Grundböcker i NO-serien PULS för nyanlända elever

ummit Grundläggande matematik

Punkt Digital Ett svenskläromedel som stöttar eleven med digitala lässtöd såsom ljud och läslinjal

Digilär Svenska gy En möjlighet att ge digitala lässtöd till eleven

Respons Basläromedel för Svenska 1 och Sva 1 med uppgifter på olika nivåer

Fixa genren Läsa och skriva i genrer

Spot on 1 Pedagogiskt läromedel för grundläggande engelska

mvärlds un s a m et lätt svenska Grundläggande NO och SO på lätt svenska

Fixa texten grund läggande sva Lär eleven vad som skiljer olika texttyper åt

Läs mer, bläddra i böckerna och beställ utvärderingsexemplar på nok.se

13–15 år 15–18 år 13–18 år

Wings Välj

Wings är indelat i teman med texter och uppgifter i olika svårighetsgrader – du kan enkelt anpassa undervisningen efter elevernas behov och känna dig helt trygg med att alla delar i Wings följer Lgr22.

Textbook

Inom varje tema i Wings möter eleverna olika texttyper som biografier, insändare, instruktioner, recensioner, reportage och utdrag ur skönlitterära ungdomsböcker. Efter varje text finns en hänvisning till vilka uppgifter i Workbook som är lämpliga att arbeta med.

I slutet av varje temaområde finns förslag på två examinationsuppgifter, ”Final Assignments”, där eleven får visa vad hen lärt sig under arbetet med temat.

Workbook

I övningsboken övar eleverna på strategier för att läsa, lyssna och samtala. Hörövningarna, med röster från olika länder, tränar både generell och detaljerad förståelse.

I flera av bokens uppgifter uppmanas eleverna att söka och kritiskt granska information på nätet.

Lärarhandledning

I lärarhandledningarna hittar du bland annat metodiska tips, arbetsblad, planeringsblad, prov och facit. Med Planning Sheet får du och dina elever hjälp att planera temat tillsammans. Lärarhandledningen är webbaserad. Licensen gäller för en lärare i 12 månader.

I Wings får du:

• Tydligt markerade texttyper.

• Tydlig koppling mellan Textbook och Workbook.

• Fokus på förmågor och färdigheter.

• Strategier för att läsa, lyssna och samtala.

• Examinationsuppgifter (Final Assignments).

• Ljudfiler och interaktiva övningar på webben.

Digitalt extramaterial ingår Wings fortsätter på webben! Här hittar du bland annat ljudfiler och interaktiva övningar med omedelbar feedback.

Digitalbok

Digitalboken är en kopia av den tryckta boken. Till Textbook finns alla texter inspelade.

nok.se/wings

För beställningsinformation, se nok.se/wings

9 black Textbook POETRY 100 SECTION I heard a Fly buzz – when I died  by Emily Dickinson (1830–1886) I heard a Fly buzz – when I died –The Stillness in the Room Was like the Stillness in the Air –Between the Heaves of Storm –The Eyes around – had wrung them dry –And Breaths were gathering firm For that last Onset – when the King Be witnessed – in the Room –I willed my Keepsakes – Signed away What portions of me be Assignable – and then it was There interposed a Fly –With Blue – uncertain – stumbling Buzz –Between the light – and me –And then the Windows failed – and then I could not see to see –Exercises in the Workbook: 5, 12 19, 24 hävningar had wrung (av wring firm fast, hårt will ge bort keepsakes minnessaker what portions of me de delar av mig assignable som gick att överlåta interpose stumbling 27448001_inlaga_Wings9T_okTT_14feb17.indd 100 101 SECTION 3 Do not stand at my grave and weep by Mary Elizabeth Frye (1905–2004) Do not stand at my grave and weep: I am not there; I do not sleep. I am a thousand winds that blow, I am the diamond glints on snow, I am the sun on ripened grain, I am the gentle autumn rain. When you awaken in the morning’s hush I am the swift uplifting rush Of quiet birds in circling flight. I am the soft starshine at night. Do not stand at my grave and cry: I am not there; I did not die. Exercises in the Workbook: 5 13 24 30 glint glitter ripened grain gentle lätt tystnad swift snabb 27448001_inlaga_Wings9T_okTT_14feb17.indd 101
Författare: Kevin Frato, Anna Cederwall,
Susanna Rinnesjö, Mary Glover, Richard Glover, Bo Hedberg, Per Malmberg, Gail Davison Blad
väg efter kunskapsnivå och intresse
ENGELSKA 18 | BASLÄROMEDEL

Digilär Engelska är ett heldigitalt läromedel med elevnära texter och många självrättande grammatikövningar.

Ständigt uppdaterat och inspirerande innehåll

Digilär Engelska är uppdelat efter årskurser. Här finns texter, grammatikavsnitt, inlämningsuppgifter, läsförståelsefrågor, flera kapitel om kulturkunskaper samt hörförståelseövningar till varje arbetsområde.

Stöttning i din undervisning Lärarhandledningen hjälper dig som lärare att planera dina lektioner och ger tips om fler aktiviteter kring samma ämne. Tack vare variationen i övningarna kan du enkelt varva mellan skärmtid och gruppuppgifter eller aktiviteter i helklass. Det finns flera självrättande diagnostiska prov i både ordförråd och grammatik.

Motiverar eleven

Läsförståelseuppgifter med facit och självrättande övningar som tränar ordförråd och grammatik ger direkt feedback. Texterna handlar till exempel om skola, miljö, uppfinningar, mode och känslor. Varje arbetsområde innehåller också kapitel med fakta om de engelskspråkiga länderna.

Fem snabba om innehållet

• Möjlighet att skapa egna gloslistor med självrättande glosförhör.

• Hörövningar och möjlighet att få all text uppläst.

• Många självrättande grammatikövningar och diagnoser.

”In the Spotlight" sätter ljus på terminens tema. Traditioner och aktuella händelser i den engelsktalande världen står i fokus.

• Elevnära och engagerande texter med tillhörande arbetsuppgifter och frågor.

Författare: Lena Gode Digilär Engelska 7–9 98-30321-6 12 mån 109:Digilär Engelska Engagerande engelskundervisning som följer Lgr22 Texter och bildberättelser inlästa av röstskådespelare. nok.se/digilar Digilär Engelska 7–9 ingår även i Digilär Högstadiet –14 ämnen till paketpris 689:19 ENGELSKA | BASLÄROMEDEL

Get in Shape

Repeterar de första årens engelska

Get in Shape är ett läromedel som kan användas fritt mellan årskurserna. Varje bok innehåller kapitel enligt samma tydliga mönster:

• Texten presenteras i en tecknad serie med pratbubblor

• Ordlista

• Ord- och frasträning

• Hör- och läsförståelse

• Dialogträning

• Ett grammatiskt moment åt gången

Inlästa texter, ordlistor och hörövningar finns i mp3-format och medföljer lärarhandledningarna som säljs som nedladdningsbara pdf:er. De innehåller även metodiska tips, kopieringsunderlag samt facit.

Författare: Andrew Cowle, Annica Bonthron, Ann-Louise Christensson

Get in Shape Get in Shape 1 allt-i-ett-bok 27-41024-4 96 s 179:Lärarhandledning Webb 27-43058-7 12 mån 759:-

Spotlight Elevnära språkinlärning

I Spotlight innehåller varje kapitel två bastexter och flera valbara texter. Glosorna ligger i anslutning till texterna för att underlätta förståelsen.

I Workbook inleds varje avsnitt med planeringssidor som gör det enkelt för eleverna att få en översikt över vad de ska lära sig. Övningarna är uppdelade på basnivå och en mer avancerad nivå som kräver mer av eleven. På så sätt kan man individanpassa undervisningen.

I varje kapitel finns det hör- och läsförståelseuppgifter och i slutet av varje bok finns ett avsnitt om grammatik.

I lärarhandledningen hittar du bland annat ett test till varje kapitel.

Digitalt extramaterial ingår Spotlight fortsätter på webben. Här finns ljudfiler och övningar på ord, fraser och grammatik.

Get in Shape 2 allt-i-ett-bok 27-41025-1 96 s 179:-

Lärarhandledning Webb 27-43064-8 12 mån 759:-

Get in Shape 3 allt-i-ett-bok 27-41026-8 96 s 179:-

Lärarhandledning Webb 27-43063-1 12 mån 759:-

Inlästa texter, ordlistor och hörövningar finns på nok.se/extramaterial.

nok.se/spotlight

För

Författare: Randall Jonas, Catharina Lantz, Evy Robertsen, Eva Olsson, Jennifer Haythorpe, Annette Engström, Marie Wejrum, Emma Bohman, Carolyn Keay beställningsinformation, se nok.se/spotlight
20 ENGELSKA | BASLÄROMEDEL

Explore 7–9

I Explore 7–9 får eleverna utveckla sin förståelse av olika levnadsvillkor, traditioner, sociala relationer och kulturella företeelser i den engelsktalande världen.

Bokens innehåll Explore består av nio fristående teman med fyra texter i varje. Texterna berör engagerande ämnen, till exempel ”Making a difference” och ”Body & Mind”. Utdrag ur några skönlitterära titlar ingår också.

Till varje text hör läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter. Öppna frågor finns i boken och självrättande flervalsfrågor på webben. Ordlistor till samtliga texter ligger längst bak i boken. Det tillhörande lärarstödet innehåller även förslag på uppgifter som prövar elevernas muntliga och skriftliga förmågor.

Texter på olika nivåer Bokens teman följer samma upplägg och inleds med Exploration – ett startuppslag som syftar till att skapa förförståelse kring

ämnet. Alla texter inom ett tema berör samma ämne men varierar i stil. Texterna är indelade i olika svårighetsnivåer, vilket gör att läraren kan anpassa innehållet efter enskilda elever, elevgrupp och årskurs. Boken kan med fördel användas i alla tre årskurser på högstadiet.

Digitalt extramaterial

Till boken hör ett kostnadsfritt lärarstöd med tips på hur man kan arbeta med och kring texterna.

Texterna är inlästa med olika accenter och finns som ljudfiler i extramaterialet. Här hittar man även facit till alla frågor och fler självrättande övningar till texterna.

Level Up Handbok i engelska för årskurs 7–9

Level Up ger eleverna verktyg för att utveckla färdigheter och förmågor i engelska. Boken hjälper dem att utvecklas som läsare, skribenter, talare, samtalspartner, lyssnare och källkritiker. Level Up innehåller även tips inför det nationella provet i engelska.

Ryggrad i undervisningen

Level Up är en unik handbok i engelska som fungerar som en ryggrad i undervisningen under hela högstadiet. Boken ger eleven möjlighet att bygga upp sina språkkunskaper och färdigheter i engelska utifrån egna förutsättningar och behov.

Frihet i undervisningen

Level Up ger dig som lärare frihet att planera och genomföra din undervisning i engelska på det sätt du tycker är bäst. Boken kan användas tillsammans med andra läromedel eller utgöra en bas i undervisningen för dig som ofta arbetar med eget material.

Digitalt extramaterial ingår Level Up fortsätter på webben! Här kan eleverna bland annat öva på: • Grammatik • Ordförråd

Digitalbok

Digitalboken är en kopia av den tryckta boken. I digitalboken är alla modelltexter inlästa.

nok.se/levelup

Författare: Aaron Harmon, Ann Harmon Explore 7–9 Explore 7–9 27-45940-3 160 s 235:-
finns
nok.se/explore7-9 Vet du om att Explore
för åk 4–6 också? Kan användas av nybörjaren även på högstadiet.
1. Reading 2. Listening 3. Speaking 4. Writing
5. Digital
6. Preparing for the national
7. Language
Level Up är indelad i sju avsnitt:
Varje avsnitt innehåller strategier och praktiska övningar.
skills
test
Författare: Christopher Jacklin, Desirée Kellerman
136 s 195:-
Level Up Elevbok 27-45158-2
Elevbok Digitalbok 27-45161-2 12 mån 95:-
• Hörförståelse
21 ENGELSKA
Utforska den engelsktalande världen

Namn Digilär

Digilär Moderna språk åk 6

Tre kompletta språkläromedel i en produkt

Digilär Moderna språk åk 6 består av tre heldigitala läromedel i franska, spanska och tyska. Elever och lärare har tillgång till alla språken vilket förenklar språkvalsperioden, byten och samarbeten.

I varje språk får vi följa med på en resa till målspråkslandet. Innehållet bygger på våra engagerande språkläromedel med reseberättelsen i fokus: Un été très cool 6, Dos Semanas en julio 6 och Auf geht's! 6. Resetemat skapar nyfikenhet på språket och målspråksländernas kultur och berättelsen motiverar till fortsatt läsning. Eleverna lär sig målspråket i samma takt som huvudpersonerna. Språket tränas i naturliga sammanhang med gott om övningar och digitalt extramaterial. Ramberättelsen börjar på svenska men övergår till målspråket allt eftersom huvudpersonerna utvecklar sitt språk.

Franska

I Digilär Moderna språk åk 6 – Franska möter vi Moa och Hanna som reser till Paris World Games för att spela fotboll. De möter många nya vänner och ett nytt språk.

Spanska

I Digilär Moderna språk åk 6 – Spanska möter vi Milo och Felicia som reser till Spanien på språkresa och upplever spännande saker med hjälp av sitt språk.

Tyska

I Digilär Moderna språk åk 6 - Tyska följer vi med Tor och Vilma till SommerCamp München. Där träffar de nya vänner från hela Europa, utforskar staden och lär sig mycket tyska.

ÄMNE
MODERNA SPRÅK 22

Vi vet att Digilär Moderna språk åk 6 är ett mycket efterlängtat språkläromedel, det uppfyller alla behoven i åk 6.

Inspirerande och utvecklande Texterna, inlästa med olika accenter, är varierande, till exempel dialoger, sms och faktatext. De stora och detaljerade illustrationerna förstärker läslusten.

Eleverna får nyckelfraser till många praktiska situationer som underlättar den muntliga och skriftliga produktionen.

Övningarna ger metodisk läsförståelseträning, både före och efter läsning samt strategier för att förstå. I varje kapitel finns också flera hörövningar som tränar olika delar av receptionen: att uppfatta såväl detaljer som helhet samt förmågan att tolka och dra slutsatser.

I alla språken finns inslag som behandlar kulturella och sociala förhållanden i målspråksländerna. Därtill finns innehåll med fokus på språkliga företeelser – tydliga grammatiska genomgångar och gott om repetition som utvecklar elevernas språkliga säkerhet.

Lärarhandledning

Lärarhandledningen ger dig allt du behöver för din undervisning: prov, förslag på arbetsgång och tips på extra aktiviteter. Här finns också tips på hur du kan dra nytta av de många digitala funktioner som finns i plattformen. Lärarhandledningen är webbaserad och ingår i paketet.

Fem snabba om innehållet

• Tre nybörjarspråk i samma produkt.

• Inläst tal av professionella röstskådespelare.

• Inspirerande och spännande med en berättelse i centrum.

• Baserat på välkända och populära läromedel.

• Lässtöd och digital funktionalitet i prisbelönt plattform.

Franska, spanska och tyska i samma läromedel! Ingår även i Digilär Mellanstadiet till paketpris, läs mer på nok.se.

nok.se/digilar

Författare: Lena Wennberg Trolleberg, Katja Roselli, Catrin Eriksson & Ann Bergstrand Tybåhl

Digilär Moderna språk åk 6 27-46187-1 12 mån

99:-
23 MODERNA SPRÅK

Sätt färg på din under-

Colores

Motiverande och lustfylld spanskundervisning

Med Colores kan du välja det arbetssätt som passar just din undervisning. Arbeta med böckerna som stöd genom hela kursen eller plocka det du behöver till dina elever. I enlighet med Lgr22 sätter Colores kultur och kommunikation i centrum.

Läromedlet har fokus på fraser och muntlig kommunikation. Eleverna får en inblick i olika spansktalande länders kultur och samhälle och i varje bok presenteras några länder mera grundligt.

Varje bok är uppbyggd kring temaområden med bastexter och valbara texter. Bastexterna är tänkta för alla och inleder varje temaområde.

De valbara texterna, Más textos, finns i tre svårighetsgrader och tar upp olika ämnen kopplade till temat.

Lärarhandledning

Lärarhandledningen ger dig hjälp och stöd oavsett arbetssätt, med bland annat tydliga mål, färdighetsprov och kapiteltest, stöd för bedömning och facit.

I lärarhandledningen ges också förslag på spel, lekar och extraövningar av olika slag. Lärarhandledningen är webbaserad och licensen gäller för en lärare i 12 månader.

Färdighetsprov

Till varje årskurs utvecklar vi nya färdighetsprov och kapiteltest som prövar de olika förmågorna. Det finns både ett ordinarie prov och ett anpassat prov. Det anpassade provet berör kärnan i temat och är av enklare karaktär för de elever eller grupper som är i behov av en mer avskalad studietakt. Proven ingår i lärarhandledningen.

nok.se/colores

Författare: Chris Alfredsson, Anneli Lutteman

Colores 6

Allt-i-ett-bok 27- 44555-0 160 s 179:-

Allt-i-ett-bok Digitalbok 27-45083-7 12 mån 95:-

Lärarhandledning Webb 27-44773-8 12 mån 349:Colores 7

Textbok 27- 44424-9 120 s 175:-

Textbok Digitalbok 27-44667-0 12 mån 95:-

Övningsbok 27- 44425-6 176 s 135:-

Övningsbok Digitalbok 27-45085-1 12 mån 95:-

Lärarhandledning Webb 27-44666-3 12 mån 349:Colores 8

Textbok 27-44535-2 128 s 175:-

Textbok Digitalbok 27-44988-6 12 mån 95:-

Övningsbok 27-44536-9 176 s 135:-

Övningsbok Digitalbok 27-45087-5 12 mån 95:-

Digitalbok

Digitalboken är en kopia av boken.

Digitalt extramaterial ingår Colores fortsätter på webben med bland annat ljudfiler, ett stort antal övningar och grammatikfilmer.

Lärarhandledning Webb 27-44989-3 12 mån 349:Colores 9

Textbok 27-45204-6 136 s 175:-

Textbok Digitalbok 27-45292-3 12 mån 95:-

Övningsbok 27-45205-3 176 s 135:-

Övningsbok Digitalbok 27-45294-7 12 mån 95:-

Lärarhandledning Webb 27-45296-1 12 mån 349:-

COLO S Chris Alfredsson Anneli Lutteman ALLT-I-ETT-BOK Spanska COLO S 7 Chris Alfredsson Anneli Lutteman TEXTBOK Spanska Chris Alfredsson Anneli Lutteman TEXTBOK COLO S Chris Alfredsson Anneli Lutteman TEXTBOK Spanska COLO S Chris Alfredsson Anneli Lutteman TEXTBOK Spanska
visning med Colores!
Nyhet! Färdighetsprov på olika nivåer som möjliggör individanpassning.
24 SPANSKA | BASLÄROMEDEL

Dos semanas en julio

Innovativt läromedel med berättelsen i centrum

Dos semanas en julio är ett basläromedel i spanska för årskurs 6–9 som är väl anpassat till Lgr22. Spännande berättelser som löper över hela läsåret snabbar på elevernas språkutveckling och höjer deras motivation.

I Dos semanas en julio varvas språkinlärningen med läsupplevelser. Alla böckerna berättar om ungdomar som tar sig ut i världen och upplever spännande saker med hjälp av sitt språk. Dina elever lär sig spanska i samma takt som huvudpersonerna. Språket tränas i naturliga sammanhang med gott om övningar och digitalt extramaterial.

Inspirerande och utvecklande Texterna i textboken, inlästa med olika accenter, är av varierande slag, såsom dialog, sms, annonser, telefonsamtal och faktatext. Eleverna får nyckelfraser för många praktiska situationer. De stora och detaljerade illustrationerna förstärker läslusten.

