Page 1

STAVANGER/SANDNES // ÅRETS BESTE 2010 -

WWW.NATTOGDAG.NO -

ÅRETS NAVN? LARS CHRISTIAN OLSEN I TÔG

ÅRETS NOMINERTE:

BESTE MUSIKK BESTE FILM BESTE UTESTED BESTE KUNST +++

Lars Christian Olsen / Foto: Arne Bru Haug

-

NATT&DAG - SIDEN 1989

-


Nå har du enda flere grunn

Nye iPhoto, iMovie og GarageBand. Alt samm

Med en Mac er det enkelt å gjøre utrolige ting med bilder, film og i elegante bildebøker. Lag en trailer i Hollywood-stil. Spil Stikk innom Tell i Madlaveien, og se alt du kan g

Tell - peiling på Mac Madlaveien 10, 4008 Stavanger

Tlf 99316000

www.tellit.no


ner til å elske Mac-en din.

men inkludert i iLife ’11. Og på enhver ny Mac.

g musikk. Del bildene dine på nye måter, og sett dem sammen ll inn dine egne låter, og ta piano- eller gitarleksjoner. gjøre med nye iPhoto, iMovie og GarageBand.


-

-

INNHOLD

ÅRETS BESTE 2010

-

-

Sjefredaktør

Daglig leder

CHRISTIAN FORSBERG

CHRISTIAN RASMUSSEN

forsberg@nattogdag.no

christian@nattogdag.no

Redaksjonsjef

Salgsjef

MARIE-ALIX ISDAHL VOISIN

PHUONG CEDRIK VAN PHAN

isdahl@nattogdag.no Markedsavdeling Assisterende redaktør

ANDREAS FALKENBERG falkenberg@nattogdag.no Redaksjonsassistent

EMMA CLARE GABRIELSEN emma@nattogdag.no Redaktør Bergen

HÅVARD NYHUS nyhus@nattogdag.no

ÅRETS BESTE 2010 NATT&DAG-PRISEN

Redaktør Trondheim

KARI KRISTENSEN kristensen@nattogdag.no

LOUD AND CLEAR

Årets Ånd

6

Årsenquete: Oppturer/nedturer

8 12 14

Hvilke skiver var best i 2010

20

Kunst: Årets nominerte Musikk: Årets nominerte

22

Film: Årets nominerte

24

Utested: Årets nominerte

26 28

Mat: Årets nominerte

salg@nattogdag.no Økonomi

NETLEDGER Utgiver

INNOVATION MEDIA AS

Art direction

-

Hvilke filmer var best i 2010

BJØRN AUNE ANDERS B. HANSEN JOHNNY JENSEN PHUONG CEDRIK VAN PHAN ALEKSANDER SCHEI MARIUS SOMMERFELDT TJERAN VINJE

Scenekunst: Årets nominerte

30

Natt&Dag-prisen 2010: Årets nominerte

32

Trykk

www.loudandclear.no

SCHIBSTED TRYKK AS

Skribenter

Opplag

TORE ANDVIG GAUTE BROCHMANN RAGNHILD BROCHMANN ANDREAS FALKENBERG CHRISTIAN FORSBERG EMMA CLARE GABRIELSEN MARIA MOSENG JØRGEN NORDENG HÅVARD NYHUS KARI KRISTENSEN HÅVARD RINGEN MATHIAS RØDAHL HANS CHRISTIAN SKOVHOLT ANDREAS TYLDEN MARIE-ALIX ISDAHL VOISIN RICHARD G. ØIESTAD JULIE ØSTENGEN

72 500 REDAKSJONEN TAR IKKE ANSVAR FOR UBESTILT MATERIELL. Natt&Dag Oslo NedreSlottsgate 25 N-0157 Oslo Postboks 266 Sentrum N-0103 Oslo Telefon: 22 41 94 41 Telefaks: 92 17 52 42 Natt&Dag Bergen Postboks 646 N-5807 Bergen Natt&Dag Trondheim Munkegata 39-41 N-7011 Trondheim

Publisher

ANDREAS TYLDEN

WWW.NATTOGDAG.NO

tylden@nattogdag.no

redaksjonen@nattogdag.no Takk til alle som har bidratt i en form eller annen.

-

DETTE HØRTE VI PÅ -

-

LES AVISEN ONLINE NATTOGDAG.NO -

STEM PÅ DINE FAVORITTER!

I år kan du stemme på dine favoritter, hele 59 av dem, pr sms* eller gå inn på vår hjemmeside www.nattogdag.no. Eksempel: Send ”ÅRETS BESTE 24” til 2012.

ÅRETS NATT&DAG-PRIS

Nytt i år er en ærespris i form av et stipend på 50.000 norske kroner. Hver lokalredaksjon har nominert framtre kandidater hvorav en vinner fra hver by kåres og konkurrerer om hoved-prisen på Dansens Hus i Oslo, lørdag 12. februar. Avstemningen stenger 31. januar og avsløres * i februarnummeret av NATT&DAG. Ytterligere kategorinominasjoner stenger torsdag 10. februar. (* = Hver stemme koster fem kroner)

4

ÅRETS BESTE/2010

Hybel.no - Norges største formidler av hybler og bofelleskap. Helt gratis!


VI VET AT STUDIETIDEN ER TØFF

Last ned vår budsjettapplikasjon til iPhone gratis, så får du pengene til å strekke lenger. Er du SpareBank 1-kunde kan du også laste ned vår mobilbank-applikasjon til iPhone og Android.


-

-

ÅRETS ÅND: 2010

LEDER

-

MEN ROCKEN VAR IKKE DØD Profesjonaliseringen av norsk rock har de siste årene gitt seg utslag i at unge artister tilsynelatende har vært mer opptatt av å lese Rockbransjen for Dummies enn å skrive tekster som betyr noe. Det kan virke som om de har tilbrakt flere timer i seminarrommet enn i øvingslokalet, og har vært mer opptatt av å legge kløktige markedsføringsstrategier enn å sette sammen livstruende lange turnéløyper. Nå kan det imidlertid virke som om trenden er i ferd med å snu. Motstanden mot, og misnøye over, nominasjoner til Spellemann og Statoil-stipendet har i alle fall vært større enn noensinne i vinter. Kanskje er det bare koketteri (det er tross alt frivillig å melde seg på til Spellemannprisen)? Eller betyr det kanskje at det harde arbeidet igjen er i ferd med å verdsettes i norsk rock, selv om det måtte innebære en dagjobb på Deli de Luca fem kvelder i uka?

1 1

de synes om menneskehetens mest fundamentale opplevelser og eksistensielle refleksjoner er selvsagt vesentligere enn utforskende forfattere. Litteraturfestivalen var et eneste stort GJESP og et hån mot det kunst i det aller minste kan handle om, nemlig UTFORDRE noe mer enn poesi om marihøner og hvordan lyset slår inn over skrivepulten mens jeg tenker på sexen med Torgeir i går og kanskje skal kjøpe en snickers på 7-11, eller kanskje ikke, men her kommer den vittige popkulturelle referansen til Lil’ Wayne… En ELENDIG statsdrevet sensurert festival uten ETT godt innslag. Gratulerer.

ALBINO-REVIVAL/ORIENTALISME Røde Kors melder at prisen på albinokroppsdeler er økende. Pris for en albinokropp i Tanzania: 460 000 kroner. På samme tid melder Dagbladet at kjendis-albino Amadou Diallo kan bli solgt som heksebrygg. Au da!

1 6

LARS VAULAR-SVEISEN Du vet, lang oppå; kort på siden. Med Loddefjord-scenen som et slags visuelt springbrett tok sveisen først veien om musikk- og reklamebransjen før den under VM ble observert på halve Spanias landslag. Siden tok Tippeligaen etter, og i august, da vi var en tur på kjøpesenteret i Førde, spottet vi forsyne oss frisyren på halvparten av bygdas kvinner. Det er hva vi kaller en sosioøkonomisk full circle. En månedslønn,- på at John Olav Nilsen & Gjengen tar luggen innen måneden er omme.

1 7

LANDETS VERSTE KJENDIS

OKTOBER LUKSUSGAVER

Det nye realityfjernsynet fylles ikke lenger opp av pr-kåte idioter fra distriktene, men av pr-kåte C-kjendiser. (Mange av disse er riktignok tidligere pr-kåte idioter fra distriktene, som har forvillet seg inn i en slags kjendistilværelse, men nok om det). Vi spådde i høst en reaksjon på alle ”C-kjendiser laget fet mat og drikker masse vin”-programmene. Og nå kommer det også; et ”glemte kjendiser går lange turer på fjellet og sover ute i telt”-program på TVNorge. Selv om headingen er ”Norges tøffeste kjendis”, ser dette først og fremst ut til å bli en god sjanse til å kåre Norges verste og mest irriterende kjendis. Tommy Steine var lenge en sterk kandidat, men ser plutselig ut til å bli slått av både Kjersti Grini, Harald Martin Brattbakk og Lillian Müller. Håper bare ikke Lars Barmen mister sin shine på denne leirskolen av forvokste unger.

Har dagspressen virkelig ikke noe annet å gjøre enn å mase om gullklokker og persiske tepper overrukket norske statsråder? Er det virkelig så fælt at landets utenriksminister Jonas Gahr Støre – Norges mest fremragende politiker noensinne – fikk beholdt tre av fem persiske tepper av den Afghanske presidenten på fredsbesøk i den krigsherjede regionen (ikke et ord i pressen om hva han faktisk GJORDE der borte). Også denne Navarsete da, stakkar, som fikk en gullklokke av Kjell Inge Røkke for å døpe en eller annen drittbåt for fire (!) år siden. Vi i N&D er av impuls for underdogsa og mot kapitalistsvina, men dette blir bare klemming av helt feil kvise, ass.

1 2

1 8

(Foto: Jeton Kacaniku)

KJÆRE LESER,

THE GREAT SLUMP REVISITED April. Ambivalensens måned. Er det vinter eller vår? Er det semesterstart eller semesterslutt? Er det lenge til sommeren eller kort til ferien? Neimen vet vi. Motivasjonen synker i samme takt som limbofornemmelsen stiger. Det er jaggu godt Paradise Hotel finnes. Makan til motgift skal du lete lenge etter! Om du føler deg ressurs-svak etter en aften med syke tvister, bukseshow fra Niklas og smoothtalken til Petter er det bare å legge seg ned og dø ass. På den annen side, de folka der er 100% seg selv! Ingen ambivalens der i gården. Er det tilfeldig at Paradise Hotel varer ut april, kanskje? We think not.

3 1

FACEBOOK-DEMOKRATI ”40 000 strong for å få tilbake pæreisen!” ”30 000 for å fjerne paprikaen på Grandiosa!” ”10 000 samlet for å gjenopplive soho-sjokoladen!” Facebook-demokratiet har lenge vært godt etablert i privat næringslivssektor. Men hold deg fast, for det sprer seg! Den fjerde statsmakt, media, overlater nå også mer og mer av sin dagsorden til facern. Dersom du ønsker blest i offentligheten er det rett og slett bare å skaffe tilhengere på siden, så er sjansen ti ganger større for at saker som ”25 000 medlemmer i facebook-gruppe protesterer mot nedleggelse av Lydverket” ser dagens lys. Følelsen av å gjøre en forskjell har sjeldent hengt lavere.

1 4

LITTERATURFESTIVALEN Det var da endelig godt dere fikk sparket den påtatte, ensidige, provokatøren Stig Sæterbakken til fordel for noe litt mer tilgjengelig, omgjengelig og KOZ. Ungdom og barn er jo vår tids viktigste og hva

1 5

6

ÅRETS BESTE/2010

KJÆRLIGHET NRK sank dypt, alvorlig dypt da statskanalen lagde TV-serie med Norges minst morsomme og mest påtatt sexy jente, Sigrid Bonde Tusvik, på jakt etter kjærligheten. At jenta ender med å falle for hjernen bak VGTV sjarmerte kanskje noen av de 17 faste seerne, men faktumet er at de har datet det siste halve året etter at Sigrid måtte sende meldingen ”Egentlig drømmer jeg om å være Sienna” til en tilfeldig kontakt. Så moralen er: video kil¬led the radiostar, og nettTV killed the realitystar. Virkeligheten har aldri vært kjedeligere og mindre virkelig på virkelighetsTV fremstilt som virkelighet. Virkelig.

1 9

TREDJE VERDENSKRIG Innvielsen av Kim Jong-un som NordKoreas neste leder ble feiret med granatangrep mot Sør-Korea og trusler om atomkrig. For tiden seiler amerikanske hangarskip mot den nordkoreanske grensen for å assistere sine sørkoreanske allierte, mens Kina følger hele kalaset med skjeve (solly) argusøyne. Det er ikke hver måned godeste Verdenskrig rusler inn i hverdagspsyken og setter seg i godstolen. Fortjener en liten tidens ånd.

1 10

Ledere er kanskje det mest misbrukte formatet i norsk middelmådig journalistikk. Vi får møte VG-sjefens bondske politiske standpunkt, Dagbladets daglige utdaterte dissens, Aftenpostens ansvarlige ankepunkter, og kanskje, en heldig gang, en stemme som klarer å gjøre spalten plassen verdig. Den vil du ikke møte her. Det siste året har NATT&DAG gått fra 60 sider i to byer, til å bli 80 sider hver måned i Norges fire største byer. Også Mjøsa da; et resultat av salgsavdelingens litt for lange søndagstur langs Akerselva. Du vet hva vi snakker om. Av en eller annen grunn klarer man ikke la vær å bli glad i disse pengerytterne som stiller opp syv om morgenen i Nike-tights og pulsklokke, klare for å ta over verden over telefonen. Uten de hadde vi ikke vært en dritt, på den annen side, uten oss hadde de bare vært dritt. Vekst fordrer tilpasning, noe et 20 år gammelt trykt populærmagasin i dag per definisjon ikke kan ha. Og det har vi vel ikke heller. Vi er ikke så gode til å tilpasse oss. Når situasjonen tilspisser seg, tilstår vi ikke, vi påstår. Vi påstår faktisk så mye at du er nødt til å ta en beslutning. Enten tror du på oss. Eller så driter du i det. Vi driter ihvertfall i deg. Det er det ingen tvil om. Vi trykker trynet ditt fra et random Facebookbilde på coveret og skriver om sidespranget til morra di om vi føler for det. Så vi er langt i fra årets beste. Og om vi er i posisjon til å fortelle hva som fortjener å være det, er helt opp til deg. Det du leser nå betyr ingenting. For noen av oss.

Men det betyr noe for salgsavdelingen. Og som nevnt tidligere, er vi blitt glad i dem, så da skriver vi dette her. Til deg. Nok 2010 nostalgi. Vi skal presentere Årets Beste her. You heard us. ÅRETS BESTE. En forkortelse for de folka som de neste syv åra etter videregående faktisk klarte å dra hjem etter den fjerde ølen for å gjennomføre det dere drømte høyt om på røykern da lærern var kjip, sola sto høyt, eller tankene pressa for hardt på til å klare et rom med fire vegger og lysrørtak. Eller kanskje det heller er snakk om de som holdt på til morgenkvisten brista, og gikk søvnløs inn i dagen med bilder og ideer hodet ellers aldri hadde klart å oppdrive. Uansett. 59 av de har havna her, i denne utgaven av NATT&DAG. 59 folk som har skrevet, sunget, gjøglet, brodert og spytta livet sitt i trynet ditt det siste året. Her har du dem. Du kan få gjøre som du vil. Poke dem på Facebook, følg dem på Twitter, men for all del, IKKE stem på dem. La sosiale medier ta over hverdagen din. Du trenger egentlig ikke media lenger. Eller disse 59 folka for den saks skyld. Du fikser faenskapet selv. DU er helten her. Du kommenterer bedre enn vi skriver. Vet mer om hva som skjer enn de som arrangerer. Og er utvilsomt den eneste som kan lese mellom linjene. Du sørger for at vi i NATT&DAG kan fortsette å ligge våkne om natta i håp om at vi har sitert en realitydronning feil, slik at kanskje, kanskje, VG gidder å gi oss en notis.

