Page 1

πολιτισµός

το πιο ελπιδοφόρο εργοτάξιο της πόλης

διατροφή

οι σπόροι της υγιείας

g.gr

4

#45

Σ 201 Ο Ι Ρ A Y IANO

S☛

RES P E E R �F

anr r u t a n . www

Μίσος

ά ρ Κ ι λ ά α π ι Λ Ψέματα Θυμός

Τοξίνες Ά

ς ο γχ

λ ό ο Αλκ

Φόβος

α

Μοναξιά

Τσιγάρο

Κατάθλιψη

ς ο ρ Βά Οκνηρί

Detox

πέτα ό,τι σε βαραίνει

news//µαθήµατα διατροφής//ecofamily//save energy//natural health//το παρτέρι


Πιάσε την αστρ απή στο δρόµο σου, ά νθρωπε, δώσ ε της διάρκεια. Μπορείς!

�περιεχόµενα+id

Οδυσσέας Ελύ

της

4- editorial

Ανα

κύκ λωσ έ µε!

#45

6-8 in & out Nέα µε άποψη, για την Ελλάδα και τον κόσµο

PUBLISHING AD DICTION ∆ιεύθυνση: Πατριάρχου Ιωακείµ 2 Περιστέρι,121 32 Τηλ:210-5771293, 210-5771258 Fax:210-5771259 e-mail:natura@addiction.com.gr

www.naturanrg.gr Γενική ∆ιεύθυνση Έκδοσης: Νάνσυ Τσιµπίδη nancy.tsibidis@addiction.com.gr Αρχισυνταξία: Μαρία Γκέκα mgeka@addiction.com.gr Art director: Αµαλία Φιοραβάντε ∆ηµιουργικό: Μαρία Τσέκου Συντακτική οµάδα: Άννα-Μαρία Παπίρη Απόστολος Στάικος ∆ήµητρα Τριανταφύλλου Αφροδίτη Ραυτοπούλου ∆ηµήτρης Σταθόπουλος Στέλλα Μπανούση Γιάννα Κορρέ ∆ιόρθωση κειµένων: Ευρυδίκη Μίχου

10-13 πολιτισµός Κέντρο Πολιτισµού» του «Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος» To πιο ελπιδοφόρο εργοτάξιο της πόλης

Επιστηµονικοί Συνεργάτες:

14-15 πρόσωπο Βικτώρια Μεντέλη Τα ελληνικά αρωµατικά φυτά κινδυνεύουν να αφανιστούν από παράνοµο εµπόριο στο διαδίκτυο

30-31 detox wellness Mήπως έχετε πέσει θύµα κάποιου σύγχρονου εθισµού;

Ειδήσεις για την κοινωνική υπευθυνότητα, την πράσινη επιχειρηµατικότητα και τη βιώσιµη ανάπτυξη

18-21 οµοιοπαθητική+

Ώρα για αποτοξίνωση. Ακούστε το σώµα σας

32-35 Βeauty Detox για λάµψη κι οµορφιά

36- παιδί Το παιχνίδι στη φύση και η ανάπτυξη των παιδιών!

38- Fitness Τη νέα χρονιά βάλτε την άσκηση στη ζωή σας

40- health Ayurveda 6 Βήµατα για να ξαναποκτήσουµε τη χαµένη µας υγεία (Εξισορρόπηση των Doshas)

26- detox healthtips Detox your life

28- detox alternative Φωτίστε µε θετική ενέργεια» το χώρο σας

48- healthy meal 49- naturaNews

Τι είναι οι εµβοές; Αίτια και αντιµετώπιση

22-24 detox prevention

Οι σπόροι της υγείας Η σούπα του Ιπποκράτη

16- health

Μην αυτοκτονήσεις. Θύµωσε δηµιουργικά!

44-47 Τροφή του µήνα

42-43 Μαθήµατα διατροφής Πώς να µειώσετε εύκολα το κρέας

50-51 τι συµβαίνει στην πόλη Πολιτισµός και ψυχαγωγία που σας σηκώνουν από τον καναπέ

52-53 naturaαγορά Γνωρίστε τα πιο πράσινα, healthy και eco-friendly προϊόντα

Σπύρος ΚυβέλλοςΙατρός Οµοιοπαθητικός Γ.Γ. Έρευνας ∆ιεθνούς Ακαδηµίας Κλασικής Οµοιοπαθητικής Βούλγαρης ΣτέλιοςΧειρουργός - Ουρολόγος - Ανδρολόγος Dr ∆ηµήτρης Τσουκαλάς- MD European Institute of Nutritional Medicine Θάνος ΠαπαθανασίουΜαιευτήρας - Γυναικολόγος Βασίλειος ΡίζοςΧειρουργός - Ωτορινολαρυγγολόγος Κωνσταντίνος Ν. ΠιάγκοςΝοµικός ∆ιδάκτωρ Πανεπιστηµίου Αθηνών Βικτώρα Μεντέλη∆ασολόγος-Περιβαλλοντολόγος Σοφία ΠαπαδοπούλουΧηµικός - Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α. Ασπασία Τσιώτα- Ψυχολόγος Ειρήνη ΤζελέπηΣυµβουλευτική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Μάριος Μ. ΒρυώνηςΨυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής, M.Sc, PhD(c) Μάρκος Ζάγκας-Τσακίρης, περιβαλλοντολόγος/παιδαγωγός Γιούλα Μπλέσιου- παιδαγωγός Ειρήνη ΚύραΚλινική ∆ιαιτολόγος - ∆ιατροφολόγος, M.Sc Μαρία Βησαροπούλου∆ιαιτολόγος - ∆ιατροφολόγος Μόρυα Ακριβή ΧατζηϊωάννουΣύµβουλος Άλφα Τσι, Βελονίστρια Κρινάκης ∆ηµήτρηςΚαθηγητής Φυσικής Αγωγής Α.Π.Θ. Πέτρος Πανούτσος- www.olyplant.gr Εύα Μονοχάρη- www.funkycook.gr

54- nrgpoints

Φωτογράφος: Spiros M.

Εδώ θα µας βρείτε

Φωτογραφίες: Visualhellas.gr

Βioshopping Bamboo Vegan

Υποδοχή ∆ιαφήµισης – Υπεύθυνη ∆ιανοµής: Παρασκευή Καπνάκη Υπεύθυνη Λογιστηρίου: Αφροδίτη Σαµπάνη www.f-diaxirisi.gr ∆ιανοµή: City Promotions Εκτύπωση – Βιβλιοδεσία: IRIS ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΕΒΕ Η διεύθυνση του περιοδικού NATURA NRG δεν φέρει καµία ευθύνη και δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις των επιστηµόνων και άλλων ειδικών συνεργατών που ενυπόγραφα αρθρογραφούν στην έκδοση. Πριν χρησιµοποιήσετε οποιοδήποτε προϊόν διαφηµίζεται άµεσα ή έµµεσα στην εφηµερίδα ή ακολουθήσετε τις συµβουλές των ειδικών, ρωτήστε το γιατρό ή το φαρµακοποιό σας. Απαγορεύεται η αναδηµοσίευση, η αναπαραγωγή ολική, µερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχοµένου του εντύπου µε οποιοδήποτε τρόπο µηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, χωρίς την προηγούµενη άδεια του εκδότη.

3 � Ιανουάριος 2014


�editorial ☛

wwd > worldwidedays

Καλώς ήρθες 2014 Σίγουρα η χρονιά που έφυγε δεν ήταν και η καλύτερη και το βαρύ κλίµα µάς επηρέασε, µάς µαύρισε. Τώρα λοιπόν είναι η καλύτερη ώρα για ανασκόπηση και απολογισµό. Για αποθήκευση των καλύτερων στιγµών και διαγραφή των κακών αναµνήσεων. Είναι καιρός να τεθούν οι νέοι στόχοι, υψηλότεροι και δυσκολότεροι. Είναι στιγµή για µια νέα αρχή και αυτό απαιτεί καθαρότητα. Πέτα ό,τι σε βαραίνει. Ήρθε η ώρα για αποτοξίνωση ψυχική και σωµατική. Κάνε «delete» σε κάθε αρνητικό συναίσθηµα και νιώσε καλά. Ανέβασε τη διάθεσή σου και προάσπισε την υγεία σου. Όποια και αν είναι η αιτία για τα τοξικά συναισθήµατα που βιώνεις, µην κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου, δεν σε βοηθά. Τρέξε, φώναξε, κλάψε, εκτονώσου. Βρες το θάρρος και αντιµετώπισε τα προβλήµατά σου. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι κάθε πρόβληµα έχει και µία λύση. Συχνά τα όµορφα και τα άσχηµα συνυπάρχουν άρα είναι θέµα επιλογής πού θα επικεντρώσεις την προσοχή σου και την ψυχολογία σου. Το ότι επιλέγω να αλλάξω οπτική γωνία δεν σηµαίνει ότι κοροϊδεύω ή ξεγελάω τον εαυτό µου, αλλά ότι του επιτρέπω να δει κάτι πέρα από το αρνητικό, να δει το θετικό, του επιτρέπω να ζει. Οδήγησε τις σκέψεις σ’ ένα άλλο µονοπάτι, σε αυτό που σε κάνει να χαµογελάς, σε κάτι όµορφο, σε κάτι που σου φέρνει χαρά. Μάθε από τα λάθη του παρελθόντος, δες τι σου δίδαξαν. Σταµάτα να µετανιώνεις για όσα δεν έγιναν και ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο σήµερα. Η ευτυχία µας συνήθως βρίσκεται δίπλα µας αλλά η προσκόλλησή µας στη µιζέρια δεν µας αφήνει να την αναγνωρίσουµε. Η ζωή είναι σύντοµη αλλά παράλληλα πολύ όµορφη. Οι σκέψεις µας είναι ζωντανές. Ας είναι η φετινή χρονιά η αφετηρία για αυτοβελτίωση σ’ όλους τους τοµείς. Λοιπόν, τι λες; Θα είναι αυτή η χρονιά σου; Θα πεισµώσεις, θα σηκώσεις το ανάστηµά σου στα δύσκολα, θα ρισκάρεις και θα τολµήσεις να ζήσεις. Το χρωστάς στον εαυτό σου και σ’ όσους σ’ αγαπούν. Και µην ξεχνάς ότι είναι επικίνδυνο να ζεις µε ασφάλεια. Η ασφάλεια έχει πολύ χαµηλό ταβάνι και σε κάνει να σκύβεις και να µικραίνεις. Τα όρια είναι ατελείωτα µόνο όταν ρισκάρεις και προσπαθείς να πετάξεις. Μην φοβάσαι να µάθεις, να ερωτευθείς, να συγχωρήσεις και να ζητήσεις συγχώρεση. Με τη νέα χρονιά, ζήσε στο έπακρον. Εξάλλου τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόµα.

Καλή Χρονιά!

Νάνσυ Τσιμπίδη

Αφιερωµένο στην αγαπηµένη µου φίλη Μαρία, που µου δίδαξε τι σηµαίνει δύναµη, αξιοπρέπεια, αγάπη, σεβασµός.

savethedate

⊕: της Γιάννας Κορρέ Ο πρώτος µήνας του έτους, µε διάρκεια 31 ηµέρες. Αρχικά ήταν ο ενδέκατος µήνας του Ρωµαϊκού ηµερολογίου (µέχρι το 153 π.Χ.) µε πρώτο µήνα του έτους το Μάρτιο, λόγω εαρινής ισηµερίας. Ο Ιανουάριος οφείλει το όνοµά του στο διπρόσωπο θεό των Ρωµαίων Ιανό, το «θεό των Θεών», ο οποίος ήταν ο θεός της κάθε αρχής, της έναρξης των πολεµικών επιχειρήσεων και των µεγάλων έργων. Στο λαϊκό καλεντάρι ο Ιανουάριος ονοµάζεται: «Μεγαλοµηνάς», γιατί είναι ο πρώτος µήνας του έτους µε 31 µέρες, «Μεσοχείµωνος», επειδή είναι ο µεσαίος µήνας του χειµώνα, «Κρυαρίτης», λόγω του τσουχτερού κρύου.

21/01 Παγκόσµια ηµέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ γεννήθηκε στην Ατλάντα το 1929 Ήταν βαπτιστής, διάκονος και ακτιβιστής υπέρ των πολιτικών δικαιωµάτων. Αποτελεί ένα από τα βασικότερα παραδείγµατα ανθρώπων που αντιστάθηκαν απέναντι στο ρατσισµό. Έλαβε µέρος σε διάφορες διαδηλώσεις που καταδίκαζαν το ρατσισµό και τις φυλετικές διακρίσεις. Το 1964 τού απονεµήθηκε το βραβείο Νόµπελ για τον αγώνα του κατά των φυλετικών διακρίσεων µέσω κοινωνικής ανυπακοής και άλλων µέσων χωρίς τη χρήση βίας. ∆ολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου του 1968 στο Μέµφις της Πολιτείας Τεννεσί.

26/01 Παγκόσµια Ηµέρα κατά της λέπρας Γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου µε πρωτοβουλία της ∆ιεθνούς Ένωσης κατά της Λέπρας (ILEP) και του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας, µε στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την ασθένεια της λέπρας, που πλήττει 3 εκατοµµύρια ανθρώπους σ’ όλο τον κόσµο. Η λέπρα είναι µια µεταδοτική λοιµώδης πάθηση, που προκαλείται από το µυκοβακτηρίδιο «Mycobacterium leprae», που αποµονώθηκε από το Νορβηγό γιατρό Γκέρχαρντ Χάνσεν. Παλαιότερα ήταν ανίατη ασθένεια και οι λεπροί αποµονώνονταν υποχρεωτικά σε ορισµένες περιοχές. Στην Ελλάδα είναι γνωστή η Σπιναλόγκα. Σήµερα θεωρείται ιάσιµη.

27/01 ∆ιεθνής Ηµέρα Μνήµης για τα Θύµατα του Ολοκαυτώµατος Το 2005, πριν 9 χρόνια, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου ∆ιεθνή Ηµέρα µνήµης για τα θύµατα του Ολοκαυτώµατος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο. Η ηµεροµηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύµατα απελευθέρωσαν το µεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς - Μπίρκεναου στην Πολωνία.

28/01 Ευρωπαϊκή Ηµέρα Προστασίας των Προσωπικών ∆εδοµένων Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Ιανουαρίου, µε πρωτοβουλία του Συµβουλίου της Ευρώπης και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός της είναι η ενηµέρωση του ευρωπαίου πολίτη για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτηµα, όπως είναι τα προσωπικά δεδοµένα, τα οποία στην εποχή των υπολογιστών και του ίντερνετ αµφισβητούνται και ακυρώνονται, όχι µόνο από κρατικές υπηρεσίες, αλλά και από ιδιωτικούς φορείς. Τα προσωπικά δεδοµένα αποτελούν προϋπόθεση για την άσκηση άλλων θεµελιωδών δικαιωµάτων, όπως της ελευθερίας του λόγου και της συνείδησης. ∆εδοµένα Προσωπικού Χαρακτήρα είναι κάθε πληροφορία που αναφέρεται και περιγράφει ένα άτοµο, όπως: στοιχεία αναγνώρισης (ονοµατεπώνυµο, ηλικία, κατοικία, επάγγελµα, οικογενειακή κατάσταση κλπ), φυσικά χαρακτηριστικά, εκπαίδευση, εργασία (προϋπηρεσία, εργασιακή συµπεριφορά κλπ), οικονοµική κατάσταση (έσοδα, περιουσιακά στοιχεία, οικονοµική συµπεριφορά), ενδιαφέροντα, δραστηριότητες, συνήθειες.

4 � Ιανουάριος 2014


Στήριξη για ευπαθείς και ευάλωτους καταναλωτές τα τελευταία 3 χρόνια από τη ∆ΕΗ

Η ∆ΕΗ, στην προσπάθειά της να σταθεί δίπλα στους χιλιάδες πολίτες που αντιµετωπίζουν οικονοµικές δυσκολίες, εδώ και τρία χρόνια εφαρµόζει µια σειρά από µέτρα, µε στόχο την αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση των καταναλωτών που ανήκουν σε ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές οµάδες.

Βάσει της πολιτικής που ασκεί η ∆ΕΗ για τους ευάλωτους καταναλωτές: ∆εν γίνεται καµία ∆ιακοπή Ηλεκτροδότησης σε Ευάλωτους Καταναλωτές και Ευπαθείς Κοινωνικές οµάδες λόγω ληξιπρόθεσµων οφειλών: � Σε περιόδους που επικρατούν ακραίες κλιµατικές συνθήκες (βαρυχειµωνιά, καύσωνας, κ.λπ.) ή κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων ή του Πάσχα,, µέτρο το οποίο για αυτές τις συγκεκριµένες περιόδους, ισχύει για το σύνολο των πελατών της ∆ΕΗ που έχουν ληξιπρόθεσµους λογαριασµούς. � Σε άτοµα που έχουν οποιαδήποτε είδους εξάρτηση από µηχανικά µέσα που χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύµα. � Σε πελάτες µε Κοινωνικό Οικιακό Τιµολόγιο (ΚΟΤ) και εν γένει στους Ευάλωτους Πελάτες, όπως αυτοί καθορίζονται από την Πολιτεία, όχι µόνο κατά τους επτά µήνες που προβλέπει ο νέος Κώδικας Προµήθειας (Νοέµβριος-Μάρτιος και Ιούλιος- Αύγουστος), αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εξαιρουµένων βέβαια των περιπτώσεων παραβατικών συµπεριφορών (ρευµατοκλοπές).

Κοινωνικό Οικιακό Τιµολόγιo Η ∆ΕΗ εφαρµόζει την απόφαση της Πολιτείας για µειωµένες τιµές ρεύµατος έως και 42% στους ευάλωτους καταναλωτές, µέσω του Κοινωνικού Οικιακού Τιµολογίου, στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί περισσότερες από 470.000 οικογένειες.

Ευνοϊκοί διακανονισµοί Με στόχο την περαιτέρω ελάφρυνση των ασθενέστερων κοινωνικών οµάδων, η ∆ΕΗ προσφέρει στους καταναλωτές της, ιδιαίτερα ευνοϊκά προγράµµατα διακανονισµών ληξιπρόθεσµών οφειλών. Ενδεικτικά, για τους ευάλωτους καταναλωτές κάθε δόση δεν ξεπερνά το 25% του συνόλου ενός διµηνιαίου λογαριασµού προσφέροντας, έτσι, τη δυνατότητα ρύθµισης σε πολύµηνες, άτοκες δόσεις.

Ιδιαίτερες Περιπτώσεις Για την αντιµετώπιση ιδιαίτερων περιπτώσεων, έχουν συγκροτηθεί ειδικές επιτροπές στα κατά τόπους Καταστήµατα της ∆ΕΗ µε σκοπό την εξεύρεση λύσης και άµεσης διευθέτησης του προβλήµατος. Η ∆ΕΗ, κατανοώντας πλήρως τις οικονοµικές δυσκολίες των πολιτών, υλοποιεί συντονισµένες ενέργειες ενηµέρωσης των καταναλωτών, µέσω διαφηµιστικής εκστρατείας, δελτίων Τύπου, τηλεοπτικών αναφορών κ.τ.λ., παροτρύνοντας όσους θεωρούν ότι εµπίπτουν σε ευάλωτες κοινωνικές οµάδες και χρήζουν ειδικής µέριµνας να το δηλώνουν. Επιπλέον, συνεργάζεται µε κοινωνικούς φορείς που µπορεί να γνωρίζουν περιπτώσεις συνανθρώπων µε σοβαρά προβλήµατα διαβίωσης, ώστε να λαµβάνεται η απαραίτητη µέριµνα.

Info Οι καταναλωτές, προκειµένου να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές ρυθµίσεις της ∆ΕΗ για τους ευάλωτους καταναλωτές, δύνανται να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο µητρώο ευάλωτων καταναλωτών, είτε επικοινωνώντας στο τηλέφωνο 210 9298000, είτε υποβάλλοντας αίτηση στο www.dei.gr. Το ίδιο ισχύει και για όσους επιθυµούν να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιµολόγιο, ενώ οι καταναλωτές που επιθυµούν να εξασφαλίσουν διακανονισµό της ληξιπρόθεσµης οφειλής τους µπορούν να καλούν στην τηλεφωνική υπηρεσία της ∆ΕΗ 11770.


�in&out �

10 πρωτιές για την Ελλάδα το 2013 Είναι όµορφο να βλέπουµε ανθρώπους από τη χώρα µας να πηγαίνουν µπροστά, να καταφέρνουν µεγάλα πράγµατα και να διακρίνονται. Μας γεννά αισιοδοξία, µάς δίνει δύναµη και χαµόγελο. Και το 2013 υπήρξαν παγκόσµιες διακρίσεις της Ελλάδας και των Ελλήνων που µας έκαναν περήφανους. � Παγκόσµια αναγνώριση για το ροµπότ του ΑΠΘ Το ροµπότ του ΑΠΘ και της οµάδας “Pandora”… κατέκτησε τη δεύτερη θέση ανάµεσα σε 20 ερευνητικές οµάδες από κάθε µεριά του πλανήτη, κάνοντας περήφανους τους Έλληνες! � 12χρονος Έλληνας “κλέβει” την προσοχή της Google Ένας µαθητής A’ Γυµνασίου από τη Θεσσαλονίκη «τράβηξε» τα βλέµµατα των στελεχών της Google µέσα από την κατασκευή δύο εφαρµογών για τις επιθέσεις στο ίντερνετ. � 2η θέση στην παγκόσµια κουζίνα Το Lonely Planet µάς «κάλεσε για δείπνο» προσφέροντας τη νόστιµη λίστα του για το 2012 µε τις 10 χώρες που η κουζίνα τους εντυπωσιάζει τον ουρανίσκο κάθε ταξιδευτή.

Natura 2000: νέο βραβείο για τη βιοποικιλότητα της Ευρώπης Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει το βραβείο Natura 2000, που σκοπό έχει να αναγνωρίσει την αριστεία όσον αφορά τις βέλτιστες πρακτικές διαφύλαξης του φυσικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Αν αναλαµβάνετε δραστηριότητες που έχουν σχέση µε το Natura 2000, το βραβείο αυτό µπορεί να σας δώσει την ευκαιρία να κάνετε γνωστό το έργο σας. Κάθε χρόνο θα απονέµονται 5 βραβεία σε διάφορους τοµείς: επικοινωνία, µέτρα διαφύλαξης του περιβάλλοντος, κοινωνικοοικονοµικά οφέλη, δικτύωση και διασυνοριακή συνεργασία. Αιτήσεις γίνονται δεκτές από οποιονδήποτε φορέα (δηµόσιες αρχές, επιχειρήσεις, ΜΚΟ, εκπαιδευτικά ιδρύµατα και ιδιώτες). Η προθεσµία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 18 /2/ 2014. Οι νικητές των πρώτων βραβείων Natura 2000 θα ανακοινωθούν τον Μάιο του 2014 και το έργο τους θα βραβευθεί σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες, παρουσία υψηλά ιστάµενων προσώπων.

� ∆εκαεπτάχρονος Έλληνας στο Google Science Fair 2013 O δεκαεπτάχρονος Χαράλαµπος Ιωάννου βρέθηκε ανάµεσα στους διεκδικητές της πρώτης θέσης στον online επιστηµονικό διαγωνισµό “Google Science Fair 2013”. � Παγκόσµια διάκριση για Έλληνα αθλητή Ο Σπύρος Γιαννιώτης κατέκτησε το χρυσό µετάλλιο στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Υγρού Στίβου που διεξήχθη στη Βαρκελώνη, στο εξαιρετικά δύσκολο αγώνισµα των 10 χλµ. «Ανοιχτής θάλασσας». � Βραβεία Europa Nostra για τον ελληνικό πολιτισµό Τις σπουδαίες προσπάθειες που γίνονται από µερίδα ανθρώπων του πολιτισµού ήρθαν να επιβραβεύσουν τα βραβεία Europa Nostra, στα οποία η Ελλάδα πέτυχε τέσσερις διακρίσεις. � ∆ιάκριση για το Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών Το Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών βραβεύτηκε για τη συµµετοχή σε πρόγραµµα σχεδιασµού του διαδικτύου, για τη διασφάλιση αυστηρού ελέγχου των χρηστών στα δεδοµένα τους στη σηµερινή εποχή.

� Ελληνίδα η γυναίκα της χρονιάς 2013 Η Έλενα Αντωνιάδου ανακηρύχθηκε «γυναίκα της χρονιάς 2013» σύµφωνα µε την κριτική επιτροπή της διοργάνωσης «FDM Everywoman in Technolgy Awards» στο Λονδίνο. Είναι 25 ετών και ασχολείται µε τις νανοεπιστήµες και την αναγεννητική ιατρική.

� Πρωτοπόρος Έλληνας φυσικός Ο διακεκριµένος Έλληνας φυσικός, Γιάννης ∆άνδουρας, επιβεβαίωσε βάσει µιας νέας µελέτης τον λεγόµενο «πλασµασφαιρικό άνεµο». Πρόκειται για ένα είδος διαστηµικού ανέµου, γύρω από τη Γη που αποτελείται από ηλεκτρικά φορτισµένα σωµατίδια και βρίσκεται στη µαγνητόσφαιρα.

� Ελληνικά ποδηλατικά οράµατα Η οµάδα του Πολυτεχνείου µε επικεφαλής τον καθηγητή, κ. Θάνο Βλαστό κατέκτησε το 3ο βραβείο «ποδηλατικών οραµάτων» («Cycling visionaries awards»).

6 � Ιανουάριος 2014

ς νέ ο ς α ο ρ ε τ ύ λ Κα 3 του 201

γρότης

Είναι µόλις 26 ετών αλλά ο Χρήστος Παναγιωτίδης από τη Θεσσαλονίκη κατάφερε να ανακηρυχθεί ο καλύτερος νέος αγρότης του 2013 και να κερδίσει το σχετικό βραβείο στην ηµερίδα «Ελληνική γεωργία - οι συντελεστές της αλλαγής» που διοργάνωσαν η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών και το Κέντρο Αγροτικής Επιχειρηµατικότητας. Ο κ. Παναγιωτίδης επελέγη νικητής, διότι η φάρµα του διαθέτει εξαιρετικά χαρακτηριστικά πολυλειτουργικότητας, βιωσιµότητας, «πράσινων» πρακτικών και κοινωνικής προσφοράς. Σηµειώνεται ότι ο νικητής θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες στις 29 Ιανουαρίου 2014 για να διεκδικήσει στον Πανευρωπαϊκό ∆ιαγωνισµό που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Βραβείο για τον «Καλύτερο Νέο Αγρότη.


in&out 

Τοπίο στην αιθαλομίχλη Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα βρίσκονται οι τιμές των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα σε αρκετές πόλεις της χώρας λόγω της υπερβολικής χρήσης τζακιών. Βαμμένα ή επεξεργασμένα ξύλα, κομμάτια επίπλων, πλαστικά, ξύλα εμποτισμένα σε χημικά πέφτουν στη φωτιά, με αποτέλεσμα να προκαλείται τρομερή ρύπανση και σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία. Οι υψηλές συγκεντρώσεις αιθαλομίχλης στον ελληνικό ουρανό έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία της ιατρικής κοινότητας. Μάλιστα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και Πειραιά, με ανακοίνωσή του, συστήνει στα άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς και τα παιδιά να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, ενώ ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα από την Πολιτεία.

Επένδυσαν στη φύση και νίκησαν την ανεργία! Την ώρα που τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα έχουν «σκαρφαλώσει» στο 27%, σε ορισμένες περιοχές της περιφέρειας η ανεργία και η κρίση αποτελούν άγνωστες λέξεις. Με έμφαση στη βιολογική κτηνοτροφία και γεωργία και τα «πράσινα» έργα ανάπτυξης, οι κάτοικοι πολλών χωριών της Ελλάδας κατάφεραν όχι μόνο να βγουν από το αδιέξοδο της ύφεσης αλλά και να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον. Παράδειγμα προς μίμηση αποτελούν τα χωριά Κεφαλάς Λακωνίας, Λιβάδι Πιερίας, Φωτόλιβος Δράμας, Ανάβρα Μαγνησίας. Τα χωριά αυτά βλέπουν τους νέους να επιστρέφουν στον τόπο τους και τα ποιοτικά τους προϊόντα να κατακτούν τις αγορές του εξωτερικού. Κερδισμένο ωστόσο βγαίνει και το περιβάλλον της υπαίθρου, καθώς η βιολογική μέθοδος παραγωγής αποτρέπει τα φαινόμενα ρύπανσης.

12 πόλεις υποψήφιες για το Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2016 έληξε. Οι ακόλουθες 12 πόλεις 11 διαφορετικών χωρών περιλαμβάνονται στην τελική λίστα του διαγωνισμού: Ντάμπροβα Γκορνίτσα (Πολωνία), Έσσεν (Γερμανία), Λάρισα (Ελλάδα), Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), Ναϊμέχεν (Κάτω Χώρες), Όσλο (Νορβηγία), Ρέτζιο Εμίλια (Ιταλία), Σανταντέρ (Ισπανία), Τουρ (Γαλλία), Ούμεο (Σουηδία), Σαραγόσα (Ισπανία), Πιτέστι (Ρουμανία). Φέτος, για πρώτη φορά, μπορούσαν να υποβάλουν υποψηφιότητα και πόλεις με τουλάχιστον 100.000 κατοίκους, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν επιλέξιμες μόνον πόλεις με πληθυσμό τουλάχιστον 200.000 κατοίκους. Η νικήτρια πόλη θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2014 στην Κοπεγχάγη (Δανία), Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2014.

Θεσσαλονίκη: καμπάνια ευαισθητοποίησης για την αστική κινητικότητα Πρωτοπορεί ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη υλοποιώντας από κοινού με τον ΟΑΣΘ καμπάνια ευαισθητοποίησης για τους μικρούς δημότες, με θέμα την αστική κινητικότητα. Η δράση υλοποιείται για πρώτη φορά από τον ΟΑΣΘ αλλά και για πρώτη φορά σε ολόκληρη τη χώρα. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς για τη χρήση του αστικού λεωφορείου με την απόκτηση γνώσεων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, ώστε να καλλιεργήσουν περαιτέρω πρότυπα συμπεριφοράς υπεύθυνων πολιτών απέναντι στο περιβάλλον. Η δράση περιλαμβάνει επίσης ενεργό συμμετοχή των μαθητών μέσα από ατομικές και ομαδικές δημιουργίες στη φωτογραφία, ζωγραφική, σκίτσο και κείμενο, με θέμα τα «Αστικά Μέσα Μεταφοράς». Τα έργα των μαθητών θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση μετά το πέρας της καμπάνιας.

8 Ιανουάριος 2014


�πολιτισµός � της Δήµητρας Τριανταφύλλου / Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυµπος

Από το «Κέντρο Επισκεπτών» στο ύψωµα της Εσπλανάδας βλέπω την Ακρόπολη να ευθυγραµµίζεται απόλυτα µε το Σαρωνικό και νιώθω ότι αυτή είναι µια από τις γοητευτικές εναέριες συνοµιλίες της πόλης µας. Χαζεύοντας τους 11 γερανούς που σκίζουν βιαστικοί τον αττικό ουρανό πάνω από το φαληρικό δέλτα και το άκρως απασχοληµένο εργοτάξιο που βρίσκεται στον 14ο µήνα εργασιών, αρχίζω να σχηµατίζω την εικόνα του τελικού φιλόδοξου εγχειρήµατος.

ΠΙΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΠΟΛΗΣ H Natura nrg περιηγήθηκε στο υπό κατασκευή «Κέντρο Πολιτισµού» του «Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ) στο Φαληρικό ∆έλτα κι αναµεταδίδει.

10 � Ιανουάριος 2014


«Θεωρούµε ότι το κοινό πρέπει να αναπνέει τον αέρα του έργου έστω και την ώρα που αυτό δηµιουργείται» θα µου λέει µερικά δευτερόλεπτα αργότερα ο Θεόδωρος Μαραβέλιας, διευθυντής του Τεχνικού Τµήµατος του «Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος».

ντρο που Αριθµηµένο δέ ρκο θα έρθει στο πά

Το Κέντρο Επισκεπτών είναι ο προποµπός του τελικού έργου αλλά και µεταφορικά µιλώντας είναι η αντίληψη ότι αυτό το µέρος είναι ένας προορισµός για το κοινό» µου εξηγεί ο κύριος Μαραβέλιας και συµπληρώνει:

«Το όραµα του Ιδρύµατος δεν ήταν απλώς η παροχή κτιριακών εγκαταστάσεων για την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή αλλά η επανίδρυση αυτών των θεσµών. Η δική µας Βιβλιοθήκη δεν θα έχει αυστηρά ακαδηµαϊκό χαρακτήρα ούτε θα απευθύνεται µόνο στους ερευνητές, αλλά θα είναι ανοιχτή σε όλη την οικογένεια. Όσο για την αρχιτεκτονική µατιά του Renzo Piano θα λέγαµε ότι ο αρχιτέκτονας ‘θάβει’ τα κτίρια κάτω από το πάρκο αφήνοντάς µας στην επιφάνεια γυάλινες και διαµπερείς προσόψεις. ∆εν υπάρχει κανένας ναρκισσισµός από την πλευρά του. Πρόκειται λοιπόν για µια πολύ σηµαντική αρχιτεκτονική δήλωση.»

ου ανήκει . (έκ ταση γης π µ τ. 0 0 .0 0 7 1 σης υπερσύγ χρονα τα ί νε Το πάρκο έκ τα ξε ο ιλ φ α ν δηµόσιο) θ ς Ελλάδος», τη τη σ το ελληνικό ς η κ ή θ ιο λ ιβ νικής Β µεγάλο κ τίρια της «Εθ 0 θεατών), ένα 0 .4 (1 » ή ν η κ τίριο Σ ή γορά», ένα «Κ «Εθνική Λυρικ «Α ν τη ς, υ ν το ο µε ταξύ ς 1.000 θέσεω τα τη ό κ τι υπαίθριο χώρ η ρ χω άτινου υτοκινήτων» «Κτίριο του Υδ το Στάθµευσης Α : ια ρ τί κ ά κ βοηθητι ιο υ» και το «Κτίρ καθώς και τρία ο κ ρ ά Π υ το ιο «Κτίρ Καναλιού», το υ Πάρκου». Συν τήρησης το

Προς το παρόν αυτό που έχει σηµασία είναι η σχέση που χτίζει επιµελώς µε το κοινό το «Κέντρο Πολιτισµού». Την ώρα που ο κύριος Μαραβέλιας µου συστήνει το «Κέντρο Επισκεπτών» ένα σχολείο της Αθήνας ξεναγείται κι αυτό µε τη σειρά του στο υπό κατασκευή πάρκο. Μέσα από επιµορφωτικά παιχνίδια και προβολές τα παιδιά µαθαίνουν τι θα βλέπουν και θα αξιοποιούν εδώ σε τρία χρόνια από τώρα. Ο σχεδιασµός του (εντυπωσιακά πλήρης για προσωρινή κατασκευή) «Κέντρου Επισκεπτών» φέρει την υπογραφή δύο νέων Ελλήνων φοιτητών αρχιτεκτονικής, του Άγι-Παναγιώτη Μουρελάτου και του Σπυρίδωνα Γιωτάκη. Το Μάρτιο του 2013 οι δύο φοιτητές ανακηρύχθηκαν, από το διακεκριµένο αρχιτέκτονα και σχεδιαστή του ΚΠΙΣΝ, Renzo Piano, νικητές στο διαγωνισµό που διοργάνωσε το ίδρυµα για το «Κέντρο Επισκεπτών».