Övningsboken ger metodisk läsförståelseträning, både före och efter läsning och strategier för att förstå och uttrycka sig. Där finns tydliga grammatiska genomgångar och gott om repetition och stöd.

I varje kapitel finns en slutuppgift, Final del día, som fokuserar på kommunikativa situationer och stöttar bedömningen.

Lärarhandledning

Lärarhandledningen ger dig allt du behöver för din undervisning. Lärarhandledningen är webbaserad och licensen gäller för en lärare i 12 månader.

Digitalbok

Digitalboken är en kopia av boken.

Digitalt extramaterial ingår

Dos semanas en julio fortsätter på webben! Där hittar ni till exempel webbövningar, grammatik filmer för extra stöd till eleverna, inläst text samt digitala utmaningar och hörövningar.

nok.se/dossemanasenjulio

Författare: Katja Roselli, Belén Martín

Ambrosio-Francès, Emma Bjarneby

Dos semanas en julio 6

Allt-i-ett-bok 27-45229-9 192 s 179:-

Allt-i-ett-bok Digitalbok 27-45257-2 12 mån 95:-

Lärarhandledning Webb 27-45259-6 12 mån 349:-

Dos semanas en julio 7

Textbok 27-44373-0 144 s 175:-

Övningsbok 27-44374-7 168 s 135:-

Textbok Digitalbok 27-44998-5 12 mån 95:-

Övningsbok Digitalbok 27-45165-0 12 mån 95:-

Lärarhandledning Webb 27-44999-2 12 mån 349:-

Dos semanas en julio 8

Textbok 27-44742-4 144 s 175:-

Övningsbok 27-44743-1 184 s 135:-

Textbok Digitalbok 27-45261-9 12 mån 95:-

Övningsbok Digitalbok 27-45263-3 12 mån 95:-

Lärarhandledning Webb 27-45265-7 12 mån 349:-

Dos semanas en julio 9

Textbok 27-45506-1 144 s 175:-

Övningsbok 27-45507-8 184 s 135:-

Textbok Digitalbok 27-45510-8 12 mån 95:-

Övningsbok Digitalbok 27-45512-2 12 mån 95:-

Lärarhandledning Webb 27-45596-2 12 mån 349:-

25 SPANSKA | BASLÄROMEDEL
Webbaserad innehållsrik lärarhandledning.

Digilär Spanska

Populär spanska i heldigitalt format enligt Lgr22

Digilär Spanska 6–9 är baserat på Natur & Kulturs populära läromedel Colores och innehåller allt du är van vid från de tryckta böckerna, med digitaliseringens styrka vad gäller interaktivitet och multimodala verktyg.

Inspirerande innehåll Med Digilär Spanska 6–9 kan du välja det arbetssätt som passar just din undervisning. Arbeta med det färdiga upplägget som stöd genom hela kursen eller plocka det du behöver till dina elever.

Varje arbetsområde innehåller lästexter, grammatikkapitel, en mängd självrättande övningar, inlämningsuppgifter, läsförståelsefrågor, hörförståelseövningar, glosförhör och kapiteltest.

Tack vare variationen i övningarna kan du enkelt varva mellan skärmtid och gruppuppgifter eller aktiviteter i helklass. I enlighet med Lgr22 sätter Digilär Spanska kultur och kommunikation i centrum.

Stöttning i din undervisning Lärarhandledningen ger dig hjälp och stöd oavsett arbetssätt, med bland annat tydliga mål, extraövningar, förslag på arbetsgång, projekt och redovisningsformer. Varje arbetsområde kan avslutas med

ett mindre kapiteltest som fokuserar på att läsa, skriva, tala och lyssna. Det finns också större färdighetsprov till varje årskurs.

Till varje årskurs utvecklar vi nu prov på olika nivåer. Det finns både ett ordinarie prov och ett anpassat prov. Det anpassade provet berör kärnan i temat och är av enklare karaktär för de elever eller grupper som är i behov av en mer avskalad studietakt.

I biblioteket finns bland annat filmade genomgångar och alfabetiska ordlistor. De filmade genomgångarna kan användas för att flippa klassrummet eller som inslag i undervisningen. Ordlistorna till och från spanska är ett användbart verktyg i arbetet med fri produktion.

Motiverar eleven

Texter om bland annat mat, fritidsaktiviteter, resor och högtider ger mersmak på språket och kulturen i de spansktalande länderna.

Fem snabba om innehållet:

• Baseras på det populära läromedlet Colores.

• Tematiskt upplägg, att följa från början till slut eller välja själv.

• Minikapitel utan ny grammatik för att kunna fokusera helt på kommunikation.

• Stort fokus på de spansktalande länderna.

• Bibliotek med extramaterial för repetition och fördjupning.

nok.se/digilar

Författare: Chris Alfredssson, Anneli Lutteman

Digilär Spanska 6–9 98-30322-3

12 mån 109:26 SPANSKA | BASLÄROMEDEL

Interaktionskort i spanska

Tränar och utvecklar den muntliga förmågan

Interaktionskorten i spanska innehåller frågor och uppmaningar som eleverna möter i språkundervisningen i årskurs 6–9. Med hjälp av korten får eleverna träna på att ställa frågor och formulera egna svar.

Med hjälp av korten får eleverna träna på att ställa frågor och formulera egna svar samt möjlighet att träna på turtagning, uttal och att hålla i gång konversationen. Korten ger också förutsättningar att automatisera språkanvändningen, vilket kommer hjälpa eleverna att interagera på spanska i andra situationer.

• Interaktionskorten består av två askar: en för årskurs 6 och 7 och en för årskurs 8 och 9.

• Varje ask innehåller 90 interaktionskort som är indelade i två nivåer.

• Mängden kort gör det möjligt att arbeta på individ-, par-, grupp- eller klassnivå i flera olika typer av aktiviteter.

• Med kortleken följer en lärarhandledning som innehåller många tips på hur man kan arbeta med korten.

nok.se/interaktionskort-spanska

Författare: Belén Martín-Ambrosio Interaktionskort i spanska ¿Qué tal? 6–7 27-46020-1 169:¿Qué tal? 8–9 27-46024-9 169:-

Vamos a leer

Specialskrivna noveller på spanska för nybörjare

Vamos a leer består av 20 noveller för elever som läser spanska. Novellerna passar de senare åren i grundskolan.

Med dessa noveller får eleverna träna på spanska i fyra olika nivåer. De följer en berättelse på enkel spanska på sin egen nivå.

Eleverna kan även lyssna på novellerna.

Ljudfilerna finns i det kostnadsfria extramaterialet på nok.se.

Lärarhandledningen innehåller läsförståelseövningar och ordlistor till samtliga noveller samt instruktioner och utvärderingsblad.

Författare: Horacio Lizana

Vamos a leer

Amistad 1/El niño de la patera 27-69277-0 79:-

Amistad 2/Los chupetones 27-69278-7 79:-

Amistad 3/Mi querida amiga Nancy Ande 27-69279-4 79:-

Amistad 4/Laura 27-69280-0 79:-

Amor 1/Cutiño 27-69265-7 79:-

Amor 2/Un amor casi imposible 27-69266-4 79:-

Amor 3/El primer beso 27-69267-1 79:-

Amor 4/Un mal amor 27-69268-8 79:-

Conflicto 1/Los gemelos argentinos 27-69273-2 79:-

Conflicto 2/La quena y el niño 27-69274-9 79:-

Conflicto 3/La empollona 27-69275-6 79:-

Conflicto 4/La profesora 27-69276-3 79:-

Misterio 1/Tilín y Tolón 27-69281-7 79:-

Misterio 2/Los deberes 27-69282-4 79:-

Misterio 3/La doncella y el caballo a 27-69283-1 79:-

Misterio 4/La bruja Adriana 27-69284-8 79:-

Policial 1/Una semana con Tití 27-69269-5 79:-

Policial 2/La desparición de Pelusa 27-69270-1 79:-

Policial 3/La increíble historia del 27-69271-8 79:-

Policial 4/Trabajo adelantado 27-69272-5 79:-

Comprensión de textos 27-69285-5 279:-

27 SPANSKA

Auf geht's!

Auf geht’s! 6

Auf geht's!

Berättelsen i centrum

Häng med Tor och Vilma till München där de utforskar språket och kulturen!

l Auf geht’s! varvas språkinlärning med läsupplevelser. Språket tränas i naturliga sammanhang genom kommunikativa övningar och vävs in vardagens alla välbekanta – och obekanta – situationer.

I läromedelsserien följer vi ungdomar som reser i den tysktalande världen och får uppleva både väntade, oväntade och utmanande situationer att bemästra med hjälp av sitt språk. Fokus ligger på frasträning, muntlig kommunikation, vardagliga situationer och på att våga använda språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd.

Engagemang och igenkänning

Att vilja veta hur det ska fortsätta i nästa kapitel är en starkt motiverande faktor i all läsning. I Auf geht’s! får eleverna följa ungdomar i sin egen ålder, vilket gör det lätt att identifiera sig med berättelsen. Allt eftersom ungdomarna blir säkrare på språket övergår berättelsen i mer och mer tyska.

Berättelsen i årskurs 6

I seriens första bok följer vi 12-åringarna Tor och Vilma från Sundsvall. På sommarlovet åker de till SommerCamp München, där de får möta andra jämnåriga från Europa. Med hjälp av varandra och lägrets ledare lär de sig att använda det nya språket för att t.ex. berätta om sig själva och sina famil-

jer, beskriva väder, platser och djur, handla och betala samt göra sig förstådda i de olika situationer som uppkommer. Gemensamt åker de på spännande utflykter, arrangerar en idrottsdag, går på skattjakt i den stora parken och lär känna det tyska samhället. Efter tiden på SommerCamp München har ungdomarna inte bara lärt sig mycket tyska – utan även fått vänner för livet!

Vad händer i boken för årskurs 7? Ester och hennes familj åker på skidsemester till Zermatt i Schweiz. På skidskolan lär hon känna andra ungdomar som kan tyska och flera spännande bekantskaper och äventyr väntar. Bland annat hamnar Ester mitt i en snöstorm …

Auf geht’s! 6 ALLT-I-ETT-BOK Catrin Eriksson & Ann Bergstrand Tybåhl
Eriksson Ann Bergstrand Tybåhl
Catrin
TYSKA
ÄMNE
TYSKA | BASLÄROMEDEL 28

Kultur

Imbi Menü

Innehållet i Auf geht’s!

Varje kapitel har samma struktur och inleds med en helsidesillustration som inbjuder till samtal. Förutom kapiteltext, många praktiska hör- och skrivövningar och kommunikationsträning innehåller kapitlen:

• Erst mal – introducerande uppgift som skapar förförståelse

• Schlüsselwörter – viktiga ord och fraser från texten som behövs för att kommunicera och förstå

• Verstehst du? – läsförståelsefrågor

• Aussprache & Grammatik – enkla uttals- och grammatikövningar

• Zum Schluss – sammanfattande slutuppgift där eleverna får använda språket i sitt sammanhang

• Kultur – kulturkunskaper som varvas med bland annat uppgifter i informationssökning

• Am Ziel – ett avslutande moment där eleverna utvärderar sina kunskaper med hjälp av en checklista.

Erst mal Först och främst Lyssna och säg e er.

blau schwarz weiß rot

gelb grün grau braun

orange rosa lilatürkis 30 dreißig

Längst bak i boken finns förutom styckeordlistor till respektive kapitel även en tematisk bildordlista över nya ord som introducerats i de olika kapitlen. Här finns dessutom vidareutvecklande extraövningar för elever som arbetar i ett snabbt tempo.

Lärarhandledning

Innehåller förslag på arbetsgång och undervisningsaktiviteter, extramaterial, prov, hörmanus och hörövningar. För elevgrupper som arbetar snabbare eller vill ha en extra utmaning finns dessutom tre ytterligare kapitel som läraren kan använda sig av där det passar i undervisningen. Licensen köps separat och gäller för en lärare i ett år.

Söndag eftermiddag: Willkommen!

nok.se/aufgehts

Författare: Catrin Eriksson, Ann Bergstrand Tybåhl

Auf geht's! 6

viele många

Allt-i-ett-bok 27-46110-9 184 s 179:-

Allt-i-ett-bok Digitalbok 27-46111-6 12 mån 95:-

Lärarhandledning Webb 27-46476-6 12 mån 349:-

29 TYSKA | BASLÄROMEDEL

Fragen Diskutera i par eller i klassen. a. Vad skulle du tycka om att äta dessa maträtter? b. Känner du till fler ”typiska” rätter från de tysktalande länderna? c. Titta på menyn här intill. Vad skulle du helst beställa? På torget ser ungdomarna många nya maträtter som är typiska för Bayern, bl.a. Leberkässemmel och Weißwurst. Tyskland är nog ändå mest känt för sina korvar. Varje region har egna varianter.
? ??
78 achtundsiebzig Bratwurst finns i många olika varianter och äts antingen i bröd, med pommes frites eller med surkål.
man den med pommes frites. Weißwurst är Münchens traditionella korv. Den steks inte, utan värms bara i vatten. Man äter den med söt senap (Senf) och saltkringlor ( Leberkässemmel är en fralla med en tjock skiva varm korv. Korven både ser ut och smakar lite som falukorv – alltså varken lever (Leber eller ost (Käse), som man skulle kunna tro! Portion Pommes € 3 Currywurst € 2,50 Leberkässemmel € 3,50 Bratwurst mit Brötchen € 2,50 Weißwurst mit Brezel € 4 Döner Kebab € 3,50 Cola/Fanta/Spezi € 2
Brezeln). som einunddreißig 31 det här kapitlet får du lära dig … F färger F att presentera dig F att fråga efter något du vill hitta F vad några olika språk heter Uttal F att uttala ch-ljudet Grammatik F om der- das- och die-ord Kultur F om München
Currywurst är en klassiker i Berlin. Det är en bratwurst som är täckt av en röd currysås. Oftast äter
Vilma och Tor åker med Max genom München. Max pekar på olika sevärdheter. De passerar die Allianz Arena. Tor vet att den kan lysas upp olika färger och säger det till Vilma på svenska. Max verkar förstå. Max Ja, viele Farben: rot, weiß und blau! Und das ist der Englische Garten. Der Park ist grün und schön ... Und da ist der Olympiaturm. Der ist wirklich hoch!
3
Digitalt extramaterial ingår Boken fortsätter på webben! Webbövningarna fokuserar mestadels på ord, grammatik och läsförståelse. I extramaterialet finns även de inlästa texterna samt facit.
Digitalbok Digitalboken är en digital kopia av boken.

Allt för din undervisning på ett och samma ställe: texter, övningar, ljud och lärarstöd.

Digilär Tyska

Tyskundervisning vid och bortom skärmen

Digilär Tyska 6–9 är ett komplett digitalt läromedel som följer Lgr22.

Uppdaterat och inspirerande innehåll Här hittar du 12 fylliga arbetsområden, ett introduktionskapitel till den första terminen i årskurs 6, ett repetitionskapitel till eleverna i årskurs 9 samt ett fördjupningsarbetsområde till elever som behöver mer utmaningar. Dessutom ingår ett stort bibliotek med tematiska ordlistor, grammatik och mycket mer.

Digilär Tyska 6–9 har en tydlig progression där eleverna stegvis lotsas in i språket. Varje arbetsområde innehåller lästexter, grammatikavsnitt, en mängd självrättande övningar, inlämningsuppgifter, läsförståelsefrågor, ett kapitel om kulturkunskaper, flera hörförståelseövningar, glosförhör och prov.

Stöttning i din undervisning Lärarhandledningen ger dig stöttning att anpassa din undervisning efter varje elevs individuella behov. Tack vare variationen i övningarna kan du enkelt varva mellan skärmtid och gruppuppgifter eller aktiviteter i helklass. Varje arbetsområde innehåller ett läs- och ett hörförståelseprov samt självrättande glosförhör.

Motiverar eleven Läsförståelseuppgifter med facit och självrättande övningar som tränar ordförråd och grammatik ger direkt feedback. Eleverna får bland annat läsa om parkourproffset Lynn, arkitekten Armin och au-pairen Maja samt handla souvenirer, gå på restaurang, planera en fest, checka in på Greve Draculas vandrarhem och fundera över sin framtid.

Fem snabba om innehållet

• Inläst tal av professionella röstskådespelare.

• Många repetitionskapitel för grammatiska moment.

• Kulturkunskapskapitel om de tyskspråkiga länderna med tillhörande övningar.

• Inlästa texter och bildberättelser.

• Självrättande diagnoser samt hör- och/ eller läsförståelseprov i alla arbetsområden.

nok.se/digilar

Författare: Melissa Westerlund, Lena Johansson

Digilär Tyska 6–9 98-30328-5 12 mån 109:-

30 TYSKA | BASLÄROMEDEL

Interaktionskort i tyska

Tränar och utvecklar den muntliga förmågan

Interaktionskorten i tyska innehåller frågor och uppmaningar som eleverna möter i språkundervisningen i årskurs 6–9. Med hjälp av korten får eleverna träna på att ställa frågor och formulera egna svar.

Interaktionskorten möjliggör en allsidig träning av den muntliga kommunikationen. Med hjälp av korten får eleverna träna på att ställa frågor och formulera egna svar samt möjlighet att träna på turtagning, uttal och att hålla i gång konversationen. Korten ger också förutsättningar att automatisera språkanvändningen, vilket kommer hjälpa eleverna att interagera på tyska i andra situationer.

• Interaktionskorten består av två askar: en för årskurs 6 och 7 och en för årskurs 8 och 9.

• Varje ask innehåller 90 interaktionskort som är indelade i två nivåer.

• Mängden kort gör det möjligt att arbeta på individ-, par-, grupp- eller klassnivå i flera olika typer av aktiviteter.

• Med kortleken följer en lärarhandledning som innehåller många tips på hur man kan arbeta med korten.

Mahlzeit Elevnära läromedel i tyska för åk 6–9

Mahlzeit hjälper dig att individanpassa arbetet i klassrummet. Böckerna innehåller många texter och övningar som är indelade i tre nivåer; grön, blå och röd. I den gröna och den blå delen lär sig eleverna grunderna, medan texterna och övningarna i den röda delen är lite svårare.

Allt-i-ett-bok Mahlzeit A

Nybörjarboken för åk 6 är en allt-i-ett-bok som eleven skriver i. Ljudfilerna finns på webben och nås via nok.se/extramaterial.

Textbok Mahlzeit B, C, D

Textböckerna är indelade i kapitel med texter av olika slag och svårighetsgrad. Längst bak finns minigrammatik, frasbank och alfabetiska ordlistor.

Övningsbok Mahlzeit B, C, D

Varje kapitel inleds med ett planeringsuppslag där innehållet och målen för kapitlet presenteras. Det finns många uppgifter med färdighetsfokus att välja bland. De interaktiva webbövningarna ger eleverna möjlighet att öva på ord, fraser och grammatik med omedelbar feedback.

Lärarhandledningarna

Lärarhandledningarna innehåller metodiska tips, kopieringsunderlag med extra grammatikövningar och förslag till prov.

nok.se/interaktionskort-tyska

Författare: Belén Martín-Ambrosio, Catrin Eriksson Interaktionskort i tyska

Wie geht's? 6–7 27-46080-5 169:Wie geht's? 8–9 27-46081-2 169:-

Digitalt extramaterial ingår

Mahlzeit fortsätter på webben! Här finns bland annat ljudfiler och webbövningar.

Digitalbok

Digitalboken är en kopia av den tryckta boken. Till textboken finns alla texter inlästa.

nok.se/mahlzeit

För beställningsinformation, se nok.se/mahlzeit

31 TYSKA | BASLÄROMEDEL

Un été très cool

Bienvenue à Un été très cool !

