Page 41

FOTO

PETER SUTHERLAND (36) - Amerikansk kunstner som jobber i forskjellige medium, men er mest kjent som fotograf. - Sutherland har holdt separatutstillinger på blant andre Half Gallery, Still House Gallery og Mountain Fold Gallery. - Han har gitt ut en rekke bøker og filmer, og jobber nå med en dokumentar om Richard Prince. Richard Prince var sentral i «The Pictures Generation», en gruppe postmoderne kunstnere i New York på 70- og 80-tallet, som blant annet tok i bruk appropriasjon (viser til en teknikk der man anvender eller siterer et allerede eksisterende materiale). I hans omstridte «Cowboy»-serie beskjærte Prince Marlboro-reklameplakater for tekst og presenterte utsnittene som kunst.

Fotograf og Tumblr-gud Peter Sutherland er ikke bekymret over et stadig mer totalitært internett. Han er overbevist om at internettet skaper seg selv. TEKST/FOTO CHRISTIAN BELGAUX MANGE RIVER SEG i håret når Yahoo i disse dager går i bresjen for et totalitært internett. Da øverste leder i Yahoo, Marissa Mayer offentliggjorte oppkjøpet av blogg-giganten Tumblr tidligere i år, et 1,1 milliarder dollar dyrt kulturell kred-trekk, lovte hun samtidig at plattformen skulle forbli urørt – på både godt og vondt. Slik gikk det ikke. Ikke bare er det nå umulig å søke på materiale som er #NSFW (en drastisk avgjørelse når omtrent elleve prosent av innholdet deres er av pornografisk art), men også hashtagger som #gay og #lesbian måtte vike for Yahoos sensur. Tumblr-kontoen til den amerikanske fotografen og multikunstneren Peter Sutherland er en viktig del av hans ouevre. Likevel er han ikke bekymret over forandringene. Han er overbevist om at internettet skaper seg selv. Som han sier: Utviklingen vil ikke stoppe selv om mektige selskaper som Yahoo griper inn. NATT&DAG møter fotografen i studioet hans i New Yorks Chinatown. Stedet er strippet for alt av datamaskiner. Hva tenker du om at kameratelefoner og sosiale medier endrer, og potensielt ødelegger, fotografiet som kunstform? – At alle nå har et mobilkamera har endret alt. Å ta et bilde er ikke nødvendigvis kunstnerisk lenger. Da jeg begynte å fotografere kunne jeg ta et bilde av komfyren til moren min, og det kunne være en litt rar og morsom – til og med poetisk – ting å gjøre. Nå må det skje noe mer.

1

Jeg fulgte utviklingen av hip-hop, som da det kom var en stor revolusjon og nå har utviklet seg videre til Riff Raff og Lil’ Wayne. For generasjonen som er unge i dag er det internett som er interessant å følge. Både innen musikk og mote er alt gjenbruk. Internett var ikke nødvendigvis bedre før. Det er tosidig; det er spennende med deling av informasjon, men samtidig ser man hvor mye tid som går med på å stirre på skjermer. Jeg liker imidlertid at bildedeling har gjort at folk er friere i hva de velger å dele. Senker ikke det standarden for hva som deles? – Hehe. Helt klart. Det kan kanskje være bra? At man deler mer enn man kan i et tradisjonelt galleri? – Ikke sant. Et galleri, en bok, en film. Det var de eneste mediene som var tilgjengelige før. Jeg liker hvordan demokratiseringen har påvirket hvordan folk deler kunst. Det går rykter om at du holder på å lage en bok basert på Tumblr-bloggen din? – Jeg endte opp med å lage tre mindre bøker som er delvis relatert til bloggen. Når jeg skal arkivere noe, ender det alltid opp i bokform, ingen kommer noen gang til å scrolle seg gjennom alt jeg har publisert på Tumblr. Og hvis noen skulle finne på å gjøre det … det er noe med å scrolle så lenge, hjernen skrur seg av. Det blir som å se på TV. Eller gå på MoMa. – Haha. Ja. Etter en time ender man alltid opp med å gå rundt og tenke ughhh. Tumblren din er grunnleggende for hvordan du kommuniserer med publikum. Når ble

sosiale medier en del av arbeidet ditt? – Det begynte med at jeg var interessert i hvordan sosiale medier kom til å påvirke trender i samtidsfotografiet. Nå deles det så mange bilder at tanken om hvilke bilder som er bra endres utrolig raskt. Jeg liker ideen om at det er noe flytende. Hva skiller Tumblr fra andre sosiale medier? – Mengden av bilder på Facebook, Instagram og Twitter kan ikke sammenlignes med Tumblr. På Tumblr er det mange som samler interessante bilder de finner på nettet. Spesielt tenåringer, for dem er det en måte å uttrykke seg på. Det er interessant, hvordan innholdet skaper seg selv og hvordan de unge ser noe i det. Hva tenker du om at Tumblr nå sensurerer innholdet? – Jeg skjønner til en viss grad hvorfor, det er mye grotesk der. Men de ender opp som Myspace eller Friendster om de lar det gå for langt. Kunstnere kommer til å droppe plattformen til fordel for nye medier. Kan en Tumblr-konto basert på andres bilder være kunst i seg selv? – Godt spørsmål. Det kan i hvert fall være kunstnerisk gjort. Det er vel kunst om man bruker det til å uttrykke seg selv, hva nå enn kunst er. Det er kanskje en kuratorisk øvelse? Avhengig av hvordan man bruker mediet, hva man poster og hva man utelater.

«

De siste fem årene har du jobbet med en dokumentar om Richard Prince. Har du snakket med ham om disse tingene? – Jepp. På mange måter var han forut sin tid, og han fikk til å gjøre noe som folk fortsatt prater om. Når det gjelder Marlboromennene vil han kalle det kollasjer, selv om det i realiteten er beskjærte bilder. Et av segmentene i filmen viser at Richard blir saksøkt av en fotograf som mener bildene hans har blitt brukt uten lov. Et søksmål han i utgangspunktet tapte? – Stemmer. Men han anket saken, og den ble nylig avsluttet i hans favør. Rettssaken er sentral i filmen og forklarer mye om arbeidet hans. Jeg har hatt god tilgang til Prince, i tillegg til å ha intervjuet de rundt ham. Terry Richardson, Nate Lowman og Dan Colen, for eksempel. Det kommer til et punkt hvor Prince tar et standpunkt til hva han faktisk driver med. Hva er forskjellen på et av Princes gjenfotografier og skjermdumpen til en tenåring? – Ideen om eierskap er interessant, og bildedeling har definitivt endret mye. Det er mange likheter mellom dagens fotografi og musikken mot slutten av åttitallet: De første albumene til Public Enemy inneholdt masse samples. Så kom lovene om eierskap – og musikken ble endret for alltid. Tumblr-bloggen til Sutherland, som Interview Magazine har kalt «et kultfenomen for unge fotografer», finner du på petersutherland.tumblr.com

Det er noe med å scrolle så lenge, hjernen skrur seg av. 11/2013

41

Profile for NATT&DAG

NATT&DAG Trondheim november 2013  

NATT&DAG Trondheim november 2013  

Profile for nattogdag