Ο Renzo Piano

µε την οµάδα

του


Η οικολογική πλευρά του εγχειρήµατος και οι καινοτοµίες

ήρου στο ∆έλτα Φαλ Νεκροταφείο ταφές ς ρε θε εύ ελ και Tαφικά αγγεία κατζής Σα © ΚΑ -Φωτο ∆. Αρχείο ΚΣΤ’ ΕΠ

Με δύο λόγια: πρωταγωνιστής σε αυτό το σηµείο της πόλης µε τις µεγάλες λεωφόρους, τις αχανείς εκτάσεις και τo σύστηµα µε τις αερογέφυρες που σπαζοκεφαλιάζει του οδηγούς είναι ο άνθρωπος. Μαθαίνοντας κανείς ολοένα και περισσότερες λεπτοµέρειες καταλαβαίνει το νόηµα της παραπάνω πρότασης. Στον περιβάλλοντα χώρο θα φυτευτούν 1.500 δέντρα (ηλικίας 10 έως 80 ετών από ελιές και πλατάνια µέχρι τζιτζιφιές) και 350.000 θάµνοι. Η βλάστηση δεν θα ξεκινήσει από το µηδέν, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις µιλάµε για δέντρα από 10- 80 ετών τα οποία αυτή τη στιγµή φιλοξενούνται σε ειδικά φυτώρια σε ολόκληρη την Ελλάδα κι έχουν ήδη εξοικειωθεί µε το τοπικό µικροκλίµα της Αττικής. «Πρόκειται για ένα µεγάλο και πολύπλοκο έργο» εξηγεί ο κύριος Μαραβέλιας. «Ένα σηµαντικό κοµµάτι µέσα σε αυτό είναι η ανακαίνιση της Εσπλανάδας. Για τον Renzo Piano αυτή ήταν µια νευραλγική παράµετρος του έργου, γι’ αυτό άλλωστε και το 400 µέτρων µήκους κανάλι, µε νερό θαλασσινό από την Εσπλανάδα.»

κηνίου ρέαρ του υποσ Πάνω από το φ σκηνής της κεντρικής

12 � Ιανουάριος 2014

Συνεχίζουµε την ξενάγηση στα σπλάχνα του τεράστιου χώρου κάνοντας συνεχώς στάσεις για να δούµε...live τις καινοτοµίες του εγχειρήµατος. «Οι συνήθεις παράµετροι για ένα επιτυχηµένο έργο είναι οι εξής: να παραδοθεί στο χρόνο του, να τηρεί τις προδιαγραφές µε τις οποίες σχεδιάστηκε και να είναι µέσα στον προϋπολογισµό του. Εµείς προσθέσαµε άλλες δύο: το σεβασµό στους κατοίκους της περιοχής και το σεβασµό στο περιβάλλον» µου λέει ο κύριος Μαραβέλιας. «Να σας δώσω µερικά παραδείγµατα: όλα τα βαριά αυτοκίνητα του εργοταξίου περνάνε από ειδικά πλυντήρια και σκάφες, έτσι ώστε να φεύγουν από εδώ απολύτως καθαρά και να µη µολύνουν το οδικό δίκτυο της περιοχής. Επίσης, όταν είδαµε ότι το εργοτάξιο εγκλώβιζε την πεζή πρόσβαση των κατοίκων προς τη θάλασσα φτιάξαµε µια προσωρινή µεταλλική πεζογέφυρα που περνάει µέσα από το εργοτάξιο κι οδηγεί στην Εσπλανάδα.» Οι παραπάνω λόγοι έχουν παίξει το ρόλο τους στο να θεωρείται το έργο case study τόσο για τη νέα γενιά των µηχανικών όσο και για την ίδια τη χώρα. Μάλιστα, ένας από τους στόχους µας είναι να αποκτήσει το «Κέντρο Πολιτισµού» την Πλατινένια ή Χρυσή πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Πρόκειται για ένα διεθνώς αναγνωρισµένο σύστηµα αξιολόγησης της αειφόρου δόµησης, που προάγει την εξοικονόµηση ενέργειας και υδάτινων πόρων, τη µείωση των εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα, τη βελτίωση της ποιότητος του εσωτερικού περιβάλλοντος, τον εξορθολογισµό της χρήσης των πρώτων υλών και την αναβάθµιση του αστικού περιβάλλοντος. «Αν καταφέρουµε να πάρουµε αυτή τη διάκριση κι έχουµε κάθε λόγο να πιστεύουµε ότι θα συµβεί, θα είµαστε το πρώτο κτίριο πανευρωπαϊκά µε αυτή την πιστοποίηση» µου εξηγεί ο κύριος Μαραεβέλιας. «Τεχνικά µιλώντας η θεµελίωση του έργου είναι πολύ προωθηµένη δεδοµένων των εµποδίων, όπως η µεγάλη ρευστότητα του εδάφους σε αυτή την περιοχή λόγω των εκβολών του Ιλισού και του Κηφισού. Όταν µπήκαν τα συνεργεία βρήκαν µια περιοχή γεµάτη µπάζα και σκουπίδια. Εµείς καθαρίσαµε αυτό το χώµα και το φιλτράραµε για να επαναχρησιµοποιηθεί. Φανταστείτε το περιβαλλοντικό κόστος αν το βγάζαµε από εδώ, το θάβαµε αλλού και φέρναµε νέο. Επίσης, πριν κατασκευαστεί το οτιδήποτε µέσα στο πάρκο δηµιουργείται το µοντέλο του σε µικρογραφία για να δούµε όλες τις τελικές λεπτοµέρειες». Μαθαίνω ότι ανάµεσα στις βασικότερες φυσικές δυσκολίες του εγχειρήµατος ήταν η κακή ποιότητα του υπεδάφους η οποία αντιµετωπίστηκε µε θεµελιώσεις που έφτασαν τα 18 µέτρα, µε αντισεισµική θωράκιση για τον τεχνητό λόφο µε τη µέθοδο της οπλισµένης γης (η οποία

χρησιµοποιείται πρώτη φορά παγκοσµίως σε τέτοιο είδους έργο). Και φυσικά, είναι το ενεργειακό στέγαστρο πάνω από το κτίριο της Λυρικής επιφάνειας 10.000 τ.µ. το οποίο θα µετακινείται ανάλογα µε τη φορά του αέρα. Το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται, το φερο-σεµέντ, αναπτύχθηκε µέσα στο εργοτάξιο και πέρασε από τεστ αντοχής από εργαστήριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Πάνω από αυτό το στέγαστρο θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά, η ενέργεια των οποίων θα χρησιµοποιείται για τις καθηµερινές ανάγκες του «Κέντρου Πολιτισµού». Σηµειώστε ακόµα και τα εξής: ηλεκτρονικό σύστηµα για την απρόσκοπτη λειτουργία των 11 γερανών που δουλεύουν ταυτοχρόνως (σ.σ είναι η πρώτη φορά που εγκαθίσταται τέτοιο σύστηµα σε ελληνικό εργοτάξιο), µηδενικό υδρολογικό ισοζύγιο (αφού για τις εργασίες χρησιµοποιούνται οι γεωτρήσεις του πάρκου), χρήση εξ ολοκλήρου φυσικών υλικών για την κατασκευή του τεχνητού λόφου και εκτεταµένες επιχώσεις χαλικιών και χωµάτων.

Το ∆ηµοτικό Πάρκο Άθλησης και Αναψυχής Η βόλτα κλείνει µε το διπλανό πάρκο -το οποίο επίσης σχεδίασε ο Renzo Piano- που ήδη λειτουργεί από τον περασµένο Σεπτέµβριο. Στην ουσία είναι το πρώτο βήµα της συνολικής ανάπλασης αυτής της τεράστιας έκτασης. Παρά το τσουχτερό κρύο, η εικόνα που αντικρίζω δείχνει ότι οι κάτοικοι του ∆ήµου Καλλιθέας έχουν ήδη κάνει αυτό το πάρκο δικό τους. Μια οµάδα παιδιών προπονείται στην παιδική πισίνα, δίπλα απ’ αυτή των Ολυµπιακών διαστάσεων. Πιο δίπλα, µια µαµά παρακολουθεί το παιδί της που παίζει στην κάπως φουτουριστική παιδική χαρά µε τα πρωτότυπα παιχνίδια εξωτερικού χώρου (γερµανικής προέλευσης κι άκρως ασφαλή). Tο «∆ηµοτικό Πάρκο Αθλητισµού και Αναψυχής» έχει έκταση 28.000 τ.µ. κι εκτός από τα παραπάνω περιλαµβάνει ακόµα ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου και τρία κτιριακά συγκροτήµατα υποστηρικτικών εγκαταστάσεων περιλαµβανοµένων αναψυκτηρίου και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων (συνολικού εµβαδού 1.000 τ.µ.), ελεύθερους χώρους στάθµευσης, υψηλή και χαµηλή φύτευση.

Αποχαιρετισµός Φεύγοντας από το µεγάλο εργοτάξιο και το διπλανό πάρκο σκέφτοµαι τους όρους και την εποχή που κατασκευάζονται αυτά τα έργα. Τον προϋπολογισµό τους. Το ΚΠΙΣΝ -µαζί µε το «Πάρκο Άθλησης κι Αναψυχής»αποτελεί τη µεγαλύτερη µεµονωµένη δωρεά του «Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος», το οποίο χρηµατοδοτεί πλήρως τις µελέτες, την κατασκευή και τον εξοπλισµό των έργων µέσα από µια δωρεά ύψους 566 εκατ. ευρώ. Με


την ολοκλήρωσή του, το ΚΠΙΣΝ θα παραδοθεί ως δωρεά στο ελληνικό δηµόσιο, το οποίο θα αναλάβει την αποκλειστική διαχείριση και λειτουργία του. Το πάρκο έχει ήδη δοθεί στο ∆ήµο Καλλιθέας. Αυτό που έχει σηµασία είναι ότι το Ίδρυµα παρακολουθεί στενά κάθε στάδιο των δωρεών µη αφήνοντας τίποτα στην τύχη του συχνά γραφειοκρατικού ή παλαιωµένου κρατικού συστήµατος διαχείρισης έργων. Για παράδειγµα, ο κύριος Μαραβέλιας µου ανέφερε την επιθυµία του ∆ήµου Καλλιθέας να έχει η παιδική χαρά στο πάρκο άθλησης κι αναψυχής ψηλά κάγκελα για λόγους προστασίας και πως εναντιώθηκαν σε αυτή την απόφαση τόσο ο αρχιτέκτονας όσο και το Ίδρυµα που σε καµία περίπτωση δεν ήθελαν µια παιδική χαρά- κλουβί (χωρίς φυσικά να χάνεται το ζήτηµα της ασφάλειας). Είδα αυτό το εργοτάξιο ως κάτι το συναρπαστικό όχι µόνο για τις πρωτοποριακές µεθόδους που εφαρµόζονται εντός του, ή για την ανοιχτή σχέση του µε το κοινό που επίσης είναι κάτι εντελώς νέο για εµάς τους Έλληνες αλλά κυρίως γιατί είδα µε τα µάτια µου τις εργασίες να εκτελούνται, να προχωράνε και να ολοκληρώνονται µέσα στα χρονοδιαγράµµατα και να µην περνάνε ας πούµε σε απραξία ολόκληρων ετών, επειδή το έργο το διαχειρίζεται το κράτος- το Εθνικό Μουσείο (φάντασµα) Σύγχρονης Τέχνης είναι δυστυχώς η πιο πικρή απόδειξη για την παραπάνω πρόταση. Όπως το έθεσε και σε µια πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο Γιάννης Τροχόπουλος, διευθύνων σύµβουλος και γενικός διευθυντής του ΚΠΙΣΝ: «παρ’ ότι το Ίδρυµα έχει αναλάβει µεγαλύτερο από το σύνηθες µερίδιο του κινδύνου από µία παραδοσιακή σύµπραξη δηµοσίου-ιδιωτικού τοµέα, υπάρχει ένας σηµαντικός κίνδυνος που επωµίζεται το κράτος και ο ελληνικός λαός. Το ελληνικό δηµόσιο πρέπει να διαχειρίζεται το Κέντρο Πολιτισµού σωστά, και το κοινό πρέπει να το αγαπήσει και να το χρησιµοποιεί».

Σκέφτοµαι ότι αυτό το εργοτάξιο είναι µια κουλτούρα στην οποία δεν µας έχουν µυήσει αυτοί που θα όφειλαν να το κάνουν, αυτοί που έχουν το τιµόνι της χώρας, αλλά ιδιώτες. Ύστερα σκέφτοµαι τη γυάλινη βιβλιοθήκη του µέλλοντος στην οποία θα παίζουν και θα µορφώνονται µε δηµιουργικό τρόπο τα παιδιά µας κι αφήνω το θετικό συναίσθηµα να νικήσει το αρνητικό.

Trivia Η θέση του ΚΠΙΣΝ είναι στον παλιό ιππόδροµο στο ∆έλτα Φαλήρου στα σύνορα µε το ∆ήµο Καλλιθέας. Η υλοποίηση του έργου γίνεται από την ιταλοελληνική κοινοπραξία Impregilo-ΤΕΡΝΑ. Το ενεργειακό στέγαστρο της Λυρικής Σκηνής θεωρείται κατασκευαστικό και µηχανικό επίτευγµα και θα βρίσκεται 14 µέτρα πάνω από την κορυφή του λόφου. Η κορυφαία ακουστική, οι τεχνολογικές δυνατότητες, η ευελιξία στην εναλλαγή των σκηνικών και η αισθητική θα κατατάξουν το νέο κτίριο της «Εθνικής Λυρικής Σκηνής» µεταξύ των καλύτερων λυρικών θεάτρων του κόσµου. Με την ολοκλήρωση του έργου θα υπάρχει δυνατότητα πενταετούς συντήρησης από την κοινοπραξία, όµως η επιλογή θα γίνει από το ∆ηµόσιο, στο οποίο το Ίδρυµα «Σταύρος Νιάρχος» θα µεταβιβάσει τη µία και µοναδική µετοχή του φορέα υλοποίησης, Κέντρο Πολιτισµού - Ίδρυµα «Σταύρος Νιάρχος». Κατά τη διάρκεια των εργασιών εντοπίστηκε στο χώρο ένα αρχαϊκό νεκροταφείο µε τουλάχιστον 200 χρόνια συνεχούς χρήσης και µεγάλο βάθος που φτάνει τα δύο µέτρα. Εκεί ανακαλύφθηκαν περίπου 600 σώµατα. Μόλις το ΚΠΙΣΝ ολοκληρωθεί, στην είσοδό του θα υπάρχει µια έκθεση µε αυτά τα ευρήµατα. Το σύστηµα της οπλισµένης γης που εφαρµόζεται στον τεχνητό λόφο εδράζεται σε δίκτυο χαλικοπασσάλων που συµπιέζουν το χώµα, αλλά επιτρέπουν την κυκλοφορία των υδάτων και αντιµετωπίζουν τις καθιζήσεις. Ο Renzo Piano είναι ένας Ιταλός διακεκριµένος αρχιτέκτονας του οποίου η δουλειά δεν ακολουθεί καµία µόδα, φόρµα ή θεωρία. Αυτό που τον ξεχωρίζει από άλλους ταλαντούχους αρχιτέκτονες είναι η ικανότητά του να προσαρµόζει το σχεδιασµό του στις τοποθεσίες των κτιρίων διατηρώντας το ενδιαφέρον για τα υλικά και την κατάλληλη τεχνολογία. Το πιο γνωστό έργο του είναι το «Κέντρο Ζωρζ Ποµπιντού» στο Παρίσι.

τών του Επίσκεψη φοιτη versity ni U a Columbi

13 � Ιανουάριος 2014


�πρόσωπο � της Μαρίας Γκέκα

ελληνικά

φυτά

Παράνοµο εµπόριο µε ελληνικά ενδηµικά φυτά γίνεται στο διαδίκτυο.

» Το συµπέρασµα

προκύπτει από έρευνα που πραγµατοποιήθηκε από τη δασολόγο Βικτωρία Μεντέλη.

Πρόκειται στην ουσία για έρευνα που έγινε για πρώτη φορά στη χώρα µας σχετικά µε την εµπορία ελληνικών ενδηµικών φυτών µέσω διαδικτύου. Αναζητώντας πληροφορίες σε ηλεκτρονικές σελίδες φυτωρίων από χώρες που παραδοσιακά εµπορεύονται φυτά σε Ευρώπη, Β. Αµερική και Αυστραλία, η κ. Μεντέλη βρήκε ενδείξεις παράνοµης εµπορίας για 145 φυτά, περίπου δηλαδή για το 10% των ελληνικών ενδηµικών φυτών, διαπιστώνοντας για ακόµη µια φορά το µεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει στο εξωτερικό για την αγορά αρωµατικών, καλλωπιστικών αλλά και φαρµακευτικών φυτών της χώρας µας.

Κρητική ∆ράβα

Για κάθε φυτό καταγράφηκε η µορφή πώλησης (βολβός, σπέρµα, ζωντανό φυτό), η τιµή κατά µορφή, η χώρα πώλησης, οι πληροφορίες καλλιέργειας (εφόσον υπήρχαν) και η κατηγορία κινδύνου στην οποία ανήκει. Ιδιαίτερα δηµοφιλή εµπορικά είναι η ρίγανη, το τσάι του βουνού, ενώ η αγορά ενός βολβού ελληνικής ορχιδέας φτάνει τα 25 ευρώ. Από τα εµπορευόµενα είδη, 32 χαρακτηρίζονται ως απειλούµενα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενώ 37 έχουν εντοπιστεί σε ελάχιστες τοποθεσίες.

Κρητική Ορχιδέα

νααφανιστούν

14 � Ιανουάριος 2014

Κινδυνεύουν µε αφανισµό τα θεραπευτικά και αρωµατικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας. Η εντατική συγκοµιδή τους µε σκοπό το εµπόριο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχει οδηγήσει στην αποψίλωση ολόκληρων περιοχών στα βουνά της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Γιατί τα ελληνικά βότανα και φυτά είναι περιζήτητα στο εξωτερικό; ∆εδοµένου ότι η Ελλάδα αποτελεί µία από τις χώρες µε την υψηλότερη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη (τη µεγαλύτερη ανά µονάδα επιφάνειας), ότι εµφανίζει υψηλότατο ποσοστό ενδηµισµού (15.6% των φυτικών ειδών που απαντούν στη χώρα µας δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσµο) αλλά και ότι η ελληνική γη είναι µητέρα µεγάλου αριθµού βοτάνων που χρησιµοποιούνται αιώνες στην ιατρική, τη φαρµακοβιοµηχανία και τη βιοµηχανία καλλυντικών, εύκολα αντιλαµβάνεται κανείς την αναγκαιότητα για την προστασία αυτού του εξαιρετικά σπάνιου πλούτου. Ο νόµος 3937/2011 για την προστασία της βιοποικιλότητας στο άρθρο 11 αναφέρει µεταξύ άλλων ότι «Για τη διατήρηση των ενδηµικών ειδών χλωρίδας, πανίδας και άλλων οµάδων οργανισµών, απαγορεύεται η αποκοµιδή, συλλογή, κοπή, εκρίζωση, κατοχή, µεταφορά δειγµάτων κάθε είδους, εµπορία, βλάβη, καταστροφή και η απευθείας ή έµµεση θα-


Σύµφωνα µε το νόµο για τη βιοποικιλότητα, απαγορεύεται η διακίνηση σπόρων και βολβών σπάνιων και απειλούµενων φυτών ή ακόµη και φυτών που κάθε χώρα θεωρεί σηµαντικά, όπως είναι τα ενδηµικά, τονίζει η κ. Μεντέλη στη Natura nrg. Παράλληλα, σύµφωνα και µε το Πρωτόκολλο της Ναγκόγια, επιβάλλεται όχι µόνον η προστασία της βιοποικιλότητας της χώρας αλλά και η άσκηση των δικαιωµάτων της που απορρέουν από την εθνική νοµοθεσία και τις διεθνείς συµβάσεις σχετικά µε την εκµετάλλευση των γενετικών της πόρων. Αν δηλαδή κυκλοφορήσει στο εξωτερικό ένα προϊόν που διαφηµίζει ότι περιέχει ελληνικό κρόκο, η χώρα µας µπορεί να απαιτήσει δικαιώµατα από την εκµετάλλευσή του.

νάτωσή τους, σε κάθε στάδιο του βιολογικού τους κύκλου.» Επιπλέον, η Ελλάδα, µαζί µε άλλα κράτη, υιοθέτησε το 2010 το Πρωτόκολλο της Ναγκόγια για την πρόσβαση σε γενετικούς πόρους και τον δίκαιο καταµερισµό των πλεονεκτηµάτων που προκύπτουν από τη χρήση τους (Access and Benefit Sharing). Με αφορµή λοιπόν, το νοµικό πλαίσιο που ήδη έχει στηθεί για την προστασία της βιοποικιλότητας, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσµιο επίπεδο και των χαρακτηριστικών της ελληνικής χλωρίδας, κρίναµε απαραίτητο να διερευνήσουµε την έκταση του διεθνούς εµπορίου των ενδηµικών φυτών της Ελλάδας µε στόχο να εκτιµήσουµε το µέγεθος της απειλής αλλά και το βαθµό συµµόρφωσης αυτού του εµπορίου στα προβλεπόµενα από τη Σύµβαση για τη Βιοποικιλότητα και το Πρωτόκολλο της Ναγκόγια.

Ποια είναι τα αποτελέσµατα της έρευνας; Η έρευνα της εµπορίας των ελληνικών ενδηµικών φυτών έγινε για πρώτη φορά και εστίασε στο ηλεκτρονικό εµπόριο, δεδοµένου ότι αποτελεί µια όλο και περισσότερο προτιµώµενη µορφή εµπορίου, αλλά και επειδή η ανωνυµία που προσφέρει ενδεχοµένως επιτρέπει περισσότερες παράνοµες συναλλαγές. Η εµπορία επικεντρώθηκε σε φυτώρια χωρών οι οποίες

whois who iswho who whoiswho

παραδοσιακά εµπορεύονται φυτικά είδη είτε καλλωπιστικά, είτε φαρµακευτικά. Τέτοιες είναι η Γερµανία, η Αγγλία, η Γαλλία, οι Η.Π.Α., ο Καναδάς και η Αυστραλία. Για κάθε περίπτωση ενδηµικού φυτού της Ελλάδας κατεγράφησαν η ένδειξη και επιβεβαίωση εµπορίας (σήµερα ή παλαιότερα), οι χώρες οι οποίες εµπορεύονται ελληνικά ενδηµικά φυτά, οι τιµές πώλησής τους και ο τύπος φυτικού υλικού που πωλείται (σπέρµατα, βολβοί, ζωντανά φυτά). Έπειτα από εκτενή έρευνα για κάθε ένα από τα 1.415 ελληνικά ενδηµικά φυτά εντοπίσαµε 588 περιπτώσεις εµπορίας από 73 φυτώρια, σε Ευρώπη, Βόρειο Αµερική και Αυστραλία. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν 145 είδη. Με άλλα λόγια το 10% της ενδηµικής χλωρίδας της χώρας εµπορεύεται τώρα ή έχουν εµπορευθεί στο πρόσφατο παρελθόν! Ανάµεσα στα εµπορευόµενα είδη κυριαρχούν ενδηµικές καµπανούλες, ίριδες και κρόκοι, ορχιδέες, αρωµατικά φυτά και τουλίπες. Για να προµηθευτεί κανείς την ενδηµική κρητική ορχιδέα, θα πληρώσει κάτι παραπάνω από 20 ευρώ, ενώ για να αποκτήσει κάποιος ένα γραµµάριο σπόρων Draba cretica θα πλήρωνε 44 ευρώ!!! Είναι πολύ σηµαντικό να αναφερθεί ότι από τα εµπορευόµενα είδη, 32 χαρακτηρίζονται απειλούµενα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενώ πολλά είναι ιδιαίτερα σπάνια: 10 έχουν εντοπιστεί σε µία µόνο τοποθεσία και άλλα 17 σε δύο έως πέντε!

Γιατί το ελληνικό κράτος µένει άπραγο;

SWEDEN

AVOCADO OIL 2DQTL̲¥ÌÝ®±¦œÌ¬¡¤©® ̯¬® ²©®Ì²¥Ì ¢©³¡Ý­¥¶ Ìݛ³¡¬¬¡Ì«¡©Ì©·­®²³®©·¥¡ Ì ³¡Ì®¯®¡Ì¢®¨´® ­Ì³¡Ì›­¹¸Ý¡Ì²³¨Ì ¤¨Ý©®¸±§¡Ì­›µ­ ̸§©°­Ì«¸³³±µ­ Ì •·¥©Ì³¨Ì¤¸­¡³ž³¨³¡Ì­¡Ì¤­¥©Ì²³®Ì¤›±Ý¡Ì ³±®¦œÌ«¡©Ì©²®±±®¯¡ ̃­¡©Ì«¡³¬¬¨¬®Ì §©¡Ìž¬®¸¶Ì³®¸¶Ì³ ¯®¸¶Ì¤›±Ý¡³®¶ Ì “±¨²©Ý®¯®©¥³¡©Ì²³®Ì¯±ž²µ¯®Ì«¡©Ì³®Ì ¬¡©Ýž ÌÝ¥³Ì³®­Ì«¡´¡±©²Ýž ̷̅±œ²¨Ì § ±µÌ¡¯žÌ³¡Ìݍ³©¡Ì«¡©Ì³®Ì²³žÝ¡Ì¥­¡©Ì ¥¸¥±§¥³©«œÌ§©¡Ì³©¶Ì±¸³¤¥¶ Ì …Ì¡¯®³¥¬¥²Ý¡³©«ž³¨³Ì³®¸Ì¥­¡©Ì³ž²®Ì ¥Ý¦¡­œ¶ ̯®¸Ì´¡Ì²³¡Ý¡³¡³œ²¥³¥Ì­¡Ì £·­¥³¥Ì§©¡Ì«³©Ì«¡¬ ³¥±® ¼¹i»¹²j»i¹À°jÀmi»i°»lni»iÀj¹¼¿sÀuµ¹j¹sl°À¼¹i»ªtol°ÀÀ & À°jÀj·¹´jµnjsiÀoiªnimj¹i

»„ˆÀÀ ÀÀÀcÀ&AXÀÀ j¹°iµj»i¹À°u°mjui°njstÀi·tÀ»lÀ°tul¼¹i

Είναι άγνωστο πόσο νόµιµο είναι αυτό το εµπόριο και τι έσοδα ίσως χάνει το ελληνικό κράτος από την απουσία ελέγχου των φυτών/σπόρων ή βολβών που έχουν ‘φύγει’ και συνεχίζουν να ‘φεύγουν’ στο εξωτερικό. Ωστόσο, κανένα φυτώριο από όσα εξετάστηκαν δεν φαίνεται να έχει άδεια από τις ελληνικές αρχές για συλλογή και πώληση των Ελληνικών ενδηµικών φυτών Επιπλέον, οι κρατικές αρχές θα πρέπει να λάβουν µέτρα όχι µόνον για την προστασία της βιοποικιλότητας της χώρας αλλά και για την άσκηση των δικαιωµάτων της που απορρέουν από την εθνική νοµοθεσία και τις διεθνείς συµβάσεις σχετικά µε την εκµετάλλευση των γενετικών της πόρων. Πολύ απλά, η Ελλάδα µπορεί να απαιτήσει δικαιώµατα επί των πωλήσεων, για παράδειγµα, φαρµάκων, συστατικά των οποίων προέρχονται από ελληνικά ενδηµικά είδη ή ακόµα και δωρεάν παροχή των φαρµάκων αυτών σε όλο τον πληθυσµό, σε αντιστάθµισµα των ωφελειών που απολαµβάνουν οι µεγάλες φαρµακοβιοµηχανίες. Το ίδιο µπορεί να απαιτήσει η χώρα και από οποιονδήποτε χρησιµοποιεί ή εµπορεύεται τµήµα ή συστατικό που προέρχεται από οποιονδήποτε φυσικό πόρο που η Ελλάδα θεωρεί σηµαντικό, τόσο φυτών, όσο και ζώων ακόµη και µικροοργανισµών και ιών που αναπτύσσονται σε ελληνικό έδαφος.

Η κ. Βικτώρια Μεντέλη είναι απόφοιτος της Σχολής ∆ασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. Η έρευνα αποτελεί µέρος της µεταπτυχιακής της διατριβής µε τίτλο ‘Ex situ διατήρηση και εµπορία των ελληνικών ενδηµικών φυτών’ που πραγµατοποιήθηκε στον Τοµέα Οικολογίας του Τµήµατος Βιολογίας Α.Π.Θ µε επιβλέποντες τον ∆ρ. Νικόλαο Κρίγκα και την καθηγήτρια του Τµήµατος Βιολογίας ∆έσποινα Βώκου. Η εργασία είναι διαθέσιµη από την κεντρική βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ., ενώ αναµένεται η δηµοσίευσή της στο περιοδικό Economic Botany.

GRAPEFRUIT SEED EXTRACT 3NÌ¥«· ¬©²Ý¡Ì³µ­Ì²¯ž±µ­Ì³®¸Ì FQ@ODEQTHSÌ´¥µ±¥³¡©Ì›­¡Ì²¨Ý¡­³©«žÌ ¥­¡¬¬¡«³©«žÌ´¥±¡¯¥¸³©«žÌݛ²® Ì ~±®›±·¥³¡©Ì¡¯žÌ«¡±¯® ¶Ì®±§¡­©«œ¶Ì «¡¬¬©›±§¥©¡¶Ì¯®¸Ì¥­¥±§®¯®©® ­³¡©Ì ݥ̳¨Ì­›¡Ìݛ´®¤®Ì«± ¡¶Ì¥«· ¬©²¨¶ÌÝ¥Ì ¸¯¥±œ·®¸¶ Ì~¬® ²©®Ì²¥Ì¢©³¡Ý­¨Ì" Ì ¢©³¡Ý­¨Ì/Ì«¡©Ì¢©®¦¬¡¢®­®¥©¤œ Ì¥­¡©Ì ®Ì¦¸²©«ž¶Ì³±ž¯®¶Ì§©¡Ì³¨­Ì¥­¤¸­Ýµ²¨Ì ³®¸Ì¡­®²®¯®©¨³©«® Ì²¸²³œÝ¡³®¶ ̕­¡Ì ¥ª¡©±¥³©«žÌ¤°±®Ì¡¯žÌ³¨Ìˆ¨³›±¡Ì‰ ²¨ by LAKSHMI

¼¹i»¹²j»i¹À°jÀmi»i°»lni»iÀj¹¼¿sÀuµ¹j¹sl°À¼¹i»ªtol°À &À°jÀj·¹´jµnjsiÀoiªnimj¹i

»„ˆÀÀ ÀÀÀcÀ&AXÀÀ j¹°iµj»i¹À°u°mjui°njstÀi·tÀ»lsÀ¹»i´¹i

15 � Ιανουάριος 2014


�οµοιοπαθητική+ της Μαρίας Γκέκα �health � του Dr. Βασίλειου Ρίζου, Χειρουργός - Ωτορινολαρυγγολόγος

Τι είναι οι εµβοές; Αίτια και αντιµετώπιση Οι εµβοές ώτων είναι ενοχλητικοί ήχοι, οι οποίοι γίνονται αντιληπτοί από το αυτί, χωρίς την παρουσία εξωτερικής ηχητικής πηγής. ∆ηλαδή σε εµφανώς ήσυχο περιβάλλον ο εξεταζόµενος αναφέρει ότι ακούει ήχους -όχι φωνές- ή σε περιβάλλον µε οποιοδήποτε επίπεδο θορύβου ακούει άσχετες προς αυτό ηχητικές πηγές, π.χ. σε δωµάτιο µε τηλεόραση και µουσική ακούει σφύριγµα που µοιάζει µε χύτρα, χωρίς όµως αυτό να υπάρχει. Εµβοές αναφέρει περίπου το 5-15% του γενικού πληθυσµού, λιγότεροι από 5% εξ αυτών αναζητούν ιατρική βοήθεια και το 1% θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική τους ζωή. Οι εµβοές διακρίνονται σε υποκειµενικές, δηλαδή γίνονται αντιληπτές από τον ασθενή αποκλειστικά και µόνο, και σε αντικειµενικές (φυσήµατα), όπου ο ήχος γίνεται αντιληπτός-ακουστός και από τον εξεταστή-παρατηρητή. Για τις υποκειµενικές εµβοές θα µπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για ηχητικό “παράσιτο”, το οποίο παράγεται κάπου στην ακουστική οδό και κυκλοφορεί εντός αυτής προκαλώντας δυσφορία. Οι αντικειµενικές εµβοές είναι συνήθως σφύζουσες ή περιοδικές-επαναλαµβανόµενες, δηλαδή ακούγονται ταυτόχρονα µε το σφυγµό της καρδιάς (π.χ. αγγειακές δυσπλασίες του µέσου ωτός) ή εµφανίζονται µε διαφορετική περιοδικότητα από τους ήχους της καρδιάς και οφείλονται σε µυϊκή δραστηριότητα (µυοκλωνικές συσπάσεις) µυών του µέσου ωτός. Μεγαλύτερη αξία έχει η αναφορά στις υποκειµενικές εµβοές, καθ’ ότι αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών.

Αίτια υποκειµενικών εµβοών Από τα συχνότερα και απλούστερα αίτια εµβοών είναι η κατάληψη του έξω ακουστικού πόρου από κυψελίδα ή ξένο σώµα, κάτι που εύκολα διαγιγνώσκεται και αντιµετωπίζεται. Είναι σπάνιο ο ασθενής να πάσχει από βαρηκοΐα, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από εµβοές, ενδεχο-

16 � Ιανουάριος 2014

µένως µάλιστα να µην έχει γίνει αντιληπτή η ακουστική έκπτωση και οι εµβοές να αποτελέσουν την αφορµή για την ανάδειξή της. Συνεπώς η συχνότερη κατάσταση που συνοδεύεται από εµβοές είναι η βαρηκοΐα. Απαιτείται προσεκτική και λεπτοµερής διερεύνηση του συµπτώµατος των εµβοών, ώστε να µη διαφύγει της διάγνωσης σηµαντικό οργανικό αίτιο όπως π.χ. το ακουστικό νευρίνωµα, το οποίο είναι καλοήθης όγκος, που αναπτύσσεται επί του στατικοακουστικού νεύρου (πρόκειται για σβάνωµα), πιέζοντας το και προκαλώντας συµπτώµατα. Συνεχείς, αµφοτερόπλευρες και υψηλής συχνότητας εµβοές (σαν λεπτό σφύριγµα), συχνά συνοδεύουν τη βαρηκοΐα από θόρυβο, την πρεσβυακοΐα (βαρηκοΐα των ηλικιωµένων) και τη βαρηκοΐα από επίδραση ωτοτοξικών φαρµάκων (αµινογλυκοσίδες, διουρητικά, σαλικυλικά). � Εµβοές αναφέρονται συχνά σε συλλογή υγρού στην κοιλότητα του µέσου ωτός -εκκριτική ωτίτιδα- όταν µετά από κάποιο βαρύ κρυολόγηµα ή λοίµωξη ανώτερου αναπνευστικού επισυµβαίνει απόφραξη των ευσταχιανών σαλπίγγων και προβληµατικός αερισµός του µέσου ωτός. Στην εν λόγω συνθήκη γίνονται αντιληπτοί και ήχοι, στους οποίους φυσιολογικά δεν αποδίδουµε ιδιαίτερη σηµασία, όπως εκείνοι της µάσησης ή το άνοιγµα και το κλείσιµο των βλεφάρων. � Είναι ιδιαίτερα συχνό να εµφανίζονται και να επιτείνονται οι εµβοές σε περιόδους υπέρµετρου ψυχολογικού stress όπως επί προσωπικών, κοινωνικών και επαγγελµατικών δυσχερειών ή σε διαταραχές του ύπνου (αϋπνία) και µελαγχολία.

