Page 6

�in&out �

10 πρωτιές για την Ελλάδα το 2013 Είναι όµορφο να βλέπουµε ανθρώπους από τη χώρα µας να πηγαίνουν µπροστά, να καταφέρνουν µεγάλα πράγµατα και να διακρίνονται. Μας γεννά αισιοδοξία, µάς δίνει δύναµη και χαµόγελο. Και το 2013 υπήρξαν παγκόσµιες διακρίσεις της Ελλάδας και των Ελλήνων που µας έκαναν περήφανους. � Παγκόσµια αναγνώριση για το ροµπότ του ΑΠΘ Το ροµπότ του ΑΠΘ και της οµάδας “Pandora”… κατέκτησε τη δεύτερη θέση ανάµεσα σε 20 ερευνητικές οµάδες από κάθε µεριά του πλανήτη, κάνοντας περήφανους τους Έλληνες! � 12χρονος Έλληνας “κλέβει” την προσοχή της Google Ένας µαθητής A’ Γυµνασίου από τη Θεσσαλονίκη «τράβηξε» τα βλέµµατα των στελεχών της Google µέσα από την κατασκευή δύο εφαρµογών για τις επιθέσεις στο ίντερνετ. � 2η θέση στην παγκόσµια κουζίνα Το Lonely Planet µάς «κάλεσε για δείπνο» προσφέροντας τη νόστιµη λίστα του για το 2012 µε τις 10 χώρες που η κουζίνα τους εντυπωσιάζει τον ουρανίσκο κάθε ταξιδευτή.

Natura 2000: νέο βραβείο για τη βιοποικιλότητα της Ευρώπης Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει το βραβείο Natura 2000, που σκοπό έχει να αναγνωρίσει την αριστεία όσον αφορά τις βέλτιστες πρακτικές διαφύλαξης του φυσικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Αν αναλαµβάνετε δραστηριότητες που έχουν σχέση µε το Natura 2000, το βραβείο αυτό µπορεί να σας δώσει την ευκαιρία να κάνετε γνωστό το έργο σας. Κάθε χρόνο θα απονέµονται 5 βραβεία σε διάφορους τοµείς: επικοινωνία, µέτρα διαφύλαξης του περιβάλλοντος, κοινωνικοοικονοµικά οφέλη, δικτύωση και διασυνοριακή συνεργασία. Αιτήσεις γίνονται δεκτές από οποιονδήποτε φορέα (δηµόσιες αρχές, επιχειρήσεις, ΜΚΟ, εκπαιδευτικά ιδρύµατα και ιδιώτες). Η προθεσµία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 18 /2/ 2014. Οι νικητές των πρώτων βραβείων Natura 2000 θα ανακοινωθούν τον Μάιο του 2014 και το έργο τους θα βραβευθεί σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες, παρουσία υψηλά ιστάµενων προσώπων.

� ∆εκαεπτάχρονος Έλληνας στο Google Science Fair 2013 O δεκαεπτάχρονος Χαράλαµπος Ιωάννου βρέθηκε ανάµεσα στους διεκδικητές της πρώτης θέσης στον online επιστηµονικό διαγωνισµό “Google Science Fair 2013”. � Παγκόσµια διάκριση για Έλληνα αθλητή Ο Σπύρος Γιαννιώτης κατέκτησε το χρυσό µετάλλιο στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Υγρού Στίβου που διεξήχθη στη Βαρκελώνη, στο εξαιρετικά δύσκολο αγώνισµα των 10 χλµ. «Ανοιχτής θάλασσας». � Βραβεία Europa Nostra για τον ελληνικό πολιτισµό Τις σπουδαίες προσπάθειες που γίνονται από µερίδα ανθρώπων του πολιτισµού ήρθαν να επιβραβεύσουν τα βραβεία Europa Nostra, στα οποία η Ελλάδα πέτυχε τέσσερις διακρίσεις. � ∆ιάκριση για το Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών Το Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών βραβεύτηκε για τη συµµετοχή σε πρόγραµµα σχεδιασµού του διαδικτύου, για τη διασφάλιση αυστηρού ελέγχου των χρηστών στα δεδοµένα τους στη σηµερινή εποχή.

� Ελληνίδα η γυναίκα της χρονιάς 2013 Η Έλενα Αντωνιάδου ανακηρύχθηκε «γυναίκα της χρονιάς 2013» σύµφωνα µε την κριτική επιτροπή της διοργάνωσης «FDM Everywoman in Technolgy Awards» στο Λονδίνο. Είναι 25 ετών και ασχολείται µε τις νανοεπιστήµες και την αναγεννητική ιατρική.

� Πρωτοπόρος Έλληνας φυσικός Ο διακεκριµένος Έλληνας φυσικός, Γιάννης ∆άνδουρας, επιβεβαίωσε βάσει µιας νέας µελέτης τον λεγόµενο «πλασµασφαιρικό άνεµο». Πρόκειται για ένα είδος διαστηµικού ανέµου, γύρω από τη Γη που αποτελείται από ηλεκτρικά φορτισµένα σωµατίδια και βρίσκεται στη µαγνητόσφαιρα.

� Ελληνικά ποδηλατικά οράµατα Η οµάδα του Πολυτεχνείου µε επικεφαλής τον καθηγητή, κ. Θάνο Βλαστό κατέκτησε το 3ο βραβείο «ποδηλατικών οραµάτων» («Cycling visionaries awards»).

6 � Ιανουάριος 2014

ς νέ ο ς α ο ρ ε τ ύ λ Κα 3 του 201

γρότης

Είναι µόλις 26 ετών αλλά ο Χρήστος Παναγιωτίδης από τη Θεσσαλονίκη κατάφερε να ανακηρυχθεί ο καλύτερος νέος αγρότης του 2013 και να κερδίσει το σχετικό βραβείο στην ηµερίδα «Ελληνική γεωργία - οι συντελεστές της αλλαγής» που διοργάνωσαν η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών και το Κέντρο Αγροτικής Επιχειρηµατικότητας. Ο κ. Παναγιωτίδης επελέγη νικητής, διότι η φάρµα του διαθέτει εξαιρετικά χαρακτηριστικά πολυλειτουργικότητας, βιωσιµότητας, «πράσινων» πρακτικών και κοινωνικής προσφοράς. Σηµειώνεται ότι ο νικητής θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες στις 29 Ιανουαρίου 2014 για να διεκδικήσει στον Πανευρωπαϊκό ∆ιαγωνισµό που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Βραβείο για τον «Καλύτερο Νέο Αγρότη.

Natura lowres #45