__MAIN_TEXT__

Page 1

FOTO CHRISTIAN TUNGE

Uteliv + Spisesteder + Shopping + Kaféer + Studietips

TRONDHEIMGUIDE VÅR 2017


MAZDA CX-3

DRIVE TOGETHER

M{ZD{ CX-3 MAZDA CX-3 ER MER ENN EN BIL. Den er fellesskapet på vei ut av byen, til stranden, fjellet eller til flyplassen. Den er designet for å skape det perfekte samspill mellom bil og fører. Mazda CX-3 har også rom for nye typer samspill, som når Bendik tar med gjester i serien ”Du er henta”. DRIVE TOGETHER gis en ekstra betydning. Følg med! www.mazda.no


DU ER HENTA! SESONG 2

Dette har skjedd: Programleder Bendik har hentet alt fra Hasse Hope og Magnus Devold til Iben Akerlie og Tara Lina i sesong en av NATT&DAGs bil- og prateprogram. Så hva nå? Hva gjør man når siste bensinlokk er lukket, rattet er låst og bremsene har bremset sitt siste brems? Når kjørehanskene har blitt sydd om til lekre ørevarmere og kjørebuksene er sydd om til et lekkert skjerf?

Man vinner en pris på årets Mediaforum, river opp de dårlige sømmene i både ørevarmer og skjerf og KJØRER PÅ med sesong 2! Den nå prisvinnende serien Du er henta! tar med seg overmot, hybris og prisjublende og ungdommelig arroganse inn i en ny sesong. Hvilke farer lurer bak neste sving? Hvilke svinger lurer bak neste fare? Hvor dypt er det mulig å ta en samtale mellom to mennesker i en Mazda?

WWW.ND.NO/DUERHENTA


FOTOREDAKTØRENS UTVALGTE Bildeserie: Christian Belgaux 20 –›

SPISESTEDER

SHOPPING

8 –›

12 –›

34 –›

Sjefredaktør DANIEL RAMBERG ramberg@nd.no Redaktør NIKOLAI KLEIVAN kleivan@nd.no Filmredaktør MARCO REINERTSEN reinertsen@nd.no Fotoredaktør CHRISTIAN BELGAUX belgaux@nd.no Debattredaktør VILDE IMELAND imeland@nd.no Journalist PELLE BAMLE bamle@nd.no Art director TORUNN SOLLI solli@nd.no Riks ANDREAS DAHL CAROLINE LYTSKJOLD DANIEL RAMBERG EMIL FINNERUD GUSTAV BORGERSEN IDA WAMMER MARCO REINERTSEN NIKOLAI KLEIVAN PELLE BAMLE RAGNHILD BØHLER TORGEIR HOLLJEN THON TORA MYKLEBUST OPTUN VILDE IMELAND Foto ANDREAS DAHL CHRISTIAN TUNGE CAROLINE LYTSKJOLD IDA GØYTIL MARIA PASENAU Illustrasjon ANDREAS DAHL På forsiden LEA MEYER Salg- og markedssjef CHRISTIAN RASMUSSEN christian@nd.no Markedsavdeling JOHNNY JENSEN salg@nd.no Administrasjon okonomi@nd.no Utgiver NATT&DAG AS Trykk ARTKO AS Opplag 35 000 REDAKSJONEN TAR IKKE ANSVAR FOR UBESTILT MATERIELL NATT&DAG OSLO Besøksadresse: Sterandgata 19 N-0152 Oslo

BAR MOSKUS

UTELIV

Postadresse: NATT&DAG Oslo Postboks 266 Sentrum N-0103 Oslo WWW.ND.NO


Vårsesongen på Trøndelag Teater

Tips! Skaff deg

TEATERKORTET UNGDOM Gratis for ungdom fra 13 - 26 år • billetter til sterkt reduserte priser • invitasjoner og informasjon fra teatret via SMS

Følg oss på Facebook, Twitter og Instagram #trøndelagteater

Billetter 73 80 50 00 Grupper 73 80 50 50 trondelagteater.no

TEATERKORTET UNGDOM


TIPS

3

LEV ØKONOMISK, IKKE AERODYNAMISK Det er ingen hemmelighet at Lånekassens midler ofte er utilstrekkelig til å tilfredsstile selv de mest primale behov, men for den smarte student (deg, journ. anm.) er næring aldri langt unna. Vårt beste tips er å sveve rundt i nærheten av der de mest høytsvevende kursene holdes, evig på jakt etter seminarer og konferanser med smørbrødservering. Vi anbefaler også en tur innom forelesernes egne «fagseminarer» – før du vet ordet av det svømmer du i en sjø av roastbeef og remulade. På hjemmebane anbefaler vi å følge mattestykket «kalorier per. kroner». Veteraner i bransjen foretrekker 400g ferdig fyrstekake, som leverer nok kalorier til å holde en voksen mann gående i to dager.

2

MINGLE «Det handler ikke om studiene, det handler om kontaktene». Hvis du er litt hissig på vennefronten kan du i løpet av studietiden sikre deg venner i alle bransjer og surfe inn i voksenlivet på en bølge av av vennetjenester. En tannlege til å fikse tenner, en jurist til koke selvangivelsen din, en sosialantropolog som kan hjelpe deg med å flytte – alt er bare en Facebook-melding unna!

1

FOTO HILDUR AGUSTSDOTTIR

GENERELL STUDIEKOMPETANSE NATT&DAG-redaksjonen er 90% halvstuderte røvere og 10% boarder collie, men her er noen tips vi tenker nye og gamle studenter bør ha i tankene.

5

PUGGE, IKKE DRUGGE Som ny student, særlig de som befinner seg i humanioras irrganger, er det lett å la seg lokke til å innta prestasjonsfremmende midler for å hjelpe lesesalstilværelsen. I utgangspunktet en god og fremoverlent idé, men i realiteten ender det med at du bruker en halvtime på å lese og fem timer på å demontere skrivebordslampen din. 6

4

VÆR SENSOR I begynnelsen av studiet tror de fleste at «sensor» er en gammel hullkortmaskin som står i kjelleren til institutt for informatikk, men faktum er at sensor er et legeme av kjøtt og blod som har lyster og lyter som alle oss andre. Det tilhører sjeldenhetene, men i enkelte tilfeller vil sensor røpe at det er nettopp hen som skal rette eksamen. Det er nå du setter inn støtet, bruk informasjonen du har samlet inn i løpet av mange sene kvelder i kamuflasjeklær utenfor sensors hus og vev det sømløst inn i eksamensbesvarelsen. Profitt.

KREV RESPEKT Den største trusselen mot enhver student er å pådra seg et såkalt «flink pike/ gutt-syndrom» som setter psykologiske kjepper i hjulene for dine studieambisjoner. For å unngå dette anbefaler vi at 50% av studiehverdagen din bør brukes til å få andre studenter til å føle seg underlegne, slik at du igjen føler deg bedre. Her er det stort rom for å improvisere, men vi har noen anbefalinger: 1) Ha en hauk på skulderen på lesesalen. Synet av denne majestetiske fuglen vil sikre deg den respekten du fortjener. 2) Rop ut «JEG ER ATHENA, KUNNSKAPENS GUDINNE» eller «PAIN DOES NOT EXIST IN THIS DOJO» under første forelesning. Garantert å sette en støkk i de aller fleste! 3) Ta med deg alle barna fra barnehjemmet du startet i Namibia i sommer og få de til å gjøre en kul matinée i pausen mellom forelesninger. Dette viser at du har interesser også utenfor studien, og kan sette en støkk i de aller fleste! 4) Putt pensum i en blender og lag en pensumshake som du drikker mens du stirrer kollokviepartneren din i øynene. Kjenn på følelsen av kunnskap som strømmer nedover din øsofagus.


akademika.no - garantert best på

PENSUM OVER

20.000 TITLER PÅ LAGER

Rabatt på en mengde lærebøker!

