__MAIN_TEXT__

Page 1


plateselskap? Det gis årlig ut over 700 norske album og 1000-vis av singler. Rundt 90% av utgivelsene skjer via norske uavhengige selskaper og produsenter. FONO er bindeleddet mellom og talerøret til over ett hundre medlemmer. Absolutt alle tenkelige musikalske sjangere er representert i FONO. Enten utgiverselskapet eller produsenten driver med EDM, pop, jazz, folkemusikk, Hip Hop, samtidsmusikk, indie rock, metal, klassisk , country, så er FONO det minste felles multiplum. Som FONO-medlem får du: • • • • • • • • • •

Bedre vilkår for din virksomhet, ved at FONO arbeider for en ny og mer rettferdig modell for fordeling av streaminginntekter (User-centric/minuttsatser), og ved at FONO er ditt talerør overfor myndigheter og andre bransjeorganisasjoner Delta gratis på FONOs seminarer og workshops, om og med folk fra YouTube, Google, Spotify m.m. Økonomiske tilskudd fra FONOs eget fond til reiser, bransjetreff og seminarer i inn- og utland Kampanjer for økt bruk av norsk musikk Delta gratis på årlige medlemsseminarer hvor mange aktuelle temaer belyses Gratis konsultasjon med advokat, og juridisk hjelp med rabatt hvis omfattende sak(er) Rådgivning og hjelp i bransje- og kontraktspørsmål, og tilgang til FONOs standardkontrakter (no/eng) (Indirekte) eierskap i Phonofile: FONO er største eier i Phonofile, og FONO eies av medlemmene Vederlag for bruk av din musikk i ulike sammenhenger, som bl.a. innkopiering og privatkopiering Økt troverdighet som plateprodusent og dermed økt sjanse for støtte fra diverse tilskuddsordninger, som Publiseringsstøtten, Fond for lyd og bilde og Fond for utøvende kunstnere. FONO har jobbet for disse ordningene i mange år med myndighetene, de politiske partiene og departementene og lykkes veldig godt med vårt arbeid

Du kan søke via www.fono.no

PHOTO @JOEWATTS

Driver du


Foto: asamaria.com

MFO NORGES STØRSTE OG BESTE FORBUND FOR ARTISTER MFO har mer enn 8400 medlemmer og jobber for å sikre gode rammevilkår for deg som er utøvende musiker eller artist.

• Rådgivning, juridisk bistand og advokat uten kostnad • Gratis gjennomgang av alle jobbrelaterte avtaler før de signeres • Markedets beste innboforsikring inkludert i medlemskapet • Et ekstra instrumentkolli på SAS sine flygninger i Europa • Markedets beste instrumentforsikring • Fri inkassotjeneste ved uteblitt honorar … og mye, mye mer! Meld deg inn her:

musikerorg.no


4

Alle festivaler med respekt for seg selv har verk som er skrevet spesielt til festivalen

Det er masse å ta av, men her er noen argumenter for våre favoritter i årets program

Eldar «O.G.» Vågan og Vazelina skal ut på sin største festivalturné noensinne, og kroner det med Øya-konsert Øya gjennom tidene

-SPESIAL

Hva skal du se, når skal du se det

Vi klarte SÅVIDT å få til et intervju med Brooklynrapperen Young M.A.

Charlotte dos Santos gjør det meste selv, men vil helst bare være et godt forbilde

Hvilke matretter tar du med deg på en utsolgt øy?

Litt usikker på hvor ting ligger? Hvis du har et kompass et dette kartet et YPPERLIG utgangspunkt for festivalrusling.

Migos har lært verden å dabbe. Nå skal de lære Øya å … være kultiverte?

Beglomeg-Ray møter NikolaisenHilma til en prat om sterk rock, sterkt liv og sterk tro

Hvor mye vet du om øya?

Få bingo, vinn større innsikt i Øya-stereotypiene

Vi spurte noen «influencers» og kulturugler hva man burde se på Øya i år – og litt til

Mote er UMULIG å spå, men vi har sett på noen trender i tiden og gjort vårt beste.

SPONSET BILAG

Det er FORTSATT masse å ta av, men her er noen argumenter for flere av våre favoritter i årets program


6

-SPESIAL

Alle festivaler med respekt for seg selv har egne, spesialskrevne verk. Vi tok ansvar og fikk Distrikts-Norges egen hovedstadsdikter Daniel Kvammen til å skrive sin hyllest.

MULIGHETEN AV ØYA 2317, Daniel - 5. Inkarnasjon Springer Springer til den imaginære takten av eit åndssvakt punkband som speler irske drekkeviser Landskapet er olmt og himmelen faller ned som elektrisk regn Det trommer takfast i det fjerne Noko der ute vil ha ende på dette I horisonten beveger ein udefinert grå masse av mennesker seg taktlaust mot ingensteds «Angsten er så maddefåkking ekte» Onkel? Du er ikkje min onkel? Kvifor finns denne stemmen? Glimtvis ser eg syner av meg sjølv i ein anna sfære Ein tidligare Daniel Ein Daniel som kvelast i refleksjonar frå Yankeescapser og tropicallrytmer ved ein brennande solkyst Er det som er oppstandelsen? Er det dette som er verdens ende?

Daniel 2017, 1. Inkarnasjon Tøyenparken, sol, øl, jenter, gutter, kjentfolk, musikk Kunne faen meg vært verre

SPONSET BILAG


UTE

UTE

25.08

25.08

NYE M ALBU

FORHÅNDSBESTILL NÅ DER DU KJØPER MUSIKK

UTE

16.06


8 Programmet til Klubbdagen, Øyakino og Øyanatt slippes snart. Følg med på oyafestivalen.no

Tøyenparken Tøyenparken Tøyenparken Tøyenparken La st Tøyenparken ne d Ø ya Tøyenparken ap pe n!

Onsdag 9. august

YOUNG THUG (US) (US)

MIGOS (US) SPIRITUALIZED (UK)

BEL CANTO

SILJA SOL · ROY AYERS (US) HJERTESL AG · UMFANG (US) VOLVOX (US) · DARLING WEST

DANN Y BROWN (US)

CHARLOT TE DOS SANTOS

TESTAMENT (US)

STR ANGE HELLOS

BE ACHHE ADS · SIBIIR

m/ Oslo-Filharmonien

Torsdag 10. august MAC DEMARCO (CA)

JOHN OLAV NILSEN & NORDSJØEN THEE OH SEES (US) · SLEEP (US) JANK A NABAY & THE BUBU GANG

(UK)

(SL)

CHRONIX X (JM)

-SPESIAL

JULIA JACKLIN (AU) · TELEPHONES OATHBRE AKER

(BE)

· SK ADEDYR

PURPURRPURPLE · HAJK

GABRIELLE · SIGRID

RYAN ADAMS (US) FEIST (CA) · SAMPHA (UK)

MADLIB (US) DJ-sett

Fredag 11. august

CASHMERE CAT (US)

YOUNG M. A (US)

HURR AY FOR THE RIFF R AFF (US) COLTER WALL (CA) · HESTER V75 MARIE DAVIDSON (CA) BILLIE VAN · A ASEN TAR HELG

THE SHINS (US) ANGEL OLSEN (US)

DANIEL K VAMMEN K AJA GUNNUFSEN

K AITLYN AURELIA SMITH (US) HILMA NIKOL AISEN · FR ANTZ VA AG THE MODERN TIMES · COSIMA (UK)

Lørdag 12. august MØ (DK) · NILS BECH

VA ZELINA BILOPPHØGGERS

STEIN TORLEIF BJELLA

MIKHAEL PASK ALE V · BROEN

CAR SE AT HE ADREST (US)

UNGE FERR ARI · SHAME (UK)

VINCE STAPLES (US)

MORUDES + BUSHMAN’S RE VENGE MENTAL OVERDRIVE

OUMOU SANGARÉ (ML) BADBADNOTGOOD (CA)

KELLY LEE OWENS (UK) · K ARIMA F THE M YSTERY LIGHTS (US) POM POKO · WE T DRE AMS

THE HELLACOPTERS (SE)

JENNY HVAL

Oyafestivalen.no · Oyafestivalen.no · Oyafestivalen.no · Oyafestivalen.no · Oyafestivalen.no · Oyafestivalen.no

SPONSET BILAG


10

-SPESIAL

En av de største hiphop-talentene akkurat nå kommer til Øya. OOOUUU!

VI VILLE GJERNE INTERVJUE den New York-fødte rapperen Young M.A. Det viste seg å være vanskeligere enn først antatt. Hun ville helst ikke ta det på telefon, og mailer måtte sendes via spesifikke personer i Øya-managmentet og videre til «folkene til» Young M.A.. Som sagt så gjort, og så var det bare å lene seg tilbake og vente. Brooklyn-rapperen Katorah Kasanova Marrero fikk først bred oppmerksomhet med hitsingelen «OOOUUU» fra 2016, men har vært en halvskjult perle siden 2014, da hun bidro i «Brooklyn (Chiraq Freestyle)»videoen, som kanskje først og fremst gikk viralt fordi en kritiker delte videoen sammen med endel hatefulle kommentarer. Ikke at det plaget Young M.A. nevneverdig. Nå blir hun kalt et av de større rap-talentene, til sommeren kommer hun til Øya, og til slutt, etter litt om og men, kom det til og med en mail fra den andre siden av dammen. Du er født i NYC, og lyden din er litt som klassisk NY-rap på mange måter. Hvem påvirket deg mest? – Mine hovedinnflytelser var 50 Cent, Jay-Z, Eve og Biggie Smalls. Jeg begynte å rappe da jeg var 9 år. Jeg husker jeg satt med broren min og jobbet med ham på rimene mine, leveringen, flowen, bare brainstormet med ham. Punchline-stilen din er en stil som mange forbinder med NY, og den er kanskje ikke så tilstede i mainstream hiphop disse dager. Er det noe du har savnet på scenen? – Jeg skriver basert på mine erfaringer i livet. Jeg har levd alt du hører, og jeg tror det er gjenkjennelige for mange mennesker, noe som bidrar til å gjøre det mainstream.

Du åpnet opp for Beyoncé etter at «OOOUUU» blåste opp. Hvordan følte det å gå fra små klubbkonserter til en stor stadion på så kort tid? – Det var et av høydepunktene i 2016 for meg. Beyoncé endte opp med å bruke «OOOUUU» til en Instagramvideo på bursdagen henes, for å vise at hun var en fan av det jeg gjorde, og det betød mye for meg. Å se 30.000 mennesker som sa OOOUUU med meg på Metlife Stadium var surrealistisk. Hvor kom OOOUUUU fra? – Ooouuu er noe crewet mitt har sagt en stund. Vi satt og drakk i studioet den kvelden, viben og humøret var bra, så det var bare naturlig å få uttrykket på en låt. Sangen har blitt remixed flere ganger, også med 50 Cent. Hva var greia med 50? – Det var en fantastisk opplevelse å jobbe med 50 Cent. Han delte så mye kunnskap med meg om virksomheten og hvordan man kunne holde fokus. Arbeidsmoralen hans er det som imponerte meg mest. Han er en forretningsmann. Du har derimot sagt at du «bare vil være vanlig». – Jeg vil ikke ha berømmelsen. Jeg vil ha pengene. Du snakker ofte om sex på en humoristisk måte. Det er ikke så mange åpenbart homofile kvinnelige rappere på scenen i dag. Hvordan er homofili en del av identiteten din som rapper? – Det jeg er mest stolt av er at folk snakker om meg som en dope rapper, først og fremst. Jeg vil ikke at seksualiteten min skal definere meg. Jeg vil at ferdighetene mine på mikrofonen skal være det folk snakker om først.

