__MAIN_TEXT__

Page 1

FOTO CHRISTIAN TUNGE

Uteliv, spisesteder, shopping, kaféer og studietips

OSLOGUIDE VÅR 2017


MAZDA CX-3

DRIVE TOGETHER

M{ZD{ CX-3 MAZDA CX-3 ER MER ENN EN BIL. Den er fellesskapet på vei ut av byen, til stranden, fjellet eller til flyplassen. Den er designet for å skape det perfekte samspill mellom bil og fører. Mazda CX-3 har også rom for nye typer samspill, som når Bendik tar med gjester i serien ”Du er henta”. DRIVE TOGETHER gis en ekstra betydning. Følg med! www.mazda.no


DU ER HENTA! SESONG 2

Dette har skjedd: Programleder Bendik har hentet alt fra Hasse Hope og Magnus Devold til Iben Akerlie og Tara Lina i sesong en av NATT&DAGs bil- og prateprogram. Så hva nå? Hva gjør man når siste bensinlokk er lukket, rattet er låst og bremsene har bremset sitt siste brems? Når kjørehanskene har blitt sydd om til lekre ørevarmere og kjørebuksene er sydd om til et lekkert skjerf?

Man vinner en pris på årets Mediaforum, river opp de dårlige sømmene i både ørevarmer og skjerf og KJØRER PÅ med sesong 2! Den nå prisvinnende serien Du er henta! tar med seg overmot, hybris og prisjublende og ungdommelig arroganse inn i en ny sesong. Hvilke farer lurer bak neste sving? Hvilke svinger lurer bak neste fare? Hvor dypt er det mulig å ta en samtale mellom to mennesker i en Mazda?

WWW.ND.NO/DUERHENTA


BARCODE Bildeserie: Eksistensiell mote 24 –› MAT Kafé, Sykkelbar Frokoststed, Restaurant, Pizza, Burger, Indisk, Meksikansk, Asiatisk, Vegetar.

SHOPPING Bøker, Klær, Vintage, Musikk.

12 –›

30 –›

43 –›

Sjefredaktør DANIEL RAMBERG ramberg@nd.no Redaktør NIKOLAI KLEIVAN kleivan@nd.no Filmredaktør MARCO REINERTSEN reinertsen@nd.no Fotoredaktør CHRISTIAN BELGAUX belgaux@nd.no Debattredaktør VILDE IMELAND imeland@nd.no Journalist PELLE BAMLE bamle@nd.no Art director TORUNN SOLLI solli@nd.no Riks ANDREAS DAHL CAROLINE LYTSKJOLD DANIEL RAMBERG EMIL FINNERUD GUSTAV BORGERSEN IDA WAMMER MARCO REINERTSEN NIKOLAI KLEIVAN PELLE BAMLE RAGNHILD BØHLER TORGEIR HOLLJEN THON TORA MYKLEBUST OPTUN VILDE IMELAND Foto ANDREAS DAHL CHRISTIAN TUNGE CAROLINE LYTSKJOLD IDA GØYTIL MARIA PASENAU Illustrasjon ANDREAS DAHL På forsiden LEA MEYER Salg- og markedssjef CHRISTIAN RASMUSSEN christian@nd.no Markedsavdeling JOHNNY JENSEN salg@nd.no Administrasjon okonomi@nd.no Utgiver NATT&DAG AS Trykk ARTKO AS Opplag 35 000 PAUL´S BOUTIQUE FOTO: MARIA PASENAU

UTELIV Sentrum, Skeive steder, Youngstorget, Grünerløkka, Grønland, Vestkanten.

REDAKSJONEN TAR IKKE ANSVAR FOR UBESTILT MATERIELL NATT&DAG OSLO Besøksadresse: Sterandgata 19 N-0152 Oslo Postadresse: NATT&DAG Oslo Postboks 266 Sentrum N-0103 Oslo WWW.ND.NO


Les mer pĂĽ nd.no


TIPS

3

LEV ØKONOMISK, IKKE AERODYNAMISK Det er ingen hemmelighet at Lånekassens midler ofte er utilstrekkelig til å tilfredsstile selv de mest primale behov, men for den smarte student (deg, journ. anm.) er næring aldri langt unna. Vårt beste tips er å sveve rundt i nærheten av der de mest høytsvevende kursene holdes, evig på jakt etter seminarer og konferanser med smørbrødservering. Vi anbefaler også en tur innom forelesernes egne «fagseminarer» – før du vet ordet av det svømmer du i en sjø av roastbeef og remulade. På hjemmebane anbefaler vi å følge mattestykket «kalorier per. kroner». Veteraner i bransjen foretrekker 400g ferdig fyrstekake, som leverer nok kalorier til å holde en voksen mann gående i to dager.

2

MINGLE «Det handler ikke om studiene, det handler om kontaktene». Hvis du er litt hissig på vennefronten kan du i løpet av studietiden sikre deg venner i alle bransjer og surfe inn i voksenlivet på en bølge av av vennetjenester. En tannlege til å fikse tenner, en jurist til koke selvangivelsen din, en sosialantropolog som kan hjelpe deg med å flytte – alt er bare en Facebook-melding unna!

1

FOTO CHRISTIAN TUNGE

GENERELL STUDIEKOMPETANSE NATT&DAG-redaksjonen er 90% halvstuderte røvere og 10% boarder collie, men her er noen tips vi tenker nye og gamle studenter bør ha i tankene.

5

PUGGE, IKKE DRUGGE Som ny student, særlig de som befinner seg i humanioras irrganger, er det lett å la seg lokke til å innta prestasjonsfremmende midler for å hjelpe lesesalstilværelsen. I utgangspunktet en god og fremoverlent idé, men i realiteten ender det med at du bruker en halvtime på å lese og fem timer på å demontere skrivebordslampen din. 6

4

VÆR SENSOR I begynnelsen av studiet tror de fleste at «sensor» er en gammel hullkortmaskin som står i kjelleren til institutt for informatikk, men faktum er at sensor er et legeme av kjøtt og blod som har lyster og lyter som alle oss andre. Det tilhører sjeldenhetene, men i enkelte tilfeller vil sensor røpe at det er nettopp hen som skal rette eksamen. Det er nå du setter inn støtet, bruk informasjonen du har samlet inn i løpet av mange sene kvelder i kamuflasjeklær utenfor sensors hus og vev det sømløst inn i eksamensbesvarelsen. Profitt.

KREV RESPEKT Den største trusselen mot enhver student er å pådra seg et såkalt «flink pike/ gutt-syndrom» som setter psykologiske kjepper i hjulene for dine studieambisjoner. For å unngå dette anbefaler vi at 50% av studiehverdagen din bør brukes til å få andre studenter til å føle seg underlegne, slik at du igjen føler deg bedre. Her er det stort rom for å improvisere, men vi har noen anbefalinger: 1) Ha en hauk på skulderen på lesesalen. Synet av denne majestetiske fuglen vil sikre deg den respekten du fortjener. 2) Rop ut «JEG ER ATHENA, KUNNSKAPENS GUDINNE» eller «PAIN DOES NOT EXIST IN THIS DOJO» under første forelesning. Garantert å sette en støkk i de aller fleste! 3) Ta med deg alle barna fra barnehjemmet du startet i Namibia i sommer og få de til å gjøre en kul matinée i pausen mellom forelesninger. Dette viser at du har interesser også utenfor studien, og kan sette en støkk i de aller fleste! 4) Putt pensum i en blender og lag en pensumshake som du drikker mens du stirrer kollokviepartneren din i øynene. Kjenn på følelsen av kunnskap som strømmer nedover din øsofagus.


akademika.no - garantert best på

PENSUM OVER

20.000 TITLER PÅ LAGER

Rabatt på en mengde lærebøker!

Finn din pensumliste på

akademika.no LAST NED AKADEMIKAAPPEN

GJELDER KUN I BUTIKK


SAMFUNN

PÅ VISNING HOS DE RIKE

Den beste måten å forstå Norges rikeste bydel på, er å komme innenfor husets fire vegger. Vi dro på visning i Norges eneste parallellsamfunn: Frogner.

TEKST VILDE IMELAND, TORGEIR HOLLJEN THON, IDA WAMMER

8

Det er vanskelige tider i Norge. Arbeidsledigheten er skyhøy, olja er alt for billig, og vi har brukt for mye penger. Vi har pusset opp for mange bad, lagt varmekabler i for mange rom, sprengt ut for mange kjellere, servert for dyrt kjøtt og for mange retter når vi har hatt for mange venner på middag. Vi har tatt imot for mange mindreårige asylsøkere, vært for dårlige til å ta NAV-svindlerne og tatt for lav egenandel i helsevesenet. Vi har oversubsidiert kinobilletter og kommunale svømmehaller. Vi har betalt PT-timene, vaskemaskinen og sydenturene på kreditt. Vi har kjøpt, leid, leaset og lånt oss inn i en veldig, veldig vanskelig situasjon. Nå slår kreditorene gjelds-alarm og oljefondet vil tømmes, litt etter litt. Krisestemningen brer seg. Som om situasjonen ikke var ille nok fra før, har vi i Oslo også fått et fullstendig overopphetet boligmarked i fanget. Siden oktober i fjor har prisveksten på bruktboliger i byen vært på hele 22 prosent, ifølge Eiendom Norge. Om det er snakk om en boligboble eller et nytt og varig prisnivå, er det ingen som klarer å slå fast. Situasjonen er uansett den samme for vanlige, unge folk uten rike foreldre: Drømmen om en leilighet innenfor Ring 2 blir stadig fjernere. For de som fremdeles nekter å godta realitetene, begrenses muligheten for å kunne kalle seg eier av noe som helst, til en 35-kvadratmeters ettroms på Tøyen. Hvis man er heldig. Samtidig, på Finn.no: Hvis du manøvrerer deg inn på seksjonen for boligannonser, vel-

ger deg Frogner som bydel og begynner å scrolle nedover, vil du raskt oppdage at boligNorge kan se ganske annerledes ut enn den verdenen som beskrives i de ulykkelige klagesangene og de dårlige prognosene over markedet. Det finnes en verden hvor alle problemer som angår lokkepriser, lånerenter og egenkapital tilsynelatende er helt fjern. Frogner er bydelen i Oslo flest rike flytter til. Det er her du finner de største leilighetene, med den beste utsikten, den flotteste beliggenheten, det mest attraktive nabolaget og de mest vestvendte balkongene. Det er som om disse leilighetene, som varierer i pris mellom ti og 20 millioner bare ler av hele boligboble-problematikken. «MÅ OPPLEVES!». Den implisitte oppfordringen fra eiendomsmeglerfirmaet lyser mot en, som om det å tre inn i en dyr leilighet vil gjøre noe med deg for alltid. Det man etter sigende har å gjøre med er «usedvanlig lekkert», har en «unik utsikt» eller er «særdeles påkostet». I den ene annonsen, en leilighet med prisantydning på 11.900.000, blir det største soverommet omtalt som «Masteravdeling». I masteravdelingen er det en enorm dobbelseng og det er tilknyttet et eget bad med innmurt badekar og walk-in dusj. Når dørene åpnes til visning neste søndag vil det utvilsomt være mange av kjøperne som lar seg sjarmere av denne fløyen. Den som bare kunne sett det med egne øyne. Heldigvis er de rikes verden bare 20


minutter unna ett-romsen din på Tøyen. I Oslo handler alle på Vinmonopolet, alle solbader på Huk om sommeren og alle, selv sønnen til Kronprinsessen, bruker finn. no. Selv om mange rike bor på samme sted, har vi Allemannsretten som gjør at vi – i hvert fall i prinsippet – kan ferdes hvor vi vil. Sånn sett blir hovedstaden og landet nesten å anse som et slags utopisk side-omside prosjekt, en enorm kontrast til land som USA eller andre europeiske storbyer, hvor de rike gjerne bor i gated communities, møtes på egne restauranter, handler på egne butikker og ferierer på egne resorts. I Norge er vi alle Petter Stordalen og Kjell Inge Røkke like mye som vi er gitarlærere på kulturskolen eller konduktører i NSB. Nettopp derfor er vi også hjertelig velkomne på visning – i hvert fall ifølge annonsene. Selv i disse spinnville leilighetene som ingen av oss noen gang vil komme i nærheten av å få råd til, er det bare å møte opp. Er det egentlig noe annet enn nysgjerrighet som stopper oss fra å bruke hver eneste søndag på å fordype oss i en del av boligmarkedet vi på ingen måte tilhører? Fritzners gate. Prisantydning: 10 900 000 Det er første søndag i advent og vi møtes av en hellelagt gangvei som leder opp til en julepyntet inngangsdør og en liten trapp hvor det brenner små fakler. En eiendomsmegler, med fordypning i fast håndtrykk fra eiendomsmeglerskolen og stram dress, hilser oss lystig velkommen. Vi bes høflig om å tre 9