Christian Forsberg Sjefredaktør NATT&DAG


KJØP VALUTA FØR DU DRAR

Designcontainer.no

Ingen gebyrer•Gunstige kurser•Gode valutaråd

OSLO SENTRALSTASJON • ØVRE SLOTTSGATE 12 • FRIDTJOF NANSENS PLASS 6 • BRUGATA 8 LILLESTRØM STASJON • TRONDHEIM SENTRALSTASJON • STAVANGER KLUBBGATEN 1

www.forex.no


-

ÅRSENQUETE: OPPTURER/NEDTURER -

HENNING H. BERGSVÅG

LARS VAULAR Rapper/skribent på www.larsvaular.no Årets skive: Freddie Gibbs – Straight killa EP. Kunne sagt Kanye, men det er det sikkert noen andre som gjør. Det fine med Gibss er at han lager gangstarap, men med en samvittighet som gjør det så mye mer troverdig enn de andre. Årets film: Profeten av Jaques Audiard. En sterk film som byr på gode skuespillerprestasjoner og dykker dypt i hodet til en stakkars innsatt i det franske fengselet. Årets lesning: Wikileaks. Årets helt: Eystein Thue (m/crew). En ganske fin mann som har gjort alt han kan for å hjelpe meg og vennene mine med å bli rockestjerner, musikkvideregissører, interiørdesignere, og fulle menn med god samvittighet. Årets kjiping: DU! Jeg vet du leser dette din jævla hore, slutt å tro at alt bare er søtt som en nøtt når det egentlig er surt. Årets opptur: Vanligvis på kvelden og natten. Årets nedtur: Vanligvis i femtiden på dagen. Spådom for 2011: Prince får rett, og internett viser seg å ikke være fremtiden likevel!

1 1

Poet Årets skive: Lindstrøm & Christabelle – Real Life Is No Cool. Årets film: Jeg hater intenst Wes Anderson, hans venner og familie og alt han står for. Unntatt The Fantastic mr. Fox. Årets lesning: Debutant Eivind Riise Hauges beinharde novellesamling Viktor Tukmakovs siste vinter. Årets helt: Julian Assange og Wikileaks.
 Årets kjiping: Diego Guastavinho (Brann), at det går an å ha så mye fotball i seg uten å få det omsatt til noe som helst konstruktivt er en gåte. Årets opptur: Å bli båret død ut av min egen lanseringsfest av et stjernekobbel av forfattere til jubel og applaus. Årets nedtur: Å oppdage en morgen at noen ved en feiltagelse hadde plassert en pose med rekeskall oppå mitt ene par sko over natten. Rekesaft-sko stinker som ville helvete. Kattene i nabolaget mitt var derimot villige til å dø bare for å få være i nærheten av dem. Alternativ årets nedtur: Å oppdage at brysthårene mine har blitt grå. Spådom for 2011: Tidenes nedsig.

1 3

CHARLOTTE MYRBRÅTEN DJ/redaktør i feministmagasinet Fett Årets skive: Jakob Dylan – Women and Country. Årets film: Kick-Ass er artig den vel. Årets helter: Markus og Sturle som driver det fantastiske nettstedet 5080.no. Frykelig moro a gitt! Årets kjiping: Geir Carlsen på Dreams Showbar som passer så godt på de østeuropeiske stripperene sine at de alltid må si fra hvor de går hen og aldri får gå ut alene. Høres fryktelig gørr ut! Årets opptur: Studentopprørene i London. Godt å se at det fortsatt finnes litt trøkk etter Thatcher. Stå på! Årets nedtur: «Hodgeson mener at Liverpool ikke har vært dyktige nok til å omsette sjanser til scoringer». Klynk. Spådom for 2011: I fjor spådde jeg at det skulle bli Razikas år. Jeg får vel si det igjen og be dem om å få fingeren ut.

2 1

EIRIK GLAMBEK BØE Musiker/Kings of Convenience Årets skive: Kacey Johansing: Many Seasons. Årets film: Andreas Mol Dalsgaard: Bogota Change. Årets lesning: Tomas Espedal: Imot kunsten. Årets helt: Julian Assange. Årets kjiping: David Cameron som vil gjøre universitetene dyrere. Årets opptur: Bybanen i Bergen. Årets nedtur: De rødgrønne klipper taket av Snøhetta sine planer for nye KhiB. I dette landet må alle milliardene til arkitektur tilsynelatende gå til Oslo. Spådom for 2011: Har virkelig ingen anelse.

4 1

(Foto: Kim Erlandsen)

RANNVEIG FALKENBERG-ARELL Radioreporter/anmelder i Lydverket på P3 Årets skive: Arcade Fire - The Suburbs. Arcade Fire tok et sjumilssteg med denne plata, som med sine 16 låter ikke inneholder en eneste for mye. Favorittøyeblikket er overgangen fra bråkete «Month Of May» til fløyelsmyke «Wasted Hours». Årets film: A Single Man. Nydelige bilder, nydelige klær, nydelig interiør, nydelig stemning, nydelige skuespillere. Nydelig. Årets lesning: ENO. Veldig gledelig med et norsk, rendyrka musikkmagasin, som tør å prøve nye ting. Heia! Årets helt: Robyn. Nei, det der med tre «plater» på ett år var ikke verdens mest vellykkede idé (bortsett fra rent PR-messig), men hun leverte nå haugevis av låter å bøye seg i støvet for – og utstråler fortsatt en helt ubegripelig mengde cool. Tenk å komme unna med å kle seg i hudfarga kondomdrakt med uflatterende utvekster på hoftene… Årets kjiping: Han skitne vekteren på Aker Brygge som klippa sykkellåsen min og holdt på å komme unna med sykkelen og. For ikke å snakke om sjefen hans. Årets opptur: Å få leke i ballrommet til Ernesto Neto på Astrup Fearnley. Skulle ha gjort det flere ganger. Årets nedtur: M.I.A. på Øya. Snakk om å kaste bort momentum og talent på tant, fjas og gimmicks. Den dama har ingenting på en scene å gjøre. Spådom for 2011: Swedish House Mafia sørger for at ravemusikk blir så mainstream at det blir spilt i kjøpesentre.

6 1

HENRIK LIE Spiller i Rumble in Rhodos og Le Corbeau. Jobber også med rusmisbrukere. Årets skive: Må deles i to den der. Siste til Deerhunter og Best of Roy Orbison. Roy er den ekte Prince Of Darkness med alle mollene sine. Årets film: Inception. Tom Berenger på sitt beste. Årets lesning: Life med Keith Richards. De gamle er eldst … og kulest for faen. Årets helt: Jarle Lübbe. Far til trommisen i Rumble, lånte oss masse spenn til skiveinnspilling. Han er rett og slett grunnen til hitsa dere får servert utover. Årets opptur: Fast følge var oppturen for meg. Det var egentlig i 2009, men faen hell, blikke bedre. Årets nedtur: Rør-amper som har ryki altfor ofte, vurderer å kjøpe meg en Trace Elliott. Også har jeg slitt en del med tannpine dette året dessverre. Spådom 2011: Bart blir ut, feit blir inn, kort på sia og fløffi oppå holder koken til mars, folk begynner å rulle ned sokka igjen, og ikke minst masse bra norsk musikk i hyllene. Sistnevnte er riktignok ingen spådom.

5 1

8

ÅRETS BESTE/2010

(Foto: Anton Soggiu)

CHRISTER FALCK Driver plateselskap/bokforlag/ programleder på TV3 Årets skive: Midlake – The Courage Of Others, Max Richter – Infra og Motorpsycho – Heavy Metal Fruit. Årets film: Darren Aronofsky - The Black Swan. Årets lesning: Josimar Fotballmagasin og Cormac McCarthys Blodmeridianen. Årets helt: Bård Tufte Johansen og Harald Eia – delt førsteplass. Årets kjiping: Han som tente på ICA’en på Ljabru, og som sørget for at jeg måtte hoppe av trikken på Bråten hver gang jeg måtte handle. Årets opptur: Rundet 50 Prince-konserter i desember, og han blir bedre og bedre… Årets nedtur: Når man har rundet 40 er det bare nedturer. Aner ikke hvor jeg skal begynne. Fedme, hår på ryggen … men av utenomkroppslige ting, er nok kanskje nyheten om at Innkjøpsordingen for fysisk musikk står i fare for å forsvinne. Spådom for 2011: Folk henter frem platespilleren, bomber og granater i handlegatene, Steve Jobs finner opp en dings som man opererer inn i kroppen som gjør at du alltid vet om du gjør det rette – du får ronk om du er grei, el-sjokk om du er kjip. Og Hilde Marie Kjersem gir ut årets beste plate … æresord!

7 1

NAM NGUYEN Keyboardist i Fjorden Baby! Årets skive: Jeg merker jeg tiltrekkes av drøye intelligente menn. Trunk Muzik 0-60 med Yelawolf. Årets film: Armadillo, en dansk dokumentarfilm om unge danske soldater i Afghanistan. Jeg trengte den for å skjønne hvorfor jeg har tatt valgene mine som pasifist. Årets lesning: Musikkbladet ENO. Fine folk, bra innhold og de folkene viser mye tillit og har troen på skrivegreiene mine. Årets helt: Danny Trejo fra Machete. Han går egentlig under alle kategoriene på min liste. Forresten, fuck Armadillo, det er Machete som er årets film! Årets kjiping: Ingen spesifikk, men å bestille en burger uten sylteagurk og likevel få det, gjør meg politisk engasjert. Årets opptur: Tono-pengene fra 2009. Årets nedtur: Kanskje i det drøyeste laget for en ikke-fotball fyr som meg, men da Tyskland tapte mot Spania i semifinalen var jeg i Tyskland og vitne til hvordan alt bare ble så tysk og grått igjen etter den kvelden. Jeg reagerte litt på den ukonvensjonelle «tyske flagg i alle vindu»-tingen de kjørte under VM, men når flaggene ble tatt ned dagen etter skjønte jeg hvor mykt og godhjertet dette folkeslaget egentlig er. It’s all about the eine liebe. Spådom for 2011: Håper at det finnes opp nye, smarte og lure løsninger for silketrykk og vinyltrykk på gutteromnivået.

8 1


Tenna i tapeten folkens!

Endelig kommer den udødelige vampyrparodien “vampyrer suger”

På blu-ray og dvd fra 12.Januar

www.sf-film.no


-

ÅRSENQUETE: OPPTURER/NEDTURER -

KENNETH ISHAK

ERLEND HJELVIK Vokalist i Kvelertak Årets skive: Burzum – Belus (og «Glemselens elv» er årets styggfinaste sang). Årets film: Trolljegeren (Mest fordi «Mjød» er med på rulleteksten, men filmen er kjekk nok den). Årets lesning: Sibirsk Oppdragelse (Drøy sjølbiografi om livet til ein sibirsk tatovør). Årets helt: Kurt Ballou (Fra Converge. Han produserte platå vår og tok oss med på vår første Europa-turne). Årets kjiping: NAV (avslo dagpengesøknaden min). Årets opptur: Å fylle opp Rockefeller med Purified in Blood, Obliteration og Haust. Årets nedtur: At Garage Oslo er lagt ned. Det var den kjekkaste plassen å spela i Oslo. Spådom for 2011: Snåsamannen dør (Spådommar er det bare 40-år gamle damer som trur på!).

11 1

1 9

VÅGARD UNSTAD Rapper i A-laget Årets skive: Lil’ Boosie – Incarcerated. Årets film: The Expendables. Årets lesning: Transmetropolitan av Ellis/ Robertson. Kom ikke i 2010, men likevel. Årets helt: Mamma. Årets kjiping: Tjommien som kokket av tjommien. Årets opptur: Tjommien ble rapstjerne. Årets nedtur: Tjommien dauet. Spådom for 2011: Jeg får ENDELIG delta i min første skikkelige orgie, alle rapper om følelser, flinkisjenter med gitar og tekster på engelsk ser seg sjøl i speilet, A-laget kommer med album.

1 13

Artist/musiker/produsent. Årets skive: Dungen – Skit I Alt. Årets film: Kick-Ass. Nicholas Cage kul igjen, dødskul film helt enkelt. Årets lesning: Thrasher og bilder i Monacle, mere Jules Verne. Årets helt: Mannen som har laget kaffe og stort sett vært den første jeg har snakket med hver dag i 2010 på La Famiglia. Årets kjiping: Madcon, mest han der Tchave eller hva han heter. Blir litt flau av dansingen og musikken, litt Haddaway blandet med Milli Vanilli. Får frysninger. Årets opptur: Å fullføre den siste platen jeg laget, det var til tider et helvete. Årets nedtur: A-Team. Elsker originalserien og har fulgt utviklingen av filmatiseringen i mange år. Dårlig casting.Spådom for 2011: Ikke mere rockabilly sveis, HEYERDAHL, HEYERDAHL!

INGRID POP Fotograf Årets skive: Krankenhaus av Lydia Laska. Årets film: Somewhere av Sofia Coppola var helt ålreit. Årets lesning: Just Kids av Patti Smith. Årets helt: Jan Devik. Årets kjiping: Ariel Pink, fy for et rasshøl. Årets opptur: Få. Årets nedtur: R.I.P Garage, Arne Nordheim & Captain Beefheart. Spådom for 2011: Eh.

10 1

ÅRETS BESTE/2010

LINE IRA/IRA IRA Uavhengig konsertarrangør i Bergen

 Årets skive: Owen Pallett – Heartland. Årets film: Exit Through the Gift Shop av Banksy. Årets lesning: ENO. Årets helt: Janne Smith Reigstad. Årets kjiping: Bergenlive som presterte å gjemme bort et av verdens beste band, Dungen, i kjelleren på Garage. Det etter at de spilte fletta av TSOOL i et fullsatt Røkeriet sist gang de var i byen. Årets opptur: GY!BE reunited. Årets nedtur: Wolf Parade gikk i hi.
 Spådom for 2011: Perfekt lyd.

12 1

LENE ALEXANDRA

MALIN KULSETH

Artist/skuespiller/modell Årets skive: Melody Gardot – My one and only thrill. Årets film: Hangover. Bradley Cooper var sinnsykt deilig i denne filmen;). Årets lesning: Hadde eksamen i anatomi, fysiologi og treningslære. Jippi jeg stod;). Årets helt: For meg er det min personlige trener Anne Marte. Hun er beinhard og mitt forbilde innen trening;) Herlig å ha noen som pisker deg i perioder hvor du trenger et spark bak! Årets kjiping: Jonas Bergstrøm. Årets opptur: At piratebay tapte i retten. Årets nedtur: Bortgangen av Bagatelle. Spådom for 2011: Det blir året for de som tør å satse og tror på seg selv;) Janteloven viskes forsiktig ut og vi setter pris på mennesker som byr på seg selv og tar den plassen de fortjener;)

(Presse-)sjef/by:Larm Årets skive: ceo - White Magic. Det er ikke til å stikke under en stol at det har kommet mye bra plater i år, men når alt kommer til alt er det denne jeg har hørt mest på. Årets film: Meet the Sloths. Dovendyr er avhengighetsskapende. Årets lesning: Maria Amelie - Ulovlig Norsk. Årets helt: Ryan Dombal. Han som ga My Beautiful Dark Twisted Fantasy 10.0 på Pitchfork. Årets kjiping: Christian Tybring-Gjedde: «Hva er målet med å dolke vår egen kultur i ryggen?». Årets opptur: The Negrofication of Pitchfork and the Death of White Man’s Indie. Årets nedtur: Forfall. Spådom for 2011: Tror 2011 blir året der spørsmål om rettferdighet ligger på netthinnen, og jeg blir stadig klokere.

16 1

14 1

(Foto: Javiera Sanhueza)

EMILIO SANHUEZA Artist/DJ i Nabovarsel Årets skive: James Blake – CMYK EP. Årets film: Mad Men Sesong 4. Årets lesning: Atle Berge – Muntergang. Årets helt: Raftovinner Bulambo Lembelembe Josué. Årets kjiping: Lasermannen. Årets opptur: PYHUFNT sin siste konsert i 2010. Årets nedtur: Storbynatt. Spådom for 2011: Kate Middleton sier nei ved alteret.

15 1

Har du ikke iPhone eller Android? Du finner Reiseplanleggeren tilpasset mobile nettlesere på m.kolumbus.no

10

(Foto: Julie Evensen)


-

ÅRSENQUETE: OPPTURER/NEDTURER -

PÅL ØIE
 Filmregissør

 Årets skive: Shining – Blackjazz. Årets film: Onkel Boonmee som kan erindre sine tidligere liv av Apichatpong Weerasethakul. Årets lesning: Blodmeridianen av Cormac McCarthy, og biletboka Jølster av Oddleiv Apneseth. Årets helt: Prince i Vestlandshallen. Årets kjiping: Mahmoud Ahmadinejad for fengslinga av den iranske filmskaparen Jafar Panahi. Årets opptur: Bybanen. Årets nedtur: Bergen mest forureina by i Europa. Spådom for 2011:
 «Jeg ser et mørke uten begynnelse eller slutt. Som amatør kan man gå seg vill og ikke finne veien ut i lyset igjen.» Synske Hugo Brenner «ser» i mitt neste spillefilmprosjekt LINK.