Basläromedel i franska för åk 6–9 med berättelsen i centrum

I Un été très cool löper en följetong genom varje bok och nyfikenheten på vad som ska att hända härnäst skapar en naturlig motivation att lära sig språket. Un été très cool är helt uppbyggd enligt Lgr22.

Un été très cool är skriven utifrån det centrala innehållet i kursplanen för moderna språk. Fokus ligger på muntlig kommunikation, vardagssituationer och att använda språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd.

Hög igenkänning

Huvudpersonerna är i samma ålder som eleverna vilket underlättar identifikationen. I årkurs 6, 7 och 8 börjar berättelsen på svenska, men övergår i franska allteftersom ungdomarna blir säkrare på språket. Tanken är att låta eleverna uppleva hur man kan lära sig ett nytt språk genom att vara nyfiken, våga prata men också säga fel, gissa vad ord betyder, lära sig associera för att komma ihåg nya ord, samt använda kroppsspråket och andra strategier. Årskurs 9 är helt på franska.

Övningarna i Un été très cool

I varje kapitel finns ord och fraser som behövs för att börja kommunicera på ett nytt språk, en inledande uppgift med detaljerade illustrationer, minst två hörövningar och gruppaktiviteter där eleverna får använda språket. Uttal och intonation tränas systematiskt. Kulturkunskap varvas med uppgifter för att söka information på internet.

Efter varje kapitel utvärderar eleverna sina kunskaper. I årskurs 8 finns ett nytt inslag, Extra!, med texter i olika genrer och där eleverna får använda olika strategier för att besvara uppgifterna.

Lärarhandledning

Lärarhandledningen är webbaserad och innehåller facit, diagnostiska prov, färdighetsprov och kopieringsunderlag. Licensen gäller för en lärare i 12 månader.

Digitalt extramaterial ingår.
FRANSKA | BASLÄROMEDEL 32

Mina elever älskar särskilt berättelsen från Senegal i åk 8.

Åk 8 tar hjälp av svenskan när det behövs. I åk 9 är all text på franska.

Berättelsen i centrum

Berättelsen i åk 6

Moa och Hanna från Karlstad åker till Paris World Games för att spela fotboll. Vi följer dem under en dryg vecka på väg till Paris, mötet med nya vänner och ett nytt språk. På vandrarhemmet möter de ungdomar från delar av världen där franska används. När hemresan närmar sig vill tjejerna inte lämna sina nyfunna vänner.

Ramberättelsen börjar på svenska, men övergår i franska allteftersom ungdomarna blir säkrare på språket.

Berättelsen i åk 7

Jesper från Luleå är förväntansfull när han ska åka till Nice med familjen. Han beskriver sina upplevelser i en resedagbok. Jesper lär känna franska Lina och hennes kompisar och tillsammans utforskar de staden. Jesper blir förälskad, inte bara i staden Nice.

Huvudpersonerna i berättelsen är lika gamla som dina elever och lär sig franska i samma takt som dem.

Berättelsen i åk 8

Axel får plötsligt veta att familjen ska flytta till Dakar i Senegal, eftersom hans mamma fått jobb där. Han vill absolut inte lämna Gävle och sina kompisar. Men efter ett par veckor i Senegal blir han mer positivt inställd till flytten. Han har träffat nya vänner och lärt sig surfa.

Berättelsen i åk 8 utspelar sig till största delen på franska, men tar hjälp av svenskan när det behövs.

Berättelsen i åk 9 Miljömedvetna Ella från Helsingborg åker på språkkurs till Québec i fransktalande Kanada. Hon delar studentlägenhet med tre tjejer från Vietnam, Belgien och Toronto. I en annan lägenhet bor fyra killar från Libanon, Louisiana, Elfenbenskusten och Schweiz. Tillsammans utforskar de områdena runt Québec och tillbringar en weekend i Montréal, samtidigt som de lär sig mer franska. Ella, vars mormor är same, får också möjlighet att göra jämförelser med Kanadas ursprungsbefolkning.

Berättelsen i åk 9 utspelar sig helt på franska.

Digitalt extramaterial ingår

Un été très cool fortsätter på webben! Här finns inlästa texter och hörövningar, samt interaktiv ord- och grammatikträning.

Digitalbok

Digitalboken är en kopia av den tryckta boken. Till Textboken finns alla texter inlästa.

nok.se/unete

Författare: Lena Wennberg Trolleberg

Un été très cool åk 6

Allt-i-ett-bok 27-45414-9 180 s 179:-

Allt-i-ett-bok Digital 27-45416-3 12 mån 95:-

Lärarhandledning Webb 2-745418-7 12 mån 349:-

Un été très cool åk 7

Textbok 27-45519-1 132 s 175:-

Övningsbok 27-45520-7 148 s 135:-

Textbok Digital 27-45524-5 12 mån 95:-

Övningsbok Digital 27-45526-9 12 mån 95:-

Lärarhandledning Webb 27-45522-1 12 mån 349:-

Un été très cool åk 8

Textbok 27-45645-7 136 s 175:-

Övningsbok 27-45648-8 168 s 135:-

Textbok Digital 27-45647-1 12 mån 95:-

Övningsbok Digital 27-45650-1 12 mån 35:-

Lärarhandledning Webb 27-45801-7 12 mån 349:-

Un été très cool åk 9

Textbok 27-45651-8 136 s 175:-

Övningsbok 27-45654-9 136 s 135:-

Textbok Digital 27-45653-2 12 mån 95:-

Övningsbok Digital 27-45656-3 12 mån 95:-

Lärarhandledning Webb 27-45844-4 12 mån 349:-

33 FRANSKA | BASLÄROMEDEL

Digilär Franska

Populär franska i heldigitalt format enligt Lgr 22

Digilär Franska 6–9 är baserat på Natur & Kulturs poulära läromedel Un été très cool och låter eleverna följa med på olika äventyr i den fransktalande världen..

Stor variation

Un été très cool är skriven utifrån det centrala innehållet i kursplanen för moderna språk. Fokus ligger på muntlig kommunikation, vardagssituationer och att använda språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd.

Inspirerande innehåll

I Digilär Franska 6-9 är berättelsen i centrum och eleverna inspireras att läsa och lyssna på franska för att få reda på vad som händer med huvudpersonerna i de olika berättelserna. Varje årskurs innehåller en berättelse i vilken en svensk elev åker till ett fransktalade land (Frankrike, Senegal och Kanada). Eleverna följer med på resan och motiveras att utveckla språket i takt med karaktärerna.

Stor variation

Digilär Franska innehåller ett stort antal varierande övningar och eleven tränas att utveckla sina språkliga strategier genom hela materialet. Självrättande övningar varvas med inlämningsuppgifter och gruppuppgifter. Materialet innehåller en många hörövningar och kommunikationsövningar och uttalets tränas systematiskt genom hela serien. Det finns egna kapitel med grammatik och kulturkunskap för att kunna ta in det där det passar i undervisningen.

Förutom berättelsen som står i centrum möter eleverna en mängd andra texttyper.

Fem snabba om innehållet

• Baserat på ett välkänt och nyutvecklat läromedel.

• Inläst tal av professionella röstskådespelare.

• Inspirerande och spännande med en berättelse i centrum.

• Många övningar av olika slag, både självrättande och inlämningsuppgifter.

• Lässtöd och digital funktionalitet i prisbelönt plattform.

Lärarhandledningen

Lärarhandledningen ger förslag på arbetsgång och innehåller material för digital visning, prov, facit och en stor mängd kopieringsunderlag.

nok.se/digilar

Författare: Lena Wennberg Trolleberg

Digilär Franska 6–9 98-31551-6 12 mån 109:-

34 FRANSKA | BASLÄROMEDEL

Interaktionskort i franska Tränar och utvecklar den muntliga förmågan

Interaktionskorten i franska innehåller frågor och uppmaningar som eleverna möter i språkundervisningen i årskurs 6–9. Med hjälp av korten får eleverna träna på att ställa frågor och formulera egna svar.

Interaktionskorten möjliggör en allsidig träning av den muntliga kommunikationen. Med hjälp av korten får eleverna träna på att ställa frågor och formulera egna svar samt möjlighet att träna på turtagning, uttal och att hålla i gång konversationen. Korten ger också förutsättningar att automatisera språkanvändningen, vilket kommer hjälpa eleverna att interagera på franska i andra situationer.

• Interaktionskorten består av två askar: en för årskurs 6 och 7 och en för årskurs 8 och 9.

• Varje ask innehåller 90 interaktionskort som är indelade i två nivåer.

• Mängden kort gör det möjligt att arbeta på individ-, par-, grupp- eller klassnivå i flera olika typer av aktiviteter.

• Med kortleken följer en lärarhandledning som innehåller tips på hur man kan arbeta med korten.

Välj språk!

Prova på franska, tyska och spanska

Välj språk! är en lekfull språkintroduktion där eleverna får jämföra franska, tyska och spanska för att sedan kunna välja vilket språk de ska lära sig. De tre språken finns samlade i ett häfte där samma teman tas upp men på ett varierat sätt.

Inspelningar av ord och dialoger finns på nok.se/extramaterial.

Pictogloss

Dags för språkvalet i årskurs 6!

Författare: Ingrid Markham, Ann-Christine Wagner

Välj Språk!

1-pack 27-40878-4 48 s 99:-

Träna kommunikation i moderna språk

Materialet består av 220 detaljrika bildkort, ordnade i 36 serier. Varje serie beskriver en vardaglig eller dramatisk händelse, ofta med en humoristisk twist.

Lärarhandledningen presenterar lättsamma och kreativa aktiviteter med fokus på muntlig kommunikation, ordförråd och grammatik. Eleverna arbetar utifrån sin egen nivå. Aktiviteterna genomförs i par, grupp eller i helklass och kräver ingen eller liten förberedelse.

Pictogloss ger många möjligheter:

• Beskriv bilderna och bygg ordförrådet.

• Ordna bilderna och beskriv sambandet.

• Återberätta historien i olika tempus.

• Lek, tävla och arbeta kreativt.

Pictogloss digitalt

Samtliga bilder finns som digitala flashcards att använda via projektor.

nok.se/pictogloss

PICTOGLOSS Bildserier för språkundervisning Innehåller •36 bildserier •Aktivitetsbank •Digitala ashcards PICTOGLOSS PICTOGLOSS www.nok.se www.nok.se Pictogloss passar för Innehåll PICTOGLOSS Bildserier för språkundervisning Gabrielle Klingelhöfer Cornelia Johansson 20 ISBN 978-91-27-44744-8 9789127447448 8 36 220 kort 29 18
Författare: Gabrielle Klingelhöfer, Cornelia Öystilä Johansson Pictogloss Bildserier för språkundervisning 27-44744-8 859:-
Författare:
Interaktionskort
åk
? 27-46078-2 169:åk
? 27-46079-9 169:nok.se/interaktionskort-franska
Belén Martín-Ambrosio, Amélie Audouard
i franska
6-7 - Ça va
8-9 - Ça va
35 SPRÅK ÖVRIGT

SOL NOVA

SOL

NOVA

Nytt SO-läromedel för alla klassrum

Ett heltäckande språk- och kunskapsutvecklande SO-läromedel. Serien består av årskursböcker i respektive SO-ämne. SOL NOVA utgår från Lgr22.

Innehåll och struktur Varje kapitel inleds med ett startuppslag som väcker elevernas intresse och förförståelse samt presenterar kapitlets centrala frågeställningar. Tydlig struktur med informativa rubriker underlättar läsförståelsen. Genom kapitlet finns kontinuerligt uppgifter som stöttar eleverna att förstå texten för att nå ämnesmålen. ”Fokus på”-sidor breddar och fördjupar ämnesinnehållet. Varje kapitel avslutas med en sammanfattning som knyter an till kapitlets inledande frågeställningar. Här finns också en avslutande uppgift som prövar elevernas kunskaper och förmågor utifrån kapitlets innehåll.

Ämnesspråk

För att eleverna ska tillgodogöra sig ämneskunskaperna behöver de behärska ämnesspråket. I SOL NOVA markeras och förklaras centrala begrepp löpande i texten samt i en ordlista. I uppgifter ges förslag på begrepp som eleverna ska använda i sina svar.

Höga krav med stöttning Kursplanerna i SO-ämnena ställer höga krav på eleverna. För att eleverna ska kunna tillgodogöra

sig faktakunskaperna är mycket stöttning inkluderat i SOL NOVA . Uppgifter som stämmer av att eleven har förstått och kan se samband är en del av strukturen. Rubriker och kärnmeningar vägleder in i nytt innehåll. Bilder och illustrationer konkretiserar innehållet.

SOL NOVA Digital

Hela SOL NOVA finns även som digitalt läromedel i en plattform med smarta verktyg för planering och funktioner för ett tillgängligt lärande. Prova kostnadsfritt i 30 dagar på nok.se.

Lärarhandledning

Läs om den webbaserade lärarhandledningen på sidan 39 i katalogen.

Digitalt extramaterial ingår SOL NOVA fortsätter på webben! Här finns extramaterial till samtliga kapitel. Uppgifterna kan användas för att befästa elevernas kunskaper.

SOL NOVA har tydliga kopplingar till läroplanen; samma språk och samma upplägg.
SO | BASLÄROMEDEL 36

SOL NOVA Samhälle

Att se samhällsfrågor ur olika perspektiv och konsekvenser

av samhällsförändringar

I SOL NOVA Samhälle får eleverna kunskaper om vad som påverkar och formar det samhälle vi lever i. Läromedlet hjälper eleverna att exempelvis kunna se samhällsfrågor ur olika perspektiv.

Samhälle 7 inleds med ett kapitel om samhällskunskapsämnet. Därefter följer kapitel om identitet, migration, mänskliga rättigheter, media samt lag och rätt.

Samhälle 8 innehåller kapitel om politiska system och ideologier, Sveriges statsskick, EU samt ett kapitel om arbetsmarknaden.

Samhälle 9 innehåller kapitel om samhällsekonomi och Sveriges välfärd. Eleverna får även blicka ut mot omvärlden för att få kunskaper om vår globaliserade värld och internationella samhällsfrågor.

Utvecklat för Lgr22

SOL NOVA Geografi

Att förstå den värld vi lever i och varför den ser ut som den gör

I SOL NOVA Geografi får eleven kunskaper om varför vår jord ser ut som den gör och vad som bidrar till att den hela tiden formas och förändras. Utgångspunkten är att eleven ska förstå den värld hen lever i, för att kunna planera för en hållbar framtid.

Geografi 7 inleds med ett kapitel om geografiämnet. Därefter följer kapitel om kartan, inre och yttre krafter, jordens befolkning, resurser och hållbarhet samt relevant namngeografi.

Geografi 8 innehåller kapitel om naturresurser och hållbarhet, produktion, konsumtion, handel och transporter, klimat i förändring samt ett kapitel om Agenda 2030.

Geografi 9 innehåller kapitel om migration, människors skilda levnadsvillkor och städer i förändring. Den återkommande frågan är hur livet på jorden kan bli hållbart. Läromedlet avslutas med ett kapitel om sårbarhet i olika regioner i världen.

nok.se/solnova

Författare: Karin Wergel, Pär Sahlin, Kaj Hildingson

SOL NOVA

Samhälle 7 27-45022-6 180 s 189:-

Samhälle 7 Digital 27-46082-9 12 mån 109:-

Samhälle 8 27-45055-4 168 s 189:-

Samhälle 8 Digital 27-46218-2 12 mån 109:-

Samhälle 9 27-45395-1 168 s 189:-

Samhälle 9 Digital 27-45397-5 12 mån 109:-

Lärarhandledningar – läs mer på sidan 39

nok.se/solnova

Författare:

SOL NOVA

Geografi 7 27-45010-3 168 s 189:-

Geografi 7 Digital 27-46116-1 12 mån 109:-

Geografi 8 27-45043-1 168 s 189:-

Geografi 8 Digital 27-46217-5 12 mån 109:-

Geografi 9 27-45383-8 168 s 189:-

Geografi 9 Digital 27-45385-2 12 mån 109:-

Lärarhandledningar – läs mer på sidan 39

NOVA SOL SAMHÄLLE Karin Wergel Pär Sahlin Kaj Hildingson 8 NOVA NOVA SOL Ludvig Myrenberg Anna Tyrefors Tomas Torbjörnsson 7 7 7 årskursböcker respektive SO-ämne. kunskapsutvecklande. Kapitelstarterna Tydlig struktur med informativa Centrala begrepp förklaras ordlista slutet av boken. Kontiämneskunskaperna. ”Fokus på”-sidor hållet. Varje kapitel avslutas kapitel. Kapitlet Vad är geografiämnets kärna och beskriver vad analyser. Därefter följer kapitel om jordens befolkning, resurser Historia, Religion NOVA SOL Ludvig Myrenberg Tomas Torbjörnsson Anna Tyrefors 8
Ludvig Myrenberg, Tomas Torbjörnsson & Anna Tyrefors
Utvecklat för Lgr22 37 SO | BASLÄROMEDEL

SOL NOVA Religion

Att få förståelse för religionens och livsåskådningars betydelse för människor

I SOL NOVA Religion presenteras de centrala tankarna i olika religioner runt om i världen. Olika trosinriktningar, och skillnader mellan och inom dessa, introduceras på ett samstämmigt sätt för att lättare kunna göra jämförelser.

Religion 7 fokuserar framförallt på de tre syskonreligionerna: judendom, kristendom och islam.

I Religion 8 får eleverna läsa om de dharmiska religionerna med särskilt fokus på hinduism och buddhism. Därefter fördjupas området religion och samhälle. Avslutande kapitlet handlar om religion i Sverige.

Religion 9 fördjupar områden som etik, livsfrågor, identitet och livsåskådningar. Eleverna får även en inblick i hur människors tankar och idéer om livet och världen förändrats över tid.

nok.se/solnova

Författare: Boel Nygren, Jennie Rosén

SOL NOVA

Religion 7 27-45026-4 176 s 189:-

Religion 7 Digital 27-46115-4 12 mån 109:-

Religion 8 27-45051-6 176 s 189:-

Religion 8 Digital 27-46185-7 12 mån 109:-

Religion 9 27-45391-3 176 s 189:-

Religion 9 Digital 27-46196-3 12 mån 109:-

Lärarhandledningar – läs mer på sidan 39

SOL NOVA Historia

Att se långa historiska linjer och hur samhällen har förändrats genom tiderna fram till i dag

SOL NOVA Historia följer de långa utvecklingslinjerna i historien: makt, migration och levnadsvillkor. Eleverna får många möjligheter att arbeta med historiska källor och historiebruk.

Historia 7 sträcker sig från vår förhistoria, via civilisationers framväxt och antiken, till nya tidens världshandel och kolonialism.

Historia 8 behandlar det amerikanska frihetskriget och den franska revolutionen, industrialisering, europeisk nationalism och imperialism samt det första världskriget.

Historia 9 behandlar mellankrigstiden, andra världskriget, kalla kriget, demokratiseringen i Sverige och framväxten av välfärdssamhället, samt efterkrigstidens konflikter och utmaningar.

nok.se/solnova

Författare:

Historia 7 27-45014-1 176 s 189:-

Historia 7 Digital 27-46117-8 12 mån 109:-

Historia 8 27-45047-9 196 s 189:-

Historia 8 Digital 27-46219-9 12 mån 109:-

Historia 9 27-45387-6 208 s 189:-

Historia 9 Digital 27-45389-0 12 mån 109:-

Lärarhandledningar – läs mer på sidan 39

Emerich är mitt namn Roman av Emerich Roth. Läs mer på sidan 11

NOVA SOL Boel Nygren Jennie Rosén 8
Jakob Harknäs, Kaj Hildingson, Lars Hildingson SOL NOVA
NY!
Utvecklat för Lgr22
38 SO | BASLÄROMEDEL
Utvecklat för Lgr22

SOL NOVA Digital

Smarta verktyg och individanpassning

SOL NOVA finns även som digitalt läromedel i en plattform med smarta verktyg för planering och funktioner för ett tillgängligt lärande. Plattformen har utvecklats tillsammans med lärare och i samråd med experter och forskare.