Θεραπεία Εάν εξαιρέσουµε τις καταστάσεις εκείνες κατά τις οποίες η άρση της αιτίας είναι απλή και οδηγεί εύλογα σε αναστολή του συµπτώµατος των εµβοών, όπως π.χ. κυψελίδα, εκκριτική ωτίτιδα, stress, υπέρταση, υπόταση, ουσίες (και το αλκοόλ µαζί), κ.τ.λ., τότε στην πράξη µιλάµε για διαχείριση συµπτώµατος εµβοών σε ασθενείς µε βαρηκοΐα νεύρου ή σε εκείνους στους οποίους καµιά εµφανής παθολογική κατάσταση δεν ενέχεται στην πρόκληση του ενοχλητικού αυτού συµπτώµατος. Επιλογές που έχουµε, εφόσον ο ασθενής µας ανήκει στην τελευταία οµάδα, είναι:

1

Καθησυχάζουµε και ενηµερώνουµε τον πάσχοντα ότι οι εµβοές δεν αποτελούν σύµπτωµα σοβαρού νοσήµατος και ούτε αιτία απώλειας της ακοής του. Αυτό θα τον ηρεµήσει, διότι θα καταστείλει φόβους απώλειας ακοής, όπως και ότι δεν τίθεται σε γενικότερο κίνδυνο η υγεία και η ζωή του. Ιδιαίτερα σηµαντικό είναι το γεγονός ότι στοχεύουµε ο πάσχων, κατόπιν τούτου, να µην ασχολείται

ιδιαίτερα µε το σύµπτωµα και κυρίως να µην το αναζητά επίµονα και απεγνωσµένα πολλές φορές, προκειµένου να διαπιστώσει εάν υφίσταται, εάν ενισχύθηκε ή αµβλύνθηκε, καθ’ ότι η διαδικασία αυτή από µόνη της το ενισχύει. Βελτίωση της ακοής. Εάν υπάρχει σηµαντική βαρηκοΐα, µε ακουστικά βαρηκοΐας. Με το ακουστικό µειώνονται οι εµβοές και βελτιώνεται η ακουστική ικανότητα. Ενισχύοντας τους ήχους του περιβάλλοντος οδηγούµαστε σε κάλυψη των εµβοών. Συσκευές εκποµπής ήχων για ηχοκάλυψη. Υπάρχουν ειδικές προς το σκοπό αυτό συσκευές που αναπαράγουν ήχους της φύσης ευχάριστους, όπως π.χ. το θρόισµα φύλλων ή το κελάρυσµα ρυακιού, αλλά εξίσου καλά µπορεί να χρησιµοποιηθεί και ένα απλό τρανζίστορ, κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, συντονισµένο σε «νεκρή» συχνότητα, όπου παράγεται χαρακτηριστικός «παρασιτικός» ήχος σε χαµηλή ένταση.

2 3

Ψυχοθεραπεία Η απαίτηση εξάλειψης των εµβοών εκφράζεται απ’ όλους τους ασθενείς ανεξαιρέτως, ιδιαίτερα τους νέους σε ηλικία, στους οποίους το σύµπτωµα µπορεί να έχει εισβάλει αιφνιδιαστικά µετά από ακουστικό τραυµατισµό. Αντιθέτως, οι µεγαλύτεροι σε ηλικία και µε χρόνια ακουστικά προβλήµατα ασθενείς, όπως εκείνοι µε ωτοσκλήρυνση ή πρεσβυακοΐα, ευκολότερα συµβιβάζονται µε αυτές και αρκούνται στην απαίτηση σταθεροποίησης αυτών. Κάθε απόκλιση από τα ανωτέρω, όσον αφορά στο επερχόµενο αποτέλεσµα, ανάλογα και µε το γενικότερο ψυχολογικό, πνευµατικό και κοινωνικό status του ασθενούς, µπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της κοινωνικής δραστηριότητας και του συναισθήµατος µε εκδηλώσεις µελαγχολίας, µειωµένης αυτοεκτίµησης και προσκόλληση στο σύµπτωµα. Εύκολα διαγιγνώσκονται οι συγκεκριµένοι ασθενείς και πιθανόν να είναι αναγκαίο να παρασχεθεί ψυχοθεραπεία και αντικαταθλιπτική αγωγή.

∆ιατροφικά συµπληρώµατα, βιταµίνες, αντιοξειδωτικά � Στα συµπληρώµατα διατροφής εξέχουσα θέση καταλαµβάνει σε πολλές χώρες το εκχύλισµα φύλλων του φυτού ginkgo biloba, που περιέχει φλαβονοειδή που δρουν αντιοξειδωτικά, καθώς και γκινγκολίδες A και B, εκ των οποίων η A ενισχύει την νευρογένεση, ενώ η Β έχει αντιπηκτική δράση. � Βιταµίνες C, D ,E. � Άλλα αντιοξειδωτικά, όπως ο ψευδάργυρος και η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού.


⊕: Σπύρος Α. Κυβέλλος Ιατρός Οµοιοπαθητικός, Γ.Γ. Έρευνας Διεθνούς Ακαδηµίας Κλασικής Οµοιοπαθητικής http://www.vithoulkas.com, http://www.homeopathy.gr, http://www.classical-homeopathy.gr

µην αυτοκτονήσεις.

�οµοιοπαθητική+

δηµιουργικά!

Ονοµάζεται οικονοµική κρίση. Είναι µέρος της ζωής µας. Αναγνωρίσιµη στην καθηµερινότητα τη δική µας, του φίλου, του γείτονα, του συγγενή και του συνεργάτη µας. Η σωστή έκφραση, ωστόσο, θα ήταν παρακµή και έκπτωση αξιών εν µέσω οικονοµικού πολέµου.

18 � Ιανουάριος 2014

Θύµωσε

Τα ιδιαιτέρως ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία της αύξησης των αυτοκτονιών στην Ελλάδα οφείλουν να µας ευαισθητοποιήσουν άµεσα. Σύµφωνα µε πολύ πρόσφατο άρθρο της εφηµερίδας «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο Μιχάλης Μοδιανός, οµότιµος καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, σε µελέτη του για την απαξίωση των ψυχιατρικών δοµών του κράτους, διαπιστώνει: «Μεταξύ 2006 και 2011 παρατηρείται αύξηση κατά 35% της κατανάλωσης αντικαταθλιπτικών, κατά 62% των νέων κρουσµάτων HIV, ενώ βρέθηκε µια ιδιαίτερα µεγάλη αύξηση κατά 185% των ατόµων που έκαναν απόπειρες αυτοκτονίας».


Η οικονοµική κρίση

είναι µέρος της ζωής µας. Αναγνωρίσιµη στην καθηµερινότητα τη δική µας, του φίλου, του γείτονα, του συγγενή και του συνεργάτη µας. Η σωστή έκφραση ωστόσο θα ήταν παρακµή και έκπτωση αξιών εν µέσω οικονοµικού πολέµου. Και οι αυτόχειρες είναι οι πεσόντες της κρίσης, όπως αναφέρονται και στο άρθρο. Γίνονται για λίγες ηµέρες θλιβερή είδηση σε µικρά µονόστηλα, σκορπίζουν θλίψη και οδύνη στους οικείους τους και συµπόνια και µελαγχολία στους ευαισθητοποιηµένους συµπολίτες µας. Και µετά τι; Το αµέσως επόµενο συναίσθηµα είναι αυτό της αίσθησης του άδικου χαµού µιας ζωής, χωρίς όµως τελικά το οποιοδήποτε κοινωνικό όφελoς που θα προέκυπτε από µία ηρωική θυσία. Ο άνθρωπος έφυγε, τα προβλήµατα έµειναν.

∆ιαβάζοντας τις τελευταίες επιστολές που άφησαν πίσω τους αυτοί οι συνάνθρωποί µας, διαπιστώνει κανείς την κοινή συνισταµένη δύο συνιστωσών, της απόγνωσης και της πληγωµένης αξιοπρέπειας, να αναδύονται έντονα από τις λιγοστές συνήθως φράσεις. Άνθρωποι που βρέθηκαν σε µία στιγµή της ζωής τους, σε κατάσταση όπου το ένστικτο της αυτοσυντήρησης κατανικήθηκε από το αίσθηµα της απόγνωσης. Πόσο δυνατό θα ήταν να είχε αποτραπεί η εξέλιξη αυτή; Ό,τι δεν µπορούµε να ξεπεράσουµε ως ενήλικες είναι αυτό που δεν διαµορφώθηκε σωστά στην παιδική ηλικία. Τα γεγονότα εκ των υστέρων έρχονται να µας καθρεφτίσουν το πάγιο πρόβληµά µας. Χωρίς βέβαια να αποκλείεται η καθοριστική συµµετοχή του εξωγενούς παράγοντα, εν προκειµένω της οικονοµικής κρίσης, θα πρέπει να αναφέρουµε ότι αυτός ο παράγοντας αποτελεί µία ισχυρότατη -προφανώς- συνιστώσα, µεταξύ όµως και άλλων, σε µια γενική συνισταµένη που θα οδηγήσει στην αυτοκαταστροφή. Είναι πολύ σηµαντικό να έχουµε αναγνωρίσει τις υπόλοιπες παραµέτρους που υποβόσκουν και προϋπάρχουν πολύ πριν εµφανιστεί ο εξωγενής ψυχο-πιεστικός παράγοντας που θα αποτελέσει την αφορµή, να γύρει η ζυγαριά υπέρ της τραγικής συνισταµένης της αυτοχειρίας. Στην παιδική ηλικία συµπεριφορές µε τάση υπερβολικής ευθιξίας, έντονης αυτοκριτικής, υπερβολικής αίσθησης αξιοπρέπειας, έντονης αποµόνωσης υπό την επίδραση επίπονων γεγονότων και τάσης µόνιµης πρωτιάς και

20 � Ιανουάριος 2014

αρίστευσης πρέπει να διερευνώνται. Από την πλευρά της Οµοιοπαθητικής Ιατρικής, κατά τη διάρκεια της λήψης ενός παιδιατρικού ιστορικού, ακόµα και εάν πρόκειται για περιστατικό χρόνιου άσθµατος ή παιδικής κεφαλαλγίας, κάθε υπερβολή του χαρακτήρα και της συναισθηµατικής του έκφρασης, λαµβάνεται πολύ σοβαρά υπ’όψιν για την επιλογή του εξατοµικευµένου φαρµάκου. Θα πρέπει να θυµόµαστε ότι κάθε φυσικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς µας µπορεί να γίνει παθολογία, όταν τραβηχτεί στα άκρα και από ευχή να γίνει κατάρα. Είναι απόλυτα υγιές για ένα παιδί να αισθανθεί ντροπή και αµηχανία ύστερα από µία παρατήρηση των γονέων. Αυτή του η συστολή και η ευαισθησία θα το οδηγήσει σε γνώση και εξέλιξη, µέσα από τη βίωση του φυσιολογικού αρνητικού συναισθήµατος. Εάν όµως η φυσιολογική ευαισθησία στην παρατήρηση αρχίζει και γίνεται µόνιµη ευθιξία µε τάσεις έντονης αυτοκριτικής, τότε εκεί αρχίζει η παθολογία. Αυτή η µικρή ίσως εκτροπή, εµφανής όµως και καταγραφόµενη στο Οµοιοπαθητικό ιστορικό, θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπ’ όψιν, έτσι ώστε το προσεκτικά επιλεγµένο εξατοµικευµένο οµοιοπαθητικό φάρµακο που θα δοθεί στο παιδί για το άσθµα ή τις κεφαλαλγίες, να θεραπεύσει παράλληλα και την υπερβολική ευθιξία, µετατρέποντάς την ξανά σε φυσιολογική συστολή. Αυτές οι κοµβικές θεραπευτικές παρεµβάσεις, σε πρώιµα στάδια εξέλιξης µίας ψυχοπαθολογίας, αποδεικνύονται καθοριστικές για τη µετέπειτα αντιµετώπιση δύσκολων καταστάσεων στην ενήλικη ζωή.


ƎƑƖƘƛƜƎƙƚƖƈƒƈƚƐ

€Æ¾Ò¸ÑÂÆ

84ÃÖÐÆȝÆÕËÌÐÑÌÆÕº¾ ȾÆʸѾÉɾ

Αντιδράστε... Όμως μία έντονη τάση απόγνωσης, ενοχικής αυτοκριτικής και αυτοκαταστροφικής διάθεσης, με σκέψεις αυτοκτονίας ενός ενηλίκου, σε τι άραγε θα μπορούσε να μετατραπεί υπό την επίδραση της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής ή και κάθε άλλης βαθιάς θεραπευτικής παρέμβασης (και όχι χημικής καταστολής);

μό! υ θ γικό ρ υ ο ημι Σε δ Ναι, αυτό είναι το υγιέστερο συναίσθημα -αντίδοτο στην αυτοκτονική σκέψη και συμπεριφορά. Και πράγματι στην καθημερινή κλινική πράξη, βλέπουμε πολύ συχνά, υπό την επίδραση της σωστής Ομοιοπαθητικής αγωγής, η μελαγχολία και η κατάθλιψη των ασθενών, να μετατρέπεται γρήγορα, σαν ένα κβαντικό άλμα, σε δημιουργικό θυμό. Ο χειρισμός της οξείας κρίσης που περνούμε, τόσο σε επίπεδο κοινωνίας, όσο και σε ατομικό επίπεδο, θα καθορίσει το εάν οι χρόνιες παθογένειες θα βελτιωθούν ή θα επιδεινωθούν. Εξέλιξη δε, νοείται ως η ικανότητα ενός συστήματος και ενός οργανισμού να απορροφήσει ακόμα και τα αρνητικά περιβαλλοντικά δεδομένα και να τα χρησιμοποιήσει θετικά. Η εξέλιξη προσδιορίζεται αρκετά από την ικανότητα ενός ατόμου ή ενός συνόλου να αυξάνει την ομοιοστασία του, υπό την επίδραση ακόμα και αρνητικών παραγόντων! Και βέβαια αυτή η εξέλιξη είναι το μεγάλο στοίχημα στην παρούσα συγκυρία!. Η περαιτέρω ομοιοστασία του ατόμου ως υγιέστερου κοινωνικού κυττάρου.

Στους παππούδες μας, κάποιοι σκότωσαν τους γονείς και τους συγγενείς τους, άρπαξαν τις περιουσίες τους και τους έκαψαν τα χωριά. Η κατοχή και ο εμφύλιος έγραψαν με μελανά χρώματα στις ψυχές τους, συναισθήματα από τέτοια γεγονότα που απηχούν μέχρι σήμερα. Και αυτοί, με μισό παπούτσι ξεκίνησαν να μεταναστεύσουν, και με το δημιουργικό θυμό μέσα τους έδιναν όρκο ότι θα αγωνιστούν να μην πάθουν τα παιδιά τους ό,τι έπαθαν εκείνοι. Και με αυτό το εξελίξιμο συναίσθημα του δημιουργικού θυμού μεγαλούργησαν. Εάν φεύγοντας με τα καράβια, κάποιος τους προμήθευε και με ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο, καταστέλλοντας αυτό το θυμό, πιθανόν να έπλεναν και τα εγγόνια τους ακόμα πιάτα. Ενώ εάν τους προμήθευε ένα πιστόλι για τον κρόταφο, τότε δεν θα υπήρχαν εγγόνια.

αυτ « Μην οκτ ο Θύμ νήσεις ! δημ ω ιουρ σε σε έ γ χου ικά, ανά με όπω γκη, ς εμά εσύ ς»

ÆÁƾºÏÂ; ÁÂʍÅ;ÕÂÆÏÅÊ ÂÇÆÎËÍÍˍºϾ Ê»ÎÏƌ¾þÄÅϪ ºÂÎÅ ÏËÊÐÔÍÂËÂÆÁ¹ ºÂÁ¾ÄÉÔÈ»ÕÅÒ ÎÏ˾ºŒ¾ ȾϾËÉŒªÏÅÊ ȾϾÈͪÏÅÎÅÏÑÊ ÔÄÍÌÊ ÍÅǺŒ¾Ï¾ ÈÔÏϾͺÏÆÁ¾ Ã˽ÎÈь¾

¾Ê¾ÉÄÅÏÆÈ»ÎÂŒÔÖÈ˽Ò »ÊËÔÒ¾ÍÐÍÌÎÂÆÒ

¿ËÅЪÏÅ ÓÌÊÂÔÎÅȾÆÏÅÊ ¸ÀÅ

Ï»ÊÑΞÊËÎˍËÆÅÏÆÈ˽ ÃÉÂČËÊ¸Ò ¾ËÏËǺÊÑÎÅ ¾ÍÊÅÏÆȪÆ»ÊϾ

ȾϪÉÉÅÉËÄƾ»ÉËÔÒ —ºËÁÖËÌÆÂÍÆÑϾ͸×ÆÌ־ɾÑÆ̽

2,5%

ÓŌÆȪÍ»ÎÐÂϾ ÓÍ̌¾ȾÆ ÂÇÂÍľκ¾

97,5%

ÓÉÑÍÆ˽ÓËʪÏÍÆË žÊ¾È¾É½ÀÏÂȾÆÏÅÊȾÉÉÔÊÏÆȹÎÂÆͪÂÍƍ˺ÅÎÅÒ¾»ªÉ¾Ï¾ £Œ¾É¾ÖÌÊÄƾÏÅÃÍËÊϺÁ¾ÏËÔÎ̌¾ÏËÒȾÆÏËԍÍËÎ̍ËÔ SALTIC products: ®ÅÉ XXXTBMUJDQSPEVDUTDPN

Kάντε μας like στο facebook Saltic Products http://www.youtube.com/user/salticproducts

21 Ιανουάριος 2014


�detoxprevention ⊕: της Μαρίας Γκέκα

Ώραγιααποτοξίνωση!

«Ακούστε» το σώµα σας.

Μετά τις γιορτές, τη διατροφική και «αλκοολική» κραιπάλη, καλό είναι να ακολουθήσουµε ένα πρόγραµµα διατροφής, ώστε να δώσουµε την ευκαιρία στον οργανισµό µας να ισορροπήσει και να αποτοξινωθεί από τα πολλά λιπαρά, το αλκοόλ, τη ζάχαρη, το αλάτι, κ.ά. Και µπορεί να λέγεται ότι η άνοιξη είναι η καλύτερη στιγµή για να καθαρίσουµε το σώµα µας, αλλά µην περιµένετε µέχρι την άνοιξη για να ξεκινήσετε. Η αποτοξίνωση και ο καθαρισµός είναι ένα πρόγραµµα συντήρησης για όλες τις εποχές.

Η νέα χρονιά µόλις ξεκίνησε! Μία γενική διαπίστωση για την περίοδο µετά τις χριστουγεννιάτικες αργίες είναι ότι βρίσκει σχεδόν τους πάντες βαρύτερους κατά 2 έως 5 κιλά. Αυτό συµβαίνει, γιατί αφενός είναι µία περίοδος µε πολλές γιορτές συγκεντρωµένες σε σύντοµο χρονικό διάστηµα (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια), που αυτό συνεπάγεται πολλά καλέσµατα, γεύµατα εκτός σπιτιού, γλυκά, άφθονο ποτό και αφετέρου, γιατί η διασκέδαση στην Ελλάδα έχει συνδεθεί µε το φαγοπότι, µε αποτέλεσµα οι γιορτές να επιβαρύνουν όχι µόνο την τσέπη µας αλλά και την υγεία µας. Μετά από περιόδους υπερφαγίας, το σώµα συνήθως από µόνο του ψάχνει τρόπους για να «ισορροπήσει». Όπως υποστηρίζει η ∆ρ. Marianna Pochelli, διδάκτωρ Νευροπαθητικής Ιατρικής, το σώµα µας είναι από τη φύση του εξοπλισµένο µε τη δική του διαδικασία αποτοξίνωσης. Αλλά η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, καφεΐνης, επεξεργασµένων τροφίµων, φαρµακευτικών προϊόντων, φυτοφαρµάκων, καλλυντικών, διοξινών, καθώς επίσης το άγχος και η έλλειψη άσκησης επιβραδύνουν εξαιρετικά τη φυσική λειτουργία αποτοξίνωσης. Τότε, η µόνη λύση είναι να επέµβουµε εµείς οι ίδιοι αλλάζοντας τη διατροφή µας και υιοθετώντας καλές πρακτικές ενισχύοντας τους τρόπους αποτοξίνωσης.

Πώς γνωρίζετε εάν χρειάζεστε αποτοξίνωση; Αν αντιµετωπίζετε κόπωση, µείωση της µνήµης, αλλεργίες και µολύνσεις, ευερεθιστότητα, άγχος και κατάθλιψη, δυσκολία µε την αύξηση του σωµατικού βάρους και την απώλεια βάρους, αδυναµία στους µυς και τις αρθρώσεις σας, εξανθήµατα στο δέρµα, υποτροπιάζουσες µολύνσεις, δυσκοιλιότητα, διάρροια, κοιλιακό τυµπανισµό, και δυσπεψία. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν τεράστια βελτίωση των παραπάνω συµπτωµάτων µετά από µια αποτοξίνωση. Στην αρχή, µπορεί να αισθάνεστε λίγο αποπροσανατολισµένοι, λόγω των τοξινών που απελευθερώνονται. Ωστόσο, εάν επιµείνετε, θα αρχίσετε να αισθάνεστε περισσότερη ενέργεια και γεµάτοι ζωντάνια. Μια πλήρης αποτοξίνωση επιτυγχάνεται µε τη βελτιστοποίηση της αποτοξινωτικής σας ικανότητας. Μόλις γίνει αυτό, θα αρχίσει η κινητοποίηση και δέσµευση των µετάλλων στο σώµα σας και η αποβολή τους µέσω των ούρων, των κοπράνων και του ιδρώτα.

22 � Ιανουάριος 2014


+QTWĄ*XXJSHJ

®

ÁïîóîíÞìøòæĄÁìóèîíäÞãøòæĄÊôóóàðèéÝàìàìÜøòæ

®“ÛßÛ×ÊÚáÞÕÞÒØäßßÎÝÖØËғʓÒÑÛ Τα 8 συστατικά βότανα περιέχουν φλαβονοειδή, βιταµίνες, µέταλλα, λιγνάνες, ιχνοστοιχεία κ.ά., συνδυάζοντας ανοσοδιεγερτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγµονώδεις, αντιβακτηριακές κ.ά. ιδιότητες:

 Συλλέγουν και Αποβάλλουν από κάθε κύτταρο τοξίνες, βαρέα

µέταλλα, ακτινοβολία, ορµόνες και χηµικά των τροφών Αποτοξινώνουν ήπαρ, πεπτικό έντερο, νεφρά, επιδερµίδα Καθαρίζουν το αίµα και αποσυµφορούν το λεµφικό σύστηµα Ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστηµα Παρέχουν πλήθος αντιοξειδωτικών και άλλων αναγκαίων ουσιών Βελτιώνουν τη διάθεση, την ενεργητικότητα και τον ύπνο

qËÁÌÀÒÅÐÎÕÀÍÎÕ qÂÅÌÒÉԌ»Íȍ»ÃÈ q׍ÎÑÒÈÐÉËÒÉ˾ απώλειας βάρους

ΑΡ. ΕΟΦ 75226/29.11.2006 / Λ.Τ. 35,5 €

 Κολλιτσίδα Λάπαθο Φτελιά Νεροκάρδαµο Κόκκινο Τριφύλλι Αγιάγκαθο Φύκι

(Laminaria digitata) Ραβέντι

Πιστοποιηµένο Βιολογικό Προϊόν Χωρίς Αλκοόλ, Συντηρητικά, Καφεΐνη (ȚıȐȖİIJĮȚĮʌȩIJȠȞȀĮȞĮįȐ

ǹʌȠțȜİȚıIJȚțȒǻȚĮȞȠȝȒȖȚĮǼȜȜȐįĮțĮȚȀȪʌȡȠ

ȉ)

ZZZPHGPHORQJU‡HPDLOLQIR#PHGPHORQJU

ZZZIORUDKHDOWKFRP


4 βήµατα για αποτοξίνωση Επαναφέρετε σε σωστή λειτουργία το έντερό σας Το πρώτο πράγµα που θα κάνετε το πρωί είναι να πιείτε χυµό ενός λεµονιού σε 340 ml ζεστό φιλτραρισµένο νερό. Το λεµόνι ενεργοποιεί το συκώτι, έτσι ώστε να απελευθερωθούν οι τοξίνες, ενώ βοηθάει στο να καθαρίσουν και να µετακινηθούν τα υπολείµµατα των εντέρων. Όπως γνωρίζουµε όλοι, αν το πεπτικό µας σύστηµα δεν λειτουργεί σωστά, δεν µπορούµε να απαλλαγούµε πλήρως από τα ανεπιθύµητα απόβλητα και τις τοξίνες. Το σώµα µας αποβάλλει πολλές τοξίνες κατά τη διάρκεια των κενώσεων, αλλά αν το έντερο δεν λειτουργεί τακτικά (δυσκοιλιότητα), µπορεί οι τοξίνες να απορροφηθούν και να περάσουν πάλι στον οργανισµό. Για να επαναφέρετε σε σωστή λειτουργία το έντερό σας πρέπει να µάθετε τις κατάλληλες τροφές που πρέπει να καταναλώνετε. Κι αυτό είναι το πρώτο βήµα σε οποιοδήποτε πρόγραµµα που έχει ως στόχο να καθαρίσει το σώµα.

Tips

Εξαλείψτε τα κοινά αλλεργιογόνα τρόφιµα (γαλακτοκοµικά, γλουτένη, καλαµπόκι, αυγά, κ.λ.π.) και πάρτε προβιοτικά και ένζυµα για ένα ή δύο µήνες πριν από την αποτοξίνωση. Τα προβιοτικά βοηθούν στην ισορροπηµένη εντερική λειτουργία, βοηθώντας στη διάσπαση των τροφίµων και τον έλεγχο των «κακών» βακτηρίων που βρίσκονται στον οργανισµό, µε αποτέλεσµα να βελτιστοποιείται η διαδικασία αποτοξίνωσης. Πάντοτε να παίρνετε τα προβιοτικά µε άδειο στοµάχι.

Ενισχύστε τα αποτοξινωτικά γεύµατα Χρησιµοποιήστε υγιεινά λίπη (ωµέγα-3 λιπαρά, ελαιόλαδο, λινέλαιο), αµινοξέα (τα οποία ενισχύουν το συκώτι για τη διαδικασία της αποτοξίνωσης)καθώς και µέταλλα, κυρίως ψευδάργυρο και σελήνιο. Ακόµη, η πράσινη χρωστική ουσία των φυτών, η χλωροφύλλη, είναι δοµικά παρόµοια µε την αιµοσφαιρίνη στο ανθρώπινο σώµα –είναι το ίδιο µε το στοιχείο του σιδήρου που περιέχεται στο αίµα. Αυξάνει την παραγωγή ερυθρών αιµοσφαιρίων του αίµατος και βελτιώνει την οξυγόνωση, την αποτοξίνωση και την κυκλοφορία. Για το λόγο αυτό, φροντίστε να τρώτε πολλές µερίδες φρέσκα πράσινα λαχανικά κάθε µέρα κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης.

Αποτοξίνωση ήπατος

� ΜΠΡΟΚΟΛΟ. Παίζει σηµαντικό ρόλο στην ώθηση της παραγωγής των ενζύµων που συµµετέχουν στην αποτοξίνωση.

Το συκώτι είναι το χηµικό εργοστάσιο του σώµατός µας. Μετατρέπει τις πρώτες ύλες που λαµβάνει από τις τροφές σε άµεσα χρησιµοποιούµενες χηµικές ουσίες, και τις τοξικές ουσίες σε υλικά που αποβάλλονται από το παχύ έντερο και τους νεφρούς. Μεταβολίζει τα λίπη, τρέφει και αποτοξινώνει όλον τον οργανισµό. Επίσης, εποπτεύει την ανάπτυξη και λειτουργία όλων των κυττάρων του οργανισµού. Όταν το ήπαρ περιέλθει σε συµφόρηση είναι βέβαιο ότι θα επακολουθήσει νόσηση. Γι’ αυτό προτείνεται ανά τακτά διαστήµατα να προσφέρουµε στο συκώτι µας µια δίαιτα αποτοξίνωσης µε την κατανάλωση των παρακάτω τροφών.

� ΣΠΑΝΑΚΙ. Το εν λόγω λαχανικό καθώς και τα άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά παίζουν µεγάλο ρόλο στην υγεία του ήπατος, ενεργοποιώντας τη λειτουργία της χολής για την εξάλειψη των τοξινών.

� ΓΚΡΕΪΠΦΡΟΥΤ. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταµίνη C, το γκρέιπφρουτ τονώνει την παραγωγή των ενζύµων που βοηθάνε στη µείωση των τοξινών. � ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κατεχίνες το πράσινο τσάι βοηθάει πάρα πολύ το συκώτι, ώστε να είναι 100% λειτουργικό. � ΜΗΛΑ. Επειδή περιέχουν πηκτίνη, τα µήλα βοηθάνε το σώµα να απελευθερώσει τις τοξίνες. � ΚΑΣΤΑΝΟ ΡΥΖΙ. Το σύµπλεγµα βιταµινών Β προωθεί τον µεταβολισµό και υποστηρίζει την αποσυµφόρηση του συκωτιού.

Tips

∆εν θα πρέπει να ξεκινήσετε µια αποτοξίνωση του ήπατος, εάν είστε άρρωστοι ή παίρνετε οποιαδήποτε φαρµακευτική αγωγή.

� ΛΕΜΟΝΙΑ. Με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταµίνη C βοηθούν τον οργανισµό να µετατρέψει τις τοξίνες σε ουσίες που είναι εύκολο να διαλυθούν στο νερό. � ΚΑΡΟΤΑ. Πλούσια σε βήτα-καροτίνη καθώς και σε φλαβονοειδή, ενεργοποιούν τη φυσική ικανότητα του ήπατος να εξαλείφει τις τοξίνες. � ΣΚΟΡ∆Ο. Περιέχει σηµαντικές ποσότητες σεληνίου και αλλικίνης ενεργοποιώντας ορισµένα ένζυµα του ήπατος που προκαλούν τον καθαρισµό του οργανισµού. � ΓΑΪ∆ΟΥΡΑΓΚΑΘΟ. Το κύριο συστατικό του γαϊδουράγκαθου ονοµάζεται σιλυµαρίνη και αποµακρύνει από το ήπαρ τις βλαβερές εκείνες ουσίες που προκαλούν βλάβη στα ηπατικά κύτταρα. Ακόµα, η σιλυµαρίνη διεγείρει την αναγέννηση ηπατικών κυττάρων.

Σελήνιο, ψευδάργυρο, γάλα από γαϊδουράγκαθο καθώς και το σκόρδο υποστηρίζουν επίσης τα αποτοξινωτικά πρωτόκολλα. Μην ξεχνάτε ότι το πράσινο τσάι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και µια πολύ καλή επιλογή κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης. Φροντίστε να πίνετε πράσινο τσάι χωρίς καφεΐνη. Επίσης, το τζίντζερ είναι ιδανικό για τον καθαρισµό του εντέρου και των νεφρών. Κάντε τσάι από φρέσκια ρίζα τζίντζερ κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσής σας. Ενυδατωθείτε για 20 λεπτά µε ένα αναζωογονητικό µπάνιο από βότανα. Για να βοηθήσετε στην αποµάκρυνση των τοξινών ενισχύστε το νερό του µπάνιου σας µε ευκάλυπτο, πυραλίδα, µάραθο, µέντα, κανέλα και άλατα. Η θεραπεία µε σάουνα είναι επίσης πολύ αποτελεσµατική, βεβαιωθείτε όµως ότι παίρνετε αρκετούς ηλεκτρολύτες και συµπληρώµατα µετάλλων, για να αποφύγετε την αφυδάτωση µέσω του ιδρώτα.

� ΠΙΚΡΑΛΙ∆Α - ΤΑΡΑΞΑΚΟ. Ιατρικές µελέτες έχουν αποδείξει τις ευεργετικές, αναγεννητικές ιδιότητες της πικραλίδας σε περιπτώσεις ίκτερου, ηπατίτιδας, διόγκωσης και δυσπεψίας. � ΑΓΚΙΝΑΡΑ. Οι ισχυρές ενώσεις οξέων που περιέχονται στην αγκινάρα έχουν δείξει τις ίδιες ηπατικές αναγεννητικές ιδιότητες µε αυτές του γαϊδουράγκαθου. Συνήθως θα τη βρείτε σε κάψουλες και η δοσολογία είναι 300-500mg ηµερησίως. Την εποχή που µπορείτε να τη βρείτε φρέσκια φτιάξτε από τα φύλλα της αφέψηµα. � ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ. Πρόκειται για καρύκευµα που χρησιµοποιείται πολύ στην Ινδία και βοηθά στην αναγέννηση του ήπατος και στον καθαρισµό του από τοξίνες. Όπως βλέπετε η λίστα είναι πλούσια σε βότανα, φρούτα και λαχανικά. Εάν δεν σας αρέσει το γκρέιπφρουτ, µπορείτε να επιλέξετε τα καρότα. Εάν δεν σας αρέσει το σκόρδο, µπορείτε να επιλέξετε το καστανό ρύζι και ούτω καθ’ εξής. Σίγουρα θα υπάρχει κάτι στη λίστα το οποίο θα σας ταιριάζει!

24 � Ιανουάριος 2014

Συµπληρωµατικά αλλά απαραίτητα

Η ∆ρ Marianna Pochelli είναι διδάκτορας Νευροπαθητικής Ιατρικής. Προωθεί ενεργά την αποτοξίνωση, τον καθαρισµό του παχέος εντέρου, καθώς και ένα χορτοφαγικό τρόπο ζωής χρησιµοποιώντας τα υγιεινά τρόφιµα ως βάση για την καλή υγεία.


Για την καλή λειτουργία του εντέρου, νέα σειρά προβιοτικών Quest με ολική δράση.