(Foto: Øystein Fyxe)

MOI

1 17

Artist

1 (Foto: Oleg Pulemjotov)

SILJE NES Musiker Årets skive: To Rococo Rot/Ali Farka Touré Årets film: Kan Boardwalk Empire telle? Årets lesning: b.l.a.d. Årets helt: Turnékongla. Årets kjiping: Dørvakten. Årets opptur: Kaktusskog i Arizona. Årets nedtur: Vinterkulda. Spådom for 2011: Masse lyd.

1 18

RUBEN NESSE Manager i Brilliance records/ gitarist i Simon Says No! Årets skive: Symptoms + Curves – Comeback Kid. Årets film: Inception. Årets lesning: Åndsverksloven. Årets helt: Sinnasnekker’n. Årets kjiping: Sykkeltyven. Årets opptur: Sommerfesten på Giske. Årets nedtur: Massive Attack på Hove. Spådom for 2011: Bedre enn 2010.

20 1

AUDUN LINDHOLM

EIRIK KYDLAND Redaktør for musikkmagasinet ENO Årets skive: Ifølge iTunes har jeg hørt enormt mye på Kanye, Big Boi, Håkan, Sade, Odd Future, Freddie Gibbs, Dan Lissvik og Yelawolf. Årets film: Profeten, Mad Men sesong 4 og videoen til «I’m Loaded» med Droop-E. Årets lesning: Thomas Espedal-katalogen, «Now Is The Winter: Thinking About Hockey», tegneserien Scalped og Céline og Bauer, som vanlig. Årets helt: Alle som har bidratt til å få ENO i hyllene. Dere vet hvem dere er. Tusen klemmer. Årets kjiping: Kunsttyvene hos Håkon Bleken. Det Nordheim-portrettet skal man IKKE kødde med. Årets opptur: Å drikke te hjemme hos Brian Eno, hiphop-året 2010, Kamma rykket opp til Adecco, Bybanen i Bergen. Årets nedtur: Fotball-VM, men ser fremover nå. Spådom for 2011: Håper det blir varmere mellom oss alle. Også håper jeg Tyler og Jan Gradvall snart svarer på de mailene?

Årets skive: My Beautiful Dark Twisted Fantasy av Kanye West. Årets film: Jeg har en lei tendens til å sovne, men synes den første timen av Inception er noe av det bedre! Årets lesning: Flaut! Jeg leser så og si aldri. Teller Aftenpostens Innsikt? Årets helt: Resten av bandet og lyddamen min Merethe. Et kupp! Årets kjiping: Kina. Årets opptur: Da «After You, Sir» ble listet på P3! Årets nedtur: At plateslippet mitt ble satt til 2011. Eller at jeg ikke hadde tid til noe særlig jakt? Spådom for 2011: Det kommer til å gå usannsynlig fort.

19

Redaktør/Vagant Årets skive: Burzums Belus mens sola står opp og Crystal Castles’ II når sola har gått ned. Årets film: Siden Vagant i 2010 har brukt så mye spalteplass på kriseerklæringer om norsk film, er jeg nok nødsaget til å nevne et lokalt lyspunkt: Emil Triers video til Torgnys «Big Day». Årets lesning: Peter Watsons The German Genius: Europe’s Third Renaissance. Årets helt: For oss norskspråklige litteraturkritikere er det bare én helt som gjelder, år etter år, blant de levende, og det er Henning Hagerup. Nyhetsverdi eller ikke. Årets kjiping: Massemediemenneskene som angriper Wikileaks på lederplass. Årets opptur: Å se Wagners Rienzi oppført på Deutsche Oper i Berlin. Årets nedtur: Irland og Hellas. Det europeiske integrasjonsprosjektet rakner i sømmene. Spådom for 2011: Spådommer er humbug. Evolusjon som revolusjon skjer i sprang, og kan ikke planlegges.

23 1

1 21

AXEL VINDENES Vokalist i Kakkmaddafakka Årets skive: Går for bare en låt her: Bob Hund sin «Festen är över». Årets film: I Love You Philip Morris. Årets lesning: Knausgård-kjøret. Årets helt: Mario Urban Mannsåker og Erlend Øye. Mario for design; Erlend for produksjon. Årets kjiping: Han som stakk han ene i De Kjipe med kniv. Årets opptur: Hove. Årets nedtur: Ingenting å utsette på 2010. Spådom for 2011: Alt fra PeliKan og A-laget blir bra.

22 1

HÅKON NJØTEN The Micropops Årets skive: Et totalt ukjent band med en totalt elskbar plate. Secret Knives med Affection. Låten «Wicker park» er dønn favoritt. Årets film: Jeg er elendig på film. Harry Potter? Har ikke sett den, men sikkert dødsbra. Årets lesning: ENO musikkmagasin, takk. Årets helt: Thomas Eriksen. To feite hitter med Vaular og sterkt album som soloartist. Respekt. Årets kjiping: Meg selv. Dere skulle bare ha visst. Årets opptur: Bergen-Oslo-pendling, Kanye West, Secret Knives og Deerhunter. Årets nedtur: Kings of Leon, damen jeg ville ha og dårlige klementiner. Spådom for 2011: Obama holder flere taler, Sofie Storaas danser mer på bordene på Legal og at jeg er gummitarzan for ett år.

24 1

Gratis Reiseplanlegger til iPhone og Android ®

Du finner vår nye app i App Store og Android Market!

ÅRETS BESTE/2010

11


-

nyttårs tilbud!

ÅRETS BESTE FILMER 2010 -

KICK-ASS Regi: Matthew Vaughn Balansen mellom smart parodi, rent tullball og blodig lemlestelse er riktig fin. Kickass er en R-rated symfoni orkestrert med automatvåpen, bazookas og gatlingguns. Tungvektere som Nicholas Cage og Mark Strong holder takta og lar ungdommen improvisere i forgrunnen, anført av en mordlysten elleve år gammel jente som blodtørstig førstefiolinist. Kick-Ass er superheltfilmen vi ikke visste vi ventet på, et genuint nyskapende stykke arbeid og leverandør av non-stop underholdning. En klassiker.

1 1

NOKAS

CASIOKIDS PRESENTERER: «SHUFFLE» lør 22 jan 2011 KL 2000 DØRENE ÅPNER KL 1900 FORESTILLING KL 2000

TA MED DENNE ANNONSE OG FÅ En BILLETT TIL «SHUFFLE» FOR 50 KR VANLIG PRIS 150/90 Ketil Kinden Endresen fra Casiokids snurrer plater etter forestillingen!

WWW.TOUSCENE.COM

12

ÅRETS BESTE/2010

Regi: Erik Skjoldbjærg En tilnærming som på mange måter føles ganske nyskapende: I riktig gamle dager trodde folk at film kunne si sannheten om verden. I NOKAS får vi, bare ved å observere det som skjedde, en helt ny opplevelse av det komplett absurde og fremmede i situasjonen. Der en gjeng vanlige karer velger å transformere seg til et elleve-hodet troll. Et fremmedlegeme som entrer Bankplassen i Stavanger som fra en parallell virkelighet og plutselig befinner seg midt i den rotnorske virkeligheten vi alle kjenner som det tryggeste som finnes. Du kan nok tenke deg hvordan det er å være på vei til jobben en hustrig aprildag, og så med ett være i en reell krigssone. NOKAS får deg til å føle det på kroppen. Dermed står vi igjen med årets klart beste norske: En djerv og ambisiøs film som har klart mer enn å fungere uten å tråkke noen på tærne og styre unna klisjeene. En ren triumf for Erik Skjoldbjærg som omsider trer ut av sin egen Insomnia-skygge og viser hva som bor ham. I en film som oppnår full tematisk tydelighet uten å eksplisitt si noe som helst. Til alle regikollegaer: Sett dere ned og ta notater.

2 1

ARMADILLO Regi: Janus Metz Store geopolistiske analyser får vi ikke, men det er heller en styrke enn en svakhet, fordi det holder fokus på det nære, detaljerte, viktige og morbide: i de nederste leddene av stormaktspolitikken, er det selve ideen om det siviliserte mennesket som står på spill. Uten å være et polemisk pasifistmanifest, lykkes Armadillo med å gjennomhulle den dyrebare billedkontrollen, som har forfulgt de fleste krigshandlinger etter lærdommen i Nam. Og selv om vi i disse tider vokter oss vel for å sette = mellom sannhet og dokumentar, får vi flerfoldige bevis for at bildet fortsatt kan brenne.

tid til å nyansere og bygge ut. På tross av en forutsigbar slutt, er filmen nærmest plettfri. Dialog, rytme, fotoarbeid. Alt sitter. Det er svimlende mye mer enn hva man kan si om norske forsøk på enten å ta gangstere på alvor (Izzat) eller gjøre crazyhumor ut av materialet (Tomme Tønner). Hva med å engasjere den talentfulle manusforfatteren Maria Karlsson, som åpenbart har mye av æren for Cash, når oppfølgerne står for tur?

GAZAS TÅRER Regi: Vibeke Løkkeberg Det er selvsagt uendelig mye å si om det politiske aspektet: Vi vet at konflikten har to sider. At Israels krigføring er uproporsjonal. At palestinernes påfunn med å skyte raketter inn i sivile bosetninger ikke hjelper mot noe som helst. Kanskje er det uriktig å vise en film som ikke tar innover seg hvordan verden ser ut fra innsiden av nattbrillene og gassmaskene til elitesoldatene som skyter sivilistene. Men uriktig i forhold til hva, kan man spørre seg: Dette er en film som oppleves som like rystende som viktig, fordi selve lidelsen er så sterk og ekte – uavhengig av om argumentasjonen og virkelighetsforståelsen til ofrene er korrekt eller ikke. En hard og overrumplende film som går usedvanelig langt og lykkes med det den forsøker på.

5 1

3 1

SNABBA CASH Regi: Daniel Espinosa Vi er i Stockholm. Nåtid. Den smarte og identitetssøkende JW kjører dobbeltspill der festing med godseierarvinger på Stockholms hotteste utesteder finansieres av privattaxikjøring. Når taxipengene ikke strekker til lar han seg lokke inn i mørkere soner der både økonomikompetanse og kameleonske trekk står høyt i kurs. Miljøer og karakterer oppleves svært troverdige i denne filmen. Det er blodhevn og ære, gjeng mot gjeng, uten snev av gangsterklisjeer eller karikaturer. Filmens to andre sentrale karakterer, Jorge og Mrado, garvede kriminelle på hver sin side av konflikten, balanserer med nerve mellom kynisme og sårbarhet mens Joel Kinnaman (JW) gjør en imponerende uanstrengt og nyansert tolkning av en nervebunt som får sitt livs lekse. Cash er i stor grad en karakterdrevet gangsterthriller som tar seg

4 1

DRAGETRENEREN Regi: Dean DeBlois + Chris Sanders Hvis du kjenner en seksåring som av en eller annen grunn ikke har vært på kino før: Ta ham med på denne. For hans skyld – det vil bli hans livs største opplevelse, banna bein – men like mye for din egen: Dragetreneren er absolutt alt du elsker med film. Og enda mye mer. Hele anmeldelsen kunne vært en sammenhengende strøm av superlativer, men la oss ta det viktigste: Dreamworks har omsider tatt seg selv på alvor og begått en virkelig gjennomarbeidet animasjonsfilm: Et flunkende nytt univers er bygd opp fra bunnen av; en fantastisk verden

6 1


TLF.: 23 31 61 00 STATRAVEL.NO

THE BACKPACKER TWIST FRA KR. 16.850,-

der spektakulære omgivelser matches til fulle av en vilje til å perfeksjonere vikingene og deres bevingede nemesiser til minste detalj: Dette er idérikdom satt i system med en helhjerta troverdighet vi ikke har sett siden ti år gamle klassikere som Shrek og Monsters Inc. Møt Hiccup: en mistilpass pasifist og brainyboy i et machosamfunn der durabelig drageslakting er det eneste som gir status. Men da han omsider kommer i en situasjon der han kan knerte et ildsprutende uhyre og vinne høvdingpappas heder, lytter han i stedet til hjertet – og setter med det i gang en virvelstorm av spektakulære hendelser. Utgangspunktet er altså, som i alle gode eventyr, komplett uoriginalt: «Våg å være deg selv», hovedtesen som ligger til grunn for alle Disney-filmene. Og bra er det: En solid, gjennomprøvd grunnformel som bereder grunnen for et effektivt men sofistikert hendelsesforløp, en nesten uhyggelig vakker animasjon og et visuelt intelligent og dramaturgisk fullkomment filmspråk. En klassiker.

PROFETEN Regi: Jacques Audiard Det er vanskelig å si hva som er Audiards største kunststykke i dette lille miraklet av et fengselsdrama, som tar et intenst, emosjonelt strupetak allerede i første scene. Manus og filmhåndverk er solid som betong og alternerer ubesværet mellom realisme og subjektiv sansefornemmelse. Men mest av alt er det et eksepsjonelt cast som løfter dette opp på det forjettede klassikernivået. Tahar Rahim er en guddommelig åpenbaring i hovedrollen som Malik, med et uskyldsrent ansikt som gradvis hardner i denne darwinistiske fengselsjungelen, hvor han blant annet blir løpegutt for den corsicanske mafiareven Luciano. Som gamlingen Niels Arestrup gjør både frådende, lumsk giftig og ynkelig desperat med samme forstyrrende autentisitet. Rett folk, på rett plass til rett tid, altså.

7 1

PARANORMAL ACTIVITY Regi: Dagur Káris Som de fleste som så den neppe klarer å glemme selv om de vil: Paranormal Activity var en film tatt opp med et privat kamera av de samme selsomme stakkarene som forulykket i løpet av hendelsesforløpet. Og det å lage en troverdig oppfølger til dette, innenfor samme logikk «paramount vil takke politiet for tilgang til tapen…» osv., er enda mer søkt enn selve spøkeriene i filmen. Fortellingen i seg selv er enkel men fokusert, der vondt går via uunngåelig verre til aller verst uten all verdens forstyrrelser. Skuespillere og staffasje er fremdeles svært lite Hollywood, New York-smart eller i det hele tatt filmatisk: Mellompene, småfete amerikanere i typisk smakløse omgivelser. Det kjennes ekte. Effektene er nydelige og formatet brukes til maksimal effekt. Dermed får Paranormal Activity II samme høye karakter som den opprinnelige – selv om

8 1

den selvsagt var enda mer hardtslående med et distinkt overraskelsesmoment som fremste aktivum. Men som sagt: Et nesten umulig utgangspunkt forvaltes overraskende bra. Dette føles som en relevant, og ikke minst skummel, utdyping.

COLOMBIA PERU BRASIL DUBAI AUSTRALIA BALI

KEEPER’N TIL LIVERPOOL Regi: Arild Andresen Det er ikke bra til å være norsk. Det er ikke bra til å være ungdomsfilm. Dette er bare rett frem, helt enkelt og uten omskrivinger, en virkelig bra film. Det eneste som irriterer meg, er at når det plutselig gjøres, ser det så avsindig enkelt ut. Hvorfor ble landet vårt forsøplet med Olsenbanden Junior opp og i mente når dette var innen rekkevidde?! Men når vi først har fått noe fint, skal vi ikke klage over det som pleide å være stygt, og håpe at dette varsler bedre tider. Artig og ikke minst riktig. Kombiner dette med en sjeldent bra timing på hvor tøysete vs. alvorlige de voksne birollene skal være og masse bra barneskuespillere. Så står vi tilbake med en film som klarer å si noe alvorlig om denne selsomme perioden av livet uten å ty til pretensjonene. Men enda viktigere: Har overskudd til å dra på skikkelig gjennom hele filmen: Dette er et overskudd av outrerte og drøye situasjoner som skaper et intenst og effektiv tenåringsunivers som tar innover seg at tonen i South-Park er en mer relevant referanse en Hardy-guttene.

