Page 1

#44 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 � FREE PRESS ☛ www.naturanrg.gr

πολιτισµός & παιδί Χριστούγεννα στην πόλη

ελλήνων γεύσεις µια βραδιά στα ρακοκάζανα

πρόσωπο

Luca Lo Sicco cares about Greece!

news//µαθήµατα διατροφής//ecofamily//save energy//natural health//το παρτέρι


�περιεχόµενα+id

4- editorial

Όσο κι αν εµπ ορευµατοποιή θηκε και τυλίχτηκε σε φιόγκους κ πολύχρωµα κ αι ουτάκια, το «π νεύµα των Χριστουγέννω ν» είναι και φ έτος εδώ!

6-8 in & out Nέα µε άποψη, για την Ελλάδα και τον κόσµο

Ανα

κύκ λωσ έ µε!

#44

PUBLISHING AD DICTION ∆ιεύθυνση: Πατριάρχου Ιωακείµ 2 Περιστέρι,121 32 Τηλ:210-5771293, 210-5771258 Fax:210-5771259 e-mail:natura@addiction.com.gr

www.naturanrg.gr

53- healthy meal

10-13 πολιτισµός & παιδί

Γλυκό ψωµί µε ξερά φρούτα

Χριστούγεννα στην πόλη

54-55 agenda

14-15 πρόσωπο

Με µια σύντοµη µατιά «Που Θα Πάτε Και Τι Θα ∆είτε» το µήνα ∆εκέµβριο

Luca Lo Sicco Cares about Greece!

56-57 τι συµβαίνει στην πόλη 28- ψυχολογία Aλκοολισµός, όταν το ποτήρι ξεχειλίζει

Πολιτισµός και ψυχαγωγία που σας σηκώνουν από τον καναπέ

30-32 wellness

Γενική ∆ιεύθυνση Έκδοσης: Νάνσυ Τσιµπίδη nancy.tsibidis@addiction.com.gr Αρχισυνταξία: Μαρία Γκέκα mgeka@addiction.com.gr Art director: Αµαλία Φιοραβάντε ∆ηµιουργικό: Μαρία Τσέκου Συντακτική οµάδα: Άννα-Μαρία Παπίρη Απόστολος Στάικος ∆ήµητρα Τριανταφύλλου Αφροδίτη Ραυτοπούλου ∆ηµήτρης Σταθόπουλος Στέλλα Μπανούση Γιάννα Κορρέ ∆ιόρθωση κειµένων: Ευρυδίκη Μίχου

Επιστηµονικοί Συνεργάτες:

Θυρεοειδής ο ρυθµιστής του µεταβολισµού

Tα γλυκά µας φτιάχνουν τη διάθεση. Η µήπως όχι;

22- healthcare

46- Μαθήµατα διατροφής

Σπύρος ΚυβέλλοςΙατρός Οµοιοπαθητικός Γ.Γ. Έρευνας ∆ιεθνούς Ακαδηµίας Κλασικής Οµοιοπαθητικής Βούλγαρης ΣτέλιοςΧειρουργός - Ουρολόγος - Ανδρολόγος www.urology.com.gr Dr ∆ηµήτρης Τσουκαλάς- MD European Institute of Nutritional Medicine Βασιλική ΚαζάναΚαθηγήτρια ∆ασοπονίας Τ.Ε.Ι. Καβάλας Θάνος ΠαπαθανασίουΜαιευτήρας - Γυναικολόγος Κωνσταντίνος Ν. ΠιάγκοςΝοµικός ∆ιδάκτωρ Πανεπιστηµίου Αθηνών Σοφία ΠαπαδοπούλουΧηµικός - Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α. Μιµή Μαρσέλου- MS, PT Φυσικοθεραπεύτρια Ασπασία Τσιώτα- Ψυχολόγος Ειρήνη ΤζελέπηΣυµβουλευτική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Pg.Dipl., MS Μάριος Μ. ΒρυώνηςΨυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής, M.Sc, PhD(c) Βασιλική Κ. ΜαργέτηM.Sc., Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Σταυρούλα Τσατραφίλη Κλινική ∆ιαιτολόγος-∆ιατροφολόγος, M.Sc Maja Zilih- ∆ασκάλα yoga Κρινάκης ∆ηµήτρηςΚαθηγητής Φυσικής Αγωγής Α.Π.Θ. Φλώρα Παπαδοπούλου Συγγραφέας - chef ωµοφαγικής διατροφής Πέτρος Πανούτσος- www.olyplant.gr Εύα Μονοχάρη- www.funkycook.gr

Σπάστε στο σπίτι σας το ρόδι

Φωτογράφος: Spiros M.

16- φύση & ζωή

Oδηγός Αγοράς για Στρώµατα

Πρόγραµµα Inform Ένα σύγχρονο εργαλείο για τα ελληνικά δάση

34- Fitness Yoga για παιδιά

36-37 health tips Συµβουλές υγείας και πρακτικά tips

38-41 beauty Ηome Spa

18-19 Ελλήνων γεύσεις

42- health Ayurveda

58- naturaNews Ειδήσεις για την κοινωνική υπευθυνότητα, την πράσινη επιχειρηµατικότητα και τη βιώσιµη ανάπτυξη

Μια βραδιά στα Ρακοκάζανα

To θεραπευτικό σπαράγγι

59-61 naturaαγορά

20-21 health

44-45 nutrihealth

Γνωρίστε τα πιο πράσινα, healthy και eco-friendly προϊόντα

Ρίξτε τη χοληστερίνη σε 6 εβδοµάδες

Φωτογραφίες: Visualhellas.gr

48-51 Τροφή του µήνα

Υποδοχή ∆ιαφήµισης – Υπεύθυνη ∆ιανοµής: Παρασκευή Καπνάκη Υπεύθυνη Λογιστηρίου: Αφροδίτη Σαµπάνη www.f-diaxirisi.gr ∆ιανοµή: City Promotions Εκτύπωση – Βιβλιοδεσία: IRIS ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΕΒΕ

Αποξηραµένα φρούτα, γιορτινά και θρεπτικά

52- homemade Αποξηραµένα φρούτα µε τα χεράκια σας

24- prevention Εγκυµοσύνη και Κυστική Ίνωση

26- physical therapy Πονάνε τα πόδια µου

62- nrgpoints – Εδώ θα µας βρείτε

Βioshopping: Prasino Biomarket

Η διεύθυνση του περιοδικού NATURA NRG δεν φέρει καµία ευθύνη και δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις των επιστηµόνων και άλλων ειδικών συνεργατών που ενυπόγραφα αρθρογραφούν στην έκδοση. Πριν χρησιµοποιήσετε οποιοδήποτε προϊόν διαφηµίζεται άµεσα ή έµµεσα στην εφηµερίδα ή ακολουθήσετε τις συµβουλές των ειδικών, ρωτήστε το γιατρό ή το φαρµακοποιό σας. Απαγορεύεται η αναδηµοσίευση, η αναπαραγωγή ολική, µερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχοµένου του εντύπου µε οποιοδήποτε τρόπο µηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, χωρίς την προηγούµενη άδεια του εκδότη.

3 � Δεκέµβριος 2013


�editorial ☛

wwd > worldwidedays

Αγαπηµένε µου Άγιε Βασίλη, «Φέτος νοµίζω ήµουν πολύ καλό παιδί. Έτσι νοµίζω τουλάχιστον. ∆ιαβάζω τα µαθήµατά µου. Ακούω τη µαµά µου και τον µπαµπά µου. Κοιµάµαι νωρίς το βράδυ. ∆εν λέω πολλές κακές κουβέντες και τρώω φρούτα. Καµία φορά λέω ψέµατα αλλά όχι πολλά. Αγαπάω τα αδέρφια µου και µαλώνω λίγο µαζί τους. Αγαπάω και τα άλλα παιδιά. Αν µπορείς θέλω να µου φέρεις ένα τηλεκατευθυνόµενο αυτοκίνητο. Επειδή ξέρω ότι δεν έχεις πολλά χρήµατα θα σου αφήσω µερικά δικά µου από τα κάλαντα δίπλα στο µελοµακάρονο και στο γάλα, όταν θα µπεις από το τζάκι. Να έρθεις, θα σε περιµένω. Σε αγαπώ!» Ανδρέας

Αυτό ήταν το περσινό γράµµα του µικρού µου Ανδρέα προς τον Άγιο Βασίλη. Από τότε που έγινα µαµά, -όµως δεν έπαψα ποτέ να είµαι παιδί- κάθε χρόνο δίνω µάχη για να κρατήσω ζωντανό αυτό το όνειρο, το µαγικό παραµύθι. Τη νύχτα της παραµονής των Χριστουγέννων στήνεται όλο το σκηνικό. Τα µεγαλύτερά µου παιδιά συνωµοτούν και όλα έτοιµα. Ξηµερώµατα Χριστουγέννων και ο µικρός Ανδρέας τρέχει στο δέντρο δίπλα στο τζάκι, βλέπει τα πακέτα, βλέπει το δαγκωµένο µελοµακάρονο και το χυµένο γάλα. Ενδείξεις ότι ήρθε ο Άγιος Βασίλης. «Πώς χωράει από την καµινάδα;», «Πώς τρώει τόσα µελοµακάρονα σ’ όλα τα σπίτια που πάει;» «Εγώ τα άκουσα τα κουδουνάκια από το έλκυθρο!», «Σου έφερε και εσένα, µαµά, δώρο!» «Έφερε σε όλους!!». Ενθουσιασµός! Ένα τεράστιο χαµόγελο ζωγραφισµένο στο παιδικό µουτράκι του. Μάτια παιδικά, µάτια αθώα. Όλοι µαζί ανοίγουµε τα πακέτα, γελάµε, µοιραζόµαστε στιγµές. Τελικά αναρωτιέµαι είναι τα δώρα; Είναι η ύλη; Όχι, είναι οι στιγµές, είναι ο χρόνος. ∆εν έχουν σηµασία τα πακέτα. Σηµασία έχουν οι στιγµές, οι άνθρωποι και η αγάπη που µοιραζόµαστε. Είναι το πορτοκάλι, η κανέλα, η ζάχαρη και η σοκολάτα που µοσχοµυρίζει στην κουζίνα. Είναι τα στολίδια που βάζουµε όλοι µαζί στο δέντρο και ο µπαµπάς που σηκώνει το µικρότερο να βάλει το αστέρι στην κορυφή. Είναι το γιορτινό τραπεζοµάντιλο στο τραπέζι µε τα καλά ποτήρια και πιάτα. Είναι τα κάλαντα που µας χτυπούν την πόρτα την παραµονή. Είναι η γιαγιά και ο παππούς που µοιράζονται τις στιγµές αυτές µε µάτια βουρκωµένα από χαρά. Είναι οι βόλτες στους στολισµένους δρόµους. Είναι αυτή η τεράστια αγκαλιά και το φιλί που δίνουµε µικροί και µεγάλοι. Είναι όλες αυτές οι µαγικές στιγµές που αργότερα θα γίνουν πολύτιµες αναµνήσεις για µια ζωή. Είναι τα Χριστούγεννα. Ώρα να καλωσορίσουµε το καλό, να συγχωρέσουµε, να ξεχάσουµε, να βοηθήσουµε και να δώσουµε την καρδιά µας.

savethedate

⊕: της Γιάννας Κορρέ Ο ∆εκέµβριος είναι ο τελευταίος του Γρηγοριανού Ηµερολογίου. Η ονοµασία του ετυµολογείται από τη λατινική λέξη December, η οποία προέρχεται από το αριθµητικό decem (δέκα), επειδή στο αρχαίο δεκάµηνο ρωµαϊκό ηµερολόγιο ο ∆εκέµβριος ήταν ο δέκατος µήνας. Στη συνέχεια, µε την προσθήκη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, το ρωµαϊκό ηµερολόγιο έγινε δωδεκάµηνο. Ο ∆εκέµβριος µετακινήθηκε στη 12η θέση, αλλά διατήρησε την παλιά του ονοµασία.

1/12 Παγκόσµια Ηµέρα κατά του AIDS Καθιερώθηκε ως Παγκόσµια Ηµέρα κατά του AIDS το 1988, από την Παγκόσµια Οργάνωση Υγείας και στη συνέχεια από τη Γ. Σ. του ΟΗΕ.

2/12 Παγκόσµια Ηµέρα για την Εξάλειψη της ∆ουλείας Kαθιερώθηκε ως Παγκόσµια Ηµέρα το 1949 από τη Γ. Σ. του ΟΗΕ. Μορφές της δουλείας είναι η καταναγκαστική εργασία, η παιδική εργασία, το εµπόριο λευκής σαρκός και η διακίνηση των λαθροµεταναστών.

3/12 Παγκόσµια Ηµέρα Ατόµων µε Ειδικές Ανάγκες To 7-10% του παγκόσµιου πληθυσµού πάσχει από µια αναπηρία, γεγονός που σηµαίνει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατοµµύρια άνθρωποι µε ειδικές ανάγκες. Το 80% κατ’ εκτίµηση ζει σε αναπτυσσόµενες χώρες.

5/12 ∆ιεθνής Ηµέρα Εθελοντισµού Καθιερώθηκε ως ∆ιεθνής Ηµέρα Εθελοντισµού το 1985, µε απόφαση της Γ.Σ. συνέλευσης του ΟΗΕ για να αποτίσει τον οφειλόµενο φόρο τιµής στα εκατοµµύρια των εθελοντών, που είναι ταγµένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, συχνά µε κίνδυνο της ζωής τους.

Ας γίνουµε όλοι και πάλι παιδιά. Καλά Χριστούγεννα

Νάνσυ Τσιμπίδη

9/12 Παγκόσµια Ηµέρα κατά της ∆ιαφθοράς Σύµφωνα µε υπολογισµούς κάθε χρόνο σε όλο τον κόσµο πληρώνονται για δωροδοκίες 1 τρις δολάρια, γεγονός που εντείνει τη διαφθορά και συµβάλλει στην υπονόµευση του µέλλοντος των επερχόµενων γενεών.

10/7 Παγκόσµια Ηµέρα Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων Γιορτάζεται αυτή τη µέρα σε ανάµνηση της υπογραφής της Παγκόσµιας ∆ιακήρυξης των Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων από τη Γ.Σ. του ΟΗΕ στις 10/12/1948. Όραµα των εµπνευστών της, ένας κόσµος µε δικαιώµατα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.

11/12 Παγκόσµια Ηµέρα του Παιδιού - Γενέθλια της UNICEF Σαν σήµερα πριν από 67 χρόνια γεννήθηκε η UNICEF (11/12/1946) για να βοηθήσει τα παιδιά της κατεστραµµένης από το Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο Ευρώπης.

19/12 Παγκόσµια Ηµέρα Μετανάστη Υπολογίζεται ότι το 2% του παγκόσµιου πληθυσµού, γύρω στα 150 εκατοµµύρια άνθρωποι, ζουν εκτός της πατρίδας τους. Για το λόγο αυτό, το 1990 υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ η «∆ιεθνής Συνθήκη για την Προστασία των ∆ικαιωµάτων όλων των Μεταναστών Εργατών».

4 � Δεκέµβριος 2013

25/12 Χριστούγεννα Είναι η µεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Η παράδοση θεωρεί ότι η αρχαιότερη οµιλία για τη γιορτή των Χριστουγέννων εκφωνήθηκε από τον Μέγα Βασίλειο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το έτος 376 µ.Χ. Άλλες ιστορικές πηγές επισηµαίνουν πως ο εορτασµός των Χριστουγέννων άρχισε στη Ρώµη γύρω στο 335, αν και κάποιοι ερευνητές βασιζόµενοι σε αρχαίους ύµνους µε χριστουγεννιάτικη θεµατολογία θεωρούν ότι οι πρώτοι εορτασµοί έγιναν µέσα στον 3ο αιώνα.


�in&out �

Παρατήρηση πουλιών στη λίµνη Κερκίνη

Η παραλία επέστρεψε θριαµβευτικά στη Θεσσαλονίκη

Ηµερήσια εξόρµηση παρατήρησης πουλιών στη λίµνη Κερκίνη διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία την Κυριακή 8 ∆εκεµβρίου 2013, καλώντας µέλη, υποστηρικτές, αλλά και όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν τα πουλιά και τους βιοτόπους της χώρας µας.

Την Κυριακή 1 ∆εκεµβρίου, χιλιάδες πολίτες βγήκαν από τα σπίτια τους για να απολαύσουν τη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Έγινε πράγµατι σπουδαία δουλειά. Οι µόνες ίσως ενστάσεις, το πολύ µάρµαρο και κάποια δέντρα που (κακώς) κόπηκαν. Η ανακαινισµένη Νέα Παραλία περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, ένα γραµµικό πάρκο τριών χιλιοµέτρων, συνολικής έκτασης 238 στρεµµάτων. Κεντρική ιδέα του έργου είναι η δηµιουργία µιας αλληλουχίας διαφοροποιηµένων χώρων, µε ποικίλες επιλογές: ψυχαγωγίας, χαλάρωσης, εκπαίδευσης και πολιτισµού, που θα διατηρούν ωστόσο τα χαρακτηριστικά της ενότητας και της συνέχειας, που ο ίδιος ο χαρακτήρας του µετώπου επιβάλλει. Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η δηµιουργία µιας σειράς 16 “πράσινων δωµατίων”, κήπων, ως θεµατικών χώρων αναψυχής. Οι θεµατικοί κήποι που έχουν ολοκληρωθεί είναι οι κήποι της Μουσικής, του Νερού, της Μνήµης, των Ρόδων και του Ήχου.

Η περιήγηση, πέρα από ψυχαγωγικό, θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς θα γίνει παρατήρηση πουλιών σε επιλεγµένες θέσεις γύρω από τη λίµνη µε τη συνοδεία έµπειρων παρατηρητών πουλιών, µελών της Ορνιθολογικής που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η λίµνη Κερκίνη είναι µία από τις περιοχές όπου υλοποιούνται οι δράσεις του Προγράµµατος LIFE+ «∆ιαφύλαξη του πληθυσµού της Νανόχηνας σε σηµαντικές περιοχές διαχείµασης κατά µήκος της Ευρωπαϊκής µεταναστευτικής διαδροµής», το οποίο υλοποιείται κατά την περίοδο 2011-2016.

Ο ∆ήµος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία µε φορείς και οργανώσεις της πόλης προγραµµάτισε για την πρώτη µέρα παράδοσης πολλές εκδηλώσεις φορέων και οµάδων της πόλης που αφιλοκερδώς προσφέρθηκαν να ψυχαγωγήσουν και να ενηµερώσουν το κοινό. Χορός, µουσική, γνωριµία µε τον ναυταθλητισµό, δραστηριότητες για παιδιά, ενηµέρωση για το AIDS/HIV στο πλαίσιο της Παγκόσµιας Ηµέρας κατά του AIDS, rollers, yoga, Thessaloniki Food Festival, είναι ορισµένα από όσα έλαβαν χώρα σ’ ολόκληρο το παραλιακό µέτωπο.

Τι ζώα θα γεννήσει η κλιµατική αλλαγή; Εξάπτουν τη φαντασία οι µελέτες που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε επιστηµονικό συνέδριο στις ΗΠΑ. Ερευνητές αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις που µπορεί να υπάρξουν από τις κλιµατικές αλλαγές στην πανίδα βασιζόµενοι σε φαινόµενα που έχουν κάνει την εµφάνισή τους στο ζωικό βασίλειο, όταν στο µακρινό παρελθόν ο πλανήτης βίωνε παρόµοιες περιβαλλοντικές συνθήκες. Συρρίκνωση του µεγέθους των θηλαστικών (άλογα νάνοι) και γιγάντωση άλλων ζώων (γιγάντια φίδια) είναι πιθανό ενδεχόµενο.

αφ ί ε ς ρ γ ο τ ω ικές φ άς 3 ελλην ερες της χρονι ύτ σ τ ις καλ Στα καλύτερα «κλικ» για το 2013 σύµφωνα µε το Γαλλικό Πρακτορείο AFP συγκαταλέγονται φωτογραφίες από το µακελειό στην Κένυα, το αιµατοκύλισµα στη Συρία αλλά και την Ελλάδα της οικονοµικής κρίσης. Σε µια φωτογραφία απεικονίζονται διαδηλωτές να διαµαρτύρονται υπό βροχή στις 6 Νοεµβρίου στην πλατεία Συντάγµατος. Άλλο ένα... εντυπωσιακό «κλικ» είναι η στιγµή που ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής µεταφέρεται στις φυλακές, κρατώντας µια µαύρη τσάντα, ενώ η τρίτη φωτογραφία είναι µια µαγευτική εικόνα από την πανσέληνο στις 23 Ιουνίου, µε το φεγγάρι να λάµπει στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Ακόµη, συγκλονιστικές φωτογραφίες από την καταστροφή στις Φιλιππίνες, τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, το αιµατοκύλισµα στη Συρία, τα επεισόδια στην Τουρκία συγκαταλέγονται στις καλύτερες εικόνες για το 2013.

6 � Δεκέµβριος 2013


Για την καλή λειτουργία του εντέρου, νέα σειρά προβιοτικών Quest με ολική δράση. Στην Quest δημιουργούμε συμπληρώματα διατροφής με υψηλή εργαστηριακή υπεροχή! Για την καλή λειτουργία του εντέρου, νέα ολοκληρωμένη σειρά προβιοτικών Quest με ολική δράση. Ανακουφίζουν πιο αποτελεσματικά, γιατί απελευθερώνουν όλη τη δράση τους στο έντερο, με την ελάχιστη απώλεια συστατικών στο στομάχι. Τώρα, μπορείτε να απολαύσετε καλύτερη ποιότητα ζωής και ευεξία, ενισχύοντας την καλή λειτουργία του εντέρου. Με τη νέα σειρά προβιοτικών Biotix από την Quest!

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ QUEST

€Æ¾ÑºÒÂËѾƾÍÌÈÉÂÆÐÑÆȝÐѾþÏʾȺ¾ËÓÐÑÌÍÌÆÅʸ˾ÐÑÌË“ ™

Με L.acidophilus και δύο ακόμα προβιοτικά που συμβάλλουν στην ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου για την καλή λειτουργία του χωρίς τις ενοχλήσεις που προκαλούν η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια.

Acidophilus plus Biotix

Με L.bulgaricus που μειώνει τον κίνδυνο ενοχλήσεων στο έντερο (όπως είναι η διάρροια), όταν λαμβάνεται αντιβίωση.

Pro Biotix

Με L.plantarum που βοηθά στην αποφυγή διαταραχών στο έντερο (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τυμπανισμός) λόγω άγχους ή κακής διατροφής.

Tum Biotix

Με ευεργετικό Cranberry και προβιοτικά για άτομα που θέλουν να υποστηρίξουν το ουροποιητικό τους. Ιδανικό για άτομα που παθαίνουν συχνά ουρολοιμώξεις.

Cran Biotix

Με 8 διαφορετικά προβιοτικά σε μεγάλη ποσότητα (30 δις) για χρόνιες ή σοβαρές διαταραχές του εντέρου για άτομα που προτιμούν …Mega φροντίδα της υγείας τους. Με γαλακτικά βακτήρια φιλικά προς το παιδικό έντερο για την ισορροπία της χλωρίδας του. Ιδιαίτερα ωφέλιμο σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, διάρροιας ή λήψης αντιβίωσης. Ειδικά μελετημένο για παιδιά.

Mega 8 Biotix Kidz Biotix

/–¤˜£¥£¤’£˜ ¤ ¥–œš”’£¤

Like us on facebook.com/QuestGreece

2VFTU“YDFMMFODF•¾Ë¾×¹ÑÅÐÅÑÅÔÖÍÂÏÌÕ¹ÔÞ


in&out 

Η Ευρώπη μισεί τους αστέγους Πρόστιμα, σκηνές αντί για σπίτια και σκαλοπάτια με καρφιά. Αυτά επιφυλάσσει το λίκνο του ευρω-πολιτισμού για τους αστέγους. Στην Ισπανία των μαζικών εξώσεων, αντί να αναζητηθούν λύσεις, οι άστεγοι της Μαδρίτης τιμωρούνται με πρόστιμο που αγγίζει τα 750 ευρώ (!!). Στη Σουηδία η ξενοφοβία είναι παρούσα ακόμα και για όσους επαιτούν. Μάλιστα, κατατέθηκε πρόταση στο Κοινοβούλιο, με την οποία η επαιτεία από ξένους αποτελεί λόγο απέλασης από τη χώρα και απαγόρευσης εισόδου για πάντα. Στη Γαλλία, η επαιτεία είναι παράνομη από τη δεκαετία του 1990. Παρ’ όλα αυτά οι δήμαρχοι έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιοι για την περιοχή τους. ‘Όμως, από το 2011, η ξενοφοβική τάση της Ευρώπης γίνεται και εδώ πραγματικότητα, όπου οι αλλοδαποί άστεγοι που θεωρούνται «επικίνδυνοι», απελαύνονται. Στη Γαλλία το 2012 υπήρχαν 141.500 άστεγοι, εκ των οποίων 30.000 παιδιά.

H NASA σχεδιάζει καλλιέργειες φυτών στη Σελήνη Η NASA δεν στέλνει ακόμα αγρότες στον Άρη, αλλά φιλοδοξεί να καλλιεργήσει τα πρώτα φυτά στη Σελήνη εντός του 2015. Ομάδα επιστημόνων, ειδικών, φοιτητών και εθελοντών που ονομάστηκε Lunar Plant Growth Habitat σχεδιάζει να κατασκευάσει μικρά δοχεία, μέσα στα οποία θα φυτρώσουν φυτά προστατευμένα από τις δύσκολες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στη Σελήνη και τα οποία θα εκπέμπουν πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξή τους στη Γη. Οι μικροί βιότοποι θα είναι εξοπλισμένοι με κάμερες και άλλες συσκευές που θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να παρακολουθούν την ανάπτυξη των φυτών. Κάθε βιότοπος θα είναι εξοπλισμένος κατάλληλα, ώστε να μπορεί να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του και την άρδευση. Στους κυλίνδρους θα περιέχονται σπόροι από κάρδαμο, βασιλικό, ηλιοτρόπια και γογγύλια.

Επιστροφή στη φύση με «νηπιαγωγεία του δάσους» Τα ριζοσπαστικά «νηπιαγωγεία για επιστροφή στη φύση», όπου επιτρέπεται στα παιδιά να σκαρφαλώνουν στα δέντρα και να παίζουν με τη φωτιά, εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη Γερμανία. Στα Νηπιαγωγεία του Δάσους δεν υπάρχουν δομημένες δραστηριότητες πέρα από το κολατσιό στις 11 το πρωί, όταν οι δάσκαλοι φέρνουν φρεσκοκομμένα φρούτα και τα παιδιά τα τρώνε κατευθείαν από το μπολ με τα λασπωμένα τους χέρια, ύστερα από ένα πρωινό που έπιαναν σαλιγκάρια και έχτιζαν δενδρόσπιτα. Στα νηπιαγωγεία αυτά δεν υπάρχουν κάγκελα και φράχτες και κάθε δέντρο είναι για σκαρφάλωμα. Στα παιδιά επιτρέπεται να σκαρφαλώνουν όποτε και όσο ψηλά θέλουν. Αυτό τα κάνει πιο προσεκτικά, γιατί πρέπει να εμπιστευθούν τον εαυτό τους, λένε οι παιδαγωγοί. Αν κάνει πάρα πολύ κρύο, τα παιδιά και οι δάσκαλοι βρίσκουν καταφύγιο σε μια σκηνή, όπου ανάβουν φωτιά ή σε μια ξύλινη τάξη, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου το περνούν έξω, ακόμη και όταν έχει ένα μέτρο χιόνι. Στις αρχές του Δεκεμβρίου διοργανώνεται το πρώτο Διεθνές Συνέδριο Νηπιαγωγείων του Δάσους στο Βερολίνο. Περισσότεροι από 350 σύνεδροι θα συζητήσουν τρόπους για να εξαπλωθεί η φιλοσοφία του σε όλον τον κόσμο.

Η μεγαλύτερη ηλιακή γέφυρα του κόσμου Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της μεγαλύτερης γέφυρας με φωτοβολταϊκά πάνελ στον κόσμο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ηλιακή οροφή, πάνω από τη σιδηροδρομική γέφυρα Blackfriars του Λονδίνου. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, πρόκειται να καλύψει επιφάνεια 60.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ θα χρησιμοποιηθούν πάνω από 4.400 φωτοβολταϊκά πάνελ. Οι υπεύθυνοι εκτιμούν πως με το έργο αυτό θα μειωθούν οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) πάνω από 500 τόνους.

8 Δεκέμβριος 2013


«Tα παιδιά αγαπούν στις γιορτές το χρόνο που τους αφιερώνουµε - αυτό είναι πολιτισµός»

ΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ υν και πρέπει να ο ν ώ λ α γ ε µ ιά ιδ α π Τα ους σερβίρουµε τ α ν ίς ρ ω χ ν υ ο ν ώ µεγαλ ρέπει να π ν ε Δ . α τ α µ έ θ α ικ παιδιάστ ντιθέτως να τα α ά λ λ α , ε µ ά ιµ τ ο π υ τα α. Άρα οι γονείς τ α µ ίσ θ ε ρ ε ε µ ε µ υ ο προικίζ ις κεραίες τ α τ ν ά π ν υ ο χ έ α ν οφείλουν ρίζουν την ω χ ε ξ α θ ς ώ π Το . ς τους ανοιχτέ το παιδί ια γ » ή φ ο ρ τ ή ικ τ π πραγµατικά «θρε σηµερινή η τ ε µ α µ η τ ζή α ν έ τους είναι ότητά µας. ιν ρ ε µ η θ α κ η τ α τ σ ιά πολυδ

10 � Δεκέµβριος 2013


η τών σε µια πόλ ρ ιο γ ν τω ο δ ν περίο ικά θεάµατα ιδ α π ό π Τι συµβαίνει τη α η ν έ ς πληµµυρισµ κίε ς των ο δ σ ο ούτως ή άλλω ρ π ι ο ι α ν; Ποιε ς είν ρόλος του ο ς ιο όλων των ειδώ ο π ι α κ ν των γονιώ ξε χωρισ τής « ς έ παιδιών, ποιε ς µ ιγ τ σ ε σ τα παιδιά ρε υ ν ή σ α µ ε κ ι ε ο Τ ; α ν πολιτισµού για ν ε γ ύ πως τα Χρισ το ό , » ς τα τη ύ ρ α β µε! αναµε ταδίδου

στην ΠΟΛΗ Ήδη η κλεψύδρα έχει γυρίσει ανάποδα κι όλα σε αυτή την πόλη καταµαρτυρούν τη λαχτάρα της για τον ερχοµό των γιορτών- η νέα συνήθεια των µέσων µαζικής ενηµέρωσης, του marketing αλλά και του ίδιου του κόσµου είναι η καθηµερινή υπενθύµιση των ηµερών που µας αποµένουν µέχρι τα Χριστούγεννα. Βέβαια, η παγκόσµια αλήθεια είναι ότι Χριστούγεννα= παιδί. Και για τα παιδιά της πόλης, Χριστούγεννα, εκτός από δώρα κι επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς, είναι και βόλτες στους στολισµένους δρόµους και συµµετοχή στις πολυάριθµες δραστηριότητες σχεδιασµένες για τα παιδιά και για την οικογένεια. Ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρούµε το φαινόµενο του...κατακλυσµού στις εκδηλώσεις για παιδιά. Η αλήθεια είναι ότι µέσα στις γιορτές θα τρέχουν µερικά αναµφίβολα εξαιρετικά θεάµατα, όχι µόνο για τα παιδιά αλλά για όλη την οικογένεια, και προσωπικά πιστεύω το να µας ευχαριστεί και να µας γεµίζει η παράσταση που βλέπουµε όσο και τα παιδιά µας αποτελεί ένα αλάνθαστο κριτήριο για την ποιότητα του εκάστοτε θεάµατος.

«Προσοχή! ο Πρίγκιπας Λερώνει» Ένα φωτεινό παράδειγµα της παραπάνω συνθήκης είναι η όπερα «Προσοχή! ο Πρίγκιπας Λερώνει» στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Τη µουσική υπογράφει ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός και το ποιητικό κείµενο και τη σκηνοθεσία ο Θωµάς Μοσχόπουλος, δύο δηµιουργοί µε ισχυρό στίγµα ο καθένας. Αποτέλεσµα; Αυτή τη στιγµή, ολόκληρη η πόλη να µιλάει για το ανατρεπτικό παραµύθι «όπου όλα είναι λίγο ‘πειραγµένα’ και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται στην αρχή», όπως το θέτουν οι ίδιοι οι δηµιουργοί. Η ιστορία βασίζεται στο διάσηµο παραµύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Ο πρίγκιπας λερώνει» µε το δράµα να αναµειγνύεται µε την κωµωδία, το συναίσθηµα µε τον κυνισµό κι η γοητεία µε την απογοήτευση. Μάλιστα, ενδεικτικό της δικής µας συµµετοχής σε αυτή την όπερα είναι ότι είναι η πρώτη φορά που η Λυρική εγκαινιάζει και µια σειρά βραδινών παραστάσεων σε παραγωγή που απευθύνεται και στα παιδιά. Πέρυσι, ο έµπειρος σκηνοθέτης υπέγραψε «Το νησί των θησαυρών» του Ρόµπερτ Στίβενσον στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών µε ένα «χρυσό» καστ στα χέρια του: από τους ηθοποιούς Αργύρη Ξάφη, Θάνο Τοκάκη, Άννα Καλαϊτζίδου κ.ά µέχρι τα σκηνικά της Λίλης Πεζανού. Τα παιδιά έβλεπαν την άκρως διαδραστική παράσταση να εξελίσσεται πάνω σε µεγάλα τραπέζια, σε σκάλες κι εν κινήσει! Τέτοια ήταν η επιτυχία της που φέτος επαναλαµβάνεται- οι παραστάσεις ξεκίνησαν εδώ και λίγες ηµέρες.

11 � Δεκέµβριος 2013


Από αγάπη… ζουν οι άνθρωποι Πρόσφατα, έκανε πρεµιέρα κι άλλη µια παράσταση που µοιάζει µε πραγµατικό διαµαντάκι κατ’ αρχάς λόγω της εξαιρετικής οµάδας συντελεστών της. Στο έργο «Από τι ζουν οι άνθρωποι» η Όλια Λαζαρίδου έκανε τη σύγχρονη διασκευή του εξαιρετικού οµώνυµου διηγήµατος του Λέοντος Τολστόι, ενώ ανέλαβε από κοινού µε τους Γιώργο Νανούρη και Ηλία Κουνέλα τη σκηνοθεσία και τις ερµηνείες. Η µουσική έχει τη σφραγίδα του Κωνσταντίνου Βήτα, ενώ το µαγικό σκηνικό τοπίο υπογράφει η Κατερίνα Χριστίνα Μανωλάκου. Με δύο λόγια: all star cast. Η ιστορία είναι απλή. Ένας φτωχός παπουτσής, την πιο κρύα νύχτα του χειµώνα, βγήκε τουρτουρίζοντας έξω στο χιόνι για να µαζέψει τα λεφτά που του χρωστούσαν. Σε µια γωνιά του δρόµου έπεσε πάνω σ’ ένα σωριασµένο, παράξενο, γυµνό άνθρωπο. Αποφάσισε να τον πάρει µαζί στο σπίτι του. Από το σηµείο αυτό ξεκινά µια αλυσίδα από µυστήρια συµβάντα, απροσδόκητα και καταπληκτικά γεγονότα που θα αποκαλύψουν σ’ αυτόν και τη γυναίκα του, τη µια και µοναδική αλήθεια, που είναι η απάντηση στο ερώτηµα: «Από τι ζουν οι άνθρωποι» - σ.σ από την αγάπη φυσικά!

Christmas Festival Kids Αναµφισβήτητα η πιο όµορφη και τρυφερή διοργάνωση των φετινών γιορτών είναι αυτή της «Κορυφογραµµής», το ‘Christmas Festival Kids’ το Σαββατοκύριακο 20 & 21 ∆εκεµβρίου στο εµπορικό κέντρο Smart Park στα Σπάτα. Εδώ, τα παιδιά κι οι γονείς θα γνωρίσουν µέσα από 41 µοναδικά βιωµατικές δραστηριότητες τις τέχνες και τη δηµιουργία. Παράλληλα µε τις δραστηριότητες (workshops), θα υπάρχει έκθεση παιδικού βιβλίου καθώς και επιµορφωτικές παιδαγωγικές οµιλίες από καταξιωµένους ειδικούς για τους γονείς. Με δύο λέξεις: «κοινωνικός πολιτισµός» ή αλλιώς, το ζητούµενος µας για τη διασκέδαση των παιδιών µας. Σκοπός του φεστιβάλ, σύµφωνα µε τους δηµιουργούς της «Κορυφογραµµής», είναι να αποκτήσουν τα παιδιά οικειότητα µε την καλλιτεχνική έκφραση ενώ ταυτόχρονα η διοργάνωση προσβλέπει να δώσει στους γονείς την δυνατότητα να περάσουν ευχάριστο και ποιοτικό χρόνο µε τα παιδιά τους.

Ένα Εργοστάσιο... Χριστουγέννων στην πόλη Η εορταστική αυτή πρόταση εµπερικλείει τη βόλτα στην ανοιχτή πόλη, το παιχνίδι και τις εορταστικές αγορές. Το «Christmas Factory» προσγειώνεται για πρώτη φορά στην Τεχνόπολις στο Γκάζι για να τη στολίσει µε 500 αληθινά έλατα, τα οποία µόλις τελειώσουν τα Χριστούγεννα θα µεταφυτευτούν σε ειδικό χώρο αναδάσωσης. Τα παιδιά κι οι γονείς θα περιπλανιούνται σε µια αγορά µε ξύλινα σπιτάκια ενώ το τοπίο θα συµπληρώνουν ένα µεγάλο carousel, µια εντυπωσιακή χριστουγεννιάτικη ρόδα, παραστάσεις, συναυλίες, εργαστήρια κ.α

12 � Δεκέµβριος 2013

Γιορτή είναι ο χρόνος µε τα παιδιά µας Με την εικόνα µιας πόλης βουτηγµένης σε εορταστικό κλίµα και µε τα εργαστήρια και τις παραστάσεις για παιδιά να ξεφυτρώνουν σαν τα µανιτάρια, αναρωτήθηκα αν αυτή η κατάσταση είναι απαραιτήτως απολύτως θετική και κυρίως πώς αποκωδικοποιείται αυτή η τάση που περνάει ακόµα µεγαλύτερες δόξες. Ο σκηνοθέτης Θωµάς Μοσχόπουλος, ένας µετρ των παραστάσεων (και) για παιδιά και για χρόνια βασικός συνεργάτης της Ξένιας Καλογεροπούλου στο «Θέατρο Πόρτα» µας έδωσε µερικές ενδιαφέρουσες απαντήσεις. «Τι σκέφτοµαι για τα Χριστούγεννα; Ότι πρέπει να κάνουµε και τις υπόλοιπες µέρες του χρόνου Χριστούγεννα. Σε αρκετές περιπτώσεις αυτή η γιορτή είναι και λίγο marketing. Η θαλπωρή µοιάζει προγραµµατισµένη. Αυτό που στην πραγµατικότητα αγαπούν τα παιδιά στις γιορτές είναι ο χρόνος που τους αφιερώνουµε - αυτό είναι πολιτισµός. Κι αυτό το νιώθουν- τη διαφορά δεν την κάνουν τα στολίδια και τα παιχνίδια αλλά ο ελεύθερος χρόνος. Προσωπικά, ασχολούµαι µε το θέατρο για παιδιά από την πρώτη κιόλας µου παράσταση. Το παιδί είναι ο πιο ευαίσθητος δέκτης των κοινωνικών αλλαγών κι είναι γεγονός ότι τα σηµερινά παιδιά δεν έχουν καµιά σχέση µε τα παιδιά 10 χρόνια πριν. Γνωρίζω δίχρονα που παίζουν µε τάµπλετ. Είναι φυσικό, τα παιδιά είναι σφουγγάρια όλων των εξελίξεων γύρω µας. Άρα κι εµείς πρέπει να τα ακολουθούµε. Όχι δουλικά όµως. Όχι προσπαθώντας να τα κολακέψουµε, ούτε προσπαθώντας να πάρουµε το ρόλο του τάµπλετ, αλλά προσπαθώντας να επικοινωνήσουµε µαζί τους µέσα και από το θέατρο, το οποίο δεν είναι οθόνη αλλά κάτι που συµβαίνει εδώ και τώρα. Κάνοντας έναν παραλληλισµό ανάµεσα στις οθόνες και στο θέατρο θα σας έλεγα το εξής: νιώθετε το ίδιο αν φάτε µια γροθιά µε το αν παρακολουθήσετε µια γροθιά στην τηλεόραση; Πέρυσι, στην παράστασή µας στο Μέγαρο Μουσικής, πολλά παιδιά τραβούσαν το έργο µε το smartphone τους. Κι οι ηθοποιοί τους έλεγαν ‘Μη µε τραβάς µε το κινητό- νιώσε µε’. Η αλήθεια είναι ότι ούτε εγώ έχω την απάντηση στο τι είναι αυτό το που θα τραβήξει τα παιδιά από τις οθόνες. Το ερευνώ συνεχώς. Βάζουµε τους κανόνες του παιχνιδιού και ψάχνουµε διαρκώς για κόλπα. Στο «Νησί των Θησαυρών» για παράδειγµα αποφασίσαµε ότι θα παίξουµε µε τα παιδιά επιθετικά. Κάποια στιγµή κάθονται σε ένα µεγάλο τραπέζι κι οι ηθοποιοί κινούνται γύρω τους. Τα παιδιά δηλαδή εµπλέκονται ισχυρά στην παράσταση, σχεδόν εκβιάζουµε τη συµµετοχή τους. Αυτά που πρέπει να τους δώσουµε είναι οι εµπειρίες και τα ερεθίσµατα. Τι τους προσφέρει λοιπόν το θέατρο; Τη ζωντανή συµµετοχή. Τα παιδιά αποζητούν το άγγιγµα και την επικοινωνία µε τους γονείς, τα άλλα παιδιά, τους δασκάλους. Στόχος µας είναι να τα προβληµατίσουµε µέσα από την αλληλεπίδραση.