Lässtöd och anpassning Det finns uppläsning av allt innehåll. Alla texter omges av ett gränssnitt och digitala

funktioner som underlättar såväl läsning som inlärning.

Stöd i undervisningen Här finns smarta verktyg som underlättar redovisning, planering och uppföljning samtidigt som du har friheten att lägga till eget material.

Prova kostnadsfritt i 30 dagar.

nok.se/solnova

SOL NOVA Digital

Samhälle 7 27-46082-9 12 mån 109:-

Religion 7 27-46115-4 12 mån 109:-

Geografi 7 27-46116-1 12 mån 109:-

Historia 7 27-46117-8 12 mån 109:-

Samhälle 8 27-46218-2 12 mån 109:Religion 8 27-46185-7 12 mån 109:-

Geografi 8 27-46217-5 12 mån 109:Historia 8 27-46219-9 12 mån 109:-

SOL NOVA Lärarhandledningar

Så kan du arbeta med SOL NOVA i klassrummet

Lärarhandledningarna innehåller olika övningar och tips på hur du som lärare kan arbete språk- och kunskapsutvecklande med eleverna. Samtliga lärarhandledningar innhåller en generell introduktion som beskriver ett språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt med exempel på övningar.

Till varje kapitel i läroboken finns olika typer av övningar, uppgifter och skrivmallar utifrån följande struktur:

• Introducera kapitlet

• Arbeta med kapitlet

• Avsluta kapitlet

I "Introducera kapitlet" finns övningar som väcker elevernas intresse och som ger läraren en bild av klassens förkunskaper.

I "Arbeta med kapitlet" finns förslag på olika typer av uppgifter som utvecklar elevernas ämneskunskaper.

I "Avsluta kapitlet" finns en alternativ examinationsuppgift som kan vara ett stöd vid bedömning.

Lärarhandledningarna är webbaserade och licenserna gäller för en lärare i 12 månader.

nok.se/solnova

Författare: Ann Walter de Perlet, Pär Sahlin

SOL NOVA Lärarhandledningar

Religion 7 27-45027-1 12 mån 349:-

Samhälle 7 27-45023-3 12 mån 349:-

Geografi 7 27-45011-0 12 mån 349:-

Historia 7 27-45015-8 12 mån 349:-

Läs mer om utgivningen för övriga SOL NOVA-produkter på nok.se

39 SO | BASLÄROMEDEL

Digilär SO

Digilär SO-läromedel

Alla SO-läromedel i ett paket

Digilär SO-läromedel för högstadiet är heldigitala läromedel, uppdaterade enligt Lgr22, som täcker det centrala innehållet för historia, religionskunskap, samhällskunskap och geografi i årskurs 7–9.

Allt i ett – tillgång till alla fyra SO- läromedlens material och höjdpunkter

• Läsårsplaneringar för högstadiets alla terminer.

• Välj mellan två textnivåer – Standard och Lättläst.

• Begrepp och svåra ord förklaras direkt i texterna. Det finns färdiga begreppslistor till varje kapitel med självrättande övningar till.

• Till kapitlen finns självrättande testa dig själv-övningar där eleverna får repetera vad de har läst. Det finns även självrättande instuderingsfrågor till texten.

• Det finns ett stort antal filmer som introducerar, förtydligar eller fördjupar det som beskrivs i kapitlen.

• Det finns inläst tal till läromedlet.

SO-biblioteket

SO-biblioteket har ett stort material som kan användas för fördjupning i SO-ämnena. Här hittar du mängder med fördjupningstexter, historiska kartor, samt unika bilder och bildserier.

Hela Digilär SOpaketet ingår även i Digilär Högstadiet – 14 ämnen till paketpris 689:nok.se/digilar-so

Digilär Geografi 7–9 98-31554-7 12 mån 109:-

Digilär Historia 7–9 98-31552-3 12 mån 109:-

Digilär Religionskunskap 7–9 98-31555-4 12 mån 109:-

Digilär Samhällskunskap 7–9 98-31553-0 12 mån 109:-

Digilär SO-paket 27-46307-3 12 mån 339:-

Författare: Stellan Wigh, Anders Waldt, Peter Kinlund, Jakob Harknäs, Johanna Bill, Magnus Öljemark, Maria Bergman, Karl Erik Per-Hans, Ewa Edholm, Anna Nyberg, Joel Knöös
SO | BASLÄROMEDEL 40

Tips

NY! SO | BASLÄROMEDEL

Digilär är mycket bra för individuell undervisning och olika upplägg. Det finns många möjligheter att anpassa för elever med olika behov.

LÄRARE ÅRSKURS 7–9

Digilär Historia

Digilär Historia ger eleverna förutsättningar att utveckla kunskaper om historiska förhållanden, begrepp och metoder och om hur historia kan användas för olika syften. Film och illustrationer, som kartresor, journalfilmer och introduktionsfilmer ingår. Formativa övningar för historiebruk och källkritik finns till alla arbetsområden.

Digilär Religionskunskap Eleverna får kunskap om religioner och andra livsåskådningar i det egna samhället och på andra håll i världen. Världsreligionerna tas upp på ett jämförande sätt. Aktuella samhällsfrågor kopplade till religion och livsfrågor, som exempelvis religionsfrihet, religiös extremism och jämställdhet. Det finns övningar för att tolka religiösa uttryck och filmer som visar på levd religion.

Digilär Geografi

Digilär Geografi ger eleverna kunskap om geografiska förhållanden och mänskliga verksamheter. Här kopplas innehåll till aktuella ämnen som global uppvärmning och hållbar utveckling eller hur sårbara vissa geografiska platser har blivit. Här finns fältstudier, kartuppgifter, samt mängder med filmklipp, stort kartmaterial, interaktiva kartor och 360-bilder. Det finns ett utförligt kapitel om geografiska informationssystem (GIS) och återkommande uppgifter kopplat till GIS i läromedlet.

Digilär Samhällskunskap Digilär Samhällskunskap ger eleven en helhetssyn på hur samhället fungerar. Med ett uppdaterat material är det enkelt att arbeta med aktuella frågor på både individ- och samhällsnivå. Uppgifter handlar om olika samhällsperspektiv samt kritisk granskning av information och åsikter. Centrala områden i läromedlet är: individer och gemenskaper, rättigheter och rättsskipning, samhällsresurser och fördelning, beslutsfattande och politiska idéer.

Emerich är mitt namn Roman av Emerich Roth. Läs mer på sidan 11 41

Källor & källkritik

Hur det var att vara ung förr

I Källor & källkritik möter eleverna exempel på historiska källor som skildrar det svenska samhällets utveckling under 150 år, från slutet av 1800-talet till i dag. Fokus ligger på ungdomars levnadsvillkor.

Med Källor & källkritik får eleverna fördjupa och bredda sina kunskaper om olika historiska källor och källkritik, men också om människor i det förflutna.

Första delen i boken handlar om vad det innebär att ställa frågor till det förflutna, vad historiska källor är och vad ett källkritiskt arbetssätt innebär.

I del två (1860–1920) får eleverna använda fattigräkenskaper, Amerikabrev och andra källor som berättar om hur det var förr.

I del tre (1921–1945) får eleverna möta källmaterial som sjukjournaler, riksdagstryck, fotografier och intervjuer.

I del fyra (1946 till i dag) får eleverna arbeta med exempelvis föremål samt radio- och teve program som historiska källor.

Historiska kvinnor

Synliggör kvinnorna med bildkort

Använd vår kortlek för att lyfta fram svenska kvinnor som gjort avtryck i historien. Diskutera och problematisera frågan om representativitet.

52 kvinnor i 13 grupper Kortleken är ett kvartettspel, där de 52 kvinnorna är indelade i tretton grupper. Bland dessa hittar du aktivister som Kata Dalström, Katarina Taikon och Elsa Laula, matpionjärer som Cajsa Warg och Märit Huldt och många andra kvinnor.

Låt diskussionerna börja Kortleken kan du använda så här: • Fråga eleverna: Vilka kända svenska

SOL 4000 Fokus Lättläst SO

SOL 4000 Fokus är lättlästa versioner av grundböcker i SO-serien SOL 4000 Fokusböckerna är för elever med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi, elever med svenska som andraspråk samt andra elever för vilka de vanliga grundböckerna känns för svåra.

För SOL 4000 finns även Inläsningstjänsts Studiestöd på modersmål. Tjänsten riktar sig till nyanlända elever och är en studiehandledning i ljudboksform kopplat till SOL 4000 grundböcker. I ljudboken finns den svenska texten inläst på svenska parallellt med studiehandledning på arabiska eller somaliska.

historiska kvinnor känner ni till? Skriv upp namnen på tavlan.

• Gruppera kvinnorna med hjälp av frågor som: När levde kvinnorna? Vad jobbade de med? Varför är de kända?

Källor& källkritik

Digitalt extramaterial ingår Till din kortlek finns det lektionstips som kan användas tillsammans med korten.

nok.se/kallorkallkritik

Författare: Anna Götlind

Källor och källkritik Källor och källkritik 27-45159-9 96 s 199:-

SOL 4000 Fokus

Geografi 7 Elevbok Fokus 27-42177-6 96 s 189:-

Levande historia 7 Elevbok Fokus 27-42176-9 96 s 189:-

KVINNOR IHISTORIEN IHISTORIEN

HISTORISKA KVINNOR NoK_Kvinnor_översikt_final.indd 1

HISTORISKA KVINNOR

Kvartettspel om 52 historiska kvinnor. MÖT : AKTIVISTER ARKITEKTER FILMSTJÄRNOR FORSKARE FÖRFATTARE IDROTTARE JOURNALISTER KONSTHANTVERKARE KVINNOR VIDMAKTEN MATPIONJÄRER OPERASÅNGERSKOR POETER REGENTER

Se nok.se/historiskakvinnor för att ta del av lektionsaktiviteter kopplade till korten.

ILLUSTRATIONEROCHORIGINALIDÉ: Elin Hägg Natur & Kultur

nok.se/historiskakvinnor

Idé och illustrationer: Elin Hägg

Historiska kvinnor Kortlek 27-45206-0 52 kort 99:-

Religion och liv 7

Elevbok Fokus 27-42178-3 96 s 189:-

Samhälle i dag 7

Elevbok Fokus 27-42175-2 96 s 189:-

Se fler fokusböcker samt arbetsböcker på nok.se/laromedel

Hur det var att vara ung förr Anna Götlind
Författare: Leif Berg, Kaj Hildingson, Christer Jonasson, Gunilla Rundblom, Anna-Britta Thorstensson, Per Thorstensson, Karin Wergel, Maria Willebrand
42 SO

Vägar till SO

Vägar till SO passar elever som kommit en bit i sin språkutveckling och är redo att hitta vägarna in i SO-ämnena.

Vägar till SO utgår från kursplanen för åk 7–9 och fokuserar på att utveckla elevernas kunskaper och förmågor i alla fyra SO-ämnen. I varje ämne görs nedslag i det centrala innehållet. Eleverna får strategier för att ta sig an komplexa ämnestexter och utveckla ett ämnesspråk. Den språkutvecklande stöttningen består till exempel av förförståelseövningar, ord- och begreppsförklaringar, läsförståelsefrågor och skrivmallar.

Passar både SO-lärare och sva-lärare Vägar till SO fungerar mycket bra att arbeta

med för såväl ämneslärare i SO med nyanlända elever i sin klass, och för sva-läraren som undervisar i SO i exempelvis förberedelseklass. SO-läraren får stöttning i det språkutvecklande arbetssättet och svaläraren får stöttning med ämnesinnehållet.

Digitalt extramaterial ingår

Här finns kostnadsfritt lärarstöd och webbövningar för eleverna. Lärarstödet finns som pdf och podcast. Digitalboken är en kopia av den tryckta boken.

Omvärldskunskap

Grundläggande NO och SO på lätt svenska

I Omvärldskunskap – grundläggande NO och SO på lätt svenska ges ämneskunskaper inom biologi, geografi, historia, religion och samhällskunskap till elever som har knäckt läskoden.

Eleverna utvecklar sin svenska och får samtidigt grundläggande ämneskunskaper i NO- och SO-ämnena. Målsättningen är att eleverna ska få hjälp att sätta svenska ord på den kunskap de redan har, samtidigt som de lär sig mer inom ämnet. De ska också få stöd via modersmålet samt lära sig strategier för hur man kan använda modersmålet i inlärningen.

Passar för

Läromedlet är avsett för svenska som andraspråksundervisningen i grundskolans förberedelseklasser, gymnasieskolans språkintroduktionsklasser och för SFI studieväg 1 och 2.

Innehållsrik lärarhandledning Till Omvärldskunskap finns en omfångsrik webbaserad lärarhandledning.

Samhällskunskap på lätt svenska

För ungdomar i förberedelseklass

Boken är en sammanfattning av viktiga delar av grundskolans kurs i samhällskunskap och passar ungdomar i förberedelseklass.

Den är tänkt för ungdomar och vuxna som läser svenska som andraspråk i någon form av nybörjarverksamhet, som grundskolans förberedelseklass/internationell klass och gymnasiets introduktionsprogram.

Ett kort faktaavsnitt om Sverige inleder boken. Därefter följer åtta teman: • Så styrs Sverige

• Vår kommun

• Val och partier

• Dina pengar

• Om arbetslivet

• Samhällets ekonomi

• Lag och rätt

• Sverige och världen

Digitalbok

Samhällskunskap på lätt svenska finns som digitalbok med inläst text. Digitalboken är en kopia av den tryckta boken.

nok.se/vagartillso

Författare: Fredrik Ahlén, Malin Fransson

Vägar till SO

Elevbok 27-45179-7 228 s 229:-

Digitalbok 27-45468-2 12 mån 95:-

nok.se/omvarldskunskap

Författare: Margareta Mörling Omvärldskunskap

Lärobok 27-45515-3 112 s 209:-

Lärarhandledning Webb 27-45669-3 12 mån 349:-

nok.se/samhallskunskap

Författare: Kaj Hildingson, Karin Wergel

Samhällskunskap på lätt svenska

Textbok 27-42186-8 96 s 195:-

Textbok Digitalbok 27-43246-8 12 mån 95:-

SO 43

Scala Matematik

Scala Matematik

Repetition, stöttning och utmaning – ett nytt läromedel i matematik för åk 7-9

Scala Matematik är ett modernt läromedel som bygger på didaktisk forskning och undervisningserfarenhet. Läromedlet är lätt att använda, ger eleven utvecklingsbara metoder och innehåller mängder med träningsuppgifter.

Inledning av ett kapitel Ett kapitel börjar med en sammanfattning av arbetsområdets koppling till kursplanens centrala innehåll. Här möter eleven också en kort text som knyter an till kapitlets innehåll med praktiskt vardagligt, nutida eller historiskt fokus. På uppslaget finns dessutom en inledande aktivitet som introduktion till kapitlets innehåll.

Teorisida med flervalsfrågor Elever behöver träna på att läsa matematik. I Scala Matematik finns teorigenomgångar med fokus på matematikens begrepp. Teorigenomgångarna följs av flervalsfrågor som stöttar elevens bearbetning av teorin och inspirerar till klassrumsdiskussioner. I anslutning till flervalsfrågorna finns en problemlösningsuppgift som fungerar bra att lösa enskilt eller i grupp.

Avsnitt med lösta exempel och uppgifter Alla kan bli bättre i matematik med träning och rätt form av stöttning. I varje avsnitt finns lösta exempel på olika nivåer som tydligt visar vad som ska redovisas skriftligt. Matematiska metoder tränas och kunskap byggs upp stegvis med mycket övning i varje steg. Varje avsnitt innehåller uppgifter på tre nivåer med en tydlig progression.

Mixat Repetition stärker inlärningen. Mixat är återkommande repetition där innehåll från tidigare kapitel och årskurser saxas in och vävs ihop med ny kunskap. Mixat återkommer efter varje delkapitel.

MATEMATIK | BASLÄROMEDEL 44

NOKfl ex

Bästa tillskottet i min undervisning på senare tid. Ligger rätt i tiden och funkar för elever och lärare.

NOKflex Matematik

Nu med spel och simuleringar i GeoGebra.

Undervisning, lärande och bedömning

NOKflex följer Lgr22. Dra nytta av alla fördelar med ett digitalt läromedel, med pedagogik och undervisning i fokus. Kom i gång, använd dig av data för att anpassa din undervisning och utmana eleverna med samtal om matematik med hjälp av digitala verktyg. Så här fungerar matematikundervisning med NOKflex.

Bekanta er med det digitala

I NOKflex finns alla fördelar du kan vänta dig av ett innovativt digitalt läromedel. Men börja från början – visa eleverna var de hittar teori och uppgifter. Låt dem bekanta sig med att arbeta i ett digitalt format.

Utöver texter och uppgifter finns det en mängd digitala tillägg. Filmade genomgångar, inbäddade simuleringar, direkt återkoppling och ett spelliknande poängsystem är några. Övningsverktyget är adaptivt vilket innebär att eleven får uppgifter baserat på tidigare svar. Du som lärare kan också välja ut uppgifter. Ledtrådar och lösningar underlättar övning på egen hand.

2

Undersök verktygen för formativ bedömning

I NOKflex Lärare får du tillgång till funktioner som kan användas för en formativ undervisning. Digitala verktyg gör det möjligt att ge eleverna enskild feedback och att skicka ut diagnoser.

Alla steg i NOKflex dokumenteras och presenteras för dig, vilket ger överblick över elevernas arbete, vilken nivå de befinner sig på och hur mycket tid de ägnar åt att öva. NOKflex ger dig också information om vilka uppgifter som flest elever fastnar på.

Det finns färdiga förslag på diagnoser och du kan även välja uppgifter ur en bank.

1
Prova gratis! Se filmer, guider och boka demo på nok.se/nokflex
MATEMATIK | BASLÄROMEDEL 46
OM NOKFLEX 7–9
MATEMATIKLÄRARE

Undervisa med fokus på begrepp och problemlösning

Testa NOKflex fulla potential med lektionsaktiviteterna. De kan närmast beskrivas som en lärarhandledning 2.0 och är den delen av NOKflex där läraren får ett digitalt stöd för att leda samtal och samarbete kring matematikens begrepp och matematisk problemlösning.

Följ elevernas arbete och progression i lärarvyn.

Eleverna som resurser för varandra

I lektionsaktiviteterna leder du gemensamma diskussioner där elevernas lösningar jämförs och olika strategier och representationsformer lyfts fram. Den grundläggande tanken är att eleverna ska fungera som resurser för varandra.

NOKflex Code

Programmering i matematik

NOKflex Code är ett digitalt läromedel i programmering i matematik, speciellt framtaget för årskurs 7–9.

Programmering ingår i matematik för årskurs 7–9. Därför har vi tagit fram ett läromedel som knyter samman programmering, matematik och problemlösning.

Programmering från början

Det digitala läromedlet NOKflex Code innehåller teori och uppgifter som tar med nybörjaren in i världen av textbaserad programmering i språket Python. Teorin presenteras i små steg och eleverna kan prova sig fram genom att skriva och köra program i den inbyggda programmeringsmiljön. Inget behöver laddas ned eller installeras på elevernas datorer.