på oss blåfargede poser over fottøyet, for å skåne de beisede 1-stavs eikegulvene – før vi trer inn i det som ser ut til å bare være et tomt rom med en peis og en lenestol. I det (leie)boligsjiktet vi kommer fra, er man heldig om man har et kott til oppbevaring av kofferter, men her finnes både omkledningsrom, og altså, et rom i sin helhet dedikert til å sitte foran peisen. Et peisrom. I denne leiligheten er det tydelig at noen virkelig har gått inn for å leve et ungt, urbant overklasseliv. Veggene i stua er tapetsert med kunstverk signert norske storheter som Sverre Bjertnæs, og på en liten puff ligger en bok med den utrolige tittelen Creative Space. Urban homes of artists and innovators. Den artistiske aspirasjonen til tross – denne leiligheten gir først og fremst assosiasjoner til pengebruk. Chanel-speil på badet, et tårn av ananaser på kjøkkenbenken, og som om ikke det var nok, er det også her vi finner den ettertraktede masteravdelingen. Og herregud, for en masteravdeling det er. Badet tar helt av med spa-effekter som massasjedusj, boblebad og skiferstein. På soverommet står en bugnende dobbeltseng, det er speil på alle vegger og mykt vegg-til vegg-teppe på gulvet. Det eneste som kanskje bryter litt med idyllen er en gigantisk flatskjerm som ruver i andre enden av rommet, i perfekt høyde til at man kan ligge i sengen og se på TV. Det kan vel umulig være bra for et ungt, urbant overklasseliv å gi seg hen til idiotboksen? Men i Norge ser vi alle på Mesternes mester. Men hvorfor vil

noen egentlig flytte fra dette stedet uansett? Hvem er det som bor her nå? Spørsmålet får eiendomsmegleren til å trekke sammen øyenbrynene i en trist grimase. – Han er investor og hun driver en liten, uavhengig butikk. De selger fordi de skal gå hver til sitt. Elisenberg. Prisantydning: 15 900 000 Klokka er bare halv tre på ettermiddagen, men sola står allerede lavt og kaster et aldeles nydelig, varmt lys inn over takene og maler oransje flekker på de allerede nymalte veggene. Vi befinner oss i en loftsleilighet i Odins gate. Det er fyr i den marmorbelagte peisen, og fra et godt skjult stereoanlegg siver klassisk musikk på lavt volum. Det putrer og koker av mennesker, de siver inn av den åpne døren, unge som gamle, alle med sultent blikk der de inntar de to hundre kvadratmeterne med eikeparkett. I entreen står en eiendomsmegler, en mann i 50-årene med mørkt, bakoverkjemmet hår, firkantede sko og rutete skjorte. Han står i entreen og smiler til alle som kommer inn. Til en eldre mann og en ung kvinne som presenterer seg som far og datter, blunker han til faren og sier at han nesten trodde kvinnen var kjæresten hans. Den andre megleren, en kvinne på rundt 35, har plassert seg like ved et overdådig adventsbord i den åpne kjøkkenavdelingen. Bordet flyter av stearinlys, kongler, servietter og glitrende hjerter. Selv om tallerkenene


er tomme, føles det som om brunchen når som helst kan komme seilende inn på et serveringsbrett. Finnes det mennesker som tenker at denne typen borddekking er fint? Kongler ligger forøvrig strødd, ikke bare på spisebordet, men også her og der i resten av leiligheten. Det rare med å være på visning i dyre, oppussede leiligheter på Frogner er at i motsetning til stort sett overalt ellers i byen, er det umulig å si hva som er huseiernes vanlige innredning og hva som er eiendomsmeglerens styling. Skal vi ha et par kongler liggende i en skål på stuebordet? Eller hva med å kjøpe inn 200 svære, gullbelagte kongler, og spre dem rundt om i hver eneste krik og krok i leiligheten? Eller hva med et helt rosa rom, der alle vegger og alle kosedyr og alle ting er rosa, på samme måte som de gjør på Ekstrem oppussing når de får vite at favorittfargen til den yngste datteren er rosa. Hvem er de som bor her da? – Hahahahaha, nei, du, denne leiligheten ble kjøpt for å pusses opp og selges. Jeg husker ikke sist noen bodde her, jeg. Men det er uansett ganske lenge siden. Det er som om den mannlige megleren ikke kan lolle nok av tanken på at noen liksom skulle bodd her nå. Dette er ikke noe hjem, men en pengemaskin, må vite. I det han snur seg for å svare en annen visningsgjenger på et spørsmål angående den ene av de to balkongene, høres en skingrende kvinnestemme fra toppen av en slags hems, som egentlig ligner mer på en ekstra leilighet i leiligheten: «Magnus, kom opp og se, her kan du ha gaming-rom!». Kort tid etter er visning nummer to ferdig. Vi har virkelig fått smaken på Frogner. Gimlehøyden: Prisantydning: 19 900 000 På den siste visningen går det nesten galt. Allerede i oppgangen merker vi den illevarslende lukta som ikke er til å ta feil av. Det lukter gammel mann. Og ganske riktig 10

– idet megleren geleider inn oss i dagligstuen, blir vi introdusert for huseieren – en olding. Hvorfor er han her? Det sier han ikke noe om, men derimot forteller han at han skal skal selge leiligheten fordi han har kjøpt seg passivhus på Fornebu, som er nærmere barnebarna. Det er bare oss her. Hvor er alle andre? Én person til er på vei, men forsinket. Leiligheten er enorm, og det er visst huseier, ikke megler, som skal vise oss rundt. Vi tasser fra rom til rom over de persiske teppene som sikkert har blitt vedlikeholdt av tre generasjoner au pairer. Vi loses gjennom soverom én, to, tre, innom to balkonger, gjestebad og «ordentlig» bad. I biblioteket står bøker som Don Quixote, Hamsun og Hemingway – og Nina Karin Monsen. Spisestuen alene er på cirka 30 kvadratmeter. Gjennom hele omvisningen står megleren i gangen og holder en lav profil. Hva slags triks er dette? Har han gjennomskuet oss? Det må ha vært mangelen på relevante kjøper-spørsmål, som interesse for parkeringsplass, bod og varmtvannsbereder – eller bare de flakkende blikkene og de bøyde nakkene, tynget av uro eller fattigdom, som gjorde at megleren til slutt fikk nok. Det er i hvert fall akkurat idet den gamle mannen viser oss den flotte gammelmannsløsningen for oppbevaring av skittentøy, et innfelt skap i veggen på badet, at megleren kommer spaserende inn og vil vite om vi har «fullmakt til å kjøpe?». Er dette et lurespørsmål? Er fullmakt det det høres ut som, eller er det noe annet i denne sammenhengen? Det er stille akkurat litt for lenge, før en av oss trekker pusten og sier: – For å være ærlig, så er det bare litt sånn kikking foreløpig. Megleren hever brynene og nikker på en måte som kommuniserer en uforståelig forståelse. Akkurat hva slags forståelse – om han caller bullshit eller om han faktisk tror på

det vi sier og gir uttrykk for en slags diskresjons-kodeks, er umulig å skjønne. Det er uansett best å takke for seg og komme seg ut. HVA KJENNETEGNER egentlig boligmarkedet på Frogner? Martin Brusletto jobber i Nordvik og Partners – det som av mange omtales som meglerfirmaenes Rolls Royce. Ifølge ham har det siden forrige rentekutt vært en betydelig økning i kjøpere som er interessert i å kjøpe det han kaller «strøkne» leiligheter. – For et halvt års tid siden ville alle ha oppussingsobjekter. Men på grunn av den lave renta er det mange som ikke gidder å pusse opp lenger. De som kjøper er alt fra eldre folk som vil ha heis og parkeringsmuligheter, til bloggere og finansmenn. Hender det at dere får turister på visning? Altså folk som ikke er i nærheten av å ha råd til å kjøpe, men som vil ha et innblikk i «strøkne» leiligheter? – Vi har omtrent femti leiligheter til salgs på Frogner hver uke. Mange kommer fordi de skal pusse opp og leter etter inspirasjon og tips. Man får sikkert mellom ti og tyve interessenter på Frogner-leiligheter, men som regel bare to eller tre budgivere. Brusletto snakker om hvordan det, når prisene på ett- og toromsleiligheter går opp, er naturlig at prisene på fire-og femromsleiligheter øker tilsvarende. Han blir stille litt, før han sier: – Den gangen jeg skal kjøpe et hus er jeg redd for hva som vil skje.


Benytt deg av fordelene mens du studerer og bli KLAR for arbeidslivet. Les mer om hvordan vi gjør din studiehverdag enklere pü samfunnsviterne.no/student Meld deg inn: Kodeord KLAR til 2012


OSLOGUIDE

UGLA

Kristian Augusts gate 7A Aschehoug har åpnet bar. Ja, forlaget, ja. Hvem elsker ikke å kjøpe bøker med et glass vin i hånda? Hvis du trodde at det kan man gjøre på Litteraturhuset, undervurderer du nok kulturelitens umettelige behov for å gjøre nettopp dette. Vi ønsker forlaget med verdens vanskeligste navn lykke til!

Storgata 36B Mangelsgården i Storgata har tidligere huset fattige, sinnssyke, foreldreløse og andre utstøtte. I dag finner man stort sett voksenhipstere og DN-journalister på de lange utebordene, men Gaasa har holdt seg som et av våre favorittsteder. Kanskje er det øl- og vinutvalget, som er bunnsolid uten å gjøre en greie ut av seg. Kanskje er det biljardbordet man kan spille på gratis. Eller kanskje er det nettopp forgården, hvor vi har sittet i all slags vær og fantasert om revolusjon og bedre tider.

FOTO IDA GØYTIL

GAASA

UGLA

U TELIV S ENTRUM Ah, sentrum og omegn! Oslos utelivs minste felles multiplum har noen av Oslos beste steder. RETT INN BAR

Storgata 39 Du har ikke opplevd Oslo før du har sunget karoke med en luuuun Gato Negro til 43 kroner i hånda, mens du eyeballer utvekslingsstudenten på 28 som ikke har råd til noe bedre. Konkurrerer hardt med Store Stå på Bislett om å ha byens mest seksuelt ladede barnavn, og sammen forteller de en historie om hvordan en kveld på Rett Inn vanligvis fortoner seg. Icebreakers: Manchester United og røykehoste.

IZAKAYA

IZAKAYA

St. Olavs gate 7 Rett ved St. Olavs plass ligger Oslos eneste sakebar. Hos Izakaya kan du lære om, og smake på, forskjellige typer sake, i tillegg til diverse japanske småretter (ikke sushi for en gangs skyld), Shochu og japanskinspirerte drinker. Lokalet er intimt og stedet opererer ikke med reservasjoner, så vær tidlig ute hvis du vil ha bord, spesielt i helgene.

JAEGER

FOTO IDA GØYTIL

12

Grensen 9 Untz untz! Alltid bra på Jaeger. Stor nattklubb i de gamle lokalene til rockespøkelsene So What! og Garage. Booker stort og tett innenfor alt som kan krype og gå av klubbmusikksjangre, men har også konserter og café på dagtid. Function One-lydanlegg i begge etasjene, masse gode ukedagskonsepter, tyske lampeskjermer, to lune uteserveringer med gyngebenker og svær, fin kjeller. Har tidligere vunnet NATT&DAGs Oslopris for Årets utested, og vinner våre N&D-hjerter hver helg/ukedag/helligdag.


FOTO MARIA PASENAU

Tø yenparken, Oslo · 8. – 12. august

(US)

Øya’17 Øya’17 Øya’17 Øya’17 Øya’17

THE HELLACOPTERS (SE) YOUNG THUG (US) · ANGEL OLSEN (US) VINCE STAPLES (US) · NILS BECH MAC DEMARCO (CA) · JENNY HVAL …

BAR LARDO

BAR LARDO

Møllergata 38A Googler du «gründer + tips» får du, i tillegg til hundrevis av bilder av glade menn i lyseblå skjorter, opp tipset «finn din nisje!». I Oslos uteliv manifesterer dette tipset seg ofte som konsept-barer hvor du kan drikke drinker på alskens kompliserte måter, men foreløpig er det ingen av dem som har klart å unngå det faktumet at de fleste mennesker drar ut på byen for å treffe andre mennesker, ikke for å drikke noe som serveres i en uthulet ananas. Vi skal ikke ha det på oss at vi ikke liker en god drink, men når du står der og ser på en mann i hvit frakk bruke 15 minutter på å lage GT, er det lett å tenke at noe har gått galt et eller annet sted. Det er netto 14 minutter tapt, verdifulle minutter når du kun har frem til 0300 på å føre en fornuftig samtale. Nettopp derfor fyller barene som bare er en bar, med stoler, bord og alkohol, fortsatt en viktig rolle. Bar Lardo er en slik bar. Joa, de har sine spesialiteter, som naturvin og spekemat, men de er beskjedent kommunisert og du får ikke noens skinke skjøvet opp i ansiktet med mindre det er nettopp det du vil. Baren åpnet over nyttår, helt i det stille, men vi har rukket å bli glad i stedet i løpet av året. Passe stort, passe behagelig, og med bartendere som tilsynelatende har det hyggelig på jobb, fremfor å bli torturert til 160 kroner timen. Så får det være lov å le litt av at ølen kun serveres som snitt (av «estetiske hensyn»), men det er i hvert fall vennlig både mot lommeboka og leveren. Dessuten føles det herlig eksotisk å dele litersflasker med San Miguel med gode venner tidlig på kvelden. Som å være i Syden, hvis Syden var en mildt forspansket versjon av Robinet. Oslo, agosto treinta y uno!