Θεωρώ ότι είναι άκρως σηµαντικό να παρακολουθούν οι γονείς µαζί µε τα παιδιά τους τις παραστάσεις που τους διαλέγουν. Μόλις το έργο τελειώσει πρέπει να το συζητάνε, να έρχονται κοντά. Προσωπικά είµαι σε ένα µόνιµο προβληµατισµό σχετικά µε το τι ερεθίζει τη φαντασία των παιδιών. Τον παιδαγωγικό χαρακτήρα δεν µπορείς να τον αποφύγεις σε µια παράσταση, αλλά σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να ασχολείσαι µε αυτό το περιβόητο «µήνυµα» που µας ζητούν πολλές φορές οι δάσκαλοι, µια έννοια εντελώς λανθασµένη και παρωχηµένη. Όσο για τα αµέτρητα θεάµατα που πληµµυρίζουν την πόλη τα περισσότερα τα θεωρώ «αρπαχτές». Έχουν γίνει τόσα όσα και τα σουβλατζίδικα. Θέλουµε όµως να ταΐσουµε τα παιδιά µας µε θεάµατασουβλάκια; Γιατί πηγαίνουν καλά; Γιατί οι γονείς δεν θυσιάζουν τη διασκέδαση των παιδιών τους. Από την εµπειρία µου στο «Θέατρο Πόρτα» σας λέω ότι όταν τις παραστάσεις τις παρακολούθησαν σχολεία πολλές φορές οι δάσκαλοι έβρισκαν µια αφορµή για κοπάνα από την τάξη κι έµεναν έξω για να πιουν τον καφέ τους. Έτσι, η δηµιουργική συζήτηση µετά από το έργο χανόταν. Επίσης πολλοί γονείς δεν είναι τόσο συνειδητοποιηµένοι όσο θα ευχόµουν. Πολλοί θεωρούν ότι τα παιδιά χρειάζονται κατώτερης µορφής πνευµατική τροφή ή ότι τα υπνωτιστικά θεάµατα µε φανταχτερά κοστούµια από πούλιες και στρας τους κάνουν καλό. Όµως τα παιδιά µεγαλώνουν και πρέπει να µεγαλώνουν χωρίς να τους σερβίρουµε παιδιάστικα θέµατα. ∆εν πρέπει να τα υποτιµάµε, αλλά αντιθέτως να τα προικίζουµε µε ερεθίσµατα. Άρα, οι γονείς οφείλουν να έχουν πάντα τις κεραίες τους ανοιχτές. Το πώς θα ξεχωρίζουν την πραγµατικά θρεπτική τροφή για το παιδί τους είναι ένα ζήτηµα µε τη σηµερινή πολυδιάστατη καθηµερινότητά µας. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει µια ρευστότητα στο κριτήριο για όλα. Λανθασµένη όµως είναι κι η λογική: η παράσταση είναι του Πόρτα, της Λυρικής, της Στέγης, άρα είµαστε ανακουφισµένοι.»

Η συµβολική δύναµη των γιορτών «Ωραία η γιορτινή πόλη, οι στολισµοί, τα φώτα και τα ψώνια» σκέφτοµαι, «τι γίνεται όµως µε τα Χριστούγεννα της κρίσης και τις αλλαγές στο σώµα µιας άκρως εµπορευµατοποιηµένης γιορτής;» «Επιστροφή στο πραγµατικό και ξεχασµένο συναίσθηµα των γιορτών»- µας απάντησε ανάµεσα σε άλλα η παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου.

«Τα Χριστούγεννα είναι η πιο σηµαντική γιορτή στη ζωή των παιδιών. Τα φώτα και τα λαµπιόνια λειτουργούν συµβολικά και προκαλούν πάντα ένα αίσθηµα χαράς κι ανυποµονησίας, ενώ η συγκεκριµένη γιορτή συνδέεται άρρηκτα µε τον Άγιο Βασίλη, µε τα δώρα, µε τη γιορτινή ατµόσφαιρα στο σπίτι, µε το στόλισµα του δέντρου, µε µια ολόκληρη τελετουργία δηλαδή, στην κορυφή της οποίας βρίσκεται το γεγονός ότι τα παιδιά περνούν χρόνο µε τους γονείς τους. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια µε την οικονοµική κρίση το σκηνικό έχει αλλάξει κυρίως από την αγωνία των γονιών για τα οικονοµικά τους. Ωστόσο, οι περισσότεροι προσπαθούν ακόµα κι από το υστέρηµά τους να δηµιουργήσουν µια καλή ατµόσφαιρα στα παιδιά τους και πράγµατι, διαπιστώνουµε ότι κάθε χρόνο αυξάνονται δραµατικά οι δραστηριότητες για τα παιδιά στην πόλη. Πλέον, κάθε γονέας θεωρεί ότι πρέπει οπωσδήποτε µέσα στις γιορτές να κλείσει για τα παιδιά του ένα εισιτήριο για µια παράσταση στο Μέγαρο, στο Badminton, στη Λυρική, στη Στέγη ή οπουδήποτε αλλού. Στις περισσότερες βέβαια περιπτώσεις οι γονείς ψάχνουν για τις δωρεάν εκδηλώσεις στους δήµους. Θεωρούν πάντως απαραίτητη την πολιτιστική δραστηριότητα. Φυσικά, η υπερπληθώρα προσφοράς εκδηλώσεων τους κάνει να δυσκολεύονται στην επιλογή. Αυτό που πρέπει να κάνουν, κατά τη γνώµη µου, είναι να ερευνούν τις πληροφορίες ενδελεχώς- να διαβάζουν την περίληψη του έργου, να κοιτάζουν τους συντελεστές, να ψάχνουν για ποια ηλικία είναι το θέαµα και πάνω απ’ όλα να εµπιστεύονται το προσωπικό τους κριτήριο. Το παιδί πρέπει να εντρυφά στον πολιτισµό όχι όµως ως παθητικός θεατής. Γι’ αυτό και πρέπει να συµµετέχουµε στις πολιτιστικές τους βόλτες. Γιατί ο πολιτισµός είναι επικοινωνία και σχέση. Θα συµφωνήσω πάντως απόλυτα µε τον κύριο Μοσχόπουλο: η νούµερο ένα προτεραιότητα που πρέπει να κυνηγάµε µε το παιδί µας είναι ο χρόνος µαζί του. Ακόµα και το περπάτηµα στη γιορτινή πόλη, αν δεν έχουµε τα χρήµατα για τις ακριβές εκδηλώσεις είναι κάτι εξίσου ωραίο. Κι η αλήθεια είναι αυτή: αν ο γονιός προσφέρει το χρόνο, το παιδί δεν θα ενοχληθεί από το δωρεάν ή από τη δραστηριότητα που δεν απαιτεί χρήµατα. Το πιο σηµαντικό είναι το κλίµα µέσα στο σπίτι κι η κοινωνικοποίηση που προσφέρουν π.χ οι επισκέψεις σε φιλικά και συγγενικά σπίτια. ∆ε χρειάζεται να έχουµε ενοχές, αν δεν µπορούµε να προσφέρουµε αυτά που προσφέραµε άλλες εποχές. Μάλιστα, είναι άκρως χρήσιµο να επισκεφτούµε µε το παιδί µας τα µαγαζιά και µαζί να διαλέξουµε προσεχτικά ένα όµορφο µικρό δωράκι που θα του αρέσει πολύ. Να συγκρίνουµε ανάµεσα στα παιχνίδια και να διαλέξουµε αυτό που του αρέσει ή χρειάζεται περισσότερο. Κι έτσι µε αφορµή τις γιορτές, θα κάνουµε το παιδί συνειδητοποιηµένο καταναλωτή.»

13 � Δεκέµβριος 2013


Cares about Greece!

�man’shealth �πρόσωπο � της Μαρίας Γκέκα

14 � Δεκέµβριος 2013

Luca Lo Sicco Σχεδιάζει να ταξιδέψει από το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου µέχρι το Μουσείο της Ακρόπολης µε ποδήλατο για ένα και µόνο λόγο, να ευαισθητοποιήσει τους Ευρωπαίους για την επιστροφή των Μαρµάρων του Παρθενώνα. Μακριά από τη γενέθλια γη τους, τα µάρµαρα του Παρθενώνα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο για περισσότερο από 150 χρόνια. Το ζήτηµα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα αποτελούσε ανέκαθεν ένα σηµαντικό θέµα πολιτισµού για την Ελλάδα και για τους πνευµατικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσµο, συµπεριλαµβανοµένων και πολλών Βρετανών (όπως ο Λόρδος Βύρωνας, ο Σέλλεϋ, ο Τόµας Χάρντυ). Ιδιαίτερα, από το 1982, µε τη Μελίνα Μερκούρη, υπουργό πολιτισµού, µέχρι σήµερα το ζήτηµα της επιστροφής των µαρµάρων έχει τεθεί σε όλους τους επίσηµους φορείς (βρετανική κυβέρνηση, Unesco, κ.λπ.) Κι από τότε µέχρι σήµερα η απάντηση είναι ΑΡΝΗΤΙΚΗ.

«Τυφλά είναι τα µάτια που δε χύνουν δάκρυα βλέποντας, Ω, Ελλάς αγαπηµένη, τα ιερά σου µάρµαρα να αρπάζονται από βλάσφηµα εγγλέζικα χέρια που έχουν ξαναπληγώσει την πονεµένη σου καρδιά και αρπάξει τους θεούς σου, τους θεούς που µισούν το απαίσιο κλίµα της Αγγλίας.» Λόρδος Βύρωνας, «Childe Harold»

Ο Παρθενώνας αυτό το θαύµα της αρχιτεκτονικής και της οµορφιάς αποτελεί ένα από τα παλαιότερα διασωθέντα µνηµεία της Αρχαίας Ελλάδας. Χτίστηκε την εποχή του Περικλή µεταξύ του 447 και 438 π.Χ. και ήταν αφιερωµένος στη Θεά Αθηνά, σύµβολο της Αθηναϊκής ∆ηµοκρατίας. Τα Μάρµαρα του Παρθενώνα αποτελούνται από γλυπτά και ζωφόρους, αποτελούσαν αναπόσπαστο τµήµα του Παρθενώνα και δηµιουργήθηκαν υπό την εποπτεία του Φειδία, ο οποίος χρησιµοποίησε το τοπικό πεντελικό µάρµαρο. Τα µάρµαρα αυτά αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα το 1801, όταν ο Τόµας Μπρους,7ος κόµης του Έλγιν, πρεσβευτής της Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη και συλλέκτης αρχαιοτήτων, καταφέρνει µ’ ένα «φιρµάνι» της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας, να µπει στην Ακρόπολη, να στήσει σκαλωσιές, να αντιγράψει και τελικά να αφαιρέσει και να πάρει µαζί

*

του ό,τι του φαινόταν ενδιαφέρον. Σε λίγα χρόνια συγκέντρωσε 33 φορτία αρχαιοτήτων από τον Παρθενώνα, κόβοντας τις ζωφόρους σε κοµµάτια για να µπορούν να µεταφερθούν και αφαιρώντας γλυπτά που ήταν σκαλισµένα στο ίδιο το µνηµείο. Ναύλωσε πλοία για τη µεταφορά τους στην Αγγλία, ένα απ’ αυτά βυθίστηκε στην είσοδο του λιµανιού των Κυθήρων. Τελικά ο Λόρδος Έλγιν έχοντας στην κατοχή του τον ανεκτίµητο θησαυρό ολοκληρώνει τη µεταφορά τους το 1812 µε κόστος 74.200 λίρες κι επιστρέφει και ο ίδιος στην Αγγλία χρεοκοπηµένος και χαρακτηρισµένος ως «βάνδαλος» και «συλητής» απ’ τους συγχρόνους του. Μολονότι, τα προόριζε για την προσωπική του κατοικία, τα πούλησε το 1810 στη βρετανική κυβέρνηση, η οποία τα τοποθέτησε στο Βρετανικό Μουσείο, όπου βρίσκονται µέχρι σήµερα. Είναι οδυνηρό να συλλογίζεται κανείς πως αυτά τα αξεπέραστα µνηµεία του αρχαίου ελληνικού πνεύµατος, που αντιστάθηκαν στη σιωπηλή φθορά του χρόνου για διάστηµα µεγαλύτερο από είκοσι δύο αιώνες, ήταν τελικά καταδικασµένα να γνωρίσουν µια σαρωτική κακοποίηση. Γιατί δεν υπάρχει καµία αµφιβολία πως τα γλυπτά που µεταφέρθηκαν στη Βρετανία έχουν χάσει µε τη µετακίνηση µεγάλο µέρος από την ωραιότητα και την επιβλητικότητά τους. Μετά τη µεταφορά τους στο Λονδίνο και όσο ο Έλγιν προσπαθούσε να βρει αγοραστή, τα µάρµαρα τοποθετήθηκαν στις υγρές αποθήκες του σπιτιού του. Ο ίδιος, το 1815 σε ένα γράµµα του, παραδέχτηκε ότι βρίσκονταν ακόµη στην αποθήκη µε τα κάρβουνα στο Burlington House, σαπίζοντας λόγω της καταστροφικής υγρασίας. Όταν τελικά τα µάρµαρα του Παρθενώνα πουλήθηκαν στη βρετανική κυβέρνηση, τoποθετήθηκαν σε έναν ειδικό διάδροµο που χτίστηκε από τον Sir Joseph Duveen. Εκεί, το εργατικό προσωπικό θεώρησε ότι ήταν βρώµικα και χωρίς επίσηµη εξουσιοδότηση, χρησιµοποίησε χάλκινα εργαλεία για να τα καθαρίσει. Ο καθαρισµός της βρωµιάς έγινε µέσα σε µία περίοδο 15 µηνών, ενώ στην πραγµατικότητα επρόκειτο για τη µελόχρωµη πατίνα της ιστορικής επιφάνειας των µαρµάρων.

O Luca Lo Sicco, στη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του έχει διδάξει Οικονοµικά & Μarketing, Ιστορία Μόδας & Design σε πολλά πανεπιστήµια της Eυρώπης και των ΗΠΑ, (Winchester School of Art / University of Southampton., Regent’s College London, London College of Fashion, Purdue University (US), AUT School of Art & Design, κ.α)


London to Athens bike tour 2014 Ο Dr. Luca Lo Sicco διδάσκει Οικονοµικά, Marketing και Management στο Πανεπιστήµιο του Σαουθάµπτον της Μ. Βρετανίας. Ιταλός στην καταγωγή, γεννηµένος στη Σικελία, µεγάλωσε στον απόηχο της Μεγάλης Ελλάδας, ανάµεσα στα µνηµεία των αρχαίων ναών των Συρακουσών, του Ακράγαντα, της Ιµέρας. Ο ίδιος έχει µελετήσει µε πάθος την αρχαία ελληνική γλώσσα και καθετί ελληνικό, λογοτεχνία, ιστορία, φιλοσοφία, καθώς και αρχαίο ελληνικό θέατρο. Μπορεί να ζει και να εργάζεται εδώ και χρόνια στην Αγγλία παρακολουθεί µε πολύ ενδιαφέρον ό,τι συµβαίνει στην αγαπηµένη του Ελλάδα, στην Ελλάδα της οικονοµικής κρίσης, της ανέχειας, της εθνικής µοναξιάς. Μια µέρα στο µετρό διαβάζει την πρώτη σελίδα µιας γνωστής βρετανικής εφηµερίδας, η οποία µε πηχυαίους τίτλους γράφει: «Who cares about Greece?» Και τότε σκέφτεται ότι πρέπει να κάνει κάτι, να ταράξει τα νερά, όπως ο ίδιος λέει, για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσµος για την Ελλάδα, τον πολιτισµό της, τα µάρµαρα του Παρθενώνα. Ήρθε σε επαφή µε το «British Committee for the Reunification of the Parthenon Marbles» µια οµάδα ανθρώπων της διανόησης, που από το 1983 -µε πρώτο τον James Cubitt, γνωστό Βρετανό αρχιτέκτονα- µάχονται για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και τότε πήρε την απόφαση να κάνει το «London to Athens bike tour»: Τον Ιούλιο του 2014 θα ταξιδέψει από τα σκαλιά του Βρετανικού Μουσείου µέχρι το Μουσείο της Ακρόπολης µε ένα ποδήλατο.

Eίµαι πεπεισµένος ότι η επιστροφή των µαρµάρων στην Αθήνα αποτελεί ιστορική και ηθική υποχρέωση όλων µας, λέει ο Dr. Sicco. «Και ονοµάζονται µάρµαρα του Παρθενώνα, κι όχι ελγίνεια όπως επιµένουν να τα λένε πολλοί Ευρωπαίοι ιθύνοντες, θέλοντας να αποπροσανατολίσουν τον κόσµο σχετικά µε την προέλευση και την καταγωγή τους. Ο τρόπος που ορισµένες χώρες - Αγγλία, Γερµανία - έχουν επιτεθεί στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι πέρα για πέρα άδικος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα’πρεπε να είναι µια οικογένεια. Να υποστηρίζει στα δύσκολα. ∆υσκολίες που, στην προκειµένη περίπτωση, προκλήθηκαν από τους τραπεζίτες και τους διεφθαρµένους πολιτικούς.

Πριν ένα χρόνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάµερον κατά τη διάρκεια µιας συνέντευξης ξεκαθάρισε ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν θα επιστρέψουν ποτέ στην Αθήνα. Πράγµατι, η κυβέρνηση Κάµερον είναι ανένδοτη. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι άνθρωποι του πνεύµατος και της τέχνης εδώ στην Αγγλία και γενικότερα στην Ευρώπη έχουν αντίθετη άποψη. Αντιλαµβάνονται τη συµβολική και όχι µόνο αξία

της επιστροφής των µνηµείων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ποια είναι σήµερα η επικρατούσα κοινή γνώµη, η άποψη των απλών ανθρώπων; Ακριβώς σήµερα µίλησα σε µια οµάδα νέων ανθρώπων, 20 φοιτητές του Πανεπιστηµίου όπου διδάσκω, και εκείνοι µου επιβεβαίωσαν για ακόµη µια φορά ότι ο απλός κόσµος πιστεύει πως η Ελλάδα δικαιούται ό,τι της ανήκει, να έχει στη χώρα της την αρχαία κληρονοµιά της. Αντίθετα, η κυβέρνηση Κάµερον όχι µόνο σε θέµατα διεθνούς πολιτικής αλλά και σε εθνικό επίπεδο επιδεικνύει εγωισµό, ευτέλεια και καιροσκοπισµό. Κατήργησε όλα τα κοινωνικά βοηθήµατα από τους φτωχούς ευνοώντας τις τράπεζες και τα lobbies. Πώς αποφασίσατε αυτή την ιδιαίτερη εκστρατεία; Πιστεύετε πραγµατικά ότι θα αναταράξετε τα νερά της Ευρώπης και της κοινής γνώµης; Ναι, πιστεύω ότι µπορούµε να δώσουµε ένα γερό ταρακούνηµα στα λιµνασµένα νερά της Ευρώπης. Μέχρι στιγµής τόσο ο ελληνικός λαός όσο και η διεθνής κοινότητα περίµεναν µε εξαιρετική ευγένεια και ήθος την επιστροφή των µαρµάρων εκ µέρους της βρετανικής κυβέρνησης. Σκεφτόµουν από καιρό να κάνω κάτι που να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώµη. Μια µέρα βρισκόµενος στο µετρό είδα την πρώτη σελίδα µιας γνωστής βρετανικής εφηµερίδας, η οποία µε πηχυαίους τίτλους έγραφε: «Who cares about Greece?» ∆εν πίστευα στα µάτια µου! Πόση αδικία! Και τότε ήρθα σε επαφή µε το «British Committee», το οποίο στηρίζει απόλυτα το εγχείρηµά µου. Μιλήστε µας για την «περιπέτεια» που σχεδιάζετε τον Ιούλιο του 2014. Θα είστε µόνος; Θα ξεκινήσω την 1η Ιουλίου και θα είµαι µόνος. Κάθε µέρα υπολογίζω να διανύω µια απόσταση από το τις 8 το πρωί µέχρι τις 4 το απόγευµα. Μάλλον θα µου πάρει 50-60 ηµέρες, αλλά θα έρθω! Εκτός από την ευαισθητοποίηση σχετικά µε την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ένας από τους στόχους είναι να συγκεντρωθούν χρήµατα για τους σπουδαστές τέχνης στην Ελλάδα. Θα ήθελα να οργανωθεί µια έκθεση ταλαντούχων Ελλήνων καλλιτεχνών - ένα είδος ελληνικής Μπιενάλε τέχνης στο Λονδίνο. Ποια είναι η σχέση σας µε την Ελλάδα; Μιλήστε µας λίγο για σας. Γεννήθηκα στη Σικελία και από µικρό παιδί θαύµαζα τον ελληνικό πολιτισµό. Την Ιστορία, τη Φιλοσοφία, την Τέχνη. Είµαι παθιασµένος µε το Αρχαίο Θέατρο. Πρόσφατα µάλιστα µαζί µε το συνάδελφό µου Καθηγητή David Carrigan παρουσιάσαµε στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης µια πολύχρονη µελέτη πάνω στο ελληνικό θέατρο. Έρχοµαι συχνά στην Ελλάδα, έχω πολλούς αγαπηµένους φίλους και µια µέρα ελπίζω να ζήσω για πάντα εκεί, στο αγαπηµένο µου νησί που ονοµάζεται Ανάφη.

15 � Δεκέµβριος 2013


φύση&ζωή τμήμα Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος / Συντονίστρια του έργου κ. Βασιλική Καζάνα, Αναπλ. Καθηγήτρια (ΤΕΙ Καβάλας)

Πρόγραμμα Inform Ένα σύγχρονο εργαλείο για τα ελληνικά δάση Ανεκμετάλλευτος παραμένει ο δασικός πλούτος της χώρας μας ελλείψει σχεδιασμού ανάπτυξης. Η εγκατάλειψη των ελληνικών δασικών οικοσυστημάτων και η απαξίωση των δασικών υπηρεσιών και του ρόλου της δασοπονίας στην οικονομία και την περιβαλλοντική προστασία έχει πολλές φορές διαπιστωθεί, αναλυθεί και προβληματίσει, χωρίς αποτέλεσμα. Τόσο οι εκπρόσωποι του δασικού χώρου όσο και φορέων έξω από αυτόν επισημαίνουν συχνά ότι η κατάσταση αυτή, πέραν της ελληνικής της διάστασης, έχει και ευρωπαϊκές προεκτάσεις, καθώς αντιτίθεται στις οδηγίες της ΕΕ για την προστασία του φυσικού πλούτου και της βιοποικιλότητας, αλλά και την προστασία από την κλιματική αλλαγή.

Κόντρα σε αυτή τη δυσάρεστη ελληνική πραγματικότητα, ένα καινοτόμο έργο έρχεται να θέσει νέες βάσεις στην ελληνική δασοπονία. Πρόκειται για το «Πρόγραμμα INFORM – Indicators for Forest Management για την Οικοδόμηση ενός δομημένου γνωστικού συστήματος για αειφόρο δασική πολιτική και διαχείριση», που υλοποιεί το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής του Τμήματος Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Καβάλας – Παράρτημα Δράμας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από

Το 25,4% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας αποτελείται από δάση, καθιστώντας την τέταρτη σε δασικό πλούτο ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Τα ελληνικά δάση στην πλειοψηφία τους είναι φυσικά και όχι τεχνητά. Χαρακτηρίζονται ως μεσογειακά. Πρόκειται για οικοσυστήματα που είναι προσαρμοσμένα σε ξηρά, ζεστά καλοκαίρια και σε ψυχρούς χειμώνες. Στη μεσογειακή και στην παραμεσόγεια ζώνη αναπτύσσονται δρυς, ενώ στον Θεσσαλικό κάμπο που υπάρχει πιο γόνιμο έδαφος αναπτύσσονται βελανιδιές. Συναντάμε βεβαίως και τα είδη δέντρων που εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη, όπως το πεύκο, η ελάτη και η οξιά. Η πανίδα του ελληνικού δάσους διακρίνεται από υψηλή βιοποικιλότητα. Πέρα από τα πολυάριθμα είδη πουλιών, ερπετών και εντόμων, αξιόλογη είναι και η ποικιλία των θηλαστικών που ζουν στα ελληνικά δάση, με πιο γνωστά από αυτά την καφέ αρκούδα, τον αγριόγατο, το τσακάλι, το λύκο και τον ασβό.

το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης (50%), το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής - Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος (41,25%) και το ΤΕΙ Καβάλας (8,75%). Με διάρκεια έως 31.12.2013 είχε εφαρμογή σε όλη τη χώρα για να υπάρχουν αποτελέσματα σε εθνική κλίμακα, ενώ για αποτελέσματα τοπικής κλίμακας έχουν επιλεχθεί το Δασικό Σύμπλεγμα Κάτω Νευροκοπίου και η Θάσος.

Προτεραιότητα η εφαρμογή δασικής πολιτικής Βασικός στόχος του έργου είναι να αποκτήσει επιτέλους και η χώρα μας τα κατάλληλα εργαλεία (δείκτες αειφορίας) που είναι απαραίτητα τόσο στη διαμόρφωση και εφαρμογή δασικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο, όσο και στην ανάπτυξη στρατηγικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή με ταυτόχρονη προστασία της βιοποικιλότητας. Άλλωστε, η Ελλάδα – όπως και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ – έχουν δεσμευτεί στη χρήση παγκόσμιων δεικτών αειφορικής διαχείρισης των δασών (MCPFE – Υπουργική Διάσκεψη για την Προστασία των Δασών, Αυστρία, 07.10.2002), προκειμένου να καθορίσουν τις εθνικές τους πολιτικές για τα δασικά οικοσυστήματα και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη συνολικής στρατηγικής της ΕΕ μετά το 2012 για την εκτίμηση και άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα δάση και τη βιοποικιλότητα. Σε πρακτικό επίπεδο ο παραπάνω στόχος θα επιτευχθεί με την αξιοποίηση των δεικτών αειφορίας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για τη χάραξη αντίστοιχα εθνικής δασικής πολιτικής, περιφερειακής πολιτικής για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, εκσυγχρονισμό των δασικών διαχειριστικών σχεδίων και παρακολούθηση της εφαρμογής τους σε τοπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο του έργου συστάθηκε το Εθνικό Διακυβερνητικό Συμβούλιο Δασών (ΕΔΣΔ), από στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, Δασάρχες ή έμπειρα στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας, ειδικούς επιστήμονες και την ομάδα συντονισμού του έργου. Ο ρόλος του ΕΔΣΔ είναι η παροχή στοιχείων από τα δασικά οικοσυστήματα για τη δημιουργία της βάσης δεικτών αειφορίας με σκοπό να εξαχθούν οι πληροφορίες για τη διαμόρφωση των πλέον πρόσφορων εναλλακτικών πολιτικών αειφορικής διαχείρισής τους. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι το πρόγραμμα Inform έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό στην περιβαλλοντική πληροφορία, που όσο υφίσταται αποτρέπει την εναρμόνιση οποιασδήποτε δασικής πολιτικής με τις σύγχρονες ελληνικές ανάγκες και τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις. Ταυτόχρονα, προκάλεσε και πέτυχε τη συνεργασία του μεγαλύτερου μέρους των Δασαρχών (περισσότερο του 80%) και άλλων στελεχών της Δασικής Υπηρεσίας σε ένα έργο πανελλαδικής εμβέλειας και ιδιαίτερης αξίας σε ελληνική και ευρωπαϊκή κλίμακα, επαναφέροντας στη Δασική Υπηρεσία τη δυνατότητα να παίξει ξανά μέρος του επιστημονικού της ρόλου.

i info

Μεγάλο μέρος του έργου έχει ήδη ολοκληρωθεί και τα στοιχεία θα είναι σύντομα διαθέσιμα στη δημοσιότητα. Περισσότερα στοιχεία για το Πρόγραμμα INFORM στην ιστοσελίδα http://www.inform-life.gr

16 Δεκέμβριος 2013


�ελλήνωνγεύσεις � του Απόστολου Στάϊκου

Μια βραδιά στα

Ρακοκάζανα «Κι οάς ι λ ι σ α β ς ρακή α » ω ν ί Μ πινε.. έ

oνος 80χρ άθεται ο ι ε κ ζ που τηρί αδή υποσ ανώλης α», δηλ ίνει ύµπ βγα ος Μ κύρι στη «ρο π’ όπου α α λ , . δίπ ληνάκι ρακή σω ώτη στο η πρ

18 � Δεκέµβριος 2013

Κι αν είναι δύσκολο να αποδειχθεί η αγάπη του Μίνωα στη ρακή, η αδυναµία των Κρητικών είναι εµφανής, αφού κάθε Νοέµβρη όλοι συναντιούνται γύρω από ένα καζάνι. Η ρακή είναι µόνο η αφορµή. ∆εν µαζεύονται µόνο για να αποστάξουν στράφυλλα, αλλά κυρίως για να βγάλουν το απόσταγµα της ψυχής τους. Άντρες, γυναίκες και παιδιά κουβεντιάζουν, κουτσοµπολεύουν και ακούνε τους παλιότερους να αφηγούνται ιστορίες ρακοκάζανων από περασµένες δεκαετίες. Κάπως έτσι επιστρέφουν στις συνήθειες των προγόνων τους, πίνοντας ρακή, ψήνοντας οφτές πατάτες και «αντιγυρίζοντας» µαντινάδες:

Χαρώ την, την παρέα µας να ‘τανε κι άλλη τόση, κρασί, ρακή και τσικουδιά µέχρι να ξηµερώσει… Κρασί, ρετσίνα και ρακή, χούµελι, πετιµέζι µόνο στην Κρήτη θα το βρεις σε Κρητικό τραπέζι…


μπουρα, φλούδες και κουκούτσια. Στην Κρήτη χρησιμοποιείται και η τούρκικη λέξη ρακή. Ξεχωρίζει από όλα τα άλλα τσίπουρα, διότι αποτελεί απόσταγμα μόνον από τα τσίκουδα, χωρίς την προσθήκη κανενός άλλου αρωματικού φυτού. Δίχως υπερβολή, στην Κρήτη δεν υπάρχει σπίτι χωρίς ένα μπουκάλι ρακή. Μ΄ αυτήν ξεκινούν τα γλέντια και οι χαρές, με ένα ποτηράκι ρακή υποδέχονται μεγάλα ξενοδοχεία τους ξένους, με ένα ποτηράκι ρακή κλείνουν οι εμπορικές συμφωνίες. Συνήθως συνοδεύεται από κρητικούς παραδοσιακούς μεζέδες, μα για τους μυημένους ταιριάζει καλύτερα με οφτές πατάτες, ελιές, λάχανο ωμό, αγγουράκι, χοχλιούς, Κρητικά τυριά και εφτάζυμα παξιμάδια.

Από Αύγουστο... Νοέμβριο Η παρουσία ενός «ξένου» στα ρακοκάζανα δεν είναι και τόσο απλό ζήτημα. Οι Κρητικοί δεν αντιλαμβάνονται το καζάνι τους ως δρόμο για περαστικούς και περιέργους ή ως τουριστικό αξιοθέατο για επισκέπτες που έχουν ακούσει για τις περίφημες καζανοβραδιές της Κρήτης. Άλλωστε καθώς η ρακή ψήνεται, λέγονται αλήθειες και σκληρές κουβέντες. Πιπεράτα αστεία και πειράγματα, ενώ συχνά η φωνή ανεβαίνει όταν ξεκινούν οι πολιτικές κόντρες. Μετά από πρόσκληση φίλου, βρεθήκαμε στο καζάνι του κυρίου Θύμιου στο χωριό Αρχάνες που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Μια παλιά, μα καθαρή και τακτοποιημένη αποθήκη φιλοξενεί το ρακοκάζανο. Η «γιορτή της τσικουδιάς» ξεκίνησε το μεσημέρι με 10 φίλους, όμως μέχρι το βράδυ είχε περάσει όλο το χωριό. Το μεγάλο καζάνι βρίσκεται στο κέντρο και λίγο πιο ’κει, δυο τραπέζια, λίγες καρέκλες και πολλές γυάλινες νταμιτζάνες που περιμένουν την πρώτη ρακή. Το καζάνι αποτελείται από τρία βασικά μέρη. Τη βάση ή τσουκάλι, το καπάκι και ένα σωλήνα όπου μεταφέρεται ο ατμός. Πολλοί καζανάδες επιλέγουν το γκάζι, διότι είναι πιο ασφαλές και εξασφαλίζει σταθερή θερμοκρασία. Ο κύριος Θύμιος όμως επιμένει παραδοσιακά και χρησιμοποιεί ξύλα. «Η φωτιά δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή, γιατί τα στράφυλλα θα τσουδιστούν (καούν) και η τσικουδιά θα καπνιστεί, δηλαδή θα πάρει άσχημη μυρωδιά» μας εξηγεί και επιστρέφει στο καζάνι που έχει αρχίσει να βράζει. Το οινόπνευμα που έχουν τα στράφυλλα εξατμίζεται λόγω των υψηλών σακχάρων. Ο ατμός «κυκλοφορεί» στο σωλήνα, ενώ εξωτερικά κρύο νερό ψύχει και τελικά υγροποιεί τον ατμό που καταλήγει σε ένα πήλινο κιούπι. Αυτή είναι η πρωτορακή. Το «αφεντικό» μετράει τους βαθμούς του αποστάγματος και αναλόγως προσθέτει νερό. Συνήθως το καζάνι κλείνει στους 18 βαθμούς. Όμως κάποιοι μερακλήδες κρατούν και κάποια μπουκάλια τσικουδιάς ανώτερης ποιότητας, αφού τα στράφυλλα έχουν βράσει λιγότερο και έχουν υποστεί μικρότερη επεξεργασία. Και ενώ η ρακή ευωδιάζει, τα καλούδια της κυρίας Ουρανίας τραβούν την προ-

σοχή της παρέας που ήδη κάθεται στο τραπέζι. «Τσικουδιά ζεστή και μάλιστα ανακατεμένη με μέλι ζεσταίνει το σώμα. Αν βάλεις και λίγο πιπεράκι ή κανέλα γίνεται δυναμίτης. Όμως η παγωμένη τσικουδιά δροσίζει και αναζωογονεί. Πρέπει όμως να είναι ανόθευτη, να πίνεται με μέτρο και καλό μεζέ» υποστηρίζει η κυρία Ουρανία, που κάθε Νοέμβριο υποδέχεται τους φίλους του άντρα της και δεν προλαβαίνει να γεμίζει ποτήρια και πιάτα. «Όλα τα φαγιά μου είναι ωραία, αλλά φέτος η βραστή γίδα με μακαρόνια είναι το κάτι άλλο» λέει η κύρια του σπιτιού και έχει δίκιο. Ακόμα και στην Αθήνα, τώρα που γράφονται αυτές οι λέξεις η ανάμνηση αυτής της γεύσης είναι ιδιαίτερα έντονη... «Για το σπιτικό μας το καζάνι είναι γιορτή. Όλη τη μέρα, όποια ώρα αγαπάς περνάς, τα λέμε, τρως και πίνεις. Η ρακή είναι κομμάτι της παράδοσής μας και αυτό που κάνουμε τώρα, είναι σαν μια τελετή. Εγώ μεγάλωσα πια, σύντομα θα αναλάβει ο γιος μου τα «Καζανέματα». Όμως δεν ανησυχώ για την ποιότητα της ρακής των επόμενων ετών, αφού ο μικρός ανδρώθηκε μέσα στις ξεθυμανιές της τσικουδιάς» δηλώνει στη Natura nrg ο κύριος Θύμιος που κοιτάζει συνεχώς προς την πόρτα, αφού περιμένει δυο φίλους που παίζουν βιολί και λαούτο. Λίγο αργότερα, οι δύο οργανοπαίχτες φτάνουν και το γλέντι ανάβει. Τραγούδια και μαντινάδες «σηκώνουν» από το τραπέζι πολλά από τα μέλη της παρέας που πλέον παραπατούν, αφού πίνουν ρακή από το μεσημέρι.. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το ρακοκάζανο του κυρίου Θύμιου στις Αρχάνες φτάνει στο τέλος του. Τα μάγουλα όλων είναι κόκκινα από τη ρακή και τον χορό. Η φράση «θα τα ξαναπούμε» είναι περιττή, αφού πρόκειται για ένα ετήσιο, σταθερό ραντεβού για όλους τους Κρητικούς. Το τελευταίο ποτηράκι πίνεται στη μνήμη των φίλων που έφυγαν από τη ζωή και δεν μπορούν πια να λάβουν μέρος στα «καζανέματα». Όσο για έμας, αφού ευχαριστήσαμε τους οικοδεσπότες, επιστρέψαμε στο Ηράκλειο με ένα μπουκάλι ρακή πρώτης ποιότητας στο χέρι..

Στην ερώτηση πότε να κατέβω στην Κρήτη, το καλοκαίρι μοιάζει να είναι η ιδανική απάντηση. Ήλιος, θάλασσα, καλό φαγητό και πλούσια ιστορία προσφέρουν όσα αναζητά ο κουρασμένος κάτοικος της πόλης. Το πρόσφατο ταξίδι μας στην Κρήτη όμως, προσέθεσε και το Νοέμβριο στις ιδανικές περιόδους για να επισκεφτεί κανείς το νησί. Ο καιρός παραμένει καλός, ο κόσμος ακόμη κάθεται έξω, ενώ το Φθινόπωρο φέρνει μαζί του καλή ρακή και δυνατές αναμνήσεις σε όσους έχουν την τύχη να βρεθούν σε κάποιο ρακοκάζανο. Πριν την καληνύχτα όμως, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας ένα μπουκάλι με τσικουδιά. Μόνο έτσι θα είστε σίγουροι πως αυτό που ζήσατε χθες βράδυ δεν ήταν όνειρο..