Uppgifter med fokus på matematik I NOKflex Code kan eleverna välja årskurs. De får anpassade uppgifter som fokuserar på matematik och som kan lösas med hjälp av programmering.

Medlem i NOKflex-familjen NOKflex Code ingår utan extra kostnad i NOKflex Matematik, men kan även köpas separat och användas som komplement till andra läromedel i matematik. Det är också möjligt att använda programmeringsmiljön till helt fristående uppgifter.

Ingår utan extra kostnad i NOKflex Matematik.

Författare: Inger Amberntsson, Jonas Bjermo, Daniel Domert, Jenny Lundin Jakobsson, Lars Madej, Anita Ristamäki, Linda Söderberg, Mia Öberg NOKflex Matematik NOKflex Elev/Lärare 27-45776-8 12 mån 119:- nok.se/nokflex
Elev Lärare
3
Övningsverktyget är adaptivt vilket innebär att eleven får uppgifter baserat på tidigare svar.
12 mån 79:-
MATEMATIK | BASLÄROMEDEL 47
NOKflex Code 27-45332-6
nok.se/nokflexcode

Summit

Base Camp inleder varje kapitel. Här aktiverar eleverna sina förkunskaper och blir medvetna om vad de kan inför nästa etapp. De ser också en sammanfattning över vad de ska lära sig.

Check Point avslutar varje kapitel. Här får eleverna möjlighet att på olika sätt stämma av sina nyvunna kunskaper utifrån de fem förmågorna i matematik.

Följer kursplanen för grundskolan och vuxenutbildningen på grundläggande nivå.

Grundläggande matematik i fyra böcker

Summit grundläggande matematik är en läromedelsserie anpassad för ungdomar och vuxna med begränsad studievana och med andra modersmål än svenska. Den omfattar hela grundskolans matematik på grundläggande nivå och kan till exempel användas för vuxenutbildning på grundläggande nivå och på introduktionsprogrammen.

Lättläst som stärker förståelse Summit är skriven på lättläst svenska som stärker elevernas förståelse för matematiken. Ord och begrepp är granskade med tanke på elever med andra modersmål än svenska. Tilltal och bildspråk är anpassat för ungdomar och vuxna.

Behåll fokus med tydlig struktur Med en tydlig struktur och lugn layout hjälper Summit eleverna att behålla fokus. De skriver direkt i boken och ser sina lösningar ihop med uppgiften, och behöver varken hålla reda på lösa blad eller växla mellan bok och skrivhäfte.

Konkret – visuellt – abstrakt Innehållet i Summit tar ofta avstamp i elevens vardag för att göra matematiken så meningsfull som möjligt. För att skapa förståelse används ett konkret och tydligt bildspråk som kopplar till det mer abstrakta. Samtidigt stärks eleverna i sin språkutveckling.

Programmering och digitala verktyg I Summit finns inslag av både programmering som Scratch och Python samt användning av digitala verktyg som GeoGebra och Excel.

Summit och kursplanerna

Summit 1–4 följer det centrala innehållet i Nationell delkurs 1–4 för komvux på grundläggande nivå.

Summit 1 och 2 tillsammans motsvarar det centrala innehållet i grundskolans kursplan för årskurs 1–3, Summit 3 för årskurs 4–6 och Summit 4 för årskurs 7–9.

nok.se/summitgrundlaggande

Författare: Anita Ristamäki, Stina Aglander, Grete Angvik Hermanrud

Summit grundläggande matematik

Summit 1 27-44951-0 144 s 209:-

Summit 2 27-44882-7 168 s 209:-

Summit 3 27-45154-4 256 s 239:-

Summit 4 27-45155-1 280 s 239:-

START MÅL 1 1 4 4 Att mäta Geometri Statistik och sannolikhet Procent Bråk och decimaltal Heltal Algebra Samband och grafer 6 6 3 3 2 8 2 5 5 7 8 7
Framstegskartan gör det tydligt var eleverna befinner sig och hur mycket som är kvar att lära.
MATEMATIK | BASLÄROMEDEL 48

Vektor

Håll klassen samlad och låt varje elev hitta sin nivå

Vektor gör det lätt att bedöma och sätta fokus på elevernas förmågor. Utvalda uppgifter är markerade med en färgsnurra som hjälper er att identifiera de matematiska förmågorna. Med Vektor kan du hålla klassen samlad inom samma moment även om eleverna jobbar på olika nivåer.

Uppgifterna i Vektor är uppdelade i nivåer som gör det möjligt för eleverna att välja alternativa vägar genom varje kapitel. Det gör att du kan samla klassen inom ett ämnesområde – en förutsättning för att ni ska kunna prata om matematik i klassrummet.

Lärarhandledning

Vektor är skapad med avsikten att träna och utveckla de matematiska förmågorna och underlätta formativ bedömning. Till uppgifterna markerade med färgsnurran finns bedömningsstöd i lärarhandledningen.

Vektors lärarhandledningar ger extra stöd till din undervisning. Du får bland annat tillgång till provuppgifter med bedömningsstöd, matriser och diagnoser. Lärar handledningarna finns som nedladdningsbara pdf:er och kan delas mellan lärare på skolan. Se nok.se/vektor för mer information.

Digitalt extramaterial ingår Vektor fortsätter på webben! Där finns bland annat filmade genomgångar till varje delavsnitt i elevboken.

Digitalbok I digitalboken finns introduktions filmer som visar teorigenomgångar och exempeluppgifter.

nok.se/vektor

Författare:

Vektor

Elevbok åk 7 27-42875-1 246 s 259:-

Elevbok åk 7 Digitalbok 27-43911-5 12 mån 95:-

Lärarhandledning Webb åk 7 27-44700-4 320 s 999:-

Elevbok åk 8 27-43006-8 240 s 259:-

Elevbok åk 8 Digitalbok 27-44483-6 12 mån 95:-

Lärarhandledning Webb åk 8 27-44701-1 222 s 999:-

Elevbok åk 9 27-43007-5 244 s 259:-

Elevbok åk 9 Digitalbok 27-44484-3 12 mån 95:-

Lärarhandledning Webb åk 9 27-44702-8 185 s 999:-

LÄRARHANDLEDNING LÄRARHANDLEDNING Matematik Årskurs 7 Vektor 7 Inger Amberntsson Daniel Domert Jenny Lundin Jakobsson Lars Madej Linda Söderberg Mia Öberg LÄRARHANDLEDNING Matematik Årskurs 8 Vektor Inger Amberntsson Jonas Bjermo Daniel Domert Jenny Lundin Jakobsson Lars Madej Anita Ristamäki Linda Söderberg Mia Öberg 9 LÄRARHANDLEDNING Matematik Årskurs 9 Vektor Inger Amberntsson Jonas Bjermo Daniel Domert Lars Madej Anita Ristamäki Linda Söderberg
Inger Amberntsson, Jonas Bjermo, Daniel Domert, Jenny Lundin Jakobsson, Lars Madej, Anita Ristamäki, Linda Söderberg, Mia Öberg
49 MATEMATIK | BASLÄROMEDEL

Jag har jobbat som tekniklärare i 25 år och hittills inte hittat en teknikbok som har allt jag vill. Nu äntligen har jag en bok som har allt!

Stella Ett nytt läromedel i NO

och teknik

Stella är en helt ny heltäckande läromedelsserie i NO och Teknik för årskurserna 7–9. Serien består av stadieböcker i ämnena Biologi, Fysik, Kemi och Teknik.

Planeringsgrundande struktur

De sex kapitlen i respektive stadiebok är tänkta som en arbetsgång från årskurs 7 till 9, med ett kapitel per termin. Varje kapitel är i sin tur uppdelat i avsnitt där varje avsnitt motsvarar ungefär en veckas arbete. Avsnitten börjar med lärandemål och ämnesspecifika begrepp och avslutas med olika typer av elevuppgifter.

Språkutvecklande

Texterna i Stella -serien är tillgängliga även för mindre lässtarka elever och stödjer ett språkutvecklande arbete:

• Alla rubriker förklarar innehållet i efterföljande stycke.

• Ämnesspecifika och ämnesneutrala ord förklaras löpande i brödtexten.

• Instuderingsfrågor finns på varje uppslag för att hjälpa eleverna att läsa texten.

• Lärarhandledningen innehåller övningar baserade på språkutvecklande arbetssätt.

Tydliga förklaringsmodeller

I serien har stor vikt lagts vid att förklara naturvetenskapliga samband i naturen, samhället och i människokroppen. Korta textrutor kopplas till tydliga illustrationer i pedagogisk läsordning.

Elevuppgifter med kursplanekoppling

I slutet av varje avsnitt finns tre olika typer av uppgifter som kopplas till kursplanens syfte:

1. Begrepp och biologiska/fysikaliska/kemiska samband 2. Naturvetenskapliga argument och källor 3. Systematiska undersökningar

Systematiska undersökningar

Varje kapitel innehåller även några större praktiska undersökningar där eleverna ställer hypoteser som de sedan får planera, genomföra och utvärdera. Stella Digital Varje bok i serien finns även som digitalt läromedel i en prisbelönt plattform med smarta verktyg för planering och funktioner för ett tillgängligt lärande. Prova kostnadsfritt i 30 dagar.

Webbaserad lärarhandledning Här får du bedömning och ett antal undervisningsmoment. Många av dessa är baserade på språkutvecklande metoder.

Björn Cithron & Kenneth Lovén TEKNIK S T E L L A 7–9 TEK KEM OIB IGO KISY
7–9 Björn Cithron & Kenneth Lovén KEMI S T E L L A TEK KEM OIB IGO KISYF Birgitta Johansson TEK K KEM OIB IGO KS BIOLOGI S T E L L A 7–9 Björn Cithron & Kenneth Lovén TEK K KEM OIB IGO KS 7–9 FYSIK S T E L L A
STELLA •TEK N I K • IMEK •
• F
Stella NO OCH TEKNIK | BASLÄROMEDEL 50
LÄRARE ÅK 7-9 OM STELLA TEKNIK
IGOLOIB
YSIK•

Stellaserien innehåller förklaringsmodeller med textrutor och illustrationer.

Stella Biologi

Stadiebok i biologi enligt Lgr22

Stella Biologi 7–9 hjälper eleven att utveckla sina kunskaper om biologins begrepp och sin förmåga att granska, kommunicera och ta ställning. Biologi är ett laborativt ämne och läromedlet stöttar eleven i att genomföra systematiska undersökningar.

Stella Biologi består av sex kapitel. De är tänkta som en arbetsgång från åk 7–9 där man arbetar med ett kapitel per termin enligt nedan:

1. Ekologi

2. Miljö och hållbar utveckling 3.Människokroppen 4. Liv och hälsa 5. Genetik och genteknik

6. Evolution

Kapitlet om ekologi lägger grunden för förståelsen av hållbar utveckling genom att definiera begrepp som ekosystem, biologisk mångfald och ekosystemtjänster. I kapitlet om miljö och hållbar utveckling förklaras växthuseffektens koppling till global uppvärmning med en fullständig genomlysning av kolets kretslopp. Kapitlen om människokroppen och liv och hälsa är rikt illustrerade med tydliga och lättbegripliga förklaringsmodeller.

UPPGIFTER

är lätt att blanda ihop begreppen genteknik och bioteknik.

Bioteknik är en kombination av biologi och teknik. Det betyder alltså att man använder celler eller delar av celler som till exempel enzymer i någon typ av teknisk lösning. Att använda jästceller ett bageri är ett vanligt exempel på bioteknik. Att rena smutsigt avloppsvatten med hjälp av bakterier eller andra mikroorganismer är också bioteknik.

Gentekniken är en del av biotekniken. Genteknik innebär att kunna göra detaljerade ändringar i DNA. Det kan vara att ändra ordningen av kvävebaser gener så att den genetiska koden ändras, klippa ut gener eller klistra

hur mutationsförädling går till. 4. Ge exempel på några metoder som används modern avel. 5. Ge tre fördelar med att tillverka insulin med hjälp av genetiskt modifierade organismer 6. Vad är skillnaderna och likheterna mellan restriktionsenzymer och gensaxen CRISPR/Cas?

Naturvetenskapliga argument och källor 7. Dela in klassen i grupper om 3–4 elever varje. Låt hälften av grupperna söka fördelar och möjligheter med växtförädling och andra gruppen nackdelar och risker.

Låt grupperna diskutera med varandra.

8. Vilket eller vilka argument bygger på naturvetenskap?

a) Försök med genmodifierade djur kan leda till att sjukdomar kan botas b) Försök med genmodifierade djur är ett dyrt sätt att framställa nya mediciner c) Försök med genmodifierade djur är plågsamt för djuren d) Försök med genmodifierade djur är ett sätt att "leka gud"

handlar

genetiskt modifierade organismer (GMO)

Mekanismerna bakom det genetiska arvet förklaras steg för steg från beståndsdelarna i DNA till nedärvning i könsceller. Evolution går som en röd tråd genom alla kapitel och avslutas med att i sista kapitlet tydligt förklara evolutionens mekanismer.

Stella Biologi Digital

Stella Biologi finns även som digitalt läromedel i en prisbelönt plattform med smarta verktyg för planering och funktioner för ett tillgängligt lärande. Prova kostnadsfritt i 30 dagar.

Lärarhandledning Webb

Allt stöd du behöver för din undervisning i en webbaserad lärarhandledning. Licensen gäller för en lärare i 12 månader.

att återskapa djuret. Genetikprofessor George Church har jobbat med projektet sedan 2008.

Genom att byta ut generna för exempelvis fettinlagring, form på betarna och behåring hoppas han kunna skapa en hybrid mellan elefant och mammut.

– För ett år sen trodde jag att vi skulle se embryoliknande strukturer inom två år. Det tror jag fortfarande på, säger George Church Vetenskapens värld.

Författare: Gabriel Gillner, Birgitta Johansson

Stella Biologi 7–9

Elevbok 27-46141-3 250s 345:-

Elevbok Digital 27-46142-0 12mån 149:-

Lärarhandledning Webb 27-46474-2 12 mån 349:-

•TEKNIK •KEMI • IGOLOIB • •KISYF BIOLOGI S T E L L A
Birgitta Johansson Gabriel Gillner
7–9
46 GENETIK OCH GENTEKNIK AVEL, VÄXTFÖRÄDLING OCH GENTEKNIK Att ändra generna i en växt eller ett djur låter onaturligt. Men hur naturliga är vanliga växter som korn, råg, majs och tomater? Ser de likadana ut om de får växa vilt naturen? Skulle de ens överleva? Människan har förändrat växter och djur under lång tid. Genom att ändra organismers DNA har vi metoder att ge dem helt nya egenskaper. Vad är skillnaden mellan genteknik och bioteknik? Det
nok.se/stella
in gener. MÅL det här avsnittet får du läsa om: • Skillnaden mellan avel och växtförädling och genmodifiering av djur och växter Exempel på några genetiskt modifierade organismer BEGREPP Avel Bioteknik Gensax Genteknik GMO Kloning Restriktionsenzym Traditionell mutationsförädling Växtförädling Bioteknik Exempelvis: Jäsa bröd, öl och vin Rena fram proteiner som kan användas som mediciner ur celler Rena vatten med exempelvis bakterier Göra vaccin av försvagade bakterier Rena utsläpp av giftiga kemikalier med bakterier Växtförädling Genteknik Exempelvis: Läsa av gener Göra vaccin baserat på DNA eller RNA Klippa ut gener Klistra in gener Ändra gener 54 GENETIK OCH GENTEKNIK GENETIK OCH GENTEKNIK 55 Begrepp och biologiska samband 1. Markera de exempel nedan som är genteknik a) Jäsa bröd b) Klippa ut en gen c) Rena vatten med bakterier d) Rena fram ett protein ur en cell e) Tillverka ett RNA vaccin 2. Förklara skillnaden mellan växtförädling och genmodifiering växter. 3. Förklara
11.
12.
13.
Forskare vill väcka mammuten till liv: Kan minska effekt av global uppvärmning UPPDATERAD 27 JANUARI 2020 PUBLICERAD 26 JANUARI 2020 Forskarnas arbete med att återskapa mammuten går framåt. Målet är att djuren ska blir en del av det sibiriska ekosystemet igen. – Det är lite science fiction. Vi hoppas få fram först en och sen flera individer med stor genetisk variation, säger genetikprofessor George Church Vetenskapens värld. Sibiriska Belaja Gora har forskarna hittat mängder av mumifierade istidsdjur. Bland annat delar av flera mammutar, vars dna förhoppningsvis kan leda till
9. Artikeln
om
10. Vilka gener tror forskare behöver bytas ut för att skapa en hybrid mellan elefant och mammut?
Har forskarna lyckats skapa en mammut?
På vilket sätt skulle mammuten kunna påverka det sibiriska ekosystemet?
Granska artikeln källkritiskt. Resonera kring artikelns trovärdighet utifrån två perspektiv. Källa: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-vill-vacka-mammuten-till-liv-kan-minska-effekt-av-global-uppvarmning
Målet
Målet: 100 000 mammutar
är att mammutarna ska återintroducerats det sibiriska ekosystemet – något som kan vara positivt för miljön. Teorin är att ett återinförande av mammuten ska leda till att tundrans skogsareal minskar, vilket hindrar permafrosten från att tina. Med tjälen kvar jorden förhindras växthusgasen metan att frigöras, vilket minskar effekten av global uppvärmning. – För att behålla permafrosten behöver hjorden bestå av omkring 100 000 mammutar, säger George Church Vetenskapens värld.
51 NO OCH TEKNIK | BASLÄROMEDEL

7–9 FYSIK

över 50 år var den elektriska telegrafen det snabbaste sättet att kommunicera på stora avstånd. Som en jämförelse har mobiltelefonen funnits ungefär 40 år. Strömbrytaren som används för att skicka signaler med en elektrisk telegraf kallas för en telegrafnyckel, som fungerar som en strömbrytare. Den består av ett handtag som man kan trycka ner och som fjädrar upp av sig självt. När man trycker ner handtaget sluter man en elektrisk krets som gör att det skickas en signal som mottagaren kan höra som ett ljud.

Behov Vid strömavbrott finns ett behov av en teknisk lösning för att kunna kommunicera snabbt på långa avstånd utan ström från eluttag.

Uppdrag det här projektet ska du bygga en modell av en elektrisk telegraf som kan användas för kommunikation och drivas med ett batteri. Modellen har en strömbrytare som du kan använda för att skicka meddelanden och en enkel mottagare som du kan använda för att ta emot meddelanden.

1. Mät längden på ett gem.

2. Gör två små hål en bit kartong så att avståndet mellan hålen är lika långt som gemet.

3. Vik isär gemet lite och sätt fast änden i hålet med en påsnit. Sätt den andra påsniten det andra hålet så att det blir en strömbrytare som på bilden.

Stella Fysik

Stadiebok i fysik enligt Lgr22

Stella Fysik 7-9 hjälper eleven att utveckla sina kunskaper om fysikens begrepp och sin förmåga att granska, kommunicera och ta ställning. Fysik är ett laborativt ämne och läromedlet stöttar eleven i att genomföra systematiska undersökningar.

Struktur och innehåll

Stella Fysik består av sex kapitel. De är tänkta som en arbetsgång från åk 7–9 där man arbetar med ett kapitel per termin enligt nedan:

1. Materia, tryck och värme

2. Rörelse, kraft och tryck

3. Ljud och ljus

4. Elektricitet och magnetism

5. Kärnfysik, energi och klimat

6. Universum

Det första kapitlet lägger grunden för förståelsen av densitet, värme, ljud och elektricitet genom att basera förklaringsmodellerna på en partikelmodell. I kapitlen om ljud, elektricitet och kärnfysik används tydliga illustrationer med textrutor för att skapa lättbegripliga förklaringsmodeller. I kapitlet om Kärnfysik, energi och klimat förklaras växthuseffekten ur ett fysikaliskt perspektiv med strålningsbalans. Detta tillsammans med bland annat generatorns och solcellens funktion och beskrivningar om olika energikvalitet, ligger till grund för diskussioner om hållbarhet, klimat och

växthuseffekten. Det sista kapitlet behandlar vår del av Universum och problematiserar vad som behövs för att det ska kunna finnas liv på andra planeter.