€Æ¾ÑºÒÂËѾƾÍÌÈÉÂÆÐÑÆȝÐѾþÏʾȺ¾ËÓÐÑÌÍÌÆÅʸ˾ÐÑÌË“ ™

Στην Quest δημιουργούμε συμπληρώματα διατροφής με υψηλή εργαστηριακή υπεροχή! Για την καλή λειτουργία του εντέρου, νέα ολοκληρωμένη σειρά προβιοτικών Quest με ολική δράση. Ανακουφίζουν πιο αποτελεσματικά, γιατί απελευθερώνουν όλη τη δράση τους στο έντερο, με την ελάχιστη απώλεια συστατικών στο στομάχι. Τώρα, μπορείτε να απολαύσετε καλύτερη ποιότητα ζωής και ευεξία, ενισχύοντας την καλή λειτουργία του εντέρου. Με τη νέα σειρά προβιοτικών Biotix από την Quest!

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ QUEST

Immune Biotix | Με προβιοτικά και β-γλυκάνες,

Acidophilus plus Biotix | Με L.acidophilus και

σκόρδο, ψευδάργυρο, σελήνιο, χαλκό και βιταμίνη D για τη διατήρηση υγιούς ανοσοποιητικού. Ιδανικό για άτομα που θέλουν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους και για περιόδους ιώσεων.

δύο ακόμα προβιοτικά που συμβάλλουν στην ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου για την καλή λειτουργία του χωρίς τις ενοχλήσεις που προκαλούν η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια.

Cran Biotix | Με ευεργετικό Cranberry και προβιοτικά για άτομα που θέλουν να υποστηρίξουν το ουροποιητικό τους. Ιδανικό για άτομα που παθαίνουν συχνά ουρολοιμώξεις.

Mega 8 Biotix | Με 8 διαφορετικά προβιοτικά

Pro Biotix | Με L.bulgaricus που μειώνει τον κίνδυνο ενοχλήσεων στο έντερο (όπως είναι η διάρροια), όταν λαμβάνεται αντιβίωση.

Tum Biotix | Με L.plantarum που βοηθά στην αποφυγή διαταραχών στο έντερο (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τυμπανισμός) λόγω άγχους ή κακής διατροφής.

Kidz Biotix | Με γαλακτικά βακτήρια φιλικά προς το παιδικό έντερο για την ισορροπία της χλωρίδας του. Ιδιαίτερα ωφέλιμο σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, διάρροιας ή λήψης αντιβίωσης. Ειδικά μελετημένο για παιδιά.

σε μεγάλη ποσότητα (30 δις) για χρόνιες ή σοβαρές διαταραχές του εντέρου για άτομα που προτιμούν…Mega φροντίδα της υγείας τους.

/–¤˜£¥£¤’£˜ ¤ ¥–œš”’£¤

Like us on facebook.com/QuestGreece

2VFTU“YDFMMFODF•¾Ë¾×¹ÑÅÐÅÑÅÔÖÍÂÏÌÕ¹ÔÞ


�detoxhealthtips ⊕: της Στέλλας Μπανούση

Detox your life Οι δύο εβδοµάδες των Χριστουγέννων αποτελούν αδιαµφισβήτητα τις πιο δύσκολες διατροφικά εβδοµάδες του έτους. Ο Ιανουάριος είναι ένας µήνας που προσφέρεται για αλλαγές στον τρόπο ζωής µας, που θα εφοδιάσουν το σώµα και το πνεύµα µας µε υγεία και ευεξία.

Στο τραπέζι ∆ιώξτε από το σπίτι τα υπολείµµατα εορτών Κόψτε τα γλυκά και το ποτό! Ό,τι έχει περισσέψει, κυρίως από γλυκά, χαρίστε τα. Αν υπάρχουν στο σπίτι, είναι δεδοµένο ότι θα καταναλωθούν. Όσον αφορά στα γλυκά, για να επιτευχθεί µε µεγαλύτερη ευκολία η διακοπή της κατανάλωσής τους, υιοθετήστε τακτικά και µικρά γεύµατα, ώστε να µην πέφτουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίµα και η αναζήτηση του γλυκού στο τέλος αποτελεί µονόδροµο.

Χυµοί λαχανικών και φρούτων Η αποχή µίας ηµέρας από συνήθη γεύµατα, θα ήταν µία καλή αρχή. Μπορείτε να καταναλώσετε κατά τη διάρκεια µιας µέρας µόνο χυµούς φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Βιταµίνες και αντιοξειδωτικά αναλαµβάνουν να καθαρίσουν τον οργανισµό σας από τοξίνες, βοηθώντας τον να επανέλθει σε κανονικούς ρυθµούς. Ο χυµός σέλινου θεωρείται «κλειδί» για την αποτοξίνωση, ενώ ο χυµός καρότου διεγείρει τη λειτουργία του πεπτικού. Για τόνωση, επιλέξτε χυµό πορτοκαλιού, µε λίγες σταγόνες λεµονιού. Ασφαλώς, µπορείτε να καταναλώσετε και φρούτα, τουλάχιστον τρεις µερίδες ηµερησίως.

Επιλέξτε «έξυπνα» τρόφιµα ∆ηλαδή τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, που δηµιουργούν κορεσµό µε λίγες σχετικά θερµίδες. Ποιες είναι αυτές; Τα δηµητριακά και τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα λαχανικά και οι σαλάτες κάθε τύπου, τα φρούτα, το ψάρι και το κοτόπουλο, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα άπαχα γαλακτοκοµικά.

Περιορίστε το κακό λίπος Αποφύγετε τα τρόφιµα που είναι πλούσια σε κορεσµένα και trans λιπαρά, όπως τα επεξεργασµένα τρόφιµα, τα γλυκά που έχουν βούτυρο, τα αλλαντικά, τα παχιά σε λίπος τυριά. Επιλέξτε το ελαιόλαδο και τα ψάρια, που είναι πλούσια σε µονοακόρεστα και ω3 λιπαρά οξέα.

Σούπες και σαλάτες Αυξήστε την καθηµερινή πρόσληψη σαλάτας και την εβδοµαδιαία κατανάλωση σούπας. Πρόκειται για «έξυπνες» τροφές, οι οποίες χορταίνουν τον οργανισµό, δίνο-

26 � Ιανουάριος 2014

ντάς του ταυτόχρονα πολλές βιταµίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά, που είναι απαραίτητα για τη µεθεόρτια αποτοξίνωσή του. Ετοιµάστε ελαφριές σούπες µε µπρόκολο ή κολοκύθι. Αποφύγετε το πολύ αλάτι.

Προβιοτικά γιαούρτια

Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα Προσπαθήστε να ακολουθήσετε κάποιας µορφής άσκηση, ό,τι ταιριάζει στον καθένα καλύτερα, για να «καούν» οι θερµίδες των εορτών, αλλά και να ξεκινήσει η νέα χρονιά µε µια υπόσχεση ότι φέτος θα είστε πιο δραστήριοι, είτε αυτό είναι απλώς περπάτηµα είτε το γυµναστήριο.

Τα πολλά λιπαρά και γλυκά που καταναλώσαµε τις ηµέρες αυτές, πιθανότατα διατάραξαν την ισορροπία στη χλωρίδα του γαστρεντερικού σωλήνα. Επιλέξτε προβιοτικά γιαούρτια, µεταξύ άλλων θα διασπάσουν τις τοξίνες. Μπορείτε να τα συνδυάσετε µε δηµητριακά ολικής άλεσης.

Όσπρια Φυσικές πηγές πρωτεΐνης, σιδήρου, αλλά και αντιοξειδωτικών, χρήσιµα όσο λίγες τροφές στη διαδικασία της αποτοξίνωσης. Στύψτε λίγο λεµόνι, όταν τα καταναλώνετε, η βιταµίνη C αυξάνει την πρόσληψη σιδήρου φυτικής προέλευσης.

Ω-3 λιπαρά Τα ω-3 λιπαρά µπορούν να παίξουν πρωταρχικό ρόλο στην αποτοξίνωση. Προτιµήστε τα ψάρια που τα περιέχουν (τόνος, σολοµός, γαύρος, σκουµπρί, σαρδέλα). Έχουν αντιφλεγµονώδη δράση, διαστέλλουν τα αιµοφόρα αγγεία, ευνοούν την οξυγόνωση των κυττάρων και την αποµάκρυνση των τοξινών.

Καταναλώστε άφθονο νερό Παρόλο που είναι χειµώνας, προσπαθήστε να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες νερού, έστω και µε το ζόρι! Η διούρηση που προκαλεί, θα βοηθήσει να «καθαρίσει» ο οργανισµός ταχύτερα. Αντιθέτως αποφύγετε την πρόσληψη χυµών και προτιµήστε την κατανάλωση φρούτων, που θα σας χορτάσουν καλύτερα, προσδίδοντας περισσότερες βιταµίνες και ίνες.

Περιορίστε το αλάτι και τα αλµυρά Έτσι ο οργανισµός θα µπορέσει, σε συνδυασµό µε την άφθονη κατανάλωση νερού και τη διούρηση, να αποβάλλει την περίσσεια υγρών και τις κατακρατήσεις, µε συνέπεια να «ξεφουσκώσει».

Στο σπίτι Όπως ακριβώς το σώµα µας, έτσι και το σπίτι µας χρειάζεται τη δική του…αποτοξίνωση, από τα καθηµερινά µικρόβια που το περιτριγυρίζουν. Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε για να γίνει το σπίτι σας πιο…υγιές;

Βάλτε τάξη στην…ηλεκτρονική ακαταστασία Για να αποκτήσετε την πολυπόθητη ηρεµία µέσα στο ίδιο σας το σπίτι, καταρχάς απαλλαγείτε από την ακαταστασία που προκαλούν η τηλεόραση, ο υπολογιστής και ένα σωρό ηλεκτρονικά gadgets που γεµίζουν το χώρο σας. Βάλτε µία τάξη στα καλώδια και τα τηλεχειριστήρια, που έχουν στην κυριολεξία κυριεύσει τα σπίτια µας.

Φυσικά καθαριστικά Αποφύγετε όσο είναι δυνατόν τα χηµικά απορρυπαντικά για την καθαριότητα του σπιτιού. ∆ιαβάστε προσεκτικά όλα τα συστατικά που αναγράφονται στις ετικέτες των προϊόντων καθαρισµού που χρησιµοποιείτε και αναζητήστε εκείνα που είναι πιο φιλικά προσκείµενα στο περιβάλλον. Εναλλακτικά, υπάρχουν και φυσικές λύσεις καθαρισµού του σπιτιού σας. Ενδεικτικά αναφέρονται οι χρήσεις του αλατιού, της σόδας και του ξυδιού.


�detoxalternative ⊕:της Μόρυα Ακριβής Χατζηϊωάννου-Σύµβουλος Άλφα Τσι, Βελονίστρια, Ρεφλεξολόγος-www.garden-of-health.gr

«Φωτίστε µε θετική ενέργεια» το χώρο σας

Νιώστε χαρούµενοι και δυνατοί, επιδιώξ τ στόχους και όνειρα! ε

Νιώθετε πως η ζωή κάθεται βαριά στους ώµους σας, ότι δεν αντέχετε άλλο; Αισθάνεστε αποκαρδιωµένοι από τις συγκυρίες της ζωής, κουρασµένοι, και πολλές φορές, σας φαίνεται αδύνατο να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις της ηµέρας; Έχετε ποτέ φανταστεί ότι οι επαναλαµβανόµενες αναταραχές, αργοπορήσεις και εµπόδια στον εργασιακό ή προσωπικό σας χώρο µπορεί να οφείλονται σε αποθηκευµένα ενεργειακά αποτυπώµατα από παλιότερους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές; Γνωρίζετε ότι κοµµάτι της δικής σας εξέλιξης και ευηµερίας επηρεάζεται από το περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν ο χώρος σας βρίσκεται σε περιοχή µε µεγάλη ή βεβαρυµένη ιστορία;

τερικούς χώρους και να τα αλλάζει µε τη βοήθεια ενεργειακών συµβόλων. Όπως ακριβώς συµβαίνει στο βελονισµό, έτσι και στο ενεργειακό Φενγκ Σούι, τοποθετούνται πολύ µικρά ενεργοποιηµένα σύµβολα σε συγκεκριµένα σηµεία του χώρου τα οποία αποκαθιστούν τη ροή της ενέργειας, δίχως να απαιτείται αλλαγή στη διακόσµηση ή τη δόµηση του χώρου.

Στην καθηµερινή πρακτική, λοιπόν, το Φενγκ Σούι βοηθά για τη δηµιουργία αρµονίας στο περιβάλλον, µε σκοπό την ευτυχία, την επιτυχία και την υγεία. Εξασκείται εδώ και 4.000 χρόνια στην Κίνα και βασίζεται στην παλιά κινεζική αντίληψη -που συναντάµε και στην πλατωνική φιλοσοφίαότι ο άνθρωπος και το περιβάλλον του πρέπει να εναρµονίζονται. Πώς; Επιδιώκοντας τη δηµιουργία ενός προσωπικού χώρου µε αφθονία ζωτικής δύναµης. Το Φενγκ Σούι επίσης, πρεσβεύει ότι τα κτήρια είναι ζωντανά και όχι άψυχα όντα, τα οποία εκπέµπουν Τσι (ενέργεια που εµπεριέχεται σε όλα τα πράγµατα). Παροµοίως, οι ειδικοί του Φενγκ Σούι πιστεύουν ότι η ενέργεια µέσα στο σπίτι µπορεί να µεταβληθεί ή να µπλοκαριστεί, οδηγώντας σε καταστάσεις που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τα οικονοµικά, την υγεία, την εργασία, την ερωτική ζωή κ.ά

Με τον τρόπο αυτό, αποµακρύνονται και µεταλλάσσονται παλιά φορτία ενός χώρου, ενώ εξαλείφονται οι παράγοντες που µας επηρεάζουν αρνητικά. Εντοπίζονται αρνητικά πεδία που δηµιουργούνται από ηλεκτροµαγνητικό νέφος π.χ. ηλεκτροφόρα καλώδια, ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές, κεραίες) και εναρµονίζονται. Xρησιµοποιώντας απλές τεχνικές, διοχετεύει στο χώρο ζωτική ενέργεια, η οποία προσαρµόζεται ανάλογα µε τις ανάγκες των κατοίκων. Η αίσθηση και η ποιότητα των ατοµικών ή επαγγελµατικών χώρων αλλάζει και οι διαπροσωπικές σχέσεις βρίσκουν νέες ισορροπίες. Αν ένας εργαζόµενος λειτουργεί σε ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον όπου νιώθει ευχαριστηµένος και ασφαλής, τότε οι απώλειες είναι πολύ λιγότερες και το κίνητρο πολύ µεγαλύτερο.

Σε αρµονία µε τους ρυθµούς της γης Ακούγεται λίγο παράδοξο και ξένο προς την επικρατούσα άποψη, που υπαγορεύει ότι υπαρκτό είναι µόνο αυτό που µπορούµε να αντιληφθούµε µε τις 5 αισθήσεις µας. Κι όµως, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παραδέχονται ότι δεν αισθάνονται ευχάριστα, όταν µπαίνουν σε ένα χώρο ή νιώθουν να κουράζονται πολύ γρήγορα σε συγκεκριµένα σηµεία ενός εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου.

«Ζωή είναι να µάθουµε να χορεύουµε µε την ενέργεια του σύµπαντος και το Φενγκ Σούι είναι τα βήµατα αυτού του χορού...»

Ο κινέζικος όρος Φενγκ Σούι σηµαίνει Άνεµος-Νερό εκφράζοντας µεταφορικά την έννοια του άπιαστου, της ζωτικής ενέργειας, του Τσι, που ενυπάρχει και ρέει παντού. Το Τσι είναι η πνοή της ζωής. Είναι η ζωοδόχος δύναµη που γεννά, δηµιουργεί, διατηρεί, πληροί και ενώνει όλο το σύµπαν. Φενγκ Σούι είναι η εφαρµογή της αρχαίας γνώσης που δηµιουργεί µια αρµονική ισορροπία ανάµεσα στις δυνάµεις του χώρου και τους κατοίκους αυτού. Είναι η τέχνη που επαναφέρει τη σύνδεση του ανθρώπου µε τις ροές τις φύσης, τον συντονίζει ξανά µε τους ρυθµούς της γης και τα 5 στοιχεία (φωτιά, γη, µέταλλο, νερό, ξύλο) και επαναφέρει την ενότητα ανάµεσα στη γη και τον άνθρωπο. Κάθε τόπος, κάθε κτήριο διαµορφώνεται από την ποιότητα και ποσότητα του Τσι, της ζωτικής ενέργειας. Όπου αυτή ρέει απρόσκοπτα και αναπτύσσεται ελεύθερα, επικρατεί αρµονία, ισορροπία, αφθονία και οι κάτοικοι αισθάνονται υγιείς και χαρούµενοι. Όταν όµως αυτή υπολείπεται ή µπλοκάρεται, τότε δηµιουργείται στασιµότητα, αίσθηση αδυναµίας και ψυχικής δυσφορίας.

Εντοπίστε την αρνητική ενέργεια Ένας σύµβουλος Άλφα Τσι έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει τα διάφορα είδη ενέργειας στους εξωτερικούς και εσω-

28 � Ιανουάριος 2014

Φενγκ Σούι Σώµατος Όταν η ζωή κάθεται βαριά στους ώµους σας και νιώθετε ότι δεν αντέχετε άλλο, όταν αισθάνεστε αποκαρδιωµένοι από τις συγκυρίες της ζωής, κουρασµένοι, και πολλές φορές, σας φαίνεται αδύνατο να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις της ηµέρας, η πρακτική του Φενγκ Σούι Σώµατος έχει τη δυνατότητα να σας ευθυγραµµίσει µε τους ρυθµούς της ζωής, να επαναφέρει τη χαρά στην καρδιά σας, και να σας βοηθήσει να ξανανιώσετε πλήρεις και δυνατοί. Η θεραπεία γίνεται από έναν ειδικευµένο Σύµβουλο Άλφα Τσι, ο οποίος µε συγκεκριµένες τεχνικές απελευθερώνει φορτία που έχουν εδραιωθεί σε διάφορα σηµεία του σώµατός µας, όπως ώµοι και γόνατα, επαναφορτίζει και προάγει την εγγενή και πρωτογενή δυναµική του σώµατος που εδράζεται στα νεφρά και µέσα από την καθοδήγησή του προσφέρει πρακτικές συµβουλές και πληροφορίες για το πώς θα επιλύσουµε ζητήµατα που µας απασχολούν. Είναι µια ανώδυνη αλλά βαθιά πρακτική, που φέρνει νέα ισορροπία στη ροή της ενέργειας του σώµατος και αυξάνει τη ζωτικότητά µας. Τελείται σε µια συνεδρία κατά τη διάρκεια της οποίας ο δέκτης ηρεµεί και αφήνεται στη φροντίδα του θεραπευτή.

Το Φενγκ Σούι Σώµατος µας δίνει την ώθηση να κάνουµε νέα βήµατα στη ζωή µας και µας φορτίζει µε θάρρος, ώστε να βιώσουµε τα οφέλη της προσωπικής µας ΑΛΛΑΓΗΣ!


›»Î˾ÎþɹºʾÆϾªÊÂÉԍ¸ÍÔÐÍÅÒи͌¾ÊÎÅÒ ¢ÐÂ͌Æȹԍ¸ÍÔÐÍžÈÏÆÊË¿Ëɺ¾Âȍ¸ŒÂϾÆÈƾ»ÏËʹÉÆ˾ÉɪÈƾ»ÏËʾÊÐÍ̍ÆÊËËÍľÊÆΌ»žÈ˽ÄËÊϾÒÏÅɸÇŇ¯¸ÍÔÐÍň ÂÊÁÂÓˌ¸ÊÑÒʾ ÎÈÂÃϺÏÂȾÆÏÅɸÇŇ¾ÈÏÆÊË¿Ëɺ¾ˆ¢¾ÈÏÆÊË¿Ëɺ¾¸ÓÂƍËÉɸÒŒËÍÃ¸Ò ªÉÉÂҍƿɾ¿ÂºÒ »ÑÒºʾÆÅԍÂÍÆÌÁÅÒȾƪÉÉÂÒÑøÉƌÂÒÄƾÏËʾÊÐÍ̍ÆÊË ËÍľÊÆΌ»»ÑÒÅԍ¸ÍÔÐÍÅ¢ԍ¸ÍÔÐÍžÈÏÆÊË¿Ëɺ¾¾ÇÆˍËƺϾÆÂÁÌȾƍËÉɪÓÍ»ÊƾÎŒƾËÆÈÆɺ¾¾»ƾÏÍÆȸÒÂþ͌ËÄ¸Ò ÂÔÂÍÄÂÏÆȸÒÄƾÏËÊ ªÊÐÍэË ¢ ÂÔÂÍÄÂÏÆȹ ¾ÔϹ ¾ÈÏÆÊË¿Ëɺ¾ ¾ËÏÂɺ ÏË ȽÍÆË Œ¸ÍËÒ ÏÅÒ ÅÉÆ¾È¹Ò ÏÅÊ ˍ˺¾ ȾÆ ÁÂÓ»Œ¾ÎÏ »ÉËÆ ȾÐŌÂÍÆʪ žÊϺÐÂϾ ÏË ԍÂÍÆÌÁÂÒ Œ¸ÍËÒÏÅÒ¾ÈÏÆÊË¿Ëɺ¾ÒÏËÔ¹ÉÆËÔºʾƍƿɾ¿¸ÒȾƍ͸ÂÆʾ¾ËýÄÂϾÆÅŒ¾Èͪ¸ÈÐÂÎÅξÔÏ»ž»ÏËνÊËÉËÏËÔL8ÂʸÍÄÂƾҍÂͺËԍËÔ ÁÂÓ»Œ¾ÎϾ»ÏËʹÉÆËÎÏËÕÂʺÐÏËÔ Ͼ8ºʾÆԍ¸ÍÔÐÍžÈÏÆÊË¿Ëɺ¾ Ͼ8Ë;ϻÃÑÒȾÆϾ8ºʾÆÅԍÂÍÆÌÁÅÒ¾ÈÏÆÊË¿Ëɺ¾œÔʍÌÒ ů¸ÍÔÐÍŘ¸ÍŒ¾ÊÎÅÁÂÊÁƾøÍÂÆÎÂϺËϾ»ÏÅÊËÆȺ¾ ÂÔÂÍÄÂÏÆȹÐÂ͌»ÏÅϾËÔÁÂÓ»Œ¾ÎϾ»ÏËʹÉÆËÎÏÅÊȾÐŌÂÍÆÊ»ÏÅϪŒ¾ÒȾÆÃÔÎÆȪ ÁÂʺʾÆÎÂȾŒº¾ÂͺÏÑÎōƿɾ¿¹ÒÄƾÏËʪÊÐÍэË

¢ÂɺÏÏÑʍªÊÂÉÔÀÅɹÒÐÂ͌ËÈ;κ¾Ò ®¾ªÊÂÉÔÀÅɹÒÐÂ͌ËÈ;κ¾Ò&DPTVOÏÅÒ'FOJYÎÂÆͪ 4 ¾ËÏÂÉ˽Ê ÏÅÊ FMJUF ÏÅÒ ÄȪŒ¾Ò Œ¾Ò ¤¾Ï¾ÎÈÂÔªÕËÊϾÆ ÎÏÅÊ ®ÎÂÓº¾ ¾» ÎÈÂÉÂÏ» ¿¾Í¸ÑÒ ϽËÔ ȾÆ ¾» ÎÏËÆÓº¾ ¾Ï»ÃÆËÔ¾ÉËԌÆʺËÔ ¿¾ŒŒ¸Ê¾ŒÂÏÅÊŒ¸ÐËÁËTJMJDBUJOH ¶ÉÅ Å ÆêÊÂƾ ÏËÔ ªÊÂÉ ¸ÓÂÆ ÂÊƾº¾ ÐÂ͌ËÈ;κ¾ ÂͺËÔ ¾» P$ ¸ÑÒ P$ Å ˍ˺¾ ¾Í¾Œ¸ÊÂÆ ÎϾÐÂ͹ȾЊ»ÉÅÏÅÊÁƪÍÈÂƾÏÅÒÉÂÆÏËÔÍĺ¾ÒÏËÔ ÓÑͺÒ ¾ÔÇˌÂÆÌÎÂÆÒ ¢ÉÂÆÏËÔÍĺ¾ÏËÔÒºʾƾлÍÔ¿Å ªËΌÅȾÆÁÂÊÂȍ¸ŒÂϾÆ ȪËÆËÃÑÒ®¾ÍËϺÊËԌÂλÉËÔÒÏËÔÒÓÌÍËÔÒ Ï»ÎË ÄƾËÆÈƾȹ»ÎËȾÆÄƾ¾ÄÄÂɌ¾ÏÆȹÓ͹ÎÅ

žÊËÆÓϪȾÆÏÆÒ¤ÔÍƾȸÒ¸ÑÒ

Απόλυτη αυτονομία θέρμανσης σε κάθε χώρο του σπιτιού σας Χαμηλότερο κόστος κτήσης από την συμβατική θέρμανση (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, A/C) Δε χρειάζονται πρόσθετες εργασίες (μερεμέτια, εμφανείς σωλήνες θέρμανσης) Δεν χρειάζεται χώρος για λεβητοστάσιο και δεξαμενή πετρελαίου (οικονομία χώρου)

Αφήνει ελεύθερους τους τοίχους για τα χαμηλά έπιπλα (οικονομία χώρου) Υγιεινή θέρμανση, στεγνώνει την υγρασία από τους τοίχους, προστατεύει το κτίριο από διάβρωση και είναι ευεργετικό για την υγεία των ανθρώπων (καρδιακά, αρθρίτιδες κτλ) Χαμηλότερη κατανάλωση από τον συμβατικό τρόπο θέρμανσης Δε δημιουργεί ρεύματα αέρα μέσα στο σπίτι. Αποτρέπει την κυκλοφορία

ËÒ¬­¬¦¬œ

σκόνης, βακτηριδίων και ιών που μεταφέρονται με τον αέρα. Ιδιαίτερα ευεργετικό για ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, παιδιά, φιλάσθενα άτομα κτλ. Μηδενικό κόστος ετήσιας συντήρησης (οικονομία) Αν χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική θέρμανση, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη οικονομία στη συμβατική θέρμανση (πετρέλαιο ή φυσικό αέριο)

¤¾ÆÄƾÏËÔҍɸËÊ Á½ÎÆÎÏËÔҌƾ—©­ ž« —¬¤£¥¢оξҍºÎÂÆ


ΜΗΝ Α ΤΟ ΙΝ ΦΗΣΕΤΕ Τ ΕΞΑΡ ΤΕΡΝΕΤ Κ Ο ΦΑΓΗΤΟ ΑΙ ΤΗ , ΟΜΗ ΣΕΙΣ ΝΑ Σ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΡΟΥΣ Α ΜΕΣΑ Σ ΚΡΑΤΑΝ Ε ΣΤΟ 2 014!

�detoxwellness

� της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Mήπως έχετε πέσει θύµα κάποιου σύγχρονου ΙΣΜΟΥ; Μήπως για σας τα Χριστούγεννα ήταν µονάχα η αφορµή που ψάχνατε για να βρίσκεστε στα µαγαζιά, παρά το γεγονός ότι η πιστωτική σας κάρτα έχει χτυπήσει κόκκινο; Ή σας έδωσαν ακόµη περισσότερο χρόνο για να σερφάρετε ατελείωτες ώρες στο Ίντερνετ; 30 � Ιανουάριος 2014

ΕΘ

Στο πλαίσιο του ετήσιου «προσωπικού απολογισµού», για σταθείτε λίγο και σκεφτείτε: µήπως έχετε πέσει θύµα κάποιου σύγχρονου εθισµού; Γιατί πέρα από τους κλασικούς εθισµούς στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, υπάρχουν και άλλες µορφές εξάρτησης στη σφαίρα της διατροφής, της επικοινωνίας, της συµπεριφοράς, του έρωτα. ∆είτε πώς µπορείτε να τις κόψετε «µαχαίρι» και να γιορτάσετε ένα απελευθερωµένο «εγώ» το 2014! Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η σύγχρονη κοινωνία µάς βοµβαρδίζει µε την προβολή αντικειµένων που τα καθιστά ποθητά και µας κάνει να νιώθουµε δυστυχισµένοι ή κενοί όταν δεν τα έχουµε. Στα πιο ευαίσθητα άτοµα όµως, που είναι ανίκανα να ελέγξουν τις παρορµήσεις τους,

αυτό µπορεί να πυροδοτήσει µία πραγµατική πάθηση. Η εξάρτηση είναι ουσιαστικά η υπερβολική αναζήτηση της ευχαρίστησης. Το πρόβληµα διαπιστώνεται όταν όλη η ηµέρα περιστρέφεται γύρω από µία έµµονη σκέψη και οργανώνεται µε βάση µία συγκεκριµένη συµπεριφορά (για παράδειγµα τα ψώνια, το φαγητό, το Ίντερνετ, τη δουλειά) και όταν αυτή η «ανάγκη» γίνεται πρώτης προτεραιότητας και δεν ελέγχεται. Η ανεπιθύµητη συµπεριφορά συνοδεύεται συχνά από ψέµατα για τη συγκάλυψή της, αν και συνήθως τα κοντινά πρόσωπα του πάσχοντα αντιλαµβάνονται πολύ καλά ότι κάτι δεν πάει καλά, αφού η ισορροπία της προσωπικότητάς του έχει διαταραχθεί.


Εξάρτηση από την εργασία » Η διαταραχή: Αν ανήκετε στην κατηγορία των “workaholics” (εργασιοµανείς), τότε για σας η δουλειά δεν αποτελεί µία επιλογή, αλλά µία ανεξέλεγκτη εσωτερική ανάγκη. Η σκέψη σας είναι συνέχεια σε αυτήν, όλες οι συζητήσεις σας περιστρέφονται γύρω από αυτήν ενώ η ταυτότητά σας µοιάζει να ορίζεται µονάχα από την επαγγελµατική σας ιδιότητα. Όχι τυχαία, αρρωσταίνετε τακτικά όταν βρίσκεστε σε διακοπές και αποφεύγετε µε κάθε τρόπο τις πολυήµερες άδειες. Την ίδια στιγµή, υποφέρετε από υπερβολικό στρες λόγω της υπερβολικής εργασίας.

» Πώς να την ελέγξετε: Παρατηρήστε τη συµπεριφορά σας: Μήπως όταν δεν έχετε να απασχοληθείτε µε κάτι, αγχώνεστε; Και µήπως στερήστε ώρες ύπνου, για να τις αφιερώνετε και αυτές στη δουλειά; Ε, είναι ώρα να πατήσετε φρένο. Ανασύρετε από τη… µνήµη σας τον πολυδιάστατο χαρακτήρα σας. Θυµηθείτε και τις υπόλοιπες ιδιότητές σας, µην επιτρέποντας στην επαγγελµατική να έχει πια το «µονοπώλιό» σας. ∆ώστε µία ευκαιρία στο διαλογισµό, ο οποίος µπορεί να αποδειχτεί ένα πολύτιµο εργαλείο προσωπικής ανάπτυξης. Πρόκειται για µία τεχνική χαλάρωσης που βασίζεται στην επανάληψη λέξεων και ήχων, που βοηθάνε το µυαλό να απελευθερωθεί από όλες τις σκέψεις που το βαραίνουν.

Εξάρτηση από το/τη σύντροφό σας » Η διαταραχή: Προκειµένου να µη χάσετε το συναισθηµατικό σας αποκούµπι, δεν διστάζετε ακόµα και να υποκύψετε σε µαζοχιστικές συµπεριφορές, ακόµα και παρά τη θέλησή σας (µετά από προτροπή του συντρόφου σας), για να τον έχετε µονίµως και πλήρως ικανοποιηµένο. Κάνετε τα πάντα και θυσιάζετε ακόµα και την αξιοπρέπειά σας, για να µη µείνετε µόνοι. » Πώς να την ελέγξετε: Το λεγόµενο “love addiction” (συναισθηµατική εξάρτηση) έχει τη βάση του σε ανεκπλήρωτες επιθυµίες της παιδικής ηλικίας. Σας κάνει να νιώθετε ανάξιοι να αγαπηθείτε, σας ρίχνει την αυτοεκτίµηση και σας κάνει να υπερπροσπαθείτε. Για αλλαγή όµως, σταµατήστε να φροντίζετε τους άλλους και αρχίστε να φροντίζετε τον εαυτό σας. ∆οκιµάστε επίσης τις χαλαρωτικές ιδιότητες του µασάζ, που θα σας βοηθήσει να αποβάλετε την εσωτερική ένταση, η οποία συχνά ξεσπά µε τη µορφή ψυ-

χοσωµατικών διαταραχών. Να θυµάστε ότι οι άντρες αγαπούν τις γυναίκες που αγαπούν τον εαυτό τους (και τούµπαλιν)!

Εξάρτηση από το Facebook » Η διαταραχή: Όταν δεν είστε online, νιώθετε αποκοµµένοι από όλον τον κόσµο. Θέλετε να βρίσκεστε σε συνεχή επικοινωνία µε τους φίλους (πραγµατικούς και «εικονικούς») που έχετε κάνει “add” στο Facebook και σε πολλές περιπτώσεις προτιµάτε να τους συναντάτε στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης παρά από κοντά. » Πώς να την ελέγξετε: Όσο µεγαλύτερη δυσκολία έχετε να επικοινωνήσετε µε αληθινούς και συγκεκριµένους ανθρώπους, τόσο περισσότερο καταφεύγετε σε «εικονικούς» χώρους µέσα στους οποίους έχετε την ευκαιρία να χτίσετε µία διαφορετική προσωπικότητα. Κλείστε όµως για λίγο τον υπολογιστή. Προσπαθήστε να αντιληφθείτε όλα όσα χάνετε µε το να παραµένετε online πολλές ώρες τη µέρα: φίλους, συναισθήµατα, εµπειρίες ζωής. Και αναζητήστε ένα αποκούµπι στον πραγµατικό κόσµο: ένα φίλο ή ένα συγγενικό πρόσωπο που θα αποσπάσει την προσοχή σας από το Ίντερνετ και θα σας ενθαρρύνει να συµµετάσχετε σε συγκεκριµένες δραστηριότητες. Αν χρειαστεί, δοκιµάστε τη γνωστικοσυµπεριφορική θεραπεία, ενώ σηµαντικά οφέλη για εσάς µπορεί να έχει και η γιόγκα, η οποία θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε την ψυχοσωµατική σας ισορροπία και να αποβάλετε τις ανασφάλειές σας.