SUMMIT 21

Holbergs gate 30 På Summit 21 kan du nyte en bedre drink og en enda bedre panoramautsikt fra toppen av Radisson Blue, men husk at afterglowen forsvinner raskt når du kommer ned på gateplan og må mingle med crowden fra Tullins. Det er best å bare hive seg rett i en taxi. Skulle du ha behov for å bevege deg enda høyere opp i atmosfæren har du 34 SkyBar i Plazahotellet en liten trikketur unna. 13

Kj øp bi lle tt i da g!

(UK)

Mer info på oyafestivalen.no

(US)

CASHMERE CAT · CAR SE AT HE ADREST (US)

BADBADNOTGOOD (CA) · DANIEL K VAMMEN JOHN OL AV NILSEN & NORDSJØEN SILJA SOL · SIGRID · JULIA JACKLIN (AU) STEIN TORLEIF BJELL A · HESTER V75 CHARLOT TE DOS SANTOS og flere!

(DK)

Lars Lars Lars Lars Lars

Vaular Vaular Vaular Vaular Vaular

Ukespass og dagsbilletter ute på Ticketmaster.no nå!


FOTO CHRISTIAN TUNGE

OSLOGUIDE

OSLO CAMPING

OSLO CAMPING

Møllergata 12 HULL-I-EN! Når campingplass kan gjøres om til et utelivskonsept, kan alt bli utelivskonsept. Enten du alltid reiste på campingferie da du var barn, eller du aldri gjorde det, men har en slags innbilt nostalgi for det likevel, så er dette stedet for deg. Minigolf, brettspill og myggspray er det nye sex, drugs & rockemusikk. Det er jo mye bedre enn fellesdusjer med kaldt vann, soving i telt og dårlig utvalg i kiosken, for å si det sånn.

TORGGATA BOTANISKE

SENTRALEN

KRØSSET

FUGLEN

Torggata 17B Det er som om man ikke kan dra på byen lenger uten å bli konfrontert med eller annet nytt konsept. Det finnes for eksempel et Oslo-utested hvis konsept er å forvente at alle skal delta i et innviklet teater om forbudstiden i USA på 1920-tallet. Dette gjør det ekstra forfriskende med et nytt konseptsted hvor greia ikke står i veien for opplevelsen. På Torggata Botaniske er det til og med sånn at hengeplantene og herbariene hever den. Det ser fint ut, er varmt og lunt og lukter godt. Ja, selv de konseptuelle drinkene glir ned uten videre irritasjon. En vakker blomst blant ugress!, og vant derfor NATT&DAG-prisen for Årets utested 2015. Seff!

Maridalsveien 3 Hjørnetsteinsutestedet på toppen av dumpa over Brenneriveien og Akerselva har kvittet seg med nykkene og det jålete navnet Crossroads, og endelig tatt hintet og offisielt tatt navnet den lenge har hatt på folkemunne. Det har vel noe med noe med at det er endel nye eiere og at de har kvittet seg med restaurantdriften, men NATT&DAG tror uansett at Krøsset fortsetter å være et godt ute- og møtested. Målgruppe: Alle som liker musikk og kultur. Å lø! Det er jo oss. Og deg! 14

Øvre Slottsgate 3 Multikulturhuset Sentralen har over 300 kontorplasser, en rekke produksjonsrom og møterom og en drøss med muligheter for arrangementer rundt om i husets ulike hjørner og ganger. Den største salen har plass til 800 publikummere! Humornieu har blant annet hatt noen LEGENDARISKE shows på Sentralen, og hvis ikke alle de tallene er en munnfull nok, så har de også et stjernelag av kokker som disker opp på SentralenMat, hvor det råder en rimeligavslappa stemning uten hvite duker på bordet og et prisnivå som også burde gå for fattige kulturpushere. De kjører kortreist mat der de får inn hele slakt, og bruker hele dyret. Matkultur og kultur hånd i hånd, altså.

Universitetsgata 2 Kombinert kaffebar, cocktailbar og vintage designsjappe med god smak i både drinker og estetikk, der noen leker stilleleken, andre leser avisa og resten oppfører seg som dannede mennesker ofte gjør. Vi kan gjerne tilbringe alle helgene våre ved siden av en tungt trafikkert bilvei, så lenge negroniappelsinskrelleren går varm – for ingen lager drinker som Fuglen og de er ikke snaue på kaffen heller. Måtte fremtiden også stå i teaktreets tegn.


FOTO ISELIN TARA RATHKE

U TELIV SK EIV E S TEDER

It’s not hip to be square. ELSKER

Kristian IVs gate 9 Drar du på en lørdagskveld må du forvente deg et stappfullt sted med øltørste homser, faghags og et fåtall lesbiske. Her kan det være en dragqueen i badedrakt som står bak baren og hvis du er modig nok til å krysse dansegulvet er du klissvåt av alkohol innen du er fremme.

LONDON

C. J. Hambros plass 5 Veldig variert klientell. Her har du de eldre skrottene i kjelleren som spiller biljard og jakter på unge erobringer. Hipsterhomoene med venninnene sine. Enslige menn. Som hetrofil jente føler du deg raskt som et midtpunkt. I 2. etasje er det et trangt dansegulv og kamp om plassene.

SO!

Arbeidergata 2 Gamle Nylon ble til So! og Oslo ble umiddelbart et litt bedre sted. Beklager alle Nylon-elskere, men byen vår hadde veldig godt av en kul klubb for jenter som liker jenter. Og det skal de ha, det er veldig innafor for jenter som liker gutter å ta seg en tur på So!, for her er det åpent for alle. Kanskje bare ikke menn. God stemning er det i alle fall, særlig om du tar seg en runde på strippestanga. Veldig mye glad-musikk, et bra barcrew og dritfine jenter. På fredager har de «bubbel-dag» med fredagscava fram til kl 23. Yay.

SAUNAHUSET HERCULES

Storgaten 41 Vi lar stedet snakke for seg selv: «Dreams do come true here».

SCORE

Kristian IVs gate 12 Score åpnet første helgen i august, og er nok det mest klub/berlin-aktige av Oslos homsesteder. Score har vært et sporadisk popup klubb-konsept i noen år under samme navn, men nå har de faste lokaler, og er åpne hver lørdag. Godt valgt dag, Score. Ganske raveaktig opplegg over flere etasjer, og det er verdt å nevne at den øverste baren heter Top og den nederste baren Bottom og endel sånne greier, så den er litt mer dirty en de andre. På en god måte! Fint sted å høre EDM og sing-a-long house i konfettiregn, for eksempel. 15


OSLOGUIDE

THE VILLA

FOTO ISELIN TARA RATHKE

Møllergata 23 Det er to klubber i Oslo som virkelig står i spissen for ny klubbmusikk, The Villa og Jaeger. I motsetning til Jaegers hyppige USA- og Berlin-romanse, skal vi ofte til de azurblå breddegrader når man labber ned i The Villas kjeller – som er merkbart fullere av folk nå enn den var før – selv om The Villa også har hatt bemerkelsesverdig gode kvelder den siste tiden med det man i lite veltalende vendinger kan betegne som testotechno.

BONANZA

Youngstorget 6 En knøttliten (vi tuller ikke), køfri og koselig amerikansk bar med bord ute for alle som nyter kreftpinner. Deilig snev av westernstemning midt i Youngstorget-jungelen, mer er det ikke å si om den saken. THE VILLA

U TELIV YOUNG S T ORGE T Youngstorget er både et sted og et positivt/ negativt ladet begrep (det spørs hvem du spør). Vi mener begge deler. STRATOS

STRATOS

Youngstorget 2 Før var Stratos forbeholdt pamper som vil lage firmafest «på taket av Oslo», men de har i stor grad klart å gjøre seg til et mer spiselig sted også for de uten stor aksjeportefølje, og særlig om sommeren åpner de dørene for hvermannsen og bra DJ-er pleier å stikke innom. Grillmat på en 260 m² stor takterrasse har aldri skadet noen, og det er alltid gøy å kjøre heis. Bortsett fra når brannalarmen går.

REVOLVER

Møllergata 32 Revolver var i starten stort sett befolket av indiespirer og hipsteroppkomlinger som tok opp plassen med sløve øyne, pannelugger og ironisk rocke-dansing, men stedet har gått fra überkult til stappfullt til halvfullt og kredibelt igjen, og er nå bare: Revolver. Varierende og stort sett bra DJs i helgene, i tillegg til dørvakter som minner deg på å ta et glass vann mellom hver øl. NATT&DAG-favoritt og strålende konsert- og hengested. 16


KNIVEN

Bernt Ankers Gate 5 Kniven (fett navn, særlig hvis du kjenner historien bak det, google it!) er byens eneste – unnskyld uttrykket – «rockebar» av verdi. Med legendariske Fenriz fra Darkthrone som musikkansvarlig, er oppskriften svært enkel: Bra musikk og pils. Noen ganger er det veldig behagelig å dra et sted hvor du vet akkurat hva du får, ingen vage konseptkvelder, bare øl og musikk. Men en liten kvizz tillater Kniven seg i ny og ne.

ROCKEFELLER / SENTRUM SCENE / JOHN DEE / LEILIGHETEN

Arbeidersamfunnets plass Norges konsertstolper gjennom mange år, landets proffeste scener, god utsikt, utsøkte lydanlegg og et program ingen andre kan måle seg med. Rockefeller er ringreven med lillebror John Dee i kjelleren, mens storesøster Sentrum Scene holder til kun få meter ned i gata. Leiligheten er yngstemann, og er en skjermet takterasse over Rockefeller der det er endel gode arrangementer fra tid til annen. Bauta!

ANGST BAR

Torggata 11 Angst ga Strøgetpassasjen løftet det trengte da de åpnet dørene i 2013. Nå fungerer passasjen – med blant annet Angst, Perestrojka, Uhørt og pølsebaren Wurst – som et slags Bermudatriangel det er umulig å passere uten å krasjlande for en pils. NB! Se opp for Tabu med Abu m/ entourage. HUMORALARM!

ROBINET

Mariboes gate 7 En uforanderlig staude i Oslos utelivsflora som, på grunn av kultstatus og utsøkte drinker og plassmangel, ikke trenger mer enn en tre centimeter bred papirlapp som dørskilt. På gode dager blir man bestekompis med de ni andre det var plass til den kvelden, på dårlige utveksler man bare kroppsvarme og visittkort i dus papp, men kos er det uansett. Dukker opp i kjent norsk film. Tre hipsterpoeng hvis du vet hvilken.

INTERNASJONALEN

Youngstorget 2 De hyggeligste bartenderne, de beste drinkene og topp stemning enten du skal på date og vil sitte blant folk, leter etter en date, eller du bare vil ut, på konsert eller klubb. Her finner du både kjøpesterke drinknippe-entusiaster og studenter. En fin blanding folk, med andre ord. Har steppet opp arrangementsgamet, noe som gjør underverker både oppe og nede!

NO. 19

Møllergata 23 Denne lille baren har vært med på å gi det vanligvis så rølpete Møllergata et litt mer sofistikert tilsnitt, og er ditt oppdrag på byen å nyte en god samtale over noen enda bedre drinker finner du ikke et bedre sted i Oslo. Prisene på drinker ligger høyere enn mye annet i denne byen, men forsvares av at råvarer og håndverk er av aller høyeste klasse. Vant NATT&DAGs Oslopris for Årets bar 2012.

MONO

Pløens gate 4 Oslorockens andre institusjon har blitt utfordret av en stadig økende tetthet av Youngstorget-steder, men det litt slitte stedet i Pløensgate holder stand og trekker flere folk enn noensinne. Hvem de trekker? Streite rocke-jenter som kliner med streite rockegutter til streit rockemusikk og drar hjem og har streit rockesex, streit rockefulle som de er. Derfor er det grusomme køer etter klokka tolv i helgene.

KULTURHUSET

Youngstorget 3 I utgangspunktet skulle Kulturhuset forsvinne ut av lokalene i det gamle postkontoret, men de fikk bli, og snart skal de sømløst ta navnet Youngs og flytte til 2000 m2 (dobbelt så stort!) i Youngs gate 6 mens den gamle bygården oppgraderes. Gode nyheter, særlig siden det alltid er folk på Kulturhuset (i helgene MYE folk) – så konseptet er liv laga. To barer, en kafé, shuffle-boards, ping-pong-bord, mye intellektuelle bytryner som liker øl. Holder også en HAUG med arrangementer! 17


OSLOGUIDE

BLÅ

Brenneriveien 9 På Blå kan man alltid regne med at det skjer noe bra. Det var noe rot med at kommunen gjerne ville inndra skjenkebevlillingen og dermed stenge stedet i fjor sommer, men det er ikke så lett å bli kvitt noe så sjeldent som et utested ALLE liker. Rock, hiphop, EDM, litteratur, kultureliteavisers sommerfester – alt funker på Blå. Både konserter, klubbkonsepter og klientell holder jevnt høyt nivå, og uteserveringen langs elva er dessuten blant Oslos hyggeligste – og har utsikt til den berømte figuren penissvanen, en av de mest ettertraktede turistattraksjonene for folk som liker svaner som ser ut som peniser. Blå gjør norsk uteliv bedre.

