Page 6

TIDENS ÅND

OVERHØRT

SMÅSTOFF

DU VIL IKKE TRO … En uvanlig kjent deskjournalist i en av de største avisene i Norge – som også skal ha skrevet for Nytt på Nytt – skal ha kledd ut barnet sitt som Hitler på Halloween. SEXER Det florerer visstnok av bilder og videoer av en viss bokaktuelle mossemann som slikker damer i fjeset. FOR KONGE OG COUNTRY Samme forfatter skal visstnok frekventere en countryklubb i Oslo. Dét er faktisk mer oppsiktsvekkende enn hva som sies om ham der.

VINYLEN ER TILBAKE

1 1

Det har vel ligget og ulmet en stund, men nå kan vi endelig slå oss på brystet og si at den oljegugga vi alle elsker er tilbake. ENDELIG.

HJERTESORG Twitter har erstattet den gamle favourite-stjerna med det altfor utbredte hjertet. Kult for folk som vil drive subtil klikksmisking, kjipt for oss i NATT&DAG som i lang tid har markert jødiske samfunnsdebattanter med gule stjerner. Snillhetstyranniet har erobret den eneste gjenværende plattformen der hat og HÆLVETE var utbredt nok til at det var moro. Det eneste vi har igjen nå er doveggene, men vi i NATT&DAG har ikke kjønnsorganer så vi går aldri på do. Tommel ned.

1 2

POLLALLERGI Dette henger sammen med hjertesorgen over, men nå må vi slutte med Twitter-polls. Det fungerer ikke til seriøse spørsmål og det fungerer i hvert fall ikke til å lage metapolls hvor du latterliggjør enten pollen selv eller deg selv fordi du lager en poll. Kan dere ikke bare la det være, og holde dere til de 140 tegnene dere har blitt tildelt?

3 1

STUDENTOPPRØR MED SØT BISMAK Westerdals-eierne er visst skurker, og westerdølene er naturligvis rasende. Men til tross for en alvorlig situasjon, kan man skimte små smil hos studentene, som aldri har fått føle på opprør før nå. Det er lite å klage på for norsk middelklasseungdom, kanskje vil denne muligheten til å oppleve samhold, engasjement, opprør mot makta og kampen om rettferdighet gjøre at elevene får noe ut av Westerdals-oppholdet likevel.

4 1

POESI PÅ SOSIALE MEDIER

5 1

Ikke fortell oss om «Instgram-mediets iboende kraft» eller «det uendelige i Twitters utilstrekkelighet». Hva er galt med den gode gamle papirboka, da? Nørds.

PSYKODRAMA Tiden for den årlige psykiatridebatten har ankommet og folk inntar sine vante posisjoner i skyttergravene. «Det er samfunnet som er sykt!», «jeg fikk piller og det var litt teit!», «vi må tåle at folk er litt rare!» og til slutt, debattens pièce de résistance: «psykiske lidelser finnes ikke!». Det stemmes i fra et samlet bloggerkor som alle er enige om at de sitter på betydelig mer kunnskap om temaet enn folk med tolv og et halvt års utdannelse, men, som i år, som i fjor, som året før det: Ingen løsninger presenteres og ingenting skjer. Ses igjen neste år!

6 1

PERSONLIGE PRESSEMAILER Dette er kanskje ikke en problemstilling alle møter på, men sett dere i våre sko (vi har store sko): Vi får fryktelig mange pressemailer, og forstår at de som sender de ut gjerne vil stikke seg ut i mengden. Men tro oss: Måten å gjøre det på er ikke å fortelle anekdoter fra eget liv eller skrive personlige tekster om det dere promoterer.

1 7

UNDER EN TRÅD

8 1

Innstendig oppfordring: Hold dere til undertråden på Facebook når dere snakker sammen. Da blir det enklere å følge DEBATTEN.

Boblere: drømmetrekning, kritikk av IPA-kritikk, intervjutrekking, Norge til EM, fraping, content marketing, native advertising, bla bla bla, Natta Norge, farvel til Berre, farvel til Bieber, Bieber-spekulasjoner, pseudonymer, Anita Hålandske tilstander i litteraturkritikken, VG-farvel til humor.