Εξάρτηση από το φαγητό » Η διαταραχή: Γεµίζετε το πιάτο σας σαν να προέρχεστε από… κατοχή. ∆εν σας απασχολεί η ποιότητα, παρά µόνο η ποσότητα. Και παρά το ότι πέφτετε στο κρεβάτι µε γεµάτο στοµάχι, δεν µπορείτε να ησυχάσετε και να αποκοιµηθείτε. Έτσι, λίγο αργότερα σηκώνεστε και πάλι και µε βηµατισµό… κλέφτη κατευθύνεστε µπροστά στο ψυγείο, για να καταναλώσετε ό,τι βρεθεί µπροστά σας. » Πώς να την ελέγξετε: Αν έχετε εµµονή µε το βάρος σας, αν είστε ανίκανοι να κρατηθείτε µακριά από συγκεκριµένες τροφές µετά την πρώτη µπουκιά και αν σχεδιάζετε όλη τη µέρα σας µε βάση τις λιγούρες σας, τότε δεν υπάρχει αµφιβολία ότι χρησιµοποιείτε το φαγητό ως ανταµοιβή ή παρηγοριά. Είναι πολύ πιθανό µάλιστα να υποφέρετε από το σύγχρονο διατροφικό σύνδροµο “Binge Eating Disorder” (∆ιαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας): τρώτε χωρίς πρόγραµµα, χωρίς ωράριο, χωρίς επιλογή. Στην περίπτωση αυτή, αξίζει να επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχολόγο, ο οποίος µπορεί να σας συστήσει µια οµάδα βοήθειας, παρόµοιας δράσης µε αυτές των Ανώνυµων Αλκοολικών. ∆οκιµάστε παράλληλα ασκήσεις αυτογενούς εκπαίδευσης (autogenic training) ή αλλιώς τη λεγόµενη τεχνική Schultz. Πρόκειται για τεχνικές χαλάρωσης που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε µόνοι τον έλεγχο των συναισθηµάτων και των σκέψεών σας, έτσι ώστε να χαλιναγωγήσετε τη λαιµαργία σας.

ĭǿȁȉȇȅȅȂȅȇĭǿǹȈ

ˆÖÊÍɹÏÓʾÁƾÑÏÌùÔÊÂÖÄÏ»ÈÌÉɾĻËÌ Ö¾ÉÌÖÏÌËÆÈ»Ìǽ¿ÆѾʺËÅ$ „ÂÏƸÕÂÆ ¸Ë¾Ë ÆÐÕÖÏ» ÐÖËÁÖ¾ÐÊ» Ⱦɝ ¾ÍÌÏÏÌ Ã̽ÊÂËÌÖ ÖÁÏÌÉÖʸËÌÖ ÈÌÉɾĻËÌÖ £½ÍÌÖ  Ö¾ÉÌÖÏÌËÆÈ̽ÌǸÓÔȾÆ¿ÆѾʺËÅÔ$ £ÌÈÌÉɾĻË̺˾ÆÊƾÍÏÓÑÂÚËÅ­ÃÖÐÆÈ»ÐÖÐѾ ÑÆÈ»ÑÌÖÁ¸ÏʾÑÌÔÍÌÖ¿ÌÅҝÐÑÅÁƾѹÏÅÐÅÑÅÔ ÂɾÐÑÆÈ»ÑÅѾÔȾÆÑÅÔÐÃÏÆÄÅÉ»ÑÅѝÔÑÌÖ £Ì Ö¾ÉÌÖÏÌËÆÈ» Ìǽ º˾Æ ʺ¾ ÃÖÐÆȹ ÌÖк¾ ÑÌÖ ÐÎʾÑÌÔ ÍÌÖ ¿ÏºÐÈÂѾÆ Ð »ÉÌÖÔ ÑÌÖÔ ×ÓËѾ Ë̽ÔÌÏľËÆÐÊ̽Ô’ÌÅҝÐÑÅÁ¸ÐÊÂÖÐÅÑÌÖË Ï̽ ÉÂƾºËÂÆ ȾÆ ÐÖÐúÄÄÂÆ ÑÅË ÂÍÆÁÂÏʺÁ¾ ÂËÆ ÐÕ½ÌËѾÔÑÅËÖÄϾк¾ȾÆÑÅËÂɾÐÑÆÈ»ÑÅѝÑÌÖ •¿ÆѾʺËÅ$º˾ƾ;ϾºÑÅÑÅÄƾÑÌÐÕÅʾÑÆÐÊ» ÑÌÖÈÌÉɾĻËÌÖÐÑÌÐÎʾȾÆÍÏ̝ÄÂÆÑÅÃÖÐÆȹ ;ϾÄÓĹÈÌÉɾĻËÌÖÐÑÌÁ¸Ïʾ •ÅÊÂϹÐƾÁ»ÐÅ NM ÍÂÏƸÕÂÆ g¨ÁÏÌÉÖʸËÌÈÌÉɾĻËÌÆÕÒ½ÓË1FQUBOH g¨¾ÉÌÖÏÌËÆÈ»ÌǽNH g-¾ÐÈÌÏ¿ÆÈ»ÌǽÍÌÖÍÂÏƸÕÂÆ¿ÆѾʺËÅ$NH gÏÓʾ¡ÌÁÈÆËÌ

ǼȚıȐȖİIJĮȚĮʌȩIJȘĭȚȞȜĮȞįȓĮ ǺǿȅȊīǼǿǹǼȆǼIJȘȜ KWWSVZZZIDFHERRNFRPELR\JHLDROD 31 � Ιανουάριος 2014


�beauty � της Άννας-Μαρίας Παπίρη, Beauty editor

D et Ox

λάµψη οµορφιά Αναζωογόνησε την επιδερµίδα σου µέσα σε 3 µέρες Οι τοξίνες που συσσωρεύονται στον οργανισµό µας κυκλοφορούν στο αίµα µας και σε όλους τους ιστούς του σώµατός µας, αποθηκεύονται στο συκώτι, στα νεφρά και στη λέµφο και αποτελούν την πιο συχνή αιτία για την κακή πέψη, τη δυσκοιλιότητα, την κατακράτηση υγρών, την κυτταρίτιδα, την αύξηση βάρους, τη θαµπή επιδερµίδα, τα µαλλιά που σπάνε, το αίσθηµα βάρους, την ατονία αλλά και την κακή διάθεση. Όταν ο οργανισµός αποτοξινώνεται, ενυδατώνεται και απορροφά καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά των τροφών -βιταµίνες και µέταλλα-, µε αποτέλεσµα τη βελτίωση της ποιότητας και συνεπώς και της εµφάνισης της επιδερµίδας. Το ίδιο ισχύει και για τα µαλλιά. Αποκτούν ζωντάνια και λάµψη. Μπορείς να βελτιώσεις την εµφάνιση της επιδερµίδας σου, χωρίς βιαστικές ή «καταπιεστικές» λύσεις. Σου προτείνω µερικούς γρήγορους και πρακτικούς τρόπους, όπως µασάζ και µάσκες που θα σε βοηθήσουν να αποβάλεις τις τοξίνες.

32 � Ιανουάριος 2014


NE

W

SINCE 1994

„ÆÐÑÌÍ̺ÅÐÅ¿ÆÌÉÌÄÆÈÎË ÍÏÌØÌËÑÓËÍÏÌÐÓÍÆȹÔ ÃÏÌËѺÁ¾Ô u©ÓϺÔ1BSBCFOT u©ÓϺÔ„¾ÏÄÓľ „ÂÑÏÂɾºÌÖ u©ÓϺÔˆÖËÒÂÑÆȝÏÎʾѾ ȾÆ©ÏÓÐÑÆȸÔ u©ÓϺÔÃÒ¾ÉÆȸÔÂËÎÐÂÆÔ u©ÓϺÔ©ÅÊÆȝˆÖÐѾÑÆȝ €ÅÊÆÌÖÏĺ¾ÔÃÏ̽ u€ÂË€ÌÈÆʝ×ÌËѾÆДξ u©ÓϺÔ ÏÖÈѸɾƾ u7FHFUBSJBO

7*5".*/$3&/&8"-)/&"ˆˆž£– ƒ“–€œ£–—•™¡ ž£–€ ž£–•¡žˆ• ž”œ  ž•ˆ•  “˜£–—„ £“‚“ˆ˜£ È»Ê¾ȾÆÂɝÕÆÐÑŸÈÒÂÐÅÐÑÌ˹ÉÆÌÊÍÌϺ˾ÍÏÌȾɸÐÂÆ ÑÅË ¾ËÍÑÖÇÅ ÑÓË ÂɽÒÂÏÓË ÏÆ×ÎË ÖÑ» ÑÌ ºÁÌÔ ÑÌÖ ÌÇÂÆÁÓÑÆÈ̽ ÐÑÏÂÔ ÍÌÖ º˾Æ ÄËÓÐÑ» ÓÔ ÃÓÑÌĹϾËÐÅ ÍÏÌȾɺÃÒÌϝÐÑÌÈÌÉɾĻËÌȾÆÑÅËÂɾÐѺËÅ ÏÖѺÁÂÔ ÁÖÐÕÏÓʺ¾ þȺÁÂÔȾÆÈÅɺÁÂÔ • ˸¾ ÐÖÉÉÌĹ 7*5".*/ $ 3&/&8"- ÑÅÔ "7"-0/ 03("/*$4 Ê ÍÉ̽Ðƾ ¾ËÑÆÌÇÂÆÁÓÑÆȹ нËÒÂÐÅ ¾Í» ÆÐÕÖϹÊÌÏù¿ÆѾʺËÅÔ$ ÉÂÖÈ»ÑÐÆ ȾÆ¿ÆÌÃɾ¿ÌËPÂÆÁ¹ ÉÂÊÌËÆ̽ÍÏÌÐѾѽÂƾͻÑÆÔÂɽÒÂÏÂÔϺ×ÂÔ ÍÏÌÐøÏÂÆ ¿¾ÒƝÂËÖÁÑÓÐÅȾƾ˾˸ÓÐÅÐÑÌÁ¸ÏʾȾÆ¿ÌÅҝÐÑÅË ¾ËÑÆÊÂÑÎÍÆÐÅÑÓËÌϾÑÎËÐÅʾÁÆÎËÑÅÔÃÓÑÌĹϾËÐÅÔ NEW YORK

HONG KONG

LONDON

TOKYO

ATHENS €18.80

€22.80

€17.50

—ϸʾË¾Ë¸ÓÐÅÔH 4FSVN„ÏÌÐÎÍÌÖNM ËÑÅÉƾȹ‚ÌÐƻ˄ÏÌÐÎÍÌÖÊÂ41'NM Ë¾×ÓÌÄÌËÅÑÆÈ»£×ÂÉ—¾Ò¾ÏÆÐÊ̽„ÏÌÐÎÍÌÖNM “ËÖÁ¾ÑÆÈ»¾ÉÈÑÓʾ—¾Ò¾ÏÆÐÊ̽„ÏÌÐÎÍÌÖNM £ÌËÓÑÆȹ‚ÌÐƻ˓ÇÆÐÌÏÏ»ÍÅÐÅÔNM “ËÖÁ¾ÑÆȹ—ϸʾ•Ê¸Ï¾Ô©ÓϺÔ‚Æ;ϻÑÅѾH —ϸʾ˜¾ÑÆÎˍ˾×ÓÌÄ»ËÅÐÅÔNM

ÍÌÈÉÂÆÐÑÆȻԾËÑÆÍÏ»ÐÓÍÌÔ

.BEFJO64"

JASMINE LAW COSMETICS

£ÅÉ'BY &NBJMJOGP!KBTNJOFMBXHSXXXBWBMPOPSHBOJDTHS


1η µέρα

2η µέρα

Απόγευµα

Πρωί

Καθάρισε το χώρο σου

Πιες ζεστό τσάι

Απλές καθηµερινές δουλειές στο σπίτι, όπως το πλύσιµο των ρούχων ή το στρώσιµο του τραπεζιού θα σου δώσουν το εναρκτήριο κίνητρο να αρχίσεις την εσωτερική αποτοξίνωση του οργανισµού σου.

Ψάξε για µείγµατα τα οποία περιέχουν τσουκνίδα, τζίντζερ, κολιτσίδα, ρίζα από σαρσαπαρίλα. Τα βότανα και τα λουλούδια είναι γνωστό ότι καλµάρουν τους ερεθισµούς και βελτιώνουν την κατάσταση του συκωτιού και τη λειτουργία των νεφρών. Αυτά τα είδη τσαγιού βοηθούν στην αποβολή των πρηξιµάτων γύρω από τα µάτια, και βελτιώνουν στην αποσυµφόρηση της επιδερµίδας. Εάν έχεις ανάγκη µία δόση καφεΐνης δοκίµασε να πιεις ένα φλυτζάνι πράσινο τσάι. Περιέχει λιγότερα διεγερτικά συστατικά και περισσότερα αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, µπορείς να καταναλώσεις και ειδικά συµπληρώµατα διατροφής τα οποία αποτοξινώνουν τον οργανισµό εν γένει.

Ανεφοδιασµός ψυγείου

BIOPROTETTIVA

Η ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙ-ΓΗΡΑΝΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ

Φυσική αντι-γήρανση και προστασία από τη

µόλυνση του περιβάλλοντος και το άγχος της πόλης.

Καινοτόµος, ενεργή, φυσική και εξαιρετικά πλούσια σειρά, αποτελείται από 4 ειδικά προϊόντα: κρέµα ηµέρας, κρέµα νυκτός, κρέµα µατιών και Serum µε υαλουρονικό οξύ 100% φυτικό. Δηµιουργούνται από προσεκτικά επιλεγµένες φυσικές πρώτες ύλες, ένζυµα και φαρµακευτικά φυτά και είναι ειδικά σχεδιασµένα για τις ώριµες επιδερµίδες. Η συχνή τους χρήση παρέχει εµφανή και διαρκή αποτελέσµατα: το δέρµα καθίσταται πιο συµπαγές, πλούσια ενυδατωµένο, οι ρυτίδες είναι λιγότερο εµφανείς και η επιδερµίδα ακτινοβολεί. Δεν περιέχουν χρωστικές ουσίες.

ΕΝΕΡΓΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: TBS Φυτικό – Ενζυµατικό Σύµπλεγµα: Φυσικό αντι-οξειδωτικό ένζυµο και επιλεγµένα πεπτίδια σόγιας. Αποτελεσµατικό στην πρόωρη γήρανση.

Μείγµα Αµινοξέων: Λειτουργούν ως «βιο-διεγερτικά» για την αναπαραγωγή του κολλαγόνου του δέρµατος και τη διατήρηση της υγρασίας του. Βιταµίνη Α: Επανενεργοποιεί το µεταβολισµό των κυττάρων, αποµακρύνει τα νεκρά κύτταρα και το δέρµα επανακτά την φυσική του λάµψη. Βιταµίνη Ε: Βελτιώνει την κατάσταση της επιδερµίδας, συµβάλλει στην καλή ισορροπία της υγρασίας, έχει αντι-φλεγµονώδη δράση. Βιταµίνη C: Ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία και αυξάνει το κολλαγόνο και τις ελαστικές ίνες. Φυτικό Οξύ: Ισχυρό αντι-οξειδωτικό µε ενυδατική και αντι-φλεγµονώδη δράση. Εµποδίζει τη δηµιουργία κηλίδων στο δέρµα. Aloe Vera Gel: Καταπραϋντικές, επουλωτικές, ενυδατικές, αντιφλεγµονώδεις ιδιότητες των πολύ Συνδυάζονται ευαίσθητων, ξηρών και ερεθισµένων µε το Serum δερµάτων. Υαλουρονικό Οξύ: προσώπου µε 100% αγνό, φυτικής προέλευσης. Υαλουρονικό Οξύ Ενυδατικές, αναζωογονητικές και αντι-γηραντικές ιδιότητες.

Αποκλειστική Εισαγωγή & Διάθεση / Τηλ: 210-2388406/7/9, Fax: 210-2380880 info@dermacare.gr sales@dermacare.gr / www.dermacare.gr

34 � Ιανουάριος 2014

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που θέλεις να αποβάλεις τις τοξίνες από τον οργανισµό σου, φρόντισε να του διοχετεύσεις υγιεινές τροφές, όπως φρέσκα φρούτα (βατόµουρα, µήλα και σταφύλια) και λαχανικά (µπρόκολο, καρότο και γλυκοπατάτες)- τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σ΄ αυτές τις τροφές βοηθούν την επιδερµίδα σου να αναδοµηθεί και να αποφύγεις τη φθορά της- καθώς και άπαχη πρωτεΐνη (κοτόπουλο, γαλοπούλα και τόφου). Απόφυγε το αλκοόλ, το τσιγάρο και τις επεξεργασµένες τροφές.

Κράτα τα εντελώς απαραίτητα Όταν η επιδερµίδα σου «διαµαρτύρεται», καλό θα ήταν να µη χρησιµοποιείς πληθώρα από σέρουµ ή καλλυντικών προϊόντων. Για να δώσεις στην επιδερµίδα σου την ευκαιρία να ξαναβρεί τις ισορροπίες της, χρησιµοποίησε µόνο τα καθαριστικά προσώπου, τη φροντίδα ηµέρας και νύχτας. ∆οκίµασε να χρησιµοποιήσεις προϊόντα για όλο το σώµα, τα οποία θα τονώσουν και θα καλµάρουν την επιδερµίδα σου µε συστατικά, όπως φλούδα ιτιάς, βούτυρο κακάο και αλόη βέρα.

D et Ox

Απόγευµα Κάνε µασάζ στον εαυτό σου Κάνοντας µασάζ σε συγκεκριµένες περιοχές του σώµατός σου, ενισχύεις το λεµφικό σύστηµα του οργανισµού σου µε αποτέλεσµα να γίνεται πιο εύκολη η διαδικασία της αποβολής τοξινών, σύµφωνα µε την Kristine Kaoverii Weber, συγγραφέας του Healing Self- Massage (Collins& brown, 2005). ∆ώσε έµφαση στο µασάζ στον αυχένα, τη µασχάλη, το στοµάχι, πίσω από τα γόνατα και τη βουβωνική περιοχή- σηµεία, δηλαδή του σώµατος που υπάρχουν πολλοί λεµφαδένες.

Βράδυ Φτιάξε µία µάσκα Βάλε ζεστό νερό σε ένα µπολ και πρόσθεσε µερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο κίτρου. Μούλιασε µία πετσέτα των χεριών µέσα στο νερό, µετά στράγγιξέ την και τοποθέτησέ την πάνω στο πρόσωπό σου. Ξάπλωσε για 10 λεπτά, για να επιτρέψεις στον ατµό να ανοίξει τους πόρους µε σκοπό να είναι σε θέση η επιδερµίδα σου να δεχτεί την detox µάσκα που θα ακολουθήσει. Αναζήτησε µία µάσκα, η οποία θα περιέχει άργιλο, που απορροφά τη λιπαρότητα και αποβάλει τις τοξίνες, ενώ προσφέρει στην επιδερµίδα τα ευεργετικά συστατικά των µεταλλικών στοιχείων.


3η µέρα Πρωί Κάνε απολέπιση Ξύπνα τις αισθήσεις σου απολεπίζοντας την επιδερµίδα σου κατά τη διάρκεια του µπάνιου. Χρησιµοποίησε κάποιο σκραµπ που να περιέχει ζάχαρη για να αποµακρύνεις τα νεκρά κύτταρα, διεγείροντας έτσι την κυκλοφορία του αίµατος και την αποµάκρυνση των τοξινών από το σώµα σου. Ολοκλήρωσε τη φροντίδα σου µε µία µαλακτική κρέµα µε την οποία θα κάνεις ελαφρές κινήσεις µασάζ που ακολουθούν την πορεία του κυκλοφορικού.

Απόγευµα

5λεπτο

µασάζ

Ελαφριά γυµναστική Ένα χαλαρό περπάτηµα, το σχοινάκι, η γιόγκα βοηθάει στην αποβολή τοξινών. Οι βαθιές αναπνοές κατά τη διάρκεια της γιόγκα διεγείρουν το λεµφικό σύστηµα. Η γιόγκα σε βοηθάει να εισπνεύσεις καθαρό οξυγόνο, ενώ κατά την εκπνοή αποβάλλεις τους ρύπους, σύµφωνα µε την Weber που είναι και καθηγήτρια γιόγκα στο Asheville, N.C.

Βράδυ Βάλε µια µάσκα Στο τέλος του τριηµέρου αποτοξίνωσης, η επιδερµίδα σου χρειάζεται θρέψη και ηρεµία. Άπλωσε στο πρόσωπό σου µερικές κουταλιές από ωµό ακατέργαστο µέλι. Ύστερα βάλε φέτες αγγουριού πάνω από το µέλι και ξάπλωσε. Κάλυψε το πρόσωπό σου µε µία ζεστή υγρή πετσέτα για να αφήσεις το µέλι, που αποτελεί ένα φυσικό υγραντικό παράγοντα, να σφραγίσει την υγρασία στο εσωτερικό της επιδερµίδας σου. Οι αντισηπτικές ιδιότητες του µελιού επιπλέον βοηθούν την επιδερµίδα να «ηρεµήσει» από τυχόν ερεθισµούς και κοκκινίλες. Τα αγγούρια, που λειτουργούν ως διουρητικά, βοηθούν στην αποβολή των υγρών και καταπραΰνουν από το πρήξιµο. Μετά τη µάσκα µπορείς επίσης να χρησιµοποιήσεις µία κρέµα µε βάση το µέλι.

Λαιµός και αυτιά: Βάλε τις άκρες των δακτύλων σου και των δύο των χεριών σου στο κέντρο του λαιµού σου: τα ακροδάχτυλα πρέπει να ακουµπάνε στο λαιµό σου, ενώ οι αντίχειρες να κοιτάνε προς τα κάτω. Με απαλές κινήσεις κάνε µασάζ , ξεκινώντας από το κέντρο του λαιµού και κατά µήκος του πηγουνιού σου και των αυτιών σου. Μπράτσα: Σήκωσε το δεξί σου χέρι πάνω από το κεφάλι. Με τη βοήθεια των αριστερών δαχτύλων των χεριών σου κάνε κυκλικές κινήσεις για 30 δευτερόλεπτα. Κάνε την αντίστοιχη διαδικασία και στο αριστερό σου χέρι.

Κοιλιά: Βάλε τα χέρια σου στο κέντρο του στοµαχιού σου. Κατά την εκπνοή και µε απαλές κινήσεις κάνε µασάζ από το στοµάχι προς τα πλευρά σου. Κάνε την αντίστροφη κίνηση παίρνοντας µια βαθιά εισπνοή.

Πίσω από το γόνατα: Κάθισε σε µια καρέκλα µε τα πόδια παράλληλα µε το πάτωµα ακριβώς µπροστά σου. Τοποθέτησε και τα δύο χέρια σου στην κορυφή των µυών της γάµπας και άρχισε το µασάζ κατά µήκος της γάµπας.

´ÑÖÌ‹ÑÜÜÙßÝ‹ÕÕÝÕà×¾ÖçâÙÛ¾ÕÛæçÜÍá‹ÑâÑ ¹ÑÜЌâÕÙâÑ×ÛàÍèÑ‹ÑÜÜÙ¾ьÎâØÝŒàßâØÕÖÑà‹Þ×Ì ºÎÝًØÒÑÖÌ“ÕÝÖÕÐ×ÕÙ‹ÕâÑÜÞçá͋ÑâÑ

ÄäàÍåы‹äÝÍÑàÕèÞàÛÍÝØ áÙÜÙÛÎÝØYJ[JKNW\ µÝÙáæç‹ËÝØ‹ÕâÞ*L]R_NLXUX[LXVYUNaŒàÞáâÑâÕÐÕÙ ьÎâÙåÑÛâÍÝÕå>?*ÕÝçÔÑâßÝÕÙÛÑÙæÑàÍèÕÙÔÐÝыØ Î×ÛÞÛÑÙܾ‹ÓØáâÑ‹ÑÜÜÙ¾ “ÙÑâÍãÕâÑÙáÕ‹ÞÝÑÔÙÛËåьÞæàßáÕÙå

р›ѨѣѤўѢѫѬѢѣ‫ي‬фѢѫњќѱќ‫ ي‬уѢ‫و‬ѡўѫѠђѠѤ)D[ LQIR#GHUPDFDUHJUVDOHV#GHUPDFDUHJUZZZGHUPDFDUHJU

35 � Ιανουάριος 2014


παιδί

� του Μάρκου Ζάγκα-Τσακίρη, περιβαλλοντολόγος / παιδαγωγός, & της Γιούλας Μπλέσιου, υπεύθυνη παιδαγωγικού σχεδιασµού στο Παιχνιδαγωγείο. www.paixnidagogeio.gr

Το παιχνίδι στη φύση και η ανάπτυξη των παιδιών! Όσο επιταχύνονται οι ρυθµοί της ζωής µας, όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, όσο η πρόσβαση σε χώρους πράσινου περιορίζεται, τόσο αποµακρυνόµαστε από τη φύση. Στ’ αλήθεια, όµως, οι ώρες του ελεύθερου παιχνιδιού και εξερεύνησης στη φύση είναι πολύ σηµαντικές για την ανάπτυξη των παιδιών, ιδιαίτερα σήµερα. Έτσι, η ευκαιρία που µπορούµε να δώσουµε στα παιδιά να πετάξουν πέτρες σε µια λίµνη, να σκαρφαλώσουν στα κλαδιά ενός πλατανιού, να γεµίσουν λάσπες τα χέρια τους, αποκτά ιδιαίτερη σηµασία. Παρακάτω παρουσιάζουµε τους συσχετισµούς του παιχνιδιού στη φύση µε τέσσερις άξονες ανάπτυξης των παιδιών: τη σωµατική υγεία, τη συναισθηµατική και κοινωνική ανάπτυξη και την ανάπτυξη της φαντασίας σε σχέση µε τη λογική σκέψη. Φύση και υγεία: Επιστήµονες που κατέγραψαν τη σωµατική δραστηριότητα 250 παιδιών 2-5 χρόνων κατέληξαν στο συµπέρασµα ότι το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους συνδέεται σηµαντικά µε την ανάπτυξη του παιδιού1. Ένα παιδί παίζοντας στη φύση ασκείται, εφευρίσκει τους «κανόνες» κίνησης και ισορροπίας και αναπτύσσει τις κινητικές του δεξιότητες2. Συγκεκριµένα, σε έρευνα που πραγµατοποιήθηκε σε δύο παιδικούς σταθµούς της Σουηδίας, βρέθηκε ότι τα παιδιά που έπαιζαν σε χώρους µε άγρια βλάστηση, ανώµαλο έδαφος και άλλα φυσικά στοιχεία, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε κινητικές λειτουργίες όπως ισορροπία, ευκινησία, καθώς και στη δύναµη χεριών και κορµού3. Κοιτώντας την ψυχική διάσταση του παιχνιδιού στη φύση, όλοι αναγνωρίζουµε ότι µια βόλτα στο δάσος, λίγα λεπτά κενού χρόνου χαζεύοντας τη θάλασσα ή λίγη κηπουρική προσφέρουν ευεξία και απόλαυση σε µικρούς και µεγάλους. Μια συγκριτική µελέτη 25 ερευνών που συνδέουν την έκθεση στο φυσικό περιβάλλον µε την ψυχική υγεία, καταδεικνύει ότι η δραστηριότητα στη φύση προκαλεί αισθήµατα ηρεµίας, µειώνει το άγχος και το θυµό και τονώνει την ενέργεια4. Συναισθηµατική και κοινωνική ανάπτυξη: Σε ότι αφορά στη συναισθηµατική και κοινωνική ανάπτυξη, γνωρίζουµε ότι στους κλειστούς χώρους απαιτείται συνήθως στα παιδιά να κάθονται και να κάνουν ησυχία. Στη φύση όµως έχoυν την ελευθερία να εκφράσουν τον εαυτό τους, καθώς µπορούν να παίξουν χωρίς επιβεβληµένους περιορισµούς,

αλλά µε αυτοέλεγχο. Στο µη-δοµηµένο φυσικό περιβάλλον τα παιδιά καλούνται να εκτιµήσουν τους κινδύνους, να πάρουν ρίσκα, και να δοκιµάσουν τις δυνατότητές τους5: από πόσο ψηλά µπορώ να βουτήξω, πόσο µπορώ να αποµακρυνθώ από τους µεγάλους χωρίς να φοβάµαι, τολµάω να ακουµπήσω την ακρίδα; Τα παιδιά έτσι αναπτύσσουν αυτοπεποίθηση, αυτονοµία αλλά και δεξιότητες για σωστή διαχείριση του ρίσκου. Όταν δε η δραστηριότητα αυτή στη φύση γίνεται µε παρέα, τότε είναι σηµαντική για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, αφού τα παιδιά καλούνται να συναποφασίσουν µε τους φίλους τους περιορισµούς και κανόνες για την κάθε εξερεύνηση. Φαντασία και λογική σκέψη: Η φαντασία και η δηµιουργικότητα που οδηγούν στην ανάπτυξη της λογικής σκέψης είναι ένας ακόµα σηµαντικός άξονας. Από πολύ µικρά, τα παιδιά είναι σε θέση να ανακαλύπτουν µόνα τους τα µυστικά της φύσης µέσα στο ελεύθερο παιχνίδι. ∆ηµιουργούν κόσµους που βασίζονται σε φυσικά φαινόµενα και πραγµατικές επιστηµονικές παραδοχές, αλλά τα ντύνουν µε τη φαντασίας τους. Στο παιχνίδι στη φύση µπορούν να δηµιουργήσουν δικές τους θεωρίες, να τις στηρίξουν και να τις καταρρίψουν το επόµενο λεπτό µε καινούριες, γεµάτες πηγαία δηµιουργικότητα! Τα φύλλα όταν πέφτουν αλλάζουν χρώµα! ∆ύο πέτρες, όταν τις χτυπήσεις, κάνουν µουσική. Ένα ξυλάκι επιπλέει στο νερό, ενώ το βότσαλο βουλιάζει! Παίζοντας στη φύση, τα παιδιά είναι ελεύθερα να µεταφράσουν το χώρο σε ό,τι τους αρέσει6 7. Έτσι το δάσος γεµίζει νεράιδες, το πάρκο γίνεται γήπεδο ποδοσφαίρου, ο θάµνος γίνεται κρησφύγετο πειρατών και ένας πεσµένος κορµός µεταµορφώνεται σε διαστηµόπλοιο. Μέσα σε αυτούς τους φανταστικούς τόπους κάθε παιδί έχει την ευκαιρία να δυναµώσει σωµατικά και ψυχικά, να δοκιµάσει µε ασφάλεια τις δυνατότητές του, να ψάξει, να συνδυάσει και να συµπεράνει. Εµείς µαζί του έχουµε τη δυνατότητα να ακούσουµε το παιχνίδι του, να συντονιστούµε και έτσι να γίνουµε ουσιαστικό κοµµάτι της εµπειρίας του, δίνοντας τις αφορµές για µια ακόµα µεγαλύτερη εξερεύνηση.

1 Burdette, HL. Whitaker, RC. Daniels, SR. (2004). Parental report of outdoor playtime as a measure of physical activity in preschool-aged children. Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, 158, 353-357. 2 Fjortoft, I. (2004). Landscape as playscape: The effects of natural environments on children’s play and motor development. Children, Youth and Environments, 14(2), 21–44. 3 Grahn, P., Mertensson, F., Lindblad, B., Nilsson, P., & Ekman, A. (1997). Ute pa Dagis, Stad and Land 145. 4 Bowler et al. (2010). A systematic review of evidence for the added benefits to health of exposure to natural environments. BMC Public Health, 10, 456. 5 Stephenson, A.. (2003). Physical risk-taking: dangerous or endangered?. Early Years, 23(1), 35–43. 6 Pound L., (2009). How children learn 3, Contemporary thinking and theorists: learning outdoors. Practical Preschool Books. 7 Rivkin, M. S. (2006). Childrens Outdoor Play: An Endangered Activity in Fromberg D. P. and Bergen D. Play From Birth to Twelve, Routledge.

36 � Ιανουάριος 2014


�???????⊕: �τουτηςΚρινάκη �fitness Αφροδίτης Δηµήτρη, Ραυτοπούλου Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Α.Π.Θ.

Τη νέα χρονιά βάλτε την άσκηση στη ζωή σας Άσκηση δεν είναι η προσπάθειά µας να βελτιώσουµε το σώµα µας και την εµφάνισή µας, την άνοιξη, ώστε να βγούµε καλλίγραµµοι στην παραλία. Σκοπός µας πρέπει νάναι να είµαστε σωµατικά ενεργοί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Για το λόγο αυτό, ας βάλουµε την άσκηση στη ζωή µας κάθε µέρα, κάθε στιγµή σε κάθε δραστηριότητά µας. Τώρα, από την αρχή του χρόνου!!!

Τρέξτε, περπατήστε, κινηθείτε Η απώλεια του λίπους αποτελεί πάντοτε πρωταρχικό µέληµα. Η κατανάλωση των θερµίδων θα πρέπει να αυξηθεί, και ο πιο σίγουρος τρόπος είναι ένας και µοναδικός: κινηθείτε περισσότερο! Αυξήστε τα λεπτά στον διάδροµο, στο ποδήλατο και στα ελλειπτικά µηχανήµατα του γυµναστηρίου, περπατήστε από και προς τη δουλειά σας, ανεβοκατεβείτε τις σκάλες του σπιτιού και της εργασίας σας, κάντε µια ωραία ποδηλατάδα µε τους φίλους σας. Η αύξηση της σωµατικής δραστηριότητας οδηγεί σε αύξηση του µεταβολισµού, σε αύξηση της ενεργειακής δαπάνης και στην πολυπόθητη- ειδικά αυτή την εποχή- µείωση του λίπους!

∆ιατροφή Οι προηγούµενες εννέα συµβουλές δεν είναι αναποτελεσµατικές χωρίς τη συγκεκριµένη. Η διατροφή είναι το άλφα και το ωµέγα στην προσπάθειά σας. Μικρά και συχνά γεύµατα, αρκετά φρούτα, ελάχιστα λιπαρά, πολύ νερό, ελαφριά σνακ, είναι µερικές από τις συµβουλές που όλοι γνωρίζουµε, αλλά ελάχιστοι ακολουθούνε. Ας µην ξεχνάµε όµως πως εκτός του σκοπού της απώλειας του σωµατικού µας λίπους, ακόµη µεγαλύτερη σηµασία έχει η θωράκιση και η προάσπιση της υγείας µας, γεγονός που οφείλεται κατά ένα πολύ µεγάλο ρόλο στη διατροφή!

38 � Ιανουάριος 2014

Αυξήστε τη µυϊκή σας µάζα Η µείωση του σωµατικού λίπους θα πρέπει να συνοδευτεί και από µία παράλληλη διατήρηση και αύξηση της µυϊκής σας µάζας. Χρησιµοποιήστε τα συµβατικά µηχανήµατα αντίστασης των γυµναστηρίων, τους αλτήρες, τα λάστιχα αντίστασης, τις ασκήσεις µε το βάρος του σώµατός σας, τα ελεύθερα όργανα µε την κατάλληλη πάντα καθοδήγηση. Ασχοληθείτε µε όλο το σώµα σας, δώστε βάρος στα αδύναµα σηµεία, τονώστε και τονίστε τους µύες σας!

