Page 1

El vulcanisme Laia Santamaria, Nerea Mata i Elena Martino 2n ESO


Què és un volcà? •

Un volcà es un esquerda de l’escorça terrestre per on surten roques fosses (el magma) de l’interior de la Terra cap a la superfície.


Parts d’un volcà •

Cambra magmàtica: magatzem intern on s’acumula el magma.

Xemeneia: fractura de la qual surt el magma a l’exterior.

Con volcànic: elevació del terreny formada pels materials que expulsa un volcà.

Cràter: petita depressió situada a la punta del volcà en forma de con invertit.


Productes volcànics Productes gasosos : el magma conté molts gasos, ja que està a una gran pressió. Té hidrogen i hidrocarburs que en contacte amb l’atmosfera produeixen flamerades a causa de la elevada temperatura. També té nitrogen, diòxid de carboni i vapor d’aigua. Productes líquids: lava Productes sòlids: fragments de la lava que es solidifiquen . *Les bombes volcàniques: són trossos de lava que expulsa i que es refreda abans de tocar el terra. *El apili: son escòries molt esponjoses i lleugeres. *Els cendres volcànics: son polsoses, son trossos minúsculs de lava solidificada


Tipus Segons la forma i el tamany, els volcans poden ser:

Volcans fissurals: és una fissura de gran

longitud al sòl, per on surt la lava a grans quantitats.

Volcans puntuals: són els típics volcans,

on la lava surt sempre pel cràter.


Segons el tipus d’erupció poden ser:

• Vulcanià: són erupcions explosives i violentes que formen núvols de cendra i columnes de gasos (Co2 i derivats del sofre). No llença gaires piroclasts.

• Hawaià: normalment són volcans fissurals, típics dels volcans de Hawai. No expulsa gaires gasos ni piroclasts. El cràter és un llac de lava que gairebé mai està buit. L’erupció és contínua


• Pelà: les erupcions no són contínues, estan separades per grans intervals. El magma està a molta pressió dins de la xemeneia i surt vessant aball. Les erupcions poden ser molt perilloses i destructores, ja que provoquen allaus de cendra.

• Estrombolià: la lava conté més sílice i és més fluida. L’erupció és contínua. Quan la lava es posa en contacte amb l’aire, els gasos formen explosions moderades.

També hi ha els volcans submarins, que estan a sota els oceans o els mars i que poden formar serralades submarines o illes. Estan cobertes per coralls.


Vulcanià

Pelà

Hawaià

Estrombolià


Volcans de Catalunya A Catalunya hi ha dues zones volcàniques importants. Una es troba a La Selva i l’altre a la Garrotxa. Garrotxa: es troben principalment a Olot. És la zona volcànica més important de la Península Ibérica i un dels més interessants d’Europa. Té uns trenta cons volcànics es total.

El Croscat: fa 160 metres d'alçària, amb un cràter que fa uns 600 metres de llargada per 350 metres d'amplada. Les últimes erupcions importants va ser la primera fa uns 17.000 anys i l'altra fa uns 14.000.

El volcà de Santa Margarida: és un volcà apagat de 700 metres d’alçada. L’última erupció important va ser fa uns 11.000 anys. Al mig del cràter hi ha l’ermita de Santa Margarida, que dóna nom al volcà.


El Croscat

VolcĂ de Santa Margarida


Zones volcàniques al món Les zones on hi ha més volcans al món són: •

Zona circumpacífica: és tota la zona que envolta l’oceà pacífic (Nova Zelanda, Fiji, Nova Guinea, Filipines, Marianes, costa Oriental de Japó, la costa de California, les Galàpa gos i tota la costa del Pacífic de Amèrica del Sud)

Zona mediterrània-transasiàtica: va des de la Península Ibèrica i el Nord d'Àfrica fins el Pàmir i Birmània, les Índies Holandeses i arriba fins a la zona circumpacífica.

La Cresta mediana de l'Atlàntic: va des de l’arxipèlag de Spitsbergen

a l'Atlàntic. També entren les illes Canàries, les illes Azors i Islàndia.


Volcans més coneguts del món •

Chimborazo: Volcà apagat dels Andes Equatorials, amb 6.310 metres d’altitud.

Antofalla: Volcà dels Andes Argentins, amb 6.100 metres d’altitud.

Etna: Volcà actiu de Sicília, és el volcà més alt d’Europa, amb 3.263 metres d’altitud.

Cumbal: Volcà de Colòmbia amb 4.764 metres d’altitud.

Osorno: Volcà de Xile, amb 2.661 metres d’altitud.

Cotopaxi: Volcà de l’Equador, és el volcà actiu més alt del món, amb 5.943 metres d’altitud.


Chimborazo

Etna

Cotopaxi


Grans erupcions volcàniques •

Vesuvi: Amb 1.270 metres d’altitud, situat a Itàlia. A l’any 79 d.C va causar una erupció desastrosa per a les ciutats i habitants que estaven al costat d’allà. Les poblacions de l’Imperi Romà van desaparèixer.

Krakatoa: A l’any 1.883 aquesta illa volcànica d’Indonesia va explotar. L’explosió es va sentir a Austràlia i va causar un Tsunami de 40 metres d’alçada, causant la mort de 36.000 persones.

Tambora: A Indonèsia a l’any 1815 el volcà va expulsar 150 metres cúbics de material, i va perdre 1.250 metres d’alçada, causant la mort de 92.000 persones.


Vesuvi

Krakatoa

Tambora

El vulcanisme  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you