6

NOVEMBER 2015

«DU MÅ VELGE MELLOM VANNET OG MEG» En kokk … nei, KOKKEN, skulle spille inn et av TV-programmene sine i en båt, men nektet visstnok crewet å filme når han gikk av og på båten fordi han var livredd får å måtte be få hjelp. VET DU HVEM JEG ER? Da en kvinnelig artist som tidligere var del av et semi-vellykket band fikk en forespørsel om å være med i TV2 Humors nye lipsyncprogram skjelte hun visstnok ut den stakkars researcheren fordi hun «er en seriøs artist» og ikke er med på sånt. Samme dame ble sist sett på et lignende program på TV3 og i en «nytt album»pressemail i NATT&DAGs mail-søppelkasse. OGSÅ ER DET JO SÅ BILLIG Ifølge en bekjent av redaksjonen som jobber i nærheten av 31-busstoppet på Lysaker, tar Tesla-eiere i Asker og Bærum med seg au pairene som passasjer for å overholde de nye taxifeltreglene. Vår bekjent kan melde om en jevn strøm av vietnamesere som droppes av i lomma i rushtiden. REVYSCENEN NESTE? Bergens kanskje mest etterlignede rapper er etter sigende en fantatisk Gabrille-imitator. DE BARE GLIR FORBI Han litt mindre kjente fra en hiphop-duo fra bygda har visstnok noen fantastiske crossere. OMG En artist som både ser og høres ut som prototypen på en artist som skriver artistnavnet sitt med ALL CAPS og V istedet for A, lagde etter hva vi hører stress på Applestore for et par standard Iphone-øreplugger det var helt opplagt at han hadde herpa selv. HVILKEN MEDIEKRISE? A-magasinet betaler formodentlig en blogger med pensjonert The Strokes-etternavn fem løk i måneden for å legge opp tolv bilder på Instagramkontoen deres.

Jadakiss and Styles P, kjent som The Lox, under Cannabis Cup i 2014.

DEN TAPTE CUPEN For første gang på 27 år vil det i 2015 ikke bli arrangert en offisiell Cannabis Cup i Amsterdam. Det åpner for amerikanske tilstander. TEKST JON OLSEN ALT TYDER PÅ AT cupens dager blant kanaler og sykler er talte. Cannabis Cup ble startet av amerikaneren Steve Hager, og begynte som en årlig, intern bransjekonkurranse på 80-tallet, der Amsterdams cannabisfrø-produsenter (frøbanker) leverte inn nye produkter og fikk kvaliteten på sine produkter bedømt. Etter hvert vokste cupen til å bli en enorm cannabismesse, og en gryende kommersialisering av det globale cannabismarkedet bidro til rask vekst. Snart var det mange som ville ha en stand på messa. På den første cupen i 1988 bidro totalt 3 dommere, men etter hvert som interessen steg, fikk også publikum kjøpe seg inn som dommere. I 1995 hadde dommertallet steget til 1500, og arrangementet begynte for alvor å få internasjonal oppmerksomhet. Snart var Amsterdams Cannabis Cup vokst til en stor, internasjonal cannabismesse der også andre sider av bransjen viste frem nye måter å behandle, dyrke og innta cannabisprodukter. Unge mennesker med sterke cannabis-meninger strømmet til. Enhver med penger nok kunne kjøpe seg inn som dommer, og dermed få den ære av si sin mening i kategorier som beste sativa, beste indica og beste importhasj. I årene rundt 2000 var cupen en møteplass for stonere av alle sorter, og alt fra lampeprodusenter til spirituelle ledere messet sine liberale budskap til løst kledde mennesker med blodskutte

1

«

øyne. Men i 2014 var det slutt. Politiet møtte opp og forviste samtlige deltagere fra messehallen de var i ferd med å innta. Det ble ikke foretatt mange arrestasjoner, men Amsterdam by hadde lykkes med å uttrykke sin misnøye, og småparanoide stonere rømte tilbake inn i coffeeshopene. Amsterdams coffeeshop-industri er kontinuerlig presset fra alle kanter, noe de også er svært vant med å være. Siden 2013 har flere Nederlandske kommuner valgt å nekte turister adgang til sine utsalgssteder for cannabis, men ikke Amsterdam. Lokalt har coffeeshop-industrien stor støtte, og byens ordfører Eberhard van der Laan har betrygget turistene om at cannabistilbudet forblir. For Cannabis Cup var situasjonen en annen. van der Laan skal visstnok ha vært en sterk pådriver for politiaksjonen mot byens Cannabis Cup 2014, uten at han kom med nevneverdig informasjon om hva som hadde endret seg fra tidligere år. Cannabis Cup fortsetter nå uten Amsterdam, på den andre siden av atlanteren. Arrangør High Times holdt sin første amerikanske cup i 2010, og bare i år er det planlagt 5 cuper, i tillegg til en ny på Jamaica. Amerikas innovative tilnærming til cannabis er i ferd med å legge Europa bak seg. Der Nederlands cannabisindustri har forholdt seg rolig og kuet de siste årene, har den amerikanske for alvor skutt fart. Som en høyborg for liberale verdier er Amsterdam trolig fortsatt klodens kuleste by, men Cannabis-cupens død er en ny bekreftelse på at cannabis-tronen er tapt.

Småparanoide stonere rømte tilbake inn i coffeeshopene.

Profile for NATT&DAG

NATT&DAG, Trondheim, november 2015  

Politikk // Sex // Musikk // Film // Litteratur // Krim // Samfunn // Uteliv // Kunst // Scene // Mat // Tegneserie

NATT&DAG, Trondheim, november 2015  

Politikk // Sex // Musikk // Film // Litteratur // Krim // Samfunn // Uteliv // Kunst // Scene // Mat // Tegneserie

Profile for nattogdag