Faktatexterna i Stella Fysik har ett elevnära tilltal och utgår från situationer som eleverna möter i sin vardag. För att lägga en grund för fortsatta fysikstudier introduceras enkla beräkningar och historiska beskrivningar ger bakgrund och ett mervärde till lärandet.

en kniv och skrapa av isoleringen på den sista centimetern av varje ände av koppartråden.

9. Koppla ena ledningen från din elektromagnet till din strömbrytares ena ände. Koppla elektromagnetens andra ledning till batteriets ena pol genom att klämma fast den med gummisnodden.

10. Ta en bit koppartråd och skrapa bort isoleringen båda ändarna med en kniv. Koppla koppartråden mellan batteriets andra pol och strömbrytarens andra ände. Nu ska din koppling se ut som på bilden.

Varje kapitel innehåller undersökningar.

Stella Fysik Digital

Stella Fysik finns även som digitalt läromedel i en prisbelönt plattform med smarta verktyg för planering och funktioner för ett tillgängligt lärande. Prova kostnadsfritt i 30 dagar.

Lärarhandledning Webb

Allt stöd du behöver för din undervisning i en webbaserad lärarhandledning.

nok.se/stella

Författare: Björn Citrohn, Kenneth Lovén

Stella Fysik 7–9

Elevbok 27-46445-2 250s 345:-

Elevbok Digital 27-46445-2 12mån 149:-

Lärarhandledning Webb 27-46475-9 12 mån 349:-

Björn Cithron & Kenneth Lovén •TEKNIK •KEMI • IGOLOIB • •KISYF
S T E L L A
133 132
Stellaserien innehåller förklaringsmodeller med textrutor och illustrationer.
4. Skapa en elektromagnet genom att linda en isolerad koppartråd runt en järnspik. Lämna ungefär 2 centimeter av spikens spets utan koppartråd och låt koppartrådens ändar sticka ut ungefär 20 cm på varje sida om spiken. 5. Ta ett till gem och vik ut den inre öglan och dra ut den yttre öglan så att det blir en rak ståltråd som på bilden. 6. Tryck ner elektromagneten och det uppvikta gemet en bit frigolit så att den inre öglan är placerad nära spikens huvud som på bilden. 7. Sätt en gummisnodd runt ett batteri så att den sitter över batteriets båda poler. 8. Använd
BYGG EN ELEKTRISK TELEGRAF
Så här konstruerar du modellen av telegrafen: FÖRSLAG PÅ MATERIAL en järnspik en isolerad koppartråd en bit frigolit två påsnitar två gem ett batteri en gummisnodd en
en kniv
Konstruktion
bit kartong
UNDERSÖKNING MATEMATIK 52 NO OCH TEKNIK | BASLÄROMEDEL

bro som styrs med hjälp av hydraulik.

Krav på funktioner Bron ska kunna:

• öppna en eller två brodelar. öppnas med hjälp av en motvikt. • stängas med en eller flera hydraulcylindrar. hållas stängd så att fordon ska kunna köra upp på och över bron från båda håll. hållas öppen så

Lösningsförslag

Konstruktion Välj den lösning som du tror fungerar bäst och konstruera en modell av den. FÖRSLAG PÅ MATERIAL Wellpapp Smältlim Sprutor Vatten Slang

Använd wellpapp för att göra själva brobalkarna och körbanan. Använd smältlim för att sätta ihop de olika delarna. Till hydraulcylindrar använder du sprutor, slangar och vatten. Övrigt byggmaterial får du själv tänka ut.

Stella Teknik

Stadiebok i teknik enligt Lgr22

Stella Teknik 7–9 är ett helt nytt läromedel med teknikutveckling, konstruktion och design i fokus.

Precis som övriga läromedel i serien har Stella Teknik språkutvecklande texter och arbetssätt, tydliga förklaringsmodeller med textrutor och illustrationer samt elevuppgifter med kursplanekoppling. Däremot skiljer sig kursplanens syfte i teknikämnet från övriga NO-ämnen, enligt följande:

1. Reflektera över teknikval och dess påverkan

2. Utveckla kunskaper om hur tekniska lösningar fungerar

3. Genomföra teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten

Struktur och innehåll

Stella Teknik består av sex kapitel. De är tänkta som en arbetsgång från åk 7–9 där man arbetar med ett kapitel per termin enligt nedan:

1. Teknik som är hållfast, beständig och stabil

2. Design, teknikutvecklingsarbete och ritningar

3. Styra och reglera med teknik

4. Kommunicera med teknik

5. Tekniska system

6. Teknik, människa, samhälle och miljö

Projekt

Varje kapitel innehåller även tre större projekt som är kopplade till kursplanens skrivning om ett teknikutvecklingsarbetes olika faser. Dessa projekt består oftast ett praktiskt arbete där eleverna själva får arbeta med teknikutveckling och konstruktion.

Läromedlet innehåller en mängd olika programmeringsövningar baserat på microbit. Steg för steg förklaras hur olika programmeringsblock kan sättas samman för att skapa olika program för att styra en mikrodator.

Stella Teknik Digital

Stella Teknik finns även som digitalt läromedel i en prisbelönt plattform med smarta verktyg för planering och funktioner för ett tillgängligt lärande. Prova kostnadsfritt i 30 dagar.

Lärarhandledning Webb

Här får du bland annat, bedömning och ett antal undervisningsmoment. Många av dessa är baserade på språkutvecklande metoder.

Stella Teknik

Elevbok

Elevbok

Varje kapitel innehåller tre större projekt. Författare: Björn Citrohn, Kenneth Lovén
27-45857-4 250 s 345:-
Digital 27-46357-8 12 mån 149:-
Lärarhandledning Webb 27-46250-2 12mån 349:nok.se/stella
Björn Cithron & Kenneth Lovén TEKNIK S T E L L A 7–9 TEKNIK •KEMI • IGOLOIB • KISYF 100 STYRA, REGLERA OCH PROGRAMMERA STYR EN KLAFFBRO En klaffbro har ofta hydraulcylindrar som lyfter upp bron. Det är också vanligt med en motvikt som finns under vägen på ena sidan som gör att hydraulcylindrarna bara behöver lyfta en liten del av brons totala vikt. En klaffbro är ofta konstruerad så att motvikten väger mer än bron. Alltså är det när bron stängs hydraulcylindrarna får arbeta som mest. När bron är stängd finns det en låsmekanism som hindrar bron från att fällas
upp. Behov Vid en älv norra Sverige har man ett behov av att bilar och cyklar ska kunna åka över älven. Samtidigt finns ett behov av att båtar ska kunna transportera varor på älven under bron. Det finns alltså behov av en öppningsbar bro. Uppdrag det här projektet ska du konstruera en modell av en öppningsbar
att
båtar kan passera under den.
Låsmekanism Hydraulcylinder Motvikt Stella_Teknik 7-9_kap 3_alt3.indd 100
Använd listan Krav på funktioner och ta fram förslag på hur bron skulle kunna se ut och fungera genom att göra skisser. Skisserna måste alltså visa hur ditt förslag löser alla saker som står listan Krav på funktioner, till exempel hur motvikten ska fästas för att kunna lyfta bron. • Använd din skiss och förklara din lösning för någon annan så att du kontrollerar att du tänkt på olika detaljer.
STYRA, REGLERA OCH PROGRAMMERA
101 PROJEKT
Utprövning Fyll sprutorna och slangen med vatten och montera motvikten på bron. Nu är det dags att pröva om din bro fungerar som du tänkt. • Om den inte fungerar som du tänkt går du tillbaka till steget Lösningsförslag och gör en ny skiss som du använder för att bygga en ny modell som du prövar igen. Ibland räcker det med att justera modellen du redan byggt. Utvärdering 1. Vilka förändringar gjorde du på modellen jämfört med skissen? 2. Förklara varför du behövde du göra dessa ändringar. 3. Kunde du löst uppdraget på något annat sätt om du kunde använt vilka material som helst? Stella_Teknik 7-9_kap 3_alt3.indd 101 När knapp Set servo trycks A angle to 0 PO När knapp Set servo trycks B angle to 180 PO Stella Teknik innehåller programmeringsövningar för en mikrodator. 53 NO OCH TEKNIK | BASLÄROMEDEL

Digilär Biologi

Laborativa uppgifter, experiment och självrättande övningar, för Lgr22

Stöttar läraren och motiverar eleven Digilär Biologi ger eleverna förutsättningar att utveckla biologikunskaper och förstå samband i naturen och människokroppen genom quiz, diskussions- och arbetsuppgifter.

Varje kapitel i Digilär Biologi startar med en introduktionsfilm som inspirerar och förklarar de centrala begreppen. Med färdiga ordlistor och självrättande övningar kan eleven träna biologins begrepp. Genom laborationer och fältundersökningar får eleverna möjlighet att undersöka biologin runt omkring dem. Digilär Biologi är anpassad till de reviderade kursplanerna och täcker hela det centrala innehållet.

Fem snabba om läromedlet

• Introduktionsfilmer till varje kapitel.

• Olika textnivåer, inläst tal till texten och klickbara fördjupningar.

• Självrättande övningar och diskussionsuppgifter till varje kapitel.

• Missa inte experiment och fältundersökningar.

• Lärarhandledningar till varje arbetsområde och klickbara tips i laborationer.

Digilär Biologi 7–9 98-30327-8 12 mån 109:-

Digilär NO/Teknik-paket 27-46271-7 12 mån 339:-

Digilär Kemi

Hela Digilär NO/Teknik-paketet ingår även i Digilär Högstadiet – 14 ämnen till paketpris 689:-

Vardagsnära kemi med film, ljud och fördjupning, för Lgr22

Stöttar läraren och motiverar eleven Med Digilär Kemi får du ett engagerande läromedel som talar elevernas språk och tar upp ämnen som de känner igen i sin vardag. Det ger eleverna förutsättningar att öva sina kunskaper om kemins begrepp och undersöka hur kemi fungerar i praktiken genom frågor, quiz och laborationer.

Varje kapitel inleds med en introduktionsfilm som förklarar de viktiga begreppen från texten och en bildberättelse som ger en kontext till ämnet och förklarar de centrala begreppen som följer. Digilär Kemi är anpassad till de reviderade kursplanerna och täcker hela det centrala innehållet.

Fem snabba om läromedlet

• Introduktionsfilmer och sammanfattningar till varje kapitel.

• Olika textnivåer, inläst tal till texten och fördjupningar.

• Quiz och självrättande övningar till varje kapitel.

• Frågor, datorsimuleringar och laborativa uppgifter.

Författare: Elisabeth Forell

Digilär

• Lärarhandledning till varje arbetsområde och klickbara tips till experiment och laborationer.

Författare: Elisabeth Forell
Kemi 7–9 98-30324-7 12 mån 109:Digilär NO/Teknik-paket 27-46271-7 12 mån 339:-
nok.se/digilar-no nok.se/digilar-no
5454 NO OCH TEKNIK | BASLÄROMEDEL

Digilär Fysik

möjligheter till individuellt lärande, för Lgr22

Stöttar läraren och motiverar eleven Digilär Fysik tar fram det lekfulla i fysiken. Läromedlet ger eleverna förutsättningar att öva sitt fysikaliska tänkande. Datorsimuleringar, experiment och laborationer ger eleven möjlighet att undersöka hur fysiken fungerar i praktiken.

De centrala begreppen förklaras i de inspirerande introduktionsfilmerna. Begreppen är samlade i ordlistor och kan övas med hjälp av kapitlens quiz. Svåra ord förklaras direkt i texten och de klickbara fördjupningarna ger möjlighet att lära sig ännu mer. Digilär Fysik är anpassad till de reviderade kursplanerna och täcker hela det centrala innehållet.

Fem snabba om läromedlet

• Experimentera och laborera.

• Olika textnivåer: Standard och lättläst samt klickbara fördjupningar för den som vill lära sig mer.

• Filmade genomgångar, simuleringar och experiment.

• Quiz/begreppsförhör/självrättande övningar till varje kapitel.

• Lärarhandledning finns till alla kapitel och laborationer, med teoribakgrund och tips till dig som lärare.

Författare:

Digilär

Stöttar läraren och motiverar eleven Digilär Teknik för högstadiet är ett läromedel som aktiverar eleverna. I projekt får de skapa egna tekniska konstruktioner och se hur teknik fungerar i praktiken. Det finns ett antal självrättande övningar där eleven får direkt feedback. Eleverna får stöd till de lättlästa och instruktiva texterna genom inbyggda ordförklaringar och instuderingsfrågor.

Digilär Teknik för högstadiet är ett heldigitalt interaktivt läromedel baserat på texter från PULS-serien samt projekt i Programmera i teknik från Natur & Kultur. Det finns både block- och textbaserad programmering i läromedlet. Digilär Teknik är anpassad till de reviderade kursplanerna och täcker hela det centrala innehållet.

Fem snabba om läromedlet

• Vardagsnära och praktiskt teknik.

• Självrättande uppgifter befäster innehållet.

• Instuderingsfrågor med lösningsförslag.

• Projekt med både Arduino och Micro:bit.

• Låt eleverna arbeta tillsammans i gruppövningar.

med många
Lekfull fysik
Karin Sterner
Digilär Teknik Aktivera och skapa med digitala möjligheter, för Lgr22 Författare:
12 mån 109:-
12 mån 339:-
Digilär Fysik 7–9 98-30326-1
Digilär NO/Teknik-paket 27-46271-7
nok.se/digilar-no
Staffan Sjöberg, Nicklas Bjerka (Teknik 7–9) Staffan Melin, Martin Blom
(Programmera
teknik)
Skavnes
i
5555 NO OCH TEKNIK | BASLÄROMEDEL
Teknik 7–9 98-44248-9 12 mån 109:Digilär NO/Teknik-paket 27-46271-7 12 mån 339:nok.se/digilar-no

PULS Biologi och PULS Biologi Fokus

Biologi med begreppsträning och praktiska undersökningar

PULS Biologi är ett komplett läromedel som ger en bred grund för undervisningen. Till varje kapitel i boken finns ett stort urval uppgifter, praktiska undersökningar, diskussionsuppgifter, begreppsträning och instuderingsuppgifter. Flera övningar finns med varierande grad av öppenhet.

PULS Kemi och PULS Kemi

Fokus

Kemi med miljö- och hälsoperspektiv PULS Kemi sträcker sig från kemins historia fram till i dag då vi brottas med frågor som rör klimatpåverkan och resursanvändning. Kemins begrepp, modeller och teorier har en central plats. Miljö- och hälsoperspektivet löper genom hela boken, till exempel i frågor som rör energi- och resursanvändning.

I Puls Biologi Fokus är alla texter specialskrivna för att underlätta läsning och läsförståelse. Fokus-böckerna är helt parallella med grundböckerna. Det finns även arbetsböcker till varje Fokustitel.

Digitalt extramaterial ingår På webben finns bland annat elevövningar.

Digitalbok Filmer, interaktiva bilder och självrättande tester.

nok.se/pulsno

Författare

Se

I Puls Kemi Fokus är alla texter specialskrivna för att underlätta läsning och läsförståelse. Fokus-böckerna är helt parallella med grundböckerna. Det finns även arbetsböcker till varje Fokustitel.

Digitalt extramaterial ingår På webben finns bland annat elevövningar.

Digitalbok Filmer, interaktiva bilder och självrättande tester.

PULS Fysik och PULS Fysik Fokus

Elevnära fysik med praktiska exempel PULS Fysik utgår från elevens vardag. Texterna spänner över den historiska utvecklingen fram till i dag, då hållbar utveckling och miljöpåverkan är viktiga faktorer. Fysikens begrepp, modeller och teorier förklaras i sammanhang där eleverna känner igen sig.

PULS Teknik

Ett ämne som ständigt utvecklas PULS Teknik tar avstamp i den spännande teknikhistoriska utvecklingen och landar i dagens komplexa samhälle. Det ger en god grund för eleverna att utgå ifrån när de orienterar sig i en värld där ny teknik ständigt utvecklas. PULS Teknik tar upp små detaljer och stora system och förklarar hur de hänger ihop.

I Puls Fysik Fokus är alla texter specialskrivna för att underlätta läsning och läsförståelse. Fokus-böckerna är helt parallella med grundböckerna. Det finns även arbetsböcker till varje Fokustitel.

Digitalt extramaterial ingår På webben finns bland annat elevövningar.

Digitalbok Filmer, interaktiva bilder och självrättande tester.

nok.se/pulsno

Digitalbok All text är inläst och har sökbart innehåll, bokmärkning och zoomfunktion.

nok.se/pulsno

Författare: Staffan Sjöberg

Se alla produkter och priser på nok.se/pulsno

nok.se/pulsno

Se alla produkter och priser på nok.se/pulsno

Författare: Staffan Sjöberg, Börje Ekstig Författare Fokus: Charlotta Andersson, Helene Fägerblad, Maria Ramsby Guillemain, Ylwa Yngwe Författare: Berth Belfrage, Sture Gedda, Birgitta Johansson, Lars Bondeson, Ingemar Zachrisson Fokus: Charlotta Andersson, Helene Fägerblad, Maria Ramsby Guillemain, Ylwa Yngwe alla produkter och priser på nok.se/pulsno Författare: Berth Andréasson, Kent Boström, Eva Holmberg, Lars Bondeson Författare Fokus: Charlotta Andersson, Helene Fägerblad, Maria Ramsby Guillemain, Ylwa Yngwe Se alla produkter och priser på nok.se/pulsno
56 NO OCH TEKNIK | BASLÄROMEDEL

NoK:s digitala musikläromedel, är det mest seriösa och genomtänkta material som hitintills har dykt upp.

MUSIKLÄRARE ÅK 7–9

Digilär Musik

Spela, sjung och skapa musik

tillsammans!

Ett kreativt läromedel som hjälper dig som musiklärare genom ett tydligt strukturerat innehåll med Träna själv-uppgifter och massor med nyinspelade instruktionsvideor.

Nya kursplaner Digilär Musik följer de nya kursplanerna för 2022 och täcker innehållet för hela musikämnet. Med en tydlig struktur och massor av musikaliska exempel i videor och ljudexempel ligger fokus på kreativitet – att skapa och spela musik.

Kapitelstrukturen är tydlig med inledande frågor och sammanfattning. Eleverna har möjlighet att läsa, lyssna och lära genom arbetsuppgifter tätt kopplade till innehållet. Till varje kapitel finns instuderingsfrågor och quiz.

Videor och ljudexempel

Läromedlet är uppbyggt kring elevaktivt arbetssätt och praktisk musikinlärning. Till kapitlen finns inspelade videor med tydliga instruktioner, exempelvis på hur du spelar ackord, korrekt fingersättning, hur du använder ditt stöd, med mera. Tätt kopplat till innehållet finns Träna själv-uppgifter där

eleven ska öva själv. När du känner dig redo möter du den lite svårare Utmaningen. Vill du lära dig spela på en mer avancerad nivå finns fördjupande kapitel i piano- och gitarrspel.

Skapande och improvisation Texterna är korta, informativa och skrivna med ett elevnära språk. Ljudexempel, inspirerande illustrationer och bilder lyfter innehållet tillsammans med instruktionsvideorna. Arbetsuppgifterna ger utrymme för improvisation och komposition, och eleverna har möjlighet att kommunicera sina musikaliska tankar.