Ο 10λογος της τσικουδιάς Η πρώτη τσικουδιά φέρνει όρεξη, η δεύτερη υγεία. Η τρίτη φέρνει τη χαρά, η τέταρτη ευτυχία. Η πέμπτη φέρνει έξαψη, η έκτη φλυαρία. Η έβδομη φέρνει συμπλοκή ή εμετό, η όγδοη αστυνομία. Η ένατη φέρνει το δικαστή κι η δέκατη κηδεία.

Από πού κρατάει η σκούφια της.. Η ρακή ή αλλιώς τσικουδιά περιέχει περίπου 37% αλκοόλ γεγονός που το κατατάσσει στην κατηγορία των πλέον δυνατών αλκοολούχων ποτών. Η λέξη προέρχεται από τα τσίκουδα, δηλαδή τα υπολείμματα της μουστοποίησης των σταφυλιών -τσά-

19 Δεκέμβριος 2013


Να µυηθούµε σ’ ένα φυσικό τρόπο ζωής. ∆εν µπορούµε να πετάµε µέσα στο σώµα µας πράγµατα που µοιάζουν µε τροφές, που είναι όµως συνθετικά παρασκευάσµατα µε χρώµατα, ενισχυτικά γεύσης και πλαστικές επικαλύψεις, µε τη δικαιολογία ότι είναι νόστιµα και δεν θέλουµε να στερηθούµε.

Θυρεοειδής o ρυθµιστής του µεταβολισµού Ένας στους δύο από εµάς είναι πιθανό να έχει κάποιο πρόβληµα µε το θυρεοειδή του. Όζοι θερµοί ή ψυχροί, υποθυρεοειδισµός, υπερθυρεοειδισµός, θυρεοειδίτιδα Hashimoto και βρογχοκήλη (διόγκωση του θυρεοειδούς) είναι τα πιο συχνά προβλήµατα. Ποιος είναι ο λόγος που παρατηρείται ραγδαία αύξηση των νοσηµάτων που σχετίζονται µε αυτόν το σηµαντικό για την υγεία µας αδένα;

από τις θυρεοειδικές ορµόνες, αυξάνεται η έκκριση της TSH. Όσο µικρότερες ποσότητες Τ3 και Τ4 κυκλοφορούν στο αίµα µας τόσο αυξάνονται τα επίπεδα της TSH, ώστε να πιέσουν το θυρεοειδή να απελευθερώσει περισσότερη Τ3 και Τ4, ανάλογα µε τις ανάγκες. Υψηλές τιµές TSH υποδηλώνουν υπο-θυρεοειδισµό (ο θυρεοειδής υπολειτουργεί και χρειάζεται να δεχτεί µεγαλύτερη πίεση για να αντεπεξέλθει), ενώ πολύ χαµηλές τιµές συνδέονται µε υπερ-θυρεοειδισµό.

Ο θυρεοειδής είναι ο αδένας που ρυθµίζει ανά πάσα στιγµή το µεταβολισµό µας. Αυξάνει ή µειώνει το µεταβολισµό ανάλογα µε τις συνθήκες (κρύο, ζέστη), τις ανάγκες (ξεκούραση, άσκηση) αλλά και την συναισθηµατική µας κατάσταση (θυµός, φόβος, χαρά). Βρίσκεται στο λαιµό µας και ονοµάζεται έτσι γιατί έχει το σχήµα θυρεού (ασπίδα, οικόσηµο) και παράγει δύο βασικές ορµόνες: την Τ4 (Θυροξίνη) και την Τ3 (Τριιωδοθυρονίνη). Οι αριθµοί 3 και 4 αναφέρονται στο πόσα άτοµα ιωδίου περιέχονται στην κάθε ορµόνη. Από τις δύο ορµόνες η δραστική είναι η Τ3 και επηρεάζει σχεδόν οποιαδήποτε φυσιολογική µεταβολική διαδικασία µέσα στο σώµα, όπως την ανάπτυξη, τη θερµοκρασία του σώµατος, την καρδιακή συχνότητα, την έµµηνο ρύση, την αιµοποίηση, την ανάπτυξη των τριχών, την αποθήκευση και την καύση του λίπους και πολλές άλλες. Ο θυρεοειδής παράγει Τ4 όπου στη συνέχεια µετατρέπεται σε Τ3 ανάλογα µε τις συνθήκες και τις ανάγκες των κυττάρων µας. Πρόκειται για έναν ευαίσθητο και ακριβή µηχανισµό ρύθµισης που βοηθάει άµεσα το σώµα µας να προσαρµοστεί και να ανταποκριθεί σε αυτό που συµβαίνει άµεσα.

Γιατί νοσεί ο θυρεοειδής;

Πόση Τ3 και Τ4 εκκρίνει ο θυρεοειδής; Οι εντολές για το πόση Τ3 και Τ4 θα εκκρίνει ο θυρεοειδής έρχονται από την υπόφυση µέσω της TSH (Thyroid Stimulating Hormone). Όταν ο οργανισµός χρειάζεται µεγαλύτερη ποσότητα

Όπως είδαµε παραπάνω ο συγκεκριµένος αδένας προσπαθεί να ρυθµίσει τον µεταβολισµό και κυρίως την ταχύτητα που γίνονται οι µεταβολικές διεργασίες. Η απόκλιση όµως από τον φυσικό τρόπο ζωής και διατροφής είναι οι βασικοί παράγοντες στην εµφάνιση των νοσηµάτων του θυρεοειδούς σε βιοχηµικό και συναισθηµατικό επίπεδο. Τοξίνες και βαρέα µέταλλα, τα χαµηλά επίπεδα βιταµίνης D και σεληνίου, η έλλειψη ιωδίου αλλά και η επιβάρυνση του οργανισµού µε βρώµιο και χλώριο εµποδίζουν τη φυσιολογική παραγωγή Τ3 και Τ4. Το βρώµιο για παράδειγµα, όπως και το χλώριο, ανήκει στην ίδια οικογένεια µεταλλικών στοιχείων (αλογόνα) µε το ιώδιο και χρησιµοποιείται ευρέως στην παρασκευή αρτοποιηµάτων. Το βρώµιο καταλαµβάνει τους υποδοχείς που θα έπρεπε να συνδεθούν µε το ιώδιο και µειώνει τα επίπεδα διαθέσιµου ιωδίου στον θυρεοειδή. Αυξηµένα επίπεδα βρωµίου και αντίστοιχα χαµηλά επίπεδα ιωδίου έχουν βρεθεί σε ασθενείς που πάσχουν από βρογχοκήλη. Γνωρίζουµε επίσης ότι αυξηµένα επίπεδα ινσουλίνης αλλά και χαµηλά επίπεδα βιταµίνης D συµβάλουν στην εµφάνιση υποθυρεοειδισµού και αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας.

Στρες και Θυρεοειδής Ο θυρεοειδής είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα όργανα στο στρες. Υπάρχουν πολλοί και διαφο-

Ο φυσικός τρόπος ζωής έχει αρχίσει να επηρεάζει όλο και µεγαλύτερο µέρος του κόσµου και αυτό γιατί όταν κάποιος αρχίσει να γεύεται τα αποτελέσµατα, αποζητά όλο και περισσότερη υγεία και αντιλαµβάνεται την αξία που έχουν το να νιώθεις γεµάτος ενέργεια, να έχεις καλή διάθεση, να αντιλαµβάνεσαι ότι µπορείς να πάρεις την υγεία σου στα χέρια σου και να διαµορφώσεις εσύ το δικό σου µέλλον.

20 � Δεκέµβριος 2013


Ùíïòæè ëÀõå èíÛòá íå ëòÛíå÷ ðòïóñðïù

ǹȃȉǿȇȊȉǿǻǿȀǾȆȇȅȈȉǹȈǿǹ

ρετικοί λόγοι που “ζορίζουν”, προκαλούν δηλαδή στρες στο σώµα µας. Το µεταβολικό στρες είναι ένας σηµαντικός παράγοντας. Σε συνθήκες µεταβολικού στρες ο οργανισµός ζορίζεται λόγω της έλλειψης βασικών µικροθρεπτικών συστατικών. Η απόδοση του κάθε κυττάρου στο σώµα µας, όσον αφορά στην παραγωγή ενέργειας, µειώνεται και αυξάνεται εναλλακτικά η έκκριση ορµονών του στρες για να καλύψουν το ενεργειακό έλλειµµα. Μια από αυτές είναι και η Τ3. Όσο χαµηλότερη είναι η απόδοση του µεταβολισµού µας τόσο µεγαλύτερη είναι η ανάγκη παρέµβασης από πλευράς του θυρεοειδούς. Η µακροχρόνια ανάγκη παρέµβασης και υπερλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα οδηγεί σε αλλοίωση τόσο της λειτουργίας όσο και της δοµής του. Υπό τη συνεχή πίεση της TSH, αρχικά παρατηρείται µια διάχυτη αλλαγή στο παρέγχυµα (ιστός) του θυρεοειδή αδένα που σταδιακά οδηγεί στη δηµιουργία όζων (µικρά εξογκώµατα). Η αλλοίωση της µορφολογίας των κυττάρων φτάνει κάποια στιγµή στο σηµείο όπου το ανοσοποιητικό δεν αναγνωρίζει αυτά τα κύτταρα και παράγει αντισώµατα ενάντιά τους. Η καταστροφή από αυτό το σηµείο και µετά προξενείται και από τον ίδιο τον οργανισµό και σταδιακά θα οδηγήσει σε υπολειτουργία του αδένα και ανάγκη για φαρµακευτική παρέµβαση. Η εξωτερική όµως χορήγηση ορµονών δεν µπορεί σε καµία περίπτωση να προσοµοιάσει τη φυσιολογική συνεχή έκκριση των θυρεοειδικών ορµονών. Το σώµα µας προσαρµόζεται µε τη βοήθεια του θυρεοειδή συνεχώς και άµεσα στις συνθήκες που επικρατούν ανά πάσα στιγµή. Είτε τρώµε, είτε κάνει ζέστη ή κρύο, όταν ανεβαίνουµε τις σκάλες, όταν κάνουµε άσκηση ή όταν ξεκουραζόµαστε, ακόµη και όταν είµαστε χαρούµενοι ή κλαίµε ο µεταβολισµός µας αυξοµειώνεται και προσαρµόζεται συνεχώς. Η εξωγενής χορήγηση ορµονών µπορεί να µας εξασφαλίσει µια ανεκτή ποιότητα ζωής όχι όµως και µια βέλτιστη απόδοση και υγεία όπως η φυσική έκκρισή τους. Έτσι ο θυρεοειδής “πέφτει” ηρωικά µαχόµενος στην προσπάθεια του να σπρώξει ένα µεταβολισµό που δεν λειτουργεί σωστά. Το πρόβληµα στ’ αλήθεια δεν αφορά στο θυρεοειδή αλλά στον ίδιο το µεταβολισµό και τους παράγοντες που τον ρυθµίζουν.

Τι µπορούµε να κάνουµε; Υπάρχουν όµως ενέργειες που µπορούµε να κάνουµε για να προστατεύσουµε την υγεία µας και την οµαλή λειτουργία του θυρεοειδούς.

1. Να διατηρούµε ιδανικά επίπεδα βιταµίνης D. Η βιταµίνη D αυξάνει την απόδοση των χηµικών αντιδράσεων σε όλα τα κύτταρα και βελτιώνει την έκφραση των γονιδίων.

ĮȞĮȗȦȠȖȠȞȘIJȚțȒȝİ ȕȚIJĮȝȓȞȘǼ,8

ĮȞĮʌȜȘȡȫȞİȚIJȘȞĮʌĮȡĮȓIJȘIJȘ ȣȖȡĮıȓĮİȞȫĮȞĮȗȦȠȖȠȞİȓIJȠ ȝȠȣȞIJȩțĮȚĮijȣįĮIJȦȝȑȞȠįȑȡȝĮ

2. Να διατηρούµε φυσιολογικό βάρος µε χαµηλά επίπεδα ινσουλίνης. Η αυξηµένη ινσουλίνη αποσταθεροποιεί όλο το ορµονικό σύστηµα και εµποδίζει τη µετατροπή της Τ4 σε ενεργό Τ3. Η λύση της αντίστασης της ινσουλίνης συνδέεται µε βελτίωση της θυρεοειδικής λειτουργίας.

3. Να παρέχουµε στο σώµα τα απαραίτητα µικροθρεπτικά συστατικά. Το ιώδιο, το σελήνιο και το µαγνήσιο είναι στοιχεία ζωτικής σηµασίας για την οµαλή λειτουργία του θυρεοειδούς, ενώ το χρώµιο, η γλουταµίνη, η κανέλα και το άλφα λιποϊκό οξύ βοηθούν στη µείωση της αντίστασης της ινσουλίνης.

ºÄ¶»¶ª ¦Ä꿦ÃË ª¶ ªÃ˦¶Ä ƹ»¶ª

İȞIJĮIJȚțȒȢĮȞIJȚȖȒȡĮȞıȘȢ ȝİȝȑȖȚıIJȘıȣȖțȑȞIJȡȦıȘ ȕȚIJĮȝȓȞȘȢǼ,8 ȕȠȘșȐİȚıIJȠıȕȒıȚȝȠIJȦȞ ıȘȝĮįȚȫȞȖȒȡĮȞıȘȢȡȣIJȓįȦȞ țĮȚȜİʌIJȫȞȖȡĮȝȝȫȞ

°¦Ã 10€

ª¶ ªÃ˦¶Ä ¦ÃªÃƸư ȂİIJȘȞİȖȖȪȘıȘIJȘȢ 115 ML! ȆȁȅȊȈǿǹǼȃȊǻǹȉȍȈǾ

4. Να απέχουµε από τη χρήση επεξεργασµένων τροφίµων και ιδιαίτερα αρτοποιηµάτων που περιέχουν βρώµιο.

5. Να φροντίσουµε να εντοπίσουµε και να διαχειριστούµε το µεταβολικό στρες. Μπλοκαρισµένα µεταβολικά µονοπάτια οδηγούν σε µείωση της παραγωγής ενέργειας και σε στρες που οφείλεται σε µεταβολικούς λόγους.

6. Να γυµναζόµαστε

Η άσκηση µειώνει τα επίπεδα αδρεναλίνης, σπάει την αντίσταση στην ινσουλίνη και µειώνει το σωµατικό βάρος, πράγµατα που βοηθούν σε έναν υγιή θυρεοειδή.

7. Να καταναλώνουµε άφθονο νερό. Η έστω και µικρού βαθµού αφυδάτωση µπορεί να µειώσει το µεταβολισµό µας κατά 40%.

ȣʌȑȡİȝʌȜȠȣIJȚıȝȑȞȘ ȝİșȡİʌIJȚțȩȕȠȪIJȣȡȠțĮțȐȠ ȝİʌȚıIJȠʌȠȚȘȝȑȞȘ ȝȘȜȚʌĮȡȒijȩȡȝȠȣȜĮ ȕȚȠȜȠȖȚțȒĮȜȩȘȕȑȡĮıİ İȝʌȜȠȣIJȚıȝȑȞȘȝİİțȤȣȜȓıȝĮIJĮ ȕȠIJȐȞȦȞțĮȚȕȚIJĮȝȓȞȘǼĮʌĮȜȪȞİȚ ʌȠıȠıIJȩ ȝȘȜȚʌĮȡȒijȩȡȝȠȣȜĮ țĮIJĮʌȡĮȔȞİȚțĮȚĮȞĮțȠȣijȓȗİȚ ȐȝİıĮIJȠİȡİșȚıȝȑȞȠțĮȚ ĮijȣįĮIJȦȝȑȞȠįȑȡȝĮ

țĮȚĮȞĮțȠȣijȓȗİȚIJȘȞʌȠȜȪȟȘȡȒ İʌȚįİȡȝȓįĮ

°¦Ã Æà 1959

8. Να διατηρούµε χαµηλά τα επίπεδα του συναισθηµατικού στρες µέσα από µια θετική µατιά προς τη ζωή και την αποφυγή βοµβαρδισµού από αρνητικά νέα, µια πρακτική καθόλου χρήσιµη και ιδιαίτερα επικίνδυνη για την πνευµατική και σωµατική µας υγεία.

°ðïëìåéóôéëÞ÷ áîôéðòÞóöðï÷ ¶ììÀäï÷: Ecoilibrium °çÝá÷ ÆòéÀäï÷ 18, °çÝá ¦áòáóëåùÜ, ôèì: 210 3612571 21 � Δεκέµβριος 2013


�healthcare ⊕: της Σταυρούλας Τσατραφίλη, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ρίξτε τη χοληστερίνη σε

6

εβδοµάδες

Όλοι σχεδόν γνωρίζουµε πόσο επιζήµια είναι η υψηλή χοληστερίνη για την υγεία µας και το καρδιαγγειακό µας σύστηµα. Τι µπορούµε όµως να κάνουµε για να µειώσουµε τα επίπεδά της µε φυσικό τρόπο; Η αυξηµένη χοληστερίνη είναι ένα ζήτηµα που απασχολεί εκατοµµύρια κόσµο σε όλο τον πλανήτη. Αφορά τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά τα τελευταία χρόνια. Πέρα από την οικογενή – κληρονοµική χοληστερίνη, η πιο συνηθισµένη αιτία που προκαλεί την εµφάνισή της είναι η κακή διατροφή. Τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίµα αυξάνονται µε την ηλικία και οι καρδιολόγοι προτείνουν ότι καθένας, από την ηλικία των 20 ετών και µετά, θα πρέπει µία φορά στα 5 χρόνια να ελέγχει τη χοληστερόλη του, εκτός κι αν έχει οικογενή υπερχοληστερολαιµία ή και άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήµατα. Αν η χοληστερόλη νηστείας υπερβαίνει το επιθυµητό όριο των 200mg/ dL ή η χαµηλής πυκνότητας χοληστερόλη (ή LDL ή «κακή χοληστερόλη») το 100, η µείωσή της σ’ ένα ασφαλέστερο επίπεδο είναι πολύ πιο εύκολη απ’ ό,τι νοµίζουµε. Με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής µπορεί κάποιος να δει σηµαντική µείωση της χοληστερίνης του µέσα σε έξι εβδοµάδες.

Χωρίς φάρµακα Με τη χρήση φαρµάκων, η µείωση επιτυγχάνεται πολύ πιο γρήγορα, αλλά αυτό δεν συνιστάται σε άτοµα που δεν βρίσκονται σε κρίσιµη κατάσταση. Σε εκείνους, αυτό που προτείνεται είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής τους. Ταχύτερη µείωση της χοληστερίνης, χωρίς φάρµακα, µπορεί να επιτευχθεί, αλλά µε πολύ αυστηρές αλλαγές, όπως ισχυρίζεται µία ανασκόπηση, στην οποία οι ασθενείς ακολούθησαν ολιγοθερµική δίαιτα, σε συνδυασµό µε υποκατάστατα γευµάτων για 4 εβδοµάδες, προκειµένου να µειώσουν το βάρος τους και κάποιες σχετιζόµενες βιοχηµικές τιµές, όπως η ολική και η κακή χοληστερόλη. Στην προκειµένη περίπτωση, ακολουθήθηκε µία περίοδος 10 εβδοµάδων συντήρησης βάρους, για να διατηρηθούν και οι βελτιώσεις που είχαν επιτευχθεί. ∆ιαπιστώνουµε από µελέτες σαν την προηγούµενη ότι αυτό δεν είναι εφικτό για όλες τις πληθυσµιακές οµάδες. Γι’ αυτό και στη συνέχεια θα προτείνουµε τους πιο εφαρµόσιµους τρόπους, για να επιτευχθεί σταδιακή µείωση της χοληστερόλης, στο συντοµότερο χρονικό διάστηµα.

1

Θέστε το στόχο σας: Γνωρίζετε ότι πρέπει να µειώσετε τη χοληστερόλη σας, αλλά πόσο; Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συµπεριλαµβανοµένων του προσωπικού και οικογενειακού ιστορικού σε καρδιοπάθειες ή και άλλων καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο διαβήτης και το κάπνισµα. Αν ο κίνδυνος εκτιµάται ως σοβαρός, θα πρέπει ο στόχος για την LDL να είναι κάτω του 70, αν είναι µέτριος κάτω από 130 κι αν είναι χαµηλός κάτω από 160. Βέβαια, το σηµαντικότερο όλων είναι η πρόληψη.

2

Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα: Η τακτική φυσική δραστηριότητα, όπως το έντονο περπάτηµα, εκτός του ότι µειώνει την κακή χοληστερόλη, µπορεί να αυξήσει και την καλή χοληστερόλη, έως και 10%. Τακτική άσκηση 4 µε 5 φορές την εβδοµάδα θα δείξει πολύ σύντοµα τα αποτελέσµατά της. Αν χρησιµοποιούσαµε βηµατοµετρητή, ο στόχος µας θα ήταν τα 10.000 βήµατα την ηµέρα. Για παράδειγµα, αν η δουλειά σας είναι γραφείου, προσπαθήστε να σηκώνεστε και να περπατάτε για 5 λεπτά κάθε ώρα. Επιπλέον, παρκάρετε το αυτοκίνητό σας λίγο πιο µακριά από τη δουλειά ή πηγαίνετε στη δουλειά µε τα πόδια, αν είναι σχετικά κοντά, κατεβείτε µία ή δύο στάσεις πριν από τον τελικό προορισµό σας και κάνετε την υπόλοιπη δι-

22 � Δεκέµβριος 2013

αδροµή µε τα πόδια, ανεβείτε στον όροφο που επιθυµείτε µε τις σκάλες και όχι το ασανσέρ και πολλές άλλες πρακτικές καθηµερινές λύσεις.

3

∆ώστε έµφαση στην πρόσληψη υγιεινών λιπαρών και όχι στον ολικό αποκλεισµό τους. Αντίθετα µε ό,τι πίστευαν παλιότερα, η µείωση της χοληστερόλης δεν θα προκύψει από την αποφυγή των αυγών και των θαλασσινών, επειδή έχουν πολλή χοληστερόλη. Η βελτίωση του λιπιδαιµικού προφίλ θα προέλθει από την κατανάλωση κατάλληλων ποσοτήτων ποιοτικών λιπαρών. Τι σηµαίνει αυτό; Ότι ο καθένας µας, αλλά πολύ περισσότερο αυτός που έχει αυξηµένη χοληστερόλη και διατρέχει καρδιαγγειακό κίνδυνο, θα πρέπει να αποφεύγει τα υδρογονωµένα λίπη (trans λιπαρά οξέα), που βρίσκονται σε όλα τα έτοιµα φαγητά εκτός σπιτιού, θα πρέπει να καταναλώνει σε µειωµένες ποσότητες κορεσµένα λίπη που υπάρχουν σε όλα τα τρόφιµα ζωικής προέλευσης, ιδιαίτερα όσα είναι πολύ λιπαρά. Από την άλλη, πρέπει να αυξήσει την πρόσληψη µονοακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως το ελαιόλαδο, που θα πρέπει να χρησιµοποιείται σε κάθε χρήση και τα ω–3 λιπαρά οξέα, τα οποία περιέχονται στα λιπαρά ψάρια και τα οποία πρέπει να καταναλώνονται 2 µε 3 φορές την εβδοµάδα

4

Καταναλώστε περισσότερες διαιτητικές ίνες: Φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ωµοί ξηροί καρποί. Όσον αφορά στα φρούτα, προτιµήστε τα φρέσκα και εποχιακά. Όσον αφορά στα λαχανικά, αυξήστε την πρόσληψή τους και προτιµήστε τα ωµά, βρασµένα ή στον ατµό, µε ελαιόλαδο. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πρέπει να περιλαµβάνει συνολικά 5 µερίδες σε καθηµερινή βάση. Σε αυτές τις 5 µερίδες, δεν πρέπει να προσµετράται περισσότερο από 1 ποτήρι φυσικού χυµού, λόγω της µειωµένης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Ωστόσο, υπάρχουν στην αγορά ροφήµατα φρούτων και λαχανικών πλούσια σε διαιτητικές ίνες που µπορεί να σας βοηθήσουν στον στόχο σας. Τα όσπρια επιτρέπονται όλα και θα πρέπει να τα καταναλώνετε τουλάχιστον 2 φορές την εβδοµάδα, για να ρίξετε τη χοληστερόλη σας. Σαν σνακ µπορείτε να καταναλώνετε ωµούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς, αλλά µε µέτρο, όσον αφορά στις ποσότητές τους, γιατί περιέχουν αρκετές θερµίδες και δε βοηθάει η υπερκατανάλωσή τους στη µείωση βάρους. Όσον αφορά στα δηµητριακά, αποκλείστε όλα τα επεξεργασµένα και αρχίστε να καταναλώνετε ολικής αλέσεως και µη επεξεργασµένα, όπως ψωµί, ζυµαρικά και δηµητριακά πρωινού ολικής αλέσεως και αναποφλοίωτο ρύζι.

5

Απλοποιήστε τον τρόπο µαγειρέµατος. Αποκλείστε το τηγάνισµα, το φαγητό απ’ έξω και όλα τα fast food, καθώς και τυρόπιτες, σφολιάτες και τα γλυκίσµατα µε βούτυρο. Αρχίστε να ψήνετε, να βράζετε και να µαγειρεύετε στον ατµό και µόνο µε ελαιόλαδο.

6 7

Μειώστε το βάρος σας. Η µείωση του βάρους έχει ως αποτέλεσµα τη µείωση της χοληστερόλης και την αύξηση της καλής χοληστερόλης. Σταµατήστε το κάπνισµα. Το κάπνισµα µειώνει την καλή χοληστερόλη και επιδεινώνει τα καρδιαγγειακά νοσήµατα.

Αν υιοθετηθούν οι παραπάνω διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής σας µε µεγάλη πειθαρχία, θα δείτε σύντοµα πολύ µεγάλες διαφορές τόσο στο βάρος σας, όσο και στη χοληστερόλη σας.


Udo’s Choice

Οι Ποιοτικές Επιλογές στα Ω-λιπαρά!

ŸÉ’¿ÐÍÒÜ ° Àٕ

¸äãÝÉâÂØàÙÖÐÕâ °§§¿²µ°»®µ²¼ª°³y¹µ°»®

AP. EOΦ: 78964/13-12-2006 - Λ.Τ. 30,00 €

*Οργανικά **Νon-GMO

4Î-OÚÎÑÖغÓäßÖغ¹ Ù֓Îݺ’Ò«ÖÞßۓÛÖՒÈÚίÖÛÙÛÔÖغ¬äÞßÎßÖغ ®“ËÙäßÎÎÞÓÎÙÉÔÖÎËÙÒâßÖâÕÙÖØÊÒâ ÔÖÎÞäÚÒãÉãÝÉÞÕ ÁÝÖÞßÕΓÛÝÝËÓÕÞÕÏÖÛÑÖÎàÒÞ֒ËßÕßÎ ÀáÝÊâÖãàäÈÙÎÖÎ ÏÎÝÈÎ’ÈßÎÙÙÎ Ý͓Ûäâ ÑÖÛ×ÊÚÒâ

¾Î¶äßÖغ¹ Ù֓Îݺ ÒÊÚÎÖ’Öΰ×ÎÖÝÒßÖØÉ©ÍÞ՞ 250 ml Λάδι

¥ËÑÀªÕÚÄٕ

90 κάψουλες

¾ÎÎÔÚËßÒÝÎ’Õ ÓäßÖغ ¹ Ù֓Îݺž

Μικρό Αλλά Ισχυρό

p¾ÎãÒÊή“ÛÝÝËÓÕÞÕãáÝÊâÐÎÝÊÙΎ pµÒÓäÞÖغ¶áÞÓÛÙ֓ÊÑÖήÞßÎ×ÎÚàÊÚÕ p%COŒ!PPROVED77&»ÛÝÏÕÔÊÎâ -3# ##!-,2 pÀáÝÊâÏÎÝÈÎ’ÈßÎÙÙÎ ÑÖÛ×ÊÚÒâ 0#"S ÞØÙÕÝÉғÒ×ÒÝÔÎÞÊÎ’ÒãՒÖغ

ǹȡǼȅĭȁȉ¼

´ÎàÎݺ¹’ÈÔÎ ©Ö“ÎݺΓË+RILLSÔÎÝÊÑÒâ ßÕâ®ÚßÎÝØßÖØÉâ

«ÙÛÍÞÖÛÞÒ%0!$(!Ù֓ÎݺÛ×ÈÎ

60 κάψουλες

ÞÚµ¼»®y³´¼+RILL/IL’ÒÎÙÎÔÜÎÓÉÞÚâÔÒàÔÜÎÓÖ×ÚÍ’É×Úâë×ÎÖ“غÞÚâëÞÕë“ÒÜÖÚáÉëÎØÊÒâÝÕë

 µÒÖÜÚÛäÚßÕÚØÎØÉãÛÙÕÞßÒÝÊÚÕ ßÎßÝÖÔÙäØÒÝÊÑÖÎØÎÖßÕÚ“ÊÒÞÕ °ÚÖÞãÍÛäÚ“ÚÒä’ÎßÖØÉΓËÑÛÞÕ ÞäÔØÈÚßÝáÞÕØÎÖ’ÚɒÕ ©Ö“ÎÊÚÛäÚßÖâÎÝàÝÜÞÒÖâØÎÖÏÛÕàÛÍÚÞßÕÚ“ÝËÙÕÐÕßÕâÎÝàÝÊßÖÑÎâ ¯ÒÙßÖÜÚÛäÚßÕÚ“ÛÖËßÕßÎßÕâғÖÑÒݒÊÑÎâ

 ¯ÛÕàÛÍÚÞßÕÚØÎÍÞÕßÛäΓÛàÕØÒä’ÈÚÛäÞá’ÎßÖØÛÍÙʓÛäâ ¬ä’ϺÙÙÛäÚÞßÕÚäÔÖÉØÍÕÞÕ ÙÛãÒÊÎ ØÎÖÞßÕÏÝÒÓÖØÉ “ÎÖÑÖØÉÎÚº“ßä×Õ ®ä׺ÚÛäÚßÕÚÒÚÈÝÔÒÖÎ ßÕÚÎÚßÛãÉØÎÖßÕÑÖºàÒÞÕ

¾Î¹ Ù֓ÎݺΓÛßÒÙÛÍÚßÛØÍÝÖÛÑےÖØËäÙÖØËغàÒØäßߺÝÛäßÛäÛÝÔÎÚÖޒÛÍ ÛۓÛÊÛâÑÒ’“ÛÝÒÊÚÎßΓÎݺ×ÒÖ’ËÚÛâßÛäØÎÖÒÊÚÎÖÎÚÎÔØÎÊÎÕÙÉÐÕßÛäâ’ÈÞáßÕâÑÖÎßÝÛÓÉâ

ǹʌȠțȜİȚıIJȚțȒǻȚĮȞȠȝȒȖȚĮǼȜȜȐįĮțĮȚȀȪʌȡȠ

(ȚıȐȖȠȞIJĮȚĮʌȩIJȠȞȀĮȞĮįȐ

ȉ) ZZZPHGPHORQJUHPDLOLQIR#PHGPHORQJU

ZZZIORUDKHDOWKFRP


�prevention � της Μαρίας Γκέκα

Εγκυµοσύνη και Κυστική Ίνωση

ΕΝΑ ΠΑΙ∆Ι ΜΕ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ κάθε εβδοµάδα στη χώρα µας, ενώ ο συνολικός αριθµός των πασχόντων ανέρχεται στους 800, εκ των οποίων µόνο το 1/3 θα ενηλικιωθεί. Περισσότεροι από 500.000 υγιείς φορείς ζουν στην Ελλάδα, χωρίς να γνωρίζουν ότι φέρουν το παθολογικό γονίδιο που ευθύνεται για τη νόσο. Οι αριθµοί είναι αποθαρρυντικοί και για το λόγο αυτό είναι σηµαντικό όλα τα νέα ζευγάρια που σκέφτονται να γίνουν γονείς να ενηµερωθούν και να ελεγχθούν έγκαιρα.

Τι είναι; Η κυστική ίνωση (CF) είναι µια γενετική (κληρονοµική) πάθηση, που αρχικά επηρεάζει το αναπνευστικό και πεπτικό σύστηµα των παιδιών των νεαρών ενηλίκων. Το υπεύθυνο γονίδιο για την κυστική ίνωση (CF) ταυτοποιήθηκε το 1989. Η κυστική ίνωση προκαλεί την παραγωγή παχιάς, κολλώδους βλέννας που φράζει τους αεραγωγούς στους πνεύµονες δηλαδή τους βρόγχους, οδηγώντας σε επίµονη φλεγµονή και σε µόνιµη καταστροφή των πνευµόνων εξαιτίας της δηµιουργίας ουλών. Μια παρόµοια διαδικασία αποφράσσει τον πόρο στο πάγκρεας και δεν επιτρέπει στα πεπτικά ένζυµα να φτάσουν στο έντερο όπου είναι απαραίτητα για την πέψη των τροφών.

Πιθανότητες εµφάνισης Για να έχει κυστική ίνωση ένα άτοµο, πρέπει και οι δύο γονείς του να είναι φορείς και το άτοµο να κληρονοµήσει δύο ελαττωµατικά γονίδια -ένα από κάθε ένα γονέα. Έτσι, κάθε φορά που συλλαµβάνουν παιδί δύο φορείς κυστικής ίνωσης, υπάρχουν οι εξής πιθανότητες:

>>>

25% πιθανότητα ότι το παιδί τους δεν θα είναι ούτε ασθενής ούτε καν φορέας. >>> 50% πιθανότητα ότι το παιδί θα είναι φορέας του γονιδίου χωρίς καµία άλλη επίπτωση και >>> 25% πιθανότητα ότι το παιδί θα έχει κυστική ίνωση Στην περίπτωση που µόνο ο ένας από τους δύο γονείς είναι φορέας του γονιδίου, τότε το παιδί τους, στη χειρότερη περίπτωση, θα είναι φορέας του γονιδίου χωρίς καµία άλλη επίπτωση.

Xαρακτηριστικά της νόσου >>> Κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι η παραγωγή ιδιαίτερα παχύρρευστων, αφυδατωµένων εκκρίσεων από όλα τα όργανα, µε αποτέλεσµα να εκδηλώνεται αναπνευστική και παγκρεατική ανεπάρκεια από την παιδική ηλικία. >>> Οι ασθενείς παρουσιάζουν ιδιαίτερα αλµυρό ιδρώτα, ενώ συχνά βήχουν λόγω των παχύρρευστων πνευµονικών εκκρίσεων και των αναπνευστικών λοιµώξεων που προκαλούνται εξαιτίας της νόσου.

24 � Δεκέµβριος 2013

>>> Οι ασθενείς, προκειµένου να αντιµετωπίσουν τα συµπτώµατα της νόσου, είναι αναγκασµέ-

νοι να λαµβάνουν καθηµερινά πολλά φάρµακα, ιδιαίτερα υψηλού κόστους, µε τη χρήση θεραπευτικών συσκευών, αλλά και διατροφικά συµπληρώµατα, όπως και ένζυµα, βιταµινούχα και διατροφικά σκευάσµατα για την αντιµετώπιση της δυσαπορρόφησης των τροφών, λόγω της παγκρεατικής ανεπάρκειας.

>>> Ανά τακτά χρονικά διαστήµατα υποβάλλονται σε µακροχρόνιες ενδοφλέβιες αντιβιοτικές αγωγές για την αντιµετώπιση των χρόνιων αναπνευστικών λοιµώξεων, ενώ καθηµερινά υποβάλλονται σε πολύωρη και κουραστική αναπνευστική φυσικοθεραπεία για τη ρευστοποίηση και αποβολή των παχύρρευστων βρογχικών εκκρίσεων.

Προγεννητικό τεστ Σχετικά µε τη σπουδαιότητα του προγεννητικού τεστ, το οποίο στην Ελλάδα δεν είναι υποχρεωτικό, δηλαδή δεν συµπεριλαµβάνεται στο «πλήρες πακέτο προγεννητικού ελέγχου» ρωτήσαµε το Μαιευτήρα– Γυναικολόγο κ. Θάνο Παπαθανασίου, και µας είπε τα εξής: «Η κυστική ίνωση είναι µια πάθηση που κληρονοµείται από τους γονείς στο παιδί, µε παρόµοιο τρόπο όπως η µεσογειακή αναιµία. Πρόκειται για τη δεύτερη πιο συχνή γονιδιακή πάθηση στην Ελλάδα, µετά τη µεσογειακή αναιµία, και µπορεί να ξεκινά ακόµη και πριν από τη γέννηση. Επηρεάζει τους αδένες του σώµατος. Αναλυτικά, επηρεάζει τους πνεύµονες (βρογχίτιδες), το πάγκρεας (πρόβληµα απορρόφησης από το έντερο) και, στα αγόρια, τους όρχεις (ελλιπής ή απούσα παραγωγή σπέρµατος). Αν και υπάρχουν διάφορες θεραπείες υποστήριξης, δεν υπάρχει µόνιµη θεραπεία. Επειδή η κυστική ίνωση είναι βασικά γενετική πάθηση, υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου των ζευγαριών (µελλοντικής µητέρας και πατέρα) µε χρήση γενετικών τεστ από το αίµα. Βέβαια, τα τεστ αυτά είναι αρκετά ακριβά και γι’ αυτό και δεν γίνονται σε όλα τα ζευγάρια, αλλά µόνο σε εκείνα που υπάρχει κάποιος στην οικογένεια µε κυστική ίνωση. Επιπλέον, µε τα σηµερινά τεστ ανιχνεύονται λίγο παραπάνω από 90% των τύπων. Συνεπώς, ένα φυσιολογικό τεστ δεν σηµαίνει ότι κάποιος δεν έχει το γονίδιο. Από την άλλη µεριά, η απόκτηση ενός παιδιού µε κυστική ίνωση είναι ένα γεγονός που αλλάζει δραστικά τις συνθήκες µιας οικογένειας και κυρίως την ποιότητα ζωής του ίδιου του παιδιού. Αν και προς το παρόν, το τεστ δε συστήνεται ως ρουτίνα σε όλα τα ζευγάρια, είναι πιθανόν κάτι τέτοιο να ισχύσει στο µέλλον, ιδιαίτερα αν η τεχνολογία εντοπίσει περισσότερους τύπους του γονιδίου και τα γενετικά τεστ γίνουν πιο προσιτά από οικονοµική άποψη».


�physicaltherapy ⊕: της Μιµής Μαρσέλλου MS, PT, New York University (U.S.A), Φυσικοθεραπεύτρια

Πονάνε τα πόδια µου

α χ ωχ! !

Οι φράσεις «τα πόδια µου πονάνε κάτω από τα δάχτυλα σαν να πατάω σε πέτρες» ή «όταν ξυπνάω το πρωί δεν µπορώ να πατήσω στο πάτωµα και να περπατήσω από τον πόνο», ακούγονται συνηθισµένες. Υπάρχουν όµως και άλλες ενοχλήσεις: «Με πονάει το µεγάλο δάχτυλο και έχει φύγει προς τα µέσα. Μου είπαν πως είναι κότσι και πρέπει να χειρουργηθώ!». ∆είτε ποια είναι τα τρία συχνότερα προβλήµατα που αντιµετωπίζουµε στα κάτω άκρα και πώς αντιµετωπίζονται;

Μεταταρσαλγία: «Τα πόδια µου πονάνε κάτω από τα δάχτυλα σαν να πατάω σε πέτρες». Η πρώτη περίπτωση αναφέρεται στο σύµπτωµα της «µεταταρσαλγίας», που περιγράφει τον πόνο κάτω από την µπάλα του ποδιού και κυρίως κάτω από το δεύτερο και τρίτο δάκτυλο. Πρόκειται για την κατάσταση κατά την οποία κάποιο από τα µετατάρσια του ποδιού (µακριά οστά που καταλήγουν στα δάχτυλα) έχει υποστεί «πτώση», δηλαδή ακουµπάει µε µεγαλύτερη πίεση στην κάτω επιφάνεια του ποδιού. Έτσι, ανάλογα µε το βαθµό ορθοστασίας, το σωµατικό βάρος, τον τύπο υποδήµατος που φοράει ο άνθρωπος και τα εδάφη στα οποία κινείται, τα συµπτώµατα θα εµφανιστούν αργότερα ή γρηγορότερα. Προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες λόγω της αυξηµένης χρήσης ψιλοτάκουνων υποδηµάτων (µεταφορά όλου του κέντρου βάρους του σώµατος στο πρόσθιο πόδι) ή στενών υποδηµάτων (αύξηση συµπίεσης του µεσόστεου διαστήµατος των µεταταρσίων) για µεγάλο χρονικό διάστηµα. Ο συνδυασµός δε των δύο χαρακτηριστικών υποδηµάτων αυξάνει σηµαντικά τις πιθανότητες εµφάνισης της µεταταρσαλγίας στο µέλλον. Όταν η πάθηση εµφανίζεται στους άντρες, συνήθως κρύβει σοβαρότερους εµβιοµηχανικούς προδιαθεσικούς παράγοντες (οι οποίοι όµως είναι αντιµετωπίσιµοι), όπως βαριά πλατυποδία, βλαισοπλατυποδία, ραιβό δύσκαµπτο πρόσθιο πόδι κ.ά. Όταν η πίεση επιµένει για µεγάλο χρονικό διάστηµα, δηµιουργεί ισχαιµία στην περιοχή (δηλαδή περιορισµένη κυκλοφορία του αίµατος), µε αποτέλεσµα την εµφάνιση πόνου σαν κάψιµο.