∆ώστε ποικιλία στην εκγύµνασή σας Εάν έχετε βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια στην προπόνησή σας, τότε το ίδιο έχει κάνει και το σώµα σας. ∆ώστε του την ευκαιρία να ασχοληθεί µε διαφορετικά ερεθίσµατα κάθε φορά. Για παράδειγµα, αλλάξτε το πρόγραµµα στον διάδροµο, αυξοµειώστε τις επαναλήψεις στα µηχανήµατα, µειώστε τα διαλείµµατα ανάµεσα στις ασκήσεις, αλλάξτε ασκήσεις και µεθόδους προπόνησης. Προσπαθήστε να µη µένετε κολληµένοι και πιστοί σε ένα «θαυµατουργό» πρόγραµµα, αλλά να αλλάζετε συχνά την προπονητική σας. Άλλωστε αυτό είναι κάτι που θέλει και το σώµα αλλά και το µυαλό σας.

∆ώστε βάρος στο κέντρο του σώµατός σας Οι καλοσχηµατισµένοι κοιλιακοί παίζουν σηµαντικό ρόλο στη συνολική εµφάνιση του σώµατος. Μην ξεχνάτε όµως πως και αυτοί είναι µύες και κουράζονται, όπως οι άλλοι µύες. Η υπερπροπόνησή τους οδηγεί σε λανθασµένα αποτελέσµατα. Κάποιες βασικές αρχές που ισχύουν για την προπόνησή τους είναι η ποικιλία των ασκήσεων, τα µικρά διαλείµµατα µεταξύ των σετ, η απαραίτητη ξεκούρασή τους, η εκγύµνασή τους µε ασκήσεις yoga και pilates. Και µην ξεχνάτε πως από µόνες τους οι ασκήσεις κοιλιακών δεν θα έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσµα, εάν δεν συνοδευτούν και από την απαραίτητη απώλεια λίπους, το οποίο στη συγκεκριµένη περιοχή είναι ιδιαίτερα εµφανές.

Εναλλακτικές µορφές άσκησης ∆εν είναι λίγες οι φορές που αρκετοί από εµάς θέλουµε να δοκιµάσουµε κάτι καινούριο. Το ίδιο ισχύει και για την άσκηση. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες νέες µορφές άσκησης κατακλύζουν τα γυµναστήρια και τα στούντιο γυµναστικής. Πέρα από τα ιδιαίτερα διαδεδοµένα pilates και yoga που προαναφέρθηκαν, οι ιµάντες προπόνησης ή αλλιώς TRX, η προπόνηση δόνησης, οι διάφορες µορφές κυκλικής προπόνησης που συνδυάζουν

µυϊκή ενδυνάµωση και απώλεια λίπους ταυτόχρονα, το µηχάνηµα λειτουργικής προπόνησης kinesis, είναι µερικά µόνο από τα σύγχρονα µέσα εκγύµνασης, που προσφέρουν απίστευτα αποτελέσµατα και µάλιστα σε αρκετά σύντοµο χρονικό διάστηµα. Μια δοκιµή θα σας πείσει και θα σας ενθουσιάσει!

Ορθοσωµία Η σωστή στάση του σώµατός σας είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να δείξετε πιο αδύνατοι ή πιο γυµνασµένοι. Το καµπούριασµα, η πτώση των ώµων, το σκύψιµο του κεφαλιού, είναι µερικά µόνο από τα λάθη που κάνετε και καταδικάζετε το σώµα σας. Προσπαθήστε να έχετε το κεφάλι σας ψηλά, τους ώµους σας πίσω και κάτω, την πλάτη σας ευθεία, την κοιλιά σας µέσα. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν ένα σώµα γυµνασµένο και ευλύγιστο. Το µόνο σίγουρο είναι πως όταν το καταφέρετε, θα νιώσετε πολύ πιο ανάλαφρα και ευχάριστα.

Γυµναστική έξω Για εσάς που έχετε βαρεθεί τη γυµναστική στους κλειστούς χώρους, µην πτοείστε από τον καιρό. Στην Ελλάδα είµαστε, οι ηλιόλουστες µέρες του χειµώνα θυµίζουν άνοιξη στις χώρες του Βορρά. Γυµναστική στη φύση λοιπόν. Ασκηθείτε εκτός, βγείτε από το σπίτι σας, πλησιάστε τη φύση. Ποδήλατο, περπάτηµα, τρέξιµο, αθλοπαιδιές, πεζοπορία, είναι µερικά από όσα µπορείτε να κάνετε εκτός. Επίσης ιδιαίτερα διαδεδοµένη είναι τα τελευταία χρόνια και η επαγγελµατική ενασχόληση µε αυτό το είδος, µε τη δηµιουργία οµάδων και συλλόγων που δραστηριοποιούνται και εξειδικεύονται σε αυτό που ονοµάζουν «οutdoor fitness».

Personal Training Αρκετοί, στο άκουσµα και µόνο της συγκεκριµένης λέξης, έχουν στο µυαλό τους πολύ διαφορετικά πράγµατα από αυτά που τελικά ισχύουν. Η ατοµική προπόνηση είναι αποδεδειγµένα πιο αποδοτική από τη µαζική. Ο αποκλειστικός σου γυµναστής θα ασχοληθεί µε το σώµα σου, µε τα µυοσκελετικά σου προβλήµατα, µε τους στόχους σου, µε τις αγωνίες και τους φόβους σου. Είναι αυτός που θα σου δώσει κίνητρα, βοήθεια και ενθάρρυνση όταν τα χρειαστείς, και αυτός που θα σε οδηγήσει πολύ πιο γρήγορα στο επιθυµητό αποτέλεσµα. Τώρα όσον αφορά το κόστος, εκτός του ότι πλέον οι τιµές δεν είναι εξωφρενικές, υπάρχουν και τα πιο οικονοµικά γκρουπ των 3-4 ατόµων, µε εξίσου καλά αποτελέσµατα!


�healthayurveda

� : Επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου, Χημικός - Πρόεδρος της Ayurveda Hellas ΑΕ Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α. *Σε συνεργασία με το R&D της Himalaya Herbal Healthcare e-mail: bhumimurti@gmail.com

6

Βήµατα για να Ξαναποκτήσουµε τη Χαµένη µας Υγεία

Βήµα1Προσδιορισµός τηs Vikruti Prakriti: η αναλογία των doshas τη στιγµή της γέννησής µας Vikruti: η αναλογία των doshas την παρούσα χρονική στιγµή ∆είκτης Υγείας: Prakriti = Vikruti Η Vikruti είναι αγιουρβεδικόs όρος που ορίζει την ισορροπία των Doshas (vata - pitta - kapha) στην παρούσα φάση µας. Εάν είµαστε άρρωστοι, η Vikruti επιδρά αρνητικά στην Prakriti, η οποία καθορίζει τη σωµατική εµφάνιση και το βιοπροφίλ µας. Αυτή η διατάραξη της ισορροπίας πρέπει να γίνει γνωστή πριν µπορέσει να αναπτυχθεί οποιαδήποτε αποτελεσµατική θεραπευτική στρατηγική. Η έλλειψη ισορροπίας οφείλεται σε διάφορες δυσαναλογίες και συνδυασµούς των doshas. Αναλύουµε ποιο από τα doshas µας έχει διαταραχθεί και πρέπει να επανέλθει η ισορροπία του.

Χαρακτηριστικά των 3 doshas To VATA ρυθµίζει όλες τις κινήσεις του σώµατος και είναι υπεύθυνο για όλες τις εκούσιες και ακούσιες παρορµήσεις/ ερεθίσµατα. Ευθύνεται για κάθε είδους µεταφορά, κάνοντας καθετί µέσα στη δηµιουργία να κινείται στο σωστό χρόνο, στο σωστό µέρος. Επειδή ελέγχει όλες τις κινήσεις στη φύση, στην ουσία ρυθµίζει και τις δράσεις των άλλων δύο doshas. Κυτταρικό επίπεδο: Ελέγχει τις κινήσεις εντός και εκτός των κυττάρων, συµβάλλοντας στην είσοδο θρεπτικών συστατικών και στην αποµάκρυνση των άχρηστων ουσιών. Ιδιότητες: Ξηρό, ελαφρύ, γρήγορο, ψυχρό, σύντοµο, τραχύ, ευµετάβλητο. Συναισθήµατα: Φόβος και ανησυχία. Συµπτώµατα: Πόνος, σπασµοί. Στοιχεία: Άνεµος-αιθέρας, αέρας, χώρος. Σωµατικές ζώνες: Παχύ έντερο, οστά, δέρµα, νους. Το PITTA χαρακτηρίζεται από τις ιδιότητες της θερµότητας και του φωτός, και διευκολύνει κάθε είδους µεταφορά µέσα στο σώµα και το νου, όπως πέψη και απορρόφηση. Επίσης, ρυθµίζει τη θερµοκρασία και συνδέεται µε τον Ήλιο. Κυτταρικό επίπεδο: Ελέγχει τις λειτουργίες στο εσωτερικό των κυττάρων. Ιδιότητες: Θερµό, οξύ, διαπεραστικό, ελαφρύ, όξινο, ελαφρώς λιπαρό. Συναισθήµατα: Θυµός, εκνευρισµός, κριτική διάθεση. Συµπτώµατα: Φλεγµονές, πυρετός, ερεθισµοί. Στοιχείο: Φωτιά. Σωµατικές ζώνες: Λεπτό έντερο, ήπαρ, αίµα, δέρµα. Το KAPHA ρυθµίζει το σχήµα και τη σύσταση του σώµατος, και είναι υπεύθυνο για το βάρος, τη σταθερότητα, και τη λίπανση. Επηρεάζει τα κύµατα του ωκεανού και την κίνηση των σωµατικών υγρών, και σχετίζεται µε το φεγγάρι. Κυτταρικό επίπεδο: Συνενώνει και συγκρατεί. Ιδιότητες: Βαρύ, αργό, ψυχρό, σταθερό, συµπαγές, λιπαρό. Συναισθήµατα: Επιθυµία, προσκόλληση. Συµπτώµατα: Βραδεία ροή αίµατος, οιδήµατα, βλέννες. Στοιχείο: Νερό, Γη. Σωµατικές ζώνες: Στοµάχι, Κεφάλι, Πνεύµονες.

40 � Ιανουάριος 2014

Βήµα2Προσδιορίστε την Prakriti σας H Prakriti είναι η αναλογία των doshas τη στιγµή της γέννησης και είναι µοναδική για τον καθένα µας. Ορίζει τις ψυχοσωµατικές µας λειτουργίες και πρέπει να µένει σταθερή σε όλη τη ζωή µας. H όποια διαταραχή αποκαθίσταται µέσα από τους παράγοντες αυτοθεραπείας για τους οποίους µίλησε και ο Ιπποκράτης: διατροφή, κίνηση, περιβάλλον, τρόπος ζωής, τρόπος σκέψης. Γενικότερα, οι ιδιοσυγκρασίες είναι 10: οι 3 βασικοί (Vata –Pitta–Kapha) και οι συνδυασµοί τους. Συντοµογραφικά στοιχεία των 3 βασικών τύπων είναι τα παρακάτω.

Τύποι Vata Χαρακτηριστικά ατόµων που κυριαρχεί η Vata ιδιοσυγκρασία: � ∆ηµιουργικότητα, ευστροφία. � Μαθαίνουν γρήγορα και κατανοούν νέες γνώσεις, αλλά επίσης ξεχνούν γρήγορα. � Λεπτό σώµα, το πιο ελαφρύ από τους τρεις σωµατότυπους. � Μιλούν και περπατάνε γρήγορα. � Τάση για κρύα άκρα, δυσφορία στα ψυχρά κλίµατα. � Υψηλή ενέργεια µε σύντοµα ξεσπάσµατα. � Στα συνηθισµένα προβλήµατα υγείας περιλαµβάνονται: πονοκέφαλος, υπέρταση, ξηρός βήχας, πονόλαιµος, ωταλγίες, άγχος, καρδιακές αρρυθµίες, µυϊκοί σπασµοί, πόνος στη µέση, δυσκοιλιότητα, αέρια, διάρροια, νευρικό στοµάχι, εµµηνορροϊκές κράµπες, πρόωρη εκσπερµάτιση και άλλες σεξουαλικές δυσλειτουργίες, αρθρίτιδα. Επίσης, µε τη διατάραξη του Vata σχετίζονται οι περισσότερες νευρολογικές διαταραχές.

Τύποι Pitta Χαρακτηριστικά ατόµων που κυριαρχεί η Pitta ιδιοσυγκρασία: � Μέτρια φυσικός, δυνατός, καλοσχηµατισµένος σωµατότυπος. � Κοφτερό µυαλό, καλή ικανότητα συγκέντρωσης, ευταξία, εστίαση. � Αυταρχικοί, µε αυτοπεποίθηση, και επιθετικοί. � Καλή πέψη, έντονη όρεξη – εκνευρίζονται όταν χάνουν ή περιµένουν αρκετή ώρα ένα γεύµα. � Μαλλιά συνήθως λεπτά και ίσια, µε τάση προς το ξανθό ή κόκκινο χρώµα, συνήθως ασπρίζουν νωρίς. Τάση για αραίωµα (λέπτυνση της τρίχας) ή φαλάκρα. � Αισθάνονται δυσφορία στον ήλιο –η ζέστη τους καταπονεί υπερβολικά. � Σε κατάσταση στρες, γίνονται ευερέθιστοι, θυµώνουν, και ιδρώνουν πολύ. � ∆έρµα ανοιχτού ή κοκκινωπού χρώµατος, συχνά µε φακίδες, που καίγεται εύκολα από τον ήλιο. � Στα συνηθισµένα προβλήµατα υγείας περιλαµβάνονται: δερµατικά εξανθήµατα ή φλεγµονές, ακµή, δοθιήνες, καρκίνος του δέρµατος, έλκη, όξινο στοµάχι, καούρες στο στοµάχι, αϋπνία, µάτια που κοκκινίζουν ή καίνε, αναιµία, ίκτερος.

Τύποι Kapha Χαρακτηριστικά ατόµων που κυριαρχεί η Kapha ιδιοσυγκρασία: � Καλόβολοι, χαλαροί, αργοκίνητοι.

∆εν υπάρχει συζήτηση για την επιστήµη της Αγιουρβέδα χωρίς τον όρο “Doshas” (vata - pitta - kapha) τις 3 βασικές ενέργειες που ορίζουν όλες τις ψυχοσωµατικές µας λειτουργίες και των οποίων η εξισορρόπηση αποτελεί το βασικό πυλώνα στη φυσική υγεία.

εξισορρόπηση των Doshas

� Ανεκτικοί, συµπονετικοί, σταθεροί και αξιόπιστοι, πιστοί. � Μαθαίνουν πιο αργά αλλά δεν ξεχνούν ποτέ όσα έµαθαν, εξαιρετική µακροπρόθεσµη µνήµη. � Τάση για αύξηση του βάρους, µπορεί να υποφέρουν από αργή ή δύσκολη πέψη. � Σεξουαλικά, οι τύποι Kapha είναι αυτοί που διεγείρονται πιο αργά απ’ όλους, αλλά χαρακτηρίζονται από τη µεγαλύτερη διάρκεια. � Εξαιρετική υγεία, ισχυρή αντίσταση στις ασθένειες. � ∆εν τους αρέσει το κρύο ή ο υγρός καιρός. � Στα συνηθισµένα προβλήµατα υγείας περιλαµβάνονται: κρυολογήµατα και συµφόρηση, κεφαλαλγία από παραρρινοκολπίτιδα, αναπνευστικά προβλήµατα, αλλεργικό συνάχι, αλλεργίες και αθηροσκλήρυνση.

Βήµα3Προσδιορισµός της διαταραγµένης ισορροπίας Βασικό δείκτη υγείας αποτελεί Prakriti = Vikruti. Όταν δεν συµβαίνει, υπάρχει ασθένεια, οπότε προσδιορίζουµε τις κυριότερες ανισορροπίες.

Βήµα4 Σταθεροποίηση των doshas. Ανάλογα µε ποιο dosha έχει διαταραχθεί, ακολουθήστε τις ειδικές διαιτολογικές συστάσεις για την επαναφορά της ισορροπίας του.

Βήµα5Παρακολούθηση της προόδου µας Ακολουθούµε τις συνιστώµενες πρακτικές εξισορρόπησης των doshas µέχρι τα συµπτώµατα να υποχωρήσουν.

Βήµα6∆ιατηρούµε την ισορροπία µας Όταν τα doshas ανακτήσουν τη χαµένη ισορροπία τους, ακολουθήστε τις συστάσεις σχετικά µε το σωστό τρόπο ζωής που ορίζει η Αγιουρβέδα. Ένα καλο βιβλίο µε ολοκληρωµένες πληροφορίες σχετικά µε την επιστήµη της Αγιουρβέδα αποτελεί ένα απαραίτητο βοήθηµα στην παραπάνω προσέγγιση.

Η Ayurveda Hellas A.E. στα πλαίσια της πολιτικής της για ‘’Ολοκληρωµένες προτάσεις Φυσικού «Ευ Ζην» και Μακροζωίας’’ ανάµεσα σε άλλα, εκδίδει τα χαρακτηριστικότερα βιβλία του χώρου και προτείνει αρχικά τα best sellers «Αγιουρβέδα Η Ιατρική της Φύσης» (Συγγραφείς: Ο Dr. David Frawley & Dr. Subhash Ranade) & «Ayurveda Η Επιστήµη της Ζωής» (συγγραφέας: ∆ρ. Ανδρέας Τσουρουκτσόγλου) Πληροφορίες: Ayurveda Hellas AE Σόλωνος 51, Κολωνάκι, Αθήνα, Τηλ.: 210 3632350 Β. Όλγας 159, Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310 887679 www.ayurveda-hellas.gr *(Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εφαρµογής της Επιστήµης Ayurveda) – www.ayurvedaingreece.gr


�µαθήµαταδιατροφής ⊕: της Μαρίας Βησαροπούλου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Βιολογική Σπιρουλίνα για όλη την οικογένεια 500 ταμπλέτες

ΜΟΝΟ 23,90

Πώς να

µειώσετε

vs

εύκολα το κρέας

Ƥ ƽDŽljdžljƾDŽDžƹ ǍNJDŽNjljǏdžƺLJƼ #JPTQJSVMJOB ƼNJǖ ǎǂ ƟƦƬƿǗLJƼuǂ ǍǏLJƿǏƷǁǀDŽ ǎDŽnj ǀǏǀNjƾǀǎDŽDžƸnj DŽƿDŽǖǎǂǎǀnj ǎǂnj ƽDŽljdžljƾDŽDžƹnj ǍNJDŽNjljǏdžƺLJƼnj uǀ ǎǂLJ ǀLjƼDŽNjǀǎDŽDžƷ NJNjljǍDŽǎƹǎDŽuƹ ƸǎǍDŽǘǍǎǀLJƼuNJljNjǀƺLJƼDžƼǎƼLJƼdžǘ LJǀǎƼDŽƼNJǖǖdžǂǎǂLJljDŽDžljƾƸLJǀDŽƼ ǑǓNjƺnjLJƼDžljǍǎƺǁǀDŽ uDŽƼ NJǀNjDŽljǏǍƺƼ ƢƺLJƼDŽ uǀ ƿDŽƼǐljNjƷ ǂ ljDŽDžljLJljuDŽ DžǖǎǀNjǂ ǍNJDŽNjljǏdžƺLJƼ ǎǂnj ƼƾljNjƷnj ƧljǍǎƺǁǀDŽ uǖLJlj ˈǂǍǏǍDžǀǏƼǍƺƼƾƺƾƼnjǎǓLJǎƼuNJdžǀǎǘLJ NJƼNjƸǑljLJǎƷnjǍƼnjƾNjƼuuƷNjDŽƼ DžƼǃƼNjƹnj ƼǏǃǀ LJǎDŽDžƹnj ƽDŽljdžljƾDŽDžƹnjǍNJDŽNjljǏdžƺLJƼnj ƣǂǎƹǍǎǀǎǂǍǎƼDžƼǎƼǍǎƹuƼǎƼƽDŽljdžljƾDŽDžǘLJNJNjljǔǖLJǎǓLJƹ ƼLJƼǁǂǎƹǍǎǀǎǂLJǍǎljƿDŽƼƿƺDžǎǏljƩǀǍƹuƼǎljLJƼǍǎNjljLJƼǗǎǂ DžƼDŽuǀǎǂLJƼLJǘǎǀNjǂNJljDŽǖǎǂǎƼǎǓLJNJNjljǔǖLJǎǓLJƟƦƬƿǗLJƼuǂ

ƟƦƬƿǗLJƼuǂ ƨǀǏDžǓǍƺƼnj ƥǀǍǍƼdžljLJƺDžǂ ǎǂdž FTIPQXXXCJPEJOBNJFV XXXCJPEJOBNJHS

42 � Ιανουάριος 2014

Το κρέας βασιλεύει στο τραπέζι µας, ιδιαίτερα στις γιορτινές περιόδους. Σύµφωνα µε έρευνες, ο µέσος Έλληνας καταναλώνει ετησίως 100 κιλά κρέας, δηλαδή 3 φορές πάνω από τις συστάσεις των Οργανισµών Υγείας! Όµως, το τίµηµα της κρεατοφαγίας, ιδίως της προτίµησης στο κόκκινο κρέας, είναι πολύ βαρύ τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον.

Τα οφέλη της µειωµένης κατανάλωσης ή της απουσίας κρέατος από το διαιτολόγιο είναι πολλά. Μελέτες που έχουν γίνει σε χορτοφάγους έδειξαν ότι εµφανίζουν χαµηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης (LDL), χαµηλότερη πίεση και χαµηλότερα ποσοστά υπέρτασης και περιστατικών διαβήτη τύπου 2, από ό,τι οι µη χορτοφάγοι. Επίσης, οι χορτοφάγοι τείνουν να έχουν χαµηλότερο δείκτη µάζας σώµατος (ΒΜΙ) και µικρότερο κίνδυνο εµφάνισης καρκίνου.

Τα διατροφικά προτερήµατα της χορτοφαγικής διατροφής Το µεγάλο διατροφικό πλεονέκτηµα της χορτοφαγίας είναι η αυξηµένη κατανάλωση φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών συστατικών. Παρατηρήθηκε ότι στη χορτοφαγική δίαιτα λόγω της αυξηµένης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, η κατανάλωση φυτικών ινών φτάνει τα 30-42 γραµ./µέρα, όταν η µέση ηµερήσια διαιτητική πρόσληψη φυτικών ινών ανέρχεται στα 20-30 γραµ./µέρα. Οι διαιτητικές ίνες σχετίζονται µε µείωση των λιπιδίων και της γλυκόζης στο αίµα, συµβάλλουν στην καταπολέµηση της δυσκοιλιότητας και προφυλάσσουν από ορισµένες µορφές καρκίνου. Επίσης, µε την αυξηµένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ακατέργαστων δηµητριακών και λαδιού (κυρίως ελαιολάδου) θωρακίζεται ο οργανισµός µε καροτινοειδή (β-καροτίνη, λικοπίνη, λουτείνη κ.ά.), φλαβονοειδή (κουερσιτίνη, κατεχίνες κ.ά.) και βιταµίνες που είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήµατος.


Στη θέση της µπριζόλας τι;

Φτιάξτε την αγαπηµένη σας συνταγή

Όσπρια µε δηµητριακά:

Ένας τρόπος που θα σας διευκολύνει για να περιορίσετε την κατανάλωση κρέατος από τη διατροφή σας είναι να δηµιουργείτε τις αγαπηµένες σας συνταγές σε χορτοφαγικές εκδόσεις. Για παράδειγµα, µπορείτε να µαγειρέψετε µακαρόνια µε κιµά σόγιας αντί για µοσχαρίσιο κιµά, σουφλέ λαχανικών αντί για αλλαντικών και κανελόνια µε γέµιση λαχανικών αντί να βάλετε κιµά.

ένας καλός συνδυασµός Οι πρωτεΐνες των φυτικών τροφών συνήθως περιέχουν σε µικρότερη ποσότητα κάποιο ή κάποια απαραίτητα αµινοξέα, σε αντίθεση µε την πρωτεΐνη του κρέατος, η οποία περιέχει όλα τα απαραίτητα αµινοξέα σε επαρκή ποσότητα. Για να πάρουµε πλήρη πρωτεΐνη από τις φυτικές τροφές, πρέπει να συµπληρώσουµε τα µειωµένα σε ποσότητα αµινοξέα της µιας φυτικής πρωτεΐνης, µε µια άλλη φυτική πρωτεΐνη που τα περιέχει, ώστε να αλληλοσυµπληρωθούν µεταξύ τους. Για παράδειγµα, το χαµηλό επίπεδο του απαραίτητου αµινοξέος µεθειονίνη στα όσπρια, µπορεί να αντισταθµιστεί από την ταυτόχρονη κατανάλωση δηµητριακών, που περιέχουν µεθειονίνη σε υψηλή συγκέντρωση. Χαρακτηριστικός συνδυασµός µιας τέτοιας αλληλοσυµπλήρωσης είναι το φακόρυζο.

Σόγια:

πλήρης φυτική πρωτεΐνη Οι καρποί της σόγιας είναι η µοναδική φυτική πρωτεΐνη, που είναι επάξια µε την πρωτεΐνη του κρέατος, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αµινοξέα, χωρίς να απαιτείται να την εµπλουτίσουµε µε κάποια άλλη φυτική πρωτεΐνη. ∆εν υπάρχει καµιά απολύτως διαφορά στην ποσότητα πρωτεΐνης που περιέχεται σε ½ φλιτζάνι καρπών σόγιας, από µια µπριζόλα των 150 γρ. Η διαφορά είναι ότι η µπριζόλα προσδίδει πενταπλάσιες θερµίδες και επιπλέον 16 γρ. λίπους σε σχέση µε τη σόγια. Η σόγια αποτελεί επίσης εξαιρετική πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου, µαγνησίου και ψευδαργύρου.

Τόφου:

«βόµβα» θρεπτικών συστατικών Το τόφου αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδοµένα προϊόντα σόγιας και ένα άριστο υποκατάστατο του τυριού. Αποκαθιστά σε µεγάλο βαθµό τρόφιµα που είναι πηγές ζωικής πρωτεΐνης, υψηλής βιολογικής αξίας και γι’ αυτό είναι πολύτιµο για τους χορτοφάγους. Είναι τρόφιµο φτωχό σε χοληστερίνη και πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα. Επίσης, είναι καλή πηγή ασβεστίου, καθώς περιέχει 520 mg ασβεστίου/100 γρ.. Τα 115 γρ. τόφου δηλαδή, παρέχουν το 75% της συνιστώµενης ηµερήσιας ποσότητας. Επιπλέον, είναι καλή πηγή χαλκού, σεληνίου, σιδήρου και ψευδαργύρου.

Μανιτάρια: Τα µανιτάρια Portobello είναι µια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, καθώς παρέχουν 5 γραµµάρια πρωτεΐνης ανά µερίδα. Αυτά τα µανιτάρια µπορούν να αποτελέσουν ένα γευστικό υποκατάστατο του κρέατος. Περιέχουν σηµαντικές ποσότητες βιταµινών και µετάλλων, όπως θειαµίνη, βιταµίνη Β6, κάλιο και φολικό οξύ.

Χορτοφαγικά µπιφτέκια και κεφτεδάκια Αν σας αρέσουν τα µπιφτέκια, µια καλή επιλογή είναι να δοκιµάσετε να φάτε µπιφτέκια λαχανικών. Ο συνδυασµός των διάφορων λαχανικών µε τα µυρωδικά που περιέχουν, τα κάνει εξίσου νόστιµα µε τα µπιφτέκια από κιµά. Επίσης, µία άλλη υγιεινή επιλογή είναι τα κεφτεδάκια από όσπρια, όπως οι ρεβιθοκεφτέδες και οι φακοκεφτέδες. Η ελληνική κουζίνα είναι πλούσια και υπάρχουν πολλές συνταγές από χορτοφαγικά µπιφτέκια και κεφτεδάκια που µπορείτε να φτιάξετε. Κάποια από αυτά µάλιστα, µπορείτε να τα βρείτε έτοιµα στο εµπόριο.

Οµελέτα µε λαχανικά Τα αυγά, σε µια διατροφή που δεν περιέχει κρέας, είναι µία καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Ένα αυγό µέτριου µεγέθους (60 g) παρέχει περίπου 7g πρωτεϊνών, δηλαδή τα 2 αυγά παρέχουν τόση πρωτεΐνη, όση 100g κρέατος ή ψαριού. Πολλοί, όταν επιθυµούν να φάνε µια οµελέτα, σκέφτονται ότι θα θέλανε να περιέχει µέσα ζαµπόν, τυρί, λουκάνικο και άλλα αλλαντικά για να είναι πιο χορταστική. Όλα αυτά τα πρόσθετα υλικά όµως, περιέχουν πολλά λιπαρά τα οποία βλάπτουν την υγεία. Μια οµελέτα µε λαχανικά, όπου έχετε προσθέσει µανιτάρια, πιπεριές, καρότα, σπανάκι, ντοµάτα κ.ά., είναι µια θρεπτική εναλλακτική λύση.

Χορτοφάγος part-time ∆εν χρειάζεται να είναι κάποιος χορτοφάγος επτά ηµέρες την εβδοµάδα, για να αποκοµίσει τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής. Καταναλώνοντας κρέας µόνο 1-2 µέρες την εβδοµάδα, µειώνετε την πρόσληψη κορεσµένων λιπαρών και χοληστερόλης, δίνοντας στον οργανισµό σας ευεργετικές φυτικές θρεπτικές ουσίες.

43 � Ιανουάριος 2014


�τροφήτουµήνα+ ⊕: της Ειρήνης Κύρα - Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Sc.

Οι σπόροι αποτελούν την πρώτη ύλη για την ανάπτυξη ενός νέου φυτικού οργανισµού. Ως εκ τούτου, είναι ενισχυµένοι θερµιδικά, αλλά και εφοδιασµένοι µε πολλά θρεπτικά συστατικά, τα οποία µπορεί να ωφελήσουν σαφώς και τον άνθρωπο. Το 35%-45% των σπόρων είναι λιπαρά και στην πλειοψηφία τους πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Κοινό χαρακτηριστικό τους, κυρίως λόγω του φλοιού, είναι η σηµαντική ποσότητα των µετάλλων που περιέχουν, όπως µαγνήσιο και φώσφορο, στοιχεία απαραίτητα για την οστική πυκνότητα, αλλά και ψευδάργυρο, που είναι αναγκαίο για το ανοσοποιητικό µας σύστηµα.

ΣΟΥΣΑΜΙ ΤΟ θαυµατουργό Το γνωστό µας σουσάµι αποτελεί τους σπόρους του φυτού Sesamum indicum L. Το φυσικό χαρακτηριστικό του αντιστέκεται στην αυτο-οξείδωση, του προσδίδει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που σε πειραµατικές µελέτες έχουν συνδεθεί µε την αντιγήρανση. Αυτό πιθανότατα να οφείλεται σε ένα συνδυασµό συστατικών, όπως το σελήνιο που περιέχει σε αφθονία, αλλά και στη συνεργιστική τους δράση µε τις µικρές ποσότητες βιταµίνης Ε που υπάρχουν. Τα ενεργά συστατικά του σουσαµιού (sesamin, sesamol και sesamolin) φαίνονται επίσης να εµπλέκονται στο µεταβολισµό των λιποπρωτεϊνών µε ευεργετικές επιδράσεις στο λιπιδαιµικό προφίλ και την αρτηριακή πίεση. Στις αρχές του προηγούµενου αιώνα είχε παρατηρηθεί σε κάποια έκταση αλλεργική αντίδραση στην κατανάλωση σησαµόσπορων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετές πειραµατικές µελέτες που να το υποστηρίζουν, ενώ οι µέθοδοι ελέγχου αλλεργιογόνων έχουν επίσης αµφισβητηθεί. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες ανησυχίες δεν φαίνεται να αγγίζουν την Ελλάδα, µιας και το σουσάµι συνοδεύει βασικά διατροφικά µας προϊόντα, όπως το ψωµί.

44 � Ιανουάριος 2014


Βιολογικά προϊόντα χωρίς γλουτένη Kόπωση, ατονία, δυσκοιλιότητα ή διάρροια αλλά και απώλεια βάρους; Αυτά και όχι µόνο είναι κάποια από τα ενοχλητικά συµπτώµατα της κοιλιοκάκης, λόγω δυσανεξίας στη γλουτένη, πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώµη και τη σίκαλη. Εντάξτε στη διατροφή σας προϊόντα ολικής άλεσης απαλλαγµένα από γλουτένη.

∆ώστε γεύση στις δικές σα ς δηµιουργίες …. ή απολαύστε έτοιµες χειρο ποίητες δηµιουργίες naturkorn m ϋhle Werz

¸ åôáéòåÝá naturkorn mühle Werz, óá÷ ðòïôåÝîåé ôá íïîáäéëÀ áòôïóëåùÀóíáôÀ ôè÷: ¾öíÝ ëáé ãöíÀëéá òùúéïà, ëÛéë, ëòéôóéîÀëéá òùúéïà, ëïæôÞ íáëáòïîÀëé ëåøòéïà, íáëáòÞîéá òùúéïà, ëáìáíðïëéïà, ëåøòéïà, íðéóëÞôá íå øáòïàðé, ôòÝóðïòï íïàóìé íå áíàçäáìá, ðÝôïùòï òùúéïà, áìåàòé ïìéëÜ÷ Àìåóè÷ ôåóóÀòöî äèíèôòéáëñî, íáçéÀ êèòÜ, ðïð æáçÞðùòï ïìéëÜ÷, ðïð ëéîÞá ïìéëÜ÷

◦ ÌöòÝ÷ óÞçéá, ìáëôÞúè, çìïùôÛîè, çåîåôéëñ÷ ôòïðïðïéèíÛîá óùóôáôéëÀ ◦ ¼ùóéëÛ÷ ðòñôå÷ àìå÷, áðÞ ëáììéÛòçåéå÷ Demeter Ü áðÞ åìåçøÞíåîå÷ âéïìïçéëÛ÷ ëáììéÛòçåéå÷ ◦ ÌöòÝ÷ áùçÀ, çÀìá Ü øïìèóôåòÝîè, øöòÝ÷ æòïùëôÞúè ◦ ºáôÀììèìá çéá äéáâèôéëïà÷

BIOART Λ.Ηρακλείου 408, Ν. Ηράκλειο 14122 Τηλ. 210 2827622, Fax. 210 2827922, www.bioart.gr, email: info@bioart.gr


Ì¾È

’– ‚ –——–„¡€ ˆ–—„¡ ‰ ž£

ˆÑÌȾѝÐÑÅʝʾÔ Ò¾¿ÏºÑÂÊÂĝÉÅÍÌÆÈÆɺ¾¾Í» u ¿ÆÌÉÌÄÆȝÍÏÌØ»ËѾ ÃϸÐȾ ÃÏ̽ѾȾÆɾվËÆȝ u ËÓÍ»Èϸ¾Ô u ľɾÈÑÌÈÌÊÆȝ u ȾÉÉÖËÑÆȝȾÆ u ÐÖÊÍÉÅÏÎʾѾÁƾÑÏÌÃ¹Ô —¾Æ»É¾¾Öѝ ÐÑÆÔȾɽÑÂÏÂÔÑÆʸÔÑÅÔ¾ÄÌϝÔ

#PCJHOBOP7JODFO[P „ÏÌØ»ËѾÖÄÆÂÆ˹ÔÁƾÑÏÌÃ¹Ô £•‚'"9 „¾Í¾ÁƾʾËÑÌÍ̽ÉÌÖ ”ÓÄϝÃÌÖ £—

ΛΙΝΑΡΙ ΤΟ

χρησιµότατο Κρίνοντας από την επιστηµονική ονοµασία που έχει δοθεί στο φυτό του λιναριού, «Linum usitatissimum L.» δηλαδή «Λινάρι το χρησιµότατο», καταλαβαίνουµε ότι από την αρχαιότητα οι άνθρωποι είχαν υποψιαστεί την πολύτιµη διατροφική του αξία. Ο λιναρόσπορος περιέχει σηµαντική ποσότητα α-λινολενικού οξέος και αποτελεί έτσι, µία από τις ελάχιστες πηγές ω3 λιπαρών οξέων φυτικής προέλευσης. Όλο και περισσότερες έρευνες που εξετάζουν τη δράση του λιναρόσπορου συγκλίνουν στο συµπέρασµα ότι έχει ευεργετικά αποτελέσµατα για το καρδιαγγειακό σύστηµα. Οι µηχανισµοί δράσης που προτείνονται αφορούν στη µείωση της λεγόµενης «κακής» χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, τη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, την καταπολέµηση φλεγµονωδών παραγόντων και την πρόληψη θροµβώσεων.Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο λιναρόσπορος βελτιώνει την ινσουλινοευαισθησία, ενώ τα φυτο-οιστρογόνα που περιέχει ίσως έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Πέραν αυτών, ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, συστατικά που συχνά λείπουν από τη διατροφή µας, αλλά είναι τόσο σηµαντικά για την καλή λειτουργία του πεπτικού µας συστήµατος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν παράλληλα στο απαραίτητο αίσθηµα κορεσµού που θα αποτρέψει την υπερβολική ενεργειακή πρόσληψη και συνεπώς την υπερβολική αύξηση βάρους.

ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΣ ΤΟ υγιεινό σνακ Βιολογικά Προϊόντα

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη: 08:00-20:00 Τρίτη – Πέµπτη – Παρασκευή: 08:00-20:30 Σαββάτο: 08:00-16:00 Παρασκευοπούλου 2, Περιστέρι, τηλ: 210-5713988, τηλ & fax: 210-5713713, e-mail: hlianthos_bio@yahoo.gr Βρείτε µας στο Facebook: Ηλίανθος Βιολογικά Προϊόντα

46 � Ιανουάριος 2014

Οι ηλιόσποροι συνήθως καταναλώνονται σε µορφή σνακ ή απλώς να ικανοποιήσουµε την ανάγκη µας για τσιµπολόγηµα. Το χαρακτηριστικό του ηλιόσπορου από διατροφικής άποψης είναι η αυξηµένη ποσότητα βιταµίνης Ε που περιέχει. Γνωστή ως ο πιο ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας που λαµβάνεται διατροφικά, η βιταµίνη Ε έχει συσχετιστεί µε προστατευτικές επιδράσεις στο νευρολογικό και καρδιαγγειακό σύστηµα, ενώ της προσάπτουν και αντικαρκινικές ιδιότητες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι µία κουταλιά της σούπας ηλιόσποροι καλύπτουν ήδη κατά 21% τις ανάγκες σε βιταµίνη Ε µιας γυναίκας φυσιολογικού βάρους.

Η υπεροχή του ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟΥ Οι κολοκυθόσποροι, αυτό που έχουν να προσφέρουν καθ’ υπεροχή των άλλων σπόρων, είναι η βιταµίνη Κ που περιέχουν. Ο ανθρώπινος οργανισµός λαµβάνει την περισσότερη βιταµίνη Κ που χρειάζεται ενδογενώς, αξιοποιώντας την εντερική του µικροχλωρίδα, ενώ οι διατροφικές πηγές της δεν είναι ιδιαίτερα πλούσιες. Έτσι, η κατανάλωση κολοκυθόσπορων αποκτά ίσως ιδιαίτερη σηµασία. Ενώ πατροπαράδοτα η βιταµίνη Κ φαινόταν να συµµετέχει µόνο στην αποτελεσµατική πήξη του αίµατος, πλέον οι έρευνες ενθαρρύνουν τη διαιτητική της πρόσληψη, έχοντας αναδείξει και άλλους καταλυτικούς της ρόλους, όπως στην οστική υγεία, την κυτταρική λειτουργία, την αθηροσκλήρωση ή την αντιφλεγµονώδη δράση.

ΣΠΟΡΟΙ CHIA TO ενεργειακό

διατροφικό «µυστικό» των Αζτέκων Πριν πολλά χρόνια, οι σπόροι chia ήταν αναπόσπαστο κοµµάτι της διατροφής των Αζτέκων και των Μάγια στη Λατινική Αµερική και βασική τροφή του στρατού των Αζτέκων και όχι άδικα, αφού 2 κουταλιές της σούπας σπόροι chia αποδίδουν 140 περίπου θερµίδες. Εκτεταµένες είναι οι ενδείξεις επίσης που θέλουν τους σπόρους αυτούς να χρησιµοποιούνταν και για ιατρικούς λόγους. Η σύγχρονη έρευνα ωστόσο, µόλις την τελευταία δεκαετία έχει µελετήσει τους σπόρους αυτούς για να ανακαλύψει πολλές ευεργετικές δράσεις στην υγεία. Η κυριότερη δράση που αφορά στην καρδιαγγειακή προστασία των σπόρων αυτών φαίνεται να οφείλεται στην ιδανική αναλογία ω3/ω6 λιπαρών (τριπλάσια ποσότητα ω3). Είναι γνωστό ότι τα ω3 µειώνουν την LDL (κακή χοληστερόλη). Ωστόσο, µια κλινική µελέτη δείχνει πως πιθανότατα οι σπόροι chia επιδρούν και στον ενδογενή µηχανισµό παραγωγής χοληστερόλης από το ήπαρ για να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσµα. Ένα ακόµη στοιχείο των σπόρων chia είναι η σύνθεσή τους σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Αυτές παίζουν σηµαντικό ρόλο στη λειτουργία του εντέρου αλλά και στον κορεσµό, κάτι που πιστευόταν ότι επιδρούσε κατ’επέκταση στην απώλεια βάρους αλλά τα δεδοµένα δεν είναι ακόµη επαρκή και καταληκτικά. Επίσης, οι «θαυµατουργοί» αυτοί σπόροι έχουν τρεις φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, έξι φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα και δύο φορές περισσότερο κάλιο από τις µπανάνες. Η ήπια γεύση και η υφή ξηρού καρπού που έχουν επιτρέπουν στους σκουρόχρωµους σπόρους chia να προστεθούν ποικιλοτρόπως στο φαγητό ή ποτό.


SAVI SEEDS ΑΠΟ

τους Ίνκας

Κάποιοι ακόµα σπόροι που είναι γνωστοί από την αρχαιότητα αλλά µόλις πρόσφατα έχει ξεκινήσει η µελέτη τους είναι τα λεγόµενα Savi seeds. Πρόκειται για σπόρους του φυτού Plukenetia volubilis L. που χρησιµοποιούσαν κατά κόρον στην φυλή των Ίνκας. Το χαρακτηριστικό των σπόρων αυτών είναι η πολύ µεγάλη περιεκτικότητά του σε ω3 λιπαρά οξέα, πιο συγκεκριµένα σε ίδια ποσότητα Savi seeds και σολωµού, οι σπόροι περιέχουν πολλαπλάσια ποσότητα α-λινολενικού οξέος -πρόδροµο µόριο των ω3- από ό,τι ο σολωµός. Το δεύτερο χαρακτηριστικό που θα το έκανε να ξεχωρίζει από άλλες φυτικές πηγές ω3 είναι η αντιοξειδωτική τους ικανότητα που περιέχεται από ποικίλες φυτοχηµικές ουσίες, όπως η τοκοφερόλη (βιταµίνη Ε), το β-καροτένιο, το γαλλικό οξύ κ.ά. Τέλος, εµπεριέχουν µικροποσότητες φυτοστερολών που έχουν δείξει ότι µειώνουν τη χοληστερόλη του αίµατος και µάλιστα οι φυτικές στερόλες (φυτοστερόλες) αποτελούν µέρος λειτουργικών τροφίµων γι’αυτή τους την ιδιότητα.

ΚΑΝΝΑΒΗ Η

παρεξηγηµένη! Μπορεί να ακούγεται περίεργο να υπάρχει τρόφιµο από το φυτό της κάνναβης, καθώς τις αρχές του 20ου αιώνα απαγορεύτηκε λόγω της εκτεταµένης χρήσης της ως ναρκωτικό! Αυτό όµως, χωρίς να γίνει διαχωρισµός µεταξύ των διάφορων ποικιλιών, κάποιες εκ των οποίων δεν περιέχουν ψυχοτρόπες δράσεις. Έτσι οι σπόροι κάνναβης από συγκεκριµένη ποικιλία του φυτού µπορούν να θεωρηθούν µία υπερτροφή! Φαίνεται πως οι σπόροι Hemp αποτελούν µία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας -περιέχουν δηλαδή και τα 9 απαραίτητα αµινοξέα, κάτι πολύ σηµαντικό για τους (αυστηρά) χορτοφάγους αλλά και για την περίοδο της νηστείας. Το εντυπωσιακό στην περίπτωση των σπόρων κάνναβης είναι ότι εµφανίζει µία πραγµατικά έντονη αντιοξειδωτική ικανότητα που φαίνεται να οφείλεται µάλιστα στην κατάλληλη περιεκτικότητα / αλληλουχία αµινοξέων. Αυτά µπορούν να ενισχύσουν την ενδογενή αντιοξειδωτική προστασία του οργανισµού (π.χ. έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων ή το γήρας του δέρµατος). Αξιοσηµείωτο είναι ότι, όταν οι σπόροι κάνναβης χρησιµοποιούνται στην τροφή των πουλερικών (κοτόπουλα), έχει παρατηρηθεί να αυξάνεται η περιεκτικότητα των αυγών τους σε ω3 λιπαρά οξέα!

ΣΠΟΡΟΙ ΨΥΛΛΙΟΥ Το ψύλλιο είναι ένα φυτό που ευδοκιµεί εδώ και χρόνια σε περιοχές της Ασίας, κυρίως Μέσης Ανατολής, ενώ καλλιεργείται και στην Αµερική, στην Αυστραλία και σε χώρες της Ευρώπης. Οι σπόροι του ψύλλιου περιέχουν σηµαντική ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών που προέρχονται συγκεκριµένα από το κέλυφός τους. Έχουν τη µοναδική ιδιότητα «ζελατινοποίησης», αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι όταν οι σπόροι έρχονται σε επαφή µε νερό, προσροφούν µεγάλη ποσότητα από αυτό και γίνονται σαν ζελέ. Αυτή ακριβώς η ιδιότητα είναι που τους κάνει γνωστούς εδώ και χρόνια στις περιοχές της Ασίας όπου χρησιµοποιείται για ένα πιο εύρυθµο και υγιές γαστρεντερικό σύστηµα ακόµα και σε ιδιαίτερες παθήσεις αυτού. Η διόγκωση των σπόρων µε την παράλληλη κατανάλωση αρκετού νερού µπορεί επίσης να προκαλέσει αίσθηµα κορεσµού για µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα και ως εκ τούτου να συµβάλει στη µειωµένη πρόσληψη τροφής. Από την άλλη, ως φυτική ίνα, το ψύλλιο υπόκειται σε ζύµωση από την εντερική µικροχλωρίδα τα προϊόντα της οποίας (π.χ. προπιονικό οξύ) έχουν συσχετιστεί από έρευνες µε βελτίωση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου. Προσοχή όµως, η παράλληλη πρόσληψη αρκετού νερού δεν είναι απλώς απαραίτητη για να µπορέσουν οι σπόροι να εκδηλώσουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες, αλλά αν δεν γίνει µπορεί να προκληθεί σοβαρό πρόβληµα!

Πώς θα τους βάλετε στη διατροφή σας Έχοντας αναλύσει τους πιο συνηθισµένους σπόρους τόσο σε Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσµο, αξίζει να τονίσουµε ότι πρέπει να γνωρίζει κανείς πώς να τα εισάγει στη διατροφή του. Για παράδειγµα, η ποσότητα είναι κάτι που πρέπει να είναι ελεγχόµενο, δεδοµένου ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους σπόρους είναι πολύ πλούσιοι σε ενέργεια και ...προσθέτουν θερµίδες. Από την άλλη, η ποσότητα που τελικά θα χρησιµοποιήσετε καλό είναι να σας καλύπτει γευστικά µέσα από το φαγητό και γι’αυτό χρειάζεται φαντασία. Οι σπόροι στο φαγητό µας χρησιµοποιούνται συνηθέστερα πάνω από τη σαλάτα, πασπαλισµένοι σε αρτοποιήµατα ή ενσωµατωµένοι µέσα στη ζύµη για αρτοπαρασκευές. Μπορούν ωστόσο να συνοδεύσουν και άλλες συνταγές, όπως ένα ριζότο ή ένα σνακ γιαουρτιού µε δηµητριακά και φρούτα. Μια άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση είναι η πολτοποίησή τους για την παρασκευή ενός salad dressing. Αξίζει να σηµειώσουµε ότι η πολτοποίηση είτε κατά τη µάσηση είτε πριν, κάνει πιο προσβάσιµα τα θρεπτικά συστατικά των σπόρων! Αυτό είναι ιδιαίτερα σηµαντικό στην περίπτωση του λιναρόσπορου στο οποίο τα θρεπτικά συστατικά δεν µπορούν να αξιοποιηθούν διαφορετικά. Εξαίρεση αποτελεί το ψύλλιο, το οποίο θα πρέπει να «πίνεται» µε κάποιο ρόφηµα, όπως χυµό ή νερό.

BIOMARKET ф›ѢѫѣўѮѡўًѬўѬѨѦ‫ى‬ѨѥњѪѣњѬ‫و‬ѫѬѠѥњѣњѢњѦњѣњѤٍѰѬў ѥѢњ Ѭўѩ‫و‬ѫѬѢњ ›ѨѢѣѢѤًњ ћѢѨѤѨќѢѣَѦ ›ѩѨѲٌѦѬѱѦ њ›ٌ ِѤѤѠѦўѪ›њѩњќѱќѨٍѪњѤѤ‫و‬ѣњѢѬѨѭѪ›ѢѨњѧѢٌ›ѢѫѬѨѭѪ ѨًѣѨѭѪѬѨѭўѧѱѬўѩѢѣѨٍ єѩ‫ى‬ѫѣѨћѢѨѤѨќѢѣٌѣѩ‫ى‬њѪ тњѤњѣѬѨѣѨѥѢѣ‫و‬ѬѭѩѨѣѨѥѢѣ‫›و‬њѩњѝѨѫѢњѣ‫و‬ѣњѢяюя рѤѤњѦѬѢѣ‫و‬ єѩ‫ى‬ѫѣњѮѩѨٍѬњѣњѢѤњѯњѦѢѣ‫و‬ хѭѥњѩѢѣ‫و‬²ѩٍџѢ²ٌѫ›ѩѢњ рѩѬѨѫѣўѭ‫و‬ѫѥњѬњ сٌѬњѦњѣњѢѥ›њѯњѩѢѣ‫و‬ яѩѨѲٌѦѬњѯѱѩًѪќѤѨѭѬ‫ى‬ѦѠ ыўѤѢѫѫѨѣѨѥѢѣ‫و‬ ёѦњѣќѢњٌѤўѪѬѢѪَѩўѪ Delicatessen ُѤўѭѩњѣњѢўًѝѠџњѯњѩѨ›ѤњѫѬѢѣ‫ي‬Ѫ эѠѩѨًѣњѩ›Ѩً²њ›ѨѧѠѩњѥ‫ى‬ѦњѮѩѨٍѬњ ѕѭѥѨًѮѩѨٍѬѱѦ²ѣњѮ‫ى‬Ѫ²ѩѨѮ‫ي‬ѥњѬњ ф›њѤўًѰўѢѪ²ѥѨٍѫѤѢ²›ѩѨѲٌѦѬњќѢњ›ѩѱѢѦٌ яњѢѝѢѣ‫ى‬ѪѬѩѨѮ‫ى‬Ѫ ёѭѥ›ѤѠѩَѥњѬњѝѢњѬѩѨѮ‫ي‬Ѫ юѢѣѨѤѨќѢѣ‫و‬њ›Ѩѩѩѭ›њѦѬѢѣ‫و‬ єѭѬѢѣ‫و‬ѣњѤѤѭѦѬѢѣ‫و‬ѣњѢ›ѩѨѲٌѦѬњ›ўѩѢ›ѨًѠѫѠѪ рѢѡ‫ى‬ѩѢњ‫ى‬ѤњѢњ²њѩѱѥњѬѨѡўѩњ›ўًњ

¢ïëéíÀóôå ôá ëáìàôåòá ðòïûÞîôá óå ðòïóéôÛ÷ ôéíÛ÷ ”È¹ÃĽµÆϦÈ¥ÃĽÁÆ ‰ÈÇÀÅ1SBTJOP

©ÀÄ 'BY ‘Á¹ʹùʹÉÊ´ˆ¹Ê¹ĽÁÊÆÏÈ¿½µ$BTI$BSSZ

ÁÛï ëáôÀóôèíá

©¹ÊÆÓÆÏ ¦›ÈÏËȹµ¹ ©ÀÄ 'BY

47 � Ιανουάριος 2014


�healthymeal ⊕: της Στέλλας Μπανούση

Η

η σο τ ά ύ πα ο π ποκ ρ τ υ Ι

Πρόκειται για µια σούπα δυναµίτη! Και µη θεωρείτε ότι θα φάτε ένα άνοστο πιάτο. Πρόκειται στην κυριολεξία για µια υπέροχη γευστική σούπα. Ενισχύει την καλή υγεία και είναι παντός καιρού. Τρώγεται δηλαδή χειµώνα-καλοκαίρι και καθαρίζει τον οργανισµό από τις τοξίνες. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι απλά, µόνο φροντίστε να είναι βιολογικά. Επίσης, καλό θα είναι να τη βράσετε σε εµφιαλωµένο νερό, προσθέτοντας µια κουταλιά ελαιολάδου προς το τέλος του βρασµού. Προτιµήστε να µην τη βράσετε σε δυνατή φωτιά, αλλά αντίθετα να τη σιγοβράσετε, ώστε να αξιοποιήσετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που σας προσφέρει η συνταγή.

Υλικά: φλούδα, � 1 πατάτα µε τη � 2 καρότα, , � 2 κολοκυθάκια � 2 κρεµµύδια κο σέλινο, � 4 κλωνιά φρέσ ανό, � 1/2 µάτσο µαϊντ λλα ιού ή παντζαρόφυ υλ ρο � 5-6 φύλλα µα

Εκτέλεση: Επιλέξτε βιολογικά λαχανικά, τα οποία θα κόψετε σε κοµµάτια και θα τα σιγοβράσετε για 1 ώρα σε εµφιαλωµένο νερό. Καταναλώνετε τη σούπα ή µόνο το ζωµό των λαχανικών µε 1 κουταλάκι ελαιόλαδο και λίγο λεµόνι. Αυτό ήταν όλο! Καλή σας όρεξη! Πατάτα: Γιατί µε τη φλούδα; Οι φυτικές ίνες βρίσκονται κυρίως στη φλούδα των φρούτων και λαχανικών και το ίδιο ισχύει και για την πατάτα. Πριν όµως τις χρησιµοποιήσουµε, θα πρέπει να καθαρίσουµε σχολαστικά τα αλλοιωµένα µέρη της εξωτερικής επιφάνειάς. Μια πατάτα µετρίου µεγέθους των 100γρ. περιέχει 1,6γρ. φυτικών ινών το οποίο καλύπτει περίπου το 15% της συνιστώµενης ηµερήσιας ποσότητας (25γρ). Οι φυτικές ίνες βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, καθώς προκαλούν πιο γρήγορα το αίσθηµα του κορεσµού. Ακόµη επιδρούν θετικά στη ρύθµιση του σακχάρου του αίµατος, στη µείωση της χοληστερόλης και στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήµατος.

48 � Ιανουάριος 2014

Κολοκυθάκια: Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταµίνης C και καλή πηγή βιταµίνης Α. Πέρα από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε γνωστά αντιοξειδωτικά συστατικά, περιέχουν και µια ποικιλία σπάνιων αντιοξειδωτικών, µεταξύ των οποίων καροτενοειδή, λουτεΐνη και ζεοξανθίνη. Αυτά τα συστατικά είναι γνωστά για τα οφέλη τους στην όραση και ιδιαίτερα στην προστασία που παρέχουν έναντι της σχετιζόµενης µε την ηλικία εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη. Καρότο: Περιέχει αντιοξειδωτικές βιταµίνες Α, Β και C, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, θείο, ιώδιο, µαγνήσιο, χαλκό, µαγγάνιο, λεκιθίνη. Προφυλάσσει τις αρτηρίες. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστηµα και καταπολεµά τις µολύνσεις. Σύµφωνα µε έρευνες η συστηµατική κατανάλωση ενός καρότου την ηµέρα µειώνει σηµαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες. Η περιεκτικότητα σε β-καροτένιο ενός µεσαίου καρότου περιορίζει κατά το ήµισυ τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του πνεύµονα, ακόµη και σε πρώην συστηµατικούς καπνιστές. Το µαγείρεµα δεν αλλοιώνει τη δράση του β-καροτένιου. Θεωρείται µάλιστα ότι το ελαφρύ βράσιµο βοηθά την ευκολότερη απορρόφησή του από τον οργανισµό. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να το βάλετε τελευταίο στη σούπα σας. Κρεµµύδια: Φάρµακο για το αναπνευστικό σύστηµα (καθαριστικό των πνευµόνων), καθώς και ευεργετικό στο αίµα και στις παθήσεις τού συκωτιού. Η φλούδα του κρεµµυδιού περιέχει την κερσετίνη, µια πολύ σηµαντική ουσία για τη ρύθµιση του σακχάρου και µε άριστη δράση στην υγεία όλου του οργανισµού. Ειδικοί επιστήµονες καθώς και βοτανολόγοι, συστήνουν να µαγειρεύουµε τα κρεµµύδια µε τη φλούδα τους, ώστε να πάρουµε υψηλές συγκεντρώσεις των πολύτιµων ουσιών της µαγικής αυτής τροφής. Μην ανησυχείτε ότι θα διαλυθούν µέσα στο φαγητό σας.

Το έχουµε δοκιµάσει και είδαµε ότι αφαιρούνται εύκολα µετά το βράσιµο! Σέλινο: Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως: φλαβονοειδή, τανίνες, πτητικά έλαια, αλκαλοειδή, στερόλες, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, µαγνήσιο, κάλιο και νάτριο, βιταµίνες A, B1, B2, C και Κ, σε φυλικό οξύ, ενώ περιέχει και µια ορµόνη ανάλογη µε τις ιδιότητες της ινσουλίνης. Μαρούλι: Πλούσιο σε βιταµίνες A, C, E. Έχει και καρδιοπροστατευτική δράση, λειτουργώντας αντιοξειδωτικά. Περιέχει ζεαξανθίνη (καροτενοειδές), λουτεῒνη, ουσίες µε αντικαρκινική δράση. Έχει µεγάλη περιεκτικότητα σε βιταµίνη Β1 (θειαµίνη), ουσία σηµαντική για την οµαλή λειτουργία του νευρικού συστήµατος. Μαϊντανός: Πλούσιος σε βιταµίνες Β12, Κ, Α και C, καθώς και σε βκαροτένιο. Καλή πηγή φυλλικού οξέος και σιδήρου. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη, η οποία διαθέτει αντιβακτηριδιακή δράση (βοηθά στην καταπολέµηση της χρόνιας κακοσµίας του στόµατος). Τα αιθέρια έλαια που περιέχει (λιµονένιο, ευγενόλη) είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Όταν τρώγεται καθηµερινά, µειώνει ή σταθεροποιεί τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Επίσης, συµβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του νεφρού (εξαιρετικό διουρητικό). Έτσι, ο οργανισµός απαλλάσσεται από το περιττό νάτριο, αλλά και από κάθε επιβλαβή ουσία. Φύλλα παντζαριού: Αποτελούν πολύ καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, µαγγανίου, καλίου, ιωδίου, φωσφόρου, χαλκού, µαγνησίου, ψευδαργύρου και βιταµινών A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 (φυλλικό οξύ). Επίσης, περιέχουν φαινόλες µε αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, καθώς και φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.


Ειδήσεις για την κοινωνική υπευθυνότητα, την πράσινη επιχειρηµατικότητα και τη βιώσιµη ανάπτυξη.

5 7 5 1 e c Sin

ΟΤΕ-COSMOTE: Απονοµή Υποτροφιών σε 46 φοιτητές 20 Υποτροφίες και 26 Τιµητικές ∆ιακρίσεις απονεµήθηκαν σε 46 πρωτοετείς φοιτητές Ιδρυµάτων Πανεπιστηµιακού Τοµέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τις Υποτροφίες ΟΤΕ-COSMOTE. Για 12η συνεχή χρονιά, νέοι και νέες παρέλαβαν συνολικά €345.328, που θα τους βοηθήσουν να επικεντρωθούν στις σπουδές τους. Από την έναρξη του προγράµµατος το 2002 µέχρι και σήµερα, έχουν συνολικά απονεµηθεί 146 Υποτροφίες και 283 Τιµητικές ∆ιακρίσεις, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα €2,4 εκατ. ευρώ. Περισσότεροι από 2.500 φοιτητές εκδήλωσαν ενδιαφέρον και τελικά πάνω από 1.100 σπουδαστές υπέβαλλαν την αίτησή τους. Στην εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε στο ∆ιοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι, παρόντες ήταν ο Πρόεδρος και ∆ιευθύνων Σύµβουλος του Οµίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαµάζ και ο Γενικός Γραµµατέας του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευµάτων κ. Θανάσης Κυριαζής.

«Παστίλιες για τον πόνο του άλλου»: Ξανά κοντά µας! H ΑPIVITA ενώνει τη φωνή της µε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για τους ξεχασµένους ασθενείς στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσµο. Οι «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου» των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επέστρεψαν και φέτος στα φαρµακεία ολόκληρης της χώρας. Με ένα νέο συγκλονιστικό τηλεοπτικό σποτ, στο οποίο πρωταγωνιστεί και πάλι ο παγκοσµίου φήµης Ισπανός ηθοποιός και εδώ και πολλά χρόνια υποστηρικτής της οργάνωσης, Χαβιέρ Μπαρδέµ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα µάς καλούν να ουρλιάξουµε για τα εκατοµµύρια των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπεία. Η APIVITA υποστηρίζει ενεργά και έχει συνδράµει από την πρώτη στιγµή τις προσπάθειες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να πραγµατοποιήσουν τη µεγάλη εκστρατεία αλληλεγγύης «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου». Το δηµοφιλές πλέον κόκκινο κουτάκι µε τις έξι καραµέλες µε µέλι και θυµάρι, που παράγονται και διανέµονται µε την ευγενική υποστήριξη της APIVITA, επιστρέφει αποκλειστικά στα φαρµακεία. Οι φαρµακοποιοί συµµετέχουν και αυτοί αφιλοκερδώς στην εκστρατεία πουλώντας τις καραµέλες προς 1,60 ευρώ, στην ίδια ακριβώς τιµή που τις αγόρασαν, διαµορφώνοντας µε αυτόν τον τρόπο ένα ιδιότυπο και µοναδικό δίκτυο αλληλεγγύης στη χώρα µας, από τον Έβρο µέχρι την Κρήτη.

•Θυμιάματα Θυμιάματα Ιαπωνίας (Αρωματικά στικς-incenses, κλπ.) •Λάδια αρωματικά χώρου (fragrance oils) •Diffusers (Διαχυτές αρώματος) •Λάμπες Λάμπες αρωματισμού (fragrance lamps)

Απολαύστε το άρωμα από την αρχαία βασιλική αυλή. Χαλαρωτικά και αρώματα φρεσκάδας. Η Nippon Kodo είναι μια εταιρεία με ιστορία 400 ετών, καθώς πρωτοδημιουργήθηκε στα χρόνια του Jyuemon Takai, γνωστού και ως Koju, ενός ικανού και ταλαντούχου δημιουργού σπάνιων και ανεκτίμητων εκλεκτών αρωμάτων που ευωδίαζαν την Αυλή του Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας. Πολλά από αυτά τα ευχάριστα και υψηλής ποιότητας αρώματα, τα οποία η εταιρεία μας εξακολουθεί να τα παράγει μέχρι σήμερα, είναι βασισμένα στις πρωταρχικές φόρμουλες των Koju και Yujiro Kito, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν “ιδιοφυῒες” των αρωμάτων του 19ου αι., την περίοδο του εκσυγχρονισμού της Ιαπωνίας. Αρώματα που μας θυμίζουν διάφορες εικόνες, ήχους και συναισθήματα… Αυτά είναι τα αρώματα που βιώνουμε κατά μήκος του ταξιδιού μας.

« H Nestl Ελλάς ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ για αυτούς που το έχουν ανάγκη » Και φέτος τα Χριστούγεννα, η Nestle� Ελλάς βρέθηκε στο πλευρό των οικογενειών µε χαµηλό εισόδηµα καθώς και των λιγότερο ευνοηµένων παιδιών, δείχνοντας έµπρακτα πως ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ για αυτούς που το έχουν πραγµατικά ανάγκη. Σε συνεργασία µε τις κοινωνικές υπηρεσίες των ∆ήµων που φιλοξενούν ή γειτονεύουν µε τα κεντρικά της γραφεία και εργοστάσια στην Ελλάδα, καθώς και µε επιλεγµένες µη κυβερνητικές οργανώσεις, γέµισε και προσέφερε τσάντες µε προϊόντα της εταιρείας σε 800 οικογένειες χαµηλού εισοδήµατος, µεριµνώντας για τη σωστή διατροφή τους, χαρίζοντάς τους παράλληλα µοναδικές στιγµές χαράς. Σε µια πρωτότυπη γιορτή προσφοράς και αγάπης, οι εργαζόµενοι της εταιρείας συµπλήρωσαν τις τσάντες µε τη δική τους προσωπική ευχή, κάνοντας µε αυτόν τον τρόπο και τη δική τους «καλή πράξη για τα Χριστούγεννα».

Τριάδης Τσαµολιάς, Αποκλειστικός Αντιπρόσωπος: Αριστείδου Οικονόµου 26, 10445, Πατήσια, Αθήνα τηλ.:210-8543917, fax: 210-8543918, Λιανική: Αθηναΐδος 6, Αθήνα, τηλ.: 210-3212121 e-mail: tsamolia@otenet.gr, www.tsamolias.gr

49 � Ιανουάριος 2014


�τισυµβαίνειστηνπόληκαιαλλού

⊕: επιµέλεια: Μαρία Γκέκα

Θέατρο, κινηµατογράφος, χορός, συναυλίες, αλλά και κάθε εµπνευσµένη εκδήλωση που για χάρη της αξίζει να αφήσετε τον αναπαυτικό σας καναπέ. Τι, ακόµα κάθεστε; Οι ελληνικές πόλεις –που ποτέ δεν κοιµούνται- έχουν πάντα ενδιαφέρουσες προτάσεις για εσάς.

Καλή διασκέδαση! Μαθησιακές ∆υσκολίες στο Μουσείο ΟΤΕ

«Λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται»

Φάουστ του Γκαίτε Τρία χρόνια µετά την τελετή των εγκαινίων της Στέγης Γραµµάτων και Τεχνών, σε δική του σύλληψη και σκηνοθεσία, ο Μιχαήλ Μαρµαρινός επιστρέφει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης και, για πρώτη φορά, καταπιάνεται µε τον αρχετυπικό µύθο της νεότερης ευρωπαϊκής σκέψης, αυτόν του Φάουστ. Αντλώντας το υλικό του από το έργο-κοιτίδα του νεότερου ευρωπαϊκού πνεύµατος, τον Φάουστ (1828-29) του Johann Wolfgang von Goethe, στην έµµετρη µετάφραση του Πέτρου Μάρκαρη, ο Μαρµαρινός «διευθύνει» µια παράστασηπεριπέτεια στο βυθό της ∆υτικής ποίησης, φιλοσοφίας και ιστορίας, αλλά και της ανθρώπινης ψυχής. Μια απόλυτα προσωπική κατάβαση στη σκοτεινιά της ανθρώπινης Επιθυµίας, σ’ αυτήν τη Νέκυια του ευρωπαϊκού πνεύµατος, σε ένα κείµενο που ταξιδεύει µαζί µας σε κάθε κρίσιµη περίοδο της ανθρώπινης Ιστορίας. Παίζουν: Ακύλλας Καραζήσης, Θεοδώρα Τζήµου, Εύη Σαουλίδου, Ηλέκτρα Νικολούζου, Έλενα Τοπαλίδου, Φοίβος Ριµένας, Νικόλας Χανακούλας, ∆άφνη Ιωακειµίδου-Πατακιά, Σµαρώ Γαϊτανίδου, Γιώργος Μπινιάρης Πού και πότε: Στέγη γραµµάτων και τεχνών, Λ. Συγγρού 107-109, Αθήνα, Τηλ.: 2130178000 Από 15/01/2014 έως 02/02/2014 Τετάρτη - Κυριακή: 20:00 Εισιτήρια: 15€ – 18€ – 28€, Μειωµ. 10€ - 12€ - 15€, Άνεργοι 5€

nrgβιβλία

Πού και πότε: Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, Πρωτέως 25, Ν. Κηφισιά, Τηλ.: 210 6201899, 18 και 19 Ιανουαρίου 2014, KΛΕΙΣΤΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΘΕΣΗ!

Θάνος Μικρούτσικος, Γιάννης Κότσιρας, Ρίτα Αντωνοπούλου... µαζί επί σκηνής κάθε Σάββατο από 18 Ιανουαρίου ενώνουν τις καρδιές και το ταµπεραµέντο τους, τις εµπειρίες και την αγωνία τους και αφηγούνται τις πιο δυνατές στιγµές της σύγχρονης ελληνικής τραγουδοποιίας. Υπενθυµίζουν το επίκαιρο πολιτικό τραγούδι, ανατρέχουν στους µεγάλους ποιητές και ζωντανεύουν µε σεβασµό το γνήσιο λαϊκό τραγούδι. Αυτή η µουσική συνάντηση αποτελεί µια πηγή φωτός στη δύσκολη περίοδο που διανύουµε. Πού και πότε: Σταυρός Του Νότου, Κεντρική Σκηνή: Φραντζή & Θαρύπου 35, Τηλ.: 210 9226975, Από 18 Ιανουαρίου 2014, Σάββατο: 22:30 Εισιτήρια: 15€ είσοδος µε ποτό

Ο κόσµος της Άννας

Κωνσταντινούπολη των ασεβών µου φόβων Γιάννης Ξανθούλης, εκδόσεις ∆ιόπτρα Ο Γιάννης Ξανθούλης επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη που αγαπά και µας ξεναγεί µε το δικό του τρόπο: «Η Πόλη ‘’αλλιώς’’. Όπως την ένιωσα περπατώντας επίµονα στα σοκάκια της, στις καινούργιες λεωφόρους, στους µπαχτσέδες και στις όχθες του Κεράτιου και του Βοσπόρου. Ψελλίζοντας τα τούρκικα µε λάθη, που µε παρασέρνουν σε περιπέτειες, φανερώνοντας την ασέβεια της ευσεβούς φήµης της, την ανάγκη της σιωπής µες στο πολύχρωµο και πολύβουο παρόν της, τη νοσταλγία των αληθινών της φόβων που οργάνωσαν το µεγαλείο της». Σε αυτή τη νέα έκδοση-εκδοχή περιλαµβάνεται το αρχικό κείµενο της Κωνσταντινούπολης. ∆ηλαδή οι περιπλανήσεις και οι εµπειρίες µετά το 2008, σε αυτή την πόλη που µε φορτίζει σταθερά µε ανίατη νοσταλγία.

