Page 20

«

Silk Road gjorde det mulig å få tak i rusmidler uten å involvere seg i organisert kriminalitet.

online-aktivister og cypherpunkere henter sine ideer fra. Endelig, skriver de, smeltet media, computerteknologi og telekommunikasjon sammen til hypermedia. I denne brytningstiden oppsto et paradoksalt felleskap mellom kunstnere, intellektuelle, hackere og kapitalister i Silicon Valley i California, som sammen skulle skape tankesettet for informasjonsalderen: Den kaliforniske ideologien. Her er internett det lovede landet, hvor alle kan bli frie – og rike. Flere år før dotcomboblen sprakk, spår Barbrooks og Cameron hvordan den digitale utopien er dømt til å skuffe, da den bygger på en grunnleggende intern motsetning. Cyberliberalisten låner, ifølge Barbrook og Carmeron, fra både høyre og venstre; blander det radikale og reaksjonære i en bisarr i cocktail av sosialt liberal hippieanarkisme og økonomisk nyliberalisme – og tilsetter en solid dose teknologisk determinisme, som for å døyve smaken av motsetning. Hensikten med å referere denne analysen er ikke å gi et fullstendig bilde av onlineaktivistenes ideologi – det gir den neppe – men å illustrere et grunnsyn som nok preger mange av dark webs mest innbitte forsvarere. Det er et grunnsyn som er ideologisk motivert og uttrykk for en «ryggmargskepsis» til offentlige myndigheter og statsmakt. Et annet element kan også forklare den idealistiske impulsen bak bevegelsen: Cypherpunkernes forestilling om at deres innsats er et kappløp med myndighetenes evne til å overvåke. Som John Gillmore, internettmillionær, narkotikalovgivningsaktivist og en av maillistenes grunnleggere, skriver: «We are literally in a race between our ability to build and deploy technology, and their ability to build and deploy laws and treaties. Neither side is likely to back down or wise up until it has definitively lost the race.» Eller som Julian Assange skriver i A Call to Cryptographic Arms fra 2012: «The world is not sliding, but galloping into a new transnational dystopia. (…) The internet, our greatest tool of emancipation, has been transformed 20

11/2013

into the most dangerous facilitator of totalitarianism we have ever seen. The internet is a threat to human civilization. (…) Left to its own trajectory, within a few years, global civilization will be a postmodern surveillance dystopia, from which escape for all but the most skilled individuals will be impossible.» I SKRIVENDE STUND sitter Ross Ulbricht overfor en dommer i San Fransisco og bedyrer sin uskyld. Utover de narkotikarelaterte punktene er han tiltalt for å bruke deep web til å bestille drap på en tidligere ansatt han fryktet skulle avsløre Silk Road-hemmeligheter. Det er god grunn til å være forsiktig med å sammenligne dem med Ulbricht, likevel kan det være interessant å se på statusen til de andre internettaktivistene som her er omtalt. Julian Assange sitter i politisk asyl på Ecuadors ambassade i London, som han ikke kan forlate uten å bli arrestert og overlevert til Sverige, som på sin side ikke vil garantere at han ikke blir utlevert til USA. WikiLeaks har i realiteten ikke hatt fungerende teknisk infrastruktur siden jakten på Assange begynte i desember 2010. Edward Snowden kan for øyeblikket bevege seg fritt i Russland, men holder seg i skjul og kan neppe forlate landet uten å bli overlevert til amerikanske myndigheter. Snowden bruker ikke Tor eller annen elektronikk i sin kommunikasjon, men overleverer minnepinner fysisk til journalister han stoler på. Uansett utfall av Ulbrichts sak er det lite sannsynlig at darkweb-handel får mer enn et midlertidig tilbakeslag av arrestasjonen. – Silk Road var en fantastisk ide, og selv om siden har blitt stengt ned, kan ikke ideen ødelegges, sier Sideshow Bob. Og rett nok: Det finnes allerede en rekke sider som tilbyr det samme som Silk Road, som nå tilpasses for å møte etterspørselen (se guide). Likevel: Illusjonen om et helt anonymt internett er nok knust. Hannemyr har liten tro på at det er mulig å skjule digitale spor, i den grad noen virkelig vil bruke ressurser på å finne deg. – Mitt klare råd til folk som driver med ting de ikke vil at andre skal få rede på, må unngå enhver form for elektronikk.