SPONSET BILAG

Du er fortsatt en uavhengig artist. Er det noen grunn til å signere til en label? – Jeg er fornøyd med hvordan ting går nå, og jeg har et sterkt lag. Si litt om den ny EP-en din? – Herstory er et forspill til debutalbumet, Herstory In The Making. Det er en samling spor som var ment å være mer moro og avslappet, med en festvibe inn i sommeren. Monica er den eneste gjesteartisten på EP-en. Hvorfor valgte du å inkludere en LEGENDE som henne? – Jeg har alltid vært en stor fan av Monica. Vokalen hennes på «Don’t Take It Personal» var perfekt for det jeg ville si på JOOTD-sporet. Kan du fortelle oss litt om valg av bildet på coveret – en ung versjon av deg som teller falske penger– ? – Jeg drømte alltid om suksess fra en ung alder. Å vinne i monopol var bare prøving for det som skulle komme år senere, LOL! Jeg leste i et intervju at moren din også rapper litt? Vil det være en collab mellom Young M.A. og Latasha? – Moren min har alltid vært en musikalsk inspirasjon for meg, men mer i form av av musikken hun eksponerte meg for i ung alder, og særlig sjangerbredden i det. Hvordan svarer fansen på musikken din? Hva er den beste tilbakemeldingen du noensinne har mottatt? – Jeg elsker fansen og deres lojalitet. Tilbakemeldingen jeg får fra dem er å fortsette å være tro mot meg selv.


12

-SPESIAL

Charlotte Dos Santos vil være et godt forbilde. Blant annet.

– JEG HAR IDENTITETSKRISER hele tiden, sier Charlotte Dos Santos. Det er vanskelig å tro på henne. Det er noe med måten hun sier det på, på samme måte som det er noe med måten hun synger på. Det er ingen usikkerhet, ingen sjenanse. Vi ringer Charlotte på ettermiddagen, norsk tid. Hun er hjemme i New York og har nettopp stått opp. Hun har glemt at vi skulle ringe. Vi skjønner fort at det ikke gjør noe. Hun virker ikke nervøs, selv om hun sier at hun er nervøs. Hun virker ikke noe annet enn kul og chill. Dos Santos har ikke gitt ut all verdens musikk (én solosingel og noen låter med Mutual Intentions er det som i skrivende stund finnes på Spotify), men det skorter ikke på hype. Da Boiler Room, den toneangivende streamingplattformen for live musikk, fikk øynene opp for det norske labelet Mutual Intentions, var det i hovedsak grunnet Santos. Hennes første ordentlige singel ble lansert av The Fader. Det er ikke så mange av Charlotte Dos Santos’ like i Norge, som ikke bare synger tilbakelent soul som høres både klassisk og moderne (for ikke å si neo) ut på samme tid, men som heller ikke er fremmed for å nærme seg mer mainstream pop og r&b. Det var kanskje bare et spørsmål om tid før hun vokste ut av Mutual Intentions. Som en Lauryn Hill fra Fugees. Eller Lil Wayne fra Hot Boyz. Eller Quavo fra Migos (som også kommer til Øya – lov å håpe på samarbeid?). I vinter ga Dos Santos ut singelen «Red Clay», og nå jobbes det med Cleo, en EP som med sine TI spor vel strekker EP-begrepet litt langt?!

«Folk skjønner ikke helt hvem jeg er, eller hva jeg gjør»

Er det for å unngå presset og forventningene som knyttes til «debutalbumet» at hun feiger ut og kaller det en EP? – Ja, svarer hun kontant. – Pluss man har mye lavere forventninger selv, det er jo bare en EP, liksom. Så hvis det drukner eller folk ikke liker det, så er det ikke så sårt da! Den EP-en var bare noe jeg gjorde for å komme i gang, liksom. Der den tidligere musikken hennes i større grad har vært samplebasert og jazzete, er det mer soul og live band over «Red Clay». – Folk skjønner ikke helt hvem jeg er, eller hva jeg gjør. «Red Clay» produserte jeg selv, og den høres veldig annerledes ut enn for eksempel «Watching You», som er samplebasert. Det er mye forskjellig typer sjangere. Men det er ikke noe jeg er redd for. Da er det bare flere ting folk kan like. Folk skjønner kanskje ikke helt hvem hun er, men det gjør hun selv. Det er en afro-cubansk låt her, en halv-prog-aktig låt der, og alt faller henne like naturlig. Albumet hun også jobber med er derimot mer helhetlig. – Jeg begynte å skrive de etter å ha bodd et halv år i Spania. Den heter Neve azul, som betyr blå snø på portugisisk. Den er en slags hyllest til mitt afrobrasilianske opphav. Da er det mye samba-grooves og sånt. Da musikkvideoen til «Red Clay» ble lansert, sa Santos at hun med videoen ønsker å frigjøre kvinnekroppen fra det seksualiserte blikket – destroy the male gaze. I videoen beveger en toppløs Santos seg rundt foran en projektor som viser en larve i ferd med å klekke. Santos er ikke fremmed for å blande identitetspolitikk med musikken og estetikken. – Jeg er veldig opptatt av at når man er en pu-

SPONSET BILAG

blic figure så må man være forsiktig med hva man gjør og hva man står for. Da vi tok det valget om å ta en prosjektor på en naken overkropp så ville jeg at det skulle være en tanke bak. Jeg prøver så godt jeg kan å være et godt forbilde, og det er det den EP-en egentlig handler om. Den er dedikert til andre, unge women of color i Norge. Jeg synes det er viktig å bruke stemmen sin, og det er naturlig for meg å gjøre det. – Jeg tenker også veldig visuelt når jeg lager musikk. Og hvis jeg skal lage en musikkvideo er jeg veldig sikker på hva jeg vil. Jeg liker å være veldig hands on og med i prosessen, hvis ikke føler jeg at jeg mister kontrollen over det jeg selv har laget. Kanskje det er frykten for å miste kontrollen som gjør at hun ser seg nødt til å skrive, spille, produsere – kort sagt gjøre alt – selv. – Jeg er en micro manager, hvis det er det du sikter til. Dessverre. Neida. Det er bra og ikke bra. Hvis jeg blir for gæren så sier folk ofte ifra, nå må du bare chille littegrann. Men det handler også om at jeg har en visjon, og gjerne vil at ting skal bli perfekt. Da hun lanserte «Red Clay» sa hun til The Fader at hun skrev låta «in frustration over vapid people who lack identity and need others to give them a purpose». Men hva er hennes eget purpose? – Da jeg sa det var det egentlig til en helt spesifikk person, men jeg kan jo ikke si hvem det er. Det er så mange som henger seg på det andre gjør, og jeg har vært veldig fokusert på musikken og å få det til, og tenkt mye på hva det er man er her for. Selv om dette karrierevalget er sykt stressende og forutsigbart, så er det noe jeg må gjøre. Jeg kan ikke ikke gjøre det. Så jeg føler vel at det er musikken som identifiserer meg, eller som er meg.


20 år

1997–2017

Jd / FRedag 29. septembeR

Jd / onsdag 8. novembeR

Bill. kr. 300,-. 18 år leg.

ss / søndag 2. Juli

Bill. kr. 225,-. 18 år leg.

RF / løRdag 14. oktobeR

Bill. kr. 415,-. 18 år leg.

Bill. kr. 350,-. 18 år leg.

SHOVELS & ROPE

+ support:

tift merritt

Jd / tiRsdag 17. oktobeR

Jd / løRdag 26. august

1o. novembeR 11. novembeR

Bill. kr. 250,-. 18 år leg.

Bill. kr. 350,-. 18 år leg.

Jd / søndag 1. oktobeR

Jd / toRsdag 19. oktobeR

Bill. kr. 350,-. 18 år leg.

Bill. kr. 315,-. 18 år leg.

Jd / løRdag 11. novembeR

Jd / tiRsdag 3. oktobeR

Jd / løRdag 21. oktobeR

Bill. kr. 250,-. 18 år leg.

ØYANAT T:

RF / tiRsdag 8. august Bill. kr. 400,-. 18 år leg.

DAM FUNK IVAN AVE TOUCHDOwN ss / toRsdag 10. august

special guests:

Bill. kr. 300,- / 250,-* (*med øya-pass). 18 år leg.

RF / søndag 27. august Bill. kr. 250,-. 18 år leg.

ØYA KLUBBDAG:

EINAR STRAY ORCHESTRA POSTERBOYS LYSE NE T TER AMANDA TENFJORD

Jd / tiRsdag 8. august

Bill. kr. 150,-. Fri eNTrÉ. 18 år leg.

GE T DANCY!

Pallbearer & Sinistro

Bill. kr. 225,-. 18 år leg.

RF / FRedag 11. august Bill. kr. 200,- / 150,-* (*med øya-pass). 18 år leg.

Jd / 1. septembeR

Bill. kr. 250,-. 18 år leg.

SECTION BOYZ PASHA / CONZ BLVCK O

RF / onsdag 9. august

ss / FRedag 11. august

ss / tiRsdag 24. oktobeR Bill. kr. 450,-. 18 år leg.

RF / løRdag 7. oktobeR

Bill. kr. 300,- / 250,-* (*med øya-pass). 18 år leg.

ØYANAT T:

+ PAT TESUT TER

FAGERNES YACHT KLUBB

RF / toRsdag 10. august

ss / løRdag 12. august

Jd / toRsdag 10. august Bill. kr. 250,- / 200,-* (*med øya-pass). 18 år leg.

Bill. kr. 325,-. 18 år leg.

RobeRt FoRsteR

(the Go-betweens)

Jd / tiRsdag 19. septembeR

Bill kr. 320,- / 270,-* (*med øya-pass). 18 år leg.

Bill. kr. 320,-. 18 år leg.

RF / tiRsdag 10. oktobeR Bill. kr. 350,-. 18 år leg.

TØYEN HOLDING Bill. kr. 200,-. 18 år leg.

Jd / mandag 6. novembeR Bill. kr. 250,-. 18 år leg.

ss / søndag 19. novembeR Bill. kr. 365,-. 18 år leg.

ss / tiRsdag 5. desembeR ss / tiRsdag 6. desembeR

– UNDER ØYA

Jd / løRdag 12. august

Bill. kr. 480,-. 18 år leg.

ss / løRdag 4. novembeR

Bill. kr. 400,-. 18 år leg.

ØYANAT T:

ss / søndag 12. novembeR

Bill. kr. 320,-. 18 år leg.

RF / toRsdag 14. septembeR

PERFUME GENIUS

Bill. kr. 390,-. 18 år leg.

Bill. kr. 295,-. 18 år leg.

ØYANAT T:

OLIVER NELSON MOULLINEX TOBTOK / CAVEGO SKOGSRÅ / ATELLA

Bill. kr. 200,- / 150,-* (*med øya-pass). 18 år leg.

RF / søndag 12. novembeR

Jd / onsdag 4. oktobeR

Bill. kr. 225,-. 18 år leg.

LINNI

Bill. kr. 250,-. 18 år leg.

sophie zelmani

Jd / onsdag 6. septembeR

Bill. kr. 200,- / 150,-* (*med øya-pass). 18 år leg.

Bill. kr. 225,-. 18 år leg.