Finn din pensumliste på

akademika.no LAST NED AKADEMIKAAPPEN

GJELDER KUN I BUTIKK


TRONDHEIMGUIDE

BAR MOSKUS

GUIDE:

Olav Tryggvasons gate 5 I en tid da horder av formatelitister maser om at det eneste som gjelder er vinyl og industripils, kan Moskus umiddelbart virke trendbasert og tilsiktet «i tiden». Men innehaverne her har spilt musikk fra vinyl og vært interessert i fjern og nær ølbrygging (så vel som enkel rustikk tapas) i en årrekke. Moskus er uformelt, men Magnus bak baren byr på service så tvers gjennom hyggelig og profesjonell at man ikke kan annet enn å trives i det lille, folksomme lokalet. Stedet er dessuten obligatorisk etter et besøk hos Teaterhuset Avant Garden i underetasjen.

U TELIV Hva ville studentbyen Trondheim vært uten utelivet?

BAR MOSKUS

8


Tø yenparken, Oslo · 8. – 12. august

(US)

Øya’17 Øya’17 Øya’17 Øya’17 Øya’17

Kj øp bi lle tt i da g!

THE HELLACOPTERS (SE) YOUNG THUG (US) · ANGEL OLSEN (US) VINCE STAPLES (US) · NILS BECH MAC DEMARCO (CA) · JENNY HVAL …

(UK)

Mer info på oyafestivalen.no

RAUS

Nordre gate 21 De kjekke gutta bak nattklubbkonseptet CRASH har gjort sitt for å sette preg på Trondheims uteliv det siste tiåret, fra Rio til Circus og nå Raus. Denne uteplassen blir å finne i det gamle lokalet til Dolly Dimples nederst i Nordre, og nå er de jaggu i gang med mat også. De har håndplukket bransjens dyktigste på både bar og servering. En av byens beste drinker! Tapasen er også blant de bedre i byen.

(US)

BOXER

Kongens gate 19 (inng. via Alma’s) I klubbstedet Supas gamle lokaler har Boxer flyttet inn. Der restauranten Alma’s i overetasjen byr på gastro-feel, er Boxer stedet for øl og jabbing under høyttalere som spiller rock på overlevbart lydnivå. Om det å sitte for lenge rundt samme bord gjør deg rastløs er det ingen grunn til å gå: Boxer har shuffleboard – et spill som passer perfekt under mursteinshvelvene. En middag på Alma’s, en konsert på Byscenen og en seinkveld på Boxer er en komplett helkveld i ett og samme hus.

TRONDHJEM MIKROBRYGGERI

Prinsensgate 39 I drøyt 15 år har man rundt baren i midten av dette gyllenbrune lokalet kunnet nippe til en Porter, hyle ned en lett Trondhjemspils og skåle i IPA, mens man beundrer de massive bryggekjelene bakerst i lokalet. Og etter en utbygging ved årsskiftet kan «mikro’n» nå huse enda flere øltørste besøkende. Om kaloriinntaket fremdeles føles for lavt, kan en av de generøst porsjonerte og ujålete hjemmelagde burgerne anbefales. 9

CASHMERE CAT · CAR SE AT HE ADREST (US)

BADBADNOTGOOD (CA) · DANIEL K VAMMEN JOHN OL AV NILSEN & NORDSJØEN SILJA SOL · SIGRID · JULIA JACKLIN (AU) STEIN TORLEIF BJELL A · HESTER V75 CHARLOT TE DOS SANTOS og flere!

(DK)

Lars Lars Lars Lars Lars

Vaular Vaular Vaular Vaular Vaular

Ukespass og dagsbilletter ute på Ticketmaster.no nå!


FOTO ASLAK RAANES

TRONDHEIMGUIDE

CAFÉ LØKKA

CAFÈ LØKKA

Dokkgata 8 «Så dette er altså Trondheims Grunerløkka»? Nei, men det er Cafe Løkka, som ligger «Mellom Bakklandet og Solsiden, mellom mur og gammel industri, mellom der du var og dit du skal». De kaller seg selv byens bortgjemte perle, og det er ikke langt fra sannheten: Cafe Løkka er en liten skatt. De vant Trondheimprisen helt tilbake i 2011 og kjøpte tilsynelatende møblene sine helt tilbake på 60-tallet, men nå er det 2016, og sjarmerende lille Løkka er nettopp blitt nominert for andre gang. Kan brukes til alt, enten du bare vil drikke de berømte løkkashakene eller suse nedover alkoholens krumspringende allfarvei. Det er her du kan føle deg hjemme og spise og drikke hva du vil, uten å måtte gjøre noe ut av deg, til lyden av 70-tallsklassikere.

RAMP PUB & SPISERI

Strandveien 25a Svartlamons vannhull. Byens 70-tallsbydel. Arnestedet for Motorpsycho, store deler av kunstnermiljøet, aktivisme osv osv. RAMP klarer å kombinere sliten stil med god mat (ofte økologisk) på et vis som bare et sted på Svartlamon kan. Utsikten mot DORAbunkeren tilfører en akkurat passe konkret industrisjarm. Sliten pilsing på ett bord, burgerlunsj på et annet, avis og kaffe på det neste. Bokstavelig talt alle er velkommen på RAMP. Kaffen er i tillegg fortreffelig!

10

TAPS

Nedre Bakklandet 20d De oppsummerer det kanskje best selv med mottoet «Taps er et no bullshit ølsted i Trondheim», og ølen de serverer kommer, ikke overraskende, fra tapp. Det er kompisene bak bryggeriet Monkey Brew som står bak dette mikrobryggeriet. Her får du garantert ikke Dahls, men garantert navn som Austmann og Klostergården. På dagtid drives stedet som den økologiske kafeen Soil og klokken 17 åpner kranene midt i hjertet av Bakklandet.


MELLOMVEIEN

U TELIV SPOR T SPUBER Som reker og egg er sport og uteliv to tilsynelatende helt forskjellige ting som går godt sammen.

COCK & BALLS

Dronningens gate 11 Mens Oslo har sportsbarer med seksuelt ladede navn som Rett Inn og Store Stå overlater ikke Trondheim noe til fantasien og kaller sin nyeste sportsbar for Cock & Balls. I Oslo hadde navnet muligens fremprovosert en feministisk kronikk eller to, i Sverige hadde det rett og slett ikke vært mulig å åpne Cock & Balls. I Trondheim er det heldigvis fortsatt lov med joviale ordspill på joviale puber (logoen viser en hane som står med hanefoten sin på en fotball). Det var synd Familien måtte stenge, men i Cock & Balls har lokalet fått en verdig (og populær!) arvtaker.

MELLOMVEIEN

Mellomveien 16 Østbyens fotballpub-alibi. I enden av Lamoparken ligger Mellomveien Sportsbar. Om O’Learys’ Egon-høye priser eller Three Lions’ Unions Jack-hysteri blir litt for mye å svelge og man egentlig bare vil ta en uformell Guinness over fotballkampen, kan Mellomveien anbefales. Et avslappet sted – slik det tross alt skal være rundt Lademoområdet – der du like godt kan dukke opp i dressjakke som fotballtrøye.