9 1

THE SOCIAL NETWORK Regi: David Fincher De 500 millioner av dere som har valgt annerledes får ha meg unnskyldt men altså: Jeg synes facebook er for dorks. En blanding av voyeurisme og ekshibisjonisme som hver på sitt vis er fornedrende, sammen pervertert. I never have, I never have, I never will. Vi møter Harvard-studenten Mark som lever i en verden av sosiale skiller der status og verdi måles i konkrete medlemskap og definert eksklusivitet. En nerd med opplagte talenter som plutselig kommer på sporet av det helt store. Og så kjemper med alt han har for å gjøre ideen til sin og vinne verden. Noe han som kjent lykkes med. Eller? David Fincher reiser med The Social Network spørsmålet. Men bruker ikke filmen til å besvare det. Dette er en førsteklasses underholdningsfilm som makter å ta en kompleks og fersk historie og fortelle den som om det ikke fantes andre måter å gjøre det på – tydelig fokus, tydelige karakterer, flott struktur gjennom to sentrale søksmål – og ikke minst: Akkurat nok slakk i en stram dramaturgisk line til at det gis rom for litt psykologisk dybde hos vår mann Zuckerberg – en kime til refleksjon rundt paradoksene ved de klart antisosiale tendensene til skaperen av verdens største sosiale nettverk. La laptopen ligge et par timer og flytt deg fysisk til nærmeste kinosal for den ultimate og underholdende fortellingen om verdens yngste dollar-milliardær. He’s the CEO, bitches!

10 1

THE TRENDY FRA KR. 12.990,DUBAI SINGAPORE AUSTRALIA FIJI HONG KONG KINA JAPAN AUSTRALIA ARGENTINA BRASIL PERU COSTA RICA USA

THE ULTIMATE JOURNEY FRA KR. 19.850,-

DISCOVER THE WORLD PRIS GJELDER ALLE FLYSTREKNINGER INKL. SKATT I RUNDREISENE

VERDENS STØRSTE

REISEBYRÅ FOR UNGDOM OG STUDENTER

ÅRETS BESTE/2010

13


-

ÅRETS BESTE SKIVER 2010 -

Kanye West

MY BEAUTIFUL DARK TWISTED FANTASY (G.O.O.D MUSIC/UNIVERSAL MUSIC)

I sjangeren hvor andre følelser enn aggressivitet og kjepphøyhet gjerne blir sett ned på, har Kanye West vist seg å være lederen av den nye bølgen med mer ektefølte og ærlige folk som Kid Cudi, B.o.B., Drake og Wale. Ingen av dem er dog i nærheten av å være en så komplett artist som mister West selv. For første gang på lang tid føles det som om man blir servert noe nytt og enestående. Noe man ikke har hørt før. Kanye vender tilbake til rap og hiphop-musikk, som han altså forlot på 808s&Heartbreak, men likevel på en annerledes måte. Mer 2010 om du vil. Eller skal vi si 2015? Tenk hvor spennende dagens hiphop-scene kunne ha vært hvis flere rappere videreutviklet musikken på samme måte som Kanye? Alle dumme uttalelser om å få tilbake den «gamle» Kanye bør herved bli belønnet med et spark i baken, for My Beautiful Dark Twisted Fantasy er muligens den viktigste raputgivelsen du har hørt siden Aquemeni.

1 1

Paracletus og store verker som Bitches Brew og Dark Side Of The Moon som alle har sine fellestrekk: Utforskende, nytenkende, og ikke minst fantastisk bra spilt. Cee-Lo Green

THE LADY KILLER (Elektra/Warner)

Mannen som først hektet meg med rappingen sin som medlem av den sterkt undervurderte Atlanta-gruppa Goodie Mob, oppnådde internasjonal stjernestatus via Gnarls Barkley, hvor han ved siden av sin glimrende solokarriere virkelig har fått vist fram den enestående stemmen han er innehaver av. Jeg tror strengt tatt ikke at Cee-Lo kan høres noe som helst annet enn fantastisk ut, og når han i tillegg velsigner de fjorten sporene på The Lady Killer med sitt gudbenådede særpreg, blir det selvfølgelig flott. Veldig flott. La oss håpe at Warner gjentar den samme promoformelen Sony Music dro for Raphael Saadiq, og gir oss et par-tre Oslo-konserter med Cee-Lo utover nyåret. Det er nemlig utenfor enhver tvil at denne skiva hadde blitt en fantastisk live-opplevelse.

1 4

Lars Vaular

HELT OM NATTEN, HELT OM DAGEN (NMG/G-Huset/Bonnier Amigo)

Da Lars Vaular slapp fjorårets D’e Glede, som fulgte opp gatealbumet La Hat (2007), hadde 25-åringen fra Åsane allerede etablert seg som min norske favorittrapper. Likevel ga jeg bare skiva et moderat smil her hos NATT&DAG, og det av en enkel grunn. For selv om Lars flere steder viste hvorfor han var «Sjefen på jobb», var det også åpenbart at han hadde potensial til å levere atskillig bedre bare han fikk enda litt mer tid på seg. Én ting er jo å være en rå rapper og lyriker, en annen sak er kunsten å lage glimrende låter gjennom et helt album. For det meste rost opp i skyene av kritikerne, hyllet for sin variasjon og imponerende evne til treffe langt utenfor den tradisjonelle hiphop-lytterskaren, og samtidig holde seg til de bunnsolide røttene han har grodd sammen med resten av den talentfulle gjengen i NMG/G-Huset siden starten av 2000-tallet.

1 2

Deathspell Omega

PARACLETUS

(Norma Evangelium Diaboli/Indie)

På tampen av 2010 ga franske Deathspell Omega ut, som forventet, årets desidert feteste metallalbum og toppet med det også seg selv. Mot alle odds. Når detaljene på Paracletus først blottestilles og viser muskler, må det også konstateres at Deathspell Omega heller ikke lenger bare er svart. Her er alle regnbuens farger samlet i herlig, nærmest syreaktig musikkrus. Det mest overraskende denne gangen, er det dynamiske mellomspillet mellom hvert respektive spor – satt sammen til ett eneste langt orkestralt stykke – drøye 40 minutter med pur sonisk lykke. Derfor er det meget interessant, og ikke minst ambisiøst, å trekke sammenlignbare tråder mellom

1 3

14

ÅRETS BESTE/2010

Okkultokrati

NO LIGHT FOR MASS (Fysisk Format)

Årets store overraskelse. Norges nye nekrorockehåp om du vil. Okkultokrati spiller en bekmørk og blanding av førstegenerasjons black metal som Celtic Frost, Bathory, Venom og pissed off hardcore/punk i retning Poison Idea og Black Flag og fører norsk hardcore videre slik norsk hardcore skal låte. No posers! Death to false metal! No Light For Mass imponerer stort.

1 5

Bilal

AIRTIGHT’S REVENGE (Plug Research/VME)

Bilal anno 2010 er på ingen måte 22– åringen som debuterte i den da svært hypede sjangeren neo-soul. Han befinner seg heller ikke på samme sted som Love For Sale, som i stor grad høres ut som en mer vokaldrevet skive fra Sa-Ra Creative Partners. På Airtight’s Revenge har Bilal beveget seg en smule bort fra det tradisjonelle soul-soundet, og mikset inn en herlig blanding av pop, rock, funk, softhet, særhet, hjerte og smerte. Vi snakker om en skive som ved første lytting ikke har åpenbare standout-spor, men som fortjener å bli spilt om og om igjen uten avbrytelser. Bygget opp med funky bassganger av typen man kun kan spille med øksa plantet godt oppover brystkassa, og selvfølgelig Bilals enestående vokal, som med sin opera-utdannede bakgrunn og imponerende spennvidde gjør albumet til en særdeles fascinerende opplevelse.

1 6

Pow Pow

LAST DAYS ON EARTH (Fysisk Format)

Pow Pows grunnsound baseres rundt en drivende rytme- og strengseksjon, ispedd en god dose kosmisk synth. Vi snakker poppa krautrock, i likhet med førsteskiva, men også godt tilgjengelig musikk. Låtene svever lekkert gjennom det musikalske landskapet, og særlig spor som «Solar Eclipse» Det blir vanskelig å kalle det hele nyskapende, men Pow Pow har klart noe få andre band er forunt. De har dannet seg ett distinkt, eget sound. Et virkelig godt et, og. Du vil danse, du vil feste og du vil sveve etter å ha hørt på The Last Days on Earth. Det i seg selv må da kunne sies å være lite annet enn veldig, veldig bra?

1 7

Burzum

BELUS (Byelobog Productions/Tuba)

Varg på berget i en tidskapsel. Mye har skjedd i black metal-verden siden Varg Vikernes herjet landet – uten at vi trenger gå nærmere inn på den saken. Derfor gledet det mange at fyren gikk tilbake til røttene med Belus som enkelt og greit, og noe

1 8

overraskende, er en jævlig bra plate. Vi gleder oss stort over at Burzum endelig ga ut nytt album, funnet formen igjen og er allerede klar med ny plate i 2011. Hill kongen! Hill Burzum! Yelawolf

TRUNK MUZIK 6-0 (Interscope/Universal)

Den spinkle tatoverte emoluggsportende og Classic Rock-elskende Alabamabonden er den beste hvite rapperen siden Eminem, og i motsetning til godslige Bubba Sparxx, maner han frem bygdedyret i all sin pomp, prakt og faenskap. Historiefortellinga sitter som et rifleskudd. Reint teknisk sett er Yelawolf det tighteste jævla monsteret av en rapper jeg har hørt på årevis. Han namedropper Bone Thugs og Twista som forbilder, og han radbrekker stavelser med de beste av dem. Det er ikke mye å utsette på storselskapsdebuten til bondetampen fra Alabama. Og om han ikke smeller til med full mainstreamsuksess denne gangen, har vi garantert fått ei ny stjerne på hiphophimmelen. Ei stjerne som antagelig vil skinne ganske lenge, og gjøre det enda enklere for bondegutter (og andre ikkeurbane) med rockepreferanser å digge hiphop.

1 9


John Dee 23. mars


-

ÅRETS BESTE SKIVER 2010 -

Kvelertak

KVELERTAK (Indie)

1 10

Hva skal man si som allerede ikke har blitt sagt. Jævlig bra levert, ass.

Efterklang

MAGIC CHAIRS (4AD)

Det er et eller annet med symfonisk pop-rock. Kanskje det hovedsakelig skyldes min egen hang til svulstige lydbilder, men det er noe ved Efterklang sitt uttrykk som treffer overraskende umiddelbart og hardt. Og selv om bandbesetningen på Magic

1 11

Chairs er betydelig kuttet ned på siden Parades (2007), klarer fortsatt danskene å spille på hver eneste lille streng i mitt følelsesregister. Det er sart, det er voldsomt, det er mystisk, det er rytmisk spennende og det er vakkert. Magic Chairs har endt opp som et nyskapende tilskudd til en katalog som fort kunne ha blitt farlig ensformig. Albummiksingen har Efterklang denne gangen overlatt til produsent Gareth Jones, som tidligere har samarbeidet med blant annet Grizzly Bear, Nick Cave og Depeche Mode, og dét var tydeligvis ingen dum idé. Efterklang har bevart sin særegenhet, men samtid utført et svært vellykket eksperiment med eget uttrykk. Det er ikke mange andre band forunt.

Broken Bells

BROKEN BELLS (Colombia, Sony)

Brian Burton, bedre kjent som Danger Mouse, har etter hvert opparbeidet seg en innholdsrik og variert merittliste. Etter at han gjorde seg bemerket på imponerende vis ved å spleise Jay-Z med The Beatles på The Grey Album, har han blant annet gjort produsentjobber for Gorillaz, Sparklehorse, The Rapture, The Black Keys og Beck, for ikke å snakke om suksessen han har hatt sammen med Cee-Lo Green under navnet Gnarls Barkley. Med dette i mente er det likevel ikke spesielt vågalt å påstå at Broken Bells sitt selvtitulerte debut-album representerer et foreløpig karrierehøydepunkt. Blant albumets mange høydepunkter finner vi blant annet sjangerspleisende «October», som fusjonerer postpunkgitar og krautrockrytmer med solskinnsharmonier, slik det kunne ha blitt gjort om medlemmer av Can, Gang of Four og Fleet Foxes fikk det for seg å gå i studio sammen, samt rørende «Mongrel Heart» som tar seg tid til å brekke opp en nydelig melodi med et forløsende, Ennio Morricone-inspirert instrumental-crescendo som kunne ha glidd rett inn i en Sergio Leone-western. Venner av The Shins bør absolutt kjenne sin besøkelsestid, det samme bør egentlig en hver person med sansen for god pop. Sommeren kom tidlig i år!

1 12

Pimp C

THE NAKED SOUL OF SWEET JONES (Rap-A-Lot)

Bare introen alene er verdt skiva alene, der Pimp C dropper visdom og crooner så vakkert som bare Pimp C kan om «foreign cars & foreigns hoes». Derfra fortsetter det videre som om året igjen var 1996 og damene fortsatt ville «fuck my car», og man kan bare konstantere at Bun B faktisk ikke overdrev alt for mye da han nylig erklærte at The Naked Soul of Sweet Jones kom til å bli årets beste album. Her blir man nemlig servert godlåt på godlåt, med et vidt spekter av gjesteartister som alle for det meste glir udistraherende inn og ut, enten det er Houstonandregenerasjonen i form av Slim Thug og Chamillionaire (som endelig høres relevant ut igjen), gamlegutter som E-40 og Too $hort, Pimp C’s egne protegeer i Da Underdawgz, eller Lousiana-radarparet Webbie og Lil Boosie. The Naked Soul of Sweet Jones er langt på vei alt man skulle ønske seg fra et siste Pimp C-album, og gjør det ikke akkurat enklere å innse at epoken for denne typen musikk mer eller mindre er over. RIP til Pimp C og hans enestående country rap tunes.

1 13

Nå tennes tusen julelys. Hver gang du kjøper et produkt fra Nitedals går mellom 3 og 10 øre til et humanitært formål gjennom Hjelpestikkefondet.

Jaga Jazzist

ONE-ARMED BANDIT (Nightliner, Universal, Sonet)

Både arrangementer og det helhetlige lydbildet låter mer organisk enn noen gang. De fortsetter omtrent der de slapp med nydelige What We Must fra 2005. One-Armed Bandit er behagelig, varmt, lekent

1 14

16

ÅRETS BESTE/2010

og herlig ærlig, mye takket være John McEntires flotte jobb bak spakene. Her gjorde han en betraktelig bedre jobb enn med sitt eget band Tortoise som også ga ut plate tidligere i år. Progen har dessuten fått større spillerom enn før, og jeg skjønner nå fullt ut hva de egentlig mener og vil med «Prognissekongen»: Rå tittel, bra låt, god plate! Alt i alt en imponerende lytteropplevelse som sender tankene til Frank Zappa og Steve Reich, om de skulle tonesatt en transatlantisk spionthriller fra den tiden Jaga-gutta og Jaga-jenta ble født. Well done! Dødsengel

MIRIUM OCCULTUM (Terratur Possessions)

«Dødsengel expresses the ideal of anticreation – Dødsengel is the vessel to cross and combine the wraths and harmonies of the Qliphoth. To bask in the alternate light of the Hidden Sun, and to stretch our twelve blazing wings towards the formless Void». Hva nå enn dette betyr, setter Dødsengel med bandets andre album Mirium Occultum standarden for norsk black metal anno 2010. Låtmaterialet har godt spenn med god dynamikk, men det tar tid. Lang tid. Mirium Occultum må høres i sin helhet og gjerne flere ganger på rad. Akkurat primitivt nok og akkurat friskt nok til at vi kan krysse av alle punkter på lista og kalle dette en sterk black metal-utgivelse. Dette er ikke akkurat partymusikk, så skru av alt lys, åpne en flaske vin, røyk noe dop og nyt dette mesterverket av en plate. Zazaz Zazas Nasatanada Zazas!

1 15


drømmende, transeaktig og til tider grenser den til det episke – det er en imponerende moden debut. Glasser gjør med andre ord ingenting for å sette TPS’ gode ry og rykte i vanære – nei, tvert imot! Shining Iron Maiden

THE FINAL FRONTIER (EMI)

Etter at den første iveren la seg var det temmelig opplagt at dette ikke dreide seg om bandets beste likevel. Iron Maiden kommer aldri til å være like bra på plate i dag som på 80-tallet, men de fikk fem øyne på terningen helt enkelt fordi undertegnede og millioner av fans verden over fortsatt får frysninger når Iron Maiden lager ny musikk. Det hjelper også på å være verdens koseligste gjeng. La oss håpe på 30 år til. Livet er ikke det samme uten. Up The Irons!

1 16

BLACKJAZZ (Indie Recordings)

I løpet av Shinings levetid har man sett en utvikling av typen «se deg aldri tilbake, ekspander eller dø», og denne gangen legger visjonæren Jørgen Munkeby og co liten skjul på hvor de plasserer seg musikalsk med den finurlige albumtittelen Blackjazz. Det låter betraktelig mørkere enn tidligere, og de ekstreme ytterpunktene er dyrket maksimalt. Dette er metal uten å være metal. Jazz uten å være jazz. Her krysses sjangre i et teatralsk inferno av pur faenskap og spilleglede.