26 � Δεκέµβριος 2013

Άκανθα πτέρνας: «Όταν ξυπνάω το πρωί δεν µπορώ να πατήσω το πόδι µου στο πάτωµα και να περπατήσω από τον πόνο. Όταν περπατήσω όµως λίγο, µου περνάει». Πρόκειται για διάταση της µεγάλης λωρίδας ιστού που συνδέει το οστό της πτέρνας µε το µετατάρσιο, όπως επίσης µπορεί να οφείλεται σε κάκωση της µεµβράνης που καλύπτει το οστό της πτέρνας. Η ύπαρξη του άκανθα προκαλεί ερεθισµό στη γύρω περιοχή του ποδιού µε αποτέλεσµα τον έντονο τοπικό πόνο κατά την όρθια στάση, τη βάδιση και φυσικά το τρέξιµο. Παράγοντες που µπορούν να προκαλέσουν τη συγκριµένη πάθηση είναι η µηχανική έλλειψη ισορροπίας (το λεγόµενο κούτσεµα), η παχυσαρκία, καθώς και η λανθασµένη επιλογή υποδηµάτων. Η φλεγµονή µπορεί να επιδεινωθεί από υποδήµατα που δεν παρέχουν κατάλληλη υποστήριξη, ειδικά στην περιοχή της καµάρας καθώς και από τη χρόνια καταπόνηση, η οποία συνοδεύει µερικές φορές τις αθλητικές αλλά και τις καθηµερινές δραστηριότητες.

Κότσι: «Με πονάει το µεγάλο δάχτυλο και έχει φύγει προς τα µέσα. Πρόκειται ουσιαστικά για την κεφαλή του µεταταρσίου, που βρίσκεται δίπλα στο µεγάλο δάχτυλο και προβάλλει όταν παραµορφώνεται ο άξονας του δαχτύλου (δηλαδή από ευθύς γίνεται καµπύλος). Έτσι, το µεγάλο δάχτυλο αποκτά µια κλίση προς τα έξω, µε αποτέλεσµα να τείνει να ακουµπήσει προς το δεύτερο δάχτυλο. Η ανατοµική αυτή ανωµαλία ταλαιπωρεί κατά βάση τις γυναίκες, σε ποσοστό που φτάνει το 70%. Σε πολύ προχωρηµένο στάδιο, µπορεί να οδηγήσει ακόµα και στο χειρουργείο, αλλά µε τις κατάλληλες οδηγίες µπορείτε να ανακόψετε τη δηµιουργία του και να γλιτώσετε την ταλαιπωρία. Στην περίπτωση αυτή, η κακή στάση του πέλµατος και η διόγκωση της άρθρωσης του πρώτου δακτύλου ενδέχεται να οδηγήσουν στη σταδιακή κλίση του και στη δηµιουργία του «βλαισού µέγα δακτύλου» ή αλλιώς «κότσι», που προκαλεί ισχυρή παραµόρφωση και περιορίζει τις δραστηριότητες και τις επιλογές υποδήµατος.

Αιτίες: Έχετε υπόψη σας ότι πίσω από το σύµπτωµα του πόνου

και της δυσκολίας στη βάδιση µπορεί να κρύβονται διάφορες αιτίες: Τα ακατάλληλα παπούτσια (στενά ή κατασκευασµένα από σκληρά και άκαµπτα υλικά που δεν παρέχουν απορροφητικότητα στους κραδασµούς) Το αυξηµένο σωµατικό βάρος Η κληρονοµική προδιάθεση Οι µηχανικές αποκλίσεις του ποδιού από τον σωστό άξονα στήριξης κατά τη βάδιση.

Ηλεκτρονικός πελµατογράφος:

Η καταγραφή και η ανάλυση της βάδισης σε ηλεκτρονικό πελµατογράφο αποτελούν απαραίτητο εργαλείο για τη διάγνωση µυοσκελετικών παθήσεων, όπως πλατυποδία, κοιλοποδία, πτώση µεταταρσίου και συνδρόµων υπέρχρησης. Ο πελµατογράφος είναι µια διαγνωστική συσκευή που αποτελείται από πολλούς αισθητήρες οι οποίοι καταγράφουν τις δυνάµεις που εφαρµόζονται στο πέλµα κατά τη βάδιση. Επιτρέπει τη στατική και δυναµική ανάλυση της κίνησης του πέλµατος και της βάδισης και αναγνωρίζει τις παραλλαγές στη βάδιση και τον άξονα στήριξης του σώµατος. Στη στατική ανάλυση ο πελµατογράφος µπορεί να χρησιµοποιηθεί για να αξιολογήσει την κατανοµή του σωµατικού βάρους, όπως και τις µηχανικές πιέσεις που ασκούνται στο πέλµα. Στη δυναµική ανάλυση καταγράφει όλες τις φάσεις στήριξης (προσγείωση, µέση φάση και απογείωση), τη µέγιστη πίεση που εφαρµόζεται στα πέλµατα, καθώς και τις επιµέρους πιέσεις σε σχέση µε το χρόνο (σε κάθε βήµα). Η ανάλυση της βάδισης είναι τρισδιάστατη (3D) και κινηµατική.

Θεραπεία: Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις αντιµετωπίζονται, αρκεί να εκπαιδευτεί κάποιος προς τη σωστή κατεύθυνση. Φυσικά, η συντηρητική µέθοδος αντιµετώπισης (φυσικοθεραπεία, κατασκευή ορθωτικού πέλµατος) έρχεται πάντα πρώτη. Με την κατασκευή ορθωτικών πελµάτων διορθώνονται, στηρίζονται ή και απλώς αποφορτίζονται τα κάτω άκρα καθώς και η σπονδυλική στήλη, µε αποτέλεσµα την εξασφάλιση της µέγιστης απαιτούµενης απόδοσης του σώµατος στην καθηµερινότητα και στη διάρκεια της άθλησης. Η κατασκευή των ορθωτικών πελµάτων ενδείκνυται για τη διόρθωση, στήριξη και αποφόρτιση του µυοσκελετικού συστήµατος σε παιδιά, ενήλικες, εγκύους και αθλητές όλων των επιπέδων.


�ψυχολογία ⊕: της Ασπασίας Τσιώτα, ψυχολόγος

Aλκοολισµός όταν το ποτήρι ξεχειλίζει... Τι µπορεί να αναγκάσει κάποιον να βρει παρηγοριά στο αλκοόλ; Είναι τα οικογενειακά προβλήµατα; Είναι η επαγγελµατική πίεση; Φταίνε τα γονίδια ή µήπως η οικονοµική κρίση έχει αυξήσει τα κρούσµατα; Κάποιες φορές οι τρόποι που χρησιµοποιεί ένας άνθρωπος για να διαχειριστεί τις δυσκολίες και τα άγχη της καθηµερινότητας δεν είναι πετυχηµένοι. Καταλήγουν, µάλιστα, να πλήττουν σοβαρά την υγεία και τη ζωή του. Η υπερβολική κατανάλωση ποτού συγκαταλέγεται σ’ αυτούς, γεγονός που όχι µόνο δεν προσφέρει λύση στα κάθε είδους προβλήµατα, αλλά δηµιουργεί ένα επιπλέον πρόβληµα, καθώς οδηγεί στη σωµατική και διανοητική εξάρτηση από το αλκοόλ. Οι λόγοι που καταλήγει κανείς να υιοθετεί µία τέτοια συµπεριφορά, παρότι συχνά και ο ίδιος συνειδητοποιεί πως κάνει κακό στον εαυτό του είναι συνήθως πολύ δύσκολο να γίνουν εύκολα κατανοητοί από τους γύρω του. Η δυσκολία αυτή προκύπτει εξαιτίας της πολυπλοκότητας που παρουσιάζουν, αλλά και της απροθυµίας των ατόµων αυτών να τους παραδεχθούν ή να µιλήσουν ανοιχτά στους γύρω τους. ∆εν είναι ωστόσο σπάνιο το άτοµο να µη συνειδητοποιεί µε σαφή τρόπο τους λόγους που καταλήγει στο ποτό ή να µην αντιλαµβάνεται πως το ποτό έχει αρχίσει και δηµιουργεί πρόβληµα στη ζωή του.

Άλλες φορές ο αλκοολισµός µπορεί να προκύπτει ως:

Μπορούν όµως η οικογένεια και οι φίλοι να βοηθήσουν;

µία µέθοδος διαχείρισης των συναισθηµάτων που µπορεί να βιώνει ένα άτοµο, όπως: έντονα συναισθήµατα θυµού ή δυσφορίας. Αν το άτοµο δεν ξέρει πώς να αξιοποιήσει ή πώς να αντέξει το θυµό του, την απογοήτευσή του, τη στενοχώρια του, το ποτό γίνεται αντιληπτό ως η οδός που θα µειώσει την ένταση ή µία µέθοδος χαλάρωσης που βοηθάει το άτοµο να επιτρέψει στον εαυτό του να ξεκλειδώσει συναισθήµατα και αντιδράσεις που διαφορετικά κρατάει θαµµένα µέσα του.

Είναι αλήθεια πως η εξάρτηση ενός αγαπηµένου προσώπου από το αλκοόλ µπορεί να είναι ένα πραγµατικό τεστάρισµα νεύρων για τους οικείους του. Είναι πολύ δύσκολο να δεχθούν πως όσο και αν ανησυχούν ή όσο και αν αγαπάνε το άτοµο αυτό, δεν έχουν τη δυνατότητα να το αναγκάσουν να συµπεριφέρεται όπως θα ήθελαν εκείνοι, ακόµα και αν θα ήταν για το καλό του. Η πολύ συνηθισµένη µέθοδος του «τελεσίγραφου» δυστυχώς δεν λειτουργεί. Η προσωρινή αποχή που µπορεί να αποφέρει δεν αργεί να διακοπεί. Είναι σηµαντικό όµως, να µπορεί κανείς να αποδεχθεί τα όριά του στο πόσο µπορεί να βοηθήσει τον άλλο και να µην παίρνει προσωπικά την αποτυχία ή την απόρριψη των προσπαθειών του. Οι άνθρωποι που εµπλέκονται σε αυτοκαταστροφικές συµπεριφορές είναι πολύ ευαίσθητοι στα συναισθήµατα των γύρω τους και ο θυµός ή η απογοήτευση µπορεί να λειτουργούν επιβαρυντικά, καθώς παρερµηνεύονται ως απόρριψη. Είναι άλλωστε πάντα ενεργοποιηµένοι να ερµηνεύσουν τη συµπεριφορά των άλλων ως τέτοια.

Είναι λοιπόν, κατανοητό πως το άτοµο επιστρέφει στο αλκοόλ όταν εµφανίζονται γεγονότα, όπως η πραγµατική απόρριψη ή η αίσθηση απόρριψης από κάποιο σηµαντικό πρόσωπο, η αίσθηση ανεπάρκειας σε κάτι ή οι κατηγορίες γύρω από ένα θέµα στο οποίο δεν έχει έλεγχο (συµπεριλαµβανοµένης και της κατάχρησης του ποτού, συµπεριφορά για την οποία συχνά οι γύρω του τον επιπλήττουν).

Ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας (Π.Ο.Υ.) κατατάσσει τον Αλκοολισµό στις χρόνιες ασθένειες. Ο αλκοολισµός είναι µια προοδευτική, ανίατη (από την άποψη ότι δεν µπορεί ένας αλκοολικός να ξαναπιεί κανονικά, γιατί έχει χάσει πλέον τον έλεγχο) και θανατηφόρα ασθένεια. Αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου στον κόσµο αλλά και στη χώρα µας.

Αναζητώντας βοήθεια

Η κατάχρηση του ποτού µπορεί να είναι ενδεικτική: µίας χαµηλής αίσθησης εκτίµησης του εαυτού (ότι δεν αξίζει), µίας αδύναµης αίσθησης εαυτού (ότι δεν µπορεί να τα καταφέρει), ενός φόβου απώλειας του ελέγχου(ότι δεν επιτρέπεται κάτι να του ξεφύγει), ή της πραγµατικής αδυναµίας του ατόµου να διατηρήσει τον έλεγχο του εαυτού του (το αλκοόλ είναι µία εξαρτησιογόνα ουσία που σιγά-σιγά ο οργανισµός µαθαίνει να αναζητάει και αυτό δυσκολεύει ακόµα περισσότερο την αποφυγή του και τη διακοπή της κατάχρησης). Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν στοιχεία απέχθειας του εαυτού που έχουν καλλιεργηθεί µέσα από διάφορες καταστάσεις. Αυτές οι σκέψεις απέχθειας, που συχνά έχουν καλλιεργηθεί σε επώδυνα πρώιµα περιβάλλοντα ή σε περιβάλλοντα κακοποίησης, οδηγούν το άτοµο σε αυτοτιµωρητικές συµπεριφορές.

28 � Δεκέµβριος 2013

Η αδυναµία διακοπής της κατάχρησης του ποτού κάνει επιτακτική την αναζήτηση βοήθειας και στήριξης. Παρότι είναι δύσκολο να δεχθεί κανείς πως κάτι έχει ξεφύγει από τον έλεγχό του, όλοι σε κάποια φάση της ζωής τους θα χρειαστούν βοήθεια και συµπαράσταση, οπότε το να επιτρέψει στον εαυτό του να µιλήσει κανείς σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας γι’ αυτό που του συµβαίνει µπορεί να είναι από µόνο του ανακουφιστικό. ∆εν είναι µόνο ότι κανείς θα παραδεχθεί αυτό που του συµβαίνει ανοιχτά, αλλά θα µπορέσει σιγά-σιγά να ανακαλύψει τις ρίζες του και να αρχίσει να αντιµετωπίζει το πρόβληµα, χωρίς επικρίσεις και κατηγορίες, αλλά µε µία καθαρή διάθεση κατανόησης. Μία κατανόηση που συνήθως δεν µπορεί να έρθει από τους οικείους, καθώς το αλκοόλ φέρνει µία κατάσταση που τους αναστατώνει, τους αγχώνει και τους τροµάζει πολύ.

Αυτό µπορεί να είναι εξαντλητικό για αυτούς που συναναστρέφονται µαζί τους και για αυτό είναι σηµαντικό και εκείνοι να αναρωτιούνται γύρω από τις αντοχές τους και τη βοήθεια που µπορούν να προσφέρουν. «Προσπαθήστε να µην υποτιµάτε την αδυναµία του ατόµου να διαχειριστεί κάποια συναισθήµατα, αλλά και την αναστάτωση που του προκαλούν οι διάφορες καταστάσεις. ∆εν θα ζητούσατε ποτέ άλλωστε σε κάποιον που έχει πάθει διάστρεµµα να τρέξει µαραθώνιο, ούτε να κουβαλήσει µεγάλα φορτία. Κατανοήστε και παραδεχθείτε ότι η ένταση που βιώνει είναι µεγάλη και προτρέψτε τον να αναζητήσει βοήθεια, για να µη νιώθει τόσο δύσκολα. Όπως το πόδι µπορεί να χρειάζεται φυσικοθεραπεία για να επανέλθει από έναν τραυµατισµό, έτσι και η ψυχή µπορεί να χρειάζεται θεραπεία. Η αποκατάσταση είτε αφορά την ψυχή είτε το σώµα απαιτεί χρόνο, υποµονή και υποστήριξη.»


wellness ??????? της τηςΑφροδίτης ΑφροδίτηςΡαυτοπούλου Ραυτοπούλου

Οδηγόςαγοράςγιαστρώματα Δεν χρειάζεται να μας υπενθυμίζει κανείς ότι ο ύπνος είναι πολύτιμος. Το θυμόμαστε κάθε φορά που σηκωνόμαστε από το κρεβάτι μετά από μία νύχτα αγρύπνιας λόγω ζέστης, κρύου, ασθένειας, θορύβου ή κάποιας έγνοιας που δεν μας άφησε να κλείσουμε μάτι.

ZZZ Κατά τη διάρκεια της ημέρας μάς κυριεύει η υπνηλία, η ατονία, η κακοδιαθεσία, η ευερεθιστότητα. Το ίδιο όμως μπορεί να νιώθουμε ακόμα κι αν η νύχτα έχει περάσει χωρίς τακτικά ξυπνήματα. Αιτία; Ένα ακατάλληλο στρώμα. Ποιο είναι όμως το κατάλληλο; Αυτό διαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Διαβάστε λοιπόν όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή επιλογή και μην ξεχνάτε ότι πάνω στο στρώμα περνάμε κατά μέσο όρο το ένα τρίτο όλης της ζωής μας!

30 Δεκέμβριος 2013


Για τους πόνους της πλάτης

χρόνια 6νεότερη 4εβδομάδες*!

σε

Κερδίστε 6 χρόνια μέσα σε μόλις 4 εβδομάδες* με το νέο σύστημα αντιγήρανσης με βλαστοκύτταρα της σειράς dr.organic!

Για τα νεογνά Για ένα μωρό, το οποίο μέχρι πρότινος αναπτυσσόταν μέσα στο αμνιακό υγρό, το πέρασμα στην κούνια αποτελεί σημαντικό μεταβατικό στάδιο, γιατί θα πρέπει να μάθει σε έναν πιο ανεξάρτητο τρόπο ύπνου, χωρίς όμως να στερηθεί το αίσθημα ασφάλειας. Το στρώμα πρέπει λοιπόν να είναι μαλακό, για να δέχεται το νεογέννητο σαν μία μεγάλη αγκαλιά, αλλά την ίδια στιγμή να προσφέρει αντίσταση για να εξασφαλίζει σωστή ανάπτυξη, χωρίς να συμπιέζει την οστεομυϊκή δομή. Και φυσικά θα πρέπει να είναι φτιαγμένο από υλικά που δεν μπορούν να προκαλέσουν ασφυξία ή αλλεργίες.

Για τις αϋπνίες

Μέχρι την ηλικία των 9-10 ετών, το στρώμα θα πρέπει να είναι πιο μαλακό στην επιφάνειά του, για να είναι άνετο, αλλά την ίδια στιγμή πιο ενισχυμένο εσωτερικά για να παρέχει τη σωστή υποστήριξη στο σώμα και να ευνοεί την οστική και μυϊκή ανάπτυξη. Είναι σημαντικό να παρέχει καλή υποστήριξη στην πλάτη και να είναι πιο μαλακό κάτω από τα πόδια για να συμβάλλει στην ξεκούραση των κάτω άκρων. Προτείνονται τα πιο φυσικά υλικά, που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Το γέμισμα θα πρέπει να είναι με ορθοπεδικά ελατήρια, επενδυμένα με ύφασμα (λάτεξ ή memory foam) για να «υποχωρούν» κάτω από το βάρος του σώματος εξασφαλίζοντας άνεση, αλλά και αντίσταση που είναι σημαντική για την ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Για όσους δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν, το στρώμα πρέπει να είναι άνετο, μαλακό, αλλά και υποστηρικτικό. Είναι σημαντικό ακόμα να μπορεί να διαχειρίζεται την αυξημένη εφίδρωση που παρουσιάζουν όσοι καταλαμβάνονται από άγχος ή εκνευρισμό, ενώ προσπαθούν να αποκοιμηθούν. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στην υποστήριξη του κορμού έτσι ώστε να διευκολύνεται η αναπνοή και την ίδια στιγμή να πραγματοποιείται ένα ευεργετικό μασάζ στους ώμους, που ευνοεί τη φυσική ξεκούραση. Ιδανικό υλικό στην προκειμένη περίπτωση είναι το προηγμένης τεχνολογίας memory foam, το οποίο είναι ειδικά επεξεργασμένο για να προσφέρει διαφορετική υποστήριξη στους ώμους, τον κορμό και τα πόδια. Το memory foam λαμβάνει κάθε φορά τη στάση που του ζητείται από την πίεση και τη μορφή του σώματος παρέχοντας πιο ενισχυμένη στήριξη στη σπονδυλική στήλη.

Για τους αθλητικούς τύπους Για όσους επιδίδονται σε αθλητικές δραστηριότητες, συστήνεται ένα στρώμα από λάτεξ, ένα φυσικό ελαστικό υλικό που προσαρμόζεται στο σχήμα του σώματος, προστατεύοντας την πλάτη από το να λαμβάνει αφύσικες καμπύλες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ορθοπεδικά προβλήματα, αλλά και το σώμα από τις πιέσεις που θα επέφερε ένα στρώμα με ελατήρια. Το λάτεξ ευνοεί ακόμα την απόλυτη χαλάρωση των μυών, υποστηρίζοντάς τους όμως σωστά κατά τη διάρκεια του ύπνου, εξασφαλίζοντας ένα αίσθημα ξεκούρασης και ενέργειας το επόμενο πρωί. Επιπλέον, πρόκειται για ένα υλικό που επιτρέπει στο σώμα να αναπνέει και δεν συγκρατεί μόρια ιδρώτα.

*RAHN COSMETICS PROTOLEA® rejuvenates the eye area by 6 years in 4 weeks (in vitro study), κλινική μελέτη σε 80 γυναίκες 31-50 ετών, 2011

Για τα παιδιά

Κλινικές έρευνες* έδειξαν ότι με καθημερινή χρήση μειώνεται ορατά η εμφάνιση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων, ενώ η επιδερμίδα μένει εμφανώς ανανεωμένη, σφριγηλή και ενυδατωμένη. Ορός αντιγήρανσης σε 2 τύπους ανάλογα με τον τύπο του δέρματος: Με βλαστοκύτταρα από Θαλάσσια Εκχυλίσματα ή από Έλαιο Αργκάν.

Καταπολεμήστε τον χρόνο και τα σημάδια της γήρανσης σε 4 μόνο εβδομάδες*! C r e a t i v e

Παλαιότερα συμβούλευαν όσους υπέφεραν από πόνους στην πλάτη, να κοιμούνται σε σκληρό στρώμα. Αργότερα όμως αποκαλύφθηκε ότι στην πραγματικότητα ένα τέτοιο στρώμα θα μπορούσε να επιδεινώσει τα προβλήματα αυχεναλγίας και οσφυαλγίας. Το καλύτερο στρώμα στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να είναι μέτριας σκληρότητας για να ακολουθεί τις φυσικές καμπύλες της σπονδυλικής στήλης, και να διαθέτει ανεξάρτητα ελατήρια. Κάθε ελατήριο είναι τοποθετημένο μέσα σε υφασμάτινη θήκη και λειτουργεί ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα, υποχωρώντας κάτω από το βάρος του σώματος, μόνο όμως στα σημεία όπου ασκείται πίεση. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται μέγιστη άνεση γιατί το στρώμα προσαρμόζεται έξοχα στη μορφή της σπονδυλικής στήλης, αλλά και της ράχης, των άκρων και της λεκάνης σε όλες τις στάσεις που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

ΜΟΝΑΔΙΚΟ

ΔΩΡΟ μία οδοντόκρεμα της επιλογής σας

Με κάθε αγορά 2 προϊόντων η ISOPLUS σας κάνει ΔΩΡΟ μία

Μεγάλη γκάμα των προϊόντων της ISOPLUS θα βρείτε στα φαρμακεία με την ειδική σήμανση

οδοντόκρεμα και μια οδοντόβουρτσα!

**Η προσφορά ισχύει για τον μήνα Δεκέμβριο και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

ÁÈÇÍÁ: Τ. 210 95 79 707 • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τ. 2310 028 668 e-mail: info@iso-plus.gr • www.healthyme.gr

find us on

31 Δεκέμβριος 2013


Για τους πιο προχωρηµένους σε ηλικία Μετά τα εξήντα, η οστική κατασκευή γίνεται πιο ευαίσθητη εξαιτίας της εµφάνισης οστεοπόρωσης και αρθριτικών πόνων. Την ίδια στιγµή, πιθανά προβλήµατα όπως τα κυκλοφορικά, η φλεβική στασιµότητα και ο σχηµατισµός ευρυαγγειών θα πρέπει να λαµβάνονται υπόψιν στην επιλογή του κατάλληλου στρώµατος. Στην προκειµένη περίπτωση, το στρώµα θα πρέπει να εγγυάται καλή υποστήριξη της οσφυϊκής περιοχής και να παρέχει ελαφριά πίεση για να στηρίζει καλύτερα το βάρος του σώµατος κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι αρκετά µαλακό για να µην πιέζει τα οστά και τις αρθρώσεις. Το ιδανικό είναι αυτό από memory foam, ένα ειδικό αφρό πολυουρεθάνης που προσαρµόζεται στη στάση του σώµατος. Ένα εργονοµικό στρώµα εποµένως µε ανατοµικό γέµισµα για να ευνοεί τη σωστή ευθυγράµµιση της σπονδυλικής στήλης και να προλαµβάνει τις συσπάσεις των µυών και τις οσφυαλγίες.

Για τους υπέρβαρους Όσοι έχουν µερικά κιλά παραπάνω, αντιµετωπίζουν συχνά δυσκολίες στην αναπνοή, νυχτερινές άπνοιες και πιθανώς καρδιοκυκλοφορικά προβλήµατα. Γι’ αυτό συστήνεται η επιλογή ενός ιατρικού στρώµατος. Ιδανικό υλικό το memory foam µε αυξηµένο πάχος έτσι ώστε να υποστηρίζει το βάρος του σώµατος, χωρίς να το πιέζει και να διευκολύνει τις βραδινές κινήσεις, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι έχουν ανάγκη να αλλάζουν συχνά στάση ύπνου έτσι ώστε να ανακουφίζουν το µυοσκελετικό τους σύστηµα. Επιπλέον, το στρώµα θα πρέπει να παρέχει έξτρα υποστήριξη στην περιοχή του θώρακα, για να διευκολύνει την αναπνοή και να καταπολεµάει τυχόν προβλήµατα που συνδέονται µε τη θωρακική συµπίεση.

Για τους αλλεργικούς Όλο και πιο συχνά καταγράφονται αλλεργίες στα ακάρεα, µικροσκοπικά παράσιτα τα οποία τρέφονται µε τα νεκρά κύτταρα του ανθρώπινου δέρµατος που κατακάθονται πάνω στο στρώµα. Όσοι υποφέρουν, για να µπορούν να αναπνέουν σωστά κατά τη διάρκεια της νύχτας και να µην ταλαιπωρούνται από φτερνίσµατα, ρινική συµφόρηση και αναπνευστικές διαταραχές, θα πρέπει να επιλέγουν ένα υποαλλεργικό στρώµα. Το καλύτερο υλικό είναι το λάτεξ, η πυκνότητα του οποίου δεν επιτρέπει να εισχωρούν µέσα σε αυτό τα νεκρά κύτταρα του δέρµατος που προσελκύουν τα ακάρεα. Αµερικανικές έρευνες έχουν δείξει ότι είναι τρεις φορές πιο αντιαλλεργικό σε σχέση µε τα υπόλοιπα υλικά και επιπλέον επιτρέπει στο δέρµα να αναπνέει, καθώς συγκρατεί ελάχιστο από τον ιδρώτα και τη θερµότητα του σώµατος. Σηµαντική είναι επίσης η παρουσία επιστρώµατος, το οποίο θα πρέπει να είναι πολύ λεπτό για να µην επιτρέπει την εισχώρηση νεκρών κυττάρων.

Συµβουλές για να διαρκέσει περισσότερα χρόνια Να το γυρίζετε τακτικά. Τον πρώτο καιρό µετά την αγορά, είναι σηµαντικό να γυρίζετε το στρώµα κάθε δύο βδοµάδες, όχι µόνο από τη µια πλευρά στην άλλη, αλλά και να περιστρέφετε το πάνω µε το κάτω µέρος, έτσι ώστε να µην λάβει αµέσως το σχήµα του σώµατός σας.

Να το αερίζετε και να το λιάζετε. Κάθε δύο βδοµάδες, θα πρέπει να το αφήνετε στον αέρα και τον ήλιο, έχοντας αφαιρέσει τα σεντόνια και το επίστρωµα. Επιπλέον, συστήνεται να βγάζετε και να πλένετε τη φόδρα του κάθε 15 µέρες σε ζεστό νερό.

Να το σκουπίζετε. Το στρώµα θα πρέπει να καθαρίζεται κάθε δύο βδοµάδες µε ένα σκουπάκι που θα το έχετε ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό.

Μην το πλένετε. Σε καµία περίπτωση, µην χρησιµοποιείτε καθαριστικά λεκέδων ή άλλα απορρυπαντικά πάνω στο στρώµα. Απευθυνθείτε σε ειδικές εταιρίες που πραγµατοποιούν στεγνό καθάρισµα µε ατµό ή άλλες βιολογικές µεθόδους καθαρισµού.

Για τα ζευγάρια Σύµφωνα µε µία γαλλική έρευνα, µία από τις συχνότερες αιτίες τσακωµού για ένα ζευγάρι είναι το στρώµα. Ο άντρας το προτιµά πιο σκληρό, ενώ η γυναίκα πιο µαλακό. Επιπλέον, εκείνη κρυώνει και επιθυµεί ένα στρώµα που να αγκαλιάζει το σώµα και να της προσφέρει ζεστασιά, ενώ εκείνος είναι πιο θερµόαιµος και προτιµά ένα πιο δροσερό περιβάλλον κάτω από τα σεντόνια. Και φυσικά διαφορετικές είναι οι ανάγκες του ζευγαριού και σε επίπεδο σωµατότυπου. Καθώς εκείνος είναι πιο σωµατώδης και συνήθως ζυγίζει περισσότερα κιλά, ένα ακατάλληλο στρώµα µπορεί γρήγορα να παρουσιάσει βουλιάγµατα κάνοντας τον ύπνο του λιγότερο άνετο. Γι’ αυτούς τους λόγους, το ιδανικό στρώµα για ένα ζευγάρι είναι αυτό που διαθέτει ανέξαρτητα ελατήρια ή ακόµα καλύτερα memory foam µε διαφορετικό πάχος και υποστήριξη στη δεξιά και την αριστερή πλευρά του, για να ανταποκρίνεται στις διαφορετικές ανάγκες του ζευγαριού και να εξασφαλίζει διάρκεια του υλικού στο πέρας των χρόνων.

32 � Δεκέµβριος 2013


�fitness+

� της Maja Zilih, Yoga Alliance E-200, Πιστοποιημένη δασκάλα γιόγκα και ιδρύτρια του Athens Yoga

yoga Τα παιδιά της σύγχρονης εποχής βιώνουν καθηµερινό στρες – από τις εξετάσεις στο σχολείο, από την ανάγκη για απόδοση σε αθλήµατα, από την ανάγκη να είναι δηµοφιλή στις παρέες, από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και άλλες επιρροές. Ερχόµενα στο µάθηµα γιόγκα τα παιδιά µπορούν να χαλαρώσουν µέσα από δηµιουργικό παιχνίδι συνεργασίας, τραγούδι και ελευθερία έκφρασης. Ταυτόχρονα, στα µαθήµατα γιόγκα τα παιδιά και οι έφηβοι µαθαίνουν τεχνικές αναπνοής και κίνησης του σώµατος που θα τους είναι χρήσιµα για µια ζωή. Η αναπνοή και η κίνηση, θεµέλια της πρακτικής γιόγκα αποτελούν ένα φυσικό τρόπο αντιµετώπισης του στρες και των άλλων προκλήσεων. Μέσα σε ασφαλές και ζεστό περιβάλλον τα παιδιά και οι έφηβοι αναπτύσσουν τις ικανότητες της συγκέντρωσης, της ισορροπίας και της χαλάρωσης, ενώ οικοδοµούν ελεύθερες, αυτόνοµες και δηµιουργικές προσωπικότητες. Επιπλέον, δυναµώνουν σωµατικά, αποκτούν ευλυγισία και συντονισµό του σώµατος, αλλά το σηµαντικότερο απ’όλα είναι ότι τα παιδιά µαθαίνουν να τιµούν και να αγαπούν τον εσωτερικό τους κόσµο, πράγµα που τους προσφέρει µεγαλύτερη αυτοεκτίµηση.

34 � Δεκέµβριος 2013

Η Yoga γ άσκηση ια Παιδιά εκτ ός από είναι µια εξα αναπτύ ε ξουν τα ναλλακτική π ιρετική φυσικ ή σωµατικ ρ παιδιά σηµαντ οσέγγιση για ό ικές δε ν ένα περ , νοητικό και α ξιό συ ιβάλλο ν που α ναισθηµατικό τητες σε πουσιά ζει ο αν επίπεδο σε ταγωνισ µός.

∆ιανοητική υγεία και προσωπική ανάπτυξη

για παιδιά

Η γιόγκα για παιδιά, δεν εστιάζει µόνο στο σώµα. Μέσα από συγκεκριµένες κινήσεις, παιχνίδια, τραγούδια, συγκέντρωση και χαλάρωση, ένα παιδί παίρνει πολλά θετικά ερεθίσµατα και αναπτύσσει µια πιο ουσιαστική και πιο χαρούµενη σχέση µε το σώµα του αλλά και µε όλες τις άλλες του υποστάσεις.

Η γιόγκα είναι µια δραστηριότητα διαφορετική από όλες τις άλλες. Συνδυάζει τη σωµατική κίνηση µε την αναπνοή, τη νοητική επίγνωση και τη σύνδεση µε την πνευµατική µας υπόσταση, προσφέροντας έτσι µια ολιστική προσέγγιση στην εξέλιξη του ανθρώπου.

Η γιόγκα για παιδιά έχει πολλά οφέλη και για την κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Μέσα από παιχνίδια στα οποία µπαίνουν στη θέση του άλλου, τα παιδιά αναπτύσσουν συµπόνοια – την ικανότητα να νιώθουν τους άλλους, καθώς και να αναγνωρίζουν και να σέβονται τα συναισθήµατά τους. Επιπλέον, επειδή στη γιόγκα δεν µπορεί να «αποτύχει» κανείς ή να µην είναι «καλός σε κάτι», τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν την ευκαιρία να επικοινωνούν και να συνυπάρχουν χωρίς το βάρος και την πίεση της απόδοσης ή τού να γίνουν «πρώτοι» και να «κερδίσουν». Έτσι µπορούν να απολαύσουν το να είναι ο εαυτός τους, ενώ ταυτόχρονα µαθαίνουν χρήσιµα πράγµατα για τη διατροφή, την ανατοµία, το περιβάλλον, όπως και για τις αρχές της γιόγκα που περιλαµβάνουν τη µη βία, την αλληλεξάρτηση, την ένωση σε µια ολότητα και τη διασκέδαση. Παίρνοντας µε το σώµα τους τη µορφή (στάση – “asana”) του δέντρου ή διάφορων ζώων, τα παιδιά και οι έφηβοι πραγµατοποιούν τη σύνδεση ανάµεσα στο δικό τους κόσµο και στο περιβάλλον που τους περιτριγυρίζει, καλλιεργώντας σεβασµό προς όλα τα πλάσµατα της φύσης και αναγνωρίζοντας την αλληλεξάρτησή µας µε αυτά. Η γιόγκα δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να ξεκινήσουν αυτό το πολύτιµο ταξίδι της διανοητικής υγείας και προσωπικής ανάπτυξης από νωρίς στη ζωή. Τους επιτρέπει να καλλιεργήσουν την απέραντη εγγενή τους νοηµοσύνη και να µείνουν σε επαφή µε τη διαίσθηση και το φυσικό ένστικτό τους, ούτως ώστε το εσωτερικό τους φως να συνεχίσει να λάµπει, καθώς µεγαλώνουν µέσα στο σύγχρονο κόσµο.

Τα παιδιά αποκτούν οφέλη τόσο σε σωµατικό επίπεδο, βελτιώνοντας την ευλυγισία, αποκτώντας δύναµη και συναρµογή, αλλά και σε νοητικό επίπεδο. Μαθαίνουν µέσα από τις τεχνικές της χαλάρωσης να αποβάλλουν το άγχος και να ηρεµούν διατηρώντας ακινησία. Σε συνδυασµό µε τις τεχνικές αναπνοής τα παιδιά εισάγονται στον υπέροχο κόσµο του ελέγχου και της επίγνωσης.


�healthtips ⊕: της Στέλλας Μπανούση

Τι να κάνετε αν «δεν σας πιάνει ύπνος» Ο ύπνος δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Όµως µια πρόσφατη µελέτη έδειξε ότι ολοένα περισσότεροι ενήλικες διαθέτουν µόλις πέντε ή έξι ώρες το 24ωρο στον ύπνο τους, χρόνος επιεικώς ανεπαρκής για να αποκοµίσουν τα οφέλη που παρέχει ο ύπνος στο σώµα, την ψυχική διάθεση και το µυαλό. Αν, λοιπόν, ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που νιώθουν µονίµως κουρασµένοι, είναι απαραίτητο να λάβετε µέτρα για να αρχίσετε να κοιµάστε τα βράδια. • Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να εξασφαλίσετε ότι το δωµάτιό σας είναι σκοτεινό και δροσερό, διότι η ζέστη και το φως είναι από τους πιο γνωστούς παράγοντες διαταραχής του ύπνου. • Αποφασίστε ποια ώρα θα πηγαίνετε για ύπνο και ποια θα ξυπνάτε και τηρήστε απαρέγκλιτα το πρόγραµµα (ακόµα και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες), ούτως ώστε να ρυθµίσετε το βιολογικό σας ρολόι. • Τις δύο-τρεις ώρες πριν από τον ύπνο να αποφύγετε τη φυσική δραστηριότητα, ιδίως την κοπιώδη. Στις 9-10 το βράδυ δεν είναι διόλου κατάλληλη στιγµή για να καθαρίσετε το σπίτι ή να σιδερώσετε - ούτε βεβαίως για να πάτε στο γυµναστήριο. • Τρεις ώρες πριν από τον ύπνο πρέπει να είναι η τελευταία φορά που θα φάτε. Φροντίστε το βραδινό σας να είναι ελαφρύ, χωρίς διεγερτικά τρόφιµα και ροφήµατα, όπως αλκοόλ ή τηγανητά και πικάντικα πιάτα. • Τουλάχιστον µία ώρα πριν µπείτε στο κρεβάτι σας, καλό είναι να κλείσετε κινητά και κοµπιούτερ, και να ασχοληθείτε µε κάτι χαλαρωτικό, το οποίο θα σας γίνει ρουτίνα. Ένα ζεστό µπάνιο και λίγη απαλή µουσική (όπως η τζαζ) είναι καλές επιλογές.