11

THREE LIONS ENGLISH PUB

Brattørgata 10 Denne fotballpuben er drevet av briter, som viser engelsk og europeisk fotball (Premiere League og Champions League), serverer engelsk mat (Fry Up’s og English Breakfast), bærer samme navn som det engelske fotballandslaget og som rett som det er besøkes av trubadurer med engelske drikkeviser på repertoaret. Mer engelsk blir det vel egentlig ikke.

O’LEARYS

Olav Tryggvasons gate 40 Det all-american sportsbarkonseptet O’Learys fra Boston har nådd Trøndelag. De lettgjenkjennelige grønne veggene, flatskjermer som skriker Super Bowl, navn som Baby Back Ribs, Marvin Hagler’s Pulled Pork Burger og Sizzling Fajitas frekventerer menyen mens servitrisene tripper rundt i blå sportsuniformer. Mer amerikansk blir det vel egentlig ikke.


TRONDHEIMGUIDE

BAKLANDET SKYDSSTATION

Øvre Bakklandet 33 Skyds’n må nesten bare besøkes. Kafeen som holder til i det skeive trehuset (etter sigende bygget i 1791) ble omtalt av National Geographic Traveler som «det kanskje koseligste stedet i Skandinavia». Say no more.

BAKKELANDET SKYDSSTATION

K A FEER Det sorte gull AKA «det vi skal leve av etter oljen». KUDOS KAFÉ & BAR

Mellomveien 6a «Fast soddsøndag»! Bare konseptet er nok til å smelte et trøndersk hjerte – og det med utsikt mot Lademoparken. Kudos åpnet i fjor og har raskt blitt et stamsted for mange i Østbyen. Det kameratslige navnet står godt til den hyggelige laidback-stemninga som råder i det små lokalene og som med tid og stunder svinger opp quizkvelder. Kudos føyer seg kort sagt inn i rekken av kjærkomne kafékonsepter i en bydel som bare ser ut til å vokse i popularitet – av gode grunner. Pluss for kaffebasert drinkmeny – det beste fra to verdener.

TULLA FISCHER

Kongensgate 8 Er gjengen bak steder som Sot, Selma, Bror, Nyfiken og Cafe Løkka i ferd med å overta hele sentrum? Det kan virke litt sånn, men herregud, vi skal ikke klage, vi – vi skal koooose oss på café! Nærmere bestemt på uteserveringen til Tulla Fischer, der vi skal slurpe i oss blåskjell og drikke vin fra Pimonte!

DROMEDAR

Nedre Bakklandet 3, Nordre-gate 2, Olav Tryggvasons gate 14, Nedre Bakklandet 77 Ingen over – ingen ved siden. Dette er Trondheims kaffeperle. «Dromma» er plassen for de som skal ha den aller beste kaffen. Baristaene på Dromedar er nøye opplært i hvordan de skal håndtere både espressoen og melken, og per dags dato har ingen klaget på kaffen der. Den mest populære er den i Nordre; lavt under taket, med lun og god stemning. Uteservering både i den snertne, lille båkgården i Nordre og på Bakklandet, rett ved Bakke Bru. For nye studenter er gode gamle ‹‹Sweet Chili››, i både varm og kald form, noe du må prøve. 12

DIGS

Olav tryggvasons gate 30 Under slagordet «Work – Meet – Eat – Fix» representerer Digs et unikt konsept i trønderhovedstaden. Digs er ikke bare en kafé, det er et kontorlokale. Eller: Det er et kontorlokale, med kafé. Den sømløse linken mellom arbeidssted, networking og kaféhenging kan på papiret høres en smule stivt ut. Men i virkeligheten er dette et inkluderende, hyggelig og avslappet sted der man over en kopp med vinnerkaffe fra Jacobsen & Svart eller en smaksrik lokaløl kan plukke opp gode ideer fra kreative hoder. Følg med på kalenderen på nettsidene deres og plott ut et arrangement som lokker!


Benytt deg av fordelene mens du studerer og bli KLAR for arbeidslivet. Les mer om hvordan vi gjør din studiehverdag enklere pü samfunnsviterne.no/student Meld deg inn: Kodeord KLAR til 2012


TRONDHEIMGUIDE

R E S TAUR A NTER Mat er bokstavlig talt livsviktig og det er digg (og viktig!) å få den laget til seg.

SELMA BAR & PIZZA

TMV-kaia 13 Hvorfor er det så mye rundt gull på Solsiden? Kan det være navnet? Akkurat som den internasjonalt anerkjente retten pizza er jo sola er også et rundt gull. Selma Pizza og Bar flyttet inn i Peppes gamle lokaler, og selv om både Peppes og Selma er rundt gull-restauranter stopper også likhetene der. På Selma får du økologisk surdeigspizza laget av villgjær fra en 15 år gammel gjærkultur, og mel fra Italia. Shit! Vi snakker altså om Trondheims gourmetgull. I tillegg har Selma en bardisk med 21 tappetårn fylt til randen med flytende gull!

COWSEA RESTOBAR

Ferjemannsveien 12 Under det nybygde prangende bygget til Adresseavisen har Trondheim nå fått sitt «Aker Brygge». Det er i hvert fall slik det markedsføres. På østsiden av Bakke Bru ligger det nå en rekke nyåpnede restauranter og barer. Cowsea serverer – som navnet bestående av ‘cow’ + ‘sea’ – både sushi og burger. I tillegg til å fungere som utested for de med en litt fetere lommebok enn studenter flest. Altså helt i tråd med «Aker Brygge i Trøndelag»-imaget, selv om den gode lunchbuffeten klokken 15 hver dag likevel er overkommelig økonomisk.

KALAS & CANASTA

14


COWSEA RESTOBAR

KALAS & CANASTA

Nedre Bakklandet 5 Liten meny er et godt tegn. Dagens fisk og dagens kjøtt. Og det er da ikke hvem som helst som har åpnet restaurant i de gamle lokalene til Choco Boco Bakklandet: Tidligere Credo-sjef Trond Åm står bak dette konseptet, som ligger et sted mellom delikatessebutikk, vinbar og restaurant. Nå tenker du kanskje at denne opplevelsen ligger på en firesifret prishylle, men nei: Her tilbys smaken av fugl for noen hundrelapper.

FRIDA

Fjordgata 15 Frida er naturligvis oppkalt etter Mexicos store avdøde kunstner Frida Kahlo, og for de som er kjent med Kahlo, så får man en følelse av å være i hennes hjem når man gjester restauranten – sikkert på grunn av alle maleriene på veggene. Her får du den tradisjonelle meksikanske utgaven av taco, og for dere som trenger en liten påminnelse om hva taco egentlig er, anbefales det å ta turen. En gjestende meksikansk skuespiller tok visstnok til (gledes)tårene i disse lokalene, øyensynlig etter å ha blitt utsatt for den norske meierimaten over for lang tid. Hyggelige priser og upåklagelig service skader heller ikke helhetsinntrykket.

ALMA’S RESTAURANT & BAR

Kongens gate 19 En lys, behagelig og casual restaurant har steget frem i de gamle Brukbar-lokalene. Alma’s matprofil er god, ujålete og har fokus på rustikke, ærlige smaker. Kakebuffet på flygelet, dagens smårett servert på svart steinhelle og krittavlen med dagens middag har aldri skuffet. Samtidig som dagens fisk eller kjøtt fortæres på det ene bordet er det riktignok ikke noe i veien for å kunne bestille en drink fra den heftige og midtstilte bardisken. Perfekt før en konsert på Byscenen i nabolokalet. Etter konserten kan man oppsummere opplevelsen på det mer rocka utestedskonseptet til Boxer i underetasjen.