1 19

Kollwitz Drivan

DISKO

LIKE IRON I RUST (Fysisk Format)

Drivan handler i all hovedsak om tre ting: naivitet, subtil melodiøsitet og doven melankoli. Vi kan se på det subtile aspektet ved Drivan. Ved første lytt virker låtene så enkle og banale, nesten for enkle, men etter flere gjennomlyttinger skjer det noe, detaljene begynner å skinne igjennom, detaljer som er så små og sarte at det tar tid for dem å komme frem, men når de først er ute i dagslys, så har de fullstendig forandret inntrykket av Disko. Drivans distanserte pop en påminnelse om at ting kan være melankolske og ettertenksomme, uten å nødvendigvis være så forbanna alvorlige.

Dette er jo blues, tenkte jeg etter å ha hørt Bodø-bandet Kollwitz sitt debutalbum Like Iron I Rust. For selv om dette på overflaten kanskje kan oppleves som «nok en plate i skjæringspunktet mellom hardcore og black metal» (ja, det har faktisk blitt en del av de etter hvert), så er det noe mer ved dette albumet enn oppskriftsmessige, beksvarte stemninger og en voldsom energi. Kollwitz har nemlig en god, gammeldags følelse av blues i kjernen av gitarøset – noe som virkelig treffer deg som lytter. De mørke lydveggene er gjennomsyret av, ikke bare sinne og aggresjon, men også lett gjenkjennelig depping. Og dette er ment i positiv forstand. Glimrende plate!

Glasser

Yeasayer

(True Panther Sounds)

(Mute, Playground)

Albumets tittel, Ring, spiller på dets utforming; det har over seg en følelse av at alt her hører sammen. En slags helhetsfølelse man sjelden opplever på plate nå til dags, og som fortoner seg som et solid forsvarsargument for albumformatets betydning. Det er få stand-out-låter her, men satt i system så fungerer hver enkelt låt strålende. Alle drar sin del for den større helhetens beste, uten å legge noen videre idéologisk betydning i dét. Det er mye som skjer i løpet av platas varighet. Den baseres hele tiden på et ganske tribalt bakteppe, med flere rytmestrukturer som jobber opp mot hverandre. Over dette ligger imponerende, flotte melodier, drevet frem av sparsommelig synth-musisering og primært Mesirows kraftfulle stemme. Musikken er

Det er få – om noen – som har klart å toppe Yeasayers sømløse og smakfulle blanding av world music og klassisk rock, noe de selv også later til å ta konsekvensen av når de klokelig velger å ta to steg til venstre på et andrealbum som ikke låter det spor vanskelig. Det er en lettbent lekenhet over alt Yeasayer foretar seg på denne plata, bandet forener Animal Collectives eksperimentvilje med Phoenix’ popteft, uten et sekund å gi avkall på sitt eget særpreg og unike uttrykk. Dermed unngår de også elegant å ligne på noen av dem. Kort oppsummert innehar Odd Blood alle kvaliteter en pop-plate bør ha, og den er av et slikt kaliber som gjør at man har lyst til å høre den på ny straks den er ferdig. Årets første klassiker, tør jeg påstå.

(Smalltown Supersound)

17 1

RING

18 1

1 20

ODD BLOOD

21 1

OPPLEVELSER FOR LIVET

STUDÈR I UTLANDET

MEXICO Her kan du studere: Ex.phil/Ex.Fac Spansk

BALI

Her kan du studere: Ex.phil/Ex.Fac Idrett Personlig trener

SYDNEY Her kan du studere: Ex.phil/Ex.Fac Engelsk Idrett

BRASIL Brian Eno

SMALL CRAFT ON A MILK SEA (Warp/VME)

Det kan hende Eno har fått spille så fritt han bare vil, men på åpningssporet «Emerald And Lime» er det lite umiddelbar magi å spore. Eno har alltid vært fascinert av muzak-aktige elementer, men her dras fascinasjonen for langt og minner nesten mer om en homage til ubetydelig bakgrunnsmusikk. Men det blir bedre, mye bedre, så snart Eno slutter å børste lytteren medhårs. Vi får en smakeprøve allerede på andresporet, hvor lytteren blir ledet inn i komposisjonen av elementer av sonisk støy og nesten glitch-aktige partier. De preger ikke denne låten, men de gir medsmak. Eno fortsetter å bygge opp forventningene gjennom et par korte spor, før et voldsomt og befriende sinne bryter løs i «2

22 1

Forms Of Anger». Det er i disse musikkstykkene Eno er på sitt beste, i stemningene han skaper i forkant av «2 Frorms …» og den overøsende energien han fremviser på dette sporet. Umiddelbart etter kommer nedturen. «Bone Jump» er platas desidert svakeste spor og har ingen annen funksjon enn å minne oss om hvor bra det var på sporet i forveien. Slik er det ofte på Small Craft On A Milk Sea, Brian Eno bruker kontrastene i sitt utrykk for alt hva de er verdt. De svake sporene er irriterende i sin mundane utforming, men de er langt fra uten funksjon, de bygger opp under de utagerende og aggresive sporene som danner den kreative ryggraden på denne plata. Pausemusikken, det ambiente og lydlandskapene er rammeverket som fremhever de vulkanene av støyrock og sinne som tidvis bryter ut. Denne leken med kontraster er det som virkelig gjør denne plata bra, og som viser prov på Enos genialitet.

Her kan du studere: Ex.phil/Ex.Fac

SØK ONLINE NÅ!

ETABLERT 1999 • GODKJENT AV ANSA

WWW.GOSTUDY.NO ÅRETS BESTE/2010

17


Privatistundervisning i Stavanger

TA OPP FAG SOM PRIVATIST Oppstart i januar! VI TILBYR:

er r e t k a r a k v rbedring a

Fo

g g y b å p g i l g Allmennfa se n a t e p m o k Studie k

ppta o e d n e p ø l Fort

Ta kontakt med oss for en gratis rådgivningstime! For mer informasjon ring 51 53 88 77, se sonans.no eller send sms sonans stavanger til 1980


IS

tav an

Privatistundervisning i Stavanger

19

ge

89

rs

OPPTAK PÅGÅR NÅ! Oppmeldingsfrist til privatisteksamen 1. februar VI TILBYR:

g

ivnin g d å r s i t a r G

rs

dsku l e v k g o g Da

tte

i ma p l e j h e s k e l Gratis

en

G

s s a k e n å L v odkjent a

- når du virkelig vil videre

ide

n


; en natt med N! Beste festen ts re Å STEM OG rtVIN & o kludert turer til Osl rne-raider in N&D gir bo og rockestje Grand Hotel llopphold:) en venn på tt vinne hote sa rt fo du n ka o (bor du i Osl

ÅRETS NOMINERTE: KUNST -

OSLO

BERGEN

STAVANGER

TRONDHEIM

DORTMUND BODEGA

KUNSTHALLEN

VITAMIN SANDNES

Den gode Bodega leverer varer på løpende bånd, i 2010 regelrett sprutet det ukentlige utstillinger ut av galleriet. Bodegaen har etter hvert etablert seg som en viktig visningsplattform og arena der mange talenter og garvede kunstnerskap får vist seg frem for et blandet publikum. Av alle ting triller nå over én million kroner inn i den lille kneipa siden Norsk Kulturråd i 2010 vedtok å dele ut 5.3 millioner i et prøveprosjekt der de over en treårsperiode søker å styrke og profesjonalisere kunstnerstyrte visningssteder. SMS: ÅRETS BESTE 1

mai/juni Litt mye neo-modernist/minimalistgyteri i år? Likevel: Masterkullene representerer gang på gang den største bredden og er samtidig også det mest relevante for en framtidsrettet kunstscene som klarer å være både lokal – og potensielt internasjonalt rettet. Selvskreven her. SMS: ÅRETS BESTE 4

I forbindelse med Sandnes sitt 150-års jubileum og med spørsmålet «Kan kunst benyse og stimulere framtiden til Sandnes?» gikk Vitamin Sandnes av stabelen. Martin Worst ved Rogaland kunstsenter beskrev det i forkant som en vitaminsprøyte for Langgata. Vi bivånet dessverre ikke resultatet men ut i fra hva vi kan se av dokumentasjon på flickr samt en ganske vital sammensetning av deltakende kunstnere sender vi en nominasjon i denne retningen. Medvirkende kunstnere var blant annet: Turi Gramstad Oliver (No), Monica Winther (No), Lucy Gunning (UK), Alex Schady (UK) og Hadas Kedar (Isr). SMS: ÅRETS BESTE 7

SVERRE KOREN BJERTNÆS - OBSOLETE

1 1

GARDAR EIDE EINARSSON: POWER HAS A FRAGRANCE Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst 2010 var året for den hittil største Gardarmanifestasjonen i kongeriket Norge. I mellom separatutstillinger på Galleri Standard i Oslo og Team Gallery i New York fylte han også Astrup Fearnley med kunst. Tydeligvis i sitt ess om dagen og på toppen av en stadig stigende karriere ble dette en minneverdig mønstring. Vi setter en knapp på at sirkus Eide Einarsson når stadig nye høyder i årene som kommer. SMS: ÅRETS BESTE 2

2 1

1857 1857 dukket opp i mai 2010 og viste seg fort – allerede fra første utstilling av faktisk – å ligge an til å bli det kanskje mest ambisiøse kunstnerdrevne visningsstedet i byen. Ikke bare har de pusset opp et tidligere trelastlager der hovedsalen har hele elleve meters takhøyde; de har også vært dyktige til å dra inn yngre internasjonale kunstnerskap – senest ved Bedwyr Williams: «The Jynx», som forøvrig står til 8. januar. I det hele tatt, vi gleder oss til hva 1857 vil fremvise i året som kommer da galleriet i likhet med Dortmund Bodega er tildelt hele 1.2 millioner(!) i midler fra Norsk Kulturråd. Elegant og effektiv – men den aller, aller beste? SMS: ÅRETS BESTE 3

1 3

1 1

1 1

BGO1 oktober/november Prøvde på noe litt Kunsthallenlignende, bare i større og mer bypatriotiske proporsjoner – og med mange flere erfarne kunstnere. De fleste var vel imidlertid enige om at rommene kuratert fra utsiden av Bergen Kunstmuseum (særlig Entrées og deler av Tommy Olssons rom) var de som gjorde størst inntrykk. Betydningsfull for byens kunstdiskurs åkkesom. Det vet vi å anerkjenne. SMS: ÅRETS BESTE 5

2 1

ARNULF RAINER Stavanger kunstmuseum Glimrende utstilling med verk av den verdenskjente kunstneren blant annet representert ved Museum of Modern Art og Guggenheim. Østerrikske Rainer var kanskje en dråpe mer forbeholden enn sine Wien-peers, men spyttet ikke i glasset han heller. Museet har selv satt sammen utstillingen og direktør ved museet Peter Meyer har vært nede hos familien til Rainer og plukket ut verk. Utstillingen kan forøvrig beskues frem til 31. januar. SMS: ÅRETS BESTE 8

2 1

FESTSPILLUTSTILLINGEN mai/juni Sjelden noe kødd med Knut Åsdam: Storslåtte greier med nettinggjerder og tribuner. Også filmarbeidene var gode, men helhetlig var den kanskje ikke helt der? Bjarne Melgaard – og delvis Ida Ekblad – var liksom årets bigshots, men vi synes ingen av dem innfridde noe særlig heller. Eller er det bare vi som er i ferd med å bli overstimulert og avstumpa? Ja, det er vel helst det. Ålreit, da overlater vi styringa til dere, kjære lesere. Fortell oss hvor dumme vi er. SMS: ÅRETS BESTE 6

3 1

ARTICLE BIENNALE 2010 En annen kunstbegivenhet med festivallignende assosiasjoner i offentlig rom var Article, som foregikk rundt i Stavanger sentrum. Blant annet kunne man ved Bispekapellet ved Domkirken se finske Terike Haapojas video av en hest som er i ferd med å dø, filmet med varmekamera over ni timer. Samtidig kunne man også bivåne 1300 smeltende isskulpturer av Nele Azevedo på Torgtrappene. Article finner sted annet hvert år og hadde som mål «å skape bevissthet om og forsterke den lille tvilen hos publikum om begrepene rundt miljøpåvirkningen, energikrisen og forbrukerholdningene.» SMS: ÅRETS BESTE 9

3 1

-

SEND INN DIN STEMME TIL 2012 OG KOM PÅ FEST! (Hver stemme koster 5 kroner.) -

20

ÅRETS BESTE/2010

Gråmølna Bred mønstring av Sverre Koren Bjertnes som nok en gang beviser hvorfor han er en av landets mest profilerte yngre malere om dagen. Utstillingen holdes i forbindelse med at Sverre som første kunstner fikk Håkon Blekens kunststipend når Gråmølna åpnet i november 2008, og det markeres at Bleken lenge har vært et av Sverres forbilder. SMS: ÅRETS BESTE 10

1 1

ARTSCENETRONDHEIM Da steder som Kunstkritikk. no er mest opptatt av det som skjer i hovedstaden er ArtSceneTrondheim etter vår mening et uvurderlig bidrag til å spre Trondheims kunstscene til et videre publikum. Så godt som alt som skjer i byen blir dokumentert og kan sees i ro og mak på nettet uavhengig av hvor man måtte befinne seg. I tillegg til anmeldelser og tekster av høy kvalitet er dette et uvurderlig bidrag til å heve nivået og synligjøre kunstlivet i regionen. I det hele tatt er det allerede vanskelig å se for seg kunstlivet i Trondheim uten denne kanalen. SMS: ÅRETS BESTE 11

1 2

META.MORF 2010 Et unikt samlingspunkt for ledene aktører fra hele verden innenfor kunst, musikk og teknologi som virkelig setter Trondheim på kartet. Det var nesten umulig å ikke legge merke til da det i år, som slagordet deres lød var ”1 måned - 25 nasjoner -125 kunstnere, musikere, forfattere og forskere!” som samtidig utfoldet seg. Denne biennalen arrangert av TEKS er arvtaker til Trondheim Matchmaking som årlig fant sted siden 2002. Ideen er nå og holde festivalen annethvert år slik at man får mere tid til å gå i dybden og løfte kvaliteten, noe de tilsynelatende har lyktes godt med. Vi gleder oss til 2012 da Meta.Morf neste gang snur Trondheim på hodet. SMS: ÅRETS BESTE 12

1 3


; en natt med N! Beste festen ts re Å STEM OG rtVIN & o kludert turer til Osl rne-raider in N&D gir bo og rockestje Grand Hotel llopphold:) en venn på tt vinne hote sa rt fo du n ka o (bor du i Osl

ÅRETS NOMINERTE: SKIVER -

Pow Pow

LAST DAYS ON EARTH (Fysisk Format)

Debuten Leaving Las Palmas fra 2007 var en flott affære med dets eksotiske rytmer, lettbente krautrock og naivistiske postrock, men fremstod i sin korthet som en helt streit homage til John McEntires Tortoise. Så skjedde det noe. En trailer med alskens synther og elektroniske duppeditter ble hentet inn for å komplimentere lydbildet, utvide horisonten som det heter. Og med det skapte Pow Pow Last Days On Earth som allerede hylles av kritikerne som en moderne klassiker i innland og utland. Det legendariske og ytterst respekterte britiske musikkbladet UNCUT mente i sin anmeldelse av skiva at Pow Pow er ”Tangerine Dream for the MGMT generation”. Store ord og vel fortjent. SMS: ÅRET BESTE 13

1 1

Lars Vaular

HELT OM NATTEN, HELT OM DAGEN (NMG/G-Huset/Bonnier Amigo)

En artist er sjelden mer interessant og spennende enn når artisten åpner alle sluser og tar oss med inn i seg selv, enten det er glede, sorg, sinne, frustrasjon eller kjærlighet. Det er også dette som gir Helt om natten, helt om dagen den ekstra brodden som vi enda har hatt igjen å oppleve i norsk rap. Med Helt Om Natten, Helt Om Dagen har Lars Vaular ikke bare laget en nærmest komplett skive, han har også sørget for å skape en flott hyllest til det norske småby/forstadslivet og alt det innebærer av livstragedier, glede, rus, ungdommelig og desperat kjærlighet, samt alle som faller utenfor i samfunnet, enten det er kriminaliserte og stigmatiserte ungdommer, innvandrere, sosialklienter, skole-dropouts eller rappere som ikke helt klarer å finne seg til rette i den stillestående og puristiske hiphop-båsen. Du er helten vår, Lars. SMS: ÅRETS BESTE 14

1 2

Okkultokrati

NO LIGHT FOR MASS (Fysisk Format)

Uten å falle i ”årets norske rockehåp”-fella, kan vi trygt si at Okkultokrati kom som et klart lyn fra en åpen rockehimmel i 2010 som ikke hadde veeldig mye spennende å by på (med få hederlige unntak). Okkultokrati spiller nådeløs hardcore/punk ikke så altfor langt unna herligheter som Born Against og Siege. Snur man litt på flisa spiller Okkultokrati også bekmørk rock med føttene solid plantet i graven til verdens ondeste skive fra 1985; The Return (Bathory). Bathory-worshipping har man hørt nok av siden den tid, men det er få som klarer å gjenskape råheten uten at det låter utdatert, plagiert, eller som en million andre generiske black metal band. Hvorom allting er, hvordan plata skal kategoriseres på iTunes bør være dørgende likegyldig, for i sum av referanser og inspirasjonskilder taler helheten til No Light For Mass sitt eget tydelige språk. Folkens, hør lær og adlyd. SMS: ÅRETS BESTE 15

1 3

-

SEND INN DIN STEMME TIL 2012 OG KOM PÅ FEST! (Hver stemme koster 5 kroner.) -

1.