... FÅ AK47-BYGGESETT LEVERT PÅ DØRA? Nå som du vet at du relativt trygt kan bestille både heroin og kanskje også leiemorder fra dark web, er det ikke så spennende å avsløre at: Ja, SEFF kan du bestille våpen også! Allerede nevnte Black Market Reloaded og The Sheep Market, i tillegg til andre tilbydere som Euroarms og Arms Depot (begge tilgjengelige via The Hidden Wiki) selger all slags våpen, eksplosiver og ammunisjon. Sliter du med Breaking Bad-abstinenser, kan det anbefales å bestille ricin som du kan forgifte stesønnen til kollegaen din med. Mange av dark web-nettbutikkene tilbyr både dop og våpen. Fremgangsmåten for å bestille er følgelig ganske lik (du må operere i Tor-nettverket og du trenger Bitcoins), men på grunn av varens størrelse og påfølgende komplekse og risikable sende-prosess, vil du i større grad måtte korrespondere med selgeren via safemail og ofte også PGP-keys (se punkt om leiemorder). Pris: Dyrt. Du kan få brukte pistoler til under 1.000 EUR. Nye pistoler (for eksempel Desert Eagle og Glock 9mm) ligger på rundt 2.000 EUR, det samme gjør AK-47 og pumpehagle. Granater ligger på 200 EUR per stykk. Gjennomførbarhet: Middels. Bust-faktor: Det er mye av det samme kan gå galt som når du bestiller dop (altså i utgangspunktet lite), men dersom en 9 mm adressert til deg blir stoppet i tollen, er du i mer trøbbel enn Sidehow Bob er i for sine MDMA-bestillinger. Strafferammen for ulovlig våpenbesittelse er to år ubetinget fengsel.

... BLI RIK FORT? Lønnsarbeid er som kjent både kjedelig og nedverdigende, men hvordan i helvete skal man ellers få spenn til leia og svindyrt mikrobrygg? Med dark web for dine føtter er det forholdsvis lett å bli rik uten å ende opp som Walter White (en noob). Det synlige Internett byr selvsagt også på utallige svindelmuligheter, men dark web gjør som vanlig alt mye enklere, samtidig som den medfølgende anonymiteten reduserer risiko betraktelig. Bortsett fra å røpe at det dreier seg om falske ID-papirer og kredittkortinformasjon, er Spøkelseskladden sparsom med opplysninger om sin egen svindelbedrift. Heldigvis har han ingen problemer med å lære bort det han stolt beskriver som sin første deep web hustle ved hjelp av fem enkle punkter: (1) Få Tor opp å gå, (2) finn linker til sider med «credit card dumps»-oversikter på The Hidden Wiki, (3) kjøp masse dritt og bestill det til en falsk postkasse i steinrøisa der folka dine kommer fra, (4) selg varene til venner og på finn.no, og dermed (5): profitt! Mulighetene er mange. På The Hidden Wiki finnes det for eksempel linker til tjenester som BestPal («Sells stolen PayPal accounts» og The Green Machine («Marketplace for credit card dumps, stolen PayPals etc.»). Pris: Gratis. Gjennomførbarhet: Kommer an på hva slags svindel du går for. Bust-faktor: Uvisst, men internettforsker Hannemyr har inntrykk av at norsk politi fortsatt har endel å lære hva gjelder politiarbeid på nettet: De har behov for bistand fra kolleger i utlandet når det er snakk om å etterforske norske aktører i dark web.

BOBLERE: Kjøpe nesehorn-horn, starte en revolusjon, besøk penismutilasjonsforumet PenisPanick!, les dritlange essays om The Matrix, lær å lage bombe for under hundre dollar, bli amerikansk statsborger for 3.000 dollar, tilbring tid på NecroZooChan, kjøp deg et slavisk menneske, bestill et SWAT-team på døra til en venn, kjøp 500 gratis big mac-kuponger, les hemmeligstemplede statsdokumenter til krampa tar deg, bidra økonomisk til at et verdensomspennende islamsk kalifat en dag kan bli en realitet, og så videre og så videre og så videre.

Profile for NATT&DAG

NATT&DAG Trondheim november 2013  

NATT&DAG Trondheim november 2013  

Profile for nattogdag