Musikteori och musikhistoria är egna arbetsområden, som ger både bredd och djup tillsammans med bland annat kapitel om digital produktion av musik. Klickbara ordförklaringar och begreppslistor hjälper till och förtydligar. Klickbara fördjupningar ger inspiration till den som vill lära sig mer.

Fem snabba om läromedlet

• Inspelade videor och klickbara ljudexempel för smart inlärning.

• Tydlig kapitelstruktur med inledande frågor och sammanfattning.

• Träna själv-uppgifter tätt kopplat till innehållet.

• Quiz och instuderingsfrågor till alla kapitel.

• Lärarhandledning med kommentarer om innehållet samt tips på lärarledda uppgifter.

nok.se/digilar

Författare: Christoffer Sjösten Lind, Hannah Sundkvist

Digilär Musik 7–9 27-46032-4 12 mån 109:-

57 PRAKTISK-ESTETISKA ÄMNEN

Varför bild?

Så länge människan har funnits så har hon skapat. Vissa saker har skapats för att det är direkt nödvändigt för att överleva.Annat för att det är vackert. Många gillar bilder eller föremål som är vackra, även om vi inte alltid är överens om vad som är vackert. I det här arbetsområdet ska vi försöka förstå vad konst egentligen är. Och att konst handlar om mer än vad som är vackert. Det kommer visa sig att konst kan vara väldigt mycket – säkert mer än vad du tror!

BILDANALYS

Säg det med ett meme Memes – bilder med nya budskap Den som skapar en bild, avsändaren, har ett syfte. Personen vill kanske sprida ett budskap eller påverka mottagaren, den som ser bilden, att köpa något eller agera på ett visst sätt. Ett meme är en bild eller kort film som snabbt sprids på internet, ett så kallat internetfenomen. Den som skapar ett meme ändrar bildens budskap syfte att få mottagaren att skratta, tänka till eller bli upprörd – och dela vidare. I den här bildanalysen får du ta del av exempel på hur ett budskap kan förändras när en bild och dess sammanhang skiftar. Du får också pröva att göra ett eget meme.

SKAPARE T ex fotograf.

BILD AVSÄNDARE ex företag som gör reklam.

22 KAPITEL 1

Bild för högstadiet

Visuell kultur

REKLAMKAMPANJ

MOTTAGARE OCH NY AVSÄNDARE

NYA MOTTAGARE OCH AVSÄNDARE Gillar bilden och vidare.sprider

Gillar inte bilden, skriver kommentarnegativoch sprider vidare. Gör om bilden till ett meme.

Ett efterlängtat läromedel i bild som lyfter visuell kultur i dess mångfald. Läromedlet har elevanpassade texter som följs av genomtänkta bildanalyser och bilduppgifter. Bygger på innehåll från Digilär Bild.

Kommunicera med bild Bild för högstadiet ger eleverna färdigheter att utveckla sitt skapande och att kommunicera visuellt med andra på ett kreativt, roligt och inspirerande sätt

Diskutera och kritiskt granska Läromedlet lyfter genom text, bild och bildanalyser intressanta frågor kring bildanvändning och bildbudskap. Fotograferas verkligheten? Vem räknas? Vilket ansvar har du för ditt verk?

På många sätt Praktiska bildanalyser och uppgifter ger eleverna tillfällen att pröva många olika metoder, material och uttrycksformer. Det kan vara allt från installationer till foto och landart i miniatyr.

Tydlig struktur

Läromedel har en tydlig struktur där korta introducerande texter presenterar de övergripande tematiska ämnesområdena: Varför bild?, Människan, Historien, Konsten, Samhället och Naturen. Introduktionerna följs av kreativa och genomtänkta praktiska bildanalyser och bilduppgifter. Bildanalyserna och uppgifterna utgör en stor del av läromedlet. Eleverna får tilllämpa sina nyvunna kunskaper på ett praktiskt sätt.

Rikt bildurval

Det finns ett rikt bildurval i läromedlet med väl valda illustrationer, fotografier och konstverk. Det finns ordentligt med exempel på både historisk och samtida konst.

Motiverar elever Bildanalyser och uppgifter är fantasifulla, kreativa och inspirerande. Superskurkar, Fiktiva självporträtt, Tvärtom-budskap och Trädkojor är exempel på vad eleverna kan komma att skapa.

Fem snabba om innehållet

• Följer Lgr22

• Visuell kommunikation centralt

• Praktiska bildanalyser och uppgifter får stort utrymme

• Utrymme till diskussion och kritiskt granskande

• Kreativt, inspirerande och fantasiväckande

nok.se/bild

Författare: Ida Lisell, Matilda Åhall

Bild för högstadiet 27-46440-7 180 s 245:-

1
58 PRAKTISK-ESTETISKA ÄMNEN

Detta har vi saknat. LÄRARUTBILDARE I BILDÄMNET

Digilär Bild

Skapa och analysera!

Ett nytänkande digitalt läromedel som lyfter fram visuell kultur i dess mångfald med konkreta uppgifter där elever får skapa och tolka visuella uttryck.

Nya kursplaner Digilär Bild följer de nya kursplanerna för 2022 och täcker hela dess innehåll. Läromedlet har en tydlig struktur för att göra det möjligt att pröva kunskapskraven i kursplanerna flera gånger på många olika sätt. Till läromedlet följer en tydlig lärarhandledning där förslag på upplägg under alla högstadieår ges.

Visuell kommunikation

Läromedlet är uppbyggt kring ett elevnära och elevaktivt arbetssätt med fokus på det kommunikativa: visuell litteracitet. Elever lär sig hur bilder skapas, hur bilder kan tolkas och hur vi kritiskt kan granska bildbudskap.

Till varje ämnesområde i läromedlet finns det bildanalysuppgifter, praktiska och sådana som ska tolkas, som ger en god grund för elever att utveckla sin förmåga att uttrycka åsikter och delta i samhället på ett visuellt kommunikativt sätt.

Interaktivt och multimodalt Bilduppgifter är direkt integrerade i läromedlet så att det finns möjlighet att på ett enkelt sätt dokumentera den färdiga bildframställningen liksom hela arbetsprocessen. Fotografier, texter, och filmklipp infogas på ett smidigt sätt i läromedlet och utgör en grund till ett interaktivt samtal gällande arbetsprocessen mellan lärare och elev. Eleverna ges också i läromedlet möjlighet att utvärdera sin egen arbetsprocess.

Det finns ett rikt material av producerade instruktionsfilmer, filmklipp och bildväxlare.

Text och bild

Texterna Läs om som presenterar de övergripande ämnesområdena i läromedlet är skrivna på ett intresseväckande och informativt sätt – men fortfarande med bilden i centrum! Texterna innehåller särskilt utvalda betydelsebärande bilder som i flera fall presenteras med hjälp av filmklipp

och bildberättelser.

Texterna är korta och kopplar tydligt till de analysuppgifter och fördjupningsuppgifter som finns i läromedlet. De är skrivna utifrån ett språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt som ska stötta alla elever i sin läsning.

Fem snabba om innehållet

• Följer Lgr22

• Visuell kommunikation centralt

• Praktiska bildanalyser och uppgifter får stort utrymme

• Utrymme till diskussion och kritiskt granskande

• Kreativt, inspirerande och fantasiväckande

nok.se/digilar

Författare: Ida Lisell, Matilda Åhall

Digilär Bild 7–9 27-45930-4 12 mån 109:-

59 PRAKTISK-ESTETISKA ÄMNEN

Idrott hälsa

Idrott och hälsa

Teori för högstadiet

Övningar som tränar bålen Bålen är ett samlingsnamn för de muskler som sitter runt magen och nedre delen av ryggen. Dessa muskler används nästan alla övningar eftersom de är med och stabiliserar kroppen. En god bålstyrka är därför grundläggande i de flesta övningar, idrotter och även de flesta vardagssituationer. Muskler som används är de raka och sneda magmusklerna (abdominis) och erector spinae. Övningar som tränar dessa muskler är olika varianter av situps (raka, sneda, på en träningsboll) och olika varianter av höftlyft eller ryggresningar.

Ett högstadieläromedel skrivet för Lgr22 med fokus på teoriundervisningen i Idrott och hälsa.

Tydlig struktur Idrott och hälsa för högstadiet innehåller moderna lättlästa texter och uppgifter som stöttar inlärningen. Strukturen är tydlig och varje kapitel börjar med en concept cartoon för att få eleverna att tänka efter vad de vet innan och avslutas med olika typer av elevuppgifter för att testa vad de lärt sig.

Lätt att varva teori med praktik Idrott och hälsa för högstadiet består av korta kapitel med faktatext och stöttande bilder som motsvarar ungefär en veckas arbete med teori och praktik.

Faktatexterna skall delvis användas som grund för att eleverna på ett bra sätt ska kunna planera sin träning och friluftsliv och beskriver därför, till exempel vad syreupptagningsförmåga innebär, hur man kan variera sin träning, hur man ska använda karta och kompass eller hur man gör upp eld. I faktatexterna behandlas även saker som hälsa, normer och kroppsideal.

Lärarhandledning

Lärarhandledningen förklarar hur Idrott och hälsa för högstadiet kan användas i undervisningen. Till varje kapitel beskrivs:

• Syftet med kapitlet

• Tips till läraren

• Koppling till kursplanen

• Förslag på hur bedömning kan göras

• Exempel på praktiska och teoretiska lektioner

Digitalbok

Den tryckta bokens digitala motsvarighet med sökbart innehåll, länkad innehållsförteckning och bokmärkning. Digitalboken är en kopia av den tryckta boken.

Lärarhandledning

Webbaserad lärarhandledning. Licensen gäller för en lärare i 12 månader.

nok.se/idrottochhalsa

Författare: Kristian Berglin

Idrott och hälsa för högstadiet

Elevbok 27-45759-1 150 s 245:-

Digitalbok 27-45761-4 12 mån 95:-

Lärarhandledning Webb 27-45854-3 12 mån 349:-

70
KAPITEL 5
71
Marklyft
quadriceps
Utfallssteg tränar
quadriceps.
Övningar som tränar benen Muskler som används när vi styrketränar benen är quadriceps (framsida lår), hamstrings (baksida lår), gluteus (sätesmuskeln) och vadmusklerna. Exempel på övningar är knäböj, benpress, marklyft och utfallssteg. I speciella maskiner kan man träna benspark för lårets framsida och bencurl för lårets baksida.
tränar främst
och gluteus.
främst
Sneda situps tränar främst abdominis.
FÖR
HÖ G S TA D I E T
Idrott och hälsa har fått mer undervisningstid – fyll den med kvalitet!
STYRKA Höftlyft tränar främst erector spinae. 59 DIN HÄLSA 5 START En grupp ungdomar funderar på varför de styrketränar. Vilken av de fyra anledningarna tror du är vanligast bland 13–16-åringar? Styrka Jag styrketränar för att skador.undvika Jag styrketränar för att det är kul att känna mig stark. Jagförstyrketränar att vältränadseut. Jag styrketränar för att bli bättre på sport. dro ä a 7-9_210913.indd 2021-09-1 09: 60 PRAKTISK-ESTETISKA ÄMNEN

Digilär Idrott & Hälsa ingår även i Digilär Högstadiet –14 ämnen till paketpris 689:-

Digilär Idrott och hälsa

Arbeta heldigitalt med elevnära idrott och hälsa

I Digilär Idrott och hälsa finns bland annat fördjupningstexter, filmer samt praktiska och teoretiska övningar. Digilär Idrott och hälsa är helt anpassat till Lgr22.

Ständigt uppdaterat och inspirerande innehåll

Digilär Idrott och hälsa är ett engagerande läromedel där eleven möter ämnet genom text, bild, ljud och film. Här finns undervisningsmaterial med en balans mellan teori och praktik. Till varje kapitel finns quiz, instuderingsfrågor och arbetsuppgifter.

Stöttning i din undervisning

Det finns en specifik lärarhandledning för respektive arbetsområde. Du har också möjlighet att komplettera läromedlet med ditt eget material. Läromedlet innehåller praktiska och teoretiska arbetsuppgifter, men även självrättande övningar där eleverna får träna på centrala begrepp inom

ämnet idrott och hälsa. Filmerna inspirerar eller introducerar ett nytt moment. Det rika utbudet av bilder och illustrationer underlättar vid både gemensamma genomgångar och när eleven studerar på egen hand. Ständigt uppdaterade länktips är ett extra stöd för din undervisning.

Motiverar eleven

De elevaktiverande övningarna uppmuntrar till individanpassad begreppsträning och elevledda gruppövningar. Facit och den självrättande funktionaliteten ger eleven direkt feedback. Klickbara fördjupningar i direkt anslutning till innehållet och länktips för mer material ger extra utmaning och inspiration.

Fem snabba om läromedlet

• Tydlig kapitelstruktur med inledande frågor och sammanfattning.

• Quiz och instuderingsfrågor till alla kapitel.

• Instruktionsfilmer och porträtt av olika idrotter.

• Lärarhandledning med kommentarer, lärarledda uppgifter och länktips.

• Praktiska uppgifter varvas med teoretiska uppgifter.

nok.se/digilar

Författare: Kristian Berglin, Henrik Gustavsson, Christian Nelin

Digilär Idrott och hälsa 7–9 98-44231-1 12 mån

109:-
61 PRAKTISK-ESTETISKA ÄMNEN

Input

Inputserien består av böcker skrivna av lärare och forskare. De ger dig handfasta undervisningstips skrivna utifrån författarens personliga erfarenheter och med vetenskaplig förankring. En Inputbok går att använda direkt i din undervisning och lämpar sig väl för kollegialt lärande.

Explicit ordundervisning

Ordförrådets storlek har ett starkt samband med läsförmåga och framgång i skolan. Ett systematiskt ordarbete är därför centralt i undervisningen av nyanlända skolelever. Boken ger exempel på planering och metoder för arbete att utveckla elevernas ordförråd relaterat till skolans alla ämnen.

I boken presenteras en konkret och utprövad arbetsmodell som är särskilt inriktad mot just ordundervisning. Den innehåller fyra steg: urval av ord, introduktion, test och återkoppling. Ordinlärningen stöds av kollegiala samarbetsformer mellan lärare i olika ämnen och i boken finns förslag på hur det gemensamma ordarbetet kan läggas upp i arbetslaget.

Boken Explicit ordundervisning – för andraspråkselever riktar sig främst till lärare som arbetar med nyanlända ungdomar i gymnasieåldern men även grundskollärare och lärarstudenter kan ha nytta av boken.

Författare: Maria Lim Falk och Tomas Riad Input

Explicit ordundervisning 27-46224-3 200 s 279:-

Målspråket i klassrummet

En handbok för lärare i moderna språk

I denna handbok hittar du allt som behövs för att du och dina elever ska tala franska, spanska eller tyska i klassrummet redan från start, något som betonas på alla nivåer i skolans styrdokument. Boken ger dig de argument som krävs och de didaktiska verktyg som behövs för att förverkliga kommunikation på målspråket.

Att lära sig ett främmande språk kräver mycket input på målspråket, hjälp att förstå det och träning i att använda det. Dina didaktiska val avgör hur mycket eleverna hör, läser och talar språket i skolan.

I boken tar författarna upp det språkliga inflödets vikt i språkundervisningen samt vilka framgångsfaktorer och fallgropar som finns. De presenterar forskningsbaserade argument, didaktiska resurser och strategier samt konkreta verktyg för att öka kommunikationen med eleverna på målspråket.

För att elever ska våga kommunicera på målspråket krävs en öppen och tillåtande klassrumskultur och alla inblandade behöver kliva ur sin bekvämlighetszon.

Författarna Birgitta Hellqvist och Nicolas Manuguerra arbetar vid Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier vid Uppsala universitet. Innehållet riktar sig främst till språklärare i grundskolan och på gymnasiet samt till studenter på lärarutbildningen.

Författare: Birgitta Hellqvist, Nicolas Manuguerra Input

Målspråket i klassrummet 27-45960-1 132 s 279:-

62 KOMPETENSUTVECKLING

Input Programmera i teknik

Författare: Martin Blom Skavnes, Staffan Melin ISBN: 27-44869-8 Sid: 152 Pris: 279:-

Input Digital kompetens

Koden till digital kompetens

Författare: Frida Monsén

ISBN: 27-45000-4 Sid: 120 Pris: 279:-

Koden till digital kompetens

Input Läskompetens

Författare: Åsa Edenfeldt

ISBN: 27-44558-1 Sid: 222 Pris: 279:-

Input Creative Writing

Författare: Kevin Frato ISBN: 2745508-5 Sid: 140 Pris: 279:-

Input Bedömning av elevtext

Författare: Anne Palmér, Eva Östlund-Stjärnegårdh ISBN: 27-44214-6 Sid: 172 Pris: 279:-

Input

Koden till digital kompetens

Författare: Karin Nygårds ISBN: 27-44407-2 Sid: 100 Pris: 279:-

Input Språkutvecklande SO-undervisning

Författare: Maria Wiksten, Björn Kindenberg ISBN: 27-44162-0 Sid: 184 Pris: 279:Studiehandledning 27-44652-6, 32 s, 89:-

Input Teaching Reading Comprehension Strategies

Input Arbeta formativt i NO Författare: Mårten Sahlin ISBN: 27-44245-0 Sid: 112 Pris: 279:-

Input Språkutvecklande NO-undervisning

Författare: Björn Kindenberg, Maria Wiksten ISBN: 27-44649-6 Sid: 216 Pris: 279:-

Input Webbaserad alfabetisering

Input Escape room i undervisningen

Författare: Kimberly Norrman ISBN: 27-44423-2 Sid: 102 Pris: 279:-

för språkinlärning är stora. för alla som vill kunna delta aktivt det svenska samhället. ledning man kan börja med en webbaserad undervisning. Bokens huvudsakliga innehåll de arbetsbygger på erfarenhet och forskning ämnet. arbetar på studieväg 1 på sfi, med elever som just knäckt läskoden. Boken passar även för lärare som undervisar “Ivana Eklund har på ett inspirerande sätt beskrivit de olika nytta och glädje ute på sfi-skolorna landet.” Qarin Franker, FD, universitetslektor svenska som -serien inspirerar till nya arbetssätt och metoder det dagliga skolarbetet. Böckerna avsedda att fungera som hand-

Eklund,

Input

Minecraft som pedagogiskt verktyg

Författare: Felix Gyllenstig Serrao ISBN: 27-44682-3 Sid: 100 Pris: 279:-

Författare: Ivana Eklund ISBN: 27-44539-0 Sid: 74 Pris: 279:-

Input Trans, kön, identitet

Författare: Edward Summanen, Tom Summanen

ISBN: 27-44960-2 Sid: 120 Pris: 279:-

Författare: Camilla Askebäck Diaz, Ulrica Elisson Grane

ISBN: 27-45917-5 Sid: 120 Pris: 279:-

Input Grammatikundervisning

Författare: Sara Lövestam ISBN: 27-44564-2 Sid: 118 Pris: 279:-

Teaching Reading Comprehension Strategies – in the language classroom Kimberly Norrman Felix Gyllenstig Serrao Minecraft som pedagogiskt verktyg
Karin Nygårds
Input-serien inspirerar till nya arbetssätt och metoder det dagliga skolarbetet. Böckerna är avsedda att fungera som handDet talas allt oftare om programmering, kod och datalogiskt som lärare måste sätta sig in i? Det är frågor som Koden till sätt berättar Karin Nygårds om sin egen resa in den digitala Boken består av två delar. Den första handlar om vad digital sammanhang. Den andra delen går igenom viktiga begrepp och hjälper dig att komma igång med programmering Trevor Dolans minne, 2014. Karin Nygårds Koden till digital kompetens Kevin Frato – a Classroom Guide ”Natural motivation to improve language skills” Creative Writing ska man arbeta digitalt med icke läs-och skrivkunniga elever och hur bedriver man så fall en webFördelarna med detta arbetssätt
Ivana
verksam sfi-lärare sedan 2007 på Komvux/sfi Eskilstuna. Ivana Webbaserad alfabetisering Webbaserad alfabetisering Ivana Eklund Webbbaserad alfabetisering Fök nk p Sp åk g å Högafö v n r v h k ö n ng Språkutvecklande
Björn Kindenberg Maria Wiksten – strategier och metoder för högstadiet Språkutvecklande
NO-undervisning
SO-undervisning ard Björn Kindenberg
63 KOMPETENSUTVECKLING

Samtalsmetoder i skolan

I Samtalsmetoder i skolan får du redskap att kommunicera med alla dina elever –inte minst de som av olika anledningar oftare krockar med vardagen. På ett konkret och inspirerande vis beskrivs enkla men kraftfulla samtalsmetoder som underlättar när du ska förklara sammanhang, ge instruktioner, förbereda dagliga aktiviteter, lösa konflikter etc. Exempel på metoder: ritprat, seriesamtal, sociala berättelser, sociala manus, samtalsmatta och påståendeformulär.