Γιατί πρέπει να µαγειρεύουµε το µπρόκολο στον ατµό Το µπρόκολο χάνει τις αντικαρκινικές του ιδιότητες όταν βράζεται ή µαγειρεύεται στο φούρνο µικροκυµάτων, σύµφωνα µε µία νέα µελέτη. Επιστήµονες από το Πανεπιστήµιο του Ιλινόι, εξέτασαν διάφορους τρόπους µαγειρέµατος του συγκεκριµένου λαχανικού, καταλήγοντας στο συµπέρασµα ότι ο καλύτερος τρόπος για να µη µειωθούν τα πολύτιµα συστατικά του είναι να βράζεται στον ατµό για 3-4 λεπτά. Μάλιστα, όπως εξήγησαν στο ετήσιο συνέδριο του Αµερικανικού Ιδρύµατος Έρευνας του Καρκίνου (AICR), το βράσιµο στον ατµό έως ότου αποκτήσει ένα φωτεινό πράσινο χρώµα µπορεί να αυξήσει τα αντικαρκινικά συστατικά του. Το µπρόκολο είναι πλούσιο σε σουλφοραφάνη, ένα φυσικό συστατικό που έχει σχετισθεί µε προστασία από τον καρκίνο. Για να υπάρχει στο µπρόκολο σουλφοραφάνη, είναι απαραίτητο ένα ένζυµο που λέγεται µυροσινάση. Αν η µυροσινάση καταστραφεί, το µπρόκολο δεν περιέχει σουλφοραφάνη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το βράσιµο σε νερό και το µαγείρεµα στον φούρνο µικροκυµάτων έστω και για ένα λεπτό, καταστρέφουν την περισσότερη µυροσινάση του µπρόκολου. Αντιθέτως, το βράσιµο σε ατµό έως και 5 λεπτά τη διατηρεί στο µεγαλύτερο µέρος της.

36 � Δεκέµβριος 2013


«Ελιξίριο» µακροζωίας τα καρύδια; SWEDEN

Οι άνθρωποι που τρώνε συστηµατικά καρύδια φαίνεται ότι ζουν περισσότερο απ’ ό,τι όσοι δεν αγγίζουν τους ξηρούς καρπούς, σύµφωνα µε τη µεγαλύτερη έως σήµερα µελέτη επί του θέµατος. Η µελέτη, που δηµοσιεύεται στο πιο έγκυρο ιατρικό περιοδικό του κόσµου, την «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM), έδειξε ότι το µεγαλύτερο όφελος αποκοµίζουν όσοι τα καταναλώνουν σε καθηµερινή βάση.

Κρέας και γλυκά ευνοούν την κατάθλιψη στους άνδρες

AvocAdo oil Serum σε μορφή λαδιού, πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα οποία βοηθούν τα ένζυμα στη δημιουργία νέων, υγιών κυττάρων. Έχει τη δυνατότητα να δίνει στο δέρμα τροφή και ισορροπία. Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος. Χρησιμοποιείται στο πρόσωπο και το λαιμό, μετά τον καθαρισμό. Η χρήση γύρω από τα μάτια και το στόμα είναι ευεργετική για τις ρυτίδες. Η αποτελεσματικότητά του είναι τόσο εμφανής, που θα σταματατήσετε να ψάχνετε για κάτι καλύτερο. Διατιθεται σε καταστήματα ειΔών υγιεινήσ Διατροφήσ & σε επιλεγμενα φαρμακεια

τηλ.: 210 8235625, 210 8225976 • Fax: 210 8219697 Οι µεσήλικες άντρες που τρώνε πάρα πολλά πρόχειρα φαγητά, όπως επεξεργασµένα κρεατικά και ροφήµατα µε ζάχαρη, διατρέχουν αυξηµένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη, σύµφωνα µε µία πολυετή µελέτη, τα ευρήµατα της οποίας δηµοσιεύθηκαν στις επιθεωρήσεις«Psychotherapy and Psychosomatics», «European Journal of Nutrition», «Public Health Nutrition» και «Diabetic Medicine».

εισαγεται συσκευασμενο απο τή σουήΔια

Μία διατροφή πλούσια σε λουκάνικα, επεξεργασµένα κρεατικά, αναψυκτικά µε ζάχαρη, γλυκά, ανθυγιεινά σνακ, επεξεργασµένα τρόφιµα και ψητές στο φούρνο ή τηγανητές πατάτες αυξάνει σηµαντικά τον κίνδυνο.Αντιθέτως, όσοι τρέφονται υγιεινά, καταναλώνοντας καθηµερινά άφθονα φρούτα και λαχανικά, φαίνεται ότι είναι προστατευµένοι. Επιπλέον, η απώλεια των περιττών κιλών µε τη βελτίωση της διατροφής και της συστηµατικής γυµναστικής µειώνει τις πιθανότητες εµφάνισης της νόσου.

GrApefruit Seed eXtrAct To εκχύλισμα των σπόρων του grapefruit θεωρείται ένα σημαντικό εναλλακτικό θεραπευτικό μέσο. Προέρχεται από καρπούς οργανικής καλλιέργειας που ενεργοποιούνται με τη νέα μέθοδο κρύας εκχύλισης με υπερήχους. Πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη P και βιοφλαβονοειδή, είναι ο φυσικός τρόπος για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένα εξαιρετικό δώρο από τη Μητέρα Φύση.

Πιο γόνιµοι οι άντρες που τρώνε πολλά καρότα και ντοµάτες Η κατανάλωση τροφίµων πλουσίων σε καροτενοειδή και λυκοπένιο µπορεί να βελτιώσει τη γονιµότητα των ανδρών, αναφέρουν ερευνητές από τη Σχολή ∆ηµοσίας Υγείας του Πανεπιστηµίου Χάρβαρντ. Οι ερευνητές, µε επικεφαλής τον δρα Γιόργκε Τσαβάρο, επίκουρο καθηγητή ∆ιατροφής & Επιδηµιολογίας στο Χάρβαρντ, διερεύνησαν τις επιδράσεις των αντιοξειδωτικών ουσιών των φρούτων και των λαχανικών στην υγεία του σπέρµατος. Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Fertility and Sterility», σύµφωνα µε έρευνα που έκαναν, οι άντρες που έτρωγαν τρόφιµα πλούσια σε καροτενοειδή (όπως καρότα και γενικότερα τα λαχανικά µε πορτοκαλί χρώµα) και λυκοπένιο (σάλτσα ντοµάτας, ακόµη και κέτσαπ) είχαν έως και 12,3% καλύτερη κινητικότητα σπερµατοζωαρίων.

by LAKSHMI

Διατιθεται σε καταστήματα ειΔών υγιεινήσ Διατροφήσ & σε επιλεγμενα φαρμακεια

τηλ.: 210 8235625, 210 8225976 • Fax: 210 8219697 εισαγεται συσκευασμενο απο τήν ιταλια

37 � Δεκέµβριος 2013


�beauty � της Άννας-Μαρίας Παπίρη, Beauty editor

spa

Αποτελεσµατικές φροντίδες από άκρη σε άκρη που θα σας εξασφαλίσουν σούπερ εµφάνιση και νεανική όψη. Μία ηµέρα αφιερωµένη στην οµορφιά σας είναι πραγµατική επένδυση τόσο για την εµφάνιση όσο και για τη συνολικότερη ευεξία σας. Μόνη σας ή µε συντροφιά κάποιας φίλης µπορείτε να προσφέρετε στο πρόσωπο, στο σώµα και τα µαλλιά σας αποτελεσµατικές φροντίδες νεότητας που θα σας βοηθήσουν να λάµψετε στην περίοδο των γιορτών. Το πρόγραµµα που σας προτείνω είναι παρεµφερές µε αυτό που ακολουθούν στα εξειδικευµένα κέντρα οµορφιάς µε το πλεονέκτηµα ότι το κάνετε οι ίδιες, στο δικό σας χώρο, χωρίς να επιβαρύνετε τον οικονοµικό προγραµµατισµό σας. Πιστέψτε µε, στο τέλος θα δείτε πως λίγες ώρες αποκλειστικά για την προσωπική σας φροντίδα λειτουργούν θετικά στον ψυχισµό και την εµφάνισή σας. 38 � Δεκέµβριος 2013

Βαθύς καθαρισµός και αναζωογόνηση Ένα σκραµπ στο πρόσωπο µπορεί να σας χαρίσει εξαιρετική λάµψη και φρεσκάδα. Επιλέξτε ένα προϊόν µε µικροκρυστάλλους, το οποίο θα τονώσει επιφανειακά το µικροκυκλοφορικό, και θα βοηθήσει να αποσπαστούν από την επιφάνεια της επιδερµίδας τα νεκρά κύτταρα, τα υπολείµµατα του µακιγιάζ αλλά και των ρυπαρών στοιχείων από το περιβάλλον. � Εάν η επιδερµίδα σας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, βρέξτε την ελαφρά και στη συνέχεια βάλτε στην παλάµη σας µία ποσότητα από το σκραµπ και αρχίστε να κάνετε απαλές κυκλικές κινήσεις, οι οποίες θα ξεκινούν από τη βάση του λαιµού προς τα επάνω. Αποφύγετε την περιοχή των µατιών που η επιδερµίδα είναι πολύ λεπτή, όπως επίσης και σηµεία στα οποία µπορεί να υπάρχουν εκδορές ή σκασίµατα. � Ξεβγάλετε το σκραµπ µε χλιαρό νερό και απλώστε µία µάσκα καθαρισµού. Εάν η επιδερµίδα σας είναι λιπαρή, επιλέξτε ένα προϊόν µε βάση την άργιλο. Αν όµως είναι ξηρή, είναι προτιµότερη µία µάσκα βαθιάς ενυδάτωσης την οποία θα αφήσετε όση ώρα αναγράφεται στη συσκευασία του προϊόντος. Αφαιρέστε τη µάσκα µε χλιαρό νερό και απλώστε την ενυδατική σας κρέµα κάνοντας κινήσεις µασάζ στο πρόσωπο. Σας συστήνουµε να επιλέγετε προϊόντα τα οποία περιέχουν συνθετικούς κρυστάλλους ( οι κρύσταλλοι από πολυαιθυλένιο θεωρούνται κορυφαίοι στη λίστα των συστατικών). Είναι πολύ πιο φιλικοί µε την επιδερµίδα συγκριτικά µε τους κρυστάλλους από κουκούτσι βερίκοκου ή καρυδιού.


a precious touch of nature

www.water-melon.gr

Καινοτομία παγκόσμιου βεληνεκούς με ελληνική έμπνευση, σχεδιασμό και παραγωγή: Η Macrovita δημιούργησε για εσάς μία νέα ολοκληρωμένη σειρά πολυαποτελεσματικών φυσικών καλλυντικών με βιολογικό λάδι ελιάς και βιολογικό έλαιο άργκαν, που χαρίζει στο δέρμα εντατική ενυδάτωση, σύσφιγξη, αντιγήρανση και λάμψη.

ΚΡΕΜΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ 24ΩΡΟΥ | ΚΡΕΜΑ ΝΥΚΤΑΣ ΚΡΕΜΑ ΜΑΤΙΩΝ | ΚΡΕΜΑ-ΜΑΣΚΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ 24ΩΡΟΥ ΚΡΕΜΑ ΧΕΡΙΩΝ ANTI-SPOT | ΚΡΕΜΑ ΣΩΜΑΤΟΣ | ΛΟΣΙΟΝ ΣΩΜΑΤΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΕΛΕΓΜΕΝΑ ΜΕ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΕΩΣ 95%

ΧΡΟΝΙΑ

Π Ο Ι Ο Τ Η ΤΑ Σ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ: MINERAL OIL | PARABENS | ΒΑΖΕΛΙΝΗ ΠΡΟΠΥΛΕΝΟΓΛΥΚΟΛΗ | ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΦΥΤΑ

Στα φαρμακεία και σε επιλεγμένα καταστήματα βιολογικών προϊόντων MACROVITA A. & E. VASSILAKAKI Co, T.: +30 210 2523380, 210 2529384, F.: +30 210 2511294, E-mail: info@macrovita.gr, www.macrovita.gr


Απαλή επιδερµίδα Ανάλαφρα πόδια

BIOMARKET ф›ѢѫѣўѮѡўًѬўѬѨѦ‫ى‬ѨѥњѪѣњѬ‫و‬ѫѬѠѥњѣњѢњѦњѣњѤٍѰѬў ѥѢњ Ѭўѩ‫و‬ѫѬѢњ ›ѨѢѣѢѤًњ ћѢѨѤѨќѢѣَѦ ›ѩѨѲٌѦѬѱѦ њ›ٌ ِѤѤѠѦўѪ›њѩњќѱќѨٍѪњѤѤ‫و‬ѣњѢѬѨѭѪ›ѢѨњѧѢٌ›ѢѫѬѨѭѪ ѨًѣѨѭѪѬѨѭўѧѱѬўѩѢѣѨٍ єѩ‫ى‬ѫѣѨћѢѨѤѨќѢѣٌѣѩ‫ى‬њѪ тњѤњѣѬѨѣѨѥѢѣ‫و‬ѬѭѩѨѣѨѥѢѣ‫›و‬њѩњѝѨѫѢњѣ‫و‬ѣњѢяюя рѤѤњѦѬѢѣ‫و‬ єѩ‫ى‬ѫѣњѮѩѨٍѬњѣњѢѤњѯњѦѢѣ‫و‬ хѭѥњѩѢѣ‫و‬²ѩٍџѢ²ٌѫ›ѩѢњ рѩѬѨѫѣўѭ‫و‬ѫѥњѬњ сٌѬњѦњѣњѢѥ›њѯњѩѢѣ‫و‬ яѩѨѲٌѦѬњѯѱѩًѪќѤѨѭѬ‫ى‬ѦѠ ыўѤѢѫѫѨѣѨѥѢѣ‫و‬ ёѦњѣќѢњٌѤўѪѬѢѪَѩўѪ Delicatessen ُѤўѭѩњѣњѢўًѝѠџњѯњѩѨ›ѤњѫѬѢѣ‫ي‬Ѫ эѠѩѨًѣњѩ›Ѩً²њ›ѨѧѠѩњѥ‫ى‬ѦњѮѩѨٍѬњ ѕѭѥѨًѮѩѨٍѬѱѦ²ѣњѮ‫ى‬Ѫ²ѩѨѮ‫ي‬ѥњѬњ ф›њѤўًѰўѢѪ²ѥѨٍѫѤѢ²›ѩѨѲٌѦѬњќѢњ›ѩѱѢѦٌ яњѢѝѢѣ‫ى‬ѪѬѩѨѮ‫ى‬Ѫ ёѭѥ›ѤѠѩَѥњѬњѝѢњѬѩѨѮ‫ي‬Ѫ юѢѣѨѤѨќѢѣ‫و‬њ›Ѩѩѩѭ›њѦѬѢѣ‫و‬ єѭѬѢѣ‫و‬ѣњѤѤѭѦѬѢѣ‫و‬ѣњѢ›ѩѨѲٌѦѬњ›ўѩѢ›ѨًѠѫѠѪ рѢѡ‫ى‬ѩѢњ‫ى‬ѤњѢњ²њѩѱѥњѬѨѡўѩњ›ўًњ

¢ïëéíÀóôå ôá ëáìàôåòá ðòïûÞîôá óå ðòïóéôÛ÷ ôéíÛ÷ ”È¹ÃĽµÆϦÈ¥ÃĽÁÆ ‰ÈÇÀÅ1SBTJOP

©ÀÄ 'BY ‘Á¹ʹùʹÉÊ´ˆ¹Ê¹ĽÁÊÆÏÈ¿½µ$BTI$BSSZ

ÁÛï ëáôÀóôèíá

©¹ÊÆÓÆÏ ¦›ÈÏËȹµ¹ ©ÀÄ 'BY

40 � Δεκέµβριος 2013

Όλοι έχουµε παρατηρήσει ότι τα κλειστά παπούτσια και η έλλειψη συνεχούς φροντίδας στα πόδια µας τα ταλαιπωρεί και δηµιουργεί κάλους, ξηρότητα αλλά και ξεφλουδίσµατα στα πέλµατα. Αφιερώστε 15 λεπτά στα πόδια σας ώστε να τα ξεκουράσετε και να τα διατηρήσετε σε άψογη κατάσταση.

Ξεκινήστε χαλαρά: � Αφαιρέστε το βερνίκι µε ένα ξεβαφτικό χωρίς ασετόν και στη συνέχεια µε µία λίµα κάνετε φινίρισµα στις άκρες των νυχιών. Φροντίστε οι κινήσεις µε τη χάρτινη λίµα να είναι προς µία κατεύθυνση (για να µη προκαλούνται φθορές στα νύχια) και τέλος στρογγυλέψτε ελαφρά τις γωνίες των νυχιών για να µη γυρνούν και τραυµατίζουν το δέρµα. � Μουλιάστε τα πόδια σας για 10 λεπτά σε µία λεκάνη, την οποία έχετε γεµίσει µε ένα χλιαρό διάλυµα που αποτελείται: ένα µέρος γάλα πλήρες, δύο µέρη νερό και 10 σταγόνες ελαιόλαδο. Μετά από 5 λεπτά σκουπίστε τα πόδια και τρίψετε τα νύχια µε µία βούρτσα. Ξαναµουλιάστε τα στο νερό για 10 λεπτά και σκουπίστε καλά. � Τρίψτε µε έναν ειδικό τρίφτη ποδιών ή µε ελαφρόπετρα τα πέλµατα από κάτω και στα πλάγια κάνοντας µεγάλες κινήσεις, ενώ µε πιο µικρές κινήσεις κάντε την επιφάνεια κάτω από τα δάχτυλα. � Συνεχίστε µε ένα αποτελεσµατικό σκραµπ µέχρι τα γόνατα. Εναλλακτικά µπορείτε να χρησιµοποιήσετε ένα απολεπιστικό προϊόν µε οξέα φρούτων. � Κάντε µασάζ στα πόδια σας µε ένα φυτικό λάδι και στη συνέχεια τυλίξτε τα µε µία ζεστή και νωπή πετσέτα για 15 λεπτά. � Χρησιµοποιήστε ένα ειδικό ξυλαράκι για να σπρώξετε τα πετσάκια στο περίγραµµα των νυχιών. Τέλος, περάστε στα νύχια διάφανη βάση. Αποφύγετε να χρησιµοποιείτε αιχµηρά ή µεταλλικά εργαλεία για την αφαίρεση σκληρών σηµείων ή κάλων, επειδή κινδυνεύετε από τραυµατισµούς. Στην περίπτωση που έχετε δείξει υπερβάλλοντα ζήλο και τα πόδια σας σε κάποιο σηµείο αιµορραγήσουν, βάλτε ένα τοπικό αντιβιοτικό και καλύψτε µε επίδεσµο.

Τα χοντρά ρούχα του χειµώνα, τα καλσόν, τα παντελόνια σε συνδυασµό µε τα ζεστά µπάνια και τις εναλλαγές της θερµοκρασίας ευθύνονται για την ξηρότητα της επιδερµίδας αλλά και τα ξεφλουδίσµατα που τόσο συχνά αντιµετωπίζετε αυτή την εποχή. Λίγη επιπλέον ενυδάτωση δεν λύνει το πρόβληµα, η επιδερµίδα σας θέλει εξειδικευµένη φροντίδα. Ο καλύτερος χρόνος για µία ανάλογη φροντίδα είναι αµέσως µετά την περιποίηση των ποδιών. � Αφαιρέστε τα ρούχα σας και τρίψτε την επιδερµίδα σε όλο σας το σώµα µε µία σκληρή βούρτσα σώµατος, ώστε να αποσπαστούν τα νεκρά κύτταρα. Κάνετε απαλές κυκλικές κινήσεις που ξεκινούν από τα γόνατα έως τη βάση του λαιµού αποφεύγοντας την περιοχή του στήθους που η επιδερµίδα είναι ιδιαίτερα λεπτή και ευαίσθητη. Εάν έχετε πολύ λεπτή επιδερµίδα, χρησιµοποιήστε τη βούρτσα σε βρεγµένη επιδερµίδα µε το συνδυασµό ενός κρεµώδους αφροντούς. � Κάνετε ένα γρήγορο ντους εναλλάσοντας τη θερµοκρασία ζεστού και κρύου, ώστε να τονώσετε το κυκλοφορικό. Στη συνέχεια µουλιάστε στη µπανιέρα σας, αφού έχετε διαλύσει µία χούφτα θαλασσινό αλάτι. � Ξεβγάλτε και απλώστε σε όλο σας το σώµα µία πλούσια ενυδατική κρέµα ή body butter δίνοντας έµφαση στις περιοχές που βάλλονται από ξηρότητα. Για τις επιδερµίδες που ερεθίζονται εύκολα ακολουθήστε την αντίστροφη πορεία. Κάνετε µασάζ µε λάδι µπάνιου σε όλο σας το σώµα και µετά µουλιάστε στη µπανιέρα µε χλιαρό νερό για 10 λεπτά. Στη συνέχεια κάντε απολέπιση µε ένα απολεπιστικό προϊόν σώµατος.


Λαµπερά µαλλιά Τα µαλλιά επιβαρύνονται από το καθηµερινό σεσουάρ, τα χηµικά, τις εναλλαγές της θερµοκρασίας µε αποτέλεσµα να γίνονται θαµπά, ξηρά και να φριζάρουν. Μία 15λεπτη φροντίδα µε δραστικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, πανθενόλη, σιλικόνη, µέλι και αιθέρια έλαια θα βελτιώσει τις φθορές και θα τους χαρίσει λάµψη. � Λούστε τα µαλλιά µε ένα ενυδατικό σαµπουάν για να αποµακρύνετε τη σκόνη και τα υπολείµµατα του στάιλινγκ. Προσοχή: βάλτε στην παλάµη σας µία ποσότητα σαµπουάν και, αφού κάνετε αφρό, µεταφέρτε τον στα µαλλιά και συνεχίστε κάνοντας µασάζ σε όλο το κεφάλι µε τις άκρες των δαχτύλων. � Αποµακρύνετε την επιπλέον ποσότητα νερού µε µία πετσέτα και απλώστε στα µαλλιά µία επανορθωτική µάσκα. Χτενίστε µε ένα αραιό χτένι, για να απλωθεί το προϊόν σε όλο τους το µήκος και συγκεντρώστε τα σε ένα χαλαρό κότσο.

Μην παραλείψετε: Να κλείσετε το τηλέφωνο και την τηλεόραση. Είναι σηµαντικό αυτές τις ώρες να µη δέχεστε δυσάρεστες επεµβάσεις από το εξωτερικό περιβάλλον. Βάλτε ένα CD µε χαλαρωτική µουσική, ώστε να πληµµυρίσει ο χώρος σας από αρµονία και ηρεµία.

� Καλύψτε τα µε ένα σκουφάκι µπάνιου ή µε µία ζεστή και νωπή πετσέτα για 15 λεπτά. � Ξεβγάλτε µε άφθονο νερό στη θερµοκρασία του περιβάλλοντος.

Αν τα µαλλιά σας είναι λιπαρά, κάντε τους µία ανάλογη περιποίηση µόνο στα άκρα, επειδή συνήθως αυτά (ιδιαίτερα εάν τα µαλλιά είναι βαµµένα) ταλαιπωρούνται από ξηρότητα.

Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, γλυκών και το κάπνισµα. Φτιάξετε ένα αφέψηµα από πασιφλόρα που θα σας χαλαρώσει. Χρησιµοποιήστε 6 γραµµάρια αποξηραµένου βοτάνου και φτιάξτε το σαν τσάι, το οποίο θα πιείτε στη διάρκεια της ηµέρας. Για φαγητό προτιµήστε πλούσιες φρέσκιες σαλάτες αλλά και φρέσκα φρούτα.

10 ασκήσεις αναπνοής στην αρχή και στο τέλος της ηµέρας θα σας ηρεµήσουν και θα σας τροφοδοτήσουν θετική ενέργεια.

Αρωµατίστε το χώρο σας. Οι ειδικοί καυστήρες από πηλό διοχετεύουν αµέσως τα αιθέρια έλαια στην ατµόσφαιρα. Επιλέξτε: αιθέριο έλαιο λεβάντας που καταπολεµά το άγχος ή αντικαταθλιπτικό τριαντάφυλλο ή το διεγερτικό δεντρολίβανο.

´ÑÖÌ‹ÑÜÜÙßÝ‹ÕÕÝÕà×¾ÖçâÙÛ¾ÕÛæçÜÍá‹ÑâÑ ¹ÑÜЌâÕÙâÑ×ÛàÍèÑ‹ÑÜÜÙ¾ьÎâØÝŒàßâØÕÖÑà‹Þ×Ì ºÎÝًØÒÑÖÌ“ÕÝÖÕÐ×ÕÙ‹ÕâÑÜÞçá͋ÑâÑ

ÄäàÍåы‹äÝÍÑàÕèÞàÛÍÝØ áÙÜÙÛÎÝØYJ[JKNW\ µÝÙáæç‹ËÝØ‹ÕâÞ*L]R_NLXUX[LXVYUNaŒàÞáâÑâÕÐÕÙ ьÎâÙåÑÛâÍÝÕå>?*ÕÝçÔÑâßÝÕÙÛÑÙæÑàÍèÕÙÔÐÝыØ Î×ÛÞÛÑÙܾ‹ÓØáâÑ‹ÑÜÜÙ¾ “ÙÑâÍãÕâÑÙáÕ‹ÞÝÑÔÙÛËåьÞæàßáÕÙå

р›ѨѣѤўѢѫѬѢѣ‫ي‬фѢѫњќѱќ‫ ي‬уѢ‫و‬ѡўѫѠђѠѤ)D[ LQIR#GHUPDFDUHJUVDOHV#GHUPDFDUHJUZZZGHUPDFDUHJU

41 � Δεκέµβριος 2013


�healthayurveda

Το Θεραπευτικό Σπαράγγι Σπαράγγι asparagus racemosus (Shatavari) To asparagus racemosus (Shatavari) συστήνεται στα αγιουρβεδικά κείµενα για την πρόληψη και θεραπεία του γαστρικού έλκους, αλλά και ως γαλακταγωγό και αφροδισιακό. Στην Αγιουρβέδα, το racemosus χρησιµοποιείται επίσης σε περιπτώσεις νευρικών διαταραχών, φλεγµονών, ηπατικών ασθενειών και ορισµένων µολυσµατικών ασθενειών, αλλά και ως πηγή φυτοοιστρογόνων. � : Επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου, Χημικός - Πρόεδρος της Ayurveda Hellas ΑΕ Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α.* Σε συνεργασία με το R&D της Himalaya Herbal Healthcare e-mail: bhumimurti@gmail.com

Η λατινική του ονοµασία είναι «Asparagus racemosus, Willd (Liliaceae)», ενώ η Σανσκριτική/Ινδική ονοµασία: είναι «Shatavari, Satavar, Satmuli». Στα σανσκριτικά, σπαράγγι σηµαίνει «η γυναίκα που έχει εκατό συζύγους» κι αυτό επειδή το φυτό αυτό συµβάλλει στην ενίσχυση της γονιµότητας και της ζωτικότητας. Επίσης, ρυθµίζει την έκκριση ορµονών και λειτουργεί ως γαλακταγωγό προωθώντας την παραγωγή γάλακτος στις θηλάζουσες γυναίκες. Το σπαράγγι χρησιµοποιείται εδώ και αιώνες µε πολλούς και διάφορους τρόπους. Από πολύ παλιά οι καρποί του καραµελώνονταν και καταναλώνονταν ως γλυκό. Οι θηλάζουσες µητέρες έτρωγαν σπαράγγια, επειδή υποβοηθούσε και αύξανε την παραγωγή του µητρικού γάλακτος. Σε ορισµένους πολιτισµούς, οι άνθρωποι έπιναν φρέσκο χυµό της ρίζας αναµειγµένο µε µέλι, ενώ αλλού το χρησιµοποιούσαν σε φαρµακευτικά λάδια τοπικής χρήσης εξαιτίας των καταπραϋντικών και δροσιστικών ιδιοτήτων του.

Θεραπευτικά Συστατικά Στα κύρια συστατικά του σπαραγγιού περιλαµβάνονται σαπωνίνες, αλκαλοειδή, πρωτεΐνες και ταννίνες. Το φυτό περιέχει τριτερπενικές σαπωνίνες που ονοµάζονται Shatavarin I-IV, οι οποίες υποστηρίζουν τη φυσική παραγωγή οιστρογόνων στον οργανισµό. Η αποξηραµένη ρίζα περιέχει µεγάλες ποσότητες σακχαρίνης, βλεννώδη και ανόργανα στοιχεία τα οποία θεραπεύουν τη γαστρίτιδα, την υπεροξύτητα και τα στοµαχικά έλκη.

Θεραπευτικά Οφέλη � Βοηθάει στην πέψη και ανακουφίζει τα έλκη και άλλες φλεγµονώδεις ασθένειες του στοµάχου. � Αποκαθιστά την ισορροπία των ορµονών, όταν διαταράσσεται λόγω της εµµήνου ρύσης ή της εµµηνόπαυσης. Ενισχύει τη γονιµότητα και ρυθµίζει τον καταµήνιο κύκλο. � Λειτουργεί ως φυσικό διουρητικό εµποδίζοντας την κατακράτηση υγρών.

Μορφολογία Φυσικό Περιβάλλον Χαµηλός θάµνος που το ύψος του µπορεί να φτάσει 1 έως 3 µέτρα, µε βλαστούς και αναρριχώµενες (υπέργειες) ρίζες. Η ρίζα δηµιουργείται σε συστάδες ή δεσµίδες στη βάση του στελέχους του φυτού µε χυµώδη και κονδυλώδη παράρριζα. Το στέλεχος είναι ξυλώδες, τριγωνικό, ραβδωτό, και αναρριχώµενο. Το νεαρό στέλεχος είναι λεπτό, εύθραυστο και λείο. Τα αγκάθια είναι µακριά, ευθεία ή µε κλίση προς τα κάτω. Τα φύλλα του φυτού (ουσιαστικά πεπλατυσµένοι µίσχοι) εµφανίζονται ως 2-6 τούφες σε κάθε ένωση, και είναι λεπτά και οµοιόµορφα κατανεµηµένα. Τα άνθη, µονά ή σε µπουκέτα, φύονται µεµονωµένα ή σε τσαµπιά µήκους 3 εκατοστών. Το κοτσάνι του φυτού είναι λεπτό και µε σύνδεσµο («µάτι») στη µέση. Το περι-

42 � Δεκέµβριος 2013

άνθιο είναι λευκό, αρωµατικό, µήκους 3 mm. Οι ανθήρες είναι λεπτοί και µωβ χρώµατος. Ο καρπός είναι σφαιρικός, αποτελείται από 3 λοβούς, µωβ-κόκκινου χρώµατος, ενώ οι σπόροι είναι σκληροί και µε εύθραυστό κέλυφος. Συναντάται αυτοφυές σε όλη την τροπική Αφρική, Τζάβα, Αυστραλία, Ινδία, Σρι Λάνκα και το νοτιοανατολικό τµήµα της Κίνας. Στην Ινδία βρίσκεται σε πεδιάδες σε ύψος 4.000 πόδια, σε τροπικά, υπο-τροπικά ξηρά και ξηρά φυλλοβόλα δάση και στα Ιµαλάια.

Επιστηµονικές Μελέτες Μελέτη που εκπονήθηκε από τους Mandal et al., µε διαφορετικές συγκεντρώσεις (50, 100, 150 mg/mL) µεθανολικού εκχυλίσµατος των ριζών του asparagus recemosus Willd. έδειξε σηµαντική in vitro αντιβακτηριακή δράση. Οι Wiboonpun et al. εντόπισαν στις ρίζες του asparagus recemosus µια αντιοξειδωτική ένωση, τη racemofuran. Σε µελέτη που έκαναν οι Gautam et al., παρατήρησαν ότι το υδάτινο εκχύλισµα του asparagus recemosus επιδεικνύει ανοσοενισχυτική δράση. Στις νευροεκφυλιστικές διαταραχές που εµφανίζονται στη νόσο του Αλτσχάιµερ και τη νόσο του Πάρκινσον, έχει αποδειχθεί ότι η τοξική διέγερση και το οξειδωτικό στρες είναι οι κύριοι µηχανισµοί της καταστροφής των νευρικών κυττάρων. Οι ενεργές µορφές οξυγόνου (ROS) που δηµιουργούνται εξωκυτταρικά και ενδοκυτταρικά από διάφορους µηχανισµούς είναι µεταξύ των κυριότερων παραγόντων κινδύνου που προκαλούν και εξελίσσουν τον εκφυλισµό των νεύρων. Σε µελέτη που διεξάχθηκε από τους Parihar et al., διερευνήθηκε το δυναµικό του εκχυλίσµατος του asparagus recemosus κατά της βλάβης των ιπποκάµπιων και ραβδωτών νευρώνων που προκαλεί το καϊνικό οξύ. Η προσθήκη εκχυλίσµατος asparagus recemosus στα ποντίκια έδειξε βελτίωση της δράσης της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης και της περιεκτικότητας γλουταθειόνης, και µείωση της υπεροξείδωσης λιπιδίων των µεµβρανών και των πρωτεϊνικών καρβονύλιων. Σε µελέτη των Sairan et al., το asparagus recemosus αύξησε σηµαντικά τους βλεννώδεις αµυντικούς παράγοντες, όπως βλέννες και εκκρίσεις, τα κύτταρα του βλεννογόνου, τη διάρκεια ζωής των κυττάρων και επέδειξε επίσης σηµαντική αντιοξειδωτική δράση, ενισχύοντας έτσι την προστατευτική δράση από το γαστροδωδεκαδακτυλικό έλκος.

Κύρια Συστατικά Εκτός από τις σαπωνίνες, στα συστατικά περιλαµβάνονται αλκαλοειδή, πρωτεΐνες, άµυλο, ταννίνες, βλεννώδη παράγωγα και διοσγενίνη. Ο τύπος των σαπωνίνων ποικίλλει ανάλογα µε τη γεωγραφική κατανοµή των ειδών. Για παράδειγµα, τα φυτά που φύονται στην Νότια Ινδία έχουν κλάσµα σαπωνίνες-Α4, το οποίο όµως δεν έχουν τα αντίστοιχα δείγµατα από τη Βόρεια Ινδία. Οι στεροειδείς σαπωνίνες (shatavarin) είναι ο κύριος γλυκοζίτης µε 3 οµάδες γλυκόζης και ραµνόζης που συνδέονται µε την σαρσασαπωγενίνη, ενώ η Shatavarin-IV έχει δύο οµάδες γλυκόζης και µία ραµνόζης που ενώνονται µε τη σαρσα-

σαπωγενίνη. Στη ρίζα του φυτού έχουν επίσης εντοπιστεί βανιλλίνη, κονιφερίνη και σαρσασαπωγενίνη. Το φυτό περιέχει τριτερπενικές σαπωνίνες (Shatavarin I-IV), οι οποίες χαρακτηρίζονται ως φυτοοιστρογόνες ενώσεις. Το αλκοολικό εκχύλισµα έχει αντι-οξυτοκική δράση, και περιέχει σαπωνίνες-γλυκοζίτες (Α4) που παράγονται σε ένα ειδικό και ανταγωνιστικό µπλοκ της ωοτοκίνης που παράγεται στη µήτρα ποντικών, ινδικών χοιριδίων και κουνελιών in vitro και in situ. Επιπλέον, προφυλάσσει και µειώνει τις αυθόρµητες συσπάσεις της µήτρας. Επίσης διαπιστώθηκε ότι η υποτασική δράση της ωκυτοκίνης (syntocinin) σε γάτες έµενε ανεπηρέαστη από προηγούµενη χορήγηση σαπωνίνης Α4. Το εκχύλισµα της ρίζας αυξάνει το βάρος των µαστικών αδένων σε ποντικούς µετά τον τοκετό και µετά την παραγωγή οιστρογόνων και το βάρος της µήτρας στην οµάδα λήψης οιστρογόνων. Επίσης, έχει γαλακταγωγό δράση σε βουβάλια, ενώ σε µεµονωµένες περιπτώσεις βατράχων βρέθηκε ότι αυξάνει την ένταση και το ρυθµό συστολής της καρδιάς, όµως σε υψηλότερες δόσεις προκαλούσε καρδιακή ανακοπή. Τόσο τα εναέρια τµήµατα του φυτού όσο και οι ρίζες έχουν αµυλασική και λιπασική δράσεις. Τα εναέρια τµήµατα παρουσιάζουν επίσης αντικαρκινική δράση στο ανθρώπινο επιδερµικό καρκίνωµα του ρινοφάρυγγα.

Κλινικές Μελέτες Αυξάνει αποδεδειγµένα την παραγωγή γάλακτος σε θηλάζουσες γυναίκες.

Τοξικολογία ∆εν υπάρχουν αναφορές τοξικότητας ή ανεπιθύµητων δράσεων από τη χρήση του φυτού, όµως το Asparagus officinalis είναι αλλεργιογόνο φυτό.

Ενδείξεις Οι ρίζες έχουν ελαιούχες, δροσιστικές, αντισπασµωδικές, πεπτικές, ορεκτικές, καταπραϋντικές, στοµαχικές, τονωτικές, αφροδισιακές, γαλακταγωγικές, στυπτικές, αντι-διαρροϊκές, αντιδυσεντερικές, καθαρτικές ιδιότητες και είναι χρήσιµες σε όγκους, φλεγµονές, ασθένειες του αίµατος και των µατιών, ενοχλήσεις του λαιµού, φυµατίωση, λέπρα, επιληψία, νυκταλωπία (νυχτερινή τύφλωση) και προβλήµατα των νεφρών.

H Himalaya Herbal Healthcare, παγκόσµια η µεγαλύτερη παραγωγός αγιουρβεδικών προϊόντων απο το 1930,διαθέτει το προϊόν Shatavari στη σειρά Pure Herbs Μπορεί να συνδυαστεί και µε τα προϊόντα v-gel και menosan. Πληροφορίες: Ayurveda Hellas AE, Σόλωνος 51, Κολωνάκι, Αθήνα – Τηλ.: 210 3632350, Β. Όλγας 159, Θεσσαλονίκη – Τηλ.: 2310 887679 -www.ayurveda-hellas.gr *(Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εφαρµογής της Επιστήµης Ayurveda) - www.ayurvedaingreece.gr


�nutrihealth � της Αφροδίτης Ραυτοπούλου Κουραµ π πουτίγκ ιέδες, µελοµα κά ες κάσταν , βασιλόπιτες ρονα, ,κ α, ή ξηρο σοκολατάκια έικ µε ύς µε τούρτε καρπούς, λαχ λικέρ ς πολλώ ταριστέ ς ν στρώ σεων…

Τα γλυκά µας φτιάχνουν τη διάθεση. Ή µήπως όχι;

44 � Δεκέµβριος 2013

Τα Χριστούγεννα είναι η κατεξοχήν γιορτή των γλυκών. Όχι βέβαια ότι χρειαζόµασταν ένα λόγο για να βάλουµε το χέρι µας στο µπολ µε τα σοκολατάκια. Ο γλυκός µαγνήτης υπάρχει κάθε µέρα, κάθε στιγµή.

Τα γλυκά αρέσουν σε όλους, ακόµα και σε όσους προτιµούν τις αλµυρές γεύσεις. Και η εξήγηση είναι απλή: είναι η πρώτη γεύση που µαθαίνει να αναγνωρίζει ο άνθρωπος πριν καλά-καλά γεννηθεί. Σε υπερηχογραφικές µελέτες οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι το έµβρυο όχι µόνο είναι σε θέση να διαχωρίσει µυρωδιές και γεύσεις από τη δέκατη τέταρτη κιόλας εβδοµάδα της κύησης, αλλά ο ρυθµός της κατάποσής του επιταχύνεται όταν η µέλλουσα µητέρα καταναλώνει γλυκά τρόφιµα. Αντιθέτως, έχει διαπιστωθεί ότι το έµβρυο καταπίνει λιγότερο συχνά όταν φτάνουν σε αυτό γεύσεις πολύ εντονότερες.

Γιατί είναι γεγονός ότι τα γλυκά µας φτιάχνουν τη διάθεση. Και δύσκολα θα απεξαρτηθούµε από αυτά. Γιατί ναι, πρόκειται για εξάρτηση, η οποία µάλιστα πηγάζει από την πρώτη κιόλας µέρα ζωής µας… µέσα στον εµβρυϊκό σάκο.