Jd / onsdag 27. septembeR Bill. kr. 320,-. 18 år leg.

ss / tiRsdag 10. oktobeR Bill. kr. 350,-. 18 år leg.

ss / mandag 6. novembeR ss / tiRsdag 7. novembeR

Bill. kr. 490,- (hovedsal) / 560,- (galleri) 18 år leg.

FULLSTENDIG PROGRAM OG MER INFORMASJON PÅ VÅRE NETTSIDER FORSALG: WWW.ROCKEFELLER.NO + NARVESEN + 7-ELEVEN + TLF. 815 33 133 + NB! BILL.AVG. RF = ROckEFELLER / JD = JOhN DEE / SS = SENTRUM ScENE

Bill. kr. 425,(STÅPLASS hOVEDSAL) Bill. kr. 475,-. (UNUMMERERTE SITTEPLASSER GALLERI) 18 år leg.


-SPESIAL

LINNI Yogutt og seg selv 100 % Du velger. Hva skal vi se i år? – Silja Sol, Kaja, Lars, Vazelina Bilopphøggers, Dany Brown, Thugga, John Olav & Nordsjøen, Cashmere Cat, Aasen tar helg, Nils Bech, Hjerteslag, Hester, Sigrid og Bjella. Intet menneske er en øy, men om Øya var et menneske fra norsk offentlighet, hvem hadde Øya vært da? – Siden Øyafestivalen er sånn midt mellom koselig og kul, får med seg folk i alle aldre og fra alle sosiale kår, så synes jeg at det kan bli personifisert som det 18 år gamle kjærlighetsbarnet til Thomas Seltzer og Triana Iglesias.

Foto: Juliua Kidder

Foto: Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor

14

LINDA HOFSTAD HELLELAND

CEZINANDO

KARIMA FURUSETH

Sjølveste kulturminister’n

Rapper og eier av verdens minste brød

Tidligere musikkredaktør i N&D, nå Berlin-utflytter og Øya-aktuell DJ.

Hvilke band og artister anbefaler du at man bør sjekke ut under årets Øya? – Jeg synes Øya er en strålende anledning til å se hva som rører seg i norsk musikk, og om sjansen byr seg håper jeg at jeg får sett Daniel Kvammen, Sigrid, en av de første artistene jeg traff som kulturminister, og Bel Canto – en gammel favoritt. Men det mest spennende er jo ofte det man ikke har planlagt, men oppdager på festivalen!

Hva gleder du deg mest til å se under årets festival? – Ok, sjekka programmet nå, og keeeeøøøøøøddddder du, kommer Young M.A? Så jævlig fett. Hun vil jeg se. Og Sampha og Young Thug. Og Hester V75 fordi de er Norges søteste live-act. Hvem bør man sende en PM for å finne de beste nachene under Øya? @Sondrejustad.

Kan du beskrive Øya-stemningen med tre ord? – Musikkglede, frivillighet og talenter. Hva er det med nordmenn og musikkfestivaler? Vi må vel være blant de landene med flest musikkfestivaler per innbygger? – Festivaler er mye mer enn bare musikken! [resten er kraftig redigert ned grunnet omstendelig politikerprat, men det er jo sesong for det også, si!]

KAJA GUNNUFSEN Faen, Kaja! Vi følger deg blindt, Kaja: Hva bør man få med seg under årets Øya? – Julia Jacklin, Young M.A, liv, Mac Demarco, Hester, Jenny Hval, The XX, Angel Olsen, Shame. Blir konserten din den beste? – Jeg skal gjøre mitt beste, men det tviler jeg på. Om du ser bort fra Øya, hva er din favoritt-øy? – Smøla og Cuba.

SPONSET BILAG

For oss som ikke ikke bor i Berlin og dermed ikke følger så godt med, hva burde vi se på Øya? – Umfang, en utrolig dyktig DJ som også er kvinnen bak det feministiske DJ-kollektivet Discwoman (selv Bon Iver er fan), Bel Canto (fordi Anneli Drecker, duuuhh), Mac DeMarco, Madlib, hvis du noensinne har vært 16 er det et krav at du ser Pixies (ikke for å SKRYTE, men jeg kan alle sangene på «Doolittle» utenat), Vazelina Bilopphøggers og som enhver oppegående selvpromoterende person ville ha gjort anbefaler jeg røkla å se LILLE MIG lørdag klokken 1600! Det lukter litt Karima-språk av teksten din på Øya-nettsiden, har du skrevet den selv? Ville du vurdert å gjøre det samme på Wikipedia? – Nei, jeg har ikke skrevet den teksten selv. Øyafestivalens tekst er basert på presseteksten min som en veldig anerkjent journalist har forfattet – samme person som jeg i fremtiden kommer til å bestille min fyldige page-turner Wikipedia-artikkel fra. Setter dog pris på at dere impliserer at det finnes en unik Karima-blyant.


Foto: David Solbjørg

15

MARIT SOLDAL DJ og medgrunnlegger av KOSO (plateselskap og artistkollektiv i Oslo som gir ut musikk laget av kvinner) og KOSO CLUB.

Foto: Rune Kjelseth

Hva skal du få med deg fra Øya i år? – Young M.A, Kelly Lee Owens, Nils Bech, Broen, Cashmere Cat, Marie Davidson og Charlotte Dos Santos. Hva er det beste minnet du har fra Øya? – Bjørk i Middelalderparken var epic. Det var magisk å kunne stå ute i sommernatten og for første gang oppleve Bjørk sitt veldig visuelle og intense liveshow. Et av de beste liveshowene jeg har sett.

Foto: Patrick Arvidson

SONDRE «NACH» JUSTAD

EIRIK HAVELIN

HESTER V75

EMIR FRA SUSHI X KOBE

Øya 2017s nachprins

Programleder for Urørt på P3

Rapkollektiv

Rapper og rumpetaske-aficionado (trodde vi).

Hva bør man få seg på Øya i år? – Cosima, Angel Olsen og Lana Del Rey! Harmoni, kjærlighet, kåtskap, kanskje litt sorg, men mest tillit og tru. Blir fint!

Hva skal du se på Øya i år? – Jeg har aldri sett Gabrielle! Det gleder jeg meg til. Det samme med Lana Del Rey og årets mest Øya-ete band Car Seat Headrest. Utover det er det mange jeg har sett før, men både Hajk, Julia Jacklin, Mac DeMarco, Sigrid og Lars Vaular er alltid gøy.

Hvilke hester bør man sette pengene sine på under årets Øya? – Thugga, Silja Sol, Madlib, Vince Stapels, Kaja Gunnufsen, Lars Vaular (med verdens beste lyd by Marty Brown), MØ, Danny Brown, Sampha, Young M.A., BadBadNotGood, John Olav … Helvete, faktisk mye mat i år!

Hvis man er et urørt og ukjent band, hvordan skal man nettverke seg til neste års Øya-plakat? – Det absolutt enkleste må være å lage noe dritbra musikk og laste det opp på Urørt. Ellers foregår vel det meste på backstagen. Huk tak i din mest bransjete venn og tigg etter bånd. Eller snakk med William og Fabio (fra 777tv osv, red. anm.). De vet.

Ganske mat at dere spiller der selv, da! Beste triks for å lage en bra konsert? – 3 TRIX: Være seg selv uansett hva, kjøre seg opp med gode venner og bruke litt autotune.

Cezinando sier at du er fyr som skaffer nach under øya. Kan vi ta han på ordet? Klart, Cez vet absolutt hva han snakker om. Jeg har den uslåelige komboen kåk på Tøyen og badekar! Fikser du? Og er du egentlig en liten nachprins, Sondre? – Ja, det kan man si. Nekter å gi meg når byen stenger!

Ingen laser? – Laser er kult, men vær forsiktig med øynene! Alle rapkollektiv fra Bergen elsker mote, så hvordan bør man kle seg under årets Øya? – Husk at det kan bli kaldt på kvelden! Kjør gjerne en litt luftig og digg bukse, eventuelt en turbukse hvor man kan ta på/av leggene. Ellers går vi personlig kun i designere.

SPONSET BILAG

Hva skal du se under årets Øya? – Yuong Thug, GABBA!!! og forbanna Hester V75. Hva bør man pakke med seg i Øyarumpetaska for å holde det ekte? – Loool, holde det ekte? Fake is the new real. Ikke gå med rumpetaske heller. De der sekkene man hadde back in de day! Typ sekkene med en reim, e du me? Det er det nye, føler jeg. Fulgt masse med på rollerblade-trend i det siste.


-SPESIAL

16

FOTO CHRISTIAN TUNGE

SPONSET BILAG


17

Vazelina Bilopphøggers sier eller gjør ikke noe annerledes – enten det er i Kirkenes eller i Oslo.

– VI SPILLER INN REKLAME for Martini og Jan Thomas-ansiktskremer. Vi prøver å ta bilder av Eldar Vågan. Han prøver å sjarmere to damer med barnevogn. Låtskriveren og gitaristen i Vazelina Bilopphøggers har tatt motorsykkelen (som han ikke vil bli avbildet på) inn til Oslo for å treffe oss. Ikke helt fra Toten, som man skulle tro fra Vazelina-mytologien og den brede, urørte dialekten, men fra Bærum, av alle steder. Er ikke Bærum litt langt fra Toten-universet vi kjenner fra Vazelinatekstene? – Det er noen raringer i Bærum også, altså. Det er ikke noe særlig forskjell på Bærum og Toten lenger, selv om det er mange som vil at det skal være det. Det er klart at det er noen som har veldig mye mer peeng i Bærum, men folk som har mye penger er ganske like uansett hvor de er. Det er nok folk som kan finne på å kappe hus i to på Toten også. Det har etter hvert blitt tradisjon at åpningskonserten siste dag gis til norske band og artister som DeLillos, Knutsen og Ludvigsen og Bigbang. Likevel har det tatt mange år å få bilopphøggerne til å stille opp på Norges største festival. Ifølge Eldar Vågan har de ikke kunnet ta seg fri fra sitt faste sommershow, som de har spilt hver sommer i 30 år. – Vi kan ikke ta fri en lørdag, vet du, det er inntekta våres. Vi må ha mat, vi, som ælle andre. Det er sesongtungt arbe vi har, da må vi legge oss i sæla. Men ikke i år? – Nei, og det er litt rart, vi er vant til å øve hele vinteren, og så er det premiere rundt Sankthans. Men det er greit å slippe den øvinga nå. Og vi har alltid gjort hele produksjonen selv, designa program og solgt billetter og alt. Det er det deilig å slippe. Vazelina sier eller gjør ikke noe annerledes enten det er i Kirkenes eller Oslo, sier Eldar. En gang spilte de «på en fest for en rik fyr på en privat øy i Oslofjorden og på utefest på Mysen» samme dag. Da spilte og sa de akkurat det samme. Det slo an begge steder. I det siste har det altså blitt mer festivalspilling, for et yngre publikum. Eldar er ikke helt sikker på hvorfor det er blitt akkurat sånn akkurat nå. – Det det som er typisk er at det er veldig unge folk som booker oss, stort sett under 25 år. Det begynte med at de fra Trollrock på Beitostølen har vært etter oss, og da har vi sagt hver gang at vi ikke kan, fordi vi speller sommershow. Men så ble vi enige om at vi jo kan ta fri en torsdag fra én oppsetning. Og når det ble annonsert, ville alle de andre festivalene også ha oss, da. Så nå skal vi spille et vidt spekter av festivaler, som ingen har maken til, tror jeg. Vi skal spille på Trollrock, Øya, heavy metal-festival, bygdeungdomslagsårstreff på Jørstadmoen, jazzfestivalen på Notodden, rootsfestivalen i Brønnøysund, midnattsolfestivalen i Kirkenes, et par turer til Kristiansand … Det eneste vi ikke skal spille på er noe kristent eller satan-greier. Så vi mangler ytterkantene da. Eldar Vågan tar lange pauser når han snakker. Idet man tror han er ferdig, og man gjør seg klar for neste spørsmål, er han plutselig i gang igjen. – Men vi har spilt på kristne arrangementer før. Vi har jo ikke noe kristent repertoar, men vi har spilt på både dét og på politiske arrangementer også, men vi har vært litt forsiktige med å flagge politiske standpunkter. Kanskje det er feigt, men vi har valgt å ikke gjøre det. Men vi har spilt på Youngstorget 1. mai vi, altså. Ta imot dagens taler, sa Viggo (Sandvik, VB-vokalist frem til 2006, red. anm) og gliste, og bak ham stod Einar Gerhardsen og Tor Aspengren (legendarisk fag-