CREDO

Ørjaveita 4 Lille Credo i lille Ørjaveita i lille Trondheim er rangert som den tredje beste restauranten i lille Norge. Det er ganske imponerende, men enda mer imponerende er det hvor ujålete de har klart å holde det. Det er mye dill, men lite dall, kan du si. Restauranten er sparsommelig innredet, men på menyen bugner det over av godsaker laget fra de råvarene som til enhver tid er tilgjengelig. Credo befinner seg i det øvre prissjiktet, men det forsvares enkelt av det høye nivået. I den øvre etasjen ligger Jossa, som er en litt mer nedpå variant av underetasjen. Vi anbefaler et besøk hos begge. Nominert til Årets spisested av NATT&DAG i 2015 og listet som Norges tredje beste spisested av White Guide Nordic, et slags nordisk svar på Michelin-guiden. 15

Norges største formidler av hybler og bofellesskap. Helt gratis!


TRONDHEIMGUIDE

AISUMA

Kjøpmannsgata 57 Man skal klø seg en del ganger i hodet for å forstå at det lekre lokalet til AiSuma faktisk er det gamle Dickens-lokalet, og når du ser menyen, så skjønner du at det er bare å glemme å bestille et literskrus med Tab X-tra til maten. Det er ikke for pretensiøst heller, da det er mulig å bestille pizza for de som går for det enkleste. Men om du er litt mer kravstor: Se opp for både den panchettabakte salmalaksen eller peppersteken á la Madagaskar. Når det gjelder vin, går det i italiensk, da dette er en av få italienske restauranter i Trondheim med ekte italiensk i blodet. Trondheims lekreste do, helt klart – da du kan speile deg fra alle vinkler der. Helt greie priser som viser at AiSuma er for alle og enhver. Men la joggisen og hoodien være hjemme, så slipper de å henvise deg til Napoli i Kongensgata. PERSILLERIET

TO ROM OG KJØKKEN

Carl Johans gate 5 Tidligere vinner av cocktailmiksing, dreven restaurantør og Kyoto-pappas Roar Hildonens store hjertebarn, To Rom og Kjøkken, har havnet på helt riktig på plass i trønderhjertene med tiden. Med sine åtte servitører på 20 m² er du sikret top notch service. Kjent for sine rause porsjoner i brasseri-stil og også for sine lokale varer tilberedt på både fransk og middelhavsk vis. På sommeren glimter de til med uteservering – og bartenderne er byens beste.

PERSILLERIET

Erling Skakkes gate 39 Persilleriet er byens originale veggis-sted. Men det er mer enn som så – der de ligger i de beskjedne små lokalene vis à vis Trøndelag Teater. Det er stedet der fordommer knuses. Menyen er så velsmakende, råvarebasert og velkomponert at dette er stedet å fortrekke fremfor hva-som-helst av steder i nærheten. Studentrabatten garanterer en billig, rask og lystbetont detox – og du får en nydelig «studentkubbe» (wrap) til 69 kroner.

SELLANRAA

Kongens gate 2 Nykommeren Sellanraa er et naturlig bindeledd mellom den nye kunsthallen, litteraturhuset og biblioteket, og har på kort tid vist seg som en fin tilvekst til byen. Sellanraa satser på ferske og naturlige råvarer, naturlig nok, vil noen si, i og med at de har tatt navnet fra hovedpersonen i Hamsuns «Markens Grøde». Så lenge maten er god er det greit å være litt fjong på navnet, tenker vi.

FOTO INGRID EIDE

HAGEN

HAGEN

Nedre Bakklandet 75, Thomas Angells gate 14 Det er alltid folk innenfor vinduene til Hagen, enten om man går forbi lokalene på Bakklandet eller filialen i Thomas Angells gate. Navnet bærer bud om at det også her står vegetarisk på menyen, men dette er mat for folk i farta som tar seg tid til å tenke bærekraftig og sunt i samme slengen. Med knasende wraps og saftige sandwicher er dette blitt et sted med særlig fokus på matbevissthet, og de tilbyr jevnlig kurs man kan melde seg på for å lære matvett fra kokkene bak kokeboken Mer kål, mindre jål. 16


UNA PIZZAERIA

Beddingen 14 Når du trodde at Solsiden allerede var fylt opp av det som måtte være av restauranter, så dukket det opp en ny en i det lille huset som ingen har lagt merke til før. Ingen skrivefeil i den italienske menyen, råvarer som friske basilikumsplanter stående rundtomkring, store porsjoner, billig, steinovn. Alt peker – allerede før du har smakt maten på dette nyåpnede stedet – mot at maten her er så italiensk du får den nord for Dovre. Etter du har spist der er førsteinntrykket bekreftet.

FOTO ANNIKEN ZAHL FURUNES UNA PIZZERIA

R E S TAUR A NTER PIZ Z A & BURGER Ahh, det runde gull, og det runde, mer kjøttfylte gull. CAFÉ LØKKA

Dokkgata 8 Løkka er kjent for så mye, og er heller ikke ukjent for å være hyppig besøkt på bakrusdager av sultne trøndere. BBQ Baconburgeren og Elvisburgeren er klare favoritter hos mange, og de opererer også med en egen Veggis som er å anbefale for, ja, veggiser. Metthetsgaranti.

SUPERHERO BURGER

Olav Tryggvasons gate 1 Her har redningen kommet for deg «in need of a burger». SuperHero er likevel noe annet enn en hjemmelaget versjon av gatekjøkken. Stedet arrangerer Regular Chess Wednesday – jepp, burgerspising, øldrikking og sjakkspising på bord med menyer med et utseende plukket rett ut fra en grafisk novelle. Dette er burgere innpakket i smart populærkultur. Som de sier det selv: «Burgers make you sexy».

SOT BAR & BURGER

TMK-kaia 3 (Solsiden) På få måneder etablerte Sot seg som Solsiden-rekkas definitive burgersted. Godt kjøtt, ujålete meny og et konsept som er «rett på sak». Også kullgrillen holder hva restauranten lover, og kjøttet får dermed akkurat passe hint av bål. Utvalget av både godt lokalt og fjernbrygget øl trekker heller ikke ned. I en tid der interessen for lokalprodusert mat og øl kan vippe over i tilgjort snobbete tapaskonsepter og overpriset pilsner, er Sot Bar & Burger ikke bare østbyens, men også en av Trondheims hotspots for en matopplevelse uten dilldall og overdreven etikette. 17

BROR

Olav Tryggvasons gate 29, (inngang fra Nordre gate) Som Solsiden har fått sitt Øl & Burger-sted med Sot har også byens gågate/partygate fått sitt med Bror. I de gamle Choco Boco-lokalene har det på få måneder samlet seg et halvungt klientell av burgersultne og øltørste trøndere. Et stort kjøkken disker, foruten burgeren, opp med et bredt utvalg grillretter og stedet holder åpent like lenge som andre utesteder, så om man trives i de gjennomført sorthvite loaklene er det altså bare å bli sittende ut kvelden.

GRAFFI GRILL & BAR

Olav Trygvassons gate 24 Det er alltid folk på Graffi. Det må jo være et godt tegn. Om du er glad i grillet kjøtt marinert i barbecuesaus så er det plassen for deg, dog du må huske faren for å treffe alle folka i byen med tribals som er der for å fete seg opp. Graffi konkurrerer helt der oppe om byens beste burger og har i tillegg det fantastiske konseptet Grillfest hvor du får litt av det meste de har på menyen. Men det er nok burgeren de er mest kjente for. Tuna Laguna, Honolulu og Jackburger er noen av folkefavorittene. Lunchavtalen «2 for 1» er heller ikke dumt: To lunchretter til prisen av én. Vi grilles, som de pleier å si.


