Page 12

Η οικολογική πλευρά του εγχειρήµατος και οι καινοτοµίες

ήρου στο ∆έλτα Φαλ Νεκροταφείο ταφές ς ρε θε εύ ελ και Tαφικά αγγεία κατζής Σα © ΚΑ -Φωτο ∆. Αρχείο ΚΣΤ’ ΕΠ

Με δύο λόγια: πρωταγωνιστής σε αυτό το σηµείο της πόλης µε τις µεγάλες λεωφόρους, τις αχανείς εκτάσεις και τo σύστηµα µε τις αερογέφυρες που σπαζοκεφαλιάζει του οδηγούς είναι ο άνθρωπος. Μαθαίνοντας κανείς ολοένα και περισσότερες λεπτοµέρειες καταλαβαίνει το νόηµα της παραπάνω πρότασης. Στον περιβάλλοντα χώρο θα φυτευτούν 1.500 δέντρα (ηλικίας 10 έως 80 ετών από ελιές και πλατάνια µέχρι τζιτζιφιές) και 350.000 θάµνοι. Η βλάστηση δεν θα ξεκινήσει από το µηδέν, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις µιλάµε για δέντρα από 10- 80 ετών τα οποία αυτή τη στιγµή φιλοξενούνται σε ειδικά φυτώρια σε ολόκληρη την Ελλάδα κι έχουν ήδη εξοικειωθεί µε το τοπικό µικροκλίµα της Αττικής. «Πρόκειται για ένα µεγάλο και πολύπλοκο έργο» εξηγεί ο κύριος Μαραβέλιας. «Ένα σηµαντικό κοµµάτι µέσα σε αυτό είναι η ανακαίνιση της Εσπλανάδας. Για τον Renzo Piano αυτή ήταν µια νευραλγική παράµετρος του έργου, γι’ αυτό άλλωστε και το 400 µέτρων µήκους κανάλι, µε νερό θαλασσινό από την Εσπλανάδα.»

κηνίου ρέαρ του υποσ Πάνω από το φ σκηνής της κεντρικής

12 � Ιανουάριος 2014

Συνεχίζουµε την ξενάγηση στα σπλάχνα του τεράστιου χώρου κάνοντας συνεχώς στάσεις για να δούµε...live τις καινοτοµίες του εγχειρήµατος. «Οι συνήθεις παράµετροι για ένα επιτυχηµένο έργο είναι οι εξής: να παραδοθεί στο χρόνο του, να τηρεί τις προδιαγραφές µε τις οποίες σχεδιάστηκε και να είναι µέσα στον προϋπολογισµό του. Εµείς προσθέσαµε άλλες δύο: το σεβασµό στους κατοίκους της περιοχής και το σεβασµό στο περιβάλλον» µου λέει ο κύριος Μαραβέλιας. «Να σας δώσω µερικά παραδείγµατα: όλα τα βαριά αυτοκίνητα του εργοταξίου περνάνε από ειδικά πλυντήρια και σκάφες, έτσι ώστε να φεύγουν από εδώ απολύτως καθαρά και να µη µολύνουν το οδικό δίκτυο της περιοχής. Επίσης, όταν είδαµε ότι το εργοτάξιο εγκλώβιζε την πεζή πρόσβαση των κατοίκων προς τη θάλασσα φτιάξαµε µια προσωρινή µεταλλική πεζογέφυρα που περνάει µέσα από το εργοτάξιο κι οδηγεί στην Εσπλανάδα.» Οι παραπάνω λόγοι έχουν παίξει το ρόλο τους στο να θεωρείται το έργο case study τόσο για τη νέα γενιά των µηχανικών όσο και για την ίδια τη χώρα. Μάλιστα, ένας από τους στόχους µας είναι να αποκτήσει το «Κέντρο Πολιτισµού» την Πλατινένια ή Χρυσή πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Πρόκειται για ένα διεθνώς αναγνωρισµένο σύστηµα αξιολόγησης της αειφόρου δόµησης, που προάγει την εξοικονόµηση ενέργειας και υδάτινων πόρων, τη µείωση των εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα, τη βελτίωση της ποιότητος του εσωτερικού περιβάλλοντος, τον εξορθολογισµό της χρήσης των πρώτων υλών και την αναβάθµιση του αστικού περιβάλλοντος. «Αν καταφέρουµε να πάρουµε αυτή τη διάκριση κι έχουµε κάθε λόγο να πιστεύουµε ότι θα συµβεί, θα είµαστε το πρώτο κτίριο πανευρωπαϊκά µε αυτή την πιστοποίηση» µου εξηγεί ο κύριος Μαραεβέλιας. «Τεχνικά µιλώντας η θεµελίωση του έργου είναι πολύ προωθηµένη δεδοµένων των εµποδίων, όπως η µεγάλη ρευστότητα του εδάφους σε αυτή την περιοχή λόγω των εκβολών του Ιλισού και του Κηφισού. Όταν µπήκαν τα συνεργεία βρήκαν µια περιοχή γεµάτη µπάζα και σκουπίδια. Εµείς καθαρίσαµε αυτό το χώµα και το φιλτράραµε για να επαναχρησιµοποιηθεί. Φανταστείτε το περιβαλλοντικό κόστος αν το βγάζαµε από εδώ, το θάβαµε αλλού και φέρναµε νέο. Επίσης, πριν κατασκευαστεί το οτιδήποτε µέσα στο πάρκο δηµιουργείται το µοντέλο του σε µικρογραφία για να δούµε όλες τις τελικές λεπτοµέρειες». Μαθαίνω ότι ανάµεσα στις βασικότερες φυσικές δυσκολίες του εγχειρήµατος ήταν η κακή ποιότητα του υπεδάφους η οποία αντιµετωπίστηκε µε θεµελιώσεις που έφτασαν τα 18 µέτρα, µε αντισεισµική θωράκιση για τον τεχνητό λόφο µε τη µέθοδο της οπλισµένης γης (η οποία