foreningsleder, red. anm.), vet du, og de gliste ikke. Detta skal du itte fleipe med! For den generasjonen der, som nesten har sultet ihjæl, da er det ikke noe å kødde med. Apropos politikk: Hva tenker en Bærums-bosatt bilopphøgger fra Toten om politiske spørsmål som det å bygge ny E18? – Nei altså, veier må vi jo ha. Men jeg synes det er unødvendig at de alltid skal kline alle disse veiene sammen på samme sted. Man kunne kanskje lagt dem litt utenom der hvor folk bor, oppi skauen. Men så skal dem ta vare på skauen da, og da blir det ikke så lett. Men når vi ikke skal ta det i bruk blir boligprisene presset noe veldig opp. Hva gjør dere når dere ikke er på turné eller spiller sommershow? Driver Høggern fortsatt høggeriet? – Nei, det solgte han i fjor. Så nå er han pensjonist. Men han er innom høggeriet en gang om dagen likevel. Røyker og kjører litt lastebil. Er du noe på høggeriet selv? – Ja, jeg har da vøri der et par turer i år, av helt praktiske årsaker, som var at jeg måtte ha noen deler. Jeg har et prosjekt på gang med en del gamle biler som jeg skal omregistrere til såkalt verneverdige klassikere. Apropos klassikere: Du har sagt at du kan høre på Kygo, selv om du ikke er så glad i «maskinmusikk». Hva tenker du om selskapet dere er i på Øya-festivalen? – Det har jeg ikke tenkt over. Det er jo mange som opptrer med playback med ellektronisk akkompagnement, men de andre som spiller på Øya, det kan jeg ikke mene noe om. Det er helt sikkert bra siden det er Øya-festivalen, humrer Eldar. – Med oss får du det du ser, ikke noe hokus pokus. På engelsk har de noe som heter å «over do it», å overspille. Harald Heide Steen hadde et uttrykk for det her, som var fotsveis. Det var en gang han skulle spille inn en reklame sammen med Øivind Blunck uten manus, så han var avhengig om å hisse opp seg selv litt for å komme i rette stemningen og være morsom. Og det var han jo helt uslåelig på. Så skulle de ramse opp masse fisketyper som de fant på, men så begynte det å bli dårligere og dårligere, og da han fant på fotsveis, da var det ikke moro lenger. Så da ble fotsveis et slags uttrykk da, for å bli høy på seg selv og dra det for langt. Tror du det å unngå å få fotsveis har vært oppskrift på suksess for Vazelina? – Vi har vært veldig nøye gjennom alle år med hvordan vi tar bildene våre og at vi har lagd et univers hvor alt skal stemme hele tiden. Samtidig kødder vi jo med alt, vi vet du. Vi prøver å alltid ha selvironi, og passe på at de største tullingene står på scenen. Sånn har det alltid vært.

SPONSET BILAG


18

-SPESIAL

I fjor var det kimchi-vaffel som gjaldt, men hva skal du spise mellom slaga i år?

DU MÅ HA noe mat etter Mac DeMarco-konserten, før du skal videre på Migos. Men HVA skal du spise? I gamle dager var det en slapp slice fra Peppes-vogna som gjaldt, men i senere tid har du kunnet velge mellom ting som kimchi-vaffel(!), poké(!!), og elgbab (!!!). Hva faen?! For å hjelpe deg inn og rundt i den sinnssyke matjungelen har vi tatt en prat med noen av de som skal lage årets festivalmat. Bone apple tea! MELT GRILLED CHEESE Mats Paulsen NAM! Hva skal dere lage på Øya? – Vi lager grilled cheese! Vi spesialiserer oss på grilled cheese, og har med oss to Michelin-kokker. På Øya blir det én sandwich med lasagne, en vegetar med soppstuing, og en club-sandwich med konfitert kylling, med grilla sitron- og rosmarin-majones. Alt på kvalitetssurdeigsbrød! Det høres jo ut som et naturlig valg for festivalmat? – Vi var med på Pstereo-festivalen i fjor, og prøvde ut de to kjøtt-alternativene der. De gikk veldig bra der, så da kjører vi det samme på Øya, pluss en vegetar. Hva er kriteriene for god festivalmat? – Det viktigste er at det skal gå kjapt og være enkelt å spise. Vi tenker det er perfekt med en grilled cheese i den ene hånda og en øl i den andre. Hva er det mest trendy, men minst digge i matNorge i dag? – Poké er ikke jeg så jævlig fan av. Det er godt, men litt for hypa opp. Og burger er jo noe av det beste som finnes, men nå synes jeg det er for mange burgersjapper i Oslo. Kan du spå noen mattrender for fremtiden? – Grilled cheese! Det er stort i andre land, så nå kommer det i Norge og. Det er flere som satser litt, og vi satser skikkelig. Ellers er vel ramen fortsatt på vei inn og vil nok bare bli større og større.

TACO REPUBLICA Henrik J. Henriksen

THE GOLDEN CHIMP (EX HITCHHIKER) Jan Robin

Nømmert! Hva skal dere lage på Øya? – Vi skal lage noen klassiske mexikanske tacos. Cochinita pibil med langtidsstekt svin og tinga de pollo med høne fra gamle eggleggere. Vi har kjøpt et helt hønsehus med 1000 høner som vi skal bruke på Øya. Vi burde egentlig heller spise høne enn kylling. Disse hønene har levd i halvannet år og har lagt rundt 350 egg. Brorparten av norske eggleggere blir brent, og brukt til asfalt og fjernvarme. Vi synes det er bedre at de havner i tacoen!

YUMMY! Hva skal dere lage på Øya-festivalen? – Vi skal lage klassiske dumplings med kverna ribbe med soyasjy.

Hva er kriteriene for god festivalmat? –Det aller viktigste er at den er der. Det er kanskje selvsagt, men hvis det går tomt eller er enorme køer, da hjelper det ikke at maten er perfekt. Det gjelder å finne noe som ikke går betraktelig ned i kvalitet selv om det er festival. Festivalmat skal alltid være så trendy og økologisk. Men hva er dine mat-guilty pleasures? – Jeg kjøper sånn boks med ferdigfritert sjalottløk i palmeolje. Det bruker jeg masse i supper og som topping. Det inneholder kun sjalottløk og palmeolje, det står i store bokstaver på boksen som om de er stolte av det. Hva er det mest trendy, men minst digge i matNorge i dag? – Jeg vet ikke, men jeg har en følelse av at det er quorn. Det er sånn kjøtterstatning, som folk snakker om. Men det høres jo sykt døvt ut. Kan du spå noen mattrender for fremtiden? – Det opplagte at det blir mer grønt og mindre kjøtt. Ellers tror jeg vi bare har sett begynnelsen den gjenoppdagelsen av det nordiske. Vi har hatt bronsealderen, med ville vekster og sånt. Men det nyere, fra 1600-1700-tallet, som har vært glemt, tror jeg vi kommer til å se. Sånne ting som vi definerer som julemat. Speka kjøtt, røykt fisk, svin, eple.

Klassiske dumplings, ja. Hvorfor? – VI åpner ny dumplings-restaurant, så vi skal se hvor mange dumplings vi klarer å lage på kort tid. Hva er kriteriene for god festivalmat? – Fresht og greasy, fett og salt. Med salte og fettete undertoner må man løfte alt med freshhet og sprø grønnsaker. Har du noen mat-guilty pleasures? – Ja, jeg har mange. Vi bygde jo opp Hitchhiker på guilty pleasures. Karbo, med brød og majones og stekt kjøtt og smelta ost. Burger, quesadilla. Og når jeg har hjemlengsel lager jeg hjemmelaga pizza som moren min lagde, med kjøttdeig og bunn og saus fra pose. Det er guilty pleasure. Hva er det mest trendy, men minst digge i matNorge i dag? – Jeg har lenge tenkt at det nynordiske er litt keiserens nye klær, men det kommer sykt an på hvem som gjør det. Det frister nesten å si poké, men det er jo digg det og. Det var jo pølser en tid, men det er liksom forbi det nå. Kan du spå noen mattrender for fremtiden? – Vi prøver oss jo på dumplings. Vi merket jo det at da vi åpnet Hitchhiker, så var folk veldig bevisste på hva de puttet i seg. De skal ha i pose og sekk, det skal både være sunt og fresht og du skal ha kjent kua, men det skal også være guilty pleasure. Fremtidige trender kommer nok til å hande mye om «less meat», som mange kokker er forkjempere for. Ikke vegetarisk, men at man bruker kjøttet mer logisk. Ikke nødvendigvis et stykke kjøtt på bordet, men for eksempel kraft. Hvis maten deres var en artist på årets Øya-festival, hvem hadde det vært? – Han derre fra Geilo, hva er det han heter….. Nei, vet ikke. En eller annen juicy artist da. Det kommer til å være ganske juicy, det her.

Hvis maten deres var en artist på årets Øya-festival, hvem hadde det vært? – Vazelina Bilopphøggers skal spille, skal de ikke det? Det er jo ganske cheesy musikk, og passer bra til cheesy mat.

SPONSET BILAG


GramArt .


VIN BAR

Øya mer ch

Barne område

BAR

Sam sun g

DN B Pant

Sykkelparkering HAGEN

S a n it e

t

UTGANG

K Kunst

Carl Berner

BAR

INNGANG

VI N B AR

Munchlø k k a

SIRKUS

M o n ra d s g a te

Botanisk Hage


BA

R

P

ØKO ØL

s ep

Pre i

BAR

sse

Pant

Ø k e r n v e ie

H KLU I-FI BB EN

n

FIE

T

EN

AM

VIN

DF

RU

Tø ye n

dBan ch mer

MAT PÅ MUNCHLØKK A 1 Coop Mega

Finn

rk ma

2 Handwerk

a gat

BI BL IO TE KE

BAR

3 Smalhans PANT

4 Hitchhiker 5 Kompass & Co 6 Annis Pølsemakeri

12

9

8 Solberg & Hansen 9 TUNCO

Munchmuseet

11

10

7 Dagens*

13

8

14

7

15 16

10 Bokbacka 11 Oikos 12 Breheimen

17

6

18

5

19

13 Fiskeriet 14 Vippa

BIBLIOTEKET

UT

15 Der Peppern Gror 16 Funk y Fresh Foods 17 Texas Barbecue Café

GA

NG

T

22

4 3

20 21 VIN BAR

2

18 Mat fra Hagen

1

19 Taco República

1

BAR

20 Pjoltergeist

(et

ter

21 Lysklæt

22

)

22 På Pinne *Dagens: Anne på landet, MatLAB Vitenparken, The Golden Chimp og Lille Tøyen Kolonial

IKKE PÅ KARTET: Pacific Poke, Isrosa og MELT Grilled Cheese.

