Page 46

GUIDE

SCENE KOMMENTAR

ANBEFALT

SCHÖNHEITSABEND Florentina Holzinger & Vincent Riebeek Teaterhuset Avant Garden, 3. – 4. desember Denne mildt sagt geniale danse-duoen lager tidenes kuleste og mest oppløftende scenekunst. Ikke gå glipp av deres mest sannsynlig fabelaktige forestilling. JULEMIDDAG Tyra Tønnesen Nationaltheatret, 26. november – 30. desember Nationaltheatret serverer deg hundre julemiddager på en kveld. En morsom skildring av norgeshistorien fra 1915 til 2015.

DRØMMEINDUSTRIEN Det er lov å drømme igjen. TEKST TORA OPTUN VITENSKAPELIGE STUDIER av drømmer, eller oneiromanti, som det heter på fagspråket, definerer drømmer som «en rekke av bilder, tanker, lyder eller følelser som passerer gjennom sinnet mens man sover». Dette er en klar, men samtidig nokså intetsigende definisjon, for den forteller ikke så mye om hva drømmer betyr for oss. Spekuleringer på hva drømmer forteller oss om oss selv finner vi i alle samfunn til alle tider, og forestillingen om at drømmer setter oss i kontakt med det hinsidige, samtidig som de kan være midler for å se inn i fremtiden, har vært nokså dominerende. Sjamaner og åndelige ledere av ulikt slag har benyttet seg av, så vel hallusinogener, som diverse seremonielle instrumenter for å hensette seg i drømmetilstander, for på denne måten å komme frem til innsikter om fremtiden eller løsninger på ymse problemer.

1

ETTER OPPLYSNINGSTIDENS gjennombrudd har slike praksiser blitt forvist til de mer alternative sfærer, men etter hvert ble drømmer sett på som et vindu til menneskers hemmelige sjelsliv. Drømmetydning gjorde et comeback da Sigmund Freud og psykonalaytikerne begynte å tolke drømmer som et uttrykk for emosjonelle og psykologiske mønstre. Freud mente at mennesket i bunn og grunn var sprekkfulle av destruktive krefter, og at samfunnet uunngåelig måtte konstruere et nettverk av restriksjoner for å forhindre at disse fikk fritt spillerom. Det å undertrykke sine innerste begjær

«

var muligens nødvendig for at samfunnet skulle fungere, men disiplineringen kunne føre til en hel rekke problemer og psykiske lidelser, slik som nevroser og hysteri. Drømmetydning ble en måte å finne ut av hva de underliggende ønskene besto i, rett og slett fordi Freud mente at ens hemmelige begjær og andre forbudte følelser kom mer eller mindre fritt til uttrykk i drømmer. En annen moderne idé om drømmer er at de kan bli virkelige dersom du bare tør å følge dem. Dette handler ikke så mye om undertrykte seksuelle begjær som en drøm om materiell og sosial overlegenhet. Den Amerikanske drømmen ble oppfylt for mange på femtitallet, og ideen lever i beste velgående også i dag. (På tross av at mengden antidepressiva og diverse store amerikanske romaner hinter om at hvitt stakittgjerde, forstadshus og bil ikke var det alle egentlig ønsket seg.) Dare to dream virker i kombinasjon med en nymotens mestringspsykologi og positiv tenkning for å pushe ideen om at du kan gjøre alt du bestemmer deg for å gjøre. Samtidsdiagnostikere som ByungChul påstår at denne formen for selvrealisering/selvutnytting er årsaken til fremveksten av diverse utmattelsessykdommer. Det å være en drømmer viser seg å være uhyre slitsomt, og leder til spørsmålet: Er det vi drømmer om det vi egentlig lengter etter? Kanskje freudiansk drømmetydning vil avsløre at våre hemmelige begjær er ganske fjernt fra de drømmene vi forsøker å realisere? Hvem vet, men i dvalemånedene har du anledning til å se tre forestillinger som handler om drømmer. Les om dem i anbefalingslisten.

Det å undertrykke sine innerste begjær var muligens nødvendig for at samfunnet skulle fungere, men disiplineringen kunne føre til en hel rekke problemer og psykiske lidelser. 46

NOVEMBER 2015

KVEN ER REDD? Av Carl Frode Tiller Det Norske Teatret, 13. – 21. november En skuespiller som forbereder seg til en rolle ender opp med å hente inspirasjon til sin egen førtiårskrise fra et av historiens beste krisemaksimeringsdramaer, Hvem er Redd for Virginia Woolf?