χρησιµοποιείται πρώτη φορά παγκοσµίως σε τέτοιο είδους έργο). Και φυσικά, είναι το ενεργειακό στέγαστρο πάνω από το κτίριο της Λυρικής επιφάνειας 10.000 τ.µ. το οποίο θα µετακινείται ανάλογα µε τη φορά του αέρα. Το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται, το φερο-σεµέντ, αναπτύχθηκε µέσα στο εργοτάξιο και πέρασε από τεστ αντοχής από εργαστήριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Πάνω από αυτό το στέγαστρο θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά, η ενέργεια των οποίων θα χρησιµοποιείται για τις καθηµερινές ανάγκες του «Κέντρου Πολιτισµού». Σηµειώστε ακόµα και τα εξής: ηλεκτρονικό σύστηµα για την απρόσκοπτη λειτουργία των 11 γερανών που δουλεύουν ταυτοχρόνως (σ.σ είναι η πρώτη φορά που εγκαθίσταται τέτοιο σύστηµα σε ελληνικό εργοτάξιο), µηδενικό υδρολογικό ισοζύγιο (αφού για τις εργασίες χρησιµοποιούνται οι γεωτρήσεις του πάρκου), χρήση εξ ολοκλήρου φυσικών υλικών για την κατασκευή του τεχνητού λόφου και εκτεταµένες επιχώσεις χαλικιών και χωµάτων.

Το ∆ηµοτικό Πάρκο Άθλησης και Αναψυχής Η βόλτα κλείνει µε το διπλανό πάρκο -το οποίο επίσης σχεδίασε ο Renzo Piano- που ήδη λειτουργεί από τον περασµένο Σεπτέµβριο. Στην ουσία είναι το πρώτο βήµα της συνολικής ανάπλασης αυτής της τεράστιας έκτασης. Παρά το τσουχτερό κρύο, η εικόνα που αντικρίζω δείχνει ότι οι κάτοικοι του ∆ήµου Καλλιθέας έχουν ήδη κάνει αυτό το πάρκο δικό τους. Μια οµάδα παιδιών προπονείται στην παιδική πισίνα, δίπλα απ’ αυτή των Ολυµπιακών διαστάσεων. Πιο δίπλα, µια µαµά παρακολουθεί το παιδί της που παίζει στην κάπως φουτουριστική παιδική χαρά µε τα πρωτότυπα παιχνίδια εξωτερικού χώρου (γερµανικής προέλευσης κι άκρως ασφαλή). Tο «∆ηµοτικό Πάρκο Αθλητισµού και Αναψυχής» έχει έκταση 28.000 τ.µ. κι εκτός από τα παραπάνω περιλαµβάνει ακόµα ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου και τρία κτιριακά συγκροτήµατα υποστηρικτικών εγκαταστάσεων περιλαµβανοµένων αναψυκτηρίου και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων (συνολικού εµβαδού 1.000 τ.µ.), ελεύθερους χώρους στάθµευσης, υψηλή και χαµηλή φύτευση.

Αποχαιρετισµός Φεύγοντας από το µεγάλο εργοτάξιο και το διπλανό πάρκο σκέφτοµαι τους όρους και την εποχή που κατασκευάζονται αυτά τα έργα. Τον προϋπολογισµό τους. Το ΚΠΙΣΝ -µαζί µε το «Πάρκο Άθλησης κι Αναψυχής»αποτελεί τη µεγαλύτερη µεµονωµένη δωρεά του «Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος», το οποίο χρηµατοδοτεί πλήρως τις µελέτες, την κατασκευή και τον εξοπλισµό των έργων µέσα από µια δωρεά ύψους 566 εκατ. ευρώ. Με

Natura lowres #45  
Advertisement