Page 12

SAMFUNN REPORTASJE

Dette er saken: Oslo kommune tolket tidligere serveringsloven slik at typiske kebabsteder ikke har måttet ha serveringsbevilling. I 2007 ble det presisert at alle steder som på en eller annen måte serverer mat og/eller drikke som tilsier «fortæring på stedet» skal ha serveringsbevilling. Alle typiske kebabsteder skal nå ha serveringsbevilling og følge kommunens åpningstidsregler (06.00–03.30). 7-Eleven og Deli de Luca defineres som «storkiosker», og er derfor unntatt regelen om stengetider. McDonalds og Burger King er unntatt regelen fordi de er definert som «knutepunktsteder», som ligger ved byens «hovedferdsårer».

KIOSKENE

VELTER KEBABEN

Mens 7-eleven, Deli de Luca og McDonalds får holde døgnåpent, tvinger politiet kebabstedene til å stenge klokken 03.30. Uten de mest lønnsomme nattestimene i helgene, overlever ikke de få kebabstedene som er igjen i Torggata. TEKST VILDE IMELAND & PELLE BAMLE FOTO JETON KAÇANIKU ANSATTE PÅ PARTHENON gjeter sine kebabspisende gjester ut av det romslige lokalet midt i Torggata. Klokken er 03.25 natt til lørdag. Shawarmaer og falafler må fullføres ute i duskregnet. De fleste som befinner seg i Torggata denne Halloween-kvelden har imidlertid så vidt begynt å tenke på nattmaten. Mens Parthenon låser døra, strømmer det mennesker ut fra Crowbar, Café Sara og de mange andre utestedene i området. Mange har kebab i blikket.

1

12

NOVEMBER 2015

De drar i døra til Parthenon, banker på ruta til Milano, roper inn til Lille Amir. Fra innsiden av lokalene gestikuleres det unnskyldene. – Faen a! Jeg er sulten og har ikke lyst til å gå på 7-Eleven, sier en fyr utkledd som en russ. På 7-Eleven vis a vis Parthenon dyttes det pølser og paninier over disken i høyt tempo. Stengte kebabsteder har gjort 7-Eleven og Deli de Luca over gata fra Milano til Torggatas eneste alternativ for nattmat. – Før holdt vi åpent til klokka seks. Eller til det ikke var flere kunder, sier Peshkawt Keli, sjef for Milano i Torggata.

Selv om regelen siden 2007 har vært at serveringssteder skal stenge klokka 03.30, har det blitt sett mellom fingrene på, og kebabstedene har i praksis kunnet holde åpent døgnet rundt. Slik har det vært frem til politiet for noen måneder siden bestemte seg for å følge opp kommunens regler. De begynte å gå fra kebabdør til kebabdør i Torggata og området rundt, for å sørge for at Keli og de andre stenger når de skal. – Det gir veldig dårlig økonomi, sier Keli. – Vi mister kunder, må si opp ansatte og kaste mye mat. De fleste av kebabstedene i Torggata skylder husleie for to-tre måneder nå, sier han.

KLOKKEN 03.00 ER alle kebabstedene i Torggata stengt. Gulvene vaskes, mais og kjøttrester pakkes i bokser. Potensielle kunder har for lengst gitt opp og forflyttet seg til kiosker og taxikø. Hvis politiet tar noen i å bryte reglene for åpningstider venter straff i form av inndragelse av serveringsbevillingen. Ingen har råd til å ta denne risikoen. – Kollegaen min holdt åpent selv om han hadde fått inndragelse i én uke. Politiet oppdaget det og da tok de fra ham bevillingen i seks uker, sier Keli. Hvorfor får store etablerte kjeder som 7-Eleven og Deli holde åpent så lenge de vil, mens små familiedrevne kebabsteder

Profile for NATT&DAG

NATT&DAG, Trondheim, november 2015  

Politikk // Sex // Musikk // Film // Litteratur // Krim // Samfunn // Uteliv // Kunst // Scene // Mat // Tegneserie

NATT&DAG, Trondheim, november 2015  

Politikk // Sex // Musikk // Film // Litteratur // Krim // Samfunn // Uteliv // Kunst // Scene // Mat // Tegneserie

Profile for nattogdag