Η ίδια προτίµηση συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή. Από πρόσφατες έρευνες που διεξήχθησαν στις Ηνωµένες Πολιτείες, παρατηρήθηκε ότι η γλυκιά γεύση είναι αυτή που µεταφέρει το µεγαλύτερο αριθµό ευχάριστων αισθήσεων στον εγκέφαλο, καθώς δραστηριοποιεί µεγάλο αριθµό γευστικών καλύκων σε σχέση µε τις αλµυρές ή πικρές γεύσεις. Ίσως επειδή το γλυκό φέρνει στο µυαλό µνήµες απόλαυσης και ασφάλειας από τη ζωή µέσα στον εµβρυϊκό σάκο. Την ίδια στιγµή, είναι γεγονός ότι η κατανάλωση ενός µπισκότου ή µιας σοκολατένιας µπάρας πυροδοτεί την παραγωγή ενδορφινών. Πρόκειται για τις λεγόµενες


«ορµόνες της ευφορίας», που χαρίζουν ένα αίσθηµα γαλήνης, καταλαγιάζουν το στρες και αυξάνουν ακόµα και τα επίπεδα αντοχής στον πόνο.

Γιατί χρειάζεται µέτρο; Ωστόσο, οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι το µυστικό της ευεξίας που χαρίζουν τα γλυκά κρύβεται στο µέτρο και αυτό δεν έχει να κάνει αποκλειστικά µε τις παραπανίσιες θερµίδες που φορτώνουν τον οργανισµό. Εξαιτίας µιας σύνθετης µεταβολικής διεργασίας, όταν τρώµε ένα γλυκό, τα σάκχαρά του απορροφώνται τάχιστα και εισχωρούν στην κυκλοφορία του αίµατος. Αµέσως αυξάνεται ο γλυκαιµικός δείκτης, τον οποίο επαναφέρει στα φυσιολογικά επίπεδά του το πάγκρεας, εκκρίνοντας την απαραίτητη δόση ινσουλίνης. Η ινσουλίνη όµως είναι ταυτόχρονα η «ορµόνη της πείνας». Καθώς λοιπόν ο δείκτης γλυκαιµίας πέφτει, κυριαρχεί και πάλι ένα αίσθηµα πείνας το οποίο ζητά επιπλέον γλυκά τρόφιµα για να ικανοποιηθεί, µε αποτέλεσµα να δηµιουργείται ένας φαύλος κύκλος που απειλεί τη σιλουέτα αλλά και τη λειτουργία του παγκρέατος µακροπρόθεσµα. Αξίζει να σηµειωθεί µάλιστα ότι ερευνητές από το πανεπιστήµιο της Καλιφόρνια δηµοσίευσαν στο επιστηµονικό περιοδικό “Nature” µελέτη που αποδεικνύει ότι η κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί εθισµό, παρόµοιο µε αυτόν που δηµιουργεί το τσιγάρο και το αλκοόλ.

Ντοπαµίνη και ψυχική κατάπτωση Και όχι µόνο. Όταν υπερβάλλουµε µε την κατανάλωση γλυκών, πετυχαίνουµε τελικά το αντίθετο από το επιθυµητό αποτέλεσµα και η διάθεσή µας αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει. Το έδειξε αµερικανική έρευνα που δηµοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “Appetite” µε τίτλο «Η διάθεση επηρεάζει την επιλογή των τροφών ή οι τροφές επηρεάζουν τη διάθεση;». Οι επιστήµονες παρατήρησαν ότι όσο µεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση γλυκών και λιπαρών τροφίµων από τους συµµετέχοντες, τόσο χειρότερη ήταν η ψυχική τους διάθεση. Όπως εξήγησαν, τα «απαγορευµένα» τρόφιµα γεννούν συναισθήµατα απογοήτευσης ακριβώς επειδή δεν συνάδουν µε τους κανόνες υγιεινής διατροφής. Σηµαντικό ρόλο όµως παίζει και ένας βιοχηµικός παράγοντας. Τα µαλακά και πλούσια σε σάκχαρα και λιπαρά τρόφιµα εντείνουν την παραγωγή ντοπαµίνης, του νευροδιαβιβαστή που ενισχύει το αίσθηµα της ικανοποίησης. Η ντοπαµίνη όµως έχει µία εφήµερη δράση στον οργανισµό και έτσι µόλις υποχωρήσει η στιγµιαία ευφορία, αφήνει πίσω της µία ψυχική… κατρακύλα, η οποία ζητάει απεγνωσµένα νέα δόση γλυκού, ενισχύοντας τον ήδη υπάρχοντα φαύλο κύκλο.

Τα φυσικά γλυκαντικά υποκατάστατα Στέβια: παράγεται από το οµώνυµο θαµνώδες φυτό µε καταγωγή από την Παραγουάη και είναι τριακόσιες φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Πέρα από το ότι είναι µηδενικής θερµιδικής αξίας, ο χαµηλός γλυκαιµικός της δείκτης την καθιστά ασφαλή για άτοµα που υποφέρουν από σάκχαρο, διαβήτη ή δυσανεξία στη γλουτένη. Επιστηµονικές µελέτες έχουν δείξει επίσης ότι µπορεί να µειώσει την ακµή, να επουλώσει πληγές και να καταπραΰνει τις στοµαχικές διαταραχές.

Ζάχαρη καρύδας: Σε σχέση µε τη λευκή και καστανή ζάχαρη, περιέχει τις µισές θερµίδες και αποτελείται από σύνθετα σάκχαρα που ο οργανισµός αργεί να διασπάσει µε αποτέλεσµα να µη διαταράσσονται απότοµα τα επίπεδα της ενέργειάς του. Ακόµα, είναι πλουσιότερη σε µέταλλα, βιταµίνες, ιχνοστοιχεία και αµινοξέα, ενώ η γεύση της θυµίζει αυτήν της καραµέλας.

Ξυλιτόλη: Οπτικά και γευστικά θυµίζει την κοινή κρυσταλλική ζάχαρη, όµως προέρχεται από το καλαµπόκι και το δέντρο σηµύδας. Περιέχει λιγότερες θερµίδες και υδατάνθρακες, χαµηλό γλυκαιµικό δείκτη και το σηµαντικότερο: µεταβολίζεται χωρίς την ανάγκη ινσουλίνης. Ακόµα, είναι φιλική µε τα δόντια, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστηµα και τονώνει την υγεία των οστών.

Νέκταρ αγαύης: Προέρχεται από το κακτοειδές φυτό Αγαύη που ευδοκιµεί στο Μεξικό, αποτελείται κατά 90% από φρουκτόζη και 10% από γλυκόζη, και είναι µιάµιση φορά πιο γλυκιά από την κοινή ζάχαρη. Παρ’ όλα αυτά, έχει χαµηλό γλυκαιµικό δείκτη µε αποτέλεσµα να διεγείρει το πάγκρεας και όχι να το καταπονεί.

Η ΚΟΡΥΦΗ ΣΤΟ ΑΛΑΤΙ

Μαγειρικό Ορυκτό Αλάτι Ιμαλαΐων

Αντικαταστήστε πλήρως το κοινό θαλασσινό αλάτι με το ορυκτό αλάτι Ιμαλαῒων, 250.000.000 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με την τωρινή μόλυνση της θάλασσας. Με SALTIC το μόνο αυθεντικό, 100% αγνό, καθαρό αλάτι Ιμαλαῒων απολαμβάνετε: g Εξαιρετικά νόστιμα φαγητά με λιγότερη ποσότητα λόγω της καθαρής, δυνατής του γεύσης. g Δεν επηρεάζει το θυρεοειδή & την αρτηριακή πίεση. g Αλκαλοποιεί το Ph του οργανισμού, με αποτέλεσμα την ομαλοποίηση της χώνευσης & την καταπολέμηση της κατακράτησης των υγρών (πρηξίματα, φουσκώματα, κυτταρίτιδα κ.ά.). g Τόνωση ανοσοποιητικού, μείωση φλεγμονών, αποτοξίνωση, εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Δεν περιέχει αντισυσσωματικά, χρώμα ή άλλες πρόσθετες ουσίες, όπως άλλα αλάτια.

Είναι ένας συσσωρευτής ηλιακής ενέργειας και ιονισμένων μετάλλων έτοιμων να απελευθερωθούν με την προσθήκη νερού και να δράσουν ευεργετικά στον οργανισμό μας.

Διαθέτει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ευεργετικά συστατικά (84.)

Κατάλληλο για όλους.

Το αλάτι SALTIC λειτουργεί ως φυσικός ιονιστής όταν θερμαίνεται παράγοντας αρνητικά ιόντα τα οποία είναι πολύ ωφέλιμα για τους ζώντες οργανισμούς. žÊ¾È¾É½ÀÏÂȾÆÏÅÊȾÉÉÔÊÏÆȹÎÂÆͪÂÍƍ˺ÅÎÅÒ¾»ªÉ¾Ï¾ £Œ¾É¾ΐÑÊÄƾÏÅÃÍËÊϺÁ¾ÏËÔÎ̌¾ÏËÒȾÆÏËԍÍËÎ̍ËÔ SALTIC products: ®ÅÉ XXXTBMUJDQSPEVDUTDPN

Kάντε μας like στο facebook Saltic Products http://www.youtube.com/user/salticproducts

45 � Δεκέµβριος 2013


�µαθήµαταδιατροφής ⊕: της Μαρίας Γκέκα

Το ρόδι θεωρείται παραδοσιακά το φρούτο που φέρνει καλή τύχη, ευγονία και αφθονία αγαθών στο σπίτι µας. Αυτός είναι κι ο λόγος που κυριαρχεί στο τραπέζι µας κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων γιορτών και την πρωτοχρονιά. Η παράδοση θέλει να σπάµε το ρόδι κάθε πρωτοχρονιά για να εξασφαλίσουµε πλούτο, ευεξία και ευηµερία όλο το χρόνο.

Σπάστε στο σπίτι σας το

ρόδι

Φρούτο εντυπωσιακό, σε σχήµα µήλου µε σκληρή, κοκκινόχρυση φλούδα και ένα µεγάλο κάλυκα στην κορυφή που µοιάζει µε κορόνα. Άλλωστε, εξαιτίας της µεγαλοπρέπειας του σχήµατός του έχει επονοµαστεί και βασιλιάς των φρούτων. Ακόµη, στην εσωτερική δοµή του, οφείλει τη φήµη του σαν θαυµατουργό φρούτο, που σύµφωνα µε την παράδοση ευνοεί τη γυναικεία γονιµότητα: πράγµατι οι καρποί του, γλυκόξινοι και ζουµεροί κλείνουν µέσα τους σπόρους που µοιάζουν έτοιµοι να δηµιουργήσουν καινούργιες ζωές. Σ’ αυτούς τους σπόρους οφείλει το λατινικό του όνοµα pomegranate που σηµαίνει “µήλο µε κόκκους”.

ασθενείς µε υπερλιπιδαιµία. Σηµαντική φαίνεται να είναι η δράση του ροδιού στη µείωση της αρτηριακής πίεσης. Έτσι, έχει αποδειχτεί πως η καθηµερινή κατανάλωση ροδιού µειώνει τη διαστολική πίεση έως και 36%, ενώ τη συστολική µέχρι και 5%. Οι ιδιότητες αυτές, που οφείλονται στη χαµηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και την υψηλή σε κάλιο είναι ιδιαίτερα ευεργετικές σε υπερτασικούς ασθενείς. Όµως, σε άτοµα που έχουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια λόγω αυξηµένης περιεκτικότητας σε κάλιο, το ρόδι θα πρέπει να αποφεύγεται.

∆ιατροφική Αξία

Σύµφωνα µε έρευνες, το εκχύλισµα ροδιού συµβάλλει στην πρόληψη, αλλά και την επιβράδυνση του καρκίνου του προστάτη. Τα ρόδια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, συστατικά µε υψηλή αντιοξειδωτική δραστηριότητα που αναστέλλουν την κυτταρική ανάπτυξη. Στα προστατικά καρκινικά κύτταρα που καθοδηγούνται από τα ανδρογόνα και εκφράζουν το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA), η θεραπεία µε εκχύλισµα ροδιού µείωσε τους υποδοχείς ανδρογόνων και την έκφραση του PSA. Συνεπώς, ο χυµός του ροδιού αναστέλλει την ανάπτυξη όγκων και θεωρείται ωφέλιµος για τη συγκεκριµένη µορφή καρκίνου, χάρη στις ευεργετικές του επιδράσεις.

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταµίνες Α, C και Ε, σε πληθώρα µεταλλικών στοιχείων (κάλιο, ασβέστιο, σίδηρος, µαγνήσιο, φώσφορος, , ψευδάργυρος, σελήνιο), σε υδατάνθρακες και σε φυτικές ίνες. Ένα µόνο ρόδι µπορεί να καλύψει το 40% της ποσότητας σε βιταµίνη C και το 25% της ποσότητας σε φυλλικό οξύ που έχει καθηµερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, ενώ είναι χαµηλής περιεκτικότητας σε θερµίδες. Περιέχει µια ικανοποιητική περιεκτικότητα σακχάρων παρόµοια µε εκείνη του σταφυλιού. Από τους σπόρους τους εξάγεται έλαιο που διαθέτει αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Γνωρίζετε ότι ο χυµός του ροδιού, η περίφηµη γρεναδίνη, είναι πλούσιος σε πολύτιµες αντιοξειδωτικές ουσίες, που συµβάλλουν στην προστασία του οργανισµού από πολλές ασθένειες; Η αντιοξειδωτική του ιδιότητα φαίνεται να προκύπτει 3 φορές ισχυρότερη σε σχέση µε το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.

∆ράση στο καρδιαγγειακό σύστηµα και την υπέρταση Σύµφωνα µε έρευνες, το υψηλό επίπεδο των αντιοξειδωτικών στο χυµό ροδιού προστατεύει από τη δηµιουργία αθηρωµάτωσης των αρτηριών και κατ΄ επέκταση από καρδιαγγειακά νοσήµατα. Μάλιστα, φαίνεται να µειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερόλης σε διαβητικούς

46 � Δεκέµβριος 2013

Τρώτε λίγους σπόρους ροδιού κάθε µέρα. Aποτελούν σπουδαίο θησαυρό αντιοξειδωτικών.

Κατά του καρκίνου του προστάτη

Ρίχνει τον πυρετό. Προστατεύει µαλλιά και νύχια Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν πως ο χυµός του ροδιού µειώνει τον πυρετό και το βήχα, ενώ η µεγάλη ποσότητα των φυτοοιστρογόνων που περιέχει ασκούν προστατευτική δράση στα µαλλιά και τα νύχια.

Το ρόδι της καλής τύχης Μας ήρθε από τη µακρινή Περσία µέσω Αιγύπτου, αλλά οι αρχαίοι Έλληνες αγάπησαν πολύ το ρόδι και το αφιέρωσαν στη θεά Ήρα, προστάτιδα του γάµου. Αλλά και η θεά της οµορφιάς και του έρωτα, Αφροδίτη, προσέφερε στους αγαπηµένους της ρόδια ως δώρα αγάπης. Αποτελούσε λοιπόν το ρόδι ισχυρό σύµβολο του πάθους και της γονιµότητας, της ζωής και της ευκαρπίας, ενώ η συνήθεια να σπάζουν οι νεόνυµφοι ένα ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού τους φαίνεται ότι κρατάει (αν και χάνεται σιγά-σιγά) από τα οµηρικά χρόνια.

Πώς καθαρίζουµε το ρόδι

1

Πρώτα κόβουµε κυκλικά και αφαιρούµε το φλούδι στο µέρος του κοτσανιού. Κατόπιν χαράζουµε ελικοειδώς το φλούδι µέχρι το κάτω µέρος, χωρίς να τραυµατίζουµε τους ζουµερούς κόκκους. Πιέζοντας τους αντίχειρες των δύο χεριών στο άνοιγµα προς τα κάτω, πάνω από µεγάλο µπολ, χτυπάµε τη φλούδα µε ξύλινο γουδοχέρι ή µε τη λαβή µεγάλου µαχαιριού και οι κόκκοι ελευθερώνονται και πέφτουν.

2

Τις τελευταίες δεκαετίες αραίωσαν στη χώρα µας οι ροδιές και λιγόστεψαν οι καλλιεργητές. Η απερισκεψία που µας χαρακτηρίζει να απολαµβάνουµε “εύκολους” καρπούς χωρίς καθάρισµα και πολλά κουκούτσια µετέτρεψαν το ρόδι … σε φρούτο διακοσµητικό. Και παρότι το ρόδι έχει την τιµητική του κυρίως την Πρωτοχρονιά, ευχόµαστε να ξαναγυρίσει µόνιµα στους κήπους και στο τραπέζι µας, φέρνοντας µαζί τους όµορφους µύθους που κινδυνεύουν να χαθούν.


‘ÌÂÕÂϾÌÉÕÉ ÆÑÊÖÚξ žÅÊÈÊÃÅÇ·ÑÍÊÇÊÈ©ÎÁÑ‹ÁŒÌËÎÁѼÈÁÑ–¹Ç½ÅÊÓŸ‹ŒÊ̹ÊÓ )BOE*O)BOE ½ŒºÎÄ3BQVO[FM–ÊÇŋ©ÍÎÁӌ·ÌÊÒÁÑ ÃÁ¼ÍÁÅÑ‹Á‹½¼ÌÄÍÊÇÊȩν éȽÇÎÊÑ ‹ÁÆÄÌʼÑÇ½ÌŒÊ¼Ñ ÀċÄÎÌŽǩǽÅÂÌʼν¤ÊɽÀÅǸŒÊźÎÄνÍÊÇÊȩνÑǽÅ ¾ÁÈʼÀÅÉĽŒºÈ½ÓÍÄŒÊÓ½ŒÊÃÁÅËÉÁÅÎÅѽÅÍϸÍÁÅÑ

¤ÁŒÌËÎÁѼÈÁѽŒº Îʌ̺Ã̽‹‹½)BOE JO)BOEÎÄÑ3BQVO[FM ÃŽ–¹Ç½ÅÊŸ‹ŒºÌÅÊ ÁƽÍ©ÈÅÍÄÀ¹Ç½ÅÄÑ ½‹Êž¸ÑǽŽɩŒÎÓÆÄ ÎÐÉÎʌÅÇËÉÇÊÅÉÐÉÅËÉ

ËçéåéîÞ÷ åõéóíÞ÷! ȁǾȡĮțȜİȓȠȣȃǾȡȐțȜİȚȠ ȉ) www.bioart.gr, LQIR#ELRDUWJU


τροφήτουμήνα ⊕: της Μαρίας Γκέκα

Αποξηραμένα φρούτα γιορτινά και θρεπτικά

Aν υπάρχουν κάποια είδη τροφών που αποτελούν σήμα κατατεθέν των γαστρονομικών απολαύσεων του χειμώνα και κυρίως των γιορτών των Χριστουγέννων δεν είναι άλλα από τα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς. Και αν για τους ξηρούς καρπούς γνωρίζουμε αρκετά, τα

Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον των διατροφολόγων και άλλων ειδικών έχει στραφεί στα αποξηραμένα φρούτα, μια κατηγορία τροφίμων που συνήθως βρίσκουμε πλάι στα πατατάκια στο ράφι του σουπερμάρκετ, ενώ η θέση που τους αρμόζει είναι κοντά στα φρέσκα φρούτα. Και αυτό επειδή αποτελούν ένα θρεπτικότατο γεύμα, εύκολο κολατσιό και υγιεινή λιχουδιά. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η E και η C, καθώς και σε πλήθος μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το σελήνιο και το κάλιο, αλλά και σημαντικά φλαβονοειδή και καροτενοειδή συστατικά.

αποξηραμένα φρούτα, παρότι αποτελούν απαραίτητο συστατικό στη γέμιση της γαλοπούλας, των γιορτινών κέικ και των γλυκών ψωμιών, λίγα γνωρίζουμε για τη θρεπτική τους αξία.

Επιπλέον, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωσή τους δεν αυξάνεται γρήγορα το σάκχαρο του αίματος. Έτσι, αποδεικνύονται φιλικά προς την καρδιά, ωφέλιμα για τα οστά και πολύτιμα για το έντερο, ενώ μειώνουν τη χοληστερίνη.

Φιλικά προς την καρδιά Oι έρευνες αποκαλύπτουν ότι η αντιοξειδωτική σύνθεση των αποξηραμένων φρούτων είναι αξιοθαύμαστη και προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, εμποδίζοντας την

48 Δεκέμβριος 2013

οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL). Για παράδειγμα τα αντιοξειδωτικά των αποξηραμένων σύκων ιδιαίτερα εμπλουτίζουν τις λιποπρωτεΐνες στο πλάσμα του αίματος και αποτρέπουν την οξείδωσή τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Nutrition». Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα ξηρά σύκα και τα δαμάσκηνα συγκεντρώνουν το υψηλότερο θρεπτικό σκορ μεταξύ των αποξηραμένων και ακολουθούν οι χουρμάδες, λόγω της υψηλότατης περιεκτικότητάς τους σε φαινόλες - μια κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών που, παρότι καταστρέφεται έως ένα βαθμό κατά τη διαδικασία της αφυδάτωσης των φρούτων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε αρκετά μεγάλη συγκέντρωση.


Χωρίς μεταλλαγμένα συστατικά (με GMO F Εισαγωγή και Διάθεση:

Προϊόντα Χωρίς Γλουτένη της Dr. Schar Η Σωστή Επιλογή για Eιδικές Διατροφικές Ανάγκες

Προϊόντα υψηλής ποιότητας, χωρίς γλουτένη, από φυσικές πρώτες ύλες. Άριστη πηγή σύνθετων υδατανθράκων, πλούσια σε φυτικές ίνες, χωρίς υδρογονωμένα λίπη, χρωστικές και συντηρητικά. Με καλαμπόκι και ρύζι, βασικά δημητριακά της μεσογειακής διατροφής για όσους έχουν ειδικές διατροφικές ανάγκες ή απλώς επιλέγουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Χωρίς μεταλλαγμένα συστατικά (με GMO Free Πιστοποιητικό).

žÄ̼ÂÏ·•Ä¨ÎÀÌÃ)TGGP$C[%QORCP[ž™ž ¬Ë¼‹ÀÓÉ»ÈÍÉЯÂÄÉКͶÁ¼ÈÉÐ ¬ÃǤ¼Å 'OCKNCFFTGUUKPHQ"ITGGPDC[IT


Πολύτιμα για το έντερο

Ενέργεια εις τριπλούν...

«Ήπια καθαρτική» χαρακτηρίζεται η δράση των αποξηραμένων φρούτων, ιδιαίτερα των ξηρών δαμάσκηνων, σύμφωνα με την ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Critical Reviews in Food Science and Nutrition». Η καθαρτική τους δράση οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες - υπολογίζεται ότι 10-12 ξηρά δαμάσκηνα παρέχουν 7 γρ. φυτικών ινών, που αντιστοιχούν στο 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Από αυτή την άποψη, τα αποξηραμένα φρούτα υπερέχουν έναντι των φρέσκων. Επιπλέον, η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων δεν προκαλεί γαστρεντερικά ενοχλήματα, όπως πόνο και πρήξιμο, δηλαδή δεν επιδεινώνει το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, σύμφωνα με έρευνα για την καθημερινή κατανάλωση ξηρών δαμάσκηνων από μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Applied Research». Τα πιο συνηθισμένα αποξηραμένα φρούτα που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι οι σταφίδες, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα σύκα και οι χουρμάδες, αλλά τα τελευταία χρόνια η αγορά διαθέτει cranberries, γκότζι μπέρι, ακτινίδια, φράουλες, ανανά, μπανάνα, αχλάδι, μήλο κ.ά.

Ποια να προτιμάτε Μπορείτε να βρείτε τα αποξηραμένα φρούτα που κάνουν καλό στην υγεία μας στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής και προ-συσκευασμένα στα super markets. Φροντίστε μόνο να ελέγχετε πάντα τα συστατικά τους και αποφύγετε όσα περιέχουν πρόσθετα ή επιπλέον ζάχαρη, για παράδειγμα ο ανανάς, που συνηθίζεται να έχει επικάλυψη επεξεργασμένης ζάχαρης και τα κομμάτια μπανάνας που πολλάκις τηγανίζονται και έχουν προσθήκη γλυκαντικών ουσιών και λιπαρών.

Ποια είναι η θέση τους στο διαιτολόγιο; ϘϘΜπορούν να αντικαταστήσουν κάποιες από τις μερίδες φρούτων που πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά. Τρώγονται σκέτα, αντί για γλυκό ή ως ενδιάμεσο σνακ, καθώς και σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα όπως με ξηρούς καρπούς. Προσθέστε τα στο γιαούρτι ή το γάλα μαζί με δημητριακά. ϘϘΕπειδή τα αποξηραμένα φρούτα είναι πιο μικρά σε μέγεθος από τα αντίστοιχα φρέσκα, είναι εύκολο να ξεφύγουμε στις ποσότητες. Όμως η υπερκατανάλωση ακόμα και υγιεινών τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Ενδεικτικά, ένα μικρό μήλο έχει περίπου 60 θερμίδες, και αντιστοιχεί σε 3 ξερά δαμάσκηνα ή βερίκοκα, σε 2 ξερά σύκα ή σε 2 κουταλιές της σούπας cranberries. ϘϘΜην αγοράζετε δημητριακά που περιέχουν αποξηραμένα φρούτα, καθώς σ’ αυτά προστίθεται επιπλέον ποσότητα ζάχαρης, αλλά προσθέστε στα σκέτα δημητριακά τα αποξηραμένα της επιλογής σας.

Γιατί περιέχουν περισσότερα σάκχαρα από τα φρέσκα φρούτα; Ο κυριότερος λόγος είναι η διαδικασία αφυδάτωσης, η οποία αφαιρεί μεγάλη ποσότητα νερού που περιέχεται στο φρούτο. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της περιεκτικότητας των σακχάρων του φρούτου ανά 100 γρ. Για παράδειγμα, μια ρώγα σταφυλιού έχει 6 θερμίδες, όσο και μια σταφίδα. Όμως, μια κούπα σταφύλια θα περιέχει 60 θερμίδες, ενώ μια κούπα σταφίδες 400 θερμίδες. Αυτό συμβαίνει, γιατί με την αποξήρανση οι σταφίδες καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στην κούπα με αποτέλεσμα να περιέχονται περισσότερα σάκχαρα και θερμίδες. Οι απλοί υδατάνθρακες στη διατροφική ετικέτα των συσκευασιών αποξηραμένων φρούτων δεν είναι επιπλέον ζάχαρη. Τα σάκχαρα στα αποξηραμένα φρούτα είναι φρουκτόζη και γλυκόζη, που περιέχονται και στα φρούτα. Πάντοτε να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες, διότι από τη λίστα των συστατικών θα φανεί εάν η ζάχαρη είναι προστιθέμενη ή όχι.

Δυναµικός συνδυασµός των καλύτερων υπερτροφών! Goji berry, αποξηραµένοι καρποί ιπποφαές και το εξαιρετικά ωφέλιµο λευκό µούρο white mulberry, όλα µαζί στο ίδιο σακουλάκι!

(καρπός γκότζι από ορεινές περιοχές)

(λευκά µούρα βιολογικά και αποξηραµένα στον ήλιο)

ΙΠΠΟΦΑΕΣ

(Βιολογικοί αποξηραµένοι καρποί)

ΒΙΟδύναμη, Λευκωσίας 11, Θεσσαλονίκη Τηλ: 2310 313 575, www.biodinami.gr

50 Δεκέμβριος 2013

+ ά ρ κ ι Μ Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό κι έτσι δεν αλλοιώνονται εύκολα. Επίσης, δε χρειάζονται πλύσιμο ή ξεφλούδισμα, επομένως αποτελούν εύκολη λύση για όσους δεν τρώνε φρούτα και αναζητούν ένα γρήγορο και υγιεινό σνακ, αντί για γλυκό. Τέλος, είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσουμε τα φρούτα που μας αρέσουν, ακόμη κι όταν δεν είναι η εποχή τους.


Σταφίδες για τη χοληστερίνη Mπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ χαρακτηρίζονται από χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και καθόλου λιπαρά. Μάλιστα κατόπιν σχετικής έρευνας ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Αθήνας, Ν. Τεντολούρης, αναφέρει ότι τα ευρήματα «επιβεβαιώνουν τις ευεργετικές ιδιότητες της μοναδικής μαύρης κορινθιακής σταφίδας, η οποία έχει και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών.

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι από τις πιο υγιεινές, διατροφικές επιλογές που έχουμε. Αποτελούν την καλύτερη εναλλακτική για ένα γρήγορο σνακ, αλλά και έναν πολύ καλό τρόπο για να λάβουμε εύκολα και κάθε στιγμή τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες.

Χουρμάδες για την κούραση Το αίσθημα εξάντλησης που μπορεί να νιώθετε μετά από μια κουραστική μέρα μπορεί να σας κάνει να επιθυμείτε κάποιο γλυκό. Οι χουρμάδες είναι μια καλή εναλλακτική λύση, δεδομένου ότι έχουν σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι απελευθερώνουν σάκχαρα με αργό ρυθμό κρατώντας τα επίπεδα ενέργειας σταθερά. Συνδυάστε τους με πρωτεΐνες π.χ. μια χούφτα καρύδια για να χορτάσετε.

Γκότζι μπέρι για ενέργεια και ενίσχυση του ανοσοποιητικού Τo goji berry (γκότζι μπέρι) προσφέρει μια μεγάλη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ουσιών, αμινοξέων, μετάλλων. Με 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα κόκκινα σταφύλια και 10 έως 30 φορές περισσότερες ανθοκυανίνες από το κόκκινο κρασί, τα goji berries καταπολεμούν την πρόωρη γήρανση, την κόπωση του οργανισμού και τονώνουν εξαιρετικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Η καθημερινή δοσολογία των αποξηραμένων γκότζι μπέρι, ώστε να λαμβάνουμε στο μέγιστο δυνατό τις ευεργετικές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες είναι 10-30 γραμμάρια.

Βερίκοκα για την πίεση Τα αποξηραμένα βερίκοκα διαθέτουν τριπλάσια περιεκτικότητα σε κάλιο σε σχέση με τις μπανάνες, ενώ περιέχουν ελάχιστο αλάτι. Αυτό είναι καλό για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε χαμηλά επίπεδα.

Κεράσια για τις αρθρώσεις Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν τα κεράσια, και ιδιαίτερα τα ξινά, μπορεί να είναι ευεργετικές για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων που σχετίζονται με φλεγμονές, όπως η αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα, αλλά και το πιάσιμο των μυών μετά την άσκηση. Μια αποτελεσματική «δόση» για τους ανθρώπους φαίνεται να είναι μισό φλιτζάνι αποξηραμένα κεράσια δύο φορές την ημέρα.

Δαμάσκηνα για τη δυσκοιλιότητα Δεν χρειάζεται να πάσχετε από δυσκοιλιότητα, για να τα εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή. Ανακατέψτε 3 ξερά δαμάσκηνα απύρηνα με γάλα ή γιαούρτι και έχετε ένα ολοκληρωμένο και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά γεύμα, ιδανικό για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών και έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα της ρύθμισης του πεπτικού συστήματος. Στη χώρα μας δαμασκηνιές που προορίζονται για αποξήρανση καλλιεργούνται κυρίως στη Σκόπελο και σε μερικά άλλα σημεία της Βορείου Ελλάδος. Πρόκειται για την ποικιλία «Agen Σκοπέλου» που είναι κατάλληλη για παραγωγή αποξηραμένων δαμάσκηνων.

žÅÊÈÊÃÅÇ©‹Ê¼Ì½#*0,*/( (µύρτιλα, µαύρα βατόµουρα, φραγκοστάφυλα, σµέουρα, µείγµα µούρων & φράουλες) ­½‹Ê¼Ì½½É¸ÇÊÓÉÍÎÄÉǽÎÄÃÊ̹½ÎÐÉӌÁÌÎÌÊÂËÉ ÃŽιÀŽϷÎÊÓÉŒÈʼÍÅÁѽÉÎÅÊÆÁÅÀÐÎÅÇ·Ñ ÅÀźÎÄÎÁÑǽΩÎÄÑø̽ÉÍÄÑǽÅÎÄÑÊÆÁ¹ÀÐÍÄÑÎÊÓÊÌýÉÅ͋ʼ‹½Ñ ¡Ƹ̽ÉÍÄ‹ÁÎÄ‹·ÏÊÀÊÎÄÑÇÌÓʽÂÓÀ©ÎÐÍÄÑŒÌÊÂÓÈ©ÍÍÁźȽνÏÌÁŒÎÅÇ©ǽÅ½ÌЋ½ÎÅÇ© ÍÓÍνÎÅÇ©½ŒºÎÄɽÈÈʹÐÍÄǽÅ‹½ÑÀ¹ÉÁŽÓκÎÊ©ÌÅÍÎÊŒÌÊÕºÉ

ŒÊȽ¼ÍÎÁν͊ ºÈ½ν½Ã½ŒÄ‹·É½ ͽÑÍɽÇÇÅÁŒÅÀºÌŒÅ½ ÃŽʼÌÎÅ ‹Ê¼ÍÈÅ ÂÌÊÓÎÊͽȩÎÁÑ NJMLTIBLFT Œ½ÃÐΩ ºŒÐÑÁŒ¹ÍÄÑÍÁÇ·ÅÇ ¸ÎʼÌÎÁÑ §ÓÒ̸Ñ Ƹ̽ÉÍÄÑ *Πριν την κατανάλωση αφήστε τα σε λίγο νερό με βιολογική ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο Φωτογραφία Αλέκος Βέργης

р›ѨѣѤўѢѫѬѢѣ‫ي‬фѢѫњќѱќ‫ ي‬уѢ‫و‬ѡўѫѠ 3$17$+($/7+ч‫ى‬ѬѢѝѨѪ²ѕњѤ‫و‬ѦѝѩѢ ѬѠѤ

51 Δεκέμβριος 2013


5 7 5 1 e c Sin

•Θυμιάματα Θυμιάματα Ιαπωνίας (Αρωματικά στικς-incenses, κλπ.) •Λάδια αρωματικά χώρου (fragrance oils) •Diffusers (Διαχυτές αρώματος) •Λάμπες Λάμπες αρωματισμού (fragrance lamps)

Απολαύστε το άρωμα από την αρχαία βασιλική αυλή. Χαλαρωτικά και αρώματα φρεσκάδας. Η Nippon Kodo είναι μια εταιρεία με ιστορία 400 ετών, καθώς πρωτοδημιουργήθηκε στα χρόνια του Jyuemon Takai, γνωστού και ως Koju, ενός ικανού και ταλαντούχου δημιουργού σπάνιων και ανεκτίμητων εκλεκτών αρωμάτων που ευωδίαζαν την Αυλή του Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας. Πολλά από αυτά τα ευχάριστα και υψηλής ποιότητας αρώματα, τα οποία η εταιρεία μας εξακολουθεί να τα παράγει μέχρι σήμερα, είναι βασισμένα στις πρωταρχικές φόρμουλες των Koju και Yujiro Kito, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν “ιδιοφυῒες” των αρωμάτων του 19ου αι., την περίοδο του εκσυγχρονισμού της Ιαπωνίας. Αρώματα που μας θυμίζουν διάφορες εικόνες, ήχους και συναισθήματα… Αυτά είναι τα αρώματα που βιώνουμε κατά μήκος του ταξιδιού μας.

homemade ⊕: της Στέλλας Μπανούση

Αποξηραμένα φρούτα με τα χεράκια σας Η ξήρανση είναι ένας τρόπος για να συντηρήσετε τα φρούτα, ώστε να μπορείτε να τα καταναλώνετε και μετά την εποχή τους. Όπως κάθε μέθοδος συντήρησης, επιφέρει απώλεια της βιταμίνης C, ενώ άλλες βιταμίνες (Α, Β) και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, παραμένουν, υπό την προϋπόθεση η θερμοκρασία να μην είναι πολύ υψηλή.

Τι θα χρειαστείτε: • • • •

Έναν δίσκο ξήρανσης (από ανοξείδωτο ατσάλι, όχι αλουμινένιο), Μια σχάρα για την τοποθέτηση των φρούτων, Αντιμικροβιακό διάλυμα λεμονιού, Σκουρόχρωμα γυάλινα δοχεία (αποστειρωμένα) για την αποθήκευση.

Επιλέγετε φρέσκα και ώριμα φρούτα, γιατί τα άγουρα υπολείπονται σε γεύση και χρώμα. Τα πλένετε πολύ καλά αφαιρώντας αυτά που δείχνουν χτυπημένα, γιατί μπορούν να επηρεάσουν και τα υπόλοιπα. Στη συνέχεια, τα εμβαπτίζετε για λίγα λεπτά σε όξινο αντιμικροβιακό διάλυμα, επιλέγοντας ένα από τα παρακάτω υλικά: ασκορβικό οξύ ή χυμό λεμονιού. Ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C): Γνωστό αντιοξειδωτικό σε μορφή κρυστάλλων, που δεν αφήνει τα φρούτα να μαυρίσουν, αλλά καταστρέφει τα βακτήρια. Ανακατεύετε 2 ½ κουταλιές σούπας ασκορβικού οξέος σε 1 λίτρο κρύο νερό. Χυμός λεμονιού: Διατηρεί το χρώμα των φρούτων και καταστρέφει τα μικρόβια. Για το διάλυμα λεμονιού, αναμειγνύετε ίσες ποσότητες χυμό λεμονιού με κρύο νερό, π.χ. 1 κούπα χυμό λεμονιού με 1 κούπα κρύο νερό.

Διαδικασία

Τριάδης Τσαµολιάς, Αποκλειστικός Αντιπρόσωπος: Αριστείδου Οικονόµου 26, 10445, Πατήσια, Αθήνα τηλ.:210-8543917, fax: 210-8543918, Λιανική: Αθηναΐδος 6, Αθήνα, τηλ.: 210-3212121 e-mail: tsamolia@otenet.gr, www.tsamolias.gr

52 Δεκέμβριος 2013

Για να αφυδατωθούν τα φρούτα θα πρέπει πρώτα να ανοίξει η φλούδα τους. Αυτό ισχύει για τα σταφύλια, τα δαμάσκηνα, τα κεράσια και τα σύκα. Γι’ αυτό τα βουτάμε για 30 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό σε βραστό νερό και κατόπιν πολύ γρήγορα σε κρύο νερό. Αν πρόκειται για φρούτα που ξεφλουδίζονται με το χέρι (μήλα, ροδάκινα), τα πλένετε καλά, τα ξεφλουδίζετε, τα κόβετε και τα ρίχνετε μέσα στο αντιμικροβιακό διάλυμα που έχετε επιλέξει. Τα αφήνετε να ποτίσουν για 10 λεπτά, τα βγάζετε με ένα τρυπητό, τα στραγγίζετε και τα στεγνώνετε σε απορροφητική πετσέτα.

Στο φούρνο Τοποθετείτε τα προετοιμασμένα φρούτα στο δίσκο ξήρανσης σε μια στρώση, με το κοίλο μέρος τους προς τα επάνω και τα βάζετε στο φούρνο (σε ύψος 8 εκατοστών από τη βάση του) στους 60 βαθμούς Κελσίου. Αφήνετε την πόρτα ελαφρώς ανοικτή, ώστε να φεύγουν οι υδρατμοί. Ο χρόνος που χρειάζεται για να αποξηρανθούν εξαρτάται από το μέγεθος των κομματιών, την υγρασία και την ποσότητα του αέρα που κυκλοφορεί μέσα στο φούρνο. Καλό είναι να αναποδογυρίζετε τα φρούτα στη σχάρα κάθε 3-4 ώρες. Επειδή οι καρποί καίγονται εύκολα προς το τέλος, όταν θα είναι σχεδόν έτοιμα, σβήστε το φούρνο και αφήστε την πόρτα του ανοιχτή για μια επιπλέον ώρα, πριν τα βγάλετε έξω.