U TELIV GRÜNER L ØK K A Alle byer har tilsynelatende «et Grünerløkka», men bare Oslo har Grünerløkka. PAUL’S BOUTIQUE

PAUL’S BOUTIQUE

Darres gate 1 Oslo-politiet hater hiphop, men det er vanskelig å hate Paul’s Boutique. Kanskje skyldes det beliggenheten: På Alexander Kiellands plass går alt litt roligere for seg. Eller kanskje det er musikken: Old school-hiphopen på Pauls tiltrekker seg heller snille, forsiktige hiphop-nørds enn folk som leter etter trøbbel. Det er noe umiskjennelig ungdomsklubb-aktig over stedet, særlig den bittelille, svette kjelleren, som alltid er overfylt i helgene. Kom tidlig og du kan til og med spille pingpong i kjelleren! På mange måter er Pauls Boutique et samlingssted for litt for hvite hiphopgutter som forlengst burde blitt voksne, men som trenger et sted å dyrke nostalgien sin.

FOTO MARIA PASENAU

Men heldigvis er det også mye mer. Flere av årets live-høydepunkter har foregått på Pauls. For eksempel den episke King Skurk One-konserten i juni, der forsommer-yrende smågutter fra 612, lillebror-crewet til 501, fylte kjelleren med kjønnshormoner. Eller omtrent hver gang pusekattene i Nova Amor har tatt over kjelleren, og da særlig på Drake-kvelden deres i oktober, da stedet var stappfullere enn noen gang. Paul’s er Oslos beste eksempel på at hiphop ikke trenger å bety bråk. Det knøttlille lokalet innbyr ikke til vold, men snarere til kjærlighet og berøring <3.

18

Paul’s Boutique oppfyller et par helt essensielle krav til et godt utested: Hyggelig om dagen, og vasse i knust glassfullt om natten. Også har vi flere ganger erfart at de er pragmatiske når det kommer til å få folk til å oppføre seg, det gjelder ikke nødvendigvis bare å kaste ut folk ved første overtramp. Det hjelper å snakke pent til dem først! Det er nesten så man glemmer at man er på byen på fuckings Kiellands plass.


FOTO ERIK FIVE

BD57 X

BAR BOCA

Thorvald Meyers gate 30 Hyggelig betjening som serverer noen av byens aller beste drinker med lite tjas, mas og fjas. Rett og slett et behagelig sted å være for de av oss som ikke krever et tydelig konsept og eget bryggeri i kjelleren. Vær obs på mye folk i helgene – dette stedet er kjent utenfor byens grenser.

BAR VULKAN

Maridalsveien 17 Laget for de fra østkanten som skulle ønske de var vestkant, og de fra vestkanten som skulle ønske de var østkant. Ypperlig for tverrfaglig sjekking mellom forskjellige inntektsgrupper, og gir østkantens største sjanse for jenter å finne en fyr som ikke høster av lånekassens penger for å spandere en drink, i tillegg til Oslos største samling av veldig pene mennesker.

GRÜNERLØKKA BRYGGHUS

BD57 X

Markveien 57 På grunn av norske alkohollover har ikke BrewDogs første bar i landet lov til å hete for eksempel BrewDog bar (hørte vi nisselueland og pottitlover, eller?), men fortvil ei! Verdens tørsteste ølhund har laget en fiffig løsning basert på forkortelser og gatenummer. Hvis du ikke skjønner helt hva vi snakker om: BrewDog er et skotsk bryggeri som blant annet er kjent for sin «PUNK IPA» og sine bidrag i konkurransen om å lage verdens sterkeste øl (i 2010 brygget de en sort med 55 prosent alkohol som da var både verdens sterkeste og dyreste). Siden 2010 har bryggeriet også drevet egne barer, og det er godt mulig klientellet på BD57 er godt over gjennomsnittet ølinteresserte, selv for mikrobryggerio-holiker-bydelen Grünerløkka.

PARKTEATRET

Thorvald Meyers gate 30 Idet du entrer Thorvald Meyers gates egne grottelokale av et brygghus vil du kjenne den permanente eimen av svette og mjød som forlengst har sevet seg inn i veggene. Stedet har dog et stort utvalg av flaskepils og egenbrygget fatøl, er godt besøkt, og et ganske annerledes løkkasted. Forandring fryder.

Olaf Ryes Plass 11 Grünerløkkas moderskip med sin klassiske fasade, folksomme uteservering, hyggelige bar og konsertscene. Parkteateret leverer litterære, film-o-file, elektroniske, akustiske, romantiske og baltiske små-store hverdagseskapader for både nærområdets hippe A4-venner, tilreisende kjendiser og nyforelska kulturspirer. En bankene hjerte i (den etter hvert litt forurensede, vil noen mene) arterien som er Grünerløkka

SPORT 33

AKU AKU

PERLA

INGENSTEDS

Thorvald Meyers gate 33C Etter at Øvre Løkkas brune perle gjenåpnet som sportsbar, ble ølen dyr og veggene tapetsert med skjermer. Ellers er alt som før: Shitty guilty pleasure-musikk fra anlegget, kul innvandrerbartender, mediatryner, politikere, utelivsgriser – 33 er fortsatt byens minst sjarmerende sjarmtroll.

Helgesensgate 66 Er en liten mescalbar på sørøstsiden av Sofienbergparken. De omtaler seg selv som en nabolagspub, men i motsetning til de fleste nabolagspuber lager de gode cocktails og har kanskje byen beste Pisco Sour. Eieren, Erik Eugen Bruun, er blant annet kjent fra bergenslegenden, Legal. Baren har han tegnet og bygget selv etter et sted han engang drev i Uganda!? 19

Thorvald Meyers gate 32A Hawaii, Oslo er en film. Hawaii i Oslo er feelingen på hovedstadens beste tikibar. Gjennomført dekor etter de strenge tikireglene fra 50- og 60-tallet og meget god chili punch – servert av blide pinup- og rockabilly barkeepere – sørger for lykksalige kvelder i Thorvald Meyersgate.

Brenneriveien 9 Gammel ravelegende vis-à-vis Blå i nypolert drakt. I helgene om sommeren svinger Oslos gryende og aldrende kulturspirer seg med konseptmalepenselen og fyller det gamle tekstilverkstedet ved Akerselva med alt fra techno til klassisk. Ingensteds er litt som tofu; den trenger krydder for å smake noe, et godt eksempel på at Ingensteds ikke er mer moro enn det du lager selv.


FOTO CHRIS ABOLADE

OSLOGUIDE

DATTERA TIL HAGEN

U TELIV GR ØNL A ND Å «gå over Grønland» får en litt annen schwung når du skal jobbe deg gjennom masse utesteder. OLYMPEN

Grønlandsleiret 15 Naboen til Pigalle. Jovialt kalt «Lompa», og flittig brukt til lønningspils. Har i løpet av 00-tallet gått fra å være brunt til ganske stas, og har en strålende bakgård hvor man kan nyte både norsk husmannskost og god drikke.

DATTERA TIL HAGEN

STARGATE

NO 53

POSTKONTORET

Grønland 10 «Dattera» består av to etasjer: første er kafé/bar med enkel meny, mens andre gjør nytte som klubb med sporadiske konserter. I sommerhalvåret har Dattera en av byens beste uteserveringer, som er stappfull i helgene og helt sprengt under Øyanatt. Kudos for alltid blide folk i baren. En N&D-favoritt. <3

Schweigaardsgate 53 Øl- og drinkstedet som ikke har ambisjoner om å være noe annet enn akkurat det. Et hjem for gamlebyens store ansamling av personer som titt og ofte er å finne under en parole, i et tog, akkompagnert av blålys. No 53 har et variert utvalg av øl og drinker med et sofistikert tilsnitt, og et ditto variert utvalg av DJs. Kanskje det eneste stedet i verden du kan bestille drinken «Føkka Flodhest». 20

Grønland 2A Stargate byr altså på billig øl og mye moro ettersom den ligger rett ved utgangen til Grønland T. Klientellet består av folk fra Kongsvinger som ikke vet bedre, studenter som vet bedre og utelivsavedlingen til NAV Nordre Aker. Du møter nok ikke kona eller mannen i ditt liv akkurat her, men hasj får du kjøpt rett rundt hjørnet.

Hagegata 27 Det vanlige postkontoret ble til «post i butikk», og det ledige postkontoret ble lokal bar. Postkontoret er kafé på dagtid, pizzarestaurant og bar om kvelden. Kjøkkenet drives i samarbeid med Cin Cin / Patio på Bislett, og pizzaen er, om ikke byens beste, faktisk skikkelig god. Av og til arrangerer Postkontoret konserter, valgvaker og lignende, og ofte er det ganske fullt. Heldigvis for Tøyen!


OSLOGUIDE

U TELIV V E S TK A NTEN Vestkanthumor: «Solen går ned i vest, så hvorfor ikke la det gå ned i vest også?»

VU

Hegdehaugsveien 24 En trivelig bakgård med utebar, varmelamper, lavt tak og lune vegger fører deg frem til et halvstivt, men behagelig designa lokale. Klientellet er streit Bogstadveien, men funker mye bedre enn hos sine nabosteder, da atmosfæren som regel er god, innredningen upåklagelig og bartenderne faktisk smiler til deg. En positiv overraskelse.

ENOTECA VINBAR

Bygdøy Allé 59C Enoteca er trolig byens beste kjærestejoint, plassert langs visnende kastanjetrær og trashy butikker midt på beste/verste vestkant. Nyt en god hvitvin med kjæresten mens dere hører på middelaldrende kvinner snakke dritt om eksmannen mens de kjederøyker, eller hør på økonomistudenten som føler han har nådd en «dypere innsikt» fordi han kan sitere Ayn Rand. Mye bra underholdning. Personalet er av det kostbare slaget, men kast noen tapaskjøttboller på dem så kommer de ruslende.

SKAUGUM

Solligaten 2 Skaugum har klasse og er ujålete på en gang. Du kan slappe av i en av de tre åpne etasjene eller danse foran den vesle scenen. Klientellet er relativt variert med tanke på beliggenheten. Den ene dagen møter du de største bøllene i kulturoslo, dagen etter danser 60-år gamle skipsmeglere stekedansen. Flott lokale, finfin musikk. Har du råd kan du rive i en femretters på Palace Grill (naborestauranten) først. Da burde daten gå i boks.

FOTO ISELIN TARA RATHKE

SKAUGUM

22


BAR TJUVHOLMEN

VALKYRIEN

Valkyriegata 15 Valkyrien er en Oslo-legende. Her har Bjørneboe hatt diktopplesning mens han drakk bort sorgene, her utstedte man svenske pass til motstandsbevegelsen under krigen. I dag minner interiøret om en Lynchfilm, eieren og servitørene er supertrivelige. Du får billig fransk hvitvin, møter kanskje på filosofiprofessoren din fra Blindern, og alkiser pisser i buksa og synger visesanger for penger. Genuint.

BAR TJUVHOLMEN

Bryggegangen 6 Mange likhetstrekk med Vinmonopolet på CC Vest, men åpent til 03.00, med de konsekvenser det medfølger. Her møtes skipsredere og fremtidige skipsredere for å diskutere skipsrederting over atomgrønne drinker med morsomme navn, allerede hvitvinsmarinerte fra restaurantbesøk. Et av de få stedene i Oslo hvor det ikke er sett på som litt vulgært å skamløst vise penger og makt til tonene av lettbent house, det er snarere normen. Er du heldig får du kranglet med en ungdomspolitiker fra Østkanten i løpet av kvelden, men husk, Patek or go home.

LORRY

Parkveien 12 Et av Oslos mest autentiske steder. En hybrid mellom gjestgiveri, brun pub og en ivrig safarijegers våte drøm (mye døde dyr på veggene). Hvite duker på bordene og pent antrukne kelnere, uten at det blir pretensiøst. Her ser du kjente forfattere og forlagsfolk snorke på skulderen til kona etter å ha fått i seg for mye Møllers tran. Stamstedet til foreldra og besteforeldra dine (hvis de jobber i kulturbransjen), men likevel, på grunn av egenartet og sjarmerende atmosfære, tar ofte mange av Oslos yngre lugne kule, som ikke orker sentrumsgryta, turen innom. Matservering til langt på natt.