TRONDHEIMGUIDE

KYOTO SUSHIBAR

R E S TAUR A NTER A SI ATIS K

BENJA SIAM THAI RESTAURANT

SA BRURA STICKS & SUSHI

KYOTO SUSHIBAR

PARK-KAFEEN VIDA RESAURANT

Ravelsveita 6 Byens muligens beste thaisted ligger via à vis Trondheims beste ølsted, Mikrobryggeriet. To fluer i en smekk om man besøker denne lille sidegata i sentrum, altså. Der andre thaisteder svarer at det tar 15 minutter å lage retten du bestiller, uansett hva du bestiller, er Benja Siam friskere. Råvarene er bedre og presentasjonen utsøkt. Prisene er upåklagelige og om du bestiller take-away blir det seff enda billigere.

Dronningens gate 26 (inngang Jomfrugata) Det var da Kyoto åpnet i 2005, at folk begynte å ta sushi på alvor i Trondheim. Dette er både et stikk-innom-sted for take away og et sted for lengre markeringer. Fine take away-priser og hyggelige servitører. Behagelig atmosfære. I Trondheim er ikke Kyoto-avtalen kjent som en klimaavtale, men mer som seks biter sushi, fire tempuramaki og en valgfri drikke til 140 kroner. Har 15 prosent studentrabatt på all mat frem til klokken 17:00 hver dag. 18

Olav Tryggvassons gate 28, Bassengbakken 2 I kjelleren på Byhaven handlesenter og i bakgatene i Østbyen ligger en av byens mest populære sushibufeter. Om man ikke bryr seg om at man sitter on display, så bugner dette stedet av alle sushivarianter, servert i raskt tempo rett ved rulletrappa opp mot Polet eller ut mot Solsiden Parkeringshus. Vinneren i kategorien «uformell hangoutsushi».

Vår Frue Strete 3 Konsentrerer seg hovedsakelig om vietnamesisk, men tilbyr noen norske retter («karbis med erter og løk» står oppført på menyen) og noen oppfinnsomme krysninger. Her anbefales klassikeren Pho og du kan til og med rulle dine egne Nem Nuong. Hva dét er? Risruller fylt med svinekjøtt, salat og sataysaus. Har i tillegg en kos båkgård til utepilsen og en buffet på søndager. Lunchmenyen serveres frem til klokken 15 og er å anbefale for dem med slunkne lommebøker.


KHAO THAI

Søndre gate 17 Byens desidert sterkeste sted, rent smaksmessig. Der andre restauranter bruker bildet av et visst antall chilipeppere for å angi hvor sterk retten er, har denne restauranten i andreetasje tatt dette bokstavelig: Om du eksempelvis bestiller en mangosalat med to chilis styrke betyr det bokstavelig talt at to hele chilipeppere er kuttet opp og blandet inn i salaten. Et autentisk sted, dette.

SHIN SUSHI

Kongens gate 9 (Trondheim Torg) Byens første sushirestaurant med servering på rullebånd – slik det gjøres i landet for den oppadstigende sol! På toppen av det evig ekspanderende Trondheim Torg ligger dette sushistedet, tilsynelatende med et ønske om å kapre tittelen om byens mest ekte sushiopplevelse, samt rappe noen av kjøpesenterkidsa fra køen foran BigBite.

BANGKOK CAFÉ

Dronningens gate 27 Bangkok Café har alltid vært en hit i Trondheim, og nå blir de jaggu enda mer Bangkok enn før. Halve restauranten er ombygd slik at alle sittegruppene blir «bokser» og man kan fotflørte usett. Serverer autentisk thaimat med mye smak som man bestiller rett fra luka. Hyggelige omgivelser. Her bør du ikke være redd for sterkt krydder.

SUSHI BAR

Munkegata 39, Innherredsveien 14 Pionérene på Sushi i Trondheim; Sushi Bar har nå utvidet til to lokaler: Den gode gamle ved Ravnkloka, og nå også ved Solsiden. Om du er ute etter mat for penga anbefaler vi Happy Sushi fra 15–18, mandag til torsdag. Til å være bar er Sushi Bar litt mer restaurant ellers og servitørene sitter inne med mye kunnskap.

SUSHIME

Beddingen 1 Må ikke forveksles med den foregående Sushime-en som lå her. «Den nye Sushime» har strammet seg opp og kan ikke sammenlignes. Liten sushi bar ved Scandic Hotel, som ikke nøyer seg med å fly inn bare fisken fra Japan – kudos for å ha japansk kokk også. Her ligger ikke jåleriet i maten, men heller i interiøret. Egnet som take away, da det fort blir fullt inne. Perfekt om man har lagt handlehelga til Solsiden handlesenter og man merker at blodsukkeret dropper.

19


TRONDHEIMGUIDE

FRA VIVA LA DIVA FOTO CHRISTIAN BELGAUX UTGAVE MARS 2012

FOTOREDAKTØRENS UTVALGTE Et bilde sier mer enn 1000 ord, men sier da disse sidene satt sammen av N&Ds fotoredaktør Christian Belgaux mer enn 1000 bilder? (Hint: Ja.)

Christian Belgaux har vært i NATT&DAG siden 23. juli 2011, og fungert som fotoredaktør siden sommeren 2012. Nå forlater han oss for voksenmedia, så vi ba ham velge ut noen perler fra de siste årene. Det har ikke alltid vært enkelt å jobbe i NATT&DAG, hvor fotobudsjettet sjeldent har karret seg over det VG betaler for et leserbilde fra en rørlegger som tilfeldigvis er på plass når det flommer over på NAV Horten, men som en langhåret magiker har Belgaux gjort det KLART beste ut av det han har rådet over. På sitt beste har NATT&DAGs forsider, bildeserier og portretter vært milevis over hva man kan se andre steder, og på sitt verste har det vært milevis verre – og det mener vi på best mulig måte. Lykke til i den kreative tvangstrøyen man kaller voksenjobb, Belgaux! Det går sikkert fint.

20


FRA CHELSEA GIRL FOTO CHRISTIAN BELGAUX UTGAVE SEPTEMBER 2013

21


TRONDHEIMGUIDE

FRA IBSEN, GRIEG, MUNCH OG MAYHEM FOTO CHRISTIAN BELGAUX UTGAVE AUGUST 2014

22


23


FRA KODAK MOMENTS FRA PARADISET FOTO EMIL FINNERUD PUBLISERT 6. JUNI 2014

24


SMIL&GIFT MØTER LARS VAULAR FOTO CHRISTIAN BELGAUX UTGAVE DESEMBER 2014 25


TRONDHEIMGUIDE FRA GUD ER DØD. LENGE LEVE GUD STYLING GLORIA AÚMA FOTO CHRISTIAN BELGAUX UTGAVE DESEMBER 2012

26


MODELL KARINE FK/HEARTBREAK STYLING JOSTIN WÃ…LENGEN FOTO CHRISTIAN BELGAUX POSTPRODUKSJON EVEN RYGG UTGAVE MAI 2014

27


TRONDHEIMGUIDE

TENDENSSAKEN Hvordan skrive litt edgy, men med forskning og sånn, om MDMA i voksenmedia.