Πότε είναι έτοιμα; Τα αποξηραμένα φρούτα πρέπει να είναι σαν πετσί και ευλύγιστα. Για να δοκιμάσετε, ζουλήξτε 3-4 από τα μεγαλύτερα στη χούφτα σας: αν δεν μένει υγρασία στο χέρι σας και τα κομμάτια σπάζουν, τότε έχουν ξεραθεί. Αν κάποια κομμάτια κρατούν ακόμα λίγη υγρασία, αφήστε τα στο φούρνο για επιπλέον ξήρανση, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα αλλοίωσής τους. Για να τα συντηρήσετε, βάλτε τα σε γυάλινα αποστειρωμένα δοχεία, κατά προτίμηση σκουρόχρωμα, χωρίς να τα γεμίσετε ασφυκτικά. Διατηρήστε τα σε δροσερό, ξηρό, σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο ή ακόμα και στον καταψύκτη, όπου μπορούν να μείνουν για 6-12 μήνες.


�healthymeal

Γλυκό ψωµί µε ξερά φρούτα

Barnhouse

η µεγάλη οικογένεια δηµητριακών! Νόστιµα, αφράτα, φρουτώδη, µε πολύ µεγάλα αφράτα Krunchy clusters. Επιτυγχάνουµε τη λεπτή γλυκύτητα µε σιρόπι ρυζιού ή µέλι. 100% βιολογικά! Κατασκευασµένα µε παραδοσιακό τρόπο από βιολογικές νιφάδες χωρίς πρόσθετη ζάχαρη!

Υλικά • • • • • • • • • • •

χρήσεις 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις 1 φακελάκι µαγιά στιγµής 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι 100 γρ. ζάχαρη µένο 75 γρ. βούτυρο φρέσκο λιω µένο 1 κουτ. γλ. µαχλέπι κοπανισ µένη 1/2 κουτ. γλ. µαστίχα κοπανισ µε λίγη ζάχαρη ασέ, 1/2 φλ. τσαγιού πορτοκάλι γλ βερίκοκα αποξηραµένα & κράνµπερις (ψιλοκοµµένα) 1/2 φλ. σταφίδες ξανθές 3/4 - 1 φλιτζ . τσαγιού νερό µε 1 κρόκο αυγού ανακατεµένο λίγο γάλα για την επάλειψη

Εκτέλεση:

1

∆ιαλύουµε τη µαγιά µε µια κουταλιά από τη ζάχαρη σε λίγο χλιαρό νερό. Ανακατεύουµε το αλεύρι µε την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, το µαχλέπι και τη µαστίχα. Βάζουµε το µείγµα του αλευριού σε ένα µπολ, κάνουµε µια λακούβα στη µέση και ρίχνουµε τη διαλυµένη µαγιά.

2

Ξ εκινάµε το ζύµωµα ρίχνοντας λίγο-λίγο το νερό. Η ζύµη πρέπει να είναι υγρή αλλά όχι νερουλή. Αν χρειαστεί προσθέτουµε λίγο νερό µε το κουτάλι ή βουτάµε τα χέρια µας σε ζεστό νερό. Στο τέλος του ζυµώµατος προσθέτουµε το βούτυρο λίγο-λίγο, λιωµένο και χλιαρό. Συνεχίζουµε το ζύµωµα και όταν η ζύµη απορροφήσει όλο το βούτυρο και γίνει ελαστική είναι έτοιµη. Σε αυτή τη φάση προσθέτουµε τα αποξηραµένα φρούτα και ξαναζυµώνουµε.

3

Σ κεπάζουµε τη ζύµη και τη βάζουµε σε ζεστό µέρος (χωρίς ρεύµατα) για 1 ώρα περίπου, µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν περάσει η ώρα την πατάµε µε τα δάχτυλα να ξεφουσκώσει και τη µεταφέρουµε σε βουτυρωµένη φόρµα ψωµιού ή βάζουµε στη φόρµα λαδόκολλα.

Αλείφουµε την επιφάνεια µε το χτυπηµένο αυγό και το ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180 C για περίπου 40 λεπτά. Πριν το βγάλουµε από τη φόρµα το αφήνουµε να σταθεί για 10-15 λεπτά. Το βγάζουµε και το αφήνουµε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.

tips: - Φρούτα ξερά µπορείτε να βάλετε όποια θέλετε. - Όταν προσθέτετε το βούτυρο λίγο-λίγο ζυµώνετε καλά να ενσωµατωθεί. - Η ζύµη πρέπει να γίνει ελαστική. - Mπορείτε να βάλετε λαδόκολλα στη φόρµα, για να σας βγει εύκολα το ψωµί.

ΒΙΟΧΑΡΜΑ ΙΚΕ ΠΑΡΑΔΡΟΜΟΣ Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ ΛΑΜΙΑΣ, 14565, ΑΓ.ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΤΗΛ.2106215643

www.bioxarma.gr, bioxarma@gmail.com

53 � Δεκέµβριος 2013


�agenda �

Μην το χάσετε! «Μια ολυµπιάδα για τους κατοίκους του δάσους» Με µια σύντοµη µατιά «Πού Θα Πάτε Και Τι Θα ∆είτε» το µήνα ∆εκέµβριο Φεστιβάλ, εκθέσεις, γευσιγνωσίες, σεµινάρια, ενδιαφέροντα events

Οι φίλοι µας τα ζώα διοργανώνουν τη δική τους Ολυµπιάδα και καλούν τα παιδιά ν’αγωνιστούν στο πλάι τους. Απαραίτητες προϋποθέσεις συµµετοχής: το γέλιο, ο ενθουσιασµός και η ατελείωτη διάθεση για παιχνίδι. Στο πλαίσιο του νέου αυτού εκπαιδευτικού προγράµµατος, µικροί και µεγάλοι ανακαλύπτουν τα Ολυµπιακά αθλήµατα µε πρωταγωνιστές τα αγαπηµένα τους ζώα! Στόχος του προγράµµατος είναι η συνεργασία, η διασκέδαση, το οµαδικό παιχνίδι καθώς και η καλύτερη αντίληψη του σώµατος και της σχέσης του µε το χώρο. - Για παιδιά 3-5 ετών. Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συµµετοχής στο τηλέφωνο 212 2540600 σε εργάσιµες ηµέρες και ώρες.

Πού & Πότε: Κέντρο Πολιτισµού «Ελληνικός Κόσµος», Πειραιώς 254, Ταύρος, http://saturdays.hellenic-cosmos.gr/, Σάββατο 21 ∆εκεµβρίου 2013, ∆ιατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθµευσης. Ώρα έναρξης: 11:30, Εισιτήρια: 8 ευρώ το παιδί, 4 ευρώ ο ενήλικας

. Μάντεψε τι είναι…

ίς & παιδιά γαστήριο για γονε στο Εικαστικό Ερ νιών ΟΤΕ. ινω ουσείου Τηλεπικο 5-10 ετών του Μ ι τη δίψα για κα ία ασ εξάπτει τη φαντ υ πο ία περήρωες ειρ µπ ι-ε παιδιά γίνονται «Υ Ένα παιχνίδ Τα ς. µα ίο σε ου Μ ναρπαστικό εται στο κρύβονται στον συ µάθηση, ξεδιπλών α όσ ι κα λά αλ υ, ικά το τικό τους έργο, αλύπτουν τα µυστ ούν µαζί το εικασ ργ ου µι δη µατα, ιά του ΜΤ» και ανακ ιδ πα και αφική, κολάζ, τυπώ κοινωνιών. Γονείς ευνήσει, µε ζωγρ ερ γι εξ ν νή ου κυ κόσµο των Τηλεπι έχ α υ έν πο τα νεται µε ση από τα εκθέµα ίσκεψης ολοκληρώ ρεάν. αντλώντας έµπνευ Η εµπειρία της επ προσφέρονται δω λ. υ σι ίο έν σε στ ου µε Μ t υ ar το sh εις tra ι άσ κα δρ η οι λίν ς τε πλασ γηση. Όλε α στοχευµένη ξενά θησαυρού και µι

Cristmas Kids Festival 2013 by Korifogrami Τα παιδιά εµπνέονται, αναζητούν, µαθαίνουν, και φυσικά παίζουν, στο Cristmas Kids Festival 2013 που διοργανώνεται από την «Κορυφογραµµή» το Σάββατο 21 & Κυριακή 22 ∆εκεµβρίου 2013 στο Εµπορικό Κέντρο Smart Park στα Σπάτα. Στο διήµερο φεστιβάλ, τα παιδιά, αλλά και οι γονείς, θα γνωρίσουν µέσα από 40 µοναδικές βιωµατικές δραστηριότητες τον πολιτισµό, τις τέχνες και τη δηµιουργία. Μέσα από εργαστήρια µουσικής, αυτοσχεδιασµού, µαγειρικής, πειραµάτων, κατασκευών και µέσα από θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κουκλοθέατρο, βιβλία και αθλητισµό τα παιδιά και οι γονείς θα έχουν µια µοναδική ευκαιρία για ψυχαγωγία. Παράλληλα µε τις δραστηριότητες (workshops), θα υπάρχει έκθεση παιδικού βιβλίου καθώς και επιµορφωτικές παιδαγωγικές οµιλίες από καταξιωµένους ειδικούς για τους γονείς.

Πού και πότε: στο Εµπορικό Κέντρο Smart Park στα Σπάτα, Σάββατο 21 & Κυριακή 22 ∆εκεµβρίου 2013 www.ckf.gr

, Νέα Κηφισιά, .00-12.30) ν ΟΤΕ, Πρωτέως 25 νιώ νω οι πικ λε κεµβρίου 2013 (11 Τη ίο ∆ε σε 15 ου & Μ : 14 τε 9, Πό 11 & Πού 210 8078 2106201899, fax: τηλ.: 210 6201999, m@ote.gr eu us m io, e-mail: otese ou r/m e.g ot w. ww

“Breath Of The Gods”

... ενα

λλ ακ τ

ικά

Ένα ταξίδι στις ρίζες της µοντέρνας yoga. 1η ενότητα: "Βreath of the Gods", 2η ενότητα: Προβληµατισµοί σχετικά µε την Yoga 3η ενότητα: Bonding - Τσάι

Πού & Πότε: Ashtanga Yoga Shala, 25ης Μαρτίου 68 & Κουντουριώτου 32, Περιστέρι, τηλ. : 6946 278 519, Σάββατο 14/12/2013, ώρες: 18:00 www.ashtangayogaathens.com, e-mail: info@ ashtangayogaathens.com, Κόστος συµµετοχής: 20€ ∆ηλώστε συµµετοχή µέχρι και την Κυριακή 8/12 στο email: info@ashtangayogaathens.com

"Είναι αρρώστια τα τραγούδια" Με οδηγό τη φωνή του Μάνου Ελευθερίου σε προσωπικές του ραδιοφωνικές εξοµολογήσεις, αγαπηµένα τραγούδια, σηµαντικά ποιήµατα και µυθιστορήµατά του, συνθέτουν ένα αφιέρωµα στα 65 χρόνια προσφοράς του στον ελληνικό πολιτισµό. Συµµετέχουν οι Εύα Κοτανίδη (τραγούδι), Νίκος Θρασυβούλου (συντονισµός), Κωστής Τζανοκωστάκης (πιάνο), Βασίλης Μαργέτης (απαγγελία).

Πού και πότε: Αγγέλων Βήµα: Σατωβριάνδου 36, Οµόνοια, Τηλ: 210 5242211 Έως 12 ∆εκεµβρίου, Ηµέρες / ώρες: Πέµπτη: 17.30 Εισιτήρια: 5€

54 � Δεκέµβριος 2013

“Χριστουγεννιάτικο bazaar” Η «LA VIE NATURELLE» (χειροποίητα φυσικά καλλυντικά), η «OLIO BEAUTY THERAPIST» (µακιγιάζ), οι «∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΑ ΑΚΡΑ» (µανικιούρ-πεντικιούρ-ονυχοπλαστική) και τα «ΚΟΣΜΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ» (χειροποίητα κοσµήµατα) σας καλούν σε Χριστουγεννιάτικο BAZAAR. Ακόµη, θα πραγµατοποιηθούν δύο οµιλίες από το Χάρη Τσετσέκο (Σύµβουλος Πρόληψης Υγείας και Εναλλακτικών Θεραπειών) την Κυριακή 8/12 στις 18.00 µε θέµα «∆ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ: Οι καλύτεροι σύµµαχοι για την πρόληψη της υγείας µας» και την Κυριακή 15/12 στις 18.00 µε θέµα: «ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ: Ο δρόµος των εναλλακτικών θεραπειών (οµοιοπαθητική, ρεφλεξολογία, κρυσταλλοθεραπεία, κ.τ.λ.)».

Πού & Πότε: Ταγµατάρχου Μαντούβαλου 4 (περιοχή Πάρκο ∆ηλαβέρη), Αγ. Σοφία, Πειραιάς, Τηλ.: 210 4209434, 6932665298, 1/12/2013 έως 15/1/2014 Ωράριο Λειτουργίας Bazaar: ∆ευτέρα/Τετάρτη/Παρασκευή: 17.00-21.00, Τρίτη/Πέµπτη/Σάββατο: 10.00-14.00 & 17.00-21.00


natura_advert_2014:Layout 1 11/29/13 1:17 PM Page 1

Παιδιά

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2014 Πάντα θα έχουμε ανάγκη από ουρανό ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ

«Παραµύθια χειµωνιάτικης νύχτας!» Στις 21 ∆εκεµβρίου έρχεται η πιο µεγάλη νύχτα του χρόνου! Τα παραµύθια ξεκινούν για παιδιά 3-10 χρονών και για µεγάλους, φωτάκια θα ανάψουν, στιχάκια θα φωνάξουν και µια γιορτή µικρή θα περιµένει να σε δει!

Πού και Πότε: 21/12/13, 18.00 - 20.00, τρία παραµύθια ξεκινούν κάθε 40’! Στον καινούριο µας χώρο Καλαβρύτων 1 και Παρίτση, Νέο Ψυχικό, Είσοδος Ελεύθερη: απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 210 6724288! «Κόκκινη µπότα µε κουδούνια!» Φέτος τα Χριστούγεννα για τα παιδιά 3-10 χρονών είναι στο Παιχνιδαγωγείο! Τα εργαστήρια στη στιγµή βάζουν ρούχα για γιορτή! Πρώτα απ’όλα µουσική, παρέα χαµογελαστή και οπωσδήποτε µαγειρική! Ζωγραφιστά ή σε γλυπτά τα Χριστούγεννα θα γίνουν µαγικά µέσα από λίγα παραµύθια και περισσότερο στ’ αλήθεια! Έλα να δεις, να πεις, να φανταστείς και ΜΑΖΙ στο παιχνίδι την κόκκινη µπότα µας να βρεις!

Πού και Πότε: ∆ευτέρα και Τρίτη 23&24 / 30&31 ∆εκεµβρίου 9.00 - 13.00 Κόστος ∆ιηµέρου: 40 ευρώ, Επικοινωνία και κρατήσεις: 210 6724288 Πληροφορίες: www.paixnidagogeio.gr Το "Santa Claus Kingdom" ανοίγει και φέτος τις πύλες του έως 2 Ιανουαρίου, στο Εκθεσιακό Κέντρο M.E.C. Παιανίας. Φιλοξενεί 40 παιχνίδια για µικρούς και µεγάλους και δίνει αληθινό νόηµα στο όνοµά του, το βασίλειο του Άγιου Βασίλη! Είναι το µεγαλύτερο πάρκο διασκέδασης στην Ελλάδα, σε έναν τεράστιο εσωτερικό χώρο, 13.000 τ.µ., που µένει ανεπηρέαστος από τις κλιµατολογικές συνθήκες και συνδυάζει τη χριστουγεννιάτικη ατµόσφαιρα µε πολλά παιχνίδια δράσης και χειµερινά σπορ, ακόµη και σκι –στην πρώτη τεχνητή πίστα σκι και snowboard- αλλά και δηµιουργικά εργαστήρια, θεατρικές παιδικές παραστάσεις, αθλητικές επιδείξεις, µαγικά κόλπα, πλανητάριο, karaoke, face painting, µπαλονοκατασκευές... Και στις 20 ∆εκεµβρίου ντυνόµαστε όλοι ξωτικά και σπάµε το ρεκόρ Γκίνες, της πιο πολυάριθµης παρέας ξωτικών του Άη Βασίλη στον κόσµο (Largest Gathering of Santa's Elves). Πέρυσι 762 ξωτικά µαζεύτηκαν στην πόλη Ammanford του Ηνωµένου Βασιλείου. Φέτος το Santa Claus Kingdom επιχειρεί να καταρρίψει το ρεκόρ και να βάλει την Αθήνα στον παγκόσµιο χάρτη των Γκίνες!

Ξεφυλλίζεται και αγαπιέται

* μας εμπνέει να ονειρευόμαστε. * μας θυμίζει να εκτιμούμε την ομορφιά γύρω μας * μας προτείνει τρόπους για να αντέχουμε στα δύσκολα.

Χαρείτε το και χαρίστε το σε φίλους και συνεργάτες. ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ

Μαυρομιχάλη 11, Αθήνα, Τ 210 3839000

ΤΙΜΗ: 7,90

www.aiora.gr

Πού και πότε: Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο, Λ. Λαυρίου 301 Τηλ.: 2106041410 Καθηµερινά: 10.00-22.00, Εισιτήρια: 5€ για γονείς, 12€ για παιδιά, ειδική τιµή για ανέργους

Η πιο παραµυθένια Xριστουγεννιάτικη γιορτή, που θα βάλει µικρούς και µεγάλους στο πιο φαντασµαγορικό εργοστάσιο παιχνιδιών που έχει κατασκευαστεί ποτέ, δηµιουργείται φέτος στην «Τεχνόπολις» του ∆ήµου Αθηναίων! Ο Άη Βασίλης παρέα µε τα χαρούµενα ξωτικά του, ανοίγει τη µεγάλη και ζεστή αγκαλιά του για τους επισκέπτες σε ένα χώρο 25.000 τ.µ. ανοικτών και στεγασµένων χώρων που θα τον ακολουθήσουν στο ονειρεµένο Εργοστάσιο Χριστουγέννων, για ένα µήνα. Μέσα σε ένα ειδικά διαµορφωµένο Χριστουγεννιάτικο περιβάλλον, οι επισκέπτες απολαµβάνουν τη µεγάλη Χριστουγεννιάτικη αγορά που στεγάζεται µέσα σε υπέροχα ξύλινα σπιτάκια. Εκεί θα βρουν µοναδικές προτάσεις αγορών σε µεγάλη ποικιλία. Κι επειδή δε νοούνται Χριστούγεννα χωρίς έλατα, 500 αληθινά έλατα θα µετατρέψουν την Τεχνόπολη σε ένα µαγικό τοπίο. Μετά το τέλος της εκδήλωσης το “The Christmas Factory” θα αναλάβει να µεταφυτεύσει τα έλατα σε ειδικό χώρο αναδάσωσης, συµβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.

Πού και πότε: Τεχνόπολις, 6/12/2013 - 6/1/2014, Από τις 10 το πρωί µέχρι τις 10 το βράδυ.

Στο Μουσείο Συναισθηµάτων Παιδικής Ηλικίας «Παραµυθοκαµώµατα της αγάπης!», δραστηριότητα για παιδιά 5-12 ετών µε όχηµα τη µυθοπλασία (7, 8, 14, 21, 22/12). «Όνειρα και επιθυµίες… Χριστουγέννων;», εργαστήρι για παιδιά 6-12 ετών και µεγάλους (1 & 15/12). «Καλικαντζαρόσουπα», εργαστήρι για την επιθυµία (27-30/12)

Πού: Μουσείο Συναισθηµάτων Παιδικής Ηλικίας: Καρατζά 7 & Τσάµη Καρατάσου, Φιλοπάππου, τηλ.: 2109218329, Έναρξη: 13.00, Εισιτήρια: € 8

55 � Δεκέµβριος 2013


�τισυµβαίνειστηνπόληκαιαλλού

⊕: επιµέλεια: Μαρία Γκέκα

Θέατρο, κινηµατογράφος, χορός, συναυλίες, αλλά και κάθε εµπνευσµένη εκδήλωση που για χάρη της αξίζει να αφήσετε τον αναπαυτικό σας καναπέ. Τι, ακόµα κάθεστε; Οι ελληνικές πόλεις –που ποτέ δεν κοιµούνται- έχουν πάντα ενδιαφέρουσες προτάσεις για εσάς.

Καλή διασκέδαση! ∆ηµήτρης Μυστακίδης Νίκος Πορτοκάλογλου

«Από τι ζουν οι άνθρωποι» του Λέοντος Τολστόι Στις 29 Νοεµβρίου έκανε πρεµιέρα η θεατρική διασκευή του οµώνυµου σπουδαίου διηγήµατος του Λ. Τολστόι. Μια τρυφερή ιστορία για δύσκολους καιρούς στο Κέντρο Πολιτισµού «Ελληνικός Κόσµος». Για όλους εµάς που πιστεύουµε ότι ζούµε επειδή φροντίζουµε τους εαυτούς µας, ενώ στην πραγµατικότητα αυτό που µας κάνει να ζούµε είναι µόνο η αγάπη. Η ιστορία είναι απλή. Ένας φτωχός παπουτσής, την πιο κρύα νύχτα του χειµώνα, βγήκε τουρτουρίζοντας έξω στο χιόνι για να µαζέψει τα λεφτά που του χρωστούσαν. Σε µια γωνιά του δρόµου έπεσε πάνω σ’ ένα σωριασµένο, παράξενο, γυµνό άνθρωπο. Αποφάσισε να τον πάρει µαζί στο σπίτι του. Από το σηµείο αυτό ξεκινά µια αλυσίδα από µυστήρια συµβάντα, απροσδόκητα και καταπληκτικά γεγονότα που θα αποκαλύψουν σ’ αυτόν και τη γυναίκα του τη µια και µοναδική αλήθεια. ∆ιασκευή - Σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου, Γιώργος Νανούρης, Ηλίας Κουνέλας, Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα, Σκηνικά, κοστούµια: Κατερίνα - Χριστίνα Μανωλάκου, Ερµηνεία: Όλια Λαζαρίδου, Γιώργος Νανούρης, Ηλίας Κουνέλας Πού και πότε: «Ελληνικός Κόσµος, Αίθ. Ιφιγένεια,: Πειραιώς 254 Τηλ.: 212 254 0314, Παρασκευή, Σάββατο: 21:00, Κυριακή: 15:00 &19:00 Εισιτήρια: 8-16€, Σχολεία: 7€ (∆ευτέρα-Παρασκευή)

nrgβιβλία

Αυτόν τον χειµώνα ο Νίκος Πορτοκάλογλου θα παρουσιάσει ζωντανά στον Σταυρό Του Νότου plus από το Σάββατο 7 ∆εκεµβρίου και κάθε Σάββατο, την καινούρια του δουλειά. Πρόκειται για ένα πρόγραµµα που κατά ένα µεγάλο µέρος βασίζεται σε διασκευές παλιών τραγουδιών. Τα πιο αγαπηµένα του παραδοσιακά, µικρασιάτικα, ρεµπέτικα και λαϊκά τραγούδια σε νέες, σηµερινές, τολµηρές και λίγο «αιρετικές», κιθαριστικές εκδοχές.

Πού και πότε: Άνοδος Stage, Πετράλωνα, Πειραιώς 183 κ Πάλλαντος 38, Τηλ.: 210 3468100 Μέχρι 19/12/2013, ώρες: 22:30 Εισιτήρια: από 10€ µε µπύρα ή κρασί

Πού και πότε: Σταυρός Του Νότου – Plus, Φραντζή & Θαρύπου 35, Τηλ: 210 9226975 Από 7 ∆εκεµβρίου, Ώρα: 22:00 Εισιτήρια: 10€ µε µπύρα / κρασί

∆ηµιουργικότητα στη ζωή και στην τέχνη

Κρέας; Όχι ευχαριστώ! Οδηγός διατροφής για χορτοφάγους Κωνσταντίνος Κούτσικας, ∆ιαιτολόγος-διατροφολόγος MSc, www.mednutrition.gr Το βιβλίο γράφτηκε για όσους είναι ήδη χορτοφάγοι ή σκέφτονται να γίνουν. Περιέχει χρήσιµες πληροφορίες και συµβουλές για µια εύκολη, διασκεδαστική και «γευστική» µετάβαση σε µια ισορροπηµένη µεσογειακή διατροφή, από την οποία απουσιάζει το κρέας. Εδώ ακριβώς έγκειται η χρησιµότητά του: να σας στηρίξει στην απόφασή σας να κόψετε το κρέας, παρέχοντας όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για ένα πρότυπο ζωής και διατροφής, ασφαλές και πανεύκολο στην εφαρµογή του. Κι επειδή το παν είναι ο σχεδιασµός, στο βιβλίο δίνονται απλοί και πρακτικοί συνδυασµοί φυτικών τροφίµων, που εξασφαλίζουν τη διατροφική επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά, όπως η πρωτεΐνη και το ασβέστιο. Ακόµη, παρέχονται tips για το µαγείρεµα χορτοφαγικών γευµάτων και 6 µοναδικές χορτοφαγικές συνταγές του καταξιωµένου σεφ Γιάννη Λουκάκου µε τη διατροφική ανάλυσή τους.

56 � Δεκέµβριος 2013

Ο ∆ηµήτρης Μυστακίδης επιλέγει κορυφαία ρεµπέτικα τραγούδια ανθολογώντας ρεπερτόριο µισού αιώνα και µας παρουσιάζει τα πολλά πρόσωπα της ελληνικής λαϊκής κιθάρας, στα «ρεµπέτικα της κιθάρας». Μαζί του θα συµπράξουν τραγουδιστικά οι: Φωτεινή Βελεσιώτου, Μελίνα Κανά, Ματούλα Ζαµάνη, Γιώτα Νέγκα - κάθε Πέµπτη και µια διαφορετική καλεσµένη. Τραγούδια σπουδαίων συνθετών του ρεµπέτικου. Τραγούδια που δεν ακούγονται πια σχεδόν πουθενά, αλλά παρόλα αυτά δηµιουργούν την αίσθηση του οικείου στα αυτιά των ακροατών.

Stephen Nachmanovitch, Εκδόσεις Αιώρα

Πώς πηγάζει από µέσα µας η έµπνευση και πώς µπορεί να την εµποδίσουν, να την εκτροχιάσουν ή να την επισκιάσουν τα αναπόφευκτα γεγονότα της ζωής; Και πώς τελικά απελευθερώνεται για να φτάσουµε στη δηµιουργία -να µιλήσουµε, να τραγουδήσουµε, να γράψουµε ή να ζωγραφίσουµε µε τη δική µας αυθεντική φωνή; Το βιβλίο αποτελεί µια εξερεύνηση των εσωτερικών διαστάσεων του αυτοσχεδιασµού. «Ακριβώς επειδή το µέλλον είναι τόσο αβέβαιο», λέει ο συγγραφέας, «η τέχνη σήµερα είναι πιο σηµαντική από ποτέ. Και, γι’ άλλη µια φορά, δεν εννοώ απλώς τέχνη αλλά ζωή: γεµάτη παιχνίδι, πληρότητα και καρδιά».

Τα κατορθώµατα της Ρόζας ∆ελλατόλα - Υπόθεση Laurus Λώρη Κέζα, Εκδόσεις ∆ιόπτρα

«Τα κατορθώµατα της Ρόζας ∆ελλατόλα» είναι µια σειρά βιβλίων µε ηρωίδα ένα κορίτσι που ζει στην Τήνο. Εκεί ο πατέρας της έχει ανοίξει Γραφείο Τελετών, χωρίς όµως να γνωρίζει τα τοπικά έθιµα για τις κηδείες. Στο χωριό υπάρχει η Σχολή Ουρσουλινών, όπου ζουν τρεις µοναχές αλλά καµία µαθήτρια. Προτείνουν στη Ρόζα να γίνει η µοναδική µαθήτρια σε ένα κτήριο µε 55 αίθουσες, 33 πιάνα, βιβλιοθήκες και πολλούς άδειους κοιτώνες. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν µε στραβό µάτι τη σχέση της οικογένειας ∆ελλατόλα µε τις Ουρσουλίνες. Στην υπόθεση εµπλέκονται ένας εργολάβος και η οργάνωση του «Φοίνικα», που θέλει να διώξει από το νησί τους ξένους και τους καθολικούς. Υπάρχει και µια µεγάλη εταιρεία που θέλει να κάνει επενδύσεις. Η Ρόζα καταλαβαίνει ότι όλα τα πρόσωπα συνδέονται σε µια παράξενη υπόθεση, την «Υπόθεση Laurus».


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ BEST SELLER 1.000.000 ΑΝΤΙΤΥΠΑ Άλκηστις Πρωτοψάλτη Ελευθερία Αρβανιτάκη Χρειάστηκε να περάσουν 25 χρόνια και να µετρήσει το ‘κοντέρ’ της καλλιτεχνικής τους πορείας αµέτρητα χιλιόµετρα σπουδαίων τραγουδιών, ερµηνειών και εµφανίσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, για να εκµηδενιστεί η απόσταση και να συναντηθούν ξανά στη σκηνή. Από τη Λεωφόρο Α΄- την πρώτη σκηνοθετηµένη µουσική παράσταση που ανέβηκε ποτέ στην Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση του µοναδικού Ανδρέα Βουτσινά- τώρα στο Diogenis Studio, που αναδιαµορφώνεται, ακολουθώντας τα σύγχρονα πρότυπα της µουσικής σκηνής. Mε πολλή αγάπη λειτουργώντας όχι µόνο σαν συνεργάτιδες αλλά και σαν θαυµάστριες -ακροάτριες σχεδιάζουν να µας παρουσιάσουν τα ωραιότερα τραγούδια τους. Αντάλλαξαν τις µελωδίες τους, ανέµειξαν τις παρτιτούρες τους, συνέδεσαν τις εικόνες και εµπειρίες τους. Θυµήθηκαν το παρελθόν, εκµυστηρεύτηκαν τα όνειρα και τις επιθυµίες για το µέλλον, ένωσαν τις πιο φωτεινές στιγµές τους και προετοιµάζονται για να τις µοιραστούν µαζί µας Πού και πότε: ∆ιογένης Studio, Ν. Σµύρνη, Λ. Συγγρού 259 Τηλ.: 2109425754 Από 29 Νοεµβρίου 2013, Παρασκευή & Σάββατο: 22:00 Εισιτήρια: 10€ (χωρίς ποτό), 35€

Ο Έβρος απέναντι Η παράσταση «Ο Έβρος απέναντι», των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κωνσταντίνου ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο Λαζαριστών. Τέσσερις άνεργοι Έλληνες κατοικούν στις παρυφές της «ευµάρειας». Θεατές και παρείσακτοι της ευρωπαϊκής µας βιτρίνας. Τέσσερις Ευρωπαίοι δεύτερης ταχύτητας. Και ξαφνικά στο περιβάλλον τους εισβάλλει ένας ξένος. Ένας Κούρδος πρόσφυγας. Ένας απροστάτευτος. Ένας πολίτης τέταρτης κατηγορίας. Το κείµενο των Παπαθανασίου -Ρέππα διερευνά µια πικρή αλήθεια της σύγχρονης πραγµατικότητας: πώς και γιατί τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι, µε διαφορετικό χαρακτήρα, διαφορετικά και αντικρουόµενα συµφέροντα, διαφορετικά αιτήµατα, διαφορετικά αδιέξοδα και για εντελώς διαφορετικούς λόγους ο καθένας, συντονίζονται και συµπλέουν µε το υπόγειο ρεύµα του ρατσισµού, που διατρέχει και διαβρώνει την κοινωνία µας. Σκηνοθεσία: Γιώργος Κωνσταντίνου, Σκηνικά-κοστούµια: Λαµπρινή Καρδαρά, Μουσική: Νίκος Στρατηγός. Παίζουν: Λίλιαν Παλάντζα, Βασίλης Σεϊµένης, Γιάννης Χαρίσης, Μαριάννα Παπασάββα, ∆ηµήτρης Μορφακίδης.

RoBin ShaRma ΠΟΙΟΣ θΑ ΚλΑψεΙ ΟΤΑΝ ΠεθΑΝεΙΣ; ΜΑθΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΠΟΥ ΠΟΥλΗΣε ΤΗ FERRaRi ΤΟΥ

Πού και πότε: Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη, Τηλ: 2310 650999 Τετάρτη & Κυριακή στις 19:00, Πέµπτη & Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 & στις 21:00, Εισιτήρια: 12-15€

«Το λάθος αστέρι», Γκριν Τζον, Εκδόσεις Λιβάνη «Είµαι ερωτευµένος µαζί σου και δε µε ενδιαφέρει να στερήσω από τον εαυτό µου την απλή απόλαυση του να λέω αλήθειες. Είµαι ερωτευµένος µαζί σου, και ξέρω πως ο έρωτας είναι απλώς µια κραυγή στο κενό και πως η λήθη είναι αναπόφευκτη. Όταν η Χέιζελ συναντά τον Ογκάστους, ανακαλύπτει στο πρόσωπό του ένα αδελφό πνεύµα και µαζί του θα µοιραστεί τους φόβους, τα άγχη, τους προβληµατισµούς της, αλλά και µια αγάπη που αγγίζει τις πιο µύχιες γωνιές της ψυχής τους. Οι δυο τους µε ανατρεπτική αίσθηση του χιούµορ και ωµή ειλικρίνεια θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν από κοινού προσωπικές απαντήσεις σε καθολικά ερωτήµατα της ανθρώπινης ύπαρξης... Με µια γραφή που ξεχειλίζει από συναίσθηµα αλλά και χιούµορ σε τέλεια αναλογία, ο Τζον Γκριν δηµιουργεί ένα µυθιστόρηµα γεµάτο συγκινήσεις.

Η πόρτα µε τις τρεις κλειδαριές Φερνάντεθ - Βιδάλ Σόνια, εκδόσεις Πατάκη

Ένα πρωί ο δεκατετράχρονος Νίκο Μιρ βρίσκει να αντικατοπτρίζεται στο ταβάνι του δωµατίου του η παρακάτω φράση: ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΟΥ ΣΥΜΒΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ∆ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ, ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ Ι∆ΙΟ ΠΑΝΤΑ. Έτσι αποφασίζει να µην πάρει το συνηθισµένο δρόµο για το σχολείο, αλλά ν’ αλλάξει δροµολόγιο… Πού να φανταζόταν ότι, ανοίγοντας τις τρεις κλειδαριές του παλιού σπιτιού που βρήκε στο δρόµο του, θα µεταφερόταν στο κβαντικό σύµπαν όπου, παρέα µε ένα ανήσυχο ξωτικό και µια πανέµορφη κβαντική νεράιδα, θα ζήσει την περιπέτεια της ζωής του; Το βιβλίο ανήκει στα Μυθιστορήµατα Φαντασίας (9-18 ετών).

Το βιβλίο που έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να εστιάσουν σε ό,τι έχει πραγματική αξία και να απλουστεύσουν την καθημερινότητά τους, ώστε να ζήσουν μια πιο χαρούμενη, έντονη και ουσιαστική ζωή. Βασισμένο στα εμψυχωτικά μηνύματα του Μοναχού που Πούλησε τη Ferrari του, του βιβλίου που μεταμόρφωσε τη ζωή αμέτρητων ανθρώπων.

www.dioptra.gr Βρείτε μας!

57 � Δεκέµβριος 2013


Ειδήσεις για την κοινωνική υπευθυνότητα, την πράσινη επιχειρηµατικότητα και τη βιώσιµη ανάπτυξη.

Τα καταστήµατα Bioart Biomarker τόσο στο Ν.Ηράκλειο όσο και στη Ν.Ερυθραία σας ξεναγούν στον κόσµο των βιολογικών - υγιεινών προϊόντων. Κάθε ∆ευτέρα και Σάββατο για όλο το µήνα ∆εκέµβριο. Ν.Ηράκλειο ∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013

Ν. Ερυθραία ∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013

Σάββατο 7/12/2013 [11.00 - 16.00] »Ζαργάνη - Βιολογικά λαχανικά »MKM Vitality - Προϊόντα χωρίς γλουτένη »Άξιον Εστί - Μέλι »Jurlique - Καλλυντικά »Έλλεν - Φυτικά σαπούνια »Χρονάκη (Κρήτη) - Φρέσκο φύλλο αλόης

∆ευτέρα 9/12/2013 [11.00 - 16.00] »Dryas - Προϊόντα τρούφας Βέροιας »MKM Vitality - Προϊόντα χωρίς γλουτένη »Jurlique - Καλλυντικά »Έλλεν - Φυτικά σαπούνια »WISH - Σοκολάτες, µπάρες, επαλείψεις χωρίς ζάχαρη

Σάββατο 14/12/2013 [11.00 - 16.00] »Andechser Natur - βιολογικά γαλακτοκοµικά »Ecolife - φιλικά για το περιβάλλον µπουκάλια νερού και κανάτες »Dryas - Προϊόντα τρούφας Βέροιας »Organic 3S - βιολογικά τρόφιµα »Φάρµα ∆ριµιλή - Γάλα γαϊδούρας »NOW - συµπληρώµατα διατροφής »WISH - σοκολάτες, µπάρες, επαλείψεις χωρίς ζάχαρη

∆ευτέρα 16/12/2013 [11.00 - 16.00] »Ecolife - Φιλικά για το περιβάλλον µπουκάλια νερού και κανάτες »Organic 3S - Βιολογικά τρόφιµα »Φάρµα ∆ριµιλή - Γάλα γαϊδούρας »Άξιον Εστί - Μέλι »Ζαργάνη - Βιολογικά λαχανικά

Σάββατο 21/12/2013 [11.00 - 16.00] »Gusto Raro - σοκολάτες ΒΙΟ & FAIR TRADE »ΑΤΡΑΠΟΣ - ελιές και προϊόντα ελιάς βιοδυναµικής γεωργίας »Πάνας - Φρέσκο πρόβειο αλειφώδες τυρί »Κτήµα Προδροµίτη - Βιολογικό κρέας »Κτήµα ∆άλµαρη - Βιολογικό κοτόπουλο Σάββατο 28/12/2013 [11.00 - 16.00] »Isostevia - Στέβια ελληνικής παραγωγής »Άξιον Εστί - Μέλι »Jason - Προϊόντα περιποίησης »Κουλουράκια Κρίθη & Έλαιον (χωρίς χοληστερόλη - χωρίς γλυκόζη) »BioGreco - Βιολογικό κοτόπουλο »Κτήµα Φωτιάδη - Αλλαντικά

∆ευτέρα 23/12/2013 [11.00 - 16.00] »Gusto Raro - Σοκολάτες ΒΙΟ & FAIR TRADE »ΑΤΡΑΠΟΣ - Ελιές και προϊόντα ελιάς βιοδυναµικής γεωργίας »Χρονάκη (Κρήτη) - Φρέσκο φύλλο αλόης »Κτήµα Προδροµίτη - Βιολογικό κρέας »Κτήµα ∆άλµαρη - Βιολογικό κοτόπουλο ∆ευτέρα 30/12/2013 [11.00 - 16.00] »Isostevia - Στέβια ελληνικής παραγωγής »Πάνας - Φρέσκο πρόβειο αλειφώδες τυρί »Jason - Προϊόντα περιποίησης »Κουλουράκια Κρίθη & Έλαιον (χωρίς χοληστερόλη - χωρίς γλυκόζη) »BioGreco - Βιολογικό κοτόπουλο »Κτήµα Φωτιάδη - Αλλαντικά

ΤΗE APIVITA EXPERIENCE STORE H APIVITA παρουσίασε το Νοέµβρη το ΤΗE APIVITA EXPERIENCE STORE στο Κολωνάκι: 5 όροφοι µε έµπνευση από την κοινωνία της µέλισσας και την ελληνική φύση, αφιερωµένοι στην ολιστική προσέγγιση της υγείας και της οµορφιάς. Στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτήριο στην οδό Σόλωνος, του οποίου την αρχιτεκτονική µελέτη επιµελήθηκε η αρχιτέκτονας Ειρήνη Μπούρλου. Το κατάστηµα έχει πολλαπλές καλλιτεχνικές αναφορές: η εξωτερική πόρτα και ο χώρος του ταµείου είναι έργα του γλύπτη Νίκου Παπουτσίδη που εµπνέεται από τον κόσµο της APIVITA και τα σύµβολά του. Στο ισόγειο, δεσπόζει ένα µεγάλο τραπέζι φτιαγµένο από ανοικτές κυψέλες –δείγµα της ελληνικής φιλοξενίας όπου πάντα προσφέρεται ζεστό τσάι µε µέλι – και µία εντυπωσιακή ελιά, έργο του γλύπτη Κ. Βαλαή, παραπέµποντας στη σοφία και στην ελληνική φύση. Στον πρώτο όροφο, κυριαρχεί το Natural Pharmacy, όπου µε τη βοήθεια εξειδικευµένου φαρµακοποιού µπορείτε να δηµιουργήσετε τα δικά σας προσωπικά καλλυντικά. Επίσης, υπάρχει το Juicy Bee, το πρώτο βιολογικό Juice Bar στην Ελλάδα µε φρέσκες, δυναµωτικές και αποτοξινωτικές προτάσεις. Ο δεύτερος όροφος ανήκει στη γνώση: η αίθουσα Ιπποκράτης υπόσχεται να γίνει ένα σηµείο αναφοράς τόσο για τη γνώση της ελληνικής φύσης όσο και για καλλιτεχνικές εκθέσεις, ενώ στο µέλλον θα φιλοξενούνται και γεύµατα µε βιολογικές πρώτες ύλες. Στον τρίτο όροφο βρίσκεται το Nature’s Ηair Studio & Barber Shop, ενώ ο τελευταίος όροφος φιλοξενεί το Beehive SPA, ένα spa πραγµατική κυψέλη! Πράγµατι, το ΤΗE APIVITA EXPERIENCE STORE προτείνει µια πρωτόγνωρη εµπειρία προϊόντων και πράσινων υπηρεσιών. Μία άποψη ζωής που αξίζει να γνωρίσετε.