SIRKUS


22

-SPESIAL

Migos lærte verden å dabbe, men kan de lære Øya-publikummet å være kultiverte?

I NOISEYS POPULÆRE web-serie om rapmusikk i Atlanta ser man det trehodete dabbetrollet Migos – Quavo, Takeoff og Offset – stående i et klesskap i et hus omgitt av dop, maskinvåpen og venner. Det var der de spilte inn hitsene sine, og det var der de sov og spiste, og det er paradoksalt nok kanskje denne avsondrete tilværelsen som har gjort at Migos alltid har føltes så tilgjengelig og gjenkjennelig? De har vendt seg innover, utviklet sine egne stiler og karaktertrekk, perfeksjonert samspillet sitt til nye høyder. Samarbeidet kulminerte tidligere i år i det fantastiske andrealbumet «Culture», og en uke i forkant kunne man se Migos kledd i bjørnefeller i et vinterlandskap mens de rappesang om kokain like hvit som t-skjortene de muligens og antageligvis hadde på seg under vintertøyet. «T-Shirt» var en forsmak på et Migos større og mer synkrone enn noensinne, med en produksjonsverdi på musikkvideoen som gjorde at (tidligere) Øya-bookede Chance the Rapper uttalte at musikkvideoen fortjente en Oscar-statuett. Før alt dette må man uansett litt tilbake i tid. Monsterhiten «Bad and Boujee», den seige Metro Boomin-produserte låta om borgerlige (boujee!) middelklassedamer som er flinke til å lage dop, fikk virkelig fart før årsskiftet 2016/2017 da den steg rett til topps på Billboard Top 100. Sett utenfra er det kanskje noen fordommer om at publikummet på Øya er litt … borgerlige? Litt middelklasse? Litt

«Å insistere på deres egenart, er kanskje det lureste Migos har gjort»

stillestående, ikke så frivolne som sine distriktssøstre og –brødre, litt mer stive i snippen og litt mindre gira på å knytte slipset rundt hodet … Litt mer hovedstad, enkelt og greit. Det kan Migos gjøre noe med. For (nesten) like viktig for Migos’ suksess som «Bad and Boujee» har kanskje dabbing vært. Lille prins Magnus kan den, og om du ikke kan, er du vel for gammel, og da kan garantert barna dine den. Eller faren din, om du er litt for ung. Eller bikkja til han som klipper håret ditt, om du kun knytter overfladiske bånd til firbeinte og frisører. Da Migos slapp låter som «Look at my Dab» og «Dab Daddy», var fenomenet enda knyttet til det hjemlige amerikanske markedet. I dag er det knapt en politiker i hele verden som ikke har dabbet for å holde seg inne med den yngre generasjonen. Vi ser på deg, Linda Helleland! Politikk til side (heldigvis), og for å gå enda lenger tilbake: Migos er en familiebedrift. Quavo er onkelen til Takeoff, og Offset er fetteren til Quavoe. Migos ble stiftet allerede i 2009 i Gwinnet County, Georgia, men det var først med «Versace» i 2013 at de virkelig begynte å sette spor på hiphop-kartet. Hooket på Versace er selvsagt som de beste klesplaggene, «Versace» om og om igjen – like enkelt som det er genialt, refrengenes svar på den lille sorte. En rapper som tidlig så potensiale i Migos, var den regionale superstjernen Gucci Mane, som også frontet familien Migos på flere av mixtapene sine. Som Gucci har Migos utgitt musikk i et forrykende tempo, både alene og med andre artister som Rich The Kid og Young Thug. Migos’ produktivitet er typisk for mange av de største rapperne i USA i dag,

SPONSET BILAG

som siden begynnelsen av karrieren har de hatt liten interesse av å lage lett fordøyelig musikk for å nå ut til et bredt publikum. Singlene «Handsome and Wealthy» og «Fight Night» var dermed på ingen måter enkle publikumsfrierier, og da debutalbumet Young Rich Nation ble sluppet, var den største singelen deres en like kompromissløs og hard låt ved navn «Pipe it up». Å insistere på egenart, er kanskje det lureste Migos har gjort med tanke på å bygge fanbase og sikre kredibilitet. Spol raskt frem til Culture. Den seilte opp som nr. 1 på US Billboard 200 med gjestestjerner som DJ Khaled, 2 Chainz, Travis Scott, Gucci Mane og Lil Uzi Vert. Kan Migos overgå seg selv? Kan de bli enda bedre? Det gjenstår å se. I det siste har de tre medlemmene gjort flere og flere sololåter. Spesielt eldstemann Quavo har begynt å dukke opp i alle mulige sammenhenger, blant annet på Calvin Harris-låta «Slide», som kanskje – for noen – har blitt en av vårens aller største hits. Men de har ikke gått helt hvert til sitt: De figurerte nylig sammen med Katy Perry på hennes nye singel «Bon Appetit». Nam! Uansett hvordan veien deler seg videre for gruppa, vil det alltid stå i historiebøkene at Migos har vist verden hvordan man dabber. I tillegg, og dette er kanskje underkommunisert i hele dabbølgen, har de vist hvordan man perfeksjonerer teknisk rap på en engasjerende måte, og hvordan man kan definere et eget kulturutrykk og bringe det ut i verden, helt fra Atlanta til Tøyenparken. Så får vi håpe Øya-publikummet tar innover seg all kulturen Migos bringer.


24

Om Senterpartiet fortsetter å øke like mye i popularitet som de har gjort i år, vil de sannsynligvis være Norges nest største parti i august. Dette får naturlig nok konsekvenser for motebildet. En litt for stor mørk dress komplementeres med et grønt SP-slips og en frekk bald-cap. Husk: Alt må kjøpes av frittgående bønder på marked i de såkalte «distriktene».

Det er vanskelig å spå moten. Siden dette bilaget kommer med NATT&DAGs sommerutgave, er det fortsatt et par måneder til Øya 2017, men vi har sett inn i den denimkledde spåkula vår, vurdert noen aktuelle strømninger i tiden og gjorde det beste vi klarer.

På Øya kommer det mange kreative unge voksne – såkalte young creatives – og dermed kommer det også mange festivalgjengere som har bygget hele identiteten sin rundt at de er kreative med stor K (eller stor E, som vel er det mest kreative å si). Gruppen i sistnevnte kategori elsker å sitte på steder hvor de kan leve ut de kreative innspillene sine – såkalte creative work spaces – så bygg et minimalistisk og stilrent bur rundt kroppen din hvor dårlige ideer kan flyte fritt i et ufritt miljø.

-SPESIAL

Det blir helt sikkert en ny, uannonsert sesong av SKAM før Øya starter i august, og motebildet vil naturlig nok reagere deretter. Den nye sesongen av SKAM blir nok enda mer woke enn de forrige, men det er vanskelig å gjette på hva slags tema eller minoritet som vil prege s05. Ta derfor høyde for ALT, med en retro rullestol, en second-hand see-through stomipose på magen og kanskje et ekstra kromosom kjøpt på Ebay, så har du sikret deg for alt Norges meste ON POINT serie kan finne på å adressere ;)

1.

2. Nest etter musikk, mat og mennesker er det få ting folk liker på festival enn et pissoar, så hvis du virkelig vil bli likt: Sy deg en custom pissoar-frakk så folk kan ta frem tissen sin og tisse tiss på deg! De mest oppmerksomme vil kanskje komplimentere deg for din subtile hyllest til 100-åringen Fountain av Marcel Duchamp, men de aller fleste vil nok sannsynligvis bare tisse på deg.

For deg som tenker å bruke endel pesetas på Øyamat (se side 18), er det penger å spare om du vil gjøre Øya på budsjettet. Istedenfor å bruke penger på dyre merkeklær, kan du tegne klær på huden med tusj eller fargestifter. Du kan for eksempel tegne en fin klokke, behagelige og praktiske festivalstøvletter, et fett belte eller en behagelig buttoned-down piqué rett på den ekle nakne kroppen din!

3. 4.

5.

Du har sikkert som oss hørt dette 1000 ganger fra kommunalt ansatte og tilfeldige mennesker på offentlige transport: «Du kommer aldri til å bli like pen og kle deg like godt som Kate Moss på festival, spesielt i perioden 2005-2007.» Derfor bør du isteden printe ut masse artikler, bloggposter og Instagrambilder som hyller Kate Moss og hennes festivalstil, og lime dem over hele kroppen din. Enkelt!

6.

SPONSET BILAG


FUTURE ISLANDS SENTRUM SCENE LØRDAG 4. NOVEMBER TICK ETM A STER.NO – TLF. 815 33 133 ATOMICSOUL .NO

HUMANZ TOUR 2017 5. NOVEMBER

NEW A LBUM ”THE FAR FIELD” AVAILABLE A PRIL 7 W W W.FUTUREISL ANDS.COM

OSLO SPEKTRUM GORILLAZ.COM • HUMANZ ER UTE 28. APRIL • TICKETMASTER.NO • ATOMICSOUL.NO

ATOMIC SOUL PRESENTERER

ATO M I C S O U L PR ES E N TE R E R

WORLD TOUR

3 0 . 0 9. 1 7

OSLO SPEKTRU M PRESENTERER

Sentrum Scene | 6. oktober

FLEET FOXES TICKETM ASTER.NO – TLF. 815 33 133 ATOMICSOUL.NO

ATO M I C S O U L PR ESEN TER ER

OSLO SPEKTRUM FREDAG 24. NOVEMBER

24. SEPTEMBER PARKTEATERET

7 . NOVEMB ER PARKTEATRET


26

SKADEDYR AMFIET, TORSDAG, 10. AUGUST

-SPESIAL

Det er mye som er bra med norsk jazz, og Skadedyr er noe av det beste. Plateselskapet Hubro har de siste årene utmerket seg som en kvalitetsbevisst jazzleverandør, noe fjorårets Culturen er et sterkt bevis for. Det er faktisk nylig publisert forskning [citation needed] som sier at det er UMULIG ikke å elske albumets sterkeste låt «Bie». Det virker som kursen norsk jazz har tatt, med 90-tallets synth-drevne fusion akterut og vår rike folkemusikk-arv i kikkerten, peaker på dette albumet. De inkorporerer folkelige instrumenter som fele, trekkspill og en rekke rar perk, og lar verdien av samspill og hyggelige durmelodier overskygge vanskelig rytmikk og sjuke soloer. Det er likevel seriøst nok til ikke å bli cutesy, og mer eksperimentelt enn koselig. Og hey, funfact: bandet deler medlemmer med Broen!

MADLIB HI-FI KLUBBEN, TORSDAG, 10. AUGUST

Venner, mat, fiender, drikke og «dabbing»: Det er mye å gjøre på Øya. Men hva i alle dager burde du se?