Voksenmedia rapporterer med jevne mellomrom at ungdom bruker psykedeliske stoffer som MDMA, LSD og psilocybin og at det gir dem en rus som de synes er tilfredsstillende. Siden starten av 2014 har ikke mindre enn elleve lignende saker blitt publisert i større norske aviser og helgemagasiner. For å lette arbeidet til deg som ønsker å få deg JOBB I MEDIA ved å pitche en lignende sak for din kule, men ikke alt for kule, redaktør, har vi utarbeidet en hendig liten guide, bestående to komponenter:

1. Sannhetsvitnet Enhver seriøs rus-sak begynner med brukeren – en person som ruser seg mens du noterer. Gi personen et passende dekknavn. «Per» har blitt brukt tre ganger på to år og begynner å bli litt oppbrukt, «Mathias» og «Frode» er også tatt. Vi foreslår en jente neste gang, «Emma» og «Molly Hansen» er gode navn som foreløpig ikke har blitt tatt i bruk – en liten sommergave fra oss til deg. Etabler tidlig at brukeren ikke er fattig og/eller dum for å gi personens ord mer tyngde. Her er det flere mulige veier til rom, alt fra «mensa-medlem», «urban og ung» og «hun du synes så så bra ut på bussen» (Henne 13. juni 2016) til den presise «han har en bachelorgrad» har blitt brukt. Få for all del med noe om LSD-bruken til Steve Jobs, han var flink og lagde ting. Beskriv stedet hvor brukeren bruker. Trekk frem at dette stedet, i likhet med brukeren, er noenlunde oppegående. Eksempler på gode beskrivelser som tidligere har blitt brukt er «i vinduskarmen står blomster han har fått av venner» (bak betalingsmur) og «filosofi i bokhyllene og litografier på veggene». La leseren føle sjokket av at det finnes mennesker der ute som ruser seg blant litografier.

28

2. Eksperten «Per X» sine astrale reiser er ingen avissak alene – han er kun hodet og halen i artikkelfisken fra ungdomsskolen. Grunnen til at du pitcher er nemlig at psykedeliske stoffer har, hold deg fast, medisinsk potensiale! En slik påstand må naturligvis backes med litt VITENSKAP. Her er det kun én mann å ringe, forsker Pål-Ørjan Johansen har blitt brukt som ekspertkilde i hele fem større featuresaker om psykedeliske stoffer i løpet av de to siste årene, til tross for litt økonomiske interesser og sånn, men det er da ikke SKUP-prisen du skal ha heller. Som den seriøse og reflekterte journalisten du er har du også med en kritiker. Her er det også bare én mann å ringe – i tre av fem nevnte featuresaker har forsker Jørgen Bramness fått svare Johansen med at forskere burde forske. Dersom du har tid og ork er det trolig mulig å lage en slags generator basert på tidligere saker som vil generere en uendelig mengde Johansen vs. Bramness-debatter. En flott gave å gi til en ny generasjon med psykedelika-skribenter. Pass på å få med cliffhangere som «I en skål ligger det peanøtter, i den andre MDMA-tabletter. En fremmed person setter seg ned». Ikke følg opp med spørsmål om personen har peanøttallergi. Vi anbefaler «i garasjen står en sykkel» eller «i sjøen svømmer en hai». Avslutt med en kul faktaboks hvor du tar med det fulle kjemiske navnet på rusmiddelet du har omtalt (viktig!). Nevn noe med hjernen og serotonin, helst uten kilder. Lykke til!


29


TRONDHEIMGUIDE

EN ÆRLIG HUR TIGGUIDE:

TRONDHEIMS KUNS T TIL BUD TEKST GUSTAV SVIHUS BORGERSEN Om man som ny i Trondheim leter etter visningssteder for kunst, kan det virke som en tilforlatelig strategi å la seg veilede av navn. Om man eksempelvis skulle finne på å søke opp «galleri» pluss «Trondheim», dukker det opp en broket liste med nettopp navn (deriblant blyge navn som Modern Art Gallery og joviale navn som Galleri Oluf – ofte med forlokkende mottoer som «Det glade galleri» og «Det muntre galleri»). Mye av dette er tant og fjas, sterile steder som er smidd i kryssilden mellom kunst og næringsinteresser, steder der begreper som formue og fornuft liksom er ment å gli over i hverandre. Det kan saktens også henge fine ting – midt i vellet av landskapsakvareller, kulltegninger av babyføtter og klumpete leirskulpturer av kattepuser og lignende yndigheter – på slike steder, men om man er ute etter kunst med et diskursivt potensiale i en by som mangler de riktig gode kommersielle galleriene, som attpåtil har en smak av aktualitet over seg, kan det formuleres enkelt: Trondheim har i skrivende stund ti stedsspesifikke visningssteder for kunst. (Om man plent vil besøke et salgsgalleri, er nok Galleri Ismene ved Ilaparken det beste alternativet.) På uunngåelig subjektivt vis følger en forsøksvis nøytral presentasjon av disse. I midtbyen befinner Trøndelag Senter for Samtidskunst, Trondheim Kunstmuseum, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og Trondhjems Kunstforening seg. Førstnevnte sted ligger i Fjordgata og viser som oftest kunst av (halv)etablerte kunstnere fra inn- og utland, i tillegg til at det samarbeider med en rekke andre lokale kulturaktører. Trondheim Kunstmuseum gjenåpnet i 2012 – etter et større oppussingsarbeide. Separatutstillinger med både kjente og ukjente kunstnere, med et internasjonalt tilsnitt, med en kanskje enda større vekt på museets egen samling på sommerstid. Museets andre avdeling, Gråmølna, ligger et sted i bakgatene mellom Solsiden og Møllenbergområdet og huser i annen etasje en fast utstilling av en av landets mest profilerte

30

billedkunstnere, Håkon Bleken. Lokalets førsteetasje er forøvrig blitt benyttet til separatutstillinger en rekke ganger. Nær sagt vegg i vegg med kunstmuseets hovedavdeling ligger Trondhjems Kunstforening. Her vises ofte lokale (billed)kunstnere, vel og merke i alle betydninger av formuleringen «lokal kunstner». Når det først er tale om kunstforeninger, kan Heimdal Kunstforening være vel verd å nevne. Stedet ligger – ikke overraskende – på Heimdal, et godt stykke utenfor sentrum, men det må presiseres at det her har blitt vist overbevisende mange gode utstillinger av forskjellig format og medial karakter de siste årene. Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, sentralt plassert i byens paradegate Munkegata, er basert på tradisjon, kunsthåndverk og design og har over mange år hatt en noe lukket appell utad (og kanskje litt for mange blomster- og kjoleutstillinger?). Men museets verkssamling er omfattende og verd noen besøk. Stedet kan blant annet skilte med den største samling av Hannah Ryggens evigaktuelle tekstilarbeider og har vel og merke også overrasket (om enn ikke for ofte) med noen svært så interessante retrospektive kunsthåndverksutstillinger. At stedet i 2013 skiftet direktør for første gang på 35 år kan jo saktens også peke mot en forandring og stedet har nylig startet en mer enn interessant nok «I samlingen»-utstillingsserie. RAKE Visningsrom – hvis karakteristiske lille bygning i 2014 ble flyttet fra trafikken i Elgeseter gate til pirområdet – og Babel Visningsrom for Kunst ligger på forskjellig kant av byen, men har det til felles at de er tilknyttet hvert sitt atelierfellesskap. Førstnevnte sted er tilknyttet atelierfellesskapet RAKE i østbyen og har siden åpningen høsten 2011 vist et varierende, men som oftest både friskt og uforutsigbart utvalg utstillinger. Det er, bedømt etter de siste årenes aktivitet, ingen grunn til å tro at dette vil fortsette å være en av Trondheims absolutt friskeste tilskudd på kunstscenen. Babel Visningsrom for Kunst er tilknyttet Lademoen Atelierfellesskap i østbyen. Dette stedet er primært et såkalt «artist in