22

2.

ÅRETS BESTE/2010

3.


KORK VÅREN 2011 KLASSISK NÆRKONTAKT I NRK STORE STUDIO SUPERLØRDAGER PÅ OPERAEN SE OG HØR KRINGKASTINGSORKESTRET PÅ KORK.NO

PROGRAM lør. 15.01 kl. 15.00

DNO&B SUPERLØRDAG MARIO VENZAGO, DIRIGENT – MARIANNE THORSEN, FIOLIN. Darius Milhaud: La création du monde / Alexander Glazunov: Fiolinkonsert i a-moll, op. 82 /Carl Nielsen: Symfoni nr. 4, op. 29 – Det uudslukkelige

søn. 23.01 kl. 19.30

OSLO KONSERTHUS KORK MED SOPRANEN

tors. 27.01 kl. 19.30

NRK STORE STUDIO KLASSISK NÆRKONTAKT I: SJEFDIRIGENTEN OG TO MESTERPIANISTER TOMAS SØNDERGÅRD, DIRIGENT – CHRISTIAN IHLE HADLAND & HÅVARD GIMSE, PIANO. Francis Poulenc: Konsert for to klaver og orkester / Igor Stravinsky: Petrusjka

lør. 05.02 kl. 18.00

DANIELLE DE NIESE.

NRK STORE STUDIO KORK KAMMER. SOLOHORNIST JULIUS PRANEVICIUS MED VENNER. Wolfgang A. Mozart: Kvintett for horn og strykere i Ess-dur, K. 407 / Krzysztof Penderecki: Sekstett for klarinett, horn, strykere og klaver

ons. 02.02 kl. 19.30

OSLO KONSERTHUS SUPERLØRDAG I KONSERTHUSET MED KORK OG NMH THOMAS SØNDERGÅRD, DIRIGENT – JOSEPHINE HSIEH, PIANO. Frederic Chopin: Klaverkonsert nr. 1 i e-moll, op. 11 / Richard Strauss: En Alpesymfoni, op. 64

tors. 10.02 kl. 19.30

NRK STORE STUDIO KLASSISK NÆRKONTAKT II: VIRTUOS-VINNER OG KORKS NORSKE DIRIGENTPROFIL EIVIND AADLAND, DIRIGENT – GURO KLEVEN HAGEN, FIOLIN. Claude Debussy: Printemps / Sergej Prokofiev: Fiolinkonsert nr. 2 i g-moll, op. 63 /Ludwig van Beethoven: Symfoni nr. 2 i D-dur, op. 36

tirs. 15.02 kl. 19.30

OSLO KONSERTHUS KORK MED BRYN TERFEL

ons. 02.03 kl. 19.30

NRK STORE STUDIO KORK KAMMER. FIOLINIST CHRISTINA DIMBODIUS MED VENNER. Joseph Haydn: Strykekvartett i C-dur, Hob.III:32 op. 20 nr. 2 / Jean Sibelius: To stykker, op. 77 Cantique “Laetare anima mea” & Devotion / Dmitrij Sjostakovitsj: Trio i e-moll, op. 67

ons. 30.03 kl. 19.30

NRK STORE STUDIO KORK KAMMER TUBAIST THOMAS RØISLAND MED VENNER. Thomas viser hvordan det skal gjøres i samspill med opptil flere...Messingkvintett, Ten Piece mm

lør. 02.04 kl. 15.00

DNO&B AADLAND MED MER MAHLER OG SJOSTAKOVITSJ SISTE SYMFONI. EIVIND AADLAND, DIRIGENT – ANNA LARSSON, ALT. Johannes Brahms: Akademisk festouverture, op. 80 / Gustav Mahler: Rückert-sanger / Dmitrij Sjostakovitsj: Symfoni nr. 15, op. 141

ons. 06.04 kl. 19.30

NRK STORE STUDIO KLASSISK NÆRKONTAKT III: VINNEREN AV MENUHIN-KONKURRANSEN EIVIND AADLAND, DIRIGENT – XIANG YU, FIOLIN. Max Bruch: Fiolinkonsert nr. 1 i g-moll, op. 26 / W. A. Mozart: Symfoni nr. 41 i C-dur, K 551 – ”Jupiter”

tors. 14.04 kl. 19.30

NRK STORE STUDIO KORK SPILLER FILMMUSIKK - JERRYGOLDSMITH SPESIAL! INGAR BERGBY, DIRIGENT.

fre. 29.04 kl. 19.30

NRK STORE STUDIO KLASSISK NÆRKONTAKT IV: UNG CELLIST I VERDENSKLASSE CHRISTOPH KÖNIG, DIRIGENT – ANDREAS BRANTELID, CELLO. Gioacchino Rossini: Ouverture til Semiramide / Peter Tsjaikovskij: Rokokko-variasjoner, op. 33 / Ludwig van Beethoven: Symfoni nr. 1 i C-dur, op. 21

ons. 04.05 kl. 19.30

NRK STORE STUDIO KORK KAMMER. EMERY Italiensk aften!

lør. 07.05 kl. 15.00

DNO&B

CARDAS MED VENNER.

THOMAS SØNDERGÅRD,

DIRIGENT. Ludwig van Beethoven:

Symfoni nr. 7 i A-dur, op. 92

ons. 02.03 kl. 19.30

DNO&B SUPERLØRDAG I MAHLERS EVENTYRVERDEN. CHRISTIAN EGGEN, DIRIGENT – CHRISTIANNE STOTIJN, MEZZOSOPRAN – THOMAS OLIEMANS, BARYTON. Gustav Mahler: Sanger fra Des Knaben Wunderhorn

fre. 18.03 kl. 18.00

NRK STORE STUDIO KORK SPILLER NORSK FILMMUSIKK – NOPA 75 ÅR. NICK DIRIGENT.

DAVIES,

tor 12.05 kl. 19.30

NRK STORE STUDIO FACEBOOK-KONSERTEN. Bestem musikken selv på KORKs fan-sider

lør 28.05

AKERSHUS FESTNING DIMMU BORGIR OG KORK.

fre. 10.06 kl. 18.00

NRK STORE STUDIO DIPLOMEKSAMENS-KONSERT MED NMH. LARS THOMAS HOLM, DIRIGENT – JIE ZHANG, PIANO. Fartein Valen: Kirkegården ved havet / Ludwig van Beethoven: Klaverkonsert nr. 5 i Ess-dur, op. 73 – ”Keiserkonserten” / Peter Tsjaikovskij: Symfoni nr. 1 i g-moll, op. 13

tors. 16.06

KARPEDAMMEN, AKERSHUS FESTNING UTENDØRS FAMILIEKONSERT MED KORK. MARIO DIRIGENT.

VENZAGO,


STEM OG VINN!

N&D gir bort turer til Oslo & Årets Be ste festen; en natt en venn på Gran med d Hotel og rock estjerne-raider ink (bor du i Oslo kan ludert du fortsatt vinne ho tellopphold:)

ÅRETS NOMINERTE: FILMER -

KEEPER’N TIL LIVERPOOL Regi: Arild Andresen Gjemt bak en fryktelig plakat og enda verre tittel finner vi tiårets beste norske ungdomsfilm: Utvilsomt blant 2010s dristigste digresjoner. Men den beste filmen? SMS: ÅRETS BESTE 16

1 1

GAZAS TÅRER Regi: Vibeke Løkkeberg Spekulativt og sentimentalt, tjavel. Men hvilke utdypinger ville egentlig endret det bunnløst tragiske ved sønderbombede barn? Løkkeberg tar parti og sparker oppover. Det kler både henne og filmen hennes. Årets dokumentar. Men bedre enn den mer feterte fiksjonsfløyen? SMS: ÅRETS BESTE 17

2 1

NOKAS Regi: Erik Skjoldbjærg Sterkt, tydelig og poengtert uten at det blir påtrengende når Erik vender tilbake til åstedet for Norgeshistoriens mest omtalte vinningsforbrytelse. Det har aldri vært noe lokk på denne saken – men i denne filmen er det bunnen som sparkes ut. Elegant og effektiv. Men den aller beste? SMS: ÅRETS BESTE 18

3 1

-

SEND INN DIN STEMME TIL 2012 OG KOM PÅ FEST! (Hver stemme koster 5 kroner.) -

1.

24

2.

ÅRETS BESTE/2010

3.


NORGESPREMIERE 14.JANUAR SF Kino Stavanger / Sandnes LENE NYSTRØM

NORGESPREMIERE 21.JANUAR SF Kino Stavanger

BJØRN FLOBERG

TROND ESPEN SEIM

madebyHANDVERK.no foto: Pål Laukli/Tinagent

PRESENTERER I I SAMARBEID MED STØTTE BASERT CINEMISO AS SAMPRODUKSJON MED MISO FILM, SF NORGE ,TV 2 OG FUZZ MED TV 2 DANMARK FRA NORSK FILMINSTITUTT OG MEDIA PÅ GUNNAR STAALESENS ROMAN SVARTE FÅR MED TROND ESPEN SEIM, LENE NYSTRØM, BJØRN FLOBERG, ALEXANDER KARIM, KJÆRSTI SKJELDAL, JAKOB OFTEBRO, EMIL JOHNSEN, ESPEN HANA, SKJALG GAMST LANDSEM, MORTEN ESPELAND, ELISABETH SAND OG TORMOD VASSEL CASTING MERETE VOLD SMINKE SARAH ADOLFSEN KOSTYME STINA LUNDE SCENOGRAF GERT WIBE LYSMESTER RUNE KALGRAFF LYDSJEF KENNETH GUSTAVSEN DESIGNERLYD- CARL HANSEN KOMPONIST PEDER KJELLSBY COKLIPP HÅKAN KARLSSON FOTO JENS SCHLOSSER (DFF) PRODUSENTER NILS KETIL ANDRESEN, RASMUS RAMSTAD, GUTTORM PETTERSON OG LARS L. MARØY PRODUSENTER SILJE HOPLAND EIK, TANYA NANETTE BADENDYCK, PETER BOSE OG JONAS ALLEN MANUS TRYGVE ALLISTER DIESEN REGI STEPHAN APELGREN

www.vargveumfilm.no

NORGESPREMIERE 21.JANUAR SF Kino Stavanger / Sandnes

NORGESPREMIERE 11.FEBRUAR SF Kino Stavanger / Sandnes


; en natt med N! Beste festen ts re Å STEM OG rtVIN & o kludert turer til Osl rne-raider in N&D gir bo og rockestje Grand Hotel llopphold:) en venn på tt vinne hote sa rt fo du n ka o (bor du i Osl

ÅRETS NOMINERTE: KLUBB/UTESTEDER -

OSLO

BERGEN

STAVANGER

BONANZA

NABOVARSEL

AWSOME OG NITE SITE

Youngstorg-O-Nanza! Trivelig lokale uten at det føles klaustrofobisk - med cowboy-tema uten at det blir Carnival Bizzare. Her var det topp stemning og stappfullt hele sommeren, så fullt at det tøyt og datt folk ned fra balkongen. Yiii-haah!! SMS: ÅRETS BESTE 19

Ingen jobber hardere og ingen jobber bedre. Internasjonale så vel som nasjonale bookinger i toppklasse, kombinert med en klar kunstnerisk profil og en imponerende vilje til å jobbe på tvers av musikalske uttrykk, gjør Nabovarsel til Bergens kanskje aller beste og mest konsistente klubb. Det, våre venner, kan dere sitere oss på. SMS: ÅRETS BESTE 24

Sting Nere Disse to herremennene har ikke bare evnet å revitalisere Sting – deres sjangerløse og hemningløst bassfylte dansegulv har enkelt og greit etablert et nytt klubbmiljø i Stavanger. Endelig finnes det en plass for å danse og utfolde seg til det siste fra progressive dance-produsenter, uten at det blir internt eller ekskluderende. Enten det er dubstep, tropical, ghetto, rave eller klassisk house, klarer de to å navigere med rytmen og stemningen som ledestjerne – sjangrer og hype kommer i andre rekke. At konseptet friskes opp med jevne påfyll av gjeste dj’s, burde tale for lang levetid. SMS: ÅRETS BESTE 27

1 1

UNHOLY Alle som liker Judas Priest, Burzum og alt imellom har fått et nytt tilholdssted. Tross det skumle navnet, høy skinnjakkeføring og stor fare for langt hår i ølglasset må det sies at atmosfæren på Unholy har vært svært hyggelig i 2010. SMS: ÅRETS BESTE 20

1 2

DATTERA TIL HAGEN Dattera funker. Selv etter ti år. I 2010 tok de et krafttak som plasserte dem på toppen av Oslos utelivsliste, aller mest på grunn av drøy booking som har imponert redaksjonen. Spesielt sommerhalvåret er ikke det samme uten i Oslo by. SMS: ÅRETS BESTE 21

1 3

FUGAZI Fugazi var et av de mest grensesprengende og innflytelsesrike DIY post-hardcore/ banda fra Washington DC. Uten sammenligning er Fugazi også et utested i Tordenskioldsgate Oslo by. Fugazi var et relativt anonymt sted med fin bakgård lenge, men har altså nå seilt opp som en av byens bedre klubber, ene og alene fordi det huser flere av byens beste klubbkonsepter. SMS: ÅRETS BESTE 22

1 4

VU VU har en trivelig bakgård med utebar, varmelamper, lavt tak og lune vegger som følger deg frem til et halvstivt, men hyggelig klientell og lokale. Med bra bookinger er VU blitt en positiv overraskelse i en rekke av nabosteder som ellers har hatt store vanskeligheter med å gjøre noe nytt og spennende. SMS: ÅRETS BESTE 23

1 5

1 1

1 1

FUNK U Sam Marriott introduserte denne rakkeren på Cafe Opera for fem år siden. Konseptet har siden meldt overgang til Victoria, men klarer tross sin lange fartstid fremdeles å overraske med gjeste-DJs og liveinnslag. Funk, soul og reggae er da også en formel det skal godt gjøres å fucke opp med. Ferievikarer teller blant annet Tarjei (Dobbel Mono), Kris (Soul Jazz Records UK), Andy Smith (Portishead), Brother Culture (The Prodigy UK) og Michael Barnes (AUS). England-eksporten Sam utøver kanskje sitt yrke med nitid alvor og konsentrasjon (noen kaller det britisk yrkesetikk), men klarer på samme tid å mobilisere smil (uten britisk tannstilling!) til både venner og mer perifere bekjentskap. Cheers! SMS: ÅRETS BESTE 25

2 1

Vært BrukBart i snart 13 år og har igjen booket utenlandske og innenlandske band og klubb-acts av nyeste og beste sort. Aldri har BrukBar hatt lengre køer enn i år. Og jo bedre band og dj’s, jo bedre smaker kaffen også. Funktion One høyttalerne nede på SUPA må nevnes; her er ingen over, ingen ved siden. SUPA er en av to klubber som har de i Norge, så de leker ikke klubb. SMS: ÅRETS BESTE 30

1

SØSTRENE KARLSEN Har herja hjørnet av Solsiden i en årrekke med rosa, bling og champagne, og i år pusset de opp både inne og ute, hentet inn dj’ene allerede kl sju på kvelden og igjen skapt Solsidens festplass nummer én. F***erosaen er byttet ut med voksenrosa nå. Ekstra topp pga flott meny og barkart - her kan festen starte allerede kl 11 på dagen. SMS: ÅRETS BESTE 31

1 2

NOVELTY SOUNDS Drevet av grammofonrytterne Helge Kvamme (Arna) & Henrik Svanevik (Laksevåg) sokner Novelty helst til tepperommet på Landmark. Se opp for prosjekterte og smakfulle 50-tallskoloritter akkompagnert av soul, garage, rockabilly, funk og Calypso. God smak er aldri dyrt, men det er sannelig ikke lettkjøpt heller. Vinylsingler akkumulert over en hel verden over et helt liv er prisen i dette tilfelle. Kveldene starter gjerne i talevennlig volum, men har det med å – som man sier – utarte seg. Espen Horne (Jassbox) er med som superinnbytter noen ganger. Det er kanskje de aller beste gangene. SMS: ÅRETS BESTE 26

3 1

FORBUDTE FØLELSER Checkpoint Charlie Guilty pleasures på norsk. Feirer låtene som gjemmes bakerst i platesamlingen. Noen må gjøre det og. SMS: ÅRETS BESTE 28

2 1

STANGELAND SOUNDSYSTEM Grottene, Folken Politisk i den forstand at de stiller seg bak arbeidet mot krigen i Korea. Ukentlige sessions med uk funky tunes, dubstep og kwaito og sånt. Du skjønner tegninga, ja? Noen hint: Roska, Skream, Douster, L-Vis 1990, Modeselektor, MJ Cole, Zinc. SMS: ÅRETS BESTE 29

3 1

SEND INN DIN STEMME TIL 2012 OG KOM PÅ FEST! (Hver stemme koster 5 kroner.) -

ÅRETS BESTE/2010

BRUKBAR/SUPA

1

-

26

TRONDHEIM

KOS BAR&LOUNGE Asiatisk, sushi, kafe, bar og nattklubb hele uken gjennom. KOSens far Remy Nordvik hentet inn sushikokker og utvidet den asiatiske menyen, samt åpningstidene. KOS har endt opp med å blitt lunsj- og kafé til restaurant og bar og oppi alt toppet det hele med å ende opp som nattklubb i helgene. SMS: ÅRETS BESTE 32

1 3


studentkultur! =Lørdag 15. 1.