OSLO MIKROBRYGGERI

Bogstadveien 6 På Oslo Mikrobryggeri skuler borgerlige pamper på arbeiderklassen og vice versa. Alt av klasseskiller viskes ut av den ferske aromahumlen samtlige av gjestene har drukket seg snydens på. Det første pubbryggeriet i Norden har holdt stand siden slutten av åttitallet og er obligatorisk for alle som mener autentisitet, tradisjon og godt øl setter rammeverket for en helaften. 23


BILDESERIE

BARCODE

BLUES

De jobber i Norges nye finanssentrum og er landets desiderte elite. Men hva tenker de om livet? FOTO CHRISTIAN TUNGE

24


Hva er meningen med livet? – Hva er det da? Det er å gjøre det meste ut av livet. Gjøre så godt man kan. Føler du noen gang at livet er meningsløst? – Ja. Det virker som at man blir oppdratt til å få seg jobb, betale skatt og det er det du kommer til å gjøre resten av livet. Tror ikke det er meningen med livet. Når gråt du sist? – To år siden. Tanta mi døde.

FABIO Trenchcoat fra David Hamilton. Sko fra Páres. Dressbukser fra Tiger. Solbriller fra Rayban.

25


Hva er meningen med livet? – Å ha det godt. Man må leve litt i nuet. Ja. Høres det greit ut eller? Føler du noen ganger at livet er meningsløst? – Nei. Når du møter litt motgang kan det føles litt kjipt, men meningsløst… Nei. Velger å se fremover og tenke positivt. Hva savner du mest i livet? – Fri. Mer fritid.

JANNE Kåpe/frakk fra H&M. Genser fra Zalando, usikker på merke. Sko fra Pavement. Veske fra Alexander Wang. Briller fra Versace.

26


TOR (Venstre)

Dress fra Riccovero. Sko fra Boss. Hva er meningen med livet? – Å være i takt med seg selv, hvis man klarer det. Være i balanse. Føler du noen gang at livet er meningsløst? – Ikke helt meningsløst. Det går jo opp og ned, men noen ganger så føler man at man må gjøre noe for å gjøre det litt bedre.

SVEIN (Høyre)

Dress og sko fra Boss. Meningen med livet, Svein? – Vet ikke. Være seg selv. Hva savner du mest i livet? – Det vet jeg ikke. Tror du på gud? – Nei.

LARS Casual blazer fra Dielmar. Bommulsbukse fra Hackett. Sportsskjorte fra Eton. Sko fra De Marco.

Tror du på gud? – Nei. Savner du noen gang å ha en gud å tro på? – Nei. Når gråt du sist? – Det gjorde jeg på lørdan. En som sang opera på NRK.

27


TORE ARCHER Kevlarjakke fra Modeka. Kevlar-bukse, ukjent merke. Sko fra Harley Davidson. Motorsykkel fra Ultra Custom Cruiser fra 2000 (omtrent det samme som Harley Davidson, men bygget på en annen fabrikk. Mer sjelden og spesiell.)

Dette skulle egentlig være en eksistensiell mote-enquete med Norges finanselite, men mens vi var ute og speidet etter dem, åpenbaret plutselig Tore Archer seg. Han hadde vrengt det enorme beistet av en motorsykkel opp på fortauet utenfor DNBs hovedbygning, og snakket i telefonen, sannsynligvis med DNB, for å slippe å måtte gå av sykkelen og inn i bygget. Midt i fotoshooten kom en DNB-ansatt ut med papirer til Archer for signering. Sånn kan det altså gjøres. For en legende. Hva er meningen med livet? – Ja, den som hadde visst det. Føler du noen ganger at livet er meningsløst? – Ja, det kan det vel hende man føler på innimellom. Men får gjøre det beste ut av det. Gjøre det man har lyst til, prøve å få gjort mest mulig av det man har lyst til. Ikke bare drømme om det man har lyst til, men faktisk gjøre det. Kjøpe sykkel, kjøre Route 66. Når gråt du sist? – Sikkert når faren min døde. Har sikkert grått etter, men det husker jeg ikke. 28


Hva er meningen med livet? – Å ha det bra. Være lykkelig. Føler du noen gang at livet er meningsløst? – Sjelden. Kanskje når jeg har det som verst. Men veldig sjeldent. Hva savner du mest i livet? – Bra vær.

JENS Dressbukse fra Tombolini. Jakke fra Tombolini. Skjorte fra Eton. Sko fra Seban.

29


OSLOGUIDE

CAFÉ MIR

Toftes gate 69 Bortgjemt i en trivelig bakgård ligger Grünerløkkas lufthavn. Alle med noia for fly kan overvinne skrekken i flysetene, som runder den hjemmesnekrede smijernsbaren, og nyte masse obskure band prøve lykken på den lille konsertscenen. Fussball og tegneserier i underetasjen.

NORD

NORD

K A FEER

Nygata 3 Relativt nyåpnede Norð jobber med lokale og gode råvarer, og jobber, baker og lager innenfor nordisk mattradisjon. Det HØRES ganske knirkete ut, men det hele er gjort overraskende uanstrengt og ålreit i et avslappet lokale. Er UTROLIG sentrumsnært, så hvis du skal shoppe på et av sentrene i Oslo-gryta er Norð kanskje det beste stedet i nærheten å ta seg en pust i bakken og en fersk blings. Hva med en stor landbrødskiv med hopevis av gode norske råvarer fra Avdem gårdsysteri, Den Blinde Ku, Strøm Larsen eller andre? Finnes i andre versjoner rundt om i byen, men vi anbefaler sentrumsoasen.

Kaffekulturens svar på den tradisjonelle puben? PASTEL DE NATA

Kongens gate 10 Pastel de Nata spesialiserer seg på portugisiske bakevarer, og ligger som en atmosfærisk oase midt mellom bygningsbastionene Kommersiell Valutahandel og Nærings- og Fiskeriderpartementet (SIC). Her får du kaffe OG kake til en femtilapp, og slenger du på 70 kroner til får du en lunsjrett med på kjøpet. Billig, koselig og godt.

SUPREME ROASTWORKS

Thorvald Meyersgate 18 Skal du ha din daglige koffein-fix gjort med stil, er Supreme Roastworks, et veldig bra steinkast fra Ringen Kino, stedet å dra. Supreme Roastworks pusher byens kanskje beste hjemmebrente kaffe til fornuftige priser, totalt uten douchebag-takter fra den joviale betjeningen.

HENDRIX IBSEN

Vulkan 20 Konseptet er mistenkelig likt Ut i Vår Hages reklamebyråsketsj om Ivar Aasen og Henrik Ibsen med punkesveis, men kaffen er god og lokalet fint. Bra sted å arbeide noen timer, men chill musikk i bakgrunn. Stedet har studentrabatt og tilstrekkelige med stikkontakter, så hva mer trenger du? Jo, du kan også kjøpe vinyl her, om du liker sånt. Vi tenker det får duge mens vi venter på Oslos første moderne kassettkafé. 30

HENDRIX IBSEN


SPENNENDE PROGRAM FOR 2017, FØLG MED!

FOTO IDA GØYTIL

OSLOVELO

K A FEER SY K K ELBA R ER

Hvorfor i helvete finnes det så mange sykkelsteder? PELOTON

Torggata 36 Sykkelbar høres kanskje ut som et litt smalt konsept. Særlig i denne byen, med sin ikke akkurat københavnske tilrettelegging for sykling. Men joda, i Oslo har det kommet tre. Tre stykker ja. Og hva ER det i det hele tatt? En bar/kafé hvor du kan få fiksa sykkelen din mens du drikker en øl eller kaffe, vel! Det sier vel seg selv? Først kom Peloton i enden av Torggata. Her er «sykkelverkstedet» plassert innerst i lokalet og gjør heldigvis ikke så mye ut av seg. Hvorvidt man faktisk kan få sykkelen fiksa aner vi ikke, men det henger i hvert fall masse verktøy der. God pizza har de også, og innimellom en dj som lager god stemning.

OSLOVELO

Seilduksgata 23A Grünerløkka måtte selvfølgelig også ha et eget sykkelsted, og på Oslovelo, som ligger på det (foreløpig) mest ukurante hjørnet av Birkelunden, er det ifølge onde tunger ikke så lett å faktisk få orden på sykkelen sin, men til gjengjeld er det lett å få seg en kald jævel i hånda. Sandwicher lager de også. Du kan til og med kjøpe sykkeldeler, noe vi i NATT&DAG dessverre ikke har prøvd, fordi vi bare kjører hoverboard :/

ROULEUR

Ullevålsveien 16A «Rouleur» er fransk og betyr «en som ruller». Stedet er, ifølge stedet selv, for folk som er interessert i sykling, kunst, design, mat og drikke. Hvis du treffer på alle fem er du er sjuk i hue. Treffer du på fire av fem er du nok midt i blinken. Hvis du er nede på under tre av fem hører du hjemme på enten Solli, Ocean eller åpning på Standard. Også kult hvis du digger å treffe på racersyklister i trikot som på vei til Son på søndagstur kommer innom for en grønn te med puffet ris. 31

OSLOKONSERTHUS.NO Oslo Konserthus billettluke: 23 11 31 11 MAN-FRE 11 - 17, LØR 11 - 14 + 2 timer før konsertstart Ticketmaster: 815 33 133, ticketmaster.no Gode parkeringsmuligheter hele døgnet


OSLOGUIDE

DELICATESSEN

Søndre gate 8 Tapasrestauranten har vært ufattelig populær siden åpningen i 1999, og fortsetter å holde det gående. Ikke bare om kvelden, men også en rolig formiddag i helgen. Det er nok sandwichene man burde gå for i denne sammenhengen, en full tapasbestilling blir litt vel heftig. Deilig kaffe finnes selvfølgelig, og deilig alkohol for de mer rutinerte.

THE NIGHTHAWK DINER

Seilduksgata 15 På søndager er det nesten like mange som valfarter til dette stedet for å se køen utenfor som de som skal spise der. Serverer amerikansk diner-mat og har en imponerende frokostmeny, hvor alt fra pannekakene til cinnemon-toasten anbefales. God kaffe i massevis, og noen av Oslos beste milkshakes – hvis du skal ha en spesielt fin frokost.

Gimleveien 22 Det er ikke mange spisesteder som serverer frokost i Oslo det er verdt å skrive om. De fleste som serverer «frokost», nøyer seg med kjedelige bakervarer og fantasiløse baguetter, eller kanskje – hvis du er heldig – overstekte speilegg med brent eller myk bacon til. Men hos Osteklokken på Frogner er situasjonen en annen. De åpner ikke før 09.00 og er dermed ideell for frokostspisere som har en dag som ikke må starte så fryktelig tidlig (les: studenter og selvstendig næringsdrivende a.k.a minst halve Oslo). Den snille mannen bak disken vil anbefale deg en omelett med serranoskinke og trøffelolje, og det vil vi også anbefale deg. Du burde også bestille deg en god flaske belgisk hveteøl til maten. Osteklokken tilbyr i tillegg til sit-down-frokost utvalgte kolonialvarer i luksusklassen, som gode olivenoljer og et assortert utvalg av høykvalitets oster og skinker.

FOTO IDA GØYTIL

OSTEKLOKKEN

THE NIGHTHAWK DINER

K A FEER FROKOS T S TEDER Frokost er go’kost, som idioter sier. VESPA & HUMLA

Københavngate 2 Dette lille stedet rett rundt hjørnet fra Løkka huser ikke så alt for mange folk, men stemningen er god som få, og stedet er skikkelig sukkersøtt! Trappa inn, sukkerposene, servitørene og det lille området foran med uteservering. Her har de deilig kaffe, sandwicher og noe varmmat (supper og panini). I tillegg har de en liten kolonial med italienske luksusvarer som du kan kjøpe med hjem til søndagskvelden. Stas.

BELLA BAMBINA

Ø på Østbanehallen Bambina står for frokosten til Comfort Hotel Grand Central – også for de som ikke har tilbragt en natt i en hotellseng – til en billig penge. Bonus: NATT&DAGs kontorer er kun et baguettkast unna, så her har du mange muligheter til å gripe tak i en hipster og fortelle ham akkurat hvor mye bedre ting var før. 32


Lei av nudler?

Foto: Kjell Olufsen/Fagforbundet Grafisk senter

Fagforbundet jobber for en økt levestandard for heltidsstudenten. Vi vil ha flere studentboliger, økt studiefinansiering og rimeligere tannpleie. Les mer pü ung.fagforbundet.no

Bli medlem: Send Fagforbundet medlem til 1980


OSLOGUIDE

foto maria pasenau

ROALD & UMBERTO

Schweigaards gate 56 Det åpner stadig vekk nye, gode restauranter i Oslo. De varer ikke nødvendigvis så lenge – det er mye som skal klaffe for at en restaurant skal lykkes – men de serverer ofte god mat så lenge det varer. Men det finnes også restauranter som holder det gående, år etter år. Som ikke har noe originalt konsept eller ettertraktet beliggenhet, men som klarer seg på stabilt god mat og hyggelig stemning. Også disse stedene fortjener anerkjennelse. Et av dem er Roald & Umberto, Gamlebyens italienske nabolagsrestaurant. Dukene er røde og hvit-rutete. Roald & Umberto er den typen italiensk sted hvor du og bikkja du kaller typen din kan sitte og ha et Lady og landstrykeren-øyeblikk. Alt er helt tradisjonelt – og hvem har noen sinne oppsøkt en italiensk restaurant for noe annet? Du får pizza. Du får pasta. Du får risotto. Og du får alt servert av den strenge men vennlige legenden Dino Luglio, som visstnok ble født i Napoli, har åpnet mer enn 18 restauranter og barer i Napoli, Milano og Oslo, og har stilt som kandidat til senatet i republikken Italia og til Europaparlamentet for det italienske Radikale Parti og det Grønne Parti. Som om ikke alt DETTE var nok, er sjappa oppkalt etter venn- og fiendeskapet mellom luftskipspolfarerne Roald Amundsen og Umberto Nobile. Stort greiere blir det vel ikke.