Hvis J-Dilla er Gud i alternativ hiphopens alternativeunivers, er Madlib definitivt Jesus. Akkurat som i vårt «vanlige» univers er Gud død … men Jesus lever. Og dét er flaks for alle som digger sample-baserte beats som hinter kraftig til jazz, funk og hiphopens forestilte glanstid på 90-tallet. Med et 20-talls album på samvittigheten, som inkluderer syre-rap-gimmiken Quasimoto, MF DOOM-samarbeidet Madvillain, samt talløse features, produksjoner og remixer, er Madlib en av hiphopens definitive giganter på 2000-tallet. På Øya spiller han et DJ-sett, noe som er verdt å få med seg for alle som liker hiphop og jazz, eller som bare synes det er fett å oppleve en vaskeekte virtuos.

YOUNG THUG SIRKUS, ONSDAG, 9. AUGUST Er Young Thug den beste rapperen akkurat nå eller den beste rapperen noensinne? Har han bare revolusjonert rapmusikken, eller har han forvandlet selve språket som konsept? Blir konserten på Øya mest sporadisk roping over backingtracks eller en forrykende teknisk oppvisning? Kanskje begge, kanskje noe midt imellom? Blir det musikalsk givende, en heidundrandes fest eller først og fremst en anledning til å oppleve denne makeløse skapningen på nært hold? Hvor mye narkotika kommer han til å innta før, under og etter showet? Vil en port til universet Young Thug åpnes og gi publikum hemmelig innsikt i menneskets fremtidige evolusjon? Vil noe noensinne bli det samme igjen? Hvor mange av disse spørsmålene kommer til å besvares på konserten? Vi får se folkens, vi får se.

SPONSET BILAG


27 TESTAMENT VINDFRUEN, ONSDAG, 9. AUGUST Det er ingen hemmelighet at «The Big 4» (Metallica, Slayer, Megadeth og Anthrax) har sett bedre dager. For all del, det skulle bare mangle, men de fortsetter å stadig gi ut plater ingen bryr seg om. Testament derimot, har alltid tilhørt thrashens second tier, men holder det fortsatt ekte i form av å gi ut album som faktisk er BRA. Det siste albumet deres har høstet gode kritikker overalt, og låter overraskende friskt. Trikset er kanskje å unngå sørgelig lengsel til 80-tallet der deres aggressive ungdom matchet musikken. Like punk som Slayer, like virtuost som Megadeth. Til tross for store forandringer i line-upen gjennom årene er bandet fortsatt en blank og skinnende metal-perle. Testament er en påminnelse om at det ikke nødvendigvis er bakstreversk og trist å være all in metalhead selv om man har gått ut av ungdomsskolen.

SPIRITUALIZED MED OSLO-FILHARMONIEN SIRKUS, ONSDAG, 9. AUGUST Dersom du ennå ikke har hørt Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space bør du kanskje roe ned throwback-innleggene fra fjorårets Tame Impala-konsert og henge mer på /mu/, for dette er essensiell neo-psykedelia. De headlinet Øya i 2002, og returnerer i år sammen med deler av et gigantisk, statsfinansiert coverband kalt Oslo-Filharmonien. De treige, jam-baserte låtene til Jason Pierce må være en drøm for enhver orkester-arrangør, da de gir potensiale for knallepiske klimaks og evig kreativ ekspansjon. 70-talls rusromantisering og seige progriff blir vel fort årets sommer-anthem der man står med gode venner og fantaserer om å hvordan det hadde vært om man fortsatt hadde lov å røyke inne.

ANGEL OLSEN VINDFRUEN, FREDAG, 11. AUGUST Angel Olsen blir bare bedre og bedre, og dermed som fortjent, større og større. Hun spilte på Øya i 2014, men i år fortjener hun et langt større publikum. På fjorårets My Woman, hennes tredje album, forlot hun den sparsommelige folk-merkelappen hun hadde sørget for å bli påklistret etter sine to første album. Som en selvsikker gjest som inntar festen skrider albumet gjennom lokalet og hilser til høyre og til venstre, til 60-talls-jentepop, til Dolly Parton, til både 70- og 80-talls Fleetwood Mac, men også vår tids eklektiske popmusikk. Alle retningene utforsker de samme temaene, kjærlighet og sorg – og de samme følelsene, smålighet og storsinn.

OATHBREAKER SIRKUS, TORSDAG, 10. AUGUST Vi håper at metal-puristene som er redde for nyvinninger i sjangeren holder seg på Inferno, og at Oathbreaker vil bli tatt i mot med like åpne armer som på Blå i fjor. Etter Deafheaven for alvor ble satt på hipstermetal-kartet med Sunbather i 2013 (og Øya-konserten i 2014) ble plutselig blackgaze enda en smal metalsjanger man måtte begynne å forholde seg til. Den tradisjonelle svartmetallens tremolo-picking blir her kombinert med, som navnet tilsier, shoegaze-elementer; tonnevis med gitareffekter og melodramatiske akkordprogresjoner. Gjengen fra Belgia viste at de hører til i toppsjiktet av Den Andre Generasjonen Blackgazere (hvis det er lov å coine) med fjorårets aller beste metalutgivelse generelt: Rheia. Ved siden av oppsiktsvekkende sterke låter og bananas hard produksjon stikker Oathbreaker seg ut med en sinnssykt allsidig kvinnelig vokalist.

SPONSET BILAG


28

-SPESIAL

Vi har skrevet mye om festival generelt og Øya spesielt de siste årene. Her er noen festivalfunn fra papirarkivet!

Heldigvis er det veldig få som sover i telt på Øya.

N&D anmeldte festivalføtter i 2012, og mye av dette står vel godt fortsatt.

Rå hipstermobil!

SPONSET BILAG

So What-patriark Claes i den spede oppstarten.


Nå litt utdaterte sitater fra nå nedlagte Hove.

29

Det råeste med dette er vel kanskje at N&D kalte Øya «den kredible indiefestivalen» i 2009.

2007-Øyas mest 2007-ete booking <3

Tiden har kanskje ikke vært så grei mot hverken The Go! Team eller kombinasjonen indiegitar og elektronikk, men on point booking!

Alltid interessant å se solbrillemoten.

SPONSET BILAG


Ja. Øya!

Klubbøya 8. August 20:00: Mats Wawa (Feiltrykk PR) 21:00: Torgeir Waldemar (Jansen) 22:00: Band of Gold (Jansen) 23:00: Rick Ashtray (Black Pop Rec.) Øya 9.–12. August Onsdag, 15:05, Amfiet: Darling West (Jansen) Torsdag, 14:15 , Vindfruen: Hajk (Jansen) Fredag, 16:55, Amfiet: Daniel Kvammen (Jansen) Lørdag, 14:25, Hagen: Wet Dreams (Black Pop Rec.) Jansen Booking Lørdag, 19:15, Hagen: The Mystery Lights (US) (Wick /Daptone)

jansenplateproduksjon.no blackpoprecords.com feiltrykkpr.no

NOREGSPREMIERE 2. SEPTEMBER 2017

MED FRANK KJOSÅS OG KRISTOFFER OLSEN M.FL.

EIN SAMPRODUKSJON MELLOM DET NORSKE TEATRET OG KILDEN TEATER OG KONSERTHUS

Billettar: detnorsketeatret.no / 22 42 43 44

REGI VIDAR MAGNUSSEN


FOTO CHRISTIAN TUNGE

31

Raymond Hauger fra Beglomeg i samtale med venn, kollega og Ã&#x2DC;ya-aktuelle Hilma Nikolaisen.

SPONSET BILAG


32

Raymond: Vi prøver å holde det pretensiøst, a. Hilma: – OK. Jeg elsker svulstige spørsmål, så det går bra. Hvordan går man løs på livet med et åpent sinn, vet du det? – Jeg har lyst til å leve slik at jeg virkelig føler jeg griper livets essens, sånn som livet er for meg, og ikke sånn som livet skal være for allmenheten. Det har vært et livsmantra eller motto for meg. Jeg har sjeldent vært i den samme strømmen som veldig mange andre har vært.

-SPESIAL

På grunn av oppveksten din og fordi du ble mor tidlig, tenker jeg. – Ja, det tror jeg nok er mye av grunnen. Absolutt. Jeg må tenke ut ifra min egen posisjon. Skal jeg tenke utifra sånn som andre har det og prøve å ha det bra på den måten så blir det veldig vanskelig for meg fordi det er såpass mange ting som er litt annerledes. Jeg vil ikke prøve å late som noe. Jeg vil føle at jeg gjør ting fordi det kjennes riktig; den klisjeen der. Du drives av at det du gjør gir deg noe og at man alltid skal føle at det var riktig at jeg gjorde det da. Ikke at jeg skulle gjort det samme ti år etter, men at det var riktig slik som jeg gjorde da fordi jeg ble drevet til det.

Hvordan har livet forandret seg etter «Puzzler»? – Hadde jeg laget platen nå hadde jeg nok skrevet om helt andre ting, fordi livet er ganske annerledes. Når jeg hører platen synes jeg det er interessant at jeg tenkte sånn som jeg gjorde da. Nå er jeg i et forhold og bor sammen med noen. Jeg er mest vant med å bo alene, og at det bare er meg og sønnen min. Nå er det en helt annen setting, og det er akkurat som livsførselen virker mer streit og da får jeg andre grublinger og andre dilemmaer å forholde meg til. Åssen er de nye låtene, a? Spiller du noen av de på Øya? – Ja, på Øya blir det en del nytt. Litt mer punk. Hva betyr det? – Litt krassere. Åssen da? – I både tekst og melodi! Ja, «Puzzler» er jo nokså soft i produksjonen, den. – Ja, jeg ville at den skulle være veldig saklig. Jeg skrev låtene slik at de skulle tåle et kassegitarformat og at de skulle være ganske streite, men også at de ikke skulle plasseres i bås så lett. Jeg synes den er modig streit, på en eller annen måte. Vokalen er mikset veldig høyt, og ingenting er laget for å provosere. Muligens er det provoserende for noen at den er så streit. Ikke for meg! Kompromisløss er den vel lell?! – Ja, absolutt. Hvilken betydning har begrepet «indie» for deg? – Lave skuldre, kanskje. Jeg synes ikke det skal brukes i sånn folkehøgskolebetydning at man bare spiller et eller annet og så er det ikke så farlig om noen hører etter, om du skjønner. Om det er introvert, men likevel ambisiøst og viktig så er begrepet helt topp, synes jeg. Jeg husker at jeg tenkte før at «indie» var en skamlapp. Ble du skuffet over og ikke få Spellemann-prisen eller er ikke det viktig for deg? – Jeg tenker at det betyr overraskende mye å bli nominert. I hvert fall med responsen man får høre på bygda. Er det moren din du adresserer i åpningslåten «Hermitage»? Eller er det noen andre som vil at du skal leve livet ditt annerledes? – Hæ? Nei, absolutt ikke. Haha! Nei, jeg tror aldri jeg har tenkt på mamma i den låten. Å, jeg har mistolket. – Ja, men det er bra! Vi kan lage en liten mytekalender, kanskje? Egentlig er det kulest om folk antar at tekstene er noe helt annet og får en helt annen opplevelse av musikken og mistolker. Da blir det jo en slags magi i det. Jada jada, men handler den ikke om at det er noen som bekymrer seg for deg, i det minste? – Det handler om et skjulested. At man bevarer retten til å trekke seg unna og være en eremitt. I et forhold er det forpliktelser som kan kan virke fengslende eller begrensende i noen grad. Det å kunne beholde det å ha noe for seg selv. Når man går inn i et forhold skal man liksom måtte dele det. Ja, men det er jo ikke alltid lett å finne rett tidspunkt for alenetid for å si det mildt, ass. Plutselig har man det, men så ønsker man seg ikke det overhodet. – Ja, nettopp. Jeg har faktisk aldri snakket om tekstene med noen. Jeg tror noen av de er litt tabu. Det er noen detaljer jeg ikke kan snakke helt høyt om. Tabu for hvem? – Kanskje for de som er nær meg. Man har kanskje noen dilemmaer i seg selv som man kanskje ikke kan finne helt ut av.

