Page 33TRONDHEIM NÆRING – ANNONSE

TRONDHEIM MAKERS – Ideell medlemsbasert forening med formål om å bygge en kultur for skaperglede i Trøndelag. – Gjøres i samarbeid med bl.a. skoler, Ungt Entrepenørskap, DIGS og bedrifter i regionen. – Bidrar til talentutvikling gjennom inspirasjon og arenaer hvor barn og unge kan få dyrke sin oppfinnsomhet og skaperglede. – Alle ‘makers’ inviteres til å delta på oppfinnerfestivalen Trondheim Maker Faire hvert år hvor teknologi, kunst og vitenskap møtes i kreativt samspill. 

Kilde: http://trondheimmakers.com/info/

Foto: Linda Klemmetvoll Olsen

Oppfinnerhovedstaden Trondheim Makers bygger en bærekraftig fremtid for byens oppfinnere.

N

ord-Europas største Maker Faire er plassert midt i sentrum av Trondheim. For merkelig til å være sant, tenker du? Vi tok en prat med daglig leder i Trondheim Makers, Frode Halvorsen, for å få svar på hvorfor trønderhovedstaden er et mekka for oppfinnere. Da Trondheim Maker Faire ble arrangert for andre gangen i slutten av august i år var Trondheim torv nok en gang stappet til randen av alskens oppfinnere i alle aldre og fasonger. Men hva gjør egentlig at et titalls Petter Smart-lignende typer migrerer til nettopp Trondheim for å vise frem sine nyvinninger i åsynet av Olav Tryggvasson monumentet hvert eneste år? Ifølge Halvorsen har massevandringen utgangspunkt i den gode oppfinnerkulturen som i har eksistert i byen i en årrekke. – Det har alltid eksistert skapere og kreative folk i byen, men det har nok aldri vært en arena som Maker Faire hvor de har fått visst seg frem, sier han. Får internasjonal oppmerksomhet Konseptet Maker Faire hadde sin spede begynnelse i San Mateo, California i 2006, også kjent som den høyteknologiske hovedbasen i Sillicon Valley. Skaperne bak hadde som mål å fremme

gjør-det-selv-kulturen, eller hva man gjerne omtaler som «DIY», et begrep som har utviklet seg til å bli et slags mantra for folk som tenner på å lage ting selv. I 2015 er Maker Faire et verdensomspennende prosjekt med mange aktører, hvorav Trondheim spiller en av de viktigste rollene. Halvorsen hevder Sør-Trøndelag tjener stort på å være hovedbase for Nord-Europas største oppfinnermesse. – Miljøet i byen får mye internasjonal oppmerksomhet gjennom Trondheim Maker Faire, og det har blitt knyttet relasjoner internasjonalt som nok ikke ville vært mulig uten dette arrangementet. Jeg tror det er veldig viktig å ta vare på det momentet som er i oppfinner- og skapermiljøet nå. Det er ikke sikkert at det neste store internasjonale produktet kommer direkte fra Trondheim, men det handler mer om å skape en arena og bygge relasjoner mellom aktører og eksisterende nettverk, sier Halvorsen.

Sterkt og kreativt miljø Han forteller at Trondheim Makers ble stiftet som en forening etter initiativ fra Alf Egil Bogen i 2013, mannen som vant prisen «Årets Trønder» for mikrochipen Atmel i 2012. Bogen så på det tidspunktet et behov for å bygge en kultur for skaperglede i MidtNorge. To år senere er det ingen tvil om at han hadde rett: I dag har foreningen Trondheim Makers hele 50 medlemmer og arrangementet Trondheim Maker Faire har vokst seg til å bli det største i Nord-Europa. Halvorsen mener arrangementet er en viktig yngleplass for byens mange innovative hoder. – Trondheim har et ekstremt sterkt kreativt og teknologisk miljø, så alt lå til rette for at dette ville fungere, legger han til. Han tror oppfinnerkulturen i byen vil oppleve et særlig byks de neste årene. Ikke bare på grunn av Trondheim Maker Faire, men også fordi gründermiljøet i byen er i ferd med å skifte ham. – Jeg tror det er en ny generasjon med

Alt ligger til rette for at ting virkelig kan skyte fart i Trondheim nå.

entreprenører og gründere som er i ferd med å entre markedet. Dette er personer som er «født online» og har et litt annet verdensbilde enn kanskje de eldre. Dette er personer som er vant til å jobbe og etablere nettverk på tvers av landegrenser, og som også har et langt større utvalg av virkemidler, tilgjengelig kompetanse og utstyr. Crowdfunding, crowdsourcing, produksjonog utviklingsutstyr er langt rimeligere nå enn for bare noen år siden, sier Halvorsen. Kan skyte fart I tillegg Trondheim Maker Faire, gjør Trondheim Makers mye annet for å legge til rette for at byens oppfinnere skal lykkes. Med mål om å ivareta oppfinnergleden og skape en bærekraftig fremtid, fremhever Halvorsen hvordan foreningen jobber inn mot skoler ved å blant annet bidra med kurs til lærere. Halvorsen legger til at han synes det skjer mye spennende i byen for tiden, særlig på Makerspace-fronten. Han trekker frem Fix Makerspace, Hackheim, Vitensenteret, biblioteket, ISAK, Digs og Work Work som spesielt viktige aktører for den fremtidige skapergleden i byen. – Alt ligger til rette for at ting virkelig kan skyte fart i Trondheim nå, konstaterer han.

NOVEMBER 2015

33

Profile for NATT&DAG

NATT&DAG, Trondheim, november 2015  

Politikk // Sex // Musikk // Film // Litteratur // Krim // Samfunn // Uteliv // Kunst // Scene // Mat // Tegneserie

NATT&DAG, Trondheim, november 2015  

Politikk // Sex // Musikk // Film // Litteratur // Krim // Samfunn // Uteliv // Kunst // Scene // Mat // Tegneserie

Profile for nattogdag