50 � Ιανουάριος 2014

“Και ο Μαρκόνι δεν ήταν σπουδαίος µαθητής, έγινε όµως ένας Μεγάλος Εφευρέτης”. Με πολυαισθητηριακά παιχνίδια τα παιδιά µαθαίνουν για τους εφευρέτες, τη ζωή τους και τις µεγάλες ανατροπές που έφεραν στον κόσµο των τηλεπικοινωνιών. Οι γονείς µε τη διαµεσολάβηση της ψυχολόγου προσεγγίζουν τις διαφορετικές µορφές νοηµοσύνης, τις ικανότητες αλλά και τον τρόπο αναγνώρισής τους.

Γκάαρντερ Γιοστέιν, εκδόσεις Λιβάνη Μετά τον Κόσµο της Σοφίας, o Γιοστέιν Γκάαρντερ επιστρέφει µε το πολυαναµενόµενο νέο µυθιστόρηµα. Η Άννα, ένα 16χρονο δυναµικό κορίτσι, καλείται να διαχειριστεί ένα χάρισµα, που στο περιβάλλον της µοιάζει µε πρόβληµα. Όλα ξεκινούν όταν στα γενέθλιά της δέχεται το µυστηριώδες δαχτυλίδι της γιαγιάς της. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό δώρο που θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Η επίδραση του δαχτυλιδιού στη ζωή της θα την προβληµατίσει, θα την εξοργίσει αλλά και θα την κάνει να αφυπνιστεί για κεφαλαιώδη ζητήµατα που απασχολούν την ανθρωπότητα.

Ελληνική κρίση και ευρωπαϊκή νεωτερικότητα

Άννα Τριανταφυλλίδου, Ρουµπίνη Γρώπα, Χαρά Κούκη. Εκδόσεις Κριτική Πώς εξηγείται η παρούσα κρίση; Φταίνε οι εθνικές µας παθογένειες, η ιστορία της χώρας και ο ανεπαρκής εκσυγχρονισµός της; Ή µήπως είναι προϊόν µιας ευρύτερης κρίσης που περνάει η ευρωπαϊκή νεωτερικότητα; Σκοπός του βιβλίου είναι να προκαλέσει µια συζήτηση πάνω σε τέσσερις κεντρικές διαστάσεις της κρίσης, παρουσιάζοντας αντικρουόµενες απόψεις σχετικά µε την οικονοµία, τη νοµική και πολιτική κουλτούρα, το σύστηµα κοινωνικής πρόνοιας και τη θέση της θρησκείας στη σύγχρονη κοινωνία.


nrgγια παιδιά Το πρώτο Κομμωτήριο στην Ελλάδα, με εμπειρία 15 ετών, που παρέχει στους πελάτες του την επιλογή των φυτικών βιολογικών βαφών, που δυναμώνουν τα μαλλιά και δίνουν εξαιρετικό όγκο και ζωντάνια.

Μαρινέλλα - Βέµπο Το «Μαρινέλλα - Βέµπο» είναι ένα φιλόδοξο ελληνικό µιούζικαλ πάνω στην πολυτάραχη ζωή και τα τραγούδια της Σοφίας Βέµπο. Ένας ζωντανός θρύλος, η Μαρινέλλα, συναντά επί σκηνής µια άλλη γυναίκα - θρύλο, που υπήρξε πρότυπο και έµπνευσή της σε ολόκληρη την καλλιτεχνική της πορεία. Η παράσταση ζωντανεύει µια ολόκληρη εποχή, που σηµάδεψε η παρουσία της σπουδαίας τραγουδίστριας και θεατρίνας Σοφίας Βέµπο. ∆ίπλα στη Μαρινέλλα-Βέµπο, ο Τραϊφόρος του Χρήστου Στέργιογλου, ένας παλιός επιθεωρησιακός θεατρίνος, ο Παυλάρας, του Αντώνη Λουδάρου κι ένα καστ 50 ηθοποιών και τραγουδιστών, βοηθούν να ξεδιπλωθεί όλο το κουβάρι µιας σύνθετης προσωπικότητας, µιας δύσκολης εποχής και ενός µουσικού θησαυρού, που ακόµα περνά στα στόµατά µας σαν παρακαταθήκη.

Πήτερ Παν Το µαγικό παραµύθι του Πήτερ Παν, ξαναζωντανεύει στην υπέροχη σκηνή του «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισµού «Ελληνικός Κόσµος».Η χώρα του Ποτέ Ποτέ, ο Πήτερ Παν, η Γουέντυ, ο Κάπταιν Χουκ, ο Στάρκυ, η Τίνκερ Μπελ, τα «χαµένα παιδιά» και οι πειρατές, αγαπηµένοι ήρωες µικρών και µεγάλων έρχονται να µας διασκεδάσουν, να µας συγκινήσουν και να µας θυµίσουν, ότι καλό είναι έστω και για λίγο να ζούµε µες στα παραµύθια...

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ

ΑΝΝΑ ΚΕΡΑΜΙ∆Α

Παίζουν: Μαρινέλλα, Αντώνης Λουδάρος, Χρήστος Στέργιογλου, Τζένη Μπότση, Μιχάλης Μαρίνος, Χριστίνα Αλεξανιάν, Νταίζη Σεµπεκοπούλου, Χρήστος Πλαινής, Αγορίτσα Οικονόµου, Νεφέλη Ορφανού, Τάσος Κωστής.

Μια µεγάλη παραγωγή, ένα µιούζικαλ µε πλούσια σκηνικά, καταπληκτικά κοστούµια, χορογραφίες, ξιφοµαχίες, βιντεοπροβολές και ειδικά εφέ. Μια παράσταση πληµµυρισµένη από τραγούδια που σε µεταφέρουν, στη χώρα της καρδιάς, της φαντασίας, της χαράς. Άλλωστε η χώρα του Ποτέ-Ποτέ, τα λέει όλα: Ποτέ µην κάνεις πίσω, ποτέ µην πεις όχι στις προκλήσεις, ποτέ µη λες ποτέ, ποτέ µην απαρνηθείς τους φίλους και τους έρωτές σου...

Πού και πότε: Θέατρο Badminton, Πάρκο Σχολής Χωροφυλακής, Τηλ.: 211 1010020 15 - 26 Ιανουαρίου 2014, Τετάρτη – Κυριακή, Εισιτήρια: 10- 45€

Πού και πότε: Θέατρον, Ελληνικός Κόσµος (Αντιγόνη), Πειραιώς 254, Ταύρος, Τηλ.: 212 2540314, Έως 19 Ιανουαρίου 2014, Εισιτήρια: 13€

Βάμβα 6, Κολωνάκι τηλ.: 210 7234869 210 7250579

Το κάλεσµα του κούκου, Ρόµπερτ Γκαλµπρέιθ, εκδόσεις Ψυχογιός Όταν η πανέµορφη Λούλα Λάντρι, σούπερ µόντελ, πέφτει από το χιονισµένο µπαλκόνι του σπιτιού της, όλοι υποθέτουν ότι αυτοκτόνησε. Μόνο ο αδελφός της διατηρεί τις αµφιβολίες του και αναθέτει στον ντετέκτιβ Κόρµοραν Στράικ να διερευνήσει την υπόθεση. Μια ιστορία µυστηρίου ποτισµένη µε τη λονδρέζικη ατµόσφαιρα, από τους δρόµους του Μέιφερ µέχρι τις παµπ του Ιστ Εντ και του Σόχο, που στοιχειώνει τον νου. Ένα κλασικό αστυνοµικό µυθιστόρηµα στην παράδοση της Π. Ντ. Τζέιµς και της Ρουθ Ρέντελ, που εγκαινιάζει µια µοναδική σειρά µε ήρωα τον Κόρµοραν Στράικ.

Όλη η αλήθεια µ’ ένα κλικ

Καµάρας Κωνσταντίνος, Εκδόσεις Ωκεανίδα Άνοδος και πτώση.Προαγωγή και απόλυση. Γάµος και διαζύγιο. Κηδεία και γέννα. Μυστικά και εξοµολογήσεις. Η παράξενη, αντίστροφη πορεία δύο αδελφικών φίλων µε έντονες εµµονές, πάθη και εξαρτήσεις στη σηµερινή Ελλάδα, όπου δεν έχει µείνει πια τίποτα όρθιο. Τίποτα; Ίσως υπάρχει κάτι ακόµα - µια δυνατή, ατσαλένια φιλία. Το µόνο ουσιαστικό σηµείο αναφοράς για τον Πέτρο και το Στέφανο, η µόνη γιατρειά της αρσενικής αγωνίας, η µόνη ακλόνητη αλήθεια απέναντι στα αναρίθµητα µικρά και µεγάλα ψέµατα που το αντρικό φύλο λέει καθηµερινά. Πρωτίστως στον εαυτό του.

51 � Ιανουάριος 2014


Αποτοξίνωση και αδυνάτισµα Μοναδική φόρµουλα για αποτοξίνωση ολόκληρου του οργανισµού µε ταυτόχρονο υγιεινό αδυνάτισµα. Περιέχει, µεταξύ άλλων, Acai και άλλα υπερ-φρούτα, blueberry και cranberry για κυτταρική αποτοξίνωση, ενέργεια, βελτίωση µεταβολισµού. Επίσης, φυτικές ίνες ρυζιού, βρώµης, δαµάσκηνου και παντζαριού, πηκτίνες, triphala, cascara, Spectra-Cleanse™ (115 ειδικά βότανα/φρούτα/λαχανικά) προβιοτικά και πρεβιοτικά, για καθαρισµό, αποτοξίνωση και εξισορρόπηση του πεπτικού συστήµατος. • Προϊόν Natureʼs Plus, USA. Εισαγωγή Αpollonian nutrition τηλ.: 210 6134604, www.apolloniannutrition.gr

Vita Force®: Πολυβιταµινούχο τονωτικό Συνδυάζει χυµό ιπποφαούς, φυτικά εκχυλίσµατα βύνης, φυσικό µέλι, συµπυκνωµένο χυµό χουρµάδων, εκχύλισµα γύρης, φύτρα σιταριού, ζύµη µαγιάς, καρπούς άγριας τριανταφυλλιάς, χυµό του τροπικού φρούτου durian, φυσική βιταµίνη Ε και συµπυκνωµένο χυµό πορτοκαλιού. Έτσι, εφοδιάζεται ο οργανισµός σας µε όλες τις απαραίτητες βιταµίνες, αµινοξέα, αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες, µέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ιδανικό για περιόδους σωµατικής κόπωσης, άγχους, αδυναµίας, ανάρρωσης από ασθένειες, έντονης πνευµατικής και αθλητικής δραστηριότητας. Χωρίς τεχνητά πρόσθετα, χρωστικές και χηµικά συντηρητικά. • Διάθεση: ICP, τηλ.: 210 9408880

Biogreen Oto φυτικό spray για τον καθαρισµό του αυτιού Tο νέο φυτικό spray Biogreen Oto λύνει το πρόβληµα του κεριού του αυτιού µε απόλυτη ασφάλεια, χάρη στην 100% φυσική σύνθεσή του, η οποία προστατεύεται από διεθνή διπλώµατα ευρεσιτεχνίας. ∆ιαλύει το κερί σε σύντοµο χρονικό διάστηµα, από 15 λεπτά το ελάχιστο έως 60 λεπτά και είναι εύκολο στη χρήση. Eίναι δερµατολογικά και κλινικά δοκιµασµένο* στον άνθρωπο, ενώ το κύριο συστατικό του (LapachoTabebuia Avellanedae) ενδείκνυται και για αντιβακτηριακή, αντιική, αντιµυκητιακή προστασία. Μπορεί να χρησιµοποιηθεί και προληπτικά. Είναι κατάλληλο και για µωρά άνω των 6 µηνών. Στα φαρµακεία. *Πανεπιστήµιο της Παβίας – Πρωτόκολλο αρ. 0603A131 – 01/02/2006, αρ. 0603A13V – 26/01/2006 και αρ. 0605120Μ – 27/10/2006. ∆ιεθνής βιβλιογραφία στο www.pubmed.gov • BIONAT, τηλ.: 210 4121410, www.bionat.gr

Φυσικός τρόπος προστασίας της ηπατικής υγείας Ο συνδυασµός τιτλοδοτηµένων εκχυλισµάτων από σπόρους γαϊδουράγκαθου (συλιµαρίνη), ρίζα πικραλίδας και φύλλα αγκινάρας είναι ο καλύτερος φυσικός σύµµαχος της υγείας του ήπατος που γνωρίζουµε µέχρι σήµερα. Οι εξαιρετικές ιδιότητες αυτών των βοτάνων περιλαµβάνουν αποτοξίνωση και προστασία από τη βλαπτική δράση τοξινών, βαρέων µετάλλων, φαρµάκων, χηµικών, κ.ά., υποστήριξη σε περιπτώσεις χρόνιων παθήσεων, µερική αντιστροφή των βλαβών από κατάχρηση αλκοόλ, υποβοήθηση της αναπαραγωγής νέων, υγιών ηπατικών κυττάρων, καταπολέµηση των ελεύθερων ριζών, ρύθµιση των χολικών εκκρίσεων, µείωση των συµπτωµάτων δυσπεψίας και δυσκοιλιότητας. Προϊόν ΕΟΦ. Παρασκευάζεται στον Καναδά από τη Flora και εισάγεται από τη MedMelon. Τηλ.: 2310 449 441, www.medmelon.gr

52 � Ιανουάριος 2014

ΒΙΟ-SPECIAL 24ωρης προστασίας To πρόσωπο και ο λαιµός χρειάζονται διαρκή φροντίδα. Αυτό ακριβώς προσφέρει και η Bio-Special cream. Περιέχει έναν εξαιρετικό συνδυασµό από επεξεργασµένα φυτικά έλαια, ιχνοστοιχεία και βιταµίνες. Απορροφάται γρήγορα, χωρίς να προκαλεί λιπαρότητα, προσφέροντας ενυδάτωση, ανάπλαση και σύσφιξη, καθυστερώντας τα σηµάδια του χρόνου. Ιδανική και για την περιοχή των µατιών. • Τηλ. επικοινωνίας: 210 8235625 Marja Entrich Σουηδικά Καλλυντικά

DIABECINN CHOLESTEROL Για υγιή επίπεδα χοληστερίνης! Το Diabecinn® Cholesterol αποτελεί φυσικό, θρεπτικό συµπλήρωµα διατροφής, το οποίο βασίζεται στη δράση του ζυµωµένου κόκκινου ρυζιού και του αποστάγµατος κανέλας. Περιέχει 9 διαφορετικά είδη µονακολινών (δράση ανάλογη µε τις στατίνες, αλλά χωρίς τις αρνητικές τοξικές επιδράσεις), φυτοστερόλες (περιορίζουν την απορρόφηση χοληστερόλης), ισοφλαβόνες, µη κεκορεσµένα λιπαρά οξέα, καθώς και αντιοξειδωτικές ουσίες (προστατευτική επίδραση ενάντια στην οξείδωση της LDL-χοληστερόλης που καταστρέφει τα αγγειακά τοιχώµατα). Αποτελεσµατική δράση από τον πρώτο κιόλας µήνα! • Απ. Αντιπρόσωπος Ελλάδος & Κύπρου: ΕΛΟΒΑΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΑ Α.Ε., τηλ.:2310 856233

Καθαρό, φιλτραρισµένο νερό, εύκολα & γρήγορα! Με τις πρακτικές & έξυπνες κανάτες Dafi απολαύστε καθαρό νερό, µαγειρέψτε, πλύνετε αποτελεσµατικά τα φρούτα & τα λαχανικά σας, αποθηκεύστε παγάκια, χωρίς να ανησυχείτε για το χλώριο & τις οργανικές ουσίες που επηρεάζουν τη γεύση και τη µυρωδιά. ∆ιατηρήστε τα µαγειρικά σας σκεύη καθαρά, µε λιγότερα άλατα. Το εµπλουτισµένο φίλτρο της κανάτας Dafi αποτελείται από ένα µείγµα Ενεργού Άνθρακα & Ριτίνης Ανταλλαγής Iόντων. Θα τις βρείτε σε επιλεγµένα καταστήµατα βιολογικών προϊόντων και στην ιστοσελίδα της εταιρείας Lifegreen : www.lifegreen.gr • Για πληροφορίες: 210 7788885, 6977436491

Προβιοτικά= ÇΥπέρ της ζωήςÈ Νέα σειρά φυτικών τυριών Viofree Η ελληνική εταιρεία Viotros παρουσιάζει τη νέα πρωτοποριακή σειρά φυτικών τυριών Viofree, ΧΩΡΙΣ ζωικά λιπαρά, λακτόζη, γαλακτοκοµικά, γλουτένη και σόγια. Τα φυτικά τυριά Viofree είναι η ιδανική γευστική επιλογή για χορτοφάγους & vegans, και για όλους όσοι αναζητούν «απόλαυση χωρίς τύψεις»! ∆ιατίθενται σε φέτες, σε spread, και σε block για pizza, σε ποικιλία γεύσεων, όπως τοµάτα & βασιλικός, ρίγανη & θυµάρι, καυτερές πιπεριές, ελιές, κ.ά. Θα τα βρείτε σε επιλεγµένα καταστήµατα σε όλη την Ελλάδα. • Περισσότερα στο: ViofreebyViotros.gr

Το BioPro™ είναι ένα µίγµα από 5 προβιοτικά βακτήρια, τα οποία περιέχουν 10 δισεκατοµµύρια µονάδες σχηµατισµού αποικιών (CFU) ανά γραµµάριο. Από αυτά, τα Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum και Bifidobacterium infantis, καταπολεµούν τους παθογόνους µικροοργανισµούς και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Επιπλέον, το ένζυµο Lactobacillus acidophilus (DDS-1) βοηθά στην παραγωγή πεπτικών ενζύµων για τη βελτίωση της πέψης, βελτιώνει το µεταβολισµό του καλίου και αναστέλλει την ανάπτυξη 23 µικροοργανισµών παραγωγής τοξινών. • Ayurveda Hellas A.E, τηλ.: 210 3632350, 2310 887679, www.ayurveda-hellas.gr

Μulti-effective µάσκα-κρέµα προσώπου, Οlive oil & Argan

Προέρχεται από ορεινές περιοχές, είναι δύο έως τρεις φορές µεγαλύτερος καρπός από το κοινό γκότζι και έχει γεµάτη, φρουτώδη σάρκα. Το γκότζι Himalaya περιέχει µεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών, είναι πιο γεµάτο και πιο νόστιµο από το κοινό γκότζι.

Η multi-effective µάσκα-κρέµα προσώπου 24ωρου Οlive & Αrgan της MACROVITA, κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρµατος, είναι αποτέλεσµα συνδυασµού βιολογικού ελαίου αργκάν και βιολογικού ελαιόλαδου µε πολλά ειδικά δραστικά συστατικά κορυφαίας ποιότητας. Αναπληρώνει άµεσα και για πολύ χρόνο την απαραίτητη υγρασία µέχρι το βάθος του δέρµατος, επιταχύνει την αποβολή των τοξινών από τα κύτταρα και ενισχύει τη διαδικασία ανάπλασής τους. Καταπολεµά τις ρυτίδες, συσφίγγει την επιδερµίδα και τη βοηθά να επανέλθει στη φυσιολογική της δοµή, τονικότητα και ισορροπία. Στα φαρµακεία και σε επιλεγµένα καταστήµατα βιολογικών προϊόντων.

• Βιοδύναμη, τηλ.: 2310 313575, e-shop: www.biodinami.eu

• MACROVITA, Αθήνα, τηλ.:210 2523380, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 344042, www.macrovita.gr

Καρπός Himalaya γκότζι Βιοδύναµη


Σιρόπι αγάβης Werz

KIDS IMMUNE BOOSTER Τα παιδιά έχουν αυξηµένη ανάγκη προστασίας και άριστης λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήµατος, λόγω της αυξηµένης επαφής τους µε τα µικρόβια. Το KIDS IMMUNE BOOSTER περιέχει βιταµίνη Α (β-καροτίνη), βιταµίνη C, βιταµίνη Ε, ψευδάργυρο και ανοσοενισχυτικό βοτανικό µίγµα από ζυµωµένο-συµπυκνωµένο χυµό σταφυλιού (χωρίς αλκοόλ), πράσινο τσάι (χωρίς καφεΐνη), κουρκουµά, σκόρδο (άοσµο), φύλλο ελιάς και το ανοσοενισχυτικό µανιτάρι shiitake. Επιπλέον, περιέχει γαλακτοβάκιλλο οξεόφιλο για υγιή εντερική χλωρίδα και άριστη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Υποαλλεργικές µασώµενες ταµπλέτες - ζωάκια µε θαυµάσια γεύση τροπικών φρούτων. • Προϊόν Natureʼs Plus, USA., Εισαγωγή: Apollonian nutrition, τηλ.: 210 6134604, www.apolloniannutrition.gr

Προϊόν βιολογικής γεωργίας, χωρίς γλουτένη. Το σιρόπι αγάβης είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που µπορεί να χρησιµοποιηθεί σε οποιοδήποτε τύπο ροφήµατος, και σε διάφορα τρόφιµα όπως µούσλι, επιδόρπια, γιαούρτι, ζελέ, µαρµελάδες, ζαχαροπλαστική κ.λπ. Το σιρόπι αγάβης Werz είναι πλούσιο σε ασβέστιο, κάλιο και µαγνήσιο και πιστοποιηµένα χωρίς γλουτένη. ∆εν περιέχει άλλα πρόσθετα και αποτελεί 100% προϊόν βιολογικής γεωργίας. ∆ιατίθεται σε συσκευασίες των 300ml, 600ml, και 2Lt. Προέλευση: Werz - Γερµανία • Διάθεση: BioArt, τηλ.: 210 2827622, www.bioart.gr

Vita Age Εxcellence κρέµα ολικής ανάπλασης Η Vita Age EXCELLENCE είναι µια εξαιρετικά προηγµένη σύνθεση που τονώνει τους επιδιορθωτικούς παράγοντες που εµπλέκονται στην αποτοξίνωση των κυττάρων και στην προστασία των θυλάκων κολλαγόνου της επιδερµίδας. Περιέχει µισχοκύτταρρα (πλούσια σε αντιγηραντική δράση), υαλουρονικό οξύ, βιταµίνες, κολλαγόνο, ceramides, βούτυρα και φυσικά µαλακτικά. Η κρέµα λιώνει κυριολεκτικά στο δέρµα σας χαρίζοντας βελούδινη αίσθηση. ∆ερµατολογικά και κλινικά ελεγµένα – Nickel tested. Xωρίς πετρελαιοειδή, Parabens, αλλεργιογόνα, χρωστικές ουσίες. • DermaCare, τηλ.: 210 2388406/7/9, www.dermacare.gr

Καλή χρονιά µε υγεία µε τον βραβευµένο εισπνοέα Saltic! Προστατευτείτε φυσικά και αναπνεύστε ελεύθερα µε τον βραβευµένο εισπνοέα Saltic. Απλώς εισπνέετε και η διερχόµενη υγρασία απορροφά µικροσκοπικά σωµατίδια από το απίστευτα βιοενεργητικό και πλήρες από ορυκτά Αλάτι Ιµαλαΐων, το οποίο είναι σαν να κάνετε ένα εσωτερικό λουτρό άλατος. Ενδείκνυται για λοιµώξεις/φλεγµονές ανώτερου & κατώτερου αναπνευστικού, για θεραπεία ρινίτιδας, βήχα, φαρυγγίτιδας, λαρυγγίτιδας, αλλεργικού άσθµατος, γρίπης, ιγµορίτιδας, νυχτερινής άπνοιας, ροχαλητού κ.ά. Κατάλληλο για παιδιά! Χωρίς γεύση! ∆ιάρκεια προϊόντος µια ζωή! Προσοχή στις αποµιµήσεις. • Saltic Products, τηλ.: 210 9619081, 210 9619085, www.salticproducts.com

Perfectil Platinum, η απόλυτη αντιγήρανση Μία πρωτοποριακή κλινική µελέτη που δηµοσιεύθηκε στο Clinical Interventions in Aging (Νοέµβριος 2013) έδειξε για πρώτη φορά ότι ένα συµπλήρωµα διατροφής µε µικρο-θρεπτικά συστατικά (Perfectil Platinum της Vitabiotics) µπορεί να βοηθήσει κατά της γήρανσης του δέρµατος που προκαλείται από τις άσχηµες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειµώνα. Πρόκειται για την 1η έρευνα παγκοσµίως που δείχνει ότι ένα συµπλήρωµα οµορφιάς µπορεί να συµβάλλει στην πρόληψη των επιπτώσεων του χειµώνα στη γήρανση του δέρµατος. Το Perfectil Platinum περιέχει ένα εύρος θρεπτικών συστατικών, όπως βιοθαλάσσιο κολλαγόνο, προανθοκυανιδίνες από φλοιό πεύκου και εκχύλισµα σπόρων κόκκινου σταφυλιού, λυκοπένιο και άλφα λιποϊκό οξύ, τα οποία βοηθούν στην προστασία του δέρµατος από τα σηµάδια της γήρανσης λόγω των δυσµενών καιρικών συνθηκών του χειµώνα. • Αποκλειστικός Αντιπρόσωπος της Vitabiotics στην Ελλάδα Douni Health Products, τηλ.: 210 9941451, www.douni.gr

Έφηβοι µε ισχυρές άµυνες Σήµερα µε το συνωστισµό που υπάρχει στις σχολικές αίθουσες και µε τα ανθεκτικά µικρόβια που αψηφούν τα αντιβιοτικά, οι έφηβοι χρειάζονται όσο ποτέ ισχυρή διατροφική υποστήριξη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήµατος. Αυτό ακριβώς κάνει η φόρµουλα µε ψευδάργυρο και βιταµίνες Α, C και Ε, µε θεραπευτικά µανιτάρια, όπως cordyceps, maitake, shiitake και µε ανοσοενισχυτικά βότανα, όπως ARA-LARIX, πράσινο τσάι, κουρκουµά και φύλλο ελιάς. Επιπλέον, περιέχει τον γαλακτοβάκιλλο acidophilus για ισορροπηµένη εντερική χλωρίδα και άριστη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ενώ τα προβιοτικά Κ12 και Μ18 προσφέρουν ειδική προστασία στο εσωτερικό αυτί, το λαιµό, τα δόντια και τα ούλα. Φυτικό υποαλλ/κό προϊόν µε θαυµάσια γεύση άγριου µούρου και φυσικό γλυκαντικό ξυλιτόλη (κατά της τερηδόνας). Χωρίς τεχνητά χρώµατα και συντηρητικά. • Προϊόν Natureʼs Plus, USA. Εισαγωγή Apollonian nutrition τηλ.: 210 6134604, www.apolloniannutrition.gr

Ρόδι… σύµµαχος της καρδιάς και της υγείας σας Μπορεί η καθηµερινότητά µας να είναι δύσκολη, η φύση όµως αναλαµβάνει να την κάνει… ρόδινη. Γι’ αυτό η Power Health δηµιούργησε τα Power Foods, µία νέα σειρά προϊόντων που κλείνουν µέσα τους τη δύναµη της ελληνικής φύσης και αποτελείται από φυσικές τροφές, οι οποίες από µόνες τους λειτουργούν ευεργετικά στον οργανισµό. Το ρόδι, πλούσιο σε βιταµίνες και αντιοξειδωτικά, αποτελεί έναν ακόµα θησαυρό της φύσης που η Power Health αξιοποιεί προσφέροντάς σας ένα µοναδικό φυσικό συµπλήρωµα διατροφής. Το Ρόδι της σειράς Power Foods συµβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, προστατεύει τα αγγεία, προσφέρει ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία, χαρίζει υγεία και ευεξία. Θα σας κατακτήσει µε τη µοναδική του… ρόδινη γεύση. • Power Health, ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας: 210 2821500, power@powerhealth.gr

100% αγνός χυµός ιπποφαές Weleda Χαρίζει δύναµη, υγεία και ευεξία σε όλη την οικογένεια, κάθε εποχή του χρόνου!Ο αγνός χυµός ιπποφαές από τη WELEDA είναι ένα εκχύλισµα από ώριµους καρπούς του θάµνου ιπποφαούς, βιοδυναµικής καλλιέργειας. Θεωρείται εξαιρετικά πλούσια πηγή φυσικής βιταµίνης C καθώς και αντιοξειδωτικών (Β-καροτίνη, φλαβονοειδή και βιταµίνης Ε). ∆ρα κατά των ελεύθερων ριζών, ενισχύει τη φυσική άµυνα του οργανισµού και αποτελεί ιδανικό σύµµαχο του οργανισµού σε δύσκολες συνθήκες (κόπωση, κρυολόγηµα, αδυναµία, άγχος, ανορεξία). Ιδανικό τονωτικό ρόφηµα για αθλητές, µαθητές, εγκύους, διαβητικούς και για όσους αντιµετωπίζουν µια απαιτητική καθηµερινότητα. ∆εν περιέχει συνθετικά συντηρητικά, τεχνητά αρώµατα και χρωστικές ουσίες. • Απ. Αντιπρόσωπος Ελλάδος & Κύπρου: ΕΛΟΒΑΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΑ Α.Ε., τηλ.: 2310 856233, www.elovari.gr

Biogreen Gel Η εταιρεία BIONAT ταυτισµένη µε την καινοτοµία, παρουσιάζει το Biogreen gel, ένα µοναδικό σκεύασµα το οποίο αντιµετωπίζει ένα ευρύ φάσµα δερµατολογικών παθήσεων. Ειδικότερα, ενσωµατώνει αντιφλεγµονώδεις, αντιµυκητιασικές, αντιβακτηριακές, ενυδατικές, αντικνησµικές και αντιικές ιδιότητες χάρη στη µοναδική σύνθεσή του. Προσφέρει ασφάλεια, καθώς δεν είναι πάντα εφικτή η ακριβής διάγνωση µιας δερµατολογικής πάθησης µε «γυµνό µάτι», εάν είναι δηλαδή µύκητας, ιός ή µικρόβιο. Το Biogreen gel προστατεύεται µε διεθνή διπλώµατα ευρεσιτεχνίας, Παράλληλα η ασφάλεια και η αποτελεσµατικότητά του πιστοποιούνται µε πρωτόκολλα (Πανεπιστήµιο της Παβίας - Αρ. Πρωτ. 0505Μ24Ρ - 10/01/2006 & Αρ. Πρωτ. 0505M24V - 16/12/2005). 6 συστατικά - 6 µηχανισµοί δράσης: Lapacho (tabebuia avellanedae), εκχύλισµα σπόρων grape-fruit, στερεό εκχύλισµα καλέντουλας, aloe vera, MSM, πρόπολη, κεκαθαρµένο νερό. • BIONAT, τηλ.: 210 4121410, www.bionat.gr

53 � Ιανουάριος 2014


Βρείτε το δικό σας NATURA point στη γειτονιά, την πόλη, την περιοχή σας!

Θα µας βρείτε σε περισσότερα από 550 σηµεία διανοµής σε όλη την Ελλάδα & την Κύπρο!

Σε καταστήµατα βιολογικών προϊόντων, φαρµακεία, χώρους υγιεινής διατροφής, κέντρα οµοιοπαθητικής & εναλλακτικής ιατρικής επιλεγµένα µουσεία, πανεπιστήµια, βιβλιοπωλεία, εκπαιδευτικά ιδρύµατα, κοµµωτήρια, περιβαλλοντικές οργανώσεις, γυµναστήρια, χώρους άθλησης , café – εστιατόρια, κοµµωτήρια, χώρους ευεξίας & οµορφιάς φαρµακεία, καταστήµατα βιολογικών προϊόντων

Το πρώτο & μοναδικό αποκλειστικά χορτοφαγικό κατάστημα της Ελλάδας βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας (Ζωοδόχου Πηγής 8). Το κατάστημα λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2012 ως μίνι μάρκετ χορτοφαγικών προϊόντων αλλά και ως πρατήριο αρτοποιημάτων με φρέσκες χορτοφαγικές πίτες, σάντουιτς, μπισκότα και γλυκά. Στην ξεχωριστή γκάμα των προϊόντων του μαγαζιού θα βρείτε πολλά εναλλακτικά κρέατος, όπως φυτικά λουκάνικα, σνίτσελ και burger, ακόμα φυτικό γάλα & τυρί, μεγάλη ποικιλία υπερτροφών και πρωτεϊνών, καθώς και προϊόντα μεσογειακής διατροφής, όπως όσπρια, δημητριακά, παξιμάδια, ζυμαρικά κ.λπ.

χώρους υγιεινής διατροφής, επιλεγµένα µουσεία, κέντρα οµοιοπαθητικής & εναλλακτικής ιατρικής, πανεπιστήµια, βιβλιοπωλεία, χώρους άθλησης

Η Bamboo Vegan πραγματοποιεί συχνά event προώθησης της χορτοφαγίας, καθώς και ενημερωτικές ημερίδες πάνω στο αντικείμενο. Οι υπεύθυνοι του καταστήματος, ως αφοσιωμένοι χορτοφάγοι, θα χαρούν να λύσουν τις απορίες σας πάνω στα «γιατί;» και τα «πώς;» της χορτοφαγίας. Τα προϊόντα του καταστήματος στέλνονται με αντικαταβολή σε όλη την Ελλάδα.

H Natura nrg σπίτι σας! Για να µη χάνετε κανένα τεύχος της Natura nrg, µπορείτε να γίνετε συνδροµητές! Επικοινωνήστε µαζί µας στα τηλέφωνα: 210 5771293, 210 5771258 δείτε αναλυτικά τα σηµεία στην ιστοσελίδα µας και διαβάστε µας ηλεκτρονικά

www.naturanrg.gr

Για πληροφορίες σχετικά με τις Αγορές Βιοκαλλιεργητών Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας: Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής- ΣΥΒΑΑ www.bioagores.org - e-mail: info@bioagores.org, τηλ.: 210 3615490 & 6951001637

54 Ιανουάριος 2014

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 9 π.μ.- 8 μ.μ. Σάββατο 10 π.μ. 4 μ.μ.

Bamboo Vegan, Ζωοδόχου Πηγής 8-10, ΤΚ:10678, Αθήνα, Τηλ.: 210 3300018, e-mail: info@bamboovegan.com, www.bamboovegan.com


Natura lowres #45  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you