SPONSET BILAG


33

HILMA NIKOLAISEN, FØDT 1982 PÅ MOI. • Sunget, spilt gitar, bass og trommer i gruppene Umbrella, Serena-Maneesh og The Loch Ness Mouse. • Ga i 2016 ut sitt debutsoloalbum «Puzzler» som ble nominert til Spellemannpris i kategorien ‘indie’. • Oppvokst i et kristent hjem som en av syv søsken, deriblant Emil, Elvira og Ivar; alle seriøse og anerkjente aktører i det norske musikklivet.

Har det med kristendom å gjøre? – Nei, jeg føler ikke at det er et religions-spørsmål. Riktig. Du har holdt på med musikk hele livet nesten. Hvordan forholder du deg til det i dag, i motsetning til da du var i midten av tenårene, for eksempel? – Ja, musikken og livet henger veldig tett sammen for meg. Det gir alltid mening når jeg har laget musikk og jeg føler at jeg har gjort det jeg skulle gjøre. I begynnelsen reflekterte man ikke rundt disse tingene. Nå koster det mer å gjøre ting. Sånn som når jeg begynte på dette prosjektet her så måtte jeg virkelig prioritere for å få nok tid. Og ville jeg virkelig gjøre det? Og på hvilken måte skulle jeg gjøre det? Jeg visste det kom til å koste så jeg måtte gjøre det av de riktige grunnene. Jeg tror ikke jeg hadde klart det om det var et apparat som ventet på noe, men det var det heldigvis ikke. Det var ingen som forventet noe av meg, så jeg satt jo og laget disse låtene uten at det var noen som visste om det. Var det lenge meningen at du skulle ha ditt eget prosjekt hvor du selv hadde regien? – Ja, det var det. Når jeg fikk barn så avsluttet vi jo Umbrella. Dette var i 2002. Jeg så dere og gruppa Mensen live på Kongsvinger rundt 2000. – Det husker jeg! Det var jo useriøst, men ambisiøst på sin måte. Vi hadde jo lyst til å gjøre musikk, men så fikk jeg lyst til å gjøre noe som var litt mer seriøst rundt den tiden der. Jeg hadde lyst til å starte opp noe som var hakket mer ambisiøst når det ble tid etter svangerskapet og barseltid. Jeg var bare 21 år da. Hilma fikk barn med en Sven Erik Kristiansen, bedre kjent under artistnavnet «Maniac» som var daværende vokalist i den verdenskjente black metal-gruppen Mayhem. Hilma traff Sven Erik på Elm Street Rock Café i Oslo; en legendarisk sjappe som lå i Dronningens gate, men som la ned i 2011. De hadde burgertallerken på menyen og høy rock på stereoen. Åssen hadde det seg at du oppsøkte Elm Street egentlig? Drakk vel ikke pils, du? – Vi var med på en samleplate som het «Stiff Nipples» med Bronco Busters og Launderettes og masse jenteband. Vi spilte også på Mars (nedlagt konsertscene i Oslo, red.anm) da jeg ikke var gammel nok til å komme inn, men det som er veldig morsomt og det som begynte det hele var at jeg fikk tekstmeldinger av en fyr som heter Gylve (Gylve Fenris Nagell i Darkthrone, red.anm) da jeg var seksten hvor det sto «Nå spilles Umbrella for tiende gang på Elm Street» og jeg visste jo ikke hva Elm Street var så jeg tenkte «ok, hvem er det her?» Og så begynte vi å tekste ekstremt tett, og det var før folk tekstet så mye, så jeg skrev ned alle tekstmeldingene jeg fikk av han og fikk etterhvert mange bøker med vår korrespondanse. Veldig bra. – Ja, så når vi dro til Oslo for å besøke Emil og sånn dro vi alltid innom Elm og drakk eplemost. Hehe! – Ja, og når jeg flyttet til Oslo fortsatte jeg å møte Gylve. I all soberhet, altså. Det var ikke noe sånn fyllegreie i det hele tatt. Romantikk? – Jeg vet ikke hva man skal kalle det. En slags dating. Jeg var kjempeforelska i Gylve. Det er veldig morsomt! Han var jo en prins. Ingenting

usømmelig der. Jeg lånte masse musikk av han og han laget miksteiper til meg og introduserte meg for masse kul musikk. Veldig fint. – Og så møtte jeg Sven Erik på Elm etterhvert. Nydelige greier. – Men det skal sies at min gjeng var fullstendig alkoholfri. Eller ikke Ivar da, men jeg og mine venninner. Eller, vi drakk kanskje ett glass vin eller én cider, men vi var så og si straght edge. Det er veldig viktig for meg å poengtere at mitt møte med Elm ikke var fylla. Det var å sitte og høre på musikk. Vi røyka sikkert sigg etterhvert. Det gjorde dere nok, ja. – Vi var ungdom! Det var ikke noe ukristelig i alle fall.

SPONSET BILAG


34

«Jeg har sjeldent vært i den samme strømmen som veldig mange andre»

Nei, jeg håper da ikke det. Men er det lov å spørre litt om hvordan den praten mellom deg og Sven Erik gikk? Jeg mener: «Maniac» har vel innbakt noe kristendomskritikk i sitt artistvirke, for å si det pent. – Miika (Hilmas sønn, red. anm.) er døpt!

-SPESIAL

Ja, men hvordan forløp diskusjonene dere i mellom seg? Kunne dere ha fruktbare samtaler om disse motsetningene? – Ikke i begynnelsen. Han var nokså trassete anti det meste. Jeg har dog et vagt minne om at han gikk til en pater og pønsket på å konvertere. Mamma var veldig fornøyd! En søkendes type. – Han er en veldig tydelig person. Når jeg møtte han så gjorde det at jeg måtte ta veldig stilling til hvor jeg sto i ting. Jeg ble veldig skjerpet. Det hjalp meg kanskje til å ville gå helt inn i ting. Han var kjæresten min og er faren til barnet mitt. Hvordan er troen din nå? – Elvira tok jo absolutt avstand etter at vi flyttet hjemmefra, og da ble kanskje jeg litt mer moderat også, men hun har alltid vært mer i opposisjon enn det jeg har vært. Selv om vi er vokst opp sammen så ser vi jo ting veldig forskjellig innad i den flokken der. Oppdrar du sønnen din slik du er blitt oppdratt? – Han ble døpt, og når han var liten så ble han eksponert for mye av det samme som vi ble. Og vi ble til en viss grad, slik som alle som vokste opp i tydelige kristne hjem, hjernevasket. Men jeg merket at han tok det veldig innover seg. Og da måtte jeg prøve å moderere litt. Jeg ville at han skulle kjenne den kristne historien, bibelhistorien. Det tenker jeg han har godt av. Men siden han har spesielle behov så har han vanskelig for å skille hva som er sunn fornuft i det her og hva som ikke er det. Det er akkurat som om vi går ut ifra at alle klarer å holde en balanse i å tenke at «sånn har vi det i dag», også kan vi snike inn litt av den troen der, men alle kan jo ikke det. Jeg vil ikke at sønnen min skal bli fundamentalist. Som forelder har man ansvar for hva barnet tror. Jeg har måttet moderere det der mye og sagt at dette tror noen, dette tror noen andre, og noen tror ingenting fordi han trenger å få høre noe helt annet enn jeg fikk høre da jeg var liten. Tror du man er avhengig av en slik tro for å kunne leve sterkt? Hva vil det si for deg å leve sterkt? – Ikke nødvendigvis, men man må tro på livets magi. Eller, jeg må gjøre det. Jeg vet ikke hva andre trenger. Å leve sterkt vil si at man tør å kjenne etter. Men i de stundene man ikke tør så er det skummelt å si at det er det man har som ideal. Noen ganger kan det være lurt og ikke leve så sterkt. Dette har også med timing å gjøre. Vi forandrer oss. Å stole på eget instinkt. Man bør ihvertfall holde en ro for å se om ting kan utvikle seg til å bli noe annet enn hva man bare umiddelbart ser det som slik at det blir en balanse der. Å leve sterkt kan sikkert gjøre at man ikke tenker så mye. Hva vil det si for deg å leve sterkt? Hehe. Nei, det blir vel det å anerkjenne sitt indre liv og akseptere hva som foregår i en selv, og bruke litt tid på å arbeide med det som skjer enten det er positivt eller negativt. Eventuelt å ta en kraftig fyll, for min del. – Ja, og at man står i noe. At man tør å være i noe selv om man ikke helt vet hva det er.

SPONSET BILAG

Går du i kirken hver søndag? – Nå gjør jeg ikke det, men jeg har gjort det ganske mye. Jeg har gått litt i Uranienborg kirke. Er det lenge siden du tok i mot nattverd? – Nei, jeg lurer på om det kan ha vært på Moi i julen. Hver gang så tenker man litt sånn: «Hva er jeg med på nå?». Men når jeg først gjør det så tenker jeg ikke at jeg støtter den homofobe presten, men at det er en personlig ting. Jeg var i gudstjeneste i Skien kirke for ikke lenge siden, og var uheldig da jeg skulle svelge Jesu legeme da det var i overkant tørt. Det oppløste seg ikke i munnen så jeg var nødt til å ta det ut. Det må ha vært gammelt. Jeg burde vel se etter og få tatt imot ganske brennkvikt. – Sønnen min donerte Jesu blod til meg. «Jeg likte det ikke. Her, vær så god ta Jesu blod» sa han. Du tok en utdannelse før du gikk i gang med denne platen, ikke sant? – Ja. Jeg droppet ut av videregående, og det var naivt av meg, men jeg er glad for at jeg gjorde det. Det er umulig å se livet i retrospekt sånn at man skulle gjort sånn og sånn. Men det er jo dumt hvis man velger å gå en helt annen vei fordi man tenker at den broen er brent. Jeg tror det er derfor noen blir ekstremister, fordi de ikke har noen bro til en … kall det hovedvei, og derfor tenker at da går vi bare enda lengre. Lengre og lengre bort, ja. – Ja. Har du noe forhold til Ole Børud (musikersønn av den kristne musikerlegenden Arnold Børud, red. anm.)? – Jajaja. Han er gift med min bestevenninne. Han var på Moi med Børud-gjengen (den kristne familie-musikkgruppa startet av Arnold Børud og kona Anne-Marie Børud, red. anm.) da jeg var liten. Jeg husker vi så dokumentar om han på menighetssenteret. Sånn hundre barn som digga det helt sinnssykt. Husker han kom med sånn mintgrønn strikket svær genser og steinvaska jeans og sto fremme i kirken og alle jentene holdt på å dø. Og sønnen min hører på han nå! Han hadde foredrag om Børud-gjengen i klassen. Synes du det er kjedelig med den der konstante Nico-sammenligningen (vokalist i Velvet Underground, red.anm), eller er det noe du ikke bryr deg om? – Jeg bryr meg ikke noe om det, men jeg synes det er kjipt om folk tror at det er noe jeg har prøvd på. Jeg synes du minner mer om Malin i Ace of Base. Kan du være med på det? – Hehe, jeg kjenner ikke katalogen til Ace of Base. Du husker «All That She Wants»? Hun synger bare litt fortere enn deg, liksom. – Ligger hun frempå? Tror du hun lever sterkt? Helt sikkert.