ROALD & UMBERTO

R E S TAUR A NTER KAMAI

For de dagene hvor du har brukt litt for mye eller vil bruke litt mer.

Korsgata 25 Hvis det eneste du vet er at du vil ha mat som er «asiatisk», så kan Kamai være svaret nesten uansett: Vil du ha et syvretters-måltid, med speket tunfisk, oksetunge og blodsvele? Ja, da kan du spise på den formelle restauranten i bakgården. Vil du ha kjapp sushi? Da kan du spise i kaféen. Eller ta det med deg. Vil du ha ordentlig sushi, og en flaske champagne, for å feire at du og kjæresten din har kjøpt leilighet i Cliffhanger-bygningen i Barcode – ja, så kan du gjøre dét også i kaféen. Og hvis du ligger hjemme og det er søndag, og du vil bli hjemme, men spise ute, som et visst sykkelbudfirma reklamerer med – så kan du få Kamais deilige baos med kongekrabbesalat eller pinnekjøtt og wasabikrem levert på døra. Kamais asiatiske fusion funker i enhver anledning. I tillegg er det billig. Man kan ha en helaften i den rimelige kaféen, men de tar ikke bordbestilling, si i realiteten har man faktisk ikke sjangs til å få bord der utenom i uka eller på odde tidspunkter, som lørdag klokken 17. Kanskje det er derfor de rosa syklistene farter inn og ut, stadig vekk. Aller best er det likevel å sitte i den lille og hyggelige kaféen, uansett når på døgnet man måtte klare å skaffe seg et bord. 34

foto maria pasenau

KAMAI


LOKK

Torggata 18b Lokk er noe så sjeldent som en virkelig topp restaurant der man faktisk har råd til å spise noen ganger i måneden. Men restauranten hadde vært i denne guiden selv om maten hadde kostet det dobbelte. Råvarer av topp kvalitet, spennende og originale kombinasjoner, rause porsjoner. Kan man egentlig ønske seg mer? Spørsmålet er hvordan de greier det. Svaret er – foruten topp fagkompetanse – at de bruker mye tid og kunnskap til å kartlegge hvilke råvarer som er av topp kvalitet til enhver tid. Dessuten har de selvfølgelig en god dose av det forferdelige overbrukte k-ordet: kreativitet. Resultatet er gourmethusmannskost til husmannspris.

Storgata 21 Sammen med St. Lars er Grilleriet en av byens beste grillrestauranter. På Grilleriet har man, som navnet tilsier, kastet ut de vanlige koketoppene med plater og erstattet dem med en lang rekke griller. Sett deg i grillbaren, noe som ganske enkelt er den lange bardisken som omkranser det åpne kjøkkenet – og følg med på kokkene og matlagningen på kloss hold, som en slags mer attraktiv kontemporær dans. Drikk masse gode viner, og spis grillet kamskjell med jordskokk, mørbrad av okse med foie gras-skum eller langtidsgrillet og trøffelmarinerte oksekjaker, som er så møre at de nesten faller fra hverandre.

foto maria pasenau

GRILLERIET

BASS

HITCHHIKER

Maridalsveien 17, Mathallen Til tross for slitsomt avslappa konsept – «lettbeint stemning», som de selv kaller det, med nesten for chille servitører, egne capser, kopper og t-skjorter – er Hitchhiker blant Oslos beste restauranter, rett og slett fordi maten er så sinnsykt god. Konseptet «Gatemat fra hele verden» kunne fort blitt en dårlig og oppbrukt gimmick, men kokkene Jan Robin Ektvedt og Stian Floer, som også har gitt ut kokebok med restaurantens retter, kombinerer elementer fra forskjellige steder i verden på en uanstrengt og frisk måte. Viljen til fornyelse er stadig merkbar, og Hitchhiker er et sted man kan gå ofte, uten å måtte spise det samme.

ST. LARS

Thereses gate 45 Kjøtt er ikke KJØTT før du har prøvd den 36 timers grilla lammebog på St. Lars! Andreas Viestads restaurantbaby ble kåret til Årets beste Oslorestaurant under NATT&DAG-prisen 2011, og den holder så sykt fortsatt koken. Eller skal vi si grillen, HAHA, for St. Lars er jo en grillrestaurant! Som i 2011 har St. Lars fortsatt «fantastisk og original, men ujålete mat». Åjada, de har åpen kullgrill, og selvfølgelig har de fantastiske råvarer og deilige vinpakker. På relativt få år har St. Lars rukket å bli en fin, liten, umistelig Oslo-juvel av en restaurant, og vi håper de bare fortsetter å være det veldig lenge.

BOKBACKA

Skovveien 15 Det rene, nordiske konseptet kan virke drøvtygd, men Bokbacka nailer det uten for mye anstrengelse. Fokuset er økologiske, kortreiste råvarer, og her legges det ikke noe i mellom. Stikkord: Jord, mose, blomster, ja, skog generelt. Til og med toalettene er som en tur i skogen, med fuglesang og bekkevann. Det har vært et gjennomtrekk av steder i Bokbackas lokaler på Frogner, men vi håper eier Simon Weinberg – med bakgrunn fra Noma i Køben – vet hva han driver med, for maten her er på et annet nivå enn det meste annet du får her til lands. Det eneste minuset må være at det er litt trangt om plassene i lokalet, og at det derfor er fort gjort å ende opp i baren.

35

BASS

Thorvald Meyers gate 26C Jenny Skavlan er her stadig vekk. Hva mer trenger man å vite? Ok da, kanskje litt mer. Det kan noen ganger (ofte) bli mye konsepter blant nye restauranter. «Gatemat fra hele verden». «Ekte amerikansk BBQ». «Naturvin og alle rettene bare omtales med én hovedingrediens: Flatbrød. Ku. Melk». Det er en lettvint måte å få oppmerksomhet i starten. Men faren er at folk fort blir lei, når konseptet er alt man har for å lokke gjester. Bass er derimot forfriskende konseptfritt. Det er nordisk, men det blir aldri noen begrensende tvangstrøye. Derimot er det som en enda billigere og enda enklere lillesøster til vår gamle yndling Arakataka. Det er ikke så mange steder man kan gå for å få seg et par østers, uten at man forplikter seg til fem retter med klassisk fransk. Men på Bass kan man i stedet gå fra østers og videre til en biff tartar med cæsarsalat. Eller rå kveite. Eller fritert kylling. På Bass gjør de som de vil, fordi de har skjønt at det er den enkleste og beste veien til god og original mat. Det gjelder rett og slett å ikke gjøre det så vanskelig, og ikke prøve for hardt. Det er heller ikke veldig dyrt på Bass. 50 kroner for byens beste dessert (lakrisis og kirsebær!) er det ingen som kan klage på.

TRATTORIA POPOLARE

Trondheimsveien 2 Trattoria Popolare nederst i Trondheimsveien gir Cantina Cortina og Balthasar konkurranse i kategorien «Byens beste italiener». Sist vi gjestet Trattoria, eller Populare (kjælenavnene til Trattoria Popolare), spiste vi av et rikt utvalg antipasti (småretter eller egentlig mer snackslignende porsjoner med spekemat og varme munnfuller), slik man skal når man spiser italiensk, før en fantastisk hovedrett av lam og nydelig ricottaostekake til dessert. Helhetsinntrykket var imponerende, og det hjelper også at tre retter og vin ikke vil sette deg tilbake med mer en fem-seks hundrelapper.

SKUR 33

Akershusstranda 11 Kan man ha hummer og klippfisk og poteter på én pizza? Ja. Seff! Skur 33 åpnet i 2015 og er søsterresturanten til velkjente Baltazar Ristorante & Enoteca på Kirkeristen. Restauranten holder til i et av Oslos gamle havnelager, så hallo, romantisk havutsikt. Pizzaen ligger i Oslo-toppsjikte, men fisken og skalldyr fra grillen er også verdt å forsøke seg på.


OSLOGUIDE

ARAKATAKA

PALACE GRILL

SMALHANS

LE BENJAMIN

FISKERIET

ARAKATAKA

MAAEMO

Solligata 2 Kanskje ikke like bra, eller like Palace som det var på sitt beste, men det er fortsatt Oslos eneste rocka high-end gourmetrestaurant. Et sted der noen av de, til enhver tid, beste og mest talentfulle norske kokker jobber sammen i team uten å ta seg selv eller yrket sitt alt for høytidelig. Kreativ og morsom mat blir til via både uhell og lekelyst. Her får du Bloody Mary-østers, merkelige, men gode shots som hvileretter. Smekke og en colaboks har noen til og med fått inkludert i måltidet. Her skal du dessuten alltid ende drita full.

Søndre gate 6 Le Benjamin er et uformelt og traust (i ordets egentlige betydning) fransk brasserie, som alltid leverer. Oslo har de siste par årene opplevd en restaurant-boom uten like, og med en jevn kvalitetsøkning har mange gamle steder måttet kaste inn håndkleet som følge av stadig hardere konkurranse. Men gutta med skjegg og tatoveringer er ikke her. Dette er ikke stedet du ser mest på Instagram. Det er derimot her kokkene går og spiser. Hvorfor? Fordi god mat aldri er kjedelig.

Mariboes gate 7 Var lenge den ubestridte lederen i konkurransen om å servere best mat per krone. Selv om Arakataka nå har fått konkurranse på den fronten, er dette likevel stedet i Oslo hvor du får den mest elegante gourmetmaten (inkludert vin) til under tusenlappen. Som eneste restaurant i Oslos toppsjikt tilbys muligheten for å sette sammen din egen femretter, i tillegg til dagens meny. Maten holder toppnivå og selv om du ikke alltid finner de dyreste råvarene på menyen er det gjennomgående råvarer av topp kvalitet og teknisk relativt avansert matkunst som kjennetegner denne aldrende kjempen.

36

Waldemar Thranes gate 10A Moderne vri på god gammeldags husmannskost står i sentrum på Smalhans. Du kan velg mellom en Smalhansmeny som setter deg tilbake 4–500 spenn, eller en krøsusmeny som ligger på rundt 700 (med vin kommer krøsusen på rundt 1200). Det byr på masse mat, men egentlig er dagens husmann både det beste og billigste alternativet (aldri over 200-lappen). Relativt god stemning selv om klientellet er utrolig uniformt. Assosiasjonene går i retning av et fremtidig foreldremøte på Majorstua, Skøyen, Ullevål eller Uranienborg.

Youngstorget 2B Ah, det perfekte måltidet for en sen start på dagen (derpå) er Fiskeriets egen fish ’n chips. Sannsynligvis den beste i Norge, og selvfølgelig laget av fersk fisk (kolje eller torsk), med hjemmelaget remulade og ekte malteddik. Ellers byr byens beste fiskedisk på god lunsj med topp råvarer, masse gode småretter, og alt er sunt og godt. Merk deg at take-awayen er skrekkelig lavt priset. Vi abefaler å bestille Estrella-ølet (utviklet av tidligere El Bulli-innehaver Ferran Adrian) til maten.

Schweigaards gate 16 De siste årene har Maaemo tatt det siste skrittet opp i øverste liga av europeiske restauranter og dermed har det ikke skortet på velfortjente lovord, anmeldelser, priser og utmerkelser på restauranten i Schweigaardsgate. Matentusiaster blant europeisk jet-set innvilger seg dagsturer fra London med privatjet og helikopter til Oslo utelukkende for å spise på Maaemo og innta litt av (utrolig nok) 20+ magiske serveringer med utgangspunkt i lokale, naturlige og økologiske råvarer. Bestill bord og begynn å spare, for besøket koster fire laken pluss tips, noe det er vel verdt, spør du oss.


OSLOGUIDE

VILLA PARADISO

Olaf Ryes plass 8 Situert på toppen av Olaf Ryes plass er Villa Paradiso både et praktisk og godt alternativ, dersom man går ut ifra beliggenhet og kvalitet på mat. Dersom man derimot har en lammende barnevogn- og lattemor-skrekk bør man holde seg LANGT unna: Villa Paradiso har nemlig utrolig god pizza, men også et avskrekkende lekerom for barn. Så får du avgjøre hva som er viktigst: Barneangst eller pizzaglede.