Det här är en bok som handlar om så mycket mer än bara samtalsmetoder – det här är boken för alla som vill utvecklas kommunikativt till fördel för eleverna och den egna undervisningen. Boken innehåller ett smörgåsbord med olika användbara exempel som vuxna i skolan kan pröva, lära sig av och anpassa till den egna skolkontexten."

– förstå och nå fram till dina elever Författare: Cajsa Jahn, Malin Reuterswärd, David Edfelt Samtalsmetoder i skolan ISBN: 27-46163-5 Sid: ca 92 Pris: 229:-

Utmärkt lärare

Forskningen om lärarskicklighet och vägarna dit

Frågan om vad som kännetecknar en skicklig lärare har alltid varit en av pedagogikens mest centrala, men samtidigt kanske också mest värdeladdade frågor. Oftast avfärdas den som en fråga om tycke och smak, eller hamnar den i en förenklad och polariserad debatt om antingen lärarförmedling eller elevaktivering. Forskningsfronten har dock sedan länge rört sig bortom sådana resonemang och visar att det finns generella drag som kan hjälpa till att både identifiera och utveckla lärarkompetens. En tydlig målbild är av stor vikt, eftersom det är svårt att utveckla något som är diffust.

I den här boken går författarna på djupet med frågan genom att belysa de två senaste decenniernas internationella och svenska forskning om lärarskicklighet utifrån olika perspektiv. Den vänder sig till verksamma och blivande lärare, men även till rektorer, skolchefer och skolutvecklare.

Tidigare utgivna böcker i serien är: Utmärkt undervisning (2020), Utmärkt skolutveckling (2016), samt Utmärkt ledarskap i skolan (2018).

UTMÄRKT SKOLUTVECKLING
Forskningen om lärarskicklighet och vägarna dit JAN HÅKANSSON & DANIEL
HÅKANSSON & SUNDBERG
Utmärkt lärare
SUNDBERG
Författare:
Jan
Håkansson,
Daniel
Sundberg
Utmärkt lärare ISBN: 27-46129-1 Sid: ca 300 Pris: 319:-
64 KOMPETENSUTVECKLING

lans styrdokument, arbetet med flerspråkiga elever samt beskrivningar av de lagar och regler som gäller för skolan.

Boken har en tydlig struktur med frågor och svar som är samlade under rubrikerna:

• Modersmålsundervisningens bakgrund och utveckling

• De nationella minoritetsspråken •Modersmålsundervisning

• Modersmålslärarens uppdrag Planera för modersmålsundervisning Genomföra modersmålsundervisning Arbeta som ämneslärare med flerspråkiga elever • Så fungerar skolan

Studiestrategier i högstadiet

Författare: Diana Storvik

ISBN: 27-46344-8 Sid: ca 240 Pris: 275:-

har

som

Ska

Utmanande dialog Fördjupa dina elevers kunskap och förståelse

handboken presenteras bland annat skolans styrdokument, arbetet med flerspråkiga elever samt beskrivningar av de lagar och regler som gäller för skolan.

Boken har en tydlig struktur med frågor och svar som är samlade under rubrikerna:

• Modersmålsundervisningens bakgrund och utveckling

• De nationella minoritetsspråken

•Modersmålsundervisning

• Modersmålslärarens uppdrag

• Planera för modersmålsundervisning

Genomföra modersmålsundervisning

Arbeta som ämneslärare med flerspråkiga elever Så fungerar skolan

Utmanande frågeställningar Fördjupa och vässa dina elevers lärande

Författare: Martin Renton

En ordlista inleder boken. Där förklaras centrala ord och begrepp inom skolans värld.

ISBN: 27-81780-7 Sid: 264 Pris: 275:-

Fungerar som en handbok Boken kan läsas från början till slut, men fungerar även som en handbok där du snabbt kan söka svar på frågor när de dyker upp.

För vilka?

Boken passar främst dig som arbetar som modersmålslärare, men även andra yrkesgrupper inom grundskolan och gymnasieskolan kan läsa boken för att få mer kunskap om modersmål som ämne.

En handbok

för studiehandledare

Som ny studiehandledare är det många saker uppdraget på ett bra och effektivt sätt. den här boken finns frågor och svar som beskriver

Boken har en tydlig struktur där frågorna och svaren är samlade under sju rubriker:

• Studiehandledning på modersmålet

• Studiehandledarens uppdrag

• Planera för studiehandledning

• Genomföra studiehandledning Arbeta med flerspråkiga elever Studiehandledarens ansvar Så fungerar skolan En ordlista inleder boken. Där förklaras centrala ord och begrepp inom skolans värld.

Författare: Kristina Bähr ISBN: 27-46066-9 Sid: 240 Pris: 239:-

Fungerar som en handbok Boken kan läsas från början till slut men fungerar även som en handbok där man snabbt kan söka svar på frågor när de dyker upp.

Det gör att studiehandledaren kan känna sig trygg sitt uppdrag och vet vad som gäller och hur man bör agera.

För vilka?

modersmålslärare

Som

ny studiehandledare är det många saker man behöver känna till för att kunna utföra uppdraget på ett bra och effektivt sätt. I den här boken finns frågor och svar som beskriver studiehandledarens uppdrag.

Planera för studiehandledning

Genomföra studiehandledning

Arbeta med flerspråkiga elever Studiehandledarens ansvar

En ordlista inleder boken. Där förklaras centrala ord och begrepp inom skolans värld.

Fungerar som en handbok Boken kan läsas från början till slut, men fungerar även som en handbok där du snabbt kan söka svar på frågor när de dyker upp.

Författare: James Nottingham, Martin Renton, Jill Nottingham

ISBN: 27-81749-4 Sid: 240 Pris: 275:-

För vilka?

Boken passar främst dig som arbetar som modersmålslärare, men även andra yrkesgrupper inom grundskolan och gymnasieskolan kan läsa boken för att få mer kunskap om modersmål som ämne.

En handbok för modersmålslärare

Författare: Linda Andersson, Madeleine Médoc

En

Öka välbefinnandet i skolan

Praktiska lektioner i positiv psykologi

Författare: Åse Fagerlund

ISBN: 27-82895-7 Sid: 192 Pris: 285:-

handbok för studiehandledare

ISBN: 97-45934-2 Sid: 120 Pris: 275:-

Fungerar som en handbok Boken kan läsas från början till slut men fungerar även som en handbok där man snabbt kan söka svar på frågor när de dyker upp. Det gör att studiehandledaren kan känna sig trygg sitt uppdrag och vet vad som gäller och hur man bör agera.

För vilka? Boken passar främst de som arbetar som studiehandledare men även andra berörda inom grundskolan och gymnasieskolan. Skolledare kan läsa handboken för att få kunskap om vilka frågor som ofta uppkommer kring studiehandledning och studiehandledaruppdraget. Klasslärare och ämneslärare får till exempel svar på hur ansvarsfördelningen mellan lärare och studiehandledaren kan se ut.

Författare: Bo Hejlskov Elvén & Anna Sjölund ISBN: 27-82330-3 Sid: 200 Pris: 219:-

Författare: Linda Andersson, Madeleine Médoc En handbok för studiehandledare Best nr: 27-45457-6 Sid: 96 Författare: Linda Andersson, Madeleine Médoc En handbok för modersmålslärare

Best nr: 27-45934-2 Sid: 144 Pris: 259:Korr_4_4-6_2021_Lär MF.indd 93 2020-12-11 21:07

En handbok för studiehandledare

Författare: Linda Andersson, Madeleine Médoc

ISBN: 27-45457-6 Sid: 96 Pris: 275:-

Beprövad erfarenhet i skolan

Välkommen till Pedagogikwebben!

65 KOMPETENSUTVECKLING

NY! ÖKA VÄLBEFINNANDET SKOLAN � Åsa Fagerlund 93 LÄRARLITTERATUR Linda Andersson Madeleine Médoc En handbok för studiehandledare Linda Andersson Madeleine Médoc
En handbok för Linda Andersson Madeleine Médoc En handbok för modersmålslärare Linda Andersson Madeleine Médo En handbok för modersmålslärare Vem har behörighet att arbeta som modersmålslärare? Vad innebär uppdraget som modersmålslärare? Hur har modersmålsundervisningen förändrats över tid? Ska modersmålsläraren vara med på utvecklingssamtal? I den här boken får du svar på många frågor – både stora och små – som rör modersmålslärarens uppdrag. I handboken presenteras bland annat sko-
Författare: Linda Andersson, Madeleine Médoc En
Best
Boken passar främst de som arbetar som studiehandledare men även andra berörda inom grundskolan och gymnasieskolan. Skolledare kan läsa handboken för att få kunskap om vilka frågor som ofta uppkommer kring studiehandledning och studiehandledaruppdraget. Klasslärare och ämneslärare får till exempel svar på hur ansvarsfördelningen mellan lärare och studiehandledaren kan se ut. Författare: Linda Andersson, Madeleine Médoc En handbok för modersmålslärare Best nr: 27-45934-2 Sid: 144 Korr_4_4-6_2021_Lär MF.indd 93 2020-12-11 21:07
nr: 27-45457-6 Sid: 96 Pris: 245:-
handbok
Linda Andersson Madeleine Médoc En handbok för studiehandledare Linda Andersson Madeleine Médoc
Linda Andersson Madeleine Médoc En handbok för modersmålslärare Linda Andersson Madeleine Médo
studiehandledare
för
modersmålslärare En handbok för
En handbok för modersmålslärare
Vem
behörighet att arbeta som modersmålslärare? Vad innebär uppdraget
modersmålslärare? Hur har modersmålsundervisningen förändrats över tid?
modersmålsläraren vara med på utvecklingssamtal? I den här boken får du svar på många frågor – både stora och små – som rör modersmålslärarens uppdrag.
Boken har en tydlig struktur där frågorna och svaren är samlade under sju rubriker: • Studiehandledning på modersmålet • Studiehandledarens uppdrag Så fungerar skolan En ordlista inleder boken. Där förklaras centrala ord och begrepp inom skolans värld.
En handbok för studiehandledare
Resiliens i skolan Främja och träna välbefinnande
och inspiration för dig som arbetar
verksamhet.
Här har vi samlat kompetensutveckling
i pedagogisk
Utifrån olika teman under året hittar du aktuella böcker, poddar, förmånliga bokerbjudanden och kontaktuppgifter till våra föreläsande författare. nok.se/pedagogikwebben
Hantera, utvärdera och förändra
Författare: Anette Jahnke ISBN: 27-82899-5 Sid: 180 Pris: 195:-

UVK som referensbibliotek för lärare

– allt din skola behöver

Natur & Kultur har tillsammans med flera av landets forskare inom utbildningsvetenskap tagit fram en serie böcker för den utbildningsvetenskapliga kärnan, UVK. UVK består av åtta antologier i både tryckt och digitalt format och innehåller de grundläggande kunskaper och färdigheter som lärare behöver. Serien fungerar därmed som en gemensam bas och utgör i förlängningen grunden för ett gemensamt professionsspråk. Dessa åtta antologier ger din skola ett heltäckande referensbibliotek, du hittar titlarna nedan.

Specialpedagogik för lärare

Författare: Mara Westling Allodi (red.)

ISBN: 27-82731-8 Sid: 408 Pris: 215:-

Vetenskapsteori och forskningsmetoder i utbildningsvetenskap

Författare: Thomas Nygren (red.) ISBN: 27-82739-4 Sid: 352 Pris: 215:-

Ledarskap, sociala relationer och konflikthantering för lärare

Författare: Marcus Samuelsson, Martin Karlberg ISBN: 27-82525-3 Sid: 580 Pris: 215:-

Ämneslärarens arbete Didaktiska perspektiv

Författare: Maria Andrée, Gabriel Bladh, Ingrid Carlgren, Malin Tväråna (red.) ISBN: 27-82890-2 Sid: 492 Pris: 215:-

Vetenskapliga teorier för lärare

Författare: Margareta Serder, Anna Jobér ISBN: 27-82760-8 Sid: 456 Pris: 215:-

Lärande, skola, bildning Grundbok för lärare

Författare: Ulf P. Lundgren, Roger Säljö, Caroline Liberg ISBN: 27-82797-4 Sid: 760 Pris: 409:-

Hållbar bedömning Bildning, välbefinnande och utveckling i skolans bedömningsarbete

Författare: Åsa Hirsh, Christian Lundahl (red.) ISBN: 27-82730-1 Sid: 396 Pris: 215:-

Utbildningens organisation och villkor Demokratins grunder

Författare: Maria Jarl, Hans Albin Larsson (red.) ISBN: 27-82522-2 Sid: 248 Pris: 215:-

Paketpris 1349:Läs mer på nok.se/uvk

66 KOMPETENSUTVECKLING
67

Titelregister

A

Arbeta formativt i NO 63 Auf geht's! ....................................28

B

Bedömning av elevtext 63

Beprövad erfarenhet i skolan 65 Bild för högstadiet 58

C

Colores 24 Creative Writing 63

D

Digilär Bild 59

Digilär Biologi 54

Digilär Engelska 19 Digilär Franska 34 Digilär Fysik 55

Digilär Geografi 41

Digilär Historia 41

Digilär Idrott och hälsa 61

Digilär Kemi 54

Digilär Moderna språk åk 6 22

Digilär Musik 57

Digilär Religionskunskap 41

Digilär Samhällskunskap 41 Digilär SO-läromedel 7–9 40

Digilär Spanska 26 Digilär Svenska & Sva .....................7

Digilär Teknik 55 Digilär Tyska 30 Digital kompetens 63 Dos semanas en julio 25

E

Emerich är mitt namn 11 En handbok för modersmålslärare 65 En handbok för studiehandledare 65 Escape room i undervisningen 63 Explicit ordundervisning 62 Explore 7–9 21

F

Fixa texten......................................8 Fördel 12

G

Get in Shape 20

Grammatikundervisning 63 Grepp om svenskan 10

H

Hantera, utvärdera och förändra 65 Historiska kvinnor 42 Hållbar bedömning 66

I

SOL NOVA Religion 38

SOL NOVA Samhälle 37

Idrott och hälsa 60 Interaktionskort i franska 35 Interaktionskort i spanska 27 Interaktionskort i tyska 31 Introboken 10

K

Koden till digital kompetens 63 Kontakt ...........................................6 Källor & källkritik 42

L

Ledarskap, sociala relationer och konflikthantering för lärare 66 Level Up 21 Lärande, skola, bildning 66 Lär dig – Läs 15 Lär dig – Ord 15 Läskompetens 63

M

Mahlzeit 31 Minecraft som pedagogiskt verktyg 63 Målspråket i klassrummet 62

N

NOKflex Code 47 NOKflex Matematik 46

O

Omvärldskunskap 43

P

Pictogloss 35 Programmera i teknik 63 PULS Biologi och PULS Biologi Fokus 56 PULS Fysik och PULS Fysik Fokus 56 PULS Kemi och PULS Kemi Fokus 56 PULS Teknik 56

R

Resiliens i skolan 65

S

Samhällskunskap på lätt svenska 43

Samtalsmetoder i skolan 64

Scala Matematik 44

SOL 4000 Fokus 42

SOL NOVA 36

SOL NOVA Digital 39

SOL NOVA Geografi 37

SOL NOVA Historia 38

SOL NOVA

Lärarhandledningar 39

Specialpedagogik för lärare 66 Spotlight 20

Språkutvecklande NO-undervisning 63 Språkutvecklande SO-undervisning 63 Stella 50

Stella Biologi 51 Stella Fysik 52 Stella Teknik 53 Studiestrategier i högstadiet 65 Summit 48

Sva för nyanlända Digital 13 Svenska ordböcker 11

T

Teaching Reading Comprehension

Strategies 63 Trans, kön, identitet 63

U

Un été très cool ! ..........................32

Utbildningens organisation och villkor 66 Utmanande dialog 65 Utmanande frågeställningar 65 Utmärkt lärare 64

V

Vamos a leer 27 Vektor 49 Vetenskapliga teorier för lärare 66 Vetenskapsteori och forskningsmetoder i utbildningsvetenskap 66 Vägar till SO 43 Välj språk! 35

W

Webbaserad alfabetisering 63 Wings 18 Ä

Ämneslärarens arbete 66

Ö

Öka välbefinnandet i skolan 65 Öva och pröva ................................9 Öva svenska 1 14 Öva svenska 2 14

68 TITELREGISTER

Vi skräddarsyr lösningar efter dina behov.

Rådgivning, demo eller skolbesök? Hör av dig till oss så hjälper vi till att hitta läromedel och kompetensutveckling som passar just er – tryckt, blended eller heldigitalt.

o a L str m

Kundansvarig Läromedel: Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten 076-307 31 69 sofia.lofstrom@nok.se

Christoffer Ahl

Kundansvarig Läromedel: norra Stockholm samt Uppsala 076-546 86 71 christoffer.ahl@nok.se

Magnus Pettersson

Kundansvarig Läromedel: Stockholm stad, södra Stockholm och Gotland 076-546 87 07 magnus.pettersson@nok.se

Christin Nordberg

Kundansvarig Läromedel: Värmland, Örebro län, Östergötland och Sörmland 072-538 81 91 christin.nordberg@nok.se

o e lmstr m

Kundansvarig Läromedel: Västra Götaland, Halland och Jönköpings län 070-221 83 93 sofie.almstrom@nok.se

Beställ!

Beställ och/eller få fördjupad produktinformation på nok.se

Avtalskund: Har din skola/kommun återförsäljaravtal? Beställ direkt via er läromedelsdistributör för att erhålla upphandlad avtalsrabatt. Privatkund: Beställ på nok.se

Anne Öhlander

Kundansvarig Läromedel: Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar län 070-271 60 75 anne.ohlander@nok.se

Priser

Priserna gäller till och med 31/12 2023 och är förlagsnettopriser (f-priser) exklusive moms. Vi reserverar oss för eventuella justeringar. Fullständiga försäljningsvillkor finns på nok.se/villkor

Pontus Kipowski

Kundansvarig Högskola/ Universitet och företag 073-675 54 74 pontus.kipowski@nok.se

Catharina Frischenfeldt-Bååth Försäljningschef

Läromedel och Akademi catharina.baath@nok.se

Kundsupport

Vill du ha råd eller behöver teknisk support? Vi på kundsupport hjälper dig!

E-post: kundsupport@nok.se Telefon: 08-453 87 00

Supportguider och hjälp: support.nok.se

ISBN: 9789127464049
Varje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom riser sti endier o h st d i ger ordet till fler
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.