Norges beste bokhandel fem år på rad!*

Kjøp dine lærebøker på haugenbok.no Kjapt, trygt og enkelt.

DINE STUDENTFORDELER: • Fraktfritt - på alle ordrer ove r 248,• Rabatt - på mange lærebøke r • Norges raskeste levering • Rente- og gebyrfri avbetaling

*Norsk Kundebarometer. (Et forskningsprosjekt ved Handelshøyskolen BI. www.kundebarometer.com)

haugenbok.no - Postboks 175 - 6101 Volda - Telefon 70 07 45 00 - epost@haugenbok.no - www.haugenbok.no


36

Vi går rett på sak: Nevn fire Kanariøyer! FORT!

Det nordligste landfaste punkt i verden ligger på en øy som deler navn med noe som potensielt kunne ha vært en påtatt jovial kafé på Tøyen. Hva heter øya? Navnet inneholder ordet «kaffe».

Apropos serveringssteder, har Sør-Sandwichøyene en Subway-filial?

Finnes det faktisk en øy som heter Diskoøya, eller er det bare et navn Aftenposten bruker når de omtaler Ibiza?

-SPESIAL

Bikiniatollen høres ut som et nice sted å bo, men øygruppen er i dag fraflyttet. Hvorfor?

Vår hus-quizmaster ble instruert til å lage en Øyafestival-quiz, men ettersom han kun kommuniserer via vardebrenning og aldri tidligere har hørt på musikk oppfattet han det slik at han skulle lage en quiz om øyer. Vi beklager.

Bouvetøya, norges mest undervurderte øy, har få folk, men mange dyr. Spørsmålet lyder: Bor det flest sel eller flest pingviner på øya?

Hvilket selvstyrende øyområde slo Hellas to ganger i kvalifiseringen til fotball-EM i 2016? Før den første kampen skilte det 169 plasser mellom de to lagene på FIFA-rankingen.

POENGSCORE 10 poeng: Du tildeles herved Kunnskapens Løvetannkrans™, kun til bruk på Øyafestivalen.

Nå brukes den til å røyke hasj, men hva ble Langøyene brukt til tidligere?

6-9 poeng: Er det en jukselapp jeg øyner i totebagen din? 2-5 poeng: Vi føler oss rimelig trygge på at dette er det nivået Lana Del Rey hadde ligget på dersom hun hadde tatt denne quizen. 0-1 poeng: Idiot! Men du er kanskje lykkelig? Vi håper det.

Den britiske oppdageren John Byron ga i 1765 to øyer i Stillehavet navnet «Disappointment Islands». Hvorfor var han så jævla skuffa over øyene?

1: Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, Fuerteventura og / eller Hierro. 2: Kaffeklubbøya 3: Nei, de er ubebodd :( 4: BEGGE DELER! 5: USA foretok en serie med atomprøvesprengninger der mellom 1946 og 1958 6: Ca 65 000 sel, ca 5000 pingviner, men sist de gadd å telle var i 1997 så ting kan ha forandret seg 7: Færøyene 8: Søppeldeponi 9: Han kom ikke overens med lokalbefolkningen :( 10: Rekecocktail

Til slutt: Hvilken kul 80-talls-forrett får du hvis du blander Thousand Island-dressing med et lite sjødyr og noen andre greier?

SVAR

SPONSET BILAG


SØLV

Ironisk MAGA-caps

Frivillig som brøler «NED FRA RUINENE» av gammel vane

En som søler ut naturvin fra Pjoltergeist fordi hen er litt for ivrig på Jenny Hval

«Jeg har faktisk vært Madlib-fan dritlenge»

Gruppeselfie med verdens beste jenter!

Noen som kler seg helt likt som Mac DeMarco på Mac DeMarco-konsert

Stuntreporter fra NRK P3! LØØØØØØØP!

Daniel Kvammen i «Du fortener ein som meg»-genser

Fyr som nesten ser ut som Stein Torleif Bjella

N&D-ansatt som irritert kommer på masse on pointgreier hen kunne ha brukt i Øyabingoen, men som nå er altfor seint å skrive inn

Hahahahaha MORSOM T-SKJORTE MED TEKST!

Ironisk dabbing

«Står ved lydbordet!»

Oppriktig dabbing

Ferrari Senior

FILMFES N I L R E B

E R D N A DEN V A N E D SI T E P HÅ EN FILM

PÅ Vazelina Bilopphøggers-fan som har lest «Hester V75» i programmet og trodde det er direkteoverføring av dagens hesteveddeløp

I STE REG E B N E BJØRN TIVAL

AV

ISMÄ R U A K I AK

A 5. A KINO FR

UGUST

KI


38

KELLY LEE OWENS

BROEN

-SPESIAL

Minimal techno, er det noen som av og til finner på å kalle ting. Minimal techno. Det høres ut som techno som er minimal, techno som knapt finnes. Knapp techno. Techno som knapt er. Folk har til og med funnet på å kalle musikken til walisiske Kelly Lee Owens, hvis selvtitulerte debutalbum kom tidligere i år, for minimal techno. Ikke hør på dem. Det er ingenting som ikke er i musikken til Owens, som til tross for sin sparsommelige produksjon og mangel på allverdens instrumenter, får deg til å føle at du flyter, i vann, i luft, i Tøyenparken. Hun har dessuten samarbeidet med Jenny Hval og fått norsk musikkvideo, så hun kan mildt sagt kalles norgesvenn. Vær en god venn tilbake og se henne i Tøyenparken – kanskje hun prøver å snakke litt norsk!

Litt stressa for hva du skal si når noen spør hva du skal se i år? Vi har laget en fasit du kan pugge.

SAMPHA SIRKUS, TORSDAG, 10. AUGUST Etter å ha jobbet i kulissene for Drake, Solange, Kanye West, FKA Twigs og Jessie Ware må noen ha bestemt seg for å si fra hvor absurd det var at denne fyren skulle sitte i noen andres baksete, når han så åpenbart har stemme og talent som krever å sitte i førersetet og bestemme farta. Sampha høres ut som det James Blake prøver å høres ut som: En inderlig og virtous soul-vokalist som er like hjemme på ømme pianoballader som på dansbare og elektroniske eksperimenter. Han er med andre ord akkurat der den beste r&b-en er i 2017. Gjesteopptredene på noen av samtidens største pop- og r&b-artister har hjulpet ham opp og fram, men akkurat nå klarer Sampha seg strålende på egenhånd.

SPONSET BILAG

VINDFRUEN, LØRDAG, 12. AUGUST Funfact: Broen deler medlemmer med Skadedyr, som jo forklarer den lekne improven og den tekniske stålkontrollen de deler. Broen er sofistikert pop i begrepets feilaktige betydning. Mange er nok kjent med den såre hiten «Iris» fra 2015, og det særdeles gode debutalbumet fra samme år. Men ikke sku hunden på omtalen til Christine Dancke: Musikken deres er mye mer enn Ung Og Rådvill I Oslo Om Sommeren. Sjangermessig er de all over the place, men kan løst festes til den jazzlinje-type elektroniske pop-bølgen Highasakite er mest kjent for (å EXPLOITE), med analoge synther, hiphop-liknende beats og avanserte arrangementer fulle av dybde og gjennomtenkte detaljer. Broen fortjener strengt tatt mye mer oppmerksomhet, noe vi er glade for at Øya i år tar ansvar for :)


39

DANNY BROWN HAGEN, ONSDAG, 9. AUGUST Påstand: Før i tiden skulle rappere være tøffe og kule, nå skal de være mest mulig rare. Det er i hvert fall noe sant i dette, selv om det også en overdrivelse. Rappere finner stadig nye måter å være tøffe på, og ofte blir rarheten kjedelig lik. Young Thug, Yoguttene, Lil Yachty og Cezinando kan alle kalles rare, men hvor rar er man egentlig når rar er blitt normen? Danny Brown klarer likevel å stikke seg ut. Stemmen høres ut som en (enda mer) forskrudd blanding av André 3000 og Cyprus Hill, og tittelen på fjorårets kritikerroste Atrocity Exhibition som referer til både Joy Division og J. G. Ballard. Jazz, rock og (i 2017 ganske utskjelte) 90-tallshiphop underlegges Danny Browns vilje, en vilje så sterk at man aldri trekker den eklektiske sammenblandingen i tvil.

COSIMA HAGEN, FREDAG, 11. AUGUST Er Cosima en potensiell ny Sade? Påstanden er uhyrlig, da den antyder at det dukker opp verdensunderverker som Sade i tide og utide, noe det selvsagt ikke gjør. Det er likevel noe av den samme dype, deilige og diskrete kraften hos Cosima, som med tysk mor og halvt cubansk, halvt italiensk far kommer fra London. På Øya spiller hun i Norge for første gang, og har selv sagt at det man kan forvente fra konsertene hennes er minimalt med smalltalk og maksimalt med følelser. Akkurat sånn liker vi konsertene våre, samt alt annet i livet, egentlig.

CAR SEAT HEADREST VINDFRUEN, LØRDAG, 12. AUGUST Du vet kanskje den følelsen av å være i midten til slutten av tyveårene og føle seg mislykket og ikke skjønne hva som har skjedd? Du var glad en gang i tiden, men det er mange år siden nå, og nå er det bare mas, du må sende mailer og tjene penger og bytte strømleverandør og sende mailer, alltid MASSE mailer, og ingen fortalte deg hvordan du skulle gjøre alle disse greiene. Nå hater du verden. DU HATER HELE GREIA. Enten vet du hva vi prater om eller så kommer du til å vite det rimelig snart. Will Toledo vet det, i hvert fall. Det er ingenting i hverken tekstene eller stemmen til Toledo, mannen som er Car Seat Headrest, som tilsier at han gjør noe annet enn å gi faen. Likevel er deres strålende album Teens of Denial – fjorårets kanskje beste album uansett sjanger, men i hvert fall innen sjangeren rock – fullt av liv. «I give uuuuup!» triumferer han. Car Seat Headrest gjør oss triste og glad samtidig, sånn som all den beste musikken alltid gjør. Bonus: Er blitt kalt den mest Øya-ete Øya-bookingen i år, så lurt å få med seg for å ha en generell mening om festivalen, tenker vi.

SHAME HAGEN, LØRDAG, 12. AUGUST Fem klassehatende, hvite rockegutter på 19 fra sør-London som spytter publikum i trynet på konsertene sine. Det kan enten være heeeelt jævlig, eller det kan være helt rått – og ingenting imellom. De er umodne, som 19-åringer gjerne er, men det gjør også at de har en energi som bare 19-åringer har. Turnéplakaten deres viser et bilde av Theresa May med horn og blod rennende fra øynene. Vi sier som politikerne pleier å si: Så flott å se ungdom engasjere seg! Vi håper Shame spytter oss i trynet når vi står på første rad i Tøyenparken.

SPONSET BILAG


Unbox your phone Opplev Galaxy S8 på Øyafestivalen.

Profile for NATT&DAG

NATT&DAG, Øyabilag, juni/juli 2017  

Festivalbilag // Sponset innhold

NATT&DAG, Øyabilag, juni/juli 2017  

Festivalbilag // Sponset innhold

Profile for nattogdag