Møllergata 23 Hells har god pizza, godt øl og bra folk. Kom gjerne tidlig – stikk når de stenger. Gode drinker har de også! I det siste, etter flere «byens beste pizza»-kåringer har det blitt hard kamp om bordene, så for å være helt sikker på plass kan det lønne seg å bestille bord i forkant. Fine DJs pleier de å ha, også!

foto ida gøytil

HELLS KITCHEN

HELLS KITCHEN

R E S TAUR A NTER PIZ Z A Det runde gull.

PIZZA DA MIMMO

Behrens gate 2 Pizza da Mimmo minner om en disney-esque versjon av en italiensk restaurant. Familiedrevet, kvalitetsorientert, hyggelig og ujålete. Stemningen, kokken (far sjøl), servitørene og klientellet virker som de kjenner hverandre og tonen er generelt jovial og familiær. Lokalbefolkningen på Frogner har heldigvis ikke blitt for snobbete til å verdsette koselig og upretensiøs kvalitet når de først har det i nærheten. Det er derfor lurt å bestille bord, for det er som regel fullt. Pizzaen her er klassisk, autentisk italiensk, og servicen pleier å være upåklagelig. Det går nok ikke an å ikke ha det bra på Pizza da Mimmo. Hvis du ikke er i bedre humør når du drar enn da du kom, vil nok neste kapittel i ditt liv inkludere mye SSRI. 37

LOFTHUS SAMVIRKELAG

Åsengata 42, Waldemar Thranes gate 70 Det er Åpent Bakeri som eier Oslos beste pizzarestaurant-kjede. Bakeren som de siste tjue årene har vært Oslos og sannsynligvis Norges ubestridt beste innen kontinentalt inspirert bakeri. Når det kommer til pizza, så er det bunnen som er halve hemmeligheten, og her er det få som stiller med et bedre utgangspunkt enn akkurat Åpent Bakeri. Når lokalene i tillegg er koselige, sausen god og top- pingen holder topp nivå, er det lite som holder Lofthus tilbake fra pizzatoppen. Restauranten i Tranens gamle lokaler morfer dessuten til et utested med DJs i helgene, og i august tok de også over driften av restauranten på Kunstnernes Hus. Digg!


OSLOGUIDE

TOMMI’S BURGER JOINT

Skippergata 32 Har man endelig fått et sted hvor man kan holde burgeren i én hånd og brusen i en annen? Tommis har bare én (med vilje ganske liten) burger på menyen, og den er alltid stekt på samme måte. Man kan velge om man vil ha bacon og ost. De frister også med «Deal of the century»: Burgeren, pommes frites og brusboks til 149,–. Flere steder i lokalet henger et bilde av en gammel fyr som kanskje eller kanskje ikke er selveste Tommi. Verdt å prøve!

MUNCHIES

Torggata 18C, Thorvald Meyers gate 36A Oslos ærligste restaurantnavn og en burger som lever opp til det. Stedets signaturburger er fantastisk god, med deilig smeltet blåskimmelost som drypper utover genseren din og lager en flekk som er omtrent umulig å fjerne. Vel verdt besøket. Munchies er en av de klart beste blant hovedstadens burgerjointer, men det eneste som mangler for å virkelig klatre helt til topps – om vi MÅ finne noe – er en ordentlig trekull-grill. TOMMI’S BURGER JOINT

R E S TAUR A NTER BURGER Det runde, mer kjøttfylte gull.

BURGER JOINT

Holmensgate 3 Kanskje mest kjent for å ha servert en oppsiktsvekkende foie gras-burger til 300 kroner inntil moralpanikken fikk satt en abrupt stopper for dekadansen, deretter for at de svir inn forkortelsen «BJ» på hvert eneste burgerbrød. Grei burger, jævlig strøk.

ILLEGAL BURGER

Møllergata 23, Olaf Ryes plass 4B Fra legendariske klubbkvelder i den spede begynnelse, til åpning av ny filial på Olaf Ryes plass. I mellomtiden har burgersjappa som fenomen blitt allemannseie i byen. Illegal banet vei for revolusjonen, og er fortsatt bedre enn de aller fleste.

GRILL’S VILLE

GRILL’S VILLE

Niels Juels gate 29 Den klassiske lille burgerbaren popper opp overalt, trolig etter Illegals store suksess. Nå har Frogner også fått sin egen lille burgerjoint. Prisene er bra og burgerne det samme. Spesielt bluecheese-varianten er vår favoritt. Husk at du ikke trenger å bestille den største burgeren for å bli mett. Selv om Grill’s Ville tilsynelatende er en kjempesuksess, er prisene nesten for gode til at vi skjønner hvordan de kan tjene penger. Særlig Frognerhusleieprisene tatt i betraktning. Men de klarer det!

DØGNVILL

Maridalsveien 13 Det går nesten inflasjon i establissement som langer burgere i denne byen, men ettersom Youngtorgets tre restauranter enten alltid er fulle (Munchies, Illegal Burger), eller bare serverer knusktørre kluter (Burger Bar), er Døgnvill ved Mathallen et over gjennomsnittet decent alternativ om du er av typen som liker å dytte den hellige treenighet ned i nebbet. 38


FOTO IDA GØYTIL

DER PEPPERN GROR

R E S TAUR A NTER INDIS K Til våre hindi-talende lesere: Yaha accha khana khane ke li’e accha hai. ALBERTINE

MOTHER INDIA

DER PEPPERN GROR

CURRY AND KETCHUP

Hallings gate 3 Med fare for å høres ut som Oslolosen: Før i tida var Albertine et sted man kunne få seg en hovedrett til under hundrelappen. Nå må man nesten opp på 200-tallet. Ikke at det er så fryktelig ille, i og med at Albertine virker å bli bedre og bedre med årene. Albertine har en ryddig meny som ikke byr på de store overraskelsene, men som til gjengjeld leverer topp mat. Ikke byens beste inder, men herregud: Alle kan ikke være dét. Albertine er mer enn god nok.

Fritjof Nansens plass 7 Man skulle tro at fiffige restaurantnavn gikk av moten etter gikk kraftig inflasjon i alle slags smaksrelaterte ordspill på tidlig 2000-tall, men den enes død er den andres brød (den kan dere få gratis), og der mange av Oslos indiske restauranter har måtte vike for hippere mat som kimchivafler og suppe kokt på kale, er Der peppern gror et fint tilskudd. Restauranten er en hyllest til arbeidsinnvandrerne som kom til Norge på 70-tallet – i dette tilfellet fra Punjab – og menyen er det voksenmedias ofte tåpelige restaurantanmeldere kaller «autentisk»: Form, farge og smak minner om det man ser for seg at India skal være. Vi anbefaler smaksmenyen (410,- per pers!) så får du litt av alt, og mye av det meste. Chalo, hon khana kao! 39

Pilestredet 63D Gammel traver det her. Riktignok litt stiv i prisen, men til gjengjeld er kvaliteten også hakket høyere enn på annet rask rundt omkring i byen. Siden sist har de faktisk forsøkt å fornye seg litt ved å inkludere det sør-indiske kjøkkenet, og lykkes sånn passe med det. Allikevel er det publikumsfavorittene som står sterkest også her – Tikkaen, Kormaen og lammekjøttet er helt klart å foretrekke. Hyggelig stab, mye stamgjester.

Kirkeveien 51 Er det en skraphandel, et harem eller en restaurant? Ikke godt å si, men maten er hvert fall digg og billig. Denne trivelige inderen ligger på rundt 90-140 kroner for hovedrett med ris. Men det er ikke Korma, Garlic Chicken, Kokos Curry, eller Hvitløksnan som gjør at vi stadig vender tilbake, eller jo det også, men vi snakker Oslos morsomste interiør: Discolys i skiftende farger, fontene i trappen, krystaller muret inn i veggene og en Just Cavalli vodkaflaske til pynt! Fra taket henger det risbagger, kopper, kar, spann, skattekister, vannkanner, og alt annet Robinson Crusoe var villig til å avskaffe. P.S. etter hva vi erfarer har de ikke ketchupretter på menyen…


OSLOGUIDE

FREDDY FUEGO

Hausmanns gate 31 Hvis sushi er den nye tacoen, burde burritos bli den nye pizzaen, kebaben eller cowboyfrokosten. Det vi prøver å si er at burrito er perfekt dagen derpå! Den er lun, trøstende og myk, samtidig som den er frisk, knaser og har futt. Det er jo akkurat dét du trenger! Rett rundt hjørnet fra Torggata er alt helt hjemmelaget og servicen helt upåklagelig, og du får gjerne smake litt på salsaene mens du grubler og pønsker på hvordan akkurat du vil bygge akkurat din burrito.

TAQUERIA

Karl Johans gate 39 Tacoen i Oslo fikk for et par år siden ben å gå på, unnskyldte seg fra fredagsmiddagsbordet, gikk til restauranter og vogner rundt Youngstorget og videre til Paleet i Karl Johan. Hvor tacoferden går videre, er foreløpig for tidlig å si, men Oslo-tacoen er i konstant utvikling, og Taqueria på Paleet representerer en annerledes og mer eksklusiv variant enn det de andre stedene tilbyr. High-end taco om du vil. Og det vil du jo.

FREDDY FUEGO

R E S TAUR A NTER MEKSIK A NS K

Her vurderte vi å la overskriften være «taco», men... Man kan jo slumpe til å bestille en enchillada også. TACO REBUBLICA

TIJUANA KJØKKEN OG TIKI BAR

foto veslemøy vråskar

Thorvald Meyers gate 61 Tijuana har ikke like – unnskyld uttrykket – sofistikert taco som du får på Taco Republica, men drinkmenyen og bakgården gjør det til det perfekte stedet å starte fredagskvelden. I helgen får du også nattmat til 03.00!

40

TACO REPUBLICA

Torggata 30 Taco Republica er stedet der fredagstacoen endelig dør. Råvarene er av ypperste klasse, tilpasset lokal tilgang og er alltid sesongens beste. Du kan til og med få mat som er nesten like sterk som den du ville fått i LA eller Mexico City! Det eneste som trekker ned er den småstive (såkalt halvkram eller 70-prosenter) prisen.


OSLOGUIDE

LILLE SAIGON

Møllergata 32C + Seilduksgata 16A Legendarisk lite vietnamesisk sted. Omtalt i NY Times. Så populært at de har velsignet østkanten med en søsterrestaurant på Grünerløkka. Det er ikke hit du kommer for å bli møtt med et smil, men for å få kjempegod, autentisk og billig vietnamesisk mat. Bestill byens beste biffsuppe eller den deilige, lune vietnamesisk versjonen av pastasalat: marinert kylling med masse sesamfrø, nudler, råkostgrønnsaker, agurk og løk, med en vietnamesisk vinaigrette til. Lille Saigon er et genuint vietnamesisk sted, med genuint vietnamesisk mat, uten noe crossover eller fusjonering med thaikjøkkenet, som ellers stort sett er reglen snarer enn unntaket på asiatiske restauranter her i byen. De vet at nordmenn er blitt like glad i thaikjøkkenet som i landets transer og har derfor tilpasset menyene sine deretter, men ikke Lille Saigon – de holder stand. Kudos!

DINNER

FOTO IDA GØYTIL

Stortingsgata 22 Verdens beste Peking Duck og vårruller vokser ikke akkurat på trær, de kommer ut på fat fra Dinner i Stortingsgata. Ikke la deg lure av navnet som til forveksling kunne vært en ekvivalent av Løkkas Nighthawk, dette stedet har vært anbefalt av Michelinguiden i utallige år. Siden 1989 har Dinner vært et go-to-sted for casual business middager og pardater med hvor deilig mat fra det szechuanske og kantonesiske kjøkken har vært i fokus.

RICE BOWL

R E S TAUR A NTER A SI ATIS K

HOKKIGAI SUSHI

Waldemar Thranes gate 2 Lavpris-sushi har på en måte blitt som kebab: Det finnes ingen betydelig forskjell blant 95 prosent av stedene. Det pågår mye intens debatt innenfor dette smale spekteret, men deltakerne er alltid lat ungdom som heller vil spille TV-spill enn å kaste granater mot militærpolitet. Rå fisk fra vietnamesiske hender står riktignok et stykke fra å bli så homogent som norsk kebab riktig ennå, og ordet på gata gikk at Hokkigai Sushi, tidligere Bislett Sushi, hadde hevet innsatsen for spillet. Vi besøkte det lokalet i Waldemar Thranes gate, hvor det var ren dekor og fin, løssluppen atmosfære, en mediummeny for litt over hundrelappen, flere friterte futomaki herlig chillimajones. Majonesens svar på champagne? Antageligvis. Hokkigai Sushi er er ingen revolusjon, men de innfrir alle krav. 41

RICE BOWL

Youngs gate 4 Studentenes thai-favoritt og som regel alltid fullt. Stedet er effektivt, maten av kvalitet og porsjonene generøse. Her skal de deilige, særegne thaiaromaene av koriander, lime og galangal fylle munnen din. Best egnet ved sene lunsjer eller tidlig middagstid, om ikke av andre grunner enn at det senere både er helt fullt, og fordi fraværet av alkohol på menyen gjør at det kan være litt trist hvis du i likhet med oss liker en øl eller et glass vin til maten når du spiser middag. Stedet er tydelig familiedrevet og naturlig nok har familien bestemt at de søte tenåringsjentene skal servere. Rice Bowl er et sted som indirekte gir klart uttrykk for at her er vi effektive, og setter pris på at du følger deres eksempel, men har ellers en utsøkt service.