residence»-galleri: Et sted der kunstnere fra hele verden søker seg til et gjesteatelieret og stiller ut i det dertil hørende visningsrommet. Utstillingene her er å karakterisere som hummer og kanari, men visningene varer som oftest ikke lengre enn et par helger, noe som garanterer byens høyeste antall utstillinger per år (et pluss da de større institusjonene viser utstillinger som varer i månedsvis). Kunstakademiet i Trondheim (KiT) og kunststudentene herfra fungerer som garanter for studentutstillinger, noe som udiskutabelt er å regne som en fordel for kunstscenens temperatur. I denne sammenheng er det studentdrevne Galleri Blunk (nå i nye lokaler på Svartlamon) og akademiets eget visningsrom, Galleri KiT i Innherredsveien, som gjelder. Her vises alt fra bachelorutstillinger, studentstunts, etablerte kunstneres siste prosjekter og debututstillinger. På kunstakademiet arrangeres det seminarer, gjesteforelesninger og lignende som er åpne for publikum, begivenheter det reklameres altfor dårlig for i forhold til hvor interessante disse kan vise seg å være. Med jevne mellomrom arrangeres det (selvfølgelig) kunstbegivenheter i det offentlige rom (Trondheim Open er nok det mest omfattende arrangementet i denne sammenheng) mens man rett som det er kan bivåne kunstfaglig skarpe ting på Teaterhuset Avant Garden og Cinemateket i Trondheim. Kunst- og teknologibiennalen Meta.Morf er selvfølgelig også et must og arrangeres i år mellom mars og mai. Kunsthallens temporære visningsrom viste nylig sin siste utstilling før åpning av selve Kunsthall Trondheim skjer i oktober. Denne våren er altså slunken på kunsthallfronten, men forhåpentligvis brygger stillheten på noe fenomentalt til neste semester. Nettstedet ArtSceneTrondheim dokumenterer, som eneste aktør i regionen, nært sagt alle utstillinger og publiserer fortløpende kunstkritikk av aktuelle utstillinger og events, kommentarer og intervjuer. Et must for å holde fingeren på byens kunstpuls. Enjoy.


ane mette hol , foto anders solberg / trondheim kunstmuseum

Trondheim Kunstmuseum, avdeling Bispegata

foto grethe britt fredriksen

Trøndelag Senter for Samtidskunst

Rake visningsrom

joakim toreg , foto anita w . lande / trondheim kunstmuseum

Trondheim Kunstmuseum, avdeling Grümølna

31


TRONDHEIMGUIDE

foto julie arnøy

AVANT GARDEN

S CENEKUNS T Hele verden er faen ikke en scene: DETTE er en scene. OLAVSHALLEN

Kjøpmannsgata 44 Byens «storstue» inneholder Musikkonservatoriet, Kulturskolen, en mengde klesbutikker, bakeri og kafeer, i tillegg til flerfoldige scener i forskjellig størrelse. Mye konserter og lignende her, men på show- og teatersiden har de blant annet Levva Livet!, musikalen basert på tekstene til Åge Aleksandersen, og Erlend Osnes’ kritikerroste Av familiære årsaker.

TRØNDELAG TEATER

Prinsens gate 20 Et steinkast unna Byscenen og Salem Menighet ligger regionens institusjonsteater, med sine fem scener, og i tillegg til å lage gode forestillinger har de sikra seg et utrolig dyktig ensemble fylt opp med mange smarte og dyktige skuespillere. Godt jobba! Regionens institusjonsteater ligger med med sine fem scener et steinkast unna Byscenen og Salem Menighet. Denne våren viser de blant annet Evig søndag basert på Linnéa Myhres roman med samme navn, og Edward Albee’s Hvem er redd for Virginia Woolf? som alltid er et must å se. Viktig og dyktig kulturinstitusjon.

TEATERHUSET AVANT GARDEN

Olav Tryggvasons gate 5 For dem som ønsker profesjonelt teater utenfor institusjonsrammene til Trøndelag Teater, anbefales Avant Garden. Dette stedet er byens (eneste) garantist for nasjonale, så vel som internasjonale gjestestykker. Under den kyndige og erfarne Per Ananiassens ledelse er dette et sted som både tar sjanser og eksperimenterer. Stedet presser seg også støtt og stadig opp mot performancefeltet, noe som garanterer et møte mellom byens scenekunstmiljø og kunstmiljøet. Det er en idé å få med seg det meste som vises her i løpet av en sesong, men fremfor alt er det lurt å skaffe seg et festivalpass under BASTARD, både for kunsten og stemningens skyld. Fortreffelige Bar Moskus i overetasjen hjelper også på sosialieringen. 32


Lei av nudler?

Foto: Kjell Olufsen/Fagforbundet Grafisk senter

Fagforbundet jobber for en økt levestandard for heltidsstudenten. Vi vil ha flere studentboliger, økt studiefinansiering og rimeligere tannpleie. Les mer pü ung.fagforbundet.no

Bli medlem: Send Fagforbundet medlem til 1980


TRONDHEIMGUIDE

JOHNNY LOVE

Olav Tryggvasons gate 21 Johnny Loves flaggskipsbutikk ligger fint plassert i sentrum, og er som merket synonymt med skarpe linjer, gjennomtenkte detaljer og kvalitet. Best av alt er det lokalt design; Johnny Love så dagens lys i Trondheim. Johnny Ælskov er kanskje mer den trønderske varianten av navnet, men fint med litt internasjonalt tilsnitt.

SUUZ

Thomas Angells gate 7 I den kombinerte klesbutikken og kafeen kan du nippe til en cappuccino mens du shopper sko, vesker og klær fra en rekke norske og utenlandske merker. Blir ikke mer trøndersk enn det! Fører blant annet sko og vesker fra Marc by Marc Jacobs, sko fra Michael Kors, Laura Bellariva og Stylesnob. FILIPPA K

S HOPPING MO TEBU TIK K ER Fordi du hverken kan gå naken, eller med dårlig stil. RETRO

Carl Johans gate 6, Nordre gate 18–20 Med titalls merker i forskjellig prisklasser omfavner Retro-butikkene mang en kunde, enten de higer etter nye sneakers, norsk design eller utenlandsk luksus. Er også majoritetseier i søsterbutikken Carma (Dronningens gate 3), og har siden butikkfødselen i 1998 blitt en økonomisk suksesshistorie. Jaja bla bla, samma det, så lenge jakka passer! Og den gjør den ofte om man kjøper fra Retro.

FILIPPA K

SHINE

KLEINS

HØYER

Carl Johans gate 24 Nesten rett over gata for slektningen Retro, har den svenske motegiganten bosatt seg. Filippa K er en kjent og kjær merkevare, som har vært inne hos de fleste motebutikkene i Trondheim det siste tiåret. At svenskene åpnet sin egen flaggskips-butikk for noen år tilbake var derfor ingen overraskelse. I Carl Johans gate finner du hele sortimentet, både for hen og … hanne?

Nordre gate 12, Olav Tryggvasons gate 28 (Byhaven), Falkenborgveien 1 (Sirkus Shopping), Østre Rosten 28 (City Syd) Med hele fire utsalg har Kleins posisjonert seg som en mini-kjede i trønderbyen. Neppe plassen for deg som kniper på krona og lever på ferdignudler, men for kvalitetsbevisste og konservative NATT&DAGlesere (de finnes!) er klesbutikken gull.

34

Thomas Angells gate 10B Shine on, you crazy diamond! At grunnlegger Charlotte er fransk merkes godt. Shine fungerer som et lite stykke Paris, midt i Trondheim. Butikken bugner av klær, tilbehør og hudpleie fra aktører som Frame Denim, Jane König og Aesop. Jentene som jobber der kan lett få deg til å bruke de ekstra lappene du egentlig ikke hadde, men er det egentlig så farlig? Hvem trenger skolebøker, når man har en kjole fra Isabel Marant?