ECOCITY: Εσπερίδα µε θέµα

Οι Εκδόσεις Ψυχογιός στηρίζουν τα παιδικά χωριά SOS Στις Εκδόσεις Ψυχογιός πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις αποτελούν οντότητες οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεµένες µε το κοινωνικό σύνολο µέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται. Οφείλουν εποµένως να αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί, απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον, επιστρέφοντας µέρος των κερδών που εισρέουν στο κοινωνικό σύνολο. Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα περήφανοι για τη συµβολή τους στην ολοκλήρωση της κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου στο Παιδικό Χωριό SOS της Βάρης, ένα έργο που άγγιξε τα 90.000€ αλλά εξασφαλίζει την ηλεκτροδότηση του χωριού, µειώνει ένα από τα πάγια κόστη βιωσιµότητας των εγκαταστάσεών του και παράλληλα αποτελεί πηγή εσόδων για τους κατοίκους του!

58 � Δεκέµβριος 2013

τα «Πράσινα Λιµά

νια»

Τι είναι «Πράσινο Λιµάνι»; Ποιες είν αι οι επιπτώσεις Πειραιά; Είναι τα του λιµανιού στον δύο βασικά ερωτ ήµατα που έµειν σηµαντική εσπερί αν αναπάντητα στ δα που πραγµατο η ποιήθηκε την Τετά στην Αίθουσα Συ ρτη 27 Νοεµβρίου νεδρίων του Πανε , πιστηµίου Πειραι Μεταξύ των οµιλη ά από το ΕCOCITY τών που εξέφρα . σαν ιδιαίτερα ση ήταν: ο Θάνος Βλ µαντικές απόψεις αστός Καθηγητής του ΕΜΠ και Πρόε µονικής Επιτροπής δρος της Επιστητου ECOCITY, ο ∆ή µαρχος του Πειραι κος, ο Κώστας Μ ουτζούρης, Καθη ά Β. Μιχαλολιάγητής, π. Πρύταν Γραµµατέας Λιµέ ης ΕΜΠ και π. Γενικ νων, ο Γιώργος Αν ός ωµερίτης, Πρόεδρ Σύµβουλος του ΟΛ ος και ∆ιευθύνων Π, ο Κώστας Χλωµ ούδης, Καθηγητή µίου Πειραιά, ο ς του ΠανεπιστηΝίκος Μπελαβίλα ς, Επίκουρος Καθη Νίκος Μηλιώνης, γητής του ΕΜΠ, συγκοινωνιολόγος ο και Μέλος της Επ πής του Τοµέα ∆υ ιστηµονικής Επιτρ τικής Ελλάδος το ου ECOCITY και ο λος, σύµβουλος το Θάνος Ζαφειρόπ υ ∆Σ του ECOCITY ου. Το ECOCITY µε τη ν εσπερίδα τόνισ ε την ανάγκη αλλα σµού που θα βοηθ γών προσανατολ ήσει όχι µόνο την ιαναβάθµιση ποιότ ραιά αλλά και την ητας ζωής του Πε τοπική οικονοµία ιµε την ευρύτερη µενο τα λιµάνια ως έννοια. Είναι ζητο µέσο ανάπτυξης τω ύν πόλεων να αποτ περιβαλλοντικής ελέσουν και µέσο αναβάθµισης, αφ ού δε ν είναι δυνατόν να ένα πράσινο λιµάν ι στην αγκαλιά µι αναπτύσσεται ας γκρίζας πόλης. «Πράσινα Λιµάνια Ο κύκλος διαλόγο » θα συνεχιστεί στ υ η διάρκεια του 20 κη καθώς και στην 14 στη Θεσσαλον Πάτρα. ί-


Βιολογικά Ζυµαρικά από Βασιλική Κινόα (Quinua® Real)

Η Κινόα είναι σπόρος που καλλιεργείται κυρίως στις Άνδεις για χιλιάδες χρόνια. Με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, βιταµίνες, µέταλλα, Ωµέγα-3 και όλα τα απαραίτητα αµινοξέα, η Βασιλική Κινόα θεωρείται ένα πλήρες προϊόν διατροφής που κατατάσσεται στην κατηγορία των υπερ-τροφών. Είναι χαµηλής θερµιδικής αξίας και εξαιρετικά εύπεπτη, γιατί δεν περιέχει γλουτένη. Η σειρά προϊόντων της Βασιλικής Κινόα (Quinua® Real) εµπλουτίστηκε και µε ζυµαρικά Σπαγγέτι, Πέννες, Βίδες που µπορείτε να βρείτε σε καταστήµατα βιολογικών προϊόντων ή delicatessen.

∆υνατό ανοσοποιητικό σύστηµα Το Immune Booster για ενήλικες είναι µία πανίσχυρη φόρµουλα υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήµατος και ολόκληρου του οργανισµού ενηλίκων. Περιέχει τιτλοδοτηµένα βότανα (ARA-Larix, olive leaf, andrographis, echinacea, elderberry), βιταµίνες (βήτα καροτίνη, C, Ε), ψευδάργυρο και προβιοτικά. Ταµπλέτα δύο στρώσεων για άµεση και παρατεταµένη αποδέσµευση συστατικών, ούτως ώστε να υπάρχει µέγιστη απορρόφηση και µέγιστη αποτελεσµατικότητα. ∆ιπλή εγγύηση ταυτότητας προϊόντος µε ποιοτική / ποσοτική ανάλυση ανεξάρτητου εργαστηρίου. Και για τους µικρούς µας φίλους: Animal Parade Kids Immune Booster, σε διασκεδαστικά µασώµενα ζωάκια µε ακαταµάχητη γεύση. • Προϊόν Natureʼs Plus, USA. Εισαγωγή: Apollonian nutrition (πρώην Natural Plus) τηλ. 210 6134604, www.apolloniannutrition.gr

Λαµπερή στις γιορτές

• Εισαγωγή: Green Bay & Company ΕΠΕ, τηλ: 210 8141800, e-mail: info@greenbay.gr

• Απ. Αντιπρόσωπος της Quest στην Ελλάδα Douni Health Products Α.Ε., τηλ.: 210-9941451, www.douni.gr

Απόλαυσε τη ζωή! Θεωρώντας επιτακτική την ανάγκη για δηµιουργία καινοτόµων προϊόντων που αποτελούν µέρος µιας υγιεινής διατροφής σχεδιάσαµε τη νέα σειρά προϊόντων «ζωή». Τα προϊόντα «ζωή», είναι βιολειτουργικά τρόφιµα και πέραν της βασικής διατροφικής τους χρησιµότητας µπορούν να βοηθήσουν στη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισµού, να µειώσουν την πιθανότητα παθήσεων και να συµβάλλουν στην καλή υγεία. To Ψωµί τοστ και τα Κριτσίνια µε άπεπτο άµυλο συµβάλλουν στη µείωση της αύξησης του σακχάρου, ενώ το Παστέλι µε πρωτεΐνη τυρογάλακτος συµβάλλει στη διατήρηση της µυικής µάζας και των οστών. • Βιοαγρός, τηλ.: 23820 81660, 210 4250301, www.bioagros.gr

•Kρέµα ολικής ανάπλασης Η Vita Age EXCELLENCE είναι µια εξαιρετικά προηγµένη σύνθεση που τονώνει τους επιδιορθωτικούς παράγοντες που εµπλέκονται στην αποτοξίνωση των κυττάρων και στην προστασία των θυλάκων κολλαγόνου της επιδερµίδας. Περιέχει µισχοκύτταρρα (πλούσια σε αντιγηραντική δράση), υαλουρονικό οξύ, βιταµίνες, κολλαγόνο, ceramides, βούτυρα και φυσικά µαλακτικά. Η κρέµα λιώνει κυριολεκτικά στο δέρµα σας χαρίζοντας βελούδινη αίσθηση. ∆ερµατολογικά και κλινικά ελεγµένα – Nickel tested. Xωρίς πετρελαιοειδή, Parabens, αλλεργιογόνα, χρωστικές ουσίες.

•Excellence Θεραπεία Κολλαγόνου Η θεραπεία κολλαγόνου Vita Age EXCELLENCE σε φιαλίδια ενεργεί άµεσα κατά της απώλειας του φυσικού κολλαγόνου. Επαναφέρει τις ενυδατικές και αναδιαρθρωτικές ιδιότητες της επιδερµίδας στα υγιή επίπεδα και βοηθά στην οµαλοποίηση δυσλειτουργιών. Περιέχει µισχοκύτταρρα (πλούσια σε αντιγηραντική δράση), υαλουρονικό οξύ, βιταµίνες, κολλαγόνο κ.ά.. Η αποκατάσταση των επιπέδων του κολλαγόνου παρέχει τη συνέπεια, τη δύναµη και το σωστό σχήµα στην κυψελοειδή διάταξη των κυττάρων της επιδερµίδας. • DermaCare, τηλ.: 210 2388406/7/9, www.dermacare.gr

Πράσινος καφές από την Quest Το Green Coffee 200mg της Quest περιέχει τυποποιηµένο εκχύλισµα από κόκκους πράσινου καφέ. Ο πράσινος καφές είναι µη καβουρδισµένος, πλούσιος σε χλωρογενικό οξύ το οποίο ενισχύει την καύση του λίπους µειώνοντας την απορρόφηση της γλυκόζης από τον οργανισµό. Το Green Coffee µειώνει την ποσότητα του αποθηκευµένου λίπους στο σώµα υποστηρίζοντας προγράµµατα απώλειας βάρους και να προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία επειδή είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Επίσης, είναι κατάλληλο και για άτοµα που δεν γυµνάζονται, για χορτοφάγους και vegans. Έχει χαµηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, µικρότερη του 2%. Γνωστοποιηµένο στον ΕΟΦ.

Vita Age Εxcellence:

Ανανέωση µε Λεβάντα και Υαλουρονικό Οξύ!

Εκτυφλωτική και τα Χριστούγεννα µε τη σειρά Ρόδι της Weleda. Πολύτιµα ενεργά συστατικά από ρόδι από βιολογικές καλλιέργειες, πλούσια φυτικά έλαια και εκχυλίσµατα, αποτελούν τα βασικά συστατικά της προστατευτικής κρέµας ηµέρας, της πλούσιας κρέµας νυκτός και του Serum που προσφέρει εντατική περιποίηση. Αποτελεί ιδανική φροντίδα για µετά τα 40: η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, προφυλάσσει από τα αρνητικά αποτελέσµατα των επιβλαβών περιβαλλοντικών παραγόντων και προστατεύει από τα σηµάδια πρόωρης γήρανσης. ∆εν περιέχουν συνθετικές αρωµατικές, χρωστικές και συντηρητικές ουσίες, καθώς και ορυκτέλαια. Τα προϊόντα έχουν σήµα ποιότητας NaTrue και έχουν εξεταστεί και πιστοποιηθεί για τη δερµατολογική τους καταλληλότητα από ανεξάρτητο ινστιτούτο. • Αποκλειστικός Αντιπρόσωπος Ελλάδος & Κύπρου: ΕΛΟΒΑΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΑ Α.Ε., τηλ.:2310 856233

Στη σειρά Levander Luminosity της Αvalon Οrganics συνδυάζονται λεβάντα και λευκό τσάι από βιολογικές καλλιέργειες, υαλουρονικό οξύ, κοµπούχα, γλυκόριζα, άρνικα και πολυφαινόλες σταφυλιού, δηµιουργώντας µια αναβαθµισµένη φόρµουλα για όλους τους τύπους δέρµατος. Η πλούσια σύνθεσή της επαναφέρει τη χαµένη ενυδάτωση, ενεργοποιεί την αναδόµηση της επιδερµίδας, ηρεµεί και απαλύνει το ερεθισµένο δέρµα προσφέροντας φυσική φωτεινότητα, λάµψη και νεανική όψη. Η σειρά περιλαµβάνει γαλάκτωµα καθαρισµού, τονωτική λοσιόν, κρέµα ηµέρας, κρέµα νύχτας, serum και peeling προσώπου. Ιδανική και για ευαίσθητα δέρµατα. Πιστοποίηση NSF. • Αποκλειστικός Αντιπρόσωπος: JASMINE LAW COSMETICS, Τηλ.:211 2212060, 6985719434, www.avalonorganics.gr

Περισσότερη ενέργεια για να τα προλαβαίνεις όλα! Η VM2000 της Solgar είναι σχεδιασµένη για να καλύπτει τις αυξηµένες ενεργειακές απαιτήσεις του σύγχρονου ανθρώπου, χαρίζοντας την απαραίτητη ενέργεια. Βοηθά τον οργανισµό να αντεπεξέλθει στη µόλυνση του περιβάλλοντος, το στρες, την πνευµατική και σωµατική κόπωση. ∆εν περιέχει τυπικά αλλεργιογόνα και περιλαµβάνει όλες τις απαραίτητες βιταµίνες, µέταλλα και ιχνοστοιχεία, αµινοξέα, αντιοξειδωτικά, πεπτικά ένζυµα, υπερτροφές, βότανα, υδατοδιαλυτές ίνες και βιοφλαβονοειδή. Έτσι, παρέχει στον οργανισµό τα απαραίτητα συστατικά, σε ικανές ποσότητες, στις σωστές αναλογίες και στην πλέον αφοµοιώσιµη µορφή. Είναι κατάλληλη για άτοµα όλων των ηλικιών, αλλά και για άτοµα µε έντονες φυσικές δραστηριότητες. Επίσης, είναι ιδιαίτερα χρήσιµη για αθλητές, αλλά και για µη αθλούµενους, καθώς και για χορτοφάγους. Παράγεται, συσκευάζεται στις ΗΠΑ – εισάγεται µέσω Μεγάλης Βρετανίας. • ΙSO-PLUS A.E., τηλ.: 210 9579707, www.healthyme.gr

59 � Δεκέµβριος 2013


Η ελβετική λύση κατά της τριχόπτωσης τώρα µε νέα ΜΕΙΩΜΕΝΗ τιµή!!!

100% Φυτική Αγιουρβεδική Οδοντόκρεµα

• Αποκλειστικός Αντιπρόσωπος ΕΛΟΒΑΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΑ Α.Ε., τηλ.:2310 856233, www.elovari.gr

Μοναδικό µίγµα από ρόδι και ινδική πασχαλιά (neem) οργανικής καλλιέργειας καθώς και άλλα φυτικά εκχυλίσµατα οργανικής καλλιέργειας που καθαρίζουν τα δόντια, φρεσκάρουν την αναπνοή βοηθώντας στην υποστήριξη δυνατών ούλων. Η σειρά καλλυντικών προϊόντων ORGANIQUE by HIMALAYA περιλαµβάνει φυσικά και οργανικά καλλυντικά, πιστοποιηµένα από τον ECOCERT. Χωρίς Parabens, Σακχαρίνη, Φθόριο, Συνθετικούς Αφριστικούς Παράγοντες (SLS & SLES) Χωρίς ∆οκιµές σε Ζώα.

Logona Age Protection Lifting serum

• Απ. Αντιπρόσωπος για Ελλάδα & Κύπρο: Ayurveda Hellas ΑΕ, τηλ.: 210 3632350 & 2310 887679

Η αποτελεσµατική λύση κατά της τριχόπτωσης, για πλούσια µαλλιά µε υπέροχη, φυσική λάµψη! Τρία µοναδικά προϊόντα νέας γενιάς (δυναµωτικό σαµπουάν, τονωτική λοσιόν και συµπλήρωµα βιταµινών και µετάλλων), µε επιστηµονικά αποδεδειγµένη αποτελεσµατικότητα, δίνουν επιτέλους λύση στο πρόβληµα της τριχόπτωσης στον άνδρα και στη γυναίκα! Αναζωογονούν και θρέφουν τα µαλλιά σε κυτταρικό επίπεδο, ενώ παράλληλα τονώνουν την κυκλοφορία του αίµατος και της κεφαλής.

Προστατεύει και περιποιείται την ώριµη επιδερµίδα µε ένα προσεκτικά επιλεγµένο µείγµα ελαίων και συστατικών υψηλής ποιότητας. Καταπολεµά τη δηµιουργία ρυτίδων και ενεργοποιεί τον µεταβολισµό των κυττάρων, µε άµεσα ορατά αποτελέσµατα. • Με βιολογικό εκχύλισµα ιπποφαούς, και υαλουρονικό οξύ • Συµπυκνωµένη φροντίδα µε άµεσα αποτελέσµατα • Μειώνει τις µικρές ρυτίδες • Βελτιωµένη σύνθεση µε διπλή πιστοποίηση BDIH και NaTrue • Vegan / χωρίς γλουτένη • Διάθεση: BioArt, τηλ.: 210 2827622, www.bioart.gr

ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ «Amore bio» Οι σοκολάτες «Amore bio» υποστηρίζουν το υγιές εµπόριο. ∆εν περιέχουν αυγό και είναι χωρίς γλουτένη. ∆οκιµάστε όλες τις µοναδικές γεύσεις και γνωρίστε τη σειρά ποιοτικών σοκολατών «Amore bio». • Panta Health, τηλ.:210 6897752, pantahealth@gmail.com

Bio-Kult Candéa: Ενδυνάµωση του οργανισµού έναντι της Candida Το Bio-kult Candéa περιέχει µοναδικό συνδυασµό από επτά είδη προβιοτικών φιλικών βακτηρίων για την ενίσχυση της εντερικής χλωρίδας ενάντια στην υπερανάπτυξη της κάντιντα. Τα φιλικά αυτά βακτήρια µειώνουν το Ph του εντέρου, αποκλείοντας έτσι την επιβίωσή της. Το Bio-kult Candéa περιέχει εκχυλίσµατα σκόρδου και σπόρων γκρέιπφρουτ, γνωστά στη φυτοθεραπεία για τις πανίσχυρες αντιµυκητιασικές τους ιδιότητες. Σειρά κλινικών µελετών έχει αποδείξει ότι το δραστικό συστατικό του σκόρδου, η αλισίνη, δρα εµποδίζοντας την παραγωγή λιπιδίων της κάντιντα σταµατώντας έτσι την ανάπτυξή της, ενώ το εκχύλισµα των σπόρων του γκρέιπφρουτ καταστρέφει τη µικροβιακή µεµβράνη του µύκητα µε αποτέλεσµα τη µη προσκόλλησή της στα τοιχώµατα του εντέρου. • Διάθεση: ICP, τηλ:210-9408880, info@icp-sa.gr

60 � Δεκέµβριος 2013

SUGAR CONTROL

Ζυµαρικά από δίκοκκο σιτάρι

Η βουλιµία για γλυκά κρύβει και µια ανάγκη για περισσότερη σεροτονίνη και βήτα-ενδορφίνη, οι ουσίες που βελτιώνουν τη διάθεση. Τώρα µπορείτε να νικήσετε τη βουλιµία µε το SUGAR CONTROL ωφελώντας την υγεία σας. Για όσους έχουν βουλιµία λοιπόν για γλυκά συνιστάται η παράλληλη χρήση του SUGAR CONTROL, ενός φυσικού προϊόντος για τον έλεγχο της βουλιµίας αυτής. • Προϊόν Natureʼs Plus, USA. Εισαγωγή Αpollonian nutrition (πρώην Natural Plus ) τηλ. 210 6134604, www.apolloniannutrition.gr

Λάδι αβοκάντο για πρόσωπο χωρίς ρυτίδες Πολύτιµος ορός από βιταµίνες σε µορφή λαδιού. Περιέχει 11 βιταµίνες, 14 µέταλλα και πολλά ιχνοστοιχεία που θρέφουν την επιδερµίδα, ενώ ταυτόχρονα τη βοηθούν να ανακτήσει την ισορροπία της. Η παρουσία των ιχνοστοιχείων δεν είναι τυχαία, διότι τα ένζυµα βοηθούν στη δηµιουργία νέων, υγιών κυττάρων. Χρησιµοποιήστε το βράδυ γύρω από τα µάτια και το στόµα, αλλά και σε όλο το πρόσωπο. Η δράση του κατά των ρυτίδων θα σας καταπλήξει! Αποκτήστε και πάλι τη χαµένη λάµψη και φρεσκάδα σας! Κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρµατος. Η αποτελεσµατικότητά του είναι τόσο εµφανής που θα σταµατήσετε να ψάχνετε για κάτι καλύτερο. • Τηλ. επικοινωνίας: 210 8235625 Marja Entrich Σουηδικά Καλλυντικά

Αναφέρεται και ως Ζειά. Χαρακτηρίζεται από “al dente” υφή και καρποειδή γεύση, είναι χορταστική και ευκολοχώνευτη. Οι έρευνες έδειξαν ότι περιέχει 40% περισσότερο µαγνήσιο από τα άλλα δηµητριακά. Το µαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυµατικές διαδικασίες του µεταβολισµού. Περιέχει δε υψηλά ποσοστά του αµινοξέος λυσίνη που καθιστά τα ζυµαρικά που παράγονται από το δίκοκκο σιτάρι ιδιαίτερα εύπεπτα. Μόνο ολικής άλεσης, πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταµίνες (κυρίως του συµπλέγµατος Β) και µεταλλικά στοιχεία. • Διάθεση: ΒΙΟΥΓΕΙΑ Ε.Π.Ε., τηλ: 210 6215600, www.bioygeia.gr

«X-mas Treasures» από τον Όµιλο Asian Spa Ο Όµιλος Asian Spa Ayurvedic & City Retreat παρουσιάζει τα «Χ-mas Treasures». Μοναδικές ιδέες για luxury X-mas gifts µε την υπογραφή της Branche D’Olive για όλους εσάς που θέλετε να χαρίσετε αυτά τα Χριστούγεννα ένα ιδιαίτερο, εκλεπτυσµένο, eco-friendly δώρο! Τα Branche D’Olive είναι χειροποίητα, δηµιουργηµένα στη Γαλλία µε τη χρήση απόλυτα φυσικών προϊόντων, «δώρων της Μεσογειακής φύσης»: λεβάντα, άγριο τριαντάφυλλο, γεράνι, αγιόκληµα, κίτρο, ελιά, λεµονόχορτο, µανόλια, µούρο και πολλά ακόµη! Αρωµατικά σαπούνια, κεριά, πανέµορφα pomanders, αρωµατικά χώρου µε ξύλινα sticks, αρωµατικά spray, υγρά σαπούνια και κρέµες χεριών και σώµατος, pillow mists κ.ά… Θα τα βρείτε στα Asian Spa City Retreats στη Φιλοθέη και στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental. • Τηλ.: 211 40401115, 210 7240119, www.asianspa.gr

Οι 100% Φυσικοί Χυµοί «Ζωή» Ο Χυµός Ρόδι µε τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες θωρακίζει τον οργανισµό από τις ελεύθερες ρίζες. ∆ρά κατά της κακής χοληστερόλης (LDL) και της αρτηριοσκλήρωσης. Βοηθά τις γυναίκες κατά την εµµηνόπαυση καθώς και τους άνδρες προληπτικά ενάντια στα προβλήµατα του προστάτη. Φυσικοί χυµοί ροδιού «Ζωή» σε 6 υπέροχες γεύσεις: Ρόδι, Ρόδι Πορτοκάλι, Ρόδι Βατόµουρο, Ρόδι φράουλα, Ρόδι Φραµπουάζ και ∆αµάσκηνο Ζωή. Οι γεύσεις Ρόδι Φράουλα και Ρόδι Φραµπουάζ είναι οι αγαπηµένες των παιδιών λόγω της φυσικής γλυκύτητάς τους. Το δαµάσκηνο ρυθµίζει το γαστρεντερικό σύστηµα. • HCS Α.Ε. , τηλ.: 2310 303237, e-mail: info@hecom.gr Αντιπρόσωπος Αθηνών: Γιαλαντζής Νικόλαος τηλ.:6970000241, 210 6392237


Βιολογική κρέµα ηµέρας Organic Ocean Βιολογική κρέµα ηµέρας µε έντονη αντιρυτιδική δράση για ορατή σύσφιξη της επιδερµίδας. Πλούσια σε υαλουρονικό οξύ & πολύτιµα εκχυλίσµατα φυτών και λουλουδιών του ωκεανού. Εµπλουτισµένη µε βιολογική aloe vera & έλαιο jojoba για θρέψη και βαθιά ενυδάτωση. Απορροφάται τέλεια, χωρίς να αφήνει ίχνη λιπαρότητας. Ενεργοποιεί τη σύνθεση του κολλαγόνου, βελτιώνει θεαµατικά την ελαστικότητα και την υφή της επιδερµίδας. ∆ηµιουργεί ασπίδα προστασίας έναντι στις ελεύθερες ρίζες και τις επιβλαβείς περιβαλλοντικές συνθήκες. Κατάλληλη για όλους τους τύπους επιδερµίδων. Πιστοποίηση Ecocert. • Αποκλειστική Εισαγωγή: Ecoilibrium, τηλ.: 210 3612571

Κρέµες λαδιού ελιάς MACROVITA 1+1 δώρο

Γνωρίστε το ρόδι

Οι κρέµες προσώπου MACROVITA µε βιολογικό ελαιόλαδο και βασιλικό πολτό συνδυάζουν τους πλέον ισχυρούς αντιοξειδωτικούς, ενυδατικούς παράγοντες για αποτελεσµατική αντιγήρανση. Περιέχουν βιολογικό ελαιόλαδο, βασιλικό πολτό, βιολογικό λευκό τσάι, σύµπλεγµα βιταµινών E+C+F, µαγιά µπύρας, αµυγδαλέλαιο, αβοκάντο, καλέντουλα, βιολογική αλόη, γλυκύριζα, αλλαντοΐνη, καριτέ, προβιταµίνη Β5 και φίλτρο UV. Αυτή την εποχή οι βασικές κρέµες προσώπου RICH, EXTRA και SUPER προσφέρονται σε πολυτελή συσκευασία δώρου, συνδυασµένες µε µία κρέµα µατιών ∆ΩΡΟ, στην τιµή της απλής κρέµας (λιανική τιµή)! • MACROVITA, Αθήνα τηλ.: 210 2523380 Θεσσαλονίκη τηλ.: 2310 344042 e-mail: info@macrovita.gr, www.macrovita.gr

Ανακούφιση από εµβοές και ιλίγγους

Το ρόδι είναι ένα φρούτο µε σηµαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Τα βασικά δραστικά συστατικά του χυµού είναι ανθοκυανίδες, ελλαγικό οξύ, γαλλικό οξύ, κατεχίνες µέταλλα και αµινοξέα. Πρόσφατες µελέτες αποδεικνύουν τη συνεργική δράση των συστατικών του και ένα ευρύ φάσµα ισχυρών αντιοξειδωτικών και πιθανότατα αντικαρκινικών ιδιοτήτων (ιδίως ως προς τον καρκίνο του προστάτη). Ο χυµός του ροδιού έχει χρησιµοποιηθεί επίσης µε καλά αποτελέσµατα σε καρδιαγγειακές ασθένειες, διαβήτη, οδοντικά προβλήµατα, δυσλειτουργία στύσης και σε δερµατικά προβλήµατα προξενούµενα από υπεριώδη ακτινοβολία. Ο υπερσυµπυκνωµένος χυµός ροδιού της Nature’s Plus σε ταµπλέτες παρατεταµένης αποδέσµευσης για καλύτερη απορρόφηση περιέχει 40% ελλαγικό οξύ, το οποίο είναι το βασικό συστατικό για όλες τις ευεργετικές δράσεις του χυµού ροδιού. • Προϊόν Natureʼs Plus, USA. Εισαγωγή Apollonian nutrition (πρώην Natural Plus) τηλ. 210 6134604, www.apolloniannutrition.gr

Ότι καλύτερο παράγει η μέλισσα

για τον άνθρωπο

πιστοποιημένα βιολογικά μελισσοκομικά προϊόντα Εκ φύσεως Μελισσουργείν

Το Memovigor 2 είναι το µοναδικό φυσικό προϊόν, το οποίο αντιµετωπίζει τις εµβοές, τους ιλίγγους, βοηθώντας παράλληλα στην ενίσχυση της µνήµης και στη βελτίωση της πνευµατικής απόδοσης. Είναι ένα απόλυτα ασφαλές και αποτελεσµατικό σκεύασµα, χάρη στην ταυτόχρονη παρουσία «ορθοµορίων» όπως η Φωσφατιδυλσερίνη, η L-ακετυλοκαρνιτίνη, αντιοξειδωτικών και βιταµινών των οµάδων B, E και C. Οι δράσεις των συστατικών που περιέχονται στο Memovigor 2 είναι σύµφωνες µε περισσότερες από 300 δηµοσιεύσεις και εργασίες ∆ιεθνών Πανεπιστηµιακών και Ερευνητικών ιδρυµάτων (στην Αµερική, την Ευρώπη, την Ιαπωνία, τη Νότιο Αφρική, κ.λπ.), η πρόσβαση στις οποίες είναι ελεύθερη µέσω διαδικτύου (www.pubmed.gov). • BIONAT, ΤΗΛ: 210-4121410, www.bionat.gr, e-mail: info@bionat.gr

Πεπτικά ένζυµα για σωστή πέψη Το Ultimate Digestive Enzyme προσφέρει ουσιαστικές λύσεις σε καταστάσεις όπως αέρια, φουσκώµατα, δυσπεψία, τροφικές αλλεργίες, πεπτικούς ερεθισµούς και ό,τι σχετίζεται µε ατελή πέψη τροφών. Πρόκειται για ένα πλήρες φάσµα 10 ενεργών ενζύµων φυτικής προέλευσης που διασπά πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, ίνες, άµυλο, λακτόζη. Περιέχει πρωτεολυτικά ένζυµα που µειώνουν τους ερεθισµούς και τις τροφικές αλλεργίες από ατελή πρωτεϊνική πέψη. Βελτιώνει τη διαθρεπτική απορρόφηση, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, µειώνει φουσκώµατα, καούρες, δυσπεψία και ανακουφίζει το πάγκρεας. • Παρασκευάζεται στον Καναδά από τη Flora και διανέμεται από τη MedMelon. Προϊόν ΕΟΦ, τηλ. 2310 449441, www.medmelon.gr

Παραγωγή:

Οικογενειακή μελισσοκομία

Α.Α. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Άργος, τηλ. & fax: 27510 66398

www.axion-esti.gr - info@axion-esti.gr

dimakopoulos-adv-10-2011.indd 1

« Ο χειµώνας ήρθε επίσηµα πλέον, ο καιρός κρύωσε και οι ιώσεις παραµονεύουν..» Προστατευτείτε φυσικά και αναπνεύστε ελεύθερα µε το βραβευµένο εισπνοέα Saltic. Απλώς εισπνέετε και η διερχόµενη υγρασία απορροφά µικροσκοπικά σωµατίδια από το απίστευτα βιοενεργητικό και πλήρες από ορυκτά Αλάτι Ιµαλαΐων, το οποίο είναι σαν να κάνετε ένα εσωτερικό λουτρό άλατος. Ενδείκνυται για λοιµώξεις/φλεγµονές ανώτερου & κατώτερου αναπνευστικού, για θεραπεία ρινίτιδας, βήχα, φαρυγγίτιδας, λαρυγγίτιδας, αλλεργικού άσθµατος, γρίπης, ιγµορίτιδας, νυχτερινής άπνοιας, ροχαλητού κ.ά. Κατάλληλο για παιδιά! Χωρίς γεύση! ∆ιάρκεια προϊόντος µια ζωή! Προσοχή στις αποµιµήσεις.

Το πρώτο Κοµµωτήριο στην Ελλάδα, µε εµπειρία 15 ετών, που παρέχει στους πελάτες του την επιλογή των φυτικών βιολογικών βαφών, που δυναµώνουν τα µαλλιά και δίνουν εξαιρετικό όγκο και ζωντάνια.

31/10/2011 11:40:14 μμ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ ΑΝΝΑ ΚΕΡΑΜΙΔΑ Βάµβα 6, Κολωνάκι τηλ.: 210 7234869 210 7250579

• Saltic Products, τηλ.: 210 9619081, 210 9619085, www.salticproducts.com

61 � Δεκέµβριος 2013


Βρείτε το δικό σας NATURA point στη γειτονιά, την πόλη, την περιοχή σας!

Θα µας βρείτε σε περισσότερα από 550 σηµεία διανοµής σε όλη την Ελλάδα & την Κύπρο!

Σε καταστήµατα βιολογικών προϊόντων, φαρµακεία, χώρους υγιεινής διατροφής, κέντρα οπαθητικής & εναλλακτικής ιατρικής επιλεγµένα µουσεία, πανεπιστήµια, βιβλιοπωλεία, εκπαιδευτικά ιδρύµατα, κοµµωτήρια, οργανώσεις, γυµναστήρια, περιβαλλοντικές οργανώσεις χώρους άθλησης , café – εστιατόρια, κοµµωτήρια, χώρους ευεξίας & οµορφιάς φαρµακεία, καταστήµατα βιολογικών προϊόντων

χώρους υγιεινής διατροφής, επιλεγµένα µουσεία, κέντρα οµοιοπαθητικής & εναλλακτικής ιατρικής, πανεπιστήµια, βιβλιοπωλεία, χώρους άθλησης

H Natura nrg σπίτι σ Για να µη χάνετε κανέ να τεύχος της Natura nrg µπορείτε να γίνετε συνδροµητές! Επικοιν ωνείστε µαζί µας στα τηλέφωνα: 210 5771293, 210 5 771258

ας!

δείτε αναλυτικά τα σηµεία στην ιστοσελίδα µας και διαβάστε µας ηλεκτρονικά

www.naturanrg.gr

Για πληροφορίες σχετικά µε τις Αγορές Βιοκαλλιεργητών Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας: Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής- ΣΥΒΑΑ www.bioagores.org - e-mail: info@bioagores.org, τηλ.: 210 3615490 & 6951001637

62 � Δεκέµβριος 2013

PRASINO BIOAMARKET Μια ολιστική προσέγγιση της υγιεινής διατροφής

Άνοιξε τις πόρτες του το 2007, µε πολλή όρεξη και κέφι, για να δείξει στους καταναλωτές ότι η «βιολογική τροφή» δεν είναι για τους περίεργους ούτε για τους λίγους και εκλεκτούς. Με µία παρουσία πολύ σηµαντική σε µέγεθος, µε ποικιλία προϊόντων µεγαλύτερη από κάθε άλλο σηµείο πώλησης εκείνης της εποχής, αλλά το κυριότερο µε γνώση στη βιολογική γεωργία και τα αγαθά της που δεν µπορούσες να συναντήσεις αλλού. Ήταν ένα πρωτοποριακό πείραµα που έγινε και… επιβεβαιώθηκε. Το αγάπησαν πολλοί. Νέες µητέρες που βρίσκουν ό,τι χρειάζονται για τα παιδιά τους. Απλοί καταναλωτές που γεύτηκαν το πραγµατικό κρέας, την εξαιρετική µαναβική, τις περίεργες λιχουδιές. Άνθρωποι µε ειδικές διατροφικές ανάγκες. Παραγωγοί βιολογικών προϊόντων και προµηθευτές από όλο τον κόσµο που βρήκαν ένα κατάλληλο χώρο να εκθέσουν τα εξαιρετικά προϊόντα τους. Εµείς από τη µεριά µας, οι άνθρωποι που δηµιουργήσαµε και αγαπήσαµε τον χώρο αυτό, που µεγαλώσαµε τα παιδιά µας µε τα προϊόντα αυτά, νιώθουµε σήµερα καλύτερα από ποτέ! Επτά χρόνια µετά, το Prasino Biomarket έχει φιλοσοφήσει … την κρίση. Οι εποχές της αφθονίας και της υπερκατανάλωσης πέρασαν. Οι καταναλωτές να βάζουν προτεραιότητα τη σωστή, ισορροπηµένη διατροφή. Επιβραβεύουν αυθόρµητα τα συνεχώς αυξανόµενα προϊόντα της ελληνικής γης: φρούτα & λαχανικά από κάθε σηµείο της χώρας µας, απίθανο Μοσχάρι Φάρµας Προδροµίτη από τη Βόνιτσα, ζυµαρικά, όσπρια και σιτηρά Αντωνόπουλου από τα Φάρσαλα, αλεύρι και ψωµί Ζέας, Ελιές Demeter (Βιοδυναµικής Γεωργίας!) από την Atrapos Μενδενίτσας, Καρύδια Αρτεµίσιον, Συκοµαῒδα Κέρκυρας, άθερµο µέλι, παξιµάδια κατοχής µε χαρούπι… Στα ράφια µας είναι κάποιες … χιλιάδες κωδικοί. Για όλα κάτι έχουµε να πούµε. Γιατί όλα είναι εξαιρετικά. Για τους πελάτες µας, τους φίλους µας. Γιατί τους πελάτες µας τους γνωρίζουµε µε το όνοµά τους, ξέρουµε τις προτιµήσεις τους… χτίσαµε µια επαγγελµατική σχέση… σε προσωπικό επίπεδο. Κι αν όλα αυτά είναι µακριά από το σπίτι σας, τότε έρχονται κάθε εβδοµάδα στην πόρτα σας µε το «Πράσινο Καλάθι». (prasinokalathi.gr) Η διατροφή όµως δεν είναι µόνο τροφή. Είναι γεύση πραγµατική, όχι συνθετική. Είναι απόλαυση. Είναι υγεία. Είναι µόρφωση. Στο Prasino τα Σάββατα είναι αφιερωµένα σε αυτήν τη σκέψη. ∆άσκαλοι, επιστήµονες και ειδικοί παρουσιάζουν θέµατα εναλλακτικής διατροφής, ιατρικής και φιλοσοφίας. Μας δίνουν γνώση που εµείς συµπληρώνουµε µε γευστικές δοκιµές που µας αφήνουν… άφωνους. Γιόγκα κουζίνα, Αγιουρβέδα για αποτοξίνωση, Ολιστική Αρµονία, εναλλακτικές ορθοδοντικές τεχνικές για παιδιά… γνώσεις ποιότητας ζωής.

PRASINO. Λεωφ. Πεντέλης 97, Χαλάνδρι Τηλ.: 2106858639 Η Μαρία, ο Παναγιώτης, ο Σταύρος και ο Πάνος είναι εδώ για να σας ξεναγήσουν στον πιο αγαπημένο κόσμο της βιολογικής διατροφής.


Profile for NATURA ADDICTION

Natura #44 lowres  

Natura #44 lowres  

Profile for naturanrg
Advertisement