DEN STORE STUDENTFESTEN! “ Hele huset fylles opp med masse moro! ” Dørene åpner kl:21:00=

PETE MOLINARI (uk)

“ Gjensyn med en lysende røtterorientèrt britisk artist ” Grottene // Dørene åpner kl:21:00=

=Fredag 21. 1.

LØRDAG 22.01

Sassy Kraimspri, The Betties og Fuzz Harvey TORSDAG 27.01

Storm Weather Shanty Choir LØRDAG 29.01

KRÅKESØLV

“ Kometbandet fra Bodø er på turnè med ny plate i bagasjen! ” Storsalen // Dørene åpner kl:21:00=

=Fredag 22. 1.

DUPLEXFESTIVALEN GARTNERLOSJEN / BLACK DEBBATH / HURRA TORPEDO BARE EGIL BAND / MARODER / JORUN LØNNING “ Tidenes første DUPLEX festival i Stavanger! “ Storsalen // Dørene åpner kl:20:00=

=Torsdag 27. 1.

MONSTERTORSDAG!

“ Studentene gir kroa en ansiktsløftning og ny giv! ” Storsalen // Dørene åpner kl:20:00=

=Fredag 28. 1.

MINNEFOND KONSERT!

SEPTEMBER WHEN / I WAS A KING / ELISE VATSVÅG m.m. “ Lokale artister stiller opp for Kjetil Wolds minnefond ” Hele huset // Dørene åpner kl:21:00=

Tristania

=Lørdag 29. 1.

FREDAG 11.02

LØRDAGSGODT!

Tommy Tokyo & Starving For My Gravy KOMMENDE

The Gin and Tonic Youth!

TNT

“ Tidenes norske heavy metal band er i støtet med nytt album! ” Storsalen // Dørene åpner kl:21:00= “ SMF presenterer 2 lokale artister/ band, fri entrè og snop i døra! ” Grottene // Dørene åpner kl:21:00=

=Torsdag 3. 2.

MONSTERTORSDAG!

“ Studentene gir kroa en make-up og ny giv! ” Storsalen // Dørene åpner kl:20:00=

=Fredag 11. 2.

KAIZERS ORCHESTRA

“ Violeta Violeta! UTSOLGT UTSOLGT! ” Storsalen // Dørene åpner kl:21:00=

=Lørdag 12. 2.

KAIZERS ORCHESTRA

“ Violeta Violeta! UTSOLGT UTSOLGT! ” Storsalen // Dørene åpner kl:21:00=

=Torsdag 17. 2.

Lukestar

MONSTERTORSDAG!

Montée

=LØRDAG 26. 2.

“ Studentene gir kroa en ansiktsløftning og ny giv! ” Storsalen // Dørene åpner kl:20:00=

BRAZZ BROTHERS

“ Møringene markerer 30 år i manèsjen! ” Stavanger:jazzforum // Storsalen // Dørene kl 21:00=

NYHET! GROTTENE*COCKTAILBAR (tor-lør: 21-02 / 20 år) KOMMER: JOHN OLAV NILSEN + GJENGEN (5.3) // UGÅ 11- 19.3 THE WOMBATS (uk) (23. 3) // LISSIE (us) (25. 3) // NA$ (us) (27. 3)

BILLETTER: WWW.FOLKEN.NO

OPPDATERT PROGRAM OG BILLETTER

WWW.CHECKPOINT.NO


; en natt med N! Beste festen ts re Å STEM OG rtVIN & o kludert turer til Osl rne-raider in N&D gir bo og rockestje Grand Hotel llopphold:) en venn på tt vinne hote sa rt fo du n ka o (bor du i Osl

ÅRETS NOMINERTE: MAT -

OSLO

BERGEN

STAVANGER

TRONDHEIM

NIGHTHAWK DINER

BARFOT

OSTEHUSET

BRYGGEN ASIAN COOKING

Mr. Løkka a.k.a Mr. Vardøen fortsetter å gjøre det han kan best: være best på Løkka! Med behørig detaljbesettelse skapte han en ”autentisk” tredvetallsdiner midt i Oslos tjukkeste innflytterbydel: båser fra Missouri, takvifter fra Ohio, sure agurker fra Brooklyn, pannekaker til frokost og økologiske burgere (eneste detalj som ikke var 100% troverdig, men velkommen lell). N&Ds anmelder ble så overbevist at han så en gjenspeiling i belysningen av gamle Chicago i de dagene hvor menn var menn og skjøt med maskingevær. SMS: ÅRETS BESTE 33

Magnus Barfots gt. 5 Flere har prøvd å etablere seg i Magnus Barfots gate 5. De fleste har tuslet barføtt vekk. Denne kafeen har imidlertid utvist mer gjenstridige kvaliteter. Det aller viktigste når man skal starte en kafé eller restaurant er en dyktig kokk. Det har Barfot. Vi trekker frem en kjempegod og original Club Sandwich (119,-). Hvem av dere har spist clubsandwich der begge sidene av surdeigsbrødet er utstyrt med kyllingspyd? Rikelig med bacon var det også. Min venninne mesket seg i mellomtiden med en deilig kotelett-rett (159,-). Underetasjen er dessuten like pen som førsteetasjen, noe vi setter pris på. SMS: ÅRETS BESTE 36

Ryfylkegata 30 Ostehuset Øst er både en butikk, en café og et bakeri på én og samme tid – et mathus med alle rettigheter. Beliggenheten på østkanten er ikke bare et symptom på bydelens renessanse – Ostehuset er snarere en fødselshjelper og pådriver for hele omveltningen. Du får servert et godt utvalg av hjemmelaget mat, og byens beste (og dyreste!) blingser. Nyt en kaffe i de store lokalene eller ta med deg noe hjemmelaget hjem når den gentrifiserte snobben i deg vil ut. Miljøet preges av god og ekte mat som støttes av et rent, delikat og moderne, men røft og intimt interiør. Engasjerte og serviceinnstilte medarbeidere holder et høyt faglig kunnskapsnivå. Høy D2faktor. SMS: ÅRETS BESTE 39

Asiatisk perle på Bakklandet, med alt fra tre-retter til kombinasjoner og sushi. Pent og hvitt, men likevel behagelig atmosfære med utsikt over Nidelva. Plassen man går for å hale i land en kontrakt med masse nuller, feire forlovelsen for så å ta med elskerinna dit dagen etter – slikt trenger man behagelige atmosfærer til. Men også plassen for absolutt alle som er glade i god og nytenkende asiatisk – ingen stive priser her. Natt&Dag klapper i hendene for byens fineste og reneste toalett! SMS: ÅRETS BESTE 42

1 1

ILLEGAL BURGER I 2010 poppa det opp en drøm av en fast food-sjappe mellom Hells og The Villa; håndplukka kjøtt ble rulla til burgere og slengt på en importert kullgrill som vekte ganen på måter vi ikke visste en burger kunne gjøre. Etter solnedgang dro de også på med MC Kaman, ukulele, øl og svett dansing til karaokepop. Hvem andre har fått Necrobutcher til å nikke med til Britney Spears? SMS: ÅRETS BESTE 34

2 1

BAR (TJUVHOLMEN) Alle langbente vestkantjenter med gull i blikket klampret stilettene sine ned til Tjuvholmen og Oslos beste solnedgang i sommer, for wine&dine på BAR. Anstendig dimsum, blåskjell med pomme frites og rekefat akkompagnert av huschampagnen Ruinart, er blant det som sto på menyen, før det senere på sommernatten forvandlet seg til finansfiffens ynglepass numéro uno. Vi har imidlertid ikke hatt råd til å spise (eller drikke) på BAR. Enda. For det kan kanskje denne nominasjon gjøre noe med det? ;);) SMS: ÅRETS BESTE 35

1 3

1 1

1 1

UJEVNT Christies gate 5-7 Hvis det er slik at «helt på det jevne» er en eufemisme for ’dårlig’, er kanskje Ujevnt et passende navn likevel: Kjærkommen nyvinning (mai 2010) som danner et pålitelig Bermuda-triangel sammen med Garage og Legal: Du blir gjerne stuck i dette veikrysset. Rikholdig øl-meny, sjakkrutet gulv og smakfull innredning, kanskje særlig om vi ikke tar de signalgule krakkene med i beregningen. Mye fin musikk her, virker som de har en greie for Prince. Uanstrengt stilblanding som kombinerer 30-tallet med 50-tallet med 70-tallet med 2010-tallet. SMS: ÅRETS BESTE 37

CAFÉ STING

1 2

Valberget 3 Gammel i gamet, men stadig en unik plass som kombinerer kafé- og kulturliv. Café Sting har eksistert siden 1983 og ligger ved Valbergtårnet. Kjent for sin hvitløksuke og litteraturfestival er Sting en boltreplass for byens kreative sjeler (eller wannabe-sjeler). Sting hadde lenge en av landets minste og mest spennende nattklubber, og har etter noen vanskelige år begynt å yppe seg igjen. Oppe serverer de god kaffe og enkle delikate småretter. Veggene fungerer som galleri for foto- og billedkunst. Ja, må han leve. SMS: ÅRETS BESTE 40

2 1

SALSA

OLJEMUSEET

Neumanngt. 25 Stedet hvor studenter, dersom de har en eksamen å feire eller en kjæreste å imponere, blar opp noen hundelapper ekstra bare for å kunne si, sånn i forbifarten: «forresten, vi spiste på Salsa i helgen». Salsa serverer upretensiøs og no bullshit-mat hvor alt er bygd opp fra grunnen. Matanmeldere har ord på seg for å være sure, kritiske og snobbete. Det kommer som regel av at anmelderen ikke skal være på restaurantens side, men på kundens. Derfor gleder det desto mer å helhjertet gå inn for en uforbeholden anbefaling. SMS: ÅRETS BESTE 38

Kjeringholmen På bryggen til Norsk Oljemuseum finner du et av Stavangers beste brasserier. Bølgen & Moi Stavanger byr på sjeldent god mat med tilhørende godt drikke, byens beste utsikt og generelt en opplevelse av luksus og unntakstilstand. Lunchmenyen frister med hjemmelagde kaker, smørbrød og småretter, mens kvelds- og ettermiddagsskiftene fører en moderne internasjonal á la carte-meny.
Det betyr i praksis sammensatte menyer fra sesongens beste råvarer. Et tips: Like greit å dra på med en femretter når du først har karret til deg et bord. SMS: ÅRETS BESTE 41

3 1

3 1

-

SEND INN DIN STEMME TIL 2012 OG KOM PÅ FEST! (Hver stemme koster 5 kroner.) -

28

ÅRETS BESTE/2010

1 1

TO ROM OG KJØKKEN Hyggelig gourmet i Karl Johans gate. Stikkord: Trønderske råvarer tilberedt på middelhavsk vis. Riktignok er To Rom og Kjøkken et ”Bar og Brasseri”, men maten og servicen gjør at det er der vi tar med kjerringa eller kaillen på restaurant. Når det gjelder drikke, er det fint å ikke være avholds - baren har også mye å by på. Egen liten matmeny for bar, om man ikke ”skal på restaurant”. Ekstra skryt for at de er de eneste som har fått undertegnede til å spise sild – og elske det. SMS: ÅRETS BESTE 43

1 2

CREDO Har man ikke smakt en treeller femretters på Credo, kan man ikke ha bodd i Trondheim lenge. For alle kan gå på Credo og nyte de beste råvarene, løpende rett fra Rafnklau, og være hundre prosent trygge i hendene til de mest kunnskapsrike innen mat og vin – til en fin pris. Og når det er sagt, så er dette fremdeles den eneste plassen du kan nyte en femretter før du går opp i en bar og høre et liveband eller DJ og feste hele natta som vi vet om. Anyone better? SMS: ÅRETS BESTE 44

1 3


TUR / RETUR HAUGESUND

inkl. skatter og avgifter

LONDON

115,-

fra BREMEN fra

107,-

ALICANTE fra

158,-

Sjekk RYANAIR lavpriskalender og hotell pakkepriser p책:

Haugesund Travel AS og Ryanair Service Desk Tlf: 52 85 78 00 post@haugesundtravel.no


STEM OG VINN!

N&D gir bort turer til Oslo & Årets Be ste festen; en natt en venn på Gran med d Hotel og rock estjerne-raider ink (bor du i Oslo kan ludert du fortsatt vinne ho tellopphold:)

ÅRETS NOMINERTE: SCENEKUNST -

CHRISTOPHER NIELSEN Dramatiker, Hustyrannen, Nationaltheatret Christopher Nielsen er tegneserieskaperen som ble til dramatiker. Og ikke til en hvilken som helst dramatiker – til en sabla god én (uttrykket ”sabla” er kanskje ikke det mest toneangivende for året 2010, men det er en helt annen historie). Nielsen debuterte på Nationaltheatret med Jokkes verdiløse menn i 2008. I 2010 serverte han oss Hustyrannen, en svart komedie om et angstbefengt borettslag. Forestillingen er den første av tre i Stafylokokktrilogien – et teaterprosjekt der Nielsen setter fokus på det som er råttent i kongeriket Norge. Nielsens skjeve blikk på tilværelsen er et peppermyntefriskt pust i norsk dramatikk, og vi gleder oss til å se mer til ham i årene fremover. SMS: ÅRETS BESTE 45

1 1

NEXT TO NORMAL Musikal, Det norske teatret Next to Normal er en atypisk, moderne popmusikal, som så til de grader motbeviser fordommene som verserer rundt musikalsjangeren. Next to Normal har en kompleks dramaturgi, flerdimensjonale karakterer og melodier som ikke fremkaller brekningsreflekser for folk som er allergiske mot forutsigbar låtoppbygging. Med andre ord: en musikal for de som ikke liker musikaler. Next to Normal er selvfølgelig også en musikal for de som i utgangspunktet er glad i sjangeren. Full klaff, der altså. Frank Kjosås imponerer dessuten så til de grader at vi får en fornyet tro på at det går an å forelske seg i gutter under 1.60. SMS: ÅRETS BESTE 46

2 1

MARSTRAND VOLUM II Moderne scenekunstfestival, Black Box Marstrand volum II er en akkurat passe smal scenekunstfestival, med både norske og internasjonale friteatergrupper som bidragsytere. Black Box mestrer det kunststykke å hanke inn noen av de mest profilerte og toneangivende kompaniene rundt omkring i verden. Et av New Yorks mest anerkjente teaterkompanier, Nature Theatre of Oklahoma, gjestet festivalen i år. Deres uortodokse versjon av Romeo og Julie var definitivt et av årets teatrale høydepunkter. Marstrand-festivalen ble arrangert for andre gang i år, og planleggingen av Marstrand volum III er allerede i gang. Og godt er det. For det du ser på Marstrand, skaper etterdønninger på scener over hele landet. SMS: ÅRETS BESTE 47

3 1

-

SEND INN DIN STEMME TIL 2012 OG KOM PÅ FEST! (Hver stemme koster 5 kroner.) -

1.