PINK CLOUD EFFECT Kjersti Aas Stenby, Marit Sirgmets og Simona Biekasite Black Box Teater, 19. – 22. november Vi burde slutte å jage etter drømmene våre, mener folka bak Pink Cloud Effect. Dette har ikke bare noe å gjøre med at drømmene våre er urealistiske, men også at vi, i likhet med vikingene, heller må akseptere vår egen skjebne. Eller, sagt med andre ord, selv om det er slik at vi alle er vår egen lykkes smed, og at det sikkert er lurt å bedrive litt selvutvikling for å gjøre det bra i livet, er det likevel sunt å huske på at utenforliggende faktorer du ikke har noen påvirkning på faktisk har innvirkning på livet. Forestillingen gir deg også anledning til å revurdere dine (u)realistiske forventninger til hva livet har å tilby og et hint om at heller enn å la seg stresse opp er det noen ganger kanskje en idé å bare å ta seg ei pære og tenke litt rolig gjennom tingene.

1

HALVE KONGERIKET Av Are Kalvø Det Norske Teatret, 12. november – 31. desember Har det at krompen gifta seg med ei vill partyjente med fortid fra reisesjekken gjort oss til et mer tolerant samfunn? Spørsmålet står sentralt i denne morosame moralske feelgood-musikalen. ++ Kuratert av Runa Borch Skolseg og Sigrid Bendz Black Box Teater, 17. november En mulighet til å delta i mer eller mindre kultiverte samtaler mens du studerer diverse kunst produsert av etablerte så vel som uetablerte kunstnere. NORR – DA GUDENE BREAKET Absence Den Nationale Scene, 16. – 27. november Norrøn mytologi er interessante saker. Nå vil «akrobatikk på høyt nivå» brukes til å lage en oppdatert og fasjonabel versjon av fortellinger fra klassikerne Voluspå og Snorres Edda.

CONGRESS OF DREAMS Susanne Øglænd/Krakk Noir Black Box Teater, 25. – 19. november Eurovisjon. I en tid hvor det meste handler om at individet skal realisere sin egen drøm er det kanskje befriende å rette fokuset vekk fra seg selv? Gitt at manges drømmer og håp for livet knuses av skakkjørte politiske systemer, og at en hel generasjon rammes av arbeidsløshet og økonomiske restriksjoner, er kanskje veien ut av marerittet å finne ut hva den europeiske drømmen er. Dette er spesielt viktig også fordi den fascistiske drømmen med sin forkjærlighet for kulturell og etnisk homogenitet, og utpregede aggressive holdning mot «fremmede», nok en gang brer om seg. Folka bak forestillingen Congress of Dreams lurer på om drømmen om fred, toleranse og velferd for alle kan vekkes til live igjen.

1

DER JASAGER Bertolt Brecht & Kurt Weill Den Norske Opera og Ballett, 11. – 17. november Brechts didaktiske libretto forsøker å fremme ideen om at en må ofre seg for kollektivet, mens Weill, som var skeptisk til Brechts marxistiske tilbøyeligheter, lar musikken antyde at kommunismens kollektivisme ikke er helt uproblematisk. I VÅR FAMILIE SNAKKER VI OM ALT Av Rasmus Rohde Trøndelag Teater, 17. – 25. november I utleveringens tidsalder er det muligens vanskeligere å skille mellom viktige og uviktige ting. En nyskreven monolog om alt og ingenting. AV TORA OPTUN

PERPLEKS Marius von Mayenburg Rogaland Teater, 21. november – 12. desember Avantgardistene, og fremst blant dem surrealistene, forsto at drømmenes irrasjonelle rasjonalitet i tillegg til å fungere som et bilde på den absurde tilstanden i verden i tiden etter første verdenskrig, også tilbyr en slags adspredelse. Perpleks er et absurd teaterstykke hvor teaterets muligheter til å foreta diverse ulogiske krumspring er utnyttet til det fulle. Dette er morsomt, underholdende og ettertenksomt teater spilt av et ensemble som ble belønnet med Heddapris for sitt eksemplariske sceniske samarbeid.

1

Profile for NATT&DAG

NATT&DAG, Trondheim, november 2015  

Politikk // Sex // Musikk // Film // Litteratur // Krim // Samfunn // Uteliv // Kunst // Scene // Mat // Tegneserie

NATT&DAG, Trondheim, november 2015  

Politikk // Sex // Musikk // Film // Litteratur // Krim // Samfunn // Uteliv // Kunst // Scene // Mat // Tegneserie

Profile for nattogdag