Kongens gate 14B, Beddingen 8 (Solsiden) Med det nesten i overkant ærlige og overfladiske slagordet «Upgrading humans since 2004», har Høyer skaffet sitt andre lokale i byen. I tillegg til butikken på Solsiden, tok de over kremlokalene mellom Torget og gågata Nordre, og tilførte med det strekningen en umiskjennelig eim av eksklusivitet.


Menstruasjonssmerter? Smertefulle samleier? Problemer med å bli gravid? Fordøyelsesplager?

Da kan det være endometriose PRYD

S HOPPING VINTAGES JA PPER Det eldste er ofte best. PRYD

Nedre Bakklandet 22 Pryd har holdt på lenge i Bakklandets gater og har vært en tydelig inspirasjon til andre med ambisjoner om å åpne butikk i denne sjangeren. Pryd fungerer som et designkollektiv hvor designerne jobber i butikken og selger hverandres varer, i tillegg til andre kunstneres og designeres verk. Alt fra smykker til mansjettknapper, sykkelsetevarmere; klær til de små og noe til de store.

SUKKER

Nedre Bakklandet 9A Sukker på Bakklandet er en samling av kreative fingre bestående av klesdesignere, smykkedesignere, industridesignere og lignende. Nevnte vi grafiske designere? Her finner du alt fra kjoler til accessories. En perfekt plass å gå innom om du kikker etter den ekstra detaljen til antrekket – eller en gave til din medstudent.

GJENBRUKSBUTIKKEN

Saupstadringen 3 (Coop Prix, Kolstad-bygget) Bruktbutikken er drevet av et eldre ektepar, og du møtes med et smil av veldig hjelpsomme folk. Her kan du finne brukte kjøleskap til 50-lappen, grytekluter til gratispris og … ja, hvorfor ikke en porselenshund? Du skjønner tegninga. Verdt bussturen til Saupstad.

35

Endometriose er en av de mest vanlige kvinnesykdommene, men allikevel ukjent for mange.

For mer info: www.endometriose.no post@endometriose.no Telefon: 452 15 555


TRONDHEIMGUIDE

S HOPPING VINY L S JA PPER Ingenting slår lukta av en fyr som kjøper skikkelig vinyl. WANGSMO ANTIKVARIAT

Vår Frue Strete 1 Det mange ikke vet er at det på hjørnet ut mot Vår Frues-parken ligger et lite, men ypperlig utsalg med vinyl fra 70-tallet. Wangsmo har ligget her en årrekke, men har de siste årene tatt inn mer og mer vinyl. Overraskende mye prog/hardrock/metal fra 70- og 80-tallet for (litt) stive priser. Men uansett bedre enn hva kjedene kan tilby. I ny og ne kan man raske med seg vinyljuveler herfra for en skarve tohundrelapp, som normalt går for det dobbelte på de omreisende platemessene.

AFTERMATH MUSIC

St. Olavs gate 3 Til tross for verdens minste lokaler er Aftermath Music den eneste musikksjappa i Trondheim som har overlevd siden 1997! På Aftermath finner du vinyl, CD, klær, DVD, buttons, patches – alt som kan relateres til musikk. Sjangrene? Metall, punk, hardcore, prog, rock og litt pop. Det står ikke på utvalget altså, og det står heller ikke på betjeningen, som er veldig glade i å snakke om musikk over en kopp kaffe.

AFTERMATH MUSIC

ALL GOOD CLEAN RECORDS KAFFEBAR OG VINYLSPINNERI

Nonnegata 25 For dem som lengter tilbake til tiden da platebutikkene var en hangout der man lyttet til plater, diskuterte og tok en kopp: Her er svaret. Danske Jacob Kjørsvik Kaas har etablert nettside for salg av vinyl, eget plateselskap og butikklokaler som altså også fungerer som kaffebar. Her er alt tilrettelagt for at handling og lytting skal være en sosial opplevelse – og der kaffen skal være like god som samtalen og musikken. Du finner garantert plater du ikke har hørt eller sett i disse små lokalene på Møllenberg. 36


TRONDHEIMGUIDE

H2

Dronningens gate, Nordre gate, Mercursenteret, Byhaven, Olavskvartalet, Thomas Angells gate, Grilstad Marina Overalt hvor du går i Trondheim, følger den ovale røde logoen med hvit font etter deg. Frisørkjeden H2 har virkelig klart å gjøre det stort i trønderhovedstaden. De beste og mest etablerte salongene finner du på Byhaven og i Thomas Angells gate, som har mange hyggelige og erfarne frisører. De eldste er ofte de beste, men ligger høyere på pris, så om det er litt skralt i portemonéen bør du høre etter om «en av juniorene er ledig». I tillegg anbefaler vi den litt småspesielle H2-en på Mercursenteret, om du vil friseres med utstoppede rever rundt deg. Kjempehyggelig service fra Elin og jentene der, også. Og alle H2-er har massasjestoler – akk, noen ganger er det verdt de ekstra pengene.

COMA FRISØR

Munkegata 62 Coma frisør er noe så uvanlig som en økologisk-inspirert frisørsalong i Trondheim sentrum. Når du tenker på at mange frisører slutter i jobben grunnet eksem og lignende, er det åpenbart at salonger som ikke bruker allergifremkallende produkter er en bra ting. Her er det mer plantebaserte produkter enn plantesveiser (selv om en og annen «grorudpalme» vel kan forekomme, HAHA, bare litt frisørbasert humor, folkens), og man klippes i en behagelig og ujålete miljø. Hvis du er heldig får du time med regjerende norgesmester Monica Berge, som i 2015 også ble nominert til Årets frisør av Norske frisør- og velværebedrifter. Ta med deg en gnaskerot og spør om time!

COMA

FR IS ØR Fordi hatt er et tåpelig klesplagg. AHEAD

ENTEN ELLER

Fjordgata 23 Noen ganger går man til frisøren for å bli dullet med, sladre litt, eller rett og slett bare for å få helgefølelsen. Og da går man på Enten Eller. Misforstå oss rett, Enten Eller består av dyktige frisører som kan faget sitt. Men de kan også det lille ekstra som får deg til å føle deg hjemme.

AHEAD

Nordre Gate 4 Inne i veita, nesten helt bortgjemt ligger Ahead – men alle vet hvor det er, godt mulig fordi vi hører bassen de spiller femten meter unna. Her jobber flere veteraner som fremdeles er de store trendsetterne i frisørbransjen. Hyggelige priser har de også! Spør du om hodebunnsmassasje, er det femti prosent sjanse for at det er dubstep du får servert. Ekstra kudos for å konsentrere seg om hår og ikke make-up og «bli ny»-dager. 38


Les mer pĂĽ nd.no


Opptaksprøvene er ute nå!

Art Direction Retail Design Grafisk design Tekst og skribent Digital markedsføring Prosjektledelse kunst og kreativ næring Strategi og PR Manus Interaktivt design Maske- og hårdesign Skuespill Film og TV Lyddesign 3D-grafikk Visual Effects Spilldesign Opplevelsesdesign Populærmusikk Låtskriving og produksjon Musikkproduksjon Frontend- og mobilutvikling Spillprogrammering Intelligente systemer Programmering E-business westerdals.no

Profile for NATT&DAG

NATT&DAG Trondheimguide, vår 2017  

NATT&DAG Trondheimguide, vår 2017  

Profile for nattogdag