R E S TAUR A NTER V EGE TA R Vegetar og gir, si! Gir mest, da. KRISHNA’S CUISINE

foto andré clemetsen

Colosseum senter (til høyre for kinoen) Etter seksten år med utsikt over majorstuakrysset, måtte Hare Krishnabevegelsen flytte fra vinkelgården. De flyttet ikke langt, men deres nye lokasjon, Colosseum senter, er trolig det dølleste og mest bortgjemte senteret i Oslo. Krishna’s cuisine er derimot en perle, og klart verdt å lete opp. Dagens koster bare 150 kroner og med den får du suppe til forrett, indisk gryterett med ris, salat, dipp, brød og saus. Påfyll inkludert. Maten er langt fra gourmet, men lett å like, vegetarianer eller ei. Dessuten har betjeningen et humør som smitter, og hva er det? – Jo, det er bra.

HABIBI

HABIBI

Storgata 13, Strøget-passasjen Kebabsjapper er vi bortskjemte på her i byen, og de alle fleste lager også falafel. Valg av kebabjoint avhenger kanskje mer av demografi, geografi og rykter om «fysjam i sausen», enn den rent kulinariske opplevelsen. Vi mener uansett at Habibi setter den vagetariske falafelstandarden. De lager dressingen på stedet og man støtter visstnok Palestina ved å spise her. Kebab med politisk bismak altså, men det funker fint.

FUNKY FRESH FOODS

Hausmanns gate 16 Det noe parodiske navnet til tross – Funky Fresh Foods café i DogAbygget er et av byens beste spise ute-alternativ for veganere. Her får du raw food-baserte retter, rimelige og gode wraps og sandwicher, supper, og ikke minst signaturretten Big Buck Burger – en burger med smak av soltørket tomat, servert med søtpotetfries og mango- og chiliaioli. Veganere med sans for det søte har også mange godbiter å velge mellom. Her er både raw kake, cookies og sjokoladebollene Coco Crunch. Rawt!


TRONSMO

S HOPPING BØK ER Det er jo HIT mesteparten av lønna/studielånet ditt BURDE gå.​

TORPEDO

Trelastgata 3 Oslos desidert beste kunstbokhandel ligger i kunstsenteret i Bjørvika. Ikke bare har de rikelig med interessante kunstbøker og magasiner, de er også en viktig aktør på det internasjonale kunstbokmarkedet der de blant annet gjør en betydningsfull jobb med å promotere norske kunstnere. Vi tipper hatten.

CAPPELENS FORSLAG

TRONSMO

Universitetsgata 12 Oslos desidert beste bokhandel. Utrolig utvalg av skjønnlitteratur på både norsk og engelsk, en av byens beste tegneseriesamlinger i kjelleren, og veldig god samling med non-fiction om ulike subkulturer, musikk osv. Også godt utvalg med nøye selekterte radikale tenkere innenfor filosofi og sosiologi. Kunnskapsrik og stort sett svært hyggelig betjening. Her kommer du til å tilbringe mye tid! 43

Bernt Ankers gate 4 To brødre åpnet sin såkalte drømmebokhandel midt i jettegryta ved Youngstorget sommeren 2011. For at du skal få tak i klassikerne, de postmoderne man kan drepe lemen med, som bokhandlerkjedene ikke lenger fører. For at du skal få eie den ene kult-boka kjedene aldri våget å ta inn. Fordi kvalitet er det beste salgstrikset. Fjellene av bøker tilsier at disse gutta er vel bevandret på papirvidda. Skrifter, silketrykk, vinylplater og bøker velter ut av hyllene. Et par-tre mursteinklassikere til, og hele rommet vil rase gjennom vindusglassene og ut i Bernt Ankers gate.


OSLOGUIDE

KEMT

S HOPPING K L ÆR På alle Luksusfellen-budsjettene er klesbudsjettet SYKT lavt, så klesinvesteringer kan være det lureste du gjør for å unngå fattigdom. YME UNIVERSE

Karl Johans gate 39 (Paleet) YME er Paleets storsatsning, og kanskje mote-Oslos mest myteomspunnede forretning. Inspirasjon er hentet fra konseptbutikker som Colette i Paris og Dover Street Market i London. Over 60 merker fyller det Snøhetta-tegnede lokale, deriblant Haider Ackermann, Comme des Garcons og Rick Owens. Butikken har også en rekke streetwearmerker, magasin- og bokbutikk og egen mini-kafé.

HUNTING LODGE

Markveien 58 Til tross for at galleriet/butikken Hunting Lodge byttet ut kebabnaboene i Torggata til fordel for kommersielle Markveien i 2012 har de beholdt kredibiliteten, og det begynner jo å bli såpass lenge siden at trendbevisste urbanister ikke engang husker det. Her gjelder det å leve i nuet og samtidig være LITT foran det som er trend i fremtiden, og den intellektuelle skaterens favorittbutikk selger alt fra limited edition Vans til designmatbokser – med andre ord, alt en street-kid med respekt for egen, visuell framtoning trenger!

44

ACNE STUDIOS

Øvre Slottsgate 11, Underhaugsveien 28, Grønnegata 1, Markveien 60 Skandinavias moteyndling en bråte med utsalg i Oslo, og hele byen har trykket den pudderfargede logoen til sitt bryst. Sjekk gjerne ut Acne Archives i Markveien 60, som selger sesonggamle Acne- varer til reduserte priser, eller, om du vil ha siste kolleksjon, er Acne-huset i Underhaugsveien (inngang via Bogstadveien) best.


Menstruasjonssmerter? Smertefulle samleier? Problemer med å bli gravid? Fordøyelsesplager?

Da kan det være endometriose

MAGMALOU

KEMT

Hegdehaugsveien 23 Vis-a-vis Oslo-institusjonen Lorrys, ligger Kemts lyse og åpne lokale. Den eklektiske miksen av skandinavisk minimalisme, fransk og bohemsk og britisk og tradisjonelt har sikret trofaste kunder siden oppstarten i 2003. Kemt er forøvrig en av Norges eneste butikker med IT-veskemerket Mansur Gavriel.

COS

Hegdehaugsveien 29, Bryggegata 5 H&M-konsernets minimalistiske fashionalibi selger klær med rene linjer som du fint kan lyve på en Jil Sander-merkelapp. Egen dame-, herre- og barneavdeling med en «eksklusiv» touch, tross relativt lave priser.

MAGMALOU

Skovveien 8 MagMaLou er stylist Marthe Kveli Valebergs hjertebarn, og holder til nederst i Skovveien. Den selverklærte «jentebutikken» er frisørsalong og klesbutikk i ett, og selger merker som Ganni, Cala & Jade og Gestuz – i tillegg til butikkens egen merkevare, ByMagMaLou.

KAMIKAZE DONNA

Hegdehaugsveien 27 Kamikaze er en Osloinstitusjon som har klart seg gjennom to finanskriser, et halvår med renovering, X antall ran og X antall dagsrusa rikmannsfruer. De siste årene har imidlertid butikken slitt med omsetningssvikt, og tidligere i høst ble damebutikken innlemmet i herrebutikken. Dyreste av Oslos dyre, men alt det beste går alltid ned til 60 prosent ved salgsslutt.

45

Endometriose er en av de mest vanlige kvinnesykdommene, men allikevel ukjent for mange.

For mer info: www.endometriose.no post@endometriose.no Telefon: 452 15 555


OSLOGUIDE

ROBOT

Korsgate 22 Unisex vintagebutikk helt nederst i Markveien. De leverer en god blanding av klær fra 80-, 90- 00-tallet og får påfyll annen hver uke. Laid back stemning med fin, fin betjening.

VELOURIA VINTAGE

Markveien 32A Velouria Vintage har rukket å bli en av Oslos mest populære bruktbutikker, med et hav av håndplukkede plagg fra 50- til 90-tall. Motebloggere og ymse fashionistaer har trykket den til sitt bryst, og med overkommelig priser deler du kanskje favorittbutikk med resten av Løkka – men å møte noen med samme kjole skal godt gjøres.

FOTO CATHARINA WERRING OTNES

S HOPPING VINTAGE S JA PPER Noen gang hatt lyst til å si «dette er vintage shopping, ass!» til en kompis? Her har du muligheten.

REPRISE

Schweigaardsgate 52 Reprise er kanskje den søteste småbutikken Oslo kan by på, hvor innehaver Anette både kjøper og selger second-hand til en fin pris. Med litt ymse åpningstider og mandagsstengt kan det være lurt å ringe (922 87 526) før man tar turen, men er man først innenfor blir man fort sittende lenge. Desto flere ganger du er innom, desto billigere blir klærne – men bare om Anette liker deg.

FLØYEL & KANARI

Fredrik Stangs gate 35 Etter en mannsalder med klessamling og et yrkesspenn fra skuespiller til norsklærer bestemte Jenny Juve seg like gjerne for å åpne bruktbutikken Fløyel & Kanari, hendig plassert vis-a-vis Gimle Kino. Åpningstidene tilpasses Gimles filmvisninger, så er du hypp på litt shopping etter nattkino er dette stedet å dra. Kvalitetsvintage fra merker som Armani, Emanuel Ungaro og Muegler. Tar også imot varer både i innbytte og kommisjon.

46


NESEBLOD

Schweigaards gate 56 Kun for de få, men satan så mye fett dette bittelille overfylte lokalet har å by på. Fra rariteter amerikanere og andre drittfolk ville skjært av både den ene og andre kroppsdelen for, til et godt utvalg av ny undergrunnsmusikk av hardere kaliber. Norges triveligste duo bak kassa er dessuten verdt turen alene.

TIGER

Hammersborggata 18 Tiger startet på gutterommet, men er i dag landets kanskje mest respekterte platebutikk. Lite lokale med stort utvalg og oversikt over hardcore/punk, indie, metal, lo-fi, støy og andre undergrunnssjangre. CD-er, LP-er, DVD-er, merchandise, fanziner, bøker. Alle tilreisende band og artister drar hit til når de er i byen. Fuck Vigelandsparken. Tiger står også bak plateselskapet Fysisk Format, og har nylig slått seg inn på magasinmarkedet med bransjevelteren BRANSJEVELTER. TIGER

S HOPPING MUSIK K Ingenting slår lukta av en fyr som kjøper skikkelig vinyl.

RÅKK & RÅLLS

Akersgata 39 Slike butikker er det få av i Norge. Bare én, faktisk. Klassisk kontinental platebutikk i Berlin-tradisjonen med et enormt utvalg. Joda, mye skit i hyllene, men kvantitet innebærer også kvalitet i alle sjangre. Hva med en Ennio Morricone-original? Eller et signert INXS-eks av Suicidal Blonde på 7”? Hva med Dr. Dres The Chronic (historiens beste skive?) på CD til 40 spenn? Fyttifleisan, sa’n!

BIG DIPPER

Møllergata 1 Et steinkast unna Tiger finner du Big Dipper. Også her finner man en overvekt av vinyl – nytt og gammelt. Big Dipper spesialiserer seg på retrorock og er en ren gullgruve om du er foretrekker alt fra 60-talls psychedelia/garage/freakbeat til 70-talls prog/psyche/rock. Fortvil imidlertid ikke om du aldri har hørt om Les Fleur De Lys før, Big Dipper tar også inn mye nytt du ellers vil finne på CD-format på Platekompaniet.

FILTER

Skippergata 33 Mens andre platebutikkers «elektronisk musikk»avdeling begrenser seg til en gammel Ralph Myerz plate og kanskje noe Aphex Twin hvis du er heldig, kan Filter by på et utvalg av house, techno og annet snadder på 12”ere. Rart at en by på snart en mill mennesker kun har én sjappe som selger plater til DJ-er, men sånn har det nå blitt. Stikk innom og sjekk ut plater og hardware, mens du blir veiledet med kyndig hånd av DJ-veteran Roland Lifjell. 47


Opptaksprøvene er ute nå!

Art Direction Retail Design Grafisk design Tekst og skribent Digital markedsføring Prosjektledelse kunst og kreativ næring Strategi og PR Manus Interaktivt design Maske- og hårdesign Skuespill Film og TV Lyddesign 3D-grafikk Visual Effects Spilldesign Opplevelsesdesign Populærmusikk Låtskriving og produksjon Musikkproduksjon Frontend- og mobilutvikling Spillprogrammering Intelligente systemer Programmering E-business westerdals.no

Profile for NATT&DAG

NATT&DAG Osloguide, vår 2017  

NATT&DAG Osloguide, vår 2017  

Profile for nattogdag