30

2.

ÅRETS BESTE/2010

3.


? R E D I E B R A D E M G I L L I V I FR snakke man å r e g n e r t r være n Noen gange a k u D . ting e g i l e k s n a om v ndre a r å n r e t t den som ly det. r e g n e r t virkelig

ere l f r e k ø s S Kirkens SO dere. i e b r a d e m frivillige 45/ 8 5 2 3 5 5 s på sn e Kontakt os k r i k @ n i bjorgv , 4 5 6 3 8 s.no o s 941 s n e k r i www.k r e l l e o n sos.


; en natt med N! Beste festen ts re Å STEM OG rtVIN & o kludert turer til Osl rne-raider in N&D gir bo og rockestje Grand Hotel llopphold:) en venn på tt vinne hote sa rt fo du n ka o (bor du i Osl

ÅRETS ALLER BESTE: NATT&DAG-PRISEN 2010 -

Årets NATT&DAG-pris tildeles en person eller personer som har utvist, det noe diffuse men for oss soleklare, ”unikt potensial i 2010” og som oppildner andre til å overgå seg selv i 2011. Norges fire største byer – Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger – har hver for seg nominert sine byborgere. Men viktigere enn noe annet; for første gang i blekkas lange historie kan vi denne gang tilby den heldige vinneren langt mer enn heder, ære, en plastpokal og annet trivia, nemlig stone cold cash; 50 000 norske kroner! Den Aller Beste fra hver by annonseres i februarutgaven av NATT&DAG, og en jury vil settes for å beslutte hvem av de fire som tar med seg NATT&DAG-stipendet under Årets Beste-utdelingen på Dansens Hus, den 12. februar i Oslo.

OSLO

BERGEN FYSISK FORMAT

LARS VAULAR

Er det noen som går mot strømmen, er det denne gjengen, bak lukkede dører i en mørk og trang kjeller under butikklokalet til platebutikken Tiger. Herfra driver en liten gjeng ildsjeler noe så unikt som et plateselskap og gir ut fysiske eksemplarer på både CD og LP etter DIY-koden. Yikes! De skjærer til og med pappen selv, skal vi tro ryktene. Trykker de også vinylene selv, mon tro? Fysisk Format er en viktig aktør på å plukke opp nye og spennende acts som ikke ville fått sjansen til å gi ut plate ellers. Uansett, Fysisk Format er et godt tiltak i en tid der en mp3s levetid varer i 2,5 minutter og band/musikk kommer og går kjappere enn en sultefora ukrainsk horemor høy på første demoen til Negative FX. ”For the kids? Hell, we ARE the kids.” SMS: ÅRETS BESTE 48

(f. 1984) Er: Fjorårets mest pålitelige leverandør av kvalitetshits. Som hos kollegaen borte i statene (hint: initialene er KW) er oppveksten i solide middelklasseforhold omformulert til en fordel – og ikke et handikap. Den mer plastiske klasseidentiteten åpner for dristigere sjangeroverskridelser og mer spenn i positurene. Vaular kan derfor være subtil og plump; fra både Åsane og Loddefjord; presis og slurvete; streng og opportunistisk. Lytt til «Rett Opp og Ned» eller Siv Jensen-låta en gang til. Der er han alt på en gang. En fordomsfri og uhyre musikalsk rapper i stadig utvikling. Kan bli: Norges de facto viktigste rapper. SMS: ÅRETS BESTE 51

1 1

1 1

EYSTEIN THUE

NESEBLOD

(f. 1976) Er: Vaktsjef og reporter i TV2-sporten på dagtid. Ildsjel på kvelden – og i feriene. Hans omsorg for Musikk-Bergen generelt og Loddefjord spesielt har blant annet avstedkommet et utvalg nydelige musikkvideoer og en hel musikkfestival – og en mediaturnering i fotball. N&D gir ordet til låtskriver i Fjorden Baby! – Nam Nguyen: «Eystein var en av mine musikklærere på ungdomsskolen og er i dag en veldig god venn. Han sto som ansvarlig for hele «5071-Alle til Loddefjord»-festivalen som minnet oss på at Loddefjord er det beste stedet i verden. I tillegg til å være Loddefjords stolte sønn er han en meget god skribent. Jeg husker han skrev om kronikk i BT om Michael Jackson etter at han døde. Det var en type tekst jeg hadde lett lenge etter.» Kan bli: En slags Ray Kay møter Toffen Gunnufsen. Vent, det er jo det han er. SMS: ÅRETS BESTE 52

Platebutikk, turistattraksjon og knutepunkt for alle med forkjærlighet for doble basstrommer, hyl fra helvete og riffing av satan selv, slik vi liker det. Det bittelille, overfylte, trange lokale har flere kultur/nasjonalskatter fra de siste 20 årene enn Nasjonalmuseet selv, og går med planer om, nettopp, å lage et museum. Hadde bare Oslo Kommune vist like mye interesse. Hit valfarter sør-amerikanere og japanere med det eksotiske målet Oslo, kun for å se og ta på originale Burzum demoer og annen black-memorabilia. Unikt. SMS: ÅRETS BESTE 49

2 1

2 1

FLINKE PIKER Den tredje nominasjonen går til en skribent med over gjennomsnittet livlig fantasi som førte kronprinsparet og 100.000 engasjerte lesere bak lyset. Bloggen “Flinke Piker”, som med pikante og personlige skildringer av tre unge Oslojenters sexliv, imponerte oss med tekstlige og konseptuelle grep der skribenten poengterte en gang for alle at det er “bedre å se opp til noen som ikke finnes, enn å se opp til selvbruningsoransje idioter med dårlige hairextensions og fritidsproblemer”. Vi ser på det som et spennende og viktig initiativ i en ellers rosa, grå og innholdsløs Norgesvev, og gleder oss til fortsettelsen! SMS: ÅRETS BESTE 50

1 3

EMILIO SANHUEZA (f. 1986) Er: Styremedlem i Bergen Filmklubb, programleder for «Discopolis» på Studentradioen og DJ for Nabovarsel. Sanhueza stiftet Nabovarsel sammen med Romskip & Planeter allerede i 2004 og har siden vært en uvurderlig kraft i Bergens kulturliv – slett ikke avlastet av hans ventures inn i litteraturog filosofistudier. Hans uanstrengte vesen og tilforlatelige omgang med skjønnånden gjør ham like ettertraktet som nødvendig når noe bra skal stables på beina. Har blant annet jobbet med artister som Tobii, Put Your Hands Up For Neo-Tokyo og Advanced Language; og gjør tidvis noen frekke disco-edits i landskapet mellom «Detroit-minimalisme» og «Berlin-house» – begreper han er den første til å avfeie som ganske meningsløse. Kan bli: Bergens Jan Fredrik Karlsen. Bare en tanke kulere. SMS: ÅRETS BESTE 53

3 1

-

SEND INN DIN STEMME TIL 2012 OG KOM PÅ FEST! (Hver stemme koster 5 kroner.) -

32

ÅRETS BESTE/2010


ÅRETS ALLER BESTE: NATT&DAG-PRISEN 2010 -

Årets NATT&DAG-pris tildeles en person eller personer som har utvist, det noe diffuse men for oss soleklare, ”unikt potensial i 2010” og som oppildner andre til å overgå seg selv i 2011. Norges fire største byer – Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger – har hver for seg nominert sine byborgere. Men viktigere enn noe annet; for første gang i blekkas lange historie kan vi denne gang tilby den heldige vinneren langt mer enn heder, ære, en plastpokal og annet trivia, nemlig stone cold cash; 50 000 norske kroner! Den Aller Beste fra hver by annonseres i februarutgaven av NATT&DAG, og en jury vil settes for å beslutte hvem av de fire som tar med seg NATT&DAG-stipendet under Årets Beste-utdelingen på Dansens Hus, den 12. februar i Oslo.

STAVANGER

TRONDHEIM

TERJE VALLESTAD

MARIUS THORVALDSEN

(f. 1951) «Alle nye, kreative ideer blir skrinlagt som et resultat av de store gigantprosjektene som foregår i Bjergsted, på Tou og i Sølvberget. Nye ideer og ting som kunne gro for å få et pulserende og vitaliserende kulturliv, vil en i framtiden ikke ha råd til å gjennomføre.» Nådeløse ord fra mannen bak Sting og Litteraturuka, et arrangement så populært at Terje Vallestad ble truet med juling av [forfatter] som ikke fikk være med. Det er imidlertid ikke bare derfor vi nominerer Vallestad. Som pådriver bak Hvitløksuka, jazzklubben, den noe subversive nyvinningen «drag standup», en rekke kunstutstillinger og byens frieste DJ-scene er hans kandidatur og innsats bare matchet av hans breddevirksomhet. SMS: ÅRETS BESTE 54

Har booket for BrukBar/SUPA i mange år allerede, og fått alskens storheter til å spille i kjelleren SUPA lenge før de ble store i både Europa og verden innen klubbmiljøet - og dermed satt SUPA på verdensklubbkartet. Helt riktig, SUPA er anerkjent i klubbmiljøet utenfor Norge. Det hender seg godeste Thorvaldsen serverer kreolsk pasta og kaffe oppe på BrukBar på dagtid, eller spiller opp til kjapp dans/drum n bass i kjelleren sin også, men mest glad er han i å fly inn sine helter fra alle plasser i verden. Topp mann som sjelden søker rampelyset, og en mann som står hundre prosent bak moroa på dansegulvet til 400 danseglade her helg. SMS: ÅRETS BESTE 57

1 1

1 1

OLE AUNE/TERRATUR POSSESSIONS

SUSANNE SUNDFØR

Driver plateselskap og kan saktens sies å være stolpen eller Pikken (som han selv kaller seg på facebook) i metalmiljøet i Trondheim. Arrangerte årets Nidrosian Black Mass som var Aunes tredje og siste ifølge han selv. En festival som i aller høyeste grad var til for å hylle Trondheims Black Metal Scene, men også for å introdusere nordmenn for undergrunnsscenen i Europa. Årets festival trakk folk fra intet mindre enn tretten forskjellige land rundt om i verden – og det kan man vel si ikke er så verst for en festival uten statsstøtte og med minimal hjelp fra andre enn han selv og noen få lokale helter. SMS: ÅRETS BESTE 58

1 2

(f. 1986) Ålreit, kanskje ikke helt fra Stavanger, men vi skriver denne på Rogaland-kvota. Med sin ambisiøse og eksistensielle kammerpop i spenningfeltet Joni Mitchell/Judee Sill har Sundfør etter hvert en rekke tindebestigninger å vise til – vi lar imidlertid topplista ligge og konsentrerer oss i denne omgangen om tittellåta fra hennes siste langspiller: «The Brothel». Vi prøver denne påstanden: Aldri – aldri! – har en norsk poplåt slått ned med større kraft og velde. For de fleste av oss fortonte det første møtet seg som en voldsom, ja, bent ut rystende lytteropplevelse. Som Eirik Kydland, redaktør i ENO skrev: «Det er som å entre Goyas mørke sal i Prado-museet med Nina Simones «Wild Is The Wind» på ipod’en (…) For øyeblikket er det vanskelig å komme på noen andre her i Norge som ville våge å kaste seg ut i noe så ambisiøst og høytidelig.» Vi tiltreder og gleder oss til fortsettelsen. En sjelden fugl, dette. SMS: ÅRETS BESTE 55

2 1

STÅLE GERHARDSEN Fra rap (haha) til kunst, fra kunst til design og fra design til reklame. Hva enn det er man ser eller tar på i Trondheim by, så har Ståle Gerhardsen noe med det å gjøre. Har sammen med designbyrået Uredd lagt hånd på det meste, og i November gikk han over til reklamebyrået Tibe-T. Og siden han skjønte etter hvert at musikken ikke var hans sterkeste side, fikk han liksågodt booket sine egen facebookstatuser til Pstereo-festivalen: Ståles Status. Som om ikke dette var nok, klarte han å terge på seg bessevissere innen kunstmiljøet i Trondheim ved å kalle en fest han hadde med trivelige innslag og billige Dahl’s pils for kunst også. Om det var kunst, er en sak. Om Gerhardsen er sulten, hundre prosent godhjertet i det han gjør, samt en inspirasjon for andre, er et faktum. Det sies at det enkelte tar i blir til gull. Det Ståle Gerhardsen tar i, blir i alle fall fargelagt. SMS: ÅRETS BESTE 59

1 3

LARS CHRISTIAN OLSEN/TÔG (est. 2009) Ikke bare fordi Tôg viser bergensbandet Casiokids hvor skapet skal stå; ikke bare fordi de viser at kristen-pop kan være noe ganske annet enn Sigvart Dagsland; og ikke bare fordi «Sansen» var en av få P3-hiter vi ikke fikk i halsen etter tre hundre omdreininger. Og heller ikke fordi «tôg» (dust, idiot, teiting) lokket frem den indre lingvisten i oss. Nei, mest nominerer vi Lars Christian Olsen og Tôg fordi 60-tallsorgler, analoge synther og 50-tallsgitarer er det beste vi vet. Ja, og ordspill, da! Bedre seint enn aldri: Tôg – det nye lokomotivet i norsk pop! Her gjelder det å ikke stå igjen på perrongen. Vi gleder oss allerede til neste stasjon. SMS: ÅRETS BESTE 56

3 1

-

SEND INN DIN STEMME TIL 2012 OG KOM PÅ FEST! (Hver stemme koster 5 kroner.) -

ÅRETS BESTE/2010

33


NATT&DAG-PRISEN 2010 12. FEBRUAR / DANSENS HUS / KL. 21:00 MØLLERVEIEN 2 / 0182 OSLO -

34

ÅRETS BESTE/2010


a-ha gjennom 25 år

FOTO: STIAN ANDERSEN

Hunting High and Low Utstilling 20. oktober 2010 – 29. januar 2011

Henrik Ibsens gate 110, Solli Plass, 0255 Oslo Åpningstider: Mandag – Fredag 09:00 – 19:00, Lørdag 09:00 – 14:00

www.nb.no

Student?

RENTE- OG GEBYRFRIE BETALINGSMÅTER hos haugenbok.no Betalingsutsettelse - kjøp bøkene nå, betal 21. mars. Avbetaling - fra kr 200,– pr. mnd. (ved kjøp over kr. 750,-) Faktura - 21 dagers betalingsfrist.

DINE STUDENTFORDELER hos haugenbok.no Ingen pristillegg - uansett betalingsmåte. Fraktfritt - på ordrer over kr. 248,-. 20 000 titler på lager klar for utsending. RASK LEVERING! Bøker på lager sendes samme dag vi får din ordre. LES MER OG BESTILL på haugenbok.no - velkommen som kunde.

www.haugenbok.no - epost@haugenbok.no - tlf: 70 07 45 00

© iStockphoto - Layout FineArtMedia

Rabatt - på mange lærebøker.


reload.no

I morgen vil alt se lysere ut...tror jeg

Å være deppa eller stressa i en periode er helt normalt. Men hvis vanskelige tanker og følelser tar overhånd, og varer i mange uker, kan det være lurt å be om hjelp. Hvis det blir vanskelig å konsentrere seg om skolearbeid, arbeid, fritidsaktiviteter, venner og familie i lange perioder, bør du snakke med noen. Gjerne en lærer, rådgiver eller fastlege. Du kan også ringe TIPS. Vi gir råd og veiledning til unge og voksne som har spørsmål om psykisk helse. Det kan være spørsmål som angår deg selv, venner eller familie. SYMPTOMER Isolerer seg Sover dårlig Angst Tristhet Konsentrasjonsvansker Forsømmer husarbeid, hygiene, jobb eller skole Ekstremt opptatt av temaer som døden, politikk eller religion Store humørsvingninger Tankene høres ut som stemmer Snakker usammenhengende Føler seg forfulgt eller styrt av andre

Vi treffes på 51 51 59 59 alle hverdager fra 08.00 - 15.00 og på Helsestasjon for ungdom, Nytorget 1, hver onsdag ettermiddag fra 15.00 - 17.00. For mer info om TIPS se: tips-info.com

SØK HJELP SÅ RASKT SOM MULIG DA ER SJANSEN STØRST FOR Å BLI FRISK

Profile for NATT&DAG

Natt&Dag - Årets Beste - Stavanger  

Natt&Dag-prisen 2011

Natt&Dag - Årets Beste - Stavanger  

Natt&Dag-prisen 2011

Profile for nattogdag