Page 12

-

nyttårs tilbud!

ÅRETS BESTE FILMER 2010 -

KICK-ASS Regi: Matthew Vaughn Balansen mellom smart parodi, rent tullball og blodig lemlestelse er riktig fin. Kickass er en R-rated symfoni orkestrert med automatvåpen, bazookas og gatlingguns. Tungvektere som Nicholas Cage og Mark Strong holder takta og lar ungdommen improvisere i forgrunnen, anført av en mordlysten elleve år gammel jente som blodtørstig førstefiolinist. Kick-Ass er superheltfilmen vi ikke visste vi ventet på, et genuint nyskapende stykke arbeid og leverandør av non-stop underholdning. En klassiker.

1 1

NOKAS

CASIOKIDS PRESENTERER: «SHUFFLE» lør 22 jan 2011 KL 2000 DØRENE ÅPNER KL 1900 FORESTILLING KL 2000

TA MED DENNE ANNONSE OG FÅ En BILLETT TIL «SHUFFLE» FOR 50 KR VANLIG PRIS 150/90 Ketil Kinden Endresen fra Casiokids snurrer plater etter forestillingen!

WWW.TOUSCENE.COM

12

ÅRETS BESTE/2010

Regi: Erik Skjoldbjærg En tilnærming som på mange måter føles ganske nyskapende: I riktig gamle dager trodde folk at film kunne si sannheten om verden. I NOKAS får vi, bare ved å observere det som skjedde, en helt ny opplevelse av det komplett absurde og fremmede i situasjonen. Der en gjeng vanlige karer velger å transformere seg til et elleve-hodet troll. Et fremmedlegeme som entrer Bankplassen i Stavanger som fra en parallell virkelighet og plutselig befinner seg midt i den rotnorske virkeligheten vi alle kjenner som det tryggeste som finnes. Du kan nok tenke deg hvordan det er å være på vei til jobben en hustrig aprildag, og så med ett være i en reell krigssone. NOKAS får deg til å føle det på kroppen. Dermed står vi igjen med årets klart beste norske: En djerv og ambisiøs film som har klart mer enn å fungere uten å tråkke noen på tærne og styre unna klisjeene. En ren triumf for Erik Skjoldbjærg som omsider trer ut av sin egen Insomnia-skygge og viser hva som bor ham. I en film som oppnår full tematisk tydelighet uten å eksplisitt si noe som helst. Til alle regikollegaer: Sett dere ned og ta notater.

2 1

ARMADILLO Regi: Janus Metz Store geopolistiske analyser får vi ikke, men det er heller en styrke enn en svakhet, fordi det holder fokus på det nære, detaljerte, viktige og morbide: i de nederste leddene av stormaktspolitikken, er det selve ideen om det siviliserte mennesket som står på spill. Uten å være et polemisk pasifistmanifest, lykkes Armadillo med å gjennomhulle den dyrebare billedkontrollen, som har forfulgt de fleste krigshandlinger etter lærdommen i Nam. Og selv om vi i disse tider vokter oss vel for å sette = mellom sannhet og dokumentar, får vi flerfoldige bevis for at bildet fortsatt kan brenne.

tid til å nyansere og bygge ut. På tross av en forutsigbar slutt, er filmen nærmest plettfri. Dialog, rytme, fotoarbeid. Alt sitter. Det er svimlende mye mer enn hva man kan si om norske forsøk på enten å ta gangstere på alvor (Izzat) eller gjøre crazyhumor ut av materialet (Tomme Tønner). Hva med å engasjere den talentfulle manusforfatteren Maria Karlsson, som åpenbart har mye av æren for Cash, når oppfølgerne står for tur?

GAZAS TÅRER Regi: Vibeke Løkkeberg Det er selvsagt uendelig mye å si om det politiske aspektet: Vi vet at konflikten har to sider. At Israels krigføring er uproporsjonal. At palestinernes påfunn med å skyte raketter inn i sivile bosetninger ikke hjelper mot noe som helst. Kanskje er det uriktig å vise en film som ikke tar innover seg hvordan verden ser ut fra innsiden av nattbrillene og gassmaskene til elitesoldatene som skyter sivilistene. Men uriktig i forhold til hva, kan man spørre seg: Dette er en film som oppleves som like rystende som viktig, fordi selve lidelsen er så sterk og ekte – uavhengig av om argumentasjonen og virkelighetsforståelsen til ofrene er korrekt eller ikke. En hard og overrumplende film som går usedvanelig langt og lykkes med det den forsøker på.

5 1

3 1

SNABBA CASH Regi: Daniel Espinosa Vi er i Stockholm. Nåtid. Den smarte og identitetssøkende JW kjører dobbeltspill der festing med godseierarvinger på Stockholms hotteste utesteder finansieres av privattaxikjøring. Når taxipengene ikke strekker til lar han seg lokke inn i mørkere soner der både økonomikompetanse og kameleonske trekk står høyt i kurs. Miljøer og karakterer oppleves svært troverdige i denne filmen. Det er blodhevn og ære, gjeng mot gjeng, uten snev av gangsterklisjeer eller karikaturer. Filmens to andre sentrale karakterer, Jorge og Mrado, garvede kriminelle på hver sin side av konflikten, balanserer med nerve mellom kynisme og sårbarhet mens Joel Kinnaman (JW) gjør en imponerende uanstrengt og nyansert tolkning av en nervebunt som får sitt livs lekse. Cash er i stor grad en karakterdrevet gangsterthriller som tar seg

4 1

DRAGETRENEREN Regi: Dean DeBlois + Chris Sanders Hvis du kjenner en seksåring som av en eller annen grunn ikke har vært på kino før: Ta ham med på denne. For hans skyld – det vil bli hans livs største opplevelse, banna bein – men like mye for din egen: Dragetreneren er absolutt alt du elsker med film. Og enda mye mer. Hele anmeldelsen kunne vært en sammenhengende strøm av superlativer, men la oss ta det viktigste: Dreamworks har omsider tatt seg selv på alvor og begått en virkelig gjennomarbeidet animasjonsfilm: Et flunkende nytt univers er bygd opp fra bunnen av; en fantastisk verden

6 1

Profile for NATT&DAG

Natt&Dag - Årets Beste - Stavanger  

Natt&Dag-prisen 2011

Natt&Dag - Årets Beste - Stavanger  

Natt&Dag-prisen 2011

Profile for nattogdag