Page 11

«Θεωρούµε ότι το κοινό πρέπει να αναπνέει τον αέρα του έργου έστω και την ώρα που αυτό δηµιουργείται» θα µου λέει µερικά δευτερόλεπτα αργότερα ο Θεόδωρος Μαραβέλιας, διευθυντής του Τεχνικού Τµήµατος του «Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος».

ντρο που Αριθµηµένο δέ ρκο θα έρθει στο πά

Το Κέντρο Επισκεπτών είναι ο προποµπός του τελικού έργου αλλά και µεταφορικά µιλώντας είναι η αντίληψη ότι αυτό το µέρος είναι ένας προορισµός για το κοινό» µου εξηγεί ο κύριος Μαραβέλιας και συµπληρώνει:

«Το όραµα του Ιδρύµατος δεν ήταν απλώς η παροχή κτιριακών εγκαταστάσεων για την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή αλλά η επανίδρυση αυτών των θεσµών. Η δική µας Βιβλιοθήκη δεν θα έχει αυστηρά ακαδηµαϊκό χαρακτήρα ούτε θα απευθύνεται µόνο στους ερευνητές, αλλά θα είναι ανοιχτή σε όλη την οικογένεια. Όσο για την αρχιτεκτονική µατιά του Renzo Piano θα λέγαµε ότι ο αρχιτέκτονας ‘θάβει’ τα κτίρια κάτω από το πάρκο αφήνοντάς µας στην επιφάνεια γυάλινες και διαµπερείς προσόψεις. ∆εν υπάρχει κανένας ναρκισσισµός από την πλευρά του. Πρόκειται λοιπόν για µια πολύ σηµαντική αρχιτεκτονική δήλωση.»

ου ανήκει . (έκ ταση γης π µ τ. 0 0 .0 0 7 1 σης υπερσύγ χρονα τα ί νε Το πάρκο έκ τα ξε ο ιλ φ α ν δηµόσιο) θ ς Ελλάδος», τη τη σ το ελληνικό ς η κ ή θ ιο λ ιβ νικής Β µεγάλο κ τίρια της «Εθ 0 θεατών), ένα 0 .4 (1 » ή ν η κ τίριο Σ ή γορά», ένα «Κ «Εθνική Λυρικ «Α ν τη ς, υ ν το ο µε ταξύ ς 1.000 θέσεω τα τη ό κ τι υπαίθριο χώρ η ρ χω άτινου υτοκινήτων» «Κτίριο του Υδ το Στάθµευσης Α : ια ρ τί κ ά κ βοηθητι ιο υ» και το «Κτίρ καθώς και τρία ο κ ρ ά Π υ το ιο «Κτίρ Καναλιού», το υ Πάρκου». Συν τήρησης το

Προς το παρόν αυτό που έχει σηµασία είναι η σχέση που χτίζει επιµελώς µε το κοινό το «Κέντρο Πολιτισµού». Την ώρα που ο κύριος Μαραβέλιας µου συστήνει το «Κέντρο Επισκεπτών» ένα σχολείο της Αθήνας ξεναγείται κι αυτό µε τη σειρά του στο υπό κατασκευή πάρκο. Μέσα από επιµορφωτικά παιχνίδια και προβολές τα παιδιά µαθαίνουν τι θα βλέπουν και θα αξιοποιούν εδώ σε τρία χρόνια από τώρα. Ο σχεδιασµός του (εντυπωσιακά πλήρης για προσωρινή κατασκευή) «Κέντρου Επισκεπτών» φέρει την υπογραφή δύο νέων Ελλήνων φοιτητών αρχιτεκτονικής, του Άγι-Παναγιώτη Μουρελάτου και του Σπυρίδωνα Γιωτάκη. Το Μάρτιο του 2013 οι δύο φοιτητές ανακηρύχθηκαν, από το διακεκριµένο αρχιτέκτονα και σχεδιαστή του ΚΠΙΣΝ, Renzo Piano, νικητές στο διαγωνισµό που διοργάνωσε το ίδρυµα για το «Κέντρο Επισκεπτών».

Ο Renzo Piano

µε την οµάδα

του

Natura lowres #45